Skip to content


       Szűrés lista

Totális háború a rezsidémon ellen

Február végén az addig sem teljesen békében csordogáló Rezsicsökkentési Hadművelet 180 fokos fordulatot vett, amikor váratlanul az ELMŰ és a Főtáv nem dobta hanyatt magát a Rezsicsökkentő Bizottságnak. Azóta a lehető legmagasabb fordulatszámra pörgették fel a bullshit-generátort, a Miniszterelnöktől a legutolsó lakájmédiaújságíróig mindenki csúsztat és hazudik, messze túlszárnyalva a "rosszabbul élünk mint négy éve" és a tizenharmadik havi nyugdíj jelentette demagóg kampányt.

Illusztráció:
"A rezsidémon nem engedi felkelni az alélt magyar gazdaságot, a háttérben Matolcsy György Overdoseként figyel tehetetlenül"
rezsidémon.jpgHalkan megjegyezném, hogy maga az ötlet kampányszempontból zseniális.
Hogyan adjunk úgy, hogy nekünk a lehető legkevesebbe kerüljön?
A tizenharmadik nyugdíj drága, az adócsökkentés drága. Ha nem adhatunk a költségvetésből, és nem csökkenhet a költségvetésbe befolyó pénz, akkor mi marad? Minek az árára van fennhatósága az államnak? Áfa? Áfacsökkentés szóba sem jöhet (bevételi oldal), így maradt az áram és a gáz ára, aminek az árát a kormány állapítja meg. Ebbe aztán bele lehet tolni mindent, amit a NER-ben megtanultak:

Elmúltnyolcév, vadprivatizáció, gyurcsánybajnai, extraprofit, külföldi nagyvállalat vs. kisemberek.

Ki ne szeretné, hogy újra 3,60 legyen a kenyér?

Szóval február végén az ELMŰ levelet mert küldeni a saját szerződéses fogyasztóinak (hallatlan!), amikben kifejtették a saját álláspontjukat, a Főtáv pedig azzal húzta ki a gyufát, hogy bejelentette, hogy "a januári számla a 10 százalékos díjcsökkenés ellenére magasabb lehet, mert a hideg miatt nőtt a hőfogyasztás." Ekkor pattant el valami Németh Szilárd csepeli polgármesterben, a Rezsivédelmi Bizottség vezető fejében, mert kijelentette, "hogy törvénymódosítást nyújt be a szolgáltatók "rezsicsökkentés-ellenes magatartása" miatt". Lásd február 27-én a Ma reggelben

Március 11-én Orbán Viktor intézett egy harcias kirohanást a rezsicsökkentés mellet, aminek az egyes tételeit, azóta a robotkollégák lelkesen ismételgetnek.

1. "2002 és 2010 között 15 alkalommal emelkedett a gáz ára, ennek következtében a gáz ára 206 százalékkal, tehát háromszorosára nőtt, az áram ára pedig 97 százalékkal, tehát mintegy kétszeresére nőtt. Emellett az akkori kormányok csökkentették a nyugdíjakat, a béreket és a családtámogatásokat."

1 kWh áram 2002-ben 24,64 forint, 2012-ben 47 forint volt.  
1 m3 gáz 2002-ben 45 forint, 2012-ben 140 forint volt.
1 liter benzin 2002-ben 216 forint volt, tegnap 431 ft/l áron tankoltam.
A KSH szerint 2002-ben a bruttó átlagkereset 122 481 forint, 2012-ben 222 990 forint volt.
A minimálbér 2002-ben 50 000 forint, 2012-ben 93 ezer forint volt.

2. "A gáz és a villany árszintjének együttes figyelembevételével 2011-ben az egész Európai Unióban hazánkban volt a legmagasabb a rezsiköltség, és másfélszerese volt az uniós átlagnak."

Nos, ez így nem igaz.

Az áram és a földgáz ára az EU-ban, a Portfolio.hu és az Mfor.hu nyomán. Az áram és a földgáz ára sem éri el az EU27 átlagát. (Eurostat táblázatok itt.)

áram_eu27.jpg
gáz_eu27.jpg

Vásárlóerőparitáson történő összehasonlítás szerint már más s sorrend:

áram_vásárlóerőparitáson.pngföldgáz_vásárlóerőparitáson.png

A probléma nem azzal van, hogy az EU-ban magas nálunk 1 kWh áram vagy 1 m3 földgáz ára, hanem, hogy alacsony a fizetésünk, és ahhoz viszonyítva magas a költsége. Vagyis újra ott kötöttünk ki, hogy "nyugati árak, keleti bérek".

Vagyis akár úgy is lehetett volna csökkenteni a rezsiköltségeket, hogy a szárnyaló gazdaság felhúzza a béreket ... oh, wait ... recesszióban van az ország.

3. "Ha a profitot begyűjtő cégek helyzetét nézzük, akkor azt látjuk, hogy éveken keresztül óriási profitokat termeltek, tízmilliárdokat kerestek a magyar embereken. A villamosenergia-szektor adózott eredménye 2011-ben meghaladta a 31 milliárd forintot."

A rezsidémon elleni küzdelemhez kívánt a Miniszterelnökség muníciót adni, mikor közzétették a villamosenergia-ipari szolgáltató vállalatok 2011-es eredményeit.

eredmeny.jpg
Összességében valóban nyereségesek voltak, de a hangsúly az összességében szón van. Csúsztatás a javából, amikor azt a kellemetlen tényt elhallgatják, hogy a lakossági áramszolgáltatás veszteséges mind a 3 cégcsoportnak (-20 milliárd), a nyereség  a nem lakossági áramszolgáltatásból származik. Vagyis  a cégek és az ipari szektor keresztbe finanszírozza a lakossági üzletágat.

Illusztráció: Orbán Viktor furkósbotjával lesújt a rezsidémonra

orbanviktor_rezsidémon2.jpgÍgy a lakossági rezsicsökkentést az áram esetében a vállalatok fizetik, mivel nekik január 1-től nőtt az áramszámlájuk. A kkv-knak az áram 19 százalékkal drágult, végszámlájuk pedig 11 százalékkal nőtt, a nagyvállalatok pedig – például az Audi és a Mercedes – magáért az áramért körülbelül 30 százalékkal fizetnek többet, teljes áramszámlájuk pedig 15-16 százalékkal emelkedik. És ezt az árat szintén a minisztériumban döntötték el. Az Áram ára blog egy konkrét vállalkozás példáján mutatta be, hogy az adott cégnek éves szinten 2,5-3 millió forinttal nő az áramköltsége, ami 4,7%-os emelkedést jelent. Ez természetesen rontja a cégek versenyképességét, az áremelés révén valójába mi fizetjük meg ezt a költséget, vagy a cégek elküldenek 1-2 embert, és a bérköltségen hozzák be az áremelkedés árát.

Ezekről azonban nem szívesen beszél Orbán Viktor ...



4. "M
illiárdos profitot termelő cégek most összefogtak a magyar családok ellen, hogy megakadályozzák a magyarokat sújtó terhek igazságos csökkentését." - Orbán Viktor
"2012-ben a villamosenergia-szolgáltatók adózás után 31 milliárd forintos nyereséggel zártak, ezt mind a magyar családok zsebéből húzták ki, ennek tükrében pedig aligha jelenthet veszélyt a rezsicsökkentés a karbantartási munkákra."
- Rogán Antal

A kormánypárti politikusokat hallgatva az a képzete támad az embernek, hogy az áramot az ELMŰ telephelyén állítják elő, ami egyszer csak hipp-hopp ott terem a lakásunkban, az áramszámlán szereplő összegből meg hízik az ELMŰ.
Pedig az áramot az ELMŰ a Magyar Villamos Művektől veszi, ez csak az áramszámla egy része. Ezenkívül fizetni kell a rendszerhasználati díjat, amit a villamosenergia-hálózatokat üzemeltető társaságoknak, az ún. Elosztói Engedélyeseknek kell továbbítanunk, és a hálózatok üzemeltetésének költségeire nyújtanak fedezetet. Ezt szintén az állami
MAVIR-nak kell fizetni. Szintén a MAVIR-nak kell megfizetni a szénipari szerkezetátalakítási támogatására fizetendő díjat, a kedvezményes árú villamosenergia-támogatására fizetendő
díjat, a kapcsolt termelésszerkezet-átalakítási díjat.

Minderre jön még rá Európa legmagasabb áfakulcsa, a 27%, ami az államnak megy. 

áram_ára.jpg


A legfrissebb döntés szerint a kormány 11 fillérrel csökkentette a szénfillér összegét, viszont ugyanennyivel növelte a kapcsolt termelésszerkezet-átalakítási díjat, ami a távhő támogatását jelenti. Magyarul a távhősök 10%-kos csökkentésének egy részét az összes áramfogyasztó fizeti. Nesze neked, rezsidémon!

Szóval ha milliárdos profitot termelő cégekről beszél a miniszterelnök, akkor vajon miért nem beszél a MVM-ről?
A MVM-csoporthoz tartozó Paksi Atomerőmű profitja 2011-ben 20 milliárd forint volt, ami MVM-csoport 40 milliárdos profitjának a fele.2012-ben az MVM által eladott 1 kWH ára 17 forintról 17,60-ra nőtt, de a paksi áram és az aukciókon vehető ár is alacsonyabb ennél. A MVM-ben keletkező "extraprofitot" az állam minden évben ki is veszi, megy a költségvetésbe!

Illusztráció:
"Gyurcsány és Bajnai szerelemgyermeke, a Rezsidémon kirágja magát a kihűlt magyar kisnyugdíjasból"

rezsidémon_1.jpgArról sem beszélnek, hogy az energetikai cégek mennyit költenek beruházásokra. A KSH adatai szerint 2010-ben még 246,7 milliárdot fordítottak hálózataik modernizációjára, tavaly már csak 147 milliárdot. Az ELMŰ például 2011-ben 18 milliárdos nyereség mellett még 30 milliárd forintot fordított fejlesztésre. Ezeket a munkálatokat magyar alvállalkozók végzik, ha nincs megrendelés, nincs beruházás, akkor csődbe mennek, megszűnnek, a dolgozókat kirúgják. Vajon ez segíti az országot?

Sajnos nem csak Fidesz őrölt bele a rezsicsökkentésbe, a Jobbik egyenesen 30%-kos csökkentést szeretne, az MSZP pedig 30%-kos csökkentést és 5%-os áfát.

Kicsit szomorú vagyok, hogy miért nem egyből alanyi jogon járó ingyen energiával kampányolnak, szárnyaljuk túl Kádár Jánost, fizesse az állam minden ki rezsiszámláját.

Az általános rezsicsökkentésnél egyszerűbben kivitelezhető dolog kevés van, teljesen igazuk van, mennyivel több munkával járt volna jövedelem vagy/és fogyasztás szerint módosítani az energia árát? A havi nyolc millió forintot kereső Matolcsy is 10%-kal kevesebbet fizet és 80 ezer forintból élő Erzsike néni is 10%-kal kevesebbet fizet. A Rózsadombon örömében mindenki maximumra kapcsolta a medence fűtését, Erzsike néni pedig egy kicsit többet melegedhet.

Friss:
Megkezdődött a kampány, van weboldal, és csinos hiredtés a Magyar Nemzetben és a Metropolban.
Ez már a demagógia legalja, pedig hol van még a választási kampány ...

hirdetés.jpg

Címkék: fidesz rezsi

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr85106021

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tóni és a haverok 2013.04.24. 18:07:50

Rogán Tóni, az ötödik kerület drága, egyetlen, és nagyon úgy tűnik, hogy jó ideig felülmúlhatatlan polgármestere magyarázhatja a bizonyítványt már sokadszor. Nyilván, aki beugat, annak majd jól szarrá büntetik a kocsiját a rengeteg, Belvárosban fellelh...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.03.25. 11:42:58

Már a jobbik is? Akkor eldőlt. Gyakorlatilag ma nincs olyan csoport, akire lehetne szavazni 2014-ben. Vannak tolvajok, fajthatók, idióták, de közös átfedés, hogy mind balfasz...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.25. 11:44:40

" Minek az árára van fennhatósága az államnak? "
Mondjuk az eszükbe se jutott, hogy a benyára, dízelre... :S De hát a MOL-t nem lehet szopatni...

De mondjuk hozták a színvonalat. A szokásos "átgondoltság".

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.25. 11:46:35

Különben mondjuk azzal a ténnyel nem lenne bajom, hogy csökkent a lakosság felé a rezsi (sokakon tényleg segített ez a dolog), de a többi része, az valami félelmetesen el van... ...qrva.

@molnibalage: A Jobbik már nagyon régóta nyomja ezt, amióta a rezsicsökkentés elkezdődött. :S De mondjuk én eddig sem szavaztam volna rájuk, mert sajnos elég óvodás színvonalon nyomják :S

Virág et. 2013.03.25. 11:46:53

Korrekt. A rezsicsökkentés nagy ötlet, jobb mint a 19 000 Ft volt anno, vagy a 13. havi nyugdíj. Elve mindenkit érint, az államnak nem kerül pénzbe és a szavazóbázis megeszi, hogy ez így mehet. A kérdésem, ha ennyi csak az árcsökkentés, akkor miért nem lehet mindennek az árát 10%-kal? Élelmiszer, ingatlanok, minden lehet hatósági áras.

Addig, amíg a szavazók olyan igénytelenek, mint Vidéki, Blogger Geza vagy Enrico, addig meg lehet ezeket lépni. Addig az emberek nem fogják átgondolni, hogy a munkahely elvesztése, a stagnáló reálbérek vagy a gazdasági recesszió az nem a nemzetközi gyurcsányista baloldal ármánya miatt vannak, hanem pontosan az ilyen intézkedések miatt. Mert az egyszerű szektatag maximum egy lépésig tud gondolkodni (rezsi csökken = jó), a második lépésig, hogy ennek milyen egyéb hatása lesz, már nem. Nem is akar. Könnyebb gyurcsányozni.

Azt a vonulatot viszont kihagytad, hogy ezzel még egy célt is elérnek: a szolgáltatók elértéktelenednek, ha csökkennek a bevételek, a cégek értéke, ára is csökken. Megnyílik a lehetőség, hogy végre magyar (fidesznyelven Simicska, Nyerges) kézbe kerüljenek ezek a cégek. A borítékolható milliárdos kártérítést meg majd ráfogják a ballib ármányra, mint mindig.

Kelly Pinkham 2013.03.25. 11:51:26

Ezek szerint még mindig nem értitek.

Megkérdőjelezhetetlen politikai axióma, hogy a rezsicsökkentés ellen nem lehet kampányolni. Illetve lehet, de nem érdemes, főleg nem a magukat baloldalinak és szocialistának nevező politikai csoportosulásoknak. Természetesen lehet bonyolult, szofisztikált módon érvelni a rezsicsökkentés ellen, bemutatva annak negatív gazdasági hatásait, lehet az energiaszolgáltatók kieső porfájára hivatkozni, be lehet bizonyítani agyafúrt számítással és körmönfont ravaszsággal, hogy végül az emberek fogják meginni a levét.... De minden hiába, végül mindenképpen oda lyukadunk ki, hogy a baloldali ellenzék támadja a kisemberek terheinek csökkentését. Márpedig ez politikai öngyilkosság.

Nézzétek meg a rezsicsökkentés eredményét. A Fidesz egy hónap alatt 6 százaléknyi, körülbelül félmillió új szavazót szerzett bő egy évvel a választások előtt. Hiába bizonyítjátok ti be grafikonokkal és táblázatokkal, hogy hazugság a rezsicsökkentés, ha a salgótarjáni Napsugár-lakótelepen élő Erzsi néni örül neki. Ennyi.

sárkányfő 2013.03.25. 11:59:14

Na ez a poszt oda van rakva, szép munka (kis megkönnyebbülés, utóbbi időkben kopott a blog régi fénye).

Röviden: a lakossági rezsicsökkentést a magyar cégek fizetik meg. Ez újabb csapás a versenyképességre, termelékenységre, bővülésre, fejlődésre.

---> azaz: aki támogatja a rezsicsökkentést, az támogatja a magyar gazdaság, a magyar vállalkozások elleni háborút is.

A lakossági rezsin pedig semmilyen profit nincs... mivel veszteséges...

S.O.A. 2013.03.25. 12:00:26

@Virág et.: való igaz, a "szektatag", ahogyan a Véleményvezér mai remek posztja is leírja, valóban így gondolkodik. Olyan emberekkel élünk egy országban, akiket ha személyesen Orbán Viktor vág pofán ököllel, akkor nekirontanak Gyurcsány Ferencnek és revansot vesznek rajta, mert csakis ő tehet mindenről.

Várom a Btk, vagy alkotmány módosítását a Rezsicsökkentés Ellenes Magatartás szankcionálásáról...

sárkányfő 2013.03.25. 12:00:28

Azért azt ássuk be, Kádár nyert :) A politikai rendszerünk féldemokrata, a nép kádárista... Orbán meg új Kádár.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2013.03.25. 12:02:56

Csinos gyűjtemény, főleg a képek ütnek:).
Összefüggésekben gondolkodni szoclibsi trükk, ennyi. Felesleges túllátni az embernek a saját pénztárcáján, és egyébként is Matolcsynak milrt ne lehetne jobb, ha Erzsi néni is leveheti már a harmadik otthonkát, amit a meghülés ellen vett fel a kisházban?!
Csak azt tudom mondani, amit régóta: érik a koalíció a Kétfarkú Kutya Párttal...

Oktogon8 2013.03.25. 12:03:59

Holoda Attila szerint lehetett volna ez okosabban is csinálni, egyszerre elérve megtakarítást és hatákonyságot. De nem a NER-ben :)

Erős képek :) Talán utolsó kicsit túl erős is.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2013.03.25. 12:05:01

@molnibalage: Ebből is látszik, hogy bár a hazai és nemzetközi sajtó is jobboldalinak nevezi a fityiszt és a jobbklikket (előbbi elé újabban a populista jelző kerül), valójában minden pártunk baloldali, hogy még egyszerűbben fogalmazzak, a magyar cucialista munkáspárt "utódpártja", még akkor is ha formálisan nem utódpárt.

Hogy lehet ez? Mi a megoldás? Erről szől Bereznay András kicsit hosszú, de gondolatébresztő írása.

kibulizottorszag.net/

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2013.03.25. 12:06:59

Ez az egész csak a szavazatszerzésről szól. A birkameneten meg a többi rezsimvédő megmozduláson látott szavazóbázisnak ez kell. Vitya pedig jövőre is nyerni akar.

Persze az elmúlt három év ismeretében biztos számoltak azzal a járulékos narancsprofittal, hogy a leamortizált, elértéktelenedett közszolgáltatókat ócóé elsimicskázhatják majd.

ketroot 2013.03.25. 12:09:14

Tök mindegy, az emberek kajálják. Érdemes megnézni a szentendrei és dunakeszii időközi választásokat.

Lófasz lesz itt 2014-ben, nem kormányváltás.

felcsutisuttyo 2013.03.25. 12:18:06

@ketroot:.... ha addig le nem öli egy szabadnapos ügyes terrorista a Nemzeti Gazembert!,mint a románok tették a Chausescuval...

InversioN 2013.03.25. 12:19:04

@Virág et.: Ez a szándékos elértéktelenítés nekem is eszembe jutott.
Teljesen máshol, a Móricz Zsigmond körtéri eladóhelyiségek bezáratása esetén is ez ötlött fel. Az önko arra panaszkodik, hogy nem tudja kiadni őket, ennek ellenére mégis bezárat. Szerintem van ott jelentkező pedig, csak szándékosan nem adják ki és a "kiadhatatlan" ingatlan elértéktelenedik. Nos, a gomba felújítása és a 4es metró startja közeleg és nicsak, ezek az üzlethelyiségek nem véletlenül pont ezek mellett helyezkednek el? Ja, de igen.
Leviszik mesterségesen, csalással az árat, haver megveszi olcsón, tér megújul és metro indul, ingatlan értéke felmegy=> profit!! Klasszikus korrupt módszer.
Persze visszatérve az energiacégekre, amint Simicska és Társai® rájuk teszik a mancsukat, a tisztességes magyar vállalkozót mindjárt megilleti majd a "méltányos" profit.

Q-in-Law 2013.03.25. 12:24:19

Komcsiknak hiába mutatsz grafikonokat. Fasz van itten, nem kincs.

Virág et. 2013.03.25. 12:29:38

@InversioN: Nem is kell "méltányos profit a magyar vállalkozásnak" duma, elég lesz, hogy a balliberális összeesküvés által feltüzelt spekulánsok újabb rohama miatt az energiaárak növekednek. Vidéki meg szalad a következő békemenetre Gyurcsány ablaka alá 20 év múlva is.

Arra azért kíváncsi vagyok, hogy a Matolcsy fizetését mikor teszik vissza 8 millióra. Gondolom, nem lesz nagy hírverés ... Lehet, hogy a választásokat már bevárják vele.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2013.03.25. 12:33:08

nagyon szépen felépített poszt, amely tényadatokat tartalmaz. ám sajnos a tények a politikában semmit se érnek.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.25. 12:38:12

@Virág et.: Utóbbira én is kíváncsi lennék.
Az eddigi teljesítménye alapján ő fizethetne.
Illetve, lehet, hogy pont jól dolgozott, pont megfelelően mozgatta az euróárfolyamot... ahogy a megrendelő kérte...

Emmett Brown 2013.03.25. 12:38:20

@Q-in-Law: elképzelem, ahogy Viktor mondja a sleppjének: "Én vagyok a főnök, nekem van a legtöbb eszem"

aranyhorcsog (törölt) 2013.03.25. 12:42:40

"Halkan megjegyezném, hogy maga az ötlet kampányszempontból zseniális. "

Ezt soha nem fogom megérteni, hogy a legnagyobb suttyóságra ujságíróknak a zseniális szó ugrik be. MIÉRT????

Talán azért mert nem merik kimondani, hogy ismerik az összes mocskos propaganda fogást de ekkora büdös hazug lózungot még nem láttak? Na de kérem...

És arra is gondolok, amikor pl. Orbánék valami bornírt bunkó dolgot cselekszenek , akkor jön a magyarázat, hogy "zseniális kommunikáció".

A kommunikáció nem a kommunista alternatívája. Azt meg tudjuk, hogy mióta a fiúk átnevezték a kiszt fideszre azóta mindent átneveznek, így lett a hazudozásból kommunikáció, a megvédésből eltőzsdézés, O. Viktor nagykorú és társai kifejezésből pedig a "nemzeti", vagy "zemberek", vagy "magyarország" (pl.: magyarországot nem lehet kötelezni... = OV és társait nem lehet...)

kifordított nagyanyó 2013.03.25. 12:45:29

Az illusztációk nagyon jók!:))
A poszt is jó,de majd jön enrico magyarázni a bizonyítványt.

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2013.03.25. 12:46:29

Jó poszt. Csak ahogy már fentebb említették, egy szektatagot nem érdeklik a tények. (Bármit is mond Lencsés.)
Egy kis plusz olvasnivaló:
nepszava.com/2013/03/velemeny/para-kovacs-imre-victoria-beckham-es-a-magyar-kormany.html
ON

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2013.03.25. 12:53:26

Várom lencsilány, vidéki, enrico, eszkep és a többi szellemi alsónadrág "tényeit". :D

Emmett Brown 2013.03.25. 12:57:34

@aranyhorcsog: márpedig politikailag zseniális.

Egy olyan ötlet, ami közvetlenül érint minden szavazót, ráadásul pozitívan (közvetetten persze szinte 100%, hogy káros lesz, de ezt nagyon kevesen látják be jelenleg, sőt később sem fogják összekapcsolni), ráadásul egy konkrét, kézzelfogható dolog, nem olyan, mint amikor az alaptörvény x. cikkelyéről van szó.

Nyilvánosan egyszerűen erre nem lehet nemet mondani egy olyan pártnak, aki kormányra szeretne kerülni, ezáltal mindenki belekényszerül a támogatói szerepbe, sőt egyesek még licitálnak is. Alternatívát sem tudnak rá mondani, mert nagyon könnyen bárkire rá lehet sütni a "profit pártján áll a kisemberekkel szemben" billogot, ha esetleg az adótartalmat firtatnák.

Erre egy szó van: zseniális

aranyhorcsog (törölt) 2013.03.25. 13:10:04

@Emmett Brown: értem.

Akkor ez olyan, mintha kihívnám Kricskót a magam 57 kg-jával és míg bevonul, meglepetésből jól tökön rúgom. Akkor ez "politikailag" (avagy a nyerés szempontjából) zseniális.
Hát persze.

Én erre azt mondom, aki így tesz, az egy mucsai bunkó aki szembe megy a civilizált társas élet szabályaival. Nem-e?

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2013.03.25. 13:12:35

És ismét itt a jól ismert kék hátterű Kormány Információ, hiszen a tévében, sajtótájékoztatókon, újságcikkekben nem elég tájékoztatni az embereket, hanem kell a hirdetés is:
index.hu/belfold/2013/03/25/hiretesben_is_kampanyolnak_a_rezsicsokkentes_mellett/

Megint pármillió elment semmit érő kormánypropagandára...

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2013.03.25. 13:16:47

@aranyhorcsog:
De. Ezért vannak ott a bírók, meg a nézők is fel lennének háborodva.
Csakhogy, a hasonlatot folytatva, te előtte a saját szirkolótáborodat meggyőzted, hogy az összes bíró félvak kretén, Klicskó szurkolói idegen érdekeket testesítenek meg a magyar nép egyszerű fiának győzelme ellen, igazolandó a magyar nép elnyomását, és egyébként is ti legalább három EU-országot tudnátok mondani, ahol a kocsmai verekedésekben bevett eszköz a tökönrúgás, ami nem is az, csak lábbal végzett hererákszűrés.

kifordított nagyanyó 2013.03.25. 13:17:12

@aranyhorcsog: Baszod ne kötözködj!Te is érted miről van szó.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2013.03.25. 13:19:58

@Rufus78: @aranyhorcsog:
Ja, és még az az érv is ott lenne, hogy Klicskó mennyi bajnoki címet szerzett az elmúlt években, bezzeg te még egyet sem, ezért most már te is igazán megérdemelnél egyet.

aranyhorcsog (törölt) 2013.03.25. 13:26:04

@Rufus78: ahogy mondod.

És jön a non-plusz-ultra: jön az újságíró és azt mondja politikailag "zseniális". Mikor a megfelelő szó nem ez.

Hízik a kamunikációs komisszár elvtárs mája megint milyen jól megy minden magától, az egybitesek erre fognak emlékezni: "zse-ni-á-lis".

Valaki azt mondta egyszer: rossz reklám nincs.

kifordított nagyanyó 2013.03.25. 13:29:37

@aranyhorcsog: Te.Ezt Zero biztos nem dícséretből mondja,te is tudhatod.

kifordított nagyanyó 2013.03.25. 13:31:31

@aranyhorcsog: Na akkor elmagyarázom amit Zero írt:Akármekkora görény is a fidesz és akármennyire tönkrevágja az országot ez a javaslat,nekik be fog jönni,mert a jónép nagy része beveszi ezt a maszlagot.

NYJetsTD 2013.03.25. 13:35:12

Az ország lakosságának többsége funkcionális analfabéta, számukra ez a poszt is csak sci-fi regény. Lenne. Mert soha el sem olvasnának olyan szöveget, amiben 20 betűnél több van. Az egész életüket összerakják pár szóból, igen, nem, izé, ööö, szalonna, nyugdíj, kapa, sör, tévé, nemá, komcsi, zsidó, cigány, magyar, adjál, krumpli, nem értem, ezt sem, áááá, nem tudom, szemét, nem én voltam, pálinka, karácsony, hús, temető.
Nem kell feladni, de be kell látni, zombie szavazók voksa dönti el az ország sorsát. De kurva nagy szopás lesz ez pár év múlva. Meg is érdemlik.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.25. 13:43:12

@NYJetsTD: Az a baj, hogy mindehogy szopás lesz. A következő kormány sem lesz jobb, és az előző sem volt. Nincsenek megoldva a problémák, sőt, még talán továbbiakat is csináltak.
OK, most kevesebbet kell fizetni. Igazából, engem most nem zavar, mert így is, úgy is szar lenne később, most véletlenül jobb lett.
De ettől még nem tapsolok az egész műsorhoz, mert el van kefélve.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2013.03.25. 13:59:44

@ColT:
Talán nem lenne annyira elkefélve, ha ilyen átmeneti hangulatjavító intézkedésekkel nem lenne felélve a jövő, nem lenne általánossá, sőt, elvárássá téve az illúzió, a kábítás.

NYJetsTD 2013.03.25. 14:17:13

@ColT: "most véletlenül jobb lett". Biztos? Mi van ha a végén úgy járnak az emberek, mint a tranzakciós díjnál?

@Rufus78: Ez így van. De változás nem lesz. Nekik a hit a legfontosabb, a tények túl fortélyos dolgok.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.25. 14:30:47

@Rufus78: De az átmeneti hangulatjavításból se volt sok :D Ez is inkább csak mellékhatás, mármint ha lenne más mód a hangulatkeltésre nem ezt csinálják...

@NYJetsTD: Az áruházak bármi miatt emelnek árat... De ott legalább megvan az, hogy veheted az olcsóbb terméket, vagy esetleg kevesebb élvezeti cikket veszel - a villanyt legalább esetleg nem kapcsolják ki.

Amit az elején írtam, f*szért nem lehet a benya árából csökkenteni?

NYJetsTD 2013.03.25. 14:40:40

@ColT: mert azon szakítja a legnagyobbat az állam. Majd hülye lesz. Ráadásul az autóval sose járó Erzsi néni szavazata pont annyit ér, mint mindenki másé. Őt meg hol érdekli a jövő?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.25. 14:55:17

@NYJetsTD: Mondjuk itt van elkaszálva, hogy a gazdaságélénkítés lenne a cél...

nemecsek ernő áruló 2013.03.25. 14:58:00

@felcsutisuttyo: Ahhoz azért kell még egynéhány év Viktoros országlás, meg békemenet, meg rezsicsökkentés. Hosszú ez a menet, és 20 éven belül nem nagyon látszik a megoldás. Mivel a magyarnak nincs igénye a demokráciára, gyűlöli a kifejezést is, szerintem azon túl se látszik fény az alagút végén.

Szelid sunmalac 2013.03.25. 15:56:34

@NYJetsTD: Mi bajod a szlonnaval?! Tovabb nem jutottam...

Amadeus62 2013.03.25. 15:57:49

Remélem nem én leszek az egyetlen aki leírja, hogy ez a rezsicsökkentéses lószar egy jó nagy populista demagógia!
Ugyanis nem az ÁFA lett csökkentve, hanem a szolgáltatókon vágtak 10%-t (nyáron még 20 is lesz) amit majd szépen a nagyfogyasztókra áthárítanak, majd azok tovább rakják a kenyér, tej, hús árába.
Megtehetik a szolgáltatók, hogy a kiesett összeget áthárítsák a nagyfogyasztókra? Megtehetik.
A húsipar, tejipar, pékségnek így nőni fognak az előállítási költségei? Igen, nőni fognak. Ezt kihasználva emelni fogják a jónépnek a kenyér, tej, stb. árát?
99%, hogy igen.
Ahol pedig nem tudnak árakat emelni, hogy leépítések lesznek.

Kb. mennyi ember agyáig jut el mindez? Sajnos nagyon kevés. A magyar a populista demagógiát eszi. Ezért van annyi sok hülye protestszavazó nálunk.

Blázser Bozsó 2013.03.25. 15:57:52

A zemberek soha nem tanulnak, alig 3 éve, hogy az EMFESZ csődbe ment a 10%-al olcsóbban adott gáz miatt. A fogyasztókat a "végső menedékes" szolgáltatók vitték el, hogy ne fagyjanak meg. Azok, akik piaci áron adták a gázt. Most a "végső menedékesnek" előírták a rezsicsökkentést. Kérdés, ki fogja ezektől a fogyasztókat átvenni, ha becsődölnek ?
Másik gyakran hangoztatott érv, hogy ezek a szolgáltatók monopolhelyzetben vannak. Ez szemen szedett hazugság. Az energiapiac liberalizációja az emúttnyócévben végbement, ennek köszönhetően számtalan kereskedő cég jelent meg az energetikai piacon, lásd pl. EMFESZ akik becsődöltek, de mellette sok másik talpon maradt.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.03.25. 16:10:27

@Kelly Pinkham: Dehogynem lehet: A Fidesz megint százezreket tol a gazdagok zsebébe (megjegyzem, sokaknak, akinek januártól szűnt meg a szociális kedvezmény a gázra, a 10%-os csökkentéssel együtt is többet kell fizetni). És ami a legjobb, még Gyurcsányozva, Bajnaizva is lehet ellene érvelni. A Fidesz megint Gy/B-nek kedvez, mert nekik évi százezerrel csökkentik a rezsijüket, a kisembernek meg csak 10ezerrel.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.25. 16:14:36

@MolnarErik: " sokaknak, akinek januártól szűnt meg a szociális kedvezmény a gázra, a 10%-os csökkentéssel együtt is többet kell fizetni"
Mennyit kéne a csökkentés nélkül... :S

mik74 2013.03.25. 16:18:58

egyszeru:.gyurcsannak hirdetesben kellene megkoszonni a fidesz rezsicsokkenteset. erre a sok birka irigykedve elgondolkodna talan hogy az milyenma ho neki is csokkent pedigmilliardos a tetukomcsijamargit.

regress 2013.03.25. 16:24:26

@Amadeus62: "mennyi ember agyáig jut el mindez?"ne mondj nekik ilyet,hogy agy,még azt hiszik az anyjukat szidod.ezek az oxigénhiányosok sohasem fogják megérteni,többszörösen vasalják be rajtuk azt a 10%-ot.

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2013.03.25. 16:27:30

@NYJetsTD:

"zombie szavazók voksa dönti el az ország sorsát"

Az a gond, hogy ez oldaltól függetlenül van így. Rendben, hogy a fidesz-szekta szavazóit nem értem, de az mszp-s szavazókat sem értem.

Mr. Mojo 2013.03.25. 16:30:21

Bazzeg, mekkora kellemetlen ezt olvasni, olyan kínos, hogy ironizálni próbál a blogíró.. Nem vicces. Nehéz szimpatizálni ilyen kínos dologgal. De nem baj, mert amúgy is olyan hülyegyerek irkál a rezsicsökkentés ellen, aki életében nem fizetett olyat.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.25. 16:31:55

@Mr. Mojo: Fú de megmondtad! Kicsit olvasd vissza ezt a blogot :)
Amúgy nem annyira a rezsi csökkentése a baj, csak a módja.
Meg hogy valójában nem is akkora csökkentés ez.

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2013.03.25. 16:32:50

@ketroot:

36,9 %-os részvétel volt. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy 55 %-os részvételnél ne ugyanez az eredmény lett volna.

Ha ma lennének a választások, én (notorius-szavazó) sem tudnék kire szavazni, ez a gond. Egyszerűen nem mennék el. Hagynám a köztörvényes bűnöző szektájának a következő 4 évet...is.

Ironfist 2013.03.25. 16:38:17

@Mr. Mojo:
" De nem baj, mert amúgy is olyan hülyegyerek irkál a rezsicsökkentés ellen, aki életében nem fizetett olyat."

Vagy aki tudja, hogy pont ezért kell minden másért sokkal többet fizetni, te gyökér agyhalott.

@Gyilkos+Garázda+Gázoló+Adócsaló=Orbán_szektája:

"Persze hogy igazi.

Klikk rá (a 13. másodpercnél kezdődik):"

Ok, bár németül nem tudok, de megnézem.

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2013.03.25. 16:38:22

@Ironfist:

Még az osztrák kancellár is állást foglalt az ügyben.

zsg? 2013.03.25. 16:38:35

Na mivanmá, szabadságon vannak a szektások? Máskor már rég itt lihegnek, hogy az elmútnyócév meg a libás. Pártgyűlés van?

Netuddki. 2013.03.25. 16:39:11

Hát, még cirka 1 év van a választásokig. A fidesz kormány most ellőtte a "rezsicsökkentéses" munícióját. Pont 1 év múlva lesz meg ennek a böjtje. Jobbat meg úgysem tudnak kitalálni. Hülyék. De én örülök a "rezsicsökkentésnek"...

Netuddki. 2013.03.25. 16:42:31

@ketroot: A dunakeszi választáson kb. az össz szavazók 20%-a szavazott a fideszre. Így "nyertek". Kell egy normális párt, normális programmal aztán a 3/4-el le lehetne csukni az orbánékat azért amit az országgal műveltek...

Szelid sunmalac 2013.03.25. 16:42:34

@kovi1970: Azetr ezt nem kiabalnam el. Jonnek majd meg durvabakkal.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.25. 16:49:12

@kovi1970: Ahogy ők csukták le a maszoposokat? Amit azok is megérdemeltek volna?
Nem csuk itt le senki senkit. Egymásnak nem farkasai...

Amadeus62 2013.03.25. 16:50:17

@kovi1970:

Én két dologban bízom: hogy tegnap az összes dunakeszi fideszes elment szavazni, és már csak ezek a vérfidesznyikek maradtak meg nekik.
A másik, hogy Bajnai visszavesz a gusztustalan Orbanista demagógiájából és SEMMI esetre sem áll össze sem a szocikkal, sem Gyurcsánnyal, ha ez megvalósul akkor HALÁL RÁJUK (is) !

Netuddki. 2013.03.25. 16:50:42

@ColT: Normális pártot írtam, nem maszopot vagy lmp-t vagy együtt14-et vagy lobbikot...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.25. 16:52:10

@kovi1970: Ja... Az meg az utópia :S

@Amadeus62: Én ebben nem bíznék :(

Sallerbá 2013.03.25. 16:52:41

Nem értem... egy nagyvállalatban létezik a szinergia nevű mutatvány, ami azt jelenti, a villanyoscégre levetítve, hogy oké, hogy a lakossági szolgáltatás veszteséges, de valahol máshol ott a nyereség és így öüsszességében nyereséges a cég, vagyis marhaság, hogy csúsztatás az energiecégek nyeresége. Egy kisboltban is hajlandóak olcsóbban adni a medvesajtot, ha simán behozzák a vásárlókon a drágább parizerrel... És mi az, hogy úgy adni, hogy nekünk a lehető legkevesebbe kerüljön? Nyilván csak úgy lehet, hiszen a kormánynak nincs pénze, az a mi pénzünk, közpénz, abból él az ország (meg hitelből). Ha sokba kerül adni és a saját zsebbe kell érte nyúlni, akkor az a mi zsebünk. a kormánynak nincs zsebe (csak benne az egyes politikusoknak sajnos...) Szóval, nem bírom ezt a kormányt, de a másik oldalról is ömlik ám a hülyeség. Szarból sajna nem lesz tyúktojás és az állampolgár zsebében minden fillér számít....

Netuddki. 2013.03.25. 16:53:14

@Amadeus62: Szerintem ezeknek a fele se volt az agymosott fideszes. A többiek simán átszavaznának ha érdemesnek találják. Csak a bibi az, hogy egyenlőre ilyen párt nincs...

Mr. Mojo 2013.03.25. 16:53:32

Habzó szájú "demokraták" mind az öten+ a kamu nickek. :)

Szelid sunmalac 2013.03.25. 16:56:02

@Sallerbá: A problema ott van, hogy nemcsak azt nem mondjak, hogy bizony az egyik zsebbol kiveszunk, hogy betegyunk a masikba, hanem attelesen joval tobbet kell majd kivenni a zsebedbol a parizerert ES a medvesajtert is, mint amennyit a masikba kapsz.

Amadeus62 2013.03.25. 16:56:51

@kovi1970:

Egy másik blogban egy kommentelő kifejtett egy érdekes dolgot a tegnapival kapcsolatban, miszerint nem úgy szavaz sok ember az önkormányzati választásokon mint a parlamentin:

" Nyekenyóka. 2013.03.25. 14:35:25
Nos, előre szeretném leszögezni, hogy ez önkormányzati választás volt és nem országgyűlési, itt a helyi érdekek számítanak és az indulók, nem pedig az országos reformok, stb-k.

Jó lenne ha valamelyik blog, amit az indexre gyakran kitesznek, írna olyan postot, hogy sok ember teljesen máshogy szavaz önkoris választáson mint parlamentin. Ezt nem azért mondom, mert támadni akarom a Fideszt, hanem mert sok olyan embert ismerek, akik máshogy szavaznak tavasszal, mint ősszel. Magam is így tettem 2010-ben. Noha fordítva, mert én a parlamentin szavaztam a Fideszre, önkorison másra, de ez lényegtelen.

Szóval a Kettős Mérce, ÖV, Vastagbőr, vagy valamelyik blog írhatna már erről a tényről, hogy teljesen máshogy alakulnak a tavaszi-őszi választások.

Egyébként nekem Benkő szimpatikus. Persze Oláh Noémi jóval szimpibb :P (no nem a pártja, hanem maga a személy)

Valószínűleg a Fidesz komoly sikereket ért el Dunakeszin, ezért bíztak benne. Noha ez nem jelenti azt, hogy az "országos Fideszt" is ennyire szeretik, akik Benkőre szavaztak.
Másfelől 2010-ben indult független is abban a VK-ban, 2. lett. Valószínűleg sok jobbos szavazott akkor a függetlenre, akik most a Fideszre. "

vénkujon 2013.03.25. 16:57:48

ballibsi komcsi vagyok. én sok-sok rezsit akarok fizetni. direkt.

Netuddki. 2013.03.25. 16:58:19

@ColT: Utópia? Csak rajtunk múlik a dolog. Vagy adnál még 4 évet az orbánnak? Na akkor lesz itt utópia,meg tündérország. Olyan Tim Burton-ös...

ketroot 2013.03.25. 17:01:44

@Gyilkos+Garázda+Gázoló+Adócsaló=Orbán_szektája:

Az a baj, hogy nagyon sokan (persze érthetően) beleszarnak az egészbe és otthon maradnak. A szektások pedig simán elmennek. Ez lesz '14-ben is.

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2013.03.25. 17:02:37

Tetszik, mikor a kamu-nick kamu nickezik :)

=> @Mr. Mojo: "2009.12.03. óta tag."

"Mr. Mojo 0 bejegyzést írt és 129 hozzászólása volt"

Azt valaki elárulhatná nekem, hogy hogyan tudják ezek a kamu/fantom-nickek magukat visszadátumozni...

Netuddki. 2013.03.25. 17:02:43

@Amadeus62: Ez is igaz. Meg az is, hogy a kuminék megdolgozzák a "regisztrált" fideszeseket. Főleg, hogy nemrég még maszopos volt a befutó valahol. De a részvételi arányon is látszik, hogy a 2/3-a a választóknak le se szarta a választást. Ez is csak jelent valamit...

Sallerbá 2013.03.25. 17:13:01

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: jajaj, én első sorban arra gondoltam, amint a bejegyzés3. pontjában foglaltakat kritizálja a szerző. Szerintem a 3. pontban foglalt dolog természetes jelenség. Az egy másik dolog, mikor a kormány tesz egyik zsebből a másikba. Így működik egy állam. Mi finanszírozzuk, ez a természetes. Illetve ez volna a természetes egy jól működő államban. Amiért a mackósajt ÉS a parizer is drágább lesz, az azért van, mert sajna nem csak mi fnanaszírozzuk, hanem az a rengeteg hitel, amit mindenféle kormányok - beleértve a jelenlegit is - vettek fel. Ezt kaamtostól vissza kell fizetni. Így az egyik zsebből a másik zsebbe mellett egy harmadik, külföldön lévő zsebbe is megy a lovetta. hogy azt pótolni lehessen, na az az a pénz, amit a drágább parizeren elvesznek még tőlünk plusszban azon felül, amit adó és illeték formájában az egyik vagy másik zsebbe már betöltöttünk.:-/

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2013.03.25. 17:14:32

És ne felejtsük el a nyereségen túl az MVM reklámtevékenységét (mint költség) sem, ami ugye mindenképp kell a haveri cégeknek!

Lajosforras 2013.03.25. 17:17:11

a táblázatokból hiányolom azt, amelyik a magyar nettó átlagjövedelmeket és a minimálbéreket hasonlítja össze a többi európai országéval. amúgy tetszetős.

Amadeus62 2013.03.25. 17:25:23

@bananarepublica:

Ez nem valami ukrán pornó oldal inkább? : )

Vidéki 2013.03.25. 17:27:32

Meg kell a szívnek hasadni, ha az ember szegény gáz- és villanyáramszolgáltatók magyarországi szolgáltatók sanyarú sorsán elgondolkodik, Vastagbőr tolmácsolásában.

Érdekes dolgokra világítanak rá a 2012. novemberi, háztartásokra vonatkozó adatok a Europe's Energy Portalról származó adatok.

Retail (end-user) energy prices for households.
Two consumption levels are identified. Research methodology.
Price data mentioned may not reflect the latest insights found in the commercial editions.

Reference month: November 2012.
Historical price data going back to the year 2000, visit EU Energy History.

Consumption: 3.5 MWh/year
Country € per kWh Electricity Country € per kWh Electricity
Austria 0.20103 Latvia 0.13099
Belgium 0.23006 Lithuania 0.12730
Bulgaria 0.08406 Luxembourg 0.16800
Cyprus 0.23274 Malta 0.17144
Czech Rep. 0.14870 Netherlands 0.21272
Denmark 0.30217 Poland 0.14478
Estonia 0.10615 Portugal 0.18605
Finland 0.15614 Romania 0.10721
France 0.14269 Slovakia 0.17265
Germany 0.25983 Slovenia 0.15399
Greece 0.13294 Spain 0.19488
Hungary 0.16157 Sweden 0.20092
Ireland 0.20659 United Kingdom 0.15470
Italy 0.21707

Retail (end-user) energy prices for households.
Two consumption levels are identified. Research methodology.
Price data mentioned may not reflect the latest insights found in the commercial editions.

Reference month: November 2012.
Historical price data going back to the year 2000, visit EU Energy History. For the lastest price reports, subscribe to EU Energy Update!

Consumption: 30 MWh/year, or approx. 2,800 m3
Country € per kWh Natural Gas Country € per kWh Natural Gas
Austria 0.06416 Lithuania 0.03958
Belgium 0.05821 Luxembourg 0.05095
Bulgaria 0.04631 Netherlands 0.06999
Czech Rep. 0.05484 Poland 0.04435
Denmark 0.11138 Portugal 0.05991
Estonia 0.04388 Romania 0.02802
France 0.05431 Slovakia 0.05055
Germany 0.06004 Slovenia 0.06321
Hungary 0.05993 Spain 0.05378
Ireland 0.05270 Sweden 0.10605
Italy 0.07257 United Kingdom 0.04033
Latvia 0.04159

Például az Egyesült Királyságban a háztartások bevételei bizonyára sokkal magasabbak, mint Magyarországon.

Mégis az áramért a magyarországi ár 96 %-át, a gázért 67 %-át fizetik a magyar fogyasztókhoz képest.

Az ember azt gondolná, hogy a magyarországi alacsony bérköltségek „begyűrűznek” a magyarországi áram és gáz árakba, ezért ennek az árak lealacsonyításában kellene megjelenni.

De úgy látszik, valami titokzatos oknál fogva az árak lealacsonyítása nem tud „begyűrűzni” csak az a hatás képes érvényesülni, ami a magyarországi lakossági árakat az Egyesült Királyságban észlelhető árak fölé emeli!

Vastagbőr most mégis elhiszi az energiaszolgáltatóknak, hogy ha a nekik olcsóbban kéne adni a gázt és villanyáramot mint a hozzánk képest gazdag Egyesült Királyságban, akkor sorsuk az elpusztulás lenne!.

Miért lehet például, hogy egy német vállalat 20%-al drágábban veszi számunkra a gázt, mint az anyaországa számára?

Miért van, hogy az abszolút monopól helyzetben lévő energiacégek saját érdekköreikből jelentősen magasabb áron szereznek be, és a beszedett díjak hasznának jelentős része az anyacégekhez történő befizetésekből áll, amiből minő furcsa, már az anyaországban lesz adóbevétel?

A költségelszámolás területén óriási lukak vannak Vastagbőr érvelésében és az idézett eredmény kimutatásban!

Kakimaki0123456789 2013.03.25. 17:34:10

A Fidesz hozzanyult az egeszsegugyhoz. Eredmeny: orvos-elvandorlas.
A fidesz hozzanyult az oktatashoz. Az eredmeny: egyetemista-elvandorlas.
Most hozzanyul az energia-szolgaltatokhoz. Eredmeny: mindenki talalja ki!

Kakimaki0123456789 2013.03.25. 17:35:53

@Vidéki: "Miért lehet például, hogy egy német vállalat 20%-al drágábban veszi számunkra a gázt, mint az anyaországa számára?"

Orulok hogy az atlagember olyan melysegben atlatja az energiapiacot hogy - minden mogott osszeeskuvest lat!!! Kulonosen kulfoldit!!!

Kakimaki0123456789 2013.03.25. 17:41:01

@ketroot: Harkanyban, Gyorben a fidesz vesztett (meg meg mashol is de a fejem nem kaptalan).
Ott ahol jol mennek a dolgok eselyesebb a fidesz. De videken iszonyuan nagy munkanelkuliseg es osszeomlas van, nagy az elegedetlenseg...

Netuddki. 2013.03.25. 17:41:16

@Vidéki: Ne erőlködj, a fideszesek köztudottan fel voltak mentve matekból. Egy diagram meg többet ér 1000db , angol szövegbe ágyazott számnál.
Ja, és a helyedben már régen nicknevet változtattam volna. Mindenki tisztában van vele ki vagy, mi vagy...

Netuddki. 2013.03.25. 17:43:43

@Kakimaki0123456789: Ez csak a fideszes propaganda. Itt minden külföld a magyarok ellen van össze- meg visszaesküdve. A fidesz 3 éves lázas semmittevése aztán nem felelős itt semmiért. Balfaszok. Az is aki beveszi...

Anunnaki 2013.03.25. 17:46:13

Éljen az ELMŰ és a FŐTÁV, én szívesen fizetek, meg a BKV-nak is és imádom a 430 Ft-os benzit, imádom ezt az országot, holnap kérek fizetéscsökkentést a munkahelyemen. Undorító FIDESZ, éljen Bajnai és a Szerencsejáték ZRT. Okos vagyok, nem úgy mint a sok proli náci, akik a 2 Ft-os kenyérre vágynak, fújj.

Vidéki 2013.03.25. 17:46:28

@kovi1970:
Te aztán nem erőlködsz az érveléssel.

A magadfajtáknak csak a mocskolódásra futja!

Vidéki 2013.03.25. 17:48:57

@Kakimaki0123456789:

Kakimaki hozzányúlt ahhoz, amit neve jellemez!

hümhüm 2013.03.25. 17:51:08

Nagyon beszédes a táblázat, Vastagbőr.
Csak az a rendkívül fontos kérdés megválaszolása hiányzik belőle, hogy:
- hogyan lehetséges az, hogy a nagyfogyasztói energiaüzlet (elosztói) komoly mértékben nyereséges, míg a lakossági üzletág veszteséges, holott a lakossági energiaár sokkal magasabb, mint a nagyfogyasztói? (pl. a egy cégnél 24 MWh/hó esetén kb 28 Ft/kwh, szemben a lakossági 45-47 Ft/kwh-val)
Na, szerintem itt van a dolog nyitja...meg a lakossági energiaár egyéb költségtételeinek mivoltában.

Netuddki. 2013.03.25. 17:51:49

@Vidéki: Ó barátom, nem tudod milyen amikor mocskolódok! Most speciel elég finom voltam és nőies...

Netuddki. 2013.03.25. 17:55:09

@hümhüm: Mielőtt még az orbán megválaszolná. Egy nagyfogyasztóhoz kihúznak 1db 20ezer voltos madzagot aztán fogyaszt éjjel nappal. Ezt vesd össze a kismilló háztartással ahol ráadásul egy részük lopja az áramot...

regress 2013.03.25. 17:55:22

@Vidéki: agyhalott zombikkal nem lehet vitázni,érvelni.csak ismételgetik azt a 2-3 tőmondatot amit nagy nehezen megtanultak

Kotkodus 2013.03.25. 17:56:27

@Vidéki: én szívesen átböngészném az adatokat... küldenél esetleg egy linket is? köszi!

Kakimaki0123456789 2013.03.25. 17:57:02

@Vidéki: Mert te agyoneroltetted magaz az ervelessel. Az erveles mint olyan kikopott a fiesz ervei kozul, nem hallottad? Csak a sima uszitas maradt...

hümhüm 2013.03.25. 18:13:47

@kovi1970:
Ez nem ilyen egyszerű.
Az alaphálózat ugyanaz. A lakossági elosztóhálózat már létezik. A hálózati bővítés elsősorban ipari fogyasztók miatt van. A nagyfogyasztók számára szükséges nagyteljesítményű kábel létesítése sokszorosa a lakossági bekötés költségének (10-100-szoros, teljesítményigénytől függően...).
Tény, hogy a nagyfogyasztók általában nem lopják az áramot. De a lakossági áramlopásból eredő veszteséget talán máshogy lehetne elintézni, mint az árba történő beépítéssel.
De nem figyeltél az árkülönbségre. Csaknem 20 Ft/kWh.
Biztosan láttál már mindenféle szép diagramokat az elektromos energia árszerkezetéről. Nekem sehogysem jön össze a dolog. Ez a 20 Ft/kWh elvileg az azokban látható önköltségi ár alá vinné a nagyfogyasztói árat. Valaki vagy hazudik, vagy pofátlanul magas árat kér a lakosságtól.

nyuggernyúzó 2013.03.25. 18:15:05

Kisebb lakásba kell költözni és kisebb lesz a rezsi.

nincs1itt 2013.03.25. 18:15:12

@Vidéki: @hümhüm: Látom energia ellátásban és importban is spílerek vagytok... Vidéki, ott Hátsó Hátasztánban a gázt köbméterenként és fűtőérték alapján fizetitek, NEM kWh-ban. Ennyi erővel, megadhatta volna a link uncia/négyzetcolban esetleg lóerő/dioptriában is. Továbbá, nem tér ki a "statisztika" az "end user" mibenlétére sem. Vagyis nem tudom, hogy a zemberek, vagy a nagyfogyasztók fizetnek annyit, esetleg ezek átlagáról van szó.
De tegyük fel Angliában "olcsóbb" az energia, de mindenhol máshol drágább, még ebben az igen nehezen értelmezhető, statisztikában is.
A bérekhez viszonyított fajlagos költség valóban magasnak tűnhetnek, de hangsúlyozom, nem tudjuk kikről szól!
Csak példa 48 Ft pógár 28 Ft gyár, ennek az átlaga? 38 Ft, mit ad Isten, éppen megfelel a magyar 0,15 Eurnak... Szóval, ülj le egyes!

Scala 2013.03.25. 18:18:35

Zero az illusztrációk priceless! :-D

nincs1itt 2013.03.25. 18:19:57

@hümhüm: Várj, várj! A lakossági kiépítés valóban olcsóbb, de a nagyfogyasztó iszonyat mennyiséget fogyaszt, irgalmatlan költségeket számláznak számára. Nem 230V 8-16A 50~-et fogyaszt, nem is 2 fázison. Szóval, ne kezdjünk bele, mert az 20 ft, nem is biztos, hogy sok...
A lakosságnak is ugyanaz az áram megy, de biztosan észrevetted már a trafóházakat, meg az oszlopokra telepített trafókat is...

kifordított nagyanyó 2013.03.25. 18:46:11

@nemecsek ernő áruló: Azért csak kellett egy kis magyarozás.
Neked az én demokráciám,neked meg az enyém nem tetszik.
Erről van csupán szó.

hümhüm 2013.03.25. 18:56:57

@nincs_itt: Ülj le, egyes. 0.15 Euro az nem 38 Ft, hanem mostanság 45 Ft körül.
Láttad már a nagyfogyasztóknál az esetenként 5-10 MW-os trafóházakat stb?
Ezeknek éppúgy sokszoros létesítési és fenntartási költsége van a lakossági kis vacakokhoz képest. Amellett a teherelosztók trafói szintén közösek a lakosságéval...
Szóval nem olyan egyszerű a kérdést megválaszolni az energiaszolgáltatók költségszerkezetének elemzése nélkül.
Sajnos, az a helyzet, hogy az energiahivatal legfeljebb a lakossági árképzés költségelemeibe tud belelátni (h egyáltalán ...), de az egyéb üzleti költségszerkezetbe nem. Pedig feltehetően ott rejlik a probléma nyitja.

Vidéki 2013.03.25. 19:03:27

@nincs_itt:

Írja : "„ ott Hátsó Hátasztánban a gázt köbméterenként és fűtőérték alapján fizetitek, NEM kWh-ban. Ennyi erővel, megadhatta volna a link uncia/négyzetcolban esetleg lóerő/dioptriában is".

A kWh egyértelműen átszámítható Megajoule-ra is ami a lakossági gázszámlákon is szerepel.

Látott már ilyent?

Felhasznált villamos-, vagy fűtőenergia mennyiség mérésére uncia/négyzetcol, esetleg lóerő/dioptria egységeket csak olyan alakok használnak, akiknek a gyűlöletfröcsögés elvette a józan eszét!

Ön számára az Europe's Energy Portal smafu.

nemecsek ernő áruló 2013.03.25. 19:05:32

@kifordított nagyanyó: Nem értem, mi a bajod, csak tényt közöltem. Ha fáj az igazság, a hiba nem bennem van.

Larry Silverstein 2013.03.25. 19:13:44

Egyetértek a posztolóval, a rezsicsökkentés kiváló kampánytéma, az ellenzék azt se tudja köpjön vagy nyeljen.

kifordított nagyanyó 2013.03.25. 19:14:39

@nemecsek ernő áruló: Szóval ha nekem fáj hogy te magyargyűlölő vagy akkor bennem a hiba.
Köszönöm.

nincs1itt 2013.03.25. 19:16:50

@hümhüm: Oppardon, valóban kicsit régebbi euro/forint árfolyamot használtam... Igen láttam már egy-két trafóházat... A létesítési költségeket viszont egy, az egyben fizeti a nagyfogyasztó, szóval illene nem csak a számokkal dobálózni! Bizony ott, mert a lakossági felhasználó, ahogy azt helyesen írta @Schindlеr Pistája: kb 10x-es az átlagos felhasznált mennyiség, de a kecskeméti Mercedes, az lehetséges, hogy egy cseppet több...

zobod 2013.03.25. 19:17:18

Lehetővé kellene tenni, hogy a közműcégek profitjáért aggódó polgártársak lemondhassanak a rezsicsökkentésről, sőt, fizethessék a piaci árat.

Larry Silverstein 2013.03.25. 19:19:13

@zobod: Majd Szanyi mester összehoz egy ilyen népszavazást....ja, nem...:)))

nincs1itt 2013.03.25. 19:22:37

@Vidéki: Nagyjából smafu, ugyanis ISMÉT NEM SIKERÜLT egyértelműsíteni, hogy kiről/kikről szól a statisztika(csak halkan kérdezem, a kenyéradó gazdija, Nulla-dikk Viktor, nem éppen az eju ellenében ellentengerkicsi??)
Minden bizonnyal, hiszen a mértékegységek átszámíthatóak egymásba, de amennyiben emléxik még a számlára, jelesül gáz, ott köbméter árat adnak meg, amit módosít a fűtőérték szorzó.De mivel, igen jelentős a szórás, ezért a kutya nem figyeli, csak fizeti. De sehol egyetlen kWh a gázszámlán, Mo.-on. A sokadik átváltásnál pedig belép a fideszesekre annyira jellemző mértékegység: sacc/kb, az A_S rendszer(ahogy sikerül) alapján.
Nem cifrázom tovább, ha éppen talál egy elméletét igazolni LÁTSZÓ adatot, akkor máris szereti az EU-t...

Blázser Bozsó 2013.03.25. 19:22:49

@zobod: Én már le is mondtam, Te viszont csomagolj, és irány Észak-Korea ott határozzák meg politikai alapon a gáz árát.

nemecsek ernő áruló 2013.03.25. 19:25:18

@kifordított nagyanyó: Ki mondta, hogy magyar-gyűlölő vagyok? Csak tényt közöltem, hogy a magyar ember gyűlöli a demokráciát, mert ahhoz nem elég várni a sült-galambot. Ez mindössze csak a száraz tény, amit nap, mint nap (akár a dunakeszi választás eredményében is) tetten lehet érni. Semmi gyűlölet nem volt benne. Magadban keresd a hibát!

Ironfist 2013.03.25. 19:25:59

@zobod:
"Lehetővé kellene tenni, hogy a közműcégek profitjáért aggódó polgártársak lemondhassanak a rezsicsökkentésről, sőt, fizethessék a piaci árat."

És ugyanakkor nekik nem lenne drágább a kenyér, a tej, az élhetés úgy általában, csak a sok tapsikoló majomnak, mint te.

kifordított nagyanyó 2013.03.25. 19:29:19

@nemecsek ernő áruló: Többet magyarozol,mint ahányan zsidóznak azokon a blogokon ahova te is írsz.
Mondjuk az olyan magyaros állítólag,hogy mindig másban lásd a hibát....

nemecsek ernő áruló 2013.03.25. 19:31:56

@kifordított nagyanyó: Hol magyarozok? Tényt közöltem. Mondhatnám göröggel is, csak akkor nem éreznéd az élét.

Ironfist 2013.03.25. 19:32:29

@kifordított nagyanyó:
Volt is anno egy kép a napirajzon asszem, mikor két irdatlanul egymást anyázó jobbikost néz pár ember, és az egyik megjegyzi: huh, már kezdtem azt hinni, hogy nem is igazi magyarok. :D

JT_Biopower 2013.03.25. 19:33:48

És mikor majd nagyjából 3 billió Ft értékben kibővítik a Paksi Atomerőművet, akkor annak a költségeit vajon ki fogja megfizetni? Hát persze, hogy elsőnek az adófizetők, utána meg a fogyasztók. Emiatt mennyivel esz drágább az áram?

kifordított nagyanyó 2013.03.25. 19:36:37

@nemecsek ernő áruló: A demokráciával önmagában nem lenne gond.
Csak ahogy ezt a nagy pártok értelmezték az utóbbi időkben,na az nem volt jó.

daito 2013.03.25. 19:37:29

Elnézést, hogy beleírok eme remek párbeszédbe, halkan jegyeznék meg pár dolgot.

Konkrétan azt, hogy nem tudom hol, milyen (giga) haszonról hadovál a kormány és a hívőkör - konkrétan az energetikai szektor valahol az asztal alatt, a föld felett van 1-2 centivel.
Ha olyan irtózatos hatalmas profitok rohangáltak volna ebben a szektorban, akkor az Eon gázüzletága nem lett volna olyan brutál veszteséges. Kezit csókolom, 100mrd-os üzlet esetén az 1 forintos veszteség is brutális, nem pedig a milliárdos.
Ha az áram árán hatalmas nyereségek lennének, akkor itt az elmúlt évben is sorban álltak volna a befektetők, hogy "bocsi, unortodoxia, de most mi itt építenénk egy erőművet", vagy pedig azonnal megvették volna a bezártakat, esetleg a fél gőzzel operálókat.
Külön csókoltatom azokat, akik előhoznak egy bármilyen, eu-s statisztikát - gyk. meg tudsz belőle egy adatot, amit aztán úgy magyarázol, ahogy akarsz. Egyszerűen azért, mert mire a megvett gázból létrejövő áram / hő eljut a fogyasztóhoz, addig azért történik néhány érdekes árképzési fordulat.

Leginkább azért ultrabrutálf.szság erről hadoválni, mert az energiaárak MINDENHOL a helyi kormányzat játékszerei - legalább 50%-ban. Tessék bármelyik energia (hő, áram, gáz, éghető kolibrisz.r) témáját nézegetni, legyen mondjuk az áram; az a 45 forintos díj, amit te meg én - közös nevünk: a parasztok - fizetünk; abból ~10 forint az áfa, 10-15 forint az egyéb mókaktg: ezeket a kedves állam határozza meg és szedi be. Konkrétan 45 forintból kb. 20 jut el a szolgáltatónak, aki konkrétan és jó esetben 15 forintért veszi, vagy 20-ért. Az a hatalmas megagiabiznisz tényleg az - a kormánynak, aki úgy veszi el a bevétel 27%-át, hogy ezért semmit sem csinál; a másik 10-20%-ot meg úgy veszi el, hogy frankó nyereséggel fenntartja a saját rendszerét (mavir, mvm és társai).

És eközben az összes többi résztvevőt szopatja. Ugyanis tessék elképzelni, a mai magyar energetikai piacon gyk. MINDENKI szív, ki jobban, ki kevésbé. Az állami MVM azért szív kevésbé, mert Pakssal gyk. jó áron termeli az ország szükségletének felét - és ha minden bukik, akkor a fél piacon még mindig bőven nyereséges. (Lásd a fentebbi 20mrd-40mrd analógiát.)
De rajtuk kívül nem igazán tudnék mondani termelő, szerelő, beruházó, kereskedő, karbantartó céget, tervezőt, vállalkozót a piacon - aki ne lenne kisebb, nagyobb szarban. Leírom így, csillag nélkül. Mert még leírhatom, mi még nem mentünk csődbe, nem szűntünk meg - de ezt nem mondhatom el más cégekről, emberekről.

Picit több mint 10 éve dolgozom a szakmában, voltak már hullámvölgyek, de azt sosem gondoltam volna, hogy ebben a témában Magyarországon lesz olyan év, amikor nem lesz beruházás. Hogy egymást követően 2 év...

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.03.25. 19:38:00

Ellenzék, az igazi kétharmad!

Kérlek tegyél meg mindent környezetedben, családodban, sportpályán, a horgásztó mellett, hogy vége legyen az orbáni ámokfutásnak.

Beszéld meg, győzd meg a kételkedőt a választás fontosságáról, a demokrácia visszaállításáról, a normális Magyarország lehetőségéről.
Ehhez nem kell O.Viktor!
DE ÖSSZE KELL FOGNI A DEMOKRATIKUS ERŐKNEK, MERT ÚJABB 4 ÉVET ÍGY NEM BÍRUNK KI!

nincs1itt 2013.03.25. 19:38:43

@zobod: Drááága zobod úúúúúúR! Ez annyira hazaffy volt! Nem teccik érteni, hogy pont telibexarja mindenko az E.ON-t, RWE-t stb-t??? Nem hinném, hogy a csőd szélén táncolnának. De azt nem teccett észrevételezni, hogy a nagyfogyasztóknak 15-30%-al DRÁGULT az energia. Nagyfogyasztó=pékség, állattenyésztő telep, varroda, elektronikai üzem, élelmiszer feldolgozó üzemek, iskolák!, önkormányzatok stb... Szóval, ha kapott villanyóránként 1000 ft/hó kedvezményt, közben minden egyéb ennél jobban drágult, akkor tényleg tájékozott NERtársra vall a megnyilvánulása. A zinfálciót és a gazdasági recessziót nem is említem, mert megzavarodik, mint lufiárus a nyílzáporban!

Blázser Bozsó 2013.03.25. 19:39:13

@Vidéki: "Mégis az áramért a magyarországi ár 96 %-át, a gázért 67 %-át fizetik a magyar fogyasztókhoz képest.
Az ember azt gondolná, hogy a magyarországi alacsony bérköltségek „begyűrűznek” a magyarországi áram és gáz árakba, ezért ennek az árak lealacsonyításában kellene megjelenni.
De úgy látszik, valami titokzatos oknál fogva az árak lealacsonyítása nem tud „begyűrűzni” csak az a hatás képes érvényesülni, ami a magyarországi lakossági árakat az Egyesült Királyságban észlelhető árak fölé emeli!
Vastagbőr most mégis elhiszi az energiaszolgáltatóknak, hogy ha a nekik olcsóbban kéne adni a gázt és villanyáramot mint a hozzánk képest gazdag Egyesült Királyságban, akkor sorsuk az elpusztulás lenne!. "

Nosza rajta alapíts áramkereskedő és gázkereskedő céget, azt add amennyiért akarod az energiát. A piac liberalizált, ahogy sarki szatócsboltot alapítasz, ugyanúgy lehet energiakereskedő céget is csinálni (lásd EMFESZ), felesleges maffiamódszerekkel elvenni a másét.

Az EMFESZ-nél egyébként szinte nem is dolgoztak emberek, minden interneten ment... mégis bebuktak a lakossági olcsó áron.

Angliában azért olcsóbb az energia, mert nem kell annyit importálniuk az Orszoktól, van tengeri kikötőjük (tankerek), a gázból meg könnyen lehet villanyt csinálni (az meg azért olcsóbb).
Ráadásul ott kifizetik a számlát, míg nálunk elvétve...
Nekünk nincs más forrásunk (szállító), csak az oroszok. Az ő vezetékükön meg annyiért jön a gáz,
amennyiért mondják.

zobod 2013.03.25. 19:39:47

@Blázser Bozsó: ja, lemondtál róla a kannásbor javára. Elmagyarázhatnám neked, hogy a lakossági gázárat még az utódpárt idején sem a piaci ár alakította (gázárkompenzáció, emlékszel?). De nem magyarázom, mert félek, nem értenéd meg...

kifordított nagyanyó 2013.03.25. 19:40:28

@Ironfist: Ne kezdd el te is!:))

@nemecsek ernő áruló: Azon kívül,hogy a magyarok mellé mindig valami negatív tulajdonságot írsz sehol.Rajtunk kívül senkit se szidsz igazán.
Én legalább mindenkit utálok.:))
Vagy szeretek.

zobod 2013.03.25. 19:42:19

@nincs_itt: a gázárkompenzációt pedig a Gyurcsány fizette, saját zsebből, ugye? Vagy akkor is itt sikoltoztál, hogy mi lesz a kenyér árral?

nemecsek ernő áruló 2013.03.25. 19:44:14

@kifordított nagyanyó: Nem válaszoltál: mi a baj a pártok demokrácia-értelmezésével? Továbbra is magadban kell a hibát keresned, ha a szavaimból gyűlöletet vélsz kiolvasni, csak tényközlés volt. A magyar ember a Lukasenka-modellt kedveli, arra vágyott mindig is, ezért tudott Kádár elvtárs győzni, ezért lehet a rezsis demagógiával végtelen szavazót szerezni.

Blázser Bozsó 2013.03.25. 19:45:37

@daito: 100%-ban igazad van. Én is már vagy 22 éve dolgozom a gázszakmában informatikusként.
Most több száz dolgozótól válik meg a cég, ad el mindent, még a szemetet is, és így is negatív lesz az eredmény.
A legjobban az szomorít el, hogy azok a kollégák , akik ki lesznek rúgva, még azok 70%-a is tapsol a rezsicsökkentésért. Ezeket a hívőket semmi nem téríti el, ez egy beteg ország.

kifordított nagyanyó 2013.03.25. 19:46:32

@nemecsek ernő áruló: A fecó féle jajj szegényromákok,védjük őket mindenáron féle rendszer sem volt az igazi.
A mostanit látod.

Te nagyon régen is kommenteltél ide nem?

nincs1itt 2013.03.25. 19:47:22

@zobod: Akkor is itt sikoltoztam, bizony! Mert vannak - még - gondolkodók is. Lett is belőle jó nagy xar. Ha nem teccik, amit Viktor csinál, akkor rögtön Ferenc seggében vagyok sündisznó???
Meg ne haragudjon, de maga egy barom! Ott ahol, Ön él, nagyjából 30-40 év kellene - ha ma este normális! kormány, normális irányba fordítani a zországot -, hogy elinduljon valamiféle növekedés, javulás. Sokadszor leírom, az eddigi 23 év ÖSSZES kormánya felelős, a jelenlegi helyzetért!
Éppen az Önhöz hasonló, agyhalált lábon kihordott, fanatikus miatt hagytam el az "országot".

Ironfist 2013.03.25. 19:47:56

@kifordított nagyanyó:
"A demokráciával önmagában nem lenne gond."

Egyébként de, a demokrácia az nem jó. Konkrétan:
Jó - Nem jó
Autokrácia - Türannisz
Arisztokrácia - Oligarchia
Politeia - Demokrácia

A demokrácia az nem jó. Az csak a politeia elfajzott változata. Lásd még: a demokráciának nem csak annyiról kéne szólnia, hogy két farkas, és egy bárány szavaz arról, hogy mi legyen a vacsora, avagy lásd még: a demokrácia a többség rémuralma a kisebbség felett.

Ironfist 2013.03.25. 19:48:29

itt most nem az etnikai kisebbségről van szó persze. :)

Blázser Bozsó 2013.03.25. 19:49:03

@zobod: A gázárkompenzáció egy szociális támogatás volt, az állam fizette az adónkból a rászorulóknak. Mi a problémád vele konkrétan ? A jelenlegi kormány ugyanezt teszi a devizahitelesekkel...

nemecsek ernő áruló 2013.03.25. 19:49:32

@kifordított nagyanyó: Tehát azért, mert nem értetted meg azt, amit amazok mondtak, az ő demokrácia-értelmezésük rossz. Te összekevered a rasszizmus, és fasizmus elutasítását a demokratikus hozzáállással. Ezt úgy hívják, funkcionális analfabétizmus. Sajnos kutatások szerint Magyarországon ez népbetegség.

kifordított nagyanyó 2013.03.25. 19:50:33

@nemecsek ernő áruló: Mivel folyton a magyarokat szidod pl Radnóti esetében is magyaroztok akkor mit gondoljak.
Mondjuk ezekért már nagyon csúnyán beléd akartam kötni és csúnyán beszélni veled.
Persze némi zsidózással fűszerezve.
Csak még nem tartok ott hogy nagyon csúnyán beszéljek veled.

nemecsek ernő áruló 2013.03.25. 19:52:22

@kifordított nagyanyó: Én nem szidom, csak tényt közlök, tényleg nem érted a kettő közötti különbséget? Ha a tények nem helyénvalóak, akkor nyugodtan cáfolhatod, alátámaszthatod érvekkel, hol tévedtem. Az, hogy neked a tények nem tetszenek, nem az én bajom. Radnótit pedig a saját honfitársai ölték meg. Hát milyen nép az ilyen?

kifordított nagyanyó 2013.03.25. 19:52:53

@nemecsek ernő áruló: Ugye te vagy az aki a varánuszon is van?
És pár éve ide is kommenteltél?

zobod 2013.03.25. 19:53:35

@Blázser Bozsó: ne terelj, azon hisztériáztál hogy a lakossági gázárat Észak-Korában határozza meg az állam. Ehhez képest az utódpárt idején a Magyar Energia Hivatal volt az árért a felelős, az árhatósági jogkört a gazdasági miniszter gyakorolta. Az ártámogatás fedezete az Energiagazdálkodási Célelőirányzat volt, aminek zömét a bányajáradék befizetésből töltötték fel tehát a gazdasági élet állta a cehet. Sőt, államilag támogatták a lakossági földgázhálózat felépítését. Te, aki állítólag gázcégnél dolgozol, ezt miért nem tudod? Vagy ha tudod, akkor mit északkoreázol?

nemecsek ernő áruló 2013.03.25. 19:54:16

@kifordított nagyanyó: Előfordul néha szoktam blogokon kommentelni. De a tényken, amit közlök, ez nem változtat.

kifordított nagyanyó 2013.03.25. 19:54:30

@nemecsek ernő áruló: Az amerikaiak,az angolok,az oroszok egymást is ölték a polgárháborújukban.
Hát milyen népek ezek?

kifordított nagyanyó 2013.03.25. 19:56:16

@nemecsek ernő áruló: A baj az,hogy ahogy nyugaton,itt is átesnek a ló túlsó felére ezzel a nagy p.c.-vel.

2013.03.25. 19:58:12

@zobod:

Most is a MEH a felelős az árért.

kifordított nagyanyó 2013.03.25. 19:58:34

@nemecsek ernő áruló: Miért 56-ban nem egymást is lőttük.
Én mégse biszkubélázok.
Neked valahogy mégis mindig csak a magyarokkal van problémád.

nemecsek ernő áruló 2013.03.25. 19:59:55

@kifordított nagyanyó: "Én mégse biszkubélázok."
Dehogyis nem, most is te hoztad fel. Mondom, hogy te vagy itt az igazi magyar-gyűlölő, süt belőled.

kifordított nagyanyó 2013.03.25. 20:02:42

@nemecsek ernő áruló: Többek között erre gondolok de ezt te is jól tudod:
kivultagasabb.blog.hu/2013/03/25/rasszizmus_vagy_szolasszabadsag

A jaj azér mercigány/zsidó vagyok? hivatkozásra.

kifordított nagyanyó 2013.03.25. 20:05:32

@nemecsek ernő áruló: LOL! Ezzel hiába próbálkozol.
Majd ha nekem lesz minden kommentemben hogy így a magyarok,úgy a magyarok,na akkor mondhatod ezt.

Blázser Bozsó 2013.03.25. 20:06:14

@zobod: Én terelnék? Pont most terelsz.
Gondolom azzal azért tisztában vagy, hogy a privatizáció részleteit a Matolcsy dolgozta ki. Ha valakit felelősség terhel az ügyben az pont ő.
A bányajáradékot szerinted milyen milyen cégek fizetik?
Mi a probléma azzal, hogy a Magyar Energia Hivatal volt az árért a felelős, az árhatósági jogkört a gazdasági miniszter gyakorolta. Talán az, hogy Nemzeti Energia Hivatal volt a neve?

nemecsek ernő áruló 2013.03.25. 20:07:14

@kifordított nagyanyó: Te még magadat sem szoktad visszaolvasni, ugye? Akik felé gyűlölettel viseltetsz, és ezt hangoztatod, azok is magyarok.

kifordított nagyanyó 2013.03.25. 20:07:22

@nemecsek ernő áruló: Ja,hogy biszku csak magyarokat ölt. Gójokat,parasztokat.
Ja,neked az nem számít,
Így már más.

nincs1itt 2013.03.25. 20:08:54

Mostanáig törtem a fejem, hogy a Vitkor péniszének növelésén túl, van-ebármiféle értelmes hozadéka a rezsicsökkentésnek.
Megállapítom, igenis van! Értelmes, jobbra érdemes emberek ugranak egymás torkának, pedig dumálhatnának is egy jót, de nem. Mert van aki kicsit messzebbre lát, van akinek a pénztárcája nagyon laposka. De a "politikai elitnek" ez az egyetlen célja, hogy megossza a társadalmat, rajongókra és ellenzőkre, érdektelenekre, tovább is sorolhatnám.
Ennyi. Abból az országból, amit valamikor Magyarországnak neveztek, egy bohózat lett. 386 ember és érdekköreik színháza, kifizetőhelye és pódiuma, ahol eljátszatják az éppen aktuális szerepet, amit maguknak osztanak ki.

kifordított nagyanyó 2013.03.25. 20:09:17

@nemecsek ernő áruló: Öregem,ahogy te beszélsz velem,nem kéne gyűlölködésről beszélned.

nemecsek ernő áruló 2013.03.25. 20:10:08

@kifordított nagyanyó: Biszku speciel köztörvényes bűnözőket ölt, és mivel a rendszer olyan volt, amilyen ma is kiépítés alatt áll, bele kerültek a politikai szempontból kényelmetlen alakok is. Nekem speciel semmi bajom, hogy felakasztottak néhány ember forma disznót, aki 18-19 éves sorkatonákat belezett ki, és lógatott fel a Bécsi úton. A politikai kivégzettekkel már annál inkább, de ez ilyen liberál-demokratik hülyeség, amit te rühellsz.

kifordított nagyanyó 2013.03.25. 20:11:01

@nemecsek ernő áruló: Amúgy meg egy Radnótit igazán nem lehet összehasonlítani vagy egy lapon említeni veled vagy kertész ákossal vagy velem.

nemecsek ernő áruló 2013.03.25. 20:12:54

@kifordított nagyanyó: Igaz, Radnótihoz képest halovány lila fingod sincs a hazaszeretet fogalmáról. Kertész Ákossal nem tudom, mi a bajod, soha nem mondta, hogy gyűlölne ő bárkit is, a fájdalmának adott hangot. Majd egyszer ha felnősz, megérted, hogy az atya amikor leteremti a hülye gyerekét, nem gyűlöletből teszi.

2013.03.25. 20:14:16

@zobod:

Kerüljünk kicsit jobban képbe!

"Az elmúlt 17 év alatt összesen 200 milliárd forintnyi osztalékot fizetett ki a társaságcsoport a tulajdonosoknak, míg ezalatt 450 milliárd forintot fordított beruházásokra - közölte Marie-Theres Thiell, azokra az állításokra reagálva, amelyek szerint az energiaszolgáltatók jelentős extraprofitra tettek szert Magyarországon."

Nem kellene eltekinteni a jelenérték számítástól, de nincs hozzá kedvem.
Viszont megjegyzendő, hogy nagyjából 200 milliárdot tolunk oda éppen most az EON-nak egy üzlet füstje alatt a gáztározóért (gondolom hallottál az ügyről)!
Ezek a politikusok jól meg tudják kavarni a sz...rt ugye?

nincs1itt 2013.03.25. 20:18:25

@zobod: Ugye teccik emlékezni, hogy volt egy "olyan" fidesz is, amelyik a "mindenható piacban" bízott, semmibe ne szóljon bele az állam... Remélem, emléxik! Most meg... Hja, kérem változnak a zidők. Majd a valamelyik kijafaszagyerek megaszongya, hogy a záram az ennyibe KELL kerüllyön, és ezt azonnal kAlaptörvénybe is karcolgya.
Ön szerint, ez teljesen rendben van a XXI. században, az EU tagországában???
De emléxem én még 2004-re és az azt megelőző időszakra is, hogy az EU = Kánaán a négyzeten, ott aztán mindenkinek lesz, öööö akármiből, akármennyije... Most meg?? Az pfujjabelemjönki, mocskos durva ejuját nekillye, hogy mer a Turulban fogant NER-be beleugatni!! Eb ura fakó! Majd mi helyre tesszük... Há' mit képzel

kifordított nagyanyó 2013.03.25. 20:19:39

@nemecsek ernő áruló: Nem rühellek én minden liberál demokratik hülyeséget.
Ha Fabius szerint liberális vagyok akkor biztos lehetsz benne.
Talán ezért van az,hogy én tudom mondani hogy igazad van ebben vagy abban.
De én még egyikőtöktől se nagyon hallottam ugyanezt.
Viszont én olyan vagyok hogy valakit elküldenék a fenébe 100 hülye kommentje után.
De ha van egy normális is akkor egyből hasra esek és tudok az illetőnek igazat adni.

nemecsek ernő áruló 2013.03.25. 20:21:07

@kifordított nagyanyó: Igérem, ha úgy érzem, igazad lesz valamiben, meg fogom adni. De eddig én csak egy gyűlölködő nacionalistát láttam belőled, semmi mást.

kifordított nagyanyó 2013.03.25. 20:22:35

@nemecsek ernő áruló: Saját magadat valahogy szerényen kihagytad.
Ha láttad Radnóti hogyan írt .
És összehasonlítanád azzal ahogy te vagy kertész beszél talán felfognád a lényegét.

nemecsek ernő áruló 2013.03.25. 20:24:41

@kifordított nagyanyó: Nem kívánom saját magamat minősíteni, mert hiányozna az objektivitás - azt meg úgyis tudom, te mit gondolsz rólam.
Kertészt tudom, hogy mit írt, veled ellentétben. És abszolút nem érzem a problémát, minden sorával egyet tudtam érteni sajnos.

nemecsek ernő áruló 2013.03.25. 20:25:39

@kifordított nagyanyó: Elég öreg, hogy tudjam, mit érez egy gyermekét korholó apa.

Blázser Bozsó 2013.03.25. 20:25:43

@nincs_itt: Sőt, én arra is emlékszem, hogy nem nagyon tiltakoztak ezek a kommunista AVH-s verbális verőlegények (Vidéki, Enrico, zobod) amikor a szociális támogatást bevezették a szocik.
Remélem megfogadták a tanácsom, és már úton vannak Koreába.

kifordított nagyanyó 2013.03.25. 20:32:39

@nemecsek ernő áruló: Látod én ki tudom mondani ha valamennyire igazad van.
Pedig én csúnya náczi vagyok te meg demokrata.
kertész még ha van is benne valami nem így kellett volna írnia.
Mert akik nem ismerték azelőtt most csak erről ismerik.
Mivel nem tudom hány éves vagy nem tudom mit gondoljak rólad.

kifordított nagyanyó 2013.03.25. 20:33:44

Na de most már itt is mindenkinek jóéjt!

Blázser Bozsó 2013.03.25. 20:34:03

@nincs_itt: Most ezek vagy elhúztak Észak-Koreába, vagy a Habonyhoz. Bezzeg akkor nem tiltakoztak a szociális támogatás ellen, amikor még tiltakoztak minden más ellen...

nemecsek ernő áruló 2013.03.25. 20:35:21

@kifordított nagyanyó: Miért, hogy kellett volna írnia? "jajj, hát olyan kis izé, ezek az ilyen emberek, akik olyanok, mintha..."

Faszt!

Kertész írása azért tetszett, mert végre a fos ide is oda is dörgölőzés helyett egyenesen kimondta, hogy mi a fasz a baj a magyar néppel. És minden egyes szava igaz volt, egyetlen egy gondolatába sem lehetett belekötni. Ezért utálták ki a funkcionális analfabéták az országból.

nincs1itt 2013.03.25. 20:36:52

@Blázser Bozsó: Ezért írtam, hogy az agyhalált lábon hordták ki... Szektás marhák, Vidéki is eltűnt, mint Viktor 2006-ban az Astoriáról. Ha érvelni és számolni kellene - 4 alapművelet elegendő - akkor mársi eltűnnek, mert ŐK DOLGOZNAK,velünk, liberális kocsogokkel szemben! Vicces társaság...

Blázser Bozsó 2013.03.25. 20:39:20

Erről a fidesz-bandáról mindig az alábbi videó jut eszembe:

www.youtube.com/watch?v=M1owcncKCHg

nincs1itt 2013.03.25. 20:42:38

@Blázser Bozsó: Ezt el is raktam, jobb időkre ;oP Tényleg, vazzeee, ezek ilyenek!!

zobod 2013.03.25. 20:47:16

@Blázser Bozsó: te szerencsétlen, felsültél az északkoreázással, minek folytatod?

Chalky White 2013.03.25. 20:55:39

Azt hiszem rájöttem, ismét. Milyen igaz: minden országnak olyan kormánya van amilyet megérdemel.

A fidesz és Orbán nem ok, hanem maga a tünet. Egy beteg és önző Magyarországé, aki a legyet is megbaszná röptében az azonnali két fillérrért. Az hogy az jövőjét éli fel, nem érti vagy éppen leszarja.

Ha nem élnének ilyen buta és önző emberek itt, Orbánnak esélye sem lett volna kétharmadot szerezni.
Nem tudom mikor fogja az ország ezt a mentalitást kinőni.

Blázser Bozsó 2013.03.25. 20:57:01

@zobod: Egyébként miért fikázod a fideszt mint utódpártot?

Miért kell erre mindig felhívni a figyelmet?
Miért kell mindig a figyelmet az ügynöktörvényre terelned ?
Készülsz a bukásra? Belülről rombolsz, mint a Stumpf ?

Kövér László - KISZ titkár, és Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága és az alá tartozó Társadalompolitikai Intézet munkatársa
Orbán Viktor; - Gimnáziumi, majd egyetemi KISZ titkár (Orbán apuka párttitkár volt az átkosban.)
Mikola István - Hazafias Népfront, elnök
Fónagy János - MSZMP tag
Vonza András - MSZMP tag
Szabadi Béla - MSZMP tag, munkásőr
Varga Mihály - KISZ titkár
Rogán Antal - KISZ titkár
Deutsch Tamás - KISZ titkár
Orbán Győző - párttitkár (Orbán anyuka pedagógusi pályát cserélte fel egy pártbizottsági állásért.)
Pozsgai Imre - MSZMP KB tag
Szűrös Mátyás - MSZMP KB tag
Stumpf István - MSZMP tag, Hazafias Népfront alelnök
Járai Zsigmond - MSZMP tag, kormánytag, III/2 besúgó, szabadkőműves
Matolcsy György - MSZMP tag, III/2 ügynök
Martonyi János - MSZMP tag, kormánytag, III/2 ügynök, Bilderberges szabadkőműves
Ligetvári Ferenc - MSZMP tag
Chikán Attila - MSZMP tag
Pintér Sándor - MSZMP titkár

Amadeus62 2013.03.25. 20:58:05

@Chalky White:

"Nem tudom mikor fogja az ország ezt a mentalitást kinőni. "

Itt? :D Soha!

zobod 2013.03.25. 20:59:20

@Blázser Bozsó: kihagytad az úttörőket. Ez nagyon gyenge, menj aludni.

Larry Silverstein 2013.03.25. 21:03:24

@Blázser Bozsó: MSZMP tag= dupla 0 pont, enélkül karcsú a lista, KISZ iskolai titkár dupla 0 pont.

Pozsgay, Szürös az egyetlen KB tag, ja ők meg nem fideszesek, viszont volt MSZP-sek.....:DDD

Jó lista, próbálkozz tovább.

Blázser Bozsó 2013.03.25. 21:07:15

@zobod: Mennék már, de gondoltam a rezsidémonról akarsz még társalogni. Így hadd kérdezzem meg mi a véleményed a 19/2012-es NGM rendeletről - tudod a Matolcsy - IMF törvényéről- , ami az Időszakos Műszaki Felülvizsgálatról - minő véletlen :-) szól, és durván annyival növeli a rezsit (a lakosság egyötödének), amennyivel a 10% -os csökkenti.

Blázser Bozsó 2013.03.25. 21:13:33

@Larry Silverstein: . A 2010-es országgyűlési választás után Orbán Viktor többek között Pozsgayt is felkérte az új alkotmány kidolgozására.

hu.wikipedia.org/wiki/Pozsgay_Imre

Larry Silverstein 2013.03.25. 21:15:27

@Blázser Bozsó: Igen, és? Ettől Pozsgay fideszes? Merthogy MSZP elnök az volt lásd a forrásod.

Nem mindenki kirekesztő ám mint a komcsik...:))

ketroot 2013.03.25. 21:17:10

@daito:

Ez idáig itt a legjobb hozzászólás a témában.

Köszönöm!

ketroot 2013.03.25. 21:22:07

@Chalky White:

"All due respect, General Custer, this ain't no spot for a last stand."

:D

Blázser Bozsó 2013.03.25. 21:25:02

@Larry Silverstein: Igen, szerintem fideszes, látom az utolsó mondatodban Te is elismered. De ha mégis úgy gondolod, hogy nem fideszes, engem az sem zavar, csak nem értünk egyet.

Blázser Bozsó 2013.03.25. 21:27:03

@Larry Silverstein: És mi a véleményed az összes többiről a listán ?

Larry Silverstein 2013.03.25. 21:29:19

@Blázser Bozsó: Milyen összes többiről? A tag + iskolai kisz titkár dupla 0 pont.

a többi (az mszmp tisztségviselők) meg nem fideszes, deviszont MSZP-s, vagy volt MSZPs....:))

Chalky White 2013.03.25. 21:32:36

@ketroot: "I’m not leaving. This is my town. I’m not leaving one way or the other." ;-)

Blázser Bozsó 2013.03.25. 21:40:53

Ha a Te ízlésednek megfelelnek lelked rajta :-)

És ha úgy gondolod, hogy ezek az emberek nem voltak a régi rendszer működtetői, vezető beosztású elvtársai, a kommunista rendszer haszonélvezői, ehhez is jogod van.
Nekem meg szintén van véleményem azokról akik ezeket tényeket megpróbálják elferdíteni.

Exploiter 2013.03.25. 21:57:59

@Kelly Pinkham:

Pont ezért bassza meg magát a tisztelt szavazó.

A demokrácia fasság, most már kezdek arra jutni.

niklex 2013.03.25. 22:07:43

Amikor a kormány "extraprofitról" beszél, akkor simán tessék összehasonlítani az osztalékként kiosztott pénzeket az adóba befizetett pénzekkel.
És lehet, hogy a kormány nagyon csodálkozik (persze nem), hogy egy cég elsősorban azért létezik, mert a tulajdonosai azt remélik, hogy befektetésük nyeresége több lesz, mintha állampapírba rakták volna, és nem azért, hogy a költségvetés határ nélküli fejőstehene legyen. Akkor inkább visszafejleszt, majd becsuk.
Ezt persze a kormány is tudja, de hát más f..szával verni csalánt mindenki tud. Ami legalább ekkora baj, hogy a Parlament más pártjainak sincs jobb ötlete, vagy normális ellenvéleménye,hanem még überelnék a hülyeséget, mert olyan jó demagógnak lenni.

asmodean 2013.03.25. 22:19:30

@Exploiter: A demokrácia a hülyék diktatúrája. Egy átlag választó nem sokkal okosabb egy asztallapnál, és ezek tömege dönti el, hogy mely csoport birtokolja a hatalmat. Minden rendszernek van hátulütője, a demokráciának például ez.

zobod 2013.03.25. 22:32:02

@niklex: ez nem az ilyen elvi fasságokról szól, hanem a hatalomról. Egy országban békeidőben a hatalmat a kormány/közigazgatás, a bankrendszer, és az energetikai és közmű infrastruktúra alapozzák meg. Aki ezeken rajta tartja a kezét, az irányítja a folyamatokat; ezek az alapjai bármiféle érdemi ipari vagy agrár gazdasági tevékenységnek, a szociális rendszer működésének, a háztartások mindennapi életvitelének.

Meridian74 2013.03.25. 22:33:52

"Vagyis akár úgy is lehetett volna csökkenteni a rezsiköltségeket, hogy a szárnyaló gazdaság felhúzza a béreket ... oh, wait ... recesszióban van az ország"

Ez akkor sem történt meg amikor szárnyalt a gazdaság... továbbá, a gáz és villany import, azaz nem itt van megtermelve, csak eladva. Akkor ezek a "kereskedő" cégek miért nem biztosítanak nyugat-eu-s béreket a saját alkalmazottjaiknak? Mert a bérszínvonal a béka segge alatt van a nyugatihoz képest.

Ironfist 2013.03.25. 22:34:57

@Blázser Bozsó: @zobod:

Mutatok teljesebbet:
Kövér László - MSZMP tag, a Központi Bizottsághoz tartozó társadalompolitikai intézet munkatársa, és a Magyarországi Ifjúsági Szervezetek Országos Tanácsa (MISZOT) alelnöke
Járai Zsigmond - MSZMP-tag
Matolcsy György - MSZMP-tag
Martonyi János - MSZMP-tag
Pintér Sándor - MSZMP-titkár
Schmitt Pál - az Országos Testnevelési és Sporthivatalnak (OTSH) alelnökeként miniszterhelyettes a Lázár-, majd a Grósz kormányban
Hoffmann Rózsa - MSZMP-tag
Mikola István - MSZMP-tag, a Hazafias Népfront alelnöke
Stumpf István - MSZMP tag, a Hazafias Népfront alelnöke
Fónagy János - MSZMP-tag
Vonza András - MSZMP-tag
Ligetvári Ferenc - MSZMP-tag
Chikán Attila - MSZMP-tag
Boros Imre - MSZMP-titkár
Turi-Kovács Béla - MSZMP-tag
Harrach Péter - MSZMP-tag
Kerényi Imre - MSZMP alapszervezeti titkár, moszkvai nagykövet
Pozsgay Imre - MSZMP KB-tag
Szűrös Mátyás - MSZMP KB-titkár
Boross Péter - MSZMP-tag
Balogh Gyula - MSZMP-tag
Csintalan Sándor - MSZMP-tag
Orbán Viktor - gimnáziumi, majd egyetemi KISZ-titkár
Varga Mihály - KISZ-titkár
Rogán Antal - KISZ-titkár
Deutsch Tamás – KISZ-titkár

Azoktól a fideszesektől meg, akik szerint ez teljesen rendben van, megkérdezném: az miért baj akkor, hogy az MSZP-ben is ülnek ex-MSZMP-sek? Pontosabban... a fideszesek, akik azt gondolják, baj, hogy az MSZP-ben ülnek ex-MSZMP tagok... azok szerint EZ a lista MIÉRT NEM baj? ZOBOD FIAM?? MAGYARÁZATOT! MIÉRT HUNY SZEMET MINDEN BIRKAMENETES TAPSIKOLÓ MAJOM EFÖLÖTT A LISTA FÖLÖTT, HA AZ MSZP-T TELI TOROKBÓL FÚJOLJÁTOK, MERT ÁLLÍTÓLAG KOMMUNISTA???

Szarevő kis bértroll faszfej.

Meridian74 2013.03.25. 22:35:50

Jah, és a veszteséget nem hiszem el, mert könyvelni így én is tudok. Beiktatok pár leányvállalatot, költségnek, aztán sírok-rívok, hogy így veszetséges az egész, és emelni fogom az árakat. Dupla haszon.

Meridian74 2013.03.25. 22:47:50

@Amadeus62: Te még Bajnaiban bízol? Az tidod-e, hogy már 2007 nyarától Gyurcsány egyik - többek közt gazdasági - minisztere volt? Tehát amit gyurcsány elkúrt, azt bajnaival együtt kúrták el.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.03.25. 22:55:04

Kommunizmust végre, államosítani a f.szopó energiacégeket, a vezetőiket vérpadra!
Simicska Lajos legyen az új Nemzeti Energia Tröszt feje.
S a haza fényre derül.

Larry Silverstein 2013.03.25. 22:58:37

@Ironfist: 'Azoktól a fideszesektől meg, akik szerint ez teljesen rendben van, megkérdezném: az miért baj akkor, hogy az MSZP-ben is ülnek ex-MSZMP-sek?'

Öööö...talán azért mert a fenti listán egyetlenegy mszmp vezető tisztviselő sincs, az MSZP meg KB tagokkal van ill. volt tele...

zobod 2013.03.25. 22:59:21

@Ironfist:

Istenem, két ciklusból + koalíciós partnerekből ennyi jött össze? Szerencsétlen... még a kisdobosokat is bele kell számolni hogy legyen egy listád?

Itt van egy rendes lista, igazi kommunistákkal, pártállami vezetőkkel:

Miniszterelnök Horn Gyula (MSZMP)
Külügyminiszter Kovács László (MSZMP)
Pénzügyminiszter Békesi László – 1995. február 28-ig (MSZMP)
Pénzügyminiszter Bokros Lajos – 1996. február 29-ig (MSZMP)
Pénzügyminiszter Medgyessy Péter (MSZMP)
Ipari és kereskedelmi miniszter Pál László – 1995. július 15-ig (MSZMP)
Ipari és kereskedelmi miniszter Dunai Imre – 1996. szeptember 5-ig (MSZMP)
Ipari és kereskedelmi miniszter Suchman Tamás – 1996. október 15-ig (MSZMP)
Ipari és kereskedelmi miniszter Fazakas Szabolcs (MSZMP)
Földművelésügyi miniszter Lakos László – 1996. december 15-ig (MSZMP)
Földművelésügyi miniszter Nagy Frigyes (MSZMP)
Igazságügyminiszter Vastagh Pál (MSZMP)
Népjóléti miniszter Kovács Pál – 1995. március 17-ig (MSZMP)
Népjóléti miniszter Szabó György – 1996. november 30-ig (MSZMP)
Népjóléti miniszter Kökény Mihály MSZP (MSZMP)
Munkaügyi miniszter Kósáné Kovács Magda – 1995. november 30-ig (MSZMP)
Munkaügyi miniszter Kiss Péter (MSZMP)
Honvédelmi miniszter Keleti György (MSZMP)
Környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter Baja Ferenc (MSZMP)
A titkosszolgálatokért felelős tn. miniszter Katona Béla – 1995. március 31-ig (MSZMP)
A titkosszolgálatokért felelős tn. miniszter Nikolits István (MSZMP)
Privatizációért felelős tn. miniszter Csiha Judit MSZP (MSZMP)

Meridian74 2013.03.25. 23:00:44

@Vidéki: "Retail (end-user) energy prices for households.
Two consumption levels are identified. Research methodology.
Price data mentioned may not reflect the latest insights found in the commercial editions."

Na vajon, erről miért nem készülnek szép színes szagos libsi táblázatok, amit habzó szájjal mutogatnak kormányellenes propagandatúlás közben...?

Emlékszem még arra, hogy a szenzációhajhász Napló című műsor valamikor 2009 tájékán készített egy műsort az osztrákoknál és a magyarországon kiállított különböző családoknál jelentkező rezsiszámlákról... már az is eléggé tanulságos volt, de nem lett folytatása - pedig kellett volna -, mert szvsz kurva gyorsan lobbyérdekek leállítatták a műsort, pl. azzal, hogy nem fogunk többet reklámozni a TV2-ön, de a haveri cégeink sem... ezt akarjátok, vagy kussoltok szépen?

ob.szerver 2013.03.25. 23:03:03

'A szolgáltatókkal elég alkut kötöttek már a korábbi kormányok, hagyták, hogy ezermilliárd forint profitot vegyenek ki az emberek zsebéből.."

A fenti mondatot a fidesz közleményéből bemondta a közszolgálati hiradó, és a nyomaték kedvéért kinagyították, hogy olvasni is lehessen.

Ez a párt 50%-ot kapott Dunakeszi egyik körzetében, többet, mint 2010-ben.

Tulajdonképpen szerencse, hogy nem olyan időket élünk, amikor ezek az emberek nemzetiségek vagy társadalmi osztályok ellen uszíthatnak. Hogy ezek után tovább fog esni az a beruházási ráta, amely már jelenleg sem elegendő az amortizáció pótlására, arra mérget lehet vetni.

Annak az 50%-nak pedig fogalma sincs arról, hogy a fidesz pártközpontban megszakadnak a röhögéstől amiatt, hogy nemcsak annyi ostoba ember van az országban akikről eddig is tudtak, de a számuk még növekszik is.

Larry Silverstein 2013.03.25. 23:06:35

@zobod: Az is lényeges hogy ki mocsoda volt az mszmp-ben és mi lett belőle, mert csak így mond valamit.

Aki KB tag volt ammá azért nem teljesen ugyanaz mintha iskolai KISZ titkár lett volna.

Meridian74 2013.03.25. 23:14:47

@hümhüm: megmondom én ekked hoygan lehetséges, hogy az elosztói ágazat miért nyereséges alacsonyabb árral, és miért veszteséges a lakossági ár magasabb áron is. Azért mert tök feleslegesen van beiktatva a kereskedő. A Magyar Telekomnak, mint távközlési cégnek, mi az apám faszát keresni valója van mint lakossági gázkereskedő? Vagy villamosáram kereskedő? Hmmm?

Megmondom. Pénzért mindent. Nem is ő az igazó szolgáltató, ő csak számláz (mindenestre nem épít sem gázvezetéket, de nagyfeszültségű villanyoszlopkat sem állítgat). Persze ráteszi a maga nem kevés hasznát. De ebből adózni nem akar túl sokat, ezért generál magának költségeket is, pl. egy rakás alvállakozóval, amelyek akár köztes módon a saját tulajdonában is lehetnek (sok lépcsős tuljadnonosi körrel megspékelve, hogy ne lehessen elsőre áttekinteni kinek ki fia borja), ezt semmi nem tiltja ezt meg, tehát hülyék lennének nem élni vele...

Nyilván ez sokak számára hihetetlen dolog, kétségek merülnek fel. Próbáljátok ezt elképzelni. Nem megy? Na, akkor nyissátok ki a szemeiteket, és nézzetek körül. Hol is vagytok? Magyarországon? Abszurdisztán fővárosában? Na, akkor most már megy a dolog?

asmodean 2013.03.25. 23:16:36

Nem tudom minek ez a sok vetyengés, ősszel úgyis előáll Széles a hidegfúzóval, ami ingyen végetelen + 1 energiát biztosít még Songokunak is.

Meridian74 2013.03.25. 23:34:06

@daito: netto faszság amit írtál. Mondok 2 példát:
anno (20-as évek környékén) )az amerikai AT&T részvényesei (akik csak a pénzt adták haszon reményében, de érdemi munkát nem végeztek cégen beül) ha tudták volna azt, hogy a telefonhálózatukban mennyi réz van, és annak mennyi a piaci értéke a színesfém árutőzsdén, azonnal lebontatták volna az összes telefonvezetéket és eladták volna piaci áron.

A másik dolog meg az, hogy amikor a cigány letépi az általad gondozott és ápolt almafádról az almát, pont ugyanúgy viselkednek a külföldi befeketők itt magyraországon, mikor privatizálták az energiaszektort. Csak szüretelni akarnak, vetni már nem.

Na, ezek miatt nem tolonganak a befektetők az energiaszektorban itt magyarországon, mert már itt vannak a "szüretelők" - másnak helye nincs már itt..

Flyer 2013.03.25. 23:39:03

@Vidéki: Figyelj vidéki srác! Tényleg ne zavarjanak az okoskodásban az olyan tények mint primer energiahordozó bázis. Te most tényleg összehasonlítod kis hazánkat az angolokkal? Akik belefulladnak az olcsó gázukba meg a szenükbe. A vizenergiárol meg a szélenergiárol vagy az olajrol meg ne is beszéljünk. Tudod kikkel hasonlitsd? A környezö országokkal. Annak van értelme, mert ott van átjárás a piacok közt. Ja, hogy akkor bukott az érvelés. Szomorú.

milyen szép a Vértes, ó 2013.03.25. 23:47:40

@zobod:

Meg tudod saccolni, mi az évszám most? Egye fene, 5 év eltérés belefér.

Flyer 2013.03.25. 23:49:59

@Meridian74: Hát ezt a baromságot meg honnan szivtad? A hálózatos díj azért olcsóbb Te nagytudásu, mert ott nincs áru mögötte. Csak a hálózat működtetési és fenntartási költsége. A lakosságinál meg ott van az állami nagykereskedötöl vett villany beszerzési költsége, ami magasabb, mint amennyiért eladhatják a lakosságnak. Amúgy meg mindkét díjat az állami Energia Hivatal szabja meg, a kezdetek óta. Halál fogalmatlanok vagytok, de azért osztjátok az észt ezerrel.

milyen szép a Vértes, ó 2013.03.25. 23:51:36

@Meridian74:

Várj, kitalálom, azt, amit a Kedves Vezető hazudik, értelemszerűen elhiszed bizonyíték nélkül, aki neki ellentmondani merészel, az hazudik (a rohadt komcsi), akkor is, ha papírral igazol. Ki van ez dolgozva. :))

milyen szép a Vértes, ó 2013.03.25. 23:54:59

@Meridian74:

A 'hálózatok fejlesztése'-rész szintén a szüret, ugye? Még pár funkcionális analfabéta, aki ide szeretni öklendezni, amit kitaláltak neki?

Ironfist 2013.03.26. 01:54:56

@zobod:
Igen? És még egyszer kérdezem te tapsikoló komcsi: a fideszes lista mennyivel jobb, mint ez? Kétszínű, gusztustalan fideszváladék vagy, arra sem méltó, hogy bizonygassak neked bármit is - úgyis csak köpködni fogsz rá, mint a gazdijaid. Tiltva vagy innentől, nem látom, mit írsz, ne is fáradj - persze, jó fideszesblogtroll szokás szerint várom majd az értesítőket, hogy írsz nekem, amik arról tanúskodnak, hogy annyira sem vagy képes, hogy felfogd: nem látom, mit.

@milyen szép a Vértes, ó:
Hagyd ezt a Merdinkát, ő mindenhez jobban ért, áramhoz, gázhoz, közgazdasághoz... ha nem hiszed, kérdezd csak meg Vidékit, Enricot, Béla bácsit, Blogger Gézát, és egyéb ilyen narancslekvár agyú, kommunista majmokat! :)

Ironfist 2013.03.26. 02:05:46

@Larry Silverstein:
"Öööö...talán azért mert a fenti listán egyetlenegy mszmp vezető tisztviselő sincs, az MSZP meg KB tagokkal van ill. volt tele..."

No, akkor kend kedvéért a mellékelt magyarázat is:
Kövér László - MSZMP tag, a Központi Bizottsághoz tartozó társadalompolitikai intézet munkatársa, és a Magyarországi Ifjúsági Szervezetek Országos Tanácsa (MISZOT) alelnöke

Ja, nyilván a KÖZPONTI BIZOTTSÁG munkatársa egy olyan ember, aki nem támogatta szívből a rendszert

Pintér Sándor - MSZMP-titkár

Ja, majd MSZMP helyi vezető lehet, aki nem tökéletesen párthű, hanem belülről bomlaszt, mi?

Schmitt Pál - az Országos Testnevelési és Sporthivatalnak (OTSH) alelnökeként miniszterhelyettes a Lázár-, majd a Grósz kormányban

Még egyszer: MINISZTERHELYETTES. Ez no commentes.

Mikola István - MSZMP-tag, a Hazafias Népfront alelnöke
Stumpf István - MSZMP tag, a Hazafias Népfront alelnöke

Lehet, nem tudod, de akkor: "a Hazafias Népfront volt „a szocialista nemzeti egység kifejezője”." Aki ennek az alelnöke, az nyilván nem számít sem belső MSZMP-snek, sem szocialista vezetőnek.

Boros Imre - MSZMP-titkár

Ahemm, helyi MSZMP vezető. Természetesen nyilván megint egy belső bomlasztó

Kerényi Imre - MSZMP alapszervezeti titkár, moszkvai nagykövet

Alapszervezeti titkár. MOSZKVAI NAGYKÖVET baszod! Ez neked nem elég?

Pozsgay Imre - MSZMP KB-tag

Itt a hiányolt Központi Bizottsági tagod

Szűrös Mátyás - MSZMP KB-titkár

Naháááát, KB TITKÁR? Ami a vezetőt jelentette? Döbbenet! Biztosan belülről akarta tönkretenni a Központi Bizottságot!

Orbán Viktor - gimnáziumi, majd egyetemi KISZ-titkár
Varga Mihály - KISZ-titkár
Rogán Antal - KISZ-titkár
Deutsch Tamás – KISZ-titkár

"KISZ vezető nem lehetett az, akinek legalább protekciója nem volt." Rémlik, hogy minden fideszes ezt a habot köpte az arcából, mikor a fidesz bedobta, hogy Gyurcsány Ferenc is KISZ titkár volt?

Az MSZMP tagokra meg annyit, hogy mikor a fideszesek az MSZP-s MSZMPtagokat köpködik, akkor általános jellegű érv, hogy "Nem volt kötelező belépni, én sem léptem, és nem volt elzárva előlem semmi!" Nos, ezeknek nyilván pisztolyt nyomtak a fejükhöz: belépsz, vagy meghalsz! - felkiáltással:
Járai Zsigmond - MSZMP-tag
Matolcsy György - MSZMP-tag
Martonyi János - MSZMP-tag
Hoffmann Rózsa - MSZMP-tag
Fónagy János - MSZMP-tag
Vonza András - MSZMP-tag
Ligetvári Ferenc - MSZMP-tag
Chikán Attila - MSZMP-tag
Turi-Kovács Béla - MSZMP-tag
Harrach Péter - MSZMP-tag
Boross Péter - MSZMP-tag
Balogh Gyula - MSZMP-tag
Csintalan Sándor - MSZMP-tag

OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty! 2013.03.26. 04:29:52

"MOSZKVAI NAGYKÖVET baszod! Ez neked nem elég?"

Nem. A fityiszeseknek nem elég. Értsd már meg: A fideszes ex-mszmp-s jó mszmp-s, mindenki másé rossz.
Amúgy meg hiába verik rájuk a faszukat a kis narancsmajmok, mert ha nem bukik meg a rendszer, akkor grószékat pont ezek váltották volna. (a fletó, a törpecsúti, köteles kövér, káder jani, stb.)

OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty! 2013.03.26. 04:34:12

@Kis ember:
"Tudod, ők csak "kis" kommunisták, nekik meg lett bocsátva. :)"

Ez a film a mai napig aktuális. thumb up

kekex 2013.03.26. 07:10:01

@Ironfist:
A többség rémuralma nem a demokrácia, hanem a BOLSEVIZMUS! És leginkább a komcsik kultiválták.
A fideszben a legnagyobb az 1 főre eső komcsik száma
A fiidesz államosít - mint a komcsik
A fidesz nyúlkál bele az árképzésbe, a piaci áraktól elszakítva - mint a komcsik
A fidesz törekszik az egypárti uralomra, mint a komcsik.
Márpedig ha valami úgy jár, úszik hápog, mint egy kacsa - az kacsa, azaz ha egy párt úgy működik, mint a komcsik - az komcsi.
És büszkén jelenthetem, hogy én antikomcsi vagyok!
(Istenem, igazán hálás vagyon Neked, hogy nem vagyok fideszes!)

Blázser Bozsó 2013.03.26. 07:10:03

@Meridian74: "netto faszság amit írtál. Mondok 2 példát:
anno (20-as évek környékén) )az amerikai AT&T részvényesei (akik csak a pénzt adták haszon reményében, de érdemi munkát nem végeztek cégen beül) ha tudták volna azt, hogy a telefonhálózatukban mennyi réz van, és annak mennyi a piaci értéke a színesfém árutőzsdén, azonnal lebontatták volna az összes telefonvezetéket és eladták volna piaci áron."

Javaslom, bonts le Te otthon a villamos hálózatod, meg a telefonvonalad, internetet, koax kábeled, tele van rézzel azt add el az árutőzsdén. Az sem gond, ha előtte nem áramtalanítasz. A gázhálózatod is lebonthatod, jobb esetben rézből van az is. Viszont ebben az esetben a mérőnél a csapot ne felejtsd el elzárni, mert a szomszédban is kárt teszel. A pénzből meg vegyél térkövet, kijön belőle vagy 4 m2, aztán kiülhetsz a napra napozni. A tetőcsereped is bontsd le, milyen fasza cserépkályhát lehetne építeni belőle...

"A másik dolog meg az, hogy amikor a cigány letépi az általad gondozott és ápolt almafádról az almát, pont ugyanúgy viselkednek a külföldi befeketők itt magyraországon, mikor privatizálták az energiaszektort. Csak szüretelni akarnak, vetni már nem. "

Jelen esetben a szolgáltatók megvették a fát, kertészestől , ingatlanostól, ezután gondozták, és most érett be az alma. Amit pont Te akarsz leszedni. Akkor ki a cigány?

Most komolyan, nem tudom életembe hallottam-e ennél "nagyobb nettó faszságot.",
de sebaj, fidesz-trollnak még jó leszel.

kekex 2013.03.26. 07:15:35

@Meridian74:
Hehe! Te ezeket TÉNYLEG elhiszed? Csak 2 éve nincsenek beruházások és fejlesztések az energiaszektorban. Ha így folytatják nem is lesznek. Jó lesz, ha beszerzel egy szünetmentes áramforrást, de talán még jobb, ha egy aggregátort.

kekex 2013.03.26. 07:23:21

Valamelyik narancstroll meg elzenélhetné (zene lenne a füleimnek) hogyha a regionális árampiac összekapcsolásával 25 %-ot estek a beszerzési árak, akkor miért CSAK 10 %-ot adnak tovább ebből a lakosságnak? És azt sem az állami tulajdonú részből (ott benyelik) hanem a szolgáltatók áraiban? Orbán úgy vásárol szavazatokat, hogy egy fillérjébe sem kerül (az hiszi), az állam vastagon nyer rajta, és csak a szolgáltatók szívnak. Meg a MAGYAR beszállítóik, alvállalkozóik, a magyar VÁLLALKOZÁSOK, ÉS VÉGSŐ SORON (PÁR HÓNAPOS KÉSÉSSEL) A magyar EMBEREK.
AZAZ A MAGYARSÁG ELEMI ÉRDEKE, HOGY MEGSZABADULJON EZEKTŐL A NARANCSKULLANCSOKTÓL. Mielőtt beledöglik.

Blázser Bozsó 2013.03.26. 07:46:28

@kekex: A szünetmentes nem fog működni, ha "színesfém-kereskedő" Meridian74 kitépi a falból a vezetéket és mind eladja. Akkor hogy (vagy hol) tölti fel a szünetmentest ?

Virág et. 2013.03.26. 07:48:25

@Blázser Bozsó: Meridian inkább jobbik-troll, de ez most tényleg méretes butaság lett, amit ideírt.

A lényeg, amire még senki nem válaszolt a támogatók közül: ha az árszínvonal-csökkenés szimplán jogalkotási kérdés, akkor miért nem csökkenti a jóságos állam atyuska mindennek az árát mondjuk 70%-kal? Biztos vagyok benne, hogy a közműszolgáltatókon túl vannak még mások is, ahonnan pénzt lehet kivenni.

Arra sem válaszolt senki, hogy a napi szinten fellépő államosítás, szándékosan a külföldi tőke ellen készült büntető jogszabályok alkotása, visszamenőleges jogalkotás és a 0, leírom Vidéki kedvéért még egyszer NULLA beruházás között esetleg van-e összefüggés? Hogy a "koronaékszer" Mercedest még Ferenc hozta ide (nem a pápa, ajánlom amnéziás fideszes droidok figyelmében), Viktornak csak a próbakör jutott. Hogy a "stratégiai megállapodások" lényegében szimpla PR-fogások csak, hogy Viktor végre külföldi üzletemberekkel egy képen szerepeljen és úgy nézzen ki, mintha éppen befektetnének. A parasztnak (Vidéki? figyelsz?) elég ennyi, még sok is.

Alacsony minőségű választók, alacsony minőségű politika.

Jazzzer 2013.03.26. 07:48:57

Induljunk ki abból, hogy a választók 90+ százaléka képtelen komplex összefüggéseket értelmezni. A Fidesz sikere abban rejlik, hogy ezt felismerte és nekik politizál. Egyszerű dolgokat sulykol, mint a rezsicsökkentés. Ellenzékben jöhetsz te nekik azzal, hogy 'de hát megemelték az ÁFÁ-t', ez már a komplex összefüggés kategória.

A baj az, hogy a Fideszt megverni csak úgy lehet, ha valaki leereszkedik a szintjére. (Próbáltak itt pártok intelligensen politizálni, kitörölhették a feneküket az 5% értelmiségi szavazattal.) Viszont ha egy párt leereszkedik a Fidesz szintjére, az nem lesz szimpatikus a Fidesz ellenzékének sem. 22-es csapdája.

Sajnos, jövőre is a Fidesz fog nyerni. Akinek nem tetszik, kezdhet csomagolni. Ráadásul a következő ciklusban már akkorára tudják növelni a hatalmukat, hogy nem lesz szükség a nyugger szavazatokra se, rezsicsökkentés után jöhet majd a nyugdíjcsökkentés. Lesz itt nagy sírás-rívás, de meg is érdemli a sok idióta nyugger.

A németek meg csendben elkezdték a "hogyan ismerjük fel a kialakuló diktatúrát" az ovisoknak, nehogy náluk is előforduljon ilyesmi. :)

Virág et. 2013.03.26. 07:52:17

A hatósági áras egyetemes szolgáltatás eddig is veszteséges volt, de eddig az üzleti - nagyfogyasztói szegmens profitja elvitte a hátán az egyetemest. Ekkora csökkentéssel nem fogja elvinni. Ezt tudja a fidesz is, a cél, hogy tönkre tegyék ezeket a cégeket és forinthúszért megvehesse Lajos vagy Zsolt, aztán meg majd szépen visszatornázzák az árakat nyereségesre.

Amit kifelejtettek: ez nem Kambodzsa vagy Kolumbia, mi az EU tagállama vagyunk és jogalkotással is lehet kárt okozni, éppen erre hivatott az EU bírósága. Százmilliárdos kártérítések lógnak a levegőben. Mindezt azért, hogy a fidesz népszerűbb, Lajos meg gazdagabb legyen.

Blázser Bozsó 2013.03.26. 08:09:27

@Virág et.: "jobbik-fidesz" - bocs, nem tudtam különbséget tenni, meg egyébként sem azt nézem kinek mi a pártállása, hanem hogy mit mond.

"A hatósági áras egyetemes szolgáltatás eddig is veszteséges volt, de eddig az üzleti - nagyfogyasztói szegmens profitja elvitte a hátán az egyetemest. Ekkora csökkentéssel nem fogja elvinni. Ezt tudja a fidesz is, a cél, hogy tönkre tegyék ezeket a cégeket és forinthúszért megvehesse Lajos vagy Zsolt, aztán meg majd szépen visszatornázzák az árakat nyereségesre."

Szó szerint ezt akartam írni én is...

"EU tagállama vagyunk" - a nagy kérdés még meddig. Ezt csak a Kedves Vezetőnk tudná megmondani. Meddig tart neki beleírni a gránitba, hogy már nem vagyunk tagok? Este lefekszel mint EU tag... éjjel egyéni képviselői indítvány... reggel 8-kor Áder aláír, oszt jóóónapot.

Ha az EU elzárja a pénzcsapot, szerinted mi akadályozná meg a felcsúti Géniuszt ebben a lépésben?

Sallerbá 2013.03.26. 08:27:10

Egyébként meg mit sajnáljam az energiaszolgáltatókat, már réges-rég át kellett volna állni a fenntartható energiaforrásokra, az alternatív eszközökre. Az, hogy még mindig a bolygónk kizsákmányolásából tengődünk, amig lehet, kizárólag az ő és politikus-cimboráik hibája. Később majd csak nézünk, hogy oó, elfogyott majdnem az olaj meg a gáz, vajon miért emelkednek egekbe az árak, na, most honnan lesz akkor áram a hűtőmbe... Azon vitázni, hogy szegény szerencsétlen energiaszolgáltatók, vagy ellenkezőeg: jó kis szép, okos, jófej energiaszolgáltatók: nevetséges. Tőlük függ az életünk és tőlünk pedig az övék. Remélem, van B tervük, ha elfogy a nafta... (Persze ki lehet menni a szabadba szélkereket csinálni, csak ott nem fér el mindenki)

Blázser Bozsó 2013.03.26. 08:55:56

@Sallerbá: Nem fogy el. Palagáz !

Rengeteg cikk volt ezzel kapcsolatban a héten a neten:

index.hu/gazdasag/energia/2013/03/25/isten_hozott_szaud-amerikaban/

AFulgens 2013.03.26. 09:21:28

@Meridian74: "anno (20-as évek környékén) )az amerikai AT&T részvényesei (akik csak a pénzt adták haszon reményében, de érdemi munkát nem végeztek cégen beül) ha tudták volna azt, hogy a telefonhálózatukban mennyi réz van, és annak mennyi a piaci értéke a színesfém árutőzsdén, azonnal lebontatták volna az összes telefonvezetéket és eladták volna piaci áron."

Oh, mit latnak szemeim, igazi cseme ervelesed szemeimnek, draga baratom.

Csak azt felejted el merhetetlen hulyesegedben, hogy a befektetok azt is szem elott tartottak a 20-as evekben, hogy:
- a telefon egy hatalmas innovacio, es az AT&T az elkovetkezendo 50 (ha nem 100) evben szarnyalni fog, es a befektetes nem rovid tavon eppenhogy megterul, hanem hosszu tavon kogazdag lesz mindenki, aki legalabb 1$-ral beszall;
- a rez ara tobbek kozott eppen azert szokott fel a szinesfemek kozott, mert iszonyat nagy kereslet volt ra, peldaul a tavkozlesi fejlesztesek miatt. Ha mindenki elkezdte volna bontani a vezetekeket, majd eladni a rezet, akkor az arugorbe olyan meredeken kezdett volna zuhanni, hogy az USA-tol Kinaig mindenki hallotta volna azt a hatalmas BOIINGGGG-ot, amikor beleall a foldbe;
- es persze igen, a reszvenyesek nem vegeznek erdemi munkat, csak eppen toket adnak a cegnek, hogy tudjon fejleszteni, bereket fizetni, meg egyeb ilyen teljesen felesleges dolgokat csinalni.

Idiota f.sz.

kifordított nagyanyó 2013.03.26. 09:55:19

@nemecsek ernő áruló: Tudod,veletek ellenében szerintem Radnóti nem volt magyargyűlölő,pedig oka az lehetett volna rá talán.

nemecsek ernő áruló 2013.03.26. 09:56:25

@kifordított nagyanyó: Ki az a ti, és ki az a mi? Én sem vagyok magyar-gyűlölő, nem tudom, honnan veszed, de nézz magadba szerintem.

kifordított nagyanyó 2013.03.26. 09:57:41

@nemecsek ernő áruló: Ja.
"-Szerinted odaszarjak a küszöbre?
-Á hagyd.Úgysem értenék."

sz4sz4 2013.03.26. 10:47:38

Zero baszki, ezek az illusztrációk...:D

Blázser Bozsó 2013.03.26. 10:50:12

@AFulgens: Látom nálad is kiverte a biztit :-)
Ezek a legelemibb összefüggések felismerésére sem képesek.

nemecsek ernő áruló 2013.03.26. 11:07:08

@kifordított nagyanyó: Nem a haverom. De attól, hogy neked fáj az igazság, még nem kéne engem magyar-gyűlölettel vádolnod, inkább próbáld cáfolni! Ja, hogy azt nem lehet... Ez van. Szar dolog, de a tények makacs dolgok.

kifordított nagyanyó 2013.03.26. 11:18:47

@nemecsek ernő áruló: LOL! Ha többet magyarozol,mint mások zsidóznak,mit gondoljon az ember?!

kifordított nagyanyó 2013.03.26. 11:35:51

@nemecsek ernő áruló: Akár Radnóti esetében mindig ki kell hangsúlyozni ugye hogy magyarok ölték meg.
Mintha ti különböztetnétek meg magatokat a magyaroktól,hogy ti többek vagytok.

Ironfist 2013.03.26. 11:41:07

@nemecsek ernő áruló: @kifordított nagyanyó:

Amúgy ti mi a búbánatról beszéltek? Csak kíváncsiságból.

kifordított nagyanyó 2013.03.26. 11:47:10

@Ironfist: Neke úgy tűnik lenézi a magyarokat,különbnek tartja magát.
Hyppertoleráns létére sokkal durvábban beszél velem,mint én náczi létemre vele.
Nekem ő is ugyanolyan magyar lenne de neki ez nem tetszik szerintem.
Nem tudja mi a különbség aközött,hogy a magyarok,vagy hogy mi magyarok.

titan 2013.03.26. 11:49:34

@nemecsek ernő áruló: szerintem egy normális demokrációban az átlagembereknek nem kell foglalkozniuk a politikával, ennél fogva nem is foglalkoznak vele, ezért fizetik ugyanis a képviselőket. A képviselő feladat pedig, hogy az állampolgárokat képviselje, az ő érdekeikben hozzon döntéseket. Nos, vannak országok, ahol nem ezt teszik.

alte trottel 2013.03.26. 11:56:36

@kifordított nagyanyó:
Leszakadhatnál már erről a szétcsurkult "magyargyűlölő" faszságról!
(magyargyűlölő az, aki pl téged _ELSŐSORBAN_ azért utál, mert magyar vagy. nem tévesztendő össze azzal, hogy leröhögi azt a maradék hajat a fejedről, _MERT FASSÁGOKAT HAGYMÁZOLSZ IDE_)

kifordított nagyanyó 2013.03.26. 12:02:08

@alte trottel: Baszod! Pont most kezdek rácuppanni az ilyenekre!Pont az ilyenek miatt.
Azelőtt ez nem zavart/nem érdekelt/nem volt ilyen.

kifordított nagyanyó 2013.03.26. 12:04:00

@alte trottel: Sőt!Minél többet Horthyztak,annál inkább kezdtem megkedvelni a fazont.
Talán mert kezd tele lenni a tököm nekem is ezekkel a dolgokkal.
Ez inkább egy olyan kérdés hogy ki kezdte,ki folytatta.
Illetve hogy úgy kezdődött hogy ő visszaütött.

Ironfist 2013.03.26. 12:22:48

@kifordított nagyanyó:
"Sőt!Minél többet Horthyztak,annál inkább kezdtem megkedvelni a fazont."

Igazából nem hiszem, hogy az alapján kéne megítélni bárkit, akár pozitívan, akár negatívan, hogy mások mit beszélnek/gondolnak róla.

kifordított nagyanyó 2013.03.26. 12:27:40

@Ironfist: A múltkor olvastam róla egy elég korrekt írást.

Ironfist 2013.03.26. 12:56:15

@nemecsek ernő áruló:
Ő talán nem volt magyar? Egyébként meg nem tökmindegy, ki ölte meg?

nemecsek ernő áruló 2013.03.26. 13:05:52

@Ironfist: Nekem speciel pont tök mindegy, ő jön állandóan ezzel, mert egyszer meg mertem jegyezni egy nácikról szóló vita hevében. Valamivel lepleznie kell szegénynek a magyar-gyűlöletét.

Sallerbá 2013.03.26. 13:07:49

@Blázser Bozsó: Nem fogy el? Ez komoly? Elég csak arra gondolni, hogy egy darab, véges méretű bolygóval rendelkezünk... Nincs végtelen nyersanyagkészletünk, mint ahogy a gazdaságok működtetését is a folyamatos növekedésre alapozni is irgalmatlan hiba, éppen a mennyiségi korlátok miatt (gondoljunk csak a véges méretű emberi élettérre, ahol hiába akrunk egyre többet és többet termelni, egyre több és több embernek, ha előbb utóbb nem lesz hely embernek. Ráadásul a csökkenő erejű kereslet miatt nem is kell annyit termelni, így a termelés vissza is szorult nagyon sok iparágban és így a saját csapdánkba estünk a növekedés hajszolásával. A "palagáz"-ra visszaatérve pedig: szerintem a segítségével remekül megkerülhető az alternatív energiaforrások kutatásának és rendszerbe állításának szükségessége egy ideig. Csak megint azzal nem számolnak sokan, hogy a környezetet milyen rendkívüli mértékben romboljuk ezzel a "fantasztikus" energiaforrással, melynek kitermelése is jelentős környezetszennyezéssel és energiaráfordítással jár.

titan 2013.03.26. 13:22:24

@kifordított nagyanyó: huh, azért alapvetően eddig csak jobbról tapasztaltam, hogy magyarabbnak gondolták magukat a többi magyarnál. Az, hogy te nem így teszed mutatja, hogy van még remény.

Ironfist 2013.03.26. 13:38:33

@titan:
Mire? Nem tűnt még fel, hogy itt nem jobb, és baloldaliak vannak, hanem retardáltak, és még retardáltabbak? Meg van, aki normálisan tud gondolkodni, és pl nem gyűlöli embertársait csak azért, mert merészel mást gondolni, mint ő. Ez "oldal"független.

titan 2013.03.26. 13:54:43

@Ironfist: látod ezzel teljesen egyetértek. Meg azt is látom, hogy már jópár éve felcserélődtek a szerepek jobb- és baloldalon, így aztán teljes a zavar a fejekben.

Blázser Bozsó 2013.03.26. 14:23:31

@Sallerbá: A belinkelt cikk arról szól, hogy kb. 500 évig még elég lesz a gáz.
Én ennyi időre nem tervezek előre. Ha belegondolsz a Matolcsy a 3 év alatt eddig egy számot talált el, azt hogy az IMF 3 betű.
Akkor én együgyű állampolgár mire tervezzek ? Vagy honnan tudjam azt, hogy ha napkollektort rakok ki a házra, akkor azt holnapután nem adóztatja valaki agyon? Jó dolog a megújuló, csak hat-hétszer drágább mint a gáz, azaz ennyiszer környezetszennyezőbb is (egy másfél milliós rendszerből évi 30-50 ezer Ft megtakarítást tudsz kihozni).
A palagáz elterjedésével a környezetszennyezés a felére esik majd vissza, mert fele annyi CO2-t termel mint a szén alapú erőművek, ugyanannyi megtermelt energia mellett.
Akkor melyik a környezetszennyező ?

A napelem napkollektor gyártásához is energia kell, amit jellemzően szén alapú erőmű termeli ki.
Ha elterjed a palagáz (3-4 év), akkor ezeknek a napkollektoroknak is lemegy majd az ára felére, de kb. a tizedére kellene lemennie ahhoz, hogy gazdaságos, és valóban környezet kímélő legyen.

Secnir 2013.03.26. 14:42:47

@Blázser Bozsó:
khm.
a napkollektorok miért nem gazdaságosak? (jelzem, van, öt éve, és sacc/kb megtérült, max egy év, akkor már biztos.)

jágör68 2013.03.26. 15:48:44

Ez a rezsidémon olyan, mint a párnanaci kobold?

www.youtube.com/watch?v=lX0xtaAARTA

Blázser Bozsó 2013.03.26. 15:58:01

@Secnir: Lehet, hogy támogatással vetted, vagy nem volt másfél milla (vagy magad építetted ki a munkaköltséget megspórolva), és az sem mindegy, hogy milyen gázkészüléked van (volt).
Egy kondenzációs kazán hatásfoka lehet akár a duplája egy hagyományosnak (jellemzően azért 20-40% a különbség). Ha hagyományos kazánhoz vagy esetleg villanybojlerhez viszonyítasz akkor ki lehet hozni, hogy megtérül.

Kivételek mindig vannak, és nem mindegy mi a kiindulási alap. Az sem mindegy milyen messzire kell elvinni a meleg-vizet, hol a kollektor és hol van a felhasználási hely. Van-e déli oldal...

Az én esetemben 1.7 millióra adtak 3 különböző ajánlatot, és 20-30 ezer lett volna az évi spórolás, ez olyan 50-70 év. Eddig el sem megy...

De mondjuk egy GrünPower vákuumcsöves napkollektorral, 130 ezerből ( ha akcióban veszed ),

www.grunpower.hu/akcio

kedvező elhelyezkedés esetén 5 év megtérülés kijöhet, ha van olyan déli oldalad, ahova el is tudod helyezni. Nálam nincs ilyen adottság, és ez nem ritka.

De ugye épp arról megy a vita, hogy most 10% csökkentés, és itt a palagáz, ami pár éven belül jelentős gázárcsökkenést hoz..., azaz ha most vágnál bele, már ezzel kéne számolnod.
A fenti kollektor ár alá meg már elég nehéz lemenni, nem lehetetlen, de nehéz...

Szóval minden relatív...

Sallerbá 2013.03.26. 16:00:34

@Blázser Bozsó: Természetesen mindenhez kell energia. Az 500 év az az emberiség szempontjából semmi. Ha nagyon pesszimista akarnék lenni, azt mondanám, hogy lehet, az meg sem éri a fajunk, de nem akarok pesszimista lenni. Természetesen a napkollektor előállításához is kell környezetszennyező energia. A különbség az, hogy amig mondjuik a gáz kitermelése és felhasználása egy folyamatos környezetszennyező tevékenység, a napkollektor az előállítása után nem szennyezi a környezetet. Egyébként vannak gazdaságosabb energiaforrások is, ki lehet használni a szél, a víz és a földben lévő víz hőjének erejét (ez utóbbiról mondjuk bebizonyosodott, hogy a kiszivattyúzás és visszapumpálás után a helyi víz egyensúly némileg borul, tehát nem biztos hogy jó) Nem vagyok ellene az atomenergiának sem, amennyiben biztonságosan megoldhato a használata és nyilván nálam okosabb emberek ki tudnak találni még számos olyan lehetőséget, amelyik hasznos lehet az emberiség számára. Természetesen magam is használok energiát, gázt és áramot is, kár, hogy nincs más lehetőségem, így álláspontom elvi. Azaz szeretném, ha környezetkímélő megoldásokat állítanának rendszerbe, de kénytelen vagyok addig is használni a meglévőket, sajnálatos módon hozzájárulva így a Föld kizsákmányolásához és pusztulásához....

Sallerbá 2013.03.26. 16:13:14

@Blázser Bozsó: És még valami: hiába drágább a megújuló, ha majd nem lesz gáz, akkor mindenféleképpen csak azt tudjuk használni. Amellett, hogy ha a kutatásokra szánánnak egy kicsivel több pénzt, talán meg lehetne találni a megfelelő megoldást. Persze lehet halogatni, még akár 500 évig is, de az emberiség sorsa kapcsán rövid távon gondolkodni szerintem óriási hiba. Komoly lehetőségek hiányában egyébként valóban nem tudsz tervezni, ez a sajnos része a dolognak... Amit a szénerőművekről mondtál: ahhoz képest valóban környezetkímélőbb a palagáz, szerencsére ilyen erőmű - mely a világ egyik legkörnyezetszennyezőbb találmánya - egyre kevesebb van. (Bár persze még mindig túl sok)

Blázser Bozsó 2013.03.26. 16:30:08

@Sallerbá: 500 vagy akár 100 év a technológiák szempontjából óriási lépték, Egy energiahordozó nagyjából 30 évig tart ki (fa, szén, olaj, földgáz), aztán jön a váltás (jön egy olcsóbb), most egy érdekesség az, hogy a földgázból épp palagázra vált az emberiség. (a kettő gyakorlatilag ugyanaz csak a kitermelése más). Én bízom benne, hogy 100 év múlva már fúziós reaktorok üzemelnek az atomerőművek helyett, vagy ami még jobb lenne, mindenki saját magának állítaná elő otthon az energiát. A szélkerekeknél, napelemeknél nem csak a legyártásuknál kell energiát bevinni, hanem a megsemmisítésükkor is (pl. üvegszálas műgyanta).

A kettő között persze az látszik, hogy nem szennyez, ez sokakat megtéveszt.

Az alternatívoknál az is jellemző, hogy nem akkor használod, amikor termelődik, tehát tárolni kell, és ez is problémás és környezetszennyező (akkumulátor). Ha visszatáplál az ember, akkor meg az ahhoz szükséges szabályozó, felügyelő mechanizmusok sincsenek ingyen (allokálás, nominálás, szállítás).

Secnir 2013.03.26. 16:52:34

@Blázser Bozsó:
-nincs gázkészülékem. nem is lesz.
-nincs déli oldal
-10 m szintkülönbség van
-csak fürdővízre dolgozik (de arra nagyon)
-grünpóvert csak ha ostorral ütnek
-én raktam össze (kivétel a keretet, azt ácsok énekelték föl a tetőre)
-ára tartályostul 300e volt, plusz csövek.

"Az én esetemben 1.7 millióra adtak 3 különböző ajánlatot,"
jól át akartak baszni.

Blázser Bozsó 2013.03.26. 18:30:45

@Secnir: Mint írtam a gyári, milliós feletti beruházás nem tud megtérülni, ha valaki maga csinál kollektort, és beszereli, az más. De nem tud mindenki kollektort barkácsolni.

A végletekig leegyszerűsítve évi 30 ezer forint HMV spórolással lehet számolni (4 tagú család - átlagos gázkészülék esetén). Mint írod nem volt gázod, gondolom villannyal ment a HMV (ez négyszeres ár durván - egy kondenzációshoz képest). És rögtön megvan, hogy neked miért érte meg.

10 * 2 méter vezeték rézből 1250 Ft / m -> 25 ezer, idomok, forrasztás, szigetelés a csőre, szivattyú, hőcserélő, munkadíj szóval nyugodtam még egy 100-ast hozzászámolhatsz.
400000 / 30000 -> 13 év
13 év alatt a gáz ára várhatóan a felére esik vissza... ez megint csak növeli a megtérülési időt.
Ismétlem a gázhoz képest. A villanyhoz képest számolhatod, hogy megéri...
A 13 év alatt azért lesz karbantartás is...

Senkit sem akarok lebeszélni, nekem is van sörkolim, de egy gyári rendszernél alaposan át kell számolni mindent...

BadSimpson 2013.03.26. 18:57:46

A Fidesz popolizmusban nem lehet megverni.

Bee-zony 2013.03.26. 19:06:51

Ahogy a politikusok manipulálják a választókat...
Két könyv a témában, és az ezekről való beszélgetés Bódy Gergő és Mártonfi Attila nyelvész között, vázlatosan:
A két könyv:
1.) Ne gondolj az elefántra
2.) Hogyan foglaljuk vissza a közbeszédet a jobboldaltól? (Vagy baloldaltól.)
Az írójuk, George Lakoff nyelvész, a kognitív nyelvészet, tehát a gondolkodás és a megismerés felől vizsgálja a nyelvet.
A megállapítása szerint vannak bizonyos fogalmi sémáink, és a fogalmi keretekből lesznek nyelvi sémák arról, hogy hogyan látjuk a világot, milyen a világképünk, és hogy a legkülönbözőbb dolgokban hogyan szemléljük az életet.
Sok esetben a világról való tudásunk a nyelven keresztül kerül az elménkbe, tehát részben a nyelven keresztül ismerjük meg a világot. A világ megismerése és ennek a nyelvi reprezentációja folyamatos kölcsönhatásban van
Az amerikai jobboldalnak, a konzervatívoknak van egy nagyon határozott fogalmi keretük, és ebből a fogalmi keretből kiindulva kommunikálnak és alkotnak nyelvi sémákat, és ezzel uralják és manipulálják a közbeszédet, s azok az emberek, akik nem úgy gondolkodnak, mint ők, az általuk képzett nyelvi sémák alapján elkezdenek úgy gondolkodni.
Erről szól a „Ne gondolj az elefántra” című könyv, ami 2006-ban jelent meg magyarul.
Az ő elképzeléseik forognak nyelvi sémákként a köznyelvben, és a politikai diskurzust és a mindennapi közéleti kommunikációt ők irányítják.
Ha elfogadjuk az ellenfél fogalmi kereteit, ha az ellenfél jól játszik, és mi vagyunk olyan buták, hogy elfogadjuk, azzal nem fogunk kitörni abból, hogy a rossz kérdésfeltevésre rossz választ adjunk, mert jót nem lehetne rá adni. Ezért nagyon fontos sokszor magukat a kérdéseket is elutasítani, nem csak az állításokat.
Egy példa: gyűlöletkampány, gyűlöletkampány, békemenet, békemenet... – Nem gyűlöletkampány, nem gyűlöletkampány... tehát így csak sulykolva van ugyanaz a fogalmi keret. Ehelyett inkább azt kellett volna mondaniuk, hogy ez a szív kampánya. De akkor ez még mindig egy Fideszes fogalmi keret lett volna; hallgass a szívedre, szavazz a Fideszre.
Ha olyan fogalmi kerettel, vagy olyan nyelvi sémával találkozunk, amibe nem szeretnénk belemenni, akkor negligáljuk, és találjunk valami másfajta keretet. Ha valamilyen csőbe bele akarnak húzni bennünket, akkor az a megoldás, hogy a csövet dobjuk el, és nem azt mondjuk, hogy nem akarunk belemenni, és közben már benn is van a fejünk.
Minden fogalmi keret, minden gondolkodási rendszer, minden modell olyan, hogy a valóságnak csak bizonyos darabjaival tud együttműködni. A tudományos megismerés modelljei is ilyenek, hogy mindig valami kevésbé fontosat el kell hanyagolni, hogy működjön a modell, és az emberi gondolkodás abszolút ilyen. Éppen ezért, hogy ez így működni tudjon, az emberi gondolkodásra nagyon jellemző, hogy ugyan a tényekből építi fel a modelljeit, viszont ha az összes létező tényt figyelembe akarná venni, akkor nem tudna modellt építeni, hiszen az az egyetlen létező valóság, és nem lehetne leegyszerűsíteni, ezért minden modellalkotás egyben bizonyos tényeknek az elvetését jelenti. Ha elfogadom azt a modellt, amit az ellenfelem akar rám erőltetni, akkor ő szabja meg azt nekem, hogy mely tényeket vegyem figyelembe, és melyeket ne. Ha elfogadjuk ezeket a kérdésfeltevéseket, azzal elfogadjuk azt a keretet, amit az ellenfelünk ránk akar erőltetni. Gondosan, tudatosan, precízen felépített munkával olyan kereteket találnak ki, amely keretek meghatározzák azt, hogy mi legyen a közbeszédben, és ezáltal bizonyos értékrendek is sugallódnak, és bizonyos tények fontosnak lesznek mondva, mások pedig elvetendőnek.
Van valamilyen elképzelés, ideológia-darabka a fejünkben, aztán jön egy adat, ami ennek ellentmond. Ez nap mint nap megtörténik. Ilyenkor elvben az az optimális viselkedés, hogy az adatnak megfelelően újraírjuk az ideológiáinkat. Ha viszont így cselekednénk, az azzal járna, hogy folyamatosan újra kellene írni az ideológiánkat, lényegtelen dolgok miatt. Erre az emberi gondolkodás nem alkalmas, éppen ezért ezeket az úgynevezett kognitív disszonanciákat, ezeket a gondolkodásbeli ellentmondásokat úgy oldjuk fel, hogy amíg valami nagyon nem sérti meg a fejünkben lévő ideológiai rendszert, addig a tényt dobjuk ki. Ez a világban való működéshez szükségesen alakult így ki. Ha ezzel valaki tudatosan él – hogy a tények ne zavarjanak minket –, akkor onnantól kezdve, ha kellően fanatikus a tábora az illetőnek, bármit eladhat valóságként, és nem fog tudni megbukni.
Amit orwelli beszédnek nevezünk, az nem más, mint hogy a létező valóság, a realitások elé egy virtuális valóságot építünk, és elhitetjük magunkkal, hogy ez a virtuális valóság a valóság. Ehhez rendelkezésre áll egy hatalmas médiagépezet, magánmédiával és közszolgálati médiacsatornákkal, és ezeken keresztül nagyon jól sulykolhatók bizonyos keretek, és az ellenzék a maradék nagyon szűkös területén is felveszi azokat a kesztyűket, amiket dobnak elé, holott ezeket nem lenne szabad felvenni, ellenben le kellene dobni egy sor olyan kesztyűt, amivel kénytelenek lennének a kormányon levők foglalkozni. Most volt az igazán szégyenteljes alaptörvény-módosítás, a parlament által megszavazva, és előtte a miniszterelnök a felszólalásában erről nem beszélt, ellenben beszélt egy populista ostobaságról, amit rezsicsökkentésnek nevezett. Ebben benne van, hogy ez valamiféle jó dolog, mert valamilyen tehernek a csökkentése, ami mögöttesen sugall mindenféle érzéseket. Az, hogy ez a rezsicsökkentés valójában azzal jár, hogy a nagyfogyasztóknak, tehát a nem magánfogyasztóknak 15%-os rezsiemelése van, és hogy azért szükséges, mert 27%-os az ÁFA a rezsin, és a nagyfogyasztók rezsiemelkedése kőkeményen végig fog gurulni az összes érintett terméknek az árán, tehát ez valójában egy durva emelésnek az eltakarása, és ezt csak ilyen bonyolultan lehet megmagyarázni. Ahhoz, hogy ezt jól lehessen kommunikálni, ahhoz bizony egy agytrösztnek ki kellene találni egy olyan keretet, amely keretbe ez a rezsicsökkentés másként helyezhető be, és így kellene rávilágítani, hogy ez egyszerűen hazugság. Ezért kellenek jól működő agytrösztök, újrakeretezni egy csomó kérdést.

A továbbiakban a Lakoff szerinti két alapvető állami és társadalmi viszonyulásról volt szó, az egyik a „szigorú apa modell” (Spárta), a másik a gondoskodó szülők (Görögország). Én úgy látom, hogy ez a felosztás a „valami van, de nem az igazi” kategóriája.

George Lakoff
hu.wikipedia.org/wiki/George_Lakoff
(...)
Lakoff szerint a különbségek a liberálisok és a konzervatívok nézetei között abból adódnak, hogy különböző intenzitással viszonyulnak két egymástól különböző olyan metaforához, amelyek az állam és az állampolgár viszonyáról szólnak. Mindkét nézet a család metaforáján keresztül nézi a kormányzást. A konzervatívok sokkal inkább vonzódnak ahhoz a modellhez, amit ő „szigorú apa modell”-nek nevez. Ebben a család egy erős, domináns „apa” (kormány) köré épül, és azt feltételezi, hogy a „gyerekeket” (állampolgárok) meg kell fegyelmezni, hogy felelősségteljes „felnőttekké” (erkölcsösség, önellátás) váljanak. Azonban amint a gyermekek felnőtté váltak, az apa már nem avatkozhat bele az életükbe, azaz a kormány hagyja békén azon tagjait a társadalomnak, akik már bizonyították felelősségtudatukat. Ezzel szemben Lakoff szerint a liberálisok jobban bíznak abban a családmodellben, amit „gondoskodó szülő modell”-nek hív, amely a „gondoskodási értékrenden” alapszik, és amelyben az „anyák” és „apák” arra törekednek, hogy az eredendően jó „gyerekek”-et távol tartsák a „negatív behatások”-tól (környezetszennyezés, társadalmi igazságtalanságok, szegénység stb…). Lakoff azt vallja, hogy az emberek többsége a két metaforát vegyesen, váltakozva alkalmazza különféle helyzetekben, és hogy a politikai beszédek elsősorban ezekkel a metaforákkal kombinálnak, azt sürgetve, hogy adott helyzetben az egyik részesítsük előnyben a másikkal szemben.
Lakoff továbbá azt mondja, hogy az egyik oka a liberálisok 1980-as évek óta tartó nehézségeinek az, hogy elhanyagolták a metaforáikat, és túl gyakran használják a konzervatív terminológiát, amivel a szigorú apa metaforát erősítették. Lakoff hangsúlyozza, hogy a liberálisoknak nem szabadna olyan kifejezéseket használni, mint a részleges abortusz vagy az adókönnyítés, mivel ezeket pontosan úgy kreálták, hogy csak bizonyos fajta gondolkodásmódok számára legyenek értelmezhetőek. Az adókönnyítés kifejezés például egyértelműen eleve magában hordozza azt, hogy az adó fogalma már önmagában egyfajta sorscsapás, amin könnyíteni kell. Ha egy másik metaforikus világnézet terminusait használjuk, állítja Lakoff, akkor öntudatlanul is segítjük azt. A liberálisoknak is támogatniuk kellene a nyelvészeti kutatóműhelyeket, ahogy a konzervatívok teszik, ha sikeresen meg akarják szólítani azokat, akik a liberális metaforát vallják magukénak.
(...)

A nagy kérdés, hogy ki lehet-e hozni Magyarországból jobbat a jelenleginél, és ha igen, hogyan?
A helyzet az, hogy Magyarország a diktátori és oligarcha többségi mentalitás vonalhoz tartozik, Magyarországtól Közép-Ázsiáig (Ukrajna, Oroszország, Kazahsztán...). A Kelet-Nyugat tengely két váltópontja Kína és Ausztria, ahol már más a többségi mentalitás.
Feloldhatatlan ellentmondás van az ideális, minőségi párt, és a tömegpárt között. A minőségi pártnak kevés tagja lesz, és kevesen szavaznak rá, a tömegpártnak sok tagja, és sokan szavaznak rá, a társadalmi Gauss-görbe középső része, a 100-as IQ-júak. A Fidesz (is) ilyen párt, hiszen a demokráciában a többség, a mennyiség dönt, és nem a minőség.
Viszont mindez nem jelenti azt, hogy ne lenne érdemes összehozni egy minőségi pártot. Ez annyit jelent, hogy megelőzi a korát, és rövid és középtávon nem fog választást nyerni, és így nem ők fognak kormányozni. Mennyiségi rendszerről lévén szó, ezt tudomásul kell venni. A minőség megtartásával elérhető egy lassú mennyiségi növekedés, ahogy az új generációk ezt választják, ebben szocializálódnak, és nem egy rosszabban.
Ezért egy „társadalmi űrhajós” szintű pártot is érdemes megvalósítani, csak tudomásul kell venni, hogy lassan fog kormányra kerülni. Viszont így megvan az az előnye, hogy az évek során egyre kiforrottabb, tökéletesebb lesz.
Érdemes összehozni, és türelmesnek kell lenni.
A sok kis párt nekifut az aktuális választás előtt, utána feladja.
A minőségi párt esetében nem erről van szó, hanem arról, hogy életformaként kell művelni a politikát, a fejlődést és növekedést, és évtizedekben és az örökkévalóságban kell gondolkodni időtávlatként; és persze nem úgy, hogy valami megmerevedett örökké fenn fog maradni, hanem a rugalmas, a mindenkori helyzetre adekvát választ adó, és eszerint változó, alkalmazkodó fog örökre fennmaradni. Mindezt úgy, hogy a párt, vallás, nép hármasából a párt a leggyorsabban változó kategória, és ez így van rendjén, mert a pártnak kell az aktuális napi szintű dolgokra reagálni, és megoldania ezeket a napi, és rövid és középtávú kis és nagy problémákat.

Secnir 2013.03.26. 19:56:59

@Blázser Bozsó:
akkor röviden felvázolom
5 éves, új építésű ház. fűtés+HMV= fa. napkollektor a HMV tartályba dolgozik
30 csöves kollektor (vákuumcsöves) volt 110e. 300 literes HMV tartály 110e. csövek (2*10m)+toldalékok 30e (5 éve!). vezérlő 40e., szivattyú 60e. ez annyi mint 350e. plusza saját melóm, forraszanyag, stb. haverok, buli, fanta (fanta helyett kozel). 400e.
májustól szept-okt-ig van 300 liter 80 fokos melegvíz. télen napsütés esetén 'csak' 25-40 fokig melegíti fel, azt kell továbbfűtenem a kazánnal. (azért 300 literes a tartály, mert ha nyáron van egy-két szomorú vasárnap, ne kelljen begyújtani. 3 embernek 300l 80 fokos víz legyen már elég 4 napra)
jelen esetben az árak kicsit módosultak, illetve gázkazán elé bekötve elég egy egykörös puffer az én kétkörös tárolóm helyett. árak:
www.solar-napkollektor.hu/arak/fogyasztoi-arlista/napkollektor-arlista-fogyasztoi/ itt.

a tervezéshez kell 1 azaz egy darab gépészethez értő ember, kivitelezéshez 1 azaz egy darab vízszerelő, mert vízszerelés az egész. amire vigyázni kell: ha egy mód van rá, ne lágy- hanem keményforrasz legyen, mert a lágyforrasz 120 fokon már lágyul, és kilukadhat. keményforrasz meg 700-1100 fokon (anyagtól függően; a vákuumcsöves kollektorok 1306-160 fokot tudnak).
én a kollektortól a tartályig ötrétegű csövet vennék, mert az (már) olcsóbb, mint a rézcső, nem kell pluszban könyököket venni, ami ugye pluszköltség, és plusz két forrasz - több hibalehetőség.
ergo, ha gázkazánod van, elé bekötve, max 500 (de akkor már túlszámoltam mindent) a bekerülési ktsg.
aki erre 1.3 millát mond, az kaszálni óhajt rajtad. nem keveset.

Meridian74 2013.03.26. 23:01:32

@Blázser Bozsó: látom te nem érted a két példát, ezek szerint te nem tudsz gondolkodni.

Meridian74 2013.03.26. 23:03:10

@AFulgens: te meg Andrew S. Tanenbaum-ot idióta faszoztad le, mivel ő írta a könyvében.
Gratulálok hozzá. Még egy barom libsi.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.27. 00:36:01

@Meridian74:

"Jah, és a veszteséget nem hiszem el, mert könyvelni így én is tudok. Beiktatok pár leányvállalatot, költségnek, aztán sírok-rívok, hogy így veszetséges az egész, és emelni fogom az árakat. Dupla haszon. "

- Látszik, hogy könyvelés - csak azt tudod, hogy létezik a szó. Nem vagy tisztában a könyvelési folyamatok menetével.

A leányvállalat profitja szerinted hol csapódik le?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.27. 00:42:11

@Meridian74:

" ugyanúgy viselkednek a külföldi befeketők itt magyraországon, mikor privatizálták az energiaszektort. Csak szüretelni akarnak, vetni már nem. "

- Ezt te magad is tudod hogy marhaság, hisz rengeteg közműfelújítás volt. Csak arra gondolj, hány út volt az elmúlt években feltúrva.

AFulgens 2013.03.27. 07:02:14

@Meridian74: Argumentum ad verecundiam, ráadásul a rosszabbik fajtából.

AST (már ha egyről beszélünk, de szerintem csak ő van aki híresebb ilyen névvel), A BSc-jét és a PhD-jét FIZIKIÁBÓL csinálta. Rohadtul releváns szaktekintély közgazdaságtanban mondhatom. Persze, megírta a MINIX-et meg Computer Science-ben elismert figura, de hogy jön az ide? Attól még mondhat hülyeségéket olyanban, ami nem szakterülete.

I_Isti 2013.03.27. 09:16:29

@AFulgens: Jaj anyám, amit AST írt, az az úgynevezett "vicc" kategóriába tartozik természetesen. Csak ez ennél e féldebil Meridiánnál nem "jött le"...

Sallerbá 2013.03.27. 10:06:55

@Blázser Bozsó: Technológiák szempontjából óriási lépték, a bolygónk szempontjából semmi. (Ettől függetlenül földgázt és kőolajat is már jó száz éve használ az emberiség, nagyobb léptékben pedig legalább 70)Azért azt be kell látni, hogy az alternatív energiaforrások - én ide sorolok minden, a hagyományos szénhidrogén alapú technológiától eltérőt - fizikai kényszerből kevésbé környezetszennyező, hiszen valóban kell az előállításhoz és a megsemmisítéshez is energia, de míg a szénhidrogén alapú energia az előállítása közben is folyamatosan szennyezést termel, ezek nem. Ráadásul később a gyártáshoz-megsemmisításhez használt energiát sem kell szén, olaj, gáz fűtéssel működő erőműben előállítani. Arról nem is beszélve, hogy a hagyományos módon előállított energiát ( az elektromos áramot) transzformálni kell, szállítani, rengeteg vezetéket és oszlopot fektetni, transzformátor-állomásokat építeni, ehhez adott esetben erdőket irtani, azok folytonosságát megszakítani, (vezeték-irtás) megbillentve az ott élő állatok életterét, stb... tehát szerintem lehet, hogy nem tökéletesek az alternatív energiaforrások, de azt, hogy összességében a szénhidrogén alapú energia-előállítás kevésbé szennyező, mint az alternatívok, azt lehet, hogy jól az emberekbe súlykolták a megfelelő érdekkörök, de nem igaz.

Én egyébként szintén várom, hogy biztonságos fúziós reaktorok működhessenek, az otthoni energia előállítás pedig a szabadban lévő vezeték-hegyek megszűnése miatt bekövetkező járulékos előny miatt is jó lenne. Szebb látvány. Egyelőre csak földkábelekkel ellátott városban láttam, hogy szebb vezetékek nélkül, de remélem, később ez szintén megváltozik.

daito 2013.03.27. 10:07:57

@Meridian74: mivel ilyen kedvesen leírtad, hogy mekkora butaságot írtam, ezért válaszolok, bár itt többen droidoztak, trolloztak és ugye alapszabály, hogy don't feed, de mindegy.

1. Nem tudom feltűnt-e, de úgy az egész országban nem tolonganak a befektetők.
2. Nem részletezem a dolgot, ha olvastad, amit írtam vagy esetleg mások reakcióit: a magyar piacon lévő energiaszektoros cégeknél annyira nem működik a pénzkaszálás, hogy az embereket kaszálják, nem apró léptékben. Mivel úgy olvasom, hogy nem komplex közgazdasági - cégvezetési tanulmányokat folytattál - ezért leírom, hogy általában azoknál a cégeknél, ahol köznyelvi módon: "dől a lé", ott általában ritka a tömeges elbocsátás. Technológiai cégeknél előfordul, de alapvetően stabilabb termékkörrel és piaccal rendelkező cégeknél a nagyarányú elbocsátás MINDIG azt jelzi, hogy komoly (bevételi) problémák vannak.
3. Tanenbaum egy zseni, idehaza főleg a Hálózatok és Operációs rendszerek könyvei miatt tiszteljük - képzeld el, még én is vizsgáztam, diplomáztam belőlük.
"anno (20-as évek környékén) )az amerikai AT&T részvényesei (akik csak a pénzt adták haszon reményében, de érdemi munkát nem végeztek cégen beül) ha tudták volna azt, hogy a telefonhálózatukban mennyi réz van, és annak mennyi a piaci értéke a színesfém árutőzsdén, azonnal lebontatták volna az összes telefonvezetéket és eladták volna piaci áron."

Az azért megvan, hogy Tanenbaum informatikai könyvet írt és ez egy anekdota, egy példázat a részéről? Nem pedig közgazdasági tanulmány?

4.
"A másik dolog meg az, hogy amikor a cigány letépi az általad gondozott és ápolt almafádról az almát, pont ugyanúgy viselkednek a külföldi befeketők itt magyraországon, mikor privatizálták az energiaszektort. Csak szüretelni akarnak, vetni már nem."

Namost egy dolog, hogy van az a nézet, hogy a külföldi idejött, idejön és az aranytojást tojó tyúkot vette, veszi meg. Azt is megértem, hogy az emberek nem emlékeznek arra, hogy általában ezek a tyúkok nem tojtak semmit, többségük kényszervágásra várt. Nagyon leegyszerűsítem, ha olyan baromi jó állapotban lévő, nagy hasznot termelő cégek lettek volna, akkor nem adják el őket. A közműcégek soha senkit nem szokott az emberek közül érdekelni, hogy mindenhol az adott hálózat fenntartása egy vagyon - és általában erre sem volt pénze az országnak.
A legegyszerűbb példát írom, ilyen közmű volt a Matáv is, tessék visszaemlékezni, hogy 1989 előtt kinek, hogy, milyen telefonja volt, és ez mondjuk 1995-re hogy változott meg. Sarkítok, nem szeretem a T-csoportot, de ha Matáv megmarad állami cégnek, akkor itt még ISDN rohangálna.

Azt is megemlítem, hogy a privatizáció már 20 éve megtörtént, az energiaszektorban a privatizált cégeknél már sok százmilliárdnyi beruházás történt azóta - amit akkor viszont illene visszaadni. :)
5.
"Na, ezek miatt nem tolonganak a befektetők az energiaszektorban itt magyarországon, mert már itt vannak a "szüretelők" - másnak helye nincs már itt.."

Azt is értened kell(ene), hogy a befektető az nemcsak Jacob Kohn és Günther Hartmann Münchenből, meg az E.On csoport, hanem ugyanilyen befektető az 500-50000 ember megtakarítását kezelő akármilyen alap, amelyik beszállt mondjuk egy erőműépítésbe, mert úgy számolták, hogy ez jó befektetés.
Pl. azért, mert a magyar állam megígérte, hogy ilyen és ilyen áron, ennyi időn át átveszi tőle a hőt, az energiát.
Az is értened kell(ene), hogy kisebb erőmű esetén is alsó hangon 8-10 éves megtérüléssel számolnak, de inkább 15-20 év az, a folyamatos karbantartás, újabb befektetés miatt, nagyjavítás miatt.
Konkrétan a nagybefektetőknek iszonyatos összeget kellett beletolniuk a rendszerekbe - az energiaszektorról csak annyit, hogy egyszer szívesen megmutatnék neked egy 1990 előtti rendszert és dokumentációját, és egy 2000. év környékit, vagy újabbat.

Sőt, azt is megkockáztatom, hogy 1990 előtti dolgot már egyre ritkábban találsz - pl. mondjuk pont Pakson, ahol a technológiának még jelentős része kövület, vagy utángyártott kövület - hozzáteszem, hogy minden fontos és kopó dolgot kicseréltek és karbantartanak. De a nagybefektető franciák is inkább a kövület témákat állítják le, és azt üzemeltetik, amit már ők fizettek és építettek - Százhalombattán.

De kiemelem: még ha igazad is volna - nincs; akkor sem ártana, ha felfognád, hogy ez az egész - energiaszektor - ez egy komplex rendszer. Nemcsak gonosz nagy multicégekből áll, hanem sok száz tervező, karbantartó, szállító, építő, szerelő, gyártó, kereskedő cégből - akik sokkal gyorsabban tönkremennek, mint a felettük álló szuper nagyok.

kifordított nagyanyó 2013.03.27. 12:57:06

@nemecsek ernő áruló: Már megint terelsz kisgyerek!Te utálsz minket.
LOL! Tényleg felcserélődtek a szerepek!:))

kifordított nagyanyó 2013.03.27. 12:58:48

@Ironfist: Meg nem mondom neked.Már sajnos.

kifordított nagyanyó 2013.03.27. 13:01:32

@Ironfist: Ott a pont.

@titan: Talán mert azelőtt szoci voltam.:))

nemecsek ernő áruló 2013.03.27. 13:21:43

@kifordított nagyanyó: Nem unod? Nem tudom, saját állandó magyar-magyar megosztó fasiszta szemléleted, és a magyar-gyűlöletedet miért kell rám kivetítened?

kifordított nagyanyó 2013.03.27. 13:58:35

@nemecsek ernő áruló: A hosszab válaszomnál bedöglött a gép.
Nem én szoktam kezdeni.
Legyen nekem igazam.
A többit nem írom újra.
Csá.

Meridian74 2013.03.28. 11:03:40

@daito: mindenre nem válaszolok, mert nincs időm, de a Matáv-os példára reagálnék. Mert azt rögtön céfolni tudom, mivel ezen a területen dolgozom egyébként. Az nem úgy lenne ahogyan azt te gondolod. A Matáv megnyomorító árnyékában egy rakás alternatív szolgáltató is felhozta magát, méghozzá jórészt önerőből. Hogy most ez nekik mennyire sikerült vagy sem, azt azért figyelembe kell venni, hogy az alternatívok nem kaptak semmit sem készen, és ráadásul a Matáv ott tartott be nekik ahol csak tudott.

És még ezen úl is van pozitiv példa, persz etudom, kicsike, Pl Boly városa. Ahol ha jól tudom szintén Matáv volt az alapszolgáltató, de mivel egy kis településről volt szó, hát nem sokat törődtek vele, nem volt zsíros konc az nekik.

EZért a polgármester szerzett EU-s támogatást és közbeszerzésen keresztül az egész városban kihúzta az optikai hálót - erről volt anno egy cikk az Index-en.
www.hwsw.hu/hirek/33558/Ericsson_optikai_halozat_triple_play_internet.html

Meridian74 2013.03.28. 11:06:50

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "A leányvállalat profitja szerinted hol csapódik le?"
Saját zsebben.
Mert papíron nem leányvállalatként tüntetjük fel, hanem alvállakozónak.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.28. 13:38:09

@Meridian74:

Te szerencsétlen! Húsvéti nyusziidomárnak is feltüntetheted, nevezheted népdalkörnek is, attól a tulajdoni viszonyok még adottak.

Ha valóban telefóniában dolgozol, akkor érdeklődjél róla, hogy mi volt 95 előtt.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.04.01. 14:59:28

@Vidéki:

Mai napi találós kérdésünk: ki írta ezeket az örök igazságú mondatokat?

"Azt hogy a Fidesznél szitokszó a profit, először hallom, és nem tudom van-e rá bizonyíték.Lehet, hogy nemsokára azt is leírja valaki:a Fidesz le akarja szedni a Napot az égről."

süti beállítások módosítása