Skip to content


       Szűrés lista

Nem használták a lakosság tájékoztatására kiépített rendszert

2011. május 18-án a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) is részt vett az országos katasztrófavédelmi próbariasztás lebonyolításában. A gyakorlat során a katasztrófavédelem közleményeit ("Középföldén óriási árvíz van") a közreműködő médiumok kétóránként két perc műsoridejük terhére vagy adásukat megszakítva tették közzé. A gyakorlat célja az volt, hogy a lakosság megismerhesse a katasztrófák esetén alkalmazható riasztás és tájékoztatás új formáit. Az országos katasztrófariasztást az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) adta ki.

Szalai Annamária és Bakondi György aztán jól megdícsérték egymást Az Estében:

Bakondi György:
"A gyakorlat célja, hogy megelőzzük a katasztrófahelyzetekben gyakori pánikot és tájékozatlanságot."
"Ezért aztán a hiteles, gyors, minél szélesebb körbe eljutó reális tényeket közlő állami kommunikációnak óriási jelentősége van."
"Bármilyen katasztrófa esetén használható, mindegyiknél a hitelesség, a gyorsaság és az informatív jelleg a legfontosabb."

És a Mokkában is:


Bakondi György: "Nagyon fontos hogy egy adott válsághelyzetben kellő időben és minél hitelesebb tájákoztatást kapjon a lakosság, azért hogy öngondoskodóan léphessen fel, tisztában legyen a veszéllyel, tisztában legyen a hatóság által javasolt tevékenységekkel."
Szalai Annamária: "Legyen felelőse a tájékoztatásnak, hogy eljut az emberekhez. Az új szabályozás lehetővé teszi, hogy a katasztrófavédelem közvetlenül el tudja juttatni az üzeneteit, elsősorban a közmédiumokon keresztül, ehhez még a közösségi médiaszolgáltatók és a helyi médiumok is kötelezően csatlakoznak. A törvény lehetővé teszi és meg is tudjuk oldani azt, hogy azonnal tudjunk frekvenciát kijelölni azon a területen és helyi tájékoztatást ott megoldani."

2011. november 21-én újabb országos próbariasztást tartottak. Ez volt a Star Wars-os Coruscant bolygón bekövetkezett katasztrófa.
"A gyakorlat egyik fő eleme volt a lakosság médiaszolgáltatókon keresztüli hatékony és széleskörű tájékoztatása. A gyakorlat során a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) azt felügyelte, hogy a katasztrófavédelmi szerv közleményeit a megfelelő időben és módon továbbították-e a gyakorlatban résztvevő médiaszolgáltatók. 
Az ország egész területére kiterjedő riasztási, értesítési és törzsvezetési, valamint országos polgári védelmi mozgósítási gyakorlata a polgári védelem és a katasztrófavédelem teljes állományának részvételével zajlott. 
A gyakorlat egyik célja annak ellenőrzése volt, hogy a lakosság időben értesül-e a történésekről, gyorsan és pontosan megkapja-e a katasztrófavédelem közleményeit.
A médiatörvény rendelkezései szerint Médiatanács az idén meghatározta, hogy melyek a jelentős befolyásoló erejű szolgáltatók, így a mostani riasztásban a közszolgálati televíziók, az m1, m2, Duna Tv, Duna Autonómia mellett a JBE-k, vagyis az RTL Klub, TV2, Neo FM és a Class FM is részt vettek.
Önkéntesen bekapcsolódott az akcióba a Katolikus Rádió, a Lánchíd Rádió, a Klubrádió, az Inforádió és a Hír Tv is. A nap folyamán a tévék és a rádiók öt különböző közleményt 12-12 alkalommal tettek közzé."


2013. márciusa ...

Március 14-én este, amikor több ezer autós akadt el Nyugat-Magyarországon, és fogalmuk sem volt, hogy tovább tudnak-e haladni, kimentik őket, vagy az autóban kell éjszakázniuk, akkor teljes (!) katasztrófavédelmi vezérkar azt ünnepelte a Belügyminisztériumban, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 11 tisztjét előléptették
Vonósokkal, néptáncosokkal,.

ünnepeltek.jpg
bm_ünnepség2.jpg
Ez az ünnepség azonban nem volt elég Bakondiéknak, mert ezután még egy saját ünnepséget is tartottak a Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon, operaénekessel, szintissel:

katasztrófa_ig.jpg

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján a katasztrófahelyzettel foglalkozó első hír március 15-én reggel 06:56-kor került ki:

okf.jpg

A riadót Pintér Sándor rendelte el március 15-én 11 órakor:

"RÖVIDHÍR - Havazás - Pintér Sándor a katasztrófahelyzet miatt riadót rendelt el 03.15 11:48
Budapest, 2013. március 15., péntek (MTI) - Az országban kilakult katasztrófahelyzet miatt Pintér Sándor belügyminiszter riadót rendelt el a rendőrségnél, a katasztrófavédelemnél, és összehívta az operatív törzset."

Eközben a M1-en a Ma Reggelben Oberszovky szerkesztő úr átszellemülten beszélgetett a Civil Összefogás Fórum elnökével és a megérkezett lengyelek vezetőjével.

printscreen_2013.03.16_00073.jpgprintscreen_2013.03.16_00074.jpg

Összefoglalva: Van egy többszörösön letesztelt rendszer, egy kipróbált, működő folyamat a lakosság tájékoztatására, de nem volt senki, aki az első igazi vészhelyzetben a fejére csapott volna, hogy akkor kezdjük meg a lakosság tájékoztatását az összes csatornán. Minden, az érintett országrészen sugárzó helyi rádió frekvenciáján az adott területre vonatkozó üzeneteket juttathattak volna el a hallgatóknak, ami sokkal hatékonyabb mód, mint egy kör-sms kiküldése.

Mert végül mi jutott eszükbe március 15-én délben, miután több ezer ember töltötte az éjszakát ilyen körülmények között? 

Kiküldtek egy sms-t az összes (kivéve Telenor) magyarországi telefonszámra, amit New York-tól Tokióig megkapott mindenki, akinek magyar telefonszáma volt. A sms-küldésre szóban kérték meg a mobilcégeket, bár "a rendszerek alkalmasak arra, hogy csak az adott vészhelyzeti körzetben tartózkodó előfizetőknek küldjenek SMS-t, a jelek szerint a tárca és a szolgáltatók együttműködésében ennek előkészítése nem történt meg" - nyilatkozták a nol.hu-nak.

sms.jpg


Tegnap megkérdezték Pintér Sándort, hogy miért nem a médián keresztül, a gyakorlatban kipróbált módon tájákoztatták az embereket? A válasz "pintérsándoros" volt:
"A rendkívüli időjárás nem érintette a teljes országot. A rendőrség és a katasztrófavédelem egységei a zárt láncú rádión egyébként megkapták ezt az ismertetést – mondta, hozzátéve –, a meteorológiai szolgálat riasztása mindenkihez eljuthatott a médián keresztül."

Ennyi.
Bemondták, hogy havazik.
Oszt' csókolom.

Olvasom a cikkeket, posztokat, hogy "miért indultak el az emberek, amikor bemondták, hogy havazés és orkán erejű szél várható". 
Az M1-es autópálya az egyik legforgalmasabb autópálya, óránként több mint 10 ezer (!) járművel, a Balkánt és Kelet-Európát köti összes Nyugat-Európával. Bécs, Pozsony, Prága, Berlin felé mindenki az M1-esen utazik. Végignézve a légifotókat, látható, hogy két sorban állnak a kamionok kilométereken keresztül, mert későn (szerdán) rendelték el a kamionstopot, ráadásul csütörtök 22:00-tól, ezért az összes kamionos a fék helyett a gázra lépett, hogy ha lehet, még a kamionstop előtt elhagyja az országot.
Nem várható el az állampolgároktól, hogy a minimális információk birtokában el tudja dönteni, hogy végig tud-e autózni egy autópályán. Amiért ráadásul fizet, így joggal várhatja el, hogy ha havazik is, akkor a legutolsó hely, ahol ebből probléma lehet éppen az autópálya, hiszen az autópályakezelő külön eszközparkkal felel az autópálya tisztításáért. 

Úgyhogy ne mondják nekem, hogy minden a lehető legjobban csináltak, mert ez így nem igaz. Főleg amikor utólag olvashatunk olyan finom apróságokat, hogy éppen a nagy havazás előtt pár nappal "közterületfenntartók csapatokba szerveződve bontják le éppen a kilométereken át az út mellett végighúzódó, narancssárga hófogó hálókat."

Persze úgysem fog kiderülni hogy ki, hol és mennyit hibázott, vagy csak az átszervezett rendszerből most csak ennyi jött ki.

Reméljük a közeljövőben nem lesz semmilyen katasztrófahelyzet ...

kamion.jpg

Címkék: katasztrófa bakondi pintér

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr45138269

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Belügymin. segít... 2013.03.17. 16:14:57

Mindig és mindenhol. Ne hagyja el gépjárművét, a mozgóképet pedig nagy méretben és hangerővel méltóztassék megtekinteni!         

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

regress 2013.03.17. 17:25:02

a riasztó rendszert ki építette ki?simicska?mert akkor ez csak egy patyomkin riasztó, a pénz meg jó helyen

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2013.03.17. 17:46:51

"A belügyminiszter szerint „Európa eddig legnagyobb márciusi viharát éltük át”, Nyugat-Európában több mint 1200 kilométeres dugó volt, ehhez képest „más országokban 2,5-3 nap alatt tudták az úton rekedteket kimenteni, elhárítani a károkat”.
Pintér szerint kétszer-háromszor olyan erős volt a szél idehaza, mint az „európai uniós viharok”, emiatt nem lehetett tisztítani az utakat."

hvg.hu/itthon/20130317_Pinter_Bakondi_katasztrofa

sárkányfő 2013.03.17. 17:48:06

Az a szép ebben a Pintér-féle hazudozásban, hogy önellentmondásos.
Ha ugyanis valóban előre szóltak a várható ítéletidőről, akkor pont Pintéréknek le kellett volna zárni az utakat, és időben felkészülni, időben reagálni, stb. Ilyesminek nyoma sem volt... Az gondolom nem lehet az ellentmondás feloldása, hogy Pintér többet vár el a lakosságtól, mint saját magától :)

asmodean 2013.03.17. 18:03:19

Remélem lesznek kitüntetések, meg békemenet meg minden.
Mondjuk amire jó volt ez az egész, az az, hogy megtudtam, hogy a magyarok kamionnal járnak síelni. Legalábbis nekem ez jött le, abból, hogy ugye a sok felelőtlen síelő okozta a problémát és emellett nem igen látni olyan képeket az eseményről ami ne lenne szarásig kamionnal.

Marcellusca 2013.03.17. 18:17:08

Most hallottam hírekben: a pályafenntartó, közútkezelő a hibás. :)
Már a tavaszra készültek, begyűjtötték a szél- és hófogókat, és nem 2 perc azokat újra kitelepíteni, több, mint 100km-en.

min 2013.03.17. 18:19:46

Azért a tűzoltók között is van egy-két érdekes fajzat. Ez nekem írta az egyik oroszlányi drága a facebookon a történtekről:
".....már 1 héttel ezelőtt bejelentették hogy mikor milyen időjárás lesz, ennek ellenére a szarok rá vagány sofőrök a felsoroltak nélkül hálistennek ott ragadtak a szarba, amit meg is érdemelnek, kár hogy nemsoká vége..Mert ez a tömérdek hó nem 1 másodperc alatt eset le."

milyen szép a Vértes, ó 2013.03.17. 18:21:01

@sárkányfő:

Ne mondd, hogy nem találkoztál még azzal a jelenséggel, hogy igaz' fideszes akár egy mondaton belül ellent tud mondani még saját hazugságainak is... :)

eduba62 2013.03.17. 18:28:44

"A Meteorológiai szolgálat 13-án 16.30-kor már jelezte, hogy viharos szél, havazás lesz, ezt 14-én délelőtt megismételték, az Országos Katasztrófavédelem emiatt figyelmeztetést adott ki. „Egyértelmű, hogy 14.-én 14.30-kor a rendőrség lezárta az érintett utakat, 14.54-kor katasztrófahelyzet lépett életbe” – mondta Pintér. "
hvg.hu/itthon/20130317_Pinter_Bakondi_katasztrofa?FullComment=true#comments

Mikor hazudott P.S.?
1./ Tegnap amikor azt mondta, hogy nem volt katasztrófahelyzet elrendelve, mert a vihar nem érintette az egész országot.
2./ Vagy most.

Vagy egyszerűen átvették a jogalkotásból a nevükhöz kötődő "visszamenőleges hatályú" elrendelést?

Fidesz újbeszél :-(

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2013.03.17. 18:32:45

Köztörvényes bűnöző banda, akik a hókotrók helyett a megfélemlítés fegyverét, a TEK-et küldik az M1-es autópályára. Bazmeg. Ausztria röhög a magyar idiótizmuson. Pertársaságot kell alapítani a magyar kormány (és nem az állam) ellen. Kurva anyátokat. Pfejjj.

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2013.03.17. 18:35:20

orban viktor feje folott ivesen fagyjon meg a szar, ahogy hatrabukfencezve arconfosni probalja magat a hidegben!

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2013.03.17. 18:40:39

@zero:

A P.Sanyinak az adócsaló kurva anyját!!!

Hitvány egymás vállát veregető tolvaj banda, és mindez az én kibaszott adóforintomból. Árvíz/belvíz utáni "mentesítéseket" pedig 3-szoros túlárazással a közgép--banafarm-cba-felcsúti_csőszerelő-stb nagytőkéseink fogják végezni. Természetesen.

3-szorosan túlárazva, hogy legyen mit visszaosztani a féreg fidesz patkányoknak (sz mszp sem különb).

A nép meg éhezik (meg a kaszát élezi, nagyon helyesen).

Közben a szar tömjén meg parolázik. Patkáényok.

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2013.03.17. 18:42:57

@min:

Meg akar téged és engem osztani a féreg bűnszervezet kormányod bazmeg!

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2013.03.17. 19:08:59

Felhívom a P. Sanyi és a főnöke figyelmét a most vetített NAPLÓra a TV2-n.

Nézzétek csak végig és nyugodtan kössétek fel magatokat...!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.17. 19:29:36

Aszongya a Pintér, hogy NEM VOLT SZÜKSÉG A HADSEREGRE
...a honvédség vkf-e meg már csütörtökön elrendelte a készenlétet...

Akkor ki a hülye...

@Bérgyilkos,Garázda,Bundázó,Adócsaló=Orbán_bandája: Nem érdemes felhívni. Épp az Obersovszky van a Bakondi seggében az m1-en

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.17. 19:32:12

@zero: Csak nekünk jár az erősebb szél.

Mondjuk elfelejti, hogy nyugatabbra még ennél nagyobb vihar volt, mire ideért, már gyengült...

Moan 2013.03.17. 19:35:14

Én ilyet olvastam valahol:
"A rendőrség csütörtök délután 14 óra 30 perckor lezárta az M1-es és az M7-es utat, "14 óra 54 perckor katasztrófahelyzet kihirdetésre került" - mondta a miniszter."
Most meg fent ezt olvasom:
"RÖVIDHÍR - Havazás - Pintér Sándor a katasztrófahelyzet miatt riadót rendelt el 03.15 11:48
Budapest, 2013. március 15., péntek (MTI)"

Ehhe... most akkor a pénteki dolgokat már úgy adják elő, hogy az csütörtökön volt, vagy én vagyok a hülye?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.17. 19:41:26

@Moan: Megnyugtatlak: NEM Te vagy a hülye. Meg NEM hülye a sok ottrekedt autós sem. Mások a hülyék, illetve nem is valószínű, hogy annyira hülyék, mert hazudozni pl. van eszük.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.17. 19:43:50

Jja és! A Bakondi előadta, hogy nem lehetett korábban lezárni az autópályákat, mert sérti a szabad helyváltoztatás jogát.
Máskor ez nem szokott gondot okozni... Nem lehetne beírni a Tákolmányba?

Moan 2013.03.17. 19:49:11

@Jani haverja:

Pfff..ez komoly. De ha ez így van, akkor még pár nap és ki fog derülni, hogy már szerdán minden érintett autóst otthon tartottak egy finom vacsorával, amit természetesen a kormány felső vezetése finanszírozott saját zsebből, így ezek az autósok el sem indultak igazából...tehát előre meg voltak mentve. :)

Moan 2013.03.17. 19:52:18

@ColT:

Még pár hét és ez lesz benne: "mindenki egyenlő, de vannak egyenlőbbek." Aztán lesz egy névsor, hogy ki az egyenlőbb a többinél. :)

centenárium 2013.03.17. 19:54:43

@Amadeus62: Igen!
Te mocskos tetves zsidó.Leinformáltunk.

nyünyüge 2013.03.17. 19:55:18

@Moan:
Ismeretlenül megnyugtatlak, hogy ebben nem te vagy a hülye. A belügyminiszter és a közmédia két napja próbálja a 14-i és 15-i kommunikációt összecsúsztatni.
Csak reménykedni lehet benne, hogy az a bizonyos kétharmad kellően reprezentálva volt a sajnálatos március 14-15-i eseményekben, és lassanként kinyílik a csipájuk...

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.17. 19:56:54

@Moan: Annyira pofátlan a Pintér, hogy simán letagad egy napot. Jellemző fiidesznyik arcátlan hazudozás.

centenárium 2013.03.17. 19:57:47

Libsikéim. dolgozunk. Sándor és Berci teszi a dolgát.

Moan 2013.03.17. 20:01:57

@ColT:
Szerintem azt a listát teszik bele, amelyiknek az a címe, hogy "Jupiter és kisökör."
Az egyenlőkhöz lesznek írva a kisökrök az egyenlőbbekhez meg a Jupiterek.
Aztán lesz majd ilyen passzus vastag betűvel. Első paragrafus első bekezdés: "Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek". :) Aztán jön a két névsor. A többi részt meg kitörik. :)

lyken 2013.03.17. 20:02:12

@Moan: "Ehhe... most akkor a pénteki dolgokat már úgy adják elő, hogy az csütörtökön volt, vagy én vagyok a hülye? "
Van Orwell-nek egy műve, amiben a főhős szerepe az, hogy a média archívumokban utólagosan "kijavítsa" a nagytestvér tévedéseit. Lehet egy hét múlva már péntek lesz az a csütörtök.
Orwellt úgyis hamarosan be kell tiltani, mert tűrhetetlen áthallások vannak az 1984 és az Állatfarm című műveiben a jelen állapotokkal. Nyilvánvaló kormányellenes szándékkal írta mindkettőt. Pfujj.

@ColT: "Bakondi előadta, hogy nem lehetett korábban lezárni az autópályákat, mert sérti a szabad helyváltoztatás jogát."
2002-ben órákig álltam sok autóstársammal a dugóban, mert a Délitől a BAH-ig lezárták a budai kiskörutat. Mert a Viktor éppen beszédet mondott a TF-en. Akkor kurvára nem zavarta, hogy sértik a zemberek helyváltoztatáshoz való jogát.

Moan 2013.03.17. 20:06:35

@lyken:

Jaja...amúgy már most is ez van. Én már nem is nagyon tudom, hogy Eurázsiával, vagy Óceániával vagyunk háborúban. :) De tegnap mintha a csokiszelet kicsit nagyobb lett volna, bár mindenhol azt olvasom, hogy most emelték a fejadagot. :(

Fejesrob 2013.03.17. 20:08:36

Napiszaron újabb bukás videó Orbánnal, Hóhelyzet. Egész jó.

Amúgy az egyik főnáci pontosan úgy néz ki mint az LMP-s Schiffer András:)

Fejesrob 2013.03.17. 20:10:44

@lyken: Ja, én pedig előtted 6 évvel Gyurcsányék miatt vagy négy órát.

Különben igaza van, ki a lófasz merte volna lezárni csütörtökön az autópályát. Senki.

9mmPara 2013.03.17. 20:30:30

@Fejesrob: "ki a lófasz merte volna lezárni csütörtökön az autópályát"

Mondjuk, az a hivatalnok, aki azért kapja az adófizetők pénzét, hogy adott szituációban döntést tudjon és merjen hozni?

pollucs 2013.03.17. 20:34:38

Ha volt már, akkor előre is elnézést kérek, DE. Figyeljetek csak oda, hogyha lesz olyan autós, akinek pont másnap járt le az E-matricája, amikor 20-ik órája rohadt a hó fogságában, megkapja majd a büntetést, amiért díjfizetés nélkül "használta" a pályát. Mert ide a rozsdás bökőt, hogy lesz olyan oktondi a kezelőcég, hogy nem nézi a dátumot, csak dobja a büntit. Mi meg egy jót anyázunk majd. Ne legyen igazam!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.17. 20:37:27

@lyken: Hát látod.
Amúgy hogy zavarja a szabad mozgást, ha nem mehetsz a pályán, csak alsóbbrendű úton? :D

@Moan: :D

NekemNemEzKell 2013.03.17. 20:41:50

A helyi rádiók ( Győr,Veszprém,Székesfehérvár..stb.) csütörtök déltől folyamatosan ontották a híreket,helyzetjelentéseket! Semmi szükség nem lett volna arra, hogy más is beleszóljon!
Kedves posztíró ne ajánl olyat, aminek nincs értelme, ne kérj számon olyat,amire semmi szükség nincs!

lyken 2013.03.17. 20:50:46

@Fejesrob: "Különben igaza van, ki a lófasz merte volna lezárni csütörtökön az autópályát. Senki. "
Van itt valami irgalmatlan nagy tévedés. A pálya azért ragadt be, mert a kamionok beragadtak. Nem kell lezárni egy pályát. Csak odaállítani a rendőrt, hogy ne engedje fel rá a kamiont. Ennyi.
Megtették?
Egyébként nehogy félreértsd, nem a felelős(ök) pártszínével van bajom. Az inkompetenciájukkal sokkal inkább. És fenntartom, hogy az előző két 5 kormányzat sem volt jobb. De ez nem jogosítja fel őket semmire. A népképviseleti politikusok dolga az ország jobblétén való munka lenne. Legjobb tudásuk szerint. Ehelyett a saját egójuk fényezésével foglalkoznak. A hülye emberek meg pártpreferencia alapján dicsőitik a kedvenc pártjukat olyasmiért, amiért a másikat máglyára basznák, lelocsolnák benzinnel és felgyujtanák. Mert ez egyszerűbb, mint gondolkozni.

@ColT: "Amúgy hogy zavarja a szabad mozgást, ha nem mehetsz a pályán, csak alsóbbrendű úton? :D"
Már miért ne lehetne menni a pályán kamionstop idején? 2005-ben ennél nagyobb havazásban jöttünk haza Ausztriából. De le voltak tiltva a kamionok a pályáról és jártak a hókotrók. Simán lehetett 80-100 közt menni.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.17. 20:59:55

"A Bakondi előadta, hogy nem lehetett korábban lezárni az autópályákat, mert sérti a szabad helyváltoztatás jogát."

- Ez arra is érvényes, mikor a birkamenet miatt zárják le a fél várost?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.17. 21:06:57

@NekemNemEzKell:

"A helyi rádiók ( Győr,Veszprém,Székesfehérvár..stb.)"

- Ezeket honnan tudom, hogy vannak? (Speciel a Kék-Duna rádiót szoktam hallgatni, de többet tényleg nem ismerek)

asmodean 2013.03.17. 21:28:55

Ha mondjuk Monorról indulnék, kurva sokat értem volna a Székesfehérvári rádióval :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.17. 21:30:32

@lyken: "le voltak tiltva a kamionok a pályáról és jártak a hókotrók. Simán lehetett 80-100 közt menni. "

Varásszavak
- kamionok letiltva
- hókotró

Na most idén akkor sem mentél volna, ha letiltják a kamionokat, mert nem volt hókotró. A hó meg nem 25cm volt, hanem néhol fél-1 méter is.

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2013.03.17. 21:32:54

Provokátor bakondi, basszad meg a kurva anyádat !!!!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.17. 21:38:04

@ColT:

Az M1-nek van akkora forgalma, ha mindenki feltette volna a láncot, akkor folyamatos forgalom mellett lehetett volna haladni.

Kulcsszó: folyamatos forgalom.

Én (nem terepjáró) nagyjából 30-40 cm magas hófolyásig tudok menni, persze ez függ attól mennyire tömörödött a hó, milyen hosszú az akadály, és mennyivel tudok neki menni.

==T== 2013.03.17. 21:39:07

Sziasztok!

A több sorban álló kamionokhoz:

Nincs véletlenül olyan szabály a Kresz-ben, hogy a kamionosok csak a külső sávot használhatják (és még előzni sem húzódhatnak a belső sávokba)?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.17. 21:51:19

@==T==: De van. 06-22 óra között nem előzhetnek. Az álló kamion mellé bemenni nem előzés.

Nap Pali 2013.03.17. 21:53:07

@==T==: "Nincs véletlenül olyan szabály a Kresz-ben, hogy a kamionosok csak a külső sávot használhatják (és még előzni sem húzódhatnak a belső sávokba)? "

van van... tolni kellett volna maguk előtt a kamionsort... az álló kamionokat nem KIKERÜLNI...

amugy a 36órás várakozásban a harmada időben előzhettek volna:) 22-06h között:)

S.O.A. 2013.03.17. 21:56:56

@NekemNemEzKell: te agyhalott barom! AZ ORSZÁGOS MÉDIA DOLGA LETT VOLNA EZ!

Mi a tökömet tudok kezdeni a fehérvári rádió (amúgy önkéntes alapon működtetett) segítségnyújtó adásával ott, ahol nem tudom fogni???? Az agyhalott belügyminiszternek kellett volna köteleznie az országos médiát arra, hogy folyamatosan adja a tájékoztatást és a helyzetjelentést, és még több emberhez eljutott volna, hogy a települése határában vannak emberek, akiken kellene segíteni.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.17. 22:01:08

@centenárium: Hát ha úgy gondolják, hogy ez a dolguk, az nem probléma, csak ilyen teljesítményért NORMÁLIS HELYEKEN nem szokott fizetség járni...

pollucs 2013.03.17. 22:04:13

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Így rendben van, csak nehogy valaki túlbuzogjon! :)

==T== 2013.03.17. 22:24:25

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Állni elvileg csak a leállósávban szabad. Vagyis szvsz minden olyan kamion, ami ne ma külső sávban volt szabálysértő.

==T== 2013.03.17. 22:25:42

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: megjegyzem többsávos útnál eleve nem beszélünk előzésről, nem? Tudtommal általában a belső sávok használata tiltott.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.17. 23:00:01

@==T==:

Forgalmi okból lehet állni. Amennyiben forgalmi okból megáll a pálya, immár Magyarországon is Rettungsagsse-t kell képezni. No ez nem volt a pályán most. Teszem hozzá, A Rettungsgasse hazai kommunikációja is elég szerényre sikeredett.

index.hu/belfold/2012/08/24/betiltjak_a_lezerblokkolot_utat_kell_nyitni_a_mentonek/

A leállósávon csak műszaki okból lehet állni.

Többsávos úton is előzés az előzés.

vomit 2013.03.17. 23:11:53

talaltam a YT-n egy 14-i videot, gyorbol bp-re 5 ora volt neki.
a masodik reszben kezdodik a durva szakasz
www.youtube.com/watch?v=uVgNp4H7JZQ
21 percnel pl. egy kika kamionnak nagyon surgos

zkdqts 2013.03.18. 00:02:18

"A rendőrség csütörtök délután 14 óra 30 perckor lezárta az M1-es és az M7-es utat, "14 óra 54 perckor katasztrófahelyzet kihirdetésre került" - mondta a miniszter."
Forrás: index.hu/belfold/2013/03/17/pinter_hetfo_estere_jelentes_keszul/

Ez ugye teljesen egybevág a Katasztrófavédelem honlapjának információival. Vagy időközben csütörtök is márc. 15 lett?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.18. 06:41:16

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Ha mindenkinél lett volna lánc. De az nem kötelező.
És az sem garantélható, hogy folyamatos a forgalom.
A hókotrókat meg nem azért tartjuk, hogy nézegessük.

Virág et. 2013.03.18. 08:26:24

Valamit én nem értek. Most akkor lehetett időben tudni, hogy itt ekkora vihar lesz vagy nem? Mert egymást kizáró fogalmakról van szó, de a hivatalos kommunikáció mégis valahogy ezek keveréke (ami jellemző).
Ha lehetett előre látni, akkor miért nem volt már egy nappal korábban kamionstop (mint más környező országban), miért kellett levenni a hófogó hálót vagy ha levették, miért nem tették még a vihar előtt vissza (mivel ugye, a felvetésünk, hogy mindenki tudta előre, mi lesz)? Miért nem álltak a pálya mellett felsorakozva, készenlétben a kotrók és a marók? Miért nem volt előzetesen riadóztatva mindenki, miért kellett az eseményt megvárni a riadóval? Miért nem volt országos lakossági riasztás előzetesen? A fiktív Megyén túl, talán Somogy és Vas megye is elbírta volna.

Ha meg nem lehetett előre látni, akkor miért kell ekézni az autósokat? Ha a hivatalos szerveknek sem volt fogalmuk a vihar súlyosságáról, akkor miért várják el az egyszerű emberektől?

A mentés szempontjából ugyanakkor tökmindegy, arra nincs magyarázat, hogy a XXI. században miért kell kevesebb, mint 100 km-re az ország fővárosától a legfontosabb autópályán 15 órát várni az első rendőrig, 24 órát pedig a tényleges mentésig. Gyalog indultak el hólapáttal? Csak mert akkor is kétszer megjárták volna a távot ennyi idő alatt. Miért kellett hómarót az osztrákoktól kérni, miért nincs az autópálya-kezelőnek? Miért van az, hogy az állami kezelésű pályán van csak ilyen káosz, a koncessziós M6-oson egész hétvégén ment a forgalom? Talán mert nekik van saját hómarójuk és egyebük? Jönnek az okos amerikai példák, csak ott azt felejtik el, hogy a távolságok picit nagyobbak, mint nálunk és ott sem szokás a milliós világvárosok agglomerációs körzetében 1 teljes napot ücsörögni úgy, hogy az ember felé sem néznek a hivatalos szervek.

Mate Toth 2013.03.18. 08:34:03

@DavA hófogókat miért kellett márc elején lebontani?

Nap Pali 2013.03.18. 08:35:20

@Virág et.: "Most akkor lehetett időben tudni, hogy itt ekkora vihar lesz vagy nem?"

te "hüje". látom nem vagy elég képzett ideológiailag

a lakossággnak kellett tudnia... aki mégis elindult az 1/2lőtlen...

a hivatalok hatóságok meg a kitüntetést ünneplték tánccal pezsgővel
honnan a lóf@szból kelet volna tudniuk????? hüjje vagy? hol élsz te?

Nap Pali 2013.03.18. 08:36:06

@Mate Toth: mert a hivatalok szépen pontosan ÉVES terv szerint dolgoznak...

mi lenne itt? anarchia? ha nem lenne fegyelem és rend!

Nap Pali 2013.03.18. 08:37:12

@Virág et.: az M6 on nem fújt a széél!!!! az jó fekvűsű csendes hejen van...

van még kérdéséed? én vagyok az iletékes et.

Virág et. 2013.03.18. 08:49:12

@Nap Pali: Még egy-két ilyen és ne lepődj meg, ha felkérnek BM szóvivőnek. :)

Patrick Bateman 2013.03.18. 09:46:35

Időközben megindult a körseggnyalásos vállveregetés. Giró-Szász a katasztrófavédőket dícséri, Bakondi szerint jól vizsgázott "a rendszer", Pintérsanya pedig éppen most írja át a történelmet... Ez már tényleg, minden retorikai túlzás nélkül orwelli. Egy dolog, hogy elbaszták, és az emberek magukat mentették meg, kis osztrák és szlovák támogatással, de mindezt még sikernek hazudni olyan vastagságú kültakarót kíván, ami még politikusban is ritka. Minden rendszer eróziója ott kezdődik, amikor képtelenné válik az önkritikára.

centenárium 2013.03.18. 10:11:36

@Jani haverja: Én meg a Sanyi haverja vagyok. De ez a magyar legnagyobb ellensége a hiszékenység. Amit a nyugati ballibek szellentenek Önök mind elhiszik. Erre jó példa ez is.
Mi tényeket hiszünk. Hisszük,hogy ferr Szaniszló kitüntetése. Hisszük,hogy csökkenni kell a rezsinek. nem hiszünk a liberális pénzvilágban,a ránk erőszakolt hitelekben. Hiszünk a magyar
múltban(nem a kun-károlyi-rákosi) és az ebből táplálkozó jövőben. S még egy dolog, ez is bizonyítja
hogy Önöket ezeket az ocsmány liberális magyartalan tetű honlapokat nyugatról pénzelik az elvbarátaik azaz bértollnokokat tartanak fenn.

9mmPara 2013.03.18. 11:07:44

@centenárium: "a magyar legnagyobb ellensége a hiszékenység"
kontra
"Hisszük,hogy ..."
"Hisszük,hogy ..."
"Hiszünk a ..."

Niga brada! Téged tanítani fognak irodalom órán.

kifordított nagyanyó 2013.03.18. 11:27:29

Miért használták volna?
Ahhoz ész kell!
De látom enrico tényleg feltámadt hamvaiból,mint a főnixmadár.
Vagy csak időnként kell neki a pihenés.
Amúgy én is lebasztamn az asszonyt mert baszott sapkát felvenni csütörtökön,amikor napok óta arról volt szó,hogy szar idő lesz.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.18. 12:26:53

@ColT:

A lánccal elég érdekes a helyzet, mert noha a KRESZ nem sorolja fel a kötelező tartozékok között, elrendelhetik a hólánc kötelező használatát bármely útszakaszra.

Az M1-en még este 8-9 körül is folyamatos a forgalom. Szoktam nézni egy közeli dombtetőről, gyönyörűen kígyózik a piros-fehér csík a messzeségben.

2013.03.18. 13:13:07

Most mit csodálkoztok ? Az elvtársak elnézték az évet. " Tömjén" Lófaszt játszik egy lovon Erdélyben, Bakondi , Pintér az ünnepségeket szervezi, Navracsics a levelét stilizálja, Viktor pedig ismét harcol--értetek külföldön.
Mert ha még 1985-86-ot irnánk, akkor a néphadsereg és a szovjet "armada" már rég kint lenne az uton és tisztitaná az utat--mert ez a parancs.
Most pedig mivel már nincs sem hadsereg, már az "armada" is kivonult, a kormány tagjai még arra is lusták hogy érdeklődjenek arról, hogy mi a helyzet az országban.
Igaz a kormánypárti tv-kben csak nyálcsorgatás, nyálcsere van és percenként üritik a nyálas vödröt, hogy legyen hely a sok csurgó nyálnak, amikor a kormány harcát métatják, amikor a hősies ellenállásról beszélnek, amikor a szabadságharcot emlegetik vagy éppen a ft erősödését mondják be--ami 307 ft-on állt éppen.

Minden tiszteletem a terepen kint lévőknek, a tüzeseknek, a katasztrófásoknak, a rendőröknek, mentősőknek és a sok- sok civilnek aki segitett a bajbajutottakon. Ezek előtt fejet lehet és kell hajtani ! Mert a barom fönökeik hülyeségeik miatt nem ők a hibásak--hanem Sintér, Bakondi és a többi barom a lovasbohóccal az élen ! (Rajta röhög a fél európa, mert ilyen idiótát 1000 évente lehet látni )

De csak 2 kérdésem volna a kormánypárti vezetők felé:
1. Hol volt Selmeci Gabriella , mert nem láttam osztogatni a sajtosstanglit, vagy Zsiga Marcell aki elmonghatta volna ünnepi köszöntöként a meg lehet élni 47 ezer ft-ból cimű makogását.
2. Nem láttam az út szélén a CÖF vezetöit, hogy a mi pénzünkön, amit támogatásként nyertek önmaguknak--vizet, kenyeret , csokoládét vagy egyéb élelmiszert osztogattak volna.
Most vajon miért nem gyüjtötték össze a tagjaikat, hogy tüntetés helyett segitsenek a bajbajutott, az úton a hóban ragadtaknak , akik között sok kisgyerekes család is volt ?
Vagy csak pénzért hajlandók bármit is tenni ? Igaz, itt kurva keményen kellett ám dolgozni és nem hülyeséget orditani, mint a tüntetéseken és utána beállni a sorba a pénzért !
Bár ezt könyebb, mint bármit is tenni azért hogy ez az ország valamit is haladjon előre!

lyken 2013.03.18. 13:25:59

@Fejesrob: "Különben igaza van, ki a lófasz merte volna lezárni csütörtökön az autópályát. Senki."

"A belügyminiszter a katasztrófavédelem és a rendőrség munkájáról tartott vasárnapi sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy a hatóságok gyorsan, szinte a vészhelyzet kialakulásával egyidőben lezárták az autópályákat. Pintér szerint a rendőrség csütörtök délután „14 óra 30 perckor lezárta az M1-es és az M7-es utat”"

Na akkor most a belügyminiszter úr hantázik-e vagy sem?

@Moan: Tévedtem, egy hetet sem kellett várni, Három nap telt el és máris megoldottk, leírjk és kőbe vésik, hogy ők bizony csütörtökön 14:30-kor lezárták a pályát. Punktum. A girószász meg az akadémiaelnök és pártízezer autóstársuk meg odaszületett a pályára: index.hu/belfold/2013/03/18/pinter_20_es_fel_orat_tevedett_a_katasztrofahelyzettel/

@ColT: Naná. Mert hófúvás esetére a hókotrót bekészíteni ugye minek. Az autópályadíjból nem jön ki. A pályakezelő sokkal fontosabb dolgokkal van elfoglalva. Például mindenféle mondvacsinált hülyeség miatt birságol keresztbe-hosszába miközben mantrázza, hogy neki nincs mérlegelési jogköre. Miközben megmondták korábban ombudsmani szintről, hogy de igen, van. Szóval se mérlegelési jogkör, se hókotró, se se (szak)értelem. Mit lehet tenni, na...

tryclops 2013.03.18. 14:07:03

Hát ez beszarás, az egész országot hülyének akarják nézni. Már megint. Persze, már csütörtökön lezárták a pályákat, és kihirdették a katasztrófahelyzetet. Kár hogy a Bakondinak erről elfelejtettek szólni...

idealis 2013.03.18. 14:27:28

A közérdekű információt, amivel a katasztrófavédelem, rendőrség, útkezelők, Útinform rendelkezik, publikussá kellene tenni
2013.03.18. 14:23 idealis

Pl. egy webes térkép nagyon hasznos lenne, amin zoomolhatóan rajta van minden közút és az az információ kinyerhető belőle, hogy az adott útszakasz (melyik/mindkét irányban) járható (zöld), járhatatlan (piros), vagy terepjáróval nehezen járható (sárga). Melyik felhajtó van lezárva, hol van szgk/kamionstop. Ami járhatatlan szakasz, az várhatóan mikor lesz járható. Ha honnan hova akarok eljutni, akkor merre ne próbálkozzak/mit javasolnak. A járhatatlanság/nehezen járhatóság fokozatait, okát is jó lenne feltüntetni (ha vmi keresztbe fordult vagy méteres hótorlasz van, akkor a traktor se tud átmenni rajta, ha meg csak jeges, akkor hólánccal, terepjáróval esetleg még járható).

A civil szemtanúk is tudnák friss infóval tölteni a közös adatbázist, épeszű felület lehetne, ahol nem a facebook posztok összevisszaságában vesznének el értékes infók.

Ha a katasztrófavédelemnek van ilyesmi térképe, információs rendszere, akkor azt miért titkolják??? OK, ne azt a szervert lassítsák le, de a nagy portálok nyilván szívesen tükröznék, csak legyen publikus. Velük együtt már bírnák a terhelést.

Mindaz az infó, amivel a törzskar bír, közérdekű, tehát kötelező kéne legyen minden infó közzététele. Kinek ártana, ha publikus lenne, h hol mi a helyzet, mennyi gépet hova fognak vezényelni, mit terveznek, mi a saját előrejelzésük maguknak? A politikusoknak, a felelősöknek árthat. OK, mivel nekik a titkolás az érdekük, ezért kényszerülünk törvényben kötelezni őket az adatszolgáltatásra.

Milyen érv szól az információik titkolása mellett?

asmodean 2013.03.18. 14:55:48

Én csodálom Pintért, hogy röhögés nélkül el tudta mondani, amit akart :D
Bár az is lehet, hogy ugyanazt a párhuzamos valóságot látja, mint a Gyurink, ahol minden sikertörténet.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.18. 18:21:42

@lyken: Ennyi. Meg kamu rendszámokra büntet.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.18. 18:24:34

@ColT:

Ami egyébként elég nagy baj. Ahol lakom, ott is pár száz méteres szakasz, no meg a lánctalanság miatt sokszor lutri reggel, be tudok-e menni dolgozni időben. Lánccal semmi gond nem lenne, de még egyszer sem rendelték el, pedig lassan 30 éve lakom itt.

SohaMike 2013.03.18. 21:02:59

Pintér és az ő igazmondásai....
Pofám leszakad! Egyrészt az utazók felelősségét hangoztatja, mert lehetett tudni, stb. Másrészt meg a "szervek" semmit, de semmit nem készítettek elő! Ráadásul a faszkalap fehér lovasunk, akinek a dolga a miniszterelnök helyettesítése, parádézik. Beszarás.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.18. 21:46:37

@ketroot: Képzelem a jordán miniszterelnök mekkorákat röhögött magában a zsebmusszolini beszéde alatt :)

David Bowman 2013.03.18. 21:58:13

@Virág et.: Az idén már az oroszok is jártak így, az országuk legforgalmasabb útján. Azt hinné az ember, hogy ha valaki, hát ők fel vannak készülve.
englishrussia.com/2012/12/02/have-a-nice-winter-trip/
Bocs, most nézem, tavaly.

BPO654 2013.03.18. 23:54:37

@Jani haverja: Otthon vagy Tiranában?
Régóta érdekelt, h miből vergődik Albánia. Mert ott ugye sokkal olcsóbb minden mint itt.
Na, a mai Napi Gazdaságban megtaláltam a választ. Albánia a legnagyobb marihuána termelő és terjesztő Európában ma már.
Így máe érthető öregem...............:D

Meridian74 2013.03.19. 00:10:16

"a rendszerek alkalmasak arra, hogy csak az adott vészhelyzeti körzetben tartózkodó előfizetőknek küldjenek SMS-t, a jelek szerint a tárca és a szolgáltatók együttműködésében ennek előkészítése nem történt meg"

na ugye, erről pofáztunk tegnap/tegnapelőtt...

Meridian74 2013.03.19. 00:16:21

@Meridian74: ja és igen, nem a szolgáltatók voltak tehetetlenek, hanem a katasztrófavédelem nem adta meg ponotsan mely területek az érintettek. nyilván ezt szóban nem is tudták volna megadni, csak írásban, egy térképpel jelölve.
Ha ez meglett volna, akkor ennek alapján a szolgáltatók kiválogatták volna a bázisállomásaikat, és csak azokon belül tartozkodó mobileszközök kapták volna meg az üzenetet.
Ja, és ez nem ütközik semmiféle adatkezelési, vagy személyiségi jogokba, mert eleve mindig is tudják hol vagy (persze a kutyát nem érdekli és ez az info szolgáltatón kívülre nem kerül), persze nem centi pontossággal, hanem bázisállomás területméretű pontosságal. Az meg ugye több négyzetkilométer.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.19. 00:24:25

@BPO654: A cikk nem pontos, sőt elég nagy marhaságokat tartalmaz. Egyrészt az albánok általában nem csempésznek drogot, ellentétben a koszovóiakkal (koszovói albánok), meg a macedonokkal. Ezek az országok meg mégsem élnek jól. Nem furcsa?

Másrészt meg ermeszteni termesztenek füvet ugyan az albánok, de főleg csak Lazaratban. Keresd meg ezt a helyet a térképen! Ez egy hegyek közötti kisváros délen, olyan terepviszonyok között, hogy csak egy út megy befelé, azaz zsáktelepülés. Maga a kisváros egy völgykatlanban van. Olyan, mint pl. Magyarországon Jásd, csak sokkal nagyobb, és sokkal nagyobb hegyek is veszik körül. Ők nem ismerik el az albán kormány fennhatóságát, úgy élnek, ahogy nekik tetszik, oda albán rendőr nem megy be, ott a legnagyobb állítólag az 1 főre eső AK 47-esek száma egész Európában :). Na, ott termesztenek az egész völgyben füvet, abból élnek. Egy miniállam az albán államon belül, persze egyetlen ország sem ismeri el, értelemszerűen Albánia meg főleg nem. Teljesen önellátók, pl. saját vízierőművük van, áramellátásra, stb. Nem tudsz bemenni oda, mert az albán rendőrség folyamatosan lezárja az egyetlen bekötőutat. A drogot sem ott csempészik ki, hanem a csak általuk ismert hegyi ösvényeken.

Persze máshol is termesztenek füvet Albániában, de nem többet, mint Magyarországon. Diszóban is hozzájuthatsz a fűhöz, éppúgy mint Magyarországon.

Szóval a cikk egy kicsit összevissza hablatyol, a sztori miatt. Van benne igazság, csak mégse igaz.

Ez az ország meg nem azért fejlődik, mert drogot termel, hanem azért, mert szabad a gazdaság, kiszámítható a gazdaságpolitika és kicsik az adók.

Meridian74 2013.03.19. 00:41:01

@zero: Amit a Mandineren leírtak, az teljes mértékig igaz.

Csak egy dolog maradt ki belőle, az hogy senkit nem szúrtak le vágóhízó m ódjára azért, mert egy vagy két nappal korábban szedték be a hóvédő rácsokat. Annak ellenére, hogy akkor már tudták 15-20cm hó, 100km-es széllel fog jönni...

Ennek a felelősét kellene megkeresni, a többi, amit összevissza írkálnak a hánykolódók, az nem jogos. Nálunk jobb helyzetben lévő országok is végigszívták ezt a vihart, mi miért lettünk volna kivételek? De nem lett volna akkor a szívás, ha ott vannak a rácsok, amelyek megfogták volna a havat. na meg a román ukrán kamionosok stopját időben elrendelik, mert ezek a népek kultúrálatlanok, nem tisztelnek semmit sem, csak az erőteljes tarkón baszást.

Meridian74 2013.03.19. 00:53:42

@David Bowman: "Feltünt másnak is, hogy az úton méteres hó áll, a szántóföld meg fekete mellette? Nincs itt valami tervezési hiba?"
Hiába no, a szalagkorlát remekül megfogja a havat, ha a szél vízszintesen hordja... erre valók a hórácsok, amelyeket az utak mellé tesznek, ott szépen lerakódik a hó, az úttest mellett, de nem az úttesten...

Virág et. 2013.03.19. 06:01:32

@Meridian74: Ennél többet nem is vitatunk: hórács/hófogó háló hiánya, kamionstop késő elrendelése. Esetleg még az M1/M7-et is lezárhatták volna korábban.

A mentés ideje is abszurd, nehéz megérteni, hogy nem messze a fővárostól miért tart 15 óráig, mire az első rendőr odaér. Miért kell majd egy napot várni, hogy a hatóságok megvágják a szalagkorlátot? Még ez is elfogadható lenne, ha nem azt szajkózná minden kormányzati forrás, hogy már hetek óta tudni lehetett, hogy ilyen extrém lesz az időjárás. Ha így van, akkor miért volt ilyen lassú a hatósági reakció? És ha mindezek mellé odatesszük, hogy a főváros rendszerint 3 cm hótól meg szokott bénulni, pedig minden tél előtt bejelentik, hogy mennyire fel vannak itt készülve a télre, akkor nincs itt semmi meglepő vagy különleges: ez az ország pontosan úgy nem működik, ahogy eddig sem.

OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty! 2013.03.19. 10:35:13

@Enrico72:
"Annyira szánalmas, hogy most már az aszályért és a hóviharért is a jelenlegi kormány a felelős."

Lófaszt.
Ennek a hóhelyzetnek a kezelése, megint fényesen bizonyította a törpecsúti központosítottság kudarcát.
A törpecsúti nyugaton, az álkeresztény Erdélyben lovazik. (Magyarország már kicsi neki.)
Semmihez se értő talpnyalókat ültettek minden székbe, akik semmiért se merik vállalni a felelősséget.
Senki nem merte felvállalni egy kamionstop, egy autópályazár elrendelését, az ilyenkor szükséget alakulatok riasztását, mozgósítását. A legfelsőbb vezetés utasítására vártak ezek a beszariak.
És nem csak merszük nem volt, hanem fingjuk se volt, hogy mindezt hogyan kéne csinálniuk, hisz nem az eszük, vagy a szakmai tapasztalataik miatt ülnek a székeikben.

OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty! 2013.03.19. 10:53:24

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
"Az osztrák hókotrók kb. másfél órát álltak a határon, mert nem volt, aki eligazítsa őket."

Az osztrák katasztrófavédelem vezetői kerek-perec kijelentették, hogy ilyen vezetési fejetlenséget még soha nem tapasztaltak.

sinus67 2013.03.21. 09:37:28

"Összefoglalva: Van egy többszörösön letesztelt rendszer, egy kipróbált, működő folyamat a lakosság tájékoztatására, de nem volt senki, aki az első igazi vészhelyzetben a fejére csapott volna, hogy akkor kezdjük meg a lakosság tájékoztatását az összes csatornán."

Van/volt stadion beléptető rendszer is! Oszt Jónapot!

nyünyüge 2013.03.21. 09:53:57

@sinus67:
Ha jól veszem ki elharapott félmondatokból, veszélyhelyzetet nem akartak hirdetni, mert onnantól az állam nem csak megtilthatja a szabad közlekedést, nem csak igénybe vehet mindenféle eszközt, hanem magára is vállalja az elhárítás minden költségét. Valszeg ehhez a döntéshez nem volt elég erős személy a közelben. Ettől persze lehetett volna komolyabb tájékoztatást adni előre is.
Hiszen nyáron is külön van meteorológiai előrejelzés a várható hőségről és külön szól a tisztifőorvos, hogy ez most hőségriadó szintű hőség lesz. És a kettőtől együtt esik le a lakosságnak, hogy több lesz, mint nyári delő.
Aztán meg főként nem szabadott volna sunnyogni első éjszaka a tájékoztatásban.Tkp. nem tudom, miben reménykedtek? Hogy ez csak egy rémálom? Hogy reggelre elfújja a szél a havat és a hideget magától?

sinus67 2013.03.21. 10:24:35

@nyünyüge: Sokkal prózaibb lehet a magyarázat. Szerintem nem jutott eszükbe a rendszer használata, mert gőzerővel fostak a március 15-i lehetséges tüntetésektől, esetleg balhéktól. Amikor pedig a fővárosból (is) küldhették volna a katasztrófa elhárító csapatokat, már késő volt.

2011. évi CXXVIII. törvény
a katasztrófavédelemrõl és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról.

Itt meg van határozva minden szervnek a feladata, jogköre, stb. El kell olvasni. A mentés, mentesítés késedelmének nem lehet magyarázata az emberi felelőtlenség. Mert nagy baj egyébként mindig a felelőtlenségből fakad. A megfelelő szerveknek akkor is menteniük kell. A felelős vezetők pedig azért felelős vezetők (ld. a törvényben) mert a szakma csúcsaként ők döntenek mindenről. Most, hogy központosítva van a NAGYFŐNÖKÖN lehet számon kérni a hiányosságokat. (Nem Orbánra gondolok.)

nyünyüge 2013.03.21. 18:38:37

@sinus67:
nézem a tv2 hiradót, a holnapi zord időjárásra figyelmeztetnek.
A háttérben a képek: valamelyik főútvonal mellett éppen szerelik fel az egyébként le sem szerelt hóvédő hálót :).

süti beállítások módosítása