Skip to content


       Szűrés lista

Dübörög a szegregáció

"Alapítóinknak a kuratórium számára meghatározott célja a hátrányos helyzetű, elsősorban roma származású gyerekek esélyegyenlőségének, iskolai sikerességének megteremtése. Úgy gondoljuk, hogy a lehető legjobb minőségű oktatás, a modern globalizálódó világnak megfelelő készségek legmagasabb szintű elsajátítása az egyetlen kiút a nyomorból és elszigeteltségből." Ezzel a mondattal nyit a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány(CFCF) weboldala.

Mohácsi Erzsébet, az alapítvány igazgatója szerint annak ellenére, hogy az utóbbi években több milliárd forintot költöttünk EU-s és közpénzekből a roma gyerekek "együttnevelésére", még ma is minden ötödik-hatodik elkülönítve tanul.  2006-es kutatások szerint hétszáz osztály és százhetvennyolc homogén cigány iskola volt az országban. Pedig egy 2003-as törvény szerint tilos az etnikai alapú iskolai elkülönítés. Kérdés persze, hogy csak azért mert egy osztályban, tanintézményben csak cigány gyerekek tanulnak, beszélhetünk-e minden esetben etnikai alapú elkülönítésről? Mi a különbség szegregálás és a   kisebbségi oktatás-nevelés között?

Mohácsi Erzsébet azt mondja, ha egy iskola szegregálni akarja a diákjait úgyis talál kiskaput a törvényben. Én viszont azt mondom, hogy ha egy iskola fent akarja tartani az oktatásának színvonalát, akkor olykor bizony a szegregációhoz kell nyúlni. Nem lehet megoldás, hogy a tanárok minden év végén valahogy átrugdossák a tanulni nem képes, vagy nem akaró gyerekeket, csak, hogy előbb vagy utóbb megszabaduljanak tőlük. A két tannyelvű általánosokban sem tanul minden diák két idegen nyelvet. A kevésbé fogékonyakat csak egy nyelvre oktatja az iskola, és a második nyelv tanórái alatt nekik úgynevezett lyukasórájuk van egy szabad tanteremben, vagy adott esetben az iskola könyvtárában. Faji alapú megkülönböztetés ez? Ugyan. Szegregálás? Hát persze! És ha a lukasórán csak cigánygyerekek ülnek? Bárcsak így lenne és a legtöbb cigány gyerek rendes általánosba járna, tanulna legalább egy idegen nyelvet és sikeresen beilleszkedne a közösségbe. Azonban az a helyzet, hogy sok esetben őket nem csak azért kell elkülöníteni, mert épp nem tud olyan gyorsan haladni a tananyaggal. Az ő elkülönítésük magatartás és szorgalom alapján történik.

„Sok roma diák nagyon agresszív az iskolában is, mert azt látják otthon is, hogy így kell megoldani a konfliktusokat. Az agresszivitással szemben pedig a tanárok védtelenek. Sajnos a tanárokhoz és magához az iskola intézményéhez is másképpen állnak, mert sokuk szemében nem érték a tudás. Nincs jövőképük, ami szinte lehetetlenné teszi a tanítást. Pályám során több ezerszer hallottam azt a kérdést, hogy ezt minek tanuljuk, minek nekünk ez? Az ilyen kérdéseket a szülőnek kellene megválaszolnia, hogy azért, mert enélkül nem lesz belőled semmi. De a roma szülők többsége maga sem tartja hasznosnak a tanulást ” Kiss Józsefné, magyar szakos pedagógus [origo.hu]

 

Még Mohácsi Erzsébet is elismeri, hogy sok önkormányzat nem meri vállalni a roma és a nem roma gyerekek együttneveléséből származó konfliktusokat. A szülők többsége ugyanis károsnak tartja az integrált oktatást.

Egy 2002-es Tárki-felmérés szerint kilencvennégy százalékuk ellenezné, ha gyermekét cigány diák mellé ültetnék. A legtöbb szülő gyermekük tanulmányi eredményének romlásától, az iskola „gettósodásától” fél, illetve attól, hogy gyermekét a romák bántalmazni fogják.  Ennek köszönhető, hogy ha egy iskolában megnő a romák száma, amelyik szülők megtehetik elviszik a gyermeküket másik intézménybe, akár egy másik településre is tanulni.  Ismétlem 94%! El lehet képzelni ennél nagyobb társadalmi támogatottságot a szegregáció mellett?

Állami forrásból az elmúlt években több százmilliót költöttünk több ezer tanár továbbképzésére, hogy sikeresen, hatékonyan tudják oktatni akár a vegyes, integrált osztályokat is. Azonban itt a tanárok többnyire csak elméleti, jogi tudást sajátíthattak el. A drámapedagógia, a kooperatív tanulás, a projekttanulás és a hatékony tanulómegismerési technikák mind mind hatékonyan használhatóak a vegyes osztályokban felmerülő problémák kezelésére ugye? De még ha hasznos is lenne. Egy továbbképzés sem tanítja meg a tanárt, hogy mit tegyen a diákkal ha verekedik, vagy lop vagy rugós késsel jár tanórára. Naivság lenne azt hinni, hogy a pedagógus túl sok mindent tehet, ha egy diákja olyan családból érkezik, mely önmaga is képtelen beilleszkedni a társadalomba. Az ilyen gyermek legfeljebb akkor tudna asszimilálódni az osztályhoz, ha ő az egyedüli roma a közösségben. Két, három fő vagy e fölött már elkezdődik a klikkesedés és egymás visszatartása.

Mindezen indokok és társadalmi ellenérzés ellenére már több próbálkozást is láttunk az integrációra. Szeged,  Debrecen, Hódmezővásárhely és Kiskunmajsa is úgy döntött nemrég, hogy bezáratja a "cigányiskoláit" és az ott tanuló diákokat egyenlő arányban a környék tanintézményeiben helyezi el. Sőt azt is kikötötték, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű diákokat az iskola nem utasíthatja el.

Az ellenpélda pedig Miskolc, mely Mohácsi szerint évek óta az iskolai szegregáció egyik negatív példája. A város oktatási bizottságának elnöke szerint tíz évvel a kormányzati oktatáspolitika előtt járnak. Horváth Ottóné úgy nyilatkozott: az erőszakos integráció nem megoldás, a beiskolázáskor ugyanis két-három év fejlettségbeli különbség is lehet a gyerekek között, amit felzárkóztatással, külön programokkal, speciális módszerekkel kell kompenzálni. "Ki merem jelenteni, az erőszakos integráció a gyerekek elleni bűn."

Az MNO felvetésére, miszerint az antiszegregációs tevékenységük nem arat osztatlan sikert sem a szakmai körökben, sem a többségi társadalomnál, mert gondot okozhat például egy túlkoros, 12-13 éves, frusztrált cigány gyerek az alsó tagozat harmadik osztályában, Mohácsi csak annyit felelt, hogy ő nem tartja akkora méretű problémának ezt, mint amekkorára dagasztják. Ennyi. Dagasztják és nem probléma. Sőt!
Amikor rákérdeztek egy másik gyakori jelenségre, miszerint a mesterségesen előállított integrált iskolákból a szülők máshová viszik a gyerekeket, Mohácsi a legújabb kormányzati rendelkezéseket tudta megemlíteni, mely szerint intézményenként mindössze 15 százalék lehet a cigány származású tanulók aránya.

Csak egy eset: A gyöngyösi Berze Nagy János Gimnáziumban például nincs egyetlen roma tanuló sem. Vajon Mohácsi Erzsébet itt is azt fogja mondani, hogy szegregáció folyik? Czinder Péter iskolaigazgató a következőt nyilatkozta a 4 és 8 osztályos gimnáziumi szóbeli felvételi eltörlése kapcsán:


"Én örülnék a legjobban, ha cigánygyerekek is jelentkeznének hozzánk felvételizni, de eddig még ilyen nem volt. Pedig aki elég érett ahhoz, hogy itt helytálljon, annak teljesen mindegy, milyen a bőrszíne."

Vagyis a gimnáziumba még soha(!) sem szeretett volna felvételezni roma gyerek. Döbbenetes. Ha Gyöngyösön ez a helyzet, akkor el tudjuk képzelni, hogy mi lehet a budapesti jó hírű középiskolákban, ahova azoknak a gyerekeik járnak iskolába, akik a legjobban ellenzik a szegregációt... 

Úgy tűnik Mohácsi Erzsébet jajveszékelése és keresztes hadjárata lassan eredményre vezet és az önkormányzatok és az állam egyre több helyen nyomják le szépen fokozatosan az iskolák torkán, az eddig szegregált roma gyerekeket. Hogy ennek mi lesz a következménye azt senki nem tudja, mindenesetre Mohácsi Erzsébet kihúzhatja magát: az iskolázottság szakadéka a romák és a magyarok között keskenyebb lesz, azonban félő, hogy sokkal sokkal mélyebb. 

Címkék: társadalom szegregáció

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr23905756

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sárdobáló 2009.01.28. 14:23:26

A fehér ember kiváltságaiA cigányok társadalmunkban fennálló hátrányaiért nem lehet kizárólag az előítéletességet kárhoztatni. Ez csak egy eleme a problémának, még ha lényeges eleme is. A posztban most csak erre szeretnék koncentrálni, a többi kérdés megv…

Trackback: Sárdobáló 2009.01.28. 14:20:39

Cigánynak nem jár kártérítés Öt diákot szegregált az önkormányzat Miskolcon roma származásuk miatt, mégsem kapnak kártérítést. A bíróság szerint nem származott káruk abból, hogy csak szegregált iskolába járhattak, hiszen az átlageredményeik nem voltak ro…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Roxvox 2009.01.28. 09:35:05

Miért kell alacsonyabb ponthatárral beerőszakolni a cigányt a felsőoktatásba, azért, hogy később a jelenleg hatalmon lévők azt tudják mondani, hogy lám-lám a mi időnkben ennyi meg ennyi cigány diplomás "keletkezett". Nem feltétlenül kell a diplomások számát növelni, tudás nélkül, mert az a diploma csak WC papir.

Nanehogymá 2009.01.28. 09:35:10

@Corry: Sajnos nem sok. Ahoz hogy családi potlékot és egyéb segélyt kapjanak csak annyi a feltétele hogy az iskola kiadja a gyerekeknek az iskolalátogatási papirt. Ezt meg ügye 2 hét után adják ki. Azután a gyerkeknek se hire se hanva. Ezért is van az, hogy addig amig iskolakötelesek nem tudják elvégezni a 8 általánost sem...:( kész röhely.
Ráadásul ha haza megy a hátrányos helyzetü a suliból és azt mondja hogy a tanár rossz szemmel nézett rá akkor bemegy a szülő és megveri a tanárt.(már ha előtte a gyerk nem verte meg a tanárt).
Engem meg ha haza mentem, hogy a tanár meghúzta a hajamat akkor kikaptam otthon is, hogy "biztos megérdemeltem" felkiáltással.

Seduxen (már NEM dr.) 2009.01.28. 09:35:30

@laspalmas: ez valahogy nem volt olyan bonyolult, mint teszem azt egy egyenlet megoldása balog_tominak...

Komolyan mondom nem azért, mert c-típusú a poszt, de sajnos nagyon sok igazság van abban, amit leírtatok... A szememben nem is szülő az a szülő, aki nem a legjobbat akarja a gyerekének. Az meg szerintem a hatékony oktatás. Ehhez viszont egyrészt kellenek megfelelő eszközök a pedagógus kezébe, másrészt kellenek megfelelő (=tanulni akaró) gyerekek. Persze, anno mi sem a tanulást képzeltük el a legjobb szabadidős tevékenységnek, de az más korszak volt... Amilyen pedagógiai "fegyvereik" voltak a tanároknak (és itt véletlenül sem a fizikai erőszakra gondolok), azért ma felkötnék őket...

Nagyon más világ volt az anno, de - talán nagyképűség nélkül mondhatom - belőlünk ember lett.

Nem kicsit félek attól, amikor elkezd a kis krapek iskolába járni... mert ugye valami "elit-iskolába" járatni nem lesz pénzünk, de hogyan magyarázzam majd el neki, hogy a padtárs "balog_tomi" - szemben az ő 6 évével - miért 13 éves?

jozicsenko 2009.01.28. 09:36:25

rendszeresen felmerül a kérdés, mikor lesz minálunk cigányminiszterelnök
(a rasszista baloldaliak szerint már volt, Orsós Viktor személyében: vidáman viccelődnek rajta, azt szégyellik talán, hogy nem a baloldalon lett min.elnök? mmm, érdekes kérdés, bár a téma is az, pont mint Zushclag esetében: maguk között vicc, de egyébként csak a másik oldal képes ilyen elvetemült tettre)

lesz cigányminiszterelnök, ha
- eljutnak reggel 8ra az iskolába
- eljutnak majd a középiskolákba
- felismerik, hogy a végzett villanyszerelőket, pékeket, vízvezetékszerelőket, fodrászokat (némi nyelvtudással) Ny-európában tárt karokkal fogadják - a munkásokat, nem a segélyre ácsingozókat!
- felismerik a hazatelepült cigányok, hogy én már elvagyok, a családom ok, a fiaim, unokáim már diplomások is lehetnek: tanárok, szinészek, ügyvédek, orvosok
- ha az orvosok, ügyvédek teljesítménye alapján azt mondják: keresd a Kolompár Doktort (nem röhög, mocsok náci!), mert ő a legjobb onkológus
- és ezek után valamelyik párt keretein belül kinővi magát az a politikus nemzedék, akik között már van cigány is

igen, ekkor lesz cigányminiszterelnökünk

az USA-ban ez a 40es években, az egyre jobban kereső négerek munkábaállásával kezdődött, a polgáriöntudatra ébredésük pedig a 60as években, amikor már az egyetemekről jöttek ki az első végzett feketék

addig csak liberális szájtépés megy

Seduxen (már NEM dr.) 2009.01.28. 09:37:01

Ja, és gyerekek! Az első képet nem lehetne levenni? a nyugalom megzavarására kifejezetten alkalmas, még a végén seggbecekcualizál titeket az ortt :)))

eeepunk 2009.01.28. 09:38:08

Nyilván nem megoldás a pénz alapú ösztönzés, azaz a jó tanulási szint, legalábbis nem ilyen fiatalon. Egyetértek Agyalappal. Valószínűleg tehát a családi modelnél kell megtenni az első lépést, vagyis a segélyeket kellene lefaragni, hogy ne az legyen a minta, hogy jöjjön a sok gyerek és akkor az értük kapott pénzt el lehet verni a kocsmában. Ha ezen nem változtatunk, akkor nincs értelme beszélni szegregációról vagy integrációról, mert addig gyűlölködés lesz, ahogyan van is. A 94% is ezt bizonyítja.

Seduxen (már NEM dr.) 2009.01.28. 09:40:07

@jozicsenko: "keresd a Kolompár Doktort (nem röhög, mocsok náci!), mert ő a legjobb onkológus"

... még jó, hogy nem urulógust írtál... (És a bal kezét a bal vállamra tette... Nem! A jobb kezét tette a jobb vállamra... ÚRISTEN!!! MINDKÉT keze a vállaimon volt... ) bocsánat OFFkorsz :)

charlie 2009.01.28. 09:42:02

khm: Berze Nagy jános Gimnázium...

(használj elgépelés ellenőrzőt mielőtt elküldöd a posztot)

A_Harlem_Fekete_Führere 2009.01.28. 09:44:43

@zero: Ja, rájöttem mi volt a félreérthető, elírtam a monogramját, hirtelen Mohácsi Viki jutott eszembe. Helyesen: ME félék osztják az észt, stb.... :)

Roxvox 2009.01.28. 09:59:10

@jozicsenko:
Miniszterelnökük a cigóknak már most is lehetne, csak kellene egy pártot alapítaniuk és hazafelé szavazni. Létszámuk alapján már most is komoly politikai erő lehetnének. Na azt adja nekünk a jó isten :(((

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.01.28. 10:01:27

Egyszerű a dolog, mint a százas szög: az én kölyköm nem fog koszos, büdös, igénytelen embergyerek mellett ülni az iskolában, legyen az cigány vagy fehér, és nem fog hangoskodó, nem a tanulással foglalkozó, tanárt és osztálytársait verő makimajmok mellett "felnőni" (a jópár év általánosra gondolok).
Igen, megint csak a rasszizmus jön elő, mikor mindenféle kimutatások, tények alapján azt állítom, hogy a cigány gyerek nem az a gyerek, aki iskolába való, mert b*szik tanulni, és visszafelé húzza (akár erkölcsi értelemben is) a többi gyereket!

Elmenni az országból, csak azért, hogy a gyerekednek jobb körülményei legyenek (anyagi, iskolai, nyelvi, életkezdési)? Lehet. Ha elmész, akkor az itthon maradottak azt mondják: gyáván elfutottál. Ha maradsz, azt adod meg a gyerekednek, amire te gyerekként még gondolni sem mertél, illetve "rémtörténetként" mesélték amerikai iskolákról: erőszak, tanárverés, tehetetlen rendőrség, gyerekbűnözés, drog, szex - mindez általános iskolai korban, 7-15 évesen.

Őrület. Ha pofázok, náci vagyok, ha kussolok, gyáva. :-(

Seduxen (már NEM dr.) 2009.01.28. 10:06:21

@zero: szerintem charlie azt észrevételezte, hogy a Jánost kis j-vel írtad...

Roxvox 2009.01.28. 10:08:18

@charlie:
Nem voltál eléggé egyértelmű.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.01.28. 10:08:47

@Seduxen:

Ja ... rossz a a SHIFT gombom ...:)

Seduxen (már NEM dr.) 2009.01.28. 10:13:12

@zero: AKKOR HASZNÁLD A KEPSZLOKOT :))))

reKorrekt 2009.01.28. 10:13:48

Hogy lesz ebből komcsizás?

A cigányoknak alacsonyabb ponthatár téma kettős mérce-e?
A szegregáció íly módon történő hangoztatása, pláne ebből a szájból, pontosan ugyan az az eset mint a Kolompár nácizása.

"... gondot okozhat például egy túlkoros, 12-13 éves, frusztrált cigány gyerek az alsó tagozat harmadik osztályában, Mohácsi csak annyit felelt, hogy ő nem tartja akkora méretű problémának ezt, ..."

Ebből látszik hogy fogalma sincs miről hadovál. Egy 13-14 éves kancigány akkora lelki terror alatt tud tartani egy nála jóval fiatalabb, normális neveltetésű gyereket, hogy annak egész életére kihatással lesznek a történtek( pejoratív jellemformáló hatások: zárkózottság, visszahúzódottság, emberkerülés = depresszió, stbstb).

DArchAngel 2009.01.28. 10:17:41

@Tom Bobb: Igazad van. Általánosban évekig voltak cigány osztálytársaim. Mivel jó nevelést kaptak otthon, ezért nem volt sok baj velük. Személy szerint nekem sem volt bajom. Persze, akkoriban a tanárnak is több joga volt. De mondjuk a fizikai fenyítés már nem volt divatban, nagyon ritkán fordult elő. Szóval nem volt szegregált az osztály, mégsem voltak gondok. Nevelés kérdése.
Volt a suliban olyan cigó gyerek is, aki 16 évesen még negyedikes volt. Na, az ki is használta az erőfölényét, hogy finoman fogalmazzak.

DArchAngel 2009.01.28. 10:18:52

@korrekt bundáskenyér: Arról nem is beszélve, hogy sokkal nagyobb eséllyel lesz "rásszistá"!

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2009.01.28. 10:19:12

Nekem volt általánosban cigány osztálytársnőm. Teljesen normálisak voltak (mármint a család a nővére felsőbb évfolyamba járt) és soha nem cigányoztuk. Még akkor sem amikor a fél osztály tetves lett tőle...

bellone 2009.01.28. 10:19:23

A gyerek harmadikos. Múltkor cigányozott egy iskolai ügy miatt. Elmagyaráztam neki, hogy ez nem teljesen úgy van, mert attól, hogy valaki cigánynak születik még nem lesz buta, verekedős, tisztelheti a tanárnénit stb.

Nem szólt, de láttam a szemén, hogy nem ért egyet. Elővettem, hát az aduászt és tájékoztattam, hogy a korábbi szomszéd család bizony cigány volt (szülők és három gyerek, de bármikor rájuk bízhattam negyediknek a sajátomat is). Ekkor már egy kis gúnyt is láttam a szemében és azóta sem hiszi el.

Szegény rasszista kislányom mi lesz veled? Miért teszed ezt velem?

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.01.28. 10:19:42

@eeepunk: "Nyilván nem megoldás a pénz alapú ösztönzés"
Nem látom, mi más vehetné rá a c típusú szülőt, hogy iskolába zavarja az aprólékot. Pálinkát, és rulettzsetont má' csak nem kaphatnak érte...

Elhatárolódom.

Agyalap 2009.01.28. 10:20:10

@Roxvox: Jó magyar szokás szerint (ezt már eltanulták), ha valaki ki tudna emelkedni, rögtön visszarántják. Van egy értelmes képviselőjük a cigányoknak? Akit mindenki elfogad? A saját nyomorukban is meg tudnák folytani egymást - Kolompár - Horváth - afenetudjaki, csak abban értenek egyet, mennyire sz@r nekik.

charlie 2009.01.28. 10:29:46

@zero: ezért kell az elgépelés ellenőrző (akár az FF beépítette, vagy van IE-re, stb.), mert jó veresen aláhúzza, ha valamit elgépelsz.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.01.28. 10:31:46

A szegregáció nem a bőrszínről szól.

A rossz magatartású, buta bármilyen (!) kölyköt vegyék ki az osztályból, hogy 20-25 gyerek fejlődését nem rontsa 1-2 idióta ...

Tilcsák Bea (törölt) 2009.01.28. 10:35:31

off
hiányolom a posztokat arról, hogy
1. Morvai Krisztina feljelentette Izraelt (mitképzel- kategória)
2. a Fidesz a parlament feloszlatását kezdeményezi (érdemi munka helyett- kategória)
3. visszavonták a parkolási bírságok elévüléséről szóló törvényt
on

Seduxen (már NEM dr.) 2009.01.28. 10:38:47

@Lukrécia Bögre:
1: MK-ról eddig is tudvalevő volt, hogy nem "százas".
2: Milyen érdemi munkáról beszélsz? Ugyanolyan töketlen f***tarisznyák (pepitában), mint a "másik oldal". Ettől mondjuk lehetne post, ez igaz...
3: A "minőségi" jogalkotás újabb iskolapéldája, hasonlóan a bejegyzett élettársi kapcsolatos, a távolságtartásis (tudom, azt még csak tárgyalja az AB) cucchoz, és még lehetne sorolni...

derelyegrádi szellem 2009.01.28. 10:49:14

@Lukrécia Bögre:

1./ Iraelt most sokan feljelentették, nem csak Morvai Krisztina (mi képzelnek azok is?)

Talán nem kerülte el a figyelmedet, hogy ennek okán titkosították a offenzíva vezetőinek nevét és felhívták figyelmüket, hogy ne utazzanak Európába, nehogy letartóztasság őket háborús bűnök vádjával. Gondolom nem Kriszti miatt kizárólag.

Összefoglalva, amíg nem láttam a feljelentést, addig én látom a gondot, mert ezt sokan mások is megtették.

2/ Milyen érdemi munka helyett? Folyik jelenleg ott ilyesmi? Egyébként jól tették, kár hogy nem fogják megszavazni, és eredménytelen lesz.

Az izladi kormány lemondott, most éppen új választásoka írtak ki, nyilván nem véletlenül, "érdemi munka helyett" kategóriában

3/ Ennek van érdekes vonulata, igaz nem "visszavonták", hanem az AB megsemmisítette, mint az várható volt az elképesztően dilettáns jogszabályalkotás miatt. Annyira dilettáns (és jogellenes) volt, hogy az én tudomásom szerint bírók tucatjai fordultak az AB-hez, pedig nekik kedvezett a jsz, mert érdemi tárgyalás nékül megszüntehették az eljárásokat.

Kisvárosi Fojtogató 2009.01.28. 10:54:57

Egy baj van. Kiskunmajsán nem döntöttek úgy a közelmúltban, hogy bezáratják a cigányiskolát. Egyrészt nincs cigányiskola: egy kisegítő van, ahol a tanulók 90 százaléka valóban az, de ők képességeik miatt vannak ott. Viszont semmiféle döntés nem volt arról, hogy bezárják, és szétszórják a gyerekeket.
Ez mondjuk nem érinti különösebben a problémafelvetést, csak szólok.

birdlady 2009.01.28. 11:22:21

Húú, akkor nálunk a gimiben kőkemény szegregáció volt (belvárosi gimi 6 évfolyamos osztálya).
Matekórán az osztály 2 (erősebb és gyengébb) csoportba volt osztva. Angolon a két hatévfolyamos osztályt összesen 5 csoportba osztották a tudásszintjük szerint. Én pl. a leggyengébb angolcsoportba kerültem akkor. De hát miért is kellett volna a haladó szintű angolos osztálytársamnak velem szenvednie? Mindenkinek jó volt így, hogy a szintjének megfelelő képzést kapta. Matekból viszont az erős csoportba kerültem. Itt olyanok tanultak, akik műszaki, esetleg közgáz vonalon mentek később tovább.. A jogi pálya felé irányulók pedig csak az alap matekon ültek, nekik bőven elég volt az is.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.01.28. 12:08:17

@birdlady:

Ez súlyos szegregáció ... az iskola címét küldd el Mohácsi kisasszonynak, de sűrgősen ...

Marcellusca 2009.01.28. 12:17:23

@korrekt bundáskenyér: Abszolut egyetértek.
Korábbi posztnál elmeséltem, hogy kb. 10 évesen volt egy majd' 16 éves osztálytársam. Nem, nem roma származású, cigány volt. Napközben a pad alatt fényesítette a bohócot. A tanerő nem tudott vele mit kezdeni (besegíteni nem volt gusztusa :D), de hál' Istennek hamar elérte az akkori tankötelezettségi korhatárt és nem láttuk többet.

Igen, azóta sikerült feldolgoznom és kihevernem ezt az élményt. :D

Seduxen (már NEM dr.) 2009.01.28. 12:24:37

@Marcellusca: ugye nem Te voltál a padtársa, és segítettél neki eme tevékenységben? :)))))

persze, hogy nem láttátok: Tököl-Sopronkőhida-Szeged útvonalat kellett volna bejárni :))

Tilcsák Bea (törölt) 2009.01.28. 12:27:28

@Seduxen: a távolságtartást ne is említsük, adtak a szarnak egy pofont - mert a kerékbilincs nem gátol a szabad helyváltoztatásban? meg a börtönrács?,?

(abbahagyom, mert csak ideges leszek)

Marcellusca 2009.01.28. 12:30:46

@Seduxen: Szerencsére nem mellette ültem, meg hamar a hátsó padba ültették. És nem segítettem, egészséges (csakazértis) hetero férfi lett belőlem. :D

A városban láttam (még egy darabig), de a suliban többet nem. Valószínű, hogy azon a "tengelyen" kellett volna keresni. Voltak is ilyen urban legendek. :D

Tilcsák Bea (törölt) 2009.01.28. 12:32:41

@derelyegrádi szellem:
1. ahogy gondolod. szerintem nevetséges.
2. a könnyebbik utat választották. így lehet. csak nem érdemes.
3. a dilettán jogalkotásban egyetértünk, a jogi kifejezéseken ne lovagoljunk, kivéve, ha jogász vagy, amúgy meg érdemes meghallgatnod azokat, akiknak ama törvény alapján megszüntették az perét, majd most újrakezdik, és esetleg már nincsenek meg a bizonyítékok.
mellesleg érdemes összevetni az egyéb megsemmisített törvényekkel, törvényjavaslatokkal, illetve a parkolási és bkv bírságok bizonyítási kötelmeivel ezt a kuplerájt.

Eltiron72 · http://haragszom.blog.hu/ 2009.01.28. 12:33:14

offocska:
a kurucok megint szó szerint vették át a posztot (habár forrásmegjelöléssel). Én a kurucot csak akkor látogatom, ha röhögni akarok, baromira nem szeretném, ha a kettőtöket egybemosnának. Kurucék nyilvánvalóan nem normálisak.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.01.28. 12:59:56

Úgy látszik valakinek át kellett vennie Kolor bán helyét a vastagbőrön. XD

"De a roma szülők többsége maga sem tartja hasznosnak a tanulást "

Ennyi, Mohácsi klán talán előbb a putrikat járná végig, és elmagyarázná, hogy miért kell nekik tanulni. Undorító amit csinálnak, tényleg csak uszítani tudnak, és mikor valaki felhívja egy problémára a figyelmet, akkor az nem az ő hatáskörük.

Combi a ballibes Ferkófan 2009.01.28. 13:03:34

Én ált. sulimban nem volt szegráció de 4.ben már nem volt olyan cigány oszttársam aki velem kezdett elsőben :)
Csak egy 14éves túlkoros csaj aki ment is szülni suli helyett.

Seduxen (már NEM dr.) 2009.01.28. 13:04:02

@Marcellusca: 2009 Magyarországán ezzel nem dicsekednék a helyedben (már a heterosággal), nem trendi :))) /mondom én, akinél még "eredménye" is van:))) /

LukréciaBögre: szerintem a dilettáns jogszabályalkotás iskolapéldái a mai jogszabályok... (bár megkaptam az agyhalott blogon a kurvára hozzáértő - könyvtáros bazze - herzso-tól, hogy én nem értek hozzá, ne minősítsem.)

derelyegrádi szellem 2009.01.28. 13:04:37

@Lukrécia Bögre:

1/ Jogod van hozzá, tiszteletben tartoma véleményed.

2./ Ezt nem értem (milyen más út van még egy ellenzéki pártnak ilyen helyzetben)

3./ Jogász vagyok, azért javítottam ki. Hallgatom ezeket mert van vagy 5-6 ilyen ügyem. És az érvvel (mi lesz azzal aki megszüntetett perre tekintettel kidobta pl. a parkolójegyeit) is egyetértek.

szmoker (Homo Trollicus) 2009.01.28. 13:06:01

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci:

Nálunk is harmadikban bukott ki - végleg - egy c.
Addigra már nem is tudom hányadszor.
Hál' Istennek nem volt több. Szerencsés környéken éltem.

Nyakravaló 2009.01.28. 13:14:42

Van tapasztalatom a szegregációt illetően.
Már 2-3 gyerek is tönkre tudja tenni a tanulást.
A Miskolci példa nagyon jó, hallottam az önkormányzatot képviselő hölgyet. Megmondta, hogy amíg nem képesek az alapvető higéniai és együttélési normákat betartani, addig nem lehet őket a tanulni vágyó közösségbe integrálni.
Ennek a Mohácsinak üzenem: inkább azért tegyél valamit, hogy a saját cigány kisebbséged ne bűnözzön, el tudja tartani a gyerekeit (nem segélyből), ne a "tanácstól" várja a megoldást. Tisztán, munkára készen kell élni.

Egyáltalán Mohácsi kisasszony tanított egy olyan közösséget, ahol a cigány kisebbség gyerekei tartózkodtak? Most a tanultak szót le sem írom. Elég szomorú...

dave_t_i 2009.01.28. 13:18:55

Forrásra nem emlékszem, de pár éve Amerikában (főleg a nyugati parton) a következő folyamat indult el:
az állami középiskolák közül a jobbakban a felvett diákok származás szerinti megoszlásában a kínai gyökerekkel rendelkezők több mint 50%(!) volt. Az ok egyszerű: otthon ők azt kapták: 'Tanulj fiam, apád s anyád azért vándorolt ki és gürcöl napi 16-20 órában, hogy neked jobb legyen. Te pedig a tanulással léphetsz előbbre'. S ők tanulnak.
Ez bizony csípte sokak szemét (főleg a mostanra kisebbségben lévő fehérekét (nyugati part, Kalifornia!), viszont övék még az irányítás), ezért a következő törvényt hozták: az iskolákban felvételikor minden diák kap egy egyéni 'számsorozatot': abcde. a: jó/rossztanuló, b: kínai/nem kínai c:hispano/nem, d:szegény/gazdag.
S egy állami iskola csak akkor vehet fel adott osztályba ugyanolyan 'számsorozattal' jelzett gyereket, ha más számsorozatút már nem tud felvenni.
Nyilvánvaló, hogy a szegény családból származó kínai gyerekeket leíró azonosító megegyezik - s ezzel sikerült is megoldani, hogy szép egyenletes az osztályokban az eloszlás...
Hogy ezzel azt érték el, hogy a jobb állami iskolákat is lezüllesztették? Hogy hiába az okos gyerekek tömkelege, akiket felvenne az iskola, helyette egy buta fehéret, neadjisten egy rovott múltú hispanót kell felvennie?

Nos, erre tartunk.

(Ha valaki megtalálja a pontos forrást ill. a rendszer leírását, kérem küldje el, most lusta vagyok guglizni.)

Marcellusca 2009.01.28. 13:19:22

@Seduxen: Túúúdom, hogy nem vagyok trendi! :D
Azért irtam, hogy csakazértis. Mosmán dafke! :D
És én is büszke vagyok, az immár majd' 5 éves fiacskámra.
(Szoktam is "mutogatni", mint referencia "munkát". xD)

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.01.28. 13:29:23

@dave_t_i: Bizony, bizony, és ezután nem is ment senki állami iskolába.
Ennek max. ennyi értelme lehet.

more 2009.01.28. 13:54:00

en mikor alt isi alsoba jartam volt nehany roma osztalytarsam, mind testverek voltak, asszem 4.-re az egesz csalad hozzankbukott, otodiktol meg kezdtek kibukni.

azon kivul, h retkesek voltak, semmi baj nem volt veluk, en tobbszor meginvitaltam egy-egy jatszodelutanra az egyik lanyt, aztan a naci faterom aszonta, h a tetvei miatt nem biztos h kene, no meg egyre-masra tunedeztek el a jatekaim....ami persze lehet h azert volt, mert rendetlen gyerek voltam abban a par hetben:)))))

aztan felnottek, becsuletes allampolgar lett beloluk, az egyik mar 10 eve bortonben van, a masik strassburgban femkereskedo, a lany meg mar a 8. gyereket szuli. pedig tenyleg nem indultak rosszul

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.01.28. 14:22:47

@zero: nem bőrszínről szól a szegregáció egy nagy lófaszt, Mi másról szólna? Számtalan tanulmány bizonyította, hogy cigány gyerekeket eleve rosszabb körülmények között kezdik tanítani, pedig semmi gond nincs velük.

Hannibal22 2009.01.28. 14:58:24

@laspalmas: Ezt honnan veszed? Nekem volt szerencsém Vikivel egy iskolába járni(kettővel alattam),nővérre nem emlékszem(pedig velem egyidős,így osztály vagy évfolyamtársamnak kellett volna lennie)Persze,ha szegregálva volt akkor lehetséges:) Ugyanis volt egy szegregált iskola,népszerű nevén,"gyogyó"

szamócaábris (törölt) 2009.01.28. 14:59:36

Nalunk be akartak zarni az iskolat - a faluban nincsenek ciganyok - atvette a püspökseg, most a közeli varosbol is oda jarnak a gyerekek, mert olyan iskolat is bezartak a környeken ahol csak ciganyok voltak, es azok most a közeli varos iskolajat boldogitjak.

az iskola 1o4 % on müködik, igy tudnak valgatni kit engednek be a faluba.

Marcellusca 2009.01.28. 15:07:12

@calam: Ne kezdjünk ezen vitatkozni, mert nagyon hosszú lenne.
Felmérések bizonyítják, hogy alap fogalmakkal nincsenek tisztában a norvég gyerekek, hogy az már csúcs. Nem ismerik a villa, tányér, kisszék, mosdókagyló szavak jelentését.
Arról már nem is beszélek, hogy a 4,5 éves fiam már most ismeri a számokat, a betűk egy részét. Szerinted a 6 éves, aki a putriból megy iskolába, mikor látott/"olvasott" olyan könyvet/kirakóst/kifestőt, amelyekből ezt megtanulja?
De nem ragozom tovább, mert mint említettem hosszú lenne. Inkább olvass utána különböző szakirodalmakban, pölö szocializációs folyamatok a gyermekek kora alapján.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.01.28. 15:12:46

@calam: "Számtalan tanulmány bizonyította...."

Jaja ezt ismerem. Csak az ilyen tanulmányok szerzőjéről mindig kiderül, hogy életében nem mozdult még ki az MTA épületéből, ahova még a módszerváltás előtt tették be, biztosnempolitikai alapon.
A Szovjet gazdasági modell eredményeit is számtalan tanulmány bizonyította, aztán az egész összeomlott.

Tilcsák Bea (törölt) 2009.01.28. 15:50:41

@derelyegrádi szellem:
2. esetleg résztvenni, végezni a munkáját, stb.
speciel az én cégem messzire küldene, ha kimenéssel bojkottálnék egy munkatársat. (ha érted, mire célzok.)

Horizont 2009.01.28. 15:54:49

A szegregációt el lehet elviekben itélni, de a gyakorlatban más a helyzet kedves Mohácsi familia!
Régebben amikor még kevesebben voltak a cigánygyerekek befért minden normál osztályba 1-3 cigánygyerek. Nekik az nagyon jó volt, a többieket meg nem tudta lehúzni.
Gyöngyösön már nagyon régóta külön iskolájuk van a cigánygyerekeknek. A Durándából van utánpótlás. Amíg ők nem változnak ,nem lesz változás.
Erre pedig semmi esély!

görény01 2009.01.28. 16:03:53

Ezt a 15%-os arányt az iskolában kurvára nem értem. Két okból sem.
Első ok, hogy ha én történetesen nem vagyok egy szemét náci rasszista, akkor a beiratkozó gyerektől nem kérdem meg, hogy cigány-e vagy sem.
A másik, hogy ha túl sok a roma, vagy túl kevés akkor hogyan állítsam be a 15%-os arányt? Nem logikus, hogy az járjon az iskolába aki a környéken lakik?
Azzal amúgy egyet értek, hogy a romák aránya a 15%-ot ne haladja meg, de ehhez a faszpénz megszüntetésére és családtervezési felvilágosító előadásokra van szükség.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.01.28. 17:00:46

@Horizont:
nekem is volt 3 osztaltarsam Kanalas Teri meg a Vidak ikrek - Gyöngyösön- nem volt velük semmi gond, meg elsöben megbuktak, de 3 gyerekkel meg lehet kezdeni valamit

igazság2 2009.01.28. 17:08:26

Van a cigányság,akiknek minimum 95%-a képtelen beilleszkedni a magyar társadalomba.Hogy milyen irdatlan mennyiségű bűnt követnek el,az már minden magyar előtt teljesen világos.Akik ezen tényeket nem ismerik el,azokat vagy fizetik érte,vagy nem normálisak.Mégis,a legelképesztőbb az,hogy ezt a degenerált fajt eltartják a magyarok,miközben azok teljesen tönkreteszik az életüket.Ez kimeríti a balek szó fogalmát.Városunkban 10 éve kb.30 parazita cigány lakott.Felszólítottam a fiatal magyarokat,hogy fogjunk össze és bírjuk rá őket,hogy elköltözzenek.Süket fülekre találtam,mindössze hárman vettük fel a harcot és szorítottuk vissza évekig a cigánybűnözést.Azóta úgy elszaporodtak és úgy elfajult a helyzet,hogy csak a panaszból élnek,azok is,akik akkoriban gyáván valami kifogás mögé bújtak,az összefogás helyett.Szívesen áldoztam volna akár az életemet is sok éven keresztül az erkölcsért,de amikor igazán nagy bajba keveredtem amiatt,mert küzdöttem a bűnözők ellen,akkor egyetlen ember sem állt ki mellettem.Hol volt a két társam? Egyikőjük betegség következtében meghalt,a másikuk pedig spicliskedett a rendőrségen,hogy mentse az irháját.Ez a történetem röviden,én tettem valamit értetek és soha egy köszönetet sem kaptam érte.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.28. 17:17:52

@A_Harlem_Fekete_Führere:

"A cigányok problémáit nem képes cigány megoldani -ez az én axiómám."

Pedig éppen hogy nekik, elsősorban a vajdáknak kellene észhez kapni.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.28. 17:22:38

@Corry:

Ez már rég törvényileg lefektetett, mivel bűncselekmény iskolaköteles korú gyerek esetében. A végrehajtással vannak problémák.:-/

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.28. 17:26:14

@Roxvox:

Aki csak pontelőnnyel tud bejutni, az valószínűleg az első félév után kihullik, hiszen már a középiskolai alapjai hiányoznak ahhoz, hogy bentmaradjon. Ezért kellene az alapoknál, gyakorlatilag a bölcsődétől kezdeni a felzárkóztatást, nem pedig értelmetlen pluszpontokat adni annak, aki úgysem tudja kamatoztatni azokat.

EdeB 2009.01.28. 17:31:25

Ez egy dologhoz fog vezetni végsősoron. A magán és egyházi iskolák megerősödéséhez. A magániskolára még rá tudják fogni, hogy szemétnáci, mert a romaombucman még a tandíját is fizetné, de egy református/katolikus iskolára ki meri ezt rámondani? A református iskola nem kap pénzt az önkormányzattól, de nem is kell akárkit felvennie. Bármikor azt mondhatja, hogy te nem fogsz itt tanulni, menj a kerületi sulidba.
(én is ilyen helyen tanultam)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.28. 17:35:31

@erizo:

"Egyrészt nincs cigányiskola: egy kisegítő van, ahol a tanulók 90 százaléka valóban az, de ők képességeik miatt vannak ott."

Na általában pont ezeket hívják cigányiskolának.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.28. 17:38:59

@birdlady:

Nálunk is működött a humános-reálos meg nyelvi bontásos felosztás, ebben semmi meglepő nincs.;-) Mint ahogy abban sem, hogy a nagyjából homogén tudásszintű csoportok jobban fejleszthetők - egyszerűen együtt tudnak haladni -, mint ahol sok a lemorzsolódó.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.28. 17:48:17

@görény01:

Csak aztán nehogy eszébe jusson valakinek numerus clausust kiáltani a százalékos arány megszabása miatt, mert akkor lesz ám csak hatékony oktatás.:)

derelyegrádi szellem 2009.01.28. 17:51:29

@Mj:

bennem megfordult, de bastie emlékére nem nem tettem meg. :-)

Milyen lóval?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.28. 17:51:40

@igazság2:

Már bocsánat, de a degenerált faj szókapcsolat után nekem valahogy nem az jut elsőként eszembe, hogy látatlanban köszönetet mondjak neked. És nem azért, mert nem látom súlyosnak és aktuálisan szinte megoldhatatlannak a cigánykérdést. Az ember különben sem háláért védi meg az erkölcsöt, hanem mert tudja, hogy ez a kötelessége.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.28. 17:56:23

@EdeB:

Azokat már eddig is leantiszemitázták.:P

derelyegrádi szellem 2009.01.28. 17:59:58

@Mj:

De halottam de az nem szokott elterjedni iskolákban atanulók között.

Igazából arra voltam kiváncsi, hogy miként kapták el? :-)

sebien 2009.01.28. 18:41:47

És az nem rasszista, hogy a fent nevezett alapítvány weboldalának nyitólapján az összes hátrányos helyzetű (de szépen alliterál:) rács, akarom mondani kerítés mögött van? És az nem kirekesztő, hogy a rács mögött csak romákok vannak?

pina_csaba · http://octagon.blog.hu/ 2009.01.28. 19:15:33

@TaTa86.:

Hihetetlen flegmán adja elő magát ez a nő, úgy tesz, mintha ő lenne a cigány igazság bajnoka, a SzuperDevla.
Tiszta MLK, már csak a mozgalom hiányzik mögüle; a Black Panthers mintájára lehetne a nevük: Sukár Pumák, a jelük meg egy rozsdás 100-as szeg a szegregációra utalva, vagy egy szirmaitól megkopasztott szegfű...

Egyébként tudja valaki, hogy mi van a másik szuperhőssel, Kolormannal? A birósági ügye óta nem hallani tőle, hogy épp hol gyilkolt a gárda szellemisége. Már-már hiányérzetem van.

EdeB 2009.01.28. 19:16:54

@Mj: Tényleg? Akkor egy számét náczi rászistá református iskolába jártam 8 évig?:)

@sebien: Csinálj honlapot ahol a szegény magyarok hátrányos kirekesztése ellen küzdesz. Lehetne a fő kérdésed: "Értünk nem küzd senki?"

HZ323F · http://www.hotdog.hu/user_prof.hot?user_id=33417 2009.01.28. 19:33:50

"A jövő elkezdődött" A következmények már most érezhetőek. Ha a gyerekem olyan suliba járna, amit megpakolnának olyan gyerekkel, akik csak a melegedés és a családnak járó pluszpénz miatt járnak oda, én is kivenném egy pillanat alatt. Nem kell messzebbre gondolni, csak arra, hogy úgy ledobja az osztály munkamorálját, és olyan szinten ellehetetleníti a tanítást, hogy az, aki tanulni szeretne, kénytelen megragadni egy szinten.
És akkor a bandázásról nem is beszéltünk. Saját szememmel láttam,hogy csapatba tömörülnek, és várják, hogy valaki kicsit ferde szemmel nézzen rájuk, mert ott már megvan az esély a balhéra. És máris tesztoszteron szag van. S régebben ez megállt a fiú vs fiú/lány vs lány szinten. Ma már ez sem igaz. Egy lányt is simán képes megrúgdosni, megkéselni. Párom tudna mesélni a suliról, ahova átirányították, mert az övé megszűnt... Én meg minden nap kapom az idegbajt, hogy ne történjen semmi, de azt mondta, ezt a fél évet kibírja... Legyen úgy.
Nem vagyok rasszista! De ez a szint, ahol már a másik oldal a rasszista.

sebien 2009.01.28. 19:40:31

@EdeB: nem csinálok én semmiféle honlapot! Még a végén azért is rasszista leszek, mert csak a szegény magyarokért aggódom:)

fokabacsi 2009.01.28. 19:48:42

Most jut eszembe!! A börtönökben tartózkodó személyek nagyon nagy százaléka cigány. Még akkor is ha ilyen kimutatás nem készülhet!! Lehet , hogy hamarosan majd emiatt fognak tiltakozni?!?!

Perverzsrac 2009.01.28. 19:52:13

@zero: Ó igen. Ez a lényeg. Csakhogy tudjuk, nem az 5-6 fog felzárkózni, hanem a többi lezülleni. A szűk keresztmetszet agyilag ugyanis a hülyébb. Kedvenc témám ez. Mindig felbaszom magam rajta de nagyon. MV-t addig ütném míg mozog. Aki kitalálta ezt az fasz. Tudász alapú szegregáció igenis kell. Mindig a leggyengébb láncszemig lehet terhelni egy csoportot. Ezt ennyire nehéz felfogni? Nem a bőrszín a lényeg, de lássuk be: nem agysebésznek készülnek a romák nagy átlagban. Amíg meg ilyen barmok, addig igenis barom suliba velük. PONT.

sebien 2009.01.28. 20:00:46

@Perverzsrac: a buktatás is tudás alapú szegregáció volt, be is szüntették. Legalábbis alsóban, ha még így van. Bár a tököm tudja már, hogy hogy is van ez. Még jó, hogy ilyen felelős emberekkel vagyunk körbevéve, akik ennyire szívükön viselik a sorsu(n)kat:(

Perverzsrac 2009.01.28. 20:44:57

@sebien: hát ja. még így van én úgy tudom. Nem kérünk számon, az értelmesek közé nyomjunk be hülyéket, züllesszük le az oktatást, a felsőoktatást adjuk el, és kerüljön minél többe. A lényeg hogy minél több a hülye és műveletlen, nekünk annál könnyebb hatalmon maradnunk.

sebien 2009.01.28. 21:15:33

@Perverzsrac: nem szeretem az összeesküvés-elméleteket, de egyre inkább elhiszem a luganoi tanulmányt.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.28. 21:26:54

@derelyegrádi szellem:

"Egész Európában honos és egyike a legvisszatetszőbb és legkárosabb rovaroknak. Különösen a homokos és televényes földet szereti, hol a növények gyökereit elrágja és igy tetemes károkat okozhat." (Pallas Nagylexikon)

Ennek alapján viszont az életmódját még elterjeszthetik. Elhatárolódom!

Remélem, hogy inkább hajtetűt kaptak el...:-/

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.28. 21:28:04

@pina_csaba:

Neki legalább be tudják fogni a száját.:P

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.28. 21:29:14

@EdeB:

Én meg öt éve járok egy szemét náci retrográd klerikálfasiszta reakciós katolikus egyetemre.:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.28. 21:32:53

@sebien:

Az általános iskola alsó 4 osztályában tényleg nem lehet buktatni, még ötfokú osztályzatok sincsenek. Múltkor böngésztem az elsős unokahúgom ellenőrzőjét, ott legalább megadták az elért pontszámot vagy a %-ot.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.28. 21:34:00

@sebien:

Nekem ezzel kapcsolatban a Pisa-felmérések jutnak eszembe. Luganóban milyen tanulmányt írtak?

sebien 2009.01.28. 22:29:57

@Mj: gugli a barátod, mindjárt az első találat: "Halj meg időben ne okozz gondot másoknak: A luganoi tanulmány". Csak egy a 778 találatból: www.euroastra.hu/node/248
Nem mondom, hogy szorosan kapcsolódik ehhez a témához, de ha mindjárt az alapoknál akarják kezdeni, akkor jó helyen járnak az alsósokkal. Bár javasolhatnám az óvodát, sőt talán már a bölcsiben érdemes lenne elkezdeni.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.28. 22:59:44

@sebien:

Bocsánat, lusta voltam, érdekesnek mutatkozik a cikk, de csak átfutottam a részeit.:-/

sebien 2009.01.29. 00:17:58

Vannak témák, amiket nem lehet igazán kifejteni pár mondatban, ezért javasoltam a barátunkat:) És azt hiszem ez az az eset, amikor inkább a kék pirulát választanám.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.29. 00:24:49

@sebien:

Kifejteni nem lehet, de próbálkozni kell vele.;-) 30 sort például biztos, hogy elolvasok, ennek a mondjuk 20-szorosát viszont csak akkor, ha erőt érzek rá, meg több időm is lesz.:-/

Tilcsák Bea (törölt) 2009.01.29. 09:46:29

@derelyegrádi szellem: "hánem? háde. igazam van. nekem már akkor igazam volt, amikor bejöttem"
:D

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.01.29. 16:32:12

Valaki magyaráza már el mi a baj szegregációval, mert én nem értem.

Én csak azt látom, hogy pl. azt szeretjük ha van a határon túli magyaroknak külön iskolája, meg hogy Dél-Afrika az apartheid idején jobban működött, mint most.

Squazee 2009.01.30. 13:42:08

Egyetértek azzal, hogy nincs helyes jövőképük. Ha a szülő nem támogatja/noszogatja őket, hogy gyerünk, tanulj, legyél valaki, hanem ő maga is feleslegesnek tartja a tanulást, akkor itt nagyon nehéz bármit is tenni.
Nyilván baj van a társadalom beidegződéseivel is, de ha látnák a nem roma származásúak, hogy hú... ezek a romák tényleg próbálkoznak, törekednek, hogy változtassanak a dolgokon, akkor talán idővel változna a megítélésük is. Mindig lesznek olyanok, akik soha sem fogják őket elfogadni, s bizony biztos fogja őket igazságtalanság érni és hátrányos megkülönböztetés akkor is, ha jót akarnak. De idővel rengetegen lesznek, akik látják a törekvésüket és akkor talán másképp kezdenek el hozzáállni a nem romák is a dolgokhoz.
De egyelőre még csak annyit látni, hogy a szándék, az igény sincs meg jó néhányban a változásra, így pedig hiába van szegregáció-tiltás, meg támogatás, igazából mind-mind teljesen felesleges.
Egy kis túlzó kijelentést, ha tehetek: nem a hegy vitte fel a tetejére Martin L. Kinget, s még Mohamedhez sem ő ment el.
Na persze, ha Magyarországot nézzük itt egészben, még a magyarok sem boldogulnak a jószándék ellenére sem, szóval...

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.30. 13:56:35

@Squazee:

...szóval mindenkinek megvan a maga keresztje.:-/

sebien 2009.01.30. 17:13:16

@Squazee: nagy igazság. Szépen is néznénk ki, ha azt szeretném, hogy elfogadjanak egy közösségben, akkor nem én próbálnék igazodni a közösséghez, vagy kiérdemelni a bizalmukat megfelelő viselkedéssel, hanem azt kiabálnám, hogy a "k. anyátokat" fogadjatok már el. Mert ez így működik, ugye? Sajnos egyesek tényleg meg vannak győződve arról, hogy előbb nekünk kellene bizalmat szavaznunk nekik, és aztán majd ők megváltoznak. (ha akarnak)

süti beállítások módosítása