Skip to content


       Szűrés lista

Tv-előfizetési díj újra: Megér 3 csatorna ennyit?

Kóka János SZDSZ elnök (aki még nem hallott a pártról vagy az elnökéről, annak röviden csak annyit, hogy ők az "adócsökkentés pártja") legújabb ötlete szerint újra az adófizetőknek kellene közvetlenül finanszírozni a köztévék működését. Ugyanis a TV-előfizetési díjat a Medgyesi-kormány nem megszűntette, hanem csak a költségvetés "átvállalta". Ez egy 7 milliárd forintos tétel évente.

Íme az liberális okfejtés:
"Az államnak nem kellene átvállalnia az állampolgároktól a köztévé fenntartásának költségeit. Az SZDSZ adócsökkentő programjának nagyon fontos eleme, hogy a közmédiát ismét a fogyasztók finanszírozzák, és az állam ne vállalja át az előfizetési díjakat. A mostani finanszírozási rendszer nem korrekt, és költségvetésfüggővé teszi a közmédiát - fejtette ki a pártelnök"

Hogy csökken konkrétan az én adóm, ha havi 1000 forintot kell fizetnem a televíziókészülekem után? Amin lehet hogy egész hónapban csak DVD filmeket nézek?
Mert arról nincs szó, hogy az így felszabaduló a 7 milliárddal mit kezdene az SZDSZ... Meghagyja a zsebünkben? Vagy az állam elkölti másra?

A TV-előfizetés 2007-es évre megállapított díja 967 forint, a 2008-as díjról nincs információm. És mivel az APEH szedi a pénzt, elkéri a kábelszolgáltatóktól az előfizetési névsort, így hiába vallod azt, hogy nincs is televíziókészüléked, ha van kábel előfizetésed, már fizethetsz is ...

Ha 3980 forintot fizetek a kábelszolgáltatómnak 39 csatornáért, akkor miért fizessek pluszban 1000 forintot 3 csatornáért, amik többnyire nézhetetlenek (M1, M2 és Duna TV rajongoktól elnézést). Ráadásul tudjuk, hogy talicskával tolják ki a közpénzt a Magyar Televizóból.

Angliában zokszó nélkül fizeti minden háztartás az előfizetési djíat (ha jól tudom), de cserébe megkapja a közszolgálati televíziók etalonját, a BBC-t a társcsatornáival együtt, reklámok nélkül! Vajon melyik csatorna nézhetőbb, a BBC reklámok nélkül, vagy az M1 reklámokkal?




Amúgy 2007. április 1-től a vendéglátós és idegenforgalmi vállalkozásokat kivonták az állami átvállalás alól, sőt, nekik háromszoros díjat kell fizetni. Vagyis minden televizó készülék után 2901 ft-ot kellett fizetni tavaly (aminek még tavaly az állam átvállalta a 40%-át). Egy 100 szobás szállodában ez elég nagy költség, amit úgyis a vendégekkel fizetettnek meg.



Címkék: politika közélet

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr65491462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

co2 · http://anyulontul.blog.hu 2008.05.28. 12:15:36

Ne legyen reklám, legyenek jó műsorok és legyen 3-4 csatorna, amit mindeki elér (nem csak műholdról), és ha már 5 évig így működik, akkor újra szavazok és nem a szar műsorosra nyomom majd.

AdamT · http://durva.blog.hu 2008.05.28. 13:32:54

A 7 milliárd forint annyira elenyésző része a költségvetésnek, hogy nem is értem, hogy az SZDSZ miért foglalkozik vele.
Azt meg ne felejtsük el, hogy NEM az MSZP irányította az országot 2002 óta, hanem az MSZP-SZDSZ koalíció. Ezért érzem nagyon visszásnak, hogy János most ennyire aktivizálta magát. Miért nem a kormányban volt ennyire kreatív?

Láttam - olvastam · http://lattamolvastam.blog.hu 2008.05.28. 13:37:02

Na most nyomtam meg a küldés gombot az outlukban :)

Kiváncsi vagyok mit válaszol kérdéseimre Jani, ha egyáltalán válaszol rá.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.05.28. 13:49:22

"A mostani finanszírozási rendszer nem korrekt, és költségvetésfüggővé teszi a közmédiát"

A MTV költségvetése ha jól emlékszem olyan 30 milliárd ft körül van. Ebből 7 milliádot dobnánk össze MI... és a többi?

Amúgy meg nem értem mi ezzel a baj? Törvényben van, hogy a költségvetés fizeti. Vagyis nem kell egész évben segget nyalni a kormánynak a pénzért .. akkor meg simám müködhet a finanszírozás így is ..

Vagy ezzel Kóka elismeri hogy a költségvetései pénzért ezt-azt kértek az MTV-től ?

bb_ 2008.05.28. 13:53:03

szeritnem teljesen korrekt hogy fizessen a felhasználó, csak akkor legyen is meg a döntési joga, hogy akarja-e. én pl. gond nélkül vállalnám, hogy ne legyen a 3 csatorna és nem is fizetek.
talán az egyetlen megoldás, hogy ténylegesen motiválni lehessen az köztévét, hogy minőséfet állítson elő

mutant · http://universal.blog.hu 2008.05.28. 14:28:00

Azt hittem, az internet- és a kanapéadó után már nem érhet meglepetés. Mibe fektetné a megmaradt összeget? Csak a szokásos:többmilliós kocsik,villák a köcsögöknek,te meg élj meg,ahogy tudsz havi 50-60 ezerből...tudjátok mit?támogatom az ötletet,ha csinálnak egy olyan valóságshowt,amiben a képviselők és a T. miniszterelnök úr is helyet cserél egy hétköznapi emberrel 1 hónapra. Annak fizetéséből tartja el a családját!

Raszputyin · http://zsir.blog.hu 2008.05.28. 14:33:24

Azért leszarozni a köztévéket nem túl árnyalt véleményalkotás. Vess egy pillantást a tv műsorra, és láthatod, hogy normális filmeket csak ezek játszanak.

Kereskedelmi tv:
-A kat. de lejárt szavatosságú mozifilmek főműsoridőbem (ezeket inkább DVD-n), B kat. nézhetetlen szar egyéb időpontokkor
+ saját gyártásű műsorokat (no komment)
+ mainstream sorozatok, amikből az amerikaiak némelyike nézhető (de ezt is inkább DVD-n)

ennyi. ez a kínálat egyszerűen fos

A közszolg tv sugároznak mindenféle nézhetetlen műsort is (mondjuk van akit érdekel a vallás, a magyar kúltura, magyar turizmus), de ha péntek-szombat-vasárnap este/éjszaka valamit értelmeset akarsz nézni, akkor itt kell kereséglned (vagy a külföldi adók közül, pl. az említett BBC)

Persze ennek ellenére hülyeség külön kivetni ezt az adót, mindenkinek úgy jön le, hogy egy újabb sarc. És ha ezzel együtt nem csökkentenek valami mást, akkor tényleg az. Ráadásul mindenkinek kéne fizetnie ilyet, ezért is értelmetlen a szeparálás (mindenkinek van tvje), így is úgy is te fizetsz érte, csak egyszer szjanak hívják máskor meg másnak.

Bit Rot 2008.05.28. 14:50:35

Azért az milyen már, hogy pont az SZDSZ akar már megint bevezetni egy újabb adót?

(Az Internetadót is támogatta az SZDSZ.)

Bit Rot 2008.05.28. 14:53:07

"Kóka János [...] legújabb ötlete szerint újra az adófizetőknek kellene közvetlenül finanszírozni a köztévék működését"

Én úgy tudtam, hogy eddig is az adófizetők finanszírozták a köztévét.

Ennek a Kókának végleg elment az esze?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.05.28. 15:45:31

John42

nem ment el az esze .. úgy hívják a tünetet, hogy "elnökválasztási-kampány" .... vajon Fodor Gabi és csapata mit főz ki ???

Bit Rot 2008.05.28. 16:31:37

Szerintem Fodor és Kóka versenyezzenek, hogy ki tud több adót kitalálni!

Ötletek még:

"Gazdag-adó": azoknak, akiknek a jövedelme meghaladja a havi 90 000 Forintot (bruttó)

"Tömegközlekedési adó"': mindenkinek, aki BKV jegyet vagy bérletet vesz, +10%, hiszen az állam pénzéből is tartják fent a tömegközlekedést

"Túlóra adó": minden ledolgozott túlórára +20% adó, hiszen ami plusz munka az plusz pénz, abból pedig plusz adó jár az államnak (a szokásos TB+SZJA-n kívül).

globocnick 2008.05.28. 19:04:17

Ez ugyanaz a baromság, mint a vizitdíj. Fizetek a tb felé, de fizessek vizitdíjat. Fizetek a kábel szolgáltatónak, de fizessek a készülékért is, amit egyébként megvettem, mindenféle adó vonzattal. Biztos nagyon jó ötlet, hiszen egyszer már elvetették, miként a vizitdíj is bebukott. Nem kellene esetleg olyan állami bevételeken gondolkozni az összes rohadt okos politikusnak, ami egyrészt kivitelezhető, másrészt nem ütközik a választópolgárok nagy részének ellenállásába, harmadrészt értelmes? Nem kellene esetleg komolyan elgondolkozni egy államháztartási reformon? És végül, de nem utolsó sorban nem kellene elmenni tök máshova és ott előállni ilyen hülyeségekkel? Mondjuk egy mianmari kivégző osztag előtt?

Mária 2008.05.29. 10:16:20

Legyen kódolt a "köztévé" adása, akinek kell nézze és fizessen, akinek meg nem kell, az nézheti a CNN, vagy valamelyik magyar hírcsatorna adását.

Vagy olvasgathat a Zinterneten...

De az nagyon nem lenne jó ötlet, hogy olyasmiért fizessen valaki, amit nem is néz egyáltalán.

Annál rosszabb ötlet már csak az lenne, ha a közpénzből fenntartott trutyit pártpropagandára és választási kampányra használná fel ez a takony banda.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.05.29. 14:24:34

Úgy látom ennek az nagyszerű kezdeményezésnek nem sikerült megérteni a lényegét. A Királyi TV azért nyal ocsmány módon a mindenkori kormánynak, mert azok egyetlen tollvonással mondjuk felére csökkenthetik a támogatást.
Ha közvetlenül az adófizetők finanszírozzák akkor már sokkal önállóbbak lehetnek (lehetnének). Tudnának kritikusan viszonyulni a kormányhoz, és meglenne az esély arra, hogy valóban legyen egy közszolgálati adónk.
A kezdeményezés idítéka persze nyilvánvaló. Max 2 év múlva jön Orbán és a tv neki fog nyalni ezerrel, ezt megakadályozandó megpróbálják menteni a menthetőt.

Zero tőleg szánamlas ez a kádárista, kispolgári proli mentalitás. (Minek fizessek én 22 forintot a zsömléért a piacon amikor a tescóban 9 forint és mást is tudok még venni?) Tényleg nem ér meg 1000 forintot, hogy legyen egy normális köztévénk? Hihetetlen, hogy ilyen fontos dolgokra nem vagy hajlandó egy jelképes összeget sem áldozni.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.05.29. 14:40:34

TaTa86.

Bocs, de előbb a lakás,megélhetés, a túlélés.
Igenis 1000 ft is sok. Főleg hogy miért fizessek olyan szolgáltatásért, amit nem is veszek igénybe?

Hogy " meglegyen az esély egy valódi közszolgálati TV-re" ? Bocsánat , de nem!

Majd ha 20% lesz a SZJA, talán akkor hajlandó vagyok .. de amíg 1,5 millió valódi adózó tartja el ezt a lumpen országot, addig egy forintot sem !

süti beállítások módosítása