Skip to content


       Szűrés lista

Felvilágosít a PSZÁF

Ismét közszolgálati szerepet látunk el, mert az államadósság, a devizahitelek, az IMF, Brüsszel, a kommunisták, stb. elleni harcban minden töltény számít.

Tehát (kiemelések tőlem):


"A lakosság pénzügyi kultúrájának és tájékozottságának fejlesztése céljából a PSZÁF rövidfilm-sorozatot indít a közszolgálati televíziókban. A tévés „egypercesek” témái a deviza alapú hitelek végtörlesztésétől kezdve a fogyasztói csoportok kockázatainak ismertetéséig terjednek.

 

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2011. október 18-ától 2012 májusáig összesen 16 különböző közérdekű témát feldolgozó társadalmi célú rövidfilmet jelentet meg a közszolgálati televíziókban (m1, m2, Duna, Duna2). Az egyenként egy perces időtartamú pénzügyi reklámfilmeket általában főműsoridőben sugározzák a tévécsatornák, de bármikor megtekinthetők a PSZÁF honlapján, illetve Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján is.

A rövidfilmek a leggyakoribb lakossági kérdésekre adnak egyszerű válaszokat. A témák között megtalálható a háztartási költségvetés készítésével vagy a pénzügyi nehézségek kezelésével kapcsolatos tudnivalók, s a nézők képet kaphatnak a biztosítás, s ezen belül a legelterjedtebb kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás jellemzőiről is. Megismerhetik a hitelek típusait (például a lakáscélú kölcsönt vagy a hitelkártyát), a hitelképességgel kapcsolatos alapvető információkat, illetve, hogy miképp járjanak el hitelproblémájuk esetén.

Külön film foglalkozik a bankszámlákkal, azok tipikus szolgáltatásaival, illetve a biztonságos bankkártya-használattal. Ami a megtakarításokat illeti, szó esik majd arról: mikor célszerű bankbetétet, állampapírt, részvényt vagy éppen befektetési életbiztosítást venni. Végül a nézők képet kaphatnak a fogyasztói csoportok, az internetes devizakereskedelem, illetve a jogosulatlan hitelezés és betétgyűjtés kockázatairól.

A filmek gyártását közbeszerzési eljárást követően kötött szerződés szerint konzorcium végzi. Az alkotók a modern, 3D-s animációval készült filmekben egy rajzolt női karakter segítségével mutatják be közérthetően, színes képvilággal a témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A gyártási költségeket a felügyeleti bírságbevételekből fizeti a PSZÁF. A társadalmi célú rövidfilmek sugárzása ingyenesen történik, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság támogatásának köszönhetően, a két hatóság együttműködése alapján.

2011. október 18. Budapest

Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete"

 

 

Bár a köztévék nézettsége meglehetősen alacsony (vajon miért is...?), maga az ötlet nagyon jó.

A megvalósítás? Nos, az így sikerült:

 

 

Rögtön az elején feldobják a magaslabdát a "Miért nem marad hóvégére egy vasunk sem?" kérdéssel, de a csúcspont is csak 025-ig várat magára, mikor kiokít a műnő, hogy "fölösleges kiadásainkat hagyjuk el". Ezt a videóban a 2 (kettő) darb ruhadarab egyike, egy ing prezentálja.

Gratulálok.

A nagy büszkén s bátran nyilvánosságra hozott szerződésből egyébként kiderül, hogy a kisfilmeket a Hammer Advertising Reklámügynökség Kft. és a Post Edison Computer Graphics Szolgáltató Kft. készíti 1.850.000,- Ft + ÁFA / darab áron. Összesen 29,6 millió + ÁFA.

Címkék: gazdaság társadalom válság

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr53313537

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Új csúcson az államadósság 2011.10.19. 14:46:21

Az  MNYP vagyon egy részének (1345 milliárd Ft) júniusi bevonása óta eltelt 3 hónap alatt a kormány 2000 (két ezer) milliárd (!) forinttal növelte a központi költségvetés nettó adósságát. 3 millió ember 12 évnyi megtakarítása vált ezzel semmivé és...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sz4sz4 2011.10.19. 15:25:02

@Rocky:
"Teljesen mindegy nektek minden, ami nem szoci, amiért TI nem kaptok pénzt, az csak rossz lehet!"

haha, kemény vagy csoki, nézz csak rá ezekre a google találatokra:

tiny.cc/or9tf

(A filmekkel nekem sincs bajom amúgy.)

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2011.10.19. 15:26:49

A pixelpicsának túl nagy a melle! Tiltakozom a kismellű nők nevében (akiket mondjuk nem szeretek, de most mind1...) :)

spinat 2011.10.19. 15:29:49

idén vagy tavaly olvastam egy felmérést, miszerint a magyarok nagy része nem készít családi költségvetést és nem tudja mennyi pontosan a havi bevétele és a kiadása, illetve mire kb mennyit költ el. Tehát azt sem tudja hol spórolhatna. régóta mondja mindeki, hogy az emberek pénzügyileg képzetlenek. a családi költségvetésröl egy percben mit kéne többet mondani. Az hogy hogyan készült el, meg mennyiért, az más kérdés.

VT Man 2011.10.19. 15:31:11

Szerintem
- az ötlet jó
- az ár se feltétlenül elszállt
Pl. 1 animátor/modellező, 1 szövegíró, 1 grafikus + projekt menedzser = 4 ember több heti munkája, de lehet, hogy több ember csinál egy ilyet.
- a tartalom... hát, ezt nehéz megítélni. Az első rész elég gyenge, bár abban igaza van, hogy én is már régóta akarok havi költségvetést csinálni, csak még nem sikerült.
Egy ismerősöm borítékokba teszi a pénzt hó elején, hogy mire mennyi.

Virág et. 2011.10.19. 15:32:00

@Rocky: Simor fizetése az Járai fizetésének az egynegyede. Csak a tisztánlátás végett. Akkor gondolom még nem volt baj, igaz, te elvhuszár?
A Modern Képmesék miatt meg ment a sírás tőletek annak idején, de most igen nagy a megbocsátás, igaz? Ha fidesz csinálja, akkor nincs is vele semmi baj. De a szemét Tóta W meg a modern képmesék, az volt ám a panama!

Nehéz titeket komolyan venni. Pontosítok: nem lehet titeket komolyan venni.

Ébresztő magyar, elég volt, ne tűrd a diktatúrát! 2011.10.19. 15:44:36

Új csúcson az államadósság!!!

Az MNYP vagyon egy részének (1345 milliárd Ft) júniusi bevonása óta eltelt 3 hónap alatt a kormány 2000 (két ezer) milliárd (!) forinttal növelte a központi költségvetés nettó adósságát. 3 millió ember 12 évnyi megtakarítása vált ezzel semmivé és ért az államadósság új csúcsra.

Féltünk rémisztő lesz a szeptember végi adat, sajnos igazunk lett. A múlt hónap végén a nettó államadósság elérte a 20625 milliárd forintot. Soha nem volt ennyi.
Sok olvasatban fogalmazhatjuk meg mindezt, bár nehezen találjuk a szavakat. Nézhetjük úgy, hogy államadósságunk ugyanannyi, mint az emberek megtakarításainak elvétele előtt. Nézhetjük úgy, hogy a GDP 10%-ának megfelelő méretű malacperselyt tört fel az állam és 3 hónap alatt elpazarolta az abban talált vagyont.

Mondhatjuk azt is, hogy láthatóan teljesen értelmetlen próbálkozás volt ezen az úton csökkenteni az államadósságot. És persze levonhatjuk a konklúziót is, hogy sokkal nagyobb pácban vagyunk ma, mint hat hónappal ezelőtt. Megtakarításaink már nincsenek, tartozásunk pedig ugyanannyi. Sajnos nem irreális újabb leminősítést és IMF hitelt vizionálni.

2011-ben a kormány elvett 2700 milliárd forintnyi nyugdíjvagyont és 360 milliárd forintnyi át nem utalt járulékot, mindeközben még 1500 milliárd forinttal növelte is az államadósságot.
Másfél évnyi kormányzás után most már semmiképpen nem lehet az előző kormányokra kenni a sarat. Lényegében csak a jelenlegi kormány és annak gazdaságpolitikája tehet arról, hogy három hónap alatt eltűnt a MANYUP vagyon. Ezt nem lehet sem az „elmúltnyolcévre”, sem az euroválságra kenni.

Ez a kormány megbukott, ünnepeljünk okt. 23-án!

Kivlov 2011.10.19. 15:47:12

@Szíjj ártó , te igaz szarházi vagy!:
Azt hiába ünnepled papa, 2006ban ünnepelted volna a nagy ElQró ámokfutásakor...

Napkutya 2011.10.19. 15:47:47

Nem a készítőktől sajnálom a pénzt, megdolgoztak érte. Ugyanakkor rohadtul remélem, hogy ezeknek a parasztvakításoknak az árait be tudjuk hajtani majd valamikor a politikusokon és az embereiken akik jóváhagyták.

Csak az egyszerűség kedvéért:

- Az étel ma drágább, mint Angliában.
- A fizetések, reálértéken kisebbek, mint körülöttünk bárhol.
- A szolgáltatások, fajlagosan drágábbak, mint Európa kétharmadánál.
- Az adókat és sarcokat nem részletezném.

..és akkor most csinálnak egy műsort arról, hogy hogyan oszd be azt, amit még nem sikerült elvenni tőled? Arról, hogy hogyan maradj életben azért, hogy tovább adózhass?

Ha bármelyik FIDESZ-droid cáfolni szeretné, kérem tételesen tegye.

Azt pedig, most ugorjuk, hogy a k.vakommunistákmegagyurcsány, mert a FIDESZ-banda húsz évig ugyanúgy ott volt a parlamentben, (igen, kormányon is!) -és ráadásul, az elmúlt másfél évben, minden fizetendő érték csak durván feljebb ment....

Kivlov 2011.10.19. 15:48:49

@ili810:
igaz. de a 70ezres nyugdíjra sincs pénz ilyen nyugdíjaslétszám, aktív dolgoói létszám mellett. vagy akkor mitől mínuszos a nyugdíjkassza???

Netuddki. 2011.10.19. 15:49:40

2milka per perc? Mijafrancnak ide 3D animáció? Annak sajna ez elég halovány, FPS szintű grafikával, 0 mimikával. Szerintem ugyanezt egy színész töredékéért elvállalta volna. Feléből ki lehetett volna hozni...

Netuddki. 2011.10.19. 15:52:25

@Napkutya: Ja, ja. Oszd be a fizetésedet hátha hó végén lesz megtakarításod amit ez az ingyenélő fidesz banda majd el tud venni tőled.
Azért valahol qrvára felháborító, hogy ilyennel jönnek amikor a fizetések töredékei az EU-beli fizetéseknek.

Napkutya 2011.10.19. 15:53:06

@kovi1970: Így.

De valaki, nem kevés pénzt keresett rajta. Most lehetne keresgélni, ki lehetett az, -de gondolom nem a Gyurcsány unokahúga volt. (Ha van egyáltalán...)

Gusztustalan lenne?

titan 2011.10.19. 15:55:09

@kovi1970: szerintem Poserben csinálhatták a diginőt, abból a profi verzió asszem 150 ezer környékén lehet... Lehet kapni modelleket is hozzá párezer forintért.

Napkutya 2011.10.19. 15:59:23

@titan: A Post Edison vérprofi csapat, mindenük megvan. Nem hinném, hogy Posert használtak volna, de nem tudom...

Mindenesetre, a Hídember óta, elég jó a kapcsolatuk egy-két emberrel....

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2011.10.19. 16:04:06

Jöttök itt, hogy nem európaiak a bérek, a 3D animációra meg sajnáljátok a lóvét, meg számolgatjátok, hogy lehetne harmad meg negyed-ennyiből megcsinálni? Amikor meg veletek csinálják ezt, akkor meg sírtok? :) Hogy van ez, elvtársak?
Egyébként én 400e Ft.+ÁFA áron megcsinálnám részenként egy hajléktalan főszereplésével, aki mindig azzal kezdené: "azért kerültem ide, mert..."

titan 2011.10.19. 16:10:09

@Napkutya: akkor profi eszközzel profi munkát sikerült végrehajtani olcsón, nagyon örülök :)

Napkutya 2011.10.19. 16:14:39

@titan: Hát, ha EZT rendelték, akkor ennek EZ az ára. Ez van.

A nagy kérdés, valóban az, hogy miért kellett ezt ilyen formában megrendelni, -és ez kinek volt jó...

A színész, nyilván tényleg olcsóbb lett volna.

Sequoyah 2011.10.19. 16:23:42

Az ár nem sok ezért, de maga a termék egy faszság... Ettől nem fogja senki megtanulni. Az oktatás részévé kellene tenni.

NYJetsTD 2011.10.19. 16:24:08

Megkérek minden narancsfejűt, legyen olyan szíves és 23-án "i love you fidesz" vagy "fülkeforradalmár vagyok" felirattal a hátán sétálgasson a városban. Mivel nem lesz astoriás dzsembori, másképpen nem tudja a nép kifejezni háláját, amit baráti ölelgetéssel adna tudtotokra...

Sarkalatos hozzászóló 2011.10.19. 16:24:36

Az a baj, hogy egy-két egyperces film csak néhány lózung elsütésére elég, az meg annyit is ér. Ebben a formában ez így nettó pénzkidobás. Tótavé filmjei vagy Frici, a vállalkozó szellem milyen eredményt hoztak?

Az ötletben ezzel együtt van fantázia, ti. felvilágosítani a polgárokat erről-arról, hogy ne kúrják el egész életüket egyetlen rossz aláírással.

Én nem sajnálnék évi 30 milliárdot sem, ha rendesen végigviszik a dolgot: 14-18 éves kor között heti egy órában rendes állampolgári ismeretek tantárgy, plusz egy iroda, ahol 8 órában felvilágosító prezentációkat készítenek, emailben, telefonon felvilágosítanak, tanácsot adnak jogaikban, lehetőségeikben bizonytalan honfitársainknak. Ha színvonalas a szolgáltatás (nem olcsón fos, nem is drágán fos, hanem jó, rendes áron), akkor behozza az árát is.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.10.19. 16:26:04

Ez nem egy videó az Imperium Galactica nagy sikerű magyar PC-s játékból?

Mondjuk nem tudom melyik jobb, egy CGI szereplő vagy Magdi anyus a Barátok köztből :-)

kvadrillio 2011.10.19. 16:26:46

HMM....A PSZÁF PÉNZÜGYI KULTURHÁJÁRÓL MEG CSAK ANNYIT, HOGY: DE SOKAT HÚÚNYTA BE A SZEMÉT A SZEMÉT, HOGY SOHA EGY VISSZAÉLÉST SEM FEDEZETT FEL........CSAK ÉVEKIG FEDEZTE ŐKET !!!

Napkutya 2011.10.19. 16:27:10

@zero: Jaj már! Egy gonosz dög vagy!

asmodean 2011.10.19. 16:27:33

Az ár szerintem nincs elszállva, nyilván elképzelhető némi "overhead" benne, de szerintem nem túl durva. Persze függ a többi résztől is, hogy a modellek mennyire vannak újrahasznosítva stb.

És igen a mai világban olyan profi CGI-ket lehet készíteni, hogy a csaj arcán lévő mikroráncok is megjelennek és valósághűen mozognak, csak az nem ez az árfekvés, hanem mondjuk 20e$ per perc.

vomit 2011.10.19. 16:27:35

a kedves emblemajuk mindent elmond, amit tudni erdemes
www.youtube.com/watch?v=9LEljS3ib84&t=55

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.10.19. 16:29:51

@tuono:

Gondolom a béta verzióba a párnába varrta a CGI-csaj, csak szóltak, hogy haladni kellene a korral :)

nigel 2011.10.19. 16:30:13

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci: Ebben egyet értünk. ezért is használtam a vegetálás kifejezést.

kvadrillio 2011.10.19. 16:30:51

HMM...MERT AZ ILYEN BIZTOSÍTÁS, AZ OLYAN BIZTOSÍTÁS.., MEG AZ AMOLYAN BIZTOSÍTÁSSAL CSAK MEGENT A ZEMBEREK PÉNZE KÖLLENE DE NAGYON !...CSAK EZ MEGENT OLLAN FIRNÁJSZ, MINT A PANELEK BEBURKOLÁSA HUNGAROCELLEL, AMIT A MADARAK LEKAJÁLTAK MÁR EGÉSZEN RÚLA, OCCT SZEGÍNY LAKÓK MEG AZÓTA IS FIZETGETIK A FELVETT HITELMILLIÓKAT RÁJA, CSAKHOGY A CSÓRÓ MUNKANÉLKÜL MARADT ÉPÍTŐIPARI CÉGEK KAMU MUNKÁHOZ JUTHASSANAK A PANELLAKÓK ZSEBÉRE !!!

BASSZÁK MEG !!!

nemzet katonája 2011.10.19. 16:31:20

A történelem csak ismétli önmagát.

Most magyarázza el aprólékosan a kormány, hogy nem a zsemle kicsi, hanem a pofánk nagy.

Napkutya 2011.10.19. 16:35:02

@vomit: A talpára állított háromszög rohadt régi vizuális közhely.
Kb. olyan, mint a piros kör, gömb, stb.

Mondjuk a csúcsára állított is az. Nézd meg a MOL-t. (Ha gondolod, küldök linket hasonlókról. Van egy egész jó arról, hogy a grafikusok mit KERÜLJENEK :))

Nem kell bele többet látni, mint ami....

titan 2011.10.19. 16:36:01

@asmodean: eheh, így csak 8500 $ per perc (+ÁFA) :)

Napkutya 2011.10.19. 16:36:52

@nemzet katonája: Rosszabb.
Most épp azt magyarázzák: "Azért kicsi és puha, hogy ne fájjon""

nigel 2011.10.19. 16:38:05

@sárkányf: Ja. Gyorsnaszád vazze. Amit most torpedózott meg a szemétmocskosliberálkomcsi tengeralattjáró, így kb. 70 fokos szögben száguld a tengerfenék felé. Viktor semmi máshoz nem ért csak a nagyotmondáshoz. Abban kurva nagy. Sőt világelső.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2011.10.19. 16:38:07

@Sequoyah: Az oktatás részévé sok mindent kéne tenni.
De amíg az analfabéta többet keres gyerektartással mint egy minimálbéres addig az oktatás minősége leszarható, mert leszarják.

Lehet sírni itt az árán a cuccnak, meg kiröhögni a tartalmi részét.
Persze hogy röhejes. Annak mindenképpen aki be tudja kapcsolni a számítógépet, és blogot tud olvasni. Az már értelmiségi a javából.

És ezen önjelölt értelmiségiek 90%-a ezeket az alapvetéseket se ismeri, vagy ha igen szarik rá.
Azokról akik meg olvasni se tudnak, gyerektartásból élnek jobb nem is beszélni.

Igazából tényleg fölösleges ez a cucc.
Nem azért mert drága. Nem azért mert rossz a tartalma. Hanem leginkább azért, mert sokkal nagyobb probléma van a társadalommal.

Azért mert a mocskos Orbánon és a mocskos Gyurcsányon túl semmilyen megoldást nem kínál senki, semmire.

Ha azt hiszi valaki is hogy most szarul él, majd nézzen szét 40-50 év múlva.
Nem azért fognak tüntetni, hogy 40 évesen elmehessenek nyugdíjba, hanem azért hogy szünjon meg a segély, a családi pótlék, a TB, mert akik dolgozni próbálnak és tudnak majd (bármilyen képzettségükből kifolyólag, mert van nekik), azoknak esélyük se lesz eltartani azokat akik nem.

egy maréknyi dollár 2011.10.19. 16:49:58

Mikor lesz a kormányellenes tüntetés?(komolyan kérdem,mert csak fél füllel hallottam, hogy mégsem 23.-án)

nigel 2011.10.19. 16:52:59

@Rocky: Nem! Te vagy szánalmas!
1, Azért, mert azt hiszed, hogy egy ilyen filmen bármilyen nevelő hatása van.
2, Azért mert azt hiszed, hogy aki nem ért egyet a népnemzeti kormány és a hozzátartozó csatolt részek (PSZAF, AB, LÜ, ÁSZ) intézkedéseivel az csak mocskos komcsi lehet.
3, Azért, mert Te tényleg hiszel abban, amit leírtál.

Vidéki 2011.10.19. 16:54:02

Nem tekinthetjük feleslegesnek az ismeretterjesztést:

Van kiút! Váltsa át korábban felvett forinthitelét akciós deviza-lakáshitelre! – győzködte a CIB Bank reklámja a mit sem sejtő lakosokat 2005-ben.

Egy másik pénzintézet, a Raiffeisen infantilis hirdetésében a hitelelbíráló kisasszony befogta a fülét, és énekelt, amikor a kölcsönért folyamodó házaspár a havi fizetéséről szeretett volna beszámolni. „Minket nem a jövedelme, hanem az ingatlan értéke érdekel” – hangzott a válasszal egybekötött szlogen.

A legmélyebb pont kétségkívül az Erste Bank álruhás Mátyás királya volt, aki hitelügyintézők között elvegyülve ekképp ecsetelte sanyarú sorsát: „Az én Beácskám (Beatrix királynő?) valami cuki kis új koronát és olasz konyhabútort kér, engem pedig szorongat az adófizető nép. Volna esetleg valami megoldása?”

Természetesen volt.

Most pedig itt állunk 6900 milliárd forintnyi, devizában felvett lakossági kölcsönnel (ehhez jön még a vállalatok és az önkormányzatok ezermilliárdos nagyságrendű franktartozása), és küszködünk, miként lehetne valahogy mégis visszaváltani forintra a korábban felelőtlenül folyósított kölcsönöket.

titan 2011.10.19. 16:54:53

@egy maréknyi dollár: tudtommal tüntetés lesz 23-án, csak Fidesz-gyűlés nem lesz a szomszédban

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2011.10.19. 16:56:47

Kicsit természetellenes feje van a nőnek, de összességében szerintem ez így rendben van.
Az árával is egyet tudok érteni, és az ingyenes sugárzással is.
Szerintem ez most nem vastagbőr-faktor.

Szergej55 2011.10.19. 17:13:01

Ebből így háború lesz.

elizon pucsnik 2011.10.19. 17:19:46

családi költségvetés?minek? a számlákra sem nem elég a közszolgai éhbér.
a córeszt meg kizárólag a mostani bagázsra kenni ...itt egy csúnya szó jönne

egy maréknyi dollár 2011.10.19. 17:22:26

@titan: Biztos?Amit én fél füllel hallottam az az volt, hogy a fideszesek nem engedtek a helyszínt és az időpontot illetően, így a Milla más időpontot választott.Utána azt, hogy Orbán híján a fideszes buli elmarad, többet nem.Legalább a napot biztosra szeretném tudni.

titan 2011.10.19. 17:28:28

@egy maréknyi dollár:
Valóban engedtek, így asszem pár órával előbb kezdődik a tüntetés.
Aztán a Fidesz lemondta a sajátját, mert OV aznap EU-tanácskozáson lesz.
De szerintem nézz utána a pontosabb infóknak a neten, vannak cikkek dögivel.

2011.10.19. 17:30:05

A magyar tudja a világon legjobban beosztani az éhbérét. Havi hatvanból fizeti a 90 ezres albértletet, gyereket nevel, fizeti a kibaszott mértékű és mennyiségű adót, hiteleket, számlákat, és próbál életben maradni. Ehhez külön jól esik egy ilyen kioktató videó, hogy a kurvaanyád, mertél venni egy túrórudit a gyerekednek bazmeg? Pazarló geci. Köszönöm szépen, legalább ne rúgjanak már egy utolsót a halottba.

2011.10.19. 17:31:08

Király ez a film, matolcsy is okulhatna belőle, hogy amikor költségvetést készít, nehogy úgy járjon, hogy nem marad egy vasa sem év végére. :-) Szánalmas!

Sir Galahad 2011.10.19. 17:35:28

Szerintem egy tényleg hasznos sorozat azzal kezdődnék, hogy kerüld a bankot, amennyire csak lehet, hitelt végképp ne vegyél fel, mert átbasznak stb.

Vincenzo90 2011.10.19. 17:36:46

Nem mindegy, az ostoba átlagember úgyis kétméteres plazmatévét vesz, meg zabálja a csipszet, ha nincs rá pénze. A fogyasztás teszi boldoggá.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.10.19. 17:45:18

@nigel:

Miért, és pl minek spórolni a vis majorokra (csőtörés stb)? Nem azokra van a biztosítás?
Ja, az csak a 12. rész lesz, elnézést!

egy maréknyi dollár 2011.10.19. 17:47:27

@Jankove: Teljesen igazad van, de még nem haltál meg.Gyere tüntetni!

2011.10.19. 17:49:37

Hát ezek tiszta hülyék. Valaki mondja már meg nekik hogy , nem mindenki tudott 21 év alatt annyit összelopni mint a képviselők, pártkatonák és pártvezetők--ezek haverjai, családtagjai, barátai és a barátnői.
Ha nekem is volna a "cihába" ugy 50 misim és 30 ezer svájci frankom, akkor én is ugatnék hülyeséget. Mivel mindezt tisztességes munkával nem lehet megkeresni, igy nekem is---miként sok becsületes embernek ---nincs ennyi lovettám.

A PSZÁF pedig egy gittegylet csupán. Egy olyan" kirakat", ahol kurva jól fizetnek , és csak dumálni kell. A felelőséget átháritani tudja, és utólag okosnak is akar látszani.
Erre mondja az egyszeri ember, hogy ugatni könnyű, pláne utólag!

soproni1 2011.10.19. 17:58:15

Érdekes, hogy a nyugdíjhozamok nem jelentek meg sem a fogyasztásban sem a megtakarításokban. Az emberek kifizették az elmaradt közmű számlájuk egy részét.

Ironfist 2011.10.19. 17:59:56

@kvadrillio:
Te beszélsz a PSZÁF kultúrájáról, miközben caps lockot bekapcsolva "üvöltözöl"? Gratula.

sárkányfő 2011.10.19. 18:03:06

Két _nagyon_ érdekes hír, egy Orbánról és egy Gyurcsányról (illetve szerintem a második is Orbánról szól, de mindegy):

1. Orbán Viktor 2006-ban a devizahitelezés hazai elburjánzásáról: "ezért az emberek a hibásak és nem a kormány."
mandiner.blog.hu/2011/10/19/orban_a_devizaadossag_a_magyar_emberek_dontese_volt

2. "Terrorcselekmény gyanújával nyomoz Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök ellen az ügyészség a 2006 őszi tömegoszlatások kapcsán"
hvg.hu/itthon/20111019_terror_gyurcsany

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.10.19. 18:17:19

Az a röhej, hogy ilyesmire valóban szükség van. A kivitelezés persze más kérdés.

flippant 2011.10.19. 18:49:27

Shrek nem szerepel a filmben?

Virág et. 2011.10.19. 19:03:18

@Vidéki: Igen, szegény felnőtt, (elvileg) beszámítható, cselekvőképes, civilben természetesen mindenhez nagyon értő (főleg a politikához, a focihoz meg a joghoz) nagykorú emberek hogy meg lettek vezetve. Hiszen hogyan is gondolhatták, hogy az árfolyam az nemcsak lefelé, hanem bizony felfelé is el tud mozdulni! Épp ésszel ilyet ugye felelős ember el sem tudott képzelni.

A szemét bankokról már nem is beszélve, akik nem átallottak reklámokban (!) népszerűsíteni a szolgáltatásaikat! Az ember már-már azt gondolná, hogy el akartak adni valamit a népnek és ebből - az átkozottak - profitot termelni! Hallatlan! Ahelyett, hogy közölték volna az emberekkel - mint az ugye feladatuk is -, hogy ne vegyenek már fel hitelt náluk devizában, mert lehet hogy nem tudják majd visszafizetni és akkor ugrik a lakás. Én is ha autót veszek, mindig elvárom, hogy a nepper konkrétan lebeszéljen a kocsiról és ha valamelyik szeleburdi autókereskedő mégis inkább meg akarna győzni arról, hogy ez 15 év alatt tényleg csak 20 ezer kilométert futott, akkor azt természetesen azonnal el is hiszem neki. Ahogy a mosóporreklámnak is, hogy az aztán mindent kivisz, de azonnal.

kvadrillio 2011.10.19. 19:04:27

@Ironfist: ...ÍRHATTAM VOLNA ANNYIT IS, HOGY PHHHAA....... csak ez nem jutott hirtelen eszembe...:O)

kvadrillio 2011.10.19. 19:07:17

...én csak azon filóóózok....VAJHHH...MIÉRT IS LOPNAK AZ ÁLLAMI SOFŐRÖK ??????????????

:D
...mert nekik sincs pénzügyi kultúrhájuk ???:O)

Rodeo36 2011.10.19. 19:50:32

@Ironfist: minden tanári diplomának jónak kellene lenni rokon szakmai foglalkozásra, matematika fizika tanár, ha nem tud mérnökként vagy közgazdaként elhelyezkedni akkor az ő képzése volt rossz még egy történelem tanár is el tudhat helyezkedni ha a képzése megfelelő itt most arról van szó, hogy a magyar oktatás olyan mértékben szar, hogy lényegében problémát generál és a szükséges szakmai rugalmasságot alkalmazkodó képességet nem teszi lehetővé és itt vége is...

Frank99 2011.10.19. 19:58:37

Mo. gazdasága gyorsnaszád!!!!!
Ehhez tessék tartani magukat!

asmodean 2011.10.19. 20:59:47

@Rodeo36:
"minden tanári diplomának jónak kellene lenni rokon szakmai foglalkozásra, matematika fizika tanár, ha nem tud mérnökként vagy közgazdaként elhelyezkedni akkor az ő képzése volt rossz"

Erre egyszerűen nem találok szavakat ...

kronstadt (törölt) 2011.10.19. 21:01:52

@Sarkalatos hozzászóló:

A PSZAF-tól én se várnék sokat:)

DE

A „néhány perces film” kategóriában be tudok linkelni néhány igazán jó, informatív – piaci fundamentalista – alkotást:)

(az arany standardban hívő piaci fundamentalisták voltak a jelenlegi pénzrendszer legkövetkezetesebb ellenfelei, őket egyáltalán nem lepte meg a 2008-as összeomlás…)

Pl.:

Money - A Brief History Of The American Dollar - Part 1 of 2
www.youtube.com/watch?v=1FiaUpeJxcA
(sajnos angolul van de nagyon jó!)

Ez aztán nem lacafacázik:)

Durr bele a lényegbe (Dollar spending power 1792-2008)…

1971
1 uncia arany = 35 USD

2011-10-19
1 uncia arany = 1640 USD

vagy

Gold: Independent Money
www.youtube.com/watch?v=RvL_Dm2d99A

(ez különösen jól összeszedett)

persze lehet egy kicsit hosszabban is:

Money, Banking and the Federal Reserve
www.youtube.com/watch?v=iYZM58dulPE

stb. sok jó film van fent a neten – sajnos leginkább angolul

A pénzügyi felvilágosítást a lényeggel és az alapokkal kellene kezdeni… ezeket nem véletlenül akarják mindig átugrani:)

kronstadt (törölt) 2011.10.19. 21:07:43

Az alapokhoz:)

„A II. világháború után, 1946. augusztus 1-jén vezették be az 1945-1946 évi hiperinflációt követően a pengő helyett a mai magyar forintot. Kibocsátáskor még ARANY ALAPÚ pénz volt. 1 Ft = 0,0757575 gramm arany. 1 kg arany = 13210 Ft. 8.700/1946 (VII.29) M.E. rendelet.”

hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_forint#A_magyar_forint_t.C3.B6rt.C3.A9nete

magyar forint

1946

1 kiló arany = 13200 forint

2011-10-19

1 kiló arany = 11391000 forint

goldprice.org/gold-price-per-kilo.html

kronstadt (törölt) 2011.10.19. 21:13:35

A „pénz” témakörben az alábbi film nagyon élvezetes és tanulságos.

www.youtube.com/watch?v=YyEhGusNhf4

az esetleges meglepetések kapcsán pedig ezt ajánlanám:

www.youtube.com/view_play_list?p=441849B3A4F4DDDB

kronstadt (törölt) 2011.10.19. 21:22:58

Megnéztem a belinkelt PSZÁF kisfilmet - ez egy rossz vicc:)

kronstadt (törölt) 2011.10.19. 21:37:51

@tuono:

Széf?

Csak képletesen gondolták:)

Egyébként nem rossz ötlet, nálunk 1914-ben tértek le a valódi pénzről, akkor is azok jártak jól akik a széfben és a fémben hittek:)

Klikk alább:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/69/AHK_100_1908_reverse.jpg

Egy a „szépség” ma pusztán az aranytartalma alapján 400 ezer forintot ér (tekintsünk el a numizmatikai értéktől)

Horizont 2011.10.19. 21:52:11

Megnéztem a kisfilmet. Nem kellett volna. 1.850.000,- Ft + ÁFA / darab. Ez biztos, nem lett elírva?
A témák jók, nagyon kéne a felvilágosítás valljuk be. Persze kinek ugye? Mert akinek van pénze, az tudja, hogyan csinálja, hogy jó helyre tegye, és "fiaddzon". Akinek meg nincs, mert még hó végéig se elég, és nem azért mert bélszínt zabál a család,vagy Balira utaztak, annak hiába okoskodnak, osszák az észt, mert nincs miből félretenni!(Megélni se!!) Amiket elmondott a bájos (?) ifjú hölgy a PSZF segédletével, azt én a vidéki középvégzettségű dolgozó és háztartást vezető nő is el tudom mondani, majdnem 2 millióért meg pláne:)) Sőt én életszagú példákkal tudnám igazolni, hogy miért is nem jó amit ők a szánkba akarnak nyomni.
Akik készítették a filmet, halványlila rálátásuk sincs az átlagember, átlagpénztárcájára!!!!!
Megint egy dolog ami jó lenne ha jól csinálnák meg és nem a pénz körül forogna mindenük! Nem a mi pénzük körül hanem amit ők megkapnak .......Hiteltelenek!

Vidéki 2011.10.19. 21:55:37

@Virág et.:

Virág elvtárs jó elvtárs.

Csak hát az idők változnak, ezért a mostani fennforgás azt követeli meg, hogy a bankok mellé állva érveljen.

Marxtól tudjuk: „A lét határozza meg a tudatot”.

Ezért hunyja be a szemét a valóság előtt és hirdeti a bankok ártatlanságával kapcsolatos tanait.

A bankok felelősségi körébe tartozik a korrekt, a realitással összhangba lévő hitelbírálat, amikor a hitelfelvevők hitelbíró képességét vizsgálják.

A tömeges hitelbedőlések arra mutatnak, hogy ezt a munkát nem jól végezték el, mégis a felelősség terhe alól ki akarnak bújni.

A hitel kihelyezéseknél a bankok a világ normálisabb tájain nem tehetik meg, hogy magukat abszolút kockázatmentes helyzetbe hozzák és minden lehetséges kockázatot a hitelfelvevőkre hárítsanak.

A bankok kötelessége a hitelfelvevők hitelbíró képességének felmérése. Ha ezt ilyen hatalmas mértékben elrontották, az az ő felelősségük lehet, amiért a következményeket is vállalni kellene.

Ehhez képest a józan viselkedés szabályait felrúgva, 2005-ben, a Raiffeisen infantilis hirdetésében a hitelelbíráló kisasszony befogta a fülét, és énekelt, amikor a kölcsönért folyamodó házaspár a havi fizetéséről szeretett volna beszámolni.

"Minket nem a jövedelme, hanem az ingatlan értéke érdekel," hangzott a válasszal egybekötött szlogen.

kronstadt (törölt) 2011.10.19. 22:13:56

@Vidéki:

"A hitel kihelyezéseknél a bankok a világ normálisabb tájain nem tehetik meg, hogy magukat abszolút kockázatmentes helyzetbe hozzák és minden lehetséges kockázatot a hitelfelvevőkre hárítsanak."

Hol lennének azok a "normálisabb tájak"?

pl.

Az USÁ-ban, az UK-ban és az Eurozóna területén horrorisztikusan folynak a dolgok. (de lehet, hogy a tragikomikus jelző jobb:) )

az átlagember ott se tájékozottabb

Combi a ballibes Ferkófan 2011.10.19. 22:15:24

@Vidéki: "Aki nem velünk az ellenünk". Fidesz. Ahol a d sajnos átlényegült demagóggá.

kronstadt (törölt) 2011.10.19. 22:17:13

@Vidéki:

az USÁ-ban pedig hitelbírálat nélkül osztottak hitelt (no-documents loan)

de az ottani rendszer bizonyos tekintetben tisztességesebb, ha eleged van a lakáshitel törlesztéséből egyszerűen lemondasz a lakás tulajdonjogáról és többet nincs dolgod a bankkal.

a hitel véget ért...

lyken 2011.10.19. 22:26:06

@kronstadt: Ehhez azért tegyük hozzá, hogy 1971-ig a dollár aranyhoz kötöttsége okán az árfolyam rögzített volt. Mikor Nixon levette a dollárt az aranyalapról és rendeleti pénzt csinált belőle, elkezdett felfutni az árfolyam, ami egészen a 80-as évi aranylufi kidurranásáig tartott. A különbözet azóta állt elő. Viszont a régi árat hasonlítgatni a maihoz így is tökéletesen értelmetlen, hacsak nem számítod át nominálértékre a hasonlítás kedvéért.

Vidéki 2011.10.19. 22:44:43

@kronstadt:

Írod: (Az USA-ban) "ha eleged van a lakáshitel törlesztéséből egyszerűen lemondasz a lakás tulajdonjogáról és többet nincs dolgod a bankkal.

a hitel véget ért.."

Nálunk viszont, ha elvették a jelzálogot, akkor ezzel még nincs lezárva az ügy. Még évekig törlesztgetve rabszolgája lehetsz egy banknak.

Ezért tartom aljas becsapásnak például a Raiffeisen hirdetését.

a józan viselkedés szabályait felrúgva, 2005-ben, a Raiffeisen infantilis hirdetésében a hitelelbíráló kisasszony befogta a fülét, és énekelt, amikor a kölcsönért folyamodó házaspár a havi fizetéséről szeretett volna beszámolni.

Minket nem a jövedelme, hanem az ingatlan értéke érdekel, hangzott a válasszal egybekötött szlogen.

A szélhámosok viselkednének így.

kronstadt (törölt) 2011.10.19. 22:52:03

@lyken:

„aranylufi”

ez egy képzavar:)

aranyból nem tudsz „lufit” fújni…

a lufihoz monetáris infláció kell…

a rendszer urai tisztában vannak a valódi pénz és a monetáris infláció közötti különbséggel, és pontosan ezért keményen manipulálják az arany árát

ajánlom az alábbi linket:

Gold Price Suppression 101 - The Manipulation Exposed
www.youtube.com/view_play_list?p=441849B3A4F4DDDB

az 1980-as „aranylufihoz” visszatérve

az „aranylufi” az USD-ben való hit meggyengüléséről szólt (a monetáris infláció már csak ilyen)

ezért 1980-ban 20%-ra emelték a jegybanki alapkamatot (szűkítették a pénzkínálatot) és arannyal árasztották el a piacot.

Ma ezt nem tudják megtenni…

És az USD tartalékvaluta státusza se jött rosszul (az USA inflációt exportál)

PS:

Az aranylufi kapcsán ne feledkezz meg az 1990-es évekről se

pl.

Lengyelországban
Oroszországban
Romániában
Belorussziában
Bulgáriában
Jugoszláviában
Albániában
Bosznia Hercegovinában

„HIPERINFLÁCIÓ” („aranylufi”) volt”

+ a harmadik világban is sok helyütt az volt (pl. Brazília)

az 1980 és 2000 között időszak volt az aranyár manipulálás tekintetében a legsikeresebb időszak

mégis

az USÁ-n kívül lépten nyomon aranylufik szöktek szárba:))))

pl.

egy beszédes grafikon az argentín peso-ban számított aranyárakról

nowandfutures.com/images/argentina_gold_price_2001_2002.gif

„aranylufi” „aranylufi” hátán:)

asmodean 2011.10.19. 22:59:56

Ne példálózzunk már az USA-val, meg a Brittekkel, a hanyatló nyugat, nekünk nem állíthat példákat.
Itten mi most gyorsnaszádügyelg forgunk fenn.

kronstadt (törölt) 2011.10.19. 23:16:03

@Vidéki:

tetszik az amerikai módi:) milliók egyszerűen búcsut intettek a hitelnek

persze a másik oldalon meg több ezer milliárd USD-t költöttek el - nyiltan ill. burkolt formában - bankmentésre.

kronstadt (törölt) 2011.10.19. 23:21:51

@lyken:

a pénzrendszer tekintetében – az eredeti pénz –
az arany a legjobb viszonyítási alap

nem tökéletes, de messze a legjobb

PS: rémlik még a régi dal az 1920-as évekből?

„Havi 200 pengő fix-el az ember könnyen viccel”

ez volt az álomfizetés – jó kis vásárlóereje lehetett:)

1926

1 kiló arany = 3600 pengő

2011.10.20. 00:41:37

"aki tízszer többet dolgozik, az tízszer több adót fizet, de tízszer többet is keres."
Orbán Viktor

Hogy lehet 10* többet dolgozni? és mihez képest? egy képviselő)politikus) 10* többet dolgozik, mint egy orvos? Ki az, aki ezt beveszi?

Rodeo36 2011.10.20. 06:57:05

@asmodean: tapasztalati tény, hogy minden egyetemi diploma magától "lejár" =amortizálódik 5 év alatt a diploma kézhezvétele után, hacsak nincs "upgrade" minden 3 évben 3 hónapra mint a munka szerves része és fizetve, a munkáltató érdeke!!! ha tanárképzés egészséges akkor megfelelő másodállásokkal frissen tartható...egy kémia tanár egy kutató laboratóriumban sok hozzáadott szakmai sikerrel is gazdagodhat...amit mindehhez hozzáteszek az, hogy az egy vagy két kulcsos adórendszer valamint a csatolt idióta vámrendszer nem alkalmas annak az érdekszférának a kialakítására amely a munkáltató oldalán jelenik meg az egyre jobban megbecsült alkalmazott akit a "cég" költségvetésében tervezve továbbképeztet a cég közép és távlati fejlesztési tervének szerves részeként...és a megfelelő értéken megvett munkaerő hasznos, most északamerika sír mert az utóbbi 25 évben a lakósság 85%-a nem jutott jövedelemnövkedéshez -outsourcing- és most mikor a kínai és a többiek valós árukon akarják a munkaerőt adni dugájukba dőlnek nincs munkaerő kéznél és ugyan ez megy Magyarországon is a rossz képzés 10 év hátramozdulás tolatómozdony a fidesz megyünk a kőkorszakba már az orra benne van nem a sámán kell hanem művelt fők

Rodeo36 2011.10.20. 07:04:05

@Belpo: ez a sztahanovizmus a sztahanovista 1200%-ot is tudott de 12-en dolgoztak a keze alá és a legjobb gépet kapta azaz szépen kijön a közel 95%-os teljesítmény aminél többre senki sem képes és arra is csak rövid ideig balesetveszélyes a jó teljesítmény 72-83% között egészséges és ezt kell megfizetni a politikusok álláshalmozása azt jelenti, hogy egyik állásában sem nyújt semmilyen teljesítményt azaz lopja az adóforintokat, meg kellene rendelettel tiltani és félévenként a politikus a választókörzetében újra értékelendő ha nem teljesít visszahívandó vita nélkűl

Vidéki 2011.10.20. 07:54:30

@Belpo:

Ha hallottál volna Sztahanovról, nem csodálkoznál.

Sztahanov egy szénbányász volt a múlt század harmincas éveiben a Szovjetúnióban.

Ő attól lett híres, hogy rendszeresen 3000 százalékot volt képes teljesíteni, azaz 30 normális bányász fizikai munkáját elvégezni.

2011.10.20. 08:04:38

@Vidéki: Azt hiszem hogy bár igaz az a mondás, hogy "a lét határozza meg a tudatot", de nálad az a probléma, hogy megittad a lét és elszállt a tudatod. Ezért javaslom, hogy inkább igyál, az legalább meglátszik rajtad. Mert az elfogult fidesz imádatodon kivül más nem.

Virág et. 2011.10.20. 08:07:22

@Vidéki: Én Orbán Viktor pártján állok, nem a bankokén. A 2006-os Orbán Viktor pártján, aki még látta, hogy felnőtt emberek döntése a polgári jog szerint bizony jogok mellett felelősséget is alapít. Eddig vidámság volt, mert sokkal olcsóbb volt a frankhitel, mint a forint. Most kéne fizetni a számlát, most már nem olyan okos a magyar, mi? Csúnyán meg lettek vezetve a nemzetközi karvalytőke által, igaz?
Azt meg már csak zárójelben, hogy olyan, hogy "bankok oldala", olyan nem létezik. A bankok nem korunk kulákjai, hogy rájuk lehessen fogni minden földi rosszat (max csak a te fejedben), hanem a gazdaság szerves részei. Ha nincs bank, nincs hitel, ha nincs hitel, akkor a vállalkozói szféra stagnál. A hiteleknek nem elsődleges céljuk a plazmatévé meg a panellakás, hanem hogy mozgásban tartsák a vállalkozásokat. Ezért káros a mostani retorika, mert persze, hogy nem mennek el a bankok, de azért érdemes összevetni a mostani, illetve főleg a 2012-es vállalkozói hitelfeltételeit egy banknak a pl. 2 évvel ezelőttivel. Ég és föld.

"A bankok kötelessége a hitelfelvevők hitelbíró képességének felmérése. Ha ezt ilyen hatalmas mértékben elrontották, az az ő felelősségük lehet, amiért a következményeket is vállalni kellene."

Nem, nem kötelességük. A bankoknak egy kötelessége van: olyan hitelek biztosítása, amelyekre megvan a fedezet. Ezek ingatlanhitelek voltak, az ingatlanok értéke volt a fedezet. Nálunk nem dőltek be hitelek, ez nem Amerika, ahol a fedezet a hitelérték töredékrésze volt csak. Nálunk annyi történt, hogy az adósok egy része nem tudja fizetni a törlesztőt, ezért értékesítik az ingatlanjaikat. A kettőt összemosni nagy hiba, az első a bankok hibája, a másik nem, a rendeltetésszerű működés része. A bank pontosan úgy nem látja előre, hogy hogyan alakulnak majd az árfolyamok, mint a többi piaci szereplő. Tudomásul kell venni, aki devizahitelt vesz fel, az kockáztat. Mint a tőzsdén, nyerhet, de veszíthet is. Most úgy állunk, hogy szavazatokért feláldozzuk a gazdasági fejlődést, mert az banki hitelek nélkül nehezen fog menni.

Felnőttként kéne kezelni már az embereket és nem babusgatni őket. A devizahitelesek közül pedig segítséget csak azoknak adni, akik tényleg bajban vannak. Nem pedig pont a tehetősebbeknek. Az egész hiszti azok kedvéért alakult, akik kp-ben képesek 8-10 milliót elővenni. Nehéz megmagyarázni, hogy ők szorulnának rá a megmentésre.

zrobasé 2011.10.20. 08:41:51

@Vidéki: hazudol...nem 3000%-ot teljesitett, hanem 1400%-ot...jó, oké, számok tetkintetében (sem) mozogsz otthonosan

zrobasé 2011.10.20. 08:44:48

@Vidéki: irod : "Csak hát az idők változnak, ezért a mostani fennforgás azt követeli meg, hogy a bankok mellé állva érveljen."
vs.
"Orbán Viktor 2006-ban a devizahitelezés hazai elburjánzásáról: "ezért az emberek a hibásak és nem a kormány."

medvemellszobra 2011.10.20. 09:36:06

Igazából tök jogos a film, hiszen tényleg pénzügyi analfabéták vagyunk legtöbben Magyarországon (sőt, az egész poszt-szoci térség az). Ezért megyünk bele uzsorakölcsönökbe, vagy uzsorakölcsön szintű banki hitelekbe, ezért nem tervezünk hosszú távra, ezért költünk esztelenül. A környezetemben nem egy ember csodabogár kockának néz, csak mert pl. mindenhol leoltom a villanyt, ahol épp nem tartózkodom, nem használom egy kütyün sem a "standby" üzemmódot, excel táblában vezetem a kiadásaimat és bevételeimet stb. Szóval a film eddig teljesen oké, felesleges fikázni, kb. változtatás nélkül le is vetíteném az iskolákban is, az lenne a minimum, már az iskolában el kéne kezdeni tanítani a gyerekeknek, hogy hogyan vezessék a háztartást és a pénzügyeiket, hogyan legyenek tudatos és környezettudatos fogyasztók, ne csak pénzköltő, szavazógomb nyomkodó biodroidok (más kérdés, hogy ez mirajtunk kívül kinek érdeke???).

Nekem igazából a filmekből az nem tetszik, ami már tényleg szervesen kapcsolódik a kormány pofátlan arroganciájához.
Hogy szar azt látni, hogy elmondják:
"Spórolj, adózz sokat, légy hazafi, a Hazának kell, mert vásság van, semmi sincs ingyen, mindenkinek magának kell megélni. A fölösleges inget ne vedd meg." - s előadja mindezt Armani öltönyben, majd beszáll a pénzemen vagyonokért vett / bérelt luxusautóba, hogy odaérjen egy épp aktuális haveri vircsaftra, mutyibiznisz megtárgyalására.
Unom, hogy mindig én tartsak ki, kuporgassak, alapvető dolgokon, örüljek, hogy megszorítanak, amíg a jelenlegi grémium SEM tartja fontosnak, hogy az állam is megszorítsa a nadrágszíjat, hogy strukturális reformokkal kisebb legyen a parlament, a bürokrácia, ne legyen nyolcmilliárd ember a közigazgatásban, legyen az kevésbé tékozló, mégis hatékonyabb stbstbstb. Unom, hogy azt az inget a videóban nem azért nem veszem meg, hogy a pénzt félre tegyem valamilyen befektetésre, vis major eseményre, autóra, esetleg egy egyszerű utazásra, nyaralásra. Hanem hogy a kedves vezetőink a faszságaikkal, a pazarlásukkal, a meggondolatlanságukkal, a felelőtlen viselkedésükkel jobb esetben kvázi feleslegesen eltékozolják, rosszabb esetben ellopják.

2011.10.20. 12:17:22

@Vidéki: persze, hallottam róla. A probléma az,hogy Orbanescu is Ráadásul válság van, még azt se engednék a "soron" hogy egy perccel tovább bent maradj :D:D:D:D Mindenesetre egy újabb idióta vezeti az országot, ráadásul 2/3-os felhatalmazással. Szerintem, aki rá szavazott az dolgozzon 10* többet :D:D:D:D

Vidéki 2011.10.20. 12:44:04

@Belpo:
Írod: "Mindenesetre egy újabb idióta vezeti az országot,".

De még szörnyűbb lenne, ha egy hozzád hasonló hasonló nagyképű, arrogáns, cinikus, nihilista, anarchista alak vezetné az országot

Akkor: „Térdre! Imához!”

Ne feledkezzen meg arról, hogy a (nyolcéves) régi recept már nem hatásos.

2011.10.20. 15:23:42

@Vidéki:
"nagyképű, arrogáns, cinikus, nihilista, anarchista"
pont ilyen vezeti az országot:D:D:D:D csak még idióta is. Amúgy még vezethetem, nem rossz ötlet. A 8 éves recept nem hatásos? Akkor mégis az emberek fizetik meg? D:D:D:D

Viktus 2011.10.20. 19:57:25

"Az Országvédelmi Költségvetésben - egyes állításokkal ellentétben - döntően a kiadásoldali intézkedések szerepelnek - fogalmaz az NGM közleménye. Ugyanakkor a jegybank elemzéséből - és a 2012-es költségvetés tervezetéből - az derül ki, hogy a kormány jövőre döntően bevételnövelő kiigazítást hajt végre. Mint a jegybank elemzése írja, a kormány jövőre GDP-arányosan 1,5 százalékponttal (körülbelül 430 milliárd forinttal) emelné a költségvetés bevételeit, és mindössze 0,7 százalékponttal (mintegy 200 milliárddal) csökkentené a kiadásokat, a kamatkiadásokon pedig 0,1 százalékpontos megtakarítást tervez. Ennek alapján nem világos, miért állítja az NGM, hogy kiadásoldali kiigazítást hajt végre jövőre a kormány, de a minisztérium további magyarázatot nem fűz ehhez."

óóó ezek a rohadt számok ...

Megdobbent 2011.10.21. 02:44:24

De akkor a jakso marslakoi nem ilyesmit basznak majd napszamba'? :( Vagy azok majd 2 percben?

süti beállítások módosítása