Skip to content


       Szűrés lista

Nem vicceltek, tényleg Európa Kínája leszünk

Komolyan gondolják. És megindultak nagy léptekkel előre a megvalósítás útján.

Pénteken megjelent a Munka Törvénykönyvének tervezett módosítása.

A dolgozók számára csak egy "jóhír" (=régi taktika) van benne: a próbaidő a beígért 6 helyett marad a mostani 3 hónap. Hat csak kollektív szerződésben szabályozva lehet.

Most pedig jöjjön a tervezet többi része. Fájni fog, sokaknak:

- kevesebb szabadság

Az alapszabadság marad 20 nap, de 25, hanem 26 éves kortól járhat plusz egy nap, kettő pedig csak 28 helyett 31 év felett. A 36. életévtől plusz négy, 44-től plusz hat, 46-tól 8, 50-től pedig plusz tíz nap szabadság illeti meg a munkavállalót. Vagyis a maximális szabadság nem 45 éves kortól, hanem 50-től jár majd.

A friss apukák az eddigi 5 nap rendkívüli szabadság helyett 5 nap fizetésnélkülit kapnak. (Családbarát intézkedés I.)

A dolgozó nem a szabadságának negyedével, hanem csak öt nappal rendelkezhet szabadon.

Indoklás: "A szabadság kiadásával kapcsolatos szabály a Javaslat révén egyszerűbbé és átláthatóbbá válik."

- csökkentett védettség

A javaslat szerint a jövőben a munkáltató hamarabb bocsáthatná el rendes felmondással a hatályos törvény szerinti védelmi időszakban lévő munkavállalóit. A táppénzen lévők, a várandósok, szülési szabadságon lévők, a gyermekgondozás, illetve hozzátartozó otthoni gondozása miatt fizetés nélküli szabadságukat töltő, a beteg gyermeket táppénzen ápoló és az önkéntes katonai szolgálaton lévő munkavállalókkal a védelmi idő alatt is közölhető a felmondás. A felmondási idő pedig - ellentétben az eddigi tizenöt, illetve harmincnapos szabállyal - a védelmi idő lejártát követő napon kezdődik. (Családbarát intézkedés II.)

Indoklás: "A Javaslat elhagyni javasolja a felmondási tilalom jogintézményét. (...) Ez a megoldás a munkavállalók számára valós védelmet nem biztosított, ugyanis a munkába való visszatérést követő napon közölt felmondáshoz a munkáltató hozzákapcsolta a munkavégzés alóli felmentés jogintézményét is. Ennek következtében a szabály garanciális jellegűnek nem minősült a munkáltatót pedig indokolatlan kifizetések terhelték."

- nincs többé védett kor

Három hete még azt mondta Orbán Viktor, hogy az általuk hűdenagyon komolyan vett Szociális Konzultációban "az emberek egyhangúan (91 százalék) támogatják a védett kor intézményét. Könnyű belátni, ha ezek az emberek munka nélkül maradnak, akkor óhatatlanul állami juttatásra szorulnak, holott értékes munkát végezhetnek, átadhatnánk tapasztalatukat a fiataloknak"

Ehhez képest most, az új MT-ben már nem szerepel az a most meglévő rendelkezés, amely szerint a munkavállaló munkaviszonyát rendes felmondással a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül a nyugdíjba vonulásig csak különösen indokolt esetben szüntetheti meg. Illetve az ebben az életkorban kirúgottaknak járó végkielégítéseket is csökkentenék: az eddig plusz háromhavi összeg helyett 3-5 év munkaviszony után egy, 10-15 év után kettő, 20-25 év három havi többletről írnak a tervezetben.

Indoklás: "A Javaslat célja, a nyugdíjkorhatár előtti foglalkoztatás terheinek csökkentése, és a nyugdíj előtt álló személyek munkába állítása."

- kevesebb fájdalomdíj

Jelentősen változik a munkaviszony jogellenes megszüntetésének jogkövetkezményeiről szóló szabályozás. Megszűnik az elmaradt munkabér jogintézménye, mivel a munkaviszony nem a bírósági ítélet jogerőre emelkedésének napján szűnik meg, hanem a munkaviszonyt megszüntető nyilatkozat közlésekor. Az elmaradt munkabér helyett a munkavállalót kártérítés illeti meg, amelynek mértéke legfeljebb 18 havi átlagkereset. Egy évekig húzódó munkaügyi pernél óriási lehet a különbség.

Indoklás: "Ennek indoka az, hogy a munkaügyi gyakorlatban a bonyolult szabályozás nehezen volt alkalmazható, illetve az ezzel összefüggő munkaügyi peres eljárások és azok indokolatlan elhúzódása, a munkáltatókra aránytalan többlet terhet rótt."

- szakszervezetek bedarálása

Többé ne nyújthatnak be kifogást az érdekképviseletek a tisztségviselőjük munkaviszonyának rendes felmondása ellen. Érdekesek lesznek a munkáltatóval folytatott tárgyalások, ha ő bármikor, bármelyik képviselőt akadálytalanul megkínálhatja egy kirúgással...

Indoklás: "A szakszervezeti vétó (kifogás) intézményét a Javaslat nem kívánja a továbbiakban fenntartani. Ennek indoka az, hogy ez az alapvetően a szakszervezeteknek a szocialista gazdasági és politikai rendszerben betöltött sajátos szerepére épülő jogintézmény, illetve annak törvényben való szabályozása nem fér össze a piacgazdasággal, indokolatlanul és diszfunkcionálisan korlátozza a magánjogi jogállású munkáltató tulajdonosi jogait."

- műszakpótlék megszüntetése

Maga a fogalom teljesen eltűnik, bérpótlék az új elnevezés.
A jelenleg érvényes 15%-os délutáni pótlék egyáltalán nem szerepel az új tervezetben, a mostani 30%-os éjszakait pedig 15%-ra csökkentik. A vasárnapi munkavégzést ugyan nem tiltják be, ahogy a KDNP szeretné, de 50%-os bérpótlékot kell kapnia - a mostani szabályozással ellentétben - minden dolgozónak. Munkaszüneti napon végzett munkáért 100 % pótlékot írnak elő.

Indoklás: nincs

 

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy benyaltak csontig a cégeknek, és ők örülnek is:


"A foglalkoztatás rugalmasságát segíti az új Munka törvénykönyvének (Mt.) tervezete, amely a korábbinál kevesebb szabályt tartalmaz, ugyanakkor több lehetőséget kínál a munkaadók és munkavállalók közti kölcsönösen előnyös megállapodásra - válaszolta Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára az MTI kérdésére."

 

De nem értem, hogy akarnak így Orbánék több gyereket? A PR-ajtódísz szerintük  majd kompenzálja, hogy az anyát könnyebb kirúgni, az apa öt napot fizetetlenül van otthon, és elveszik/csökkentik a pótlékokat, ami sok ember fizetésének szép részét, több tízezer forintot tesz ki havonta?

Kezdem azt hinni, hogy sajnos igazat írt a Népszava áprilisban...

"A többszörös milliárdos Demján szerint Kína hihetetlen tempójú növekedését a nagyszámú szorgalmas és főleg szegény kínainak köszönheti. Szerinte a szegénység a legjobb motiváció, s ez a feltétel nálunk is megteremthető."

Nagyon úgy néz ki, hogy tényleg nekiálltak.

Az Mt. új tervezetével kapcsolatban a Nemzetgazdasági Minisztérium az észrevételeket és javaslatokat ide várja: sajto@ngm.gov.hu

Tessék csak írni a véleményeket! 

Címkék: gazdaság fidesz társadalom pofátlan

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr263093279

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Munka hadának a lépte dobog 2011.07.26. 16:27:33

Talán már tettem említést róla, hogy van nekem is családom, valamilyen felfoghatatlan csoda következményeképpen, amiért nem győzök hálát adni. Ebben nagy-nagy szerencsémre feleségem is van énnekem, aki, talán tettem már róla említést, kedves alföldi ...

Trackback: Átlátszó hazudozás a nyugdíjvagyonról 2011.07.26. 09:28:25

Miközben a kormány több mint hárommillió állampolgár elkobzott pénzét, a későbbi nyugdíjukra felhalmozott tőkéjüket éppen a hibás gazdaságpolitikai miatt tátongó hatalmas költségvetési lyukak tömködésére pazarolja el, Selmeczi Gabriella megint előállt ...

Trackback: Korporatív kínai depó 2011.07.25. 14:46:12

p { margin-bottom: 0.21cm; }Kína megérkezett. Idelökött egymilliárd eurónyi hitelt (mostani árfolyamon kb. 280 milliárd forintnyit, a teljes államadósság-állomány néhány százalékát, némi aprópénzt), megvett ezt-azt a stratégiai ágazatokon belül, meg me...

Trackback: A nyugat alkonyul 2011.07.25. 14:45:17

p { margin-bottom: 0.21cm; }Az atlanti civilizáció és a modernista elvek érvényének változása érzékelhető. Orbán abban nem téved, hogy azok az elvek, amelyek a történelem egy rövid időszakában elterjedtek – a jogegyenlőség, a humanista és auf...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.07.26. 03:59:56

@mcs: Jól mondod! Annyit hozzátennék, hogy az ilyen típusú munkavállalásra nem a cégalapítás, hanem az önfoglalkoztatás lenne a megelelő forma. Ahogy olvasok a törvénytervezetről az önfoglalkoztatás szabályozása hiányzik (hozzátenném, hogy magát a tervezetet nem, csak híreket olvastam róla).

Egy megfelelően kidolgozott önfoglalkoztatási forma egy csomó munkavállalónak és munkaadónak rendkívül előnyös lehetne és szerintem a munkanélküliség és a feketemunka problémájának megoldásában is sokat segítene. Sok országban működik ilyesmi, az angliait ismerem közelebbről. Valahogy úgy kell elképzelni, mint Magyarországon az egyéni vállalkozó, csak sokkal egyszerűbb adózási és könyvelési szabályokkal - ez bevételtől függően akár jövedelemadó és áfamentességet is jelenthet és az eü biztosítás is valami bagatell összeg. Lehet az ember önfoglakoztó kertész, szobafestő, grafikus, programozó, takarító, lehet büféje, kisboltja, egyéb kereskedése, stb stb. Az angolok ezt a rendszert kifejezetten a munkanélküliség és a feketemunka kezelésére hozták létre. Az alapelv kb. az volt ,hogy ha a polgár adót úgysem fizet, akkor legalább lehessen valami önálló bevétele, hogy ne kelljen neki segélyt adni. A rendszer bevezetésével a fekete foglalkoztatás egy részét is legális útra terelték, nem úgy, hogy az árral szemben próbáltak küzdeni, hanem legálissá tették a mindennapok gyakorlatát. A munkaadók nyertek vele, mert egy csomó embert rugalmasan, az éppen jelentkező igények szerint foglalkoztatnak, a munkavállalónak meg rugalmas munkaideje van és egy csomó ember, aki egyébként munkanélküli lenne, valami keresethez juthat.

Hozzá kell tenni, hogy ez a rendszer sem hiba nélküli, sok munkaadó a szabályok kijátszásával foglalkoztat önfoglalkoztatóként olyan munkásokat, akiket a szabályok szerint alkalmazottként kéne. Mindezzel együtt szerintem nem rossz a rendszer, legalábbis alkalmasabb a kor foglalkoztatási problémáinak kezelésére, mint a magyar kormány elképzelése.

lobelt_ledfold 2011.07.26. 06:39:05

@laspalmas: "A UK-ban, rovid anyasagi, talan nincs is apasagi egyaltalan, a szabadsag munkaviszonyhoz es nem eletkorhoz kotott, egyebkent egyeni megallapodas es munkaadoi csomag kerdese."
"És mennyik a bérek?"

Talán ott sem úgy kezdődött, hogy reggel felkelt a király, majd közölte, hogy mostantól kevesebb szabi jár meg kisgyerekkel nem lehet éveket tölteni otthon, de megtriplázzuk a béreket. Előbb jön a meló, társadalmi szinten, és abból születik a jólét. Amúgy pedig azon szívni a fogunkat, hogy mi brutálisan visszavágják a munkavállalói jogokat meg előnyöket, bezzeg nyugaton micsoda kánanán van... nevetséges. A United States of America nevű országban 0.0 a törvény által meghatározott, fizetett szabadság. Egyéni szerződés a cég meg a munkavállaló között létezik, mint ahogy itthon is lehet ilyet kötni, de nem az állam szabályozza. Naná, hogy a munkavállalók is versenyeznek egymással, aki többet dolgozik (kevesebb szabit akar ugyanannyi pénzért), az versenyképesebb. Mindez igaz országok összehasonlításában is, ha közeledni akarsz a nyugathoz akkor nem élhetsz olyan színvonalon, mint ők. Annak ára van.

Lassan el illene jutni oda, hogy nem a kormányt, a parlamentet meg a rohadék munkáltatót szapuljuk, hanem megvizsgáljuk a munkavállalót is. Ellustult egy ország vagyunk, ahol sokat szája csak sír és másban keresi a hibát, pedig magának is volna elég dolga.

Ugyandehogy (törölt) 2011.07.26. 06:58:07

"az emberek egyhangúan (91 százalék) támogatják"

"egyhangúan", mi...?

jog-ász 2011.07.26. 07:06:15

a demján féle javaslat már megvalosuloban van: a képzettebb munkaerő elmegy nyugatra, ha csak 5% az is 500.000 ember, ennyivel kevesebb munkahelyet kell már teremteni, a maradék meg éhbérért könyörög hogy dolgozhasson és épithesse a hazát egyre nagyobb szegénységben, remélem mindenki el tud menni aki akar mielőtt bezárják a kapukat.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.07.26. 07:25:55

Demján volt már szegény? Amúgy szegénység így is van, csak esetleg nem látják.
Asszem ez a bodzaszedőket kurvára nem motiválja.

A családbarát intézkedéseket meg köszönjük, tényleg jó. Mondjuk ezek aúgy munkára sem nagyon motiválják az embert.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.07.26. 07:27:42

@lobelt_ledfold: Banyek Angilában talán vagy az 1600-as évek óta építik a demokráciát, meg kissé régebben nagyhatalom... Lehet, hogy könnyebben ment a jólét megteremtése...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.07.26. 07:28:59

@ifsz: Ma is van ilyen... "vállalkozói igazolvánnyal biztonsági őrt felveszünk"... De a fél sajtó is így dolgozik, nehogy munkabért kelljen fizetni, meg járulékokat a munkaadónak.

biohouse 2011.07.26. 07:43:58

Alapvetően támogatandó a MTVk szigorítása. Egy szocialista csökevényről van szó.
Példa: Miért jár több szabadság az idősebbeknek, mint a fiataloknak? Ez kellemes az idősebb munkavállalóknak, de ha a munkáltató a munkaerőpiacon válogathat a munkaerő között, akkor teszem azt azért sem fog idősebbet választani, mert annak többa szabadsága, amit ő fizet (vagyis drágább). Ráadásul a fiatalabb lehet, hogy többet is dolgozik.
Megoldás: A 20 napon túl a munkáltató dönthesse el, jár-e valakinek többlet fizetett szabadság.
(Amúgy még a 20 is sok, 15 elég lenne.)

Roy 2011.07.26. 07:56:36

@lobelt_ledfold: Azért van egy kis különbség . Az ugynevezett fejlettebb nyugati társadalmakban a munkaadók már rájöttek, hogy ha kizsigerelik a munkavállalókat akkor nem biztos, hogy minőségi terméket fog előállítani, illetve minőségi munkát fog végezni. Hazánkban ez nem így működik. A munkaadónak az az érdeke, hogy a munkavállaló minél kevesebb bérért minél többet dolgozzon. Nálunk hiába szabályozzák a munkavállaói jogokat, még így se tartják be a cégek nagy része. Nyugaton vannak olyan országok ahol még a szabadságok eltöltését is finanszírozzák a cégek anyagilag (pl. Svédprszág).
Egy rablókapitalizmust nem lehet összevetni a nyugati társadalmak kapitalizmusával.
Lehet, hogy nyugaton nincs gyes-gyed, de, ha mind a két szülő dolgozik alkalmazni tud egy dadust a gyerekei mellé, vagy be tudja adni óvodába, bölcsödébe. Nálunk bölcsöde szinte nincs, óvoda is kevés.
A legtöbb magyar cégnél a szabadságokat se nagyon adják ki, hiába a törvényi szabályozás, sok munkavállaló még csak be sincs jelentve, vagy csak minimálbérre.
Nyugaton egy bejelentetlen munkavállalót találnak akkor súlyos bírságot kap a munkaadó, többszöri ismétlés esetén még a redőnyt is lehúzhatja.
Még valami. Egy nyugati munkavállaló bére is többszöröse a magyarénak. Ebből el tudja tartani a családját. Nálunk még két fizetésből se nagyon lehet kijönni.
Egyszóval nem kellene a nyugati, és a mgyar viszonyokat páhuzamba állítani.

lobelt_ledfold 2011.07.26. 08:34:13

@Roy: "...a munkaadók már rájöttek, hogy ha kizsigerelik a munkavállalókat akkor nem biztos, hogy minőségi terméket fog előállítani, illetve minőségi munkát fog végezni. Hazánkban ez nem így működik."
Azaz ha több pénzt kapnának az emberek jobban tudnának dolgozni? Nem fordítva kellene csinálni? Jobban dolgozni és joggal elvárni a több pénzt? Ha igaz is amit mondasz, akkor is az miért a kormány hibája?

"A munkaadónak az az érdeke, hogy a munkavállaló minél kevesebb bérért minél többet dolgozzon."
A munkaadónak a világon mindenhol ez az érdeke, a munkavállalónak meg az, hogy sok pénzért keveset. Mint ahogy az eladó drágán akar eladni a vevő meg olcsón vásárolni. Ahol a két elvárás kompromissum jelleggel találkozik, ott van a Marshal kereszt metszete, az aktuális piaci ár.

"Nálunk hiába szabályozzák a munkavállaói jogokat, még így se tartják be a cégek nagy része."
És ezt megintcsak kizárólag kormánynak kellene kikényszeríteni? A munkavállalókna semmi közük ahhoz, hogy nem ismerik a jogaikat vagy nem tudják érvényesíteni azokat?

"Egy rablókapitalizmust nem lehet összevetni a nyugati társadalmak kapitalizmusával."
Ha jól emléxem a töriórákra akkor a rablókapitalizmust éppen a híres és imádott nyugaton találták ki, csak idővel fejlődtek. Mellesleg a miénk az nem igazui rablókapitalizmus, hogy olyat lásunk ahhoz bizony tényleg Kínába kell menni.

"Nálunk bölcsöde szinte nincs, óvoda is kevés."
Európa Kínája, mondja a cikk, és van benne valami. Ott ezt úgy oldják meg (bármiféle szociális háló illúzója nélkül), hogy a családok összetartanak és a nagyszülők nem vasárnapi pogácsasütésre vannak tenyésztve, hanem aktív szerepet vállalnak. Ez persze szembenáll a mobil munkaerő teóriájával, de azért ne áltassuk magunkat, nem olyan mobil és rugalmas a magyar ember hogy vérzsagot kappot kopóként követné a munkát árkon-bokron át. Ez persze nem válasz, tényleg több óvoda meg bölcsöde kellene, de az pénzbe kerül. Tyúk vagy tojás probléma. Szerintem előbb megint termelni, dolgozni kellene világszínvonalon, és akkor idővel épülhetne bölcsi is.

"A legtöbb magyar cégnél a szabadságokat se nagyon adják ki, hiába a törvényi szabályozás, sok munkavállaló még csak be sincs jelentve, vagy csak minimálbérre."
A munkavállaló halántékára azért ritkán szorítanak pisztolyt "fekete munkát vagy életet" felkiálltással. Erre talán azt mondod, hogy a kevés munkalehetőség miatt szimbólikusan mégis ez a helyzet, de akkor felmerül bennem megint, hogy miért nem költözik a munkavállaló ha nem talál helyben korrekt munkát? Mert sehol sincs olyan? Ez hitbéli kérdés, és én hiszek abban, hogy egy felkészült, a szakmáját ismerő, életrevaló és felkészült ember talál munkát.

"Egy nyugati munkavállaló bére is többszöröse a magyarénak. Ebből el tudja tartani a családját. Nálunk még két fizetésből se nagyon lehet kijönni."
És ha nálunk kétszer magasabbak lennének a bérek akkor fele annyi munkahely sem lenne. Azért akad munka, mert olcsó a munkaerő. Továbbá a bérek szintje egy dolog, bár tény, hogy sok minden olcsóbb vagy azonos árszinten van nyugaton, azért a német frissen kirepülő húszévesnek sem kevesebb idő mint idehaza mire a lakásravalót öszegyűjti. Pekingben pedig az ingatlanárak jelenleg a 4-500%-kal többe kerülnek mint Budapesten. Ott olcsó a kaja meg a póló, de próbálna meg valaki lakást venni.

"Egyszóval nem kellene a nyugati, és a mgyar viszonyokat páhuzamba állítani."
Dehogynem. A "nyugatot", hírhedt Kínai féltestvérinket egyaránt párhuzamba kell állítani magunkkal, mert csak akkor van esély arra, hogy teljes képet alkothassunk a különbözségekről illetve azoknak az okairól. Ráadásul sokak a "bezzeg nyugat" példálózással nyomulnak, és én egy ilyenre reagáltam.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.07.26. 08:34:47

@biohouse: Azért jár több egy idősebbnek, mert 50 felé már esetleg van családod, gyerekeid, rengeteg intéznivalód, ami 25 évesen még gondolat formájában sincs.

Bloodscalp 2011.07.26. 08:41:32

@bandika gazdája: sok helyen 60ezret is fizetnek érte-de az már europa

Roy 2011.07.26. 08:55:25

@lobelt_ledfold: Csak egyet emelnék ki a kommentedből. Miért nem költözik a magyar munkavállaló, ha nem talál helyben korrekt munkát? Nos azértnem, mert a háza, lakása Baz megyében van, és Budapesten találna munkát, vagy az ország nyugati felében, akkor mit gondolsz mennyiért tudná eladni a lakását, és mennyiért tudna venni az előbb felsorolt helyeken?
Nos konkrétum. Egy barátomék szerettek volna elköltözni országunk keleti feléből, és nem is Budapestra csak a közelébe. Megpróbálták eladni a családi házukat. 2,5 millió forintnál többet senki nem volt hajlandó adni érte. A ház kítűnő állapotban két szoba teljes öszkomfort mellék épületekkel, garázzsal, hatalmas telekkel. Ahova szerettek volna költözni még egy kutyaólat se kaptak ezért.
Na ezért nem költözik a magyar.

EMU 2011.07.26. 09:01:10

A zemberek erre szavaztak, ezt akarták, szép is volna, ha a nemzeti kormány nem valósítaná meg tételesen mindazt, amit a zemberek szavazataikkal támogattak. Ugye debilis fideszes eszetlen barmok? Most miért nem komcsi hazaárulóztok, hazugoztok, seggnyaló tetvek? Most miért nem szervezitek a buszos városgyújtogatást a vidéknek, ostoba parasztok?

lobelt_ledfold 2011.07.26. 09:09:32

@Roy: Igen, ez sajnos így van. Pontosan ugyanezen oknál fogva nincsen a csodált nyugati emberek jelentős részének saját ingatlana, mert a munka helyszínéhez közel, a nagyvárosok környékén érdemben megfizethetetlen. És ezért lakik az összes BAZ megyében született és felnőtt barátom albérletben, hisz mind menekült Miskolcról meg Kazincbarcikáról, ugyanis ott nem volt munka. Namost az ember vagy ül a házában és kesereg, hogy nincs munka, vagy hátrahagyja a házat eladva vagy megtartva, kilép a komfortzónájából és teszi azt, amit az összes csóró kínai meg a sok-sok hipergazdag nyugati is tesz.

csoko20 2011.07.26. 09:10:12

Várom a "kommunista szombatok" kellemes hangulatát :)
Meg a konténeres építő táborokat...

T-5 2011.07.26. 09:19:13

Tele van hibával a poszt, át kellene olvasni, mielőtt a nagyérdemű megnézi, szerintem

Zsuzsietta 2011.07.26. 09:29:17

@lobelt_ledfold: a komfortzónájukból? Azt hiszem, a "havi 5000 HUF marad étkezésre" ezt a lépést már kicsit meghaladja.

Melee 2011.07.26. 09:33:20

Minden intézkedés a család növekedését, és több gyermek vállalását szorgalmazza.
A társadalmi berendezkedést alapul véve ez az állítás alapvetően igaz.
Mivel Kedves Vezérünk hátat fordított a romló és korrupt, a jóléti társadalmat fenntartani képtelen nyugatnak, és a tiszta, korrupciómentes, munkaalapú, hatalmas lehetőségeket rejtő kínai társadalom elérését tűzte ki céljául, ez az intézkedés is egy tökéletes kockakő a kormány által kitűzött célok eléréséhez vezető úton.

Szociális Konzultációban: "az emberek egyhangúan (91 százalék) támogatják a védett kor intézményét...."
Majd kirúgják azt a marhát, aki úgy fogalmazta meg a kérdést, hogy lehessen rá egyértelmű választ adni.

Netuddki. 2011.07.26. 09:36:01

Hát egy nagy lópisztoly a demján hátsójába! Nemsokára ez a milliárdos gci is el lesz számoltatva honnan szedte össze a milliárdjait...

lobelt_ledfold 2011.07.26. 09:37:05

@Lüttyöm Zsuzsietta: Lovagolhatunk a szavakon, de jelen esetben a komfortzóna kifejezés pszichológiai jellegű, és a megszokásokból való kilépést, eddig fel nem vállalt feladatokkal vagy nehézségekkel való szembenézést jelent. Mint péládul sajátból bérbaláksba költözést, új környezetet, új munkahelyet. Az változás minden nehézségét.

Roa 2011.07.26. 09:38:23

Mekis bölcsészek féltik az állásukat? Nagyon helyes. :)
Egyébként meg az Mt.-t úgy kellene eltörölni ahogy van. 19. századi szocialista csökevény, ami egy dolgot akadályoz csak meg - egy csomó adminisztratív többletteher mellett -: a rugalmas munkaszervezést. Pont, amire szükség lenne...

Zsuzsietta 2011.07.26. 09:40:40

@lobelt_ledfold: Értem, de pl. számomra az éhezés már nem a vállalható nehézségek kategória. Persze lehet, hogy csak én nem vagyok elég kemény a mai világhoz.

andrush 2011.07.26. 09:40:47

Jobbágyrendszert vissza! Most!!!

Netuddki. 2011.07.26. 09:44:00

@Spanish VVax: "nem szeretem ha valaki fejőstehénnek néz egy céget,"

Akkor mi a véleményed az államról?

lobelt_ledfold 2011.07.26. 09:45:34

@Lüttyöm Zsuzsietta: A vitapartnerem, akinél a kérdéskör feltűnt azt jelezte, hogy a barátjának van egy 2,5 misi áron értékesíthető ingatlana. Ennyi pénzt sokan soha nem láttak egyben, nem éppen gazdag emberről van szó, de van minimális tartaléka. Hol jön ide az éhezés?

csoko20 2011.07.26. 09:50:05

Nyilván ha a Fidesz-közeli cégek El Dorádója helyett az Mszp-közeli cégek EL Dorádója jönne, akkor más lenne a szitu.

Zsuzsietta 2011.07.26. 09:50:27

Ha valóban mindenét eladja (akár harmadáron, több milliós veszteséget realizálva), akkor egy darabig sehogy, ebben igazad van. Ha szerencséje van, egyáltalán sehogy. Kívánjunk neki szerencsét!

Alterix 2011.07.26. 09:51:38

@andrush: A vármegyerendszer pedzegetése szerintem is csak felvezetés, egy laza testcsel volt :)

magpie65 · http://ensemtudom.blogspot.com/ 2011.07.26. 09:54:13

ORBÁN

Alva jár az Orbán,
Tornyot visz az orrán,
Trombitások ülnek benne
Három szekér polyván,
-- Hú! -- trombitások
Három szekér polyván.

Fújják egyre többen,
Polyva szerteröppen,
Rémes álmot lát az Orbán
Polyva-fellegekben,
-- Hú ! -- rémes álmot
Polyva-fellegekben.

(Weöres Sándor verse. Megjelent 1972-ben a Bóbita c. kötetben)

Mister Gumpy 2011.07.26. 09:56:19

@Vision: Nono. Az USÁ-ban Microsoftnál egy hónapos fizetett apasági szabadság van. Kanadában, az Employment Insurance nevű biztosítás (amit az állami vállalatom automatikusan fizet helyettem), 10 hetet ad fizetve. Teljeskörű egészségbiztosítás ditto, mindkét helyen. Persze igaz, a Microsoft nem azért csinálja ezt, mert kötelező neki, hanem mert megéri, mert jó munkaerőt akar szerezni és fenntartani.

Masni 2011.07.26. 09:57:12

@lobelt_ledfold: nem tudom, de te hátha: változik a képviselők szabadsága is? Most ha jól tudom, kétszer egy hónap parlamenti szünet van. :)))

Vision 2011.07.26. 10:07:48

@Mister Gumpy: És ki beszélt itt a Microsoftról? Egy vállalatot kiemelni a millióból aztán tényleg nagyon életszerű. Ennyi erővel nálunk is találhatsz olyan céget, amely a törvényi kötelezettségeken túl további kedvezményeket nyújt. Kanada pedig teljesen más tészta, sokkal közelebb áll az európai modellhez, mint az angolszász országok gyakorlatához.

ili810 2011.07.26. 10:09:11

Hol volt a szakszervezet mikor kiárúsították az országot? Kell a tőke a fejlődéshez! A tőkésnek meg a profit. Na ezt az árat fizeti most a bérmunkás magyar.

lobelt_ledfold 2011.07.26. 10:09:56

@Lüttyöm Zsuzsietta: Nade kedves Zsuzsietta, a fiatalok többségének nincsen "mindene", hanem zömmel van egy-két misis diákhitel tartozása. Mármint annak a családi háttérből adódóan "szerencsés", de azért jópárszor százezres tömegnek, akik felsőoktatást végezhetett. Aki nem annak legalább nincsen milliós visszafizetetlen hitele. És ezek közül sokan mennek a munka után, költöznek ahová költözniük kell, hogy elkezdhessék az életüket. Nincs mit veszíteniük, mert nincs semmijük, belevágnak, és ha elszántak akkor csak rajtuk múlik, hogy megcsinálják-e a szerencséjüket. Függetlenül attól ki van éppen kormányon. Miért szerencse kérdése ez, miért nem az emberen múló dolog? Ettől függetlenül persze sok szerencsét mindenkinek, néha elkél, de nem hiszem, hogy a szerencsére vagy a regnáló politikai formációkra kellene bárkinek is alapoznia az életét.

hubertusz 2011.07.26. 10:11:50

Így készítjük elő a kínai gyárak betelepítését?
Mivel a jól képzett és gyakorlott szakemberek széles tömegét kinyírták az elmúlt huszonkét évben, mi leszünk a világ legnagyobb hurkapálca hegyezői, vagy gombválogatói?
Ettől tényleg emelkedik a Haza és Vezérünk szobra a volt Sztalin szobor helyén (csak magasabb talapzat kell majd, de erről speciel nem tehet)

Mister Gumpy 2011.07.26. 10:18:08

@Vision: Azt hittem, az "Amerikázás" az olyan "liberális kapitalizmus"-ozás volt, abba pedig Kanada és a Microsoft is belefért volna, Kínával ellentétben. De ha az USÁ-ról mint államról volt szó, akkor meg várom a 10%-os adóterhet itthon is!

Roy 2011.07.26. 10:19:50

@lobelt_ledfold: Hova megy? Albérletbe havi 70.000-ért + rezsi vagy még többért?
Nyugaton nem nagyon divat a saját ingatlan, legfeljebb a gazdagabbaknál. Ott léteznek nem kis mértékben bérházak. Nálunk még az omladozó bérházakat is eladták a bent lakóknak, ha meg nem vették meg akkor másnak.
Kimondottan bérházak nincsennek csak bérelhető lakások az előbb említett összegért. A lakás tulaja meg minden indoklás nélkül felmondhatja a bérleti szerződést.
Nem tudom,hogy hol élsz? Itt Magyarországon, hogy nem vagy tisztába az itteni lakásviszonyokkal, vagy éppen egy nyugati gazdag országban.? Az előbbit fel se merem tételezni, hogy itt élsz.
Szerencsére az ismerőseim nem amiatt akarták eladni a házukat, hogy munkahelyet változtassanak, hanem szerettek volna közelebb költözni a gyerekeihez.

Vision 2011.07.26. 10:20:14

@Mister Gumpy: Korábban mint Egyesült Államok hivatkoztam rá. A 10%-os adóteher mellé meg mondjuk odacsaphatod az ottani egyetemi tandíjakat, egészségügyi költségeket is, és rögtön árnyaltabb a kép. :)

lobelt_ledfold 2011.07.26. 10:21:32

@Masni: Fogalmam sincs, a képviselők sosem foglalkoztattak különösebben. Ők szerintem csak tükörképei a társadalmunknak, pont azt kapjuk amit érdemlünk. Ezért szép a demokráciának hívott, soha véget nem érő marketingkampány.

Roy 2011.07.26. 10:22:00

@EMU: Nem szervezik, mert a szoci kormányzás alatt a fideszesek szervezték.

Trejo 2011.07.26. 10:23:59

A választások előtt sok mindent vizionáltam fideszék várható tevékenységéről, de sikerült sokszorosan alulmúlniuk magukat. Ezek a törvények egyedül a munkavállalók jogainak sárba tiprására szolgálnak.
Ha teljesen megszüntetik a (már így is alig létező) szakszervezetek védelmét ki fogja védeni a munkavállalókat?
Szijjártó Peti? Lézer Jani? A nemzett gojóstola?
Arról is elmélázhatna a tisztelt kormány, hogy a MAGYAR vállalkozóknál dolgozók nagy része minimálbérre van bejelentve + megy a boríték zsebbe. Mennyi adótól esik így el az ország? Persze ez nem gond, legalább szárnyal a luxusautó piac.
Álszent banda. Gyomorforgató amit művelnek.
Ez úton kívánok nekik az Andrássy (ha még egyáltalán ez a neve) úton, lágy őszi szélben kandeláberekről történő lengedezést a nyakuknál fogva. Pfuj!

Mister Gumpy 2011.07.26. 10:24:58

@Vision: Jogos. A baj csak az, hogy ezek jó részét a magyar adó és TB teherhez is hozzá kell csapni.

Roy 2011.07.26. 10:27:12

@Vision: Itthon nem csaphatod oda a 16%-os adó mellé?
Egészségügy: ha nem adsz pénzt az orvosnak, nővérnek akár meg is döglesz. Egyetem: na az itthon se teljesen ingyenes, és egyre inkább nem lesz az. Az USA-ban legalább létezik olyan, hogy ösztöndíjasként kerül be a gyerek az egyetemre, és ez teljes ingyenességet jelent.

Vision 2011.07.26. 10:29:33

@Mister Gumpy: Nem is mondtam, hogy egyik rendszer jobb, mint a másik. A hazaiban gyk. mindenki fizet egy átalányt "nemzeti kockázatközösség", USA-ban meg csak az igénybe vevő, de egy jóval nagyobb összeget. Ez a gyakorlat ugye az alacsonyabb jövedelműeket kizárja ezekből a szolgáltatásokból, míg nálunk számukra is biztosítja az ellátást, oktatást.

Vision 2011.07.26. 10:33:28

@Roy: Nézz már utána, hogy mennyibe is kerül az USA-ban egy félév bármelyik főiskolán. Kb. annyiba, mint nálunk az egész képzés költsége. Az orvosnál pedig nem kötelező hálapénzt adni, ez a "ha nem adsz pénzt az orvosnak, nővérnek akár meg is döglesz" egy marhaság. A teljes ingyenesség pedig nálunk is garantált a jól tanulóknak, sőt. Van szociális támogatás, mindenféle pályázat, és külön tanulmányi ösztöndíj.

Mister Gumpy 2011.07.26. 10:36:01

@Vision: Csakhogy az itthoni átlagellátás szintje az amerikai nullához hasonlít egyre inkább, mint arra te is rámutattál. Miközben nincs miből fizetnünk a hálapénzt meg az apaságra "elvesztegetett" napokat.

lobelt_ledfold 2011.07.26. 10:36:28

@Roy: Nekem az összes barátom albérletben él, valahol Budapesten. Páran "saját" kecóban, ők szívják a frank mennybemenetelének mellékhatásait, ez a lakást önrészt befizetésére anno képes kisebbség nem járt jól, így utólag jól látszik.
Valóban 100.000 egy bérlakás Budapesten, az 50-55 m2 kategóriában, ez az ára. De nem azért ennyi, mert a bérbadó lakástulajok lenyúzzák az utolsó bőrt is a bérlőkről, hanem azért, mert ennyiért lehet kiadni, ugyanis van rá kereslet. És azért van rá kereslet, mert van munka, aminek az elvégzésével ez kifizethető és a megélhetés biztosítható. Ennek e megélhetésnek persze különböző szintjei vannak, mint ahogy az emberek tudásának és képességeinek is.
A bérleti szerződés azért szerződés, hogy leírjuk benne a megállapodásunkat, és meghatározhasuk, hogy milyen indokkal és következményekkel lehet azt felmondani. Ha valaki már vevőként sem képes az érdekeit érvényesíteni, ott tényleg nagy a baj, de az megintcsak nem a kormány hibája.
Az én szüleim is szeretnének közel költözni hozzám, de ez sajnos nem lehetséges, remélem, hogy egyszer majd én költözhetek vissza a közelükbe.

puffancs 2011.07.26. 10:45:00

Ha ez igy folytatodik, mi sem megyunk haza soha. Hazat vettunk, terveink voltak, babat varunk, de ilyen korulmenyek koze nem visszuk sem a gyereket, sem a kutyat.

Egyszeruen fel nem fogom esszel, hogy embereket, csaladokat igy lelkiismeret nelkul kepesek ellehetetleniteni.

Valaki itt emlegette az UK szocialis halot.

Apasagi szabi: 14 nap, £128/het a torvenyi minimum, amit a munkaltatonak fizetnie kell. Nem sok, de ez kiegeszitheto Housing Benefittel (ha valaki berel), Income Support-tal erre az idoszakra, tax creditekkel, szoval nem hagyja magara a tarsadalom a segitsegre szorulokat.

Gyes: 12 honap, abbol 9 fizetett. A 9 honapbol 6 het a fizetes 90%--an, a tobbi az un Statutory Maternity Pay, ami £128/het minimum. Utana vissza lehet menni dolgozni, lehet bolcsibe adni a kicsiket, amit az allam a child tax credit elemekent heti max £175-ig, de a koltsegek 80%-ig kifizet, ha a csalad egyuttes jovedelme nem haladja meg a 60ezer fontot.

A rendszer mukodik, csaladalapitaskor nem kell azon felni, hogy majd hogy adok kajat a gyereknek, vannak parkok, jatszoterek, van part time melo, van otthonrol vegezheto melo... szoval szeretnem, ha Magyarorszag is igy hanyatlana, mint az UK.

Vision 2011.07.26. 10:48:55

@Mister Gumpy: Nos igen, az egészségügy alulfinanszírozott az biztos, de ez nem feltétlenül magának a modellnek a hibája. Vegyük ide azt, hogy az egészségügyben dolgozók is rengeteget nyúlnak ki a rendszerből, trükköznek. A szervezet bürokratikus, elavult, a műszerezettség rossz, de a szaktudás megvan.

puffancs 2011.07.26. 10:52:44

"A többszörös milliárdos Demján szerint Kína hihetetlen tempójú növekedését a nagyszámú szorgalmas és főleg szegény kínainak köszönheti. Szerinte a szegénység a legjobb motiváció, s ez a feltétel nálunk is megteremthető."

ez meg egesz egyszeruen felhaborito.

ha ezt valaki hagyja, akkor az meg is erdemli. az emberek szeme otthon csukva van?? vagy ennyire fel mindenki??
egy torpetol?

Mister Gumpy 2011.07.26. 10:53:37

@Vision: Berkeleyben pl kaliforniai rezidenseknek 12 ezer az éves graduate tandíj, amit sokaknak nem kell fizeni, viszont 18-27 ezer az ösztöndíj. És persze van jó diák-kölcsönrendszer. Ez a "csak a gazdagok tanulhatnak" egyre kevésbé játszik az USÁ-ban, miközben az EU országok közül itthon a legnagyobb a hatása az iskolai végzettségre a szülők gazdasági-társadalmi helyzetének.

James0007 2011.07.26. 10:57:52

Népszavazást, aláírásgyűjtést erről is.
Ha a vizit díj ment menni fog ez is!!!!!!

James0007 2011.07.26. 10:58:37

A saját fegyverüket ellenük

puffancs 2011.07.26. 11:02:01

@laspalmas: a berek mindenki szamara ismertek. havi £1200-1400 jo szaktudassal siman nyelvtudas nelkul is megkeresheto (nem azoknak, akik kijonnek, mert ugy dontottek, at kell esni egy csomo tragya munkan), de nyelvtudassal, dolgozni akarassal ennek a duplaja is sokak szamara elerheto. Osszehasonlitasi alapkent mondom, hogy egy London-kornyeki software-ceg marketing manager pozicioban levo ANGOL (FEHER, SZOKE) keres mondjuk 5-6000 kozott es ezzel a jo kozeposztalybeli kategoriaba sorolhato (mondjuk ebbol havi 2000-ret tett felre a gyerek maganiskolajara elore. a gyerek szuletesetol kezdodoen, hogy majd o is egy ilyen pozicioba kerulhessen,

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2011.07.26. 11:10:49

@gyilkos fűegér:
Ezt hívják ésszerű gazdálkodásnak ?!
Amúgy "aranyos" a népszava, hogy azért ide is beszúr egy kis "nácizást".

xunilo 2011.07.26. 12:10:28

@JaBo:
Hát persze, úgy megy az.... Nem akarok ünneprontó lenni, de:
1. nagyon sokan egy büdös szót nem beszélnek idegen nyelven, anélkül max rabszolgamunka van külföldön
2. nem tudom feltűnt-e, de egész Európában, a németeket leszámítva válság van. Inkább hazafelé jönnek a magyarkák...
3. kiba nagy urban legend, h a magyar szakmunkásokat tárt karokkal várják mindenfelé Európában. Kurva kemény, hosszú álláskeresés után _talán_ találsz magadnak állást. Persze ha elég szerencsés vagy, valaki beajánl
+1 mielőtt jönne a fröcsögés, én éltem Angliában másfél évet. Egy kurva hajszálon múlt, h nem kellett hazajönnöm vert seregként anyagilag teljesen kivérezve 3 hónap után. Informatikusként, folyékony angollal, diplomával, 10 év szakmai tapasztalattal, nemzetközi szakmai (értőknek: cisco) minősítésekkel.
De azért hajrá mindenkinek.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.07.26. 12:11:42

Látszik, hogy vége van Tusványosnak, megjöttek a fideszhívek.
Szuper! Gyerünk, érveljetek!

klacus 2011.07.26. 12:46:02

Az indexnek volt egy cikke, hogy milyen árat fizetünk a Kínai segítségért. Pl ezt... :-)

Elftárs 2011.07.26. 13:59:57

Rendben, ez mind szép és jó:P
De senki se csodálkozzon, ha így nem fog annyi gyerek születni.
Hacsak nem lesz az is kötelező:)

Ilyen "Quietus" csomagokat mikor fognak osztogatni, olyan 30 év múlva jól jönne

www.youtube.com/watch?v=QYy80trSPSI

Squid 2011.07.26. 14:11:27

Ez az egész teljesen védhetetlen, aki mégis védi elmebeteg, vagy "motivált".

Itt nem a dolgozó emberek és a rendesen adózók icipici csoportját kell tovább nyúzni, mert már se bőr nincs se hús csak a csont. Amit ezzel a törvényjavaslattal elérnek az az, hogy mindenki adót fog csalni mert belekényszerítik még jobban hiszen effektíve bármikor kirúgható, vagy simán elhagyja az országot a "hanyatló nyugat" valamelyik "lepratelepére".

OV beteg, ez nem kérdés immáron, az ő vérgőzös forradalmi agykitöréséből származó vízióját meg mindenáron be akarja vezetni.

Itt nem az agyonvegzált maroknyi jó adófizetőt kell tovább gyilkolni, itt a másfél millió minimálbérest és az ő munkaadóikat kell nagyító alá tenni és visszavezetni a teljes jövedelem után adózáshoz. Az lenne a forradalom és azt lehetne kommunikálni és európának büszkén mutogatni. Amit most csinálnak a szociális kiadások és a munkavállalók jogainak brutális visszavágásával az szükséges és helyes, de nem ilyen mélységben és nem ilyen súlyos és mélyreható módon.

Így csak tönkreteszik ezt a nyomorult országot...

@zero
@laspalmas

Legyetek jó oknyomozó újságírók fiúk! Nézzetek utána milyen megszorításokat és szociélis faragást csinálnak a Görögök és kérlek hasonlítsátok össze a fidesz féle bohócegylet által tervezett/végrehajtottakkal. Van 1 rekesz söröm rá, hogy minimum összehasonlítható a két intézkedéscsomag!

Roy 2011.07.26. 14:38:40

@lobelt_ledfold: Mindezt 80-90.000 Ft-os jövedelemből ki is lehet fizetni.Nekem a lányomék bérelnek lakást 70.000 Ft-ért + rezsi, mert venni ilyen hitelfeltételek mellett nem lehet.
Ők mondjuk meg tudják tenni szerencsére.

G.Freeman 2011.07.26. 15:02:19

Drága felebarátim az Úrban: ez a demokrácia.
A választópolgárok Orbán Viktort és pártját bízták meg az ország működtetésével, és lőn: meglett az Ő akaratuk.
Legközelebb majd tetszenek másra szavazni.

Squid 2011.07.26. 15:20:24

@Freemen: "Drága felebarátim az Úrban: ez a demokrácia.
A választópolgárok Orbán Viktort és pártját bízták meg az ország működtetésével, és lőn: meglett az Ő akaratuk.
Legközelebb majd tetszenek másra szavazni."

Pontosan ellenkezőleg!

Nem az "ő akaratuk lett meg", hanem OV senkinek a választások előtt nem kommunikált, a legrosszabb konzervatív/kommer/széljobb extremitásokból kovácsolt nemzeti színű agyréme nagy kínaizászlós pupillákkal amikben tükröződik a "nyugat alkonya".

(azért megérne egy misét egy menő pszichiáterrel kielemeztetni OV viselkedését és vonzódását az egypárti/diktatórikus rendszerekhez, az általa véghezvitt intézkedések tükrében a kormányra kerülésük óta. Lenne nagy vígadalom és nevetgélés az eredményt látva az fix)

Innentől lehetne felrakni a szintén OV által recsegősre játszott, "Illegitim a kormány monnyonle" lemezt és nekiállni rommá szkrecsselni az "illegitim" szócskát ameddig az orr nem vérzik, vagy a mi béna országunk birka népe nem kezd kockakövet szedni a "békés tüntetéshez".

Alternatívaként az ellenzék valamelyik szereplője mondjuk hadat üzenhetne az USA-nak, vagy mondjuk a Németeknek hátha elfoglalnak minket és akkor megússzuk a következő 2 ciklusnyi rombolást. :D

qccosspajti 2011.07.26. 15:38:22

még mélyebbre lett tolva az emberek szájában a fasz, gratulálok!
csak azért, hogy a borsodban, nógárdban, meg az ország más olyan területein (ahol tleg képtelenség munkát találni, plusz emellett rengeteg olyan ember él, aki impotens ahhoz a 8 általánosával, hogy munkát találjon) a kínai barátaink gyárat építsenek én nem vagyok hajlandó még többet szopni! sajnos valóban vannak olyan emberek is, bár ez a munkanélküliek elenyésző része, aki bármennyire is szeretne nem tud munkát találni, nem tud olyan helyre költözni, ahol van munka, mert kapna köbö 1 millát a házáért, amiből jó, ha a meglévő hiteleit ki tudja fizetni!
Meg lehet magyarázni okostojások, hogy ez gazdaságnak miért lesz jó, de sajna kezd olyan mélyre kerülni a fasz az emberek szájában, hogy lassan nem kapnak levegőt.
Majd a vállalkozók (tisztelet az egy-két kivételnek) ezért fognak több embert felvenni, meg bejelenteni azt, aki nem volt?! Lófaszt! Eddig is azt mondták, hogy hogyha nem tetszik valami, akkor lehet menni, van a helyedre 100 másik!
Családok ezrei mennek évek óta egyre lejjebb, akiknek megígérték ezek a fasszopók, hogy most nem ők, hanem a nagy, csúnya multik lesznek megszopatva. Meg is lettek, de ezt is mi fizetjük ki, ezután átlagban lecsaptak egy átlag ember béréből legalább egy tízest, most ráadásul még a munkáltatód még könnyebben kibaszhat, és hogy felkerüljön az i-re a pont, még egy picurkát lecsaptak a fizetésekből!
De igaza van a fidesznek, ezt akartuk mi a 2/3-dal, plusz a nemzeti konzultációban is ezt kértük! Szóval hajrá magyarok, legyünk képesek áldozatot hozni a hazáért, költözzön mindenki sátrakba, irány a munka után, ha más nem majd közmunkában kínai gyárakban! Basszunk a hazáért, szarjuk a gyereket, ezt akarja a Vezetőnk, a menzán meg majd etetik!

Leszophat az elmúlt 21 év összes magyar kormánya, de a legfőképpen a mostani, mert az előzőek amellett hogy loptak, csaltak hazudtak, nem díszelegtek előtted, mint a te megmentőid, és ez az, ami a számomra már végképp undorító!

Ha elfogadtok tőlem egy tanácsot, próbáljatok meg minél hamarabb elhelyezkedni a providentnél, vagy xanaxnál, ott lesz meló, az tuti!

teefau 2011.07.26. 16:06:50

@Squid: Azért most látom magam előtt ahogy az USA katonai felső vezetése belövi a Google Maps-ot mert hirtelen nem tudja hol a f.szban van ez a Hungary vagy mi :)

Squid 2011.07.26. 16:17:15

@teefau: "Azért most látom magam előtt ahogy az USA katonai felső vezetése belövi a Google Maps-ot mert hirtelen nem tudja hol a f.szban van ez a Hungary vagy mi :) "

Meglenne az nem ügy! És csak 1 db Tomahawk kellene a Parlamentre amikor az egész bagázs bent van, utána mehet a kapituláció és a hozzácsatolás a hanyatló nyugathoz.

Igaz hogy a parlament odalenne de megérné!

Darkwill · http://vilagokarca.blog.hu 2011.07.26. 19:17:30

@Vision: "Nos igen, az egészségügy alulfinanszírozott az biztos, de ez nem feltétlenül magának a modellnek a hibája."

És akkor mégis minek a hibája??

"Vegyük ide azt, hogy az egészségügyben dolgozók is rengeteget nyúlnak ki a rendszerből, trükköznek."
De mennyit! Hiszen idejük rengeteg van rá, amikor a 24órázás után, még el megy máshová ügyelni, h esetleg egyen is vmit, ha már a számlák "jól laktak".

"A szervezet bürokratikus, elavult, a műszerezettség rossz, de a szaktudás megvan."
Ez pontosan így van, mégis láttál BÁRMIFÉLE javulást e téren mióta lement a "fülkeforradalom"? Vagy Te is úgy érzed, h ez nem is fontos annyira? Az ellenben nagyon fontos, h a még kevesebb pótlékkal annyit se kapjanak a naponta ebben dolgozók mint most... ettől majd tuti megjön a kedve a sok léhűtőnek...

Bravó, előre a narancsos úton...

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2011.07.26. 19:47:30

B lehetőség (ha valaki írta már, akkor bocsi): A kormány ezen intézkedéssel akarja visszaszerezni a munkaadó vállalkozók kegyeit, kompenzálva a kötelező béremelés okozta csorbát.

voroner tamas 2011.07.26. 20:02:15

@bulvármédiás =>: Milyen kötelező béremelés?!
A munkahelyemen 2006 óta nem volt még infláció
követő béremelés sem, nem hogy kötelező...

2011.07.26. 20:48:12

@Freemen: Ez nem demokrácia, hanem orosz rulett. Demokrácia majd akkor lesz, ha a pártok a választás ELŐTT hirdetik meg a programjukat.

picur3ka 2011.07.26. 22:27:17

@puffancs:

De tudod, fillerre, baszod. Az ilyet hivjak itt ugy, mint nalunk a ciganyt.

Aki dolgozik itt, ezt nem is tudja. Aki 60 000 alatt keres, baszd meg, ki nem?

Nem fizet az allam semmi bolcsodet. 2-3 ora hozzajarulast, annak, akinek jovedelme van. Te ingyenelo, szocialishalo tolvaj emmigrans, az ilyenek miatt utaljak a kelet-europaiakat, mint te.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.07.26. 22:55:11

@picur3ka/mesterhazymiklospart:

szerintem szinte mindenki tudja ezt. minden állampolgárnak jár, ezentúl nem. Ez az alap szociális juttatás ami nem segély, nem támogatás, hanem alap, törvényi járadék. Amikor hívtak ki melózni, a cég akik hívtak ugyanúgy megküldte nekem is ezeket a dolgokat, még a munkaszerződés juttatási részében is benne foglaltatnak ilyenek, mint az apasági szabi, a gyerekek betegsége idején kivehető félfizetéses szabadság, a családtagokra "átruházható" típusú biztosítás, tájékoztatóban a munkáltató és az állam által biztosított iskolázási és gyermekelhelyezési támogatás mértéke. ez a tájékoztató egyébként az állami szórólapon is rajta van, amit a külföldi munkavállalók tájékoztatására adnak, amit fentebb elsorolt a jóember.
szóval nagyjából mindenki tudja, és semmivel nem több, sőt kevesebb mint ami az echte angolnak jár.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.07.26. 22:56:51

@Conv: minden állampolgárnak jár, ezentúl nem = minden állampolgárnak járt itthon is, ezentúl nem annyi mint eddig, sőt egynémely része egyáltalán nem. családbarát és munkateremtő célból :)

egyhazafi 2011.07.27. 11:40:00

És akkor mindenki énekel!

El lehet gondolkodni, hogy Kína miért adott nekünk pénzt.
Nem a vendégszeretetünkért. Így örülhetnek a multik, nem elég, hogy szorongatják a beszállítókat, alkalmazottakat kizsákmányolják a vásárlókat. Mindenféle mérget adnak el a boltok. Most még a munkahelyek még jobban veszélybe kerülnek. De ez van a szocik kiárúltak mindent valahonnan pénzt kell szerezni.

Isten sajnos nem akarja megadni sem eltörölni a magyar államadóságot sem! És miért? "Isten nem áldja meg a magyar, mert a töke tele van vele" (Megasound system)

Remélem ezt is törlitek. Köszi

kovászosUbukla 2011.07.27. 14:06:35

ki a faszom beszélt itt arról, hogy több gyerekre ösztönöznének minket? Szó sincs róla, ellenkezőleg.
Ja itt a lényeges diferencia, hogy milyen fajta gyereket akarnak ide többet, cigányt, meg zsidót? Az elképzelhetőbb. De azok lesznek maguktól is, nem kell geciskedni a magyarral pluszban.

Jakab Andor 2011.07.27. 17:35:06

Európa Kínája? Ugyan már.

Én 12 embernek adhatnék munkát havi 248 720 Ft nettó fizetéssel, de nem adok. Elmondom miért:

jakabandor.blog.hu/2011/07/27/tolem_ezert_nem_kapsz_munkat

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.07.27. 20:27:44

@Jakab Andor:

"Azért nem alkalmaznék nőt, mert ha szülni megy, 3 évig köteles lennék fizetni a fizetésének megfelelő összeget anélkül, hogy dolgozna."

Hülye vagy, hülye vagy!

teefau 2011.07.27. 20:38:49

@Jakab Andor: A z első betűtől a legutolsóig színarany, kötelező olvasmánnyá tenném minden közgáz előadás előtt hogy nagy, közös nevetéssel oldódjunk :))))))))))
A legédesebb része a mindig valaki szabin van, derült égből csak úgy bejelenti és ez miatt plusz emberek kellenek. Klasszikus, komolyan :D

naresh 2011.07.27. 21:16:39

Azért ettől árnyaltabb a helyzet. Én most éppen egy bostoni, külvárosi házikó ablakából nézve legalábbis úgy látom. Itt sincs kolbászból a kerítés, azaz nincs is kerítés. Otthon viszont kötelező. Körülbelül ilyen a hasonlóság.

naresh 2011.07.27. 21:27:56

@Vision: az előbbi megjegyzésemről lemaradt a címzett...

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.07.28. 11:14:42

@teefau:

Szerintem legyünk neki hálásak, hogy nem ad munkát senkinek. xD

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.07.28. 16:12:41

@teefau: @laspalmas:
az egy dolog, hogy tele van logikai és számszaki hibával (meg tévedésekkel) az írás, de az elvi részében megfogta a lényeget.

egy minden szabályt betartó, 100%-ban tisztán és törvényesen játszó kisvállalkozás nem nagyon tud versenyezni a szürke és fekete pályatársakkal.

és hát nem is nagyon van emiatt 100%-ban tisztán játszó kkv.
(néhány speciális szakmát leszámítva)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.07.28. 20:48:17

viktoréknak elgurult a gyógyszere,demján meg szopjon lovat.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.07.28. 23:18:27

éljen a neoliberalizmus, a kapitalizmus
és
a flexibilitás, mindenekfelett
és
a munkaadók hatalma, valamint a modern rabszolgaság:
"Magánéletünkbe is beleszólhatna a munkáltató" - "Akár egy vasárnapi fröccsözés vagy a „nem megfelelő” ruházat is ok lehet a kirúgásra az új Munka Törvénykönyve szerint, ha a munkaadó úgy gondolja, hogy ezzel az érdekeit sértettük"
hvg.hu/itthon/20110728_munka_torvenykonyve_szakszervezet

"a munkavállaló szabadidejében sem adhat okot munkáltatója helytelen megítélésre"
www.napi.hu/magyar_vallalatok/munkahelyen_kivul_is_megfigyelnek_a_dolgozokat.491038.html

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.07.30. 11:47:27

a szakszervezeteknek a szocialista gazdasági és politikai rendszerben betöltött sajátos szerepére épülő jogintézmény, illetve annak törvényben való szabályozása nem fér össze a piacgazdasággal"

kész, a fidesznek semmi köze a magyar néphez. csak a multik érdekeit nézik.
az nem számít, hogy már eddig is minimálon foglalkoztattak, nem, még ezt is csökkenteni kell. tetű banda. és az is aki ezekre szavaz.

hajdina 2011.07.30. 14:25:29

@biohouse: Megoldás: A 20 napon túl a munkáltató dönthesse el, jár-e valakinek többlet fizetett szabadság. (Amúgy még a 20 is sok, 15 elég lenne.)

Családbarát ötlet ez is. Jelenleg pl. egy óvónőnek vagy más pedagógusnak 46 nap szabija van, ha van 3 gyereke akkor akár 53!
Az óvoda nyáron min. 1 hónapra bezár, az iskolákban már nincs olyan hogy nyári napközi vagy ügyelet, nincs már önkormányzati napközistábor, csak fizetős, kb. heti 20-25 ezer Ft-ért, vagyis kiskorban min 1, később 2-2,5 hónapra meg kell oldani a gyerek elhelyezését...

Tremere 2011.08.06. 13:06:38

Amint meg lesz kémiából, a Bsc alapdiplomám, elhúzok ebből az országból. Ennyi...

G.Freeman 2011.08.09. 00:05:08

@Squid:
Elvileg igazad vagyon, csakhogy az orbánpárt most is magasan vezet a választható pártok között.
Tehát a jámbor szavazóknak tetszik a tevékenysége.

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2011.08.09. 09:31:47

@Jakab Andor: Érdekes olvasmány, részben egyetértek vele (pl. a nők szülési szabadságát kevésbé érintik vállalkozói oldalról), de a másik részével nem (pl. szvsz egy család nettó 60 ezer/koponyából is meg lehet élni; max lemond a hétvégi tivornyákról).

A végén található 5 pontból az. 5.-ket támogatom, de a 4.-et nem.

Squid 2011.08.09. 16:10:25

@Freemen: "Elvileg igazad vagyon, csakhogy az orbánpárt most is magasan vezet a választható pártok között.
Tehát a jámbor szavazóknak tetszik a tevékenysége. "

Igen persze..

A szocializmus is győzni fog, és a Titanic is elsüllyeszthetetlen, a nyugdíjpénztárakat is megvédik stb stb.. Ha szerinted van olyan munkavállaló akinek ez a MT tervezet "tetszik" bármilyen helyzetben vagy erre adott volna felhatalmazást akkor javaslom a gyógyszeres kezelést vagy a pszichiátert.

Ha a jámbor szavazók bármilyen szinten faktorként lennének jelen Orbán fejében akkor:

1. Széles körű szakszervezeti és társadalmi egyeztetés lenne.

2. Megnépszavaztatták volna a népet a dologról (és a többiről is) ahelyett, hogy a népszavazás kiirását ellehetetlenítsék.

slim69 2018.11.08. 21:43:06

Most olvasva tiszta röhej mennyi rémhírt terjesztettetek.

süti beállítások módosítása