Skip to content


       Szűrés lista

Visszakormányozták a gyorsnaszádot 1996-ba

Szegény Gyurinak megint sikerült jól időzítenie ...

Tegnap jelent meg a Heti Válaszban a cikke, amelyben saját farkát nyalja fényesre, gerinc nélkül természetesen könnyű:
"Nincs más példa arra a 2008-as válságban és utána, hogy egy ország ilyen gyors pénzügyiegyensúly-javulást ért volna el, ráadásul megszorítások nélkül. Matolcsy kormányzásuk első 18 hónapját az 1945-47-es időszakhoz, a második világháború utáni újjáépítéshez hasonlította. "Akkor a fizikai világot, most a pénzvilágot építettük újjá"."

Aztán meg hajnalban jött a feketeleves, a Moody's lejjebb rakta Magyarországot, a bóvli kategóriába:



A Moody's 1996.12.19-én minősítette fel az országot Ba1-ről Baa3-ra, így sikerült visszajutni 1996-ba.
Ez tényleg szép teljesítmény volt, röpke 18 hónap alatt.

Az indoklás:
"növekszik a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy Magyarország teljesíteni tudja-e a költségvetési konszolidáció és a közadósság-csökkentés középtávú célkitűzéseit, különös tekintettel a magyar gazdaság egyre korlátozottabb középtávú növekedési kilátásaira. Magyarország "egyre fogékonyabb az eseménykockázatokra" a magas államadósság-teher, a külföldi befektetőktől való erőteljes függés és a jelentős finanszírozási igények miatt, miközben erősödik a külső piaci volatilitás is."

Az NGM-ben kemény lehetett a hajnal, mert már 08:10-kor kiadtak egy közleményt, ami kb. a "best of" kategóriába esik, ilyen csodálatos közlemény miatt él ez a blog:

"Mivel a Moody’s értékelésének semmilyen valós alapja nincs, a magyar Kormány nem tudja azt másképp értelmezni, mint a Magyarország elleni pénzügyi támadások részeként.
Nincsen alapja, mert az elmúlt másfél éves időszakban a magyar gazdaság legtöbb területén minden külső nehézség ellenére kifejezetten kedvező irányú változás következett be.
bla-bla-bla mennyire jók vagyunk
bla-bla-bla mennyire jók vagyunk
bla-bla-bla mennyire jók vagyunk
bla-bla-bla mennyire jók vagyunk

A forint gyengülését pedig nyilvánvalóan sem a magyar gazdaság teljesítménye, sem a költségvetés állapota nem indokolja, annak hátterében így csak egy Magyarország elleni spekulációs támadás állhat, amihez épp az ilyen, szakmailag megalapozatlan hitelminősítői vélemények adnak táptalajt."

Orbán Viktor, országértékelés, 2009. március. 6:
"ebből fakadnak a politikai hazugságok arról, hogy nagy a jólét és dübörög a gazdaság. Ebből fakad a költségvetési adatok meghamisítása, a trükkök százai, az őszödi beszéd, a reformoknak nevezett újabb és újabb megszorító csomagok, amelyek sorra megbuktak. Ebből fakad a rendőrterror a békés tüntetők százai ellen. Ez magyarázza, hogy a kormány nagy garral bejelentett programjai után soha nem történik semmi. Az ország soha nem lépett előre, legfeljebb hátra, a helyzet soha sem lett jobb, legfeljebb rosszabb. Ez okozta a sorozatos pofonokat, amelyek külföldről érték és érik az országot: a leminősítések, a forint zuhanása, vagyis az egész csődtömeg, amit ez a kormány az elmúlt években az ország, és mindannyiunk nyakába zúdított."

Itt már nagyon-nagyon kevés lesz Matolcsy menesztése, csodálkoznék, ha Orbán kihúzná 2014-ig ... mert az ország nem fogja, az tuti.

Soha nem volt még ekkora szüksége Gyurinak a szimpátiatüntetésre, mint most, amikor a Gonosz ki akarja ragadni a kezéből a kormánykereket!

Krisztus segítségével Matolcsy kikormányozza a gyorsnaszádot a viharból (14x11, olajfestmény)


Köszönjük a videót, Sándor!

Címkék: orbán válság matolcsy

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr903410174

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mintaváros 2011.11.25. 17:39:41

p { margin-bottom: 0.21cm; }Esztergomban csütörtökön megszűnt a közvilágítás. A közétkeztetés két napig még működik, de hétfőtől annak is vége. A közösségi közlekedés is megszűnt már hetek óta.   Aki nem értené, mit jelent egy államcsőd, az menjen...

Trackback: Mintaváros 2011.11.25. 17:39:09

p { margin-bottom: 0.21cm; }Esztergomban csütörtökön megszűnt a közvilágítás. A közétkeztetés két napig még működik, de hétfőtől annak is vége. A közösségi közlekedés is megszűnt már hetek óta.   Aki nem értené, mit jelent egy államcsőd, az menjen...

Trackback: Fidesz: Nincs objektív alapja a leminősítésnek 2011.11.25. 16:55:22

A Fidesz szóvivője szerint semmiféle objektív alapja sincs a Moody's leminősítésének, Magyarország gazdasági mutatói ugyanis továbbra is jobbak, mint a környező országoké. Mint mondta, „most már mindenki látja, (...) hogy Európát pénzügyi támadás éri” és…

Trackback: Fidesz: Nincs objektív alapja a leminősítésnek 2011.11.25. 16:55:03

A Fidesz szóvivője szerint semmiféle objektív alapja sincs a Moody's leminősítésének, Magyarország gazdasági mutatói ugyanis továbbra is jobbak, mint a környező országoké. Mint mondta, „most már mindenki látja, (...) hogy Európát pénzügyi támadás éri” és…

Trackback: Védelemre, szorulunk 2011.11.25. 14:39:28

Hát bekövetkezett. A szokásos péntek esti bóvlingozásra hívó sms ma rosszul mutat a telefonok kijelzőjén, és jobbra-balra dűlő bábukat sem akarunk látni. Különben is, az egész hét tele volt köddel meg ködösítéssel, javítani kell majd a hangulatunkon. H...

Trackback: Gyanúsítottak 2011.11.25. 12:19:07

A Magyar Nemzet megtudta: a kormány és a nemzetbiztonsági kabinet ülésén is kiemelt helyen szerepelt a forint elleni folyamatos, koncentrált támadás témája. A lap értesülései szerint döntés született arról, hogy felderítik a támadássorozat okozóinak ...

Trackback: Világgazdaság – Magyarország 2:0 2011.11.25. 11:41:14

Kedves Barátaim, úgy néz ki, unortodoxia kies hona vesztésre áll. Már megint. Vagy még inkább: még mindig, úgy 20-60-150-1000 éve, kinek mi tetszik. De ne a selejtezősorozattal foglalkozzunk, hanem a mostani meccsel.Felkészülés, taktika, háttérmunka:Fe...

Trackback: Bóvliország hajósainak 2011.11.25. 11:06:30

Most annak kellene jönnie, hogy hehe, mi megmondtuk, matolcsi, holnaphúzcsi, illetőleg orbántakaroggy. Hát, nem az fog jönni....

Trackback: Bóvliország hajósainak 2011.11.25. 10:25:02

Most annak kellene jönnie, hogy hehe, mi megmondtuk, matolcsi, holnaphúzcsi, illetőleg orbántakaroggy. Hát, nem az fog jönni.Mert nem ez a zseniális agysebész tehet róla, de még nem is a főnöke, az előretolt középpályás. Erről mi tehetünk, drága baráta...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zrobasé 2011.11.25. 16:06:07

"A leminõsítés pontosan kifejezi a nemzetközi közösség bizalmát a magyar gazdaságpolitka iránt – mondta Chikán Attila a debreceni Bizalom, közintézmények és a gazdasági/társadalmi prosperitás - Melyik a kulcs a többihez? című rendezvényen konferencián. Ha ezt a nem ortodox gazdaságpolitikát erõltetjük, akkor jöhetnek még leminõsítések. A magyar gazdaság nem összeesküvés áldozata - mutatott rá.

Nincs összeesküvés. Aki rosszindulatú egyedek tevékenységének tudja be a mostani piaci folyamatokat, azok nem értik a piacgazdaság lényegét - emelte ki Chikán reagálva a kormány felõl érkezõ kijelentésekre, miszerint támadássorozat érte Magyarországot.

tudi 2011.11.25. 16:07:58

Én már nem is tudom eldönteni, hogy ezek vagy ennyire hülyék, vagy direkt csinálják. Matolcsynak mennie kellett volna már jó régen, nem igaz, hogy nincs a Fidesznek, vagy holdudvarban olyan ember, aki jó gazdasági szakember lenne, vagy csak Gyuri a megfelelő ember a megfelelő helyen.
Ez az egész nyugdíjemelés pedig nem más szerintem legalábbis mint a jó öreg oszd meg és uralkodj egyik formája, míg mi dolgozó tömegek szívunk, de a köcsög nyugdíjas emelést kap, ezen zsörtölődünk, pedig lehet, hogy ennél az emelésnél nagyobb dolgok történülnek a háttérben, csak ugye mi mással foglalkozunk.

Kabbe (törölt) 2011.11.25. 16:20:10

egy meglehetősen furcsa párhuzam jutott eszembe: a neandervölgyi ember erősebb, robosztusabb, nagyobb volt, mint a homo sapiens sapiens.......mégis elbukott.
evolúció: az okos túlél, adaptálódik, alkalmazkodik - a buta elbukik.
kifejezetten örülök a leminősítésnek. önmagunktól esélytelen, hogy megjöjjön az eszünk(tisztelet a kivételnek). ha meg ezután is a moralizáló gyűlölködés és ellenségkeresés a fő irányvonal.....hát igen, erről szól az EVOLÚCIÓ:)
tessék figyelni a régiós országokat.

Viktus 2011.11.25. 16:23:30

"A határozat indoklása szerint H. Attila 85 ezer forintot adott kölcsön egy családnak, s a készpénzhitelért 161 ezer forintot követelt vissza, s ezzel további súlyos nélkülözésnek tette ki a kölcsönkérőket." hvg.hu/itthon.bunugy/20111125_uzsoras_itelet

Na alakul a providentesek is mennek a sittre? vagy elég a fradit támogatni?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.11.25. 16:32:05

@Viktus: Azért ez kemény ítélet.Nem is tudom ,hogy bírja ki szegény.....

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2011.11.25. 16:32:19

@Mojzes Pál: Bizonyítékom nincs, ugyanis nem én vagyok az NGM meg a KSH, viszont talán nem nehéz belátni, hogy ez az a szektor (a multik és a nekik bedolgozó kkv; ami mellett csak azok a kkv-k játszanak, amik nem a multiknak termelnek (erről szívesen várok Tőled egy adatot, ha már Te olyan jól tudsz mindent)), ami új jövedelmet keletkeztet, és nem a régit osztja el. A nyugdíjasnak, a közalkalmazottnak és az államnak pontosan addig a pillanatig lesz pénze bármit is megvenni, amíg azt adó formájában befizetik nekik.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2011.11.25. 16:36:30

@GOLAZ111: Nem, ők a devizaárfolyamok, a bevételek és az adópolitika függvényében döntenek. Lenne kedved bemutatni, hogy melyikben várható kedvező fordulat 2012-ben?

A multik utálatát egyébként nem az államra értettem (bár azért a bankadóval és a végtörlesztéssel eléggé "csúnyán" kezdtek nézni rájuk...), hanem be kell nézni olyan fórumokra, ahol a multik vannak kikiáltva az egész rendszer bűnbakjainak, aztán utána lehet úgy csinálni, mintha egy bizonyos csoportban nem lenne multiellenes hangulat.

ketroot 2011.11.25. 16:42:21

Na engem meg nyilván kivágtak a mandinerről... :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.11.25. 16:45:30

nol.hu/gazdasag/a_moody_s_is_tevedhet__kozpontja_osszekeverte_budapestet_botswanaval

És ez most?
Persze minket ez sem húz ki a szarból, de hogy ezen valaki megint szakított, az tuti!

OÁFK 2011.11.25. 16:48:47

Bennem már felmerült, hogy nem-e államcsőddel akarják kezelni az államadósságot?
82 % államadósság -> Kócosszemű -> Csőd -> Megegyezés a kintlévőség 50 %-ának leírásáról -> 41 % államadósság
Elég ortodox megoldás, de ha a parasztáldozatokat nem számoljuk (azt a 9 milliót), akkor számszakilag működik. :)

OÁFK 2011.11.25. 16:50:03

@ColT: Tudjál már szövegérteni... Ez nem azt jelenti, hogy nem vagyunk leminősítve, hanem, hogy Moodys Gizike a titkárnő hülye.

OÁFK 2011.11.25. 16:51:53

@ColT: Az meg pláne siralmas, hogy Botswana bőven előttünk jár...

tudi 2011.11.25. 16:53:47

@ColT: Erre én csak azt tudom mondani, hogy lehet sőt biztos, bár a Moddy-s nál is emberek dolgoznak, de egy ekkora szarvashibát. Amúgy de "szegény" ország lehet Botswana, hogy A2-es besorolása volt.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.11.25. 16:57:51

@OrmányÁrmányFurmányKúrmány: @tudi: Úgy, mint Franciaország "véletlen" leminősítése?
Bár igaz, tőlünk mit félnének, ha véletlenül minősítenek le? Akár úgy is hagyhatnak, majd igazodunk a kategóriánkhoz :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.11.25. 16:59:12

@OrmányÁrmányFurmányKúrmány: Mikor számolták a parasztáldozatokat? :D

"Meglepetésünkre közlemény a Moody's a november 24-én hozott részletes döntéséről szóló közleményt küldte el"
Mondjuk ez tényleg egy érdekes mondat.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.11.25. 17:00:23

@tudi: @OrmányÁrmányFurmányKúrmány: Mondjuk a másik, amit ez mutat, hogy ennyire szarnak rá, éppen mit csinálnak?

2011.11.25. 17:03:27

@Naneee: Hát igen, a maszlag nem pótolja a kenyeret. Ha vityáék nem kapnak a fejükhöz, könnyen úgy járhatnak, mint Caucescu. Egy ideig lehet feszíteni a húrt, de végül csak elpattan.

2011.11.25. 17:09:56

"a tüntetők gyakorlatilag túszul ejtették a képviselőket, akikkel a biztonságiak közvetítésével próbálnak tárgyalni. Legfrissebb híreink szerint rendőri segítséggel szabadították ki a fideszes képviselőket, a tüntetők pedig hangosan követelik a képviselőtestület lemondását."

alakul a fülke, mint toi-toi a buldózer alatt

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.11.25. 17:13:41

@Belpo: Nem is ártott volna pár makarenkói pofon nekik, asszem.

2011.11.25. 17:19:32

@ColT:
azért ha rendőr lennék épp most ottan, úgy csendesen odasúgnám a fidesznyiknek: öreg, hogy is van ez a túlóra kifizetés, mindjárt lejár a munkaidő? :D:D:D:D:D

2011.11.25. 17:22:40

@ketroot:
ne foglalkozz vele, nekik is végük :):) ki franc olvas innen kezdve pártpropagandát? erőlködnek most, de előbb kellett volna ébredni

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2011.11.25. 17:23:02

@Enrico72: Nem akartam beszállni az ekézésedbe, mert feleslegesnek tűnik, amíg rá nem jössz magadtól a dolgokra. De a legutolsó kommented az nettó baromság. Senki nem azt várta OV-től és a Matolcsyné férjétől, hogy tegyen csodát és másfél év alatt tegyen mindent rendbe a gazdaságban. Arra vártak a zemberek, hogy elkezdenek valamiféle irányvonal mentén tevékenykedni, és lassan az eredmények is jönnek.
E helyett csak az látszik, hogy ők a "nem megszorítások kormánya". Ugye ismerős. De jövőre már mindenre adót vetnek ki. Lesz itt chips adó, ebadó, ingatlanadó (ki ordibált leghangosabban ellene - OV) és még kitudja észben tartani hányféle adó.
E mellett az egész világgal szemben felesleges gazdasági "szabadságharcot" vívunk, még ha beledöglünk is.
A pártod és imbecillis vezetője, ha az energiátoknak csak a töredékét a gazdaság rendbe tételére fordítja, és nem a világ ellenünk hangolására, akkor, most nem 255,- Ft lenne a svájci frank, és 315,- Ft környékén az Euro. De nem, nektek a leminősítést is úgy kell megélnetek, hogy most sem azon gondolkoztok, hogy aMatolcsyné férjét egy ekkora bukás után elzavarjátok, hanem azon, hogy a Gyurcsány és a Bajnai a hibásak mindenért. SZÁNALMAS!
Tudod mit? Alig várom, hogy jöjjön vissza a Gyurcsány és a Bajnai!
Nálatok ők is jobbak.

dr. Aullah 2011.11.25. 17:30:57

Kiváncsi leszek mi lesz a főhír félhétkor.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.11.25. 17:34:53

@Aullah: Az RTL-en és a TV2-n? Valami baleset, mi lenne.
Ott úgy .50 körül jön 1db politikai hír, ahogy észrevettem...
Az m1-en talán a 2.-3. helyen lesz, de ott el fogják mellé mondani, hogy Szlovákiában mennyivel rosszabb.

2011.11.25. 17:59:58

@Aullah:
Mohácsnál a duna apad, hajóvonták és gyorsnaszádok találkozása tilos

Viktus 2011.11.25. 18:03:51

Péntek délután új történelmi csúcsra emelkedett a magyar államcsőd kockázatát jelző úgynevezett cds-felár: az eddigi 630 bázispontos szintet jócskán meghaladó 644,45 bázispontos szintet szerepelt a CMA Datavision nevű londoni adatszolgáltató kora délutáni hírlevelében, írja a Portfolio.hu. A cds-felár délelőtt 620 bázispont volt.
-

Na, és még v.ki azt mondja Gyuri bácsi sikere láthatatlan miközben sorra döntögeti a rekordokat.

fzs.1933 2011.11.25. 18:07:56

Tudjátok, azért egy haszna van ennek a gazdasági csodának:
most valószínűleg többen kezdenek el a saját pénzügyeikről felelősebben gondolkodni...

Amúgy pedig:
Kyrie Eleison

Viktus 2011.11.25. 18:10:35

index.hu/gazdasag/magyar/2011/11/25/orban_viktor_11_kozg/

Az OTP még áll? - tréfálkozott a tanácskozás előtt, majd azt kérdezte, ez most jó-e vagy rossz.

-

Jól hangzik :D

Viktus 2011.11.25. 18:15:37

Az állam is költ végtörlesztési támogatásra?
Mivel a munkáltató 7,5 milliót adhat a dolgozóknak, az állami cégeknél és az önkormányzatoknál elkezdték felmérni a devizahiteleseket.
index.hu/gazdasag/magyar/2011/11/25/az_allam_is_koltene_vegtorlesztesi_tamogatasra/
-

Nocsak, de meglepő :D

2011.11.25. 18:17:43

@Viktus: Milyen jó kedve van a törpe gecinek. Pedig egyre közelebb kerül ehhez a helyzethez: youtu.be/EWHDHIrx8SU?t=2m55s

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2011.11.25. 18:39:28

Csak érdeklődök, ugye a Matolcsy szimpátiatüntetés ma este 8kor nem marad el? Mert én nagyon szeretném vállon veregetni ezért a rengeteg okos szóért, bölcs hasonlatért, csodálatos eredményért...Együtt mind: GYURI, GYURI, GYURI!!!!!

tryclops 2011.11.25. 18:45:52

@csizsikpizsik: De biza, ezt már ők sem vállalták be, azt kell mondjam wow, csak van az a határ, amit már ők sem... :DD

UPDATE: A demonstrációt a rendőrség betiltotta, arra hivatkozva, hogy ebben a nagy hidegben nem tudnák megnyugtatóan garantálni a tüntetésen résztvevők biztonságát, és egyébként is, a tegnap éjszaka érkezett felháborító hírek óta az összes erőszakszervezet az ország határainál harcol a nemzetközi pénzügyi körök támadásai ellen.

Fentiekre tekintettel mindenkit megkérek, hogy csak saját felelősségére látogasson ki ma este a Kossuth térre, és ha nem is lesz az egészből semmi, azért ma, sörözés közben mindenki gondoljon a Miniszter úrra, aki vélhetően akkor is éppen a növekedés beindításán fog ügyködni!

A Szervezők nevében köszönöm a sajtó pozitív hozzáállását, úgy hiszem, példátlan a mai hiszterizált politikai légkörben, hogy a hírhedt Mandinertől kezdve a vitriolos Vastagbőr blogon át a balos fellegvárnak számító ATV is mind hírt adott a kezdeményezésünkről.

És persze köszi a résztvevőknek, Nektek is!! Addig is, javaslom, hogy mindenki készítse el saját növekedési tervét, aminek segítségével ki tud törni, segítsünk együtt a Miniszter úrnak!

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2011.11.25. 18:53:31

@tryclops: Esetleg táviratot tudunk küldeni? Vagy valami levelet nem postáznak 3 milliárdért amit ha névvel, címmel. vonalkóddal visszaküldök tudom bátorítani az én Kusza Szemű Hősömet? Csak nem mehet kárba a péntek estém, hát mit csináljak most hogy nem tudok a Kossuth téren a lábai elé borulni és megköszönni a szépet és jót amit tett értem, értünk?

tryclops 2011.11.25. 18:55:59

@csizsikpizsik: igyál, (én is azt teszem), aztán hajnalban hagyj Gyurinak egy szép kupac "bátorítást" a téren... :)

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2011.11.25. 19:02:22

@tryclops: Nincs ahhoz már túl hideg hogy a Parlament elé szarjak? Még meghűl a seggem :D

ketroot 2011.11.25. 19:06:56

Na, amit eddig megtudtam, hogy mire jutott a kormány a megbeszélésen: rábasztunk.

ketroot 2011.11.25. 19:08:24

@ketroot:

Komolyan, ilyen lózungokat: erősíteni kell a gazdaságot, növekedés kell, meg más piacot kell keresni...

tryclops 2011.11.25. 19:09:25

@csizsikpizsik: Én személy szerint a rókára gondoltam, de ha be akarsz kerülni a napiszarra, én nem tartóztatlak. :D

2011.11.25. 19:09:38

A 3 ellenzéki párt felszólította a kormányt,hogy fejezze be az öngyilkos politikát.
A Fidesz bizalmatlansági indítványt terjesztett elő orsóssal szemben.
Ebben a percben mondta a tv.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2011.11.25. 19:15:08

@tryclops: Talán annak nem menne át az üzenete - és ahogy volt évfolyamtársam mondta: Idegen helyre nem hányok, mert lehet még újrahasználható anyag benne, és ugye ezekben az időkben ez már lassan nem is vicc...

fzs.1933 2011.11.25. 19:26:21

www.portfolio.hu/gazdasag/matolcsy_spekulacio_folyik_magyarorszag_ellen.159039.html

Azért érdekes dolgokat nyilatkozik még így is... Ezek az emberek lejáratják a közgazdászokat egy ország szemében. Én is ilyesmit tanulok. Ezek után már nem sok kedvem van...
Megérne egy misét az is, hogy kik azok a 11-ek, akikkel ma tárgyaltak.

tryclops 2011.11.25. 19:26:39

@Hörömpő Töhötöm: Mi van? Ezt honnan szedted?
@csizsikpizsik: Jogos, ne pazaroljunk rájuk semmit, még azt is meg találják védeni.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.11.25. 19:30:04

@Aullah: Basszus! Az RTL-en első hír volt! Tiszta meglepődtem!
És sokkal kevésbé volt bulváros a Híradó a megszokottnál.

fzs.1933 2011.11.25. 19:38:36

Fát lehet hasogatni a hátamon, olyan türelmes ember vagyok.
Most azonban nagyon közel állok ahhoz, hogy szó szerint fejjel menjek a falnak.
Olvasom a "tanácskozás" utáni nyilatkozatokat és nem kapok levegőt.

Nem hiszem el, hogy ebben a helyzetben sem tudnak mást szajkózni, csak azt, hogy győztünk!
Mi vagyunk a legfaszábbak, a többiek meg bekaphassák...

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ
Most el fog tűnni egy adag Jägermeister

Viktus 2011.11.25. 19:41:21

@Hörömpő Töhötöm:

Matolcsy: A legjobbak között vagyunk

Az új gazdaságpolitika: szövetség az IMF-fel és a bankokkal. Pénzügyi védőhálóra van szükségünk, a növekedési várakozást 0,5-1 százalék közé mérsékelte a kormány.
index.hu/gazdasag/magyar/2011/11/25/matolcsy_0_5-1_lesz_a_novekedes/

tryclops 2011.11.25. 19:43:44

@fzs.1933: Ok, meggondoltam magam, még se megyek inni, inkább irány a tesco, és minden pénzemen konzervet veszek. Jipí!

Viktus 2011.11.25. 19:46:42

index.indavideo.hu/video/Orban_Az_OTP_meg_all felelős magyar miniszterelnök ... így kell ezt ...

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2011.11.25. 19:51:30

@Rufus78: Én nem tudok jól mindent cucubogár.De légbőlkapva nagyot mondani Én is tudok...

spinat 2011.11.25. 19:59:44

@GOLAZ111: hogyan jönnek a lenygelek a tavalyi magyar költségvetési hiány évközbeni módosítgatásához? Alma versus körte?

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.11.25. 20:02:40

"golyóálló költségvetés" bazzeg :DDDDDD
Sirok és röhögök egyszerre. Hétfőn be fog szakadni a forint, a CDS meg már úgyis az egekben.

2011.11.25. 20:02:42

@Viktus: Matolcsi dögöjjön meg! Most pedig kezdődik a Hofi az egyesen...

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.11.25. 21:12:31

hvg.hu/gazdasag/20111125_matolcsy_kozgazdaszok_konzultacio

”Úgy tűnt, hogy Matolcsy az egészből nem ért semmit” – mondta a konzultációról egy neve elhallgatását kérő résztvevő. Nem mutatott megbánást, nem volt önkritikus, és a megbeszélést követő sajtótájékoztatón elhangzottakkal ellentétben a forrás szerint szó nem volt arról, hogy hadjárat lenne Magyarország ellen. A résztvevő szerint éppen azt magyarázták a miniszterelnöknek, hogy ezek a gazdasági folyamatok nem spekulációs támadások következményei. Ezt egy a konzultáción résztvevő másik forrás is megerősítette.

GOLAZ111 2011.11.25. 21:13:35

@spinat: Úgy jönnek a lengyelek, hogy ők már egyszer nem fizettek. Magyarország meg mindig fizetett. Persze lehet azt mondani, hogy az a tény, hogy Lengyelország nem fizette az adósságát kevesebben nyom a latban, mint az a feltételezés, hogy jövőre nem lesz tartható a magyar költségvetés, csak komolytalan.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.11.25. 21:15:54

@Hörömpő Töhötöm: Azt a bizalmatlansági indítványt kb.2/3-al elutasítják.

GOLAZ111 2011.11.25. 21:18:57

@Rufus78: >Nem, ők a devizaárfolyamok, a bevételek és az adópolitika függvényében döntenek. Lenne kedved bemutatni, hogy melyikben várható kedvező fordulat 2012-ben?

Persze. Jó hír, bár nem fordulat, hogy továbbra is stabil marad a dínár és a forint árfolyama. Már évek óta változatlan, pedig Szerbiában nincs is Matolcsy. Persze ezek csak a piaci folyamatok.

>>A multik utálatát egyébként nem az államra értettem (bár azért a bankadóval és a végtörlesztéssel eléggé "csúnyán" kezdtek nézni rájuk...), hanem be kell nézni olyan fórumokra, ahol a multik vannak kikiáltva az egész rendszer bűnbakjainak, aztán utána lehet úgy csinálni, mintha egy bizonyos csoportban nem lenne multiellenes hangulat.

Azért jobb lenne, ha a multik az itteni janicsárjaik körmére néznének, rögtön kisebb lenne a multiellenes hangulat.

Viktus 2011.11.25. 21:19:04

@Kőmíves Kelemen:

Csak nem hazudnának azok akik soha sem hazudnak? :O

mh1973 2011.11.25. 21:19:52

Ha holnap beváltok száz ojrót, akkor szándékosan gyengítem a forintot, tehát spekuláns vagyok, ha nem váltom be, akkor meg azért spekulálok! :D
Azt hiszem jön holnap értem a fekete autó...

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.11.25. 21:22:07

@Kőmíves Kelemen: Az első alkalom, amikor igazán és azonnal tudtam, hogy egy politikus hazudik. Köszi a hvg-s linket.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.11.25. 21:24:37

@Tzimisce:
Sajnos egyre többet kell olvasnom a HVG-t, ha hiteles infókat akarok, mert az Index mostanában le van maradva pár lépéssel, ha a szart kell teregetni...

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.11.25. 21:28:37

@Kőmíves Kelemen: Mondjuk ezt már csak azért is tudtam, mert két szakember aki ott volt engem tanított, és pontosan tudtam, hogy ők ilyet nem mondanának, sőt már a múltkori ilyen összejövetelnél is kiderült, hogy nem az zajlott bent, mint amit Matolcsy kifelé kommunikált.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.11.25. 21:34:08

@Tzimisce:
Nem akarom őket bántani, de ilyenkor nem kéne kiállni a nyilvánosság elé, és névvel felvállalni amit a hvg most megirt? Saját hirnevüket járatják le ezzel, ha kussolnak.
Megszakitani ennek a két dilettánsnak a kibaszott ámokfutását, és kis gerincet verni a normálisabb (oximoron) Fideszesekbe, és leváltani ezeket?

Ez minden rohadt országgyűlési képviselőre vonatkozik!
Bazdmeg, ennyire nincs pártfegyelem, hogy ne vennék észre a szakadékot... el kellene gondolkodni azon, hogy Orbánnal együtt akarnak-e bukni (valószinűleg véresen) vagy leváltják és megpróbálnak valami értelmeset tenni.

Viktus 2011.11.25. 21:34:51

Egyébként nem csak nagyban ilyen szépen szóló a Fidesz:

"A jövő évi költségvetést – hasonlóan az ideihez – nullszaldósra tervezi a képviselő-testület. A működés stabil lesz, folytatódnak a fejlesztések, s a szülőket sem terhelik többletkiadások – jelentette ki a polgármester."

vs.

"Hatvan város 2011. évi költségvetéséről szóló 8/2011. (II. 16.) önkormányzati rendelet alapján
392.331 eFt működési hiány került beépítésre. A működési hiány pótlására 600 millió Ft
folyószámla hitel felvételéről döntött a Képviselő-testület."

Fideszben sok kis Matolcsy veszett el ... kell a sok-sok pénz média kft. működtetésére három újságra, tv, rádió, hónapokig tartó fesztiválok ...

Viktus 2011.11.25. 21:39:19

@Kőmíves Kelemen:

"agyramegy 2011.11.25. 21:36:36
Én nem értem hol itt a probléma.

Sandán Néző Nagyfőnök megmondta:
"Egyetlen időszakhoz hasonlítható ez a gyors siker, az 1945-1947 közötti gyors, háború utáni újjáépítéshez."

És tökre igaza van. Tényleg kezd az ország azokhoz az időkhöz hasonlítani. Egy kicsit várunk és el is érjük az akkori színvonalat.

Ezek után büszkén húzhatja ki magát, hogy "Na megcsináltam!". "

dr. Aullah 2011.11.25. 22:02:29

@Kőmíves Kelemen: Ezt én sem értem. Gondolom jól megkenik őket, jó a pénz, amit kapnak érte. Akik nem vállalják a nevüket, azok ugyanolyan férgek, mint a politikusok.

Kusics Iván · http://pinguinekszigete.blog.hu 2011.11.25. 22:10:57

@Enrico72: ez olyan, mint a futballisták értéke. ha valaki kitűnik a primera divisionban vagy a premier league-ben, annak az ára irreálisan elszáll. ráadásul igencsak romló teljesítményt kell mutatnia ahhoz, hogy az ára érdemben csökkenni kezdjen. ezzel szemben a magyar, a cseh, a román, a szerb futballpiac úgy néz ki, hogy ha valaki kitűnik, annak értéke talán megközelíti a championship átlagát. lehet vitatkozni, hogy melyik a reálisabb, a legnagyobb valószínűség szerint egyik sem az. hasonló ehhez a globális mamutcégek és pl. az USA helyzete, valószínű, hogy ők némileg rosszabbak, míg mi vagy a csehek némileg jobbak vagyunk a besorolásnál, de ahogy a barca kispadjáról és az NB1-ből is az irreális (előbbi esetben túl-, utóbbi esetben alulértékelt) áron viszik el a játékost, úgy az amerikai és magyar államkötvényeket is úgy veszik, mintha az irreális reális volna.

na mármost, bele lehet hugyozni a konnektorba, meg állítani, hogy orbán gáspár piaci értéke 25 millió euró, csak hiábavaló, meddő próbálkozás (még ha az is irreális, hogy 0 euró legyen a piaci értéke egy nb2-es futballistának), ahogy az is, hogy olyan nyilatkozatokat ereszt el az NGM, melyek alapján valahol Aaa minősítés környékén kéne tanyáznunk (még ha a Ba1 is irreális).

most két út van: vagy felfogod, hogy a monszun indiának cink, nekünk pedig meg sem kottyan, vagy kiállsz a hordóra, hogy "indiának nem kell monszun, ármány és fondorlat".

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.11.25. 22:20:09

@Kőmíves Kelemen: Ezt a múltkori után Bod Péter meg is tette, a Duna tv-ben nyilatkozott. Gondolom a belső kör tagjai nem akarják a kormánnyal kiépített jó kapcsolatot elveszíteni, de az is lehet, hogy félnek a Fidesz bosszújától, sajnos azt kell mondjam joggal.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.11.25. 22:23:56

@Tzimisce:
Inkább elveszitik a felépitett hitelességüket? Pont nekik kellene kiállniuk, és elmondani, hogy hazudnak a fijjúk.
Mert mi kisemberek hiába pattogunk itt.

Himpellér · http://5percszerelem.blog.hu/ 2011.11.26. 06:13:39

Egyébként sem látom, hogy az emberek véget akarnak vetni ennek a szárnyalásnak, de még ha akarnának sem lehet majd...

atv.hu/belfold/20111125_haza_es_haladas_ez_egyoldaluan_manipulalt_valasztasi_rendszer

2011.11.26. 09:02:20

@Viktus: ez édes: "azt hiszem, hogy itt egy csapatjáték van, és a miniszter sokkal inkább csapatjátékos, mint ahogy azt feltételezik róla" - úgy látszik, itt tényleg a csapatkapitányt kell elzavarni. :-(

2011.11.26. 09:08:09

@Himpellér: Szokás szerint egyénre szabják a törvényt, ezúttal orbánra. De szerintem ez is kevés lesz nekik. A demokrácia attól működik, hogy megvan a zembereknek az az illúziója, hogy végül csak megszabadulhatnak az ilyen gyűlölt zsarnokoktól, ha ezt elveszi tőlük, akkor tényleg könnyen úgy járhat, mint Ceaucescu.

Ironfist 2011.11.26. 11:06:54

Jaj, de jó kis idézetet hallottam a Hadházitól:
"Az ország olyan, mint egy ezer éves IFA, csak akik a kormánynál vannak, nem az utat nézik, hanem a magnót szerelik ki. Mondjuk minek is néznék az utat, mikor üres a tank... a felniket már rég eladták... csak a kötelező be van fizetve."

2011.11.26. 12:36:44

@Ásó[Mosó]maci: mit szóljak? Ez a két hír nekik két új koporsószeg. Csinálják csak!

Viktus 2011.11.26. 13:46:26

Az új alaptörvény szövegezésére se fordítottak annyi energiát a kormánypárti frakciók tagjai, mint a képviselői juttatások feltornászására.

hvg.hu/hvgfriss/2011.47/201147_kepviseloi_juttatasok_megemelik_a_maguket

-

Na v.mi tényleg sikeres :D

2011.11.26. 14:30:17

@Viktus: Kőcsék patikára az utolsó garasig!

dr. Aullah 2011.11.26. 14:40:47

@Ásó[Mosó]maci: Javítsatok ki, ha tévedek, de én úgy tudtam, hogy a benzin árában már van egy rész útdíj... Amúgy teljességgel elfogathatatlan. A fidesz ki akarja csinálni az embereket.

2011.11.26. 14:49:56

@Aullah: Nincs. Már csak jövedéki adó meg áfa van. De az több mint 100%. A mocskos fidesz a zemberekkel akarja megfizettetni a saját balfaszkodását. De legalább önkritikát gyakorolnának... de nem! Előre a leni... akarom mondani a matolcsi úton! Ha beledöglünk is!

ketroot 2011.11.26. 16:40:21

"Innen szép nyerni. Növelik Magyarországon az összetartozás érzetét, növelik büszkeségünket, megmutatjuk.

Annál is inkább, mert amit ajánlani tudnának az a nép sanyargatásának növelése, akárcsak az egyre halkabb ellenzéki szócsövek is. (Az ellenzék semmitmondó személycsere követelése saját ötlettelenségének, részben vétkességének beismerése)

Egyben a Moody's ezzel elkezdte saját koporsójába a szögeket verni. Koppanni fog, mert kiutat kell keresni, olyat, mely eddig még nem járt. A jártak ugyanis mind zsákutcák lettek. Magyarországnak van elég bátorsága és ezzel esélye az új kiút megtalálására. Aztán majd megint másolnak bennünket. A Moody'ra meg nemigen fog már senki sem hallgatni."

Ez számomra a hét kommentje.

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2011.11.26. 16:48:21

@ketroot: Ki írta ezeket a mélyen szántó magvas gondolatokat, amelyek ennyire megvilágítják az igazság minden szegletét?

ketroot 2011.11.26. 17:21:45

@Ásó[Mosó]maci:

mandiner.hu-n vannak ilyenek. Pl. Matolcsy nyilatkozatát tegnapról 88/51 arányban helyeslik...

lehet csemegézni.

2011.11.26. 17:32:42

@Ásó[Mosó]maci: Én attól tartok, hogy az évi 20e Ft útdíjat még ki fogják a népek köhögni. Főleg ha netán még részletfizetési lehetőséget is kitalálnak hozzá. Annyiban viszont igaza van a Csikósnak, hogy az ordas pofátlanság, hogy ma már nem lehet csak úgy leadni a rendszámot előre meg nem határozott időre, mint annó az átkosban, aki nem győzi a sarcolást, annak vagy el kell adnia, vagy be kell zúzatnia a kocsit. Ez viszont még gyurcsótány találmánya (2005-ből)

Meridian74 2011.11.26. 21:02:22

A poszt szövegéhez: nem az elmúlt 18 hónap eredménye az, hogy leminősítettek bóvli kategóriába, mert 2010-ben csak azért nem kaptuk már akkor meg ezt a achievementet, mert Orbánék 2/3-dal nyertek, és akkor azt gondolták ez jó lesz a stabilitás szempontjából.

Hanem az azt megelőző 8 év munkájának gyümölcse érett be most. Némi csúszással, igaz, de csak lepottyant a fáról.

A mostani kormányt csak azzal lehet vádolni, hogy a valódi felelősök szabadlábon vannak, és élnek mint Marci Hevesen.

Mert az hogy devizában vagyunk eladósodva az a korábbi kormány(ok) felelőssége, meg az akkori jegybanké, meg a pénzügyi felügyeleteké. Ezerszer ki lett tárgyalva, az emberek nem seggfejségből vették fel a hiteleiket CHF/YEN ben, hanem mert egész egyszerűen AKKOR CSAK ABBAN ÉRTE MEG. Nekem is volt CHF hitelem, kb 5-6x fizettem többet, mintha forintban vettem volna fel uyganazt a hitelt. Az is igaz, hogy a törlesztő részletem 70%-al volt több már a végére, de azt megelőz időszakban meg 50%-al volt kevesebb mint ugyanaz Forinthitelben.

Mivel a bérek le vannak nyomva a bék a segge alá, így szinte mindenki rá van szorulva a hitelfelvételre, ha élni akar - pl ha lakást akar valaki magának (az albérlet sem olcsóbb, legfeljebb rugalmasabb - de a végén meg nem lesz a tiéd), a többségnek a jövedelméhez képest aránytalanul nagy hitelt kell felvennie. Márpedig élni kell valahol. Ugye?
Az, hogy dolgozz vagy tanulj többet az egy demagóg szöveg. A közoktatás minősége szar (amit szintén az emút8év alatt csak tovább romlott - az elit iskolákat meg csak a kiváltságosok tudják megfizetni), munkalehetőség 11%-os munkanélküliség mellett legfeljebb csak feketén van... és itt el is érkeztünk a valódi forrásához a problémáknak.

Az ország nem azért van szarban mert hiteleket kellett felvenni, vagy elhibázott volt a gazdaságpolitika. Nem. Hanem a nyomott bérek miatt. A többség minimálbér vagy annak közelében keres, és nem mellesleg nagyon sokan szürkén (részben bevallott jövedelemmel) vagy feketén dolgoznak. Tehát az első és legfontosabb az lenne, hogy a feketén dolgoztató munkaadókat irgalmatlanul büntetni (teljeskörű vagyonelkobzás, és 20 év kényszermunka), és a minimálbérek jelentős emelése.

Jövedelemadót csak bevallott jövedelemből lehet levonni, járulékokat úgyszintén. Fogyasztóképes kereslet is csak jövedelemből van. Ha ezek nincsenek, nincsen se fogyasztás se pedig adó. Emelhetik az ÁFÁ-t akármeddig, csak azt érik el vele, hogy külföldről fognak mindent vásárolni és csempésznek majd. Kaját már most érdemes az osztrákoknál megvenni, aki teheti, mert jobb minőséget kapsz, és nem mellesleg 10-20-30%-al olcsóbban(!!)

És ezt lehetne sorolni, de minden probléma ebből származik.

Meridian74 2011.11.26. 21:06:29

@Meridian74: "kb. 5-6x fizettem többet, mintha forintban vettem volna fel ugyanazt a hitelt."

Mármint alkalmankénti egy-egy aktuális havi törlesztőrészletnél... összességében kevesebbet fizettem - jóval - mintha eleve forinthitelben vettem volna fel a hitelt.

Persze aki a válság előtt kevéssel vette fel a hitelét az már ugyanezt nem mondhatja el.

2011.11.26. 21:15:02

@Meridian74: No,azért nekem erős a gyanúm, hogy az elmúlt 18 hónap termése is vaskosan benne van. Orsósék beleavatkoztak a bankok üzletébe, hasraütésszerű válságadót vetettek ki a multikra, _ezek_után_ kicsit sem meglepő, hogy befektetésre nem javasolt ország lettünk. Melyik befektető menne szívesen olyan országba, ahol egyik napról a másikra kikiáltják nép ellenségének, és szó szerint kifosztják? Én ugyan a pontos indoklást nem ismerem, de valószínűbbnek tartom, hogy a fentiek a leminősítés okai, minthogy a "zelmútnyócév" meg hogy "gyurcsányahibás." Akció-reakció, ez ilyen egyszerű.

Meridian74 2011.11.26. 21:21:35

@Ásó[Mosó]maci: fel kell lázadni ez ellen. Budapesti BKV-t az autósok fizessék meg??? MILYEN ALAPON??! Fizesse budapest, a sok balfasz zsidóval egyetemben - akik eltűrték 20 évig Demszkyt.

Meg fizessék meg azok, akik tönkretették a BKV-t. 20 év alatt hogy van az hogy nem cserélték le a gépjárműállományt 2x? Tízévente illene cserélni, amortizációs költséget bezzeg elszámolták, ugye?!

Miért szaladgál Hagyó és kompániája szabadlábon? Hogyhogy még nem kobozták el ő és hozzátartozóinak teljes vagyonát?! Hogy lehet az hogy a Hunvald-félék megússzák?!

Hogy lehet az hoyg nem vették elő Medgyessit azért mert elengedte az oroszoknak a cirka 60 millió dollár államadósságot, annak ellénre hogy az orosz fél lebartelozta volna? (pl megépítették volna ők a 4-es metró-t... nem lehet azt mondani, hogy szarul tették volna, hisz Moszkvában 20x ennyi metró van, és itthon is orosz szerelvények vannak, amelyek még 35(!) évesen is képesek működni! Vagy ha nem metró, adtak volna vasat olajat gázt vagy akármit, amit csak igényeltünk volna - ehelyett jótékonykodtunk. Mire fel??!).

Hogy lehet az hoyg a BKV-nál 20-100 milliós végkielégítések vannak, holott minden évben állami segítségel tudott csak fennmaradni a vállalat, azaz tehát mire fel az aránytalan összegű jutalmazások? Ugyanígy persze a MÁV-nál is, de az nem budapesti vonatkozású.

Én azt mondom, állampolgári engedetlenséget kell alkalmazni, mert ha az autósok (ha megtehetnék - de persze sokan eleve nem tehetik meg) csak 2 hétre letennék az autójukat, akkor az államnak CSŐDÖT kellene bejelentenie. Az ilyen adókat egyszerűen nem kell befizetni.

A legtöbben nem luxusból autóznak. Főleg nem 10 évnél öregebb autókban. Erre bazzd szmogriadó, parkolási díj, útadó, faszomtudja milyen adó, regadó, törzskártya zöldkártya (amit egybe vontak a műszakival, de ettől még fizetni kell a nagy semmiért), gyakorlatilag felsorolni sem tudom a 30 söralátétre rúgó adótípusokat, mellett további adókat akarnak kivetni az autósra? DUGÓDÍÍJ???!!

Hát csinálj rendesen működő tömegközlekedést, P+R parkolókkal, mindazzal együtt hogy ne autózni kelljen. Mert az autózás sem olcsó, de még mindig jobb mint tömegközlekedni.

Ha meg nem tudnak ilyet csinálni, akkor menjen csődbe a BKV és takarítsák el a romokat, hogy legyen helye egy újnak.

Meridian74 2011.11.26. 21:26:01

@Hörömpő Töhötöm: ez hülyeség. Ha nem orbánék (honnan veszed, hogy orsósnak hívták? talán ha mutatnál egy rendes forrást, mert nem találtam még - csak a komcsik terjesztik ezt a hülyeséget) nyerik meg a választásokat, akkor azonnal megnyertük volna a bóvli kategóriát, ne feledjük már el mi volt közvetlenül 2010 áprilisa előtt...

Secnir 2011.11.26. 21:55:15

@tryclops: @csizsikpizsik:
parlament elé szarni? önkéntesen DNS mintát adnátok a TEKnek?
hülyék.
ennyi erővel szarhatnátok egyből matolcsy szájába is.

2011.11.26. 21:55:55

@Meridian74: Arról nem lehet vitatkozni, hogy mi lett volna, ha, mert azt senki sem tudhassa biztosan. A tények viszont makacs dolgok: a nemzetigonosztörpenapoleonpolgártárs a külföldi befektetők orrára koppintott és a zsebükbe kotort, de könyékig ám, erre reagálva ők befektetésre nem javaslott országgá minősítettek. Szerintem jól látható az ok-okozati összefüggés, nevetséges itt két évvel ezelőtti dolgokra mutogatni!

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2011.11.27. 11:18:23

@Meridian74: Én ezt már nem az elmúltnyócévre kenném :-P

ketroot 2011.11.27. 12:22:39

@Hörömpő Töhötöm:

"A leminõsítést magyarázó elsõ tényezõvel kapcsolatban a Moody’s megjegyzi: kétségek övezik a közép távú célok teljesülését a magasabb finanszírozási költségek, valamint az alacsonyabb gazdasági növekedés miatt. Magyarország 2010 végén fennálló 81%-os adósságrátája magasabb, mint az ugyanilyen Baa3-as minõsítéssel rendelkezõ országok mediánja. Igaz, hogy a kormány elkötelezett az államadósság GDP-hez viszonyított arányának 50%-ra történõ csökkentésére 2018-ig, a kormány közép távú stratégiája nem világos és az egyszeri tételek, így a nyugdíjvagyon államosítása, nem javítják az adósság fenntarthatóságát hosszú távon. A hitelminõsítõ úgy véli, hogy a kormány jövõ évre kitûzött 2,5%-os hiánycéljának teljesítését meg fogja nehezíteni a magasabb finanszírozási költség és az alacsonyabb növekedés. Eközben a konvergencia programban a kormány 2,2%-os hiánycélt tûzött ki 2013-ra, azonban nem látható, hogy a kormány hogyan akarja ezt elérni egy alacsony gazdasági növekedéssel jellemezhetõ környezetben - fogalmaz lesújtóan a Moody’s közleménye, ami egybecseng az Európai Bizottság két héttel ezelõtt ismertetett véleményével.

Közép távon az ország gazdasági növekedését belsõ és külsõ tényezõk is visszafoghatják, ezek pedig növelik a hiány- és adósságcsökkentõ tervek teljesítését. A hitelminõsítõ lényegesen lerontotta a magyar gazdaság növekedésére vonatkozó elõrejelzését: az idei évre 1,5%-os, míg 2012-re 0,5%-os GDP-bõvülésre számít (korábban 2,7 és 2,6%-os növekedést vetített elõre). A gazdaság közép távú növekedési potenciálját visszafogják az adósság leépítése miatti gyenge kereslet, valamint a strukturális problémák, így a magas munkanélküliség és az alacsony foglalkoztatottság. Emellett a külsõ tényezõk sem túl biztatóak a magyar növekedési kilátások szempontjából, miután Magyarországot is érinti a fõbb kereskedelmi partnerek, elsõsorban Németország kilátásainak romlása - magyarázza a Moody’s. Emellett a bankok hitelezési képességét visszafogja a nemteljesítõ hitelek emelkedése, a kormány legutóbbi, bankok eredményességét befolyásoló intézkedései, valamint az anyabankoktól származó forráslehetõségek csökkenése.

A leminõsítés másik magyarázó tényezõje az ország kiszolgáltatottsága a külsõ sokkokra, ami az államadósság struktúrájából származik, ami a kormány számára komoly kihívásokat okozhat a finanszírozási költségeket illetõen - magyarázza a Moody’s. Az államadósság megközelítõleg 64%-át külföldiek birtokolják, ezek kétharmada devizában denominált - hívja fel a figyelmet a kockázatokra a hitelminõsítõ. Emellett a következõ három évben jelentõs lesz a magyar állam finanszírozási igénye. Az ország adósságdinamikáját már most lényegesen befolyásolja a forint gyengülése és a gazdaságpolitika hatékonyságát övezõ bizonytalanság tovább rombolhatja a piacok bizalmát. Ez utóbbi hatása már jelentkezett az idei évben, miután az állam csak drágábban tudott forrást bevonni a piacról - emeli ki a Moody’s, amely megjegyzi: a bankszektor és a magánszektor is tetemes külsõ adósságot cipel. Ez pedig csak tovább növeli az ország sérülékenységét. A 2011-re várható 131%-os (GDP-arányos) külsõ adósság nagyon magasnak mondható, a többi Baa3-as osztályzattal rendelkezõ országhoz képest."

portfolio.hu

(ps. zsidózni meg elmúltnyolcévezni szerintem nem itt kellene...)

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.11.27. 13:32:29

@ketroot: Ugyan hagyd már, Ő később kapta meg az eligazítást, és csak mostanra ért ide hőbörögni, amikor már mindenki elment és nem oltják le, mint a villanyt.

Viktus 2011.11.27. 13:50:21

"civilkontrol 2011.11.26. 21:28:16
Életem orbánista fejezete ezen a ponton zárul.
Sosem gondoltam, hogy matolcsy egyszál magában találja ki ezt a sok okosat, de azt végképp senki sem gondolhatja, hogy „háború” idején ha a vezér odaszól, hogy: „elég lesz gyurika” akkor gyurka erre flegma mosollyal előhúzza a farkát és dafkéből rápisál a magfesz kábelre.

Ezt együtt fundálták ki a fiúkák, László Csaba is ezt említette.
Rendben, nem jött be, volt már ilyen.

Leülnek, megbeszélik a 11 közgazdival, hogy igazodni kéne a német nullás gdp-hez, be kéne fejezni az összeesküvés-elméletes kurvaanyját, kéne valami koherencia félét csempészni a gazdaságpolitikába (az ellenség már ettől össze-vissza zavarodna), mi több, meg kéne állapodni az ellenséggel, (ha másért nem is, legalább a mérete miatt), de leginkább be kéne hegeszteni a gyurka száját, hogy önerőből és parancsra se tudjon győzelmi jelentéseket meg statáriumot hirdetni.

Ezzel párhuzamosan kijön a gyurka, belemosolyog a kamerába és bejelenti, hogy
„Magyarország kormánya bizonyította, hogy a pénzügyi egyensúly szempontjából az Európai Unió legjobb országai közé tartozunk”
meg persze „Voltak, akik ki is mondták, hogy itt egy spekulációs támadás egyik eleme van”

Na itt kéne elmenni a picsába uraim, gyuristúl, viktorostúl, mindenestúl.
A fityeszben még meglévő racionalitás gyorsan álljon a sarkára és zárja rövidre a víziógyár sorsát, mert ennek így tényleg katasztrófa lesz a vége.

Nem tudom ki hogy van vele, de a környezetem kivétel nélkül forr a dühtől.
Ebből óriási csattanás lesz. "

dr. Aullah 2011.11.28. 08:08:23

@Viktus: Óóóó... ne féljél. Még ezek is jobbak lennének.

Viktus 2011.11.29. 14:31:09

Megkezdődött a 2012-es költségvetési törvényjavaslat mintegy 600 módosító javaslatáról. A kormány által támogatott sor nem írja át a lényegesen a büdzsét, így az 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel és 268 forintos euróval számol 2012-re, magyarán a költségvetés tervezet már most megbukott.

www.napi.hu/magyar_gazdasag/mar_most_megbukott_a_2012-es_koltsegvetes.503310.html

süti beállítások módosítása