Skip to content


       Szűrés lista

Nyilvános a sávolyi hatástanulmány. Illetve mégsem.

Remélem, hogy mindenki követte a sávolyi "Balatonring" történetét. Egész egyszerűen elképesztő, hogy lett a tisztán magánberuházásból 35 milliárdos állami támogatásból épülő motoros versenypálya ...

Az éves állami össz-sporttámogatás tokkal-vonóval, olimpiai életjáradékokkal együtt 15 milliárd forint. Egy motoros versenypályára meg 35 milliárdot adna az állam...

"Rövid" összefoglaló (3 oldalas) a hvg.hu-n.
És egy Index-es összefoglaló.

A Magyar Fejlesztési Bank rendelt egy hatástanulmányt a sávolyi motorversenypálya megépítéséről, amelyet a KPMG Tanácsadó Kft. készített. Ennek hatására döntött a kormány, hogy összesen 35 milliárd forintot - részben állami támogatást, részben hitelgaranciát - ad  a projektet előkészítő spanyol beruházónak.

A projektet a pénzügyminiszter nem támogatta, a PM több osztályvezetője pedig túlságosan kockázatosnak és jogszerűtlennek ítélte. (Erről írta Bodoky a cikksorozatát.)

Viszont jó lenne tudni mi van a hatástanulmányban, amely legyűrte a minisztériumi szakvéleményt. Elvégre 35 000 millió forintot (közpénzt) kívánnak adni egy magáncégnek. Csak van hozzá valami közünk, nem?

Bajnai múlt hét pénteken utasította az MFB-t, hogy hozza nyilvánosságra ezt a tanulmányt.

AZ MFB-nél közölték, csak akkor hozzák nyilvánosságra, ha a két magáncég, a tanulmányt készítő KPMG Tanácsadó Kft. és a Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft., vagyis beruházó ebbe beleegyezik.

A két cég beleegyezett, egy feltétellel:
Ha a hatástanulmány nyilvánosságra kerülésével őket bármilyen hátrány éri, vagy perek indulnak, a kockázatot az MFB-nek kell viselnie. 

Az MFB ennek hatására úgy döntött, hogy a miniszterelnök utasítása ellenére sem fogja közzétenni a hatástanulmányt, mert a kikötések "jelenleg beláthatatlan eseményekkel összefüggő korlátlan mértékű anyagi felelősségvállalást jelentenének".

Ma délutánra az MFB közölte, hogy az általa megrendelt hatástanulmányt nem hozza nyilvánosságra honlapján, de mivel "mindenképpen elő akarja segíteni" a közzétételt, "feltétel nélkül" megengedi, hogy az anyagot a KPMG vagy a beruházó közzétegye.

Vagyis az állami pénzről szóló, az állami bank által rendelt hatástanulmányt az állami bank a miniszterelnöki kérésre sem teszi közzé, hanem az egész ügyet áttolja a két magáncégnek. Bajnainak meg kurva nagy befolyása van a KPMG Tanácsadó Kft.-re meg a Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft., ugye?

Ezt szépen megírta az [origo]: "Megtagadta az MFB a sávolyi hatástanulmány kiadását"

És akkor idézném a Népszabadságot, akik ugyanezt a hírt a következőképpen közölték:


Nyilvános a sávolyi hatástanulmány

Feltétel nélkül hozzájárul a sávolyi motorversenypálya projekt dokumentációjához tartozó hatástanulmányt nyilvánosságra hozatalához a magyar Fejlesztési bank (MFB) Zrt. A tanulmányt akár a Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft., akár a KPMG Tanácsadó Kft. kiadhatja.
(...)
A Bank hétfői nappal megkérte a két felet, hogy járuljanak hozzá az anyag teljes terjedelemben való nyilvánosságra hozatalához. Az MFB Zrt. saját honlapján kívánja közzétenni a tanulmányt. A megbeszélések eredményeként a tegnapi napon mindkét társaság feltételekkel járult hozzá a közzétételhez.

A Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft. hozzájárulása legkorábban 2010. március 5-én teszi lehetővé a közzétételt. Az MFB Zrt. számára elfogadhatatlanok a két fél által azonosan meghatározott feltételek, mert jelenleg beláthatatlan eseményekkel összefüggő korlátlan mértékű anyagi felelősségvállalást jelentenének.

Az MFB Zrt. vezetése hangsúlyozza, hogy mindenképpen elő kívánja segíteni a miniszterelnök felkérésének és a Varga István NFGM miniszter által kiadott utasításnak a végrehajtását. Ezért feltétel nélkül hozzájárult ahhoz, hogy a tanulmányt bármelyik fél, akár a Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft., akár a KPMG Tanácsadó Kft. nyilvánosságra hozza."


Most akkor nyilvános a hatástanulány vagy nem? Az Origo szerint nem, a Népszabadság szerint meg igen? Itt a piros, hol a piros? Hogy is van ez, kérem szépen? Hát mi folyik Sávolyon?

A HVG kérdései, mi is izgatottan várjuk a válaszokat:

- Vajon a nyilvánosság miért nem ismerheti meg a pénzek kiutalása előtt a tanulmány részleteit?

- Vajon a beruházók miért ódzkodnak attól, hogy nyilvánosságra kerüljenek (akár kitakarással) fontos részletek, ha minden rendben ezzel a hitelfelvétellel és támogatással?

- Ha ez a beruházás ennyire sima ügy volna, akkor a leköszönő pénzügyminiszter – magánemberként – miért exponálta magát blogjában a tényfeltáró újságíró mellett?

- Ha ez az ügylet tiszta, akkor miért vetődik fel annak lehetősége, hogy uniós szabályokat is sérthet?

- Ha ez az ügylet tiszta, akkor miért a miniszterelnöknek kell közbenjárnia, hogy hozzák nyilvánosságra a tanulmányt?

- Ha ez az ügylet tiszta, akkor miért húzódik a mai napig az összegek kifizetése a 2008-as alapkőletétel (és hiteligénylés) óta?

- Ha ez az ügylet tiszta, akkor a pénzügyminisztérium szakemberei miért ítélték aggályosnak, törvénytelennek?

- Hogyan fordulhatott elő, hogy a kormány nem vette figyelembe a pénzügyminisztere és háttérapparátusa szakvéleményét?

- Miként kaphatott a jelenlegi gazdasági helyzetben évi 2 milliárd forint  (összesen 20 milliárd) licencdíjat egy átlagosnál jóval nagyobb kockázatú vállalkozás, miközben a magyar élsportra és sok minden másra sem jut pénz?

- Miként kaphatott egy külföldi tulajdonban lévő kft. 25 év futamidővel (ám csupán 10 éves versenyszerződéssel) 14,2 (mások szerint 15,3) milliárdos hitelt, amelyre az állam még garanciát is vállalt?

- Vajon, ha a spanyol pénzvilág egyes szereplői kihátráltak, mások pedig nem láttak fantáziát a beruházásban, akkor a magyar illetékesek miért léptek azonnal a helyükbe?

- Ki ellenőrizte a külföldi és hazai cégadatokban a beruházó, s a hozzá kapcsolható személyek referenciáit, korábbi munkáit?

- Hogyan fordulhatott elő, hogy a beruházás indítása után évekkel egy oknyomozó újságíró jóvoltából derül fény a beruházó, illetve egyes szereplők „foltos” múltjára és jelenére?

- Kiknek és miért érdeke most ennek a kockázatos vállalkozásnak az erőltetése?

- Ha ezek a külföldi érdekeltségek menet közben bedőlnek, ki vállalja a felelősséget a pénzt odaítélők közül?

- Végül: ha 35 milliárdot ilyen lazán ki lehet venni a zsebünkből, akkor vajon más befektetések esetében is ilyen jó gazdaként bánik a közpénzzel az állam?

Címkék: politika abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr831808723

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Zsarolhatóvá teszi az államot a sávolyi tanulmány 2010.03.10. 11:40:02

A TASZ által felkért szakértők szerint a KPMG készítette sávolyi szakértői anyag kockázatos, szokatlan és az államot igen kedvezőtlen, gyakorlatilag folyamatosan zsarolható helyzetbe hozza.

Trackback: Nem nyilvános a sávolyi tanulmány 2010.03.05. 09:15:51

A TASZ szerint béna kacsa a miniszterelnök. Bajnai Gordon kiadni kérte a MotoGP pályáról szóló tanulmányt, az állam bankja azonban csak közleményében áll a nyilvánosság mellett, a bíróságon nem.

Trackback: Sávoly és a kiszervezett államigazgatás 2010.03.04. 15:46:13

A kormány szerint a minisztérium is csak egy tanácsadócég, amit versenyeztetni lehet valódi tanácsadócégekkel, a végén pedig a kedvezőbb tanulmányt kell kihozni győztesnek. (Kép: motogpworld.net) A hír már bejárta a magyar sajtót: az MFB a kormány dön...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Auris 2010.03.04. 20:18:17

@Marcellusca: Az APEH-ban van végrehajtó állomány is (ugyanolyan jogkörrel, mint a bírósági végrehajtók), de rájuk is a Ktv. vonatkozik...:) Ugyanúgy mint minden ügyintézőre, akire te végrehajtó állományként utalsz.

Hidd el nem tévedek, de ha kívánod mindjárt alátámasztom idézetekkel is.

Itt olvashatsz utána:
www.adoszt.hu/ujsag/evkonyv/evtart.htm
vagy itt is
www.tozsdehirek.com/31315/Cafeteria-a-PM-nel-haromszor-tobbet-kapnak-mint-az-APEH-nel/
vagy itt:
www.apeh.hu/magunkrol/allaspalyazat/versenyvizsga_tajekoztato.html
csak véletlenszerű kereséssel.
De ha ennek sem hiszel, a törvényszöveget is megkereshetem neked.

Doña ¡Cara(mba)! 2010.03.04. 20:20:09

@Auris: Rajtam elég jól keresnek, nem tudom, miért fizetnék még többet nekik? Amúgy meg 100%-ig a szocik emberei ülnek az Apehban. Olyan undorral adták ki a bank által kért nemleges tartozási igazolást - amiért természetesen fizettem - hogy már azt hittem, ők tartanak el engem! Semmi empátiát nem érzek irányukban. Itt voltak az óriási számlagyárak, az óriási Áfa csalások, ők meg kimentek csesztetni 1-2 fős nyomorult vállalkozásokat és büntettek rendületlenül. Éberek az elvtársak és elvtársnők, ha nem az ő kutyájuk kölykéről van szó. Mind leváltani, kirakni az utcára, a fidesz meg keressen végre lojális közalkalmazottakat! Miközben paraszt Jóska portáján vizsálgatták, hogy ki almozza a Riskát, aközben a nagyok, az övéik, kioffsorozták előlük az országot. Persze szemet hunytak annyi de annyi szoci tolvajlás előtt. Ne szólj szám, nem fáj fejem. Csak a hülye adózóé fájjon...
Ha kértél egy igazolást a bank részére hitelfolyósítás ügyében, be kellett fizetni tavaly asszem 3-4000 Forintot, de ez semmi, a banktól kérned kellett egy levelet, hogy befizetted a pénzt a számlájukra, azzal eldöcögnöd az Apehhoz. És még így is egy hét volt a minimális várakozási idő, amikor minden adatuk fent van a gépen.Tüncike meg Gizike képtelen volt megnézni a számítógépén, hogy az adott cégtől, az adott cégjegyzékszámon, adószámon, stb. száz azaonosító alapján töéletesen beazonosítható cég banki utalása megérkezett-e az Apeh adott számlaszámra. Na, ennyit erről. Szakmai tudás. Ja.
Jaj, nem akarok begerjednei, mert tartok tőle, nem fogok szalonképesen fogalmazni...

Auris 2010.03.04. 20:23:35

@Marcellusca: Ebben igazad van, a köztisztviselői bértábla középfokú végzettségűekre vonatkozó része alacsonyabb bérezést jelent, mint a közalkalmazotti bértábla felsőfokú végzettségűekre vonatkozó része.
De ettől még az APEH ( és többek között az OEP, Földhivatal, OMMF, ÁNTSZ, MÁK, Polgármesteri Hivatalok dolgozói) mind köztisztviselők, vagy fizikai alkalmazottak (sofőr, gondnok, stb), míg a közalkalmazottak a tanárok, óvónők és az egészségügyi dolgozók (döntően).

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.03.04. 20:25:09

"a tisztán magánberuházásból"
Hát, úgy, hogy így még nagyobbat lehet kaszálni!

"Viszont jó lenne tudni mi van a hatástanulmányban, amely legyűrte a minisztériumi szakvéleményt. "
Az, hogy mindenki kap a sikkasztott lóvéból, aki segíti a dolgot! Hogyan másképp mehetett volna ez át?

"Ha ez a beruházás ennyire sima ügy volna,"
Akkor ment volna magánpénzből, nem fullad be a felénél!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.03.04. 20:26:22

"- Végül: ha 35 milliárdot ilyen lazán ki lehet venni a zsebünkből, akkor vajon más befektetések esetében is ilyen jó gazdaként bánik a közpénzzel az állam?"
Szóval akkor van itt pénz!!!!!!!
Lenne ire elkölteni, ami értelmesebb!

OK, értem, munkahelyek, stb., de azért ez meredek na!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.03.04. 20:27:40

@Doña ¡Cara(mba)!: A legjobb az hogy most meg megbecsülést követelnek...
...mi a fasznak? A pécsi gombfelvarrós eset után örüljenek, hogy nem vadásznak rájuk...

Auris 2010.03.04. 20:29:38

@Doña ¡Cara(mba)!: Nem bánom, keressenek lojálisakat, de köztisztviselők legyenek, mert ezt magyarázom három hozzászólásomban is, hogy ott köztisztviselők dolgoznak, nem közalkalmazottak.

Csak a tényszerűség kedvéért.

Amúgy meg az a véleményem, hogy mindenki küzdjön az érdekeiért, ahogy tud (legyen orvos, vasutas, suzukis), mert a pénz úgyis kifolyik a kasszából, akkor legalább kerüljön a dolgozó emberekhez.

Doña ¡Cara(mba)! 2010.03.04. 20:38:24

@ColT: Ja, sztem is. Nem ismertek irgalmat, ha kell, végrehajtanak, nem várnak egy napot se, ha kell bármit megtesznek, hogy legalább egy szőrszálat találjanak a levesedben...És azért, hogy a most kiderülő MILLIÁRDOS, nem 100 forintos tolvajlások eddig szépen "elfeküdtek", senkit nem terhel az Apehnál felelősség? És mit ugrálnak a fizetésükkel, mikor többszörösét megkapják, ha büntetnek. Azért busás jutalmat kapnak. És büntetnek és fizettetnek az emberrel, mint a köles. Inkább tünjenek el a sunyiba, húzzák meg magukat és fogják be a pofájukat. Másnak állása sincs, pedig lehet, több az esze, mint egy aktatologató Marcsikának, csak éppen nem volt olyan gerinctelen, hogy maszopos legyen. Még ez a pénz is sok nekik, mert ők is bűnösök az elcsalt Áfákban, a számlagyárak "fel se tüntek" nekik (ki hiszi el?)
Kb. annyira utálom őket, mint rendőreinket. Csak a parancsot teljesítették , ugyebár. De nekünk, egyszerű adófizető polgároknak nincs mentség, nincs pardon. Menjenek kérjenek Gyurcsányjuktól pénzt, a magánzsebéből.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.03.04. 20:54:51

@Doña ¡Cara(mba)!: Valahogy így... A legjobb az volt, amikor őket büntették mert nem jöttek meg időre az adóbevallós cuccok...

Amúgy meg hogy kié a felelősség? Az APEH vezéréé, pénzügyminiszteré... Vazze, ha komolyan vennék a vezetői felelősséget, mint egy cégnél, ezeket már halomra lőtték volna.

Doña ¡Cara(mba)! 2010.03.04. 21:08:00

@ColT: Igazad van, Nem vitatom én el, hogy az Apeh vezetése a fő bűnös, meg aki kinevezte őket, és egy csapatban "játszottak", ezért ki velük az utcára, (vég)kielégülés nélkül. Hát hol voltak, mikor SZÁZEZER MILLIÁRDOK vándoroltak magánzsebbe? Egy ország teljes évi GDP-je, ha nem több? Ennyit már Fekete-Afrikában se lopna el egy törzsi diktátor! Szégyellné magát, meg talán a hivatala is.Több önmérsékletet gyakorolnának valszeg mint ez a maffiabanda, kevesebb üveggyöngyöt lopnának ki a közösből. És még ezek mernek korrupció mentességről tátogni? Meg kevés fizetésről? Inkább menjenek utcát seperni. Mert nagy a szenny...
Én minden réteggel, aki sztrájkol, szolidáris vagyok, de a közalkalmazottaknak részemről csak utálkozás jár ki. Mert ők a hatalom gyakorlói, mit akarnak a sztrájkkal? Övéké volt az ország eddig, most már legyen másé is kicsit.

kuki123 2010.03.04. 21:08:56

@zero:
aham jó emberkék jönnek ám itt, ők a minta polgárok....

lesz itt még olyan "orbán takarodj"...

Goyo 2010.03.04. 21:24:46

@Tapmancs: És mindkettő eltörpül a 4-es metró mellett. Akasztásokat szeretnék látni emiatt az elbaszott metró miatt.

Marcellusca 2010.03.04. 21:32:47

@Auris: Ámen! :)

@Doña ¡Cara(mba)!: Látom, kicsit elgurult az a gyógyszer. :DDDD

Nyugi! Asszed én nem utálom az APEH-et? Szerintem nincs olyan magyar, dolgozó ember, aki szeretné őket.
De én, mint intézményt utálom.
Főleg, hogy csak azt látom, hogy "naggyaink" szórják a behajtott pénzt mindenféle sz@rra és egymás zsebébe.
De!
Miből gondolod, hogy az összes APEH dolgozó maszopos?
Ugyanolyan hús-vér emberek, mint mi.
Szeretne megélni. Még csak nem is biztos, hogy jobban, csak egyszerűen megélni.

Szóval, szerintem a szerencsétlen APEH dolgozókat is - velünk együtt - jól átb@szták, mint a sz@rt a palánkon.

Száraz Monszun 2010.03.04. 21:32:49

@Doña ¡Cara(mba)!:
Először is a tisztesség kedvéért leszögezem, engem is ki akarsz rúgatni. Igen, én is apeh-os vagyok.
Ezt nem is titkolom, sőt előrebocsátom, mert nem lenne korrekt, ha arra hivatkoznék, hogy nekem is van egy apeh-os ismerősöm.

Bár gyakran olvasgatom a blogot, eddig még nem fűztem hozzá bejegyzéseket. De szavaid arra indítottak, hogy néhány dolgot megjegyezzek.

Teljes mértékben egyet értek az általad a különböző lopásokkal kapcsolatban elmondottakkal. Ugyanakkor megjegyezném, hogy azok felderítése nem az APEH dolga, mindegyik büntető ügy, elsősorban a rendőrség kötelezettsége, méghozzá nagy részük csak titkosszolgálati eszközökkel hozható felszínre. Ehhez az adóhivatalnál nincsenek meg az eszközök. Gondolom elhiszed, sehol sincs lekönyvelve, hogy ez itt a korrupciós pénz.

Ezt sajnos sokszor olvasom, hogy csak a kicsiket bántjuk. Erről se neked se másnak nem lehet tudomása, mivel az adótitok köt bennünket, ezért nem tehetjük közhírré, hogy ezt, vagy azt jól megbüntettük. És hidd el, a nagyok ezt egyáltalán nem reklámozzák. Persze lehetne a szervezet még eredményesebb, de nagyon szívesen leírom neked, miért nem az. Az egyik ok pont az, hogy azért a fizetésért, amit itt adnak, nagyon nehéz jó szakembereket találni. És akik nem tudják felvenni a versenyt az Oszkó félékkel (akik milliárdokat tesznek zsebre az ellenoldalon), azoktól nem lehet azt várni, hogy majd offshore birodalmakat döntögetnek.

Az is városi legenda, amire utalsz, hogy a fizetés a bírsághoz aránylik. Ha így lenne, ma sem demonstráltunk volna. Semmilyen közvetlen összefüggés nincs a két dolog között.

Sajnálom hogy Marcsika és Tündike kifektetett, de talán pont azért voltak olyan frusztráltak, mert miközben veled foglalkoztak azon aggódtak, hogy hogyan fogják kifizetni a gázszámlát.

Köszönöm ha figyelembe veszed a fent leírtakat, amikor véleményt alkotsz.

akeytronic 2010.03.04. 21:36:22

A cikkben meg is említik, hogy 10 évre 20 milliárd HUF a jogdíj, vagyis évente 2 (az F1-é tavaly 3,9 volt és évente 10%-al nő). A pálya "csak" 15 milliárdot kap. Ezzel szemben mindenhol összemossák a kettőt és 35 M-ről beszélnek. És még vkinek az értő olvasás sem megy. [FACEPALM]

Száraz Monszun 2010.03.04. 21:38:23

@Marcellusca: Köszönöm, a hozzászólásodban sok igazság van. Sokféle ember dolgozik itt is, és sokaknak nagyon nehéz ez az időszak.

Mindenki tudta, hogy a fentebb is olvasható stílusú hozzászólások, reakciók fogják kísérni a mai napi demonstrációt. Már megszoktuk, hogy a munkánk miatt nem vagyunk népszerűek, és hidd el, hogy személy szerint mindenkinek rosszul esik, amikor csak a munkáját végzi és vérszívó jelzőket aggatnak rá (meg néha még durvábbakat is). Mintha a saját számlánkra utalnánk a beszedett adóforintokat.

Ezt vállalva mégis sokan kimentünk az utcára. Elképzelheted, hogy ezek az emberek szintúgy el vannak keseredve, mint sokan ebben az országban. Nem a jólét és az elégedettség motiválja őket sem.

kuki123 2010.03.04. 21:55:26

Na most aztán elmennek a sunyi kurva gecibe a tótok

index.hu/gazdasag/2010/03/04/szlovakia_ujra_bejegyeztette_a_tokaj_vedjegyet/

egyébként az amcsik csak elérték a gémódosított kukorica és burgonya bevezetését:

hvg.hu/vilag/20100302_gmo_bizottsagi_jovahagyas_amflora_tagalla

persze semelyik média nem foglakozik vele kussban van
ajánlom a Food inc nvű filmet...elvileg már van felirat is ..letölthető
www.imdb.com/title/tt1286537/
ugyan az a cég a Monsanto

kurva érdemes volt belépni az EU-ba...
köszönjük MSZP a kemény külügyminisztériumot

Száraz Monszun 2010.03.04. 21:59:06

@ColT: Ott elolvastad a másik oldal véleményét is, vagy csak az agresszív gombfelvarróét? ( Egyébként cippzár volt.)

Száraz Monszun 2010.03.04. 22:00:53

@ColT: Melyik cégre gondolsz? Mondjuk a BKV-ra?? D

Szeptim 2010.03.04. 22:01:11

Tehát ez a 16 ember adott 35 milliárdot arra a szarra az adófizetők pénzéből?
www.meh.hu/kormany/kormtag
Vagy pontosan kik hozták a döntést?

Doña ¡Cara(mba)! 2010.03.04. 22:04:21

@Száraz Monszun: Sajnálom, hogy bántani kényszerültelek. De ha tudnád, hogyan élnek sokan azok közül, akiket vegzál a hivatal, nem cserélnél vele. Mit gondolsz, egy vállalkozó örömében csapja a családi házára a jelzálogot, hogy tovább tudja működtetni kis borsószemnyi cégét? A FEDELET a FEJ E fölül reckírozza és nem luxusra, csak arra, hogy LEGYEN MUNKAHELYE, érted? A puszta megélhetés, ez azon vállalkozások sorsa, akik nem állami megrendelésre dolgoznak. Gyanítom, mivel értelmes vagy, ezt látod-tudod..Kell a tőke, hogy átevickéljen a válságon, anélkül, hogy elveszítené egyetlen megélhetési forrását. Azt ugye belátod, nem mehet az egész ország hivatalba vezetőnek vagy beosztottnak. A Riskát is meg kell valakinek fejni.
Ez az ország hivatal-ország. Ezt nem én mondom, nálam sokkal okosabbak tudják, és vakarják a fejüket,mit lehet csinálni, mert a hivatalból kihajigálni nem lehet már senkit, vannak, oszt ámen. Mert ha ezt teszi az új kormány, veszít azonal a támogatottságából, mert a becsapottak most érdekből átszavaznak, de ha nem lesz Kánaaán a Fidesz alatt, mindjárt átpártolnak, akik valaha a maszopra voksoltak, akkor majd visszaszavazzák megint a maszopot. Hogy ezt miből gondolom? Kisvárosban élek, ahhoz, hogy sokat tudjunk ki-kinek az ismerőse.
Mindenesetre, mint ember előtt, elnézést kérek tőled, mert nem tudhatom, kit szavaztál hatalomba 2x is. Mert én nem ezeket, én nem ezt kértem, ezért én joggal lázongok. Ha te se ezt kérted, akkor duplán kérem az elnézésedet.

jpmjpm 2010.03.04. 22:16:02

Ez a dolog olyan mint az olimpia. Jó lenne, csak az alapok nincsenek meg hozzá. Nálunk alig érdekli az embereket a motorsport, kimenni pedig még kevesebben mennek ki, mert kurva drága. Nem lehet megtérülő befeketetés, és jelenleg sokkal fontosabb dolgokra kéne a pénz.

Én nem értek ezzel a pályával egyet, pedig imádom a technikai sportokat. Faszom egy ország ez, mindent fordítva akarunk megvalósítani.

Száraz Monszun 2010.03.04. 22:19:29

@Doña ¡Cara(mba)!: Magánemberként mindegy kit szavaztam hatalomba, legfeljebb csikorgatom a fogamat köztisztviselőként. De én a Magyar Köztársaságra tettem esküt, és mindig aszerint kell eljárnom, amit azok mondanak, akit e szép köztársaság istenadta népe oda szavaz.

Hidd el, tudjuk milyen a vállalkozók élete. Nap mint nap mi szembesülünk vele az első vonalban. De vállalkozásbarát politikát mi nem tudunk csinálni. A lehetőségeink addig tartanak, hogy betartsuk az írott jogot. És sokszor akkor sem lehet másként tenni, ha az ember magánvéleménye más. Mert a másik oldalról is megtalálják az embert, ha elmész valami mellett, rögtön mindenki azzal gyanúsít, hogy biztos összejátszottál az adózóval. A legtöbbször pld. mindig azokat csesztetik a hivatalon belül akik a fizetési könnyítéseket adják. Ők állandóan gyanú alatt állnak.

Szóval elhiheted nekünk is akkor jó, ha nektek. Akkor jön az adóbevétel és nem sajtolnak annyira minket sem, minden egyes forintért.

És még annyit, hogy nem akarom idealizálni a dolgot, de szeretnék valamit érzékeltetni. Amikor (Isten ne adja) tűz üt ki és kimennek a tűzoltók, mindenki könnyes szemmel nézi végig az áldozatkész munkájukat és őszinte hálát érez ezért. Ha én megyek ki valahová még az is előfordul,hogy kutyát uszítanak rám. Van egy kis kontraszt. Pedig a tűzoltásban ott van az én munkám is, csak az nem látszik. Mert a tűzoltóautó abból lesz, amit ti megtermeltek és az én "odafigyelésemmel", a közösbe betesztek. És hangsúlyozom! Nem az én érdemem, mindenkié aki adót fizet! De ha nem lennék, hidd el, tűzoltóautó sem lenne!

Doña ¡Cara(mba)! 2010.03.04. 22:32:56

@Marcellusca: Igen, Marcellus, elgurult a maroknyi gyógyszerem, amin élek. És inog minden alattam: megélhetésem, házam. Ma is güriztem, holnap is fogok, hogy legyen miből élnem, cégem hitelét kamatos-kamatostul visszafizetnem, maradjon meg a hatalmas, 85 négyzetméteres, tetőtérbeépítés nélküli családi házam. Garázs nélkül és már nem is lesz soha garázsunk. Örülünk, ha átvickélünk. Ha....de nem tudjuk, mert áll a piac, befagyott totál. Elvesztettük export piacunk nagyrészét, mert nem tudtunk versenyezni a csehekkel, a szlovákokkal, a románokkal se, mert ők nem magyar bürokráciával és adórendszerrel működnek.. Anyámnak a minimál nyugdíjával nem járt soha semmi kiváltság: ingyen gyógyszer - ki is kérnémagának, mert ős sem az a fajta, aki az államtól várja a sült galambot. A férjem soha nem mehet el sokizületi gyulladásos betegségével kezeltetni minimum 3 hétig se magát , mert ennyit nem lehet kihagyni, mi csak akkor élünk, ha eladjuk a portékánkat, ha nem, nincs semmi. Felfogod te ezt? Ha a belünk kilóg, akkor is keresni kell szüntelen a piacot, mert csak abból lesz pénzünk, amit eladunk. Állambácsi nem ad semmit. Mi adunk még most is neki. , és amióta az eszemet tudom, csak fizettem mindenért. Nem gondolod, hogy most már nekünk, másik formáció megalázottjainak is illene visszakapni valamit az eqrt 8 évből? Akik ráadásul NEM IS KÉRTÜK EZT a pojácot? A becsületünket is visszaadni, ha már a pénzünket nem is: Soha egy petákot az állmtól nem kértem, nem kaptam. Ja, de, bocsánat: Kádár alatt a GYES meg a GYED és a családi pótlék, a minimális. De nem is hőzöngtünk mi ezen, mi nem vagyunk olyan fajták, tudod. Güriztünk tovább. Eddig úgy kezeltek bennünket, kisvállalkozókat, mint a rühes kutyát: bank, hivatalok. Akiket szintén mi tartunk fenn. Nem, nekünk még a háborgás joga se jár. Köszönöm az empátiát. Nemes és férfias gesztus volt tőled.
És igen, elgurult a maréknyi gyógyszerem. Nem baj, megkeresem, aztán szépen beveszem.

Doña ¡Cara(mba)! 2010.03.04. 22:39:22

@Száraz Monszun: Értelmes beszéd, vettem. Még egyszer elnézésedet kérem a modortalan kifakadásomért. Csak éppen a túlélésünkért küzdünk. Ahogy írtad, ismered, miről beszélek.
Sajnálom, ha igaztalanul megbántottalak. Tényleg.

Száraz Monszun 2010.03.04. 22:41:54

Teljességgel megértem, hogy kisvállalkozóként elkeseredett vagy. Nagyon komoly szemléletváltásra van szükség, ezt mint a pénzügyi-gazdasági szférában dolgozó (és most nem mint adóhatósági dolgozó) mondom. Vigyázó szemeinket Lengyelországra kellene vetnünk, ők nagyon megerősítették a hazai vállalkozói szektort, és nem is érezték meg úgy a válságot. Igaz, egy nagyobb belső piacuk van, de a szemléletük is teljesen más.

De én a te szemeddel is látok optimizmusra okot, ha előre nézek.

Száraz Monszun 2010.03.04. 22:45:48

Na jó éjt mindenkinek! Nyugovóra térek, mert holnap is mennem kell vért szívni...:(

Doña ¡Cara(mba)! 2010.03.04. 22:51:30

Jóéjt mindnyájatoknak! Neked, is Marcellus. Sajnálom, hogy a nyomorult élet így kiakasztott. Ma Pestről visszárut hoztunk vissza. Ami nem kelt el. Külön fuvarköltség felvinni, plusz fuvarköltség visszahozni. Na meg oda-vissza 200 kilométer. A áruházlánc által megvásárolt termékekért nem a multi vállalja a kockázatot, azt is mi álljuk. Ha nem adja el - na bumm, visszaveteti a beszállítóval. Semmit se veszít, semmit se kockáztat. És még fizetünk is nagy multiláncnak minden új áruház nyitásakor egy nettó, forgalomtól abszolut független összeget - ha semmit se vesz tőlünk, ha semmit se adnak el, akkor is fizetjük a díjat. Vagyis kvázi mi hitelezzük meg, beszállítók, egy-egy új áruház megépülését. Plusz fizetünk még marketing költséget. Amivel mi semmire se megyünk, mert ha nem hirdetnénk a médiában, annyi lenne nekünk. És persze a bank. És a termékdíj-fizetés. És mi mindent nem soroltam fel, nem is tudhatod....
Ezért gurult el a gyógyszerem.
Jóéjt és szebb napokat mindenkinek a Vbőrön!

Doña ¡Cara(mba)! 2010.03.04. 23:02:47

@zero: Jók a kérdéseid, Zero! A Gruppo Milton Pécsen is vásárolt fel ingatlanokat, tisztázatlannak tűnő körülmények között (nem tudom a részleteket, ezért nem írok konkrétumokat, de anno elég nagy kavric volt a Gruppo Milton kapcsán Pécsett. A végkifejletet nem ismerem. Azért is írom hogy: tűnő.

renevol 2010.03.04. 23:10:44

A magyar allam a magyar adofizetok penzebol vallalkozgat. Miert nem gyart pl. jatekprogramokat vagy korpasodas elleni sampont a magyar allam?

Es meg sokan a neoliberaluzmust szidjak, megall az esz... Amig az emberek donto tobbsege ilyen szocialista partokra szavaz, mint az mszp meg a fidesz meg a tobbi, addig bizony ez a mutyizos tortenet sajnos igy is marad. Vagy valami "allami tamogatas nelkul eletkeptelen szolgaltatasba", vagy valami "irto jo uzleti vallalkozasba" fogjak fektetni a penzeteket. A lenyeg a penz elkoltese, mindegy mire es milyen ideologia mellett. Mindegyik szocialista kormany mindket elvet ervenyesiti egyszerre, tehat az allami tamogatas nelkul vesztesegesnek mondott dolgokat is (pl. opera), es a jo hozammal kecsegtetonek mondott dolgokat is (pl. a motorverseny) allami dotacioban reszesiti. Ez mindent elarul a teljesen elvtelen penzkoltesrol. A szocialista kormanyok (fidesz, mszp, stb) ugynevezett "joleti kiadasai" vagy "gazdasagelenkitesi celzatutal torteno befektetesei" MINDIG a kozpenzek maganvagyonna konvertalasat szolgaljak.

Egy rendes liberalis kormanyzas kell ide, ami nem "jol vagy rosszul" kolti el az emberektol elvett penzt - hanem egyaltalan nem is veszi el az emberek penzet.

==T== 2010.03.04. 23:33:14

@Feketelaszlo: Ajaj, sok butaságot írtál. A Rábaring és az Euroring semmiylen szinten ne mlenne alkalmas MotoGP futamok rendezésére, A Panonniaring igen, de ott is fel kéne húzni a teljes kiszoilgáló infrastruktúrát. Viszont az ottani osztrák tulajdonosok semmiféle érdeklődét nem mutatnak az ilyesmi iránt. Ami Talma menedzserét illeti, neki már azelőtt jó pénze volt, hogy Talmát elkezdte menedzselni, a Balatonring ügy meg egy év távlatából pont őt igazolta (KBJ miatt jöttek el 4 futam után a 250-ből).

@Marcellusca:
Az aszfaltozott bukótér nem nagy gáz, máshol is van ilyen, két kanyarral van a gond (nem sokból tartana megoldani), de a DORNA erősen spanyol érdekkör, ők csak a spanyolok által épített pályára jönnének + a Hungaroringnek sem lenne bölcs dolog összerúgnia a port Ecclestone-al, mert azért az F1 sokszorta nagyobb volumenű dolog, mint bármely más autó vagy motorverseny.

greg1749 2010.03.05. 00:35:46

végre nagyobb nyilvánosságot kap az ügy!!!!!!!!
KBJ a fidesz mszp mdf jobbik közös miniszterelnök jelöltje!
végre lesz egy fasza ME. aki afrikába jár vadászni!!!!

arlequin 2010.03.05. 00:52:59

na most pletyizek.
a navrasics nyakig van a sukoróban. a gyuri többek között ezért (is) ül.
"pfuj bolond, minek jártatod a szádat?"
hááát. nem tudom. legalább nem tudom bizonyítani...
és hátnehogymá elhiggyem, hogy 35 milliárd kell egy rohadt, elfaragott motorpályához?! többszintes lesz, vagy mi a zisten? körberakják magyar szépleányokkal, aki tájjellegű szolgáltatást nyújtanak? (füstölt comb stb...)
naszóval. ezeknek azért nem jár kötél, mert ellopnák, mint a cigány a krumplit a saját kondérjából mikor a kannibálok éppen főzik. esetleg a sót...

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.03.05. 06:49:33

@Doña ¡Cara(mba)!: A családom ugyanezt járja! Az állam tőlünk is csak elvisz. Adni azt lófaszt! Azt mondom ne adjon! De vegyen el mindent. Hagyjon tisztességesen vállalkozni.

Jason Bourne 2010.03.05. 07:15:55

ha az egész bulit a magyar állam állja, akkor a spanyol befektető mitől befektető? mit fektet be?

reKorrekt 2010.03.05. 07:59:30

@ErEr: Íme: k-monitor.hu/
Már beindult a számláló is :)

reKorrekt 2010.03.05. 08:04:35

@Feketelaszlo: "előírások szerint nem lehet benne éles visszafordító"
A Laguna Seca dugóhúzóját hogy definiálnád? :)

Leonce 2010.03.05. 08:18:24

OFF: Marcellusca: Lehet, hogy a szomszédod az APEH-nél dolgozik, de akkor valószínű, hogy a WC-t takarítja, akkor nem hívja már magát APEH-osnak lécci, ugyanis a megadott 62 ezer forint nem más, mint a minimálbér nettó összege. A köztisztviselők közül (márpedig az APEH dolgozók köztisztviselők ezen kár vitázni)tényleg csak az alapfokú végzettségűek keresnek minimálbért, tehát neki még középfokú végzettsége sincs. Úgyhogy az említett tüntetés nem az ő helyzetét érintette, hanem azokat, akik bizony nem keresnek olyan rosszul. (
ON: Sávolynál egy a cél, megakadályozni a 35 milliárd kifizetését. Nem értem, hogy a FIDESZ miért nem háborog, hogy ennyivel több maradjon az államkasszában. Pontosabban értem: Te is fiam Brutus?? Amúgy nagyon résen kell lenni, mert ahogy látják, hogy itt a sávolyi ügynél már nincs esély a kifizetésre, akkor gyorsan megnyitnak más csatornákat, de mi , a lakosság még mindig a sávolyi ügy körül forgunk .....

Marcellusca 2010.03.05. 08:22:45

@Doña ¡Cara(mba)!: Reggelt, Kislyány! :)
Remélem azért sikerült aludnod rá egyet. :)
Sajnállak. De nem lesajnállak!
És minden kisvállalkozót sajnálok, mert én is látom, hogy ellehetetlenítették őket.
Mert nem fizetik ki időben őket a nagyvállalkozók, de amit kiszámláztak azutám már fizessék meg az adótartalmat.
Hát, hogy van ez kérem? Nincs teljesítve a kifizetés, de állambácsi már követeli is a maga jussát???? Majd, ha befolyt a kintlévőség befizetem az adót.

És én nem is erre céloztam.
Csak annyit akatram közölni (amit Monszun meg is erősített), hogy ott is csak emberek dolgoznak.
Olyanok, akiket (szintén) nagyon megvezettek.
És ezért elkeseredettek.

De megint miért kell egymásnak ugrani?
Ugyanabban a sz@ros vödörben úszkálunk.
Össze kellene fognunk, hogy végre rendesen kiborúljon!
Mert, amíg csak egymást nyírjuk, addig elégedettek azok, akik minderről tehetnek. Egymással vagyunk elfoglalva és nem velük, a stiklijeikkel.
Itt a jó példa. A poszt eredeti témája. Alig esett róla szó. Mert mindjárt sikerült egymás torkának ugranunk, ahelyett, hogy ezt a mutyit veséztük volna ki. És ezügyben hallattuk volna a hangunkat.

Azé', kicsit megsebeztél ám, azt tudod? :)
Semmi becézgetés? Csak így, hogy Marcellus? :)
Meg feltételezed, hogy nem vagyok empatikus?
Pont Veled?

Na, megyek is, oszt' duzzogok magamban egy kicsit. :D

Marcellusca 2010.03.05. 08:29:59

@==T==:
Nem tudom pontosan, hogy hol és mi a konkrét "probléma", csak a különböző fórumokon olvastam.
Érdekel mindkét technikai sport. A MotoGP egyre inkább. De nem vagyok fanatikus drukker.

És azt is selytem, hogy itt (sem) csak ez a gond. Két külön szervezet, különböző érdekeltségekkel.

Paranoid Android2 2010.03.05. 08:31:58

Szeretném újfent kifejteni kedves barátaim, hogy magának a lopásnak a jelenlegi szint 20 százalékára történő csökkentése is elégséges a költségvetés egyensúlyához.
Ha csak a Margit-híd és a négyesmetró lopásait összeadjuk megvan egy átlagos év államháztartási hiánya. 35 milliárd kifejezetten barátságos összeg azokhoz képest.
El kéne hinni végre, hogy ezek valószinűtlenül pofátlanul és elképesztő mértékben lopnak.

Marcellusca 2010.03.05. 08:39:28

@Visegrádi: Te már csak tudod.
A te szomszédod és te beszélgetsz Vele.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.03.05. 08:39:53

@Jason Bourne: Hát pontosan!!!! Ígyen befektető én is tudok lenni!

tompus 2010.03.05. 08:43:10

Remélem, az új kormány első döntései között lesz ennek a beruházásnak a leállítása és a pénz visszaszerzése. Az összes ilyen feltárása és a résztvevők börtönbe jutattása.

esef 2010.03.05. 08:44:18

@Feketelaszlo:
A Hungaroringen hol van éles visszafordító? Egyáltalán mi számít élesnek?

Seduxen (már NEM dr.) 2010.03.05. 08:46:12

cikkáj!

reggeli OFF: Adómanó "reaktiválta" magát:
www.vg.hu/gazdasag/adozas/adomano-kalandjai-rajzoltat-az-apeh-308245

+ reggel a juventuson a "minél inkább hull a hó" dallamára adómanós zenét nyomtak azok az elmebetegek. A kávét ki is önthettem. Adómanó baszdmeg, eszem megáll, még mindig :)

esef 2010.03.05. 08:46:27

@reKorrekt:
Sepang és Motegi érdekes módon megfelelnek, pedig ott van "éles visszafordító"...

gonosztojás (törölt) 2010.03.05. 09:10:30

Érdekes gondolatokat olvastam.
Pl. ezek szerint a Hungaroringen új bukósávokat kialakítani drágább lenne mint a sávolyi pálya..
Mert csak ezek hiányától alkalmatlan a versenyzésre...
vagy a Pannonia-ringbe beszálnni némi továbbfejlesztéssel esetleg lizing konstrukcióval.Ez is drágább mint a sávolyi..
Na az meg hogy a játékmotor kategóriában bajnok Talmácsinak pályát építeni ennyi pénzért...
az életben nem fog nagymotoron utolsó előttinél jobb helyet elérni.

zj2490 2010.03.05. 09:12:37

@fokabacsi:
Amit a pályáról írtál, az körülbelül a korrekt összeg, csak nem számoltad a közműfejlesztést, a telkek árát és fejlesztési költségeit, ill. a pályához tartozó épületeket, ami kb. annyi, mint az aszfaltcsík. Az erre adott 15 Mrd. forint az MFB HITEL, tehát kamatostul visszafizetendő összeg.
A maradék a fee, ami nem más, mint a Dorna motorsport szervező cégnek fizetendő éves díj 10 éves összege (10 év alatt 20 Mrd), a beruházó cégnek ehhez a pénzhez semmi köze.
Az embereket szándékosan megtévesztik a 35 milliárddal, mert így nagyobb közfelháborodást lehet generálni...
Összehasonlításképpen említeném meg, hogy a Hungaroring csak ezévi, tehát a 2010 jogdíja, amit Ecclestone-nak kifizetünk, 22 millió dollár, azaz közel 4 Mrd. forint!

belzebubó 2010.03.05. 09:14:32

@esef: Pontosan. Sepangot Tilke először F1 pályának tervezte, majd később kisebb modifikálást végeztek rajta a lefutó zónákat kiépitették és csak később kezdtek el MotoGP versenyeket rendezni rajta a kanyarok is megmaradtak. Szóval ez miért nem megy a Hungaroring esetében is?

Marcellusca 2010.03.05. 09:15:19

@Seduxen: Éééés??? Más nem csinálta/csinája/fogja csinálni???
És a Patás Zorbán szőlőbányái??? :)))

<Prt. Scr.>

Noname Watanabe 2010.03.05. 09:15:55

@volánrulz: Vona takarodj és Morvai takarodj is lenne, ha a rosszabbik kormánypozícióba jutna XD

zj2490 2010.03.05. 09:16:12

@DexterMorgan78/Séfbácsi: azért ezen betegre röhögtem magamat :D naon jó!

Noname Watanabe 2010.03.05. 09:21:56

35 milliárd, és lesz egy pályánk...
35.000.000.000 Ft-ból hány évig lehetne az olimpiai sportágakat finanszírozni?

Félreértés ne essék, max. respect Talmácsinak, de a meglévő pályák átalakításával sztem sokkal olcsóbban lehetne magyar MotoGP pályát építni.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.03.05. 09:23:04

@zj2490: Azért nem érzed visszásnak, hogy a DORMA felé fizetendő lét a szervezőnek kellene állni? Miért a magyar állam? Erre magyarázkodj?

zj2490 2010.03.05. 09:23:55

belzebubó 2010.03.04. 17:32:03 :
Úristen, Kálmán, ezt most komolyan mondtad? Énszerintem is száguldozzon az összes motoros inkább a Váci úton. Jobbat mondok: rendezzük ott a MotoGP-t is. Jelentéktelen költséggel megoldjuk, és a Váci is fel lesz újítva. :D

Seduxen (már NEM dr.) 2010.03.05. 09:32:00

@Marcellusca: dehogynem! A fasiszta jobbikos képviselők is fel fogják venni a kőőőcségtérítést. És ráadásul más cimkézik a lámpaoszlopokat, bizony, tegnap mesélte egy nyugdíjas a miniszterelnök-jelölt úrnak egy kispesti munkásotthonban! Még mindig itt kísért '56 szelleme!!! bizony

Scroll... ööö, izé akarom nyomni PrtScr

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.03.05. 09:40:53

@Doña ¡Cara(mba)!: Jó reggelt!
Köszönöm az összes közalkalmazott nevében ezeket a szép szavakat:
"Én minden réteggel, aki sztrájkol, szolidáris vagyok, de a közalkalmazottaknak részemről csak utálkozás jár ki. "
Az ország közalkalmazottai az elnyomó rendszer katonái! Minden tanár, orvos és tűzoltó csak arra vár, hogy a kis- és középvállalkozók tönkremenjenek, mert az az érdekük, hogy az állam inkább felvett hitelekből fizesse a fizetésüket. (Megjegyzem, több közalkalmazottnak van kisebb vállalkozása, hogy MEG TUDJON EGYÁLTALÁN ÉLNI! Mert egy tanár, mondjuk egyetemi végzettséggel, + egy főiskolaival (a főiskolait fizeti az iskola, mert azt a tantárgyat tanítja, amiből főiskolai - posztgraduális - diplomája van) kap nettó 90-et. Oszt éljen meg belőle!
Egy csónakban evezünk. Az utóbbi években szétlopták és tönkretették Magyarországot. És ez ugyanúgy sújtja a közalkalmazottakat, mint a vállalkozókat.
(2009-márciusában jött ki a következő adat: 2008 szeptember 1-től 3200 tanárral kevesebb tanít az iskolákban. Iskolabezárások, összevonások - pályázati rendszer megváltoztatása miatt, - és még lehet sorolni.
Marcellusca-nak igaza volt. Nem szabad összeugorni, mert ezt akarják a hatalomban lévők. Zavaros vízben könnyebb halászni!

Szép napot!

belzebubó 2010.03.05. 09:49:33

@zj2490: Látom az irónia értelmezése nem erős oldalad, de ez hadd ne legyen az én problémám.

Kartal (rezervált) 2010.03.05. 09:50:44

@Doña ¡Cara(mba)!: Donna, ennyire azért ne általánosíts. Nekem is van a rokonságomban közalkalmazott, köztisztviselő, tudom jól, mert látom, hogy a fizetésük két gyerek mellett alig tudják hónapról hónapra beosztani. Földhivatalnál ügyintéző az egyikük, nem keres havonta 80E Ft-ot, és ezt komolyan mondom. Az, hogy a munkájuk messze nincs attól amit én csinálok, és én is alig kapok többet - ha összejön egyáltalán - több műszak mellet, az már inkább felháborít. Volt itt már téma számtalanszor, hogy nem kell egy kalap alá venni a köztisztviselőket és a minisztériumi alkalmazottakat. Két külön világ.
@Ásómaci: "Minden tanár, orvos és tűzoltó csak arra vár, hogy a kis- és középvállalkozók tönkremenjenek..." - persze ez így túlzás, de az apeh katonái néha bizony mindent megtesznek ezért. Lásd melegétkezési jegy, ami nekem is fájó pontom...
Egyébként egyetértek veled.

reKorrekt 2010.03.05. 09:55:01

@Ásómaci: Maximálisan egyetértünk. A közalkalmazotti szféra 50%-os fizetésemeléséért én egy szót nem szólnék (nem vagyok az). Nincs pénz? Nincs a f.szt, csak minden szirszarra szórják el a milliárdokat...

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.03.05. 10:00:21

@reKorrekt: "A közalkalmazotti szféra 50%-os fizetésemeléséért én egy szót nem szólnék (nem vagyok az)."
Így, ebben a formában nem értek veled egyet! Ugyanis az, hogy egy egyetemi rektor 3-4 millát hazavisz egy hónapban, az egy kicsit b@ssza a csőrömet. Pedig ő is közalkalmazott. Itt is ugyanúgy rétegeket kellene felállítani. Mondjuk a diplomás minimálbér 50 %-os felemelését, onnantól kezdve pedig arányos fizetésemelést támogatnék.

Marcellusca 2010.03.05. 10:05:11

@reKorrekt: A múltkor írtam, miután a tévében láttam egy APEH-es főoszt. vez-zel egy riportot:
1.500 Mrd Ft "kintlévősége" van az adóhatóságnak.
És rezignáltan közölte, hogy ebből - gyakorlatilag - 1.000 Mrd behajthatatlan.
WTF????
Bezzeg a becsületes kisvállalkozókat és a bérből fizetésből élőket lehet cseszegetni 500Ft adóhátralék miatt!

Seduxen (már NEM dr.) 2010.03.05. 10:07:15

@Marcellusca: "1.000 Mrd behajthatatlan"

Ebből mennyi szőlőbányát lehetne venni!? :))))

ucsacsu 2010.03.05. 10:20:51

Ma reggel susman elvtárs a saját szájával azt találta mondani, hogy a szerződést nyilvánosságra lehet hozni kommentárokkal. Nos susman elvtárs elfelejti,hogy a szerződés nem a tóra, aminek a hetvenedik sorában feltett kérdésre lehet kommentálni ugye egyrészt és másrészt. A szerződést olyan felek kötik akik a szerződés kötés előtt átgondolták mire kötnek szerződést és azt betartják nem kommentálják. Érdekes dolog lenne ha az ügyészség megvizsgálná,hogy susman elvtárs vajon kinek az érdekét képviseli, a befektetőét vagy az országét.Továbbá a Sávolyi polgármester akkor is ilyen lelkes lenne,ha saját vagyonával állna jót a beruházás korrekt befejezéséig, sőt a többi polgármestert se kéne a felelősségvállalásból kihagyni.Mert más farkával könnyű verni a csalánt. Ugye susman elvtárs.

Marcellusca 2010.03.05. 10:22:49

@Seduxen: Meg lélegeztető gépet. :)
És arról ne is beszéjjünk, hogy hány C-típusú telepet lehetne felszámolni, hogy tezsvíreink emberhez méltó körülmények között élhessenek. :)))

Én, azé', nem felejtem ám el nyomnyi azt a Prt. Scr. gombot. :D

Seduxen (már NEM dr.) 2010.03.05. 10:37:28

@Marcellusca: "C-típusú telepet lehetne felszámolni"

Ob’s stürmt oder schneit,
Ob die Sonne uns lacht,
Der Tag glühend heiß
Oder eiskalt die Nacht.
Bestaubt sind die Gesichter,
Doch froh ist unser Sinn,
Ist unser Sinn;
Es braust unser Panzer
Im Sturmwind dahin.

Énekelj Konrád!

HANGOSABBAN!!!!

Homeoffice 2010.03.05. 10:40:32

@Seduxen:

Jawohl!
:)))
hadd gördüljenek azok a Tiger II-esnek álcázott Pattonok..:))))

Marcellusca 2010.03.05. 10:42:26

@Seduxen: Háááááát, én azt nem mondtam, hogy milyen módszert választanék. :)))

De, el is határolódom magamtól. :)

Seduxen (már NEM dr.) 2010.03.05. 10:44:44

@Marcellusca: én adtam egy megoldási javaslatot. Fedőnév: Endlösung

@Gunther: "Még mindig MI, németek gyártjuk a legjobb játékokat a világon" :)))

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.03.05. 10:58:55

@Seduxen: Mondjuk nekem inkább ez jut eszembe:

www.youtube.com/watch?v=GiZqmDXYeWk

"ok last one to kill a bad guy buys the beer"

zj2490 2010.03.05. 11:33:56

@belzebubó: látom a tiéd sem... :)

belzebubó 2010.03.05. 12:02:00

@zj2490: tippeljük meg hányan vennének éves bérletet arra a pályára Mo-on, ha ez a nemzetközi árakhoz idomul és úgy kb. 1000 EUR vagy körönként 3-4000 Ft? Valószinűleg a hatástanulmány erre is kitér, hogy mekkora bevétel várható a versenyekből és a pályahasználatbólés ezért sem szeretnék nyilvánosságra hozni és valószinűleg mivel totálisan becsődölne pár év alatt a befektetés ezért kell az államnak finanszirozni,mert épeszű befektető erre nem áldoz. Mo-on a motorsportnak nincs hagyománya.

zj2490 2010.03.05. 12:08:25

@Noname Cowboy: ha tájékozódsz a témában, rá fogsz jönni, hogy ezt a díjat a világon mindenhol az állam fizeti. Ha megnézed a dorna oldalát, azt is megérted, pontosan miért is fizetnek.
Egyfelől adóbevételt jelent egy országnak, (bevételek után fizetett adó, vendégéjszakák, stb.). másfelől "reklám" (átvitt értelemben és szó szerint is, pl. az országról és a futamról világszerte sugárzott reklámfilmek), bár az az észrevétel jogos, hogy ez nehezen számszerűsíthető, még akkor is, ha bizonyos tételei egyértelműen lekövethetőek. Ez a többlet nyilvánvalóan nem a Miltonnál jelentkezik, nem a dornánál, egyértelműen Mo. és az itt élő emberek profitja.
Tegyük fel, hogy egy turista úticélt keres, és bevillan neki néhány ötlet, hogy hová is kéne menni. Eszébe jut (mondjuk a) N.Y.Times legutóbbi cikke arról, hogy érdemes megismerni az egyre jobb és kifinomultabb magyar borokat, aztán lát egy reklámfilmet a magyar futamról, benne némi motor és Balaton-Budapest képek, és megfogan az ötlet, hogy ide el kéne jönni. Aztán keresgélni kezd a neten, beüti a megjegyzett hívószavakat (Hungary, Budapest, Balaton) és már nézegeti is a képeket és a szállodák árait. Azért is írom le, mert gyakran döntök én is ilyenek nyomán egy úticélról. Kellenek ezek a hívószavak, mint ahogy Korfunak kell Sissy és Durrell, Madeirának a bor és a csipke, Párizsnak az Eiffel torony. Ennek kapcsán jut eszembe, hogy annak a toronynak aztán végképp "semmi értelme és haszna" :), mégis turisták millióit vonzza Párizsba.

belzebubó 2010.03.05. 12:30:12

@zj2490: Én viszont azt látom, hogy a MotoGP versenyekre leginkább a helyiek járnak, a külföldiek MotoGP miatt sokkal kevésbé mennek külföldre mint mondjuk a F1 esetében ez igaz.
Elenyésző volt azok száma akik külföldről jöttek, ráadásul a reggeli futamra amin Talma is indult alig jönnek ki,mindenkit csak a GP érdekel,akkor jön az emberek 70%-a. Stoner meg Rossi érdekli őket Talmával alig foglalkoztak csak én vertem ott magamat a zászlóval.

Zuzu Petals 2010.03.05. 12:39:24

Nos, sok dolgot nem tehetünk. Minden esetre újabb fórum, immár arcokkal:

www.facebook.com/group.php?gid=384162728011

nfgy 2010.03.05. 12:43:22

Suchmann Tamás viszi ezt az ügyet,aki a Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke,helyi országgyűlési képviselő,a pár km-re fekvő Marcaliban lakik.Biztos nem sok földje van ám azon a környéken...Ha Balatonringet csinálunk akkor szerintem olyan helyet kellett volna keresni,ahonnét mondjuk látszik a Balaton a verseny közvetítése alatt.Ez reklám lenne.Mint pl.Laguna Seca az USA-ban,ahol néha az az érzése a nézőnek,hogy a tengerbe megy a motor.

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.03.05. 12:53:42

@nfgy: Miért ilyen fejlett vidékre viszik a ringet! Ezzel lehetne elmaradottabb helyeket is fejleszteni! Javaslom, legyen a Balaton-ring Battonyán! (Battonya-ring). Bár a lovagias Karsai lehet, hogy nem tudta ezt kibulizni.

zj2490 2010.03.05. 13:12:52

Gondolom a megvalósíthatósági tanulmány (a hatástanulmány az környezetvédelmi szerintem, de elég elborzasztó, hogy a sajtó is folyamatosan helytelenül nevezi meg, sokat elmond a médiáról :( ) minden eshetőséggel számol, de nem hinném, hogy kizárólag a versennyel és a körökre befizető motorosokkal számoltak a szervezők.
Ezen a linken találtam összehasonlításnak a valenciai eseménynaptárt, lehet nézegetni, nekem most nem volt kedvem végigböngészni, de rengeteg privát rendezvény is van rajta.
www.circuitvalencia.com/events.html

Zuzu Petals 2010.03.05. 13:18:32

@zj2490: ne idegesíts már fel!
Ez a poszt nem arról szól, hogy lehet-e hasznot húzni egy ilyen pályából, hanem a mögöttes disznóságokról, illetve a mi 35 mrd-unkról. (Egyébiránt szvsz jobban járnánk egy normális stadionnal 15 mrd-ért...)

zj2490 2010.03.05. 13:22:20

@belzebubó: pont ezt próbáltam leírni, de látom, nem sikerült, hogy a MotoGP nem kizárólag azon turisták felé reklám, akik konkrétan MotoGP-t akarnak nézni, mint ahogy Franciaországba sem kizárólag alkoholisták járnak borozni, de azért ők nem kicsit reklámozzák a boraikkal az országot. Ezért neveztem hívószónak ezeket az elemeket. Olyan pontokat, amikre a turista felfigyel.
Hogy még jobban érzékeltessem, ott van Dubai, egy nagy halom homok és tenger, és megcsinálták az országot, szinte szó szerint megcsinálták, és ezt olyan hívószavakkal érték el, mint Burj-al-Arab, a Pálma-sziget és hasonlók.
Egyébként ezek a 30 mp-es országreklámok nagyon átmennek, nekem a mai napig a fülembe cseng a szlogen, hogy Malaysia, Truly Asia. (kigugliztam, rögtön a turisztikai oldalak jönnek be rá) El is határoztam, hogy oda is elmegyek egyszer. Na, így működik a turizmus.

@nfgy: azért megnézném azt, ahogyan ez átmegy a Balaton-törvényen :DDD

zj2490 2010.03.05. 13:34:04

@Zuzu Petals: ne idegesíts már fel, én csak a hozzászólásokra reagáltam, ha visszapillantasz, észreveheted! Nem hinném, hogy szétoffolom a topicot, és itt legalább vannak emberek, akikkel tényleg értelmesen lehet beszélgetni és vitázni a témáról. És ez nagyon nagy szó!
Egyébként, hogy örülj: én is szeretném látni a megvalósíthatósági tanulmányt, tényleg rém kíváncsi vagyok rá!

Zuzu Petals 2010.03.05. 14:00:40

@zj2490: Azért a hsz-aid alapján elég elfogultnak tűnsz.
"Az éves állami össz-sporttámogatás tokkal-vonóval, olimpiai életjáradékokkal együtt 15 milliárd forint. Egy motoros versenypályára meg 35 milliárdot adna az állam..." sportnemzet vagyunk, én örültem volna egy olyan kiegészítő tanulmánynak, h ha ezt az összeget egyéb sportágak közt szétosztjuk, és más jellegű létesítményeket csinálunk, annak milyen hozadékai lehetnek.
Amúgy te is örülhetsz: itt nem hiszem, hogy van olyan ember, aki kétségbe vonná, hogy egy ilyen beruházásnak vannak járulékos pozitív hatásai turizmus szempontjából. (És nem akartam paraszt lenni bocs, de ez az ügy már automatik ingerültté tesz)

belzebubó 2010.03.05. 14:17:29

@zj2490: malájzia az itt van tőlem 25 percre :))

zj2490 2010.03.05. 15:06:28

Ööööö, hát hol élsz Te? :) Akarom mondani, hol élsz? Thaiföld, Szingapúr?
Télleg olyan szép arrafelé, mint a képeken és álmaimban?

belzebubó 2010.03.05. 15:32:31

@zj2490: Szingapúra. Ez egy metropolisz felhőkarcolókkal. Motorozni mindenki Malájziába jár a pályára, Sepangon is sokszor voltam.

Horizont 2010.03.05. 15:41:27

@zj2490:
Vannak itt meglepetések igaz?:DDDD
Hát jobb lenne most ott messze lenni.....Minél messzebb innen..

zj2490 2010.03.05. 15:47:08

Hát, én most odaálmodtam magamat. Aztán felébredtem és bilibe lógott a kezem :DDD

belzebubó 2010.03.05. 16:28:09

@Horizont: mindjárt meghallgatom Gyuribát a KR-ban és az exmunkásőr özvegy rettegőit, hogy biztos legyek ebben :))

Horizont 2010.03.05. 16:44:31

@belzebubó: Szerintem onnan messziről sokkal jobb hallgatni, de innen??:)) Régebben sokkal türelmesebb voltam most meg sokszor úgy érzem mindjárt betelefonálok és élőbe olyant mondok Gyuribának, hogy elvisznek:)) De most tényleg szerinted hogyan lehet valaki ilyen fokon elfogult?? Olyan döbbenetes.

belzebubó 2010.03.05. 16:51:00

@Horizont: Igen a te másfél év alatti változásod valóban szemmel látható a kommentjeiden.
Először még finoman középen,majd lassan jön a lámpavas is :))
Döbbenetes,de sok hozzá hasonló van és kiváncsi vagyok ők miért látják úgy ahogy, persze Gyuri csúsztat nekik ahogy a nagykönyvben megirták ők meg helyeselnek én meg röhögök. Komolyan ne vedd, árt az egészségnek.

Horizont 2010.03.05. 16:58:22

@belzebubó: Jól látod nagy utat tettem meg pláne ha még a szocializmust is beleszámítod amiben 36 évig éltem. Lelkileg nem könnyű, hidd el az én korosztályomnak a legnehezebb ezeket megélni. Valamikor, valamiben hittünk, fiatalok voltunk, a mostanihoz képest nem volt rossz a mi kis életünk. Aztán egy nagy rántással kihúztak alólunk mindent, reménykedtünk jobb jön, aztán jól pofára estünk, és most itt tartok...... hogy Gyuribának is be tudnék mosni egyet hátha magához térne:)))

Horizont 2010.03.05. 17:06:28

@belzebubó:
Azt kifelejtettem, hogy micsoda másfél év volt ez!:)))
Csontvázgyakorlatból jelest kapnék:DDDD

belzebubó 2010.03.05. 17:13:31

@Horizont: Gyuribá 88-ban a televizió New York-i tudositója volt, a minap néztem régi hiradókat a neten. Hogy át tudott evickélni a rendszerváltáson neki jó jött! Ő persze, hogy visszasirja,mindjárt vége a karrierjének. A rajongói meg ilyeneket irnak a KR fórumon: "A Klubradio - nem fog kapni semmilyen allami penzt, a hirdetoket megkerik, hogy ne hirdessenek a radioban, majd egy ido utan, nem lesz elegendo penz ahhoz, hogy a tulajdonos mukodtesse, megszunik a radio.

Este, a kocsma felhomalyaban osszeborulva lehet majd arrol adomazni, volt egy radio, melynek az internetes honlapjan..........."

Tehát Gyuribá igy 20 év után még mindig jól eléldegélt az állam csecsén állami pénzből, persze,hogy retteg. Neki bejött. Másnak nem? Az náczi.Szerinte.

Doña ¡Cara(mba)! 2010.03.05. 21:09:23

@Marcellusca: Kifakasásomtat ad akta tettem.
Marcellusca vagy ismét:-D
A nyár és a donnák hevesek:-(

süti beállítások módosítása