Skip to content


       Szűrés lista

Compliance a MÁV-nál

Mindig nagyon örülünk, ha valami fincsi belsős anyagot küldenek az olvasók. Most épp ezt a csodát kaptam, ráadásul papíralapon (köszikösziköszi még1x!!!), így már megy is a kincsesdobozomba.

Ott a helye, nézzétek csak:

 

 

Minden szép, minden jó, hitelesség, átláthatóság, társadalmi elismertség, Alkotmány, értékek + elvek, és ........ akiknek mindezt köszönhetjük: a mammutvállalat új szervezeti egysége, a Szabályozás, etika és kockázatmenedzsment (Compliance).

Az 1999-eset leváltó új normagyűjtemény részleteivel nem fárasztanék senkit (itt elolvasható), inkább személyes kedvencemet, a füzetke vége felé található, beköpésre buzdító oldalt szeretném megmutatni. Gyönyörű.
Viszont a beharangozott Etikai Portált sajnos sehol sem találom :-(

 

A következő lap előtt egy adat a MÁV honlapjáról:
"A közfeladatot ellátó szervnél foglalkoztatottak létszáma 2011.12.31-én: 17.985 fő"

 

 

Vagyis 17.985 darab mini Etikai Kódex.
Fogalmam sincs, mennyibe került ez a móka égetően fontos kiadvány, legalábbis a MÁV-honlapon nem találtam a szerződést, csak az biztos, hogy a Komáromi Nyomdában készült.

 

Azért persze nagyon örülünk, hogy Szarvas Ferenc vezérigazgató szerint több mint 12 milliárd forinttal csökkentette működési költségeit 2011 végéig a MÁV.

 

Címkék: máv

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr274090145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marcellusca 2012.02.14. 10:16:13

Hehe!
Etikusan besúgni, beköpni???
Ammegmillen? :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2012.02.14. 10:19:34

A nagy cégeknek kell is ilyen, csak az a bajom, hogy szerintem pont dísznek van ez, másra nem való.

kunzoo 2012.02.14. 10:21:24

Hát szóhoz sem jutok. Lehetnék az etikai-beköpő sóhivatal egyik felügyelőbizottsági tagja 1,99 (a bérplafon miatt, de kőccéget számolok ám!) millió Ft/hónap fizetéssel? Ha megkapom ígérem hogy senkit nem köpök be:))

mirikrantz 2012.02.14. 10:23:20

hogy van ilyen, csak fűtés nincs a vonatokon. de nem baj, etikai kódex a valagad törölheted ki vele!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.02.14. 10:26:05

Magánál a MÁV-nál nincs etika. Ha etika lenne a MÁV-nál, már régen megszűnt volna szép csendben:)

Őskori kommunista dinoszaurusz. A szocializmus állatorvosi lova.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.02.14. 10:28:19

Egyébként is: Valakit alattomosan beköpni egyáltalán nem etikus:)

Horizont 2012.02.14. 10:34:23

Miért kell egy veszteséges cégnél egy "újonnan létrehozott szervezeti egység"????
Ezeknél a cégeknél nem ismernek olyan magyar szót, hogy SPÓROLÁS????
Ha valóban csökkentették 12 milliárddal a működési költségüket ennek ellenére (is) akkor mi folyhat a MÁV-nál (is)????

nagyon_buta 2012.02.14. 10:38:49

Elképzelem a besúgásokat: -xy is lopja velem a gázolajat,
-zw fűtött a xxx számú vonaton,
- yx ellenőrzés nélkül aláírta a takarításról a teljesítésigazolást
- wx valami menetrendet vagy mit emlegetett

Transylvanianmixedgrill 2012.02.14. 10:40:56

Mindig azzal jönnek a nagy okosok, hogy Magyarországnak azért nem megy, mert nincs profilunk, nem vagyunk kitalálva. Példaként szoktak jönni, hogy lehetnék mondjuk a termálfürdők országa, hisz páratlan termál-kincs van a lábunk alatt. Vagy termelhetnénk a világnak szétszabdalt nadrágszíj parcellákon termesztett búza és szőlő helyett végeláthatatlan mennyiségben energiafüvet.
Én azonban amondó vagyok, hogy ezek az elképzelések utópisztikusak, a valódi megoldás itt fekszik a lábunk előtt: NYOMDAIPAR! Van-e még egy iparág, amibe kormányváltástól függetlenül ne ömlenének az állami megrendelések?! Hány és hány haveri nyomda, tengernyi Kövér László által szignózott Alkotmány, Kerényi-féle felhomályosító füzetecske, BKV Etikai kódex, gigantikus mennyiségű nemzeti konzultációs levél, Orbán Vikor és a nyugdíjasoknak írt levelei, és minisztériumok, hivatalok belső és külső tájékoztató és PR levelei, álnépszámlások és álnépszavazások nyomdaipari kellékei kellenek még ahhoz, hogy elhiggyük: igazi nyomdanemzet vagyunk, ez a kiút a válságból! Szövegszerkesztőt, szedőgépet, profi nyomdatechnikát minden településre, sőt, minden lakásba! Alanyi jogon járjon a toner és a tintapatron! Ingyenes, állami támogatás és felsőfokú nyomdász és kiadványszerkesztő képzés! Ültess egy fát, hogy nyomdapapír lehessen belőle! Van még kérdés?!

Scala 2012.02.14. 10:41:32

A nemzeti konzultációs nyomtatást is a Komáromi Nyomda? Csak érdeklődöm...

medvemellszobra 2012.02.14. 10:43:19

Megint gyanús egy csomó minden, sanszos, hogy uncsitesó cége nyomtatta, a sógor kedvéért alapított alegység megbízásából.
Ezzel együtt szerintem nem rossz ötlet egy etikai kódex, főleg a MÁV-nál. Sokat utaztam már vonaton életemben, sok évig ingáztam is vonattal, és nagyon - nagyon kedves, jóindulatú, nagyon udvarias kalauzokkal, irányítókkal, kerékkopogtatókkal is találkoztam már.
De pl. volt olyan jegykiadó is, aki nyáron (!) egy turizmusból megélni akaró (!) balatoni városkában nem tudott idegen nyelven, és a magyar turistának is azt mondta, hogy: "Nem érted, hogy ötezresből kúúúrvára nem tudok visszaadni?" Más helyen meg majdnem azért késtem le a vonatot, mert igaz ugyan, hogy időben lementem, nem állt előttem senki, mégis meg kellett várnom, amíg a hölgy a fülkében lekötötte a sort (!!!!) a pulóveren, amin dolgozott. Kész.
Egy esti vonaton pedig egyik barátom megtalálta az ülések között a kalauzt, aki a saját okádékában, atom részegen feküdt.
Azt hiszem ilyen esetekben az etikai kódex több, mint szükséges dolog. Akkor is, ha felnőtt embereket nehéz már ilyesmikre megtanítani.
Ha a MÁV szerelvények tisztábbak lennének, a személyzet udvariasabb lenne, a járat meg pontos(abb), szerintem már nem lenne annyira veszteséges a cég. Mert nem is egyszer még az IC-k is negyed - fél órát késnek, a személyzet meg pl. a svájci, belga, holland mellékvonalakon is ezerszer kulturáltabb viselkedésű és kinézetű.

jani888 2012.02.14. 10:50:44

Minden etikai kódex ellenére(mellette,miatta?) tíz év múlva a MÁV az indiai vasút szintjére jut. Hatalmas tömeg lesz,a menetrend nem számít,lesz csirke,malac,csecsemő szoptatás,alvás a földön,a sarokban főznek,az ablakok kitörve,hatalmas kosz..

kunzoo 2012.02.14. 10:52:20

@abschattung:

Csak nem Balatonalmádi? Ott hímzést kellett kivárnom.

Transylvanianmixedgrill 2012.02.14. 10:53:34

Én olyan Boncz Gézásan megkérdezném, hogy "a kettő közt van-e valami összefüggés?"

www.komarominyomda.hu/?q=kapcsolat

www.fidesz.hu/index.php?Tamogatas

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.02.14. 10:56:25

Most mi van már, nálunk is van etikai kódex, meg szabályzat, meg egy csomó ilyesmi.
Ja, hát igen, nyereségesek vagyunk (ha nem lennénk már felszántották volna és sóval behintették volna a központot és minden leányát) nyomtatva egy fecnit sem kaptunk, a belső levelezésre átnyomták és hellópuszi...

Horizont 2012.02.14. 11:00:09

@abschattung:
Már bocs de ha a kalauz munkaidőben atom részegen fekszik az ülések között nem etikai kódexre van szükség, hanem páros lábbal való kirúgásra!

medvemellszobra 2012.02.14. 11:25:23

@kunzoo: Nem, a pulóvert Balatonbogláron kötötték. :)

@Horizont: Jogos, de egy etikai kódex legalább jogalapot ad, vagy ilyesmi.

@Transylvanianmixedgrill: Mindemellett, amiket leírtam, ott a pont. Főleg a Boncz Gézánál. ;)

Szóval szerintem ez megint annak az esete, hogy minden cégnél van ilyen, tök jogos, hogy a MÁV-nál is, de hát általában tudjuk, hogy ezt mire használják ki a rokonok, haveri körök.

Ilyen esetekben valamiért mindig a Rokonok jut eszembe Móricztól. Szép törekvés, és vitathatatlan tény, hogy a városi iskolát fűteni kell (manapság sem sikerül mindig...). De egészen nyilvánvaló, hogy a rokon Berci bácsi szenéből lehetséges csak ezt megtenni. Aztán kiderül, hogy átbaszás, a gyerekek fűtés nélkül maradnak, a város közpénz nélkül. Egy-két feláldozandó idióta, vagy jó szándékú, de a rokon-leviatán karjai közé keveredett naiv idealista meg elviszi a balhét.
Azon szoktam gondolkodni, hogy mikor lesz az az idő (ha egyáltalán valaha lesz), amikor kikeveredünk ebből az urambátyám rokoni körből...

Énbagoly 2012.02.14. 11:27:19

Már megint egy besúgásokra alapozó, szép ország leszünk? Ahol mindig minden szavadat meg kell gondolni, amit más is hallhat? Ahol akár a barátod jelent rólad, hiszen a bejelentőt védik?

Különben tényleg szükség lenne ebben az országban sok helyen etikai kódexre, de mondjuk nem ártana a parlamenttel kezdeni.

A Kárpátok Ostora 2012.02.14. 11:28:52

Ebben speciel semmi meglepő nincs, compliance, etikai kódex és társai minden multinál voltak, ahol eddig dolgoztam, sőt spicli-hotline is, az etikai kódexet ráadásul uszkve kétévente alá is kellett írni, volt, ahol még online kérdőív is volt, pl. mit csinálok akkor, ha a beszállító ki akarja fizetni az üzleti vacsorámat, ilyesmi. Az, hogy emellett lopnak, az (sem) az állami cégek sajátja...

Énbagoly 2012.02.14. 11:29:17

@jani888: szerintem kizárt. Tíz év múlva olyan drágák lesznek a jegyek, hogy a sok minimálbérből élő meg sem tudja venni.

Ironfist 2012.02.14. 11:33:32

@Prof. Dr. Marcellusca dr.:
"Hehe!
Etikusan besúgni, beköpni???
Ammegmillen? :)"

Magyaros. Tudod... Papírja, ceruzája van... a címet tudja... hát akkor....! :D

@jani888:
"Hatalmas tömeg lesz,a menetrend nem számít,lesz csirke,malac,csecsemő szoptatás,alvás a földön,a sarokban főznek,az ablakok kitörve,hatalmas kosz.."
Csirke, malac ugyan még nem nagyon, de a többi simán megvan. Én már olyat is láttam, hogy egy norvég halászcsalád szalonnázást rendezett. És ez nem Borsodban történt, hanem Győr-Tatabánya közt...

spinat 2012.02.14. 12:04:51

azér álljon meg a fáklyásmenet! ilyen etikai kódex szükséges, minden tisztességes cégnél van, és minden tisztességes cégnél a munkavállalónak kötelessége is jelenteni, ha ebbe ütközöt talál. Persze vannak akik egyböl a fönöknek jelentenek, mások meg elöször megpróbálják az illetövel megbeszélni. És persze a csopvezetöket számon kérik a betartatásáért.

NYJetsTD 2012.02.14. 12:21:58

Én meg már azt hittem etnikai kódex lett....
Már mindent el tudok képzelni...

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2012.02.14. 12:57:57

@abschattung:

Eddig is volt etikai kódexük, 1999-ből. Most észrevették, hogy az nem jó. Ez még érthető is.
De erre külön osztályt létrehozni (hány fő? mit csinálnak egész nap? izzanak náluk a vonalak? vagy mellékállásban csinálja Gizike, két iktatás között?), + kinyomtatva kiosztani 17.985 embernek, na az már gáz.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2012.02.14. 13:07:36

@jani888:

A csecsemőszoptatással mi a baj?
Csak az zavar, vagy a cumisüvegből etetés is?
Te sose eszel útközben, neadjisten épp a vonaton?

kifordított nagyanyó 2012.02.14. 14:02:25

@laspalmas: Azzal nincs baj.Szép a csomagolás.:))

loading 2012.02.14. 14:18:29

@laspalmas: Szerintem teljesen rendben van egy külön osztály. Bár az, hogy egyben etikai témákkal is foglalkozik az furcsa. A Compliance osztályok, röviden összefoglalva, jogszabályi vagy más szabályzati megfelelősséggel foglalkoznak. Pontosabban, azoknak a vállalat belső szabályzataibaó és működésébe való beépítéséért (és még sok minden másért, pl. hatáselemzésékért).
A 17.985 fő az csak a MÁV Zrt. vagy annak leányvállalataival együttes létszáma?

Az Etikai kódexnek helye van a vállalati életben, annak ellenére, hogy Magyarországon inkább csak derülnek rajta (saját tapasztalat). Ugyanakkor az angolszász és a német vállalati világban nagyon fontos szerepet tölt be. Igaz, be is tartatják beosztástól függetlenül.

VeszettTraktorosMüezzin 2012.02.14. 15:13:52

Ilyen nálunk is van.
Kűfődi nagy mútti.
És kb. annyit is ér.
Hangzatos gondolatok az etikáról csak mindenki telibeszarja. Itt is máshol is.
Nem szabad túl komolyan venni.

lyken 2012.02.14. 15:27:36

Biztos nem ittam ma elég kávét, de egy képzeletbeli párbeszéd viziója sejlett fel lelki szemeim előtt:

"-Te, Feri, van itt egy tucat megbízható emberünk, akiket a kampány óta tologatunk. Kéne nekik valami finom meleg jól fizető hely, ahol nem erőlteti meg az agyukat semmi.
- Figyelj Petikém, nem tudok semmit, de mostanában annyit röfögnek rólunk a neten. Szólok a HR-nek, aztán csinálunk nekik valami belső ellenőri poziciót. Erkölcs, becsület, propaganda, etikai kódex, ilyesmi.
- Jól van Ferikém, tudtam, hogy számíthatunk rád. A nyomtatványokat a szokásos helyen nyomjátok. Tudod, a Pistinek még tartozunk a jóárasított kampányanyag nyomtatásért tavalyelőttről..."

antréé 2012.02.14. 16:30:17

@Transylvanianmixedgrill: Ebben a 2 linkben benne van minden... Komaromi Nyomda kapcsolat fidesz tamogatas :)

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2012.02.14. 16:38:10

Nálunk nincs etikai kódex. Az alkalmazottaim tudják, hogy többen állnak sorban a pozíciójukra, nem engedik meg maguknak, hogy ne legyenek udvariasak, pontosak, tisztességesek, mert holnap már ülne a helyükön.

BKrisz 2012.02.14. 17:07:12

@laspalmas:
Ahogy írták korábban néhányan, ilyesmi tényleg általános dolog a külföldi tulajdonú cégeknél, méginkább azoknál ahol az anya esetleg tőzsdei cég. Azonban arra még nem jöttek rá, illetve abszolút nem is foglalkoztak vele, hogy egy kontinentális jogrendszerű országban baromira de nincs szükség egy ilyen angolszász "találmányra", lévén az ebben szerepeltetett lényeges dolgok javarészt benne vannak a törvényeinkben (nem beszélve pl. a SOX-os baromságról, aki ismeri tudja miről beszélek).
Szóval a dolognak az igazi pikantériája inkább az, hogy mi a franc szüksége van ilyesmire egy állami cégnek? Átvették, mert ez sikkes? És ezután jön a "mennyibe is került" című kérdés.

K0vasz 2012.02.14. 19:47:22

Ez a beköpéses dolog mindegyik ilyen etikai kódex szerves része. Általában van külön anonim "forródrót" is, ahol lehet szólni, ha vmi susmus van. Mondjuk a MÁVhoz nem ilyen kódex kéne, hanem egy lángszórós brigád, meg sok só. Azon már csak az segítene.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.02.14. 20:29:32

vajon mennyit tettek el a komplianszéért?
a tisztességtanácsadó nem biztos hogy kaszált rajta. csak a felsővezetők.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2012.02.14. 20:30:32

@tesz-vesz: bár a tanácsadó is demszki cége lehetett, vagy ilyesmi, ezek >ebbe< nagyon profik.
lopni azt tudnak gátlástalanul, hogy húznák fel már őket a lámpavasra

Dr. GGG77 2012.02.15. 08:55:29

Ilyet én is kaptam, amikor multinál dolgoztam. Miután úgy gondoltam, hogy, akik a kezembe nyomták (a főnökeim) néhány szinttel alattam állnak etikailag, úgy gondoltam, hogy mehetnek a 'csába. A HR-es is csak nézett, amikor két évvel később a kilépő interjúmon (merthogy ilyen is van ám!) közöltem, hogy még életemben nem dolgoztam morálisan, erkölcsileg, etikailag ennyire mélyen lévő főnökséggel.

karosszékely 2012.02.15. 14:13:26

@csizsikpizsik - pique takarodj, evra te meg tövig!: A MÁV-nál, gondolom, a dolgozók jelentős részének nincs céges e-mail-címe, amire "át lehetne nyomni".

Egyébként meg pont ezen kellene már túllépni, hogy aki felszólal a törvénytelenségek, a szabályok be nem tartása ellen, az besúgó. A Kádárnál szocializálódott mutyimagyarnak persze a normakerülés a norma.

süti beállítások módosítása