Csak egy érdekes olvasói levél:
"Sziasztok!
Ha azt gondoljátok, hogy milyen fincsi és egészséges a meleg friss kenyér vagy a süti, akkor íme, az alkotóelemek:
Szilveszteri lúdláb torta:
Összetevők:
krém[cukor,zsírkeverék(növényi olajok és zsírok,hidrogénezett olaj és zsír),
kakaópor, víz,emulgeálószer: szójalecitin, E471,étkezési sav(E260,E330),
só, tartósítószer(E202), aroma, színezék:E160ii],
margarin[zsírkeverékek (növényi olajok, növényi zsírok, hidrogénezett növényi olajok és zsírok), víz, só, étkezési sav:E330,színezék:E160ii,aroma],
piskóta[búzaliszt, teljes tojáslé (teljes tojás, étkezési sav:E330),
cukor, víz, jilk(emulgeálószer:E471,E475,stabilizátorE420,E339ii,aroma,víz,etilalkohol),
kakaópor,sütőpor(térfogatnövelőszer:E500ii,keményítő,stabilizátor:450i),
aroma (víz,hordozó:E1520,aroma)], marcipán (cukor,mandulabél,
glükózszirup, tartósítószer(E202), invertáz , mandula aroma,
színezék (tatrazin,kinolinsárga,narancssárga S,azorubin),
meggy,étlap(cukor,hidrogénezett növényi zsírok, kakaópor, emulgeálószer:szójalecitin,
glükóz szirup,fényezőanyag(E904),aroma),víz,
tortazselé (cukor,zselésítőanyag:E407,E508,sűrítő:E410,stabilizátor:E332ii,E331ii),
cukor,rum,étolaj.
Kenyér:
Összetevők: Búzakenyérliszt félfehér BL-112, búzakenyérliszt fehér BL-80, ivóvíz,
kenyéradalék: (étkezési só, búzaliszt, glutin, emulgeálószer E471, dextróz,
malátázott búzaliszt, enzimek [amiláz, xilanáz], antioxidáns E300, szójaliszt,
tejsavópor, savanyúságot szabályozó anyag E270, extrudált búzaliszt),
élesztő,
ipari kovász: (természetes kovász: [rozsliszt, ivóvíz, kovászmag],
savanyúságot szabályozó anyagok: [tejsav, ecetsav], búzakorpa, rozsliszt, só,
emulgeálószer: szójalecitin, maláta kivonat: [árpamaláta, ivóvíz], fűszerek).
Kakaós fonott formakalács 500g:
Összetevők: Búzaliszt, ivóvíz,
Kalács keverék: (cukor, búzaliszt, tejpor, édes savópor, konyhasó,
Kukoricaliszt, tojáspor, emulgeálószer E472f, hordozó liszt, dextróz,
lisztkezelőszer E341, csomósodást gátló E170, antioxidáns E300, amiláz enzim),
sütőmargarin: (különböző zsírkeverékek: [állati olajok, növényi olajok],
hidrogénezett növényi olajok, ivóvíz, só,
emulgeálószerek: [szójalecitin, E471], savanyúságot szabályozó E330,
színezék: béta-karotin, aroma), élesztő, kristálycukor,
kakaó 20-22%-os,kalácsfény (tejfehérje koncentrátum, tejcukor,
stabilizátor (E 452), dextróz, sűrítő anyag (E 412),
emulgeátor E 322 (szójalecitin), színezék (E 160))."
És csodálkozunk, miért van annyi rákos? A múlt században miért volt ismeretlen a rák? Mert akkor nem rakták tele méreggel meg minden szarral a kenyeret?
Lehet csemegézni az 1600 E-szám közül, melyik mit takar...