Skip to content


       Szűrés lista

Jöhet az első Nemzeti Elsőssorsolás

Már a második napja zajlanak az elsősök beíratása, így természetesen máris újabb részletek látnak napvilágot ebből a sikertörténetből. 

Míg tavaly 100 195 elsős iratkozott be, idén a megváltozott jogszabályok miatt a becslések szerint kb. 20%-kal több. A területileg egyenletlen elosztás miatt azonban Budapesten és a nagyobb városokban túljelentkezések alakultak ki, a KLIK szerint eddig összesen 8000-el több elsős jelentkezett, de az adatokat csak szerdára összesítik.
A szabály szerint az iskoláknak minden körzetükben lakó gyereket fel kell venniük, ha viszont nincs elég hely az iskolában, akkor az igazgatónak ki kell sorsolnia, hogy ki maradhat, és ki kerül egy másik közeli intézménybe. "A hideg futkos a hátamon, ha arra gondolok, hogy a gyerekem sorsa attól függ, hogy az igazgató kihúzza-e a nevét a borítékból" - panaszkodott egy szülő az Origo cikkében.

A szombat esti Szerencseszombatban az ötöslottó sorsolás után ki lehet sorsolni az elsősöket is, hadd szórakozzon a NER boldog népe:

sorsolás.jpg

Hogy a KLIK mit fog csinálni az iskolákból kapott névsorokkal, nem tudjuk. Az osztálylétszám növelése már folyamatban van, igaz, nemrég csökkentették le 27 főre, hogy hatékonyabb legyen az oktatás. Ezt most megnövelnék 32 főre. Gloviczki Zoltán a köznevelésért felelős helyettes államtitkár már beadta a lemondását, persze a reformot ez nem befolyásolja, főleg, hogy azt nyilatkozta, hogy "szakmailag kétségtelenül hatékonyabb a kisebb létszámú csoportok nevelése oktatása. Ezen az elvi alapon azonban ebben a pillanatban a valóság felülírása nem lehetséges."

A közoktatásért felelős államtitkárságnak csak annyi lett volna a feladata, hogy összeadja, hogy hány olyan gyerek lesz, aki augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét, majd ezt a számot összeveti a jelenlegi osztálylétszámokkal.

Nem sikerült nekik ez a "bravúr".

Végül is nagy gond nincs, kiszúrnak pár tízezer, semmiről sem tehető kiselsőssel, akik a 30-32 fős osztályban próbálnak tanulni (ha lesz egyáltalán tantermük), és a szüleikkel, akik megpróbálnak mindent megtenni, hogy a gyermeküknek a lehető legjobb legyen.

A legjobb kontentet persze szokás szerint maga Hoffmann Rózsa nyomja, elvették tőle a felsőoktatást, de már itt lenne az ideje, hogy a közoktatást is elvegyék:

"Nem drámai mértékű a túljelentkezés, illetve a helyhiány az általános iskolákban, sajnos nem bújtak elő a föld alól hatéves gyerekek nagy számban.
Az eltérő szabályozás talán kicsit átrendezi a gyerek helyzetét, és ebből adódhat, hogy országos mértékben a tízezret közelítő mértékben megnövekedett számban kezdik el az idén az általános iskolát, mint a megelőző években.
Ez ismét egy olyan alkalom lesz, amely azt tanúsítja, hogy az iskolák állami fenntartásba vétele mennyire jó, mert az országban egységesen lehet arról gondoskodni, hogy minden tanköteles korú, iskolaérett gyereknek meglegyen a helye valamelyik hozzá közeli intézményben."

Igen Rózsa, tényleg szuper ez az államosítás, egyszerűn köszönjük, hogy vagytok, köszönjük hogy dolgoztok értünk!

Címkék: oktatás hoffmann klik

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr865213630

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán Masa Mosodája 2013.04.10. 08:26:52

Felfedeztük a rejtélyes helyet, ahol tisztára mossák a gyalázatot, mit rákentek a századok. Ahol elsimítják a botrányokat, megmentik a menthetetlennek tűnő seggeket és ahol a vak se látja, mi folyik itt. Az Elvarázsolt Kastély alagsorában találhat...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viktus 2013.04.09. 16:30:38

Na sok-sok analfabéta lesz ez a cél ... száraz tésztával megnyerhető szavazóréteg.

csárli hárper 2013.04.09. 16:38:03

gyurcsányahibás
emútnyócév
libsibolsirágalom
nemzetköziösszeesküvés
kormánylejáratóhazugság
eumiattvanazegész...

kb. ez várható a fidesztáliboktól.

Johnny336 2013.04.09. 16:40:45

Az a fiatal szépség a sorsológömb mellett gondolom NEM Hoffmann Rózsa. :)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.04.09. 16:43:14

A két kezem összeteszem, hogy mi már ezen túl vagyunk, és már a kisebbik gyerkőc is iskolás...

csárli hárper 2013.04.09. 16:44:48

@Johnny336: sajnos nem, de, hogy okosabb a "mi" rózsánknál az tuti...

InversioN 2013.04.09. 16:48:06

Emellé persze az alapítványi iskolál ellehetetlenítése is folyamatban van, arról is írhatnátok. A támogatásukat kb. nullázzák, persze azt megmondták, hogyha nem bírják, állami gondozásba veszik az intzéményeket szívesen. Nehogy valamit ne ők kontrolláljanak, különben az embernek a végén még lesznek gondolatai. Rontsuk el azt is ami működik, nehogy valakinek jobb legyen másiknál. Legyen tehát mindenkinek szar! Tapicskoljunk és fetrengjünk benne kéz a kézben, mert így mulat a magyar!!

nandras01 2013.04.09. 17:02:55

tessék mondani, szabad kurvaanyázni, vagy az nem ner kompatibilis?

(mert akkor csak gondolom. gondolni, meg szabad)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.09. 17:13:38

És arra még nem is gondoltak ezek a dilettánsok, hogy ezek a megemelkedett számú elsősök egyszerre fogják végigjárni a 8 általánost (leszámítva persze azt aki megbukik), utána a középiskolát, utána meg egyszerre fognak jelentkezni felsőoktatási intézménybe (már aki).
Tehát ezt az egyetlenegy korcsoportot jól megszívatták.
Az eggyel alattuk járóknak viszont arany életük lesz, mert kevesebben lesznek 20%-kal, a tanároknak több idejük jut rájuk általánosban, és középiskolában, valamint sokkal jobb eséllyel felvételizhetnek a felsőoktatásba.

Gratulálok Fideszisztán Kedves Vezetőjének, és minden seggnyalójának, ezzel a lépésükkel biztosan bele fognak kerülni pár év múlva sz oktatástörténelemmel foglalkozó tanulmányokba, úgyhogy nem fogja őket elfelejteni az utókor! :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.09. 17:14:46

@Fedor: Én meg azért, mert ugyan a kisfiam még csak 8 éves, de eljöttünk időben Magyarországról :)

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2013.04.09. 17:17:43

"szakmailag kétségtelenül hatékonyabb a kisebb létszámú csoportok nevelése oktatása. Ezen az elvi alapon azonban ebben a pillanatban a valóság felülírása nem lehetséges."

Gyönyörű mondatok, pólóra velük! Merthogy:
- a kislétszámú csoport nem elvileg hatékonyabb, hanem gyakorlatilag;
- a "valóság" az, amit a hülye, átgondolatlan jogszabályuk teremtett; ha jól értem, akkor ugyanis azért van szükség kipaterolni ilyen tempóban a hatéveseket az óvódából, mert valamelyik zseni kitalálta, hogy a tankötelezettség 3 éves kortól él, és kell a hely a kiscsoportosoknak;
- tehát a valóság az, hogy nincs mindenhol elég férőhely a gyerekeknek, a "valóság" meg a jogszabály.

Fidesz-tempó, nincs itt semmi látnivaló!

dean23 2013.04.09. 17:53:44

Ezek a faszszopó fideszesek minden szinten lerombolják az oktatást!

Tücsök1 2013.04.09. 18:05:50

@Fedor: Mint 30 év körüli gyerekek anyja mondhatom neked,az ember mindig örül,amikor túlél egy-egy periódust,de attól még a problémák nem lesznek kisebbek.Minden szakasznak lesznek szépségei és szinte leküzdhetelen nehézségei.Így visszagondolva és nagyrészt belefolyva a gyerekek iskolás éveibe,ekkora káoszt soha sem tapasztaltam.

Tücsök1 2013.04.09. 18:11:22

@InversioN: Ha jól emlékszem most a XVIII. kerületről cikkeznek,ahol az önkormányzat átadott egy iskolát az egyháznak ,és most nem férnek el a körzetébe tartozó elsősök.Tönkrevágják a kisiskolákat,alapítványiakat,majd jól megtámogatják az egyháziakat.Hol lesz majd a világnézetileg semleges közoktatás?

kifordított nagyanyó 2013.04.09. 18:57:10

Csak a szokásos dilettanizmusuk.
És átnyomják erőből.

Viktus 2013.04.09. 19:00:34

@Rufus78:

Egy 30 fő körüli mai iskolás osztályban lehetetlen tanítani, ha Rózsa járt volna manapság iskola környékén tudhatná ...

Nem Penny hajója 2013.04.09. 19:07:57

A rendszerben azért kódolva van, hogy ha most a "tervezettnél" több lesz az elsős, akkor jövőre meg az előrehozott beiskolázás miatt jóval kevesebb. Tehát akkor meg azzal szembesülhetnek majd egyes iskolák, hogy nem tudják a törvényi minimumot elérni, ezért mondjuk egy kisebb településen nem indulhat első osztály.

Horizont 2013.04.09. 19:16:03

Megyünk visszafelé? Mert mi a Ratkó gyerekek végig az általánosban és középiskolában is 38 fős osztályokba jártunk. Kibírtuk. Nem is ezzel lenne a nagy baj, szerintem. A sorsolással mindenképp. Azt hittem ez csak vicc. Újabban mindenről azt hiszem aztán rájövök, hogy nem.
Most akkor sok a kisgyerek vagy kevés? Fogyunk vagy nem fogyunk? El kéne dönteni! Vagy ezzel sincs baj, hanem esetleg a rendszerrel amit Rózsika összehozott, vagyis Orbán csak Rózsira kente? Már minden kesze - kusza! Egy fix! Orbán atyuskának komoly gondjai lehetnek .Nyaktól felfelé! Bár lehet, hogy lefelé is :)))
Ja hová lettek innen a vak hű fidesz fanok? Eltűntek? Várom a védelmi sztorikat.
Rátörtek megint az országra? Most már a kisgyerekekre is???

balkon-úr 2013.04.09. 19:22:14

Na de hogy akarnak több gyermekszületést, ha az alapvető szolgáltatásokat sem akarják biztosítani. Nincs elég bölcsődei, óvodai, iskolai férőhely. Ez fontosabb lenne, mint a túrórudi!

Mylady 2013.04.09. 19:25:19

Á, biztos találnak majd mindenkinek helyet. Legfeljebb Óbudáról Csepelre kell majd hordani a kölköt, de hát a kedves szülő ennyit igazán megtehet a kölkeiért, nem?

vladimir964 2013.04.09. 19:38:22

Na, most áldjuk az eszünket az asszonnyal, hogy annak idején nem állami fenntartású iskolába irattuk a gyereket. Igaz, annak idején (Pécsett lakunk) a legfőbb okunk erre az volt, hogy megkezdődött egy erőszakos, hát hogy is mondjam, körzetracionalizálási (magyarul cigányosítási) program az állami fenntartású iskolákban, amiből nem kértünk.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.09. 19:47:24

@Schmitt Pali: Hasonlóról írtam én is feljebb, csak én azt domborítottam ki, hogy a mostani elsősöknek fogják majd csökkenteni az esélyüket, az egy évvel fiatalabbnak növelni a komplett oktatás során.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.09. 19:51:50

@Horizont: A Vidékiék most éppen el vannak foglalva azzal, hogy a "külföldi támadások" ellen "megvédjék" Magyarországot, meg a magyar történelmet, meg a magyar kultúrát :)
index.hu/belfold/2013/04/09/a_bekemenet_europatol_is_megovja_a_hont/

Idiótahadserege egy idióta kormánynak.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2013.04.09. 19:54:09

@Viktus:
Na hát Hoffmann Rózsa ugyanaz a beszívott kretén az oktatásügyben, mint ami Matolcsy volt az NGM élén!

"Ez ismét egy olyan alkalom lesz, amely azt tanúsítja, hogy az iskolák állami fenntartásba vétele mennyire jó, mert az országban egységesen lehet arról gondoskodni, hogy minden tanköteles korú, iskolaérett gyereknek meglegyen a helye valamelyik hozzá közeli intézményben."

Ez is egy olyan alkalom lesz, amikor kiderül, hogy a valóságot a kurva istennek se lehet a hagymázas álmodozásukhoz igazítani, akkor sem, ha jogszabályba tapossák! Megint egy mondat, ami bizonyítja, hogy a lényege az egész kommunikációjuknak annyi, hogy kormány=jó, az "érvnek" szánt indoklás meg egy értelmetlen hablaty, és a legvisszataszítóbb bennük, hogy még csak erőfeszítést sem tesznek, hogy legalább hihetőt kamuzzanak. A híveknek minek, a többi meg úgyis csak mocskos ballibsi.
Annak idején voltak olyan vizsgafeladataim, amit relációanalízisnek hívtak, és két tagmondat igazságtartalma, valamint a köztük levő kapcsolatot kellett vizsgálni. Itt is ez a buktató: akár még lehetne is jó az iskolák államosítása, de biztosan nem azért, amivel ezt indokolni próbálta. Az "országban egységesen lehet gondoskodni" kifejezésnek csak a "gondoskodás" sulykolása a lényege, de ugye miért is oldaná meg mondjuk a XVIII. kerület iskolásainak problémáját, hogy a KLIK-ben valamelyik nagyokos látja, hogy Székesfehérváron vagy Miskolcon vagy akár Érden van szabad hely? Azt, hogy "hozzá közeli intézményben" találjanak helyet, azt megfelelő engedélyek birtokában az önkormányzat is meg tudta volna tenni, hiszen a saját illetékességi területükön levő iskolákra, azok jelentkezéseire és férőhelyeire eddig is ráláttak. Esetleg budapesti kerületek között lehet majd tologatni a kisdiákokat, de biztos attól is a plafonig ugrik majd minden leendő kisiskolás gyerek szülője, ha a gyereket a szomszéd kerületbe kell majd járatni. Az országos illetékességnek csak akkor van ebben a vonatkozásban értelme, ha több önkormányzat illetékességi területét is be akarják vonni a jelentkezési egyenlőtlenségek megoldásába, az viszont kétségessé teszi, hogy ez "közeli intézményben" elhelyezést jelentene.

Bár persze mindez attól függ, hogy mekkora távolságot értenek majd "közeli" alatt, csak hogy kikényszerítsék a saját igazukat... bármi áron, ahogy eddig. Igen, pontosan ezt fogja tanúsítani ez az alkalom is.

Fehér Folt 2013.04.09. 20:04:05

magyarországon baszni
gyerekeket csinálni
létráról szarni
pöcegödörbe hokizni

Seduxen (már NEM dr.) 2013.04.09. 20:11:35

@Horizont: "Mert mi a Ratkó gyerekek végig az általánosban és középiskolában is 38 fős osztályokba jártunk. Kibírtuk. " - bocs, de ezzel IS vitába kell szálljak! És elnézésedet kell kérjem, mert nem áll szándékomban megbántani, de: anno dédnagyanyáink kibírták a pottyantóst is, akkor legyen má' jó az nekünk is? Ugye, hogy nem... A mai felgyorsult, teljesítményorientált világra felkészítés okán egy iskolában 30 feletti gyerekszám mellett a pedagógus igen is kudarcra van ítélve. Tehát minden a kisebb létszámú osztályok mellett szólna. Legalább is minden racionális érv. Na de itt unortodoxiában....

Asszem szerencse, hogy minden általános iskolai könyvünket elraktuk (+ a szomszédban lakik egy tanár, meg a lépcsőházban még 1-2, közösen valamit csak összehozunk...), így a gyerek nem csak hittant, toleranciát, meg holokausztot fog tanulni az iskolában, hanem - talán - ennél hasznosabbakat :)

házelnök 2013.04.09. 20:26:05

második napja zajlanak az elsősök beíratása

azé néha jó lenne egy korektor,

spinat 2013.04.09. 20:27:00

hm, azért azt megjegyezném, hogy nem a kisebb létszámtól lesz jobb a tanítás, hanem a jobb tanároktól. Mi is 36-an voltunk.

másik: volt fentebb egy megjegyzés, hogy akkor most innen amoda "kell hordani a gyereket". Hát mi a város másik végébe jártunk, busszal. Minket nem hordtak.

Nanga (törölt) 2013.04.09. 20:32:27

A történet ott kezdődik, hogy se a szülő, se a pedagógus nem bírja értelmezni a törvényt.

Egy évig minden további nélkül maradhat (nem kell hozzá semmiféle papír, elég az óvodavezető döntése). Az óvoda meg csak jövő szeptembertől kötelező, tehát az nem indok, hogy kell a hely a kicsiknek...

Horizont 2013.04.09. 20:34:03

@Seduxen (már NEM dr.): Na ne csináld már ezt velem! Ezzel kezdtem: "Megyünk visszafelé?" Csak nem fejtettem ki. A kibírtuk-ot nem azért írtam, mert úgy gondolom, most is ki kell bírniuk:) Tudod te mikor jártam én iskolába? :))) A múlt század melyik részén? :) Most így visszaolvasva magam nem voltam egyértelmű belátom!!! Ja és mi az, hogy ezzel "IS" vitába kell, hogy szállj velem!! Mi az az IS??
Ja és azért nem csak saját iskolai tapasztalatom van hanem a 3 gyerekemet is végigkísértem a bölcsődétől az egyetemig. Tudnék mesélni:)

ppppalika 2013.04.09. 20:35:50

@Horizont:
"Most akkor sok a kisgyerek vagy kevés?"
Eddig azoknak kellett iskolába menniük, akik május 31-ig betöltik a 6 évet. Most Rózsikáék változtattak a törvényen, már az is megy, aki augusztus 31-ig lesz 6. Tehát a normál korosztálynál 25%-kal több gyerek megy elsőbe. Aztán eddig a szülő visszatarthatta a gyerekét, most ezt nem teheti.

Valóban egy korosztállyal szúrnak ki legalább 12 évre... Hülyék.

ramirez7788 2013.04.09. 20:38:17

Alapvetően nem hülyeség a 3 éves kortól kötelező óvoda, mert a közösség nagyon fontos, és nem csak a roma gyerekek számára, de ezt is el kell kúrni persze. Pedig annyira egyszerű lett volna. Pl. azt mondják, hogy fokozatosan vezetik be a 3 éves kortól kötelező óvodát (5-4-3), és ezt a 20%-os többletet ezzel elosztják 3 évre (papíron ez 6,666%, nyilván nem lenne egyenletes, de ennél csak jobb!). De a win-win szituációkat valamiért ez a kormány nem szereti.

Seduxen (már NEM dr.) 2013.04.09. 20:48:13

@Horizont: " Nem is ezzel lenne a nagy baj, szerintem. " - emiatt írtam, hogy IS. Mert bizony ez is baj, ez úgy alapjáraton elbassza az egészet. 30 feletti osztállyal NEM BÍRNAK majd a tanárok. Ha mindegyik tanulni kész, és képes gyerek akkor sem (és akkor hol van még a szociálisan fejletlen, a figyelemhiányos, az óvodából korán iskolába küldött, ésatöbbi, ésatöbbi...).

Zámolyi 2013.04.09. 20:48:16

@spinat: "hm, azért azt megjegyezném, hogy nem a kisebb létszámtól lesz jobb a tanítás, hanem a jobb tanároktól. Mi is 36-an voltunk. "
Sajnos ez tévedés. Hiába jó a tanár, ha a tanulókra -a magas osztálylétszám miatt- nem jut elég ideje. Például első osztályban az írás tanításakor -de más tárgyak esetén is- sokat kell a tanulóknak egyénileg segíteni. Ha kevesebb idő jut egy gyerekre, akkor rosszabb lesz az eredmény.
Ezen kívül kevesebb lehetősége lesz a tanulóknak arra, hogy szóban feleljenek, pedig ez fontos lenne a beszédkészség fejlesztése szempontjából.
A sor folytatható.
Több gyerek = rosszabb oktatás.

kisa 2013.04.09. 20:59:53

Alapvető pszichológiai tétel, hogy egy gyerek max. dupla akkora létszámú csoportban érzi komfortosan magát, ahány éves.
Tehát a 3 éves 6 fős csoportban, a 6 éves 12 fősben és így tovább.
A csökkenő létszámú korcsoportok miatt a meglévő infrastruktúrát végre ki lehetett volna használni úgy, hogy a gyerekeknek is jó legyen. De nem.
Én is boldog vagyok, hogy túl vagyunk már az egyetemen is, még röghöz kötési nyilatkozat előtt. (Most már csak munka kéne, de majd - reményeim szerint - külföldön. Én legalábbis fájó szívvel kapacitálom őket, hogy ne maradjanak itthon.)

lyken 2013.04.09. 21:03:39

Ez a nő külön érv arra, hogy az ember összepakoljon és költözzön Angliába. Primary ingyen van, angolul is megtanul, a fizu is jobb és az ilyen idiótákat a politikai felelősségi körök közelébe se engedik.

Azért bájos, hogy a kurmányban mennyien ülnek akik általános iskola első osztály szinvonalra sem érettek, de azért ők hozzák a döntéseket.Marha kiváncsi vagyok, hogy mi lesz itt tavasszal. Ennyi idiotizmust hogyan fognak lekommunikálni. Mert csinálni gondolom annyit fognak mint amennyit szoktak. Semennyit.

2013.04.09. 21:10:49

Nem tudom mi baj van a sorsolással, Angliában sem megy másként: Harry Pottert egy ócska süveg sorolta be a Griffendélbe. Hallottam is, hogy a KLIK már kiírta a közbeszerzést 2000 db Teszlek-süvegre, hogy ne panaszkodhassanak az intézményvezetők a leterheltségre.

Tücsök1 2013.04.09. 21:12:45

@Rufus78: Azt nem lehetne-e megoldani,hogy Róza nénit leválasszák a közoktatásról és valami kádetemetőbe tegyék? Bár kétlem,hogy a felsőoktatásnak egy főnyeremény lett Klinghammer (?) prof..Az eü.-ben már megpóbálták elérni,hogy a kedves beteg utazzon a szabad gyógyító kapacitás után. Ez a mi falunkban úgy fest,hogy ha rajtam kitör a búbópestis,ami ugye fertőző,akkor területileg Balassagyarmathoz tartozom. Igaz,hogy az tőlünk közúton kb 120 km, de még a Duna is elválaszt minket,de hátha a folyó meg is tudja állítani a ragályt.

Tücsök1 2013.04.09. 21:22:54

@spinat: Talán a fejlődés és nem a visszafejlődés lenne a lényeg.Kár azzal jönni,mi is volt a 60-as,70-es években,amikor mi játrunk iskolába. Az biztos,hogy más temészetű problémákkal bajlódott az oktatásügy.Lehet,Rózsa asszony nosztalgiával gondol azokra az időkre,ezért képes egy országot megszivatni.Arra gondolni sem merek,hogy személyesen a tudjukki (OV) vezeti az oktatásügyet is. Ő is velem egy időben koptatta az iskolapadot,meg rúgta a bőrt a falu széli libalegelőn.

TBone 2013.04.09. 21:39:04

Szerintem úgy számoltak, hogy van az országban 100.000 gyerek aki megkezdi az iskolát, valamint van 110.000 férőhely. Tehát, minden gyereknek jut férőhely.

DreamerX 2013.04.09. 21:41:34

@Schmitt Pali: Nem, mert a következő évfolyamnak is ugyanazok lesznek korhatárdátumai. Szóval oda is kerülnek bele olyan gyerekek, akik egy évvel hamarabb mennek. Egyetlen évfolyam lesz túltelítve, aztán a többi meg teljesen ugyanolyan lesz, mint az eddigiek. Ezzel az egyetlen évfolyammal szúrnak csak ki. Ez aztán végigzubog az általános iskolán, mint a cunami.

Tücsök1 2013.04.09. 21:45:29

@TBone: Szerintem meg nem számoltak sehogy,ahogy más esetekben sem.Bármennyire próbálok felidézni valamit,ami itt végig lett volna gondolva,netán számolva,semmi nem jut eszembe.

vega4 2013.04.09. 22:02:21

Nos egyetértek azokkal, akik azt mondják, hogy a 30+-os osztályokban nem lehet megfelelő színvonalú oktatást biztosítani. Ez még akkor is igaz ha megszakad a pedagógus.
A 60-as években egészen más gyerekek jártak iskolába. Nem volt közöttük ennyi magatartásproblémás és alul szocializált.
A kisebb falvakban már szavaztak a szülők, hogy menekítik a gyermekeiket a közeli városba inkább vállalva a többletköltséget és az utazással járó nyűgöt csak azért, hogy normális osztálytársai legyenek a gyereknek. Emiatt a kisebb települések iskolái teljesen kezdenek elgettósodni.
Az, hogy az óvónők mikor fogják megállapítani az iskolaéretlenséget arról meg ne beszéljünk.
Sok esetben -érthető módon- inkább csendben maradnak csak ne kelljen még egy évet eltölteni a problémás gyerekekkel.
A végére hagytam egy költői kérdést. Ha a nyugdíjkorhatárt betöltött tanárokat és orvosokat választás elé állítják, hogy fizetés vagy nyugdíj, akkor ez miért nem vonatkozik pl. Rózsa asszonyra vagy Sanyi bátyánkra is?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.09. 22:02:34

@ppppalika: Dehogy csak 12 évre. Ezeknek a gyerekeknek egy része egyszerre fog felvételizni is a felsőoktatási intézményekbe! Sokkal kisebb lesz az esély bejutniuk, mint az egy évvel fiatalabbaknak, vagy az egy évvel idősebbeknek, mivel a helyek száma változatlan marad majd 12 év múlva valószínűleg.

Yobbágy Fery 2013.04.09. 22:05:17

@csárli hárper: Az emúttnyócév simán hibás, hiszen az idén iskolaéretté váló gyerekek akkor születtek. Mocskos gyurcsányista-bajnaista is biztos mind egy szálig, fújjfújj.

Ennyi szemétség után mégis hogy a viharban lehetséges, hogy ezeket a narancsos mocskokat ennyien imádják és istenítik az egyetlen viktort? Nem bírom ép ésszel felfogni, hogyan lehet ennyi sötét, agymosott idióta egy kevesebb, mint 10 milliós országban. :(

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.09. 22:07:40

@lyken: Az első mondatodra:
Én már sokszor mondtam a feleségemnek azt, hogy szerencsére mi kiszabadítottuk a Rózsika karmai közül a kisfiunkat.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.09. 22:11:46

@DreamerX: Pontosan, ezt írtam én is. De nem csak az általános iskolán zubog végig ez az egyévfolyamos ár, hanem majd a közép- és felsőoktatáson is.

Nem Penny hajója 2013.04.09. 22:12:40

@Yobbágy Fery: úgy, hogy a választópolgárok többségét nem a szellemi elit adja, hogy finoman fogalmazzak.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.09. 22:14:41

@Yobbágy Fery: Ne felejtsd el, hogy Orbán Viktor nem pártot csinált, hanem VALLÁST!

Ez az oka, hogy a fideszdroidok vakon hisznek benne.

ingenium rusticus 2 / reloaded 2013.04.09. 22:31:24

Mi meg 40-42 fős osztályokban tanultunk.
Mondjuk kaptam a picsámra az üvegszálas pálcával, amikor okoskodtam oroszon, azaz az akkori tanárgárda kezében volt fegyelmező eszköz.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.04.09. 22:34:01

@csárli hárper: Kösz hogy leírtad már az elején. Így a fidesztálibok dolog híján kotródtak is tovább. :-)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.04.09. 22:35:54

Mióta van ez a sorsolósdi? A Fidesz vezette be, vagy még az előzőek? A Fidesz mindenképpen hibás (vagy azért, mert bevezette, vagy azért, mert így hagyta), de kíváncsi vagyok, pontosan hogyan is oszlik el a felelősség. Köszönöm, ha valaki meg tudja válaszolni.

ork1234 2013.04.09. 22:51:23

A kép tökéletes ide a poszthoz, még ha nem is ugyanezen okból kifolyólag tettem volna be én.
Nem csak a helyekért lesz sorsolás, hanem Orbánnak eleve csak olyan bárgyú idiótákra van szükséges ebben az országban, akik max. annyit bírnak önerőből, hogy megvegyék a heti lottó szelvényt és minden szombaton várják a csodát.

Andráska8 2013.04.09. 23:02:04

Mit csökkentettek le 27 -re?
Elsős gyerekem 30 fős osztályba jár. :(

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.09. 23:04:45

@ork1234: Akkor meglesz a tervezett adóbevétel is a szerencsejátékadóból :)

Ironfist 2013.04.09. 23:15:58

@Horizont:
"Mert mi a Ratkó gyerekek végig az általánosban és középiskolában is 38 fős osztályokba jártunk. Kibírtuk."

Ja, no offense, de ez elég nagy hülyeség. Ha neked jó, hogy a gyereked negyven másik gyerekkel lesz egy osztályban, és a tanárainak annyi ideje se lesz rájuk, meg az esetleges problémáikra, hogy böffentsenek rá egyet, akkor jó. Én szeretném, ha olyan osztályba járna majd a sajátom, ahol tudnak odafigyelni a fejlődésére, és ne a "kibírja" állapotban stagnálja végig az iskolát.

"Tudod te mikor jártam én iskolába?"

Hölgyektől nem illik korra vonatkozó kérdést feltenni :P

"hm, azért azt megjegyezném, hogy nem a kisebb létszámtól lesz jobb a tanítás, hanem a jobb tanároktól. Mi is 36-an voltunk."
Tévedés. A jobb tanároktól IS lesz jobb a tanítás. De negyven gyereknél a világ legjobb tanára sem fog tudni odafigyelni mindenkire. A nálunk majmolni próbált holland rendszerben tudod, mi van? 20 fölött ritkán van gyerek egy osztályban, és két tanár van bent náluk, egy rendes, meg egy nemzetiségi. Mondjuk ők motiváltak is egy kicsit, és nem minimálbérközeli, fizetésnek csúfolt valamiért kell napi 14 órában a belüket kidolgozni, ráadásul nulla megbecsülésért.

P.Freddy 2013.04.09. 23:23:35

Orbán Viktor egy akkora barom, hogy Hoffmann Rózsa újságkihordáson túl bármihez hozzányúlhat ebben az országban.

Kár, hogy Kerényi Bolond, vagy Matolcsy Ökör pénzbeli ámokfutásán túl, most már a magyar gyerekek életét is képes kockára tenni ez a köcsögparaszt, akinek semmi sem szent a hatalmán kívül.

Ismét gratulálunk a FIDESZ szavazóknak, hogy szavazataikkal hozzájárulnak immár a magyar geyerek jövőjének a szétkúrásához is. Persze szép és humánus dolog, hogy a bolondok (Rózsa, Kerényi, Matolcsy stb.) elélveznek közben, de aránytalan.

I_Isti 2013.04.09. 23:56:00

@ingenium rusticus 2 / reloaded: Tényleg? Mi volt a címe annak a könyvnek, amit utoljára oroszul olvastál?

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2013.04.10. 00:17:34

OFF: Már 58 komment, és még egyetlen droid sem védte meg Rózsikát? Hát mi lesz itt, kérem?!? A NER-nek éjszaka is működni kell.

ON: +1

ügyfélszolgálatos 2013.04.10. 00:37:26

Kéne már szólni Hoffmannak és Kuszaszemnek, hogy sose nyomjanak full kretént.

csizma64 2013.04.10. 00:37:47

@Hammer: Pont ezt akartam írni én is :) Azért ez talán jelent valamit. Ez már akkora védhetetlen ökörség, hogy a teljesen fanatikus hívők sem mernek kiállni mellette. Szeretném remélni, hogy ez egy megvilágosodási folyamat kezdete, és innentől kezdve az emberek többsége észérvek alapján, és nem érzelmektől vezérelve állna valami mellé... Tudom, hogy naiv vagyok :)

Indriq 2013.04.10. 01:32:13

@Hammer: Azert nincsenek itt, mert a rendorseg es a TEK utan a kubatov fizetett bloggereit is kikuldtek a pecsi erdokbe keresni azt a bunozot.
Es meg kell vedjem rozsikat is, a jog szerint nem buntetheto az orvosilag beszamithatatlan ember...

M. Péter 2013.04.10. 04:02:26

@Schmitt Pali: Ha a jelenlegi szabály marad, akkor jövőre ismét a szokásos számú elsős lesz, kb. ugyanannyi mint tavaly.

Mesé_lő 2013.04.10. 05:18:17

@Jani haverja: Nem lesz aranyélete a következő korcsoportnak, mert mivel 20%-kal kevesebben vannak, és idén is tudtak 32 fős osztályokat indítani (lásd törvénymódosítás), akkor jövőre is 32 fős osztályok lesznek és mivel kevesebb a gyerek és az osztály is: nem kell annyi tanítónéni sem :(

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2013.04.10. 07:36:35

Ez is csak egy példa a sok közül, ami reflektál az "elmúltnyolcév"-re. Az "elmúltnyolcév"-ben is ugyanez ment és most is. A kormány kitalál valamit, véghez viszi és szarik mindenkire. És közben azzal takaróznak, hogy az ellenzék még hülyébb és a "fülkeforradalom" felhatalmazott erre minket... bla bla bla.
Ha jól megnézzük a pártokat, akkor létezik bennük egyfajta "beszűkült kollektív tudat", egy dogmarendszer, amihez végletesen ragaszkodnak. A Jobbik és a DK erre a két legjobb példa. De ugyanúgy észrevehető ez a Fideszben és az Mszp-ben is.
Ha jönne az az együtt 2014, akkor tőlük nem az az elsődleges elvárás, hogy csípőből szórják, a megoldásokat a jelenlegi problémákra (habár az sem utolsó :) ), hanem az a fajta politikai szemléletváltás, amire a többi párt hosszú évek óta képtelen.

nu pagagyí 2013.04.10. 07:40:51

A hittant 30 fölötti osztályban is el lehet sajátítani, nem sok eszköz kell hozzá, elég ha az oktató elég hangos.

Ironfist 2013.04.10. 08:42:22

@nu pagagyí:
"A hittant 30 fölötti osztályban is el lehet sajátítani, nem sok eszköz kell hozzá, elég ha az oktató elég hangos."

Ez mondjuk egy agyrém. Hittan, állami iskolában... Mégis miért? És ha a gyerek megbukik jézusológiából, nem léphet feljebb, hiába kitűnő minden másból? Ráadásul mivel erkölcstantanárból kevés lesz, sok helyen csak a hittant lehet majd választani, és ha ez nekem nem tetszik, át se vihetem máshová a gyereket, mert ugye azt meg csak akkor lehet, ha a suli, ahová jár, már túlnépesedett? Agyrém.

Seduxen (már NEM dr.) 2013.04.10. 09:29:47

@Schmitt Pali: ez off lesz, de muszáj:

odabasz az avatarod. nem kicsit, nagyon :D

gonosz1hal 2013.04.10. 09:48:48

Fasza dolog, hogy ugyan azt még nem tudják pontosan megmondani (a beiratkozás után sem!!!), hogy hova fog járni a gyerek, de már kötelező nyilatkozni arról, milyen vallású vagyok, ha már egyszer beíratom a gyereket.

Jó, nem is arról, hogy én konkrétan milyen vallású vagyok, hanem arról, milyen hittanra akarom járatni a gyereket. Mesélték, hogy ez így már oké.

Nemtom, ki, hogy van ezzel, nekem már kurvára forog a gyomrom. De a lényeg, hogy szerintem rövidesen kapunk egy SMS-t majd Hoffmann Rózsától, hogy üljünk át egy másik autóba.

Ironfist 2013.04.10. 09:59:54

@gonosz1hal:
"Jó, nem is arról, hogy én konkrétan milyen vallású vagyok, hanem arról, milyen hittanra akarom járatni a gyereket."

Igen? Biztosítanak bármilyen vallás hittanját? Remek. Akkor egy sátánista hittantanárt legyenek szívesek előkaparni valahonnan! :D
(gy.k.: scythe.hu/ )

Etilcsoport 2013.04.10. 10:21:27

@csárli hárper @Jani haverja:
+1
A fidesztalib kifejezes talan az eddigi legszemleletesebb, ami leirja a jelenlegi allapotokat.

Szerintem a vallassal semmi baj nincs addig, amig tolerans a tobbi felekezettel szemben. A fideszizmus viszont egy szekta, vallasi fanatizmus. A levaltasukhoz tanulmanyozni kellene a szektak elleni hatekony fellepeseket, hogy erdemben lehessen ellene tenni valamit.

Talalos kerdes: vajon az alabbi 7 pontbol mennyinek van athallasa a fideszre?
www.szabadgondolkodas.hu/szciento/rabgep.htm

sga 2013.04.10. 11:22:49

Itt azért még van egy-két jópofa "apróság", amiről senki sem beszél. Konkrétan, hogy egy csomó iskolát egyházi kezelésbe adtak, és ezzel párhuzamosan bővítették az önkormányzati iskolák körzeteit. Nálunk a XXII. kerületben tavaly a Rózsakert Iskola "került sorra". Nos, ott nem tolonganak a gyerekek. Akit meg oda akarnak vinni, azt csak akkor veszik fel, ha meg van keresztelve és gyakorolja a vallását. A környező lakótelepről konkrétn többeket elhajtottak. Jó ha egy teljes osztályt ki tudnak állítani. Mi pedig megyünk kedden sorsolásra. Szürreális, komolyan mondom.

Biztos úgy vannak vele, hogy ha ők maguk nem tudnak számolni, akkor inkább a mostani elsősök se tanuljanak meg.

bulista 2013.04.10. 11:57:00

@Hammer: Ennyi idő alatt már észre lehet venni: ha a Kubatovgabi-Habonyárpi duó sem tud semmi okosat összekalapálni ezeknek az 1 IQ-s kopipész-táliboknak, akkor inkább távol maradnak a számukra oly kínos blogtól. Legfeljebb libalibára, akarom mondani lindalindára számíthatunk, mert ő már annyira sötét, hogy a bojkott-parancsot sem tudja értelmezni...

Micimackó, a csekély értelmű medvebocs 2013.04.10. 13:04:55

@Zámolyi:
"Ezen kívül kevesebb lehetősége lesz a tanulóknak arra, hogy szóban feleljenek, pedig ez fontos lenne a beszédkészség fejlesztése szempontjából."

Bocs, nekem ellenkező tapasztalataim vannak. Én még a dinoszauruszok idején jártam iskolába, 35-36 fős osztályokba még a középiskolában is, mégis sokkal többször feleltünk szóban, mint a mostani gyerekek (ezt az unokáim példáján látom).

csak_csendben2 2013.04.10. 15:19:32

"60-as 70-es években mi 100 fős osztályokban tanultunk, és..."

Nem 1x1 az összehasonlítás. Kíváncsi lennék mondjuk a 70-es években az általános iskolában, hány tantárgy volt, heti hány órában és milyen tananyag mennyiséggel.
Mert ha jól tudom, volt talán 1 nyelv, az is orosz. Ma már elsőtől kezdve legtöbb helyen oktatják az angolt, majd negyediktől egy második nyelvet.
Vagy ott az informatika, ami ma már 4.-től kötelező, és nem hiszem hogy volt a 70-es években ilyen tantárgy.

A másik a fegyelem.
Hallottam én is, hogy akkor simán ment a körmös. Ma megyejogú város 1000 fős iskolájában a diák úgy beszél, hogy:
"Tanárnő minek pofázik ennyit?"
Vagy tanár rászól a gyerekre, az meg:
"Tanárnő csak ne ugasson, mert a végén valaki elvágja este a torkát."
És a tanár nem tud tenni semmit.
Aki azt hiszi viccelek, az messze került a valóságtól.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.04.10. 15:37:11

@Micimackó, a csekély értelmű medvebocs: Köszönöm. Tudni akartam, hogy pontosan kiknek is a jó édes anyját. :)

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2013.04.10. 16:53:17

OFF, de részben ide vág:
Miután ezek a derék Fideszesek annyi mindenről gondoskodtak már az elmúlt években, hogy nekünk jobb legyen (mert ugye a felelős öngondoskodás az libsi trükk), ezért új mezsgyére lépnek, és a magánélet egyengetéséhez is meg kívánják adni a támogatást. Mivel ezek az elkényeztetett liberális fiatalok csak a henyélésben és a bujálkodásban látják a boldogságot, a kormány felvállalja a feladatot, hogy ennek ellenkezőjéről meggyőzze őket:
hvg.hu/itthon/20130410_Jot_tesz_a_hazassag_az_Emmi_allamtitkara#

NER-kompatibilis párkereső, azbaszdmeg! Mivel most már törvényesen lehet lakáson kormányzatilag közvéleményt kutatni meg aláírást gyűjteni, a következő talán az lesz, hogy az "Ön egyedülálló" kérdésre adott nem nemleges válasz után már megy is a személyi kartonom az EMMI-be, hogy össze tudjanak boronálnak valami "hozzám közeli" hajadonnal?

Tippeket kérek, hogy mikor fognak abban segíteni, hogy megfelelő módon tudja a Ner-tag kitörölni a szaros seggét.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2013.04.10. 20:07:40

Ééééés megvan a nyertes szám: 1882 kisdiák vehet részt a sorsoláson, ami még a cikkben említett többszörös jelentkezésekkel és kiegészítő adatokkal sem nagyon fog 1500 alá menni:
index.hu/belfold/2013/04/10/1800_elsosnek_keresnek_meg_iskolat/

Tryst 2013.04.11. 07:14:04

@Ironfist: Azon filóztam, hogy ha még mindig töltögetni kell majd ezt a lapot, hogy milyen vallású a gyerek, mire az enyém kerül sorra, simán beírom, hogy Jedi.

Sugyosa 2013.04.11. 14:41:50

Aki a "régi időkben mi is kibírtuk" szöveget nyomja, azért gondolkozzon el azon, hogy az a korosztály züllesztette/zülleszti Magyarországot a jelenlegi szintre.
Szóval nem, nem bírtátok ki. A zöme ostoba, megvezethető zombi lett.

ésmi nem foglalt 2013.04.11. 20:06:02

Régi felismerés, hogy az alapkészségek elsajátításával súlyos gondok vannak, amelyek különösen akkor jelentenek megoldandó problémát, amikor a közoktatás tömegessé, általánossá válik. Ekkor ugyanis a lassabban érők, a lassú, kevéssé motivált gyerekek is bent maradnak a rendszerben, miáltal szélsőségesen megnőnek az azonos évfolyamra járók közötti különbségek.

A fejlettségbeli különbség hatéves korban ötévnyi, vagyis a szellemileg ép gyerekek között vannak, akik a három és félévesek, illetve a nyolc és félévesek átlagos fejlettségének megfelelő szinten kezdik meg iskolai tanulmányaikat. Ez a különbség tizenhat éves korig duplájára növekszik.

ésmi nem foglalt 2013.04.11. 20:07:57

A többszörös évismétlő, az általános iskolából túlkorosként kimaradó tizenhat éves fiatalnak a tizenegy-tizenkét évesek átlagos szintjén kellene a társadalomba beilleszkedni. Ugyanakkor a 11. évfolyamba belépő jeles gimnazista a teljes húsz-huszonegy éves népesség átlagos intellektuális fejlettségét elérő, meghaladó szintre jut el. Mindezek következtében: a színvonal egyre csökken, miközben a gyorsuló technikai, gazdasági fejlődés az oktatási rendszer eredményességének, hatékonyságának javulását sürgeti.

Az iskolába lépő kevéssé fejlett gyerekek többségének sorsát megpecsételi az alacsony induló szint. Ugyanakkor ez a probléma hatással van a pedagógiai munka eredményességére is.
Ezt nem én találtam ki, szakirodalom.

ésmi nem foglalt 2013.04.11. 20:12:47

Az elemi alapkészségek elsajátítási folyamatának egyéni különbségei években mérhetők. Ezek a szélsőséges különbségek hagyományos iskolai keretek között alig kezelhetők. Jól mutatja ezt, hogy a gyerekeket az iskolába lépéskor jellemző ötévnyi fejlettségbeli különbség tíz év alatt duplájára nő. Ez azt jelenti, hogy a 16 éves ép értelmű gyerekek néhány százaléka megreked a 11 évesek átlagának szintjén. Ugyanakkor vannak olyan 16 évesek, akik elérik vagy meghaladják a 21 évesek átlagos fejlettségét.

Az elemi alapkészségek fejlődésének jelentős része óvodás korban zajlik. Ez azt jelenti, hogy az elemi alapkészségek jórészt az óvoda kezében vannak.

ingenium rusticus 2 / reloaded 2013.04.12. 21:53:04

@I_Isti: Aha. akkor most elmagyarázom, hogy megértsd. Nem tudok oroszul és nem azért, mert "vertek". Egyszerűen jött egy gengszter váltás. Orosz hanyagolva (sajnos) angol előtérben.

A mi korosztályunk a padban tanult, nem a padon. A fegyelem fenntartásába akkoriban belefért egy lángos is, amivel nem feltétlenül értek egyet. A lényeg, hogy eszközök kellenek a tanárok kezébe, amivel 40 gyereket, kamaszt tudnak fegyelmezni.
Találsz erre rengeteg példát, hogyan oldják ezt meg verés nélkül, hadd ne soroljam.

ügyfélszolgálatos 2013.04.14. 02:28:19

@ingenium rusticus 2 / reloaded: Hát ha te sallert adnál a gyerekemnek akkor tuti felrúgnálak.

Ironfist 2013.04.14. 08:39:11

@ügyfélszolgálatos:
Feltételezem ha a gyerek ütné meg a tanárt, megúszná egy ejnyebejnyével :)

ingenium rusticus 2 / reloaded 2013.04.14. 21:51:56

@ügyfélszolgálatos: Veri azt az élet a sötét apjával, aki nem tud értelmezni egy mondatot.

I_Isti 2013.04.15. 09:12:47

@ingenium rusticus 2 / reloaded: Természetesen szerintem is kell eszköz a tanárok kezébe. Meg a rendőrökébe, lehetőleg szöges korbács, meg elektromos sokkoló, hogy bárkit, akit rabosítanak agyonverhessenek egyben. Sőt, a sáriát is be kellene vezetni, lopásért nyilvános akasztással, meg minden hasonlóval együtt. Sőt, az abszolút gondolatrendőrséget is, hogy ha valaki egy nem tetsző blogposztot mer közzétenni, akkor arra a törvény legnagyobb szigora sújthasson le. Sőt, ki kell válogatni pszichológiai teszteken, hogy csak olyan ember lehessen tanár, aki nem rest lecsapni, hogy ha kell. A gyerekek kezét meg össze kell kötözni a hátuk mögött, és kalodában kell tartani őket a tanóra alatt, az abszolút renitensek pedig még kapjanak még uréter-katétert is, hogy ne járkáljanak ki a wc-re, mert az csak zavarja az órát és a tanári szentséget.

ingenium rusticus 2 / reloaded 2013.04.15. 18:30:16

@I_Isti: Irónizálásból kapsz egy egyest. Olvasd el újra a kommentemet és próbáld meg értelmezni, te ostoba tök.

süti beállítások módosítása