Skip to content


       Szűrés lista

Álszentség

Afrikáról sokszor halljuk, hogy valahol újabb konfliktus robbant, háború dúl. Ránézve Afrika térképére most így kapásból a következő államokról hallottam, hogy háborús konflitkus van (direkt nem néztem meg, csak amire így kapásból emlékszem):

-Marokkó: iszlám terrorizmus
-Nyugat-Szahara/Mauritánia határán: szabadságharc
-Algéria: iszlám lázadás
-Sierra Leone/Libéria: feszült helyzet
-Szudán: feszült helyzet
-Etiópia: lázadás
-Szomália: lázadás
-Kenya: kirobbanó lázadás


Nem tudom, mi ezeken a helyeken az aktuális helyzet, ill. milyen más afrikai országokban dúl harc...

Sierra Leonéban az ezredfordulón háború dúlt, méghozzá az ország gyémántbányáiért. Erről készült a Véres gyémánt c. film, ami igen naturalisztikusan és hatásosan hozzá át a teljesen kaotikus háborút, a gyerekkatonákat, az értelmetlen brutalitást és a nyugati világ álszent hozzáállását és félrenézését.

Durva, sokkoló videó Sierra Leonéról:

 

 

A dolgot valamikor a második világháború után szúrtuk el. A liberális világképbe nem fért bele a gyarmattartás, ezért hivatalosan a nyugati országok szép lassan kivonultak Afrikából. Ahol érdekeltségük volt, ott beraktak egy bábkormányt, amelyik biztosította az érdekeltségüket. Esetleg még rendeztek egy színházi szavazást is, de azért nem túlspilázva a demokráciát. Természetesen a bábkormányok erővel igyekeztek biztosítani a saját hatalmukat, amely erőszak erőszakot szült. Vagy esetleg simán mások is ki szerették volna venni részüket a tortából, ezért indították el a saját 'felszabadító' polgárháborújukat.

A gyarmatosítás előtt kultúrálisan visszább levő (törzsi berendezkedésű) társadalmak nem fejlődtek (eleget) a gyarmati korszakok alatt. De amíg korábban a kis törzsi villongásaikat lándzsával-íjjal vívták, addig mostanra a kalasnyikov vette át ezt a helyet - és hát lássuk be, egy tízéves gyerek kezében levő AK47 sokkal hatásosabb, mint egy tucat férfi harcos nyíllal. Egymás elleni kis csetepatéik hirtelen véres fajirtásokba torkoltak, míg mi ücsörögtünk az ENSZ ülésein, és sajnálkozva hallgattuk a bizottságok gyűléseit.

Tenni szinte soha senki nem tett semmit, mert az adott régió aktuális irányítói mindig szívesen üzleteltek a nyugattal - ón, cink, réz, urán, mangán, arany, ezüst, gyámánt stb. - Afrika még mindig igen gazdag nyersanyagokban, a munkaerő pedig olcsó. Mostanában pedig Kína nyomul, mert a gyorsan fejlődő gazdasága nyeli az ipari nyersanyagokat, s hát tudjuk, Kína mennyire érzékeny az emberi jogok iránt (még a látszat sem érdekli).

Megjegyzem, az ENSZ néha küld békefenntartókat. Maga a név kissé fura, hisz olyan helyre küldi, ahol nincs béke, amit fenn kéne tartani. A békefenntartóknak ugyan nagy erőket visznek magukkal, viszont önvédelmen kívűl tilos használniuk. Nem avatkozhatnak be a helyi konfliktusba, csak nézhetik. Akkor meg minek? Boszniában is csak nézték a népirtásokat. (Mert hát azért a nyugat sem olyan hú de fejlett kultúráltság terén, csak van egy kis civilizációs mázunk.)

Kéne végre határozott lépéseket tenni. Nem békefenntartókat, hanem rendes hadsereget küldeni. Olyat, amelyik a helyi harcokat megszüntetik, valódi békét teremtenek. Nem mondom, hogy vigyenek oda demokráciát - ez álszentség és butaság lenne. (Nálunk sem igazán működik, tőlük miért várnánk?) De lehetne nyugatról vezérelt monarchiát, vagy valami ilyesmit visszahozni. Nem lenne igazságos, de legalább béke lenne. (S a nyugat is megkapná a maga nyersanyagait, és a helyiek és életben maradnának.) Bár van már némi fejlődés, sikerült jó pár helyen tűzszünetet és békét elérni.

A végére hagyva, utánanéztem a valós állapotoknak, hol mi az aktuális helyzet: http://www.africasunnews.com/wars.html

-Elefántcsontpart: jelenleg tűzszünet és béke, de feszültség van
-Guinea: jelenleg béke, de lázadások és véres sztrájkok voltak
-Libéria: jelenleg béke, a helyzet instabil, pár éve véres polgárháború dúlt
-Sierra Leone: jelenleg instabil béke, polgárháború dúlt pár éve
-Togo: jelenleg béke, pár éve véres utódlás
-Eritrea: jelenleg béke, de több mint 30 éven keresztül háborúk dúltak
-Etiópia: jelenleg béke, de több évtizedes háborúk, vörös terror volt
-Szomália: iszlamista lázadók vannak, és az utóbbi 15 évben több mint egymillióan haltak meg a polgárháborúkban
-Szudán: jelenleg béke, de a majd 21 éves polgárháborúban másfélmillióan haltak meg
-Uganda: egy éve törékeny béke, de két évtizedes polgárháborús terrorban 1,6 millióan haltak meg
-Burundi: pár éve béke, több mint egy évtizedig háború
-Kongó: jelenleg béke, de a hosszú háborúban több mint hárommillióan haltak meg
-Ruanda: béke, de a népirtás során 800,000 haltak meg
-Algéria: instabil tűzszünet, az iszlám lázadók nagy területet uralnak délen
-Angola: tűzszünet, de majd 30 évig polgárháború dúlt
-Zimbabve: polgárháborús feszültség
(forrás: BBC news)
A dárfúri konfliktus jelenleg is dúl, Szudán, Csád és a Közép-Afrikai Köztársaság határán.(forrás: Wikipédia)
1990 és 2005 között 23 afrikai országban volt fegyveres kofliktus. (forrás:origo)

Címkék: politika társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr72308447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

János2 2008.06.26. 11:16:23

Azt kellene végre-valahára megértetni az afrikai emberekkel,ha nincs mit enniük,akkor ne csináljanak 10 utódot.

János2 2008.06.26. 19:04:44

Különösen ha a szülők már aids-esek,tbc-ések vagy valami hasonló betegségük van.

süti beállítások módosítása