Skip to content


       Szűrés lista

8 nap, 9 halott és a politika

8 nap, 9 halott drogos. És teljes a tanácstalanság ... mi mást tehet ilyen esetben, főleg nyáron, egy vérbeli politikus? Hívjuk össze a Bizottságot! A látszatcselekvés mintapéldája!

Van egy adott szituáció, ami még nem fordult elő az országban, és nemcsak Dr. Funk Sándor addiktológust lepett meg, hanem úgy mindenkit: 8 nap alatt 9 ember halt meg drog miatt.
A hír értékét a politika szintjén jól mutatja, hogy csak a 2 kispárt csapott le rá, a 2 nagynak ez nem "ügy", nyár van, majd foglalkozunk vele ősszel. Esetleg - hangsúlyozom: esetleg - talán még egy újabb bizottságot is felállíthatunk. Jól jön a plusz bizottsági tagságért járó pénz, nyakukon a karácsony.

2 markáns véleményt hadd idézzek máris a környezetemből. (A vélemények és a poszt a kemény drogosokról szól, a füves cigit szívók más kategória.)

- "A" vélemény: 9 nem dolgozó, nem adozó, valószínűleg bűnözésből szerzett pénzen heroint magába lövő, kvázi "öngyilkossal" kevesebb.
- "B" vélemény: ezek beteg emberek, akiken az államnak kötelessége segíteni.

És Funk doktornak mi a véleménye?

"Aki heroinhoz nyúl, számolnia kell azzal, hogy bármelyik lövés az utolsó lehet. Ez benne van a pakliban. Ez egy halálos biznisz. Nem az a meglepő, ha valaki belehal az adagjába, hanem az, ha túléli."

Markáns és egymásnak teljesen ellentmondó állásponton van a 2 kispárt is (kispártoknál nincs szabi meg uborkaszezon, aktívak éjjel-nappal).

Az MDF azonnali rendkívüli bizottsági ülést szeretne (mintha most nyáron bármi értelmeset tudna bárki is mondani) és a teljes drogpolitika felülvizsgálatát.

"Az MSZP-SZDSZ-vezetés hatéves drogpolitikája a múlt héten ismét megbukott. Az ÁSZ 2006-ban azt állapította meg, hogy 2000-től kezdődően Magyarországon az erre a területre fordított összegek dinamikusan nőttek. A legmagasabb összeget, egymilliárd kilencszázmillió forintot 2004-ben fordította a kormány a drogpolitikai programokra. Azonban 2005-től kezdve a támogatási összeg egymilliárd kétszázmillió forintra csökkent, a 2008. évi költségvetésben pedig mindössze százmillió forinttal van több erre a területre."


Petkó szerint
az MDF drogpolitikája (van ilyenük is) három pilléren nyugszik: az első a megelőzés, a második a kezelés, a harmadik pedig a bűnüldözés.
"Azt látjuk, hogy ha a három területre nem biztosítunk a költségvetésben megfelelő támogatási összeget, akkor újabb sajnálatos halálesetek következnek be".
MDF amúgy a Büntetőtörvénykönyvhöz semmiképpen nem szeretne nyúlni, inkább a kereslet-kínálatot szorítaná vissza, továbbá megerősítené a rendőrséget és a VPOP-t.

Ugorjunk egyet, SZDSZ, ÚJ Generáció, tök egyértelmű álláspont: ne büntessék a drogfogyasztókat.

"Mi azt akarjuk, hogy a fogyasztókat ne büntessék, dekriminalizálják a drogfogyasztást, és a rendőrség ne a drogfogyasztókat üldözze végre, hanem azokat, akik különböző szerekkel látják el (...) a fiatalokat".

Léderer szerint a büntetést előtérbe helyező drogpolitika újabb áldozatokat fog szedni. Budapesten 10 év alatt 140%-kal nőtt a drogosok száma. Ezért az SZDSZ ÚG úgynevezett ellenőrzött belövő szobákat szeretne létrehozni. "Az SZDSZ szakmai kérdésnek tekinti az ellenőrzött belövő szobák létesítésének kérdését, és mivel a kábítószerfüggőkkel foglalkozó szakemberek szerint segítséget jelenthet, a liberálisok is tudnák támogatni" - nyilatkozta Gusztos Peti.

Érdekes, de a legfrissebb hírek szerint Franciországban nem a dekriminalizálás a fő csapásirány. Ugyanis olyan új szondát használnak a rendőrök, mely a közúti ellenőrzés során a nyálból nagy pontossággal kimutatja a cannabist, extasy-t, kokaint, heroint és az amfetaminokat. Ha drogozott a sofőr, 4500 eurós (körülbelül 1 millió forintnyi) bírságot, vagy két év börtönt kaphat amellett, hogy elveszik a jogosítványát. Valahogy szó sem esik arról, hogy csak a terjesztőket büntessük. Amúgy az első 10 sofőrből 3 le is bukott.

Vissza Magyarországra! Beindult az üzengetés a 2 "ellenzéki" párt között, ebből nem maradhatott ki Daróczi Dávid kormányszóvivő is, aki - mi mást tudna mondani, és valljuk meg, már hiányzott is- belekeveri Orbán Viktort. Ízlelgessük a szavakat és tanuljunk: 

"Tájékoztatása szerint idén több mint másfél milliárd forint áll rendelkezésre drogpolitikai programokra, amely valóban kevesebb a 2004-es összegnél, de másfélszer több, mint amennyit a Fidesz és koalíciós partnerei - többek közt az MDF - kormányzásuk idején erre költöttek"

Winkfein Csaba, a kábítószerügyi eseti bizottság szocialista elnöke augusztus 20-a utánra összehívja a Bizottságot. Winkfeinről soha az életemben nem hallottam még, pedig 15 éve követem a belpoltitkát. Mindenestre megnyugodhatunk, a hazai drogpolitika a legjobb kezekben van. Sikerült neki 4 felszólalást összehoznia a plenáris üléseken, és 5 felszólalást az "Ifjúsági, szociális és családügyi bizottságban". Fél év alatt. Remélem a nyaralást nem kell megszakítania szegénynek a fránya drogosok miatt ... mert az tényleg szopás lenne. Gondolom azért az augusztus 20-a utáni időpont ... 

Címkék: politika közélet drog

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr53611214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barrera 2008.08.12. 12:05:51

Nem tudok áldozatként tekinteni ezekre az emberekre. Funk doktornak igaza van. Ezeknek tudniuk kell, mivel jár ez. Állami milliárdokat pont eleget költünk megelőző kampányokra, drogambulanciákra eddig is. Közben pedig nekünk, társadalomra veszélytelen extrém sportot űzőknek (hegymászó, ejtőernyős, autóversenyző stb) a versenyeink előtt külön biztosítást kell kötnünk magunkra, mert esetleges sérüléseinket TB alapon nem látják el, hiába fizetjük azt rendesen. Így drogozni is mindenki a saját felelősségére drogozzon, felesleges ebből politikai kérdést csinálni.

INkvizítor 2008.08.12. 12:07:46

fasza! nyár van nincs mit csinálni kedeves politikusainknak, így előbújnak a harmadik vonalból, (megye 2) és végre fontosnak érezhetik ők is magukat...

a motorosok miatt mikor lesz bizottság?? azokból is minden hétvégén meghal legalább fél tucat???

igazi gitt egylet.......

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2008.08.12. 12:21:19

Az SZDSZ-től nem is lehet mást várni.Jövőre talán meg is szervezik "Drogos Büszkeség Napját" csont és bőr,karikás szemű,élőhalott felvonulókkal.

DArchAngel 2008.08.12. 12:26:10

Ameddig nem nevelik és ösztökélik a fiatalokat felelősségteljesebb életre, addig hiába költ akár ötször ennyit is az állam prevencióra.
Aki pedig már rászokott, az szenvedélybeteg, és ennek örömére ki kellene gyógyítani a betegségéből, akár kényszerrel is. Utána pedig folyamatosan ellenőrizni, hogy ne essen vissza.
A kábítószer kereskedőket meg tényleges, letöltendő, legalább öt éves börtönbüntetésekre ítélni több emberen aljas indokból elkövetett gyilkossági kísérletért.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.08.12. 12:34:51

Azért óriási különbség van a drogosok és a melegek között, mégha a kurrens szépségideál melegéknél hasonlít a laspalmas által leírtra....

Melegnek születik az ember, nem nagyon van választása.
Drogos szándékosan lesz.

Éppen emiatt nem tudok a drogosokkal különösebben együttérezni. Funkot nagyon bírom, teljesen higgadtan mondja ki az igazságot.

Ami a politikai részét illeti, engem simán lenáciztak egy hete a másik blogon, mert leírtam, én sem tekintem áldozatnak azt, aki tudatosan nyírja ki magát. A drog meg még csak súlyosbító tényező, mert a drogosok másokat is veszélyeztetnek.

Tartom magam ahhoz az elképzelésemhez, hogy a drogfogyasztón tettét nem megtorolni kell, hanem ha már lebukott a törvény szigorát pedagógiai célokra kell használni.

Johnny336 2008.08.12. 13:10:58

Minek kell őket ellátni a mi pénzünkön? Nem akarok azért fizetni többet, hogy egy önhibájából beteg embert lássanak el.
Ők választják, hogy szúrják magukat. Minek osztogatni nekik a steril tűket? A mi pénzünkből? Minek pátyolgatni őket? Tönkreteszik a családjukat. Lopják otthonról a pénzt. Erőszakkal elveszik másoktól a pénzt. Amit utána arra költenek, hogy még inkább gyilkolják magukat. Aki kemény drogot szed, azt hagyni kéne megdögleni. Ő választotta ezt az életformát, viselje következményeit.

És akkor jöjjenek a jogvédők :D

more 2008.08.12. 13:58:51

a sportolos pelda jo!! az hasznos dolog tobb szempontbol is, megis horribilis osszegekre kell az extrem sportoloknak biztositaniuk magukat es meg ennek ellenere is mindig tejelni kell, ha vmi baj van, mert az ugy sosincs benne a biztiben... de nem csak az extrem sportolokrol van szo

szoval akkor miert nincs charge-olva egy drogos, akinek senki nem fogta a fejehez a fegyvert, h lodd be magad. ugyanez a dohanyosokra is igaz vmilyen szinten sajnos

Tharkun 2008.08.12. 14:08:49

Hülye drogosok, megérdemlik ha már ennyit "költenek" rájuk. Francia példa az tetszik, de már megint a sok balf@asz politikus a birka hogy nem követik, 90% csak a zsebét tömi és próbálja megmagyarázni hogy ő nem, a talmud média meg beveszi!

Tassadar 2008.08.12. 15:21:06

Reck_Amál kisérletekkel bebízonyították, hogy csak a "melegek" 1/3 -a vezethető vissza genetikai okokra.
Hát nem tom, hogy nálunk jó ötlet lenne a drogliberalizácó, sztem más következménye lenne nálunk mint mondjuk Svájcban esetleg Hollandiában.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.12. 15:36:51

Tassadar

Sem a magyar társadalom, sem a magyar drogosok nem állnak készen a drogliberalizácó-ra. A legsötétebb Balkán vagyunk,minden tekintetben...

Horizont 2008.08.12. 16:13:51

Mi jó büdös francra költenek el egy milliárdot kábítószerrel kapcsolatban?Szeretnék egy részletes kimutatatást látni.
Na én egy másodpercnyi sajnálatot se tudok magamból kicsiholni ezekért az emberekért.Hallottam ma hogy a
keceli diszkóban az 5 fiatal ipari oldószerrel(??) kábította magát.Hálásak lehetnek azoknak akik visszahozták őket az életbe.
A politika ugyan mit akar?Egy csomó mindent nem tud megoldani,majd pont ezt sikerül?Mellesleg a drogozás annyira személyfüggő,mit is tehetne?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.12. 20:02:10

Dr.Stein · republicator.blog.hu/ 2008.08.12. 18:02:51
Öööö, kézi trackback:
zoom.hu/minden-ut-komaba-vezet

Jó cikk!
Milyen az élet a zoom-nál? xD

theo 2008.08.12. 22:09:46

Ha a szavazás is csak a keménydrogokról szól, akkor szigoritani kéne. Ha mindenről, akkor kevés a lehetséges opció :)

macskafaraok 2008.08.12. 22:22:10

Meghalt 9 drogos. Ki nem szarja le ?
Kb. mint azt hogy élenk az emberek BAZ megyében...

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.08.13. 00:00:38

Én nem hallottam ezekről a vizsgálatokról. Biztos vannak divat-melegek, de többségük nem vállal föl egy olyan sorsot, amely a mai világban legalábbis nehéz.

ON

süti beállítások módosítása