Skip to content


       Szűrés lista

Következmények nélküli ország: Bukni csakis felfelé

Varga Zoltán bíró hozta meg a 2005-ben a téves bírói ítéletek hazai bajnokságának aranyérmesét, amikor is Kaiser Edét életfogytiglanra, Hajdú Lászlót pedig 15 évre ítélte a móri bankrablás és 6 ember kivégzése miatt.

A bíró úr természtesen levonta a konzekvenciákat, hogy Ő is vastagon benne volt - mások mellett - egy nagyon súlyos téves ítélet meghozatalában. Csak egy valamit léphetett, amit mindenki más is tenne ebben a furcsán működő országban: felfelé bukik. A Legfelsőbb Bíróság (LB) tagjává nevezik ki szeptember 1-i hatállyal Varga Zoltán bírót. Rövid hírecske, de szokás szerint benne van az ország látképe. Hibázott? Hibázott! Lemondott? Nem mondott le! Kirúgták? Dehogy rúgták, ne viccelj. Irány a Legfelső Bíróság. Még nincs meg a szánalmas magyarázat, de borítékolhatóan ez lesz benne: Ő csak beadta a pályázatát, nem tehet róla hogy megszavazta bírói kollégium ... Bárándy Gergely is támogatta (forrás:hirszerzo.hu):

"Az OIT döntése Varga Zoltán kinevezéséről egy folyamat utolsó állomása lesz, hiszen a bíró jelölését a Legfelsőbb Bíróság Büntetőjogi Kollégiuma tizenöt igen szavazattal, két tartózkodás mellett támogatta, és ugyanezen véleményen volt a Fővárosi Bíróság elnöke, Gatter László, valamint a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Lomnici Zoltán is"

A pofátlanság, hogy a bíró úr már tavaly is pályázott, de Lomniczi akkori LB elnök szólt neki, hogy talán nem a téves móri ítélet kirobbanása után kellene felfelé dobbantani. És mivel a góré szólt, Varga visszavonta a pályázatát. Most viszont Lomniczi már nem LB elnök, szabad a pálya.

Bárándy nagy figura, imádjuk a csavaros jogász-érvelését:

"Jelenleg senki nem tudja megmondani, hogy az ominózus móri ügyben hibázott-e, már csak azért sem, mert nem született még ellentétes tartalmú jogerős ítélet az ügyben, amely alapján bárki ezt állíthatná.Arról már nem is beszélve, hogy egy bíró mindig 'hozott anyagból' dolgozik egy eljárás során, márpedig a rendőrség eddig négy gyanúsítottról állította teljes mellszélességgel, hogy ő volt a móri mészárlás elkövetője, így - ha be is bizonyosodik, hogy téves volt esetleg Varga Zoltán döntése - nem biztos, hogy ő, vagy csak ő felelős érte."

Értjük mi. Amíg nincs végleges másodfokú ítélet a valódi móri mészárosokról, addig Varga bíró nem hibázott. Sőt, lehet hogy ő is csak áldozat ... megvezette a szemét rendőrség!

Fleck Zoltán jogszociológus fogalmazza meg a legpontosabban. Augusztus 20-i halálos vihar? Ártatlan emberek összeverése a rendőrök által? Bicikli-tenderben megbukott Posta elnökből miniszter? Felfelé buktatjuk a hibázó bírót? Soroljam tovább?

"A kinevezés betetőzése a fent vázolt folyamatnak, annak, hogy semminek nincs következménye. Ez nem a személyes felelősség kérdése: az egész rendszer ilyen, már rég elveszítették a kapcsolatukat a külvilággal. Meg kell védeni mindenáron, aki hibázik, semmi más nem számít".

És természetesen nem lenne kerek a történet, ha nem lenne egy finom csavar a történet végén:

"Varga kinevezése fontos lehet abból a szempontból is, hogy ő viszi a K&H ügyet - amit, ha nem tud befejezni szeptemberig, új bíróra osztanak majd, és így az egészet elölről kellene kezdeni. A Fővárosi Bíróság Büntető Kollégiuma vezetője, Frech Ágnes erről azt mondta lapunknak, az ügy "erőltetett menetben, az ítélkezési szünet egy részét is felhasználva befejezhető" szeptemberig, feltéve, hogy a vád, vagy a védelem nem akadályozza ezt meg."

Kedves polgártársak! Önök láttak-e már az augusztusi rekkenő hőségben, az ítélkezési szünetben(!) gőzerővel, sőt erőltetett menetben dolgozó bíróságot? Ha igen, kérem írják meg hozzászólásban ...

Akkor jöhet az összesküvés-elmélet: Valószínű, hogy egy új bíró előről kezdi a K&H ügyet. Még 2-3 évig elhúzzák. 2010-ben választások. Utána is ráér az ítélet. Még a végén kiderül ki is az Gyurcsányi ...  de biztos csak élénk a fantáziám. ja, és Bárándy Gergely ügyvéd, az OIT tagja, egyik támogató MSZP-és képviselő.

Címkék: közélet pofátlan

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr30540880

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tojás 2008.06.30. 22:39:59

ErkölcsficamÁllunk ketten Gergellyel, az én Gergelyemmel az Astoria sûrûjében, lángpallossal irtjuk az erkölcsficamos Fideszeseket, vállam a vállához ér, bokáig járunk már a sikamlós vérben. Amikor Gergely véletlenül hozzámér, vagy ránézek egy kicsit mere…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lampaules 2008.06.26. 18:04:59

Nem értem. Egy bíró valóban a hozott bizonyítékos alapján dönt. Ezért nem terheli őt felelősség.
Persze feljebb léptetni nem őt kellett volna.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.06.26. 18:08:27

esszelelj

Nem volt semmi közvetlen bízonyíték Kaiser és Hajdú ellen. Ha egy kicsit is bizonytalan vagyok, nem ítélem életfogytigra ..hanem visszadobom a labdát.

Ráadásul ezzel a szöveggel:
Varga Zoltán azt mondta, "az igen nagy számú bizonyíték" következtében a vádat "kétséget kizáróan bizonyítottnak" tekinti.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.06.26. 18:09:37

Ja, és ha nem is voltak ők követték el, milyen "igen nagy számú bizonyítékok" lehettek ? Világ vicce ....

765mb 2008.06.26. 18:52:56

És tényleg semmit nem tehetünk?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.06.26. 18:58:49

765mb

Hmmmm jó kérdés.
Talán megtapsolhatod a bíró urat.

2008.06.26. 19:01:09

szerintem nem egyszeruen arrol van szo, hogy "Meg kell védeni mindenáron, aki hibázik, semmi más nem számít" lenne a cel. Ez csak mellekes szal, ami szerintem sulyosabb. A focsapasirany az, hogy vannak az orszagban erinthetlenek, akik barmit barmiyen sz*rul csinalhatnak, es hibazas/csalas (mert nem egyszer akaratlagos a "hiba" ugye) nem vedelemre szorulnak. jobban mondva meg vedelemre sem. Egy vallranditassal el van intezve minden kifogas. Es ez szepen a Jupiterektol leszivargott az okrok koze is. azt meg mindenki nap, mint nap tapasztalja, hogy az orszagban igen sok barom van. Hangosan szol ejjel a kocsmaban a zene? Raepitett a szomszed a telked szelere? (Kepviselo ur, de mindenki mas is, de az meg a kameraba bele is rohog kozben) nemdohanyzo helyen dohanyzik? Buszok sora parkol a Varosliget automentes "zold"ovezeteben? Allitolag mindenesetben a jogszabaly melletted all, de probalnad meg ervenyesiteni az akaratod/igazad...
Mindig szidjuk milyen kocsog a MAV, barom a BKV, meg hogyan huz le a Tesco, miyen szemet a UPC, meg mennyire alacsony a kozlekedesi moral. De ezek csak cimkek, mogottuk mindig emberek vannak. Kozemberek, akik olyanok mint te meg en. Es ugyanaz az agressziv autos akirol irnak, hogy leszoritott valakit masnap panaszkodik, hogy milyen kocsogok mar az EONnal, hogy le akartak huzni.
Mas sem mutatja mekkora igenyvalsag van ma Mo-on, mint az, hogy a pl. a BKV postok fele azzal kezdodik, hogy megmagyarazza a joember miert volt jogos, hogy bliccelt (persze csak az a gondja, hogy a tusko ellenor hogyan viselkedett, ami igaz, de...).

Ezek persze emellet Varga-fele dolog mellett aprosagok, de mig ilyen a lakossag jonagy szazaleka, addig ok ott fent is tudjak, hogy megtehetik, paran hoborognek, de igazi nyomas nem lesz rajtuk.

They can get away with it. Always have, always will...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.06.26. 19:25:02

CliffBarnes

Igaz ...

De azért nem ugyanaz hogy én bliccelek a BKV-én (amúgy teljesen jogosan xD ) és hogy nagy horderejű ügyeknek Magyarországon egyszerűen nincs személyi felelőse / következménye.

vicso 2008.06.26. 21:02:48

jaj de szép is a BTK azon alapelve, amely kimondja, hogy "senki sem tekinthető bűnösnek mindaddig, amíg a bűnösségét a bíróság jogerős határozatában nem állapította meg" (az ártatlanság vélelme).

az már más, hogy a per végén megállapítja a "tisztelt" bíróság, hogy a 2 vádlott bűnös. eltelik pár hónap, majd ennek az ellenkezője bizonyosodik be (természetesen nem védem őket, mert nem éppen ma született bárányok, de ebben az ügyben nem ők voltak a vétkesek).

hol vagytok alapelvek? hol vagytok törvények?

REPARATUR 2008.06.26. 21:07:21

Az biztos, hogy legelőször a rendőrséget kell rendberakni. Na de addig is kivéd meg, ha már az ítélkezőkben sem bízhatunk. Marad a drága ügyvéd.

reKorrekt 2008.06.26. 21:20:23

Mostmár erős a gyanúm, hogy talán a Tánczos Gábor történet is ilyesfélén ment végbe.

2008.06.26. 21:26:36

Rokon "okosan" kapott uzsorakolcsont, amit keptelenseg lett volna visszafizetni, igy 10 millas haza a kapott felmillas kolcsonert meg meg 2ert kp-ben az uzsorase lett volna. Az vallalkozo ur ugyvedet alkalmazott. Rokon eppen gyogyszer hatasa alatt volt (idegi okokra szedi) gondolhatjatok ez cseppetsem hatott a donteskepessegere, legalabbis az ugyvedasszonyka nem allitotta le a dolgot. A rokont gyerekei otp kolcsonbol osszekapart penzzel "valtottak ki". Az ugyved, aki nekik segitett nagyon rendes volt. De amikor a hazat el kellett adni (es kisebb lakast venni), hogy sok mas adossagot lehessen rendezni belole az ugyved (emlekeztek, aki rendes volt) 100ezerpluszafa vagy 80ezerkezbe alapon asszisztalta vegig.

Ennyit a tisztessegrol.

CiscoKid 2008.06.26. 22:18:35

Az általam eddig hallott leggyengébb, és legszánalmasabb kifogás ez a "bíró hozott anyagból dolgozik"
Akkor most a rendőrök bizonyítékot hamisítottak, vagy mi?

"márpedig a rendőrség eddig négy gyanúsítottról állította teljes mellszélességgel, hogy ő volt a móri mészárlás elkövetője"

Egy plusz sort rá lehetne tenni a vádiratra: " A rendőrség teljes mellszélességgel kiáll a vádlottak bűnösségéért", meg egy kis jelölőnégyzetet, ha beikszelik, akkor fölösleges megtartani a tárgyalást, elég lesz kihirdetni az ítéletet. Legalább spórolnánk, és kevesebb ilyen pofátlan disznóra lenne szükség, mint ez a Varga.

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2008.06.27. 07:48:34

Az OIT választja a legfőbb bírát, a legfőbb bíra pedig kinevezi az elnököket (akik tagjai az OIT-nek). Így megy ez...

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2008.06.27. 07:49:20

Az OIT választja a legfőbb bírát, a legfőbb bíra pedig kinevezi az elnököket (akik tagjai az OIT-nek). Így megy ez...

Jim Raynor 2008.06.27. 08:17:50

a móri ügyben a legszörnyűbb, hogy az egy dolog, hogy a rendőrség szarul végzi a munkáját, na de hogy ezt 1. se az ügyészség nem veszi észre (nyugodtan mondhatták volna, hogy megalapozatlan, vagy visszabaszhatták volna pótnyomozásra) 2. se a bíróság nem veszi észre......bakker, a két pofát úgy ítélték el, hogy nem volt meg a gyilkos fegyver........lol (melyeket aztán persze nem a rendőrség talált meg.....)

Vargáról meg annyit, én egy ilyen ítélet után a lelkiismeretem miatt tuti lemondtam volna.......neki ezek szerint olyan nincs......

Nzoltan 2008.06.27. 08:29:24

Túl bonyolultak a törvények. Ki lehet őket magyarázni.
Olyan mint az adórendszer. Minél több a kurfli benne, annál több a kiskapu.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.06.27. 08:30:02

Az is érdekes, hogy az OIT tagja lehet egy képviselő. Ott szerintem max egy politikusnak szabadna lenni: a miniszternek, és onnantól qsss nekik.

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2008.06.27. 08:33:45

Őrnagy: Ha jól tudom, akkor tagja az igazságügyi miniszter is.

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2008.06.27. 08:35:32

... akit a miniszterelnök nevez ki. Kvázi jelen van ő is :)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.06.27. 09:26:52

Maffia ez, kérem szépen :)

Kényelmesen, szivarozva, whiskyt kortyolgatva a hátsó szobában ledöntik a dolgokat ...

Maddness69 2008.06.27. 10:05:50

Voltam bíróságon. Nem megyek többet. Felesleges.
Ki perel kit? Már tudom, mi lesz az ítélet, ha lesz.:)

bloodhound v2.0 2008.06.27. 11:05:59

Őrnagy Őrnagy · nagyregeny.blogspot.com/ 2008.06.27. 08:30:02
azért tagja még két képviselő (ha jól tudom 1 kormánypárti + 1 ellenzéki) plusszban az oit-nek, hogy a parlamentnek is legyen rálátása a bírói karral kapcsolatos dolgokra.

CliffBarnes 2008.06.26. 21:26:36
valamit erősen félreértettél, ha azt gondolod, hogy az ügyvédek jószolgálati tevékenységet látnak el. javaslom máskorra az irm jogi segítségnyújtó szolgálatát, legalábbis ha az ügyfajta meg a jövedelemkorlát nem zárja ki a segítségük igénybevételét.

2008.06.27. 14:33:42

Hi Bloodhound!
En csak REPARATUR-nak akartam bizonyitani, hogy egyik mindegy, mint a masik... A teljes igazsagszolgaltatasi rendszerrel ez a bajom. Ha igazam van es baromi olyan nagy szerencsem is, hogy valamelyik egyedevel egyfele tart az erdekunk, akkor meg nyerhetek is. Es azt akartam meg illusztralni, hogy csak azert, mert egyszer igazam mellett allt valaki, masnap, ha neki az az uzlet ugyanugy lop/csal/hazudik, mint az, akit egyutt tamadtunk...

Kopolya 2008.06.27. 18:14:15

Egy olyan banánköztársaságban, ahol még banán sincs, ez a hír igazából már senkit sem döbbent meg.
A kérdés csak az, hogy ezt a parádét, melyet politikai "elitünk" folytat idestova húsz éve, mikor unjuk már meg.

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2008.06.28. 18:09:44

Bárándy Gergely és Varga Zoltán amúgy egy egyetem jogi karának büntetőjogi tanszékén oktatnak...A saját kollégám kinevezését nem fúrom meg, nem igaz?

min0rity r3port · http://m0r3.blog.hu 2008.06.28. 22:40:23

Soha nem fog kiderülni, ki az a Gyurcsányi. Illetve mindig is világos volt, pont emiatt nem számít. A K&H ügy egy komolyabb közbeszerzéshez képest vasárnapi iskolások elsőáldozási majálisa. Mór csak bemutatta felzárkózási készségünket az USA-beli állapotokhoz. Hajrá, Magyarország!

seherezade 2008.06.29. 11:09:34

Az nem teljesen igaz, hogy először nem volt következménye, hiszen Varga a botrány kirobbanásakor lemondott az OIT alelnöki posztjáról, félt attól, hogy mi kerül majd bele Kende könyvébe, de persze hamar elült a dolog, és ime az új csillogó kinevezés. Mellesleg nekem tanárom volt, és tényleg úgy gondoltam, hogy ő az egyik legjobb a szakmájában, de változnak a dolgok ...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.06.29. 12:48:47

seherezade

Mindenki hibázhat, persze ..de ahogy a cikkben is írják, ilyenkor elmegy tanítani 4-5 évet ... nem pedig feljebb lép.

2008.06.30. 15:43:14

Zero!

Lehet, hogy velem van a baj, de nekem az sosem volt eleg, hogy ha valaki magas helyen bunt kovet el (es nem hibazik!!!), akkor parkolopalyara kerul buntibol. Ket okbol is bicskanyitogato a dolog: 1) atlagember ptk/btk szerinti buntetest kap, mig ezek parkolopalyat/megrovast/ejnyebejnyet 2) a parkolopalya, ahogy neve is mutatja ideiglenes, tehat mindig visszaternek, mintha mi sem tortent volna.

Annyira igenytelen... Nem is buntetesbol vagy megbanasbol/megkovetes jelleggel teszik felre a joembert, csak ecceruen kinos vele mutatkozni.

Szoval a parkolopalyas sztori is gusztustalan, de mi mar ott sem tartunk:(

bloodhound v2.0 2008.07.01. 08:58:16

CliffBarnes 2008.06.27. 14:33:42

hát nem t'om... a példádból nekem nem az jött le, hogy lopott/csalt/hazudott, hanem, hogy pénzt kért cserébe, mert dolgozott neked... de akkor félreértettem (?) a leírtakat.

2008.07.01. 16:41:07

A sztoriban a "100ezerpluszafa vagy 80ezerkezbe alapon asszisztalta vegig" resz a lenyeg. A tobbit csak azert irtam le, hogy a dolog abszurditasara vilagitsam meg.
Hogy valahol mar olyan melyen elfogadott "egy kis stikli", hogy mar a "becsuletes" emberek is baromi konnyen raallnak. Az ugyved tenyleg mindig segitett, felhaboritotta az elso eset, de ahogy az eset mutatja o is korrumpalodott. Felveti a penz es valoszinuleg gazdag lenne csalas nelkul is.
Akkor meg miert? Mert nem tartja bunnek? A jog mar nem szentiras neki?

süti beállítások módosítása