Skip to content


       Szűrés lista

A természet a hibás, hogy átszakadt a salakból (!) készült gát

Egyre elképesztőbb fordulatokat vet a vörösiszap-katasztrófa ...

A Magyar Tudományos Akadémia tagjai megállapították, hogy a vörösiszap nem mérgező. Azt írják, maga az iszap nem mérgező (gondolom csak vörös) a gond a vízzel van, mert az durván lúgos, és harmadfokú égési sérülést okoz.
Mi lesz ha a víz elpárolog, és az iszap megszárad? Ebben az esetben a finom por felszáll, belélegzik és "a lúgos kémhatású anyagokat tartalmazó por jobban irritálja a légutakat és a tüdőt." Nem tudom, hogy a Tisztelt Akadémikus urak szeretik-e, ha lúgos hatású finom por irritálja a tüdejüket, én például nem nagyon, még ha ráütik a pecsétet is, hogy nem mérgező.

A legdurvább, hogy a szobatudósok szintén azt ajánlják, amit Bakonyi úr, hogy csapassák le a vörös cuccot slaggal.

Nos, Tisztelt Akadémikus Urak, menjenek oda a helyszínre, és demonstrálják Nekünk, hogyan is csapatnak a profik.


Kezdjék mondjuk itt:


Ez egy takaros fürdőszoba volt, kád, csap, mosógép ...

Azt hittem nincs durvább az árvíznél .... nos tévedtem, mert ez az.

Az 1 millió köbméter vörösiszap (a teljes havi vízfogyasztásunk 4 köbméter)  2 méter magasan és 1 km széles sávban vonult le, mint egy vörös cunami.

Az AP videója:


Sky News:

(Még több videó erre)

Ezt a vörös anyagot az életben nem slagozzák le.

Akadémia: "A vörösiszap nagy részét a tárgyakról és a házak faláról nagy nyomású vízzel le lehet mosni. Miután az épületek vakolata és belső festése is legtöbb esetben lúgos anyagokat tartalmaz, ezeket a vörösiszap nem károsítja. Savas anyagokkal viszont a falat nem szabad lemosni, mert kárt tesz falban és a vakolatokban. A vas-oxid által okozott piros szín eltávolítása nehezebb, így a festés valószínűleg nem kerülhető el. A maradék rozsdás elszíneződés nem jelent semmilyen veszélyt. A megtisztított házakba a takarítás után nyugodtan vissza lehet költözni."

Ja, és talajcsere sem szükséges, takarítsák fel az iszapot, oszt' szántsák fel a talajt.

Tibi nagyon örül, hogy csak szántani kell, meg csapatni slaggal. (Fotó: Origo)

Nagy méretű, nagyon durva fotók: spottr.hu, The Big Picture.

A számítások szerint több iszap folyt ki a tározóból, mint amennyi olajszennyeződés ömlött ki hónapokon keresztül a Mexikói-öbölben. 1 millió köbméter az 1 milliárd liter, és ez bizony tényleg több, mint 780 millió liter olaj.

Nem véletlenül mondták ki, hogy ez Magyarország legnagyobb ökológiai katasztrófája.

A nyomozást közben átminősítették "halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésre".

A balesetet okozó tározót üzemeltető Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL) vezetői azt mondták, nem érzik felelősnek magukat a katasztrófáért, szabályosan üzemeltették a tározót, a balesetet valószínűleg a sok eső okozta. Vagyis természeti katasztrófa.

Ha megolvad a hó a Tátrában, és megárad a Hernád, az természeti katasztrófa. Ha X. számú kazetta fala átszakad, az nem természeti katasztrófa, hanem ipari.

Én mindenesetre várom, mikor kenik az egészet az éjjeli őrre, mert nem jelentette, hogy esik az eső, vagy repedezik a gát ... vagy az ügyeletesre, aki nem olvasta el az emailjét.

Csak nem gondoljuk, hogy ebben az országban letartóztatják és elítélik az ország 21. leggazdagabb emberét, amennyiben bebizonyosodik, hogy nem természeti katasztrófa történt?

A Mal Zrt. igazgatósági elnöke Tolnay Lajos (40% tulajdonrész), vagyona 23 milliárd forint. A cégvezetőnek, Bakonyi Zoltánnak (30% tulajdonrész) a vagyona 16,5 milliárd, ő a 28. leggazdagabb. A harmadik tulajdonosnak, Petrusz Bélának (30% tulajdonrész) szintén 16 milliárdos vagyon van.

Vajon a tulajdonosok a saját vagyonukkal felelnek a cégük által okozott károkért? Nem hinném ...

Bakonyi bánatos képpel nyilatkozta a TV-ben, hogy 65 méter széles a tározó falának az alapzata, nem érti, hogy mi történt. Nos, azt már nem tette hozzá, hogy salakbetonból épült, és az Ajkai Erőmű salakját használták fel.  Farkas József, a Budapesti Műszaki Egyetem Geotechnikai Tanszékének tanára szerint "ha a salakot beépítették a gátba, az szörnyű dolog. Magyarországon van vagy négyezer ilyen-olyan gát, és tudtommal egyiket sem salakból építették".

A Reális Zöldek oldalán olvasható egy igen érdekes magyarázat, és a Hírszerzőn is jelent meg erről egy cikk.


Miért szakadt át a 10-es kazetta déli sarkának a felső része?

A vörös iszap elhelyezésére szolgáló 10. kazetta építése még a rendszerváltozás előtt kezdődött meg. Korábban kilenc kazetta épült, amelyekbe a timföldgyártás hulladéka a vörös iszap került elhelyezésre. A kazetták falának építéséhez az Ajkai Erőmű salakját és pernyéjét használták fel. Az ajkai szénféleségek eltüzelése révén keletkező salak/pernye kiváló kötőanyaga a salakbetonnak. Az erőmű salakjának felhasználásával készített salakbeton, jóval nagyobb terhelés elviselésére képes, mint akár a közönséges beton vagy az ajkai erőmű salakjának felhasználása nélkül tisztán kohósalak felhasználásával készülő salakbeton.

A rendszerváltás után az Ajkai Erőmű egyre kevesebb szenet fogyasztott el, a megújuló energia hordozóra részben fatüzelésére tért át, a 10. kazetta falának felsőrésze építéséhez döntő részben kohó salakot használtak fel.

A 10. kazetta falának felső része már sokkal kisebb terhelés elviselésére lett alkalmas, mint a kazetta falának alsó fele.

A szilárdságtanból ismert, hogy a legnagyobb terhelés a kazetta falának az alsó részére hat és a magasság függvényében a terhelés a kazetta belső falán lineárisan csökken.

A timföldgyártás a térségben a rendszerváltást követően megszűnt az alumínium kohók is felszámolásra kerültek.

Bauxit bányászata ugyan még folyik, de jobb minőségű bauxit Németországba kerül kiszállításra. Németországban, vízerőművekben megtermelt olcsó villany felhasználásával a timföldből alumínium készül, míg a maradék bauxitból itthon értékes az acél ötvözésére alkalmas fémek bányászata folyik, víz és lúg felhasználásával.

A fémbányászathoz felhasznált víz, és lúg – lúgos víz – a 9. és a 10. kazettában tárolt vörös iszap tetejére került, megnövelve a kazetta falának felső részén a terhelést, a terhelést tovább növelte az ez évi bő csapadék, az amúgy is gyengébb minőségű salakbetonból készült kazetta falának felső része átszakadt.

A kazetta felső részének a szakadását, tehát a katasztrófát közvetlenül az ez évben bekövetkezett bőséges csapadék váltotta ki.

 

 



Mindannyian jól emlékszünk, hogy egy szomszédos országban történt egy nagyon hasonló katasztrófa. 2000-ben azonban "csak" 100 ezer köbméter ciános víz ömlött ki, Magyarország 29 milliárd forintnyi kártérítést követelt a bányavállalattól, de mivel a céget felszámolták, egy forintot sem kaptunk (egy román képviselő máris azt követeli, hogy Magyarország térítse majd meg a Romániának okozandó károkat).

2005-ben körbefotózták a tározót, és látható a képeken, hogy szivárog a vörös lé, és hogy meg van repedve a gát. Fotógaléria.



 

Címkék: katasztrófa abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr212354699

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mielőtt még meghal minden, mi maradandó 2010.10.10. 00:28:38

A tiszai ciánszennyezés és a lelátóról röpködő halaktól emlékezetes Magyarország-Ausztrália válogatott labdarúgó mérkőzés után azt hittem, nálunk ilyen esemény többé nem lesz. Hát tévedtem. Lett...Valahogy úgy érzem, egy olyan világban élek, ahol hírné...

Trackback: _vérnász az avaron (vörösiszap) 2010.10.10. 00:17:17

  Beszéljenek mindenki helyett (helyettem, helyettünk) a KÉPEK:                         Bakonyi Zoltán. A cég vezetője.: "Ez a gát maga az erő definíciója"   &nbs...

Trackback: Neokommunizmus és a katasztrófák 2010.10.09. 12:33:19

Nem akartam politikai blogot írni, de most muszáj. Még ha nyilván nem leszek is népszerű vele.Egy régi orosz, tán szovjet mondás szerint az úttörő nem azért keresi a tábortűz körül a kulcsát, mert ott hagyta el, hanem mert ott van világos. Úgy tűn...

Trackback: Az Akadémia maró logikája 2010.10.08. 13:53:55

Minden tiszteletem azoké az embereké, akik életük során megszerzett jelentős tudásukkal segítik a bajbajutottakat. De...Elolvastam a MTA kisokosát és örülök, hogy mennyi mindent előre tudnak a tudósaink kalkulálni, csak az a baj, hogy az elméleti tudás...

Trackback: Vörösiszap: húsz éve benne vagyunk 2010.10.08. 13:51:04

Gondolkozzunk el egy pillanatra: igazán komoly büntetést hazai nagyvállalkozó kapott-e már ebben az országban? (Fotó: Varga György/MTI) Természetes dolog, hogy mindenki a felelősöket keresi egy akkora katasztrófa után, mint az ajkai timföldgyár vörö...

Trackback: A vörös iszap és a negatív externália 2010.10.08. 11:56:39

Ökológiai katasztrófa fenyeget a Kolontár melletti timföldgyár tározójának gátja átszakadása után - erről szólnak a hírek manapság. A kár rettenetesen nagy: eddig öt települést érintett a lúgos víz és a vörösiszap, több száz hektár földet tönkretett, a...

Trackback: Hideg láva 2010.10.08. 11:28:37

 Megtörtént a XXI. század eddigi legnagyobb ember- és természetkárosító katasztrófája Amerika után már Európában is. A hatóságok, a különböző arra hivatott emberek és szervezetek a mentéssel, kárenyhítéssel és a katasztrófa-turizmussal foglalkozna...

Trackback: A Vörösiszap elöntötte a közösségi médiát is 2010.10.08. 11:26:56

Október 4. óta összesen 4778 bejegyzés született a Vörösiszap-katasztrófáról a közösségi oldalakon.Koncentráltan a fórumokon beszélgetnek az emberek az ügyről, míg a legtöbb egyedi felhasználó a Facebookon osztja meg a témába vágó tartalmakat. Ennek ta...

Trackback: Vörösiszap - az új Hungarikum 2010.10.08. 10:39:20

Olvastam, hogy Illés Zoltán az MTI-nek azt nyilatkozta, ilyen katasztrófa még sehol a világon nem történt, mert ugyan vörösiszap ömlésre már volt példa, de nem lakott területre. Elképesztő felvételek, megrendítő hírek, értő és kevésbé értő hozzászóláso...

Trackback: Ki a felelős az iszapáradatért? 2010.10.08. 10:11:31

Néhány gondolat, hogy a felelősség megállapítása érdekében végre tisztán láthassunk a vörös iszap katasztrófánál. Mit kellene tudnunk ehhez?Az ilyen tevékenységet folytató ipari létesítményeknél a területileg illetékes környezetvédelmi felügyelőségek j...

Trackback: MAL zRT vs. ÉLET: 5:0 2010.10.08. 09:40:31

Isten megteremtette a vizeket, az ember megtanulta elpusztítani. Egy újabb példa eme nemtelen cselekedetre.A veszélytelennek minősített vörösiszap -továbbra is tartom, a szilárd összetevőkben kötött NaOH nem elválasztható ebben az esetben az iszap frak...

Trackback: Lúgosíts velünk! 2010.10.08. 09:39:26

Szösszenet, a napokban folyamatosan futó mail-szerveres reklámból. No comment, Nők Lapja Café.Uff, én beszéltem.     

Trackback: A vörösiszap a hibás 2010.10.08. 09:26:40

 Megmondta Bakonyi Zoltán is, hogy a vörösiszap nem veszélyes, és mivel ő egy vezérigazgató, aki igazán otthonosan mozog ebben a témában, nos, el kell hinnünk, hogy nem veszélyes.   Bizonyára ő is úgy van ezzel, mint a fegyvergyártók. Hisze...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

picur3ka 2010.10.09. 09:06:01

@Énbagoly:

Ha a benne maradt anyag szilard lenne, akkor erre talan nem lenne szukseg.

kej 2010.10.09. 09:06:15

@picur3ka/mesterhazymiklospart: és az felmenti a hivatalt az utolsó vizsgálat felelőssége alól, hogy nem négy hónapos a cég? ugye ezt te sem gondolod komolyan.

@Horizont: a gonosz törpézés csak cinizmus volt a részemről a sajtóval kapcsolatban, természetesen szörnyű a pusztítást látni, belegondolni is borzasztó.

Marques 2010.10.09. 09:11:23

@kolbászoszsömle:

A bajban lévő emberekbe rúgni nem túl elegáns dolog még akkor sem, ha az új házakra vonatkozólag igazad van. De más dolog a Tiszán ártérbe építeni (hiba) és más egy mesterséges tározó környékén építkezni. A Tisza adott néhány tízezer éve. Hangsúlyozom, én sem települnék oda, de azért az tény, hogy a falu volt ott előbb és nem a tározó. A segítség most hasznosabb lenne. Jelzem indultam volna segíteni, de nem engedtek be sajnos. Így maradt részemről az sms illetve az egyéb adomány.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.09. 09:17:54

@Horizont: Akkor költözz egy gát tövébe...
Bazeg, olyan ez, mint a Patacson, amikor odaköltöznek a katonai létesítmény tövébe, aztán nekiállnak visongani, ha fejleszteni akarják azt, nem bezárni.

Az elöntött házak java fiatalabb, mint a gát.
Ki adta ki az engedélyt az építkezésre?
Ennek is kérdésnek kell lennie, ha a tragédia felelőseit keressük.
Ehhez viszont ki kell mondani azt, hogy lakhatás céljára alkalmatlan terület egy tározó áradatának medre.

Pont azért, amiért függő teher alatt sem tartózkodunk, hiába erősebb a kötél, mint a födém.

picur3ka 2010.10.09. 09:18:07

@kej:

De. Marha komolyan gondolom. Elmehet a picsaba az osszes barom, aki most ezen rugozik, hogy az Illes meg a titkarnoje, meg a kurvaannyukat. hogy sirtak, mikor az Illes levaltotta az elozo igazgatot. Le kellett volna valnia mindenkit most mar meg?

Majd most kivizsgaljak, oszt jol kirugjak a felelosoket. Mi is ezzel a problema? A 70 eves mutyikhoz kepest?

2004-es cikk. Kurvannyat az Illesnek, tudom:

gondola.hu/cikkek/35741-Mit_rejt_a_vorosiszap___-_Gyurcsany_a_hatterben__.html

picur3ka 2010.10.09. 09:19:56

@Horizont:

Minek mentek oda. Nem ismeros?

Majd ha az atomkutato felrobban Pesten, akkor mondhatjuk, hulyek, minek koltoztek oda.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.09. 09:26:02

@picur3ka/mesterhazymiklospart:

De, ismerős. Legutóbb épp a hírtvs riporter kérdezte ezt egy érintettől, alig hittem a fülemnek.

Énbagoly 2010.10.09. 09:27:15

@kolbászoszsömle: Nézz már szét hallod az országban.
Most akkor dózerolják le Paksot, mert miért élnek az atomerőmű közelében? Vagy Pestet, mert ott is van atom? Ilyen alapon a fél országot le lehetne rombolni.

Jó sok szar van itt, de ne azok legyenek már hibásak, akiknek lehetőségük sem volt átlátni azt az egész helyzetet, nemhogy tenni ellene.

Horizont 2010.10.09. 09:27:46

@kolbászoszsömle: Nem tudom hány éves lehetsz, de még olyanról nem hallottál hogy "becsomagoljuk" a mondanivalónkat? Ilyet leírni, hogy : most meg sírnak?????
A falu ezer éves. A tározó viszont nem annyi. Ha egy tározó mellett él egy faluban gyerekkorától és nem volt baj eddig, akkor neked nehezen hihető hogy mondjuk megházasodik és ott él tovább is! Vagy ezer éves volt a szülei háza, meghaltak ő meg újjá építette! NEM ŐK A FELELŐSEK!
1-2 kommentednél éreztem úgy, hogy függő teher alá raknálak.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.09. 09:28:11

@Marques: A "mi volt ott előbb", akkor, amikor már mindkét létesítmény (a tározó és a falu is) ott van, egyszerűen nem szempont.
Az ember igazságérzetét baszkurálja, de egyszerűen nem szempont abban a tekintetben hogy az állapotot meg kell szüntetni.

Ha nem sikerül a tározót lebontatni, akkor el kell költözni, várfallal kell körbekeríteni a falut, stb.
Különben meghal az ember.
Ha a lakosoknak nincs ennyi esze magától, akkor az államnak kell ennyi eszének lennie: nem ad működési engedélyt a boltra, kocsmára, iskolára, becsukja a postát, nem küld oda buszt stb.

És a település elnéptelenedik, ha már a kitelepítéshez nincs bátorság, amíg nincs hulla.

Kartal (rezervált) 2010.10.09. 09:29:07

@MacChicken: ezt pofázom én is. Nyolc mindegy, hogy az iszap mar vagy a lúgos víz, vagy a tököm tudja mi, a lényeg, hogy kibaszott méreg folyt ki a tárolóból, embereket ölt meg, családok százainak tette tönkre az életét, természeti katasztrófát okozott... ezek után kurvára nem érdekel a dolog kémiai háttere meg a többi szószaporítás.

Három dolog érdekel:
- 1. hogyan lehet leggyorsabban hatástalanítani a mérget, megtisztítani a környezetet, kártalanítani az embereket - ha lehet egyáltalán;
- 2. hogyan lehet elérni, hogy sem ilyen, sem hasonló katasztrófa ne történjen többet;
- 3. kik a felelősök, és miért nem nyakig vasban várják a tárgyalásukat - és ez a pont a legelhanyagolhatóbb a fenti kettőhöz képest, de nem felejthető és nem mellékes.

Pistie 2010.10.09. 09:32:56

Ha ugyanez a cikk tegnap előtt íródik meg, akkor még az lett volna benne hogy a tározó fala végig olyan anyagból készült, ami még a betonnál is erősebb. Most új dolgok derültek ki és egyből a cégre van fogva, és hogy ők térítsék meg. De én korainak érzem még ítéletet mondani a gyár fölött, simán lehet hogy holnap (vagy ma) kiderül valami olyan ami borítja ezt az egész fent leírtat, pl kiderülhet hogy ők tényleg betartottak minden szabályt, és a szabályozás hibás alapból.

picur3ka 2010.10.09. 09:39:12

Na, egy kis adalek az MTA velemenyehez:

Szépvölgyi János, az MTA helyszínre küldött kutatócsoportjának vezetője lapunknak azt mondta: az Akadémia honlapján közzétett, a vörös iszap összetételére vonatkozó adatsor egy olyan vizsgálatsorozatból származik, amelyet 2001 és 2004 között végeztek az ajkai tározó hét kazettájában, összesen 50 helyszínen. A csoport a katasztrófa napjaiban is vett mintát (közvetlenül a gátszakadás közelében, illetve Kolontár és Devecser között), ennek azonban nem az összetételét, hanem a kioldódását vizsgálták, vagyis azt nézték, hogy mi kerül a fémekből a környezetbe.

Azt tapasztalták, hogy az arzén, a króm és a higany kioldódása is határérték alatti (hasonló eredményre jutottak a Pannon Egyetem kutatói is, ők egyedül az alumíniumból találtak a szokásosnál többet a vízben). Mindez Szépvölgyi szerint azt jelenti, hogy a fémek ott vannak ugyan a zagyban, de nem oldódnak ki belőle.

Nol

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.10.09. 09:40:22

@werno:

Világszerte milliószámra építik salakból a gátakat, ugye, idióta?

"Farkas József, a Budapesti Műszaki Egyetem Geotechnikai Tanszékének tanára szerint "ha a salakot beépítették a gátba, az szörnyű dolog. Magyarországon van vagy négyezer ilyen-olyan gát, és tudtommal egyiket sem salakból építették"."

Blogger Géza 2010.10.09. 09:41:12

@kolbászoszsömle: Csak hogy ott nem volt semmiféle "meder". A te logikád alapján egész Mosonmagyaróvárt is be kéne szántani, csak mert ott vannak mellette a Gyurcsány-féle tározók. Amúgy lehet hogy egy ház új, de lehet, hogy egy 100 éves helyére épült, az a falu nem most nőtt ki a földből.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.10.09. 09:46:05

@kolbászoszsömle:

Akkor Pakson sem lehetne lakni, mert az meg egy erőmű közvetlen környezete ... nehogy már Devecser legyen a hibás, mert mellette egy alumíniumgyár épült....

Kartal (rezervált) 2010.10.09. 09:46:56

@Horizont: hajszálon függő...
Nem vagyunk egyformák. Én érzem miről beszélsz, de még elég fiatal, mozgékony vagyok ahhoz, hogy ne azonosuljak ezzel. Aki nálam fiatalabb, dinamikusabb, az fel sem foghatja mit is írtál, milyen mélységei vannak a dolognak.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.10.09. 09:50:09

@picur3ka/mesterhazymiklospart:

Jó hogy nem egy 1965-ös kémiatankönyvből idézték, hogy általában mi van a vörösiszapban ...

ZöldHullám 2010.10.09. 09:53:49

@belekotty: Woahhh.....Látom érzékenyen érintett ez a puskázás kérdés. De hát mindenki szűrje le h ilyen-e egy diplomás, ráadásul vegyész ember érvelése (nem hivatkozások, nem mérési eredmények, csak a kinyilatkoztatás: én vagyok a vegyész, te meg a seggfej, ezért nekem van igazam). Ez a megnyilatkozásod aztán végkép elárulja h semmi közöd a szakmához, csak a provokátor vagy. Magyar bauxitok képződése, eredete, típusai, ilyenek? "Seggfejkém! ha lenne kémia tudásod, akkor tudnád hogy a bauxit szilikáttartalma miatt igen sok nehézfémet begyűjt. " Hogy is gyűjti be? Ha vegyész vagy adj egy pár soros ismertetőt nekem, szegény hülyének. Esetleg nevezz meg néhány ólom-, króm, kadmium, vagy higany ásványt, amiket a bauxit tartalmaz Vagy h az alumínium-szilikáthoz milyen formában (kötéssel) kapcsolódik. A változatosság kedvéért dobj egy linket is hol találtad amit írsz.

Akit érdekel, mit tartalmaz a magyar bauxit, van-e benne emberi egészségre káros koncentrációjú (kioldható) ólom, higany, stb. (nincs) az utána nézhet a neten gyorsan, nem fárasztom magam tovább veled és ebben a témában.

Horizont 2010.10.09. 09:55:39

Alkoholtilalmat rendelt el pénteken Devecser és Kolontár önkormányzata! ?????

@Kartal (fekete mellényben): Na úgy ideragadtam semmi nem lesz az ebédemből:)
Elfogadom amit mondasz, fiatal vagy, mozgékony (jó neked:D) de ez itt Magyarország és itt erőteljes röghöz kötöttség működik. A körülmények behatárolják sok embernél a váltást. Ilyen falucskában nem milliomosék laknak. Szerinted el lehet adni egy házat ilyen helyen? (most mondjuk máshol se). Azért azt cinizmusnak tartom, hogy őket kell felelősnek tenni, mert ott laknak. Nem te, más írta ezt.
Például Felsőzsolcán vesz valaki most ott házat? Ez nem Amerika, hogy most itt lakom, holnap ott lakom.Mi például 7-en laktunk (szülők+3 gyerek) egy nagy házban és én váltani szeretnék, kisebb házba menni, de senki nem vesz házat:(

ZöldHullám 2010.10.09. 09:56:11

@zero: Csak a tisztánlátás végett: Farkas József a(z) (egyik) legnagyobb hazai szaktekintély ebben a témában, és ő a nevét is adja a nyilatkozatához.

picur3ka 2010.10.09. 09:59:03

@zero:

Ja, de aggodalomra semmi ok, mar fejtik is a kovet az uj gathoz:

'Egy négy-öt méter magasságú védőgát építésével akarják megmenteni Kolontárt a szakemberek egy esetleges újabb gátszakadástól. A körgát építése közben észlelték egyébként az erős elmozdulásokat, szakadásokat mértek a már megsérült tározónál.

Egy 40 méter hosszú, négy-öt méter magas, kőből és földből épített gáttal szelik ketté a települést, hogy az alacsonyan fekvő részen esetleg átfolyó újabb vörösiszap-lavina ne veszélyeztesse a hét eleji katasztrófában épen maradt házakat.

A gát építésének tervezése hajnalban kezdődött, már fejtik a bányákban a megépítéséhez szükséges köveket, még szombaton el is kezdik az építést, és várhatóan két napon belül befejezik.'

nol.hu/ajanlo/ujabb_veszhelyzet__kiuritik_kolontart

Kartal (rezervált) 2010.10.09. 10:01:17

OFF, bocs
@Horizont: mi pl. most adjuk el a házat két kisebb lakásért. Falun lakom én is, tudom milyenek a lehetőségek. A röghöz kötöttség nyugaton azért nem ilyen, mert ott jól kiépített bérlakás-rendszer működik, ami nálunk az életben nem lesz, pedig főleg ilyen katasztrófáknál jól jönne.
www.bautrend.hu/index.php/fenntarthato-epulet/361

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.09. 10:03:55

@Blogger Géza: Ha a falu nem az áradat útjába volt, akkor miért folyt arra a létyó?

Imádom azokat az embereket, akik a valóság ellenére is ragaszkodnak saját oktondi kis világukhoz.

@zero: nem Devecser a hibás, hanem az, aki oda építtette a tározót. Aztán meg az, aki hagyta hogy a kialakult állapot fennmaradjon.

ZöldHullám 2010.10.09. 10:07:05

@picur3ka/mesterhazymiklospart: Nekem továbbra is ellentmondásosan nyilatkozik meg az MTA. Abban a cikkben ahol magyarázzák h miért nem ugyanazt mérték mint a grínpísz:index.hu/belfold/2010/10/08/arzen_es_higany_az_iszapban/
"a Greenpeace(...) a kontári árokból vett VÍZmintában az ivóvízre vonatkozó egészségügyi határérték körülbelül huszonötszöresét találták. (...)az MTA Kémiai Kutatóközpontja is rendelkezik a vörösiszap paramétereivel. A helyszínen aFOLYADÉK fázisból vettünk (MTA) mintákat, abból, ami a veszélyt okozta elsősorban, ami az első menetben érintheti az embereket, állatokat, növényeket, vizet. Abban ezek az anyagok nem mutathatók ki (...)Németh Tamás (MTA) hozzátette: a lényeg, hogy nem ugyanarról beszélünk. "A Greenpeace a vörösiszapról, amelynek összetétele közismert, az Akadémia állásfoglalása pedig azokról a mintákról, amelyek a kiömlő lúgos vegyhatású anyag FOLYADÉKfázisából származnak, s amely nagy gondot okozott, embereket veszélyeztetett"

Teljes a káosz, honnan vette akkor az MTA a mintát? Miért más akkor az eredmény mint a grínpíszé? Nincs ellentmondás?!!!!

picur3ka 2010.10.09. 10:13:25

@ZöldHullám:

De, maszatolnak szerintem is. En nem ertek hozza, de nem is lattam meresi adataik kozleset.

A GP azon aggodott mar tegnap, hogy ezek a nehezfemek kotve vannak, amig az anyag magas pH erteku, amint semlegesitodik, akkor viszont nem.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.09. 10:16:43

@ZöldHullám: A grínpísz akkor kap támogatást, pénzt, nyilvánosságot, ha azt mondja, hogy ott méreg van. Ha arról beszél, hogy az, ami ott kiömlött nem is mérgező, azzal a saját levegőjét fogyasztaná.

A grínpíszes sötétzöldek úgysem hisznek a tudósoknak, a grínpíszt ismerők úgyis tudják, hogy a grínpísz egy kis hazugságtól, nukleáris létesítmény veszélyeztetésétől, szabotázstól nem idegenkedik, és ha csak egy embert sikerül a saját oldalukra állítani, már megérte nekik.

Érdekek játéka, amiben a grínpísz egy multiként viselkedik. Egy multi, aminek a terméke van. Olyan minőségű, amilyen, de akkor is azt akarja eladni.

ZöldHullám 2010.10.09. 10:25:11

@kolbászoszsömle: Ez valószínűleg így van, de:
1. A grínpísz (érdekektől függetlenül) jól mért, tényleg szar van a palacsintában, vagy
2. A grínpísz hazudik/téved. hol vannak a független hatósági, vagy akárki által mért eredmények, akik 1.)-t cáfolják? Eddig csak az MTA közölt nem konkrétan valamilyen adatokat, de annak származása is ellentmondásos (nekem).
Egy labor mérési eredmény 2-3 nap, egy gyorsteszt (nagyságrendi eredmény) azonnal a helyszínen kész van. Közel egy héttel a katasztrófa után miért nincsenek mérési eredmények?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.10.09. 10:32:16

"az első vizsgálatok szerint most körülbelül 500 ezer köbméter vörösiszap kiáramlása várható, míg a hétfői katasztrófánál kb 1 millió köbméter lúgos vizes iszap ömlött ki. A számítások szerint a várhatóan ismét kiáramló iszap ugyanazon az útvonalon halad majd, mint hétfőn, de terjedése magasabb sűrűsége miatt lassabb lesz."

nem tudok mit mondani ...szerencsétlenek :-(

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.10.09. 10:33:32

@picur3ka/mesterhazymiklospart:

ez giga nagy off, de hogy a picsába engedik haza hétvégére a rabokat ?????

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.10.09. 10:34:31

Szept. 24-én ellenőrizték a gyárat és tározókat. A jegyzőkönyv:
vastagbor.blog.hu/2010/10/09/a_kornyezetvedelmi_felugyeloseg

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.09. 10:35:03

@ZöldHullám:

A grínpísznek elhinni azt, hogy jól mért, és a saját érdekei ellenére a mérési eredményeket nem hamis színben feltüntetve tárja a nyilvánosság elé, kb ugyanakkora balgaság, mint azt elhinni, hogy én tulajdonképpen egy empatikus és jóindulatú öreg néni vagyok, aki cicákat simogat és linzerrel kínálja a szomszédokat...

A kommunikáció egy kalap szar. Orbán, ha tényeket kell elmesélni, egy tehetségtelen senki. Ezt ő is tudja, de nem szereti, ha van valaki a környezetében, aki nála valami intellektuális dolgot jobban tud.
Ezért nincsenek a környezetében olyanok, akik a Nagy Szavakon kívül _bármit_ mondani tudnának.
Nagy szavakban, demagógiában Orbán és a környezete a király, de a látható valósággal láthatóan hadilábon állnak.

Diopapa_sok 2010.10.09. 10:38:26

"@kolbászoszsömle: Bárkit lehülyézek, ha hülye. A képeket elnézegetve a kiöntött házak java fiatalabb a gátnál."

Képzeld, az a rész amit elöntött, jóval régebbi mint a gát,(ez nem azt jelenti, hogy nincs ott 1-2 új ház) az "új rész" értsd: 20-30 évesek már felépültek a dombra, azoknak nem is lett bajuk, csak a környék lett élhetetlen, ki vannak segitve okoska... :/

2010.10.09. 10:39:57

@Marques: Ez a szerencsétlenség a felelőtlen/nyereségvágyból elkövetett privatizáció egyik eredménye,melynek a gyors meggazdagodás(tisztelet a kivételnek) volt a célja.
Ha a fillérekért magánkézbe adott üzemek ,gyárak,földek stb. saját zsebre hasznot produkálnak,vajon miért nem éri meg az államnak ugyanez? (MÁV Cargo példája,ami a MÁV egyetlen nyereséges része volt).
Eladni valamit és gyorsan felélni az érte kapott pénzt? (aztán jöhet a nyakkendő és füst adó)
De mi lesz ha már nem lesz mit eladni?
Ja,hogy csak a saját zseb megtömése volt a legfontosabb,ami a X ezernek 2000 évre biztosítja anyagi biztonságát és vezető szerepét a társadalomban?(mert ugye pénz beszél,kutya ugat)
Már szegény megboldogult öregapám is tudta,hogy ha eladja a tehenet elveszíti a napi megélhetést adó tejet.

Diopapa_sok 2010.10.09. 10:44:50

@kolbászoszsömle: "A grínpísznek elhinni azt, hogy jól mért, és a saját érdekei ellenére a mérési eredményeket nem hamis színben feltüntetve tárja a nyilvánosság elé, kb ugyanakkora balgaság, mint azt elhinni, hogy én tulajdonképpen egy empatikus és jóindulatú öreg néni vagyok, aki cicákat simogat és linzerrel kínálja a szomszédokat..."

10-kor volt egy sajtótájékoztató, ahol OV elmondta többek között, hogy a helyszínen vett minták alapján az arzéntartalma a vörösiszapnak kb az ötszöröse a megengedett egészségügyi határértéknek, valamint több egyéb mérgező anyagot is nagy koncentrációban tartalmaz (pl higany). De te csak hidd, azt, hogy a Greenpeace a hülye ... :/

picur3ka 2010.10.09. 10:45:22

@zero:

Ne bazz! Ezt hol olvassuk?

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2010.10.09. 10:46:06

@zero:
azért időrendben előbb a csúnya kammanista, kapitalista nagytőkés tulajdonosokat sikerült megtalálni (megj: tulaj =/= ügyvezető =/= műszaki szakember) és csak azután a dicső kormányunk "szakembereit" akik konkrétan vizsgálták a gát állapotát, elvileg :)
egyébként én mondom - és ebben az überkorrekt jobber médiumok is megerősítenek - gyurcsányahibás!

@ZöldHullám: sztem elég pontosan láthattuk a greenpeace kompetenciáját, mikor "megtalálták" a repedést egy korábbi műhódfotón, és ezt közleményben közzé is tették. sztem még a számokat sem tudják normálisan leolvasni, nemhogy azt hitelesen értelmezni

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.09. 10:46:56

@Diopapa_sok: Orbánnak előbb elhiszem, hogy grínpísz jól mért, mint a grínpísznek.

Diopapa_sok 2010.10.09. 10:47:36

@kolbászoszsömle: Nem a GP mért jól, hanem a hatóság... Döbbenet vagy öregem...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.09. 10:52:01

@Diopapa_sok: A grínpísz akkor is hazudik, ha kérdez. Azok nukleáris létesítményeket szoktak veszélyeztetni, ipari létesítményeket szabotálni, csak azért, hogy benne legyenek a tévében.

A grínpísz mondókáját egyszerűen fehérzajnak tekinti egy értelmes ember.

Marques 2010.10.09. 10:53:06

@éberség elvtársak:

Maximálisan egyetértek. Nem akarok politizálni, de éppen ezért örülök az SZDSZ végének. Azt a baromságot, hogy az állam a legrosszabb gazda egyszerűen képtelen voltam hallgatni. Nem csak az elmúlt 8 évet kellene vizsgálni, hanem az elmúlt 20-at. Csak ugye Orbán bányái is ebbe a kasztba esnének, azt meg a mai elit nem szeretné. Ugyanez az analógia a TSZ-eknél. Pár ezer embernek van több tízezer ha földje, a régi TSZ munkások meg mehetnek éhbérért napszámba dolgozni nyáron, de télen elzavarják mert nem kellenek. A magántulajdon legfőbb jellemzője a profitmaximalizálás. Ez pontosan a nagyfokú karbantartás ellenkező előjele. Egyik magántulajdon sem arra megy, hogy minél többet forgasson vissza (lásd karbantartás, biztonság), hanem a nyereség minél nagyobb és gyorsabb kivétele a cél. Ezért is történhetett meg véleményem szerint a katasztrófa. Mondjuk az nagyon fura számomra, hogy a tározó sarka (ahol fizikai ismeretem szerint a legkisebb a nyomás) dőlt be először és nem az oldala.

ZöldHullám 2010.10.09. 10:55:14

@.Pierre Bezuhov.: nem az a lényeg GP mit mért vagy mit nem (egyébként az eredményeket az osztrák környezetvédelmi hatóság laborja és az egyik legnagyobb magyar kv-i labor mérte), hanem h senki nem cáfolta hitelt érdemlően, sőt ha jól hallom már hivatalosan is megerősítették vmi hasonló mérési eredménnyel, de persze csak OV mondta, ki tudja igaz-e? :))))

Marques 2010.10.09. 11:21:43

@kolbászoszsömle:

Szerintem ha az Északi-sarkvidéki jégmezőknek is elmondanád ezt, lehet megértenék és nem olvadnának tovább. Meg ha a kihalás szélén lévő bálnáknak is leírnád, lehet önként dőlnének bele a szigonyba.

Horizont 2010.10.09. 11:24:41

@.Pierre Bezuhov.:
Rájöttem, hogy a hibás én vagyok! Mert még mindig többet nézek ki belőled mint ami van:(

bierkamp 2010.10.09. 11:43:18

Na jah.. Mindjárt a Gyurcsányra akarták rávarrni a katasztrófát, pedig a "Vörös Iszap" most visszaütött--az Illés min. és a pedagógus ( de jó pártkatonanő Fideszses) Nyugat Dunántúli környezetvédő istenség meg a bandája a felelős, mert szept.24.-i ellenőrzésen átengedték. Na egyből rávarrják a természetre az Zorbánék--hát ilyenek ezek:)

kej 2010.10.09. 12:29:22

@picur3ka/mesterhazymiklospart: bocsáss meg, de épp leszarom, hogy illés titikárnője, orbán jobb vagy bal keze, vagy éppen a caligula lova vezeti a hivatalt. csak annyit bátorkodtam megjegyezni, hogy annak a hivatalnak a vezetőjét a pintér-féle sündőrség nem invitálta meg egy kis beszélgetésre, aki az engedélyt meghosszabbította tíz nappal a katasztrófa előtt. ja, hogy pont illés doktor titkárnője, záksön, mondaná a művelt arab.

egyébként pedig pont arról szól az elmúlt 20-40-60 év, hogy sosincs felelős. illetve, ha van is vki, akit pellengérre állítanak, az általában a politikai ellenféllel függ össze. lehet ellene ágálni, de a látszat és sokszor a tények is ezt támasztják alá.

ajánlom figyemedbe kartal kartárs nekem címzett figyelő anyagát. szerintem elgondolkodtató. s nem azért, mert adott kazalnyi újonnan kinevezett balfasz, aki nem tudja, hogy mi köze van az általa irányított szervezetnek az egész ügyhöz. sokkal inkább azért, mert egy nagyjából hatvan éve jól-rosszul működő struktúrát viktor felrúgott a spórolás okán (ami persze csak parasztvakítás, de ez más kérdés). a kialakított mammut-intézmények működése viszont átláthatatlan. nem tudom, hogy mennyi közöd van vállalatirányítási modellekhez, de gondolom az nem lehet kérdés, hogy százezer embert mozgató intézmények, megfelelő hatásköri szabályozások hiányában képtelenek megfelelni a világ legegyszeráűbb dolgainak sem. lásd. lásd matolcsy et minisztériuma.

ps: egyébként a katasztrófától függetlenül marha kíváncsi lennék arra is, hogy a száz napja megalakított új minisztériumok közül hány készítette el a saját szmsz-ét, hány esetében módosították az alapító okiratot. mert egy új minisztérium létrehozása nem abból áll, hogy a fülkeforradalmárok a hasukra csapnak. ennél kicsit több.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.09. 13:05:28

@Marques: Figy, szerintem a bébifóka-vadászat is csak egy munka, úgyhogy grínpíszeseket sem kárhoztatom azért, amit csinálnak.

Viszont. Az tény, hogy nukleáris erőműveket szoktak veszélyeztetni, az is, hogy szabotálnak ipari létesítményeket, meg az is, hogy nem abból van pénzük, ha jól mennek a dolgok.
Ha valaki egyik nap a gát repedését véli megtalálni egy műholdképen, aztán sajtóközleményben huhog miatta, anélkül, hogy egy pillanatra elgondolkozna azon, hogy _esetleg_ nem azt látja, amit akar látni, akkor az nem komolyan vehető, hiszen csak és kizárólag azért beszél, hogy járjon a szája, riogatni tudjon.

Szóval a grínpísz nem forrás semmire.

picur3ka 2010.10.09. 13:08:25

@kej:

Co-co. Semmifele engedelyrol nincs szo. Ellenorzes volt, szept 24-en. Hogy ki vegezte, en nem tudom, meg azt sem, hogy allami alkalmazott volt-e, de nem szeretnek most a boreben lenni. A hatosag felelossege itt lep be, s a vizsgalat utan jol ki kell rugni az ilyet. Pont.

Az osszes tobbi, tulajdonosi, operaltatoi felelosseg:

- az objektum kartbantartasa/szivargasok
- rendeltetesszeru hasznalata/tulterheles, magasitas
- engedelyezett anyag tarolasa/az anyag osszetetele az engedelyezett pH tullepesen tul is vitatott
- munkafolyamat eloirasainak betartasa/lugos viztartalom folyamatos elvezetese, kulonos tekintettel az esos evre

Hogy a tulajdonos, uzemelteto milyen politikai korhoz tartozik, mellekkorulmeny, hogy te sajnalod oket, maganugy. Such is life.

Psychopit 2010.10.09. 13:13:17

@Horizont: Szia! :)

Felhúzod magad, pedig felesleges...Nem fogod tudni elmagyarázni a lényeget, de ez nem a Te hibád :)
Ennyi kommentet nem tudtam végigolvasni (szegény ember sokat dógozik) de az én véleményem az, hogy tök feleslegesen megyünk bele az elméleti fejtegetésbe, hogy mérgező ez a szar, vagy nem...nem tök mindegy, hogy mi tette tönkre egy élet munkáját úgy, hogy az embereknek egy váltás ruhájuk sem maradt?????
Most nem elméletekre van szükség, hanem új házakra, új berendezésekre, új ruhákra, stb.
Ezt KELL most villámcsapásszerűen megoldani, megfinanszírozni, utána, ha minden kész, majd ráérünk leülni vitatkozgatni, hogy ezt a pénzt hová is terheljük, meg hogy mi legyen a régi faluval...bár szerintem dózer, 1 m agyag, humuszolás, oszt bevetni lucernával...
Ne a felelősségen rugózzunk most...az emberekkel, akiknek ÖNHIBÁJUKON KÍVÜL (ezt aláhúznám, csak nem tudom) kilátástalan lett az életük...azokkal törődjünk. Nekik minden nap, amit így töltenek, hogy nem tudják, hogyan tovább, éveknek tűnik...ez most a fontos.szerintem....

OFF: Képzeld, a lányom már 3 hónapos!!!! :) Nálatok semmi változás? :)

guma 2010.10.09. 13:17:49

Ide is beteszem : A szakértő szerint egy rendkívüli erejű, váratlan erőhatás okozhatta a gátszakadást

Érdemes elolvasni : hvg.hu/itthon/20101008_szakerto_gatszakadas_oka

kej 2010.10.09. 13:23:23

@picur3ka/mesterhazymiklospart: azt te honnan vetted, hogy sajnálom őket? egy percig sincs így. amit pedig még írsz: itt többen a mal három tulajdonosának vérét követelték. csakhogy a zagytározót nem a mal üzemelteti. az más kérdés, hogy gusztustalan az a fajta ruppótlan spórolás, ami miatt ez így van.

az pedig elég egyértelmű, hogy állami alkalmazott volt, aki ellenőrzött, hiszen a ny-dunántúli környezetvédelmi hivatal hatáskörébe tartozott az ellenőrzés. ezt pedig teccik, vagy nem mégis csak egy (szakmailag) noném ex-titkárnő vezeti, aki jókor volt jó helyen. és tudod rohadtul elegem van abból, hogy itt ebben az elcseszett országban soha senki nem felelős semmiért. amikor kiderült, hogy ártatlanul ülnek a móri rablásért elítéltek (hangsúlyoznám: csak a móri ügyben) feltettem azt az egyszerű kérédst az akkori igazságügyi miniszternek, hogy lemond-e? megkérdezte: miért. mondom, mert a tárcája felügyeli a rendőrség működését. erre megvonta a vállát, s tovább állt. most mi van? adott egy iszonyatos környezeti katasztrófa, mindenki nyilatkozgat orrba-szájba. de hogy illés et, vagy a főnöke, a miniszter, vagy éppen illés et egykori titikárnője kiálljon oszt aszongya: én felügyelem a területet, oszt jó napot és venné a kalapját, ammá nem megy. (ez vonatkozik minden érintettre, mielőtt még baloldali elhajlással vádolna meg bárki)

a gerincesség nem adja vissza az elveszett életeket, elveszett értékeket, megtört életeket, de gondolom azért lett kétharmada a narancspártnak, hogy legalább legyen gerince. és hát az nincs.

ps: tudom nem divat a libsibolsikra hivatkozni, de szerény emlékeim szerint eddig egyedül fodor gábor mondott le a miniszteri tisztjéről, amikor nem látta biztosítottnak az oktatási terület megfelelő finanszírozását a bokros-csomag idején.

picur3ka 2010.10.09. 14:04:26

@kej:

Na-na! Drazse is lemondott, mikor nagyon sullyedni latszott a hajo. Tekintsuk oket peldakepnek talan?

Nem ilyen egyszeru ez. Ez az ellenorzes meg veletlenul se azert folyt le ugy, ahogy, mert uj szemelyek vannak a tarca es az igazgatosag elen nehany honapja. Ezt talan nem tul nehez belatni. Ha most az ellenorzok es a tulajok meg lesznek basztatva, az lesz az ujdonsag.

Egyebkent, amennyi ilyen van es fog elobukni, minden heten uj miniszter lehetne mindenutt, jol rohogne a markaba a ferko es tarsai. Ez nem az uj kormany szemete es van meg belole boven, evekre.

kej 2010.10.09. 14:33:01

@picur3ka/mesterhazymiklospart: ne haragudj, nincs igazad.

abban igen, hogy nem (feltétlenül) az új kormány szemete. (a feltétlenül a bolond borjú az anyjának típusú közigazgatás átszervezési forradalmi nekibuzdulásának szólt.) de abban biztos nincs igazad, menteged őket. az új kabinet ugyanis ugyanazt csinálja, mint amit eddig minden kormány az elmúlt 20 évben: össze-vissza nyilatkozgatás, felelősség elkenése, esetleg a szar politikai ellenfelekre való kenése.

talán abban egyet érthetünk, hogy valahol el kellene kezdeni a politikai felelősségvállalást. és ebben az értelemben az új vezetés éppoly hibás, mint a régebbiek. épp ezért hoztam szóba a móri ügyet. az is korábban volt, mint ahogy az épp aktuális minisztert kinevezték, de szerencsétlenségére épp ő regnált akkor.

két dolgot említenék még meg. tudom az egyik országban régebben nyírják a füvet, a másikban meg erős a szamurájszellem. vmikor bő tíz éve az éppen aktuális japán közlekedési miniszter öngyilkos lett, mert a friss fejlesztésű hiper-szuper gyorsvasút késett. nem egetverőt, pár percet. ezt nem várom el. de azt igen is, ami belgiumban történt. amikor dutruox megszökött az egyik börtönből a másikba történő átszállítása során az igazságügyi miniszter lemondott. szerinted ő kattintotta rá a bilincset a pedofilra? ugye nem. de érezte a politikai felelősséget.

no ezt qrvára hiányolom a tisztelt regnáló és elmúlt 20 évben regnált politikai "elitből". gondolom az idézőjelet nem kell magyaráznom

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.10.09. 14:49:06

@picur3ka/mesterhazymiklospart: Tudod, hogy arról beszélsz éppen, hogy szelektálni kell a felelősök között, aszerint, hogy kit büntessünk meg?
Ha jó fideszes káder, akkor maradhat, mert a múlt hibája ami történt, hiába lett volna FELADATA a múlt hibáinak feltárása (Illésfasz pont ezzel a szöveggel jött, amikor megkérdezték hogy a kúrósblanka mi a faszt keres abban a pozícióban), ha nem fideszes, akkor meg ki se kell vizsgálni, hogy mi történt, vagyonelkobzás, börtön, lúgban fürdetés...

picur3ka 2010.10.09. 15:06:22

@kolbászoszsömle:

Nem, ez inkabb a kej nevu kommentelo uzenete volt, hogy csak akkor tisztesseges es nem politikailag gyanus a szamonkeres, ha a sajat koreikbol vannak a felelossegre vonanadok. Engem ez nem erdekel, hogy honnan valok, aki hibazott, bunos, vonjak felelossegre. Pont.

@kej:

Igazam van, vagy sincs, tele a hocipom ezzel a szoci propagandaval, hogy ugyis eggyforma mindegyik, mar tobb eve unom, szoval nyomjal valami ujat.

abandi 2010.10.09. 15:18:23

Itt minden megtörtént, ami csak megtörténhetett!
- az átkosban kijelölt zagytározó hely
- mutyi privatizáció
- felelőtlen gyártástechnológia és üzemeltetés
- ellenőrző hatóságok beleszarása
Az ipari katasztrófa után meg megy a szarmaszatolás...
A miviktorunk látta egyből a frankót:
Tünés innen!
És kezdődhet a nagy elszámoltatásos leszámolás!
A konteo meg majd marad a drágabolgárúréstársainak.

kej 2010.10.09. 15:22:58

@picur3ka/mesterhazymiklospart: te egyszerűen beteg vagy, esetleg szövegértésből vagy gyenge. milyen szoci propaganda? a felelősségvállalás elvárása? a jog- és okszerű vizsgálat szükségessége? vagy éppen mi?

pont arról igyekeztelek - egészen eddig meggyőzni -, hogy a felelősök megbüntetése szükséges. ehhez teljes körű nyomozás kell. de. beszélhetünk-e teljes körű nyomozásról, ha éppen a felülvizsgálatot lefolytató cég képviselőjét, első számú vezetőjét nem hallgatja ki a rendőrség?

amit pedig kolbászoszsömlének üzentél (miszerint nem érdekel, hogy a bűnösök honnan jöttek) az éppen nem jön át a kommentjeidből. lehet, hogy buta vagyok, de nekem inkább az tűnik ki a beszélgetésünkből, hogy a fülkeforradalommal új ország van. éles cezúra. ami az elmúlt száz napban történt az okés, ami előtte, na az b*sztatható. hogy egyébként az ország pont azért van a béka segge alatt, mert az elmúlt 20 évben divat lett ez a gondolkodás, na az le van szarva.

tudod az emberek élete, vagy éppen halála nem függ politikai ciklusoktól. születnek, halnak, temetnek, keresztelnek, adót fizetnek és várják a sosem eljövő "két év múlva majd minden jó lesz" ígéretének beteljesülését. sokszor gondolkodtam azon, hogy ennek a köztörvényes bűnözőkből álló politikai elitnek az a szerencséje, hogy a magyar zömében a végletekig béketűrő ember. olyan, mint megboldogult atyám. aki 17 évesen tartotta el anyját és négy testvérét. majd amikor 56-ban dolgozni ment, mert enni kellett adni a családnak, szétlőtték a lábát...

ps: bocsánat az elkalandozásért

picur3ka 2010.10.09. 15:41:42

@abandi:

Jaja. Es hogy tele a topik trollokkal meg reszvenytulajokkal, haha.

Na, Orban nyitott egy nemzeti karfelszamolo szamlat, szamlaszamot mar sok ujsag lehozta.

Nagyon nem akar egy fillert se kerni az EU-tol. Helyes.

abandi 2010.10.09. 15:57:37

@picur3ka/mesterhazymiklospart:
Egy ZRT-ben csak bennfentesek érdekeltek.
Lóvét is fog kérni, egyet se félj!
Ez a botrány viszont olyan ffegyvert ad a kezébe, amivel pikk -pakk leszámolhat az eddigi nómenklaturával és tovább!
Persze tudjuk: kicsi ország-kicsi csőcselék...kicsi csókoskör...
Na, itt még adódhatnak problémák...

picur3ka 2010.10.09. 16:25:15

@abandi:

'Ez a botrány viszont olyan ffegyvert ad a kezébe, amivel pikk -pakk leszámolhat az eddigi nómenklaturával és tovább!'

Nagyon kibaxottul remelem. De latod az ellenallast, ugye? Primitiv nepek vert akarnak, szegeny cegtulajdonos, etc.

abandi 2010.10.09. 16:50:07

@picur3ka/mesterhazymiklospart:
Kb. 5 Milliárdból új települést lehet létrehozni felszerelt házzal, telekkel, kisháztájival. (Ha a devecseriek maradni akarnak, és az ajkaiak belátják, hogy a szálló port már megszokták...)
A bankokat, biztosítókat most sarcolták meg (nagyon helyesen -bár ebből a polgi egy kanyit sem fog érzékelni-.) És mivel az itt élő szegénylegény-leányoknak, meg a mal-nak sem igen volt biztosítása, belátható, hogy az államnak kell ezt fizetnie.
Csak be tudja-e hajtani a delikvenseken?

2010.10.09. 17:32:36

@guma: Lehet, hogy tényleg ifj Matuska Szilveszter volt...?

abandi 2010.10.09. 18:06:48

@csernaja obca:
Amennyiben megvizsgáljuk a gátszakagás helyét:
1. Látható, hogy a talpazatáig lemomlott a kritikus sarokban.
2. A kiszakított gátkonglomerátumok több köbméteres darabokat is tartalmaznak.
3. A túlélő helyiek beszámolója szerint: gyorsan, nagytömegű ár öntötte el őket.
Ezek alapján egy gyors, mindent áttörő gátszakadásra lehet következtetni.
Olyanra, ami a töltés alapjával lehet ősszefüggésben...
De:
Itt a nem megfelelő lúgkezelés és a szakszerütlenül elvégzett (többszöri) töltésmagasítás is bűncselekmény!
Ha rásegítettek: Jó időben(délben 7 halottal)...
Ha nem:Ugye hogy, Létezik a Magyarok Istene!

be poz+ 2010.10.09. 18:38:01

@abandi: ajkai vagyok, voltam kint, segítettem is, a tározóhoz kb 500m-re voltam. A látottak alapján én sem értem, hogy ez hogy történhetett. A lúg az iszap tetején helyezkedett el, hogy szakadhatott át a talapzatig az baromi vastag fal? Azoknak a több köbméteres daraboknak némelyike családi háznyi, és a kisebbek is óriásiak. Van amelyik 300 m-re van a gáttól. Milyen erővel kellet kitörnie? Az északi fal repedése is kérdéseket vet fel. Valóban elgondolkodtató.

abandi 2010.10.09. 19:08:35

@be poz+:
Igen. Itt valami nagy gebasz történt!
Például talajtörés.
Ez akkor következik be, amikor az altalaj nem képes elviselni a rá nehezedő súlyt.
Magyarul: nem lehet egy bizonyaos szinten túl nővelni egy gát magasságát.
Aki meg aszonygya, hogy takarítsanak annak ezt üzenem:
Takarítson az, akinek legalább két libsibibsi kurvaannya van!
a cigány-zsidó kurvaistenit

gudmen 2010.10.09. 19:10:17

zero megint hangulat keltesz..
elmondom neked: de gonduljuk, hogy felelösségvonják adott esetben a vagyonát elkobozzák és tudom, hogy hihetetlenül hangzik, de le is fogják csukni a bünösöket.

abandi 2010.10.09. 19:20:32

@gudmen:
Ja, sőt!
És még az MTA-ás nyilatkzatokat nem is foglalta össze!

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2010.10.09. 19:37:02

@abandi: téged jó sokat verhetett a részeges apád /anyád

abandi 2010.10.09. 19:46:10

@.Pierre Bezuhov.:
De legalább tisztességesek voltak, nem pénzért árolták a testnedveiket, mint a tieid...

belekotty 2010.10.09. 20:00:38

@be poz+: Ezt már itt pár általános iskolai fizikából ismétlésre utasítandónak elmagyaráztuk, hiába van tele iszappal - akár betontömbökkel is lehetne - ha a tetején lévő víz az aljáig leszivárog, illetve hidrosztatikus kapcsolatban van (közlekedő edény), akkor a teljes magasságra áll be a hidrosztatikai nyomás. Aminek eredője a gát alsó harmadánál lesz. Vagyis 10 magasságot feltételezve, az legalsó 9-10-ig elhelyezkedő 1 m2-re 9500 kilopond erő hat, mintha 9.5 tonna nyomná.

belekotty 2010.10.09. 20:11:15

@ZöldHullám: Hülyegyerek! Én nem fogok neked ált. kém órákat tartani. A szilikátokban zárványokként rengeteg fém van a bauxitban. Annyira hülye vagy hogy nem tudsz rákeresni a szilikátokra? Szilikagéllel is szoktak megkötni nehézfémeket te barom! A kalcium hidroxi szilikát például rengeteg féle fémet képes megkötni. Na és a bauxit milyen körülmények között képződik?
Te hülye seggfej! vedd elő a kémia könyveket és olvasd el a szilikátokat, félfémeket és átmeneti fémeket! Csak szólok neked te barom hogy kémiailag a nehézfémeket az átmeneti fémeknél találod.

belekotty 2010.10.09. 20:20:19

@picur3ka/mesterhazymiklospart: "A GP azon aggodott mar tegnap, hogy ezek a nehezfemek kotve vannak, amig az anyag magas pH erteku, amint semlegesitodik, akkor viszont nem. "

- Ebben a GP-nek igaza van. De a lúgosság sokkal veszélyesebb. Nincs abban a cuccban olyan sok nehézfém. Van, tagadhatatlan, de nem olyan veszélyesen sok. Sajna a bauxit szilikát tartalma magas és ez sok fémet képes megkötni. A lúgozás miatt azonban a szilikátok oldatba megy, maradnak az iszapban oldhatatlanul a fémoxidok, hidroxidok, lúgos közegben, de amikor semlegesítődik, akkor részben oldatba mehetnek.

venszivar 2010.10.09. 20:24:43

@abandi: Miért a közösből kell állni a számlát ? Itt már tegnap írták,hogy ha CSAK három tulajt nézünk,nos az ő vagyonuk uszkve 50 Milliárd HUF. Akkor mikor szarért húgyért hozzájutottak a cégekhez,majd 15 év alatt Milliárdosok lettek, MERT ők MEGSZAKADTAK a MUNKÁBA !! Nos
most a felhalmozott vagyonukból ÁLLJÁK a számlát !!!!! Ma a híradók szerint " csak" mintegy 1,5 Milliárd a kár,ezt én is alábecsült összegnek gondolom.De ha a te 5 Milliárdos kár összeget fogadjuk el,nos az említett tulajok,de lehet,hogy többen vannak,no hármuk vagyonának a 10 % !!!! elég lenne,bőven !!! Fantasztikus érvágás !! Viszont biztos vagyok benne,hogy kihúzzák őket a "hurokból",MEGÚSSZÁK !!! Mi meg telefonálunk,adakozunk,de a cégek nyereségéből soha nem kapunk s nem is fogunk. De a számlát mi közösen álljuk , TÖBBEDSZER is !!!!

abandi 2010.10.09. 22:00:18

@venszivar:
Jájjj, Te!
Szarnak, kárnak nincs gazdája...kezdjük itt.
Egy zsidó újság zsidó főszerkesztője meg olyan listát ír amilyet akarnak a főnökei....
Lufi az egész! Egyszerűen ezek a faszik ellopták a vagyont kölcsönből, és a főnökeik utasítására teleszarták az országot mindenféle ártalmas anyaggal.
Ezeknek a gecihuszároknak még a kocsijuk sincs a nevükön.
A 20 évet pedig azért hangsúlyozom, mert ebben benne volt a fidesz-kisgazda bagázs is vastagon!

kamasuka 2010.10.10. 09:55:52

A túl sok akadémikus országa vagyunk. Aki szakmailag ott van, tényleg újat tesz le az asztalra, az nem kerül be, helyettük bekerül a csókos ill. a hobbitörténész-kémikus-fizikus. Bár csókosék néha a saját emberüket se tudják beszavazni, mert a büfé is párszor fontosabb. (Ls. Pálinkás József esete!)

picur3ka 2010.10.10. 12:09:46

@venszivar:

Dehogy usszak meg! Majd lemondatjak a Zagy Andit, meglasd.

Nem talaljak az epitesi terveket, ha jol hallottam, szoval, igen, kezdodik a szokasos 'en itt se votam'.

Minden esetre, orulok, hogy a gat nem szakadt le az ejjel. Hogy ez igy marad egy 25x0.5 m resnel, arra nem tudom, mennyi az esely, de minden ott dolgozonak erot es egeszseget kivanok.

picur3ka 2010.10.10. 12:33:26

@belekotty:

Itt a velemenye egy olyan embernek, akinek gyakorlati tapasztalata van:

'What I haven't read in the articles is that this is waste from an Alumina Refinery which process uses Sodium Hydroxide (Caustic Soda) to extract the Aluminium as Aluminium Oxide or Alumina and this would apprear ro be similar at least to the Queensland Aluminium Refinery in Gladstone, Queensland.
If the waste product is the same as is stored in the 'Red Mud Dam south of Gladstone, then the problem is understated.

Testing the upper waters of the Danube will tell very little about the total damage caused by the high pH of the leakage as it, being much denser than water, will flow along the bottom of the river and kill what is on the river bed.
I have seen a similar but much smaller incidence of this on the Boyne River where a small leakage from the Red Mud Dam trickled along the bottom of a small creek and any mixing with the main flow was minimal so that the caustic discharge was getting into the Boyne and killing the mangoes at the junction. Pouring acid into the river without some form of mixing will only compound the problem. I think they had better set aside a lot more money than they are discussing. Caustic Soda is a useful but very nasty substance
Good luck, and I think they will need lots of it.'

vomit 2010.10.10. 14:33:50

zzzuristenmegba, uj bejegyzest errol, most
"egy amerikai autós baráti társaság kedd este letelepült. Vittek egy lakókocsit, sátrat, bográcsot, éghető faanyagot és készpénzt. Nekiálltak meleg ételt főzni, napi 3-500 adagot, amelyet kenyérrel kínáltak. Mindenkinek. Saját költségen, magánemberek pénzéből látták el az egész falut, a legtöbb levezényelt egyenruhást, de az arra járó katasztrófaturistákat és tévéstábokat is."
(...)
Egy szép napon átnézett az egykor játszótérként funkcionáló területre a Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron megyei igazgatónője, s közölte a csapattal, hogy amit csinálnak, nem felel meg a Köjál előírásainak – mert például nincs a helyszínen három medencés mosogató. Kihívta őket."
(...)
"Mindeközben, 200 méterre a csapattól elhullott állatok és talán emberek fekszenek az iszapban"
www.autonavigator.hu/sztori/vorosiszap_-_ahogy_mi_lattuk-3498?hk

2010.10.10. 20:49:13

@ben2: részben igazad van. A civilizáció MINDEN kockázatától nem lehet megszabadlni valóban. Mégis egy gázfűtésű társasház számomra vállalható kockázat. Egy a kertem végében 15 méterre magasodó veszélyes ipari hulladékot tartalmazó gát vállalhatatlan kockázat. Minden együttérzésem az áldozatoké, de annak a gátnak a környéke nem való emberi életre, törvényileg kellett volna távol tartani az embereket az ott lakástól. Mint ahogy az árterület sem való élőhelynek.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.10.10. 22:31:32

EMBEREK, NÉPEK !!!!

totális idiotizmus folyik itt:
orulunkvincent.blog.hu/2010/10/09/a_vorosiszap_hype?fullcommentlist=1#comments

(először engem, aztán másokat, éés végül pimpalinit is kimoderálták/kitiltották
/onkrétan pimpalininek 1 azaz 1 darab hsz-e azaz hozzászólása nem maradt bent,
CSAK A VÁLASZOK RÁ
szánalom....
pfffffffffffff)

ha tudtok tegyetek valamit arrafelé is ! :)

az ellenvéleményt nem szeretik arrafele

van egy válaszposzt (pimpalini írta), csak sajnos az offost kevesen olvassák

offos.blog.hu/2010/10/10/az_evolucio_uj_foka_az_ember_formaju_fekalia

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2010.10.10. 22:32:37

komolyan vicc h sorban kitiltják az ellenvéleményen lévőket .....

picur3ka 2010.10.10. 22:48:49

@szorokin:

Mit vartal, te szerencsetlen hulye a Parttol? Olvastal tortenelmet? Tudnad, hogy ezek irtjak a sajatjukat is. Mi az ujdonsag, tenyleg?

Kartal (rezervált) 2010.10.11. 01:02:19

Most nem azért, de láttatok egyetlen mszp-s politikust a katasztrófa környékén? Részvétet nyilvánított akárcsak egyikük is? TETT bármi az ott lakókért bármelyikük? A maszop.hu-n van egy nyilatkozat, aminek már az első mondatában támadják a fideszt. A szerencsétlen helybeliekről egyetlen, EGYETLEN SZÓ sem esik. A szemétfasisztanáci gáááárdisták meg ott lapátolják a trutyit.
mszp, dögölj meg!

Kartal (rezervált) 2010.10.11. 01:04:34

@picur3ka/mesterhazymiklospart: na pont erről dumálok. a maszopnak ez a fontos az egészből, minden és mindenki le van szarva.

Mária néni 2010.10.11. 16:38:01

Mit számít, hogy mit mond, vagy mit csinál az MSZP törpepárt? Kik azok? Senkiháziak. Már a szemétdombon vannak, ahova valók.

Ironfist 2010.10.11. 17:08:47

Sőt! Ők tehetnek róla, meg az árvízről is, nem?

picur3ka 2010.10.13. 14:18:49

@laspalmas:

Ott se kerult semmi veszelyes a kornyezetbe. A hoseg.

Marcellusca 2010.10.13. 16:19:45

Mit mondtam, hogy majd kihozzák, hogy a gátőrJózsit bűnösnek. :(((

www.fn.hu/baleset_bunugy/20101013/tobben_tudhattak_hogy_szakadhat/

picur3ka 2010.10.14. 11:56:50

Nem tudom, hogy csapatnak a szakertok, de igy csapatnak a slaggal az Indexesek:

index.hu/video/2010/10/13/csizmamosas/

űrlakó (törölt) 2010.11.26. 12:30:38

Forrás: M1 Este - 2010.november 25.
Téma: termék díj törvény/tervezet.
Vendég: Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár

A műsorvezető Kolontár helyzetére is rákérdezett.
A Környezetvédelmi államtitkár válaszában a FANTASZTIKUS jelző háromszor, a DÖBBENET főnév egyszer, a DÖBBENETES jelző egyszer fordult elő.
Többek között kifejezésre juttatta (mostanában lehetett), hogy dicsérni ment, Csonk István igazgatót (nem egészen értettem, hogy ki is ő a Közép-dunántúli környezetvédelmi Felügyelőségen?)...
És, még megjegyezte: "...élmény volt, döbbenetes látvány..." . Igen így hangzott el!
Zajos megnyilatkozás volt!

trojka 2010.11.26. 19:54:43

Igen, a természetre sok mindent rá lehet kenni, még azt is, hogy kialakult ez a homo sapiensnek nevezett valami...de azért, egyszer a természet is besokalhat....

süti beállítások módosítása