Skip to content


       Szűrés lista

Totális háború a rezsidémon ellen

Február végén az addig sem teljesen békében csordogáló Rezsicsökkentési Hadművelet 180 fokos fordulatot vett, amikor váratlanul az ELMŰ és a Főtáv nem dobta hanyatt magát a Rezsicsökkentő Bizottságnak. Azóta a lehető legmagasabb fordulatszámra pörgették fel a bullshit-generátort, a Miniszterelnöktől a legutolsó lakájmédiaújságíróig mindenki csúsztat és hazudik, messze túlszárnyalva a "rosszabbul élünk mint négy éve" és a tizenharmadik havi nyugdíj jelentette demagóg kampányt.

Illusztráció:
"A rezsidémon nem engedi felkelni az alélt magyar gazdaságot, a háttérben Matolcsy György Overdoseként figyel tehetetlenül"
rezsidémon.jpgHalkan megjegyezném, hogy maga az ötlet kampányszempontból zseniális.
Hogyan adjunk úgy, hogy nekünk a lehető legkevesebbe kerüljön?
A tizenharmadik nyugdíj drága, az adócsökkentés drága. Ha nem adhatunk a költségvetésből, és nem csökkenhet a költségvetésbe befolyó pénz, akkor mi marad? Minek az árára van fennhatósága az államnak? Áfa? Áfacsökkentés szóba sem jöhet (bevételi oldal), így maradt az áram és a gáz ára, aminek az árát a kormány állapítja meg. Ebbe aztán bele lehet tolni mindent, amit a NER-ben megtanultak:

Elmúltnyolcév, vadprivatizáció, gyurcsánybajnai, extraprofit, külföldi nagyvállalat vs. kisemberek.

Ki ne szeretné, hogy újra 3,60 legyen a kenyér?

Szóval február végén az ELMŰ levelet mert küldeni a saját szerződéses fogyasztóinak (hallatlan!), amikben kifejtették a saját álláspontjukat, a Főtáv pedig azzal húzta ki a gyufát, hogy bejelentette, hogy "a januári számla a 10 százalékos díjcsökkenés ellenére magasabb lehet, mert a hideg miatt nőtt a hőfogyasztás." Ekkor pattant el valami Németh Szilárd csepeli polgármesterben, a Rezsivédelmi Bizottség vezető fejében, mert kijelentette, "hogy törvénymódosítást nyújt be a szolgáltatók "rezsicsökkentés-ellenes magatartása" miatt". Lásd február 27-én a Ma reggelben

Március 11-én Orbán Viktor intézett egy harcias kirohanást a rezsicsökkentés mellet, aminek az egyes tételeit, azóta a robotkollégák lelkesen ismételgetnek.

1. "2002 és 2010 között 15 alkalommal emelkedett a gáz ára, ennek következtében a gáz ára 206 százalékkal, tehát háromszorosára nőtt, az áram ára pedig 97 százalékkal, tehát mintegy kétszeresére nőtt. Emellett az akkori kormányok csökkentették a nyugdíjakat, a béreket és a családtámogatásokat."

1 kWh áram 2002-ben 24,64 forint, 2012-ben 47 forint volt.  
1 m3 gáz 2002-ben 45 forint, 2012-ben 140 forint volt.
1 liter benzin 2002-ben 216 forint volt, tegnap 431 ft/l áron tankoltam.
A KSH szerint 2002-ben a bruttó átlagkereset 122 481 forint, 2012-ben 222 990 forint volt.
A minimálbér 2002-ben 50 000 forint, 2012-ben 93 ezer forint volt.

2. "A gáz és a villany árszintjének együttes figyelembevételével 2011-ben az egész Európai Unióban hazánkban volt a legmagasabb a rezsiköltség, és másfélszerese volt az uniós átlagnak."

Nos, ez így nem igaz.

Az áram és a földgáz ára az EU-ban, a Portfolio.hu és az Mfor.hu nyomán. Az áram és a földgáz ára sem éri el az EU27 átlagát. (Eurostat táblázatok itt.)

áram_eu27.jpg
gáz_eu27.jpg

Vásárlóerőparitáson történő összehasonlítás szerint már más s sorrend:

áram_vásárlóerőparitáson.pngföldgáz_vásárlóerőparitáson.png

A probléma nem azzal van, hogy az EU-ban magas nálunk 1 kWh áram vagy 1 m3 földgáz ára, hanem, hogy alacsony a fizetésünk, és ahhoz viszonyítva magas a költsége. Vagyis újra ott kötöttünk ki, hogy "nyugati árak, keleti bérek".

Vagyis akár úgy is lehetett volna csökkenteni a rezsiköltségeket, hogy a szárnyaló gazdaság felhúzza a béreket ... oh, wait ... recesszióban van az ország.

3. "Ha a profitot begyűjtő cégek helyzetét nézzük, akkor azt látjuk, hogy éveken keresztül óriási profitokat termeltek, tízmilliárdokat kerestek a magyar embereken. A villamosenergia-szektor adózott eredménye 2011-ben meghaladta a 31 milliárd forintot."

A rezsidémon elleni küzdelemhez kívánt a Miniszterelnökség muníciót adni, mikor közzétették a villamosenergia-ipari szolgáltató vállalatok 2011-es eredményeit.

eredmeny.jpg
Összességében valóban nyereségesek voltak, de a hangsúly az összességében szón van. Csúsztatás a javából, amikor azt a kellemetlen tényt elhallgatják, hogy a lakossági áramszolgáltatás veszteséges mind a 3 cégcsoportnak (-20 milliárd), a nyereség  a nem lakossági áramszolgáltatásból származik. Vagyis  a cégek és az ipari szektor keresztbe finanszírozza a lakossági üzletágat.

Illusztráció: Orbán Viktor furkósbotjával lesújt a rezsidémonra

orbanviktor_rezsidémon2.jpgÍgy a lakossági rezsicsökkentést az áram esetében a vállalatok fizetik, mivel nekik január 1-től nőtt az áramszámlájuk. A kkv-knak az áram 19 százalékkal drágult, végszámlájuk pedig 11 százalékkal nőtt, a nagyvállalatok pedig – például az Audi és a Mercedes – magáért az áramért körülbelül 30 százalékkal fizetnek többet, teljes áramszámlájuk pedig 15-16 százalékkal emelkedik. És ezt az árat szintén a minisztériumban döntötték el. Az Áram ára blog egy konkrét vállalkozás példáján mutatta be, hogy az adott cégnek éves szinten 2,5-3 millió forinttal nő az áramköltsége, ami 4,7%-os emelkedést jelent. Ez természetesen rontja a cégek versenyképességét, az áremelés révén valójába mi fizetjük meg ezt a költséget, vagy a cégek elküldenek 1-2 embert, és a bérköltségen hozzák be az áremelkedés árát.

Ezekről azonban nem szívesen beszél Orbán Viktor ...



4. "M
illiárdos profitot termelő cégek most összefogtak a magyar családok ellen, hogy megakadályozzák a magyarokat sújtó terhek igazságos csökkentését." - Orbán Viktor
"2012-ben a villamosenergia-szolgáltatók adózás után 31 milliárd forintos nyereséggel zártak, ezt mind a magyar családok zsebéből húzták ki, ennek tükrében pedig aligha jelenthet veszélyt a rezsicsökkentés a karbantartási munkákra."
- Rogán Antal

A kormánypárti politikusokat hallgatva az a képzete támad az embernek, hogy az áramot az ELMŰ telephelyén állítják elő, ami egyszer csak hipp-hopp ott terem a lakásunkban, az áramszámlán szereplő összegből meg hízik az ELMŰ.
Pedig az áramot az ELMŰ a Magyar Villamos Művektől veszi, ez csak az áramszámla egy része. Ezenkívül fizetni kell a rendszerhasználati díjat, amit a villamosenergia-hálózatokat üzemeltető társaságoknak, az ún. Elosztói Engedélyeseknek kell továbbítanunk, és a hálózatok üzemeltetésének költségeire nyújtanak fedezetet. Ezt szintén az állami
MAVIR-nak kell fizetni. Szintén a MAVIR-nak kell megfizetni a szénipari szerkezetátalakítási támogatására fizetendő díjat, a kedvezményes árú villamosenergia-támogatására fizetendő
díjat, a kapcsolt termelésszerkezet-átalakítási díjat.

Minderre jön még rá Európa legmagasabb áfakulcsa, a 27%, ami az államnak megy. 

áram_ára.jpg


A legfrissebb döntés szerint a kormány 11 fillérrel csökkentette a szénfillér összegét, viszont ugyanennyivel növelte a kapcsolt termelésszerkezet-átalakítási díjat, ami a távhő támogatását jelenti. Magyarul a távhősök 10%-kos csökkentésének egy részét az összes áramfogyasztó fizeti. Nesze neked, rezsidémon!

Szóval ha milliárdos profitot termelő cégekről beszél a miniszterelnök, akkor vajon miért nem beszél a MVM-ről?
A MVM-csoporthoz tartozó Paksi Atomerőmű profitja 2011-ben 20 milliárd forint volt, ami MVM-csoport 40 milliárdos profitjának a fele.2012-ben az MVM által eladott 1 kWH ára 17 forintról 17,60-ra nőtt, de a paksi áram és az aukciókon vehető ár is alacsonyabb ennél. A MVM-ben keletkező "extraprofitot" az állam minden évben ki is veszi, megy a költségvetésbe!

Illusztráció:
"Gyurcsány és Bajnai szerelemgyermeke, a Rezsidémon kirágja magát a kihűlt magyar kisnyugdíjasból"

rezsidémon_1.jpgArról sem beszélnek, hogy az energetikai cégek mennyit költenek beruházásokra. A KSH adatai szerint 2010-ben még 246,7 milliárdot fordítottak hálózataik modernizációjára, tavaly már csak 147 milliárdot. Az ELMŰ például 2011-ben 18 milliárdos nyereség mellett még 30 milliárd forintot fordított fejlesztésre. Ezeket a munkálatokat magyar alvállalkozók végzik, ha nincs megrendelés, nincs beruházás, akkor csődbe mennek, megszűnnek, a dolgozókat kirúgják. Vajon ez segíti az országot?

Sajnos nem csak Fidesz őrölt bele a rezsicsökkentésbe, a Jobbik egyenesen 30%-kos csökkentést szeretne, az MSZP pedig 30%-kos csökkentést és 5%-os áfát.

Kicsit szomorú vagyok, hogy miért nem egyből alanyi jogon járó ingyen energiával kampányolnak, szárnyaljuk túl Kádár Jánost, fizesse az állam minden ki rezsiszámláját.

Az általános rezsicsökkentésnél egyszerűbben kivitelezhető dolog kevés van, teljesen igazuk van, mennyivel több munkával járt volna jövedelem vagy/és fogyasztás szerint módosítani az energia árát? A havi nyolc millió forintot kereső Matolcsy is 10%-kal kevesebbet fizet és 80 ezer forintból élő Erzsike néni is 10%-kal kevesebbet fizet. A Rózsadombon örömében mindenki maximumra kapcsolta a medence fűtését, Erzsike néni pedig egy kicsit többet melegedhet.

Friss:
Megkezdődött a kampány, van weboldal, és csinos hiredtés a Magyar Nemzetben és a Metropolban.
Ez már a demagógia legalja, pedig hol van még a választási kampány ...

hirdetés.jpg

Címkék: fidesz rezsi

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr365106021

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tóni és a haverok 2013.04.24. 18:07:50

Rogán Tóni, az ötödik kerület drága, egyetlen, és nagyon úgy tűnik, hogy jó ideig felülmúlhatatlan polgármestere magyarázhatja a bizonyítványt már sokadszor. Nyilván, aki beugat, annak majd jól szarrá büntetik a kocsiját a rengeteg, Belvárosban fellelh...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Exploiter 2013.03.25. 21:57:59

@Kelly Pinkham:

Pont ezért bassza meg magát a tisztelt szavazó.

A demokrácia fasság, most már kezdek arra jutni.

niklex 2013.03.25. 22:07:43

Amikor a kormány "extraprofitról" beszél, akkor simán tessék összehasonlítani az osztalékként kiosztott pénzeket az adóba befizetett pénzekkel.
És lehet, hogy a kormány nagyon csodálkozik (persze nem), hogy egy cég elsősorban azért létezik, mert a tulajdonosai azt remélik, hogy befektetésük nyeresége több lesz, mintha állampapírba rakták volna, és nem azért, hogy a költségvetés határ nélküli fejőstehene legyen. Akkor inkább visszafejleszt, majd becsuk.
Ezt persze a kormány is tudja, de hát más f..szával verni csalánt mindenki tud. Ami legalább ekkora baj, hogy a Parlament más pártjainak sincs jobb ötlete, vagy normális ellenvéleménye,hanem még überelnék a hülyeséget, mert olyan jó demagógnak lenni.

asmodean 2013.03.25. 22:19:30

@Exploiter: A demokrácia a hülyék diktatúrája. Egy átlag választó nem sokkal okosabb egy asztallapnál, és ezek tömege dönti el, hogy mely csoport birtokolja a hatalmat. Minden rendszernek van hátulütője, a demokráciának például ez.

zobod 2013.03.25. 22:32:02

@niklex: ez nem az ilyen elvi fasságokról szól, hanem a hatalomról. Egy országban békeidőben a hatalmat a kormány/közigazgatás, a bankrendszer, és az energetikai és közmű infrastruktúra alapozzák meg. Aki ezeken rajta tartja a kezét, az irányítja a folyamatokat; ezek az alapjai bármiféle érdemi ipari vagy agrár gazdasági tevékenységnek, a szociális rendszer működésének, a háztartások mindennapi életvitelének.

Meridian74 2013.03.25. 22:33:52

"Vagyis akár úgy is lehetett volna csökkenteni a rezsiköltségeket, hogy a szárnyaló gazdaság felhúzza a béreket ... oh, wait ... recesszióban van az ország"

Ez akkor sem történt meg amikor szárnyalt a gazdaság... továbbá, a gáz és villany import, azaz nem itt van megtermelve, csak eladva. Akkor ezek a "kereskedő" cégek miért nem biztosítanak nyugat-eu-s béreket a saját alkalmazottjaiknak? Mert a bérszínvonal a béka segge alatt van a nyugatihoz képest.

Ironfist 2013.03.25. 22:34:57

@Blázser Bozsó: @zobod:

Mutatok teljesebbet:
Kövér László - MSZMP tag, a Központi Bizottsághoz tartozó társadalompolitikai intézet munkatársa, és a Magyarországi Ifjúsági Szervezetek Országos Tanácsa (MISZOT) alelnöke
Járai Zsigmond - MSZMP-tag
Matolcsy György - MSZMP-tag
Martonyi János - MSZMP-tag
Pintér Sándor - MSZMP-titkár
Schmitt Pál - az Országos Testnevelési és Sporthivatalnak (OTSH) alelnökeként miniszterhelyettes a Lázár-, majd a Grósz kormányban
Hoffmann Rózsa - MSZMP-tag
Mikola István - MSZMP-tag, a Hazafias Népfront alelnöke
Stumpf István - MSZMP tag, a Hazafias Népfront alelnöke
Fónagy János - MSZMP-tag
Vonza András - MSZMP-tag
Ligetvári Ferenc - MSZMP-tag
Chikán Attila - MSZMP-tag
Boros Imre - MSZMP-titkár
Turi-Kovács Béla - MSZMP-tag
Harrach Péter - MSZMP-tag
Kerényi Imre - MSZMP alapszervezeti titkár, moszkvai nagykövet
Pozsgay Imre - MSZMP KB-tag
Szűrös Mátyás - MSZMP KB-titkár
Boross Péter - MSZMP-tag
Balogh Gyula - MSZMP-tag
Csintalan Sándor - MSZMP-tag
Orbán Viktor - gimnáziumi, majd egyetemi KISZ-titkár
Varga Mihály - KISZ-titkár
Rogán Antal - KISZ-titkár
Deutsch Tamás – KISZ-titkár

Azoktól a fideszesektől meg, akik szerint ez teljesen rendben van, megkérdezném: az miért baj akkor, hogy az MSZP-ben is ülnek ex-MSZMP-sek? Pontosabban... a fideszesek, akik azt gondolják, baj, hogy az MSZP-ben ülnek ex-MSZMP tagok... azok szerint EZ a lista MIÉRT NEM baj? ZOBOD FIAM?? MAGYARÁZATOT! MIÉRT HUNY SZEMET MINDEN BIRKAMENETES TAPSIKOLÓ MAJOM EFÖLÖTT A LISTA FÖLÖTT, HA AZ MSZP-T TELI TOROKBÓL FÚJOLJÁTOK, MERT ÁLLÍTÓLAG KOMMUNISTA???

Szarevő kis bértroll faszfej.

Meridian74 2013.03.25. 22:35:50

Jah, és a veszteséget nem hiszem el, mert könyvelni így én is tudok. Beiktatok pár leányvállalatot, költségnek, aztán sírok-rívok, hogy így veszetséges az egész, és emelni fogom az árakat. Dupla haszon.

Meridian74 2013.03.25. 22:47:50

@Amadeus62: Te még Bajnaiban bízol? Az tidod-e, hogy már 2007 nyarától Gyurcsány egyik - többek közt gazdasági - minisztere volt? Tehát amit gyurcsány elkúrt, azt bajnaival együtt kúrták el.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.03.25. 22:55:04

Kommunizmust végre, államosítani a f.szopó energiacégeket, a vezetőiket vérpadra!
Simicska Lajos legyen az új Nemzeti Energia Tröszt feje.
S a haza fényre derül.

Larry Silverstein 2013.03.25. 22:58:37

@Ironfist: 'Azoktól a fideszesektől meg, akik szerint ez teljesen rendben van, megkérdezném: az miért baj akkor, hogy az MSZP-ben is ülnek ex-MSZMP-sek?'

Öööö...talán azért mert a fenti listán egyetlenegy mszmp vezető tisztviselő sincs, az MSZP meg KB tagokkal van ill. volt tele...

zobod 2013.03.25. 22:59:21

@Ironfist:

Istenem, két ciklusból + koalíciós partnerekből ennyi jött össze? Szerencsétlen... még a kisdobosokat is bele kell számolni hogy legyen egy listád?

Itt van egy rendes lista, igazi kommunistákkal, pártállami vezetőkkel:

Miniszterelnök Horn Gyula (MSZMP)
Külügyminiszter Kovács László (MSZMP)
Pénzügyminiszter Békesi László – 1995. február 28-ig (MSZMP)
Pénzügyminiszter Bokros Lajos – 1996. február 29-ig (MSZMP)
Pénzügyminiszter Medgyessy Péter (MSZMP)
Ipari és kereskedelmi miniszter Pál László – 1995. július 15-ig (MSZMP)
Ipari és kereskedelmi miniszter Dunai Imre – 1996. szeptember 5-ig (MSZMP)
Ipari és kereskedelmi miniszter Suchman Tamás – 1996. október 15-ig (MSZMP)
Ipari és kereskedelmi miniszter Fazakas Szabolcs (MSZMP)
Földművelésügyi miniszter Lakos László – 1996. december 15-ig (MSZMP)
Földművelésügyi miniszter Nagy Frigyes (MSZMP)
Igazságügyminiszter Vastagh Pál (MSZMP)
Népjóléti miniszter Kovács Pál – 1995. március 17-ig (MSZMP)
Népjóléti miniszter Szabó György – 1996. november 30-ig (MSZMP)
Népjóléti miniszter Kökény Mihály MSZP (MSZMP)
Munkaügyi miniszter Kósáné Kovács Magda – 1995. november 30-ig (MSZMP)
Munkaügyi miniszter Kiss Péter (MSZMP)
Honvédelmi miniszter Keleti György (MSZMP)
Környezetvédelmi és területfejlesztési miniszter Baja Ferenc (MSZMP)
A titkosszolgálatokért felelős tn. miniszter Katona Béla – 1995. március 31-ig (MSZMP)
A titkosszolgálatokért felelős tn. miniszter Nikolits István (MSZMP)
Privatizációért felelős tn. miniszter Csiha Judit MSZP (MSZMP)

Meridian74 2013.03.25. 23:00:44

@Vidéki: "Retail (end-user) energy prices for households.
Two consumption levels are identified. Research methodology.
Price data mentioned may not reflect the latest insights found in the commercial editions."

Na vajon, erről miért nem készülnek szép színes szagos libsi táblázatok, amit habzó szájjal mutogatnak kormányellenes propagandatúlás közben...?

Emlékszem még arra, hogy a szenzációhajhász Napló című műsor valamikor 2009 tájékán készített egy műsort az osztrákoknál és a magyarországon kiállított különböző családoknál jelentkező rezsiszámlákról... már az is eléggé tanulságos volt, de nem lett folytatása - pedig kellett volna -, mert szvsz kurva gyorsan lobbyérdekek leállítatták a műsort, pl. azzal, hogy nem fogunk többet reklámozni a TV2-ön, de a haveri cégeink sem... ezt akarjátok, vagy kussoltok szépen?

ob.szerver 2013.03.25. 23:03:03

'A szolgáltatókkal elég alkut kötöttek már a korábbi kormányok, hagyták, hogy ezermilliárd forint profitot vegyenek ki az emberek zsebéből.."

A fenti mondatot a fidesz közleményéből bemondta a közszolgálati hiradó, és a nyomaték kedvéért kinagyították, hogy olvasni is lehessen.

Ez a párt 50%-ot kapott Dunakeszi egyik körzetében, többet, mint 2010-ben.

Tulajdonképpen szerencse, hogy nem olyan időket élünk, amikor ezek az emberek nemzetiségek vagy társadalmi osztályok ellen uszíthatnak. Hogy ezek után tovább fog esni az a beruházási ráta, amely már jelenleg sem elegendő az amortizáció pótlására, arra mérget lehet vetni.

Annak az 50%-nak pedig fogalma sincs arról, hogy a fidesz pártközpontban megszakadnak a röhögéstől amiatt, hogy nemcsak annyi ostoba ember van az országban akikről eddig is tudtak, de a számuk még növekszik is.

Larry Silverstein 2013.03.25. 23:06:35

@zobod: Az is lényeges hogy ki mocsoda volt az mszmp-ben és mi lett belőle, mert csak így mond valamit.

Aki KB tag volt ammá azért nem teljesen ugyanaz mintha iskolai KISZ titkár lett volna.

Meridian74 2013.03.25. 23:14:47

@hümhüm: megmondom én ekked hoygan lehetséges, hogy az elosztói ágazat miért nyereséges alacsonyabb árral, és miért veszteséges a lakossági ár magasabb áron is. Azért mert tök feleslegesen van beiktatva a kereskedő. A Magyar Telekomnak, mint távközlési cégnek, mi az apám faszát keresni valója van mint lakossági gázkereskedő? Vagy villamosáram kereskedő? Hmmm?

Megmondom. Pénzért mindent. Nem is ő az igazó szolgáltató, ő csak számláz (mindenestre nem épít sem gázvezetéket, de nagyfeszültségű villanyoszlopkat sem állítgat). Persze ráteszi a maga nem kevés hasznát. De ebből adózni nem akar túl sokat, ezért generál magának költségeket is, pl. egy rakás alvállakozóval, amelyek akár köztes módon a saját tulajdonában is lehetnek (sok lépcsős tuljadnonosi körrel megspékelve, hogy ne lehessen elsőre áttekinteni kinek ki fia borja), ezt semmi nem tiltja ezt meg, tehát hülyék lennének nem élni vele...

Nyilván ez sokak számára hihetetlen dolog, kétségek merülnek fel. Próbáljátok ezt elképzelni. Nem megy? Na, akkor nyissátok ki a szemeiteket, és nézzetek körül. Hol is vagytok? Magyarországon? Abszurdisztán fővárosában? Na, akkor most már megy a dolog?

asmodean 2013.03.25. 23:16:36

Nem tudom minek ez a sok vetyengés, ősszel úgyis előáll Széles a hidegfúzóval, ami ingyen végetelen + 1 energiát biztosít még Songokunak is.

Meridian74 2013.03.25. 23:34:06

@daito: netto faszság amit írtál. Mondok 2 példát:
anno (20-as évek környékén) )az amerikai AT&T részvényesei (akik csak a pénzt adták haszon reményében, de érdemi munkát nem végeztek cégen beül) ha tudták volna azt, hogy a telefonhálózatukban mennyi réz van, és annak mennyi a piaci értéke a színesfém árutőzsdén, azonnal lebontatták volna az összes telefonvezetéket és eladták volna piaci áron.

A másik dolog meg az, hogy amikor a cigány letépi az általad gondozott és ápolt almafádról az almát, pont ugyanúgy viselkednek a külföldi befeketők itt magyraországon, mikor privatizálták az energiaszektort. Csak szüretelni akarnak, vetni már nem.

Na, ezek miatt nem tolonganak a befektetők az energiaszektorban itt magyarországon, mert már itt vannak a "szüretelők" - másnak helye nincs már itt..

Flyer 2013.03.25. 23:39:03

@Vidéki: Figyelj vidéki srác! Tényleg ne zavarjanak az okoskodásban az olyan tények mint primer energiahordozó bázis. Te most tényleg összehasonlítod kis hazánkat az angolokkal? Akik belefulladnak az olcsó gázukba meg a szenükbe. A vizenergiárol meg a szélenergiárol vagy az olajrol meg ne is beszéljünk. Tudod kikkel hasonlitsd? A környezö országokkal. Annak van értelme, mert ott van átjárás a piacok közt. Ja, hogy akkor bukott az érvelés. Szomorú.

milyen szép a Vértes, ó 2013.03.25. 23:47:40

@zobod:

Meg tudod saccolni, mi az évszám most? Egye fene, 5 év eltérés belefér.

Flyer 2013.03.25. 23:49:59

@Meridian74: Hát ezt a baromságot meg honnan szivtad? A hálózatos díj azért olcsóbb Te nagytudásu, mert ott nincs áru mögötte. Csak a hálózat működtetési és fenntartási költsége. A lakosságinál meg ott van az állami nagykereskedötöl vett villany beszerzési költsége, ami magasabb, mint amennyiért eladhatják a lakosságnak. Amúgy meg mindkét díjat az állami Energia Hivatal szabja meg, a kezdetek óta. Halál fogalmatlanok vagytok, de azért osztjátok az észt ezerrel.

milyen szép a Vértes, ó 2013.03.25. 23:51:36

@Meridian74:

Várj, kitalálom, azt, amit a Kedves Vezető hazudik, értelemszerűen elhiszed bizonyíték nélkül, aki neki ellentmondani merészel, az hazudik (a rohadt komcsi), akkor is, ha papírral igazol. Ki van ez dolgozva. :))

milyen szép a Vértes, ó 2013.03.25. 23:54:59

@Meridian74:

A 'hálózatok fejlesztése'-rész szintén a szüret, ugye? Még pár funkcionális analfabéta, aki ide szeretni öklendezni, amit kitaláltak neki?

Ironfist 2013.03.26. 01:54:56

@zobod:
Igen? És még egyszer kérdezem te tapsikoló komcsi: a fideszes lista mennyivel jobb, mint ez? Kétszínű, gusztustalan fideszváladék vagy, arra sem méltó, hogy bizonygassak neked bármit is - úgyis csak köpködni fogsz rá, mint a gazdijaid. Tiltva vagy innentől, nem látom, mit írsz, ne is fáradj - persze, jó fideszesblogtroll szokás szerint várom majd az értesítőket, hogy írsz nekem, amik arról tanúskodnak, hogy annyira sem vagy képes, hogy felfogd: nem látom, mit.

@milyen szép a Vértes, ó:
Hagyd ezt a Merdinkát, ő mindenhez jobban ért, áramhoz, gázhoz, közgazdasághoz... ha nem hiszed, kérdezd csak meg Vidékit, Enricot, Béla bácsit, Blogger Gézát, és egyéb ilyen narancslekvár agyú, kommunista majmokat! :)

Ironfist 2013.03.26. 02:05:46

@Larry Silverstein:
"Öööö...talán azért mert a fenti listán egyetlenegy mszmp vezető tisztviselő sincs, az MSZP meg KB tagokkal van ill. volt tele..."

No, akkor kend kedvéért a mellékelt magyarázat is:
Kövér László - MSZMP tag, a Központi Bizottsághoz tartozó társadalompolitikai intézet munkatársa, és a Magyarországi Ifjúsági Szervezetek Országos Tanácsa (MISZOT) alelnöke

Ja, nyilván a KÖZPONTI BIZOTTSÁG munkatársa egy olyan ember, aki nem támogatta szívből a rendszert

Pintér Sándor - MSZMP-titkár

Ja, majd MSZMP helyi vezető lehet, aki nem tökéletesen párthű, hanem belülről bomlaszt, mi?

Schmitt Pál - az Országos Testnevelési és Sporthivatalnak (OTSH) alelnökeként miniszterhelyettes a Lázár-, majd a Grósz kormányban

Még egyszer: MINISZTERHELYETTES. Ez no commentes.

Mikola István - MSZMP-tag, a Hazafias Népfront alelnöke
Stumpf István - MSZMP tag, a Hazafias Népfront alelnöke

Lehet, nem tudod, de akkor: "a Hazafias Népfront volt „a szocialista nemzeti egység kifejezője”." Aki ennek az alelnöke, az nyilván nem számít sem belső MSZMP-snek, sem szocialista vezetőnek.

Boros Imre - MSZMP-titkár

Ahemm, helyi MSZMP vezető. Természetesen nyilván megint egy belső bomlasztó

Kerényi Imre - MSZMP alapszervezeti titkár, moszkvai nagykövet

Alapszervezeti titkár. MOSZKVAI NAGYKÖVET baszod! Ez neked nem elég?

Pozsgay Imre - MSZMP KB-tag

Itt a hiányolt Központi Bizottsági tagod

Szűrös Mátyás - MSZMP KB-titkár

Naháááát, KB TITKÁR? Ami a vezetőt jelentette? Döbbenet! Biztosan belülről akarta tönkretenni a Központi Bizottságot!

Orbán Viktor - gimnáziumi, majd egyetemi KISZ-titkár
Varga Mihály - KISZ-titkár
Rogán Antal - KISZ-titkár
Deutsch Tamás – KISZ-titkár

"KISZ vezető nem lehetett az, akinek legalább protekciója nem volt." Rémlik, hogy minden fideszes ezt a habot köpte az arcából, mikor a fidesz bedobta, hogy Gyurcsány Ferenc is KISZ titkár volt?

Az MSZMP tagokra meg annyit, hogy mikor a fideszesek az MSZP-s MSZMPtagokat köpködik, akkor általános jellegű érv, hogy "Nem volt kötelező belépni, én sem léptem, és nem volt elzárva előlem semmi!" Nos, ezeknek nyilván pisztolyt nyomtak a fejükhöz: belépsz, vagy meghalsz! - felkiáltással:
Járai Zsigmond - MSZMP-tag
Matolcsy György - MSZMP-tag
Martonyi János - MSZMP-tag
Hoffmann Rózsa - MSZMP-tag
Fónagy János - MSZMP-tag
Vonza András - MSZMP-tag
Ligetvári Ferenc - MSZMP-tag
Chikán Attila - MSZMP-tag
Turi-Kovács Béla - MSZMP-tag
Harrach Péter - MSZMP-tag
Boross Péter - MSZMP-tag
Balogh Gyula - MSZMP-tag
Csintalan Sándor - MSZMP-tag

OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty! 2013.03.26. 04:29:52

"MOSZKVAI NAGYKÖVET baszod! Ez neked nem elég?"

Nem. A fityiszeseknek nem elég. Értsd már meg: A fideszes ex-mszmp-s jó mszmp-s, mindenki másé rossz.
Amúgy meg hiába verik rájuk a faszukat a kis narancsmajmok, mert ha nem bukik meg a rendszer, akkor grószékat pont ezek váltották volna. (a fletó, a törpecsúti, köteles kövér, káder jani, stb.)

OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty! 2013.03.26. 04:34:12

@Kis ember:
"Tudod, ők csak "kis" kommunisták, nekik meg lett bocsátva. :)"

Ez a film a mai napig aktuális. thumb up

kekex 2013.03.26. 07:10:01

@Ironfist:
A többség rémuralma nem a demokrácia, hanem a BOLSEVIZMUS! És leginkább a komcsik kultiválták.
A fideszben a legnagyobb az 1 főre eső komcsik száma
A fiidesz államosít - mint a komcsik
A fidesz nyúlkál bele az árképzésbe, a piaci áraktól elszakítva - mint a komcsik
A fidesz törekszik az egypárti uralomra, mint a komcsik.
Márpedig ha valami úgy jár, úszik hápog, mint egy kacsa - az kacsa, azaz ha egy párt úgy működik, mint a komcsik - az komcsi.
És büszkén jelenthetem, hogy én antikomcsi vagyok!
(Istenem, igazán hálás vagyon Neked, hogy nem vagyok fideszes!)

Blázser Bozsó 2013.03.26. 07:10:03

@Meridian74: "netto faszság amit írtál. Mondok 2 példát:
anno (20-as évek környékén) )az amerikai AT&T részvényesei (akik csak a pénzt adták haszon reményében, de érdemi munkát nem végeztek cégen beül) ha tudták volna azt, hogy a telefonhálózatukban mennyi réz van, és annak mennyi a piaci értéke a színesfém árutőzsdén, azonnal lebontatták volna az összes telefonvezetéket és eladták volna piaci áron."

Javaslom, bonts le Te otthon a villamos hálózatod, meg a telefonvonalad, internetet, koax kábeled, tele van rézzel azt add el az árutőzsdén. Az sem gond, ha előtte nem áramtalanítasz. A gázhálózatod is lebonthatod, jobb esetben rézből van az is. Viszont ebben az esetben a mérőnél a csapot ne felejtsd el elzárni, mert a szomszédban is kárt teszel. A pénzből meg vegyél térkövet, kijön belőle vagy 4 m2, aztán kiülhetsz a napra napozni. A tetőcsereped is bontsd le, milyen fasza cserépkályhát lehetne építeni belőle...

"A másik dolog meg az, hogy amikor a cigány letépi az általad gondozott és ápolt almafádról az almát, pont ugyanúgy viselkednek a külföldi befeketők itt magyraországon, mikor privatizálták az energiaszektort. Csak szüretelni akarnak, vetni már nem. "

Jelen esetben a szolgáltatók megvették a fát, kertészestől , ingatlanostól, ezután gondozták, és most érett be az alma. Amit pont Te akarsz leszedni. Akkor ki a cigány?

Most komolyan, nem tudom életembe hallottam-e ennél "nagyobb nettó faszságot.",
de sebaj, fidesz-trollnak még jó leszel.

kekex 2013.03.26. 07:15:35

@Meridian74:
Hehe! Te ezeket TÉNYLEG elhiszed? Csak 2 éve nincsenek beruházások és fejlesztések az energiaszektorban. Ha így folytatják nem is lesznek. Jó lesz, ha beszerzel egy szünetmentes áramforrást, de talán még jobb, ha egy aggregátort.

kekex 2013.03.26. 07:23:21

Valamelyik narancstroll meg elzenélhetné (zene lenne a füleimnek) hogyha a regionális árampiac összekapcsolásával 25 %-ot estek a beszerzési árak, akkor miért CSAK 10 %-ot adnak tovább ebből a lakosságnak? És azt sem az állami tulajdonú részből (ott benyelik) hanem a szolgáltatók áraiban? Orbán úgy vásárol szavazatokat, hogy egy fillérjébe sem kerül (az hiszi), az állam vastagon nyer rajta, és csak a szolgáltatók szívnak. Meg a MAGYAR beszállítóik, alvállalkozóik, a magyar VÁLLALKOZÁSOK, ÉS VÉGSŐ SORON (PÁR HÓNAPOS KÉSÉSSEL) A magyar EMBEREK.
AZAZ A MAGYARSÁG ELEMI ÉRDEKE, HOGY MEGSZABADULJON EZEKTŐL A NARANCSKULLANCSOKTÓL. Mielőtt beledöglik.

Blázser Bozsó 2013.03.26. 07:46:28

@kekex: A szünetmentes nem fog működni, ha "színesfém-kereskedő" Meridian74 kitépi a falból a vezetéket és mind eladja. Akkor hogy (vagy hol) tölti fel a szünetmentest ?

Virág et. 2013.03.26. 07:48:25

@Blázser Bozsó: Meridian inkább jobbik-troll, de ez most tényleg méretes butaság lett, amit ideírt.

A lényeg, amire még senki nem válaszolt a támogatók közül: ha az árszínvonal-csökkenés szimplán jogalkotási kérdés, akkor miért nem csökkenti a jóságos állam atyuska mindennek az árát mondjuk 70%-kal? Biztos vagyok benne, hogy a közműszolgáltatókon túl vannak még mások is, ahonnan pénzt lehet kivenni.

Arra sem válaszolt senki, hogy a napi szinten fellépő államosítás, szándékosan a külföldi tőke ellen készült büntető jogszabályok alkotása, visszamenőleges jogalkotás és a 0, leírom Vidéki kedvéért még egyszer NULLA beruházás között esetleg van-e összefüggés? Hogy a "koronaékszer" Mercedest még Ferenc hozta ide (nem a pápa, ajánlom amnéziás fideszes droidok figyelmében), Viktornak csak a próbakör jutott. Hogy a "stratégiai megállapodások" lényegében szimpla PR-fogások csak, hogy Viktor végre külföldi üzletemberekkel egy képen szerepeljen és úgy nézzen ki, mintha éppen befektetnének. A parasztnak (Vidéki? figyelsz?) elég ennyi, még sok is.

Alacsony minőségű választók, alacsony minőségű politika.

Jazzzer 2013.03.26. 07:48:57

Induljunk ki abból, hogy a választók 90+ százaléka képtelen komplex összefüggéseket értelmezni. A Fidesz sikere abban rejlik, hogy ezt felismerte és nekik politizál. Egyszerű dolgokat sulykol, mint a rezsicsökkentés. Ellenzékben jöhetsz te nekik azzal, hogy 'de hát megemelték az ÁFÁ-t', ez már a komplex összefüggés kategória.

A baj az, hogy a Fideszt megverni csak úgy lehet, ha valaki leereszkedik a szintjére. (Próbáltak itt pártok intelligensen politizálni, kitörölhették a feneküket az 5% értelmiségi szavazattal.) Viszont ha egy párt leereszkedik a Fidesz szintjére, az nem lesz szimpatikus a Fidesz ellenzékének sem. 22-es csapdája.

Sajnos, jövőre is a Fidesz fog nyerni. Akinek nem tetszik, kezdhet csomagolni. Ráadásul a következő ciklusban már akkorára tudják növelni a hatalmukat, hogy nem lesz szükség a nyugger szavazatokra se, rezsicsökkentés után jöhet majd a nyugdíjcsökkentés. Lesz itt nagy sírás-rívás, de meg is érdemli a sok idióta nyugger.

A németek meg csendben elkezdték a "hogyan ismerjük fel a kialakuló diktatúrát" az ovisoknak, nehogy náluk is előforduljon ilyesmi. :)

Virág et. 2013.03.26. 07:52:17

A hatósági áras egyetemes szolgáltatás eddig is veszteséges volt, de eddig az üzleti - nagyfogyasztói szegmens profitja elvitte a hátán az egyetemest. Ekkora csökkentéssel nem fogja elvinni. Ezt tudja a fidesz is, a cél, hogy tönkre tegyék ezeket a cégeket és forinthúszért megvehesse Lajos vagy Zsolt, aztán meg majd szépen visszatornázzák az árakat nyereségesre.

Amit kifelejtettek: ez nem Kambodzsa vagy Kolumbia, mi az EU tagállama vagyunk és jogalkotással is lehet kárt okozni, éppen erre hivatott az EU bírósága. Százmilliárdos kártérítések lógnak a levegőben. Mindezt azért, hogy a fidesz népszerűbb, Lajos meg gazdagabb legyen.

Blázser Bozsó 2013.03.26. 08:09:27

@Virág et.: "jobbik-fidesz" - bocs, nem tudtam különbséget tenni, meg egyébként sem azt nézem kinek mi a pártállása, hanem hogy mit mond.

"A hatósági áras egyetemes szolgáltatás eddig is veszteséges volt, de eddig az üzleti - nagyfogyasztói szegmens profitja elvitte a hátán az egyetemest. Ekkora csökkentéssel nem fogja elvinni. Ezt tudja a fidesz is, a cél, hogy tönkre tegyék ezeket a cégeket és forinthúszért megvehesse Lajos vagy Zsolt, aztán meg majd szépen visszatornázzák az árakat nyereségesre."

Szó szerint ezt akartam írni én is...

"EU tagállama vagyunk" - a nagy kérdés még meddig. Ezt csak a Kedves Vezetőnk tudná megmondani. Meddig tart neki beleírni a gránitba, hogy már nem vagyunk tagok? Este lefekszel mint EU tag... éjjel egyéni képviselői indítvány... reggel 8-kor Áder aláír, oszt jóóónapot.

Ha az EU elzárja a pénzcsapot, szerinted mi akadályozná meg a felcsúti Géniuszt ebben a lépésben?

Sallerbá 2013.03.26. 08:27:10

Egyébként meg mit sajnáljam az energiaszolgáltatókat, már réges-rég át kellett volna állni a fenntartható energiaforrásokra, az alternatív eszközökre. Az, hogy még mindig a bolygónk kizsákmányolásából tengődünk, amig lehet, kizárólag az ő és politikus-cimboráik hibája. Később majd csak nézünk, hogy oó, elfogyott majdnem az olaj meg a gáz, vajon miért emelkednek egekbe az árak, na, most honnan lesz akkor áram a hűtőmbe... Azon vitázni, hogy szegény szerencsétlen energiaszolgáltatók, vagy ellenkezőeg: jó kis szép, okos, jófej energiaszolgáltatók: nevetséges. Tőlük függ az életünk és tőlünk pedig az övék. Remélem, van B tervük, ha elfogy a nafta... (Persze ki lehet menni a szabadba szélkereket csinálni, csak ott nem fér el mindenki)

Blázser Bozsó 2013.03.26. 08:55:56

@Sallerbá: Nem fogy el. Palagáz !

Rengeteg cikk volt ezzel kapcsolatban a héten a neten:

index.hu/gazdasag/energia/2013/03/25/isten_hozott_szaud-amerikaban/

AFulgens 2013.03.26. 09:21:28

@Meridian74: "anno (20-as évek környékén) )az amerikai AT&T részvényesei (akik csak a pénzt adták haszon reményében, de érdemi munkát nem végeztek cégen beül) ha tudták volna azt, hogy a telefonhálózatukban mennyi réz van, és annak mennyi a piaci értéke a színesfém árutőzsdén, azonnal lebontatták volna az összes telefonvezetéket és eladták volna piaci áron."

Oh, mit latnak szemeim, igazi cseme ervelesed szemeimnek, draga baratom.

Csak azt felejted el merhetetlen hulyesegedben, hogy a befektetok azt is szem elott tartottak a 20-as evekben, hogy:
- a telefon egy hatalmas innovacio, es az AT&T az elkovetkezendo 50 (ha nem 100) evben szarnyalni fog, es a befektetes nem rovid tavon eppenhogy megterul, hanem hosszu tavon kogazdag lesz mindenki, aki legalabb 1$-ral beszall;
- a rez ara tobbek kozott eppen azert szokott fel a szinesfemek kozott, mert iszonyat nagy kereslet volt ra, peldaul a tavkozlesi fejlesztesek miatt. Ha mindenki elkezdte volna bontani a vezetekeket, majd eladni a rezet, akkor az arugorbe olyan meredeken kezdett volna zuhanni, hogy az USA-tol Kinaig mindenki hallotta volna azt a hatalmas BOIINGGGG-ot, amikor beleall a foldbe;
- es persze igen, a reszvenyesek nem vegeznek erdemi munkat, csak eppen toket adnak a cegnek, hogy tudjon fejleszteni, bereket fizetni, meg egyeb ilyen teljesen felesleges dolgokat csinalni.

Idiota f.sz.

kifordított nagyanyó 2013.03.26. 09:55:19

@nemecsek ernő áruló: Tudod,veletek ellenében szerintem Radnóti nem volt magyargyűlölő,pedig oka az lehetett volna rá talán.

nemecsek ernő áruló 2013.03.26. 09:56:25

@kifordított nagyanyó: Ki az a ti, és ki az a mi? Én sem vagyok magyar-gyűlölő, nem tudom, honnan veszed, de nézz magadba szerintem.

kifordított nagyanyó 2013.03.26. 09:57:41

@nemecsek ernő áruló: Ja.
"-Szerinted odaszarjak a küszöbre?
-Á hagyd.Úgysem értenék."

sz4sz4 2013.03.26. 10:47:38

Zero baszki, ezek az illusztrációk...:D

Blázser Bozsó 2013.03.26. 10:50:12

@AFulgens: Látom nálad is kiverte a biztit :-)
Ezek a legelemibb összefüggések felismerésére sem képesek.

nemecsek ernő áruló 2013.03.26. 11:07:08

@kifordított nagyanyó: Nem a haverom. De attól, hogy neked fáj az igazság, még nem kéne engem magyar-gyűlölettel vádolnod, inkább próbáld cáfolni! Ja, hogy azt nem lehet... Ez van. Szar dolog, de a tények makacs dolgok.

kifordított nagyanyó 2013.03.26. 11:18:47

@nemecsek ernő áruló: LOL! Ha többet magyarozol,mint mások zsidóznak,mit gondoljon az ember?!

kifordított nagyanyó 2013.03.26. 11:35:51

@nemecsek ernő áruló: Akár Radnóti esetében mindig ki kell hangsúlyozni ugye hogy magyarok ölték meg.
Mintha ti különböztetnétek meg magatokat a magyaroktól,hogy ti többek vagytok.

Ironfist 2013.03.26. 11:41:07

@nemecsek ernő áruló: @kifordított nagyanyó:

Amúgy ti mi a búbánatról beszéltek? Csak kíváncsiságból.

kifordított nagyanyó 2013.03.26. 11:47:10

@Ironfist: Neke úgy tűnik lenézi a magyarokat,különbnek tartja magát.
Hyppertoleráns létére sokkal durvábban beszél velem,mint én náczi létemre vele.
Nekem ő is ugyanolyan magyar lenne de neki ez nem tetszik szerintem.
Nem tudja mi a különbség aközött,hogy a magyarok,vagy hogy mi magyarok.

titan 2013.03.26. 11:49:34

@nemecsek ernő áruló: szerintem egy normális demokrációban az átlagembereknek nem kell foglalkozniuk a politikával, ennél fogva nem is foglalkoznak vele, ezért fizetik ugyanis a képviselőket. A képviselő feladat pedig, hogy az állampolgárokat képviselje, az ő érdekeikben hozzon döntéseket. Nos, vannak országok, ahol nem ezt teszik.

alte trottel 2013.03.26. 11:56:36

@kifordított nagyanyó:
Leszakadhatnál már erről a szétcsurkult "magyargyűlölő" faszságról!
(magyargyűlölő az, aki pl téged _ELSŐSORBAN_ azért utál, mert magyar vagy. nem tévesztendő össze azzal, hogy leröhögi azt a maradék hajat a fejedről, _MERT FASSÁGOKAT HAGYMÁZOLSZ IDE_)

kifordított nagyanyó 2013.03.26. 12:02:08

@alte trottel: Baszod! Pont most kezdek rácuppanni az ilyenekre!Pont az ilyenek miatt.
Azelőtt ez nem zavart/nem érdekelt/nem volt ilyen.

kifordított nagyanyó 2013.03.26. 12:04:00

@alte trottel: Sőt!Minél többet Horthyztak,annál inkább kezdtem megkedvelni a fazont.
Talán mert kezd tele lenni a tököm nekem is ezekkel a dolgokkal.
Ez inkább egy olyan kérdés hogy ki kezdte,ki folytatta.
Illetve hogy úgy kezdődött hogy ő visszaütött.

Ironfist 2013.03.26. 12:22:48

@kifordított nagyanyó:
"Sőt!Minél többet Horthyztak,annál inkább kezdtem megkedvelni a fazont."

Igazából nem hiszem, hogy az alapján kéne megítélni bárkit, akár pozitívan, akár negatívan, hogy mások mit beszélnek/gondolnak róla.

kifordított nagyanyó 2013.03.26. 12:27:40

@Ironfist: A múltkor olvastam róla egy elég korrekt írást.

Ironfist 2013.03.26. 12:56:15

@nemecsek ernő áruló:
Ő talán nem volt magyar? Egyébként meg nem tökmindegy, ki ölte meg?

nemecsek ernő áruló 2013.03.26. 13:05:52

@Ironfist: Nekem speciel pont tök mindegy, ő jön állandóan ezzel, mert egyszer meg mertem jegyezni egy nácikról szóló vita hevében. Valamivel lepleznie kell szegénynek a magyar-gyűlöletét.

Sallerbá 2013.03.26. 13:07:49

@Blázser Bozsó: Nem fogy el? Ez komoly? Elég csak arra gondolni, hogy egy darab, véges méretű bolygóval rendelkezünk... Nincs végtelen nyersanyagkészletünk, mint ahogy a gazdaságok működtetését is a folyamatos növekedésre alapozni is irgalmatlan hiba, éppen a mennyiségi korlátok miatt (gondoljunk csak a véges méretű emberi élettérre, ahol hiába akrunk egyre többet és többet termelni, egyre több és több embernek, ha előbb utóbb nem lesz hely embernek. Ráadásul a csökkenő erejű kereslet miatt nem is kell annyit termelni, így a termelés vissza is szorult nagyon sok iparágban és így a saját csapdánkba estünk a növekedés hajszolásával. A "palagáz"-ra visszaatérve pedig: szerintem a segítségével remekül megkerülhető az alternatív energiaforrások kutatásának és rendszerbe állításának szükségessége egy ideig. Csak megint azzal nem számolnak sokan, hogy a környezetet milyen rendkívüli mértékben romboljuk ezzel a "fantasztikus" energiaforrással, melynek kitermelése is jelentős környezetszennyezéssel és energiaráfordítással jár.

titan 2013.03.26. 13:22:24

@kifordított nagyanyó: huh, azért alapvetően eddig csak jobbról tapasztaltam, hogy magyarabbnak gondolták magukat a többi magyarnál. Az, hogy te nem így teszed mutatja, hogy van még remény.

Ironfist 2013.03.26. 13:38:33

@titan:
Mire? Nem tűnt még fel, hogy itt nem jobb, és baloldaliak vannak, hanem retardáltak, és még retardáltabbak? Meg van, aki normálisan tud gondolkodni, és pl nem gyűlöli embertársait csak azért, mert merészel mást gondolni, mint ő. Ez "oldal"független.

titan 2013.03.26. 13:54:43

@Ironfist: látod ezzel teljesen egyetértek. Meg azt is látom, hogy már jópár éve felcserélődtek a szerepek jobb- és baloldalon, így aztán teljes a zavar a fejekben.

Blázser Bozsó 2013.03.26. 14:23:31

@Sallerbá: A belinkelt cikk arról szól, hogy kb. 500 évig még elég lesz a gáz.
Én ennyi időre nem tervezek előre. Ha belegondolsz a Matolcsy a 3 év alatt eddig egy számot talált el, azt hogy az IMF 3 betű.
Akkor én együgyű állampolgár mire tervezzek ? Vagy honnan tudjam azt, hogy ha napkollektort rakok ki a házra, akkor azt holnapután nem adóztatja valaki agyon? Jó dolog a megújuló, csak hat-hétszer drágább mint a gáz, azaz ennyiszer környezetszennyezőbb is (egy másfél milliós rendszerből évi 30-50 ezer Ft megtakarítást tudsz kihozni).
A palagáz elterjedésével a környezetszennyezés a felére esik majd vissza, mert fele annyi CO2-t termel mint a szén alapú erőművek, ugyanannyi megtermelt energia mellett.
Akkor melyik a környezetszennyező ?

A napelem napkollektor gyártásához is energia kell, amit jellemzően szén alapú erőmű termeli ki.
Ha elterjed a palagáz (3-4 év), akkor ezeknek a napkollektoroknak is lemegy majd az ára felére, de kb. a tizedére kellene lemennie ahhoz, hogy gazdaságos, és valóban környezet kímélő legyen.

Secnir 2013.03.26. 14:42:47

@Blázser Bozsó:
khm.
a napkollektorok miért nem gazdaságosak? (jelzem, van, öt éve, és sacc/kb megtérült, max egy év, akkor már biztos.)

jágör68 2013.03.26. 15:48:44

Ez a rezsidémon olyan, mint a párnanaci kobold?

www.youtube.com/watch?v=lX0xtaAARTA

Blázser Bozsó 2013.03.26. 15:58:01

@Secnir: Lehet, hogy támogatással vetted, vagy nem volt másfél milla (vagy magad építetted ki a munkaköltséget megspórolva), és az sem mindegy, hogy milyen gázkészüléked van (volt).
Egy kondenzációs kazán hatásfoka lehet akár a duplája egy hagyományosnak (jellemzően azért 20-40% a különbség). Ha hagyományos kazánhoz vagy esetleg villanybojlerhez viszonyítasz akkor ki lehet hozni, hogy megtérül.

Kivételek mindig vannak, és nem mindegy mi a kiindulási alap. Az sem mindegy milyen messzire kell elvinni a meleg-vizet, hol a kollektor és hol van a felhasználási hely. Van-e déli oldal...

Az én esetemben 1.7 millióra adtak 3 különböző ajánlatot, és 20-30 ezer lett volna az évi spórolás, ez olyan 50-70 év. Eddig el sem megy...

De mondjuk egy GrünPower vákuumcsöves napkollektorral, 130 ezerből ( ha akcióban veszed ),

www.grunpower.hu/akcio

kedvező elhelyezkedés esetén 5 év megtérülés kijöhet, ha van olyan déli oldalad, ahova el is tudod helyezni. Nálam nincs ilyen adottság, és ez nem ritka.

De ugye épp arról megy a vita, hogy most 10% csökkentés, és itt a palagáz, ami pár éven belül jelentős gázárcsökkenést hoz..., azaz ha most vágnál bele, már ezzel kéne számolnod.
A fenti kollektor ár alá meg már elég nehéz lemenni, nem lehetetlen, de nehéz...

Szóval minden relatív...

Sallerbá 2013.03.26. 16:00:34

@Blázser Bozsó: Természetesen mindenhez kell energia. Az 500 év az az emberiség szempontjából semmi. Ha nagyon pesszimista akarnék lenni, azt mondanám, hogy lehet, az meg sem éri a fajunk, de nem akarok pesszimista lenni. Természetesen a napkollektor előállításához is kell környezetszennyező energia. A különbség az, hogy amig mondjuik a gáz kitermelése és felhasználása egy folyamatos környezetszennyező tevékenység, a napkollektor az előállítása után nem szennyezi a környezetet. Egyébként vannak gazdaságosabb energiaforrások is, ki lehet használni a szél, a víz és a földben lévő víz hőjének erejét (ez utóbbiról mondjuk bebizonyosodott, hogy a kiszivattyúzás és visszapumpálás után a helyi víz egyensúly némileg borul, tehát nem biztos hogy jó) Nem vagyok ellene az atomenergiának sem, amennyiben biztonságosan megoldhato a használata és nyilván nálam okosabb emberek ki tudnak találni még számos olyan lehetőséget, amelyik hasznos lehet az emberiség számára. Természetesen magam is használok energiát, gázt és áramot is, kár, hogy nincs más lehetőségem, így álláspontom elvi. Azaz szeretném, ha környezetkímélő megoldásokat állítanának rendszerbe, de kénytelen vagyok addig is használni a meglévőket, sajnálatos módon hozzájárulva így a Föld kizsákmányolásához és pusztulásához....

Sallerbá 2013.03.26. 16:13:14

@Blázser Bozsó: És még valami: hiába drágább a megújuló, ha majd nem lesz gáz, akkor mindenféleképpen csak azt tudjuk használni. Amellett, hogy ha a kutatásokra szánánnak egy kicsivel több pénzt, talán meg lehetne találni a megfelelő megoldást. Persze lehet halogatni, még akár 500 évig is, de az emberiség sorsa kapcsán rövid távon gondolkodni szerintem óriási hiba. Komoly lehetőségek hiányában egyébként valóban nem tudsz tervezni, ez a sajnos része a dolognak... Amit a szénerőművekről mondtál: ahhoz képest valóban környezetkímélőbb a palagáz, szerencsére ilyen erőmű - mely a világ egyik legkörnyezetszennyezőbb találmánya - egyre kevesebb van. (Bár persze még mindig túl sok)

Blázser Bozsó 2013.03.26. 16:30:08

@Sallerbá: 500 vagy akár 100 év a technológiák szempontjából óriási lépték, Egy energiahordozó nagyjából 30 évig tart ki (fa, szén, olaj, földgáz), aztán jön a váltás (jön egy olcsóbb), most egy érdekesség az, hogy a földgázból épp palagázra vált az emberiség. (a kettő gyakorlatilag ugyanaz csak a kitermelése más). Én bízom benne, hogy 100 év múlva már fúziós reaktorok üzemelnek az atomerőművek helyett, vagy ami még jobb lenne, mindenki saját magának állítaná elő otthon az energiát. A szélkerekeknél, napelemeknél nem csak a legyártásuknál kell energiát bevinni, hanem a megsemmisítésükkor is (pl. üvegszálas műgyanta).

A kettő között persze az látszik, hogy nem szennyez, ez sokakat megtéveszt.

Az alternatívoknál az is jellemző, hogy nem akkor használod, amikor termelődik, tehát tárolni kell, és ez is problémás és környezetszennyező (akkumulátor). Ha visszatáplál az ember, akkor meg az ahhoz szükséges szabályozó, felügyelő mechanizmusok sincsenek ingyen (allokálás, nominálás, szállítás).

Secnir 2013.03.26. 16:52:34

@Blázser Bozsó:
-nincs gázkészülékem. nem is lesz.
-nincs déli oldal
-10 m szintkülönbség van
-csak fürdővízre dolgozik (de arra nagyon)
-grünpóvert csak ha ostorral ütnek
-én raktam össze (kivétel a keretet, azt ácsok énekelték föl a tetőre)
-ára tartályostul 300e volt, plusz csövek.

"Az én esetemben 1.7 millióra adtak 3 különböző ajánlatot,"
jól át akartak baszni.

Blázser Bozsó 2013.03.26. 18:30:45

@Secnir: Mint írtam a gyári, milliós feletti beruházás nem tud megtérülni, ha valaki maga csinál kollektort, és beszereli, az más. De nem tud mindenki kollektort barkácsolni.

A végletekig leegyszerűsítve évi 30 ezer forint HMV spórolással lehet számolni (4 tagú család - átlagos gázkészülék esetén). Mint írod nem volt gázod, gondolom villannyal ment a HMV (ez négyszeres ár durván - egy kondenzációshoz képest). És rögtön megvan, hogy neked miért érte meg.

10 * 2 méter vezeték rézből 1250 Ft / m -> 25 ezer, idomok, forrasztás, szigetelés a csőre, szivattyú, hőcserélő, munkadíj szóval nyugodtam még egy 100-ast hozzászámolhatsz.
400000 / 30000 -> 13 év
13 év alatt a gáz ára várhatóan a felére esik vissza... ez megint csak növeli a megtérülési időt.
Ismétlem a gázhoz képest. A villanyhoz képest számolhatod, hogy megéri...
A 13 év alatt azért lesz karbantartás is...

Senkit sem akarok lebeszélni, nekem is van sörkolim, de egy gyári rendszernél alaposan át kell számolni mindent...

BadSimpson 2013.03.26. 18:57:46

A Fidesz popolizmusban nem lehet megverni.

Bee-zony 2013.03.26. 19:06:51

Ahogy a politikusok manipulálják a választókat...
Két könyv a témában, és az ezekről való beszélgetés Bódy Gergő és Mártonfi Attila nyelvész között, vázlatosan:
A két könyv:
1.) Ne gondolj az elefántra
2.) Hogyan foglaljuk vissza a közbeszédet a jobboldaltól? (Vagy baloldaltól.)
Az írójuk, George Lakoff nyelvész, a kognitív nyelvészet, tehát a gondolkodás és a megismerés felől vizsgálja a nyelvet.
A megállapítása szerint vannak bizonyos fogalmi sémáink, és a fogalmi keretekből lesznek nyelvi sémák arról, hogy hogyan látjuk a világot, milyen a világképünk, és hogy a legkülönbözőbb dolgokban hogyan szemléljük az életet.
Sok esetben a világról való tudásunk a nyelven keresztül kerül az elménkbe, tehát részben a nyelven keresztül ismerjük meg a világot. A világ megismerése és ennek a nyelvi reprezentációja folyamatos kölcsönhatásban van
Az amerikai jobboldalnak, a konzervatívoknak van egy nagyon határozott fogalmi keretük, és ebből a fogalmi keretből kiindulva kommunikálnak és alkotnak nyelvi sémákat, és ezzel uralják és manipulálják a közbeszédet, s azok az emberek, akik nem úgy gondolkodnak, mint ők, az általuk képzett nyelvi sémák alapján elkezdenek úgy gondolkodni.
Erről szól a „Ne gondolj az elefántra” című könyv, ami 2006-ban jelent meg magyarul.
Az ő elképzeléseik forognak nyelvi sémákként a köznyelvben, és a politikai diskurzust és a mindennapi közéleti kommunikációt ők irányítják.
Ha elfogadjuk az ellenfél fogalmi kereteit, ha az ellenfél jól játszik, és mi vagyunk olyan buták, hogy elfogadjuk, azzal nem fogunk kitörni abból, hogy a rossz kérdésfeltevésre rossz választ adjunk, mert jót nem lehetne rá adni. Ezért nagyon fontos sokszor magukat a kérdéseket is elutasítani, nem csak az állításokat.
Egy példa: gyűlöletkampány, gyűlöletkampány, békemenet, békemenet... – Nem gyűlöletkampány, nem gyűlöletkampány... tehát így csak sulykolva van ugyanaz a fogalmi keret. Ehelyett inkább azt kellett volna mondaniuk, hogy ez a szív kampánya. De akkor ez még mindig egy Fideszes fogalmi keret lett volna; hallgass a szívedre, szavazz a Fideszre.
Ha olyan fogalmi kerettel, vagy olyan nyelvi sémával találkozunk, amibe nem szeretnénk belemenni, akkor negligáljuk, és találjunk valami másfajta keretet. Ha valamilyen csőbe bele akarnak húzni bennünket, akkor az a megoldás, hogy a csövet dobjuk el, és nem azt mondjuk, hogy nem akarunk belemenni, és közben már benn is van a fejünk.
Minden fogalmi keret, minden gondolkodási rendszer, minden modell olyan, hogy a valóságnak csak bizonyos darabjaival tud együttműködni. A tudományos megismerés modelljei is ilyenek, hogy mindig valami kevésbé fontosat el kell hanyagolni, hogy működjön a modell, és az emberi gondolkodás abszolút ilyen. Éppen ezért, hogy ez így működni tudjon, az emberi gondolkodásra nagyon jellemző, hogy ugyan a tényekből építi fel a modelljeit, viszont ha az összes létező tényt figyelembe akarná venni, akkor nem tudna modellt építeni, hiszen az az egyetlen létező valóság, és nem lehetne leegyszerűsíteni, ezért minden modellalkotás egyben bizonyos tényeknek az elvetését jelenti. Ha elfogadom azt a modellt, amit az ellenfelem akar rám erőltetni, akkor ő szabja meg azt nekem, hogy mely tényeket vegyem figyelembe, és melyeket ne. Ha elfogadjuk ezeket a kérdésfeltevéseket, azzal elfogadjuk azt a keretet, amit az ellenfelünk ránk akar erőltetni. Gondosan, tudatosan, precízen felépített munkával olyan kereteket találnak ki, amely keretek meghatározzák azt, hogy mi legyen a közbeszédben, és ezáltal bizonyos értékrendek is sugallódnak, és bizonyos tények fontosnak lesznek mondva, mások pedig elvetendőnek.
Van valamilyen elképzelés, ideológia-darabka a fejünkben, aztán jön egy adat, ami ennek ellentmond. Ez nap mint nap megtörténik. Ilyenkor elvben az az optimális viselkedés, hogy az adatnak megfelelően újraírjuk az ideológiáinkat. Ha viszont így cselekednénk, az azzal járna, hogy folyamatosan újra kellene írni az ideológiánkat, lényegtelen dolgok miatt. Erre az emberi gondolkodás nem alkalmas, éppen ezért ezeket az úgynevezett kognitív disszonanciákat, ezeket a gondolkodásbeli ellentmondásokat úgy oldjuk fel, hogy amíg valami nagyon nem sérti meg a fejünkben lévő ideológiai rendszert, addig a tényt dobjuk ki. Ez a világban való működéshez szükségesen alakult így ki. Ha ezzel valaki tudatosan él – hogy a tények ne zavarjanak minket –, akkor onnantól kezdve, ha kellően fanatikus a tábora az illetőnek, bármit eladhat valóságként, és nem fog tudni megbukni.
Amit orwelli beszédnek nevezünk, az nem más, mint hogy a létező valóság, a realitások elé egy virtuális valóságot építünk, és elhitetjük magunkkal, hogy ez a virtuális valóság a valóság. Ehhez rendelkezésre áll egy hatalmas médiagépezet, magánmédiával és közszolgálati médiacsatornákkal, és ezeken keresztül nagyon jól sulykolhatók bizonyos keretek, és az ellenzék a maradék nagyon szűkös területén is felveszi azokat a kesztyűket, amiket dobnak elé, holott ezeket nem lenne szabad felvenni, ellenben le kellene dobni egy sor olyan kesztyűt, amivel kénytelenek lennének a kormányon levők foglalkozni. Most volt az igazán szégyenteljes alaptörvény-módosítás, a parlament által megszavazva, és előtte a miniszterelnök a felszólalásában erről nem beszélt, ellenben beszélt egy populista ostobaságról, amit rezsicsökkentésnek nevezett. Ebben benne van, hogy ez valamiféle jó dolog, mert valamilyen tehernek a csökkentése, ami mögöttesen sugall mindenféle érzéseket. Az, hogy ez a rezsicsökkentés valójában azzal jár, hogy a nagyfogyasztóknak, tehát a nem magánfogyasztóknak 15%-os rezsiemelése van, és hogy azért szükséges, mert 27%-os az ÁFA a rezsin, és a nagyfogyasztók rezsiemelkedése kőkeményen végig fog gurulni az összes érintett terméknek az árán, tehát ez valójában egy durva emelésnek az eltakarása, és ezt csak ilyen bonyolultan lehet megmagyarázni. Ahhoz, hogy ezt jól lehessen kommunikálni, ahhoz bizony egy agytrösztnek ki kellene találni egy olyan keretet, amely keretbe ez a rezsicsökkentés másként helyezhető be, és így kellene rávilágítani, hogy ez egyszerűen hazugság. Ezért kellenek jól működő agytrösztök, újrakeretezni egy csomó kérdést.

A továbbiakban a Lakoff szerinti két alapvető állami és társadalmi viszonyulásról volt szó, az egyik a „szigorú apa modell” (Spárta), a másik a gondoskodó szülők (Görögország). Én úgy látom, hogy ez a felosztás a „valami van, de nem az igazi” kategóriája.

George Lakoff
hu.wikipedia.org/wiki/George_Lakoff
(...)
Lakoff szerint a különbségek a liberálisok és a konzervatívok nézetei között abból adódnak, hogy különböző intenzitással viszonyulnak két egymástól különböző olyan metaforához, amelyek az állam és az állampolgár viszonyáról szólnak. Mindkét nézet a család metaforáján keresztül nézi a kormányzást. A konzervatívok sokkal inkább vonzódnak ahhoz a modellhez, amit ő „szigorú apa modell”-nek nevez. Ebben a család egy erős, domináns „apa” (kormány) köré épül, és azt feltételezi, hogy a „gyerekeket” (állampolgárok) meg kell fegyelmezni, hogy felelősségteljes „felnőttekké” (erkölcsösség, önellátás) váljanak. Azonban amint a gyermekek felnőtté váltak, az apa már nem avatkozhat bele az életükbe, azaz a kormány hagyja békén azon tagjait a társadalomnak, akik már bizonyították felelősségtudatukat. Ezzel szemben Lakoff szerint a liberálisok jobban bíznak abban a családmodellben, amit „gondoskodó szülő modell”-nek hív, amely a „gondoskodási értékrenden” alapszik, és amelyben az „anyák” és „apák” arra törekednek, hogy az eredendően jó „gyerekek”-et távol tartsák a „negatív behatások”-tól (környezetszennyezés, társadalmi igazságtalanságok, szegénység stb…). Lakoff azt vallja, hogy az emberek többsége a két metaforát vegyesen, váltakozva alkalmazza különféle helyzetekben, és hogy a politikai beszédek elsősorban ezekkel a metaforákkal kombinálnak, azt sürgetve, hogy adott helyzetben az egyik részesítsük előnyben a másikkal szemben.
Lakoff továbbá azt mondja, hogy az egyik oka a liberálisok 1980-as évek óta tartó nehézségeinek az, hogy elhanyagolták a metaforáikat, és túl gyakran használják a konzervatív terminológiát, amivel a szigorú apa metaforát erősítették. Lakoff hangsúlyozza, hogy a liberálisoknak nem szabadna olyan kifejezéseket használni, mint a részleges abortusz vagy az adókönnyítés, mivel ezeket pontosan úgy kreálták, hogy csak bizonyos fajta gondolkodásmódok számára legyenek értelmezhetőek. Az adókönnyítés kifejezés például egyértelműen eleve magában hordozza azt, hogy az adó fogalma már önmagában egyfajta sorscsapás, amin könnyíteni kell. Ha egy másik metaforikus világnézet terminusait használjuk, állítja Lakoff, akkor öntudatlanul is segítjük azt. A liberálisoknak is támogatniuk kellene a nyelvészeti kutatóműhelyeket, ahogy a konzervatívok teszik, ha sikeresen meg akarják szólítani azokat, akik a liberális metaforát vallják magukénak.
(...)

A nagy kérdés, hogy ki lehet-e hozni Magyarországból jobbat a jelenleginél, és ha igen, hogyan?
A helyzet az, hogy Magyarország a diktátori és oligarcha többségi mentalitás vonalhoz tartozik, Magyarországtól Közép-Ázsiáig (Ukrajna, Oroszország, Kazahsztán...). A Kelet-Nyugat tengely két váltópontja Kína és Ausztria, ahol már más a többségi mentalitás.
Feloldhatatlan ellentmondás van az ideális, minőségi párt, és a tömegpárt között. A minőségi pártnak kevés tagja lesz, és kevesen szavaznak rá, a tömegpártnak sok tagja, és sokan szavaznak rá, a társadalmi Gauss-görbe középső része, a 100-as IQ-júak. A Fidesz (is) ilyen párt, hiszen a demokráciában a többség, a mennyiség dönt, és nem a minőség.
Viszont mindez nem jelenti azt, hogy ne lenne érdemes összehozni egy minőségi pártot. Ez annyit jelent, hogy megelőzi a korát, és rövid és középtávon nem fog választást nyerni, és így nem ők fognak kormányozni. Mennyiségi rendszerről lévén szó, ezt tudomásul kell venni. A minőség megtartásával elérhető egy lassú mennyiségi növekedés, ahogy az új generációk ezt választják, ebben szocializálódnak, és nem egy rosszabban.
Ezért egy „társadalmi űrhajós” szintű pártot is érdemes megvalósítani, csak tudomásul kell venni, hogy lassan fog kormányra kerülni. Viszont így megvan az az előnye, hogy az évek során egyre kiforrottabb, tökéletesebb lesz.
Érdemes összehozni, és türelmesnek kell lenni.
A sok kis párt nekifut az aktuális választás előtt, utána feladja.
A minőségi párt esetében nem erről van szó, hanem arról, hogy életformaként kell művelni a politikát, a fejlődést és növekedést, és évtizedekben és az örökkévalóságban kell gondolkodni időtávlatként; és persze nem úgy, hogy valami megmerevedett örökké fenn fog maradni, hanem a rugalmas, a mindenkori helyzetre adekvát választ adó, és eszerint változó, alkalmazkodó fog örökre fennmaradni. Mindezt úgy, hogy a párt, vallás, nép hármasából a párt a leggyorsabban változó kategória, és ez így van rendjén, mert a pártnak kell az aktuális napi szintű dolgokra reagálni, és megoldania ezeket a napi, és rövid és középtávú kis és nagy problémákat.

Secnir 2013.03.26. 19:56:59

@Blázser Bozsó:
akkor röviden felvázolom
5 éves, új építésű ház. fűtés+HMV= fa. napkollektor a HMV tartályba dolgozik
30 csöves kollektor (vákuumcsöves) volt 110e. 300 literes HMV tartály 110e. csövek (2*10m)+toldalékok 30e (5 éve!). vezérlő 40e., szivattyú 60e. ez annyi mint 350e. plusza saját melóm, forraszanyag, stb. haverok, buli, fanta (fanta helyett kozel). 400e.
májustól szept-okt-ig van 300 liter 80 fokos melegvíz. télen napsütés esetén 'csak' 25-40 fokig melegíti fel, azt kell továbbfűtenem a kazánnal. (azért 300 literes a tartály, mert ha nyáron van egy-két szomorú vasárnap, ne kelljen begyújtani. 3 embernek 300l 80 fokos víz legyen már elég 4 napra)
jelen esetben az árak kicsit módosultak, illetve gázkazán elé bekötve elég egy egykörös puffer az én kétkörös tárolóm helyett. árak:
www.solar-napkollektor.hu/arak/fogyasztoi-arlista/napkollektor-arlista-fogyasztoi/ itt.

a tervezéshez kell 1 azaz egy darab gépészethez értő ember, kivitelezéshez 1 azaz egy darab vízszerelő, mert vízszerelés az egész. amire vigyázni kell: ha egy mód van rá, ne lágy- hanem keményforrasz legyen, mert a lágyforrasz 120 fokon már lágyul, és kilukadhat. keményforrasz meg 700-1100 fokon (anyagtól függően; a vákuumcsöves kollektorok 1306-160 fokot tudnak).
én a kollektortól a tartályig ötrétegű csövet vennék, mert az (már) olcsóbb, mint a rézcső, nem kell pluszban könyököket venni, ami ugye pluszköltség, és plusz két forrasz - több hibalehetőség.
ergo, ha gázkazánod van, elé bekötve, max 500 (de akkor már túlszámoltam mindent) a bekerülési ktsg.
aki erre 1.3 millát mond, az kaszálni óhajt rajtad. nem keveset.

Meridian74 2013.03.26. 23:01:32

@Blázser Bozsó: látom te nem érted a két példát, ezek szerint te nem tudsz gondolkodni.

Meridian74 2013.03.26. 23:03:10

@AFulgens: te meg Andrew S. Tanenbaum-ot idióta faszoztad le, mivel ő írta a könyvében.
Gratulálok hozzá. Még egy barom libsi.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.27. 00:36:01

@Meridian74:

"Jah, és a veszteséget nem hiszem el, mert könyvelni így én is tudok. Beiktatok pár leányvállalatot, költségnek, aztán sírok-rívok, hogy így veszetséges az egész, és emelni fogom az árakat. Dupla haszon. "

- Látszik, hogy könyvelés - csak azt tudod, hogy létezik a szó. Nem vagy tisztában a könyvelési folyamatok menetével.

A leányvállalat profitja szerinted hol csapódik le?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.27. 00:42:11

@Meridian74:

" ugyanúgy viselkednek a külföldi befeketők itt magyraországon, mikor privatizálták az energiaszektort. Csak szüretelni akarnak, vetni már nem. "

- Ezt te magad is tudod hogy marhaság, hisz rengeteg közműfelújítás volt. Csak arra gondolj, hány út volt az elmúlt években feltúrva.

AFulgens 2013.03.27. 07:02:14

@Meridian74: Argumentum ad verecundiam, ráadásul a rosszabbik fajtából.

AST (már ha egyről beszélünk, de szerintem csak ő van aki híresebb ilyen névvel), A BSc-jét és a PhD-jét FIZIKIÁBÓL csinálta. Rohadtul releváns szaktekintély közgazdaságtanban mondhatom. Persze, megírta a MINIX-et meg Computer Science-ben elismert figura, de hogy jön az ide? Attól még mondhat hülyeségéket olyanban, ami nem szakterülete.

I_Isti 2013.03.27. 09:16:29

@AFulgens: Jaj anyám, amit AST írt, az az úgynevezett "vicc" kategóriába tartozik természetesen. Csak ez ennél e féldebil Meridiánnál nem "jött le"...

Sallerbá 2013.03.27. 10:06:55

@Blázser Bozsó: Technológiák szempontjából óriási lépték, a bolygónk szempontjából semmi. (Ettől függetlenül földgázt és kőolajat is már jó száz éve használ az emberiség, nagyobb léptékben pedig legalább 70)Azért azt be kell látni, hogy az alternatív energiaforrások - én ide sorolok minden, a hagyományos szénhidrogén alapú technológiától eltérőt - fizikai kényszerből kevésbé környezetszennyező, hiszen valóban kell az előállításhoz és a megsemmisítéshez is energia, de míg a szénhidrogén alapú energia az előállítása közben is folyamatosan szennyezést termel, ezek nem. Ráadásul később a gyártáshoz-megsemmisításhez használt energiát sem kell szén, olaj, gáz fűtéssel működő erőműben előállítani. Arról nem is beszélve, hogy a hagyományos módon előállított energiát ( az elektromos áramot) transzformálni kell, szállítani, rengeteg vezetéket és oszlopot fektetni, transzformátor-állomásokat építeni, ehhez adott esetben erdőket irtani, azok folytonosságát megszakítani, (vezeték-irtás) megbillentve az ott élő állatok életterét, stb... tehát szerintem lehet, hogy nem tökéletesek az alternatív energiaforrások, de azt, hogy összességében a szénhidrogén alapú energia-előállítás kevésbé szennyező, mint az alternatívok, azt lehet, hogy jól az emberekbe súlykolták a megfelelő érdekkörök, de nem igaz.

Én egyébként szintén várom, hogy biztonságos fúziós reaktorok működhessenek, az otthoni energia előállítás pedig a szabadban lévő vezeték-hegyek megszűnése miatt bekövetkező járulékos előny miatt is jó lenne. Szebb látvány. Egyelőre csak földkábelekkel ellátott városban láttam, hogy szebb vezetékek nélkül, de remélem, később ez szintén megváltozik.

daito 2013.03.27. 10:07:57

@Meridian74: mivel ilyen kedvesen leírtad, hogy mekkora butaságot írtam, ezért válaszolok, bár itt többen droidoztak, trolloztak és ugye alapszabály, hogy don't feed, de mindegy.

1. Nem tudom feltűnt-e, de úgy az egész országban nem tolonganak a befektetők.
2. Nem részletezem a dolgot, ha olvastad, amit írtam vagy esetleg mások reakcióit: a magyar piacon lévő energiaszektoros cégeknél annyira nem működik a pénzkaszálás, hogy az embereket kaszálják, nem apró léptékben. Mivel úgy olvasom, hogy nem komplex közgazdasági - cégvezetési tanulmányokat folytattál - ezért leírom, hogy általában azoknál a cégeknél, ahol köznyelvi módon: "dől a lé", ott általában ritka a tömeges elbocsátás. Technológiai cégeknél előfordul, de alapvetően stabilabb termékkörrel és piaccal rendelkező cégeknél a nagyarányú elbocsátás MINDIG azt jelzi, hogy komoly (bevételi) problémák vannak.
3. Tanenbaum egy zseni, idehaza főleg a Hálózatok és Operációs rendszerek könyvei miatt tiszteljük - képzeld el, még én is vizsgáztam, diplomáztam belőlük.
"anno (20-as évek környékén) )az amerikai AT&T részvényesei (akik csak a pénzt adták haszon reményében, de érdemi munkát nem végeztek cégen beül) ha tudták volna azt, hogy a telefonhálózatukban mennyi réz van, és annak mennyi a piaci értéke a színesfém árutőzsdén, azonnal lebontatták volna az összes telefonvezetéket és eladták volna piaci áron."

Az azért megvan, hogy Tanenbaum informatikai könyvet írt és ez egy anekdota, egy példázat a részéről? Nem pedig közgazdasági tanulmány?

4.
"A másik dolog meg az, hogy amikor a cigány letépi az általad gondozott és ápolt almafádról az almát, pont ugyanúgy viselkednek a külföldi befeketők itt magyraországon, mikor privatizálták az energiaszektort. Csak szüretelni akarnak, vetni már nem."

Namost egy dolog, hogy van az a nézet, hogy a külföldi idejött, idejön és az aranytojást tojó tyúkot vette, veszi meg. Azt is megértem, hogy az emberek nem emlékeznek arra, hogy általában ezek a tyúkok nem tojtak semmit, többségük kényszervágásra várt. Nagyon leegyszerűsítem, ha olyan baromi jó állapotban lévő, nagy hasznot termelő cégek lettek volna, akkor nem adják el őket. A közműcégek soha senkit nem szokott az emberek közül érdekelni, hogy mindenhol az adott hálózat fenntartása egy vagyon - és általában erre sem volt pénze az országnak.
A legegyszerűbb példát írom, ilyen közmű volt a Matáv is, tessék visszaemlékezni, hogy 1989 előtt kinek, hogy, milyen telefonja volt, és ez mondjuk 1995-re hogy változott meg. Sarkítok, nem szeretem a T-csoportot, de ha Matáv megmarad állami cégnek, akkor itt még ISDN rohangálna.

Azt is megemlítem, hogy a privatizáció már 20 éve megtörtént, az energiaszektorban a privatizált cégeknél már sok százmilliárdnyi beruházás történt azóta - amit akkor viszont illene visszaadni. :)
5.
"Na, ezek miatt nem tolonganak a befektetők az energiaszektorban itt magyarországon, mert már itt vannak a "szüretelők" - másnak helye nincs már itt.."

Azt is értened kell(ene), hogy a befektető az nemcsak Jacob Kohn és Günther Hartmann Münchenből, meg az E.On csoport, hanem ugyanilyen befektető az 500-50000 ember megtakarítását kezelő akármilyen alap, amelyik beszállt mondjuk egy erőműépítésbe, mert úgy számolták, hogy ez jó befektetés.
Pl. azért, mert a magyar állam megígérte, hogy ilyen és ilyen áron, ennyi időn át átveszi tőle a hőt, az energiát.
Az is értened kell(ene), hogy kisebb erőmű esetén is alsó hangon 8-10 éves megtérüléssel számolnak, de inkább 15-20 év az, a folyamatos karbantartás, újabb befektetés miatt, nagyjavítás miatt.
Konkrétan a nagybefektetőknek iszonyatos összeget kellett beletolniuk a rendszerekbe - az energiaszektorról csak annyit, hogy egyszer szívesen megmutatnék neked egy 1990 előtti rendszert és dokumentációját, és egy 2000. év környékit, vagy újabbat.

Sőt, azt is megkockáztatom, hogy 1990 előtti dolgot már egyre ritkábban találsz - pl. mondjuk pont Pakson, ahol a technológiának még jelentős része kövület, vagy utángyártott kövület - hozzáteszem, hogy minden fontos és kopó dolgot kicseréltek és karbantartanak. De a nagybefektető franciák is inkább a kövület témákat állítják le, és azt üzemeltetik, amit már ők fizettek és építettek - Százhalombattán.

De kiemelem: még ha igazad is volna - nincs; akkor sem ártana, ha felfognád, hogy ez az egész - energiaszektor - ez egy komplex rendszer. Nemcsak gonosz nagy multicégekből áll, hanem sok száz tervező, karbantartó, szállító, építő, szerelő, gyártó, kereskedő cégből - akik sokkal gyorsabban tönkremennek, mint a felettük álló szuper nagyok.

kifordított nagyanyó 2013.03.27. 12:57:06

@nemecsek ernő áruló: Már megint terelsz kisgyerek!Te utálsz minket.
LOL! Tényleg felcserélődtek a szerepek!:))

kifordított nagyanyó 2013.03.27. 12:58:48

@Ironfist: Meg nem mondom neked.Már sajnos.

kifordított nagyanyó 2013.03.27. 13:01:32

@Ironfist: Ott a pont.

@titan: Talán mert azelőtt szoci voltam.:))

nemecsek ernő áruló 2013.03.27. 13:21:43

@kifordított nagyanyó: Nem unod? Nem tudom, saját állandó magyar-magyar megosztó fasiszta szemléleted, és a magyar-gyűlöletedet miért kell rám kivetítened?

kifordított nagyanyó 2013.03.27. 13:58:35

@nemecsek ernő áruló: A hosszab válaszomnál bedöglött a gép.
Nem én szoktam kezdeni.
Legyen nekem igazam.
A többit nem írom újra.
Csá.

Meridian74 2013.03.28. 11:03:40

@daito: mindenre nem válaszolok, mert nincs időm, de a Matáv-os példára reagálnék. Mert azt rögtön céfolni tudom, mivel ezen a területen dolgozom egyébként. Az nem úgy lenne ahogyan azt te gondolod. A Matáv megnyomorító árnyékában egy rakás alternatív szolgáltató is felhozta magát, méghozzá jórészt önerőből. Hogy most ez nekik mennyire sikerült vagy sem, azt azért figyelembe kell venni, hogy az alternatívok nem kaptak semmit sem készen, és ráadásul a Matáv ott tartott be nekik ahol csak tudott.

És még ezen úl is van pozitiv példa, persz etudom, kicsike, Pl Boly városa. Ahol ha jól tudom szintén Matáv volt az alapszolgáltató, de mivel egy kis településről volt szó, hát nem sokat törődtek vele, nem volt zsíros konc az nekik.

EZért a polgármester szerzett EU-s támogatást és közbeszerzésen keresztül az egész városban kihúzta az optikai hálót - erről volt anno egy cikk az Index-en.
www.hwsw.hu/hirek/33558/Ericsson_optikai_halozat_triple_play_internet.html

Meridian74 2013.03.28. 11:06:50

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "A leányvállalat profitja szerinted hol csapódik le?"
Saját zsebben.
Mert papíron nem leányvállalatként tüntetjük fel, hanem alvállakozónak.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.28. 13:38:09

@Meridian74:

Te szerencsétlen! Húsvéti nyusziidomárnak is feltüntetheted, nevezheted népdalkörnek is, attól a tulajdoni viszonyok még adottak.

Ha valóban telefóniában dolgozol, akkor érdeklődjél róla, hogy mi volt 95 előtt.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.04.01. 14:59:28

@Vidéki:

Mai napi találós kérdésünk: ki írta ezeket az örök igazságú mondatokat?

"Azt hogy a Fidesznél szitokszó a profit, először hallom, és nem tudom van-e rá bizonyíték.Lehet, hogy nemsokára azt is leírja valaki:a Fidesz le akarja szedni a Napot az égről."

süti beállítások módosítása