Skip to content


       Szűrés lista

A devecseri lomisok és a Fair Play

Magyar Alkotmány 70/I. §: Minden természetes személy, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet köteles jövedelmi és vagyoni viszonyainak megfelelően a közterhekhez hozzájárulni.

Nemrég felfigyeltem egy mondatra: a devecseri lomisok tüntetnek. Ez az igaz demokrácia, bárki tüntethet. De kik a "lomisok" és miért tüntettek ?

A devecseri lomisok Ausztriába járnak ahol különböző lomtalanításokon jó állapotú, gyakran alig használt árukat szereznek be ingyen vagy nevetségesen olcsón. Devecserben több mint száz háznál árulják az Ausztriából így behozott árukat. A saját házuk udvarán árulnak, cégtábla, nyitvatartási idő nélkül. A vásárlók abból tudják, hova kell menniük, hogy nyitva van a nagy kapu, az udvaron pedig felhalmozva sorakoznak az áruk. Számlát, nyugtát senki se ad, a bevételből nem jut a közterhekre.
Ha valamelyik hatóság emberei megérkeznek, a kapukat becsukják így nincs kit és nincs miért büntetni. Hétvégenként ezrek fordulnak meg a kisvárosban, a vásárlók jelentős része ma már kereskedő, akik teherautóval érkeznek az alföldi és a kelet-magyarországi megyékből.



Gyenge kísérlet a feketgazdaság kifehérítésére:


Az áldatlan állapotokat megelégelte Holczinger László polgármester és a képviselőtestület. Az elfogadott rendelet (26/2007.IX.01.) szerint csak működési engedéllyel lehet használt cikket árulni Devecser belterületén. Aki ezzel nem rendelkezik, annak a három kilométerre lévő laktanyában kialakított használtpiacon kell árulnia. A rendelet maximálisan 500 ezer forintos büntetéssel szankcionálná az engedély nélküli árusítást. Az engdélyhez azonban ki kellene váltaniuk a vállalkozói igazolványt, számlát kellene adniuk és járulékokat kellene fizetniük...

Ez kiverte a biztosítékot a lomisok között, villámgyorsan előkerült a rasszista-kártya: "elharapódzott a városban a romagyűlölet, amit ráadásul még az önkormányzat is szít" - Király Lajos, a devecseri lomisok egyik szószólója. Utána jött sírás-rívás :
"-Eddig nem piszkáltak minket a hatóságok. Miért kell megbolygatni egy jól működő rendszert? Minden maradjon úgy, ahogy eddig volt!" - Orsós Ferenc

Miért is kellene "bolygatni", hiszen többen már 18 éve ebből "élnek". Magyarul: 18 éve nem fizetnek TB-t és adókat ....

Roma tüntetés Devecserben (az interjú a legszebb falutévés időket idézi):



A romák szerint tevékenységük (vagyis a feketekereskedelem) hasznot hoz Devecsernek:
"Mit gondol, miből élnének meg a romák, ha nem lenne ez a kenyérkereset? - Itt állnának sorban a polgármesteri hivatal előtt a segélyért. Vagy rosszabb esetben lopni járnának." - Király Lajos
A romák szerint ők nem akarnak kibújni a közteherviselés alól, felajánlották hogy befizetnek minden hónapban egy fix összeget helyi adóként a település kasszájába.

De devecseri lakosok másként látják :
"Hazugság hogy 60 ezret keresnek a lomival havonta. Van hogy keresnek egy milliót is ,miből lenne Mercedes meg új 6-7 millios buszok. Ugyanugy lopnak és a lomi jó arra hogy a lopott árukat kintről behozottként eladják. Csak ezt a rendőrök sem tudják. Az országból nagyon sok lopott dolog itt cserél gazdát mert hát ki keresne lopott holmit a szemét között."

"Én egy helyi vállalkozó vagyok. Fizetem a rám kirótt adókat és járulékokat. Ezeket azért fizetem, mert úgy gondolom, hogy ezért az állam megvédi az én érdekeimet, és a pénzemért nem engem fog piszkálni, hanem azokat, akik nem fizetnek adót, semmilyen járulékot, és szeméttelepet csinálnak a házam mellett, jobbról, balról, ezáltal elértéktelenítve a nehezen megszerzett ingatlanomat. Az adóhivatal miért büntet meg engem súlyosan akár egy kis adminisztratív hibáért is, amikor náluk semmi sincs rendben? A munkaügy miért nálam kutakodik és a legkisebb hibáért is büntet ha valami nem stimmel az alkalmazottaimmal kapcsolatban. Az ÁNTSZ miért büntet meg engemet, ha kifogyott a folyékony szappan a tartóból, vagy nincs aláírva a takarítási jegyzőkönyv, holott tisztaság és rend van? Ez csak három ellenőrző szerv volt, akiknek kötelességük volna őket is ellenőrizni."

Találtam egy hasonló estet, melyre az adószakértő válaszolt :
Gyesen lévő anyuka vagyok. Gyermekeim kinőtt ruháit, megunt játékait adom el egy internetes aukciós portálon. Ezek nagy részét mi vásároltuk, egy részét örököltük családtagoktól, de vannak olyanok is, amiket börzén vásároltam, és minimális haszonnal kínálom eladásra. Adózás szempontából kell-e ezekről bevallást készítenem, milyen adószabályok vonatkoznak ide?
 Akkor kell adót fizetni és a bevallásában is feltüntetni a bevételt, illetve az ebből számított jövedelmet, ha a nyereség (bevétel csökkentve az eladott ingóság megszerzésére fordított összeggel), eléri a 200 ezer Ft-ot, éves szinten, ekkor a bevétel 25%-a számít jövedelemnek. Maga az adókulcs is 25%.
Ha rendszeres, üzletszerű értékesítésekről van szó, akkor egyéni vállalkozói engedélyt kell kiváltania- vagy társas vállalkozást létrehoznia. A bevétel, illetve az ebből - lényegét tekintve az előzőek szerint - számított jövedelem az első forinttól adóköteles.















A segély jár nekik, hiszem munkanélküliek, papíron nem rendelkeznek semmiféle jövedelemmel. És valószínűleg fel is veszik. Segély & feketekereskedelem együtt. Tehát nem hogy beszállnának a közteherviselésbe, még a mások által befizetett adókból segélyt is kapnak! Azt pedig nem tudom hogy gondolták, milyen jogcímen fizetnének az önkorményzatnak havi fix összeget?
El lehet-e nézni a feketekereskedelem mellett, csak mert "van munkájuk" és "nem járnak lopni"? Hiszen erre hivatkozva akkor bárki kibújhat az adó és közteherviselés alól.

A kormány persze hirdeti a Fair Play kampányt :
















"A feketegazdaságban 3700 milliárd forint jövedelem képződik. Ha ezek után az elcsalt, eltitkolt pénzek után befizetnék az adót, nagyjából 1400 milliárd forinttal több bevétele lenne Magyarországnak." "A nyugtaadás a kereskedők és szolgáltatók törvényi kötelezettség. Elmulasztása áfa- és adócsalás, mely a tisztességtelen adózok terheit növeli."

Sem APEH, sem VPOP nem látogatott el Devecserbe. Nem láttam Veress vagy Kóka Janit sem "Közteherviselés mindenkire vonatkozik!" táblákkal tüntetni. Mindenki tudja, hogy mi zajlik ott, de nem tesznek egy lépést sem. Miért? Roma embernek nem kell adózni? Roma ember lehet TB-potyautas? De lehet magyar, örmény, német, román nemzetiségű, egy a lényeg: magyar állampolgárok! Persze, van az a 2-2,5 millió "balek", aki fizeti helyettük az adókat meg a TB-t?  Az APEH 2 forint adóeltéltérésről is kiküldi a csekket az adózónak. Itt hol marad a vagyonosodási vizsgálat? Valakinek csak a nevén van az az Audi, ha nincs jövedelme, akkor miből vásárolta?

Bajnai Gordon miniszter érintette ezt a témát, ugyanis ezt mondta:"Ha a roma közösség nem kapcsolódik be a mainál nagyságrenddel nagyobb mértékben az adófizetés, a munkavállalás, a nyugdíjfizetés folyamataiba akkor ezt az öregedő társadalmat nem lesz aki eltartsa".
Teljes mértékben egyetértünk ezzel, de hogy a nyilvánvló tényket megállapítsunk, ahhor nem kell miniszternek lenni. És a konkrét intézkedések hol maradnak?

Jó lenne ha kormány meg a többi állami szerv Devecserben is lefordítaná tettekre a Fair Playt ...
















Címkék: közélet társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr18323458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moks · http://vastagbor.blog.hu 2008.02.05. 14:33:36

a házonkívülben volt róluk riport, az rtl kiment kamerákkal velük és a tömött teherautó helyett csak 4 gumiabronccsal tértek haza...hmmm...azért ausztriában is olyan jó világ,h a egyéves bicót kidobják...

moRtiZ 2008.02.08. 13:13:33

És ne legyen az ember fajgyűlölő. Hát persze. Egyre inkább tele a tököm, hogy süllyed az ország a szarba, a fizetésem majd felét levonják havonta, és ezt egy az egyben ki is fizetik egy feketézőnek vagy romának. A kormány lopásairól nem is beszélek. Ilyen erővel elszorhatnám az utcán is a pénzt, ugyanúgy eltünne, és nem látnék belőle semmit mint most (csak lehet valaki éppen megköszönné és nem fajgyűlölőt kiabálna rám).

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.02.08. 13:36:55

Mi lenne ha mondjuk örménynek vallanám magam, bemegyek a munkaügyre és szólok, hogy nem kívánok adót fizetni. Ha pedig szembe röhögnek, kíhívom a sajtót, hogy "tombol a rasszizmus" a cégnél ...???

Tényleg ez már nem állapot hogy 3 millióan dolgoznak, akiknek a fele minimálbéres és közalkalmazott.

1,5 millió ember hogy tartson el 10 milliót az adójából ?

movhu 2008.02.08. 13:56:00

És akkor ott van még a sok MLM terjesztő. Ők nagyrészt nem c*g*nyok, és mégis elkerülik az adózást. Kedvenc átkom, hogy "Ó, hogy egy MLM-es tudja meg a telefonszámodat" :)

movhu 2008.02.08. 14:07:28

Multi Level Marketing. Zepter, Forever Living Products, Amway, Csodaporszívó...
Tehát amit nem boltban veszel, hanem ügynökön keresztül, aki megkapja a maga hasznát így vagy úgy, és közben ellenőrizetlenül forog a pénz egy jelentős része.

jacquesfoche 2008.02.08. 14:10:53

Multi Level Marketing, ez a piramisrendszerű baromság mint az Avon és társai

Berrick 2008.02.08. 14:11:07

Mi a faszt akarnak már megint a tetves cigányok ha nem adóznak és nem fizetnek tb-t magyarán úgy keresnek pént hogy be nem fizetnek semmit. Tehát ha nincs hivatalos jövedelmük akkor kapnak segélyt is gondolom, amit én fizetek. És én vagyok a rasszista ugye? Lángszorót nekik .

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.02.08. 14:13:45

Berrick

nyugi , csak kulturáltan ..
Mi úgysem tudunk semmit sem tenni ...

kenyszerjogasz 2008.02.08. 14:14:57

nem szívem csücske az mlm de az ügynökök ott is egyéni vállalkozók

movhu 2008.02.08. 14:16:15

Pontosítsunk, van aki egyéni vállalkozó...spec akivel én találkoztam, az egy se volt az.

Vérszegény Éjszakai Dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.02.08. 14:17:32

A mindenkori magyar kormány ebben a tekintetben inkompetens marhák gyülekezete, az összes ún. kisebbségi szakértővel együtt (beleértve azokat is, akik Brüsszelben növelik a feneküket, és határozatokat hozogatnak, meg kőkemény irgum-burgumokat címezgetnek mindenféle országoknak). Ebben az országban soha nem volt romapolitika, és nem is lesz, és ezt a cigányok bizonyos csoportjai kőkeményen kihasználják (pl. a devecsereiek, akikre most sokmilliós büntetést kellene kiróni...), és azért nincs normális romapolitika (és nem is lesz), mert ez kib*szott nagy üzlet az ezen a téren mozgó alapítványoknak, és egyéb jogvégdő szervezeteknek, mivel tkp. dől a pénz hozzájuk, ellenőrzés viszont nuku. Viszont épp ezek az elsők, akik ilyen esetekben ugranak, és rasszista államot kiabálnak.

Komplikato 2008.02.08. 14:33:21

"a fizetésem majd felét levonják havonta, ..."
A 69.7% mióta a fele? :) Jó lesz az 2/3-nak.

Nem állítom, hogy az eredeti riport közben nem jutott pár kérdés az eszembe, de lehet ezt akkor lehetne igaziból feszegetni, ha a lakosság 2/3-a tényleg be lesz jelentev akkora fizuval, mint amit keres.
Vagy ha állami építkezéseken nem feketemunkások fognak dolgozni.
Vagy ilyesmi.

Hát igen, normális roma politika meg akkor lesz, ha nem éri majd meg az etno biznisz, ha nem éri meg megélhetési politikusnak lenni. Sokára.

Egyébiránt ez ennyire nem egyszerű, mint ahogy a blogíró az előásott példában próbálja, ma már nem lehet bizonyos végzetség nélkül kereskedelmi tevékenységet folytatni. Tessék utánanézni. Azt elárulom a 8 általánosnál kissé magasabb elvárások vannak.

Használt árura mióta van áfa?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.02.08. 14:35:40

MU-HA-HA !
Ki hisz még nekik ?
www.origo.hu/uzletinegyed/magyargazdasag/20080208-gyurcsany-jovore-200-milliard-forinttal-csokkenhetnek-az-adok.html

A jövő évtől a bruttó hazai termék (GDP) 0,8 százalékával, azaz körülbelül 200 milliárd forinttal egészen biztosan csökkenteni lehet az adóterhet - mondta Gyurcsány Ferenc pénteken, Kóka Jánossal, az SZDSZ elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A miniszterelnök az SZDSZ kihelyezett kampányülésén vett részt vendégként, majd a mintegy kétórás zártkörű megbeszélést követő sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy egyetért azzal: a lehető legnagyobb adócsökkentést kell végrehajtani úgy, hogy ennek ne legyen elfogadhatatlan ára az állam működésére és a szociális biztonságra nézve.

Hozzátette: határozott, de megfontolt adócsökkentést kell végigvinni.

Komplikato 2008.02.08. 14:36:40

Kedves Berrick, már mástól is kértem, leírnád nekem azon segély típúsokat ami alanyi jogon jár valakinek, és csak azért mert roma?

Mielött beírnál GYES-t, GYED-et, munkanélküli segélyt, vagy bármi olyat amihez FIX, bejelentet, adózott jövedelemhez és munkaviszonyhoz van kötve ...

movhu 2008.02.08. 14:38:48

A GYES ismét alanyi jogon jár, családi pótlék is, és egyfajta jövedelempótló támogatás az önkormányzatnál kvázi alanyi jogon, mert csak kérni kell. Ne is kérdezd, hogy pl. Ózd mennyit költ erre évente.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.02.08. 14:38:59

Komplikato

persze, ezt írják is hogy a vállakozóit nem tudják kiváltani mert 5 osztály csak a végzettsége ..

És ?

Akkor ennyi, lehet tovább folytatni a feketekereskedelmet ? Kutyát nem érdekeli hány osztálya van, a törvény nem tesz kivételet !

Vagy van olyan alpont, hogy 5 osztályt végzetteknek szabad a feketkereskedelem ???

Használt cucc eladásakor is kell adóüt fizetni, olvasd el a bekeretezett részt ...

Tamarka 2008.02.08. 14:39:51

A cigányoknak le kéne már szokni róla, hogyha egy nem cigány hozzájuk szól helytelenítőleg, akkor az mindjárt rasszista.

A nem cigányoknak meg arról kéne leszokni, hogy a rasszista szó hallatán fülüket farkukat behúzzák.

A probléma mindjárt ott kezdődik, hogy ha még ki is váltanák a vállalkozói igazolványt, nem tudják az áru eredetét igazolni. Mennyiért vették stb. Aztán meg könyvelést vezetni, számlát adni.

Azt én sem hiszem, hogy lomtalanításokon németek, osztrákok TÖMEGESEN új vagy újszerű állapotban levő dolgokat kidobálnak. Akiket én ismerek rendkívül takarékosak. A mentalitásukra sem jellemző ez.

Ameddig van kereslet a lomizásra, addig lomizni fognak. Ha a magyarok nem akarnának sz....r-h....rt mindent megvenni, a roma nem lomizna. Ilyen egyszerű ez.

Morgó Muki 2008.02.08. 14:44:45

Sok igazság van abban, amit írtok, de csak az érme egyik oldalát látjátok és ennek az érmének is van másik oldala. Ki veszi a lomisoktól a cuccot? Nyilván nem a másik lomis, hanem a környék valamennyi lakója. Miért nem mondja senki, hogy számla nélkül nem veszek semmit, mert akkor nyilván nem is adózol? Vettetek már Ti is olcsóbban valamit? A honnan van kérdésre, meg olyan választ kaptatok, hogy "leesett" vagy "mit érdekel?" Olyankor miért nem mondja senki, hogy nem kell? Ezek a dolgok csak akkor működnek, ha van rá kereslet? És ti, akik háborogtok - joggal - a lomisok nem fizetésen befizettek minden adót? Minden használati tárgyatok leadózott? stb... Igazatok van (leszámítva az ostoba cigá..ozást), de kisebb hanggal kiabáljatok.

movhu 2008.02.08. 14:45:00

Kicsit konrét leszek. 4 gyermekes család, egy még 3 év alatti, papíron is házasok(egyébként még több):

GYES: 28.500
CSP: 64.000

Ez alanyi jogon jár.

Komplikato 2008.02.08. 14:45:03

Zero, nem vállalkozói papírról regéltem, hanem arról, hogy 2006 január óta csak az végezhet kereskedelmi tevéknységet és/vagy indíthat ilyen vállalkozást akinek kereskedelmi végzettsége van. Pont.

Az adót én is láttam a fenti idézetben, de az meg nem egyenlő ÁFÁ-val, azon kívűl még kismillió dologra kell fizetni adót mindannyiunk nagy örömére.

Nem írtam, hogy el kell nézni vagy helyes, csak ez az álnaív hozáállás egy olyan országban ami a fekete gazdaságra ÉPÜL nekem vicces. Ettől még rossz, hogy így van ...

Komplikato 2008.02.08. 14:48:41

Movhu, akkor én vagyok megvezetve. Van olyan oldal, ahol ki lehet számolni fizetéssel kapcsolatos összes járulékot, adóterhet, stb. És ott a GYES/GYED erősen függ a fizetéstől és van minimum munkaviszony meghatározva, ami nélkül nem jár vagy csak sokkal kevesebb.

dr. Wilbur Swain 2008.02.08. 14:49:26

gáz ez az egész, a romák is csak a jogaikat ismerik, a kötelezettségeiket nem :(
ez nem rasszizmus, puszta tapasztalat
"mééér? azér mer én cigááán vagyok?!"

Tamarka 2008.02.08. 14:50:46

Komplikato

Előttem már felsorolták mi jár alanyi jogon.
Ehhez jön még hozzá a rendszeres szociális segély, a rendszeres gyermekvédelmi támogatás, az egyéb egyszeri támogatások (beiskolázási segély, lakásfenntartási támogatás stb.), amiket jövedelmi viszonyok alapján osztogatnak. Ha nincs jövedelmed igényelheted és jó eséllyel megkapod.

Ezzel most nem akarom azt mondani, hogy ember módjára meg lehet élni ebből a pénzből. De mint látjuk van egy réteg ( és itt most tekintsünk el a bőre színétől) aki kénytelen a gyerekek után járó pénzből élni.

A bajom ezzel az, hogy az a pár, aki rendesen dolgozik, adózik legtöbbször csak 2 gyereket vállal mert, ennyit tud eltartani és úgy kiiskolázni, hogy később megállja a helyét a világban.

A többiek meg világra hoznak 8 gyereket és sorsukra bízzák őket, egész életünkben azt látják, hogy anya meg apa otthon héderezik és 5-én hozza a lét a postás.

Szerintetek mennyi időnk van még?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.02.08. 14:51:43

Komplikato

Igazad van, nem egyszerű eset, de nem is nekünk kell kitalálni hogy mi lenne a "helyes"

Morgó Muki

Az már más kérdés hogy az osztrákok limlomja meg szemete hogy lehet nálunk áru? Miért van ekkor kereslet az ilyen dolgokra? Lehet ha több pénzük lenne az emberken akkor boltban vennék meg...

Igazad van, én is vettem már "kamionról" leesett árut . miért ? mert egy csomó pénzt megspóoltam vele ... de ha nem lett volna ilyen "kiskapu" akkro boltban vettem volna meg ...
Az a hibás aki számla nélkül adja, vagy az aki számla nélkül veszi meg és nem reklamál számláért?

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.02.08. 14:53:44

A GYES-t/GYED-et a korábbi évek fizetése alapján számolják ki, azaz minél több volt a kereseted, annál többet kapsz, azonban ezeknek is - ahogy minden másnak is - van mimimuma. Ez általában a mindenkori legkevesebb öregségi nyugdíj X%-a. Nemtom X mennyivel egyenlő. Tehát akkor is jár, ha a korábbi években nem volt munkaviszonya.
A CSP. viszont, ha jól tudom jövedelem-független. És ha jól tudom, akkor régebben ezt átváltották iskolalátogatási támogatásnak, ami lássuk be, nem volt hülye ötlet...

bigyoz 2008.02.08. 14:54:03

movhu:
Az MLM, hacsak nem fekete kereskedelemről van szó (és a felsoroltak mind bejegyzett, adófizető cégek) valódi, legális kereskedelmi formáció. Mindenki, aki ebben részt vesz, bejegyzett, adófizető válallkozó. Minden forint, minden darab áru útja ellenőrizhető, visszakereshető. (Ha meg valaki adót csal, azt bármilyen más foglalkozásban megteheti, ha akarja és meri.) Ha nem hiszed, menj be bármelyikhez, nézz körül. Fikázni persze könnyű...

movhu 2008.02.08. 14:54:44

Komplikato. A GYED az előző fizetéstől függ, a GYES fenti összege alanyi jogon jár. Íme az oldal a GYED-ről:

www.oep.hu/portal/page?_dad=portal&_pageid=34,55452&_schema=PORTAL

Idézem az oldalról:

"külön felhívjuk a figyelmet, hogy nem azonos a hétköznapi szóhasználatban gyakran keveredő, alanyi jogon igénybe vehető gyermekgondozási segély (gyes) elnevezésű ellátással."

storyline :) 2008.02.08. 14:55:42

Movhu nyisd meg a levelezésed, küldtem egy észrevételt.

Bivalyné Húszéves Erzsi · http://www.bhsz.blog.hu 2008.02.08. 14:58:07

Rettenetes, hogy cigányozással foglalja el magát most már mindenki. Hogy kerültünk ekkora szarba?

movhu 2008.02.08. 14:59:41

Akkor mégegyszer, összefoglalva:
A GYES és CSP alanyi jogon jár. Tehát ide születsz, 16 évesen elkezdel gyereket csinálni egy 16 évesnek, és ettől kezdve csak ezt műveled, akkor is hozza a postás.

Dr. Stein (törölt) 2008.02.08. 15:02:32

Devecser környéke négyzetkilométerekben mérhető területen el van szennyezve. A szél műanyagszemetet sodor mindenfelé, a település szélén és a szabad területeken az el nem adott selejt halmozódik.
Csak ennyi.

Gilderoy 2008.02.08. 15:05:47

Morgó Muki
Nem az itt a különleges probléma hogy ők is csalnak, hanem hogy ha az ő csalásukat firtatja valaki az egyből náci lesz, lásd a polgármestert. Baszogassa őket is az apeh, a fogyasztóvédelem, az ántsz és a kisf*szom ugyanúgy, ahogy mindenki mást, és máris szolidáris leszek. De azért mert ők cigányok, ne kelljen már kicsordulnia a könnyemnek.
drBJ

movhu 2008.02.08. 15:08:37

Több alapvető problémát látok a cigánykérdés megoldásának útjában. Egyrészt van két réteg. Az egyik nem csinál semmit, mert nem érinti vagy nem érdekli. A másik uszít, weboldalt csinál, de valójában nem veszi észre, hogy (remélhetőleg) nem lesz cigányholokauszt. Kellene egy EU kompatibilis megoldás.
A másik, hogy nem beszélünk róla, mert nem lehet kimondani, hogy cigány volt az elkövető, vagy kik vannak a börtönbe. Erről már írtam ( mover.blog.hu/2008/01/21/title_19670 ) , aki olvas ismeri.
Mindemellet az országan nagy gázok vannak, ilyenkor a legkézenfekvőbb csontként odaadni a gyűlöletet, hogy elfoglalja az embereket.

Gilderoy 2008.02.08. 15:08:57

Bivalyné
Ha alanyi jogon náci lesz mindenki aki csak annyit mond hogy őket ugyanúgy kezeljék mint akárki mást, akkor mégis mit vársz, hm?
drBJ

Komplikato 2008.02.08. 15:30:54

Dr. Stein, a szemetelés engem mindíg is elszomorít. De természetesen a szemetelős dolog is vonatkozik mindenkire. Sima szemetelés minimum bünti 5.000, illegális szemét lerakás 100.000, egyébb környezetszennyezések millós bünti kéne. És akkor lehet nem lenne minden kisebb erdőben, meg folyóink partján szeméttelep, a nagyvárosok lakói lomtalanításnak álcázva nem borítanának derékig érő szemetet az utcákra.
(Tetszett már látni mi van lomtalanításkor az ötödik!!!! kerületben? És látott már valaki pl. németországi lomtalanítást?)
Akkor majd nem lesz nemzeti sport mozgó járműből és busz/villamos váronál szemét ki és eldobálás.

De ez egy másik téma ...

Bivalyné Húszéves Erzsi · http://www.bhsz.blog.hu 2008.02.08. 15:32:08

Az Orbán éra alatt a magyar-magyar vagy jobbos-balos problematika kötötte le a parasztot. A folytatásban, kiábrándulva a politikusokból, hétköznapi szinten a cigányt utálják. Az indexes cigányfórum 0-24-ig dübörög, csak a végtelen frusztrációt hallani ki belőle. Annyi biztos, hogy a vezetőink nagyon elbasztak valamit. Nem tudom, mi a megoldás.

bANDYka 2008.02.08. 15:36:30

"Én egy helyi vállalkozó vagyok. Fizetem a rám kirótt adókat és járulékokat. Ezeket azért fizetem, mert úgy gondolom, hogy ezért az állam megvédi az én érdekeimet, és a pénzemért nem engem fog piszkálni, hanem azokat, akik nem fizetnek adót, semmilyen járulékot, és szeméttelepet csinálnak a házam mellett, jobbról, balról, ezáltal elértéktelenítve a nehezen megszerzett ingatlanomat. Az adóhivatal miért büntet meg engem súlyosan akár egy kis adminisztratív hibáért is, amikor náluk semmi sincs rendben? A munkaügy miért nálam kutakodik és a legkisebb hibáért is büntet ha valami nem stimmel az alkalmazottaimmal kapcsolatban. Az ÁNTSZ miért büntet meg engemet, ha kifogyott a folyékony szappan a tartóból, vagy nincs aláírva a takarítási jegyzőkönyv, holott tisztaság és rend van? Ez csak három ellenőrző szerv volt, akiknek kötelességük volna őket is ellenőrizni."

Ha azáltal rasszista vagyok, hogy ez rohadtul bántja az igazságérzetemet, akkor az vagyok!!!

Bezuhov. 2008.02.08. 16:19:25

"Rettenetes, hogy cigányozással foglalja el magát most már mindenki. Hogy kerültünk ekkora szarba?"

Tökre hasonultunk a Himnuszunkhoz: rívunk, vonyítunk mer másegyebet nem tudunk.
Kétféle ember van: az alkotóféle, aki a saját dolgával foglalja el magát és a fikázó, aki mindig másban keresi a hibát. Hunnia az utóbbi emberek országa, többségében!

A cigányozás másrészről pedig egyfajta divat, vagyis inkább tárdsadalmi nyomás, egyfajta elvárt szerep.

Bezuhov. 2008.02.08. 16:51:19

" A másik uszít, weboldalt csinál..."

mint esetünkben is

"... a legkézenfekvőbb csontként odaadni a gyűlöletet, hogy elfoglalja az embereket."

Pontosan! A kutyusok pedig nagyon szeretik ezt a gumicsontot.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.02.08. 18:46:18

Bezuhov

" A másik uszít, weboldalt csinál..."
mint esetünkben is

Remélem nem rám céloztál ,,,,

Lászlo 2008.02.11. 21:27:00

Kedves Hozzászolók!

Azt hiszem tán én tudok itt a legtöbbet a lomisokrol mivel jomagam is ezt az ipart üzöm.
Sok hülyeség s félreértés hangzott el idáig.
Senki nem állitotta hogy mi nem akarnánk adot fizetni hisz ezért is ajánlottak fel bizonyos összeget havonta az önkormányzatnak mivel iskolák nélkül nem lehet kiváltani a magánvállalkozást.Itt a gond a laktanyába valo kiköltösés miatt alakult ki.Aki ki is tudná váltani az ipart azt megakadályozzák a müködési engedély kiadasával.A segélyekről pedig annyit 15 év alatt egy fityinget sem kaptam s tudomásom szerint lomis társaim sem.
Ebböl a keresetböl amely már nagyon szerény tartom el családomat s tanitatom tisztességesen a gyermekeimet.
Jah és még annyit a devecseri vállalkozoknak csak annyit a lomisoknagyrésze önáluk költik el a pénzüket.Hisz sok vállalkozás örájuk specializálodott.
Ha a lomi megáll ök is bezárharják a kapukat.

Gilderoy 2008.02.12. 10:14:28

A rajtatok számon kért szabályokat mirajtunk is bevasalják, már elnézést.

És senkitől se kérdi meg se az apeh, se az ántsz, se a fogyasztóvédelem, hogy jobb lenne-e a szabályok betartása nélkül.

Nem kell persze rajtatok példát statuálni, csak kapjatok a nyakatokba annyit, amennyit bárki más is.

Különös tekintettek arra, hogy ha meg tudtok élni, akkor fizetnetek is kell a nagy közös kalapba, lásd Alkotmány fentebb idézett részeit. Hiszen abból a pénzből fizetik például a segélyeket a romáknak.

Gabe 2008.02.12. 10:20:57

Az a szomorú, hogy senki aki kis hazánk lakója, manapság nem tudja azt a tényt tettekre váltani miszerint ha csak egy kicsit is jobbá teszed a környezeted életét ( szemét felvétele/ adók befizetése /normális beszéd másokkal ) az hosszó távon nagyon is előre viheti a dolgunkat.

Tudom demagógnak hangzik, de szerintem ebben rejlik a megoldás minden mai problémára.

Emptidiot · http://igyirtotokti.blogspot.com 2008.02.19. 01:54:43

1) Először is, köszi, Vastagbőr, hogy végre van egy olyan cikk erről, ami a lényeget ragadja meg! Nagyon tetszett az, hogy a közteherviseléses törvénycikkellyel indul az egész!

2) Nem sokat gondolok a tv2-ről, de mégis felteszem a kérdést, hogy ez a röhejes pöcsfej Azurák Csaba hogy az istenbe került oda? Válogatás a gyöngyszemekből:

- Nem tart attól, hogy romaellenesnek tartják majd a rendeletet?
- Polgármeseter úr, miért érdeke, hogy a városban most legyen egy csomó munkanélküli, MERT UGYE TUDJA, HOGY ENNEK AZ LESZ A VÉGE! (Stb.) Most akkor azt akarja, polgármester úr, hogy lopjanak??

> ez normális? Hogy munkanélküliek LESZNEK?
Aztán felteszi az i-re a pontot, ahol már majdnem lefordultam a székről De most komolyan, ennek hogyhogy nem volt sajtóvisszhangja? Azt mondja:

- És az nem lett volna megoldás, ha elfogadja az ajánlatukat, hogy egy havi fix összeget befizetnek?

>De tényleg, polgármester úr, miért nem fogadta el a nyilvánosan felajánlott kenőpénzt? Itt már a polgármesternél is elszakadt a cérna.

- Mi az, hogy „ha elfogadom”???? Az törvénytelenség!!!

És egy extra: amikor a polgármester azt mondja, hogy valótlant adtak a szájába.

- Engedje meg, hogy megvédjem a kollégáimat. Azért gondolom, nem írták csak úgy hasraütésszerűen.

Hú, de megvédte! Ez igen!
Kedves Azurákocskám, szeretnél a kollágájuk lenni nagyon, mi? Elhiszem. Csak ők, tudod, nem Blikk-olvasó zombik. Ahogy Csortos Gyuláról mesélték; egy kezdő színésznő egyszer megszólította a színház kávézójában: „kolléga úr!”. Mire Csortos: „kolléga? Mióta vagyok én kurva?”

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.02.19. 08:36:14

Kippkopp

Azurák biztos Svábytól tanulta a mesterfogásokat ...:)))

Emptidiot · http://igyirtotokti.blogspot.com 2008.02.20. 00:09:26

Még valamit…
3) Senki ne szidja se kicsit, se nagyon a cigányokat. Már miért ne tennék meg, ha azt látták, hogy megtehetik? Ha senki nem magyarázta el nekik, hogy ez lopás, saját országuk meglopása.* A cigányok az iskolázottságuknak megfelelően kisgyerekek szintjén vannak. Ahhoz képest nagyon is ügyesek, és megvan a magukhoz való eszük. Szerintem abszurd a cigányokat szidni csak azért, mert megteszik, amire lehetőséget biztosítottak nekik. Csak mert elfogadják az ajándéklovat, és nem nézik a fogát. Csak mert nem mondják, hogy kösz, nem, ha adnak nekik egy csomó pénzt, csak úgy. Ha jól értem, a tisztelt huhogók valahogy úgy gondolják el, hogy a cigány a könyvtárban jogi szakkönyveket olvasgat, majd este hazamegy, és elmeséli a többieknek, hogy gyerekek, ez nem törvényes így, én holnaptól adózni fogok, és ti is cselekedjetek így, tesók! …

Megértem azt is, hogy most nagyon felháborodtak. Mert, ugye mit fognak fel az egészből (a videók tanúsága szerint is): eddig lehetett, most betiltják.

4) Elkövetett a városháza itt egy orbitális hibát.
Arra gondolok, hogy a kitelepítésnek talán megvan a maga értelme, de miért kellett egyszerre zúditani a két csapást a lomisokra? Most már persze eső után köpönyeg, de elmagyarázom, hogy lett volna ez ésszerű.
Első lépés. Semmi intézkedés, kapcsolatba lépni a romákkal (közgyűlésen, és személyesen), türelmesen elmagyarázni nekik, hogy ez feketegazdaság, és hogy az miért nem jó senkinek. Meggőződni róla, hogy megértették. (Nem arról, hogy elfogadják, lejárna a naptár.)
Utána megindítani a képzéseket, amiről beszéltek. Nem a rendelet után indítani meg, előtte!! Utána meghozni a rendeletet, legalizálni az egész banzájt, még ott, helyben. És csak aztán kitelepíteni. Még egy fél évig nyilván kibíta volna mindenki, ha eddig gond nélkül kibírták.
Akkor mindenki számára (devecseri cigányok, tv2 nézők) érthető lett volna, hogy ez két külön dolog, és nem bizonyos embercsoport ellehetetlenítéséről szól.

Akkor most már mindenki érti, hogy kiket kell szidni, ugye? Remélem.

*Ugye, Azurák? Ő meg a nézőknek nem magyarázta el, holott ez lett volna a dolga, csak ő se ért egy kukkot se, a szerencsétlen.

fleto 2008.02.22. 19:41:01

emberek !

mert ugye embernek érzitek magatokat ezekel a megnyílvánulásokal. csak a segély felvételét látjátok,
de a miértet nem. ja most némelyeknek jólmegy,te miért nem csinálod ugyan aszt amit ő? és hol marad a magyarokról a fáma? mert ugye vanak devecseren is akik ebből élnek. ismerek jó néhányat közölök. ők miért nem fasszo..k, ja ők magyarok. ezek után mondja nekem valaki hogy nincs devecseren is raszizmus! kipp kopp-al értek egyet, hasonló megoldásal talán nem készülne egy szociális válság! mert ebből az leszés majd akkor sirhattok hogy a lomisok miért nem mennek dolgozni.akkor majd azért nem megy dolgozni met nem lesz hova. a cigány nem kell akkor sem ha tanult, diplomája van. devecseriek gondolkozatok,utána cselekedjetek.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.23. 16:52:48

Remélhetőleg lesz megoldás, különben újabb probléma szakad a környékre:

hvg.hu/itthon/20101023_lomisok_devecser_piac_vorosiszap

trojka 2010.10.23. 19:38:26

Hagyjuk Mariskát. egyszeruen nem kell töluk semmit sem vásárolni és akkor elsorvadnak ezek maguktol is...ja, hogy náluk olcsobb...vannak má
ég kinai boltok is, azok nagy része legális... Egyebkent, miröl tud nálunk a rendörség: amiröl akar...

anonimXD 2011.01.10. 04:09:16

VICES EMBEREK VANNAK ITT:)
A SZEMÉTÉRT MÉRT FÜZESENEK ADOT?
JA AROL NEM BESZÉLVEL HOGY SOK EMBERNEK ARRA TELIK CSAK HOGY HASZNÁLT CUCOKAT VEGYEN!
AMUGY MI IS JÁRTUNK KI
NAGYON KÖNYÜ KERESET TÉLEG XD ALUGY 4 NAPOT EGY KIS BUSZ HÁTULYÁBAN
TÉLEN IS MINUSZ 20 FOKBA!
MÉRT 4 NAP MERT NÉGY NAP KELL HOGY MEG TELJEN EGY KISBUSZ
MIRE VISZA ÉRÜNK A TURNÉBOL 800-1200 KM REL TÖB VAN AZ AUTOBAN:)
MIRÖL BESZÉL SOK GYÖKÉR?
EZT NEM ÉRTEM
A KOPASZSÁG AZ AGYSEJTEK ELVESZTÉSÉVEL JÁR?
BOCS A HELYESIRÁSI HIBÁKÉRT! DISZLEXIÁS VAGYOK!

fokabacsi 2011.01.10. 07:59:42

@anonimXD: Gondolom, ha bajod van mész te is az orvoshoz? A gyereked iskolába , óvodába jár ? Gondolom , te sem földúton jársz a furgonoddal ? Elvárod, hogy a rajkóid után családi pótlékot kapj? Mégis mit gondolsz honnan lesz ez a pénz?? És még sorolhatnám mi nincsen ingyen! Csak ti és társaid hozzászoktatok ahhoz, hogy a pénz csak úgy lesz !Mercedest BMW-t vesztek belőle !? Adót, semmit nem fizettek , fizettetek immár 20 éve?? De azt elvárod , hogy a gyerekeidet kezelje az orvos, és gyógyszert kapjon,támogatással amikor megbetegszik?? Mégis kinek a kötelessége szerinted ezeket kifizetni , hogy te és családod megkapja??, Még helyesen írni sem tudsz, a hat éves unokám különb helyesírással ír mind te!! Miből gondolod , hogy igazad van ennyi tudással ? Gondolod elég eszed van felfogni a dolgokat ilyen kevés észbeli képességgel???

fokabacsi 2011.01.10. 08:03:59

@Bezuhov.: Megint ordas nagy hazudozásban vagy!!
Szerinted a törvények ma Magyarországon mindenkire egyformán vonatkoznak ??????
Akkor??

anonimXD 2011.01.10. 08:31:39

@fokabacsi:
nem nyitok vitát értelmi szintröl
ott a net pötyögd be diszlexia:)

a másik a tolvalyok ösz visz
elopnak 10 miliárdot!
na de a politikusok?
sokszorosát

fokabacsi 2011.01.10. 09:13:03

Nem kellene mellébeszélni! Diszlexia= nem tanult meg írni! Nem fizet adót = ne várjon szolgáltatást ! Ha nem érted azt amit írtam milyen alapon vitázol? Gazsi is lop, én is lopok , akkor törvényes, ha te is lopsz? Nem három osztályt kellett volna végezni.

sz4sz4 2011.01.10. 13:54:27

@anonimXD: akartam írni neked valamit, de ezzel a szellemi színvonallal nem hiszem, hogy értenéd.

"A SZEMÉTÉRT MÉRT FÜZESENEK ADOT?"

Ez a mondatod magáért beszél (nem a helyesírásra gondolok!), látszik, hogy életedben egy szotyihéjat nem dobtál a "közösbe".

Ha ennyire nem vagy képben, keress rá Adómanóra, ő eligazít!:)

derelyegrádi szellem 2011.01.10. 15:26:52

@anonimXD:

azt tudtad, hogy a "tolvajt" pontos "j"-vel kell írni?

derelyegrádi szellem 2011.01.10. 15:37:51

@sz4sz4:

dehogynem. Miazhogynagyonis. Ők szotyihéjjat ők nagyonis dobnak a közösbe! :-)

@anonimXD:

bocs a kijavításért, most látom egy korábbi hozzászólásodat. A nagybetűset. Atyaég.... Te valami kisegítő iskolába jártál?

.u.i.: Ezt nem dislexiának hívják, az teljesen más.

anonimXD 2011.01.10. 18:52:51

ha
tudnátok hogy menyi adot füzetek:)
paintballal foglalkozok
havi 200ezer elmegy adora
ez elég nagy szotyi hély vagy nem?

anonimXD 2011.01.10. 18:54:35

@derelyegrádi szellem: Miazhogynagyonis. kisegitöbe? lehet osztály társak voltunk xd

trojka 2011.01.10. 20:01:52

Nálunk talan "csak" négy roma foglalkozik feketén adott kölcsönökkel, 100 százalékos kamat mellett. Továbbá hárman foglalkoznak fekete disznovágással, az Alföldröl hozzák fel olcson a sertést, hetenre kétszer vágnak, árulnak a Polgár Jenö hivatal szomszédságában. Ja, nehogy elfelejtsem, az egyik seftes a roma alpolgármester, nálunk kettö van belöluk, 2200 lakosra. (A roma "alpolgármester Urnak" csak 50 millio tartozása van az APEH-el szemben) Természetesen, erröl legalább annyit tud a Polgár Jenö Ur, mint a jegyzö. De, ha itt valaki szolni mer, jobb, ha megássa saját sirját. Azért nincs pénz a falura, mert elviszi a kisebbségi önkörmányzat, amely a markában tartja a pogármestert és a képviselöket. (négy cigány, két magyar). Na, jo szerencsét...

derelyegrádi szellem 2011.01.11. 12:38:21

@anonimXD:

Hát inkább paintballal, mint írással, ha kérhetem.

A paintball übernagy "szotyi hély", nyogodj meg. :-)

sz4sz4 2011.01.11. 13:04:07

@anonimXD: paintballal? Mozgócélpont vagy?:O

derelyegrádi szellem 2011.01.11. 13:29:44

@trojka:

Elég kemély hely lehet....

@sz4sz4:

most mond, hogy abban nem az a legnagyobb shukárság....:-)

süti beállítások módosítása