Skip to content


       Szűrés lista

Hamburgeradó helyett mekitámogatás

Kezdetben szó volt hamburgeradóról, amiből végül NET lett. De Lázár János megígérte, hogy a gyorséttermeket külön törvénnyel regulázza meg. Erről azóta se hallottunk.

Ez viszont körbejárta a netet:

egrimeki.jpg

 

Sajnos az Új Széchenyi Terv honlapja nem bővelkedik infókban, így például a projekt leírása is hiányzik..... csak annyi derül ki, hogy a támogatási arány 40%, és ami nagyon érdekes: a támogatási döntés 2011.06.15-én született. A NET bevezetése előtt néhány nappal.

Szerencsére a mcdonalds.hu-n megemlékeztek a nagy fejlesztésről:

"Rekordidő alatt újult meg az egri McDonald's
Különlegessége a fűthető-hűthető terasz
2011.04.04.

Kattintson a képre a nagyításhoz!
Április 1-től megújult belső térrel, fűthető-hűthető terasszal és új szolgáltatásokkal várja vendégeit az egri McDonald's. A belvárosi étterem rekordidő alatt született újjá 60 millió forintos beruházás keretében. Az üzemeltető, Götz Gabriella egri vállalkozó, 13 éve működteti sikeresen az eddig több mint 12 millió vendéget kiszolgáló éttermet.



Az egri McDonald's 1998-ban, a gyorsétterem-hálózat 64. tagjaként nyitotta meg kapuit. Az étterem az elmúlt 13 év alatt közel 100.000 órát tartott nyitva, és több mint 12 millió vendéget szolgált ki. Az étterem 35 környékbeli lakosnak ad munkát: közülük 25 állandó alkalmazott és 10 részmunkaidős diák. Az épület külső és belső felújítása 16 napig tartott, csupán 3 napra zártak be teljesen. A beruházás összköltsége meghaladta a 60 millió forintot, amelyet a vállalat és a franchise partner közösen finanszíroztak. Götz Gabriellának nem ez az egyetlen étterme, 2010-ben vette át a salgótarjáni autós kiszolgálóval is rendelkező McDonald's vezetését is.

Kattintson a képre a nagyításhoz!

A felújítást külső munkálatokkal, az épület homlokzatának teljes renoválásával kezdték. Ennek eredményeképp a helyi McDonald's a Széchényi utca egyik legvonzóbb épülete lett. A belső tér is egészen új arculatot kapott: az étterem vendégtere az úgynevezett LIM Food belsőépítészeti stílus jegyeit viseli, amelyre leginkább a jókedv és a vidám hangulat jellemző. A vendégek számára nem látható helyiségek is megújultak. A külső design stílusát követve megszépült a dolgozói pihenő is.

Az étterem nem csak vonzóbb, hanem komfortosabb is lett a bőr kanapéknak és az átalakított elrendezésnek köszönhetően. Az újonnan kialakított, hűvös időben fűtött, nyáron hűtött terasz, 5-10 fok különbséggel teszi komfortosabbá a meleg nyári és a hideg őszi-tavaszi napokat. Emiatt az étterem vendégfogadó-képessége megduplázódott, hiszen ezentúl akár 60 ember is elfér egyszerre a teraszon.

Kattintson a képre a nagyításhoz!

A felújítás egyúttal a szolgáltatások bővítésére is lehetőséget adott. A sorban állási idő lerövidítése és a gyorsabb kiszolgálás érdekében önkiszolgáló szerviz pult fokozza a kényelmet. A pulton jégkocka adagoló és italtorony található, ahonnan a látogatók megtölthetik poharaikat a kívánt itallal. A kiegészítő pulton pedig fűszereket és evőeszközöket találnak. Az internet szerelmesei is megtalálják számításaikat, őket számítógép sarok és ingyen Wifi várja. A kibővített nyitva tartásnak köszönhetően pedig reggel 7-től hajnal 4-ig várják a vendégeket, így az éjjeli baglyok sem maradnak hamburger nélkül. "

Vajon mire volt elég a 3 millió?

A jégkocka-adagolóra? Vagy az italtoronyra? Esetleg a bőr kanapéra?

2011.12.21-én egyébként a Götz Kft. második pályázatára is rábólintottak odafent, így 100%-os, 5 millió forintos támogatást kap az ÚSZT keretében a cég, dolgozóinak szakmai továbbképzésére.

meki.jpg

 

Götz Gabriella tulajdonos 2010-ben így mesélt arról, hogy lett a McDonald's franchise partnere:


"– Tizenkét éve tettük le az egri „Meki” alapjait, egyébként debreceni lány vagyok. Szülővárosomban a szállodaiparban dolgoztam, többek között a Civis Hotelt, majd rövid ideig az Aranybika Szállodát vezettem. Valami más kellett, valami, amit magamnak formálhatok. Jó kapcsolatot ápoltam a debreceni McDonald's étterem tulajdonosával, ő adta az ötletet. Megpróbálkoztam a franchise partnerek közé bekerülni. Nehéz, hosszú és bonyolult interjú- és vizsgasorozaton mentem keresztül. Abban az időben Egerben és Veszprémben szerettek volna éttermet nyitni. Gabriella sikerrel vette az akadályt. Egerben a Széchenyi utcában valósította meg nagy álmát, az étterem azóta is számos sikert ért el. Öt éve például bekerült a világ száz legjobb McDonald's licence partnere közé, vagyis tagja lett a Century Clubnak. Ettől csak egy magasabb kategória van, bekerülni a harmincasok klubjába, megkapni a Golden Arch Awardot – meséli nevetve.

– A tarjáni étteremről már régóta beszélgettünk Karcsival, a korábbi tulajdonossal. Az álom most megvalósult. Július 1-jétől irányítom itt a munkát. A közel 50 munkatárs jogfolytonosan dolgozhat."

 

Debrecen - McDonald's, Debrecen - McDonald's, Debrecen - McDonald's.......hopp, megvan!

 

debreceneimeki.jpg
(kép forrása: stop.hu)

Támogatási arány itt is 40%, a támogatási döntés dátuma pedig 2011.06.01.

Projektleírás itt sincs, de kis kereséssel előjön a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ honlapjáról a történet:

"Technológiai korszerűsítés a Cserháti Family Kft. debreceni telephelyein
2011 október 20.

A Cserháti Family Kft. 6 795 066 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült az Új Széchenyi Terv „Mikro-, kis és középvállalkozások technológia fejlesztése” pályázata keretében. A beruházás során számos konyhai berendezés és információs technológia fejlesztést szolgáló eszköz került beszerzésre, illetve üzembe helyezésre 2011. június és szeptember között. A beruházás összköltsége 16 987 667 Ft volt. A Cserháti Family Kft. a McDonald’s Magyarország Étterem Hálózat Kft. országosan első franchise partnereként jelenleg négy éttermet üzemeltet Debrecenben. Az éttermek különböző kapacitással működnek, azonban az átlagosan 28 000 fős vendégszám gyorsabb és hatékonyabb kiszolgálást igényel, ezért a vállalkozás vezetője a már meglévő technológia bővítését és korszerűsítését határozta el.

A pályázat útján elnyert támogatással megvalósuló beruházás során mind a négy étterembe 1-1 db, adatok kijelzésére alkalmas konyhai berendezés került megvásárlásra. Ezen felül a Piac utcai étteremben került üzembe helyezésre egy darab új toaster, egy darab új melegen tartó és egy darab fagylaltgép. A pályázat keretében a jelenleg legnyereségesebb Füredi úti étterem egy-egy darab új mélyhűtőszekrénnyel és hűtőgéppel, egy darab elektromos frituval és két darab kontaktgrill berendezéssel gazdagodott. A felújításra váró Péterfia utcai étterembe került beszerzésre egy új vitrin, míg a Magyarország legnagyobb McDonald's éttermeként működő Kishegyesi úti étterembe a kijelzőn kívül egyéb berendezés nem került beszerzésre.

Az utolsó berendezés üzembe helyezésére 2011.09.19-én került sor. A biztonságos termelés és a minőségi követelményeknek magas szinten történő megfelelés feltételeinek megteremtésén túl, a berendezésnek köszönhetően e technológián realizálható árbevétel várhatóan növekedni fog a bázishoz képest."

Csodálatos!

Tehát a McDonald's két legelismertebb partnerét támogatja a Magyar Állam némi EU-s aprópénzzel.

(A cég tavalyi legkiemelkedőbb társának Komondi Istvánt választotta, sajnos az ő vállalkozásának neve nem ismert, így nem tudtunk rákeresni, hogy esetleg ő is kapott-e pályázati pénzt az éttermei fejlesztéséhez.)

Azt azért nem hinném, hogy Debrecen a kulcs, Kósa királysága, bár ki tudja.

Ezenkívül egyébként a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2010 októberében 132 millió forintos támogatást ítélt meg átképzés és munkahely fenntartás céljából magának a McDonald's Magyarországi Étteremhálózat Kft-nek, amely évi 20 milliárd forint feletti árbevétellel rendelkezik.

Színpadon hamburgeradó, színfalak mögött mekitámogatás.

Köszönjük, viszlát!

Seggszájból csillagos ötös. Ismét. Sokadjára.

 

Címkék: fidesz seggszáj

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr404332838

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A demokrácia alkonya 2012.03.23. 14:52:06

Kedves Naplóm!Második bejegyzésemben törlesztenem kell egy tartozást: leírom az elmúlt évek történetét. Arról, hogyan ért véget Magyarországon a demokratikus Köztársaság és vette át a hatalmat Orbán diktatúrája.1990-ben kezdődött. Véget ért egy álom, m...

Trackback: Te, aki a Fideszre szavaztál! 2012.03.23. 13:34:36

Hozzád szólok, aki a Fideszre szavaztál. Nem kérdezem miért szavaztál rájuk. Tudom előre a választ....

Trackback: Te, aki a Fideszre szavaztál! 2012.03.23. 12:53:13

Hozzád szólok, aki a Fideszre szavaztál. Nem kérdezem miért szavaztál rájuk. Tudom előre a választ....

Trackback: Ángyán és a fidesz 2012.03.23. 10:58:15

az ATV csak azért mutatja be ezt a videót, mert azt hiszi, Ángyán ezzel csak a fideszt kompromittálja, az MSZP-t nem. Ángyán József (Nagyatád, 1952. szeptember 20.) agrármérnök, mezőgazdasági kutató-szakmérnök, egyetemi tanár, intézetigazgató, az MTA ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2012.03.23. 10:39:07

Nyilván a profitot termelő Meki nem tudna "kapacitást bővíteni" a saját erejéből vagy hitelből, ahogy azt a többi piaci szereplő teszi ...

Lehet Meki az új CBA, csak még titkolják ...

marcee5 2012.03.23. 10:39:46

Az vastagbőr lenne, ha maga a McDonald's kapna támogatást. De mivel franchise rendszerű maga az étterem és a tulajdonos magyarnak mondható, csak licenszeli a mekis kaját. Ha ezt vesszük, egy magyar vállalkozó kapott támogatást amit bárki megkaphatott volna.

vontod75 2012.03.23. 10:40:30

LMP! Ja nem! LMPVS!!!

Transylvanianmixedgrill 2012.03.23. 10:46:17

Nyilván azért kellett a technológia támogatás, hogy beszerezzenek egy csodamasinát, ami kivonnya a zoxigént...akarom mondani a káros anyagot a hamburgerből, ami ettől kezdve már nem hogy egészségre nem káros, hanem orvosilag ajánlott! :D ;)

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2012.03.23. 10:47:01

Ha nyalsz segget vagy nem osztasz vissza nincs támogatás! Vannak olyan szektorok amikre nincs is pályázat. Csak közvetetten lehet 1-1 programot ráhúzni. Csak hát ott nagy a tülekedés. Ilyen pl a sütőipar. Ott is a kispékségek. Iszonyatos a tőkehiány. Árrés szinte nulla. Sajnos ez van.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2012.03.23. 10:52:36

@marcee5:

Ja, akkor mindjárt más ... franchise-rendszer nem multi, hanem támogatandó magyar vállalkozó :-)

marcee5 2012.03.23. 10:54:44

Tényleg nem védem őket, de nem kéne mindentől vérszemet kapni. Ennyi erővel egyik vállalkozást sem kéne támogatni amely külföldi alapanyagokat használ.

GrG 2012.03.23. 10:57:55

@marcee5: Ezenkívül egyébként a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2010 októberében 132 millió forintos támogatást ítélt meg átképzés és munkahely fenntartás céljából magának a McDonald's Magyarországi Étteremhálózat Kft-nek, amely évi 20 milliárd forint feletti árbevétellel rendelkezik.

PonyvaMester · http://ponyvamester.hu 2012.03.23. 10:59:52

@marcee5: Egyetértek. Ez franchise.
@zero: Nyilván a multit is támogatja, de vele együtt egy sajnos/nem sajnos kialakult és szükséges fogyasztói igényt elégít ki. Persze, jobb volna az egészségebb ételt, s nem mondom, hogy olcsó a meki, de amíg választhatóbb alternatíva a két szem alma helyett, ha nem rohadtat szeretnénk (200Ft) a mekis burger (250Ft), addig ezt fogják választani. Nem hiszem, hogy a felső réteg étterme a meki. Épp ezért van rá nagyobb igény bizonyos helyeken.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.03.23. 11:00:52

Én ezt nem látom olyan sarkosan... Ezekből a pénzekből legalább ténylegesen munkahely lett, valami visszajutott belőle az ott dolgozóknak is, esetleg a vendégek komfortérzetét növeli (bár személy szerint nem vágom fel az ereimet attól, hogy a helyi kajáldában nincs hűthető-fűthető terasz...). Kizárni a Mekis franchise-ban működő vállalkozókat a pályázatokból csak azért, mert van hambiadó elég diszkrimináció-szagú, az pedig, hogy a pályázati pénzek leosztása milyen elvek szerint történik, szerintem teljesen független attól, hogy ezek Mekisek.

Az a cég, ahol én dolgozom, például azért ne pályázhasson, mert vegyi anyagokkal foglalkozik, és ezért ettől az évtől fizetheti a fincsi katasztrófavédelmi hozzájárulást? Hülyeség.

marcee5 2012.03.23. 11:01:25

@GrG: Na ez már tényleg vastagbőr. Én csak azt mondom hogy nem lehet olyan törvényt hozni, hogy "Nem támogatható vállalkozások: McDonald's, TESCO, stb..". Viszont nyereség alapján lehetne szűrni. De mint tudjuk, magukkal nem fognak kibaszni. A lobbi ott van mindenhol.

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2012.03.23. 11:03:09

Már az első Széchenyi Lopás izé Terv is arról szólt, hogy vissza kell osztani bizonyos %-ot, nameg a havercégeknek ment a pénz nagyobb része, a cégneveket meg a tulajdonosi háttereket elnézve ez most sincs másképp. Milyen meglepő, hazudnak, lopnak, a végén pedig a pofádbaröhögnek.

Egy kultfilmből idézve: "A gombócot is megzabálta, a bort is megitta, ki se végzik, dohányt is kap, egy brancs maguk, ne is tagadja!"

Reggie 2012.03.23. 11:10:53

A posztiro keveri a vasutot es kossuthot... Talan, ha kitorolne a csipat a szemebol.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.03.23. 11:20:58

Lalikirály pár cimbinek néhány kicsi fillért visszaoszt, számít ez valamit?
Legalább lett Egerben is jégkockaadagoló...

senseye 2012.03.23. 11:21:20

Szerintem ezt a cikket inkább az indulat szülte mint a józan ész. Ilyen összegű pénzeket GOP-os pályázaton a Mekin kívül még számos étterem és pékség nyert.
Szerintetek mint kellett volna csinálni?
A pályázat kiírásában kikötik, hogy franchise rendszerű hamburgert árusító cégek nem indulhatnak?
De miért pont csak a hamburgert árusító cégek? A Fornetti talán annyival egészségesebb?
Szerintem olyan kicsi a pályázat összege, hogy ezzel nem éri meg ennyit foglalkozni. Ha ebben valami politikai hátszél lett volna akkor sokkal nagyobban csinálták volna!

Inkább szedjétek össze, hogy Nyerges Zsoltinknak akkor most hány cégben is van érdekeltsége, és azok a cégek mennyi pályázatot nyertek az elmúlt 6 évben. ;)

Samott 2012.03.23. 11:23:56

En ebben nem latok semmifele botranyosat, magyar vallalkozok altal uzemeltetett, magyar alkalmazottakat foglalkoztato ettermek kaptak tamogatast. Csak azert mert mcdonalds ettermet visznek miert kellene oket hatranyosan megkulonboztetni? Nyilvan a Szechenyi tervet partoloknak nehezen veszi be a gyomra, de az lenne a botrany ha azert nem kapnanak mert franchise formaban valositottak meg az ettermuket. A hamburgerado volt a hulyeseg nem ez... ;)

Himpellér · http://5percszerelem.blog.hu/ 2012.03.23. 11:28:43

Oda megy a pénz ahol szükség van rá: német autógyártónak, fogorvosoknak, focistáknak, és a gazdagoknak az egykulcsossal.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2012.03.23. 11:32:05

@senseye: Na ja! Annak kellene utánajárni! Kicsit fura, hogy senki sem kezd el számolgatni, hogy a Simicska/Nyerges cégek miféle pénzeket is kaptak eddig.

btomi1980a 2012.03.23. 11:33:02

Iparűzési adót fizetnek, forgalmaznak, foglalkoztatnak, áfát fizetnek (nem keveset). A Mekibe mindent beütnek, ha nem vettétek volna észre! Ügye nem mindegy, ŐK nem a sarki fűszeres vagy a piacon méregdrágán áruló magyar kofa!!! Számla? Blokk? Az soha sincs!
De a sok befizetett adó mellett, nekik semmi sem jár.... aki így gondolkozik, annak csak ajánlani tudom, hogy menjen és tanuljon még az iskolában, mert nagyon keveset tud a világ és az állam működéséről!!!
Az ilyen támogatások csak akkor verik ki nálam a biztosítékot, ha olyan hasztalan dolgokra költjük, mint például a cigányság integrációja.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.23. 11:33:50

Én csak azt nem értem, hogy miért kell egyáltalán egy adott vállalkozást (bármilyent) támogatni. Ez csak rombadönti a gazdaságot, és nem fejleszti. Ugyanis a vállalkozásnak adott támogatás a konkurensek adójából van odaadva. Tudom, EU-s pénz, meg minden, de az EU-ban is így van leegyszerűsítve. Ezért is nem versenyképes az EU, és ezért hanyatlik gyakorlatilag, meg az egyéb baromságok miatt, mint pl. a ketreces tojótyúktartás "megreformálása", és sorolhatnám.

Artie 2012.03.23. 11:36:16

Jaj. Senki nem látja, hogy a baj itt nem az, hogy külföldi vagy magyar, hanem egyik oldalon verjük a mellünket, hogy népegészségügy, másrészt meg támogatjuk a leggázabb hamburgergyárat?

Kutchek (törölt) 2012.03.23. 11:36:58

1. Ha a zöldségpiacon az őstermelőtől veszek zöldséget, abból az állam nem sokat profitál.
2. Ha a Mekiben bezabálok, akkor abból már lesz áfa, társasági adó, iparűzési adó és még népegészségügyi izé is. A "visszaosztott" támogatásról nem is beszélve.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2012.03.23. 11:37:15

@Jani haverja: A támogatásosdi nem versenyszemléletű. A támogatásoknál mindig előnyt élveznek a hávericégek. Nem az egészséges verseny alapján válik 1-1 cég jobbanak a többieknél. Sajnos Mo-n a támogatásokkal olyan helyzetbe kerülnek egyes cégek, hogy ezáltal megölik a versenytársakat. Nem minőséggel!!!! Hanem gazdasági erőfölénnyel.

btomi1980a 2012.03.23. 11:37:26

@Noname Cowboy: Közgépre gondolsz? Tudod itt is ez a helyzet! Kap 30Mrd Ft hitelt az államtól! De az éves forgalma 300Mrd Ft! Mennyit is csenget vissza az államkasszába? Az új beruházás, új munkahelyeket hoz, nagyobb bevételt, nagyobb befizetést.... stb...

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2012.03.23. 11:40:18

@btomi1980a: De nem a forgalom alapján fizet!!! Hanem a nettó bevétel alapján ugyebár. Nézzük meg, hogy a 300mrd Ft bevétel mellé mekkora kiadási oldal párosul. Meglátjuk mennyit is fizet a kasszába. Meg mennyi versenytárat is öl meg közben akik szintén fizettek a kasszába és ezután nem fognak. Nos mennyi is az annyi??

Peterpapo 2012.03.23. 11:40:18

Mi a gond srácok? Bevezették a hamburger adót, és pénzt adtak az étteremnek, hogy még több adót szedhessenek be. Ennyi. Nincs ezzel semmi baj. Már csak egy kérdés marad. Ki fizeti a hamburgeradót? Na?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.23. 11:41:34

@btomi1980a: "aki így gondolkozik, annak csak ajánlani tudom, hogy menjen és tanuljon még az iskolában, mert nagyon keveset tud a világ és az állam működéséről!!!"

Na, én ezért költöztem el Magyarországról. Ugyanis nézetem szerint az államnak a rendfenntartáson kívül semmihez sem kellene semmi közének lennie. Igaz, itt is van sok köze sok dologhoz, de sokkal kevesebb, mint Magyarországon. Nemhiába az utóbbi 15 évben ez a leggyorsabban fejlődő ország egész Európában.

Peterpapo 2012.03.23. 11:43:25

@Jani haverja:

Akkor Te most Kínában élsz?

:)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.23. 11:43:38

@Noname Cowboy: Tökéletesen egyetértek. Ezért van a csőd szélén a komplett EU.

Himpellér · http://5percszerelem.blog.hu/ 2012.03.23. 11:44:10

@Peterpapo: a hamburgeradót a multi fizeti mint a bankadót a bank, ugye? :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.23. 11:44:19

@Peterpapo: Miért, szerinted Kína Európában van?

Peterpapo 2012.03.23. 11:44:41

@Peterpapo:

Ja. És kinek a pénzéből adták a támogatást? Na?

senseye 2012.03.23. 11:45:14

@Noname Cowboy: Viszont a haver cégei NEM a több évig futó 5-6 millió Ft os GOP -os pályázaton indulnak. Ahogy T József sztárügyvéd mondta vala: "A sas nem vadászik legyekre."

Peterpapo 2012.03.23. 11:45:55

@Himpellér:

Pontosan. Rátapintotál a lényegre. :)

Jani haverja: Ahogy az üzletekben Kínált termékeket nézem, igen.

:)

senseye 2012.03.23. 11:49:37

@Jani haverja: Az iskolában? :D Már lassan nincs is iskola!:) Ahol meg van ott meg a NAT és a NER szerint azt kell tanítani: Ez a világ legjobb helye, maga a földi paradicsom. :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.23. 11:51:19

@Peterpapo: :)
Komolyra fordítva, viszont ott nincs gazdasági szabadság, csak fillérekért dolgozó hatalmas embertömeg, és ott ez a látszólagos siker titka.

killercsiga 2012.03.23. 11:52:25

@marcee5:
"Ennyi erővel egyik vállalkozást sem kéne támogatni amely külföldi alapanyagokat használ."

Vagy még inkább: egyik vállalkozást sem kéne támogatni. Pont.
Talán maradna pénz adót csökkenteni. Az elég jó támogatás lenne.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.23. 11:53:23

@senseye: Na, én ebből a földi paradicsomból mentettem ki a gyerekemet:)

senseye 2012.03.23. 11:53:55

@Noname Cowboy: Ahogy már mondtam korábban: A cikkben említett pályázat kiírása, kritérium rendszere, elbírálása egyértelmű, és a netről bárki által megismerhető. Az összeg pályázati projektekhez képest rendkívül alacsony, ezért ebben az esetben pont fölösleges "havercégezni".

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.23. 11:54:20

@killercsiga: Igen, és az MINDENKIRE vonatkozna, nem csak a haverok cégeire.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2012.03.23. 11:57:10

@senseye: Azért csak próbálj meg pályázni! Azok a kritériumrendszerek elég nehezen vállalhatóak a kis összeg ellenére is. Miért is ragad be annyi támogatási pénz???

Kravver 2012.03.23. 12:09:09

Jaj, Zero-Zero :D

Mondjam még? Vagy már vetted az adást?

senseye 2012.03.23. 12:11:02

@Noname Cowboy: Mivel gépértékesítés területén dolgoztam, így elég sok kapcsolatom volt pályázatokkal. Egy pályázat van amire azt lehet mondani, hogy viszonylag jól működik, az pedig pont a cikkben említett GOP-A.

A pályázati pénzek azért ragadnak be, mert sok egyéb pályázatnál a hatóság nagyon lassan dolgozik, nem írnak ki, és nem bírálnak el, kellő mennyiségű pályázatot. Mivel a különböző pályázatokat különböző szervezetek bírálják el, így nem lehet az mondani, hogy mindegyik szar. Csak azt, hogy van közte sok olyan, ami szar. :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2012.03.23. 12:11:16

@btomi1980a: azért csak kellett egy kicsit büszkélkedni azzal, hogy egy rasszista fasz vagy :)

gnme 2012.03.23. 12:12:30

Minden elimerésem a posztolónak. Több ilyet szeretnék olvasni.

Amíg azonban születnek a posztok, küldeném a nótát Jancsibá'-nak:

www.youtube.com/watch?v=dxPd1W9c4nA

Kandeláber 2012.03.23. 12:13:39

Tessék mondani, abból a pénzből lehetett volna egy lélegeztetőgépet venni?

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2012.03.23. 12:17:10

@senseye: A baj a pályázatokkal ugye az, hogy utófinanszírozásúak! A legtöbben akik pl. fejleszeni akarnak és fejlődni azoknak nagyon sok esetben pont annyival kevesebb a tőkéje, hogy egy támogatásra pályázzon. Hitellel pályázni nem kicsit rizikós.

biohouse 2012.03.23. 12:18:24

@killercsiga: Az állami vállalkozásokat se! Minden legyen kiadva vállalkozásban, oktatás, vasút hadsereg!
Aki nem tud nyereséget termelni, pusztuljon!
(Arra azért felhívom a figyelmed, hogy kétféleképpen működhet egy nyereséges vállalkozás: profitmaximalizálásra törekszik, vagyis megfelelő üzemméretet ér el, de ő fajlagosan (a profitjára vetítetten) kevés munkaerőt fog alkalmazni, mert az költség.
Úgy is működhet nyereségesen egy vállalkozás, hogy nem a profitot maximalizálja, hanem az alkalamazottak számát, vagyis az elegendő (!) profitra vetített munkavállalók száma maximális.
Na ezek a hatékonytalan kis és közepes vállalkozások.
Ebben az esetben az államnak bele kell pofáznia a szabadpiaci folyamatokba, és ha okosan teszi -minél több embernek legyen munkája nyereséges vállalkozásnál- akkor én ezzel bizony egyetértek.)

sárkányfő 2012.03.23. 12:18:45

Ez nem olyan vészes, bár nyilván kéne egy szűrő, hogy csak egészéges termékeket forgalmazó cég kaphasson bármilyen támogatást, ha már a hamburgeradóval az állam deklarálta, hogy az egézségtelen kajákat bünteti.

Ami szerintem gáz, hogy az állam állami támogatásnak adja el az EU-s támogatást. Más tollával ékeskedik.
A Széchenyi terv (valójában: EU) támoagtási struktúrája így nétz ki:
- 10% önerő
- 40% vissza nem téritendő EU támoagtás
- 40% kedvezményes állami hitel.

Azaz a kakaót az EU adja, hiába sejtetik az elnevezéssel, hogy ez magyar forrás. De ilyen piti hazugságra én már fel sem kapom a fejem.

Van itt sokkal nagyobb botrány is, pl. ez:
index.hu/gazdasag/magyar/2012/03/22/mobiltender/

E szerint a kormány 250-300 milliárd forinttal rövídítette meg az országot, hűtlen kezeléssel.

indapass90210 2012.03.23. 12:23:38

@Artie: " támogatjuk a leggázabb hamburgergyárat? "

Mi a baj a makdonálccal? Az egyetlen étteremlánc talán a világon, amelyiknél meg tudod nézni a honlapjukon, hogy mi van a kajában.

scr 2012.03.23. 12:25:17

Ennél sokkal nagyobb ellentmondás, hogy a NET bevezetése után az ország cukorkvótáját akarják növelni. A cukor sokkal keményebb anyag, mint bármi a mekiben. De úgy néz ki, ma munkahelyteremtés címszóval még a sorozatgyilkos-képzést is támogatnák.

scr 2012.03.23. 12:28:17

@Dövan: ráadásul, ha a sült krumpli helyett salátát kérsz, a zsemléjüket nem eszed meg, meg a nem cukoros üdítőt iszod, akkor a Dupla McRoyal menü a legtutibb. És minden friss náluk.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.23. 12:29:24

@biohouse: Ez abszolút nem igaz. Amit leírtál az egy marxista elmélet, amit a való élet már számtalanszor megcáfolt. Nem mindent tudnak lefedni a multik. A kicsiknek nem a multikkal kellene egy normális gazdaságban versenyezni, mert ott esélyük nincs, hanem megtalálni azokat a piaci réseket, ahol a multik nem tudnak eredményesen működni. Durva példával élve: Láttál már fodrászattal foglalkozó multit???

Horváth Lajos,kőmíves, bisztonsági őr 2012.03.23. 12:30:43

@marcee5:
de itt most arról van szó, hogy a kurmány megadóztat egy rakás élelmiszert, mondván károsak. de előtte még odadob 80 milliót egy olyan vállalkozásnak,amely olyan káros szart árul, hogy az felér egy fejlövéssel
(mondjuk egy jó pacal se épp egészséges, de mondjuk ez a törvény úgy faszság ahogy van)
szóval nem túl szerencsés felköpni a levegőbe,majd aláállni

indapass90210 2012.03.23. 12:34:31

@scr: de még szerintem a zsemlével sincs baj. A krumpli is egészségesebb az otthon sütöttnél. A makdonálcot baszogatni annyira népszerű lett, hogy nem engedhetnek meg maguknak hibát.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2012.03.23. 12:36:26

@sárkányfő: állami mobilcég a versenytársak pénzéből!! Ez a nem kispályás ganéság! :D

btomi1980a 2012.03.23. 12:38:11

@Zka: Vissza az agyarakkal, Te tahó!... nem vagyok sem rasszista, sem az! Van egy véleményem a cigányság integrációjáról... 23év alatt rengeteg pénzébe került az országnak és sajnos nem értünk el vele semmit, azonkívűl, hogy több jog illeti meg Őket, ami nem baj, csak visszaélnek vele. Sajos a romákoknál nincs 1% sem az a réteg, aki tanár, rendőr, orvos, ügyvéd, stb... lenne!
Nem kell jönni itt az énekléssel, ugyanis ahhoz adottság kell, nem pedig tanult szakma!
A roma politikusokról nem ejtenék egy szót sem, mert ha jól tudom mind ellen büntetőjogi eljárás van.
Tudod, amikor mondasz nekik valamit, akkor a következő a válasz: Azé me cigán vagyok?!
Ilyenkor azt mondják felénk: Nem!!! Azért, mert úgy viselkedsz!

indapass90210 2012.03.23. 12:39:34

@Horváth Lajos vagyok a hegyrűl,aki megb*sz egybűl: "de előtte még odadob 80 milliót egy olyan vállalkozásnak,amely olyan káros szart árul, hogy az felér egy fejlövéssel"

Marhaság.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.23. 12:42:12

@biohouse: Őszintén: Neked Észak-Koreában, vagy Kubában a helyed. Ott aztán mindenbe belepofázik az állam.

gnme 2012.03.23. 12:44:48

@Zka: én megoldottam a cigány kérdést.

Ajánlom a következő könyvet:
www.amazon.de/Bullmastiffs-heute-Lyn-Pratt/dp/3929545306/ref=pd_sim_b_7

Ezek ellen a kutyák ellen úgy lehet védekezni, hogy lelövöd. Szóval vagy te vagy ő. De valaki ottmarad.

kitiltottakmindenhonnan 2012.03.23. 12:44:56

Ne ezzel foglalkozzatok, hanem hogy mit keres Oszkó Péter a Wizzair-ben??
Na!

senseye 2012.03.23. 12:46:53

@Noname Cowboy: Igen, azért utófinanszírozottak, mert ha előfinanszírozottak lennének (előbb megkapnák a pénzt, mint ahogy megvennék az eszközt) akkor sok cég meglépne a pénzzel.

A pályázatnak és a hitelnek egymáshoz semmi köze*. Tehát a pályázatban nincs kikötve az, hogy neked milyen formában, vagy, hogy honnan kell forrást szerezned az adott eszközre. A bank viszont pályázatos beruházásokat könnyebben megfinanszíroz. Hogy ez most rizikós avagy sem, azt neked kell eldöntened, mondjuk az alábbi gondolatmenet segíthet. Csak akkor vágj bele, ha az alábbiak közül minden kérdésre IGEN válaszod.

1. Szeretnél venni egy eszközt X millió FT -ért.
2. Megfelel-e a céged a pályázati kritériumoknak.
3. Megismerted a kötelező vállalásokat, és ezeket be is tudod vállalni.
4. Az eszköz finanszírozása megoldott, bank, vagy önerő által:
4.a Megveszed a gépet (akár banki hitelből) és azt a kereskedő felé 100%-osan kifizeted.
4.b A gép kifizetésétől számítva tudsz várni akár 120 napot is a vissza-nem-térítendő támogatásodra.
4.c Ha megjött a támogatásod és van hiteled, akkor a nagy részét a támogatásból visszafizetheted.
4.d A a maradék még fennálló részt, mondjuk 24-36 hónapig törleszted.
5.Meghatározod a megtérülési időt:
5.a Kiszámolod hogy a 3 év alatt mennyit költöttél a gépre, kamatra, banki ügyintézésre pályázat írásra, a KÖTELEZŐ VÁLLALÁSOK betartására.
5.b Megbecsülöd mennyit kereshetsz az adott eszközzel 3 év alatt.
6. Ha többet keresel mint amennyit költöttél, és Neked ez megéri akkor hajrá, vágj bele! :)

* Valójában van 1db pályázat amiben van kötelező hitelfelvétel, de az egyszerűség kedvéért ezt most hagyjuk. :)

sárkányfő 2012.03.23. 12:47:34

@Noname Cowboy: nem, a mi pénzünkből...
- elmaradt frekvencia-díj: kb 100 milliárd.
- hálózat-kiépítés: 150-200 milliárd.

És tegyük hozzá, hogy ez állami lesz, tehát egy új BKV-t vagy MÁV-ot kell elképzelnünk, amelyik majd "versenyezni" fog a T-mobillal meg a másik kettővel... komolyan az ész megáll. Magyarországnak ellenség se kell, amíg ez a kormány vezeti.

hengerfejtömítés 2012.03.23. 12:49:42

Komondi István cége:
CLEAR '97. Gyorsétterem KFT
9700 Szombathely, Veres P u 9.
(az Opten csodákra képes :))

senseye 2012.03.23. 12:51:16

@Horváth Lajos vagyok a hegyrűl,aki megb*sz egybűl:
A kormány a környezetet károsító termékekre termékdíjat vet ki, mégis támogatja a műanyag és gumigyárak építését.

hááááát 2012.03.23. 12:51:56

Komolyan a sok szakértő! Ha egy magyar vállalkozó Nike terméket árul, akkor az már nem magyar??????
Ennyire sötét paraszt mindenki? Látott itt valaki valaha szerződést hogy is nézz ki a dolog.
Elárulom a cég dolgozói nem az Mc' Donalds munkatársai, hanem a Götz-é.
Ő egy Magyar vállalkozó, aki vállalta, hogy egy cég termékét Mo.-on a hozzátartozó kötelezettségekkel árúsítja!
Bejelenti az alkalmazotjait, nem úgy mint a Lacikonyhás a sarkon. Betartja az egészségügyi szabályozásokat, 35 embernek munkát ad, megetett téged ( bírom ,hogy mindenki azt mondja nem jár mekibe, mégis mindig tömve van az öszes.)!!!!
Felújitja a környékét, mert kötelezik rá, és igen, nagyon sok képzés van amit nem csak a Mc'Donalds-ban tudsz hasznosítani. Szóval akkor 8.5 millió Ft-ot sajnálunk ettől? Én nem . Kívánom sikeres maradjon!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.23. 12:52:46

@sárkányfő: "Magyarországnak ellenség se kell, amíg ez a kormány vezeti."

Nem csak ez a kormány sajnos. Én a rendszerváltásnak nevezett csodában voltam frissen főiskolát végzett fiatal. Aztán reménykedtem 20 évig abban, hogy lesz valami normális dolog Magyarországon. Nem lett, úgyhogy 43 évesen leléptem úgy, hogy bennem van a tudat, hogy elpocsékoltam 20 évet az életemből.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2012.03.23. 12:58:59

@senseye: Elbeszélünk egymás mellett!! Nem azt mondom, hogy előfinanszírozásúnak kellene lenni.
- Merj meg úgy felvenni hitelt, hogy a támogatási része olyan mint a kutya vacsorája!!
- Nem beszélve a pályázati feltételekről!!!

A legtöbb helyen az önerő is nehezen hozható! Mert olyan a gazdasági környezet.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2012.03.23. 13:00:11

@sárkányfő: Ez az az összeg amit a másik 3 távközlési cég a kasszába tett! :)

Peterpapo 2012.03.23. 13:00:55

@hááááát:

Rosszul közelíted meg a dolgot, mit ahogy még sokan mások is. Itt most nem az a lényeg, hogy magyar-e vagy sem, hány embernek ad munkát, stb, hanem az, hogy a kormány által kimondottan egy egészségre káros terméket árul és a kormány azt támogatja. Nem az összeg, hanem az elv. Persze én is imádom a mekit és ha nem is rendszeresen, de fogyasztom is, tehát nekem nincs bajom vele. A kormánynak van de támogatja. Bár egy korábbi hozzászólásban azt is leírtam, hogy ha jobban belegondolsz logikusan cselekednek, azzal, hogy támogatják, csak hát ennek megint mi isszuk a levét. És ez a fő baj.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.03.23. 13:03:48

@senseye: a 120 nap az utófinanszírozás esetén elég optimista várakozás. És azt se felejtsük el, az ellenőrzéseknél bármit kitalálhat a Közreműködő Szervezet, miért nem fizeti ki a teljes összeget.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.03.23. 13:04:45

tényleg, a Mekiben elfogadják az Erzsébet utalványt, vagy abból a szempontból ő kártékony multi?

sárkányfő 2012.03.23. 13:07:35

@Noname Cowboy: a távközlési különadó csak 60 mrd, nem 300. de tök mindegy, forrástól függetlenül ami már a kasszábban van, az a magyar nemzeté, közpénz. ha elvernek 300 mrd-ot baromságra, akkor pont ennyivel jut kevesebb másra. ennyi pénzből az egész észak-keleti régióban gazdaságélénkítő és munkahelytermető programokat lehetne csinálni. vagy digitális eszközökkel felszerelni az összes általános iskolát. vagy építeni egy új metrót. vagy autópályákat. vagy adósságot csökkenteni. vagy amit akarsz...

btomi1980a 2012.03.23. 13:14:26

@Jani haverja:

Tisztázzuk előre, nem megbántani akarlak és nem is kötekedni! De érdekelne pár dolog!
1. Melyik főiskolán végeztél?
2. Melyik országban élsz?
3. Gyerekedet, feleségedet vitted magaddal?
4. Mit csinálsz most?
5. Milyen állampolgár vagy? Ha magyar, akkor tovább a 6. kérdésre, ha nem akkor tárgytalan!
6. Miért nem mondassz le róla? Ha netán eljön a kánaán (Magyarországon) az életedben (aranykorok mindig lesznek)! Akkor egyből a legnagyobb magyar leszel és jössz vissza az általad lesajnált országba? Na, akik itt próbálnak meg élni, érvényesülni, azokat lehurrogod valahonnét ahol élsz! Javasolnám inkább, ha már oly sikeresen leléptél, oly sikeresen felejtsd el ezt a szép nyelvet is!

knbm (törölt) 2012.03.23. 13:15:10

@Noname Cowboy:
Úgy én is csinálnék 300 Mrd-os forgalmat, hogy kapok 10 db 30Mrd-os állami megrendelést, aminek a bekerülési összesen 100 Mrd. 200Mrd nyereségre fizetek adót, visszacsorgatok a pártkasszába 100Mrd-ot és döngetem a mellem, hogy milyen komoly adófizető cég vagyok. Közben pedig simán lenyúltam 200Mrd-ot aminek a felét visszacsorgattam. Ez a közbeszerzés és ez a támogatási rendszer!!!

knbm (törölt) 2012.03.23. 13:18:25

@Peterpapo:
Bocs, de hamburgeradó az mindenre vonatkozik, de speciel a hamburgerre nem!!!
A hamburgeres nem fizet hamburgeradót!!!

knbm (törölt) 2012.03.23. 13:20:30

A kettővel ezelőtti az btomi1980a nak szólt

lobster thermidor 2012.03.23. 13:21:30

@sárkányfő:

Lehet beültetni a rokonokat a vezető állásokba, -lesz belőle bőven. Lehet a cimbik cégével, újságjaiban nyomatni a reklámokat ezerrel. Lehet haveroknak adni versenyeztetés nélkül a zsíros megrendeléseket.
És így tovább, és így tovább...

Mindezt az adófizetők pénzéből finanszírozva, és ez itt a lényeg.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.23. 13:29:01

@btomi1980a: Nagyon szívesen válaszolok:
1. Agrár üzemmérnök vagyok, de összesen 2X félévet dolgoztam a szakmámban, közben volt 1 év katonaság.
2./ Albániában.
3./ Gyerekemet, feleségemet természetesen hoztam magammal.
4./ Főként magyar vállalkozásokat segítek itt érvényesülni, de foglalkozom export-importtal Albánia és az EU között is, és kismértékben turisztikával.
5./ Jelen pillanatban csak magyar állampolgár vagyok, ez főként a lustaságomnak köszönhető, ugyanis itt senkit nem érdekel, hogy milyen állampolgár vagyok, tehát sem előnyöm, sem hátrányom nem származik abból, hogyha nem igénylem meg az albán állampolgárságot, és őszintén szólva engem sem érdekel egészen addig, amíg hátrányom nem származik abból, hogy magyar állampolgár vagyok.
6./ Nem valószínű, hogy valaha is vissza fogok menni tartósan Magyarországra, tehát valószínűsítem, hogy élni nem fogok ott. Ettől függetlenül van egy csomó barátom, rokonom ott, akikkel természetesen tartom a kapcsolatot, értelemszerűen a magyar nyelvet nem felejtem el, meg a gyerekem sem. Nem minden magyar embert nézek le, hanem csak azokat, akik miatt Magyarország a rendszerváltás után több, mint 20 évvel is itt tart, ahol.

Peterpapo 2012.03.23. 13:38:13

@knbm:

Nyilván ezért hívják hamburgeradónak, hogy csak pont arra ne vonatkozzon. Logikus.

biohouse 2012.03.23. 13:46:46

@Jani haverja: Nyereséges magánvállalkozások nincsenek É-Koreában. Ezt persze te is tudod, úgyhogy máris demagóggá váltál. Az EU-ban vagyunk, itt támogatják a kis és közepes vállalkozásokat, véleményem szerint joggal.
Multi fodrászat: éppenséggel van: Tesco Székesfehérvár, nevüket nem tudom.
De! Ez általános. Ez a kommentelés azért hülyeség, mert az ember a szűkös keretek között képtelen jól megfogalmazott álláspontot megfogalmazni, szinte óhatatlan, hogy egyes kijelentésekkel tálcán kínálja magának a felületet a támadásra. Tulajdonképpen hülyeség is kommentelni, az ember inkább dolgozzon.
Az én példám: Tesco élelmiszerkereskedelme vs kisboltok. Szerinted függetlenül az ártól, adott árumennyiségre melyik egység alkalmaz több munkaerőt? Melyik hoz több profitot?
Még véletlenül sem állítottam azt , hogy tiltsák be a multikat, ezt alaposan benézted. Mindkettőnek helye van, de ahhoz, hogy Magyarországon egymillió ember munkát találjon magának, ahhoz bizony az állam szerepvállalása kulcsfontosságú lenne.
Mondhatnám a mezőgazdaságot is, ott is több embert szívna fel a 10-50ha-os családi gazdálkodás, mint a több ezer hektáron gazdálkodó Nyerges birodalom.
Én ezekről beszélek.
Próbálj meg ne fekete-fehérben gondolkodni, hasznodra válhat.

Fing adót !!! orbánmentesítő (szarási adót is !) ( · http://opensuse.org 2012.03.23. 13:53:17

@orbánmentesítő: Milyen fura hogy a Dunától keletre egyetlen mekiben sincs felvétel...... kivéve Debrecenben :D :D

gnme 2012.03.23. 13:58:26

@hengerfejtömítés: az opten tényleg sok dologra képes.

Nekem pl. az index segítségét kellett kérnem, mert olyan szinten zavarták a napi ügymenetet a hideghívásaik.

Szépen leírtam az indexes kapcsomnak a tényeket és hogy mit akarok.

Azóta egy db telefonhívás sem jött az opten-től. Nyugodtabb lett az életem.

Köszönöm Gergő!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.23. 14:00:31

@biohouse: Tényleg nehéz egy rövid kommentben kifejteni a véleményt, nem csak Neked, nekem is.
Most is csak 1 dolgot ragadok ki a kommentedből a Tesco vs. kisboltokat.
Az én véleményem szerint nem kell támogatni a kisboltokat, ugyanis ha mindegyiket támogatnád, akkor irdatlan pénz kellene. Ha meg csak egyet-egyet, akkor meg a többit hozod hátrányba, és növeled a korrupció esélyét is.
A jó megoldás erre pl. itt van Albániában, de nagyon sok országban van ez a megoldás, nem az albánok találták fel a spanyolviaszt: Itt a kicsik átalányadóznak, a nagyok meg tételesen adóznak. Magyarországon a kicsi is ugyanolyan bonyolult adórendszer szerint adózik, mint a nagy. Na ez a baj, mert amíg a nagy könyvelők garmadáját tudja foglalkoztatni, addig a kicsi nem tudja megfizetni a könyvelőt. De ez csak egy példa. Itt pl. Tesco nincs, helyette van Carrefour, ami gyakorlatilag ugyanaz. Mégis megélnek a kisboltok. Itt nem tud olcsóbb lenni a Carrefour a kisboltoknál, csak a néhány éppen akciós termékben, pont az adórendszer miatt. Itt a Carrefour előnye csak a nagy választék, és az, hogy minden terméket egy helyen kapsz meg. A kisboltnak viszont az előnye a személyes kapcsolat, és a csomó házi termék. Mi mind a két helyen vásárolunk, és valamivel többet a kisboltokban, pedig nagyon közel van hozzánk a TEG (Tirana East Gate), amiben van egy nagy Carrefour.

Fing adót !!! orbánmentesítő (szarási adót is !) ( · http://opensuse.org 2012.03.23. 14:01:27

@Dövan: 25 kilkós tömbökbe jön a "hús" pogácsa csonttá fagyva. Már többször vettem ki a húspogit a hamburgerből és vágtam ketté. Pont úgy néz ki mint a különféle mélyfagyasztott "fasírtok" az 500/kg minőségi osztályból.
Ami tovább csökkentette a minőségbe vetett bizalmamat az volt mikor párom mesélte hogy egy húspogit véletlenül kint hagytak a sütő mellett, a műszak közepén vették észre, addig már szinte folyós volt.
Egy fagyasztott hús nem folyósodik el a kiolvadás után.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.23. 14:09:02

@Jani haverja: Ja és még egy példa: Itt a kisboltokban ne kérj számlát, mert azt sem tudják, hogy mi az. :) Pénztárgép sincs a legtöbben, ha sok dolgot vásárolsz, akkor összeadják számológéppel, vagy kockás papíron. Néhány helyen van pénztárgép, természetesen nem az adóhatóság által hitelesített. Nem is kell ilyen, mert az adózásuk nem ettől függ. Magyarországon meg pont a kisboltokat cseszegeti a legjobban a NAV.

Commandante Jayasuriya 2012.03.23. 14:18:04

@Jani haverja:

Albánia csúcs!
Azt hiszem idén visszamegyek.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.23. 14:22:57

@Commandante Jayasuriya: Gyere, ha Tirana környékén jársz, összefuthatunk egy sörre is:) Alkalomadtán - ha gondolod - írj egy privát mailt.

Mondjuk élni itt sem kánaán, de azért összehasonlíthatatlanul jobb, meg nyugodtabb itt az élet.

2012.03.23. 14:25:26

A mcdonaldsban van magyarorszagon a legjobb, ellenorzott minosegu etel, jol is teszi orban hogy tamogatja, legalabb ott nem a szutykos magyar szart kapja az ember mint mindenhol mashol.

Himpellér · http://5percszerelem.blog.hu/ 2012.03.23. 14:27:32

@dumdidum42: barátom, Te valami nagyon csúnya marketinget kajáltál meg...

Marcellusca 2012.03.23. 15:01:56

@Himpellér: Azt hát! Mi mást? Mert a Meki nem más, mint jó marketing.

szmoker (Homo Trollicus) 2012.03.23. 15:25:33

@Marcellusca dr.: tudomásom szerint jellemzően adott országbeli termelőktől veszi meg a vackait. Tehát amit a mekiben megzabálunk, abból az a pár száz (ezer) magyar család is megél, aki megtermeli.

musi 2012.03.23. 15:26:09

hát ez nem jött össze, vastagbőr... hülye vagy-e, vagy hülye vagy? hallottál-e mán a franchise rendszerekről?

gnme 2012.03.23. 15:34:17

frencsájz?

hát a cselédsor, oncsasor, ilyesmit jelent, el kell szegődni

van egy multi gazda, azt a legkülönfélébb időpontokban beállít és ellenőriz, megszabja amit meg akar

akinek van egy marék lepkénél több esze az kp-t tol a cégébe és megszabadul a "gazdá"-tól

killercsiga 2012.03.23. 16:14:28

@biohouse:
állami támogatással mesterségesen fenntartott munkahelyekre gondolsz?
ha nem lenne állami támogatás, hanem adócsökkentés, akkor talán természetes módon lenne több munkahely. csak épp nem fentről (roppant gondosan) kiválasztott vállalkozások kapnák a kedvezményt, hanem mindegyik.

a támogatás ráadásul tök igazságtalan. miért éppen egy meki átépítésére jár? ennyi erővel én is kaphatnék pénzt, hogy vegyek egy motort. ha forráshiány van, akkor kéne hitelt felvenni. persze a hitelrendszer meg nem működik, mert a bankok szigorú szabályozása helyett simán lesarcolták az egészet. ugyanaz a téma, az állam nem rendet tesz, csak pénzt húz magához.

firkagyuri 2012.03.23. 16:17:24

Nem értem ezeket az írásokat. Nincs értelme, de azért valakit/valamit mindig fikázni kell, jó magyar szokás szerint. Számomra semmi kivetni való nincsen ha egy vállalkozás pénzt kap és az hogy ez hamburgeres vagy kerékpárjavító az nem tök mindegy? Adjon munkahelyet, vagy szolgáljon ki rendesen. Ennyi. Lassan eljutunk oda mint a Brian életében: mit adtak nekünk a rómaiak?...

Meg a marketing. Előbb esik le a tököd a mobilod sugárzásától, mintsem ételmérgezést kapjál egy étteremláncnál (és bármelyik lehet)...

alamfo 2012.03.23. 16:18:26

@zero: ejnye, no!
a zero tán csak nem az iq-d mennyisége? :)

kissé unalmas, hogy időnként előkapjátok ezt a témát, úgy fél évente, és mindig rácsodálkoztok
egy másik blogban, vagy pont nálatok egy másik meki uniós támogatása már egyszer ki volt vesézve
ha olvastad volna, vagy ha értenéd, amit olvasol, akkor tudnád, hogy meki rendszere úgy épül fel, hogy magánszemélyeknek vállalkozás kell alapítaniuk, és ők kapják meg egy kiválasztási folyamat végén a jogot, hogy mekit nyissanak
no, meg kell nekik önerő is, bár fogalmam sincs, hogy mennyi

akiket betámadtál, nos, ők a magyar kkv
tudod, a kis- és középvállalkozások, akik támogatásáról csak a duma megy
az egri mekit nem egy offshore cég működteti, hanem egy magánszemély kft-je
beütik a kasszába a bevételt, kifizetik valós béren a munkatársaikat, és még nyereségesek is
hát, minek is őket dicsérni?
és csesztetni, ha már jó szót úgy sem kapnak?

mernék rá fogadni nagy összeggel, hogy az általad csesztetett beruházásokat egy nagyobb beruházás részeként pályázták meg
nem voltam az egri mekiben, de gondolom felújították, és beszereztek hozzá új gépeket (mint máshol az országban)

mennyi egy étterem felújítása? fogalmam sincs, de nem hiszem, hogy 50 misi alatt lenne

szerintem, kerekedj fel, és keresd fel az éttermet, lehet, hogy amikor mész, akkor is bent lesz az igazi tulajdonosa
egy magyar ember, mint te vagy én

firkagyuri 2012.03.23. 16:19:31

@dumdidum42: és gyerekek valljuk be, nemrég voltam olaszországban, de előbb mentem a mekibe, mintsem a sarki pizzeriába. Tudtam h mit kapok, mire számíthatok, ennyi!

firkagyuri 2012.03.23. 16:23:39

@orbánmentesítő: miért mi a szakmája? hentes? mikrobiológus? ha ránézésre analizál add már meg a számát, szükségem lenne egy ilyen tehetségre :D

gnme 2012.03.23. 16:27:27

@alamfo: maradj má' palya

inkább szaladj ki borér' porzik a vesém, kérjél pénzt Szanyi elvtárstól ... már ha van olyan józan, hogy elő tudja venni a bukszát

a szag felé kell menni, egy áporodott borszagú mandrit keress ott szembe

misztikus alfahím 2012.03.23. 16:35:18

Bocs, VB, de ez megint értelmezhetetelen post. Mondhatnám üres balhézás, elégedetlenkedés, felületes információk, féligazságok alapján. Egyre több az ilyen cikk, nem tudom, muszáj írni, ha van miről, ha nincs?

Mi a baj az üggyel?

Egy magyarországi vállalkozás kapott egy támogatást, amit más vállalkozások is megkaphatnak. És?

A hamburgeradó mégsem bevezetésén is sokan hörögtek, de valójában pont az volt az ok, hogy egyrészt Mekik nagy része franchise, tehát ugyanolyan magyar vállalkozás, mint Sanyi bácsi sütödéje. Másrészt az összes mekinek sok magyar termelő a beszállítója. Ha a mekikre rádobják a hamburgeradót, azzal nem a gonosz multit, hanem magyar vállakozások sokaságát szívatják.

ketroot 2012.03.23. 16:38:15

www.facebook.com/HazonKivul

Ajánlom az Olvasói levelet elolvasásra.

"Polgári kormánypárt szavazók nálam = kispolgári feljelentgető, seggnyaló a rákosi érából.

Ezt eddig is tudtam, de most már biztos vagyok benne.

gnme 2012.03.23. 16:46:05

kellett a pénz a dolgozók járulékainak befizetésére, kitartott biztos pár hónapot

írtak még pár kamu számlát is, valami ci*** céggel hogy ki lehessen venni lét autóra, hiszen egy sikeres cég vezetője új nagyautóval jár

emón így szokás

fuakjs11 (törölt) 2012.03.23. 16:46:40

Most nem azért, hogy védjem ezt a szemét bandát (Lázárt főleg nem), de nem nagyon vagytok képben.
A GOP-os lóvé EU-s pénz... tőlem mehet kutyakozmetikára is (ha valóban fenntartható projekt). A lényeg hogy vegyünk ki abból a zsebből a lehető legtöbbet.
Így se tudjuk kihelyezni a rendelkezésre álló kereteket sajnos.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.23. 16:53:07

@ketroot: Elolvastam.
Lájk, de nem a levélírónak, hanem Neked.

gnme 2012.03.23. 17:17:48

@jágör68: Ez elfogadhatatlan magatartás.

Bélla, keressétek meg ezt a céget és szálljon rá a NAV. Úgyis talál valamit, azt agyorra büntetjük. Menjen az OMMF is, büntesse végig a dolgozókat egyéni védőeszköz használat miatt egyenként cégtől függetlenül!! DE AZONNAL BÉLLA!

Milyen dolog ez? Ilyen nincsen!!

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.03.23. 18:06:31

Hát ez nagyon nagy :) Mondjuk azért ha megnézem a meki forgalmát, ezek nem olyan egetrengető összegek...

rohejorszaga · http://rohejorszaga.blog.hu 2012.03.23. 18:07:16

én azt nem értem, hogy hogy lett mondjuk 3 202 801... valaki azt mondta, hogy a 3 202 800 az kevés lenne, de a 3 203 000 az már sok?:)

Commandante Jayasuriya 2012.03.23. 19:21:49

@Jani haverja:

Oké!
Egy jó pohár csapolt Tiranát, vagy Kaont örömmel innék veled.:)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2012.03.23. 20:27:47

@hengerfejtömítés:

köszi :)
rákerestem, nincs fent az ÚSZT honlapján

ketroot 2012.03.23. 23:50:01

@Aullah:

Gondolom Spaller nem fog itt magyarázkodni, miért fostak be.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.24. 00:29:16

@Commandante Jayasuriya: Szerintem a Korca a legfinomabb, de közös kóstolás után fogunk dönteni! :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.24. 00:38:46

@Commandante Jayasuriya: Ja, és kompromisszumra hajlamos vagyok:)
Ma este épp más itteni magyarokkal vacsoráztunk egy étteremben. Ott csapolva csak Tirana volt, de az is jól esett, nagyon:)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.24. 01:16:44

@Commandante Jayasuriya: Ja, meg eszembe jutott a csapolt Stela! Az is nagyon finom, csak itt a környéken valamiért csapolva nem nagyon lehet kapni, csak 1,5 literes flakonban a boltban, de úgy is finom itthon:)

Dr. GGG77 2012.03.24. 10:44:39

Inkább támogassanak ilyen éttermeket, ahol az alkalmazottak 100%-ra vannak bejelentve, az utolsó tasak majonézt is beütik a kasszába, a kaja, amit megeszel nem vmi dögkút mélyéről származik.

Ja, és még egy. Mekis franchise partnerek közé bekerülni tényleg irgalmatlanul kemény túra, az anyagiakon kívül is.

Laibach 2012.03.24. 11:49:28

@Jani haverja: Ez teljes mértékben így van. Mi sem láttunk kisboltban soha pénztárgépet csak Casio számológépet. Amúgy nekem is bejött Albánia nagyon!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.24. 12:26:33

@Laibach: Látod, nekünk a 7 év alatt, amióta ide járogatunk annyira bejött, hogy tavaly ősz óta itt is lakunk. :) Úgyhogy vigyázz, mert Albánia fertőző:) Észre sem veszed, aztán egyszercsak itt ragadsz végleg:)

Horizont 2012.03.24. 13:05:13

@Jani haverja:
Te rendszeresen Albániáért kampányolsz??:)
Abbahagyhatnád! Magyarország a hazánk egy párunknak!
Akármilyen is a mi kutyánk kölke......

szedlacsek@citromail.hu 2012.03.24. 13:39:01

@senseye:

Ha jól látom egy tétel kihagytál:

Ha pedig ÁFA-visszaigénylő pozicióba kerülsz a fejlesztés miatt, akkor még számíthatsz egy NAV/APEH ellenőrzésre is. Annak minden kockázatával.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.24. 14:12:20

@Horizont: Nem kampányolok én semilyen országnak az érdekében. :)
Komolyra fordítva: Azon már túljutottam - tényleg nem volt könnyű - hogy rájöjjek arra, hogy semilyen politikus szekerét nem tolom ingyen. Pénzért meg azért nem, mert az erkölcsi aggályaimat még nem vetkőztem le (és nem is áll szándékomban). Úgyhogy a jelen gondolkodásmódom szerint itt jelenleg jól érezzük magunkat családostól. Ha ez változik (bármilyen okból is), akkor megyünk tovább, nagy a földkerekség, biztosan találnánk egy másik - számunkra megfelelő - országot. Ilyen szempontból az, hogy Magyar Köztársaság, vagy újabb nevén Magyarország - semmit nem jelent számomra. A magyar nyelv, a magyar kultúra, a rokonaink, a barátaink, vagy akár csak pl. Ti, itteni fórumozók, az már egy teljesen más tészta. Ezek a dolgok jelentenek valamit számomra (meglehetősen sokat). De mindenféle politikus szekerét - ha meg tudom oldani - soha többet nem fogom tolni, a fentebb említett okok miatt, sem ingyen, sem pénzért. Lehet, hogy individualista vagyok, de én így érzem magam jól a bőrömben, meg a feleségem, és a kisfiam is. Itt sem fogok soha piros alapon fekete kétfejű sasos zászlóval rohangálni, vagy tüntetni. Én a PIACBAN hiszek, ennek az egyik - talán a legfontosabb - törvénye pedig az, hogy a föld országainak (és ezen belül az adott politikusoknak, akik az adott országot irányítják) kell versenyezniük azért, hogy én hova vagyok hajlandó adót fizetni, és mennyit. Szerintem ez egy korrekt üzlet. Persze az adott "alkuban" az is szerepel, hogy mit is várok el a befizetett adómért, pl. elvárok-e "ingyen" utakat, közoktatást a gyerekemnek, orvosi ellátást a családomnak, stb. Vagy éppen semmit sem várok el, csak a közbiztonságot, számomra elfogadható mértékben. Ezek mind mérlegelés tárgyát képezik, és alapos, megfontolt döntést csak mindenkinek magára szabva, a lehető legtöbb információ birtokában lehet hozni. Lehet (sőt biztos), hogy másik embernek más igényei vannak, és egy teljesen más országban érezné jól magát, ez szerintem egyénfüggő.
Szóval nem nagyon kampányolok én itt Albánia mellett (jó lelkiismerettel nem is tehetném, mert fentebb leírtam, különbözőek vagyunk, sok magyarnak az élete itt pokol lenne, mert mások az igényei, mint nekünk), csak akkor, amikor itt, vagy más fórumon olyan problémát vetnek fel, amire pl. itt már rég kész van a jól működő - máshol is megvalósítható - megoldás. Viszont amellett kampányolok elég erőteljesen, hogy mindenki nézzen már kifelé is egy kicsit! Nézze már meg, hogy más országokban, más vidékeken hogy élnek az emberek! Gondolkodjon el azon is, hogy az ottani - első látásra furcsa - szokások nem a véletlen művei, és nem is hülyeségek, hanem azon a vidéken az ott élőknek ez a leglogikusabb valamiért. Ha ezt a Magyarországon lakók (direkt nem írtam magyarokat) tömegével megtapasztalják, jobb világ lesz Magyarországon is, nekem ez a meggyőződésem. És az is a meggyőződésem, hogy a nyitott világszemlélet nemhogy ártana a magyar nemzetnek, hanem használna. A nyitott világszemlélet csak az Orbán-Gyurcsány-Vona féléknek ártana, mert akkor mindenki kiröhögné őket. Nem Magyarországnak ártana ez, hanem csak nekik! És akkor élhetőbb hely lenne Magyarország is (sokkal!).

Horizont 2012.03.24. 18:06:42

@Jani haverja:
Megnéztem a neved melletti oldal képgalériáját. Albánia ezeken a képeken szép. Mondom, ezeken a képeken. Az ember mégis úgy asszociál, Albánia elmaradott Balkán. Kiderül mi vagyunk itt a legnagyobb Balkán. Kívül-belül:)
Nem azzal van bajom, hogy elmentél. Oké, te így tartod helyesnek. Időnként "savazod" az elhagyott hazád, nap mint nap ezen a blogon. Azt sugárzod közben, hogy hülye aki itt marad, maradt! Sokan vagyunk itthon maradottak! Aki elvágyik és teheti menjen, de nem hülyézni kéne azokat akik itthon maradnak, hanem pont támogatnotok kéne és elismerni azokat akik itthon maradva vállalják ezt az egész kulimászt és még nem lett kitéve a "megszűnt" tábla a határon! Láttam a tévében egy rezidens férfit aki 95 ezer nettót visz haza, és azt mondta, hogy ő nem AKAR elmenni, itthon akar gyógyítani magyar embereket! Ilyen is létezik. Szerencsére.
Tudod én sem tolom egy politikus szekerét se, csak élem az életem! Hol boldogan, hol kevésbé. Azt a luxust soha nem engedtem meg, hogy holmi töketlen politika és politikus olyan szinten nyomuljon be az életembe, hogy teret is nyerjen és elronthassa azt. Persze szentségelek én is, idejövök a VB-re a gőzt kiereszteni, nem tudom magam kivonni a szar döntéseik hatása alól, meg az alól se, hogy kevés a fizetésem, de mivel a pénz nem minden azért én felhőtlenül örülök a családomnak, szeretem a munkahelyem meg ilyen apróságok......
És nagyon szeretném ha azok a honfitársaim akik elmennek a hazámból ne tartsák magukat az itthon maradottakkal szemben valami felsőbbrendűnek és ne degradálják le őket valami alantas szintre. Ettől függetlenül kívánom, hogy találd meg hosszú távon a boldogulásod Albániában vagy a nagy földkerekségben bárhol és gondolj jó szívvel azokra akik itthon maradtak "kalandvágyból" !!
:DDDDD

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.24. 23:16:35

@Horizont: Tényleg nem bántani akarom azokat, akik otthon maradnak Magyarországon, nem tartom őket hülyéknek, és azt is tudom, hogy mindenkinek ezerfajta érve, és ellenérve van arra, hogy menjen, vagy maradjon, és nem könnyű dönteni. Nem is az a célom, hogy Magyarország "üres" legyen. Inkább az a célom, hogy Ti, akik otthon maradtatok, meg maradni is akartok, álljatok már egy kicsit a sarkatokra! Nektek lenne jobb!
Egy példa: Az itteni miniszterelnök személyes véleményem szerint semmivel nem különb ember, mint Orbán, vagy Gyurcsány. DE: Itt a nép nem hagyja, hogy akkora szemétségeket csináljon az országgal, mint amit Magyarországon 20 év alatt bármelyik kormány megtett. Egyszerűen itt lelőnék, mint a kutyát (itt majdnem teljesen szabad fegyvertartás van, szinte mindenkinek van fegyvere). Nem lenne nehéz, mert tetejében itt, amikor a miniszterelnök megjelenik, nincsenek kordonok, 4-5 testőr lazán a közelében, és ennyi. Ha akarnám, kinézhetném az újságból, vagy a TV-ből, hogy holnap mikor, és hol lesz, elmehetnék az adott rendezvényre, és simán kezet foghatnék vele, mindezt úgy, hogy nem vagyok az ő köreihez tartozó. Próbálnék meg Magyarországon csak úgy spontán kezet fogni Orbánnal, vagy Gyurcsánnyal (amikor ő volt éppen a miniszterelnök). Ha ezt akarnám (mert ettől mondjuk boldogabb lennék) nagyon meg kellene szerveznem a dolgokat, hogy a közelükbe tudjak kerülni, és esetleg kezet fogni velük.
A fenti példát azért írtam, hogy megértsd: ez egy családias világ, és ezért jó nekem is többek között. Itt azt a szót, hogy "miniszter" az eredeti értelmében nézik jórészt, azaz a jelentése: SZOLGA, a nép szolgája. Persze ez nem színtisztán így van, de mindenesetre sokkal inkább szolga itt egy miniszter, vagy éppen a miniszterelnök, mint Magyarországon. Ezért nincsenek itt kordonok, meg testőrhadak. A puskagolyónak úgyis elég nagy a hatótávolsága, ha éppen úgy adódik... Magyarországon miért kellenek kordonok? Miért van az, hogy ha itt a kocsiból meglátok az út szélén egy rendőrt, akkor örülök neki, mert tudom, hogy ha éppen dugó lenne, akkor ő irányítaná a forgalmat, Magyarországon meg görcsbe rándul a gyomom, és azon kezdek el gondolkodni, hogy nem hagytam-e otthon véletlenül pl. a jogsimat. Azért vannak ezek a dolgok másképp Magyarországon, mert hagyjátok, hogy úgy legyen. Én próbálkoztam 20 évig, de egy fecske nem csinál nyarat, és inkább a távozás mellett döntöttem, az én kis életem is rövid, a hátralévő részét nyugodtabban szeretném eltölteni, nem beszélve a fiamról. És ezért "uszítok" néhány fórumon, hogy nézzen már az átlag magyar átlagember kifelé a világba! Teljesen mindegy, hogy nyugat felé, vagy kelet felé. Mindenhol vannak jó és rossz dolgok, de a jó dolgokat át kellene venni, a rossz példákból meg tanulni kellene, az elrettentő példa is példa! És az a célom, hogy a honfitársaim értsék meg már végre: NINCS KÜLÖN MAGYAR ÚT!!! Sem Orbánnak, sem Gyurcsánynak, sem Vonának, senkinek! Dolgozni kell (értelmes munkát végezni, az Orbán-féle közmunka nem értelmes munka!!!) és nem hagyni a politikusoknak elkótyavetyélni a munka gyümölcsét! Értelmes munka meg csak akkor van, ha kicsik az adóterhek, akkor keletkezik rengeteg munkahely (külföldi és magyar tulajdonú egyaránt). Ha viszont kicsik az adóterhek, akkor ne várjuk már mindent az államtól, mert akkor az állam nem tudja mindezt kifizetni (nincs annyi bevétele). A magyar átlaglakosságnak az a problémája, hogy nagyon könnyű megosztani az embereket bizonyos kedvezmények ígéretével (nyugdíjemelés, családi adókedvezmény, és sorolhatnám a végtelenségig). Mindegyik kedvezmény egy adott népcsoportnak kedvezmény, a többinek szívás a köbön. Múködik az oszd meg, és uralkodj szindróma. Itt ezt nehezebb megcsinálni, mert az átlagember családban gondolkodik (nagyon nagy családban, nem a szűk családban). És egy tág családban mindenféle ember van, nyugdíjas, súlyos beteg, gyerek, sokgyerekes szülő, egyedülálló, stb. És ha nagycsaládban gondolkodik egy átlagember, akkor egyből rájön, hogy ugyan már, mi szükség az állam mindenhatóságára? Sokkal olcsóbb a családnak az, hogy a felmerülő nehézségeket megoldják családon belül, mint az, hogy fizessenek x db állami hivatalnokot, aki majd az íróasztal mellől megoldja a problémákat. De nem csak családban gondolkodnak itt: Tényleges közösséget alkotnak a városban a tömbházban lakók, az egy faluban élők, stb. Pl. itt nekünk a havi víz átalány átszámolva 300 Ft, tök mindegy, hogy éjjel-nappal folyatom-e a vizet, vagy sem. De ez a mögöttünk lévő hegyből jövő forrás vize, és a falu (ez itt Tirana külvárosa, de közigazgatásilag már falu) saját maga csinálta meg a kis víztározóját. Ezért van a víz szinte ingyen. Ehhez a vízhez semmi köze nincs az államnak!!! Sem ÁFA, sem bármi egyéb adó nem terheli, a minimális vízdíj egy alapba megy, amiből a fenntartási költségeket fedezi a falu. Ha tönkremenne a kis víztározó, és nem lenne elég a tartalék pénz, akkor minden itteni háztulajdonosnak a zsebébe kellene nyúlnia, hogy legyen víz, mert az állam nem segítene! Ezt hívják öngondosodásnak, és ez sokkal hatékonyabb, mint az állam csecsén lógni. Magyarországon miért nem lehet kilépni könnyen a vízműtársulatokból, vízszolgáltatókból? Miért nem lehet szabadon egy adott lakóközösségnek eldönteni, hogy kell-e minőségi ivóvíz drágán arra, hogy lehúzza a WC-t, és zuhanyozzon, vagy esetleg csak elfogadható minőségű víz kell a vezetékbe (meg lehet inni, de senki nem vállal felelősséget érte) nevetséges olcsón? Én Magyarországon az egyik legdrágább helyen laktam a víz m3-ét tekintve. Arról beszéltünk a feleségemmel a múltkor, hogy már nincs messze az az idő, amikor az itt fizetett egész éves vízdíjunk lesz akkora, mint Magyarországon 1 m3 víz. És a magyar embert meg lehet etetni pl. azzal, hogy Magyarország víznagyhatalom. Ez a legnagyobb hazugság!!! Két okból: Az egyik az, hogy vizet exportálni nagyon nehéz, nagy terjedelmű, és súlya is van, csak vezetéken gazdaságos, azt meg költséges megépíteni. A másik ok: Itt nyár végére-ősz elejére tényleg vízhiány lesz, mint minden évben, a szárazság miatt. Napi kétszer lesz víz, mert a forrás kicsi, és a víztározónak idő kell, hogy megteljen. De ezt, ha például eljönnél hozzánk, észre sem vennéd. Ugyanis a ház mögött van egy közel 1 m3-es víztartály, és ha megnyitod a csapot, és nincs éppen vezetékes víz, akkor bekapcsol az automata szivattyúrendszer, és a tartályból jön a víz. Itt a faluban kiszámolták, hogy jóval olcsóbb mindenkinek a tartály-szivattyú kombináció, mint egy nagyobb tározót építeni a falunak a hegyen. Úgyhogy, ha akarnák, akkor lenne víz kora ősszel is állandóan, de nem akarják. És akkor jön az "okos" magyar újságíró, és megírja, hogy a szárazság miatt csak napi kétszer van víz itt kora ősszel, szegény albánok...:)

Na, írtam itt össze-vissza mindent, de tényleg nem az a célom, hogy elmenjen mindenki Magyarországról, a célom csak az, hogy a magyar átlagember egy kicsit jobban nézzen körül, neki lesz jobb, ha kevésbé engedi átverni magát a politikusok által.

Albánia meg egyébként tényleg gyönyörű ország, egyszer még nagyon gazdag is lesz, ha így folytatja, csak hát kicsit hátrábbról indult, mint pl. Magyarország, és ezt le kell dolgozni. Itt sem fenékig tejfel az élet, de ahogyan én látom, összességében egy itteni átlagember sokkal jobb TÉNYLEGES életszínvonalon él, mint egy magyar. Tény, az itteni átlagember nem tud elmenni külföldre nyaralni pl., mert nincs pénze rá. DE: Nem is vesz fel hitelt, minőségi kaját eszik, és az itteni árak miatt simán megengedheti magának, hogy hetente egyszer magyar szemmel nézve elegáns étteremben kajáljon családostól, valamint nyáron két hétre lemenjen a tengerpartra nyaralni. Az lehet, hogy öregebb autóval közlekedik, mint egy átlag magyar, sőt mitöbb a gumija is kopottabb. DE: Mindig van pénze benzinre! Egyrészt olcsóbb is jóval itt a benzin (jóval kisebb rajta az adó), másrészt meg nem annyira státusszimbólum itt az új autó, hogy költségekbe, meg hitelbe verje magát miatta. Kívülről nézve sok ember putriban lakik itt, ha meg bemész a lakásába, hanyatt esel a tisztaságtól, meg a beépített márványmennyiségtől, meg a drága anyagoktól. Szóval itt semmi nem az, aminek látszik első látásra. Valószínűleg a világ más tájain sem. És ha az átlag magyar gondolkodva kezdené el szemlélni a világot, és a leszűrt tapasztalatok alapján választana politikai pártot, akkor kevesebbet kéne háborogni a politikusok miatt az ilyen fórumokon, és szegény Vastagbőréknek sokkal kevesebb témája lenne:)

SvenH. (törölt) 2012.03.26. 13:02:25

mi a gond ezzel? Vona is ott eszik a mekdöncsiben, a gaz multinal...

SvenH. (törölt) 2012.03.26. 13:05:45

@Jani haverja: vicces fiuka vagy, az ivovizet hozod peldakent...
es mi van a szemettel? ja azt nem viszik el mert megis milyen ha 10szer annyiba kerul mint az ivoviz? odalokitek a szomszed falura nem?

van egy olyan fogalom hogy allam, az a kozos feladatokat el kell lassa, az hogy az albanoknal meg az igazsagszolgaltatas is nem allami hanem torzsi az egy adottsag es nem biztos hogy nalunk kis hazankban megfelelo lenne

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.03.26. 20:49:40

@SvenH.: Nagyot tévedsz, elviszik a szemetet, és ingyen (illetve benne van a házadóban, ami fillérek, és így a szemét elvitele is jóval olcsóbbra jön ki, mint Magyarországon). Az igaz, hogy pl. nálunk a kertben nincs kuka, meg máshol sem, de kb 100 m-re van konténer, és átlag kb. 200 m-enként van mindenhol. És mivel az albánok mániákusan mindenhez adnak nejlonszatyrot a vásárlásnál, ezért azt használjuk a konyhai szemetesben szemeteszacskónak, és ebben visszük ki a kukába a szemetet (meg más is ezt teszi).

Az, hogy itt meglehetősen sok a szemét (bár a 7 év alatt, amióta ezt az országot megismertem rohamosan tisztul), annak nem az az oka, hogy nincs itt szemétszállítás. Enver Hodzsa, az itteni kommunista diktátor tisztaságmániákus volt. A szemét eldobásáért visszaesőként itt börtönt is lehetett kapni, esetleg ónbányában kényszermunkát. Európában tudomásom szerint itt vezették be először a szabad szombatot, de ez olyan volt, mint az a néhány "kommunista szombat" évente néhány alkalommal Magyarországon, csak ez MINDEN szombatra vonatkozott. Azaz az albán ember mehetett ki szombatonként reggeltől estig utcát söpörni, meg virágosítani. A rendszerváltás után valahogy összekapcsolódott az itteni emberek agyában, hogy a szabadság egyik szimbóluma az, hogy nyugodtan el lehet dobni a szemetet az utcán. És ezt is tették sokáig. Közben a kapitalizmussal együtt megjelent a rengeteg műanyag, így Albánia nagyon szemetes ország lett. Manapság azonban már nem nagyon dobálják el a szemetet. És éppen ezért folyamatosan tisztul az ország. Mivel szinte minden terület magántulajdonban van, a tulajdonos - ha kezdeni akar valamit a területével - kitakarítja a régebben eldobált szemetet, és beleszórja a konténerbe. Ezért tisztul ez az ország.

DE A SZEMÉTSZÁLLÍTÁS SEM ÁLLAMI FELADAT!!!! Itt nem is az, azért olcsó. Itt általában a falu, vagy a kisváros ügye, Tiranában meg a kerületé. Itt magánvállalkozók válogatják a szemetet a szeméttelepen (kiszedve belőle a használhatót) ÜZLETI ALAPON!!! Érdekes, itt megéri ez., hogy szinte ingyen elszállítják a szemetet, a használható anyagokért. Nem kell szelektíven gyűjteni, megteszik azt az utólagos válogatásnál. Valahol olvastam, hogy a világon MINDENHOL a szelektíven gyűjtött szemetet utólag éppen úgy átválogatják, mintha vegyes szemét lenne. Akkor megéri szelektíven gyűjteni??? Megéri kitenni sokfajta gyűjtőedényt, meg közlekedtetni sokfajta kukásautót??? Egyébként voltam itt szeméttelepen, mert az egyik magyar vállalkozó, akivel üzleti kapcsolatban vagyok, ilyen dolgokban is érdeklődött. Semmiben sem rosszabb az itteni szeméttelep, mint egy magyar, csak itt szinte ingyen (a felhasználható anyagokért) szállítják el a szemetet, Magyarországon meg vagyonokba kerül. Miért??? Azért mert beleavatkozik az állami vízfej, amelyik egyrészt sokba kerül, másrészt meg az íróasztal mellől ilyen dolgokban nem lehet hatékonyan szabályozni. Én állítom Neked, hogy ez az ország 10 éven belül sokkal tisztább lesz, mint Magyarország, ha így folytatja, és mindezt szinte ingyen teszi. De ha Te úgy gondolod, hogy a szemétszállítás állami feladat, lelked rajta, fizessél csak sokat...

Durres homokos tengerpartjáról híres, hasonló adottságú, mint az olasz Jesolo. Jesolóban a homokot felboronálja a kistraktor, és a többit a dagályra, meg az azt követő apályra bízzák az olaszok. Durres-ban nagyon sok szálloda előtt rostálják a homokot, hogy megtisztítsák a cigicsikkektől, meg a hasonlóktól. Mindkettőt a saját szememmel láttam. Van egy kis különbség... Ja, a Jesolo-i szállodatulaj az államtól várja a helyzet megoldását, az itteni meg rájött arra, hogy több ember fog jönni a szállodájába, ha tiszta előtte a part...

Igazságszolgáltatás (látod, ez tényleg ÁLLAMI feladat): Nem törzsi igazságszolgáltatás van itt, hanem REND (legalábbis nagyobb rend, mint Magyarországon). Ezt a közember betartja, és betartatja! Itt az iskolában nincsen tanárverés, pedig itt is vannak "pirézek". Csak mindenki tudja, hogy mit szabad, és mit nem. Persze a magas politikában itt is van korrupció (mint bárhol a világon). Csak az a különbség, hogy itt kevésbé megy le a korrupció a közember szintjére, és ez a lényeg. Itt a rendőrnek nem kell bizonyítani, hogy szabálytalankodtál (ugyanúgy, mint pl. az USA-ban), ha a rendőr azt mondja, hogy szabálytalankodtál, akkor az van, kész, apelláta nincs. Viszont ok nélkül nem fogja azt mondani, hogy szabálytalankodtál, mert egyrészt itt nem adnak ki "kvótákat" a beszedni való büntetések mértékére, és nem is tervezik bele a költségvetésbe a beszedendő büntetéseket, másrészt meg kicsik a büntetések, nem éri meg megvesztegetni a rendőrt, inkább kifizeted, ha úgy adódik. És érdekes módon a kis büntetés is eléri a célját, az illető nem fog legközelebb szabálytalankodni általában. És tetejében kis kihágásoknál általában nincs is büntetés, hanem figyelmeztetnek. Persze, ha másnap ugyanannak a rendőrnek a szeme láttára megcsinálod ugyanazt, akkor büntet. Ja igaz, a kicsi büntetésekkel nem lehet a feneketlen költségvetés lyukait foltozgatni, de itt nem feneketlen a költségvetés...

Mégegyszer mondom: Itt sem fenékig tejfel az élet. Itt is vannak rossz dolgok. DE: Itt az én igényeimnek több jó dolog van, mint rossz. Viszont azt sem állítom, hogy ez a világ mindenkinek jó lenne. Nem is ez a célom, hogy reklámozzam ezt az országot. A célom az, hogy tényleg nézzen már minden magyarországon lakó körbe egy kicsit, akár nyugatra, akár keletre. És válogassa ki a jó dolgokat, amik máshol működnek, és próbálja meg alkalmazni otthon. A máshol lévő rossz dolgokból meg tanuljon, hogy így nem szabad csinálni. MINDEN MAGYARORSZÁGON ÉLŐNEK, többek között az én rokonaimnak, és barátaimnak is jobb élete lenne így.

süti beállítások módosítása