Skip to content


       Szűrés lista

Összefogás a jogállam ellen

Nézzük, hogy akarja az állam a jogkövető magatartást belenevelni az emberekbe. Csak egy példa:


"A kormány a válságkezelés és munkahelymegőrzés jegyében a rendezett munkaügyi kapcsolatokról szóló törvény tavaszi módosításával egyes esetekben átmenetileg felfüggesztené a munkaügyi bírságokhoz kapcsolódó jogkövetkezményeket.
A lap ismertetése szerint ilyen jogkövetkezmény például az állami támogatásokból és a közbeszerzésekből való kizárás. A változás kétszer fél évre adna visszamenőleges hatállyal felmentést az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség feketelistáján szereplő cégeknek." - írta a HVG

"A kormány mindezt azért tenné, hogy a munkaügyi főfelügyelőség feketelistáján szereplő vállalkozások is állami támogatáshoz juthassanak, illetve részt vehessenek a közbeszerzéseken. A válság miatt a kormány szerint ez is lendíthetne a beruházásokon." - írta a Magyar Hírlap 

Miről is szól ez a kis színes? Ha a munkáltatót elkapják, hogy feketén foglalkoztatja a dolgozóit, (mondjuk trükközik a hőre eltűnő tintával), akkor Munkaügyi Felügyelőség megbünteti a céget ÉS nem indulhat közbeszerzési eljárásokon, vagyis nem kaphat állami/önkormányzati beruházást. Nagyon helyesen, aki átveri az államot, nem fizeti be a járulékokat, az ne markoljon bele a közös kincses bödönbe.

Nos, az eszement kormányunk, mert erre már más szavakat bajosan lehet találni, azt találta ki, hogy a válság miatt ezt felfüggeszti visszamenőleges hatállyal. Ez a "Nagy Gazdaságélénkítő és Válságkezelő Csomag" része?  Vagyis a nyáron az M6-oson elkapott alvállalkozó, a hőtintával trükköző feketemunkásokat foglalkoztató hangosan röhög, mivel újra nyerhet egy kis állami beruházást.

Van-e még olyan kormány a világon amelyik saját maga támogatja a feketegazdaságot? Akkor miért van letartóztatva az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség elnöke, Papp István? Hiszen ő csak a munkaügyi szabálytalanságok miatt elmarasztalt vállalkozások részére adott hamis igazolásokat, melyek felhasználásával ezen cégek közbeszerzési pályázatokon indulhattak, illetve állami támogatásokra is pályázhattak.  Most nem hamis, hanem valódi igazolásokat fog adni  -  a kormány! Akkor ő is amnesztiát fog kapni?!

Akkor mi tartja vissza  cégeket a hatályos törvények betartására? És mellesleg ez az intézkedés hogy kapcsolódik a munkahelymegőrzéshez? Vagy már a feketemunkások munkahelyét is meg kell őrizni? Így motiválják a tisztességes munkáltatókat, cégeket, hogy minden szabályt betartsanak?

Nem volt elég, nem tanultunk semmit a múlt heti szmogriadóból? Mikor egyik felelős sem tudta megmondani, hogy pontosan milyen büntetés jár a szmogriadót megszegő autósoknak? Milyen állam az, ahol 4 "illetékes elvtárs" 4 különféle magyarázatot ad? Másrészt meg milyen jogalkotási folyamat, ahol csak a feléig van kidolgozva valami? Senki nem pörgette végig a fejében, nem dolgoztak ki forgatókönyveket, mi lesz, ha élesben ki kell hirdetni a szmogriadót? Senkinek eszébe sem jutott, hogy a riadó megszegőit hogyan fogják büntetni? Ennyire értenek a munkájukhoz? Ehhez nem kell diploma sem, csak józan paraszti ész! Ezek az emberek kapnak fizetést az mi adónkból? És persze megint nincs felelős! Ha én ennyire értenék a munkámhoz, holnap nem hinném, hogy be kellene jönnöm dolgozni ...

Az ombudsman remekül megfogalmazta eme eset kapcsán, melyet nyugodtan ki is terjeszthetünk az egész országra, miszerint " a közmorált károsító hatású, ha az önkéntes jogkövetésre vállalkozó állampolgárok azt hallják, hogy a normaszegőknek semmilyen jogkövetkezménnyel sem kell szembenézniük." 

Tényleg az ombudsmannak kell a hatályos jogszabályoknak utána nézni a szmogriadó után?
-A levegő védelmével kapcsolatos kormányrendelet kimondja, hogy levegővédelmi bírság megfizetésére köteles az, aki a levegővédelmi követelményeket nem tartja be. Ennek alapján százezertől ötszázezer forintig bírságolhatók meg a szabálysértők.
-az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII. 28.) kormányrendelet: akár az önkormányzat ügyintézője, vagy közterület felügyelője, akár a közlekedési rendőr észleli a szabálysértést, minden esetben kötelessége intézkedni.

Budapesten ott van szinte minden utcasarkon egy térfigyelő kamera. Megvannak a felvételek? Megvannak a rendszámok, akik megszegték a rendeletet? Küldik ki a büntetést? Mert ha nem, akkor ne csodálkozzanak, ha a következő szmogriadónál hangosan fogják kikacagni az autósok Demszky Gábort.

Vagyis ez így milyen jogállam?
Feketén foglalkoztatsz munkásokat, nincs következménye.
Nem tartod be a szmogriadó rendeletét, nincs következménye.
6 milliárdot bukni a TV székház eladásán, nincs következménye.
Eladni a haveroknak fillérekért a fél kerületet, nincs következménye.

De ha 1 napot is késik az adóbevallásod az APEH felé, automatikusan százezres nagyságrendű bírság. 

Oké, vettük a lapot.

Jó törvényt nem nagyon tudnak alkotni. Ha mégis jó a törvény, azonnali kiskapu keresés, szabotálás. Legvégső esetben a jó törvény visszavonása.

Csak az a kérdés, mi jöhet még ezután?

Címkék: közélet morál abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr91890672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karma17 2009.01.22. 08:59:41

Menekülés Abszurdisztánból...

rolika 2009.01.22. 09:01:57

jól indul ez a nap is...

tényleg, tud valaki akármilyen más kiutat ebből a sz.rból, mint a totális összeomlás és utána (esetleg) egy system restart?

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2009.01.22. 09:04:29

Hátbaszki!
Észfasz megáll! Szerintem innentől felfüggeszthetjük az Alkotmányt, BTK-t, PTK-t, Mindenféle törvényt. Mert semmi értelmük. Senki sem tart be semmit aminek semmi következménye.
LÁMPAVAS!!!!!

Corry 2009.01.22. 09:10:34

Ha ezt így folytatjuk nem kellenek majd ide törvények, mert úgyse kell őket betartani.
Ha valaki szegény akkor azért nem, ha trükközik és rajtakapják, akkor meg azért nem.

Csak egyvalamit felejtenek el az urak (inkább elvtársak): ha nem kellenek a törvények, akkor a jogalkotók sem kellenek...

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.22. 09:11:47

Na, megvolt a reggeli második kávém...

molaris 2009.01.22. 09:13:27

Amint a "Nagy Proletár Költő" mondja: Elvtárs, sígítsd a lebukottakat.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.01.22. 09:17:29

@rolika:

Valószínűleg, ha még másfél évig ezek "dolgoznak" ,akkor nincs más kiút.

De lenne előnye is, mondhatjuk az IMF-nek és társainak, hogy ezeknek adtatok kölcsönt, beszoptátok, ennyi. Máskor ésszel kell kihelyezni a pénzt. Viszont akkor importáru a Tescoban nincs.

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2009.01.22. 09:30:19

Ezt komolyan nem tudom elhinni. Ez ellen nem agal senki? hol a kedves ellenzekunk? Imf ezt engedi?
mi lesz itt emberek?

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.01.22. 10:06:59

EZ A VÉG vazz!
Haláltánc szaga van a dolognak.
Kérdés, hogy kinek a tora. Ha nem vigyázunk, a miénk.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2009.01.22. 10:10:35

Rossznyelvek szerint október-november s jön az államcsőd!

Combi a ballibes Ferkófan 2009.01.22. 10:25:53

OFF: Grat zero, azt hittem nem tudtok már olyat mutatni amitől habzószájú elborult agyú vérnáci leszek. A kávé helyett XIX.-el sikerült :)

Az EREDETI 2009.01.22. 10:29:14

Nemtud ez a kormány olyan dolgot csinálni amit az emberek ne tűrnének el...

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.01.22. 10:32:57

Őrnagy Őrnagy

Megnézem a fickót, aztán meglátjuk...

trewq 2009.01.22. 10:46:53

Egyszerű a magyarázat. Eddig az OMMF vezetője hamis igazolásokat adott ki a haveri cégeknek, de az ügyészség beleköpött a levesbe.

Így azok, akik eddig amiatt voltak olcsóbbak, mert feketemunkásokkal dolgoztattak, továbbra is kiszoríthatják a becsületes cégeket. Így a munkahelyek a törvénytisztelő vállalkozásoknál szűnnek meg, De őket meg leszarja a kormány.

Nanehogymá 2009.01.22. 10:58:14

@trewq: Ezt magam sem mondhattam volna szebben....
Legalizáljuk a bünözést.....

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.01.22. 11:03:57

megélhetési védendő feketemunkások

Endoril · http://musicisforrichpeople.blogspot.com/ 2009.01.22. 11:16:21

Én most ezt tényleg nem értem már... Ezek most direkt tönkre akarják tenni a saját szülőföldjüket?! Mit mesélek az unokáknak majd? :
- Granpa, where did you born?
- In Hungary, my dear.
- Where's that?
- You know, it has been erased from the world map long time ago...

Ahogy a Mátrix 2-ben mondták az Ikrek:
"Kezdünk neheztelni..." nagyon

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.01.22. 11:17:05

Úgy látom, az elftársakat érzékenyen érintette Pappityu elvesztése. Ha nem megy feketén, törvényt alkotunk rá.

Amúgy a dolog logikáját nem értem.
Ha a közbeszerzési pályázatból ki is van zárva jópár cég, attól még a pályázatot megnyeri VALAKI, és ő fogja felépíteni/kifúrni/hidat verni fölé. Mi a francot számít a foglalkoztatottság szempontjából, hogy a Bubu Bt. vagy a Strabag dolgozik rajta? Ígyis-úgyis kb. ugyanannyi embernek adnak munkát, csak nem kék overallban lesznek, hanem sárgában.
Hazudnak, bazmeg, de még azt is rosszul. Ki veszi be ezt a sz*rt?

more 2009.01.22. 11:17:22

jollatjuk, ennek veres dozer lesz a vege...az itteni fonokom, aki haborut, 56ot, eleg sok mindent megelt, o pl biztos benne h ezt a rendeszert ami egyre csak rohad otthon kizarolag igy lehet megvaltoztatni. mivel ezek a fehergalleros bunozok maguk irjak maguknak a jatekszabalyokat, ezert soha nem lesz normalis orszag magyarorszagbol, kizarolag ha nullarol epitunk fel mindent.

ja, es az oreg nem egy kimondott vernaci, meg mielott elindulna a kopkodes....annak idejen cionista megmozdulasokban vett reszt

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2009.01.22. 11:25:14

OFF:
Ismét Strabag! :-)
index.hu/gazdasag/magyar/strvs090121/
ON:
Sajnos more-nak van igaza. Saját játékszabályok saját maguknak. Gyerekkoromban az ilyen játékost simán megverték a többiek.

Plutonic 2009.01.22. 11:28:05

Ez már még micsoda?
Miért nem iktatják törvénybe a szabad rablást és kész?
Felhívás a táncra, hogy MOST lopjon mindenki annyit, amennyit csak tud!
Mer' most legális....
Ennyi erővel igazságosabb lenne mindenkinek adni egy Kalasnyikovot egy rakás tárral és mindenki mindenki ellen.
Na vajon miért nem tudom én komolyan venni a törvényeket, amiket ember alkotott?
Meneküljön mindenki amerre lát.

more 2009.01.22. 11:40:02

@Noname Cowboy:

igenam, csak a masik kerdes az, h ezt bevallalja-e a magyar tarsadalom, VAGY jobb egesz eletben szemetlada tolvajoknak dolgozni, kuporgatni, es baleknek erezni magad, ha nem tudsz te is csalni, majd egy szanaszejjel lopott, lepukkant, szabadrablo orszagban megdogleni

Anomalocharys 2009.01.22. 11:40:41

@Noname Cowboy:

Gondolom a verés már nem a játék része, hanem a következmény volt.
Csak az egyértelműség kedvéért. :)

Anomalocharys 2009.01.22. 11:41:25

@Psychonaut:

Az utolsó meg kapcsolja le a villanyt és tegye a kulcsot a lábtörlő alá.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2009.01.22. 11:43:00

@Anomalocharys: Igen-igen.
Mint itt is ez lesz. Csak véresebb formában.

Spielberg 2009.01.22. 12:03:36

@Endoril:

"Kezdünk neheztelni..."

Ez kurvajó!

LÁMPAVAS! (Jobbra-balra. Senkinek sincs kegyelem)

Plutonic 2009.01.22. 12:12:58

@Anomalocharys: Miért?
Van aki vissza is akar jönni? :)
Mert én biztosan nem!
Persze hagyjuk meg az esélyeket embertársainknak is. :)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.22. 18:47:10

@Psychonaut:

"Van aki vissza is akar jönni? :)"

Én el sem akarok menni. Ez a hazám, amit nem tudok és nem is akarok úgy váltani, mint a büdös zoknit.

Roxvox 2009.01.22. 20:50:41

Mi jöhet még ezután?
Egy olyan dolog, ami minden képzeletet felülmúl, majd amikor már ezt is elképzeltük, újra felülmúljuk a képzeletet és így tovább......

HZ323F · http://www.hotdog.hu/user_prof.hot?user_id=33417 2009.01.26. 20:19:02

Merészen hozzátenném, hogy sokaknak megélhetés kérdése az autója és nem tudja cserélgetni a rendszámokat, mert valami furcsa oknál fogva egy autóhoz csak egy jár. Vannak dolgozó emberek, akik nem tudják a létrát, vödröket, stb. (én a műszereket) buszon szállítani. Ez is egy tökéletes módja egy fővárosi cég átlagosan 50%-os lebénításának... Egyetértek a forgalomkorlátozással, egyetértek a szmog csökkentésével, akkor inkább maradjunk az angol rendszernél és ne egy diktatórikus eljárásból nyúljunk le összehordott marhaságokat. Olyan rendszert kell találni, ami NÁLUNK MŰKÖDIK, nem pedig KÍNÁBAN IS MŰKÖDÖTT.
Mellesleg. Én kocsival járok a fővárosba dolgozni kb. 30 km-ről, busszal az út több, mint másfél óra (3 óra oda-vissza), és a bérleteket tekintve kb. 25 000 HUF. Kocsival reggel 30, délután 20 perc, az utam (akinek nincs kedve számolni: 50 perc összesen) és kb. havi 35 000 HUF-ba kerül. Rakjam le az autót a peremvidéken? Hol a parkoló? Rendben, nem kell parkoló. Fizessem a tonnányi járulékot a benzinnel, a teljesítményadóval, stb. és még bérletet is vegyek? Fontos a környezet? Rendben, utazom BKV-val városhatártól. De akkor a forgalmim érjen annyit mint egy bérlet a fene egy már ki...

HZ323F · http://www.hotdog.hu/user_prof.hot?user_id=33417 2009.01.26. 20:29:46

Hopp, még egy unicum. Nem rég láttam a híradóban, hogy a sárga matricával felszerelt zöldkártyás kocsikat szmogriadó esetén kitiltják a közlekedésből... Valamilyen szinten még értem is az okát, hiszen nyilván több károsanyagot bocsájt ki az autóm, mint egy 0 km-es Toyota Prius, vagy egy akármilyen Euro V-ös motor.
De: Mit gondol pártunk s kormányunk? Azért tartok öreg autót, mert ez a hobbim? Nyilván tudnék venni egy 0 km-es csodát, és környezettudatosan Start-Stop elektronikát is kérnék bele, csak nincs kedvem. Tök jó nekem telefüstölni egy 20 éves csotrogánnyal a levegőt. Van nekem pénzem, csak sokat néztem a Saturn hirdetést és fukarkodom. Ezért nem veszek új autót. Az nem merül fel a pici kis agyukban, hogy esetleg azért, mert nincs miből???
Sajnos én tisztességesen dolgozom, így nincs pénzem ilyen dolgokra. Vagy esetleg most rághatnám a körmöm, hogy mikor viszi a bank az autóm, aminek nem tudtam fizetni a 30 %-kal magasabb részletét, és vakarhatnám a fejem, hogy hogy menjek utána dolgozni. A bank meg azért vakarná a kis buksiját, hogy vajon miért megy csődbe, amikor az autót nem tudja értékesíteni, csak a felvett hitel összegének feléért (lásd: jelenlegi autópiac)

süti beállítások módosítása