Skip to content


       Szűrés lista

Kutya, cica, géppuska - szívmelengető családi fotók

Úgy néz ki a reggeli kávé kezdi restartolni a két kismókust az agyamban. Annak ellenére, hogy még nem tekernek gyorsan a srácok, már érezhető némi változás a reggeli billentyűzetfejelgetéshez képest.  Úgyhogy össze is dobok gyorsban egy posztfélét.

Nem kezdek hosszantartó elemzésbe a fegyvertartásról, elsősorban azért mert 30 oldalt lehetne elmélkedni róla, másodsorban meg mert Alice már írt egy nagyon fasza kis cikket a témában, alig egy hónappal ezelőtt.

Amerikában 200 millió lőfegyver van legálisan a polgárok kezében. És annak ellenére, hogy évente több mint százezren lesznek gyilkosság áldozatai, a legtöbben büszkék a fegyverviselési törvényükre. Arra a törvényre, melyet még 1791 decemberében hoztak, mely része az alkotmánynak, és mely  második kiegészítése úgy szól, hogy:  egy jól szabályozott milícia szükséges egy szabad állam biztonságához, ezért az emberek fegyvertartáshoz és -viseléshez való jogát megsérteni nem szabad.


























Veszik is a puskát mint a cukrot odakint. És még a sok iskolai lövöldözés (összefoglalást lásd megint Alice oldalán) ellenére a fegyverviselés ellenzői képtelenek bármilyen eredmény elérni a fegyverlobbival szemben. Ha csak az olyan látszat szabályozásokat mint a 1993-ban jóváhagyott  "Brady act" nem tekintjük annak. Ez ötnapos várakozási időt írt elő a vevőnek, amíg a “hátterét” megvizsgálják. Eredetileg a rendőrségnek kellett volna a “background check”-et elvégeznie, de a jogvédők tiltakoztak, hogy a rendőrség ártatlan emberek hátterét vizsgálja. Ezért az ellenőrzést a minél több fegyver eladásában érdekelt fegyverkereskedők végzik el, ami annyiból áll, hogy megnézik: a vevő szerepel-e a számítógépes nyilvántartásban, mint korábbi lövöldöző. Az első lövöldözésig tehát szabad a pálya.
A fegyverviselés korlátozását azonban nemcsak a fegyverlobbi ellenzi. A próbálkozások időnként bizarr lakossági ellenállásba is ütköznek. Amikor 1982-ben Illinois államban néhány helyen betiltották a fegyverviselést, még a pisztolyokat is, Georgiában egy 8500 lakosú kisvárosban ellenlépésként megszavazták, hogy minden háztartásban kell legalább egy lőfegyvert tartani.
A amerikai fegyverlobbi szlogenje szerint “guns don't kill, people do”. Vagyis az emberek ölnek, és nem a fegyverek. De fegyverek nélkül az emberek sem tudnának. A fegyverlobbi önvédelemre hivatkozik, de ők nem ezért árusítanak fegyvert, hanem a haszon miatt. Ezért nehéz bármilyen szigorítást bevezetni, ami a profit nagyságát veszélyezteti. DE ki a fasztól kell megvédeni a világ legerősebb hadseregével rendelkező országának polgárait? Egymástól!

























Szerencsére idehaza szigorúbb szabályokhoz van kötve a fegyvervásárlás. Nálunk az olyan büntetlen előéletű, 18. életévüket betöltött polgárok kaphatnak lőfegyvert, akik letettek egy szigorú fegyverismereti, jogszabályismereti és kemény lőkészséget bizonyító vizsgát és egészségügyileg és pszichológiailag is alkalmasak.

Aki akar még olvasgatni a fegyverekről meg a törvényekről látogasson  el a fegyver.org-ra.
Olyan bagatell baromságokat olvashatunk ott, mint: "Amerikaban a kissrácok a suliban halomra lövik egymast? Hát mennyire tipikus ez az eset? Egy 280 milliós országban évi 4-5 ilyen dráma sajnos előfordul. Tobb mint 200 millió (!) legálisan tartott fegyver mellett. Gázolásos baleset van több tízezer, de ezzel ugye nem lehet olyan sok példanyban eladni az újságot... és valahogy nem jut senkinek eszébe betiltani a gepjárműveket. "

Aki szép amerikai kertvárosi családokat nézegetne kurva nagy mordályokkal az kattinthat tovább ide.

És egy költői a végére. Hogy jár a 17éves kiscsaj, ha nem faszt fog hanem shotgunt?
Hát így...



Vagy így...


Címkék: társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr57387571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.03.19. 16:03:39

navycolt

Köszönjük az építő jellegű kommentedet ...

AI 2008.03.19. 16:07:36

"10 millió idegbeteg bunkó országa (tisztelet a kivételnek) .... "
Aki nyilvánvalóan te vagy! Múúúú-ha-ha. Szedd le inkább a postot mielött ronggyáégeted magad.

De mondjuk, nyilván másképp állna a szád, ha arra érnél haza, hogy a feleséged fejét szétvertem egy legálisan tartható féltéglával és épp a kiskorú lányodat erőszakolom. Akkor -gyanítom-, azért rámfognád, ugye? Vagy megkérnél szépen, hogy ugyan nemá?

Bocimaster 2008.03.19. 16:08:39

Az a baj Magyarorszagon, hogy aki akar az ugyis fegyverhez tud jutni, ergo biztosan nem fogja vissza a bunozest az, hogy normalis embernek nem lehet fegyvere. Sajna ha jon a betoro/rablo gyakorlatilag eselyed sincsen megvedeni vagyonod/testi epseged/csaladod, mivel nagy esellyel o nem fegyvertelenul jon. Viszont ha lehetne fegyvered es lelohetned a hazadban, mindjart ketszer meggondolna, hogy bejon-e. Ocsemekhez tortek mar be ugy 3an (veletlenul kisebbsegiek), hogy otthon voltak. Szerencsere a megszolalo riaszto miatt elmenekultek, de egyebkent hogy vedte volna meg magat?

straszi 2008.03.19. 16:10:54

Szlovákiában jóval megengedőbbek a szabályok ott, ha megfelelsz a feltételeknek akkor éles önvédelmi fegyvert tarthatsz. És tartanak is.

És a szlovák népség inteligenciája sem sokkal jobb mint a magyaroké és mégsem lövik egymást halomra.

Ugyanez az osztákokra dettó.
Puskákat tudomásom szerint engedély nélkül lehet vásárolni és az osztrák földművesek sem arról híresek, hogy hú de milyen okosak.

Mar C · http://www.fegyver.org 2008.03.19. 16:13:13

A cikk szakszerűségét nem kommentálom, azt majd megteszi más.
"Al"-al maximálisan egyetértek.
Nem tetszenek a pózolós képek, a tulajdonnal való kérkedést ellenszenvesnek találom, ahogy a mercikulcsot pörgetőket. Az már más kérdés, hogy az amerikaiak miért is olyan büszkék a fegyvereikre. Az identitásukat annak köszönhetik, hogy az őseik fegyverrel megvédték azt. A magyar ember 100 éve nemhogy büszkén pózolt a kardjával ha fényképezték, de társoságban meg sem jelent nélküle, pedig abban az időben a kard (bocsánat, karddal felfegyverkezett ember) okozta a legvéresebb mészárlásokat. A sok évnyi elnyomás mára kiölte a fegyvertartás hagyományát a magyar kultúrából, ezért ezt mi nehezen értjük meg.

flimo13 2008.03.19. 16:13:58

"Aki a kezébe fog egy ilyent, az már valahol előre eltervezett emberölést fontolgat"

OMG, tényleg nem kellett volna bezárni a Lipótot, és kiengedni..

Bocimaster 2008.03.19. 16:14:13

Talaltam is egy jo gondolatot a belinkelt kepes oldalon:
" I haven't seen a compelling argument from the anti's as to why law abiding citizens shouldn't have guns. I think we all agree that criminals shouldn't have them; but what's the advantage of taking guns from good people?"

sörnyitó 2008.03.19. 16:16:25

Jajaj, azt hittem, hogy ez a hihetetlen fegyverfóbia előbb-utóbb el fog tűnni... De nem...
"Kemény lőkészséget bizonyító vizsga"? Ezt honnan szedted??? Három lövés, oszt jónapot. Ha nem találtad el a céltáblát, de arrafelé tartottad a piszolyt, és nem pörögtél vele körbe, akkor már bizonyítottad is, hogy milyen rettentő szuperül bánsz a fegyvereddel... :( Ellenben, ha egy 16 Joule-os légpuskát akarsz, akkor is menjél, és mutasd meg, hogy tudsz lőni hosszú tűzfegyverrel....
Miért féltek annyira a fegyverektől? A késektől is féltek? Na és a szőlőkaróktól? Nagyon jól lehet gyilkolni velük...
Tudjátok, hogy Szlovákiában is simán tud a mezei polgár önvédelmi fegyvert vásárolni? Miért nem hozzátok a példákat a rengeteg szlovákiai lövöldözésről?

KopaszMercis 2008.03.19. 16:16:34

mondjuk teny, hogy mas sem hianyzik a fideszes nagygyulesrol, mint nehany fegyver...

flimo13 2008.03.19. 16:16:47

Amúgy érdekes, és nem is annyira elvakult hülyeség a fegyverpártiak ellenérve a Virginia Teches lövöldöző kapcsán: ha lehetett volna a diákoknál fegyver, már az első-második lelőtt diák után leszedi valaki. A srác meg illegálisan is tudott volna fegyvert szerezni.

Persze ettől még szigorítani kellene a legális fegyverhez jutást, de ha választani kéne az amcsi meg a magyar rendszer közt, akkor inkább az amcsi.

Bocimaster 2008.03.19. 16:18:07

flimo13: teljesen egyetertek

flimo13 2008.03.19. 16:19:27

Lőkészség: ha valaki fegyverbuzi, akkor nem gondoljátok, hogy gyakorol is a fegyverrel, nem csak mutiba vette?:)

AI 2008.03.19. 16:19:36

Ez az Kopasz, te aztán vágod a témát. Sírás.

SDali 2008.03.19. 16:20:58

Mindenki azzal jön, hogy a bűncselekményeket nem legálisan otthon tartott fegyverekkel követik el.
Honnan jönnek ezek a fegyverek? A fegyverkereskedő (!) kézen-közön juttat ullegálisan is mordályt a fizetőképes közönségnek, hiszen minden eszköze megvan hozzá. És egy kínzó kérdés: vajon mi az, amit egy amerikai betöréskor elsőként nyúlnak le az éjjeliszekrényből, és ami innentől illegálisan van az utcán? Természetesen, Mr. Smith 65 éves nyugalamzott olajipari munkás legálisan megvásárolt csili-vili króm zsebágyúja... Az, hogy az elkövetéskor legálisan, vagy nem legálisan van az utcán, igen keveset mutat abból, hogy a gyártásakor hova szánták/került.

Vandál Mikulás 2008.03.19. 16:23:11

D-Fens:

Hülye legfeljebb te vagy. (Hogy személyeskedjünk is egy kicsit - te kezdted.)

De hogy érveljünk is, kultúremberekhez méltóan: Nem veszed észre, hogy most nem az egyenruhásként "üzemi körülmények" folytatott fegyverhasználatról van szó, hanem a civil társadalomban lezajló emberölésekről van szó? Mert az a békemozgalmak témakörébe tartozik. Hanem arról, hogy valaki bekattan, elveszti az önkontrollját, felborul a személyisége, és ki akar nyírni minden útjába kerülőt. Ha nem jut fegyverhez, egy ilyen csávó max. elmegy a kocsmába, és mindenkibe beleköt. (Hány ilyen tahót ismertem!) Általában ennek az a vége, hogy jól pofán vágják és kidobják. De nem hal meg senki. Namármost, ha ennek az őrültnek csak ki kell nyújtania a kezét, hogy párszáz dollárét (vagy ingyen) olyan eszközökhöz juthasson, amelyekkel könnyen leteríthet 50 embert, akkor statisztikai alapon előbb-utóbb páran ezt meg is teszik, és ott vannak a hullák. Főleg, hog ezt a fílinget még az adott társadalom kultúrája erősíti is az egyénben.

Egyébként pedig ne mondd nekem, hogy mikor ott volt a kezedben az AK-47-es, nem gondoltál arra, hogy milyen érzés lesz, amikor meg kell húznod valaki miatt a ravaszt! Én is voltam katona, elég jól lőttem, lövészbajnokságra is elküldtek emiatt. De a katonának a kezébe adják a fegyvert. Aki önszántából - bármilyen oknál fogva - fegyvert vásárol otthonra, az biztosan gondol arra, hogy ezzel valaha embert kell ölnie.

Bocimaster 2008.03.19. 16:24:34

SDali: Persze, a mori meszarlast is otthon legalissan tartott ellopott fegyverekkel kovettek el nem? Lenyegtelen honnan jonnek, a bunozok mindenkeppen be tudjak szerezni, a normalis emberek meg nem tudjak megvedeni magukat.

sörnyitó 2008.03.19. 16:26:26

SDali, külön kell választani a témát. Ha Mr. Smith otthon van, amikor jön a betörő, akkor remélhetőleg a zsebágyú nagyon ronda lyukat fog okozni mr. bűnöző mellkasán. Ha Mr. Smith nincs otthon, akkor a zsebágyú lapuljon meg szépen a derekán egy tokban. Ha ez nem lehetséges, akkor pedig nagyon jó helye van a fegyver/páncélszekrényben. Ha otthagyta az éjjeliszekrényben, akkor meg jól meg nem kell neki még egy fegyver...Azért vannak ám középutak is az amerikai és magyar fegyvertörvény közöt...

sörnyitó 2008.03.19. 16:27:34

Ha otthagyta az éjjeliszekrényben, akkor meg nem kell neki még egy fegyver...
Sorry.

Mar C 2008.03.19. 16:28:39

Mikulás: Akkor én most megyek és feladom magam a rendőrségen, mert előre megfontolt szándékkal meg akarom védeni a családomat.

D-Fens 2008.03.19. 16:30:32

Vandál Mikulás
Tőled idézek szó szerint:
"Aki a kezébe fog egy ilyent, az már valahol előre eltervezett emberölést fontolgat."
Szerinted ez tényleg így van??? Most komolyan kérdezem.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.03.19. 16:31:21

Az áldozattól való félelem elvére:
Ha a támadó tudja, hogy ellenállásra kell számítania, akkor erőszakosabban lép fel és felfegyverkezve megy.
Feltéve, hogy nem eleve emberölési szándékkal ment, mert akkor mindegy, de a bűnelkövetők nagyobbik részére nem ez áll.
Azt soha nem szabad elfeledni, hogy a támadónak van ideje felkészülni a támadásra, míg az áldozatnak ritkán. Ennek megfelelően, mégha mindkettőjük van is fegyvere a támadóé biztosan elől lesz, az áldozaté meg ki tudja.

Bocimaster 2008.03.19. 16:32:51

"Aki önszántából - bármilyen oknál fogva - fegyvert vásárol otthonra, az biztosan gondol arra, hogy ezzel valaha embert kell ölnie."

Kicsit atfogalmaznam, hogy ertelme is legyen:
Aki önszántából - azon oknal fogva, hogy megvedje magat/csaladjat - fegyvert vásárol otthonra, az biztosan gondol arra, hogy ezzel lehet, hogy embert kell ölnie sajat es csaladja vedelme erdekeben.
Igy mar igaz.

cordial 2008.03.19. 16:34:45

Ácsi már egy pillanatra.

Amerikai fórumokban is olvasom ezeket a hülye érveket, hogy késsel meg autóval is uyanúgy lehet ölni, tiltsuk akkor ezeket is be, de iziben.

Ökörség.

Emberek, gondoljatok bele 2 dologba:

1) Némileg nagyobb elszántságot, hidegvért vagy elmebetegséget (krónikus alkoholizmust) jövetel meg az, hogy késsel agyonszúrkálj valakit vagy elvágd a nyakát. Ezt azért nem hasonlítanám össze azzal, hogy valaki biztonságos távolságból lelő valakit egy újperce megmozdításával, anélkül, hogy a minden irányból spriccelő vérrel beszennyezné magát, mint egy halálos késelésnél. Ez nem uyganaz a műfaj, értsétek már meg.

2) Ha már az iskolai lövöldözések előkerültek, ne feledkezzünk meg arról a tényről sem, hogy ezek az ámokfutók mindannyian öngyilkosok lettek (szintén fegyverrel). Ha késsel vagy autóval csinálták volna, akkor hogy oldják meg, hogy elmeneküljenek a felelősségre vonás elől. Késsel meglehetősen nehéz gyorsan öngyilkosnak lenni, legalábbis nem sok ilyesmit hallottam, autóval meg egyenesen lehetetlen. Ha a terepjáróddal legázolsz 10 kisgyereket egy iskolaudvaron, jó esélyed van rá, hogy úgy végzed, mint szegény Szögi Lajos Olaszliszkán. Késsel sem tudsz tömegmészárlást csinálni, mert amire 2 embert agyonszúrkálsz, biztos, hogy lefognak.

Úgyhogy ezt a kést/autót is tiltsuk be dolgot azért át kellene gondolni.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2008.03.19. 16:34:56

zero: Alapvetően rossz megközelítés a fegyverek nélkül az ember sem tudna ölni.

Szerinted nem lehet valakit szándékosan elgázolni? De lehet tisztességesen autózni, és van a két véglet között is ez-az.

Szeritned nem lehet valakit a vonat alá lökni? De lehet a vonaton utazni.

Szeritned nem lehet valakit leönteni benzinnel és felgyújtani? De ezzel meg az autó...

Szerinted nem lehet valakit megkéselni? De lehet késsel enni.

Szerinted nem lehet valakit karddal megölni? De lehet sportolni, versenyeket nyerni.

Szerinted nem lehet egy csővel valakit agyonverni? De lehet benne vizet vezetni.

Szerinted nem lehet valakit árammal megölni? De lehet világítani, sőt a számítógéped is árammal működik.

Szerinted nem lehet valakit gyógyszerekkel megölni? De lehet velük gyógyítani.

Lehet a fegyverrel gyilkolni, lövöldözni. De alkalmas sportra, technikai érdekesség, az önvédelem eszköze, hagyományokat is kifejez (pl. USAban)...

A pszichopata Magyarországon késel, felgyújtja a barátnőjét, stb. és jut 1000 emberre X gyilkosság. Az USAban lövöldözik, és jut Y haláleset erre. De vehetjük példának svájcot is, amit gondolom nem tartasz veszélyes helynek. Pedig míg USAban automata fegyvert nem nagyon vehetsz, Svájcban akár ilyet is lehet tartani.


Az USAban nem a fegyverrel van a baj, hanem az erőszak kultuszával, amit az utcai bandáktól kezdve a filmeken át a mindennapi élet számos pillanatáig látunk. De ezzel együtt sem veszélyesebb ott élni, mint itt (erőszakos halál szempontjából), mert az ilyen veszélyeket pont a fegyveres önvédelem lehetősége elégíti ki.

Wtomo 2008.03.19. 16:35:42

Szeretném feltenni a kérdést, az itt kommentelők között; (sértő szándék nélkül)
kinek van:
a, fegyvere és engedélye
b, valami közelebbi kapcsolata a magyarországi fegyvertartással.

sörnyitó 2008.03.19. 16:35:51

Mr. Varez - ebben teljesen biztos vagy? Vagy inkább az történik, hogy a betörő nem fog bemenni akkor a házba, amikor otthon van a tulaj, mert nem akarja, hogy lábbal előre vigyék ki a tepsin?

SDali 2008.03.19. 16:36:47

Lehet teóriákat felállítani. A tények inkább arról szólnak, hogy a stukker a kesztyűtartóban, és az éjjeliszekrényben lapul, nem pedig a fegyverszekrényben. További tény, hogy Mr. Smith inkább a benyomva hazaérkező, és véletlenül rossz ablakon bemászó szomszádot fogaj lelőni parájában, nem pedig az erre az eshetőségre nagyon jól felkészült betörőt... Gondolom az is egy elképzelhetetlen variáció, hogy a halálra rémült, remegő kezű kiscsaj kezéből simán kiveszik a fegyvert, amit nagy küzdelmek árán előtúrt a retikülből... Én úgy látom, hogy mindenkinek a hozzáállásán változtat, ha bárhol, bármikor lehet fegyverre számítani. Sokkal hamarabb húzza meg a ravaszt, akinek lehetősége van rá, mert mi van, ha a másiknál is van? Magyarázkodásra nem marad idő...

flimo13 2008.03.19. 16:37:35

Magyarország is "tele van" illegális fegyverekkel, pedig nem sok van magánkézen, amit le lehetne nyúlni. Ja hogy a szomszédban volt egy háború, és simán át tudnak hozni a határon fegyvereket? Most komolyan, tonnaszámra áramlik USA-ba a drog, majd pont fegyvert nem tudnának bevinni Dél-Amerikából?

sörnyitó 2008.03.19. 16:39:55

Wtomo - Gáz-riasztó revolverek, gumis revolverek, légfegyverek, íj, Field Target lövészet.
Milyen engedélyekre vagy kíváncsi? Gáz viselési, sportfegyvertartási, vadászfegyvet tartási, önvédelmi fegyver tartási-viselési (ez kicsit utópisztikus... ), vagy mire? Kicsit tág a kör

SDali 2008.03.19. 16:40:17

Lord_Valdez, szívemből szóltál!

Bocimaster 2008.03.19. 16:41:07

Az a szerencsetlen rendor is elhetne meg talan, ha szamitanak arra, hogy van fegyvere a duhongo csokanak. De nem szamitottak ra...

juan 2008.03.19. 16:41:37

Wtomo,

a:) Nincs, de örülnék ha lenne-lehetne
b:) Nincs

Az a-t kicsit kifejtve: szeretném ha lehetöségem lenne megvédeni magam nálam jóval erösebb emberek/emberek csoportja ellen is. Sajnos a rendörségre nem mindig lehet számitani. És igen, ha lesz valamikor is löfegyverem, akkor az olyan szándékkal, hogy ha a szükség úgy hozza, akkor használjam is. A szükséget pedig szigorúan önvédelemre korlátozom.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.03.19. 16:46:36

TheElf

Igazad van, sosem a fegyverrel van gond, hanem az emberrel, aki idióta módon rosszra, rosszul használja.

Ez meg nevelés, neveltetés, kultúrális kérdés ...

Nemá 2008.03.19. 16:48:33

cordial - mert késes ámokfutásról még nem hallottunk, mi?
Késsel meglehetősen gyorsan és könnyen öngyilkos tud lenni, aki akar.
Ha leölök késsel pár embert, szerinted ki az aki közel mer jönni és lefogni?

flimo13 2008.03.19. 16:49:49

Hm, késes tömeggyilkosság, és még az öngyilkosságra se volt gond: 9/11..

Ltc 2008.03.19. 16:51:04

Meg is van az eredménye a magyaroeszági szabályozásnak...

Borsodban, Hevesben, Szabolcsban még a tetőt is lelopják a védtelen emberek házáról. Ha a tulajdonos pedig meg próbál "ellenállni" akkor kinyomják a szemét, széthasítják a fejét, agyonverik karóval. Az idős öregasszonyokat pedig "bónuszként" megerőszakolják, mielőtt brutálisan meggyilkolják. A magyar rendőrség vagy mi a fene meg képtelen megvédeni a védtelen embereket. Bezzeg a szlovákoknál ez másképp van. Ott pár évvel ezelőtt hoztak olyan szabályozásokat - az elharapódzott megélhetési bűnözés megfékezésére - ami hasonlít az amerikai szabályokhoz. Szabadabb fegyvertartás - büntetlen előéletűeknek - és aki belép a portádra azt kicsinálhatod, mint egy rühes kutyát. Remélem iitthon is előbb vagy utóbb rákényszerülnek ezen szabályozásokra. Illetve van egy lehetőség, állítsák vissza Csendőrséget, mint ahogy azt Bulgáriában tették, mivel ennek a jelenlegi rendőrségnek nincs tekintélye és alkalmatlan az átlag becsületes állampolgár személyi-, és vagyon-biztomságának megvédésére.

AI 2008.03.19. 16:53:08

"Igazad van, sosem a fegyverrel van gond, hanem az emberrel"
nahát Zero,milyen gyorsan változik a véleményed. fél órával ezelött még ezért lebunkóztál. no comment.

cordial 2008.03.19. 16:53:28

Nemá,

Hát, én még olyan késes ámokfutásról nem hallottam, ahol 32 halott, még több sebesült lett volna, és az elkövető utána még öngyilkosságot is elkövetett a saját késével...(Virginai Tech, USA)

Te tudsz ilyet? Mert akkor szóljál, kíváncsi vagyok rá.

AI 2008.03.19. 16:54:41

Vastagbőr... találó.

Mar C 2008.03.19. 16:55:10

"Késsel sem tudsz tömegmészárlást csinálni, mert amire 2 embert agyonszúrkálsz, biztos, hogy lefognak."

Izraelben gépkarabélyal se tudsz tömegmészárlást csinálni, mert mire 2 embert lelősz, biztos, hogy lelőnek.

SDali:

Ahol divat a fegyvertartás, ott benne van a köztudatban, hogy ha bárhova bemész hivatlanul ott golyóval üdvözölnek. Egyrészt aki földszintei lakásban este nyitva hagyja az ablakot az hülye, másrészt aki olyan felelőtlen, hogy öntudatán kivülre issza magát az így járt. Valószínűleg másnap egy transzformátorházba mászott volna be, vagy a busz elé lépezz volna.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.03.19. 16:57:45

AI

Hol bunkóztalak le?
nem is írtam neked ...

no comment.

cordial 2008.03.19. 16:58:14

flimo13,

9/11 egy egyszeri kivétel volt, ellentétben a majdnem minden hónapra jut egy típusú fegyveres amnerikai ámokfutásokkal.

De ha nem tévedek, pont 9/11 kapcsán sikerült lefegyverezni a késes támadókat az egyik gép utasainak. Igaz, a gépettől még lezuhant, csak nem oda, ahová tervezték...

Hány iskolai fegyveres ámokfutót fegyvereztek le, mielőtt öngyilkos lett volna? Egyáltalán hogyan tudsz véfekezni egy pisztoly ellen, ha 5 méterről fogják rád?

Mert kés ellen azért van esélyed, ha végeztél valami komolyabb önvédelmi sportot. De ahogy mondják, senki sem golyóálló.

cordial 2008.03.19. 17:05:47

Mar C,

Izraelről csak ennyit: 1994.02.25. Baruch Goldstein ultraorthodox zsidő telepes (civil foglalkozását tekintve orvos) egy mecsetbe betörve egy IMI Galil típusú gépfegyverrel 29 embert végzett ki.
Késsel ennyire nem ment volna. Pláne nem a késforgatásban legendásan jó arabok ellen.

Egyébként nézzetek rá erre a honlapra: www.spreekillers.org

A rekordvezető késes faszi, Richard Speck (ő is amerikai) egyszerre 8 embert tudott megölni késsel. Az összes többi ámokfutó lőfegyvert használt.

Mar C 2008.03.19. 17:06:27

"Mert kés ellen azért van esélyed, ha végeztél valami komolyabb önvédelmi sportot."

Helyesbítek: kés ellen van esélyed, ha rövidtávfutó vagy, esetleg ha a kezed ügyébe akad egy szálfegyver.

"Hány iskolai fegyveres ámokfutót fegyvereztek le, mielőtt öngyilkos lett volna?"

Az összeset akinek átnézték a ruházatát mielőtt bement. Amőgy miért kéne lefegyverezni? Ki kell lőni.

SDali 2008.03.19. 17:07:52

Mar C
"Ahol divat a fegyvertartás, ott benne van a köztudatban, hogy ha bárhova bemész hivatlanul ott golyóval üdvözölnek"
Úgyhogy fegyver nélkül betörni sem mennek, és ha valaki felébred, nem iszkolnak, hanem lőnek.

Nagyon demagóg vagy.

Amúgy a sztori pontosan úgy volt, hogy X Y elment italozni, elhagyta a kulcsát, és a tűzlépcsőn (tipikus amcsi tömbház) becsípve elnézte a lakást, és a szomszédhoz mászott be a saját lakása helyett.... Bummm. Gondolom ez megjárt a hülyének a görbe estéért....

Misi 2008.03.19. 17:17:21

Nem tudom mi a baj a fegyver tartassal kint. Eltem kint par evet es vadaszat meg hasonlok mellett jo volt. Amugy meg azert otthon betoro ellen jo lehet 1 fegyver. En az ilyen fegyver kontrol ellen vagyok.

Mar C 2008.03.19. 17:19:07

Cordial:

És miért pont egy mecsetbe ment be? Mert oda nem visznek az emberek magukkal fegyvert.

SDali:

Feltéve, hogy be tudnak jutni mielőtt valaki felébred, ami nehéz ha a kutya ugat, szól a riasztó és az ajtó se nyílik első rugásra. Amúgy magyarországon mi a garancia arra, hogy akihez betörnek az nem rendőr, katona, pénzszálltó, fegyverboltos, fegyverjavító vagy vadász?

X Y-t agyon is verhették volna egy baseball ütővel mielőtt kiderül hogy ki az és mit akar.

AI 2008.03.19. 17:19:11

Cordial - "Mert kés ellen azért van esélyed, ha végeztél valami komolyabb önvédelmi sportot."
Eeeej, Cordial te végeztél valami hasonlót? Mert én igen. Konkrétan közel 1 éve tanulgatok késes támadás ellen védekezni. Tudod mi esett le? Vagy elfutsz -ha van időd- vagy védekezel ha van nálad valami amivel ártalmatlanítani tudod mielött közel ér, vagy igen nagy eséllyel temető/intenzív osztály a vége. Persze, lehet, hogy vannak sztívönszegálok is...

vidéki 2008.03.19. 17:22:46

Végigolvasva a hozzászólásokat,és ami lejött 1-2-ből, és ismerve a magyar átlagembert,és ismerve a gyűlölet mértékét ami itt nálunk van ,nagyon helyes hogy NEM lehet fegyvert vásárolni.
Ha lehetne,a Blikknek minden napra jutna egy frankó címlap.
Már Hofi is megmondta előbb lőni aztán felszólítani és döntsék el melyik volt előbb.

Wtomo 2008.03.19. 17:23:38

Nos, mint Sörnyitó rávilágított a fegyvertartási engedélyek és így maga a fegyvertartás sem egy egyszerű téma.:)
Az amerikai fegyvertörvény egy más földrész, más kultúra szülötte, össze sem lehet hasonlítani az itteni viszonyokkal.
A magyar fegyvertörvények még a rendszerváltás előtti időkbe gyökereznek, ahol még betegesen féltek pl a golyós fegyverektől ti. nehogy valaki lesniperelje a tisztelt elvtársakat:)
Jelen helyzetben ha fegyvered van (legálisan) ügyelned kell arra, hogy a dezodorodat is rendeltetésének megfelően használd különben ugrik az egész. Azonban, ha tetszik ha nem, a fegyvereknek igenis van bűnözéstől elrettentő ereje.
A mai rendőrség átkozottul nem nyújt csúcsteljesítményt.. sőt. Egyet kell értsek Lct-vel.
Meg kellene találn iaz arany középutat a magyar és az amerikai törvények között. Habár ebben az országban korántsem ez a legnagyobb gond pillanatnyilag.
Más.
Az itthoni fegyvervizsga is egy vicc. Nekem a vadászat (szórakozás és munka) miatt kellett vizsgáznom. Biztosíthatok midnekit, hogy nem nagy dolog se a gyakorlati se az elméleti vizsga:) Az egész inkább csak sok időt és papírmunkát követel, nomeg nem kevés illetéket.

Ezt csak egy kis adaléknak szánom az itteni vitákhoz:)

W Joe 2008.03.19. 17:23:39

Sokan írják, hogy azért tartanának fegyvert, hogy megvédjék a családjukat. Mekkora esély van arra, hogy ehhez fegyverre van szüksége valakinek, vagy jobban tudják megvédeni magukat, ha fegyver van otthon?

Ha valaki bántó szándékkal betör a lakásba, és bántani akarja a családot, akkor valószínűleg nem lesz időd szépen elővenni a biztonságosan elzárt fegyvert. De ha mindenkinek lehetne fegyvere, akkor - ahogy valaki már említette - minden piti tolvaj is pisztollyal járna lakást rabolni, ezért a család is nagyobb veszélyben lenne. Ha sikerül is előbányásznod a fegyvert, valószínűleg lövöldözés lenne belőle, és nem biztos, hogy csak a rabló sérülne meg.

cordial 2008.03.19. 17:24:09

Al,

Én is végeztem, és tudom, hogy a kés az egyik legveszélyesebb fegyver. Nem is védekeznék ellene, ha módomban állna kitérni a támadó elől

Nem akarom lebecsülni a kést.

Viszont ha a "sarokba szorítanak" van legalább 50% esélyed, hogy megvéded magadat, ha több nem is.
De milyen esélye van annak, akire 5 méterről ráfognak egy .357-es Magnumot?

flimo13 2008.03.19. 17:26:27

"De ha nem tévedek, pont 9/11 kapcsán sikerült lefegyverezni a késes támadókat az egyik gép utasainak. Igaz, a gépettől még lezuhant, csak nem oda, ahová tervezték..."

Ha tudom, hogy bele akarják vezetni a gépem, akkor 50-100 ember akkor is lefegyverez két embert, ha pisztolyuk van.

SDali 2008.03.19. 17:30:14

Nos, igen... Kedves Mar C, üdvözöllek paranoiában a mozgásérzékelős riasztók, harci kutyák, páncél ajtók, és párna alatt tartott fegyverek világában... A tendenciának nem a Mad Max felé kéne haladnia, és nem arról kéne beszélnünk, hogy Mad Max hogy maradhat életbn, hanem hogy ennek a helyzetnek a kialakulása hogy előzhető meg.


amúgy baseball ütővel, az első ütés után gondolom kiderült volna, hogy a szerencsétlen sipítozó szomszédot verem... De mivel MINDENKINEK van fegyvere, az eljárás, Tűz!.... Állj, ki vagy? Érzed, hogy az érvelésed sántít, de viszket a tenyered egy szép krómozott Smith&Wesson után...

Mar C 2008.03.19. 17:32:10

vidéki:

Ismerve a magyar átlagembert,és ismerve a gyűlölet mértékét ami itt nálunk van, azt tiltasz be amit akarsz, gyilkosságok mindíg lesznek.

codial:

Sarokbaszorítva kés ellen pusztakézzel kevesebb esélyed van mint egy 357-es magnum ellen ha szaladsz és nem IPSC lövésszel van dolgod.

cordial 2008.03.19. 17:32:27

flimo13,

Ez azért nem egészen így van. Egyrészt nem ketten voltak, másrészt ha fegyverük lett volna, és lövöldözni kezdenek egy levegőben lévő repülőgépen, akkor nem kellett volna kivárni azt a 10 percet sem, amíg lezuhannak, mert a lövöldözés miatt azonnal lezuhant volna a gép.
Egy 10 km magasan repülő nyomás alatt lévő csőben nem a legcélszerűbb lövöldözni...Talán ezért nem is támadtak volna. Tudták volna, hogy ha a terroristák lőnek, azonnal "kilyukad a gép", elszökik a légnyomás, lezuhannak és mindenki meghal, ha nem támadnak, még 10 percig élhetnek, hátha addig valami csoda történik.

AI 2008.03.19. 17:32:27

Én azért szeretném, ha nem dilettánsok, idióták, fegyverfóbiások vagy olyanok döntenék el helyettem, hogy védekezhetek-e vagy sem, akiknek a legnagyobb attrocitás az életükben az volt, hogy leszarta őket egy galamb a vasárnapi iskolába menet.

flimo13 2008.03.19. 17:36:43

"De ha mindenkinek lehetne fegyvere, akkor - ahogy valaki már említette - minden piti tolvaj is pisztollyal járna"

Akkor Amerikában miért nem így van? Ja mert hogy a fegyveres rablás 20 év szigorított börtön, a simáért meg lehet le se csuknak?

cordial 2008.03.19. 17:37:11

Mar C,

A kés és a .357-es Magnum vonatkozásában súlyos tévedésben vagy.
Gyakorlókéses szimulációban a képzett embereknek 50%-a le tudja fegyverezni a támadót, viszont annak ellenére, hogy nem vagyok IPSC lövész, úgy gondolom, hogy 20 méterről is kényelmesen leszedlek egy Magnummal, ha futni kezdesz, de nem várom meg, hogy 20 méterre érj, hanem még mielőtt 10 méterre érnél, már utolér a golyó. És mint tudod, nem kell pontosan lőni, ezzel a fegyverrel elég vállon találni a másikat, nem éli túl.

Mar C 2008.03.19. 17:38:49

SDali: a személyeskedő megjegyzéseidet tekintve nekem úgy tűnik, hogy te fogytál ki az érvekből. Látom nem maradt más számodra mint az átkos rendszerből jól ismert őrültnek bélyegzése annak aki ellenkező véleményen van. Viszket is a tenyerem de nem egy Smith & Wesson után.

cordial 2008.03.19. 17:40:22

Al,

Én meg azt nem szeretném, ha eluralkodna az a tévképzet kicsiny hazánkban, hogy minél jobb a fegyvered, annál nagyobb a farkad.

Nem egy macho dolog ez, hidd el.

zerohu 2008.03.19. 17:41:15

Ezzel a fegyveres pozolassal nem ertem kinek mi a baja. Teljesen szubjektiv ha valakinek nem tetszik. Bennem is kelthetne visszatetszest ha valaki autoval/motorral pozol egy fenykepen es buszke is ra. Rengeteg ilyen van vilagszerte. De nem kelt mert tudom hogy neki az a hobbija az erdekli azt szereti csinalni. Persze hogy buszke ra.

Szval kicsit modositva a posztot :
Amerikaban x millio szemelygepkocsi van a polgarok kezeben. Annak ellenere hogy evente x millioan halnak meg autobalasetben, megis buszken pozolnak egyesek kedvenc autojukkal fenykepeken. Hat nem felhaborito?

A polgari fegyvertartast (onvedelem/sportloveszet/stb) meg nagyon nem kene osszemosni a fegyveres bunozessel.

flimo13 2008.03.19. 17:42:29

Cordial: ha van egy biztos halállal járó kimenetel (belevezetnek a Fehér Házba/leszed a légvédelem), meg egy lehetséges halállal, akkor utóbbit választom, leszarva, hogy akkor lehet tíz perccel elöbb következik be. Azért két embert írtam, mert ketten a gépet vezették. Az utasokra két ember jutott, őket lefegyverzik, máris 2-2 a pisztolyok aránya.

Lőnek 1-2 lyukat a gépen, attól még nem fog lezuhanni. Leesik a légnyomás, ha túl magasan vannak nem tudnak egyedül lélegezni, de ez ugyan úgy igaz a gépeltérítőkre is. Mire lesüllyednek normál légnyomásra meg lesz 100 ember vs 2 embert, meg két pisztoly valahol az ülések alatt. (Mert ugye elég nehéz 10 km magasan belevezetni a gépet egy 20 méter magas épületbe :) )

AI 2008.03.19. 17:43:23

cordial - "a képzett embereknek 50%-a " A képzett! És azoknak is csak 50%-a. De az utcán sajna nagyon kevés sztívönszegál van.
A golyó meg nyilván utolér. De én meg hülye lennék egyenesen szaladni, hogy kényelmesen leszedj.

cordial 2008.03.19. 17:47:45

zerohu,

A polgári fegyvertartás és a fegyveres bűnözés igenis szoros korrelációban van egymással.

Sokan hozzák fel, hogy többek között a fegyveres bűnözők Amerikában illegális fegyverekkel követik el tettüket. Arról meg megfeledkeznek, hogy ezeket az illegális fegyvereket olyan állampolgároktól szerezték (betörtek, amikor a család vakációra ment), akik legálisan tartották.

Amerikában rengeteg az olyan betörés, ahová nem is azért mennek, mert pénzt keresnek, hanem kifigyelik, hogy mikor utazik el a család, aztán direkt a fegyvereket lopják el. Nagyon jól lehet ugyanis értékesíteni a feketepiacon.

Aztán arra jön haza a fegyvermániás család 1 hét múlva, hogy a rendőrök már várják őket, mert időközben a nevükön nyilvántartott fegyverrel kiraboltak 2 bankot. Akkor lehet kezdeni magyarázkodni...

AI 2008.03.19. 17:48:04

cordial - mint ahogy az sem macsó ahogy késsel a bordáid közt fekve az utolsó kép amit látsz, hogy a feleséged hullája mellett erőszakolják a kiskorú lányodat. Szerintem erről szól, szerinted meg a menőzésről. Ennyi.

Mar C 2008.03.19. 17:49:09

cordial:

Honnan tudod, hogy tévedésben vagyok? Feltételezem most azt mondod vissza amit az oktatód mondott aki ebből él.

"Gyakorlókéses szimulációban a képzett embereknek 50%-a le tudja fegyverezni a támadót"

Szimulációkban igen, de akkor tudod, hogy hogyan és merről jön a szúrás.

"20 méterről is kényelmesen leszedlek egy Magnummal, ha futni kezdesz"

Én nem tudnálak. A 357-es lőszert meg ne keverd őssze 7.62-essel.

SDali 2008.03.19. 17:55:48

OMG! Mar C gondolom a suliban sokat vertek... Frusztráció, és kisebbrendűségi komplexus. Ez kell a pit-bullhoz. a koppány kipufogóhoz, és a 30cm szubládához is. Az érveim ott állnak, feketén-fehéren, ha nem érted, a te bajod. Paranoia, fegyverkezési verseny (Szovjet-Amcsi móka? milyen királyul bejött nekik!) VS. élhető környezet. Szerintem ezt nem kell ragozni. Én nem a pácélajtó mögött, riasztót élesítve pit-bullokat megetetve, pisztolyt szorongatva a párna alatt szeretnék lefeküdni. Viva Mad Max.... Höhö...

cordial 2008.03.19. 17:58:36

Al,

Erre minimális esély van, de sajnos nem lehet kizárni akkor sem, ha fegyvered van. Aki támad, helyzeti előnyben van mindenképp. Ha előbb Téged fegyverez le, ami az esetek 90%-ában megtörténik, és megkötöz, miután szétlőtte mindkét térdedet, ugyanúgy végignézheted a show-t, amit felvázoltál.

Részemről be is fejezném a vitát, de azt érdemes lenne átgondolni, amit a legutóbb egy amerikai rendőrségi szakértő mondott a főiskolai ámokfutásokról.
Úgy nyilatkozott, hogy a fegyver bevitelét kell megakadályozni fémdetektorokkal, stb, mert ha bent van az ámokfutó fegyverrel és lövöldözni kezd, annál csak az a rosszabb, ha másnál is van fegyver. Ugyanis ha hárman felállnak és visszalőnek, és közben befut a rendőrség, mit látnak?

Hogy 4 fegyveres összevissza lövöldöz. Ki a rossz fiú, ki a jó fiú?
Egy zűrzavarban ezt hogyan mérjék fel pár másodperc alatt?
Vagy szedjenek le midenkit, akinek fegyvert látnak a kezében?

DányiDani · http://www.poetsnews.blogspot.com 2008.03.19. 17:58:53

...egyszer egy jó barátommal beszélgettünk, akkor mondta ezt (kb) és azóta is eszembe jut:
Az ember a szíve mélyén tudja, hogy melyik oldalán áll majd annak a fegyvernek.

- ez így is van.

zerohu 2008.03.19. 18:04:37

cordial,

Ezt honnan szedted? Ha 30 dollaret mar kap feketen akkor miert kockaztatna meg egy betorest a fegyver miatt? Ami inkabb sanszos hogy ha otthon talalja a tulajt akkor esetleg nem jon ki elve. Plusz egy ok ami miatt nem erdemes ezzel a modszerrel probalkoznia.

Bocimaster 2008.03.19. 18:06:22

cordial:
Befut a rendorseg??? Mirol beszelsz, a kozeleben nem voltak az esetnek. A srac lazan meszarolhatott. Ellenben ha lett volna az ottlevoknek is fegyvere, akkor 10ed ennyien nem halnak meg. Az altalad felvazolt szituacio teljesen valoszerutlen.
A rendorok meg kapnak erre kikepzest, nem kell nekik merlegelni, ha felszolitasra nem dobjak el mindenki a fegyvert, akkor mar meg is van a celpontjuk.

flimo13 2008.03.19. 18:10:29

"fegyverkezési verseny (Szovjet-Amcsi móka? milyen királyul bejött nekik!"

Tényleg be, a fegyverkezési verseny buktatta meg a szovjetúniót, és a kommunista rendszereket - hazánkban is.

flimo13 2008.03.19. 18:12:34

"Ugyanis ha hárman felállnak és visszalőnek, és közben befut a rendőrség, mit látnak?"

Na a virginiai eset alapján pont attól nem kell félni, hogy időben befut a rendőrség. Ez a jelenet amit felvázoltál max pár másodperc lenne. Ja és feltalálták már a kiabálást (rendőrség, fegyvert eldobni!).

flimo13 2008.03.19. 18:15:06

Az is érdekes kérdés, hogy egy pszichopata a fenti esetben nem lőné-e magát egyből fejbe, nehogy még hasba lőjjék, és túlélje..

cordial 2008.03.19. 18:22:28

A mai adag: Munkahelyi lövöldözés Amerikában

index.hu/politika/bulvar/bulvarhirek/346723/

daito 2008.03.19. 18:39:54

Ez egy érdekes kérdéskör, szerintem ott lett elhibázva, hogy a fegyverek számától és hozzájutásuk nehézségétől számítjuk az adott nemzetet paranoid androidok hazájának és fordítva.

Dél-Afrikában, Kolumbiában, Algériában, Fülöp-szigetek egyes részein nem könnyebb legálisan lőfegyverhez jutni, aztán ott is vannak csuda dolgok.

Itt meg kell érteni az amerikaiak hozzáállását a világ és az élet dolgaihoz; lásd még a böszme nagy terepjárók használatának alkotmányos jogát ócsó üzemanyag mellett, stb.

Azt kell észrevenni, hogy az iskolai lövöldözők egyike sem volt valami fényes elmeállapotban, ugye egyik utóbbi még kezelés alatt is állt. Ha mészárlást akar véghez vinni, van még pár metódus: annyira_azért_nem_gyenge_az_amerikai oktatás, hogy ne találják fel magukat az enyhén tömeggyilkos hajlammal bíró őrültfélék.

Másrészt, 40 - 80 - 130 éve sem volt nehezebb náluk lőfegyverhez hozzájutni, mégis az utóbbi 10-20 évben szaporodtak el az ilyen mókák.

Ez elsősorban nem annak függvénye, hogy hány fegyver van a családban. Ugyanekkora erővel említeni lehetne a jobban széteső családokat, ahol a kedves szülők a 40 évvel ezelőtti figyelem 10%-át sem fordítják gyerekükre, és nem veszik észre, hogy a kiccsávó a szobájában felhalmozott egy afrikai ország arzenálját és néhány levágott fejet. Ugyanez tippem szerint igaz lehet a közösségre. Ugyanúgy elgondolkodtató, hogy több mint 2 millió amerikai ül valamilyen börtönszerű képződményben, kicsit több, mint Kínában. Akkor Amerika nagyobb diktatúra, mint Kína?

SDali 2008.03.19. 19:29:38

Cordialhoz csatlakozva részemről én is lezárom a vitát... A paranoia soha nem volt jó tanácsadó... Amúgy mit mondjak arra, hogy egyesek szerint a fegyverkezési verseny pozitív dolog volt? Ha nem jön Csernobil, ki tudja mi mindent történt volna... Javaslom némi történelmi background átnyálazását. állítsuk követendő példaként a szipkatestű embereket 80kg rotweilerekkel, meg a biztonságiőr wanabe rendőröket, továbbá éljen a kisebbrendűség, és az elnyomott frusztráció.... C'mon! This is a joke... Ez az utolsó mentsvára a sikertelen, önmagával harmóniát nem találó, elfojtott dühben forrongó embereknek, akit a nagyobbak sokszor bezártak a wc-be... de most végre NÁLUK lesz a nagyobb fegyver! Yippiyae!

Collingwood 2008.03.19. 20:01:50

Sziasztok!

Egy idezet az emberiseg legolvasottabb konyvebol (a Bibliabol)

"Mert mindaz, aki kardot ragad, kard által vész el."

Szerintem teljesen hamis az az elkepzeles, hogy ha fegyvered van, akkor megvedheted magadat. Mindig lesz valaki, akinek nagyobb puskaja van, vagy tobb loszere.
Egy modern jogallamban a polgarok eletenek, jogainak megvedese a rendfenntarto erok dolga.
Teljessen egyetertek azzal az elvvel, hogy fegyvert civil csak indokolt esetben, alapos elokepzes utan birtokolhasson.

Mondom ezt ugy, hogy tavolrol sem tekintem magam pacifistanak, erdekelnek a fegyverek, es - elmeletben - eleg sokat is tudok roluk.

Ha ezeket a gondolatokat valaki mar leirta, akkor bocsanat, bevallom nem olvastam vegig az osszes kommentet.

zerohu 2008.03.19. 20:04:35

SDali szanalmas a hulye elmeleted. Probalod megmagyarazni amit nem ertesz de nagyon nem jon ossze a dolog.

zerohu 2008.03.19. 20:18:25

Collingwood:
teljesen hamis az az elkepzeles hogy biztonsagi ovvel meg legzsakkal meguszhatod a karambolt. Mindig lesz valaki akinek nagyobb kocsija/kamionja/tankja van.

es teljesen hamis az az elkepzeles hogy a "rendfenntartok erok" megvedhetnek. Mindig lesz olyan amikor nem lesz a kozelben senki, nem erkeznek ki idoben vagy nem is tudod ertesiteni oket.

Persze ettol meg bekapcsolod az ovet mert tudod hogy sok esetben megved. A fegyver ezzel analog. A rendfenntarto szerveket meg akkor ertesited ha van ra idod es lehetoseged. Ha nincs akkor jol fog jonni az a fegyver, hidd el.

"Teljessen egyetertek azzal az elvvel, hogy fegyvert civil csak indokolt esetben, alapos elokepzes utan birtokolhasson."

zerohu 2008.03.19. 20:20:35

A vege lemaradt:

"Teljessen egyetertek azzal az elvvel, hogy fegyvert civil csak indokolt esetben, alapos elokepzes utan birtokolhasson.

Ezzel en is egyetertek, de ez a lehegoseg jelenleg Magyarorszagon nincs meg. Eles onvedelmire indokolt esetben, alapos elokepzettseg utan SEM kapsz engedelyt.

kacsa! 2008.03.19. 21:21:50

Tiltsák be az áramot, ennyi ostoba kommentet régen olvastam!

sörnyitó 2008.03.19. 22:15:52

Kés ellen védekezni? Nem jó ötlet... Hat éve tanulok eszközös küzdelmet is, hát egy késes egy profit is szépen összevagdal. Lehet hogy megfékezed, de még úgy is szépen belehalhatsz a vérveszteségbe. A kés elleni védekezés két módja: gyors futás vagy .38-as revolver :) Esetleg egy Mossberg buckshot-ra töltve, de ha ez van nálad, elég ritkán akarnak megkéselni :)
A legnagyobb baj hölgyek és urak, hogy a fegyverellenzők 95%-a még az életben nem fogott fegyvert a kezében, és jó eséllyel még látni is csak tévében vagy fényképen látott :) Nincs nálunk fegyverkultúra. Ennek az egyik oka az átkos negyven és, a másik meg az, hogy az azóta eltelt közel húsz évben is mindent megtettek azért, hogy még a sportlövőket is ellehetetlenítsék... :( Tudjátok azt például, hogy olimpiai bajnok skeetlövőnk fizetős pályákon gyakorol, és készül az olimpiára, mert elüldözték a lőtérről, ahol korábban edzett? Majd visszamehet, ha saját erőből felépít még egy palánkot a lőtéren... :(
Önvédelemre nem kellene feltétlenül éles fegyver, tökéletes lenne szerelt gumis is, de hát nem lehet, mert jaj mileszittenkéremszépen! Még a végén a szavazógép állampógár meg találná magát védedni a bűnöző uratktu!
Amikor a mélyen tisztelt rendőr úr elmondja a tévében, hogy a tanyán rablás közben megölt idős házaspár esete tulajdonképpen az élet üzemi balesete, akkor azért tudnék mondani szépeket...
Sötét büdös g... betörőn két szép nagy lyuk, na az üzemi baleset lenne...
Én a magam részéről mindent meg fogok tenni, hogy ez a hozzáállás megváltozzon ebben a csinos banánköztársaságban, még akkor is, ha ez nagyon szélmalomharcnak tűnik.

flimo13 2008.03.19. 22:18:03

"Amúgy mit mondjak arra, hogy egyesek szerint a fegyverkezési verseny pozitív dolog volt? Ha nem jön Csernobil, ki tudja mi mindent történt volna..."

Ezt egy kicsit kifejthetnéd, mert így elsőre hatalmas hülyeség.

Vandál Mikulás 2008.03.19. 22:57:06

sörnyitó:

Szerinted egy tanyán élő idős házaspár megvédhetné magát, ha szabadon tarthatna fegyvert? Szerintem nem volna sokkal nagyobb esélyük a támadó ellen akkor sem... Az illető valószínűleg váratlanul csapna le rájuk, idejük se maradna védekezni.

Nem is szólva arról, hogy a magyar jog szerint a túlzott mértékű önvédelem is büntetendő. Például nem lőheted le a szomszédodat, ha az orrba akar vágni, csak akkor, ha az életedet fenyegeti.

Magyarországon egyelőre viszonylag alacsony a fegyverpenetráció. Ha magasabb volna, semmivel se történne kevesebb gyilkosság a tanyákon. Csak valószínűleg nálunk is be lehetne számolni évente néhány őrültről, akik kitáraznak embertársaikon az egyetemen, a bevásárlóközpontokban, a középiskolákban... Tényleg ez kell?

Olyasmi ez, mint amikor mindenki egyre nagyobb autót vesz, hogy biztonságban érezze magát az utakon. Addig műxik, amíg csak neked van terepjáród, a többieknek meg Suzukija, a terepjárós megússza. Viszont amikor egy másik BMW X5-tel ütközik (és erre egyre több az esélye), akkor már neki is mindegy. Akkor meg nem jobb volna, ha mindenki normális méretű autóval járna bevásárolni, és nem pöfékelne el fölöslegesen üzemanyagot a másfél tonna vas miatt?

Ha mindenki vehet fegyvert, és mindenkinek lesz önvédelmi pisztolya, akkor a bűnözők majd géppisztollyal és golyóálló mellényben támadnak az ártatlan emberekre. Akkor majd az lesz, hogy mindenki vehessen automata fegyvert?

Bármi is van, jobb akkor megállni, ha minél alacsonyabb a fegyverpenetráció. Angliában sem lehet fegyvert tartani (ugye, a bobbiknak sincs...), mégse diktatúra (a hülye amerikaiak arra hivatkoznak, hogy a szabad fegyvertartás garancia az elnyomás ellen...).

cordial 2008.03.19. 23:42:37

Visszanéztem még, hogy ki mit hordott össze, de nem sok újat látok, úgyhogy csak sörnyitó hozzáállására reagálok.

Nekem volt közöm fegyverekhez élőben is, annak tudatában írtam, amit eddig írtam.
Ami a kést illeti, beismertem, hogy nagyon veszélyes, és ha védekeznem kellene ellene, és megtehetném, én is inkább elfutnék. Azonban igenis tartom azt a véleményemet, hogy ha a megfelelő önvédelmi technikákat alkalmazod, akkor 50% eséllyel el tudod hárítani a késes támadásokat lőfegyver nélkül is.

Tudom, miről beszélek, áltam már szemben késeselővel, és az illetőnek nem azért volt kés a kezében, mert szalonnázni akart.

Az önvédelem esélyét ráadásul kifejezetten növeli, hogy ma Magyarországon a kést magukkal hordó/ezzel támadó emberek többsége nem ért a késhez. Ráadásul a késelők többsége az ország 1 milliós alkoholista népességéből kerül ki, és jó eséllyel a támadás időpontjában is részeg lesz, ami azért növeli a védekezés esélyét, pláne ha te meg józan vagy.

Egy profi késforgató ellen valóban vajmi kevés esélyem lenne puszta kézzel. Azonban a késeket, lévén mindennapi használati tárgyak, nem lehet betiltani/kivonni a forgalomból. Viszont ha valamelyik tablettás bortól bekattant vadállat egy éles fegyvert fogna rám, hát, ott nulla esélyem lenne. Meghalnék, oszt annyi.

Önvédelemre szerintem elég a gázszpré, gázpisztoly, amire könnyebben adnak engedélyt vagy valamilyen profibb sokkolópisztoly (teaser gun) 5m-es hatótávval. Ez utóbbi egyelőre nem engedélyezett, de érdemes lenne megfontolni, mert ezzel még elég nehéz helyrehozhatatlan dolgot csinálni, ellentétben az éles fegyverrel, ugyanakkor idősek/védekezésre képtelen emberek is képesek messziről és biztonságosan kezelni.

Ha megszúrnak egy késsel, túlélheted. (hacsak nem 27 szúrást kapsz) Ha leterítenek egy sokkolóval, egy idő után magadhoz térsz, a gázpisztolynak is elmúlik a hatása. Viszont ha egy Magnum-lőszert bekapsz, hát, bárhol is találtak el, nem sok esélyed van. Ezért nem támogatnám. Pláne nem az automata támadófegyvereket. Annak a tartását (monjuk egy AK-47-esét) hogy lehet önvédelemmel indokolni?

Mert olyat nem sűrűn hallani (bár ilyen is van), hogy valaki sikeresen megvédte megát vagy a családját a fegyverével.

Olyat annál többet, hogy bűnözők ellopták tőle, rutinosan kikapták a kezéből, stb., és aztán vagy őt magát vagy mást öltek meg vele.
Olyanról is sűrűn hallani, hogy valaki fegyverrel akarta megvédeni magát egy rablástól, amire a bűnöző is elővette a sajátját és a rabló volt a gyorsabb vagy profibb/rutinosabb vagy szerencsésebb. Ha nem veszi elő az áldozat, akkor elszedik a cuccait, és életben marad.
Olyanról is sokat hallani, hogy csodák-csodájára a fegyver valahogy a törvénytisztelő állampolgár saját kisgyermeke kezébe kerül. Nemrég egy 6 éves kisfiú ölte meg 3 éves testvérét apja éles fegyverével, mert összevesztek egy zacskó chipsen. Lehet, hogy utána a fegyverpárti apuka is átgondolta, hogy jó ötlet volt-e az éles fegyver egy sokkolópisztoly helyett. Mert a kisgyerekek sem hülyék, kifigyelik ám, hogy hol van az a fegyver.

Ja, és az agresszív kismalacoknak. Ha valaki bemegy a kertedbe vagy ne adj Isten, betör a lakásodba, nem biztos, hogy ezért rögtön halált érdemel, és az ítéletet neked magadnak kell végrehajtani ott helyben és azonnal. Amilyen kulturált emberek vannak itthon manapság, sokan már azért lelőnének egy gyereket is, mert lopja a fáról a cseresznyét. Nem túlzok, higyjétek el.

Lehet védekezni, a betörőt mozgásképtelenné lehet tenni egy sokkolóval, rendőrt hívni, aztán döntse el a bíróság, hogy hány évet érdemel. De nem rögtön halált azért, mert ellopta a betonkeverőt az udvarról.

Ennyi lenne az hozzátennivalóm.

cordial 2008.03.19. 23:45:39

Időközben látom, hogy Vandál Mikulás is írt, vele maximálisan egyetértek.

zerohu 2008.03.20. 00:09:35

Az egyik tevedes ott van hogy sokan azt hiszik hogy aki fegyverliberalizacio parti az azt akarja h mindenfele ellenorzes vagy kovetelmeny nelkul ugy lehessen venni a fegyvet a boltba mint a kilo kenyeret. Ilyet senki nem akar, ehelyett megfeleloen szigoru de teljesitheto feltetelek mellett lehessen onvedelmi fegyvert tartani.

A masik tevedes meg az hogy ezekutan minden masodik embernek fegyvere lenne. Nem, nem lenne. Rengetegen lennenek akiket egyszeruen nem erdekelne a dolog, nem vallalna a ezzel jaro utanajarast vagy felkeszulest, vagy ugy gondolna hogy vele soha semmi rossz nem tortenhet meg ezert ilyenre sincs szuksege.
Ezt kene belatni nem pedig mindenfele hulyesegrol, fullauto AK-rol meg golyoallo terrorisakrol fantazialni.

~Alice~ · http://dailyoutfitplans.tumblr.com 2008.03.20. 06:53:16

látom, a hangulat a tetőfokára hágott, nem is folyok bele a vitába, csak nem értettem, hogy tegnap, miért nőtt meg olyan baromira az oldalam látogatottsága... aztán leesett a hivatkozóknál. köszi, tegnap megdőlt a visitor rekordom :):):)

sörnyitó 2008.03.20. 08:48:33

Á, itt még nincs igazi "hangulat" :)
Csak hogy tisztázzuk, amit én szeretnék az a következő:
- sportcélból lőfegyvert ne a mostan őrület útján lehessen szerezni. A mostani eljárásrend megöli a sportlövészetet Magyarországon
- 16 Joules-os légfegyver regisztrációhoz kötött vásárlása
- Szerelt gumilőszeres hosszú lőfegyver regisztrációhoz kötött vásárlása 18 éves kor feletti büntetlen előéletű személyek számára home defence célra
- Szerelt gumilőszeres maroklőfegyver regisztrációhoz kötött vásárlása 18 éves kor feletti büntetlen előéletű személyek számára önvédelmi célra.
Angol pédához egy házi feladat: tessék utánanézni, hogy az önvédelmi fegyverek betiltása után hogyan változtak az erőszakos bűncselekmények statisztikái :(
BMW X5: rossz példa, annak speciel nagyon jó a töréstesztje. Önhordó karosszéria normális utascellával. Ha mondjuk egy Nissan Navarrát, vagy hasonló pickup-ot mondtál volna, akkor igazad lenne. :)

Vandál Mikulás 2008.03.20. 11:09:06

sörnyitó:

Imádom, amikor valakivel elbeszélünk egymás mellett... Csak "by the way":

- Ez a topic nem arról szól, hogy önvédelmi eszközöket lehessen-e használni, hanem arról, hogy érdemes-e engedélyezni a fegyver(érted: fegyver!, azaz pisztoly, puska stb.)tartást az állampolgárok széles tömegei számára.

- Ezzel kapcsolatban páran azzal érveltünk, hogy mégha szabadon birtokolhatnának is fegyvert a "pógárok", valszeg akkor se tudnának hatékonyabban megvédeni magukat az idős tanyasi házaspárok a kigyúrt bűnözők ellen.

- Ellenben valszeg ugrásszerűen megnőne azoknak az emberöléseknek a száma, amikor Kovács Józsi hirtelen felháborodásában lelövi a szomszédját, mert az megmérgezte a kutyáját, megkúrta a nőjét, vagy a gyerek lelövi a tanerőt, mert egyest adott a dogájára.

- A sportlövészettel nem foglalkoztam, de egy volt kanadai főnököm mesélte, hogy náluk a sportlövészeknek a klubban, lezárt páncélszekrényben kell tartaniuk a fegyverüket. Eleve csak az kap fegyvertartási engedélyt sportcélokra, aki tagja egy lövészklubnak. Ha a fegyvert el akarod vinni valahová, akkor a rendőrségen be kell jelenteni, és útvonalengedélyt kell rá kérni.

- Nem találtam semmiféle statisztikát az angliai bűnözés növekedéséről az önvédelmi fegyverek betiltása után. Egyáltalán: még referenciát sem találtam az önvédelmi fegyverek betiltására. Esetleg be tudsz linkelni valamit vagy csak "linkelsz" a levegőbe?

Ez már off-topic:
- Látom, szorgalmasan olvasod a Totalcar-t. Ha esetleg továbbgondoltad volna, amit írtam, rájönnél, hogy nem konkrétan egy adott autótípusról van szó. Hanem arról a jelenségről, hogy az emberek egyre böhömebb autókat vásárolnak, mert félnek az utakon. Viszont minél több a nagy autó, a tulajdonosaik annál kevésbé vannak biztonságban, mert annál nagyobb az esélyük, hogy nagy tömegű autóval karamboloznak. Ez egy hülye öngerjesztő folyamat, amelynek az a vége, hogy rengetegen fölöslegesen pöfékelnek el üzemanyagot, csak azért, mert ott van másfél tonna fölöslegesen a seggük alatt.

Ugyanez a helyzet a fegyverekkel is. Ha szabadon lehet vásárolni őket, akkor mindenki egyre nagyobb csúzlit vesz, mert a betörők is egyre nagyobbakkal jönnek. Azé' tankot nem tarthat majd mindenki otthon.

SDali 2008.03.20. 12:06:11

Flimo 13 Bár már így is túl sok időmet böktem el egy teljesen érdektelen postra, ráadásul OFF is, de egy kis összefüggéselemzés belefér.... Ami a Szovjetúniót (sok egyéb mellett, mert a rendszer nem volt tartható a struktúrája miatt) megroppantotta, az nem a fegyverkezési verseny volt, hanem Csernobil helyreállítása. A baleset, és hatásainak elemzése után jött rá a két nagy ország két nagy bölcs vezetője, hogy azokból a nagyhatótávolságú nukleáris rakétákból, amelyek mindkét oldalon garmadával álltak a raktarakban, egyetlen egy is 10 Csernobillal felérő hatású lett volna. Ezért Gorbacsov kezdeményezésére megszületett a rakéta-egyezmény, melynek eredménye képpen leszerelték a hosszú-hatótávolságú, nagy pusztítóerejű nukleáris rakétákat. De ez már tényleg nem az én tisztem, olvasgass, nézz Spektrumot...

Bird_ 2008.03.20. 13:56:17

baffátokmeg, végigolvastam...

VandálMiki és cordial:

"Ez a topic nem arról szól, hogy önvédelmi eszközöket lehessen-e használni, hanem arról, hogy érdemes-e engedélyezni a fegyver(érted: fegyver!, azaz pisztoly, puska stb.)tartást az állampolgárok széles tömegei számára."

Noshát, nem egészen. A magyar "fegyverbarátok", ha lehet így összefoglalni ezt a csoportot, egyáltalán nem azt szeretné, hogy mindenkinek lehessen bármikor bármilye. Nem. Pontosan azt szeretné, hogy lehessen hatékony önvédelmi és sportcélú fegyvere, megfelelő normális szabályozás mellett, ami jelenleg nem lehet. Ilyen módon hatékony önvédelmi eszköze sem lehet. (pl. szerelt lőszeres gumis fegyver, ami hatékony, de kifejezetten arra tervezték, hogy _ne_ öljön, ha nem muszáj.)

namármost. Lehetne ezt nyugodtan valóban komoly vizsgához, alkalmassághoz, bármihez kötni, de szemétség ellehetetleníteni, mint ahogy ez ma történik. Azért szemétség, mert valóban -legalábis részben- elveszik az önvédekezéshez való jogot, nem beszélve a meglehetősen "bűnözőbarát" (nem vicc!) törvénykezésről.

Lássuk be azt is, hogy ellentétben azzal, amit állítotok, egy ilyen szabályozás bizony csökkentené az erőszakos bűncselekmények számát. (mint ahogy erre számos -akár szomszédos, tehát hasonló kultúrával-anyagiakkal rendelkező országok - esetében statisztika van rá.) Az ugyanis egy téveszme, hogy "mert majd akor a bűnöző erre felkészül, és golyóálló mellénnyel jön". persze, biztos van ilyen is. De a "hardcore" paranoid bűnöző ezt már most is megteheti, az ellegális éles fegyverével, szóva itt nem lesz változás. Lesz viszont a sokkal általánosabb "nem hardcore" bűnözők esetében, konkrétan a kissebbségi besurranók inkább nem surrannak be, ha tudják, hogy kicsipkézve jöhetnek ki. És nem fog golyóálló mellényt húzni vagy felfegyverkezni, többek között azért sem, mert nincs rá pénze, nem olcsó dolgok ezek azért, pláne ha rendes vizsga is kellene hozzá, azt mondjuk 70-es IQval sose ugraná meg. Tehát nyugodtan kijelenthetjük, hogy ebben az esetben a lakosságot legjobban bántó bűncselekmények bezony radikálisan csökkennének. A "nagyfiúkat" ebbe a csoportba belevenni hülyeség, akinek már most illegál éles fegyveres körökben mozog, az már most is ugyanannyira van felkészülve az éles fegyveres támadásra.

Ámukfutókkal dobálózni szintén hülyeség. Hányan is laknak az USÁban? Hányan lesznek ebből "ámokfutó" áldozatai? És közben hányan védik meg magukat törvényesen? És szerinted hány bűncselekmény _nem is történik meg egyáltalán_, éppen amiatt, mert kétszer is meggondolja a delikvens?
Szóval én mondjuk bevállalnám ezeket az arányokat nyugodt lélekkel.

És mégegy: az eredeti postban hivatkozott linkeken nem csak nézegetni lehet a családokat, hanem mindannyian válaszolnak is egy kérdésre: "Why do you own a gun?"
Ha már az öregeknél tartunk: www.armedamerica.org/aa2/index8.html
Persze, most mindjárt jönnek az önjelölt rambók, hogy majd így jól kitépik az öreg kezéből, de gondoljatok bele: legalább egy esélye van, mása nincs. (Az egy más kérdés, hogy az öregkori fegyvertatással azért vannak fenntartásaim, szóval azért a minimális fizikai és kitűnő szellemi állapotot feltétlenül kívánatosnak tartanám, de ezt mondjuk tudjuk be az európai és az amerikai kulturális különbségnek.)

Összefoglalva: szabályozni kell, persze, de NEM TILTANI, mert azzal CSAK ÉS KIZÁRÓLAG a bűnözők dolgát könnyítik meg!!!

labi 2008.03.20. 14:27:33

Ah...

Gondolkozni tessék.

Rablovics úr vagyok, éjszaka lakásokba besurranok. Főleg öregekhez, mert kisebb a kockázat. Ha a háziak rajtakapnak na bumm, erősebb vagyok náluk lecsapom őket. (tessék csak megkérdezni a rendőrbácsikat, mit ajánlanak rajtakapás esetén a kiraboltaknak! Tegyenek úgy mintha nem vennék észre a rabló urakat, akkor nem járnak annyira szarul)

Ellenben ha a rablivics úrnak be kellene kalkulálnia azt, hogy a szegény nyenge háziaknál olyan eszköz van ami igencsak megemeli a kockázatot, inkább a menekülést választja ha rajtakapják.

Szándékos emberölések
Ha itt magyarországon úgy döntesz, hogy eleged van a szomszédodból és lelövöd, akkor aznap vehetsz egy fegyvert, átmész, lelövöd. Ha nem akarod lőfegyverrel, lecsapod egy ásóval, mindegy.
De ha megvan az esélye, hogy a szomszédodnál van egy legálisan tartott fegyver önvédelemre, akkor ebből a szituációból már a támadó is szarul jöhet ki, ami elég nagy visszatartó erő.

Nekromanta 2008.03.20. 17:13:35

Vandál Mikulás:

Ember, rég hallottam ekkora sületlenséget, amit itt összehordtál. Méghogy az emberek nagyobb autót vesznek, mert nem érzik magukat biztonságban... na ne kacagtass! Nem hiszem el, hogy nem látod, mennyire sántít ez a hasonlat.
Szó nincs semmiféle öngerjesztő folyamatról sem ott, sem pedig a legális fegyvertartásban. Egyszerűen arról van szó, hogy a fegyverpártiak megpróbálnak értelmes módon kompromisszumokat kötni, a te "elvtársaid" meg strucc módjára a homokba dugják a fejüket, és csak hajtják az agyrémeiket, annélkül, hogy egy kicsit is megpróbálnának gondolkodni. Szóval téphetjük napestig a szánkat, egy betűnyi információ nem jut el az agyatokig abból amit mondani próbálunk.
Én azért egy dologra mégis kíváncsi lennék: érdekelne, hogy mire alapozod azt az állításodat, hogy ugrás szerűen megnőne a legálisan tartott lőfegyverekkel való jogsértések száma (tudod, Kovács Józsi kontra szomszéd). És az nem válasz, hogy potenciálisan nőhet, mert a sok hülye degenerált elmeroggyant kilóra venné a pisztolyokat.

KopaszÁllat 2008.03.20. 17:49:07

Vandál Mikulás:
"Kovács Józsi hirtelen felháborodásában lelövi a szomszédját, mert az megmérgezte a kutyáját"

Azt a férget én is lelőném, gondolkodás nélkül!
Aki a kutyám életét elveszi, az abban a percben halott, csak még nem tud róla. Közölném vele...

Bird_-del és "labi"-val értek egyet: a fegyverviselés általános tiltása gátlástalanná teszi a bűnözőket.
Jelenleg ott tartunk ebben az országban, hogy az erőszakos bűnözőt ma sem gátolja semmi a lőfegyverhez jutásban és NEM KELL reális ellenállással számolnia cselekménye elkövetésekor.

Én pl. a fegyverviselés reális elbírálási alapon történő lehetővé tétele mellett visszaállítanám a halálbüntetést! Igen is helye van egy ilyen értékvesztett, de egyben kiszolgáltatott társadalom morális zsinórmértékének visszaállításában.
Persze nem "szilvaszedést", meg "rézkábel lopást" büntetnék halállal, hanem pl. az olyan esetet, mikor az öreg mamókára éjjel rárúgják a kis viskója ajtaját, aztán megkötözik, megerőszakolják, megkínozzák, megcsonkítják, megölik, majd kifosztják. Az ilyen férgeknek jogosan fütyülne a talpuk alatt a szél! ;) Nem??

Vajon, megtették volna az elkövetők a fenti kis "húzást", ha be kellett volna kalkulálniuk, hogy az anyóka - idős lévén - rosszúl alszik, és az első neszre a "pumpálós" Benelli után nyúl, vagy épp a hálóköntöse zsebében lapuló kis .38-as Taurus kakasát feszíti??
Szerintem nem! És ITT a lényeg.
Nálunk csak az első 20-30 szemetet kéne kilyuggalni és máris változna az elkövetői magatartás! Bűnözőink NAGY HÁNYADÁT visszatartaná, hogy otthagyhatják a fogukat.
(Persze elismerem, hogy egy kis részük még agresszívabban lépne fel, de ez nem érv az önvédelemhez való jog kiüresítéséhez, ami jelenleg ebben az országban folyik...)

Üdv, Kopasz
-

A 2008.03.24. 02:12:48

No, érdekes téma. Átpörgettem a kommenteket.

Tömören: éles fegyverre szerintem nincsen szükség. Gázfegyverhez viszonylag jó áron és viszonylag egyszerűen hozzá lehet jutni, és viszonylag kevés esélyed van rá, hogy megölj vele valakit (már ha nem dugod föl a valagába a pisztolyt vagy valami).

A probléma az, hogy mostanában itthon nincs olyan, hogy önvédelem - és olyan sem, hogy védelem. A rendőr egy óra múlva érkezik és magasról szarik az egészbe. Most, hogy lehetséges gázfegyverhez jutni, valószínűleg tíz emberből kb egy használná, ha helyzet van. Az ideális eset az lenne, ha ez a szám valahol nyolc körül lenne.

Ha valaki betör hozzám, észreveszem, megtalálom és pl. egy bottal pofán vágom, jön a sírás, hogy de hát ő csak lopni akart, minek ezért bántani (pláne ha véletlenül felküldöd az orrát az agyába vagy nyakon vágod). Na igen, ha valaki ilyeneket művel, azt meg kell kérni szépen, hogy álljon mozdulatlanul, és várja meg a rendőröket, mert ugye tudja ő jól, hogy nem szép az ilyesmi.

Ugyanis ha jól értem az önvédelem magyar fogalmát, akkor először meg kell várnod, hogy előszedjen egy kést, és akkor leütheted - ha csak megüt, hát üss nagyobbat.

Meg kéne tanulnunk védekezni. Ha feltesszük, hogy ugyanolyan egyszerű éles fegyverhez jutni, mint gázpisztolyhoz, ugyanitt tartunk: nem tudjuk használni, vagy nem jól tudjuk használni. Először nőjünk föl ahhoz, amink van.

doki 2008.03.26. 09:14:22

Hát olvastam már egy-két dolgot a lőfegyvertartással kapcsolatosan, de ekkora marhaságokat még nem.
Aki a cikket irta, annak igen csekély fogalmai vannak a külhoni és a hazai lőfegyvertartással kapcsolatosan.
Speciel teljesen felesleges az USA-val példálózni.
Finnországban minden fegyver tartaható ( még az is ami az USA-ban tilos) és gyakorlatilag ez jellemző Svájcra is, bizonyos megkötésekkel. Ami kőkemény hazai lőgyakorlatot meg vizsgát illeti az legfeljebb a vadászokra igaz senki másra

süti beállítások módosítása