Skip to content


       Szűrés lista

Megfontolásra vissza

Áder János újabb törvényt vétózott meg, most éppen a takarékbankok államosítását. Mondhatjuk akár azt is, hogy "lám-lám, nincs olyan hónap, amikor ne bizonyítaná, hogy ő már nem a "nemzet tolla", hanem szuverén köztársasági elnök."

Igaz, eddig csak egy törvényt küldött az Alkotmánybíróságra, az összes többit az Országgyűlésnek küldte vissza, ahol jellemzően változtatás nélkül gyorsan megszavazták újra, Áder pedig "kénytelen volt" aláírni.
Szegény János, ő megpróbálta ...
A 444.hu szedte listába a visszaküldött törvényeket.

Ádert ezek szerint nem zavarja, hogy a pártja máshogy, de ugyanúgy bohócot csinál belőle, mint Schmitt Pálból, hiszen semmit sem fogadnak meg az elnöki észrevételekből. Áder nem rendeli be magához a két kormánypárt frakcióvezetőjét, nem veti be az elnöki tekintélyét, hogy a vétója és az észrevételei eredményesek legyenek.
Áder jó káder és jó fideszes, pontosan tudja hol a helye és mit kell csinálnia, hogy ne legyen "Pali bá 2.0", de ne is tegyen keresztbe a pártjának.

A történet másik szereplője Kumin Ferenc, a nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkár, aki naponta a Tumblr-en védi meg Magyarországot és tájékoztatja hitelesen a nagyvilágot a kormány intézkedéseiről. Kumin Sólyom László köztársasági elnök tanácsadója, majd 2006 - 2010 között a Köztársasági Elnöki Hivatal Stratégiai és Kommunikációs Főosztályának vezetője volt.

Kumin Ferenc nemrég védte meg a doktori disszertációját a Corvinus Egyetemen, melynek a címe: "Megfontolásra vissza - Az államfő politikai vétója Magyarországon"
Mellékszál:
Kumin egyik témavezető tanára Lánczi András volt.
Lánczi a Századvég Alapítvány elnöke.
Kumin Ferenc 2010 és 2012 között a Századvég vezető elemzője volt.

Kumin disszertációja nagyon alapos, minden elnöki vétót feldogozott és elemzett 1997-2010 között.

"
A magyar államfő hatásköreit pusztán összehasonlító alkotmányjogi apparátussal tanulmányozva könnyen levonható a következtetés: az európai parlamentáris rendszerekhez illeszkedő, közepesen gyenge köztársasági elnök koncepciójába jól illeszkedik ennek a hatáskörnek is a relatív gyengesége: az Országgyűlés változatlan többséggel ismét megszavazhatja a megfontolásra visszaküldött jogszabályt, az államfőnek ekkor viszont már nincs mérlegelési lehetősége, öt napon belül alá kell írnia a hozzá ismételten elküldött törvényt. Noha a jelenlegi értelmezések szinte egybehangzóan e hatáskört gyengének tekintik, a rendszerváltás idején éppen ez a fajta vétó tételeződött erősebbnek az előzetes normakontrollra vonatkozó alkotmányossági vétóval összehasonlítva. (...)

A kutatás alapötlete arra a talányra épül, amely a téma leszűkítéséhez is vezetett: miképp lehetséges, hogy közjogi-hatalmi kényszerek nélkül az államfő-kormányparlament hatalmi megosztáson belül az eszközeiben leginkább korlátozott államfő képes az elvárhatónál nagyobb arányban érvényesíteni akaratát az eszközeiben sokkal bővebb lehetőségekkel rendelkező törvényhozás felett? (...)

Elvonatkoztatva a tényleges tapasztalattól, ismét pusztán logikai alapon számos tényező magyarázhatja az eredményes politikai vétózást. Lehetséges, hogy az államfőnek önmagában, az egyes konkrét esetektől függetlenül meglévő tekintélye van ilyen hatással a törvényhozásra. Elvileg nem kizárható, hogy az államfő és a parlamenti többség közötti politikai érték-azonosság okozza a jelenséget, ezért ezt is vizsgálni kell.  Az is előfordulhat, hogy a törvényhozás adminisztratív, „minőségi” hibáinak célszerű korrekciója érdekében áll a hibát vétőknek is, akik a végeredmény, tehát a törvények „működőképességben” többszörösen érdekeltek. Végül azzal is számolni kell, hogy a visszaküldő nyilvános érvelés meggyőző erővel rendelkezik, amelynek nyilvános ignorálása nagyobb politikai költséggel jár, mint a saját hiba belátásának – könnyen erénnyé is váltható – negatív hatása.

Hipotézisem szerint az utolsó pont, tehát a nyilvános érvelés meggyőzőképességének magyarázó ereje kiemelkedik olyan időszakokban, amikor a kormányzó többség és az államfő értékazonossága nem áll fenn. A retorika szintjén jellemzően jelen lévő általános tisztelet a gyakorlatban kimutatható módon nem befolyásolja a törvényhozást egyes döntéseiben, így ennek magyarázó erejét viszont kisebbre becsülöm.(...)

Az eredményességi statisztikák – akár az összesítést, akár az aktívabb visszaküldő két utolsó államfő számait tekintve – azt mutatják, hogy a politikai vétó inkább eredményes, és ennek megfelelően hatásos eszköz a magyar államfők kezében. Mindez látszólag igazolja a hipotézist, miszerint a visszaküldés nyilvános érvelésében rejlő erő jelent olyan kényszert, amelyet a törvényhozás nem tud megkerülni. A részletes elemzés eredményei azonban ezt a hipotézist inkább csak részben, bizonyos kikötésekkel igazolták. (...)

Egyes vétók esetében jobb magyarázat hiányában nem lehet mást állítani, mint azt, hogy a nyilvános érvelés ereje hatott. Az eredményes politikai vétók alapos vizsgálata azonban megmutatta: többségüknél van további, alkalmasint erősebb magyarázat is, amelynek következtében eredményessé válhatott a visszaküldés. Mindazonáltal ezeknél az eseteknél is megállapítható, hogy a jól érvelő átiratszükséges feltétele az eredményességnek."

Kumin Ferenc javasol is:

"Fontos lehet ennek jegyében, hogy a parlament nyilvánossága előtt hangozzék el az újratárgyalás megkezdésekor a köztársasági elnök kifogása, azaz a levezető elnök vagy jegyző a vita kezdetén olvassa fel az átiratot. Akár az ülést televízión követő állampolgárok, akár a jegyzőkönyvből utólag tájékozódók számára fontos lehet, hogy ezzel a technikával utánanézés nélkül is világos legyen, hogy miért is került a Ház napirendjére az adott törvény újratárgyalása. Hasonlóan lényeges lehet, hogy a szabályok kifejezetten tegyék szükségessé az államfő kellő időben történő meghívását az újratárgyalás ülésnapjára. Fontos szimbolikus ereje lehet az ülés során a köztársasági elnök puszta személyes jelenlétének is, de így biztosítható, hogy adott esetben az államfő élhessen felszólalási jogával, és erre legyen elég ideje készülni is.
(A teljes disszártáció itt elolvasható.)

A doktori disszertációt elküldtük Áder Jánosnak, hátha van kedve a nyári szünetben olvasni ...

Címkék: áder

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr675389305

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.07.04. 12:13:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Virág et. 2013.07.04. 09:07:26

Kumin államfőkről írt és nem utasítást végrehajtó pártkatonákról. Az utolsó ilyen Sólyom volt, akit nem kezdek el dicsérni, mert nem kevés bajom volt vele, de legalább megfelelt az államfő definíciójának.
Schmitt doktorral új fejezet nyílt a magyar köztársaság életében és félek attól, hogy innentől már nincs megállás, szoci többség esetén jön majd Medgyessy, Kiss vagy éppen Kovács László. Ugyanez igaz kb minden más posztra, ahol eddig azért igyekeztek - ha nem is mindig független, de - legalább nem nyíltan pártkatonákat kinevezni. Legalább 100 lépés ez vissza az átkosba.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.07.04. 10:11:46

"Áder jó káder és jó fideszes, pontosan tudja hol a helye és mit kell csinálnia, hogy ne legyen "Pali bá 2.0", de ne is tegyen keresztbe a pártjának."

Pooontosaaan. Csak mondjuk ugye a Tákolmányban szerepel valami olyasmi, hogy a közt. elnök független kell, hogy legyen - az meg nem attól lesz, hogy kilép a narancspártból.

dr. Aullah 2013.07.04. 10:28:31

Rossz a tumblr-es link vagy mi a szösz.

Ironfist 2013.07.04. 10:58:56

Az EP vitáról, Orbán reakciójáról (Inkvizíció zajlik ellenünk! Kérem a magyar tévénézőket, hogy ne higgyenek az EUnak!), és a Tavores jelentés elleni szavazásról (Megszavazzuk, hogy az EU visszaél a hatalmával!) nem lesz poszt?

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2013.07.04. 11:50:38

A takarékbankok államosítását ketten úszhatják meg.

Az egyik Vitya focihaverja Garancsi oligarcha aki a Vidi tulajdonosa is, az általa vezetett Duna Takarék már útban van a bankká válás felé, a másik meg gondolom nem fideszes, az ő ügyük két éve(!) van már vizsgálat alatt, hogy lehetnek-e bank vagy sem. Összegezve, itt a Lex Garancsi.

www.origo.hu/gazdasag/20130703-105-bol-csak-1-nyer-a-duna-takarek-meguszhatja-az-allami-gyamsagot.html

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2013.07.04. 11:52:05

@Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.): takarékbankot írtam, természetesen takarékszövetkezetekre gondoltam.

Libatolvaj takarodj 2013.07.04. 18:20:48

Jól látom hogy a ti fajtátok számára: ha aláírja az a baj, ha nem írja alá az a baj.

Mindkettőből lehet gyalázkodó, mocskolódó posztot írni, akkor meg nem mindegy, hogy aláírja vagy nem írja alá?

lavór 2013.07.04. 18:26:24

Én nem értek hozzá, de a "megfontolásra vissza" mióta egyenlő a vétóval?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.04. 18:42:08

Ezt egész másképp látom. Kezdjük ott, hogy egy parlamentáris koztársaságban a köztársasági elnök egy teljesen felesleges figura. Ezen után miről beszélünk? Aztán a KE mindig a kormányzó többség kihelyezett embere volt eddig szinte mindig. Még Göncz első mandátuma is ez volt, csak ott a többséget nem a kormányzó erők, hanem az alkotmányt változtatni erők adták. A kakukktojás Sólyom volt, az egyetlen eddig, aki nem kötődött szorosan egyik hatalmi párthoz sem, az ő esete is csak azért volt, mert nem volt meg a biztos többség kinevezéséhes. Tehát Áder teszi a dolgát: fideszesként nyilván a Fidesz politikáját segíti elő. Miért csinálna mást?

conmorientes 2013.07.04. 18:47:49

A megfontolásra visszaküldés mint intézmény, pont olyan mint a megrovás, azaz valaki roszallását fejezi ki egy eseménnyel, cselekménnyel szemben azonban nincs semmilyen következménye.
A vétó teljesen más, hiszen az alapvető akadályt jelent.
Magam egyetértek azzal a megállapítással hogy szorosan véve amennyiben a köztársasági elnök valamely jogszabályt meggyőződésből nem ír alá az a vétójának egyetlen formája.
kÁder Jánossal meg csak annyi a baj, hogy ha már ímmel-ámmal vissza is küld valamit, mert azért kell a demokrácia "láccata", akkor másnap azonos tartalommal megszavazott szöveg vonatkozásában hogyan mer olyyan tartalmú nyilatkozatot tenni, hogy az aggályai eloszlottak ?????? Lásd Lex Margitsziget, amely súlyosan "Alkotmányba" és nemzetközi szerződésekbe ütköző.
Ez egy Schitt Pali működésével azonos kutyakomédia, és halálkanyar a budi peremén.

2013.07.04. 20:10:14

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"Kezdjük ott, hogy egy parlamentáris koztársaságban a köztársasági elnök egy teljesen felesleges figura. Ezen után miről beszélünk?"

Pl. arról, hogy ez:

"felesleges figura"

a prekoncepciód (mert nem több) mondjuk nem igaz.

Egy igaz ember 2013.07.04. 20:23:22

Épp Fodor Gábor magyarázza az Atv-ben, hogy mennyire nem értik őket a választópolgárok. Most épp arról beszél, hogy a székely zászló mellé ki kell tűzni a melegek szivárványszínű zászlaját is...
Gábor! Az emberek megértettek benneteket és azért küldtek el a p...ba, hogy a nagy klasszikus Horn Gábor idézzem 2009-ből.
Amúgy a Vastagbőrben neki is nyithatnátok egy rovatot. Ez a jó ember már minden volt: oktatási, környezetvédelmi miniszter, Fidesz elnök is szívesen lett volna, végül SZDSZ elnök lett. Ahova csak betette a lábát, mindenhol csak kárt és zűrzavart csinált. Mi lenne, ha az MSZP is megválasztaná elnökének?

lyia (törölt) 2013.07.04. 20:32:32

Áder engem arra a viccbeli tyúkra emlékeztet,
aki elszalad a minden tyúkot megbúboló kakaska elől,
és amikor a többiek leintik,
hogy hiába fut,
ő is meg lesz búbolva,
visszaszól: jó, jó, mégis futok egy kört, nehogy lotyónak nézzen.

nu pagagyí 2013.07.04. 20:33:35

Áder ügyetlenebb, mint Schmitt volt, mindig csak másodjára sikerül aláírnia a nevét.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.04. 20:38:12

@MikeBoy:

Miért nem igaz. A parlamentáris köztársaságokban a KE szerepe csak az, hogy ő legyen a király republikánus változata. Ez csak egy felesleges hagyomány, különösen akkor, ha a KE-t a parlament választja. Ahol a nép választja, ott még van az egészben valami logika.

De ha nem a nép választja, akkor a logikus az lenne, ha a mindenkori kormányfő lenne egyben az államfő. Pár országban így van. bár ez elég ritka.

lyia (törölt) 2013.07.04. 20:43:49

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Én egyébként nem nagyon tiltakoznék, hogy legyünk az USA 51. tagállama, csak ne a Semjén legyen az elnök.

2013.07.04. 20:50:35

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"Pár országban így van. bár ez elég ritka. "

Talán, mert mégsem annyira logikus....

2013.07.04. 20:51:38

@lyia:

"csak ne a Semjén legyen az elnök.
"

Lázárnak jobban örülnél? :)))

Parajpuding 2013.07.04. 20:54:11

Káder méltó utódja plagibának. A koszlott fideszes kesztyűbábok nem szoktak önálló életre kelni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.04. 21:22:15

@MikeBoy:

Nem, egyszerűen hagyomány kérdése, a parlamentáris monarchia másolása. Hozzáteszem: nem véletlen, hogy ilyen rendszer az országok kisebb részében van!

parlamentáris monarchia: 29 ország
alkotmányos monarchia: 8 ország
hagyományos (abszolút) monarcia: 7 ország

elnöki köztársaság nép által választott elnök: 43 ország
elnöki köztársaság alárendelt kormányfővel: 26 ország
elnöki köztársaság parlament áltak választott elnökkel: 3 ország

félelnöki köztársaság: 26 ország

parlamentáris köztársaság - közös állam és kormányfő: 3 ország
parlamentáris köztársaság - külön állam és kormányfő, nép által választott államfő: 19 ország
parlamentáris köztársaság - külön állam és kormányfő, parlament által választott államfő: 23 ország

jet set 2013.07.04. 21:34:11

Mit érdekli az automatikus gombnyomókat, hogy felolvassák szavazás előtt a kifogásokat?

Most megint hogy fog csalni a fidesz Baján? 2013.07.04. 22:47:28

Hogy tudtok tükörbe nézni "nemzeti fideszesek"? Van gerincetek, önbecsülésetek, lelkiismeretetek?
Soha semmi ellenvélemény, másként gondolás, empátia,emberség?
Szoktatok lelkiismeret vizsgálatot végezni?

Nem hiszem , hisz ugyan olyan szarháziak vagytok mint a beteg, sunyi, pökhendi, gnóm diktátorotok!
Minden jó és minden tetszik nektek, mindenki hülye és ellensége a hazának?

Nulla bábuk vagytok, álszent , sunyi, műmagyar, komcsi országrombolók!

A cseh hullám benneteket is elér, a szemétládák bukni fognak.

Orbán menekülj, még van egérút!

kifordított nagyanyó 2013.07.05. 07:49:10

áder vikiék bábja de ezzel együtt megpróbálja valahogy komolyan venni magát.

süti beállítások módosítása