Skip to content


       Szűrés lista

Budai Gyula bevallotta

Korábban már írtunk a teljesen véletlenül egységes dinnyeárról, ami ugye nem volt kartell, csupán az összes áruháznak ugyan a szám jutott az eszébe dinnyeárnak, egy kis kormányzati rávezetés után, természetesen.

budai01.jpgMost Budai Gyula államtitkár a Csongrád megyei gazdakörök fórumán a következő kijelentésre ragadtatta el magát:

"Azzal vádoltak meg engem a szocialisták, hogy kartelleztünk. Igen, kartelleztünk, a magyar termelők érdekében. Két év alatt 11 ezer hektárról 5 ezer hektárra csökkent Magyarországon a dinnyetermő terület. Mi vissza akarjuk állítani a korábbi termőterületet, ami csak úgy lehetséges, hogy a termelő ne csak az önköltséget kapja meg, hanem legalább 15-20 százalék haszna is legyen a terméken. A Gazdasági Versenyhivatal is azt mondta, hogy én kartellezek. Igen? És akkor mit tudnak velem csinálni? Vagy a minisztériummal? Vagy a kormánnyal?"

Epic 100% NER, köszönjük Gyula, ebben tényleg minden benne van. Csak úgy süt a jogállam tisztelete. Biztos jól jönnek a GVH-nak az ilyen kijelentések.

És ez az ember volt az elszámoltatási kormánybiztos.
Budai Gyula szerint neki, vagyis az államnak jogában áll áthágni a jogszabályokat, ha a Zemberek érdekében teszik. A hivatal meg bekaphatja, tövig, oszt' csókolom.

Persze a gazdák sem jártak jól, hiszen annyi kézen megy át a dinnye, hogy a három-négyszeresére drágul, mire megvásároljuk. De a nagykereskedők jól járhattak, végül is ez is több a semminél. Ja, hogy ez egyik nagykereskedő véletlenül fideszes képviselő? Még jobb.
Az emberek egy másik, sokkal nagyobb csoportja drágábban vette idén a dinnyét. És? Akkor mit tudunk csinálni? Vagy a minisztériummal? Vagy a kormánnyal?

Nagyon tetszik az unortodox árpolitika, tök szuper lesz, hogy személyesen Budai Gyula fogja diktálni az árakat.
Bajban vannak a tejtermelők? Holnaptól 300 forint a tej!
Bajban vannak a sertéstartók? Holnaptól 2000 forint a comb!
Bajban vannak az almatermesztők! Már dolgozunk rajta, ősszel indul az új "kampány", amivel "a korábbi, egyébként sikeres dinnyekampányt kívánja folytatni a tárca, és a cél az, hogy a lehető legjobb áron értékesíthessék a magyar almatermést."

A NER új mottója: "Nem az emberekkel fizettetjük meg a válságot, de a drágább dinnye még belefér!"

Címkék: dinnye budai ner

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr204709810

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 120 ok, ami miatt nem szavaznék a Fideszre 2012.08.13. 16:36:58

Bűnlajstrom 2010 áprilisától 2012 augusztus elejéig. Ha kihagytam valamit, írd meg kommentben! * 1. A Kubatov-lista 2. Pintér Sándor belügyminiszteri kinevezése 3. Kósa és Szíjjártó nyilatkozatai az ország csődközeli helyzetéről 4. A 2010-es választás ...

Trackback: Megvédi a dinnye árát, kereskedők zsebét tömi vele a kormány 2012.08.13. 16:34:56

Állambácsi után picsogtak a dinnyés gazdák – megkapták! Nem lesz 69 forintos akciós dinnye a boltokban, a nem várt extra bevétel viszont a multiknál marad. Azzal, hogy a kormány “megkérte” a kereskedőket, hogy ne adják 99 forintnál ol...

Trackback: Maffiakormányzás 2012.08.13. 13:18:23

Meghökkentően őszinte kormányzati beismerésekkel indul a hét - és hogy őszinte legyek, egy kicsit félek is tőle, hogy mi jön még. Persze egyik beismerésből sem hiányzott a szokásos kormányzati cinizmus. Sőt. Kezdődött a nap az agrártárca államtitkárána...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kámasuka 2012.08.13. 20:29:09

@GeoCracker: Meglátsz egy öreg hidat el lehet kezdeni beszélni a közlekedési hálózatok történelmi kialakulásáról vagy whatevör. A nyelvvizsgáztatót baromiranem az érdekli hogy melyik hidat látod hanem hogy 10-15 összefüggő mondatot el tudj nyökögni.

hackbard.celine 2012.08.13. 20:29:25

@dtk74: közgazdaságtan alapfokon: ha van egy termékem, akkor ha megfelelő árréssel eladtam a nagyobbik részét, akár önköltségi ár alatt is eladhatom a maradékot, mert ha nem adom el, az 0 bevétel, ha eladom, akkor meg pénz. Miért olyan nehéz ez?

Kámasuka 2012.08.13. 20:30:47

@hackbard.celine: Szlovákiában EUR a fizetőeszköz, mi az összehasonlítás alapja? Elég egy kisebb változás az árfolyamban és fordul a kocka.

Egy kisebb változás az árfolyamban a szlovákoknak még olcsóbbá teszi a magyar benzint okoska. Mert hogy ilyen szarul évek óta nem váltottak eurót forintra és még mindig itt tankolnak.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.08.13. 20:33:49

@BenFranklin: Az a baj, hogy igazából nincs know-how, plusz a mezőgazdaság nem alkalmas arra, hogy tömegeknek munkát biztosítson.
Főleg úgy nem, ha a viszonylag biztonságos és kiszámítható kukorica-szotyi-búza szentháromságban gondolkozunk.
Márpedig abban gondolkozunk, hiszen a kormány nagy birtokokat akar, nagy birtokon pedig ezek is megérik, jövedelmezők.

@GeoCracker: Hát, ja. Mondjuk annyira nem jövedelmező a mezőgazdaság, hogy elvárható legyen öt évnyi tőketartalék.
A probléma szerintem az, hogy a mezőgazdasági vállalkozó tulajdonképpen alkalmazott akar lenni: megtermeli a dolgokat, amit valaki megvesz tőle, és ennyi.
Gyakorlatilag bért kap a munkájáért.
Mint a libások, akik úgy voltak vállalkozók, hogy megvették a boltban a tápot, meg a kislibát, megetették a tápot a libával, ami megnőtt, aztán leadták a nagy libát, de nem viselkedtek úgy, mint egy rendes vállalkozó, aki megpróbál piacot szerezni, bővíteni, több lábra állni, vagy legalább gondolkodni, hogy mi lesz, ha nem lesz, aki megvegye a cucct! Mihez kezdek akkor?
Itt, a faluban, meg öreganyáméknál is több traktor van, mint a TSZ alatt volt.
Meg modernebbek is.
Viszont a föld nem lett több.
Hehh, két nap alatt fel van szántva a határ, három nap alatt le van aratva.
De jó!
A géppark meg többet ér, mint a falu összes háza együttvéve.
Biztos megtérül valaha is.

Makkasz 2012.08.13. 20:34:30

@BenFranklin: Nézz rá miket szoktam írni, politikai kultúraváltásról, 20%os adóékről, egyének szabadságáról.
Teljesen igazad van, hogy mindennek a gyökere az államtól mindent váró, gondolkodásra képtelen, tényekkel szembenézni nem akaró (lásd nyugdíjígérte- hogy vehette bárki be tények ellenére?), felelősságet nem vállaló választók tömege.

Annyit azért had mondjak, hogy benzinből adót szedni jó környezetvédelemre (persze akkor nincs értelme csökkenteni áróllót biüzemanyag és bezin közt, az mutatja leginkább az agyatlan mohóságot, elvenni, dönteni, költeni akarást), de az alacsonyabb benzinár (bizony, akár 200 Fttal olcsóbb lehetne) hatalmas versenyelőnyt jelentene magyar vállalkozásoknak, de ha nem is 200 Ft csökkentés, de mondjuk 50 Ft esetén (benzin árrugalmatlan, csempészés, picit kevesebb autókázás, és összes kamion határon túl tankol) államnak több bevétele lenne, mindeni jól járna.
A reg adó is az állami móhóság és butaság mintapéldája, de hagyjuk. 12 éve keresztül tanulmányokkal bombáztuk politikusokat, hogy a jövedéki adó emelés csökkenti az adóbevételt, szigorúbb vám ellenőrzésekkel próbálkoztak. Vicc a politikai, gazdasági kultúránk.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.08.13. 20:36:04

A rokkant bányászok felülvizsgálata joggal borzolja fel a közvéleményt. Országos felzúdulást váltott ki a téma. Én úgy gondolom, hogy joggal mondok véleményt több évtizedes bányásztevékenységem után. A saját bőrömön éreztem ugyanis a bánya ártalmas, maradandó, testet-lelket megnyomorító azonnali és utóhatását. Bányásztevékenységem mellett huszonöt éven át bányamentő is voltam, s dolgoztam azokkal a vájárokkal, akik ma reszkető kézzel veszik át az új, harminc-negyven százalékos rokkantsági fokot megállapító határozatot. Az új „szakvélemény” igazolja a rokkantságot, de csak oly százalékban, hogy ne kelljen fizetni a nyugdíjat, illetve hogy ne kapjanak többet 28 ezer forintnál.
Azok a szakorvosok, akik kiállították pár évvel ezelőtt a rokkantságot igazoló szakvéleményt, ezek szerint hozzá nem értők vagy korruptak voltak? Remélem, ezt kikérik maguknak! Van még becsület, szakértelem és tisztesség a felülvizsgálatok során, ha ennyi rokkant ember egyszerre lesz csaló és ellátatlan? A röpke pár perces ellenőrzés tényleg tekinthető megalapozott, nyugodt lelkiismerettel kimondott szakvéleménynek? Csak reménykedni merek, hogy nem vezérelt ellenőrzés folyik ezeken a sorsfordító vizsgálatokon.

Kámasuka 2012.08.13. 20:36:40

@kolbászoszsömle: Leszarom a tömegek munkáját. Azt akarom hogy az exportban nagyobb része legyen a mezőgazdaságnak. Pont a gabona hosszú távon is drágul a világpiacon szóval nagybirtok kell meg gabona. A kisbirtokosok termeljenek gyümölcsöt meg virágot.

Kámasuka 2012.08.13. 20:42:29

@Makkasz: Lehet 50%-kal csökkenteni a benzinadót, és megnövelni a nyereségadót a 3szorosára. Az jó lesz? Van egy összeg azt be kell szedni. Ennyi.

hackbard.celine 2012.08.13. 20:43:19

@BenFranklin: annyira nem lehet jól a gabona, a határ túloldalán is gondok vannak:
www.hirek.sk/belfold/20120720095914/Megdezsmalta-a-termest-az-aszaly-Dragulhatnak-az-elelmiszerek.html
Romániában a rendkívüli állapot bevezetését vetette fel az ottani gazdaszövetség, Oroszországban tiltanák a kivitelt
www.vg.hu/gazdasag/gazdasagi-hirek/katasztrofalis-a-gabonatermes-381943
,Szerbiában csak a Vajdaságban 1 Mrd EUR a kár,
,ehhez képest Magyarország még valóban mindig jól áll, de Heves és Békes megye nagyon nem járt jól, van ahol 100% a terméskiesés:
www.hirado.hu/Hirek/2012/08/07/18/Komoly_aszalykar_a_Bekes_megyei_kukoricatablakon.aspx
Európában megint a haldokló Nyugat járt jól.

Kámasuka 2012.08.13. 20:44:19

@Makkasz: Vicc a politikai, gazdasági kultúránk.

Lenne mit tanulni, az tény, de Európából nem. Az EU még nálunk is butábban és rövidlátóbban kezeli a válságot, nem is lesz vége soha, ha így megy tovább.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.08.13. 20:44:21

@BenFranklin: Amiről magyarul sem tudsz beszélni, mert hülye vagy hozzá, arról angolul sem fogsz tudni beszélni.
Ott volt emberünk, aki könnyed magabiztossággal mozgott a tirisztorok, tranzisztorok, valamint az elektroncsöves erősítök között, ezeknek az innen-onnan becsempészett szakirodalmát fordította, viszont a Heló! Hogy' vagy? kérdésre csak azt tudta válaszolni, hogy Jól. Vagy azt, hogy Nem jól!
És itt kifújt a kommunikáció.
Sztem autista.

hackbard.celine 2012.08.13. 20:45:46

@BenFranklin: okoska, Szlovákiában a vállalkozások tankolási számla alapján, útnyilvántartás nélkül elszámolhatják az üzemanyagköltséget és visszaigényelhetik mindenfajta üzemanyag, tehát a benzin ÁFÁját is, a termelő vállalatok pont nem járnak át ide tankolni.

Kámasuka 2012.08.13. 20:46:59

@hackbard.celine: Benne van a cikkedben, hogy a liszt 3-5%-kal drágul ami pont annyi mint az össz-infláció. Ennyi, a többi meg szalagcím.

Kámasuka 2012.08.13. 20:48:09

@hackbard.celine: Ha nem lenne minden magyar adócsaló számlagyáros akkor te is elszámolhatnád számlára.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.08.13. 20:48:13

@Waldeck:

B. Szándékosan verik szét a jogbiztonságot. Nem akarnak jogállamot, mert az joguralom. Ők fideszállamot akarnak, ahol a fidesz uralkodik - állandó bizonytalanságban tartva az alattvalóit.

És kegyként osztanak ezt-azt, amit majd megszolgálhat még a kegyenc.

hackbard.celine 2012.08.13. 20:48:21

@kolbászoszsömle: Meglepődnél, hogy milyen termények adják a hazai mezőgazdasági húzóerejét: a top10-ben a petrezselyem, a meggy, de még talán a spárga is benne vannak. :)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.08.13. 20:51:23

@BenFranklin: Miért jó az neked, ha kevés ember keres jól, ha kevés embernek van megélhetése?
A területre számított jövedelmezőségben a kuki-búza-szotyi nagyon rossz.
Talán a negyede a krumplinak, és tizede a dinnyének.

Szóval, az amit te akarsz, az azt jelenti, hogy van néhány nagybirtokos, akik barom jól élnek, meg vannak mások, akiknek nincs munkájuk.
Az országnak az ő exportjuktól nem lesz több pénze. Csak nekik. Ez sem el elhanyagolható szempont persze, ha köztük vagy, de élhetőség és értékteremtés szempontjából jobb lenne, ha nem szuperbirtokokban gondolkozna a kormány, hanem olyan tanyagazdaságokban, amikben komoly hozzáadott értéket állítanak elő.
Gyakorlatilag készterméket, nem pedig nyersanyagot.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.08.13. 20:51:40

a szocreálban is az egypárt tervhivatala mondta meg, mi mennyibe kerülhet...

hackbard.celine 2012.08.13. 20:54:00

@BenFranklin: Látom, nehezem megy a földrajz: a 3-5% az Szlovákiára vonatkozik. Kaptál egy kitekintést a környező országokra, úgy látszik, teljesen felesleges volt, elég lett volna ennyit beidéznem:
"Békés megyében az elmúlt három évben a kukorica átlagos hozama hektáronként 6,5-6,8 tonna között alakult, 2011-ben 6,8 tonna volt, az eddigi felmérések alapján az átlag termés 2012-ben 3-3,5 tonna között várható. "
Ez így már érthető? Békésben az aszály elvitte a termés felét.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.08.13. 20:54:22

@BenFranklin: Jah, és a mezőgazdaság exportrészesedésének növelését úgy is el lehet lehet érni, hogy bezárjuk az ipari létesítményeket...

hackbard.celine 2012.08.13. 20:56:15

@BenFranklin: "minden magyar adócsaló számlagyáros"
Ja és minden vállalkozó egyben bűnöző.
Egyet árulj el: akkor a dízel áfáját miért is lehet visszaigényelni?

GeoCracker · http://endresy.blogspot.com/ 2012.08.13. 20:56:21

@kolbászoszsömle: Egy új területen elkezdeni kell a tartalék. Amikor a TSZ-t szétkapták és jószándékú odi ex-darukezelő vágott bele a semmi hátán, boritékolva volt a bukás. El is bukta az életét és a földjét is. Ha van egy-két sikeres év akkor talán sikerül meguszni a dolgot. Meg persze a szaktudás, hogy hogy lehet kis eszközparkkal, de piszok sok munkával valamit kihozni a földből.
Erre már alighanem én sme lennék képes, hiszen a tudásom jórészt iskolapadi (bár vezetői gyakorlaton nem volt rossz, hogy nem fordítva tartottam a kaszát :-)
Nem feltétlenül kell traktorokban gondolkodni. Bár mosolygok a biokrumplis ötleteken. Mert akkor elképzelem,amint a többhektáros krumpliföldön kézzel szedik össze a koloráddóbogárt.

kalapocska 2012.08.13. 20:57:57

@BenFranklin: jaj de jo akkor minek tamogatju a gazdakat? vagy csak tiz evig kell oket tamogatni????
ezek a tiz evek vagy ket evszazada tartanak
elarulom : a tobbi orszag engedi a gmo-kat es ezzel hihetetlen elonyre tesznek szert. 10 ev mulva mar a jo fold , ilyesmi semmit se fog szamitani. a sivatagban termelik majd a buzat.
de ha igazad van majd felviragzik a mezogazdasag. addig specializalodhatnank informatikara vagy tudomanyra (esetleg nagyobb dobas lenne ha mi fejlesztenenk a jovo gabonajat!)

hackbard.celine 2012.08.13. 20:58:37

@Herr SturmLikudnik: most is lesz egypárti tervhivatalunk, ráadásul Nemzeti. Valami 1,26 Mrd lesz a jövő évi költségvetése 100 fős apparátussal. Matolcsyné férjének nagy álma valósul meg, az NGM boldogságkutató műhelye ehhez képest kutyaf@sza. :))

hackbard.celine 2012.08.13. 21:00:46

@kolbászoszsömle: nekem úgy rémlik, 1.4-es benzines Golf 3 volt az, szóval ez így nem biztos. De mostanság valami VW furgonnal jár tusnádaskázni, az valóban dízel. :)

neoteny · http://word.blog.hu 2012.08.13. 21:03:18

"Igen, kartelleztünk, a magyar termelők érdekében."

"Az emberek egy másik, sokkal nagyobb csoportja drágábban vette idén a dinnyét."

Bastiat óta tudjuk hogy a kormányzat által a piacokba történő beavatkozás _összes_ hatását kell nézni hogy megállapíthassuk: végső soron jó volt-e a kormányzati beavatkozás?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.08.13. 21:05:52

@GeoCracker: Nem szabad agyonnyomkodni a kolorádót, mert Bartos Erika pozitív hőst, aranyos kis jószágot csinált belőle, aztán csak sír a gyerek, sír a gyerek, én meg mindenféle szemét trógernáci lampertbérenc leszek. Mert, hogy szegény Döme, a krumplibogár.

Amúgy lerágták a padlizsánomat.
A krumplit alig bántották (csak a holland vetőburgonyásra mentek egy kicsit), de a pudli, az cakkos lett két nap alatt.
A Döme.

hackbard.celine 2012.08.13. 21:07:02

@kalapocska: a GMO nem biztos hogy jó. Magyarország ráadásul komoly vetőmagtermelő bázissal rendelkezik, a hibrid növények keresztezéssel történő ellenállóképesség növelésének és a termésátlag jávításának évtizedes hagyományai vannak. Ugyancsak nem biztos, hogy a dél-amerikai GMO gabonák a nálunk termelésre alkalmas időszakokban tudnák hozni az ottani eredményeket.
Persze GMO kérdésben is sikerült jó magyar megoldást találni: import termékekben az 1% GMO rendben van, hazai termékeknél ha felbukkan, kötelezően ki kell pusztítani a szennyezett terület környezetét is megfelelő védőtávolságban.

hackbard.celine 2012.08.13. 21:12:06

@kolbászoszsömle: Dömét persze hogy nem szabad bántani, egy fajmagyar turulemlőn nevelkedett krumplibogár is tudja, hogy a krumplileves márpedig legyen krumplileves! Ellenben a gaz imperialista Colorado bogár nem a krumpli, hanem a burgonyát támadja, jogos jussa a halál. :)

Pan Modry 2012.08.13. 21:17:41

@dtk74:
Azt hogy a dinnyetermelok nem tudnak vertikalis integracioba kezdeni, ne legyen mar a fogyasztok problemaja. Ha erre keptelenek, azt jelenti hogy uzletileg nem hatekonyak es gazdasagi korrekcio szukseges, tehat a legkevesbe hatekonyak tonkremennek.
Nem is ertem hogy miert nincs mondjuk hataridos arutozsde dinnyere, akkor a termelok tudnak hedzselni a termelesuket, illetve a hataridos arakon lehetne latni mit eri meg termelni es mit nem.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.08.13. 21:22:04

@hackbard.celine: Komolyan gondolkoztam rajta, hogy írok a Bartos Erikának, hogy legközelebb lehetne hőse mondjuk Peti, a fejtetű, vagy Ati, a rühatka.

Pan Modry 2012.08.13. 21:23:11

@BenFranklin:
Hat a magyar m ,ezogazdasagban nagy know how nincs az tuti, ha lenne akkor nem obegatnanak gazdag folyton tamogatasert.
A minoseg sem tul jo, a disztribucio valoszinu egyenesen szar, a piac nem transzparens, tipikusan egy kalap szar az egesz, a magyar mezogazdasagnak szinte nincsen premium termeke.

Kámasuka 2012.08.13. 21:31:38

@Pan Modry: Inkább a reklám része ami szar, a termékek között nagyon sok csúcsminőségü(mangalica, szürkemarha, vadhúsok). A támogatásért óbégatás az egész EUban megy, mert a birtokok nem akkorák mint amerikában v. latin-am-ban. Az EU politikai okokból rengeteget költ mg-i támogatásokra, ez ugyan gazdaságilag nem ésszerü de nem is kell annak lennie. Spec. milliószámra vannak francia/belga kisgazdák akik soha nem élnének meg a a szabad piacon, bár a magyarokhoz képest ők is előnyben vannak.

GeoCracker · http://endresy.blogspot.com/ 2012.08.13. 21:33:33

@kolbászoszsömle: Rá kellett keresnem Erikára. Nekem a védendő csíkosbogár új volt :-)
Amúgy, h aszétdörgölöd a levelét, Te is inkább a padlizsánt ennéd, mint a krumplit :-)

dark future · http://www.andocsek.hu 2012.08.13. 21:33:46

ez a fickó már akkor is egy hatalmas tahónak néz ki, amikor még ki sem nyitotta a száját...

GeoCracker · http://endresy.blogspot.com/ 2012.08.13. 21:34:21

@kolbászoszsömle: nekem volt mesekönyvem, amiben volt egy Peti nevű hangya .-))

GeoCracker · http://endresy.blogspot.com/ 2012.08.13. 21:38:32

@hackbard.celine: GMO ügyben szegény aktivistákat szoktam kiakasztani azzal, hogy legyenek kedvesek nem enni kenyeret, nem inni sört, nem venni be penicillin alapu gygyszert, stb. Miközben persze a növénytermesztés és állattenyésztés egész története a GMO-król szól :-)

GeoCracker · http://endresy.blogspot.com/ 2012.08.13. 21:41:56

@hackbard.celine: Az a dög megél az ősmagyar paradicsomon is, de a mégősmagyarabb fekete csucsoron is (spec az tényleg őspannon, amennyire tudom :-))
Bár az utóbbin eddig nem sokszor láttam, de előfordult.

droland 2012.08.13. 21:44:19

Szerintem szüntessünk be minden termőföldet Magyarországon, mindent hozassunk külföldről és akkor senki nem szólhat bele semmibe...

Pan Modry 2012.08.13. 21:47:14

@BenFranklin:
A szurkemarha nem rossz, en is szeretem de nem csucsminoseg. A mangalica egy sima zsirmarha, ugyamcsak nem rossz, de nem csucsminoseg. A vadhus is csak vadhus, ugy ertem en szeretem, de nem lehet erte a piacon premium arat kerni.

Legalabbis en csucsminoseg alatt mondjuk a kobe marhat ertem, vagy a bresse csirket. En tenyleg nem akarom nagyon leszolni a magyar mezogazdasagot, de ha valamit el akarunk erni az elso hogy tisztan felmerjuk a helyzetet, es nem hazudjuk azt jonak ami nem az, illetve ami meg jo, az nem feltetlen premium minoseg. Igazabol az a premium minoseg amiert premium arat lehet kerni :)

Kámasuka 2012.08.13. 21:52:08

@Pan Modry: Akarod mondani a mangalica igazából röfög.

kalapocska 2012.08.13. 21:55:47

@hackbard.celine: ez lesz a jovo egyik legnagyobb kerdese. vagy ez egy jo huzas volt vagy az evszazad bukasa. Nem tudom pl mi a jobb gmo gyumolcs vagy permetezett.
Az ido majd eldonti. Egyenlore a gmo csak egy gyorsitott nemesitesi eljarasnak tunik, es a szegenyebb orszagok biztos nem fognak fanyalogni a szarazsagturo gabona miatt.
Na mindegy, szerintem mindenkeppen amig nem ragyog fel a mezogazdasag csillaga addig feneketlen kutba ontjuk a penzt abbol a megfontolasbol hogy mas is ezt teszi ahelyett hogy ennenk az olcso kulfoldit es nagyobb profitot termelo agazatban dolgoznank.

Pan Modry 2012.08.13. 21:58:00

@BenFranklin:
Igen, zsirsertes, nem tudom miert irtam marhat :)))

kalapocska 2012.08.13. 21:59:19

@BenFranklin: soha nem ertettem miert nem termelunk marhat? akkora pusztaink vannak mint a haz. mi az eletert kell ragaszkodni a kis profitu rizikos olcso idenygyumolcsokhoz?

Kámasuka 2012.08.13. 22:00:53

@kalapocska: Hogy könnyeb legyen eldönteni menj erdélybe egyél kiskerti paradicsomot istállós szalonnával, hozzá házi szilvapálesz. Persze a tömegeknek jó lesz a gmo-szemét, ahogy a brojlercsirke is ízlik nekik.

Kámasuka 2012.08.13. 22:03:32

@kalapocska: Nem a marhatartás nehéz, hanem az eladás. Sok tradicionális marhatartó ország elárasztja a világpiacot, pölö Argentína, USA ahol egy gazdaságban rengeteg állat van és óriási terület. Nekünk meg kéne küzdeni a jó hírünkért külföldön ami nagyon sok pénz. Itthon meg nem veszik a marhahúst.

kalapocska 2012.08.13. 22:03:49

@BenFranklin: Nemetorszag is benne van az EUban ? mert ott egesz jol kezeik a valsagot.

kalapocska 2012.08.13. 22:06:45

@BenFranklin: en mar ettem Olaszorszagban is Olasz csirket (isteni finom) olasz zoldsegekkel.
a magyar termekek a kanyarba se ernek. gmo nelkul is nagyon gyatra a magyar mezogazdasagi felohzatal de akkor mar legalabb nyeresegesen csinalnank!
Megjegyzem az agyon vegyszerezett nem GMO-nak nem lesz jobb ize.

kalapocska 2012.08.13. 22:17:50

@BenFranklin: ha olcsobb lenne vennek. ha lenne vennek. De ha nem tudunk profit termelo agazatban versenyezni kar az egeszert. alma mindenutt terem (es elarulom attol lesz jo izu hogy a kozelit eszed nem attol hogy magyar)

Pan Modry 2012.08.13. 22:18:13

@BenFranklin:
Probalj meg jo magyar marhat venni, hat nem konnyu. Pedig en aztan hajlando vagyok a jo minosegert fizetni, de ha harombol kettoszor jo a minoseg akkor mar nincs kedvem negyedikre probalkozni.
Pldaul egy atlag magyar etteremben konkretan ehetetlenhez kozeli a marhahus, magyarorszagon mar le is szoktam arrol hogy steak et rendeljek egy ettemben, sot ha esetleg nem is ehetetlen ritkan eri el meg mondjuk akar egy tgi fridays minoseget is, ami pedig inkabb tomegkaja es aszerint is van pozicionalva. Szerintem magyarorszagon nem ritkan oreg tejmarhakat is adnak el marhahuskent.
Ugy tudom vannak bizonyos marhafajtak amik lehet kevesebb tejet adnak es jobb a husuk, de csak akkor ha legelon vannak es nem egesz nap az olban, tapon elnek.
Peldaul azt ki kell mondani hogy jelenleg a magyar marhahus nagyritkan eri el akar azt a minoseget ami eleg lenne egy atlagos angol v nemet ettermi szinthez. Biztos lehet rajta javitani, de a mostani minoseg a tobbnyire rossz.

hackbard.celine 2012.08.13. 22:22:00

@kalapocska: a genom manipuláció azért nem annyira egyszerű. Mondok egy példát: az angol kopónál évszázados munka volt kialakítani azt a fajtát, amelyiknek a farka vége fehér és maga a farok nem konyul le. Ez miért érdekes? Mert vadászatkor szürkületben is látható, hol veszi fel a nyomot vagy hol találta meg a meglőtt vadat.
A növényi genomot ha kapcsolókként képzeljük el, az ACGT bázispárokat meg mondjuk a közismert bináris kód 0-1 redundáns tükrözéseként, akkor sem tudjuk biztosan megmondani, hogy az egyes bázispárok a végén mit adnak ki.
Windows felhasználóra lefordítva: ha valaki belép egy hexadecimális szerkesztőbe mondjuk az ingyenesen letölthető Total Commanderben és a kódban megváltoztat egyetlen bájtot, akkor kiszámítható, hogy a program futása mit ad ki végül? Egy laikusnak nem. Egy olyan szakértőnek, aki gépi kód szinten ismeri az architektúrát, esetleg lesz elképzelése, de itt több milliárd kódsorról beszélünk, ráadásul ismert, a végtelenségig jól dokumentált az architektúra, amin fut a kód.
Na most egy kukorica "processzorát" ismeri bárki is?
Remélem érthető a hasonlat.

hackbard.celine 2012.08.13. 22:27:19

@Pan Modry: teljesen egyetértek: Magyarországon nincs kultúrája a húsmarha tenyésztésnek. A marha az itthon tehén, az meg az intézményesült tejgyár. Sem a kiöregedett tejgyári tehenek, sem a tejtermelésre tenyésztett, borjúkorban levágott jószágok nem képviselik azt a húsmarha színvonalat, ami minőséginek lenne nevezhető.

ketroot 2012.08.13. 22:37:17

Na az ilyen szonár-félék újra felépítik a szocializmust.

Muzsikok közt 2012.08.13. 22:39:22

@hackbard.celine: Már nincs. A 15-18. században Európa legnagyobb húsmarha exportőre nyugatra pont Magyarország volt. Sőt gyakorlatilag ez volt az egyetlen drága exporttermékünk, a marhák lábon mentek Bécsig.

apanna 2012.08.13. 22:54:40

@passatempo: "Ezért tart itt az ország, az ilyen gondolkodásmód miatt... "

Azért tart itt az ország mert ti, ha már voltál kedves itt személyeskedni, elhitettétek az emberekkel, hogy amit tesztek az mind értük van. Az ilyenek miatt tart itt ez az ország, nem csak gazdaságilag, de morálisan is.......

Amúgy nem hogy nem vagyok fideszes, de egyik párt tagja sem vagyok és nem is leszek. Gondolom, ha már személyeskedünk, csak magadból indulhattál ki. tévedtél.......

Horizont 2012.08.13. 23:14:41

Nem csak a banánhéjon lehet elcsúszni, hanem a dinnyehéjon is:)

lecsó kolbász (törölt) 2012.08.14. 00:07:41

"Budai Gyula munkájával tehát meg van elégedve?

Budai Gyula munkájával egy dolgot kell most még tennünk: egy szép, érthető szerkezetű, áttekinthető könyvben össze kell foglalni, és hozzáférhetővé kell tenni, hogy mindenki lássa, mely ügyek feltárásával foglalkozott a kormány az elmúlt két évben. Azért, hogy tisztán álljunk az Úr és a választók színe előtt: amit lehetett, mi megtettük."
www.policity.eu/index.php/interjuk/item/interju-orban-viktorral?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201208

Ühüm. Akárcsak a Vörös Csepel....

nemjogasz 2012.08.14. 00:12:10

sok minden az eszembe tolul így hirtelen ennek kapcsán, de talán ami a leginkább:

Tessék mondani, ugye ilyen egy "csak erőből értő, félázsiai származék"?

BadSimpson 2012.08.14. 01:59:09

Budai Gyulát nem azért fogják ejteni a Fideszben ,mert ezt mondta,hanem ,hogy kimondta az igazságot.

Makkasz 2012.08.14. 03:21:02

@BenFranklin: Pont ez a rossz elgondolás, hogy van egy összeg, be kell szedni. A fenét, az ötödét kell beszedni, újra kell definiálni az állam szerepét. Nem munkát kell adnia, nem megélhetést biztosítani 3 millió nyugdíjasnak, 780 ezer közalkalmazottnak, közmunkásoknak, hanem olyan környezetet teremteni, ahol büszkén (és tisztességesen) lehet vagyont felhalmozni, befektetni, vállalkozást, magángazdaságot felvirágoztatni (a blognál maradva, a kartell saját rossz gazdaságpolitika miatti szégyenérzetből kiszenvedett ökörség).
Ettől Mo. végtelen távolságban van.
Ráadásul ahogy írtam, 50 Ft os benzinár csökkenéssel több lenne állam adóbevétele benzinből, és ehhez jön még a vállalkozások komoly versenyképesség növekedése.

Szerintem sem a halott Eu a példa, óriási újraelosztásával, hülye pályázati rendszerével.
Újat kell létreozni, alapoktól. Mi a kommunizmusból akartunk jóléti államba lépni, erős, versenyképes gazdaság, ásványkincsek, tudás, megszilárdult demokrácia nélkül.

Ebből lett eladósodás, irdatlan, köztudott és felvállalt korrupció, látszatdemokrácia, polgári értékek felszámolása, írigység, állam mögé bujkálás, mindent államtól várás, 800 e rokkantnyugdijas, 2,2 millió nyugdíjas, 780 e közalkalmazott (4 éve folyamatosan nő a számuk, miközben kevesebb a munkavállaló, mélyül a válság, csökken a gazdaság!, leépül eü, leépül oktatás), bürokratatenger, 5 milliós Magyarprszágra elegendő gyerekszületés (ha mindenki duplaannyit vállal mint eddig, én pl. 6ot), amire jön még az emigráció.

Apám, ezeknek szar van a fejében. erőszakos szar, ami azt hiszi ha mondja, elrendeli, akkor mad rózsaillatú lesz. Budai, rodthadó orbánzombik egyike, mit is várnánk. Ha két zombi párosodik (Budai- Selmeczi9, lesz gyerekük? Mindegy is.

Bizony kell az-az 50-100 év szabad versenyen alapuló, tisztességes kaptalizmus, és a szociális háló helyett mentőgyűrű legyen elég, a krízishelyzetben lévőknek.

Itt még a más hülyeségét is a józanul gondolkodókkal fizettetik meg. Ez a világvége.

Makkasz 2012.08.14. 03:29:37

@BenFranklin:
Nyugdíjpénz ellopva --> MOL részvény (stratégia :)))) -->benzinár egekben --> MOL nyeresége 99%ot csökent --> elemző várakozások 3%-a --> a jövő? államtól Simicska átveszi a szart érő MOL részvényt

Ez nem köztörvényes?

Makkasz 2012.08.14. 03:36:04

@BenFranklin: Hej, valak nézte már mennyi MOL megrendelést kapnak Simicska cégek? Érdemes lenne.

Nemzeti burzsoázia :)))) Ekkora balfaszok még az elcseszett rokonházasságokból származó francia főnemesek sem voltak.

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2012.08.14. 07:11:44

@kalapocska: "Tamogasd csak a versenykeptelen magyar arut hadd maradjon tovabra is versenykeptelen mint a cucializmusban! "

A versenyképtelen cucializmusban fél Európába mi exportáltunk málnát, disznóhúst, gabonát stb.
Nem kéne elfelejteni. Mára ebből semmi sem maradt, talán még mézben jók vagyunk.

Gonoszkistörpe 2012.08.14. 07:39:36

@dtk74: Én a fekete fajtát sírom vissza. Egyébként ezeknek az intézkedéseknek csak egy problémáját látom, nagyon hasonlít a szocializmusra. Fel kellene nőni egy picit és tudomásul venni a piac folyamatosan változik vannak jó meg rossz időszakok. Ha nem megy az építés abba kell hagyni nem kell erőnek erejével lakóparkot építeni. Kérdés az mit tegyen az aki építésből él. Nem tudom de amikor megszüntették a gyárakat nem érdekelt senkit, hogy mit csinálnak majd a munkások, nem volt állami támogatás szopás volt. Persze nem ez a jó megoldás nekünk is tanulni kell az alkalmazkodást ezekhez a változó körülményekhez. Talán 30-40 év múlva elérünk arra a szintre ami normálisnak nevezhető!!

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2012.08.14. 08:30:56

Budai olyan, mint a kis faszfej a játszótéren: leköpi a nagyfiúkat, utána meg bújik a bátyja mögé...

gepnarancs.hu/2012/08/budai-most-mar-tagadja-a-kartellezest/

Le_Penseur 2012.08.14. 10:39:51

@A félázsiai csizmadia - kinek neve ketroot:
22 év tévelygés után lassan tényleg visszatérünk a szocializmusba...
államosítás, központi ár és tervhivatal, túlszabályozás az élet minden területén, majdnem egypárt rendszer, munkásőrök, párttitkárok, sógorok és komák...

ftk 2012.08.14. 10:40:41

@szonár: Az ún. "jogállammal" önmagában nincs baj. Baj az, ha a saját törvényeit nem tartja be a politikai döntéshozói kör és csatolt részei, viszont a pórnéptől természetesen megkövetelik azt. (A másik baj pedig ezen törvények minősége, de ezt most inkább nem bontanám ki, egyrészt mert nem értek hozzá, másrészt mert másik téma.) E tekintetben a helyzet annyit változott, hogy pár éve ez egyre feltűnőbb. A dinnyetermelők pedig minden egyes évben bajban vannak, mégpedig a felvásárlási árak miatt, amelyekre viszont a fogyasztói árak megállapítása semmiféle következménnyel nem jár.
Vissza az előzőhöz: a Kádár-rendszerben a mindennapok anyagi biztonsága és kiszámíthatósága volt és maradt vonzó, mivel most mindkettő hiányzik. A megoldás pedig nem a Kádár 2.0, amelyben növeljük a visszaosztás arányát az égbe, _miközben_ éhen halnak a dinnyetermelők (igen, tudom, mit beszélek, egész közelről láttam már dinnyetermelést, nem egyszer), hanem egy kiszámítható, betartható és minden szinten betartott és betartatott (!) szabályozás kialakítása. Amelynek körülményei között tervezhető egy vállalkozás, egy termelési folyamat (már amennyire ez egyáltalán lehetséges), és így képesek és mernek belefogni az üzleti szereplők, legyen az János bácsi Vajszlóról vagy a beruházó multi.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.08.14. 11:59:02

Mondjuk amit ma hivatalosan kiraktak hát nem a dinnye maradt a legnagyobb problémánk:

index.hu/gazdasag/magyar/2012/08/14/gdp/

És felhívnám a figyelmet a magyarázatra, a növekedő francia-német nagygazdaság növekedése lehúz minket, jaj nagyon szép. Kartellezzük már meg a növekedést is, hátha...

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.08.14. 15:25:48

@csizsikpizsik - pique takarodj!:

Az autóipar (értsd: rohadtkarvalytőkemultik) majd kihúz minket a gödörből:

index.hu/gazdasag/magyar/2012/08/14/az_autoipar_lehet_a_messias/

Számomra meglepő, hogy emberek tömegével vannak annyira naívak, hogy szerintük a külső körülmények alakulása és a belső elbaszás nem eredményezhet olyan helyzetet, hogy a régóta várt autóipari rakéta maximum szépségtapasz lesz a következő évek lejtmenetbe kapcsoló GDP-adatain. Vagy esetleg nem tudok egy nagyobb, termelésbe még be nem volt olajmezőről, aminek hatására az energia hirtelen olcsóbb lesz?
Mivel ez a GDP-adat a költségvetést sem fogja érintetlenül hagyni, Matolcsy izzíthatja a kreatív jobb agyféltekéjét.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.08.14. 15:56:44

@Rufus78: Nem féltem Matolcsyt, gondolom ősszel a ktgvetés borulása miatt jön a netadó, kufircadó, járdaadó, levegőadó, adóadó és közlik hogy ez már a fellendülés előszele azért élünk rosszabbul mert jobb lett minden, aki magyar velünk tart és építünk még 3 stadiont meg államosítunk megint valamit okosba'

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2012.08.14. 20:42:57

Nem is volt kartell!:

m.index.hu/gazdasag/magyar/2012/08/14/budai_nem_kartell_volt/

Azért két idézetet kimelnék:

"csak arra kérték a nagy üzletláncokat, hogy ebben az évben is a tavalyihoz hasonló ÁRBAN indítsák és fejezzék be a dinnye értékesítést, és külföldről ne vásároljanak."

"Budai Gyula jelezte, hogy az üzletláncokkal történt megbeszélésen "árakról nem is volt szó".

Kiemelés a hülyének nézett szavazótól.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.08.14. 20:51:20

@csizsikpizsik - pique takarodj!:

Valakitől egyszer hallottam, hogy farokméret-adót lehetne kivetni a férfiakra:)... Már eleve az alapötlet is az adóelkerülés ellen van, sőt, egyesek nem "átallnának" MAGASABB adót behazudni:).

Marcellusca 2012.08.14. 20:58:27

Azbesztmegbasz a jóbüdösneresqraannyát!

Aki kíváncsi rá, aug. 19-én megnézheti, hallgathatja Orosházán.
Ott fog ünnepi beszédet mondani.

Bee-zony 2012.08.14. 23:41:25

„Gazdag hatalmasok szövetkezése igazságosság nélkül mi más, mint nagy rablóbanda”. (Ágoston)

Gyurcsány: elkúrtuk, na és?
Budai: Kartellezünk, na és?
Holló a hollónak nem vájja ki, a szemét.

Az MSZMP másik ága... Ezek ugyanazok.

„Bródy János: Ezek ugyanazok

Ahogyan 40 évvel ezelőtt is már voltak nehéz idők
de a Kondratyev-féle ciklusokkal sohasem törődtek ők
Mer’ az erősek mindig úgy érzik, hogy csalhatatlanok
Édesapám, csak azt ne mondd, hogy ezek ugyanazok

Mikor az entrópia emelkedik és mindent felkavar
A szolgálatok beindulnak, hogy ne legyen túl nagy a zaj
S kitüntetett szerephez jutnak megint a seggnyalók
Édesapám, csak azt ne mondd, hogy ezek ugyanazok

Itt szép lehetsz, de okos nem, mert kötelező a hit
És ellenség lesz mindenki, aki kételkedik
És erkölcsről papolnak álszent köpönyegforgatók
Édesapám, csak azt ne mondd, hogy ezek ugyanazok

Lassan kihull a memóriákból az egyéni tapasztalat
És átírja a központból kiküldött új adat
S jönnek a minden rendszerhez alkalmazkodók
Édesapám, csak azt ne mondd, hogy ezek ugyanazok

Ahogy mindig újra kezdődik a bálvány körül a tánc
Megint befonja életünk egy láthatatlan lánc
És jönnek a lelkes ostobák s a gyáván megalkuvók
Édesapám, csak azt ne mondd, hogy ezek ugyanazok

S ha végül rájuk dől a ház és nincs már több hitel
Majd mást vádolnak azzal, amit ők követtek el
És engedelmes szolgáló a törvény és a jog
Édesapám, csak azt ne mondd, hogy ezek ugyanazok

Hát kedves fiam, édes lányom, véssétek be jól
E szép országban pusztít más is, nemcsak az alkohol
Jönnek majd és hirdetik, hogy milyen nagy magyarok
De tudjátok, hogy ezek bizony mindig ugyanazok
Édesapám, te megmondtad: ezek ugyanazok

Óh, valahol így van ez, ahogy volt, úgy lesz
Édesapám, te megmondtad
Van, ahol így van ez, ahogy volt, úgy lesz
Édesapám, te megmondtad”

Akármennyire is szomorú, Magyarországon ez az évtizedeken és generációkon áthúzódó többségi trend. Hasonló a hasonlónak örül, azt vonzza, és a körében érzi jól magát, és ezt már Buddha, és az ismeretlen latin nyelvű szerző is megmondta (hogy similis simili gaudet).
„A sikeres és hosszú kapcsolat titka nem a különbségekben, hanem a hasonlóságban rejlik.” Párkapcsolatban, csoport-kapcsolatban... Na ugye.
Hogy Magyarországon ilyen alacsony erkölcsi színvonalú a többség, az pech, viszont nem változtat a fentiek igazságán.
Magyarországon tömörül az emberiség alja, a korruptak, simlisek, bűnözők, és aki nem ilyen, az ott rosszul érzi magát.
Másrészt viszont...
Rókamese, avagy hasonló a hasonlónak örül! :-)
palyazat.ujakropolisz.hu/rokamese-avagy-hasonlo-hasonlonak-orul
A két igazságot összetéve, célszerű Magyarországon összehozni egy ellenpólust, azok által akik a többség negációját alkotják, tehát nem korrupt, nem simlis, nem bűnöző. Még ha kisebbségben is vannak, ez a kör a maga kisebbségi létén belül jó lesz. És persze elsősorban közös erkölcsi alapon és világnézeten álljon, és csak másodsorban legyen párt, mert különben megjelennek benne pl. a Pősze Lajosok és Szegedi Csanádok, akik a szervezetet a pénz- és hatalmi vágyukhoz használnák eszközül, és az n+1 ugyanazokból és/vagy ugyanolyanokból álló párt nem kell.

Agyalap 2012.08.15. 18:02:26

Mi a kérdés egyáltalán? Nézzetek már rá Budai fényképére! Nekem nincs már több kérdésem...

Horizont 2012.08.15. 18:30:30

@Bee-zony:
Kösz, hogy betetted ide ezt nem is ismertem.
Azóta már kétszer is végighallgattam! Drámai. Megrázó. A felismerés, hogy milyen igaz!!
A mai helyzetünkben isten bizony egy külön himnuszunknak is elmenne!

bandika gazdája 2012.08.15. 18:47:57

@Bee-zony: Hiába csinálsz akármit, mindenhová beférkőznek. Lehetetlen legyőzni őket. Az emberek többsége buta szegény sajnos. A tömeg mindig be fogja venni a demagóg süketelést még akkor is, ha bőrén érzi, hogy hazugság minden szavuk, Húsz év alatt (és akkor az előző ötvenről ne is bea széljünk) nem túnt fel senkinek, hogy mi folyik itt. Már nem is fog! Ne reménykedj!

derelyegrádi szellem 2012.08.15. 19:59:01

Nem tisztem megvédeni Budait, nem is akarom. Neki - fogalmazzunk finoman - vannak hiányosságai.

De nézzünk néhány tény, meg az elvet.

1./ A szocialisták kartellezésügyben mélyen befoghatják, alattuk az autópályépítő cégek kartetteztek de olyan durván, hogy néhány év után már GVH is kénytelen volt észrevenni, és bírságolni. Az igaz viszont, hogy ők nem úgy kartelleztek, hogy valami a 'zembereknek (most itt a termelőknek) jobb legyen, hanem pont fordítva, így került már egy kilóméter autópálya a végén 5.2 milliárdba (M 6)

2./ Azt végiggondolta valaki, hogy miként lehetséges az, hogy a szabolcsi gazdáktól vagy négy éve (talán itt is fennvolt a történet) nem érte meg leszedni az almát (a metszést, a növényvédőszert, munkát stb. már ráköltötték) mert nem kaptak annyit érte, mint amennyiért leszedik (azt hiszem az étkezési I. osztályú almáért léalmaként 10-15 forintot kínáltak nekik kilónként ) , így fennmaradt a fákon vagy 100 tonna alma. Azzal valakik dolgoztak, a munkát pénzt fektettek bele+ ez volt a megélhetésük.

A SPARban meg 250-300 forint volt egy kiló alma.

A meggyért 30-35 forintot adtak a termelőknek, a boltban meg 300-400 volt.

Ez aztán tényleg szép, tisztességes piaci verseny, mindenképpen védendő!

3./ Ja igen a verseny. Itt MO-n az abban áll, hogy a multiláncok megmondják a beszállítónak (ez hívják áralkunak) mennyit hajlandók adni neki az áruért, amit majd 90-100 napra kifizetnek nekik. Vagy nem. Ha mégis, polcpénzt, marketighozzájárulást meg mittudomén mit még levonnak belőle. Ezt lehet. Meg azt is, hogy a beszállítónak a számláját a multi által helyben ajánlott cég rögtön faktorálja, ami megint vagy 10%-ában kerül a beszállítónak. Ez se gond, ez is mehet. (megjegyzem MO-n talán egyedüliként ezen cégek úgy faktorálnak, hogy a faktorált készfizető kezességet köteles vállani a faktorált összegre, tehát ha nem fizetni ki a multi a faktorcégnek a faktorált számlát, akkor a beszállítónak kell kifizetnie a saját árujának ellenértékét a faktorcégnek, amit a multi átvett, és eladott, csak nem fizetett ki. Így nem egy beszállítót csináltak már ki. Törvényes, jogszerű. Lehet kérdezni, miért írja alá. Azért, mert nincs más választása, mert ha elmegy egy másik multihoz, ott is - gyakran szó szerint - ugyanilyen szövegű szerződést tesznek elé)

Meg hát a jogszabályok szerint tilos beszerzési ár alatt árulni bármit, a multi (madaras TESCO-s csávó volt) mondta, leszarja. Ez is szép "verseny", mindeképpen védendő!

A versenyszabályaink (amiket ránk erőltettek az EU-ból) európaiak. Értendő ezalatt, hogy egy európai, egyenlő felek közötti üzleti világban jók. Itt szart sem érnek, mert itt NINCS VERSENY. Ha lenne, a multik (akik most 99 árulták a dinnyét) nem szóról szóra ugyanolyan feltételeket kínálnának beszállítóknak.

Nincs mit megsérteni az ilyen kartellezéssel.

Mondok másik példát. Most jött haza Londonból egy bankár ismerősöm 10 év után. Bement egy bankba, számlát nyitni. Elétették a számaszerződést, és nem akarta elhinni, hogy itt fizetni kell kártyadíjat, meg számlavezetrési díjat. Azt mondta, ha Londonban bámelyik bank ilyen költségeket számolna fel, akkor egyből piacképtelen lenne. Itt kivétel nélkül mindegyik bank felszámol. Amikor felvilágosítottam arról, hogy ha lekérdezei a számlájának egyenlegét akár saját bankautomatában azért is levonnak 50 forintot, sőt akkor is, ha nem tudja meg az egyenlegét, mert kifogyott a papír a gépből, inni kért... valami erőset....

Ez nem menti persze a Budait, nem "kartellezésért", a hülyeségért, mert azt így bemondja.

Először valódi verseny kell, aztán majd kellenek versenyszabályok is. De addig minek? A semmit védik. Úgy tesznek mintha itt bármiféle valódi piaci verseny lenne. Pedig nincs.

Budai hülye, de helyes amit csináltak. Minél több dolog kapcsán, minél többször. És akkor majd talán megéri (értsd: meg lehet élni szerényen) termeli is. Nem csak várni az állami támogatást, meg a segélyt.

Marcellusca 2012.08.15. 20:46:49

OFF

Poszt téma???

kanizsahir.hu/kanizsahir/web/?menu=cikk&id=4177

Adalék:
"Mi lenyeltük a manyupot, bár kiiratkoztunk a társadalmi szolidaritás rendszeréből, Lenyeltünk sok mindent. De most hétfőn a férjem megkapta a kötelező behívóját a Polgári védelmi szervezetbe és ez eldöntötte a kérdést. Megyünk, ameddig lehet, ha az idő rövidsége engedi. Számomra eddig csak billegett a mérleg a demokrácia/nem demokrácia mezsgyéjén.
Beszélhetünk-e ott még demokráciáról, amikor véletlenszerűen kiválasztott emberek (pl. 45 éves, 3 gyerekes, biztos állással rendelkező értelmiségi férfi) behívót kapnak. Kötelező eskütétel, igazolvány, egyenruha, kiképzés, visszavonásig érvényes bármikori behívó parancs, stb. Apelláta nincs, jogorvoslati lehetőség nincs, mérlegelési lehetőség nincs, feltételek nincsenek tisztázva, ellenben a szankciók igen. Évente 40+72 órás kötelező kiképzés, alkalmanként 15 naptári napig tartó gyakorlatozások, bevetések. Nem csak katasztrófa helyzetben."
Forrás: torokgaborelemez.blog.hu/2012/08/14/469_minusz/fullcommentlist/1#c17552865

ON

Horizont 2012.08.15. 21:17:44

@derelyegrádi szellem: Budait semmi nem menti fel. Lehet bármennyire is igaza, akkor is tudja, hogy mit és hogyan mond. A stílus! A Fidesznek ez az egyik legfőbb baja! (a többi mellett:D) Ez a Budai is volt már minden csak akasztott ember nem (bár még lehet:D bocs nem tudtam kihagyni) de ez a kivagyok, mi vagyok, beképzelt pökhendi stílustól kinyílik az ember zsebében a bicska!Na meg a fizetésétől is. Mi a francot képzel magáról? Szálljon már le a földre, mert jön neki is a mélyrepülés.

@Marcellusca: Na hóhahó mi a franc ez??? Ajajjaj.

Marcellusca 2012.08.15. 21:19:12

@derelyegrádi szellem: Csak, úgy mellékesen: ha már annyira a gazdák érdekeit akarták védeni, miért nem a FELVÁSÁRLÁSI ÁRat emelték????

Marcellusca 2012.08.15. 21:21:40

@Horizont: Budai-stílus = Fityisz-stílus!
Ezt láthattuk már '98-'02 közt is.

Hogy az meg mijafranc?
Beszósz, elégedetlenkedel? Kapsz egy pv-i behívót! :(((

Bee-zony 2012.08.15. 22:07:23

@Marcellusca: Így volt ez a másik átkosban, a '80-as években, a kádárista komcsik ideje alatt is, csak akkor nem polgári védelemnek, hanem sorkatonaságnak hívták. Most az orbánista komcsik ideje alatt is ez van. Micsoda „fejlődés”. Most már következhet nekik a fejlövés, mert olyan jól tudnak történelmet ismételni és belőle semmit sem tanulni. Tehát következhet ismét a disszidálás, a katonaságot / polgári védelmet megtagadók börtönbe zárása, a Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája, és a többi... Ennyire ciklikusan ismételni a rosszat, ez kimeríti a kártékonyság, és a büdöskomcsik visszaszivárgásának fogalmát.
A szocializmus a leghosszabb út a kapitalizmusba?
Vagy a kapitalizmus a leghosszabb út a szocializmusba?
Vagy csak rendszerek és címkék ciklikus váltogatásáról van szó, bizonyos érdekcsoportok érdekei szerint, azért hogy minél jobban ki tudják fosztani a 4 évenként átvert, aztán pedig erővel elnyomott alattvalókat?

Bee-zony 2012.08.15. 22:10:20

@Horizont: Inkább egy Szózat...
A felismerés megvan – szarban vagyunk – és nagyjából az is, hogy miért. Most már a cselekvés kell, kimászni a szarból. Ha visszaeséssel is, vagy egy másik kupacba pottyanással is, de addig kell próbálkozni, amíg sikerül.
Változatlanul hiszek abban, hogy minden problémának van legalább egy működő megoldása, csak meg kell találni, akárhány kudarcélmény és zsákutca is van közben. Akkor x módját tudja már az ember annak, mi hogyan nem érhető el, tehát jöhet a következő próbálkozás, kísérlet... valamelyik sikeres lesz, a tapasztalatok növekedésével, csak kitartónak kell lenni. Ehhez viszont lépni kell, cselekedni, folyamatot indítani, ami lehet, hogy zsákutcába vezet. De akkor már tudjuk, hogy az nem vált be, és más utat és módot kell találni. Azt, amelyik valóban működik, és megoldja a problémát. A Budaházy-dolgok kilőve, a Jobbik működik ugyan, de nem igazán jól... Tehát jöhet a következő kísérlet. Valamelyik előbb-utóbb be fog válni.
Pl. a kínaiak is mennyit kísérleteztek. és mekkora árat fizettek azért, hogy eljussanak oda, ahol most tartanak. Ha már megvan valamely cél, de még nem tudjuk az elérésének legjobb módját, akkor a tudatlanság árát meg kell fizetni, jobb esetben csak pénzben, rosszabb esetben emberéletekben is. Akárhogyan is, gondolkodni kell és cselekedni. Ha nem volt elég jó a helyzetismeret és a gondolkodás szintje, akkor zsákutca lesz, ami egy fontos tapasztalat, ami által szűkül a szóba jöhető és működő utak és módok száma, és jöhet a következő kísérlet a cél elérésére. Aki már nagy számú módját tudja annak, hogy egy kitűzött cél hogyan nem érhető el, az minél több ilyet tid, annál közelebb van a valóban működő úthoz és módhoz. Az utak és módok kereséséhez persze kell némi kockázatvállalás, a minél nagyobb biztonságra törekvés helyett, úgyhogy inkább férfiaknak való, már csak azon biológiai oknál fogva is, hogy egy férfi meg tud termékenyíteni száz nőt, száz férfi viszont egy nővel sokkal kisebb szaporulatra képes, tehát a férfiak inkább mehetnek a sikertelen próbálkozásaikkal a veszteséglistára fajfennmaradásilag. A nők inkább szüljenek, a férfiak pedig keressék az utakat és módokat a problémák megoldására. Ez általában így is szokott történni... Kivételek persze mindig vannak.

Bee-zony 2012.08.15. 22:25:00

@bandika gazdája: Ha már a remény is meghalt, nem marad más hátra, mint a cselekvés. Meg kell próbálni a legkisebb esélyű dolgokat is, mert az is jobb annál, mint ami most van. Az ácsorgás és dühöngés a labirintusban helyett a kiutat kell keresni. Hogy közben mennyi a zsákutca – amennyit nem sikerül elkerülni, a szükséges pontos ismeretek hiányában.
Változatlanul hiszek abban, hogy minden problémára van legalább egy működő megoldás, csak nem mindig könnyű megtalálni. Aki ki akar mászni a (pl. vörös) vödörből, lehet, hogy belekerül egy (pl. narancsvörös) csöbörbe, és akkor az lesz a feladat, hogy kikerüljön a csöbörből is, és ne kerüljön vissza se a vödörbe, se a csöbörbe. Előbb-utóbb elfogynak a csapdahelyzetet jelentő, és még nem ismert vödrök és csöbrök, és meglesz a szükséges tapasztalat ezek elkerülésére és kivédésére, és akkor ez a probléma le van küzdve és meg van oldva, és már csak az a megoldandó, hogy mi legyen a vödrök és csöbrök helyett.

A Jobbikról legalább el lehet azt mondani, hogy igaz hogy egyesek beférkőztek, de aztán ki lettek szelektálva, úgyhogy a hiba csak egy ideig tartott. Ez már az erkölcsi és szellemi fejlődés egy szintje a többi politikai csoportosuláshoz képest.

Lehetségesnek tartom olyan szervezet összehozását, ami még kevésbé megfelelő a nem oda valóknak, és ez szerintem határozott elvekkel, és az elvek következetes érvényesítésével érhető el, pl. a korrupció és bűnözés zéró tolerálásával a csoportban. Ha van egy mag, akik minden körülmények között ehhez tartják magukat, és csak olyanok által növekednek, akik szintén ugyanilyenek (vö. mint a homogén kristályszerkezet), akkor ez működik, és ezek az emberek megjelennek a közéletben, mint választható választék, akármilyen kevesen vannak is kezdetben. A lényeg, hogy elkötelezettek legyenek, és minden körülmények között kitartóak. Az alapelvek legyenek jók, mint a mag és a gyökér, a többi pedig már a biodiverzitás és a környezethez való alkalmazkodás, mint a pálmafánál, ahol a gyökere szilárdan és mélyen benne van a földben, tehát nem fordítja ki a szélvihar, a törzse pedig rugalmas, és nem töri el a szélvihar, és nem pusztul el a káros környezeti hatások által sem.
Hogy a környezetet illetően liberális szélviharra lehet számítani, az egyértelmű, úgyhogy ilyen rendszer az optimum, és az ilyen rendszer az egyik, vagy az egyetlen túlélő ilyen körülmények között. Aztán vannak az egyéni kártevők, pl. kukacok, azok ellen kell a vastag héj, hogy beletörjön minden rágószervük, és az olyan levélzet, ami számukra nem ízletes, sőt, felfordulnak tőle. Tehát olyan rendszer kell, amely a környezeti károsító hatásokkal és a kártevőkkel szemben ellenálló.
És ha már rendszer, akkor legyen világrendszer, mert a problémák is világméretűek, és persze foglalja magába az aktuális magyarországi problémahalmaz megoldását is.
Lehet, hogy lesz egy áthidalatlan helyzet, a magas léc amiatt, hogy vannak akik jobbat akarnak a jelenlegi állapotnál és rendszernél, de nem ennyivel jobbat, ami nekik túl sok. Ők majd idővel hozzászoknak, hogy ehhez a mércéhez kell felnőni. Korrupt a kormány, és akiknek így is jó, azok a léc alatt vannak. Tehát arról van szó, hogy nem kell levinni a lécet a mennyiség érdekében, hanem szinten kell tartani, hogy meglegyen a szükséges minőség, legyen az akármilyen kevés is létszámban.
Nyilvánvaló, hogy egy igazán minőségi rendszer (olyan, amire én is azt mondom, hogy jó, a kritizáló természetemmel) követelményeinek csak kevesen felelnek meg. A lényeg, hogy legyen egy mag, ahogy a kristályképződéshez is kell egy mag, legyen ez kezdetben akármilyen kicsi is. Aztán lehet, hogy a még el nem rontott gyermekek által fog fejlődni, ha már elfogyott a megfelelő felnőttek száma. Kérdés, hogy mikor nincs még elrontva a gyermek a liberális világban... Mielőtt még a liberális óvodába és iskolába bekerül, úgyhogy jó ha vannak eleve nem liberális szülők.
Éppenséggel a kínaiaktól lehet sokat és fontosat tanulni ezügyben, akik egész jól ellenállnak a liberális züllésnek, rothadásnak, és sikeresek is, mert szaporodnak, megvan a gyermekszeretet, összetartanak, és nem igazán tolerálják a korruptakat és bűnözőket, hanem igyekeznek kiszelektálni őket, és úgy néz ki, hogy ezt sikeresebben teszik, mint a többiek.

Kis létszámú minőségi szervezet mikor fog választást nyerni egy liberális, züllött többségi demokráciában? Nyilván nem mostanában, hanem először csődbe megy a liberális többségi rendszer a saját rosszasága miatt, és ezáltal megszűnik a tömegtámogatottsága... Egy minőségi rendszer pont annyira nem gyors pálya, mint a diófa. Kitartás és szívós munka kell hozzá, és akkor meglesz a kívánt gyümölcs.
Mindeközben gyorsabb politikai szervezetként ott van pl. a Jobbik.

A magyarországi többség rövid és középtávon szerintem is még mindig reménytelen. Viszont azt sem lehet mondani, hogy soha semmiből nem tanulnak, és nem fejlődnek. A probléma az, hogy a fejlődésükhöz sok idő kell. Na de, a diófa kifejlődéséhez is sok idő kell, és az is lehet, hogy nem az ültetője élvezi a hasznát, hanem a következő generációk, mégsem mondjuk azt, hogy reménytelen, csak azért, mert rövid távon az. Tehát van értelme a diófának, és a lassan kifejlődő rendszereknek.
Most hogy mindezt levezettem, már „csak” dolgozni kell rajta, hogy minél jobb legyen, és meglegyen a gyakorlatban.
Hogy közben a „hócipő” jobban tele van, mint a „pohár”? Legyen ez is motiváló erő.

molaris 2012.08.16. 04:21:49

@Marcellusca:
""Marcellusca 2012.08.15. 21:19:12
@derelyegrádi szellem: Csak, úgy mellékesen: ha már annyira a gazdák érdekeit akarták védeni, miért nem a FELVÁSÁRLÁSI ÁRat emelték???? ""

Itt a pont! A többi csak szemfényvesztés!

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.08.17. 08:37:22

Újabb adalék a dinnyebalhéhoz, azaz kik is érdekeltek a kartellel "megállított" dinnyeimportban.

hvg.hu/itthon/20120816_Pocs_Janos_dinnye_uzlet

Azt ugye mindenki észrevette, hogy az olasz dinnye úgy lesz magyar, hogy 90 fokban elforgatjuk?

bandika gazdája 2012.08.18. 07:04:29

@Bee-zony: Kedves Barátom! Te egy értelmes fiatalember lehetsz. Igazad is lenne, de megfeledkezel a "tömegről". Nézd végig itt a hsz-eket évek óta. Vagy olvasd el a Kurucinfon a hozzászólásokat! Egy csomó handabandázó földbuta véglény. (Természetesen nem mindenki az.) És akkor még nem beszéltem a konjunktúralovagokról, akik egyből a jobbikhoz csapódnának, ha nyerne egy választáson. Egyetlen párt sem képes miinden tagját vagy szimpatizánsát szemmel tartani. Ezért tartom én reménytelennek a helyzetet. Itt csak egy világforradalom segítene, amit persze senki sem kíván, de egyszer majd be fog következni, mert minden húrt csak addig lehet feszíteni míg el nem pattan. Az sem lesz jó, mert minden forradalom felszínre keveri a salakot, de némi megtistulást majd hozhat. Egy időre.
Apám kb. tíz éves koromban elvitt Az ember tragédiájára a színházba. (Az akkor a fóvárosból kitiltott Bárdy György volt Lucifer) emlékszem döbbenten néztem a végét - és mostanában gyakran eszembejut - a lerongyolódott, jégkorszakban vacogó, gyermeket váró emberpár. Ez lenne az emberiség vége? Félek, hogy igen, ez. "Ember küzdj, és bízva bízzál!" De miben bízzál?!

Bee-zony 2012.08.19. 00:57:25

@bandika gazdája: Van egy csomó handabandázó földbuta véglény is, és konjuktúralovagok halmaza is, ez mind igaz, és az is, hogy van belőlük bőven, sőt, vannak helyek, ahol ilyenekből áll a többség.
Túl sokan túl közel állnak a majmok erkölcsi és szellemi szintjéhez Magyarországon is, lásd pl. ezt:
Csak magukra gondolnak a csimpánzok, ha élelem a tét
www.origo.hu/tudomany/20120817-a-csimpanzok-kizarolag-magukra-gondolnak-ha-elelemrol-van-szo.html
Rájuk MSZMP-t, MSZP-t és Fideszt lehet alapozni. Általános alakban, ostoba, erkölcstelen, korrupt, élősködő, önző, bűnöző vagy a bűnözést toleráló tömegre ugyanilyen rossz tömegpártot lehet alapozni, és ez történik a gyakorlatban, és nekik ez így jól is van, ez a szintjük, és akár meg is védik a rosszat, hogy az szerintük jó. Ahogy a kalózoknak pl. megfelel a kalózkodás. Mi az, hogy ne legyünk kalózok, korruptak, stb., amikor hasznot lehet szerezni rajta?! Hogy a többiek kárán, az meg kit érdekel? (Rajtuk kívül.)
Normálisan és jól működő pártot csak a kivételekre lehet alapozni, akik viszont kevesen vannak. De akkor sincs jobb. A kereszténység is ilyen kevesekkel és jobbakkal kezdődött, akik ráadásul tudatában voltak a gyarlóságaiknak, ami szintén fontos alap a további lépésekhez. Ha pedig a színvonal nincs tartva, akkor lesüllyed oda, ahol a többség van, ahelyett hogy magasabb szintre felemelné azokat, akiket lehet, pl. a teljesítendő elvárásaival. A szintet tartani kell, a szükséges minőséghez tartozó kis létszámot pedig tudomásul kell venni, és így lesz egy lassú minőségi fejlődés, a lesüllyedés helyett, és itt ugye az is alap, hogy a tömegekről, és az általuk eredő tagsági bevételekről le kell mondani, mert a minőség és a többség, az még mindig két külön fogalom.

Ami a világforradalmat illeti, a Nyugat forradalma még hátra van, és lehet, hogy még az idén meglesz, ha Izrael megtámadja Iránt – amikor persze maga mellé akarja állítani az összes szövetségesét is, tehát belevisznek mindenkit, akit lehet, és egy izraeli-iráni háború egész jól tud eszkalálódni, akár a III. vh. szintjéig is, ha a pro és kontra érdekű felek belépnek. Persze azok járnak jól, akik kimaradnak belőle, mert őket nem éri veszteség, és akik benne vannak és végül nyernek, valószínű, hogy azok is többet veszítenek összességében, a békéhez képest. De hát zsidókkal nem lehet békében élni, mert kiprovokálják a háborút a rossz természetükkel és a rossz vágyaikkal, ahogy a cigányok is. A két legrosszabb nép a Földön... akik megtalálták Magyarországon a helyüket és a számításukat, és ez már alapból tragédia Magyarországra nézve.

Akár lesz háború és forradalom, akár nem, egy minőségi vallási és társadalmi rendszernek logikailag mindig megvan a létjogosultsága, a szükségességi alapja, és a kezdete mindig kis létszámot jelent, mert viszonylag magas szintű követelményekkel kevesen tudnak azonosulni, és kevesen tudják teljesíteni azokat. Ez egy alap-adottság, és ebből kell gazdálkodni.

Kanadáról is sok rosszat tudok már, az emberekről és a liberális városról... Hosszú szöveg lenne az is.
Egy példa, és kérdés, mit jelent az, hogy beilleszkedni? Azt, hogy legyen egy lakásod vagy házad, ami a magyar viszonyokhoz képest itt horribilis összeg, tehát legyen fizetős munkád, és adósodj el kb. 50 évre... Kanada a pénzes pénzéheseknek jó, akiknek már eleve van pénze, és megteremtik a bizniszüket, amiből jön a további pénz, és nagy valószínűséggel rákban fognak meghalni, mert nyomják az ipart és a vegyszereket ezerrel mindenhova, persze nem nyilvánvaló környezetszennyezéssel, hanem mindenféle rejtett módon, de ami így is hat.
Nekem most az aktuális nagy problémám, hogy Kanadába nehéz bejutni, és ennél egy nehezebb dolog van, visszajutni Európába. Az útlevelem lefoglalva, és vissza sem akarják adni. Hiába kértem időpontot, nem is reagáltak rá. Nemhivatalos házi őrizetben vagyok Kanada területén. És ami a legrosszabb az egészben, lehet, hogy igazuk is van. Aug. 28-án lenne a visszaút, és ha nem vagyok a repülőn, akkor a repülőjegy is elveszik, és másikat nem tudok szerezni, mert nincs miből, és akkor aztán tényleg itt kell élnem, és nem azért, mert itt akarok, hanem mert nem tudok átjutni az óceánon. Kvázi hajótörést szenvedtem Észak-Amerikában, és a "bennszülöttek" eléggé problémásak... Az itteni 10 m-es lakóautómat európaira cserélném, értékegyeztetéssel...
Egyet már megtanultam itt, ami nagyon alapvető: mosolyogj, és élj túl mindent.
Az USA-ba persze könnyű lenne átmenni, csak át kell lépni a jelképes határt valahol, mert van húzva egy vonal földmunkagéppel, hogy itt a határ, és csak az nem lépi át, aki nem akarja. Jönnek is a mexikói drogterjesztők... Egy adagot már lekapcsoltak belőlük mostanában, de mindig van utánpótlás, akik átveszik a piaci rés(z)t, mert a kereslet az nem szűnt meg.

Volt olyan időszakom is, hogy szó szerint kenyéren és vízen éltem, hogy szokjam. Most épp nem így van, mert most paradicsom, banán, és mikrós lasagna is van, úgyhogy ilyen „luxus” körülmények között ebben a hónapban biztos hogy nem halok éhen.
Viszont most jutottam el oda, hogy 100%-ban bizonytalan a sorsom, és nem tudom, mi lesz a jövő héten, a jövő hónapban... A létem ugyan nincs nagyobb veszélyben, mint az itteni nagy többségé, de ennyire bizonytalan időszak eddig még nem volt az életemben.
Nem vagyok segélyen, de ha így mennek tovább a dolgok, akkor leszek. Az utcán élés pedig a lakóautóval alapból megvan, ami nem épp a biztonság csúcsa.
Nekem ez már háború előtti állapot; és ahogy a zsidóknak el kellett menekülni a náci birodalomból, nekem ugyanígy el kellett menekülni a zsidó-cigány birodalomból, ami számomra élhetetlen, vállalhatatlan, bűnös és bűn rossz, tehát bojkottálni érdemes. Fő a változatosság, ugye... és mintha nem csak egy másik kontinensre, hanem egy másik bolygóra is kerültem volna, ahol sok minden nagyon más, és van ami rosszabb, mint Európában, és ezt megszokni, eléggé kemény, nem csak fizikailag, hanem agyilag is, sok kicsi sokra megy alapon. Túl messzire mentem, és most már legalább tudom, hogy a messzebb nem jelent egyben jobbat is, és Ausztria-Finnország vonala és köre jobb lett volna, és elegendő a magyarországi Szodoma-rezsimtől való megszabaduláshoz. A távoli dolgokhoz agyilag nagyon ott kell lenni. Fizikailag manapság már könnyen ott lehet lenni, de hogy utána mi lesz, az az érdekes. Hirtelen és felkészületlenül jöttem ide, és azóta is ezzel az állapottal küzdök. Hol van nekem itt a helyem? Már tudok néhány helyet, ahol nem, és most már az igen-t kellene megtalálnom, amiről nem azt érzem, hogy ez egy nem kívánt kompromisszum... Úgyis addig vándorlok, amíg azt nem érzem, hogy ez az, jó időben vagyok jó helyen, és ott tudom betölteni legjobban az önként vállalt szerepemet az életben.

A hidegben vacogó emberpár, hmm... egyrészt most a globális felmelegedés van soron, és a globális aszály, és hogy állítólag ősztől fel fognak menni az élelmiszerárak mindenhol, annyira kevés a termés, másrészt pedig az eszkimók (inuitok) egész jól viselik a hideget már régóta, tőlük kell tanulni, ha netán valahol tartósan hideg van – ami itt sincs most, megvolt a 33 C fok az utcán, bár az is valószínű hogy ez volt az idei nyári rekord, és megint következik az eső és a hideg, amit nem igazán szeretek, de azért nem annyira vészes, hogy ne lehetne túlélni a szükséges odafigyeléssel, és a többségnek sikerül is, ahogy Magyarországon is. Úgy néz ki, hogy a politikai, társadalmi "klímát" nehezebb túlélni.
Miben bízzál?
Legyél tudatában annak, hogy az élet küzdelem (délelőtt az éhséggel, délután az álmossággal, este meg a számítógéppel akár), és bízzál abban, hogy sikerül.
A következő kérdés innen már az, hogy mi az élet értelme. Egyéni szinten az, amit adsz neki, egyetemlegesen pedig a fajfennmaradás, a küzdelem a belső és külső rosszal, és a sikeres fejlődés, és az elért szint megtartása, az emberi szinttől a félisteni szinten át az isteniig, és az előre vivő betöltött szerep ebben a fejlődési sorban, ez az élet elérhető legjobb értelme, szerintem.
Amikor valaki pesszimista hangulatban van, akkor épp nem ebbe az irányba halad, hanem visszafelé, az "úgysem fog sikerülni" irányába, és ezzel az élőtől az élettelen anyag felé, "akinek" értelemszerűen persze hogy nem sikerül, hiszen nincs is szándéka, se törekvése, se tudata, se fejlődése, csak az anyagi világ szabályai szerint zajló történései vannak.
Legyél fejlett élőlény, és járd a fentebbi utat, mert ennél jobbat aligha tehetsz.
Ez az életfilozófiám, és remélem, hogy nem vagyok ezzel nagyon egyedül. :)

Ironfist 2012.08.19. 08:48:04

@szonár:

Nem olvastam végig a kommentözönt, csak annyit kérdeznék: neked mi a fasz bajod van? Vidéki helyett te vagy ideosztva a blogra terjeszteni a NER-t? Ne próbáld már meg osztani az észt, mert láthatólag neked sincs sok!

Aki meg ezek után is védeni meri a fideszt, az 1.- vagy áruló, tehát ki kell végezni, mielőtt nagyobb károkatr csinál, vagy 2.- olyan ostoba, hogy megváltás lenne a halál is neki, szóval ki kell végezni.

Ironfist 2012.08.19. 08:49:13

Fúúúúbazmeg, de felhúztam ezen a poston az agyam...

BPO654 2012.08.24. 00:15:34

@Ironfist:
Én sem olvastam végig, és tudom h te nem látod amit írok.
Nekem először is az a hülye Ganxta jutott az eszembe a kartellről.
Budai Gyula volt az a naiv buta ember aki bedőlt az rtl.-nek és a házon kívül c műsorban arról sírt, h karcos az Audi (óóóódi) műszerfala meg a váltógomb ez jut neki, használt verda, brühühühü brühühühühü. Ott ahol 3 millió ember rágja a küszöböt............:D

Felhúztad az agyad?? Jééééé. Lehet h neked is megváltás lenne egy agyvérzés BádogBaromkám???-))))))):XD

Ironfist 2012.08.24. 07:20:35

Ez a BPOakárhány mekkora egy gyökér :D Jött az értesítő, hogy MÁR MEGINT nekem írogat :D És most nézem oldalt, hogy:
"BPO654: @Ironfist: Én sem olvastam végig, és tudom h te nem látod amit írok. Nekem először is az a hülye... (2012.08.24. 00:15) Budai Gyula bevallotta
Elmúlt hét top hét:1. Kisvasúttal bővül a felcsúti álomország
2. Rózsa virít a lécek me"
Tudja, hogy nem látom. Emberek, ez a hülye barom tudja, hogy nem látom, amit ideokádik, de azért próbálkozik, hátha! :D Szánalmas...

BPO654 2012.08.24. 15:47:53

@Ironfist: "Tudja, hogy nem látom. Emberek, ez a hülye barom tudja, hogy nem látom, amit ideokádik, de azért próbálkozik, hátha! :D Szánalmas... "
Ja, próbálkozok, hátha egyszer nem válaszolsz, ami azt jelentené (főleg ha máshová sem írogatsz mindennap), h végre tényleg agyvérzést kaptál.

Ironfist 2012.08.24. 19:44:39

Rendben, BPO, írógassál csak, gyengeelméjű barátocskám, írjál csak! :) Megengedem neked, hogy ezen élvezkedj, mert láthatóan nincs nagyobb örömöd az életben.
Szóval írj csak, válaszolgass nekem, ki vagyok én, hogy egy autista szórakozásának útjába álljak? :)

Cukrot neked, ügyibügyi! ^^

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.09.11. 13:50:13

Ez ma a meglepetések napja:)! Budai sajnos nem tehet arról, mit beszél, de ha tehetne, az sem érdekel senkit, mert a "VM legfeljebb olyan közhatalmi jogosítványok alapján gyakorolt magatartást tanúsíthatott, amire nem terjed ki a törvény hatálya".

index.hu/gazdasag/magyar/2012/09/11/az_allam_megussza_a_dinnyekartellt/

Tehát ha a VM "közhatalmi jogosítvány"-ainál fogva legközelebb nem "kér", hanem nyíltan utasít cégeket arra, hogy az árakat mesterségesen tartsák magasan bizonyos ágazatok vagy cégek veszteségének megelőzése érdekében, akkor utána az állami hatóság GVH jól meg is büntetheti a cégeket?!

süti beállítások módosítása