Skip to content


       Szűrés lista

Aggódik a kormány a szegedi lézerprojektért

Az ELI-projekt a jelenleg létező legnagyobb lézernél ezerszer nagyobb teljesítménysűrűségű szuperlézer megépítését célozza, európai összefogással. 

Az ELI lézeres kutatóközpontot eredetileg egy helyszínen tervezték megépíteni 2011-2014 között, mintegy 480 millió eurós összköltséggel, de az előkészítő projekt vezetése 2009. október 1-én úgy döntött, hogy az ELI három helyszínen épüljön meg némileg eltérő, egymást kiegészítő tudományos programokkal: 

  • Csehországban, Prágában lézertechnológiai és lézeralkalmazási központ
  • Magyarországon, Szegeden rövidimpulzusos lézertechnológiára és ennek alkalmazására koncentráló központ
  • Romániában, Bukarest mellett fotonukleáris technológiára és ennek alkalmazásaira fektetik a hangsúlyt

A szegedi lézerközpont az Európai Unió 44 tudományos nagyberuházásinak egyike, az egyetlen ilyen Magyarországon. (Mi az ELI?)

A szegedi központ a 100 hektáros, egykori szovjet laktanya 10 hektárnyi területén épül föl, a lézerközpont mellé a tervek szerint 60 hektáros tudományos és ipari park épül. 100 kutatói, 200 fejlesztői és mintegy 600 kiszolgálói állást teremt, és mintegy 60 milliárd forintból épülne meg.

eli.jpg


2011. január 7-én a kormány bejelentette, hogy "az Új Széchenyi Terv keretében a Nemzeti Programok között támogatja a Szegeden megvalósuló innovációs projektet, amelynek végrehajtását annak rendkívüli jelentősége miatt közvetlenül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyeli."

2011. márciusában Lehrner Lórántot, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség integrációs elnökhelyettesét nevezték ki a projktcég, az ELI-HU Nonprofit  Kft. vezetőjévé, a felügyelőbizottságba pedig Felügyelő Bizottságba a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke, Petykó Zoltán, a Magyar Gazdaságfejlesztési Zrt vezérigazgatója, Barta-Eke Gyula és a szegedi Fidesz frakció delegáltja, Görög Tibor került.

2011. júniusában a kiemelt nemzeti programok közé sorolja a kormány a szegedi lézerközpontot.

2011. novemberében Lehrner bejelenti, hogy "hamarosan kiírják az építészeti pályázatot és 2012. január 25-ig benyújtják a nagyprojekt pályázatát, majd a remélhetőleg pozitív brüsszeli döntést követően kezdődhetnek el a 2015 végéig tartó kivitelezési munkák".
B. Nagy László, a Csongrád megyei kormánybiztosa szerint "az állami szakigazgatási szerveken keresztül mindent elkövetünk azért, hogy zökkenőmentes legyen a program, gyorsítani és nem akadályozni, ez a cél, a jogi keretek betartásával, messzemenő elkötelezettségem van ehhez a nagy jelentőségű programhoz."

Ezek után péntek délután fél négykor a kormányszóvivői iroda kitett egy rövid közleményt a kormany.hu-ra:
"A kormány tudomására jutott aggasztó információk alapján problémák mutatkoznak a szegedi ELI projekt kapcsán. Jelenleg nem látszik megnyugtatónak a projekt előrehaladása, nem tűnik biztosítottnak jövője. A  Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság figyelemmel kívánja kísérni az ELI projekt ügyét annak érdekében, hogy a későbbiekben a Kormány megalapozott döntéseket tudjon hozni ebben a kérdésben. A felmerült körülmények alapján széleskörű vizsgálat indul annak kiderítésére, hogy milyen helyben, vagy más szinten meghozott döntések vezettek a jelenlegi helyzet kialakulásáig, kiket terhel a felelősség, Szegeden minden szükséges lépést megtettek-e."

Aggódik a kormány ... a projektet a projektcég, a  ELI-HU Nonprofit  Kft. vezeti.
A kft-nek három tagja van:
- a Szegedi Tudományegyetem (101 szavazat),
- a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata (99 szavazat)
- a Magyar Állam (1901 szavazat).

Vagyis az államé a kft. 95%-a.

Szabó Gábor lézerfizikus, akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora a következőt nyilatkozta a delmagyar.hu-nak:

"Június végén megkötöttük a szerződést az épület tervezőjével – ez azért csúszott 7 hónapot, mert az ELI-HU taggyűlésein a 95 százalékos többségű tulajdonos, az állam nem szavazott róla. Október óta nem sikerült kitalálnia az államnak, milyen konstrukcióban rendezze a leendő helyszín jogi helyzetét. Pedig egy hete megszületett az új koncepciós terv is, konkrét épületadatokkal. Ha augusztusban még elkészül és a kormány elé kerül a brüsszeli pályázat, beleférünk a határidőbe. De ha most hosszadalmas vizsgálat indul, kicsúszunk belőle."

A Délmagyar információ szerint "ELI-HU meg akarta gyorsítani az épülettervezéssel kapcsolatos közbeszerzést. Ezt az NFÜ előbb engedélyezte, majd visszavonta, és rendes eljárás kezdődött – ez 4-5 hónappal hosszabbította meg a procedúrát."

A csehek és a romának már 2010-ben benyújtották a pályázatot Brüsszelnek, mi pedig sehol sem állunk.

Összefoglalva: a projektet egy 95%-ben állami tulajdonú cég készíti elő, a tervezéshez, előkészítéséhez szükséges pénzt a kormány biztosította, a projekt megkapta a "kiemelt projekt" státuszt, vagyis az engedélyezési eljárások határideje jelentősen lerövidült, a csongrádi kormánymegbízott teljes mellszélességével támogatja a tervet de a kormány aggódik és a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság vizsgálódni szeretne.

Nos, a a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság elnöke Orbán Viktor miniszterelnök, tagjai Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Németh Lászlóné fejlesztési és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. 

Vajon magukat fogják vizsgálni? Mert az nagyon érdekes lesz ...

Persze értjük a közleményben szereplő félmondatot, a megyei jogú városok közül egyedül Szegeden nem lett fideszes polgármester 2010. októberében, az MSZP-s Botka irányítja a várost fideszes közgyűlési többség mellett. 

És ne feledjük, tavaly decemberben, Magyarországon eddig példátlan módon egy egész minisztériumot kénytelen volt Orbán lepasszolni a háttérben halászó oligarcha-tandemjének, a Simicska-Nyerges párosnak, akik a fémvázra húzott öregasszony külsejű, human nevén Németh Lászlónét nyomták be fejlesztési miniszternek.

Valószínűleg a helyszínváltoztatással már nem mernek bepróbálkozni, pedig biztos vagyok benne, hogy Felcsúttól Debrecenig számtalan település szívesen befogadná az ELI-t, de talán NFM-NFÜ el tudja még intézni, hogy a napjaink legjobban pörgő magyar tulajdonú, Magyarországon foglalkoztató és Magyarországon adózó cégcsoportja kiharapjon egy nagyobb falatot ebből a 60 milliárdból. Vagy lenyelje az egészet.

Nem lennék meglepődve. 

Címkék: fidesz szeged

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr124697336

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Aggódik a kormány a szegedi lézerprojektért 2012.08.06. 19:10:25

Összefoglalva: a projektet egy 95%-ben állami tulajdonú cég készíti elő, a tervezéshez, előkészítéséhez szükséges pénzt a kormány biztosította, a projekt megkapta a "kiemelt projekt" státuszt, vagyis az engedélyezési eljárások határideje jelentő

Trackback: Hány nap múlva váltunk kormányt? 2012.08.06. 13:18:47

Mennyit kell még aludni a Fidesz-kormány leváltásáig? Ha 2014. április 6-án lesz a választás, akkor szeptember elsejétől már csak ötszáznyolcvankettőt kell addig aludni. Ezt a kis időt már fél lábon állva, sőt akár fejen állva, sőt akár fejen aludva is...

Trackback: 120 ok, ami miatt nem szavaznék a Fideszre 2012.08.06. 12:59:24

Bűnlajstrom 2010 áprilisától 2012 augusztus elejéig. A lista folyamatosan bővül. Ha kihagytam valamit, írd meg kommentben! * 1. A Kubatov-lista 2. Pintér Sándor belügyminiszteri kinevezése 3. Kósa és Szíjjártó nyilatkozatai az ország csődközeli helyzet...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.08.06. 09:54:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mh1973 2012.08.06. 13:23:33

Nem tudom mi bajotok van a közgéppel, olyan szépen, jól, olcsón és időre építkeznek hódmezőn is, "öröm" nézni a munkájukat! :D

xaverta 2012.08.06. 13:28:38

@belekotty:
"Hmmm... 1901+99+101= 2101. Ebből 1901 az nekem 90 százalék. Ha ilyen jól tudnak számolni arrafelé, akkor nem csodálom hogy így áll a projekt."

A 90% az 90,5 % ha annyira a precízségre hajtasz. Egyébként valóban döntő fontosságú a szavazásnál, hogy 95 %-al szavaz-e az állam, vagy az általad vélt 90 %-al. Ha ilyen "jóindulatú" hozzáállású a többi fidesz agymosott is, nem csoda, hogy nem halad előre a beruházás ügye. És még nemzeti összefogásról beszélnek pofátlanul. Egyébként a hsz-ed is pofátlan. Mennyire meglepő!

ketroot 2012.08.06. 13:36:08

@Schindlеr Pistája:

Minek? Biztos forrásom van, miszerint a cionisták akarják erőltetni ezt a lézerdolgot (és ugye ott van a Szegedi Zsinagóga is, nem véletlenül), hogy az újszülött, tiszta vérű félázsiai-árja fiúbabákat születésül után - íziben- körülmetéljék.

Pontosabban eme lézertechnikát alkalmazva. Nagyon rafináltak ezek.

Neoprimitív 2012.08.06. 13:39:08

@bvb09: "Nem az Unió költi erre a pénzt, hanem mi találtuk ki, hogy erre költjük az uniós forrásokat. " Ja értem. Szóval az unió ide akart adni néhány millió ajrót, hogy építsünk már valamit, mindegy mit, csak szép nagy legyen és Szegeden legyen, erre a Gyurcsányék kapásból arra gondoltak, hogy csináljunk szuperlézert, mert az olyan bulisan hangzik?

"Ráadásul rövid távon az ELI-nek nincs is köze a felsőoktatási szakpolitikához, mert azok, akik ebben a soha meg nem valósuló ELI-ben kéne hogy dolgozzanak, kb most lesznek felsősök az általánosban"
A magyar oktatáspolitika színvonalát dicséri, hogy a 2014-re tervezett átadásig tartó mondjuk 2,5 év alatt a most felső tagozatot kezdők már meg is fogják szerezni a diplomájukat - vagy nem így gondoltad? "Soha meg nem valósuló" - hát ha a mostani vezetésen múlik, akkor ez igaz is lesz, egyébként miért is ne valósulna meg?

"az uniós pénzeket következő év végéig le kéne kötni projektszinten, és ennek a projektek jelen állapotában semmi esélye: no ezért nem fog a kormány most erre pénzt fenntartani. ... könnyű minden fideszes szakpolitikust hülyének gondolni"
Értem én. Szóval mivel az elmúlt két évben semmit sem tettek azért, hogy ez megvalósulhasson, így most már fölösleges is. Nem, tényleg nem hülyék. Rosszabbak. Blogolvasástól függetlenül.

bvb09 2012.08.06. 13:41:23

@Neoprimitív: Érvek nélküli érzelmek... Ezzel em vitatkoznék, ha nem haragszol. Egyszerű.

mh1973 2012.08.06. 13:46:55

@bvb09: Ezt remélem magadról írtad, mert azon kívül hogy észérv nélkül fikáztad a projektet, semmi értelmesre önálló gondolatra nem futotta! :D

sofalwy 2012.08.06. 13:48:18

@mh1973: élvezd és fizesd - ha lehet, helyettem is!

sárkányfő 2012.08.06. 13:50:48

"Az utóbbi tizenöt évben négy lézerkutatással foglalkozó szakember kapott fizikai Nobel-díjat, és az ELI-nek köszönhetően újabb tudósok érdemelhetik ki ezt az elismerést, hiszen olyan kutatási infrastruktúra jön majd létre, amilyen sehol máshol nem létezik még a világon - szögezte le a szakember, hozzáfűzve: Európa - eltérően más tudományágaktól - a lézerkutatásban világelső, és az új központnak köszönhetően még hosszú ideig megőrizheti ezt a pozícióját. "
hvg.hu/Tudomany/20100604_

"A hazánkba tervezett lézer különlegessége – mutatott rá a rektor – a nagy ismétlési frekvenciában és az előállított lézerfény rendkívül rövid felvillanási időtartamában rejlik. Előbbi lehetővé teszi, hogy a szuperlézer másodpercenként akár több ezer lövést adjon le. Összehasonlításképpen: az USA-ban, az ősz folyamán beüzemelt óriásfúziós lézer jó esetben naponta két-három lövésre alkalmas. Szegeden ezért egy másodperc alatt hasonló mennyiségű mérési adatot lehet gyűjteni, mint Amerikában egy év alatt. A magyar szuperlézer rendkívül rövid felvillanásai bepillantást engedhetnek a jelenleg gyógyíthatatlan betegségek (rák, Alzheimer kór) kialakulásának okaira és ezzel hozzájárulhatnak hatékony gyógymódok megtalálásához. Emellett optikai és elektronikai csúcstechnológiák jelentős továbbfejlesztését is eredményezhetik."
hvg.hu/velemeny/20110203_szeged_szuperlezer_eli

Neoprimitív 2012.08.06. 14:02:18

@bvb09: Bocsánat, de hogyan tetszett mondani? Hol itt az érzelem?

Állítás: Nem az Unió költi erre a pénzt, hanem mi találtuk ki, hogy erre költjük az uniós forrásokat.
Tény: Hazugság, a projekt az EU központi döntésén alapuló és döntő részben központi uniós forrásból finanszírozott beruházása. Mi legfeljebb annyit "találtunk ki", hogy jó lenne, ha nálunk valósítanák meg.

Állítás: akik ebben a soha meg nem valósuló ELI-ben kéne hogy dolgozzanak, kb most lesznek felsősök az általánosban.
Tény: Ha mi elszabotáljuk a ránk eső részt, akkor valóban soha nem valósul meg a projektnek ez a lába - de ez elég unortodox érvelés a megvalósíthatóság ellen.
A projekt kitűzött elkészülési határideje 2014 (a csehek és a románok haladnak is a saját területükkel), ez pedig legrosszabb esetben is két és fél év. Miért nem érintené ez a most felsőoktatásba készülőket? (Abba most ne is menjünk bele, hogy a minőségi felsőoktatás nem az a tipikus 100 síkfutás, ahol két-három évente találnak ki új irányokat.)

Állítás: az uniós pénzeket következő év végéig le kéne kötni projektszinten, és ennek a projektek jelen állapotában semmi esélye: no ezért nem fog a kormány most erre pénzt fenntartani.
Tény: A projekt jelen állapota az, amiről a nertársak "aggasztó információkat" kaptak - miután a nyilatkozatok kivételével eddig semmit sem csináltak. Az sajnos lehet, hogy most már valóban nincs esély a megvalósításra - de ennek az ő eddigi ténykedésük az első számú oka.

Egyelőre nálad nem látok érveket, csak azt, hogy most már minek és nekünk nem is lenne ebből "akkora" hasznunk, csak egy pár évig lennénk (szerinted) a világ élvonalában vele. Megemlítenél még pár olyan területet, amelyiknek a világ élvonalába tartozó kutatási központja nálunk van?

sofalwy 2012.08.06. 14:03:01

@sárkányfő: Nem állna olyan rosszul a közvélemény az ELI megítélésével, ha mondjuk a győzike baromkodása mellett időnként legalább pár mondatot szánna a tiszttel sajtó széles köre azokra az eredményekre, amik mondjuk megelőlegezték a hazai kutatóműhelyek részvételét a projektben. Már sok éve működik egy kevés pénzből épített, extrém teljesítményű lézer a szegedi egyetemen (ott a honlapjuk!!), de a KFKI, Pécs és sok más műhely is élvonalbeli tudással bír a témában. És ha a közvélemény egy kicsit többet tudna a sok hasonló kutatásról, annak a lényegéről, akkor a politikus banda sem sumákolhatna hitvány tolvaj módon az e kísérletekre kapható pénzek elcseszésével.

Talán nem véletlen, hogy mondjuk a csehek sokkal előbbre tartanak a maguk részének a kivitelezésével. Csak érdekes párhuzamként említeném, hogy ha valakinek módja van Csehországban autózni, akkor a mellékutakon is simán sikló autóval tehet ezt, ami jelzi, hogy ott jut pénz az aszfaltba is. Nálunk meg az útadó mellé nyugodtan kalkulálhatunk évente-kétévente a futómű nagyjavításával. Csak az vigasztalhat, hogy egyetlen nemzeti cégünk legalább kicsit nyereséges lesz, még ha szerényebb minőségben foltozgatja is csak az útjainkat.

sofalwy 2012.08.06. 14:07:25

@Neoprimitív: Amit írtál, ahhoz tegyük még hozzá azt, hogy mindazon élvonalbeli - még itthon szenvedő - tudós, akinek a projekt meghiúsulása miatt tönkremegy a szakmai pályája, perceken belül nyugaton lesz, ahol majd jó állásokban teremt GDP milliárdokat valamely EU-s, vagy amerikai államnak.

M_R 2012.08.06. 14:15:57

@sofalwy: Ehhez még tegyük hozzá, hogy majd amikor az USA-ban bejegyzett szabadalmát felhasználó, USA-ból kemény pénzekért beszerzett eszközt használják - akkor nem szabad majd elfeljteni, hogy abban az árban benne lesz az az összeg, amit majd - az akkor már talán amerikai állampolgár (egykori magyar) tudós kap meg mint szabadalmi jogdíj...

Nem biztos hogy jó taktika ha az idős professzorokat nyugdíjba, a fiatalokat meg a "hanyatló nyugatra" kényszerítik...

Bár az tény hogy alacsonyabb átlag IQ-val rendelkező félázsáiai származékokat könnyebb irányítani...(

sofalwy 2012.08.06. 14:24:14

@M_R: A jó taktika - gondolom én naivan - az lenne, hogy az egyébként az ELI által is bizonyítottan magas szinten produkáló tudósainkra kellene bízni a projektet és nem szotyiköpködő futballistákra. De hát biztosan tévedek, látva a hazai gyakorlatot.

bvb09 2012.08.06. 14:31:43

@Neoprimitív: Az 1. állításod tévedés. Ráadásul ellentmondásban van a 3.-kal, mert ha központi EU-s forrás lenne, akkor nem (feltétlenül) érintené a jövő évi forráslekötési kényszer. Valószínűleg azzal téveszted össze, hogy a projekt nagyságából adódóan valóban brüsszeli jóváhagyás kell a kötelezettségvállaláshoz, de ettől még a Magyarországnak járó ERFA keretet terheli. Amiről pedig - kis túlzással -, tényleg mi döntjük el, hogy mire akarjuk költeni. Egyébként, ha meg fideszes kormányzat ki akarta volna kukázni ezt a projektet politikai alapon, akkor azt megtehette volna 2010 végén, mint azt meg is tette több kiemelt projekttel, de ezt a projektet elengedte, sőt az NFM még támogató sajtótájékoztatót is tartott róla emlékeim szerint. Szóval megint csak szemellenzősen vagdalkózol ostoba politikai indulatból, és láthatóan findog nincs a tényekről.

Neoprimitív 2012.08.06. 14:58:38

@bvb09: A projekt uniós központi projekt, nem mi találtuk ki, nem olyan, mint egy útfelújítás, amit magunknak csinálunk és próbálunk hozzá pénzt lejmolni. Lehet, hogy a finanszírozása az ERFA keretet terheli (ezt nem tudom, lehet, hogy így van), de ebben az esetben is 75% az uniós támogatás - mint ha olyasmit olvastam volna, hogy az egyik legnagyobb gond ezeknek a pénzeknek a lehívásával, hogy egyrészt nincs megfelelő projekt, másrészt nincs önerő. Itt projekt lenne, az önerőt a kormányzatnak kellene biztosítania.

Rendben, én egy hívő lélek vagyok, a fideszes kormányzat nem akarta kikukázni a tervet. (Bár, hogy téged idézzelek: "no ezért nem fog a kormány most erre pénzt fenntartani" - nekem ez erősen kormányzati szándéknak tűnik, de ne menjünk bele nyelvtani elemzésekbe).

Akkor viszont mégis marad a hülyeség, amit korábban kikértél magadnak (nekik). Mert ezek szerint van egy kiemelt projekt, amit meg akarnak csinálni, létrehoznak egy ennek az előkészítését felügyelő akármit, amiről másfél év után derül ki, hogy semmit sem tett a megvalósításért.

Ha egyik sem, akkor örülnék, ha megosztanád az osztállyal azokat a tényeket, amelyekről neked nyilván valóan fingod van, mindig örömmel tanulok.

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2012.08.06. 15:05:57

@mrbloodbunny: Kínában valami hasonló történik. Persze mindent áthat a párt propaganda, emiatt nem ideálisak a körülmények, de a fontos döntéseket mérnökök hozzák, és teljesen egyértelmű a mérnöki/természettudományos irány eröltetése. Mielőtt valaki letámadna, ezt egy kínai mesélte, mégpedig egy humán beállítottságú kínai, aki úgy ért ezzel egyet, hogy ő igazából hátrányosan is érintett.

Döbbenetes az egész ügy. A legfájóbb, hogy eközben tudás alapú társadalomról beszélnek, és hitegetik az embereket. Nem veszik észre, hogy a kutatók/mérnökök nem azért mennek el, mert több pénzt kapnak külföldön (persze ez sem mellékes), hanem mert effektíve foglalkozhatnak valami igazán érdekessel, dolgozhatnak valami olyanon, amin itthon nem lehet.:( Szégyen az egész...

sofalwy 2012.08.06. 15:08:30

@bvb09: Egy projektet sokféle módon lehet kinyírni. Talán a nagy EU támogatás miatt nem volt jól publikálható, ha direktben kapja a kést...

Az azért tény, hogy szégyenletesen elakad a hivatalokban egy olyan rutinművelet, amiben igazán nehéz feladatként csak a lézerimpulzus hosszának csökkentése lehetne. Nehogy már a pénz legyen a probléma. Egy-két birkalegelő lelátókkal történő kiegészítése szenvedne csúszást legfeljebb, amit még azért túl lehetne élni...

bvb09 2012.08.06. 15:16:16

@Neoprimitív: De. Mi találtuk ki, hogy ELI-t akarunk. Konkrétan ő vállalta fel. hu.wikipedia.org/wiki/Moln%C3%A1r_K%C3%A1roly_(g%C3%A9p%C3%A9szm%C3%A9rn%C3%B6k)
Majd jött a kormányváltás és a kormányprogramban benne maradt. De mivel pénzünk nem volt rá, elmentünk Brüsszelbe, hogy hagy fordítsunk rá az uniós keretünkből. Létezik az Európai Bizottság mellett egy tanácsadó fórum, amelyik a nagy európai K-F projekteket monitorozza folyamatosan. ec.europa.eu/research/infrastructures/index_en.cfm?pg=esfri
Ők javasoltájk, hogy az ELI el kéne valahol kezdeni Európában (persze szó nem volt arrról, hogy 1 nagy helyett 3 kicsit kéne -értelmetlenül- építeni) A Gyurcsány kormány erre rácuppant és Molnár Károly beindított az ügyet. A forrást persze Orbánéknak kellett rá megtalálni, és csak az uniós pénzek maradtak. Amiket le kéne kötni jövő év végéig. De ez a projekt nem fogja, így szerintem ki lesz baszva a picsába. Az más kérdés, hogy persze az elmúlt másfél évben lehet, hogy lehetett volna jobban, gyorsabban csinálni, de erre - a felszeletelt ELI -re szerintem nem kell pénz fordítani. Pláne, hogy utána úgysem bírjuk fenntartani.

xylon 2012.08.06. 15:22:43

@bvb09: azert apam hogy te ekkora energiat pazarolj arra hogy bebizonyitsd miert nem jo nekunk az hogy EUs penzbol megvalosul valami tudomanyos lofasz azt nehez megerteni.

Piszkosul orulok hogy nem lakom mar otthon es nem kell ebben a mocsarban reszt vennem.

Amugy a teljes logikaddal egy baj van, a csehek meg a romanok haladnak az o reszukkel, nekik miert eri meg?

sofalwy 2012.08.06. 15:24:24

@bvb09: Amennyire kiolvasható a kevés információból, lehet értelme a szeletelés után nekünk jutó elemnek is, hiszem eléggé eltérő feladatokat valósítanak meg a csehek és a románok is. És ha igaz, akkor a magyar a legnagyobb szelet.

Persze sokaknak lehet érdeke, hogy több évtizedes tudományos munkát kidobjunk, ok. De akkor mi fog működni, termelést végezni, fejleszteni, GDP-t hozni? A foci?

Neoprimitív 2012.08.06. 15:32:25

@sofalwy: Egy központi koordinálású EU tudományos projektből kihátrálni akkor, amikor a brüsszeli pozitív döntés egyik kihangsúlyozott indoka az volt, hogy nálunk ehhez már olyan felkészült szakmai háttér van, amelyik kiváló alapot jelent a megvalósításhoz, valóban elég komoly PR feladat lett volna.

Ettől függetlenül nem tartom kizártnak, hogy valóban nem tudatos szabotálásról van szó. Egy olyan kormányzati struktúrában, ahol Orbán Viktor az illetékes mindenben, az Operaház igazgatójának a kinevezésétől kezdve a Coca-Cola-val kötött speciális együttműködésig, a döntéseket pedig a nemoligarchák érdekei szerint hozzák, nagyon könnyen lehet, hogy tényleg "csak" elbarmolták. Addig huzakodtak a háttérben a potenciális koncon (a szegedi rektor nyilatkozata arról, hogy hét hónapot csúsztak azért, mert a kormány képviselője nem vett részt a döntéshozó szavazásokon erre utal), amíg mostanra már kifutottak az időből. Most pedig megpróbálnak politikai tőkét kovácsolni belőle. Ha csak egyetlen levél is volt, amelyikre a szegedi polgármesteri hivatal akár csak egy nappal a határidő után válaszolt, akkor az lesz mindennek az oka. Meg azelmúltnyócév.

bvb09 2012.08.06. 15:36:18

@xylon: Én nem azt mondom, hogy az ELI-nek nincs értelme, hanem azt, hogy ebben a formában nincs, illetve azt, hogy nem kéne emiatt uniós pénzek bentragadását kockáztatni. AZ ELI-s projekt, most mindegy is ki hibájából, nincs abban a fázisban, hogy lekösssön pénzt a mostani kereteinkből. Ekkor méretű kutatási infrastuktúrát és olyat, ami ennyi pénzt felemészt lehetetlen anélkül értelmesen működtetni, hogy abban a jelentős K+F potenciállal rendelkező európai országok (Németország, Franciaország, Nagy-Britannia) ne lennének az üzemeltetésben is tartósan partnerek. Szóval a mostani tervekkel egyszerűen csak felépítünk valamit, amit aztán fenntartani nincs pénzünk, ráadásul a versenyképességéval kapcsolatosan is ezer a kérdőjel. Lhet, hogy ez nektek mocsár, szerintem meg racionalitás Ráadásul csak nagyon áttételesen épül a meglévő szegedi tudásbázisra, mondjuk pl. az SZBK-nak nemtom menniyre kell lézer. Fizikai tudás meg inkább van jelen Pesten, Debrecenben vagy alkalmazott tudományban Miskolcon, mint Szegeden.

sofalwy 2012.08.06. 15:44:09

@Neoprimitív: Értem, az apparátusban csak arra kell ügyelni, hogy a focipályákhoz meglegyen minden.

Következménye pedig az, hogy meneküljön minden tanult ember ebből a diliházból.

Walter Hartwell White 2012.08.06. 15:46:01

Feltehetőleg valóban a nem eléggé NER-kompatibilis Botka az egyedüli oka az aggodalmaknak.

mizrolist 2012.08.06. 15:46:04

@bvb09: felhívom a figyelmed egy érdekes dologra: ha már van egy adott területtel foglalkozó csúcstechnológiájú kutatóközpont, akkor azt szívesen szokták továbbfejleszteni, hogy az megmaradjon vezető helyzetben, és elég ritkán építenek teljesen újat egy teljesen másik helyen (ráadásul ez évtizedekig tartó működés után szokott megtörténni).

Az ámokfutásod további részleteire kb. felesleges szót vesztegetni, ugyanis tisztán látszik rajta, hogy mindenáron be akarod bizonyítani, hogy az lenne a helyes döntés, ha nem is épülne meg a projekt (ami az utóbbi minimum 10 év legnagyobb tudományos fejlesztése lenne Magyarországon...).

sofalwy 2012.08.06. 15:46:48

@bvb09: Írásodból azt valószínűsítem, hogy az ELI lényegét nem ismered, de döntő véleményt képviselsz róla. Akár politikusnak is jelentkezhetnél.... (bocsánat...)

Walter Hartwell White 2012.08.06. 15:49:02

Javaslom a project Hódmezővásárhelyre helyezését, ott megnyugtató a városvezetés színezete és Lézer Jani is sokat segíthet.

dr. Bubó 2012.08.06. 15:50:29

@¡Viva La Onda!: igen ez nekem is eszembejutott, de tartok tőle, hogy "nekik" is...

ott elég nagy hagyománya van a LÉZER alkalmazásnak és kutatásnak....

sofalwy 2012.08.06. 15:50:39

@bvb09: És annak több értelme van egyébként is, hogy ezres lélekszámú falvakban sokezres nézőterű stadionokba fektessünk, ahol még tizedháznyi néző sem lesz az életben. (Meg mi a francnak!) Furcsa preferenciák vannak ebben az országban.

xylon 2012.08.06. 15:51:08

@bvb09: te a versenykepesseget hogy tudod megitelni (lasd "ezer a kerdojel"?) Mikozben tobb NYE allam is palyazott a dologra, a masik ket KE halad a dologban, a projektet a Szent Kormany se kaszalta el. Szoval honnan ez a nagy melleny?

Beragadas kockazata (mar ha igaz amit irsz a finanszirozasrol) azert van mert toketlenkedes folyik.

Uzemeltetesre meg akkor van penz ha akarjuk, ha meg nincs nyilvan majd lehet palyazni. Ha az EU ideengedte, es felepitette kvazi a sajat penzebol, akkor nyilvan nem fogja hagyni hogy rongyos par 10 millio euroert az osszes befektetese bukjon.

Hogy hol mekkora tudas van az teljesen irrelevans, 3000 tudos fog ott megfordulni evente, szerintem osszesen nincs ennyi fizikus Magyarorszagon, tehat a nagyresze az egesz EUbol repulovel fog idejonni. BTW Molnar Karoly a BME rektora volt gondolod hogy nem Pesten lenne ha ugy itelte meg hogy tobb "tudas" van BPn?

belekotty 2012.08.06. 15:52:11

@xaverta: Miért pofátlan te köcsög? Mert szólni merek hogy hibás egy szám?

bvb09 2012.08.06. 15:53:46

@sofalwy: Döntő véleményt képvislek róla magamnak. Szerencsére a projekthez semmi közöm. Ellenben voltak érveim, de míg ezekkel senki nem érdemben vitatkozik, csak annyit mond, hogy építsük meg, mert EU-s pénzből van oszt majd jólesz valamire. Cserében mindenki focipályázik, NER-ezik, Közgépezik, stb. De én vagyok mucsai... Hát? Nemtom...

EMP 2012.08.06. 15:58:17

Altalaban akik nem tudnak/ertenek semmit egy adott tudomanyag mukodeserol azok hangoztatjak leghangosabban hogy semmi ertelme penzt aldozni ra.
Lasd pl sokan nem ertik Einstein relativitas elmeletet, es megkerdojelezik annak barminemu hasznossagat (hiszen magas szintu elmeleti fizika ugye, semmi gyakorlati haszna, minek ra penzt aldozni), de azert milyen jo a kocsiba a GPS, ami ugye a relativitas elmeletet hasznositja gyakorlatban.
Hasonlo az elv az ELI korul is. Az hogy sokaknak most igy nem latszik konkretan mire is lesz jo az nem jelent semmit. Nehany even belul az ott kidolgozott elmeletek szolgalhatjak az alapjat hetkoznapi dolgoknak amikre lehet ipart epiteni pl, a presztizsrol nem is beszelve.
Szal szerintem barki aki azt mondja ne epitsuk mert nincs ertelme az hulye.

mizrolist 2012.08.06. 15:58:53

@bvb09: tudod, mire lesz ez jó? Nemzetközi szinten is jelentős tudományos kutatások elvégzésére. Mondjuk, mint a CERN. A te logikád szerint azt sem lett volna szabad felépíteni.
Tényleg, az egyetemek természettudományi karain folytatott alapkutatásokat azért meg lehet tartani hosszabb távon, vagy inkább számolják fel az összes ilyen gyanús és értelmetlen pénzköltést?

sofalwy 2012.08.06. 16:01:25

Én nyilván mucsaiként értem a projekt fizikai lényegét és azt ki merem jelenteni, hogy ha megépülne, akkor ez a savanyú ország legalább egy dologban kiemelkedne a nemzetközi tudományos életben, nem mellesleg néhány száz kiváló ember (rajtuk élősködve sajnos még több szarfejű politikus) jutna munkához, jövedelemhez. Mindez valódi teljesítmények által!!!!

A sportpályákról meg azért írok, mert úgy gondolom, hogy azok kiemelt építésének eszelős hulláma ostoba kontrasztot képvisel az ügyben. Nem vagyok a sport ellen, de az ellen igen, hogy egy személy elszállt mániája fontosabbá váljon egy nemzetközi tudományos projektnél. Ez tehát a mucsai szemszög. Már csak az a kérdés, hogy hol is van az a Mucsa?

EMP 2012.08.06. 16:02:56

@mizrolist: ja, es kulonben is, egessunk konyveket, mert csak foglaljak itt a helyet es haszontalanok amugy is. Csak all bennuk a penz. Nemhogy futenenk veluk.

bvb09 2012.08.06. 16:06:32

Olyan véleményt tulajdonítasz nekem, amit én nem mondtam.

sofalwy 2012.08.06. 16:07:55

@bvb09: "Döntő véleményt képvislek róla magamnak." - ha már itt közzétetted "döntő véleményedet", akkor azt nem csak magadnak tetted... Na ennyit a meggondoltságról!

bvb09 2012.08.06. 16:09:47

@sofalwy: Micsoda érvek... Ha nem gondolunk semmit, akkor elkezdünk szavakon lovagolni...

Agyalap 2012.08.06. 16:10:34

Miért annyira szar egy kutatóközpont Szeged mellett?
Gondolom a projekt nem 1000 éves terveket tett az asztalra, talán másik kutató projekt is teret kaphat előbb-utóbb, de a kutatók képzése/gyakorlata sem utolsó szempont szerintem.
Vagy inkább menjenek külföldre?

sofalwy 2012.08.06. 16:14:28

@bvb09: ??? Olvasd el saját írásodat, ember! A véleményedet tiszteletben tartom, de hát itt aki még lényegi hozzászóló, az vitatja a nézetedet. A kérdés talán arról szól, hogy sajnáljuk-e, hogy a politika baromkodása (és ez vonatkozik mindegyik hordára nálam!) miatt elszáll egy értékes tudományos projekt és nem tartjuk lényegesnek ebben az államapparátus hülyeségeit, sokkal inkább szurkolnánk a tudósoknak. Mink mucsaiak!

Neoprimitív 2012.08.06. 16:16:59

@bvb09: "lehetetlen anélkül értelmesen működtetni, hogy abban a jelentős K+F potenciállal rendelkező európai országok (Németország, Franciaország, Nagy-Britannia) ne lennének az üzemeltetésben is tartósan partnerek."

Olvasni tetszik-e tudni? Idézet a cikk elején belinkelt "Mi az ELI" oldalról:
"Az egyes helyszínek tevékenységét a tervek szerint az Európai Unió új jogi keretrendszere (European Research Infrastructure Consortium, ERIC) alapján működő nemzetközi konzorcium fogja koordinálni. Ennek tagjai lesznek a három helyszín-országon (Cseh Köztársaság, Magyarország, Románia) kívül az erős lézertechnológiai háttérrel rendelkező tagállamok (elsősorban Franciaország, Nagy-Britannia, Németország). A konzorcium nyitott lesz a többi ELI-PP projekt partner számára, illetve a továbbiakban harmadik országok számára is."

Lehet, hogy az unió mégsem akkora barom, hogy egy nemzetközi együttműködés keretében épülő kutatóbázist csak a magyar igények kiszolgálására létesítsen?

"Én nem azt mondom, hogy az ELI-nek nincs értelme"
De, pontosan azt állítottad eddig folyamatosan, hogy semmi értelme.

"nem kéne emiatt uniós pénzek bentragadását kockáztatni"
Az uniós pénzek bentragadása akkor fordulhat elő, ha nem tesszük le a saját részünket az asztalra. Régen tanultam matekot, de emlékeim szerint ha egy forintnyi saját pénzhez ingyen kapok másik hármat, az nem számít rossz boltnak.

" AZ ELI-s projekt, most mindegy is ki hibájából, nincs abban a fázisban, hogy lekösssön pénzt a mostani kereteinkből."
Már elnézést, de egy nagy büdös lónemzőszervet! Ez az egyetlen, ami érdekes, hogy miért nincs? A többi ugyanis nem ennek a kormánynak a kompetenciája.

Változatlanul várom azokat a tényeket, amelyekkel a finanszírozhatatlanságot és az értelmetlenséget alátámasztod, amelyekről a blog többi olvasójának velem együtt fingja sincs.

(Megjegyzés: könnyen el tudom képzelni, hogy a projekt három részre bontása összességében magasabb költségeket jelent, mint az eredeti, egy helyszínes változat. Könnyen lehet, hogy tudományos hatékonyság szempontjából is jobb lett volna az eredeti terv és a szakértőknek fáj érte a szíve. Az viszont valóban csak a legnagyobb, már amúgy is technikailag legfejlettebb országok számára lett volna megvalósítható. Akkor azért ment volna a toporzékolás, hogy persze, a fejletlenebbek lemaradását akarják konzerválni. Ez tipikusan olyan beruházás, ahol a politika biztosan felülírt néhány szakmai megfontolást azért, hogy a kisebb országok érdemi bevonását lehetővé tegyék.)

bvb09 2012.08.06. 16:20:14

@sofalwy: Én nem mondtam senkire, hogy mucsai. Egyébként való igaz, szerintem a projekt ebben a formában (3 felé szeletelve) értelmetlen. Konkrétan nem foga átlépni az európai tudományos ingerküszöböt. Magyarul, mindaz, amit beleláttok, tőle reméltek: délibáb. Drága játékszer, ami persze a magyar fizikusokat majd kiszolgál az alapkutatásban - az is fontos és ha van rá pénz, csináljuk, én csak attól óvnék mindenkit, hogy olyasmit lásson a projektbe, ami szerintem nem fog belőle kijönni.

Secnir 2012.08.06. 16:25:09

@sárkányfő:
"A magyar szuperlézer rendkívül rövid felvillanásai bepillantást engedhetnek a jelenleg gyógyíthatatlan betegségek (rák, Alzheimer kór) kialakulásának okaira és ezzel hozzájárulhatnak hatékony gyógymódok megtalálásához"

asszem itten van az eb elhantolva.
ha van lézer, van olcsó rák gyógymód. ha van olcsó rák gyógymód, akkor nem lehet eladni drága (és kétséges) rákgyógyszereket. ha nem lehet eladni a drága gyógyszert, nincs belőle drága adóbevétel.
NERTÁRSAK!
MI AZ, HOGY NINCS ADÓBEVÉTEL!?!?
ELTÖRÖLNI A PROJEKTET A FÖLD SZÍNÉRŐL!
(és keressenek egy felelőst, akit meg lehet hurcolni, lehetőleg gyurcsány, vagy elmúltnyolcév, ugye nem kell mondanom?)

papugaja 2012.08.06. 16:26:36

Szép eleme a történetnek, hogy még jóval a kormányváltás előtt kezdődött. Az önkormányzati választások előtt a polgármesterjelölt B. Nagy László ezzel is kampányolt (meg az Orbán által Szegednek megígért harmadik Tisza-híddal), az egyetem szépen nyalt is a siker érdekében (regi.darfu.hu/config/download.php?document_id=1856) , aztán B. Nagy égett, és hónapokra el lett felejtve az ügy. Azóta ez legalább a második alkalom, hogy az egyetemnek kell kongatnia a vészharangot, mert a kormány balfaszkodik és/vagy húzza az időt.

Walter Hartwell White 2012.08.06. 16:26:50

Aki szerint ez szükségtelen és haszontalan, az pontosan azt az ignoráns mentalitást képviseli, ami miatt a tudósaink pl. a tengerentúlra dobbantva valósították meg magukat és világraszóló ötleteiket, és hoztak sikereket választott hazájuknak.

sofalwy 2012.08.06. 16:29:31

@Neoprimitív: Tegyük hozzá, hogy Szabó rektor úr közlése szerint az állam-tulajdonos képviselője nem jelent meg a szavazásokon, ami azt jelenti, hogy vagy elfeledkezett munkaköri kötelezettségéről, vagy ilyen instrukciót kapott valakitől. Ez azt jelenti, hogy még véleményt sem képes alkotni/képviselni az ügyben a hivatalos világ.

Állítsuk szembe a linkséget, avagy a sumákolást, mint "nemes nemzeti hozzáállást" egyrészről a sok éve megalapozott tudományos munkával, másrészt az EU elismeréssel felérő döntésével. Mucsaiként nagy deficitet vélek felfedezni e tárgyban.

EMP 2012.08.06. 16:30:44

@bvb09: En nem vagyok benne biztos, hogy tudomanyos hatekonysag szempontjabol az egy nagy komplexum jobb lett volna, mert igy, feldarabolva, egy nagy altalanos komplexum helyett kapnak 3 kissebb specializaltat. Jo, persze, a tudosoknak lehet hogy tobbet kell majd utazniuk, de egyreszt egymashoz kepest par szaz kilometeren belul van (lesz) mindharom letesitmeny, masreszt meg kutatni meg tudomanyos munkat vegezni az nem olyan mint a CNC esztergalas, hogy kell hozza egy gep is mert maskepp nem lehet. Pl az alatt a nehany ora alatt is a vonaton vagy a repulon, egyik helyrol a masikra is lehet tudomanyos munkat vegezni laptoppal, mobilnettel.
Arrol nem is beszelve, hogy miert mondod hogy felapritva nincs ertelme? Ott az internet, pontosan erre talaltak ki. Egyik tudos a masikkal manapsag ugy beszel a neten mintha ugyanabban a szobaban ulnenek. Az adatokat ugy cserelgetik ahogy akarjak.
Miert kene mindennek egy helyen lennie?

sofalwy 2012.08.06. 16:35:27

@bvb09: Szeretném, ha megtisztelnél ennek a "nem üti meg a szintet" kijelentésnek a bővebb kifejtésével. A nagy teljesítményű impulzus-lézerek azért aratnak ma is az iparban, a gyógyászatban. Ezek fejlődése talán bírhat értelemmel. Másrészt az ELI attoszekundumos impulzusai az atomi folyamatok időtartamában működnek, ennek a ténynek alapkutatási szempontból volna nagy jelentősége. Ezek az eredmények szerepelnének a szegedi célkitűzések között. Nem hiszem, hogy a nemzetközi tudományos és technológiai közélet undorral fordulna el ezen területek eredményeitől.

Neoprimitív 2012.08.06. 16:40:37

@bvb09: "Konkrétan nem foga átlépni az európai tudományos ingerküszöböt. Magyarul, mindaz, amit beleláttok, tőle reméltek: délibáb. Drága játékszer, ami persze a magyar fizikusokat majd kiszolgál az alapkutatásban"

Szóval szerinted az unió (amelyik nyilván valóan még nálam is nagyobb hülye) bele akar ölni néhány száz millió eurót egy világszínvonalú tudományos kutatóközpont fejlesztésébe, amivel utána semmit nem akar kezdeni. Itt hagyja nekünk, hadd játszanak vele az itteniek. A szalagvágásra még lehet, hogy ideutazik valami nyolcadrendű européer nacsalnyik, de utána csend lesz és hó és halál, nem lesz olyan kutató, aki valaha ide betenné a lábát. És ebbe nekünk nem szabadna beszállni.

Még ha ez így is lenne (ami nyilván valóan nonszensz), örömmel hallom, hogy ezek szerint csak az orvosi, biológiai, kémiai, stb. kutatási területeken van forráshiány nálunk. (Itt konkrétan dolgoznak barátaim). A fizikusoknál már olyan szinten megvan minden, hogy vigye a p*csába innen az EU ezt a szart, nem kell ez nekünk. Az alapkutatást végző önérzetes magyar fizikusoknak ki van nyalva háromszor a seggük, dúskálnak az állami mannában, egyszerűen nincs olyan felszerelés, amit már ne szereztek volna be nekik.

sofalwy 2012.08.06. 16:40:53

@bvb09: Úgy mellesleg a felszeletés ellenzése mellett szól az a párhozamban említhető döntés is, hogy a CERN LHC számítóközpontját Genf külvárosában, Budapesten telepítették.

Fufo 2012.08.06. 16:41:16

@bvb09: Mire alapozod ezen véleményedet?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.08.06. 16:43:13

@sofalwy: Eh, értelmes dolgokra nincs igény, csak Győzikére...

Fufo 2012.08.06. 16:46:37

@sofalwy: Itt van már, vagy mégcsak terv?

sofalwy 2012.08.06. 16:47:25

@Fufo: kb két hónapja adták át.

tudi 2012.08.06. 16:52:47

Ezek hülyék nincsen rá jobb szó.

Neoprimitív 2012.08.06. 17:21:26

@sofalwy: Nagy valószínűséggel ilyen instrukciót kapott. Vagy nem kapott instrukciót, mert még nem találták meg a megfelelő megoldást a lopásra. Nem vagyok járatos az uniós beruházásokban, de feltételezem, hogy mivel ezt a továbbiakban is ők szeretnék használni (ellentétben pl. a vakondtúrásnyi kilátóval), itt jobban figyelik a projekt pénzek elszámolását.

rinaldo-rinaldini 2012.08.06. 17:44:49

@bvb09:
Figyu, ha ez az egesz projekt olyan nagy hulyeseg, akkor, hogy lehet, hogy a csehek es a romanok is resztvesznek benne es az EU is penzt ad hozza ?
Persze, az EU, csehek, romanok is tevedhetnek... de ha a Fidesz kormany emberei tudjak, hogy ez hulyeseg, akkor mi az izere vartak 2 eve ? Miert nem mondjatok, hogy ok, a komcsi fizikusok otlete rossz, ne csinaljuk ezt a projektet, hanem csinaljunk helyette valami mast ? Mert eddig csak annyit birtal kinyogni, hogy ez a projekt szar... es ez igy, ne haragudj, de nem nagyon meggyozo.

mh1973 2012.08.06. 18:40:31

Még mindig itt van bvb és már tizedjére írja le uazt a faxságot, nagyon unalmas! :(

Horizont 2012.08.06. 19:10:34

Elég baj az, hogy szinte soha nincs híradás a tudományos munkákról, a kutatásokról. Egyszerű emberi nyelvezeten. Azt bezzeg ezerszer leadják ha egy celeb csak egyet böffent is:(
Írta itt valaki, hogy a kormányváltás előtt kezdődött. Töketlenkedés pártállástól függetlenül, teljesen hihető. Bár ha nem Szeged + Botka lenne, hanem mondjuk Debrecen + Kósa lehet máshogy alakulna. Ki tudja!

bvb09 2012.08.06. 19:12:38

@rinaldo-rinaldini: Szerintem leírtam párszor, hogy miért nem éri meg megépíteni. Olvass vissza, légyszi. Ha vége lesz a válságnak, sztem a németek építenek mindenféle EU-s pénz nélkül 2 nagyságrenddel nagyobbat, mint a Szegeden terevezett infrastruktúra, ami, mint szintén leírtam, nem az az ELI, ami anno az ESFRI road map-en rajta volt, hanem egy lebutított és 3 részbe szabdalt pilot projekt, amit idedobtak koncnak. Hogy a cseheknek és románoknak miért éri meg, azt nem tudom. De azt igen, hogy a dologhoz nem értő politkiusok, bármelyik oldalról is, (Gyurcsányék elhitették magukkal, hogy a nagy ELI-t meg tudjuk szerezni, Orbánékat meg elvitte a kormányprogram a 3 részre szabásig, most meg kiderül az igazság) simán beszopták ezt a sztorit. Szóval aki azt hiszi, hogy emiatt fognak ezrével járni a fizikusok Szegedre és emiatt lesz ott egy új szilícium völgy spin-offok százaival, az nagyon téved. A Szegedre tervezett infráben egyszerűen nincs annyi és annyi ideig tartó nóvum technológiailag, ami miatt érdemes kockáztatni egy extrém drága üzemben tartást, illetve lekötni rá egy csomó EU-s pénzt, amit hasznosabban és a pénz elvesztésének ilyen nagyfokú kockázata nélkül is ki lehetne pl. a gazdaságba helyezni.

Mr. Acid 2012.08.06. 19:13:33

Ott szeretnék majd lenni, amikor ezért (is) számon kérik a kormányt, és annak vezetőjét. Bízom benne, hogy sikerülni fog (a projekt és a számonkérésen ottlét is).

sofalwy 2012.08.06. 19:32:10

@bvb09: Korábban néhányan feltettünk néhány kérdést már, mely szerint esetleg jó lenne szakmailag megindokolnod ezeket az állításokat. Megtennéd végre? Eddig úgy néz ki az álláspontod, hogy egyetemi tanárok, kutatók, egy-két európai szervezet, két társország sok szakembere áll szemben a te állításaiddal. Ők úgy látják hogy érdemes lenne megépíteni a nagy teljesítményű lézert Szegeden. Esetleg a kormány propagandistáját tisztelhetjük benned, vagy egy nem támogatott másféle kutatás irány frusztrált képviselőjét?

Kabbe (törölt) 2012.08.06. 20:38:36

@Mr. Acid: ez itt keletejurópa vastagon. de azért bájos ez a naivitás.:)

házelnök 2012.08.06. 20:42:25

Anno: a kisdobos vagy az úttörő ahol tud segít.
Ma: orbán és bandája ahol tud lop.

Neoprimitív 2012.08.06. 21:29:18

@bvb09: "Ha vége lesz a válságnak, sztem a németek építenek mindenféle EU-s pénz nélkül 2 nagyságrenddel nagyobbat, mint a Szegeden terevezett infrastruktúra"

A szegedi komplexum kb. 280 millió eurós projekt. Sekélyes ismereteim szerint a tudományos fejlesztéseknél még a kétszeres kapacitás elérése sem szimplán lineáris költségnövekedéssel jár, hanem inkább exponenciálissal. Ehhez képest te két NAGYSÁGRENDRŐL, vagyis százszor nagyobb teljesítményről beszélsz. Ez lineárisan számolva is kb. 30 milliárd euro lenne - 2010-ben a TELJES német K+F büdzsé 12,7 milliárd volt. Innen kezdve azt hiszem fölösleges az eddig egyetlen adattal alá nem támasztott gazdasági állításaidat (mert érvnek nem nevezném őket) tovább cáfolni, gondolom azok is hasonlóan megalapozott számokon nyugszanak. (Megjegyzés: eddig nem a magyar részprojekt teljesítménye, hanem a három részre szedés volt a gondod. Akkor a németeknek a három részprojektet együtt kellene megcsinálniuk, már persze ha van annyi eszük, mint neked. Minimum 90 milliárd eurót bármikor kiráznak majd a mandzsettájukból.)

A program három részre osztásával egyébként éppen hogy nem lebutították a projektet, hanem bővítették, ismét csak ld. a poszt elején belinkelt "Mi az ELI" cikket.

"Szóval aki azt hiszi, hogy emiatt fognak ezrével járni a fizikusok Szegedre és emiatt lesz ott egy új szilícium völgy spin-offok százaival, az nagyon téved."
100 kutatói hely, 200 fejlesztői állás és kb. plusz 600 fő egyéb kiszolgáló személyzet a közvetlen hozam. A spin-off rész azon múlik, hajlandó lesz-e bárki elhinni, hogy ha ide telepít bármilyen fejlesztést, akkor a következő hónapban nem találnak valamilyen spéci adót az ő megsarcolására. Nem fognak ezrével jönni a fizikusok, mivel ez nem Disneyland, de Európában nem lesz más ilyen intézmény egyhamar, tehát akinek ezzel foglalkozik, az ide kell jöjjön.

"egy extrém drága üzemben tartást"
Az eredeti, egységes projekt éves üzemeltetését 50 millió euróra tervezték, az egyszerűség kedvéért ez kb. 15 Md Ft. A három részre osztással ez várhatóan nem szimplán harmadolódik, hanem annál több lesz, mondjuk 6 Md Ft a mi részünk. A felcsúti fociakadémia 4 milliárd forintos állami támogatást kap. A 900 embernek csak az SZJA befizetése fél milliárd Ft, 300 ezres átlagos bruttóval számolva. Miről beszélünk?

"lekötni rá egy csomó EU-s pénzt, amit hasznosabban és a pénz elvesztésének ilyen nagyfokú kockázata nélkül is ki lehetne pl. a gazdaságba helyezni. "
Már egyszer írtam, de úgy látszik, téged csak zavarnak a tények: Magyarországon nincs elég működőképes, jövedelmező projekt az uniós pénzek lehívására. Ezt pártunk és államunk nagyjai mondták éppen egy pár hónapja.

sofalwy 2012.08.06. 21:37:26

@Neoprimitív: Visszatérve még bvb09 barátunk 3 részre szedést bíráló, alá nm támasztott megállapítására: ma a tudományban teljesen mindegy, hol maga a kísérlet hol zajlik. A tudományos eredmények - mérések, elemzések, felvételek - egy pillanat alatt elérhetőek bárhol. Éppen ere gondolva jeleztem fentebb, hogy a CERN LHC adatait is Budapesten dolgozzák fel, de akinek hozzáférése van, bárhol a Földön azonnal hozzájuthat. Ennek ismeretében, megengedve akár azt is, hogy az EU a keleti blokknak akart adni és ezért így osztotta meg a feladatokat, nincs túl nagy jelentősége a felosztásnak. örüljünk, hogy ennyit elértünk és ne rontsák el a politikusok!

Neoprimitív 2012.08.06. 21:53:33

@sofalwy: Ezzel csak azért nem vitatkoztam, mert nyilvánvaló baromság, mint arra már rávilágítottál. Az üzemeltetési költségek biztosan magasabbak a három külön helyszínnel, ezért nem egyszerűen harmadoltam. (Egy ilyen létesítménynél tippem szerint az energiaköltség a legnagyobb tétel, az pedig feltételezem, hogy versenytárgyaláson dől el mindenhol, nagyjából hasonló egységárral.)

Nincsenek illúzióim az EU működésével kapcsolatban, ezért feltételezem, hogy tudományosan lehet, hogy nem ez a legoptimálisabb megoldás. De csak ezért azt mondani, hogy így nekünk gazdaságilag és tudományosan meg sem érné beszállni, ehhez az eddigi léggitározás helyett számokkal alátámasztott érvek kellenének.

Megdobbent 2012.08.06. 23:27:29

Na persze, hogy ez sem valosul meg. Nem is baj. Igy kisebb hulyet csinalunk csak magunkbol, mintha megvalosul, es rajonnek, hogy miattunk az egesz bukni fog, mert forradalmi torpeeromuvunk van nekunk barna szinben, es azzal termeljuk a nemzeti ontudatot, nem ilyen szedett-vedett nyugati szarsaggal.

molaris 2012.08.07. 02:04:25

Hol is készült el a világ első hangolható lézere? Szegeden. Van ott erre kész szürkeállomány. Ez itt a lényeg. Mert ez a projekt valahol megvalósul. A szürkeállomány pedig oda fog menni. Na- AZT nehéz lesz pótolni!

Virág et. 2012.08.07. 09:55:57

A projekt bűne, hogy Szegedre került és nagyon bántaná más, NER-hűbb vidéki városok vezetésének a szemét, ha a vörös Szeged bármilyen sikert fel tudna mutatni a Fideszes éra alatt. Ezért volt 7 hónap semmittevés 95%-os többség mellett, ezért nincs döntése 5 hónapja az NFÜ-nél sem. Ennek ellenére a bizottság majd jó fél év alatt biztosan megállapítja, hogy a felelős Gyurcsány vagy Botka. Vagy ketten együtt.

Most országosan látjuk ugyanazt, ami eddig folyt kicsiben Esztergomban: ha nem fideszes van az élen, akkor a többiek akár a teljes csődöt is bevállalják, csak nehogy sikere legyen az ellenzéknek.

lyken 2012.08.07. 11:01:50

Folyik a nemfideszes városok büntetése, ennyi.

Ironfist 2012.08.07. 19:15:18

Egy ismerős szerint a fidesz most ultimátumot nyújt majd be a Botkának azzal, hogy ha visszavonul, megépül a projekt, ha nem, nem.

Ha ez tényleg így van, akkor (sokadjára bizonyosodik be, hogy) köztörvényes bűnözők.

labrabbit 2012.08.07. 19:16:35

@bvb09: az uniós pénzek több, mint 2/3-át nem hívtuk még le. Milyen gazdaságba kihelyezésről beszélsz?

A szóban forgó project hasznosságát oly kiváló elmék fogják elbítrálni, azaz megfúrni az egészet, mint Orbán, Matolcsy, valamint a fejlesztésekért felelős tudós miniszterasszony, Némethné.

Téged meg ideküldtek mosakodni.

Bee-zony 2012.08.07. 20:32:04

Van egy olyan érzésem, hogy az eddig még megmaradt egyharmad ország is belefullad a korrupcióba, a hülyeségbe, az aljasságba, és eltűnik a térképről, mert ilyen tulajdonságokkal sokáig államként megmaradni nem lehet. Nem véletlenül van már ott annyi emberragadozó, keselyű, hiéna... a hullából táplálkozók.
Ha valahol fekete Afrikában jelölték volna ki a projekt helyét, ott is állna ilyen „jól”, tehát a narancsköztársaság társadalmi színvonalban ugyanaz, mint a banánköztársaság. Az ilyen, nagyon rossz társadalmak megszűnése pedig nem igazán veszteség a világnak, mert ami a helyébe jön, az a legaljánál csak jobb lehet.
Volt már Bős(z)-Nagymaros, Expo-Nixpo... A szegedi lézer lesz a következő az elkezdett és be nem fejezett, pénzkidobottak-ellopottak sorában? Akkor az már nem csak presztízsveszteség lesz, hanem olyan, mint a csernobili atomkatasztrófa, mérföldkő, és bizonyíték a fenntarthatatlanságra.
A normális állam megalkotására és működtetésére képtelen többség egyenlő a vesztes játszmával. Fel is lehetne adni, de azon a tájon szokás kitartani a vesztes mellett a végsőkig, és az aktuálisan elérhető maximális veszteségig.
Érdeklődve figyelem a magyarországi többség társadalmi életképességi próbáját, országhatáron kívülről, mert részt venni nem akarok benne, és annak örülök, hogy nem rólam szól, és arról a csapatról is csak közvetve, akiket szeretnék látni. Én annak drukkolok, hogy dőljön már el a kérdés, akár így, akár úgy, a hosszú várakozások (40-80-100 év) helyett. Ez az agonizáló társadalom tempója, de nekem pl. jobb lenne, ha jobban pörögnének a dolgok. Vagy a teljes függetlenség a magyarországi eseményektől, amit a globális faluban nehéz elérni.

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2012.08.08. 16:14:57

Eddig még nem tudták rárakni a kezüket a Szegedi lézerre.
De van itt más, amit meg lehet KÖZGÉP-ezni:
"Döntött a kormány, nem a szokásos közbeszerzési eljárással terveztetik és építtetik meg a több mint 24 milliárdba kerülő Nemzeti Közszolgálati Egyetemet és a hozzátartozó Campust."

index.hu/belfold/2012/08/08/titkositottak_a_ludovika_campus_beruhazasat_is/
Csak 24 milliárd, nem 30, de azért ez is megéri.

ON

jágör68 2012.08.08. 18:54:13

Sztem itt ma´r nagyobb bajok vannak, mint egyszerü korma´nyzati hozza´nem e´rte´s.
Egyszerüen nincs ma´r munkaerö´sem, aki ilyen kvalifikalt melo´t ke´pes elvegezni.
Pla´ne mondjuk hata´ridöre.
I´gy marad max. a roma´n fotosoppos megolda´s.
Amu´gy a narancsagyuáknak leeshetne ma´r:
nem e´rdemes me´g sokaíg ezt ja´tszani, mert a ve´ge´n mehetnek ök a földre kapalni, kömüveskedni, me´rnököt, orvost ja´tszani...
Sok sikert a soha-e´lete´ben-semmit-nem-dolgozo´- korma´nynak...
Sajnos van ele´g hi´vö, aki me´g bekaja´lja a rizsa´jukat...

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2012.08.08. 22:54:51

@Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül): 24 milliárdért fideszes agymosoda és káderképző? Orbánszolgák lettünk és még nagyon sokáig azok is maradunk, bármi legyen is a következő választás eredménye. Ráadásul sokan ezt még élvezik is.

molaris 2012.08.09. 05:30:41

@bvb09:
Ki bérelt fel? Hüjje- e vagy?

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2012.08.09. 11:16:49

@Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül): Gratulálok, ez az igazi Orbáncsicska gondolkodás. Meg is érdemli az ország, veled és velem együtt. Szánalmas az egész poszt nameg a kommentek is akik azon rinyálnak, hogy ez milyen má, nem valók a parlamentbe, blablabla.

Jah értem, Vitya végighazudott nyolc évet, de ő a parlamentbe, sőt hatalomra való volt igaz? Fura mentalitás, Ferkó szarul kormányzott mennie kellett jogosan, Vitya szarabbul kormányoz, de őt nincs kire. Én már leszarom hogy kire, ugyanis ha nem buknak kurvanagyot 2014-ben annak csak egy üzenete van: Csicskák vagyunk, Orbáncsicskák. Az egyiket kirúgtuk valamiért, a másik aki alulmúlta az elődjét meg maradhat. És ezzel ő nyert. Ilyen a magyar szolgalélek. Nem az volt a nép baja, hogy hazudott vagy lopott Feri, hanem hogy nem Orbánc tette. Őt már nem kell elzavarni ugyanazért.

Mielőtt az alternatíva nevű Orbáncsicska mantrával jössz, szarok rá. Addig kell kidobálni a szemetet a dunaparti kupiból amíg a kényszer ki nem termeli az elfogadható politikai erőt. Nem leváltani az egyiket a másikra majd vissza végül pedig hatalmon hagyni mert nincs váltópárt. Ki nem szarja le? Orbán alternatíva volt? Bizonyítja is, hogy mennyire nem. .

2012.08.09. 17:56:28

www.youtube.com/watch?v=If65sy-2pFI&feature=share

A gazdagok nem teremtenek munkahelyeket

ennyit a matolcsyról

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2012.08.09. 17:57:11

@Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.): Tudod, Hofi mondta: A korrupció az, amiből kihagynak. Magyarország lakosságának igen kicsi része gondolkodik európai módon - hozzáteszem, szerintem. Aki nem tud vezetni, az megvezethető. Aki tud, az meg megvásárolható. A többi pedig húz innen el a francba. Néhány ember még marad, és vár valakit, akinek jönnie kellene, és majd rendet tesz a fejekben. No, ez nem fog megtörténni. Pontosan a messiásvárás tette oda Orbánt, a 2/3-os kormányzás trónszékébe. Itt nem lesz hirtelen változás, mivel szerintem az embereknek meg kell érniük az öngondoskodásra, arra, hogy ne csak a mát nézzék, hanem a holnappal is törődjenek. És az a társadalom, amelyik az utóbbi 60 évben csak azt kapja, hogy dolgozzál szolga, majd a nemes párt és kormány mindent megold, az nem fog, - és nem is képes, - olyan minőségi cserét bemutatni a politikai palettán, amire szüksége lenne ennek az országnak.
Nézd meg a baloldalt. Sólyom kiáll, elmondja a véleményét, és elkezdik fikázni, hogy miért csak most, miért nem korábban, meg különben is! A Fidesz meg csak röhög a markában, hogy a magukat baloldalinak mondók mennyire egy szánalmas csoportosulás. És bármikor megvehetőek ők is. Ezt már bebizonyították 8 év alatt.
Ha valamilyen gyorsabb változás lesz, az meg nagyon fájdalmas lesz. De alternatívát az sem képes adni, csak rombolást. Lehet, hogy az a fajta rombolás lesz az eddigi, 22 évnyi rombolás betetőződése?

igazi hős 2012.08.09. 22:28:28

@Belpo: A linkelt videó nagyon korrekt ellenben semmi köze a magyar helyzethez. Az egykulcsos adó kedvezményezettei nem a gazdagok, hanem a közepes vagy jó fizetést keresők. Aki fizetésből él, az nem gazdag. Matolcsyék szóban legalábbis a középosztály megerősítését és ezen keresztül a foglalkoztatás növelését célozták meg. 2006-ban talán még be is jött volna a "hagyjunk több pénzt a dolgozóknál, hogy a többletet elköltve új munkahelyek jöjjenek létre" gondolat (pont mint a videóban). Csakhogy a középosztály egyrészt nem hiszi , hogy tartós lesz ez az adócsökkentés (hisz láthatóan üres a kassza), másrészt hiteleket törleszt, harmadrészt a manyup lenyúlás után inkább a nyugdíjára tesz félre, esetleg a gyerek (külföldi) egyetemére.

2012.08.09. 22:52:42

@igazi hős:
Bár úgy tűnik, a videonak nincs köze a magyar helyzethez, de igenis van, ha azt vesszük, hogy még az USA-ban is vita indult egy másfajta adózásról (Ebbe tényleg ne menjünk bele, ez valószínűleg Obama újraválasztásától függ, és nagyon bonyolult és hosszas vita lenne) A lényeg az, hogy Matolcsyék adócsökkentése nem a középosztálynak segített, kizárólag a gazdagoknak. Véleményem szerint itt tévedsz. Ilyen káros dolgot bármily röheje 89- óta kormány még nem csinált. Egyszerűen szétszakította a társadalmat. Az, hogy szóban mint mondtak, az egy dolog. Amit csináltak, az katasztrófa. Az nem igaz, hogy aki fizetésből él, az nem gazdag. Így nem igaz egyszerűen. Ez is sokkal bonyolultabb. Amúgy egyetértek abban, hogy mit is csinál a középosztály. De a jelenlegi adórendszer első számú nyertese a gazdag. A nagyon jól kereső.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.08.09. 22:57:55

@igazi hős:
Szerintem azzal a demagóg dumával jönni, hogy "A gazdagok privilégiumának beállítani a munkahelyteremtést olyan tévedés, mintha a mókusok kisajátítanák az evolúciót" nem korrekt. Látványos hasonlat, de csak mert két össze nem illő dolgot összemérnek, attól még nem lesz igaza senkinek.

Rossz hír lehet, de munkajövedelemmel is számíthat valaki gazdagnak, mondjuk tartozhat a népesség leggazdagabb öt százalékába. Ebből a szempontból irreleváns, hogy nekik már inkább tőke- mint munkajövedelmük van. Az sokkal inkább számít, hogy ezek a jövedelmi rétegek jellemzően nem a magyar piacon teremtenek munkahelyet a fogyasztáson keresztül, hiszen a pénzüket ők sokkal nagyobb arányban költik el külföldön vagy import termékekre, mint bármelyik másik jövedelmi réteg.
A középosztályt meg, ha annak vesszük azokat, akik átlagbér körül keresnek azért nem érdemes belekeverni ebbe, mert a minimálbéres réteg után az átlagbért sújtja leginkább ez a másfélkulcsos kreténség.

Horizont 2012.08.09. 23:18:39

Mai hír: "A Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság (NFK) megállapította: az elmúlt két évben Szegeden nem tettek meg mindent a projektért, és annak teljes felülvizsgálatát rendelte el."
NFK= Orbán, Lázár, Némethné, Matolcsy
"Botka László (MSZP) szegedi polgármester szerint a városba tervezett lézer-kutatóközpont előkészítését az elmúlt két évben egyetlen dolog veszélyeztette: maga a kormány."
"A projekt tudományos vezetője, az ELI-HU Nonprofit Kft. tudományos tanácsadó testületének elnökhelyettese, Prof. Dr. Krausz Ferenc lemondott."
Megint olyan jól magyarosan folynak a dolgok.....

mh1973 2012.08.10. 08:30:21

Botkának igaza van abban, hogy több mint 90%-a az államé, tehát aki hátráltatja a projektet és aki hibázott azok a nari katonák.

Krausz lemondásra pedig nagyon fájó dolog, hisz a nari huzavona miatt egy ilyen zseniális kutató hazajött volna és itt folytatta volna kutatását, de inkább meggondolta magát, ehhez is csak gratulálni tudok a kúrmánynak!!!

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2012.08.10. 08:54:42

Se enrico, se lencsés pista nincs itt, hogy megmagyarázza, hogy ez miért jó nekünk, a zembereknek?

Régen minden jobb volt.

Bee-zony 2012.08.10. 08:56:03

@Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.): Ez nagyon ott van.
Orbánisztán, Namegaztán, Hátaztán...
A probléma az, hogy a szemét kidobálásához (a többségi demokratikus rendszerben) kell a többség. Ha az nincs meg, akkor marad, ami van.
Bár elvileg lehetséges, hogy 2014-ig lesz ilyen pálfordulás, de nem látszik sanszosnak.
Mindenesetre, 2014-ben is a félázsiai tömegek képébe kell tolni a helyzetleírást, hátha rájönnek, hogy nagyon eltolták.
A normális elit „kitermelődésére” a motiváció itt-ott már most is megvan. Addig kell kísérletezni, amíg sikerül. Lásd pl. Salvarsan, 606-ik kísérlet a vérbaj ellen, amely elmebetegséghez hasonló tüneteket is okoz.
Az orbáncsicskaság is elmebetegséghez hasonló tünet... A kezelés gyógyszere és módja...?
Normális gondolkodású többség esetén GyurBánoknak és társaiknak már rég nem lenne helye a közéletben. Csakhogy az élet nem ilyen egyszerű, mert a bolondoknak maguk közül való, bolond király kell; és meg is kapták. Innentől pedig, előre a végső összeomlásig. Avagy mit lehet kezdeni egy bolond többségű társadalommal, azon kívül, hogy a bolondsága(i) miatt természetes módon előbb-utóbb úgyis kihal... Van-e hülyeség ellen orvosság, és ha igen, mi? (A borsóként lepergő felvilágosításon, és a megszerzett tapasztalatok korrekciós hatásán kívül.)

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2012.08.10. 12:50:42

@Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül): Korrekt összegzés, ráadásul a konklúzió helyes. Nem lesz itt előrelépés, mert a tömeg nagyobb része alkalmatlan rá. Nomindegy én még kitartok, ezt az évet is kihúzom itthon, van munka (lekopogtam), relatíve egzisztenciális biztonságban (bár egy ilyen féldiktatúrában a diktátor és seggnyalói javain kívül mi biztos?) de a jövőkép szép lassan zéróhoz közelít. Akkormeg mi értelme van az egy darab életet erre az országra pazarolni?

Bee-zony 2012.08.10. 20:11:08

@Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.): „...a jövőkép szép lassan zéróhoz közelít. Akkormeg mi értelme van az egy darab életet erre az országra pazarolni?”

Na ja, pazarolhatod az egy darab életet pl. egy másik liberális országra is...
Az eddigi tapasztalataim: Ázsia nem igazán a fehér embernek való, a klíma, a mentalitás, a trópusi betegségek, stb., bár néhány fehér embernek bejöhet.
Az észak-amerikai fehér társadalom hanyatlik, mert liberális, elhülyült, nem szaporodik, önző... és úgy vettem észre, hogy az észak-amerikai fehér nők az emberi faj legelfuseráltabb teremtményei agyilag: nehezen házasodnak, de könnyen válnak, a vagyont viszont megtartják, gyermek nincs, vagy félárva... és önmagában ennyi is elegendő a kihaláshoz.
Ausztráliáról és Új-Zélandról nincs tapasztalatom, de úgy saccolom, hogy az is olyan, mint az észak-amerikai pálya.
És maradt az öreg Európa az ismert bajaival.
A lényeg: mehetsz ahová csak akarsz, mindenütt megvannak azok a problémahalmazok, amelyek a belső rossz tulajdonságokból következnek. Nyilvánvalóan lehet találni olyan országot, ahol kisebb a problémahalmaz, és ezért valamivel jobb a közérzet, viszont a küzdelem maga sehol sem kerülhető el, a már igen ritkán előforduló lakatlan szigetek kivételével, ahol „csak” az elemekkel, a természettel kell megküzdeni.
Ismerd meg a világot, majd rájössz, hogy hiába járod be, a mennyországot és a tökéletes állapotokat nem fogod megtalálni a Földön. Kevésbé rossz, és így kevésbé lelki terhes, és jobb érzéseket adó hely persze van, de így is, ami megoldandó probléma van, azt meg kell oldani, pláne a globális faluban, ahol már minden összeér, és összefügg.
Nem tudom megoldani, tehát elkerülöm, a távolság és a határok által a küzdelmet... Lehet taktikázni – úm. célszerű taktikai visszavonulás – de magát a küzdelmet elkerülni nem igazán lehet. Egyébként szerintem a világjárás hasznos: ismerd csak meg a helyzetet, és jöjj csak rá, hogy máshol meg más megoldandó problémák vannak, és hogy van közöttük összefüggés: probléma-hálózatról van szó, és a kivonulás módja a lakatlan sziget lenne, lehetőleg családostul, de azt igazán kevesen engedhetik meg maguknak, és ott is, meddig nem lennének problémák?
Igaz hogy van ahol könnyebb, és van ahol nehezebb, de az élet maga küzdelem: az elemekkel, az elmebetegekkel, saját magunkkal... és az a legerősebb, legsikeresebb, aki győz a küzdelmekben.
Van olyan, hogy valakinek Magyarország az aktuális képességeihez képest „túl sok”. Nekem is az, és nem akarom, hogy agyonnyomjon, úgyhogy taktikáznom kell, hogy ne legyen több lelki és fizikai teher rajtam annál, mint amennyit aktuálisan elbírok.
A Szodoma-kategóriát elért országokat a legjobb bojkottálni, otthagyni, és semmivel sem hozzájárulni (mint pl. adó) a fennmaradásukhoz. Ez taktika és stratégia annak érdekében, hogy a rossz szűnjön meg, és legyen helyette jó – tehát jobb annál, mint ami jelenleg van, az elérhető elvi és gyakorlati optimum felé haladva. A szájtépésnél jobb a lábbal szavazás, mert az már tett, és van gyakorlati eredménye, tehát az tényleges változás, még ha össztársadalmilag kicsi is.
Próbáld ki a szóba jöhető megoldási lehetőségeket, és végül letisztul a helyzet, kiszűrődnek a nem jók, és végül az marad ami beválik és működik, és ami által jobb lesz a saját helyzeted és a világ is. Ebben a keresésben nagyokat lehet tévedni, bedőlve a mindenféle látszatnak kezdetben, viszont ez a kiút a labirintusból.
Abban változatlanul hiszek, hogy minden problémára van legalább egy működő megoldás, csak általában nem egyből tudjuk, hogy melyik az, és hogyan érhető el, és hogy mekkora az ára, hogy mit kell érte tenni.
Úgy látom, hogy a megoldás az aktuális társadalmi problémákra: zéró toleranciás új szabályrendszer, a liberális, hanyatlást okozó elemek teljes kiszűrésével, és ahol egyértelműen meg van vonva a határvonal a szabadság és szabadosság között, ahol az egyénre és/vagy egyének halmazára, társadalomra, és magára a rendszerre káros dolgok nem tartoznak a szabadságjogok közé. Ilyen szintű elvárásoknak egyértelműen nem képes megfelelni a magyarországi többség, de szerintem ez a megoldás. Minden világjobbító rendszer kicsiben kezdődött, aztán elterjedt. Ez a dolgok menetrendje, úgyhogy arra kell koncentrálni, hogy a világjobbító rendszer minőségében valóban a lehető legjobb legyen, ha százból, vagy tízmillióból csak egy ember éri el, akkor is, mert akkor az kb. 700 ember a hétmilliárdból, és pl. a kereszténységnél 12 elkötelezett apostol elegendő volt arra, hogy elterjedjen, tehát ez így működik.
A társadalmi optimum pl. az, hogy nincs bűnözés. Ez pedig zéró toleranciás szabályrendszerrel érhető el; és aki nem képes betartani ezt, annak nincs helye abban a rendszerben és közösségben, hiszen annak az az alapja, hogy vállaljuk és betartjuk a szabályokat, önként.
És persze el kell határolódni és ki kell válni az orbánisztáni többségből, amely többségi rendszer nem erről szól, hanem a sógorkomahaverról, a korrupcióról, a bűnözésről és a bűnözés hagyásáról, tehát a két rendszer és a világnézet inkompatibilis egymással. Hogyan létezhet két rendszer egy országhatáron belül? Nehezen. De pl. Kanadában is csak egy törvény van, mégis van kulturális mozaik. Kb. így, és fokról-fokra, mert valahogy el kell kezdeni, és olyan körülmények között, amelyek éppen vannak. Erre szerintem pont megfelel a 2012-es év, ha korábban nem tudott összejönni... Van még 4 hónap, igyekszem hogy beleférjen. Szerintem ez a megoldás azokra a globális problémákra, amelyeknek Magyarország igencsak a része, sőt, élen jár ebben, és a polgárháború-közeli állapotban a térségben.

Apeiron (törölt) 2012.08.13. 12:53:17

Fizikusként mondom. Ezt a projektet el kell engedni. Vissza kell adni a lehetőséget, hogy az EU olyan helyszínt tudjon kiválasztani, ahol az ELI ezen része fel is képes épülni. Az ELI olyan egyedülálló beruházás, mely az eész emberiség tudását bővíti - na most ilyen magasságokba belekeverni a felcsúti barmot, emberiesség elleni bűntett.

rolika 2012.08.13. 15:43:13

Az ELI akkora projekt, hogy az épület benne a legkisebb kérdés. De mivel csak ezen lehet fogni a pénzt, ezen marakodnak az ostobák.

süti beállítások módosítása