Skip to content


       Szűrés lista

Budapest, tömegsport, politika

A kedvenc fővárosunk kedvenc vezetése tényleg mindent megtesz az "Élhetetlen Főváros" titulus tartalmának a megtöltésével!

Nálam az egész ott kezdődött, amikor az a 2006-os úszó EB-t a Margitszigetre erőltették. Remek lehetőség lett volna, hogy Budapest gazdagodjon egy új (!), fedett (!), 50 méteres uszodával, de nem így történt. Így továbbra is marad, hogy ősszel-télen-tavasszal a kinti medencében vagyunk kénytelenek úszni - 1200 forintért.

Most pedig a Fővárosi Önkormányzat szeretné eladni 3 értékes sportingatlanát (az óbudai Sújtás utcai sporttelepet, a kőbányai Zágrábi úti lőteret és a Hajógyári-szigeti csónakházat), hogy a befolyt pénzből valahogy összekaparja az önrészt a Városligeti Műjégpálya rekonstrukciójához. Ezt ugyanis támogatná az Európia Unió, de szükséges 1,5 milliárd forint önrészt letenni az asztalra.
Nincs önrész -> nincs EU-s pénz ...

Most ha igazán "vér-demagóg" akarnék lenni, akkor mondhatnám, hogy több tízezer budapesti kultúrált korcsolyázására nincs 1,5 milliárd forint önrész,  ami a 4-es metró árának 0,29%-a?

3 eladott sporttelep = felújított Műjégpálya önrésze. Ez lenne a Főváros sportpolitikája?

Hol sportoljon az ember Budapesten, ha azt a keveset, ami még van, folyamatosan adják el?

És ami a legszomorúbb: van Budapesten egy félig bejezett, modern sportcsarnok. Ami 10 éve üresen áll. Mert ilyen kurva gazdag ország vagyunk! Lágymányoson a Tüske Csarnokról lenne szó.

Az építkezés 1998-ban maradt abba, pedig egy komplett sportcsarnokról lenne szó, uszodával, 4 hatalmas edzőteremmel, 210 autós mélygarázzsal ... igaz, még legalább 4 milliárd forintot kellene rákölteni, hogy kész legyen.


Nos, ez itt dilemma - vakarhatták a fejüket a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-nél:
Költsön rá az állam 4 milliárdot és legyen egy modern, komplex sportközpont Budapesten, az Egyetemváros és Infopark közepén, ahol gyerekek és felnőttek tízezreinek lenne megoldva a "HELY" a sportolásra?
Vagy adjuk el az egészet a francba, szabaduljunk meg tőle  ... ?

Gondolom, teljes egyértelmű, melyik opció valósult meg ...

"A KÉSZ Kft. érdekeltségébe tartozó Atlantis Congress & Events Hall Kft. egyedüli pályázóként nyerte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. által a Tüskecsarnok vagyonkezelésére és üzemben tartására májusban kiírt tendert.A becslések szerint 8-9 milliárd forint költségvetésű konstrukció lényege, hogy az állam vagyonkezelésbe adja az épületet és a hozzá tartozó ingatlant, a pályázónak pedig a kiírásnak megfelelő kongresszusi központot kell kialakítania, majd üzemeltetnie. A további működtetésből az állam nem kér részesedést."

"A Tüskecsarnoktól függetlenül biztosan megépül egy másik, a SYMA csarnok szomszédságába tervezett konferencia-központ. A két centrum legfeljebb konkurense lesz egymásnak, hiszen a hazai rendezvénypiacon biztosan lesz kereslet a nagy befogadóképességű konferencia-központokra."

Nos igen ... a gazdag üzletemberek és cégek tökvakaróan unalmas konferenciái nagy üzlet, Karcsika, a többi gyerek, meg a dolgozó-adózó budapesti lakosok sportolási lehetősége nem nagy üzlet, sőt ...

Kinek lenne a feladata a sportlétesítmények felépítése? Főleg ha tömegsportra gondolunk. Könyvtárat sem a KESZ kft. épít és üzemeltet a saját tőkéjéből, mert azon nincs profit. Ezért kellene a Fővárosnak/önkormányzatoknak/államnak tömegsportolási helyszíneket építenie!

Úgyhogy most kivételesen egyet kell értenem egy országgyűlési képviseslővel, a XI. kerület frissen megválasztott KDNP-és képviselőjével, Rétvári Bencével, aki "Nekünk hány Peking kell?" címmel tartott sajtótájékoztatót a Tüske Csarnoknál. Rétvári elmondta, hogy nemcsak az olimpia évében kell százmilliókat adni a sportági szakszövetségeknek, hanem az utánpótlás-nevelésre és az egész magyar sportéletre is jobban oda kell figyelni. Szerinte a kongresszusi központ építésére más városrész alkalmasabb lenne, arról nem is beszélve, hogy a környéken a rendszerváltás óta tizenkilenc futballpálya szűnt meg.

Ezért arra kérte Gyenesi István önkormányzati és sportminisztert, hogy ne kössék meg a szerződést a KESZ kft-vel, mivel a pekingi olimpiai szereplés rávilágított arra, hogy a magyar sportnak égető szüksége van minden sportlétesítményre. A új sportkomplexum szerintük alkalmas lenne nemzetközi versenyek megrendezésére, valamint a hazai utánpótlás és a lakosság is igénybe vehetné azt.

Szerinte a leendő létesítménynek a Kolonics György Nemzeti Sportcentrum néven kellene működnie.

A blog 100%-ban támogatja ezt a nemes és szép gesztust! 

Címkék: sport közélet abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr87666730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

reKorrekt 2008.09.18. 08:14:13

Szép jó reggelt.

"Szerinte a leendő létesítménynek a Kolonics György Nemzeti Sportcentrum néven kellene működnie."

Valóban nemes és szép gesztus lenne, csak ez a döntéshozókat (érdekelteket) kb. annyira érdekli mint a lőtéri kutyát...
Jómagam nem vagyok pesti (szerencsére), de ilyen célra pl simán kiutalnék a költségvetésből; de erre sincs esély. Ha a szegedi klinikának nem voltak képesek egy új kardiológia műtőre 200M adni (ahol mellesleg az egész dél-alföldi régió beavatkozási folytak 1, azaz 1 darab műtőben), akkor itt mit akarhatnék?
Menjen inkább buzeráns/cigó/charta biztosításra.

Geza 2008.09.18. 09:06:28

Ez annyira siralmas, hogy már csak nevetni lehet rajta. Nem kell ide felújítás, nyissák csak meg, jó lesz paintballozni meg airsoftozni meg egyéb náczikiképzési célokra.
(Azért ha abban a szép arénában netán a jelen politikusaink játszanának egy barátságos meccset mondjuk 30-40 kiéhezett bengáli tigris ellen, még a tüskéket is megmásznám, hogy lássam :)...)

Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker 2008.09.18. 09:24:20

Kocsmát
kuplerájt
játéktermet
diszkót
buzibárt
armaniboltot
a
népnek!

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.09.18. 09:32:59

Az 50 méteres fedett uszoda jó lett volna... Az 1200 Ft viszont szerintem reális a sportuszodai belépőért - uszodát üzemeltetni drága dolog.

Marcellusca 2008.09.18. 09:33:04

Had legyek én is egy csöppet demagóg!
Mennyire vannak kihasználva ezek a létesítmények (hányan járnak pl. lőni)? Ki fizeti a fenntartási költségeket? Ha nincsenek kihasználva, csak a pénzt viszi a fenntartás miatt, akkor tök fölösleges megtartani. Biztos, hogy többen járnak korizni, mint futni vagy lövöldözni. Ezeket a pénzeket - talán - lehetne jobb célra is (eü., oktatás) fordítani.
Gondolom most jól feb...tam a törzskommentelők agyát.

DArchAngel 2008.09.18. 09:55:12

"Hol sportoljon az ember Budapesten, ha azt a keveset, ami még van, folyamatosan adják el?"

Sehogy, abból nincs jó pénze a gazdasági-politikai elitnek. Aki pedig meg tudja fizetni, az meg majd megy a méregdrága fitnesz-, kondi-termekbe. Mert nekik meg a gyerekeiknek biztos lesz rá pénzük, a többi ember magasról le van...
Nem számít, hogy az egészségtelenebb életmódnak szövődményei vannak, majd legalább nem lesz kevesebb beteg, lehet a pénzeket lenyúlni az OEP-ből tovább, meg semmitmondó egészségmegőrzési kampányokra milliárdokat adni a haverok média-cégének.
Tiszta üzlet az egész, NEKIK.
Az átlagember meg szop, sokat, látványosan.

Marcellusca felvetette a fenntartási költséget. Hadd legyek én is demagóg:
Biztos vagyok benne, hogy a fenntartás legalább 25%-al olcsóbb lenne, ha nem valamelyik haver cége csinálná "véletlenül".
Nem hinném továbbá, hogy nem járnának lőni, futni, bár tény, hogy futni máshol is lehet.

A szokásos problémám van ezzel az üggyel is:
ha nem szórnák és lopnák el a pénzt, akkor jutna erre is elég.

Geza 2008.09.18. 09:57:20

Marcellusca 2008.09.18. 09:33:04:
"Mennyire vannak kihasználva ezek a létesítmények (hányan járnak pl. lőni)?"
Anno még a BME-s koromban, elég sűrűn jártam mind futni, mind úszni, és (amikor pénzem engedte), a lőtéren is tiszteletem tettem párszor. Most, hogy melózok, a két kacsómat összetenném, ha lenne valami olyan sportlehetőség (úszás, lövészet, de akár íjászat is), amihez a munkaidő utáni kevéske szabadidőből nem kell egy-másfél órát szánni az odautazásra, majd ugyanennyit visszafelé, azaz nem gigászi sportlétesítmények kellenének _a város egy pontján_, hanem pont olyan kisebb sporttelepek _egyenletesen elszórva_, mint amilyen ez is lehetne.
Annak ugyanis nem sok értelmét látnám, hogy pl. hétvégén egyben tíz órát nyúzza magát az ember -mondván ha már három órát öl az utazásba-, inkább olyasmit látnék hasznosnak, hogy hetente legalább háromszor min. egy, max. másfél órát fordítani rá, mindezt pedig úgy, hogy ez legfeljebb fél-háromnegyed óra utazást igényeljen.
Elhiszem én, hogy nagyobb üzlet egy sportaréna, mert a haszon az egy meccsre jövő nézők számával arányos, de ha szeretnénk sportolókat, de mit sportolókat, csak egészséges fiatalokat nevelni, akkor az kell, hogy iskola és/vagy munka mellett, hobbiból is lehessen csinálni.
Egyik kedvenc témám a sportlövészet: kezdőknek gyakorlásra egyik legjobb eszköz a légpisztoly, iszonyat olcsón üzemeltethető (1 lövés kb. 4-5 Ft), ha tízezer kiskölyökből lejár pufogtatni ezer, később sport/hobbiszerűen csinálja ebből száz, akkor abból megtaláljuk azt az 5-6 embert, akinek világverseny-szintű érzéke, képessége van a dologhoz.
Ugyanez igaz a többi sportra is: mi sem vagyunk rosszabb anyagból, mint mások, csak amíg az emberek nem mennek le a pályára, addig nem tudjuk meg, hogy ki mennyire tehetséges.
Nem országszinten tíz _véletlenül választott_ emberbe kéne minden pénzt beleölni, mert lehet, hogy nem a legtehetségesebbekre költünk, hanem tehetség szerint kéne támogatni a dolgot, mert valljuk be, így elég kevesen döntenek úgy, hogy "én márpedig élsportoló leszek, ha törik, ha szakad", és teszik fel erre az életüket anélkül, hogy már előtte kockázatmentesen látták volna, hogy megy is nekik a dolog.

Szóval ahogy most van, az -szokás szerint- el van b.szva rendesen.

caralho voador 2008.09.18. 10:13:32

Újabb remek írás. Kösz, zero. Ti itt tényleg valós problémákról beszéltek, talán néhány döntéshozó is olvasgathatná a blogot.
"Hol sportoljon az ember Budapesten, ha azt a keveset, ami még van, folyamatosan adják el?" Nem tudom, ismeri-e valaki a Csömöri úti sporttelepet Zuglóban, a Bosnyák térnél. Kb. tíz éve jártam oda focizni, 4 (jó beton, de legalább valami) kézilabdapálya, egy füves és egy földes nagy focipálya, futópálya, játszótér, miegyéb. (+fák, bokrok, zöld, amiből ugye szintén egyre kevesebb van). Merő szocreál az egész, de legalább valami. 200 ft-ért bementél, és rohangálhattál orrvérzésig. Talán épp a napokban verik szét. Mi épül a helyén? Lakópark. (azt már meg sem kérdem, hogy mi fasznak ennyi lakópark?! Üresen állnak az eladó lakások Budapestszerte) Talán az egyetlen ilyen hely volt, amit ismertem. Hova menjenek a kölykök rohangálni? Műfűre, 8000/óráért? Nem mintha abból sok lenne. A szép szadeszos pógármestert, a jónevű weinek leonárdot innen is csókoltatom. Nyilván az olyasmi, hogy magyar sport, egészség, satöbbi nem sokat mondanak neki.

Marcellusca 2008.09.18. 10:14:34

Teljes mértékben egyet értek Veletek, tényleg több, kisebb, olcsóbb sportlétesítményre lenne szükség. Csak azt próbáltam érzékeltetni, hogy nincsenek kihasználva (ill. ahogy DArchAngel írja: lenyúlják az üzemeltetésre szánt lóvét a haverok). Geza, Te is írod, hogy mióta dolgozol.... Itt az alapvető probléma: az emberek dolgoznak látástól mikulásig, így sem idejük, sem energiájuk, főleg pénzük nincs a TÖMEGSPORTra. Így szépen eljutunk az egészségtelen, elhízott, állandóan beteg társadalomhoz, azaz mindig lesz ki miatt lenyúlni az OEP pénzét is.

Félkupica_Fehér_Főnök 2008.09.18. 10:38:43

Marcellusca: Akkor valószínűleg Te is úgy gondolod,hogy még mindig jobb egy sporttelep alacsony kihasználtsággal, mint 0 (vagy herioinárú) sportolási lehetőség úgy, hogy közben igény az lenne rá.

Az infrastruktúra egy hosszútávú tervezést igénylő feladat, amihez évek/évtizedek kellenek, ezzel szemben a humán bázist normális oktatáspolitikával viszonylag könnyen meg lehetne "szerezni", hovatovább az egészségügyen, sőt a politikán keresztül az "idősebb" (nem iskoláskorú) korosztályt is rá lehet vezetni egy kis testmozgásra.
Az egyetlen gond az, hogy ez is politikai akarat kérdése.

Combi a ballibes Ferkófan 2008.09.18. 10:40:39

Marcellusca 2008.09.18. 09:33:04
Gondolom most jól feb...tam a törzskommentelők agyát.

Nem, szerintem teljesen jó gondolat volt.

n-2 (törölt) 2008.09.18. 12:02:29

De ha egyszer a társadalom nem igényli a sportlétesítményeket. Plázázni akar járni, meg panel helyett lakóparkot szeretne. Ez a társadalmi igény, a piac csak kiszolgálja ezeket az igényeket. Egyelőre fizetőképes kereslet is van rá.

Az emberek akarata ellenére nem tudtok jót tenni, attól nem nő gyorsabban a frissen vetett fű, hogy rángatod felfelé.

whining (törölt) 2008.09.18. 13:51:20

A Tabánon van a Czakó sporttelep, ingyenes - csak úgy mellékesen. Mondjuk nem hiszem, hogy Újpestről és Soroksárról ide kellene járnia az embernek.

misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott] ( · http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056&hl=en 2008.09.18. 17:39:00

Most bocsánat, de...
Mégis mi a f@szt vártok el ettól a csürhétől, amit "politikai elitnek" hívnak? A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Népligetnél lévő telephelyét eladták egy xxxxx-i ingatlanfejlesztőnek. Lesz majd fasza szálloda, hurrá. A nemzetet meg minek védeni, ugyi?

süti beállítások módosítása