Skip to content


       Szűrés lista

Gyöngyösi az állandó lakcímem, ha összeesek a Blaha Lujza téren, akkor hová fog a mentő vinni?

Egy 44 éves férfi összeesett a háza előtt a VIII. kerületben. Felesége kihívta a mentőt, akik Pomázra, a pszichiátriai osztályra szállították, mert szentendrei lakcím volt az igazolványában. A mentős szóvivő szerint nem volt sürgősségi az eset, ezért nem a legközelebbi kórházba szállították. (Az utcán összeesés, az vajon mi?!)
Pomázon a beteg elvesztette az eszméletét és a Margit kórházba szállították, ahol egyetlen tünetként a zavart tudatállapot jelölték meg. Ezért az orvos CT-vizsgálatot igényelt, amit csak a János kórházban tudtak elvégezni. Odavitték-visszavitték. Mire visszavitték a Margit kórházba, már vért hányt. Még mindig ugyanarról a napról van szó! Este 7-re került a műtőbe, de kómába esett és 1 hétre rá, vasárnap elhunyt. A család vizsgálatot követel. Azt hiszem teljes joggal....

8.kerület -> Pomáz -> Margit kórház -> János kóház -> Margit kórház, mindezt egynap!

Valami nagyon nincs rendben ebben az országban, ha ilyen megtörténhet! Bele lehet halni 44 évesen Budapesten egy gyomorvérzésbe? Budapesten, nem egy alföldi tanyán!



Tényleg csak egyet kérdezek: Nekem gyöngyösi az állandó lakcímem, ha összeesek a Blaha Lujza téren, akkor hová fog a mentő vinni?!


Címkék: közélet

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr83325448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Seangreal 2008.02.05. 08:12:04

meddig lehet ezt még, az orvosokra kenni?

Berrick 2008.02.05. 08:29:05

Ez döbbenetes és kiváncsi vagyok hogy a reform óta ez hányadik ilyen eset.

eva5412 2008.02.05. 12:18:33

Nagyon sajnálom a férfit és a családját is.Őszinte részvétem.Sajnos történnek szélsőséges esetek,meg lehet lovalogolni,hogy na lám,ugye,ugye ilyen ez a kormány(persze ez nem ment fel senkit,ki kell vizsgálni,meg kell büntetni.).De azért vannak jó dolgok is az egészségügyben.Lelkiismeretes orvosok,nővérek,megmentett,gyógyult betegek.Hálapénz nélkül ellátott emberek,akik a kezelés mellé jó szót is kapnak.Saját példa:gyöngyösi kórházban egy vizitdíjért 2 óra alatt megcsinálták:hasi ultrahang,csontritkulás vizsgálat,nőgyógyászati rákszűrés.Csak senki nem ír a "normális" dolgokról.Csak a rosszról,mert az hatásosabb.Persze írni kell a kirívó tragédiákról!Baj hogy megszűnt az oknyomozó újságírás.Az igazságos az lenne ha egy ilyen tragédia mellé egy jót is tennétek.Akad.
Ja! Zéró ne ess össze sehol!!!

moRtiZ 2008.02.05. 14:01:25

eva5412 az a furcsa, hogy ki kell emelni, hogy "vannak jó dolgok is". Érted? Mindig!!! ilyennek kellene lennie. Mindig. Nem 50%-ba nem is 70%-ba de 99%-ba legalább éreznie kellene az embernek, hogy jó az amit tesznek vele az egészségügybe. Te be mered vállalni azt a kijelentést, hogy szak- és korszerűen, különösebben nagy időigény nélkül és emberileg is megbecsülve láttak el az esetek több mint 90%-ában? Mert ha igen, akkor nagyon szerencsésnek tartalak.

eva5412 2008.02.05. 14:13:35

Ahol emberek dolgoznak történik ez is az is.Nem gondolnám hogy százalékolni lehetne a jó és rossz dolgokat.Én csak arra utaltam hogy ha 10 esetből 9-ben minden rendesen működött de a 10 .-ben elkövetnek egy ilyen iszonyatot,akkor szerinted az emberek mit jegyeznek meg?A jót?Hát nem.És imád mindenki általánosítani. Igen én egy szerencsés lehetek mert kb.90 %-ban azt kaptam az egészségügyben amit vártam.Nemcsak én hanem a családom is.Igaz egyszer se gondoltam hogy körülöttem forog a világ.Én csak azt akartam jelezni hogy vegyük már észre a jót is és ne legyünk állandóan elégedetlenek,mert a végén úgy is lesz.

sültcsirke 2008.02.05. 14:13:35

Ha Horváth Ágnes utolsó ( asszem ) leadott riportját nézem egy kis "háziorvosi segítséggel" SZABAD ORVOSVÁLASZTÁS VAN. Szóval nyugodtan szólj csak a mentősnek, hogy a legközelebbi kórházba ha lehet. ( tudom szar poén, de tényleg ezt mondta két napja. fel is háborodtam, mivel engem egy éjjelen keresztül furikázgattak trauma miatt a mentősök kórházról kórházra)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.02.05. 14:22:12

Sajnso az a baj, hogy rendeletekkel, törvényekkel rontottak a helyzettel.

Hiszen itt azért vitték Budapetről Pomázba, mert törvény írja elő, hogy CSAK sürgősségi esetben lehet a legközelebbi kórházba vinni! Régen nem így volt.
Ki hozta ezt a törvényt ?

Én nem "vádoltam" senkit, nem írtam le hogy "kormány" meg "miniszter" ...de az ilyen esetekből minden más munkahelyen levonják a következtetéseket, és próbálnak változtatni hogy legközelebb (soha) nem legyen ilyen .

Itt történik ilyen ? Felülvizsgálnak bármit is ? Változtatnak , hogy "jobb" legyen ?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.02.05. 14:26:37

És ez ?

"Pár napja a 3 éves lányom éjféltől 1-ig folyamatosan hányt, rosszul volt. Mivel harminc perc elteltével sem csillapodott a hányás - illetve öklendezés, mert addigra nem maradt semmi szegényben - telefonáltunk az ügyeletre. Közölték, hogy nem tudnak kijönni, mert EGYEDÜL van bent az orvos az ápolónővel, amúgy is lehet, hogy benntartják, mert infúziót kell neki adni, mivel fennállhat a kiszáradás veszélye.

Természetesen bevisszük. Taxi, megérkeztünk a II. Budai Gyermekklinikára, merthogy Budán az az ügyeletes. A kapuban tök sötétség - máshol is, mert nincs pénz villanyra, mint később megtudtam, illetve portásra sem, mert az sem volt - és könnyen kitaláltuk, merre kell menni, mert egy épületben égett csak a villany. Tényleg egy orvos, egy ápoló, készenlétben a táskával, hogyha sürgős eset van, akkor kimenjenek. A lányom esete nem sürgős, mert ilyen járvány van most. A kislányom kapott egy injekciót, két(!) darab tablettát, mert több nincs - járvány van, de betelt a kvóta, csak következő hónapban finanszírozzák a gyógyszert - és taxival haza.


Kérdések:
Ha nincs kocsim vagy nincs pénzem taxira (6000 volt oda-vissza, és van pár tízezer család, ahol egyik sincs), akkor beviszem a gyerekemet busszal éjjel kettőkor, esetleg megvárom a reggelt?
Egész Budán EGY darab ügyelet van EGY orvossal? És ha tényleg kimegy valahova, mert olyan fokú a gyerek sérülése, akkor ha én beviszem a saját gyerekem, nincs aki ellássa? Ha Budán egy orvos van, akkor gondolom Pesten is, mert az is kb. akkora, tehát egy kétmilliós "világvárosban" KÉT gyerekorvos van ügyeletben hétköznap éjjel?

Illetve ha egyszerre fut be két ugyanolyan sürgősségű hívás, akkor pénzt dob fel az orvos, hogy a XI. kerületbe vagy Békásra menjen? És ha bent tartják infúzión, akkor ha mégis elhívják az orvost, akkor ő ottmarad a karjában a tűvel egyedül? És hallottam a kurvát nyilatkozni, hogy profitorientált az egészségügy. Tehát eljutunk oda, hogy ha egyszerre ketten visszük be a gyerekünket abba az egy kórházba, ami ügyeletes hétköznap éjjel, akkor azt a gyereket látják el először, akinél több pénz lesz?"

sültcsirke 2008.02.05. 14:29:54

eva5412. Tudod az a baj, hogy nem azokkal az emberekkel van a gond, akik hurcibásszák a betegeket, csak kicsi részben. Igazán azzal van a baj, hogy úgy meg van keverve az egészségügy törvényestől rendelkezésestől mindenestől, hogy szinte naponta változik.( a fejétől bűzlik a hal szokták volt mondani ) Sztem aki kitalálta az sem tudja már merre van az előre. Napi szinten tapasztalom saját bőrön a rossz rendelkezéseket, és látom ahogy adják fel a dolgozók( részben, persze nem mind, mert ott sem angyal mindenki ) a szélmalomharcot, vagy kiakadnak a már megint egy új baromság került bevezetésre arccal ülnek a számgép előtt. Ma ezt kell csinálni, mert ez a rendelkezés, de a feltételeket nem adják meg hozzá, aztán két nap múlva már nem kell azt csinálni. Ma még rohangásznak a mentők mert nem tudják melyik az illetékes kórház, de ha várólistás vagy, akkor meg oda mehetsz ahova akarsz ergo el fog tűnni ez a "csak lakcím szerinti kórházba lehet vinni " effektus is. Rendet kell tenni,mert KÁOSZ van és ebbe emberek halnak bele, de nem a tetőt kell megépíteni először ha nincs fal, mert úgy nem lehet. ( sztem ) Sajnos foglalkozni kell a negatív esetekkel azért, hogy felfigyeljenek az emberek arra , hogy valami nagyon nem stimmel. Majd ... haaaaaa esetleg odáig jutnánk, hogy szavazhatnánk is a dologról, akkor talán mindenkinek beugranak, hogy mi az ami ROSSZ, azért hogy mindenhol jó legyen.
(hűdehosszúlett)
Jah, és a legfontosabb a világbéke ! :))))

Próféta 2008.02.05. 15:40:42

Saját példa: van egy durva betegségem. Erre van egy gyógyszer, ami kb. 70-80% eséllyel meggyógyít, és valószínűleg végleg, vagy hosszú évekig nem jön elő újra. Ez a gyógyszer kint az USA-ban használják, Németországban használják - de nálunk nem, csak limitáltan, hosszú várólista van.
A gyógyszer költsége kb. 500,000HUF.
A havi gyógyszerem TB támogatása kb. 25,000HUF, ez nem gyógyít, csak stagnálok tőle, s durva mellékhatásai vannak/lehetnek.
Ki lehet számolni, mennyi idő alatt 'térülnék' meg.

sültcsirke 2008.02.05. 15:56:56

Próféta ! Most csúnyát írok és sokan biztos fújnak is majd rám. Ha belegondolok, hogy a tv-ben mutogatott Timinek 20 millába kerül a lába, és meglesz neki, akkor el kell gondolkodni, hogy ha szereplnél a tv-ben, lehet megkapnád a gyógyszert félmilláért.
Ettől függetlenül sajnálom a kiscsajt, mert nem lennék a helyében, de neki lehet másnak nem? Ő megkaphatja, de Te nem kaphatsz gyógyszert????? Az álláspontom nem a dögöljön meg a szomszéd tehene is, hanem az egyenlő jogok!!????

eva5412 2008.02.05. 17:18:56

azt azért nem akarom elhinni ,hogy ez a szegény lány CSAK azért kapott műlábakat,mert a tv-ben szerepelt!!???

eva5412 2008.02.05. 17:23:01

Ja,bocsánat:tüdőrákos nem műthető kollégámnak az internetten bukkantam egy gyógyszerre.Államilag támogatott volt.Megkapta pedig 600 000 ft. volt havonta.

sültcsirke 2008.02.05. 17:34:29

eva5412.tv2 web. keress rá a videóra, hogy jut ezekhez a lábakhoz mennyibe kerül. persze lehet hogy a család milliomos, hiszen most lesz átalakítva a lakása, és zsebből kidobják a 20 millát.

eva5412 2008.02.05. 18:02:37

Dinka:Nem hittem volna hogy van valaki aki ezzel a lánnyal szemben rosszindulattal tud lenni. (még nem olvastam el,de elfogom).

droid 2008.02.05. 18:28:49

Nagyon szomorú történet, de az ostorozott reformok előttről is van ilyen 1000 sztori.

Nehogymár azt gondoljátok, hogy 2 éve minden rendben volt és nem voltak ilyen esetek. Pld. apám 92ben esett össze az utcán Pest megyei városban gyerekfejjel a helyi gyógszertárba rohantam segítségért ahonnan felhívták a mentőket akik közölték, hogy legalább 2 óra még jön a mentő mert kint van helyszínen, próbálják meg kocsival a korházba szállítani...

simonmondja... 2008.02.05. 20:09:42

Nekem olyan sztorim van, ahol taxival vittem fuldoklót, de csak a harmadik kórház engedett be, igaz akkor még kockaköves volt a Város, a taxi meg egy batár, és kihabzott a betegem a rázkódástól. Frankón jól volt, mire felvették az osztályra.
Egyébként miért ne szólhatna az orvosokról a fenti történet?
Tán még most is az a diagnózisuk, hogy szimplán idegességében halt meg a pali.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.02.05. 22:07:09

simonmondja...

Végre valamiben egyetértünk ..
Meglátásom szerint csak ennyi hiba történt

1, Ha valaki összeseik az utcán az sürgősségi, alegközelebbi kórházba visszük

2, Ha a beteg elveszti az eszméletét akkor nem diagnosztizáljuk "zavart tudatállapot"-únak

3, Ha a beteg elveszti az eszméletét nem küldjük el CT-re, hanem alaposan kivizsgáljuk

Így első Blikk-re ennyi ...

Nem "ostoroztam" senkit, de minden "hibából" tanulni kell ....

Amúgy minden munka olyan, hogy 30 napig hiba nálül dolgozhatsz,de ha a 31.-en elbaszol valamit, akkor mindenkiben az marad meg .... ez van, sajnos !

Carnivora (törölt) 2008.02.05. 23:16:52

SZDSZ megmondta nemet a szociálizmusra ez meg az ő rendszerük ez a jó !

sültcsirke 2008.02.06. 03:56:28

eva: nem érted mit írok, de nem gond. Olvasd megint végig amiket írtam, és értelmezd. Mindenkinek egyenlő lehetőség. Ez nem rosszindulat, de szted hány ember létezik aki nem keresi fel a tv-t és láb nélkül vergődik társadalmunkban????? Szted mennyi van? Ezen gondolkozz el.Jah Ők lehet nem hírértékűek... ITT A BAJ, hogy Őt sajnáljuk de a többin meg keresztülnézünk.Ha legközelebb találkozol egy végtaghiányos tolószékessel, gondolkozz el ezen!

eva5412 2008.02.06. 05:59:14

Dinka:ezzel nem tudok vitatkozni lehet hogy így van.Tudjuk nincs esélyegyenlőség.De lehet úgy is felhívni a figyelmet valamire hogy nem írunk ÍGY egy ilyen szerencsétlenül járt lányról.(akinek mellesleg az akaraterejét,derűjét nem a tv2 adta!!!!).Vagy dögöljön meg a szomszéd tehene is?Különben a riportban szerepelt egy végtaghiányos férfi is.Neki is műlába volt.

eva_63 2008.02.06. 09:22:02

Dinka: " Ha a beteg elveszti az eszméletét nem küldjük el CT-re, hanem alaposan kivizsgáljuk" Bocs, de a CT sz.tem az alapos kivizsgálás első lépése. Előtte fizikai vizsgálat és vérvétel (gondolom a laboreredmények megérkezte előtt került sűrgős CT-re).
Elmesélek egy esetet még az "átkos" idejéből, amikor persze minden rendesen működött ugye.?
Beteg érkezett a neurológiára, erős, hátba sugárzó fájdalomakkal. Rövid leszek: 4 napos rutinvizsgálatokkal kizárták a gerincsérvet és a meningitist, míg az egyik reggel valaki hátra nem lapozott a kórlap utolsó lapjához tűzött háziorvosi beutalóhoz: T. nephrológia!
Veseköve volt a szerencsétlennek...

droid 2008.02.06. 10:32:28

zero · vastagbor.blog.hu/ 2008.02.05. 22:07:09

Te orvos vagy ? Vagy honnan veszed egy sztoriból, hogy mit kellett volna csinálni.

Ébredj fel mert sehol a világon nem úgy működik a közegészségügy ahogy a Dr. House-ban vagy az ER-ben láttad. Még az Usa-ban sem. Ha valaki elájul az utcán nem csak annyi dolga az embernek, hogy felhívja a mentőket és beteg már meg is gyógyult. Hihetetlen, hogy az elvárásaid és a valóság között milyen szakadék tátong.

Az orvosok és nővérek is naponta hibáznak ugyanúgy mint bármelyik más szakmában dolgozók. És igen egy komoly betegnek nagy szerencséjének is kell lennie , hogy meggyógyuljon akkor is ha bekerült az ellátási hálózatba. De még mindig nagyobb a sansza mindenkinek a túlélésre mint 50-100-150 éve.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.02.06. 10:54:24

droid

elnézést, ha szerinted minden rendben volt ennél az esetnél ...

eva5412 2008.02.06. 10:57:33

az a baj hogyha egy kirívó eset történik röktön a rendszert hibáztatják.Én tegnap végig hallgattam a rádióban két orvost akik elmondták végig az ominózus esetet.Nem hiszem hogy erről, hogy ilyen szerencsétlenül történt az SZDSZ tehet.
Droid-nak igaza van.Ha nem egyszerű betegségről van szó nagyobb részt szerencse kell hogy meggyógyuljon valaki.De a hibákról valóban írni kell hátha tanul belőle valaki.Ja és egészségesen kéne élnünk hogy ne is jussunk oda hogy találgassák mi a bajunk.

sültcsirke 2008.02.06. 11:52:27

eva_63: valakivel keversz, mert azt a megjegyzést nem én tettem, de egy biztos ct-hez jutni nem kis teljesítmény manapság ... folytathatnám, ne akard ( szenvedő alanya vagyok a rendszernek )
eva5412: megint csak azt mondhatom, hogy nem ez a lnyeg, de ha Neked kifizetnék a lábad nem mosolyognál? Tudom, hogy durva vagyok, hiszen ÉL, és ezt semmi nem válthatja fel. Aki nem érezte át a fuvallatát a dolognak annak gőze nincs az egészről. Megint megismétlem, nem azzal van a bajom, hogy Ő úgy él ahogy, hanem azzal hogy másnak ez nem adatik meg ! Most ezt vagy megérted vagy nem. Ezer + egy indokot fel tudnék hozni, eseteket, és szörnyülködnél, csak mondjuk az nem nyilvános?! Nekem ezzel van a bajom ... egyszer talán megérted. Bár lehet csak akkor érti igazán az ember ha bedarálja a rendszer és nem lát kiutat. Mondom ... ragozhatnám ... a többség csak az adalékot látja és szegééééény sóhajjal lép tovább, de van aki ebben benne él. Annak fel lehet hozni rádiót , tv-t ( nem hatja meg ) hiszen naponta szembesül az esetekkel. DE ! Szerencsére kevesen vagyunk, vagy nem elegen ahhoz, hogy változtassunk valamin ami nem jó.

droid 2008.02.06. 12:04:37

zero · vastagbor.blog.hu/ 2008.02.06. 10:54:24

Az irónia nem válasz. Nagy szájjal számonkéred minden alap nélkül az egészségügyi rendszeren, hogy nem olyan amilyennek Te azt elképzeled. Én csak annyit jegyeztem meg, hogy kár verni az asztalt, mert amit elvársz az nem létezik csak a TV sorozatokban. Az egészségügyben kisérletet tesznek a beteg gyógyítására. Lehet ezt jogi eszközökkel szigorítani, blogokban felháborodni de csak annyit érsz el, hogy meg sem kisérlik majd a segítséget nyújtani, hogy mindenki le legyen fedezve.

Továbbra is véleményem szerint az egészségügyi ellátásban résztvevőknek kell egy jó adag szerencse is (mint például egy jó álláshoz is, bár joga mindenkinek van hozzá mégis keveseknek jut is belőle), nem elég az a tény, hogy van beteg és van orvos, sok mindennek kell ahhoz klappolni, hogy mindenki jól jöjjön ki egy esetből.

eva5412 2008.02.06. 12:04:39

Dinka:látom kivagy az Évákkal!De én változatlanul nem adok igazat Neked!(nem vagyok szőkenő)Láttam már egy-két dolgot én is,saját tapasztalat is van bőven,nem vagyok már csitri (sajna).Ha nem az a baj hogy ez a lány kapott lábat,akkor másképpen kell fogalmazni.Nem vagyok szakember de lehet nem minden amputált lábú ember viselhet műlábat.Csonkolástól is függhet.Van aki nem is akar.Változatlanul nem hiszem el hogy csak az kaphat műlábat aki szerepel a tv-ben!!Igazságtalanság persze van.Pont ebben ne lenne? Én akkor is csodálkozom ha valaki így áll hozzá egy szerencsétlenül járt embertársához!(annak ellenére hogy már most értem miről írsz)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.02.06. 13:44:24

eva5412

Pistike a Naplós beteg kisgyereknek a kamera előtt mondta az OEP-es faszi hogy megkapja a gyógyszert, aztán mégsem kapta meg, majd sok-sok Naplós Pistike-rész után mégis megkapta !

Ha egy "senki" Pistike lenne Mucsaröcsögéről, TV-s szereplés nélkül akkor mit kapott volna ? Lóf@szt ....

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.02.06. 15:08:32

Az Egészségbiztosítási Felügyelettől vár választ az egészségügyi tárca, hogy miképp fordulhatott elő az, hogy nyolc órás késéssel műtöttek meg egy akut gyomorvérzéses férfi, aki végül életét vesztette.


index.hu/politika/bulvar/gyomver0206/

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.02.06. 15:09:17

Akkor nem csak engem érdekel a válasz ...helyes!

süti beállítások módosítása