Skip to content


       Szűrés lista

Bayer Zsolttal Zemplénben

Tavaly májusban tudtuk meg, hogy Bayer Zsolt az NKA miniszteri keretből nyújtott 35 milliós támogatásával újraforgatja a régi nagysikerű Másfélmillió lépés Magyarországon című sorozatot.

Bayer az Indexnek úgy nyilatkozott, a Magyarországon készülő, 14 részes és a Lengyelországot bemutató 20 részes sorozatra megállapított 35 millió forintos állami támogatáson kívül az OTP-től is kapott még 8,5 millió forintos szponzori pénzt a terveire, ami nagyjából azt jelenti, hogy 21-22 millió forint jut egy-egy filmre.

Bayer Zsolt az Indexnek elmondta, évek óta dédelgetett álma volt, hogy végigjárja azokat a helyeket, amiket 81-ben Rockenbauer Pál mutatott be az országnak, mivel „pesti gyerekként szájtátva bámultam a sorozatot, az ő hatására kezdtem el filmezni”. Az Echo Tv-n futó Mélymagyar műsorvezetője május végén indul a túrára, amelyen ígérete szerint ugyanazt az útvonalat és ugyanazokat a helységeket fogja bejárni, amiket Rockenbauer. De van egy félelme: "Valószínűleg már a felét sem fogom megmutatni azoknak az értékeknek, amiket harminc éve még rögzíthetett a kamera. Ezeknek a falvaknak a többsége már el van néptelenedve, valószínűleg sem a kovácsot, sem a tehéncsordát nem láthatjuk már.”

A felkészüléssel kapcsolatban azt mondta, hogy "„a kapcsolatok kiépítése már zajlik, de ha a terepen majd szükségét érezzük, mert valamely műemléket vagy természeti értéket nem abban az állapotban találunk meg, amilyenben 33 évvel ezelőtt volt, akkor keresünk helyben vagy a megyében szakembereket, akik elmondják, mi történt ott az elmúlt időszakban."

A forgatásról: "nem tudom megígérni, hogy ugyanannyi ideig (76 napig) tart majd a forgatás, az is fontos változás az elmúlt 30 évben, hogy ma már semmire sincs elég idő. De minden településen megfordulunk majd, ahol Rockenbauer járt. A kiránduláson lesznek olyan helyek, amiket nem gyalog teszünk majd meg, de mondjuk 75-25 százalékban használjuk majd a lábunkat és az autónkat."

A vele együtt háromfős stáb (Nemes Tibor operatőr, Gottman István technikus) márciusban kezdett el készülni az országos kék túrára (ez az alapja Rockenbauer eredeti sorozatának), a forgatást több fázisban, 2011. szeptember közepére tervezték befejezni, hogy a sorozat valamikor 2012-ben adásba kerülhessen az M1-en.

Ma már az ötödik rész lesz a tévében.

Vontod75 írt egy kritikát az elsőről.

"Másfélmillió lépés Magyarországon 32 évvel később.

1. rész

 

Meglepődve vettem észre a királyi egyes műsorán ezt az új sorozatot. Mivel magam is rajongója vagyok az eredeti Rockenbauer féle Másfélmillió lépésnek ideje megnézni mit lehet kihozni a XXI-ik századi technikával. Nagy reményekkel tekintettem hát a remake elé. Ekkor még nem tudtam, hogy mekkora tévedés volt ez részemről.

Gondolom senkinek nem kell bemutatni az eredeteit, aki pedig még nem látta volna az sipirc nézze meg (pölö a Youtube-on)

Kezdődik hát a 48 perces első epizód.

bzsz1.jpg

Mi ez a szörnyű macskazene itt a nyitókép alatt? Esküszöm bekötött szemmel 1 ujjal szebbet kalimpálok mint amit sikerült itt összehozni, az „indulj el egy úton…” örökbecsűvel pedig egy lapon sem lehet említeni. Túlélve a közepes méretű audiovizuális környezetszennyezést, egy imbolygó kamera felvezetésével haladunk felfelé a Nagy-Milicre, az Országos Kéktúra kezdőpontjára. Felérve Bayer Zsolt mesél arról, hogy mit is jelentett neki a Másfélmillió lépés. Ez mondjuk engem annyira nem érdekel, de ismerve Bayer úr korábbi ámokfutásait meglepően korrekt bevezetőt mond el.

Számomra meglepő volt, hogy sehol egy hátizsák, sehol egy turista, szép kis Kéktúra lesz ez…

Induljunk hát el a Milicről lefelé vezető úton a bükkerdőn keresztül… És akkor megszólal Oberfrank Pál. Nagyon nagyon nem illik ehhez a műsorhoz. Sinkó László úgy viszonyul Oberfrankhoz, mint Sinkovits Damu Rolandhoz… Tegyük túl magunkat eme újabb sokkon és kövessük hát az „alkotók” által kijelölt útvonalat

A bevezetőben azzal kezdtem, hogy Bayer milyen kis korrekt beszédet mond, ez a korrektség mint napsütötte réten a pára olyan észrevétlenül tűnik el. Egy kis irredentizmus, egy kis felvidékezés után, már kezdődhetne a túra. Kezdődhetne…

Az eredetiben itt bizony elindulnak gyalogosan, hátizsákkal, jókedvvel, a XXI-ik században már derogál ilyet tenni, a forgatócsoport bepattan az autóba és máris egy új helyszínen találjuk magunkat, a László tanyán. (Rockenbauerék nem jártak ott) Itt kiderül, hogy a Károlyi család építtette, a Rongyosgárda Prónai vezetésével innen indult harcba, majd Rákosi elvtárs boylerszerű testét és szőrös lelkét pihentette itt, valamint hogy nem átallottak SZOT üdülőt csinálni belőle. Az, hogy milyen stílusban épült és hogy mi köze ennek a Kéktúrához arról szó sem esik. Gondolom kellett egy kis szponzori pénz, hát tegyük be reklámnak a műsorba Wáberer György nemzeti nagyvállalkozó kastélyát. Az igényesen felújított „tanya” mindenestre igen impozáns látvány.

Tovább haladva egy lélegzetelállító panorámaképpel szembesülünk, melyen a Füzéri vár és környezete látható. Eszméletlenül szép.

bzsz2.jpg

Itt kell megjegyeznem, hogy az operatőr nívós munkát végzett mert rendre szebbnél szebb látvány tárul a szemünk elé, csakhát az egészet keményen agyonvágja a narrátor…

Füzér vára ez egyik legimpozánsabb várunk (Zemplén tele van ilyenekkel), méltatlan, hogy az ismertetőjében már megint egy jót felvidékezik Bayer Zsolt magyar hangja. Persze, hogy ne csak a szlovákok érezzék magukat rosszul, máris újabb népcsoporttal ismerkedhetünk meg, a schwarz-gelbekkel. Na persze egyszeri tévénézőnek aztán marha sokat mond a schwarz-gelbe. Nem is érti miért jöttek ide a dortmundi szurkoló várat rombolni, vagy Angela Merkelék… Egy ismeretterjesztő film remake-jében nehogy megmagyarázzunk már valamit, hovatovább leírjuk, hogy a császári csapatok voltak a hunyók. Megtudjuk, hogy ide menekítette a mohácsi csatavesztés után Perényi Péter koronaőr a Szent Koronát. Ami a hely szépségét tekintve elegendő információ is lenne, de nem Bayerék nem elégszenek meg ennyivel, gyorsan bedobnak egy társadalom kritikát is, kiderül, hogy: „a mi korunk a pillant rabszolgája … csodálatos történelmünk szerteszét hever az országban … így van ez mindig szellemi lelki hanyatlások idején” Komolyan mondom már vártam, hogy megszólal Mikola, hogy a szinglihordákat se felejtsétek ki!. Szerencsére ez nem következett be.

Füzér községbe érve egyből a katolikus templomhoz indulnak a készítők, én mondjuk fogadót/kocsmát keresnék először, de hát ugye ki mire szomjazik.

Kapunk rögtön egy szent kvartettet az arcunkba (Szent Imre és Szent László, Szent Margit és Szent Erzsébet is) a nemzeti egyház jóvoltából. (Nemzeti? Én úgy tudtam a Vatikánból irányítják.) Hogy az összeesküvés elmélet hívők se unatkozzanak, megtudjuk, hogy a jó német kapcsolatokat ápoló Ács István egri segédpüspököt a Stasi intézte el.Váóóóó. Pont ez az információ az amit egy Kéktúráról szóló sorozatnak meg kell osztani velem.

Eljutunk a tájházba is. Meglepő módon a tájházzal kapcsolatban sok dolgot nem tudunk meg, sőt a benne található használati tárgyakról sem, mivel sehol egy Mari néne, vagy Józsibácsi, aki elmesélné, hogy mire is használhatóak. Az persze egyből kiderül, hogy a polgármester öregapjáé volt ház.

A község református imaháza nagyon szép kazettás famennyezettel rendelkezik,

bzsz3.jpg

 

ahol – mily meglepő – a polgármester szépapjának a neve található. Ezek után gondolom senkit nem lep meg, hogy a településről egyetlen egy ember szólal meg. Igen kitaláltátok Horváth Jenő polgármester. (Rockenbauerék, valahogy nem nagyon beszélgettek tanácselnökökkel)

Horváth úr rögtön egy kis EU kritikával indít (rossz ez a Natura 2000 program), majd kesereg kissé, hogy a disznómakkoltatás is már a múlté. Hát ez van, a selmeci csipkét is felváltotta már a kínai tömegtermelés. Kap természetesen az elmúltnyócév is. Pont 2002-től van hatályban az a jogszabályhalmaz ami miatt nem lehet hagyományos mezőgazdasági művelést folytatni, de kap egy pici bökést a műemlékvédelem is. Hiába na, nehéz dolog vidéken polgármesternek lenni.

A várat mindenesetre szépen összekapták.

Füzérről Füzérkomlósra, pontosabban annak kőbányájába vezet az út. Adná magát, hogy megszólaljon egy geológus, kőbányász, de nem itt is csak a depresszív narrátor hangját halljuk. Szegény kisvasúttal is hogy kibabráltak, még a síneket is felszedték a vonat elől.

Újabb község, újabb polgármester. Ezúttal Mester andrást halljuk, aki ugyanazokat a problémákat adja elő mint füzéri kollégája.  Részletektől megkímélek mindenkit.

Ami újdonság, hogy a szlovákok felvásárolják a környéket mivel a szlovák kormány külföldi ingatlanvásárlás esetén támogatást nyújt. A szemetek.

Átkocsikázunk!!! Óhután. Amiről kiderül, hogy rendezett település.

Következő állomás Regéc.

bzsz4.jpg

Kissé hosszúra sikeredett a tulajdonosok felsorolása, de végül csak kiderül, hogy a Rákócziaknak, Thökölynek Zrínyi Ilonának és II. Rákóczi Ferencnek is volt köze a regéci várhoz. Sajnos ez a vár sem kerülte el a Rákóczi várak sanyarú sorsát, a schwarz-gelbe-k porig rombolják. Nem baj, mi újra építjük „legalább váraink hirdessék a magyar múltat”.

Újabb vár, ezúttal Boldogkő vára a következő megálló. Tulajdonos felsorolás-Rákócziak-Schwarz-gelbek. Viszont a vár nagyon szép.

 bzsz5.jpg

Széphalomra is eljutunk, ahol Kazincyról kapunk egy elég magvas ismertetőt. Széphalom szép. Ahogy innen meg lehet állapítani a magyar nyelv múzeuma is izgalmas lehet. Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy a „gyerekek játszanak a nyelvvel” résznél bizony a büdös kölkök passziánszoznak. :-)

Alkonyatra elérik a Hernádot autóval, ahol már nyoma sincs az egykori révésznek, szegény meghalt. Helyette egy gyaloghidat találunk a folyó felett. Így múlik el a világ dicsősége.

Itt véget is ért a rész. Kemény menet volt ez. Az egész filmből süt a politika általi meghatározottság, egyszerűen szégyen amit a Másfélmillió lépéssel műveltek.

Egyetlen egy turista nincs benne, a Kéktúra útvonalát követve autókáztak, az eltelt 32 év az hozta, hogy egyszerűpórnép közé nem keveredtek a készítők, csak két polgármesterrel (akiket tudjukmelyik párt támogatott) beszéltek. Mari néni, Józsibácsi bizony itt meg sem szólalhat, mintha ez még nem lenne elég egyetlen szakértő (geológus, mezőgazdász stb) vagy mesterember sem szólal meg az egész 48 perc alatt. A legtöbb 32 évvel ezelőtti helyszínen meg sem fordultak, a korábban nyilatkozók közül egyedül a pap után érdeklődtek. Szörnyű az egész.

Egy Hofi idézettel tudnám jellemezni:

„- Na milyen?

- F*s.

- És ha összeáll?

- Akkor még lehet sz*r”

Ja és ne felejtsük el, hogy mindezt 35 milliós NKA támogatással oldotta meg Bayer úr."

 

Az eredeti ilyen volt:

Címkék: mtv bayer

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr794647077

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Média blogajánló 2012.07.16. 09:18:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Média blogajánlójában.

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.07.13. 12:27:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.07.13. 12:30:36

"Átkocsikázunk!!! Óhután. Amiről kiderül, hogy rendezett település."

Hö-hö, igen, mert az szlovák település.

szszg 2012.07.13. 12:38:43

Ó bazmeg bazmeg bazmeg!
Nem nézek tévét, így nem tudtam róla, hogy ezt művelték a Másfélmillió lépéssel.
Erre nőttünk fel, gyönyörű műsor volt, ami télleg az országról szól, és végiggyalogolták bazmeg, ott voltak mindenhol, és ez át is jött!
Ha politikai programműsort akarnék véletlenül nézni, akkor odakapcsolhatnék a hírtévére vagy az echóra. De ez, ez a szintű agymosás még az átkosban sem ment!

Bloodscalp 2012.07.13. 12:49:14

Szégyen. 35 Millió? Elköltött 3,5-t és zsebre ment a többi. szokásos narancs történet, de jobban tette volna ha bele sem vág. Mindenkinek.

binike 2012.07.13. 12:57:09

11 percet megnéztem belőle. Ritka sz*r. De tényleg.
" Az egész filmből süt a politika általi meghatározottság, egyszerűen szégyen amit a Másfélmillió lépéssel műveltek." --- maximálisan igaz

Seduxen (már NEM dr.) 2012.07.13. 12:58:25

@Bloodscalp: na igen, jobban járt volna az egyszeri néző, ha zsóóóóti 35 misi helyett kap 50-t, feltéve, hogy NEM forgatja újra a Másfélmillió lépést.

Több film kapcsán megállapítottam már, hogy egész egyszerűen bűncselekmény a remake, ezek szerint újabb tétellel bővült a lista.

Megjegyzem, ha már politikai megrendelésre készült a műsor, remélem az alábbi "termékmegjelenítések" is helyet kapnak majd benne: csak CBA-ban vásárolnak, csak OTP automatából vesznek fel zsét, csak MOL-kútnál tankolnak. Esetleg egy Közgép-Strabag "építkezést" is meg lehetne látogatni :DDD

Andreas91 2012.07.13. 12:58:32

A 3s Hután még voltam táborozni. Nagyon kedves hely volt, mind a 12 bejelentett lakosával. Többit képzeljétek hozzá...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.07.13. 13:04:32

boylerszerű ?
az nem a bojler?

ez a bayer nem rokona kornis mihálynak? a szélesfejűek családjába tartoznak
legalább a Sinkó Lászlót meghagyták volna, nagyon béna és unalmas ez a narrációs rész., ezközben bayerék kocsmáztak gondolom, de azért kiküldtek egy-két embert kamerázni, ez is lopás, budai majd ezt is kivizsgálja, a Célpont majd itt is forgat ezen a forgatáson, mert sajtószabadság van már 22 éve

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.07.13. 13:06:56

király az a vár ott Füzérnél, fel kéne építeni újra, ha Borynak sikerült Fehérváron...

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2012.07.13. 13:08:25

Lett volna a címe inkább 100 lépés Magyarországon, ha már ennyit autóztak.

tutikáosz 2012.07.13. 13:10:07

Szokjatok már hozzá, hogy Magyarországon mindig minden csak félkész lehet. Kicsi a piac, a kétszer annyi időt felemésztő készre egyszerűen nincs fizetőképes kereslet.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.07.13. 13:10:57

@Seduxen (már NEM dr.): Az első mondatodra.Téged elrabolnak. 1 millió dollárt kérnek érted.
A munkahelyed és családod megegyeznek abban,hogy adnak kétmilliót csak nehogy elengedjenek.:))

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.07.13. 13:11:46

Ez a Zsolti-féle országjárás olyan hiteles mint anno Vanilla Ice munkássága...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.07.13. 13:12:07

Én már bele se mertem nézni...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.07.13. 13:12:19

Egyébként munkatárs várta a műsort de aztán megállapította hogy ez nem lesz a kedvenc műsora.
Szerintem leginkább a műsor stílusa miatt,ami teljesen más,mint az eredetié.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.07.13. 13:13:53

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Én 1,8 millióért vállalom a nem elengedését, pénzért bármit :)))))

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.07.13. 13:14:07

az első részben még beszélgettek emberekkel, ma már ez derogál nekik, bonyolult, meg különben is klímás autóval mennek ide-oda, há nehéz a kamera!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.07.13. 13:15:21

@szszg: de ment, még jobban is, és ha nem tetszett beverték a pofádat, na jó volt az? jó volt?

Seduxen (már NEM dr.) 2012.07.13. 13:16:23

@csizsikpizsik - pique takarodj!: anyád!!

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: meg a tiéd is köcsög!

mindkettő megnyalhatja a bal herémet! hujekocogok! :DDD

Muzsikok közt 2012.07.13. 13:17:39

Nem baj. Ma Szilágyiné BKV Eleonóra és Juhász Ferenc figyel a vádlottak padján. És egyre többen fognak...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.07.13. 13:19:06

Enrico üzent:
"Én megnéztem a műsort és nekem tetszett.Bezzeg ha a gyurcsány meg a libás idejében forgatták volna megnyalnátok a szátok szélét, igaz?Igen.Meg kell említeni mindenhol az elmúltnyolcév rombolását.
És egyébként is.Milyen alapon hasonlítotok össze egy kommunista időkben készült műsort a Nemzeti Kormány regnálása alatt készült műsorral???"

nyulaspista 2012.07.13. 13:19:20

Ja, most nem volt Bayeren sapka, múltkor meg azért kapott mert volt... Ennek a cikknek semmi értelme...

Ted Aprajev 2012.07.13. 13:20:37

1, 264 000 Ft jut egy részre....(43, 5 millió, 34 epizód)

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.07.13. 13:23:45

@Seduxen (már NEM dr.): Jó hogy említetted őt, fel kell hívni hogy mi legyen a hétvégi menü amikor kisfia hazalátogat :DDDD

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Komolyan, ki vagy Te, Whoopi Goldberg hogy rajtad keresztül üzengetnek a nagy szellemek? :D

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.07.13. 13:28:10

@csizsikpizsik - pique takarodj!: Ja nem csak találkoztunk,és ezt mondta.
A többit majd akkor ha kijött a kórházból,mert elesett + egy 43 cipővel beletapostak a szájába.
Onnan tudom,hogy én is ilyet hordok...:))

csárli hárper 2012.07.13. 13:31:36

@nyulaspista: rossz hírem van, ennek a cikknek van értelme, a bájerzsóótinak nincs semmi értelme...

Kutchek (törölt) 2012.07.13. 13:36:07

@Zuckerbrot: Remélem igen szigorú ítélet fog születni.
Már csak hogy legyen precedens a következőkre;)

Seduxen (már NEM dr.) 2012.07.13. 13:36:16

@csizsikpizsik - pique takarodj!: javasolhatnám a mákos szart. Ha nem szereted a mákos szart, akkor mák nélkül :))))

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: ha legközelebb ilyen szerencsétlen "baleset" éri ezt a derék enrico-gyereket, szólj már időben, hogy tudjak segíteni! Én ugyanis 46-os cipőt hordok :DDD

bloggerman77 2012.07.13. 13:36:17

Az egyik legnagyobb online programmagazinon a nézők 3.6-os osztályzatot adtak az adható maximális10-esből. (Ezt is csak a képi világ valóban jó minősége miatt) Na és ott is a kommentek teljesen egyöntetűek: ez a film az eredeti Másfélmillió meggyalázása, csupán a jól hangzó név átvétele egypolitikai programműsornak, velős irredentizmussal, xenofóbiával nyakonöntve, turizmus nyomokban sincs benne (őszintén megmondva a polgármestereken kívül embert nem is látni, mintha az ország ezen része teljesen kihalt lenne...)

fokaorr 2012.07.13. 13:36:46

adhatnak azt a cimet neki, hogy "masfelmillio (Ft)... lepesenkent":)

Ironfist 2012.07.13. 13:42:24

A Rockenbauer, és Bayer közti kapcsolatot nagyjából úgy tudnám elképzelni, ahogy Csortos Gyula replikázott egy akkori celebpicsának:
-Áá, kollega úr...
-Kollega? Mióta... vagyok én... kurva?

dean23 2012.07.13. 13:46:32

Posztból ítélve ez olyan lehet, mint egy olcsó remake film. Összecsapott, színvonaltalan viszont HD-ben nézhető! Kár, hogy erre a féreg Zsótira bízták a melót!

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.07.13. 13:46:33

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Micsoda véletlen, jobbulást kívánunk (mondjuk attól még írhatna,a kis kezeinek csak nem esett baja)! :)))

merre 2012.07.13. 13:47:46

He-he, savanyú a szőlő a komcsiknak.

merre 2012.07.13. 13:49:05

@dean23: Milyen remake? Végigmennek ugyanazon az úton, megnézik mi változott, mit romboltak szét a komcsik.

bgp 2012.07.13. 13:49:08

@Zuckerbrot: ez komoly? Végül csak odakerült?

Sixy 2012.07.13. 13:50:42

@fokaorr: Igazából, ahány lépést ebben megtesznek, még olcsóbban is kijöhettek volna, mint így.

Ussz 2012.07.13. 13:50:48

A film legnagyobb hiányossága valóban az, hogy egy méter túrázás sincs benne. Viszont azt nem értem miért baj az, hogy Felvidékezik Bayer?! Ja bocsánat, elfelejtettem, hogy ez az index, ide meg nem lehet csak úgy írni, ha közben néha belerúgnak azokba, akik egységes nemzetben gondolkoznak. A cikk szerzőjének tudom ajánlani, hogy a Természetbarát szövetségtől szerezze be a Kéktúra igazolófüzetet, és nézzen le belpestről Zemplénbe, és akkor máris nem lesz olyan messze a Felvidék. Egyébként elárulom, hogy ha élne, és ma csinálna filmet Rockenbauer, ős is Felvidékezne, meg irredenta lenne. Egyszerűen azért, mert jó magyar ember volt.

Ironfist 2012.07.13. 13:51:14

@merre:
Pont erről szól a poszt. Hogy Bayeréknek savanyú volt a szőlő, ezért ők is csináltak egy ilyet, csak épp jó komcsimódra politikát keverve bele.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.07.13. 13:51:25

@Seduxen (már NEM dr.): Na ezen a mákos szaroson most kurvára felröhögtem.:))
Amikor a bátyám átjön hozzánk és anyám főz neki akkor szoktunk a Toldiból idézni,hogy :etesd csak ölbéli ebedet.
Baszod ha 46 -os cipőt hordasz akkor nem kötök beléd.:))
De majd megláom amúgy hogy mit tehetek.:))

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.07.13. 13:52:51

@csizsikpizsik - pique takarodj!: Azokon csak zúzódások vannak.Az is eltart egy pár napig míg meggyógyul....))

osgood 2012.07.13. 13:53:03

Csókolom, oszt a Tüskevárból, abból mikor kaphatunk végre ner-kompatibilis verziót? Lennének tippjeim a szereposztásra, a nádkunyhó tetejét pl tökéletesen alakítaná Kövér László házelnök úr bajsza.

SvenH. (törölt) 2012.07.13. 13:56:06

a tetves tot fajtaja takarodjon el turocz varmegyebe a valodi szlotakiaba forgatni es ne szentsegtelenitse meg a MAGYAR foldet...

seahawks 2012.07.13. 13:56:11

én is megnéztem, és ugyanez a véleményem, mint a bloggernek. ez egy fos lett, egy pol.prop. híradó.
ismét szégyellje magát bayerke, a volt komcsi újságíró.

tryclops 2012.07.13. 13:57:31

@tutikáosz: Milyen fizetőképes keresletről beszélsz jóember? Szponzorpénz+ állami támogatás, nem a piacra dolgozott a Bayer Úr.

stf! 2012.07.13. 13:59:08

Abban az elbutított, nyomorgatott kommunizmusban tudtak ilyen csodák születni.
Lehet, nekünk mégiscsak elnyomás kell. Mert szabadságban eltunyulunk.
Azt viszont tudom, nem érdekelt, kik készítették a filmet, csak azt tudom, mire végigjárták,
már igazi "celebek" lettek. Most meg azért nem nézem az újat, mert B.Zs. jegyzi.
Kár hogy ilyenek lettünk (lettem)...

Seduxen (már NEM dr.) 2012.07.13. 13:59:34

@osgood: nézd, kiindulási alap van:

www.origo.hu/filmklub/blog/osszeallitas/20110212-be-nem-mutatott-magyar-filmek-tuskevar-bibo-korut-illuziok-zookids.html

befejezve már nincs, mondjuk leforgatták. de jó gondolat, hogy be kellene vonni a NER "igáslovait", Matula lehetne Matolcsy (micsoda név-párhuzam), Tutajos, és Bütyök szerepére pedig lehetne a NER ifjú titánjaiból válogatni (RogánTóni, KocsisMáté, esetleg még Vitézy Dávidot tudnám elképzelni) :D

aszfalt_betyar 2012.07.13. 14:00:49

Matekozzunk már egy kicsit...

35M HUF + 8,5 M HUF / 34 rész az 426.500 Ft / rész/ ember (három ember esetén), átlagos 20.000 Ft / óra / ember projektköltséggel ez 21 óra munka/ember részenként (semmi egyéb költséget nem feltételezve, azaz no benya, telefon, depi stb). Ennyi (kevés) pénzből nem lehet tisztességes munkát végezni, tényleg nem értem, hogy miért adták hozzá a nevüket... Pesze, mindenki megcsinálta volna kevesebb pénzből / sokkal jobban.

2012.07.13. 14:01:39

Szerintem a Felvidékezés mellett az is felháborító, hogy Magyarországot Magyarországnak nevezik. Súlyosan kirekesztően hangzik. Mindenképp ki kell kérni a cigányok, a zsidók, a TASZ meg az összes liberális balfasz véleményét, majd ők megmondják, hogy mi a vállalható, politikailag korrekt országnév.

Hesperia 2012.07.13. 14:03:47

Még szerencse, hogy ennek a blognak "Vastagbőr" a címe - így legalább előre tudja hová tenni az ide tévedő olvasó. (Gondolom a cím és az illusztráló rinocérosz félig-öntudatlan önvallomás.)
Ez a poszt és kommentjei semmi másról nem szólnak, mint a feneketlen fóbiáról (Bayer-, fidesz-, jobboldal-, stb.) Jó mulatást a homokozóban, kispajtások!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.07.13. 14:06:52

Na basszus index címlap4
Egyből idetévedt a sok fideszbirka.

hungarofob (törölt) 2012.07.13. 14:09:21

Ez a feldolgozás valóban rossz, pont olyan rossz mint ez a kritika. Mindakettő ugyanott csúszott el, nagyon politizál.

Csak két megjegyzés ehez a átpolitizált, ratyira sikerült kritikához, ami egy vacakra sikerült dokumentumfilmről készült:
1. Rockenbauer Pál féle sorozatban is készített "tanácselnökkel" interjut, az említett polgármester pedig független jelölt volt és nem a "akiket tudjukmelyik párt támogatott". Miért kell ebben is hazudni, nem elég, hogy rossz ez a sorozat?
2. Mi baj van a Felvidék megnevezéssel? Történelmi témában nem lehet "Szlovákia" nevet használni, pláne nem a rengeteg szlovák néző mértéktelen érzékenysége miatt? Akkor ezentul Pozsonyt nevezük Bartyiszlavának? Mert ha éredekel bárkit ez is érzékenyen érinti őket, nem csak a Felvidék megnevezés. A magyarság érzékenysége ezen esetben nem lényeg?

Na mindegy, ez a poszt pont olyan szégyenletes mint a Bayer féle rémtett.

Hesperia 2012.07.13. 14:10:08

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: No igen, hát jellemző, hogy az Index helyből kitesz a címlapra bármit, amiben bármely fideszes név együtt szerepel bármely dehonesztáló jelzővel....

prof. DR. Igaz Magyar doctor professor 2012.07.13. 14:11:01

"Mari néni, Józsibácsi bizony itt meg sem szólalhat"
Lehet, hogy megszólalt azért vágták ki a filmből :-D
(legalábbis életszerű, ahogy szidják országszerte orbánt és bandáját)

Szerintem a cím csak egy ócska PR fogás volt. Primitív propaganda.

Ez egy hitvány, műveletlen közpénzből élő született-nyugdíjas kocsikázásának megörökítése jó pízért.
(ti. valamit kellett mímelni, hogy a sok pénzt felmarkolják)

Mindfield 2012.07.13. 14:11:04

@Ussz: "miért baj az, hogy Felvidékezik Bayer?"

Rockenbauer mennyit felvidékezett? Mennyi politika volt az ő műsorában? Ha már "remake" (szép angol szó), akkor legyen már hű az elődjéhez! Vagy legalább egy kicsit szalonképesebb ember vezesse! Zsoca mellé az egész börtön-válogatottat oda lehetne rakni stábnak, Tasnádi lenne a főnök!

osgood 2012.07.13. 14:15:02

@Seduxen (már NEM dr.): A Balogh-féle sajnos elfogadhatatlan! 2005: emútnyócév!!
Matulának Szűrös/Pozzgay váltott szereposztásban (vagy aki épp ráér közülük), Matolcsy inkább Bütyöknek, Tutajosnak kb mindegy is, csak azt kérem, hogy a jégesős-menekülős jelenetet élesben, közeliben, lassítva!

@stf!: Ott a pont. Még én szégyelltem magam, hogy Bayer neve hallatán azt gondoltam, hogy nabasszus, emiatt a hülye miatt lesz élvezhetetlen. Mondom, ne má', hogy ilyen előítéleteim legyenek, na meg vezeklésül, belenéztem. Aztán tessék. Azt hogyan hívják, amikor az előítélet beigazolódik?

És jegyezzük azért meg: magasan volt a léc, senkinek nem lenne könnyű újra megugrania azt a szintet. Ekkora hendikeppel meg pláne.

szszg 2012.07.13. 14:17:10

@tesz-vesz: Most komolyan, mi volt az a hűha nagy agymosás? Ha az ember nem volt közép-felsővezető, senki sem kérte a pártkönyvét. Miről szólt az őrsgyűlés? Nettó bohóckodás volt, senki sem politizált. Úttörőtábor a Balatonnál? A nagy továbbképzés legfeljebb sorverseny volt az NDK-s pajtásokkal.
Nem volt kötelező akkor sem tévét nézni, újságot olvasni. A politika nem szivárgott be a lakásba, akit nem érdekelt, kint tartotta. Nem függött tőle megélhetés, munkalehetőség vagy továbbtanulás.
Az egyetlen dolog, ami történt, egyszer fater elvitt magával a tartalékosok éves fejtágítására. Az volt a nagy agymosás, hogy "elvtársak ha jönnek a gaz imperialisták, akkor itt-meg-itt jelentkezni, kapják a karabélyt meg a skulót, oszt lehet bevonulni a laktanyába".

prof. DR. Igaz Magyar doctor professor 2012.07.13. 14:18:25

@hungarofob: hja hát az a rész tényleg igaz, hogy aszongya Rockenbauerék tövig benyaltak a tanácselnöknek és a szocialista gazdaságot fényezték. (mert mást mit fényezhettek volna?)

De ez a szisszenésed, kb. a jereváni rádió szintjén van: ...a hír igaz, de nem Mercedest hanem zsigulit, nem osztogatnak, hanem fosztogatnak.

Rockenbauerék egy gyönyörű élvezetes természetfilmet forgattak, neves szakértők, mutatták be a tájakon élő nevezetességeket, embereket.

..és akkor ebből kellene kiindulni!
(nem abból, hogy Juhász Árpádnak volt-e akkor párttagkönyve)

Kutchek (törölt) 2012.07.13. 14:18:52

@aszfalt_betyar: Öööö, Zsolti nyilatkozta azt, hogy RÉSZENKÉNT jut 21-22 millió.
Tehát vagy elszólta vagy elszámolta magát.
Szerintem nem azért sündörög a köztévé körül, hogy csak poárszázezret szakítson. Az sose volt az a hely, politikai oldaltól függetlenül.

Zed is not dead yet 2012.07.13. 14:18:58

Pedig épp pár napja járt az eszem rajta, hogy újra meg kéne csinálniuk, mert kíváncsi lennék rá, ugyanaz a nyomvonal mit mutat ennyi év után. Hát nem pont így gondoltam a megvalósítást, nagyon nem.

Dr_utcai_arcos 2012.07.13. 14:19:19

Most pár percig akkor csak olyan írjon aki látta az eredetit, aztán végigment és most nézi az újat is. És az mondjon véleményt. Kezdem én:szerintem jó ötlet, kicsit döcögős megvalósítás, de a sok habzószájú Bájjjerező miatt sokkal roszabbra számítottam. Következő?

Link Elek 2012.07.13. 14:20:29

ki az a marha aki nezi meg a kiralyi tv-t?

Dráááúúútkoszorú 2012.07.13. 14:20:59

Én vagyok rosszindulatú, hogy összefüggést látok ezzel a remekművel és azzal, hogy a sok, már kivesézett hirdetés mellett a Kék Túra is megjelent hirdetőként focimeccseken?

Fatal Error! System Halted! 2012.07.13. 14:21:04

@merre: Asshole of the Day.

Azt nem vágod, hogy Rockenbauerék 30 évvel ezelőtt forgatták a sorozatot? Akkor milyen rendszer volt? Tehát megmutatták milyen szép dolgok vannak Mo.-n, leadták a tv-ben erre a párt vérszemet kapott és gyorsan központilag leromboltatott mindent? Kik is azok a komcsik?

Anyád most büszke rád?

Nils. H 2012.07.13. 14:21:22

@Ussz: Ja, Balaton-felvidékezne.... Tudod ő természetfilmes volt, nem az első számú (pedig nagy a verseny) seggnyalója egy párt elnökének, mint BZS.

"Egyszerűen azért, mert jó magyar ember volt."

De ezt fejtsd már ki légy szíves. Az a jó magyar ember aki Felvidékezik, meg irredenta? Miért? És aki nem irredenta, az nem jó magyar ember? Ezt tényleg úgy glosszázd már meg egy pár bekezdésben, csak hogy értse mindenki.

Fatal Error! System Halted! 2012.07.13. 14:23:48

@Ussz: "akik egységes nemzetben gondolkoznak."

Cirkuszt és kenyeret az egyszerűeknek.

mim 2012.07.13. 14:24:02

@aszfalt_betyar: Igen. Nekem is feltünt, hogy az írás elején nem stimmel valami a számokkal.

Azért azt megjegyezném, hogy az AVGN-es amcsi csóka kb ennyi pénzből forgatja a saját filmjét statisztákkal, szinészekkel és méregdrága hollywoodi helyszini bérletkölcségekkel.
Szóval pénzben nem olyen rosz ez, csak gondolom itt megélhetésről van szó egy fun project helyett.

osgood 2012.07.13. 14:27:21

@Dr_utcai_arcos: Több mint fele megvolt, amikor elkezdték leadni az eredeti filmet, de a teljes Kék azóta sincs meg. Akkor ez most ér? Vagy fogjam be?
Elkezdtem nézni, mert nagyon érdekelne, mi változott olyan helyeken, ahol esetleg azóta sem jártam (mondjuk a Zemplén pont nem ilyen, ott évente...) Iszonyat csalódás. És ebben csak egy kis része van annak, hogy az idő ugye mindent megszépít, bezzegakkoribban minden jobb/szebb/emberibb volt. A tájat elrontani nehéz, a többit - ami rajtuk múlt -, azt sajna sikerült.
Ambivalens helyzet: bevallom, szeretnék kárörvendeni Bayer miatt, de könyörgöm, miért pont ezt kellett...?

Kandeláber 2012.07.13. 14:30:37

Két percre belenéztem egyik nap, aztán elkapcsoltam.
Az eredetit lehetetlen überelni, Rockenbauer, Juhász Árpád, Sinkó nem utánozható.
Gondolom, olyan ez a copy, mint a Sakál napja vagy a Taxi amerikai remake-je: szánalmas utánzat,
politikával megspékelve.
Persze Rockenbauer sem rajongott a kommancsokért, és becsúsztak a narrációba finom utalások, de nem direkt politika volt- nem is lehetett az.
Azért kíváncsi lennék az eredeti költségvetésére.
Bayer az USA-ban is forgatott egy sorozatot "kamaszkorunk legszebb nyara:Amerika" címmel.
A felvételek jók voltak, csak az a patetikus kísérőszöveg volt nagyon zavaró, gondolom, Bayer irománya.
Sajnos, azt hiszi magáról, hogy van tehetsége az íráshoz, és ebből a téveszméjéből még senki sem gyógyította ki.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2012.07.13. 14:34:41

Mr_Wolfnak üzenem (amellett, hogy cserélje le a freemailt)

Szia!

Köszi az észrevételt!
Amúgy pofonegyszerű. :)

"Bayer Zsolt az Indexnek úgy nyilatkozott, a Magyarországon készülő, 14 részes és a Lengyelországot bemutató 20 részes sorozatra megállapított 35 millió forintos állami támogatáson kívül az OTP-től is kapott még 8,5 millió forintos szponzori pénzt a terveire, ami nagyjából azt jelenti, hogy 21-22 millió forint jut egy-egy filmre. "

2 külön film(sorozat): Mo.14 rész + Lo. 20 rész
43,5 / 2 = 21,75M filmenként(sorozatonként)
21M / 14 rész = 1,5M részenként
21M / 20 = ~ 1M részenként

üdv.
palmas

is 2012.07.13. 14:34:50

@aszfalt_betyar: már bocsáss meg, 20000 Ft/óra/ember költséggel akkor számolok, ha el kell tartanom még két főnököt meg egy HR-est, versenyszerűen ajánlkoznom kell, és 5 ajánlatból csak egy munka lesz. ez az, ami náluk mind nincs (ugye nem csengetnek belőle a pártkasszába?). úgyhogy legyen az jó óránként 6000Ft-nak is (az még mindig havi 1 milla). és akkor máris 63 óra/ember/rész, de ha benya, telefon és egyébköltségeket beszámítom részenként 48 ezer forint/fő-nek, akkor csak 55. 55 óra az 6 erős munkanap egész hét (6x9+1). ebből előkészítés 2 nap, terep 2 nap (21 résznél az 55 km/rész, 27 km/nap), utómunka 2 nap. abból azért ki lehetne valami érdemit is hozni. illetve lehet eleget forgatni úgy is, hogy a kocsikázást ne kelljen mutatni.

@Hesperia: ok, felismerjük, amikor valódi érvek hiányában személyeskedéssel próbálkozik valaki. még esetleg valami, vagy akkor el is könyvelhetjük, hogy bizony itt semmilyen ellenérv nincs, ez egy tízes találat volt?

futura 2012.07.13. 14:36:41

@Ussz: Van abban valami komikus, amikor számon kérik mások "nem megfelelő" magyarságtudatát,( mintha az a Felvidék szó használatán múlna), majd az a konklúzió, bezzeg Rockenbauer és, Bayer az igaz magyar!

Ormi 2012.07.13. 14:37:04

Na, akkor nem csak én akadtam ki. Ezek politikai kurzust csinálnak lassan az időjárás-jelentésből is.

Meridian74 2012.07.13. 14:37:47

No, én nem vagyok fidesz birka, és nem szeretem különösebben BayerZsótit, azért amit a Jobbikról irtogatott.

De ez a vastagbőrös poszt tipikusan hozza az átlag -sötét- magyar mentalitást.
Az irígységtől még sárgább lett a logó;
hú, bazzmeg, az a fideszközeli szimpatizáns ipse kapott 35 milliót közpénzből, vazzeg a jó édes anyját.! Én mééé' nem kaptam?! Hogy rohadna ki a szíve! Meg annak is aki adta...!

Sztem meg időszerű volt hogy valami hasonlót valaki már csináljon. Azon lehet fanyalogni, hogy jól sikerült -e vagy sem, de eleve nem az volt a szándék, hogy újra legyalogoljág azt a távot mint anno '81-ben. Akkoriban az autó nagy szám volt, manapság már szinte mindenkinek van valamilyen autója. Akinek nincs az gondolkodjon már el azon, vajon mit csinál annyira rosszul, hogy még arra sem fussa. Persze csak akkor ha van igénye autóra, mert akinek nincs az ebben közömbös.
Szóval világos, hogy autóval fognak menni, mert nem az a cél, hogy naphosszat gyalogoljanak, hanem az, hogy MA MI A HELYZET azzal amit 32 éve láthattunk.
És az a helyzet hogy egyre szomorúbb a látvány.

Aki meg szebb aláfestő zenét tud kalimpálni a műsorhoz, az meg miért nem megy kalimpálni? Nem a pofának kell nagynak lenni. Meg a másikra mutogatni.
De ez a baj a maygarokkal, és emiatt vagyunk ott ahol vagyunk, és ezt meg is érdemeljük.

Ambiorix 2012.07.13. 14:39:22

Sajnos az a helyzet, hogy ez a sorozat a BZS személyétől és politikai nézeteitől függetlenül is szar. Nézhetetlenre fotósoppolt képek, idegesítő zene, tök érdektelen riportok. És érdemi mondanivaló híján adásonként hússzor elsütött hányinger duma az egymás hátát lapogató csöndről meg időről. Pfejj.

nu pagagyí 2012.07.13. 14:40:04

Másfélmillió forint lépésenként! Izgatottan várom Bayer Zsolt maratoninak ígérkező hosszútávgyaloglásának krónikáját.

gyomirtó 2012.07.13. 14:40:52

@Mindfield: Te vajon hány részt láttál volna a '80-as években az eredeti sorozatból, ha Rockenbauer (vagy Sinkó, vagy akármelyik másik) történetesen "Felvidékezett" volna? Ne legyél már anakronisztikus.
Amúgy a "remake" tényleg szar lett, bár csak egy részt láttam, asszem szerdán. Engem legkevésbé Oberfrank hangja, meg a főcímzene zavart. Sokkal ijesztőbb volt az a hullaszagú depis hangulat, ami áradt a piros-fehér-zöld képernyőről (Bayer filmjeinek ez már-már a védjegye). Csalódás volt. Az eredeti részeket pont a hangulata miatt szeretem, ma is szívesen megnézem bármelyik sorozat bármelyik darabját. Kötve hiszem, hogy ez a rimékkel is előfordul a jövőben.

Kandeláber 2012.07.13. 14:41:39

Egyébként párhuzamosan megy az m2-n és a Duna Worldon az eredeti, most járnak a Balaton.felvidéken.
Érdemes összehasonlítani ezzel az új förtelemmel.

kapusedző 2012.07.13. 14:43:05

@osgood: Elkezdték forgatni, Kovács Lajos lett volna Matula bácsi, de nem lett meg rá a pénz. Erre lett...
20 percet bírtam nézni belőle.

RRSS2 2012.07.13. 14:45:01

Bayer Úrnak címezve! Megörültem a kezdeményezésnek, hogy megláthatjuk 32 év múlva, hogyan változtak a dolgok. A második részt csíptem el, sajnos. Elaludtam rajta! Pali bácsi forogna a sírjában, ha ezt látná, és nem hiszem, hogy abból a 21 millióból nem tellett Sinkó László hangjára. Már csak azért is mert még él! Én bevágtam, volna részeket a régi sorozatból is, ilyen volt ilyen lett, igaz, hogy 30 éves vagyok, de nem nagyon emlékszem minden megszólaltatottra. Most mit mondjak? Vannak a világnak különböző országai és van Magyar ország!... (K.A.)

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2012.07.13. 14:46:20

Egy picit olyan "HogyVolt"-os lett :))) Ezt természetesen jóindulatúan említem :)))

Amúgy meg tisztelt Blogíró, nagyjából az általad konklúzióként leírtak miatt gyűlölöm a országomat, hogy aszonygya: "Az egész filmből süt a politika általi meghatározottság"
A viktori gyűlöletkeltés, amit az arra fogékonyak szépen bekajálnak. Kezitcsókolom. Ezért nem tartózkodom "otthon". Mit nem mondok...otthon, hahaha :))) De nem is vagyok viktor hívő :)))

Apropó. Otthon.
Ide került a céghez (külföldre) egy viktor és isten hívő magyar középkorú srác. Néhány hónappal később már a viktor és isten hívő feleségét és a gyerekeit is idetelepítette, ugyanis otthon KILÀTÀSTALAN a helyzete. Ezt ő mondta. Azt is ő mondta, hogy a viktor 2014-ben akkor is megkapja a szavazatát! Biztos lehetek benne. Hát legyen...mondtam.

Újfent kérdezem:
Kezit csókolom, ebben az országban mindeki hülye?

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2012.07.13. 14:48:08

Önplágium. Csak mert érdekes:

Ide került a céghez (külföldre) egy viktor és isten hívő magyar középkorú srác. Néhány hónappal később már a viktor és isten hívő feleségét és a gyerekeit is idetelepítette, ugyanis otthon KILÀTÀSTALAN a helyzete. Ezt ő mondta. Azt is ő mondta, hogy a viktor 2014-ben akkor is megkapja a szavazatát! Biztos lehetek benne. Hát legyen...mondtam.

Újfent kérdezem:
Kezit csókolom, ebben az országban mindeki hülye?

látjátok feleim szümtükkel 2012.07.13. 14:48:19

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:"... aztán megállapította hogy ez nem lesz a kedvenc műsora.
Szerintem leginkább a műsor stílusa miatt,ami teljesen más,mint az eredetié."

Igen, szoktak vót valami olyasmit mondani ( régen), hogy a stílus maga az ember.
Mármint egyik ilyen, a másik meg olyan.

Mayaénnemértem 2012.07.13. 14:51:13

Tényleg nagyon vártam ezt a sorozatot ( láttam a régit ) . Naivan azt szeretem volna kapni amit anno. Most, hogy nézem ( hangot lehalkítva! ) néha elkerekedik a szemem, miről beszélnek itt?
A magyar tájat akarom akarom látni!!! Úgy mint régen közel érezni magamhoz, átérezni Mari néni és Józsi bácsi gondolatát, nem propaganda filmet nézni. Ha ez ennyibe került vajon mire
költötték? Egy turistáknak való kamera kb: 100 000 ft. Benzinköltség: kb.200 000 ft,..
enni is kell :( 2 fő, többet nem érzékeltem,hogy jelen lenének)kb: 200 000ft. Vár belépők kb:100 000 ft.. Akit megszólaltattak annak csak nem fizettek . ( Talán örültek, hogy BENNE LEHETNEK A TÉVÉBEN!!)

csorsza 2012.07.13. 14:51:17

Bár nem láttam a Bayer-féle verziót, de azt megjegyezném, h bárki is csinálja a remake-et, butaság ugyanazt várni tőle, mint az eredeti volt. Ez olyan, mint h az Egri csillagok könyvben sokkal jobb, mint a belőle készült film.
Mások, máskor, másképp csinálják. Attól még lehet jó a végeredmény, persze, lehet kudarc is.

Dr Gregory House 2012.07.13. 14:51:21

„Az igényesen felújított „tanya” mindenestre igen impozáns látvány.”

Legalább így láthattad, mert Wábererék az egész dombot bekerítették, így a László tanyát még messziről sem lehet látni, gondosan el van zárva a kíváncsi szemek elől.

Kodomo 2012.07.13. 14:51:39

Nekem az furcsa, hogy a narrációban folyamatosan megy a sírás, hogy minden lepusztul, kihal, alig van már remény, közben meg semmit nem mutatnak "ilyen volt- ilyen lett" módon. Csak elmondják, hogy pl. ezt, meg ezt a várat szépen rendbehozták, lesz "új" vizsolyi biblia...
Volt a napokban a Hazajáró: a Tisza forrását keresték fel, abban bemutatták a változást. Szvsz az az alkotógárda jobb másfélmilliót csinált volna.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.07.13. 14:51:42

@Meridian74: Fideszbirka létedre van abban igazság amit írsz.:))
Bocs.:))

Ans1979 2012.07.13. 14:51:45

Kicsi voltam amikor láttam, végignéztem nagyapámmal, és bár sokra nem emlékszem, de arra igen, hogy elkapott a vágy és azt kértem nagypámtól, hogy mi is menjünk oda.

A következő évek során (6 évesen kezdtem) végigjártam a teljes Kéktúrát. Nagyapámmal, becsülettel és minden állomáson pecséttel. Csak ő meg én (néha apám is elkísért miinket).

Kevés dologra vagyok annyira büszke mint a színes kéktúra-jelvényre amit a végén kaptam a szövetségtől.

Az biztos, hogy helyi polgármesterek elmúltnyolcévezése és autókázó riporterek láttán nem vágytam volna arra, hogy véégigtúrázzam. Na mondjuk mást nem vártam volna Bayer "büdösriherongyféregakimástgondol" Zsolttól...

Én szerencsére az emlékeimből táplálkozom, nem ebből a műsorból.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2012.07.13. 14:53:46

Érdekes, pedig Bayer amerikai sorozata (Kamaszkorunk legszebb nyara) szerintem egész jó volt.
...persze abba nehezebb politikai utalásokat tenni.

Kandeláber 2012.07.13. 14:56:24

Mondjuk ez a"felvidékezés" duma nem kellett volna.
Én Párkányba megyek át sörözni, és nem Sturovoba, Újvidéken néztem meg a Péterváradi várat Bácskában és nem Novi Sadon Vojvodinában.
Egyébként pedig a magyar nyelv szabályai szerint ha egy földrajzi névnek van magyar megfelelője, azt kell használni - nyelvtanból többször bukottak kedvéért:
Den Haag- Hága
Bécs- Wien
Pozsony - Bratislava
Fiume- Rijeka,
Varsó - Warszava
A német is Mailandot mond és nem Milant, Plattenseet és nem Balatont.
Nyilván ők is irredenták.

Gera 2012.07.13. 14:57:30

@stf!: "Kár hogy ilyenek lettünk (lettem)..."

Szerintem meg Bayer igen sokat tett azért, hogy normális ember nem szívesen nézi-olvassa, erről nem te tehetsz. Az a típusú ember, akinek mindenről ugyanaz jut eszébe, a kommunisták-zsidók-buzik-bankok-hanyatlóimperialistanyugat-stb. Rohadt unalmas ez. Az ember kétszer is meggondolja, hogy van-e kedve újra és újra a hülyeségeihez. Kár volt rábízni ezt a sorozatot. Már a kiindulás is hibás, nem az a fontos, hogy mi maradt a 30 évvel ezelőtti értékekből, ebből már eleve süt a depresszió. A sorozat arról kéne, hogy szóljon, amiről az előző: bejárják a fél országot és bemutatják az értékeket. És szerintem igenis fontos lenne maga a _járás_ is, a készítők lelkiállapotát és hozzáállását szerintem nagyban befolyásolná pozitív irányban. És persze mesés mennyiségű előkészítő munkát igényel egy ilyen sorozat, ha jól akarják csinálni, amire ez a pénz szerintem kevés.

aszfalt_betyar 2012.07.13. 14:57:33

@is: Tapasztalatom alapján a 6000 HUF / emberrel cégszerű működést feltételezve (bejelentve, adó befizetve, cégautóadó stb mind-mind befizetve) _folyamatos_ szerződés esetén pont hogy fedezni lehet egy embert (munkaként nem almahámozást feltételezve). Hasonló (nem szakmai szempontból) jellegű munkára véletlenszerű jelleggel igen is el kell kérnem a tisztelt partnertől azt a bizonyos 20 forintot óránként egy ember után, hogy év végére ki lehessen osztani az ajándékelemlámpát és villányit karácsonykor, továbbá a NAV se vigye a kecót.... De persze, meg lehet csinálni jobban, mindíg mindent meg lehet csinálni olcsóbban. Egyébként egy rendes túrázós társaságnál jobb helyen lett volna a pénz, csak hát ezt a 34 részt minimum két év lenne megcsinálni (nap se mindíg süt, a ködben ázó füzéri várat meg nehéz megkülönböztetni monyuk a ködben ázó M30-astól).

hacsaturján 2012.07.13. 14:58:13

tényleg nem tanítanak már filmesztétikát?
tényleg muszáj rockenbauer emlékét ennyire megalázni?
széphalomig bírtam.

Momina 2012.07.13. 15:00:53

Én is elkapcsoltam róla. A látvány nagyon jó, ámbár a Zemplént nehéz rosszul fényképezni :) De a kísérőszöveg agyonvágja az egészet! A turistákat én is hiányoltam. Az útvonal újrajárása nálam azt jelentené, hogy megnézem, hogy abban a kis faluban annak a Marika néninek a házában, akivel akkor beszélgettek, ki lakik, megvan-e még. Felújították-e közben azt a kis templomot és hányan laknak a kis faluban most, ha akkor 160-an laktak, stb. Ja, és a neten azt olvastam, hogy szegény Ács István egri segédpüspök 1993-ban halt meg, amikor ugyebár már nem volt Stasi.....

látjátok feleim szümtükkel 2012.07.13. 15:03:41

@Ussz: "... ez az index, ide meg nem lehet csak úgy írni, ha közben néha belerúgnak azokba, akik egységes nemzetben gondolkoznak..."

Elárulnád nekem, hogy mi az az egységes nemzet? Isten bizony bele lépek, ha megtudom mi is az.

delejes 2012.07.13. 15:04:21

Felesleges volt belekeverni a posztba a politikai felhangokat. Sz_r ez anélkül is...

Momina 2012.07.13. 15:04:47

@Ans1979: Én nem jártam sajnos végig, de három oldal így is tele van a kis szürkéskék gyűjtőfüzetben lila pecsétekkel! Néha, amikor itt-ott kis fára erősített szekrénykében leltük fel a bélyegzőt, leheltük, vizeztük, hogy üssön valami kis színt az a beszáradt pecsét...

osgood 2012.07.13. 15:06:39

@Momina: Amatőr hiba. Tintát VISZEL, értem? :)

nápolyi maszti 2012.07.13. 15:06:44

Én a remake-k közül nagyon hiányolom még a Tenkes kapitányét. Egyrészt hatalmasat szakíthatna rajta Nyerges, másrészt azt is mennyi sok aktuális tartalommal lehetne megtölteni!

csárli hárper 2012.07.13. 15:08:00

oszt vajon a zsóóóti a "felvidéki" rendszámos autójával járja végig az utat?

Hullafotós 2012.07.13. 15:08:57

Mindent, ami szűkebb hazámról, a Zemplénről szól, megnézek.
De ezek után ezt nem merem, nem akarom.
A 1,5 M lépést kétszázszor néztem meg az elmúlt 30 évben.
A helyi szereplők egy részét ismer(t)em.

Nincs tovább szó....

tjunior 2012.07.13. 15:09:03

Zempléni vagyok, a László-tanyáról annyit, hogy halandó ember a közelébe sem mehet. Pár éve a munkámból adódóan bejutottam párszor, persze előzetes egyeztetések után, kötött időpontban, csak egy bizonyos részen mozoghattam, a "tanya" közelébe se mehettem...

az övezet gázai 2012.07.13. 15:11:58

35 millió kápés Magyarországon

látjátok feleim szümtükkel 2012.07.13. 15:12:23

@Meridian74: "Akkoriban az autó nagy szám volt, manapság már szinte mindenkinek van valamilyen autója. Akinek nincs az gondolkodjon már el azon, vajon mit csinál annyira rosszul, hogy még arra sem fussa."

Aszta! Mennyire igazad van, tényleg sokan gondolkodjanak el, de minél előbb, hogy miért is nem fussa ( no nem csak autóra, hanem lassan ételre sem), de azon is, hogy ilyen filmekre meg fussa!

aszfalt_betyar 2012.07.13. 15:17:56

@hacsaturján: Gyarmaton nincsen szükség filmesztétára, művészre, bölcsészre. Gyarmaton gépkezelőre van szükség (hasznos gőzmozdonyra), továbbá közepesen képzett mérnökre, aki értelmezni tudja a gazdája utasításait (műszaki rajzokat stb) és bele tudja verni a kedves gépkezelő fejébe. Esetleg néhány orvosra, aki összeférceli a kedves pógár fejét, ha azt szétveri a karhatalom mert nemteccik a rencer. Persze nem azért kell a fejét összevarrni, hogy neki jó legyen, hanem tudjon visszatakarodni gépetkezelni, ha elült a vonyítás.

látjátok feleim szümtükkel 2012.07.13. 15:22:52

@Kodomo: "Nekem az furcsa, hogy a narrációban folyamatosan megy a sírás, hogy minden lepusztul, kihal, alig van már remény, közben meg semmit nem mutatnak "ilyen volt- ilyen lett" módon. "

Jó reggelt!
Ha mutogatnák, hogy milyen volt, és milyen lett, akkor láthatnák a tömegek, hogy valamikor százezrek éltek a földekből, ma meg az új "földes úr" bekeríti a felújított tanyáját, és max a családja, meg egy két munkása él meg ezekből a földekből. A földönfutóvá vált tömegektől meg sajnálják a segélyt. Ettől már csak kifizetődőbb felvidékezni, emúlt nyócévezni, komcsizni. Bauer úrnak erre azért csak oda kellett figyelni a film forgatásakor, meg a kísérő szöveg megírásakor.

látjátok feleim szümtükkel 2012.07.13. 15:26:18

@Dr Gregory House: "...Wábererék az egész dombot bekerítették..."

A magyar ember, meg magyar földön is csak az úton járhat, az erdőbe meg nem, így Bayer Zsolték sem mehetnek be minden területre, nem úgy, mint nemes elődeik.

ucsacsu 2012.07.13. 15:28:25

Rockenbauerék magasra tették a lécet,ezek a faxok csak bujkálnak alatta.Ki várt mást a zsóóótitól?

Szúnyog 2012.07.13. 15:32:22

Meg se kell nézni ahhoz a filmet, hogy tudja az ember: a kritikus egy a sok hazátlan nyomoronc közül, akiknek kár egy mondatát is végigolvasni. Fajtáját mindig elárulják az ilyen mondatok: "már megint egy jót felvidékezik Bayer Zsolt magyar hangja. Persze, hogy ne csak a szlovákok érezzék magukat rosszul,".

Kandeláber 2012.07.13. 15:32:28

OFF: John Terry nem bűnös rasszizmus vádjában.

Orbán a magyar nép ópiuma! 2012.07.13. 15:34:00

Amiherz Bayer csak hozzáér, elkezd bűzleni, majd szétrohadni.
Mér' nem Bayer rohad már szét? Sokkal jobb lenne a világnak.

Llee 2012.07.13. 15:35:08

Gondolom, a Bayer elvtárs azért felvidékezik annyira, mert ez a szívügye. Biztos ez volt az oka annak is, hogy szlovák rendszámos autója volt. Jól megmutatta azoknak a tótoknak, hogy mi a magyar virtus... :XD

látjátok feleim szümtükkel 2012.07.13. 15:35:35

@hacsaturján: "...tényleg nem tanítanak már filmesztétikát?"

Szerintem ha tanítanak is, az már senkit nem érdekel. Nekem a Máté Bence féle természetfilmek okoztak csalódást, amikor végig suttogták az egész filmet, így hiába voltak a nagyon jó felvételek, a hang anyag agyon vágta az egészet. Ezt a filmet nem láttam de úgy tűnik nem is akarom, sajnálnám lerombolni az emlékeket. Valóban jobb megnézni a Dunán lépésenként a százezer lépést. A belőle áradó nyugalom jó hatású még ma is.

isssti 2012.07.13. 15:38:21

Jól értem? Poszt fő problémái a műsorral pl ilyenek ":Füzér községbe érve egyből a katolikus templomhoz indulnak a készítők, én mondjuk fogadót/kocsmát keresnék először, de hát ugye ki mire szomjazik.." azért ezek komoly aggályok! Ez a Bajjer egy valóságos náci! Csak így tovább vastagbőr, előre a lenini úton!! :o))

VT22 2012.07.13. 15:46:06

1, A filmsorozatnak semmi köze a Másfélmillió lépéshez, csak a nevét nyúlták hozzá. Semmi turizmus, semmi élet, csak a vontatott merengés. Nem méltó a címére. Rockenbauerék nem akartak filozofálni, nagyot mondani, és pont ez tette nagy alkotássá azt a sorozatot, hogy a valós életet mutatták meg. Ami ebből a filmből hiányzik.
2, Az operatőri munka viszont kiváló, gyönyörűen mutatják be a tájat.
3, A Felvidék az Felvidék, még ha a kritikus a kovácslászlói "merjünk kicsik lenni" lázában ég. Aki ezen fanyalog, annak nagyon szépen beleverné a képét a billentyűzetbe Rákóczi, ha élne.

isssti 2012.07.13. 15:48:01

@Szúnyog: Deméér? Hát mög lett nekünk tanítva az internacionalizmus: tartsuk ehhöz magunkat - felvidék pedig NINCS. Az Cseszlovákia, rohattnácimagyarok!!

autósmotoros 2012.07.13. 15:48:04

A lényegét tekintve egyet kell értsek a kritikával. Azt most tegyük félre, hogy mennyi politikai töltöttség került bele. Gyönyörű felvételek HD minőségben, hihetetlenül szép tájak, de a túra hiánya és a szöveg valahogy hiteltelenné teszi az egészet. A lehalkított TV-t nézni viszont nincs kedvem. Az első rész felét tudtam megnézni.

VT22 2012.07.13. 15:48:40

1, A filmsorozatnak semmi köze a Másfélmillió lépéshez, csak a nevét nyúlták hozzá. Semmi turizmus, semmi élet, csak a vontatott merengés. Nem méltó a címére. Rockenbauerék nem akartak filozofálni, nagyot mondani, és pont ez tette nagy alkotássá azt a sorozatot, hogy a valós életet mutatták meg. Ami ebből a filmből hiányzik.
2, Az operatőri munka viszont kiváló, gyönyörűen mutatják be a tájat.
3, A Felvidék az Felvidék, még ha a kritikus a kovácslászlói "merjünk kicsik lenni" lázában ég. Aki ezen fanyalog, annak nagyon szépen beleverné a képét a billentyűzetbe Rákóczi, ha élne.

Lieutenant Bona · http://eletesbirodalom.blog.hu/ 2012.07.13. 15:48:53

Nem pontosan értem a kritikát. Nem, ez nem ugyanaz a műsor, de érdekes, keveredik benne a történelem, a természet szépsége és az ódon épületek titokzatossága. Ez egy alapvetően jó anyag, van benne egy kis politika, ami rímel a mai kormány politikai elképzeléseire, de engem ennyire nem zavart (feltehetően mert én is jobboldali kötődésű vagyok). Ugyanakkor nem volt olyan érzésem közben, hogy politikai műsort nézek, inkább egy olyan vidéki Magyarország érzésem volt, az emberekkel és gondolataikkal együtt. Az irredentától számomra távol állnak a gondolatok, amiket megfogalmaz Bayer vagy a narrátor - erősen érezhető, hogy természetileg és kulturálisan is összekapcsolódik a két vidék - maga a tudat, hogy itt a történelem egy határt húzott fel tényleg otrombának hat kissé. Fura, hogy autóval tesznek meg távokat, viszont ha nem így lenne akkor pedig azért kapnák a hideg zuhanyt, hogy közpénzen sétálnak (hiszen ez a műsor szempontjából teljesen felesleges). Természetesen mindenkinek szíve joga lehúzni a műsort, de akkor már lenne olyan kedves és mutatna egy másikat (tökmindegy kinek a pénzéből és mely éra alatt készült) ami hasonló témájú és felveszi ezzel a versenyt.

VT22 2012.07.13. 15:49:09

Bocs a duplázásért, nem láttam hogy elküldte már.

bröckel 2012.07.13. 15:51:28

semmire nem vagyok kiväncsi amit a bajerzsolti-val kapcsolatos, maximum a temeteset neznem meg a tv-ben

hacsaturján 2012.07.13. 15:52:50

@látjátok feleim szümtükkel:

jómagam is csak valamiféle szamárvezetőnek szánnám ide, hogy a publikumnak könnyebben lehessen szétválasztani a szart a májától. felvidék ide vagy oda. :)))

Dráááúúútkoszorú 2012.07.13. 15:53:48

@Lieutenant Bona: Mondjuk az eredeti. De nem felvenné vele a versenyt, hanem a földbe döngölné...

magyar ember teli szájjal 2012.07.13. 15:53:49

El van néptelenedve?
Elnéptelenedett, nem?
Ősmagyar tévés.

Grisa 2012.07.13. 15:55:45

Bayerék szándéka ha jól sejtem az volt, hogy 32 év után bemutassák milyen szép is ez az ország és milyen nagyszerű a történelme, milyen csodálatos emberek élnek benne. Elképesztő, hogy mennyire ellenkező hatást vált ki ez a film. Nekem ez a film azt sugallja, hogy ez az ország kihalt, elnéptelenedett. Sehol egy hús-vér ember csak hullaszagot árasztó depressziós polgármesterek.
Többen írták már előttem, hogy az eredeti sorozat pozitív hangulata, emberközeli látásmódja sokszínűsége milyen mély hatást gyakorolt azokra akik látták. Én is csak csatlakozni tudok hozzájuk. Nekem egyébként nem is az fáj, hogy mekkora pénzt szórtak el erre, sokkal nagyobb az a kár amit ennek a sorozatnak a nevével tettek, és ahogy az eredeti alkotókat és hihetetlen színvonalú munkájukat gyalázták meg.
(a Rockenbauer-féle változat minden kockáján érezni lehetett a hazaszeretetet és azt, hogy ismerik a vidéket ahol járnak, kíváncsiak az ott élő emberekre, ezen csak az érdektelenséget és az izzadságszagú mélymagyarkodást...)

Q-match 2012.07.13. 15:56:49

Épp tegnap néztük egy kollégámmal, és fogtuk a fejünket... Ő , mint megszállott kiránduló, reménykedett abban, hogy valami "átjön" az eredeti sorozat szellemiségéből. De nem.
Az eredeti sorozat csupán apropót adott ehhez a remake-hez. Az Magyarországról szólt, ez meg a készítő(k) világnézetéről. Aki erre számított, netán pontosan ezt akarta, annak nem kell csalódnia.
Aki viszont a Másfél millió lépés Magyarországon c. méltán sikeres és ikonikus dolgozat egyfajta folytatását , de legalábbis szellemiségének feltámadását várta, az csalódott lesz - két okból is:
- egyrészt azért, mert erről szó sincs, persze ettől még ez a remake lehetne jó
- másrészt azért, mert az a fajta EMBER aki igényli a régi sorozat gondolatvilágát, az többnyire elborzad attól a szartól, amit az új sorozat nyújtani képes, persze kivételek mindig akadnak
- a cím-azonosság és a mondanivalók közötti ellentétet a legegyszerűbben pedig átverésnek szokták nevezni

hacsaturján 2012.07.13. 15:57:50

@Lieutenant Bona:

speciel tojok a kegyed oldaliságára és példaként felemlítenék egy, az ard német csatorna által forgatott ismeretterjesztő sorozatot magyarországról a kilencvenes évek végén. azóta igyekszem valami hasonlót találni magyar viszonylatban, de sajna csak a rockenbaueré üti meg azt a mércét.

dr. Ez is csak egy nick 2012.07.13. 16:00:58

@Bermuda:
Ne bassz! Mióta? Mikor én arra jártam pár éve, még magyar volt. Mármint hivatalosan.

Balt 2012.07.13. 16:01:07

Nos, akinek a "schwarz-gelb"-ről legfeljebb a zsidózás jut eszébe :), az nézzen inkább valóvilágot napi 6 órában...

Morcos Kartal (törölt) 2012.07.13. 16:02:41

@Zuckerbrot: és felmentik őket is, mint eddig az összeset. Ennyit a nagy elszámoltatásról.

@Lieutenant Bona: "én is jobboldali kötődésű vagyok" - akkor nem irigyellek, mert Magyarországon per pillanat jobb oldali párt nincsen...

@aszfalt_betyar: ezzel azt hiszem mindent el is mondtál.

@látjátok feleim szümtükkel: én tudom: a fidesz szavazók agymosott tábora. És aki nem tartozik bele, az nemzetáruló, mert a nemzet az csak a fidesz lehet. De ott is csak az, aki nem lumpenproli melós, mert az ilyen csak komcsi lehet. Szóval az egységes nemzet a fidesz szavazó középosztály és a fidesz vezérkar. Ennyi.

Momina 2012.07.13. 16:05:37

@osgood: Igenis! Legközelebb Kenny cipel utánam egy egész marmonkannával :))

gohoyas 2012.07.13. 16:05:56

Nem értem ezt a műsort, kár volt egy jól csengő címet belekeverni ehhez a struktúrához.
Rockenbauer féle műsor arról szólt, hogy fedezze fel magának mindenki aki akarja a hazai tájat, vidéket, értékeket. A mostani a nemzeti öntudatot próbálja súlykolni, szép, jó, de nem az.
Más címmel, a párhuzam igénye nélkül nézheti akit érdekel. Aktuálpolitikailag korrekt műsor, de ez NEM az amit százszor megnézhetek, mint az eredetit.
Ennek a műsornak semmi köze a kéktúrához, ideológia, nemzeti öntudat építéshez tökéletes.

Lesbőltámadószárítókötél 2012.07.13. 16:12:12

Nem sokat láttam belőle, pedig készültem rá, hogy jó lesz. De nem volt az. Emelkedett mondatok, szövegelés, de az eredetihez semmi köze...szar.

derabitz 2012.07.13. 16:29:37

Bayer Zsolttal ellentétben én nem kamasz fejjel néztem végig az eredetit. Sőt, az eredeti eredetijét.
Nem vártam azt a színvonalat amit akkor produkált a Nagy Csapat, de naiv fejjel azt gondoltam, hogy legalább tizednyire megközelítik az akkori színvonalat. A képi világról nincs mit beszélni. Ami ott van az ott van és a mai technikával egy tizenéves egy-két év gyakorlattal rendelkező fotós tanonc is leképezi azt ami át jön a ládából.
A szöveg terjengős, szóvirágos enyhén bugyuta. Bizonyára a szerző arra számít, hogy az adott műsorsávban ott vannak még a szappanoperák nézői, Olyan bumburnyákos, baracknyomós, kötelező háromflekkes.
Számomra eddig a "Láthatatlan Madárfotós" narrációja volt a szakma alja. Oberfrank és aki odaengedte rendesen alulmúlja.
Összességében az egész "mű" méltatlan ahoz a valóban nagy formátumú sorozathoz amelyre hivatkozik.

vontod75 2012.07.13. 16:29:43

@tesz-vesz: Jogos a felvetés. Tényleg bojler a boyler.

Taxomükke (UK) 2012.07.13. 16:43:43

@Mindfield: Tasnádi addig nem lesz főnök, amíg Pintér az...

vontod75 2012.07.13. 16:46:31

@Ussz: Sajnos nem tudok belpestről lenézni, mert egyszerűen nem vagyok "belpesti" (a Barkóságból származom és most is annak közelében élek).

vontod75 2012.07.13. 16:50:38

@aszfalt_betyar: Ne matekozzunk. Az hogy egy részre mennyi jutott annyiban érdekel, hogy ez állami pénzből megy. Ha jó lett volna akkor ennek a többszörösét is megérdemelné, de nem az, így kidobott pénz...

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.13. 16:52:41

@Meridian74: hogy birka nem vagy, az lehet. De ritka nagy barom vagy, az biztos! Láttál valamit a szóban forgó fosadékból? Mert én láttam egy keveset. És ha nem tudom, hogy az igazi bayer zsótti szemete, akkor is Rockenbauer Pál emlékének meggyalázásának tartanám. Ilyen dilettáns munkát én nem adnék ki a kezemből, pedig életemben nem foglalkoztam filmkészítéssel.

Hefe 2012.07.13. 16:53:35

a lengyel sorozat nyilvan azert kellett, hogy:
1. tobb resszel nyilvan tobb penzt lehet lenyulni.
2. bzs nyilvan kifejti majd sajat nezeteit a holocaustrol.

vontod75 2012.07.13. 16:55:01

@Dr_utcai_arcos: Az eredetit nem tudom hányszor néztem végig. Tíznél biztos többször. Végig még nem mentem, de a helyszínek harmadán már voltam. Hozzászólhatok?

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.13. 16:55:37

@Dr_utcai_arcos: miért érzem úgy, hogy te is meg szoktad ünnepelni szálasi testvér szülinapját? :D

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.13. 16:59:31

@Ussz: egységes nemzet alatt érted, hogy mindenki, akit a magadfajta csótányok magyarnak titulálnak? És kirekesztve ebből a sok idegenszívű zsidót, cigányt, antimagyart? Te... seggfej...

atika001 2012.07.13. 17:06:28

Örömmel látom, hogy nem csak én háborodtam fel azon, amit ezzel a filmmel csináltak. Szívemből szólt az írás. Én is azt vártam, hogy bevágnak részeket - vagy legalább képeket - a régi sorozatból, hasonlóan ahhoz, amikor a Szomszédok című teleregényt elkezdték ismételni, magyarázatot, kommentárt fűztek hozzá, elvégre nézhette olyan is, aki még nem is élt akkor, vagy esetleg már el is felejthette azt, hogy mi volt a napi aktualitása annak, amiről szó van az adott részben. (Ugyanis a kisemberek mindennapjairól, életéről, problémáiról szólt, ami ma már nem is érdekel senkit - persze csak egy bizonyos szinttől felfelé...)
Ilyen filmet megirigyeltek volna a múlt rendszer agitproposai is. Annyi belemagyarázás, pátoszos szöveg (amiből a kevesebb sokkal több lenne), erősebb - gyengébb ferdítés, óvatos kikerülése/elhallgatása a valóságnak, demagógia van benne, hogy az egy olyan embernek, aki valamelyest ismeri a történelmet, a történetét egy - egy helynek, vagy magát az útvonalat (nekem szűk 300km van még vissza belőle) és főleg az előző sorozatot, annál ez kiveri a biztosítékot. Aki pedig úgy áll hozzá, hogy ez egy jó Magyar Embernek szánt film, amit feltétel nélkül el kell hinni, az ismét egy fokkal könnyebben az orránál fogva vezethetővé válik. A polgármesterek egy része már csak olyan napjainkban, mint derék jó nemes uraink voltak, urai élőnek, holtnak, emberi sorsoknak, birtoknak, amin manapság állami pénzből közmunkásokat lehet dolgoztatni. Azon polgármesterek jelentős része is független jelölt volt a bizonyos hosszú szavazások éjszakáján, akik előtte tudjuk hogy kinek a támogatottjai, illetve jelöltjei voltak. Ezeket a polgármestereket nem ismerem, nem is érdekel a politikai hovatartozásuk, viszont a mondanivalójuk érdekes módon ugyan azt sugallja, amit a film: várak, kastélyok, uradalmi majorságok, királyok, grófok, bárók, nemes urak - hej, de szép világ is volt az. Ezt tette tönkre az a mocskos kommunizmus. Bennem csak az merül fel ilyenkor kérdésként: miért gondolja bárki is azt, akinek ezek hallatán nagyot dobban a szíve, hogy ha az a rendszer visszajönne, Ő ugyan ezekhez tartozhatna? Miért élnek olyan sokan a gyerekkori mesék világában? Bizony lennének újra - sokkal nagyobb számban az előzőeknél - jobbágyok, zsellérek, nincstelenek. Kis viskókban több generációban 10 - 15-en nyomorgók. Hej, de szép is volna az! Hiszen hamarosan el is jön újra ez a világ, lásd Munka Törvénykönyve által biztosított jogaid... Ennyit így a filméhez hasonló pátoszos stílusban...
Ami miatt mégis megnéztem/em, az az, hogy valóban szépek a felvételek, még a sittként bevágott részletek is elmehetnének akár egy természetfilmben is. Hiszen az eredeti valóban egy kicsit természetfilm, egy kicsit tudományos ismeretterjesztő film, és társadalmi ismeretterjesztő film is volt. Ezzel ténylegesen kedvet is csinált ahhoz, hogy felkerekedjen az ember, és megnézze hazánk kisebb - nagyobb csodáit. A mostani modern technikát bűn, tékozlás egy csupán politikai mondanivalójú filmhez használni. Vagy bűn ugyan ezt a nevet ráakasztani. Olyan, mint az osztrák Pick szalámi, vagy a szlovák Tokaji. Ez a film - és az útvonal - ugyanis hiányos, sajnos jól követhetően politikai okokból. Az első rész után pld. kíváncsian vártam Derenket hogy fogja tálalni a film. Derenk egy lengyelek által lakott gyönyörű kis falucska volt (ehhez minden adottsága megvan), amit szó szerint megszüntettek létezni azért, hogy a méltóságos Horthy kormányzó Úr medvére vadászgathasson. Ugye ezt sem tudta volna az, aki csak a film által tálaltakat eszi meg? Mert nemes egyszerűséggel - mint kínos rész - kimaradt. Pedig az eredetiben ez is benne volt.
Rockenbauer nem volt komcsi, és egyesek hozzászólásával ellentétesen tudnék több olyan részletet az eredeti filmben, ahol tetten érhetően bírálja a rendszert, és lám, mégis benne maradhatott a filmben. (Akkor már nem véletlen voltunk a legvidámabb barakk, enyhült a szigor.) Többször is ekézi a túlzott iparosítást, a körzetesítést/központosítást, ami miatt már akkor elkezdtek kis falvak kihalni, lévén a fiatalok elköltöztek. Több helyen beszél meg nem épült utakról, beruházásokról, amikkel ez megelőzhető lett volna. Igazából ezekre az akkor pislákoló kis gyertyalángokra lettünk volna kíváncsiak a jelen sorozatban, megvannak-e még, ha nem mi lett a beteljesedésük, mi nyomuk maradt? Ez a hiány az film után is hiány marad sajnos...
Az, amit egyesek politikai kényszernek gondolnak Rockenbauer mondanivalójában - ahol dicséri a brigádokat, és a társadalmi munkát, azokat az embereket, akik önzetlenül a szabadidejüket feláldozva fenntartanak, felújítanak, csinosítgatnak egy-egy turistaházat, egykori erdészházat, utat építenek hozzá, stb. - úgy gondolom személyes véleményként mondja, mert így tartja szépnek, jónak, helyesnek. Akkoriban ilyen is volt, létezett. Néhol most is, de már szinte titokban. Sajnos szomorú lenne most, ha Ő járná végig az útvonalat, látva azoknak az egykor bemutatott helyeknek a pusztulását, vagy éppen azt, ahogy jelenleg egyszerű ember számára megközelíthetetlen, két méteres kerítéssel körbevett, magánrezidenciává változott hely lett belőle, vagy megfizethetetlen luxusüdülő.
Elnézést kérek mindenkitől a hosszúra sikerült hozzászólás miatt, de belőlem ez kívánkozott ki (de nagyon) ezzel a filmmel kapcsolatosan, mondhatni testközelből...
Üdv.: egy Kéktúrás

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2012.07.13. 17:13:35

Az eredeti gyermekkorom meghatározó magyar sorozata volt, egy alapmű azoknak akiket érdekel a vidék.

Mondjuk azért megkérdezem, hogy akik nagyot csalódtak azok mit vártak ettől a remake-től amikor megtudták, hogy egy orbánista pártnyalonc készíti a sorozatot? Amihez ezek nyúlnak azt vagy ellopják vagy értéktelen szarrá degradálják. Ebben legalább nem kell csalódnunk.

@nápolyi maszti: LOL, Tenkes kapitánya..micsoda sorozat lehetne ahogy a magyar nagytőkés Simicskát, Nyergest, Csányit és a többieket megtámadja a kuruc-labanc meg az összes olyan nagytőkés aki nem Vitya seggéből mászik elő időnként. Persze a végén két közbeszerzés benyelése között győzne a forradalmi lendület és Magyarország megújulna....

Farkass Bertalan 2012.07.13. 17:17:42

Metélt Index zsidók!

Magyaroszág a magyaroké. Ideje lenne ezt tudomásul venni végre. Akinek ez nem tetszik, békében, bántatlanul és minden vagyonával, ingóságával szabadon távozhat.

Kérünk mindenkit, minden lapraszerelten magyargyűlölő és keresztényfóbiás libsit, kilincsorrú ellendrukkerert és megélhetési rettegetőt, váljunk el békében.

Van már saját hazátok, éljetek ott békében, hagyjátok meg nekünk, magyaroknak az egyetlen hazánkat, Magyarországot. Már ami megmaradt belőle Kohn Béla vörös réuralma után.

Magyarnak lenni sorsvállalás és nem etnikum vagy születés kérdése. Aki nem akar magyar lenni, menjen innen el végleg.

Lieutenant Bona · http://eletesbirodalom.blog.hu/ 2012.07.13. 17:20:05

@Dráááúúútkoszorú: Nagyon más a két műsor szemlélete, nekem ez kicsit almát a barackhoz. De a kérdésem természetesen arra vonatkozott, hogy mostani gyártású anyag, az aktualitásokról. Bayer azért arra jól ráérzett, hogy sokmindent nem tud már megmutatni az akkor létezőből, ideje volt hát "frissíteni" a sorozatot.

Lieutenant Bona · http://eletesbirodalom.blog.hu/ 2012.07.13. 17:22:39

@hacsaturján: Bocs, de muszáj ebben az udvariatlan stílusban? Figyelj, nethuszár, az én kötődésemmel annyit akartam mondani, hogy tudom, kissé elfogult vagyok, mégsem tűnik túlpolitizáltnak a műsor. A kérdésem pedig magyar gyártású anyagra vonatkozott az általad hivatkozottat sajnos nem ismerem.

hardenberg 2012.07.13. 17:30:36

Ezen elempés blogszerzővel és a többi liberális belpesti zsidógyerekkel ellentétben nekem tetszik a sorozat. Senki nem nyúlt Rockenbauer Pál sorozatához, (amit én is annyira szeretek) hanem ez egy kísérlet arra, hogy felmérje a ma helyzetet erdőn-mezőn, faluban-városban, templomban-tájházban. Egyáltalán nem "remake". Már az is dícsérendő, hogy egyáltalán megszülethetett a magyar tájról, vidékről egy sorozat. Az operatőr profi munkát végzett, a többi meg olyan, amilyen, egy közepest megérdemel. Köszönjük! A "másfélmilliónak" nyomába sem ér, de ez is valami!

csahos 2012.07.13. 17:50:25

Szerintem óriási az ötlet, ezt a kitűnő sorozatot újra filmezni.
Amit csináltak az egy szép ismeretterjesztő film profi, nagyon profi operatőri munkával, szájbarágós szöveggel, ellenszenves narrátorral.
Nekem tetszik a film, de leveszem a hangot alóla, mert az tönkre teszi!

Meg kell nézi a Hazajárót!

Az, elejétől végéig profi.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.07.13. 17:51:29

Hát akinek nem volt gyerekszobája, az csak ilyent tud összehozni. Természetesen a gyerekszobát nem magára a gyerekkori helyiségre, hanem a gyerekkorban megkapott (ill. nem megkapott) nevelésre értettem.

Az egész bagázs ilyen Viktor királyostól a legutolsó fideszaktivistáig. Anno Torgyánnak (akit egyébként igencsak nem tiszteltem) volt egy aranyköpése, nem szó szerint idézve így hangzik: Választhat a magyar nép a kommunisták, és a kommunisták gyerekei között. Ez sajnos nagyon igazra sikeredett, ez volt Torgyánnak messze a legértelmesebb mondata.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2012.07.13. 17:55:36

Elkepzeltem ahogy Bayer Zsolt hatara felrakjak a nagy hatIzsakot (Izsak eeeerted), kezebe kamerat nyomnak es kilokik a kek tura utvonalara, hogy aszongya: "Na Zsoooooti osztan szep videjokat csinajaaaaa!".

De nem...

livengood 2012.07.13. 17:56:13

Vajon mi a véleményük az eredeti készítőinek? Vajon ők - Rockenbauer Pál örökösei, a Natura munkatársai, akik ezt fennen hirdették - miért nem csinálták meg ezt előbb?

Szerencsére nem az eredetit vagdosta szét ez a mindenhez értő ember.

Készülhet még egy Magyarországot, magyarságot bemutató film is. Nem lenne baj, ha a kornak megfelelő stílusban.

szegedbicaj 2012.07.13. 18:02:23

Megy a mai rész, épp egy masszív narkós szemszögéből tántorogtunk végig a kihalt Hollókőn, és hallgathattuk a narrátort (egy életvidám ember is 10 perc hallgatása után szuicid késztetést érez tőle), hogy lesz-e még itt valaha ember. Nah, némi napraforgóban való tánrotgás után patkánylázadás, és kommunistázás megy, közben megint szipus-szemszög, lila ég, dülöngélés egy kihalt kastély körül. A műsorvezető erkölcsi ítéletet mond, miközben egy dombon álló kápolnát nézünk, egy madár sem repül át a képen illedelmesen. Mi ez az okádék? Ezeket a falvakat evakuálták, mikor a tévés géniuszok a helyszínre értek? Cserhátsurány... 2 ember, mintha látszott volna a sarokban lenn, a távolban, de lehet, hogy csak képzelődtem. Kastély, és ávózás. Nah, jó ebből elég, mert még tökön szúrom magam.

CSI

Szamiz67 2012.07.13. 18:09:49

@hardenberg: Ezek szerint akinek nem tetszik az ........ ? Amúgy alföldi parasztgyerek lennék, viszont a műsor, a narráció hangneme (ami végül is a tartalmi rész) az nem tetszik. Nem tudom értelmezni a Bayer féle városi keserédes paraszt/vidéki/régi nagy Mo. búsongó romantikát. Akinek tetszik ez az életforma az próbálja ki, ne több évtizedre visszamenőleg, Budapestről nosztalgiázzon. A mai időszak 50 év múlva szintén nosztalgikus lesz, nem kellene már most a jelenben lesajnálni ezt az időszakot, hanem ami van, annak örülni és dokumentálni, ahogy Rockenbauerék is tették. Nem tudok mit kezdeni azzal, hogy nálunk az értékek bemutatása és dokumentálása sokszor ezzel a depis felütéssel történik.

vanRob 2012.07.13. 18:10:50

Évekkel ezelőtt ment a Szent István vándorlás. Na, az egy erőteljes fokkal jobban sikerült "remake"-je volt az eredeti sorozatnak.
Az eredeti pedig itt van, kiemelt helyen a DVD lemezes polcomom. Az "...és még egymillió lépés"-el, meg a "Kerekek és Lépések"-el egyetemben.

A bayer féle viszont egy magyarkodó szánalom. Nekem álságos és visszatetsző, a külföld számára pedig értékelhetetlen a homályos utalgatásaival, vagy éppen felháborító a nacionalizmusával.
Keresett részenként kb 1milliót, azt annyi. Nem rossz...

Dr. GGG77 2012.07.13. 18:12:51

Mit várunk egy embertől, aki bár nem tehetségtelen, de végtelenül pénzéhes és tele van gyűlölettel.
Bayer egy rakás szar.

tomsawyer3131 2012.07.13. 18:15:18

@CsImi:

Szörnyű. Míg az eredeti tele volt élettel, és az ember legszívesebben ment volna világgá, ez legfeljebb öngyilokra késztet olyan sötét a hangulata. Kár volt. Nem fogom törni magam a többi megnézése miatt.

Asztalos Gábor 2012.07.13. 18:21:07

@vanRob:

"vagy éppen felháborító a nacionalizmusával."

mi a faszról beszélsz?

vontod75 2012.07.13. 18:21:39

@livengood: Talán mert felmérték, hogy az etalont nem lehet felülmúlni.

e1200026 2012.07.13. 18:28:59

@CsImi: @tomsawyer3131: ti még életetekben nem jártatok 1000 fős településen észak-kelet magyarországon ugye?

K3rnel 2012.07.13. 18:29:02

Amikor megláttam a készítők között B.ZS. nevét, akkor már tudtam, hogy ez a majom írni fog róla, egyből vérszemet kap... :) Most röhögök, bejött, annyira kiszámítható a ballib elme. Butákok! :D

Ganésha (törölt) 2012.07.13. 18:30:47

Nekem ez az új változat nagyon személytelen. Olyan mintha a """Google Street View "" -vel nézelődnék, csak épp nem arra megy amerre szeretném. Olyan művi, E-betűs adalékos.

A régi sorozat (amely a Duna World-ön nézhető) sokkal személyesebb, élettel telibb. Ahogy nézem az az érzetem támad hogy velük gyaloglok. És ez rettent sokat dob a hangulatán. És ha felhangzik az "Indulj el egy úton" dallama, menten odaszegez a képernyő elé.

szegedbicaj 2012.07.13. 18:31:03

@e1200026: Miért, ha jártunk, ha nem jártunk, attól még ez a "film" a televíziózás szégyene.

CSI

tomsawyer3131 2012.07.13. 18:32:35

@e1200026: Ehhe. 650 lelkes faluban lakom a Zemplén alatt.

attilacs63 2012.07.13. 18:33:46

Nekem 40km hiányzik a KÉK-ből, Bayer szerintem kb. ennyit gyalogolt az első öt részből.

Ez a film nem a OKT-ról szól, inkább emlékeztet valami 70-es évek béli agit-prop ismeretterjesztő szovjet remek műre. Amikor nem rendszer kiszolgálása megy, hanem adnak a lírának, akkor meg örökké elvesztem a fonalat és fingom sincs a végére, hogy mit akarnak mondani. Persze lehet, hogy nem az én szellemi kapacitásomhoz igazították a szöveget.

Az operatőr, szakmájának mestere, csak szarul társult. Inkább forgatott volna néma filmet.

2012.07.13. 18:33:49

Én láttam az eredetit, amelyet Rockenbauerék készitettek. Ugy hogy nem fogom megnézni ezt az utánzatot.
Mert ez is olyan lehet mint az új "Egri csillagok" átirata.
Szart sem ér, de meggazdagodnak belőle egyesek és közben jót röhögnek a markukba.

e1200026 2012.07.13. 18:37:51

@CsImi: @tomsawyer3131: csak furcsa, hogy ki vagytok akadva a depis hangulaton holott ez a realitás kelet magyarország falvaiban...

Rui Blaaz 2012.07.13. 18:38:21

@Farkass Bertalan: na menjél szépen és szopd le a sarki turult, aztán verd ki és kend bele anyád hajába.
válaszokat "amilyen az adjonisten" jeligére poste restante kérem a közgép portájára

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2012.07.13. 18:39:44

Pont az előbb volt egy rész, ahol Bayer egy zsidó temetőben a gondnokkal beszélgetett. Tudom, sokak szerint ez nem illik a képbe, csak megjegyzem :-)

Nem rossz ez a Bayer-változat, szerintem érdekes. Persze nem lehet, nem is szabad az eredetihez hasonlítani, az felülmúlhatatlan, például ahogy átadják a szüret hangulatát,ahogy énekelnek az öreg nénik szüret közben, de hát mutasson ma valaki ilyet! Megváltozott, felgyorsult a világ, mindenki rohan, Bayer is, kocsival.

Ami kevésbé tetszik: a narrátor hangja - lehetett volna egy "öblösebb", mélyebb hangot keresni; illetve néhol a pátoszos szöveg helyett inkább az ismeretterjesztést részesítettem volna előnyben, Viszont nagyon jó a képi anyag, az aláfestő zene, és szerintem érdekes maga a műsor is. Beraknám főműsoridőbe, hogy aki 6 körül végez, az is meg tudja nézni.

Zebugatta 2012.07.13. 18:40:40

@Meridian74: "Akkoriban az autó nagy szám volt, manapság már szinte mindenkinek van valamilyen autója. Akinek nincs az gondolkodjon már el azon, vajon mit csinál annyira rosszul, hogy még arra sem fussa."

Nem értem az összefüggést. Most ezek szerint csak azok mennek el túrázni akiknek nincs autójuk? A kempingezőknek meg nincs házuk? A nudistáknak meg nem telik ruhára?

@Meridian74 Te egy agyhalott vagy.

Farkass Bertalan 2012.07.13. 18:46:05

@Dr. GGG77:

Aki itt egy rakás szar, az te vagy, blankolt pöcsű, kilincsorrú, ellendrukker buzi.

@Rui Blaaz:

Ez az elmebetg magyargyűlölet és mocskos libsi stílus nem fog hiányozni a magyaroknak Magyarországról, amikor végre elhúzod a beledet innen, metélt köcsög.

Ironfist 2012.07.13. 18:49:01

@K3rnel:
Ne pánikolj, Bayerről azért ír a Vastagbőr, mert a rinocérosz seggén nem olyan kemény, és vastag az irha, mint az ő pofáján.

Mellesleg, mikor "ez a majom" a Gyurcsányékat szidta, akkor bezzeg tetszett, amit csinál mi? Nem is csodálom, akkor bezzeg minden idióta nácinak, meg rászistáfásisztának titulálta a vastagbőrt. Nem értem ezt a mentalitást bennetek fanatikus pártfüggőkben. Aki merészel nektek ellent mondani, vagy egy kicsit is megkapargálni azt a töméntelen gennyet, amit kedvenceitek fosnak a pofátokba (és ti örömmel, és önként nyelitek le mindet), az már egyből a másik pártnak a zombija? Olyan nehéz ezt a kis picsányi, kétbites agyatokkal felfogni, hogy - Nahát!! - van, aki gondolkodik, és egyik párt sem megfelelő neki, ha mindegyik lop?

Idióta vagy.

B.B/alias B.B · http://libero.blog.hu/ 2012.07.13. 18:50:12

Na, ma direkt megnéztem.

Most kezdek felocsúdni.

Ha véleményt kéne mondanom, annyit tudnék hozzáfűzni, hogy Bayer Zsóti, Bayer Zsóti, neked bizony a kurva anyádat!

Alf (törölt) 2012.07.13. 18:50:26

@aszfalt_betyar: öö nekem 35m +8,5m / 34 az jóval több.

coni 2012.07.13. 18:52:28

---@nyugi_palikám_mi_érinthetetlenek_vagyunk: re 14.46
Újfent kérdezem:
Kezit csókolom, ebben az országban mindeki hülye?---

Röviden:igen
Különben nem lenne bayerizmus.

pincze 2012.07.13. 18:54:14

Teljesen másról , másként szól Bayer filmje , semmi köze a régi sorozathoz . Ez egy komorkodó , történelmi emlékekről morfondírozó film , erre is szükség van , talán más hangnemben is készülhetett volna . Azért jó , hogy elkészült ez az utifilm .

Alf (törölt) 2012.07.13. 18:54:45

@Meridian74: én értem, hogy taxizol, és fura neked a gyaloglás, de ha egy film LÉNYEGE az, hogy végigmennek az országos kék túrán, akkor azt hogy lehet autóval újraforgatni?

Alf (törölt) 2012.07.13. 18:55:42

@Alf: még a címe is az, hogy lépés.

sydbarrett 2012.07.13. 18:57:21

"Kedves" Farkas Bertalan! A Lajka kutya találóbb név lenne.

Horizont 2012.07.13. 18:58:12

Én azért dobtam egy hátast amikor először meghallottam, hogy Bayer végiglépegeti (kocsikázza) a Másfél millió lépés Magyarországon c. film eredeti útvonalát! A Bayer!!!!?????? Megindult a Békemenetben és meg sem állt?
Rockenbauer idén lenne 79 éves és sajnos már 25 éve halott! Öngyilkos lett. Ha morbid akarnék lenni, azt mondanám ha élne lehet, hogy most lenne az ha ezt látná. Az eredeti filmnek nagyon nagy sikere lett, színvonalas és olyan hangulatú, hogy legszívesebben azonnal nekiindultam volna az Országos Kéktúra útvonalán.
Rockenbaeuerék a forgatás előtt egyszer végigjárták az 1100 kilométeres túrát, továbbá szakértőkkel dolgoztatták ki, mit érdemes megnézni és megmutatni a nézőknek.Politikamentesen. Gondolhattam volna, hogy Bayernek ez nem sikerül.
Olvasom, hogy másnak is eszébe jutott az ötlet. Évek óta az MTV vezetőinél volt a fiók mélyén az ötlet. Ami M: Kiss Csabáé volt. Nagyobb előkészülettel készült volna, de állítólag a tervét azzal az indokkal utasították el többször, hogy bár az ötlet remek, a köztévé tartozásai miatt nincs pénz új, saját gyártású műsorok készítésére. És akkor jött a Bayer! Megkapta. Aztán mindenféle kedvességgel (nekünk szemétséggel) meghálálta. Mint a békemenet.
Vannak olyan remekművek amit egyszerűen nem lehet újraforgatni. Csak egy teljesen mást csinálni ugyanott. Rockenbauer neve nélkül és a védjegyévé vált csodálatos remekművének emlegetése nélkül. Így együtt, hogy Bayer és a Másfélmillió lépés......iszonyat!

Azor 2012.07.13. 19:00:12

(21-22 millió jut egy részre -> nem 2,1-2,2?)

3 fős stáb (+vágó gondolom) 43,5 millió forint.... aha...

ez vszeg nem készül annyiból, meg az otp sem támogatja, meg dvd-t sem adhatnak ki a részekből a mtva hozzáállásának hála. viszont nem szar.
kicsit több figyelmet érdemelne mint a másfélmillió lopás részenként...

www.facebook.com/hazajaro?ref=ts

sydbarrett 2012.07.13. 19:03:28

@Farkass Bertalan: A Lajka kutya találóbb név lenne a számodra (elnézést a kutyáktól).

Azor 2012.07.13. 19:05:18

de azt elismerem, hogy a kameramozgások (steadi, jimmy) nagyon szépek, képek nagyon jók.
(ebből gondolom, hogy valszeg nem a rockenbauer féle fémvázas hátizsákkal cipekedhetnek ide-oda hanem a szlovák rendszámú terepjáróval)

coni 2012.07.13. 19:11:26

@Farkass Bertalan:
Farkass Bertalan 2012.07.13. 17:17:42
Metélt Index zsidók

Re:
Aberált, beteg egy ember lehet, aki erről a gyönyörű vidékről erre asszociál.

szegedbicaj 2012.07.13. 19:18:07

@e1200026: Micsoda? Hogy csak kastélyok vannak, amiket a mocskos cucilizmus téesznek használt, meg kápolnák, meg templomok, és mindegyik sztorijában van legalább egy lelkes antikommunista? Ez lenne É-Magyarország, ahol nincsenek emberek, se lakók, se turisták, még egy cukrász, vagy borász sincs, senki? Egy naplementét a nap halálának kell vizionálni, és mindezt síri hangon hörögve egy szűrőkkel és utómunkákkal eltorzított képet nézve? Anno még a kőzetekről, az őskorszaki emlékekről is szó volt, uzsonnát evő gyerekek látszottak, amint a felvételen látszik, idősekkel, szakemberekkel beszélgettek. É-Magyarország arról szólna, hogy üres képeket látunk, és közben hallgatjuk a papok történelmi hányattatásait? Ha valaki visszanézi ezeket a képsorokat évtizedek múltán nem azt látja, hogy milyen volt az élet É-Magyarországon, hanem azt, hogy egy megélhetési propagandatévés hogyan nyomatta a kormánypropagandát érző magyar busongásnak álcázva.

CSI

NYJetsTD 2012.07.13. 19:18:21

Bayer következő dobása a Tavasz 17 pillanata lesz, Stirlicz szerepét pedig Csintalanra bizza... már látom ahogy a coróban (az asztalon!!!..ez egy idióta) árult anyagot veszi Eperjestől (alias Göring) utána meg együtt felvidékiznek egy kicsit...

judy7 2012.07.13. 19:27:36

"egyszerűen szégyen amit a Másfélmillió lépéssel műveltek."

Bayer Zsolt puszta létezése szégyen.

Dr. GGG77 2012.07.13. 19:39:11

@coni: Ne bántsátok, vicces egy ideig az ilyen! :)
Ha troll azért, ha nem azért...

vanRob 2012.07.13. 19:44:42

@Asztalos Gábor: csúnyán beszélsz...
A nemzeti nacionalizmusról beszélek. Kevés választja el a szélsőséges nacionalizmust az egészséges nemzeti öntudattól (vagy önérzettől). Bayer eltávolodott a második lehetőségtől.

picikisköcsög 2012.07.13. 19:53:39

@Farkass Bertalan:
Te, azért - ha már ilyen a nicked - küldjél egy fotót a TIEDRŐL, láthassa mindenki, hogy az nem(?) blankolt. A nagybetű a neved és a fent említett alkatrész közötti hasonlóságot fejezné ki....

Gugyerák Lalyos 2012.07.13. 20:00:22

Inkább nézzük a Másfélmillió igazi folytatását, a 2000-ben forgatott Szent István vándorlást. Az teljesen Rockenbauer szellemében készült. Jó hír, hogy a narrátor Papp János.

videotar.mtv.hu/Videok/2011/09/20/18/Szent_Istvan_Vandorlas__14_resz_Matraszentivan_.aspx

Zolito67 2012.07.13. 20:15:00

A Marslakókról mér' nincs ilyen vinnyogás ?
Ott 2 milliárdot kap az állatlan állat.

A kettő között a különbség ég és Föld.
2 milliárd éppen 55-ször annyí, mint amennyit ez a sorozat kapott.
Hát inkább 55 ilyen főműsoridőben, mint egy marslakók.

Jelige:
"Kik is itt a trollok ?"

sanmarco73 2012.07.13. 20:27:32

1.) Az operatőri munka rendben van, bár a szűrőzésből és az effektekből nekem sok...
2.) Az eredeti stáb végigjárta - túlnyomórészt gyalog - az utat, ezért találkozott emberekkel is. Az autóból ezt nem lehet. Ez tökéletesen átjön a filmen.
3.) A szöveg, a szerkesztői koncepció olyan, amilyen - mindenki eldöntheti, hogy tetszik-e neki vagy sem. Ha már B. Zs. írta, el is mondhatná ő. Az eredetiben Sinkó László volt a narrátor, aki többnyire ott is járt a stábbal - ezért volt hiteles.
4.) Az eredeti film ma is értékes: kordokumentum. A mostani 32 év múlva max. egy 2012-es állapotfelmérést fog jelenteni. A szöveg ebből a szempontból felejthető.
5.) Nekem az egészből hiányzik a lélek és az őszinteség. De lehet, hogy bennem van a hiba, valamint még nem néztem végig a sorozatot - csak 3 részt - és majd később jönnek meg ezek...

Következtetés: nekem nem tetszik, de azért végignézem. A szöveg pesszimista és néhol giccses. Sajnálom. Lehetett volna az egész jobb, de nem lett.

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.13. 20:29:31

@Zolito67: te seggfej! Képzeld, a Marslakók kapcsán is "ment a vinnyogás".

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.13. 20:30:59

@sanmarco73: ezzel vitatkoznék. Én csak fotóztam, de még így nézve is hihetetlenül gyenge az operatőri munka...

bariga 2012.07.13. 20:35:29

egy gyönyörű országot is lehet depressziósra formálni. Zenével és szóval. De hát ennek az úrnak ilyen a lelke. Nem is tudna másképp, kedvesen, büszkén, intelingensen viselkedni. Kár, hogy adtak neki még több teret.

sanmarco73 2012.07.13. 20:38:16

@A fidesz a betegek kiirtására készül: Persze, mindent meg lehet csinálni jobban, meg mégjobban. Ez így sikerült. Nem azt írtam, hogy tök jó, hanem azt, hogy rendben van. Én tudom, hogy milyen munka 30 órányi vágóképet leforgatni, mert én is operatőr vagyok. Ami nekem nem tetszik, az a szűrő, ami végig ott éktelenkedik a képeken, hogy a képek ne legyenek "égtelenek". (BOCS!)

Eric_Cartman 2012.07.13. 20:42:33

az a szar ebben, hogy ha az elmult 40 èvben valamit "magyar"kènt lehetett definiálni, akkor az ez volt. ez a cigánny meg ebbe fingott bele.

Ppix 2012.07.13. 20:43:22

@Momina:
"hogy szegény Ács István egri segédpüspök 1993-ban halt meg, amikor ugyebár már nem volt Stasi..... "
Na ez az, én is ezt szúrtam ki elsőnek.
Ez a zsírdisznó, aki minden második mondatba belesóhajt, (20 lépést nem tudna megtenni, nemhogy másfél milliót) itt gyűlölködik közpénzből.
Az a durva hogy még itt is van pár sötét rajongója, aki védi ezt a vállalhatatlan moslékot...

Egy falusi kocsmában a falu alkoholistájától még elmenne, hogy a kudarcba fulladt élete miatt mindenben a nemzet ellenségét látva fröcsögjön, mást kárhoztasson a saját balsorsa miatt. Meg tudnám érteni.
De ez a véglény egy gerinctelen tróger, aki már rég rongyosra lopta magát és nem tudom felfogni miért gyűlöli így a világot. Nyilván valami súlyos pszichiátriai eset lehet...

Eric_Cartman 2012.07.13. 20:49:57

@Farkass Bertalan: berci, megdugták a palidat? közel keleti volt ? mesélj!

rinaldo-rinaldini 2012.07.13. 20:50:05

Tenyleg nagyon szarul sikerult... a mai reszt csak felszemmel neztem, de azt azert igy is eszrevettem, hogy a mai epizodba is kerult egy jo adag "jo Tormay Cecile", "tanacskoztarsasagnak csufolt patkanylazadas", "kommunista tolvajok", hogy "ma is vannak zsidok es magyarok, akiket nem kell szeretni" es persze a szokasos "trianonozas".

avionics 2012.07.13. 21:13:27

népszava, atv, 168 óra, hócipő, vastagbőr...

Netuddki. 2012.07.13. 21:23:18

"Bayer Zsolt az Indexnek elmondta, évek óta dédelgetett álma volt, hogy végigjárja azokat a helyeket,.."

A fidesz jótündér minden gyerek álmát teljesíti. Közpénzből persze...

[megmondoember] 2012.07.13. 21:24:18

A maiban már egy jó kis zsidózás is volt...

krferi 2012.07.13. 21:29:28

Schindler Pistája: Senki nem holokausztozott itt, te barom.
Nekem meg még a neved is erről szól.

Euro Péter 2012.07.13. 21:35:25

@Farkass Bertalan:
Egyrészt: Magyarországon nemcsak magyarok és zsidók élnek. Mintegy 50 további nemzet képviselteti még magát. Vagy több.
Másrészt: Hiába szeretnéd, hogy minden nem magyar tűnjön el, nem fog. A világ nem így működik, ezzel a vággyal csak frusztrálod magad. Ugyanígy, a magyar orvosok sem fognak hazajönni Németországból, stb.
Harmadrészt: nem igaz, hogy magyarnak lenni sorsvállalás. Nagyon is születés kérdése. Én például szintén magyar vagyok (függetlenül attól, hogy te mit szeretnél), de nem érzem magam emiatt semmivel sem jobbnak, mint bárki más, legyen román, szlovák, vagy török.

Parasite 2012.07.13. 21:47:52

@autósmotoros: na, valaki tökéletesen összefoglalta!

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.13. 21:51:29

Bayer egyéb tevékenységeitől, érdemeitől vagy az ellenkezőjétől teljesen függetlenül a film dumája szörnyű! Vontatott, kimódolt, erőszakoltan bölcselkedő, ál-mély, fárasztó. Nagyon fárasztó. És még itt sem maradhat el az önmagában nem is baj – ha nem ilyen ízéstelenül menne – nemzeti öntudatoskodás közben sem a megosztás. Nagyon zavart amikor mintegy beszólt a reformátusoknak. Ciki. Állati ciki. Fonák, gusztustalan, gyönge.

Szép Remedios 2012.07.13. 22:01:39

Az M1 jól sikerült előzetese után NAGY! várakozással és előtörő kellemes nosztalgiával vártam, hogy megnézhessem nagyR nagyP remake-jét. Vajon mit lehet tenni egy etalonnal? Bújtam a műsorújságot, hogy elérhető legyen számomra, így a jövő heti, reggeli adást választottam. Ma mégis sikerült majdnem az elejétől látnom egy részt. FÁJDALMAS. Vannak szép felvételek, ez nem vitás, de hol vannak a gyerekek, a hátizsákok, maga a túra, hiányzik belőle a mozgás - csupa mélázás bénázás, minősíthetetlen, a képekhez, helyekhez, legendákhoz nem illő, ki kell mondani, idegesítő "zenével" aláfestett, kábult ődöngés az egész, nagyon szépet mondani akaró, de tehetségtelenül megfogalmazott és sajnos nem a témához illő orgánumot választva narrált produkcióóóóóóó... Nagyon nagyon sajnálom, nem valószínű, - akármennyire is vártam,- hogy végignézzem ezt a sorozatot.

Minden tisztelet nagyR nagyP csapatának és emlékének! Ehelyett a tervezett időben, végignézem a Másfélmillió lépés Magyarországon etalont, veszem a bakancsot és dúdolom: indulj el egy úton....

Ennyi lehetősége-tehetőssége lett volna akkor a stábnak, hajajj mi mindent megmutathattak volna még!
Szerintem, tiszteletbül-becsületbül, megbánásbul, jól tennék az elkövetők, ha felkeresnék RP sírját, és imádott, mára tönkrement szelídgesztenyésébe ültetnének néhány új csemetét. Tudjátok: AZ UTÓKORNAK. Mert lehet, ezek a filmek ?örökkön? megmaradnak, de a természet kiveszik körülünk.

pali_proli 2012.07.13. 22:02:28

Öt percig néztem... Azóta elkezdtem sokadszorra nézni az eredeti Rockenbauer félét a gyerekekkel. Amúgy a Szt. István vándorlás is szeretni való. Emberek, menjetek kifele a szabadba!

Farkass Bertalan 2012.07.13. 22:04:44

@Euro Péter:

Te nagyon és kirívóan ostoba vagy, ezért neked válaszolok (a hőbörgő metéltek hiéna falkája hidegen hagy).

Kossuth, Mikszáth, Ybl, Csontváry (Kosztka), Erkel (Erkl), Munkácsy (Lieb), Liszt, stb. nem magyar eredetűek voltak, mégis Magyarok voltak. Egyikük odáig ment, hogy Kölcsey Hymnusára zenét szerzett, ez azóta a nemzeti imánk.

A sor tetszőlegesen folytatható. Bartók családneve tót, az édesanyja Voit Paula, egyik sem magyar, szememben Széchenyivel együtt a legnagyobb magyar.

Az Aranycsapat tagjai eredeti nevükön: Grosics - Buzánszky, Lipovics, Liedenmayr - Bozsik, Zakariás - Bednarik, Kocsis, Dvoracsek, Purczeld, Czibor.

Hány "magyar" is van benne a te terminológiád szerint? Pedig igazi magyarok voltak (ketten még élnek, hála Istennek, csókolom a lábuk nyomát is.)

A kiskunsági tót legényke, Petrovits Sándor, akinek egy írástudatlan tót asszony, Hruz Mária volt az anyja, lánglelkű magyar volt, harcolva halt meg a hazájáért.

Te viszont. bár születésedre nézve magyar állampolgár vagy, ha idegen érdekek szekerét tolod, rosszabb vagy, mint aki nyíltan ellenség.

Magyarnak lenni sorsvállalás kérdése. Te lehetsz magyar nevű és születésű, magyarnak mégis egy darab szar vagy, az itt ajvékoló, alig rejtetten magyargyűlölő libsi bandával egyetemben.

Ppix 2012.07.13. 22:07:30

@Schindler Pistája:
Az már a te bajod öcsisajt, hogy nem érted az ellentmondásosságát annak hogy egy természetjáró műsort egy terepjárós kövér fasz forgat újra, aki sem testiekben sem lelkiekben, sem szellemiekben nem közelíti meg az eredeti műsor készítőit.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.13. 22:08:03

@krferi:

Nyugi. A pasas zsidó gyilkolás képzetekre maszturbál. Gázkamrák látványától orgazmál sikoltozva. Filmekben legéppuskázott zsidók olyan örömet hoznak rá, hogy hörögve vonaglik. Nincs számára nagyon gyönyör. Anyját odalökné cserébe, hogy maga is ölhessen, de csak ha sokat. Beteg állat.

OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty! 2012.07.13. 22:09:12

@vanRob:
Patriotizmus nem "nemzeti nacionalizmus". Bayer csak egy soviniszta, kisebbségi komplexusos turbómagyar.

"Patrióta, aki jogot véd; nacionalista, aki jogot sért. A sovinizmus pedig a nemzeti tudat hiánya." – Illyés Gyula

Ppix 2012.07.13. 22:10:01

@Farkass Bertalan:
Atyaég, ennyi ésszel életben lehet maradni ebben az országban???
Egész jó lehet akkor a szociális ellátórendszer...

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.13. 22:10:53

@Ppix:

Neki ez mindegy. Bayer oda szokott mondani a zsidóknak, hát muszáj pártját fognia. Ez az egyetlen szempont, mintendt ezen keresztül néz. Világos annak aki látta a gennyet ami folyik belőle éveken keresztül máshol is.

Ironfist 2012.07.13. 22:11:27

@rinaldo-rinaldini:
""ma is vannak zsidok es magyarok, akiket nem kell szeretni""

Elsősorban pont őt, meg a fideszkomcsi csőcseléket, akik kormányzásnak csúfolt nemzetrontást csinálnak.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.07.13. 22:15:40

@szszg: még a 80-as évek elején is ültek politikai okokból börtönben emberek, hát hogy a te családodat nem bántották, ez van, de nem a te családodról szól az élet történelme.
még 88-ban sem lehetett magyar zászlót lengetni, mert bevittek a rendőrök.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.13. 22:15:58

Nem való ez a műfaj Bayernek. Politikai műsorokba – függetlenül a nézeteitől – sokkal jobban illik.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.13. 22:18:19

@tesz-vesz:

Ez a zászóról nagy túlzás. Már (elvben) a rendszerrel szembeforduló pártok is működhettek, nem, hogy zászló. Egyébként a lényegben egyetértek.

Euro Péter 2012.07.13. 22:19:44

@Farkass Bertalan: Kösz, én próbáltam kulturáltan írni, de sajnos hiába.
Nem tolom senki szekerét, és nem vagyok senkinek az ellensége. Pont leszarom, hogy ki mekkora magyarnak érzi magát, szerintem ez az egész nem fontos. Nem értem, miért gondolod, hogy ettől egy darab szar vagyok. Szerintem aki csak magyar - nem magyar = barát - ellenség vonalon tud gondolkodni, az az igazán sötét.
Mellesleg szerinted Liszt Ferenc magyar volt?
De ennél fontosabb: akiket felsoroltál, azok nem azért voltak / lettek nagy magyarok, mert gyűlöltek minden más nemzetet (persze kivéve az elnyomókat). A 20. század első harmadáig még jól megvolt itt mindenféle nemzet, egy olvasztótégelyben, csak mostanában zavarja a nemzeti sokszínűség a magadfajta hőbörgőket. De nekem nem gond, legfeljebb előbb-utóbb megfulladsz a sok gyűlölettől.

csillagház 2012.07.13. 22:21:25

Mintha már eltűntek volna ebből az országból a hátizsákos túristák, a tanösvényeken csoportosan járó gyerekcsoportok, olyan ez a sorozat! A mátrai másról sem szólt, csak a Vidróczki nyájáról. A Kékesen pedig ködben jártak, a többit már nem is néztem. Politikai propaganda, semmi más, még szájbarágósabban, mint az átkos agit.-prop.ja. Az operatőr művészi munkáját agyoncsapja a szörnyű szöveg.Vettem részt természetfilmek forgatásában, soha nem mentünk bele semmiféle jobb- vagy baloldali propagandába. Részemről ennyi, én a többire nem vagyok kiváncsi.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.07.13. 22:23:17

@nemecsek ernő áruló: nem híresztelik, nem reklámozzák de a 80-as évek elején is ültek börtönben politikai okokból.

egy példa a sok közül:

"A pszichiátriai visszaélések egy újabb történetének hőse Dr. Pákh Tibor jogász-fordító, akit a hatvanas-nyolcvanas években politikai elítéltként majd üldözöttként azért kezeltek ismételten elektrosokkal, mert tiltakozott az emberi jogok megsértése ellen. Több ízben kezelték az OPNI-ban is. Az OPNI-t ekkoriban Tariska István vezette. Titkosszolgálati jelentések alapján biztosan tudható, hogy Pollner György intézetvezető helyettes és a Pákhot kezelő pszichiáterek pontosan tudták: politikai okokból folyik a kezelés, hiszen "betegükről" rendszeresen konzultáltak a titkosszolgálattal. Az 1983-as bécsi pszichiátriai világkongresszuson is szó esett Pákhról, itt elmondták, hogy egy svájci professzor vizsgálata szerint Pákh teljesen épelméjű, írja Modor Ádám."

www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/elektrosokk.php

Ironfist 2012.07.13. 22:23:57

@Farkass Bertalan:
"ez azóta a nemzeti imánk."
A zene mióta ima, te véresszájú, hőzöngő gyökér? Meg milyen jogon merészeled te feltételezni rólam, hogy a buzi kereszténységedet követi bárki is, te ugató álmagyar?

"alig rejtetten magyargyűlölő libsi bandával egyetemben."
Nem a magyarokat gyűlöljük, mert a magyarok MI vagyunk. Mi a hozzád hasonló magyarKODÓ faszlámákat gyűlöljük, akik idejönnek, és egyből zsidóznak, ha valami nem tetszik nekik.

Hát húzz innen anyádba kisköcsög, aztán panaszkodjál neki, hogy "Jaj azok a mocskoslibsibolsik, megint írtak valamit, ami nem tetszik, oá, oá, oá!" Őt talán érdekled, bár lehet ő is azt kívánja, mikor rád néz, hogy inkább nyelt volna le.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.07.13. 22:24:30

@ByA: azokról az esetekről amiről én tudok, nem túlzás, de hogy átlagban hogy viselkedtek, nem tudom

nemecsek ernő áruló 2012.07.13. 22:26:33

@tesz-vesz: Ma is vannak politikai foglyok, csak most nem is rejtik véka alá. Akkor ezek szerint a jelenlegi rendszer sokkal rosszabb, mint a '80-as években: viszkisdoboz.blog.hu/

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.13. 22:27:58

@Ironfist:

Tetszik ahogy kifejezed magad, lényegi.. De a kereszténységet nem kellene így bántani. Ezzel valahogy te is azt csinálod amit ő. A többi pontos.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.13. 22:29:47

@tesz-vesz:

Volt idő amikor magyar zászlóval stoppoltam. Senki nem szólt érte. Nem fogod elhinni: a szomszédos országokban sem.

rinaldo-rinaldini 2012.07.13. 22:34:29

@nemecsek ernő áruló:

Ma sokkal jobban meggondolom, hogy kinek mit mondok nyilvanossag elott politikaval kapcsolatban, mint 1988-89 korul.

Farkass Bertalan 2012.07.13. 22:37:22

@Euro Péter:

Kisköcsög, gyűlölettől ti fulladoztok, még egy televíziós sorozat kapcsán is, amit véletlenül magyarok csináltak, és nem egy metélt társaság, ahogy ez eddig szokott volt.

Ilyenkor válogatás nélkül jönnek a "polkorrekt" jelzők és kifejezések, a zsírdisznótól a Turul javasolt leszopásáig.

Ezt próbálnád Izrelben megcsinálni egy ottani zsidó természet- ás tájjáró sorozat kapcsán, már nem élnéd meg a másnapot.

Itt nyugodtan hőböröghetsz, uszíthatsz, gyűlölködhetsz a hozzád hasonló libsi köcsögökkel együtt a magyarok és keresztények ellen, a hajad szála sem görbül meg.

Azért javaslom, hogy Kossuth, Széchenyi és különösen Liszt némely írását olvasd el, érdekes dolgokra fogsz bukkani a na vajon kikről.

Zárszóként, ha az Árpádoktól Zrinyiig, Rákóczitól az aradi vértanúkig dicsőséges elődeink nem harcoltak volna azok ellen, akiknek a hazánkra fájt a foguk, most nem lenne hol magyarul írnod.

A helyzet nem különb, mint a török, Habsburg, orosz komcsi elnyomás idején, csak az ellenség rejtőzik jobban és a harcot nem fegvyrekkel vívja, hanem ránk erőszakolt hitelekkel, valamint gazdasági, szellemi és kulturális elnyomással.

Ennek, az elveszejtésünkért folytatott háborúnak az egyik ötödik hadoszlopa az Index, és a felületén reklámozott libsi blogok tömkelege.

Nekünk nincs második hazánk, ez az egy megnyomorított, ezerszer kirabolt, megcsonkított van. Legalább itt szeretnénk magyarként, békében élni.

Ha hagynátok.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.13. 22:37:27

@rinaldo-rinaldini:

Ez nem meglepő. Az már a vége volt a múlt rendszernek, folyamatban volt a hatalom átadás és ez egy csomó látszat szabadsággal fonódott össze. 1986 előttre nem állna, akkor meggondoltad volna, és más okból, mint ma.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.07.13. 22:39:28

@nemecsek ernő áruló: ma van 3, akkor volt több ezer, ma nem bántják őlet fizikailag
de várj, pár perce még ezt se tudtad

"Papp László a börtönmúltját firtató kérdésre ugyanakkor elismerte, hogy kétszer is ült, összességében mintegy tizenöt évet. Az első büntetését még a nyolcvanas években kapta, azokban az időkben, amikor Hódmezővásárhelyen élt: „Politikai okokból csuktak le. A haverokkal mindenféléket dumáltunk, és a határ környékén többfelé horogkereszteket rajzolgattunk. Nem vagyok náci, nem is voltam. Azon gondolkodtunk, hogyan tudnánk legjobban bosszantani a kommunistákat. Így jött a horogkereszt.."
nol.hu/belfold/a_magayar_iszlam_kozosseg_kdnp-s_elnokenek_csorteje_a_bortonviselt_gondnokkal

nemecsek ernő áruló 2012.07.13. 22:39:41

@ByA: Bizonyára nem hallottál róla, amikor valaki felfestette a veszprémi viaduktra sárga festékkel, hogy Szabad Szakszervezeteket!

Másnap teljes útzár mellett az egész HM azt sikálta, mégsem lett belőle semmi. Ma lenne: viszkisdoboz.blog.hu/

Farkass Bertalan 2012.07.13. 22:40:02

@Ironfist:

Valami undorító féreg hőbörög a bokám körül, csak nem érteni, amit ajvékol.:)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.07.13. 22:41:38

@rinaldo-rinaldini: biztos ez?

voltak akik 1993 körül nem mertek nyilatkozni a pincebörtönökről, jogos volt a félelmük, a komcsik köztünk élnek

kkbk.blog.hu/2009/09/22/pincebortonok

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.07.13. 22:42:21

@ByA: rendőr látta? város belsejében is?

Ironfist 2012.07.13. 22:44:39

@ByA:
"Tetszik ahogy kifejezed magad, lényegi.. De a kereszténységet nem kellene így bántani. Ezzel valahogy te is azt csinálod amit ő. A többi pontos."

Őszintén szólva a kereszténységről (és az összes többi istenhitről) is meg van a bőséges, és nem túl hízelgő véleményem, de egyrészt nem akartam mélyebben belemenni, másrészt meg addig nem szoktam felemlegetni, míg valaki rám nem akarja erőltetni a vallását.

@Farkass Bertalan:
Mi van, mit legénykedsz itt még mindig? Anyád is elhajtott?

"Legalább itt szeretnénk magyarként, békében élni.

Ha hagynátok."

Bazmeg a pofám leszakad. Idejön zsidózni, fröcsögni, hazaárulózni, ballibsibolsizni, és akkor még mi nem hagyjuk őt.

Euro Péter 2012.07.13. 22:45:31

@Farkass Bertalan: Gondolod, hogy békében tudnál élni, ha nem lennének zsidók Magyarországon? Akkor a többi kisebbséget kezdenéd el ugyanúgy utálni...
Kíváncsi vagyok, mi nyomorított meg ennyire, hogy csak utálkozással tudod elviselhetővé tenni a napjaidat. Az általad említett nagyok nem utálkozástól lettek azok, akik. Lehet, hogy az frusztrál, hogy képtelen vagy többet tenni szeretett hazádnál, mint fröcsögni? Szomorú.

De én aztán hagylak békében élni, csak amíg te úgy érzed, hogy csak a hozzád hasonlók számítanak magyarnak, addig nem lesz béke benned sem, nemhogy körülötted.

nemecsek ernő áruló 2012.07.13. 22:45:54

@tesz-vesz: Istenem, de geci buta vagy. Szánalmas, ahogy terelni próbálsz ezekről a gengszterekről, befogod a füled, becsukod a szemed, ordítod, hogy lálálálálá...nemisvagyitt...lálálálálá!

Mint egy óvodás, baszod! Csúsztatsz, terelsz, több ezer áldozatról beszélsz, fel sem fogod, mi a különbség a nyílt terror, és a suttogó propaganda között. Ahhoz túl ostoba vagy.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.07.13. 22:46:22

@Farkass Bertalan: melyik sorozatot csinálják magyarok? a jáksós marslakókat?

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.13. 22:46:43

@Farkass Bertalan:

Ugyancsak téves elképzelősedi vannak az izraeli mindennapokról. Nagyon csodálkoznál, ha ismernéd. De, ami ennél fontosabb, mi szükség van arra, hogy a magyarságot Izraellel szemben határozd meg? Teljesen értelmetlen, sőt önpusztító ez. Fantomokkal hadakozva nem tudsz semmit legyőzni, elérni. Nagyon fontos, ha az ember jót akar az országnak a valóban iszonyú nagy bajok forrását helyesen azonosítani. Azt kellene ilyen fórumokon együtt keresni, nem egymást pusztítani. Ez az egész zsidózásos dolog csak azoknak kedvez akik pont úgy rombolják a hazát ahogyan gondolod. Csak nem kívülről. Az ami folyik: made in Hungary.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.07.13. 22:49:14

@nemecsek ernő áruló: milyen terelés a k .a. ?
ma van szima, buda meg zsák ferenc aki politikai fogoly.
én vagyok a buta, nem te a primitív szókincseddel?
kiről terelek? a fideszről te balfasz, azok ugyanúgy komcsik , mit az mszp-sek

Euro Péter 2012.07.13. 22:50:14

@ByA: Maximálisan egyetértek.

Pepibubó 2012.07.13. 22:50:53

@rinaldo-rinaldini: Ez, hogy hogy 88-89-ben bátrabban politizálhattál, még akár igaz is lehet, csak éppen 88-89-ben még létezett a diktatúra és egy idegen hatalom hadserege tartotta megszállva a hazánkat. A diktatúra már érezhetően gyenge volt, a megszálló hadsereg rúdja kifelé állt. A nép viszont még a "Lövészárok" ugyanazon oldalán állt, tehát, tényleg bátran lehetett véleményt nyilvánítani - már, valamint még. A "még" annyiban igaz, hogy amikor megszűnt a közös ellenség, a diktatúra, kiment a százezres leigázó szovjet hadsereg, hirtelen új értelmet kaptak a korábban egy oldalon álló törésvonalak.
Elmélyültek,jelentőségteljessé váltak.
Ha nem akarod megsérteni ismerősödet, akár rokonodat, üzleti partneredet, munkatársadat, potenciális megrendelődet, bizony sokkal jobban oda kell figyelned, hogyan politizálsz.
Ezért lehet igazság abban, amit állítasz, de nem azért, mert elvisz az ÁVH, megkínoznak az Andrássy út 60-ban (vagy a Népköztársaság útja egyik pincéjében), vagy elktrosokkolnak az OPNI-ban, vagy nem utazhatsz Nyugatra.

"Kicsi" különbség.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.13. 22:52:03

@Ironfist:

Lehet, hogy csak magától értetődőként utalt rá, ráderőltetés igény nélkül. Végülis hagyomány, kultúra értelemben mindenképpen igaz, hogy Magyarország keresztény ország, ez sokáig eléggé meghatározta a közösség elsöprő többségét. Szerintem fölösleges ezt kiélezni és félre is érthető.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.07.13. 22:53:13

@nemecsek ernő áruló: az elektrosokk suttogó propaganda?
56 után az ávósok csak simogatták az elítéltek fejét, miért akarod hamisítani a történelmet? apád emlékét sértené az igazság? miért vagy ilyen ostoba?

Farkass Bertalan 2012.07.13. 22:54:18

@Ironfist:

Büdös metélt köcsög, te jöttél ide gyűlölködni, magyarozni, keresztényezni.

Én egy kérést intéztem a blankoltakhoz, hogy hagyjanak minket békében élni a megmaradt csonka hazánkban.

Semmi másra nem vágyunk.

És ha 2-3 magyar egy nem tökéletes, de nagyon fontos, nemes célú sorozatot forgat hazánk tájairól, akkor annak az értékeit is vegyék észre, és ne egyhangú visítással vessék rá magukat, csak mivel abban nem holokausztról vagy cigányok felzárkóztatásáról van szó.

Nem kötelező nézni, van elég kozmopolita kultúrszemét a libsi szennycsatornákon, és elég hollywoodi mocsok a plázamozikban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.07.13. 22:56:28

@Farkass Bertalan: szlovákiában senki nem tartja antiszemitának a szlovákokat, ott pedig már nincsenek zsidók...

Euro Péter 2012.07.13. 22:56:30

@Farkass Bertalan: De ha valami szar, függetlenül a "nemes céltól", akkor azt azért el lehet mondani, ugye?

Farkass Bertalan 2012.07.13. 22:56:31

@Euro Péter:

Kisköcsög, amiről írtam, az olyan magas neked, mint levéltetűnek a kókuszpálma.

Euro Péter 2012.07.13. 22:58:18

@Farkass Bertalan: Jó, ha ennyire akarod, akkor ezentúl te vagy a Nagyköcsög.

Egyébként képzeld, nem magas semmi amit írsz, csak NEM ÉRTEK EGYET!!

serwer 2012.07.13. 23:01:11

Zsóti, legalább neked nem kell öngyinek lenned.
A sorozat miatt biztosan nem...

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.13. 23:02:05

@Farkass Bertalan:

És arra mit mondsz ha valaki úgy látja, hogy a Bayer által kezdeményezett béke fölvonulás jó kezdeményezés volt, és közben ugyanannak nem tetszik ez a film? Az emberek nem fekete féhérek. Nem lehet valakinek a tevékenyéségét jóváhagyni egy dologban, helyteleníteni másban? Attól, hogy Bea jól kúr, még lehet, hogy elcsórja az asztalterítőt. Csak besorolással, ide-oda osztályozéssal, oldalakban (nem) gondolkodással semmire sem lehet jutni.

Ironfist 2012.07.13. 23:04:55

@ByA:
"Lehet, hogy csak magától értetődőként utalt rá, ráderőltetés igény nélkül. "

Na ez az, magától értetődőnek veszi, hogy itt márpedig kereszténység van, és mindenki keresztény, aki meg nem, az takarodjon. Hát kösz, de kösz ne. :D

@Farkass Bertalan:
Awww, csak nem felhúztam az álmagyar hülyegyereket? Azt hittem nem reagálsz ránk többi üvöltöző hiénára. Jóóóó nagy segget sikerült csinálni a szádból - bár ez nálatok fröcsögős széljobbosoknál nyilván mindennapos, szóval biztos megszoktad már.
ÍÉs itt akartam neked írni pár érvet, de rájöttem, hogy nem vagy te igazi magyar, ha a Bayer Zsoltot annak tartod, így inkább úgy döntöttem: nem vagy te méltó a bakancsom pucolására se, kis álmagyar buzzancs.

Farkass Bertalan 2012.07.13. 23:07:02

@ByA:

Libsi köcsög, ez a romkocsmák szintje, ahogy beszélsz. Nem vagyunk egy osztályban.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.13. 23:07:31

@nemecsek ernő áruló:

Nem tudom, hogy hallottam-e, de az biztos, hogy nem emlékszek. Attól még lehetett, el is felejthet az ember dolgokat. Nade és? Ez nem zászló. Viszont nem említetted, mikor volt. 1988-ra utalsz? Lehet, akkor még úgy folyt a játék, hogy fönntartották a kommunista hatalom még meglétének a látszatát. Persze, hogy voltak ilyen dolgok. Nem is mondtam, hogy nem. Zászló volt a téma.

Euro Péter 2012.07.13. 23:08:27

@Farkass Bertalan: Úristen, de sötét vagy. Nem látod, hogy ő az egyetlen, aki normálisan ír, és nem küld el az anyád valagába? Ja, hogy vitatkozni nem tudsz? Az baj.

Farkass Bertalan 2012.07.13. 23:09:31

@Ironfist:

Tovább vonaglik valami metélt köcsög féreg a talpam körül, csak nem érteni, amit visítozik.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.13. 23:09:43

@Farkass Bertalan:

A második felével nem tudnék jobban egyetérteni. Ami az elsőt illeti, biztos? Nem is tudtam, hogy ilyen jók a romkocsmák. Meg kellene ismernem. Csak félek, hogy tévedsz.

Ironfist 2012.07.13. 23:10:23

@Farkass Bertalan:
Neked meg a fradi vezérdrukkerek szintje, félrészegen. Gratulálok, megintcsak sikerült segget csinálni a szádból. Fél óra alatt kétszer, haladás!

"Nem vagyunk egy osztályban."

Mondja ezt az, aki a stílusa alapján az általánossal is csak nehezen tudott megbirkózni.

De most komolyan, tényleg elzavart a picsába az anyád is, seggszájúkám?

Farkass Bertalan 2012.07.13. 23:12:23

@Euro Péter:

Rá lehetsz cuppanva az anyád valagára, sokat álmodozol róla, eurobuzi metélt libsi?

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.13. 23:12:36

@Farkass Bertalan:

Borzalmasan tévedsz, amikor liberálisnak képzelsz. Messziről nem, mindössze – nézd el – gondolkozok.

Ironfist 2012.07.13. 23:13:29

Tudjátok mit? Van az a mondás, hogy azzal a szarral, ami nem ér fel a csizmaszárig, nem kell foglalkozni. Így hát ezt a seggszájú álmagyar majmot is inkább letiltom a faszba', zavar, ahogy telebüfögi az oldalt, ahol rajta kívül eddig mindenki kultúráltan tudott megnyilatkozni.

Pápá, álmagyar seggszájúkám, fröcsögj tovább kedvedre, nem foglak látni többet ^^

Euro Péter 2012.07.13. 23:13:35

@Farkass Bertalan: Jól van, nagyon okos vagy, gratulálok! Megyek is a romkocsmámba, te meg élvezd önmagad társaságát.

Farkass Bertalan 2012.07.13. 23:16:08

@Ironfist:

Állandóan előjön a seggfüggésed. Akarsz beszélni róla? Régen nem gyaktak seggbe, metélt köcsög?

Farkass Bertalan 2012.07.13. 23:18:31

Van még leoltásra vágyó, blankolt pöcsű, magyargyűlölő libsi elmebeteg?

Mert a rendelésnek mindjárt vége.:)

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.13. 23:18:42

@Ironfist:

Ja, a takarodás részét valahogy kihagytam nála ott. Az más.

Ironfist 2012.07.13. 23:19:31

Éljen! Megint egy hülye, aki nem tudja mit jelent a szűrés! :D Vagy, csak nem képes felfogni agyilag, hogy szűrve van, és csak az értesítés jön emailban, hogy üzenget. :D

@ByA:
"Messziről nem, mindössze – nézd el – gondolkozok."

Leeshetett volna neki abból, hogy megvédted a kereszténységet, de nézd el neki: seggszájú álmagyar pusztán, nem erőssége a gondolkodás. :)

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.13. 23:22:52

@Ironfist:

Ezt nem értem. Nem csak las palmas tilthat? És hogy-hogy még itt nyomja az esztelenségét? Lehet, hogy úgy akarja szolgálni a nemzeti egységet, hogy maga ellen hoz egy táborba mindenkit? Pedig tetszett az elhallgattatásának az ötlete, mert tényleg semmire nem jó az ilyen gyalázkodás.

Farkass Bertalan 2012.07.13. 23:23:12

@Ironfist:

Régen nem szúrtak meg, metélt köcsög, azért vagy ilyen frusztrált?:)

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.13. 23:26:32

@Ironfist:

Persze. És másból is leeshetett volna, de hótt hülye szegény. Vagy csak órabérben bomlaszt, mittudomén. Nagyon fontos itt (MO) valakiknek, hogy az átlag magyar mindenképpen egymás torkát tépje.

Farkass Bertalan 2012.07.13. 23:26:45

@ByA:

Szeretnéd hersegve inni a véremet, mi?:)

Elvitetnél az ÁVH-val is, ha olyan időket élnénk, igaz?

De minimum belém fojtatnád a szót, hiszen csak ti okádhatjátok ide a magyargyűlöletet, az ellen még védekeznünk sem szabad.

A kedves nagypapa csak nem az ÁVH körömcipőosztályán volt alkalmazásban?

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.13. 23:31:10

@Farkass Bertalan:

Most őszintén, te tényleg akkora elmebeteg vagy, mint amilyennek mutatod magad, vagy csak tetteted? Mi fáj?

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.13. 23:33:46

@Ironfist:

De én sem értem. Lhet, hogy hülye vagyok, akkor sem. Illetve valószínűleg pont azért. Mi van a szűréssel? Össze vagyok ez ügyben zavarodva.

Farkass Bertalan 2012.07.13. 23:33:56

Sajnálom, a mai rendelésnek vége.

Magyargyűlölő, elmebeteg, metélt libsi köcsögöket legközelebb hétfőn fogadok.

Sürgős esetben kéretik az ügyeletekhez fordulni.:)

ezanicknevem 2012.07.13. 23:38:24

1. Az eredeti Másfélmillió lépés Magyarországon igazi klasszikus. Ugyanúgy nem lenne szabad remake-et csinálni belőle, mint mondjuk a Hyppolit, a lakájból, vagy ahogy kár volt folytatást csinálni a Tanúnak.

2. Ha mégis hozzányúlnak egy klasszikushoz, azt csak az alázattal, az eredetihez méltó magas színvonalon szabad:
- vagy minél több szempontból másolni a bevált eredetit (tehát az az alap, hogy _gyalog_ megtenni az _egész_ utat - én ezt várnám el),
- vagy hallatlanul szellemes módon újraértelmezni (hogy ez sikerült-e Bayernek, azt ki-ki döntse el maga, én nem láttam Bayer filmjét).

3. Nem láttam Bayer filmjét, de amennyit tudok róla (B.-ről), az alapján nem tartom jó választásnak erre a feladatra. Arra gyanakodnék, hogy a politikai nézeteit akarná reklámozni vele, és ezt nem kéne keverni a természetjárással (se). A blog szerint kb. ez történt.

4. Felvidék. Nem láttam a filmet, nem tudom, hogyan kerül bele. Ha Bayer politizál, akkor nincs keresnivalója a filmben, mert az eredeti MML nem a direkt politikáról szólt, inkább a természet és Magyarország szeretetéről.

De egyébként nem értem sok hozzászóló felvidékfóbiáját. Mi bajotok van a Felvidékkel?

Kedves hozzászólók, szokjatok hozzá (akinek nem inge, ne vegye magára):
- magyarok vagytok, akár tetszik, akár nem - hacsak úgy nem döntötök, hogy nem akartok azok lenni (ehhez is jogotok van).
- A "magyarság" mint nemzet nemcsak a mai magyar államban lakik, hanem a határokon túl is. Mivel 1920-ban lenyúlták a földjei jókora részét. Igaz? Igaz.
- A "magyarság" hazája ennélfogva nemcsak a mai magyar állam, hanem Felvidék, Erdély, stb. stb.
- Igen, jól értitek: a ti hazátok nemcsak a Margitszigettől a Nagykörútig tart, vagy annak a településnek a határáig, ahol laktok. A ti hazátok része többek között Budapest, Szeged, Makkoshotyka, és ugyanúgy Temesvár, Arad, Kassa, Pozsony, Újvidék, ésatöbbi.

Tudom, hogy ma pl. Pozsonyban a háborúk, a kitelepítések, a jogfosztottság és az asszimiláció következtében csak párezer ember vallja magát hivatalosan magyarnak.

Ettől függetlenül Pozsony a hazánk része.

Szokjatok hozzá.

Ha a török időkben Pozsonyban laknátok (akkoriban hivatalosan a Magyar Királyság része), Budát már nem éreznétek a hazátok részének? Csak mert lófarkas zászló leng rajta, sok magyart elűztek onnan, és tele van pakolva török katonával? (Buda keresztény visszafoglalásakor az eredeti lakosságból sajnos nem sok maradt, ennyit a demográfiáról.)

Még egyszer: nem láttam a Bayer-filmet. Bayerért és politikai nézeteiért nem vagyok oda, és nem tartom helyesnek, hogy hozzányúlt a témához. Nem tudom, indokoltan emlegette-e a Felvidéket vagy sem. De erősen furcsállom, hogy a Felvidék emlegetése pár ember számára valami elutasítandó dolog. A Felvidék történelmileg a hazánk része - ez történelmi tény, azaz nem változik. Manapság épp nem része a magyar államnak politikai értelemben - ezt dobta a gép. De hagyomány szerint mindig az lesz, függetlenül az aktuális határoktól, politikai és demográfiai viszonyoktól (amelyek viszont mindig változhatnak és változnak is). A hagyomány pedig alapot ad a viszonyok későbbi rendezésére - a jövőben úgy Pozsonynál, mint régen Budánál.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.13. 23:49:26

@ezanicknevem:

Nagyon egyetértek. Ha nem tévedek, az zavart egyeseket a Felvidék kapcsán, (remélem csak az), hogy volt abban egy adag erőltetettség. hogy ezt behozta. Nem volt elég szerve, nem igazán kapcsolódott. Nekem ez a föntin túl nem volt problémám, azzal együtt is alig, de különben ahogy esetleg láttad beírásomból iszonyú gyöngének tartottam a filmet. Megnézheted te is, a link ott van.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.13. 23:51:03

@ezanicknevem:

Kattints „az elsőről” szavakra a bevezető végén, bejön.

Ironfist 2012.07.13. 23:57:54

@ByA:
"Ezt nem értem. Nem csak las palmas tilthat? És hogy-hogy még itt nyomja az esztelenségét? Lehet, hogy úgy akarja szolgálni a nemzeti egységet, hogy maga ellen hoz egy táborba mindenkit? Pedig tetszett az elhallgattatásának az ötlete, mert tényleg semmire nem jó az ilyen gyalázkodás."

Annyi a lényeg, hogy van a neve alatt egy "Szűrés" Opció, és onnantól nem látod mit hörög a véresszájú álmagyarja.

SvenH. (törölt) 2012.07.14. 00:04:48

@Ppix: "egy természetjáró műsort egy terepjárós kövér fasz forgat újra"

hozzatennem hogy az a terepjaro latott mar szlovak rendszamot is es igy elegge erdekesen hangzik a nemzetarulo hajpacni szajabol a felvidekezes...

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.14. 00:08:35

@Ironfist: és miből kellene tudnia, hogy szűrve van? (most hanyagoljuk az illető értelmi képességeit, mert az... hát hogy úgy mondjam, nyilvánvaló).
Hogy ignorálod a hozzászólásait, az nem egyenlő azzal, hogy nem is látod! :-)

bloggerman77 2012.07.14. 00:10:33

@ezanicknevem:

A Felvidék szó használata a legkevesebb, de amikor hőstettnek állítja be a Nagy-Milicnél a szlovák határjel rendszeres megrongálását, vagy amikor a csehszlovák területre betörő Rongyos Gárdát dicsőíti, vagy a megtett út térképes ábrázolásakor "elfelejti" az államhatárt bejelölni. A mai epizódban pedig alig burkolt zsidózás volt...

nápolyi maszti 2012.07.14. 00:11:15

@ezanicknevem:
Klasszikus lightos irredenta szöveg, amit nyomsz, pont ezért rühellnek mindenütt a környéken, ez az álszent "mi nem akarunk semmit visszavenni, de az igazából hozzánk tartozik, most a tiétek, de ez változhat ám" stílust utálják, és igazuk. Én speciel úgy látom, ezzel a maradék kis országgal se sokat tudtunk kezdeni, momentán a felvidéki magyarok valszeg örülnek, hogy nekik "ezt dobta a gép", és siralmas, ha valaki azt mutatja fel egyetlen "magyarságteljesítményként", hogy Trianon miatt jajong, és sebeket tépdes fel. Ez a szánalmas műsor részben ezt teszi; részben pedig pénzt hoz ennek a hájfejű terepjárós fasznak a konyhájára, aki hullarabló módjára megrabolja RP filmes örökségét. Egymillió lépés... röhögnöm kell, bayer a századrészét se tette meg, amíg a műsort csinálta, igaz viszont, hogy százszor annyit keresett vele, mint szegény Rockenbauer.

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.14. 00:11:44

@sanmarco73: lehet, hogy igazad van, nagyon rövid részt láttam csak belőle, de az valami iszonyatosan rossz volt. Valamikor ~20 éve vettem egy videokamerát, az azzal készített felvételek esküszöm, különbek, mint amit abban a pár percben láttam... Mintha akkor találná ki az "operatőr", hogy épp mi is lenne a téma, ráadásul mindezt kissé imbolygósan, egyszerűen idegesítő volt a látvány...

Ironfist 2012.07.14. 00:13:43

@A fidesz a betegek kiirtására készül:
"és miből kellene tudnia, hogy szűrve van?"

Hát abból rájöhetett volna, hogy megmondtam neki.

ezanicknevem 2012.07.14. 00:20:57

@ByA: köszönöm, de inkább nem nézek bele. A Zemplén szép lenne, ez 100%, de tényleg nem vagyok oda Bayer úr munkásságáért. Tartok tőle, hogy felhúznám magam, vagy elromlana a kedvem. :)

szaszni 2012.07.14. 00:26:31

@sanmarco73:
Az eredeti nagy kedvenc volt. Nem bírtam felállni mellőle. Ebből 5 percet néztem, aztán a feleségemmel összenéztünk és szinte egyszerre mondtuk: Ez egy katasztrófa!

Meridian74 2012.07.14. 00:32:12

@Alf: honnan veszed azt hogy ÉN taxizom? Én nem taxizom. Apám taxizik, nekem közöm nincs a taxizához.
Gondolom látatlanban ítélkeztél.
Nem mellesleg több közöm van a túrázáshoz, mint bárki is itt gondolná. Mondjuk az eredeti végzettségem miatt. Amiből mondjuk én rendesen a lakhelyem közelében nem tudnék megélni, ezért váltottam szakmát, és informatikai területen dolgozom. A következő alacsonyívű labdát is lecsapom, nem webdesigner vagyok, mielőtt a szimpla weboldalamat fikáznátok.

ezanicknevem 2012.07.14. 00:33:25

@bloggerman77: Bayer úr elég felzaklató tud lenni, ebben nincs vita. Nem is őmellette szóltam hozzá. Inkább hogy hangsúlyozzam: azért, mert kétségbevonható véleményű emberek hangoztatják, hogy a határon innenieknek sok közük van a határon túlhoz, attól még maga a tény nagyon is igaz és vállalható.

Valójában az a szomorú, hogy a nemzeti érzést sok esetben olyan emberek reklámozzák, akik ezt vállalhatatlan eszmékkel vagy hangnemmel kapcsolják össze - ezzel magát az egészséges nemzeti érzést szorítják a szalonképtelen témák körébe.

dark future · http://www.andocsek.hu 2012.07.14. 00:33:28

Vazzzee... láttam a maiból vagy negyed órát, a szövegeket mintha Schmitt Pál beszédírója írta volna (vagy az őt parodizáló Bagi-Nacsa duó). Ultragáz volt, de legalább röhejes is. Ezt nézni-hallgatni kell, nem lehet leírni. Nemzeti giccs naplementével, narancssárga szűrőkkel, állandóan mozgásban lévő kamerával. Ráadásul nem sokat túrázhattak, láthatóan odamentek a helyszínekre autóval, lerakták a cuccot, svenkeltek egy-kettőt, aztán mentek is tovább.

dark future · http://www.andocsek.hu 2012.07.14. 00:41:45

A narrátort által felolvasott szöveg egyébként időnként annyira töredezett és összefüggéstelenül gáz volt, hogy tutira be volt tintázva Bayer (vagy aki írta). Ilyesmi csak jó sok feles után buggyan ki az emberből.

Szemléltetésül, kb. ilyesmi stílusban nyomták (komolyan, nem túlzok): Lemegy a nap a bércek fölött. Lemegy. Nem marad fönn. Holnap majd feljön újra. Hogy aztán ismét lemenjen.

Szóval ha akartok jókat röhögni, nézzetek bele.

HiphopStar 2012.07.14. 01:13:09

világéletemben jobboldali voltam (no nem annyira Fidesz), de ez egy vállalhatatlan fos. Egy szánalmas szar, mindezt közpénzből. Az első 2 részt megnéztem, a többit leszarom, inkább beteszem az eredetit DVD-N! Nem youtube, meg fájlcserélő, hanem szarért-hugyért megvehető eredeti DVD...

ezanicknevem 2012.07.14. 02:06:48

@nápolyi maszti:

"Klasszikus lightos irredenta szöveg, amit nyomsz"

– Így van.
Az irredentizmus egy több országba szétszórt nép egyesítésének szándéka a határok megváltoztatása útján. Tehát igen, irredenta vagyok. A jelenlegi határok súlyosan igazságtalanok, ezért meg kell őket változtatni, mégpedig Magyarország javára.
Ez egy teljesen jogos, korrekt, elfogadható álláspont. Büszke is vagyok rá. :)
Egyébként irredenta cselekedet volt Olaszország és Németország egyesítése a XIX. században, de Spanyolország egyesítése, a reconquista is. Minden országegyesítés, ahol megszállók alól szabadítják fel és egyesítik a nemzetet, irredentizmus. Hol itt a gond?

"pont ezért rühellnek mindenütt a környéken"

Részben igaz. De pont nem érdekel, mert nincs igazuk. Egy zsidó pl. mit kezdhet azzal, ha egy semmirekellő náci utálja? Szedjen neki virágot, vigyen neki maceszt? Én, mint magyar mit csináljak, ha egy megszálló román vagy szlovák sanda pillantásokkal méreget? Utálni fog, mert rossz a lelkiismerete és mert hülyeségekkel etették az iskolában, pl. hogy a Csallóköz vagy Székelyföld az ő szlovák / román hazája része lenne. Amit szívesen el is hisz, különben szembe kellene néznie azzal, hogy egy másik nép földjén dekkol. Az ilyet kevesen viselik el.

A "környéken" azért rühellnek minket, mert:
- a környező "nemzetállamok" (hö-hö-hö) identitásukat az egykori Magyar Királyságtól való elszakadásból vezetik le. Mi pl. hagyományosan utáljuk a tatárt, törököt, Habsburgokat, mert a nemzeti önmeghatározásunkat az ellenük vívott harcok alakították (magyarul: ők voltak a nemzet közös ellenségei). A szomszédaink meg minket utálnak, mert tőlünk szedték el a földet, amit most uralnak. Ha szeretnének minket, vissza kéne adniuk, nem? Hülyék lennének kedvelni minket.
- Másrészt gyanakvóan néznek ránk, mert úgy gondolják, vissza akarjuk szerezni, amit megszálltak. Ebben igazuk van. (Gondolatkísérlet: elszeded valaki vagyonának a felét, meg a fél családját elviszed rabszolgának. Ezek után te sem hinnéd, hogy az illető nem akarja visszakapni őket. Te is gyanakodnál, hogy „forral valamit az a genyó”, nem? Igazad lenne.)

"ez az álszent "mi nem akarunk semmit visszavenni, de az igazából hozzánk tartozik, most a tiétek, de ez változhat ám" stílust utálják, és igazuk."

- Álszent? Te valamit nagyon félreértesz. Én vállalom, hogy azt szeretném, ha visszakapnánk a történelmi Mo. azon részeit, amelyeket 1913-ban magyarok laktak. Ez biztosan jár, vita nincs.

Nyilván amikor a szomszéd nemzetek kedves tagjaival beszélek (mert a többségük kedves, akárcsak én, és beszélek is velük néha), nem fogok azzal indítani, hogy "és egyébként húzzatok a földünkről". Mégpedig azért nem mondom nekik, mert nem érnék el vele semmit. Ő ennyitől nem fog elhúzni, tehát én sem leszek boldogabb. Az ilyen magatartás nem a cél felé visz, csak ront a helyzeten és keresztbe tennék vele a határon túli magyaroknak, akik gyakorlatilag az ő túszaikként funkcionálnak.
Nem az üres hőzöngés adja vissza a földünket. Legalábbis az én egyszemélyes dzsihádom ehhez önmagában kevés volna.
De ha valami visszaadja az országunkat, az az, hogy nem mondunk le róla. Akkor bármi történhet. De amiről lemondunk, az biztos elvész.
Úgyhogy én nem mondok le róla. Az az őseimé, ezért az enyém és a leszármazottaimé is. 1100 éve élnek magyarok. Trianon óta még 100 év se telt el. De te persze abba törődsz bele, amibe akarsz.

"és igazuk."

Nem, nincs igazuk. Elszedték, ami a miénk. De attól még jog szerint a miénk marad.
Ha téged kizavarnak a házadból, te fogsz bocsánatot kérni? Ellopják a kocsidat, a slusszkulcsot is utánuk dobod?
Még én kérjek bocsánatot Trianonért? Vagy fogadjam el, hogy megtörtént, most már így van jól, pacsi? De a maradék ország felét már tényleg ne vegyétek el, ugye megígéritek?
Budát sem kellett volna visszavenni a töröktől, igaz?

Nehogy már érdekeljen engem, mennyire örülnek a szomszédok Trianonnak. A török pl. azt gondolta, el kell foglalnia Magyarországot, mert ez Allahnak tetsző cselekedet. Majdnem sikerült nekik. Nekik Mohács tuti ünnepnap volt. Ha az akkori emberek úgy gondolkodtak volna, mint te, a törökök most ott ülnének Budán, és te vagy mecsetbe járnál imádkozni, vagy útlevéllel a budai bazárba szőnyegért meg vízipipáért.

"Én speciel úgy látom, ezzel a maradék kis országgal se sokat tudtunk kezdeni"

- Inkább adjuk oda a maradékot a románoknak? Mert ők tudnának, igaz? :D Szokásos szöveg. Ahogy te fogalmaznál: „szokásos lájtos, rövidlátó, kishitű szöveg, amit nyomatsz”. Mit akar Kolumbusz? Ne keressük má’ Indiát, amikor még a toledói csatornahálózat sincs kiépítve. Mit akar Neil Armstrong? Milyen Holdra? Ott csak kövek vannak, Afrikában meg éheznek! Nekünk meg tulajdonképpen Levédiában kéne lennünk, minek nekünk a Kárpát-medence. Holnap költözünk is vissza!

Beszéljünk komolyan. A magyar állam célja az, hogy biztosítsa a magyar nép és kultúra fennmaradását és gyarapodását. Csinálhatná jobban, az biztos.
Mégis: lehet, meg fogsz lepődni, de a mindenkori magyar állam csinálja ezt a legjobban. Az elmúlt 100 évben ebben a magyar állam volt a legjobb az összes szomszédja közül, ha magyarságmegőrzésről volt szó.
A szomszédainknál ugyanis bármi jobb volt. Horthy jobban óvta a magyar kultúrát, mint Benes. Kádár jobb magyar volt Ceausescunál. (Pedig Kádár aztán nem volt nacionalista.) Ficonál nemcsak Gyurcsány, de még Orbán is jobb magyar volt.

Ne érts félre: az összes felsorolt magyar vezető erősen bírálható, egyiket sem istenítem. De ők legalább olyan országokat vezettek, ahol magyar volt a hivatalos nyelv, magyar ünnepek voltak a naptárban és magyar jogrend uralkodott. Ez egyik szomszédunkról sem mondható el. A határon túli magyarok nyelve és kultúrája lassú és fokozatos pusztításnak van kitéve, mert a szomszédainknak nem érdekük, hogy fennmaradjon. Sokkal inkább a beolvasztás és elűzés.

„momentán a felvidéki magyarok valszeg örülnek, hogy nekik "ezt dobta a gép"”

- Momentán, mi? Benes-dekrétum, kitelepítések, észak-déli irányú szlovák választókerületek, szlovák nyelvtörvény, szlovák állampolgársági törvény, Malina Hedvig, Slota, ezek mondanak neked valamit? Te is csak azért laksz még Magyarországon, mert nincs pénzed felvidéki ingatlanra?

Kérlek ne próbáld úgy beállítani, mintha a felvidéki magyaroknak jobb lehetőségeik lennének az anyanyelvük és a kultúrájuk ápolására, mint a csonkaországiaknak. Mert _magyarokról_ beszélünk, nem a magyarországi és a felvidéki gazdaságról általában. Persze, lehet élni a Felvidéken, csak ne hangoztasd túlzottan, hogy magyar vagy. Ne beszélj magyarul a mobilodba félreeső helyen. Sőt, a legjobb, ha szépen elszlovákosodsz. Idehaza ritkábban vernek meg a magyarságáért akárkit (bár megeshet, és itt marhára _nem_ holmi tüntetésekre gondolok, inkább kisebb falvakra). A Felvidéken sokkal inkább (talán ott se mindennap, de azért tudnék példát mondani Malina Hedvigen kívül is). Idehaza nem fújják le a magyar nyelvű helységnévtáblákat. Ha Rákóczi idehaza nyugszana, nem szlovákul írnák ki a nevét az emléktáblára, mint a kassai dómban. Magyarországon nem tanítanak annyi tendenciózus hülyeséget „történelem” címszó alatt magyaroknak, mint a Felvidéken.

„és siralmas, ha valaki azt mutatja fel egyetlen "magyarságteljesítményként", hogy Trianon miatt jajong, és sebeket tépdes fel.”

- Nyilván nem rám gondolsz, hiszen engem nem ismersz. Ha Bayerre gondolsz, igen, siralmas, amit művel.
Ha úgy gondolod, hogy Bayert védem, félreértesz.

„Ez a szánalmas műsor részben ezt teszi; részben pedig pénzt hoz ennek a hájfejű terepjárós fasznak a konyhájára, aki hullarabló módjára megrabolja RP filmes örökségét. Egymillió lépés... röhögnöm kell, bayer a századrészét se tette meg, amíg a műsort csinálta, igaz viszont, hogy százszor annyit keresett vele, mint szegény Rockenbauer.”

- Az előző hozzászólásomban világosan leírtam: nem tartom jó dolognak, hogy Bayer hozzányúlt a témához. Azt is, hogy elvárnám, hogy aki mégis megteszi, gyalog menjen.
Nincs miről vitázni.

ezanicknevem 2012.07.14. 02:07:56

@ezanicknevem: Hát ez hosszú lett. Nem baj, az utókor majd elismeri a nagyságomat. :)

ügyfélszolgálatos 2012.07.14. 02:10:36

@ezanicknevem: Nem valószínű hogy a te nagyságodat a hülyeségen kívül bármikor is elismernék. Jó ez az ország csak tele van ilyen retardált köcsöggel, mint te és a társaid.

Csezmiczei Vitéz János 2012.07.14. 02:36:47

Kíváncsi voltam, hogy vajon a pártállás befolyásolja-e, hogy szerepeltetik a polgármestert. A hat említett településből 3-nak fideszes a polgármestere, 3 független. Mindkét megkérdezett polgármester fideszes. Érdekelne, hogy a többi résznél is így jobbra hord-e kicsit a kamera.
Füzér: Fidesz (szerepel)
Füzérkomlós: Fidesz (szerepel)
Háromhuta (amelynek Óhuta részén kocsiztak át): független
Regéc: független
Boldogkőváralja: független
Sátoraljaújhely (amelynek része a bemutatott Széphalom): Fidesz.

milyen szép a Vértes, ó 2012.07.14. 02:42:32

Nu, várható volt, hogy Bayert előbb-utóbb kifizetik a 'nemleszünkgyarmat' szervezgetéséért, bár egyszer-kétszer az is eszembe jutott, hogy beéri(k) azzal, hogy nem fogják kivizsgálni, hány tízmilliót lopott Esztergomban -- de érthető, hogy annál azért több gázsit kért.

milyen szép a Vértes, ó 2012.07.14. 03:49:01

@ezanicknevem:

Sok mindenben igazad van, főleg abban, ami a határon túli magyarok jogaival kapcsolatos problémákat illeti -- persze ahhoz, hogy ezekből levezesd az 'irredentizmusod' létjogosultságát, kellett pár logikai bakugrás, dehát ez sosem a logikáról szól ugye. :)

Azt rendkívül fárasztónak találom, hogy gondolkodás nélkül összemossák véleményed a topikban is megjelent hüllőagyú mélyállatokéval pusztán néhány felszínes hasonlóság alapján, de sebaj, nem először látok ilyet sem.

Mindegy, némi kukacoskodás:

az, ha az ember elfogadja a történelmi realitásokat, nem megalkuvás, se bocsánatkérés ésatöbbi (persze biztos van Angliában is néhány szász, aki még mindig durcás a normann betörés miatt), a törökök kiűzése reális lehetőség volt, és messze nem olyan értelemben voltak hódítók, mint amilyenről szó van épp (jó, e'kis csúsztatás sose ártott ;-) ).

Ha 'visszakapjuk' az 1913-ban magyarlakta területeket, akkor a térképészek sokat fognak hisztizni, meglehetősen macerás lesz ábrázolni azt az 'ementáli sajtot', ami Erdélyből visszakerül, '13-ban másfélszer annyi román lakott Erdélyben, mint magyar és székely. (Ha azt is belevesszük, hogy közben Székelyföld szinte teljes egészében székely volt, akkor arra jutunk, hogy a 'maradék területen' meg vagy háromszoros volt az arány.)

A másik apróság, mondjuk ez személyes problémácskám, hogy konkrétan mi is az az izé, hogy 'Erdély a _miénk_ volt'? Erdély Erdélyé volt, Trianon előtt pusztán ~50 évig volt Magyarországhoz csapva, amely időszak alatt a magyar országgyűlés és FőMagyarország Erdélyt gyarmatként, az erdélyi magyarokat szolgaként, a székelyeket jobbágyként, a többi nemzetiséget meg még nagyjából kutyaként kezelte (nem véletlenül születtek a 'román, magyar egykutya'-értelmű székely anekdoták a '20-as években), a híres székely autonómiát is ezernyolcszázhatvanvalahányban vették el, nem mondom meg, kik. (Ez a hozzáállás köszön vissza ma is sokszor.)

rágógumó 2012.07.14. 05:00:06

:D amikor az ostobaság, a tudatlanság és a büszkeség keveredik az csodálatos dolgokra képes... dehát Magyarországon erre van igény jelenleg.

a.mocsing 2012.07.14. 05:17:28

1 500 liter benzin Magyarországon

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.14. 06:00:00

@Ironfist: szerinted elolvasta? Gondolom, ő is azt csinálja, amit én: ha olyan reagál az irományomra, akire nem vagyok kíváncsi, akkor vagy egyáltalán nem olvasom el amit röfög vagy csak minden második mondatot, hogy megtaláljam, mivel lehet tovább bosszantani. :D

De mondom: az elmeállapotával kapcsolatos véleményeddel egyetértek. ;-)

Canis Lupus Libertas (törölt) 2012.07.14. 08:07:28

Nekem gyerekkoromban az eredeti sorozat láttán az jutott eszembe, hogy én is végigjárom az országos kék túrát. Az nem, hogy én is filmezni akarok.
Így én is leültem minap, hogy belenézzek az új sorozatba. Csalódtam. Egy jobb címválasztással sokan megmenekültünk volna egy ilyen élménytől... Ez egy igazi EchoTV kompatibilis alkotás, esetleg Szaniszló Ferenc jegyzeteivel meg lehetett volna még bolondítani. Rossz cím, rossz csatorna...

esef 2012.07.14. 08:17:24

@Farkass Bertalan:
a Bayer úr ilyen névvel, szlovák rendszámmal mélyérzésű nagy magyar lehet. vagy a szélsőjobbon most ez a menő? ;-)
szerintem meg simán egy suttyó, megélhetési életművész...

esef 2012.07.14. 08:19:16

a poszt eredeti témájához visszatérve:
1. Hol van Budai elvtárs? Kicsit nyomozhatna mire ment el a közpénz...
1. Hol van Szalai ízlésrendőr elvtársnő? Ilyen mocskot le lehet adni a nemzeti tv-ben?

OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty! 2012.07.14. 08:20:46

@Farkass Bertalan:
"Nem kötelező nézni, van elég kozmopolita kultúrszemét a libsi szennycsatornákon, és elég hollywoodi mocsok a plázamozikban."

Ez a bájer által, az állam pénzén "alkotott" fos pédául kultúrszemét. És nem a kötelező nézni vagy sem a lényeg, hanem hogy az adófizetők pénzén szarta ezt ki magából. Vagyis az én szja, tb, stb. befizetésemből is.
De te annyira rá vagy kattanva a metélt faszokra, (buzi vagy-e?) hogy ezt már észre se veszed. X-DD

szszg 2012.07.14. 08:25:29

@tesz-vesz: Úristen, miről beszélsz te? Most is ülnek politikai okoból emberek! A Cuslág-Hunvald félékkel mi van? Csak attól függ, hogy megbasszák-e őket, hogy milyen a színük. Mindent megtesz a jelenlegi politikai hatalom, hogy a Gyurcsányt börtönbe juttassa. Más dolog hogy balfaszok, és még ez sem megy nekik.
Nem mentegenetm az előző rendszert, hehogy azt hidd, de legalább hatékonyak voltak, akit akartak, bebörtönöztek, nem balfaszkodtak rajta.
És nem csak az én családomat nem bántották, ezer másikat nem piszkáltak. A legszarabb pedigrével lehetett egyetemi tanár az ember, akkor bérmált, amikor akart. Kulák, Hortysta felmenőkkel tanulhatott, dolgozhatott a közigazgatásban.
Ez a "88-ban sem lehetett magyar zászlót lengetni" meg teljesen értelmezhetetlen. Hát mi a töcsöt ragasztgattunk technikaórán 84-ben szerinted, hogy ünnepeken lengessük? NDK-s zászlót? Francokat, piros-fehér-zöldet, mindenféle műcímer nélkül, azt ugye 56-ban kivágták belőle. MInden ház, minden híd fel volt lobogózva, piros-fehér-zöldes H-betűk voltak az utókon.

Mikor születtél te? Éltél egyáltalán 89 előtt?

Ian Turel 2012.07.14. 08:25:39

Miért kell minden blogban zsidózni? Amikor a keresztények félig zsidók a vallásukat tekintve?

OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty! 2012.07.14. 08:36:58

@ByA:
Csak nem ismeri a magyar történelmet. Például azzal sincs tisztában, hogy az ajnározott nácijait az ÁVO örömmel alkalmazta az Andrássy úton és ők örömmel segédkeztek a blankolt Rosenfeld Mátyásnak (alias Rákosi Mátyás) és Eisenberger Benjáminnak (aka. Péter Gábor) .

A Tanú-ban ez is kifigurázásra került, de szegénykém még ezt sem képes észrevenni. X-DD

kutya vacsorája 2012.07.14. 08:55:02

jól értem, hogy a stáb 35 milla adóforintból autókázott párszáz kilométert? hahaha, drága vastagbőr, te tényleg mást vártál b.zsótitól?

2012.07.14. 09:02:15

@ezanicknevem:

Komolyan mondom, ezek nem emberek. Hogy valakik ennyire visítsanak egy gondolattól, ami szeretné visszaadni egy ország, egy nép teljességét, méltóságát, a HAZÁJÁT ... Az,. hogy fentebb ezt a Farkass Bertalan nicket gyalázták, az egy dolog, ő nem kissé provokálta is őket.

De te, amint rendes és normális, gondolkodó emberként elmondod nekik, azt, amit ezek után egy gyermek is képes lenne megérteni (nálad a pont, minden tiszteletem aért, amit írtál) ..., hogy téged is milyen veszettül képesek a pokolra gyűlölni, ez az, ami rettenet.

Mondom ezek kivetkőztek minden emberi hozzáállásból, mert a "bayer" szóra gyűltek ide, s az azáltal keltett őrjöngő köpködés a seggükbe tolta az agymaradékot. Ennyire gyűlölni ártalmatlan emberek normális hazaszeretetét, nyíltan felvállalva idegenségüket, és gátlástalan csúfolódásukat, nem tudom, milyen táján szabad még ennyire a Földnek.

draft22 2012.07.14. 09:07:30

@Farkass Bertalan: Te mit kompenzálsz? Szánalmas vagy és orvosi eset.

ArnWald 2012.07.14. 09:10:30

Hát, engem rohadtul nem érdekel a politika-része (amerre sok idióta habzószájú kommentelő már elment, lást fentebb), ez a poszt a sorozatról szól, ami - valljuk be - egy fos. Mondom ezt úgy, hogy egyrészt imádtam az eredetit, még ma is megnézem időnként; másrészt aktívan járom a kéktúrát, Írottkőtől indulva, jelenleg Bodajknál (a Vértes/Badacsony kapuja) járunk.
A cím maga szégyen, tényleg egy hátizsákot nem látunk; autóval(!) mennek végig falun; és 10 perceket vesznek el az értékes időből a 70%-ban érdektelen és értéktelen polgármesteri interjúkkal.

És éppen az, hogy nem érdekel a kéktúra "politikailag", csak egy újabb érv, hogy az első rész után kifejezetten sz@r "műsornak" tartsam ezt a tákolmányt, tekintve, hogy teleszórták politikával. Igazából semmi, de semmi hasonlóság nincs az eredeti sorozattal, szóval hatóságilag neveztetném át a címét, mert a műsor NEM "Másfélmillió... 32 évvel később", hanem valami egészen más.

Egyetlen pozitívumot találtam benne: a kizárólag vágóképnek használt tájképek valóban gyönyörűek hd-ben.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.14. 09:17:02

@OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty!:

Elég valószínű, hogy tényleg nem ismeri, de szerintem ez akkor sem változtatna semmit a világképén, ha ismerné. Azt hiszem kevésbé fontos neki a nácik imádata, mint zsidók leölése.

Ian Turel 2012.07.14. 09:23:37

@ArnWald: egyetértek teljes mértékben.
Mondjuk, lehetne a címe "Másfél millióval részenként, Magyarországon"

Kutchek (törölt) 2012.07.14. 09:26:47

Hiánypótló mű!
Túrázásaim során majd gondot fordítok arra, hogy csak olyan falun menjek keresztül, ahol kellőképpen elhivatott a polgármester. Illetve csak nemzeti vállalkozóknál eszek-iszok, szállok meg.

Kandeláber 2012.07.14. 09:45:06

@szszg: "Minden ház, minden híd fel volt lobogózva" vörös zászlókkal is, továbbá a közintézményekben kötelező volt kitenni a szifiliszes Lenin képeit, általánostól egyetemig kötelező volt oroszul tanulni, feljelentettek, mert hallgattad a Szabad Európát, Jan Palach '68-ban Prágában, Bauer Sándor '69-ben Budapesten felgyújtotta magát tiltakozásként a ruszki megszállás ellen, nyugati útlevélhez munkahelyi javaslat kellett, 1986. március 15-én a Lánchídon a rendőrök megverték a tüntető egyetemistákat, elvették a személyi igazolványaikat, amelyeket átadtak a rektornak, mindenhol nyüzsögtek a besúgók (jó, ez most is így van).
Na, egy szuszra ennyit az aranykorról, bolsi-ivadék.
De a Rockenbauer-féle film tényleg sokkal jobb volt.

Kandeláber 2012.07.14. 09:48:36

@szszg: És: még az SZDSZ is az ellen a kommancs rendszer ellen küzdött, akkor még tiszteltem is őket, amikor Demszkyt megverték a rendőrök, akkor Lendvai és Gyurcsány az MSZMP- és a KISZ irodában terpeszkedett a Lenin-kép alatt.
Kár, hogy nem esett a fejükre.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.14. 09:50:15

@milyen szép a Vértes, ó:

Nem értem azt a fajta hozzáállást Erdély tárgyában amilyen a tiéd. Persze nem először találkozok vele. Fé-l vagy oda nem tartozó igazásgoknak a lényeg fölé önkényesen emelésével mindenáron és nem kis görcsösséggel igyekszel – amennyiben az, hogy „magyar” egy közösséget jelent aminek bizonyára része vagy – saját közösséged ellen beszélni, annak múltját, és ezzel mai önbecsülését lekicsinyleni. Minek? Az, hogy Erdély az Erdélyieké volt csúsztatással terhelt játék a szavakkal, amiben egy trükkel összemosod az ott élőket egy néppé. Ez lehet kívánatos a mára nézve, de történeti értelemben ostobaság, mert az ott élő románok mióta ott éltek ugyan erdélyiek voltak, de aligha volt Erdély az övék akármilyen értelemben. Erdély magyar volt a honfoglalás óta folyamatosan, ilyen vagy amolyan módon 1919-ig. Esetleg 1850-60 kivételével. Mert a fejedelemség megalakulásáig, 1570-ig, szervesen volt Magyarorszég része, utána meg – de meghatározóan akkor is magyar jelleggel – több-kevesebb önállóságú ország volt, olyan ami közben erdélyi fölfogás szerint is a Magyar Szent Korona része volt. Ezen még a Habsburg ellenőrzés időszaka sem változtatott. Vígasztalod magad az olyan történelem újraíró/hamisító dumával amit beírtál? Könnyebb lelkileg túltenni magad azon a csapáson ami minket mint közösséget ért, ha azt tetteted, hogy tulajdonképpen nem is vesztettünk el semmi? Ha igen az azért bűn, mert önbecsapás. Ha nem, másért bűn., De bűn és nagy gonoszság, akráhogyan nézem. Tanácsolom, gondold át. Lassan, nem visszaválaszolva.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.14. 10:00:35

@ekszvájzed:

Nem küldte, úgy nézem, senki pokolra. Ebben is nagyon túlzol. Értelmetlen emmellett a flmet védened akkor is ha Fidesz és Bayer barát vagy általában. Gondolj bele légyszíves, kommunista típusú hozzáállás az – amit remélem elvben te is elutasítasz, hogy „a mi pártunk és embereinek tettei pedig feddhetetlenek”. Többek között azért is értelmetlen így hadakoznod a film mellett, mert legalábbis részben ízlésbeli róla a vita.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.14. 10:02:42

@szszg:

„Mindent megtesz a jelenlegi politikai hatalom, hogy a Gyurcsányt börtönbe juttassa.”

Kétlem. És bár. (Nem fogják. Barátjuk. Együtt csinálják már kezdettől.)

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.14. 10:11:29

@ezanicknevem:

Nagyon rokonszenvezek az alapállásoddal és megközelítés módoddal.

országjáró 2012.07.14. 10:28:41

Nemzet siralom
Írta: Handler Ármin, országjáró
Bóly, handler@boly.hu

Az elmúlt húsz évben - Rockenbauer Pál hazát bemutató sorozatától indíttatást merítve - egy hazai kiadó jóvoltából, hétszer bejártam Magyarország 3176 települését. Nyolc autóval kétmillió km.-t tettem meg, egy országjárás két és fél évig tartott, megfordultam az 1 lakos Nagygéc-től Bp.-ig, minden településen, sokszor még tanyákon is. Egy országjárás alakalmával 250 szálláshelyen élveztem a vidéki ember felejthetetlen vendégszeretetét. Ez a világon egyedülálló teljesítmény, folyamatosan kint élek vidéken az emberek közt, tapasztalatom a következő:
A rendszerváltás óta eltelt két évtized alatt, az ország és mi, benne lakó polgárok -- küzdve a szebb és jobb létért -- sok mindenen mentünk keresztül. Vannak, akiknek sikerült "feltörni", és fennmaradtak, és még többen vannak, akik alámerültek és elvesztek az élet könyörtelen viharában. Mára pedig, kialakult egyfajta politikai és gazdasági káosz, össznépi létbizonytalanság, aggódás és félelem a jövőtől. Napjaink emberét eszi a mindennapi stressz, a küzdelem a létért, a holnapért, a megélhetésért. A társadalom jelentős része fáradt, egészségileg megromlott, elszegényedett sorsú, csalódott, pesszimista, mosolymentes, közömbös és boldogtalan ember. Az egykoron vidám magyar ember mára megkeseredett, szomorú arcúvá vált. Azzá lett, mert ilyenné tették a hazai körülmények, a közéleti viszonyok. Magyarország esetében, még egyáltalán nem beszélhetünk egy jól működő, virágzó demokráciáról. Napjaink Magyarországában sajnos teljesen más értékrendek dominálnak, és ezek alapján ítélik meg az embert. Európában az egyetlen ország vagyunk, ahol a "semmit", a gagyiságot fizetik meg a legjobban. Egyszóval, itt nem a becsületes, dolgozó embernek áll ma a világ. Ezen a helyzeten feltétlenül és sürgősen változtatni kell, mert elvész saját mocskában a magyar nemzet. A lakosság csalódott a politikusainkban, úgy teljesítményileg, mint emberileg. A parlamenti "show-k" pedig egyszerűen hiteltelenné, érdemtelenné teszik, és lejáratják politikusainkat, sokan már amúgy is közutálatnak örvendenek a lakosság körében. A népszerűtlen törvények, rendeletek, pedig csak fokozzák mindezt. Cél legyen jövőben a gondokon javítani, a biztonságos élet és egy piacképesebb Magyarország megteremtése, az adóterhek csökkentése, feltétlenül elsőrendű feladat legyen, munkahelyek létrehozása, a foglalkoztatottság növelése. Ezáltal egyszerre több gond is megoldódik, aminek hiánya napjainkban családokat, embereket nap, mint nap, sújt és tönkretesz, padlóra küld. Nagyon fontos és sürgős feladat az egészségügyi és szociális háló rendbetétele – egyes kórházakban katasztrofális, balkáni állapotok vannak! - stabilizálása és fejlesztése, az ország jobb és eredményesebb menedzselése a világban, valamint az idegenforgalom növelése, hogy csak egy párat kiemeljek a problémás területekről. Országjáró ember lévén, én fanatikusan a vidék mellett emelek szót. Ne legyen Budapest centrikus gazdaságunk és politikánk! Mert úgy tűnik, mintha Budapestnek lenne egy Magyarországa, és nem fordítva. A vidéki ember is magyar ember! Magyarországon nagyon gyerekcipőben jár a vidékpolitika, a vidékfejlesztés, de van, ahol nyoma sincs. Lásd pl. Ormánság, észak- borsodi falvakat, a zalai Göcsej kistelepüléseit, az Őrség egyes falvait, de újabban egyre több – korábban jó prosperáló - térségben üti fel fejét a teljes elszegényedés. Egyes települések arculatát, a benne lakók szociális és mentális helyzetét tekintve, hazánkban időutazást lehet tenni, vissza lehet menni több évtizedet az időben! Elfeledett települések ezek, mert itt semmi sincs már: se óvoda, se iskola, se posta, se kultúrház, se bolt, se kocsma. Vagy ha mégis, az csak az utóbbi lehet még, bár nyitva tartani már annak sem éri meg. A lakosság ezekben a kisközségekben elöregedett és elszegényedett, szociálisan, mentálisan és egészségileg leromlott, az önfenntartásra sem jut, nemhogy az ember környezetének, lakhelyének rendbetételére. A nagymértékű munkanélküliség, az elszegényedés egyenes következménye a tömeges eladósodás, a banki és közműhátralékosok nagyszámú emelkedésének.
Ez kilátástalanságot, bizonytalanságot és kétségbeesést gerjeszt, ami nagyon meglátszik az embereken, az egész országon. Fiatalok tömegesen hagyják el az országot egy reményteljesebb, szebb jövő érdekében. A munkanélküliség óriási léptékkel halad előre, településeink nagy többségében az egyedüli foglalkoztató az önkormányzat, amely gazdaságilag amúgy is az összeomlás határán áll. A már tehetetlen idős lakosság ügyeinek intézését, gyógyszer ellátását, a szükséges dolgok beszerzését, a falugondnok fáradhatatlan és odaadó tevékenysége igyekszik megoldani. Kormányaink eddigi vidékpolitikáját látva félek, hogy ezeknek a településeknek valahol már megpecsételődött a sorsa. Már most kivehető, hogy 20-25 év múlva sok Gyűrűfű sorsú falunk lesz. Több törődést, figyelmet és segítséget kell biztosítani ezeknek a kis falvaknak, a benne élők érezzék és lássák, ők is Magyarország polgárai, akiket a bajban, gondban próbálunk felkarolni, segíteni, ne érezzék magukat a nemzet mostohagyerekeként. Vallom, hogy Magyarország mondanivalója, értéke és varázsa tulajdonképpen a vidékben, a falvakban rejlik, és minél kisebb az, annál nagyobb a varázsa, a mondanivalója, az üzenete számunkra. Hát ezért se felejtsük őket! Önkormányzati reformra szintén sürgősen szükség van, új finanszírozási alapokra kell helyezni őket – ne hitel legyen az egyedüli kiút - mert a jelenlegi struktúra, úgy ahogy van, rossz, az önkormányzatok gazdasági vegetálásához, csődjéhez vezet. Természeti csapások, károk esetén – anyagi kondíciók hiányában - szinte tehetetlenek, együtt sírhatnak az elszegényedett, sorsverte lakossággal. Tudom, hogy egyesek lelkébe gázolok – de sok honfitársam szerint is - nincs szükség ilyen nagy számú parlamenti képviselő gárdára. Ha pedig takarékosságról van szó, mint úgy manapság általában, azt, tessék kérem "fentről" kezdeni - és nem csak ékes szóval hirdetni - mert a lakosságot irritálja, amit felsőbb szinten megengednek maguknak egyesek, mindezt a takarékosság jegyében. Látható és érezhető, hogy kormányaink már rendszerváltástól hosszú ideje sikertelenek és rengeteget hibáznak. Mivel nem fognak tudni maradéktalanul eleget tenni a választási ígéreteknek, az emberek elvárásainak, valószínű nem fogja ismételt siker kísérni őket a következő választáson. A nadrágszíjon való " szorítsuk meg még egy kicsit" már húsz éve gyakoroljuk, jelentem: nincs mit meghúzni, a nadrágszíjat elárverezték.
Véleményem szerint, Magyarországon egy teljesen új generációváltásra lesz szükség - vagyis, közel 20 évnek kell eltelnie – ahhoz, hogy megtisztuljon a hazai politikai arculat, rend legyen a fejekben és lelkekben, ami teljesen más a mentalitást és gondolkodásmódot, értékrendet fog eredményezni, és akkor valóban rátérhetünk nemzetünk felemelkedéséhez vezető útra.
Ez az ország csodálatosan szép, és óriási értékek rejlenek benne, ezeket megbecsülve, most már csak jól kellene élni benne. Én hiszem és remélem, hogy egyszer eljön az idő, mely pozitív változásokat hoz, és akkor a magyar nép ismét egy büszke, optimista szemléletű, felemelkedésében és jövőjében hittel és reménnyel bizakodó, boldog nemzet lesz.

Ui. Igaz, hogy autóval tettem meg ezt a hét országjáró túrát, település Krónika beindítása, bevezetése volt a küldetésem, aztán a Hősök Könyve, az I. és II. vh.-s hősöket, áldozatokat megörökítő díszkiadvány elkészítése, és sorolhatnám....Itt nem lehetett szó gyalogos tempóról...Nagyra becsülöm egész éltemben Rockenbauer Pált és csapatát, akik egy valós és emberközeli, emberbaráti kameraállásból tárták elénk Magyarországot, úgy, ahogy az annak idején volt, ahogy azt a kort mi megéltük, átéltük. Azt vallom ennyi országjárás után: igaz valóságában csak akkor ismerheted meg a Hazát, ha azonosulni tudsz a benne élők életével, sorsával. Aki erre nem képes, az előtt nem nyílik meg az út a Haza szívéhez, az ország népéhez, és annak megismeréséhez

2012.07.14. 10:31:39

@ByA:

Tudod, valami azt súgja nekem, hogy a profi és tehetséges alkotók táborát valamiért nem villanyozta fel az ötlet, hogy bemutassák, mi változott azóta, merthogy az a mai állapotoknak, és a két széria közti köztes időnek egy jó metszetét adná. Ki tudja, ez miért is nem érdek. Mert ha mondjuk másvalaki csinálná, akit nem övez ekkora masszív tagadás, talán lehetne érték ez is.

Engem speciel érdekelne, mert az ötlet igenis JÓ.

A "tehetséges" oldalon készülő produkciók (készülnek hasonlók?) lóf.szt se törődnek azon szempontokkal, melyeket láttatni ez kísérel meg, egyszerűen idegen tőlük a koncepció, hogy bemutassák az ország romlását, és annak okait feszegessék.

Az alapkoncepció, hogy mennyire piszkos dolog az, ha valaki állami milliókat egy ideologizáló szarra pocsékol, még nem írja felül azt hogy tehetséges művészurak és -hölgyek 23 éve kapnak tízmilliókat arra, hogy olyasmiket készítsenek, amiket megnéz egy-egy zsűri, egy-egy fesztiválközönség, aztán vagy még 100-500 ember, vagy a kutya se. És az se biztos, hogy az agyonkultivált színvonaluk mellett azok a valóságot adják vissza, a VALÓSÁGOT, érted, a modern kor igazi, s mára már klasszikussá vált művészeinek nagy fétisét ...

Nem védem a filmet, de nem is a film érdekel, hanem hogy annak kapcsán jogos úgy éreznie magukat egyeseknek, hogy régi, vagy régről átörökölt düheiket az ország másik magát jobban otthon érző részével szemben újra dagaszthatják, és eregethetik is kifele. Ez az, egy eszköz, ami ezt kiváltja, és vannak, akik boldogan harapnak rá.

Nem volnék a "rajongója", csupán a támadói sokszor vak dühének kevéssé megértője. Bayertől már olvastam ezt-azt, mindenféle szösszenetet és azt kell mondjam, hogy sokszor hiánypótló a mainstreammel szemben, bárki, vagy bárki is volt ő, és bárhová állt. Az, hogy a neve és ténykedése ilyen indulatokat képes kiváltani az ilye érzelműekből, biztosan jelent is valamit. De e gondolatot egyelőre nem viszem tovább.

Ironfist 2012.07.14. 10:32:05

@Kandeláber:
""Minden ház, minden híd fel volt lobogózva" vörös zászlókkal is, továbbá a közintézményekben kötelező volt kitenni a szifiliszes Lenin képeit, általánostól egyetemig kötelező volt oroszul tanulni, feljelentettek, mert hallgattad a Szabad Európát, Jan Palach '68-ban Prágában, Bauer Sándor '69-ben Budapesten felgyújtotta magát tiltakozásként a ruszki megszállás ellen, nyugati útlevélhez munkahelyi javaslat kellett, 1986. március 15-én a Lánchídon a rendőrök megverték a tüntető egyetemistákat, elvették a személyi igazolványaikat, amelyeket átadtak a rektornak, mindenhol nyüzsögtek a besúgók (jó, ez most is így van)."

Ma pedig EUs zászlóval is, és továbbá közintézményekben kötelező kirakni a nemzeti együttműködési nyilatkozatot, általánostól egyetemig kötelező angolul, vagy németül, vagy más idegen nyelvül tanulni, kirúgnak ha kritizálni merészeled a munkáddal a fideszkormányt, nem tudom a nevét, de az a nyugdíjas szíven szúrta magát tiltakozásul, tervezgetik, hogy egyáltalán ki sem engedik a diplomásokat az országból, a tiltakozó LMP-seket a minap vitték el bilincsben.
Na ennyit a fülkeforradalmi aranykorról.

"akkor Lendvai és Gyurcsány az MSZMP- és a KISZ irodában terpeszkedett a Lenin-kép alatt."
Továbbá Orbán Viktor, és Deutsch Tamás is. Őket kifelejtetted.

szszg 2012.07.14. 10:40:12

@Kandeláber: most meg EU zászlókkal, na bumm. Mindig tartoztunk valahova, olyan még nem volt, hogy a magyar mellett ne lett volna más zászló. Most is az MSZMP van kormányon, nézd meg az arcokat, de jáj az átkosban de szar volt.
Ellenben az Másfélmillió lépés politikamentes volt, az országot bemutató remek film, most meg egy propagandaműsor. Azt hiszem, innen indult ez az egész téma. Nem volt akkor aranykor, de nem volt átpolitizálva a hétköznap.
Azt kéne megérteni, hogy régen is éltünk, úgy ahogy, a régi nem eredendően rossz, az új nem eredendően jó. Bayernak szar ömlik a szájából, mint tette azt az előző rendszerben is.

Bolsizhatsz aztán, jól, jelenleg valami naracs brigád harsogja kissebségből, hogy ők a többség (bolsevik). Haha. Inkább énekeld el kétszer, hogy "trolololo"!

schmiccki!! 2012.07.14. 10:47:48

mondjuk előre jelezte bayer zsolt, hogy nem veszi komolyan a munkát, 'hogy ma már semmire sincs elég idő.' a harmincvalahány millió éppen arról szól, hogy szánhasson rá időt, illetve sokkal inkább, hogy elvégezhesse a szükséges munkát, megtervezze, előkészítse a történetet. erre nem volt hajlama, késztetése semmi. a közpénzek kapcsolatrendszereken keresztüli elosztásának ez a hátulütője, nincs garantálható minőség.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.14. 10:50:08

@ekszvájzed:

Abban lehet valami, hogy vannak akik oldal alapon eleve ámadják Bayert. Úgy nézem keveredik ez azzal, hogy sokakat – engem is – ugyancsak féraszt a film, már megírtam milyennek érzett dumája. Nem fontos eldönteni azt, készíthetett volna más jobb hasonlót, vagy nem. Fogalmam sincs. De azt hiszem ez nem volt akkora szükséglet, hogy ne lehetett volna meg nélküle az ország. Azért mert egyszer valakinek volt egy jó ötlete és csinált belőle valami közkedveltet, nem muszáj még időről időre meg is ismételni, függetlenül attól, hogy hogyan. Ami meg Bayer, izé, munkásságát illeti általaban, hát azon is van mit kifogásolni,szerintem is, enyhén szólva. Én igazán nemzeti színekben mozgok, de abból nem következik sem egy nyálas kegyesen kimódolt túlhangsúlyozás, sem szüntelen zsidózás szükségessége. Van okom azt gondolni, hogy Bayer nem meggyőződésből csinálja amit csinál. De ez mind mellék dolog, mert a film a téma. Ha valakinek tetszik, tetsszen, nekem nem.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.14. 10:56:23

@országjáró:

Nagyon jó érzések, jó helyzeteírás. De mi vezetett ide? Márhogy szerinted. (Azt tudom, én mit gondolok.) Mit gondolsz erről?

Kandeláber 2012.07.14. 11:05:15

@szszg: Olvasd el a tegnapi kommentjeimet, valamennyiben leírtam, hogy ez a Bayer-féle copy nézhetetlen, ellenben a régi kitűnő. Sok részt felvettem videóra, mindig megnézem az ismétléseket, ebből öt percig bírtam, akkor miről beszélsz?
Senki sem mondta, hogy a régi eredendően rossz, a szép tájak akkor is itt voltak, ennyi.
Azért azt ismerd el, hogy a nemzetietlen cucilizmus idején a magyar rezsim volt a leg- internacionalistább a keleti blokkban, ezért cserébe viszont az életszínvonal jobb volt néhány másik keleti országénál. Bár amikor először voltan Jugóban a horvát tengerparton, kicsit leesett az állam, pedig én minden évben a Balatonon nyaraltam.
Antallék részben azért buktak el annak idején, mert az előző 45 évet nem csak politikailag akarták annulálni, hanem mindent megtagadtak, és ezzel nagyon sok embert megsértettek - ehhez jött még a dilettáns gazdaságpolitika a nemzeti vagyon kiárusításával - egy Csepi Lajos volt a főkufár AVÜ-vezérként.
Nem érdekel a narancskormány, a gatyaváltás utáni összes rezsim arrogáns volt, Antall, Horn, Orbán, Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai - egyik kutya, másik eb.
A mostani "nemzeti" kormány azért valaha libbancs volt , ezt ne felejtsük, de '94 után benyomultak az MDF bukásával keletkezett vákuumba, felőrölték az összes jobboldali vetélytársaikat, és oda jutottak, ahol most vannak.
Minden nemzet olyan kormányt kap, amelyet megérdemel.@Ironfist: Az EU-zászló azért egy hangyányit szimpatikusabb, mint a "nemzetközi munkásmozgalom vörös zászlaja". A nekem sem túl szimpi Deutsch vagy Orbán viszont nem terpeszkedett lenin.kép alatt irodákban, ellenben Kövér igen, az MSZMP-intézetben. Angollal és némettel némileg többre megy az ember, mint a kötelező orosszal, amelyet mindenki utált, és ezért nemigen tanult szívesen. A nem kiengedés gyerekes, az LMP-seknek pedig többek között az volt a céljuk, hogy bilincsben vigyék el őket, és szerepelhessenek a médiában. attól függetlenül jó kis performansz volt. Tudtommal nem verték szarrá őket a cellában, Vágó szerint pináról és piáról beszélgettek, és jókedvűen nótázgattak.
Ez a "fülkeforradalom" duma rossz helyre ment, nem vagyok vevő rá.
Tudod mit, a legellenszenvesebb kormányzati döntés, ami engem eddig érintett, az a dohányzás betiltása volt.
Ismétlem: minden eddigi kormányt megérdemeltünk, mert '90-ben nem tetszettünk forradalmat csinálni.

Kandeláber 2012.07.14. 11:18:24

Ja, meg volt Munkásőrség (a la SA) március 15-én és október 23-án állig fegyverben az összetartáson, továbbá Ifjú Gárda (a la Hitlerjugend) pöffeszkedő pofával rock koncerteken, mint "rendfenntartók".

2012.07.14. 11:20:14

@ByA:

Hmm, az egykori sikerek ismétlésével (vagy folytatásával) kapcsolatban igazad van, ezt meséld el pl. a "Kis Vuk" nevű egykori szörnyedvény alkotói gárdájának is ... :) Szerencsétlen Dargay, nyugodjék békében :(

Természetesen a zsidózásnak (szlovákozásnak, románozásnak, stb.) is vannak határai, MINT MINDENNEK, ami népek / országok vélt, vagy valós becsét tapossa. Én, aki sok blogot és még több hozzászólást olvasok, úgy látom minálunk egyelőre sokkal több a gyalázása annak, amiről csupán feltételezik is, hogy a fentebbieket követi el, és a "magyar" fogalom megállás nélküli becsmérlése nem tartozik a mainstreamben követendőnek felállított 'morális' mérce által nehezményezettek közé.

Hanem a kormány és rendszere tényleg mocskos visszásságainak mindenhonnan ömlő ekézésébe szépen belé szövendő, bár ezt a módszert az ekézők hiányos tehetsége, ám annál erősebb ifjonti dühöngése folytán nem tudják úgy megvalósítani, még ha akarják se, hogy ne tűnjön fel ...

Amúgy nálad is van pont, de tényleg. Egy újabb józan és normális hang, aminek örülni tudok.

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.14. 11:33:46

@Kandeláber: munkásőrség... napersze. Játékkör fegyverbuziknak és alkoholistáknak. Ismertem egyet, ott lakott a szomszédunkban. Kicsit buta volt, nagyon alkoholista, oszt jónapot... Politikát meg magasról leszarta.

Ironfist 2012.07.14. 11:36:30

@Kandeláber:
". A nekem sem túl szimpi Deutsch vagy Orbán viszont nem terpeszkedett lenin.kép alatt irodákban, ellenben Kövér igen, az MSZMP-intézetben."
Sokszor belinkeltem már, most még egyszer. De terpeszkedtek Lenin kép alatt ők is :)
Kövér László - MSZMP tag, a Központi Bizottsághoz tartozó társadalompolitikai intézet munkatársa, és a Magyarországi Ifjúsági Szervezetek Országos Tanácsa (MISZOT) alelnöke
Járai Zsigmond - MSZMP-tag
Matolcsy György - MSZMP-tag
Martonyi János - MSZMP-tag
Pintér Sándor - MSZMP-titkár
Schmitt Pál - az Országos Testnevelési és Sporthivatalnak (OTSH) alelnökeként miniszterhelyettes a Lázár-, majd a Grósz kormányban
Hoffmann Rózsa - MSZMP-tag
Mikola István - MSZMP-tag, a Hazafias Népfront alelnöke
Stumpf István - MSZMP tag, a Hazafias Népfront alelnöke
Fónagy János - MSZMP-tag
Vonza András - MSZMP-tag
Ligetvári Ferenc - MSZMP-tag
Chikán Attila - MSZMP-tag
Boros Imre - MSZMP-titkár
Turi-Kovács Béla - MSZMP-tag
Harrach Péter - MSZMP-tag
Kerényi Imre - MSZMP alapszervezeti titkár
Pozsgay Imre - MSZMP PB-tag
Szűrös Mátyás - MSZMP KB-titkár
Boross Péter - MSZMP-tag
Balogh Gyula - MSZMP-tag
Csintalan Sándor - MSZMP-tag
Orbán Viktor - gimnáziumi, majd egyetemi KISZ-titkár
Varga Mihály - KISZ-titkár
Rogán Antal - KISZ-titkár
Deutsch Tamás - KISZ-titkár

"Ez a "fülkeforradalom" duma rossz helyre ment, nem vagyok vevő rá."

Csak replikáztam a mai helyzetet arra, amit mondtál.

"Tudod mit, a legellenszenvesebb kormányzati döntés, ami engem eddig érintett, az a dohányzás betiltása volt."

Az egyetlen döntésük szerintem, ami ért is valamit. Én kifejezetten örülök neki.

"A mostani "nemzeti" kormány azért valaha libbancs volt , ezt ne felejtsük, de '94 után benyomultak az MDF bukásával keletkezett vákuumba, felőrölték az összes jobboldali vetélytársaikat, és oda jutottak, ahol most vannak."

Ez azért van, mert valójában csak populisták, és mindig arra húznak, amerre az igény van.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.14. 11:41:26

@ekszvájzed:

Kösz amit a hangról. Ami azt illeti, van, hogy elborul az agyam. Nem is a vélamények zavarnak olyankor, hanem a görcsösen, mindegy milyen látszatra győzni akarás, amikor a tények egyértelműen mindegyek

Nekem úgy tűnik, hogy annak a magyar gyalázásnak aminek a létére joggal utalsz, nem az a forrása, ami első látásra tűnhet és amit szoktak is mondani rá. Nem létezik valójában az a magyar ellenesség magyarok között, akármilyen származsúak aminek pedig hangot adnak.

Azt gondolom, ez a szerintem is gusztustalan jelenség a kiosztott szereppel bután azonosulásból ered. Túl hosszú lenne ezeket egy blog beírásba tömöríteni, de talán annyi elég, hogy nem kétlem, nagy érdekek fűződnek ahhoz, hogy a nép ilyen szerepekkel azonosuljon és egymást marja amíg az összpárti fölül lévők húzzák és vonják, osztozkodnak.

országjáró 2012.07.14. 11:48:27

T. ByA.

Talán egymondatban: az ember lett a társadalom leggyengébb láncszeme, így aztán gyakorlatilag nem is fontos egyik kormánynak sem.
Persze elvben igen, hiszen halljuk -látjuk a szép hangzatos szólamokat minden áldott nap. Más. Országjárást, az emberekhez közel kerülést nem lehet politikai alapon, háttérrel, múlttal és jelennel véghezvinni, ilyenekre nem kíváncsi a vidék embere. Messziről utálják őket! Jómagam, jelenleg munka nélkül állok itt már közel egy éve - nyugdíjba sem tudok menni, de nem is akarok, úgy érzem van még bennem spiritusz...Fejvadász szakember azt mondotta: annyira specifikus az ország, személy és társadalomismeretem, hogy ilyenre nincs itthon szüksége a hazai piacnak. Persze az osztrák és német piacnak jó voltam, csak sajnos haláleset végett megszűnt a külföldi kézben lévő kiadóm. Most egy olyan ötletem támadt, hogy jó lenne elkészíteni az "Ország Könyve"-t, melyben minden hazai település benne lenne egy általam kigondolt egyedi és speciális formában. A Haza nagykönyve aztán helyet kapna az Országházban, az Közt. Elnöki Hivatalban és még pár helyen óriás kódex formában, a többit kereskedelmi célból kisebb méretben lehetne kiadni. Ebben a témában megkerestem a kormányt, és Orbán Viktort is, de eddig semmi érdemleges visszajelzés nem érkezett. Pedig mennék nyolcadszor is, óriási ismeret, tapasztalat és országos kapcsolatrendszer segítené az újabb munkámat. Várok, remélek és közben keresem az új munkaadómat....Bővebbet rólam a Handler Ármin név alatt a Googleban, Facebookon... Hát ez van kérem.

milyen szép a Vértes, ó 2012.07.14. 11:49:20

@ByA:

Igazából csak az nem derült ki, mi a "történelemhamisítás", illetve melyek az oda nem tartozó (fél)igazságok, de tekintve, hogy nem nagyon sikerült felfognod, mit írtam, meg azt, milyen "ügyesen" magyarázol bele olyasmit, amiről véletlenül se volt szó, azt hiszem, ez nem is túl nagy csoda.

Persze az előrángatott közhely kinyilatkoztatások elemezgetése is "megérne egy misét", de nincs sok értelme valószínűleg.

Kandeláber 2012.07.14. 11:52:16

@Ironfist: Semmi gond, ezt én is tudtam. Egészítsük ki azzal, hogy Antall múzeumigazgató volt, nyilván nem a megbízhatatlansága miatt, Horn Gyula (a pufajkásságot most hagyjuk) MSZMP-KB tag, Medgyessy Péter ügynök, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon ugyancsak KISZ-titkárok.
Amellett valamennyi eddigi győztes párt populista volt.
Az SZDSZ talán nem, ők viszont soha nem győztek választáson. Nem populista programmal induló (magyarán nem ígérgető) párt ugyanis nem győzhet.@A fidesz a betegek kiirtására készül: @ByA: Tehát párttag fegyverbuzi alkoholisták.
Előfordult olyan eset a '80-as években, hogy a munkásőr géppisztollyal agyonlőtte azt a bírót, aki számára kedvezőtlenül döntött egy családjogi ügyben.

2012.07.14. 12:02:25

@ByA:

Huhh, ezekre a záró gondolatokra kunklúzióként én is jó pár blogon felhívtam már a figyelmet - többnyire válaszoló komment nélkül (mert talán ez csak nem egy ultima ratio?) Hiszen annyia nyilvánvalóan folyik az uszítás, hogy csak a vak nem látja, de szerintem már az is ...

Az is baj, hogy amíg még lelkes és főleg BÁTOR dokumentum-közzétevő kalózok sem mutatják meg, valójában mi folyik, az agyalóknak csak a konteók maradnak, újabb hasznot jelentve a szélsőségeseknek és ellenfeleiknek. Az ország és népe lerablása, gátlástalan kifosztása, miközben az értelmesebek is csak egymás piszkálását és piszkolását tanulják meg, a legelemibb evidenciákat is félretéve ...

Lásd ezen vita nyitó szakaszának hozadékát, amire már megkésve reagáltam. És marad az álmodozás a közös érdekről, meg a minden polgárt megillető értelmes és tartalmas életről, ami már nem érdekel senkit, mert egy virtuális háborúban próbálunk ellenségeket találni, hogy felelősségre vonjuk, vagy jól legorombítsuk őket. Óvoda ez, meg annak homokozója, ahogy néhány helyütt szintén megjegyeztem már.

És igen, van, hogy sikerül becsábítani a dühöngésbe engem is, mert a kialakított helyzeten sem az utcai performansz, sem a négyévenkénti szavazósdi, sem a blogokon való anyázás nem segít, ezen az anyaföldön, és ezt MINDEN résztvevő, még ha nem is hiszi, de nagyon jól tudja.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.14. 12:04:09

@milyen szép a Vértes, ó:

Érdekes, épp most tártam föl azt a gyöngeségemet följebb, hogy „Ami azt illeti, van, hogy elborul az agyam. Nem is a vélamények zavarnak olyankor, hanem a görcsösen, mindegy milyen látszatra győzni akarás, amikor a tények egyértelműen mindegyek.”
Ahogyan válaszoltál, nagyon ideilik, de megpróbálom, hogy mégsem boruljon el, jó?

Bizonyára kivetted, hogy egészen pontosan fölfogtam miről beszéltél. Bizonyéra éppen az zavar, hogy érdemben válaszoltam neked rá és ezzel nem tudsz mit kezdeni. Ennek tagadásával vagdalkozni épp oly fölöslges, mint tisztességtelen, De hagyjuk egymás minősítését, gondolom semmit sem lehet megoldani általa. Ha öröm is neked –ahogyan tűnik – a gyűlölködés, engem légyszíves akkor is hagyj ki belőle.

Szóval megkockáztatva azt, hogy esetéeg őszintén nem értetted amivel válaszoltam, tessék:

Azt az állításodat alapítottad féligazságokra vagy/és hamisításokra, hogy Erdély a kiegyezés utáni kor kivételével nem volt a magyaroké. Az eszközöd az volt, hogy valamiféle meg nem fogható „erdélyiek” ál-kategóriával operáltál. Elmondtam már ezzel mi a baj, jó lenne, ha nem ragaszkodnál ahhoz, hogy körben forgjunk, csak azért, hogy amikor neked valamit el kell ismerned, konok tagadással elkerüld. Nem érdekelnek a Farkass Bertalan félék. Szóval döntsd el, beszélgetni akarsz, vagy egyebet.

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.14. 12:13:08

@Kandeláber: most meg előfordult, hogy a jobbikos csőcselék rendőröket sebesített meg súlyosan. Előfordult, hogy rendőr a szolgálati fegyverével gyilkolta meg a haragosátt stb.
Ezzel most mit bizonyítottál?
Hogy párttag volt, az szerinted mit jelent? Nézd meg az idősebb jobbikosok v. akár a teljes fidesz vezérkar előéletét! Majd' mind mszmp tag, mi több, vezető volt!

Kandeláber 2012.07.14. 12:18:54

@A fidesz a betegek kiirtására készül: Nézzük meg a teljes: Fidesz,KDNP, MSZP, DK vezérkar előéletét, azért így teljes a lista.
Pár napja Siófokon két rendőrt vert szarrá egy banda, persze most kuss van a dologról.

vontod75 2012.07.14. 12:28:51

@Kandeláber: Én anno komolyan büszke voltam, hogy vér (forradalom) nélkül sikerült az átmenet. Akkoriban azt hittem, hogy vagyunk annyira kultúremberek, hogy ezt meg tudjuk oldani. Mára kiderült, hogy gyakorlatilag a lehető legrosszabb forgatókönyv volt ez...

szszg 2012.07.14. 12:29:06

@Kandeláber: Köszönöm a válaszod. Egyetértek, egyik kormányunk sem volt a szeren, és igazából az ország mindig megérdemli a kormányait. Ez van.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.14. 12:32:13

@országjáró:

Értem, köszönöm. De vajon mitől lett az ember annyira mellékes? Én úgy gondolom azért, mert akármiyen pártjaink legfölsőbb vezetői úgy döntöttek 1989-ben már, hogy átlépik. Amit jól elmond, az a következmény.

Pepibubó 2012.07.14. 12:33:48

@Kandeláber: "Pár napja Siófokon két rendőrt vert szarrá egy banda..."
Lehetne erről egy kicsit több részletet megtudni? Vagy csak "bemondásra" gyűlöljük az állampolgárt, mert most ez a "logikus" reakció Bándy Kata meggyilkolására?

milyen szép a Vértes, ó 2012.07.14. 12:36:41

Lássuk csak, közhelyes töltelékszöveg, töltelék, egy kis személyeskedés, na, lesz érdemi rész?, jó, egy kis öntömjénezés, egy kis töltelék, még egy kicsi, na, megvan.

Nem állítottam olyasmit, hogy Erdély nem volt a magyaroké, az ellenkezőjét pláne nem, azt sem, hogy Erdély bárki másé lett volna, pusztán annak értelmét szerettem volna feszegetni, mit is jelent az (és mennyi 'értelme' van annak) hogy Erdély a MIÉNK (és yeah!), vagy valakié. Mondjuk igaz, onnan, hogy az első ősünk betette a lábát a környékre, minden a Miénk itt örökre, és ezen sem politika, sem háború, sem demográfia, semmi nem változtathat (a 'logika' természetesen kizárólag ránk alkalmazható).

És mellékesen igen, bevallom, kicsit felfordul a gyomrom attól, hogy sokak szemében Erdély nem más, mint a vurstli, amelyben felvehetik a pirosfehérzöld-pólót és nézhetik párás szemmel, ahogy a székelykapukból ácsolt színpadon páran népviseletben ugrálnak. Igen, el lehet játszani, hogy mekkora szép szeretetegységet bontott meg a sátáni Trianon, amikor a színmagyar Mi Erdélyünket, ahol korábban kéz-a-kézben táncolt magyar magyarral a réteken, csak úgy odaadták az oláhoknak, ettől még hamis az egész pátosz. És még mindig nem beszéltem arról, hogy a trianoni izé jogos lett volna, szóval ezt a szálat ne erőltesd, ha rögzült, ha nem -- a kérdéshez kapcsolódó hamis romanticizálásról volt szó, amelyben a Mi Erdélyünk szóvirág a lényeg, illetve játékos társai, azok a kis izék meg, akik Erdélyben laknak, bosszantó kis tényezők legfeljebb. Jaj, elnézést, már megint az erdélyieket emlegettem, bocsánat, bocsánat.

(Egy pillanatra eltűnődtem, megemlítem, mi az, amit nem írtam még, de fölösleges valahol.)

Kandeláber 2012.07.14. 12:41:23

@Pepibubó: Írd be a googleba, legalább öt címet dob ki. @szszg: Sajnos, igen.@vontod75: Nem azt mondom, hogy iszonyú nagy balhé kellett volna, csak éppen akkora, hogy elgondolkodtassa a volt és a leendő rezsimeket. Ha emlékszer, szerte a keleti blokk országaiban nagy tüntetések voltak, Prágában, Pozsonyban százezrek mentek utcára.
Budapesten pedig az MSZMP/MSZP az ujja köré csavarta az ellenzéki pártokat, amelyek már amúgy is tele voltak tömve besúgókkal.
De Csehországban lett lusztrációs törvény, Lengyelországban lett elszámoltatás.
Itt pedig az lett, amiben élünk.
Nem lehetünk büszkék magunkra.

milyen szép a Vértes, ó 2012.07.14. 12:41:43

@ByA:

De valahol az a felvetésed jogos, hogy nem kellene foglamazásbeli félreértéseken vitatkozni (vagy ha nem említettél ilyesmit, vedd úgy, hogy belemagyaráztam).

Szóval értekezzünk békésen és amennyire távolságtartóan csak lehet, erről: mit jelent az, hogy 'Erdély a magyaroké'? Ha segít, akkor bármely más terület és bármely más nép behelyettesíthető.

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.14. 12:50:29

@Kandeláber: Mszp/DK hóttfelesleges, ott egyértelmű. A siófoki eset kapcsán meg mit értesz azon, hogy "kuss van"? Hírekben megjelent, ennél többet ritkán foglalkoznak egy-egy bűnüggyel - bár néha én is kíváncsi lennék a folytatásra.

Pl. tegnap vagy tegnapelőtt láttam a tévében, hogy valakit megkéseltek, az illető bevonszolta magát a rendőrségre, megmondta, hogy ki volt a támadója. Az illetőt fél napon belül elkapták, majd bírói(?) utasításra elengedték, szabadlábon védekezhet.
Ha nem önvédelem volt (amiről viszon a tévések egy szót sem ejtettek), akkor igencsak érdekes a dolog... Mondjuk itt is érdekes lenne a folytatás, de azt már nem fogjuk megtudni.

Kandeláber 2012.07.14. 12:56:54

@A fidesz a betegek kiirtására készül: "Bírói utasításra elengedték" - ezt el tudom képzelni, A Cozma-ügy másodfokú ítélete megmutatta, hogy ebben az országban a bírák gyakorlatilag mindent megtehetnek, következmények nélkül.
Hogy "kuss van", arra értettem, hogy ez azért nem mindennapi, hogy földre viszik a rendőröket, kommandósoknak kell őket kiszabadítani, és semmit sem tudni arról, kik lehettek az elkövetők, vagy ilyesmi.

2012.07.14. 13:06:45

@ByA:

Szerinted ez az anyázás nekem öröm? Nekem, aki az anyázókat majdnem mindig értelmes látással, vagy ironikus tükörfelmutatással próbálom oltani? Sanálom kissé, hogy nem érted ... Az "óvodai homokozó" kitétel nem is tűnt fel? ... Ejnye már.

Ha közben már detektáltad, akkor meg bocsi.

Semmi egyéb nem érdekel, csak hogy térjen vissza az intelligencia a régi, őt megillető helyére, és a magukat intelligensnek deklarálók ne másszanak bele négykézláb a kakiba. Te értelmes vagy, s mégis, ugyanabban a megvallásban, hogy én is dühöngök néha, mert emberből vagyok, (mert ez egy dedó, ami itt van), azt láttad, hogy én is élvezem?

Szerintem inkább a magam elé kiszabott küldetésben lelem az örömöt, hogy rámutathatok arra, amit leírok, hátha megjön tőle az ész. Te meg jajneharaguggyámá' :) De most dolgom van, léptem, csőváz.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.14. 13:08:35

@milyen szép a Vértes, ó:

Mondod „Nem állítottam olyasmit, hogy Erdély nem volt a magyaroké, az ellenkezőjét pláne nem, azt sem, hogy Erdély bárki másé lett volna”

Én nagyon örülök, hogy most nem gondolod úgy, hogy Erdély nem volt a magyaroké. Ha nem látom nálad ami ennek az ellenkezőjének legalábbis látszott így:

„... ez személyes problémácskám, hogy konkrétan mi is az az izé, hogy 'Erdély a _miénk_ volt'? Erdély Erdélyé volt, Trianon előtt pusztán ~50 évig volt Magyarországhoz csapva”,

akkor nem reagálok és nem is lett volna köztünk semmiféle vita.
Minthogy ezt úgy látszik mégsem gondolod, nincs is.

Merthogy abból, hogy a miénk volt (ebben úgy ltom megegyeztünk), nem következik az, hogy most a miénk és, hogy ez a miénkség valami örök. Talán szeretném ha az lenne, de be kell látnom, mint mindenki másnak, hogy a tények mást mutatnak.

Ettől még megmarad a kérdés, hogy elvileg helyes lenne ha az elcsatolt magyar lakta területekre nézve így vagy amúgy de érvényesülne az önrendelkezés. Most pusztán elvben, ez lehetne visszacsatolás. Lehetne autonómia. A probléma él, megoldása nem az (nem akarom azt mondani ezzel, hogy te ilyesmit javasolnál), hogy jól van, menjen el onnan minden magyar, hozzánk, vagy Nyugatra, vagy olvadjanak be, akkor nem lesz elnyomás, hátrányos megkülönböztetés, efféle. Nem, ha keres az ember megoldást, azt tisztességgel csak az ő javukra lehet keresni, nem ellenükre, kárukra. Ehhöz nem kell különösebben nemzeti érzelműnek lenni, elég becsületesnek és nem magyarellenesnek lenni. Ugyanez volna az álláspontom mondjuk thai-kambodzsai fölállásban.

Az, hogy mindezt, hogy helyes, vagy nem megközelíteni, más kérdés. Jobban értek egyet veled az általad erre vonatkozóan irtakban, mint gondolnád. És rengeteg erdélyi magyar szintén egyetért. A kiabálós, jelszavas nemzeti érzés esetleg (ezt is kétlem) önmegnyugtató, sehova sem vezet, sőt ellenkező eredményt ér el. Van más is, mint egyik oldalról a jogföladés, másikról, üres ordibálás. Az előttünk mint közösség előtt álló nem kevés föladat egyike józanul megtalálni mi az a más és hogyan érvényesíthető.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.14. 13:12:32

@ekszvájzed:

Tejóisten! Itt valamit rettentően félrérthettél. Annyira, hogy nem is látom mit, és mire reagálsz így. Kolosszális tévedés. Épp, hogy egyetérünk, mondtam is, nem?

Ironfist 2012.07.14. 13:14:24

@Kandeláber:
"De Csehországban lett lusztrációs törvény, Lengyelországban lett elszámoltatás.
Itt pedig az lett, amiben élünk."

A fidesznek nemrég volt lehetősége feltárni minden ügynököt, de leszavazták. A második szimpatikus húzásuk lett volna, de elkúrták. Még a legvéresszájúbb "komcsigyűlölő" Wittner Mária is tartózkodó gombot nyomott igen helyett.

A siófokon rendőrökre támadtak dolgot meg én az indexen olvastam.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.14. 13:18:03

@Ironfist:

Nem túl enyhe erre az, hogy „elkúrták”? Biztosan nem véletlenül, ügyetlenségből. Valami okból tették ezt.

Kandeláber 2012.07.14. 13:21:21

@Ironfist: 2012-t írunk. Eddig 22 év alatt valamennyi kormánynak lett volna lehetősége lusztrációs- és ügynöktörvényt alkotni.
A Zétényi_Takács féle igazságtételi törvényt az első ciklusban a Sólyom vezette Alkotmánybíróság annulálta.
A mostani képviselők egy része nyilván érintett lehet, azért ódzkodnak. De valószínűleg az elődeik is.
A siófoki történetet nem csak az index közölte - pár sorban, hanem egy csomó más portál is.
Csak éppen a lényegről semmit nem írtak: kik lehettek, hányan nyomták le a rendőröket stb...

milyen szép a Vértes, ó 2012.07.14. 13:24:57

@ByA:

Arról se írtam, hogy 'a magyaroké volt' (ami amúgy 'evidens', legalábbis politikai értelemben, bár fene se tudja, szerintem Erdély elsősorban egy 500 éve ott élő magyaré, székelyé, románé, zsidóé, és csak másodsorban egy pécsié -- nem, nem 'A románoké' stb.), arra próbáltam célozni, hogy másról próbáltam beszélni. :)

Arról, hogy picit hamis az a kép, mely szerint Erdély mindig is ugyanolyan része lett volna Magyarországnak, mint mondjuk Budapest, a Központ mindig is perifériaként, másodrendűként kezelte, az idealizálás csak manapság jött divatba, és sokat őriz magában a 'régi idők' lenézéséből. De ebből nem akartam semmit kihozni a 'mi volt jogos, mi nem' vonalon.

A többiben egyetértünk szerintem, lehet, hogy valamennyire a fentiekben is.

Igen, a félreértés túlreagálására való rádöbbenés utáni udvariassági köröket is szeretem. :)

milyen szép a Vértes, ó 2012.07.14. 13:29:14

@milyen szép a Vértes, ó:

500 éve ott élő -- családice mármint, nem a vámpirizmus multikulturális mivoltára céloztam

Pepibubó 2012.07.14. 13:43:50

@vontod75: @Kandeláber:
Semmiféle összefüggő tudósítás, leírás nincs a siófoki esetről. Egyik helyen " kigyúrt, erős, kopasz figura" az elkövető, a másik szerint egyetemista van előzetesben.
Nem tudom, ki hogy van vele, de a " kigyúrt, erős, kopasz figura" nem egy tipikus egyetemista alkat.
Ha meg a részletekről lenne szó, akkor ugye "nem kívánnak" nyilatkozni az illetékesek.
Az egész ügy nem is most, hanem "pár napja" történt. Érdekes "véletlen", hogy a pécsi gyilkosság után lett belőle ekkora ügy.

Sokfelé - többnyire eddig is biztonságos, frekventált helyeken - hatalmas erődemonstráció van az elmúlt két napban. Totális "kivezetéses" ellenőrzés lesz az M7-en - amilyet Nyugaton még sohasem tapasztaltam -, járókelőket motoznak lépten-nyomon.
Biztonságos közterekről, éjszakai hazajutásról volt szó - ezt vártuk, várjuk, nem pótcselekvéseket!

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.14. 13:50:27

@milyen szép a Vértes, ó:

Akor így lassanként ebből is kialakult valami nem is olyan messze álló. Hadd mondjam azért még azt, hogy jobb vigyázni – Erdélytől teljesen függetlenül is – az etnikai alapon kiutalt birtoklással, azzal, hogy ha ott lakik, az övé. Ez így nagyon félrevisz, egy fajta önkényes jogfölfogás. Olyasmi, hogy ha én úgy tartom helyesnek, akkor az az övé. Lényegileg ez csak érzelmi-indulati megközelítés, értelmezhetetlen, csak zavart kelt, és ettől káros. Ha egy területet egy ország birtokol, akkor azé. Ennek lehetnek mindenféle formái, de jobb szerintem ha nem megyünk bele milyenek. Az biztos, hogy attól, hogy valakik valahol laknak, nem birtokosok. Válhatnak azzá, lehet kívánatos, hogy azzá váljanak de ha a múltról beszélünk, mégiscsak tény hogy nem voltak azok, akár kellett volna valamitől lenniük, akár nem. Egyszerűen nem hasznos az etnikai alapon birtoklás fogalmának a múltba vetítése, a fönnáló helyzetek aszerinti besorolása, és ha nagyon meggondoljuk van benne egy jó adag tautologikusság is.

Szerintem elhúzok, mert elmegy az egész nap ilyesmivel.

Kandeláber 2012.07.14. 13:55:07

@Pepibubó: Igen, erre céloztam, hogy csak ködösítés megy, nem korrekt tájékoztatás. A kigyúrt kopasz megjelenés valóban nem jellemző mondjuk egy bölcsészhallgatóra.
Ez a motozás és egyéb csak kifelé megy, tudják, hogy nincs értelme, de a külvilág felé mutatják, hogy jelen vannak.
Egy eset jut eszembe: tizenegynehány éve a Moszkva téren fejbe lőttek egy hajléktalant.
Az ügyeletes zseni detektív Doszpot este nyalatkozza a híradóban: egyszerű eset, egy másik hajléktalan lehetett, aki ugyanott koldul, és összevesztek a helyen, két nap alatt elfogják a delikvenst.
Egy hónap múlva kiderült, hogy egy narkós nehézfiú volt a tettes, csak szórakozásból lőtte le a szerencsétlen áldozatot.
Hát nálunk nem sok Poirot terem a bokrokban.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2012.07.14. 14:50:43

@Farkass Bertalan:

Akinek ilyen ügyfelei vannak, az ne pazarolja ránk, egyszerű gondolkodókra az idejét!

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.14. 16:06:22

@laspalmas: ez a gyerek 13 éves, 150 centi magas, 90 kiló fölött van (egy elhízott törpedisznó) Az osztálytársai folyton csúfolják, a kutya sem áll szóba vele, apja elhagyta, anyja alkoholba menekült, neki meg az egyetlen öröme, hogy azt képzeli, a nácik befogadták maguk közé. :D

2012.07.14. 18:57:43

@ByA:

A Vértesóhoz írottjaidról véltem azt, véletlenül, hogy az is hozzám szól ... :) Pillanatnyi elmegyengeségem, ne is törődj vele, akkor már 30+ fok volt ... Proszit, csin-csin, nazdarovje, cheers, löhájim, etc.

2012.07.14. 19:05:37

@ByA:

És szerintem a "kibulizottország" szövegét az iskolákban kellene tanítani, töri/ofő órákon, még mielőtt bármit is a gyerekek fejébe tolnak a "demokratikus jogállam" című hazudozásból ...

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.14. 19:13:11

@ekszvájzed:

Sejtettem, hogy valami ilyesmi. Megesik. Így hát teljes a nemzeti egység, hát még a követeződ tükrében!

fanatico 2012.07.16. 06:11:47

Aki szeretne egy jó filmet látni az országos kék túráról, az nézze meg a Szent István vándorlást! Aki forgatta az anno benne volt Rockenbauer régi stábjában, a film szellemisége megegyezik az eredetijével, sőt vannak benne összehasonlító bevágások a 79-es filmből. A sorozat 2000 körül készült.
videotar.mtv.hu/Videok/2011/06/27/16/Szent_Istvan_Vandorlas__2_resz_Fuzerkomlostol_Vagashutaig.aspx

garrett27 2012.07.16. 10:10:25

Végignéztem az első hetet a sorozatból. Ha most nem vetem össze a Rockenbauer féle klasszikussal, akkor azt mondom, hogy ez egy vállalhatatlan sz..r! Ha összevetem, akkor meg nem vagyok normális. Így nem is teszem. Leszögezem az elején, ez nem egy túra film, ennek semmi köze hozzá. Látványos snittek a mai magyar hon vidékeiről. Ez még csak el is menne, de szerintem Bruce Willis kedvéért nem zártak le annyi környéket mint az alkotók. Legalábbis erre jutottam, mert ennyi kietlen települést régen láttam. Sehol egy ember, de még csak egy ló, vagy tehén sem. Nem értem. Az imbolygó kamera annyira nem zavart, mesterkélt az egész, ez már csak a kisebbik baj. A nagyobb, vagyis a legnagyobb, amely haza fogja vágni az egész sorozatot, az a narrátor. Vagyis inkább a szöveg. Szegény Oberfrank Pál nem tehet róla, hogy ezt kellett felolvasnia, csak éppen nem neki kellett volna felolvasnia. A szöveg maga pedig egy tragédia. Siránkozás, merengés, ostoba álköltőiség, ömlengés és értelmetlen politizálgatás. Ez így vállalhatatlan. A 3. résztől kezdve néhol már áttekertem a szöveget (sajnos már csak felvételről bírom nézni, mert úgy bele lehet tekerni). Hogy mi a túrót kell hosszú percekig moralizálni egy zsidó temetőn, mutogatni a fejtáblákat, amelyeken a héber feliratokat a nézők 90%-a el sem tudja olvasni, fogalmam sincs. Hogy miért kell olyan hosszú és terjengős monológokat hallgatnunk a helyi pap, az egyik helyi öreglány tolmácsolásában, szintén nem világos. A vizsolyi biblia remake-jét készítő úriember kb. 10 perces nagymonológjáról már nem is beszélve. Szóval ez az egész egy óriási tévedés. Ez nem egy kéktúra, hanem egy politikai oktatófilm, egy hatásvadász, számító szörnyűség. Mondom ezt politikamentesen és rendkívül csalódottan, mert nagyon vártam ezt a sorozatot. Az utóbbi évtizedek legnagyobb csalódása számomra ebben a műfajban. Remélem szegény Rockenbauer Pálnak odafent nincs tv-je és nem látja ezt a borzalmat!

Háténvagyoka... 2012.07.16. 14:03:57

Annyira off ez az egész, de egyszerűen nem bííírom már ezt a kreténséget.

@Farkass Bertalan: "Magyarnak lenni sorsvállalás kérdése. Te lehetsz magyar nevű és születésű, magyarnak mégis egy darab szar vagy..."

Leszámítva, hogy kinek a nevével élsz vissza nick-ként, te vagy az egyik kretén. Szóval csak az számít magyarnak, aki egy rossz szót sem szól se a zsótira, se a viktorra, se a matolcsyra, se a fideszre. Csak az az igaz magyar, aki imádattal csüng az említetteken, és darab szarnak titulál mindenki mást. Az én itt-ott fellelhető adatlapomon a "politikai nézetek" rovatban az szerepel, hogy "normális". Nem emeszpés, nem elempés, nem jobbikos, nem fideszes - ha érted mire gondolok. Lassan mondom, hogy megértsd: N-O-R-M-Á-L-I-S. És függetlenül a zsigány zsótitól, a neki (sokszorosan) leosztott lóvétól igenis úgy gondolom normálisan, hogy gyalázat, amit a remake-kel művelt. És gyalázat az is, hogy engedték neki. És gyalázatosak mind, akik a nevüket adták ehhez. Nem véletlenül nincs ember a filmben. (a miben???) És tojok rá, ha rimékeli, de akkor a szájára ne vegye (nem hogy még címként is adja) az "Egymillió lépés...".t (????????) De ha már lépés, akkor gyalogoljon, csessze meg! De az büdös. Még megcsípi a szúnyog. Vagy ráesik egy kullancs. Vagy szarba lép. Vagy esetleg szálka megy a körme alá. Hát minden pénzt ingyen akar???? Egy éhbérért dolgozó közalkalmazott előképzettség nélkül különbül megcsinálta volna, mint ez a senki.

Van neked gyereked? Mi lesz belőle ha minden szart ráhagysz??? Ha engeded, hogy csinálja a saját hülyeségeit? Ha nem állítasz korlátokat? Ha sose szólsz semmiért? Egy önző, seggfej, mindenki által utált idióta lesz belőle. Az lesz. De nem baj, kicsim, apuci/anyuci szeret téged! Olyan szép, okos, kockafejed van! Olyan ügyesen tudod felrúgni a többieket! És milyen ügyesen loptad ki a tárcáját! Észre se vette. Ha-ha.

Még egy kis off: jó lenne, ha közvetlenül a hozzászólások alatt jelenhetne meg a reakció, mert már követhetetlen, hogy ki kinek mire válaszolt. Itt-ott bizony felröhögtem hangosan - oda beírtam volna, hogy kösz :) Aztán itt-ott szinte sírhatnékom támadt.

Vissza a témához: Rockenbauer hozzátartozói szerintem nyugodtan perelhetnének, hogy ne használják az eredeti címet.

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.16. 14:10:18

@Háténvagyoka...: állítólag Rockenbauer fia az mtv egyik vezetője. Most, a fideSS kormány alatt. Szerintem nem fog perelni...

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2012.07.17. 11:15:37

A tegnapi részt én is megnéztem, mivel előtte részben nem is voltam itthon, másfelől meg nem szoktam olyan korán hazamenni. Először csak ráncoltam a homlokomat, aztán már szóhoz se jutottam ettől a maszlagtól. (Arról nem is beszélve, hogy teli van ténybeli tévedésekkel is... például amikor közli, hogy az egész Börzsönyben már csak négy kilométer kisvasút van - az, hogy Nagybörzsönyben, ahol egyébként is forgattak, meg Szobon és Királyréten is megvan, az eszébe se jut.) Aztán mikor a végén a stáblistán ott volt, hogy Bayer Zsolt, akkor már nem csodálkoztam semmin...

De találtam egy nagyon jó viszonyítási alapot: a kétfarkú kutyások hiradó-paródiáját. Na ilyen az, amikor egy rémhírt vagy rossz viccet állami szinten meg is valósítanak...

Ppix 2012.07.17. 14:13:54

@ezanicknevem:
"azt szeretném, ha visszakapnánk a történelmi Mo. azon részeit, amelyeket 1913-ban magyarok laktak."
Jelentős részben már akkor is kisebbségben. De ma már szinte mindenhol kisebbségben. Igen vidám lenne ez. Nyilván beleegyeznek az érintett országok. Vagy képzeld magad az ENSZ elé ahogy felszóllal a magyar küldött, ööö, van ott az a 85% szlovák többség, de visszaköveteljük!!! Horvátországot is visszakéred? Ők nem félnek ám háborúzni, nemrég megmutatták...

"De ha valami visszaadja az országunkat, az az, hogy nem mondunk le róla. Akkor bármi történhet."
Nem fogja senki és semmi visszadni. Ez a realitás.

" De amiről lemondunk, az biztos elvész. "
Már 1526-ban elveszett, időszerű lenne a történelmet megtanulni. Eszetlenség amit kértek, nem csoda hogy kiröhog mindenki titeket,
A független magyarország ezután csak 1918-1945 között és 1989 után létezett. Ez nem sokkal jobb teljesítmény mint Csehszlovákiáé... Mire fel is nézzük le őket annyira???

Ezt olvasd el arany barátom:
hvg.hu/velemeny/20120612_tulelni_trianont

2012.07.17. 16:02:26

A táj szép, a képek szépek, de a film szar. Nem lett volna szabad engedélyezni a 32 ávvel ezelőtti filmhez hasonló címet, mert ahhoz köze nincsen.
Nekem nagy csalódás volt, a régi még most is nézhető, szerencsére a táj nem változik 32 év alatt semmit, a hegy most is ugyan ott van.

2012.07.17. 16:11:01

Megnéztem a Cserhát filmet is, sajnos a mi kis falunk ebből is kimaradt, mint ahogy Rockenbauerék is elkerülték, nem tudom miért haragudtak rá, pedig a kék jelzés itt megy, és pecsételő hely is volt mindig, régen a Kemény Huszárban, most hogy a kúriát eladták (ott volt a kocsma) egy másik kocsmában, tehát megkerülni nem lehet.

m_and_m 2012.07.17. 19:35:58

Aki hasonló élményt vár, mint az eredeti 'Másfélmillió' az nézze meg az 'Európa kék szalagja' sorozatot, ahol vízitúrázók eveznek végig a Dunán, a forrástól a torkolatig.

Minden megvan benne, ami a 'Másfélmillióban': túra, emberek, tájak, történelem (magyar is!), remek narráció.

kennyking 2012.07.22. 12:02:17

Én már csak olyan nácista-fasiszta vagyok, hogy kedvel(t)em Bayer Zsolt filmes dolgait, bár, általában az operatőri munkák tetszettek bennük.Kiváncsi voltam erre a sorozatra is.De egy bizonyos fokig egyet kell értenem a cikkben lévő kritikával.azért egy bizonyos fokig, mert nem láttam végig, tizenöt percet bírtam belőle, aztán átkapcsoltam a Comedyra, a Városfejlesztési Osztályra.habár már láttam, még mindig érdekesebb volt ennél.Zsolt! ez kurva gyenge !!!!

tintamin 2012.07.23. 21:02:33

Végre Zsoltika elmondhatja, hogy milyen szar. Szar-szar-szar.
Az egész életét arra tette fel, hogy "nagylevegő-sóhajtás-sirám".
Esetleg egy csipet indulat.

Szerencsétlen skizofrén turbómagyar a szlovákrendszámos kocsijával.

Számomra Bayer a tipikus magyar: permanens az elégedetlenkedés, a fájdalmas nosztalgiázás, a jövőtlen kesergés.

Erre kell most sok pénzt adni, mert a negatív jövőképnek sokkal jobb a piaca mostanában.

Agyatlan barmok.

s_l_t_n_ 2012.07.25. 19:38:06

9 részt néztem végig.....eszméletlen rossz sorozat. Mindegyik rész tiszta depressziós hangvételű, 20 perc után alig várom, hogy véget érjen az epizód....

Nem értem azt sem, hogy miért kell továbbra is erőltetni hogy ez a Rockenbauer sorozat utózöngéje, pár említésen kívül semmiből nem jön rá a néző....

sofalwy 2012.08.06. 20:13:11

Sajnos csak most, a sokadik hozzászólóként találtam a blogra, lehet, hogy amit írok, már sokan elmondták:

Magam is nagy érdeklődéssel vártam Rockenbauer újabb követőjének termékét. Nagy csapda ez a téma és a műfaj a filmeseknek, az MTV a Natura (ott csinálta Rockenbauer a filmjeit) szétzüllesztése után akadt egy-két epigon, aki érezhetően anyagi megfontolásokból "folytatta" a sorozatolást. Hát igen, a sorozat hálás műfaj, sok pénzt hozhat, többet, mint egy egyedi film. Tartok tőle, hogy a Rockenbauer-epigonok ezen felismerését tette magáévá Bayer is. Tán még baj sem lenne, ha tisztes filmalkotás jött volna létre.

Ezen sorozat nem film, egyik részében sem. Szöveg és azt "lefedő" totálképek átgondolatlan halmaza. A szerkesztőnek és a rendezőnek fogalma nincs arról, hogy mi e kettő meghatározó elem viszonya egy műben. Bayer szokásos túlírt szövegét egy gyenge és a szöveget értelmezni nem tudó hang mondja. Azt hiszem, maga is elfáradt az érthetetlen szózuhatag elmondásában. (Ja, az is egy szakma lenne, amit nem pártalapon kellene művelni.)

Az egész művel a fő baj az, hogy nem nézték, vagy ha nézték, nem fogták fel, hogy Rockenbauer filmje mitől film, mitől jó: az eredeti mozi emberekről szólt, történtek a dolgok. Felismerve azt a magyar természetvédelemben is központi elvként működő megállapítást: a magyar tájnak része az ember, az emberi tevékenység! Az ősfilm egyrészt egy csapatról szólt, akik bejárták a Kék Túra útvonalát, másrészt azokról, akik a tájban élnek, s akikkel szerencsésen találkoztak a túrázók. Ettől volt igazán jó és érdekes a film, no meg attól, hogy a két akkori operatőr - bevállalva a filmkamerával kézből dolgozást - életszerűen fotografálta a történetet. Ezzel szemben Bayer jelsorozatában ember nem jelenik meg, kivéve az éppen bejárt körzet egynémely - feltehetően nem ellenzéki - polgármesterét, akikkel szép, hosszú és unalmas pr beszélgetést adott elő. No ez más műfaj, ez nem a "Másfélmillió lépés"!

Néhányan szépnek ítélik meg az operatőr munkáját, összetévesztve a helyzetet azzal, hogy ma elég bekapcsolni egy digitális kütyüt és szép színes képet ad, ha nem sokat vacakolnak vele. Csakhogy ez még nem operatőri teljesítmény. Kóvályog a kamera hosszasan, nyilván számítva arra, hogy sok szöveget kell majd lefedni. A képnek és a szövegnek ritkán van köze egymáshoz, akkor primitív illusztráció formájában. Csak totálképeket látunk, csak az egészet. Részeket sehol. Nincsenek növények, állatok. Az egész filmből hiányzik az élet!

Az operatőr, aki ha jól emlékszem, rendező is, keveri a hosszú jeleneteket, de mivel soha nem tudni, honnan hová akar eljutni, nem tudni, mit akar megmutatni, így kényszerűen össze és vissza úsztatgatja a képeket. Ebben semmi gondolat, semmi tudatosság nincs, legfeljebb szépelgés, de az meg túl sok. Nem tudni, miért kezd egy jelenetbe, nem tudni mért ott kezdi el és nem tudni, miért fejezi be hol egy másodpercen belül, hol meg akár perces kóválygás után.

Kínos az emberek kerülése. A széphalmi épületben úgy tűnik, nem tudták kilapátolni a diákokat, de ott is szaladnak félre a gyerekek a kamera elől.

Zene a film alatt nem volt, csak valami olcsó szoftverrel kreált szintetikus olyanféle.

Azt nem lehet elkerülni, hogy egy ilyen, politikailag megalapozott sorozat a nézők elé jusson. Ha már így van elrendelve, akkor legalább Rockenbauert tisztelve, ne hivatkozzon Epigon 12 Úr arra, hogy a Másfélmillió remake-filmjét látjuk. Megérdemelné Bayer, hogy az ő "műsoraiban" tőle megszokott módon bőséges argóval jutalmazzuk kreatúráját, de nem esnék a szintjére.

beedoc 2012.09.01. 16:55:37

Waberer Úr kastélyát több hektár körbekerített erdő veszi körül a kéktúra a kerités mentére lett száműzve. 91-ben még a kastélyparkban ment és az üdülőben lehetett pecsételni. Ma a kastélytol több száz vagy tíz méterre levő kapu előtt kamaera, elektromos kapu. A terület tájvédelmi körzet. Jobb volt Szot üdülőnek.

szabojanos002 2012.11.20. 13:36:15

10-15 perc alapján azt mondani egy 14 részes sorozatra, hogy szar, olyan, mint 15 sor alapján azt mondani egy kommenteizőre, hogy hülye, szar ember. Ami szerintem kicsit felületes.

Aki hibát akar találni a sorozatban, az fog is. Ha Bayer Zsolt feltámasztott volna 30 darab 120 éves bácsit, hogy pontosan ugyanazokat az embereket szólaltassa meg, akkor az lenne a kritika, hogy semmi új nincs benne, fantáziátlan, lemásolta a Rockenbauer-féle sorozatot.

Azonban ennek a sorozatnak szerintem sokkal mélyebb üzenete van a városi, a vidéket csak tv-ből ismerő emberek felé, minthogy fennakadjunk azon, hogy kinek tetszik a vágás, meg kinek nem tetszik a zene vagy épp a narrátor orgánuma, személye vagy a hangsúly a mondatok végén.

Az eredeti sorozat célja kétség kívül az volt, hogy bemutassa a magyar vidéket annak értékeivel és gondjaival együtt, ugyanis ha valaki tényleg megnézi felnőtt szemmel a Rockenbauer sorozatot, akkor nem kerülheti el a figyelmét, hogy bizony már ők is számos kritikával illették az akkori körülményeket. Viszont, volt még mit bemutatni, voltak emberek, voltak mesterségek.

A Bayer-féle sorozat szerény személyes meglátásom szerint egy üzenet vidékről, amit én, mint vidékről nemrég városba költözött fiatal, teljesen átérzek. Ez a sorozat arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy a vidék fogy. Azért kevés embert látni a falvakban, mert tényleg egyre kevesebb ember van a falvakban. És ezt szemléltetni kell valahogy, mert különben nem tűnik fel. Amellett, hogy kevés a magyar, egyre több a kisebbségi, ami igenis valós probléma. Lehet, hogy valaki nem találkozik ezzel mert olyan kiváltságos környéken vagy városban lakik és van alkalma, hogy a sorozat zenéjét vagy szövegét kritizálja. Ha azonban a kertjéből lopnák a zöldséget és a gyereke olyan iskolába járna a faluban, ahol a 16-ből 14 osztálytársa kisebbségi, akik megverik a tanárt, elveszik a gyerektől az írószereit és cserébe néha tetvet, akkor egyet tudna érteni azzal a néhány, még így is nagyon burkolt és cizellált megfogalmazással ami próbálja felhívni a figyelmet a vidék problémájára. És akkor nembeszélve arról, hogy külföldiek veszik meg a földeket, telkeket, így tényleg kihalóban van a vidék. Ezek a dolgok igazi, valós problémák, ami talán a legjellemzőbb manapság a vidékre, nemúgy, mint 32 évvel ezelőtt. Tudnék mutatni olyan falvat a kedves kommentezőknek, ahol nem mernének végigsétálni, még nappal sem!

Nem csoda, hogy depresszív a sorozat. Menjen le valaki vidékre tetszőleges megye 600 fős falujának a végére lakni és ő is depresszív lesz. Aki csak sétálni jár vidékre aztán meg ugrik vissza a Sziget-fesztiválra, annak erről fogalma sincs.

Ugyanakkor a remek operatőri munkának köszönhetően, a lehangoló üzenetetn túl, azt is bemutatja a sorozat, hogy sokat fejlődött a vidék, épülnek a várak, néhány vidéki erős egyéniség, többnyire polgármesterek próbálnak kultúrát lecsempészni a fővárosból, stb.

Végezetül az utolsó kommentre reagálva kicsit, nem tudom, ki az a Waberer Úr, nem is nagyon érdekel, hogy mekkora vállalkozó, de abban biztos vagyok, hogy ha nem lenne körülkerítve az az erdő, szépen lassan elkezdene fogyni... épp úgy, mint a kastélyt/szállót körülvevő mozdítható tárgyak...

süti beállítások módosítása