Skip to content


       Szűrés lista

Mi lesz hamarabb: 4-es metró vagy nyilvános ügynöklista?

Az LMP sikerrel tematizálta az aktuálpolitikát és húzta csőbe a Fideszt azzal, hogy a plenáris ülésen kellett szavazniuk a képviselőknek a benyújtott ügynöktörvényükről.  Kívánhat ennél többet a legkisebb ellenzéki párt?

Vajon melyik más utódállamban fordulhatott volna elő az, hogy két volt miniszterelnök közösen kijelentik, hogy nem kellene bolygatni az ügynökkérdést?
Sérült lelkek ambícióit látom ebben megnyilvánulni” - mondta Boross Péter. Remélem, ha egyszer találkozik a frissen megválasztott német köztársasági elnökkel, akkor megbeszélik, hogy mennyire is sérült Joachim Gauck lelke ...

22 év adóssága gyűlt össze, és ha nem késő náci háborús bűnösök után kutatni, akkor még most sem késő megtudni, hogy kik is jelentettek kiknek, kik olvasták a jelentéseket és kiknek továbbították. És hogy hol vannak ma ezek az emberek.

Megy a hadoválás, terelés ezerrel, hogy miért is nem lehet megtenni azt, ami már érdekes módon minden utódállamnak sikerült.

"Szerintem azok a sommás állítások, azok a sztereotípiák, hogy itt már mindenki, mindenhol, mindent megoldott, egyedül mi nem tettük ezt meg, ezek egész egyszerűen tévedéseket. Ez merő tévedés, a környező országok sem oldottak meg semmit jobban, mint mi" - nyilatkozta múlt pénteken fanyalogva az Országgyűlés elnöke, Kövér László.Mint volt titkosszolgálati miniszter, az ő szájából különösen pikáns a fanyalgása, ahogy "értelmiségi belügynek" nevezte az ügynöktörvény vitáját ...

Nekünk soha nem jó az ami máshol bevált, ami máshol működik, nekünk mindig új ösvényt kell kitaposni, mert mi magyarok mindent másképp csinálunk.

Miért nem jó a német módszer, magyarázza már el nekünk Kövér vagy az önmagából teljesen kivetkőzött Lázár?


"Míg Magyarországon a törvények máig inkább az egykori ügynökök személyazonosságát védik, Németországban jelentős részben Gaucknak köszönhetően pont fordított a helyzet: a legnagyobb védelmet a Stasi aldozatai, az egykori megfigyeltek élvezik, nehogy újra meghurcolják őket. Magyarországon az egykori állambiztonsági iratok titokgazdája ma is a Belügyminisztérium, amely gyakran ok nélkül titkosítja az iratokat, Németországban az akták teljes egészében Gauck hivatalának felügyelete alatt voltak.

Gaucknak köszönhetően Németországban bárki megismerheti a rá vonatkozó aktákat, de még az NDK-s ipari kémkedés anyagai is teljes mértékben kutathatók. Az állambiztonsági iratok nyilvánossága szempontjából a magánszemélyek teljes védelmet élveznek. A közszereplőknek el kell fogadniuk a nagyobb nyilvánosságot, a Stasi egykori hivatásos és nem hivatalos munkatársainak pedig csak az intimszférájuk (magánéletük, egészségi adataik) nem publikusak, tevékenységük adatai a legszélesebb nyilvánosság számára is megismerhetők.
Kiterjedt az átvilágítás gyakorlata is: Németországban semmilyen állami vagy közfunkciót nem tölthet be az, aki bármilyen szinten a Stasinak dolgozott."


Mivel a szar elkenésére mindig megvolt a tuti módszer, a Fidesz nem is tett mást, mint ehhez a megoldáshoz nyúlt: létrehoznak egy Bizottságot. Hűha, ez igen ...

Ilyen az, amikor a kétharmad elfogy, amikor már nem jó módszer az egynapos törvényalkotás.

"A Fidesz-KDNP hétfői frakcióülésén úgy döntött: felkéri a kormányt, hogy május 15-ig dolgozza ki azokat a jogszabályokat, amelyek lehetővé teszik a Nemzeti Emlékezet Bizottságának létrehozását. A kommunista rendszer bűneit feltáró szakértői testületnek még ebben a parlamenti ülésszakban, vagyis június végéig meg kell alakulnia."

Lázár János elmondta, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tagjai szakértők lennének, nem politikusok, valamint a Nemzeti Emlékezet Bizottsága nem ideiglenes, hanem még évtizedekig működő, állandó intézmény lenne.

Csodák-csodája, de volt már egy ilyen, elismert intézet Magyarországon, az 1956-os Intézet Közalapítványt azonban megszüntették.

Mivel a legmagasabb szintekről gáncsolják az ügynöktörvényt, így feltételezhető, hogy nem a kis halakat akarják védeni. De akkor ki lehetett ügynök a Fidesz felső vezetéséből?

El lehet évekig bizottságosozni, csak 2014-ig kell húzni az időt, választási évben nem borzoljuk a Zemberek idegeit ilyen fajsúlyos témával ...politikai szempontból nagyon ügyes húzás, akarjuk is meg nem is, ha már akarjuk, akkor mi mindent akarunk "a kommunista diktatúra minden bűnét fel kell dolgozni", ide nekünk az egész nagy szaros vödröt, előbb szépen átnézzük, mi gyűlt benne össze, utána talán csurran-cseppen valami, de leginkább semmi ...

A frakcióülésen tegnap L. Simon László azt vetette fel, miszerint "nem ártana, ha Orbán Viktor is tisztázná magát", célozva a kuruc.infon megjelent cikkre. Orbán nem nagyon szokták csak úgy számonkérni ...

Hogy mennyire komolyan gondolja a Fidesz ezt az egészet, jól mutatja, hogy az origo információi szerint "Hankiss Ágnes, a Fidesz EP-képviselője, Kahler Frigyes jogtörténész és a Schmidt Mária vezette Terror Háza Múzeum néhány kutatója lehet a tagja a Bizottságnak".

Igaz, 24 órával korábban nyilatkozta Lázár bele egyenest a kamerákba, hogy pártpolitikus kizárva.
No igen, Hankiss Ágnes legalább olyan jó választás, mint Szájerné volt az OHB élére.
Kézbe kell tartni az eseményeket, még csak az kell, hogy a szakértők elkezdjék azt csinálni, ami a dolguk: szakérteni.

hankiss.jpg

Rég volt már szavazás:

Címkék: fidesz lmp ügynöktörvény

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr854327869

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A demokrácia alkonya 2012.03.23. 08:49:46

Kedves Naplóm!Második bejegyzésemben törlesztenem kell egy tartozást: leírom az elmúlt évek történetét. Arról, hogyan ért véget Magyarországon a demokratikus Köztársaság és vette át a hatalmat Orbán diktatúrája.1990-ben kezdődött. Véget ért egy álom, m...

Trackback: 1322. Amiben Kövér László (valszeg?) téved 2012.03.22. 08:37:06

Kövér László házelnök péntek este a Duna TV Közbeszéd című műsorának vendége volt. Ebből a szlovmagy sajtó azt a részt kapta fel, hogy: Kövér László a szlovák választásokról szólva azt mondta: „amit Bugár Béla csinált, azzal, hogy megszakította s...

Trackback: Diszlájkoltam Orbán Viktort 2012.03.20. 15:52:00

Két nagy tömeg uralta március 15-ét? A fenét kettő, hanem három, és a legnagyobb azoké, akik egyik oldalból sem kérnek. Ők a távolmaradásukkal demonstráltak. 2011 februárjában még megpróbáltam párbeszédet kiépíteni a két oldal között, de mára már tele...

Trackback: Népszavazást az ügynöklisták nyilvánosságáról 2012.03.20. 15:46:08

Ha van egy minimális esze is az LMP-nek, vagy a Jobbiknak, akkor eldobnak minden más hülye népszavazási és egyéb politikai javaslatukat és ezt nyomják előre.NÉPSZAVAZÁST AZ ÜGYNÖKLISTÁK NYILVÁNOSSÁGÁRÓL.Ezzel bármelyikük 25-30% -os párttá válhatna a kö...

Trackback: Ilyenek vagyunk? Tényleg? 2012.03.20. 14:19:12

Milyenek vagyunk, mi magyarok? Ha kívülről látnak minket, vajon szimpatikus országnak a szimpatikus népe vagyunk, csikós, gulyás, gyógyfürdő, vagy csak egy - enyhén szólva - érdekes kis nép valahol Európa perifériáján, ahol szabad a pálinka- és sörfő...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.03.20. 12:39:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ninimimi 2012.03.20. 16:11:23

@Római kömény:
"Az ország virágkora volt, az ellenpropaganda ellenére. Aki együttműködött a rendszerrel, büszke lehet rá."
Nagyon belelendültél a hazudozásba, "elvtárs"! Ez már-már a hatályos törvényekbe ütköző szépítgetése annak a bolsevik diktatúrának, amely tönkretette a hazánkat.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2012.03.20. 16:12:47

@szMáté:

Magam sem értem, de feltettem róla egy posztot, meg írtam nekik. Ha töketlenek, akkor meg is érdemlik, hogy a FMPSZ-KDMP palira vegye őket.

Népszavazást az ügynöklisták nyilvánosságáról
vilagnezet.blog.hu/2012/03/20/nepszavazast_az_ugynoklistak_nyilvanossagarol

tede 2012.03.20. 16:13:15

Kezd egyre kínosabb és gyanúsabb lenni, amit a Fidesz művel. Kezd az embernek egy olyan érzése lenni, hogy a poltikusok méyen érintettek és tíz körömmel harcolnak a lista nyilvánosságra hozása ellen. Még akkor is ha nem ez a helyzet, de ez a kép könnyen kialakulhat, ha tovább húzódoznak.

nincs1itt 2012.03.20. 16:17:29

Na akkor gondolkodjunk Béláim!!
Volt eccer 1 diktatórium, annak haszonélvezői, alkalmazottai mostan demokráciát jáccanak és ez egyesek szerint teljesen rendben van...
Tudom, sarkosan és elnagyoltan fogalmaztam, de fidióták kedvéért kénytelen vagyok leküzdeni magam a szintjükre. Tegyük fel a Duce-bonsai "érintett" volt(az 50 dolláros korszakban, nyugaton tanulni, háááát) akkor maradhat mini. elnök?? Szerintem NEM! De ez igaz a portásra is!

venszivar 2012.03.20. 16:17:33

Tán, a világ vége..........:)))

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2012.03.20. 16:18:37

@Római kömény:

Te most kevered a klasszikus ügynököt a besúgóval.
James Bondot a házmesterrel.

Zirowe 2012.03.20. 16:21:02

Az euroval vásárolt elektronikus bkv jeggyel fogom olvasni majd a 4-es metrón a nyilvános ügynöklistát..

kanálwarrior 2012.03.20. 16:21:39

@zero: Védelmére legyen mondva hogy emlékeim szerint a Jobbik eredeti javaslata is keverte, a katonai hírszerzés adatait is nyilvánosságra akarták hozni. Ami szerintem nem az ami nekünk most kell. De javítsatok ki ha tévedek.

Bougheau Tschichka 2012.03.20. 16:26:17

Magyarok vagyunk, nem? Sosem fog kiderülni, mert gyávák vagyunk és nem túl becsületesek

Sosem volt itt rendszerváltás, csak "nyugatosították" a rendszert. Akik évente cseréltek kocka Ladát, ma lakk fekete A6-ossal járnak.
A FIDESZ a legjobb példája annak, hogyan alakulhat át valami, amire korábban bármit fel mertek volna tenni. Nem kell félni, bármelyik későbbi párttal ugyanez megtörténhet. Bármelyikben felbukkanhatnak egykori ügynökök, akiket sejtként pont azért ültetnek be, nehogy bárkinek érdekében álljon a lapok kiterítése.

Az egykori NDK-ban az elsők között számoltatták el a pártrendszer bűnöseit.

Nálunk nem fogják. Magyarok vagyunk.

nu pagagyí 2012.03.20. 16:30:55

Az ügynöklista is el fog férni egy söralátéten, ha szakértő bizottságra bízzák.
Javaslom a BIZOTTSÁG-ba Tóth Károlyt, Demeter Ervint és Boros Pétert. Ők már bizonyították hozzáértésüket ebben a kérdésben.

Manatwork (törölt) 2012.03.20. 16:40:03

Egyetértek azokkal akik azt mondják: nem szabad összemosni a hírszerzőket és kémelhárítókat azokkal akik saját barátaikról, munkatársaikról írtak jelentéseket bármilyen indíttatásból is tették. Persze akikről már kiderült hogy spiclik voltak, azok mind azzal védekeznek, hogy nem is jelentett semmit, meghogy zsarolták. Persze... a spiclik a szegény áldozatok... persze...
A kémelhárítók és hírszerzők más téma: azok most is vannak és szükség is van rájuk bármilyen rendszerben és azokat a listákat nem lehet politikai célból nyilvánosságra hozni. Ez nem vitás.
Én nem várom el a közügyektől eltiltást vagy hasonló német megoldást. Nekem elég lenne az is ha kiderülne végre az IGAZSÁG!!! Azért tanulságos látvány lenne az ügynöklista - ha az egyre szaporodó pletykáknak hinni lehet....

gnme 2012.03.20. 16:43:49

a sör lesz előbb, egyértelmű.. sörre bor mindenkor
hm.. vagy a bor lesz előbb? borra sör forevör

nem is tudom, de filmet biztosan nézek (a Dallast este tutira) .. lehet ütősre veszem és bedobok egy pálinkát (kétszer, ne unatkozzon ott egyedül)

sárkányfő 2012.03.20. 16:47:26

@Római kömény: nem mondasz igazat.

Szlovákiában pl. 2005-ben feltették a netre az ügynöklistát:

"Újabb 38 ezer nevet tett közzé pénteken az interneten a hírhedt csehszlovák államrendőrség, az StB aktáit dokumentáló szlovák Nemzeti Emlékezet Intézete (ÚPN)."

" Vladimír Meciar, a parlamentben most ellenzéki pozícióban helyet foglaló Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS) elnöke és parlamenti képviselője is a listán szerepel."

"Ján Sokol, a pozsony-nagyszombati egyházmegye jelenlegi érseke - kétszeresen is - ügynökként van bejegyezve: előbb "Spirituál", majd "Svatopluk" fedőnévvel."

"Az ügynöklisták okán a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) első alelnöke, Duka Zólyomi Árpád is érintett. Az atomfizikus Duka Zólyomi a rendszerváltás előtt évekig a Szovjetunióban, a dubnai kutatóbázison dolgozott. A "Fyzik" (fizikus) fedőnévvel ügynökként szereplő szlovákiai magyar politikus jelenleg az Európa Parlament egyik szlovákiai képviselője az MKP színeiben."

www.origo.hu/nagyvilag/20050318exkormanyfo.html

fanatico 2012.03.20. 16:48:19

@Római kömény: Büszkének lenni azokra, akik a szomszédaikat jelentették fel? Az ilyen kretének miatt, mint te tart itt az ország! Jobb, ha tudod, hogy az ország eladósítása pont abban a rendszerben kezdődött el, a viszonylagos jólét a hiteleknek volt köszönhető te szerencsétlen!

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2012.03.20. 16:48:34

@Manatwork:

Bőven elég lesz a szégyen, hogy a jófej nagybácsiról, a kedves, halk szavú szomszédról, az igazgató úrról kiderül, hogy 25 évvel ezelőtt a legutolsó aljadék spicli volt. Éljen együtt az igazsággal.

Manatwork (törölt) 2012.03.20. 16:56:43

Még valami: már csak azért is lenne az ország érdeke az ügynöklista nyilvánosságra hozatala, mert a jelenlegi helyzet szerint elég, ha valamelyik külföldi kormány vagy magyar gazdasági érdekcsoport kezében van bizonyíték a régi vagy újabb pártok vagy kormányok főembereinek spicli múltjáról és akkor máris ott a pompás zsarolási lehetőség! A cél meg lehet EU pártiság vagy EU ellenesség, bőséges állami megrendelések a gazdasági érdekcsoportnak vagy akár egy külföldi kormány által favorizált külföldi érdekcsoport magyarországi térnyerése. Egyszóval: bármi. Ha valaki nem szelektíven emlékezik, akkor azért az elmúlt 22 évben voltak igencsak furcsa kormánydöntések és állami megrendelések.

tucano 2012.03.20. 17:00:00

Legalább azt mondják meg, hogy ki volt Hód!!

Mr Neanderthal 2012.03.20. 17:02:35

ez az az ugy amiben kilog a mennyasszony fasza a lagziban

Római kömény 2012.03.20. 17:03:01

@fanatico: 1949 és 1989 között az ország GDP-je a hatszorosára nőtt, az ipari termelés a tízszeresére. A reálbérek növekedése az NSZK után a második leggyorsabb volt Európában. 1989-ben a külső adósság a mostani hatodára rúgott.

Római kömény 2012.03.20. 17:04:28

@sárkányfő: Én a magyar helyzet változatlanságára gondoltam, de a környező országokban lehetnek változások.

sárkányfő 2012.03.20. 17:05:48

Ismertebb magyar nevek a szlovák ügynöklistán:

- Duka Zólyomi Árpád, az Európai Parlament (EP) szlovákiai küldöttségének képviselője, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) eddigi első alelnöke
- Neszméri Sándor, a Duna Televízió és a Magyar Nemzet pozsonyi tudósítója
- Szilvássy József a Népszabadság pozsonyi tudósítója, az Új Szó egykori főszerkesztője
- Varga Sándor, az Illyés Közalapítvány szlovákiai alkuratóriumának elnöke
- Protic János, a szlovák közszolgálati rádió magyar nyelvű adása, a Pátria Rádió helyettes főszerkesztője
- Gál Sándor költő, prózaíró, a magyar Anyanyelvi Konferencia alelnöke
- Balla Kálmán költő, a rendszerváltás után elsőként megjelent szlovákiai magyar lap, az azóta megszűnt Nap egykori főszerkesztője
- Cúth János, az időközben Kanadába kivándorolt prózaíró
- Dr. Szabó Rezső jogász, a rendszerváltás előtt a Csemadok Központi Bizottságának főtitkára
- Gábor Bertalan, Szepsi város esperes-plébánosa

hvg.hu/vilag/20050319szlovaklista

sárkányfő 2012.03.20. 17:10:27

@Római kömény:
Akkor amit írtál az több volt, mint félreérthető. Beidéztél egy 2004-es cikket, mely szerint " a magyar gyakorlat a legszabadabb és legnyitottabb.", majd hozzátetted, hogy "2004 óta nem változott semmi."

Mint látod 2004 óta a helyzet alaposan megváltozott, a szlovák gyakorlat mintha kissé nyitottabb lenne.

Egyébként meg helyetted szégyellem magam azokért a kommentekért amiket te itt ma összehoztál.

Római kömény 2012.03.20. 17:11:01

@zero: Minden titkosszolgálatnak vannak informátorai.

KÉRDÉS: Egyetértenek velem az itt megszólalók, hogy ha egy cselekmény az elkövetésekor nem volt bűncselekmény, akkor csak akkor érheti bármilyen sérelem az elkövetőjét, ha időközben kiderül az adott cselekményről, hogy emberiesség elleni, el nem évülő bűncselekmény?

Morfeusz 2012.03.20. 17:16:40

Sajnálom, hogy annak idején túl lassúak voltunk az akták megsemmisítésében. Most nem kellene becsületes embereknek bosszútól tartania.

sárkányfő 2012.03.20. 17:19:06

Mi a különbség Magyarország és Szlovákia között?
Az egyik az, hogy a szlovákoknak van egy Mikuláš Dzurindájuk, akinek 8 éven át tartó miniszterelnöksége megalapozta, hogy Szlovákiában bevezessék az eurót, Dzurinda megreformálta az egészségügyin rendszert (több-biztosítós egészségügyi rendszert vezetett be), megalapította a magánnyugdíjpénztárakat, és szintén az Ő idejében hozták nyilvánosságra a szlovák ügynökaktákat. Elismerésem Mikuláš Dzurindának.

Manatwork (törölt) 2012.03.20. 17:22:50

@Római kömény: elvileg egyetértek, de ez a téma kissé bonyolultabb eset. Ugyanis ha elfogadjuk azt, hogy ami az elköveetés idején nem volt bűncselekmény azt utólag ne büntessük, akkor a '89 előtti időkre mondhatjuk azt, hogy spongyát rá, hiszen a Kádár törvények szerint minden rendben volt. Akár spicli témában is. Vagy ez a logika mentén az is teljesen rendben van ami az utóbbi 2 évben történt, hiszen hozott rá törvényt a fidesz parlament, tehát pl. a manyup pénzek ellopása is telejsen törvényes és jogszerű.
Ezért mondom azt hogy elvileg egyetértek, gyakorlatilag meg az adott témától függ minden.

Manatwork (törölt) 2012.03.20. 17:25:19

@Római kömény: Ami fontos és írtam is: szerintem nem kellene büntető eljárás a régi spiclik ellen. Elég ha kiderül az IGAZSÁG!

Kutchek (törölt) 2012.03.20. 17:29:01

@Római kömény: " Egyetértenek velem az itt megszólalók, hogy ha egy cselekmény az elkövetésekor nem volt bűncselekmény, akkor csak akkor érheti bármilyen sérelem az elkövetőjét, ha időközben kiderül az adott cselekményről, hogy emberiesség elleni, el nem évülő bűncselekmény?"

1. Spiclinek lenni soha, sehol, semilyen jogrendben nem volt bűncselekmény. De azért minden spicli tudatában volt a "rizikónak".
2. A visszamenőleges törvénykezés időszakában élünk, van még kérdés?

Római kömény 2012.03.20. 17:35:02

@Manatwork: Az is jogsérelem, hiszen az állam vállalta, hogy az informátorok kiléte titokban marad. Ezt bűncselekmény hiányában nem lehet felülbírálni.

Amit Orbánról írtál: Orbán a MANYUP lenyúlásával jogszerűen járt el. A jognak nem terjed ki a hatálya jogszerű aljasságokra. Ha kiterjedne, bárkit bármikor bármiért el lehet ítélni. Természetesen egy törvényt meg lehet semmisíteni, de ha nem emberiesség elleni bűncselekményt honosít meg, az elfogadóját semmilyen hátrány nem érheti. Ellenkező esetben minden új kormány börtönbe zárathatná az összes politikai ellenfelét.

fanatico 2012.03.20. 17:36:48

@Római kömény: 49-ben az ország még nem tért magához a világháború után, így az akkori adatokat nincs értelme alapul venni. A szocializmusban újjáépítették az országot ez tény, de ezt megtette volna bármilyen más rendszer is, mert a romokon nem lehet uralkodni! A baj az volt a felépített gazdasággal, hogy a piacon nem versenyképes. A termelés ment ezerrel, csak fizetőképes kereslet nem volt rá! Ezért omlott össze az egész 90 után, ennek a pénznyelőnek a finanszírozására vettük fel a hiteleket a 70-es évektől. Nekem ez nem aranykor, a kiegyezés utáni időszak az.

Római kömény 2012.03.20. 17:39:39

@Kutchek:

1. Igen, így van. Informátort hátrány nem érhet. Ezért nem állítottak 1945-48 sok százezer embert népbíróság elé, hiszen az emberiesség elleni bűnöket nem ők, hanem az információik alapján mások követték el. (Persze politikai okai is voltak ennek.) Esetünkben azonban még közvetett felelősség is alig-alig van.

2. Attól még hogy a kormány jogsértő lépéseket hoz, azok jogsértő intézkedések maradnak. Hosszú távon mindannyiunknak árt az ilyen gyakorlat.

sárkányfő 2012.03.20. 17:44:36

"Összegyűlt a szükséges számú aláírás az LMP kezdeményezéséhez, hogy a parlament tartson vitanapot az állambiztonsági múlt feltárásáról. A vitanap összehívását kérvényező beadványt az LMP, a Jobbik, az MSZP és három független képviselő mellett egyetlen kormánypárti honatya: Turi-Kovács Béla támogatta."

www.origo.hu/itthon/20120320-osszegyujtotte-a-parlamenti-vitanaphoz-szukseges-alairasokat-az-lmp.html

okosallah 2012.03.20. 17:46:52

Űdvőzlet mindenkinek. Úgy látszik van még remény ebben az országban: a kommentelők tőbbsége nagyon okosan és ésszerűen értékeli és látja az űgynők-kérdést, le a kalappal....ritkaság egy Index fórumon.

Római kömény 2012.03.20. 17:49:24

@fanatico: 1949-ben az újjáépítés már rég lezajlott. A helyreállítás egész Európában az egyik leggyorsabb volt. Nem igaz, hogy a magyar gazdaság lemaradt volna, az ötvenes években prioritásként meghatározott iparágak adják ma a magyar export 85%-át. A FAO a hetvenes években a magyar mezőgazdaságot a legjobban szervezett és a leghatékonyabb mezőgazdaságnak minősítette. Mezőgazdasági termelési értékben Európában az ötödikek voltunk, egy főre vetítve a másodikak. Nem voltak piacképesek az áruink? A hatvanas évek végétől a második legjelentősebb külkereskedelmi partnerünk az NSZK volt. Miért vettek tőlünk annyi mindent a konvertibilis valutával rendelkező országok? Nyilvánvaló, hogy a hetvenes évek ugyanolyan strukturális feszültségeket hoztak, mint szerte nyugaton, de ha 1990-től nem építjük le a helyi termelést, s nem juttatjuk levegőhöz a semmivel sem jobb állapotban lévő nyugati cégeket, ma nem itt tartanánk.

1990 óta maradunk le minden tekintetben. Viszont folyamatosan kell a blöff, hogy mindez a csúnya, rossz örökség miatt van. Egy frászt! Ezek miatt! Az áruló MSZP-től a nyilasokig mindenki nyakig benne van ebben a szarban.

tudi 2012.03.20. 18:05:02

Rég meg kellett volna lépni az ügynöklista nyilvánosságra hozatalát, vagy kutathatóságát mindenki számárak. Ez megint politikai lejáratósdi lesz nem több.

Zsdanov 2012.03.20. 18:15:51

@tudi: Mindenki kutathatja ma is. Csak engedélyt kell hozzá kérni. A saját aktáját engedély nélkül is mindenki megnézheti. Az ügynökök nevének kiadása - miközben semmilyen bűncselekményt nem követtek el - szerintem vérlázító jogtiprás lenne. Még akkor is, ha morálisan esetenként elítélhető a tettük.

Seduxen (már NEM dr.) 2012.03.20. 18:27:13

Szerintem ez már csak gumicsont. Ha csak a módszerváltás óta eltelt bő 20 évet is számolom, akinek volt "eltakarítanivalója", az már intézkedett, hogy róla soha semmilyen terhelő információ ne kerülhessen elő. Szóval a szüleink anno '89-ben ezt elk*****. Nem kicsit, nagyon. Szóval a magam részéről - még ha a fidesz komolyan is gondolná, amiben én erősen kételkedek - vízgereblyézésnek (és valami fontosabbról elterelésnek) tartom az egészet.

Amúgy 2 észrevételem lenne (vagy inkább 3):
- Elsősorban én a tartótisztekre lennék inkább kíváncsi, mert a besúgó sok esetben nem választhatott, hogy szeretné -e ezt csinálni. (jó, tudom, hogy voltak jó páran akik saját hasznukra jelentettek, és nem azért, mert megzsarolták/megfenyegették őket).
- Azokban az esetekben (vissza lehetne keresni), ahol a besúgó(k) tevékenysége valamilyen joghátránnyal járt a megfigyeltre, ott igen is nyilvánossá kellene tenni a jelentő adatait is, és ha van még kin, akkor polgári peres úton kártérítést is követelni.
- Akik azt az álláspontot képviselik, hogy jogszerű volt az ügynök-rendszer (még ha morálisan el is ítélhető), azokat azért kérdezném: munkásőrség? akkoriban az is jogszerű volt.

Lehet, hogy sokakban visszatetszést keltene egy ilyen húzás bármelyik kormány részéről, szerintem meg ha tényleg komolyan gondolnánk valaha is a múlttal történő szembenézést, akkor itt is lenne tennivaló.

bgp 2012.03.20. 18:30:08

@IGe: Ez igaz. Ezután a kérdés után tényleg elválna a szar a májtól.

lyken 2012.03.20. 18:35:27

@Zsdanov: Mintha a magántulajdon lenyúlása is vérlázító lenne. Arra mégis lett törvény hozva. Azóta nem megy az egynapos törvénykezés? Pedig ez ellen a téma ellen nem lázadozna senki, csak a régi feljelentgetők.

lyken 2012.03.20. 18:38:22

@Seduxen: "Lehet, hogy sokakban visszatetszést keltene egy ilyen húzás bármelyik kormány részéről, szerintem meg ha tényleg komolyan gondolnánk valaha is a múlttal történő szembenézést, akkor itt is lenne tennivaló. "

A nagy D209-esezés után elég kellemetlen lenne, ha a szeretett min.elnök úrról kiderülne, hogy besúgó volt. Vagy Kövérről. Vagy akárkiről a mókusörsből.

Seduxen (már NEM dr.) 2012.03.20. 18:46:11

@lyken: kérdezd meg, hogy leszarom -e? :DDD Nem vagyok azonban naiv, pontosan tudom, hogy ez is olyan "magyaroschan" lesz intézve: fingreszelés, léggömbhámozás hónapokig/évekig, és nem fog történni semmi érdemi. Ez '89-ben lett egyszer, és mindenkorra elbaszva. Sajnos. Elsősorban az igazságnak kellett volna kiderülnie, de ami legalább ennyire fontos lett volna szerintem az az, hogy az új tőkefelhalmozás haszonélvezői ne az előző rendszer fenntartói, és haszonélvezői (vagy azok haveri köre) lettek volna, akik az éppenséggel a titkosszolgálatok által összeszedett infók alapján lettek egyik napról a másikra komcsiból zseniális üzletemberek.

is 2012.03.20. 18:51:55

@IGe: majd jól nem engedik nekik, ha kell az AB-t is bevetik.

is 2012.03.20. 18:54:18

@IGe: ja, egyébként 25%-os párt nem lesz. lesz egy többségi (ez a FIDESZ kíván lenni, a mo-i szavazatok akár 25%-val is), és 3-4 10% körüli. egyszerűen ilyen a választási rendszer.

Marcellusca 2012.03.20. 18:57:54

@okosallah: Ezen én is csodálkozom. :D
Olvasva az elmúlt napok mandineres kommentjeit. Lehet, hogy ott már kitrollkodták magukat. :D

lyken 2012.03.20. 19:10:03

@Seduxen: "Ez '89-ben lett egyszer, és mindenkorra elbaszva. Sajnos. Elsősorban az igazságnak kellett volna kiderülnie"

Ha minden lázadó társulatba, pártszerűségbe betettek pár beépített elvtársat a biztonság kedvéért, akkor nem lett az elbaszva, terv szerint nem nyúltak hozzá a kérdéshez. Ráadásul a háttérből azok akik berakták őket, az aktáikkal sakkban tudják tartani őket. Akár több évtizeden keresztül.

Félni meg csak a kömény féle emberek félnek, ahol tényleg volt "ügynök"(besúgó, aka spicli) és ciki lenne ha kiderülne. Pedig nem kell félniük, nem fog. Különben nem lehetne a parlamenti pártokat pórázon tartani.

Exploiter 2012.03.20. 19:14:19

Na, pont ezért van most nagyon-nagyon-nagy szükség az internet szabadságára.
Magyar wikileakst a népnek!
Később még nagyobb szükség lesz rá, szólok.

Seduxen (már NEM dr.) 2012.03.20. 19:17:22

@lyken: " Pedig nem kell félniük, nem fog. " - na ezért írtam korábban, hogy ez csak fingreszelés. Nem érdeke itt egyik pártnak sem, hogy kiderüljön az igazság.

dobzse.laci 2012.03.20. 19:17:35

@dr.dr. Secnir doktor: Mindig is sejtettem, hogy Te vagy vidéki :)))

is 2012.03.20. 19:28:01

@Római kömény: "az ötvenes években prioritásként meghatározott iparágak adják ma a magyar export 85%-át"

de csak azért, mert idetettek néhány autógyárat azok a csúnya külföldi tulajok. ugyanis az első 10 exportcég kb. 100%-ban külföldi tulajdonú világszínvonalúterméket előállító gyár. pl. az Audi helyett nem tudom milyen exportcikkünk lehetne. ugyanez Nokiával.

lyken 2012.03.20. 19:32:00

@Marcellusca dr.: Itt volt hasonló élményem nemrég: vilagnezet.blog.hu/2012/03/16/diszlajkoltam_orban_viktort

Megdöbbentő, de mintha kezdene igény kialakulni egyeseknél a másik oldallal való kultúrált hangnemű kommunikációra. Remélem nem szalmaláng jelenség.

Secnir 2012.03.20. 19:39:09

@is:
"az Audi helyett nem tudom milyen exportcikkünk lehetne. ugyanez Nokiával. "

én sem tudom, hogy Nokiával milyen exportcikkünk van...

dobzse.laci 2012.03.20. 19:53:00

Egyébként szerintem nem kell itt mágnesszalagozni.
Bajusz irattári kérőlapjait - kb 15 évre visszamenőleg - össze kell gyűjteni, és a teljes hazai közélet átvilágítása meg is van. :)

Római kömény 2012.03.20. 19:57:40

@Seduxen: A Munkásőrség jogszerűen működött és jogszerűen oszlott fel. Akik karhatalmistaként bűncselekményt követtek el, s nem évült el, azokat meg kell büntetni, mindenki mással szemben csak politikai vitát lehet folytatni.

@lyken: Nincs félnivalóm. Nem voltam ügynök. MSZMP-tag voltam nyíltan, s 1987-ben, még bőven az árulás előtt kiléptem. Mielőtt Matolcsy elvtárs belépett. MSZMP-tagokat ritkán szerveztek be. Én nem is értek egyet az állampolgárok megfigyelésével. De akik részt vettek benne, 99,9%-ban nem ártottak senkinek. Akik most számon kérnék rajtuk, lezüllesztették az országot. Nem voltam elégedett a rendszerrel, demokratizálásra és a közösségi tulajdon megőrzésére és elmélyítésére lett volna szükség, ehelyett polgári áldemokrácia és burzsoá fordulat történt. Nincs miért szégyenkeznem, politikai funkcióm sosem volt, de ha lett volna, büszke lettem volna rá. Tudom, hogy ez furcsa nektek, nekem az egész mostani őrület érthetetlen.

Római kömény 2012.03.20. 20:00:34

@is: Mire épült rá az Audi? Csak nem a háború előtt ipari hagyományra építő, az ipari tevékenységet széles körben kifejlesztő győri ipari kultúrára, amely az ötvenes évektől új lendületet vett?

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.03.20. 20:03:51

@Seduxen:
"Azokban az esetekben (vissza lehetne keresni), ahol a besúgó(k) tevékenysége valamilyen joghátránnyal járt a megfigyeltre, ott igen is nyilvánossá kellene tenni a jelentő adatait is, és ha van még kin, akkor polgári peres úton kártérítést is követelni. "

egyetértek.
Ügynök és ügynök között hatalmas különbség van - van, aki bemártotta a másikat és van, aki csak - kényszerből - olyan dolgokkal traktálta a tartóját, amit az máshonnan is megtudhatott. Volt a kényszer meg volt az irigység és az összes többi negatív emberi tulajdonság. Hulljon a férgese, de aki nem bűnös, azt hagyják békén. Az pedig, hogy hetedízilen pedigrézzünk, hát alapvetően visszatetsző. Kinek mi köze van a nagyapjához, apósához, másodunokatestvéréhez? Családi alapon kollektív bűnösség?

Viktus 2012.03.20. 20:06:55

@dr.dr. Secnir doktor:

Sokan keverik az összeszerelő üzemeket a termelőkkel ... ez van.

Viktus 2012.03.20. 20:13:07

@is:

Aranyfácán konzerv érdekes módon évtizedekig tonnaszám vitte az arab most meg csak évek óta pang.
Hatvani-Selypi cukrot vitték kifele még a Vatikánba is. Ma már a gyár sincs meg.

Mi van most? összeszerelő üzemek. Behozzák az alkatrészeket összeszerelik majd viszik elfele ... nem mondom munkahelyteremtés szempontjából jó, de ez nem magyar termék.

öregember a kocsmából 2012.03.20. 20:33:13

Nem értem mit kell ezen olyan sokat filózni hogy mért nem meri a fityisz rendezni ezt a dolgot.Induljunk ki a gengszterváltásból.Miért is volt rá szükség? Mert a nagy és legyőzhetetlen USSR már négykézláb térdelt és elég nagy esély volt rá hogy össze is dől ami be is következet.Erre az addig korlátlan hatalmat birtokló MSZMP egy kicsit beijedt de hamarosan rájöttek hogy elkerülhető az a bitó ha elég óvatosan és rafináltan elhitetik az emberekkel hogy itt most minden más lesz mert nézzétek menyi szép kis párt van itt akik egész másképp gondolkodnak mint mi akik nem olyanok mint mi.Ez volt a külcsín amit az emberek láttak de azt már nem vették észre hogy ezek lehet hogy másként néznek ki de a háttérben még mindig ott vannak azok az emberek akik az előző rendszer haszonélvezői voltak és most is élnek mint Marci Hevesen.

Nem csináltak mást mint mikor látták hogy jön a vég 1-2 gyorsan úgy tettek mintha futnának és miközben a nép rájuk figyelt addig a többi elvtárs már egy másik maszkba szépen megtartotta a hatalmat.Vagy legalább is ottmaradt a hatalom közelébe hogy garantálja a többiek sértetlenségét.Ennek a példáját látjuk most a fityisznél.

Ez az ügynökös bohóckodás az elmúlt 22 évbe mutatja meg igazán hogy bizony itt egyáltalán nem beszélhetünk rendszerváltásról mert a régi rendszer fenntartói és kiszolgálói még mindig ott vannak a hatalom tetőfokán vagy különben mért nem lehetett még mindig nemhogy tisztázni ezt a dolgot de még csak egy lépést se tenni előre?

nagyon_buta 2012.03.20. 20:45:33

Érdekes dolgok derülnek itt ki:
1. Király volt itt a gulyás kommunizmus idején, csak tudnám akkor ki szavazott az MDF-re, juttatva őket a hatalomra? Ki alkotta a gengszterváltás tömegeit, ki engedte semmit tevésével támogatva az ideális, kiváló, nagyszerű proletárdiktatúra elbontását?
2. Vajon azok az emberek akiknek sorsát egy ilyen, ártatlan, máshonnan is tudható (milyen jelzők is voltak még?) besúgás keresztbe törte ( nem vették fel egyetemre, főiskolára , gyermekét se, esetleg kirúgták, nem léptették elő, stb.) mit gondolnának ezekről a törvénytisztelő, spiclikről akik csak kényszerből (több pénzért, jobb beosztásért) teljesen önzetlenül tették dolgukat. ( Az enyémet ide írom: arccal a falhoz mindegyiket és lelőni, nem érdekel, hogy azért volt spicli, hogy elnök legyen, vagy azért mert buzi volt és megzsarolták)

zollerbá 2012.03.20. 20:54:39

Magasdi ügynök a parlamenti meghallgatásán azt mondta nem emlékszik a cukorgyárak eladására, már amikor az APV RT. igazgatóságában volt.
Valószínűleg arra sem emlékszik, hogy ki és mikor szervezte be.

Sneé Péter 2012.03.20. 20:55:36

Ezt jogfosztásnak nevezik. Ahogy legalább hetven éve teszi, a hatalom továbbra is eldönti: mi az, amiről tudomást szerezhetek, és mi az, ami nem tartozik rám. Én pedig, a kiskorú és szellemileg gyönge, tudatlanságomban engedhetek parancsainak.

rolika 2012.03.20. 20:56:17

Egy normális országban már rég a Wikileaks-en lenne az egész...

fanatico 2012.03.20. 21:15:50

@Római kömény: Csak azt nem értem, ha minden olyan rendben volt, akkor miért voltunk olyan szar gazdasági helyzetben a 80-as évek végére, volt néhány jól menő nagyvállalat, de a cégek többsége teljesen versenyképtelen volt a nyugati cégekkel való összehasonlításban. Miskolci lévén pl nagyon jól ismerem a régi Lenin Kohászati Műveket (fél családom ott dolgozott). A 70-es években a csúcson 20 ezer ember dolgozott ott, 89-re kb 5-10 ezer, de ami a legfontosabb, hogy a gyártási technológia is megrekedt a 70-es évek szintjén. Ezzel a színvonallal nem lehet versenyezni nyugaton!!! Az volt a mi bajunk a 90-es évek elején, hogy a tőkehiányos elavult szerkezetű és technológiájú vállalatainknak hirtelen nyugati versenytársai akadtak a piaci nyitás miatt. Pl.: jól menő Ikarus ( keleti blokkban szinte egyeduralkodó volt ) mellé megérkeztek a nagy tőkeerős nyugati cégek.( MAN, Volvo, Mercedes stb.)

Húsleves 2012.03.20. 21:20:54

Az elvtársak tudták, hogy a nyílt diktatúrájukat már nem védi meg a Szovjetunió, ezért át kellett menteniük a politikai dácsájukat demokráciának álcázott kapcsolati és pénzügyi hatalommá. Ehhez az MSZMP létrehozta az álellenzékét - tegyük hozzá hogy visszamenőleg, mert sehol nem voltak addig a Demszky meg Orbán féle döglegyek, amíg meg nem érezték a hússzagot - ő maga pedig "demokratikus" MSZP-vé alakult, aztán kiosztották a szerepeket, és gyorsan szétprivatizáltak maguknak mindent. Látványosan átengedték a keletnémeteket nyugatra, hogy jó pontokat szerezzenek nyugaton, ami annyira jól sikerült, hogy Horn Gyuszkó nem győzte hazahordani a német kitüntetéseket amíg egészsége engedte. Orbán meg bátran ordítozott, hogy szovjetek kifelé, amikor már ha kérték volna se maradtak volna. Ezek volta a mi rendszerváltóink, ebből lett a jobb és baloldal. Az emberek agyát folyamatosan mosták a "legvidámabb barakk"-ról meg "gulyáskommunizmus"-ról szóló műsorokkal, ami olyan színben tüntette fel őket, mintha a csúnya gonosz kommunizmusban Magyarország egy virágzó kis sziget lett volna az ő jóvoltukból.
És nemcsak az ügynöklisták fontosak, az összes nyolcvan évre titkosított disznóságaikat nyilvánosságra kellene hozatni. Igaza van ennek a bloggernek ( vilagnezet.blog.hu/2012/03/20/nepszavazast_az_ugynoklistak_nyilvanossagarol ) erről kellene népszavazást tartani az LMP-nek, mert amiről most akarnak, az enyhén szólva röhej. Meg a Milla is inkább ezzel foglalkozna, ha már ilyen nevet választott, mert ha nem, akkor a sajtószabadsághoz is kb. annyi közük van, mint a millióhoz.

zollerbá 2012.03.20. 21:36:33

Népszavazást az ügynöklisták nyilvánosságáról!!--------------------------------------------------------
Amennyiben sikeres lesz minimum két helyről kéretik bekérni a 19 mágnesszalagon lévő kb. 50 ezer besúgó neveinek kinyomtatott változatát.. Javaslom Oroszországot és Németországot.
Nehogymá a saját rokonát megfigyelő milliárdos bandzsa nő legyen a feltáró bizottság vezetője!!!

Római kömény 2012.03.20. 22:06:01

@fanatico: Ezek az iparágak Nyugat-Európában is szerkezeti problémákkal küszködtek, Skóciától Milánóig rozsdatemetőkké váltak. A hetvenes-nyolcvanas években súlyos recesszióval küszködött számos gazdaság, a magyar 1989 előtt egyetlen évben sem mutatott visszaesést. A privatizáció során több esetben a nyugati, konkurens cégek, állami segítséggel, mindenféle közvetítőtökön keresztül vásároltak meg hatalmas iparvállalatokat fillérekért az Antall-kormány idején, majd bezárták azokat, a piacbővüléssel pedig megmentették a saját termelésüket, forrásokat gyűjtöttek a modernizációra. A Lenin Kohászati Műveket pl. egy osztrák-ukrán konzorcium küldte a padlóra, miközben az 1977-82 között modernizált üzem semmivel sem volt korszerűtlenebb 1989-ben, mint pl. a linzi. Az átmeneti nehézségeket okos politikával túl lehetett volna élni. De beszélhetnénk konzervgyártásról, buszgyártásról, üveggyártásról stb. Ahol a nyugati tőke látott benne fantáziát, pillanatok alatt sikerült az iparágat világszínvonalra hozni, ahol nem - s esetleg a politika is a rombolás felé hatott - két pillanat alatt tönkretették.

Ha a Lenin Kohászati Művek kapott volna 1989-ben 10 milliárd forintot, s bezárhatta volna valamelyik konkurens olasz, osztrák vagy német céget, akkor most Miskolc virágozna. De a szarvasi kávéfőzőtől a paradicsomkonzerven át a híradástechnikai eszközökig ezernyi ilyen példa van.

De a legnagyobb kártétel a magyar mezőgazdaságban, Európa egyik leghatékonyabb ágazatában következett be. Ami ott történt, az rémálom, százezrek nyomorának forrása.

Inkább erről kellene beszélnünk, nem az ügynökökről, akik többnyire - kivételekkel - senkinek sem ártottak.

Viktus 2012.03.20. 22:15:28

@fanatico:

nem az volt a baj a kilencvenes években, hogy a nép vagyonból magán lett, és szépen mindenki magának akart kivenni minél nagyobb pénzt a nyakába szakadt jóból kb., mint a hódoltság korában a szpáhik lásd. Ikarus kapcsán Széles Gábor működését.
A nyugati privatizátorok meg csak piacokat vettek.

Viktus 2012.03.20. 22:17:46

@Római kömény:

Na igen vissza lehet emlékezni a szobi, szerencs, konzervgyárak a kilencvenes években is még pörögtek aztán a kilencvenes évek végére szépen sorban kicsinálták ezeket a valójában magyar gazdaságot erősítő termelő üzemeket, majd a 2000-es évek közepére a legtöbbet földi rombolták ...

Horizont 2012.03.20. 22:28:04

Nem lesz itt se 4-es metró, se nyilvános ügynöklista!
Előbbihez rengeteg pénz kéne, utóbbihoz minden érintettnek és családjának ki kéne halni!
Addigra meg minden lista lemorzsolódik. Tuti, hogy 22 éve "szorgos kezek" morzsolgatják.....
Ja és muszáj a Fidesznek ilyen barom elnevezéseket kitalálni folyamatosan?
Nemzeti Emlékezet Bizottsága ?????!!! Röhejesek!!!!

Római kömény 2012.03.20. 22:39:44

@Viktus: A konzervgyárakat állami koordinációval hatalmas konzorciumba kellett volna tömöríteni, gyáranként egy termékre specializálni, teljes eladás helyett kisebbségi részvénycsomagot kellett volna tőzsdén értékesíteni, s ezzel is feltőkésíteni. Az alapanyaghoz meg kellett volna menteni a legjobb szövetkezeteket, nem eladni az állami gazdaságokat. A terméket éveken át rejtett dömpingáron kellett volna teríteni Közép-Európában vagy akár az oroszoknál, még az átmeenti veszteséget is felvállalva. Sajnos, sok a ha, s túl kevés az ész ebben az országban. Jelen voltam az ország egyik legjobb téeszének a szétverésénél, senki nem hallgatott az egyetlen értelmes mérnökre (akit persze "elüldöztek" a faluból), ma az egykoron virágzó falu haldoklik, a többség napszámba jár néhány vezetőből és privatizátorból lett nagygazdához, akik azóta mélymagyarok lettek. A termelési érték a '89-esnek a tizede lehet kb. Az egész környék parlagon. Most már inkább adnák el az első osztráknak, az is jobb lenne. A földet nem lehet elvinni, és a parlagterületet sem lehet tovább zülleszteni.

Mielőtt valaki hülyének néz, ma a magyar meggy maradéka német konzervgyárakba kerül, ahol méretgazdaságosan, de egyáltalán nem hipermodern technikával előállítják az olcsó konzerveket, amit a Lidlben megvásárolunk. A haszon Németországban csapódik le. Ezt 1991-ben megjósolta a néhány megfélemlítésre immunis szakember. Persze a sok barom kisgazdával nem lehetett beszélni.

Egyébként a szlovákok, a lengyelek, a keletnémetek nem verték szét a téeszeket, ill. okosan alakították át őket, ezért iszunk pl. szlovák tejet. Bár nem a legjobb példa, a tejágazat a gyengébbek közé tartozott '90 előtt is, a '70-es években beindult fajtafejlesztést teljesen kinyírták '90 után, ma az egy főre jutó tejtermelésünk alacsonyabb, mint Azerbajdzsánban. Nem vicc! Az adottságaink alapján azonban a szlovák szint megközelíthető lenne, de egyszerűen annyival hatékonyabbakká váltak, hogy ledarálnak bennünket.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.03.20. 23:00:59

@Római kömény: NAgyon jó komment.A másik amit írtál,hogy nem kéne az ügynök témát bolygatni.Én erre a témára azt szoktam írni,hogy szerintem ha sokkal jobban élnénk akkor annyira nem érdekelné ez az embereket.És talán a régi rendszer vezetrői sem érdekelnének minket annyira.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.03.20. 23:06:48

@zero: Hájó,de viszont nem születik mindenki faszagyereknek!Van akinek az is elég ha egy kicsit ráijesztenek és megtesz egy két dolgot.

Viktus 2012.03.20. 23:07:39

@Római kömény:

Na meg olyan apróságokat se felejtsünk el, hogy a magánkézbe került konzervgyár elfelejtette a termelőket kifizetni aztán csodálkoztak, hogy a termelő nem termelt alapanyagot, és erre hivatkozva építettek le-zárták be a gyárakat ...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.03.20. 23:16:55

Egyébként a magyar történelemben jelen állás szerint véleményem szerint két fájó dolog van ahol nagyon megszívtuk.Az egyik Trianon (nem azért mert mélymagyar vagyok:)) ) Hanem gazdasági tekintetben.
A másik meg a "Rendszerváltás" utáni időszak.
Engem inkább érdekelnek az elmúlt 22 év gazemberei.Akik tönkretették szétlopták az országot.

(DocThor) fixforex (3,14ÉdzsDí) - nem adom olcsón 2012.03.20. 23:18:53

Azért azt figyeltétek a parlament.hu-n, hogy az MSZP minden jelen lévő képviselője megszavazta a Schiffer által benyújtott javaslatot? Kovács László, Veres Jani, Káli, mindenki. Bakker, ezek sincsenek annyira beszarva a nyilvános ügynöklistáktól, mint vityáék - most már szándékosan kisbetűvel írom, ilyen egy gusztustalan féreg bandát!

okosallah 2012.03.20. 23:20:27

@Marcellusca dr.:
M.o. lakossága túlnyomó részben vidéki eredetű és a városi polgári intelligencia aránya soha se volt olyan magas mint a ny.-i országokban. Az első emigrációs hullám 1919-ben történt. Akik túlélték a II. VH.-t és az azt követő kommunista terrort elmenekültek 56-ban. Akik maradtak azok vagy beálltak a sorba, vagy elmerültek és felfalta őket a nyomor.
Akik ma a felszinen vannak azok mind kivétel nélkül kollaboránsok voltak a Kádárral....le lehet vonni a következtetést.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.03.20. 23:20:46

@Viktus: És ezeket a rohadékokat el lehetne/kéne kapni.És nyilvános kivégzést nekik!Mit csináljak,anyagias vagyok!:))
Dehát ugye demokrácia van és nekik jogaik vannak.Meg pénzük ügyvédre.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.03.20. 23:24:53

Ja és a mostani tolvajok megbüntetése vagyonelkobzása mellett még az unokáik sem tölthetnének be jelentős tisztséget vagy nem nyerhetnének pénzes melót állami pályázaton.Vagy csak nagyon erős szűréssel.

Viktus 2012.03.20. 23:26:20

@Tigeri:

Ott menetelnek az első sorokban azok ... bármikor megnézheted őket, ha annyira érdekel. :P

berkalkulator.net/friss-hirek/a-100-leggazdagabb-magyar-2011-ben-itt-a-lista-a-100-leggazdagabb-magyarrol.html

A kétharmaduk nagyjából v.mit lenyúlt magának aztán abból indult a nagy karrier ...

Meridian74 2012.03.20. 23:57:19

Megemlítendő - ha már úgyis szóba került - Lézer Janinak iagaza volt Schifferrel kapcsolatban, de Schiffer is jogosan követeli azt amit most kért.

Amúgy meg húzzák csak, halasszák csak, mint a számonkérést, felelősségrevonást, elszámoltatást, osztán emiatt majd megnézhetik magukat 2014-ben, mikor kimondottan emiatt kerül hatalomra a Jobbik. Mert azt mindenki tudja, a Jobbik sem tudnak itt gazdasági csodát, fellendülést, kánanánt csinálni záros időn belül, de azt mindenki tudja, ők legalább komolyan elővennék az összes illetékes vörös elvtársat és beleszórnák a Dunába...

Bárkit meg lehet kérdezni, egy valamit mindenki nagyon várt ettől a kormánytól: az elszámoltatást. Mind a korábbi 8 év galádságaiért és mind az előzp rendszer ügynökeivel, a korábbi rendszar akkori haszonélvezőivel szemben.

Ez eddiág semmi nem történt. SEMMI!
Hunvald kapott 1,5 évet (és még nem jogaerős ez sem)? Hányrendbeli csalásért? 16 rendbeli? Hánymilliárdos a kár? Sok milliárdos?

Na ezzel van a töke tele leginkább az embereknek.

SvenH. (törölt) 2012.03.21. 00:07:39

@fanatico: " Pl.: jól menő Ikarus ( keleti blokkban szinte egyeduralkodó volt )"

heheheh
az a 60as es 70es evekben volt jol meno :))) de akkor tenyleg
ugyebar a szovjet ukazra emlekszunk hogy nem kell jobbat hat igy is atveszzuk? na volt egy szep szal romanul tudo legeny a gaton aki kozgazdasz vegzettseggel kapott egy allami melot, hogy ugyan mar ellenorizze le hogy mennyi dolcsi lesz egy hordonyi olajbol....
es ot meg ledékettőszázkilencezték, o volt az ugynok a sok geci meg kushad mint szar a fuben

ásványi répacukor 2012.03.21. 00:23:03

@Római kömény: Na kis fidi komcsikám kibújot az szög az zsákbúl ! Először azt gondoltam, hogy
fiatalkák vagyunk, s még nem éldegéltünk olykorban, ahol a proletárdiktatúra mindenhatóságát
bizonyos jelentések tették megkérdőjelezhetetlenné. Ahol a hatalom a főelvtársak szörös mancsaiban összpontosult. Nem lehetett kritika, birálat, vicc sem, mert az következmény légyen:
nincs fizetés emelés, utlevél, lakás és telefon kiutalás, gyerek félvételi felsőbb iskolákba. Komolyabb esetekben jelentkezés rendörségen, munkahelyi utánnyúlás , zaklatások sora stb. stb.
Mindezt állampolgári honfiúi buzgalomból. Ingyé, önzetlenül, vagy apróbb előjogokért, külföldi ösztöndijakért, vagy az előbbiek forditottjaiért. Gáláns , igen finom uri cselekedet, jelenteni barátról, ismerősrő, kolégáról, rokonról. És ez csak az alsóbb tucatnyi vonulat. Emeltebb szinten a célszemélyt becserkészni, bizalmába férkőzni, provokálni, jelenteni! Szóval GANÉ egy dolog. S csak úgy felejtsük el.... Nem tört ki senki keze- lába, nem rugdostak agyon senkit, akkor spongyát rá. Büncselekmény nem történt. Senki nem akarná ezen igaz BÖCSÜLETÖS MAGYAR emberek
megbüntetését, csak a nevüket, hogy kik is voltak azok a komenistáknál is komenistábbak akik beköptek valamennyiünket. Okkal feltételezhető, hogy aki a parlamentben az ügynökök nyilvánossága ellen szavaz, szavazott, annak vaj van a fején, ÜGYNÖK(köcske) az illető.Szóval huszonkét év után jó lenne tisztán látni, ez mindannyiunk s az ország érdeke is. Unalmas már a főkomenisták kommunistázása. Nem az elmúlt nyolc év miatt tartunk itt, hanem az igen kétes pedigréjű politikusaink ügynök titkolózásai végett immár 22 éve. / Tisztelet annak a félmarék kivételnek, aki nem ugy kezdi a napját mielőtt borotválkozna, hogy egy marék dedalont vesz be/

nápolyi maszti 2012.03.21. 00:41:07

Sok bizottság ténykedett már ügynök-ügyben, de mint közül talán leghitelesebben és legszakszerűbben a Kenedi-féle -- nem is olyan nagyon régen fejezték be működésüket, de vajon tud valaki valamit a legfontosabb -- mert intakt -- ügynök-adatbázissal, a mágnesszalagokkal kapcsolatos kutatási eredményeikről? Egyáltalán, hallani a nevüket most, amikor megint kezdődik a nagy ho-ho-ho horgászat? Vagy mondjuk a Bizottáság felállításakor szóbajött bármelyikük neve, a témához viszonylag kevéssé értő, elvakultan kormánypárti álszakértők helyett? Nem egy világbotrány, ami itt folyik?

Bajnok Béla 2012.03.21. 06:53:06

A Zsidesz-KDNP mindig is sokat prédikált a család fontosságáról és erejéről. Látható, hogy nem a levegőbe beszéltek. Összetartanak, segítik egymást (lehetőleg minél magasabb pozícióba).

Sváb 2012.03.21. 08:22:20

@Római kömény: Ez az érvelés a nürnbergi perek óta nem áll meg. Idegen megszálló hatalmak kollaboránsait véded, ha úgy tetszik, hazaárulókat. Gondolom, érint a téma...

öregember a kocsmából 2012.03.21. 08:40:36

@DocThor (fixforex) 3,14ÉdzsDí: Még jó hogy nincsenek beszarva mikor nagyon jól tudják hogy a fityisz úgyse fog lényeges lépést tenni az ügybe mert nekik is vaj van a fülük mögött,akkor meg mért ne játsszák meg hogy ők menyire szeretnék ezt a dolgot tisztázni.Nem más ez mint egy újabb szép átverés.Akkor szívnák meg mikor a vitanap napján az elsö fityiszes bejelentené hogy oké akkor holnaptól mindent kiteszünk az asztalra na majd akkor mekkorákat pislognának.De ilyen úgyse lesz.Sokkal érdekesebb az a kérdés hogy a 47 tagú Jobbik frakcióból mért csak 20 írták alá a többi az mért nem?

Secnir 2012.03.21. 09:41:47

@akela_a_hun:
lehetnék, de én nem Vidéki vagyok, hanem vidéken élő :D
amúgy cca 50 mp van a két komment között, így duplán nem lehettem ő.
@Tigeri:
ugye? megyek, fel is adok egy lottót gyorsan...

Viktus 2012.03.21. 09:51:42

@SvenH.:

Az Ikarus jó kis buszokat gyártott még Kanada is vásárolt belőle, és megvolt a potenciál a fejlődésre is, ha lett volna rá szándék.

dobzse.laci 2012.03.21. 10:25:08

@dr.dr. Secnir doktor: Magasan van az iróniaméter fogáspontja?
Úgyse mosod le magadról :))

lyken 2012.03.21. 10:57:07

Lassan az ügynökkérdés gumicsontból mentőöv lesz Viktornak: index.hu/gazdasag/penzbeszel/2012/03/21/azert_nincsenek_feltetelek_mert_nincs_mirol_targyalni/

Vajon mennyire fog leizzadni herr nagyvezér, mikor rájön, hogy az IMF tavalyelőtti elküldése melegebb éghajlatra betett neki? Neki a nagy szabadságharcosnak?

Viktus 2012.03.21. 13:00:33

@Római kömény:

Vége a Tiszatejnek
Egymilliárd fölötti árbevétel sem volt elég. A rakamazi üzemet bezárták, a dolgozók 90%-át elküldték.

Horizont 2012.03.22. 18:16:22

@Tzimisce:
Na melyik ügy oldódik meg leghamarabb az emberek szerint???
Hát a Puskás-stadion természetesen:((((
Mindent elmond......

lyken 2012.03.22. 18:39:42

@Horizont: Hajós levele megvan? Amit Orbán nevében írt. Amiben marha poénosan felemlegeti, hogy üres stadionokban is úgy képesek elbundázni a meccseket a játékosok? És ami mellesleg tök igaz. De kell nekünk rohadtul.
Egyébként nincs vele semmi baj, mert nagy az alapterülete, nagy alap kell hozzá. Azt meg a maffia első megjelenése óta tudjuk, hogy mi mindenre lehet használni. Ilyen kiadásra az ország több mint kétharmada szívesen áldozna.

süti beállítások módosítása