Skip to content


       Szűrés lista

Egy újabb remek projekt: utcatábla vakoknak

A papíron gyönyörű és PC, a valóságban a teljesen felesleges projekt prototípusa.

Csaknem ezer, vakok által is olvasható utcanév táblát helyeznek el a közeljövőben Budapesten egy fiatal művésznek köszönhetően. A vakok által is olvasható feliratok fél centi átmérőjű, színes(!), műanyag félgömbökből készülnek. Minek kellettek színes gömbök? Nem mindegy a szín? Eredetileg még látványosabb, 1,5 cm átmérőjű félgömbökből álló írást terveztek, de ebből a vakok javaslatára végül 0,5 cm lett. Ez ugyan ujjbeggyel még mindig nem olvasható(!), de a művész szerint a vakok megtalálták a módját, hogy értelmezzék a jeleket. A méret azért számít, mert a táblák a látó emberek figyelmét is szeretnék ráirányítani a vakok nehézségeire.

Magyarországon 45 ezer látássérült él. Annak egy része él Pesten. Annak egy része járkál a városban. És közülük senki sem fogja végigtapogatni a falat minden sarkon, hogy melyik utcában vannak, hanem megkérdezik. 

A projektet a HVG és a Fővárosi Önkormányzat kulturális osztálya támogatta

"A táblák helye változó. Hogy nézne ki, hogy ismeretlen falakat, kerítéseket tapogatunk - mondja a születése óta látássérült Vissy Kornél. "Azt se tudjuk, hol keressük" - teszi hozzá, miközben bizonyítandó igazát, végigtapogatja az utca falát fehér botjával. 

A Vakok Általános Iskolája és a hozzá tartozó rehabilitációs központ jelenleg háromszázas létszámmal "üzemel. Kiss Attila tanár szerint diákjai közül egyiküknek sem nyerte el tetszését a tábla, mert nem tudják használni. A segítő szándék dicséretes, de sajnos a gyakorlati értéke a mi szempontunkból jelentéktelen" - mondja"
Lehet tippelni, vajon hány napig maradnak ott a falon ezek a táblák ...

Biztos nem volt jobb helye ennek a pénznek, illetve Abonyi Alma szobrásznak is volt pár hétig munkája ...

 

Címkék: abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr57697506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Seduxen (már NEM dr.) 2008.10.08. 09:38:29

Hogy ennek mennyi lesz a gyakorlati haszna az tényleg kérdéses, de ezen túllépve engem inkább az aggaszt, hogy "felnőtt" társadalmunk "prominens" (értsd: félbites barom) tagjai mikor kezdik el ezen táblák megrongálását/letépését/"brahiból" ellopását.
Esetleg a "rendes" utcanév-táblához hasonlóan a "tag"-elést, hogy törni el mindegyiknek a kezét...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.10.08. 09:46:00

Hmmm, most látom hogy a táblán ott a HVG logó ...
1000 kis reklámtábla ....ügyes!

Céadaoin (user ID 44540) 2008.10.08. 09:46:29

Most miért, tök jó helyen van. Épp a látós utcatábla alatt / mellett.
Ja, hogy a vakoknak egyébként fogalmuk sincs, hol van a látós utcatábla?
Méér, há’ nem látják...??

Geza 2008.10.08. 09:54:07

Kíváncsi vagyok, vajon a művész (vagy művésznő? Az Alma férfi- vagy női név, mármint a gyümölcsön kívül) gondolt-e már arra, hogy a kresz-táblák alatt sincsenek kinn a braille-feliratok? Sőt, az óriásplakátok feliratainál sem, és még braille-feliratos skálázású távcsövet sem láttam sehol!

Hogy a művész et.(nő) lila ködben bolyongó lelkületétől messze esik a gyakorlatiasság, azt még megértem, de hvg-nél meg a kultúrális osztályon sem volt senki, aki esetleg megkérdezte volna a látássérülteket, hogy "mivel tudnánk segíteni", na ez már inkább bunkóság, mint figyelmetlenség. Szép, hogy reklámozni akarják a hvg-t, de ezt ne azokkal tegyék, akiket enélkül is ver a sors eléggé.

Még vagy egy éve volt az indexen egy cikk, ahol az egyik újságírójuk feltett egy tényleg fekete szemüveget, és egy látássérülttel egyeztetve a dolgot (hogy tényleg úgy tájékozódhasson, mint ők) megnézte, hogy a _gyakorlatban_ mennyire boldogul el a bkv járművein. Meglepően sok olyan dolgot vett így észre, ami fölött 'látóként' elsiklott volna, és messze nem volt olyan rózsás a kép, mint eredetileg gondolta volna.
Na, egy ilyesmit azért igazán kipróbálhatott volna a kultúrális osztály valamelyik csinovnyikja!

buckafej 2008.10.08. 09:58:54

Ezzel nem a vakokat segítettük, hanem
az alkotót, illetve jó reklám ?!
a támogatóknak.
Budapestnek komoly dolgokra nem futja, csak
ilyen PR baromságokra.

Manyizga (törölt) 2008.10.08. 09:59:19

Már nemazért de az utcanévtáblák többsége tök magasan van, hogy ne firkálják össze. Persze a művésznő performanszának mindegy lenne ha összefestik, mert attól még "olvasható" marad. Csak az a fránya logó nem látszana. :)

Céadaoin (user ID 44540) 2008.10.08. 10:05:15

Engem a logó nem zavar, és az ötletet is értékelem. Csak ebben is benne van az a kis csavar, ami szinte mindenkinél: az, hogy bár segítünk a vakoknak, de úgy segítünk neki, mintha egy látónak tennénk. Pl. egyszer hallottam valakit dohogni azon, hogy le akart segíteni egy vakot a buszról, megfogta a kezét, az meg elrántotta és még rá is ordított. Kiderült, hogy a jószándékú ember egy hangot sem szólt, mielőtt odanyúlt volna, vagyis nem tudatosult benne, hogy a vak NEM LÁTJA, hogy segítő szándékkal jön – hát persze, hogy rablónak vélte!

Ugyanezt vélem ebben a táblában is: tök jól néz ki, és még akár értelmezhető is lehet braille-ben – csak megtalálni nem lehet, mert ahhoz előbb látni kéne...

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2008.10.08. 10:05:39

Nem tudom, mennyibe került ez a táblásdi, de a pénzből jobban tudták volna segíteni a vakokat, ha vakvezető kutyákat képeznek belőle, mert azokból tényleg hiány van, és tényleg hasznos egy látássérült ember számára. Ráírhatták volna a kutyák nyakörvére is a HVG feliratot, ha ezt annyira fontos hangsúlyozni..

polinezia 2008.10.08. 10:08:08

azt hiszem, ezek a kezdeményezések sokkal inkább a látók számára szólnak - és épp emiatt igenis hasznos. a nemlátók nehézségei csak akkor jutnak el tudatunkig, ha szembesülünk problémáikkal (pl. nem tud átmenni az úttesten és segítesz neki). ha van olyan eszköz, amivel - nem agresszíven - mindennapossá tudják tenni, hogy gondolkodj a nemlátók helyzetével, az igenis segít (erre mondják talán azt, hogy "a társadalmi tudat (meg)változtatására irányuló kísérlet" .
az pedig csak dícséretes, hogy egy ilyen projektbe magántőkét is sikerül bevonni - ha nem így lenne, most azon is sírnátok, hogy mindez az adófizetők pénzéből valósult meg...

SilentSound · http://autozz.blog.hu 2008.10.08. 10:08:52

Ennek szerintem sincs sok értelme a vakok szempontjából. Ráadásul ha még tapogatóznának is, akkor is egyáltalán honnan fogják tudni, hogy hol tapogassanak, főleg, ha utcanév tábla alatt közvetlenül lesz, mert akkor sok helyen el sem érik. Most jól vállonveregetheti egymást a főváros, a hvg, meg az ötlet kiagyalója, kidobnak egy rakat pénzt az ablakon. Vagy valakinek a zsebébe bele...

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.10.08. 10:09:25

Szerintem, ha mindenhol lenne, szabványos helyen, akkor elképzelhető, hogy valóban segítséget nyújthat egy idő után, ha a vakok megszokták. Az pedig, hogy színes, nyilván nem a vakoknak szól, hanem a látóknak.

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2008.10.08. 10:10:40

Sokáig dolgoztam a Vakok Intézete melletti irodaházban, naponta sokszor segítettem nekik átmenni az aluljárón, zebrán, felszállni a villamosra, trolira stb. Azt gondolom, ez az utcanévtábla nem segít rajtuk. Ha tudjuk, hogy hogyan élnek, hogyan tájékozódnak, ezt is megérthetjük. Ők ugyanis nem utcanevek, hanem irányok szerint teszik, ezeket memorizálják. Pl. a trolimegálló az intézettől az náluk úgy van, hogy kapun ki, balra, balra, jobbra stb. (nem tudom pontosan az irányt most, de a lényeget értitek, gondolom).

És nem reklámnak szánom, jutalékot sem kapok érte, de aki szeretné megismerni, "kipróbálni" az életüket, annak javaslom a Láthatatlan Kiállítást. (www.lathatatlan.hu). Én 3x mentem végig rajta, egyszer fehér bottal is. Ezek után pontosan tudom, hogy az utcanévtábla nem segít rajtuk...

Seduxen (már NEM dr.) 2008.10.08. 10:10:41

Manyizga: "Már nemazért de az utcanévtáblák többsége tök magasan van, hogy ne firkálják össze. "

Szerintem nézd meg újra a posthoz mellékelt fényképet :-))))

Lohengrin 2008.10.08. 10:10:46

Egy röpke javaslat, hátha az is olvassa aki tenni is tud ez irányban: kijelző nélküli(hogy olcsóbb legyen) GPS. Gombnyomásra elmondja, hogy éppen hol tartozkodsz. Ha összeszámoljuk valószínüleg olcsóbb mint mindenhova táblát tenni és nemcsak Pesten használható.

betépett felhasználó 2008.10.08. 10:10:50

szerintem egy olyan rendszer segitene a vakoknak, mely beepitett gpsel erthetoen kinyogi a kert infot. pl. utcanevet, intezmeny megnevezeset, a legkorruptabb miniszter nevet, az allamelnok szeretoje nevet stb.
szoval az nevet, aki a vegen nevet latva a nevet.

betépett felhasználó 2008.10.08. 10:12:03

4 masodpercen mullott, hogy szobrot emeljenek nekem... :(
lohengrin tied a baber:)

vicsigabi · http://vicsigabi.blog.hu 2008.10.08. 10:12:18

Pedig olyan egyszerű! A vak megtanulja, hogy a Hermina úton hol találhat ilyen táblákat, és akkor elolvashatja az utca nevét!

Céadaoin (user ID 44540) 2008.10.08. 10:16:08

Lohengrin: a közlekedésben a legkevesebb baj az utcasarkokkal meg az irányokkal van, mert azok általában egy helyben maradnak :-D A közműgödrök, csatornafedők, kukák, sitthalmok, járdára parkoló autók sajna nem, és azokat a gps sem olvassa fel... . :-( (A Demszky-babák meg az átlag férfinek épp ágyékmagasságban ütnek :-( )
Jah, és ha megvan a megálló, oda még mindig beállhat (egymás mögé) vagy húszféle busz, amiből neked jó mondjuk kettő – de melyik kettő??

Haloperidol 2008.10.08. 10:19:33

Van valami info arról, hogy mindez mennyibe fájt az adófizetőknek? Sok s*ggfej.

Ja igen? Hány lélegeztetőgépet lehetett volna venni ebből? A "lélegeztetőgép" egyébként nagyon fontos pénzegység... :D

Marcellusca 2008.10.08. 10:20:28

Ez kinek a fejéből pattant ki?
A művésznőnek (és a haveri körnek) valami "munkát" kell adni, hogy legyen miért kifizetni jósok lóvét. Egyébkén (Hofival élve) a "művésznőről": ezt meg ki b@ssza? Mármint, hogy miért pont ő és egyébként ...

Geza (von Geza), gyorsan védesd le az ötleted, mert valamelyik nagyokos vagy "művészember" lenyúlja.

Vizuális típusként elképzelem, ahogy a vakok keresik a táblát, közben végig tapogatnak minden házfalat és kerítést. Először csak a festést túrják le (lásd: fotó), majd a vakolatot ... És milyen szépeket mondanának, mikor gyalulatlan deszkakerítésen próbálnak tájékozódni.

Kész agyrém az ötlet. Meg kellett volna keresni az intézet vezetőjét, hogy milyen értelmesebb segítséget finanszírozhatnának. Pölö: gyalogátkelőhelyek lámpáinak "hangossá" tétele ...

Marcellusca 2008.10.08. 10:25:06

vicsigabi · vicsigabi.blog.hu 2008.10.08. 10:12:18

LOL!!!

papugaja 2008.10.08. 10:27:14

"Eredetileg még látványosabb, 1,5 cm átmérőjű félgömbökből álló írást terveztek, de ebből a vakok javaslatára végül 0,5 cm lett."

Nem jutott eszébe akkor senkinek szólni, hogy ez használhatatlan?

Combi a ballibes Ferkófan 2008.10.08. 10:31:56

"redetileg még látványosabb, 1,5 cm átmérőjű félgömbökből álló írást terveztek, de ebből a vakok javaslatára végül 0,5 cm lett. Ez ugyan ujjbeggyel még mindig nem olvasható"

Bravó bazmeg. Amúgy meg jó ötlet lenne.

Lohengrin 2008.10.08. 10:33:50

Ha a táblák valóban a látoknak szólnak akkor egészen másképpen fest a dolog és polinéziának igaza van. Nem árt ha tudatosul bennünk szerencsésekben, hogy vannak akik nem tudnak "körülnézni". Ebben az esetben talán nem a vakok intézete melletti Hermina úttal kellene kezdeni, hanem a Blahán, Oktogonnál, Határ úton, esetleg a metróbejáratoknál.
BME-n fejlesztettek pár éve egy rendszert, talán denevér volt a neve, azóta sem hallottam róla. Amolyan "tolatóradar' jellegű dolog ami az akadályok közelségét jelzi. Ha jól emlékszem a tervezők a BKV-val is tárgyaltak, hogy egy rádióadóval felismerhetővé tegyék a kütyű számára a buszmegállokat. Ezt dobta a gugli: www.vakinfo.hu/hirek/list_cats.php?subaction=showfull&id=1069256143&archive=&cnshow=news&start_from=&ucat=8&show_cat=8
Talán 2004-ben hallottam róla először. Elszomorít, hogy azóta még nem került forgalomba.

irrelevant 2008.10.08. 10:38:14

A szín önmagában nem hülyeség, ugyanis nem csak vakok vannak, hanem gyengénlátók is, akik látják a formákat, fényeket, színeket, és egy figyelemfelkeltő színű dolgot esetleg jobban megtalálnak. Más kérdés, hogy ez a tábla szemmel láthatóan nem ezért színes, ugyanis 3 méternél messzebbről nem figyelemfelkeltő...

pekmester 2008.10.08. 10:39:01

"..vajon a művész (vagy művésznő? Az Alma férfi- vagy női név,"

Szomszédok című szappanopera nem volt meg annakidején? Alma, a pincérlány :)

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.10.08. 10:41:27

Nem olvastam végig az összes komment-et, így lehet hogy már volt, de én a táblák helyett mondjuk hangjelzéssel ellátott gyalogos átkelőket, és vakvezető sávokat létesítettem volna nekik.Szerintem....

Lohengrin 2008.10.08. 10:43:01

Céadaoin: jógos. Így belegondolva mekkora kitolás az MM buszmegálló. Ha két busz áll be egyszerre mire kiderül, hogy melyik hányas addig már el is húzott mindkettő. Kiváncsi lennék, hogy a BKV sofőrök kapnak-e bármiféle eligazítást, hogy miként kell viselkedni, ha egy mozgásában vagy látásában korlátozott utassal van dolguk.

Lohengrin 2008.10.08. 10:47:44

A vakvezető sáv kicsit erős ahhoz képest, hogy a mozgáskorlátozottak gyakorlatilag házifogságra vannak itélve Magyarországon és segítség nélkül még az űgyintézés is lehetetlen kihivás számukra, nemhogy a vásárlás, szorakozás.

Seduxen (már NEM dr.) 2008.10.08. 10:48:34

Lohengrin: "..BKV sofőrök kapnak-e bármiféle eligazítást, hogy miként kell viselkedni, ha egy mozgásában vagy látásában korlátozott utassal van dolguk. "

Persze! Gondolom az a protokoll, hogy "késlekedés nélkül csukni az ajtót, és elhúzni a megállóból..."

Céadaoin (user ID 44540) 2008.10.08. 10:48:49

A piros metró felújított állomásain vannak ilyen sávok, mezítláb, nagy figyelemmel még észre is lehet venni őket... :-/

Geza 2008.10.08. 10:55:38

Lohengrin 2008.10.08. 10:43:01:
"Kiváncsi lennék, hogy a BKV sofőrök kapnak-e bármiféle eligazítást, hogy miként kell viselkedni, ha egy mozgásában vagy látásában korlátozott utassal van dolguk."
Egyrészt jogos a kérdés, másrészt én megtoldanám azzal, hogy vajon az emberek kaptak-e bármiféle eligazítást ez ügyben ill. azt betartják-e, mert őszintén szólva én nehezen tudom elképzelni, hogy pl. a délutáni csúcsban a Blahán a gyors 7-esre egy vak fel tud szállni, úgy kutyával mint anélkül. Adnának-e neki helyet, odasegítenék-e az emberek a buszhoz, segítenének-e neki felszállni, vagy mindenki csak őrjöngene, hogy "mennyünk mán mi a f.szért állunk bmeg"?

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.10.08. 10:58:06

A sétapálcával használják ;) Nálunk Bécsben mindegyik metróállomáson, és majdnem mindegyik gyalogosátkelőn van ilyen.

"A vakvezető sáv kicsit erős ahhoz képest, hogy a mozgáskorlátozottak gyakorlatilag házifogságra vannak itélve Magyarországon.."

Most a vakokról van szó, majd amikor a mozgáskorlátozottak jönnek előkapom az ötleteimet az alacsony padlós járművekkel, alacsony padkákkal, rámpákkal, liftekkel kapcsolatban.

Geza 2008.10.08. 10:59:24

pekmester 2008.10.08. 10:39:01:
"Szomszédok című szappanopera nem volt meg annakidején? Alma, a pincérlány :)"
Nincs tévém, és amit esetenként láttam, nemigen maradt meg túl sok bennem, de most, hogy mondod, tényleg rémlik valami. Köszi!
(Nem szétdumálandó a topicot, ez amúgy a gyümölcs nevéből jön, vagy a spanyol 'lélek' szóból?)

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.10.08. 11:03:11

Az Alma latin -> német -> angol (-> magyar) eredetű női név, jelentése: tápláló. A név spanyol jelentése lélek. Rokon neve: Elma.

chickenfucker (törölt) 2008.10.08. 11:04:12

pozitív és negatív érzések egyarát jöttek mikor olvastam a cikket.
blődliség ez a tábla dolog, de ha mást nem azt legalább elérte, hogy beszélünk róla. és ez fontos. remélem más fórumokra is kikerül.
ötletek, kezdeményezések mindig és mindenhol vannak. ahol tanulok több project is folyik például a látássérültek segítségéért. pl egy olyan rendszer ami leolvassa a feliratokat (pl buszok, villamosok száma) és kimondja azt. nyilván ez se fogja megoldani senki gondjait, sőt az is lehet hogy sose lesz kész, megfizethetetlen lesz, vagy legalább olyan használhatatlan lesz mint az utcatáblák, de legalább történnek a dolgok és van aki próbál segíteni.
ezekről kéne beszélni, és megkérdezni az érintetteket, hogy miben segíthetünk?

Lohengrin 2008.10.08. 11:09:14

Úgy tapasztaltam, hogy a BKV sofőr a magyar szellemiség megtestesítője. Sok a bunkó, de van köztük kedves, sőt humoros is. Általában mindegyik hőbörög valamiért és teljes felelőségének tudatában fejti a keresztrejtvényt a pirosnál. Az olimpia megnyitóján is találóbb lett volna a BKV egyenruha mint a túrórudi. Ez OFF volt egy kicsit, de ezt a magasröptű meglátásomat mindenképpen meg kellett osszam. Ezért természetesen Geza a hibás.:)

Félkupica_Fehér_Főnök 2008.10.08. 11:11:10

"Kiváncsi lennék, hogy a BKV sofőrök kapnak-e bármiféle eligazítást, hogy miként kell viselkedni, ha egy mozgásában vagy látásában korlátozott utassal van dolguk. "

Két napja olyat láttam, hogy nem hittem el.

Kerekesszékben ülő, utazni vágyó emberke vár mellettem a buszmegállóban. Megérkezik az egyik volvo, mennék oda kérdezni, hogy segíthetek-e... mire észbekapok, ott terem mellettem a sofőr egy fémrúddal és valahogy aplikált egy rámpát a középső ajtóhoz. (mint kiderült ez alapfelszereltség a volvókhoz, alapesetben a rámpa valahogy összeolvad a padlóval).

Szóval ott egy kicsit csalódtam, természetesen kellemesen.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2008.10.08. 11:13:07

Esküszöm, hogy vannak, akiknek erre jár az agyuk, erre alapítanak céget, hogy miből lehetne állami/önkormányzati megrendelésre szert tenni.

Előbb-utóbb Mo. összes utcáját ilyennek fogják felszerelni. Db/Ft. Hány megrendelés is?
Már gurul is az adóforint....

Artie 2008.10.08. 11:13:19

Géza, a "kultúrális" osztályon nálad is hiányzik valaki. Imádom, amikor valaki a kulturáltnak és intelligensnek akar látszani, miközben pont ezeket a szavakat nem tudja rendesen leírni.

Bravó!

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2008.10.08. 11:18:12

"Ez ugyan ujjbeggyel még mindig nem olvasható(!),"

A "Nem szartunk a kútba, csak a kávájára" tipikus esete. Grat. Akkor tényleg érdemes volt rá költeni. Különösen a HVG szempontjából.

Néhány évvel ezelőtt volt egy kiállítás, ahol a festményeket tapogathatták meg a vak gyerekek. Azért ez nem annyira durva.

Geza 2008.10.08. 11:35:01

Artie 2008.10.08. 11:13:19
"Géza, a "kultúrális" osztályon nálad is hiányzik valaki."
Ha még csak ott hiányozna :).

"Imádom, amikor valaki a kulturáltnak és intelligensnek akar látszani,"
Ha ezzel rám utalsz, én nem vagyok rászorulva, hogy 'akarjak látszani'. Az iq-mnál már csak a szerénységem nagyobb, így a szellemi fölényem nyilvánvaló, fölösleges bizonygatni, ezt mindenki tudja - mármint mindenki, aki számít. De azt hiszem, ezt nem kell fejtegetnem, hisz' nyilvánvalóan te is pont ugyanígy látod magad :)...

"miközben pont ezeket a szavakat nem tudja rendesen leírni."
Még a '78-as kiadású "Helyesírás Szabályai"-ból tanultam, úgyhogy pár dolgot másképp írok, ha nem figyelek rá külön oda (pl. elválasztás: lánd-zsa), és emellett egyéb rossz szokásaimról is tudok (pl. 'kultúra - kultúrális', 'túra - túrista', 'okt. 23. - okt 23.-án'), de azért kösz, hogy felhívtad rá a figyelmemet.
(Amúgy az 'intelligens' szót hol írtam el, mert nem találom, te pedig "szavAK"-at emlegetsz. Pedig biztos ismered az egyes- és többes szám közötti különbség lényegét...)

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2008.10.08. 11:44:47

Mivan, ti nem Magyarországon éltek? A GKM Útügyi alosztájának Utcatábla bizottsága Kihelyezési csoportjának elnöke nemsokára beszámolni kényszerül ezévi tevékenységéről, hogy megkaphassa a teljes évi fizetését kitevő bónuszát. Na, a prezentációt 25 percesre tervezte, és kellett még bele valami szívetmelengető is. Először árvagyereksegítő korlátokra gondolt, de az Alma nem valami ügyes a hegesztésben, szóval akkor maradt a vakok segítése, 3D-s színes izék meg igazán mennek neki.
www.artmanager.hu/index.php/option/keptar/task/egykat/kat/97

(Amúgy nekem tényleg tetszenek A.A. munkái. Jópofák. Tényleg.)

W Joe 2008.10.08. 11:55:24

Na azt nem értem én se, hogy honnan tudnák, hogy ott van egy ilyen tábla? Ahhoz tényleg végig kellene tapogatni a falat.

Bezuhov. 2008.10.08. 11:56:55

Artie 2008.10.08. 11:13:19

;))

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2008.10.08. 11:59:51

Miért van az, hogy ebben az országban, ha még tesznek is valamit, akkor sem jól? talán meg kéne kérdezni, felmérést, hatástanulmányt csinálni, nem az elefántcsont/sóskúti mészkő tornyukban agyalni

2008.10.08. 12:02:33

Alma életművész -e?

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2008.10.08. 12:02:43

eredetileg még LÁTványosabb...
ezeknek az embereknek pont az a problémájuk, hogy NEM LÁTnak!!!

a másik: 'Csaknem ezer...' táblát helyeznek el...
hány sarok, kereszteződés lehet budapesten? szerintem több, mint ezer. kereszteződésenként 8 tábla szükséges. azaz nagyjából a szükséges helyek lényegesen kevesebb, mint 1 %-ára kerül ki ilyen tábla. vajon hány nemlátó kezdi majd el tapogatni a falat, hogy hátha ott van, ilyen esélyek mellett?
vagy megkérdez valakit, hogy van-e kint tábla? akkor már nem célszerűbb azt megkérdeznie, hogy hol van?
az az érzésem, hogy valakik már megint hülyének néztek valakiket...
elszomorító

okostojgli (törölt) 2008.10.08. 12:07:06

A fenébe!
Kurva idegesítő a lámpa vinnyogása a zebránál, tessék leszereltetni!

Büdös vakok, hogy ezek képesek összeveszejteni a látókat valami ingyenes hülyeséggel!

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2008.10.08. 12:45:51

Faszsag. Adjanak nekik normalis mobilt (akinek nincs)+GPS-t. Egy bluetooth-os GPS 6-7000Ft. Persze nem itthon, de mondjuk az Amazonrol rendelve. Hozza hasznalhato mobil 10-20e, de ez a tobbsegnek mar nyilvan megvan. Raadasul a szoftver sem tul bonyolult es az uzemeltetese sem draga, hiszen nem feltetlenul kell terkepet letoltogetni, csak a poziciot lekerdezni. Marmint ahhoz, hogy az utcanevet, hazszamot megtudjuk.

Céadaoin (user ID 44540) 2008.10.08. 12:49:09

atléta, abba belegondoltál, hogy az a bluetoothos GPS valszeg érintőképernyős...?

nyugiba 2008.10.08. 13:36:06

Már 3 éve fejlesztgetünk egy ilyen magyarul beszélő mobil+GPS megoldást, de eddig még nem találtam olyan pályázatot, ahol pénzt adtak volna hozzá (akár a fejlesztéshez, akár a terjesztéshez).

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2008.10.08. 14:03:09

Szerintem ez az érintő-utcatábla legalább olyan haszontalan, mint a kórházi miniszéfek meg a vizitdíj-automata, viszont legalább annyira jövedelmező azoknak, akik készítik, meg azoknak, akik megrendelték...

A karaoke-t meg eredetileg a süketeknek (akarom mondani a hallássérülteknek, bocs!) találták ki, hogy ő is el tudja énekelni az aktuális slágert.

Ejoy 2008.10.08. 14:04:25

És ezt el lehet érni??????

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2008.10.08. 14:37:54

"de az Alma nem valami ügyes a hegesztésben"
Vizibusz, ez kész. xD

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2008.10.08. 16:28:53

Ez olyan, mint amikor a vakoda kollégiumában az egyik debil fricsa megkérte a nevelőtanárt, hogy sminkelje ki "De jó erősen, Márta néni, mert vakok is lesznek!"

Polinézia és minden kedvesaranyos gigapollkorrekt felebarátom: a vak az vak, nem pedig nemlátó.
Ez a lihegés pedig valóban a látóknak szól, de rohadtul vissza fog egyszer ütni, mert a pozitív diszkrimináció is diszkrimináció, a kicsit is önérzetesebb érintetteknek kellemetlen ez a túllihegés, ráadásul alkalmas rá, hogy megutáltassa őket olyanokkal, akik nem kapnak külön figyelmet, pedig akár járhatna nekik is, de mondjuk nem olya látványos a problémájuk.

more 2008.10.08. 17:06:39

a legjobb megoldas lenne egy zenegepet felszerelni a tablak melle, h tudja a vak hol keresni a tablat....ezzel megincsak mindenki joljarna, pl vmelyik haver cege biztosheccencseg...

mi mindenre nem jo az eselyegeynloseg zaszlaja:)))

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.10.08. 17:21:58

more szerintem lapmonitorokat kéne nekik osztani illatosítóanyaggal, meg kamerás mobilt :)

more 2008.10.08. 17:24:23

ja, de mindenkeppen kakaobiztosat, mert egy felmeres (ja, az amit a jani cege csinalt 890 millioert) egyertelmuen kimutatta, h a vakok sok kakaot isznak:)))

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.10.08. 17:28:05

..és valami minta is elkélne a burkolatokon, mert itt dörömbölnek az ajtómon az éhező iparművészek ;)

Horizont 2008.10.08. 17:39:28

Nálunk (vidéki kisváros) a nagyforgalmú lámpás kereszteződésben hangjelzéssel oldották meg a vakok és gyengénlátók átkelését.Nagyon jól működik.És nagyon jó érzés nekem a látónak ha arra járok!

more 2008.10.08. 17:45:54

nosza, akkor beszelo utcanevtablakat azonnal!!! hat mondom en vaze:)))) jancsibohoc, azonnal csinaljunk egy ceget meg mielott vmi szemetnaci vagy komenista lenyulja az otletet!!!

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.10.08. 17:59:32

holnap jelentsd be a cégbíróságon a Zikkájl Blájnd nevű "non-profit" :D:D: cégünket :D

madbic (törölt) 2008.10.08. 19:42:37

Hányingerem van a magyar emberektől. Ez a projekt a legundorítóbb ügy, amit manapság hallottam. Lehet, hogy politikailag nem olyan nagy horderejű, mint mások, de emberileg a szervezők alulmúlták a pápaszemes makikat. Komolyan megfontolandó kimenni Nagy-Britanniába mosogatni, távol ettől a ganajtól.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.10.08. 22:22:07

madbic 2008.10.08. 19:42:37

Jelentem: én maradnék, mert mazochista vagyok :-)

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2008.10.09. 00:59:36

Céadaoin: > atléta, abba belegondoltál, hogy az a bluetoothos GPS valszeg érintőképernyős...?

Nem hogy erinto, de semmilyen kijelzoje nincs. Ezert kell, hogy bluetooth-os legyen, meg ezert kell a mobil.

Ez egy ongyujto meretu kis eszkoz, amin max 1-2 LED van, es arra jok, hogyegy kulso eszkoz (tipikusan pl. mobiltelefon), amiben nincs beepitett GPS vevo, BT-on keresztul le tudja roluk kerdezni az aktualis pozicio adatokat.

Amire te gondoltal az a PNA (Personal Navigation Assistant), vagyis az altalaban siman dzsipiesznek hivott erintokijelzos tenyerszamitogep. Az onmagaban hasznalhato navigaciora: van benne egy GPS vevo es terkep szoftver. Azokban az eszkozokben azltalaban azert van BT (bluetooth) hogy a kocsiban telefonkihangositokent tudd hasznalni.

Igaz, van hiba abban, amit fentebb irtam, mert kicsit fejlettebb mobiltelefon kell valoszinuleg a dologhoz. A szoftverrel nem lenne gond, elviszi egy sima java+bluetooth kepes telefon, de az egyszeru inditashoz - hogy ne kelljen menukben bohockodni, hanem egy gyorsbillentyuvel meg lehessen oldani a dolgot - feltehetoen egy okostelefon kell. Illetve a gyorsinditast bizonyos keszulekeknel meg lehetne oldani egy specialisan erre a celra keszitett BT kutyuvel, de az feltehetoleg nem eri meg a macerat meg a fejlesztes koltsegeit.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2008.10.09. 08:25:23

Azt írják, 2 millióba kerültek a táblák:
"A szobrász tavaly nyáron sikerrel pályázott a Summa Artium Kht.-nál, és elnyerte azt a két millió forintot, amiből meg tudta valósítani az ötletét, mondta el kérdésünkre válaszolva Abonyi Alma. Összesen ezer színes, Braille-írásos utcanév-táblát tud a szobrász ebből az összegből elkészíteni. Ezek a vidám és feltűnő táblák egyfelől 45 ezer vak ember mindennapjait könnyítik meg, másrészt a városképet színesítik." (Független Hírügynökség)
Summa Artium Kht.: www.summa-artium.hu/content/index.php/7

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.10.09. 09:23:52

Szóval 2000 HUF egy tábla.
És 45 ezer vak ember van összesen az országban, nem pedig Budapesten!

Gondolom a Drávapiski vak ember nem nagyon fogja tapogatni a falat a Hermina utca sarkán ...

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2008.10.09. 09:29:40

Nem olyan rossz az a 2.000,-HUF. Sokkal durvábbra számítottam. A 22 éves szobrásznő meg tehetséges, több komoly munkája van már:
www.lektoratus.hu/palyazatok/abonyi.onelet.pdf

süti beállítások módosítása