Skip to content


       Szűrés lista

Soha senki ebben az ügyben nem titkolt semmit

Rogán Antal frakcióvezető úr nyerte el / vállalta be az a cseppet sem egyszerű feladatot, hogy bemutassa a sajtónak, hogy a paksi bővítés ügyében az MSZP micsoda pálforduláson ment keresztül, ők pedig soha nem titkoltak semmit ebben az ügyben. Emlékszünk még mi történet keddnen, amikor Orbán és a Lászlóné éppen aláírta Putyin dácsájában a szerződést, akkor az 5 szerencsétlen balfasz éppen izzadt a mikrofonok előtt a Képviselői Irodaház folyosóján.

Rogán két ásszal érkezett a sajtótájékoztatóra, de nem igazán voltak nyerő lapok...

1. 
"Az Országgyűlés akkor megadta a felhatalmazást Magyarország mindenkori kormányának, hogy kezdje meg a Paksi Atomerőmű megújításának előkészítését, és folytassa le az ezzel kapcsolatos eljárásokat."
"Jól látható, hogy az MSZP és szövetségesei pálfordulást hajtanak végre a Paksi Atomerőmű megújítása ügyében" – mutatott rá, emlékeztetve, hogy Mesterházy Attila 2009-ben még megszavazta az erőmű felújítására felhatalmazást adó országgyűlési határozatot.

Mit is szavazott meg 2009-ben teljes egyetértésben az Országgyűlés?
Mutatom, roppant veretes:
határozat_1.jpgEz egy parlamenti határozat. Nem törvény. Határozat egy elvi hozzájárulásról, ami arról szól, hogy megkezdhetik az előkészületeket (tervek, tanulmányok). Ezek a tervek olyan jól sikerültek, hogy évekig kellett pereskedni értük, hogy kiadják.

2. 
"A Fidesz frakcióvezetője beszámolt arról is, hogy a tárgyalások végleges fázisa előtt is tájékoztatta a kormány az országgyűlési képviselőket a tárgyalások állásáról. Hozzátette: a Gazdasági bizottság december 17-i ülésére - ahol Lázár János és Kovács Pál energetikai államtitkár részletesen ismertette a jelenlévőkkel a tárgyalások állását és ütemezését -, sajnálatos módon egyetlen ellenzéki képviselő sem ment el." - mondta Rogán

Az ellenzék nem vett részt ezen az ülésen, nem találtam meg hogy mi volt ennek az oka, talán a Horváth András-féle NAV-botránnyal volt kapcsolatban, azokban a napokban elég sok bizottsági ülés lett szabotálva.
A bizottsági ülés elején Lázár János külön kérte, hogy nagyon precízen írják le a jegyzőkönyvbe amit mond, "tekintettel arra, hogy ellenzéki képviselőtársaim nincsenek jelen, ezért a későbbiekben még fontos lehet ennek a bizottsági ülésnek a mai tartalma."
Mintha csak tudta volna, hogy ezt a jegyzőkönyvet még elő fogják venni, lobogtatva....


"Tehát nyomatékkal szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a 2009. évi parlamenti döntés alapján folytat tárgyalásokat a kormány, amelyet az Országgyűlés a 2011. évi energiastratégiájával megerősített, a Paksi Atomerőmű kapacitásának a fenntartásáról beszélünk, abból a szükségszerűségből kiindulva, hogy 2037-ben a Paksi Atomerőmű ebben a formában, ha nem tesz semmit a kormány, befejezi a tevékenységét. Világosan szembe kell nézni azzal, hogy ha a Paksi Atomerőmű nem működne, akkor – csakhogy egy kézenfekvő példát adjak – a rezsicsökkentés megvalósíthatatlan lenne, és a magyar gazdaság számára az olcsó áram esélye is lehetetlen lenne, tehát a magyar kormánynak kell ezzel foglalkoznia, hogy mi a Paksi Atomerőmű sorsa."


Ezután a szép felvezetés után Lázár János valóban tájékoztatta a bizottság tagjait a "a tárgyalások állását és ütemezését": 


"A parlamenti felhatalmazás alapján a tárgyalások a kapacitás fenntartása irányába mutatnak, ezért kezdtük meg Oroszországgal ezeket a tárgyalásokat. Tehát arról szeretném tájékoztatni a gazdasági bizottságon keresztül a Magyar Országgyűlést, hogy folynak tárgyalások a magyar kormány és Oroszország között több témakörben is a Paksi Atomerőmű sorsát illetően. Ezek között a témák között vannak olyan együttműködési területek, amelyekben a tárgyalások az utolsó fázisba vagy a lezárt szakaszba érkeztek, tehát előrehaladott, lezárás előtti tárgyalások vannak, amelyek biztató eredménnyel kecsegtetnek bennünket. (...)
Miről szólnak ezek a tárgyalások? – nyilván felmerül a kérdés. A kapacitás fenntartásáról szól a tárgyalás, arról szól, hogy az országgyűlési határozat szerint 11 év szükséges egy új atomerőműblokk megvalósítására. 2032-től – ezt Kovács államtitkár úr be fogja mutatni – a jelenleg atomerőművi kapacitásokat a 2035-ös kivezetés miatt csökkentenünk kell, tehát, ha 11 évre van szükség a 2009. évi országgyűlési határozat alapján arra, hogy az új blokk vagy blokkok belépjenek, akkor innentől számítva 2023-2024 adott esetben egy új atomerőművi blokk beindítása, és a régieket már 2032-ben el kell kezdeni kivezetni. Tehát teljesen világos az, hogy a magyar kormánynak lépnie kell annak érdekében, hogy az ország szuverenitása, energiabiztonsága meglegyen. (...)
A terv tehát, amellyel a kormány az orosz állammal tárgyal, és megállapodásközeli helyzetbe került: a kapacitásfenntartás. A parlamenti határozat végrehajtása alapján nincs ennél többről szó."


Oké, szóval a 2009-es elvi határozat alapján Lázár építené a 2 új blokkot, de amúgy csak a kapcitásfenntartásról tárgyalnak az oroszokkal. 

Amúgy nekem nincs bajom az új atomerőművel, a 4-es metró építéséből kiindulva, ha jelenlegi blokkokat 2032-2035-ben le kell kapcsolni, akkor az a biztos, ha már holnap megtörténik az első kapavágás. Sőt, ha népszavazás lenne, amit Illés Zoltán nagyon kért még 2008-ban, akkor is simán meglenne az elegendő igen szavazat, mivel az atomnak jelenleg nincs alternatívája.
Az viszont több aggályt is felvet, hogy a Fidesz és Orbán Viktor is többször kijelentette, hogy itt bizony nagy, nemzetközi tender lesz (lásd lentebb), aztán mégsem lett semmilyen tender.

A másik probléma, hogy ilyen "statecapture-ös" időkben belevágni idejekorán egy ilyen beruházásba, aminek a becsült összegét sem tudja senki megmondani csak 1000 (!) milliárdos szórásokkal (3000 milliárd! 3600milliárd! 4000milliárd! 5000milliárd!), az egy picit azért meredek, főleg, hogy az ország sikeres nemzeti nagyvállalata nagyon-nagyon szeret építeni, akár atomerőmű témában is.

Az energetikai beruházások viszont 2 éve folyamatosan csökkenek, köszönhetően a rezsicsökkentésnek, így nemcsak az új atomerőművet kell építeni, hanem a hozzá kapcsolódó elektromos hálózatot, transzformátorállomásokat, tárolókat, mindent, ami jelenleg lassan épül le. Ez viszont nincs benne az atomerű "hivatalos" 3000 milliárdos árában.

Orbán Viktor, 2013.02.11, napirend előtti felszólalás:


"Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Ami Paks kérdését illeti - különösen Mesterházy Attila képviselőtársamnak szeretnék ezzel is válaszolni -, a magyar Országgyűlés a szocialista kormány előterjesztésére 2009-ben elfogadott egy határozatot. (Dr. Józsa István: Na, hogy szól?) Ez a határozat a következőképpen szól: az Országgyűlés előzetes elvi hozzájárulást ad az atomenergiáról szóló ilyen és ilyen törvény alapján a Paksi Atomerőmű telephelyén új blokk(ok) létesítését előkészítő tevékenység megkezdéséhez. Majd az indoklás azt mondja, hogy Magyarországnak szüksége van ezekre a beruházásokra. Hosszan érvelnek, maga a miniszter, a végén szavazunk, nézem, Mesterházy Attila is megszavazta. (Derültség és taps a kormánypártok soraiban.) Így állunk, tisztelt hölgyeim és uraim.

Tehát két dolgot szeretnék ezzel kapcsolatban mondani. (Mesterházy Attila: Almát a körtével, és megállapítja, hogy a banán görbe.) Az első egy jogi kérdés. Miután a Magyar Országgyűlés hozott egy döntést, a kormánynak az a dolga, hogy ezt a parlamenti döntést végrehajtsa, ebbe az irányba haladunk. Ez egy jogi kérdés.

A második kérdés politikai kérdés. (Dr. Józsa István közbeszól.) A második kérdés politikai kérdés: hogyan ítéljük meg a magyar energiarendszer jövőjét, és milyen módon akarunk dönteni erről a beruházásról. Szeretném önt tájékoztatni arról, hogy a vonatkozó nemzetközi szabályoknak megfelelően nemzetközi tender kerül majd kiírásra. Azok a találgatások, amelyek pedig tulajdonrészekről szólnak, egyértelműen hamisak. Szeretném tájékoztatni - kihasználva az önök által teremtett lehetőséget - a magyar közvéleményt, hogy Magyarországon az atomerőmű továbbra is - és amíg mi vagyunk kormányon, biztosan, száz százalékban - magyar állami tulajdonban lesz. (Taps a kormánypártok soraiban.)"


Hadd zárjam ezt a posztot Rogán Antal tegnapi legszebb mondatával:

"Meggyőződésünk szerint a Paksi Atomerőmű által előállított olcsó villamosenergia lehetővé teszi a rezsicsökkentés folytatását.”

Éljen a 2025-ös rezsicsökkentés!

Címkék: fidesz paks rezsi

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr25760485

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az azeri baltás szindróma 2014.01.16. 18:17:28

Van valami tragikomikus abban, hogy amikor vélt előnyökért cserébe Orbánék lemennek kutyába, akkor a másik fél nem hogy átvágja őket, de még beléjük is rúg egyet utólag. Ez történt anno a baltás gyilkos esetében is, mikor (állítólag) Səfərov hazas...

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.01.16. 11:39:07

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2014.01.16. 10:18:57

Nem, a 2033-2035-ös, amikortól Paks II. termelni kezdi az áramot ;-).

Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2014.01.16. 10:25:36

Kurva uncsi ez az atomos dolog, lépjetek már tovább azt javaslom. A kutyát nem érdekli ez az egész. Orbán Viktor JÓL döntött, jaahhh hogy ez nektek fáj?! Hát szar ügy. Azért lépjetek tovább hogy ne fájjon!!
Gondoljatok a 20 ezer milliárd dolláros IMF hitelre!! Na az MINDENKINEK fájt, NEKEM is!! (de már az összes vissza lett fizetve)

Secnir 2014.01.16. 10:33:29

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!:
"Gondoljatok a 20 ezer milliárd dolláros IMF hitelre!! Na az MINDENKINEK fájt, NEKEM is!! (de már az összes vissza lett fizetve) "
miről beszélsz? milyen 20.000 mrd $-ról?

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.01.16. 10:33:34

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!: Te faszfej, azt az IMF hitelt hitelből fizették vissza, hisz MO hitelkintlévősége nőtt, nem csökkent. Most felveszünk 1 uekkora (plusszba) hitelt az oroszoktól.
Ja, és áruld már el, h konkrétan mit fájt neked az IMF hitel (azonkívűl, h rohadt zsidrákok).
Azt is elárulhatnád, h konkrétan mitől is jó ez döntés.

2014.01.16. 10:34:38

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!: Te buta! Nem lépünk azon túl, hogy Orbán eladta, kiszolgáltatta az országot az oroszoknak. Te sötét barom, az IMF hitel ennél jóval kevesebb volt, ráadásul az olcsóbb volt, mint azok a kötvények, amiket most árul az MNB, ugyanilyen értékben. Ezekre a hitelekre folyamatosan szükség van az államadósság finanszírozása miatt, az IMF-hitel tehát nem pluszteher volt. Ellentétben a Paks 2 hitellel, ami verseny nélkül újabb területen szolgáltatja ki az országot az orosz tőkének.

A rezsicsökkentés egyébként is baromság, de Paks 2-vel összehozni meg orbitális, és nem csak azért, mert 2035-ben lesz, hanem mert a jelenlegi áramár duplájába fog kerülni, HA egyáltalán megépül és annyiért, amennyiért tervezik. Mert ennek az ellenkezőjére számtalan példa van.

Secnir 2014.01.16. 10:35:35

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!:
"Orbán Viktor JÓL döntött, "
orbán apád egy hazug geci tróger, aki még számolni sem tud. ahhoz volt bátorsága, hogy egy írástudó érettségizett, héberül beszélő nyugdíjassal aláírasson egy papírt, mert ő a nevét nem merte hozzá adni. ennyi gerinc van benne.

stoppos76 2014.01.16. 10:36:32

Szerintem az Orbán egyszerűen csak alá akar írni valamit. Anno biztos baszta a csőrét, hogy az EU csatlakozást már nem ő írhatta alá. Marad az atomerőmű. Lehet nem bízik annyira a választási sikerben, hogy ennyire rohant aláírni? :)

Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2014.01.16. 10:38:35

@MolnarErik:

3600 milliárdot veszünk fel, nem 20 ezer milliárdot nagyokos (pedig ez a 3600 milliárd az INDEXEN is szerepel), és ezt cég fizeti nem az állam. Meg tartalékokbol megy, az államadosságot NEM fogja növelni.

Etilcsoport 2014.01.16. 10:38:53

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!:

Kerlek magyarazd el nekem, aki nincs a tudas birtokaban, hogy miert dontott "JOL" Orban Viktor.
Ezt hitre alapozod vagy racionalisan megalapozott szamitasra?

Algopirin 2014.01.16. 10:39:34

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!: látom megfogott a poszt, és kihámozta a mondanivalójának a lényegét. örülök, hogy figyelsz.

Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2014.01.16. 10:40:13

@iii:

Lófaszt volt olcsobb, többek közt emiatt a geci húzása miatt is buktak a ballibák. Ennél szemetebb húzás a magyar történelemben nem volt mint amit Fletó csinált az IMF-el karöltve, hogy totál eladósította a Hazánkat.

Algopirin 2014.01.16. 10:40:25

@Etilcsoport: én segítek neked: Orbán _mindig_ JÓL dönt. Ez nem is lehet kérdés.

Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2014.01.16. 10:41:10

Na ha már Fletóékra terelödött itt a téma, beszéljünk akkor még róla...a poszt amugy is fos és hamis.

Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2014.01.16. 10:41:40

Fletó szakdolgozatával mi a helyzet?!! :D Keresi még?

stoppos76 2014.01.16. 10:41:53

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!: Jogászkodhatsz, de kinek a birtokában is van az a cég? Naügye...

Amúgy tényleg magyarázd már el, te mint szakértője az energiabiztonságnak, az államközi kapcsolatoknak és a gazdaságtannak, hogy mire alapozod azt a kijelentést, hogy jól döntött? :D

Secnir 2014.01.16. 10:46:40

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!:
"3600 milliárdot veszünk fel, nem 20 ezer milliárdot nagyokos (pedig ez a 3600 milliárd az INDEXEN is szerepel), és ezt cég fizeti nem az állam. Meg tartalékokbol megy, az államadosságot NEM fogja növelni. "

na, gyöngeelméjű, figyelj:
3000 milliárdos hitelt vesz fel az ÁLLAM 20%-os kamatra. ha az állam HITELT vesz fel, akkor az biza ÁLLAMADÓSSÁG:

"és ezt cég fizeti nem az állam"
az MVM. ami 105-ig a magyar ÁLLAM tulajdona. ezért a magyar állam adja neki oda a pénztet.

idióta.

Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2014.01.16. 10:49:12

@stoppos76:
- az oroszok értenek az atomerömű építéshez, olcsók is és megbízhatók
Putyin pedig NEM kommunista, bármennyire is cinikuskodtok meg hazudoztok róla
-a franciákkal már nagyon sokan megszopták (a finnek is)
-a megujuló energiaforrások SOKKAL drágábbak (és a napelem, vagy a vízerőmű kivitelezhetetlen itt) a szélerőmű még csak csak, de kurva drága
-az atomban van a jövő
-nálunk nem veszélyes mert se cunami nincs, se földrengés
-Brüsszel is elfogadta ezt az ügyet !!
-az orosz hitelezés olcsóbb mint az imf vagy a többi

Szóval a lehető LEGJOBB döntést hozta a Magyar Kormány.

Etilcsoport 2014.01.16. 10:50:45

@Algopirin:

Koszonom, de en a Tisztelt kommentelotol szeretnem hallani a velemenyet :)
Remelem valaszol, ugy szeretem a logikus levezeteseket.

Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2014.01.16. 10:50:46

@Secnir:

Ez a 20%-os kamat sehol nincs megírva. Szerintem a hasadra ütöttél és kitaláltad. Sőt, a kamatlábról még információnk sincs, de ha van esetleg linkeld már be ahol ez a 20% van. Kösz.

stoppos76 2014.01.16. 10:55:23

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!: Soha nem volt kérdéses, hogy kell az atom, de valami azért csak böki a csőröm. Ki adott ennek a gömbfocinak felhatalmazást erre? Putyin pedig nem komcsi, csak autokrata. Pont amire szükségünk van, igaz?

blogsámán 2014.01.16. 11:00:08

Azért arra kíváncsi lennék, hogy ez a napirendi pont szerepelt-e eredetileg is a Gazdasági Bizottsági ülés meghívójában, vagy a helyszínen vették csak fel!

Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2014.01.16. 11:01:09

@stoppos76:

"Soha nem volt kérdéses, hogy kell az atom"

Akkor meg mi a fasz bajotok van?! Paks I-t leépítik, elavult, szar meg minden, jön a Paks II (igen kell), hogy legyen áram hogy írhasd a fasságaidat a többi ballib bloggerekkel együtt)
A magyar államanak NINCS pénze, ezért az oroszokhoz fordul (nem ruszkik már mint 90 előtt, hanem oroszok!) ezért KEDVEZŐ hitelt adnak hogy felépíthessék az erőművet, mivel Paks I-nek vége...faszom ennél szájbarágósabban nem tudom leírni, az erőmű pedig a Magyar állam TULAJDONA lesz, és az MVM cég fogja ezt finanszírozni nem pedig te meg én, meg a Józsi bá'

Faszom nem akartam erről a gumicsontról ennyit firkantani, de már mindegy, aki nem érti meg ,hogy az országnak nincs önállóan pénze egy ekkora FONTOS beruházáshoz, és a franciák szarok, az oroszok akik tényleg értenek az atomhoz, az menjen el orvoshoz, vagy basszon be vagy valami...
Na SZEVASZTOK!!

Secnir 2014.01.16. 11:01:56

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!:

"-az atomban van a jövő"
?

"-nálunk nem veszélyes mert se cunami nincs, se földrengés"
-miért kellett 1956-ban újjáépíteni dunaharasztit?

"-Brüsszel is elfogadta ezt az ügyet !!"
brüsszel még meg sem szólalt

"-az orosz hitelezés olcsóbb mint az imf vagy a többi"
imf: max 5.2%-os kamat. orosz hitel:20%.os kamat. neked tényleg ilyen egyszerűen megy az, hogy segget csinálj a szádból?

"-a megujuló energiaforrások SOKKAL drágábbak (és a napelem, vagy a vízerőmű kivitelezhetetlen itt) a szélerőmű még csak csak, de kurva drága"
totális hozzá nem értés. az van. 1 db 2 MW-os szélerőmű ára max 3 millió euró. pakson 2 db 1000 MW-os blokk épül(ne) 3600 mrd euróért. könnyen kiszámolható, hogy paks bővítéséből 1 millió darab szélerőművet lehet vásárolni => az csúcsidőben 2millió MW, szélcsendben 15-2000 MW. és a szélerőműhöz nem kell drága és környezetszennyező uránt venni.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2014.01.16. 11:02:19

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!: Természetesen fecó ezért a komcsik kiszolgálója lett volna,te véglény,ugye?

Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2014.01.16. 11:03:06

@Secnir:

Ezt a 20%-ot meg linkelhetted volna valahonnan (márha nem te találtad ki) na mindegy is...
Most viszont mennem kell...

stoppos76 2014.01.16. 11:03:51

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!: Nekem csak amit ott leírtam. Ki adott neki felhatalmazást? Az meg hogy a franciák szarok-e azt nem tudhatom. Te sem, hisz nem vagy atomfizikus, ha jól gondolom. Hiába nyomod a szöveget, hogy az oroszok a jók, ha egy darab bizonyítékot nem tudsz erre felhozni. Miért lennének jók? Mert Pripjaty és környéke már kezd kihűlni?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2014.01.16. 11:04:21

Ja,és ha jön ez a choncobar,akkor küldjétek el őt is a nevemben a halál faszára!

Secnir 2014.01.16. 11:07:29

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!:
"Ez a 20%-os kamat sehol nincs megírva."
valóban, az MTI javította a gyorshírt.

Secnir 2014.01.16. 11:12:41

@Secnir:
"1 db 2 MW-os szélerőmű ára max 3 millió euró. pakson 2 db 1000 MW-os blokk épül(ne) 3600 mrd euróért. könnyen kiszámolható, hogy paks bővítéséből 1 millió darab szélerőművet lehet vásárolni => az csúcsidőben 2millió MW, szélcsendben 15-2000 MW. és a szélerőműhöz nem kell drága és környezetszennyező uránt venni. "
itt meg elszámoltam magam a pénznemekben. szó mi szó: 3000 darab szélerőművet lehet venni, nem egymilliót, így 6000 MW a felső limit

tobeor 2014.01.16. 11:14:34

Látom a bloggazda ma is hagyja, hogy teljesen nyilvánvalóan rombolási szándékkal ideküldött bértrollok szétkúrják az egész beszélgetést, és ellehetetlenítsék a normális emberek normális kommunikációját.

Gratulálok vastagbőr.

blogsámán 2014.01.16. 11:15:28

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!:
Az atomerőmű bővítésének szükségességét senki nem vitatja, de amit írsz a hitelről, az akkor is orbitális baromság.
Egyrészt a 3000 milliárd nem a 20.000 milliárd kiváltására szolgál (tekintettel arra, hogy azt már kicseréltük piaci kamatozásúra), hanem ez új adósság lesz, ha úgy tetszik ez a 20.000 milliárdon felül van.
Ezen pedig az nem változtat, hogy nem az állam, hanem egy gazdasági társaság lesz a hitel felvevője, mert az adott társaság 100%-ban állami kézben van, ergo az ő adósságát is hozzá kell számítani az államadóssághoz.
Amúgy számok nélkül nehéz bármit is mondani. Ha valóban ennyibe kerül két új blokk megépítése (ezen is lehet biztosan vitázni), akkor hitel nélkül a büdös életben nem tudnánk megépíteni. Szerintem az is nettó baromság, hogy dupla annyiba kerül majd az áram ára, mint most, mert valószínűleg nem tudnak olyan drága hitelt adni, hogy ennyire megdrágítsa a jelenleg legolcsóbb áram előállítási költségét. DE azért ami engem a legjobban bosszant, hogy mindezt tender nélkül puszira odaadtuk az oroszoknak. Mi a biztosíték arra vonatkozóan, hogy legalább ilyen feltételekkel ne tudta volna bármely más ehhez értő ország/cég megépíteni ezt a kócerájt.

blogsámán 2014.01.16. 11:18:01

@Secnir: Szerintem a 3.600 milliárd nem EUR, hanem HUF.

Thule 2014.01.16. 11:25:50

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!: "a kamatlábról információnk sincs" - írod. Aztán meg azt írod, hogy "A magyar államanak NINCS pénze, ezért az oroszokhoz fordul, ezért KEDVEZŐ hitelt adnak hogy felépíthessék az erőművet"

:-D

1) számodra mi a kedvező? Te idióta seggarcú bohóc. Mert a számokat nem ismered de máris megállapítod, hogy "kedvező"... mi az Isten a kedvező te barom?

2) Azért kapunk "kedvező" hitelt az oroszoktól, mert nincs pénzünk? :D

3) Az oroszok szerinted hülyék? Ha van 3000 milliárd Forintnak megfelelő devizájuk, azt szerinted ideadják piaci kamatláb alatt nekünk a szegéééény magyaroknak? Ha azt a pénzt befektethetik 7%-os kamatra akárhol a világban máshol, akkor szerinted ideadják nekünk 4%-ra?

4) Nem 3000 milliárdba fog kerülni az építkezés, mert kell a pénz a Közgépnek meg a többi baromnak. Szépen sorban fognak jönni az 'előre nem látható költségek'

5) Tudod mi lenne a "kedvező"? Ha eltakarodnál innen végre, viheted Vidékit is. Menjetek nyaljátok Cigány Viktor szaros seggét de siessetek, nehogy lemaradjatok....

vontod75 2014.01.16. 11:27:02

@tobeor: A lehetőség neked adott, hogy használd a szűrés gombot. Nem kell olvasni a bértrollok nyivákolását, ámbár elég szórakoztató is tud lenni :)

stoppos76 2014.01.16. 11:30:30

@Thule: Egyébként nekem az a sejtésem, hogy talicskázni akarnak. Mire megépül, addigra egy nagy halom lóvét kitalicskáznak a boltból, ráadásul pont nyugdíjasok lesznek...

Sanko13 2014.01.16. 11:46:27

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!: "-nálunk nem veszélyes mert se cunami nincs, se földrengés" khm, Csernobil-ban sem volt... De nem fogok vitatkozni tényekkel egy "hívővel", mert értelmetlen... Csak pár kulcsszó: biztonság, radioaktív hulladék, ja és az "olcsó áram" számításnál rendszeresen "megfeledkeznek" a beruházás költségeit figyelembe venni...
Továbbá ha a Paksi erőművet holnap bezárnák, akkor is milliókba fog kerülni az "utógondozás" még az unokáinknak is...

SirTocy 2014.01.16. 11:49:47

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!: Ismét csak: faszba jön ide most az IMF hitel? Hogy a faszba jön ide Fletó szakdolgozata? Mi a faszom nem világos azon, hogy nem azzal van a gond, hogy atom, hanem azzal, ahogy atom? Egyáltalán: miért vagy te még életben? Neked már matematikai alapon is halottnak kéne lenned - egy ennyire ostoba embernek már valamilyen módon illet volna a saját vesztét okoznia. Komolyan, ez a baj a fejlett társadalmakkal: a szociális háló életben tartja a hozzád hasonló marhákat, akiknek igazából már akkor el kellett volna pusztulniuk, amikor először próbálták villával felnyitni egy konnektort, vagy megdugni egy működő kenyérpirítót, megkóstolni a hipót, vagy valami...

...de úgy nézem, csak kiért az a kurva mentő hozzád minden alkalommal.

InversioN 2014.01.16. 11:52:07

Én személyesen az atomerőmű bővítését támogatom, ugyanis ha 2030 után le kell állítani a blokkokat szükségünk lesz a pótlásukra és valóban, perpill az atom leggazdaságosabb, tiszta és menedzselhető kockázatokkal rendelkező energiaforrás. Szóval szerintem nem magával a bővítés tényével van probléma, azon kár is vitatkozni, szükség van rá és kész.

Ami viszont zavar:
-Mi a fenének kell a blokkok kivezetése előtt 8-10 évvel beindítani az újakat? Így túltermelés keletkezik, és ha egyéb erőművek leállításával oldják meg, akkor a blokkok leállása után úgyis újra kell indítani őket, ami több év szünet után elég költséges, felesleges lefutni ezt a kört. Egyetlen megoldás, amit el tudok képzelni, ha addig értékesíteni tudják a felesleget külföldre. De van egy olyan megérzésem, hogy szó sincs ilyesmi megfontolásokról, egyszerűen csak le akarják addig zsírozni a beruházást, amíg ők irányítanak. Nem mellesleg az alatt a köztes 8-10 év alatt szépen el lehet maszatolni a beruházással, határidők tologatásával és költségek duzzasztásával az energiaellátás veszélybe sodrása nélkül.

-Miért nincs tender? A hitel az egy dolog és abban is egyetértek, hogy a ruszkik megbízható erőműveket építenek. Viszont ez a közvetlen megkeresés számomra bűzlik. Könnyen el tudom képzelni, hogy a Lajosék meggyőzték a döntéshozókat, hogy "ugyanmár, az oroszokkal le lehet zsírozni, hogy bőkezűen visszaosszanak". Ők is és a ruszkik is jól járnak, win-win. Nem biztos, hogy ennyi pénzt el lehet lopni német/japán/francia cégekkel. Kínaiakkal még el lehetne ezt játszani, de annyira még az Orbánék sem hülyék, hogy rájuk bízzák Paksot.

Ez pont olyan beruházás, amire szükség van, de hordereje miatt nagyon nem kéne elsietni. Ergo nagyobb probléma itt ez a pusztai ügyintézés és kommunikáció, mint maga az erőmű. Úgy kezelik az emberek felé, mintha leugranának a sarki boltba venni fél kiló csirkefarhátat és nem mellesleg ez az állandó, átlátszó enyveskezűség is már rég túl van a sima pofátlanságon.

Secnir 2014.01.16. 12:02:39

@blogsámán:
közben rájöttem én is :D
3600 mrd forint kölcsön és egy szélerőmű cirka 1 millió euró, az...
...na állj. akkor rosszul osztottam. megint. 1 millió euró az 300.000.000 forint. 3600 mrd az 3.600.000 millió 3.600.000/300=12.000.
akkor ez a végleges: 12.000 db 2Mw-os szélerőművet lehet építeni, összkapacitás 24.000 MW.
na, csak kisilabizáltam.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2014.01.16. 12:07:14

@Secnir: Látom az energetikáról, fizikáról, rendszerszabályzásról lövésed sincs...

Wa Szabi 2014.01.16. 12:11:00

Szegény Széles Gabi bácsi most nehéz helyzetbe került. Vagy az ingyenáramot adó energiacelláját kukázza, s vele együtt Agyarország évezredek óta megérdemelt növekedési pályáját húzza le a lefolyón vagy Viktort buktatja bele ebbe az elvtársasjátékozásba. :(

InversioN 2014.01.16. 12:20:01

Érvelésemből egy valamit még kifelejtettem: ez a beruházás gyakorlatilag a TÖKÉLETES kifizetőhely, ugyanis nemzetbiztonsági okokra hivatkozva a Közgép-munkás által használt utolsó guriga wc-papírig is mindent titkosítani fognak. A költségekkel való elszámolásról, szerződések közzétételéről és ellenőrzések eredményéről még álmodni sem merjünk. Már akkor örülhetünk, ha legalább 10 milliárdos nagyságrendben meg tudjuk majd mondani, összesen mennyit költenek, de itt a parasztember számára minden titkos lesz 2100-ig.

Secnir 2014.01.16. 12:22:17

@molnibalage:
én egy árva szóval sem mondtam, hogy ezekből doktoráltam volna, én csak a magam szerény módján párhuzamot vontam azzal, hogy a paksi blokkok árából mit lehetne megvenni, illetve mekkora kapacitáshoz jutunk hozzá. tisztában vagyok vele, hogy a szél nem mindig fúj, nehezebb tárolni (egy jó gát és egy víztározó kell hozzá). tudom, hogy az áram felhasználása ingatag, de az alsó csúcsokat a paksival is ugyanolyan nehéz szinten tartani.

InversioN 2014.01.16. 12:23:41

@Secnir: Nem értek annyira hozzá, hogy a kivitelezhetőségéről nyilatkozzak, de hova a büdös búbánatba raknál te 12 000 szélerőművet? :D A költségbe pedig nyugodtan számítsd bele a földek kisajátítását és az effektív tájrombolás fiktív költségét, a széljárta területek szűkösségéről nem is beszélve.

Algopirin 2014.01.16. 12:32:30

@Secnir: azért ez nem ilyen egyszerű.
egy energetikai rendszer nem így épül fel, hogy ha fúj a szél akkor van áram, ha nemfúj akkor nincs. ezeket a szeles napos dolgokat maximum a folyamatosan járó alaperőművek mellé lehet telepíteni kiegészítőként, még csúcserőműnek sem jók, mert nem lehet gyorsan és akkor indítani, amikor akarod.
Szóval az atommal semmi baj nincs, hidd el, egyszerűen megint magyarosan van intézve az egész annyi lóvét nyúlnak le olyan nyilvánvalóan amennyit csak nem szégyellnek.
Tényleg nem választás meg népszavazás kéne ide, hanem igazi rendes forradalom, ahol ezeket konkrétan látványosan kinyírjuk. orbántól gyurcsányig, mindet aki 90 óta a parlamentben volt.

Aztán hogy ki vezetné utána az országot, na arról sajnos lövésem nincs.

De annyi tuti, hogy műszakiaknak adnám, nem jogászoknak és közgazdászoknak. Lenne logika mindenben, meg rendszer.

InversioN 2014.01.16. 12:43:55

@Algopirin: Közgazdászokkal mi is a baj? Pont az az egyik probléma, hogy valamire fogható közgazdász perpill közelében sincs a jelenlegi gazdaságpolitikának. A műszakit gazdasági pozícióba ültetni kb. annyi értelme lenne, mint ezeket a botcsinálta jogászokat. Attól, hogy csupa szar ember képvisel jelenleg egyes szakmákat, nem kötelező belőlük kiindulni.

Sajnos a szakma elnevezését is rosszul használják, az átlagmagyar egy sima üzletvezetőre vagy menedzserre is azt mondja, hogy közgazdász, pedig az annyira helytálló, mint Sanyit bát, a villanyszerelőt energetikai mérnöknek nevezni.

vontod75 2014.01.16. 12:45:10

@Secnir: Amikor egy hónapig nem fúj a szél (mint most decemberben) akkor meg majd nézhetjük a gyertya fényét otthon...

vontod75 2014.01.16. 12:46:40

@InversioN: Meg azt a pár 10.000 ledarált madarat is...

maxval bircaman fȍszerkesztȍhelyettes · http://bircahang.org 2014.01.16. 12:48:06

1976 => Bös-Nagymaros, Kádár minden egyeztetés nélkül alíirta,
1989 => Leállíva,
2014 => Paks, Orbán minden egyeztetés nélkül aláírta,
??? => Leállítva

maxval bircaman fȍszerkesztȍhelyettes · http://bircahang.org 2014.01.16. 12:51:38

@Secnir:

Szerintem valamit elszámoltál. Egyébként a megközelítés helyes.

Algopirin 2014.01.16. 12:53:13

@InversioN: én ugye értelemszerűen nem értek a közgazdasághoz. nekem annyi a bajom, hogy egysíkúan gondolkodnak. tök ugyanúgy akarnak működni mint válság előtt ami miatt a válság lett. olvastam pár cikket, de egy kurva szót nem értettem az egészből, úgy megkavarták.

egy dologban értek egyet a kuszaszeművel: a problémákat unortodox módon kell megoldani. asszem nem így ahogy ők, és momentán nem is tudom hogyan, de a jelenlegi rendszer szerintem szar.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2014.01.16. 12:58:19

@molnibalage: @Algopirin: Az atom meg csak alaperőműnek jó, nem lehet értelmesen szabályozni.
Ez a probléma ekkora nukleáris kapacitással energetikai oldalról.
A többi: egyoldalú függőség, síbolási lehetőség, hitelfeltételek bizonytalansága stb. is mind igaz.
Csak szólok.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2014.01.16. 13:03:25

@InversioN: Nyilván nem lehet az egészet szélerőművel kiváltani, de vedd hozzá az energiatakarékosságot, a többi megújuló energiaforrást is.
Senki soha ki nem számolta, kell-e huszonx év múlva ekkora alaperőművi kapacitás.
A tisztasággal és a menedzselhető kockázatokkal vitatkoznék, a végtárolás sehol sincs megnyugtatóan megoldva, és én nem tennék ezügyben az oroszokra. Kockázat: mintha pont Pakson is lett volna valami gebasz nem is olyan régen. Elég szőrös volt az ügy és nehezen keveredtek ki belőle, pont nem úgy, ahogy eredetileg gondolták. És érdekes módon nem lett energiahiány közben. Ez is elgondolkodtató a kapacitás szükségességét illetően.
Amúgy a kifogásaid igazak és elegendőek arra, hogy ezt az egész bizniszt kérdésessé tegyék.

Sárga Király 2014.01.16. 13:04:38

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!: A következő 10 évben az IMF-hitelnek megfelelő összeget fogunk visszafizetni az oroszoknak, Kedves Vezetőd jóvoltából. Remek döntés, valóban - , eddig nem ismert kamatra, és hatástanulmányok és költségvetési tervek nélkül közel nyolcmilliárd eurós hitelt felvenni.

vontod75 2014.01.16. 13:06:04

@Algopirin: Az elméleteddel az a baj, hogy a népet nem lehet lecserélni. Az meg megint ugyanazokat, ugyanolyanokat választana meg maga felé. Sok reményt nem látok a változásra.

Algopirin 2014.01.16. 13:08:34

@vontod75: erre nem gondoltam, de azt kell mondjam, hogy igazad van sajnos.

2014.01.16. 13:09:52

De nekem azt mondták, hogy kikapcsolják a gravitációt, és annyi energia lesz a semmiből, amennyit csak akarunk. Minek ehhez az oroszok? Majd úgyis ők könyörögnek nekünk az energiáért.
Vagy odáig jutottunk, hogy az egyik rángatózó szájú elmebeteg már nem hisz a másiknak? Mik vannak!

sorhajóhadnagy 2014.01.16. 13:09:55

@InversioN:

Egyelőre megismétlődni látszik a klasszikus KGST-szituáció, mert az oroszoknak sincs pénzük a hitelre, legalábbis Szulivanov pénzügyminiszter azt nyilatkozta, hogy az idei szövetségi költségvetésben erre nincs forrás, legfeljebb más hitelek maradványait rakosgatják ide-oda. A paksi deal finanszírozása tehát lóg a levegőben, és Moszkva leszögezte, hogy ugyanolyan feltételekben gondolkodik, mint amilyeneket Oroszország kapna a nemzetközi pénzpiacokon.

ria.ru/economy/20140115/989402231.html

Lázár mai tájékoztatója pedig azt bizonyította, hogy a kormányba rájöttek: az MVM nem lenne alkalmas ekkora hitel felvételére. (Már így is tökig eladósodott az E.On és a MOL gáztározók, meg a rájuk tukmált gázvezeték-építési projektek (szlovák interkonnektor, Déli Áramlat) miatt. Ennyit a gazdasági előrelátásról.)

Hogy akkor Lázár szerint hogyan nem épül be a beruházás költsége az áramárba, és hogy nem lesz államadósság az, ha egy, az állam által felvett hitelt az állami költségvetésnek kell visszafizetni, az számomra rejtély. Anyira unortodox, hogy takán egy pillanatra még Brüsszelben is meghökkennek rajta.

A sok bés alliteráló hozzászsólót pedig legyetek szívesen tolerálni, nélküle unalmasabb lenne az élet. Vidéki pedig egy tünemény.

InversioN 2014.01.16. 13:30:57

@Algopirin: Ahány közgazdász, annyi nézet. Egyébként a vezető közgazdászok pont, hogy nem akarnak úgy működni, mint a válság előtt, amiről te beszélsz, az inkább a politika begyöpösödöttségének az következménye, ugyanis a döntéseket ők hozzák meg. Az addig használt makroökonómiát ki is kukázták már jó páran, joggal, bár sokak már a válság előtt támadták, szintén joggal.

Én le sem tagadhatnám, ezt tanulom. A politikusok szeretnek ragaszkodni a jól bevált mantrákhoz, félnek új irányból megközelíteni a dolgokat. A gyengébb közgazdászok pedig ragaszkodnak az absztrakt modellekhez ott is, ahol haszontalanok illetve nem a problémára fókuszálnak, esetleg csak szimplán rosszul határozzák meg a prioritást.

A kuszaszeművel pedig pont nem értek egyet, mivel olyan ordas baromságokat hord össze, hogy sikítani tudnék tőle. Unortodox megoldásra abszolút nincsen szükség, sőt, amire szüksége van az országnak az elég ortodox valójában. Elég olyan alapvető tételeket tekinteni, mint a jóléti közgazdaságtan első tétele, amiben lényegében a versenyzői egyensúly hatékonyságáról van szó, aminek egyik fő feltételei a tökéletes informáltság és a piaci szereplők racionalitása. Nos, ezek nem állnak fenn természetesen, nevezik is őket elsődleges piaci kudarcoknak, de kívánatos az irányukba terelni a gazdaságot, sőt, ez a kormány egyik fő feladata. Nem részletezem a pontos mechanizmusokat, könnyen megtalálhatóak azok számára akiket érdekel.
Tehát a problémák túlmisztifikálása és az okoskodás helyett a következő egyszerű, de az átlagpolitikusnak büdös dolgokra kéne koncentrálni:
-Információáramlás segítése:
-üvegzseb projekt,
-átláthatóság,
-kiterjedt, elérhető statisztikák, adatbázisok, információs hálózat
-kiszámíthatóság!!! (jövőre hordoz információt)
-átlátható, precíz piaci szabályozás, intézményi feltételek javítása
-ügyintézési idők gyorsítása

-Piaci szereplők racionalitásának segítése:
-oktatás fejlesztése
-racionális állam, igen, tőle is elvárás az ad-hoc döntések helyett
-szintén javul az informáltság növelésével, igazából szorosan összefügg a kettő, mégis külön kezelik őket (többek közöt a kognitív korlátok, érzelemből fakadó döntések miatt)

A versenyképesség, foglalkoztatás ill. egyéb piaci mutatók közvetetten vagy közvetlenül a fenti 2 fontos tényező fejlesztésével javíthatóak. Azok alapján, amiket elmondtam, nem nehéz kitalálni egy nem közgazdász számára sem, milyen irányba kell elmozdulni a sok bullshit helyett, amit lenyomnak a torkunkon. Ha a fentieket biztosítja a kormány, a beruházások, kibocsátásnövekedés beindul magától is (max. a korrupciónak és a manipulációra fogékonyságnak árthat). Ebben gyakorlatilag egyetértés van, de NAGYON kevés országban merik rendesen követni ezeket az irányelveket, például Svájcban vagy a skandinávoknál, ugyanis a politkikus számára nem mindig nyerő.

Algopirin 2014.01.16. 13:33:56

@InversioN: na mondom én. le a közgazdászokkal jöjjenek a mérnökök. ennyi a megoldás, bármit is mondasz. szerintem.

Secnir 2014.01.16. 13:40:42

@InversioN:
"Nem értek annyira hozzá, hogy a kivitelezhetőségéről nyilatkozzak, de hova a büdös búbánatba raknál te 12 000 szélerőművet?"
ööö...
...összefogni horvátországgal, szlovéniával, és a sziklás tengerpartra lekúrni az egészet? elbartellezzük: ők adják a helyet, mi építjük az erőműveket, áramfelhasználás felesbe megy.

@Algopirin:
" ha fúj a szél akkor van áram, ha nemfúj akkor nincs. ezeket a szeles napos dolgokat maximum a folyamatosan járó alaperőművek mellé lehet telepíteni kiegészítőként "
ezért kell szétosztani őket nagy területre.

@vontod75:
"Amikor egy hónapig nem fúj a szél (mint most decemberben) "
fúj. egyrészt, (ez már meteorológia) ha azt látod, hogy a földön nem fúj, mondjuk 30-40m magasban simán fúj. másrészt egy rendesebb szélerőművet -ha jó helyre van építve- már a felszálló meleg légáramlatok is megmozgatnak.

InversioN 2014.01.16. 13:41:52

@Kuviklacz: Az atomerőmű egyik problémája tényleg a végtárolás, ami valóban szennyezi a környezetet, viszont, ahogy az erőmű energiatermelése is, kis területre van korlátozva. A megújuló energiaforrások használatával ugyanannyi energia megtermelése mellett sokkal több területet kell feláldozni, jellemzően erdőket és szántóföldeket, amik a népesség növekedésével egyre fontosabbá válnak. A tömeges telepítésük pedig szép nagy környezetrombolással jár. Napelemfarmok ill. szélerőművek ekkora mennyiségben a sivatagba valók, ami másra úgysem jó. A geotermikus energia pedig alacsony hatásfokú és pontosan nem értek hozzá, de úgy tudom rossz hatással van a termálvízrendszerre (valaki segítsen itt ki vagy cáfoljon meg).

Energiahiány pedig nem állt fenn, mivel a menedzselésére megfelelő protokollok vannak: a hazai rendszer rendelkezik tartalék-kapacitásokkal és külföldről is jön import ilyenkor, ilyenkor ezeket veszik igénybe, persze megnövekedett költségek mellett, ideiglenesen.

InversioN 2014.01.16. 13:44:56

@Algopirin: Azt a rendszert, amikor a gyármérnökre rábízták a közgazdaságtant, kommunizmusnak hívták :D Hidd el, nem értenek hozzá, matekot meg ugyanúgy tudja a közgazdász is.

SirTocy 2014.01.16. 13:46:37

@Algopirin: Egy mérnök fiaként azt kell mondjam, akkor már inkább a jogász-közgazdászokból keressünk újakat.

Ja, egy mérnök fasza támpilléreket meg áramköröket tud tervezni, csak lehet, hogy összepipikézi magát, amikor rájön, hogy a gazdaságban a szereplők igen gyakran élnek a gyakran ismételt "fuck logic" frázissal.

Kétlem, hogy lehet puszta, száraz logikával és matematikával irányítani egy rendszert, amiben kulcskérdésnek számítanak az egyéni preferenciák, az érzelmi behatások és a személyes érzelmek.

Algopirin 2014.01.16. 13:46:48

@InversioN: én eddig a közgáz dologból csak annyit láttam, hogy értelmetlenül el és túlbonyolítanak mindent. de nem értek hozzá szerencsére. :D

Algopirin 2014.01.16. 13:48:39

@SirTocy: hát ezt sem fogjuk soha megtudni. vagy ez lenne vagy nem. mindkét irányba millió indokot lehet felsorolni, mondjuk felesleges szerintem .

InversioN 2014.01.16. 13:50:50

@Algopirin: Pedig amiket leírtam szerintem szép, egyszerű, könnyen emészthető dolgok :D Más kérdés a politika véleménye, a túlbonyolítással pedig a cselekvés látszatát keltik, miközben ló***z se történik.

Algopirin 2014.01.16. 13:51:50

@InversioN: na ez a kulcs: lófasz sem történik.

SirTocy 2014.01.16. 13:53:11

@Algopirin: Amúgy én is tanulok közgazdaságtant, marketinget, statisztikát, pénzügyet, számvitelt, bár nem is közgáz karon vagyok, de a képzésemnek része.

Ééés ja. Épp elégszer van olyan, hogy az óra közepén legszívesebben felállnék, és kisétálnék a teremből, azt mormolva, hogy "nagy lófaszt:" Igen, néha kicsit mese habbal feelingje van a dolognak, de ez a tudomány (bár még mindig nem szívesen nevezem "tudománynak", inkább csak diszciplínák összességének) áll még úgy-ahogy a legközelebb ahhoz, hogy sikeresen modellezze a piaci folyamatokat, tetszik vagy sem. Kicsit olyan, mint a demokrácia: "egy alapvetően szar rendszer, de ennél jobbat még nem talált ki senki."

Algopirin 2014.01.16. 13:55:05

@SirTocy: mindegy szerintem, én nem értek ehhez. ha modellezi hát modellezi. ettől még nekem nem szinpi.

Achmed, a hitetlen 2014.01.16. 13:55:11

Nem kell ide szél az erőműhöz, a fidesz köpönyegforgatása ellátna egy egész szélerőmű parkot:
index.hu/belfold/2014/01/16/lazar/

Bár ha jobban belegondolok, igazán egyenes beszéd ez. "Egy dolog soha nem jött keletről. A keleti szelek Európának ebbe a térségébe demokráciát és szabadságjogokat soha nem fújtak." - mondta Lázár, és ezzel a szerződéssel el is árulta a fidesz, mennyit ér számukra demokrácia és a szabadságjogok.
Nem mintha eddig nem tudtuk volna.

SirTocy 2014.01.16. 14:04:51

@Achmed, a hitetlen: "Szabadságjogok"? "Demokrácia"? Miféle mocskos bolsilibsi duma ez?

InversioN 2014.01.16. 14:06:50

@Algopirin: Nem szimpi, de inkább modellezze, mint valami főmajom hasraütés szerűen döntsön mindenféle előzetes kutatás és hatástanulmány helyett. Nem kell szeretned, de valakinek meg kell csinálni, ha tetszik, ha nem. Nekem például a fogorvos nem szimpi, mégis elmegyek hozzá...

InversioN 2014.01.16. 14:08:52

@SirTocy: Demokrácia = olyan államforma, ahol sok olyan ember dönt sok olyan dologról, amihez halvány lila gőze sincs :D

Conchobar 2014.01.16. 14:22:40

" Határozat egy elvi hozzájárulásról, ami arról szól, hogy megkezdhetik az előkészületeket (tervek, tanulmányok)." - Azért, a hivatkozott Ogy-határozat megfogalmazása eléggé ködös ahhoz, hogy egyértelműen kijelenthessük mely cselekmény valósítja meg "a paksi atomerőmű telephelyén új atomerőművi blokk(ok) létesítésének előkészítését szolgáló tevékenység megkezdését", és melyik nem. A megfogalmazásban benne van az építés szándéka. Vita azon lehet, hogy a szerződéskötés az előkészítéshez tartozik még, vagy már a megvalósításhoz. A hivatkozott OGY-határozat arra nem tér ki, hogy az előkészítés mikor/mivel zárul, és a lezárulás után mi történjen, hogy egyáltalán kíván-e az OGY az építés technikai lebonyolításával a továbbiakban foglalkozni, avagy éppenséggel kvázi építésvezetőségként akar a továbbiakban működni

István Kun 2014.01.16. 14:31:12

Valamiből kell villamosenergiát előállítani. Sok halvány , bizonytalan elképzelés van, melyek lehetőségei még csak álmok, de nagyon hasznosak lehetnek, ha kiforrottak lesznek. Függ az adott ország földrajzi, területi és még sok egyéb lehetőségeitől. Kár addig a szélsőséges, acsarkodó hangnemben politikát is belevonni, de lehet gyertyával is világítani.

titan 2014.01.16. 14:37:57

@InversioN: "A megújuló energiaforrások használatával ugyanannyi energia megtermelése mellett sokkal több területet kell feláldozni, jellemzően erdőket és szántóföldeket, amik a népesség növekedésével egyre fontosabbá válnak. A tömeges telepítésük pedig szép nagy környezetrombolással jár. Napelemfarmok ill. szélerőművek ekkora mennyiségben a sivatagba valók, ami másra úgysem jó."
Ezzel nem értek egyet, bár a hagyományos értelemben igaz. Viszont van bőven terület, ahova lehetne építeni ilyesmit, csak egy kis kreativitás kell hozzá. Ha azt mondom, hogy a világ bizonyos tájain már sikeresen építettek függőleges kerteket, akkor nem annyira elrugaszkodott ötlet t'án, hogy a háztetőket vagy azok egy részét használjuk fel energiatermelésre. (Egyébként erre is van példa a világban, de azok inkább egyedi megoldások)

InversioN 2014.01.16. 14:45:26

@titan: Írtam is, a sivatagba mehetnek. Felőlem az egész Szaharát beépíthetik. Napelem szintén mehet házakra, de az ipari felhasználás fedezéséhez édeskevés. A ronda, romboló és helyigényes kategóriát a szélerőművek képviselik, amik megjelenését jelenlegi formában nem javasolom háztetőkre :D

titan 2014.01.16. 14:50:07

@InversioN: ne értsd félre, én spec. támogatom az atomot, nekem is - több más olvasóval együtt - azzal van bajom, ahogy az egészet elrendezték.

Conchobar 2014.01.16. 15:29:43

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: "Ja,és ha jön ez a choncobar,akkor küldjétek el őt is a nevemben a halál faszára!" - Mert te kinek hiszed magad?

Conchobar 2014.01.16. 15:32:18

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: "Ja,és ha jön ez a choncobar,akkor küldjétek el őt is a nevemben a halál faszára!" - ...azazhogy, engem kinek hiszel?

Secnir 2014.01.16. 15:45:14

@Conchobar:
át kell adjak egy üzenetet: menj te a halálnáthás faszára.
szívesen, nincs mit, máskor is.

Conchobar 2014.01.16. 15:52:10

@Secnir: "át kell adjak egy üzenetet: menj te a halálnáthás faszára" - Miért? Talán fél tőlem egy falkatag, hogy megint nem vonyíthatja a falka az éltető nótáját?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.16. 16:26:53

OK, tehát nem titkoltak, csak basztak szólni, hogy most ez alapján ezt fogjuk csinálni. Mert még ha a jegyzőkönyvnek sok köze lenne a valósághoz...

" Szeretném önt tájékoztatni arról, hogy a vonatkozó nemzetközi szabályoknak megfelelően nemzetközi tender kerül majd kiírásra."
FAIL.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.16. 16:28:36

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!: Putyin nem komcsi? Mesélj még :D

Amúgy ha a Fletó eladósított, akkor a Vityának is szabad? Érdekes a logikád. Neki sem szabad.

Marcellusca 2014.01.16. 16:35:13

@InversioN: Ott a pont. Ez a lényeg! :(

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.16. 16:40:05

@Pillanatragasztó: Igen, ezek fogós kérdések. Hol a Lajos madárkáje? Vagy az a lóvénk volt? :D

NevebenIs 2014.01.16. 17:22:27

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!: Csak az a baj, hogy amennyi pénzt ki fognak tolni talicskával ebből az üzletből a közgépen át, abból a pénzből minden évben lehetne hollókoszt emlék év és pedagógus béremelés.

OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty! 2014.01.16. 17:53:38

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!:
"az oroszok értenek az atomerömű építéshez, olcsók is és megbízhatók"

1.Franciák, németek, japánok, a jenkik, kanadaiak is értenek atomerőmű építéshez. Ez nem érv az oroszok mellett.
2. Honnan veszed, hogy olcsók?
Ismersz más ajánlatot, amit a fentebb felsorolt államok atomenergiában utazó cégei adtak?

kvadrillio 2014.01.16. 18:00:16

ég a rabbinak is túlzás a sokmilliárdos holokauszt emlékhely
2014, január 16 - 08:17

Friss hírek
Vezércikk

A Sorsok Háza első körben 6 milliárdnál is többe kerül, de ez még nem tartalmazza a működési és fenntartási költségeket. Nem meglepő, hogy balról és jobbról, de még a zsidóság köréből is erős kritika éri.

Sorsok Háza – elkészítési útmutató
- végy 1 db megcsonkított, kivéreztetett nemzetet
- (ugye már előzetesen bevezetted a holokauszt emlékévet?)
- alaposan ágyazz meg legalább 6 milliárd forinttal
- hass minél jobban az érzelmekre (pl. kismacska/kisgyerek/filmszínész halála)
- az időzítőt állítsd be a kampányidőszakra
- adagold hozzá az évtizedek óta precízen érlelt bűntudatot
- ügyelj rá, hogy a kíváncsiskodók ne kukkanthassanak bele a készítés folyamatába
- ha kérik, ha nem, nyomd le a torkukon

A ROHADT, KAPZSI ZSIDÓK SZÉGYELLJÉK MAGUKAT, HOGY AZ 5-6 ÉVE NYOMORGÓ MUNKANÉLKÜLIEK ELŐL LENYÚLJÁK A MILLIÁRDOKAT ORBÁN SEGEDELMÉVEL !
SZAROK A HOLOKAMU EMLÉKHELYEKRE !!!!!

2014.01.16. 18:00:51

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!: Az már volt ma, hogy ejtsd teherbe az anyádat, troll?

OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty! 2014.01.16. 18:01:38

@stoppos76:
"Hiába nyomod a szöveget, hogy az oroszok a jók, ha egy darab bizonyítékot nem tudsz erre felhozni. Miért lennének jók? Mert Pripjaty és környéke már kezd kihűlni?"

Nyugi. Volt nyugaton is nukleáris katasztrófa. (És amíg emberek felügyelik ezeket, addig lesz is.) Más kérdés, hogy ezekről nem SZER-ből kellett értesülni. :-)

shwarcz bácsi 2014.01.16. 18:09:45

Komolyan nem értem, sem a szerzőt sem pedig a kommentelőket. Mi a meglepő ebben az egészben? Ki az a naív hülye, aki itt másra számít? polgári konzervatív keresztényi oroszbarát politika.

titan 2014.01.16. 18:10:08

@Secnir: így gondoltad? :)
m.blog.hu/sz/szovicc/image/200807/napibaj.jpg
persze ne felejtsd, ez nem tény (bár tény, hogy vicces :))

shwarcz bácsi 2014.01.16. 18:14:09

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!: láttad a szerződést ? esetleg betudnád nekünk egyszerű földi halandóknak is másolni? akkor biztonsággal állítasz dolgokat, hogy várjuk a bizonyítékaidat. köszi.

gnme 2014.01.16. 18:32:32

milyen jó, hogy ilyesmire van pénz

majd megint elveszik a cukorbetegektől a jó inzulint, adnak nekik szarba húgyba kerülő öreginzulint, humánt és nph-t

hisz rajtuk aztán lehet spórolni, sokan vannak (..közel 1M)

na majd tesznek ezek az emberek azért,hogy a fidesz ne kerüljön hatalomra

kvadrillio 2014.01.16. 18:34:42

@Orbán Mutyin: naggyyon VÁLASZTÉKOS VAGY TE MA ! ANYÁDTÓL TANULTAD ??? :o) EZ NÁLATOK AZ ANYANYELVI SZINT ?

Nem feltétlenül egészséges sprotnit lakomázni
2014, január 16 - 18:07

Friss hírek
Gazdaság

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei határérték feletti benzolszármazékot mutattak ki Lettországból származó tengeri halkonzervekben - közölte Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az MTI érdeklődésére.

Az Európai Unió az élelmiszerbiztonságot szavatoló gyorsriasztási rendszerére a magyar élelmiszerlánc-biztonsági hatóság január 9-én tette fel az ezzel kapcsolatos riasztást.

A 160 grammos sprotnit tartalmazó, összesen mintegy 77 ezer darab Lettországból származó tengeri halkonzervet az ellenőrök levetették a boltok polcairól. A tengeri halkonzerveket, amennyiben azokat Lettország visszafogadja, visszaszállítják a balti országba, amennyiben nem, Magyarországon semmisítik meg azokat - tájékoztatott a helyettes államtitkár.

MTI - alfahir.hu
EGYÉL EGY KIS BENZOLT INKÁBB ! JÓT TZESZ A SZÓKINCSEDNEK ! :)

Blogger Géza 2014.01.16. 18:36:58

"Ez egy parlamenti határozat. Nem törvény." Nem is kell törvény sem egy nemzetközi szerződés előkészítéséhez, sem aláírásához. Ezekre egy másik szerv szolgál demokráciában, amit úgy hívnak: kormány.

redriot77 2014.01.16. 18:39:28

Orbánék lehet hogy mégiscsak fosnak valamitől? Így választások előtt három hónappal gyorsan le kellett hegeszteni az atombizniszt a ruszkikkal? Csak nem attól paráznak hogy a következő ciklusban már nem lesz meg a szent kétharmad? Anélkül tényleg nehezebb volna lezavarni tender nélkül, sunyiban az ügyet.

Egyébként az atom szép és jó, azzal nincs baj csak ezzel az 1949-es bolsevik módszerrel és a fideszes seggszáj-komplexus újabb gyomorforgató eseteivel.

Blogger Géza 2014.01.16. 18:40:20

@sorhajóhadnagy: "az idei szövetségi költségvetésben erre nincs forrás" Nincs is semmiféle szükség arra, hogy most hitelt vegyen fel bárki is. A hitellehívásnak majd a megvalósítással párhuzamosan, hosszú évek alatt, részletekben kell történnie.

Blogger Géza 2014.01.16. 18:40:52

@redriot77: Semmi szükség nincs ehhez 2/3-ra.

OranzsDzsúz_EvIL! But so tasty! 2014.01.16. 18:41:49

@Conchobar:
"...azazhogy, engem kinek hiszel?"

Csak annak, akit a halál faszára kell küldeni. X-DDD

mavo · http://polmavo.blog.hu 2014.01.16. 18:42:00

@Blogger Géza:

de csak 2010 óta. 2008-ban még ez teljesen másként volt, ugye? :) hiszen orbán csak nem hazudott, vagy mégis? :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.16. 18:44:25

@redriot77: De akkor sem értem, hiszen konkrétumok még nincsenek, egyáltalán nem biztos, hogy a konkrét lóvékat a Közgép kapja...

Blogger Géza 2014.01.16. 18:49:24

@mavo: Teljesen másként? Aligha. Hol mondta Orbán 2008-ban, hogy nem akar atomerőművet? 2010 előtt (2009-ben) is megszavazta, hogy a (Bajnai-)kormány folytassa az előkészítést, tárgyalásokat ez ügyben.

nikk rivers 2014.01.16. 19:07:33

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!:
"ennél szájbarágósabban nem tudom leírni, az erőmű pedig a Magyar állam TULAJDONA lesz"

Látom érted a hitelezés lényegét.
Ami nincs kifizetve nem a tiéd.

7esbusz 2014.01.16. 19:12:04

Azt megvizsgálta már valaki, hogy 2037-től hány éven keresztül lehet áramot vásárolni akár honnan a környékünkről azért a 3-4-5-6.000 milliárdért? Tudtommal be vagyunk csövezve a teljes eu elektromos hálózatba. És akkor nem beszéltem az alternatív (szél/nap/egyéb) forrásokról és Széles Gabi mega-szuper-hiper energiacelláiról sem. Csak kérdem.

martineden 2014.01.16. 19:14:00

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!: az erőmű pedig a Magyar állam TULAJDONA lesz, és az MVM cég fogja ezt finanszírozni nem pedig te meg én, meg a Józsi bá......te kulpesti lunpenproli barom.,az MVM-nek honnan van vagy lesz penze szerinted?Nehez kerdes mi,meztelencsiga ?

Sir Bates dö Hól 2014.01.16. 19:14:13

@blogsámán: "Szerintem az is nettó baromság, hogy dupla annyiba kerül majd az áram ára, mint most, mert valószínűleg nem tudnak olyan drága hitelt adni, hogy ennyire megdrágítsa a jelenleg legolcsóbb áram előállítási költségét. "

Jelenleg azért olcsó, mert a bekerülési kltsg nullára van írva, már kifizették.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.16. 19:19:21

"nemcsak az új atomerőművet kell építeni, hanem a hozzá kapcsolódó elektromos hálózatot, transzformátorállomásokat, tárolókat, mindent, ami jelenleg lassan épül le. Ez viszont nincs benne az atomerű "hivatalos" 3000 milliárdos árában."

MIért is kellene az atomerőmű árában feltüntetni? Az elektromos hálózat bővítése, korszerűsítése mindenképp szükséges lenne - akkor is, ha Paks 2 helyett valami más épülne vagy akár semmi.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.16. 19:21:30

@7esbusz: "Azt megvizsgálta már valaki, hogy 2037-től hány éven keresztül lehet áramot vásárolni akár honnan a környékünkről azért a 3-4-5-6.000 milliárdért?"

Tudod a jövő heti lottószámokat? Ha igen, akkor esetleg sikerrel próbálkozhatsz megbecsülni, mennyi lesz az áram ára 25-30-40-50 év múlva. :)

martineden 2014.01.16. 19:26:41

@InversioN: Az igaz.De a szigetkozi vizeromubol nagy baromsag volt kiszallni.Abba is benne voltak a budos fideszcsicskak

sorhajóhadnagy 2014.01.16. 19:29:27

@Blogger Géza:

Oké megnyugodtam, nem is tudom, honnan szabadítottak Moszkvába ekkora hozzá nem értő hülyét, mint az orosz pénzügyminiszter, aki a lóvét keresi. Szegény, biztos nem ismeri az unortodox megoldásokat.

7esbusz 2014.01.16. 19:30:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Nyilván mai áron, az x milliárd is mai áron van nem?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.16. 19:33:14

@7esbusz: Butaságot mondasz. Azt az áramot nem ma kell megvenned, hanem 25-30-40-50 év múlva. A hitel költsége elég jól becsülhető, az áram jövőbeni ára nem.

7esbusz 2014.01.16. 19:36:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ha te mondod... Ezen az alapon azt sem lehet megmondani, hogy 20-30 x év múlva szükség lesz-e atomerőműre....
Egy közelítéssel is megelégszem...

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.01.16. 19:40:33

@Sir Bates dö Hól: igen es meg is van a 20.000 Mrd -bol ~ 2000 Mrd hitel talalva :)

mellesleg ez a Paks II modernebb is lesz masszivabb vedelmi rendszerrel es ez is kemeny penz

zobod 2014.01.16. 19:41:44

Atomerőműre szükségünk van. Paks jelenleg a villamosenergia termelés 42%-át adja. Van még hátra bő húsz év az élettartamából, jó esetben. A 2030-as évek közepétől kezdve már a kivezetése lesz napirenden. Paks 2 szintén ideális esetben 2023/2025-ben kezd el termelni, de ami sanszosabb, hogy közelebb lesz 2030-hoz, remélem nem lesz akkora bukó mint a négyes metró, valamekkora csúszás és költségtúllépés biztos lesz. A lényeg, hogy annyira nagy átfedések nem lesznek Paks1 és Paks 2 üzemidejében, de ha lesznek is, inkább legyen többletkapacitás, mint hiány.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.01.16. 19:42:15

@7esbusz: a nemeteknel bezarogatjak sorozatba az atomeromuveket, ez biztos, szoval kelleni fog valoszinuleg

de ilyen erovel ne tanitsuk a gyerekeket sem alsotagozaton, mit tudni mi lesz 20 ev mulva nem?

nincs1itt 2014.01.16. 19:44:37

@Buta belpesti balliberális biboldó barmok!: Figyu elme-rokker, akkor esztet óvassad elfele:
www.mfor.hu/cikkek/Orosz_penzugyminiszter__nincs_10_milliard_euronk_a_hitelre_meg.html
csak azért, mert a Duce-bonsai megint csak píztet ákárt keszdni valakibül!

Blogger Géza 2014.01.16. 19:54:23

@sorhajóhadnagy: Nem az orosz pénzügyminiszter a hülye, hanem te, aki azt hiszi, hogy most, idén kellene erre 10 milliárd EUR az orosz költségvetésből. :)

Olvasd el szépen, pontosan mit is mondott, hátha megérted:

"Régóta folynak a tárgyalások Oroszország és Magyarország között a paksi erőmű két új reaktorblokkjának megépítésére nyújtandó orosz hitelről

A szaktárca vezetője azt mondta, hogy Oroszország 9-10 milliárd eurós (mintegy 2,7-3 ezer milliárd forint) összegű hitelt tud nyújtani Magyarországnak. A hitelt tíz év alatt lehet lehívni,"

www.napi.hu/magyar_gazdasag/megszolalt_az_orosz_penzugyminiszter_paks-ugyben.573920.html

feketeesfeher 2014.01.16. 19:55:05

Önmagában nem azzal van baj, hogy tárgyaltak az oroszokkal, vagy hogy a kieső paksi alaperőmű kapacitást pótolni kell.

Azzal van baj, hogy félművelt vagy műveletlen, hozzánemértő politikusok mindenféle szakmai előkészítés nélkül, a valósan szükséges időráfordítás töredéke alatt hoznak meg elképesztően kockázatos döntéseket, és pusztán marketing eszközökkel próbálják bizonyítani, hogy ők pedig milyen jól döntöttek.

Ha valaki elolvassa a bizottsági ülés jegyzőkönyvét, felsikolt, hogy mekkora hülyék kezében van elképesztő nagy hatalom.
Lázár János mintha debil lenne, és mintha debileknek magyarázná a legót.

nincs1itt 2014.01.16. 20:06:27

@Blogger Géza: Várgyá', Gejza! Gondókozzunk Gézáim! Mijaz, ami a Pttyinnak megér(het) 10 milliárd ájrótot? Mer' a tyúxaros átomerőmű, ájvé... Szóval? Mit árul a Csúti Kupec?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.16. 20:06:49

@7esbusz:

"Ezen az alapon azt sem lehet megmondani, hogy 20-30 x év múlva szükség lesz-e atomerőműre....
Egy közelítéssel is megelégszem... "

Szükség lesz. A gazdasági fejlődés még a javuló energiatakarékosság mellett is növekvő áramfelhasználással jár. Alaperőműre mindaddig szükség lesz, amíg éjjel nem süt a nap. Ha nem hiszed, olvass utána az elmúlt évtizedek gazdaságának és energiafelhasználásának.

Amúgy meg tökmindegy, mit hiszel. Nem kívánlak meggyőzni, nekem elég az a tudat, hogy ez a kurva sok dolgot elcseszett kormány kivételesen jó döntést hozott, talán az egyetlent az eddigi kormányzása alatt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.16. 20:09:29

@zobod:

Pontosan. Bár lehetne áramot importálni is, azért az ország energiaellátása stratégiai és nemzetbiztonsági kérdés. Hasonlóan az élelmiszer-ellátáshoz. Azt sem lehet/szabad az importra bízni.

feketeesfeher 2014.01.16. 20:10:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"nekem elég az a tudat, hogy ez a kurva sok dolgot elcseszett kormány kivételesen jó döntést hozott"

Ne vigasztaljon ez a tudat, mert momentán fogalmunk sincs a konkrét döntésekről.
Annak fényében meg főleg ne vigasztaljon a tudat, hogy amúgy a szakmát elfelejtették megkérdezni , hogy hogyan is lehetne ezt jól csinálni.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.16. 20:13:37

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Az a baj, hogy én már nem hiszek abban, hogy ez a kormány képes lene jó döntéseket hozni. A múltban sem sok sikerült, sem ennek, sem az előtte levőknek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.16. 20:19:37

@feketeesfeher: "a szakmát elfelejtették megkérdezni , hogy hogyan is lehetne ezt jól csinálni. "

Az oroszok azért tudnak atomerőművet építeni, nem gondolod? Még akkor is, ha lenézed őket. Szeretni sem kell őket, azonban a tapasztalatukat és a tudásukat lebecsülni botorság.

A te szakembereid hány atomerőművet építettek?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.16. 20:21:10

@ColT:

A kormányban én sem nagyon bízom, az oroszok tudásában már inkább. Átverés (persze gazdaságira gondolok) sem lehet a dologban, az oroszoknak ennél többet ér a goodwilljük.

zobod 2014.01.16. 20:21:14

@feketeesfeher: a roszatom mögött ott áll az orosz állam, és az oroszok tudnak és hajlandók finanszírozni egy tízmilliárd euros beruházást a nukleáris iparuknak. Ha a magyar állam bocsátana ki eurokötvényeket harminc éves futamidővel amiből egy új erőmű építését finanszírozza, az sem adna szerintem olcsóbb finanszírozást, ha egyáltalán sikerülne összekalapozni.

sorhajóhadnagy 2014.01.16. 20:21:38

@Blogger Géza:

Minden tiszteletem mellett ajánlom tanulmányozásra az eredeti szöveget. Ebben ugyanis az áll, hogy Sziluanov igenis keresi azt a pénzt, hogy odaadhassa jó kamatra a magyaroknak - pardon, a Roszatomnak - már az idén, de momentán nincs. Majd összeszedi innen-onnan mindenféle maradékokból a második félévben, mert egyelőre a finanszírozásról még nincs megállapodás, az év első félévében várható. Szép az orosz nyelv.

ria.ru/economy/20140115/989402231.html

feketeesfeher 2014.01.16. 20:24:49

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Ez nem magáról az építésről szól.
Nincsenek kétségeim afelől, hogy az oroszok tudnak atomerőművet építeni.

Ez energetikapolitikai szakkérdés, az, hogy egy összetett rendszert hogyan, milyen ütemben kell és lehet átalakítani.
Milyen kockázatokkal kell számolni, milyen megtérülési mutatókkal, hogyan helyezhető el a mai regionális rendszerbe egy új alaperőművi kapacitás, milyen járulékos beruházások kellenek a hálózatban, és még millió meg egy kérdés.
Nem az, hogy ki fog akkor betonozni.

feketeesfeher 2014.01.16. 20:26:45

@zobod:
Ez is fontos amit említesz, de ez marginális része egy komoly energiastratégiának.
Lásd a fentebbit.

nnnnnnnn 2014.01.16. 20:30:18

már csak három hónap és jön újra a fletó, majd kihúz minket a bajból újra. hátha most sikerül neki 8% infláció, államadósság megdupláza, gázár háromszorosára emelése, meg gigahitel felvétele nélkül, hehe.

csak egy néző 2014.01.16. 20:41:31

Kell a fejlesztés és az energia, de ez, ahogy csinálják az tipikus esete a felköpünk és tátott szájjal aláállunk.
Gondolom, már a Nemzeti Közgépnél Simlicska hálótárs utasítására, lázasan írják a pályázatokat a munka 40%-nak elnyeréséért. Titkon remélik, hogy nyerhetnek egy, két tendert ebből a Lézer Jankó által az "évszázad üzletének" nevezett megállapodásból (2008-ban ezért Fletót, ha aláírta volna, tuti felnégyelték volna és a parlament helyét a békés tüntetők sóval hintették volna be), amit pártunk, kormányunk és országunk tulajdonosa, egymás kölcsönös hátbapaskolása között megkötött az általa a kizavart, demokrácia bajnok szövetségessel. Lézer Jani, aki elvégezte az OKJ-s "Vátesz képzőt", már most megtudta jósolni, ha elkészül a nagy mű határidőre 2025-re, vagy 6 vagy 7 vagy 8-ra(vagy ki tudja, hogy mikorra?) akkor 60- évig!!! nálunk lesz a legolcsóbb a villany áram az EU-ban és akkor még nem is beszéltünk Németh rezsirizsarapper harcos Szilárdról, mert ugye neki is kell valami harcot hirdetni.A CÖF-ikésekről ne is beszéljünk,akik majd vidáman vonulnak a "Szeretünk gyarmat lenni" molinó mögött. Már több afrikai sámán bejelenkezett a mi nagy látnokunkhoz továbbképzésre, mert ők eddig csak azt tudták megjósolni, hogy jövőre egy évvel lesznek öregebbek, ha megérik. Magyarország jobban teljesít!

nincs1itt 2014.01.16. 20:43:23

@$$$=$$$: Mijaz, ami a Puttyinnak megér(het) 10 milliárd ájrótot? Mer' a tyúxaros átomerőmű, ájvé... Szóval? Mit árul a Csúti Kupec?
Ezen ne is gondókozzá elfele...
Mer a bolgárok ennyit ADTAK volna, de nem köllött Puttyinnak. Most meg Ő ad ennyit a Csúti Kupecnek?!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.16. 20:43:36

@sorhajóhadnagy: Akkor miért is áll ez a cikkben:

"Мы за счет перераспределения вполне можем уложиться, начиная даже с 2014 года", — сказал Силуанов."

Ez nem úgy néz ki, hogy nagy gond lenne összekalapozni.

@feketeesfeher: Ugye nem azt állítod, hogy most merült fel Paks bővítése? Már az üzemidő-hosszabbítás idejében is szó volt róla, sőt előtte is.

Pusztán arról van szó, hogy a kormány úgy döntött, legyen vége a szarrágásnak és végre kezdjék el a beruházást. Ez kivételesen egy jó döntés volt. Attól, hogy esetleg utálod a Fidesz-kormányt - én is utálom -, még hozhat jó döntést. Legalább egyszer. :)

walaki_aki 2014.01.16. 20:44:21

@$$$=$$$: Mondjuk manyupot nem tud lenyúlni mert megtették előtte. Lenyúlással együtt sikerült kb 6000 milliárd hiányt kreálni a költségvetésben (majd 3000 adósság növekedés). Ezzel sikerült a cocikat lehagyni.. Megkötötték az eddigi legnagyobb mutyis szerződést (a völgyhíd ehez képest csak kis lepkefing..) Az emberek 80%-a szopik az adórendszerrel, oktatás romokban. És többet hazudoznak mint eddig akármelyik galeri. Ellenben van nagy pofájuk és mosolyogva jelentik ki a szarról, hogy csokipuding. És van aki megeszi. Itt tartunk ma...

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2014.01.16. 20:44:41

@InversioN: Ja, és az atomerőműnek csak az üzemeltetése olcsó (és félek, hogy ezt is a karbantartás nélkül számolják). Olvashattad, hogy a beruházás nem étrül meg, tehát ha rendesen elszámolják az amortizációt, akkor az energia drágább, mint amennyit most fizet érte a fogyasztó.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2014.01.16. 20:46:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne: De nem most. Semmi sürgősség nincs, belefért volna egy nemzetközi versenytárgyalás.

walaki_aki 2014.01.16. 20:48:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A jó döntés az lehetett volna ha tendereztetik és nyilvános minden. Én is építek házat ha kéri valaki (dupla áron). A ház építtetés jó döntés de ha engem választ mégis rosszul jár..

feketeesfeher 2014.01.16. 20:51:42

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"a kormány úgy döntött, legyen vége a szarrágásnak és végre kezdjék el a beruházást."

Azért egy 3000 milliárdos (plusz a járulékos 1000 milliárd) projekt esetében én elvárnék egy durván 2-3 éves előkészítő munkát, amelyik minden kockázatot és lehetőséget felmér, és ad egy optimális ütemezést minden szempont szerint.
Kerüljön ez mondjuk 10 - 15 milliárdba.

Csak ez nem történt meg.
A bizottsági ülésen amit Lázár és Kovács elővezetett, gyakorlatilag nem hivatkoztak szinte semmilyen szakmai háttérvizsgálatra, előkészítő anyagokra.
Csak bumm a fejbe.

Blogger Géza 2014.01.16. 20:55:30

@nincs_itt: Az ilyen hülyéket eladjuk kilóra a Gulágra, ezzel fizetünk, dupla haszon! :)

Blogger Géza 2014.01.16. 21:01:34

@sorhajóhadnagy: Szerintem teljesen korrekt a beszámoló, tulajdonképen nem értem, mi a problémád, de ez legyen a te bajod. :) Minimális logikával is belátható, hogy idén senkinek nincs szüksége 10 milliárd EUR-ra, és az orosz pénzügyminiszter sem mondta, hogy idén annyit akarna előteremteni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.16. 21:06:39

@Kuviklacz: @walaki_aki: Ugye olvastátok, hogy a tender sem biztosíték a többszörös költségtúllépés és a több éves késés ellen.

@feketeesfeher: "nem hivatkoztak szinte semmilyen szakmai háttérvizsgálatra, előkészítő anyagokra."

Attól még vannak ilyenek, éveken át folytak a számítások, vizsgálatok.

feketeesfeher 2014.01.16. 21:12:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Attól még vannak ilyenek, éveken át folytak a számítások, vizsgálatok. "

Kár, hogy a szakma nem tud ezekről.
Biztos szorgos indiaiak készítették elképesztő nagy titokban.

nincs1itt 2014.01.16. 21:12:52

@Blogger Géza: alapos elemzési és információ-szerzési készségről tanuskodik eme hozzászólás...

zobod 2014.01.16. 21:14:48

@walaki_aki: szerintem minden potenciális tervező/kivitelező, amiből lehet a Világban maroknyi, tud évtizedekig üzemelő atomerőművet tervezni és építeni, a roszatom jó eséllyel sem rosszabb, sem jobb, mint a többi. A kérdés inkább a finanszírozás. Az oroszok komplett csomagot ajánlottak, ezt én a magam részéről nehezen tudom elhinni, hogy olyan szállítóval ami mögött nem egy állam van, ez ment volna. Mi, magunktól tízmilliárd eurot erőműre biztosan nem tudunk a belátható jövőben a piacon bevonni, sem az mvm, sem a magyar állam, pláne nem 30 év futamidővel. Az sem kérdés, hogy szükségünk van egy atomerőműre, a termelt áram 42%-át adja, az új erőmű projektje évtizedes átfutású, a jelenleginek pedig nincsen már annyira sok ideje hátra, hogy ne kellene foglalkozni a hogyan tovább kérdéssel. Hogy miért pont most? Mert nyilván a fidesz a maga javára akarja fordítani a lehetőséget, ilyen horderejű projekt nagyon kevés van. Az mszp éppen azért tombol, mert ők ebből kimaradtak. Pedig gazdaságilag, politikailag hatalmas lehetőség annak, aki meg tudja kaparintani. A kivitelezésben viszont bizonyára részt fognak vállalni a a nem fideszes holdudvar vállalkozói is, mire a 2020-as évek közepére, második felére ez a rendszer összeáll, addigra alighanem egészen más lesz a politikai paletta.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2014.01.16. 21:15:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Persze, és ha melegen felöltözöm, attól még elüthet a busz. De azért mégse megyek ki egy pendelyben a hidegbe.
Egy tender nem erre való, de erre is jó lehet, mert akkor én szabom meg a feltételeket, és aki jelentkezik, azokat vállalja (kötbér stb.). Én nem olvastam a tenderről, hanem naponta látom a közbeszerzéseket (nem a magyar hatóságok által kiírtakat).
A számítások adatait ki kellett tőlük perelni, majd meglátjuk, milyenek.

balfaszcsaszar 2014.01.16. 21:18:30

Azt hiszem h a hack jól sikerült... Mivel tereld el a figyelmet egy nagy rakás bűzölgő ****ról a szalonban?? Rá kell ****ni az asztalra. ld Wag the dog. A probléma h esélyesen vannak komoly külpolitikai szálak is, bár a renoménknak nem nagyon van hova lefelé :D

sorhajóhadnagy 2014.01.16. 21:19:21

@Blogger Géza:

Apróság, de látszik, hogy nem olvastad el figyelmesen. Igenis megpróbálja összeszedni: minél tovább ketyeg, annál jobb. Azon sajnálkozik, hogy momentán üres a kassza, de majd lesz valami az egyik sarokban az év vége felé. Attól függetlenül, mikor kezdődik a törlesztés, a hitel azonnal már kamatokat gerjeszt. Nem tudom, te mit nem értesz ezen. Azt ugye nem gondolod, hogy Oroszország a saját pénzügyi érdekei ellenében lép fel? Egyébként az is benne van az idézett cikkben, hogy az oroszok ugyanolyan feltétellel adnak kölcsönt, mint amilyen feltételekkel ők vennének fel. Túl nagy kedvezményre ne számítsa. a lóvéra hajtanak, nem a barátság fűti őket.

J.László 2014.01.16. 21:21:40

Nem tudom, miért ez a nagy pánikolás. Simán győz Bajnai-Gyurcsány-Fodor-Kuncze. Kirúgják a ruszkikat és idehívják a franciákat atomerőművet építeni. Az majd háromszor ennyibe fog kerülni (4-es metró) és 2050-re elkészülnek vele (4-es metró) és 500 oldal lesz a hibalista (4-es metró). Majd miután megbuktak, mint Rottenbiller, befejezi helyettük más (4-es metró).

zobod 2014.01.16. 21:26:31

@sorhajóhadnagy: akkor alighanem mindenki jól jár. Szerintem az orosz állam kedvezőbb feltételekkel tud pénz kölcsönözni, mint ahogy a tőkepiac egy atomerőmű építését finanszírozná Magyarországnak. A kiindulás az, hogy nekünk a beruházásnak csak töredékére van saját forrásunk, külső finanszírozás lesz szükséges.

Blogger Géza 2014.01.16. 21:32:29

@sorhajóhadnagy: "Attól függetlenül, mikor kezdődik a törlesztés, a hitel azonnal már kamatokat gerjeszt. " A folyósított hitel gerjeszt kamatot, de szó sincs arról, hogy az egész hitelt azonnal kéne folyósítani. Minek? (De ha így lenne, az sem biztos, hogy baj lenne, mert ki lehetne vele váltani más hiteleket.)

sorhajóhadnagy 2014.01.16. 21:34:23

Nos, egyébként személy szerint magam is azt hiszem, hogy az orosz ajánlat igen vonzó, és megfelelő garanciák vannak mögötte. Csak a körülötte keltett patetikus hazudozás és csúsztatás-sorozat idegesít.

sorhajóhadnagy 2014.01.16. 21:35:33

@Blogger Géza:
Az utolsó mondattal rátapintottál egy lényeges elemre. Ez a megfontolás is indokolhatja a sietséget.

Blogger Géza 2014.01.16. 21:37:55

@sorhajóhadnagy: Sietség??? 5 évvel a parlamenti határozat után végre sikerült előrelépni? Ez neked sietség? A várható csúszást is belekalkulálva lassan az utolsó percekhez érünk amúgy...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.16. 21:45:02

@feketeesfeher: "Kár, hogy a szakma nem tud ezekről.
Biztos szorgos indiaiak készítették elképesztő nagy titokban. "

Ezzel csak azt bizonyítod, hogy te nem a szakma vagy. Ami nem baj, de akkor ne beszélj a szakma nevében.

@Kuviklacz: "Egy tender nem erre való, de erre is jó lehet, mert akkor én szabom meg a feltételeket, és aki jelentkezik, azokat vállalja (kötbér stb.)."

Aha, a 4-es metró körüli huzavona egyértelműen a te véleményedet támasztja alá. :D Hiába volt a tender, a franciák mégis kötélen rángatták a magyar felet.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.16. 21:46:38

@sorhajóhadnagy:

"Nos, egyébként személy szerint magam is azt hiszem, hogy az orosz ajánlat igen vonzó, és megfelelő garanciák vannak mögötte. Csak a körülötte keltett patetikus hazudozás és csúsztatás-sorozat idegesít."

Mely hangulat gerjesztésében itt te magad is alaposan kivetted a részedet. :(

feketeesfeher 2014.01.16. 22:01:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"te nem a szakma vagy"

Nem is állítottam soha.

Viszont beszéltem olyan emberekkel, akik meg a szakma krémje.
Na, ők sem tudtak semmiről.
Én ez alapján mondom amit mondok.

De te biztos tudsz linkeket, ahol bizonyosságot szerezhetünk az elképesztően komoly munkákról.

feketeesfeher 2014.01.16. 22:13:16

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"Hiába volt a tender, a franciák mégis kötélen rángatták a magyar felet. "

Konkrétan a magyarok rángatták kötélen a franciákat, de ez most mindegy.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.16. 22:18:30

@feketeesfeher:

"Viszont beszéltem olyan emberekkel, akik meg a szakma krémje.
Na, ők sem tudtak semmiről.
Én ez alapján mondom amit mondok.
De te biztos tudsz linkeket, ahol bizonyosságot szerezhetünk az elképesztően komoly munkákról."

Én is beszéltem olyan emberekkel, akik szintén a szakma krémje.
Na, ők elég sokat tudtak a dologról
Én ez alapján mondom amit mondok.

De te biztos tudsz linkeket, ahol bizonyosságot szerezhetünk az elképesztően komoly munka általad állított hiányáról.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.16. 22:19:13

@feketeesfeher:

"Konkrétan a magyarok rángatták kötélen a franciákat, de ez most mindegy. "

Konkrétan a franciák rángatták kötélen a magyarokat, és ez nem mindegy.

sorhajóhadnagy 2014.01.16. 22:21:31

@Blogger Géza:

A "nem egyszerre" semmilyen értelemben nem zárja ki azt, hogy "együttesen". De én tényleg kíváncsi vagyok, mit találtak ki Rotschildék és velük a német ügyvédi cég, hogy a dolog működjön: vagyis az állam vegye fel a hitelt, az állam legyen az adós, ugyanakkor ezzel ne növelje az államadósságot. Vagy hogy ha nem lesz benne az áramárban a bővítés költsége, akkor hogyan, miből fizetik ki. Jó eséllyel a leszármazottaim. (Azt azért reméltem vetted, hogy Lázár bejelentette: a rezsicsökkentésnek lőttek.)

Az is érdekes, hogy ha nem lesz benne az áramban a fejlesztés ára, amelyet az adófizetőknek kell majd előteremteniük ahhoz, hogy a költségvetésből az állam törleszteni tudjon a hitelezőnek, ez nem minősül-e majd tiltott állami támogatásnak. Már ha akkor még uniós tagállam lesz Magyarország.

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Remélem, azt a hangulatot gerjesztettem, hogy illene kézzelfogható, meggyőző magyarázatokat kapnunk fontos kérdésekre. Mint mondtam, nem vagyok zsigeri ellendrukker. De vannak fenntartásaim, miszerint az illetékesek "nem fejtik ki teljes mértékben az igazság minden szálát".

flort 2014.01.16. 22:36:44

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Kedves Jozsefne, sokat segítene, ha nevesítenéd a krémet, ha már így hivatkozol rájuk. Tudod, ez nem a Fabulon...

feketeesfeher 2014.01.16. 22:40:35

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Azért ez, amit idetettél, az már az erősen kínos kategória.
Mondjuk úgy, az ovoda.

Érved ugye nincs, csak a rettentő bizakodás.
És eszed ágába nincs figyelembe venni semmiféle más érvet.

Erre csak azt tudom mondani, hogy információk hiányában csak bizakodj tovább. Eddig is hogy bejött minden.

Még az is lehet, hogy neked van igazad, és lehet atomerőművi beruházást csinálni hasraütéses alapon, pusztán abban bízva, hogy Lázár János jó fej, Orbán pedig mégjobb.

feketeesfeher 2014.01.16. 22:41:37

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Az Alstom esetében a magyar közlekedési hatóság cibálta a madzagot.

Blogger Géza 2014.01.16. 22:45:51

@sorhajóhadnagy: 1) Ha az állam veszi fel, akkor növeli az államadósságot. De mivel nem egyszerre, ezért ez nem probléma a mostani csökkenő trend mellett.

2) Miért lőttek volna a rezsicsökkentésnek? Pont ellenkezőleg. Vélhetően ezzel hosszútávon a magyar ipar rezsije is csökkenni fog.

3) Ha az állam a kapott pénzből tőkét emel, nem kölcsönt ad, akkor annak nincs ára. A bővítés valós ára így az amortizáció lesz, azt meg ki fogja termelni a dolog. Az EU kaparhatja a falat, de nem tilthatja meg, hogy a magyar állam tőkét emeljen a saját cégében.

flort 2014.01.16. 22:48:28

@Blogger Géza: Hosszú távon mindannyian halottak vagyunk. Te konkrétan milyen távlatokban gondolkozol?

Blogger Géza 2014.01.16. 22:49:57

@flort: Kb 60 évre tervezik az élettartamot, tehát ebben kell gondolkodni.

flort 2014.01.16. 22:55:24

@Blogger Géza: értem. Tehát 2035-től 2095-ig, aminek az energetikai lehetőségeiről úgy tudom, még felvilágosult sejtésekkel sem rendelkezik senki (talán Téged kivéve, ha jól értem). Az pl. elképzelhető lenne, hogy Európa észre tér és nem nemzeti szinten kezeli az energiakérdést?

feketeesfeher 2014.01.16. 22:56:54

@Blogger Géza:
A trend nem csökkenő, hanem lassan növekvő.
Nincsenek olyan publikus megbízható számok, amelyek az állításodat alátámasztják
A bővítés valós ára a bővítés valós ára lesz, nem az amortizáció. A kölcsönt ugyanis vissza kell fizetni.

2014.01.16. 23:29:45

@Blogger Géza: Gejza, megint hülye vagy! Ha tíz év alatt lehet lehívni a hitelt, a megvalósítás ütemében, akkor az azt jelenti, te idióta, hogy hamarabb kell elkezdeni törleszteni, kamatostul, mint a beruházás megvalósulna, vagyis áramot termelne, amiből bevétel keletkezhetne, tehát adtál a szarnak egypofont. Miközben az áram ára épp kurva alacsony...
Mivel Paks zsinóráramot termel majd, lesznek olyan időszakok, amikor negatív bevételt termel, vagyis elszámoláskor mínusz jelenik meg , tehát azért termel, hogy fizethessünk utána. Gejza, ez ám a bizniccc!

2014.01.16. 23:31:58

@Blogger Géza: Gejza, te 60 évre előre látod a jövőt????
Gyári hülye vagy, mire a beruházás megvalósul, teljesen megváltozhat az energiaigény! Addig is, csak bukunk rajta! És ne feledd, ha fel is épül, karban kell majd tartani!
Ez olyan okos dolog, mint amikor a vas és acél országa lettünk! Vagy mégse?

2014.01.16. 23:33:41

@Blogger Géza: Vazze, azért lőttek a rezsicsökkentésnek, mert az eleve egy hazugság. Egyébként meg az áram ára jelenleg épp 43%-a a paksi előállítási árnak.

2014.01.16. 23:46:34

@Blogger Géza: A maximum 10 milliárd eurós orosz hitelt (ami "nagyon kedvezõ kamatozású" lesz) az állam veszi fel, és a költségei így nem jelennek majd meg az áram árában. Ezzel teljesül a kormány célja, hogy olcsó áram legyen Magyarországon, ami által javul az ország versenyképessége - hangzott el a Lázár János és Giró-Szász András által tartott mai sajtótájékoztatón."
Te, magyarázd már el, ha az állam veszi fel a hitelt, akkor hogyan nem nő az államadósság????
Magyarázd már el, ha az állam veszi fel a hitelt, akkor hogyan emel tőkét? Hülye vagy, de ez nem újdonság. Modjuk van kitől tanulnod, mert ugye ez a Lázáar meg Gíró is hülyének néz mindenkit. Mondjuk téged jogosan. Mert ugye az állam veszi fel a hitelt paksra, de ez nem jelenik meg az áram árában.... ja, majd másban megjelenik. Géza, vazze, te hogy bírsz a tükörbe nézni? Ja, azon Orbán kép van!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.16. 23:53:57

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Gyári hülye vagy, mire a beruházás megvalósul, teljesen megváltozhat az energiaigény!"

Gyári hülye vagy? Honnan vagy biztos abban, hogy csökkenni fog?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.16. 23:56:46

@feketeesfeher:

"És eszed ágába nincs figyelembe venni semmiféle más érvet."

Eddig tőled nem olvastam érveket. Majd ha írsz érveket, akkor figyelembe veszem őket, addig viszont csak a szád jár.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.16. 23:58:41

@flort:

"Kedves Jozsefne, sokat segítene, ha nevesítenéd a krémet, ha már így hivatkozol rájuk. Tudod, ez nem a Fabulon..."

A nevesítést először azon kérd számon, aki először hivatkozott a krémre - és az nem én voltam.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.17. 00:02:48

@feketeesfeher:

"Az Alstom esetében a magyar közlekedési hatóság cibálta a madzagot. "

És joggal, mert a kocsik nem feleltek meg a tender műszaki előírásainak. Pl. a fékrendszer két köre nem volt teljesen független egymástól, miközben ez a tenderben követelmény volt.

Tehát az Alstöm nem teljesítette a vállalt kötelezettségeit, nem azoknak megfelelő kocsit szállított.

2014.01.17. 00:03:23

@Blogger Géza:
Vállalatok » Energia
Az adócsalók örülhetnek igazán az új paksi blokkoknak?
Patkó Gábor
2014. január 16. 17:05

Számos kérdést vet fel a Lázár János által nemrég ismertetett rendhagyó finanszírozási modell, ami alapján "rendkívül versenyképes áramárat biztosíthatnak majd az új paksi blokkok a magyar gazdaság számára". Az olcsó áramért cserébe több adót fizethetünk majd?

hirdetés

Az államtitkár által is egyedinek minősített konstrukció lényege, hogy az oroszok által felkínált (maximum) 10 milliárd eurós hitelt a magyar állam veszi fel. Ennek visszafizetéséért a teljes ország vállal kezességet, így a hitel(tőke) -költség nem jelenik meg az új blokkok termelési árában, ami a Paksi Atomerőmű szempontjából olyan lesz, mintha a semmiből-ingyen-varázsütésre kapott volna új termelőegységeket. A termelési ár szempontjából így csak a működtetési és karbantartási, valamint a fűtőanyaghoz köthető költségek maradnak, amik egy új atomerőműből származó áram esetében - ökölszabályszerűen- a teljes termelési költség kb. 30%-át teszik ki.

Ezzel az új blokkok elvben képesek lesznek olyan áron termelni, mint a már megtérült jelenlegi paksi blokkok, hiszen azok beruházási költségét - a kezdeti 30 éves működési időt figyelembe véve - mostanra már le kellett írni, vagyis a termelési árukban a tőkeköltség mértéke nagyon alacsony (pótlólagos beruházások nélkül akár nulla is lehetne).

Az alma alakú zsebből a körte alakú zsebbe

Azzal, hogy Magyarország veszi fel a hitelt (és nem az erőmű), minden magyar állampolgár kötelezetté válik, vagyis a mindenkori adófizetők fogják megtéríteni a beruházást, és ezzel párhuzamosan folyamatosan dotálják majd az új paksi áram árát. Értsük ez alatt azt, hogy fedezik az új paksi blokkokból származó áram ártámogatását. Ennek mértéke pedig új blokk esetén az egy kilowattórára jutó költségek 70%-a. Másképpen megfogalmazva, ha az új blokkok - ezen egyedi konstrukció mentén - kimutatott termelési költsége mondjuk 10 forint/kWh, akkor az adófizetőknek minden egyes egység után további 23 forintot kell még hozzátenniük ahhoz, hogy az új blokkok áramtermelésének teljes költségét fedezni lehessen. ( A számok csak az arányok érzékeltetését szolgálják, de 2012-ben pl. a Paksi Atomerőmű átlagos értékesítési ára 12,28 Ft/kWh-a volt, amivel kb. 28 milliárd forint adózott eredményt termelt.)

Hogy miért jobb a mindenkori adófizetőkre hárítani az áramköltségek nagyobb részét, mint teljes egészében azokra, akik elfogyasztják az áramot, az itt és most megválaszolatlan kérdés marad, de úgy látszik, hogy a kormány ezt az utat kívánja kijelölni, és elfogadtatni a hazai polgárokkal.""

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.17. 00:08:37

@Könnyen elkaptuk, uram!: Bőven elég lett volna belinkelni. Az itt olvasók többsége tudja, mint kell csinálni egy linkkel. :D

2014.01.17. 00:11:56

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Kis butusom! Nem azt jelenti, hogy csökkenne, hanem megváltozik! Mondjuk a lakossági irányában tolódik el. Vagy az ipari felé. Mi a különbség? Mondjuk a paksi erőmű zsinóráramot termel. Csakhogy bizonyos fogyasztók meg nem folyamatosan vételeznek, hanem lökésszerűen. Ilyenkor a paksi kapacitása kevés, máshonnan kell pótolni. Vagy épp kevesebb az igény, mint amit Paks nyom a rendszerbe. Tudod, abba, amit nem fejlesztenek épp, kormányunk bölcs előrelátása miatt. Ilyenkor a fölösleg a rendszerben mint teher jelenki meg, és rontja a hatékonyságot. Ez viszont negatív előjellel jelenik majd meg az elszámolásban, tehát mi fizetünk majd azért, hogy áramot termeltünk. Mivel be vagyunk kötve a nemzetközi hálózatba.
Az, hogy mondjuk 30-50 év múlva a hálózati áram vagy a saját áramtermelés (geotermikus, nap, szél, Széles Gábor) lesz majd a domináns, előre nem látható.
Magyarország energetikai függőségének megszüntetése volt eddig a fő érv. Most megteremtettük Magyarország függőségét! Gratuálok! Ha Kádár ezt megérhette volna!!!!

2014.01.17. 00:13:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Bármit linkelsz be, Blogger Gejza nem olvassa el. Mondjuk lehet, hogy így se. Pedig föntről jött. A pártközpontból.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.17. 00:14:52

@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Kis butusom!"

Így a kurva anyádat nevezd. :)

2014.01.17. 00:16:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Mondjuk Lázár megint tökönszúrta magát. Mert ugye bizonygatják, hogy milyen fasza, hogy nem egyszerre fizetünk, hanem részletekben. De a fenntartási, karbantartási , üzemeltetési, fejlesztési költségeket elfelejti hozzáadni.

2014.01.17. 00:16:40

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Drága mama! Így jó lesz? Te céda!

2014.01.17. 00:17:12

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Pedig kedveskedni akartam, nem akartalak lehülyézni.

2014.01.17. 00:20:05

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Egyébként felhívnám tisztelt hölgy figyelmét arra az értelmezésbeli különbségre, amely a magyar nyelv sajátosságából fakadóan a "csökken" és "megváltozik" szavak között létezik. Ma a neten már könnyedén elérhető az idegen szavak és kifejezések szótára, ajánlom szíves figyelmébe tisztelt ténsasszonynak. Vagy belinkeljem?

2014.01.17. 00:21:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Kis butusom!"

Így a kurva anyádat nevezd. :) "
Nem tehetem. Mivel nem kurva.
Nem adja pénzért a meggyőződését, mint egyesek...

2014.01.17. 00:25:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Próbálom megfejteni a no craft jelentését: ügyetlen, szakmaiatlan, mesterségbeli tudással nem rendelkező... ez olyan butus. Kedveskedve, persze.

InversioN 2014.01.17. 04:46:23

@Kuviklacz: És? Akkor nőni fog az energia ára. Le kell nyelni. Az a baj, hogy nincsen reális alternatíva, ha leáll Paks. Lehet venni drágán importot vagy építeni X hőerőművet. Megújulóval fedezni pedig megpróbálni sem érdemes, fentebb leírtam, hogy miért. Röviden: sok területet foglal és megbízhatatlan.

Blogger Géza 2014.01.17. 05:18:59

@Könnyen elkaptuk, uram!: Jó nagy barom volt, aki ezt írta... Nyilvánvalóan nem ért hozzá. Attól, hogy nem közvetlenül hitelből valósul meg a beruházás, az amortizációt még ki kell termelnie, ezért a 23 Ft-os támogatás hülyeség.

Blogger Géza 2014.01.17. 05:20:03

@Könnyen elkaptuk, uram!: Úgy emel tőkét, hogy fogja, és megemeli. Mit nem értesz ezen, te ostoba?

Blogger Géza 2014.01.17. 05:24:35

@Könnyen elkaptuk, uram!: "teljesen megváltozhat az energiaigény! " ez jogos, de tendenciaszerűen nő az áram iránit igény. Az elmúlt 4 évben az ipar termelése kb 15%-kal nőtt, lassan minden ember sűrű feltöltést igénylő számítógépet hord a zsebében (okostelefon néven), és ki tudja, mennyire fognak elterjedni az elektromos autók. Ha az a stratégiánk, hogy ipari exportra alapozzuk az ország felemelkedését (márpedig ez), akkor ahhoz kell az olcsó energia. Jelenleg olcsóbbat meg senki nem tud ide ebbe az országba (legalábbis ilyen nagyságrendben), ez van.

Blogger Géza 2014.01.17. 05:27:04

@Könnyen elkaptuk, uram!: Te idióta, honnan veszed, hogy egy még le sem hívott hitelt már el kell kezdeni törleszteni? Honnan vetted ezt a "negatív" bevételt, te marha? Mikor volt Magyarországon (!!!) negatív az áram ára? Ugyanis ez a hazai igények kielégítésére épül...

Blogger Géza 2014.01.17. 05:29:51

@feketeesfeher: Ez tévedés, 2010 közepén még 85% felett volt az eladósodottságunk, most 79%-80% körül van. Mindezt úgy, hogy eközben a GDP csak mintegy 2-3%kal nőtt. Na most a következő ciklusban lehet, hogy évente fog ennyivel nőni, tehát sokkal egyszerűbb lesz lejjebb szorítani ezt a mutatót. Már 2014 végére például vannak 77%-os várakozások is.

Blogger Géza 2014.01.17. 05:31:45

@flort: Lehet csodákra is építeni, de talán egy erőmű némileg nagyobb biztonságot nyújt. Amúgy az, hogy az EU valamit "kezel", tapasztalatok szerint egyáltalán nem azt jelenti, hogy azzal mi feltétlenül jól járunk.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.17. 06:35:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne: " az oroszoknak ennél többet ér a goodwilljük. "
Naív-e vagy? Az oroszoknak mi lószar se vagyunk, a pénz ér nekik valamit.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.17. 06:37:24

@Blogger Géza: Nem értetted, amit ír...
Felveszik a hitelt x évben. x+15 évre lesz kész az erőmű. A hitelt x+10 évben kell elkezdeni visszafizetni, miközben még költünk az erőműre.
Fasza mi? Kicsit gondold végig, mennyire szerencsés pénzügyi konstrukció :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.17. 08:04:06

@ColT: "Naív-e vagy?"

Csak annyira, mint te.

"Az oroszoknak mi lószar se vagyunk, a pénz ér nekik valamit."

Ha tisztában vagy a goodwill fogalmával, akkor azt is tudod, hogy az elvesztett goodwill anyagi veszteségben is mérhető.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.17. 08:10:02

@flort:

"Az pl. elképzelhető lenne, hogy Európa észre tér és nem nemzeti szinten kezeli az energiakérdést?"

Az energiakérdés nem nemzeti szinten való kezelésével szerinted a semmiből terem majd az energia?

Amúgy meg mivel a németek leállítják/leállították az erőműveiket, a meglévő atomerőművek simán el tudják adni a termelésüket.

2014.01.17. 08:19:22

@Blogger Géza: Nagyon buta gyermeke anyádnak, te! NEM folyamatosan negatív a számla, hanem időszakonként. Mondjuk 10 percre. Vagy egy órára. És de, lehetséges olyan, hogy a fogyasztás alacsonyabb, mint a megtermelt áram mennyisége, ilyenkor exportnak hívják, és bedolgozik a nemzetközi energiaellátásba. Mondjuk éjszaka, mikor a lakossági minimális és az ipari sem dübörög, Paks még ugyanúgy termel. Mivel a magyar igényeknek hány százalékát is termeljük meg általa? 40% vagy Vezénylő Tábornokod szerint majdan 80%-át? Ugye az fel sem merül a csöppnyi agyadban, hogy éjjel nincs ekkora fogyasztás? Ehhez puffertároló kéne, de az meg őrültség lenne. Ilyenkor mehetne az export, csakhogy ha nincs rá igény, akkor a rendszer egyrészt túlterhelődik, ez rontja a hatékonyságát, másrészt nem veszik át, ezért nem fizetnek érte, de kvázi büntetésként nekünk kell fizetni.

flort 2014.01.17. 08:21:47

@Blogger Géza: lehet, hogy Te csodának tartanád, de két évtized van a felépülésig, valamivel kevesebb, mint amennyi a rendszerváltás óta eltelt. Azért mondom pont ezt, mert azóta nagyot változott a világ, talán észrevetted.

Úgy tudom, ilyenkor szokás mindenféle modelleket vizsgálni, hogy például milyen feltételek fennforgása esetén van értelme megtérülésről beszélni; és hogy az ipar számára olcsóbb lesz-e az áram, az még csak azután jön. Te tudsz ilyen vizsgálatokról? Csak ha már az ipar rezsijének csökkenéséről írsz...

Cirmos Cica 2014.01.17. 08:21:59

@Blogger Géza: Bocsi ez biztos nem igaz, mert az Orbán nem járt be a parlamentbe (duzzogott 4 éven keresztül, hogy nem őt választották meg, tehát le vagytok sz...va magyarok), tehát biztos hogy nem szavazta meg.

flort 2014.01.17. 08:22:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne: én azonban tőled kérdeztem. Kitérő válaszod alapján - ha nem haragszol - arra jutottam, hogy blöffölsz.

2014.01.17. 08:24:40

@Blogger Géza: Úgy emel tőkét, hogy az valahonnan van. Honnan? Az ország eladósodott. Ha nem költünk semmire, akkor is nő az adósság, mert a kamatok...
Tehát növelni kell a bevételt, vagy csökkenteni a költségeket.
Erre te azt mondod, hogy úgy emel tőkét, hogy megemeli. Nagyon buta vagy. Az valahol hiányként fog jelentkezni. Ezért veszünk föl HITELT az orosztól, ami viszont az eladósodottságot fogja emelni. Tudod, vissza kell fizetni. Azért hívják hitelnek. Kamatostul. Na, ezt az összeget elő kell teremteni. Honnan? Hát, sok lehetősége egy államnak nincs. Adóból. Na, innen számolható az a 23 forint, ami támogatás ahhoz kell, hogy az áram ára ne emelkedjen!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.17. 08:27:04

@Könnyen elkaptuk, uram!: Ne erőlködj, kisköcsög, nem megy az neked.

Ami a kommentjeid tartalmát illeti, mások már darabokra szedték és megmutatták, miért vagy idióta, én nem akarom ismételni, amit ők megtettek. Addig is tanulj, tinó, ökör lesz belőled. :)

2014.01.17. 08:28:19

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ha tisztában vagy a goodwill fogalmával, akkor azt is tudod, hogy az elvesztett goodwill anyagi veszteségben is mérhető. "
Azoroszok és a goodwill? Aha! Majd arra fognak áldozni, hogy bemutassák, milyen jófiúk ők, Magyarországon keresztül.
No craft.

2014.01.17. 08:30:27

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Senki nem szedte száét. blogger Géza, a narancsidióta védi-szokás szerint elvtelenül- a mundér bescületét. Egyenlőre én aszedtem szét az ő érveit. Az, hogy ő tagadja a tényeket, nem jelenti, hogy azok nincsenek. Gejza olyan, mint Szalacsi bácsi: nincs, mert nem tudok róla.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.17. 08:31:36

@flort:

"én azonban tőled kérdeztem."

Nem érdekel, hogy te engem kérdezel. Provokatív kérdésekre meg amúgy sem válaszolok.

"Kitérő válaszod alapján - ha nem haragszol - arra jutottam, hogy blöffölsz."

Arra jutsz, amire akarsz. Még a te kedvedért sem fogom itt feltárni a személyes kapcsolataimat, ismeretségeimet.

flort 2014.01.17. 08:32:45

@Kovacs Nocraft Jozsefne: tudod mit, duzzogjál. További jó ködfűrészelést!

2014.01.17. 08:34:02

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Még a te kedvedért sem fogom itt feltárni a személyes kapcsolataimat, ismeretségeimet. " Mert nincs. Nem könnyű feltárni.
No craft.

Blogger Géza 2014.01.17. 08:35:25

@flort: Nem, sokkal hamarabb fel fog épülni. Amúgy benne van az egész a 2011-es (parlament által elfogadott) 30-50 éves energiastratégiában is, szóval ezeket már lejátszottuk.

Blogger Géza 2014.01.17. 08:38:03

@ColT: Nem érted, miről van szó.

1) Nem 15 év a tervezett megvalósítás, hanem rövidebb.

2) A hitelelhívás a megvalósítással párhuzamosan zajlik. (Gyakorlatilag ingyen épít a Roszatom jó pár évig, csak a végén kell a zsebünkbe nyúlni.)

2014.01.17. 08:38:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne: De azért okosodj, tinó: ha megtermelsz folyamatosan egy bizonyos mennyiségű áramot, viszont a kimeneti oldalon viszonylag állandó 230 voltot kell produkálnod, könnyen belátható, hogy pangó időszakokban túltermelés jön létre, ilyenkor a rendszer túlterhelődik. Mi történik? Lekapcsoljuk Paksot? A főmérnök egy kurva nagy potmétert lejjebbcsavar? Kihúznak néhány fűtőszálat? Nem, ezek nem megoldások. Sajna ilyenkor ez az energia elvész. Nem adtuk el, de megtermeltük. Ha valamit megtermelsz, de nem adod el, akkor az veszteséget jelent számodra. TEHÁT negatív összeggel jelenik meg az elszámolásnál.
Ez olyanyira igaz, hogy a közületi fogyasztókat is "kötbérezi" az áramszolgáltató ilyenkor.

Blogger Géza 2014.01.17. 08:39:14

@Könnyen elkaptuk, uram!: Még egyszer, te ostoba: mikor volt Magyarországon negatív az áram ára?

2014.01.17. 08:40:53

@Blogger Géza: 2) A hitelelhívás a megvalósítással párhuzamosan zajlik. (Gyakorlatilag ingyen épít a Roszatom jó pár évig, csak a végén kell a zsebünkbe nyúlni.)"

Hülye! Tegyük fel, tíz év alatt folyamatosan hívjuk le az összeget.
Nézzük: első év: 10% megvalósul, lehívjuk, nem termel, hisz nincs kész. 9Évig fizetni kell, a megvalósulás előtt. Plusz 9 év kamata....

Blogger Géza 2014.01.17. 08:41:02

@Cirmos Cica: Ekkora hülyeséget honnan veszel? Természetesen bejárt.

2014.01.17. 08:42:01

@Blogger Géza: Nem negatív áramárról beszéltem. Ennyire hülye vagy? Ja, ner kompatibilis.

Blogger Géza 2014.01.17. 09:07:35

@Könnyen elkaptuk, uram!: Akkor miből jön a "negatív bevétel"? :D

2014.01.17. 09:08:16

@Blogger Géza: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Olyasmi történt idén nyáron a német árampiacon, ami néhány éve elképzelhetetlen volt: az elektromos energia ára megawattóránként mínusz 100 euróra zuhant, azaz az áramtermelő cégeknek ennyit kellett fizetniük a hálózatüzemeltetőknek, hogy átvegyék tőlük a megtermelt energiát."
www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/itt_az_ingyen_aram_johetnek_az_aramszunetek.567164.html

Na, találtam nektek valamit. Mondjuk nem volt túl nehéz. A gugli a barátod, és talán nem csinálsz magadból hülyét.

Blogger Géza 2014.01.17. 09:08:35

@Könnyen elkaptuk, uram!: Te figyusz, ha azon vagy meglepődve, hogy egy hitelnek kamata van, és azt vissza kell fizetni, akkor először járd ki a 8 általánost. :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.17. 09:10:12

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Szerintem az orosz akármi cég goodwillje nem sínylené meg nagyon a dolgot :D Ellenben úgy zsarolnak minket, ahogy akarnak ( gáz? )
Én nagyon meggondolnám a velük kötendő üzlet feltételeit.

2014.01.17. 09:10:28

@Blogger Géza: Mivel a megújuló forrásokból jellemzően a csúcsfogyasztás idején érkezik a legtöbb áram, 2012-re eltűntek a korábbi csúcsidőkre jellemző ártüskék. Az elektromos áram ára a legnagyobb felhasználás idején is átlagos maradt, és összesen 70 órán át negatív árak alakultak Európában. Az elektromos energia nagykereskedelmi ára Németországban mostanra 38 euró/MWh-ra csökkent a 2008-as 80 euróról - miközben a kiskereskedelmi ár az alternatív energiaforrások felhasználását támogató díj miatt 285 euró/MWh. Ez világ legmagasabb fogyasztói áramárai közé tartozik."

Tehát 2008 óta a felére csökkent, de te, már előre látod, mi lesz 20 -50 év múlva! Vátesz!

Blogger Géza 2014.01.17. 09:11:20

@Könnyen elkaptuk, uram!: Még egyszer, te ostoba: MAGYARORSZÁGON mikor volt negatív az áram ára? Az, hogy a németek túlépítették az áramtermelésüket szélsőségesen ingadozó megújúlóikkal, az az ő problémájuk, nálunk teljesen más a helyzet.. Talán értsd meg előbb a kérdést, és nem csinálsz ekkora hülyét magadból...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.17. 09:12:05

@Blogger Géza: A tervezett megvalósítás. Aha, mint a 4-es metró, ugye?
Hány éves vagy, herceg? Hiszel-e a mesékben?

Ami meg benne van a Parlament energiastratégiájában, az kb. olyan biztos, mint a két hét alatt rend lett :D

@Könnyen elkaptuk, uram!: :D Ennyi.

2014.01.17. 09:12:24

@Blogger Géza: Te figyusz, ha azon vagy meglepődve, hogy egy hitelnek kamata van, és azt vissza kell fizetni, akkor először járd ki a 8 általánost. :) !"
Imádom, mikor magad szopatod. A kamatokkal te nem kalkuláltál. LOL.
Tehát? Kamatos kamat képlete?

2014.01.17. 09:15:31

@Blogger Géza: Az RWE és az E.On összesen 15 gigavattnyi (a paksi atomerőmű hét és félszeresének megfelelő) áramtermelő kapacitás leépítésére készül. Az EnBW arra számít, hogy 2020-ig 80 százalékkal csökken a hagyományos áramtermelésből származó nyeresége, amit energetikai szolgáltatásokkal és megújuló források hasznosításával akar pótolni."
Ahol nyilván hülyék ülnek, egyik sem ér fel OV zsenialitásával!
Nem baj, majd mi megtermeljük azt, amit az E-on fölöslegesnek tart.
Az áram termelés, az áram ára akkor negatív, mikor össze vagyunk kötve a nezetközi áramellátó rendszerekkel. Vagyis mindig és bármikor.

2014.01.17. 09:21:28

@Blogger Géza: A fenti hatásokat egészíti ki az, hogy Németországból egész Európát elárasztja a megújuló alapon termelt villamos energia. Ennek ára a köztelező átvételi rendszer miatt alacsony: a megtermelt áramot a német szolgáltató és kereskedő cégek kötelesek átvenni az erőművektől, viszont ennek magasabb árát jelentős részben megtérítik a német fogyasztók, ami miatt a terméket végül Európa-szerte olcsón tudják értékesíteni a cégek.

„Egy-egy szeles, napsütéses napon ez a megújuló alapon megtermelt árammennyiség akkora is lehet, hogy teljes egészben fedezni tudja a napközbeni megemelkedett igényeket, illetve a tipikusan alacsony keresleti időszakokban a tőzsdén akár negatív árak is kialakulhatnak, azaz a kereskedő cég fizet azért, hogy valaki végre átvegye tőle a villamos energiát. Ez másfél-két évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna” – mutat rá a harmadik tényező árcsökkentő hatására Kis Gergely. Emellett az időjárás is kedvez a régiós vízerőműveknek, ahonnan szintén olcsó áram érkezik az országba."

Szopjál, vadász!
Gondolom, nehéz belátni, hogy ami Németországban termelődik, az bekerül az európai hálózatba, és Magyarországon is árlehajtó hatású. Gejza, csalódtam benned. Eddig azt hittem, hogy csak egy fideszbolond , de értelmes ember vagy. Most látom, hogy egyszerű a gondolkodásod, ami információhiánnyal is párosul, de ráadásul még tanulni sem vagy hajlandó. Vagy képes. Ki tudja?

Conchobar 2014.01.17. 09:21:29

@ColT: "Ellenben úgy zsarolnak minket, ahogy akarnak ( gáz? )" - Abba kellene már hagyni az oroszokkal való ijesztgetést. Eddig se zsaroltak senkit és vélhetően ezután se fognak. Bolondok lennének ilyesmivel basztatni, eltántorítani a gázuk megvásárlóit. A gázcsapot csak egyesetben zárják el: ha nem fizetnek nekik a gázért. És hogy semmiféle zsarolási szándékuk nincs: megépítik a Déli Áramlatot, és beszálltak annakidején gáztárolóink létesítésébe is. Ezek ugyan energiafüggetlenséget nem, de energiabiztonságot adnak nekünk

Virág et. 2014.01.17. 09:23:32

@Blogger Géza: Ugyanilyen nemzetközi szerződés megkötésekor hiányolta az országgyűlési felhatalmazást Orbán 2008-ban. Más témában, de ugyanezen felek között köttetett volna a szerződés. Magyar részről a kormány által.

Nem vagy képes felfogni, hogy nem az orosz beruházás ténye a probléma ebben a dologban, hanem a lieblingjeid seggszája. Az ogy határozat nem biankó felhatalmazás az oroszokkal való megegyezésre, hanem egy általános érvényű feladatmeghatározás. Ha most nem kell ogy-i felhatalmazás a konkrét ügyre, akkor az miért kellett kisebb léptékben 2008-ban?

Egyáltalán minek vitatkozom én veled, amikor n+1 alkalommal bebizonyítottad, hogy vitaképtelen vagy?

2014.01.17. 09:23:33

@Blogger Géza: hirek.eco.hu/a-vallalkozasoknak-is-olcsobb-lesz-az-aram-jovore/
Ja, lemaradt. Bár úgyse olvasod el.
Hisz legutóbb a MNO-val cáfoltalak, pedig aki azt nem olvassa, az áruló!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.17. 09:28:41

@Blogger Géza:

"Ugyanis ez a hazai igények kielégítésére épül..."

Így igaz.

A negatív ár a nemzetközi áramkereskedelemben valóban létezik, ám csak akkor, ha az erőmű energiáját a völgyidőszakban nem lehet eladni. A jövőben azonban több okból is nőni fog a völgyidőszaki fogyasztás. A leglényegesebb ok az okos mérők elterjedése, amivel jobban lehet "teríteni" a napon belüli fogyasztást, ösztönözve a fogyasztókat arra, hogy amit tudnak, azt halasszák éjszakára. Az okos mérők terjedése már az igen közeli jövőben elkezdődik.

Egy másik ok az, hogy 30-40 éves távlatban nagy valószínűséggel várható pl. az elektromos autók elterjedése itthon is. Amiket pedig nem nappal fognak a tulajdonosaik tölteni, mivel akkor éppen használják az autókat. Viszont éjjel ezek miatt is nőni fog a fogyasztás, hozzájárulva a napi fogyasztási ingadozások kisimításához.

Szóval Könnyen elkaptuk uram érvelése olyan, mint amikor kb. 150 éve Londonban attól rettegtek a nagyokosok, hogy a lovaskocsi-forgalom további nöüvekedése miatt idővel térdig fognak járni a lószarban. Csakhogy közben megjelent az autó. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.17. 09:31:13

@flort: "tudod mit, duzzogjál. További jó ködfűrészelést!"

Köszönöm szépen, én jól vagyok, semmi okom duzzogni. Te méltatlankodsz, hogy nem válaszolok neked. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.17. 09:33:41

@Virág et.: "Az ogy határozat nem biankó felhatalmazás az oroszokkal való megegyezésre, hanem egy általános érvényű feladatmeghatározás."

Tudomásom szerint a kormánynak a választások óta van felhatalmazása nemzetközi szerződések megkötésére.

2014.01.17. 09:34:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nos, az elektromos autók töltése úgy fog kinézni, hogy hazajön Kovács János, kiszáll az autóból, este 5-8 között valamikor, bedugja, majd a lakásban felkapcsolja a villanyt, a TV-t, a rásiót, a sütőt, a fűtést, keringető szivattyúval együtt, és mikor aludni tér 10-12 között, az autója 80 %-ban feltöltődött, tehát épp az esti csúcsidőszakban fogyaszt, nem éjfél és hajnal 4 között. Öngól, kedves!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.17. 09:35:50

@ColT: "Szerintem az orosz akármi cég goodwillje nem sínylené meg nagyon a dolgot :D Ellenben úgy zsarolnak minket, ahogy akarnak ( gáz? )
Én nagyon meggondolnám a velük kötendő üzlet feltételeit. "

Te egy másik ország helyében kötnél szerződést az oroszokkal, ha azt látnád, hogy a magyarokkal kötött szerződést nem tartották be?

Zsarolni meg nem fognak az erőművel. Sem okuk, sem lehetőségük nincs rá, a korábban már kifejtett okok miatt.

2014.01.17. 09:38:05

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ugyanis ez a hazai igények kielégítésére épül..."
Szopjátok csak egymás...
Nem, ez így nem igaz! Mert nem lehet leválasztani a hazai fogyasztást a nemzetközi hálózatról!!! Nincs külön két vezetékrendszer. EZ nem úgy működik, hogy most hazait termelek, aztán exportra.

Egyébként is, tökmindegy, mert a túlenergia veszteséget jelent, vagy a termelőnek, vagy a hálózat üzemeltetőjének. Tehát VESZTESÉG. Innen van a negatív ár fogalma. Mint Te már voltál olyan intelligens és beláttad, szemben Blogger Gejza aluliskolázott narancsköddel.

Conchobar 2014.01.17. 09:40:57

@Virág et.: "Az ogy határozat nem biankó felhatalmazás az oroszokkal való megegyezésre, hanem egy általános érvényű feladatmeghatározás" - Melyik OGY-határozat az "általános érvényű feladatmeghatározás"? Az ide mellékelt OGY-határozat semmiképpen sem (vö: 2014.01.16. 14:22:40-i komment)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.17. 09:58:24

@Conchobar: "Eddig se zsaroltak senkit és vélhetően ezután se fognak."
Ukrajna EU csatlakozási szándékai megvannak, pár héttel ezelőttről? Ott se zsaroltak. Korábban sem zsarolták őket. Az oroszok nem zsarolnak. Ügyes!

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Egy ilyen üzlet elég bonyolult, és az oroszoksimán be tudják úgy állítani, hogy mi voltunk a sárosak. Illetve az, hogy az egyik országban nem jött össze valami, nem jelenti, hogy majd a következőnél is az lesz - ráadásul ha egy oroszbarát vezető van egy másik országban, az akkor is velük üzletel, ha szart szállítanak ahelyett, amit rendelt...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.17. 10:00:20

@Könnyen elkaptuk, uram!: Én pont arra gondoltam, hogy ha a német szolgáltatók leépítenek, és nekünk lesz fölös kapacitásunk, akkor az deal lenne nekünk... csak hát ezt ki is kell tudni használni. Az meg, LOL, hogy ez a politikusbanda ki tudná majd.

Blogger Géza 2014.01.17. 10:10:03

@Virág et.: Te nagyon buta vagy. Elmondom lassan, hogy te is megértsd:

1) Az Ogy megadta felhatalmazást a kormánynak, hogy kezdje meg a tárgyalásokat.
2) Ezt megerősítette a 2011-es ogy által elfgoadtott hosszú távú energiastratégia
3) A kormány tárgyal. (2013-2014)
4) Létrejön egy (részleges, még nem mindenre kiterjedő) megállopodás - most
5) Ez majd szépen bemegy a parlamentbe, amelyik azt megvitatja és ha úgy látja jónak, megszavazza.

Minden papírforma szerint zajlik.

Nekem eszem ágában sincs veled vitatkozni, ahhoz te kevés vagy, én csak a fejedben tanyázó sötétséget próbálom népnevelő jelleggel oszlatni. :)

Blogger Géza 2014.01.17. 10:12:40

@Könnyen elkaptuk, uram!: Majd ha az atomáramnál olcsóbban tudunk nagy tételben(!), rendszeresen (!) áramot venni külföldről, akkor jelentkezzél, kicsi huszár...

Conchobar 2014.01.17. 10:14:48

@ColT: "Ott se zsaroltak" - Nem. Ukrajnának kölcsönt ígértek az oroszok (meg talán mást is), ha orosz-barát marad/lesz. Az én foogalmaim szerint ez nem zsarolás, hanem csábítás/elcsábítás

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.17. 10:28:15

@ColT:

Tudsz konkrét példát mondani arra, hogy az oroszok becsaptak egy nyugat-európai államot vagy céget?

Ukrajnát ne hozd fel példának. Ukrajna hosszú éveken át jelentős kedvezménnyel kapta az olajat és a gázt az oroszoktól, és mág az erősen csökkentett áron sem fizette ki. A csapok elzárása ilyen esetben nem szerződésszegés. Most sem zsarolás történik, hanem hatalmas kedvezmény adása azért, hogy ne az EU-hoz közeledjen az ország. Tehát hogy jól értsd: Az oroszok nem a csapok elzárásával győzték meg Ukrajnát, hanem nagy kedvezményekkel.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.17. 10:31:46

@Conchobar: www.vasarnapihirek.hu/fokusz/brusszel_vs_moszkva

Olvasgass. Orosz nyomásgyakorlás, azt mi már ismerjük, volt belőle részünk pár évig.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.17. 10:35:16

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Hát nekem nem egészen ez jött le. De te is utánanézhetnél, mert eddig annak adtad tanúbizonyságát, hogy az oroszokat valami jótét lelkeknek látod, és hát az elmúlt évek senkinek nem ezt igazolták.

Amúgy az megvan, hogy az orosz katonai repülőgépeknek milyen a supportja orosz oldalról? Elég gyalázatos.
Amúgy ja, mondj olyan nagy beruházásokat, amiket orosz cégek kötöttek durvább EU tagállamokkal (nem velünk, mondjuk németekkel, fhansziákkal).

Conchobar 2014.01.17. 10:41:28

@ColT: "Orosz nyomásgyakorlás, azt mi már ismerjük, volt belőle részünk pár évig" - Csakhogy azok az idők már elmúltak. Most már más irányból érkezik a nyomásgyakorlás ("Az Egyesült Államok szerint nem könnyű, de szükséges párbeszédet fog folytatni Magyarországgal a demokráciáról" index.hu/kulfold/2014/01/17/nem_konnyu_a_parbeszed_magyarorszaggal/)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.17. 10:46:04

@Conchobar: Elmúltak, ja. Szeretnénk. Ennyi idő alatt nem változik a mentalitás.

Conchobar 2014.01.17. 10:51:34

@ColT: "Elmúltak, ja. Szeretnénk. Ennyi idő alatt nem változik a mentalitás." - Mit érdekel téged a 'mentalitás', mikor egész más a politikai helyzet és mások az oroszok lehetőségei és az eszközei

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.17. 10:54:46

@Conchobar: A "mentalitás" nevű dolog lemérhető a magyar politikán is. Az oroszok egyáltalán nem viselkednek szerintem szentként, pláne olyan esetben, ahol ekkora pénzről van szó
De szerintem neked hiába is magyarázunk akármit, AMIT A VITYA CSINÁL AZ JÓ, ugye?. Akkor se hinnéd el, hogy rossz döntés volt, ha 10 év múlva itt dübörögnének az orosz tankok :D

flort 2014.01.17. 11:00:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne: figyelj Jozsefne, hiszen válaszoltál. Csak nem a konkrét kérdésre. Mivelhogy alighanem be kellett volna ismerned, hogy az ovisok "az én apukám erősebb" színvonalán kommentelsz (emlékszel: a szakma általad ismert, de nem nevesített krémje...)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.17. 11:01:10

@ColT: "eddig annak adtad tanúbizonyságát, hogy az oroszokat valami jótét lelkeknek látod"

Nem. Korrekt üzleti partnernek tartom őket. Amibe azért belefér, ha időnként az üzleti erejük alapján diktálni próbálják a feltételeket, ezt nyugati cégek is szemrebbenés nélkül megteszik.

"Amúgy az megvan, hogy az orosz katonai repülőgépeknek milyen a supportja orosz oldalról? Elég gyalázatos."

Erről nem tudok. De úgy tudom, Magyarország már nem üzemeltet orosz gépeket. De sejtem, hogy a support nem lehet sokkal jobb, mint amit a saját otthoni gépeiknek nyújtanak. Ha csak azt nyújtják, amit otthon, akkor ott nincs szó zsarolásról.
Amúgy a katonai szerződések sokkal inkább át vannak politizálva. Van elképzelésed arról, milyen lenne a Gripenek supportja, ha vagy a svédek, vagy a magyarok elkezdenének távolodni a NATO-tól? :)

"Amúgy ja, mondj olyan nagy beruházásokat, amiket orosz cégek kötöttek durvább EU tagállamokkal (nem velünk, mondjuk németekkel, fhansziákkal). "

Nem vagyok ennyire képben. De nem is nekem kell példákat mondanom. Ha mondanék százat, akkor is lehetne azzal érvelni, hogy majd a százegyediknél zsarolni fognak.

De megfordítom a kérdést. Te kételkedsz az oroszok megbízhatóságában, üzleti korrektségében. ezért neked kellene bizonyítanod a megbízhatatlanságukat. Tudsz mondani példát arra, hogy bármely nyugati államot zsaroltak bármilyen megévő szerződés be nem tartásával?

Virág et. 2014.01.17. 11:01:46

@Kovacs Nocraft Jozsefne: És a 2008-as kormánynak ilyen nem volt? Ők ilyet nem kaptak 2006-ban? Akkor mire volt a felhördülés Orbán részéről? Látod már a problémát? (Csak egy mondatot kellett volna továbbolvasni.)

@Conchobar: Az a neve, hogy határozat elvi hozzájárulás megadásáról. Ezt nehézkes konkrét felhatalmazásnak vélni bármire, azon túl, hogy MEGKEZDJE a tárgyalásokat. De mint mondom: nekem azzal sem lenne bajom, hogy ők úgy értelmezik, ehhez nem kell ogy jóváhagyás (amúgy is 2/3-uk van a parlamentben), csak akkor 2008-ban tizedennyiért meg miért kellett? Érted már a lényeget?

@Blogger Géza:

1. Az ogy arra adta meg a felhatalmazást, hogy a kormány tárgyalásokat kezdjen. Azt nem konkretizálta, hogy kivel.
2. Szintén nincs benne, hogy Putyinnal kell szerződni. Ezeket egyébként csak azért írom le, mert később fontosak lesznek.
3. Ez tény.
4. Ez egy alapmegállapodás, amelyben a fő számok és a kötelezettségvállalás már szerepel. Nyilván a részletmunkát, a mérföldköveket nem Orbán meg Putyin fogja eldönteni, de ebből kibekkelni már nem lehet a sajtóhírek szerint, mert a megállapodás tudtommal nem nyilvános, nem elérhető.
5. Ezzel sokra megyünk. A fő megállapodás volt a vita témája, ahol elköteleződünk 3600 milliárd erejéig.

De ezek nem is lényegesek. Fuss neki még egyszer a kommentemnek. Nekem a fő problémám azzal volt, hogy ugyanez piciben 2008ban még puccs, ma már természetes. Ha ezt képed vagy megérteni, akkor látod a problémámat.

Egyébként az én véleményem, hogy ehhez és a 2008-ashoz is kellett volna ogy jóváhagyás, mert úgy elegáns és úgy szokás fejlett és értelmes országokban. De olyan nincs, hogy akkor kell, most meg nem.

És akkor a pályáztatásos hazugságcunamiba bele se megyek, hogy még napokkal előtte is tagadták az orosz megállapodás tényét. Ezek felett elsiklottál.

Conchobar 2014.01.17. 11:04:05

@ColT: "AMIT A VITYA CSINÁL AZ JÓ, ugye?" - Miért nem akarod már végre felfogni, hogy más ember nem föltétlen hozzádhasonló egy ügyű együgyű? Miért nem bírsz már elszakadni attól a kibaszott Orbántól?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.17. 11:05:10

@flort: "figyelj Jozsefne, hiszen válaszoltál. Csak nem a konkrét kérdésre. Mivelhogy alighanem be kellett volna ismerned, hogy az ovisok "az én apukám erősebb" színvonalán kommentelsz (emlékszel: a szakma általad ismert, de nem nevesített krémje...)"

Elfogadom, ha ugyanezt írod annak a kommentelőnek is, aki az ellentétes véleményen lévő szakember ismerőseire hivatkozott. De ezt nem fogod tenni, mert

1) vagy azonos vagy azzal a személlyel,
2) vagy nem akarod olyan helyzetbe hozni, hogy meg kelljen tagadnia a választ.

Ha korrekt vitapartner lennél, akkor nem csak tőlem kérnéd a személyek megnevezését. Mivel viszont csak tőlem kéred, nem vagy tisztességes vitapartner. Ez esetben viszont leszarom, mit gondolsz rólam. Pontosan úgy, ahogy azt is leszarom, mit gondol rólam a kerztéás túlsó oldalán habzó szájjal ugató kutya. :)

flort 2014.01.17. 11:09:06

@Kovacs Nocraft Jozsefne: kérlek. Akkor menj vissza a homokozóba.

[Amúgy komolyan érdekelt volna, hogy milyen szakmai előkészítésről tudsz, de ha hisztizel, hát hisztizzél. És ne tedd le a cumidat, mert homokos lesz]

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.17. 11:10:08

@Virág et.: "És a 2008-as kormánynak ilyen nem volt? Ők ilyet nem kaptak 2006-ban? Akkor mire volt a felhördülés Orbán részéről? Látod már a problémát? (Csak egy mondatot kellett volna továbbolvasni.)"

Tovább olvastam.
A politikusoknál bevett szokás, hogy másként beszélnek ellenzékből, mint amikor hatalmon vannak. A politikus egy jellemtelen köcsög, pártállástól függően. A korábbi kormányokról sincs/sem volt jobb véleményem, mint az Orbán-kormányról. Sőt Orbán kormányáról kezd rosszabb véleményem lenni, mint Gurcsányéról, pedig akkor azt hittem, attól már nincs lejjebb - sajnos lett.

Lehet, hogy a döntés körülményei kifogásolhatóak voltak, de a döntés maga helyes volt. Ezzel nem Orbánt támogatom, hanem a döntést. Ugyanezt írnám akkor is, ha az MSZP vagy bármely párt kormánya hozta volna.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.17. 11:11:16

@flort: "És ne tedd le a cumidat, mert homokos lesz"

Te már csak tudod, a tiéd már homokos. :D

Figyelj, unom a hülyeségeidet, mostantól szűrlek, szóval ne fáradj.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.17. 11:13:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Áh, nem vagy képben. De azért nyomod a süketet.

" Amibe azért belefér, ha időnként az üzleti erejük alapján diktálni próbálják a feltételeket, ezt nyugati cégek is szemrebbenés nélkül megteszik. "
Az lehet, csak a nyugati cégek mögé nem biztos, hogy odaáll a saját államuk. Putyinban én nem nagyon bíznék meg.

Figy. Németeknél, franciáknál azért nem volt orosz átbaszás, mert nem nagyon üzletelnek... Legjobb tudomásom szerint. Legalábbis nem állami méretekben.

"De úgy tudom, Magyarország már nem üzemeltet orosz gépeket."
AN-26, Mi-24, Mi-8, de nem is olyan rég még volt sok más is.

De mondjuk ezt nem a zsarolásra hoztam, hanem a korrektségre. Amúgy meg mint megrendelőt, nem érdekel, otthon mit csinálnak...

@Conchobar: Te védesz mindent, amit a Fidesz csinál. Ha kicsit is odafigyelnél, látnád,hogy én a komplett magyar politikai elitet szoktam becsmérelni, mert adnak rá okot. A Fidesz fikázása sem ok nélküli, sem részemről, sem itt mások részéről : durván beszívattak sok-sok embert. És folytatják. Durván lopnak közpénzekből. Pont ez lenne a lényeg, hogy mivel a szocik ugyanezt csinálták, ők ne tegyék ezt.

De szerintem ezek után veled tényleg nincs értelme foglalkozni, ha szerinted ez rendben van, márpedig az eddigiekből az jött le, hogy neked ez nem gond.

Conchobar 2014.01.17. 11:22:13

@Virág et.: "Az a neve, hogy határozat elvi hozzájárulás megadásáról" - Az 'elvi' szó ne zavarjon. Az OGY esetében nem a bizonytalanságot ('hozzájárulok is, meg nem is'), nem is a határozatlanságot ('most ugyan nem látom akadályát, de majd még gondolkodok rajta, lehet végül majd nemet mondok'), hanem azt jelzi, hogy az OGY csak elvi hozzájárulást adhat, anélkül, hogy más szerv (végrehajtó szerv/hatóság) jogkörét bitorolná

Conchobar 2014.01.17. 11:23:38

@ColT: "Te védesz mindent, amit a Fidesz csinál" - Hagyjál már engem békén a Fidesszel!

Blogger Géza 2014.01.17. 11:26:51

@Virág et.:

1. nem is kellett konkretizálnia.
2. mi a fenéért kellett volna?

Nem, ezek már egyáltalán nem lesznek fontosak. Ez már a régmúlt.

Fuss neki még egyszer: 2008-ban még semmi nem valósult meg abból, ami később (2009, 2011), más volt a helyzet.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.17. 11:27:29

Tök jó bazmeg, egy fideszdroid, amelyik álcázza magát :D

Conchobar 2014.01.17. 11:27:50

@ColT: "Ha kicsit is odafigyelnél, látnád,hogy én a komplett magyar politikai elitet szoktam becsmérelni" - Hozzál már példát rá! Mutasd meg, hol! Hogy te a politikai elitről írtál volna, vagy egyáltalán használtad volna ezt a kifejezést, én még nem tapasztaltam

Conchobar 2014.01.17. 11:29:22

@ColT: "Tök jó bazmeg, egy fideszdroid, amelyik álcázza magát" - Egy bittel nehéz attól megszabadulni, hogy fideszes/nemfideszes

Virág et. 2014.01.17. 11:30:18

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Azt én nem tudom eldönteni, hogy jó-e vagy rossz ez a döntés. Miután a szerződés nem nyilvános, a részleteket rajtuk kívül senki nem ismeri, szerintem te sem. Abban egyetértünk, hogy itt energiával kapcsolatosan az oroszokat megkerülni nem lehet. Legyen az atom, földgáz, bármi. A különbség az, hogy ebben a kérdésben a fidesz pár éve még Putyin pincsizett, meg puccsozott és a választók ezt szajkózták. Ma meg nem ez a helyzet. Én nem a párttól várom el (bár azért talán attól sem lenne akkora elvárás), hogy ne köpje magát szembe, nem is a "sosem hazudtam még" miniszterelnöktől, de a választóknak ennél igényesebbnek kellene lenniük.
A rezidens hülyék, mint Blogger Géza meg Vidéki majd persze nicket váltanak ellenzéki időkre, hogy akkor az ellenkezőjét mondhassák annak, mint most, de az általános elvárás ennél azért magasabb kéne legyen.

@Conchobar: Miért ne zavarjon? Az a lényeg. Hogy ELVI megállapodás. Érted, hogy az mit jelent egyáltalán? Segítek:

1. elvi engedély, hogy vegyél magadnak autót
2. konkrét engedély, hogy azt az Audit vedd meg 12 millióért, amit kinéztél

Érted már a különbséget?

Virág et. 2014.01.17. 11:32:34

@Blogger Géza: 1 és 2: épp ez az, hogy nem kellett. Mert ez nem az az engedély, amit szajkóznak, hogy lám, nekünk van ilyen, 2008ban nektek nem volt. Nem, nekik sincs.

Tényleg az a válaszod, hogy 2008 régen volt, ma minden más? Régen nem Putyin volt? Mi van a pincsikkel? Mi van az orosz függéssel?

Conchobar 2014.01.17. 11:44:20

@Virág et.: "Miért ne zavarjon? Az a lényeg. Hogy ELVI megállapodás. Érted, hogy az mit jelent egyáltalán? Segítek:" - Magadon segíts, te értetlen. Az OGY csak elvi hozzájárulást adhat, olyat nem adhat, mint amilyenről beszélsz a 2.pontodban, az OGY ugyanis nem építésügyi hatóság, nem társ-építésvezetőség stb.

Blogger Géza 2014.01.17. 11:50:44

@Virág et.: Istenem, ekkora sötétséget... Ha valakit felhatalmaznak egy tárgylásra egy dologról, de nem konkretizálják, kivel, akkor X-szel már nem is lehet tárgyalni, mert nem volt odaírva a neve??? Ennyi erővel akkor senkivel nem lehetne! :D Szánalmas ez az erőlködés.

Cirmos Cica 2014.01.17. 11:54:53

@Blogger Géza: Természetesen nem járt be! Légyszí, linkelj már be egy Orbán parlamenti felszólalást vagy bármit 2006-2010-ig. Ha nem tudsz, udariasan elnézést kérsz?

Conchobar 2014.01.17. 11:58:39

@Blogger Géza: "Ha valakit felhatalmaznak egy tárgylásra egy dologról, de nem konkretizálják, kivel, akkor X-szel már nem is lehet tárgyalni, mert nem volt odaírva a neve???" - Tessék már megérteni: az OGY nem felettese a mindenkori kormánynak. Az OGY csak hadüzenet meg (katonai) szövetségkötés esetén adhat felhatalmazást a kormánynak tárgyalásra

Cirmos Cica 2014.01.17. 12:07:27

@Blogger Géza: Szerintem nem szorul Virág et a védelmemre, de te nem tudod miről beszélsz. Légyszí olvass utána, mert a korábbi országgyűlési felhatalmazás NEM A SZERZŐDÉS ALÁÍRÁSÁRA VONATKOZOTT, hanem az elvi engedélyt adott az előkészítéshez, tehát megvalósíthatósági hatástanulmányhoz járult hozzá. (NEM VÉLETLEN HOGY KEDVENC VEZÉRLŐD IS AZT MONDJA HOGY AHHOZ MÉG A PARLAMENTNEK HOZZÁ KELL JÁRULNIA.)
LEGALÁBB ANNAK NÉZNÉL UTÁNA., HOGY EGYSÉGESEN ÁLLÍTSATOK VALÓTLAN, AZZAL AMIT A VEZÉRLŐD MONDOTT.
A korábbi felhatalmazás alapján a tárgyalásokat is csak akkor lehetett volna elkezdeni, ha ha valóban felmérik a környezeti hatásokat, a beruházások összköltségeit, a környező országok energia felhasználását azok forrásait, a piaci árakat, a hatékonyságot.
VEZÉRLŐD EZEKEN SIMÁN, SUNYIN ÁTUGROTT. És itt jön a kérdés, hogy miért?

Cirmos Cica 2014.01.17. 12:10:46

@ColT: Egyetértek, de a szocik nagyságrendileg sem érnek a lopásban a Fideszhez.

Conchobar 2014.01.17. 12:17:50

@Cirmos Cica: "az elvi engedélyt adott az előkészítéshez, tehát megvalósíthatósági hatástanulmányhoz járult hozzá" - Tessék már megérteni: az OGY határozata nem részletezi, hogy mit is ért előkészítés alatt. Egy biztos, hogy nem "megvalósíthatósági hatástanulmány"-t (mert az még az előkészítést is előzi, és akkor benne lenne a lehetőség kijezés a határozat megszövegezésében. Ebben a határozatban már szándékként és nem lehetőségként jelenik meg az új erőmű)

Blogger Géza 2014.01.17. 12:24:38

@Cirmos Cica: Hiába ordibálsz, buta cica, én is ezt írtam, ezután jön majd a parlamenti jóváhagyás. Ez a dolgok rendje. Mit nem lehet ezen érteni?

A 2011-es energiastratégia megszavazásnál azokon már rég túl volt a parlament, amiről itt kiabálsz.

Virág et. 2014.01.17. 12:32:08

@Conchobar: Ez hazugság. Az országgyűlés konkrét jóváhagyásokat is ad ki. Soroljam:

- EU csatlakozásról
- NATO csatlakozásról
- IMF hitelfelvételről (!)
- MINDEN nemzetközi egyezmény ratifikálásáról (törvény formájában)
- mostanában pl. az EU elítéléséről mert nem szeretik Viktorodat

@Blogger Géza: Szándékosan magyarázol félre megint. Ezért nem szeretek veled beszélni, mert ocsmány módon elkezdesz hazudozni a beszélgetés közepén. Sehol nem állítottam, hogy a kormány nem tárgyalhat X-szel, mert nem volt odaírva a neve. Amiről szó volt az a MEGEGYEZÉS, nem a TÁRGYALÁS. Érzed a különbséget? Az első a második folyamat lezárása, kötelezettségvállalással.

Az meg gondolom véletlenül kerülte el a figyelmed, hogy AZT SEM mondtam, hogy ne egyezhetne meg az ogy jóváhagyása nélkül a kormány ilyen ügyben (ebben csak a magánvéleményemet közöltem, ami nem rendelkezik kötelező erővel nyilván), csupán annyit jegyeztem meg, hogy 2008-hoz hasonlóan most sincs ogy jóváhagyás.

Vagy nem tudsz olvasni, vagy nem érted, amit leírok, vagy szemérmetlenül hazudsz. Melyik?

Virág et. 2014.01.17. 12:34:41

@Blogger Géza: "ezután jön majd a parlamenti jóváhagyás. Ez a dolgok rendje."

Nem, ez a nap vicce.

A megállapodás aláírását követően jön a parlamentin jóváhagyás. :) És ez a "dolgok rendje". :) Értem.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.17. 12:39:24

@Cirmos Cica: Nekik nem voltak ilyen jó lehetőségeik. Loptak volna azok, de az ellenzék néha beleszólt. Kétharmaddal ők is jobb eredményt értek volna el :D

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2014.01.17. 12:39:41

@Blogger Géza:
Ja, ez a "dolgok rendje" ott, ahol a kétharmados Parlament csak dísznek van.

Cirmos Cica 2014.01.17. 12:39:42

Ha ugyanazt írtad mit én, akkor te is buta vagy?
Tipikus indokolatlanul sértegetsz, gyűlölködsz miközben senki sem bántott. Orvosnál voltál már a paranoiáddal?

Blogger Géza 2014.01.17. 12:40:23

@Virág et.: Na végre, elég lassan ment... Nem baj, ha buta vagy, de minek ezt hirdetni? Vagy szerinted előbb megszavazza a parlament a végleges szöveget, majd arról elkezd a kormány tárgyalni? :D Ó, sötétség fejedelme...

Blogger Géza 2014.01.17. 12:41:30

@Cirmos Cica: Csak neked egy darab, hogy ne halj meg hülyén...

index.hu/belfold/orb9928/

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.17. 12:45:07

@ColT:

"Áh, nem vagy képben."

Eleve azzal kezdtem, hogy "úgy tudom", vagyis nem megkérdőjelezhetetlen szentenciaként írtam.

"De azért nyomod a süketet.

Az lehet, hogy nem vagyok (teljesen) képben, de kérlek, próbálj kevésbé sértőn írni. Én sem sértő hangon írtam neked. Ha tévedek, azt normális hangon is a tudomásomra hozhatod.

Egyébként mit tudsz az orosz gépekhez nyújtott supportról?

"a nyugati cégek mögé nem biztos, hogy odaáll a saját államuk."

Konkrét példa, amikor - ha jól emklékszem a BKV-Alstöm ügyben - egy francia bíróság azzal az alig palástolt indokkal állt ki a francia cég mellett, hogy védeni kell a nemzeti érdekeket:

index.hu/belfold/budapest/2010/12/21/nyert_az_alstom_a_francia_birosagon/

index.hu/belfold/budapest/2010/12/22/tarlos_megfellebbezte_az_alstom-dontest/

index.hu/belfold/budapest/2011/06/10/a_bkv_nyert_masodfokon_versaillesben/

OK, hogy a végén a BKV nyert, de az eset akkor is több mint érdekes.

"Németeknél, franciáknál azért nem volt orosz átbaszás, mert nem nagyon üzletelnek... Legjobb tudomásom szerint. Legalábbis nem állami méretekben."

Én úgy tudom, orosz földgázt azért kapnak pl. a németek, s nem tudok arról, hogy sor került volna súlyos trehányságra az oroszok részéről.

@Virág et.:

"Azt én nem tudom eldönteni, hogy jó-e vagy rossz ez a döntés. Miután a szerződés nem nyilvános, a részleteket rajtuk kívül senki nem ismeri, szerintem te sem."

Honnan ismerném? De ettől még talán nem nagy hülyeség az a véleményem, hogy mivel az oroszokon kívül senki más nem kínált majdnem teljes finanszírozást is, nemigen volt alternatívája a oroszokkal kötött szerződésnek.

Ami a részleteket ismeri, nem vagyok biztos abban, hogy minden részletet rögzítettek már.

Blogger Géza 2014.01.17. 12:46:09

@Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye): Nem, minden parlamentáris demokráciában a kormány feladata ilyen helyzetben a tárgyalás (és az aláírás is), nem a parlamenté. Az csak utólag ratifikál.

csak egy néző 2014.01.17. 12:47:16

Arra vajon tudna válaszolni valaki az itt kommentelő energetikai szakértő közül, hogy miért is volt olyan iszonyúan fontos, ilyen sec perc alatt üzletet kötni vagy nem kötni? Mert, ahogy látom, még a fideszes vezetők is össze vissza hablatyolnak ez ügyben. Abban viszont egy állásponton vannak, hogy minimum 5-8 év lenne még arra, hogy oda vissza kielemezzék a teendőket.

Cirmos Cica 2014.01.17. 12:49:14

@Blogger Géza: Szóval nem voltál orvosnál.... Pedig orvosi eset vagy.

Virág et. 2014.01.17. 12:51:04

@Blogger Géza: Nem. Előbb tárgyal a kormány, az aláírás előtt felhatalmazást kér az ogy-től, amely azt elfogadja vagy nem és ettől függően írja alá az egyezményt. Vagy: az egyezmény szövegébe beleveszik, hogy a hatályba lépés feltétele az ogy pozitív határozata - mint a nemzetközi egyezmények ratifikálásakor. Ezek létező megoldások a jelenlegi gyakorlatból. Ezt hiányolta Orbán 2008ban (vele is vitatkozol most, csak szólok).

Komolyan kérdezem, hogy nem érted vagy tetteted az értetlent?

Hamajd 2014.01.17. 12:51:41

Azért egy ekkora méretű mutyiba illene bevonni az ellenzéket is, legalább a szavazatok arányában.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2014.01.17. 12:53:37

@Blogger Géza:
Hát tudod, szerintem a legutolsó kétszemélyes cégnél is úgy működik ez, hogy:
- a főnök kiosztja a feladatot (ez volt a határozat, amit lobogtatsz);
- a beosztott lefolytatja a tárgyalásokat;
- a beosztott felhatalmazást kér a főnöktől, hogy a tárgyalás végén aláírhassa a szerződést, ezzel elismertetve, hogy a szerződésben foglalt feltételeket és kötelezettségeket a főnök tudomásul vette;
- a beosztott aláírja a szerződést.

És még mielőtt eltévednél a beosztott-főnök viszonyban: a parlamentáris demokráciákban a "főnök" az Országgyűlés, a "beosztott" meg a kormány, ill.etve annak képviseletében a miniszterelnök.

Az Isten nem baszott még olyan céget, de szerintem olyan országot sem, ahol a beosztott azzal megy be a tárgyalás végén a dirihez, hogy "Itt a szerződés, főnök! Aláírtam, nem baj?"

Virág et. 2014.01.17. 12:54:53

@Blogger Géza: Az ogy jóváhagyása azért sem felesleges, mert ezzel a felelősséget is maszatolják. Konkrét példa? Medgyessy-féle 100 napos program.

A ratifikálás azt jelenti, hogy jogszabályt alkotnak róla, amely nélkül nem hatályos az egyezmény. Itt ilyen - a hatályt érintő - kitétel nincs. Akármit dönt a parlament, a szerződés már alá van írva, a keretszámok benne vannak, a kötelezés megtörtént.

Virág et. 2014.01.17. 12:56:26

@Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye): Annyira így van ez, hogy pl. kft-knél a jogszabály bizonyos döntéseket a taggyűlés hatáskörébe utal, azokban az ügyvezető nem dönthet magától. Attól még az ügyvezető tárgyalásokat folytathat, csak a végső döntés előtt kell a taggyűlési hozzájárulás az érvényességhez.

Conchobar 2014.01.17. 12:56:39

@Virág et.: "Ez hazugság. Az országgyűlés konkrét jóváhagyásokat is ad ki" - Melyik a hazugság? A viktoromozást meg nem lehetne mellőzni? Merthogy nyilvánvalóan téged befolyásol Orbán

Conchobar 2014.01.17. 13:01:40

"Az ogy jóváhagyása azért sem felesleges, mert ezzel a felelősséget is maszatolják" - Nem értem, miért kardinális kérdés a OGY (utólagos) jóváhagyása, illetve OGY (előzetes) elvi felhatalmazása. Várható talán, hogy a jelenlegi, vagy a 2014 utáni parlament megvétózza a kormány-döntést?

Cirmos Cica 2014.01.17. 13:03:13

@ColT: Gondolod, hogy ugyanúgy intézményesítették volna a korrupciót, mint a FIDESZ? Szerintem itt nem arról van szó hogy 2/3-uk van, (egyszerű többséggel is meg tudták volna oldani hogy állami tendereken csak a Közgép nyer, a trafiktörvényt és a földtörvény is egyszerű többséggel elfogadható törvény- hanem arról, hogy a FIDESZ-nek mindent megbocsátanak a szavazói, akkor is ha jóval nagyobb mértékben lopnak mint elődeik, akkor is ha az ország gazdasági fundamentumait tönkreteszik évekre. Akkor is ha jóval többe kerül minden minden 4 éve, ha rosszabbul élünk mint 4 éve.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.17. 13:06:57

@Cirmos Cica: A szoci fanok a szociknak is megbocsátottak volna. A korrupcióról, ne viccelj, intézményes az a rendszerváltás óta... A szocik is hoztak volna szép törvényeket 2/3-addl, arra mérget vehetsz.

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Na azért azt is vedd, hogy az oroszok mernék szívatni a németeket? Nem hinném. Mi meg nem érdeklünk senkit.
Illetve az Alstom ügy az egy. Ráadásul franciák, akik híresen nacionalisták.

Cirmos Cica 2014.01.17. 13:09:03

@Conchobar@Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye): Remélem meggyőzted ezzel a példával, mert elég nehéz fejű...

Conchobar 2014.01.17. 13:10:52

@Cirmos Cica: "a FIDESZ-nek mindent megbocsátanak a szavazói" - Talán tudomásul kellene venni, hogy a Fidesz-szavazók eltántorításához nem elég a Fidesz-szapulás. Talán meg kellene érteni az ő indokaikat (is)

Conchobar 2014.01.17. 13:12:02

@Cirmos Cica: "Remélem meggyőzted ezzel a példával, mert elég nehéz fejű..." - Mármint én vagyok nehézfejű?

Conchobar 2014.01.17. 13:13:32

@ColT: " Na azért azt is vedd, hogy az oroszok mernék szívatni a németeket?" - Félnek az oroszok a németektől?

Blogger Géza 2014.01.17. 13:20:21

@Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye): Nagy probléma, ha valaki nem ismer egy rendszert, és egy általa ismert teljesen más rendszer szabályait próbálja arra (ráadásul teljesen hibásan) ráhúzni. Ha csak ezt ismered, akkor a kedvedért: egy cégnél a tulaj bízza meg a kóceráj vezetésével az ügyvezetőt (ez a kormány - a végrehajtó hatalom), és biza az ügyvezető tárgyalja le és írja alá a szerződést. A beosztottak pedig azok a szakértők akik segítették a kormány munkáját.

Hamajd 2014.01.17. 13:22:25

Nem furcsa, hogy az USA pont most akar velünk elbeszélgetni a demokráciáról, mikor aláírásra került sor az Atomprommal.?

Blogger Géza 2014.01.17. 13:24:47

@Virág et.: " az aláírás előtt felhatalmazást kér az ogy-től," Frászt. Ez egyáltalán nem így működik a gyakorlatban, hanem úgy, ahogy én leírtam. De a kedvenc hőseid hogyan írták alá a szerződéseket az IMF-fel: volt ELŐTTE részletes vita meg alkudozás a feltételekről a parlamentben? Na ugye.

Blogger Géza 2014.01.17. 13:25:37

@Cirmos Cica: Nálad ez a bocsánatkérés??? :D Elég érdekes... :)

Blogger Géza 2014.01.17. 13:27:48

@Hamajd: Ez csak új nagykövet beiktatása miatti rizsa. Tiszta röhej amúgy, hogy egy olyan tévés producer nőci akar minket kioktatni, aki csak azért lehet nagykövet, mert elég pénzt kalapozott össze az elnöknek. :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.17. 13:33:07

@Hamajd: Biztos nincsenek amerikai érdekek sem :D Ahogy orosz érdekek sincsenek - szerintük :D

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2014.01.17. 13:33:20

@Blogger Géza:
Még nagyobb probléma, ha valaki egy rendszer hibáit azért nem ismeri el, mert csökönyösen ragaszkodik azok helyességéhez. Persze már az első riposztnál személyeskedve, mert az a fasza!
@Virág et.: volt kedves felhomályosítani téged, hogy bizonyos kérdésekben a jogszabályok alapján egy cégnél még az ügyvezető sem dönthet a tulajdonosok, a közgyűlés ELŐZETES jóváhagyása nélkül, de még ha ezt nem is tekintünk ilyen kérdésnek, a GESZTUS általában értékelendő, ha egy ilyen horderejű döntésről a tulajok előre tudnak, és nem utólag kapnak tájékoztatást. Egy harminc éves elköteleződést viszont már hadd tekintsek/tekintsünk ilyen kérdésnek! Már csak azért is, mert az ügyvezetőt a tulajok egy szar döntés után akár másnap (vagy négyévente) kirúghatják, de a cehhet a tulajok állják majd...

De abban igazad van, hogy az OGY jóváhagyás ebben az esetben egy formális dolog, a kétharmad gombnyomogatói túl sok akadályt nem gördítettek volna elé. Tehát ebből a szempontból tökmindegy, hogy Orbán felhatalmazást kért volna-e, vagy kiáll majd a plémum elé, és megkérdezi: "Aláírtam, nem baj?".

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.17. 13:33:53

@Blogger Géza: És akkor már ennek a narancs bandának szabad? Nem, nekik sem szabad. Főleg ekkora arccal, hogy ők mennyivel jobbak, mint a vörösök.

Blogger Géza 2014.01.17. 13:37:53

@ColT: Persze hogy szabad, így működik a demokrácia, a szerződéseket a kormány tárgyalja le, és írja alá. Ez a dolga (többek között). Nagyon sötétek, akik ezt nem értik.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.17. 13:41:26

@Blogger Géza: "De a kedvenc hőseid hogyan írták alá a szerződéseket az IMF-fel: volt ELŐTTE részletes vita meg alkudozás a feltételekről a parlamentben? Na ugye."
Ezt te írtad. Akkor ez miért baj? :D
Sajnos ez kurva nagy baj. Legközelebb leszerződnek valakivel, hogy eladják az összes magyar állampolgár vagyonát.

Virág et. 2014.01.17. 13:42:22

@Conchobar: Valóban, miért volt ez kardinális kérdés 2008-ban? És ha akkor az volt, ma miért nem? Erről írtam és nem többről.

@Blogger Géza: A parlament nem fog részletekről dönteni, csupán kap egy példányt az egyezségből és azt elolvasva mond egy igent vagy nemet. Ez megtörtént az IMF-hitel kapcsán is, amikor az akkori szoci-szadesz többség azt támogatta.

De megint messze vagyunk a kiindulási ponttól, mert szerintem is elképzelhető és megvédhető az álláspont, hogy nem kell ogy jóváhagyás. De akkor 2008-ban miért kellett? 2008-ban miért volt pincsi meg hazaáruló meg puccsista, aki Putyinnal tárgyalt és ma miért nem az?

Ezekre tudsz válaszolni?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.17. 13:42:25

@ColT: "Na azért azt is vedd, hogy az oroszok mernék szívatni a németeket? Nem hinném. Mi meg nem érdeklünk senkit."

Gyanítom, hogy egy bennünket érintő szívatás után a németek is meggondolnák, szerződjenek-e az oroszokkal. És ezért nem fognak az oroszok szívatni bennünket.

"Illetve az Alstom ügy az egy."

Ez az egy ügy pontosan eggyel több annál, amennyit fel tudtál hozni az oroszok ellen. :)

"Ráadásul franciák, akik híresen nacionalisták."

Jól tudom, hogy tender esetén épp egy francia cég lett volna az oroszok ellen esélyes? Egyedül is és egy konzorcium részeként is.

Talán nem teljesen lehetetlen, hogy az Alstom-ügy is picit az oroszok felé billentette annak a bizonyos mérlegnek a nyelvét - ráadásként ahhoz, hogy a paksi balasetnél is a franciák töketlenkedtek.

Virág et. 2014.01.17. 13:43:20

@Blogger Géza: "Nagyon sötétek, akik ezt nem értik. "

Pl. Orbán Viktor is sötét, mert ő sem értette 2008-ban. :)))

Blogger Géza 2014.01.17. 13:47:38

@Virág et.: Deohgynem értette. Csakhogy 2008-ben még nem született meg sem a 2009-es parlamenti határozat, sem a 2011-es energiastratégia (a háttértanulmányokkal). Ezt hiányolta. De te ezt még minidig nem érted... :(

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.17. 13:47:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ezen a nem létező tenderen franciák jöhettek szóba, de ki mondta, hogy más nem? Egy tendernek ez a lényege. Az egy dolog, hogy csak a francia cég lett megemlítve.
Viszont ha már kultúrembereket keresünk, hát inkább a franciák, mint oroszok :D .

Azért azt én ebből a kúrmányból nem nézem ki, hogy figyelembe vettek volna ilyen finomságokat, mint hogy kikkel milyen dolgokban hogy állunk :D

Blogger Géza 2014.01.17. 13:49:05

@ColT: Lehet, hogy ezt nem ratifikálná a parlament... Erre nem is gondoltál, mi?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.17. 13:52:47

@Blogger Géza: A kétharmad? Hát hogy a picsába 'ne? :D Ők kapják a bevételt :D (már ha a Lajos ad :D Ö

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.17. 13:54:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Amúgy kicsit félreértesz. Nam annyira baj az, hogy az oroszokkal üzletelünk, mert akár. De az eljárás felháborító, az összeg is, az időpont is (választás előtt) és nem nézem ki vezetőinkből, hogy képesek ezt úgy kivitelezni, hogy abból jól jöjjünk ki.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.17. 13:55:01

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Illetve hogy meg sem vizsgáltak más lehetőségeket, csak a ruszkikat. Ez nekem nagyon bűzlik, nem lepne meg, ha valami más is lenne a háttérben.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2014.01.17. 14:13:51

@Blogger Géza:
Aha, én is úgy szoktam egy felhatalmazás hiánya miatt panaszkodni, hogy "Európában bizony elszaporodtak Putyin pincsijei, és ezt most már mindenki kezdi veszedelmesnek látni" :DDDD!

Virág et. 2014.01.17. 14:16:02

@Blogger Géza: Az megvan, hogy 2008-ban NEM Paksról egyeztetett Gyurcsány Putyinnal? Akkor meg hogyan jön ide a 2009-es ogy határozat a paksi bővítésről?

Orbán nem ezt hiányolta. Orbán konkrétan azt hiányolta, hogy a megállapodást úgy írja alá Gyurcsány, hogy nem kér rá ogy -i vagy közvetlen választói jóváhagyást. A maga sajátos nyelvezetében ezt puccsnak nevezte. Felfrissítem az emlékezeted (ezúttal Németh Zsolton keresztül):

"Szerinte a kormány az elmúlt hetekben titkos tárgyalásokat folytatott a Déli Áramlatról, amiről semmilyen tájékoztatást nem adott. A politikus szerint a hétfőn megkötött előzetes megállapodás "puccsszerű megállapodásnak tekinthető". Németh Zsolt elfogadhatatlannak tartja, hogy semmiféle háttérszámítást nem bocsátottak az ellenzék rendelkezésre, és azt sem teszi lehetővé a kormány, hogy a szerződéstervezet szövegét zárt ülésen áttekinthessék."

Ugyanez csontra megáll most is. Hirtelen megállapodás, nulla háttérszámítás az ellenzéknél, szerződéstervezetet semmilyen ülésen sem tekinthette meg lényegében a kormányon kívül senki.

(Az már csak érdekesség, hogy kormányon aztán valahogy a Déli Áramlat már nem lett olyan büdös dolog Viktornak. :) De ez gondolom téged nem zavar, ahogy semmi sem.)

Cirmos Cica 2014.01.17. 14:18:07

@Blogger Géza: Ajánlanám figyelmedben ezt a linket, mert olvasni azt nem tudsz:

www.atv.hu/videok/video-20140116-vertes-andras

Ha megnézted, légyszí utána kezdj el fikázni bárkit is a blogon. (Ki fogom kérdezni)

Conchobar 2014.01.17. 14:24:37

@Virág et.: "Valóban, miért volt ez kardinális kérdés 2008-ban? És ha akkor az volt, ma miért nem? Erről írtam és nem többről." - Mert vélhetően a parlamenti lobbisták így próbálták noszogatni a kormányukat (a másik határozat is 2008-as keltezésű, a 40/2008-as, amire a cikkhez mellékelt OGY-határozat hivatkozik)

Blogger Géza 2014.01.17. 14:28:54

@Cirmos Cica: Az ki van zárva, még a kedvedért sem nézek atv-t :)

Cirmos Cica 2014.01.17. 14:30:36

@ColT: Bocs, de nem vagyok szoci fan sem. Arra akartam rávilágítani, hogy korrupció és korrupció között is van különbség. Mindkettő bűn természetesen. Hogy finomítsak: szerintem a szocik alatt nem volt ennyire intézményesül a korrupció, most gátlástalanul és szemérmetlenül teszik, mi pedig szende szűzként eltűrjük.

Blogger Géza 2014.01.17. 14:31:21

@Virág et.: Frászt áll meg, ugyanis a 2008-as eseményeket nem előzte meg az két parlamenti határozat 2009-2011 (beleértve háttérszámításokat stb.), hozzá kapcsolódó társadalmi vita, ami ezt az aláírást megelőzte.

Conchobar 2014.01.17. 14:32:09

@Conchobar: " És ha akkor az volt, ma miért nem? Erről írtam és nem többről." - Pedig többről kellett volna írnod. Legfőképpen arról, hogy neked mi a gondod van vele. A dolog a jelenlegi parlament érdekeit sérti, csorbítja (feltéve, hogy az érdekcsorbulásnak tekinti)

Cirmos Cica 2014.01.17. 14:34:34

@Blogger Géza: Én úgy gondolom, hogy akkor lennél értelmes vitapartner, ha az előítéleteidet levetkőznéd, és úgy formálnál véleményt és hogy minden információt meghallgatsz, elolvasol. Ha neked nem ez a célod, akkor azt gondolom, hagylak magadnak.....

Virág et. 2014.01.17. 14:35:37

@Blogger Géza: ???

Milyen háttérszámításokat bocsátottak az ellenzék rendelkezésére? Milyen társadalmi vita? Melyik bolygón élsz te? Szerinted a három soros ogy határozatot milyen háttértanulmány előzött meg? Tessék ide szúrni a linket a háttérszámításokról. A titkosak nem érnek, Németh Zsolt is pont azt hiányolta, hogy ők ebből nem kaptak.

Hol a szerződéstervezet előzetes véleményezése, amit Németh is hiányolt?

Te eszednél vagy?

@Conchobar: Erről is leírtam a véleményem. Jogilag ilyen kötelezés nincs, de értelmes, civilizált országban nem is lenne kérdés, hogy ehhez ogy jóváhagyás kell. Ahogy 2008-ban is kellett volna.
A téma ugyanakkor a seggszáj volt és még mindig az is maradt.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.17. 14:44:23

@Cirmos Cica: Én sem vagyok szoci fan, sem semmilyen sem. De pont ezért nincsenek illúzióim sem. Bármit rá mernék tenni, hogy ugyanígy loptak volna. És max. azért nem volt intézményesült a korrupció, mert nem csinálhatták ennyire nyíltan, nem védhették magukat személyes törvényekkel, nem volt mindenki a zsebükben, mint ezeknek.

Blogger Géza 2014.01.17. 14:44:36

@Virág et.: Ja, ha szerinted a 2011-es energiastratégia és azt alátámasztó tanulmányok 3 sort tesznek ki, akkor nincs miről beszélnünk.

Virág et. 2014.01.17. 14:48:26

@Blogger Géza: A 2009-es beidézett határozat a pár sor, te szőrszálhasogató világbajnok. :) Az energiastratégia szimplán nem tartalmaz semmit, ami a konkrét orosz üzlet feltételeit érintené. De tessék, bizonyítsd be, hogy nem így van: copyzd ide szépen azokat a részeket, amelyek a 3600 milliárdról szólnak.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.17. 14:50:42

@Cirmos Cica: Szerintem az intézményesült korrupció az egyetlen pártfüggetlen dolog a magyar politikában.

Conchobar 2014.01.17. 14:59:35

@Virág et.: "de értelmes, civilizált országban nem is lenne kérdés, hogy ehhez ogy jóváhagyás kell" - Nem érzed néha úgy, hogy valaki más szövegét mondod? A te érdekedet nem sérti a dolog, az OGY érdekeit sérthetné (már, ha sértőnek találná)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.17. 15:03:52

@ColT: Ezzel maximálisan egyet kell értenem.

2014.01.17. 16:27:51

@Blogger Géza: Figyu, okostojás, ott voltál valamelyik megbeszélésen, videokonferencián ?
Ha nem akkor pofa alapállás és ne hazudj ! De ha nyalni akarsz, akkor tedd meg, nyalj be csontig, csak ne nézzél senkit hülyének, ha már te magad az vagy.

Virág et. 2014.01.17. 16:51:25

@Conchobar: Az ogy te meg én vagyok. Az ogy A népképviseleti szerv. A kormány nem az, a kormány tagjait nem te választod, az ogy tagjait igen.

Ha valamilyen szerződést elfogadás előtt kiadnak az ogy-nek, akkor ott a mutyi esélye alacsonyabb, mivel az ellenzéki képviselők útján (ha máshogy nem is) biztosított a nyilvánosság. Ha valamit titokban aláírnak, akkor ott felmerülnek a kétségek.

Blogger Géza 2014.01.17. 17:08:39

@Virág et.: Látom, neked nem sok gőzöd van arról, miről is szól egy stratégia. :)

Virág et. 2014.01.17. 17:13:17

@Blogger Géza: Nem mellédumálást meg bullshitelést akarok, hanem a konkrét részleteket. Te állítottad, hogy az mit tartalmaz, akkor tessék bizonyítani, ha az arcodnak a maradékát legalább meg akarod őrizni.

Bemondásra neked azt sem hiszem el, hogy az ég kék és a fű zöld. Mostanra kb itt tartunk.

Virág et. 2014.01.17. 17:17:01

@Blogger Géza: Miközben te védted a kormány becsületét :) én átfutottam azt a 136 oldalas színes-szagos butaságot, amit energiastratégiának hívnak és - micsoda meglepetés - egy büdös szó nincs az orosz paksi üzletről vagy arról, hogy az oroszokkal kötnénk szerződést Paksra.

Sokkoló. Várom a válaszod.

Blogger Géza 2014.01.17. 17:25:35

@Virág et.: :D Te nagyon hülye vagy. Kb arra az óvódás szintre süllyedtél le megint, mint amikor azon hisztiztél, hogy a előkészítésről szóló ogy. határozat nem tartalmazta előre (!), hogy pontosan kivel és milyen feltételekkel fogunk később megállapodni.

Szerintem a sok értetlenkedés meg szőrszálhasogatás helyett, amit itt művelsz, építs egy időgépet, és ezentúl majd 5 évvel előre be lehet írni minden dokumentumba, hogy később pontosan kivel és miben fogunk megállapodni. :)

Csak egy kérdés: a való életben, van, aki elvisel téged? Komolyan mondom, téged mutogatni kéne...

Virág et. 2014.01.17. 17:39:30

@Blogger Géza: én ilyet soha nem állítottam, ezt te próbálod a számba adni már sokadszorra. Amit írtam és ami tény: erre a konkrét megállapodásra nem volt konkrét ogy-i felhatalmazás.

Valami érdemi válasz? Esetleg idézet, hogy bebizonyítsd, nem hazudtál ma egész nap? Nincs, mi?

(Családom van, közöd neked hozzá viszont nincs.)

Blogger Géza 2014.01.17. 17:51:19

@Virág et.: Nem az volt a kérdés, hanem hogy elviselnek-e... :)

Hol hazudtam én, pici huszár? Csak próbálom oszlatni a sötétséget a fejedben, de ez elég reménytelen. :) Látom, még mindig ott tartsz, hogy miért nem írja le előre (!) egy ogy határozat, hogy majd a későbbi tárgyalásoknál pontosan kivel és miben fognak megállapodni :D Ezen még egy pár hónapig duzzogjál magadban, hagylak, sok sikert, egyszer csak rájössz, hogy ez mekkora baromság. :)

Virág et. 2014.01.17. 17:51:21

@Blogger Géza: Mivel rendszerint keresztbehazudod saját magad egy órával később és letagadod, amit leírtál, ezért frissítem az emlékezeted:

Blogger Géza · bloggergeza.blog.hu 2014.01.17. 10:10:03

"1) Az Ogy megadta felhatalmazást a kormánynak, hogy kezdje meg a tárgyalásokat.
2) Ezt megerősítette a 2011-es ogy által elfgoadtott hosszú távú energiastratégia"

Ez például nem igaz. Sem az ogy határozat, sem az energiastratégia nem tartalmaz egy szót sem az oroszokról. Paks bővítése, mint terv szerepel benne, de ezzel az erővel a marslakók is csinálhatnák ingyen, meg a svédek százszor ennyiért.

Egy napja járatod a szád, hogy az energiastratégia így meg úgy, aztán erre kiderül, hogy el se olvastad.

Smiley-kkal telerakhatod a kommentjeid, de súlytalan, komolytalan, szavehihetetlen ember vagy.

Virág et. 2014.01.17. 17:54:34

@Blogger Géza: "hogy miért nem írja le előre (!) egy ogy határozat, hogy majd a későbbi tárgyalásoknál pontosan kivel és miben fognak megállapodni "

Kb tízen elmondtuk már neked, hogyan kéne ennek működnie. Kaptál rá példát a rendes gazdasági életből is és Németh Zsoltot is beidéztem neked, aki 2008-ban pontosan ezt kérte, de nem érted meg. Azaz érted te, csak mellédumálsz meg maszatolsz.

A kormány a szerződés aláírása előtt, tehát a több hónapos folyamat előtt szakít egy-két napot az életéből arra, hogy a véglegesnek tervezett szerződéstervezet verziót a parlamentnek bemutatja elfogadásra, azok rábólintanak és aztán megy ki parolázni.

B-verzió: beleírják a szerződésbe, hogy a hatályba lépés feltétele az ogy pozitív határozata. Ezt ma kb ötödször írom le.

Németh Zsolt ezt várta el 2008-ban. Orbán ezt hiányolta 2008-ban. Én ezt hiányolom ma.

Te meg egy birka vagy.

Blogger Géza 2014.01.17. 18:00:24

@Virág et.: Te is (mint különösen nehéz felfogású egyed) kaptál rá egy példát: ez az IMF szerződésnél sem így ment. (Meg máskor sem így megy.) A többiek már belátták. Te még itt égeted magad. :) Jó ez neked? :)

Blogger Géza 2014.01.17. 18:04:38

@Virág et.: "ezzel az erővel a marslakók is csinálhatnák ingyen, " Igazad van! Majd ha te leszel a kormányfő, te tárgyalhatsz a marslakókkal! Jó lesz így? Most már megnyugodtál?

Tudod, én nem bánom, hogy a kormány illetékesei ehelyett inkább az oroszokkal (meg amerikaiakkal stb.) tárgyaltak. :) De nyugtass meg: Ugye nem akarsz kormányfő lenni, aki értelmezni próbál ogy-i határozatokat és azok apján tárgyal?

Virág et. 2014.01.17. 18:42:53

@Blogger Géza: Nem akarlak bántani, de az IMF-szerződést éppen hogy megismerhette a parlament, az illetékes bizottsága meg is tárgyalta, Szíjjártó akkor azon volt kiakadva, hogy titkosították a tárgyalások tartalmát:

www.origo.hu/itthon/20081103-orszaggyules-titoktartast-kertek-az-imfhitel-es-a-penzugyi-mentocsomag-reszleteirol.html

Ez még az aláírás előtt volt. Egyébként szerződés helyett csak egy szándéknyilatkozat (letter of intent) jött létre a felek között, ez a szokásos eljárás az angolszász jogrend szerint működő IMF-nél.

Egyéb hazugság mára? Még nem ért véget a nap.

Virág et. 2014.01.17. 18:45:43

@Blogger Géza: Ez beismerés, hogy hazudtál, amikor azt mondtad, hogy az oroszokkal való megállapodást megerősítette a 2009-es ogy határozat és az energiastratégia?

Vagy még kérsz pici időt, hogy beidézd, ezek hol is mondták ezt. fél napja erre várok, te meg smiley-zol meg személyeskedsz. Pedig itt az alkalom, bizonyíthatnád a saját állításaid.

Blogger Géza 2014.01.17. 18:55:04

@Virág et.: Hát ez pont azt mutatja, hogy nem ismerhette meg. :D Ezért kellett a szűk beavatott körnek aláírni a titoktartási nyilatkozatot. Ekkora öngólt. :D

Virág et. 2014.01.17. 18:56:12

Egyébként az IMF-hitel felvételének IMF-által támasztott követelménye a parlamenti jóváhagyás. Ezt ha máshonnan nem is, a sajtóból tudhatnád.

Nálunk az ötpárti egyeztetésre 2008. október 30-án került sor, Veres János pénzügyminiszter vezette. Az ÁSZ oldalán van erről egy tanulmány. Nyilván komcsi hamisítvány.

Blogger Géza 2014.01.17. 18:56:41

@Virág et.: Nem megerősítette, te féleszű! Hogyan erősíthet meg olyan valamit egy határozat, ami még nem is létezik??? Te tényleg ennyire hülye vagy?

Virág et. 2014.01.17. 18:58:47

@Blogger Géza: Szűk beavatott kör a parlament szakbizottsága??? Az ellenzéki képviselőkkel együtt??? A nyilvánosságra hozatal az szerinted mit jelent? Te istentelenül hülye vagy. Nem érted a magyar nyelvet sem.

Ez "bizonyítja"? Tehát fingod nem volt az IMF-hitelfelvétel körülményeiről amíg ezt el nem olvastad, csak ebben a témában is a szádat jártattad?

Virág et. 2014.01.17. 19:00:43

@Blogger Géza: Tőled idézek, de lassan kezdem feladni, azt húzol a fenébe a szűrőre a többi idióta mellé:

"Blogger Géza · bloggergeza.blog.hu 2014.01.17. 10:10:03

"1) Az Ogy megadta felhatalmazást a kormánynak, hogy kezdje meg a tárgyalásokat.
2) Ezt megerősítette a 2011-es ogy által elfgoadtott hosszú távú energiastratégia""

Mondom: MEGERŐSITETTE, te írtad, te istenbarma, MEGERŐSITETTE. A te szóhasználatod. A sajátod, amire nem emlékszel, letagadod két órával később.

Blogger Géza 2014.01.17. 19:01:07

@Virág et.: Dehogynem. Pontosan tudtam, hogy nem volt nyilvános, amíg alá nem írták! :) És köszönöm, hogy ezt alátámasztottad. :)

Virág et. 2014.01.17. 19:05:40

@Blogger Géza: És ki kérte BÁRMIKOR a nyilvánosságot? Megint leírom, de mintha egy szellemi fogyatékosnak magyaráznék, hogy mit kért Németh 2008-ban és mit vártam volna el én is ma, ha következetesek a fidesznél:

1. MEGISMERTETNI AZ ELLENZÉKI KÉPVISELŐKKEL A TARTALMÁT (mint az IMF hitel esetében)
2. PARLAMENTTEL JÓVÁHAGYATNI (mint az IMF hitel esetében)

Nyilvánosságra hozni, azaz pl újságban leadni, sajtónak kiadni egy még nem végleges szerződést senki nem várt és én sem írtam ilyet.

Szerintem te szándékosan trollkodsz. Egy dobásod van még szűrő előtt.

Az azért nem tűnik fel, hogy eddig kettőnk közül csak én hoztam példákat és támasztottam alá tényadatokkal a véleményem? Ez nem árulkodik valamiről szerinted?

Blogger Géza 2014.01.17. 19:07:11

@Virág et.: Te most komolyan azt hiszed, hogy egy 2011-es határozat MEGERŐSÍT egy még nem is létező 2014-es megállapodást? Te tényleg ennyire hülye vagy? :D :D :D Komolyan mondom, én már sok mindent megértem itt a blogon, de te világcsúcs vagy! :) Hol írtam én azt, hogy ez egy 2014-es megállapodást erősít meg? Tudod - veled ellentétben - én még képes vagyok követni az időrendi sorrendet. :)

(Fogyatékosok kedvéért: a 2011-es energiastratégia megerősítette, hogy szükség van hosszú távon is az atomenergiára, tehát a kormánynak nyilván tárgyalnia kell a bővítésről, és alá kell írnia egy erről szóló megállapodást, másképp a stratégia nem valósulhat meg.)

taga20 2014.01.17. 19:08:18

@Blogger Géza: te mennyiségre vagy minőségre kapod a pínzt a fityesztől? a mennyiség meg van. itt baszod a rezet és próbálod fényesre csiszolni ennek a suttyó vityának a seggét. hozd az ellenőrzöd, láttamozom, mehetsz pihenni te szerencsétlen!

Virág et. 2014.01.17. 19:12:06

@Blogger Géza: "Te most komolyan azt hiszed, hogy egy 2011-es határozat MEGERŐSÍT egy még nem is létező 2014-es megállapodást?"

???

Először is, miért ne erősíthetne meg egy előzetes felhatalmazás egy jövőben hozott megállapodást. A problémádat sem értem, ennek elvi akadálya nincs. Mondok egy példát:
ogy felhatalmazza előzetesen a kormányt, hogy kössön az orosz féllel szerződést a paksi bővítés tárgyában az ott meghatározott feltételekkel és áron. Ennek eleget tesz a kormány.

Másodszor: ezt a szót te használtad.

Harmadszor: az állítás tartalmára is reagálnál, hogy ti. HAZUDTÁL, amikor azt állítottad, hogy a 2009-es háromsoros elvi határozat és a 2011-es bullshit halmaz energiastratégia hatalmazta fel konkrétan a kormányt a mostani szerződéskötésre a mostani feltételekkel?

Blogger Géza 2014.01.17. 19:14:16

@Virág et.: Csak éppen nem ismerhették meg az akkori megállapodást az ellenzéki képviselők sem aláírás előtt (csak egy szűk kör). Ez itt a bibi, Virág elvtárs.

Virág et. 2014.01.17. 19:15:23

@Blogger Géza: Miután ostoba vagy, leírom: A PÉLDÁM HIPOTETIKUS, NEM EZ TÖRTÉNT. TÖBBEK KÖZÖTT EZ A BAJOM.

Minden kommentem mellé kell egy disclaimer, mert nem érted a nyelvet. Vadászol az elütésekre és megpróbálod kisiklatni a beszélgetést a lényegtelen mellékkörülményekről. mindeközben hallgatsz arról, hogy lebuktál:

1. hazudtál az energiastratégiáról, amit ebben a topicban 15-ször szajkóztál, erre kiderült el sem olvastad, nem is tartalmazza azt, amit hazudtál róla

2. hazudtál az imf hitelről, fingod nincs a körülményekről.

3. a nagy érved, hogy miért kellett parlamenti jóváhagyás 2008-ban és ma meg miért nem az, hogy mert akkor 2008 volt, ma meg 2014

Komolytalan, szánalmas egy fidesznyik vagy. Annak is a legalja.

Blogger Géza 2014.01.17. 19:16:26

@Virág et.: Nem hazdutam,. Csak te ezt az egészet még mindig nem érted. (Sajnos a szavak jelentését sem mindig. Lásd megerősítés.) De ez már legyen a te bajod. :)

Virág et. 2014.01.17. 19:17:27

@Blogger Géza: Az illetékes szakbizottság megismerte. Ez bőven elég és FÉNYÉVEKKEL több, mint ami ma van hasonló összegű szerződés esetében. Vagy Szíjjártó nem fideszes? Mintha ő nyilatkozna az idézett cikkben.

2008. október 30-án pedig Veres János tartott ötpárti vitanapot a parlamentben a feltételekről. Fusd át az ÁSZ tanulmányt, copyzni nem enged a pdf.

Virág et. 2014.01.17. 19:20:04

@Blogger Géza: A szakbizottságnak majdnem a fele ellenzéki képviselőkből áll. Ez pontosan az, amit Németh akart a 2008-as orosz Déli Áramlat-megállapodásnál és pontosan az, amit ma hiányolnak a paksinál a szocik meg pl én is.

Meg Orbán is hiányolna, ha nem kormányon lenne és nem lenne ugyanaz a fajta alacsony minőségű szélkakas, mint te, meg a többi fidesznyik.

Virág et. 2014.01.17. 19:22:48

@Blogger Géza: A pénzügyi és költségvetési bizottság 2008-as elnöke, ha jól emlékszem Varga Mihály fideszes politikus volt, tagjaiból meg 16 kormánypárti és 13 ellenzéki. Ez nyilván ugyanaz, mint amikor Orbán meg Némethné mutyiba aláírnak valamit, amiről 0 db ellenzéki képviselőt tájékoztatnak és 0 db parlamenti bizottságot vonnak be.

Gratulálok.

Blogger Géza 2014.01.17. 19:31:32

@Virág et.: Mint ahogy az energiastratégia is teljes nyilvánosság mellett lett megvitatva és elfogadva. Ebből fakad a kormány tárgyalási és megállapodási kényszere.

De a 2008-as események nem azt jelentik, hogy ellenzéki képviselők ott lettek volna az IMF tárgyalásokon, érdemben beleszólhattak volna, mik legyenek a megállapodás részletkérdései, vagy hogy a parlament ellenzéki fele "jóváhagyta" volna, mit is írjon alá pontosan a kormány. Az MSZP pontosan tudta, hogy erre semmi szükség, ezrét nem is tett ilyesmit.

Álságos most ilyesmiket követelnie.

A helyzet most lényegében ugyanaz.

Blogger Géza 2014.01.17. 19:34:26

@Virág et.: Miben hazudtam én az energiastratégiáról??? Te beszélsz? Azt se tudtad mi az, azt hitted, 3 sor. :D

taga20 2014.01.17. 19:34:45

@Blogger Géza: vitya lefekszik a ruszkiknak, erre itt mentegeted a menthetetlent:))

Virág et. 2014.01.17. 19:36:53

@Blogger Géza: Tényleg olvasd el az energiastratégiát. Sznínes-szagos szórólap-szerű izé. Én nem vagyok szakember, de ez a dokumentum még számomra is egyértelműen nem a szakmának készült, hanem a közönségnek. Bullshit halmaz.

"De a 2008-as események nem azt jelentik, hogy ellenzéki képviselők ott lettek volna az IMF tárgyalásokon,"

Csakugyan nem, most sem várjuk el ezt a fidesztől.

"hogy a parlament ellenzéki fele "jóváhagyta" volna,"

Nem, mivel kormánytöbbség volt. Ahogy ma is az van. Miért nem tudták bevonni a parlamentet tehát?

Egyébként meg ha igazad is lenne (de nincs), hogy 2008-ban sem voltak jobbak a szocik, akkor is nem az volt ennek a bagázsnak az ígérete, hogy transzparensebbek lesznek a kormányzati döntések? Ha ugyanazt a szintet hozzák, mint az előzők, akkor mennyivel jobbak azoknál? (DISCLAIMER: Hipotetikus a felvetés, nem jelenti azt, hogy szerintem ugyanaz lenne a helyzet.)

Virág et. 2014.01.17. 19:38:40

@Blogger Géza: Idézet tőlem:

"Virág et. 2014.01.17. 14:48:26
@Blogger Géza: A 2009-es beidézett határozat a pár sor, te szőrszálhasogató világbajnok. :)"

Ennyit arról, hogy mi szerintem a három sor. Egyéb hazugság?

Olvastad már egyébként? Segítek, 136 oldal, de sűrűségét tekintve fele ennyibe is elfért volna bőven.

Blogger Géza 2014.01.17. 19:44:41

@Virág et.: Jó, hát ezzel lényegében elismerted, hogy nincs az eljárásban semmi kifogásolnivaló. (Az, hogy neked személy szerint nem tetszik, magánügy, ide jogi érvek kellenének, azok meg nincsenek.) Kicsit lassan tartott, de megérte. A továbbiakat tárgyald meg kedvenc marslakóiddal, akik majd ingyen építik neked az atomerőművet. :)

Blogger Géza 2014.01.17. 19:46:21

@Virág et.: Ez már az utólagos magyarázkodásod, kicsi huszár, én a parlamenti határozatokról , és a mögöttes dokumentumokról beszéltem, erre jöttél te a 3 sorral. :)

Virág et. 2014.01.17. 19:48:33

@Blogger Géza: Na, a nap végére elértünk oda, ahonnan reggel indultam. Eddig, nem is tudom, négyszer vagy ötször írtam csak le, hogy nincs ilyen kötelezettsége a kormánynak, ennek ellenére civilizált országban ez elvárható lett volna. Meg nem is ez a kérdés, hanem a seggszáj, hogy 2008-ban még elvárták ugyanezt, ma már nem fontos.

Tényleg el kéne olvasnod, amikre válaszolsz. Nem árt egy vitában.

Virág et. 2014.01.17. 19:51:26

@Blogger Géza: Igen, mert a parlamenti határozat kb annyi (DISCLAIMER: valójában 7, most megfogtál). Vagy nem?

Az állításod tartalma pedig bizonyítást nyert, hogy nem igaz (vö. hazudtál), mivel sem a nyúlfarknyi határozat, sem a 136 oldalas bullshit-halmaz nem tartalmaz egy bötűt sem az oroszokkal való szerződés elvi lehetőségéről sem. Meg sem említi az oroszokat, egyik sem. Ennyit a "megerősítésedről". Ezek annyit erősítenek meg, hogy majd kell még Paksot bővítené és ennyi. A 3600 milliárdos gigahitelről nem beszélnek. Putyinról sem.

Blogger Géza 2014.01.17. 20:36:58

@Virág et.: Sőt, még a Roszatom portásának neve sincs benne! Azta!

És lásd, pont ez történik, ami le van írva benne:. bővítik Paksot. Ennyi. Emésszed már meg ezt, szerintem IQ 70 felett menni kéne...

Virág et. 2014.01.17. 20:42:34

@Blogger Géza: Paks bővítésének ténye kb a megépítése óta ismert tény, mivel 2032-37 között a mostani blokkok szavatossága lejár. Az energiastratégia 2030-ig terjed, nagy ész nem kellett hozzá, hogy fog Paksról is szólni pár szót.
Ezt egyébként az elmúlt 25 évben számos más alkalommal, más tanulmány is megtette.

Ez hol támassza alá a mostani botrányt, a 3600 milliárdos gigahitelt, a titkos megállapodást, Orbán moszkvai pálfordulását (pincsikből meg puccsból az elmúlt 40 év legjobb üzlete lett)?

Erről beszélnénk már egy egész napja, ha végre vennéd a fáradságot és el is olvasnád, amikre válaszolni próbálsz.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2014.01.17. 21:30:11

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Mint amikor nem adta meg a közlekedési hatóság az engedélyt, igaz?
Nem hittem volna, hogy olyan nehéz megérteni, mi a különbség a szerződés odaítélése előtti verseny és a megkötött szerződés végrehajtása során előforduló problémák között, és mit jelent egy gondos szerződéskötés. A négyes metrót mge ne hozd fel példának, mert annak a leállítása utőán mar csak rossz és rosszabb megoldások voltak.
Éljen a magyar és orosz oligarhca örök és megbonthatatlan barátsága!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.17. 23:20:17

@Kuviklacz:

"Nem hittem volna, hogy olyan nehéz megérteni, mi a különbség a szerződés odaítélése előtti verseny és a megkötött szerződés végrehajtása során előforduló problémák között"

A franciákkal az Alstom-eset és a paksi befürdés után újabb, még sokkal nagyobb szerződést kötni a saját hibából tanulni nem tudás minősített esete lett volna.

Ugye ismered a viccet a vadászról és a medvéről? Persze elhiszem, hogy szeretsz medvefaszt szopni.

Hamajd 2014.01.18. 10:49:58

Az nem lehet, hogy az EU már úgy is haldoklik, így hát nyissunk Kelet felé?

Hamajd 2014.01.18. 11:46:14

@taga20: " vitya lefekszik a ruszkiknak, erre itt mentegeted a menthetetlent"

Szerintem ráértünk volna még eldönteni, hogy a jelenlegieken kívűl még kinek fekszünk le, csak akkor már nem biztos, hogy lesz 2/3.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.18. 12:06:41

@Hamajd:

Nem biztos, hogy ez lefekvés. Szerintem OV az EU-val összehozott pár csúnya konfliktus után ezzel a lépéssel azt akarta üzenni az EU-nak, hogy van élet az EU-n kívül is. Talán részben dacból cselekedett, s szerencse, hogy véletlenül éppen jó döntést hozott azzal, hogy az oroszokkal építteti meg Paks 2-t.

Paksra ui. nagy szükség van/lesz. Paks alaperőmű, azt a fogyasztást biztosítja, amire éjjel-nappal folyamatosan szükség van. Ráadásul az új blokkok csökkentett teljesítménnyel is képesek lesznek üzemelni (ezt egy másik helyen egy molnibalage nevű úriember írta, aki járatos témában), így nemigen lesz fölösleges termelés.

Az ország áramfogyasztása az erőmű 60 évre tervezett üzemideje alatt (hosszabbítást nem is véve figyelembe) biztos nem fog csökkenni, az okos mérőkkel teríteni lehet a fogyasztást, a Nap meg előreláthatólag még min. 60 évig nem fog éjjel is sütni, így meglesz a helye a megtermelt áramnak.

Hamajd 2014.01.18. 12:41:18

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Az ellenzéknek az lehet a fő problémája, hogy 4 év alatt (ő szerintük 4 év) ilyen drágán, ilyen hosszútávra, nem lett volna szabad "gondolni".

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2014.01.18. 17:06:23

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Alaperőmű, mond ez valamit, szakértő asszony?
Amúgy úgy tűnik, Lengyelországban és Nagy-Britanniában is indulhat a palagáz-frakkolás (az USÁ-ban már megy), sokkal olcsóbb lesz az energia.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2014.01.18. 17:06:57

@Kovacs Nocraft Jozsefne: molnibalage a FIDESZ seggében járatos, nem a témában.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2014.01.18. 17:09:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "franciákkal"... A magyarokkal Bős-Nagymaros után még nagyobb....
"Wenn seine Majestät nichts, als Buchstaben zu versetzen kann, werden wir kein Geschäft machen." Ha jobb érve nincs, inkább hallgasson. Miért pont franciák?
A medve az orosz, és éppen annak szopását tetszik ünnepelni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.01.18. 17:47:30

@Kuviklacz:

""Wenn seine Majestät nichts, als Buchstaben zu versetzen kann, werden wir kein Geschäft machen.""

Legalább helyesen írnád. :)

"molnibalage a FIDESZ seggében járatos, nem a témában."

Lehengerlő érv. :D

"Alaperőmű, mond ez valamit, szakértő asszony?"

Úgy látom, épp neked nem mond semmit.

Vombatus Ursinus 2014.01.19. 17:12:13

@Blogger Géza: "Ebből fakad a kormány tárgyalási és megállapodási kényszere. "
Az apád fasza fakad ebből, te idióta! Milyen kényszerről beszélsz?

Blogger Géza 2014.01.19. 20:07:10

@Vombatus Ursinus: Nos, te IQ-betár, hogyan fog lesz kibővülni Paks, ha nem állapodik meg a kormány az erre alkalmas partnerrel? Te várnál arra, hogy kinő magától a mezőn 2 új blokk?

Cirmos Cica 2014.01.24. 08:50:39

@ColT: Szerintem tévedsz: Az intézményesült korrupció a Fideszt alatt vezetődött be. (például törvénybe iktatták hogy nem lehet betekinteni a pályázati anyagokban utólagosan, mert felesleges adminisztrációhoz vezetne, 80 évre titkosították a Papcsák "közbeszerzés pályázatát" az intézményesült korrupció azt jelenti , hogy a visszaélésnek törvényi alapot biztosítanak. Ilyen nem volt az MSZP alatt.
Az is tévedés hogy az MSZP is megcsinálta volna ha 2/3-a van:
Nem függ össze a kettő, mert a törvényekhez - kivéve a sarkaltos törvényeket- közbeszerzésekhez, pályázatokhoz nem kell 2/3, elég lenne egyszerű többség, az pedig volt az MSZP-SZDSZ kormánynak ÉS NEM VEZETTÉK BE. (Nem volt földmutyi, trafikmutyi, takarékmutyi, útmutyi, atommutyi és még sorolhatnám. Hogy van az hogy a Ócsai lakóparkban kerülnek a legtöbbe nekünk a házak, darabja 70 millió forint, úgy hogy még gáz sincsen benne?)
Szóval a feltételezésed a fentiekből következően téves. Az baj, hogy a jobboldali szavazók ezt eltűrik és nem vonják le a konzekvenciákat, ellenben a baloldali szavazók - az MSZP-SZDSZ jóval kisebb korrupciós ügyeiért is- levonták és megbüntették őket. Számodra ebből mi következik? Számomra az - és ezzel senkit nem akarok megbántani - hogy az erkölcsi értékítélete a baloldali szavazóknak helyesebb, mint a jobboldali szavazóké.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2014.01.24. 09:09:24

@Blogger Géza:
Igazad van! Ha Orbán nem állapodik meg 2014. január 14-én az oroszokkal, akkor már tényleg csak az marad, hogy azt várjuk, hogy a mezőn kinőjjön a két blokk :DDD!

Hamajd 2014.01.24. 10:40:19

@Blogger Géza: " Te várnál arra, hogy kinő magától a mezőn 2 új blokk?"

Akár ki is nőhetne, csak nem mindegy, hogy ki és milyen körülmények között veti el a magot.

süti beállítások módosítása