Skip to content


       Szűrés lista

Székelyföldi romapolitika

A lentiekben lehozunk egy olvasói levelet -köszönet érte Parasztkillernek. Kicsit hosszú, de érdemes elolvasni. Véleményét a leírtakról mindenki fogalmazza meg maga a kommentekben. Normális hangnemben plíz!

  "Elég sűrűn járok Erdélybe, és ottani cigó tapasztalataimat szeretném megosztani Veletek. A csíki területet járom rendszeresen, számos ottani barátom véleménye azonos ebben a kérdésben. A cigók szisztémája nagyban azonos a magyarországival, viszont az ottani "kezelési módszerek" sokkal ésszerűbbek, és célravezetőbbek mint nálunk. Az eredményt ott is az összetartás hozta meg, -mármint a székelyek összetartása- és következetessége a parazitákkal szemben.
  Minap történt egy kis csíki faluban, hogy jártunkban-keltünkben többször is belebotlottunk a helyi önkormányzat teherautójába, mely a cigány portákon végig haladva, itt is ott is "letett" egy kupac tüzelőt. Kérdeztem helyi barátomat, hogy mi ez? Mire mosolyogva elmondta, hogy tudod...nálunk más a cigányok segélyezése mint nálatok. Itt pl. pénzt egyáltalán nem kapnak, csak ha családi szinten 180 nap munkaviszonyt fel tudnak mutatni. A 180 napot összehordhatják többen egy háztartásból, de ez a minimum követelmény, hogy egyáltalán kaphassanak valamit. Így aztán amikor az idénymunkák elkezdődnek a földeken, a cigók szépen elindulnak napszámba, mint a többi rendes, dolgos emberke, és a cselekvőképességüket kiélik a földeken. Ott nincs tele a kocsma, léhűtő, segílykéből játékgépező, késelő cigányokkal, hanem a kocsma a falusi kultúra, beszélgetős, társadalmi színhelye ma is, ahogy rendesen volt.
  A székelyek bölcsessége megmutatkozik abban is, hogy a cigók életmódját nem csak tétlenül szemlélik, hanem annak sajátosságaiból le is vonják a helyes következtetést, és nem engednek teret a szélsőséges, deviáns, agresszív megnyilvánulásoknak. Például, ha a cigány elköti a székely ember biciklijét a templom elől, akkor a székely ember 3-4 vagy 5-10 -amennyi szükséges-komájával bemegy a cigány portájára. A minimum az, hogy elhozza a biciklijét, de ha szükséges, úgy elverik a cigányokat, mint szódás a lovát. Halmazati büntetésként feljelenti, (5-10 tanúval alátámasztva) és elmegy a "híre", hogy a cigány lopott a székely embertől, aminek következtében a székelyek olyan terrorba részesítik az érintett családját, hogy az eget is nagybőgőnek nézik.  Alap, hogy munkát senkitől se kap, ugrik a 180 nap, nulla segély.
  Ennyi. Lehet cihelődni.Tetszik a polgármesterek hozzáállása is. Mivel a falu pénzéről és adójáról van szó, nem engedik azt elherdálni. Az említett tüzelő szállítmány is a segélyezés része volt, de barátom szerint akár naponta is kaphatnak valamit a cigók, de szigorúan csak "természetben". Egyik nap kenyér, másik nap cukor-liszt, harmadnap egy zsák pityóka, utána meg beváltható tej, tészta, vagy konzerv jegy. Pénz nuku. Pénz akkor van, ha dolgoznak.
  Az önkormányzat is ellátja munkával a cigókat, és azok szorgalmasan festik is az iskolát, takarítják az árkokat, gereblyéznek a templom kertben, amiért persze fizetést kapnak, és egy igazolást a kiskönyvbe, hogy aznap dolgoztak. A pénzből kifizetik a villanyszámlájukat, mint más tisztességes ember.
  Saját szememmel láttam. hogy a helyi cigók lovakat tartanak, szekerekkel bér fuvaroznak, és használják a kerti pottyantóst. Alapvetően másként néznek ki, mint az itteni züllött fajtársaik. Nem mondom, hogy "tiszta udvar, rendes ház" de legalább nem ér derékig a sz@r a portájukon.
  Amit még tapasztaltam, hogy a megfelelő bánásmód miatt, sokkal udvariasabbak, például tudnak köszönni, ha bemennek barátom boltjába, és lássatok csodát, nem mernek a boltban lopni!!! Az egész faluban 2-3 élelmiszerbolt van, a kapott jegyeket ezekben lehet beváltani. Kivéve, ha tolvaj az illető. Egyébként lehet sétálni a szomszéd faluba 5-8 kilométert, de ha ott is kitelik a becsület, akkor gáz van. Persze a boltosok is összetartanak.
  A polgármesterek pedig beérik az adott szóval, hogy a cigó a kajajegyért nem fog mást kapni, csak azt ami rája vagyon írva. Nagyon tetszik ez a rendszer. Tetszik mert értelmes. Tetszik mert igazságos. Tetszik mert humánus. Tetszik mert láthatóan eredményes. Láttam a cigány gyerekeket suliba menet. Hógolyóztak a többiekkel. Láttam cigányt  templomba menni. Láttam karácsony előtt, ahogy a tüzelős kocsi karácsonyfát dobott be minden portára. Magyarnak, cigánynak egyaránt.
  Ott ezt is megoldották. Tellett rá. Mert nem hagyják, hogy ellopják a köz vagyonát. Látom az összetartás erejét, és látom az egészséges életösztönt, hogyan rendezi okosan, tevékenyen egy közösség az életét. Látnám nálunk is. Példának biztos hogy nem rossz.Ha már mi vagyunk itthon 1-2 ezer éve."

Csíksomlyó


























A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr26379184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2008.03.13. 14:41:48

Mehetnek máshová igen... jelenleg Kanada az úticél, hamár megszűnt a vízumkényszer...
Nem tudom hol olvastam, ezért nem tudom pontosan idézni (elnézést érte):
" A kanadai nem azt fogja mondani, hogy cigányok támadták meg, hanem azt, hogy megjöttek a Magyarok!"
Jó nekünk, ha mennek? Jó ha maradnak?

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2008.03.13. 14:42:09

Ez így volt. Ha nem járt a puja az oskolába nem volt lóvé!
Ahogy Indijoe mondja mindenkire vonatkozva. Mindenféle megkülönböztetés nélkül.
Illetve egy vagyoni szint felett sem. (Bár eznehezebben bizonyítható)
A segélyek meg meghatározott ledolgozott munkanap után. Nem minden lófasz alanyi jogon.

Winston Smith 2008.03.13. 14:44:13

Egyetérthetünk. :)

hawkeye 2008.03.13. 14:46:55

Egyetlen kérdés:

- Mi lesz ebben az országban, ha felnő az a sok százezer gyerek, akik lényegében a családi pótlék miatt születtek meg? Akik belenőttek a lopásba, a rablásba, de egyetlen példa nincs előttük a környzetükben, hogy munkából is meg lehet élni?

Igaza van a székelyeknek. Pénzt csak munkáért...!

A feltétel nélküli segíly elaljasít, rombol.

Hacsak nem éppen ez a cél... :(((

Dezzie 2008.03.13. 14:47:12

Berrick: éppen arról beszélek, hogy sokan igenis letesznek valamit az asztalra, dolgoznak, a gywerekeik iskolába járnak, ennek ellenére ellehetetlenítik őket, "mert a többi cigány viszont lop". Akkor ne adjunk egy magyar kezébe se pénzt, lenyúlja, ahogy a többi magyar fehérgalléros bűnöző...? A magyarok közt van jó és rossz, a cigányok meg egy kalap alá vannak véve? Miért? Nekem a magyarok eddig több kárt okoztak, mint a cigányok, mégsem rúgok bele a kismamába meg az öreg nénibe mellettem az utcán. Pedig magyar! A fajtája bűnöz! Több kárt okoz nemzetgazdasági szinten, mint a cigánylopások!
Amúgy nem igaz, hogy csak Győzike az ismert roma itthon. Mi van a rengeteg művésszel, zenésszel? És Csányi Sándorral? Tavaly az év férfije lett tudtommal. :)

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2008.03.13. 14:48:35

balka: Munkát lehet adni az embereknek. Rengeteg dolog van az országban amit rendbe kellene hozni, amit rendben és tisztán kellene tartani. Biztos vagyok benne, hogy sok vidéki faluban olcsóbb megoldást jelentene a helyi munkanélkülivel kifestetni az iskolát, megoldani a csatornahálózat karbantartását, amire éppen szükség van.
Megfelelő fizetésért természetesen.

Nem sztárfizetés, ezt senki nem mondta, de sokkalta kevesebb, mint a 5alvállakozón keresztül pályáztatással mindennel sokmilliós mutyicégekkel, miközben a végeredmény ugyanaz. Ma is az végzi el a munkát, csak közben a pénzének sokszorosa megy ki az ablakon a vállalkozó haveroknak.

Lala 2008.03.13. 14:51:14

Hát ez a cikk csak úgy nyűzsög a rasszizmustól. Fel is fogom jelenteni az Index szerkesztőségének, hogy ilyen uszító postot leadó blog ne kerüljön be hozzájuk.

K. Orbán

ui.: eddig azért nem írtak a roma társaim a post ellen, mert megkezdődtek a tavaszi munkák, a már a földeken dolgoznak

:)

Indijoe 2008.03.13. 14:52:55

Örülök, hogy itt normális beszélgetés folyik, nem úgy, mint más oldalakon (be is rakom a könyvjelzőbe gyorsan).
Annak ellenére, hogy liberális vagyok, nagyon nem értek egyet a liberális oldallal, amikor már a probléma felvetésekor is rasszizmust kiáltanak. Mert megoldást KELL találni, ez az ország érdeke. Higgyétek el, nekem sem jó, hogy más cigányok miatt hátránnyal indulok mindenhol, és dupla annyit kell teljesítenem, hogy elfogadjanak.

2008.03.13. 14:53:29

Csak kötözködöm.
Ha jól tudom, akkor Erdély mostanság Románia része, ergo a fentiekben Románia romák esetében alkalmazott szociálpolitikájáról olvashattunk. Hol jönnek itt képbe a székelyek (leszámítva a vagyon elleni cselekményekre alkalmazott önbíráskodás manifesztációját)?
Köszönöm a szót!

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2008.03.13. 14:54:19

maxt ez a másik legnagyobb baj.
Csakhogy sokszor aki a melót elvégzi neki nem marad.
Lásd. Viadom, Mélyépítő stb...

Vidéken pedig tényleg lenne munka a települések számára.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.03.13. 15:01:08

maxt 2008.03.13. 14:48:35

Ott a pont!
Graffiti pucolás, ároktiszítás, szemétösszeszedés.
Busz, vonat takarítás. Festés. Kerti munkák.

Annyi munka van, nem győznék. Igenis a segélyért pucolja ki a csapadékelvező árkokat! Neki is sokkal jobb lenne, 8-től 5-ig DOLGOZNI VALAMIÉRT! Nem pedig otthon ülni a TV előtt. Úgy megbecsülné a segélyt, hogy lehet nem inná el egyből ..:)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.03.13. 15:02:57

zero

Persze sokkal "kényelmesebb" pályáztatni, tenderezteni, aztán 10%-ot a vállalkozótól zsebbe visszkapni, mint beszerni 20 lapátot és összeszedni 20 embert közmunkára.

Ez utóbbi költsége 20 lapát.
Az előbbi több millió!

Hát itt tartunk .....

ccc 2008.03.13. 15:06:17

reg nem olvastam ennel undoritobb rasszista fosomanyt mint ez a level, gratulalok. ja es a szeklerfoldon ugyanugy utaljak oket mint itt, kell ennel hasznosabb ezereves magyar visszaigazolas?

2008.03.13. 15:07:24

Mindez nagyon szép, kivéve az önbíráskodást és a levéliró nem nagyon leplezett rasszizmusát.

Dr Kangörény 2008.03.13. 15:08:02

Noname Cowby, a családi pótlékkal tévedsz. Nem vonták meg senkitől a családi pótlékot, ha nem járt a gyerek iskolába, a törvény is csak annyit mondott, hogy a szülőt kötelezik az összeggel való elszánolásra. Ahhoz sem kellett számlát bemutatni, elég volt ha azt mondták, hogy abból eszik a gyerek. Tudom hogy ez így volt, akkoriban ezen a területen dolgoztam.

ccc 2008.03.13. 15:09:25

egyebkent pedig az index eszrevehetne hogy az ertelmes megvitatasra tett kiserletei sorozatban szarba fulladnak. igy csak a legundoritobb rasszista szemetnek adnak teret.

rockjano 2008.03.13. 15:09:31

Van igazság a cikkben de azért igencsak rasszista.
Olyan hétköznapi rasszista, amilyenek mi magyarok vagyunk. Amerikában egy ilyen cikkért kiközösítés jár...ettôl még messze vagyunk. A liberális elvek ezzel együtt lehet hogy nem mindig mûködnek ebben a kérdésben csak olyan könnyû átesni a ló másik odalára

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2008.03.13. 15:11:38

Mint írtam fentebb ha jól emlékszem. Ezek szerint nem.
De így kellene. S igazolni, hogy iskolába jár!

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.03.13. 15:14:15

ccc

Mi baj: Attól még hogy "rasszista" a levél, nem lehet lehozni és normálisan vitatkozni róla?

Szerinted rasszista a levél. Ez a véleményed.
Arról nem írsz, hogy a hazai módszer jó-e vagy a székely módszer?

gyedmatroz 2008.03.13. 15:14:34

Mivel az iskola kötelező...

Indijoe 2008.03.13. 15:18:22

Igen, a levél rasszista, ezért írtam én is, hogy "azzal a kitétellel, hogy származástól függetlenül" kell a segélyt, támogatást megítélni. Hiszen az sem lenne cél, hogy csak a cigányok igazolják a munkaviszonyt, a nemcigányok pedig vígan ellegyenek (ez lenne a ló másik oldala :-)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.03.13. 15:19:54

Tökmndegy milyen a levél, 2 dolgot kellene villámgyorsan elrendelni:

1, segélyt csak jár a gyerek a suliba
2, takarítsák össze a saját portájukat !

Tudjátok mit nyilatkozott a Nap-keltében egy kormánypárti politikus a minap?

Azért rossz rendszer a ovódához és iskolához kötni a segélyt, mert nem büntethető a gyerek amiatt hogy a szülő nem íratja be suliba, és emaitt nehogy már a gyereknek ne jusson egy kiflivég tejföllel, mert nem kapják meg a pénzt .....

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2008.03.13. 15:20:03

ccc: miert nem takarodsz a cigany oldalra, es ott rasszistazol aranyifjukam?

hallottal egy szot a tvben es most nepszeruseited magad, hogy huuuu, te miket tudsz mondani?

paraszt-e vagy? dolgozol-e? tamadtak-e mar meg a csaladod ciganyok?

humerka 2008.03.13. 15:20:09

dizzie:
Nem tudom mi ez a makacsa ragaszkodás részedről egy kitalált, nem is létező jelenséghez. Ki rúg itt bele a cigánygyerekekbe, kismamákba, öregekbe???? Honnan szeded ezt a sületlenséget? A cigánygyerekek viszont annál gyakrabban rugnak bele az öregekbe, és a nem cigány gyermektársaikba. A nyóckerben pl. gyakori az ilyesmi, idős nénit a lépcsőházben fejberúgta a 10 éves cigánykölyök, retiküljével elillant. Gyermekeinket naponta rabolják, fosztják ki, verik, alázzák meg az utcán, manapság fényes nappal. Nem fordítva barátom. Mindezt nem velük teszik, a "rettegő kissebbséggel", hanem ők teszik a liberális jogvédők által megfélemlített többség öregjeivel, gyerekeivel. Nekünk pedig türni kell. És eltartani őket. Mindet tulajdonképpen mivel közöttük kb. 90%-os a munkanélküliség. Az átlag dolgozó magyar ember jövedelmének 54%-át elszedi az állam. Európa 2. legagyonadóztatottabb (de szép szó:-)) nemzete vagyunk. A munkánknak nincs értéke, de a cigányokat tartsuk el és ha szólni merünk akkor rasszisták vagyunk. Hát egy frászt. Szerintem meg birkák és le kellene sz@rni magasról, hogy mit akarnak előírni nekünk a tojásfejű, kapzsi, gonosz kis szdsz-es senkik. Nhogy már ők mondják meg, hogy milyen szavakat használhatok a saját hazámban. És nekem nehogy már a cigányok mondják meg, hogy milyen egyesületet alapíthatok, milyen zászlót használhatok, milyen ruhát viselhetek.... Mert ők félnek állítólag. Mitől? Én úgy tapasztaltam, hogy ha egy átlag magyar megismer egy rendes dolgos cigányt, akkor szivét lelkét kitesz neki örömében és rendes, kedves vele. Semmi okuk félni, inkább az átlagembereknek van okuk félni a többségüktől. Szóval most Kolompár Orbánék dirigálni akarnak a magyaroknak, mert félnek, mi meg kussoljunk, de azért tartsuk el őket, mert ha nem akarjuk, akkor rasszisták vagyunk és börtönben a helyünk. Hát ha ezt türjük, akkor atényleg a világ címeres ökrei vagyunk, akik megérdemlik sorsukat..

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.03.13. 15:20:42

Indijoe

Igen, mindenkire vonatkozzon, magyarra, romára, örményre stb ! Mindenkire !

_alesi_ · http://blog.alesi.hu 2008.03.13. 15:21:04

Dezzie: ne a pénzügyi kárt nézve hasonlítsd össze a magyar fehérgalléros és a roma bűnözőket, hanem számukban. Az utcákon hányszor látsz ötfős fehérgalléros bűnözői csoportokat?

Persze nem tetszik, amit odafent csinálnak, de azért közel sem érzem azt a félelmet, mint esténként Pécs egyik-másik körzetében. Ez a nem mindegy. Az egyik bosszantó, a másik meg félelemkeltő.

ccc 2008.03.13. 15:21:34

zero

modszer alatt azt erted hogy megverik oket, visszatartanak toluk dolgokat, stb. nem, nem gondolom hogy ez egy jo modszer, helyesebben embertelen modszernek gondolom, masodosztalyu allampolgarokkent kezelesnek gondolom ezt valamint enyhe apartheid szaga van.

kerdes hogy egy ilyen level lekozlese milyen "modszerek" megvitatasara alkalmas? en inkabb uszitasnak gondolom.

valamint nem altalnositanek a szekelyek eseteben sem. remelm akad ott is olyan akinek nem ez a modszere.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2008.03.13. 15:26:27

Oda azért nem kellene eljutnunk, mint ahogy azt egyesek szeretnék:
"Nincs rasszizmus! De igény lenne rá!"

Be kell látni, hogy egy olyan ember, aki esett már erőszakos bűncselekmény áldozatául, esetleg meglopták, és roma volt az elkövető, akkor is előítéletes lesz ha előtte a leg tisztaszívűbb liberális gondolatokat is vallotta.

Én a mai napig kűzdök az ellen, hogy a tapasztalataim által kialakult előítéletességem felszínre törjön.

És itt jön az, hogy az előítéletesség a rasszizmus előszobája!
A különbség csak annyi, hogy valaki van-e annyira nyitott, és rendelkezik annyi önkontrollal, hogy megpróbáljon konstruktív módon gondolkodni, a helyzet és a problémák megoldása irányába lépni, vagy destruktív módon vak gyűlöletből minden körülményt figyelmen kívűl hagyva ítél meg pusztán származás alapján valakit.

Persze ezt a gondolatot pillanatok alatt meg fogja ragadni egy önmagával sem tisztában lévő rasszista, és elkezd az előítéletes kifejezéssel finomkodni.

Szerintem sok a különbség...

ccc 2008.03.13. 15:26:27

Dinin

a jeges furdot ajanlom, esetleg egy rudotel tablettat, vigyazat eros mellekhatasai vannak (fáradékonyság, aluszékonyság)

neworder 2008.03.13. 15:30:58

forrást mondjuk megjelolhetted volna, öreg. ja hogy akkor nem lett volna index cimlap? kuruc.info/r/35/22046/ raadasul nem is mostani. amugy tanulságos. szebb jövőt. (ez is lemaradt, és ott még Parazitakiller vót az alairas)

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2008.03.13. 15:31:36

Az ilyen ccc-hez hasonlo idiotak addig vedik a ciganyokat, a politika es a media addig fenyezi oket... addig szoritjak az adozo normalis embert - mar azzal is, hogy nem mondhatja ki, amit gondol - mig valakinel elpattan az utolso szal.

Aztan beszerez par geppisztolyt es kiirt par ciganyt. Ennek a kussoljal vagy beperellek uszitasert csak addig van ertelme, ameddig az embert meg lehet felelmliteni. Ha valaki a ciganyok miatt elveszit mindenet - pl. meglincselik a csaladjat - akkor mar ilyen, hogy borton, nem sokat szamit.

A politikusok es a media is csak bedugja a fejet a homokba - ccc felekhez hasonloan - a temaval kapcsolatban. Csitt! nincs itt semmi baj, nincsen ciganybunozes, nincs itt semmi..

Aztan majd egyszer robban a szarbomba. Azt, amit normalis torvenyekkel _KULTURALTAN_ meg lehetett volna oldani, egy ido utan csak eroszakkal lehet majd. Es akkor a ccc felek ingatjak az okos burajukat, hogy hat igen, ok szoltak idoben. Ahelyett, hogy eszrevennek, hogy ok azok, akik lefojtjak a puskaport, robbanasveszelyt okozva az egesz orszagban.

The Fan 2008.03.13. 15:32:29

Egy nagy hello a Partiumbol (Nagyvarad)!

Par dolgot hozzafuznek a cikkhez:

1. A budos ember itt is budos, mindegy hogy cigany vagy nem cigany
2. A tolvaj itt is tolvaj, mindegy hogy cigany vagy nem
3. Sok roma osztalytarsam volt annak idejen. Volt koztuk sotetboru es sotet elmeju is, de az egyik nem feltetelezte a masikat. Egyesek kirostalodtak a 8 altalanos utan, masok tovabb tanultak. De nem azt neztuk hogy milyen szinu a bore...
4. Nagyvaradon van nehany olyan munka, amit szinte kizarolag romak vegeznek: utcasepres, szemetgyujtes, stb. Eleg sokan (foleg Gaborok) dolgoznak mint badogosok - ok csinaljak a legjobb ereszcsatornakat a kornyeken, es mindenki megbecsuli oket.
5. Tavaly kiraboltak az uzletet ahol dolgozom. Roman volt a tettes, nem cigany.
6. Mindekozben a szomszed Gabor csalad kisfia neha benez, elbeszelgetunk...
7. A kukasok akik minden heten elviszik a szemetet: egy roman, egy magyar, egy cigany (tenyleg!)

Egesz mas itt... Talan azert mert itt nem mindenki roman...

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2008.03.13. 15:33:13

ccc: neked egy jo kis 50 fos ciganycsaladot ajanlok a szomszedsagodba. Vigyazz, targyak eltunesevel, ajto betoressel, gyereked megveresevel, megeroszakolasaval, esetleg lincselessel jar.

aztan majd gyere pampogni ide, hogy a szegeny ciganyok...

Indijoe 2008.03.13. 15:35:53

maxt
Egyetértünk. Engem most rúgtak ki a munkahelyemről úgy, hogy a szabadságom ideje alatt a hátam mögött hirdették meg az állásomat. Most én is mondhatnám, hogy "ezek a szemét magyarok". De nem mondom, mert nem az összes magyar viselkedett ilyen ocsmányul, hanem csak egy. Ezért személy szerint őt utálom. És igazad van, nagyon nehéz az előítélet ellen küzdeni, mivel sztereotípiába illeszteni egy embert sokkal könnyebb, mint megismerni.

ccc 2008.03.13. 15:37:06

Dinin,

ugy van, vardd a nyakamba azt is ha kinyirsz egy parat. tetszik a kiemeles - "KULTURALTAN"

eric · http://vastagbor.blog.hu 2008.03.13. 15:37:10

neworder: ki mondta, hogy a kurucz a forrás? mailen kaptuk.

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2008.03.13. 15:37:35

Jah, azt akartam meg mondani, hogy a garda sem veletlenul szuletett. Ez az elegedettlenseg es szar szonyeg ala boritasa hozta ki az emberekbol ezt a hm... szervezetet. Rajuk sem lenne szukseg, ha a fenti kerdeseket normalisan kezelnek.

Megjegyzem, az milyen mar, hogy 70.000 alairast gyujtottek ossze a garda ellen. Ez nem rasszizmus, vagy negativ diszkriminacio? Hiszen diszkriminaljak azokat a tagokat, akik benne vannak a gardaban.

Ciganyok ellen hany szazezer alairast lehetne gyujteni? 0-t., mert egybol beperelnenek rasszizmusert. Akkor mondjuk egy olyan nepszavazasert - mert manapsag a nepszavazas a divat - ahol a kormanyt kotelezne a szavazas, hogy a cigany kerdesben hozzon kemeny torvenyeket es alakitsa at az ellatas rendszeret? Pl. kosse segelyt munkahoz. Szerintem tobb milliot.

humerka 2008.03.13. 15:38:52

Én itt minden rasszistázó, finomlelkű kékharisnyának és kekec, nagypofájú, budai kis libsinek azt javaslom őszintén, tele jóindulattal, hogy mindegyikőjük költözzön egy hétre egy hevesi-borsodi-szabolcsi cigányfeluba és minden oldalról legyenek a szomszédai "többszörösenhátrányoshelyzetűkissebbségiek". Drága kis majmaim, akik cigányt közelről legfeljebb tv-ben láttatok, két nap múlva sírva menekülnétek. Már ha élve maradnátok. Másik ajánlatom, hogy fogadjatok be egy ilyen cigánycsaládot az otthonotokba. Telve felvilágosult, humanista jóindulattal, bizonyára meg tudnátok beszélni, hogy miért ne fosszanak ki és vágják el a torkotokat a saját lakásotokban. Ja, azt már nem, ugye?! De mindenki mást köteleztek, hogy viseljék el őket. Hm. Hülyék vagytok.
Ez a probléma már rég túlmutat az ilyen bölcsészes okoskodáson. Nem, nem kell őket bántani. De! Nem kell nekik PÉNZT adni segélyként, hanem élelmiszerjegyet. És ha már az adófizetőkkel fizettetik ki a villanyszámlájukat (ami amúgy méltánytalan és undorító) akkor sem PÉNZT kell nekik adni, hanem az önkrormányzat fizesse ki a villanyszámlát. És igen, a családi pótlékot iskolábajáráshoz, a segélyt meg munkához kell köteni. Mi ebben az igazságtalan? Mi ebben a rasszista?

renesis 2008.03.13. 15:41:15

Hagyjuk már Amerikát! A 60as években mintha lettek volna ott valamiféle tüntetések. Az ismerőseim akik kint voltak hosszabb -rövidebb ideig, azt mondták, hogy ott is akkora rasszizmus van mint állat. Fehérek, indiánok, latinók, négerek a sorrend.
Amúgy meg szerintem ez teljesen egyedi eset. Az egyik barátom erdejét székelyek vágták ki (nem cigányok!magyarok!) és mikor odament reklamálni fejszével kergették el. (akkor már hiányzott az erdő 2/3a). mellesleg nem kis pénzzel le is nyúltak minket a tiszta szívű székelyek.
Ui: cigány udvarban nőttem fel,láttam ezt és azt...

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2008.03.13. 15:41:37

ccc: en nem nyirok ki senkit. De a csaladomat minden aron megvedem. Viszont van olyan ismerosom, akinek a nojet megeroszakoltak, a kisgyereket meg ugy megvertek, hogy intenziven volt ket hetig. persze, nem lett belole ugy, es a tamadokat nem talaltak meg. Bar nev szerint lehet tudni, kik voltak.

egy csaladba tartozott mind az ot.


En kerlekszepen napi 8-10 oraban dolgozo diplomas ember vagyok, es meglepo modon nem minimalberre vagyok bejelentve. Van csaladom, asszony, kutya es nemsokara gyerek is.

Viszont latom, mi tortenik. Es ha nekik ilyen emberek miatt bajuk esik, en nem felek az egeszet sutba dobni, es felhivni a figyelmet arra, hogy mi az, ami itt a hatterben folyik. Nagyon remelem, hogy elobb utobb eszhez ternek emberek, es tesznek lepeseket, de felek ettol a lehetosegtol.

Ha az emlitett 3. generacio felno, es mondjuk csak 2 millioan fogunk dolgozni. akkor mi lesz?

neworder 2008.03.13. 15:42:04

feltételeztem, hogy kepesek vagytok szo nelkul lenyulni egy masik portal olvasoi levelét, de ez esetben kivételesen tévedtem.

_alesi_ · http://blog.alesi.hu 2008.03.13. 15:44:17

Mifelénk addig nem volt baj a cigányokkal, amíg az öreg vajda meg nem halt. Ugyan még egy-két családban él a régi tisztelet a vajdák felé -nekik meg is van a saját vezetőjük- és kivétel nélkül mind szorgalmas, rendes emberek, de a többség lezüllött arra a szintre, ahol a nagyvárosi lakótelepi cigányok élnek.

ccc 2008.03.13. 15:45:55

nemsokara nekem köll bevenni a rudotelt, ugyhogy abbahagyom. mar megint.

totti 2008.03.13. 15:53:03

Sosem értettem minek jön ide(vagy bárhova) valaki fikázni a blogot, meg geciskedni. Ha nem tetszik ne olvasd, ha jobbat tudsz hajrá. Igen te neworder. Zero miért nem állítjátok be az indapass kommentet???

á.m 2008.03.13. 15:57:10

@rockjano

hallhatnánk egy a liberális elveknek megfelelő, humánus és etikus megfogalmazást a problémára?

egy probléma megoldásához nem az vezet el, ha felismerjük magát a problémát? ahhoz pedig nem árt nevén nevezni magát a problémát.

(általánosságban kisebbségként, etnikumként sem hivatkozhatunk rájuk, mert egy algír/horvát/örmény velünk tanult, köztünk élő, a környezetéért felelős, a társadalom által elismert/elfogadott embert sem szeretnék ezzel megsérteni.)

ez a probléma - a kiváltó okokkal és a kötvetkezményekkel együtt - a cigánybűnözés. a problémához kapcsolódó népcsoport a cigányság. a cigányságot alkotó emberek pedig a cigányok, romák.

rockjano 2008.03.13. 16:02:30

Hmmm kedves Dinin és egyéb szélsôséges gondolkodásu honpolgáraim

Nem vagyok aranyifjú, mégcsak ifjú sem nagyon sajnos (39) jól keresô, és baromi sokat dolgozó ember vagyok, sváb nagyközségben élek és valóban nem cigányok közt.

Viszont nagyon utálom az olyan szöveget hogy költözz közéjük stb... mert persze igaz és biztos baromi nehéz közöttük lakni, de azért vagyunk emberek hogy megpróbáljunk kicsit távolabb látni és nem engedni az ösztönös féligazságokon alapuló gyûlöletnek. Mert nem csak a cigányok tehetnek arról hogy olyanok sokan közüllük amilyenek hanem bizony te is meg én is, meg persze ôk is.

Olyan ez mint a halálbüntetés, az ellenzôinek mindig azt mondják hogy várd meg amíg a te gyereked ölik meg majd a támogatója leszel... Persze lehet, de az is lehet hogy nem, aki meg ilyet mond annak mindig azt mondom hogy húzd meg magad a kötelet, nem biztos hogy olyan könnyû lessz.

Liberális elveim ellenére esetleg el tudom képzelni hogy a segélyt tényleg (vagy részben) kössék valamihez, például gyerek iskolába járásához. Lehet hogy ebben Orbánéknak igaza volt, nagyon utálom ôket egyébként.

Szóval kevesebb indulatot és több gondolkozást, és mindig megnézni több oldalát a problémának.

jano

Dezzie 2008.03.13. 16:07:25

Miért kell általánosítani? Minden kamasz drogozik és diszkóba jár? Minden férj veri a feleségét és a gyerekeit? Minden magyar alkoholista? Minden cigány lop? Tényleg így van?
Ha szerintetek igen, javaslom, nézzetek kicsit körül a világba, vegyétek le a szemellenzőt. A világ nem csak fekete és fehér.
Vannak becsületes és dolgos romák. Utálom, ha ellehetetlenítik őket, csak mert rájuk fogják, hogy a cigányok MIND bűnözők. Vannak köztük azok, igen, de a magyarok között is. Vegyük egy kalap alá a magyarokat is! Lőjük már le mindet! Táborokba velük! Mindegyik csak nyavalyog és feketén dolgozik, az államnak nincs haszna belőle! Minek élnek akkor?
Basszus nem veszitek észre, hogy ti magatok tesztek az ellen, hogy dolgozzanak...??? Nem adtok nekik rá lehetőséget! Nem mindnek! De legalább azoknak, akik tényleg dolgozni akarnak! És talán akkor a többi is elkezd!

rockjano 2008.03.13. 16:10:07

Maxt

marhára egyetértek veled.


jano

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2008.03.13. 16:12:11

Minden segélyt, támogatás kell kötni valamihez.
Ha a céged állami támogatást akar akkor ott is meg kell feleni a feltételeknek.
Itt is meg kellejen. Necsak a mennyi mannát várják!

rockjano 2008.03.13. 16:15:13

Kedves ám

Cigánybûnözés nincs, csak ugyanannyira mint magyarbûnözés.

Mond te mit tennél ezzel e tetves büdös magyar bandával, nem kéne kiírtani ôket egytôl-eggyig???

jano

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2008.03.13. 16:21:07

rockjano: ha elolvasol, fokent az ellen vagyok kikelve, hogy mar beszelni sem lehet a problemarol, nem pedig a megoldasrol. Mert mar az is rasszizmus.

Jott ez a cikk, ami szerintem nem rasszista. Leirja, hogyan asszimilaljak es veszik ra a ciganyokat a szekelyek a munkara.

Erre jott ccc es elkezdett rasszistazni. Erre akadtam en ki.

Mi ebben a szelsoseges hozzallas? Az, hogy beszelni kell rola? Az, hogy megoldas kell ra? Az, hogy minel elobb, mert egyre nagyobb a tarsadalmi feszultseg? Es akkor en vagyok szemellenzos?

Ez mar majdnem olyan, mint az mdf-es politikus csako, aki nyilatkozott valami ilyet:

A ciganyokat ki kell irtani, vagy el kell tartani. Mivel a kiirtas nem elfogadhato, ezert az eltartast kell megszervezni, atgondolni.

Erre a blikk es utana az index, meg a tobbi media, lehozta, hogy azt mondta, ki kell irtani a ciganyokat. A politikai elit meg egybol hatarolodott ossze vissza, de legfokent el, plusz roppkodtek a rasszista szavak.

O pl. mitol volt rasszista? Hogy felmondatot kiragadtak egy szovegkornyezetbol? Ugyanez van itt is. Vagy nem igy gondolod?

pelda:

A ciganyokat ki kell irtani. De ez hulyeseg, es a hulyek gondoljak igy.

Most ha az elso mondaton kezdesz el csamcsogni, akkor valoban rasszista vagyok. Ha a teljes ertelmet nezed, akkor meg antirasszista?

_alesi_ · http://blog.alesi.hu 2008.03.13. 16:23:22

Dezzie: Amíg a jelenlegi életformát nemhogy eltűrik, de segélyekkel még támogatják is, nem fognak dolgozni.
Általánosítani meg pár kirívó eset alapján nem szabad, ebben igazad van. De ha egy közösségen belül feltünően nagy számban, mi több már-már túlsúlyban vannak a léhűtő elemek, akkor az általánosítás már jogos és érthető.

Esténként egy cigánygaleri láttán inkább átmegyek a másik oldalra és ezért már előítéletes lennék? És jogosan vagyok az?

ccc 2008.03.13. 16:37:03

Dinin

nem szeretnem ha felreertelmeznek azt amit mondtam. meg egyszer elmodnom: a level egy rasszista szemet. a hangneme, ahogy felveti a problemat es amilyen megoldast hiszi hogy talalt ra buzlik a rasszizmustol.

nem mindegy hogy hogyan beszelsz valamirol. nem a beszelgetest ellenzem, annak a mikentjet ellenzem. amikor meglatom egy mondatban azt hogy "cigo", vagy "ciganybunozes" egyszeruen elmegy a kedvem attol hogy vegigolvassam a mondatot. megis vegigolvasom es lam igazam van: nincs mirol beszelni. marmint nincs kivel.

es elmondtam mar egy masik forumon hogy erosen ketlem hogy te meg en oldanank meg barmilyen szocialis-tarsadalmi problemat azzal hogy itten tepjuk a szajunkat. arra valok a szakemberek vagy azok a seggek akiket megvalasztottunk. itt mindenki elmondja a velemenyet, szornyulkodik a masen, oszt annyi. valtozni semmi nem valtozik, nem is oldunk meg semmit. es nem is hiszem hogy igy kell megoldnanunk barmit is. de az azert engedtessek meg hogy egy 150 hozzaszolasos temanak adjunk egy kis szint azzal hogy nem allunk be a mocskolodok soraba.

ratzinger 2008.03.13. 16:37:24

Tényleg milyen jópofák is ezek a székelyek! Micsoda bölcsesség!

Ez az Index megőrült, vagy mi van?

rockjano 2008.03.13. 16:39:28

Dinin

A cikknek az a része hogy valamilyen (általuk is lehetôleg elfogadott módon) rávenni ôket hogy dolgozzanak, persze nem erôszakkal (mert azzal úgysem megy) hanme segítéssel és igen kimondom pozitív diszkriminációval (mert máshogy nem megy) az OK. Sjanos a cikk nem ért itt véget hanem nagyon sok durván rasszista és szerintem nem is igaz dolog is volt benn (cigányverés stb...)

Ha elfogadjuk hogy eközben a mi adónkból kell (lehet hogy akár a mainál többel is) támogatni ôket és egyszerre elvárni is tôllük akkor OK. Erre lehetnének és kellenek tervek, és igen alfogadom hogy a mostani kormánynak vannak hiátusai ebbôl a szempontból. (meg az eddigi összesnek nagyjából)

Azal viszont teljesen egyetértek hogy lehessen errôl beszélni, éppúgy mint az antiszemitizmusról stb...

Az értelmes vita teljesen OK. Ha valaki a vitát akarja liberális oldalról megszüntetni (ahová én is tartozom) az nem OK.

Az indító cikk nem volt alkalmas arra hogy értelmes vitát nyissunk róla mert annál sokkal gyûlölködôbb volt. Szerintem legalábbis...

jano

ccc 2008.03.13. 16:42:24

ratzinger

ja, en is ezt kerdezem, mi a fazs van?

rockjano 2008.03.13. 16:45:02

Dinin

Ja az MDF-es csákó meg bocs de teljesen hülye és alkalmatlan politilusnak.

Sem a kiírtás sem az eltartás nem olyan szó aminek egyáltalán ki szabad jönnie egy politikus szájából (máséból sem) Nézd meg hogy amiban a Ferrero miért mondott most le (Clinton kampány). Elgondolkoztató... és teljesen OK hogy lemondott.

És ha ebbôl a balos média azt hozza ki hogy kiírtani és nem azt hogy a pasi kompletten alkalmatlan politikusnak az is gáz...Szerintem

jano

PETER JANOS · http://www.imobiliarepj.ro 2008.03.13. 16:45:56

A megjeleno kep nem Torocko hanem CSIKSOMJO a hires ferencesi templom es a Bucsu hegyoldal. En csak tudomhisz abban a fa hazihoban szerettem eloszor !! Orvendek hogy sok hasonlo innen es tul!!!

Berrick 2008.03.13. 17:05:01

No akkor lehet itt rasszistázni meg védeni a cigányokat és lehet a másik oldalon is állni, egy dolog a nagyon lényeges itt : Ha a levél ami megjelent csak 50 % - ban igaz az akkor is nagyon jó dolog hiszen előrelépés, egy nálunk megoldatlan helyzethez képest.
Nevezhet bárki rasszistának nem vagyok az semmi bajom a más nemzetiségüekkel vagy bőrszínüekkel. De amikor kihúztak összeverve a bokor alol a mentősök és varták a fejemet a kórházban kibaszottúl megútáltam őket. Akkor is amikor a haveromat kirabolták pesten. Miért nem hallom azt soha hogy a magarországon élő szlovákok vagy románok vagy szerbek ezt és ezt csinálták ...... azé bazzeg mert nem csinálják. Aki csinálja azzal baj van és a cigányokkal igen is sok baj van. Tiszteletem azoknak akik a romák közül dolgoznak, de nem az fog megkéselni az utcán 1000 ft-ért vagy egy cigiért hanem a maradék 98%. Ha dolgozik akkor kapjon fizetést ha jár a gyerek iskolába járjon családi pótlék nemtől, vallástól, bőrszítől függetlenül. Köztünk vannak és velünk élnek hát tegyék azt úgy ahogy kell normálisan és ha nem így van akkor olyan törvény kell ami erre kényszerit és kész. Ebben az országban nekik már jóval több joguk van mit egy magyar embernek.
Amikor friss apukaként beálltam a XIII. kerben az Magyar államkincstárnál elintézni a járulékokat 100 voltunk ott és 100 emberbő talán 10 magyar a többi roma. Tehát megéri nekik gyereket csinálni aki majd ugyanezt csinálja mert ebből él. És mivel nem dolgozik megkap minden segítséget ha nem rohan az érdekvédelmi szrvezethez és megkapja : Mondjatok nekem egy magyarokat védő szervezetet ahol fogadnak ha gondom bajom van és segítenek.

_alesi_ · http://blog.alesi.hu 2008.03.13. 17:45:21

Namost csak az iskolai tanulmányokhoz kötni a segélyeket, a legnagyobb hiba lenne. Azt senkinek nem kell ecsetelni szerintem, hogy a roma szármozású gyerekekkel az iskolákban sok probléma van. Nem véletlen, hogy a szülők -teljes joggal- inkább elviszik a nagyszámú roma tanulót eltartó iskolákból gyermekeiket máshova.
Az, hogy a tanulmányokhoz kötjük a segélyt, csak azt eredményezi, hogy nagy számú problémás gyermek jelenik meg az iskolákban, akiknek nem áll érdekében a tanulás, viszont az iskolai morált rombolni ráérenk.
Amíg -hála az SZDSZ-nek- az oktatás ott tart ahol, és a tanároknak annyi fegyelmezési lehetőségük van, mint amennyi jelenleg, a helyzet nem fog javulni.

rockjano: a pozitiv diszkrimináció nem vállt be. Azt hiszem a jelenlegi helyzet nagyszerűen példázza ezt.

tata86 2008.03.13. 18:29:37

A fehér galléros magyar (, és zsidó) bűnözésről:
Amíg mi termeljük meg a javakat és mi mutyizzuk el azokat, addig kuss a cigányoknak. Ha majd a cigány adófizetők pénzét sikkasztják el (Ki a legnagyobb adócsaló Mo-n. csak nem cigány?), akkor lehet reklamálni. Amúgy ajánlom a cigányfajvédők figyelmébe, hogy azok akik a cigánybűnözés ellen tüntettek, azok a "MAGYARbűnözés" "zsidóbűnözés" ellen is tüntettek. Lehet, hogy nem is rasszisták? gyurcsányt, demszkyt és kolompárt ugyanúgy szívesen látnánk a kötélen himbálózni, nincs itt diszkrimináció.

Engem nem nagyon érdekelne, ha a cigánybűnözés csak cigányokat érintene (, persze akkor is gáz mert EU 2008 stb, de azért mégse ugyanaz), kínaiak is szépen mészárolgatják egymást...

És ha a cigányoknak nem tetszik, hogy más "fajként" kezeljük őket, akkor tessék úgy vislekedni mint egy ember.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2008.03.13. 18:32:39

A diszkriminációval csak a gond van!
Ha negatív, akkor értelemszerűen hátrányos helyzetbe hozunk embereket, embercsoportokat, ami nem lehet a társadalom érdeke.
A pozitív diszkrimináció viszont csak a legvégső esetben lehet megoldás, hiszen ilyenkor egy hátrányos helyzetűt nem csak egyenlő helyzetbe, hanem jobb helyzetbe kell hozni, mint egy átlagembert.
Ez a többségi társadalom részére ideig-óráig elfogadható és akkor éri el a célját, ha rövid távon megfelelő beilleszkedést tesz lehetővé.
Hosszú távon a támogatottból a "nekem ez jár" attitűdöt hozhatja ki, aminek hatására a támogatás elveszíti motiváló erejét, az átlagembereket pedig hátrányos helyzetbe hozhatja.
A társadalom ilyenkor nem tehet mást, csak a pozitív diszkrimináció zsákutcájának (akkor az, ha nem ér célt) megszüntetését.

Egyenlő bánásmód kell, ahol nincsenek egyenlőbbek!
Adjunk jegyet? Igen! De minden tartósan munkanélkülinek, tekintet nélkül bármi másra.
Megalázó? Kétségkívül, de csak így lehet kontrollálni a támogatás felhasználását, esetleg pont ez jelent majd motiválóerőt a munkábaállásra...

Drasztikus tudom, de a diszkrimináció mindkét oldalon komoly mozgásokat indított el.
A romákkal szemben alkalmazott támogatási rendszer és pozitív diszkrimináció (és ennek szinte teljes eredménytelenségének), mintegy tükörképére jött létre a súlyos negatív diszkriminációival a magyar gárda.

Mindkettő komoly probléma, amit nem biztos, hogy együtt kell vizsgálni, de meg kell oldani rövid távon az bizonyos!

tata86 2008.03.13. 18:40:15

Nem értem, hogy miért hiszik a diszkriminációt ördögtől való dolognak.

Ha egyszer ember és ember, kultúra és kultúra között különbség van, akkor különbséget kell tenni.

maxt: A Magyar Gárda nem diszkriminál, tüntet a legpofátlanabb bűnözők ellen, legyenek akármelyik náció tagjai.

rockjano 2008.03.13. 19:54:25

tata86

A Magyar Gárda bohócnácik gyülekezete.

Agyilag pépek, és a legrosszabb az arcukra kiülô ostoba küldetéstudat. Persze hogy nemannyira veszélyessek mint amennyire a balos média felfújja ôket.

A gond az hogy nállunk nincs szélsôbal, másutt ilyenkor jönnek az ultrák és szarrá verik egymást, imádnám cafatokban látni az árpádsávos zubbonyaikat. Egy komoly agyalás tudja kissé csökkenteni a küldetéstudatot. Jajj molotovot nekik.

rockjano 2008.03.13. 19:58:41

maxt

Egy nehéz helyzetben lévô kisebbséget csak pozitív diszkrimináció tud kihúzni a szarból, ez hosszabbtávon mindanniunk érdeke (mégha sokba is kerül és bassza némelyek csôrét). Kényszerel nem fog menni ez elég egyértelmû.

Ha ma elbasszuk gyerekeink fizetnek meg érte.

tata86 2008.03.13. 20:08:35

rockjano: Szeretem amikor egy min 70%ban bűnözőkből parazitákból álló csoportra pozitív diszkriminációt alkalmazna vkit, viszont egy a hazájáért tenni akaró dolgozó csoportot akik eddig csak segítettek bajba jutottakon, és semmilyen bűncselekményt vétséget vagy szabálysértést nem követtek el azokat meg szét akarod veretni. (Természetesen még azt se te tennéd meg, hanem vki más...)

Amúgy a nácik is egy nehéz helyzetben lévő kisebbség, ugye nekik is jár a pozitív diszkrimináció ;). 25plusszpont az egyetemekre a vér és becsület volt tagjainak!:P

rockjano 2008.03.13. 20:33:30

Kedves Tata86

"hazájáért tenni akaró dolgozó csoport"..na ne nézzük teljesen hülyének egymást.
Sírgondozás meg parlagfûírtás mi...hahahaha

Az ilyen kedves emberekból lettek a náci keretlegények adott politikai helyzetben (ami most azért nincs hálistennek) és gyilkoltak ártatlanokat ezrével. Ôket is anya szülte és eleinte nevetségesnek és gyengének tüntek oszt mi lett belôle.

Egy kisebbséget parazitának nevezni pedig büdöslábú bunkóság, már ne haragudj....ez szinten aluli ilyen szinten én nem vitázom.
Ne haragudj túl sokáig éltem az átkosban és utáltam nagyon, nem akarom hogy a másik oldalról most ugyanazt visszakapjam.

Gárdán végignézve a nevetést csak a gyomorforgásom akadályozza, de mindegy ebben úgysem fogunk egyetérteni...én próbálom megérteni a gárdásokat de nem megy...

jano

b 2008.03.13. 20:37:38

érdekes. soha életemben nem irtam még interneten semmilyen vélemény nyilvánító vagy egyéb médiába.
Azért nem mert rendesen csak pár egységnyi bor mellett lehet kibeszélni egy ilyen mélységű témát. A rövid vélemény nyilvánítások általában felületesek és az félreértésre adhat okot. hát az enyém most félreérthető lesz.
A probléma a demokráciával van. A józan ítélőképesség sokszor eredményesebb mint a jogi út. Ennek sok lépése van, a végső a diktatúra. A lényege h találjon bármely csoprtosulás(falu, megye, ország...) olyan embert akiben megbízik és ő képviseli az érdekeit, akkor is ha a látszat nem azt mutatja. Ez hiányzik Mo-n. Erkölcsi fertő vagyunk. Próbálnak szégyenérzetet kelteni abban aki nem ad olyannak aki azt nem szolgálta meg. 10 éve még a baráti köröm megszólt h miért nem adok az utcán kéregetőknek... Ma már, lerágott csont a téma. ha elkezdenék szigorítani a segélyosztást ordibálás és sárdobálás lenne. ha lenne egy olyan vezetőnk akiben ismét hinni tudunk, felvirágozna ez a z ország cigokkal vagy nélkül. ha van önbecsülés a tömegbe behuzzák ezek fülüket farkukat. de ez a drágalátos vezetés csak azt akarja h retegjen mindenki és nem merje azt gondolni h ő vétlen. mindegy h alakalmazott vagy vállalkozó. egy erkölcsi megtisztulás és egy következetes vezetés csodát tenne...

barni 2008.03.13. 20:40:04

gárda....

provokáció az egész!

mint annak idején csurka, szabo albert és a többiek.
mérik azt h mekkora az érdeklődés ilyenekre, majd szépen ellehetetlenítik és megszűnik vagy vegetál.

tata86 2008.03.13. 20:53:03

Jó' van rockjanó látom végtelen ciklusba kerültél.

rockjano 2008.03.13. 21:00:51

tata

Az anyám idején volt, nagyszámítógépes rendszereken dolgozott és amikor végtelen ciklusba került a gép több ezer oldal papírt nyomtatott tele ákombákomokkal anyám meg hozta haza és rajzoltam rá...imádtam...így lettem grafikus

nekem ez a végtelen ciklus...

rockjano 2008.03.13. 21:07:18

b

nekem nagyon nem szimpi ez a isteni vezetô aki majd rendet tesz és az emberek hite visszatér jellegû dolog.

Ebbôl lettek a nagy diktátorok, egyébként ma is (Putyin, Chavez stb...) nekem inkább a demokrácia..még ez is inkább

tulképp baromi ilyesztô amit írsz.

A baj az hogy mi nemes magyarok nem akarunk
-adót fizetni
-felelôsséget vállalni
-jogszabályokat betartani
-dolgozni sem nagyon mostanság
-és ami a lefontosabb nem akarunk gondolkozni, felfogni dolgokat, igazságokat, nem akarunk inteligensen vitázni csak gyûlölködni szeretünk.

errôl szólt a legutóbbi népszavazás is, még az unokáink is ennek a levét isszák majd

Ejhhh na mindegy, gyereknek nyelvet taníttatni többet is, elküldeni külföldre csak akkor haza engedni ha már jobb a helyzet.
jano

tata86 2008.03.13. 21:23:18

inteligens vita alapjai:
"Az ilyen kedves emberekból lettek a náci keretlegények..." szerintem így nem lehet vitatkozni, mert erre nem lehet mit válaszolni. Ha vmi bűnt MOST elkövettek hozd föl, de hogy teljesen más emberek teljesen már körülmények között, 65 évvel ezelőtt mit csináltak ahhoz semmi közük.

"Egy kisebbséget parazitának nevezni pedig büdöslábú bunkóság, már ne haragudj....ez szinten aluli ilyen szinten én nem vitázom. "

Nagyon helyes, akkor egy kicsit a szintedet vidd feljebb a szintet, hogy megfelelhess a saját elvárásaidnak.
Te hogy neveznél egy olyan népet amelyik >70%a segélyekből, és az őslakosok kirablásából és mindenhol a világon? Vagy mondj egyetlen olyan devianciát amiben a magyarok ennyire felülreprezentáltak a többi Eu nemzet közül.
Igen, ez általánosítás. Olyan mint, hogy a tűz forró...

Kalevala 2008.03.13. 21:28:38

Kedves "b" sajnos ez az egész kérdés nem egyes emberek véleményén, megitélésén, világnézetén, múlik. Ehez más "mentalitásra van, volna szükség.!!!!!!!!!!! Talán egy kis székely bölcsességre!!!!!!!!!!!

b 2008.03.13. 21:36:38

ami kicsibe működik nagyban nem. 10 év múlva, amikor semmire kellő eu-s felügyelők ücsörögnek az erdélyiek felett, akkor már ők sem tudják ezt megoldani székely furfanggal. ez a demokrácia.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2008.03.13. 22:11:03

rockjano:
Valóban a hosszú távú érdek tényleg az integrálás, a megfelelő szintre hozás, de ha középtávon nem hoz eredményt a pozitív diszkrimináció, akkor más utat kell találni, amellyel aktív dolgozóvá tehetők azok, akik segélyből élnek. Nem azt írtam, hogy alapvetően rossz dolog, a pozitív diszkrimináció, de olyan óvatosan kell bánni vele, mint az orvosságokkal, hiszen túlzott használata nem javulást, hanem újabb problémákat okoz a betegnek.

tata86:
Ténylegesen elhiszed az általad leírtakat? Valóban jogosnak tartod?
Félek csoportba verődött romáktól, és ugyanúgy a csoportba verődött úgynevezett magyaroktól!
Minimum önbíráskodás az amit a bíróságon műveltek, de inkább személyi szabadság korlátozása.
Büntetőjogi kategória mindkettő.

Én magyar nemzetiségű állampolgárként mélységesen fel vagyok háborodva, hogy ezek a gárdisták az én hazám és nemzetem nevét gyalázzák a puszta létükkel, illetve én (ezt egy ismerősöntől kaptam meg keményen, és szeretném szó szerint idézni) csak egy "magyarul beszélő, magyarnak látszó" vagyok a szemükben, pusztán azért mert nem értek egyet velük.
Elvitatják a magyarságomat, mert nem vallom a szélsőségesen fasisztoid kirekesztő nézeteiket, hanem a problémák erőszakmentes megoldását keresem.

Aki bűnt követ el, azt büntessék meg. Ebben nincs vita. De hogy egyenruhában masírozzanak, és háborús félelmet keltsenek, ez normálisan gondolkodó ember számára maximális tolerancia mellett is elfogadhatatlan.

rockjano 2008.03.13. 23:31:19

tata

Az a baj hogy egyszerûen nincs igazad. honnan tudod te hogy 70% segélyekbôl meg ôslakos kirablásból..egyáltalán ki itt az ôslakos??? Te az vagy??
Tudod te hogy mennyire kevertek vagyunk már nagyon régóta (és a mai napig is keveredünk ami egyáltalán nem baj) még Árpád apánk sem találta üressen itt ezt a területet hanem elfoglalta és integrálta a már itt élôket.

A magyar cigányok ÔSLAKOSOK, ugyanolyan magyarok mint te vagy én, igen kedves barátom.

Nekem kék a szemem, most akkor én lehetek ôslakos...mi a francot beszélsz te egyáltalán, jézusom.

És nem a "ôslakosok" kirablásából élnek, mások is kapnak segélyt, sok cigány nemzetiségû magyar ember igenis dolgozik, csak baromi képzetlen ezért nagyon nehezen talál munkát, a szocialista nagyipar ahol volt munkájuk megszünt bal-bla bla..dehát tudod és ismered te az össze érvet fölösleges nekem itt gépelgetnem

Fogadd el magad. Te egy igazi tôzsgyökeres raszista vagy. Nem tudom miért vagy ilyen, neveltetés vagy más okán, nem is érdekel, ne legyél rá büszke. Gondolom sok veszteség ért az életben és saját frusztrációidat mások gyûlöletével vezeted le...mit mondjak szánalmas... részemrôl ennyi.

jano

Scorpion Spyke 2008.03.14. 00:53:09

maxt:

A többség meg azért van felháborodva, mert a saját hazájukban egy idegen kultúra diktálja, hogy mit csináljon, és ha szóvá meri tenni, akkor meghurcolják. Fellehetne fogni, hogy ez itt Magyarország, és itt a magyarok szava az első! A gyűlöletről meg annyit, hogy annak a gyűlöletnek megvan az oka is. Tudod ok és okozat.
Egyébként meg amikor a Gárdát nyilasozzátok meg nácizzátok, pont ugyanolyan kirekesztőek vagytok, mint amilyennek próbáljátok beállítani őket(én még amúgy nem hallottam sehol, hogy a Gárda nem ismeri el magyarnak azt, aki nem ért egyet velük, de ha valaki tud ilyenről, az kérem jelölje meg a forrást, és ne egy pár idióta hsz-ét linkelgesse, hanem hivatalos forrást, köszi)!

Scorpion Spyke 2008.03.14. 00:57:44

rockjano látom te is előszeretettel rasszistázol mindenkit, aki nem ért veled egyet. Hát igen, pont ugyanazt műveli, mint amivel a másik oldalt vádolja.
Egyébként a cigány az nem őslakos, egy bevándorolt nép, és ennyi.
És nem kell a duma, hogy ilyen meg olyan keverékek vagyunk, magyar az aki magyarnak vallja magát, tesz valamit az országért(legyen az bármilyen keveset érő segítség, de elég annyi is, hogy nem rabolja ki az országot), betartja a magyar törvényeket és ennyi. Persze hogy ki a magyar, azt mindenki döntse el magának. Egyébként a városomtól nem messze van Tótkomlós, ahogy a neve is mutatja szlovákok lakják többségben, de senki nem diszkriminálja őket, soha egy büdös szót nem vágtak a fejükhöz, mert ők nem bűnözők, és sikeresen beintegrálódtak a társadalomba.

DrTraktoR 2008.03.14. 01:27:05

rockjano: "A Magyar Gárda bohócnácik gyülekezete." ezzel valamennyire egyetértek. de egyelőre még tudtommal nem vertek meg egy cigányt/zsidót sem. de lehet, hogy csak több eszük van annál.

"Agyilag pépek, és a legrosszabb az arcukra kiülô ostoba küldetéstudat. Persze hogy nemannyira veszélyessek mint amennyire a balos média felfújja ôket." ez kérem viszont általánosítás, hányat ismersz közülül személyesen? csak kíváncsiságból. tudod, az előítéletek miatt.

"A gond az hogy nállunk nincs szélsôbal, másutt ilyenkor jönnek az ultrák és szarrá verik egymást, imádnám cafatokban látni az árpádsávos zubbonyaikat. Egy komoly agyalás tudja kissé csökkenteni a küldetéstudatot. Jajj molotovot nekik."

az miért lenne jobb? akkor tényleg beindulna az erőszak. és a gárdisták már rá lennének kényszerítve az erőszakra, mivelhogy pofonokra (meg molotovra) ők sem virággal meg mosollyal válaszolnának. csak akkor sok lenne a járulékos kár.

azt azért vegyük észre, hogy valamiért létre kellett hogy jöjjön a gárda. a körülmények határozzák meg leginkább az eseményeket, egy-két karizmatikusabb ember ezeket a folyamatokat csak felgyorsítja, katalizálja.

I. vh, párizs környéki békék-> Hitler -> II. vh
cári f*szverés naphosszat vodkázással meg a nép sanyargatásával -> Lenin -> SZU
és még kismilillió ilyen van.

nem, nem feltétlenül tetszik hogy van a gárda. nem igazán értek velük egyet (sőt, de ez már az én véleményem, ami elvileg szabad). de az sem tetszik, hogy az országot olyan helyzetbe hozták bizonyos emberek (komplett politikai elit, ésatöbbi), hogy idáig fajulhatott a dolog. igenis le kell szoktatni arról az EMBEREKET (fehér, fekete, magyar, cigány, tadzsik, melanéz, urdu, ember), hogy a láblógatásért, kocsmázásért meg gyerekszülésért pénzt várjanak. és szerintem pont erről szól a levél.

hogy rasszista? miért? mert említi hogy megverik a cigányokat? értő olvasás egyes! nem azért verik meg, mert cigány, hanem mert lop, vagy még rosszabbat csinál! ha a te kocsidat meghúzná egy hülyegyerek a margit körúton, és te pont látnád, akkor talán kussolva bocsánatot kérnél, hogy pont a te kocsid fényezésétől lett reumás a csuklója? vagy leordítanád/megagyalnád ott helyben?

hogy nincs munka? nos, városban még el is hiszem, hiszen volt szerencsém "kipróbálni" a munkanélküliséget. de vidéken igenis meg lehet fogni a kapát, vagy besegíteni a sógornak aki kőműves, és a többi hasonló. mert lehetőséget mindig lehet találni, csak utána kell járni, méghozzá alaposan. hogy macerás? mióta igazságos a világ?

hogy náluk a család szent? hogy kultúrális szokás a gyerekek szeretete? na és? a mi családunkban is így van, csak nálunk az is hagyomány, hogy csak annyi gyereket csinálunk, amennyit tisztességesen (még ha nem is feltétlenül luxusban) fel tudunk nevelni. mi lenne esetleg, ha bevezetnék, hogy négy gyerekig járjon a családi pótlék/mittomén mi, öt, hat vagy még több gyerekért azonban egy fillérrel se több? akkor esetleg nem érné meg már tizenévesen elkezdeni szülni a gyerekeket, esetleg lenne az embernek ideje tanulni, vagy munkában tapasztalatot szerezni.

bármit is próbálnak változtatni (nagyon extrém dolgokat leszámítva, de erre szerencsére nincs reális esély), az baromi lassan fog hatni, ez ilyen dolog. csak el kéne már végre kezdeni, mert lassan nyakig merülünk a saját halogatásunkba, és nem lesz szép látvány amikor kiborul a bili.

mielőtt bárki lerasszistázna: egy, anyád hülye kölke. kettő: viszonylag fiatal korom ellenére megéltem már egypár dolgot, megjártam már egypár környezetet. sok időt töltöttem borsodi kistelepüléseken, ahol munkalehetőség szinte semmi. a merő tudatlánságból vadkeletnek nevezett nyíregyházán nőttem fel. sokat jártam olyan helyeken otthon, amihez képest viszont a nyolcker is könnyed juppinegyed (tény, ez amúgy baromira nem jellemző a városra). anyám tanított is ott, és igen sok cigánygyereket/családot ismertem onnan (érdekes, akkoriban ott még volt olyan, hogy a helyi csóró cigány szülők mondták anyámnak, hogy üsse a gyereket ha tiszteletlen. azóta sehol nem volt még csak hasonló sem). sok balhém volt cigányokkal, bár sosem én kezdtem (nem, nem kell elhinni. ez az internet).

18 éves koromra több tucatszor akartak megverni, kirabolni, ebből kb. 6 esetben voltak nem cigányok az illetők. mivel mindig is jobb voltam reáltárgyakból, így a statisztikákat tisztelem valamennyire. mégis, sose voltam velük bunkó, legfeljebb tartózkodó, és mindig próbáltam békésen viselkedni (pedig azóta is volt "pár" eset, számos "addmá kőcsön a telódat, mennyi az idő, ne köcsögöjjé má, nem bízó bennem?", rokkantra vert haver, ahol a tetteseket kiderítették, de persze nem a rendőrség, ők ilyen esetekben tehetetlenek, ésatöbbi). mégis, nem utálom an block a cigányokat, mert ismerek/ismertem jópárat, és vannak köztük bőven tisztességesek. csak sajnos őket nem hallani, hogy milyen szar nekik, hogy a többi lumpen erőszakos baromtól ők még hatványozottabban szenvednek, mert ezek az elemek őket is betalálják, de a külső hasonlóság miatt a nem cigányok is utálják őket.

DrTraktoR 2008.03.14. 01:29:52

hú b+ ez ilyen hosszú lett? :D

Kalevala 2008.03.14. 08:20:09

Dr TtraktoR.Azt gondolom sok igazság lakozik az irásodban,sajnos a "probléma" tú nőtt rajtunk. Megoldás?Sajnos nehéz itt okosnak lenni. Éppen ezért tisztelem a székelyeket, témától függetlenül is. Van gogyijuk,talpraesettek, találékonyak, kreativak stb. nem tudom nálunk mi is hiányzik mindezekből? Talán mind, vagy talán átestünk a ló tuloldalára? Nem tudom de ez az út amit választottunk sajna zsákutcába vezet.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2008.03.14. 08:36:47

Scorpion Spyke:
Idegen kultúra? Részben igazad van, de miért is maradhatott idegen? Sikertelen volt az integráció, ezért új módot kell találni amivel esetleg elindítható a folyamat. Az iskoláztatás természetesen alapvető, de a munkábaállás lehetőségének megteremtése, és a támogatás jelenlegi készpénzes formájának kiváltása is fontos.

"Fellehetne fogni, hogy ez itt Magyarország, és itt a magyarok szava az első!"
Ez itt magyarország, ahol többségében magyarok élnek, és minden itt élő és itt tartózkodó emberre egyformán vonatkoznak a magyar állam törvényei!
Nincs, és nem is lehet felsőbbrendű valaki, csak azért mert magyar, vagy annak vallja magát.

"Egyébként meg amikor a Gárdát nyilasozzátok meg nácizzátok, pont ugyanolyan kirekesztőek vagytok, mint amilyennek próbáljátok beállítani őket"
Engedj meg egy gondolatjátékot nekem:
[Nyiíltan zsidózó és buzizó, hazaárulózó és vadkeresztény emberkék összeülnek, hogy mit lehetne csinálni, hogy ne unatkozzunk. Alakul egy "Irtsukkiagazt kulturális egyesület" ami szorgosan el kezdi gyűjteni a parlagfüvet, mert ugye az milyen jó, de mellesleg katonai ruhában szeretnek otthon lenni, mert az jó nekik. Időnként megemlékeznek közösen díszsorfalban, majd utánna sörözve olyan eseményekről, ami a történelem olyan szégyene, amit jobb lenne örökre elfelejteni. Ha az alapítók személye nem volt elég, akkor azért a megemlékezések témáján el lehet gondolkodni... Mivel eddig nem csináltak semmi olyat ami büntetőjogi kategória, elkezdenek egyenruhában kijárkálni, mert ugye lehet, szabadság van, aztán elkezdenek az utcán rendet rakni, emberek között válogatni, bizonyos jogokat megszabni... Ha még mindig nincs jogi következmény, akkor szép lassan haladva már a hátsókertből figyelnek, ahogy ők mondják "a magyarok védelmében" meg "ezzel nem ártunk senkinek"... telnek az évek, mivel nem szólt rájuk senki már önbíráskodnak, a szerintük megérdemelt büntetést ot helyben kiosztják bárkink. Akkor is, ha semmi köze hozzá... hisz cigány... miért ne ő lett volna... hisz zsidó, biztos kizsarolta a pénzt a szittya vérűektől...]
Gondolatjáték vége!
Mielőtt valaki kiakadna: A gondolatjáték nem realitás, az csak valakinek a fejében létező dolog, bár valóságalapja van.
Paranoiás lennék, mert ilyeneket gondolok? Mindenbizonnyal... Ilyen ugye ebben az országban nem történhet meg, mint ahogy a történelemben eddig még soha nem volt olyan, hogy egy önmagát kijelölt rendfentartó csoport öldöklésbe kezdett, mert úgy látták igazságosnak.
Arról talán ne is beszéljünk, hogy jelenleg kényszerítőeszközöket csak a magyar állam rendőrsége alkalmazhat.

"a Gárda nem ismeri el magyarnak azt, aki nem ért egyet velük"
Hivatalos formában valóban nincs ilyen, de sokminden kiderül, ha beszélsz egy taggal, vagy egy szimpatizánssal.
Ez kb annyira abszurd lenne hivatalos formában, mint az adóbevalláson egyébként létező "illegális tevékenységből származó jövedelem" mező.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2008.03.14. 08:47:27

Azért írom külön, mert fontos, és nem szeretném, hogy elkeveredjen a szövegben:

Olyan csoportoknak és szervezeteknek mely másokat bármilyen módon hátrányosan megkülönböztet, (még akkor is, ha ezt egy más csoport védelmével igyekszik magyarázni) nincs helye a magyar közéletben.
Valami ellen kűzdeni, ellenségképet kreálni a diktatúrák sajátossága! (most nem mennék bele a politikába, de mindenki gondolja végig magában...)

Egy egészséges társadalomban nem valami ellen kell tenni, hanem valamiért, ami nagy különbség.
A pusztítás helyett a teremtést kell a középpontba helyezni.
Nem nagy lépés, de a szavak érzelni jelentése nagy lökést jelenthet:
Nem felszámolni kell a tudatlanságot, (vagyis nyelvtanilag elvenni valamit) hanem bővíteni, fejleszteni az oktatást (nyelvtanilag adni)

Kétélű fegyver, amit sokszor forgat ki a politika, ezért természetesen mindenkinek érdeke, hogy értelmezze, és megértse a szavak mögötti jelentést.

Kalevala 2008.03.14. 08:53:48

A politika mindig is érdekekről szól, szólt! Ezen nem tudsz változtatni!

Rock a Billy 2008.03.14. 17:14:51

Van itt néhány nem alkalmi hülye, hanem nótórius. - A cikket a "döntéshozóknak" kéne tanulmányozni, van benne bőven értékelhető momentum.

brand_boy 2008.03.14. 17:40:34

Annyira szelektív a memóriátok, hogy az szörnyű.
A dakoták azt vezették be, hogy a csp. ne alanyi jogon járjon, hanem adókedvezmény formájában.
A maszoposok amikor visszajöttek, akkor újból alanyi jogúvá tették(hogy a "faszából élhessen" a cigányság azon része, aki erre van berendezkedve.)
Az iskolakötelezettség egy más téma, az jelenleg 16 év.

Scorpion Spyke 2008.03.14. 18:30:39

maxt a Gárda a cigánybűnözés ellen demonstrált, emelte fel a szavát, ami valljuk be, egy valós probléma.
"Egy egészséges társadalomban nem valami ellen kell tenni, hanem valamiért, ami nagy különbség." - Ja igen, mintha ez egy egészséges társadalom lenne, ahol a politikusok tesznek valamiért. Nem csak a szardobálás megy mindkét oldalról? Gyurcsányt és Orbánt nem kéne "betiltani"? Egymás ellen uszítják a népet. Olvass fórumokat, meglátod, hogy jobbos balosok már telszámcserénél tartanak, hogy majd jól összeverik egymást. És erről kik tehetnek? Erről is az MG? A pártok ellen miért nem lépnek fel? Ja mer ők nem viselnek egyenruhát, de attól függetlenül uszíthatják egymás ellen az embereket, lophatnak, csalhatnak?
A másik dolog a Gárdáról: Mi az, hogy egy csapat idióta bohóc? Megismertetek akár egyet is közülük? Vagy előítéletesek vagytok és csak úgy rámondjátok, hogy nyilasfasisztaseggfejek? Esküszöm, ha Vona Gábor azt a parancsot adná, hogy gyerünk gárdisták öljünk meg pár cigót, akkor hülyének néznék, és leváltanák. Ez itt már a 21 század a társadalom tanult már a háborúkból és nem kér az erőszakból. A gárdisták sem hülyék. Jó lehet vannak köztük olyanok, akiknek nagy a szája, hogy így meg úgy irtana cigányt, de ha ott lenne a kezében a puska, kétszer is meggondolná a dolgot. Az igazi cigánygyilkosok nem egy ilyen szervezetben tevékenykednének, hacsaknem szándékosan leakarják járatni a Gárdát.
Azt meg nem mondtam, hogy felsőbbrendűek vagyunk. Úgy értettem, hogy mi vagyunk itthon. Ha te lakásodra beállít egy szegény hajléktalan,hogy szállást kér,egy kis idő után már nem egy szegény hajléktalan, beül a kedvenc fotelodba, kizabálja a hűtődet, és azt mondja, hogy takarodj el a boltba még nekem kajáért vagy agyonütlek, akkor mit csinálsz, hogy érzed magad? Abban a lakásban, amit te vettél, vagy építettél a saját kezeddel, jön egy idegen és uralkodik feletted. Nem vernéd pofán? Vagy nyalnál neki? Valahogy így érezheti a magyar lakosság azt, hogy idegenek mondják meg nekik, hogy mit tegyenek. Hogy a cigányoknak, a zsidóknak(mondjuk a zsidó az csak egy vallás, nem tudom miért tartják magukat külön fajnak) és a bevándorlóknak is vannak jogaik? Igen, nekik is vannak jogaik, azok a jogaik, amiket mi adunk nekik. Ha meg nem tetszik ellehet menni innen. Munkahelyre bemész mit mondanak? Vagy megcsinálod a melót, vagy nincs pénz, elmehetsz. Mivel mi vagyunk itthon mi szabjuk a határokat. A jogaival mindegyik tisztában van, csak a kötelességeivel nem.

Bezuhov. 2008.03.14. 22:53:43

Eddig olvastam elég is volt: "következetessége a parazitákkal szemben. "

Gratula kedves bloggerek. Adjunk bátran teret a faisztáknak!...hajrá

Adorjan 2008.03.15. 14:17:41

Sok kommentet olvastam itt, némelyikben nagyon jó dolgok vannak. Sztem a vezetésnek kéne tennie általános "megszorításokat" a cigányprobléma megoldására, nem értek, hozzá úgy mint oly sokan, nem is akarok okoskodni ezért.
Az meg hogy diszkriminálnak vkit mert cigány, valahol igaz, de ahogy én gondolom, ha vki lát egy kultúráltan kinéző és viselkedő cigányt nem az jut eszébe, hogy 'mocskoscigány', de ha lát vki egy igazi megölömanyád maláj harcost, akit jobb elkerülni, este akár elfutni előle, akkor azt persze hogy elítéli a jónép (én is). Persze ez működik másokra is, a probléma az arányokon van.

Stephanus 2008.03.15. 17:06:47

Itt nem liberalizmusról vagy rasszizmusról van szó imho, hanem ignoranciáról és alapvető emberi gyengeségekről, mint pl a lustaság és pl az ignorancia+lustaságból eredő kirekesztés, kirekesztettség.
Sokkal könnyebb valamilyen problémát ignorálni rövid távon, kvázi tabuvá nyilvánítani, mint beszélni róla és megoldást keresni, még akkor is, ha "macerás".
Németországban is, itt is ugyanez a probléma vár megoldásra. Vannak olyan tagjai egy társadalomnak, akik tulajdonképp nem is azok, és őket kellene integrálni valahogy, persze kulturájukat figyelembe véve.
Viszont, ami most zajlik, kedves liberalisták, az nem liberalizmus és multikultúra hanem képmutatás és ignorancia.
Ahelyett, hogy megoldanának egy komoly problémát, azaz az adott társadalom számára ahol mindannyian élünk, hasznos embereket nevelne, elodázza az egészet azzal, hogy alanyi jogon ad segélyt és ellátást. Végső soron ezért fullad kudarcba majd minden jóléti állam. Mert nem működik. Pont.
Amikor pedig valaki elkezd rasszistázni, jól picsán rúgnám. Miért?
Mert épphogy ő a rasszista. Miért?
Mert alapból feltételezi, hogy az ittlevők többsége utálja a cigányokat eleve(szerintem nem így van), urambocsá _mindenki_ az...?
Nem fals ez(Dinin, cöcöcö?) egy kicsit?
Én inkább dumálnék egy általad/tok rasszistának titulált emberrel, mintsem a képmutató szövegetek halljam.
Miért?
Mert attól, hogy Ferike cigány, még nem feltétlenül kap diplomáciai mentességet azzal a mottóval, hogy dehát te ilyen vagy,téged így kell szeretni.
Faszt.
Amellett, hogy Ferike cigány(óh, bocs, roma), ugyanúgy magyar állampolgár, ugyanúgy érvényesek rá a magyarországi társadalmi normák és leszarom, ha eddig szar volt az élete, a törvény az törvény. Minden magyar állampolgárra ugyanúgy vonatkozik és ha valaki nekem rasszistázik, vagy arra hivatkozik, hogy "de mert ő cigány, biztos azért", azt még szigorúbban büntetném. Igen, a véresszájú rasszistázást is. Mert az is rasszizmus;)
Magyarországon magyar állampolgárok vannak, legfeljebb más a bőrük színe, vagy netán bantu nyelven beszélnek.
Tolerancia jelszóval olyan viselkedést ösztönözni ami teljesen szemben áll egy adott társadalom normáival, mindeközben rasszistázni és így tovább pofátlan demagógia és képmutatás.
A tolerancia számomra nem a töketlenkedéssel egyenértékű. Márpedig mostanában nagyon ezzel keverik össze.
Jah, és ha valamely liberális és übertoleráns fatökűnek nem tetszik a véleményem, kapja be.
Ha olyan toleránsak és liberálisak vagytok, toleráljátok ezt is.

Stephanus 2008.03.15. 17:34:16

Sry Dinin, félrenéztem:)

Perillustris 2008.03.16. 02:46:27

"reg nem olvastam ennel undoritobb rasszista fosomanyt mint ez a level"

KOMOLYAN ÉRDEKEL, pontosan mi a rasszizmus e levélben?

Az, hogy írója nem mismásolta el a tényeket? Valószínűleg azért nem, mert nem író.

De a lényeget ugye tetszik érteni?

Angi 2008.03.17. 11:35:31

Sziasztok!
Mivel én is székelyföldi leányzó vagyok, lenne hozzászólásom az egyik hozzászólóhoz SzaboZsee -hez! Szeretném,ha az emberi butaság nem itt tükröződne. Igen, Erdély Romániához tartozik, de ettől függetlenül a székelyek Székelyföldön élnek, és ha már földet nem mondhatják magukénak, akkor legalább a székelyi tudatuk hadd maradjon meg. Ostobaságokra válassz más útat. Gondolkodj el!

A cikkre meg, nem teljesen ennyire egyszerű a helyzet Hargita megyében,de mindenképp jobb, mint ami itt van!Köszönöm!

dfg 2008.03.18. 18:39:40

Én is jártam kinn sokat, és az én tapasztalataim nem ilyen jók. lehet a kisvárosok, faluk így megoldják, viszont a nagyvársoskban ehhez képest, és a mi nagyvárosainkhoz képest is szörnyű a helyzet. Elég Szatmárnémetin a főtérre kimenni, és ha minden kéregetőnek adsz egy százast, akkor oda a havi fizetésed.

Nzoltan 2008.03.19. 08:14:01

A baj az hogy mi nemes magyarok nem akarunk
-adót fizetni
-felelôsséget vállalni
-jogszabályokat betartani
-dolgozni sem nagyon mostanság
-és ami a lefontosabb nem akarunk gondolkozni, felfogni dolgokat, igazságokat, nem akarunk inteligensen vitázni csak gyûlölködni szeretünk.

Te Rockjano most magadról beszélsz? Vagy csak álltalánosítasz? Ha gondolkodnál egy kicsit, sokkal rövidebb hozzászólásokat írnál.:-)

Különben meg a cigányozásról és zsidózásról annyit, hogy ez egy oda-vissza járó dolog. A cigányok és a zsidók ugyanúgy szidják a magyarokat mint a mi magyarok őket. Csak a tisztánlátás végett.

Nzoltan 2008.03.19. 08:17:45

És még egy dolog jutott az eszembe.

Vannak hozzászólók, akik rasszizmust kiáltanak, holott semmi nem történt, csak mindenki helyeselt hogy ne adjunk oda boldogan mindent a lumpen elemeknek. Senki nem akarta kiírtani a cigányságot.

Ennyi.

süti beállítások módosítása