Skip to content


       Szűrés lista

Oroszország kap a nyugdíjpénzünkből?

Annyi ugyan már frissiben kiderült, hogy a közszféra bérmelésére és nyugdíjemelésére megy el nagyjából 180 milliárd forint az "Önkéntes Visszalépők" magánnyugdíjából, az adócsökkentésre is kell fedezet, de mire költik vajon a 2700 milliárd fennmaradó részét Orbánék?

Egyáltalán mi az oka az ügyben tapasztalható sietségnek, hirtelen irányváltásoknak?

Október 13-án jelentette be Viktor, hogy 14 hónapig kölcsönveszik a Zemberek befizetéseit, azaz 2010. novembertől 2011. december 31-ig felfüggesztik a magánnyugdíjpénztári átutalásokat. Matolcsy: "Ma vagy megszorítás van, vagy beállítjuk a 3,8 százalékos hiánycélt" - fogalmazott. Hozzátette: a három pótadó mellett még hiányzik 60 milliárd forint, az pedig pontosan 2 hónapnyi, november-decemberi kötelező magán-nyugdíjpénztári befizetés." 

Október 16-án benyújtották, 25-én megszavazták az erről szóló törvényjavaslatot egy másikkal együtt, ami megszünteti a kötelező magánnyugdíj-pénztári tagságot, és lehetőséget teremt az állami rendszerbe való visszalépésre. Szereztek 420 milliárdot és vártak a tömeges visszatérőkre, akiknek a törvény 2011. december 31-ig adott időt dönteni. 1 év türelmi idő.

Majd Orbán 29-én Brüsszelben elkotyogta, hogy szerinte 2-3 hónapon múlva már csak állami és önkéntes nyugdíjrendszer lesz....

Matolcsy október 30-án a költségvetés bejelentésekor szintén hasonlóról, és a nyugdíjkassza 900 milliárdos hiányáról beszélt (januárban még csak 600 milliárdról volt szó, hogy lett ennek másfélszerese pár hónap alatt?!).


"Az évente 3000 milliárd forintot kifizető nyugdíjkasszából 2011-ben közel 900 milliárd forint hiányzik. "A törvény, az erkölcs és a jó ízlés arra kényszerít minket, hogy ne lehessen hiány. A költségvetés azzal számol, hogy 900 milliárd forint hiányt kell oda betenni" - mondta a miniszter.

A kormány terve létrehoz egy új alapot: az államháztartás egyensúlyát javító alapot. Ebbe érkeznek majd a magánnyugdíj-pénztári rendszerből visszaáramló jövedelmek. Matolcsy szerint a 30 milliárd forintos átirányítások jövőre 360 milliárd forinttal csökkentik az állami kassza hiányát. Ezen kívül a kormány azzal számol, hogy 2011 végéig a magánnyugdíjpénztári tagok 90 százaléka visszalép az állami rendszerbe, ebből 540 milliárd forint visszaáramló vagyonra számít a kormány."

 

Hatvanból kilencszáz, mindenki figyelt, ugye?

Ezután következett 3 hét a "nyugdíjtőzsde - népszavazást" jegyében, majd november 23-án Matolcsy bejelentette, hogy a magánnyugdíjpénztári rendszer megszűnik.

"A felhalmozott magánnyugdíjpénztári vagyon kisebbik részét, a nyugdíjbiztosítási alap hiányának kiegyenlítésére fordítja a kormány, jövőre 530 milliárd forintot, 2012-ben 250 milliárd forintot, a többit az államadósság csökkentésére, ami középtávon évi 300-400 milliárddal csökkenti a költségvetés kamatterheit - magyarázta a miniszter."

Másnap megtudtuk az állami rendszerber csábító visszautasíthatatlan ajánlatot, és az infót, hogy december 15-e és 2011. január 31. között kell dönteni. 1,5 hónap türelmi idő.

Már 2700 milliárd forintról, a magánpénztárak teljes vagyonáról van szó. Kell mind, és minél hamarabb. Miért?

Orbán Viktornak sok hibája van, az egyik legnagyobb az, hogy borzalmasan populista. Imádja a nemzetiszínűséget, a kokárdát, a sok magyar zászlót, minden elképzelhető és képtelen módon szeretné hangsúlyozni, hogy ő nem "az idegen tőkések", hanem Magyarország érdekeit tartja szem előtt minden körülmények között. Szívesen mondja azt, amit a Zemberek hallani szeretnének, afféle modern, jóságos király szerepében tetszeleg hosszú évek óta. Viszont épp emiatt a populizmus miatt elképzelhetetlen, hogy csak úgy, a nyugdíjbrókerek megszivatása vagy bármely más pillanatnyi hecc kedvéért váltott ekkora irányt ilyen gyorsan. Tudja nagyon jól, hogy ezzel a zsarolós módszerrel mennyi szavazót ábrándít ki magából, és ezt nem tenné komoly ok nélkül. Ha ez a bizonyos ok egy eddig ismeretlen rejtett gazdasági akna lenne, akkor kiállna megmagyarázni, esetleg kiküldené Varga Misit csontvázazni, de semmi ilyesmi nem történt, tehát másról lehet szó.

Ahogy a VV is írja: "A miniszterelnök feltétlenül valami nagyot akar tenni, ehhez pedig mozgástér kell."

Igen, Orbán nem azért várt 8 évet a kormányzásra, hogy most szüttyögjön, elindítsa az országot egy úton, amivel 4 múlva még nem érjük el a Kánaánt, ezért ő mehet megint parkolópályára, és jönnek vissza a szocik. Nem. Ő valami nagyot és maradandót akar alkotni, minél gyorsabban. Megmutatni most azonnal, hogy ő a Megfelelő Ember.

A mi 2700 milliárdunk segít neki ebben.

A magánnyugdíjpénztárakban felhalmozott vagyon nagyjából fele, mintegy 1.300 milliárd forintnyi van állampapírban. Ezeket átvétel után azonnal megsemmisíti az állam, ezzel azonnal csökken az államadósság. Suppan Gergely elemző szerint az 1.300 milliárdnyi államkötvény bevonása "5 százalékponttal csökkentheti az államadósságot. A teljes, 2.800 milliárdos vagyon bevonásával pedig akár 10 százalékponttal is csökkenhetne az államadósság, így Suppan Gergely szerint 2015-re 60 százalék alá is mérséklődhet a GDP arányos ráta. Ezzel pedig az állam 100 milliárdokat spórolhat a kamatkiadásokon." Nem hangzik rosszul, sőt.


(forrás: ÁKK)
 

Ez lehet tehát az egyik cél. De mi a másik, ami megszülte a rapid einstand ötletét?

Egyik olvasónk szerint furcsa, hogy egyetlen gazdasági újságíró sem kapcsolta össze a magánnyugdíj-témát azzal a komédiával, ami már október 21-én elkezdődött.

"A szerdai záróárfolyam alapján jelenleg 460 milliárd forintot ér a Mol 21,2 százaléka, melyet az állam szeretne megvenni a Surgutneftegaztól. Korábban az orosz cég sem zárkózott el a pakett eladásától, azonban hivatalosan még nem közölték, hogy eladók lennének a papírok. Fellegi szerint a vásárlásra azért van szükség, mert nem szeretnének külföldi tulajdonost egy stratégiai fontosságú vállalatban - írja a Bloomberg.

"Azt gondoljuk, hogy hasznos lenne az állam számára, ha részvényes lenne a Molban. Az ügyletet a nemzetközi piacról finanszírozzuk" - jelentette ki Fellegi. A miniszter hozzátette: korábban már felmérték a piacot ebből a szempontból, és kedvező visszajelzéseket kaptak. Éppen ezért szerinte nem fog problémát okozni a forrásbevonás.

Fellegi hozzátette: a Surgut Mol-részesedése a magyar és az orosz kormány közt folyó energetikai tárgyalások egyik fontos témája, a kabinet szeretne még az idén megállapodásra jutni ezügyben. A miniszter szerint az orosz félnek is az az érdeke, hogy az energetikai csomagról még az idén megállapodjanak. A tárgyalásokon beszélnek még például a hosszútávú földgázszállítás megújításáról, illetve a Déli Áramlat gázvezetékről. 

A minisztérium cáfolta, hogy Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter szerdán egy interjúban azt mondta a Boomberg hírügynökségnek, Magyarország az év végégig meg akarja vásárolni az orosz Surgutneftegasnak (Szurgutnyeftyegaz) a Molban lévő 21,1 százalékos részesedését. A Bloomberg csütörtöki hírében idézte a minisztert. A minisztérium sajtóosztályán az MTI-nek elmondták: helyreigazítást kértek a Bloombergtől.

A minisztérium késő délután az alábbi helyesbítést tette közzé a miniszter által elmondottakról: "Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter kifejtette, hogy az Orosz Föderáció és a Magyar Köztársaság képviselőinek tárgyalásán a felek komplexen, egy egészként kívánják kezelni az energetikai szektor kérdéseit, ennek kereteit lehetőség szerint – a miniszterelnöki csúcstalálkozó függvényében – az év végéig kívánják rögzíteni.

Az energetikai csomag egyik eleme Surgutneftegas Mol Nyrt.-ben lévő részvénypakettje, amellyel kapcsolatban a miniszter kifejtette: a kormány a jelenlegi bizonytalan helyzet egyik lehetséges megoldásának tartaná azt, ha az állam tulajdonosként a Surgutneftegas jelenleg birtokolt pakettjét megvenné. A magyar állam továbbra sem tárgyal az orosz vállalattal annak Mol részvényeinek megvásárlásáról."

 

Tehát Fellegi elkotyogta magát októberben, aztán szóltak neki, hogy még ne....még kussolunk. Pedig a MOL-pakett visszavásárlásáról szóló pletykák már nyáron terjedni kezdtek a piacon. Annyi változott csak, hogy most már nem kell az ügyletet a piacról finanszírozni, van/lesz rá pénz.

A teljes történethez hozzátartozik, hogy a Gazprom 3,5 százaléka pedig a német E.ON kezében van, és az oroszok szeretnék visszavásárolni. Putyin múlt héten volt Berlinben Angela Merkelnél. Már ez önmagában nagy szó, hisz eddig ő, a nagy orosz államférfi mindig mindenkit magához rendelt....Most ő ment, tehát nagyon fontos neki az ügy. És felajánlotta, legyen egy szabadpiaci együttműködés, egy szabadkereskedelmi övezet "Lisszabontól Vlagyivosztokig". Merkel csak pislogott és azt mondta szó szerint,hogy meg van lepődve mert eddig az oroszok nem ebbe az irányba mentek, nem voltak hajlandóak a párbeszédre.
Most igen, mert úgy látszik, mindennél jobban szeretnék a Gazpromot visszakapni. Cserébe meg talán visszaadják nekünk a MOL-t. Mivel Putyin is tudja a nyilvánvalót, hogy Merkel jóban van Viktorral, kihasználta az alkalmat és üzent is a magyar kormányfőnek:

"A legnagyobb kőolajtermelő orosz magánvállalat, a Szurgutnyeftegaz megvette a magyar Mol húsz százalékát, ám mindent elkövetnek, hogy képviselőit kiszorítsák, ne engedjék be őket a társaság vezető testületeibe, és ez megszeg minden törvényt és szabályt"

Vagyis nem lesz könnyű menet Orbán e héten esedékes moszkvai látogatása. De várhatóan minden sínen lesz, mert a kétharmad vezére nem engedheti meg magának, hogy pofonért menjen ki. Fellegi múlt héten már volt kint előkészíteni a terepet:


"A megbeszélésen szóba került a mezőgazdasági és autóbusz-gyártási kooperáció lehetősége, valamint a felek részletesen áttekintették az atomenergiai együttműködés kérdéskörét, a Szurgutnyeftegaznak a MOL Nyrt.-ben meglevő tulajdoni hányadának sorsát, valamint a gáz- és olajipari együttműködés infrastrukturális és kereskedelmi elemeit érintő államközi kooperáció területét is.

A felek megállapodtak abban, hogy lezárják a Malévot érintő eddigi együttműködést, és szakértői tárgyalások során rögzítik a pénzügyi elszámolás módját."

 

Viktor és Putin már csak koccintani fognak a megbeszélés után, a színfalak mögött már valószínűleg lezajlott a műsor lényegesebb része.

Oroszország kap a magánnyugdíjpénzünkből?

A Malévra van már vevő, a MOL plusz 21%-a pedig szép hasznot hozhat az országnak.

Ha jól sikerül az üzlet, Orbán a mennybe megy. Ha bukik, örökre bukik.

Ha egyáltalán tényleg ezen törik a fejüket....bár teljesen reális. Mert véletlenek nincsenek. Főleg nem a nagypolitikában.

 

Címkék: politika fidesz

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr492478779

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A pofonokat mi, az állampolgárok kapjuk, de sűrűen! 2010.11.29. 20:16:04

Ahogy a mai napi híreket olvasom, csak kapkodom a fejelemet, mert már nem igazán értem az egészet. Főleg azt, hogy egyáltalán ki, mit akar. A Beatrice együttes egyik régi száma jutott eszembe: „mire megy itt a játék, mire megy itt a játék –...

Trackback: Miért hazudsz, Selmeczi? 2010.11.29. 14:44:17

Hát pénzért. De ez azért bonyolultabb. 1. Selmeczi "szenátor" asszony, a nyugdíj-elvétel szabadságát védő biztos nemrég bejelentette, milyen előnnyel jár, ha valaki átlép az állami rendszerbe. Elsőként is, az „infláció feletti hoza...

Trackback: MNYP: menni vagy maradni? 2010.11.29. 11:38:07

Első látásra úgy tűnik, nincs min gondolkozni, engedni kell a zsarolásnak és azonnal át kell lépni az állami nyugdíjrendszerbe. Mi azonban nem vagyunk ebben olyan biztosak. (Fotó: regionaplo.hu) A múlt hét óta tudjuk, hogy akik magányugdíjpénztá...

Trackback: Féktelenűl 2010! 2010.11.29. 11:21:04

Parlamenti nyugdíj-futamszáguldó meseAtyafiak, egyszer volt, ma kezdődik a kormányzati döngölő futam, amely során minden idők leggyorsabb taposócirkuszát tekinthetjük meg. Amint azt már írtam egyszer egy mesében, robog az úthenger, a kormányzati. Úgy m...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidéki 2010.11.30. 09:14:28

@Kotkodus:

1. Írod: "A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ma közzétette honlapján valamennyi nyugdíjpénztár tavalyi (kedvező) hozamteljesítményét."

Egy fecske nem csinál nyarat. A manyupok 1998. januártól működnek. (jócskán túl tíz éven).

2. Írod: "10 évre számított éves átlagos reálhozam – azaz az infláció fölötti hozam – mindhárom választható portfóliótípusnál pozitívvá vált, mértéke éves szinten átlagosan 0,35-1,02 százalék közötti."

Ez azt jelenti, hogy semmiféle szakértelem nem nyilvánult meg a magyar manyupok döntéseiben, noha ez hatalmas működési költségeiket figyelembe véve elvárható lett volna.

Ha egy számítógép egyszerű program alapján az átutalt járulékokkal nem tesz mást, mint hogy állampapírokat vásárol, toronymagasan jobb hozamokat ért volna el.

zrobasé 2010.11.30. 09:16:17

@Seduxen:
csak jelzem, hogy ha sokat kérdezel, még vagyonosodásit is eszközölhetek rád :D

Vidéki 2010.11.30. 09:18:31

@kej:

Írod: "a lényeg, hogy a kormánypárti képviselőknek fingja nincs arról, hogy mi történik a pénzzel."

Neked, viszont van "fingod" ettől bűzlik az érvelésed.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.11.30. 09:23:29

@zrobasé: ahogy a legendás Zep kommentelő-kolléga szokta volt mondani kb MINDEN velvetes cikknél:

Leszarom

:)))))

Seduxen (már NEM dr.) 2010.11.30. 09:24:27

index.hu/video/2010/11/29/nyugdij/

íme felkészült képviselőink a parlamentben :)))

Kotkodus 2010.11.30. 09:32:54

@Vidéki:
1. ha jól értem én 10 évről írtam (1999-2009), te meg 1-ről... szerinted melyik a kettő közül az "egy fecske" kategória? (lusta vagyok utánanézni az első év reálhozamának... nézz utána és linkeld be légyszi... utána beszélhetünk arról is)
2. majd ha a kormányod reálhozamot és örökíthetőséget ad a nyugdíjbefizetéseim után elkezdhetjük szídni a mnyp-akat... de mindketten tudjuk, hogy a mi generációnk örülhet ha egyáltalán még kap valami alamizsnát...

sokszor mondtam: engem nem zavar, hogy te az államnak akarod adni a nyugdíjalapodat, sőt szép, nemes dolognak tartom, azt magyarázd meg nekem, hogy engem - aki ezt nem szeretné - miért kényszerítenek bele?

ha ez olyan jó dolog, olyan biztonságos, akkor miért kötelező? miért nem tudják az embereket az érdekeik mentén meggyőzni? miért nincs népszavazás erről? ha a fidesznek 2/3-os szavazótábora van, miért nem igazoltatja ezt vissza?

nagyon őszintén kiváncsi vagyok a véleményedre, mert úgy gondolom, hogy nem vagy buta és szeretném megismerni a másik oldal érveit ezekre...

azt - a magam oldaláról elismerem - hogy a mnyp rendszer megnagyobbította a lyukat a költségvetésen és a kamatokon keresztül óriási veszteséggel jár az országnak. azonban tőlem hó végén levonják az adókat, járulékokat, így úgy érzem én már egyszer befizettem a részemet... miért az én későbbi anyagi biztonságom árán csökkentik azt a hiányt, amelyért a politika a felelős? miért nincs egy reform sem bejelentve? miért torpedózott meg a fidesz MINDEN reformot amely csökkenthette volna struktúrálisan a hiány (egészség, oktatás, nyugdíj, stb.).
miért fizesse pali bácsi a 2-re hajtó egyetemista teljes oktatását, egészségügyi ellátását amikor neki ebből soha semmi haszna nem fog származni?

zrobasé 2010.11.30. 09:33:39

nagyobb hozam hogy érhető el ? ha tőzsdézik a manyup -> szemét, mocsok manyup, tőzsdére viszi a zemberek pénzét,szüntessük meg !
kisebb hozam, biztonságosabb portfólió, nem tőzsdézik a manyup -> szemét,mocsok manyup, nem elég nagy a hozam,nincs megfelelő kézben a zemberek pénze,szüntessük meg !
csak pár tipp, ahol szintén nem megfelelően gazdálkodnak a zemberek pénzével : bankok,máv, bkv, önkormányzatok, állam,malév,tőzsde...ezeket is meg kéne szüntetni :)

Kotkodus 2010.11.30. 09:46:32

@Seduxen:
www.pszaf.hu/topmenu/sajto/pszafhu_sajtokozlemenyek/tajek_nypteljesitmeny_2009.html
itt már reálhozamot értékelik 1999 és 2009 között...
erre mondta azt barátunk, hogy 1 fecske nem csinál nyarat, mivel hogy 1998 nem volt benne az átlagban (válaszom feljebb...)

kej 2010.11.30. 09:50:17

@Seduxen: hát igen. ez az, ami sohasem működött. volt helyette pártfegyelem, meg kötelezően elrendelt szavazás. az elmúlt 20 évben jóformán egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány képviselő ült ki a frakcióból azért, mert nem értett egy a politikai döntéssel. egy kezemen meg tudom számolni, hogy hányan mentek szembe a frakció akaratával - erkölcsi okokból - a szavazáskor, vállalva ezzel a pénzbüntetést, meg a szőnyeg szélére állítást.

az indexes videóhoz meg még egy gondolat. nem tudom, hogy láttad-e azt az mti hírt, mi szerint kövér házelnök elvtárs tovább nehezítené a parlamenti tudósítók dolgát. mert mégis csak micsoda dolog, hogy teleobjektívvel fotózzák a képviselők asztalát. esetleg rámutatva ezzel arra, hogy munkaidőben blikket olvasnak, iwiweznek, csetelnek, vagy éppen honfoglalót játszanak. no comment

kej 2010.11.30. 09:51:25

@Vidéki: ezért kedvellek téged.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.11.30. 09:53:36

@kej: volt szerencsém látni, igen.

minnyá jön különben valami okos, és ki leszünk osztva, hogy anno a szocik ugyanezt csinálták, az nem volt baj?! :)))

kej 2010.11.30. 10:05:20

@Seduxen: de akkor is baj volt. ráadásul évekig parlamenti tudósítóként dolgoztam. akkor sem és most sem értek vele egyet. a médiának igenis dolga, hogy tudósítson. és azzal sem értettem egyet, hogy a keleti urh-án beszüntette a kossuth rádió a parlamenti tudósításokat, amik gyakolatilag a teljes ülést közvetítették. ha kellett 24 órában.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.11.30. 10:08:52

@kej: elhiszem én, hogy kellemetlen ez nekik, de bocsánat: nem azért fizetjük őket (igen, MI, adófizető barmok, akik - megítélésem szerint - a MUNKÁLTATÓIK vagyunk), hogy autóhirdetéseket nézzenek, meg honfoglalózzanak.

arra meg szót is kár vesztegetni, hogy a döntő többsége akkora suttyó, hogy csoda ha a parlamenti büfét megtalálja, nem hogy értelmezni tudjon egy elé kerülő javaslatot.

ZX 2010.11.30. 10:16:55

@Vidéki: Kezembe akadt tegnap a feleségem egy pár évvel ezelőtti MNYP jelentése. Befizetett járulék durván 81.000 Ft, hozam 57.000 Ft. Össz pénz. 390.000 Ft, össz. hozam 82.000 Milyen 1% körüli hozamról beszélünk akkor? Te vagy tényleg ennyire sötét vagy, vagy szándékosan hazudsz.

Vidéki 2010.11.30. 10:21:22

@Kotkodus:
Írod:
1. "ha jól értem én 10 évről írtam".
Nem jól érted: A PSZÁF által kedvezőnek mondott hozam, amit idéztél, az csak a 2009-es évre vonatkozott.
2. "lusta vagyok utánanézni az első év reálhozamának... nézz utána és linkeld be légyszi... utána beszélhetünk arról is."
Én nem voltam lusta, megpróbáltam a a PSZÁF honlapján utánanézni az 1998 és 1999 évek adatainak, de ilyeneket nem találtam.
Lehet, hogy azért, mert "akasztott ember házában nem illik kötélről beszélni"?

Lehet, hogy a "köznép" nem férhet hozzá ezekhez az adatokhoz, de el tudom képzelni, hogy Kun János, mint a BAJNAI KORMÁNY FŐTANÁCSADÓJA olyan helyzetben volt, hogy hozzáférhetett ezekhez az adatokhoz is.

Támaszkodj az ő elemzéseire, ha nem esik nehezedre olyan szakemberek észérveit befogadni, akik megerengethetik kedvenc teóriáidat.

Kotkodus 2010.11.30. 10:24:09

@Vidéki: A szektor elmúlt 10 évi átlagos reálhozama is pozitívvá vált.
ez a mondat biztosan elkerülte a figyelmedet...

Kotkodus 2010.11.30. 10:25:04

@Vidéki: 2009 kiemelkedő volt... ezt írja a jelentés

Kotkodus 2010.11.30. 10:30:11

@Vidéki: Kun János pedig azt gondolja - teljesen jogosan - hogy ez a nyugdíjbefizetés-kiesés nagy űrt teremt a költségvetésben és komoly kamat-költségeket gerjeszt.

ha elolvasod amit fentebb írtam, ezzel egyetértek... azonban úgy érzem ezt a rossz gazdálkodást nem az én - biztonságosnak hitt - nyugdíjalapom árán kell helyrehozni, hanem strukúrális reformok árán... na ezek azok, amelyeket a fidesz populista politikája nem enged... (legalábbis eddig semmi jele).

Vidéki 2010.11.30. 10:31:21

@ZX:
Inkább "Te vagy tényleg ennyire sötét vagy, vagy szándékosan hazudsz."

Írod ezt arra hivatkozva, hogy " Kezembe akadt tegnap a feleségem egy pár évvel ezelőtti MNYP jelentése. Befizetett járulék durván 81.000 Ft, hozam 57.000 Ft."
Ez 70%os hozam!

Ki látott ekkora hozamot? Egy elvakult propagandista az üvegszemével!

zrobasé 2010.11.30. 10:31:28

-szaraegész mert nem volt hozam
-de volt hozam
-nem volt, és a nulla hozam 16 %-a is nulla
-de bizony volt hozam
-ja, csak kevés, mert nem értenek hozzá
-nem kevés, választható portfólió volt, sokban magas hozam volt
-egy fecske nem csinál nyarat, és itt van Bajnai főtanácsadója, ő is ezt mondja
-szóval mégiscsak volt ahol volt hozam
-egy fecske nem csinál nyarat
-de akkor mégis volt hozam
-ja, de a tőzsdére vitték a zemberek pénzét
-igen, mert ott lehet nagyobb hozamot elérni
-nem is volt hozam
-de mondom, hogy volt
-nem volt, ha volt is kicsi volt, max 20 fillér
-itt vannak az adatok, nagyobb volt az annál
-lehet, de nem mindig, nem értenek hozzá, különben is a Bajnai főtanácsadója is megmondta, hogy szaraegész
-most akkor volt hozam vagy nem volt
-nem volt
-de itt vannak az adatok, hogy volt
-kevés volt
-de volt amikor sok volt
-egy fecske nem csinál nyarat
-most néztem utánna, én jól jártam
-egy fecske nem csinál nyarat, máskor meg rosszul jártál
-az lehet, de átlagba volt hozam
-nem volt
-mondom, itt van, megnéztem, volt
-de kevés volt
-nem mindig, volt amikor magas volt
-egy fecs..izé, jaj, akarom mondani, Kun János is megmondta, pedig ő a Bajnai kormány főtanácsadója volt

...jó Vidékivel beszélgetni :D

ZX 2010.11.30. 10:39:34

@Vidéki: Számolni ugye tudsz? De ha nem, ajkkor segítek. kb. 20-21%-os hozam. Ebből vond le szépen az inflációt, még akkor is kb. 10-15% hozammal kell számolni. Ugyanis a korábbi évek befizetéseire is kell számolni kamatot, gondolhatod nem a 81000-es befizetés kamatozott 57000-et. Nem véletlen írtam a teljes összeget is ki.

Vidéki 2010.11.30. 10:47:54

@Kotkodus:

Írod: "A szektor elmúlt 10 évi átlagos reálhozama is pozitívvá vált."

Te ettől boldog vagy?

Ha egy számítógép egyszerű program alapján az átutalt járulékokkal nem tesz mást, mint hogy állampapírokat vásárol, toronymagasan jobb hozamokat ért volna el.

Azt jelenti, hogy semmiféle szakértelem nem nyilvánult meg a magyar manyupok döntéseiben, noha ez hatalmas működési költségeiket figyelembe véve elvárható lett volna.

Írod még "strukúrális reformok árán" kell megoldani a problémákat.

Ez az a fogalom amibe mindent bele lehet szuszakolni.

Amikor a a Világbank nyomására manyupokat nálunk bevezették szintén erre hivatkoztak. Ahol józan gondolkodású állami vezetők tevékenykedtek mint például Csehországban, Szlovéniában, vagy nyugat európában, sehol sem vezették be ezt a manyuprendszert.

A "kecskéknek, akikre rábízták a káposztát" mérhetetlenül ellenszenves lehet a "Svéd modell", ahol AZ ÁLLAMI NYUGDÍJALPKEZELŐ INTÉZET működteti a nyugdíjrendszert, amelyik egyéni számlás, nagyon jó hatásfokkal és rendkívül alacsony működési költségekkel képes működni (a magyar manyupokhoz képest).

ZX 2010.11.30. 10:56:07

@Vidéki: Csak egy a baj, hogy ez nem svéd modell amit akarnak. ugyanis az egyéni számládon nem lessz rajtaa a pénz, csak virtuális formában. Mint korábban írtam, én nem fogadok el az államtól új váltót. Nekem az állam csak olyan váltópapírt állíthat ki amit a Nemzeti Bank bocsát ki és szépen rá van nyomtatva, hogy 1-2-5-10-20 ezer Forint és mindenhol el is fogadják.

Vidéki 2010.11.30. 10:58:46

@ZX: Írod: "Számolni ugye tudsz? De ha nem, ajkkor segítek."

A te számolásod szemfényvesztés. Nem tükrözi a valóságot az állítólagos 21%-os hozam sem, amit kedves feleséged állítólagos egy pár évvel ezelőtti MNYP jelentéséből próbálsz kihámozni.

Kérd vissza az iskolapénzt, vagy kérj meg a témához értő szakembereket, hogy korrepetáljanak, ha egyáltalán képesek lehetnek arra, hogy sötét propagandista agyadban világosságot gyújtsanak.

Kotkodus 2010.11.30. 11:05:18

@Vidéki:
többször mondtam már neked, hogy engem nem zavar, hogy neked ez a rendszer nem tetszik...
sőt, bátor, nemes dolognak tartom, hogy te az államnak adod a nyugdíjmegtakarításaidat!

arra válaszolj, kérlek, hogy nekem ezt miért teszik kötelezővé?
miért nem mond igazat selmeczi gabi (láttad a villáját havi 80 rugóból?) amikor ő terjeszti be a törvényjavaslatot?

a mnyp-kről majd akkor vitázunk, ha megválaszoltad ezeket a kérdéseket!

ZX 2010.11.30. 11:06:54

@Vidéki: Mondod ezt te, aki annyit ért a számoláshoz, hogy az 57 ezret elosztottad a 81 ezerrel és kijött a 70%-os hozam. Nem meellékesen IFO közgazdász vagyok, tanultam pénzügyeket is, úgyhogy ne akarj megvezetni itt az 1%-os hozamoddal. Te kampányolsz itt sötét fidesz trollként, a manyup megszüntetése ellen. Tudod mit? lépj vissza az államiba és hagyj békén. nekem kevés lesz a nyugdíjam, ezt belátom. Úgyhogy ne haragudj majd érte, ha nem dobok alamizsnát a poharadba amikor majd nyugdíjasok leszünk.

zrobasé 2010.11.30. 11:07:04

bizony ZX, hagyd abba ezt a sötét propagandista, liberálmarxistabolsevikmszpszdsz propagandát ! Fogadd már el végre, hogy nincs hozam ! Nem volt, és nem is lesz. Ha volt is, az kevés volt, és az csak propagandista maszlag ! Nem volt és kész ! Fogadd már el ! Svédország a jó, manyup a rossz ! Ja és Kun János, a Bajnai kormány főtanácsadója is megmondta, rá is hallgass ! Azok a hozamszámok nincsenek ! Az csak propaganda ! Minden manyup mszp-s ! Bizony ! Még az otp is, bizony, csak Csányi még nem tudja ! Nincs hozam ! Nincs és kész ! És kérlek fejezd be a sötét propagandát, mert a hozam számok nem is léteznek ! Az csak sötét propaganda ! Lassan irom, hogy mindenki megértse : n i n c s h o z a m !
sponzored by ironia mnyp

Kotkodus 2010.11.30. 11:10:55

@Vidéki: úgy tűnik, hogy te érted a kormányunk logikáját...

kérlek azt is magyarázd el nekem, hogy miért kell a médiát megfenyegetni? te biztos kaptál erre vonatkozóan is tájékoztatást... (szerintem ez egy nagyon nagy öngól...)

Vidéki 2010.11.30. 11:11:24

@Kotkodus: Miért volt kötelezően muszáj a járulékokat átutalni MAGÁN NYUGDÍJ PÉNZTÁRAKBA?

Ez nem csípi a szemedet?

Vidéki 2010.11.30. 11:12:29

@Kotkodus: Ki fenyegeti a médiát?

Kotkodus 2010.11.30. 11:19:45

@Vidéki:
A jogsértő nyomtatott és online sajtótermékeket 25, illetve 10 millió forintra, a piacon „túlsúlyos” tévéket és rádiókat viszont 50, de akár 200 millió forintra is megbüntethetik, el is hallgattathatják a médiatörvény tervezet jelen állása szerint. Mivel a hatóság összes döntése azonnal végrehajtható lesz, így a büntetést mindenképpen ki kell majd fizetni. A rádiókra, tévékre kiszabható, legfeljebb tíznapos elhallgattatást ráadásul nem lehet „visszacsinálni”, ahogy a hatósági nyilvántartásból való törlésüket – mint legsúlyosabb szankciót – is csak bajosan; ez ugyanis a médium megszüntetését jelenti.

A médiajogászok szerint a legnagyobb problémát a parttalan felhatalmazás jelenti, ugyanis nem tisztázott, mi minősül enyhe és súlyos jogsértésnek – mivel ezt minden esetben a Médiahatóság döntheti el saját szempontjai szerint.

Kotkodus 2010.11.30. 11:20:33

@Vidéki: szerinted ez egy jogállamban normális?

zrobasé 2010.11.30. 11:21:18

218-as svájci frank jó
284-es euro jó
manyup rossz
tőzsde rossz
eu rossz
svédország jó
Kun János, a Bajnai kormány főtanácsadója jó
Bajnai jó
Oszkó rossz
Matolcsy jó
3,5% infláció jobb mint a 3%
manyup rossz
hozam jó
sok hozam mégjobb
de a legjobb : a BARCELONA ! :D

Vidéki 2010.11.30. 11:24:41

@ZX: Ha nem mellékesen IFO közgazdász vagy, tanultál pénzügyeket is, akkor nem ártana neked ha elolvasnád Kun János kollégádnak (aki szintén közgazdász, miként te) a manyup problémával kapcsolatban megjelent tanulmányait, melyeket a Magyar Tudományos Akadémia lapjában is publikált.

Gondolom, hogy te, noha kollégák vagytok Kun Jánossal, még nem publikáltál ott, tehát nem ártana, sőt rád férne egy kis csiszolás a közgazdaságtan világában. Bár lehet hogy te nem a csiszolt, hanem a dörzsölt észjárást kedveled.

Kotkodus 2010.11.30. 11:24:56

@Vidéki: személy szerint nem örültem a kötelező átlépésnek > macerának tartottam (25 évesen)... de azóta - úgy érzem - kicsit bölcsebb lettem...

kevesled a mnyp-ak hozamát? neked az állam mit garantál?

többször mondtam ezt is: adjon az állam garanciát a befizetéseim (csak 30%ának) reálértéken tartására és legyen örökíthető ez az arány > elgondolkodom a visszalépésen

nem gondolom, hogy jó a mnyp-ak hozama, felesleges ezt firtatnod... viszont sokkal jobb annál, mint amit az állam kínál...

zrobasé 2010.11.30. 11:31:51

@Vidéki:
csak kérdezem, ha Kun János (igen tudjuk ki, a Bajnai kormány főtanácsadója) jó, akkor Oszkó miért nem jó ? Mik azok a megmásithatatlan ismérvek, ami ebben a kacifántos élet útvesztőjében a lámpást jelenthetik a megvezetett, sötét propagandista szöveggel teleitatott bárgyú,hülye adófizetőknek ?
ja és NINCS HOZAM !

Vidéki 2010.11.30. 11:32:58

@Kotkodus:
A médiajogászok, mint sokan a jogászok közül a nyakatekert megfogalmazásokban érdekeltek, mert ilyen közegben tudnak brillírozni.

Képesek lehetnek csodát is tenni a szerecsent fehérre mosdatni, vagy primitíven egyszerű ügyeket is évtizedes nagyságrendben elhúzni.

Traven, német író, aki a mult században mexikóban is élt ezt írta az indián kovácsról:

"Az indián kovács olyan ügyes, hogy egy ötperces munkát képes egy napig elhúzni."

ZX 2010.11.30. 11:36:21

@Vidéki: Te már megint a sötétségedről adtál tanubizonyságot. Tudod én Idegenforgalmi közgazdász vagyok, ő közgazdász. Tudod, mint ahogy van gépészmérnök, meg építészmérnök.
Tőlem aztán Kun János publikálhat amit kaar (amúgy egy részét olvastam), de tudod én egyszerű ember vagyok, és inkább azt hiszem el amit látok. Régen is voltak nagyon okos tanult emberek, akik megmondták, hogy márpedig a Föld lapos, és a Nap kering körülötte. Aztán lám, lám...

Seduxen (már NEM dr.) 2010.11.30. 11:36:54

@Kotkodus: @ZX: @zrobasé: ha esetleg Selmeczi Úrhölgynek szeretnétek kérdés(eke)t feltenni, az Inforádió Aréna c. műsorában ma ő lesz a vendég, lehet kérdezni :)

Kotkodus 2010.11.30. 11:38:01

@Vidéki: 100%-ban egyetértünk... végre... látom humorod is van...:)

persze még mindig nem válaszoltál egy kérdésemre sem...

Vidéki 2010.11.30. 11:39:32

@zrobasé:
Azt nézd, hogy Kun János érvei megalapozottak-e?

Azon is elgondolkodhatsz, hogy nyugat európáben miért nem vezették be a manyup rendszert és például Svédországban miért AZ ÁLLAMI NYUGDÍJALPKEZELŐ INTÉZET működteti a nyugdíjrendszert, amelyik egyéni számlás, nagyon jó hatásfokkal és rendkívül alacsony működési költségekkel képes működni (a magyar manyupokhoz képest).?

zrobasé 2010.11.30. 11:41:27

@Seduxen:
nekem lennének, de lehet, hogy az asszony is hallgatni fogja, és megismerné a hangomat :D

Kotkodus 2010.11.30. 11:42:43

@Seduxen: majd az inforadio.hu-n elolvasom az összegzést...
sajnos nagyon fáraszt és idegesít hosszabb távon a kormánypropaganda hallgatása...

zrobasé 2010.11.30. 11:45:16

@Vidéki:
nézem, és engem meggyőzőtt. Vagy az Oszkó volt ? Mindegy is, mindkettő köthető a Bajnai kormányhoz, ugyhogy mindkettőnek igaza van ! Vissza is lépek az államiba, sőt, megnéztem, az mocsok szemét hornista-mszp-s otp-ben lévő lekötött pénzem nem fialt annyit mint ha a svéd otp-be tettem volna be, ugyhogy holnap megyek, kiveszem, és csak úgy befizetem az államnak.Engem nem fognak palira venni a sötét propagandista mszp-s Csányi-bolsevikok !
ja, és NINCS HOZAM és KUN FOR PRESIDENT és UNIO SVÉDORSZÁGGAL !

ZX 2010.11.30. 11:45:20

@Seduxen: És szerinted válaszolna, hogy a képviselői fizetéséből és további havi 80e Ft-ból, vajon hogyan gazdálkodja ki az 1400 m2-es nyaralója és az 1347 m2-es lakásának a fenntartási költségeit úgy, hogy még élnie is kell? :P

belzebubó 2010.11.30. 11:47:22

@Seduxen: Felvettem a meccset mert az időeltolódás miatt nem tudtam nézni, direkt nem olvastam újságot, nem hallgattam Kossuthot, semmit, hogy élvezni is tudjam, erre leülök, hogy megnézzem mit irtatok, a fene gopndolta, hogy a nyuggerkassza alatti kommentek közt elrejtve lelövöd .

Seduxen (már NEM dr.) 2010.11.30. 11:48:51

@zrobasé: írásban lehet kérdezni, én meg is tettem :) "biztosan" fel is teszik neki :)))))
@ZX: nem ennyire direktet kérdeztem tőle :) a "szakterületébe" (sic!) vágó kérdésem volt. Nem, nem kifli-lopás.
@Kotkodus: hogy írhatsz ilyet? biztosan rengeteg sok önálló gondolata van neki :)))

Seduxen (már NEM dr.) 2010.11.30. 11:49:37

@belzebubó: öööö, mea culpa.
a góllövőkre is kíváncsi vagy? :))))))

Kotkodus 2010.11.30. 11:51:12

@Seduxen: :))
csak nehogy negróval a szájában menjen az interview-ra

Vidéki 2010.11.30. 11:52:24

@zrobasé:
Olvasd el Orwell: Állatfarm című munkáját.

Az állatok törvényeket hoztak, az egyik így hangzott: "Négy láb jó. két láb rossz."

belzebubó 2010.11.30. 11:54:19

@Seduxen: Komolyan mondom, a reklámok továbbpörgetése közben ültem le olvasgatni és cseszted el.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.11.30. 11:55:21

@belzebubó: bocsánat, komolyan! azért ettől függetlenül nézd meg a meccset, megéri!!!

Kotkodus 2010.11.30. 11:58:09

@Vidéki: "Négy láb jó. két láb rossz."

és te hova sorolod magad? :)))

kommentjeid után pont annyira vagy hiteles, mint gyurcsány aki orbánon lopást kér számon...

belzebubó 2010.11.30. 11:59:43

@Seduxen: 52.percnél vagyunk, hátha meglepnek még a fiúk :)

Seduxen (már NEM dr.) 2010.11.30. 12:02:31

@belzebubó: meghiszem azt!!! mindjárt jön a JAVA!! csak figyeld! :)

zrobasé 2010.11.30. 12:09:50

@Vidéki:
már rég elolvastam.sőt, az 1984-et is.
de mondom, ne erőlködjél tovább, lehengereltél, csodás érveid meggyőztek, minden pénzem és javam odaadom az államnak, a zemberekk, és meg itthagyom az országot, nehogy valaki elöl elszivjam a levegőt. :)
@Seduxen:
neten lehet "fogni" ezt a rádiót ?

zrobasé 2010.11.30. 12:28:19

@Seduxen:
köszi...bár nézem, ez este fél8-kor lesz...akkor meg nekem némettanulás, családdal levés, gyerekkel játszás van beprogramozva...

Seduxen (már NEM dr.) 2010.11.30. 12:31:11

@zrobasé: a honlapjukon holnap meghallgatható, miket hord össze ez az észlény :)

zrobasé 2010.11.30. 12:32:40

@Seduxen: kösz, te vagy az én emberem. Még pár ilyen, és a nevemre veszlek :D

belzebubó 2010.11.30. 12:50:12

@Seduxen: És tényleg pár másodpercre rá jött, aztán ismét. Nagy alázás volt.

Nagykorú 2010.11.30. 13:14:58

@Kotkodus:
"A 19 hazai magánnyugdíjpénztár növekedési portfólióinak összesített nettó hozama 25,62 százalék lett 2009-ben, a kiegyensúlyozott portfólió 17,42, a klasszikus 11,45 százalék hozammal zárt.
A klasszikus és a növekedési portfólióknál a magyar részvények tartása, a kiegyensúlyozott portfóliókban az egyedi értékpapír-befektetések és a vagyonkezelői döntések támogatták a jó eredményeket.
A 63 hazai önkéntes nyugdíjpénztár átlagosan 16,76 százalékos hozamot ért el tavaly."

Szeretném látni azokat az értékpapírokat, amik netto 25% hozamot produkáltak 2009-ben.
Sőt, kellett lennie gyengébb papíroknak, esetleg veszteséges papíroknak is a portfóliókban, így feltételezhetően akár 50-60%-os papírok tömegével is rendelkeztek a pénztárak... Én minden vagyonomat szeretném náluk elhelyezni, és csak garantált 20%-os hozamot kérek!

Kotkodus 2010.11.30. 13:37:58

@Nagykorú:
az bizony tényleg jó lenne... én is ott tartanám a pénzem...

azonban, ha tovább olvasod amit linkeltem...
A kiemelkedően jó befektetési eredménynek köszönhetően az elmúlt 10 évre számított éves átlagos reálhozam – azaz az infláció fölötti hozam – mindhárom választható portfóliótípusnál pozitívvá vált, mértéke éves szinten átlagosan 0,35-1,02 százalék közötti.

biztosan észreveszel valamit... segítsek?

Nagykorú 2010.11.30. 13:42:45

@Kotkodus:
Jó, hát volt néhány kevésbé erős évük, de 2009-ben az én kis pénzecském még épp csak néhány %-ot produkált, és barom büszke volt rá a bank, hogy már jövünk ki a gödörből!

Seduxen (már NEM dr.) 2010.11.30. 13:43:07

@belzebubó: nem akartam lelőni a poént :))) David Villa barátunk letette a névjegyét életes első el clasico-ján :)))
@zrobasé: akkor mostantól szólíthatlak APUNAK? Vagy ANYUNAK? :))))

Kotkodus 2010.11.30. 13:54:31

@Nagykorú:
2008-2009ben - szerintem az 1-2%-os reálhozam nem rossz eredmény (kockáztatás nélkül)...
aki tőzsdézett az többnyire veszteségeket könyvelhetett el...
az alapján amit magam körül hallok, még messze az alagút vége (teljesen függetlenül a hazai politikától)... remélem tévednek...

zrobasé 2010.11.30. 13:57:56

@Seduxen:
ezennel a neved legyen mától (tádáááám) : Matolcsy ( a szij gyártó) Seduxen, der dritte, von zrobasé ! :D

Nagykorú 2010.11.30. 13:58:08

És még annyit, hogy azok a befektetési guruk, akik 2009-ben képesek voltak 25%-os nettót produkálni, azok 2002-3-4-5 körül, mikor szárnyaltak a tőkebefektetések mennyit produkáltak? 75-85%-ot? Vagy akkor még csak bemelegítettek, és pont a válság inspirálta őket az igazán nagy dobásokra?

Kotkodus 2010.11.30. 14:06:01

"Matolcsy György önként lett nyugdíjpénztártag, és akkor sem lépett vissza a tisztán állami rendszerbe, amikor erre lehetősége nyílt. A nyugdíjpénztárak 1998-as indulásakor csak a pályakezdőket kötelezték a belépésre, mások szabadon dönthettek, belépnek-e. Közéjük tartozott Matolcsy is. Sőt: korosztályának az elmúlt tizenkét évben többször is volt lehetősége visszalépésre, legutóbb tavaly, amikor az ötvenkét évesnél idősebbek választhatták az államot. Matolcsy még akkor is jobbnak látta nyugdíját az állam helyett a pénztárakra bízni. A kormány többi tagját hiába kérdeztük, mivel nem közérdekű adatról van szó, titkolják, ki volt eddig pénztártag."

no comment...

whale 2010.11.30. 14:10:34

@Kotkodus: namostan aranbogár, az, hogy fletó tolvaj, miért is zárja ki azt logikailag, hogy viktátor is az lenne, he?
má miér ne kérhetné számon egyik tolvaj a másikat, he?

whale 2010.11.30. 14:15:38

@Kotkodus: SENKI NE LÉPJEN ÁT AZ ÁLLAMIBA, NE ADJA A PÉNZÉT A NARANCSOS KOMCSIKNAK ÉS AKKOR LOVAT SZOPHAT ORBÁN ÉS BANDÁJA!!!!

Homeoffice 2010.11.30. 14:29:13

@whale:

Kisfiam de naiv vagy...
Ha nem lépsz át akkor kötelezővé teszik.,
Ennyi...

Kotkodus 2010.11.30. 14:30:47

@whale:
végül is igazad lehet...
csak egy tolvaj tudja igazán megmondani mennyire jó a másik tolvaj...

persze csak akkor hiteles, ha bevállalja: én loptam, de amit ön csinál az előtt le a kalappal...:)

Kotkodus 2010.11.30. 14:32:13

@Gunther:
sajnos én is így látom...
csak közben felkerülsz egy - hivatalosan nem létező - listára, amelyiken nem jó rajta lenni...

Homeoffice 2010.11.30. 14:37:05

@Kotkodus:

Az a probléma, hogy ez a kormány megint elhintette a félelmet a lakosságban.
ilyeneket hallok az utcán, boltban...
- lakáskasszák jönnek legközelebb
- Önkéntes MNYB-k jönnek legközelebb
- Bankszámlák jönnek...
Ez a nagyon nagy baj.
.

Homeoffice 2010.11.30. 14:46:09

Sajnos a többi pártszerűségben sem lehet hinni.
Megkérdezném a sok nagyokost, hogy ha Viktorék betolják az akkor már 3500 ra felment MNYB állományt hogyan és miből fogják visszafizetni?
Na ugye...

whale 2010.11.30. 15:11:35

@Gunther: És mégis HOGY? Az egész csak egy KOMMUNIKÁCIÓS BLÖFF, hogy a nyúlbélák bexarjanak és MAGUKTÓL igába hajtsák a fejüket. GONDOLKOZZ ÉS NE ADD ODA A PÉNZED!!!

whale 2010.11.30. 15:13:32

@Kotkodus: NE FOSS MÁR B+!!! MUTASSUNK MÁR VALAMI GERINCET, A QRVA ÉLETBE!!! NE ADD A PÉNZED A NARANCSOS KOMCSIKNAK!!! SZOPJANAK LOVAT!!!

whale 2010.11.30. 15:15:09

@Gunther: Pont EZÉRT NE ADD ODA! Ha eccer bekerül a "közösbe", SOHA A BÜDÖS QRVA ÉLETBE NEM LÁTOD VISZONT. Minél többen maradunk, annál erősebbek leszünk!

Kotkodus 2010.11.30. 16:05:47

@Gunther:
egy biztos, ha a kormány úgy döntene, hogy - a válság továbbgyűrűződése okán - a lakossági vagyon egy részét "kölcsönveszi" (természetesen nem elveszi, "mert az államosítás lenne és ilyet egy demokratikus kormány nem tesz" dixit matolcsy), akkor az alkotmány már most sem védene meg minket... (a magántulajdonhoz fűződő jogok vizsgálását már letiltotta demokratikus kormányunk a 98%-os különadó okán).
háborúban már volt ilyen és mint tudjuk ma "forradalom" van magyarországon...
hát bizony ez van kérem szépen...

Kotkodus 2010.11.30. 16:15:16

@whale: hááát... bevallom becsokiztam... abban igazad van, hogy ha most benyelik, akkor ezt a pénzt a büdös életbe nem látom viszont és talán egy későbbi kormány beszámíttathatja azt a 70%-ot amit közben elbukok...
majd figyelem a híreket az átigazolási időszakban... ha lesz tömegbázisa a mozgalomnak, számithatsz rám! egyedül biztosan nem veszem fel a kesztyűt viktorral szemben...

Homeoffice 2010.11.30. 16:23:19

@whale:

Családos vagy e?
Mert amig csak magam életéről döntök addig ugye leszarom..

whale 2010.11.30. 16:27:34

@Kotkodus: Azt értsd meg, hogy mindenki egyedül van! Mindenkinek MAGÁNAK kell meghoznia a helyes döntést! Ne a többit nézd és ne bégess a birkákkal. Tégy úgy, ahogy HELYESNEK látod és ne úgy, ahogy a birkák, akik hagyják magukat terelni a kancsal köcsög és viktátor által.

whale 2010.11.30. 16:30:15

@Gunther: Igen családos vagyok és éppen azért mondom! Ha nem akarod, hogy a gyerekeid 24% "nyugdíjadó" helyett 50%-ot fizessenek, NE ADD ODA A PÉNZED!!!!. VAgy szerinted miből fogsz nyugdíjat kapni? A gyerekednek mennyi járulékot kell majd fizetnie MIATTAD????. MERt te MOST ELQRTAD?!?!?!?

Homeoffice 2010.11.30. 16:34:17

@whale:

Figyelj .
Nem mi qrtuk el
Akkor lesz nagy döbbenet, ha a sok minimálbéres megtudja majd időskorban, hogy mennyi lesz a nyögdíjja.
Ezek miatt omlik össze az egész.
ezenfelül, a sok rokkantnyugdíjas miatt is.
Persze ezekről szó sincs.

whale 2010.11.30. 16:48:08

De ha most odaadod a pénzed a gyereked jövőjét te qrod el, jobb ha barátkozol a gondolattal. Mint ahogy azzal is, hogy az állam által biztosított 75% NOMINÁLISAN valszeg KEVESEBB lesz, mint a manyup által biztosított 25%. GONDOLKOZZ ÉS NE ADD ODA A PÉNZED A NARANCSOS KOMCSIKNAK!!!!!

Kotkodus 2010.11.30. 16:55:45

@whale: sajnos az is lehet, hogy a mnyp-ak ellehetetlenülnek... a kevés betét okán csődbe mennek...

whale 2010.11.30. 17:00:29

EZÉRT UGATOM, HOGY SE TE, SE MÁS NE ADJA ODA A PÉNZÉT A NARANCSOS KOMCSIKNAK!!!!

trojka 2010.11.30. 17:06:21

Éljen Pelikán és a magyar narancs...ja, igaz, a gyerek ellopta, de jo helyette a citrom is...nekem már a s...em lukát is összehuzta...(meg a pénztárcámat, de én még gazdag vagyok, mert van pénztárcám).

Dracon 2010.11.30. 18:08:08

@Nagykorú:
"És még annyit, hogy azok a befektetési guruk, akik 2009-ben képesek voltak 25%-os nettót produkálni, azok 2002-3-4-5 körül, mikor szárnyaltak a tőkebefektetések mennyit produkáltak? 75-85%-ot? Vagy akkor még csak bemelegítettek, és pont a válság inspirálta őket az igazán nagy dobásokra? "

Egyszerű volt az oka rájöhettél volna ha tényleg van egy kis befektetésed.
A válság miatt 2008 végén 2009 elején minden papír ára az ásóbéka segge alatt volt. (válság van vagy mi a szösz a tőzsdék a gödörben az árfolyamokat a pincében kell keresni)
A manyup azt tette mint amit ilyenkor egy nagy tőkés is tesz ha van sok pénze (soros bácsi jó példa)
Vesz olcsón elad drágán, vagy jelen esetben felértékel drágán.
megvette bagóért az olcsó papírokat (állampapírral fizetett érte amit a részvényektől megszabadulni kívánó emberek egy válság idején preferálnak) majd év végén a már lábadozó gazdaság által felpörgetett magasabb tőzsdei árakon felértékelte az eszközeit és hirtelen gazdagabb lett jóval mint év elején volt, majd a drágább papírok segítségével visszavásárolta az állampapírt így a portfólió szerkezet is megmaradt.
Igen volt olyan papír amit a dupláját érte év végén mint amikor vette.

Nagykorú 2010.11.30. 20:55:00

@Gunther:
"Az a probléma, hogy ez a kormány megint elhintette a félelmet a lakosságban.
ilyeneket hallok az utcán, boltban..."
Szerintem nem a kormány hintette el a félelmet.
A balos suttogópropaganda már vagy hatvan éve kitűnően működik. Itt is itt vannak, hol direktben, hol csak sejtetően utalnak rá, hogy mi mindent fog Viktor/Viktátor/Cigányhitler/Felcsutimussolini stb elvenni, államosítani. Itt olvassa néhány barom, és másnap már terjeszti is mindenfelé. Egy hét múlva Kálmánolga meg Drágabolgárúr pedig már arra hivatkozik, hogy ezt beszéli az egész város, minden fórumon olvasni róla...

Silcon 2010.12.03. 20:01:34

"a Gazprom 3,5 százaléka pedig a német E.ON kezében van, és az oroszok szeretnék visszavásárolni"
Már eladta.
www.ft.com/cms/s/0/aa932fe8-fd52-11df-b83c-00144feab49a.html#axzz174p7zpXr

trojka 2010.12.04. 07:52:08

@Dracon:
Bondavári részvényt veszek...

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.12.04. 15:15:56

@Silcon:

Bizony.

"A német energiaipari vállalat, az E.On eladja teljes, 3,5 százalékos részesedését a Gazpromban, de továbbra is szoros stratégiai együttműködésben marad az orosz vállalattal - hozta nyilvánosságra szerdai közleményében az E.On.

A vállalat összesen 2,7 százaléknyi részesedést ad el az orosz állam fejlesztési bankjának a Vnyesekonombanknak (VEB). Ennek az ügyletnek a lezárása már decemberben megtörténhet. A fennmaradó 0,8 százalék piaci értékesítése már meg is történt - közölte az E.On."

abandi 2010.12.04. 15:16:05

@trojka:
Hárombillió froncsi a nevem.
És:
Abba lehet fejezni a zsidesz ekézését, mert csak a javainkat akarják!
Hitelességük megkérdőjelezhetetlen...
www.youtube.com/watch?v=2dp-Sx3IfJY

Silcon 2010.12.04. 20:35:29

@laspalmas:
Nem tudni, hogy a kettő mennyire függ össze, az EON kissé eladósodott és most egy 2013-ig tartó eladási programot futtat épp, amiből 15Mrd € bevételt remélnek. Régebben az adósságnövelés volt a cél, hogy kevésbé kívánatos felvásárlási célpont legyen. Eladta az amerikai érdekeltségei nagy részét is.
news.onvista.de/alle-news/artikel/11.11.2010-08:00:45-eon-stellt-bis-2013-assets-fuer-15-mrd-euro-zum-verkauf
Az oroszok céljai is elég egyértelműek, a kitermeléstől az eladásig a lánc minden pontján ott akarnak lenni. A válság kapcsán más területeken is próbálkoznak, technológiát akarnak szerezni, komoly meccs volt az Opelért is.

süti beállítások módosítása