Skip to content


       Szűrés lista

A törvény ingatag

Aprócska történet, de benne van az egész kormányzás.

A kormány 2011. december végén fogadta el a leginkább a Barroso-levél miatt ismert, ún. stabilitási törvényt, ami többek között kimondja (47.§ (6) bekezdés), hogy 2013-2015 között a költségvetési hiány nem lehet nagyobb a 2011. áprilisi konvergenciaprogramban (29.oldal) meghatározottnál.

hiány.jpg

"A stabilitási törvény a gazdaságpolitika egyik legfontosabb kerettörvénye a következő évtizedekre." - jelezte Matolcsy György a stabilitási törvény záróvitájában, és a kormányoldalon is büszke cikk dicsekedett vele.

Aztán jött a 2013-as költségvetés, amely viszont 2,7 százalékos hiányt állapít meg, vagyis a kormány a saját korábbi törvényét szegné meg egy másikkal. De természetesen no problem, miután az Origo hírt adott erről, és megkérdezte az NGM véleményét is az ügyről, megszületett a megoldás. Banai Péter Benő, a minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkára  pénteken az MTI-nek elmondta, a salátatörvény fogja tartalmazni a stabilitási törvény azon részének módosítását, amely a 2013 és a 2015 közötti deficitcélok meghatározásáról szól.

Így is történt, 7-én pénteken benyújtották, és kivételes sürgős tárgyalásban hétfőn elfogadták a salátát, amelyben a költségvetési hiányt 3%-ban maximalizálták. Az indoklásban a megváltozott makrogazdasági környezetre hivatkoznak, ám ez a "módosítják a stabilitási törvényt" abszurditásán mit sem enyhít. Elvégre nem túl jó üzenet az, ha már a stabilitási törvény is ingatag.

matolcsy.jpg

Címkék: gazdaság matolcsy

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr54953733

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Unortodox felsőoktatási létszámnövelés 2012.12.11. 14:44:07

Giró-Szász András kiemelte: a kormány célja a változtatásokkal, hogy növelje a felsőoktatásba a bejutók létszámát, valamint minél nagyobb arányban növelje a felsőoktatási képzést el is végzők arányát. az csak egy gyárban lényeg, a felsőoktatá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.12.11. 09:33:54

Matolcsy Györgynek arról az anyagról kéne lejönnie, ami ezekbe a hellokittis-csillámpónis felhőálmokba repíti őt, és ezek keresztül a sámánisztikus gazdaságpolitikáját... és akkor talán a számok eltalálása is jobban menne. Talán mégiscsak lehet valami abban, hogy a költségvetésnek inkább a valószínűségekhez és a racionalitáshoz kéne közelebb lennie, mint a kreativitáshoz... legalábbis addig, amíg megbecsülni kell az állami bevételeket és kiadásokat, és nem megfesteni.

Komolyan szeretném tudni, hogy van-e olyan magyar ember -akár csak a lelke mélyén, szobája magányában megvallva magának a felismerést-, aki szerint nem ez a leghülyébb fasz, aki megfordult a költségvetés környékén valaha is.

dr. Aullah 2012.12.11. 09:43:48

Azon kívül, hogy tökre vicces... sajnos nálam nem üti meg az ingerküszöböt. Remélem nem értesz félre laspalmas, nem azért írtam, mert fölösleges ez a téma...

vomit 2012.12.11. 10:20:53

amilyen vezetoket megerdemel az orszag, olyanjai vannak nekie

Q-in-Law 2012.12.11. 10:29:55

Ennyit ér itt a szakma.

Morcos Kartal (törölt) 2012.12.11. 10:44:09

@vomit: bocs, de ez így butaság. A II világháború után kényszerpályára állt az ország, nem volt, és most sincs választási lehetőség. Mit lehetett volna tenni egy olyan országban, ahol a "politikai pártok" csupán a gazdasági maffia színpadi kellékei, a "politikai elit" tagjai pedig 99%-ban gazemberek, és/vagy ezen maffia seggnyalói. Ilyen helyzetben szerinted kire kellene szavazni?

Avagy régi dakota közmondás szerint: ha csak féllábú és félszemű focistáid vannak, nem tudsz olyan csapatot összerakni, ami indulhatna a vébén. Itt tartunk.

Geza 2012.12.11. 10:47:51

Eltolcsitól ha azt kérnék, hogy mondjon egy páratlan számot, azt mondaná, hogy három.
Egy disznót se tudna eltalálni egy fürdőkádban, nem hogy egy amúgy is bizonytalan rendszer alakulását.
Ez a tökfej nem közgazdász, aki _számol_ valamit, hanem meg nem értett művészlélek, aki _alkot_ és csodálkozik, hogy a világ meg marad a saját pályáján az ő agyrémeitől függetlenül.

A régmúlt társadalmakban az ilyen 'unortodox' fickókat mindig felkarolta valami király vagy herceg, és közvetlen személyes környezetében kamatoztatta ezeknek a tehetségét, ennek volt a jele az uralkodói címer szimbólumaival ékesített csörgősipka.

Humanistább korokban a hasonszőrű meg nem értett zsenikkel együtt általában a város zajától távoli, szép kertes intézményekben szállásolták el őket és a fehér köpenyes személyzet is mindig nagyon megértő volt az ideáikkal kapcsolatban.

A falusi pórnép már kevésbé volt megértő ezekkel az 'alternatív valóságképű' (ez elég PC volt?) egyedekkel szemben, legalábbis amennyiben közelebb jöttek annál, amíg a poshadt gyümölcsöt/zöldséget dobni lehet.

A legkevésbé megértő fogadtatásra mindazonáltal a különösen feszült helyzetekben találtak, amikor is nem volt idő vagy erőforrás az elkülönítésükre és az általuk okozott kár keretek között tartására, és ilyenkor általában a helyzet kritikusságával arányos mértékű retorziók alkalmazásával próbálták elejét venni a fenti 'szárnyaló elméjű' egyének tevékenységének. Ha idő engedte, általában elég volt a békés immobilizálás, de pl. az árvíz idején a gátak körül kreatívkodni próbálók igen könnyen kaptak akár ballisztikus ólommérgezést is.

Kedves Eltolcsi eltársúr! Én átérzem a meg nem értettség okozta fájdalmát, de azért jelezném: már alig lehet kapni csengőt, az opni bezárt, és egyre szorultabb a helyzet itt az országban. Remélem, annyi ortodoxia azért még belefér, hogy a következtetéseket kend is le tudja vonni, és megtalálja a békés megoldáshoz vezető utat.

(Javasolnám e célból pl. a reptéri bekötőutat, meg egy egyirányú repjegyet bárhová, már amíg még működik a reptér.)

dr. Aullah 2012.12.11. 10:54:20

@Johnny336: :DDD
Igen, ezt én sem értettem :D

Geza 2012.12.11. 11:27:33

@Johnny336:
Igen, valóban az :). Azt akartam írni, hogy '... mondjon egy tetszőleges páratlan számot...', utalván ezzel arra, hogy a jelenlegi hiánycél pont 3%-ban való meghatározását pont annyira légbőlkapottnak tartom, mint a korábbi 2.2%-ot.

De vezeklésképpen megígérem, hogy (legalábbis a következő évtizedben) nem leszek gazdasági miniszter :) !

Seduxen (már NEM dr.) 2012.12.11. 11:28:21

@Geza: "Eltolcsitól ha azt kérnék, hogy mondjon egy páratlan számot," - szerintem nem. Eltolcsy annyira idióta, hogy erre a kérdésre rávágná, hogy Zalatnay Cinitől a Nem vagyok én apáca...

... és baszdmeg mindig, mindent meg tudnak magyarázni. pofám leszakad.

Seduxen (már NEM dr.) 2012.12.11. 11:29:16

@Geza: "De vezeklésképpen megígérem, hogy (legalábbis a következő évtizedben) nem leszek gazdasági miniszter :) ! " - pedig - így ismeretlenül - ehhez a faszhoz képest Te valami gazdasági géniusz lennél...

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.12.11. 11:34:46

@Seduxen (már NEM dr.):
Vagy bárki... Matolcsyhoz képest a Kisvakond is egy polihisztor.

kifordított nagyanyó 2012.12.11. 12:00:31

@Geza: Jó hozzászólás ,igazad van.Ez a tökfej úgy állapítja meg a hiányt,hogy kidobja otthon dobókockával. Addig dobál míg ki nem jön a 3-mas. Pedig lehet vele hatost is dobni.
Már írtam :Ha ezt nem akasztják fel egy forradalom esetén,akkor megy a diliházba,ahol az udvaron talált száraz kutyaszarral írja majd a falra a hülye agymenéseit.

2012.12.11. 12:18:28

ez az ország nem matolcsyról és mégcsak nem is orbánról szól, hanem rólunk, mert hagyjuk hogy így legyen

Seduxen (már NEM dr.) 2012.12.11. 12:51:03

@Rufus78: Kisvakond nem opció, asszem őt - mint az egyetlen ezidáig még nem korrumpálódott kivitelezőt - a 4-es metró befejezéséhez szerződtették :DDD

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.12.11. 13:53:03

@Seduxen (már NEM dr.):
Arról nem is beszélve, hogy Kisvakond tényleg polihisztor: ugyan nem kreatív agysebész, de szülész-nőgyógyásznak jó, felpörgeti az autógyártást, akár még az űrkutatást is, de gondja van az egészségügyre és a könnyűiparra is.

Kisvakondot az NGM élére!

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.12.11. 14:12:53

"- És tessék mondani, ez már végleges?
- Hát persze. Egyelőre."

Gontar 2012.12.11. 14:27:52

Nem "értitek" a hosszútávú előnyeit a dolognak. Amíg ők készítik a költségvetést kukk mind1 mi van benne, az jó, és mot már- a saját törvényeikkel sem ellentétes. :-D De ha netalántán elvesztenék a következő választást... akkor a következő bagázsra viszont kőkeményen vonatkozni fog az összes kotmányban és egyéb 2/3os referendumban rögzített faszságuk... A köztelnök (a tudjukki) meg - ha 2/3ad híján (a "csodás" választási törvényüknek köszönhetően elképzelhetetlen) nem tudnak pl. az ő faszságaiknak megfelelő költégvetést produkálni - simán feloszlatja a kurmányt, és akkor azonnal jöhet is az újabb narancsdiktatórium.

Vidéki 2012.12.11. 14:28:31

Verdi operájában a Rigolettóban a herceg ezt énekli:
„Az asszony ingatag,
Úgy hajlik,mint a nád”.

A nád hajlékonysága azonban lehetővé teszi, hogy ne törjön el erős szélben sem.
Ilyen szempontból nézve a hajlékonyság nem bűn.

2011. áprilisi konvergenciaprogram óta nagyot változott a világ.

Az EU részei vagyunk, függő helyzetben vagyunk az EU biztos uraktól, akiknek kizárólagos kompetenciája megítélni, hogy a kormány által beterjesztett költségvetéssel elérhető-e a hiánycél.

A biztos urak velünk szemben sokkal szigorúbbak, mint másokkal szemben.
A mi kormányunk által beterjesztett költségvetésekkel kapcsolatban elönti őket a pesszimizmus.

Ettől lesz olyan fekete, gondolataiknak menete.

A közelmúltban a biztos urak kétszer vágták vissza frissített költségvetéseinket.

2014-ben a GDP 3,5 százalékára emelkedik Magyarországon a deficit, szerepel a brüsszeli testület nemrég közzétett, őszi prognózisában.

A trójai király Priamus leánya Kasszandra jóstehetséggel volt megáldva.

A trójai falóval kapcsolatban is rossz előérzeteinek adott hangot:

Félek a görögöktől, még ha ajándékot hoznak is.

A brüsszeli testület jóstehetségben messze lepipálja Kasszandrát:

Még nincs is híre-hamva sem a 2014-es költségvetésnek, de a brüsszeli testület képes megjósolni, hogy 2014-ben a GDP 3,5 százalékára emelkedik majdan Magyarországon a deficit.

Csúcs lehet az az érzés a brüsszeli testület tagjai számára, hogy ilyen rendkívüli képességeket kaptak a Gondviseléstől.

Ebben a helyzetben a hajlékonyság nem tekinthető bűnnek, ahogyan azt Vastagbőr próbálja láttatni.

Geza 2012.12.11. 14:38:11

@Gontar:
Már persze csak addig, amíg a megmaradunk a demokráciának a képviseleti úton való gyakorlásánál.

Mert ha esetleg a közvetlen demokráciára tér át a nép, akkor úgy eltolcsit mint az össze többi parlamenti nap- és egyéb-lopót legközelebb a sarki kebabosnál látjuk csak viszont, amint ujjnyi szeletekben forognak a nyárson alacsony ámde stabil fordulatszámmal, és bármelyik arra járó honpolgár egy ötszázasért vehet belőlük egy-egy adagot a haragosa kutyájának.

celle 2012.12.11. 14:43:30

@Vidéki: Gratulálok! Sikerült a legocsmányabb, legvisszataszítóbb karaktert megtalálnod az összes Verdi-szereplő közül mondandód igazolásához. :-DD Egy gátlástalan, címeres gazembert idézel, aki fiatal lányokat ront meg, mert megteheti. Mert hatalma van.

Az alapmű címe egyébként Victor Hugotól így hangzik: A király mulat.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.12.11. 14:44:24

@Vidéki:

Könyörgöm, te ne idézgess operákból. Bántja az esztétikai érzékemet...

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.12.11. 15:43:08

@Vidéki:
Hiába van itt minden, mint a lecsóban, Verdi és Trója, attól ez még egy Csubakka-védelem marad, abból is a kínos fajta.

Egyetlen ember nem volt még, aki például megpróbálta volna elmagyarázni, hogy a pénztárgépek NAV-ba madzagolása hogyan fog többtízmilliárdnyi bevételt hozni. Nem lehet ember olyan hülye, hogy úgy próbáljon akár most is adót csalni, hogy beüti a pénztárgépbe, ahol nyoma van. Hacsak nem a kötelező és dupla szakhatósági díjaktól, a kikényszerített pénztárgépcseréből és -felújításból vár a kormány bevételt, de akkor ezt egyfelől akár el is lehetne mondani, csak ez ugye kivégez egy rakás kisboltot (+trafiktörvény), azzal pedig nem lehetne olyan sok szavazót gyűjteni, mint azzal, hogy mocskosEUpfejjj!

Na, ilyen kiválóan indokolt és megalapozott bevételektől hemzseg a költségvetés, ilyen tételek azok, amit például a szemét "pesszimista" EU-biztosok nem szopnak be. Biztos nem használják eleget a jobb agyféltekéjüket...

Lutius Lemmingus · http://szabotazs.blog.hu/ 2012.12.11. 16:06:17

Ugyan, elvtársak, semmi pánik, meglesz az a költségvetés!
Megvan a megoldás, a Napi Gazdaság is megírta:
"a kormány az áfa bevételek 95 milliárd forintos növekedésével számol jövőre annak köszönhetően, hogy a pénztárgépek és a NAV között online kapcsolatot alakítanak ki a kiskereskedelemben."

Vasgyis a Skynetre kötött pénztárgépek kihúznak minket a bajból! És nem szívnak a kiskereskedők, és nem tolják át ránk, vásárlókra azt a 95 milliárdot., sőt, a több milliárdos közbeszerzés sem a mi pénzünkből lesz. :D
Már látom magam előtt a központot a híradóban: hajnali műszak beregdaróci kisboltot ellenőriz az NBFSZ budapesti központjában. :D

Bővebben, akit érdekel:

szabotazs.blog.hu/2012/12/11/matolcsy_a_banko-skynet_atyja

BKrisz 2012.12.11. 16:07:17

@Vidéki:
Olyannyira ismerősek voltak az ebben a kommentben használt fordulatok, hogy nem restelltem ráuszítani a googlet a következő mondatra: "Ettől lesz olyan fekete, gondolataiknak menete."
Nem igazán tartom életszerűnek azt, hogy vki ugyanazokkal az érvekkel, fordulatokkal viaskodik hónapokon át (okt.-dec.) a legkülönbözőbb cikkek, blogok fórumaiban, hacsak nem hivatásszerűen teszi azt. Nem mellesleg olyan amatőr módon, hogy egyazon blogon ellövi ugyanazt a puskaport kétszer egy hónapon belül (vastagbor.blog.hu/2012/11/16/meg_90_milliard).

Ilyen módon teljesen nyilvánvaló, hogy ezek sima kommunikációs panelek, amiknek alaposabb átdolgozására mégcsak a fáradtságot sem veszik. Inkább fordítanának nagyobb figyelmet erre, mint a stílusidegen klasszikus műveltségből hozott izzadtságszagú hasonlatok és példák a hozzászólásokba való beletuszkolására, ha már próbálnak a kommunikációs osztályok haladni a korral. Tiszta amatőrizmus ezen a fronton is.

Lutius Lemmingus · http://szabotazs.blog.hu/ 2012.12.11. 16:09:04

@dr. Aullah: megértelek. egy hét alatt annyi aljasság és hülyeség történik, mint régebben 2-3 hónap alatt... Az ingerküszöböm egy késsel agyongyötört nyílt seb: ha ceruzával nyúlnak bele, meg sem érzem. :S

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.12.11. 16:17:39

@BKrisz:
Úgy látom, ritka madár lehetsz errefelé (és ebben az "aktivitásod" is megerősített):). Különben tudnád, hogy Vidéki és még pár alteregója nem hónapok, hanem évek óta csinálja ugyanezt több fórumon is. Nem véletlen, hogy sokan már szinte hiányolják a Madách-idézeteit (szinte...), ahogy az sem, hogy sokaknál került szűrőre.
Hiába, nem lehet mindenki olyan kreatív, mint Matolcsy György:)...

9mmPara 2012.12.11. 16:19:12

@Rufus78: "Egyetlen ember nem volt még, aki például megpróbálta volna elmagyarázni, hogy a pénztárgépek NAV-ba madzagolása hogyan fog többtízmilliárdnyi bevételt hozni. "

Én teszek egy próbát: valójában onnan jön várhatóan a nagyobb bevétel, hogy az a boltos, aki eddig heti-havi-negyedéves időszakonként, otthon üldögélve taktikázta ki, hogy akkor most mennyi nyugtát és számlát írok utólag és kinek, ezután kénytelen lesz rendszeresen ütni a pénztárgépet, mert a NAV-os rendszer csiripelni fog a központban, ha darabszámra feltűnően kevés a blokk. Az más kérdés, hogy nyilván az lesz műsoron, hogy minden második vevőnek beütik majd azt a két legolcsóbb tételt, amit a kuncsaft vásárolt, tehát nem lesz itt hipp-hopp hófehérség, de valami plusz zseton azért befolydogál a költségvetésbe.

Ami pedig a poszt lényegét illeti, anno a Véleményvezér blog tökéletesen összefoglalta:
"Kormányzásnak nevezik a heti szintű politikai taktikázást, miközben teljesen minősíthetetlen színvonalon próbálnak létfontosságú kérdésekben dönteni. Amit ők gigászi küzdelemként élnek meg, az valójában csak a saját képességeikkel való birkózás."

titan 2012.12.11. 16:26:42

@9mmPara: amennyire tudom, offline ugyanúgy "bevallandó" a beütött tétel, csak eddig nem azonnal kapta meg a NAV az infót, hanem egy-egy időszak végén. (Ha megfigyeled, a régebbi gépeken a normál blokknyomtatáson kívül volt egy másik tekercs is, ami a gépben maradt). Ha meg valamit nem ütnek be, azt ezután se fogják. Ha kevés a beütött tételmennyiség, azt már a jelenlegi rendszerben is ki lehet szűrni.

Lutius Lemmingus · http://szabotazs.blog.hu/ 2012.12.11. 16:30:09

@9mmPara: "otthon üldögélve taktikázta ki, hogy akkor most mennyi nyugtát és számlát írok utólag és kinek, ezután kénytelen lesz rendszeresen ütni a pénztárgépet, mert a NAV-os rendszer csiripelni fog a központban, ha darabszámra feltűnően kevés a blokk."

Ez elviekben mind szép és jó, de nekem lenne pár kérdésem, nem tudom, a NAV és a miniszter urak feltették-e már maguknak ezeket:

1. Ha a kiskereskedő a magas áfa, valamint az illetékek és a gépcsere kifizetéséből adódó deficitjét úgy akarja behozni, hogy nem mindegyik tételt üti be a gépbe, akkor mit jelez a Skynet a NAV-nál? Esetleg titkos, beépített webkamera is lesz majd benne?

2. Kik, hol és mennyi fizetésért tárolják és dolgozzák fel az országszerte működő kb. 400.000 pénztárgép akár napi több terrabite-nyi adatforgalmát?

3. Mi lesz a nagykereskedelemmel, és a multikkal? Ők kimaradnak, és csak a megvédendő, felemelendő kkv-szektor kap ilyen leleményes kütyüket a fa alá?

4. Nem lenne jobb az adózási morál, ha egy régi jó magyar közmondás ( “Zab hajtja a lovat és nem az ostor?”) és egy régi jó Mária Terézia-i elv (“Etetni kell a juhot, ha nyírni, fejni akarjuk.”) mentén gondolkodna az állam?

5. Nem fogják a zemberekre dobni a kiskereskedők a plusz költségek legalább egy részét?

Szerinte az a fehéredés előbb lesz szürkülés, aztán feketedés, de hát az a bizonyos teli mesefiók M. irodájában biztos tartogat még egy-két csuda dolgot. ;)

Lutius Lemmingus · http://szabotazs.blog.hu/ 2012.12.11. 16:34:20

@titan: Sanszosabbnak gondolom, hogy ez egyszeri útonállás a kapcsolódó közbeszerzések, a kötelező illetékek és gépcserék kikényszerítésével, mert eddig is úgy ment, ahogy írtad, nem látom, mennyiben innováció az, hogy most a gépek online vannak kapcsolva egy szerverrel. max. annyi, hogy nem lehet majd blokkot hamisítani, marad a tételek be nem ütése, de érdemes lenne mérni, hogy mennyi idő alatt fejlesztenek ki egy kütyüt, vagy algoritmust, ami meghekkeli majd az adatokat.

Lutius Lemmingus · http://szabotazs.blog.hu/ 2012.12.11. 16:37:59

@Rufus78: Mi az egyik barátommal megpróbáltuk elképzelni a blogunkon, hogyan is nézne ki ez az online központ :D

m.cdn.blog.hu/sz/szabotazs/image/nav_skynet2.jpg

9mmPara 2012.12.11. 16:42:34

@titan: Jogos, de amennyit a bolgár példából tanulni lehet, valamit az azonnali, online állapot mégiscsak javít a bevallási morálon.

BKrisz 2012.12.11. 16:42:36

@Rufus78:
Azért a "ritka madár" erős túlzás, mert ha így lenne, akkor nem ugrott volna be, hogy már láttam ugyanezt korábban. :) Főként csak olvasok, ezért nyilván nem új számomra sem a jelenség, csak most elég egyértelmű bizonyítékát adta.
Ennek ellenére mindezek tudatában sokan képesek leállni vele vitatkozni, ami azért valljuk be olyan, mintha vki egy politikai pártplakát előtt állva próbálna érvelni annak, azzal a különbséggel, hogy míg az egyiket megfizetik, addig a másikat nem valószínű. ;)

titan 2012.12.11. 16:42:46

@Lutius Lemmingus: az alapján, hogy gyakran előbb kerülnek fel a netre filmek, mint hogy megjelenne a moziban, és az iphone jailbreak-ek is pár nap alatt megvannak, én nem hiszem, hogy nagyon sokáig tartana.
Egyébként szinte látom, hogy olyannak képzelik el, mint a népszámlálást. Ott van egy raklapnyi formanyomtatvány, amit egy okosabb OCR-rel felszerelve, és 2-3 ügyintéző segítségével (a gép munkájának ellenőrzése/segítése végett) néhány hónap alatt fel lehetne dolgozni, és ehhez képest mi is történik... Itt meg megkapja majd az ügyintéző excelben (vagy esetleg openoffice táblázatkezelőben) az adatokat, aztán "dolgozz".

titan 2012.12.11. 16:45:26

@9mmPara: hát lehet hogy a "megfigyelnek" érzés egy darabig javít a morálon, de ez olyan, mint ha baromifáradtan iszol egy kávét/energiaitalt. Egy darabig jó, de aztán...

Lutius Lemmingus · http://szabotazs.blog.hu/ 2012.12.11. 16:48:59

@titan: Hát, én is valahogy így képzelem. Majd elpöcsölnek ezzel, sőt, ha a hírek igazak, a kötelezően befizetendő illeték pont, hogy arra kell majd, hogy abból grundolják a hivatalt, ami majd az általad is vázolt pöcsölést elvégzi. Képzeld el: központ, sok géppel, kávéautomatákkal, kivetítővel, warez programokkal, és zöldségmaffiaként elkapott álőstermelő-öregasszonyok trófeáival. :D

titan 2012.12.11. 16:55:06

@Lutius Lemmingus: mint ahogy a fentebb linkelt képen mutattad :) zseniális

Lutius Lemmingus · http://szabotazs.blog.hu/ 2012.12.11. 17:40:00

@titan: Lehet, csak hát néma, elborzadó, hitetlenkedő fejcsóválást követően elsuttogott "baaaazeg"-et körülményes körülírni. :D
Zsarolás, egy mondatban: "Fizess, vagy csukd be a kócerájt!"

Oké, lehetne fehér a gazdaság, ez a kemény kéz hatékony is lehet, mert a boltos kényszerből "rendesen" fizeti az adót, megemeli az árakat, mi meg megfizetjük. Ami akár jó is lehetne, csak hát az eltúlzott adók után a pénz meg értelmetlen beruházásokban és tündérmesékben folyik el, vagy épp Cipruson és Gibraltáron landol. Szimplisziti. :S

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2012.12.11. 17:41:49

@Lutius Lemmingus: és a faszszoknak fel sem tűnik, hogy nem ott csal a pénztárgépet üzemeltető, hogy kevesebbet vall be, mint amennyit a gépbe ütött, hanem szimplán _NEM_ÜTI_A_PÉNZTÁRGÉPET_... ergo hiába köti rá bármilyen rendszerre, az a be nem ütött bevételt nem tudja a skynet-nek jelenteni...

De biztos jó haver gyártja a jelentőmodult, muszáj mind a 400000 hazai pénztárgépbe beépíteni.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2012.12.11. 17:45:24

@immortalis: akarom írni a "faszszoknak", helyet, hogy "faszszopóknak..."

@Vidéki: az utolsó két sor volt a lényeg a baszott hosszú kommentedben, de azt is kár volt elolvasnom. Te vagy tényleg ennyire beteg vagy, vagy trollkodsz, akkor viszont zseni vagy. Attól tartok, te tényleg ilyen beteg elméjű, két bites narancsdroid vagy.

Scala 2012.12.11. 18:31:20

@immortalis: :-))) El is olvastam az utolsó két sort akkor.

Jó post. Jogos! LasPalmasnak igaza van, hogy felfigyelt rá! Ne hallgasson a mormogásra. ;-)

Vidéki 2012.12.11. 18:39:45

@immortalis:

Fényképed vigyorgásából látszik, hogy az én kommentjeim olvasása nem neked való.

Neked az árt!

Neked az magas, mint majomnak a zongora!

Nehogy elolvassad az utolsó két sort is!

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2012.12.11. 19:43:04

@Vidéki: oh, szellemed fényessége, elméd ragyogása elvakítja gyarló tekintetem... :D NEM. :D

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.12.11. 20:19:09

@9mmPara:
Sajnos ebből is látszik, hogy lövésed sincs miről beszélsz... A pénztárgépet naponta kell lezárni, amikor is kilistázza a napi forgalmadat.
Szóval ez az egész csak biznisz lesz egy nagyon "közeli"' vállalkozásnak és óriási kiadás a vállalkozóknak!
A pénztárgépben jelenleg is van un. fekete doboz, ami nem manipulálható (minden mesével ellentétben) és annak az ellenőrzése ezt simán kiváltaná... Igaz, akkor egy Simicska elvtárs közeli vállalkozás hogy kereshetné magát véresre???

Stenonis 2012.12.11. 20:26:04

@Vidéki:

Az nem tűnik fel, hogy pont a hiány alacsonyan tartásának kötelezettségét szüntették meg...

9mmPara 2012.12.11. 20:32:36

@titan: Ha pozitívan gondolkodom (ma este ez csak így, ülve is megy), akkor úgy képzelem, hogy ha a boltos polgár megszokja, hogy az élete természetes része a javuló adófizetési morál, akkor ez azért kitart addig, amíg elindulunk egy valamivel ésszerűbb elvonási-elosztási rendszer felé. Kétségtelen, ez alapvetően az állam irányába megnyilvánuló bizalom kérdése, ami ... khm, khm, szóval, egyelőre csekély.
Személyes példám szerint, amikor bevezették a EVA-t, az elsők között ugrottunk bele és nekem nagyon jólesett, hogy nem kell azon rettegnem, hogy én vagy a könyvelőm elnéztünk valamit és majd jön az APEH és jól megzsanetteznek, hanem egyszerűen bevételszer x% betol és kész. Emlékszem, az állami költségvetés évekig nem tudott annyi EVA-bevételt tervezni, hogy a tényleges befizetések ne haladják meg. Még egyszer, aláhúzva vastagon (hátha az NGM-ben is olvassa valaki): jelentősen TÖBB volt az állam adóbevétele, mint amennyit terveztek. Aztán ment mindez az ésszerűséget messze meghaladó 37%-ig, amikoris beintettem és azóta sima ÁFA-kör van újra és minden költséget irgalmatlanul elszámolok az utolsó postabélyegig.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.12.11. 20:36:48

@Stenonis:
HÜLYE VAGY???
Narancsködön keresztül??? :D

9mmPara 2012.12.11. 20:38:15

@Félázsiai fahéjas Boli – Ch.T. is, meg’há...: Nagyon nem egyformán látjuk a dolog lényegét: bekötve online, folyamatos kapcsolat = folyamatos ellenőrzés, automatizálható, paraméterezhető jelzőrendszerekkel. Kimászkálni célzottan a boltba, megnézni a szalagokat, turkálni a fekete dobozban = konkurrencia feljelentése alapján vagy vakrepüléssel keresgélés.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.12.11. 20:46:43

@9mmPara:
Kollégáim pénztárgéppel foglalkoznak és számítógéppel.
Nagyon nem egyformán látjuk a dolgot... :)))

9mmPara 2012.12.11. 20:54:09

@Félázsiai fahéjas Boli – Ch.T. is, meg’há...: Mondanám, hogy fogadjunk egy ...-ba/be, de nem merem megtippelni, hogy mikorra lesz képes stabilan működni ez a bedrótozott boltmátrix. De ha netán egyszer mégis, akkor az eredmények ismeretében meglátjuk, melyikünk volt a nagyobb fejű :)

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.12.11. 21:05:36

@9mmPara:
A magyar valóságot ismerve??? :))
Soha...
Na jó 2 év alatt, 20 milliárd ráfordítással és 2 milliárd hasznot termelve...
Kusza Szem látomása és összege soha nem fog bejönni, a zsé nem ott tűnik el.
Ha vállalkozó vagy, tudod...
Nem is nálam, nem is a kishalaknál - akinél lehetne kaszálni, az meg kiviszi a cégét külföldre - mert nem hülye!

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2012.12.11. 21:06:18

@9mmPara: akármilyen rendszerbe bekötheti a NAV a gépeket, a pénztárgéppel rendelkező vállalkozó egyszerűen nem fogja ütni a gépet, ha el akarja titkolni a bevételét.

9mmPara 2012.12.11. 21:12:48

@Félázsiai fahéjas Boli – Ch.T. is, meg’há...: @immortalis: Szomorítsatok csak, persze! Már egész meggyőztem magam, hogy ez -- a szokásos magyar balfék megoldások után -- valamit javítani fog az adózási morálon, erre Ti ...

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.12.11. 21:23:41

@9mmPara:
Istenem, királyfi, hány éves vagyol.... ? :D
Tudom, én meg rohadék vagyok...
Lerombolom a légvárakat!

9mmPara 2012.12.11. 21:50:53

@Félázsiai fahéjas Boli – Ch.T. is, meg’há...: De azt azért gondolom, Te is belátod, hogy rohadtul nincsen az jól, hogy a legundorítóbb kádári időszakot idéző módon megy a társadalom meglopása. Mindenkinek adott a lehetőség, hogy maga szintjén lopikáljon egy keveset. A kisboltos nem ad blokkot a 1,5 kiló szögről, kávézóban csak minden harmadik cappucinó kerül be a pénztárgépbe, építőiparos feketemunkásokat foglalkoztat, Lézerjani és társai közpénzből pöffeszkednek, a nagyobb cégek nemzetköziben háromszög-számláznak, Járainak törvényt írnak, Simicska meg véletlenül mindenütt nyer. Ki-ki a maga helyén. És ez a rohadt szisztéma mindenkit korrumpál és bemocskol. Azt is, aki nem vesz részt benne, mert az meg egyszerűen hülye.
Hetek óta egyre erősebb bennem a szégyenérzet, hogy annak idején gyávák voltunk (bár akkor bölcsen belátónak és magasabb erkölcsiségű nemtomminek képzeltük magunkat) igazi, lámpavasazós, politikuslincselős forradalmat csinálni. Magyarországon utoljára 1956-ban fenyítette meg a nép a vezetőit. Több, mint 50 év. Úgy látszik, gyakrabban kell igazán komolyan emlékeztetni a vezetőket, hogy a gálya-víz viszonyban valójában ki is az úr.

zrobasé 2012.12.11. 22:16:59

@9mmPara: figyelj...
csináltunk asszonnyal egy kis céget...kb 1 év mulva egy jóakarónk felnyomott, jött az apeh, részletes vizsgálat...semmit nem találtak...mondjuk azt az egy hetet senkinek nem kivánom...adót mindig időre befizetem, számlát kérek és adok, tiszteséges vagyok, a saját országomat nem lopom meg...aztán jön a család,rokon ismerős, hogy hülye vagyok, meg élhetetlen, balek, mert nem csalok, lopok, hazudok...rokon nagy hazafi, veri a mellét, de számlát nem ad, mindent megold okosba, és ő néz engem hülyének...mikor mondtam, hogy a fia tanárai elöl veszi el a pénzt, a felesége (pedagógus) fizetését röviditi meg, csak nézett nagyokat, és rávágta, hogy a szemét komcsik mindent elloptak, igy neki ne dumáljon senki...akiknek bedolgozok, ott hazudnak, ahol tudnak, néha 8 hónapot várok a pénzemre, volt, hogy már alig volt pénzünk, mert járulékok,adók,etc. ,de mivel nekem nem utaltak, igy a tartalékból utalgattam...fillérre ki volt számolva a pénz...
és tudod, nekem ebből elegem van...hogy a gyerekeimnek hiába tanitom, hogy légy becsületes, szorgalmas, mikor látják, hogy mindenki okosba csinálja, csak én vagyok a balek...és ők tudják,látják, hogy csalni, lopni nem jó, de őket is mindenki huzza vissza...
na, nekem ettől hányingerem van...14 évig szopópozban voltam, a fasz rossz végén, de nem panaszkodtam, mentem előre, mert hittem, egyszer talán más lesz, és azok lesznek , akik úgy gondolkodnak, mint én...eltelt 14 év...és semmi változás...
ám legyen, kabbe gyikok, én leléptem :)

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.12.11. 22:17:33

@9mmPara:
A vendéglőben - felénk - beütik a kaját, nem minimálbérre jelentik be (na jó, nem mindenhol) az embereket, de akkor is ügyeskednek, kb. 15%-ban.
Sajnos ha mindent 100%-ban törvényesen csinálsz, kódolt a bukta!
Az állam így találta ki - belekényszerít a dologba.
Azok élnek meg, akik nem a magyar felvevő piacra építenek.
Felénk, a nyugati határszélen ettől működik még a piac...

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.12.11. 22:19:33

@zrobasé:
Sajnos ez a magyar valóság...
Mégcsak azt sem mondom, hogy nincs igazad!

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.12.11. 23:07:52

„Ami pedig a tandíjat illeti: Miniszterelnök Úr, kérem, az nagyon sok gyermek számára és család számára egy felesleges és nehéz teher. Ha egyetértünk abban, hogy az a 2 milliárd forint nem föltétlenül innen kellene, hogy bekerüljön a felsőoktatásba, mert a magyar költségvetés – az előbb csak egyetlen példát említettem, többet is tudnék – tudna segíteni és forrást teremteni erre a 2 milliárd forintra, akkor miért kell, miért kell főiskolát és egyetemet végző diákoknak tandíjat fizetniük?

Én a Fidesz programjában a legfontosabbnak, a szívemhez legközelebb állónak éppen azt érzem, hogy az első diploma megszerzéséig legyen az oktatás ingyenes! Legyen tandíjmentes! Én akkor leszek elégedett bármelyik kormánynak a működésével, hogyha az egyszerű családokból meg faluról származó emberek, ha tehetségesek meg szorgalmasak, akkor ugyanúgy kiemelkedhetnek, mint ahogyan jónéhánynak talán közülünk a sors ezt lehetővé tette. Ez a legfontosabb, ha úgy tetszik, az én részemről a legszemélyesebb elkötelezettségem, amit a következő kormány működése során mindenképpen szeretnénk érvényesíteni. A tandíjat szeptembertől ne kelljen befizetni!

Ezzel azt üzenjük meg Magyarország minden családjának, hogy velük van a kormány. Nem tesz a vállukra felesleges terheket. Igenis akarja, hogy a tehetségesek és a szorgalmasak boldoguljanak. Azt üzenjük meg, hogy a kormány tudja, hogy tehetség, szorgalom és vagyon nem azonos arányban osztattak szét közöttünk. Ezért egy olyan oktatási rendszert kell teremteni, ahol nem a családok vagyoni helyzete szabja meg, hogy kiből mi lesz. Ez a célunk. Szeptembertől nagyon remélem, lesz módunk arra, hogy meg is valósítsuk ezt a célt.”
Orbán Viktor, Horn-Orbán vita, 1998.

Prof. Dr. Lencsés Wilson, szikvizes és fórumtroll 2012.12.12. 08:00:35

@Morcos Kartal: bocs, de nagyon is nem butaság.
ha az emberek nem választanák meg a választókörzetükben a legnagyobb hülyéket, akkor nem itt tartanánk.
Ezer példát tudnék erre hozni, de csak pár:
Nagykőrösön nézd meg ki a polgármester, gyakorlatilag már minden pártban járt, te ezt nem tudhatod és én se tudhatom, de az ottlakók bizony azok tudták róla, mégis megszavazták
vagy Egerben az a bunkó, aki már itt is volt a vastagbőrön
Vagy Lázár hódmezővásárhelyen
Vagy Medgyesi Esztergomban
Lamperth veszprémben
stb, stb, stb, vége sincs neki.

Ezeket bizony mi választottuk meg, vagy úgy gondolod, hogy őket a Holdról küldték?

a féllábú focistákat a féleszű közönség küldte be a pályára, hogy a te példádnál maradjunk.

Geza 2012.12.12. 10:53:46

@Prof. Dr. Lencsés Wilson, szikvizes és fórumtroll:
"ha az emberek nem választanák meg a választókörzetükben a legnagyobb hülyéket, akkor nem itt tartanánk."
Ez ugyan igaz, de csak azt erősíti meg, hogy a választás nem a szavazáson, hanem a jelölésen dől el.

Ha a jelölési szabályok vannak úgy kialakítva, hogy a szavazólapra már csak Hazug Hugó, Tolvaj Tóni, Rabló Robi és Csaló Csabi kerülnek fel, ráadásul mindőjüknek Mohó Menyus bácsi a keresztapja, akkor ikszelhetsz ahová akarsz, csak az ő emberét választod, és csak annyi változott, hogy milyen fejléces plakáton fogod ugyanazt a dumát látni. ('Different asshole, same shit' - ahogy az angol mondja.)

A másik tipikus esete a mezőgazdasági dolgozók látószervének fotonokkal való, maradandó károsodást okozó eláraszására, amikor a választási szavazás menete kifogástalan precizitással le van dokumentálva, az egyesével hitelesített szavazócédulákat független bizottságok számolják újra, minden publikus, stb., viszont a _jelöléshez_ szükséges 'kopogtatócédulákkal' korlátlan mértékben lehet csalni:

Tegyük fel, hogy én a Kona Párt embere vagyok, és a legnagyobb konkurrensünk a Kemon Szövetség. Aztán körbeküldöm az embereimet a lakótelepen, hogy adják ki magukat hithű kemonoknak és gyűjtsék be a kopogtatócédulákat. Ha pl. Misi néni leadta a jelölését a kemonokra, akkor egyrészt ezt én elégetem (innenől mínusz egy jelölés nekik), másrészt ha ez még nem elég, akkor nyomtat biankó kopogtatócédulát (*), ezt kitöltöm a Kona Pártra és Misi néni nevére (mert neki már úgysincs érvényes jelölése a rendszerben), odafirkantok valami aláírásfélét (mert a kutya se ismeri Misi néni valódi aláírását), és az összesítéskor leadom, mint ha engem jelölt volna.

(*): A nyomdai minőségre érdemes figyelni, mert ha meg lehet különböztetni az eredetitől, akkor úgy jársz, mint Tomcat. Mondjuk a kopogtatócédulá(n/ban) nincs másolásvédelem, se beágyazott fluoreszkáló szálak, se vízjel, se hologramos matrica, semmi. Ergo csak a papír és a festék fajtáját kell kitalálni.

Egy szó mint száz, bár a bűvész a színpadon adja elő a trükkjeit, a lényeg az előkészítésen múlik, az meg már nem a közönség előtt zajlik.

titan 2012.12.12. 11:51:31

@9mmPara: tudod mi az igazán somorú? hogy egyre gyakrabban olvasom különböző helyeken, hogy ciki rendesen adót fizetni (kényelmetlenül is érzem magam miatta), de ez szerintem nem az emberek hibája. A munkáltató által kifizetett összeg fele elmegy adóba, a többi kerül a dolgozó számlájára/zsebébe. A dolgozó ezután még áfát is fizet a megvett termék után, meg csipszadót, meg regisztrációs adót, meg tandíjat, meg .... és sokáig folytathatnám. Volt valamikor egy számolás egy átlagos költségvetésről, hogy mennyi pénze megy el százalékosan az embernek csak adóba. Emellett viszont azt látják, hogy semmi sem javul, minden csak leépül, kivéve a kormányközeli üzleteket, meg a képviselői fizetéseket. Nem csoda, hogy rossz a morál.

Szúrófény 2012.12.20. 03:45:34

@vomit:
A korcsokhoz (Vörösmarthy)
Hová rohantok átkozott gonosz fiak?
Mi készt ezekre? büntetlen
Fog hát az undok visszaélés bennetek
Tenyészni, gyáva fajzatok?
Az ezredes veszély alatt nyögő hazát,
Midőn serényen ébredez,
Imez fajúltak átkosan kelő hada
Alázza, dúlja, dönti meg

süti beállítások módosítása