Skip to content


       Szűrés lista

35 milliós nyomravezetői díj helyett egy üveg bor és rabosítás

Szebenyi István híres ember lett. 2006-ban a tarjáni erdőben megtalálta a móri mészárlás és a veszprémi postásgyilkosság bizonyítékait a fémkeresőjével.

Joggal jelentkezett a 35 milliós nyomravezetői díjért. Szerencsétlen... A rendszerváltás utáni legnagyobb rendőrségi-ügyészségi-bírósági melléfogását leplezte le, komolyan azt hitte, majd hálásak lesznek a fenti szervezetek vezetői ezért? Ha nem ennyire proaktív (vagyis maradt volna seggén), még mindenki a mai napig nyugodtan aludna, hogy a móri "tettesek" rács mögött vannak ...

(fotó:blikk.hu)

A Komárom-Esztergom megyei kapitányság emberei szintén proaktívan, őrizve a megye rendjét, házkutatást tartottak Szebenyinél, lefoglalva a világháborús fegyver és gránátgyűjteményét.

Először lőfegyverrel való visszaéléssel gyanúsították meg, de a szakértő szerint minden fegyver szabályosan lett hatástalanítva. Szenzációs öngól, de a rend őrei nem adták fel!
Robbanószerrel való visszaélés miatt indítottak ellene eljárást, elfogatóparancsot adtak ki ellene, majd rabosították (ujjlenyomat, dns-minta, körözési fotó).

Végül a szakértő talált "valamit": az egyik lefoglalt , világháborús, hatástalanított aknagránát belsejéből robbanóanyag-mikronyomokat (!) tudott kimosni.

Elég nehéz megállni röhögés nélkül ezt a megállapítást, mégis mit vártak? Hogy lisztet találnak a gránátban? Veszélyes "terrorista" lehet ez a Szebenyi srác, hiába, a mikronyomok beindították a vörös riasztást  ... ha még szlovák is lenne szegény! xD

Nem hogy nem fizetik ki a teljesen megérdemelt nyomravezetői díjat, még meg is hurcolják a szerencsétlent. Ismét egy remek, magyaros ügy!

Ezekek után, ha látsz egy bűncselekményt, vajon mi motivál, hogy bejelentsd? A nyomravezetői díj? Nem is biztos hogy megkapod ... de cserébe járhatsz kihallgatásokra, tanúskodni. Munkaidőben, természetes. Megéri?

Csak két zárógondolat:
Ha minden idők legdrágább, leghosszabb, legnagyobb figyelmet kapó nyomozása során meggyanúsítanak és el is ítélnek 2 olyan embert, aki nem is követte el a bűncselekményt, vajon egy "átlagbűneset" során az "átlagember" milyen minőségű nyomozásban és bírói ítéletben részesül?

A rendőrségnek talán tényleg azzal kellene foglalkozni, ami a szlogenjükben szerepel:
"Szolgálunk és védünk". 

Ja, ne hallgassuk el :
Szebenyi István kapott egy üveg bort a rendőrségtől. Remélem nem egy Tesco-s akciósat.

TV2-ős interjú Szebenyivel erre.

Címkék: abszurd pofátlan

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr81466254

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reakció - a polgári underground blogja 2008.05.13. 12:49:59

Rabosított nyomravezető - Ilyen ország pedig nincs XC. Századik bejegyzéséhez közelítő sorozatunkba kívánkozik a zero által megírt eset a Vastagbőrről: a móri vérengzés fegyvereit megtaláló, világháborús fegyvereket gyűjtő Szebenyi Istvánnak nemcsak…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

W Joe 2008.05.13. 12:42:32

És mi lett a vége? Kifizetik a nyomravezetői díjat? Vagy most tényleg lecsukták?

Petike82 2008.05.13. 12:48:29

nem b*sztatás, de ez inkább a bíróság szemete...
amúgy tényleg jól rászaladt a koma.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.05.13. 12:53:13

Lőfegyverrel való visszaélés szabálysértésért 20 napot kell leülni vagy 40 000 ft-ot befizetni, a robbanószerrel való visszaélés még folyik ...

Hát, komolyan sajnálom a srcot ...

Gera 2008.05.13. 12:54:58

Az a helyzet, hogy szerintem k..vára igaza van a tagnak abban, hogy ha ő nem találja meg a fegyvereket, akkor újra sem indul a nyomozás, el sem jutnak ahhoz az emberhez, akinek a segítségével végülis megtalálták az új gyanúsítottakat, úgyhogy mindenképpen járna a nyomravezetői díj, vagy legalább egy (jelentős) része. Remélem elég tökös lesz ahhoz, hogy pert indítson a pénzért, mert simán van esélye.

Demagógia ON: Így segítsen az ember a rendőrségnek, még a végén neki kell magyarázkodni, meg elnézést kérni. Örüljön, ha megússza a börtönt, nyomravezetői díjról meg ne is álmodjon, az az össze-vissza hazudozó piti bűnözőknek jár.

movhu 2008.05.13. 12:55:25

Tipikus magyar hozzáállás, azt ütik, akit tudnak és érnek. Egyszerűbb ezzel javítani a statisztikát meg filecserélőket bilincsbe verve bevinni, mint a tényeleges bűnözőket üldözni. A moziban kint a fenyegető felirat minden film előtt, hogy 8 év vár rám, ha rossz leszek. 8 év, amit gyilkosság esetében is ritkán szabnak ki nálunk.
A rendőrség jó volna, ha a tényleges bűnelkövetéssel foglakozna, azaz a társadalomra történő veszélyességük alapján ítélnének. Akkor az ilyen házkutatások prooritása is 0 lenne.
Az összeget meg szerintem SOHA nem akarták kifizetni, amolyan promo volt az ügyhöz a hír.

phaidros 2008.05.13. 12:56:56

Simán megéri perelni, még úgy is, hogy a pénz egy részét az ügyvédnek adja.

phaidros 2008.05.13. 12:58:35

A "szolgálunk és védünk"-ről e poszt kapcsán eszembe jutott a Transformersben a rendőrautó felirata: "to punish and enslave", ez illik ide inkább. :D

kacsa! 2008.05.13. 13:00:13

Magyarisztán, csak itt születhetnek ilyen történetek. Ennyit a magyar rendőrségről.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.05.13. 13:14:59

A móri baki a legjobb érv a halálbüntetés ellen...

Gilderoy 2008.05.13. 13:15:11

Na, 9 komment és egyik se áll a rendőrség mellé. Végre egyetértés.

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.05.13. 13:15:58

De ez miért nem tűnik fel az átlagpolgárnak? Miért nem megy uccára ezért? Hol van morvai igazságotmindenkinekademokráciában krisztina? vagy révész máriusz?
a rendőrség mongyon le!

redriot77 2008.05.13. 13:16:35

Ha orosz nevek lennének a sztoriban, és nem most játszódna, hanem 1937-ben, a Szovjetunióban, akkor sima lenne.

De így, 2008-ban, EU tagállamként...

Cactus71 2008.05.13. 13:48:02

Nem tudom, hogy mennyire vagytok tisztában a M.Kir. Rendőrség című vállalattal?

Aki az újságokból tájékozódik annak rendszerint az jöhet le, hogy a rendőrség egy államilag jól finanszírozott, munkaerőben bővelkedő, jólképzett alkalmazottakat foglalkoztató állami vállalat.

Ám nézzük, hogy mi is van valójában:

A rendőrséget a nyomozásokban (Ez különösen igaz a nagynyilvánosságot kapó ügyekben) az Ügyészség irányítja. Küldenek egy átiratot, melyben leírják, hogy a rendőrségnek mit, hogyan, és mikorra kell megcsinálnia. Apelláta nincs. Nem azért, mert nem akarnak, hanem azért, mert az ügyész utasításokat nem lehet megpanaszolni. Nincs rá jogi lehetőség. Amikor leketyeg a nyomozás határideje, akkor az ügyészség megkapja a rendelkezésre álló összes iratot, és eldönti, hogy mi legyen tovább (meghosszabbítják a nyomozás határidejét).

Amennyiben le is van benne csukva valaki, akkor az iratokat megkapja a bíróság is, ahol egy bíró eldönti, hogy mi a bizonyíték, és mi nem.
Például: Ha a rendőr kihallgat valakit tanúként, aki elmondja, hogy xy nem járt azon a környéken, ahol a balhé történt, a bíró dönthet úgy, hogy ő ezzel nem foglalkozik.

Állami finanszírozás: Keretgazdálkodás van. Ez annyit jelent, hogy a kormány eldönti, hogy a rendőrségnek mennyi pénzből kell egy adott évben gazdálkodnia. A rendőrség pedig oldja meg. Vidéken, ha az önkormányzatok nem segítenének, 15-e után nem látnátok mozgó rendőrautót a városokban, falvakban. Nincs pénz benzinre.

Ja! Rendőrségi "csodaoktáviák". Lízinges gépek. Három év, vagy 90.000 Km. Ez nem a garancia, hanem ennyit futhatnak az autók, utána mennek vissza a lízingcégnek. Matekoljunk egy kicsit: 90000/3=30.000 Km/év ezt osszuk el kb. 300-al. (Egyrészt nincs üzemanyag, másrészt a rendszeres szervízek, illetve a törések miatt kb. 60-70 nap kiesik egy évből a futás szempontjából.) Mennyi marad? Napi 100 Km. Aham..... Vidéken mire elég ez?

De haladjunk tovább!

Egy kezdő rendőr fizetése 75.000 Ft. Egy nyugdíj mellett fisszafolalkoztatott tábornok hazavisz havonta (nettó) 1.000.000 Ft körüli összeget. Ez érthető módon frusztrálja a "kisrendőröket", akik mondjuk ha 25 évig maradnak a pályán, akkor elérhetik akár a nettó 150.000 Ft-os fizetést is. (Most ettől a tisztek többet keresnek, de ne gondoljátok, hogy 50.000 ft-nál több a különbség). Ezért a lóvéért ben lehet hétvégén, ünnepnap, karácsony, gyerek szülinapja, éjjel, stb.....

Ha otthagyja a pályát, és elmegy biztonsági őrnek, ugyanennyit megkeres, negyed ennyi melóval. Miért? Ezelőtt egy évvel kb. 5-6.000 fővel több dolgozott a rendőrségen. Akkor a létszámhiány kb. 3-4000 fő volt. Most ugye ezek az emberek elmentek nyugdíjba, leszereltek, miegymás. Mondhatnánk, hogy ezáltal a rendőrség létszámhiánya 8-10.000 fős lehetne. De nem! megoldották. Elvettek kb. 6.000 státuszt. Így most kb 3-4.000 ember hiányzik csak. Papíron. Az első létszám nem véletlenül volt akkora számban meghatározva. Akkoriban egy nyomozóra kb 10-15 folyamatos ügy jutott. Ez azt jelenti, hogy ennyi olyan bűncselekményben kellett nyomoznia, amiben nem tudták, hogy ki az elkövető. Ez a szám most 60-65 körül van. Mit is lehet elvárni tőle? Nagyjából azt, hogy a vezetőség által elvárt statisztikákat hozza. Papíron nagyon szép a bűnözési helyzet.

A jelenlegi rendőri képzés nagyjából a béka ülepe alatt van. Nagyonkevés oktatótól eltekintve olyanok oktatják a jövő rendőreit, akik életükben utcát csak akkor láttak, amikor bementek a munkahelyükre. Egy talpasrendőr képzési ideje kettő év. (Egy főiskola képzési ideje három év.) Majd emberünk kikerül az utcára, és a következő hónap elején megkapja 75.000 Ft "fizetését". Ebből kifizeti az albérletet, vagy a rendőrszállót, kajál, ruházkodik, utazik. Mi marad neki? Lehet számolgatni.

Azt már csak zárójelben említem meg, hogy a legfelsőbb rendőri vezetőket a mindenkori kormány nevezi ki. Így lesz egy egyszerű rendőr "Kónyabérenc", "Kunczebérenc", stb., pedig ugyanazt csinálja minden nap. Pont olyan messze áll tőle a magasabb szintű politika, mint Makó Jeruzsálemtől.

Steve the Great 2008.05.13. 13:54:38

Ez - bár valóban igen szomorú helyzet - mennyiben menti fel az ügyben eljáró teljes rendőri állományt a baromságaik alól?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.05.13. 13:59:08

Cactus71

Sok igazság van benne ..de !

Egyetemi évfolyamtarsám elment rendőrnek az egyetem után.
Egyből hadnagy lett. A rendőri munkája mellett végezte el a rendőr-sulit. Egész nap jelentéseket ír.

Sorolom:

190 nettó. Albérlet-támogatás 35 ezer havonta.
Ruhapénz 100 000 ft negyedévente.
13. havi fizetés.
Évente 2 "kisebb" jutalom.
Pénteken 2 órakot már otthon nyírja a füvet.

Nagy Multinál dolgozok:
-nincs albérlettámogtás
-nincs ruhapénz
-nincs 13. havi fizetés
-nincs évközbeni jutalom
-pénzeken este 6-ra érek haza

Szóval mezei rendőrök lehet keveset keresnek, eggyel felette már ....

Ja, és mindezt az adófizetők pénzéből ...

Dr Kangörény 2008.05.13. 14:06:37

Biztosan szar lehet rendőrnek lenni, de ez nem befolyásolja a tényt, hogy megszopatták szegény nyomravezetőt. Valószínűleg úgy gondolták, hogy akkor jár a zsuga valakinek, ha kézenfogva odaviszi nekik az elkövetőket, egy közjegyző előtt tett tanúvallomással és tárgyi bizonyítékokkal megtámogatva.
A mikronyomok meg egyszerűen röhejesek.

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2008.05.13. 14:21:16

Cactus71

Igazad lehet, pár dologban de azért ne sírjuk el magunkat szegény rendőrök sanyarú sorsától.
Nem kötelező rendőrnek menni. Van sok egyéb állás lehetőség is ahol jól lehet keresni.
Ja, hogy akkor reggel 8-kor már robotolsz este 7-kor még mindig robotolsz? Igen de megfizetik.
Megőszülsz 40 éves korodra? Igen de megfizetik. Folyamatos nyomás alatt vagy az elvárások miatt? Igen de megfizetik.

Ez kérem így megy a büdös nagy kapitalizmusban. Ne sírjon senki, hogy milyen szarul keres az államigazgatásban, nem kötelező ott dolgozni. Kellemes langyos húgyban lehet üldögélni de akkor meg nem kell sikoltotzni, hogy hűűbazmeg de szar nekem, keveset keresek.

A szar körülmények meg kurvára nem indokolják, hogy a rendőrség szarul végzi a munkáját.

Még arra vagyok kiváncsi mi fog kiderülni a körmendi gyermek gyilkosságról. Mikor buki le az igazi tettes? Mit fog akkor mondani a rendőri vezetés (akik ugyanúgy elő lettek léptetve a "bravúros" nyomozás után mint a móri ügyben nyomozó szuper rátermett fasza rendőrbácsik).

Lord_Cica (törölt) 2008.05.13. 14:30:24

Szörnyű. Amíg ilyen a morál az ügyészségen és a bíróságokon, addig nem európához, hanem a balkánhoz tartozunk.

amos 2008.05.13. 14:32:00

Vessetek kútba,de én sem fizetném ki a kitűzött összeget.Azért nem, mert még mindig nem vagyok meggyőzve,hogy a tettes valódi.Egyetlen,a közvéleményt jelentősen foglalkoztató bűnesetben sem sikerűlt még megnyugtató felderítést végezni.

Carnivora (törölt) 2008.05.13. 14:32:45

Szolgálnak, és védenek? ez az igazságszolgáltatás? jogállam ez?

index.hu/politika/belfold/speed0511/

Gera 2008.05.13. 14:34:31

"Egyetlen,a közvéleményt jelentősen foglalkoztató bűnesetben sem sikerűlt még megnyugtató felderítést végezni."

Azért, mert az foglalkoztatja a közvéleményt, amelyiket nem sikerül megnyugtatóan lezárni.

Lord_Cica (törölt) 2008.05.13. 14:42:19

Carnivora 2008.05.13. 14:32:45

Szia Carni! :) Amióta meglátogatott a hatszáz kommandós, egészen antipolicisztikus lettél :)
Mondjuk érthető.

titokvadász 2008.05.13. 14:59:40

mit vártok a magyar hatóságoktól?
vámosoktól
rendőrségtől
biróságtól
tud valaki olyat mondani ami ebben az országban normálisan müködik?,vagy kis hibával
szivesen olvasnám

test subject #28 · http://www.youtube.com/watch?v=b-kDpnArNg4 2008.05.13. 15:13:03

és ezért fizetnek az adófizetők...
cactus a hozzáállásod alapján akár rendőr is lehetnél.
adófizetők pénzén zaklatják, sarcolják az adófizetőket, majd ha csinálni kéne valamit még meg is fenyegetik az embert. ha bűnözőt látnak futnak, menekülnek. eljárás alá kizárólag úgynevezett "kiszolgáltatott átlagembereket" vonnak, mely során bunkók, flegmák, minden szabályt és törvényt megszegnek, hazudnak, rutinszerűen egymással összekacsintva kényszervallatnak, visszaélnek hivatali hatalmukkal valamint csillogtatják lustaságukat és képzetlenségüket. Fele ennyi pénzt sem érdemelnének. A bűnözésben -ki aktívan ki paszívan- részt vállalnak. önállóan döntést nem hozhatnak, de arra amúgyis képtelenek.
a gondok/panaszok sora végeláthatatlanul kígyózik, a megoldásra halvány reménysugár sem látszik. óóóó jeee.

Tuvalu 2008.05.13. 15:15:34

titokvadász:
Jégkorong. :D

test subject #28 · http://www.youtube.com/watch?v=b-kDpnArNg4 2008.05.13. 15:24:01

odalett a kommentem, mocskos blogmotor! :(
pedig vagy 50 okot soroltam fel hogy miért utáljuk a rendőröket :)

test subject #28 · http://www.youtube.com/watch?v=b-kDpnArNg4 2008.05.13. 15:24:42

odalett a kommentem, mocskos blogmotor! :(
pedig vagy 50 okot soroltam fel hogy miért utáljuk a rendőröket :)

Cactus71 2008.05.13. 15:45:19

Egyébként rendőr vagyok. 15 éve húzom az igát, becsülettel, tisztességgel. Eközben láttam, hogy nem volt szabad bizonyos embereket még csak meg sem szólítani. Láttam, amint korruptak olyan beosztásba kerültek, ahol a korrupció ellen "harcoltak". Láttam, amint kiadják utasításba, hogy mennyi embert kell megbírságolni, és feljelenteni, hogy a parancsnokok büszkén feszíthessenek.

Összefoglalva: nem véletlenül hagyom ott (és még velem együtt több ezren) a rendőrséget. Esélye sincs annak, hogy itt végre valami normális igazságszolgáltatás, vagy pedig csak egy normálisan működő rendőrség összeálljon. És ezt a gyomrom már nem veszi be.

Cactus71 2008.05.13. 15:46:06

Egyébként rendőr vagyok. 15 éve húzom az igát, becsülettel, tisztességgel. Eközben láttam, hogy nem volt szabad bizonyos embereket még csak meg sem szólítani. Láttam, amint korruptak olyan beosztásba kerültek, ahol a korrupció ellen "harcoltak". Láttam, amint kiadják utasításba, hogy mennyi embert kell megbírságolni, és feljelenteni, hogy a parancsnokok büszkén feszíthessenek.

Összefoglalva: nem véletlenül hagyom ott (és még velem együtt több ezren) a rendőrséget. Esélye sincs annak, hogy itt végre valami normális igazságszolgáltatás, vagy pedig csak egy normálisan működő rendőrség összeálljon. És ezt a gyomrom már nem veszi be.

Perillustris 2008.05.13. 16:08:53

zero · vastagbor.blog.hu/ 2008.05.13. 13:59:08,

Azt gondolom, ez a fizetes az, ami kb. normalis.

Tassadar 2008.05.13. 16:25:25

sztem még most kezdődik a java, mert normálisabbja mostanság otthagyja a rendőrséget (vagy beáll a sorba), de valahonnan pótolni kell a létszámhiányt, és mivel drasztikusan nem fognak béreket emelni( mert nem mutat jól, hogy megint emelni kell az adókat),így valószínűleg a "társadalom alja" fog rendőrnek menni akik még fogékonyabbak a korrupcióra, erőszakra....

csibra 2008.05.13. 16:44:39

"ha bűnözőt látnak futnak, menekülnek."
Ha látnátok a zsaruk felszerelését nem is csodálkoznátok ezen. Pl. az átlag rendőr PA63-as maroklőfegyverével akár 5-6 méterről is le tudja szedni a parabellummal felszerelt bűnözőt. De kis túlzással jobban jár, ha fejbedobja vele, mert az hatásosabb.

Horizont 2008.05.13. 18:36:20

Járna neki 35 millió,és megbüntették 40 ezerre?Vonják le és fizessenek ki neki 34960000 ft-ot.
Eszement egy ország ez!

Carnivora (törölt) 2008.05.13. 19:19:18

csibra 2008.05.13. 16:44:39

Az átlag rendőr arra jó, hogy az átlagembert baszogassa, aki eltartja az adójából meg néha nemzeti ünnepeken nyuggereket lődözzön pöstön, mert képtelen elkapni pár tucat huligánt ... -

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.05.13. 19:24:52

Miért nem lepődök meg egyáltalán?

Tomcatnél, ad hoc jobbikosoknál ugyanezt megcsinálta a rendőrség. Ha van nálad 2 kiló liszt, a fűnyíródban benzin, van néhány világháborús töltény, neadjisten gránáthüvely akkor jobb ha lapítassz.
És még véletlenül se gondolokodj olyanokon, mint a a hatalom hibária való kritikus rávilágítás. Amíg haggyuk így fog ez működni...

johnny69 2008.06.16. 21:38:14

Üdvözlök mindenkit!
Egyben köszönöm az együttérző hozzászólásokat.
Rövid válaszom az utolsó kérdésre: nem csuktak le,úgy gondolom nes fognak, hiszen a vád meglehetősen abszurd. A nyomravezetői díjat pedig természetesen peres úton érvényesítem.

Üdv:

Szebenyi István

süti beállítások módosítása