Skip to content


       Szűrés lista

Hogy is van ez? 480 "kiváló" köztisztviselő, de 4,6 milliárd külsős tanulányokra?

Végre megcsinálták a teljesítményértékeléseket a minisztériumokban, 4200 köztisztviselő 2006-os munkáját értékelték. 31 dolgozó kapott legrosszabb "D", azaz "fejlesztésre szorul" értékelést. Ez a dolgozók 0,7 %-a. Komolyan, olyan magas szintű, minőségi munka folyik a minisztériumokban, hogy csak ezt a 31 szerencsétlent "ítéltek" D-re? (Most hirtelen csak a egészségügyi törvény botrányos törvényalkotási folyamata ugrik be). Gondolom őket is csak azért, mert kellett pár ember ebbe a kategóriába is ....
Nos, ez a 31 embert azzal büntették - kapaszkodjuk meg -  hogy nem kaptak jutalmat. Miért is kellett volna kapni? Ennyi? Ez milyen "büntetés"?

Akkor ezek szerint a többi 4169 dolgozó kapott jutalmat?

480-an nyújtottak kíváló teljesítményt tavaly, közöttük 730 millió forintot osztottal szét. Ez átlagban 1 millió 520 ezer forint jutalom.  Ez a Tesco-s 1000 forintos karácsonyi ajándáknál mindenképpen több, bár a köztisztviselők az államtól (adófizetőktől) kapják a fizetésüket/jutalmukat. Lehetett volna egy kicsit "szerényebb" is ez az összeg ...

Még erre azt is mondhatjuk, hogy rendben, üsse kő, megdolgoztak érte!
De: "A minisztériumok 2002 és 2007 között összesen 1811 darab tanulmányt készíttettek külsõ szervezetekkel, összesen 4,58 milliárd forint értékben." Még az index szerint is :"amikor a kormány ennyi tanulmányt rendel, felmerül a kérdés, mire való az államapparátus, vagyis a szakértõi munkát végzõ köztisztviselõk" ?

Tényleg, akkor most jól dolgoztak köztisztviselők vagy nem? Kicsit ellentmondásos.

1 "tanulmány" átlagban 2 millió 528 ezer forintért?
  Ennyiért én is összeütök bármilyen témáról bármilyen tanulmányt! Ez a tanulmányosdi a legpofátlanabb módja az állami pénzek haverokhoz való juttatásának ....

Címkék: közélet pofátlan

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr18356312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Láttam - olvastam · http://lattamolvastam.blog.hu 2008.02.27. 12:19:02

Én sem értettem sose, miért kell külsős iromány.(ami persze ki tudja, hasznos-e, érdemi-e), azé' csücsülnek ott az emberek a minisztériumokban, hogy dolgozzanak.

Jutalom alapból ne járjon, ha külsős segítsé
g kell.

Nemcsak pofátlanság, hanem még bicskanyitogató is....

Liberté_73 2008.02.27. 13:09:46

Hát nemtom. Biztos sok igazad van ebben is. Én csak arra emlékszem, hogy én is írtam már szakértői tanulmányt minisztériumi szervezetnek. Kb 3 hónapot dolgoztam vele, persze a normál munkám mellett, esték-éjszakák és hajnalok mentek el rá. Majd átvették. Majsd sokáig semmi, de nem akarom hosszúra húzni, kb további 4 hónap telt el, mire az igazolt teljesítésemre fizetett is az állam. Biztosan az a 225.000 Ft+ÁFA a költségvetés egyensúlyát veszélyeztette addig.
Számoltam: kb 60nap * átlag 4óra/nap az cca 240 munkaóra + közvetlen költségeim ...szóval nem volt az év biznisze, na. Biztos én csináltam rosszul, de tanultam belőle, azóta ilyet nem vállalok.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.02.27. 13:12:08

MEH szakállamtitkárat kirúgták tavaly decemeberben egy silány tanulmány miatt, de az a tanulmány 6 millióba került ...

Nagyon olcsón dolgoztál .....

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.02.27. 13:33:54

6 milliós tanulmány? Csak úgy mennek ki a milliók a szitán

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.02.27. 14:03:05

koimbra

index.hu/politika/belhirek/336169/

Távozik posztjáról Pimper Richárd, a Miniszterelnöki Hivatal kabinetfőnökének helyettese, szakállamtitkár. A kabinetfőnök-helyettes a "Regionalizáció, mint a gazdasági fejlődés egyik lehetősége Magyarországon" című tanulmány miatt távozik, amelyet a Miniszterelnöki Hivatal szeptemberben több mint 6 millió forintért rendelt meg.

A kormányszóvivő szerint hiba történt, mert a tanulmányt annak ellenére befogadta az ezért felelős vezető, hogy annak szakmai tartalmát szigorúan ellenőrizte volna.

Tehát azért rúgták ki mert nem ellenőrizte a tanulmányt, nem azért mert 6 millió volt :)

arvisura · turoczi.blog.hu 2008.02.27. 20:49:10

Azért kit kóterolnak be, hogy a milliárdos tanulmányok sem rövid, sem középtávon nem hoztak a konyhára?
Amit nálunk a papír elbír abból épült ki a milliárdosok hátországa.
A kiváló köztisztviselő rangot a párthűséggel mérik.

Islander 2008.02.27. 22:54:21

Na ja, egész Európában legtöbb adót fizetjűk, közben meg sírnak mint a fürdőskurva hogy jajj, nincs pénz semmire, ha hozzá kell nyúlni valamihez akkor csak az egészségűgy és az oktatás jöhet szóba, közben meg mindent eladunk ami mozdítható! Ez megy itt, a közpénzek 75%-ban ellopása, a maradék 25% ami marad, és ami miatt ott vagyunk ahol vagyunk... jó lenne már a kiadások táján húzni már végre a nadrágszíjat, hogy mi mennyibe került. Az ilyen műszerződések tömkelege, a napi átlag 3 órát sem dolgozó minisztériumi köztisztségviselők és még sorolhatnám. Bizony az adónkból qrva jól él egy csomó ember, egész ipar épült rá hogy elherdálják és nem arra hogy szétosszák!
Közben Romániában minden felépül és lazán behozzánk a hozzánk képesti sokéves elmaradásunkat. Soroljam még?

vadnyul · http://kismaganszelsojobb.blogspot.com 2008.03.04. 09:39:29

Az átlag nagyon nem mond semmit. A főnökök sok havi fizetésének (mondjuk egy szakállamtitkár 6 havi!) megfelelő jutalmát vessétek össze mondjuk a beosztottak 200 ezrével.
Nem a tanulmányok maguk drágák, hanem az, hogy nem használják fel őket, csak megíratják.

Vondenberg 2008.03.06. 20:38:48

Bár ilyen fekete-fehér lenne a világ. Meg kell védjem a külsősöket, bár én szoktam a leggecibb lenni velük ha tendereztetünk. Ennek sok formája van, és az esetek többségében nagyon nagyon sokat dolgoznak, és még néha értelmesen is :) (jelzem ez nem csak tanulmányokról szólt, illetve azért emögött sokfajta munka lehet) Nagyon függ az igénylőtől, ha az a cél hogy lepattintsam havernak a zsét, akkor mondjuk kvázi mind1, hogy miről szól egy pályázat, de azért nem csak erről van szó.


Szorozgass, mennyi bérköltésge lenne az államapparátusnak ha ezt belsősökkel csináltatják, mert azért ez nem 10 munkaembernapot jelent (5 év ember! ,már az sem mind1, hogy milyen bázison, vagy milyen jelenértékszámítási módszerrel mondasz ki ekkora összeget!)). Persze könnyű szapulni a minisztériumokat is, de létezik egy olyan fogalom, hogy "organization slack" bármilyen vállalatban. Jellemzően minél nagyobb annál nagyobb ez a "felesleg". Az államapparátus meg felér egy multival. Aki dolgozott már 500 - 1000 - 3000 fős cégban az érzékelte, hogy van akinek a hozzáadott értéke, mondjuk úgy elenyésző. Ez ellen szervezeti séma váltással lehet hatékonyan fellépni, viszont sajnos ez a minisztériumoknál elég kötött dolog :)

Szóval csak annyit akartam, hogy itt elég sok dolog van a pakliban. Nem hiszem ,hogy 2 millióért, vagy akár 100-ért te egymagad össze tudná rakni egy logikai és fizikai rendszertervet, vagy megvalósíthatósági tanulmányt egy kisebb adattárházhoz, vagy mondjuk összehasonlító elemzést tudnál csinálni két partszakasz különböző hídépítészeti megoldásiról. Azért mert erre vannak szakemberek, azért mert ők jobban értenek hozzá.

Ugyanakkor ha csak a pénzek 25%-a (óvatos becslés) folyik ki egy bukott, vagy nem használható projectre, tanulmányra, akkor már régen baj van. Akkor egy agyonajnározott multiban azért pár száz ember megkapja a kis D minősítését, pár középvezetőtöl illetve megbízottól pedig fájó búcsút vesznek, vagy rákényszerítik hogy felmondjon. Ez a nagyobb baj, és nem a pénz volumen, mert hudekurvasokkoló, hogy csilliómillió, még csecsemőinkubátorban kifejezve is. Neked sok. Lehetne kétszerennyi, sőt annak örülnék, ha tízszer ennyi lenne, de nem lehet, mert lopják szét az egészet ezer csapon át. Ez a dühítő.

Valaki írta, az átlagok mellé meg tessék szórást rakni, úgy van értelme.

Még egy gondolat-- Ez beleszámolódik a GDP-be :) Persze ésszerűbben is el lehetne költeni, mint árkokat ásni, belerakni a pénzt, és munkásokkal kiásatni, pénzrét ugye, de azért ez pumpálja a gazdaságot picit, és lehet hányni rám, én sem kapok belőle, de sajnos azt látni kell, hogy drasztikusan egyik pillanatról a másikra ezt nem csak nem lehet, nem csak nem célszerű, de kimondottan káros is lehet megváltoztatni. Leépítések voltak, azt speciel pont tudom, hogy a KSH gazd.növ előrejelzésének felülbecslése azon csúszott a legnagyobbat, hogy nem vette figyelembe, az államaparátus racionalizálása miatti gazdasagi termeléskiesést. Pedig 5 ből 4 keynesista :)

süti beállítások módosítása