Skip to content


       Szűrés lista

A sötétség birodalma

Mordor sötét földje maga a zöldellő paradicsom ehhez az országhoz képest.
A heti döbbenet: a Progresszív Intézet megbízta a Publicus Intézetet, hogy egy reprezentatív felmérés keretében kérdezte meg az embereket, mit gondolnak, a parlamenti patkóban melyik párt ül az ellenzéki, és melyik a kormányzó oldalon.

Az eredmény:

























A megkérdezettek mindössze 43 százaléka van tisztában azzal, hogy kisebbségi MSZP-kormány van ma Magyarországon. Arra a kérdésre, hogy mely párt(ok)ból áll a kormány, ennyien tudták a helyes választ. További 26% szerint még mindig koalíciós kormánya van hazánknak, az MSZP és az SZDSZ részvételével. Érdekes, hogy 6% szerint a Fidesz és az MSZP együtt kormányoz. 14% egyéb párt-kombinációkat (csak SZDSZ, MDF, KDNP, illetve az összes létező kombinációjukat) is bejelölt, de van 11%, aki nem tudott vagy nem akart válaszolni erre a kérdésre.


(A kérdőíves vizsgálatot 2008. október 1. és 9. között a Progresszív Intézet megbízásából a Publicus Intézet készítette az ország felnőtt népességét reprezentáló 1196 fő személyes megkérdezésével.)

Nos, ha magunkhoz tértünk a sokkból, beszéljük meg, hogy mit lehetne tenni, mert ez így nem maradhat. 100 emberből 43-től tudja pontosan ki kormányozza az országot? 100 emberből 17 szerint a Fidesz van kormányon? A 8 millió szavazópolgárra kivetítve ezt a 17%-ot irdatlan nagy számot kapunk. Vajon ez a 17% 2010-ben a Fideszre szavaz, mert elégedettek a "kormányzati munkájukkal", vagy az MSZP-re fognak szavazni, hogy most már "kormányváltást, de iziben" ?!

Nem azt szeretném, hogy pontosan sorolják el a konvergencia program pontjait, de azzal egy felnőtt, ebben az országban élő ember legyen már tisztába, hogy melyik párt van hatalmon. Ezek az emberek nem néznek TV-ét, nem olvasnak újságot? Nem interneteznek, de még rádiót sem olvasnak hallgatnak? Semmit? De négyévente, ha eljön az a bizonyos vasárnap, akkor bátran elmegy és szavaz? Hogyan, kire? Hogy mer egyáltalán szavazni ilyen ismeretekkel? Illetve ismeretek hiányában?

De vajon mi lehet a megoldás, ami nem veszélyezteti az általános választójogot?
Nekem például nagyon tetszik az amerikai módszer:

"Az Egyesült Államokban a választóknak a szavazás előtt regisztrálniuk kell magukat, ennek alapján lesznek jogosultak a választói igazolványra, amivel aztán szavazhatnak."

Valami ilyesmit képzelek el itthon is. Ne automatikusan kerüljön bele a 8 millió szavazópolgár a választási névjegyzékbe, hanem csak akkor, ha személyesen felveteti magát! Így nem sérül az általános választójog....
De azon szavazók egy része máris nem fog szavazni, akiket nem érdekel az egész, vagy lusta elmenni regisztrálni, illetve akik mindig a szavazás napján, vasárnap reggel döntik el, hogy mégis elmennek szavazni - valakire.
Ez a módszer azért is lenne jó még, mert a pártok nem kampányolnának kétszer, hogy "menj el regisztrálni magad", majd rá 2 hónapra hogy "menj el és szavazz ránk"! Nem osztanának kétszer száraz tésztát, nem főznének kétszer gulyást a szavazatokért.

És akkor nem kerülhetne sor ilyen kellemetlen kampányeseményekre is, ahol Gyenesei István a kidolgozott felsőtestét és izzó ágyékát veti be a kisebbségi szavazatokért:



(A Reakció is írt a témában)

Címkék: közélet abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr49746184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

snakekiller23 2008.11.06. 14:58:15

DányiDani 2008.11.06. 14:47:51

Kérlek, mire az oktatásban egy maholnap elindított reform hatása végigfut és a szavazófülkében jelentkezik, az minimum egy-két évtízed. Arról nem is beszélve, hogy a tapasztalatok alapján erős szkepticizmus javallott a mindenféle népnevelő, aufklérista mozgalmakkal kapcsolatban.

ps.: NO REPRESENTATION WITHOUT TAXATION! :D

egypszichoaktivista · http://egypszichoaktivista.blog.hu 2008.11.06. 15:02:59

a felmérés biztos hiteles, nem olyan nehéz 1000 embert megkérdezni reprezentatív minta alapján, és az eredményen sem csodálkozom.
de magyarázd már el nekem, kedves zéró (beszélő név), hogyan következik ebből, hogy akkor meg kellene válogatni, ki szavazhat és ki nem? mi bizonyítja, hogy akinek van ismerete a pártokról, az a "megfelelő" pártra fog szavazni? illetve miként következik ebből, hogy egy ilyen szavazás után az országban jólét és boldogság lesz? ha mutatsz ilyen kutatásokat és eredményeket, örömmel elolvasom.

és a regisztráció hogyan függ össze azzal, hogy valakinek vannak-e ismeretei, vagy hogy van-e kedve szavazni? (akinek nincs kedve, az úgysem megy el szavazni)

amúgy egyéb okos ötleteid is vannak, ami alapján cenzsuokat lehetne képezni a választókorú népességből? (bőrszín, szemszín, hajszín, érzelmi intelligencia, előbőr épsége)

rolika 2008.11.06. 15:15:42

dányidani, pszichoaktivista: szerintetek most jól van minden, ahogy van? még ötletelni sem szabad, mert az fasiszta, vagy mi van?

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.11.06. 15:22:32

A regisztrációnak önmagában nincs semmi értelme, jelenleg aki nem akar elmenni szavazni, az úgysem megy el (és nem megy el majd regisztrálni sem), aki meg akar szavazni, az úgyis fog regisztrálni is.

Az általános választójog korlátozása meg bizony csábító megoldás, de nem alkalmazható, feltéve, ha nem szeretnénk visszakerülni egyfajta modern középkorba nemesi kiváltságokkal, meg alávaló pórnépséggel együtt.

Sok baj van a tömegdemokráciával, sőt a problémák kb. 100% orvosolhatatlan is, de ahogy egyszer mondták, ez a rendszer egy cseppet sem tökéletes, de tessék mutatni egy jobbat.
Azóta is így állunk.

isti77 2008.11.06. 15:24:59

Ha ennyien nem tudják, ki van kormányon, lehet, hogy nem is a Gyurcsányt akarják megbuktatni?

changebug (törölt) 2008.11.06. 15:26:02

Na mi van bevetted a kék pirulát és megláttad mi a valóság? :)

Egyébként szerintem az amerika módszer lényege, hogy kapásból kiesnek az írástudatlanok, merthogy nem tudják aláírni a nevük!!! Emelik a színvonalat!

Amúgy meg a 43% jólinformáltból 30%-nak meg tele van a töke a politikával és marad 13% jólinformált politikus, médiában dolgozó és más a megélhetése miatt a politikát követni kénytelen egyénnel.
Ebből a felmérésből azt kell észrevenni, hogy az emberek egy részét rohadtul nem érdekli a politika - enni, inni és dugni akar - illetve jól akarja magát érezni. Ennyi. Engem az egyetem után sokként ért, hogy mennyire érdektelenek az emberek a részletek a tények iránt. Nincs ez másképp a politikával sem.

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2008.11.06. 15:27:48

otvospeter et al: az eretnekség érdekes kérdés. Nem, persze nem eretnekség az általános választójog korlátozásáról "ötletelni" ahogy rolika mondja. Az eretnekek viszont nem azért eretnekek, mert igazuk van, az inkvizíciót pedig nem azért utasítom el feltétel nélkül, mert olyan embereket (pl Giordano Bruno) égetttetett máglyán, akiknek igazuk volt. Hanem azért, mert embereket égettettek máglyán, akár igazuk volt, akár nem.
Szerintem egyáltalán nincs jól ez az ország, ahogy van - akármilyen felmérést is mutatnak ki róla, nagy baj van. Főleg a demokratikus alapok hiányoznak, mindenféle szinten, inkább alapozni kéne, mint korlátozni és kirekeszteni. És máglyákról álmodozni.
Tudjátok, nem muszáj ám itt maradni, a sok hülye, szegény, munkanélküli, nyugger, adócsaló, népművelő meg mindenféle szavazóképes jöttment között...

Netuddki. 2008.11.06. 15:28:55

Már hogyne lenne. Ez biztosítja, hogy senki ne szavazhasson kétszer. Ha máshol akarsz szavazni, mint ahol szerepelsz, akkor még idejekorán át kell jelentkezni.
Ejnye-ejnye egyesek elfelejtették, hogy nálunk is van ilyen?

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2008.11.06. 15:30:35

Nekem tetszik ez a regisztrációs dolog.

Vagy egyszerűbben: A szavazócédulán lenne egy kérdés, és csak az a szavazat lenne érvényes, ahol heyes a válasz. Lehetséges kérdések lehetnének pl.: Ki írta a Magyar Himnuszt? ; Mennyi 10 négyezete? ; Mi Magyarország fővárosa? ; Melyik párt(koalíció) kormányoz most?

Aki nem tudja, kisesett.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.11.06. 15:32:00

" DányiDani 2008.11.06. 14:47:51
zero: egy felmérésnek technikai részletei vannak, ehhez annyira értek csak, hogy tudom, jó sok ponton el lehet az ilyesmit baszni, és el is szokták. A posztoddal az a bajom, hogy nem konstruktív megoldást javasolsz (pl az oktatásban), hanem kirekesztést. Az a benyomásom, hogy egy komolytalan felmérést használtok itt ürügyként az alig burkolt cigányozásra."

Bocs, de elégszer végiggondoltam a dolgot, de az előzetes regisztrációt tartottam a legjobb ötletnek.
Ha van más / jobb ötleted, nosza, itt a lehetőség , írdd meg!

Az oktatás? Mire gondolsz? 2 érettségivel kerülnek be egyetemekre a diákok, hogy kívánod nekik megtanítani hogy figyeljen oda a politikára?

A "burkolt cigányozást" pedig visszautasítom, mivel nem szoktam "burkolni" a véleményemet. Igenis a legsötétebb, legkönnyebben megvehető szavazóréteg a cigányság. Miért, talán nem így van?

XiX 2008.11.06. 15:32:42

jozicsenko 2008.11.06. 14:21:37

Azért ne essél hagyatt, darabját 45Ft-ért behozzák futárral, csak itt nem veszik 140-ért (bedöltél nekik).

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.11.06. 15:36:58

@ egypszichoaktivista 2008.11.06. 15:02:59
"a felmérés biztos hiteles, nem olyan nehéz 1000 embert megkérdezni reprezentatív minta alapján, és az eredményen sem csodálkozom."

Szokásos pavlovi reflex, ha nem tetszik az eredmény, manipulált a felmérés. Ja, igen, lehet hogy így van. Az is lehet hogy a Jobbik meg az SZDSZ 10%-10%-án áll. Ki tudja? Mindent hamisítank manapság.De induljunk ki abból hogy ez az eredmény jött ki.


"de magyarázd már el nekem, kedves zéró (beszélő név), hogyan következik ebből, hogy akkor meg kellene válogatni, ki szavazhat és ki nem? mi bizonyítja, hogy akinek van ismerete a pártokról, az a "megfelelő" pártra fog szavazni? illetve miként következik ebből, hogy egy ilyen szavazás után az országban jólét és boldogság lesz?"

Bocs, hol írtam hogy válogassunk, szelektáljunk? Ha nehézségeid vannak a szövegértelmezéssel, kérlek kímélj meg a hülyeségedtől...
"Ne automatikusan kerüljön bele a 8 millió szavazópolgár a választási névjegyzékbe, hanem csak akkor, ha személyesen felveteti magát! Így nem sérül az általános választójog...."

Mivel a magyar ember lusta és buta, így a lusta és buta ember NAGYOBB ESÉLLYEL nem menne el regisztrálni, így nem is szavazna ...

füligjimmy77 2008.11.06. 15:38:15

zero: "USA-ban a 160 millióbaól 100 millióan szavaztak.
Ha 100 millió (!!!) ember képes volt ott elmenni regsiztrálni, akkor ez egy működő rendszer."

Na igen, de nézd meg, hogy a felhajtás, és egyáltalán a választandók személye között mekkora a különbség. Nem is beszélve arról, hogy ott mekkora hatalom csoportosul (elméletileg) egyetlen ember kezében. Magyarországon nem a szavazókkal van baj, ez a felmérés szerintem szarul is lett megcsinálva, hanem személyekkel, akikre szavazni lehet. Tapasztalataim alapján nálunk szerencsésebb történelmi fejlődésű országokban se okosabbak, vagy műveltebbek az emberek, a naprakészségről nem is beszélve.

egypszichoaktivista · http://egypszichoaktivista.blog.hu 2008.11.06. 15:38:19

rolika: nem, nincs jól így, de nem azért, amiért ti gondoljátok, hanem azért, mert a képviseleti demokrácia eleve a többség uralmát jelenti a kisebbség felett. és akárhogyan is változtatják ezt a rendszert, ez így lesz. a demokrácia ezt jelenti, és nem a szabad választást vagy más hasonló hazug jelszavakat. szóval én eleve nem vagyok demokrata, én egyenlőségpárti vagyok. és az egyenlőséget nem egyesek kirekesztésével lehet elérni. elég baj az, hogy hiába szavazhat bárki, valójában egy szűk kisebbség akarata érvényesül, az egész szavazás-dolog csak egy szépen eljátszott színház, aminek a legtöbben bedőlnek. anarchista vagyok, szarok a választásokra, viszont nem szeretem, ha egyesek még itt is ki akarnak rekeszteni bizonyos embereket.

ja, zero: akkor legyél elitista és megmondó, ha van valami tudásod is.

Johnson Doe 2008.11.06. 15:39:42

DányiDani
Nem akarok személyeskedni, de:
"Tudjátok, nem muszáj ám itt maradni,"
ezt mintha már hallottam volna valakitől, nem pont ebben a formában... hogy is volt és ki is mondta?

maydayray 2008.11.06. 15:41:12

kedves zero, ha szerinted az USA a demokrácia bölcsője, akkor te valamit nagyon elnéztél.

Ned Coleman · http://nedcoleman.net/ 2008.11.06. 15:41:32

Az addig rendben van, hogy ki és hogyan szavazhatna.
Az a baj, hogy nem tudnék kire szavazni, mert szerintem éppen nincs kire szavazni s ezek után sem lesz.

egypszichoaktivista · http://egypszichoaktivista.blog.hu 2008.11.06. 15:42:31

hát zero, elég sovány kis válaszra futotta. pedig sok mindent kérdeztem, igazából az összefüggésekre lennék kíváncsi, nem az olyan népi bölcsességekre, minthogy "a magyar ember lusta és buta". ezt pl. milyen kutatás támasztja alá?

nem azt akartam írni, hogy manipulált a felmérés, pont arra utaltam, hogy maga a felmérés valószínűleg mutat valami meglevő tendenciát. a következtetéseid gázok, az óvodában megkövetelt logikai színvonalat sem érik el. (amúgy a pavlovi reflex mást jelent, de erről máshol)

Johnson Doe 2008.11.06. 15:42:43

egypszichoaktivista
"anarchista vagyok" ehhe... ne haragudj, de azért az nem azt jelenti, hogy mindenki egyenlő. Meg hogy nem érdekelnek a politikai pártok, az anarchizmus, ahogy a mumus "nacionalizmus" (nem nácizmus, ne keveredjünk) egy kicsit tbb, mint aminek mondják.
Ez után azt hiszem Zero-t letudatlanozni... szóval nem jó párosítás egy kommentbe.:)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.11.06. 15:43:16

egypszichoaktivista 2008.11.06. 15:38:19

"ja, zero: akkor legyél elitista és megmondó, ha van valami tudásod is. "

Mivel van bajod konkrétan?Nem nagyon szeretem ha konkrétumok nélkül fröcskölődünk ...

irrelevant 2008.11.06. 15:44:04

DányiDani

Igazad van abban, hogy leginkább egy jól működő demokráciára lenne szükség és ezt kellene megalapozni. Ahogy mondani szokták, az intézményrendszer megvan hozzá, csak a nem-demokratikus gondolkodásmód miatt a magyar állampolgárok és a politikai elit nem tudja azt megfelelő módon működtetni. Ennek a nem-demokratikus mentalitásnak a következménye az a 20 év, ami a rendszerváltás óta eltelt, és ami még talán a rendszerváltás előtti 20 évnél is rosszabb volt.

Namármost, ha igaznak tekintjük, hogy egy nemzet mentalitásának megváltoztatásához, a demokratikus mentalitás meggyökerezéséhez 60 év szükséges, még hátra van kb. 40. Ha ez így megy tovább 40 évig, mi leszünk az új Albánia. Szerinted ez jól van így?

Abban is igazad van, hogy nem kötelező itthon maradni. Fiatalok ezrei fogadják meg a tanácsodat és húznak el külföldre mosogatni, mert többet keresnek vele, mint itthon informatikusként. Szerinted ez a "lehet menni a francba" megfelelő válasz a problémára?

Valami konstruktív esetleg tőled, ha már mástól azt várod el?

Solkim 2008.11.06. 15:45:24

Na, valami ilyesmit propagalok en is, mint a T. blogger. Az en elgondolasom nagyjabol az volt, hogy csak azoknak kelljen regisztralniuk, akik az elozo ket egymast koveto szavazas/valasztas alkalmaval nem jelentek meg szavazni. Ezt MINDEN orszagosan tartott valasztasra/szavazasra ki kellene terjeszteni (parlamenti, helyhatosagi, nepszavazas), de az idokoziekre nem kellene.

Aki tehat kihagyja pl. egy parlamenti valasztas mindket forfulojat + az azt koveto esemenyt (mondjuk a helyhatosagit), azt automatikusan toroljek a valasztoi nevjegyzekbol, amig be nem megy a jegyzohoz (okmanyirodaba, akarhova) es nem regisztralja magat ujra. Hasonlokeppen, mint ahogyan ma is regisztralnia kell magat annak, aki nem kap kopogtato cedulat egy szavazas elott.

Ez meg mindig kevesebb ido, mint amit megtakaritott a szavazaskor.

Persze lehet, hogy valaki beteg, kulfoldon dolgozik, mittudomen, de aki ket egymas koveto szavazast is kihagy, az igenis mutassa ki a demokratikus rendszer mukodtetese iranti szemelyes elkotelezettseget, mielott ujbol valasztopolgarkent veszik szamitasba az eredmenyek kiszamitasanal.

Igy elkerulheto az, hogy demokraciakeptelen egyenek TORZITSAK a demokratikus valasztasok/szavazasok eredmenyeit, hiszen magatartasuk altal a valodi valasztopolgarok valasztojoga serul.

LvB 2008.11.06. 15:46:16

Ok nézzük csak.

1.Bemegy a prof. a maga 800000 diplomájával, akkor is csak ezekre a fos pártokra fog tudni szavazni.

2. A szavazógépes ötlethez csak annyit, hogy mi gátolna meg bárkit abban, hogy hazudjon a munkáját etc. illetően?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.11.06. 15:46:49

" maydayray 2008.11.06. 15:41:12
kedves zero, ha szerinted az USA a demokrácia bölcsője, akkor te valamit nagyon elnéztél. "

Miért szerinted mi?


Nyissunk erről vitát?
Kapcsolódik a tárgyhoz?

LvB 2008.11.06. 15:49:33

A demokrácia bölcsője Athén.

egypszichoaktivista · http://egypszichoaktivista.blog.hu 2008.11.06. 15:50:01

Johnson Doe:
az anarchizmus uralomnélküliséget jelent, azt, hogy nincsenek hierarchiák, nincs tehát kormány, nincs szükség pártokra, mindenki egyenlően vesz részt a döntéshozatalban. akár egy munkahelyről, akár egy településről van szó. szerinted ez miért nem egyenlőséget jelent?
a gazdasági egyenlőség pedig ugyanúgy hozzátartozik egyes anarchista gondolkodók által elképzelt ideális társadalomhoz (persze nem minden anarchista foglalkozik ezzel), mint a politikai.
szóval nem értem, mire utalsz.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.11.06. 15:51:37

egypszichoaktivista 2008.11.06. 15:42:31

De nehéz veled?

Milyen összefüggésekre lennél kíváncsi?
17% szerinted az 1100-ből a Fidesz kormánypárt.
Az összefüggés: ez a 17% segghülye.

"minthogy "a magyar ember lusta és buta". ezt pl. milyen kutatás támasztja alá?"

Erre milyen kutatás kell? Te hol élsz, Alaszkában egy fakunyhóban?

"következtetéseid gázok, az óvodában megkövetelt logikai színvonalat sem érik el"

Mármint hogy valamit tenni kellene ez ellen, hogy
a, ne legyen ennyi tudatlan embert
b, ha már vannak, és nem lehet a számukat gyorsan lecsökkenteni, akkor lehetőleg ne szavazzanak és kúrják el az országot?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.11.06. 15:53:45

LvB 2008.11.06. 15:49:33
A demokrácia bölcsője Athén.

Bakker, a modern kori demokráciára gondoltam.
Szerinted történelem diplomával nem vágom hogy az ókori demokrácia hol és mikor alakult?

Johnson Doe 2008.11.06. 15:54:49

egypszichoaktivista
a komplett anarchizmus magával hozza, ha az utcán rálépnek a lábamra, akkor spontán fejbelőhetem az illetőt. Mivel kontroll nincs rajtam.
Akár elhiszed/elismered, akár nem, bizony szükség van egy "felsőbb" hatalomra, csak nem ilyen elb**ra mint ami itt van. Az emberek felebaráti szeretetből, közös döntések alapján zsigerből kinyírnák egymást.
Valaki egyszer nagyon bölcsen azt mondta: "Addig vita lesz, amíg két ember lesz a földön" -> szerinted ez mennyiben érintené a közös döntőképességet?
Nem vitázni szeretnék, és nem is dogmatikus tételeket kérek, csak felhívtam rá a figyelmed.

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2008.11.06. 15:57:27

egypszichoaktivista

"képviseleti demokrácia eleve a többség uralmát jelenti a kisebbség felett"

Mondj egy olyan (működő) rendszert, ahol ez nem így van. Egyátalán, szerinted a többség hogyan uralkodhat a kisebbség felett? Lenne annak értelme? Uralkodás lenne az? Működőképes lenne? Nagyon szép ez az egyenlősdi, csak gyakorlatilag működésképtelen dolog. Az emberek nem egyenlőek. Nem akartam összetörni a szívdet, de ez így van. Egyenjgúság kell, de egyenlőség nem kell, és nem is lehet. Az anarchia létrejött valaha 40 főnél nagyobb közösségekben? Egyátalán, ti hogyan döntitek el, hova mentk sörözni esténként? egyelően? (de ugye a szavazás nem ér, mert az demokratikus)

2008.11.06. 16:09:43

Ezt az országot nem a tudatlan emberek kúrták el, hanem a gátlástalan politikusok és a sleppjük. Jó lenne, ha már ott tartanánk, hogy a legnagyobb problémát "a zemberek" felelőtlen politikai döntései jelentenék, de jelenleg a politikusok felelőtlen döntéseivel kellene kezdeni valamit.

(És nem, ez nem amiatt van, mert a parasztok rossz helyre teszik az ikszet, jelenleg nem is tehetnék jó helyre, szerintem).

Közöd?? (törölt) 2008.11.06. 16:10:01

hehe üdvözöl a való világ, a pénz, a fegyverek na meg a pinák

Johnson Doe 2008.11.06. 16:15:22

Amúgy nagyon stimmt a kezdő mondat.:-) Ez is tiszta középfölde. Vannak:
- Hobbitok - akik tesznek az egészre, ami az otthonukon kívül történik (a Tolkien-i alapkoncepció szerint)
- Törpök - akik állandóan dolgoznak
- Elfek - akik bölcsek lennének, sőt tán még jószívűek is
- Emberek - akik hol itt, hol ott, szóval ingatagok
- Orkok - ehhe... nem kommentálnám.:-D
- és nagyon nagy MÁGUSOK akik még mindig be tudnak szopatni jó sok mindenkit. :DD

more 2008.11.06. 16:15:53

igen, a demokracianal lehet h meg nem talatak fel jobbat es sztem mukodne/ik is olyan orszagokban, ahol nem orkok elnek, hanem ertelmes, tanult, gondolkozasra es dontesre kepes emberek...ja, mielott jonnenek a kerdesek, h oszt hol latsz ilyent, mondom, h szinte sehol.
megpedig azert nem, mert az oktatas mindenhol tudatosan van lehulyitve, h konnyebb legyen az oktalan, egyugyu, gondolkodasra keptelen masszan uralkodni. ez pontosan a demokracia modernkori(!) bolcsojeben, az USA-ban kezdodott, es mar europara is kiterjedt...
erre kivalo a demokracia, mert konnyeden fenn lehet tartani az elit uralmat ugy, h kozben a nep azt hiszi, h o valaszt, persze h o valaszt, csak alaposan kimosott aggyal.

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2008.11.06. 16:18:30

ifsz
Az lenne igazán jó, ha már nem ott tartanánk, mint az ötévesek, amikor mindenért a tanitónéni a hibás. Igenis, ha nem lenn ennyire hülye a magyar, akkor például nem lehetne ennyi ökörséggel kampányolva választásokat nyerni, nem lehetne 300 Ft-ra hivatkozva egész egészségügyi reformokat elgáncsolni, és GYF sem lenne miniszterelnök. Abban igazad van hogy a politikusoknak mivel nagyobb a hatalmuk, nagyobb a felelősségük, de ha mindenki csak a saját 10 négyzetmterén rakna rendet, most nem itt tartanánk.

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2008.11.06. 16:24:36

more: a demokrácinál még nem találtak föl jobbat, ez közhely ugyan, de egyetértek veled.
Csakhogy szerintem azért nem működik sehol, mert ez egy városállamra lett kitalálva, max egymillió ember. Na jó, kettő, legyen Budapestnyi. Belgiumban, Luxemburgban, Hollandiában, Svájcban egész jól működik. A népbutítás-összeesküvés azért nem állja meg a helyét, mert a modern demokrácia előtt "butábbak" voltak az emberek. az intelligencia nem hasonlítható össze, az átlagműveltség igen, és az bizony alacsonyabb volt. gondolj csak az írás-olvasásra.

Combi a ballibes Ferkófan 2008.11.06. 16:25:03

szeloka 2008.11.06. 14:20:54
- 30 éves kor fölött legalább 5 év munkaviszony

Aha, tehát akkor egyetlen egyetemet végzett sem szavazhatna aki a 30 közelében van. Zseniális elképzelés

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.11.06. 16:27:19

more

"modernkori(!) bolcsojeben"

xDDD

more 2008.11.06. 16:28:39

igen, pontosan svajcra gondoltam, beneluxra gondolta, es tokeletesen egyetertek, hatlab.
a modern demokracia elott alatt mi ertesz? mert a modern demokracia elott nem mindenhol volt demokracia:))))

irrelevant 2008.11.06. 16:30:05

ifsz

Tényleg nem tehetnék jó helyre, szerintem sem. Ebben egyetértünk.

De ugye az nem új infó számodra, hogy a rossz döntéseket hozó politikusokat valakik felhatalmazták arra, hogy döntéseket hozhassanak? És nem csak a diplomahalmozó értelmiség miatt van ott Gyurcsány, ahol van, hanem lejárt konzervvel megvett romák, 13. havival behülyített nyugdíjasok miatt is.

A valódi megoldás az lenne, ha az életszínvonal magasabb lenne, ugyanis akkor nem lehetne pár száz, pár ezer forinttal félmillió szavazatot vásárolni és megnyílna az út az elvi alapokon történő politizálás és szavazás előtt. Persze paradox a helyzet, mert amíg ez a bagázs van hatalmon, az életszínvonal javulását nem várhatjuk, tehát a probléma megoldhatatlan.

more 2008.11.06. 16:31:52

zero, itt bazeg muszaj pontosnak lenni, mert szetkapnak a szemfulesek:)))))

Solkim 2008.11.06. 16:32:11

Teljes mertekben NEM ertek egyet a valasztojogot korlatozo otletekkel, mint pl. gyerekek szama, munkanelkuliseg, stb. Az ilyen korlatozasok mar magat a demokraciat szukitik. Ezt is meg lehet vitatni, de akkor lassuk vilagosan, hogy ez nem a demokratikus kepviselet torzitasainak kikuszobolesere alkalmas modszer, hanem a demokratikus rendszer megvaltoztatasara.

Szerintem az egyetlen szukites, amit a demokratikus rendszer megenged - sot, megkovetel! -, az az, hogy akik nem akarnak reszt venni a mukodteteseben, azok ne torzithassak azoknak az akaratat, akik viszont reszt vallalnak a mukodtetesebol.

Visszaterve a gyerekek szamara, pl. en pont a forditottjat vezetnem be: nincs meg 2 gyerek? kevesebbet er a szavazatod, hiszen nem jarultal hozza a tarsadalom fizikai fennmaradasahoz. De szerintem ez nem egy helyenvalo korlatozas, ami a valasztojog gyakorlasat illeti.

mindenlébenkétkanál · http://bamberg.blog.hu 2008.11.06. 16:33:31

modern demokrácia előtt a római császárkor és kb. a brit alkotmányos morachia közötti időszakot értem. Királyok, császárok, szultánok, tyrannuszok, triumvirátusok, kommunák, kormányzók vegyesen.

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2008.11.06. 16:37:12

mellesleg "A" demokráciában, Athénban sem mindenki szavazhatott, csak a polgárok. A kisebbség, aki hatalmat gyakorol a többség fölött.

2008.11.06. 16:37:45

@hatláb 2008.11.06. 16:18:30:

Az ilyen döntéseknek, mint a 300 Ft-os népszavazás, elsősorban nem a tudatlanság az oka, nagyon okos és tanult emberek is szavaztak a vizitdíj eltörlésére, meg GYF miniszterelnökségére is. Normális országban a 300 HUF-os szavazást pl. már ki sem írták volna. Vagy szerinted, ha nem hülye óvodások lennének az emberek, hanem okos felnőttek, akkor hogy hívnák ma a miniszterelnököt?

Az elsődleges ok, hogy van egy elitünk, akinek lehetősége van rá, hogy az ország írott törvényeit meglehetősen hajlékonyan kezelje és ezt mindenféle alku és trükkös kényszer segítségével lenyomja a választópolgár torkán és őt is belevonja ebbe a játékba. Gyakorlatilag arról van szó, hogy a Kádár-rendszer szelleme él tovább. Nekem az a gyanúm, hogy nem magától, hanem nagyon sok érdekelt hathatós segítségével.

more 2008.11.06. 16:41:14

na hat ezek kozul egyik se volt demokracia, nem nagyon jarult a nep az urnakhoz...tehat butitani se volt kit, ugyis mindegy, ugyse szavaznak:))))
nem osszeeskuves-elmeletkent mondtam a tudatos butitast, hanem a modern demokracia egy olyan hozadekakent, ahol a valaszto egyenlo fogyaszto, gyakorlatilag minden erre a szintre van sullyesztve, es ebben sem erzik az emberek a felelosseguket. amelyik termek/politikus reklama harsanyabb, viccesebb, tobbet iger, azt veszem meg.
ehhez pedig elengedhetetlen ennek a gondolkodasnak a fenntartasa.

porthosz 2008.11.06. 16:44:43

"100 emberből 17 szerint a Fidesz van kormányon?"

hm... most már értem hogy miért találkozok annyi emberrel akik szerint a fidesz a hibás mindenért...

Dekatlon 2008.11.06. 16:51:09

Mindenki szavazatát súlyozzuk a befizetett személyi-jövedelemadójával!

more 2008.11.06. 17:02:16

sztem muveltsegi cenzus elegendo....nem akarok naczi lenni, de telleg hogyan jon egy kalap ala egy dr bubo dr es egy irni-olvasni-szamolni nem tudo ember szavazata, akit lejart szavatossagu csigatesztaval gyoznek meg....

2008.11.06. 17:04:16

@otvospeter:

"És nem csak a diplomahalmozó értelmiség miatt van ott Gyurcsány, ahol van, hanem lejárt konzervvel megvett romák, 13. havival behülyített nyugdíjasok miatt is."

Ezt jól látod, de abba belegondoltál, hogy miért GYF és OV meg a csapataik között lehet választani?

Bármilyen hülye is egy ember, meglepő, hogy mennyire okos döntéseket képes hozni, amikor a saját bőréről van szó. Itt az van, hogy valami miatt nem érzik ezek az emberek, hogy számít az, hogy milyen politikai döntést hoznak és ebben tulajdonképpen igazat kell adnom nekik.

szeloka 2008.11.06. 17:09:13

Összehozhatnánk erről egy konferenciát.

Megállapításom:
- a demokrácia nem az amikor 2 millió dolgozó eltart egy csomó naplopót és naplopók meg szavaznak a dolgozók sorsáról, mert megveszik őket két konzervért
- a demokrácia nem az amikor 2 millió dolgozó szavaz 10 millió polgár sorsáról

Kérdés:
Mi a fasznak demokrácia? Ebben a formában?

more 2008.11.06. 17:10:10

"Bármilyen hülye is egy ember, meglepő, hogy mennyire okos döntéseket képes hozni, amikor a saját bőréről van szó"politikara kivetitve nem ertek egyet, az elet mas teruletein absolutely

szeloka 2008.11.06. 17:10:10

Ha korlátozok sérül a demokrácia, ha nem korlátozok akkor előbb-utóbb összeomlik, mert szarból nem lehet várat építeni.

szeloka 2008.11.06. 17:13:22

Szavazzanak a 18. életévüket betöltött, szabad, athéni férfiak :)

Na ez ma nagyon nem hangzik demokratikusan, pedig a demokrácia bölcsőjének választásra jogosultjait takarja. Ami nem a többség volt. Mert volt ott elég sok nő és rabszolga is, illetve "külsős".

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2008.11.06. 17:14:05

ifsz:

Szerintem a 300Ft elleni szavazatok leadásának legfőbb oka a tudatlanság volt (ebben akkor nem értünk egyet, patthelyzet), és nyilván sok értelmiségi is szavazott ellene, de mondjuk ha megnéznék az "igen" és a "nem" szavazatok közötti diplomások arányát, szerintem engem igazolna a statisztika. Bár hozzá kell tennem, sok ismerősöm azt mondja, hogy a népszavazás nem is igazán a forintokról szólt, hanem GYF és a kormány megítéléséről.

"Vagy szerinted, ha nem hülye óvodások lennének az emberek, hanem okos felnőttek, akkor hogy hívnák ma a miniszterelnököt?"
Természetesen nem szószerint értettem, hanem ha kicsit magasabb szinten lenne a politikai ultúra, akkor miniszterelnök sem lehetne akárki, legalábbis olyasvalaki nem, aki nem ért hozzá. Ha neveket kéne mondani, az Oriens közgazdászai vagy az általuk megkérdezett emberek.

more 2008.11.06. 17:16:33

szeloka, errol nem konferenciat kene tartani, hanem nepszavazast, h stilszeruek legyunk:))) ez kurva jo:)))

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2008.11.06. 17:18:01

more:
Nem is a modernkori demokrácia előtti demokráciákról beszéltem, hanem pont arról, hogy "eddigi adataink alapján" a mai demokráciákban a legmagasabb az átlagműveltség. Magasabb, mint a "nem demokráciákban".
Ráadásul napjaink két legnagyobbat és leggyorsabban fejlődő országa, Írország és Japán többek között úgy tudta megvalósítani ezt a hatalmas konjuktúrát, hogy a költségvetés nagyon nagy részét oktatásra fordította.

porthosz 2008.11.06. 17:18:58

"Ha korlátozok sérül a demokrácia, ha nem korlátozok akkor előbb-utóbb összeomlik, mert szarból nem lehet várat építeni."

Nem sérül a demokrácia, csak azt a tényt kellene felfognunk amit már a demokrácia őshazájában (görögország) is tudtak, miszerint nem vagyunk egyenlőek.

Ebből fakadóan szavazati joga is csak annak lehetne aki a rendszerben részt is vesz. Például fizet jövedelemadót.

Ez kb. olyan mint egy részvénytársaság ahol a részvényesek összeülnek szavazni. Kiváncsi vagyok hogy mi történne ha egy ilyenre egyszercsak beszaladna az utcáról 200 csöves és megszavaznák hogy az rt minden pénzét költse rájuk. És nyernének mert hát lenne 10 részvényes meg 200 csöves 200>10. az meg kit érdekel hogy a 200 csövesnek nincs is részvénye... na kb. ez ma a magyar demokrácia.
Olyan szavaznak az én adóm elköltéséről akiknek közük nincs annak megteremtéséhez...
(söt még csak nem is közömbös mint az utcáról beszaladó csöves, hanem egyenes pénz visz ki a kasszából)

more 2008.11.06. 17:19:15

nem ugy, mint magyarorszag:)))) meg nem ugy mint az USA muhahahha

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2008.11.06. 17:21:18

porthosz:

Ez a jóléti állam.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2008.11.06. 17:21:26

Ja, és szavazatuk ua. ér! Még szerencse, hogy tudják miről döntenek. A többiek sorsáról. vazz.

szeloka 2008.11.06. 17:23:59

Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci 2008.11.06. 16:25:03
szeloka 2008.11.06. 14:20:54
- 30 éves kor fölött legalább 5 év munkaviszony

Aha, tehát akkor egyetlen egyetemet végzett sem szavazhatna aki a 30 közelében van. Zseniális elképzelés

Ember volt ott más is írva. Csak a hülyeséget tudod kiemelni te is. Amúgy aki 30 éves korára nem tud felmutatni összesen 5 év munkaviszonyt ( persze nem folyamatosan) az szerintem elmehet a fenébe. Persze ne számítsuk ide a phd és hasonló tudományos munkát végző fiatalságit vagy a doktorokat. Csak az a gond hogy nem látok az országban ennyi zsenit és sokdiplomás értelmiségit. Amúgy igazad lenne, de egy szakmunkásnak, egy érettségizettnek egy átlagos diplomásnak már kéne ennyi munkaviszony. De lazíthatunk is legyen 40 év. Sokkal többen nem lennének. A lényeg a naplopó és segélyen élő lustanépség kiszűrése.

Tudom, ez nem demokratikus, de írjatok használható verziókat, ha tudtok.

szeloka 2008.11.06. 17:28:44

Válasszunk egy cárt, akit felakaszthatunk ha valami nem jó:)

Félkupica_Fehér_Főnök 2008.11.06. 17:30:01

hatláb · ebenci.blog.hu 2008.11.06. 16:18:30

Azért a népszavazás nem a reformokról szólt, egy szimpla népszerűségi szavazás volt. Akkor, ott, ha a fidesz van kormányon simán keresztülviszi a 300ft -os vizitdíjat,meg szinte bármit, amit akar.

--
Rossz oldalról közelítitek meg a dolgot.
Nem azzal van baj, hogy vannak emberek, akiket meg lehet venni 2kg száraztésztával, a legtöbb embernek amúgy is meg van az ára.

A szűk keresztmetszet itt is az, hogy következmények nélkül lehet ígérgetni, szavazatot vásárolni, hazudni, lenyúlni.

Nem tudtok olyan 300+ fős mintát összeállítani, amelyik nem csábul el a havi 100-200e Ft-os költségtérítésért.
Aki 10-20-30-40-50 milliáért cserébe ne tegye gipsz jakab érdekeit az állam érdekei elé.

Biztos lesz benne becsületes ember, kevésbé pofátlan és ordenáré lenyúló, viszont, ha egy kiderült turpisság után konkrétan letépik az illető tökét, akkor az arányok kicsit elindulnak a becsületesség felé.

A krva nagy probléma, hogy ezt nem tudom, hogyan lehetne elérnünk nekünk, 'egyszeri' polgároknak.
Mert amikor kiderül valami genyóság, akkor zúgolódhatunk, anyázhatunk, egyesek még rombolhatnak is az utcákon, de eredmény a következő választásig garantáltan nem lesz.
Ez igaz minden mostani, és minden jövőbeni parlamenti pártra is.

(ettől függetlenül nagyon bízom benne, hogy az mdf/szdsz páros végre eltűnik a pöcegödörben, amit keserves munkával kiástak maguknak az elmúlt 10-15 évben)

2008.11.06. 17:31:37

@more:

"politikara kivetitve nem ertek egyet, az elet mas teruletein absolutely"

Ez amiatt lehet, mert a politikában általában racionális döntéseket kellene hozni, amihez meg információra van szükség, valódira, nem pedig információnak álcázott manipulációra. Ebben a tekintetben meg az okos emberek sincsenek jobb helyzetben.

@hatláb:

"Bár hozzá kell tennem, sok ismerősöm azt mondja, hogy a népszavazás nem is igazán a forintokról szólt, hanem GYF és a kormány megítéléséről."

Szerintem pontosan erről szólt a népszavazás. És nem azért, mert az emberek hülyék ahhpz, hogy megértsenek egy egyszerű kérdést, hanem mert hónapokon keresztül ezt sulykolták pro és kontra.

A mondandód második felével (Oriens) egyetértenék, csak az a probléma, hogy egy választások esetén ezek a szakemberek labdába sem rúghatnak és nem a választók hülyesége miatt, hanem főként a választási és a kampányfinanszírozási szabályok miatt, amiről meg nem igazán a választók tehetnek.

Azt kell szerintem ebben az országban észrevenni, hogy a politikában és a gazdaságban nem igazán a tankönyvi és a törvényi szabályok befolyásolják a dolgok kimenetelét.

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2008.11.06. 17:37:43

A koleszban az egyik hosszúlábú gólyanéni kijelentette, hogy ő bizony a fideszre szavaz, meg a szülei is, hogy állítsák vissza a Kádár-rendszert. És ez diplomát fog kapni.

Félkupica_Fehér_Főnök 2008.11.06. 17:41:17

kergezerge · klasszikusasztrologia.blog.hu 2008.11.06. 17:37:43

Koleszban,mi? :o)))

Majd 4 év múlva kijózanodik, utána kérdezd meg még egyszer.

Johnson Doe 2008.11.06. 17:45:33

kergezerge
"A koleszban az egyik hosszúlábú gólyanéni kijelentette, hogy ő bizony a fideszre szavaz, meg a szülei is, hogy állítsák vissza a Kádár-rendszert."
Én pedig kolompos orbira, hogy végre szabadon masírozhassanak az utcákon.:-DDD

more 2008.11.06. 17:57:01

a hosszulabu golyanenit nem az agyaert kell szeretni, kergezerge:)))kulonben is meg csak golya, meg akarmi is lehet belole, akar atomfizikus is:))))

Gestas 2008.11.06. 17:57:59

Őszintén nem értem,miért ne dönthetném el vasárnap reggel, hogy ki a faszra szavazok?
Engem a két napos kampánycsend,kifejezetten megnyugtat,lecsílapodnak bennem a több hónapos kampány okozta vad indulatok és tiszta fejjel rúgom be a hét utolsó napján,a szavazó helyiség ajtaját!

more 2008.11.06. 18:03:19

'és tiszta fejjel rúgom be a hét utolsó napján,a szavazó helyiség ajtaját!'
hehehehehhehhhe
valahogy igy:))))))

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2008.11.06. 18:12:27

more, de ha egyszer lyányka vagyok ;~)

Suum Cuique · http://magyarkodo.blog.hu 2008.11.06. 19:01:56

"A demokrácia mindig és mindenütt a felbomlás és a rombolás princípiuma. Arra alkalmas, hogy az embereket elválassza egymástól, és a társadalmat felbomlassza."

(Metternich)


„Érezzük mi, hogy népszerütlen eszméket fejtegetünk, mert természetüknél fogva csak az lehet népszerű, a mi az egyesek hiúságának tömjénez.”

(gr. Dessewffy Aurél)

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2008.11.06. 19:20:07

visszatértem, volt egy kis IRL kitérő ::: szóval :::

Johnson Doe: az irónia finom dolog, gyengébbek kedvéért brutális.

otvospeter: a hosszútávú célok a legfontosabbak. itt mindenki 4évekről beszél, és max. években képes tervezni, és rögtön a kuka felé mutat, ha meglát egy 20 vagy 40 éves távlatú elképzelést. az az igazság (kezem a szívemre stb) hogy semmilyen rövidebb távú konstruktív elképzelésem nincs. sőt, az elmúlt 20 évet lesújtóan károsnak ítélem meg, ami a rendszerváltás realitásait és irrealitásait illeti. még mindig nem tanulnak a gyerekek semmit arról a rendszerről, amiben ők 18 éves korig tankötelesek, utána pedig szavazóképesek. a felelősségtudatos (vigyázz JD! irónia) felnőttek pedig tanítás helyett acsarognak, közben nem csak az ő életük(a mi életünk! semmi irónia) esik szét négyévről négyévre, hónapról hónapra, hanem azoké is, akiket nem is méltatunk arra, hogy ismereteket adjunk át nekik a demokratikus államforma mibenlétéről.

vagy nincsenek átadható ismeretek, ez esetben sürgősen továbbképezni a pedagógusokat, és kiadni tankönyvben az Állampolgári ismeretek tantárgyat, fordíttatni, lektorálni, van hozzá egy jól tartott MTA, egyetemek, meg minden. csak kiképezhető négy év alatt egy tanár, aki megtanít egy tantárgyat?!

vagy már megvannak az ismeretek, tudják a tanárok elölről-hátulról, ahogy a NAT is előírja valahol a sűrűjében, csak nem jut neki hely az Anjou kor történelme meg a francia kamaradrámák meg többi nagyon fontos és hasznos érettségi tananyag között.

az Állampolgári ismeretek lehetne simán érettségi tantárgy. lehet, hogy ugyanúgy szavaz majd Pistike és Ildike, és lehet, hogy egészen másképp, de a lényeg, hogy minden esélyt és segítséget meg kell adni nekik a józan, felvilágosult döntés képességének megszerzéséhez. nem tudok ennél tisztességesebb megoldást, mint a legszélesebb körben tudást adni a politika kritikus szemléletéhez.

felmerül bennem a kérdés, hogy vajon miért nem tűnik fel senkinek 20 év alatt, milyen érzéketlenül hagyjuk győzedelmeskedni a tudalanságot. ezek után hogyan várhatjuk el a másiktól, hogy felelősen tudjon szavazni? vagy hogy ne dőljön be a hazug propagandának? elvárjuk talán, hogy majd ezzel tölti az ember azt szabad 20percét, mielőtt olcsó párnáján elnyomja az álom? (elnézést.)

Félkupica_Fehér_Főnök 2008.11.06. 19:32:13

kergezerge · klasszikusasztrologia.blog.hu 2008.11.06. 18:12:27

Ha a lábad is hosszú, akkor mégis csak Neked kell igazat adnunk. :o)

DányiDani 2008.11.06. 19:20:07

Nekem volt állampolgársági ismeret a szakközépben, valahogy az évezred elején legalábbis. Heti egy óra. Tanultunk a társadalmi berendezkedésünkről, a közjogi méltóságoktól kezdve az alkotmányig, mindenről.
Aztán lehet,hogy ilyen nincs mindenhol, vagy már azóta nincs, nem tudom.

GatyaPityu 2008.11.06. 20:53:12

Nos, szerintem az a 26%-os maszop-szadi tortaszelet helytálló. Mert ugye senki sem gondolta komolyan, hogy a szadi tényleg szakított volna szocikkal? Amit látunk, az nem más, mint egy jó koreografált színdarab. Hogy csak mást ne mondjak bizonyítékként erre, ott van az MDF-féle önfeloszlatási szavazás eredménye.

Egyébként ezen az eredményen lehet röhögni is (ennyire primkó emberek is vannak), de persze inkább elszomorító, főleg annak tükrében, hogy azoknak a valószínűsíthetően nem túl magas iskolai végzettségű embereknek is ugyanannyit ér a szavazata, mint az egyetemi docenseknek. Tényleg jó lenne valamiféle iskolai végzettséghez kötni a szavazást (pld. 8 ált. megléte). Vagy legalább a cikkben szereplő előzetes regisztráció - bár az sem garancia mindenre, olvastam a Kuruc.info-n, hogy Amerikában egy rádióállomás nem reprezentatív felmérést végzett, és kiderült, hogy a megkérdezettek sem igazán voltak tisztában az elnökjelöltek programjával, hogy ki melyik oldalon áll. (McCain programjából tettek fel kérdéseket úgy, mintha az Obama célja lenne).

Horizont 2008.11.06. 21:12:55

Simán elhiszem hogy ez az eredmény igaz.A környezetemben azt tapasztalom hogy nem olvasnak az emberek újságot, nem néznek híradót, az internetten nem tájékozódnak, nem is érdekli őket hogy mi a helyzet.Basszus az életünk része. Sokan vannak akik tán nem is tudnak olvasni (nem a környezetemben) vagy csak a kocsmáig találnak el és azt fújják mennyibe kerül a feles vagy a vadász.Ez van.
A legszomorúbb hogy hiányzik a hazaszeretet az emberekből. A hazájának a szeretete. Jó, tudom, el is veszik sűrűn a kedvünket, de mégis csak ez a hazánk, itt születtünk, itt élünk.Lehet hogy ezért sem érdekli még az sem őket ki kormányoz?Nem tudom.
Kiábrándító.

Marcellusca 2008.11.07. 00:28:04

Bocs! Nem olvastam végig az összes kommentet.

Én nem csodálkozom a felmérés eredményén. Ha a hülyeség fájna, akkor az emberek (nem túlzok) 60-70%-a üvöltözve rohangálna.
DE! Hol, milyen közegben, milyen társadalmi rétegen készült ez a felmérés? És ez nem kekeckedés, és nem "savanyú a szőlő" effektus.

Felvetitek (nem előszőr) a szavazati jogok "korlátozását". Kérdem én: Milyen alapon, ki dönti el, hogy milyen módszerrel szűrik az embereket (népszavazás? :D), és nem utolsó sorban hol marad a névtelenség, titkosság? Ha minden szavazójoggal rendelkezőt megvizsgálnának, mint ahogy azt felvetettétek, akkor eltűnik az anonimitás. Még ekkora hülyeséget, hogy IQ alapján kapnánk plusz pontot. Okos emberek nem csinálnak hülyeséget? A zsenik jórésze nem is "ebben a világban" él, lehet, hogy mégannyit sem értenek a politikához, mint az átlag ember. Az átlag ember, ha kicsit is érdeklődik a politika iránt, kenterbe veri a zsenit.
Befizetett adó alapján? Mi van a GYES/GYED-en lévő kismamákkal, a nyugdíjasokkal, akik nem tehetnek arról, hogy az átkosban nem kellett adót fizetni, a kényszer minimálbéren dolgozókkal (itt nem az ügyeskedőkre gondolok, hanem azokra, akik kénytelenek minimálbérért dolgozni, mert még így is örülhetnek, hogy van munkájuk), a felsőfokú tanulmányaikat folytatókkal?
Regisztráció szerintem sem jó, mert csak egy újabb ürügy, hogy egy kampánynak tűnő valamire hivatkozva dobálják és kenjék a sz@rt, lenyúlják a közpénzeket.

Én sem abban látom a hibát, hogy az emberek nem tudnak választani, hanem abban, hogy - jelenleg - nincs komoly alternatíva (egyeik kutya, másik eb).

Már egyszer felvetettem, hogy mi van akkor, ha a szavazáskor mindenki megnézné (nem csak a logót), hogy kik szerepelnek a listákon és, ha már a Parlamentben van 16-20 éve, akkor nem szavazok rá, mert lett volna lehetőségük változtatni a dolgokon. És mi van akkor, ha X-ek nélküli cédulák kerülnének az urnákba? A részvétel megvolt, de ...

Én értem, hogy mit akartok, de ne ennyire burkolt formában adjátok elő!
Mondjátok ki, hogy a naplopó, segélyen élő, családi pótlékért és segélyekért nyakra-főre gyereket szülő, iskolázatlan, konzervért és két kiló tésztáért megvehető cigá.. upsz, romák ne kapjanak szavazati jogot! Ne dönthessenek a dolgozók sorsa felől.

Na azé' nekem is sikerült a végére elnáczulnom. :D

Johnson Doe 2008.11.07. 07:00:09

DányiDani
"az irónia finom dolog, gyengébbek kedvéért brutális."
Nos, mivel ezáltal hajlamos voltál engem "gyengébbnek" (a.k.a. hülyének) nevezni, sajnos kénytelen vagyok válaszolni a személyeskedésre.
Az iróniának egy olyan fura jellemzője van, hogy megismerhető. Ennek érdekében teheted olyan szövegkörnyezetbe, akár idézőjelek közé is, hiszen amíg nincsenek hangsúlyok elrejtve a betűkben, illetve a hozzászólásból nem az vehető le, hogy Te személy szerint abszolút nem ezen a véleményen vagy, addig érezhetetlen benne az irónia. A "gyengébbek" kedvéért is. Szóval: ha megkérhetlek, ne hülyézz, és ne személyeskedjünk.:-) Köszönöm. Offolásom ezennel véget ért.

Lohengrin 2008.11.07. 09:41:51

"képviseleti demokrácia eleve a többség uralmát jelenti a kisebbség felett" -elméletben, gyakorlatban pedig a fórdítottja valósul meg.
Egy szociálisan megosztott társadalomban a demokrácia alapelvei nem valósulhatnak meg mert az elit a széles tömegeket úgy manipulálja ahogy akarja. Ezért pár sikeres európai példától eltekintva a demokrácia sehol nem működik. Ezek a helyek általában izolált, kis területű, helyel közzel önfentartó országok mint Svájc vagy a Skandináv államok. A globalizáció és az újkorú népvándorlás következtében helyzetük egyre bizonytalanabb, félő, hogy angol, német, francia, belga, holland példára egyre inkább teret nyer a populizmus.
Solkim- "Szerintem az egyetlen szukites, amit a demokratikus rendszer megenged - sot, megkovetel! -, az az, hogy akik nem akarnak reszt venni a mukodteteseben, azok ne torzithassak azoknak az akaratat, akik viszont reszt vallalnak a mukodtetesebol. "
Máltán és Belgiumban bünti van, ha nem mész el szavazni. Euróban. Athénban "idiótának" nevezték azt a polgárt aki, bár a jógai megvoltak hozzá mégsem vett részt a közügyekben, gyakorlatilag megvetették.
A képviseleti demokrácia jelenlegi elméleti formájában megbukott, akárcsak a kommunizmus. Pontosan akkor utópia, ugyhogy nem ártana valami újjat kitalálni.
Alkalmatlan olyan országok esetén ahol hangsúlyosak a szociális különbségek, mert a hatalmon lévő szűk rétegnek érdekében áll a különbségek fenntartása. Kis hazánkban ráadásul abban a könnyű helyzetben vannak, hogy ehhez pontosan "semmit" kell csinálni, de azt következetesen.
Nagyon is helyénvalónak tartom a szavazó jóg korlátozását, illetve súlyozását a társadalmi hozzájárulás alapján.
Érdekesség ami lazán kapcsolódik a témához: a franciák a 70-80-as években előszeretettel kisérletezgettek mindenféle távközlési rendszerekkel, mint a Telex, MiniTel és hasonlók. Ekkortájt született egy szigorúan elméleti tanulmány, hogy amennyiben a közeljövőben létrejön egy mindenki álltal elérhető többszereplős interaktiv kommunikációs eszköz (internet), akkor újra elérhető közelségben kerül az athéni közvetlen (és nem képviseleti) demokrácia. Magyarul a törvényeket a nép szavazza meg, minden este 8-tól 9-ig. Ez így megvalósíthatatlan, még akkori is, ha a technikai eszközök rendelkezésre is állnak, de gondolatnak mindenképpen szép.

Lohengrin 2008.11.07. 09:46:05

Újra végigolvasva a szövegem, van benne pár érettségikorlátos helyesírási hiba. Munkahelyen az ember általában kapkod, föleg, ha nem azzal foglalkozik amivel kellene. :)

Solkim 2008.11.07. 10:11:34

"Mondjátok ki, hogy a naplopó, segélyen élő, családi pótlékért és segélyekért nyakra-főre gyereket szülő, iskolázatlan, konzervért és két kiló tésztáért megvehető cigá.. upsz, romák ne kapjanak szavazati jogot! Ne dönthessenek a dolgozók sorsa felől."

Nyilvan sokan vannak, akik ezt szeretnek. De szerintem ezeknek a szempontoknak egyike sem lehet elofeltetele a valasztojog gyakorlasanak/korlatozasanak egy modern demokraciaban. (Persze, az atheni demokracia felfogassal viszont teljesen osszeegyeztetheto.)

De egy modern kepviseleti demokraciaban megiscsak az az alapelv, hogy minden nagykoru allampolgar akarata valamilyen rendszeren keresztul, egyforma sulyozassal ervenyesuljon az allam iranyitasaban. (Vagy valami ilyesmi.)

Az allam mar ma is korlatozza az ALTALANOS valasztojogot, hiszen csak nagykoruakra terjed ki (raadasul a nagykorusag hataranak 18 evnel valo megallapitasa teljesen onkenyes es vitathato), illetve a kozugyektol valo eltiltas is korlatozza.

Tehat nem lenne pelda nelkul valo, es foleg nem lenne a demokraciaval ellentetes, a valasztojog olyan "korlatozasa", ami igeny szerint barmikor feloldhato a szavazni kivano polgar altal.

Egyebkent az olasz rendszer ismeri ezt a fajta "kiesos" szurot, tehat meg csak nem is lenne pelda nelkul valo az EU-ban sem.

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2008.11.07. 10:23:33

nem kell olyan állam, ahol osztogatják a jogokat és a kötelességeket az alattvalók (pardon állampolgárok) feje fölött. első lépés lenne egy apartheid rendszer felé.

Béla az állat 2008.11.07. 11:12:00

Empire Of The Dark Forces...ez megint csak rávilágít arra a mindenki által ismert tényre, hogy társadalmunk nagy része...hogy is mondjam - nem igazán nagy gondolkodó...

Solkim 2008.11.07. 11:19:39

Azt hiszem egy alapveto kerdes az, hogy van-e tarsadalmi konszenzus arrol, hogy a jelenlegi rendszer megfelel-e a demokratikus mukodes minimalis kovetelmenyeinek. Annyi mindenkeppen bizonyos, hogy az Alkotmany szerint - amely a valasztojogot is biztositja - igen.

Aki tehat egyfelol elfogadja az Alkotmany altal biztositott valasztojogot, masreszt megis tavolmarad egy szavazastol/valasztastol, az nem demokrata. Sot, aki egy demokraciaban bojkottra buzdit, az sem demokrata (pl. Gyurcsany es a nepszavazasok).

(Ha viszont valaki a jelenlegi rendszert nem tartja demokratikusnak, akkor elutasitja az Alkotmanyt, tehat ne tartson igenyt az abban foglalt jogokra sem.
Az Alkotmany nem svedasztal, hogy kedvunk szerint csipegessunk rola.)

Azt hiszem harom dolgot leszogezhetunk:

1. A valasztashoz es valaszthatosaghoz valo jog ma sem altalanos es korlatozhatatlan.
2. Ma is vannak egyeb alkotmanyos jogok, amelyek elvesznek vagy szuntelnek, ha egy bizonyos ideig nem gyakoroljak azokat (pl. tulajdonjog -> elbirtoklas).
3. Aki egy demokraciaban nem vesz reszt valasztason/szavazason, az nem jarul hozza a demokratikus rendszer mukodtetesehez. Akkor viszont nincs ok arra, hogy egy gyakorolni NEM kivant jog akadalyozza a jogot gyakorolni akarok akaratanak ervenyesuleset.

Hogy mas teruletrol is hozzak (ici-picit talan santito) peldat: szantofold, parcellak, autopalya epitesehez meg kell vasarolni ill. ki kell sajatitani. Mi lesz azokkal a teruletekkel, ahol a tulajdonos nem elerheto (cime ismeretlen, stb.)? Evekig all az epitkezes, ha mindent megtettek az utoleresere es megsem sikerult nyomara bukkanni?

egypszichoaktivista · http://egypszichoaktivista.blog.hu 2008.11.07. 11:28:16

hát ezt jól elírtam, szóval a képviseleti demokrácia egy kisebbség uralma a többség felett (és persze itt nem a cigányokat vagy nem tudom, kiket értünk kisebbség alatt, hanem a politikai "elitet", a tőkével rendelkezőket). de szép, hogy az így értelmetlenné vált mondanivalómmal is vitatkoztok.

szóval a többség érdeke egy demokráciában nem tud érvényesülni, akárki van hatalmon, mert eleve így van kialakítva a rendszer. úgyhogy kurvára értelmetlen azon gondolkodni, hogy ha mások lennének a politikusok, meg hogyha öreganyámnak kereke volna mi lenne. semmi nem lenne.

elnyomás van, mégpedig a tőkével (gazdasági, kulturális) tőkével rendelkezők nyomják el a tőkével nem rendelkezőket, és nemcsak országos, hanem pl. családi szinten is. szóval nem a többség uralmát szeretném a kisebbség uralma helyett, hanem semmiféle uralmat nem támogatok. ez van.
az anarchizmus meg enm azt jelent, hogy bárki bármit csinálhat szabadon. de unalmas ezt mindenkinek külön megmagyarázni, utána lehet nézni a wikipédián. akár.

egypszichoaktivista · http://egypszichoaktivista.blog.hu 2008.11.07. 11:31:04

Lohengrin
igen, a képviseleti demokrácia megbukott, illetve nem megbukott, mert eleve nem müködött, csak sokan most jönnek rá erre.
a kommunizmus viszont soha nem bukott meg, mivel nem is valósult meg soha (csak egyes helyeken néhány hónapra, de ez ugye nem érdeke az elitnek, ezért leverték). lásd spanyol polgárháború, tanácskommunizmus.

Johnson Doe 2008.11.07. 11:47:31

egypszichoaktivista:
Ha megengedsz egy csipet összegzést:
"az anarchizmus uralomnélküliséget jelent, azt, hogy nincsenek hierarchiák, nincs tehát kormány, nincs szükség pártokra, mindenki egyenlően vesz részt a döntéshozatalban. akár egy munkahelyről, akár egy településről van szó"
"elnyomás van, mégpedig a tőkével (gazdasági, kulturális) tőkével rendelkezők nyomják el a tőkével nem rendelkezőket"
Tényleg nem akarok politológiai-elméleti vitát csinálni, így ez amúgy zárójelben jegyzem meg:
amit eddig felsoroltál (közakarat, tőke) az inkább kommunizmus. A wiki-re meg légyszíves ne hivatkozz.
De tudom, h úgyse tudjuk egymást meggyőzni, szóval hagyjuk is.

egypszichoaktivista · http://egypszichoaktivista.blog.hu 2008.11.07. 11:56:27

azért hivatkoztam a wikipédiára, mert azt még a leglustább, legkevésbé érdeklődő emberek is el tudják olvasni, és nem tart sokáig. gondolom nem olvasnál el több száz könyvoldalt a témában, de ha igen, azt is tudok ajánlani.
az anarchizmus és a kommunizmus elég erősen összefügg, bár Marx köztudottan nem kedvelte az anarchistákat, de létezik anarchista kommunizmus, illetve anarchokommunizmus (a kettő nem ugyanaz). sőt, a megvalósult anarchista mozgalmak közül is van, ami egyben kommunist is. persze vannak olyan anarchisták, akik a gazdasági egyenlőtlenségekkel nem foglalkoznak, sok anarchista viszont igen.

Plutonic 2008.11.07. 19:14:07

Na, egy újabb bizonyíték számomra az ország intelligenciáját illetően.
Pont olyan helyen melózom, ahol ezt "tesztelhetem" immár 3 éve.
És nem véletlenül döntöttem úgy, hogy innen menni kell.
Jó messzire és oda, ahol emberek sincsenek nagyon, mert sikerült megutálnom az emberiséget.

Horizont 2008.11.07. 20:43:07

Az egész emberiséget???
Nem kell.
Elég a magyarokat....

szusi úr 2008.11.08. 01:43:10

psychonaut,
nem lehet, h egyszerűen csak arról van szó, h az emberek nem érdeklődnek minden nap a politika iránt, mint mi azt gondoljuk? amúgy itt van még több ábra a kutatásból: www.publicus.hu/kormanyellenzek/

Horizont 2008.11.08. 07:24:15

szusi úr
Nem kell érdeklődnie a politika iránt, de ha a sok agyament szinvonaltalan kereskedelmi műsorok mellett csak egyszer egy héten 2 sör között odapillantana a híradóra ennél azért jobban képben lenne.
Nem kell felsorolnia az összes minisztert, de azért valami minimum ezügyben is kéne lenni minden emberben. Persze hülye vagyok, pont ez lenne meg amikor egy csomó minden más is hiányzik, minimum szinten!

Kibee 2008.11.10. 07:50:00

Lehet, hogy volt errol szo, de csak a hszek kb, felet olvastam... szoval a valasztojogkorlatozas ELKERULHETETLEN. Aki azt kerdezi, miert? hat ahhoz lenne egy-ket keresetlen szavam (igen olyan Alaszka - fakunyho tema). De hogy alljon itt megoldas is, kossuk az erettsegihez/szakmahoz (ugye elvileg tankotelezettseg is van) + buntetlen eloelethez. Ugy erzem felelosebb dontesek szuletnenek. Persze ezek ellen ugatnak a fajvedok a legjobban, de hangsulyoznam, ezekkel nem a ciganyok ellen iranyulnanak, hanem a szellemi fogyatekosok/bunozok ellen :D

Kibee 2008.11.10. 08:33:27

Nem is a modernkori demokrácia előtti demokráciákról beszéltem, hanem pont arról, hogy "eddigi adataink alapján" a mai demokráciákban a legmagasabb az átlagműveltség. Magasabb, mint a "nem demokráciákban".
Ráadásul napjaink két legnagyobbat és leggyorsabban fejlődő országa, Írország és Japán többek között úgy tudta megvalósítani ezt a hatalmas konjuktúrát, hogy a költségvetés nagyon nagy részét oktatásra fordította.

Ne feledkezzunk meg Szingapurrol sem, ahol a koltsegvetes legnagyobb reszet az oktatas kapja (masodik a honvedelem...).

Maram 2008.11.16. 08:52:45

Most nem a hírtv csöngetett, mint a tanárnál az ovb-nek küldött e-mail után, hanem a police.Be kell őket érni!

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2008.11.16. 15:07:03

Csak az emberi értelemnek és az értelmetlenségnek nincs határa. A többinek van.
A névjegyzékbe vétel jó ötlet, indítványozni fogom a bizottság előtt, csak mi lesz, ha nekik nem fog tetszeni.

süti beállítások módosítása