Skip to content


       Szűrés lista

A hiányzó szentesi légimentő-bázis:100 millió forinton múlnak emberéletek

Az országot 7 légimentőbázis fedné le, de ebből egy hiányzik, a szentesi. Így arra a területre Debrecenből vagy Budapestről indul a mentőhelikopter.































2004 óta hiányzik ez a fontos láncszem a hazai légimentő-hálózatból. Jó magyaros szokás szerint előbb pár évig arról vitatkoztak, hogy egyáltalán hol épüljön meg a bázis (Szeged vagy Szentes). Utána pedig az volt a kérdés, honnan adjon az egészségügyi tárca 80-90 milliót az építésre. Állítólag várták az EU-s pénzeket ... Ez nem egy olyan "óriási" nagy összeg, amelyen évekig kellene dolgozni,  hogy honnan "teremtsük elő" (csak 2 példa: most Lamperth Mónikához 7 milliót vágtak hozzá, a miniszterelnöki protollkeretet meg 400 millióval emelték meg. A kettő között ott van valahol a szentesi bázis ára).

Ezt a tesze-tosza hozzállást megelégelték a környék települései, és elkezdték összeszedni saját maguk a szükséges összeget. Erre a hírre "természetesen" egyből előkerült az a hiányzó 70 millió az minisztériumban, és így végre valahára megindulhat az építkezés, melynek a végleges tervei már 2007 májusában (már 1 éve !) készen vannak.

De mivel ebben országban élünk, ezért tudjuk, még egy jó ügy érdekében sem mennek simán a dolgok. Ugyanis az egészségügyi minisztériumban megírt szerződésben már csak 60 millió forint szerepel, és ezt a pénzt a légimentők működési költségvetéséből veszik el.

"Amikor már azt gondoljuk, hogy minden rendben van, a kormány újabb trükkökhöz folyamodik. Nem tűnik szerencsésnek, hogy a légimentők pénzét kurtítják meg; a szentesi légimentő-bázis ügye van olyan fontos, hogy lehessen rá máshonnan forrást találni." - Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke.

Most tényleg ennyire nincs pénz a költségvetésben vagy a minisztériumba? Hány embernek kell meghalnia, vagy súlyos megsérülnie, hogy megépüljön az a nyavalyás légimentőbázis? Miért kell összekeverni a beruházási oldalt a működtetési oldallal? Ez olyan, mintha egy iskolának új tornaterem kell, és az építési pénzt a tanárok fizetéséből meg a villanyszámlából veszik el.
Nem is értem ... ezért fizetjük a TB-t? Évi 1 millió forint csak az én részem, amit a munkáltatómmal együtt összesen átutalunk évente. Ha délen autózok, akkor vezessek óvatosabban, mert nem ugyanolyan mentésben részesülök, mint az ország többi részén? Akár ilyen figyelmeztető táblákat is ki lehetne tenni a "veszélyes zóna" határaira: "Figyelem! Ön légimentő-mentes övezetben vezet!"


Ám ha minden jól megy (nem szokott), és tényleg megkezdik végre az építkezést, akkor már idén decemberben átadhatják a szentesi légibázist. Remélem így is lesz ...
Amúgy az ország 147 kórházából 47-ben vagy annak közelében tudnának leszállni a mentőhelikopterek, így ezért is érthetelen, hogy miért csak 6 bázis van.

Persze a tervek vannak a bővítésre, de vajon pénz is lesz rá?































Az egyik április végi baleset is igazolja, hogy milyen fontos lenne és lett volna a szentesi bázis:

"A baleset során egy Szentes felé haladó Peugeot személygépkocsi vezetőjét egy darázs megcsípte, amitől a sofőr félrerántotta a kormányt és az autó az útszéli fának csapódott. Az autóban utazó öt férfit csak a tűzoltók tudták kiszabadítani a roncsok közül.A helyszínre mentőhelikoptert kértek, ami Debrecenből több mint fél óra múlva ért oda a balesethez, ahol egy személy életveszélyesen megsérült. Ha a szentesi bázis már megépült volna, ez az út csak három perc lett volna. A Hír TV stábja hamarabb ért a baleset helyszínére mint a mentőhelikopter."



























(mentés az M7-esen hajnalban)

Címkék: közélet

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr30450730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jozicsenko 2008.05.05. 09:19:06

sajnos amig nem egy vezető mszmp-s lesz áldozat, addig semmi sem történik...

az elvtársaktól meg nem lehet pénzt elvenni, mégismár hogy nézne ki... :-(

blügy-blügy 2008.05.05. 09:47:05

1996-ban a munkatársamat mentőhelikopter vitte Bécsbe a bécsi elkerülő autópályáról, majd kiszámláztak 40,000 schillinget. Amíg 9,000-18,000Ft-okat fizetünk TB-re addig ne is álmodjunk róla, hogy mentőhelikopter furikázik velünk a kórházba. Vagy ha igen, azt fizesse meg a páciens. Ja hogy az állam fizessen? Még azt a szaros 300 forintot sem akartuk befizetni! Csóró mutyizós nép vagyunk, ez az igazság.

nfr 2008.05.05. 10:22:22

Ha nem nyúlnák le a pénzt, akkor igenis volna rá.

nyelv-ész 2008.05.05. 10:28:29

Ha nem zárnák be a kórházak egy jó részét valamiféle állítólagos "reform" ürügyén, akkor helikopter nélkül is időben kórházba kerülhetnének a balesetek áldozatai.

Bit Rot 2008.05.05. 10:28:43

"Amíg 9,000-18,000Ft-okat fizetünk TB-re addig ne is álmodjunk róla, hogy mentőhelikopter furikázik velünk a kórházba."

A jó qqqq****!
Milyen 9000-18000?

www.nettober.hu/
Pl. 180 ezres bruttó bérnél:
A munkaadó összes költsége: 242 ezer Ft
Ebből munkavállaló kap: 114 ezer Forintot
Állam kap: 127 ezer Forintot.

A bér TÖBB MINT FELÉT lenyúlja az állam, és akkor nem fizetünk eleget????

Hát a nagy lófaszt nem!

Manyizga (törölt) 2008.05.05. 10:31:49

"Nehogymár egy megyei szervezetre pénzt költsünk?! Hiszen ott az ellenzék az úr!! Oldják meg maguk!"
Idézet egy névtelenül átmentett MSZMP-s pártfunkcionárius parlamenti beszélgetéséből.

nyu 2008.05.05. 10:57:28

Ebbol az a jo, hogy nemtudomhany millabol (benne jo sok helyi loveval, amit a helyi vallalkozoktol kalapoztak ossze) vegre megepult a furedi vegleges legibazis+uj mentoallomas, hogy ne kelljen ket kulon telephelyet fenntartaniuk a mentoknek, erre iden elviszik a helikoptert Papara, mentosok meg szivhatnak, hogy a varosszeli uttalan utakon jarhatnak nap mint nap.

Regi mentoallomas kozben majdnem osszedol, mert annak karbantartasara joideje nincs penz, hiszen mindent az uj allomas epitesere csoportositottak at.

Zsirparaszt/színesfémérdekelt megélhetési buckalak 2008.05.05. 11:01:52

goto10 2008.05.05. 09:47:05
.
Te csak ennyit fizetsz? Nem kellene rajta változtatnod? A haverond meg kössön biztosítást, ha utazik.
Tőlem összességében évi 2 000 000-t vesz el a kormány, pedig nem Merdzsóval járok Hawaiira.

NoMojito 2008.05.05. 11:17:13

Mielőtt belemerültök a matekba hogy a befizetett TB mire elég kórház., orvos, helikopter ügyben ne felejtsétek el hogy az összeg kb 60% elmegy nyugdíjra. A maradék 40-ből lehet gazdálkodni és minden sarkon korházakat fenntartani.

Enmera 2008.05.05. 11:34:21

Nem értem a felháborodást... Önszántából senki se jár ezen a vidéken. Mi, a Délkelet-Magyarországon élő emberek megszoktuk, hogy senkit sem érdekel a sorsunk, nem kell minket "elkényesztetni" a légibázissal.

Bit Rot 2008.05.05. 12:04:35

"ne felejtsétek el hogy az összeg kb 60% elmegy nyugdíjra. A maradék 40-ből lehet gazdálkodni és minden sarkon korházakat fenntartani."

Nem, ez rossz szemlélet! A teljes adóból lehet gazdálkodni.

800 ezer rokkantnyugdíjas, rettentő sok szétosztott segély -- de ezek már a gazdálkodás részei. De minket, mint adóBEFIZETŐKET, nem érdekel, hogy hogyan osztják szét. Ennyi pénzért elvárható, hogy legyen szolgáltatás!

DArchAngel 2008.05.05. 12:26:10

Én több, mint 2 milliót fizetek a közösbe, köszönhetően annak, hogy közönséges alkalmazott vagyok, akin minden adóforintot be lehet sajtolni. Ráadásul a déli végeken élek. Szóval jogosan elvárom, hogy itt is legyen valami fejlesztés, ne csak a drágalátos Budapesten. Oda bezzeg össze tudták dobni azt a pár milliárdot a rohadt metróra.

Egyébként meg mit vártok? Hogyan legyen nyomásgyakorlás nélkül 100 millió ebben az országban?

Jó lenne mostmár elgondolkozni azon, hogy a dolgozó-gondolkodó réteg is beleszóljon a politikába, és ne csak kussban próbáljon emberi módon, becsületesen megélni hónapról hónapra.

NoMojito 2008.05.05. 14:29:49

Ez nem rossz szemlélet, ez egyszerű tény. Persze lehet elvonni a többi bevétel rovására.
Vajon jó megoldás ha elvesszük pl az oktatásból?
Az „ennyi befizetett pénzből” mint mértékegység bármennyire is sajnálatos kevés. Hiába tény hogy százalékban hatalmasak a terhek, a befolyó pénz maga egyszerűen nem teszi lehetővé hogy olyan vidáman éljünk mint szeretnénk. Még abban az esetben is ha –tételezzük fel- az állam felelősséggel és pazarlásmentesen bánik a bevételeivel. A befizetett kétmillió / év is csak első hallásra szép összeg.

Tassadar 2008.05.05. 15:05:31

" Hiába tény hogy százalékban hatalmasak a terhek, a befolyó pénz maga egyszerűen nem teszi lehetővé hogy olyan vidáman éljünk mint szeretnénk."
ez az jelenti hogy az állam nem tud megfelelően gondoskodni az országról,
Talán nem kellet volna szétlopdosni az országot, talán ha lennének olyan állami cégek amik profitot termelnének(ne mondja senki hogy nem lehetne megcsinálni)és ha már van olyan(máv cargo) nem kéne eladni vagy legalább sokat kérnének érte, talán ha nem lenne "ingyen ebéd"(segíly) illetve fémkereskedelmet államosítanák vagy valami a fémtolvajok ellen...sok apró ötlet de sok kicsi sokra megy

NoMojito 2008.05.05. 15:15:48

Tassadarnak jár a pont mert igaza van. De! Lenne nagy hangzavar az országban. Ha annyit kérnének a buszjegyért hogy a társaság ne legyen veszteséges. (itt is tételezzünk fel ésszerű gazdálkodást) Ha ez lenne a helyzet a MÁV-nál is. Ha nem osztanánk, vagy nem könnyen segélyeket munkaképes embereknek élethossz. Még tanulnunk kell a kapitalizmust.

DArchAngel 2008.05.05. 15:30:39

Lenne hanzavar. De legalább nem másfél millió ember tartaná el a többit.

Bit Rot 2008.05.05. 16:14:58

"De! Lenne nagy hangzavar az országban. Ha annyit kérnének a buszjegyért hogy a társaság ne legyen veszteséges."

Nem azért veszteséges a társaság, mert olcsóak a buszjegyek! Nem olcsóak!

Nyugaton azt csinálják, hogy a beszedett adókból KIEGÉSZÍTIK, az utas ott csak kb. 30%-ot fizet. A többi az államnak is nyereség -- kevesebb dugóban töltött munkaidő, kevesebb tüdőbeteg, stb.

Horizont 2008.05.06. 18:04:10

Mennyi mindent felsorolhatnánk még ami nincs.
Befizetünk az igaz, és a sok potyautas helyett is mi.
Nekünk már így sok, de az egészségügynek több a kiadás mint a bevétel.Melyik ujját harapja meg??
A 300 ft. talán nem lett volna olyan horribilis összeg.
A cikk utolsó mondata: "A Hír TV stábja hamarabb ért a baleset helyszínére mint a mentőhelikopter."
Na ezen egyáltalán nem lepődtünk meg!Ha grippennel mennének a Hír Tv azt is beelőzné ha szimatot kap!

Tassadar 2008.05.09. 11:21:17

Optimista a megoldás kézenfekvő, küldjék el orvosira a Hír Tvs riportereket:)
Amúgy meg egy rövid gondolat a befizetésekről, egy átlag magyar eszméletlen sokat fizet be ahhoz képest mennyit kap, nem kéne növelni a terheket csak racionalizálni a rendszert (de úgyse csinálják meg mert akkor ugyebár nem igazán tudnának lopni) és a lyukas zsebbe tömögetést is abba kéne hagyni...stb.

süti beállítások módosítása