Skip to content


       Szűrés lista

Kormánytagok a gazdaságpolitikáról

"A miniszter a továbbiakban a kereskedelemmel kapcsolatos gazdaságpolitikai célkitűzéseket ismertette:
– Nem lehet azzal vádolni gazdaságpolitikánkat, – mondta – hogy a kereskedelem fontos funkcióit nem ismerjük fel, de nem engedhetünk abból a felfogásunkból, hogy a kereskedelem nem öncél, hanem mint minden más gazdasági tevékenység végső fokon a társadalom, a nemzet érdekeit köteles szolgálni. Ott, hol kell inkább feláldozunk valamit a kereskedelem szabadságából, hogy a nemzetgazdaság magasabbrendű érdekeit megmentsük.

– Ez nem jelent ellenséges beállítottságot a kereskedelemmel szemben, csak azt, hogy számbelileg sokkal jelentősebb termelői és fogyasztói rétegek érdekeit előbbrevalónak tekintjük egyes kereskedők egyéni hasznánál. Hasonlóképpen kell megítélni, hogy a sokat támadott kormányintézkedések, amelyek a külkereskedelemben „egykézrendszer” néven ismeretesek, ezek lényegükben hatalmas segítséget jelentettek a gazdatársadalomnak, mert lehetővé tették, hogy a külföldi értékesítésből eredő esetleges kedvezőbb helyzeteket száz százalékig maguk a gazdák élvezhessék. Az ilyen korlátozásokat nem a magyar gazdasági élet belső tényezői, hanem a külföld gazdaságpolitikájához való kényszerű alkalmazkodás szabja meg.

Utalt azután arra, hogy a kormány gazdaságpolitikája nemcsak a termelők és fogyasztók, hanem egyidejűleg mindenkor a kereskedők jólfelfogott érdekeit is védi. Rámutatott arra, hogy amióta az állam irányító befolyása a gazdasági életben érvényesül, a fizetésképtelenségek száma egyharmadával csökkent(...).

– Az észszerű iparfejlesztés első követelménye az, – folytatta a miniszter – hogy az ipar által termelt áru belföldi fogyasztásra elég nagy legyen. Nem szabad félrevezettetnünk magunkat azokkal a meggondolásokkal, amelyek azt mondják, hogy a nagyipar olcsóbban tud termelni, mint a kisipar. Nemzeti szempontból nem közömbös, hogy az árut ki állítja elő.

– A kormány gazdaságpolitikai célkitűzéseit mezőgazdasági, kereskedelmi és ipari téren egyaránt szociális törekvések jellemzik. A szociális védelmi rendszert most fogják kiegészíteni a családi munkabér bevezetéséről szóló, továbbá a családi otthon létesítését előmozdító intézkedések. Erről az utról nem hagyjuk magunkat eltéríteni azzal az okoskodással, hogy ezek a szociális intézkedések tul nagy terhet hárítanak a munkaadóra.

A földmívelésügyi miniszter szólalt fel ezután:
– A kormány földbirtokpolitikájának az a gerince, – mondotta – hogy a magyar földön magyar legyen az úr. A telepítés ütemét pénzügyi nehézségek hátráltatták, most azonban a kormány olyan elgondolással járul a törvényhozás elé, amely a kis haszonbérletek teremtésével lehetővé teszi a gazdálkodást olyanoknak is, akik nem rendelkeznek a földvásárláshoz szükséges pénzeszközzel. Ilyen kisbérletek céljaira elsősorban a részvénytársasági vagy bankkézen lévő birtokokat veszik igénybe."

(Kunder Antal és gróf Teleki Mihály, Esztergom, 1938. december 4.)

Címkék: akkoresmost

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr635698917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

legeslegujabbkor 2013.12.19. 15:30:43

"a kereskedelem nem öncél, hanem mint minden más gazdasági tevékenység végső fokon a társadalom, a nemzet érdekeit köteles szolgálni"

De szép is ez, és mindenre rá lehet húzni. Néhány évvel később egy miniszterasszony azt mondta, hogy a gyerekeket nem saját magunknak, hanem a hazának szüljük.

InversioN 2013.12.20. 07:25:19

Politikusi maszlag mindig volt, van, és lesz is. A kérdés az, hogy hányan látnak át rajta, ugyanis mindent meg lehet magyarázni valamivel: nemzetközi helyzet fokozódik, spekulánsok támadása stb.

Csak akkor fognak leállni ezekkel, ha ők is látják, hogy már a kutya sem hiszi el és csak kínos helyzetbe hozza őket. De amíg a választók tetemes része rothadó agyú zombiból áll, addig ez a leghatékonyabb.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2013.12.20. 13:37:21

Mikor jön ki az első ötéves terv?

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2013.12.20. 13:41:25

"Nemzeti szempontból nem közömbös, hogy az árut ki állítja elő."

Vagy az első pogrom.

prandelli 2013.12.20. 15:16:45

@Dr. Gy. Dr. Fűegér:
Az első ötéves terv már megvolt, a fenti gondolatok elhangzása után bő 11 évvel lépett életbe.
A pogromnál mihez képest gondolod, hogy első?

Horizont 2013.12.20. 16:42:58

1938???? Én dobtam egy hátast!
Felcsúti focimániásunk és egyéb mániásunk ezzel a szöveggel kel, fekszik?
"Erről az utról nem hagyjuk magunkat eltéríteni azzal az okoskodással......."
"magyar földön magyar legyen az úr"
Megállt a világ?

@legeslegujabbkor: Azért ennek ellenére az én anyukám maguknak szült engem 1954-ben :DDDD

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2013.12.20. 16:45:26

@prandelli:

A Fülkeforradalmat választottam origónak, úgy is, mint nulla kilométerkő.

Achmed, a hitetlen 2013.12.21. 22:05:16

Szerintem visszább is mehetünk az időben. A minap elkezdtem olvasni a "Tanácsköztársaság" történetét. Eléggé megdöbbenve kellett tudomásul vennem, hogy Orbánék pontosan követik Kun Béláék menetrendjét. Néhol még a retorika is ugyanaz. (Kun pl. "megvédte a dolgozók pénzét" amikor államosította - értsd: lenyúlta - a takarékbetéteket.) Orbánék ugyanúgy csinálnak mindent: államosítás, média megszerzése (tényleg, ki vette meg a TV2-t vajon?), oktatáspolitika saját képre formálása, új tankönyvek, bankok ellenségnek kikiáltása, bankállamosítás, stb...

Csak azt nem értem, hogy ez eddig senkinek nem tűnt fel???

süti beállítások módosítása