Skip to content


       Szűrés lista

Az élet, mint olyan

Nu. Jól fel lett kavarva a víz a macskás poszttal, gondoltam, lökjünk még egyet a lavóron.

Szóval, hogy honnantól kezdve is számítom, mi az, ami élő-értelmes-érző?

(Ez is egy ilyen kinyilatkoztatás lesz.)

Amennyiben tartanám magam az egyházhoz, amit egyébként támogatok (na, még egy jó téma, a vallás), akkor vannak a lélekkel rendelkező emberek, meg minden más, aminek nincs lelke. Pl. az előző poszt kismacsekja.

De nem ehhez tartom magam. Nem látom igazán ezt az éles határvonalat akkor, amikor mondjuk más főemlősökről van szó, pl. igencsak értelmes csimpánzokról. Vagy akkor, ha a kutyánk szemébe nézek - szóval nálam ez a határ eléggé el van mosódva. A rovarokot már nem tekintem értelmesnek, tehát nálam valahol felettük van meghúzva ez a vonal - bár hozzátenném, hogy rovarokat sem szoktam cél nélkül, pusztán a saját szórakozásomra vagy kényelmem kedvéért megölni.

Node. Ott van a megfoggant magzat. Előtte volt a petesejt, meg a sperma, azok ugyan nem értelmesek, de belőlünk származnak. Már az ezeken való kísérletezés is erősen határeset, de nálam a megtermékenyített petesejt már határon innen van. A terhességmegszakítás nekem már erősen az 'ölés' kategóriába esik. Node: mi van azokkal, akiket megerőszakoltak, és így lettek terhesek? Egész életében erre a borzalomra emlékezzen, ha gyermekére néz? Vagy eleve túl fiatal az egészhez, mert még csak 11-12 éves? Szóval a kérdés kemény, szerencsére nekem ezzel nem kellett szembenéznem.

(Volt egy novella (talán Bradbury írta), amiben a gyermek elvetetésének határát a gyerek 10 éves koráig kitolták. Tehát ha a gyerek 9 éves korában úgy döntöttél, hogy nem kell, jött a sintérautó, és elvitte probléma nélkül.)

Innen jön a másik lény életének elvétele: ez ugye számomra nem elfogadható - elfogadható cél nélkül. Nem akarok álszent lenni, de sok húst eszem, ez mind leölt állatok húsa. Ezeket úgymond céllal tartjuk - azzal a céllal, hogy megegyük. Egyébként nem is lenne belőlük ilyen sok. Valahol picit álszent az a dolog, hogy ezen disznók, marhák stb. életét 'kultúráltan' vesszük el - mert ugye mindenképpen meghalnak. Másrészt nézni kell azt, hogy az ember a földi bioszfére része, ebből fejlődött ki, s hogy bizony, ennek aktív része az is, hogy megesszük a másik állatot. (Nos, elfogadható célból szerintem kevés van.)

Embert ölni (ugyanilyen logikával vagy etikával levezteve) sem szabad. Mindig vannak kritikus helyzetek (pl. az Andokban lezuhant repülő utasai - ők nem ölték meg egymást, csak a meghaltak húsából ettek, de már ez probléma volt), de nem a kivétel a mérvadó, hanem az általános. Gondold meg, indulatból hány emberre mondtad, hogy ki kéne nyírni. Most gondold meg, rád hányan mondták...

(Az 'elfogadható cél' és 'álszent' szavak túlzott használatáért elnézést kérek. Legközelebb igyekszem majd mellőzni ezeket...)

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr77287026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Stein (törölt) 2008.01.07. 18:26:10

"Volt egy novella (talán Bradbury írta), amiben a gyermek elvetetésének határát a gyerek 10 éves koráig kitolták."

Eric Cartmant is 8 éves korában akarták abortálni... Másik klasszikus a Holló Színház "Gyermeksintér" szolgálata, akik egy ilyen felíratú IFA-val járták az utcákat valamelyik gegjükben...
Nincs új a nap alatt.

Prophet 2008.01.07. 23:49:14

Egyébként, ha sokat sírnak az emberek a csirkék/marhák/malacok leölése miatt (ami szükségszerű a létünk fenntartásához), elég ha belegondolunk, hogy ezeket az állatokat (vagy növényeket) több ezer éve háziasította, vonta hasznosításba az ember. Ő nemesítette, tartotta mesterségesen életben, tulajdonképpen megmentette a kipusztulástól, hisz ezek az állatok már réges rég eltűntek volna, ha nem szaporítjuk őket, pusztán azért, mert meg akarjuk őket enni. Érdemes belegondolni.

A terhességmegszakítás meg indokolt esetben lenne szabad: pl jönnek a keleti hordák (pl orosz felszabaDÚLók, és megerőszakolnak, vagy mint a jugó háborúban a szerb katonák). Ekkor lenne értelme, ha felejteni akar. Vagy ha degenerált a gyerek. Ez tulajdonképpen jogunkban áll, ő nem tud rendelkezni az életével. Ezért is nagy a felelősség.

Moks · http://vastagbor.blog.hu 2008.01.09. 18:00:21

A megerőszakolás nem attól válik egy kitörölhetetlen emlékké, hogy esetleg gyerek lesz belőle, ez csak hab lenne a tortán, szóval ez a felejteni akar dolog sem állja meg teljes mértékben a helyét.

Viszont nem a legszebb szó az hogy degenerált. Egy hónapja jártam a Pethő intézetben, ahol ezektől a gyerekektől neked is hulltak volna a könnyeid és nem szomorúságtól. Sok esetben sokkal nagyobb szeretetet tudnak adni az embernek mint az egészséges társaik, hiszen a társadalmi gátak nincsenek bennünk. Nem mondom azt, hogy mindenki vállalja ezt, ha előre kimutatható a rendellenesség, de ez már legyen a saját lelkiismereti gondja mindenkinek.

Egyébként meg sztem a legálszentebb dolog férfiként az abortuszról filozofálgatni.ez egy olyan dolog aminek a súllyát sose fogjátok átérezni,ezért egy férfi se alkothat igazi véleményeket! hiszen egy pillantig nem ismerhetitek meg a szituációt.(törvényeket se lenne szabad, de ez már megint egy másik dolog).

s.h. 2008.01.09. 23:13:53

" Egyébként meg sztem a legálszentebb dolog férfiként az abortuszról filozofálgatni.ez egy olyan dolog aminek a súllyát sose fogjátok átérezni,ezért egy férfi se alkothat igazi véleményeket! hiszen egy pillantig nem ismerhetitek meg a szituációt. "

Lehet átsiklottam felette, de akkor az élet, mint olyan most milyen?

Amúgy semmiről semmi véleményem, csak a fent idézett sorokkal maximálisan egyetérek és girlpower...

A törvények pedig ... Szerintem egy szexuális abúzus bármilyen "formáját" sokkal súlyosabban ítélnének el, ha nők lennének a törvényhozók. Egy férfinek erről kurvára semmi gőze nem lehet, max csak azt hiheti, hogy márpedig ő tudja. De mivel "az élet, mint olyan" nem csak erről szól így ezt fejtegetni felesleges. ; )

süti beállítások módosítása