Skip to content


       Szűrés lista

Menczer Erzsébet reagálása

Levél érkezett:


"Tisztelt Vastagbőr blog!

Érdeklődéssel olvastam május 22-i bejegyzésüket. Megjegyezném, hogy azon magyar családok egyikében nőttem fel, melyek nem csupán tankönyvekből tanulták a történelmet, különösen a Szovjetunióba kényszermunkára elhurcolt honfitársaink történetét. Nem hivalkodni akarok vele, de édesapám az a Menczer Gusztáv volt, aki megjárta a Gulagot, túlélte annak borzalmait és rengeteget tett azért, hogy sorstársainak emlékét könyveiben – melyeket ezúton is ajánlok szíves figyelmükbe –, valamint a Szorakész elnökeként végzett
munkája során megőrizze az utókor számára.

Az országgyűlési határozati javaslat nem tudományos munka, benyújtójának közérthetőségre kell törekednie, s ha egy-egy megfogalmazás esetleg félreérthető – 1944-ben természetesen nem volt kommunista diktatúra, de a Szovjetunióba történő deportálások már ekkor megkezdődtek, majd a kiépülő diktatúrában érték el csúcspontjukat – azt az előterjesztővel való egyetértésben pontosíthatja a parlamenti többség. Többek között erre is való a parlamenti vita. Ahogyan arról is lehet vitatkozni, hogy azokban az esetekben, ahol koholt vádak alapján
született ítélet, az ítéletekben jellemzően kirótt időtartamot vagy a ténylegesen letöltött büntetés – ennél általában rövidebb, bár a Gulag körülményeit tekintve így is embertelenül hosszú – átlagos időtartamát tüntessük fel a javaslatban.

Amiről ellenben nem érdemes vitatkozni, az a tény, hogy a Szovjetunióba irányuló deportálások számos honfitársunk életét követelték vagy tették tönkre, s ezzel – közvetve vagy közvetlenül – rengeteg magyar család sorsát befolyásolták. Ezért az erről megemlékező határozati javaslatot nem csak úgy „kitalálni tetszettem”, hanem jogos társadalmi igénynek tettem eleget a benyújtásával. Még vannak köztünk olyanok, akik személyesen is megjárták a Gulag poklát, érdemes lenne erről az ő véleményüket is megkérdezni, ahogyan gyermekeik,
unokáik véleményét is.

Azt mindenesetre nagy örömmel nyugtáztam, hogy minden előzetes riogatás ellenére továbbra is a lehető legsokszínűbb vélemények jelenhetnek meg egy internetes fórumon, akár az én személyemet illetően is. Annyit azért hadd jegyezzek meg, hogy ebben a konkrét ügyben érdemes volna tekintettel lenni egy máig kellőképpen fel nem dolgozott történelmi tragédia érintettjeinek az érzékenységére is.

Tisztelettel:

Menczer Erzsébet
országgyűlési képviselő"


Mindig szívesen látjuk, ha egy képviselő reagál, levelet ír. Köszönjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr484538974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Virág et. 2012.05.23. 15:23:17

Valóban nem tudományos munka, de ha ugyanabban a dokumentumban hivatkozunk a XX. századi történelemmel kapcsolatos tudáshiányra, akkor talán nem árt az átlagosnál kicsit jobban odafigyelni a fogalmazáskor. Különben kinevetik az embert, ahogy ez most is történt.

A célt és az okot senki nem vitatta.

DArchAngel 2012.05.23. 15:28:49

Azért muszáj volt kiszólni a szólásszabadság meglétéről. Csillagos ötös, remélem, Viktor bácsitól kap ezért egy simogatást...

Secnir 2012.05.23. 15:33:05

idézek Menczer Erzsébettől:
"de édesapám az a Menczer Gusztáv volt, aki megjárta a Gulagot,"

BAZMEG NEM LEHET A GULÁGOT MEGJÁRNI!
A GULag egy csoportfőnökség volt, ami szétszórta az embereket kényszermunkára. A Gulág nem egy földrajzi hely! Könyörgöm, valaki világosítsa már föl Menczer Erzsébetet!

Dan_W_Smith (törölt) 2012.05.23. 15:37:14

@Secnir: Hát de ő csak közérthetőségre törekszik, így mindenki tudja, miről van szó. Ebbe már tényleg nem kötnék bele. A törvényjavaslatban viszont tényleg jobban kellett volna fogalmazni, mert ez így... legjobb esetben is kapufa. Az, hogy a szólásszabadságot is bevonja az tényleg csillagos ötös.

Secnir 2012.05.23. 15:37:14

"határozati javaslatot nem csak úgy „kitalálni tetszettem”, hanem jogos társadalmi igénynek tettem eleget a benyújtásával."

ööö...
...hol tekinthető meg ez a jogos társadalmi igény?
ki dönti el, hogy egy társadalmi igény jogos-e vagy sem?

Link Elek 2012.05.23. 15:49:46

@Secnir:
a GULag "uzemeltette" ezeket a munkataborokat. vagyis azt mondani, hogy megjarta a gulagot, kb olyan, mint azt mondani, hogy megjarta a börtönt.

egyik sem foldrajzni hely, hanem bizonyos tipusu intezmenyek osszesege.

en nem szeretem a fideszt, de ez egy korrekt level. ha igy kommunikalnanak, sot ha igy kezdtek volna joval kevesebben utalnak oket es joval kevesbe lenne kerdeses mit miert csinalnak.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.05.23. 15:51:09

Én értékelem a válaszát. Sokkal jobb színvonalú, mint egy átlag fideszes politikus válasza szokott lenni bármilyen kritikára. Mondjuk az alacsony lécet könnyű átugorni :)

Tudom, volt ebben is egy kis "ugye, hogy mégiscsak sajtószabadság van", meg egy kis egyéb fellengzősség, de messze a legjobb kritikára adott válasz, amit az utóbbi időben olvastam bármelyik fideszes politikustól. Hangsúlyozom, a léc alacsony volt!!!

Secnir 2012.05.23. 15:53:24

@Link Elek:
értem én ezt, de!

apám kórházban, orvosi hiba halt meg. mégsem azt mondom, hogy az Egészségügyi Minisztérium vitte a sírba...

Morcos Kartal (törölt) 2012.05.23. 16:13:41

@Secnir: A fidesz terjesztette be? Akkor jogos. Elvégre kétharmad meg minden, vagyis amit a fidesz mond, azt az ország kétharmada mondja, és amit a fidesz akar, azt "az emberek" akarják egyöntetűen. Aki pedig nem azt akarja, az mocskos komcsi - vagy zsidó -(bérenc), esetleg buta panelproli, de semmiképp nem a NEMZET része. Elvégre a nemzet a fidesz maga, és aki nem a fidesz, az nem a nemzet... remélem érthető voltam, mert ha nem, akkor azt kell feltételeznem, hogy nem magyaráztam elég éthetően... és akkor elmagyarázom még egyszer. És akkor talán kedves Erzsébet megérti, hogy miért utálom zsigerből a fideszt az összes többi mocskos párttal és azok összes politikusával együtt.

Sátán meg a Jocó 2012.05.23. 16:14:28

@Secnir: aha, tehát a Gulag-személyzet is hasonló "hibákat" vétett, ami miatt nem hibáztathatjuk szegény csoportfőnökségi alkalmazottakat, hisz a példád szerint semmilyek közük nem volt a "hibákhoz"

Értjük.

Secnir 2012.05.23. 16:41:22

@Sátán meg a Jocó:
akkor nem érted, amit mondani szerettem volna. természetesen a gulag vezetése a felelős, ezt nem vitatom, de a magyarokat (és egyéb nációkat) nem a gulágRA vitték ki, hanem kazahsztánba, azerbajdzsánba, mongóliába meg mittomén hová. azért ha valaki (és itt egy parlamenti képviselő esetében ez halmozottan igaz) a Gulag-ról beszél, akkor azt kezelje a helyén.

Virág et. 2012.05.23. 16:56:28

@Secnir: Igazad van, de a köznyelv így használja a kifejezést. A gulág ma már a tábort is jelenti, függetlenül az eredeti forrástól.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.05.23. 17:02:28

Kedves Asszonyom!
Ha egy olyan családban nőtt fel ahol nem csak tanulta a történelmet, nem kellett volna figyelni kicsit? Ön is elismeri, nem volt '44ben kommunista diktatúra (hiszen német megszállás és nyilasuralom ideje ez amikor önös percemberek és háborús bűnösök miatt az ország fronttá és az itt élők kiszolgáltatott áldozatokká váltak) és a gulágozósdi (a fogalom rosszul használva) is elég kínos rész ugyebár. A napi, egymás közti beszédben, egy blogkommentben elmegy a spongya, pontatlan beszéd (mindenki tévedhet, és kevesen vannak akik a XX. század történelméből írták a doktorit) egy törtvénytervezet már más tészta. Azt ugye előkészítik, utánanéznek tényeknek, hatástanulmányokat készítenek, egyeztetnek és nagyon komolyan veszik minden sorát, hiszen az a munkájuk amiért fizetjük Önöket.
De ha már pestiesen szólva sz.rnak az egészre akkor ha már kitalálunk valamit amivel már megint egy jóízűt lehet kommunistázni (mióta Pozsgay elvtárs kicsit nagyothall már nem is kell utánamondani, hogy Imre, tudod hogy nem rád értettük) használja a Google.hu oldalt és elhiheti, megváltozik az élete.
A szándék tisztaságát hinni akarom, ötös.
A kivitelezés, egyes alá.
Őszinte tisztelettel.

Matt Albie 2012.05.23. 17:05:52

@Virág et.: mint ahogy egyesek Schengennél lépik át a határt:)

Agyalap 2012.05.23. 17:13:22

Teljesen igaza van Menczer Erzsébetnek. Ami az Országgyűlés elé kerül az nem tudományos munka. Ehhez már hozzászokhattatok volna az elmúlt évek értelmetlen jogi szemete után. Legfeljebb ehhez is benyújtanak 32 módosító javaslatot, és még egyes gulagot jobban megjárt embert név szerint is belevesznek...

Secnir 2012.05.23. 17:16:23

@Matt Albie:
ne is mondjátok az ilyeneket, mert bevérzik a szemem és akkor innom kell, sokat.

Virág et. 2012.05.23. 17:38:15

@Matt Albie: Ezt még nem hallottam a gyakorlatban, de igen, kb. ugyanaz.

bagir 2012.05.23. 17:45:11

@Secnir: Ez nem nyelvészeti dolog, szólás a megjárta a börtönt mintájára. A ruszki üdülőtelepeket gulag néven emlegették, felhívnám b. figyelmét Szolzsenyicin egyik művének címére: Gulag szigetcsoport

Asztalos Gábor 2 2012.05.23. 17:56:57

@bagir: Szolzsenyicin is hülye, csak sencir tudja helyesen.

bagir 2012.05.23. 18:20:04

@Asztalos Gábor 2: Köszönöm, hogy kisegítettél.
Amint előttem íródott: a nap kommentje a Tied :DDDD

sisszi 2012.05.23. 18:43:50

Menczer Erzsébet megtalálta a legjobb melegedőt a parlamentben, ugyanis ő a:
"A Medgyessy-, Gyurcsány-, Bajnai-kormányok kulturális kormányzatainak esetleges visszaéléseivel foglalkozó albizottság" elnöke! a legjobb melegedőt találta meg magának:
www.mkogy.hu/internet/plsql/ogy_biz.biz_adat_uj?p_ckl=39&p_biz=A359&p_ules=&p_munkatars=&p_tag=&p_honl_rend=&p_tagj=I#biz_tag
nézzétek a névsort...óóóó de szép. de hol van Budai Gyula?????
úgy néz ki, Budaival 2 másik albizottság tevékenykedik igyan ebben a témában:
1.: www.mkogy.hu/internet/plsql/ogy_biz.biz_adat_uj?p_ckl=39&p_biz=A411&p_ules=&p_munkatars=&p_tagj=I&p_honl_rend=&p_tag=I#biz_tag
2.: www.mkogy.hu/internet/plsql/ogy_biz.biz_adat_uj?p_ckl=39&p_biz=A412&p_ules=&p_munkatars=&p_tagj=I&p_honl_rend=&p_tag=I#biz_tag
MENNYI KAMU ÁLLÁS!! az ország házában kezdik a 10 millió munkahelyet...

lipsum 2012.05.23. 18:54:51

@Secnir: Jó ha rámutatunk és tudatosul: most te vagy a fasz.

Szendike, a Kárpátok réme 2012.05.23. 19:00:29

Az mindenesetre értékelendő, hogy a válasz nem pökhendi és fennhéjázó; fideszesben ritka az ilyen. De azért az utolsó bekezdésben azt az "ugye hogy szólásszabadság van" ízű félmondatot elhagyhatta volna...

Horizont 2012.05.23. 19:00:31

Kedves Asszonyom! Becsülöm, hogy írt egy blognak. Sok kérdés eszembe jutott az Ön levelét olvasva. "benyújtójának közérthetőségre kell törekednie" !!! Igen ezt a nép egyszerű, de nagyszerű gyermekei nagyon szeretnék. Nem csak a törekedést hanem a végrehajtást is!
Higgye el, hogy nagyon sajnáljuk azokat az embereket akiket elvittek annak idején a Gulágra. Ráadásul mi (az én korosztályom) nem is tudott erről szinte semmit, mert mély csönd volt erről. Kell az emlékezés, kell az emléknap. Nem csak visszafelé kell nézni. De ez mellett jó lenne ha velünk a most itt élő emberekkel is foglalkozna, "megemlékezne" a Fidesz. Ön ott ül köztük hasson oda:) Ne csak gombnyomogató robotok legyenek!
Örömmel nyugtáztam az Ön örömét! Boldogan fogadta (a minden előzetes riogatás ellenére is) azt, hogy az internet véleménye szabad. Még.... Tudjuk, hogy ezt nem szeretik.
Ez a '44-es kommunista diktatúrázás sima csúsztatás, nem hiszem, hogy ezt ne tudta volna. De meg kell ragadni minden lehetőséget egy kis kommunistáskodásra.
Jobb munkát kívánok a mindennapokra!

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2012.05.23. 19:19:11

Van abban valami bájos, hogy a kommunizmus áldozataira az MSZMP egyik utódpártja akar kőkeményen emlékezni. Merthát szép számmal pátyolgat olyanokat az öreg kiszesek és komcsik pártja, jajj bocsánat fiatalok és demokraták (a felcsúti önkényúr és a kétharmados látszatdemokrácia...) pártja akiknek finoman fogalmazva is máshol lenne a helyük.

2012.05.23. 19:20:35

@Secnir: lehet, hogy azt hitte egy hegy a gulag, amit "megjár"

2012.05.23. 19:21:51

Örülünk, hogy olvassák a VASTAGBŐR blogot, kíváncsiak a zemberek véleményére a parvenuk?

Secnir 2012.05.23. 19:22:49

akkor legyen gulágra, nekem tökmindegy

Énbagoly 2012.05.23. 19:25:30

Most elgondolkoztam azon, hogy a személyes érintetettség mennyire fontos bizonyos ügyekben. Az életben igen, az emlékezésben igen, de szerintem jobb lenne, ha ez megmaradna a magánéletek szintjén. Aminek nálunk ünnepe, vagy emléknapja van, azt a napi politika megtölti rossz szájízzel. Idővel szinte csak a kellemetlen érzések kapcsolódnak hozzá.
Az én felmenőim közül tudtommal senki nem volt munkatáborban, bár olyan volt, akit a háza előtt lőttek le az oroszok. De nem akarom, hogy bárki bármilyen emléknapba belekeverje a nevét.
Szörnyű dolgok voltak a múltban, de nekünk a jövőre kellene figyelnünk. Hogy ne rontsuk el azt is teljesen.

nigel 2012.05.23. 19:50:10

@Énbagoly: Ez a személyes érintettség már kuszaszemű nagyanyjánál is bejött. Ezért beszélhetsz havonta 10 percet adómentesen.

nigel 2012.05.23. 19:56:03

Ha jól tudom, van egy emléknap, ami a kommunizmus áldozatainak állít emléket. Nem fér bele a malenykij robotra elhurcoltakról való megemlékezés? Kérdem Én ezt úgy, hogy személyesen is érintve vagyok, mert a nagyapám 3 évet húzott le ruszki hadifogságban.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2012.05.23. 23:15:14

Tessék megmondani, ha ennyire fontosak a kommunizmus áldozatai az Ön pártjának, akkor miért nem szavazzák meg az ügynöktörvényt? Esetleg gondolkodott már azon, az Ön pártjában is kb. ugyanannyi exkommunista szar alak van, mint az mszp-ben? Ebbe belegondolva: ezeket a kis felbuzdulásokat esetleg képmutatónak érzi ? Nem?

furasrac 2012.05.24. 00:02:44

@Secnir: Nem hely, de fogalomnak tekinthető... Értjük, mit mondasz, de kissé szőrszálhasogató vagy. Hogy a fogalmat meg lehet-e járni: Ld.: "megjárta a poklot".

medvemellszobra 2012.05.24. 01:06:00

Tisztelt Képviselő Asszony!

Mindenek előtt szeretném Önnek ténylegesen és őszintén megköszönni, hogy nem a kormányzattól ("parlamenti többség") manapság megszokott reakcióval és kommunikációval találkozhattam az Ön válaszában. Valóban odafigyelt egy közösség véleményére. Nem arrogáns, kioktató hangnemben vágott vissza, hanem vette a fáradságot egy korrekt, kifejtett válaszra. Azt hiszem, ezt a köszönetet a blog szerzője, több követője, és hozzászólója nevében is írhatom.
Kérem engedje meg, hogy bemásoljam, s részben kiegészítsem az előző, a témába vágó blogbejegyzéshez írt hozzászólásomat, melyből talán kiderül, miért is érezzük többen itt a blogon némileg visszásnak, "vastagbőrnek" az Ön által benyújtott törvényjavaslatot.

Valóban, messzemenőkig fontosnak gondolok egy ilyen emléknapot, sőt egyáltalán azt, hogy a kommunizmus aljas bűntettei -s nem feledve például Recsket, az '56 utáni megtorlásokat, a Vörös Hadsereg behívását, az országban a diktatúra kiépítését, az abban való segédkezést- ismét a köztudatba kerülhettek. Ezen szörnyűségek mártírjait, vagy a vészterhes idők mindennapi hőseit, ellenállóit valóban megilleti a tisztelet, s a kegyelet. Ezzel szinte kivétel nélkül mindenki egyetért itt. Muszáj lenne már feldolgoznunk ezt a sajgó sebhelyet is a nemzetünk lelkén, mert még mindig nem néztünk szembe múltunknak ezen darabjával (sem).
S ezek a sebek mindaddig tályogként fognak rajtunk éktelenkedni, s minket kínozni, míg fel nem fakasztjuk, és meg nem gyógyítjuk őket. Az Ön édesapjának erre irányuló törekvései és áldozatos munkája minden kétséget kizáróan a legmesszemenőbbekig köszönetre, tiszteletre és elismerésre méltóak.

Azonban:

1. Egy ilyen horderejű kérdéshez csakis kellő körültekintéssel, alapossággal, alázattal, tapintattal, társadalmi együttműködéssel, morális és szakmai felkészültséggel lehetséges hozzányúlni. Máshogy nemcsak nem érdemes, de egyenesen veszélyes is lehet. Úgy érzem, egy ilyen fontos törvényjavaslat kidolgozásába semmiképpen nem fér bele a pongyolaság, a slendriánság, a pontatlanság, a "kábéra jó lesz" felfogás, a nem kellő történelmi, szociológiai, kultúr- és eszmetörténeti felkészültség, a személy szerint érintett áldozatok egy része, s a témára már objektívebben rálátni képes generációk (közülük főleg az említett tudományos diszciplínákban dolgozó, kutató egyének) jól látható kihagyása, ad absurdum ignorálása. Ide tartozik, hogy meglehetősen leereszkedőnek és úrhatnám attitűdnek érzem azt a -leveléből kiérezhető- feltételezést, hogy az "egyszerű nép" nem képes alapvető történelmi, társadalmi és eszmetörténeti összefüggések felismerésére, megértésére és befogadására.

2. A blog követőinek, hozzászólóinak és szerzőinek családja is nem egy esetben érintett a témában szereplő fájdalmas és szégyenletes történelmi események által. Azonban az áldozatok emléke sem személyes érintettség, sem politikai pártokhoz való tartozás, vagy azokkal való szimpatizálás okán nem kisajátítható!

3. Meglehetősen visszásnak, hovatovább képmutatónak érzem, hogy az a "parlamenti többség" szuszakolja magát láthatóan nem kellő felkészültséggel ezen égető és fel nem dolgozott társadalmi trauma közelébe (s ad absurdum magát egyedüli legitim orvoslójának tekintve), melynek tagjai és közreműködői -a teljesség igénye nélkül- például az alábbi személyek: Orbán Viktor KISZ alapszervezeti titkár, Kövér László MSZMP-KB Társadalomtudományi Intézet-tag, Pozsgay Imre korábbi MSZMP-KB-tag, Szűrös Mátyás MSZMP-tag (1956 előtt MDP -tag), Kerényi Imre MSZMP alapszervezeti párttitkár, Hoffman Rózsa MSZMP-tag, Matolcsy György MSZMP-tag. És még sorolhatnánk, hiszen rengeteg "parlamenti többségi" (vagy ahhoz közel álló) személyről derült már ki az utóbbi években (hasonlóan az MSZP-hez!), hogy az "ántivilágban" jórészt KISZ-esek, MSZMP-sek, 3/3-asok voltak. Ide tartozik még, hogy a "parlamenti többség" egyértelműen és arrogánsan leszavazta a pártállami múlt feltárását célzó ellenzéki törvényjavaslatokat. Ez erkölcsileg tarthatatlan, ha demagóg szeretnék lenni, mondhatnám, hogy a Gulág- és Recsk-áldozatok, az 56-os mártírok, s az 56-után kivégzettek, a Hazájuktól eltiltott, emigrációban meghalók valószínűleg most mind forognak a sírjaikban.

3. Erős a gyanúm, hogy a "parlamenti többség" számára nem annyira az áldozatok tisztessége, emléke és igazsága a fontos, sokkal inkább az, hogy egy ilyen "gumicsont" bedobásával betömje a "zemberek" száját, egymásnak ugrassza őket, elterelve a figyelmüket a gazdaságunk, munkanélküliségi rátánk, pénzügyi helyzetünk, államadósságunk, nemzetközi súlyunk és hitelességünk több, mint aggasztó helyzetéről, valamint arról, hogy mára sikerült valamennyi politikai, gazdasági és katonai szövetségünkben nemkívántos személyekké, persona non grata-vá válnunk.

5. Ismét fennáll a veszélye annak, hogy egy borzasztóan fontos nemzeti kérdés, fel nem dolgozott nemzeti trauma ismét elsikkad, aprópénzzé silányul a pillanatnyi politikai előnyök és küzdelmek kisstílű mérlegén, ha nem kellő alázattal, óvatossággal, alapossággal, szakértelemmel és társadalmi együttműködéssel nyúlnak hozzá, ahogyan azt már nem egy esetben (Trianon kérdése, 2. világháborús szerepvállalásunk és bűneink, 1956, kommunista diktatúránk kiépítésének és fenntartásának segítése, külhoni magyarjaink státusza, állampolgársága stb.) szomorúan tapasztalhattam.

Üdvözlettel és tisztelettel, minden jót kívánva:

Abschattung
(magyar, keresztény férfi, polgár)

UI: Kérem nézze el nekem, hogy csak a blogkommentjeimhez használt nevemmel szólítottam meg Önt. A hazám ijesztően diktatúrát idéző állapotát kiválóan szemlélteti. Nem tudnám biztosan és őszintén hinni, hogy eredeti nevem felvállalása nem okozná mindennapi, polgári életem ellehetetlenülését.

2012.05.24. 07:16:43

Ha lehet kérni, kellő tisztelettel Képviselő asszony, akkor azt kérném, hogy akkor tessenek majd ilyen törvényt hozni az emléknapról, ha a volt mszmp KB tagok, a KB-nál dolgozó volt "ellenállókat",a besúgó spicliket először felelőségre vonták.
Mert amig a Szűrös, Pozsgay, Kövér, stb, stb --a kommunizmus bűneiről regélnek( holott kommunizmus épitése nálunk nem folyt, ezt csak Önök mondják), addig csak képmutatás.Ugyanis ők irányitották az országot, ők hozták a döntéseket, ők élvezték az átkos minden előnyeit.Amig ezt nem oldják meg, addig pont azt az eszmét köpik le, amit nyiltan és nagy hangerővel kiabálnak.

Tudja ez olyan, mint amikor a politikai elit mélyen elitéli a hazugságot, miközben állandóan hazudik, vagy amikor a tisztességről, a becsületről, a keresztény erkölcsről papolnak, de a szavakkal ellentétben lopnak, csalnak, a kereszténység szellemében.
Én nem éltem még akkor, de nagyapám frontkatona volt. Azon kevesek egyike akik túlélték a borzalmat. Az édesapám pedig --majd 15 évesen leventeként, a Fekete-erdőben esett fogságba. Igaz, Ő is túlélte, de az 56 kivitte az országból. Csak meghalni jött haza 1974-ben.

Arról beszélhetnénk, hogy ki mennyit szenvedett ezek miatt, de nem érdemes.Ma már csak emlékek lettek mindezek. És ugye tudvalevő, hogy az idő "megszépiti" az emlékeket.
Ám képmutatónak, visszataszitónak tartom, amikor egy olyan párt, amelynek sok tagja, miként a volt mszmp-s, szdsz-es hős ellenállók és gyermekei, akik élvezték és élvezik a mult minden előnyét, ebből és a hazugságok sokaságából élnek--nem is rosszul--most azt próbálják meg elhitetni hogy ők a legnagyobb áldozatok!
Igen, maga is könnyen beszél, mint képviselő.Mesél és irkál itt.Megteheti hisz képviselő.
De arra kérem, hogy ne rugaszkodjon el a valóságtól, a mindennapoktól.
Ugyanis, ebben az országban nagyon sok olyan ember van, akinek a férje,apja, testvére, gyermeke, rokona volt fogságba, "málenkij roboton", ült börtönbe vagy hagyta el az országot, 56-ban.
Ezek az áldozatok és nem azok akik mindezért felelősek, akik ott ültek és ülnek ma is parlamentben,aki akkoriban is előnyét élvezték és élvezik ma is a magas beosztásokban, akik akkor is csak lopták az országot és lopják ma is , akiknek akkor is csak a saját zsebük és érdekük számitott és számit ma is.Ez a régi-új politikai elit!!

De ezek a sokat szenvedett emberek többsége nem azon politikusok hozzátartozói, akik a parlamentben ülnek. Ők akkor is jól helyezkedtek, kiszolgálták a rendszert és ma is jól élnek és ma is kiszolgálják a rendszert. A különbség csak annyi, hogy más évet irunk!
Na ez az igazi képmutatás és" Vastagbőr" !

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2012.05.24. 09:25:03

Meg amiről még lehetne szó, de erről is alig van szó. Az I vh utáni lakosságcserék.

Időszak honnan ezer fő hova nép
1919-22 Oroszország 200 Balti államok balti népek
1919-22 Görögország 120 Bulgária bolgár
1919-22 Jugoszlávia 30 Bulgária bolgár
1919-22 Románia 50 Bulgária bolgár
1919-22 Törökország 70 Bulgária bolgár
1919-22 Törökország 1 300 Görögország görög
1919-22 Csehszlovákia 1 000 Lengyelország lengyel
1919-22 Oroszország 1 000 Lengyelország lengyel
1919-22 Jugoszlávia 80 Magyarország magyar
1919-22 Románia 200 Magyarország magyar
1919-22 Franciaország 120 Németország német
1919-22 Lengyelország 447 Németország német
1919-22 Volt német gyarmatok 20 Németország német
1919-22 Oroszország 650 USA, Eu orosz
1919-22 Bulgária 50 Görögország örmény
1919-22 Törökország 350 USA, Eu örmény
1919-22 Bulgária 100 Törökország török
1919-22 Görögország 350 Törökország török
1919-22 Románia 80 Törökország török
Összesen 1000 fő 6 217

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2012.05.24. 09:26:19

A 2. vh. alatti lakosságcserék:

Időszak honnan ezer fő hova nép
1939-44 Oroszország 600 Lengyelország belorusz
1939-44 Bulgária 120 Görögország bolgár
1939-44 Románia 60 Bulgária bolgár
1939-44 Észtország 60 Svédország észt
1939-44 Oroszország 410 Finnország finn
1939-44 Elzász 100 Franciaország francia
1939-44 Franciaország 2 000 Anglia francia
1939-44 Görögország 90 Görögország görög
1939-44 Szerbia 70 Horvátország horvát
1939-44 Lengyelország 150 eu lengyel
1939-44 Lettország 100 Svédország lett
1939-44 Románia 15 Magyarország magyar
1939-44 Szerbia 100 Magyarország magyar
1939-44 Csehszlovákia 170 Németország német
1939-44 Elzász 200 Németország német
1939-44 Horvátország 150 Németország német
1939-44 K.Poroszország 2 700 Németország német
1939-44 Lengyelország 130 Németország német
1939-44 Lettország 50 Németország német
1939-44 Litvánia 50 Németország német
1939-44 Magyarország 20 Németország német
1939-44 Olaszország 30 Ausztria német
1939-44 Oroszország 100 K.Ázsia német
1939-44 Románia 180 Németország német
1939-44 Románia 150 Németország német
1939-44 Bulgária 80 Románia román
1939-44 É.Erdély 120 Románia román
1939-44 Románia 200 Magyarország román
1939-44 Spanyolország 160 Franciaország spanyol
1939-44 Horvátország 150 Szerbia szerb
1939-44 Oroszország 100 K.Ázsia tatár
1939-44 Oroszország 1 000 Lengyelország ukrán
1939-44 USA, Eu 200 Palesztína zsidó
Összesen 1000 fő 9 815

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2012.05.24. 09:27:02

A 2. vh utáni lakosságcserék:

Időszak honnan ezer fő hova nép
1945 Görögország 90 Bulgária bolgár
1945 Anglia 220 Csehszlovákia cseh
1945-47 Csehszlovákia 1 800 Csehszlovákia, Szudéta cseh
1945 Elzász 200 Franciaország francia
1945 Bulgária 90 Görögország görög
1949 Görögország 100 Magyarország görög
1945 Anglia 190 Lengyelország lengyel
1945 K.Lengyelország 1 500 Lengyelország lengyel
1945-47 Lengyelország 3 000 Németország lengyel
1945 Litvánia 180 Lengyelország lengyel
1945 Románia 200 Magyarország magyar
1945 Szlovákia 50 Csehszlovákia magyar
1946-48 Szlovákia 100 Magyarország magyar
1945 Szlovákia 60 Magyarország magyar
1945-47 Csehszlovákia, Szudéta 3 000 NSZK német
1945-47 Danzig 300 NSZK német
1945 Jugoszlávia 200 Németország német
1945-47 K.Poroszország 1 950 NSZK német
1945-47 Lengyel korridor 650 NSZK német
1945-47 Lengyelország 3 250 NSZK német
1945-47 Lengyelország 1 900 NSZK német
1945 Magyarország 200 Németország német
1945-52 NDK 2 500 NSZK német
1945-52 Németország 1 000 USA német
1945 Románia 200 Németország német
1952 Etiópia 80 Olaszország olasz
1945 Etiópia 80 Olaszország olasz
1945 Isztria 200 Olaszország olasz
1945 Lengyelország 50 Oroszország orosz
1945 Oroszország 2 500 Balti államok orosz
1948 Izrael 200 Egyiptom palesztín
1948 Izrael 300 Jordánia palesztín
1948 Izrael 250 Szíria palesztín
1945 Románia 400 É.Erdély román
1945 Kárpátalja 80 Csehszlovákia szlovák
1948 Magyarország 80 Csehszlovákia szlovák
1952 Bulgária 150 Törökország török
1948 Egyiptom 20 Palesztína zsidó
1948 Etiópia 70 Izrael zsidó
1945-52 Eu, É.Afrika, USA 350 Palesztína zsidó
1948 Szíria 120 Palesztína zsidó
Összesen 1000 fő 27 860

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2012.05.24. 09:33:33

A vesztes országok lakosságcserére kerülő állampolgárai rendszerint kártalanítás nélkül ki lettek rabolva. Figyelem, civilekről beszélünk és kollektív bűnösségről beszélünk.

Pontosabban nem beszélünk, így narancsbolsevik 2/3-unk is "csak" a gulag-os emléknapról beszél. Ahogy előttem szólók nagyon helyesen szóvá tették, ifjúkomenyisták szájából disszonáns a komenyistázás. Jogos, tárjuk fel a múltat. Kezdjük talán a pártállami titkosszolgálati múlttal.

Mai fogalmak szerint ezek köztörvényes lopások volta. USA, Oroszország, Anglia és Franciaország szerint a mai napig nem lopás, nem emberiség elleni bűntett.

De szép is a kettős mérce.

Sátán meg a Jocó 2012.05.24. 09:52:07

@Horizont: @Énbagoly: "Szörnyű dolgok voltak a múltban, de nekünk a jövőre kellene figyelnünk. Hogy ne rontsuk el azt is teljesen. " "Szörnyű dolgok voltak a múltban, de nekünk a jövőre kellene figyelnünk. Hogy ne rontsuk el azt is teljesen. "

Előttem van, ahogy ezt a gondolatmenetet mondjuk egy Holocaust-emlékbizottság előtt fejtegetitek, másnap már Vlagyivosztokig hallatszana az ajvékolás :)

Agyalap 2012.05.24. 10:21:35

@Rorschach: Ott a pont.
Szeretném, ha az ország vezetésében, de még csak a T. Házban sem látnék már MSZMP KB-vel bármilyen kapcsolatba került embereket...

Himpellér · http://5percszerelem.blog.hu/ 2012.05.24. 10:26:18

félOFF: "Deutsch Tamás is késztetést érzett, hogy beleszóljon az Eurovízióba. Amúgy dajcstomisan az alábbit posztolta a Twitterre: „Az eurovíziós dalfesztiválos-azerbajdzsános-kompaktdisznós marketing fos dömping elleni tiltakozásul Dolly Rollt hallgatok."

A kritika nem maradt válasz nélkül: a Compact Disco egyik tagja, Benham Lofti visszacsipogott neki. A virtuális szájkarate így folytatódott:„Remélem sikerült a céllövöldében meglőnöd a három pálcás C.C. CATCH posztert és volt egy szép estéd a wc-n! :))))"

Erre dajcstomi emígyen írt vissza „drága angyalom, próbáltam a cd-teket nézegetve is, de arra nincs ember, akinek sikerülne :))))”. Behnam válasza: „Még szerencse hogy anyukád almáspitéje azért meghozta a kivánt hatást! Kézcsókom Juli mamának!”

Ezek után Menczer képviselőasszony levele felüdülés, tényleg így kellene egy képviselőnek kommunikálnia! Kritikusa vagyok a kormánynak de ez most nagy respect! Vastagbőrnek is, rendben van ez most így.

Vidéki 2012.05.24. 11:00:45

@rdos:

Írod: „Mai fogalmak szerint ezek köztörvényes lopások voltak (az etnikai tisztogatások). USA, Oroszország, Anglia és Franciaország szerint a mai napig nem lopás, nem emberiség elleni bűntett.

De szép is a kettős mérce.”

Érdekes módon a győztes hatalmak nagy erkölcsi magasságokból bírálták a legyőzötteket.

Az etnikai tisztogatás elvét a (leginkább) győztes, úgynevezett „demokratikus” hatalmak (Szovjetúnió, Nagy Britannia és az Egyesült Államok) mégis teljesen elfogadhatónak vélték.

Az elvi szempontból győztesnek számító Lengyelország mégis kénytelen volt elviselni egy hatalmas arányú etnikai tisztogatást és területének hatalmas megcsonkítását.

Elgondolkozhatunk Lengyelország szerepén is és valaki megmagyarázhatná, hogy Lengyelország mivel érdemelte ki a sok rosszat amit a sors rámért, ha a sorsát eldöntő erősek valóban olyan erkölcsi magasságokban szárnyaltak, ahogyan propagandájuk lefestette?

Lengyelország, amelyik először szállt szembe a náci Németországgal, majd a Molotov-Ribbentropp paktum eredményeképpen területének majdnem fele még 1939-ben szovjet fennhatóság alá került,

elméletileg szintén a hitlerellenes koalíció győztes államaihoz tartozott volna, mégis szovjet uralom alá került.

A II. világháború előtti területének nagy részéről le kellett mondania.

Kárpótlásként hatalmas német területekről telepítették ki a német lakosságot és a szovjetek által annektált területekről lengyeleket telepítettek oda. Gondolom szintén tízmilliós nagyságrendben.

Lengyelország területe a német területek annektálása után is alig haladta meg háború előtti területeinek felét.

A Szovjetúnióban gyakorlat volt egész népcsoportok kitelepítése szülőföldjükről.

A krími tatárok pusztító áttelepítése 1944-ben történt Egy év mulva a krími tatárok fele már nem élt.

Sztálin elvtárs a magyar kérdésről így nyilatkozott:

„A magyar kérdés, vagon kérdés”

dutscke_2012 · http://joseggu.tumblr.com/ 2012.05.24. 11:44:33

Ijen ez a fidesz kormány! Hazugság az persze megy de a gaszdaságot nem tugyják renbe tenni. Hát ezért tart itt az ország ahol tart. A banzáj dúcsét idelye lenne el kergetni. !!

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2012.05.24. 12:07:58

@Vidéki: „A magyar kérdés, vagon kérdés”

A legszomorúbb, hogy ez a mai napig "rendben van".

Hogy a rákosi korszakban "rendben volt", azt értem. Hiszen a komenyista hatalom moszkoviták kezében volt: Rákosi-Roth Mátyás, Gerö-Singer Ernő, Vas-Weinberger Zoltán, Révai-Kahána József, Péter-Eisenberger Gábor, Gábor-Greiner Andor, Farkas- Wolff Izrael mind szojvet gazdáik brutális utasításait hajtották végre.

Hogy Janibá alatt "rendben volt", azt értem. Janibá is Moszkva bábja, kreatúrája volt. A brutalitás is csak azért enyhült egy kicsit, mert a moszkvai eftársak így látták célravezetőbbnek.

A módszerváltásunk után mi változott a kollektív bűnösség megítélésében? Semmi. Saját szabadon? választott kormányaim szerint ez "rendben van".

Ha másból nem, ebből tudom tudom, kinek a kormánya a kormányom. Szerintem adódik a logikus következtetés a 2. vh. győztes nagyhatalmainak a kormánya.

A kádári évekről a hatalmi technikáról és a módszerváltás hátteréről ír Bereznay András, ha még nem ismernéd. Hosszú, de megéri elolvasni.
www.kibulizottorszag.net/tartalom.html

Kandeláber 2012.05.24. 13:40:11

@Secnir: Kár, hogy Szolzsenyicin már meghalt.
Felvilágosíthatnád, hogy nem írhatott volna "A Gulág-szigetcsoport" címen könyvet.
Nagy az Isten állatkertje, de te csak a rovarházban kapnál helyet benne, degenerált.

Kandeláber 2012.05.24. 13:41:28

@rdos: Rákosi Rosenfeld volt, nem Róth. csak a pontosság kedvéért, de a tényeken nem változtatva.

Ringlósztár 2012.05.24. 13:41:55

@Secnir:
Magam is ezen gondolkozom.

Kandeláber 2012.05.24. 13:55:07

@Secnir: Te szerencsétlen, félművelt hernyó: "Gulag (Javítómunka-táborok Főigazgatósága alatt a sztálini Szovjetúnió egészét behálózó munkatáborrendszerét értjük." És ez csak a Wikipédia.
Már Szilvásy "kitakarásánál" is pofára estél, most még inkább.Tanulj inkább a pótvizsgára nyolcadikban, már csak a 16. év betöltéséig lesz kötelező iskolába járnod.

Terézágyú 2012.05.24. 15:44:03

"Az országgyűlési határozati javaslat nem tudományos munka"

Vazze, és még magyarázza is ez a.......!!!!!!

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2012.05.24. 15:58:13

@Kandeláber: Köszi, valóban Rosenfeld az eredeti neve.

Ralph Cifaretto 2012.05.24. 23:20:23

@Secnir: Ne legyél ekkora kretén. A "megjárta a Gulágot" azt jelenti, hogy elhurcolták kényszermunkára és hazajött. A "pofánbaszlak" sem azt jelenti, hogy faszt kapsz a szádba, hanem ököllel megütnek.

Agyalap 2012.05.25. 10:51:23

@Ralph Cifaretto: Na ez az első kicsit egyszerű, de igazán találó párhuzam :)

Terézágyú 2012.05.25. 12:01:57

Jól olvasom a levelet, ez a k***va egyszer sem írja le a "bocsánat", vagy az "elnézést" szót, vagy hogy "igen, figyelmetlenség történt" urambocsá "hiba"????????????????????????

halcsoka 2012.05.29. 14:21:03

Kedves Képviselő Asszony: "Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna!
Kár volt a levéllel megfejelni ezt a baromságot. Bocs törvényjavaslatot!

halcsoka 2012.05.29. 14:21:03

Kedves Képviselő Asszony: "Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna!
Kár volt a levéllel megfejelni ezt a baromságot. Bocs törvényjavaslatot!

tintamin 2012.06.07. 18:07:52

Na tessék, egy újabb biorobot, aki saját néven ad be törvényeket, de fogalma sincs róluk.

Hogy unatkozhatnak a parlamentben ezek a fideszesek. Már reggel megkapják, mit kell nyomni, és valamikor nem érnek haza vacsorára sem a gombnyomogatás miatt. Mikor már előre lehet tudni, mit szavaznak. Én fel lennék háborodva, hogy ezt miért nem lehet automatizálni!

A fidesz országgyűlési képviselőinek alapszabálya:
1. Szavazógombokat az előírásoknak (a mi előírásunknak) megfelelően használni
2. Adhoc törvények benyújtásáért önként jelentkezni
3. A főnökök dolgába nem belepofázni
4. A központi marketinganyagot kívülről tudni, és minden nap legalább egyszer ismeretleneknek felmondani

süti beállítások módosítása