Skip to content


       Szűrés lista

XXI. század megölte az Olimpiát is ...

Még mindig nem tudok napirendre térni ...

A mexikói Angel Heredia, a sztárok 33 éves doppingdílere:

– Megnézi a százméteres síkfutás pekingi döntőjét?
– Persze. De tiszta olimpiai győztest nem fogunk látni. Még csak tiszta résztvevőt sem.

– A nyolc futóból…
– …nyolc be lesz doppingolva.

– Ezt persze bizonyítani nem lehet.
– Mégis kétséget kizáróan így van. A 10,0 és a 9,7 másodperc között a dopping a különbség.

– Még egyszer: állandó teljesítmény világszínvonalon dopping nélkül elképzelhetetlen?
– Igen. 44 másodperc 400 méteren? Elképzelhetetlen. 71 méter a diszkosszal? Kizárt. Előfordulhat, hogy valaki egyszer hátszéllel 9,8 másodperc alatt futja a százat. De tízszer egy évben tíz alatt esőben és hőségben? Csak doppinggal. 

Nézzük meg mi is újra a 100 méteres férfi síkfutás döntőjét, olyan izgi, biztos csak vádaskodik ez a mexikói bukott sportoló! 


És még mindig nincs aranyunk ... csodálkozik ezek után ezen bárki is?

Címkék: olimpia dopping

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr78623982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eltiron72 · http://haragszom.blog.hu/ 2008.08.20. 09:04:35

Amikor láttam a döntőt, olyan röhögőgörcs fogott el, hogy szó szerint lefordultam a székről. Amúgy rühellem a Nemzeti(?) Sportot, de másnap kivételesen megvettem, és meglepően jó vezércikkben szedték darabokra a jamaica-i győztest. A dopping tönkretette már a kedvenc sportom (országúti kerékpár), most az atlétika jön?
Tudom, naív kérdés.

Sloane (törölt) 2008.08.20. 09:11:44

Hagyjátok már ezt a doppingellenes küzdelmet, semmi értelme. Épp most kommenteltem be az előző doppingos cikkhez, most nincs kedvem újra ideírni, de azt a kérdést ismét felteszem, hogy miért csak a sportolónak nem szabad doppingolnia, az élet más terén meg lehet?
A modern sport a szórakoztatóipar része, ahol a néző pénzért veszi meg a lehetőségét, hogy minőségi előadást lásson. Nem kell hogy érdekelje őt, hogy ezt az előadóművészek (itt: sportolók) hogyan érik el.
Ha elmész színházba, operába, koncertre, akkor a pénzedért színvonalas előadást vársz el, és nem azt, hogy mindegy mi a produkció, csak tisztán lépjenek fel a szereplők. Ha a címszereplő csak úgy tudja formába hozni magát, hogy előtte megiszik hat felest, ahhoz a nézőnek semmi köze, nem is kell, hogy érdekelje, sőt az sem, hogy az előadáshoz mennyit gyakorolt. Ugyanígy van ez a sporttal. Ez a Usain Bolt hihetetlen faszi, nekem óriási élmény volt megnézni ezt a 100-as döntőt.

A sok doppingellenes meg árulja már el, hogy mi a faszért zavarja őket ha teljesítményfokozó szerekkel él egy sportoló????

Az meg hogy a férfi 100 döntőjét összehozod azzal, hogy még nincs aranyunk, annak semmi értelme. Magyarország az ezüstérmes a legtöbb pozitív doppingesetet produkáló országok listáján az olimpiák történetében (Bulgária mögött). Nálunk is doppingol a többség, csak nincs olyan orvosi hátterünk mint az USA-nak, és nincs olyan sportdiplomáciánk sem, hogy a B próba beszennyeződjön, mint négy évvel ezelőtt az amerikai kerékpáros esetében. De ez így van mindig: a gazdagabbnak jobban megy: nemcsak gyógyszerben, hanem az amerikaiak 90 grammos cipőben futhatnak, a magyarok meg nem.

DArchAngel 2008.08.20. 09:39:46

Én nem a minőségi szórakoztatást várnám el a sporttól, a hanem emberi teljesítményeket, akaratot.
Ennyi erővel pár évtized múlva már kiborgok fognak sportversenyeken szerepelni, mert az aztán rohadt látványos lesz, ők akár 9 alatt is lefutják a százat...
Nem az a megoldás, hogy akkor most mindenki kokszolhat. Ezzel a jelenlegi élménye is elvész a sportnak. Hiszen ha orrba-szájba- vénába lehet tolni bármit, akkor egy szegényebb országnak egyszerűen felesleges kimennie pl. az Olimpiára, mert jobbacska helyezést is képtelen lesz elérni a sok felturbózott "sportolóval" rendelkező nagyok mellett.
Nézd meg, mennyien fordultak el a Forma 1-től, amikor mindig minden Schumacher nyert. Lehetne már arról is közvélemény kutatást tartani arról is, hogy kit mennyire érdekelt az Olimpia. És ha nem miért? Mert úgyis mindig a kínaiak vagy a amcsik nyernek?
Bár felőlem bevezethetjük a doppingot is, pár éven belül lesz egy kisebb halom hulla, meg elérik, hogy majd négy-öt ország nézze a világeseményt, a többi meg magasról szarjon rá...

ashnur · http://blog.elni.hu/ 2008.08.20. 09:46:21

ez a xxi század megölte a olimpiát is cím annyira demagóg, hogy az hihetetlen. mintha a dopping csak most kezdődött volna... marhaság. mindig is volt, mindig is lesz. legalizálni kellene, és nem tiltani, annak van értelme, a síránkozásnak nincs.

Eltiron72 · http://haragszom.blog.hu/ 2008.08.20. 10:24:51

ashnur:
Ja, legalizáljuk, és dögöljenek meg huszonéves emberek a teljesítménykényszer miatt. Grat.

macskafaraok 2008.08.20. 10:30:29

Mert a magyarok híresek arról hogy soha nem doppingolnak, mi...

Sloane (törölt) 2008.08.20. 10:34:11

Miért veszitek automatikusnak, hogy a teljesítményfokozó szerekbe bele fognak halni vagy rokkanni a sportolók?
A teljesítménykényszer sokféleképp hat az emberekbe, és nemcsak a sportban van jelen, hanem a polgári foglalkozások nagy részében is. Elvileg a magát agyonkávézó bankár is belehalhat a teljesítménykényszerbe. Ez így nagyon demagóg Eltiron. Aki nem bírja a nyomást, az ne menjen sportolónak.
Ez a feltételezés, hogy a "dopping megöli a sportot" egyszerűen nem igaz.
Szintén alaptalan Eltiron az az állításod, hogy a dopping miatt vannak előnyben a gazdag országok. Ugyan már! Ez bármilyen körülmények között így van. A gazdagabb országok jobban szerepelnek az olimpiákon, egy így van rendjén, ha van dopping, ha nincs. A szegényebbek pont a doppinggal tudnának valamit lefaragni a hátrányukból, csak épp gyengébb az orvosi háttér, ergo könnyebben buknak meg sportolóik is, és az innovatívabb anyagokhoz sem férnek hozzá (a THG-t tíz éven át használták az amerikai atléták anélkül, hogy a világ többi része tudott volna róla, ismerte volna a szert, és a doppingellenőrzések során sem keresték jelenlétété, mivel szintetikus szerről volt szó).
DarchAngel: ha nem akarsz minőségi előadást, csak egyszerű emberi teljesítményt, akkor ne az olimpiát vagy a vb-ket szidjad, hanem nézzél amatőr versenyeket, vagy serdülő OB-t.

Lohengrin 2008.08.20. 11:06:06

Imádom ezeket a liberális elveket. Majd a 12 éves gyerek eldönti, hogy jó neki a dopping, esetleg az apja aki nem ért el soha semmit az életben, de majd a fia/lánya megmutatja. Esetleg a Kinshasa nyomornegyedeiben fognak mérlegelni, hgy amerikában élnek 30 évet híresen(nem jól, de legalább aránylag jóllakottan és bíztonságban) vagy megdögölnek itt helyben, éhesen szép családi körben? Nem fognak mérlegelni, inkább elmennek tenyésztett díszpéldánynak.
A bankárt is védi a törvény elvileg 8 óránál ritkán dolgozhat többet és kötelező a szabadság meg az óránkénti 5 perc szünet. Törvény írja elő. Pontosan azért, hogy a felspeedezett bankárok ne szorítsák ki a piacról azokat akik esetleg normálisan és egészségesen akarnak élni. Képzeld el a munkatársaid mind felpörögve 12 órát dolgoznának naponta akár hétvégén is. Kit rugna ki a fönök elsőnek? Na kit? Téged aki hétvégén elment a családjával kirándulni. Remélem megvan a párhuzam.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.20. 11:13:59

ashnur · v.elni.hu/ 2008.08.20. 09:46:21
ez a xxi század megölte a olimpiát is cím annyira demagóg, hogy az hihetetlen.


Számomra megölte. Idáig mindig néztem, érdekelt, izgultam. És ENNYIRE sose lógott ki a lóláb hogy ENNYIRE doppingolnak. Vagyis hogy a régebbi olimpiákon is volt világcsúcs, de nem ennyi és nem így!

Erre értettem hogy ez az Olimpia már halott ...

Csillagszemű Juhász 2008.08.20. 11:19:29

Most már nem dönthet senki világcsúcsot, mert akkor biztos doppingolt? Cseh L. nem doppingolt? Phelp dopping nélkül át se tudná úszni a medencét?

Lohengrin 2008.08.20. 11:23:43

Még messze állunk attól, hogy a természetes folyamatokon úgy javítsunk, hogy garantálni tudjuk, hogy mást nem rontottunk el. A teljesítményfokozók valójában csak stimulánsok - nem fedezik a nagyobb teljesítményhez szükséges energiát, hanem stimulálják a fokozott anyagcserét. Nagyobb izmokhoz enni is kell, jobb oxigénellátáshoz pedig nagyokat szippantani/gyorsabban szuszogni. A fokozott anyagcsere jobban elhasználja a belső szerveket. Akár dopping nélkül is a magas szinten üzött intenziv fizikai megerőltetéssel járó sportok jelentős szívnagyobbodáshoz vezetnek ami idős korban komoly problémákat okoz. A dopping ezen csak ront. Érdemes rákeresni a szteroidon élő testépítők egészségi problémáira, általában belső szervi problémák.
Hormon alapú doppingok -kiváncsi lennék hány NDK úszónő vállalt be gyereket...

Horizont 2008.08.20. 11:43:23

Nem értem azokat akik a doppingolás mellett szólnak.Amúgy is vérszegény az esélyegyenlőség az élet minden területén.Ha valaki nem akar doppingszert használni akkor milyen esélye van azok között akik teletömik magukat?Nem lehet párhuzamot vonni azzal,hogy a szinész bedob 6 felest előadás előtt hogy jól teljesítsen.Ott nincs verseny.
Igenis lassan sorban mindent elvesznek tőlünk,vagy a fiatalok meg sem kapják.
Egy kis retro: a szüleim az 1964-es tokiói olimpiára vették meg első tévénket.Fantasztikus volt,hogy onnan közvetítettek.
Az első rossz jel az volt amikor terrortámadás történt a müncheni 72'-es olimpián.Aztán a politika beleavatkozott.Bojkott a moszkvai olimpián,4 év múlva válaszbojkott a los angelesi olimpián.Döbbenetes volt.
Most meg a dopping.Annyira pénzről szól minden és üzlet minden,hogy ide jutottunk.

DArchAngel 2008.08.20. 11:58:02

Sloane: inkább maradjunk annál, hogy szervezzenek doppingos versenyeket annak, akinek ez kell, jó? Ugyanis az Olimpia eredetileg NEM erről szólna. Ha valaki harcidroid-versenyt akar nézni, akkor szervezzenek nekik olyat, csak ne Olimpiának hívják. Én megértem, hogy lehet a kakaós táblát is szeretni, de ne hívják már csokoládénak, csak azért, mert sokan azt hiszik, hogy az.

reKorrekt 2008.08.20. 12:06:37

Ha legalizálnák a teljesítményfokozókat, doppingszereket és kettéválasztanának minden sportbajnokságot (doppingosok - tiszták) és mondjuk egyszerre rendeznék meg mindkét olimpiát, szerintetek melyiket nézné a nagyja?

theo 2008.08.20. 13:22:07

korrekt
Emberileg egy érdekesebb kérdés, hogy hol indulna több sportoló.

bazs1 2008.08.20. 13:39:25

Azért azt ne felejtsük el, hogy a tv-ben látott legtöbb élsportoló nem a dicsőségért és az éremért fut hanem a pénzért, mivel ebből él meg. Ez a munkájuk. Minnél jobban teljesíteni. Ha ebből élsz, ahhoz hogy versenyképes maradj, el kell kezdened doppingolni, mivel mindenki csinálja. Szomorú, de tény. Amit a TVben nézel BL meccset, olimpiát vagy bármi mást, az már show, szórakoztatás iszonyú nagy üzlet és pénzek.
Nem kellene azt már sportnak nevezni. Nálam a sport az egészséges kikapcsolódást, szórakozást jelenti: pl egy hétvégi foci a haverokkal, biciklizés vagy kocogás.

Tassadar 2008.08.20. 14:55:30

Amúgy meg azért is korrekt a cím mert lassan elkezdik kitenyészteni a sportolókat. Hála génkutatásnak, laborban szépen összeállítják a játékosokat....

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.20. 21:46:39

Csillagszemű Juhász 2008.08.20. 11:19:29
Most már nem dönthet senki világcsúcsot, mert akkor biztos doppingolt

De, lehet persze új világcsúcsot úszni. De ezredekkel, századokkal, nem így!

Vegyük az úszást!

Ugyanolyan volt a medence 30 éves is mint most, nem? Úszni is ugyanúgy kellett, nincs új úszásnem.

Akkor mivel magyarázod ezt?

4x100 gyorsváltó:

Spitz 3:26:42
Phelps 3:08:24

200 gyors:

Spitz 1:52:78
Phelps 1:42:96

200 pillangó:

Spitz 2:00:70
Phelps 1:52:03

4x200 gyorsváltó:

Spitz 7:35:78
Phelps 6:58:56

100 pillangó:

Spitz 54:27
Phelps 50:40

4x100 vegyesváltó:

Spitz 3:48:16
Phelps 3:30:68

kovacsgeri 2008.08.20. 22:02:27

Azóta Ursain Bolt repesztett még1 világcsúcsot 200m-en.

Combi a ballibes Ferkófan 2008.08.21. 11:15:54

sain Bolt 100 méter után szerdán 200-on is lesöpörte a mezőnyt, és 19.30 mp-es világcsúcsot futott. Ezúttal nem lazsálta el a végét, mint 100-on, pedig megtehette volna, mert nagyjából öt méterrel a többiek előtt ért célba, de inkább ráment Michael Johnson 1996 óta fenálló világrekordjára (19.32).

A Holland-Antillák versenyzője, Churandi Martina végzett a második helyen 19.82-es idővel, harmadiknak az amerikai Wallace Spearmon ért be, de Spearmont azonnal, Martinát két órával később zárták ki sávelhagyás miatt. Az ezüstérmet így az eredetileg negyedik Shawn Crawford (19.96), a bronzot a pályán ötödik Walter Dix kapta.

Lol

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.21. 11:24:44

Ez a Bolt nagy csóka ... nagy.nagy tehetség! Most bontakozott ki! Remek formaidőzítés ...

ashnur · http://blog.elni.hu/ 2008.08.21. 12:50:30

Eltiron, alapelvemmé tettem, hogy aki érvelési hibával jön, azzal nem vitatkozom, csak felhívom a figyelmét rá: jelen esetben a hamis dilemma nevű hibát követted el.

zero:

Van benne valami, csak fel kéne fogjam, hogy sokkal személyesebb hangnemben beszélsz :). Mindenesetre tény, hogy a jelenlegi rendszer a lehető legrosszabb, ahogy a mexikói kotyvasztó is megmondta.
És a szkeptikus blogon is írták: miért baj az, ha valaki EPO-t használ és nem magasnyomású kamrát. A hatás ugyanaz.

Szerintem ha tiltunk valamit akkor is csak azt kellene tiltani ami valójában durván egészségkárosító, azt viszont a lehető legszigorúbban, ez a félig meddig tiltás ami most van csak röhej tárgya. De persze engem az se zavarna ha a sportolók 25 éves korukban a teljesítménykényszer miatt belehalnának a doppingba, mivel ez TÖBBNYIRE a saját választásuk, nem muszáj élsportolónak lenni. Mondjuk egy NDK-ban, vagy ugye most Kína is ilyesmi, amikor gyerekeket mondhatni erőszakkal nevelnek sportolóvá, úgy hogy a szülő sem sokat tehet ellene különböző okok miatt, szóval azt nem pártolom. Viszont mivel tiltani lehetetlen(mert ellenőrizni lehetetlen), ezért csökönyösen ragaszkodni a tiltásához hülyeség. Kb mint a cölibátus. Csak a probléma van vele. Tehát az értelmes ember azt próbálná elérni, hogy biztonságosabb és mindenképpen hozzáférhetőbb legyen. Így az sem baj ha szuperembereket fejlesztünk ki, mert mégsem egy-egy Phelps vagy Bolt lesz hanem több, és talán több izgalom és érdekesség marad az egészben.

és ha tudnám előre mennyit pofázok, a saját blogomra írnám :D

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2008.08.21. 19:15:32

Sloane, az agyonkávézott bankárt nem kamaszként kényszerítették a kávéra, amikor még azt sem tudta igazán, mi az, mibe fog az neki kerülni.
Ashnur, mit számít, a szülő tehet-e ellene? Szabad országban szabad szülők kényszerítik (bocs, bátorítják :D) a gyerekeiket, hogy sportolók, modellek stb legyenek, mert maguk soha semmire nem jutottak, majd villognak a gyerekkel.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.21. 21:04:25

"Van benne valami, csak fel kéne fogjam, hogy sokkal személyesebb hangnemben beszélsz :)."

ööö ... ez mit jelent? :-)

Horizont 2008.08.21. 21:10:15

Doppingolták a lovakat (is) !!!!Szegények...

Sloane (törölt) 2008.08.21. 21:38:53

Tök mindegy hogy csűritek, csavarjátok, a doppingellenőrzés mai rendszere álszent és működésképtelen. Radikális változás kéne, erőteljesen leszűkíteni a doppinglistát, és a teljesítményfokozó szereknek a maihoz képest csak kis hányadát tiltani (pl. a súlyosan egészségkárosító anabolikus szteroidokat). El sem tudjátok képzelni, hogy mi minden van rajta a doppinglistán, kezdve a koffeintől (bizonyos határ felett), megiszol három-négy kávét, és baszhatod, vagy a cannabis, ami ugye sok mindenre jó, de teljesítményfokozásra arra pont nem.
Kergezerge: nem igaz amit írsz, mert egyrészt gyereksportolókat nem doppingolnak, ott nincs is értelme. A teljesítményfokozás ott van jelen, ahol létkérdés a jobb eredmény elérése, pld. ahol 1 századmásodperc dollár milliókat jelent. Ez meg nem a serdülő bajnokság. A sportolót manapság nem kényszeríti senki demokratikus országokban doppingolásra. Ő van rákényszerítve hogy minden eszközt igénybe vegyen, mert így tud megélni.
Ma egy aranyérmes olimpikon 20 millát kap az államtól itthon. Atlétikában a Golden League győzelem 1 millió dollárt jelent. És lehetne folytatni.

Sloane (törölt) 2008.08.21. 21:39:31

Optimista: hogy buktak le? Odabrunyált a paci és kiégett alatta a fű? :-DDDD

Horizont 2008.08.21. 22:22:31

Vért vettek a lovaktól is!Visszavettek egy bronzérmet ez miatt!
Ja és ez nem vicc komoly!
Vérkeringés serkentőt és olyan fájdalomcsillapítót adtak be szegényeknek ami doppingnak számít.

ashnur · http://blog.elni.hu/ 2008.08.22. 09:42:02

zero: semmi rosszat. Ha azt veszem, hogy te most kijelentetted, hogy most lett vége az Olimpiának, semmi értelme ezután, akkor mérgelődöm. Ha azt veszem, hogy ezt te úgy érted, hogy számodra itt van vége, eddig bírtad de most már túlzás... Nos jócskán árnyalva van a kép. Nem a kijelentés zavart hanem a demagógia. Első esetben azt állítod, hogy az Olimpia szar, a másodikban azt, hogy nem élvezed az Olimpiát :) Abba hogy neked mi tetszik én nem szólok bele, főleg, hogy én korábban is csak a csapatsportokat kedveltem, meg esetleg a teniszt és mínusz a foci.


kergezerge: ezt én tudom, de 1. gyerek nem tudja eldönteni jó-e ez neki, 2. ha a szülő sem akkor vagy szopik vagy élsportoló lesz. viszont ez benne van a pakliban, hogy hova születsz. Engem is fárasztott az apám matekpéldákkal, nyertem is kisiskolás koromban versenyt, mégsem lettem matematikus, sőt. Igaz, legalább nem doppingoltatott. :D

Szerintem le kéne szokni már arról, hogy ahol nem lehet ott is egyenlő esélyeket próbáljunk teremteni. Ilyen a születés is.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.08.22. 10:59:59

"Első esetben azt állítod, hogy az Olimpia szar, a másodikban azt, hogy nem élvezed az Olimpiát :)"

Van összefüggés a 2 állítás között :-)))

ashnur · http://blog.elni.hu/ 2008.08.22. 20:16:41

Senki sem mondta, hogy nincs. :P

lampaules 2008.08.25. 21:33:31

9,69 szerintem dopping nélkül is lefutható, mivel sok futballista tud 10,5 alatti időt szaladni. Vagy ők is doppingolnak?

ashnur · http://blog.elni.hu/ 2008.09.03. 17:03:34

igen, a futbalisták is doppingolnak, sőt. mit gondolsz mi a francért történik meg egyre gyakrabban, hogy egyik másik összeesik huszonévesen és szívinfarktusban meghal? nyilván nyomják ezerrel.

süti beállítások módosítása