Skip to content


       Szűrés lista

Néhány nap Unortodoxiában

Nevet az ember egy darabig, de most már egyre kevésbé vicces ez a "hungarian fairytale". Gondolom a teljesítménykényszer miatt Matolcsy napról napra egyre nagyobb adagban kapkodja be a tündérport, úgy pedig már könnyen képzeli, hogy csillámló szárnyakon száll egyre magasabbra a gyorsnaszád.

Nézzük csak ezt a hetet.

Hétfőn azzal dicsekedtek el a kormany.hu-n, hogy az elbaszott adórendszerük miatt 5,61 milliárdot fizetnek fizetünk, hogy 124ezer embernek ne csökkenjen a fizetése az elbaszott adórendszerük (szándékos szóismétlés) miatt. Agyrém, de büszkék erre.

berkomp.jpg

Kedden vihar előtti csend, Gyuri biztos ezerrel dolgozott rajta, hogy Orbán kérésének eleget téve beépítse a jövő évi költségvetésbe "a Fidesz kéréseit" (szerintem a hülye választópolgárokra játszanak, akik esetleg nem tudják, hogy most Fidesz-kormány van, és csak azt látják, hogy a rohadék megszorítóktól mennyi engedményt harcol ki a Fidesz), és már legkésőbb szerda délutánig álljon elő néhány

- a kis- és középvállalkozások
- az 55 évnél idősebbek
- a 25 évnél fiatalabbak munkáját, valamint a fizikai munkát végzőket segítő javaslattal (a többivel meg július 9-ig). Nem utolsósorban pedig milyen új adó fogja ezt az egészet fedezni.

Ebből a bejelentésből akkor ugyan semmi sem lett, de a mi Gyurink már a 2013-as költségvetésről szóló törvényjavaslat általános vitáját megnyitó expozéjában is csudajókat mondott. Csak az elejét idézném, a többi rizsa, mondjuk az lényeges belőle, hogy inflációkövető, vagyis 4,2 százalékos nyugdíjemelés lesz.


matolcsy1.jpg"Szavai szerint a 2013-as az emelkedés költségvetése lesz, mivel az utóbbi csaknem két és fél év sikeres költségvetési konszolidációjára épül, s egyúttal több mint 100 ezer új munkahelyet hoz létre.

A büdzsé segíti a vállalkozásokat új munkahelyek megteremtésében, és abban, hogy megőrizzék a jelenlegi több mint 3,8 millió álláshelyet - hangsúlyozta Matolcsy György. Úgy fogalmazott: "Segít bennünket ez a költségvetés abban, hogy 2 százalék körüli, talán afeletti növekedést hozzon a jövő esztendő".

A foglalkoztatási fordulathoz az is hozzájárul, hogy 300.000 ember vehet részt a Start közmunkaprogramokban, vagyis a foglalkoztatáspolitikában jelentős a közmunka szerepe. "Vannak olyan hangok, amelyek ezt lebecsülik" - fogalmazott, de kiemelte, hogy az így megkeresett bér még mindig magasabb, mintha szociális ellátást kapnának az emberek. Hozzátette, a közmunkából tovább kell menni, az nem tartós megoldás, de a lényeg, hogy az abban résztvevők "megízlelik a munka ízét"."

Csütörtökön aztán megbizonyosodhattunk róla, hogy jó munkához tényleg idő kell, bár Gyuri késett egy picit, de cserébe olyan ötlettel állt elő, de olyannal...

Egyszerűen nem tudok betelni a miniszter úr nagyon komoly, feltételezésre épülő pénzügyi számításaival.

"További 100 milliárd forintot úgy biztosítana a tárca, hogy a jelenleg összesen 320 milliárd forintos költségvetési tartalékból 100 milliárd forintot venne kölcsön. A tartalékból azért vesznek kölcsön, mert reményeik szerint a jövő évben már csökkennek az állampapírhozamok, és ezzel csökkennek a kamatkiadások is. Számításaik szerint 150 milliárd forinttal kevesebb kamatkiadása lesz az államnak a benyújtott költségvetéshez képest. Ebből tesznek 100 milliárdot a munkahelyteremtő csomagba, de később visszapótolják az év során a tartalékot. Tehát a tartalék szintjét nem érinti az év során."

matolcsy2.jpg

Most péntek délután van, csend és kánikula, kiváncsian várjuk a hétfőt, amikor bejelentik a Nagy Munkahely-védelmi és -teremtő Csomag részleteit.

Addig is kellemes hétvégét mindenkinek!

Címkék: politika gazdaság fidesz matolcsy

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr474612330

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.06.30. 11:18:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: 300 000 közmunkás országa lettünk 2012.06.30. 10:13:53

Sokszor önti el az ember agyát a vér, amióta a vízügyi igazgatások átkerültek a Belügyminisztériumhoz, hogy az ahhoz vélhetően baromira sokat konyító belügyesek megkönnyítsék az ínségmunkaszervezést. Még mindig azzal példálózik Matolcsy, hogy többet ke...

Trackback: Animgif: Így kell elrugaszkodni a valóságtól 2012.06.30. 08:26:48

Orbán Viktor 2011 év elején tartott beszédében azt mondta, 2010 az összefogás éve volt, 2011 a megújulás éve, 2012 az elrugaszkodás, 2013 az emelkedés, 2014 pedig a gyarapodás éve lesz. Ha semmi mástól nem is, a valóságtól, úgy tűnik, igen alaposan sik...

Trackback: Animgif: Orbinátor 2012.06.30. 08:24:13

Elszánt Orbán Brüsszelben. Mint komor bikáé, olyan a járása… * “Csütörtökön kezdődik a kétnapos brüsszeli EU-csúcs, amelyen azonnali intézkedések mellett a szövetség jövőjét meghatározó hosszú távú átalakításokat is el kell indítaniuk a vez...

Trackback: Tranzakciós adó 2012.06.29. 20:57:39

Matolcsy György a sárgacsekk adóból finanszírozná újabb szenzációs gazdaságélénkítő tervét. Simon persze nem elégedett meg a tranzakciós adó magyar verziójának fikázásával, arról is meg akar győzni, hogy az egész rossz ötlet, már az EU-nak sincs ig...

Trackback: Tranzakciós adó 2012.06.29. 19:42:06

Matolcsy György a sárgacsekk adóból finanszírozná újabb szenzációs gazdaságélénkítő tervét. Simon persze nem elégedett meg a tranzakciós adó magyar verziójának fikázásával, arról is meg akar győzni, hogy az egész rossz ötlet, már az EU-nak sincs ig...

Trackback: Tranzakciós adó 2012.06.29. 18:30:44

Matolcsy György a sárgacsekk adóból finanszírozná újabb szenzációs gazdaságélénkítő tervét. Simon persze nem elégedett meg a tranzakciós adó magyar verziójának fikázásával, arról is meg akar győzni, hogy az egész rossz ötlet, már az EU-nak sincs ig...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bee-zony 2012.06.30. 03:14:22

@defenestratio: Attól függ, hogy hol. Meg kell válogatni a helyet, feljebb kell menni a hegyekbe, addig, amíg nincs se túl meleg, se túl hideg. A tengerparton és a síkságon persze hogy trópus van, meg szúnyogok, meg betegségek.
en.wikipedia.org/wiki/Costa_Rica#Climate

lilalalilalázik 2012.06.30. 04:29:52

@Bee-zony: az a baj, hogy nem csak az "értelmes" emberek mennek el Magyarországról, hanem az olyan szemét, náci horda is mint te is, és egyre inkább és külföldön is csak csináljátok a szégyent, pedig nektek odahaza lenne a helyetek, hányinger vagy. Ezért jobb a magyarokat elkerülni nagy ívben külföldön is, üdítő ha 100-ból 1-2 normális és nem magát "értelmes fehér"-nek képzelő büdös náci, mint te is.

Ádámka Auditore 2012.06.30. 05:01:41

@Bee-zony: A kialakult helyzetért felelős politikai ideológia azt vallja, hogy az élet egy harc csupán, ember embernek farkasa, jellemző rá a survival of the shittest mentalitás, ahol a legerősebb maradhat csak életben. Mégis mit vártál, ebből majd mi következik? Békében élő, prosperáló, harmonikus társadalom? Nézd, én őszintén hiszek a bűnözők nevelésében és hiszek abban, hogy a kriminális hajlam megváltoztatható. Igaz minél mélyebbre süllyedt a bűnöző, annál nehezebb. Ennek jegyében elmondom, mit tennék velük szívem szerint. Ha a libertáriánus elmebeteg azt mondja, hogy az élet egy harc és csak a legerősebbnek van joga élni, ha ő szereti a kockázatokat és a bizonytalanságot, tőlem megkapná azt a környezetet, ahol jól érzi magát. Tradicionális gladiátorjátékokban való részvételre kényszeríteném őket, ahol mondjuk valamelyik családtagjával vagy hozzá közel álló egyéb emberrel kellene életre-halálra küzdenie az arénában. Rendesen test test ellen, szúró és/vagy vágó fegyverekkel, ahogyan ezek az ókori Rómában is lezajlottak. Még a morituni te salutant köszönésnek is helye lenne, elvégre bűnözőkről van szó meg a pszichés, nevelő hatása is jelentős. (Így azok a bűnözők köszöntek, akiket megdögleni vittek az arénába, nem pedig az auctoratus-ok, akik önként álltak gladiátornak.) Ebből talán tanulna. A családtagjának vagy a hozzá közel álló embernek az élete pedig az általuk korábban kizsigerelt emberekből álló közönség "egyéni" "autonóm" "szubjektív" döntésén múlna és úgy alakítja majd a "plebs" hangulatától, esetleg manipulálásától függően az ő sorsukat is, akárcsak most a bizonytalan keresleti-kínálati viszonyokat. Az az egy baj van csak, hogy az emberi jogokat és emberi méltóságot zsigerből tagadó, gyilkos hajlamú szociáldarwinistát is megillet minden alapjog a felvilágosult és civilizált világban, gátolva ezzel nevelésük lehetőségét. Aki ugyanis ezekben nem hisz, aki nem ismeri el, hogy a másikat is élni kell hagyni, tehát egy barbár, a vadállattal egy szinten vegetáló homo sapiens, az csak úgy változhat meg, ha a már említett jogok hiányát a nevelés időtartama alatt saját bőrén is megtapasztalja. De mivel ezt ma nem lehet, ezért marad az izlandi módszer: bv intézet, szükséges esetben intézeti kényszergyógykezelés (például Matolcsynál) vagy az országból történő kiutasítás. Ott sem öltek meg senkit, mégis megszabadultak a kártevőktől. Remélem, hogy itthon is hasonlóképpen fog lezajlani a változás és nem kerülnek elő az AMD-k meg nem lesznek kirámolva a laktanyák, de amilyen elkeseredettek ma itthon meg amennyi megaláztatáson keresztülment itt a tisztességesen dolgozó ember, még a te forgatókönyved megvalósulásán sem csodálkoznék.

Ádámka Auditore 2012.06.30. 05:15:49

@Bee-zony: " az USA-val politikai problémáim vannak, és inkább legyen hideg."

Ugyanaz a felfogás pusztít ott is, mint jelenleg itthon. Csak ott még drasztikusabban. Magyarországról az USA-ba menekülni olyan lenne, mintha csöbörből vödörbe kerülnél.

Ádámka Auditore 2012.06.30. 05:16:46

Akik az ottani poklot megalapozták, azok jöttek hozzánk is demokráciát csinálni a módszerváltáskor.

Bee-zony 2012.06.30. 06:10:24

@Ádámka Auditore: Én egyetértek a gladiátoriskolával, mert megérdemlik, és az izlandi módszerrel is, mert emberbarátibb, és ezek szerint működik is, csak azt a többséget nem látom Magyarországon, akik által ezen rendszerek közül valamelyik megvalósulna. A bőven kiérdemelt halálbüntetés sem tud Magyarországon megvalósulni, mert a hatalmon lévők leszavazzák – akiket a többség juttatott hatalomba –, pedig az USA jó néhány államában legalább ez megvan, mint a legkriminálisabb alakoktól való megszabadulás módja.
Hiába dobod fel a legjobb ötleteket is, ha nem áll mellé a többség és / vagy a hatalmon lévők, akkor kisnyúl van, és kereshetsz magadnak olyan országot, ahol az ilyen elgondolásokat támogatja a többség. Ha nem Izland, ahol hideg van, akkor kb. Szingapúr, ahol meleg van... Én a közelben ilyen országot nem tudok – és bár tudnék. Persze valamelyik közelebbi miniállam is lehet megoldás, csak oda vagy sok pénz kell, vagy oda kell házasodni. Ami jó, az nem olcsó, ami meg rossz, azt nem érdemes, ez van.

Stеfánia kisasszony (baranyai sváb parasztlány) 2012.06.30. 06:10:52

@endike: Kedves Baráth Endre! Inkább küldünk valami támogatást a filmjéhez, csak hagyja már abba a hülyeségeit. Mindenkinek elege van már belőle! Pontoson kitalálható mi a szándéka. Ugyanazt a hülyeséget beokádja mindenhová, mert a web oldalát a gugliban fel akarja nyomni. Átlátszó. Tudja nagyon ki lehet ám baszni magával. Valaki nagyon megunja és ír egy levelet a guglinak, hogy kapott egy vírust a maga weboldaláról és úgy a béka segge alá teszi a gugli mint a sicc.

nu pagagyí 2012.06.30. 07:12:13

Tehát jövőre 150 milliárddal csökkeni fognak az állami kamatkiadások. Tehát, ebben az évben pontosan ennyi kárt okoztak az országnak a luxuskamatokkal. Budigyuszi igazán megtehetné feljelentéseit.

dbeata 2012.06.30. 07:15:51

@TetraB: +1
(és még kétméteres zászló sem kell hozzá a ház elé). Képzeld mi lenne, ha még azt is tennék oda...

spinat 2012.06.30. 07:27:43

ezt a hungaryan-t olvastad valahol v agy magadtól találtad ki? mert ha az utóbbi, akkor nagyon gyorsan javítsd ki.

dbeata 2012.06.30. 07:35:30

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Az meg hogy 124ezer embert érint csak a bércsökkenés és ez csak 5 mrd pénz,

Van ebben némi csúsztatás.

Ádámka Auditore 2012.06.30. 07:38:35

@Bee-zony: Itthon konkrétan egy olajszőkítésből meggazdagodott maffiózó felelős a közbiztonságért, a rendőri állomány pedig kritikán aluli. Az ártatlanul 7 évet fegyház fokozaton (a legkeményebb bv kategória) lehúzó Szántai Attila kálváriája is úgy kezdődött, hogy megrendeztek egy rablást a szállodájában majd a helyszínelő rendőr mutatta be neki a védelmi pénzt szedő cigányt.

A West Balkán ügy tárgyalásán is olyanok derült ki, hogy majdnem sokkot kaptam tőle. Mikor az ügyben eljáró bírónő ítéletet hirdetett, a következő szempontokra is kitért indoklásában:

A rendőrök is mulasztottak, amikor a számos bejelentés ellenére nem mentek azonnal ki a helyszínre. Erről a 107-es segélyhívó rögzített hívásai tanúskodtak.

„Nincs levegő, jöjjenek ki, fuldoklunk, pánik van, úgy hallottam, megkéseltek valakit, nagy a tömeg." A válasz azonban az volt: „Ne járjon buliba, akkor nem lesz tömeg!" A másik hasonló bejelentésre pedig ezt mondták a rendőrök: „Tegyen feljelentés könnyű testi sértésért, nem megyünk ki."

A folyamatban lévő korrupciós ügyekről akkor még nem is beszéltem. Ezzel szemben múltkor néztem videót, nem tudom már, hogy amerikai vagy canadai rendőröknek, de épp Giovanni Falcone-ről, a Cosa Nostra által feleségével együtt meggyilkolt bíróról és a szervezett bűnözés elleni nemzetközi összefogás első szószólójáról tartottak nekik előadást, aki nem mellesleg a mai napig a civil kurázsi egyik jelképe is. Mentalitásban körülbelül ennyi a különbség.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.06.30. 07:39:27

Szerintem akkora idióták azért már nem sokan vannak, akik ne hallottak volna a hírhedt Fidesz-KDNP 2/3-ról. Az elkeseredettség hangjait szoktam hallani, de tapasztalom, hogy nincsen semmi szerveződés, mástól várják a segítséget vagy a forradalmat, közben szidják az ellenzéket, miközben tudhatnák, hogy még egy összefogott 1/3 sem tehetne semmit.

A közmunkának mindjárt szentelek egy bejegyzést, mert ez a Gyuri egyre abszurdabb.

nu pagagyí 2012.06.30. 07:45:45

Ez a kormány egyetlen dolgot tud, azt cifrázza már két éve. Adókkal mindent tönkre vágni, majd az előállított romhalmazból, a megfelelő lojlitást tanusító csoportokat kézből etetni. A cél, hogy csak kétféle embertipus létezzen, a lekötelezett és a kiszolgáltatott, mindkettő csak az államtól remélhessen bármit.

Ádámka Auditore 2012.06.30. 07:47:22

@Bee-zony: Szóval egy Pintér sokkal kártékonyabb állat, mint a darabolós Luca Magnotta. Bűnözés mindig lesz, azt úgysem tudjuk megszüntetni teljesen soha, de nem mindegy, hogy teljesen eluralkodik-e a társadalmon vagy még rosszabb esetben a bűnözőnek beleszólása van a társadalom életébe is, vagy egy kontrollált jelenség és a bűnöző az, aminek lennie kell: egy üldözött, deviánsnak számító, elszigetelt csoport tagja.

Putyilov gyári melós 2012.06.30. 07:58:02

Sajnálattal kell megállapítanom, hogy nem csak Matolcsy, Orbán debil, hanem az egész Fideszbanda degenerált idiótákból áll, akik narkós, pszichedelikus Tündérmesében élnek és akiknek fingjuk nincs a valódi világról.

"Kötelező lószámlálás lesz a kórházakban
Hivatalos levélben a szaktárca elrendelte a lovak összeírását az állami kórházakban. A főigazgatóknak már röhögni sincs erejük.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Költségvetési Főosztálya elrendelte a lovak megszámlálását a kórházakban – legalábbis erről kaptak levelet a minap a főigazgatók. A vezetői utasítás indoklása szerint a lovas ágazathoz jelenleg is jelentős vagyon tartozik, s e vagyonelemek összeírása nélkül nincs jó gazdálkodás. Ezért arra kérték a címzetteket, hogy mérjék fel a lovas ágazathoz tartozó állami ingatlant, földterületet, ingóságokat, lóállományt. A kórházi vezetők egy hetet kaptak lovaik megszámolására, a tenyészkancák, a mének, a csikók számbavételére, az eredmény jelentésére."

jágör68 2012.06.30. 08:00:11

Soha-életében-semmit-nem-dolgozott kormánya van-e Magyarországnak vagy soha-életében-nemdolgozott-kormánya?
Na akkor min csodálkozunk.. Főleg, hogy az összesről elmondható.

VT Man 2012.06.30. 08:00:31

@nu pagagyí:
"Adókkal mindent tönkre vágni, majd az előállított romhalmazból, a megfelelő lojlitást tanusító csoportokat kézből etetni. "

Ez az MSZP kormany volt.. Adoemeles + nyugdijasok, alrokkantak, romak penzelese, mert ok szavaznak sokan.

Ádámka Auditore 2012.06.30. 08:04:14

@TetraB: "ha ez a magyarság, hogy itt érzem a legjobban magam, ide születtem, és a lelkem itt örül - akkor magyar vagyok."

Igen, ez a magyarságtudat és te magyarérzelmű vagy. Veled ellentétben, akik tönkretették az országot és piros-fehér-zöld WC papírba csomagolva próbálják neked a kakit eladni, azok nem magyarok, hanem a magyarság esküdt ellenségei. Mint a tatár, a török meg a labanc. Ha ők sem bírtak minket kipusztítani, majd pont ezek? 1552-ben Egerben vagy az első világháború meg Trianon után rózsásabb volt talán a helyzet? Dobó mit szólt volna, ha leállsz siránkozni, hogy reménytelen minden, kár a törökkel harcolni?:) Igaz az eskü előtt ő is hagyta, hogy aki fél, aki nem akar maradni és nem akarja tartani a várat, az menjen el.

Putyilov gyári melós 2012.06.30. 08:07:11

@VT Man:

Kenduram is Tündérmesében él, kár hogy velünk fizetteti meg a hozzávaló kábítószert!

Mi lenne, ha elmenne az elvtárs dolgozni és nem a népen élősködne,kábítószerezne?

Zsebtelep (törölt) 2012.06.30. 08:08:16

@Putyilov gyári melós: Jelentés:
Emberi Erőforrások Minisztériuma, intézményünk eddig csak lófaszt kapott, a ló többi része nem érkezett meg.

NIL7 2012.06.30. 08:15:16

A kúrmány leginkább olyan problémákat old meg sikerrel, amik nélküle nem is léteznének..

lobster thermidor 2012.06.30. 08:16:57

@kapitalista:

És nem csak a nagytesónak vett fel az MNB pénzt, hanem a KGST-n belüli munkamegosztásnak megfelelően sok olyan fejlődő országnak, akiknek akkoriban egy huncut peták nem sok, de annyi hitelt sem adtak. Persze pénzt soha vissza nem fizettek, ezt nevezték a "baráti országok elvtársi megsegítésének".
Az összehasonlítás Lengyelországgal nem éppen releváns, mert mint tudod, egy ország adósságportfóliója elég összetett dolog. A pénzt nem az IMF, vagy valami hozzá hasonló homogén szervezet adta, hanem Magyarország esetében magánbefektetők dobták össze, nem utolsó sorban az MNB elnökének, Fekete Sándornak a személyes presztízsének köszönhetően. Ezeket a hiteleket sok apró dolog miatt "illett" visszafizetni, többek között azért is, mert 88, 89-ben amikor az ország működéséhez nem volt már egy fitying sem az államkasszában, írd és mondd órák választottak el a csődtől, ezek a hitelezők a konkrét összeomlástól mentették meg Magyarországot azzal, hogy rövid időn belül pénzhez juttatták az MNB-t.
Nyilván Antallék, ha egy kicsit tehetségesebbek, és nem a saját maga kárpótlásával foglalkozó dzsentroid baráti kőr vezeti az országot, azért tudtak volna finomítani a dolgon, de nem gondolom, hogy ezek után jó ötlet lett volna "középső ujjat mutatni", bárkik is voltak azok a "gaz hitelezők".
Lengyelország kedvezőbb helyzetben volt, jórészt a nyugati államoktól kapott hiteleket. Azért ne feledkezzünk el a két ország II. világháborúban játszott történelmi szerepének különbözőségéről, és a 80-as évek eseményeiről, a Szolidarítás létezésééről, mely szerepet játszott az események alakulásában, ezért más pozícióból kezdhettek tárgyalni az adósság elengedéséről.

Putyilov gyári melós 2012.06.30. 08:17:04

@Zsebtelep:

Vajon mekkora zsét tettek zsebre a Lószámláló biztosok és mennyibe fáj nekünk ez a kórházi tenyészkancákra alapozott Nemzeti Lovasprogram?

A Tanút idézi ez a miniszteriális körlevél, remélem pártunk és kormányunk hamarosan meghirdeti a Nemzeti Gumipitypang programot is.

Amúgy a SOTEn van egyetemi szintű lovaglásáképzés, sőt asszem 2010 óta a lóról való nyilazást is oktatják a nem romkocsmákban merengő leendő diplomásoknak, orvosoknak.

bucbuc 2012.06.30. 08:35:18

@kapitalista: Pedig elég sokaknak sikerül hitel nélkül éléni középvállalati szinten is.

No_Fidesz_No_Problem 2012.06.30. 08:35:34

@bucbuc:

"Nyaljuk még kicsit az inaktívak seggét."

*

Dögölj meg, ha nem tetszik, hogy EDDIG MÉG nem lőtték az "élősködő" öregeket a Dunába.

Idióta barom.

No_Fidesz_No_Problem 2012.06.30. 08:44:02

@bucbuc:

"Pedig elég sokaknak sikerül hitel nélkül éléni középvállalati szinten is."

*

Mint például, kisköcsög?

Listáznád esetleg a hitelek nélkül is nyereségesen fejlesztő, megélő magyar vállalkozások nevét?

Betennél egy szűrőt esetleg, hogy ezek közül a cégek közül melyik nem a Fidesz-kormány kegyeltje? Melyik nem tartozik - legalább al-al-al-alvállalkozóként - a Simicska-Nyerges páros holdudvarához?

Naponta 90 magyar vállalkozás megy tönkre. Minden egyes munkanapon.

Magyar embereknek adtak munkát, addig, amíg csődbe nem kényszerítette őket a magyar kormány.

*

Elég legyen az ostoba propagandából!

Emberek MILLIÓI éheznek ma Magyarországon, bazmeg, az idióta kormányod miatt!

lobster thermidor 2012.06.30. 09:00:44

@No_Fidesz_No_Problem:

No igen!
Először privatizálták az ipart, kereskedelmet, ezzel megszüntetve munkahelyek millióit, mindenki mehetett kényszervállalkozónak. Most pedig a mérhetetlenül magas adókkal, járulékokkal, a kiszárított hitelforrásokkal csak egy út van, az pedig a tönkre vezet!
Az első rossz Antalléknak volt köszönhető, ez a mostani pedig a legjobb tanítvány, orbán bűne!

M_R 2012.06.30. 09:46:25

Hülye nép ilyen hülye kormányt érdemel....

Adofizeto 2012.06.30. 09:47:01

@Secnir: :)))
Hogy Matolcsy függőlegesen állhasson a képen.

Adofizeto 2012.06.30. 10:11:06

@Bee-zony: Kijózanító sorok. Hasonlókat érzek én is úgy 1 évtizede, de én -igazodva a hely szelleméhez- egy mondatban szoktam összefoglalni ezt: szar-szemét ország ez. (Utána szoktam kapni a pofámra a turbómagyaroktól és/vagy szarházi proliktól rendesen.)

wanekus 2012.06.30. 10:15:24

Szerintem nagyon gyorsan létre kellene hozni azt a kb. 50 munkahelyet, ami egy szigorúan őrzött zártosztállyal bíró elmegyógyintézet megteremtésével jöhetne létre. Aztán abban őriztetnénk ezt a két barmot (gyengébbek és fidesztrollok kedvéért a Mat.-né férjét és a csuti Polpotot), meg azokat is akiket már megharaptak.

na__most__akkor 2012.06.30. 10:19:39

@TetraB:
"itt érzem a legjobban magam, ide születtem, és a lelkem itt örül - akkor magyar vagyok"

Köszönöm.

Az ékezet nélküli sEGGfeyek meg le vannak $2@rva - itt is látható egy pár.
Szeretnék már egyszer látni egy IGAZI MAGYAR bloggazdát, aki az ilyeneket megjegyzés nélkül kimoderálja.

Nemzeti meg kétharmad...

Ironfist 2012.06.30. 10:20:22

@VT Man:
"Ez az MSZP kormany volt.. Adoemeles "

Tényleg ennyire vak fasz vagy? A fideszkormány alatt soha nem látott mértékben nőttek az adó, úgy darabszámra is, mint az egyes adók kulcsai is. Az egyetlen, ami csökkent, az a szja volt, 16%ra, de még emiatt is külön adókat sarcol ki a hazaáruló fideszkormány, mert millióknak csökkent ezzel párhuzamosan - pontosabban EMIATT - a fizetése is.

Adofizeto 2012.06.30. 10:27:03

@Putyilov gyári melós: Az a Nyerges nevű elvtárs nem állatorvos véletlenül? Egyszerűen csak -meglehetősen unortodox módon- nem tudott elvonatkoztatni.

lavór 2012.06.30. 10:42:30

"Nem tudok betelni a miniszter úr nagyon komoly, feltételezésre épülő pénzügyi számításaival."

Pedig semmi új nincs benne. Egy kormánynak sem sikerült még tartani a költségvetési tételeket.
Hogy esetleg nem szimpatikus a jelenlegi kormány, az más kérdés. Már pár hónappal ezelőtt leírtam:
Félidőben vagyunk, a népszerűségük csökkent (nem meglepő), így a már jól bevált eszközhöz nyúlnak, hogy korrigálják a lefelé ívelő pályát, elkezdtek ígérgetni. Na majd ha lesz IMF megállapodás, akkor már osztogatni is fognak.
S lőn csoda: Magyarországon a hűbéresek mindezt szívesen is veszik, a feléjük nyújtott alamizsnát üdvrivalgás közepette elfogadják, majd újra azokra szavaz, akik miatt 25 éve folyamatosan sz@p. :D Kedves választópolgárok, meg is érdemlitek. :D

reparon 2012.06.30. 10:47:29

Én meg másfél éve szorgalmazom, hogy a bolondnak toljanak napi 2 leponexet, addig meg legalább napozhatunk a kibaszott kurvagyorsnaszádon....

komissarlajos 2012.06.30. 10:48:45

Ezek nem bolondok, és nem őrültek! Egyszerűen: GAZEMBEREK! (Fejtől a lábig!)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2012.06.30. 11:02:17

@spinat:

Gyuri angoltudására próbáltam vele utalni, idézőjelben is van....., de tényleg kijavítom, mielőtt jön a többi okos kötözködő komment is emiatt.
Szép hétvégét!

jet set 2012.06.30. 12:56:30

Márpedig nyugdíjemelés kell. Nehogy már a nyugdíjasok bármiféle szolidaritást vállaljanak. Még a felbruttósítás is elmaradt, amivel pedig rosszabbul nem jártak volna, de legalább papíron adóztak volna. 4, 8%-os nyugdíjemelés és talán 2%-os GDP növekedés. Mintha az előbbi adat lenne a magasabb. Akkor honnan a jó büdös francból lesz meg a fedezet rá? Hitelből?

Más. Vastagbőr kisebb méretben, már senkinek sem tűnik fel, felújítják a margitszigeti szökőkutat. Ami 10 éve volt felújítva. 10 év nagy idő, a kemény tél, a forró nyár tönkretette a nagyszerű létesítményt, amely zenélő szökőkútként van reklámozva. Aki már járt arra, az láthatta, hogy gagyi módon a fákra madzaggal erősített hangszórókból jön a zene, aminek semmi köze a vízsugár mozgásához. De van pénz, el kell lopni, tehát 400milliót el lehet baszni ilyen faszságra. Plusz 100 millát a rózsakertre. Milyen rózsakert lesz az 100 misiből? Aranyból lesz a kerítés? Gondolom a kátyús, töredezett járdákra már nem futja ebből, ahogy a közvilágításra sem.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.06.30. 13:20:39

@jet set: Ha jól emlékszem, Bajnaiék hoztak egy törvényt, hogy a nyugdíjemelés a GDP növekedéstől is függ, de azt Orbánék eltörölték.

A Margitsziget állapota úgy általánosságban szörnyű, a kommunizmus alatt szebb volt, hasonlóan a Városligethez... Pár száz milliót tényleg kellene költeni rá, de félek, hogy az összeg 90%-a a haverok zsebében köt ki.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.06.30. 13:23:54

@settenkedő villám: Romániába már visszament a korábbi kivándorlók többsége, főleg a diplomások és szakmunkások. Miért? Mert az gazdaság látványosan növekedett, 2004 óta az EU-s átlag harmadáról a felére nőtt például az egy főre jutó GDP is. Közben Magyarországon 63%-ról 65%-ra...

SzaszaG1 (törölt) 2012.06.30. 14:03:37

Alig várom a 2014-et amikor jön az mszp, csökkenti az adókat és újra elkezdhet az ország eladósodni.

torró 2012.06.30. 14:07:45

Elszakadt a forint - megvertük a régiót
A térség devizái között csak a forint erősödött a negyedévben.
Akkor most mi a helyzet?

SzaszaG1 (törölt) 2012.06.30. 14:08:59

@online távmunkás:
Azért nőtt nálunk csak 2 százalékot, mert sikertörténet volt az mszp kormányzása. A+ befektetési kaegóriából BBB-. Leszakadtunk a régióró. Szlovákok csehek elrobogtak, mint a gyorsvonat.

Stefánia kisasszony (harckocsival tiport teuton ku 2012.06.30. 14:12:25

@torró: Lesz jegybank törvény ami megfelel az EU-nak, ezért lesz IMF tárgyalás. Ott leszünk ahol 2010-ben lettünk volna, ha nem kezdik el a gazdasági szabadságharcot, érted?

SzaszaG1 (törölt) 2012.06.30. 14:19:55

@SzaszaG1:
Egy kis nézegetnivaló, hogyan is változott az országunk befektetői megítélése:
www.fitchratings.com/web_content/ratings/sovereign_ratings_history.xls

Hogyan alakul 1996 óta?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.30. 14:20:43

Na,látom beesett egy két fideszbirka is.
Mi van gyerekek,véget ért az eligazítás?

dr. mesterséges színezék 2012.06.30. 14:22:34

Tegyük fel, hogy van egy konzervnyitónk!

torró 2012.06.30. 15:21:41

Stefánia kisasszony (harckocsival tiport teuton ku!
Tegyük fel, hogy jobb így a FIDESZ-k ez a helyzet,Mert ha 2010-n már megjön a pénz, a választások idejére nem tudnak mit felmutatni.Így viszont még közeli az élmény, jövőre lehet visszavenni a szigorításokból, és változik a közhangulat. Mi van ha ez volt az időhúzás lényege, mivel a gazdaság úgysem tudott volna annyira teljesíteni, hogy a választások előtt kicsit emeljék a közhangulatot! Nem olyan hülyék ezek mint ahogy a látszat mutatja.
Magna cum laude Tigeri másztesz digrii.
Biztos hogy jó ez a stílus?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.30. 15:24:03

@torró: Amikor megmagyarázzátok a megmagyarázhatatlant,mit monjon az ember????

torró 2012.06.30. 15:35:22

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.30. 15:24:03
@torró: Amikor megmagyarázzátok a megmagyarázhatatlant,mit monjon az ember????
Olyan nincs, hogy ne lehetne valamit megmagyarázni! Mert akkor te is birka vagy! Ezt a legkönnyebb, lebirkázom a másikat, azt sem tudod kit:), ha te annyira okos vagy bakke akkor itt a lehetőség, Lesem soraid, ó bölcsek bölcse!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.30. 15:50:37

@torró: Na akartam mondani csak közben el kellett mennem:Ha hétköznap jössz ide 15 ember küld el ugyanígy.
A másik 15 meg tételesen esetleg belinkelt cikkekkel megcáfol.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.30. 15:55:11

Na viszlát nektek is,majd még rátok nézek!

Interlock (törölt) 2012.06.30. 16:34:55

@impеrial: ilyenkor üt vissza az, hogy a képviselők túlnyomó többsége a versenyszféráról az égvilágon semmit nem tud (azt leszámítva, hogy onnan jön a kenőpénz).

"Ha a fidesz veszít, nekik úgyis annyi, annyira lejáratták magukat"
Na, ezt nem szoktam megérteni bennük. Ha képviselő lennék, akkor sem tűrném el, hogy parancsba adják, mikor kell igennel vagy nemmel szavaznom, mikor mit hazudjak stb. Próbálkozhatna ezzel a vezetőség, legfeljebb felállok, megköszönöm a lehetőséget, és visszamegyek melózni. Francba... mindig elfelejtem, hogy én a melóhoz szoktam hozzá.

Noname Watanabe 2012.06.30. 18:27:01

Jézusatyaúristen... 200 E új munkahely... persze. megszüntetnek 50 ezer nyolc órás állást, lesz helyette 200k 2 órás.
Röstellem, de bevallom, '10-ben ezekre az unortodox felhatalmazósdiakra szavaztam. Azt hittem, legalább egy fokkal jobbak lesznek, mint az elmúltnyóócév korrupt libsijei. Egy frászt! Demagóg, dilettáns dilinósok ezek (is).
'14-ben jöhet Fekete Pákó és a Leszbikus Vegák Serege (LEVES), mint kormányképes erő.

Horizont 2012.06.30. 19:13:59

A rendszerváltás óta sok kisebb nagyobb szemétséget elkövettek már. A saját házi toplistámon (ha kihagyom a privatizálást és az olajszőkítést ) előkelő első helyen a földbérleti szerződésekkel kapcsolatos szemét, aljas dolgok állnak, szerintem ez a legmocskosabb, de most ácsingózik az első helyre az új Munka Törvénykönyve! Nem hiszek a szememnek mit megmernek csinálni a melósokkal természetesen! Mind a két esetben már millióknak kéne az utcán lenni és felkenni a falra azokat akik ezeket megszavazták.......Döbbenet!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.06.30. 21:09:59

@SzaszaG1: A szlovákok tényleg elrobogtak, viszont a csehekben tévedsz. Ők már 2004-ben is jóval előttünk voltak (EU-s átlag 78% -> 80%).

Interlock (törölt) 2012.06.30. 22:54:43

@Horizont: "Mind a két esetben már millióknak kéne az utcán lenni"
Milliók vannak az utcán: lecserélt névtáblák, új szobrok, odébb pakolt szobrok stb. formájában :-)

Viccelődést félretéve: igazad van, de ez nem megy. Az idősebb melósok belefáradtak, mert már régóta ezt látják; és nem vállalják azt a kockázatot, hogy egy tüntetéssorozatból hazaérve azzal fogadja őket az asszony, két-három, meglehetősen szemrehányó tekintettel álldogálló kölyök társaságában: tegnap szóltak, ki vagy rúgva. A fiatalok élből szarják telibe az egészet, döglött kutyát se érdekel a politika (nem a lelkes egyetemistákról, hanem a sokkal nagyobb létszámú hétköznapi trógerekről beszélek). Senki nem szeretné átélni azt a pillanatot, amikor a pikk-pakk felszedhető gyártósorokat polgárháborús állapotok miatt tényleg felszedi a külföldi befektető; nincs bizalom a vállalatok által fizetett szakszervezeti képviselőkben, üzemi tanácsok tagjaiban, de ezen "mozgalmi" illetők is megtesznek ám mindent, hogy a mozgalmi jelleget nehogy rájuk lehessen sütni. Vannak, akik kajaszünetben teli szájjal szidják a rendszert, de nem értik, miért nem szabad lopni még a munkahelyről sem. Vannak, akik vonulni, sőt, forradalmárkodni szeretnének, de nincsenek válaszaik az "és utána?" kérdésre, nincsenek előttük szélesebb látókörű, követhető irányítók. A dühös embereket azok nyugtatgatják, akik szerint ki kell innen menni, vagy a másik irányvonal, a minden mindegy fatalisták.
A hétköznapi dolgozó emberek azzal vannak elfoglalva, amiről a hétköznapi élet szól: meló, maszek, kicsi család, kicsi haverok, satöbbi. Túl kevés az elfogadható munkahelyek száma ahhoz, hogy bátran kockáztatni lehessen, nem véletlenül mennek bele sokan a már eddig is totál megalázó munka- és fizetési feltételekbe (fizetetlen túlórától a zsebbe, okosan-ig). Aki végképp nem bírja, az csendben összepakol, és magára hagyja a lassan döglődő országot, mondván, nem hiányzanak neki azok a problémák, amiket nem is ő okozott, mégis a nyakába varrnák. És lehetne még sorolni, de sok értelme nincs, meg amúgy is szomorú lettem, megint.
És talán jobb is, hogy azok a milliók inkább a csendes túlélést választják az utcai falrakenés helyett, mert ha egyszer kipattan a szikra, abból - a sok elfojtott indulat, és a szervezetlenség, a kontroll totális hiánya miatt - óriási futótűz lehet, megégetve azokat is, akiket egyáltalán nem kellene.

Bee-zony 2012.06.30. 23:27:59

@Ádámka Auditore: „Szóval egy Pintér sokkal kártékonyabb állat, mint a darabolós Luca Magnotta.”
Eljutottál a szalmabáb-érvelésig, vagy legalábbis egy félreérthető mondatig.
hu.wikipedia.org/wiki/Szalmab%C3%A1b_%C3%A9rvel%C3%A9s
Én azt mondom-írom, hogy nekem egyik sem hiányzik az életemből; és hogy az egyiket már „kivonták a forgalomból”, a másikat még nem, és ez a nagy különbség.

Horizont 2012.06.30. 23:33:11

@Interlock:
Én lassan egyfolytában szomorú vagyok!
A kommented érdekes gondolatokat ébresztett bennem. Az átkosról:)
Írod: "A hétköznapi dolgozó emberek azzal vannak elfoglalva, amiről a hétköznapi élet szól: meló, maszek, kicsi család, kicsi haverok, satöbbi." !!!!!!!!!!!
Hányszor írtak ledorongolóan, hogy bezzeg a szocializmusban lapultunk, nem tettünk semmit stb. Mert az volt amit leírtál, csak cserébe mást kaptunk nem azt amit most és az elmúlt években. A fiatalok sokan azt hiszik milyen szar is volt. Most már van mihez hasonlítani, hát..........a szar se egyforma :) Bocsánat ezért a nosztalgiázásért, csak olyan jól megírtad ( a nem jót) és emlékeztem:)
Visszatérve a mába. Csendes túlélés? Egy darabig elmegy, aztán egyszer csak kész vége!
A pikk - pakk felszedhető gyártósorokat polgárháborús helyzet nélkül is felszedhetik, lásd Komárom Nokia gyár. Mindenre van példa és ellenpélda. Valami nagyon nem működik jól, nem csak nálunk hanem máshol se. Én a kisember csak nézem döbbenten az eseményeket. Vajon hol siklott ki? És miért lesz minden egyre rosszabb? Nem tudjuk meg, csak élünk, éldegélünk, vegetálunk.......telnek az évek hiába! Kárba veszetten!

Bee-zony 2012.06.30. 23:59:11

@settenkedő villám: Lehet, hogy még mindig túlértékeltem a kúrmányt, és lehet hogy az lenne, hogy bármely méretű kivándorlást elintéznének egy „na és?”-sel, és hogy „menjenek, majd megunják, visszajönnek”.
Én addig biztos hogy nem jövök vissza, amíg az MSZP-Fidesz parlamenti tényező, és olyan a többség, hogy ezek parlamenti tényezők lehetnek. Tehát mostanában nem. Csendes lázadás van, nincsenek táblák, se üvöltözés, csak lábbal szavazás – és ez a lényeg.
Meg az, hogy ami nem öl meg, és nem tesz tartósan beteggé, az erősebbé tesz. Az erősödésre pedig Kanada kiváló hely, mert rákényszerít, Bár van itt szociális háló (vészhelyzet esetére), de aki egy elvárt életképességi szint alatt marad, az életképtelen, meghal, nincs jövője, mert itt nem tolják a munkaképes semmittevőknek a végtelenségig a cociális segélyt, stb. Másrészt meg azért jó, mert nem is tesznek keresztbe annak, hogy dolgozni és vállalkozni tudjon valaki, bár bürokratikus-adminisztrációs szint itt is van rendesen, viszont nem ölik meg a vállalkozásokat pl. az adóval. Olyan kis forgalmú vendéglők vannak itt tömegével, hogy csak csodálkozok, ők hogyan és miképp élnek meg, olyan dologból, amivel Magyarországon már rég csődbe mentek volna. De amíg kb. 20 dollárnyi (élelmiszer) vásárláson van 1 cent ÁFA (és van Kanadai Adófizetők Szövetsége, Canadian Taxpayers Federation) addig nem vészes az adó.

Interlock (törölt) 2012.07.01. 00:41:15

@Horizont: engem ma is ledorongolnak, amikor azt mondom, hogy nem érünk rá mondjuk Alkotmányért tüntetni, mert dolgozni kell. Ledorongolnak, mert félreértik, vagy meg sem akarják érteni, hogy a fővárostól, a világ zajától távoli emberek életében az egyetlen olyan pont, amire minden más felépíthető, az a munka. Munkahelyből, pláne mobilitásból meg elég szarul állunk, és akkor még finoman és nőiesen fogalmaztam.

A Nokia példája amúgy nem volt túl jó, mi nem sokat tehetünk arról, hogy egy évek óta elkúrt termék- és üzletstratégia miatt becsődöl a külföldi gyártó. Ha viszont tömegesen elindulnánk "rendet tenni", pakolnának azok is, akik ma még egyáltalán nem terveznek ilyesmit; itt maradnánk sokezer zsúfolt lámpavassal, szétvert országgal, kismillió újonnan született sérelemmel, és semmi más nem működne az őrjáratozó NATO-katonák járművein kívül. Nagyon veszélyes dolog volna most már milliókat kivinni az utcára, mert a kisemberek között szinte semmiféle kultúrája nincs az érdekérvényesítésnek, lehet, hogy egyetlen pofon kellene csak a végzetes, és nehezen csillapítható őrjöngéshez.

"csak élünk, éldegélünk, vegetálunk.......telnek az évek hiába! Kárba veszetten! "
Igen, éldegélünk, vegetálunk csendesen, a legerősebb ösztön ugyebár az önfenntartásé. De hogy hiába? Talán nem. Rajtunk múlik, azokon, akik nem elégednek meg az írás-olvasás képességével, de a dolgok mögé is szeretnének látni; azokon múlik, akik agyalnak, értelmezni próbálnak, kiutat keresnek, és - nem utolsósorban - beszélnek egymással. Tanítgatják a másikat, és tanulnak tőle; elmagyarázzák a gyerekeiknek, a szüleiknek, a haveroknak; segítenek a szemek felnyitásában, a hazugságok felismerésében, a megkívánt-megengedhető egyensúlyának helyreállításában, a távlatokban történő gondolkodásban, ésatöbbi, sorolhatnám ezt is napestig. Ha a rendszer elmulasztja az állampolgárok tanítását, azoknak kell ezt megtenniük, akik emiatt elégedetlenek. Igen, én ezeket a blogokat jó értelemben vett hiánypótlásnak tartom, lehetőségnek arra, hogy felszedjünk ezt-azt gazdaságtanból, politikából, erkölcsből, mentalitásból, und so weiter, sokadszorra.
Kárba veszett akkor lesz minden, ha a mi korunkat majdan elérő gyerekeink is ugyanazt a szart dagasztják, amit mi.

Interlock (törölt) 2012.07.01. 01:05:34

@Bee-zony: ha csak rajtam múlna, bevállalnám Kanadát, azt hiszem; talán át kéne programozni az asszony hidegtűrési faktorát, mert az most valahová +25 fok környékére van belőve :-)

Egyetlen helyen szokott nagyon sántítani a külfölddel történő példálózás, legyen szó társadalmi, szociális, infrastrukturális stb. témáról: azok az országok évtizedek óta építik már mindazt, ami miatt épp említésre kerülnek. Mi meg még nem hogy neki sem kezdtünk, de némi ad-hoc kapkodást leszámítva a kezdéshez szükséges tervek is hiányoznak, felkészülés a fasorban sincs, négyévente irányváltás, négyhavonta annak korrekciója, rosszabb esetben minden tevékenység megszüntetése megy. Kanada se nagyon tudna mit kezdeni azzal, ha dugig volna inaktív polgárokkal, mindent átszövő korrupcióval, ellenben hiányt szenvedne munkahelyből és forrásokból. Nekünk ugyanis - de úgyis tudod - nem egy ágazattal van bajunk: itt az egész rendszer rohad, és egyszerűen nem lehet olyan alternatívát kínálni, ami egyszerre mindent megjavítana. A legelején tartunk azoknak az évtizedeknek, amiknek Kanada már bőven a gyümölcseit szüreteli; itt még milliók gondolkodásmódját kell valami teljesen másra átállítani, olyasmire, amibe Kanadában már teljesen természetes módon beleszületik mindenki. És ez a pártokon, bármelyik párton csak annyira múlik, amekkora társadalmi igény van rá.
Most tartunk ott, hogy az igény többé-kevésbé megszületett, és el kellene terjeszteni, általánossá kéne tenni. Hej, de messze van még Kanada...

Bee-zony 2012.07.01. 01:26:14

@Horizont: Ezért van az, ami: a szükséges erkölcsi és szellemi szint hiánya, az, hogy a többség pszichopata, korrupt, tolvaj fehérgalléros bűnöző vezetőket választ folyamatosan – és ahogy már leírta egy hozzászóló, ebben a rendszerben vagy lojális és engedelmes hűbéres valaki, vagy megsarcolt, kizsákmányolt dolgozó kuli, rabszolga. Az új feudalizmusban (fides(z) = hűség) is a régi hármas felosztás van, a király, a hűbéresek, és az alattvalók. És ha nem tetszik, el lehet menni. Mivel így van, akkor viszont mitől lenne jobb Magyarországon az élet és a helyzet, mint pl. Líbiában, ahol szintén hasonló, törzsi, feudális felállás és dolgok vannak?
A választási lehetőség itt csak kettő, tűröd vagy nem tűröd. Ha tűröd, ezt kaptad, ezt hagytad, ez van, kész. Ha nem tűröd, akkor két lehetőség van: a fellázadás helyben maradva, és az eltávozás. Mivel Magyarországon eddig az összes elégedetlenségi-engedetlenségi lázadást leverték, kivétel nélkül, kezdve a Vajk-István kontra Koppány polgárháborúval, folytatva a Dózsa György-félével, aztán 1956-tal, ezért a véres és fegyveres felkelést nem ajánlom, mert Magyarországon nagyon stabilan az a széria, hogy a felkelőket leverik, mert kevesen vannak, gyengébbek, stb. Tehát marad a távozás, amit már Koppánynak és seregének is meg kellett volna tennie: ha több eszük lett volna, elvonulhattak volna északra pl. a finnekhez, és akkor most ők lennének a jó életű, és irigyelt magyarok a kihalás helyett, ugyebár.
Én nem látok értelmes és használható perspektívát a helyben maradásban. Aki meg akar maradni magyarként, az őrizze meg a magyarságát és a magyarságtudatát, de ne maradjon a kárpát-medencei emberszeméttárolóban, mert éppen hogy ott fog elveszni a sok szemét között, „megeszik a disznók”. Ahol lehet olyan ember miniszterelnök, aki azt mondja, hogy ha zsidóznak, zsidó vagyok, ha cigányoznak, cigány vagyok, de azt nem mondja, hogy ha magyaroznak, magyar vagyok, az a hely és az a többség, kész, reménytelen, harangoztak. (De miniszterelnök úr, magát hazug tolvajozzák...)
Ha változtatni kell – a helyen – akkor változtatni kell; visszavonulni, áthelyezni... Aki pedig nem megy, mint a németek elől a vissza nem vonuló szovjet lakosság a támadás kezdetén – már ha volt olyan, aki a visszavonulási parancs ellenére mégis maradt, annak annyi volt.
Itt most nincs sereg és nincs parancsnok, de azért józan észnek így is lennie kell. Ha csak kellene, akkor marad a kihalás.
Én úgy látom, hogy Magyarország nem csak hogy perspektívátlan, hanem egy olyan mocsárvilág, egy halálvölgy, ami a kihalás helye a rendes embereknek. Ott csak meghalni és kihalni lehet; azt meg nem érdemes, és ezt a terepet szerintem át kell adni a mocsárvilágiaknak – mert már többségként elfoglalták –, és akik aztán belefulladnak a saját s(z)arukba. Véget ér egy fejezet, egy sötét korszak, és következhet egy jobb.
Szerintem jobb, ha polarizálódik a világ, ahhoz képest, mint amikor rosszul keveredik; és ami Magyarországon van, az egy rossz keveredés. Rossz keveredéssel kisebbségként meg minek erőlködni? El kell válni, és kész. Van a Földön elegendő olyan hely, ahol békében és normálisan lehet élni.
Állatvilágbeli hasonlattal, a dinoszauruszok erősek és kihalnak, én gyenge vagyok és cickány, és nem halok ki, viszont vigyáznom kell, hogy a dinoszauruszok rám ne lépjenek. Ilyen az élet, és nem is kevésszer ismétlődnek benne a dolgok, főleg ha valakik nem tanulták meg az oda vonatkozó történelmi leckét.
Ha már valaki gyenge, és kisebbségben van valahol, akkor viszont legyen esze.
A zsidók megerősödtek az üldöztetéstől és a vándorlástól – most meg a magyarokat üldözik, akár kölcsönkenyér alapon is – adott már a példa, hogyan kell előnyt kovácsolni belőle. Kár, hogy a magyarok többsége buta, önző, és széthúzó. Így aztán nehéz életben maradni, a saját belső rossz tulajdonságok által életképességileg korlátozva. És ha ilyenek a gének, és a mémek, ilyen az idegi „huzalozás”, akkor a szavak ezzel szemben kevesek. Tudja, hogy mi lenne a helyes, de nem képes rá. „Ilyen a természetem.” Ha változtatni kell, mert logikailag így jó és helyes az élet érdekében, és valaki nem képes rá, az nagy hiba, akár végzetes is.

„A történelem a kultúrák temetője, amelyeket azért ért el a katasztrofális vég, mivel képtelenek voltak tervszerű és racionális, nem kényszerített válaszokat adni a kihívásokra."
/ Erich Fromm /

„A hatalom lehetőség arra, hogy egy társadalmi kapcsolatrendszeren belül saját akaratunkat ellenállás ellenére is érvényre juttassuk.”
/ Max Weber, Brockhaus Lexikon /
Azt azért megnézném, hogyan juttatnád érvényre az akaratodat országos szinten, a többség ellenében, azon az egy módon kívül, hogy elmész.
Gondold azt, hogy egy kalózhajón vagy (és így nem állsz messze az igazságtól), mit teszel? Szembeszállsz a többséggel (és levernek, mert ők a többség), vagy kiszállsz, és inkább keresel hozzád hasonlókat a kalózhajón kívül?

Saját mondás: „Az élet egy puzzle, csak össze kell rakni.”
Rendben össze van rakva a te puzzle-d? Ja, nincs, azért vagy elégedetlen.
Majd szólj, ha sikerült. Addig szerintem ne szövegelj (annyit), hanem cselekedj.
Dettó rám is vonatkozik. :)

Bee-zony 2012.07.01. 02:30:17

@Interlock: Plusz 25 C fok itt a magyarországi viszonyokhoz képest ritkán fordul elő. A legenyhébb rész British Columbia déli része, ahol a tél összességében nem hidegebb a magyarországinál, viszont „cserébe” gyakran esik az eső, és a nyár olyasmi, mint Svédország déli részén, néha van 30 C fok is, de összességében őszies, annyira, hogy nyáron összejöhet akár a magyarországi novembernek megfelelő időjárás is néhány napra, úgyhogy a pulóver és az esernyő alapkellék. Egyébként pl. Quebec, téli -40 fok, az már kemény, az északi területek dettó, de szerintem a BC-i időjáráshoz hozzá lehet szokni. Ha egy csomó indiainak és filippínónak sikerült, szerintem a magyaroknak is sikerül.

Kanada cirka 500 év alatt az erdő-mező szintről annyira felépült, hogy a nagyvárosi részek európai szemmel már túl vannak iparosodva, ami önmagában még nem is lenne olyan nagy probléma, viszont a rákos halálozások aránya döbbenet, állítólag minden 4 kanadaiból 1 rákban hal meg (még ha átlagéletkorilag hosszú életű is egyébként). Ez már nem egészség.
Ami a lényeg, az többségi mentalitás kérdése, és az itt pl. olyan, hogy a mozgólépcsőn aki nem halad az jobboldalon áll, aki halad az bal oldalon megy – és ez itt nem csak elmélet, hanem ez a kb. 99,9%-os gyakorlat (a többi figyelmetlen turista), a buszon nagy többségben megköszönök a fuvart leszállás előtt a nagyvárosban is. Sokkal fegyelmezettebb, udvariasabb és céltudatosabb emberek vannak itt a „kulturális mozaik”-ban... mondjuk sok kínai, indiai, arab bevándorló nem ezt a részt erősíti, hanem a saját primitívszintet, de azért a többségük az eredeti angol-francia normához alkalmazkodik, ami nem egy alacsony szint. Akinek ez nem klappol, annak gondja lesz Kanadával (is).
Abban biztos vagyok, hogy a választási lehetőségek közül a legjobb a távozás Magyarországról. Hogy hová, az már egyéni mentalitás és ízlés kérdése. Alaposan át kell tanulmányozni a térképet, és fel kell készülni. Én sem voltam teljesen felkészületlen, de pl. az angol középfokra mondhatom, hogy az itt kevés. Olvasásra oké, mert ott lehet szótárazni is, de a hétköznapi kanadai beszédhez, amikor is gyorsan, amerikaiasan és elmosódottan beszélnek, és ugyanígy kellene válaszolni, kevés.
Itt csak az a dolgod, hogy a saját életed felépítésén agyalj és cselekedj, de azon komolyan, a politika nagyjából rendben van, nem lehetne belőle összehozni heti rendszeres Vastagbőrt. És azért van rendben a politika, mert a többségi gondolkodásmód is rendben van.
Az építőipar a magyar viszonyokhoz képest pörög ezerrel, és persze hogy, mert jönnek a bevándorlók, akik közül nem mindenki csóró, és dollármilliárdok ömlenek az építőiparba. Van is munkahely minden olyan területen, amihez az építőiparnak köze van – és van is egy csomó dobozszerű épület, ahol látszik, hogy az volt a legfontosabb, hogy legyen meg gyorsan, mert kell az épület.
Akár azt is mondhatnám, hogy Kanada nem nagy szám, viszont van benne olyan perspektíva, haladás és emberi tartás, amilyen Magyarországon nincs. Itt is van liberalizmus és liberálisok, csak a társadalomrothasztó hatás messze nem tud úgy érvényesülni, mint Magyarországon, ahol ha korrupcióról és bűnözésről van szó, rengeteg partner, sógor-koma-haver bűnszövetkezet van hozzá.
A lényeg mentalitás kérdése, és ezen belül többségi mentalitás kérdése. Aki nagyjából annyira elégedetlen a magyarországi helyzettel mint én, az nézzen szét a világban, hogy szerinte a számára hol a legmegfelelőbb (az emberi) környezet, és menjen, és akkor a helyén lesz, és akkor nem szenvedéssel és „keferágással” fogja tölteni az életét, hanem értelmes dolgokkal, ami a számára és a társadalom számára is hasznos, és ezáltal épül, céltudatosan és nem is rossz tempóban.

Interlock (törölt) 2012.07.01. 03:38:47

@Bee-zony: nekem nem gond a hideg, de hát a családot nem kényszeríthetem semmire, nem volna fair.
Egyébként nagyon érdekes dolgokat írsz, ilyesmiről beszélgettem mostanában pár régi, távolba szakadt ismerőssel. Van, aki elégedett a helyével, és van, aki nem, mégis, mindenki szerint lépni kell. Hogy őszinte legyek, szarul esik ezt tudomásul venni, végül is, én még most is tudom jól érezni magam itthon (csak erről-arról meg kell feledkeznem közben). Ami biztos, egy élhetőbb idegen országban baromira nem foglalkoznék a politikájukkal, mint ahogy itthon se érdekelne, ha egy-egy kisebb zökkenőtől eltekintve úgy működnének a dolgok, ahogy kellene.
Olvasgatom a blogokat, nézek külföldi hírújságokat, térképet, miegymást, de egyelőre nem döntöttem el, hogy mi lesz a vége. Azt hiszem, meg tudnék élni bármelyik szóba jöhető országban, és gondot sem okoznék nekik, de ezt jelenleg itthon is meg tudom tenni. Amit saccolni sem tudok, az az, hogy a befektetett energia megéri-e.
Ami biztos: utálom azt a helyzetet, hogy ilyeneken kell gondolkodnom, és a kurva anyját mindenkinek, akik ténykedésükkel elérték, hogy ilyeneken kelljen gondolkodnom.

Bee-zony 2012.07.01. 05:36:06

@Interlock: Bizony hogy lépni kell, sőt, itt pl. tenni kell a lépéseket egymás után, fel kell hogy építsem az életemet az albérletből olyanra, hogy nekem is tetsszen.
Az egy dolog, hogy Magyarországon mennyire szemét a kormány, a másik viszont az össznépi tökölődés, tipródás és gumicsont-rágás, a cselekvés hiánya – ahelyett hogy az életüket építenék normálisra, amennyire ott lehet. Jobb ha az ember kinéz magának egy célországot, tanulja a nyelvet, gyűjti az információkat, a kapcsolatokat, és a pénzt, aztán lép. Ez értelmes, tervszerű cselekvés, aminek megvan a haszna az egyén(ek) számára, a normális élet. Ezt milliószámra csinálják szerte a világon, és szerintem a nagy többségnek meg is éri, hogy tervez, szervez, felkészül és lép.
Azt ennyi tapasztalat után már előre megmondom, hogy aki becsületes emberként Magyarországon marad, az csak a rossz tapasztalatok növekvő halmazát fogja gyűjtögetni – a privát Vastagbőrt, azt meg nem érdemes.

Horizont 2012.07.01. 07:36:30

@Bee-zony: @Interlock:
Elindulok víz mellé ebben a hőségben, de előtte elolvastalak benneteket és mit mondjak nem dobtatok fel! Igazatok is van meg nincs is. Az élet soha nem fehér és fekete, hanem homályos:) Az én puzzle-m már össze van rakva, jól is néznék ki ha 57 évesen nem lenne! Már én röghöz kötött maradok! De anyaként a 3 felnőtt gyerekemért és a még meg nem született unokáimért nyugtalan vagyok és mélységesen szomorúan nézek körül. Értelmes magyar emberek mint ti is elvágyódtok innen! Ez nem jó, mert igen is mindenkinek a saját hazájában kéne megtalálnia a saját "életét" ami lehet, hogy nem a legboldogabb lenne, de az ne a mindenkori hatalom miatt legyen már!
Én már nyugalomra vágynék a koromat nézve is!
Na az hiányzik itt legbelül......és sok minden más is.
Hűsölős pihenős napot nektek mára:DDD

Bee-zony 2012.07.01. 08:34:04

@Horizont: A hűsölős nap itt bejött, reggeltől délutánig esett az eső, és csak estefelé állt el; az idő langyos (volt), talán 25 fok.

Az önkéntes röghözkötődés az, amitől kiver a víz, mert az nagyon nem jó. Amíg ti ott nyavalyogtok, hogy mennyi baj van, meg hogy el nem hagyom, az angolok (és a franciák, spanyolok) eközben meghódították a fél bolygót... Mit gondolsz, hogyan és miért terjedt el az angol nyelv, és miért nem a magyar terjedt el? A fél világ közvetítő nyelve lett az angol, az észak-amerikai kontinensen pedig az első... És gondolod, hogy az angoloknak nincs hazája? Vagy egy amerikainak, kanadainak?
Nagy különbség, hogy elterjedni és szaporodni, vagy egy helyben maradni és kihalni.
Az elterjedők és szaporodók csinálják jól. Úgy látom, hogy jelenleg a kínaiak a legjobbak ebben a műfajban... Azt a gyermekszeretetet amit náluk láttam imitt-amott, tanítani kellene. Gyermekszerető, nem válik el (könnyen), van neki 3-4 gyermeke, és nem nyavalyog, úgyhogy persze hogy sikeres.

Kimondom, hazám a Föld, és ez is csak azért, mert nem tudom elhagyni, egyébként a hazám az Univerzum.

A másik irány, hogy hazám Magyarország, Budapest, annak egyik kerülete, annak egyik lakása, annak egyik szobája... ez a visszafelé irány, a megsemmisülés, és ez nem jó, akárhogy is ideologizálják egyesek mindenféle okokból, hogy de.
Ez nem jó, hanem csak kényelmes. Hajrá lustaság... Ne is csináljunk semmit, csak üljünk és keseregjünk a sorsunk felett.
Akinek ez jó, az nem én vagyok.
Tehát még egyszer mondom-írom, hogy terjeszkedni kell, és ki kell rajzani a Kárpát-medencéből. Nem feltétlenül az 57 éves anyukáknak, akik inkább egy helyben ülnek (mint a török nők), hanem a sarjaknak. A fiataloknak birniuk kell a gyűrődést a világban, legalább annyira, mint a kínaiaknak, mert különben... kihalás.

Ádámka Auditore 2012.07.01. 14:53:50

@Bee-zony: Elnézést, ha nem fogalmaztam elég világosan. Itt nem a te gondolataidra reflektáltam ezzel a mondattal és tudom nagyon jól, hogy nem mondtál ilyet. Te még csak össze sem hasonlítottad őket és azt akartad bizonyítani, hogy odakint is vannak bajok, meg van bűnözés, amin nincs is mit vitatni. Amit írtam, az pedig a saját véleményem volt, amiben csupán azt akartam kifejezni, hogy Pintért a befolyása miatt veszélyesebb bűnözőnek tartom, mint a darabolós Magnottát. Míg Magnotta érthető okokból közellenséggé vált és volt gondolom egy nemzetközi elfogatóparancs ellene, legrosszabb esetben pedig elég egy jól irányzott golyó a lekapcsolására, megvannak a megfelelően kiképzett rendőri erők, akik eljárnak és végeznek is vele, ha úgy alakul, bármekkora horror, amit tett. Pintér már értelemszerűen nem ennyire egyszerű eset, hiába tűnik első látásra ártalmatlanabbnak. Ezzel csak a saját véleményem akartam alátámasztani, hogy itthon szerintem miért rosszabb a helyzet.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.07.01. 22:25:05

@Bee-zony:
Jó irányban gondolkodsz, de láthatólag pár tanulság még hátra van.
"Ami nem öl meg, az erősebbé tesz."
Ez szerintem abszolúte nincs így. Akitől legutoljára hallottam ezt a szöveget, az Budaházy volt, az egyik maszkos interjújában, vmikor 2007 tájékán. Aztán elkapták, bevarrták 3-4 évre a börtönbe. A börtön erősebbé tette? Nem hinném. De a saját életemből is hozhatnék példákat (nem érzem hgy a z életbeli nélkülözések "erősebbé" tettek volna... kiábrándulttá, cinikussá, na azt igen.. ) Vagy ha jobban belegondolsz: Kanada valóban "erősebbé" tett téged? Vagy más nélkülözések? ...

Ez az egész duma arról szól, hogy az értelmetlen zűrzavarba értelmet próbálj varázsolni az ilyen önsegélyező szöveggel. Nem ítéllek se meg, se el, csak mondom: ez a valóság.

a másik, a kultúrák válságáról, a Fromm-idézet kapcsán: Valóban így van, ahogy Fromm mondja (bár élek a gyanúval, hogy ezt a megfigyelését mástól kölcsönözte, ugye ő elsősorban pszichoanalitikus volt), amely kultúra nem tud rugalmas választ találni a krízis-szituációra, az elpusztul. A kérdés az, hogy a nagy történelmi haldokló kultúrák melyikének sikerült ez. Én a római kultúráról tudok, melynek a kereszténység volt a rugalmas válasza, és noha Róma elpusztult, a hagyaték tovább élt. Több társadalomról nem nagyon tudok. Mindegyik előbb-utóbb rálépett a haldoklás útjára, és eljelentéktelenedett, megkövült, erejét vesztette. Tehát nem kell eleve azt feltételezni -a történelmi tanulságok alapján - hogy feltétlenül lesz valami megoldás, valami válasz, a nyugati kultúra válságára például.

Én azt látom, hogy technikai látásmód, a hatékonyság, eredményesség (gépiesség) mindenek fölé helyezése az, ami elpusztítja ezt a civilizációt. És itt az egész Földre gondolok.
bővebben: menekulttabor.blog.hu/2012/05/20/modern_mitoszok

Világszinten fog kiborulni a bili hamarosan. Érik egy új nagy háború, a világméretű recesszió miatt.

Bee-zony 2012.07.02. 04:36:38

@Ádámka Auditore: Köszönöm a pontosítást. Így már csak egy kérdés merült fel bennem: ha kisebb rossznak tartod a darabolós gyilkost mint Pintért és a bűnszövetkezetét, akkor miért nem vagy itt?
Több tucat módja van a kanadai bevándorlásnak, legálisan is, és értelmes magyar emberek elférnek itt, van még hely Kanadában. Máskülönben jönnek a kínaiak, meg az ukránok, meg a filippínók, aztán előbb-utóbb tényleg az lesz, hogy aki nem jön, az kimarad.

Bee-zony 2012.07.02. 04:51:48

@Schwerer Gustav: Ez nálam így szólt, „Ami nem öl meg, és nem tesz tartósan beteggé az erősebbé tesz.” A kritika hatására át kell hogy fogalmazzam, mert ez így nem elég pontos, tehát ami... az lélekben erősebbé és életképesebbé tesz. Pl. egy hajótörött, aki sok napot átélt étlen-szomjan a tengeren, vagy akár a szárazföldön, az izomzatilag nem lett ettől erősebb, hanem arról van szó, hogy túlélt egy nehéz helyzetet, és ezáltal valamennyi rutint is szerzett benne, és ezek alapján erre a jövőben is képes lesz, és ezáltal nőtt az életképessége.
A másik oldala ugyanennek az, hogy a (hosszabb ideig fennálló) kényelem elpuhulttá és életképtelenné tesz.
A legszebb az egészben, hogy mindezt érzem is, úgyhogy ez nem elmélet, ez a valóság.
Biztos van benne valamennyi önszuggesztió és pozitív visszacsatolás is, ahogy abban is, hogy mosolyogj a többiekre, visszamosolyognak rád, és jobb lesz a világ.

Ha Budaházyt nem tette erősebbé (lelki értelemben) a börtön, akkor az a két opció marad, hogy nem változott semmit, vagy gyengébb lett.
A saját sorsom alapján is azt tudom mondani, hogy minden leküzdött, túlélt nehéz helyzet lelkileg erősebbé, tapasztaltabbá és rutinosabbá tesz.
Van egy olyan érzésem, hogy téged még soha nem csuktak börtönbe, talán még néhány hónapos laktanyafogságot sem kaptál, úgyhogy ez elméleti spekuláció tárgya nálad. (Ha már kereszténység, mint világnézeti alap, ahogy a blogodból lejön, akkor pl. Bulányi Györgynél nem elmélet lenne, ahogy nálam sem az) Nem mintha az ilyen bezártság csodaszer lenne, és supermenek jönnének ki utána, de arról szó van, hogy lélekben bizonyos vonatkozásokban erősebbek lettek, nőtt a túlélőképességük. Hogy ettől mennyire fejlődött az intelligenciájuk, avagy csak csótány-patkány-típusú túlélőképességre tettek szert, az már egy másik téma – mint a bűnöző cigányok, akiknél az adekvát büntetési forma éppen ezért minden súlyosabb bűncselekményre a halálbüntetés, mert a börtönbüntetést nagyjából-egészéből le(se)szarják, főleg ha az rövid idejű.

A harmadik világháború eléggé sanszos, és még csak a fogyatkozó természeti erőforrásokon való marakodás sem kell hozzá, elegendő az is, ha a zsidó-USA – iráni-arab háborús konfliktus eszkalálódik, tehát a hatalmi dominancia alapú adok-kapok, és hogy ki mekkora terület felett dirigál, ahogy ez az eddigi vh.-knál is volt.
A kérdés az, hogy ilyen helyzetben szerinted Magyarország a jobb túlélőhely, vagy Kanada? Szerintem Kanada nagyságrendekkel jobb. Ha netán bele is keveredne a szarba, így is akkora lakatlan területek vannak északon, hogy ott el lehet bújni, és következhet az ősemberi-robinzonád élet, halászik, vadászik, gyűjtöget...
Szerintem Kanada sokkal jobb perspektíva világháború esetén is, mint Magyarország, és ez nálam valahol ott volt az érvek között a háttérben, amikor Kanadát választottam.
Magyarország mindkét világháborúban hadszíntér volt, és szerintem az lesz a harmadikban is...
Magyarország már most is hideg polgárháborús hadszíntér, úgyhogy igencsak sanszos, hogy a még nagyobb szarból sem marad ki.
A hideg északi országok nagy előnye, hogy nem középen vannak, hanem a szélen, és nem ott van a front.

A nyugati kultúra válsága, és a válasz: erre eleve van már egy válasz, a távol-keleti kultúra, hogy az megvan, ahogy eddig is volt, a népesedési versenyben már győztek, nemsokára a gazdaságiban is fognak... Egyszerűen az elöregedett, eldegenerálódott, elkényelmesedett nyugati kultúra a lassú de folyamatos hanyatlás és létszámcsökkenés által eltűnik a színről. És tényleg annyira rossz a zsidó-keresztény izé, mint egy rothadó alma, úgyhogy megérdemelten tűnik el. A kérdés így csak az, hogy a nyugati emberek tudnak-e változtatni, feladni a régi judeo-keresztény rendszert, és az értéksorrend-hibát, amely hiba szintén a kihaláshoz vezet, és mindezt úgy, hogy jobb rendszert hoznak létre, mint amilyen a (távol)keleti. A nyugis mosolygós kínaiak nagyon erős versenyzők, és a hinduk is a régóta stabil rendszerükkel... Szegény japánok azok, akik erősen ráléptek a technikai civilizáció útjára, és ugyanúgy fontossági sorrendet tévesztettek, mint a nyugatiak, a gondolkodás súlypontja áttevődött a valóban fontos dolgokról, a szaporodásról, a fennmaradásról a sokadrangú fontosságú technikai kütyükre, meg az egyéb civilizációs kellékekre, amiknek a jobb fennmaradást kellene szolgálnia, de nem ezt szolgálják, hanem öncéllá, öncélúvá váltak. A kihalás egyik útja a hedonizmus, a szenvedélybetegség (és Magyarország ebben az élmezőnyben van) ahol az a legfontosabb, hogy a kéjközpont megkapja az ingerét, a kihalás másik útja pedig a technikai civilizáció csapdája, akár azáltal, hogy a fontossági súlypont a valójában nem alapvetően fontos dolgokra kerül át, akár úgy, hogy a kétélű technika pusztító élét használva következik be az önmegsemmisítés.
Ezekre a problémákra (is) kell a helyzetfelismerő és -kivédő válasz. Akik erre képesek, azok fennmaradnak, akik erre nem képesek, azok kiszelektálódnak. És ahogy fejlődik a pusztítási képesség, úgy lesz egyre kritikusabb a helyzet. A pesszimisták mondhatják erre, hogy emiatt az emberi faj tuti hogy kipusztítja saját magát. Szerintem csak akkor, ha nincs elegendő józan ész, és erkölcsi szint. Akiknek megvan, azok érik el a félisteni és utána az isteni szintet. Végül csak egy marad, vagy legalábbis nem sok.
Egyrészt van a biológiai fejlődési-fejlettségi sor, másrészt van a kiszelektálódás, a kihalás: erről szól az élet, a célja és jutalma pedig a fejlődés, illetve a lehetősége. Értelmes élőlény az isteni szintig meg sem áll (közben persze kell a szaporodás általi faj-halhatatlanság), és ha már elérte, akkor lesz ideje gondolkodni azon, hogy hogyan tovább.
Szerintem el lehet jutni az isteni szintig, a fizikai lehetőség adott, csak közben sok a buktató. Akik sikeresen veszik az összes akadályt, azokból valóban Isten nagykorú gyermekei lesznek.
„Kicsit” messzire vezet mindez, de szeretek előre gondolkodni.

Néhány saroktétel-megállapítás nálam:
1.) A judeo-keresztény világ olyan, mint egy rothadó alma, és nekik tényleg eljön a világ(uk) vége, az egy masszív önbeteljesítő jóslat a nagy háborúval a Biblia végén. Nekem erre nincs szükségem, agyilag már elegendően fejlett vagyok ezen történelmi lecke nélkül is, és már készülök rá, hogy kimaradok belőle, és új élet fog sarjadni a romokon.
2.) Aki a túlélés és a szaporodás, mint alapvető dolgok fölé helyez tartósan bármit, pl. technikai dolgokat, ami által ez a két alapvető fontosságú élet-rész hátrányt szenved, az a fontossági sorrend-tévesztés, és a kihalás útján jár.

Most van egy kis gondom a Maslow-piramis aljával (alapvető szükségletek), azzal is foglalkoznom kell. Közben azon is gondolkodhatok, hogy kell-e az a kétszázezer dollár, ami itt egy lakás ára, vagy másképpen oldjam meg a céljaim szerint még nem optimális helyzetet...
hu.wikipedia.org/wiki/Maslow-piramis

global001 2012.07.02. 07:44:23

Tündérpor ????

Nekem is van egy olyan érzésem, hogy rákapott valami hallucinogén szerre ...
Én az LSD-re vagy a varázsgombára gondoltam.

orbán ismét büszke lehet.
Ekkora kretén állat mint matolcsy, nem volt még miniszteri székben.
Pedig nagyon erősre sikerült a mezőny: drazsé, veress, horváth ágnes ...

Egy újabb fényes győzelem ... :))

global001 2012.07.02. 07:53:45

" Hétfőn azzal dicsekedtek el a kormany.hu-n, hogy az elbaszott adórendszerük miatt 5,61 milliárdot fizetnek fizetünk, hogy 124ezer embernek ne csökkenjen a fizetése az elbaszott adórendszerük (szándékos szóismétlés) miatt. Agyrém, de büszkék erre. "

Ezek még az államcsődöt is úgy adnák el a hülye birkáiknak, mint történelmi siker, amit a fidesznek sikerült egyedül elérni ....

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.07.02. 13:15:40

Igen, igen, IGEN! Matolcsy már egyetlen napot nem bír ki az LSD-s megnyilvánulásai nélkül! Feritél, ecsém, megduplázzuk a GDP-t, csak figyelj!

index.hu/gazdasag/magyar/2012/07/02/matolcsy_meg_kell_ketszerezni_a_gdp-t/

"A miniszter megfogalmazása szerint ennek eléréséhez évi 5-6 százalékos növekedési ütem elegendő."

Igen, bazdmeg, matematikailag!

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.07.02. 13:35:24

@Rufus78:
"A keleti nyitás keretében Magyarország "exportoffenzívát" indít a többi között Kelet-Európa, Közép-Ázsia, Korea, Indonézia, India, Közel-Kelet és Afrika felé, mert ezekről a területekről tud többletpiacokra és így növekedésre szert tenni - ismertette a miniszter, hozzáfűzve, hogy ehhez - legfőképpen a munkaerőköltségek, és az adórendszer területén - növelni kell az ország versenyképességét."

Mindenkit emlékeztetnék arra, hogy a munkaerőköltségek szempontjából növelt versenyképesség, főleg az említett országok és régiók esetében azt (is) jelenti, hogy be lehet lőni az ottani életszínvonalat...

Ádámka Auditore 2012.07.02. 14:17:40

@Ádámka Auditore: Mert édesanyámat és édesapámat nem szeretném egyedül hagyni itthon ezen a szeméttelepen. Ők nem akarnak jönni, mert itt élték le az életüket, én meg minimum ennyivel tartozok nekik azért, mert nagyon jó szülők voltak és tisztességesen felneveltek. Mikor én voltam pici és gyenge ők vigyáztak rám, ha valami baj volt, egyedül ők álltak mellém, senki más, most meg ők lesznek lassan öregek, én meg egészséges, erős, munkaképes fiatalember vagyok (még) és most majd nekem kell rájuk vigyáznom, meg egyébként sem lenne pofám magukra hagyni őket soha azok után, amit értem tettek. Ha esetleg úgy döntenek, hogy majd jönnek ki vagy ha ne adja Isten, ők már nem lesznek, akkor majd megyek. A másik pedig a jogi szakismeret, amivel ugye nem tudnék külföldön elhelyezkedni, az egyetemet meg külföldön nincs kedvem újra elvégezni. Itt is kicsinál idegileg, mire befejezem. Van egy olyan lehetőség hogy hazai szakmai cím alatt praktizálj külföldi országban, de annak is inkább EU tagállamban van több értelme, azt sem tudom így hirtelen megmondani, hogy Kanadában egyáltalán van-e erre módja külföldi ügyvédnek, mert csak az EU-s joganyagot olvastam erről még, az a biztos, nem árt jó pár éves gyakorlat sem előtte, én meg még a szakvizsgától is távol vagyok, nemhogy az önálló praxistól, ráadásul azt sem tudom, hogy egyáltalán mennyire éri meg külföldön egy olyan irodát nyitni, ahová csak az megy, akinek a magyar jog ismeretére lenne szüksége meg aki olyan helyzetbe kerül, ahol a magyar jogot kell alkalmazni. De még ez lenne a legkisebb probléma, mert ha az AJK-t túlélem, akkor utána már luxus lesz bármilyen egyszerűbb kétkezi munkát megtanulni, vagy a nyelvtudás miatt legrosszabb esetben is elmegyek valahova recepciósnak, esetleg fordítani azt a probléma megoldva. Ott már az is jól él, aki egyszerű bolti eladó, nem úgy bánnak a dolgozó emberrel, mint Magyarországon. Kanada meg nekem különösen szerencsés lenne ilyen szempontból, mert van kint egy vállalkozó ismerősöm Toronto-ban, sőt nem csak ismerősöm, hanem mondhatni barátom is, csomót beszélgetünk, mikor kijön ide Magyarországra meg a neten is, ha otthon van, aztán még lehet, hogy ő is tudna munkát adni vagy valahogy segíteni nekem, ha ki akarnék menni. Tehát én elsősorban a szüleim miatt maradok, mert nekem ők a legfontosabbak. Pedig tényleg egy gyönyörű, tiszta, élhető, toleráns ország, teli 70%-ban jó fej és jóindulatú emberekkel. Pedig már tényleg csak a természet miatt is érdemes lenne ott élni. Múltkor küldött képeket Niagara Falls-ról, amiket a határ kanadai oldaláról csinált, valami beszarás...

Ádámka Auditore 2012.07.02. 14:18:12

@Bee-zony: Bocs, neked akartam válaszolni, egyel fentebb ott a komment.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.07.02. 23:01:41

@Bee-zony:
Eléggé összetett dolgokról beszélünk, de ennek ellenére szeretnék a lehető legegyszerűbben, ugyanakkor mondanivaló-vesztés nélkül fogalmazni.
Valóban, Kanadában jobban lehet robinzonosat játszani.:)

"A saját sorsom alapján is azt tudom mondani, hogy minden leküzdött, túlélt nehéz helyzet lelkileg erősebbé, tapasztaltabbá és rutinosabbá tesz."

Az utolsó kettő természetesen így van... de hogy ez erősebb lenne? nem hinném.
Anélkül, hogy részletekbe belemennék: egy ideig éltem a törvény árnyékosabb oldalán. minden nap egy "thrill" volt, hogy elkapnak-e vagy sem. Nem kaptak el (="I 've made it"). Erősebb lettem tőle? Nem hinném.

"A legszebb az egészben, hogy mindezt érzem is, úgyhogy ez nem elmélet, ez a valóság.
Biztos van benne valamennyi önszuggesztió és pozitív visszacsatolás is, ahogy abban is, hogy mosolyogj a többiekre, visszamosolyognak rád, és jobb lesz a világ."

Alapvető törvény a stratégiában, üzletben, politikában, és bármilyen furcsa, a párkapcsolatok többségében is: az érzelmek félreviszik az embert. Én tudom: többek között az agresszióm és az érzékenységem is folyamatosan keresztbe tett. Óriási erőfeszítések árán persze kibírtam valahogy, és elértem valamit, de ez gyakorlatilag a teljes (na jó: 99%-ban az) érzelmi oldalam megtagadását jelentette. Ha pedig csak így tudok elérni valamit, akkor mi értelme a lényemnek/életemnek? Nem akarlak az érzelmi dolgaimmal untatni, csak a példa kedvéért mondtam el.

Valóban, nem csuktak még börtönbe, katona pedig életkorom miatt nem lehettem (pont akkor törölték el, amikor egyetemre jártam).

Azt gyanítom, hogy a keleti társadalmakról él benned egy idealizált kép: Többezer évig fennmaradtak, birodalmak jöttek-mentek, de ők még mindig itt vannak, szívós népek stb stb. egy kicsit zanzásítva összefoglaltam az ezen témában fölmerülő érveket. Nos, az én értelmezésemben arról van szó, hogy ezen társadalmak világképe _ciklikus_ (pl.tavasz-nyár-ősz-tél), míg a nyugatié lineáris, halad valahonnan valahova. Esetünkben a keresztény világkép szerint ugye teremtés-bűnbeesés-emberi történelem -armageddon, végítélet, majd feltámadás az igazaknak.

A keleti társadalmak a _megőrzés_ híyei. A nyugati társadalom pedig az alkotásé, teremtésé, innovációé. ennek során jött a technika fölfedezése, amely végül a romlásba döntötte - filozófialilag, morálisan, lelkileg a nyugatot. Ennek nagyon jó tárgyalását adja a Jacques ellul, rajt van a youtube-on, "betrayal of technology" néven, kb 60 percben.

Csakhogy.
A keletet is ugyanúgy, visszafordíthatatlanul megfertőzte a technika láza: olyan ez, mint a tudás almája (science/tudomány: a "tud"- scio 4 igéből jön, ugye): ha egyszer beleharap valaki, akkor már nem mehet vissza a boldog békeidőkbe. A kelet, amikor nyugattal versenyezni akar, akkor az ipari termelés folytán maga is pont olyan gépszerű lesz, mint az oly sokszor lesajnált nyugat. Említhetnéd persze a keleti filozófiákat: taoizmus (nagyon figyelemreméltó, vszeg az ősmagyar hitvilág egyik meghatározó eleme volt), reinkarnáció, buddhizmus (Buddha egyesek szerint szkíta származású volt, érdekesség), a japóknál az ősi sintóizmus stb.
Csakhogy megint: ezek a filozófiák egy ciklikus világképbe illeszkednek. képtelenek bármit kezdeni egy lineáris világképpel. Azonkívül Mao elnök, a "nagy ugrás előre" címszó alatt, meg ami rombolás ott végbement, biztosította a kínaiakat arról, hogy soha ne mehessenek vissza a régi dolgokhoz.

Esetleg nem a kanadai kínai expatok alapján kéne megítélni a kínaiakat szerintem...:) Mert amikor másfél milliárd kínai ember él a "one-child policy" szerint, akkor talán nem a négygyermekes mosolygós kínai családanya a példa...:)

még egy érdekesség: a keleti rendszerek meghatározó tényezője a reinkarnáció, amely teljesen alkalmas arra, hogy a "mind-fuck" szerepét betöltse: "szar az életed? a főnök/földesúr szemét veled, kizsarol belőled mindent? Ha szépen tűrsz, akkor majd a következő életedben sokkal jobb dolgod, lesz, ezt a szenvedést is azért kaptad, mert az előző életedben valami szart csináltál, lényeg hogy fogd be a pofádat, állj vissza a sorba, és dolgozz tovább".
A keleti társadalmak _agyilag _ iszonyatosan elnyomják az embert. Persze ez is lazul, ahogy egyre szabadabban áramlik az információ, meg terjed a technikai életforma.

Make no mistake: a kínai, indiai is ugyanúgy akar élni, mint nyugati társa. fogyasztói társadalom. Világszinten. A régi vallási/társadalmi/népi bölcsesség szintjén mozgó okosságok (Pl. semmit sem túlságosan "Nihil nimis", arany középút "Aurea mediocritas", de keleti részről a jin-jang, reinkarnáció sb is az "egyensúly", kiegyensúlyozott életvitel felé hatottak) már rég megszűntek, vagy most szűnnek meg végleg.

Tehát: alapvető hiba a keleti társadalmakban a nyugati társadalom bármiféle ellenpólusát feltételezni. Nekik is egyre inkább az iphone meg ipad (illetve kínai koppintásaik :) )az élet értelme. kütyük, izék, technikai tárgyak. Amit birtokolsz, az birtokba vesz. És ezzel a kör bezárult.
A kínaiak -jelenlegi trendek mellett - ugyanolyan agyhalott konzumidióták lesznek, mnt most az amcsik. Egyszerűen a szellemiség miatt. ja igen: Kína ugye hivatalosan ateista-materialista politikát követ, tehát a technikai materializmus termékeny talajra talál.

"A pesszimisták mondhatják erre, hogy emiatt az emberi faj tuti hogy kipusztítja saját magát. Szerintem csak akkor, ha nincs elegendő józan ész, és erkölcsi szint. Akiknek megvan, azok érik el a félisteni és utána az isteni szintet. Végül csak egy marad, vagy legalábbis nem sok."

Azért ez a félisteni/isteni szint kissé homályban marad az elbeszélésedben :) gondolom a Maslow-piramis tetejére gondolsz (egyébként kösz, ismertem régebbről a piramist), meg még valami, amit nem fejtesz ki.

egy közelítés: azok Isten nagykorú gyermekei, akik a sok "elterelésen" (anyagi dolgok, kamu-vallási dolgok, kamu-érzelmi dolgok) fölülemelkedve eljutnak egy magasabb szintre.

Sarokpontokról
1) _Minden_egyes_ hagyományos műveltség (beleértve india, kínai japán stb) a technológiai materializmussal szemben halálra van ítélve. a kereszténység csupán az első a sorban, amelyik meghal a technológia által (a gyerek, amely elsőnek a saját szülőjét pusztítja el hm...)

2) Ez világszintű, és elkerülhetetlen, hogy a túlélés és a szaporodás háttérbe szoruljon a technikai társadalom szempontjaival szemben. Értsd: nyugaton nem véletlenül van 1.akárhány gyerek családonként. Aztán ott van pl. a médiapropaganda, amely közvetíti a fogyasztói szart. Persze egy ideig lehet az árral szemben úszni -és te nyilvánvalóan ezt csinálod - csak ugye kétséges a dolog. gondolom nem nézel tévét, mint ahogy én sem, és így mentesülsz az agymosó propaganda alól, amely egyébként pervazív módon a tudatalattiban is jelen van, mintegy szemétként beterítve azt- de ez nem megoldás, mivel aki, bármilyen szinten kivonul a társadalomból, azt hülyének, betegnek, lelkileg boldogtalannak, stb nézik. Tehát az ember rákényszerül, hogy a mainstream szart befogadja.

Manapság mindent a médiapropaganda irányít. A kulcsszó: ELTERELÉS. focimeccsek, talk show-k, "reality" show-k meg még ezerféle más szar, a lényeg: sose kérdőjelezd meg a rendszert. És ez a konformista, megalkuvó/belenyugvó magatartás vészhelyzet esetén szükségképpen társadalmi összeomláshoz és tömeges halálhoz fog vezetni. Belátható időn belül.
Hogy egy kicsit a köznapi valóságba is megmártózzunk:
Ami a dilemmádat illeti: albérlet az jobb, mivel nem köt le egy helyhez, mint egy állandó lakás:)

Ja és még egy fontos dolog: a jelenlegi _amorális_ társadalmi környezet szükségképpen a pszichopata/narcisztikus tömegvezéreket termeli ki magából, akik nagyon magával ragadóak, de hosszútávon mindig szarba visznek, egyszerűen azért, mert a szép homlokzat mögött 0% (pozitív) tartalom van. Tehát tulajdonképpen hosszú távon az egész emberi társadalom az ilyenek játékszerévé válik.

Ha kicsit összevissza írtam: így jöttek a gondolatok:)

Bee-zony 2012.07.02. 23:06:59

@Ádámka Auditore: Ha az érzelmi kötődés a legerősebb, akkor ez van... Nekem sem esik jól, hogy el kellett hagynom a szüleimet, de ők megvannak nélkülem is, és napi kapcsolatban vagyunk, és ők ki tudnak ide jönni látogatóba, ha akarnak.

Kanada nem annyira pozitív, mint amennyire külföldről látszik, pl. a nagyváros az nem az érintetlen természetről szól, szemetelés itt is van, főleg a többségében nem fehér bevándorlók lakta részeken... De összességében így is sokkal jobb, mint a jelenlegi magyarországi helyzet. És miért ne lenne jobb, amikor Kanadában többségében becsületes dolgozó emberek és vállalkozók vannak? Sok fiatal jó nő is van, bár igencsak válogatósak (a belvárosi cicababák), és valahogy nem én kellek nekik. :) Szerintem a 25-30 éves kor a legjobb idejönni, amikor azért már van valamennyi munkatapasztalat és érettség, de még nem maradt le semmiről az ember, még nem túlkoros. Én már lemaradtam erről-arról, fogy az időm és az energiám, de még így is jó.

Ádámka Auditore 2012.07.02. 23:16:59

@Bee-zony: "Ha az érzelmi kötődés a legerősebb, akkor ez van..."

Igen, nekem ez a gyengeségem és ezzel vagy zsarolható sajnos.

Ádámka Auditore 2012.07.02. 23:34:10

@Schwerer Gustav: Amit írtál már én is nagyon sokszor tapasztaltam. Nem véletlen, hogy ennyi érzéketlen, hálátlan, beképzelt, felszínes konzumidióta majommal vagyunk körülvéve, akiktől a fára lehetne mászni. Így lettek kitenyésztve. Az is 7szentség, hogy tudatos manipulációról van szó, operáns kondicionálásra épül lényegében a komplett kirakatcivilizáció.

www.ektf.hu/hefoppalyazat/pszielmal/operns_kondicionls.html

Nem vagyunk már túl messze Huxley Szép új világától. De még így is nehéz ellene védekezni, hogy ismered a manipulációt és próbálod magad távol tartani tőle. Nem megy. Buszra kell ülnöm. Be kell mennem egyetemre. El kell mennem dolgozni. Szóba kell állnom emberekkel. Nem sétálhatok az úton lehunyott szemmel, hiába jobban örülnék, ha nem látnám a hatalmas táblán a photosopolt ribancot, aki csupán nyomja a szokásos sódert és azt próbálja bemagyarázni neked, hogy ha x kacatot megveszel, te leszel a "menő", a "győztes' az élet császára (jutalmazási elem), ha meg nem, akkor egy utolsó looser szar, ahelyett, hogy élő, érző és méltósággal rendelkező lényként kezeljenek. Én személy szerint már nagyon sokszor elgondolkodtam rajta, hogy a sok kommersz kacatot miért nem lehet helyettesíteni művészettel? Miért kell ennyire manipulálni? Mi ezzel a céljuk? Az erőforrások úgyis végesek, nem tudnak a végtelenségig növekedni. Vagy ebben a brutális vadversenyben másképp nem tudna megmaradni? Ilyen rossz a helyzet?
A photoshopolt ribanc helyett miért ne lehetne ott a táblán egy szép festmény mondjuk? Az oké, hogy tudni kell a vevőknek a fogyasztóknak a termékről, ha el akarod adni, de, miért nem lehet ezt mondjuk szaksajtóval megoldani az internet korában?

Tegyük fel, hogy én bicajt szeretnék venni. Bepötyögöm a zebronitkeresőbe a következő címet:

bikemag.hu/

Tessék, bemutatja a legújabb választékot, korrekt és objektív leírást kapok a már kipróbált termék előnyeiről, hátrányairól, ráadásul csak akkor nézem meg, ha én akarom és nekem ehhez kedvem van. Nem jobb lenne egy ilyen szisztéma?

Ha én nem akarok épp bicajt venni, akkor minek nézzem úton útfélen a hatalmas plakátot és minek hazudjon arról egy műpicsa, hogy milyen "cool" vagy "raj" leszek, ha kidok x összeget egy UMF vagy egy Gepida vázért?

Ádámka Auditore 2012.07.02. 23:53:00

@Schwerer Gustav: Csak az az egy különbség van, hogy én nem a technológiai fejlődést tartom a rohadás legfőbb forrásának, mert szerintem az csak a természetes emberi kreativitás megnyilvánulása. Sőt, a tudományt még csak szigorúan materialista dolognak sem gondolom. Számos nagy tudós ateistaként és materialistaként kezdte, aztán meg később eljutott oda, hogy léteznie kell anyag felett álló dolgoknak is. Én is hasonló utat jártam be, fiatalabb koromban keményvonalas ateista voltam, mostanra meg ez rengeteget változott. Kicsit hasonló utat jártam be, mint amit Newton leírt. Az első korty ateistává tesz, ha pedig lelátsz a csésze mélyére vagy látod milyen mély az, akkor tudni, v. legalább érezni fogod, hogy van ott valami felsőbbrendű is. Ennek két felelőse van szerintem:

1. Az ész nélküli és beteges versenyszellem, meg azt fenntartó politikusok.
2. Az újgazdag marketinges hülyegyerek.
3. A médiabirodalom. Az a legrosszabb mind közül. Én már csak azért is Vonáékra akarok szavazni, mert ők vetették fel először, hogy ezzel kezdeni kell valamit és oda kell csapni nekik, mert a manipulálás és az ösztönlények kitenyésztése nem mehet tovább.

Bee-zony 2012.07.03. 03:12:39

@Schwerer Gustav: Igen tanulságos, amit írtál.

„Valóban, Kanadában jobban lehet robinzonosat játszani.:)”
Valamint élni és túlélni, és (ebben) ez a lényeg.

»A saját sorsom alapján is azt tudom mondani, hogy minden leküzdött, túlélt nehéz helyzet lelkileg erősebbé, tapasztaltabbá és rutinosabbá tesz.«
„Az utolsó kettő természetesen így van... de hogy ez erősebb lenne? nem hinném.
Anélkül, hogy részletekbe belemennék: egy ideig éltem a törvény árnyékosabb oldalán. minden nap egy "thrill" volt, hogy elkapnak-e vagy sem. Nem kaptak el (="I 've made it"). Erősebb lettem tőle? Nem hinném.”
Akkor ahhoz az értelmezési kérdésig jutottunk, hogy a tapasztalat és rutin egyben erő is, vagy nem... Szerintem lelkierő értelemben az, mert a tapasztalatok alapján, és a leszűrt helyzetmegítélések alapján az illető képes szembeszegülni az aktuális szellemi főáramlattal is, ha arról az a véleménye, hogy az rossz. Gandhi esetében is lelkierőről beszélhetünk, mert fizikailag inkább átlag alatti volt. Hogy ő az lehessen, aki, először le kellett hogy szállítsák Dél-Afrikában az első osztályról (meg a vonatról, amikor nem akart menni) az érvényes jegyével... Ez kellett ahhoz, hogy bekeményedjen és szembeszegüljön, végül nem Dél-Afrikában, hanem Indiában a gyarmatosító angolok ellen. Hozzáteszem, hogy az angolok pl. a cigányokhoz, mint aktuális problémához képest, gentlemanok voltak és most is azok, de így sem volt kispályás feladat elérni hogy megszűnjön a gyarmatosítás (az aktuális megoldandó feladatnak most adott a széleskörű bűnözés pl.).

„Alapvető törvény a stratégiában, üzletben, politikában, és bármilyen furcsa, a párkapcsolatok többségében is: az érzelmek félreviszik az embert.”
Ez gyakran így van, valóban. Másrészt viszont, érzelmek nélkül az ember nem lenne több, mint egy robot. Az érzelem, az érzelmi viszonyulás az a plusz, ami megkülönbözteti az élőlényt a géptől. Hogy aztán az érzelem hányszor tesz keresztbe a racionalitásnak, hajjaj... Aztán következik a felismerés, hogy érzelemvezérelten sikerült rosszul döntenem, ehh... és jöhetnek a levonandó tanulságok, hogy mit hogyan nem, hogy mit miért és hol rontottam el.

„Azt gyanítom, hogy a keleti társadalmakról él benned egy idealizált kép:”
Fél évet éltem Indiában, és így nehéz lenne idealizálni. Részben egy szegény tamil családdal voltam, azt az életet éltem, azt ettem amit ők, csak északára mentem vissza a saját odúmba. Érdekelt, hogy hogyan élnek ők. Két fő dolog van abban az egyszerű életformában, ami megfogott, az alapvetően lényeges dolgok stabilitása, és az, hogy elpusztul a gyenge, aki nem bírja azt a szintű gyűrődést, ami azzal a helyzettel jár. Nekik szerencséjük volt-van, hogy a tárgyakban a TV-ig sem jutottak el, az iPadról nem is beszélve. Akiket a nyugati civilizáció elront, azok ugyanúgy járnak, ahogy a nyugatiak, sőt még rosszabbul, mert az ipari szemét végül náluk, a harmadik világban csapódik le. Nálunk már hulladék, de az indiaiaknak, afrikaiaknak még jó lesz... és milyen jószívűek voltunk, hogy az általuk befogadott ipari hulladékokkal tönkretettük az ő környezetüket, és nem a miénket...

„...ezen társadalmak világképe _ciklikus_ (pl.tavasz-nyár-ősz-tél), míg a nyugatié lineáris, halad valahonnan valahova. Esetünkben a keresztény világkép szerint ugye teremtés-bűnbeesés-emberi történelem -armageddon, végítélet, majd feltámadás az igazaknak.”
Ez szerintem is van, pl. a hinduizmus szerint vannak jó és rossz korszakok, jugák, és most a Kali juga kezdeténél vagyunk, ami mind közül a legrosszabb, és lesz még rosszabb is, mint a jelenlegi helyzet, ahogy a közepe és a vége felé halad. Egy egész jó leírás a korszakokról is:
hu.wikipedia.org/wiki/Hinduizmus
„A Krita korszakot a jog, az igazság és az erény jellemzi, de a korszak végén már feltűnik a rossz, a gonosz is. A további korszakok fokozatos erkölcsi romlása - dacára a korszakonként esetleg többször is megjelenő Visnu megtestesüléseknek - már megállíthatatlan. Visnu utolsó megtestesülése után, amikor majd lófejű harcosként (Kalki) felveszi a harcot a gonosszal, a földön megszűnik az emberi élet, és egy újabb Krita-juga veszi kezdetét.”
Ezzel szemben, ami a nyugati civilizációban történik, az a „szinuszhullám” helyett a felívelés és letörés, a „fűrészfog”. Amikor a nyugati civilizáció a viszonylag lassú felívelés után megzuhan, akkor viszonylag gyorsan, és nagyot. Ez ott van a pénzügyi válságokban, és a birodalmak fejlődésében és bukásában. Ezen pályák alapja pedig ott van az aktuális gondolkodásmódban, ezek alapja pedig az adott területen uralkodó vallásban.
Ha megszületik egy új vallás, ahol az az alaptétel, hogy az emberi szintről kívánunk eljutni az isteniig, és ezt lehetőleg folyamatos fejlődéssel, legrosszabb esetben stagnáló szinttel, amikor nem történik semmi látványos, csak a mélyben érik az újabb előrelépés, akkor ez abban a társadalomban így fog történni, és szerintem ez az optimum, ez az optimális fejlődés a kitűzött legnagyobb cél eléréséhez, ami az isteni szint. Ha el van érve az isteni szint, akkor ott már két eset lehetséges. Vagy már valaki elérte ezt a szintet az időben és térben az Univerzumban, ami azért legalábbis kvázivégtelen, tehát a lehetőségek is kvázivégtelenek, és akkor már van Isten, akihez fel kell nőni, és akivel jóban kell lenni, mert ez így jó, vagy ha nincs Isten (ami kevésbé valószínű) akkor be kell tölteni a helyét. Van már neve is ennek a rendszernek, de ezt itt és most nem írom le. Még egy kicsit akarok gondolkodni magán a rendszeren, aztán kb. 10 oldalban összefoglalni a lényegét, még a maják által jósolt világvége előtt (2012. december 21.).
Úgy látom, hogy a vallások önbeteljesítőek, és hogy ha egy tan nagy háborút és világvégét hirdet, akkor annak a tannak a követői számára tényleg az lesz, úgyhogy vigyázzunk, hogy mit követünk.
Mivel az én életemből nem hiányzik semmilyen háború, sem társadalmi összeomlás, ezért én egy másik utat követek, és igyekszem kivonni magam a számomra nem megfelelő szellemi-társadalmi áramlatokból, legyen az akármennyire többségi is.

„Esetleg nem a kanadai kínai expatok alapján kéne megítélni a kínaiakat szerintem...:) Mert amikor másfél milliárd kínai ember él a "one-child policy" szerint, akkor talán nem a négygyermekes mosolygós kínai családanya a példa...:)”
Dehogynem ő a példa, csak világviszonylatban nem ő van többségben. Egy dolog, hogy ki a (jó) példa, és a másik, hogy kik vannak többségben.
Kínának országként az a jó, ha megáll a népességnövekedés, Kanadában még nincs túlnépesedési gond, sőt, ha nem lennének bevándorlók, mínuszos lenne a népességnövekedési mutató, kb. úgy, mint Japánban.
Itt a fehérek számára a legjobb példa a három-négygyermekes mosolygós kínai nő, mert ők csinálják jól, és ha minden így megy tovább, akkor lehet hogy néhány évtizeden belül Kanada néhány (nem kis) részén már a kínaiak lesznek többségben, a szaporodásuk és a bevándorlásuk által. Az meg a másik, hogy a kínaiak hozzák ám a szűkebb és tágabb családjukat, rokonságukat is... Szaporodnak és összetartanak, és mindezt jobban, mint a fehérek. Ezért ők a példák. Ellenfélnek nem nevezném, mert ellenségeskedés nincs. Az a bosszantó, hogy a fehérek milyen hülyék, nehéz felfogásúak tudnak lenni. Nem értik meg azt, amit a kínaiak alapból, kisujjból tudnak, a szaporodás és az összefogás fontosságát, és az elsődlegességét. A fehérek (nem csak itt) kisujjból két dolgot tudnak, nagy arcúskodni, és elválni. Meg is van az eredménye, a sok elvált szingli, és a félárva, félig jól, félig rosszul nevelt gyermekek, akikből aztán még olyan szülő sem lesz, mint az elődjei, úgyhogy a kihalás felé vezető úton járnak.

„A keleti társadalmak _agyilag _ iszonyatosan elnyomják az embert.”
Ezt nem vettem észre. A szabadosságot, a deviánsságot, a hülyeséget, a degeneráltságot nem tolerálják, és így vagy úgy korlátozzák, akár civil erővel is. Én hol voltam „agyilag iszonyatosan elnyomva”, sehol. Viszont ha nem tartottam volna be az elvárt társadalmi normákat, akkor „népi kezdeményezésként” kaptam volna a pofámra, és szó szerint, nem képletesen. Volt egy eset, amikor egy német srácnak dolgoztam kütyü-összeszerelőként, hogy ilyet is csináljak, és kütyüt kaptam cserébe, a lényeg az, hogy én még dolgoztam, amikor ő már elment a kis földjéről, aztán én is elmentem, csak közben a kütyüt az asztalon felejtettem, és visszamentem értek, és ezt a tamil nők egy csoportja meglátta, és azt hitték, hogy lopni mentem. De mielőtt még meglincseltek volna a feltételezett lopásért, kerítettek egy angolul tudót, és így tisztázódott a helyzet, hogy a saját cuccosomért hatoltam be a nemazénföldemre. Vannak dolgok, amiket önvédelemből nem tolerálnak, és ebben igazuk is van. A rendőrségre még úgy sem számíthatnak, mint Magyarországon, viszont nem is tesz nekik keresztbe a problémák helyi megoldásában.

„Make no mistake: a kínai, indiai is ugyanúgy akar élni, mint nyugati társa. fogyasztói társadalom. Világszinten.”
Ott sem mindenki hülye, hogy úgy akarjon élni; csak viszonylag sokan vannak ott is, akik igen. És ugyanazok a globális reklámok (legfeljebb helyi arcok mondják a szöveget) és globális termékek vannak terítve ott is, mint a pelenka, a fogkrém, és társai. Ellenállás nagyon még nincs a gyarmatosítás ezen formájával szemben, de előbb-utóbb lesz.

„A régi vallási/társadalmi/népi bölcsesség szintjén mozgó okosságok (Pl. semmit sem túlságosan "Nihil nimis", arany középút "Aurea mediocritas", de keleti részről a jin-jang, reinkarnáció sb is az "egyensúly", kiegyensúlyozott életvitel felé hatottak) már rég megszűntek, vagy most szűnnek meg végleg.”
Ez soha nem fog megszűnni teljesen, csak van amikor nem ez a társadalmi főáramat. De a valahányadik koppanás után a többség is rájön (rá kell jönnie) arra, hogy mi a jó, és mi nem az.

„egy közelítés: azok Isten nagykorú gyermekei, akik a sok "elterelésen" (anyagi dolgok, kamu-vallási dolgok, kamu-érzelmi dolgok) fölülemelkedve eljutnak egy magasabb szintre.”
Jó a közelítés, csak az én értelmezésemben az elérendő szintet illetően magasabban van a mérce, pl. az isteni képességek szükségessége: nem csak a szokásos élőlényi testben kell hogy tudjon létezni, mert ez a forma tipikusan nem az egyéni halhatatlan, hanem a szaporodás által fajként fennmaradó (és az is csak akkor, ha minden klappol).
Ami ez alatt van, az legfeljebb félisteni. És persze nem rövid távon gondolkodom, ilyen célhoz kell kb. százezer év, ha megvan az egyenletes fejlődés, és nincs komoly visszaesés.
Úgy látom, hogy a fizikai lehetőség adott az isteni szint elérésére, csak a döntésekben nem szabad hibázni. A cél, mindig magasabbra: aki viszont magasan van, az nagyot tud bukni, úgyhogy az állandóan észnél levés egy alapkövetelmény. Mint a hegymászásnál, figyelmetlenség, egy rossz lépés, és vége lehet a történetnek.

„1) _Minden_egyes_ hagyományos műveltség (beleértve india, kínai japán stb) a technológiai materializmussal szemben halálra van ítélve. a kereszténység csupán az első a sorban, amelyik meghal a technológia által (a gyerek, amely elsőnek a saját szülőjét pusztítja el hm...)”
Ha a többiek nem tanulnak a kereszténység pusztulásából, akkor meg is érdemlik, hogy kihaljanak. Annyi észnek minimum kell lennie, hogy tanuljanak egy rendszer és társadalom pusztulásából, és azt az utat ne kövessék, és azt a hibát ne kövessék el. A patkánynak van annyi esze, hogy ha valahol lát egy patkányhullát, amelyik nem öregségben, természetes úton pusztult el, akkor oda nem megy, mert tudja, hogy ő is arra a sorsra juthat. Ha nincs legalább ennyi ész, akkor kihalás van.

„2) Ez világszintű, és elkerülhetetlen, hogy a túlélés és a szaporodás háttérbe szoruljon a technikai társadalom szempontjaival szemben. Értsd: nyugaton nem véletlenül van 1.akárhány gyerek családonként.”
Ez a lélektani paradoxon, hogy ahol elvileg a legjobbak az életkörülmények, azok nem szaporodnak. Ahol meg rosszabbak a körülmények, ott szaporodnak. Az ész megáll – és körülnéz. Aztán rájön, hogy azért van ez így, mert a rosszabb körülmények között élőknél az első számú prioritás a gyermek, erre vannak agyilag ráhangolódva, hogy nekik kell a gyermek, és ez áll az életük középpontjában. Akik meg úgymond jól élnek, azoknak az életük középpontjában az anyagi dolgok megtermelése és megszerzése áll, a gyermek megléte igencsak hátrébb került a sorban (akár annyira hogy nincs is). El lett tévesztve a fontossági sorrend, rossz helyen van a hangsúly.
Nálam dettó, én nagyon belementem a technikai (zsák)utcába, aztán rájöttem, hogy hoppá, gond van az iránnyal és az egész rendszerrel, és nem is kicsi, úgyhogy most már komolyan azon vagyok, hogy sikerüljön korrigálnom, és hogy minél többeknek sikerüljön, akik szintén belementek ebbe a (zsák)utcába.
Agyilag már visszakerült a prioritás nálam oda, ahol mindig is maradnia kellett volna, és most már gyakorlatra kell hogy váltsam az elvet.
Az szokott probléma lenni, hogy a gyermek teher (lásd: terhes, nem ám az hogy várandós, áldott állapotban van), sokba kerül, és más (fontosabb) dolgok elől veszi el az időt-energiát-pénzt. Mégis mi lenne az a más fontosabb dolog, racionálisan gondolkodva? Lakás, autó, számítógép, TV? Nem úgy kellene-e lennie, hogy amennyi idő-energia-pénz ezekre a gyermek után még marad, annyiban valósuljanak meg? Dehogynem. Tessék ezt minél többeknek végiggondolni, minden eltérítő hatás közepette – amelyekből van bőven, úm. termelj és fogyassz, élvezz, és halj ki, ez az élet legfőbb értelme, nincs is ennél semmi komolyabb értelem és cél.
Ha belegondolok, egészen sátáni életforma ez a feltűnés nélküli irányváltás. Nem kell itt direktben pusztítani semmit, elegendő hozzá a rosszul megválasztott, elferdített irány, a mágnes az iránytű alatt. Aztán jön a koppanás, hogy nagyon nem jó helyre jutottunk, pedig minden rendben lévőnek látszott.

„Ami a dilemmádat illeti: albérlet az jobb, mivel nem köt le egy helyhez, mint egy állandó lakás:)”
Ez is egy szempont. Másrészt, mondhatnám azt is, hogy éljél te együtt véletlenszerűen változó lakó- és szobatársakkal. Nagyon tanulságos, pl. abban, hogy mindannyian mennyire különbözők vagyunk. Ismerje meg embertársait testközelből, a szexi huszonéves lánytól a palesztin arabig, kanadait, oroszt, koreait... Persze mondhatnám azt is, hogy mennyire egyformák vagyunk, eddig még mindenkinek két szeme, két lába, és egy feje volt... Viszont mentalitásban, viselkedésben eléggé nagyok a különbségek.
Inkább a véletlenszerűen változó (lakó, szoba) társaimat hozzám való, állandó nőre cserélem, ha sikerül. Hogy vele bérleményben vagy sajátban, ez már ehhez képest részletkérdés, és nem fogok fennakadni rajta.

„Ja és még egy fontos dolog: a jelenlegi _amorális_ társadalmi környezet szükségképpen a pszichopata/narcisztikus tömegvezéreket termeli ki magából, akik nagyon magával ragadóak, de hosszútávon mindig szarba visznek, egyszerűen azért, mert a szép homlokzat mögött 0% (pozitív) tartalom van. Tehát tulajdonképpen hosszú távon az egész emberi társadalom az ilyenek játékszerévé válik.”
Igen, de mikor jön az a felismerés – tömegesen – ami nálad is megvan, hogy átlátod a folyamatot, tudod, hogy nem jó, felismered a pszichopatákat, és nem adsz nekik esélyt se, nem hogy irányítói hatalmat...
Akármilyen kevesen is vannak a már nem hülyíthetők, össze kellene fognunk.
A jelenlegi helyzetemben lekötnek a Maslow-piramis aljának teendői, az alapszintű építkezés, úgyhogy az igen közeli jövőben ennél több nem várható tőlem.
Viszont akarok írni egy 10 oldalas összefoglalót, arról, hogy szerintem új vallási és társadalmi rendszerként mi és hogyan helyes. Körbekerültem-tük ezt a témát már rendesen, és most már az elemzés után kell a szintézis, és az, hogy beleférjen 10 oldalba a lényeg. Akit mélyebben érdekel, az majd megkapja a több száz oldalnyit is. Ez a tervem erre a nyárra, az alapszükségletek mellett.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.07.03. 15:02:02

@Bee-zony:
"Igen tanulságos, amit írtál."
: ) viszont.

Igyekszem ismét röviden összefoglalni a dolgokat. Ha kihagynék valamit, akkor az ezért van, bár igyekszem mindenre sort keríteni.

Ami az "agyi elnyomást" illeti: a keleti társadalmak, ciklikusságukból adódóan a _beletőrődésre_ nevelnek. Ez következik a reinkarnációból, az életmódjukból, a filozófiájukból, ezr meg egy dologból. Egyébként ajánlom olvasásra Jung Chang: "Vadhattyúk". c. könyvét. Nagyon tanulságos benne az a rész, amikor a könyv végefelé meghívja az anyját Londonba, és ott az egyik londoni parkba nyílik meg az anyja, és beszél el neki mindent őszintén. Értsd: _Londonban_, egy idegen országban tud csak őszinte lenne a gyerekével. Ez csak egy példa, természetesen, az egész könyvet el kell olvasni, magyarul is megjelent egyébként, bár ez gondolom egy Kanadában élőnek nem sok segítség..:-), csak mondom.
Szóval: a keleti társadalmak azon az alapelven működnek, hogy a változás csak _illúzió_ minden előbb -utóbb visszatér oda ahol volt, az emberi élet is ilyen, illúzió és szenvedés, inkarnációk végtelen sorozata, és talán egyszer kikerülsz az örök körforgásból, bele a boldog megsemmisülésbe (Nirvana). Tulajdonképpen a buddhizmus az rejtett materializmus, a hinduizmus pedig a KASZTRENDSZERÉVEL (ugye, ugye) a legteljesebb elnyomó eszköz, ami csak létezett (és vidéken még mindig létezik)...

Ha Gandhi páriának születik, akkor baszhatta volna az indiai felszabadítást. ezt azért nem kéne ilyen kényelmesen elfelejteni. Akkor le sem szállították volna a vonatról, mivel vonat közelébe se mehetett volna. Akkor egész életében pucolhatta volna a szart, vagy a szenyvízcsatornát , amíg a fertőzésekbe szépen belepusztul. End of the story.
"Be the change you want to see in the world"...na persze... Szüless páriának India vidékein, azt megtudod, hogy ez a mondás mennyit ér.

Az egy dolog, hogy _nyugati_hatásra_ eltörölték a kasztrendszert 1950-ben, de ez már a modern kor. az a lényeg, hogy milyen volt a rendszer a maga tisztaságában, érted? egy elnyomó, szarszemét rendszer volt. egy kasztba beszülettél, és kész, ennyi. volt kb 5000 (!) kaszt, még csak nem is házasodhattál (!) kaszton kívül.

Örülök hogy együtt éltél egy tamil családdal (azt tudtad hogy a tamil "eelam" szó többé-kevésbé megfelel a magyar "állam" szónak?), biztos nagyon érdekes élmény volt, pusztán egy dolgot bizonyít: a szegénységben élő emberek tisztességesebbek, becsületesebbek. Ez egyébként a világ bármely részén így van, általános szabály. Egy kicsikét én is jártam a világot - bár olyan messze nem mentem, mint te:-)- és tényleg így van. Lényeg: a sajátos, egyedi "keleti mentalitás" HELYETT ez általános emberi tulajdonság. Kalandod a kütyüvel is csak ezt bizonyítja.

Visszatérve "ami nem pusztít el, az erősebbé tesz"-dologra: valami ideiglenes önbizalomnövelést adhat, de ez gyorsan elillan. nálam legalábbis mindig is így volt, még akkor is, amikor pl. a Csernus doki művei nyomán, magam is 'rágyúrtam' az ilyen élményekre, hogy oké, most jogosan vagyok büszke magamra, mert ezt meg azt elértem, stb. Max 1 hétig tartott ki, de általában pár nap alatt elpárolgott.
Ez az egész "ha te is hiszel benne, működni fog" illúzió. _Egy_határig_működik. Annyi az értelme, hogy fölöslegesen ne izgulj, vagy ne aggódj a dolgok miatt. ilyenkor hasznos valóban.
A tapasztalat és a rutin valóban "erő", ez igaz. De most elsősorban az érzésről, az erő érzéséről beszéltünk., ugye:-)

"Amikor a nyugati civilizáció a viszonylag lassú felívelés után megzuhan, akkor viszonylag gyorsan, és nagyot"

Ahogy a keletiek átveszik a nyugati fogyasztói "kultúrát", ők is meg fognak zuhanni. Sőt: mivel a kelet a nyugati piacra termel, mint pl. most, úgy amikor a nyugat nem vásárol, mert recesszió van, akkor a kelet is elég komolyan szív.

Még sok és nagyon érdekes dolgokról írsz de csak egyet emelnék ki: azt gyanítom, hogy te hiszel abban, hogy az emberiség "tudatállapotában" valamiféle "ugrás" fog bekövetkezni, "eljutunk a következő szintre" "global consciuosness"stb, mostanában tele van ezzel a net, kulturális kreatívok, zeitgeist, vízöntő kora, ilyen-olyan filmek, irányzatok, szekták, amelyek mind erre vannak kihegyezve.

A kérdésem: mitől lenne ilyen? Konkrétan. Milyen jelek utalnak erre? Mi van, ha csak egy new-age-es kamu az egész? Mert egyelőre minden erre mutat.
Ja egyébként elmondom mi lesz idén dec. 21-én: A nap fülkel, lemegy, és 22-én fölkel újra (persze valójában a Föld forog , nem a nap "kel", vagy "nyugszik" :) ).
Ja igen: volt egyszer már valami hasonló: a Y2K-pánik...azt is túléltük valahogy, ugye?:)

A történelem ezzel a tudatállapot-dologgal szemben azt mutatja, hogy az emberiség/adott társadalom 90%-a mindig is az állati szint közelében mozgott, és mozog ma is. Csak a legalapvetőbb szükségletei izgatják, a maslow-piramis legalján van. És mivel ahhoz hogy az ember bármi érdemleges következtetésre eljusson, valami gógyi is kell, mondjuk úgy hogy 120 IQ fölött, ahol az emberiség mindössze 12%-a található, ezért a többiek automatikusan kiesnek a pixisből. De legyünk nagyvonalúak, és húzzuk meg a határt 100 IQ-nál. Akkor is kiesik 50%. Értsd: nem hiszem hogy a buta emberek különösebben érdemleges fölfedezéseket tennének a körülöttük lévő világról. még akkor sem, ha a piramis tetejére jutnak.. Különösen akkor nem, ha minden egyes üzent a fogyasztásra sarkallja őket, a lehető legkörmönfontabb eszközökkel. Mit értek minden egyes üzenet alatt: szórólapok, újsághirdetések, rádióhirdetések, tévéreklámok, óriásplakátok, utazó ügynökök, telefonos megkeresők, stb Persze ahhoz, hogy fogyassz, először pénzt kell keresned...vagy ha nincs pénzed, akkor HITEL. És akkor már adósrabszolga is lett belőled.

Amit a tamil családnál láttál egyszerűen túl szegények ahhoz, hogy bekerüljenek a mókuskerékbe. MÉG. Ha ők nem is kerülnek bele, a fiaik. Vagy az unokáik. A végeredmény szempontjából tökmindegy.

A média URALKODIK. Tudod ez mit jelent? Régebben a vallás volt az uralkodó világnézet egy adott társadalomban. Kelet egyes részein még ma is így van. aztán jött a technika, és a médiával karöltve (először a nyomda, majd a sajtó, végül rádió, tv) új kultuszt teremtett. Átvette a régi vallások helyét. Folyamatosan számolja fel és rombolja le az adott társadalom régi kultuszait.
Számomra teljesen egyértelmű, hogyha pl. kínában emelkedni fog az életszínvonal, akkor ők is japánok sorsára fognak jutni...mitől lenne másképp? Mitől? (Mindannyian tudatszintet ugrunk ? :-) )

A technika és a fogyasztás a mai kor vallása. Nincs visszaút, érted?

"Ellenállás nagyon még nincs a gyarmatosítás ezen formájával szemben, de előbb-utóbb lesz."
Igen? Hogy? Kíváncsivá tettél. Letépik az óriásplakátokat? Megrohamozzák a bankokat, és felgyújtják? és itt nem egy-két bankra gondolok, mint Görögországban... betiltják a tévében a reklámokat?

a pszichopatákról:
"Igen, de mikor jön az a felismerés – tömegesen – ami nálad is megvan, hogy átlátod a folyamatot, tudod, hogy nem jó, felismered a pszichopatákat, és nem adsz nekik esélyt se, nem hogy irányítói hatalmat..."

A pszichopatákban pont az a lényeg, hogy _NEM_ lehet, pontosabban: csak a tetteik által lehet őket megismerni. egyébként: Napóleont "felismerte" valaki? Hitlert, Sztálint, Maót, Pol-potot "felismerték"? Obamát (aki egyértelműen narcisztikus, mellesleg egy komcsi ügynök, Frank Marshal Davis fia) felismerték? Lószart... ha a médiagépezet odaáll egy karizmatikus pszichopata mögé, akkor nyert ügye van az illetőnek. ez az igazság.

Egyébként te meg én, meg a többi "felszín mögé látók" a társadalom max. 5-10%át tesszük ki. ez pedig édeskevés, az igénytelen, szürke masszához képest. az ilyenek mint mi amúgy is "kilógunk a sorból"... nem mi vagyunk a főáram. És nem is leszünk soha. Minden korban voltak nonkonformisták.

lakásfront:
"mondhatnám azt is, hogy éljél te együtt véletlenszerűen változó lakó- és szobatársakkal."
ott a pont:) mondjuk azt nem gondoltam, hogy 5-6 emberrel laksz együtt. Azt hittem, max. 1-2.

Pár dologról nem írtam, direkt, mint pl. hogy a kereszténység megérdemelten van-e letűnőben (szerintem: nem), és hogy a keleti vallások valós alternatívák-e (megintcsak nem) a technikával szemben, előbb próbáljuk a főbb csomópontokat tisztázni. Úgy vélem, az álláspontomat sok dologgal kapcsolatban viszonylag röviden és érthetően sikerült közreadnom. Ha néhol kissé nyersebben fogalmaztam, az attól van, hogy rendkívül stimuláló, amit írtál. Hónapok óta nem volt senki, aki ennyire megmozgatta volna a fantáziámat.

PS
"nem csak a szokásos élőlényi testben kell hogy tudjon létezni"
te meg tudod oldani, hogy szellem légy? Vagy angyal?

Ha gondolod, írhatsz a blogomra is, mármint hozzászólást. (ha blogposztba szeretnéd mint pl. a 10 oldalt, amire utaltál, azt is megoldhatjuk valahogy, pl. adminjogot kapsz, ilyesmik)

Bee-zony 2012.07.03. 19:16:19

@Schwerer Gustav: „Ha Gandhi páriának születik, akkor baszhatta volna az indiai felszabadítást. ezt azért nem kéne ilyen kényelmesen elfelejteni. Akkor le sem szállították volna a vonatról, mivel vonat közelébe se mehetett volna. Akkor egész életében pucolhatta volna a szart, vagy a szenyvízcsatornát , amíg a fertőzésekbe szépen belepusztul. End of the story.
"Be the change you want to see in the world"...na persze... Szüless páriának India vidékein, azt megtudod, hogy ez a mondás mennyit ér.”
Ha páriának születik... De nem annak született, hanem kereskedőkasztba született, és ügyvédnek tanult Londonban, és így ki is került a kasztrendszerből, amit elvileg egy pária is megtehetett volna, ha nagyon akarja, pl. külföldre szökik, munkát vállal egy teherhajón, stb. Egyébként Gandhi nagyon kasztellenes volt, és ő a maga részéről fel is számolta a kommunájában, ahol ő is pucolta a latrinát, úgyhogy ez sem maradt ki az életéből, és nem halt bele, ahogy az összesen kb. 7 évnyi börtönbüntetésbe sem, amit az angolok szabtak ki rá.
Aki a társadalom aljára születik bárhol a világon, az nehezen jut társadalmi vezető szerephez, mert ahhoz „meg kell másznia az egész hegyet”, de nem lehetetlen, hanem képesség kérdése. A képesség pedig nagyrészt a vele született adottságok kérdése. Hogy ezek az adottságok (főleg a szellemiek) honnan vannak pontosan, az még rejtély, főleg azért, mert az egy alaptétel, hogy a (szellemi) kiválóság nem öröklődik. Átlagembereknek szellemileg kiemelkedő gyermeke születik, a szellemileg kiemelkedő embernek megint átlagos gyermeke születik... Itt nem arról van szó, hogy pl. valamely foglalkozást nemzedékeken át továbbvisznek (legyen ez politikusi foglalkozás is akár), hanem azokról, akik a kiemelkedő teljesítményük okán vannak benne a lexikonban.
Születik egy ember, és betölt valamilyen szerepet, ez az élete. Hogy milyen szerepet tölt be, az elsősorban rajta múlik, a döntésein, és csak másodsorban azon, hogy milyen környezetbe született bele.
Ha nem olyanok a körülményeim, amilyenek, el sem jöhettem volna Kanadába... Igaz, de az is, hogy az az én dolgom, hogy ha van egy célom, úgy alakítsam az életutam, hogy el tudjam érni a kitűzött célt.
A probléma az, hogy ha egy pária nem tűz ki nagy elérendő célt, akkor persze nem is fogja elérni. A gyarmatosítás megszűnéséhez mint célhoz egy Gandhi kellett (Mahatma, nagy lélek), és volt is. Persze a gyarmatosítás Gandhi nélkül is megszűnt volna, csak később. Ez kb. azt jelenti, hogy pótolhatatlan, nélkülözhetetlen ember nincs, hanem azt jelenti, hogy vannak olyan emberek, akik jó hogy vannak, mert jelentősen javítanak a társadalom állapotán – ahogy vannak olyan emberek is, akik csak elrettentő példának jók.

„Az egy dolog, hogy _nyugati_hatásra_ eltörölték a kasztrendszert 1950-ben, de ez már a modern kor. az a lényeg, hogy milyen volt a rendszer a maga tisztaságában, érted? egy elnyomó, szarszemét rendszer volt. egy kasztba beszülettél, és kész, ennyi. volt kb 5000 (!) kaszt, még csak nem is házasodhattál (!) kaszton kívül.”
Azért abban a szarszemét rendszerben is viszonylag jól elvoltak, és ami egyébként is csak olyan kis településen volt fenntartható, ahol mindenki tudta, hogy ki melyik kasztba tartozik, ez a városokban nem volt fenntartható, és felbomlott magától.
Vidéken a kasztrendszer megvan most is, és nem kevés olyan házassági hirdetés van, ahol a hirdető kiköti, hogy a saját kasztjában (same caste) keresi a párját, önként, mert tudja, hogy másik kaszt, az nagyságrendekkel több problémát jelent, vagy vele nem lesznek elégedettek, vagy ő nem lesz elégedett velük. Indiaiak tömegei önként maradnak a kasztrendszerben, aki pedig ki akar lépni belőle, az manapság egészen könnyen ki tud. Amikor tamilok között voltam, senkit nem érdekelt, hogy kaszton kívüli voltam (hacsak a fehér embert nem számítjuk egy külön kasztnak, amelyik jól keveredik a többivel :), miközben ők tartották a saját kasztjukat. A kasztosodás foglalkozások szerint történt, és olyan volt, mintha egy nagy céhbe, szakszervezetbe tömörültek volna az emberek, aminek megvolt a maga haszna, a kára meg az, hogy annó nem nagyon lehetett átlépni az egyik kasztból a másikba. Hogy lépett volna át a másik kasztba problémamentesen valaki, amikor ott olyan foglalkozást kellett volna művelnie, amit nem állt módjában megtanulni? Így kialakult a foglalkozások szerinti merev elkülönülés, és amit azért egész jól túléltek.

„Örülök hogy együtt éltél egy tamil családdal (azt tudtad hogy a tamil "eelam" szó többé-kevésbé megfelel a magyar "állam" szónak?),”
Ezt nem tudtam. Az ama meg mama. A nádu az ország, ez már nem annyira stimmel.
Egyébként nagyon dallamos nyelv, és szépen énekelnek tamilul a profik, a férfiak baritonban, a nők meg eggyel vagy kettővel feljebb, ez még a dolgok külön bája.

„...egy dolgot bizonyít: a szegénységben élő emberek tisztességesebbek, becsületesebbek.”
A tisztes szegénység „párja” gyakran a becstelen gazdagság, és azért van ott valami lelki defekt, ha valaki annyira vágyik a gazdagságra, hogy erkölcstelenné válik miatta. És akkor máris a pszichopatáknál tartunk, akik pénzért és hatalomért bármire képesek, és hogy akik ilyen embereket választanak meg vezetőnek, azok is defektesek valahol.

„A tapasztalat és a rutin valóban "erő", ez igaz. De most elsősorban az érzésről, az erő érzéséről beszéltünk., ugye:-)”
Nem igazán, mert az érzés, az tényleg „párolog”, hanem az életképesség javulásáról, a nehézségek leküzdésének képességéről.

„Ahogy a keletiek átveszik a nyugati fogyasztói "kultúrát", ők is meg fognak zuhanni. Sőt: mivel a kelet a nyugati piacra termel, mint pl. most, úgy amikor a nyugat nem vásárol, mert recesszió van, akkor a kelet is elég komolyan szív.”
Igen, főleg a japánok, mert az export által erősen függővé lettek a Nyugattól. Azért pl. a banki hitel és ingatlanbuborék kipukkanása egész jól megállt a nyugati társadalom határainál.

„...azt gyanítom, hogy te hiszel abban, hogy az emberiség "tudatállapotában" valamiféle "ugrás" fog bekövetkezni, "eljutunk a következő szintre" "global consciuosness"stb, mostanában tele van ezzel a net, kulturális kreatívok, zeitgeist, vízöntő kora, ilyen-olyan filmek, irányzatok, szekták, amelyek mind erre vannak kihegyezve.”
Az „ugrást” azt csak nagyon idézőjeles értelemben véve, ugyanúgy, ahogy az evolúciós fejlődés sem egyenletes, hanem a stabil nyugalmi szakaszok után következik egy viszonylag gyors változás, amit a külső körülmények változása kényszerít ki. A külső körülmény változása jelen esetben az, hogy a jelenlegi életformánk véges, a (f)elhasznált nyersanyagok elfogyásával előre láthatóan válságba kerül és véget ér, úgyhogy át kell térni egy másik életformára, és egy másik rendszerre. Még nem nagy a kényszerítő erő, de már van azért.

„Ja egyébként elmondom mi lesz idén dec. 21-én: A nap fülkel, lemegy, és 22-én fölkel újra (persze valójában a Föld forog , nem a nap "kel", vagy "nyugszik" :) ).”
A Nappal és a Föld forgásával nincs is gond ez idő szerint, az emberi társadalom viszont lehet, hogy elkezd egy újabb világháborút, most már atombombásan, és abból aztán lehet olyan mérvű pusztulás, hogy pl. a drágalátos nyugati társadalom romjain egy új társadalmat kell felépíteni. Ez annyira benne van a „pakliban”, hogy a majáknak akár még igazuk is lehet, abban az értelemben, hogy a régi (világ)rendszer megszűnik, és kezdődik egy új.

„A történelem ezzel a tudatállapot-dologgal szemben azt mutatja, hogy az emberiség/adott társadalom 90%-a mindig is az állati szint közelében mozgott, és mozog ma is. Csak a legalapvetőbb szükségletei izgatják, a maslow-piramis legalján van. És mivel ahhoz hogy az ember bármi érdemleges következtetésre eljusson, valami gógyi is kell, mondjuk úgy hogy 120 IQ fölött, ahol az emberiség mindössze 12%-a található, ezért a többiek automatikusan kiesnek a pixisből.”
Igen, de a történelem azt is mutatja, hogy azt a változást, amiből aztán a nagy változások lesznek, egy ember (pl. vallásalapítók) vagy az emberek egy kis csoportja kezdi el. Nem is lehet másként, a többieknek nincs gógyijuk hozzá, vagy ha lenne is, nem ezen jár az eszük, hanem a Maslow-piramis aljához közelebb lévő dolgokon.
Mindegyik komoly vallás kicsiben kezdte, aztán naggyá lett, mert az adott korhoz képest kiemelkedően jó volt szellemi vezérfonalnak. Aztán egyre többen éltek meg belőle, és nekik már megélhetési érdekük is volt, hogy így legyen, és minél jobban kiteljesedjen, és bevontak mindenkit, akit csak lehetett, és így széles körben elterjedt, betöltött egy szellemi űrt és hiányt.

„A technika és a fogyasztás a mai kor vallása. Nincs visszaút, érted?”
Szerintem is a korunk fő „vallása” a termelői és fogyasztói társadalom, és a technikai civilizáció, szellemi főáramlatként. De miért ne ez lenne, amikor ott van az a nagy kényszerítő erő, hogy aki nincs benne a pénz körforgásában, az meghal, mert nincsenek már szabadon hozzáférhető megélhetési források, és a napfény és a levegő kivételével minden már valakinek a tulajdonában van, és csak pénzért, áruért, szolgáltatásért juthatsz hozzá. Ez a rendszer tartalmazza a legnagyobb kényszert, a megélhetés kényszerét, és ettől lett uralkodó materialista „vallás”, ahol a fő „hittétel” nagyon egyszerű: ezen a rendszeren kívül nem tudod fenntartani az életképességed, és ha nem vagy benne a rendszerben valamilyen formában, akkor meghalsz. Akik ezt a rendszert irányítják a pénzen és a médián, és a politikai törvényhozáson keresztül, azok uralkodnak. Ami még itt érdekes, az a sorrend: ha megvan a pénz, meglehet a média is, ha megvan a pénz és a média, meglehet a politikai hatalom is. Pénz és média nélkül megszerzett politikai hatalom, az enyhén szólva nem jellemző.
Ez a rendszer brutálisan materialista, magasabb szintű elérendő célok nélkül.
Meddig tartható fenn ez az egész? Mert a fogyasztói társadalom elfogyasztói társadalom is. Ez a rendszer véges, és addig tart, amíg a nyersanyagok szemétté változnak, és a koncentrált helyek (pl. bánya) helyett teljesen szétszórtak lesznek. Ha ennek a rendszernek vége lesz, mi lesz utána? Ez a nagy kérdés.
Szerintem egy racionálisabb és szellemileg magasabb szintű rendszer következik, ahol a racionalitás és a spiritualitás nem zárja ki egymást, hanem egymást segíti.

»Ellenállás nagyon még nincs a gyarmatosítás ezen formájával szemben, de előbb-utóbb lesz.«
„Igen? Hogy? Kíváncsivá tettél. Letépik az óriásplakátokat? Megrohamozzák a bankokat, és felgyújtják? és itt nem egy-két bankra gondolok, mint Görögországban... betiltják a tévében a reklámokat?”
Aligha ilyen radikálisan, de ez nem is kell. Passzív rezisztencia, ne vásárolj semmit nap, bojkott... Most még csak pár ember mondja azt, hogy ezt és ezt nem kérjük, de egyre többen lesznek, ahogy egyre többen állnak át a centralizált – és így igen jól és könnyen manipulálható – hírfogyasztásról az internetre, ami viszont már sokkal nehezebben manipulálható, nem csak egy „kiválasztott” embercsoport értékrendjét és világnézetét és céljait tükrözi.

„A pszichopatákban pont az a lényeg, hogy _NEM_ lehet, pontosabban: csak a tetteik által lehet őket megismerni. egyébként: Napóleont "felismerte" valaki? Hitlert, Sztálint, Maót, Pol-potot "felismerték"? Obamát (aki egyértelműen narcisztikus, mellesleg egy komcsi ügynök, Frank Marshal Davis fia) felismerték? Lószart... ha a médiagépezet odaáll egy karizmatikus pszichopata mögé, akkor nyert ügye van az illetőnek. ez az igazság.”
Aki akarja, már gyorsan felismeri a pszichopatákat, nem csak a tetteikről, hanem a szavaikról, amit és ahogyan csinálnak. A sármos, manipulatív, szuggesztív, nagyokat ígérő, gátlások nélküli, az embereket a céljaihoz céltudatosan eszközként használó, „mézesmadzagos” szélhámos – már meg is érkezett az újabb pszichopata a színre.
Van már a témának szakirodalma, lásd pl. ponerológia (ponerology).
en.wikipedia.org/wiki/Ponerology
(Nem akarná valaki lefordítani a könyvet magyarra és kiadni, hogy felvilágosítsa a népet?)

„Egyébként te meg én, meg a többi "felszín mögé látók" a társadalom max. 5-10%át tesszük ki. ez pedig édeskevés, az igénytelen, szürke masszához képest. az ilyenek mint mi amúgy is "kilógunk a sorból"... nem mi vagyunk a főáram. És nem is leszünk soha. Minden korban voltak nonkonformisták.”
Még nem vagyunk a főáram, de hogy ez a világnézet nem lesz soha főáram, erről más a véleményem, mégpedig az, hogy el kell kezdeni, és más nem is tudja elkezdeni, mint egy kis csoport, aztán növekednie kell ennek a kis áramlatnak, hogy főáramlat legyen. Eddig is így működtek a dolgok, és most sem működnek másként.
Valamint van bennem egy bizonyos fokú optimizmus, ami kell is, mert enélkül nagy mélységeibe tudnék esni a depressziónak, mert erre is megvan a hajlamom. Persze kell az ellenpont, ami a dolgok másik oldalát mutatja meg, mert így kerek a világ.

"nem csak a szokásos élőlényi testben kell hogy tudjon létezni"
„te meg tudod oldani, hogy szellem légy? Vagy angyal?”
Megoldani ugyan momentán nem tudom, viszont elvi lehetőséget látok rá, a szubatomi világban, az atomoknál kisebb elemi részecskék világában. A hivatalos tudomány a kvarkoknál tart, a nemhivatalos pedig ott, hogy éter (úgy is, mint az elektromágneses hullámok terjedési közege, és úgy is, mint szubatomi részecskék „tengere”, amiből a jelenleg érzékelhető elemi részek, és a látható világ felépül) pedig van.
Ha akár csak kvarkokból lemásolunk egy embert, vagy bármely más élőlényt, akkor az már egy másik életforma, és nem csak méretben, hanem az ahhoz a szubatomi világhoz tartozó egyéb eltérő tulajdonságokkal. Ha ugyanezt az éteri világban tesszük, akkor az pláne más életforma, ahol és ami által megvalósulhat a „szellemvilág” és akár a halhatatlanság is, bár az sem világos, hogy a „durva testű” élőlények számára miért a halandóság lett a megvalósuló optimum, amikor pl. a rákos sejtek végtelen ideig fennmaradnak, ha van számukra közben táplálék, tehát megszűnt bennük a halandósági időzítés. Hoppá, a durva testi formában is lehetséges lenne a halandóság, a folyamatos sejtszaporodás által, de nem ez történik, hanem a közösülés és szülés általi fennmaradás. Szerintem is ez a jobb, érzésből, csak az nem világos teljesen, hogy miért.
Az isteni szint két kritériuma (a sok közül) a halhatatlanság, és a más formában való élet, és ez szerintem fizikailag elérhető, mert nem tiltja a fizika, csak a szükséges ismeret a hogyan-ról hiányzik még az eléréséhez.

A többit majd meglátjuk, kialakul, és remélem, hogy még a nyáron.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.07.04. 21:25:44

@Bee-zony:
naszóval: írtam egy elég hosszú választ, de véletlenül elkúrtam, és elveszett az egész.

azt fogom csinálni, hogy írok róla egy blogbejegyzést a blogomon, és ott kifejtem bővebben, minden részletre kiterjedően.

úfgyhogy stay tuned, egy-két nap és elkészül. ezt a választ is fél napon át fogalmaztam, mire elveszett...:) hiába, jó gondolatoknak idő kell.

Bee-zony 2012.07.04. 23:09:05

@Schwerer Gustav: Van ez így, nekem is veszett el már hosszú szövegem régebben. Akkor levontam a következtetést, menteni, és gyakran. Mostanában nem veszett el szövegem, stabilabbak már a programok. És persze ha hosszú szöveget írsz, azt ne a beviteli mezőbe írd, hanem előtte valamelyik szövegszerkesztő programba, és onnan átmásolva, ez a másik alap.
Most éppenséggel duplán másolok, a LibreOffice-ből a Notepad++-ba, hogy ne legyenek felesleges formázások, és onnan a komment-mezőbe.

Ami fontos, azt le tudod írni még egyszer, talán még jobban is.

Nálam kezdenek halmozódni az adminisztratív és egyéb feladatok, és nem tudom, hogy ezeken felül mennyi időm marad.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2012.07.05. 00:59:41

@Bee-zony: én is megjártam már többször, mégsem tanultam a hibámból, mert az érzelmeim megint elragadtak:)

Egy ideig csináltam ezt, hogy lementettem, különösen hosszú szövegrészeknél, de aztán megint vissza alap üzemmódba, látod, nem tanulok.:)

Egyszerűen nem tudok szövegszerkesztőbe írni, mert akkor nem érzem azt, hogy az illetővel beszélgetek. Nem tudom mi a fenétől van így. egyszerűen nem jönnek a gondolatok. A másik: ezen a gépen nincs még office (ringyózt használok :) )

"Ami fontos, azt le tudod írni még egyszer, talán még jobban is."
ennyi...:)

De közben kész is lett, igaz, nem válaszoltam mindenre. DE jobb a valami, mint a semmi, a kommentekben majd folytathatjuk. ahogy jön...
menekulttabor.blog.hu/2012/07/05/cim-nelkul_6949

Bee-zony 2012.07.05. 06:30:18

@Schwerer Gustav: A nev nelkul link nem működik, a blogot elolvastam. Mit is mondhatnék röviden és tömören, azon kívül, hogy az alapdolgok – a Maslow-piramis alsó szintjei – legyenek rendben, aztán amikor ezek rendben vannak, erre épülve következzen a többi. A drágalátos civilizációnk alapjaival is bajok vannak, és ennyi elég is, hogy összedőljön minden, ami rá épül.

süti beállítások módosítása