Skip to content


       Szűrés lista

Nem használták a lakosság tájékoztatására kiépített rendszert

2011. május 18-án a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) is részt vett az országos katasztrófavédelmi próbariasztás lebonyolításában. A gyakorlat során a katasztrófavédelem közleményeit ("Középföldén óriási árvíz van") a közreműködő médiumok kétóránként két perc műsoridejük terhére vagy adásukat megszakítva tették közzé. A gyakorlat célja az volt, hogy a lakosság megismerhesse a katasztrófák esetén alkalmazható riasztás és tájékoztatás új formáit. Az országos katasztrófariasztást az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) adta ki.

Szalai Annamária és Bakondi György aztán jól megdícsérték egymást Az Estében:

Bakondi György:
"A gyakorlat célja, hogy megelőzzük a katasztrófahelyzetekben gyakori pánikot és tájékozatlanságot."
"Ezért aztán a hiteles, gyors, minél szélesebb körbe eljutó reális tényeket közlő állami kommunikációnak óriási jelentősége van."
"Bármilyen katasztrófa esetén használható, mindegyiknél a hitelesség, a gyorsaság és az informatív jelleg a legfontosabb."

És a Mokkában is:


Bakondi György: "Nagyon fontos hogy egy adott válsághelyzetben kellő időben és minél hitelesebb tájákoztatást kapjon a lakosság, azért hogy öngondoskodóan léphessen fel, tisztában legyen a veszéllyel, tisztában legyen a hatóság által javasolt tevékenységekkel."
Szalai Annamária: "Legyen felelőse a tájékoztatásnak, hogy eljut az emberekhez. Az új szabályozás lehetővé teszi, hogy a katasztrófavédelem közvetlenül el tudja juttatni az üzeneteit, elsősorban a közmédiumokon keresztül, ehhez még a közösségi médiaszolgáltatók és a helyi médiumok is kötelezően csatlakoznak. A törvény lehetővé teszi és meg is tudjuk oldani azt, hogy azonnal tudjunk frekvenciát kijelölni azon a területen és helyi tájékoztatást ott megoldani."

2011. november 21-én újabb országos próbariasztást tartottak. Ez volt a Star Wars-os Coruscant bolygón bekövetkezett katasztrófa.
"A gyakorlat egyik fő eleme volt a lakosság médiaszolgáltatókon keresztüli hatékony és széleskörű tájékoztatása. A gyakorlat során a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) azt felügyelte, hogy a katasztrófavédelmi szerv közleményeit a megfelelő időben és módon továbbították-e a gyakorlatban résztvevő médiaszolgáltatók. 
Az ország egész területére kiterjedő riasztási, értesítési és törzsvezetési, valamint országos polgári védelmi mozgósítási gyakorlata a polgári védelem és a katasztrófavédelem teljes állományának részvételével zajlott. 
A gyakorlat egyik célja annak ellenőrzése volt, hogy a lakosság időben értesül-e a történésekről, gyorsan és pontosan megkapja-e a katasztrófavédelem közleményeit.
A médiatörvény rendelkezései szerint Médiatanács az idén meghatározta, hogy melyek a jelentős befolyásoló erejű szolgáltatók, így a mostani riasztásban a közszolgálati televíziók, az m1, m2, Duna Tv, Duna Autonómia mellett a JBE-k, vagyis az RTL Klub, TV2, Neo FM és a Class FM is részt vettek.
Önkéntesen bekapcsolódott az akcióba a Katolikus Rádió, a Lánchíd Rádió, a Klubrádió, az Inforádió és a Hír Tv is. A nap folyamán a tévék és a rádiók öt különböző közleményt 12-12 alkalommal tettek közzé."


2013. márciusa ...

Március 14-én este, amikor több ezer autós akadt el Nyugat-Magyarországon, és fogalmuk sem volt, hogy tovább tudnak-e haladni, kimentik őket, vagy az autóban kell éjszakázniuk, akkor teljes (!) katasztrófavédelmi vezérkar azt ünnepelte a Belügyminisztériumban, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 11 tisztjét előléptették
Vonósokkal, néptáncosokkal,.

ünnepeltek.jpg
bm_ünnepség2.jpg
Ez az ünnepség azonban nem volt elég Bakondiéknak, mert ezután még egy saját ünnepséget is tartottak a Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon, operaénekessel, szintissel:

katasztrófa_ig.jpg

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján a katasztrófahelyzettel foglalkozó első hír március 15-én reggel 06:56-kor került ki:

okf.jpg

A riadót Pintér Sándor rendelte el március 15-én 11 órakor:

"RÖVIDHÍR - Havazás - Pintér Sándor a katasztrófahelyzet miatt riadót rendelt el 03.15 11:48
Budapest, 2013. március 15., péntek (MTI) - Az országban kilakult katasztrófahelyzet miatt Pintér Sándor belügyminiszter riadót rendelt el a rendőrségnél, a katasztrófavédelemnél, és összehívta az operatív törzset."

Eközben a M1-en a Ma Reggelben Oberszovky szerkesztő úr átszellemülten beszélgetett a Civil Összefogás Fórum elnökével és a megérkezett lengyelek vezetőjével.

printscreen_2013.03.16_00073.jpgprintscreen_2013.03.16_00074.jpg

Összefoglalva: Van egy többszörösön letesztelt rendszer, egy kipróbált, működő folyamat a lakosság tájékoztatására, de nem volt senki, aki az első igazi vészhelyzetben a fejére csapott volna, hogy akkor kezdjük meg a lakosság tájékoztatását az összes csatornán. Minden, az érintett országrészen sugárzó helyi rádió frekvenciáján az adott területre vonatkozó üzeneteket juttathattak volna el a hallgatóknak, ami sokkal hatékonyabb mód, mint egy kör-sms kiküldése.

Mert végül mi jutott eszükbe március 15-én délben, miután több ezer ember töltötte az éjszakát ilyen körülmények között? 

Kiküldtek egy sms-t az összes (kivéve Telenor) magyarországi telefonszámra, amit New York-tól Tokióig megkapott mindenki, akinek magyar telefonszáma volt. A sms-küldésre szóban kérték meg a mobilcégeket, bár "a rendszerek alkalmasak arra, hogy csak az adott vészhelyzeti körzetben tartózkodó előfizetőknek küldjenek SMS-t, a jelek szerint a tárca és a szolgáltatók együttműködésében ennek előkészítése nem történt meg" - nyilatkozták a nol.hu-nak.

sms.jpg


Tegnap megkérdezték Pintér Sándort, hogy miért nem a médián keresztül, a gyakorlatban kipróbált módon tájákoztatták az embereket? A válasz "pintérsándoros" volt:
"A rendkívüli időjárás nem érintette a teljes országot. A rendőrség és a katasztrófavédelem egységei a zárt láncú rádión egyébként megkapták ezt az ismertetést – mondta, hozzátéve –, a meteorológiai szolgálat riasztása mindenkihez eljuthatott a médián keresztül."

Ennyi.
Bemondták, hogy havazik.
Oszt' csókolom.

Olvasom a cikkeket, posztokat, hogy "miért indultak el az emberek, amikor bemondták, hogy havazés és orkán erejű szél várható". 
Az M1-es autópálya az egyik legforgalmasabb autópálya, óránként több mint 10 ezer (!) járművel, a Balkánt és Kelet-Európát köti összes Nyugat-Európával. Bécs, Pozsony, Prága, Berlin felé mindenki az M1-esen utazik. Végignézve a légifotókat, látható, hogy két sorban állnak a kamionok kilométereken keresztül, mert későn (szerdán) rendelték el a kamionstopot, ráadásul csütörtök 22:00-tól, ezért az összes kamionos a fék helyett a gázra lépett, hogy ha lehet, még a kamionstop előtt elhagyja az országot.
Nem várható el az állampolgároktól, hogy a minimális információk birtokában el tudja dönteni, hogy végig tud-e autózni egy autópályán. Amiért ráadásul fizet, így joggal várhatja el, hogy ha havazik is, akkor a legutolsó hely, ahol ebből probléma lehet éppen az autópálya, hiszen az autópályakezelő külön eszközparkkal felel az autópálya tisztításáért. 

Úgyhogy ne mondják nekem, hogy minden a lehető legjobban csináltak, mert ez így nem igaz. Főleg amikor utólag olvashatunk olyan finom apróságokat, hogy éppen a nagy havazás előtt pár nappal "közterületfenntartók csapatokba szerveződve bontják le éppen a kilométereken át az út mellett végighúzódó, narancssárga hófogó hálókat."

Persze úgysem fog kiderülni hogy ki, hol és mennyit hibázott, vagy csak az átszervezett rendszerből most csak ennyi jött ki.

Reméljük a közeljövőben nem lesz semmilyen katasztrófahelyzet ...

kamion.jpg

Címkék: katasztrófa bakondi pintér

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr105138269

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Belügymin. segít... 2013.03.17. 16:14:57

Mindig és mindenhol. Ne hagyja el gépjárművét, a mozgóképet pedig nagy méretben és hangerővel méltóztassék megtekinteni!         

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prof. dr. Caesar Napoleon 2013.03.17. 09:08:30

Az orszag tovabbra is mukodeskeptelen. Ne essenek panikba, minden a legnagyobb rendben!

InTheGajd 2013.03.17. 09:51:07

Itt látszik meg, hogy a feladatát ellátni képtelen fidesz brancsok ülnek felelősségteljes pozíciókban havi zsíros milliókért. Annyira idegesítő, szánalmas és felháborító már ez a következmények nélküliség és még ezek tetejébe mindent megmagyaráznak/l"lekommunikálnak" ha még az szöges ellentétben áll a valósággal. Lámpavasra való haszontalan emberek.

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2013.03.17. 10:22:46

engedelmeddel zeró kiegészíteném a sztorit egy vicces fejezettel :)
btw. az előző posztba is betettem.

videotar.mtv.hu/Videok/2013/03/16/20/Marcius_15_en_egesz_nap_tajekoztatott_a_kozmedia_a.aspx

ezzel együtt ütős igazán:
m.cdn.blog.hu/to/toryttopreng/image/other/2013-03-16-hirado.jpg

allegretto23 2013.03.17. 10:23:09

Ugyanmár, mit vártok a fidesztől az eddigi stílje alapján?... Majd erre is jön a szokásos agresszív kismalac válasz:"kuss, én így szállok le a bicikliről".

allegretto23 2013.03.17. 10:24:52

@allegretto23: (holnap meg jön azúj gránitbavésett, hogy így KELL...-lsd még matolcsy összes)

duplaP 2013.03.17. 10:32:05

Csak egy dolgot emelnék ki:
"A rendkívüli időjárás nem érintette a teljes országot." Több százezer ember maradt áram nélkül, több ezer az utakon, kit érdekel.
De a 30 ezer hajléktalant alaptörvénybe tiltjuk meg....

Enrico72 2013.03.17. 11:05:14

Napok óta azt harsogta a média, hogy havazás lesz. Sorra mondták le az állami ünnepségeket. Ennek ellenére rengetegen voltak akik útnak indultak világot látni. A beállt részekre piros riasztás volt kiadva, ráadásul rengetegen nyári gumival indultak el.
Sajnos nagyon sok baloldali és baloldalhoz köthető médium pedig azzal volt elfoglalva, hogy a kormányt hibáztassa az időjárásért is, ahelyett, hogy segítettek volna.
Pl. Szanyi Tibor és a traktoros facebook bejegyzése.
Annyira szánalmas, hogy most már az aszályért és a hóviharért is a jelenlegi kormány a felelős.

sárkányfő 2013.03.17. 11:08:49

@Enrico72:
Igen? Akkor miért indult el Giró-Szász kormányszóvivő is? Van nála jobban tájékozott ember ebben az országban?

asmodean 2013.03.17. 11:09:23

@Enrico72: Ahogy nézem az agit prop osztályotok álláspontja az, hogy minden rendbe volt, pár helyen a telenor miatt voltak késlekedések, de nem túl jelentős mértékűek. És nem lett volna semmi baj, ha a sok ballib zsidó nyugger nem megy síelni.
Jól értem-é? Már csak hogy értelmezni tudjam a 14-én kialakult helyzetet NER komaptibilisen, nehogy tévedésbe essek.

sárkányfő 2013.03.17. 11:11:15

Pálinkás elvtársért külön ment e gy kormánymegbízott, és miatta még a szalagkorlátot is átvágták, hogy kihozhassák a parasztok közül:
www.facebook.com/photo.php?fbid=504907122888204&set=a.185857108126542.39363.131484083563845&type=1&theater

K0vasz 2013.03.17. 11:29:04

@Enrico72:

1. lehűlés+havazás nem= hóviharral. Én is tudtam már (mint kb mindenki más), h hétvégén szar idő lesz, de ERRE nem számított senki (vagy te ha meghallod az időjárásjelentésben, h havazás lesz, már fel se kellsz reggel, mondván, h úgyse tudnál eljutni sehova??)

2. "Sorra mondták le az állami ünnepségeket" - igen, csütörtök késő este, amikor már órák óta állt az egész M1. Akik ott ragadtak, meg még bőven napközbe/délután indultak el...

3. "hogy a kormányt hibáztassa az időjárásért is" - nem, nem az időjárásért hibáztatta, hanem pl. azért - ahogy az több "túlélő" beszámolójából is kiderül - h SEMMILYEN tájékoztatást nem kaptak az emberek, h akkor most mégis mialófasz van, plusz a mentési akció is iszonyat későn indult... a megelőzésről (hófogó háló visszaszerelése, kamionstop korábbra tétele stb.) nem is beszélve

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2013.03.17. 11:37:09

Siker, tökéletesség!
Gondolom ezek a jelszavaik.

mandiner.hu/cikk/20121123_telugyi_biztost_nevezett_ki_a_kormany

"Giró-Szász András kormányszóvivő sajtótájékoztatón közölte: a tél komplex társadalmi probléma, emiatt rendkívüli felkészülést igényel. A kormány ezért arról döntött, hogy Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője koordinálja majd a téli időszak társadalmi problémáival, így például a szociális, közegészségügyi, lakhatási és közbiztonsági feladatokkal kapcsolatos kormányzati intézkedéseket. Giró-Szász elmondta, az altábornagy állandó kapcsolatban lesz minden érintett minisztériummal és hatósággal."

Ööööööö... akkor... izé...

"Minten natyon szép, minten natyon jó, mintennel meg vatyog elegedve!"

Szerencsére március 15-én számíthattunk a labancra.
Az, a mocsok EU. Igaz, kicsit várakoztatták a magyar szervek a határon őket, mert hát engedély és bizony itt azok lassan akaródznak egy telefon formájában Nickelsdorfig eljutni!

vicck 2013.03.17. 11:42:01

Én is azon a véleményen vagyok, hogy az előzetes bejelentés nem elég, akár volt, akár nem.
Ilyenkor a hétköznapi ember fejével kell gondolkodni, azaz biztos lesz - nem is kevés - aki elindul, illetve dolgozik (kamionok, áruszállítás, stb), tehát használja az utakat. Szerintem az lett volna a tájékoztatás mellett a minimum, hogy időben felkészítik, kivezénylik a megfelelő egységeket, illetve eszközöket a riasztásnak megfelelően. Megelőzés. Valószínűleg kisebb lett volna a kavarodás.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2013.03.17. 11:43:33

"Szívesen elemezném például a légimentők irányítását, szerepvállalását és hatékonyságát, de nem teszem, legyen az elég, hogy a főigazgató magához rendelte az irányítást, onnan kezdve pedig az olyan is lett, amilyen. Sokkal több lehetőség lett volna a rendszerben... Náluk is igaz volt tehát, amit a földi egységektől hallottunk: a végeken dolgozók egyéni teljesítményei értékelhetőek, az OMSZ vezetésé a futottak még kategóriába tartozott.
Ami pedig éles kontrasztot adott - és nyugodtan fogadjuk el a kritikájukat - az a sokak által a nemzeti ünnepen szimbolikusnak is tartott osztrák szerepvállalás és a kollégák helyszínen tapasztalt észrevételei voltak (hvg.hu/itthon/20130316_Az_M1esen_panikhangulat_alakult_ki__hog). Számomra különösen hitelesek az észrevételeik, ugyanis hosszú évek óta állok velük szakmai kapcsolatban, tapasztalatuk minden tekintetben megalapozott. Tegnapi észrevételeik közül mindössze kettőt emelnék ki:
Alaphiba, hogy ha sok kilométeres kárhelyen a mentést az egyik vége felől kezdik meg és nem használják ki a másik oldalról való megközelítés lehetőségét (abszolút zárójel: a légimentők "kisembere" felajánlotta a főigazgatónak, hogy ha Győr felől 4-5 autót odavezényel, akkor a gépekkel a közepéről folyamatosan kihozzák az embereket. A javaslatot elvetették... :( )"
index.hu/bloghu/mentes-maskepp/2013/03/16/vigyazo_szemetek_parizsra_becsre_vessetek

dean23 2013.03.17. 11:46:44

Dilettáns fidesznyik békemenetes söpredék!

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.03.17. 11:52:44

Nem volt egész országra kiterjedő a helyzet, de azért az SMS-t el kellett küldeni New Yorkba meg Tel-Avivba, mert oda kiterjedt.

murci57 2013.03.17. 12:01:31

Paloznaki legenda (?) szerint a faluban egyetlen egyszer égett le ház, de akkor porig: aznap este amikor a helybeli önkéntes tűzoltók évi rendes báljukat tartották a szomszédos Csopakon.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.03.17. 12:13:45

@Enrico72: Nem tartod szánalmasnak 1 háromnapja minden fidesztroll által bevágott szó szerinti kommenttel előjönni?
Baszom, tegnap du 5-kor hivatalosan közölték, h megnyílt és folyamatosan járható az M1, aztán kiderült, h mégse, és ismét többezer autó dugult be, mert elhitték a hivatalos tájékoztatás. Pont olyan szánalmas vagy, mint a helyzet idején az egymás fasza szopásával elfoglalt katasztrófavédelmisek.

mim 2013.03.17. 12:15:42

Nekem ebből az egészből főleg az a tanulság, hogy a beosztottak félnek a politikai döntéshozóktól. Ha merészelték volna megzavarni az ünnepet.. ha erélyesen kiállt volna a másod és harmad pozícióban eltartott biztos - láthatóan zéró döntési körrel a gyakorlatba -, akkor a politikai arcvesztés veszélye miatt biztos akcióztak volna a nagyfőnökök.

Nincs semmi újdonság ebben. Sztálint sem merészelték megzavarni pihenés közben - miközben nagyban haldoklott.

asmodean 2013.03.17. 12:16:36

Szerintem kellene egy békemenet a katasztrófavédelemért, sok rohadt balib síelő rárontott a nemzet testére, ezt nem hagyhatjuk.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.03.17. 12:18:56

@Enrico72: „Megfogadtam a rendőrség pénteki figyelmeztetését, hogy ne legyek óvatlan: átnéztem az összes meteorológiai jelentést, rendőrségi közleményt, útinformációt. Azért indultam el reggel Németországból, mert ezekből azt olvastam ki, hogy már nincs gond, nincs útakadály” – mondta a hvg.hu-nak este a Bereczki Csabaként, a Nemzeti Filmalap igazgatójaként bemutatkozó olvasónk, aki elmondása szerint akkor már három órája vesztegelt a pályán az M1-es autópálya 87 kilométerénél ragadva.
hvg.hu/itthon/20130316_Ismet_ezrek_szorultak_az_autojukba_most_m

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.03.17. 12:19:50

Egy ilyen poszthoz kell is a vastag bőr.

Dr. GGG77 2013.03.17. 12:21:00

@zero: Nagyon kemény, de tudjuk, hogy a szerző, az egyik legsötétebb talpnyaló a Mandinál.

Dr. GGG77 2013.03.17. 12:23:02

@Enrico72: Ezt mondjuk mondd el egy kétgyerekes, horvát családnak, akik 25 órát szívtak a hóban. Csak aztán ne csodálkozz, ha a balesetin kötsz ki, az első tagmondat után.

Secnir 2013.03.17. 12:25:49

@Enrico72:
akkor most ez a fidesz hivatalos álláspontja?

Dr. GGG77 2013.03.17. 12:29:55

@Secnir: Ne bántsuk, gép elé rendelték vasárnap. :)

kunzoo 2013.03.17. 12:35:28

De most akkor a pákozdi hócsatát ugye megnyerték a honvéd T-72-esek a labanc hókotrók ellen?
Mert úgy tűnik igen. Bár árnyalja a képet hogy anno a kormány Debrecenbe költözött most meg Semjén meg sem állt Kézdivásárhelyig.

lyken 2013.03.17. 12:36:40

@Enrico72: " Ennek ellenére rengetegen voltak akik útnak indultak világot látni. A beállt részekre piros riasztás volt kiadva, ráadásul rengetegen nyári gumival indultak el.
Sajnos nagyon sok baloldali és baloldalhoz köthető médium pedig azzal volt elfoglalva, hogy a kormányt hibáztassa az időjárásért is, ahelyett, hogy segítettek volna."

Szóval ha jól értem, akkor a hülye választópolgár a hibás. Az nem gond, hogy:
Elsődlegesen a kamionok blokkolták a pályát két sávon, ami miatt elakadt a mögöttük lévő forgalom, ami miatt nem fértek oda az egyébként már leállított hókotrók.
Kérdések:
-Ki rendelhet el IDŐBEN kamionstoppot?
-Elrendelte IDŐBEN?
-Betartatta?

Fideszes politikusok is ott ültek elakadva.
Kérdések:
-Ők is balib barmok?
-Giró-Szászt államérdek volt kimenteni soronkívül, ugye?
-Mit gondolsz arról, hogy vannak sokkal egyenlőbb polgárok?

Tűzgolyó 2013.03.17. 12:39:06

A helyzet az, hogy idióta volt, aki az SMS küldését kitalálta és jóváhagyta, inkább évekkel ezelőtt a cellaüzenet küldésére való CBS-t be kellett volna vezetni, ahogy a szakemberek javasolták:
www.langlovagok.hu/tuzvonal/762_balul-sult-el-a-belugyi-sms

lyken 2013.03.17. 12:47:10

@Tűzgolyó: Tudnál mutatni egy szakembert a kormányban? Felelőset.
Nekem úgy rémlik, hogy akik önállóskodtak Viktor rábólintása nélkül azokat menesztették. Operaház exigazgatója, földrajzinév bizottság, kampány alatt konkrétumokról nyilatkozó jelölt, stbstbstb. Rémlik ezek közül valamelyik?

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.03.17. 12:47:33

@lyken: Girosz-Ászt civilek mentették ki, csak ő kötelességtudatból a hatóságoknak köszönte meg (nyilván azt, h engedték a civileknek is a mentést, pedig Pintér elvtársnak nagyon csípte a szemét).
Viszont az MTA elnökét (Pálinkás) tényleg soron kívül menekíttette ki a megyei kormánymegbízott. (ő lehet, h öntudatosan visszautasította az akadékoskodó civilek segítségét).

kunzoo 2013.03.17. 12:48:04

@Enrico72: Ha az augusztus 20-i viharért felelős, akkor ezért nem?

kunzoo 2013.03.17. 12:49:31

@MolnarErik:
Lehet el sem árulta a nevét, nehogy visszatemessék a hóba:))

lyken 2013.03.17. 12:51:28

Ja, és még annyi a narancstrolloknak, hogy nem azzal van baj, hogy a felelősök fideszesek, hanem azzal, hogy INKOMPETENSEK. (A felháborodásuk persze érthető, hiszen a politikus és az inkompetens jelentése az elmúlt 17 évben lényegében azonos, azt meg mégse szereti hallani az eber, hogy az idol-t megint leimpotensezik.)

Tűzgolyó 2013.03.17. 12:54:33

@lyken: Pontosan ez történt a katasztrófavédelemnél is. Az utolsó kisemberig lenyúltak, aki értett a szakterületéhez, voltak önálló gondolatai, azt kirúgták.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.03.17. 12:54:35

@kunzoo: nyugi, arra már kitalálták a fidesztrollok az adekvát választ, az egy állami rendezvényen történt, ez meg csak az országban. (és most bezzeg 1 állami rendezvényen sem történt semmi).

kunzoo 2013.03.17. 13:02:17

@MolnarErik:
Követelem a Békemenetet!
"Kitörünk a hó fogságából" "Keleti szelet az északi helyett!"

Szaniszló majd megmondja úgyis hogy havazást távirányítással a zsidók és a karvalytőke küldte hazánk fölé. Másként nem is történhetett.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.17. 13:28:02

"imentik őket, vagy az autóban kell éjszakázniuk, akkor teljes (!) katasztrófavédelmi vezérkar azt ünnepelte a Belügyminisztériumban, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 11 tisztjét előléptették. "

Akkor azért nem volt ott a fejeskar, hogy utasításokat adjon. Vezetők nélkül meg gondolom nem mertek dönteni az alsóbb osztályok, mert féltek. Fasza.

Hát csak gratulálni tudok.

A kurva anyátokat, azt. Szervezés...

imi60 2013.03.17. 13:34:27

ennek ismeretében katasztrófa amit műveltek a vezetők.Elfelejtették, hogy van ilyen rendszer? Viszont innen kezdve szintén nagyon gáz amit a telenor csinált.Vagyis hogy nem csinált semmit.Nem az a feladatuk , hogy megkérdőjelezzék az sms tartalmát és értékét.(Cart nem ért).
De akkor hogyan teszteltek 2x-er isha nem működik?

Nap Pali 2013.03.17. 13:53:13

fidescsicskák! nagyon hitványak vagytok ! szójjatok habonynak, hogy

most egyetlen járható út: van ha KUSSSOLTOK...
fületeket farkatokat behúzva, ez most nem a nyuggerek hasbarúgásának ideje...

ne kapálózzatok
miután az ÚTSZÉLÉN HAGYTATOK TÖBB TÍZEZER EMBERT !
ezzel ojjan mérhetetlen károkat okoztak az uccsó működő iparágnak
a turizmusnak... hogy legjob lenne ha holnap dr.O.Viktor főbűnöző bejelentené:

az M1 es autópája fontos útvonal Budapest és repterei között (Pozsony és Bécs),
ezért lemondunk a b-közgépes stadionépítésekről és
BEFEGGYÜK AZ M1es autópáját, és a burkolatba FŰTÉST ÉPÍTÜNK !

drtutz 2013.03.17. 13:55:33

Az alkalmatlanságuk nem abban áll, hogy nem tudták megoldani a helyzetet. Hanem hogy nem képesek érzékelni a FELELŐSSÉGüket, nemcsak előtte, de _utána_sem_. Két embert sem szabad rájuk bízni -- elbuktak az alapfokú felelősségvállalási vizsgán.

lyken 2013.03.17. 14:02:33

@ColT: Munkahelyen vannak vezérigazgató > igazgató > projectvezető/csoport vezető > melós szintek általában. Jellemzően a munkahelyen az ügyeletben lévő melós szintű rendszergazda dolga az, hogy adott esetben adott beavatkozást elvégezze.
Versenyszférában erre kidolgozott tervek vannak, úgy hívják őket, hogy katasztrófaterv. Az ügyeletes rendszergazdának döntési jogköre van, néha százmillió forintokat érintő kérdésben. Természetesen a döntés a kidolgozott katasztrófaterv alapján történik, de FELELŐSEN ELJÁRHAT.
Pártpolitikától függetlenül teljesen elvárható lenne, hogy:
- a katasztrófaelhárításért felelős szervezetben ne legyenek parlamenti ciklusonként komplett fej-és-test cserék
- legyen felelős ügyeletes, konkrét IN-THIS-CASE-WHAT-TO-DO protokollal
- bulizó pártcsinovnyikok helyett SZAKÉRTŐ, HOZZÁÉRTŐK ÜLJENEK A FELELŐS POSZTOKON. Olyanok, akik ha helyzet van teszik a dolgukat és nem a politikusmelegedőben ülnek.

Nap Pali 2013.03.17. 14:05:35

@lyken: mijjen katasztrófaa???? 1 cm hó ???? na teis menny !

nem voltkatasztrófa

halmozott fidesmaflaálami bénázás volt...

alkalmtalan gerincetelenek ből rakott hűbéri piramis (lásd pl dávid vitéz)

vomit 2013.03.17. 14:08:22

legyszi, b+
egyenlito.blog.hu/2013/03/16/nyilt_level_orban_semjen_navracsics_es_pinter_urakhoz?fullcommentlist=1#c19287925
"Ugyan hol volt itt a várható időjárásról valódi tájékoztatás, ha a legjobban informált és a főokos is elindult?"

crapman 2013.03.17. 14:23:27

Én azt nem értem, hogy ha már egyszer reménytelenül elakadt a forgalom Tata környékén, akkor miért engedték órákon át több ezer járművet a pályára, hogy aztán másnap 100 km-en keresztül egyesével kelljen kiásni őket, ezzel fontos erőforrásokat elvonva olyan kritikus helyektől, ahol biza szintén elkelt volna a segítség.

Magam is törtem a fejem, hogy az ünnepekre hazautazzak Bécs mellöl, csak azért nem indultam, mert szemerkélt a hó és nem volt kedvem hóban vezetni (már a végét járja a téli gumi), de egy büdös szóval nem mondta senki, hogy veszélyes lehet elindulni, pedig lógtam a neten, néztem TV-t is.

bgp 2013.03.17. 14:27:15

Szerintetek megvan még az a híres riasztórendszer, vagy rég elvitték az egészet az Ecseri Piacra :D

bgp 2013.03.17. 14:31:35

@Enrico72: biztos sok nertársad is be volt havazva, mivel hogy márc 15-re készültek. Szóval mielőtt nagyon leoltod a hóban akadtakat, gondolkozz :D

centenárium 2013.03.17. 14:43:05

Szégyeljétek magatokat eszement ballibek.
Ha valaki ennyire korlátolt kimegy az útra akár forgalommal szemben is. Ezek vagytok TI komcsiseggnyalók.

centenárium 2013.03.17. 14:43:59

De sok tetű...............

Nap Pali 2013.03.17. 14:44:13

fideszcsicskáknak (összefoglalóm bővített kiadás 3.2)

ad1) -saját szemmel láttam hogy beszedték múlthéten a HÓFOGÓRÁCSOKAT
-saját fülemmel halotam az időjárás jelentésben hogy 100 km/h feletti szél+hó = HÓFÚVÁS lesz és rendkívüli hideg (fagy) !

ad2) ennek következményeként az országban leesett 1 cm hó az utakon volt 3-5 méteres kupacokban...

ad3) a kamionoknak KÖTELEZŐ menni, kivéve ha útzár vagy tilalom van...
ezek magáncégek, nem a közpénzt lopják, mint ti, hanem munkából élnek
Ankarából nem tudnak okosabbak lenni mint a heji kormányok
bár ezt most szerintem Mao. esetében újragondolhattyák...

ad4) megjegyzem én sem indultam utnak, mert megtehettem...
kik voltak mégis úton???
-az 1kulcsos fidióták mentek sielni hoszu7végére (márc15 fostak!)...
-a külföldiek akik Budapest s repterei (Pozsony, Bécs) között shuttle-nak... vagy sima átutazó túristák...
-aki megnézi a légifotókat láthattya hogy nem Ignis és Thalia felvonulás volt!

ad5) az összes többi fidesmaflaálami kuminikáció már csak hab a tortán
és nagyon szánalmas... hogy érdemi munka hejett még emberek HOLTTESTYEIN is kamunikálni próbálkoznak...
+a TEK megy parádézni, meg a katasztrófavédelem???
inkább szánalmat ébreszt... ijjen hitványsággal nehéz lehet együt élni...

ad6) dr.O.Viktor megmenti a Csíkszeredai mediterrán vidékről jött átlagpolgárt...
és hogy dr.P.Sándor bűnszervezetfeje sms t küld hogy mencse a saját és dr.B.György 1/2lősségét?

ad7) ja és az hogy a kib@szott MTA elnök megmentésére külön akció indul és a több ezer kocsiban a nőket gyerekeket hagyják meggebedni! hát mijjen ország ez???
Pálinkás az hungarikum? egyenlőbb? pfujj...

ad8) a b-közgépes fidesmaflaálam mire készült márc15-re? hogy minden fejes szétfröccsent el az országból... ezért volt "fejetlenség"... a hős robinok...

ad9) a katasztrófavédelem és a tekesek épp csüt. tüntették ki egymást hősi hejtálásukért, tehát a második sor is vélhetően a buli után a hányásában fetrengett önkívületlen...

ad10) működésképtelen feudális sötétség ! mexűnt az álam!

ad11) ezt véditek??? hát mijjen vastag a pofátokon a bőőőr???

uff én beszéltem nemdakota törzs főként

utóirat:

ad12) jön az ÁRVÍÍÍÍZ, hurrá, újjáépítés= 98% lopás !!!

ad13) kijárási tilalom várható a most tankokkal is tönkrevágott utakon !

ad14) a szerencsésebb fekvésű országokban ahol nem lopnak el minden közpénzt ott
erdőt telepítenek az utak mellé (mint nálunk is régen amikor ez szakma volt)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.17. 14:55:03

@mim: Pontosan. Én is ezeken gondolkodtam.

Hozzátenném, hogy ha már ennyi szerencsétlen ember került bajba, igazán őszintén remélem, hogy közülük nagyon nagy % elvakult fideszhívő volt. Legalább megtudták, hogy mire számíthatnak az orbánbandától.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.17. 15:02:52

@lyken: Azám. És nem mellesleg, az ünnepségekről is lehetett előre tudni, meg a hóról is.
Miért nem hagytak ott pár embert, hogy szükség esetén beavatkozhasson?

én már a fény gyermeke vagyok 2013.03.17. 15:16:02

Ez kereken a 247. cikk hófúvás ügyben
és még mindig nem értitek
mindenki tette a dolgát
Semjén jött a fehér lovon
Pintér vágtatott harckocsikon
Orbán hozta a csodafegyvert
Mndenkit megmentett az Országos Katasztrófavédelem

Amadeus62 2013.03.17. 15:20:03

A katasztrófavédelem a legaljasabb módon csatlakozott a cionista népirtó kormányhoz. Ez már nyílt hazaárulás és nemzetgyilkolás. Halál a kormányra, halál a Fideszre, halál Orbánra. Orbán Brüsszelben szopkodta a zsidó megrendelőit, de mivel már visszajött le kell tartóztatni, és rögtönítélő népbíróság elé kell vinni. Majd ezt követően azonnal KI KELL VÉGEZNI!
(Pintérrel, Hendével, Bakondival együtt)

Secnir 2013.03.17. 15:21:07

@Dr. GGG77:
+1
erre akartam én is rávezetni, hogy három nap után a lendvay utca ennyire futotta?

Reszelő Aladár 2013.03.17. 15:32:32

Akkor hogy is van ez az öngondoskodás?
Milyen hozzáállás az, hogy ha van kedvem megyek, mert kogom van hozzá, ha meg szarba kerülök akkor meg majd kikentenek.

A kérdés az, hogy mennyivel lett volna nyugodtabb az, akit pontosan tájékoztatnak, hogy nem tudják mikor mentik ki. Ha elakad hóeke, meg mentő, meg tűzoltó, ha a helikopter nem tud repülni, akkor tényleg gáz van.

Kell egy szakértő vizsgálat (amit sokan úgyse fogadnak el), és a végén kiderül, hogy egy ilyen hóátfúvást nem lehet megelőzni kamionstoppal.
Ha lezárják az M1-est, akkor Budapesten, vagy az M0-áson ragad be mindenki. Ott nem volt hó. Viszont akkor sokan kerestek volna alternatív utakat, ahol igyanez megtörténhet...

A megelőzés az lett volna, ha sokan el sem indulnak. Ezennyire betartható?

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2013.03.17. 15:43:40

@centenárium:
Girosz...
Pálinkás...
Ja, rajtuk kívül meg a baloldalik autóztak csütörtök-pénteken is!

IDIÓTA ÁLLAT VAGY!
Egy szimpla narancsbolsi pártkretén!
Remélem valaki, aki ott állt egy darabig, majd az orrodat eligazítja, ha ebben a stílusban röfögsz előtte!

reszeg tengeresz 2013.03.17. 15:44:54

En nem ertem, hogy meg mindig vannak emberek, akik visszasirjak a kurcsanyt...

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2013.03.17. 15:46:29

"Számomra teljesen egyértelmű, hogy az elmúlt napok ítéletideje mögött is a Háttérhatalom áll. Az új pápa, mely szintén csak az Illuminátis Háttérhatalom egyik bábuja, alighogy hatalomra került, támadást indított szeretett vezérünk, Orbán Viktor és szeretett, keresztény hazánk ellen az imperialista csoda szuperfegyverrel, a HAARP-pal.

Ezzel a szuperintelligens, sci-fi-be illő, titkos masinával egyszerűen megváltoztatták a Európa Ékszerdobozának, a Kárpát-medencének időjárását, úgy, hogy az teljesen váratlanul érje a hatóságokat és a lakosságot. Erre nem lehetett felkészülni...

Ráadásul mindezt éppen a mi, Függetlenségi Napunknak tekinthető, dicső Nemzeti Ünnepünkön tette a gonosz, aljas imperialista Háttérhatalom, mely kiszolgálja a multikat és a bankokat . Kíváncsi lennék, hogy mit szólna az USA, ha július 4-én bevonulna a 14. Magyar Biciklis Hadosztály Washington-ba?!

A HAARP-pal, mivel alkalmas az emberek tudatmódosítására, nem csak az időjárást módosították, de nem ám! Úgy manipulálták a magyar lakosságot, hogy mindenki, az előrejelzés ellenére is útnak akarjon indulni. Mindenki tudta, hogy rossz idő lesz, mégis sokan ellenállhatatlan késztetést éreztek arra, hogy autóba üljenek, vonatra szálljanak.Ez nem az emberek hülyesége, hanem az USA, Obama, a pápa, az Illuminátusok miatt volt így!

Egyedül a panellakásban lakó, honfitársaink voltak védve az agymanipulátor sugarai ellen, ugyanis a vasbeton szerkezet Faraday-kalitkaként működik, és leárnyékolja a sugárzást. A szovjetek már az építésükkor tudhattak valamit...

Korábban is ért már minket HAARP támadás. Az alábbi kép is bizonyíték erre, de a vörös iszap tározó átszakadását is ezzel idézte elő az IMF. Szaniszló Ferenc is megmondta tutit korábban, és egy Táncsics-díjas embernek már illik hinni. Tuti, hogy őt se hagyják sokáig a média közelében!"
amindenit.blog.hu/2013/03/16/osszeeskuves-elmelet_a_havazasrol
:))

Kivancsi 2013.03.17. 15:50:21

torvenybe fogjak foglalni sot az alkotmanyba!
"nem lesz tobbe veszelyhelyzet a karpatmedenceben"

Lobster1978 2013.03.17. 15:53:56

@Reszelő Aladár: "A kérdés az, hogy mennyivel lett volna nyugodtabb az, akit pontosan tájékoztatnak, hogy nem tudják mikor mentik ki."
Sokkal nyugodtabb. Mert tud számolni, tervezni, beosztani az erőforrásokat.

"Kell egy szakértő vizsgálat (amit sokan úgyse fogadnak el), és a végén kiderül, hogy egy ilyen hóátfúvást nem lehet megelőzni kamionstoppal."
Senki nem mondta, hogy a hófúvást előzte volna meg a kamionstop. Azt előzte volna meg, hogy ne álljanak kamionhegyek az utakon amikor szabad utak kellettek volna.

"Ha lezárják az M1-est, akkor Budapesten, vagy az M0-áson ragad be mindenki."
Nem mindegy hogy egy autópálya közepén kilométerekre bármilyen fűtött helytől és élelemtől, vagy a fővárosban ragadsz. Ráadásul nem arról volt szó, hogy sittysutty zárják le az utakat, hanem TÁJÉKOZTASSANAK az erre szolgáló rendszerek segítségével ÉS emellett zárják le az utakat. Tudod, "adásunkat megszakítjuk...blablabla" minden elképzelhető csatornán.

"Viszont akkor sokan kerestek volna alternatív utakat, ahol igyanez megtörténhet..."
Ha megnézed a térképeket, látni fogod, hogy nagyon szépen lezárhatóak az utak. Nem egy nagy ördöngösség mindenhova kiküldeni egy rendőrautót, talán ha kéttucatra lett volna szükség.

"A megelőzés az lett volna, ha sokan el sem indulnak. Ezennyire betartható? "
Saját példámból tudom, hogy sem én sem a kollégáim nem találtak érdemi tájékoztatást csütörtök este. Amelyik oldalak éppen nem álltak, azokon sehol egy infó a pályazárról, vagy terelésről. Sokan el sem indultak volna, ha van információ, de nem volt.

netnepper 2013.03.17. 15:55:28

Balfékek, az még nem jutott az eszetekbe, hogy a Zorbán megrázta a szakállát és ezért hullott olyan sok hó, hogy még benneteket is eltemetett?
Legközelebb jobban vigyázzatok ám...

Nap Pali 2013.03.17. 15:57:06

míg több tízezer ember kínlódott a hó fogságában...
addig akatasztrófavédelem székházában:

www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=press_keptar_mutat&galeria_id=1205

gondolom 16h kor erről lesz beszámoló, hoyg mijen volt a pezsgő és a kaviár...
vagy esetleg sírva lemondanak dr.P.Sándor és dr.B.György bűnözők?

operett60 2013.03.17. 15:57:43

@Enrico72: Honnan veszed,hogy vilagot latni??Es ha hazafele ment??A kamionos meg a munkajat vegezte,hisz nem mondhatja,hogy nem visz arut,hisz jon a ho.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.17. 15:58:41

@Nap Pali: Azért nem kicsi hóvihar volt. Ez mindenhol okozott fennakadásokat. De máshol nem bénázta ennyit :D

@Amadeus62: :D

@én már a fény gyermeke vagyok: Ez mekkora :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.17. 15:59:30

@Enrico72: Mondjuk nézd meg, abból mennyi volt a külföldi.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2013.03.17. 16:08:00

Miközben az utakon állt minden 15-én, a katasztrófavédelem fogadást adott... Kitüntetés, népitánc, gratulációk... SZép is ez, csak bicskanyitogató...

www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=press_keptar_mutat&galeria_id=1205

Nap Pali 2013.03.17. 16:09:30

@Fahéjas proli BoliDa – Ch.T. is, meg’há...: 14 dikén... de már akkor is állt csüt délután...

akkor kellett volna dolgozni legbőszebben...

regress 2013.03.17. 16:09:52

@reszeg tengeresz: miről beszélsz agyhalott?betemetett a hó,és 10-pecig levegő nélkül voltál?

David Bowman 2013.03.17. 16:13:14

Feltünt másnak is, hogy az úton méteres hó áll, a szántóföld meg fekete mellette? Nincs itt valami tervezési hiba?

dr. Aullah 2013.03.17. 16:14:17

@regress: HAgyjad. Általában ha nincs érvük, ha nincs ész érvük, amivel védeni tudják, akkor jönnek a gyurcsánnyal. Az utolsó ütőkártya.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.17. 16:14:27

@Reszelő Aladár: Az osztrákoknak, meg a szlovákoknak akkor miért sikerült??? Az osztrákoknak tökéletesen, a szlovákoknak úgy-ahogy, a magyaroknak egyáltalán nem.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2013.03.17. 16:15:58

@regress:
Régebb óta van beszorulva a narancsbolsi seggbe, szóval rosszabb a helyzet...

Nap Pali 2013.03.17. 16:16:16

@David Bowman: írtam...

ellopták az erdősávra jutót pénzt...

amugy meg multheten begyüjtötték a hófogó rácsokat:)

kpityu2 2013.03.17. 16:17:21

a.
Miért nem a médián keresztül, a gyakorlatban kipróbált módon tájékoztatták az embereket?
"A rendkívüli időjárás nem érintette a teljes országot.

b.
"Kiküldtek egy sms-t az összes (kivéve Telenor) magyarországi telefonszámra, amit New York-tól Tokióig megkapott mindenki, akinek magyar telefonszáma volt."

Logikus.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2013.03.17. 16:17:50

@David Bowman:
Nem sok hó volt ott, a pályatest kiemelkedik, ezért ott és a leálló autókon állt be, plusz azokon a helyeken, ahol az erdősávok nem védtek.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2013.03.17. 16:19:13

@kpityu2:
New Yorkban is volt akkor pánik... :)

Nap Pali 2013.03.17. 16:20:19

Bécsből hókotrókat küldtek
Budapestről meg TEK-es páncélosokat...

enyni a különbség a demokrácia és a diktatúra között..
ki mi ellen készül...

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2013.03.17. 16:20:49

@David Bowman:
Hhalom környékén 2, azaz kettő cm hó volt a pályán kívül. Péntek délre annyi sem, mert elolvadt.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.17. 16:22:23

@kpityu2: Pintér logika.
És, Pintér beleszarás.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.17. 16:41:56

@Enrico72:

Az időjárásról a kormány nem tehet. Viszont a saját kommunikációjáról igen.

Az osztrák hókotrók kb. másfél órát álltak a határon, mert nem volt, aki eligazítsa őket.

Amíg emberek álltak néhányan már 16 órája a hó fogságában, a katasztrófavédelem ünnepelt, meg kitüntetéseket adott át.

2013.03.17. 16:42:05

Megértem azoknak a logikáját, akik az autósok szemére hányják, hogy magukat keverték bajba, DE:
- ha a mindenféle plusz erőforrásokkal , információval rendelkező illetékes hivatalokat-szervezetekez is készületlenűl érte a dolog, akkor hogyan vethető fel az átlag autósok felelőtlensége?
- a fenti az egyetlen igazi kérdés, de van még sok-sok mellékes dolog, pl. igazán gusztustalan és érthetetlen, hogy egy nap késéssel reaglva firtatta pinter a civilek fegyelmezetlenségét
- dögöljek meg, ha egyszer is hallottam orvost baleset után úgy nyilatkozni, hogy "műtjük a sérültet, de valójában magának köszönheti az egészet, fegyelmezetleűl balesetbe keverte magát"

és persze a sok-sok gusztustalan - a vezetés néküli, civil kurázsi teljesitményét a kormány sajátjaként beállitva, és a kérdéseket sértetten elutasitva ('keményen dolgozUNK, mentÜNK...'') parádézás lenne az első a sorban - lehetne sorolni...

Ja, és 1001. helyen áll: bakondinak meg a jó kurva anyját, hogy a hangzatos nevű központban vadász-commando pulkóban játsza a népmegmentőt.

Talán páran emlékeznek, hogy az USA-ban, az egyik állam kormányzója a legutóbbi hóvihar ELÖTT, 16 órától betiltotta a közlekedést (ekkor már havazott, de még lehetett közlekedni) - és ezt a tiltást órákkal korábban bejelentették.

Nap Pali 2013.03.17. 16:43:55

amig a vidék kínlódik faygoskodik a hóban...
addig a fővárosi libsiket örömtűz körül melengeti dávid vitéz

index.hu/belfold/budapest/2013/03/17/kigyulladt_egy_bkv-busz_ujpesten/

Hajós 2013.03.17. 16:45:40

@Reszelő Aladár: Te drága, nem a hófúvást előzöd meg a kamionstoppal, hanem azt, hogy a beragadt kamionok miatt a több száz, lényegesen könnyebben menthető személyautó is beragadjon.

9mmPara 2013.03.17. 16:46:10

@Fahéjas proli BoliDa – Ch.T. is, meg’há...: kis kiegészítés: a hó azért a kiemelkedő úttesten rakódik le, mert ott fordul a szél kicsit jobban függőlegesbe és emiatt van rá esély, hogy a vízszintes sebességkomponense már kevés lesz ahhoz, hogy megtartsa a hópehely súlyát.
Aztán persze, az út szél felőli oldalán, ahogy a lerakódott hó elkezd magasodni, még rá is erősít a jelenségre. Nagyon tanulságos, ha benne lenni nem is oly' nagyon szórakoztató.

Rorgosh 2013.03.17. 16:49:55

Nem értem mi a problémátok :)

Teljesen jól működött a katasztrófavédelmi rendszer. Megvédte. A katasztrófát.

Miután nagyjából maga idézte elő az időbeli tájékoztatás és intézkedés elmulasztásával illetve olyan intézkedések, amelyek ha már nem segítettek, de legalább rontottak a helyzeten. Erre tökéletes példa a 8-as út az inotai völgyben. Ott annyi történt, hogy a 8-as út kétsávos szakaszán állították meg a kamion és teherautó forgalmat csütörtök kora délután (lehet, hogy a kezdőállapot egy kisebb baleset volt, de ezt semmilyen tájékoztatás nem támasztja alá). Nem túl meglepő módon hamar feltorlódtak és elzárták az utat a rajta álló kamionok és teherautók. Aztán már se ki, se be, se nyő. Végül valószínűleg a helyben lévő rendőrök kapcsoltak, és továbbengedtek néhány teherautót, kamiont, így megszűnt a két járműoszlop átfedése, és láss csodát, egy sávon (váltva) megindulhatott a forgalom.
Az már csak hab a tortán, hogy egy helyi irányító tudta volna: az inotai ipari park parkolójában (telephelyén) közel a veszteglő teherautók, kamionok fele elfért volna...

Hajós 2013.03.17. 16:50:10

@9mmPara: azért ezen dolgozzál még egy kicsit. Mintha valójában fordítva lenne... A kiemelkedő úttest mögött. Azaz az alacsonyabban fekvő úttesten garantált a hóakadály.

reszeg tengeresz 2013.03.17. 16:53:14

@regress: ha nem orban akkor kurcsany van te fasz...na valasszal bazdmeg!

Nap Pali 2013.03.17. 16:53:42

ojjan megnyugtató... ők mindent nagyon tökéletesen csináltak !!!

jöhetnek az újabb kitüntetések!

mno.hu/belfold/pinter-mar-nincs-elzart-telepules-es-jarhatatlan-ut-1145381

@Hajós: nálunk gödörben van... de anmugy a VÉDERDŐ hiánycikk... elloopták a pénzt...

Nap Pali 2013.03.17. 16:54:47

@reszeg tengeresz: csak ez a kettó van????

két bűnöző? hm...

én több ezer normális embert ismerek nem lehet közülük?

Ironfist 2013.03.17. 17:09:53

Egy pontosan ideillő képet láttam, az ideilló szöveggel: a magyar kormány sms-t küldött, az osztrák pedig hókotrókat... Danke Österreich.

Meg a sok hülyebaromnak a felháborodását, hogy azamocskosszeméttelenor... Mégis mi az anyátokat segített rajtatok az a kurva sms? Azon kívül, hogy propagálta magát a kormány, hogy ők ilyen jó fejek????

vihor 2013.03.17. 17:17:22

"A rendkívüli időjárás nem érintette a teljes országot. A rendőrség és a katasztrófavédelem egységei a zárt láncú rádión egyébként megkapták ezt az ismertetést – mondta, hozzátéve –, a meteorológiai szolgálat riasztása mindenkihez eljuthatott a médián keresztül."
<-->
"A törvény lehetővé teszi és meg is tudjuk oldani azt, hogy azonnal tudjunk frekvenciát kijelölni azon a területen és helyi tájékoztatást ott megoldani."
Ennyi

9mmPara 2013.03.17. 17:17:33

@Hajós: amennyire én tudom, függőleges akadály mögött (a szél szempontjából) más az effektus: ott az örvénylés rakja le a havat.

Pussy Riot (törölt) 2013.03.17. 17:18:32

Én kedvelem a vastagbőrt, de meg kell kérdjem ezúttal miért hazudik?
Tetzik érteni, hazudik!
A fasznak hazudik?

regress 2013.03.17. 17:25:02

a riasztó rendszert ki építette ki?simicska?mert akkor ez csak egy patyomkin riasztó, a pénz meg jó helyen

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2013.03.17. 17:46:51

"A belügyminiszter szerint „Európa eddig legnagyobb márciusi viharát éltük át”, Nyugat-Európában több mint 1200 kilométeres dugó volt, ehhez képest „más országokban 2,5-3 nap alatt tudták az úton rekedteket kimenteni, elhárítani a károkat”.
Pintér szerint kétszer-háromszor olyan erős volt a szél idehaza, mint az „európai uniós viharok”, emiatt nem lehetett tisztítani az utakat."

hvg.hu/itthon/20130317_Pinter_Bakondi_katasztrofa

sárkányfő 2013.03.17. 17:48:06

Az a szép ebben a Pintér-féle hazudozásban, hogy önellentmondásos.
Ha ugyanis valóban előre szóltak a várható ítéletidőről, akkor pont Pintéréknek le kellett volna zárni az utakat, és időben felkészülni, időben reagálni, stb. Ilyesminek nyoma sem volt... Az gondolom nem lehet az ellentmondás feloldása, hogy Pintér többet vár el a lakosságtól, mint saját magától :)

asmodean 2013.03.17. 18:03:19

Remélem lesznek kitüntetések, meg békemenet meg minden.
Mondjuk amire jó volt ez az egész, az az, hogy megtudtam, hogy a magyarok kamionnal járnak síelni. Legalábbis nekem ez jött le, abból, hogy ugye a sok felelőtlen síelő okozta a problémát és emellett nem igen látni olyan képeket az eseményről ami ne lenne szarásig kamionnal.

Marcellusca 2013.03.17. 18:17:08

Most hallottam hírekben: a pályafenntartó, közútkezelő a hibás. :)
Már a tavaszra készültek, begyűjtötték a szél- és hófogókat, és nem 2 perc azokat újra kitelepíteni, több, mint 100km-en.

min 2013.03.17. 18:19:46

Azért a tűzoltók között is van egy-két érdekes fajzat. Ez nekem írta az egyik oroszlányi drága a facebookon a történtekről:
".....már 1 héttel ezelőtt bejelentették hogy mikor milyen időjárás lesz, ennek ellenére a szarok rá vagány sofőrök a felsoroltak nélkül hálistennek ott ragadtak a szarba, amit meg is érdemelnek, kár hogy nemsoká vége..Mert ez a tömérdek hó nem 1 másodperc alatt eset le."

milyen szép a Vértes, ó 2013.03.17. 18:21:01

@sárkányfő:

Ne mondd, hogy nem találkoztál még azzal a jelenséggel, hogy igaz' fideszes akár egy mondaton belül ellent tud mondani még saját hazugságainak is... :)

eduba62 2013.03.17. 18:28:44

"A Meteorológiai szolgálat 13-án 16.30-kor már jelezte, hogy viharos szél, havazás lesz, ezt 14-én délelőtt megismételték, az Országos Katasztrófavédelem emiatt figyelmeztetést adott ki. „Egyértelmű, hogy 14.-én 14.30-kor a rendőrség lezárta az érintett utakat, 14.54-kor katasztrófahelyzet lépett életbe” – mondta Pintér. "
hvg.hu/itthon/20130317_Pinter_Bakondi_katasztrofa?FullComment=true#comments

Mikor hazudott P.S.?
1./ Tegnap amikor azt mondta, hogy nem volt katasztrófahelyzet elrendelve, mert a vihar nem érintette az egész országot.
2./ Vagy most.

Vagy egyszerűen átvették a jogalkotásból a nevükhöz kötődő "visszamenőleges hatályú" elrendelést?

Fidesz újbeszél :-(

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2013.03.17. 18:32:45

Köztörvényes bűnöző banda, akik a hókotrók helyett a megfélemlítés fegyverét, a TEK-et küldik az M1-es autópályára. Bazmeg. Ausztria röhög a magyar idiótizmuson. Pertársaságot kell alapítani a magyar kormány (és nem az állam) ellen. Kurva anyátokat. Pfejjj.

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2013.03.17. 18:35:20

orban viktor feje folott ivesen fagyjon meg a szar, ahogy hatrabukfencezve arconfosni probalja magat a hidegben!

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2013.03.17. 18:40:39

@zero:

A P.Sanyinak az adócsaló kurva anyját!!!

Hitvány egymás vállát veregető tolvaj banda, és mindez az én kibaszott adóforintomból. Árvíz/belvíz utáni "mentesítéseket" pedig 3-szoros túlárazással a közgép--banafarm-cba-felcsúti_csőszerelő-stb nagytőkéseink fogják végezni. Természetesen.

3-szorosan túlárazva, hogy legyen mit visszaosztani a féreg fidesz patkányoknak (sz mszp sem különb).

A nép meg éhezik (meg a kaszát élezi, nagyon helyesen).

Közben a szar tömjén meg parolázik. Patkáényok.

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2013.03.17. 18:42:57

@min:

Meg akar téged és engem osztani a féreg bűnszervezet kormányod bazmeg!

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2013.03.17. 19:08:59

Felhívom a P. Sanyi és a főnöke figyelmét a most vetített NAPLÓra a TV2-n.

Nézzétek csak végig és nyugodtan kössétek fel magatokat...!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.17. 19:29:36

Aszongya a Pintér, hogy NEM VOLT SZÜKSÉG A HADSEREGRE
...a honvédség vkf-e meg már csütörtökön elrendelte a készenlétet...

Akkor ki a hülye...

@Bérgyilkos,Garázda,Bundázó,Adócsaló=Orbán_bandája: Nem érdemes felhívni. Épp az Obersovszky van a Bakondi seggében az m1-en

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.17. 19:32:12

@zero: Csak nekünk jár az erősebb szél.

Mondjuk elfelejti, hogy nyugatabbra még ennél nagyobb vihar volt, mire ideért, már gyengült...

Moan 2013.03.17. 19:35:14

Én ilyet olvastam valahol:
"A rendőrség csütörtök délután 14 óra 30 perckor lezárta az M1-es és az M7-es utat, "14 óra 54 perckor katasztrófahelyzet kihirdetésre került" - mondta a miniszter."
Most meg fent ezt olvasom:
"RÖVIDHÍR - Havazás - Pintér Sándor a katasztrófahelyzet miatt riadót rendelt el 03.15 11:48
Budapest, 2013. március 15., péntek (MTI)"

Ehhe... most akkor a pénteki dolgokat már úgy adják elő, hogy az csütörtökön volt, vagy én vagyok a hülye?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.17. 19:41:26

@Moan: Megnyugtatlak: NEM Te vagy a hülye. Meg NEM hülye a sok ottrekedt autós sem. Mások a hülyék, illetve nem is valószínű, hogy annyira hülyék, mert hazudozni pl. van eszük.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.17. 19:43:50

Jja és! A Bakondi előadta, hogy nem lehetett korábban lezárni az autópályákat, mert sérti a szabad helyváltoztatás jogát.
Máskor ez nem szokott gondot okozni... Nem lehetne beírni a Tákolmányba?

Moan 2013.03.17. 19:49:11

@Jani haverja:

Pfff..ez komoly. De ha ez így van, akkor még pár nap és ki fog derülni, hogy már szerdán minden érintett autóst otthon tartottak egy finom vacsorával, amit természetesen a kormány felső vezetése finanszírozott saját zsebből, így ezek az autósok el sem indultak igazából...tehát előre meg voltak mentve. :)

Moan 2013.03.17. 19:52:18

@ColT:

Még pár hét és ez lesz benne: "mindenki egyenlő, de vannak egyenlőbbek." Aztán lesz egy névsor, hogy ki az egyenlőbb a többinél. :)

centenárium 2013.03.17. 19:54:43

@Amadeus62: Igen!
Te mocskos tetves zsidó.Leinformáltunk.

nyünyüge 2013.03.17. 19:55:18

@Moan:
Ismeretlenül megnyugtatlak, hogy ebben nem te vagy a hülye. A belügyminiszter és a közmédia két napja próbálja a 14-i és 15-i kommunikációt összecsúsztatni.
Csak reménykedni lehet benne, hogy az a bizonyos kétharmad kellően reprezentálva volt a sajnálatos március 14-15-i eseményekben, és lassanként kinyílik a csipájuk...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.17. 19:56:54

@Moan: Annyira pofátlan a Pintér, hogy simán letagad egy napot. Jellemző fiidesznyik arcátlan hazudozás.

centenárium 2013.03.17. 19:57:47

Libsikéim. dolgozunk. Sándor és Berci teszi a dolgát.

Moan 2013.03.17. 20:01:57

@ColT:
Szerintem azt a listát teszik bele, amelyiknek az a címe, hogy "Jupiter és kisökör."
Az egyenlőkhöz lesznek írva a kisökrök az egyenlőbbekhez meg a Jupiterek.
Aztán lesz majd ilyen passzus vastag betűvel. Első paragrafus első bekezdés: "Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek". :) Aztán jön a két névsor. A többi részt meg kitörik. :)

lyken 2013.03.17. 20:02:12

@Moan: "Ehhe... most akkor a pénteki dolgokat már úgy adják elő, hogy az csütörtökön volt, vagy én vagyok a hülye? "
Van Orwell-nek egy műve, amiben a főhős szerepe az, hogy a média archívumokban utólagosan "kijavítsa" a nagytestvér tévedéseit. Lehet egy hét múlva már péntek lesz az a csütörtök.
Orwellt úgyis hamarosan be kell tiltani, mert tűrhetetlen áthallások vannak az 1984 és az Állatfarm című műveiben a jelen állapotokkal. Nyilvánvaló kormányellenes szándékkal írta mindkettőt. Pfujj.

@ColT: "Bakondi előadta, hogy nem lehetett korábban lezárni az autópályákat, mert sérti a szabad helyváltoztatás jogát."
2002-ben órákig álltam sok autóstársammal a dugóban, mert a Délitől a BAH-ig lezárták a budai kiskörutat. Mert a Viktor éppen beszédet mondott a TF-en. Akkor kurvára nem zavarta, hogy sértik a zemberek helyváltoztatáshoz való jogát.

Moan 2013.03.17. 20:06:35

@lyken:

Jaja...amúgy már most is ez van. Én már nem is nagyon tudom, hogy Eurázsiával, vagy Óceániával vagyunk háborúban. :) De tegnap mintha a csokiszelet kicsit nagyobb lett volna, bár mindenhol azt olvasom, hogy most emelték a fejadagot. :(

Fejesrob 2013.03.17. 20:08:36

Napiszaron újabb bukás videó Orbánnal, Hóhelyzet. Egész jó.

Amúgy az egyik főnáci pontosan úgy néz ki mint az LMP-s Schiffer András:)

Fejesrob 2013.03.17. 20:10:44

@lyken: Ja, én pedig előtted 6 évvel Gyurcsányék miatt vagy négy órát.

Különben igaza van, ki a lófasz merte volna lezárni csütörtökön az autópályát. Senki.

9mmPara 2013.03.17. 20:30:30

@Fejesrob: "ki a lófasz merte volna lezárni csütörtökön az autópályát"

Mondjuk, az a hivatalnok, aki azért kapja az adófizetők pénzét, hogy adott szituációban döntést tudjon és merjen hozni?

pollucs 2013.03.17. 20:34:38

Ha volt már, akkor előre is elnézést kérek, DE. Figyeljetek csak oda, hogyha lesz olyan autós, akinek pont másnap járt le az E-matricája, amikor 20-ik órája rohadt a hó fogságában, megkapja majd a büntetést, amiért díjfizetés nélkül "használta" a pályát. Mert ide a rozsdás bökőt, hogy lesz olyan oktondi a kezelőcég, hogy nem nézi a dátumot, csak dobja a büntit. Mi meg egy jót anyázunk majd. Ne legyen igazam!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.17. 20:37:27

@lyken: Hát látod.
Amúgy hogy zavarja a szabad mozgást, ha nem mehetsz a pályán, csak alsóbbrendű úton? :D

@Moan: :D

NekemNemEzKell 2013.03.17. 20:41:50

A helyi rádiók ( Győr,Veszprém,Székesfehérvár..stb.) csütörtök déltől folyamatosan ontották a híreket,helyzetjelentéseket! Semmi szükség nem lett volna arra, hogy más is beleszóljon!
Kedves posztíró ne ajánl olyat, aminek nincs értelme, ne kérj számon olyat,amire semmi szükség nincs!

lyken 2013.03.17. 20:50:46

@Fejesrob: "Különben igaza van, ki a lófasz merte volna lezárni csütörtökön az autópályát. Senki. "
Van itt valami irgalmatlan nagy tévedés. A pálya azért ragadt be, mert a kamionok beragadtak. Nem kell lezárni egy pályát. Csak odaállítani a rendőrt, hogy ne engedje fel rá a kamiont. Ennyi.
Megtették?
Egyébként nehogy félreértsd, nem a felelős(ök) pártszínével van bajom. Az inkompetenciájukkal sokkal inkább. És fenntartom, hogy az előző két 5 kormányzat sem volt jobb. De ez nem jogosítja fel őket semmire. A népképviseleti politikusok dolga az ország jobblétén való munka lenne. Legjobb tudásuk szerint. Ehelyett a saját egójuk fényezésével foglalkoznak. A hülye emberek meg pártpreferencia alapján dicsőitik a kedvenc pártjukat olyasmiért, amiért a másikat máglyára basznák, lelocsolnák benzinnel és felgyujtanák. Mert ez egyszerűbb, mint gondolkozni.

@ColT: "Amúgy hogy zavarja a szabad mozgást, ha nem mehetsz a pályán, csak alsóbbrendű úton? :D"
Már miért ne lehetne menni a pályán kamionstop idején? 2005-ben ennél nagyobb havazásban jöttünk haza Ausztriából. De le voltak tiltva a kamionok a pályáról és jártak a hókotrók. Simán lehetett 80-100 közt menni.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.17. 20:59:55

"A Bakondi előadta, hogy nem lehetett korábban lezárni az autópályákat, mert sérti a szabad helyváltoztatás jogát."

- Ez arra is érvényes, mikor a birkamenet miatt zárják le a fél várost?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.17. 21:06:57

@NekemNemEzKell:

"A helyi rádiók ( Győr,Veszprém,Székesfehérvár..stb.)"

- Ezeket honnan tudom, hogy vannak? (Speciel a Kék-Duna rádiót szoktam hallgatni, de többet tényleg nem ismerek)

asmodean 2013.03.17. 21:28:55

Ha mondjuk Monorról indulnék, kurva sokat értem volna a Székesfehérvári rádióval :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.17. 21:30:32

@lyken: "le voltak tiltva a kamionok a pályáról és jártak a hókotrók. Simán lehetett 80-100 közt menni. "

Varásszavak
- kamionok letiltva
- hókotró

Na most idén akkor sem mentél volna, ha letiltják a kamionokat, mert nem volt hókotró. A hó meg nem 25cm volt, hanem néhol fél-1 méter is.

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2013.03.17. 21:32:54

Provokátor bakondi, basszad meg a kurva anyádat !!!!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.17. 21:38:04

@ColT:

Az M1-nek van akkora forgalma, ha mindenki feltette volna a láncot, akkor folyamatos forgalom mellett lehetett volna haladni.

Kulcsszó: folyamatos forgalom.

Én (nem terepjáró) nagyjából 30-40 cm magas hófolyásig tudok menni, persze ez függ attól mennyire tömörödött a hó, milyen hosszú az akadály, és mennyivel tudok neki menni.

==T== 2013.03.17. 21:39:07

Sziasztok!

A több sorban álló kamionokhoz:

Nincs véletlenül olyan szabály a Kresz-ben, hogy a kamionosok csak a külső sávot használhatják (és még előzni sem húzódhatnak a belső sávokba)?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.17. 21:51:19

@==T==: De van. 06-22 óra között nem előzhetnek. Az álló kamion mellé bemenni nem előzés.

Nap Pali 2013.03.17. 21:53:07

@==T==: "Nincs véletlenül olyan szabály a Kresz-ben, hogy a kamionosok csak a külső sávot használhatják (és még előzni sem húzódhatnak a belső sávokba)? "

van van... tolni kellett volna maguk előtt a kamionsort... az álló kamionokat nem KIKERÜLNI...

amugy a 36órás várakozásban a harmada időben előzhettek volna:) 22-06h között:)

S.O.A. 2013.03.17. 21:56:56

@NekemNemEzKell: te agyhalott barom! AZ ORSZÁGOS MÉDIA DOLGA LETT VOLNA EZ!

Mi a tökömet tudok kezdeni a fehérvári rádió (amúgy önkéntes alapon működtetett) segítségnyújtó adásával ott, ahol nem tudom fogni???? Az agyhalott belügyminiszternek kellett volna köteleznie az országos médiát arra, hogy folyamatosan adja a tájékoztatást és a helyzetjelentést, és még több emberhez eljutott volna, hogy a települése határában vannak emberek, akiken kellene segíteni.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.17. 22:01:08

@centenárium: Hát ha úgy gondolják, hogy ez a dolguk, az nem probléma, csak ilyen teljesítményért NORMÁLIS HELYEKEN nem szokott fizetség járni...

pollucs 2013.03.17. 22:04:13

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Így rendben van, csak nehogy valaki túlbuzogjon! :)

==T== 2013.03.17. 22:24:25

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Állni elvileg csak a leállósávban szabad. Vagyis szvsz minden olyan kamion, ami ne ma külső sávban volt szabálysértő.

==T== 2013.03.17. 22:25:42

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: megjegyzem többsávos útnál eleve nem beszélünk előzésről, nem? Tudtommal általában a belső sávok használata tiltott.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.17. 23:00:01

@==T==:

Forgalmi okból lehet állni. Amennyiben forgalmi okból megáll a pálya, immár Magyarországon is Rettungsagsse-t kell képezni. No ez nem volt a pályán most. Teszem hozzá, A Rettungsgasse hazai kommunikációja is elég szerényre sikeredett.

index.hu/belfold/2012/08/24/betiltjak_a_lezerblokkolot_utat_kell_nyitni_a_mentonek/

A leállósávon csak műszaki okból lehet állni.

Többsávos úton is előzés az előzés.

vomit 2013.03.17. 23:11:53

talaltam a YT-n egy 14-i videot, gyorbol bp-re 5 ora volt neki.
a masodik reszben kezdodik a durva szakasz
www.youtube.com/watch?v=uVgNp4H7JZQ
21 percnel pl. egy kika kamionnak nagyon surgos

zkdqts 2013.03.18. 00:02:18

"A rendőrség csütörtök délután 14 óra 30 perckor lezárta az M1-es és az M7-es utat, "14 óra 54 perckor katasztrófahelyzet kihirdetésre került" - mondta a miniszter."
Forrás: index.hu/belfold/2013/03/17/pinter_hetfo_estere_jelentes_keszul/

Ez ugye teljesen egybevág a Katasztrófavédelem honlapjának információival. Vagy időközben csütörtök is márc. 15 lett?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.18. 06:41:16

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Ha mindenkinél lett volna lánc. De az nem kötelező.
És az sem garantélható, hogy folyamatos a forgalom.
A hókotrókat meg nem azért tartjuk, hogy nézegessük.

Virág et. 2013.03.18. 08:26:24

Valamit én nem értek. Most akkor lehetett időben tudni, hogy itt ekkora vihar lesz vagy nem? Mert egymást kizáró fogalmakról van szó, de a hivatalos kommunikáció mégis valahogy ezek keveréke (ami jellemző).
Ha lehetett előre látni, akkor miért nem volt már egy nappal korábban kamionstop (mint más környező országban), miért kellett levenni a hófogó hálót vagy ha levették, miért nem tették még a vihar előtt vissza (mivel ugye, a felvetésünk, hogy mindenki tudta előre, mi lesz)? Miért nem álltak a pálya mellett felsorakozva, készenlétben a kotrók és a marók? Miért nem volt előzetesen riadóztatva mindenki, miért kellett az eseményt megvárni a riadóval? Miért nem volt országos lakossági riasztás előzetesen? A fiktív Megyén túl, talán Somogy és Vas megye is elbírta volna.

Ha meg nem lehetett előre látni, akkor miért kell ekézni az autósokat? Ha a hivatalos szerveknek sem volt fogalmuk a vihar súlyosságáról, akkor miért várják el az egyszerű emberektől?

A mentés szempontjából ugyanakkor tökmindegy, arra nincs magyarázat, hogy a XXI. században miért kell kevesebb, mint 100 km-re az ország fővárosától a legfontosabb autópályán 15 órát várni az első rendőrig, 24 órát pedig a tényleges mentésig. Gyalog indultak el hólapáttal? Csak mert akkor is kétszer megjárták volna a távot ennyi idő alatt. Miért kellett hómarót az osztrákoktól kérni, miért nincs az autópálya-kezelőnek? Miért van az, hogy az állami kezelésű pályán van csak ilyen káosz, a koncessziós M6-oson egész hétvégén ment a forgalom? Talán mert nekik van saját hómarójuk és egyebük? Jönnek az okos amerikai példák, csak ott azt felejtik el, hogy a távolságok picit nagyobbak, mint nálunk és ott sem szokás a milliós világvárosok agglomerációs körzetében 1 teljes napot ücsörögni úgy, hogy az ember felé sem néznek a hivatalos szervek.

Mate Toth 2013.03.18. 08:34:03

@DavA hófogókat miért kellett márc elején lebontani?

Nap Pali 2013.03.18. 08:35:20

@Virág et.: "Most akkor lehetett időben tudni, hogy itt ekkora vihar lesz vagy nem?"

te "hüje". látom nem vagy elég képzett ideológiailag

a lakossággnak kellett tudnia... aki mégis elindult az 1/2lőtlen...

a hivatalok hatóságok meg a kitüntetést ünneplték tánccal pezsgővel
honnan a lóf@szból kelet volna tudniuk????? hüjje vagy? hol élsz te?

Nap Pali 2013.03.18. 08:36:06

@Mate Toth: mert a hivatalok szépen pontosan ÉVES terv szerint dolgoznak...

mi lenne itt? anarchia? ha nem lenne fegyelem és rend!

Nap Pali 2013.03.18. 08:37:12

@Virág et.: az M6 on nem fújt a széél!!!! az jó fekvűsű csendes hejen van...

van még kérdéséed? én vagyok az iletékes et.

Virág et. 2013.03.18. 08:49:12

@Nap Pali: Még egy-két ilyen és ne lepődj meg, ha felkérnek BM szóvivőnek. :)

Patrick Bateman 2013.03.18. 09:46:35

Időközben megindult a körseggnyalásos vállveregetés. Giró-Szász a katasztrófavédőket dícséri, Bakondi szerint jól vizsgázott "a rendszer", Pintérsanya pedig éppen most írja át a történelmet... Ez már tényleg, minden retorikai túlzás nélkül orwelli. Egy dolog, hogy elbaszták, és az emberek magukat mentették meg, kis osztrák és szlovák támogatással, de mindezt még sikernek hazudni olyan vastagságú kültakarót kíván, ami még politikusban is ritka. Minden rendszer eróziója ott kezdődik, amikor képtelenné válik az önkritikára.

centenárium 2013.03.18. 10:11:36

@Jani haverja: Én meg a Sanyi haverja vagyok. De ez a magyar legnagyobb ellensége a hiszékenység. Amit a nyugati ballibek szellentenek Önök mind elhiszik. Erre jó példa ez is.
Mi tényeket hiszünk. Hisszük,hogy ferr Szaniszló kitüntetése. Hisszük,hogy csökkenni kell a rezsinek. nem hiszünk a liberális pénzvilágban,a ránk erőszakolt hitelekben. Hiszünk a magyar
múltban(nem a kun-károlyi-rákosi) és az ebből táplálkozó jövőben. S még egy dolog, ez is bizonyítja
hogy Önöket ezeket az ocsmány liberális magyartalan tetű honlapokat nyugatról pénzelik az elvbarátaik azaz bértollnokokat tartanak fenn.

9mmPara 2013.03.18. 11:07:44

@centenárium: "a magyar legnagyobb ellensége a hiszékenység"
kontra
"Hisszük,hogy ..."
"Hisszük,hogy ..."
"Hiszünk a ..."

Niga brada! Téged tanítani fognak irodalom órán.

kifordított nagyanyó 2013.03.18. 11:27:29

Miért használták volna?
Ahhoz ész kell!
De látom enrico tényleg feltámadt hamvaiból,mint a főnixmadár.
Vagy csak időnként kell neki a pihenés.
Amúgy én is lebasztamn az asszonyt mert baszott sapkát felvenni csütörtökön,amikor napok óta arról volt szó,hogy szar idő lesz.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.18. 12:26:53

@ColT:

A lánccal elég érdekes a helyzet, mert noha a KRESZ nem sorolja fel a kötelező tartozékok között, elrendelhetik a hólánc kötelező használatát bármely útszakaszra.

Az M1-en még este 8-9 körül is folyamatos a forgalom. Szoktam nézni egy közeli dombtetőről, gyönyörűen kígyózik a piros-fehér csík a messzeségben.

2013.03.18. 13:13:07

Most mit csodálkoztok ? Az elvtársak elnézték az évet. " Tömjén" Lófaszt játszik egy lovon Erdélyben, Bakondi , Pintér az ünnepségeket szervezi, Navracsics a levelét stilizálja, Viktor pedig ismét harcol--értetek külföldön.
Mert ha még 1985-86-ot irnánk, akkor a néphadsereg és a szovjet "armada" már rég kint lenne az uton és tisztitaná az utat--mert ez a parancs.
Most pedig mivel már nincs sem hadsereg, már az "armada" is kivonult, a kormány tagjai még arra is lusták hogy érdeklődjenek arról, hogy mi a helyzet az országban.
Igaz a kormánypárti tv-kben csak nyálcsorgatás, nyálcsere van és percenként üritik a nyálas vödröt, hogy legyen hely a sok csurgó nyálnak, amikor a kormány harcát métatják, amikor a hősies ellenállásról beszélnek, amikor a szabadságharcot emlegetik vagy éppen a ft erősödését mondják be--ami 307 ft-on állt éppen.

Minden tiszteletem a terepen kint lévőknek, a tüzeseknek, a katasztrófásoknak, a rendőröknek, mentősőknek és a sok- sok civilnek aki segitett a bajbajutottakon. Ezek előtt fejet lehet és kell hajtani ! Mert a barom fönökeik hülyeségeik miatt nem ők a hibásak--hanem Sintér, Bakondi és a többi barom a lovasbohóccal az élen ! (Rajta röhög a fél európa, mert ilyen idiótát 1000 évente lehet látni )

De csak 2 kérdésem volna a kormánypárti vezetők felé:
1. Hol volt Selmeci Gabriella , mert nem láttam osztogatni a sajtosstanglit, vagy Zsiga Marcell aki elmonghatta volna ünnepi köszöntöként a meg lehet élni 47 ezer ft-ból cimű makogását.
2. Nem láttam az út szélén a CÖF vezetöit, hogy a mi pénzünkön, amit támogatásként nyertek önmaguknak--vizet, kenyeret , csokoládét vagy egyéb élelmiszert osztogattak volna.
Most vajon miért nem gyüjtötték össze a tagjaikat, hogy tüntetés helyett segitsenek a bajbajutott, az úton a hóban ragadtaknak , akik között sok kisgyerekes család is volt ?
Vagy csak pénzért hajlandók bármit is tenni ? Igaz, itt kurva keményen kellett ám dolgozni és nem hülyeséget orditani, mint a tüntetéseken és utána beállni a sorba a pénzért !
Bár ezt könyebb, mint bármit is tenni azért hogy ez az ország valamit is haladjon előre!

lyken 2013.03.18. 13:25:59

@Fejesrob: "Különben igaza van, ki a lófasz merte volna lezárni csütörtökön az autópályát. Senki."

"A belügyminiszter a katasztrófavédelem és a rendőrség munkájáról tartott vasárnapi sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy a hatóságok gyorsan, szinte a vészhelyzet kialakulásával egyidőben lezárták az autópályákat. Pintér szerint a rendőrség csütörtök délután „14 óra 30 perckor lezárta az M1-es és az M7-es utat”"

Na akkor most a belügyminiszter úr hantázik-e vagy sem?

@Moan: Tévedtem, egy hetet sem kellett várni, Három nap telt el és máris megoldottk, leírjk és kőbe vésik, hogy ők bizony csütörtökön 14:30-kor lezárták a pályát. Punktum. A girószász meg az akadémiaelnök és pártízezer autóstársuk meg odaszületett a pályára: index.hu/belfold/2013/03/18/pinter_20_es_fel_orat_tevedett_a_katasztrofahelyzettel/

@ColT: Naná. Mert hófúvás esetére a hókotrót bekészíteni ugye minek. Az autópályadíjból nem jön ki. A pályakezelő sokkal fontosabb dolgokkal van elfoglalva. Például mindenféle mondvacsinált hülyeség miatt birságol keresztbe-hosszába miközben mantrázza, hogy neki nincs mérlegelési jogköre. Miközben megmondták korábban ombudsmani szintről, hogy de igen, van. Szóval se mérlegelési jogkör, se hókotró, se se (szak)értelem. Mit lehet tenni, na...

tryclops 2013.03.18. 14:07:03

Hát ez beszarás, az egész országot hülyének akarják nézni. Már megint. Persze, már csütörtökön lezárták a pályákat, és kihirdették a katasztrófahelyzetet. Kár hogy a Bakondinak erről elfelejtettek szólni...

idealis 2013.03.18. 14:27:28

A közérdekű információt, amivel a katasztrófavédelem, rendőrség, útkezelők, Útinform rendelkezik, publikussá kellene tenni
2013.03.18. 14:23 idealis

Pl. egy webes térkép nagyon hasznos lenne, amin zoomolhatóan rajta van minden közút és az az információ kinyerhető belőle, hogy az adott útszakasz (melyik/mindkét irányban) járható (zöld), járhatatlan (piros), vagy terepjáróval nehezen járható (sárga). Melyik felhajtó van lezárva, hol van szgk/kamionstop. Ami járhatatlan szakasz, az várhatóan mikor lesz járható. Ha honnan hova akarok eljutni, akkor merre ne próbálkozzak/mit javasolnak. A járhatatlanság/nehezen járhatóság fokozatait, okát is jó lenne feltüntetni (ha vmi keresztbe fordult vagy méteres hótorlasz van, akkor a traktor se tud átmenni rajta, ha meg csak jeges, akkor hólánccal, terepjáróval esetleg még járható).

A civil szemtanúk is tudnák friss infóval tölteni a közös adatbázist, épeszű felület lehetne, ahol nem a facebook posztok összevisszaságában vesznének el értékes infók.

Ha a katasztrófavédelemnek van ilyesmi térképe, információs rendszere, akkor azt miért titkolják??? OK, ne azt a szervert lassítsák le, de a nagy portálok nyilván szívesen tükröznék, csak legyen publikus. Velük együtt már bírnák a terhelést.

Mindaz az infó, amivel a törzskar bír, közérdekű, tehát kötelező kéne legyen minden infó közzététele. Kinek ártana, ha publikus lenne, h hol mi a helyzet, mennyi gépet hova fognak vezényelni, mit terveznek, mi a saját előrejelzésük maguknak? A politikusoknak, a felelősöknek árthat. OK, mivel nekik a titkolás az érdekük, ezért kényszerülünk törvényben kötelezni őket az adatszolgáltatásra.

Milyen érv szól az információik titkolása mellett?

asmodean 2013.03.18. 14:55:48

Én csodálom Pintért, hogy röhögés nélkül el tudta mondani, amit akart :D
Bár az is lehet, hogy ugyanazt a párhuzamos valóságot látja, mint a Gyurink, ahol minden sikertörténet.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.18. 18:21:42

@lyken: Ennyi. Meg kamu rendszámokra büntet.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.18. 18:24:34

@ColT:

Ami egyébként elég nagy baj. Ahol lakom, ott is pár száz méteres szakasz, no meg a lánctalanság miatt sokszor lutri reggel, be tudok-e menni dolgozni időben. Lánccal semmi gond nem lenne, de még egyszer sem rendelték el, pedig lassan 30 éve lakom itt.

SohaMike 2013.03.18. 21:02:59

Pintér és az ő igazmondásai....
Pofám leszakad! Egyrészt az utazók felelősségét hangoztatja, mert lehetett tudni, stb. Másrészt meg a "szervek" semmit, de semmit nem készítettek elő! Ráadásul a faszkalap fehér lovasunk, akinek a dolga a miniszterelnök helyettesítése, parádézik. Beszarás.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.18. 21:46:37

@ketroot: Képzelem a jordán miniszterelnök mekkorákat röhögött magában a zsebmusszolini beszéde alatt :)

David Bowman 2013.03.18. 21:58:13

@Virág et.: Az idén már az oroszok is jártak így, az országuk legforgalmasabb útján. Azt hinné az ember, hogy ha valaki, hát ők fel vannak készülve.
englishrussia.com/2012/12/02/have-a-nice-winter-trip/
Bocs, most nézem, tavaly.

BPO654 2013.03.18. 23:54:37

@Jani haverja: Otthon vagy Tiranában?
Régóta érdekelt, h miből vergődik Albánia. Mert ott ugye sokkal olcsóbb minden mint itt.
Na, a mai Napi Gazdaságban megtaláltam a választ. Albánia a legnagyobb marihuána termelő és terjesztő Európában ma már.
Így máe érthető öregem...............:D

Meridian74 2013.03.19. 00:10:16

"a rendszerek alkalmasak arra, hogy csak az adott vészhelyzeti körzetben tartózkodó előfizetőknek küldjenek SMS-t, a jelek szerint a tárca és a szolgáltatók együttműködésében ennek előkészítése nem történt meg"

na ugye, erről pofáztunk tegnap/tegnapelőtt...

Meridian74 2013.03.19. 00:16:21

@Meridian74: ja és igen, nem a szolgáltatók voltak tehetetlenek, hanem a katasztrófavédelem nem adta meg ponotsan mely területek az érintettek. nyilván ezt szóban nem is tudták volna megadni, csak írásban, egy térképpel jelölve.
Ha ez meglett volna, akkor ennek alapján a szolgáltatók kiválogatták volna a bázisállomásaikat, és csak azokon belül tartozkodó mobileszközök kapták volna meg az üzenetet.
Ja, és ez nem ütközik semmiféle adatkezelési, vagy személyiségi jogokba, mert eleve mindig is tudják hol vagy (persze a kutyát nem érdekli és ez az info szolgáltatón kívülre nem kerül), persze nem centi pontossággal, hanem bázisállomás területméretű pontosságal. Az meg ugye több négyzetkilométer.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.19. 00:24:25

@BPO654: A cikk nem pontos, sőt elég nagy marhaságokat tartalmaz. Egyrészt az albánok általában nem csempésznek drogot, ellentétben a koszovóiakkal (koszovói albánok), meg a macedonokkal. Ezek az országok meg mégsem élnek jól. Nem furcsa?

Másrészt meg ermeszteni termesztenek füvet ugyan az albánok, de főleg csak Lazaratban. Keresd meg ezt a helyet a térképen! Ez egy hegyek közötti kisváros délen, olyan terepviszonyok között, hogy csak egy út megy befelé, azaz zsáktelepülés. Maga a kisváros egy völgykatlanban van. Olyan, mint pl. Magyarországon Jásd, csak sokkal nagyobb, és sokkal nagyobb hegyek is veszik körül. Ők nem ismerik el az albán kormány fennhatóságát, úgy élnek, ahogy nekik tetszik, oda albán rendőr nem megy be, ott a legnagyobb állítólag az 1 főre eső AK 47-esek száma egész Európában :). Na, ott termesztenek az egész völgyben füvet, abból élnek. Egy miniállam az albán államon belül, persze egyetlen ország sem ismeri el, értelemszerűen Albánia meg főleg nem. Teljesen önellátók, pl. saját vízierőművük van, áramellátásra, stb. Nem tudsz bemenni oda, mert az albán rendőrség folyamatosan lezárja az egyetlen bekötőutat. A drogot sem ott csempészik ki, hanem a csak általuk ismert hegyi ösvényeken.

Persze máshol is termesztenek füvet Albániában, de nem többet, mint Magyarországon. Diszóban is hozzájuthatsz a fűhöz, éppúgy mint Magyarországon.

Szóval a cikk egy kicsit összevissza hablatyol, a sztori miatt. Van benne igazság, csak mégse igaz.

Ez az ország meg nem azért fejlődik, mert drogot termel, hanem azért, mert szabad a gazdaság, kiszámítható a gazdaságpolitika és kicsik az adók.

Meridian74 2013.03.19. 00:41:01

@zero: Amit a Mandineren leírtak, az teljes mértékig igaz.

Csak egy dolog maradt ki belőle, az hogy senkit nem szúrtak le vágóhízó m ódjára azért, mert egy vagy két nappal korábban szedték be a hóvédő rácsokat. Annak ellenére, hogy akkor már tudták 15-20cm hó, 100km-es széllel fog jönni...

Ennek a felelősét kellene megkeresni, a többi, amit összevissza írkálnak a hánykolódók, az nem jogos. Nálunk jobb helyzetben lévő országok is végigszívták ezt a vihart, mi miért lettünk volna kivételek? De nem lett volna akkor a szívás, ha ott vannak a rácsok, amelyek megfogták volna a havat. na meg a román ukrán kamionosok stopját időben elrendelik, mert ezek a népek kultúrálatlanok, nem tisztelnek semmit sem, csak az erőteljes tarkón baszást.

Meridian74 2013.03.19. 00:53:42

@David Bowman: "Feltünt másnak is, hogy az úton méteres hó áll, a szántóföld meg fekete mellette? Nincs itt valami tervezési hiba?"
Hiába no, a szalagkorlát remekül megfogja a havat, ha a szél vízszintesen hordja... erre valók a hórácsok, amelyeket az utak mellé tesznek, ott szépen lerakódik a hó, az úttest mellett, de nem az úttesten...

Virág et. 2013.03.19. 06:01:32

@Meridian74: Ennél többet nem is vitatunk: hórács/hófogó háló hiánya, kamionstop késő elrendelése. Esetleg még az M1/M7-et is lezárhatták volna korábban.

A mentés ideje is abszurd, nehéz megérteni, hogy nem messze a fővárostól miért tart 15 óráig, mire az első rendőr odaér. Miért kell majd egy napot várni, hogy a hatóságok megvágják a szalagkorlátot? Még ez is elfogadható lenne, ha nem azt szajkózná minden kormányzati forrás, hogy már hetek óta tudni lehetett, hogy ilyen extrém lesz az időjárás. Ha így van, akkor miért volt ilyen lassú a hatósági reakció? És ha mindezek mellé odatesszük, hogy a főváros rendszerint 3 cm hótól meg szokott bénulni, pedig minden tél előtt bejelentik, hogy mennyire fel vannak itt készülve a télre, akkor nincs itt semmi meglepő vagy különleges: ez az ország pontosan úgy nem működik, ahogy eddig sem.

OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty! 2013.03.19. 10:35:13

@Enrico72:
"Annyira szánalmas, hogy most már az aszályért és a hóviharért is a jelenlegi kormány a felelős."

Lófaszt.
Ennek a hóhelyzetnek a kezelése, megint fényesen bizonyította a törpecsúti központosítottság kudarcát.
A törpecsúti nyugaton, az álkeresztény Erdélyben lovazik. (Magyarország már kicsi neki.)
Semmihez se értő talpnyalókat ültettek minden székbe, akik semmiért se merik vállalni a felelősséget.
Senki nem merte felvállalni egy kamionstop, egy autópályazár elrendelését, az ilyenkor szükséget alakulatok riasztását, mozgósítását. A legfelsőbb vezetés utasítására vártak ezek a beszariak.
És nem csak merszük nem volt, hanem fingjuk se volt, hogy mindezt hogyan kéne csinálniuk, hisz nem az eszük, vagy a szakmai tapasztalataik miatt ülnek a székeikben.

OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty! 2013.03.19. 10:53:24

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
"Az osztrák hókotrók kb. másfél órát álltak a határon, mert nem volt, aki eligazítsa őket."

Az osztrák katasztrófavédelem vezetői kerek-perec kijelentették, hogy ilyen vezetési fejetlenséget még soha nem tapasztaltak.

sinus67 2013.03.21. 09:37:28

"Összefoglalva: Van egy többszörösön letesztelt rendszer, egy kipróbált, működő folyamat a lakosság tájékoztatására, de nem volt senki, aki az első igazi vészhelyzetben a fejére csapott volna, hogy akkor kezdjük meg a lakosság tájékoztatását az összes csatornán."

Van/volt stadion beléptető rendszer is! Oszt Jónapot!

nyünyüge 2013.03.21. 09:53:57

@sinus67:
Ha jól veszem ki elharapott félmondatokból, veszélyhelyzetet nem akartak hirdetni, mert onnantól az állam nem csak megtilthatja a szabad közlekedést, nem csak igénybe vehet mindenféle eszközt, hanem magára is vállalja az elhárítás minden költségét. Valszeg ehhez a döntéshez nem volt elég erős személy a közelben. Ettől persze lehetett volna komolyabb tájékoztatást adni előre is.
Hiszen nyáron is külön van meteorológiai előrejelzés a várható hőségről és külön szól a tisztifőorvos, hogy ez most hőségriadó szintű hőség lesz. És a kettőtől együtt esik le a lakosságnak, hogy több lesz, mint nyári delő.
Aztán meg főként nem szabadott volna sunnyogni első éjszaka a tájékoztatásban.Tkp. nem tudom, miben reménykedtek? Hogy ez csak egy rémálom? Hogy reggelre elfújja a szél a havat és a hideget magától?

sinus67 2013.03.21. 10:24:35

@nyünyüge: Sokkal prózaibb lehet a magyarázat. Szerintem nem jutott eszükbe a rendszer használata, mert gőzerővel fostak a március 15-i lehetséges tüntetésektől, esetleg balhéktól. Amikor pedig a fővárosból (is) küldhették volna a katasztrófa elhárító csapatokat, már késő volt.

2011. évi CXXVIII. törvény
a katasztrófavédelemrõl és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról.

Itt meg van határozva minden szervnek a feladata, jogköre, stb. El kell olvasni. A mentés, mentesítés késedelmének nem lehet magyarázata az emberi felelőtlenség. Mert nagy baj egyébként mindig a felelőtlenségből fakad. A megfelelő szerveknek akkor is menteniük kell. A felelős vezetők pedig azért felelős vezetők (ld. a törvényben) mert a szakma csúcsaként ők döntenek mindenről. Most, hogy központosítva van a NAGYFŐNÖKÖN lehet számon kérni a hiányosságokat. (Nem Orbánra gondolok.)

nyünyüge 2013.03.21. 18:38:37

@sinus67:
nézem a tv2 hiradót, a holnapi zord időjárásra figyelmeztetnek.
A háttérben a képek: valamelyik főútvonal mellett éppen szerelik fel az egyébként le sem szerelt hóvédő hálót :).

süti beállítások módosítása