Skip to content


       Szűrés lista

Tippeket várunk Tarlósról

Csípem Tarlóst, mert egyáltalán nem az a simamodorú átlagpolitikus. Tegnap is egy nagyon jó interjút adott az Origonak, ebben keményen odamondogatott a kerületi kiskirályoknak. Beszélt a parlament folyosóin való intrikálásról, az 5-6 állásos reneszánsz politikusokról, a rövidnadrágos Rogánról, a huszonhármak pénzéhségéről, és a tulajdonképpen ellene létrehozott BÖSZ-ről, és arról, hogy ha 2014-ben mennie kell, menni fog, fejet hajt majd a Fidesz (Orbán) döntése előtt.

Sajnos valószínűnek tartom, hogy az bizony számára kedvezőtlen lesz, a feltörekvő kiskirályok foggal-körömmel ragaszkodnak a hatalmukhoz, kerületeikhez, és a Tarlós-féle szókimondás csak addig volt jó a pártnak, amíg ellenzékből Demszkyt és a szocikat osztotta, most már inkább kényelmetlen a villongás, és ugye könnyebb 1 embert feláldozni, mint 23-at.

Azért szurkolok, hogy Orbán legyen bátor, törje le az ifjú titánok szarvát, és álljon ki Pista barátja mellett (bár ezt már fonódó villamos ügyében is megtehette volna, mégsem lépett rá Láng Zsolti tökeire, ami sajnos elég árulkodó), mert egység nélkül sose lesz rend a fővárosban.

Természetesen senki sem tökéletes, Tarlós az átalakítási/nevezési mániájával megy az ember agyára.

Volt ugye az emlékezetes zászló-ügy. Budapest régi zászlaja nem tetszett a főpolgármesternek, ezért lecserélték. Majd 16 nap után megint, Tarlós pedig annyival elrendezte a dolgot, hogy "Ha az alkotmány vagy a médiatörvény elbírja, hogy rendre módosítsák, aligha lehet blama egy fővárosi rendeletpontosítás."

Átnevezte már a Moszkva teret, a Köztársaság teret, a Lágymányosi hidat, a Roosevelt teret, több  utcát, és lett ugye Elvis Presley tér is.

A keresztelőhullám folytatódik, a szeptember 28-i  közgyűlés első napirendi pontja Tarlós előterjesztése.

 

Ellentmondásos személyiség a főpolgármester. Oké például, hogy Ságvári egy régi kommunista volt, de azért a kimondhatatlan nevű Krenedits helyett (akit a gugli se nagyon tud hova tenni, nagyon nehezen derül ki, hogy Rákosszentmihály egykori főjegyzőjéről van szó) találhatott volna másik névadót is. A hős Dugovics Titusz lecserélését pedig abszolút nem tudom hova tenni.....

Mindenesetre a tegnapi letargikus hangulatú interjúval szemben úgy néz ki, felveszi a kesztyűt. Levelet írt a BÖSZ-nek, hogy együtt lobbizzanak pénzért Felleginél a fejlesztésekre (ugyanis "Nem tudja támogatni a főváros villamos- és trolibusz-beszerzési tenderét a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, mert annak 118 milliárd forintos forrásigénye egyedül több, mint a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban a közlekedés operatív programban a városi és elővárosi közlekedésre fordítható 98 milliárd forintos keret", ami roppant vicces annak fényében, hogy a még mindig nem kész 4-es metró miatt anno minden közlekedési fejlesztés leállt az országban), közben pedig überpofátlan módon a kerületek stressztesztjének elvégzését javasolja az ÁSZ-nak, és 15 milliárdot elkülönít a főváros költségvetéséből a huszonhármak eladósodottsága miatt, azok esetleges csődjének esetére.

Kiismerhetetlen ez a Pista, vajon milyen politikai karrier vár még rá? Bukik vagy győz?

 

Címkék: budapest politika tarlós

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr273247668

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán az igazságtalanság bajnoka lett 2011.09.24. 19:40:32

A cím bizonyítására álljon itt néhány idézet:1. Arra a kérdésre, hogy egykulcsos adórendszerben gondolkodnak-e, Orbán Viktor közölte: ha az adórendszer nem veszi figyelembe, hogy a megkeresett összegből hányan élnek, hány embert tartanak el, akkor az s...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

¦卍®Ξ™ 2011.09.25. 15:49:15

@TaTa86.:
mesélj, hogy került a képbe a nyugati társadalom?
értelemszerűen arról van szó, hogy a hozzád hasonló szimbólumfóbiások hülyeségei miatt másoknak (magyaroknak) kell fizetniük teljesen feleslegesen.
ugyanis nem te fizeted az adatmódosítások díját és a rászánt időt, sorbanállást, sem személyigazolvány, sem lakcím, sem adó sem tb kártyák, sem pedig új/módosított cégbírósági, adóhivatali, egészségbiztosítási bejegyzések és közzétételi díjak, új névjegykártyák, brossúrák, cégtáblák, hirdetési felületek, gépjármű és ingatlanpapírok, banki hitel, pos, nyilvántartási szerződések, modosítása, stb esetében, hanem azok akiket közvetlenül érint az átnevezés, azaz az adott közterülethez kötődő embereket.
Te csak elégedetten vakarod a heréd, hogy most micsoda elégtételt vettél a rohadt komcsikon, ők meg fizetik a te hülyeséged következményeinek hozadékát.
Holott nem lenne rá szükség, ha felfognák a hozzád hasonló elmebajosok, hogy a moszkva egy város, a tér pedig ott marad, a múlt pedig nem változik, csak te vagy hülye, ám ez a tény szintén nem változik a tér átnevezésétől.

dr. Aullah 2011.09.25. 16:17:41

@¦卍®Ξ™: + a közeljövőben még "keresem ezt a teret, már nem is létezik, nem tudtam, hogy ez a neve, nincs is ilyen utca" stb... amíg meg nem szokja mindenki.

elektromotor 2011.09.25. 17:02:40

@¦卍®Ξ™: Arról nem is beszélve, hogy milyen alapon kér az általunk adóból eltartott államhatalom újabb és újabb pénzeket, ha meg kell emelni az elhájasodott valagát!
Németországban pl . a gépjármű átírás ! 8 ! azaz NYOLC euro!
Nálunk középárfolyamon olyan 120 Euró!
Mert itt "nagy a jólét"!
Minket irigyel a nyugat!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.09.25. 17:43:46

Én sem tudom hova tenni. Akadnak idióta húzásai (átnevezések, zászlók), de alapjában egészen normális dolgokat csinál. Mondjuk az átnevezéseket meg kb. leszarom, mert nem vagyok pesti, meg az legyen a legnagyobb bajunk :)

"mert egység nélkül sose lesz rend a fővárosban."
Ez viszont agyrém. Érted, elvileg egy irányítás alá tartozik az a szemétdomb, és mégis 25 kiskirálya van, akikre szabályok vonatkoznak, de azt leszarják.

El kéne ezektől venni a hatalmat, egy közös kalapba dobni az egészet, és úgy irányítani. Így nem lehet vele mit kezdeni.

Nyuggervadász 2011.09.25. 20:17:03

Mindenkinek, akit felhergelt ez a mezei troll, a Ta Ta 86 !
Ez első bejegyzéseit olvasgatva, arra gondoltam, hogy itt egy 86 éves , elmeszesedett agyú tata, aki elfelejtette bevenni a napi Cavinton adagját. Továbbolvasva a kommentjeit, rájöttem, hogy ennél rosszabb a helyzet: ő egy átmosott agyú, szűk látókörű, csak egy síkon "gondolkodó" valaki. Az ember szót esetében nem használom, mert annak mélyebb jelentésében a humánum, az empátiás képesség is szerepel. Ennek viszont a csíráját sem találom bejegyzéseiben : "...a gyökértelen prolit nem érdeklik ezek az apróságok, engem sem nagyon izgatnak a gyökértelen prolik hőbörgése" ...Hoppá! Íme, a magyar "übermensch" , aki önmagát így aposztrofálja : "...átlagnál műveltebb, gondolkodó ember". Háááát, az " átlagnál műveltebb ember " szerint :
1. -a köztársaság az elnyomás szinonimája / esetleg, nem a népköztársaságra gondolt ? /
2. -egy város neve / Moszkva / az elnyomás szimbóluma / akkor azt nem értem, hogy - egy másik bejegyzése szerint - az miért nem zavarná , ha most, egy másik teret neveznének el Moszkváról?!? Az a város már nem ugyanaz a város? Szegény Moszkva.../ stb.
Na, de nem húzom az időt. Kommentelő társak, mivel egy narcisztikus egyénnel állunk szemben / aki akkor boldog ha minél többször látja a nevét leírva / , hagyjuk a fenébe, ne reagáljunk a bejegyzéseire. Majd meglátjuk, mire megy magában.

szmoker (Homo Trollicus) 2011.09.25. 20:52:41

Trollolo... alakul a thread, pedig nem is voltam itt.

gyilkos fűegér 2011.09.25. 21:35:57

@nyuggervadász:

Rohadt gyorsan cserélj avatart, vagy megkereslek! :)))

gyilkos fűegér 2011.09.25. 21:41:11

@TaTa86.:

Ezek az átnevezések még ideológiailag is rendkívül erőltetetten indokolhatóak, viszont elég nyilvánvalóan pótcselekvés jellegűek, bűzlenek a stréberségtől, cserébe legalább jó sokba kerülnek.
Nem akarok lélegeztetőgépezni, de ha van város, ami rászorulna, nos az éppen Budapest.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.09.25. 21:55:15

@gyilkos fűegér: Jó, neked nem fontos a dolog, nekem igen.
Igenis jó érzés úgy felszállni a 4-6osra, hogy látom, hogy a Széll Kálmán térig megy.

Neked nem jelent semmit. Ok.

(Csak a poén kedvéért, kire szavaztál az előző főpolgiválasztásokon...)

@¦卍®Ξ™: Jah. Én (az én fajtám) az emberiség rákfenéje. Miattam(tunk) van csődközelben az ország, meg Budapest...
Szerintem túlspirázod a dolgot. Igen vannak költségei, de egy lélegeztetőgép sem nagyon jönne ki belőle. Lehet rajta pörögni, lehet Tarlóst Rákosihoz hasonlítani, persze egyszerűbb lenne elfogadni: ez van, veszett már több is Mohácsnál.
Sokan örülnek a döntésnek, még többen leszarják.

(Btw: nemszimbólumfetisisztát még életemben nem láttam. Az ember az ilyen. Téged ez nem érdekel, hát nem érdekel. Vagy épp fordítva, azért ugrálsz itt mert igenis érdekel, csak ciki lenne bevallani. Ellenben ha pénzre hivatkozol rögtön mindenki melléd áll... )

@Horizont: Csá!

NE használd 2011.09.25. 21:55:33

@gyilkos fűegér: Miért cseréljek avatárt? Neked tán nem szimpatikus a "nyugdíjvédő", kiflicsücsök királykisasszony?

NE használd 2011.09.25. 22:00:47

@gyilkos fűegér: Bocs, javítom az első mondatot! Helyesen : Miért cseréljen?

dr. Aullah 2011.09.25. 22:38:45

@TaTa86.:
"Igenis jó érzés úgy felszállni a 4-6osra, hogy látom, hogy a Széll Kálmán térig megy."
Muhaha, ez a hét beszólása. Mellesleg vizuális típus vagyok. Gondolom neked már első nap megvolt a dedikált kotmány.
Viszont innentől tényleg nem szabad több karaktert rád pazarolni, mert már több ízben bebizonyítottad, hogy egy droid vagy, észérvekkel simán szembemész, nálad a 2=1.

¦卍®Ξ™ 2011.09.25. 22:49:28

@TaTa86.:
nos, válaszolnál a feltett kérdésre, hogy került nálad a képbe a nyuagti társadalom, az embeiség, vagy az ország csődje, vagy tovább tolod az ostoba troll-stílt? :)

érted te, hogy miért felesleges és semmit hasznot, csak költséget jelentő az átnevezgetési mániátok, csak nehéz lenne bevallanod, igen, hülye vagy és szarsz arra, hogy a hülyeséged másnak kényelmetlenséget, kárt okoz, viszont hasznot senkinek.
ez nem baj, van ilyen te fajtád valóban, szép számmal, no de tudjuk, hogy hülyéből van a többség az emberek közt.

az a meglátásod miszerint a te fajtád az emberiség rákfenéje bizony nagy igazság, ha nem lennétek ilyen szép számmal hülyék, akik a saját önzéseteket helyezitek a logikus és józan gondolkodás elé, akkor bizony nem itt tartana a világ.
mondhatni, ez a mentalitás az emberi gondolkodás cigánysága. eccerű, nagyhangú, haszontalan, káros, és önző.

SvenH. (törölt) 2011.09.26. 00:31:06

@TaTa86.: "1966-ban a szenátus elnökévé választották. 1968-ban személyes védelme alá helyezte az Ernesto Che Guevara vezette bolíviai gerillahadsereg túlélőit; emiatt sok támadás érte, követelték a lemondását. "
egy mocskos kommancs volt es akkor neveztek el rola teret amikor elnyomtak minket !!!

vagy a Havanna lakotelep az hogy lehet hogy egy meg ma is kommancs orszag fovarosarol van elnevezve?

vagy pl. "Ahol nincsen villanylámpa
gyújtsd a burzsit fáklyalángra,
ahzol nincsen hús a babban
füstölt burzsuj fõjjön abban,
ugy biz édes cimborám!"

engem ezek sokkal jobban bantanak, mert kurva nagy kommancsok voltak

vagy mi van Bajcsy-Zsilinszky Endrével ?
orola pont azert neveztek el egy csomo utcat mert o volt az egyeduli aki ralott a nemetekre amikor megszalltak, na most egyertelmu hogy az idegen ero alatti elnyomas hatasara kellett elnevezni rola utcakat, most ezt hogy hagyhatjuk?

legyen pl Gumiturul setany :)

Secnir 2011.09.26. 10:13:54

@Horizont:
és akkor még ne beszéljünk arról, hogy magánszemély megvett a moszkván egy lakást, és hirtelen szelelkálmán lesz belőle.
1. banki szerződés módosítása, ügyvédi ktsg: 15000
2. banki szerződéshez tulajdoni lap módosítása 150000
3. banki szerződés módosítása, közjegyző 50.000
4. lakcímkártya cseréje, 2500
5. bejelenteni a TB-nek, ajánlva feladva 450 ft
6. bejelenteni az APEH-nek, ajánlva feladva 450 ft
7. bejelenteni a MANYUP-nak, ajánlva feladva 450 ft
8. bejelenteni a bankkártyakibocsájtódnak (ha van) ajánlva feladva 450 ft, és örülj, ha nem kell új szerződést kötni
9. bejelenteni a banknak, aki a kocsidat meghitelezi (ha van), ajánlva feladni 450ft, és örülj, ha nem kell új szerződést kötni
10. munkahelyen lakcímváltozást bejelenteni

na, több munkát nem is rótt az állam (főváros, tarlós, nem kívánt törlendő) rád.
ráadásul, ha van valami ügymeneted, pl. engedélyeztetés, környékre parkolókártya, beadott tervrajzok, stb., az mind kuka. esetleges folyamatban lévő perekről ne is beszéljünk.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.09.26. 10:18:01

Egyébként röhejesnek érzem ezt a vitát abban az országban, ahol egy pufajkást, egy SZT tisztet, és egy KISZ-titkárt sikerült megválasztani miniszterelnöknek, és a posztkomcsi utódpárt kormánypártnak 3szor...
Hogy 10millióba kerül a komcsi szellemi örökség egy már-már kultikus részének kitakarítása?
Hát a szemétbe vele!

@SvenH.: Bajcsy-t sem ártana kitakarítani... Először fajvédő volt majd szélbalos. A Havanna egy eldugott lakótelep, bár valóban átnevezhetnék.

És még egyszer: neked fölösleges. Nekem nem, én örülök neki. Az ember nem állat, nem feltétlenül praktikus.
Annyiba pedig nem kerül, hogy ezt a számomra kedves szimbolikus lépést ne üdvözöljem.

"átnevezgetési mániátok"
Mánia? Komolyan nem vágom ezt az armageddonhangulatot. Mintha Tarlós minden nap ad-hoc módon átnevezné Budapest közterületeinek felét. Itt konkrétan tagadod a valóságot.

@Aullah: Hehe, meggyőztél. :o)
Mondjuk azt nem vágom, hogy az alkotmány, hogy jön ide... gondolom a jó öreg szalmabábuérvelés miatt.

Egyébként nézz utána, mit jelent a droid(, tudom majdnem olyan jól hangzik, mint a proli). Nekem van önálló értékrendszerem és az alapján ítélek. (Jelenleg pont ebből van a konfliktus.) Ha nem egyezik a tiéddel hát nem egyezik, de nem látom be, hogy ebből hogyan következik, hogy önálló gondolkodásra képtelen vagyok.

SvenH. (törölt) 2011.09.26. 11:11:08

@TaTa86.: husom es hol van a nagy TUDAS?
Allende es Jozsef Attilla?

megse vagy olyan penge gyermek, mint eloadod?

¦卍®Ξ™ 2011.09.26. 11:16:14

@TaTa86.:
viktor is előbb kiszes, majd liberális volt, majd mindenféle létező átmeneten keresztül most nemzeti. takarítsuk el őt is.
engem sokkal jobban zavar egy ilyen ember aki a jelenben elvtelenül váltogat elveket, mint aki a történelmi múltban elveihez ragaszkodott, még akkor is, ha az az elv nekem nem tetszik.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.09.26. 11:24:22

@SvenH.: He?

@¦卍®Ξ™: Lol. Fel vagy ám készülve... A KISZel önmagában semmi nincs. Sokan csatlakoztak, hogy sportoljanak, csajozzanak/pasizzanak. A gond akkor van, ha valaki ott akar politikai karriert építeni. Mint pl Gyurcsány. Úgyhogy a kisz-tagságot és a kisz-titkárságot keverd.

Örülök, hogy segíthettem.

(Egyébként egy liberális miért ne lehetne nemzeti? Elég természetes dolog, hogy valaki 25 évesen forradalmi liberális, 35 évesen pedig konzervatív. Orbán felnőtt, ennyi történt.)

¦卍®Ξ™ 2011.09.26. 11:24:34

@TaTa86.:
"Az ember nem állat, nem feltétlenül praktikus. "

az állat nem praktikus, hanem ösztönlény. Az embert éppen az különbözteti meg tőle, hogy gondolkodik és annak megfelelően tervezetten cselekszik, a saját érdekében, a logika alapján, célszerűen (mondhatnám, praktikusan).
a logika nem ösztön vagy érzelem, hanem praktikum.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.09.26. 11:30:16

@¦卍®Ξ™: De, az állat praktikus. Mindig azt teszi, ami neki az adott pillanatban éppen a legmegfelelőbb. Nem mondja azt, hogy most ünnep van, akkor ma nem vadászok, nem mondja azt, hogy itt ejtettem el az első antilopomat, akkor erre a helyre visszajövök minden évben, akkor is ha nincs itt antilop.
Az állat nem ragaszkodik semmihez, ami racionálisan nem éri meg neki. Ebben különbözik a kutya meg esetleg a ló. A bölénynek rohadtul mindegy ki a gazdája, a kutya viszont képes éhenhalni, ha nem a gazda eteti.

¦卍®Ξ™ 2011.09.26. 11:58:20

@TaTa86.: értem tehát az ösztönre használod a praktikum szó jelzői minőségét. persze ez ugyan baromság, de értem. és meg sem lep.

SvenH. (törölt) 2011.09.26. 13:22:05

@TaTa86.: Allende es Jozsef A. is KOMMANCS volt!!! ok is zavarnak ugye? (ez a ketto csak utalas szinten volt nalam korabban leirva... egyfajta IQ teszt a 86os szuletesueknek:))) )
oket miert ne takaritsuk el?
vagy pl. a nagy paraszt kommancs Dozsat? aki nem a torokok ellen ment hanem az urak ellen, 12 evre ra meg jott a magyar Armageddon, hogy lehet hogy neki van utca? mikor neveztek el rola azt az utcat, csak nem az elnyomo kommunizmus alatt?

esetleg mit szolsz az aradi vertanukhoz? ok is egyfajta nyugat elleni ellenallaskent lettek nevadokent valasztva nem? kukaba veluk is!!!

vagy meselek egy esemenyrol...
szoval Budapest szovjet - roman - bolgar csapatok altali bevetelekor a leges-legvegen volt egy kis zur, a szovjetek azt hittek, hogy ala van aknazva a budai var, nosza neki a legvegen a csoringer magyarokat felkuldtek, hogy robbanjanak, na most nem robbantak, hanem csak elfoglaltak a legutolso szegletet Budapestnek amivel a leendo 40 eves szovjet megszallast lehetove tettek
csak azert mondom, mert ennek a csapatocskanak a parancsnokarol (vagy a csapatrol) is van utca elnezvezve...
szerintem ez sokkalta sulyosabb mint a Moszkva ter

mas kerdes kis alulinformalt prolikam? nem gond ha keveset tudsz segitunk neked, hogy kepbe legyel milyen hatalma nagy kommancs nevek vannak meg JELELEG IS!!!

bandika gazdája 2011.09.26. 13:30:55

@TaTa86.: Ja, a Kisz-be kimondottan azért léptek be (különösen az utolsó időkben mikor már nem volt kötelező) hogy sportoljanak. Azért lett belőlük olimpiai bajnok mi?! Meg hogy csajozzanak! :) Te mit iszol? Van még? Adhatnál belőle.

bandika gazdája 2011.09.26. 13:33:36

@SvenH.: Dózsa? József Attila? Vizet!!!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.09.26. 14:22:28

@SvenH.: "Allende es Jozsef A. is KOMMANCS volt!!! ok is zavarnak ugye?"

Lol! A tájékozatlanság magabiztossá tesz. József Attila sosem volt párttag, és 35 után megszakította minden kapcsolatát az illegális kommunista mozgalommal. Úgyhogy nem volt komcsi, de még ha az is lett volna, ez költői teljesítményét semmiben nem befolyásolja.

De úgy látszik nem sikerült felfogni az érvelésemet továbbra sem, pedig ennyire nem komplikált: József Attila a MI költőnk, róla saját elhatározásunkból neveztünk el köztereket, nem azért mert ránk parancsoltak. József Attila zsenijét mind jobb mind baloldalon ugyanúgy mindenki elismeri, rá maradéktalanul büszkék vagyunk. Akkor is ha politikában egy álmodozó demagóg volt.

@bandika gazdája: Te mit tudsz a kiszről? Kérdezd már meg anyucit, apucit! Én megtettem. Aki a kiszbe belépett azok 90%a szart a politikára.

A többinek semmi értelme.

"mas kerdes kis alulinformalt prolikam?"
Lol! XDDD Proli/droid. Mind a kettőt ha jól tudom én használtam előbb. "Te vagy a majom! Te... majom! Találj ki valami eredetit pubi!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.09.26. 14:24:34

@TaTa86.: A végét öszekevertem. "A többinek..." után @SvenH.: -nek.

¦卍®Ξ™ 2011.09.26. 14:43:45

@TaTa86.: ha jól tudom, bandika gazdájának agyereke is felnőtt volt már a rendszerváltáskor, nem hiszem, hogy aput anyut kéne megkérdeznie.
de én is bizony már vastagon leszereltem a seregtől a rendszerváltás idején

mi éltünk benne, tudjuk miről szól, nem nekünk kell apucit-anyucit kérdezgetni a dolgokról.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.09.26. 15:45:15

@¦卍®Ξ™: Akkor benéztem.
De továbbra is azt mondom: a kiszbe sportolni és ismerkedni járt az emberek zöme. Más persze, aki pozíciót vállalt, belépett a pártba, és ott is maradt kapaszkodva a szamárlétra következő fokára.

(Amennyiben ezt rosszul tudom, szívesen olvasnék cáfoló forrásokat. Jobb több oldalról megvizsgálni a kérdést.)

bandika gazdája 2011.09.26. 16:48:46

@TaTa86.: Sajnos nem bírlak követni, de azért nem baj, mert annyira nem is akarlak! :)

bandika gazdája 2011.09.26. 16:52:14

@TaTa86.: Hány éves vagy te derék ifjú?! A hiteles forrás az aki látta! Mint például én. Félrevezettek a szüleid, ha azt adták be neked, hogy ők oda csak csajozni meg sportolni jártak! Azt ugyanis Kisz nélkül is lehetett. Nekem elhiheted! :)

bandika gazdája 2011.09.26. 16:59:09

@TaTa86.: Tudod van egy orvos ismerősöm aki most vad "jobboldali" az átkosban meg munkásőr volt. Mikor jobboldali szavazásra buzdított (senkire sem szavaztam) megkérdeztem tőle "nem voltál te véletlenül sem munkásőr?" Azt válaszolta, hogy másképp nem lehetett volna főorvos. Csak az a bibi, hogy a saját családomban is akadt egy-két főorvos, és egyik sem volt munkásőr! Ezek azok a figurák, akik most azzal etetik a magadfajta fiatalokat, hogy csajozni meg kézilabdázni jártak a Kisz KB.-be! Érted ugye? (Ha nem az se baj!)

SvenH. (törölt) 2011.09.26. 17:00:36

@TaTa86.: Szabados dal megy?
ha a kulakok meghurcolasa illetve az allamositasa alatt neveztek el utcat Jozsef Attilarol, akkor a te logikad szerint most azokat at kellene nevezni...

lehet neked Moszkvarol az jut eszedbe hogy elnyomas, akkor hajra ott a Becsi ut, sok sikert!!!
nekem Moszkvarol az jut eszembe hogy egy europai nagyhatalom fovarosa, illetve 2 makrotortenelmi aprosag ugymint Kutuzov es a nemetek elso elnaspangolasa a II vhban

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.09.26. 17:46:08

@bandika gazdája: Az a rokonom aki kiszes volt most sem jobber, aki jobber soha nem volt kiszes.
Úgyhogy nem vágom miért hazudott volna akármelyik.

A munkásőr pedig egy hangyányit más kategória.

Egyébként lehet, hogy vidéken máshogy volt, vagy pont azon a vidéken, ahol ők laktak.

"Hány éves vagy te derék ifjú?!"
Kettőt találhatsz!

@SvenH.: Jószef Attila magyar költő volt. Mint ilyennel semmi bajom nincs, nekem spec az egyik kedvencem. A politikai nézetei nem különösebben izgatnak, de mint írtam, nem volt komcsi, csak demagóg radikális baloldali.
Moszkvában mi a magyar? Milyen egyéb elképzelhető konnotációja van a seggnyalás és az elnyomáson kívül?

"akkor hajra ott a Becsi ut, sok sikert!!!"
Kiegyezés, dualizmus? Dereng valami? Ha 1849után neveztek valamit Bécsi akárminek, szerintem 67 után csakazért is elnevezték Kossuth vagy Petőfi akármineknek. Úgyhogy megint rossz példa.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.09.26. 17:53:35

@SvenH.: Btw: a Bécsi út azért lett Bécsi út mert annó arrafelé kellett menni Bécs felé. (Legalábbis gondolom, mert Dél-Nyugatnak megy, pont amerre Bécs van. Ebben nincs semmi megalázó. Bécs egy város, viszonylag közel...

Horizont 2011.09.26. 18:24:18

@TaTa86.: Visszavonom a "csá"-t, mert nem lehet elmenni a kommentjeid mellett:)
"Bécs egy város" - Moszkva mi a nagy büdös lóf...sz? Már bocsánat. De nem is rugózok ezen tovább, mert tántoríthatatlan vagy a sületlenségedben:) Örülj hát b+ ,mond ki mindennap jó hangosan, hogy Széll Kálmán tér ! És tudod mit ha neked ennyire határtalan örömet szerez egye fene,valami jó legyen hát életedben!
De nem is ez a legszomorúbb benned. Hanem az, hogy tiszta homályba vagy a közelmúltunkról, de a véleményed kőkemény! És ne válaszolj már fellengzősen a kommentelőtársaidnak, mert nem tudhatod ki hány éves, ki mikor élt, és ki mit tud első kézből!!A szüleiddel nem szoktál beszélgetni? Vagy ennyire félrevezettek? Viszont nekünk ha kérhetem ne magyarázz a múltról, KISZ-ről, mert pl. én is személy szerint 56 éves vagyok:) Tudod a múltunk már történelem, ha jó, ha rossz volt, hozzánk tartozik, kitörölni nem lehet, abban éltünk, sokan becsületesen. Sajnálom és szomorú, hogy ti fiatalok nem tudtok vagy nem akartok semmit tudni arról az időről, csak fröcsögve komcsiztok.....és a Moszkva tér elnevezése az ősellenség!!

Prof. Dr. Simon Templar 2011.09.26. 18:46:06

Egy valami tetszik az új átnevezésekben: Hamvas Béla sétány. Szerintem róla jóval több közterületet kéne elnevezni, hiszen rengeteg ember világhoz való viszonyát (többek közt azt enyémet is) alakították az ő gondolatai...és nem csak Magyarországon. Ha nem itt és akkor születik, ahol és amikor, talán a világ legnagyobb gondolkodói között emlegetnék. Szerény véleményem szerint így is ott a helye. Belsőbb kerületekben is kéne róla köztereket elnevezni. Azt is erősen támogattam, mikor a Szabó Ervin Könyvtár átnevezése kapcsán felmerült a neve. Végül is élete nagy részében ott dolgozott...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.09.26. 19:36:53

@Horizont: Igazán senki nem kényszerít, hogy válaszoljál...

Ha hülyeséget mondtam a kiszről, rögtön az utána következő kommentben elismertem, hogy ez lehetséges, és szeretnék többet tudni róla. (Lehet, hogy nem olvastad a többi kommentem...)

"mert pl. én is személy szerint 56 éves vagyok:) "
Tudom, sok kommentedből kiderült már. Nem is értettem, hogy miért "csá"-zol... Igazából pont ezért nem írtam rá mást.

"Sajnálom és szomorú, hogy ti fiatalok nem tudtok vagy nem akartok semmit tudni arról az időről, csak fröcsögve komcsiztok...."
Talán azért van, mert a mi generációnk fizeti majd a cehhet... De mint írtam: én tudni akarok azokról az időkről és szeretném árnyalni is a képet róla. (Persze elég nehéz, ha az ember csak ilyen kommenteket kap. Pl ennek a fél oldalnak is 0 információtartama volt, annál több a rosszindulatú ferdítés. )

Szóval kérdezem tőled: te mit tudsz a kiszről: ismerőseid, esetleg te mennyire voltál benne? Aki benne volt mit csinált? Ha te azt mondod, hogy egy átpolitizált szervezet volt, ahova csak a stréber komcsi jártak karriert építeni, akkor neked is elhiszem hogy ez volt a tapasztalatod. (Egyébként eléggé off-topic.)

""Bécs egy város" - Moszkva mi a nagy büdös lóf...sz? Már bocsánat. "
Kérlek olvass már tovább. Megindokoltam, hogy Bécs miért nem ugyanaz mint Moszkva, akkor miért egy kiemelt félmondaton rugózol?

"Bécs egy város, viszonylag közel... "
Ha akarod a szádba rágom, hogy ez mit jelent: A "Bécsi út" elnevezésnek információértéke van. Mint pl Üllői útnak. "Ha Bécsre akarsz menni, erre menjél."
(Tényleg nem akarok lekezelő lenni, a te kommentjeidet amúgy is kedvelem általában...)

"Örülj hát b+ ,mond ki mindennap jó hangosan, hogy Széll Kálmán tér !"
Leírom 21edszerre is. Ennyi. Akkor meg miért kell tovább rugózni? Engem régóta zavar, most végre átnevezték. Az indokok világosak.
Mást nem érdekel, hát nem érdekel. Ugyanakkor meglehetősen érdekes hozzáállás, hogy "engem nem érdekel, tehát hülyeség".

Horizont 2011.09.26. 20:09:55

@TaTa86.: Nem akarok minden mondatodra külön válaszolni! Nem kell semmit a számba rágni! Tudod a 3. gyerekem '87-ben született. Nem így látja ahogy te. Az első kettő se. Annak ellenére, hogy erős kritikájuk van a múltunkról.
A "csá"-t pont azért írtam, mert nem az én stílusom (nevetséges is lennék) de ki akartam fejezni, hogy elég:))) Én voltam úttörő (:DDD) sőt őrsvezető, rajvezető! Nagyon szerettem. Na most aztán itt a vég, egy ember aki szerette, basszus:DDDD '69-'73-ig voltam középiskolás Bp-en. Voltam KISZ tag is. De csak 2. osztályba vettek fel, és meg is voltam sértődve. Nem ideológiai hanem hiúsági kérdésből:) Mire bekerültem már lelassult a dolog,veszített fényéből lehet csak nálam, mert jobban érdekelt az "élet" :)) Természetesen mindig voltak (elég sokan ) akik érdekből csináltak mindent. Érdekből lettek KISZ- tagok, KISZ - vezetők, párttagok, besúgók. De nézzél körül, most nem látsz ilyen embereket? Én sokkal, de sokkal többet! Pedig most DEMOKRÁCIA van állítólag!
A világ így működik kinek jól, kinek rosszul, ki milyen fajta,ki ide húz, ki oda húz, ki gerinces marad, ki eladja a lelkét, és ez nem ideológia és bal vagy jobb oldal kérdése! Ezt hidd el nekem az öreglánynak!!:)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.09.26. 20:14:06

@Horizont: Nem értelek. Én pont ugyanazt írtam a KISZről... (, az úttörőről meg gondoltam).
Akkor mégsem vagyok olyan hülye, mint amilyennek kezdtem itt gondolni magam.

Horizont 2011.09.26. 20:25:56

@TaTa86.: Nem, nem te azt írtad, hogy "a kiszbe sportolni és ismerkedni járt az emberek zöme". Ne tévesszen meg egy középiskolai osztálybeli KISZ alapszerv, mert ettől azért voltak "komolyabbak" is. Az építőtáborok jó bulik voltak még ha melózni kellett is. De akinek tét nélküli volt a kérdés, csak annak volt így. "Feljebb" már más volt.
Képzeld 3.-ban (17 évesek voltunk) disszidált az osztály KISZ-titkára egy fiú. Először Olaszországba táborba jutott, aztán Svédországba. Na akkor kijöttek a nyomozók nagy balhé volt, egy KISZ-titkár???:)) Az osztállyal elmentünk 4 napos kirándulásra, a szülei otthon azt hitték velünk jött, az ofőnek meg beteget jelentett! Firnyákosan kitalálta:)) El voltunk akkor ájulva a bátorságán. Szóval volt sok minden ebből is abból is. Nem volt azért olyan véres tragédia mit most sokan hiszitek, na annak fényében ami meg ma van pláne nem....

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.09.26. 20:37:40

@Horizont: Köszönöm.

""Feljebb" már más volt."
Az lehet. Ott már semelyik rokonom nem volt(, vagy ha volt nem reklámozta)...

"Nem volt azért olyan véres tragédia mit most sokan hiszitek, na annak fényében ami meg ma van pláne nem.... "
Próbálom a problémát árnyaltan kezelni. Átérzem amit írsz, már csak azért is mert anyukám 85ben menekült át Erdélyből. Ahhoz képest ez mennyország volt, ahol a kerítés kolbászból és emberi jogokból van.
De pont emiatt élünk lélekben még mindig a Kádár-rezsimben 20 évvel a módszerváltás után is.
És pont ezért is ragaszkodom ilyen megveszekedetten az átkos szimbólumainak le- de leginkább visszacseréléséhez.

Kusics Iván · http://pinguinekszigete.blog.hu 2011.09.26. 20:37:57

@TaTa86.: És nem lehetne az ami eredetileg volt? Ha már visszafordítjuk az idő kerekét. Tudtommal a Kalefmuszka volt az eredeti Széna tér. Jó persze dupla annyi erőfeszítéssel jár, de nem értem mi ebben a pláne, hogy valami erőltetett elnevezés helyett visszahozunk egy szintén erőltetettet. Szerintem a non plus ultra köztérelnevezések ilyesfélék: Káptalandomb (Győr), Széna tér, Bérkocsis utca, Nagyfuvaros utca, Kálvária utca (Győr - itt ugye minden stációnak van egy kis fülkés-szobros "emlékműve", végén Golgota-imitációval), Vérmező, stb. érted a logikát. Utána jöhetnek a különösebb vita nélküli nagy formátumú emberek, itthonról, külföldről, Wesselényi, Széchenyi, Leonardo da Vinci, Victor Hugo, utána a nagy formátumú, de már vitásabb szerepű, formátumú emberek, mint Kossuth (ugye ő eleve más platform Széchenyitől, ha pedig utóbbi az igazán nagy formátum, akkor Kossuthtal valami baj van), Görgey, Wallenberg stb.

Na és ha ezek le vannak tudva, testvérvárosaink is kaptak közteret (persze adjanak ők is), na akkor jöhetnek ilyen huszadik századi miniszterecskék.

Ez a csomag is problémás, oké, hogy Ságvári aztán még komcsinak is utolsó volt, hozzá képest Kun "Hülye vagy, Béla" Béla is egy tucat Marxot ér, szóval róla aztán tényleg ne legyen elnevezve egy egérlyuk sem, de az Állatkerti út az pont a kedvenc csomagomba tartozik, a beszélő utcanevek családjába. .

¦卍®Ξ™ 2011.09.26. 21:13:25

@TaTa86.:

"Mást nem érdekel, hát nem érdekel. Ugyanakkor meglehetősen érdekes hozzáállás, hogy "engem nem érdekel, tehát hülyeség". "
ejj te ostoba nyomorult barom :))))))))))))))))))))))))

nem azért hülyeség mert mást nem érdekel, hanem azért mert haszontalan, felesleges pénz és energiapocsékolás az adófizetők pénzéből és másoknak okozol vele még ezen felül is kellemetlenséget, kényelmetlenséget, költségeket.
ha ezt nem fogod fel, hogy egy haszon nélküli, költséget, kényelmetlenséget, bosszúságot okozó cselekedet miért hülyeség, még akkor is ha te elmebaj miatt ezt élvezed, nincs mit magyarázni neked.

A Kiszben pedig igen voltak jóü dolgok, amik ugyanúgy megtalálhatóak voltak a kisz nélkül is. a különbség az volt, hogy a diákoknak beoltották és meg is muattták, hogy a kisz tagság az útja az érvényesülésnek, aki kisz tag/aktivista, kiváltságai vannak, annak az iskola többet elnéz (kisebb követelmények, könyebb továbbtanulás) ezért léptek be, a másik részük pedig hatalmi érdekből, a pitiáner közösségi érvényesülés miatt. no ezekből lettek a fő funkcik és a politikai vonal. ezekből válogattak, ezeknek engedte a hatalom az ifjúsági politika gyakorlását, mehettek "külföldre" tanulmányutakra cseretábortokba. értelemszerűen mert jó ifjúkommunisták voltak. mint viktor pl és a fityisz kezdőmagja. bizony a rendszerváltás semmi más nem volt mint a kiválasztott utódoknak az érdekszerű átmentés.
aki nem lépett be a kiszbe, az után a pártba, nagyon nehezen tudott érvényesülni az élet bármely területén, akár iskola, akár munka jellegű karierről volt szó.
Bizony, nem a buli, a sport és ismerkedés miatt léptek be az emberek a kiszbe, hanem ideológiai érdekből, az ideológia elfogadásával. igen, biztosan voltak egyszerű emberek, akik mivel kényszerpálya volt az érvényesülés felé a kisz tagság, csak emiatt léptek be az ideologia elfogadása nélkül, de ez bizony nagyon kis hányada volt a kisz tagságnak.
Azok akik nem értettek egyet a párttal (fityisz a mai megfelelője) és a kisszel (fidelitasz a mai megfelelője) azok nem léptek be. így is tudtak bulizni, ismerkedni, sportolni. az érvényesülés könnyű útját eldobták az önérzetük és az elveik miatt, nem voltak kisz tagok, nem lettek párt tagok. viktorról, a fityisz vezetéséről, és a jelen politikai állomány 90%-áról ez nem mondható el.
Anyád, ha azt mondta, hogy a kiszbe sportolni és ismerkedni járt az emberek zöme, akkor valamit nagyon nem akar neked elmondani, érdemes elgondolkodnod rajta, mi az amit annyira szégyell, hogy hazudik neked miatta.
a kisz politikai szervezet volt.
a kommunista párt ifjúsági tagozata, politikai követelményekkel és a lojalitáshoz járó előjogokkal. vidéken ez halmozottan érvényes volt mint a nagyvárosokban. ott jobban ismert a párttitkár mindenkit és közvetlenebb hatalma volt mint a nagyobb létszámú városokban. a nagyvárosokban viszont a rendőrség és a munkásőrség keményebben végezte a retorziókat, lévén a szak és közép és felsőfokú iskolák itt voltak, és bizony erősen szűrték az értelmiség politikai preferenciáit. ezért is működött a kisz ezekben az iskolákban és tették kötelezővé a párttagságot bizonyos iskolai végzettséghez. (ez a vége felé már erősen lazult, de a mostani 45-50 feletti korosztály még élt ebben a dologban)

¦卍®Ξ™ 2011.09.26. 21:24:04

@TaTa86.:

na bazzeg, főleg így, hogy 85-ben költöztetek ide magyarországra pofátlan a dolog részedről, olyan emberekkel kifizettetni a te és hasonlók elmebajának hozadékát, akiknek aztán semmi életalapjuk a hőbörgésbe és a beleszólásba, mivel semmit nem ismernek a valóságból tapasztalati szinten.

arról pedig ne legyen illúziód, hogy de hát megszavazták, a többség így akarta. nem. a többség nem így működik ma. a párttagok együtt szavaznak. ha tetszik, ha nem. lett volna mersze bárkinek is a fityiszesek közül nemmel szavazni szerinted? :)
szavazott volna valaki ellene, miután a reptér kapcsán akik azt mondták, a viktor féle elnevezési javaslat nem felel meg a magyar nyelvben a tulajdonnevek szabályainak és általában a földrajzi elnevezésnek, azokat kirúgták és ellehetetlenítették? :)

Horizont 2011.09.26. 21:24:43

@TaTa86.:
"De pont emiatt élünk lélekben még mindig a Kádár-rezsimben 20 évvel a módszerváltás után is.
És pont ezért is ragaszkodom ilyen megveszekedetten az átkos szimbólumainak le- de leginkább visszacseréléséhez."
Hidd el attól, hogy Moszkva tér már nem Moszkva tér, attól az van ami van. Tehát ha te szimbólum lecserélésben várod a megváltást mellényúlsz! Tudod mit kéne tenni? 50 felett (engem is) mindenkit falhoz állítani és főbe lőni halomra. Ez nagyon durván hangzik, de addig amíg ez a korosztály itt él, ez van!Velünk élő történelem! Én pl. soha nem fogom megtagadni azt ami jó volt akkor, ha ciki, ha Kádár rendszer, ha komcsi rendszer, ha voltak rohadt dolgok, ha voltak köztünk férgek ha..ha..ha...

bandika gazdája 2011.09.26. 21:31:35

@TaTa86.: Egyébként csak hogy tudd! A városi, megyei, pláne központi Kisz Bizottságoknak a III./3.-asok keményen és rendszeresen jelentettek! És nem volt jó annak akinek jelentettek elhiheted mondjuk ha egyetemre akart menni. Szóval nem volt az olyan kedves bulizás meg sportolás mint ahogy egyeseknek az idő "megszépíti"! Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy Kisz fejesek (mondjuk egy területi Ksz titkár, stb.) között voltak rendesebbek is. Azok aztán álltak is a szőnyeg szélén nemegyszer. De a 80-as években már nem vágták el a nyakukat csak mert nem voltak elég véresszájuak.
Nem akarlak én bántani téged, hisz nem tudhatod hogy volt, de akkor ne legyél olyan magabiztos! Egyébként ha nem tudod, az a szüleid hibája, akik nem mondják el neked hogy volt. Mi a családban a 13 évesnek is elmondjuk. Hadd tudja első kézből, mert később majd megpróbálják félrevezetni mint téged is.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.09.26. 21:35:40

@Horizont: "Tehát ha te szimbólum lecserélésben várod a megváltást mellényúlsz!"
A megváltást Krisztustól várom, nem a névcseréktől. :o)
Van úgy, hogy az ember átöltözik és rögtön egész máshogy is áll az élethez. Nem azt mondom, hogy most hogy Széll Kálmán tér lett holnapra itt a Kánaán, de egy kicsit talán segít.

"50 felett (engem is) mindenkit falhoz állítani és főbe lőni halomra."
Tényleg durva, de legalább őszinte. Mondjuk nem értek egyet. :o)

"Én pl. soha nem fogom megtagadni azt ami jó volt akkor, ha ciki, ha Kádár rendszer, ha komcsi rendszer, ha voltak rohadt dolgok, ha voltak köztünk férgek ha..ha..ha..."
Nem hinném, hogy el lehetne várni valakitől is, hogy megtagadja a saját kellemes élményeit, tagadja az általa érzékelt valóságot. De abban talán lehet reménykedni, hogy szembenézünk azzal, ami rossz volt, akkor is ha ezt szándékosan belekeverték a jóba.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.09.26. 21:39:27

@bandika gazdája: A szüleim(, az apám) konkrétan azt mondták, ami velük történt. A többit Horizonttal beszéld meg.
De azt hiszem valóban félreérthető voltam. Ha jól sejtem, annyit akartam csak mondani, hogy az átlaghalandó, aki középsuliban a kiszbe ment, egyszerűen csak jól akarta magát érezni. Ezt tartom, akkor is ha igazat adok neked, egy bizonyos szint felett nyilván bedurvult a dolog.

¦卍®Ξ™ 2011.09.26. 21:40:29

@TaTa86.: szembenézünk vele, mint pl átnevezzük, hogy ne is emlékeztessen rá? :)))))))))))))))))))))

Horizont 2011.09.26. 21:42:38

@TaTa86.:
Elég sok mindennel szembenéztünk mi már, vagy szembenézettek minket.
Az úgynevezett "rendszerváltáskor" se voltunk már gyerekek! Már 21 éve fizetünk (mi) az általunk el sem követett bűnökért!Mert azoknak akiknek tényleg fizetni kéne azok csak az előnyét élvezik azóta is!!!

bandika gazdája 2011.09.26. 21:42:58

@Horizont: Igen, voltak közöttünk férgek és vannak is. Nagyrészt ugyanazok a férgek, csak most még sokkal jobban élnek. És igen volt abban sok szar, meg volt ami sokkal jobb volt. Az utcák elnevezése ezen mit sem változtat.
Halkan jegyzem meg, hogy én Marx téren laktam, aztán átnevezték, én meg nem jelentkeztem át, és semmi bajom sem lett, legfeljebb a bankszámlám nem ugyanazon a címen volt mint a személyim! :) Igaz, hitelt nem vettem fel, azt nem lehetett volna, meg egy cég sem teheti meg. Tavalyelőtt aztán személyit kellett cserélnem, így mostmár "új" lakcímem van. Az okmányirodában röhögtek. Én voltam az utolsó Marx téri lakos a városban.
És mondjuk hülyét kaptam, mikor a Puskin utcát átnevezték, mert szegény Puskin aztán minden volt, csak komancs nem ahogy ti nevezitek. Vagy te tudsz róla ilyesmit?

¦卍®Ξ™ 2011.09.26. 21:44:45

@TaTa86.:
ha jól akarta érezni magát nem a kiszbe lépett be.
a kiszbe akkor lépett be, ha elfogadta a rendszert és azon keresztül akart érvényesülni.
ez az elején keményen így volt, később a 80-as években már nem. akkor már nem csak kisz tagok mehettek építőtáborba, üdülőbe, stb. tehát aki akkor lépett be az azért lépett be konkrétan, mert értékelt a a kiszt mint politikai közösséget.

bandika gazdája 2011.09.26. 21:46:33

@bandika gazdája: Bocs most meg összezavartalak a gyerekkel! :) Válogassátok ki melyik kinek szól!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.09.26. 21:46:39

@Horizont: "Elég sok mindennel szembenéztünk mi már, vagy szembenézettek minket. "
És sok mindennel nem. Ha szembe néztünk volna elképzelhetetlen lenne, hogy az MSZP a parlament közelébe kerüljön.
És lehet itt mondani, hogy "voltak ott férgek", de az MSZPt nem a férgek, hanem a nép választotta be és/vagy meg. Ironikus módon még csak nem is azok, akik jól jártak a rendszerváltással, illetve annak elmaradásával, hanem akik teljesen kiszolgáltatottak lettek.

Horizont 2011.09.26. 21:51:17

@bandika gazdája:
Egyetértünk! Sajnos sok a mellényúlás is!
Szegény Puskin mit vétett? Orosz volt, van akinek ez elég:((((
....( Én írok levelet magának -
Kell több? Nem mond ez eleget?)....Kedvencem!
Én csak simán szomorú vagyok ha a mai fiatalok azt hiszik, hogy fertelemben éltünk.....Csak igazságosan tudják: volt szar is volt jó is:) Szeretném ha ezt a mára is elmondhatnánk !!

bandika gazdája 2011.09.26. 21:54:19

@TaTa86.: Éhes vagyok meg fürödni kéne. Ha lesz még kedvem holnap (vagy ma) erre is megpróbálok neked válaszolni.

Horizont 2011.09.26. 21:56:15

@TaTa86.: Jajj de kis naiv vagy te istenem! Szerinted a rendszerváltásnak nevezett akármiben a többi pártban kik voltak??? 800 ezer párttag volt!Hová lettek szerinted? Kihaltak azonnal?:) Az MDF-ben szerinted kik voltak? Meg a többiben? Akik az előző héten a kukába dobták a párttagkönyvüket és aztán beálltak a körmenetbe. Ezt szó szerint vedd!!!

bandika gazdája 2011.09.26. 21:58:20

@Horizont: Tulajdonképpen jó is, hogy ez a gyerek legalább érdeklődik és nem a Való Világot nézi! Ha lesz kedvem éjjel, vagy holnap még majd beszélek neki. Ezért (is) jó a VB.

bandika gazdája 2011.09.26. 22:02:55

@Horizont: Ja! Sose felejtem el Anyukám mise után odament a garázsbérlőjéhez: "Béluskám, maga hogy kerűl ide, maga párttitkár volt?" Mire ő: "muszály volt benne lenni"!
Lófüttyöt volt muszály! Ha az lett volna én is benne lettem volna!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.09.26. 22:07:41

@Horizont: Szerintem kicsit átestél a ló túloldalára. Túl cinikus vagy.

SvenH. (törölt) 2011.09.27. 02:06:48

@TaTa86.: orulsz hogy lesz Wass Albika a Margitszigeten es majd lehet takaritgatni? a sok barna festektol?

elektromotor 2011.09.27. 12:46:51

@SvenH.: Ezen sem lennék meglepve!
Ahol ennyi a kretén , hogy 40 év után még HÁROMSZOR visszaszavazzák a tehetségtelen szar bolsevikokat, ott mégis mit lehetne várni!
Ez van, ennyire telik!

NE használd 2011.09.27. 13:48:48

@TaTa86.:
Tény, hogy az utolsó kommentjeid hangvétele már nem olyan agresszív, mint az elsőké volt , de az alábbi "mesémet" olvasva, tán okulsz belőle.
Esti gimnáziumban tanítottam /felnőttképzés /. Minden osztályban volt 4-5, Erdélyből áttelepült fiatal. Ők voltak azok, akik vihar gyorsan lakáshoz jutottak, jó állásokat szereztek. Akkor még élt a magyarban a "segítsük szegény erdélyi testvéreinket" . Eltelt 1-2 év, és ezek a --- volt erdélyi-- fiatalok elkezdték "fikázni" a magyar viszonyokat : milyen szar ország ez , milyen rosszak a kereseti viszonyok, itt mindenki hülye komcsi, mindenki átmosott agyú, miért nem települtünk át
inkább Németországba, és a többi...És ezek a szövegek a végén már permanensé váltak. Elérkezett az az idő, amikor állandóan csatároztak a "magyar" magyar és az erdélyi magyar diákjaim. Tudom, hogy ebből az egyedi esetből nem lehet általánosítani / elnézést is kérek a többi, nem hőzöngő erdélyitől/, de bizonyos soraidat olvasva, nekem bizony déja vu érzésem támadt...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.09.27. 15:25:39

@TaTa86.: Pedig igaza van.2002-ben én is olvastam választási újságban,hogy míg a fidesz a felemelt fejű stb. emberek pártja,addig a szocialisták a régi kommunisták örökösei.Pontos szövegre már nem emlékszem.Mindegyik banda ugyanonnan indult.
@NE használd: Ezt bírom én is nekem nem volt gondom erdélyi munkatársakkal általában de néhány felidegesített,amikor szidták ezt az országot.Szar az ország de valahohgy még is átjöttek családostól.

Horizont 2011.09.27. 15:58:55

@TaTa86.: Nagyon szeretném ha megírnád, hogy mit érzel a mondandómban cinikusnak??? Szerintem tejesen mást jelent a cinizmus mint amire te gondolsz! Ez a száraz tény amit írtam. Te 3-4 éves voltál, a szüleid csak 5 éve éltek itt? Én viszont ide születtem és itt is éltem és sok mindent láttam, hallottam! Na ki a hitelesebb??
Te tényleg azt gondolod, hogy csak az MSZP-be kerültek régi párttagok? 800 ezer ember basszus! És a többi pártba kerültek a tiszta érzelmű, jobboldali gondolkodású, konzervatív pártonkívüli középkorú emberek??? Viccelsz? Aki valóban a baloldal "hívője" volt az ment a Munkáspártba a többi érdekember egy része az MSZP-be, SZDSZ-be, Kisgazdákhoz, MDF-be és igen a Fideszbe is, meg egy pár jelentéktelenné vált pártocskába akik a süllyesztőben végezték!
Ha a mi korosztályunk nem tudott szinte semmit '56-ról, hát ti fiatalok meg, szintén semmit a rendszerváltásnak nevezett tömör gyönyörről:)
Várom a cinizmusról a válaszod!

molaris 2011.09.27. 17:10:50

@Horizont:
"""Viccelsz? Aki valóban a baloldal "hívője" volt az ment a Munkáspártba a többi érdekember egy része az MSZP-be, SZDSZ-be, Kisgazdákhoz, MDF-be és igen a Fideszbe is, meg egy pár jelentéktelenné vált pártocskába akik a süllyesztőben végezték!""""

Sajnos a vakok ezt nem akarják meglátni, pedig itt van a kutya elvermelve.

Horizont 2011.09.27. 17:37:32

@molaris: És már büdös hullaszaga van.....

guma 2011.09.27. 17:50:34

@TaTa86.: "hangot" váltottál, így érdemes talán hozzászólnom.
70-es évek vége felé és a 80-as években már nem kellett belépned, csak "kihasználni" . az általuk teremtett lehetőségekkel élhettél (táborozás, buszos kirándulások, bulik, koncertek, stb) mert szinte minden eszköz a kezükben volt. (még óvoda, iskola, játszótér felújítás, festés, stb is megszervezték ami szintén jó "buli" volt...)

most már (kicsit) "érteni vélem" stílusod" , valamint azt : miért erősebb a szimbólum világod a "józanságnál". pedig ott azon a vidéken nagyon is tisztában vannak vele, hogy addig nyújtózkodj míg a takaród ér.
szeretnek, tisztelnek eszmét, embert oktalan piár tevékenységek nélkül is.
a napokban láttam, hogy hangot emeltek a hegyeik "elcsúfítása" miatt, ahogy boldog, boldogtalan szükségét érzi a csúcsokon a kopjafa állításnak, és ezzel az "új erdővel" szüntetik meg a természet harmóniáját! :)))
mindenki villogni akar és már nem elég, hogy visz nemzeti színű szalagot, virágot vagy koszorút, vagyis "bántja őket", hogy képesek vagyunk a látszatért mindent elb@szni, a saját jelentőségünk hangsúlyozásával, igazságunk érvényesítésével! lehangoló volt látni ennek eredményét!

@NE használd: véleményével egyet kell értenem. sajnos olyan kioktató cunami volt tapasztalható egy időben munkahelyemen is ezen a vonalon, amit elképzelni sem bírsz. (ezt érzem sokszor nálad!), totál hülyének tartva minket, pl hogy mi nem tudunk pár hónap alatt lakást, kocsit, stb szerezni. ha nem saját fülemmel hallom el sem hiszem, és itt sem akarom sorolni mert "mérgező" volt, ha kidobnak az ajtón mássz be az ablakon köré épített szemlélet számomra.
pedig alapvetően jól dolgozó, szakmájukat értő, értelmes és tájékozott emberek voltak, és meg ne sértődj de : a "nekem jár" számomra innen is ismerős.

mégis szeretem az erdélyieket, székelyeket! (tudod amikor még nagyon büntették a 80-as években, ha elkaptak a hátizsákos gyógyszer szállítás kapcsán, és) napjainkban velük kapcsolatban nagyon jó dolgokat is megismertem : tisztelem józanságukat!
élni akarásukat, tudásukat, egyszerűségüket (látszatra ellent mond a fentieknek, de szervesen kiegészíti azt) a világuk, nyelvünk gondozását és ahogy a természettel együtt élnek a mindennapokban...

little green rooster 2011.09.28. 05:34:40

Csak egy dolgot nem értek.
Egyfolytában a Moszkva - Széll Kálmán tér elnevezésről vitáztok.
Valaki elárulhatná, mi baja van Tarlósnak Dugovics Titusszal?

little green rooster 2011.09.28. 07:52:20

@Horizont:
Az első Orbán-kormányban több magas rangú MSZMP funkcionárius ült, mint a Horn kormányban

¦卍®Ξ™ 2011.09.28. 08:36:35

@little green rooster:
dugovics titusz nem volt létező személy, egy haszonszerzési csalás céljából találták ki.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.09.28. 15:33:57

@SvenH.: Persze, hogy örülök. Miért ne örülnék? Szeretem Wass-t.
Egyébként neked mi bajod vele?

@NE használd: Hát tényleg nem lehet. Tudok olyanról, akit meg leköpködtek, hogy köcsög román. Mikor anyukám elkezdett tanítani, sokan csodálkoztak, egy románhoz képest egész jól tud magyarul.

Annak őszintén örülök, ha máshol az ellenkezője ment.

@Horizont: Őszinte leszek: azt érzem, hogy védekezel, és le akarod mosni magadról a felelősséget, így szándékosan feketébbnek, reménytelennek írod le a helyzetet. Mindezt kiegészítve a "nem tudsz te semmit" közhellyel.

"Te 3-4 éves voltál, a szüleid csak 5 éve éltek itt?"
Csak anyukám jött Erdélyből, apukám nagyon is itt élt.

"Te tényleg azt gondolod, hogy csak az MSZP-be kerültek régi párttagok?"
Ezt mikor írtam? Inkább arra akarok célozni: egy rablóbandában is lehetnek értékes emberek. Nem mindegy, hogy azok akik kiváltak a bandából valami más akarnak, vagy ugyanazt folytatni más cégér alatt. Az emberi romlottságnak sok fokozata van. Nem lehet egy kalap alá venni az egész brancsot. Te mintha ezt tennéd. Aki az MSZMPből az MSZPbe ment, az azt mondta: nem volt itt semmi gáz, mindent folytatunk ugyanúgy, ahogy eddig volt. A többiek azért ezzel szembefordultak valamilyen szinten.

"Viccelsz?"
Nem, te folytatsz szalmabábuérvelést. Én ilyeneket soha nem mondtam.

De nem akarom, hogy félre érts. Nem bűnbakot akarok faragni sem belőled, sem abból a generációból. De tény, hogy ti is a diktatúra részei voltatok, amit te is írtál. Én nem azt akarom, hogy akkor most lelőni minden 50 (30) fölöttit, hasznosabb lenne inkább a bűnbánat és a feloldozás. Hogy ki milyen bűnt követett el, árulástól, lopáson, hazugságon át a jóra való restségig, azt mindenki maga tudja. Hangsúlyozom: nem akarlak támadni, úgyhogy kérlek ne védekezz!

A koromról, származásmról: egyfelől nyilván sosem tudhatok annyit az előző rendszerről, mint ti. Nem éltem benne. Tény az is, hogy anyukám nem itt nőtt fel.
De: ami egyfelől hiányosság, az másfelől bizony hasznos: én objektívabban tudom vizsgálni a Kádár-érát, pont azért mert nekem sosem kellett megalkudnom az ördöggel, emiatt nincs is lelkiismeret furdalásom, nem is kell védekeznem. Anyukám pedig egy másfajta nézőponttal látta a rendszert. Van amit nem láthatott, van amit meg csak ő láthatott, az itteniek meg nem. Például a groteszk nemzetellenesség, a legtöbb magyarországinak default volt...

Horizont 2011.09.28. 15:53:04

@TaTa86.:
Úristen, úristen azért ennél többet néztem ki belőled! Nem írok semmit, mert még tényleg azt hiszed (hogy honnan???), hogy védekezek! És azért se írok, mert nem akarlak megbántani, ritkán szoktam csúnyákat írni bárkinek!! Csak annyit, hogy nekünk átlagembereknek nincs lelkiismeret furdalásunk és védekeznünk se kell! Nálad (és korosztályodnál) meg pláne nem! A múlthoz is fel kell nőni édes szívem, van még mit tanulnod hozzá!

¦卍®Ξ™ 2011.09.28. 16:04:42

@Horizont: ne védekezz, nem a te bűnöd, hogy az ő anyja nem védekezett, s ezért mindenkit hibásnak tart :)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.09.28. 16:05:19

@Horizont: Nem akartalak megbántani. De nem értem miért kell személyeskedni? Ha nem értesz egyet rendben, te máshogy látod. Érdekes is lenne, ha nem...

"Úristen, úristen azért ennél többet néztem ki belőled! Nem írok semmit, mert még tényleg azt hiszed (hogy honnan???), hogy védekezek!"
Hát például elolvasom ezt a mondatot...

"Csak annyit, hogy nekünk átlagembereknek nincs lelkiismeret furdalásunk és védekeznünk se kell!"
Az előbb azt írtad, hogy minden 50 fölöttit le kéne lőni, hogy megszabaduljunk a diktatúra beidegződéseitől. Nyilván ez költői kép, de valahol mégis azt jelenti, hogy azért van miért lelkiismeret furdalást éreznetek...

"A múlthoz is fel kell nőni édes szívem, van még mit tanulnod hozzá! "
Elég sunyi "érv". Na mindegy, én hibáztam, nem voltam elég körültekintő a fogalmazással. Ebben tényleg tanulnom kell.

Horizont 2011.09.28. 16:45:18

@TaTa86.:
Úgy gondoltam, hogy ezt már nem ragozhatjuk tovább, de mégis muszáj még egyet írnom, mert már másodszor idézel engem, de úgy, hogy teljesen benézted (nem csak ezt) a dolgot!
Eredeti gondolatom: "Hidd el attól, hogy Moszkva tér már nem Moszkva tér, attól az van ami van. Tehát ha te szimbólum lecserélésben várod a megváltást mellényúlsz! Tudod mit kéne tenni? 50 felett (engem is) mindenkit falhoz állítani és főbe lőni halomra. Ez nagyon durván hangzik, de addig amíg ez a korosztály itt él, ez van!Velünk élő történelem! Én pl. soha nem fogom megtagadni azt ami jó volt akkor, ha ciki, ha Kádár rendszer, ha komcsi rendszer, ha voltak rohadt dolgok, ha voltak köztünk férgek ha..ha..ha... "
Tehát KÖLTŐIEN azt akartam neked jelezni ezzel a főbelövéssel, hogy még itt élnek köztünk azok
az emberek akiket te okolsz, és mivel kiválogatni nem tudod, ki a hamis, ki az igaz, ezért csak úgy érhetnél el valamit, ha MINDENKIT falhoz állítanál. :)
De már módosítom is a véleményem rólad az azóta született kommentjeid fényében, mert te azt állítod, hogy mindenki bűnös aki a Kádár rendszerben élt. Na itt be is fejezem miután kikérem magamnak! Tudatlanságodra fogom, de azért szégyellheted magad.
Én személyeskedem? De már 4. napja itt személyeskedünk!!!! Én is ,Te is, Ők is:))

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.09.28. 17:44:00

@Horizont: Egészen pontosan én hol személyeskedtem?

"mert te azt állítod, hogy mindenki bűnös aki a Kádár rendszerben élt."
Aki nem gyújtotta fel magát a Kossuth téren (ebből 3 volt vagy mennyi), az megkötötte az alkuját az ördöggel. Pont ez a szörnyű a Kádár-rezsimben, mindenki egyszerre volt áldozat és bűnös, pont ezért nehéz feldolgozni. Éppen ezért nem akarok ítélkezni, mert ha akkor élek nincs jó megoldás, én is ezt csináltam volna.

De átadom a szót inkább Illyés Gyulának, ő sokkal jobban megfogalmazta, remélem így már világosabb lesz miről beszélek.

Illyés Gyula:

Egy mondat a zsarnokságról

Hol zsarnokság van,
ott zsarnokság van,
nemcsak a puskacsőben,
nemcsak a börtönökben,

nemcsak a vallatószobákban,
nemcsak az éjszakában
kiáltó őr szavában,
ott zsarnokság van

nemcsak a füst-sötéten
gomolygó vádbeszédben,
beismerésben,
rabok fal-morse-jében,

nemcsak a bíró hűvös
ítéletében: bűnös! –
ott zsarnokság van,
nemcsak a katonásan

pattogtatott “vigyázz!”-ban,
“tűz”-ben, a dobolásban
s abban, ahogy a hullát
gödörbe húzzák,

nemcsak a titkon
félig nyílt ajtón
ijedten
besuttogott hírekben,

a száj elé kapott ujj
“pszt”-jében, hogy ne mozdulj,
hol zsarnokság van,
ott zsarnokság van

nemcsak a rács-szilárdan
fölrakott arcvonásban
s e rácsban már szótlan
vergődő jajsikolyban,

a csöndet
növelő néma könnyek
zuhatagában,
táguló szembogárban,

az van az éjben halkan
sikló gépkocsizajban
meg abban,
megállt a kapulajban;

abban, ahogy a “halló”
közben – érzed – a kagyló
csöndjén keresztül
figyel egy idegen fül;

nemcsak a telefondrót
közt vergődő Laokoon-mód:
vonat, repülő, sínpár,
gúzsbog, kötélszár,

mert zsarnokság van,
nemcsak a talpra álltan
harsogott éljenekben,
hurrákban, énekekben,

az ernyedetlen
tapsoló tenyerekben,
az operában,
a trombitában,

ott van az utca sarkán
az éppoly harsány –
vígan vagy kongó zordan
feszülő kőszoborban,

az van a derűtelen
tarkálló képteremben,
külön minden keretben,
már az ecsetben;

mert zsarnokság ott van
jelenvalóan
mindenekben,
ahogy a régi istened sem;

mert zsarnokság van
az óvodákban,
az apai tanácsban,
az anya mosolyában,

abban, ahogy a gyermek
dadog az idegennek,
ahogy, mielőtt súgtál,
hátrafordultál,

nemcsak a szögesdrótban,
nemcsak a könyvsorokban
szögesdrótnál is jobban
bénító szólamokban;

az ott van
a búcsúcsókban,
ahogy így szól a hitves:
mikor jössz haza, kedves,

az utcán oly szokottan
ismételt hogy-vagy-okban,
a hirtelen puhábban
szorított kézfogásban,

ahogy egyszercsak
szerelmed arca megfagy,
mert ott van
a légyottban,

nemcsak a vallatásban,
ott van a vallomásban,
az édes szómámorban,
mint légydög a borodban,

mert álmaidban
sem vagy magadban,
ott van a nászi ágyban,
előtte már a vágyban,

mert szépnek csak azt véled,
mi egyszer már övé lett;
vele hevertél,
ha azt hitted, szerettél,

tányérban és pohárban,
az van az orrba-szájban,
világban és homályban,
szabadban és szobádban,

mintha nyitva az ablak
s bedől a dögszag,
mintha a házban
valahol gázfolyás van,

ha magadban beszélgetsz,
ő, a zsarnokság kérdez,
képzeletedben
se vagy független,

fönt a tejút is már más,
határsáv, hol fény pásztáz,
aknamező; a csillag:
kémlelő ablak,

a nyüzsgő égi sátor
egyetlen munkatábor;
mert zsarnokság szól
lázból, harangozásból,

a papból, kinek gyónol,
a prédikációkból,
templom, parlament, kínpad,
megannyi színpad;

hunyod-nyitod a pillád,
mind az tekint rád;
mint a betegség,
veled megy, mint az emlék,

vonat kereke, hallod,
rab vagy, erre kattog;
hegyen és tavak mellett
be ezt lehelled;

cikáz a villám, az van
minden váratlan
zörejben, fényben,
szív-hökkenésben;

a nyugalomban,
a bilincs-unalomban,
a záporzuhogásban,
az égig érő rácsban,

a cellafal-fehéren
bezáró hóesésben;
az néz rád
kutyád szemén át,

s mert minden célban ott van,
ott van a holnapodban,
gondolatodban,
minden mozdulatodban;

mint víz a medret,
követed és teremted;
kémlelődsz ki e körből,
ő néz rád a tükörből,

ő les, hiába futnál,
fogoly vagy, s egyben foglár;
dohányod zamatába,
ruháid anyagába

beivódik, evődik
velődig;
töprengenél, de eszmét
tőle fogan csak elméd,

néznél, de csak azt látod,
amit ő eléd varázsolt,
s már körben lángol
erdőtűz gyufaszálból,

mert mikor ledobtad;
el nem tapodtad;
így rád is ő vigyáz már
gyárban, mezőn, a háznál;

s nem érzed már, mi élni,
hús és kenyér mi,
mi szeretni, kívánni,
karod kitárni,

bilincseit a szolga
maga így gyártja s hordja;
ha eszel, őt növeszted,
fiad neki nemzed,

hol zsarnokság van:
mindenki szem a láncban;
belőled bűzlik, árad,
magad is zsarnokság vagy;

mert már miattad dermed
dacba a gyermek,
s lesz az öledben ringó
feleség ringyó;

vakondként napsütésben
így járunk vaksötétben
s feszengünk kamarában
futva bár Szaharában;

mert ahol zsarnokság van,
minden hiában,
e dal is, az ilyen hű,
akármilyen mű,

mert ott áll
eleve sírodnál,
ő mondja meg, ki voltál,
porod is neki szolgál.

Horizont 2011.09.28. 18:15:03

@TaTa86.:
"hol zsarnokság van:
mindenki szem a láncban;"
"szemmé" tesznek akaratod ellenére!!!!!!!!
Küldd el a verset Orbánnak is! Bár ő nem értené meg! Igaz te sem....

bandika gazdája 2011.09.28. 18:31:20

@TaTa86.: Akkor most hogy van? Mindenki bűnös, vagy csak csajozni meg focizni jártak a Kisz-be? Vagy csajozni meg sportolni is bűn? :-)
Add fel emberke, mert már egészen elkeserítesz. Ha a te nemzedéked így gondolkodik (ráadásul ilyen meggyőzhetetlenül) akkor tényleg lőjenek le bennünket, hiszen a saját gyerekeink sem értenek semmit!
És te még a jobbik fajta vagy, mert téged legalább érdekel.

guma 2011.09.28. 18:57:39

@TaTa86.: kicsit más értelmet nyer, mert szerényen elhallgattad mikor keletkezett!
ejnye-bejnye.
ez nem szép!

a verset ekkor írta! 1950.

Horizont 2011.09.28. 19:16:46

@guma:
Pont ez a baj, hogy a mai fiatalok közül sokan egybe mossák az egészet a háború végétől a "rendszerváltásig" !
Szegény @TaTa86 gyerek, a 3 (majdnem) öreglány jól elkapta a grabancát:))))

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.09.28. 20:40:57

@bandika gazdája: ... Aki a diktatúrában zsarnokságban él, az valamilyen szinten bűnös, és maga is a zsarnokság része. (Erről szól ugye a vers is, amelyről Horizont rendkívül figyelmesen megjegyezte, hogy biztos nem értek.)
Igen, a közöny is bűn. Igaz abszolút érthető és megbocsájtható, hiszen ép ésszel nem várható el senkitől, hogy mihelyt megtudja hogy megszállás alatt él nekimenjen a Vörös Hadseregnek, hanem inkább menjen focizni, csajozni, mert csak élni kell valahogy. Én is ezt csináltam volna valószínűleg, és a gyermekeimnek is ezt mondtam volna, hogy csinálják. De ettől még ez bűn.

"Ha a te nemzedéked így gondolkodik (ráadásul ilyen meggyőzhetetlenül) akkor tényleg lőjenek le bennünket, hiszen a saját gyerekeink sem értenek semmit! "
1) Ha velem vitatkozol, akkor vitatkozz velem. Nincs olyan, hogy az én nemzedékem így és így gondolkozik. (Nem mellesleg ez nem feltétlenül generációs kérdés. Illyés azért nem éppen mai gyerek...)
2) Semmiben nem mondtam neked ellent, és egy sokszor igazat adtam. Mi az, hogy meggyőzhetetlenül? Komolyan kezd dühíteni, mintha Horizonttal el sem olvasnátok amit írtam. Feldolgozzátok az első 3 szót, a többit magatokban kiegészítitek, és erre válaszoltok.

"És te még a jobbik fajta vagy, mert téged legalább érdekel. "
Nem csoda ha keveseket érdekel. Eddig én sem kaptam mást, mint személyeskedést, szalmabábuérvelést, illetve "te ezt úgysem értheted, mert fiatal vagy" közhelyeket.

@Horizont: Tényleg nem megy 1 mondat sem személyeskedés nélkül?
Mint az előbb mondtam... elolvasod egy mondatomat, felhúzod marad rajta, odaköltöd a többit és arra válaszolsz.
Honnan veszed, hogy nem értem?
Egyébként nekem mi közöm Orbánhoz? Neki amúgy sem ezt a verset kell elküldeni.

"Pont ez a baj, hogy a mai fiatalok közül sokan egybe mossák az egészet a háború végétől a "rendszerváltásig" ! "
Nem. Nem hiszem ezt. De egyáltalán van értelme, ezt leírom?

"zegény @TaTa86 gyerek, a 3 (majdnem) öreglány jól elkapta a grabancát:)))) "
Az enyémet nem. Fogalmam nincs kivel vitatkoztok.

@guma: Lol! Tudod egy vers akkor jó, hogy nem csak 2 évig van értelme... Illyés a zsarnokság természetéről írt egy kortalan remeket. Az, hogy pont 1950ben érdekesség semmi több, illetve adhat némi támaszt az olvasóknak, hogy miért írta.
(Ha olvasod igazából pont az a lényege, hogy a zsarnokság nem csak a fekete autó, nem csak az ÁVH és a kínzó kamrák, amik Kádár alatt már nem voltak... ha olvasod..., és érted.)

guma 2011.09.29. 06:51:05

@TaTa86.: ahogy mondod! Lol!
ezek szerint semmit sem tudsz történetéről az örök érvényű soroknak? a költőről még kevesebbet, pedig aczél barátjaként sokat segítette a határon túliakat is minden téren, közben beutazta a világot.
az 50-t csak jelzésnek. nem érdekességnek írtam le! gondolkodásnak, hogy ne helyezd össze vissza az időbe és fűz hozzá más (pl Kádár kor) elméletet, mert a vers és a gondolat szabad... ha érted.
érzékeltetni szeretnék csak valamit, mert én nem vagyok igazán művelt, csak érdeklődő aki szeret gondolkodni ebben a kusza világban.

tehát : 50-ben írta.
(most kapaszkodj meg!) "1965. November 2-án (!) jelent meg az Irodalmi Újságban, a következő hazai publikálásra csak a költő halála után került sor, ennek oka a mű „ellenforradalmi „hangvétele, később Illyés nem engedélyezte, hogy kiadják az 1956-os FORRADALOM hatására nemzetközi hírűvé vált a költeményt."

(tehát ő tiltotta le megjelenését! érted!
mi ezt a kettősséget átéltük és bőrünkön éreztük. ne csodálkozz, hogy a "hamis, átlátszó" tettek nem érnek nekünk már semmit. esetleg azt is zsarnokságnak fogjuk fel, ha valamit politikai elméletből akarnak megváltoztatni, amiben nem a köz érdeke érvényesül pillanatnyilag.
ezt neked kellene a legerősebben közvetíteni, mert anyukád biztos sokat mesélt szűlőföldje hétköznapjairól, ami azért kicsit durvább valóságot adott és ott orosz hadsereg sem volt...

részlet egy mai iskolai tananyag elemzésből : 1945 után, az oroszok bevonulásával és segítségével fokozatos kiépült a kommunista diktatúra Magyarországon, a rendszer velejárója a terror, politikai tisztogatások, propaganda és a cenzúra. Illyés Gyula ebben a politikai környezetben írtam meg az Egy mondat a zsarnokságról című versét, melynek alapgondolata, hogy a zsarnokság minden korban és minden változatában emberellenes.17. Szakaszban általánosít, a következő körkép a mindennapok életébe, a legszemélyesebb magánéletbe, a gondolatokba is kiiktatatlanul beszivárgó zsarnokságot mutatja fel. A vers igehasználata szemléletesen fejezi ki a zsarnokság személytelen társadalmi általánosságát és a legszemélyesebb sorsba való könyörtelen behatolását.”belőled bűzlik árad, magad is zsarnokság vagy…”

sorolja gazdag részletességgel, hogy mi mindenben van zsarnokság azon túl is, ami a köztudatban hozzátartozik a zsarnokság fogalomköréhez.A vers első szakaszaiban folyamatosan érzékelteti a szöveg:a zsarnokság nem merül ki a tudottban, sokkal aljasabb formája ez a társadalmi létezésnek.A verset a költői túlzás jellemzi, ami az ellenállás lehetetlenségét fejezi ki.)

Ayuamarca 2011.09.29. 10:20:10

@TaTa86.: szerintem te marhára meg vagy zavarodva. Apám pl a faszért gyújtotta volna fel magát? Abban a rendszerben nőtt fel, nem ismert, nem is tudott volna elképzelni másikat. Nem politizált, igyekezett élni az életét, ahogy lehetett. Dolgozott, eltartotta a családját, két gyereket nevelt, és sokkal jobban érdekelte, hogy a gyerekek ne betegedjenek meg, mint a sok parlamenti mocsok. Ez neked bűn? Csak annyira, amennyire én bűnös vagyok a holokausztban.
Bocs, szerintem neked valaki jól kimosta az agyad.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.09.29. 10:32:45

@guma: Írj olyat, amit nem tudok...

@Ayuamarca: lol. Kérlek fejtsd ki! Ki mosta az agyamat ki? Kérlek, arra mindenképpen vigyázz, hogy még feltételezés szinten se juss oda, hogy önállóan gondolkodom. Ez megtisztelné a vitapartnert. Egy profi troll soha nem véti ezt a hibát.

¦卍®Ξ™ 2011.09.29. 11:11:32

@Ayuamarca: mindenki bűnös aki a komcsi diktatúrában élt tűrve azt.
az anyja nem, mert az nem élt itt, tehát nem tűrte a kommunista rendszert.
...és elvi-etikai-filozófiai vonalra hivatkozik.
hivatkozik ilyenre ő, akinek az anyja a caeusescu diktatúrában élt és tűrt, aki a szüleit/nemzettársait hátrahagyva elmenekült, direkt ideköltözve a bűnösök földjére, mert nem volt ereje/bátorsága/kitartása ott maradni szülőföldjén.

egy végtelenül ostoba, tudatlan, jellemtelen marha ez.

SvenH. (törölt) 2011.09.29. 11:41:27

@TaTa86.: "Persze, hogy örülök. Miért ne örülnék? Szeretem Wass-t.
Egyébként neked mi bajod vele?"

az a helyzet hogy a magadfeleknel tobbet tudok az erdelyi tortenelemrol, igy szigoruan a logika menten haladva kurvara ruhellem Wasst

masreszt meg koszike, hogy elmondtad hogy bunos voltam WOW!!!
ez igen!!!
meg emlekszem oviban hogy a nyirfakrol enekeltem ami tipikus russzki enek, hat igen en is hozzajarultam a kommunista elnyomasahoz :))))))))))))))))))

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.09.29. 13:34:23

@SvenH.: "az a helyzet hogy a magadfeleknel tobbet tudok az erdelyi tortenelemrol, igy szigoruan a logika menten haladva kurvara ruhellem Wasst"
Lol! Mekkora szerencse, hogy itt mindenki tud mindent, és objektívan rühell mindenkit.
Bizony, a művészeket, írókat szigorúan a logika mentén kell megítélni, és rühellni.

A diktatúrával kapcsolatos gondolatmenetemet meg senki sem értette. Nem meglepő, a differenciált gondolkodás mindig is hiánycikk volt.
Én azt mondtam "mindenki aki akkor élt valamilyen szinten megkötötte az alkuját az ördöggel", csakhogy ez 1bites aggyal értelmezhetetlen. Egybites aggyal: vannak ártatlanok, és vannak bűnösök. Ha így értelmezem akkor valóban, ez a mondatom azt jelenti, hogy minden polgár pont ugyanúgy bűnös volt, mint az utolsó ÁVÓs pribék. Így már értem a reakciókat.

(Alapvető szövegértési problémák is vannak, a fekete-fehéren való gondolkozás mellett: a "diktatúrában élt" nem egészen azt jelenti, hogy oviban még diktatúra volt "szigorúan a logika mentén haladva"...)

@¦卍®Ξ™: Neked ugyanez. Nem érted amit mondok, hát lefordítod a magad kis primitív nyelvezetedre. Persze így már köze sincsen ahhoz, amit írok. De hát ez egy trollt mikor izgatott?
Szalmabábuérvelés és személyeskedés ennyire vagy képes, ami rosszabb még büszke is vagy rá.

bandika gazdája 2011.09.29. 14:42:31

@TaTa86.: Basszus írtam neked egy hosszú választ és elszállt, mert szétkapcsolt ez a nyomorék mobil internet! Ha lesz kedvem, este újra leírom, bár van egy másik kötelezettségem is ugyanilyen okból, kutyakaja főzési tanácsokat kellene adnom egy másik fórumon. A guta megüt havi hatezer akárhányszázért!

¦卍®Ξ™ 2011.09.29. 15:29:31

@TaTa86.:
édes pici kisköcsög, hát mégis látod amit írok?
akkor az érvekre, a tényekre, a kérdésekre miért nem reagálsz, baszom azt az ostoba formádat? :)))))))))))))))))))

ostoba lúzer vagy te kispajtás, még te trollozol, aki egyetlen érvre nem reagálsz, kérdésre válaszolsz, csak hajtod monoton a hülyeséget? :))))))

bár te nem troll vagy, hanem egyszerűen hülye, ez tény.

¦卍®Ξ™ 2011.09.29. 15:31:14

@¦卍®Ξ™: akarom mondani: ... kérdésre nem válaszolsz ...

Horizont 2011.09.29. 18:09:10

@TaTa86.:
Nem hiszem el, hogy ennyire ostoba vagy mi a francot rugózol ezen a személyeskedésen? Miközben egyfolytában azt teszed, de nem baj, csak te hiszed azt, hogy igen. Nem is értelek. Nem történelem órán ülünk. Baráti társaságban nem szoktál beszélgetni, vitatkozni? Személyeskedés nélkül nem megy, vagyis te annak hívod én személyes tapasztalatnak és véleményformálásnak a másik emberről. Nem veszed észre, hogy SENKI nem állt melléd egy mondat erejéig sem? Azért én ezen elgondolkoznék a helyedben. Biztos, hogy te látod jól? Neked van igazad? Tudod az idősebb kornak van azért előnye is. Az élettapasztalat, a bölcsesség (ne mosolyogj), és a rálátás kiteljesedése!
Szóval kollektív bűnösség????
Na akkor megkérdeznélek. Most 26 éves vagy, 8 évvel ezelőtt pont nagykorú lettél! Tűrted az előző 8 év kormányait a szadeszt, a szocikat.
Te is felelős vagy, hogy ide jutottunk TE is BŰNÖS VAGY!!!!!!
Gyötör-e a lelkiismeret furdalás? Gyötörjön kispajtás! Te is megkötötted a magad alkuját az ördöggel!!!

¦卍®Ξ™ 2011.09.29. 18:21:17

@Horizont: a legnagyobb bűne pedig, hogy tűri a fityiszt, mi több, tapsol neki. már amennyiben a hülyeség bűn.

Horizont 2011.09.29. 18:36:25

@¦卍®Ξ™:
Mennyi hülyeséget "követünk el" életünk során!Fiatalon, idősen is:)
Ha az mind bűn lenne, a pokolban már nem lenne elég a világ összes üstje se:DDDDD
Fogalomzavar = fiatalság (egy része):D

SvenH. (törölt) 2011.10.02. 23:43:49

a temahoz visszakanyarodvan...

XII ker:
"1. Avarégetés

Fenti közgyűlési rendelet alapján az egész Főváros területén, így a kerületben is kizárólag a március 8-ától november 30-ig terjedő időszakban – ünnepnapok kivételével – hétfőtől szombatig , 10 és 15 óra között megengedett az avar- és kerti hulladék égetése. "

II ker:
"
3.§ . § Avart, kerti hulladékot égetni kizárólag október 1. és április 30. között, hétköznapokon 10 órától 18 óráig szabad."

süti beállítások módosítása