Skip to content


       Szűrés lista

Modern kori röghözkötés?

Végre egy értelmes ötlet, és bármilyen meglepő, de kormányzati kezdeményezés:

"Adminisztratív úton vetne véget a kormány a szakorvosok külföldre vándorlásának. A frissen vizsgázott szakorvosokat 2009-től kormányrendelet kötelezné arra, hogy négy évig abban a kórházban dolgozzanak, amelyikkel rezidensként tanulmányi szerződést kötöttek."

Én már régebben is ezt írtam, hogy ez az egyik módja, hogy megakadályozzák, hogy az orvosok a frissen megszerezett diplomával egyből elinduljanak külföldre!
Persze lehet hőbörögni, ahogy Mikola István is tette - de sötét ez az ember, te atyaég! -, hogy "ez modern kori röghözkötés", de talán inkább azt kellene végiggondolni, hogy az állam nem azért fektet milliárdokat évente a doktorképzésbe, hogy utána más országok arassák le ennek a gyümölcsét! Évente 8 milliárd forintot költünk orvosképzésre, ne legyen már ez kidobott pénz! Nem Angliának képezzük drága pénzért a szakembereket!
Az orvostanhallgatók normatív támogatása 1 092 600 Ft/év, míg egy sima egyetemista vagy főiskolásé csak 116 500 Ft/év. Vagyis egy orvostanhallgató kilencszer (!) kerül többe az államnak, mint egy másik, (sima) hallgató!

"A háziorvosok fele, az altatóorvosok háromnegyede, a baleseti sebészek négyötöde tervez külföldi munkavállalást. Számítások szerint az évi 5-600 külföldre távozó orvos ötmilliárd forint veszteséget okoz az államnak. Ez a szigorú pénzügyi mérleg, hiszen 11 év alatt lesz valakiből szakorvos."

Persze, Mikola István valószűleg nagyon-nagyon aggódik, hogy lesz-e orvos a békéscsabai vagy a mohácsi kórházban, hiszen Ő és a kedves családja a Kútvölgyi kórházba járnak, ahogy a többi politikus is, nos, ott mindig van és lesz is elég orvos. Kiváncsi lennék, hogy mit szólna Mikola, vagy a többi politikus, ha várólistára kerülnének valamilyen betegségükkel, és mondjuk csak 2009. aug. 14-re kapnának időpontot, mert nincs elég orvos a kórházban.

Azt mondja Mikola, hogy az orvosnál, aki szabad szellemi foglalkozású művészként kell hogy végezze a feladatát, ez a röghözkötés nem helyes. Beszarok ezen az emberen! Minden szavát kőbe kellene vésni! "Szabad foglalkozású művész" ...

Tényleg olyan felháborító megkövetelni egy orvostól, hogy akinek a "kiképzésére" több tízmilliót költöttünk, hogy 4 azaz négy (!) évig még maradjon itthon, és egy kis részét dolgozza le a rá fordított összegnek?

Vagy kíváncsian várjuk Mikola István javaslatait, Ő hogyan kívánja megakadályozni, hogy elmenjenek az orvosok? Ja, adjon több pénzt az orvosoknak a kormány? Igen, az is egy megoldás. Adjunk nekik bruttó 500 ezer forintos fizetést, de akkor, ha eltesz akár 1000 forint hálapénzt, azonnali hatállyal legyen kirúgva. Nos? 
Osztogatni, - virtuálisan- mindig kurva könnyű ...

"A Magyar Rezidens Szövetség a kezdő orvosok bérét 200 ezer, a szakorvosokét pedig 400 ezer forintban határozná meg."

Minden tiszteletem annak az orvosnak, aki 11 évnyi tanulás és képzés után elmegy dolgozni bruttó 200 ezer forintért. Éjjel-nappal, ügyeletben, huszonnégyórázva, és nem lehet hibázni.
Hát igen, nincs az a pénz ami ellentételezné ezt.

Mi a Ti véleményetek erről? Várjuk az érintett orvostanhallgatókat kommentelni!  


Szavazz! Dolgozzon itthon 4 évet az orvos, vagy ne legyen ilyen szabály ( a röghöz kötésre szavazz, ha ellenzed):

 

 

Címkék: közélet

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr69692221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lithium78 2008.10.02. 13:10:41

Nem akarok hülyeséget mondani, de úgy tudom, h pár országban úgy működik, h az egyetem elvégzése után (nem csak orvosi, hanem bármilyen) ha az illető kapásból meg külföldre, akkor állam bácsi szépen visszafizetteti vele a beléje ölt pénzét.
Más, de a témához kapcsolódik. Orvosképzés Magyarországon, mint olyan. Hosszú ideig a színvonala, és az európai országokhoz viszonyított alacsony árai miatt csapatostul jöttek hozzánk mindenhonnan orvosi diplomát szerezni. Ezidáig. Pécsi Egyetemen 150 külföldi diákot vettek fel. félévenként 400 ezer a tandíj, ami elég szép bevétel az egyetemnek. Viszont az oktatás minősége a bányászbéka feneke alá süllyedt. A diákok többször panaszkodtak, mire Feriként szavait idézték nekik "ha nem tetszik, el lehet menni" Nos a diákok jó része megfogadta a tanácsot és villámgyorsan elhúz Magyarországról...

Seduxen (már NEM dr.) 2008.10.02. 13:14:08

Lehet, hogy pont ezen a blogon (de lehet, hogy máshol), amikor felvetődött a szocik "tandíj-ötlete", én akkor ugyanezt mondtam. Miért?
Az akkori propaganda szerint a tandíj azt lett volna hivatott megakadályozni, hogy a friss diplomások még az előtt külföldre távozzanak, hogy a tinta megszárad a diplomán.
Én akkor is azt mondtam, hogy lenne egy egyszerűbb módja is, mint a tandíj. Ahány év volt a képzés, a diploma megszerzése után annyi évig nem vállalhat külföldön munkát, különben a képzés teljes összegét fizesse ki.
Nem olyan örgödtől való ez: amikor én estin csináltam a diplomát (a remek '98-02. közötti érában, amikor - mint tudjuk - "ingyenes" volt az első diploma), és a munkáltató egy idő után hajlandó volt támogatni a tanulmányaimat, akkor kötöttünk egy szerződést, miszerint ahány évre támogat, utána pontosan annyi ideig nem léphetek ki a cégtől, ellenkező esetben fizetek.
Ez ebben az esetben miért nem működhetne?

misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott] ( · http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056&hl=en 2008.10.02. 13:17:12

Megadnám a fentebb említett összeget a dokiknak _kezdő_fizetésként. Minimum. De!
Azt a ganajt aki ügyeleti időben fogadná a magán(!) betegeit a TB által finanszírozott kórházban, a TB által finanszírozott eszközökkel vizsgálná, látná el ki kellene zárni az orvosi kamarából. De ugye ilyenkor (hamár homár) fizet is a beteg (mert mégiscsak magánúton lát el a "drágadoktorúr"), csak azt nem fogja fel, hogy mennyire káros az, amit ő is meg az orvos is csinál. Az orvosok meg hülyék lesznek a jelenlegi állapotokon változtatni... lehet, hogy én is kiba módon ellenezném, ha havi szinten 100-200 és fölötte KHUF-ot ki akarnának venni a zsebemből, ami adómentes pénz.
Fizessük meg az orvosokat! De ne hálapénzzel!

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.10.02. 13:20:07

Pontosan Seduxen!

A magánszektorban is így van!

A céged elvégeztet veled egy 1,5 milliós tanfolyamot, és alá kell írnod, hogy 3 évig nem léphetsz ki. Ez így korrekt!

Aaronka 2008.10.02. 13:21:55

Azt mondja meg valaki, a nőgyógyászok miért nem akarnak elmenni külföldre!!!:)

Seduxen (már NEM dr.) 2008.10.02. 13:23:05

zero: halkan tenném hozzá, hogy az én akkori munkáltatóm még csak nem is magánszektoros cég volt, hanem "állami"...
Gondolom mindjárt jönnek különféle jogvédő mókusok, akik részletesen elmagyarázzák, miért is vagyunk hülyék, hogy így gondoljuk...

Seduxen (már NEM dr.) 2008.10.02. 13:24:12

Aaronka: mert a magyar lyányoknak nincsen párja széles határban :-))))

misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott] ( · http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056&hl=en 2008.10.02. 13:25:15

Mikola "szinglihordák" István... Akkora "okosságokat" szokott beszélni, hogy ihaj :)
(az okosságokat helyére bármely tetszés szerinti trágár szó behelyettesíthető :))

Geza 2008.10.02. 13:28:34

Nomámost, az eü. miniszter azt mondja, hogy tartsuk itthon az orvosokat. A miniszterelnök meg azt mondja, hogy "el lehet menni ebből az országból! tessék! lehet menni!". Ha rang alapján nézzük a dolgot, akkor a m.e. véleménye a mérvadó.

A másik dolog meg az, hogy mindezt remélhetőleg csak felmenő rendszerben gondolják tervezni, ugye. Mert ha pl. a hallgató hat évet öl a tanulmányaiba, aztán közlik, hogy mivel csak a Bivalybasznádi Aranyér Központba kapott gyakornoki helyet, ezért aztán a 24.-28. évét lesz szíves ott tölteni, akkor attól talán joggal nyílik ki a szike a zsebében.

Félreértés ne essék, nem első, hanem csak másodkézből van tudomásom a kezdő orvosok dolgairól, csak azért ronda dolog hallani, hogy most az illető alig keres többet, mint amennyit én kerestem bútorpakolással tíz éve.

Szóval ha nekem is lehet javaslatom, akkor a kedves vezetőinkre (mondjuk miniszter ill. attól felfelé) kérném visszamenőleges hatállyal bevezetni az első éjszaka jogát, azzal a kitétellel, hogy a jog érvényesítésére bányalovat is lehessen meghatalmazni...

Lithium78 2008.10.02. 13:29:47

Seduxen: nálam is így volt. Munkaügyi szerződés, a cég fizette a diplomámat, azzal, h annyi évig náluk maradok, ameddig a diploma megszerzése tart. Páran lehülyéztek miatta, h elkötelezem magamat a céghez, meg mi lesz, ha tovább akarok állni, de b+ nem biztos, h annyi pénzt össze tudtam volna szedni, h magam fizessem, ráadásul így évekig biztosítva van a munkahelyem, ami szintén nem utolsó dolog.

Tapmancs 2008.10.02. 13:37:19

Csak en vagyok hulye hogy nem vilagos melyik szavazat mit jelent?

Aaronka 2008.10.02. 13:38:16

Seduxen. Kösz szépen. Én eddig azt hittem, az a 15 percenként zsebbe kapott 10 rugesz tartja őket otthon.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.10.02. 13:38:53

Geza 2008.10.02. 13:28:34

persze Géza, az lenne a legkorrektebb, ha a most felvételizőkre vonatkozna ez a szabály, vagyis ha felveszik az orvosira, akkor már úgy vegyék fel, hogy ezt vállalta. De mivel 11 év a kiképzés, ennek a hatása csak 2020-ban érvényesülni. Nos, annyi idő nincs, addigra nem marad orvos itthon, csak nőgyógyász meg szülész!

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.10.02. 13:40:42

Tapmancs 2008.10.02. 13:37:19
Csak en vagyok hulye hogy nem vilagos melyik szavazat mit jelent?

Bocs, nem sikerült túl jól a szavazás..:-(

Ha szerinted a 4 évig itthon kell dolgoznia az orvosnak az röghöz kötés, vagyis ezt ellenzed, akkor arra szavazz.

Tapmancs 2008.10.02. 13:43:06

Aha, tehat ha a "roghoz kotes"-re szavazok, akkor azt ellenzem. Ok, csak az nem volt vilagos hogy akkor mit is ellenzek.

Koszi. :)

derelyegrádi szellem 2008.10.02. 13:43:18

Te zero!

Ki is mondta, hogy el lehet innen menni?

Ki is vetette fel, hogy a Mo problémája, hogy a fitatal magyar értelmiség nem elég mobil.

Ja és azok ki volt, akik az orvosokat potenciális gyilkosoknak titulálta?

Meg kampányt indítottak ellenük, hogy csak paraszolvenciára utazó gazemberek?

Na ugye, aztán ezek után el is mennek azon nem lehet csodálkozni.

Ezt meghaladóan ha ennyire drága a képzésük (az így is van), akkor vajon miért csak havi 120-130 ezer forintos fizetést kapnak? Nem kéne egy kicsit jobban megbecsülni őket? Aztán akkor nem mennének el.

Mert itthon lehetetlen körülmények között rabszolga módjára dolgoztatják őket (mert az rabszolga, aki bemegy 7-re dolgozik 5-ig, majd 7. kor felveszi az ügyletet reggel hétig, és akkor sem mehet haza, hanem kezdődik a rendes műszak. Ez rabszolgatartás, minen más szakmában TILOS!), majd pénzéhes lehúzóknak állítják be őket.

A fenti munkaóraterhelést ha pl baleseti sebészként dolgozik úgy kell vinni, hogyha éjjel behoznak valakit aki szarrá törte magát az autópályán akkor várhat rá egy 12 órás műtét is, és ha ő "elkúrja" akkormeghalsz.

El tudok nekem intézni egy olyat, hoyg beállsz abban hacukában a műtőbe 12 órára a lámpák alá, nem kell semmit csinálnod, csak állni, nem kell döntéseket hozni életről vagy halálról, csak álldogálni. Az én tippem hogy 30 percen belül a földről mosnak fel.

Mindezt 130.000-ért, olyan körülméynek között hogy ha elfogy a pénz áramra akkor kikapcsolják a műtőben a légkondit, kb 50-60 fok lehet ilyenkor ott. Meg ha elfogy a sebvarrócérna, akkor saját pénzükből vesznek horgászdamilt aztán azzal varrják össze a beteget (megtörtént). Meg ilyen blogbejegzésekért.

Ja ha még szerencsétlenebb a doktor, akkor még agyon is verik a cigányok, emrt nincs nála az a micsoda mit a Vészhelyzetben láttak. Ő meg tűri, mert a munkájához hozzátartozik (nem tagadhatja meg az ellátást), viselje el.

Ha orvos lennék én is mennék innen, ti meg kapjátok be.

misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott] ( · http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056&hl=en 2008.10.02. 13:45:28

zero · vastagbor.blog.hu/ 2008.10.02. 13:38:53

Hát igen... nőgyógyászra meg szülészre igen nagy keresletet generálnak az itthon maradó, "f@szukból élő" rétegek.
Elhatárolódok magamtól :)

Seduxen (már NEM dr.) 2008.10.02. 13:45:45

Lithium: ráadásul az így szerzett gyakorlat sem utolsó. Én pl soha nem bántam meg a szerződést, '98-ban kezdtem dolgozni, '99-2002. között volt a fősuli, 2002-2005 között a röghözkötés, ennek lejárta után azonnal dobbantottam, mindezt úgy, hogy diplomám van, 7 év munka(v)iszony, és ehhez voltam 25 éves...
Aaronka: ááá, annak ehhez semmi köze :-)))

Seduxen (már NEM dr.) 2008.10.02. 13:49:10

Szellem: nem akarnék kekeckedni, de azért van még egy-két dolgos kéz ebben az országban, aki ugyancsak alulfizetett. És ugyanúgy emberéletekért felel adott esetben, nem csak az orvos...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.10.02. 13:50:26

derelyegrádi szellem 2008.10.02. 13:43:18

Persze, azért írtam, hogy minden tiszteletem azoké az orvosokért, akik ezt ennyiért vállalják!

Nem az orvosokat akartam baszogatni. Max. a szülész-nőgyógyászokat :-)

De nem azért taníttatjuk ki hogy utána lelépjenek!

Valami megoldást kell keresni!

Igen, lehet a bért is emelni, és meg lehet követelni hogy 4 évet kötelezően dolgozzon.

leveliro1 2008.10.02. 13:52:46

"Végre egy értelmes ötlet"

Megint egy hülye ötlet. A kormányzás semmilyen szeletéhez nem értenek, és ez most is kiderült. Kifejtem.

A baj az, hogy az orvosok keveset keresnek. Az igazi baj, hogy mindenki keveset keres. Ha 2002-ben folytatódott volna a korábbi évek sikeres gazdaságpolitikája, akkor most nem mennének el az emberek (nem csak orvosok, de ez az egyik legfájóbb.) külföldre.
MSZP-s oldalról mindig ezt hallottuk: nem emeljük a minimálbért, mert akkor nem jönnek a külföldi beruházók. A Fidesz stratégiája pedig az volt, hogy gyorsan meg kell emelni az emberek jövedelmét, mert nyakunkon az Eu-csatlakozás. Ez sikerült volna, csak visszajött a Kádár-rendszer: államadósság megduplázódott 6 év alatt (előtte 30 év kellett ennyit felhalmozni, most 6), infláció, magas kamatok, külföldi kiszolgáltatottság növekedése, GDP-csökkenés, demográfia zuhanás.

misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott] ( · http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056&hl=en 2008.10.02. 13:53:24

derelyegrádi szellem 2008.10.02. 13:43:18

Aaronka 2008.10.02. 13:38:16

Az az orvos meg az a mentős nem kap 10k-t 15 percenként. Pedig ők megérdemelnék, persze nem zsebbe, hanem hivatalosan.

derelyegrádi szellem 2008.10.02. 13:56:21

Seduxen

És ha azok a "dolgos kezek" úgy döntenek, hogy elmennek innen, akkor képzésük költségét vissza kell fizetniük? Tudsz ilyen rendelettervről? Ha igen kérlek oszd meg velem.

Egyébként amikor én voltam középiskolás, akkor az orvosi pálya volt az elit, oda volt a legnehezebb bejutni, legnagyobb túljelentkezés ott volt. Most ez egyáltalán nincs így. Vajon miért?

Még egy kérdés: Annak is vissza kell fizetni a képzés költségét, aki csak megszerezte az orvosi dipolomát, de soha egy beteget sem gyógyított, mert nem dolgozik orvosként, viszont - sajnos - itthon marad? Hmm?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.10.02. 13:57:14

leveliro1 2008.10.02. 13:52:46

Mivel lehet akkor megakadályozni hogy ne húzzanak el az orvosok az országból?
Ez egy adminisztratív húzás, és ergo ingyen van ...

leveliro1 2008.10.02. 14:00:20

1. Ja, arról el is feledkeztem, hogy a tavalyi orvoslejárató-kampány nagyon a kuláküldözést juttatta eszembe.

2. Eddig is kevés volt a fizetésük, de nem baszogatták őket. Most már az elemi munkafeltételek is hiányoznak. Onkológus ismerősömtől tudom: adott időszakban 20 beteget láthatnak el (volumenkorlát), de 30 jön, akit "későbbre" kell visszarendelniük. Ő mondta, hogy legalább egy temetőt építsenek már a kórház mögé, mert azoknak majd oda kell visszajönniük.

3. Nem kell nyugati vagy angol fizetést adni az orvosoknak, mert szívesebben dolgoznak itthon, csak egy tisztességes élethez elengedhetetlent.

DArchAngel 2008.10.02. 14:00:23

Elég visszás egy ilyen rendelet. De azért, amiért Mikola "A NEMZET ORVOSA" Pista bácsi újabb beszólása született.
(Jut eszembe: milyen tudatmódosító szert használhat? Mert így elsőre úgy néz ki, hogy nem semmi cuccot tud beszerezni valamelyik kórházból...)
Az orvosokat illenék jobban megfizetni, ha itt akarják tartani őket. (Nem mellesleg azért is, mert sokat dolgoznak.) Viszont ennek fejében azokat, akik hálapénzt fogadnak el vagy nem végzik rendesen a munkájukat (udvariasság, körültekintés, józanul járni dolgozni;) kirúgni a francba.
De ez is rohadt nagy biznisz, tehát rögtön megjelenik a korrupció is. Hiába, állami irányítású a dolog. Ebből a szempontból jobb ötlet lett volna a magánkórház.

misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott] ( · http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056&hl=en 2008.10.02. 14:00:42

derelyegrádi szellem 2008.10.02. 13:56:21

orvos létére hülyíti a többi orvost... jó kérdés :)

Seduxen (már NEM dr.) 2008.10.02. 14:02:43

Szellem: ha elolvastad volna első kommentemet rájönnél, hogy én ezt, mint TERVET szeretném látni.
Orvosnál, közgazdásznál, mérnöknél, tanárnál, mindegyiknél.
Esetleg joggal kérdem, hogy miért "én" finanszírozzam azt, hogy ő külföldön tudjon zsíros állást vállalni? Ha ezt szeretné fizesse ki a képzése költségeit.

derelyegrádi szellem 2008.10.02. 14:05:05

zero

Ha nem karod hogy elmenjenek, akkor meg kell fizetni őket. Tisztességesen, és erre kéne hogy legyen fedezet a világ egyik legmagasabb tb terheiből.

A paraszolvencia rendszere meg a szocból maradt itt. Akkor pártunk és államunk úgy döntött a lakosság tartsa el az orvosokat, mert ő nem fogja, ő csak a kórházat adja. Ha a fizetéseket nézem (akár speciálisan, akár generálisan) a helyzet nem változott (annyi különbséggel, hogy a kórházat sem akarják már adni, csak el). Böszme nagy tb járulék mellett se. Nem a lakosságnak vagy az orvosoknak van "intézkedési" kötelezettsége. Az irány pedig biztos nem az, hogy a rabszolga státuszukat most hivatalossá is tesszük, bazmeg.

Seduxen (már NEM dr.) 2008.10.02. 14:07:47

"Ha nem karod hogy elmenjenek, akkor meg kell fizetni őket."
Akárcsak a tanárokat, a tűzoltókat, és estig sorolhatnám...
Sajnos az ország nagy részére ez a jellemző, hogy alulfizetett szinte mindenki...

more 2008.10.02. 14:12:35

persze, kurva felhaborito, h az orszag penzen, ingye megszerzik a diplomat, aztan elhuznak...aha, kossuk oket ide, tegyuk kotelezove az x ev itthonmelozast, es akkor ne csak az orvosoknak!
oke, es a palyakezdo munkanelkuli fogalmarol hallottak mar az illetekes elvtarsak?? amikor en kezdtem a komoly munkakeresest (raadasul volt is gyakorlatom egyetem alatt), mindenhol az volt a valasz, h min. x ev tapasztalat, de legyel fiatal, dinamikus, lehetoleg ne tervezz csaladot, legyen ilyen-olyan-amolyan extratapasztalatod....oke, mindenezt 25evesen????

szoval igen, elso a munkahelyteremtes, masodik a felsooktatas atszervezese, mert a mostani rendszerben nyugodtan at lehet keresztelni az legtobb egyetemi szakot munkanelkuli szakka

Geza 2008.10.02. 14:14:40

zero · 2008.10.02. 13:38:53:
Állítólag az állam azon képzési helyeket finanszírozza, amire szüksége lesz. Ez alapján akár még jogosan is mondja, hogy mivel szüksége van orvosra, hát legyen szíves maradni. Viszont egy megállapodás feltételeit az elején szokás tisztázni, elvégre pl. te sem örülnél, ha tanulmányi szerződést kötnél ugyan a cégeddel, de aztán negyedévnél hozzátennék, hogy "és majd a feladatkörödben az is benne lesz, hogy idős matrónáknak nyújtasz majd orál-szexuális szolgáltatásokat", ugye?
Persze ha ezt most így bejelentik, akkor a kutya se megy orvosnak innentől fogva.

Szép kis probléma: hogyan biztosítsunk magunknak úgy valamit, hogy azért ne kelljen fizetni érte... És persze mindezt úgy, hogy deklaráltan demokratikusak maradjunk...

Régi kérdés ez itt kicsi hazánkban, és ha szabad előre borítékolnom: a kúrmány azt a megoldást fogja választani, hogy némi tökölődés után importál silányul képzett és ezért sehova se kellő orvosokat _olcsón_ valahonnan Belső-Afrikából, telenyomja velük a kórházakat, és így úgymond az orvoskérdést is megoldotta, a lopnivalót sem kell fizetésekre költeni, az meg, hogy a nép döglik, az a kutyát sem érdekli, mert négy évnél azért tovább fog tartani.

Ez a röghöz kötősdi gyakorlatban kivitelezhetetlen amúgy, mert így max. azt érik el, hogy a medikus még elvégzi az egyetemet, aztán egy kollégával alkalmatlannak nyilváníttatja magát (idegi alapú kézremegés, fertőtlenítőkre való allergia, stb.), aztán vagy elmegy a tacskóba pénztárosnak kb. annyiért, amennyit a kórházban kapna, vagy egyszerűen kimegy, kint 'meggyógyíttatja' magát és praktizálni kezd...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.10.02. 14:16:42

derelyegrádi szellem 2008.10.02. 14:05:05

nem értek veled egyet ...
Miért nem lehetne megkövetelni ezt a 4 évet? Belehal? Legalább van munkája ...

Állami pénzből tanult, állami intézményben kell dolgozni.

Informatikus is állami pénzen tanul, de a magánszektorban helyezkedik el. vagyis ott az állam nem tudja előírni, hogy 4 évig hazai multinál dolgozzon ...

derelyegrádi szellem 2008.10.02. 14:17:48

Oké Sedux. De én úgy tudom EGYELŐRE CSAK AZ ORVOSOKRÓL VAN SZÓ!

Ha mindekinél bevezetik, és az orvosok közül Kóka (költői kérdés rá vonatkozott) járul elsőnek a kasszához, tőlem mehet, feltéve hogy egy orvos legalább anniyt keres netto, mint egy a munkahelyén ikaramozó OGY képviselő. Az is igazságtalan, mert az orvos sokat dolgozik, míg a másik semmit nem csinál, de kezdetnek jó.

További javaslataim: aki ikaramozik az OGY-ben, vagy be sem jár, azzal ki kell fizettetni a megválasztása során felmerült teljes állami költséget, meg pártjának képviselőnként nyújtott támogatást, meg kampánypénzt. Mehet?

Aki csalással (hazugsággal) nyer választást, akkor meg kell azt ismételni a hazudozó és pártja költségére. Ha nem tduja kifizetni, fel kell oszlatni pártot. Mehet?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.10.02. 14:19:02

Geza 2008.10.02. 14:14:40

Igen, írtam, hogy korrekt módon ezt a felvételi ELŐTT kell tisztázni, de akkor csak 11 év múlva lesz hatása ..


Amúgy meg jó lenne ha mindenki belátná, hogy a bérek keletiek, az árak meg nyugatiak, és MINDENKINEK meg kellene emelni a fizetését ...

derelyegrádi szellem 2008.10.02. 14:20:05

"Informatikus is állami pénzen tanul, de a magánszektorban helyezkedik el. vagyis ott az állam nem tudja előírni, hogy 4 évig hazai multinál dolgozzon ..."

Why?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.10.02. 14:20:15

derelyegrádi szellem 2008.10.02. 14:17:48

Támogatom!

Kóka pályaelhagyó orvos, fizesse vissza tizenvalahány milliót amibe került az orvosi diplomája nekünk!

ashnur · http://blog.elni.hu/ 2008.10.02. 14:23:01

marha demagóg egy poszt ez.
amúgy teljesen egyetértek azzal, hogy rá kell venni az embereket, hogy itthon tervezzék a meg a jövőjüket, csakhogy egy ilyen törvény a tipikus felületi kezelés. fájdalomcsillapító amikor operáció kellene.

denx 2008.10.02. 14:23:02

Ez a szavazás meglehetősen demagóg!

Esetleg lehetne olyan alternatíva is, hogy teremtsünk olyan körülményeket, hogy ne legyen kedve/ne érje meg neki kimennie!

Seduxen (már NEM dr.) 2008.10.02. 14:24:57

Szellem: szerintem korrekt, ha ezt "megnépszavaztatod", akkor a vendégem vagy egy sörre :-)))
Én már anno tavaly is továbbgondoltam ezt, szóval én már rég nem az orvosokról beszélek.

more: azért még manapság is igaz az, hogy aki nagyon akar, az talál munkát. én is csak magamból indulok ki, persze kurvára nem volt kellemes '98-ban nettó 20.000.-Ft-ért dolgozni, de ez volt. Jobb, volt, mint a semmi... Ebből elkezdtem a felvételi előkészítőre a kuporgatást (miután otthon éltem), utána meg az első 2 félév becsengetését (mert a munkáltató csaka második évtől vállalta át), és mégis itt vagyok. Diplomával, idestova 10 év munkaviszonnyal.
Talán nagyon sok friss-diplomásnak vissza kellene vennie az arcából (itt HANGSÚLYOZOTTAN NEM az orvosokra gondolok), és "beállni a sorba", kivéve a biliből a kis kezüket, és nem úgy hozzáállni, hogy "Ja, én nettó 300.000 alatt fel sem kelek..."
Mert sok ilyen van... El kell kezdeni valahol. Általában legalul...

caralho voador 2008.10.02. 14:30:04

"Az orvostanhallgatók normatív támogatása 1 092 600 Ft/év, míg egy sima egyetemista vagy főiskolásé csak 116 500 Ft/év. Vagyis egy orvostanhallgató kilencszer (!) kerül többe az államnak, mint egy másik, (sima) hallgató!"
Ne légy demagóg, zero... Egy szabad bölcsész vagy egy reklám-píár(péer?)-marketing szakot végzett nem fogja megmenteni az életedet, ha túl korán, még a kezedben robban fel a molotv-koktél, te mocskos fasiszta... akarom mondani, ha ki kell venni a vakbeledet.
Első lépésként tisztességesen meg kell fizetni az orvosokat, és igaz, akkor a hálapénzt elfogadóknak is a torkára lehet lépni.
Abban persze teljesen igazad van, hogy nem csak az orvosok, hanem mindenki bérét emelni kéne.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.10.02. 14:31:10

ashnur · v.elni.hu/ 2008.10.02. 14:23:01
marha demagóg egy poszt ez.

24. órában vagyunk, így sincs már elég orvos.
Valamit csinálni kell(ene) ....

Persze, nem ez az végleges megoldás, de tűzoltásnak talán megteszi.

és mind a "marha" mind a "demagóg" jelzőt visszautasítom! :-) nem is tudom melyik fáj jobban ...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.10.02. 14:33:39

caralho voador 2008.10.02. 14:30:04

A kilencszeres arány akkor is megvan, és ez a pénz "elveszik" ha kimegy egyből külföldre.

Én sem történelmet tanítok, a belém feccölt pénz is elveszett, de az összeg nem ugyanaz! Illetve történelemtanár szakma nem egy hiányszakma! :)

ashnur · http://blog.elni.hu/ 2008.10.02. 14:39:51

zero remélem a demagóg:)

egyébként a legjobb megoldás még mindig az, hogy fizetős felsőoktatás amire kölcsönt vehet fel bárki amit csak akkor kell kifizetnie ha külföldre megy dolgozni. de a fizetős felsőoktatástól mindenki sírógörcsöt kap valamiért:) nem értem... :D

nyg 2008.10.02. 14:40:05

Hát arra azért kiváncsi vagyok, hogyan tudják ezt végrehajtani. Szerintem ma már nem lehet valakit megakadályozni abban, hogy szabadon munkát vállalhasson bárhol Európában. A megoldás: meg kell fizetni az orvoskat itthon is, és akkor nem mennek el.

xstranger 2008.10.02. 14:40:25

Hehe, megmondom mi tortenne ha ezt bevezetnek Magyarorszagon, a diakok vagy 18 evesen lepnenek le kulfoldre orvostanhallgatonak, vagy a jobbkepesseguek mas palyat valasztananak, vagy 2x evesen lepnenek le miutan az x ev coreszt lenyomnak. Egyik sem oldja meg a hosszu tavu orvos problemat.

Az hogy mindenkinek emelni kene a fizeteset az valami iszonyu nagy demagogia.

Ja es mi van az orvoslatogatokkal (vagy mi a fene a gyogyszercegekben alkalmazott orvosoknak). Volt gimis osztalyombol tobben is azok lettek.

caralho voador 2008.10.02. 14:40:31

zero · vastagbor.blog.hu/ 2008.10.02. 14:33:39
caralho voador 2008.10.02. 14:30:04

A kilencszeres arány akkor is megvan, és ez a pénz "elveszik" ha kimegy egyből külföldre.

Én sem történelmet tanítok, a belém feccölt pénz is elveszett, de az összeg nem ugyanaz! Illetve történelemtanár szakma nem egy hiányszakma! :)


Ezért kell megteremteni a maradás feltételeit (intézmények, felszerelés, megbecsültség, dotáció ésatöbbi). Ahogy ezt már itt többen nagyon jól leírták. A "röghözkötés" ezek nélkül csak egy szokásos magyaros válasz egy problémára, aminek nem a gyökerét keresik meg, csak egyik tünetét próbálják kezelni.
Mikola viszont tényleg egy kapitális marha (ahogy az is, aki anno minielnök-helyettes-jelöltet csinált belőle.)

caralho voador 2008.10.02. 14:43:25

xstranger
Kurvára nem demagógia, hogy mindenkinek emelni kéne a fizetését. Oké, tőlem az szja-t is csökkenthetik. Nézz már körül nyugaton.
Teljesen igaz az itthoni állapotokra, hogy nyugati árak, keleti bérek. Egyszerűen röhej.

Geza 2008.10.02. 14:46:55

zero 2008.10.02. 14:19:02
"de akkor csak 11 év múlva lesz hatása"
Megint csak mondom, értem én, de ennek a 'röghöz kötésnek' meg most azonnal lesz ugyan hatása, de az az lesz, hogy most azonnal abbahagyja az orvosit mindenki, aki még odajár. Valljuk be, én is ott hagytam volna a villanykart, ha azt mondják, hogy a végén mehetek le öt évre az Alföld közepére a futószalag mellé diódákat válogatni párba.

Itt nem az a kérdés, hogy jó megoldás lenne-e ez a 'röghöz kötés' a problémára, mert ez egyáltalán nem lenne megoldás, így a jóságát értelmezni sem lehet.

Most komolyan, mi köszönet lenne szerinted annak az orvosnak a munkájában, akit _kényszerítenek_?
Kényszerrel max. olyasmit lehet végeztetni, amit nem lehet elrontani (pl. kőtörés, gödörásás, tundrairtás), ahol az okozható kár elhanyagolható (pl. seprűkötés, terítővarrás), vagy ahol a kár a 'hanyag szolga' megbüntetése után helyrehozható (falrakás, zsákhordás). Na, az orvos tevékenységére egyik sem igaz.

Még a '50-es években volt kötelező mindenkinek részt vennie az újraépítési munkálatokban, és akkortájt zavarták ki többek között a szegedi orvosokat is az építkezésekre, és onnan ered az az anekdota, amikor is a műtét előtt álló párttitkár elvtárs napközben aggódva odamegy a napon téglát pakoló sebészhez:
- Doktor úr, holnap lesz a műtétem. Mondja már meg, mire számíthatok?
- Nézze. Amennyire remeg a kezem ettől a rakodástól és amennyire semmit sem érzek az ujjaimmal? Hát nem sok jóval tudom bíztatni...

Na igen, ezt épp el lehetne érni, már ha tényleg ezt akarják...

Egyébként meg bármiféle kötelezettség utólagos bevezetése az illetők szabad döntéshez való jogának az íves letojása, azaz ha ezt meglépik, akkor onnan kár is indoklások kidolgozásával szórakozni, akár nyíltan ki is tehetik, hogy rabszolga itten mindenki. Nem mintha újdonság lenne, csak hát ha már sz.rt eszünk, legalább ne kelljen utána elismerően csettinteni a nyelvünkkek...

xstranger 2008.10.02. 14:50:10

cv:varjal, kinezek az ablakon :)

Az nemallami fizeteseket a piac hatarozza meg, ami nem is olyan rossz csak iszonyu sok adot kell hozza fizetni (ami megint csak nem baj ha abbol vissza is kapsz valamit direkt vagy indirekt modon)

Persze Magyarorszagon a legrosszabb kombinacio van: fizess sok adot azt meg ellopjuk/kiosztjuk a szavazoinknak:
-segelyek
-nyugdijemelesek (otletszeruen)
-autopalya hidak (felet ellopjak)
-tomegkozlekedesi vallalatok (amik tovabbadjak mara mar elprivatizalt de monopolhelyzetben levo volt leanyvallatnak (gyk ellopjak)
-csak ugy siman ellopjak
-hitelszolgalat (amit szar feltetelek mellett kaptatok meg a fenti pontok miatt).

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.10.02. 14:50:21

Szerintem ez ellentétes a munkaerő szabad áromlása elvével. Max csak akkor lehet alkalmazni, ha Únión kívülre megy.
Unkaöcsém sebészként végzett, az első fizetése 100 000 Ft volt ügyelettel együtt. Fél év után lelépett Németországba feleségestül, nem is fog visszajönni.
Egy pályakezdő közgazdász simán többet kap. Itt a baj. Társadalmi megbecsültség.

Johnson Doe 2008.10.02. 14:55:57

Itt sokan leírták már az igaz megoldást: emelni a fizetést. Nem csak orvosét, ápolóét, mentősét, tűzoltóét is. Csak van egy kis bibi. Hogy ők állami pénzből kapnak fizut. Az meg, mint tudjuk másra kell: 1 millió lélekszám körül járó, rettentően elnyomott, mindenhonnan kiutált kisebbségiekre, a politikusaink fizetésére (mindig kiakadok, amikor eszembe jut, hogy ők szavazzák meg maguknak. AZT kéne a népnek megszavaznia, így a polgárok megelégedettségével arányosan kapnának kézhez némi morzsára valót), valamint a költségtérítésre, amit őszintén a franc tudja mire vesznek fel, mert biztos rengeteg mindent nem tudnának kifizetni abból a minimálbérből, amihez havonta jutnak, miközben elkeseredetten dolgoznak hazájuk megmentésén (remélem most átjött az irónia.) Igen, náczultam egy kicsit mellékesen, ha valaki kéri, meggondolom az elhatárolódást. :)

Seduxen (már NEM dr.) 2008.10.02. 14:59:00

Gyerekek! Szerintem azt senki sem vitatta, hogy az orvosok fizetése IS a bányászbéka segge alatt van, és a röghözkötés MAGÁBAN nem megoldás.
de valamit tényleg kezdeni kellene azzal a tendenciával, ami jó pár éve van ebben az országban.
Ezért nem kellene ezt zsigerből elutasítani. Szerintem a probléma inkább abban rejlik, hogy CSAK EZZEL akarják kezelni a problémát...

more 2008.10.02. 15:06:33

egyebkent sedux a problema nem a rangletra vegigjarasaval van, sztem mindenki tisztaban van vele, h gyakorlat nelkul nincs tobbszazezres fizetes (kiveve a vezeto reteget), hanem azzal, h addig meg el se jutsz, mert a cegek tobbsege azzal szorakozik,h probaido, addig ugye se bejelentes se semmi, aztan szevasz, jon a kovetkezo, ugyanigy, majd annak is ez lesz a sorsa, es szepen igy senki utan nem fizetunk egy kanyit se.

en kis cegeknel dolgoztam, talan ezert volt ez igy, de nekem nagyon szar tapasztalataim vannak a magan munkaadokkal.

es igen, a munkaeropiachoz kene igazitani az oktatast, es a toritanar nem HR asszisztens lenne, hanem az ami.

Félkupica_Fehér_Főnök 2008.10.02. 15:06:48

"Seduxen · hungarisztan.blog.hu/ 2008.10.02. 14:24:57 "

Ezért most szívem szerint meghívnálak egy sörre, de mivel sajnos ez gyakorlatilag kivitelezhetetlen, ezért megiszom az egészségedre... egészségedre :o)

derelyegrádi szellem 2008.10.02. 15:07:39

Őrnagy

egy banktiszviselő érettségivel a dupláját, de egy mezei rendőr, önkormányzati tisztviselő felsőfokű végzettség nélkül többet kap annál.

Mindenkinek a fizetését emelni kéne, persze.... Szerintem a "kommunikátorok" fizetését semmikép nem kéne, azt így (49.999,-Ft +Áfa/óra, Batíz) is nagyon sokallom, és nem azért mert irigy vagyok. Az enyémet sem kell. De az orvosokét sürgősen, mert tényleg el fognak menni, és akkor kárbavész a kiképzésükbe fektetett pénz is. A probléma kapcsán pártunknak és államunknak ennyi jutott eszébe. A Kádár-rendszerben votlt egyébként ilyesmi, ha az egyetem által felajnlott állást nem fogadtad el (értsd: nem oda mentél ahova irányítottak, így kívánták a bizonyos helyeken lévő orvoshiányt megoldani, de azt nem is hívták piacgazdaságnak, meg jogállamnak) visszatartották a diplomádat fél évre. Zeróék meg felülnek erre a vonatra. Á, mindegy is..

Seduxen (már NEM dr.) 2008.10.02. 15:10:04

Főnök: nem vagy túl szimpi :-))) Nincs elég bajom (takonykór egy hete), és akkor még ez is...
Ebből forralt bor lesz este, mindenki "meglássa" :-))

Seduxen (már NEM dr.) 2008.10.02. 15:13:32

more: "toritanar nem HR asszisztens lenne, hanem az ami. "
Miért zero HR-es??? :))

Jogos, hogy a legtöbb magán-munkáltató geci, de azért vannak kivételek, ahova be lehet azért kerülni, és nem trükköznek ilyennel.
A magam részéről azt tartom demagógiának, hogy időről-időre előkerülnek ezek a dolgok vagy a tanárokkal, vagy az orvosokkal.
Tessék mondani MÁS munkakör nincs ebben a "kurva országban", amit illene jobban megbecsülni? (és nem csak anyagilag, hanem urambocsá' erkölcsileg is...)

Geza 2008.10.02. 15:15:58

Seduxen 2008.10.02. 14:59:00:
"Ezért nem kellene ezt zsigerből elutasítani."
Ez mondjuk igaz. Ha viszont mondjuk azt mondanák, hogy aki orvos aláír öt évet (mert nem kötelező ugye), az kap:
- garantált állami fizetést (pl. 200 nettó inflációkövetéssel + korpótlék, és mivel állami, ezért nem kell adóba kiadni azt, amit visszavennének, tehát adómentes)
- ingyen szolgálati lakást (15 év munkaviszony után az övé)
- szolgálati kocsit (plusz benzinpénz fele plusz öt év munkaviszony után az övé)
- ruhapénzt (reálisat!)
- évi három hónap vagy öt évi egy év továbbképzési lehetőséget
- adott értékű havi bontású saját hatáskörű költségkeretet (pl. egy évig gyűlhet is, aztán elvész)
- hivatalos személyi státuszt (és nem "közfeladatot ellátó", mint most)
- szakmán belüli választási rendszert (azaz az orvosok választják az eü. minisztert és a kórházigazgatót is!)
- döntés-véleményezési lehetőséget: orvosi kamarán belüli 'népszavazás' gyógymódokról, gyógyszerekről, szakmai és szak-gazdasági kérdésekről, ezen szavazások a szaktárcára kötelező érvényűek
- ???

Szóval ha a 'leszerződött állami orvos' kb. a régi tisztiorvosi megbecsülést (anyagi, erkölcsi, társadalmi) megkapná, lehet, hogy kevesebben akarnának 'szabadúszók' lenni. De könyörgöm, már Mária Terézia is megmondta: Urak, ha nyírni akarják a birkát, ahhoz etetni is kell!
Persze -mint láttuk- ez az 'etetés' nem feltétlen pénzt jelent, de erről körbe lehetne járatni egy kérdőívet a medikusok ÉS az orvosok között, hogy ők mivel éreznék motiválva magukat...
Állítólag a demokrácia arról szól, hogy megkérdezzük az érintetteket is, többek között ez különbözteti meg a mocsárlecsapolástól, mint az köztudott...

Seduxen (már NEM dr.) 2008.10.02. 15:21:48

Geza: egy pár ponttal egyet is értenék, de azért némelyik a valóságtól eléggé elrugaszkodott...

Seduxen (már NEM dr.) 2008.10.02. 15:27:49

- garantált állami fizetést (pl. 200 nettó inflációkövetéssel + korpótlék, és mivel állami, ezért nem kell adóba kiadni azt, amit visszavennének, tehát adómentes)
MIÉRT IS? Hány olyan munkakör van, ahol így van? Persze, kapjon tisztességes fizetést, de mint minden NORMÁLIS munkavállaló (nem, nem, az országgyűlési képviselő az nem az) viseljen közterhet is utána.

- ingyen szolgálati lakást (15 év munkaviszony után az övé)
MIÉRT IS? Lásd előző "indokolásom"...

- szolgálati kocsit (plusz benzinpénz fele plusz öt év munkaviszony után az övé)
Ugyancsak előző...

- ruhapénzt (reálisat!) JOGOS!

- évi három hónap vagy öt évi egy év továbbképzési lehetőséget
MIÉRT? Ha kell továbbképzés, akkor küldjék persze, amit NE NEKI kelljen zsebből fizetni, de évi 3 hónap "extra szabit" ugyan miért? Vagy ne ebben a formában. Szabályozza az MT., hogy az orvosnak a mindenkori törvényes szabi 150%-a jár.

- adott értékű havi bontású saját hatáskörű költségkeretet (pl. egy évig gyűlhet is, aztán elvész)
NA NEEE!!!

- hivatalos személyi státuszt (és nem "közfeladatot ellátó", mint most)
ABSZOLÚT JOGOS!!!

- szakmán belüli választási rendszert (azaz az orvosok választják az eü. minisztert és a kórházigazgatót is!)
JOGOS!

- döntés-véleményezési lehetőséget: orvosi kamarán belüli 'népszavazás' gyógymódokról, gyógyszerekről, szakmai és szak-gazdasági kérdésekről, ezen szavazások a szaktárcára kötelező érvényűek JOGOS!

fraki 2008.10.02. 15:28:38

Hát ez is egy olyan probléma, aminek a lényege sokkal mélyebben húzódik, és a felszínen akarjuk kezelni. Ez sajnos igenis röghöz kötés, az állami egyetemi képzés ne akarjon ilyen dolgokba beleszólni. Más az, ha egy cég képezteti az alkalmazottat, ott ilyen mikroszinten szükséges az elköteleződés, de egy állami képzésben... ez megint ilyen erőből-politika.

Geza 2008.10.02. 15:45:18

Ja, és ez az egész mizéria most az orvosoknál bukott ki, mert az ő hiányuk a legfeltűnőbb, de ugyanez megy az összes többi hivatásnál is: a normálisan képzett, szakmailag színvonalas ember ha teheti, külföldre megy dolgozni, egyszerűen azért, mert ott megél a munkájából, van jövőképe és végül de nem utolsósorban színvonalasan tud dolgozni és így hasznosnak érzi magát, örömét leli a hivatásában.

Kicsit olyan a helyzet, mint amikor a magyar nemesség Párizsban mulatott, mialatt itthon a jobbágyoknál 'megállt az idő', és egyre nehezebb volt kitermelni a dőzsölés költségeit...

rhynn · http://comicbooks.blog.hu 2008.10.02. 15:47:41

Egy nagyon jó módszer:
Amint felvesznek az egyetemre, nyit az állam egy virtuális számlát (ez a PTE-n már működik, minden ki és befizetést a nevedre terhelnek), amire folyamatosan ráírják az állami kiadásokat. Ha elvégzed:
1. Maradsz itthon, a befizetett adód X százalékával csökkentik az összeget
2. elmész külföldre, a számlád meg átalakul 15 éves hitellé és akkor kitermelheted munka mellett. Kamatokkal.

Nekem a suli belekerült 3,6 millió forintba (szerencsére a cég fizette, akiknél dolgozni fogok), egy deka állami támogatást nem kaptam, max a vonatjegyekre és a moziban a kedvezményes jegyre, miért nem kapok akkor én is valami kedvezményt?

Ha pedig vlaakire rákölt az állam 22x1 millió forintot, igenis dolgozzon kevesebb pénzért az elején. Bruttó 200 nem is olyan kevés mellesleg. Persze mindenki szép, sikeres és gazdag akar lenni, de azt nem azért adják, mert 11 éven keresztül seggelsz az egyetemen.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.10.02. 15:51:21

Az emeljük meg a fizetést témához:

Egészségügy, rendőrség, tűzoltók, vámosok mindenki az adóforintokból kapja a fizetést.

Medgyessi emelt 50%-ot 2002-ben, meg is lehet nézni, hogy hova jutottunk ...

Emelni csak akkor lehet, ha van rá fedezet, mert költségvetési tétel..

A 1,5 rendesen adózót tovább nyúzni már nem lehet, hogy kell a magas fizetés az orvosoknak, mert különben elmennek...

csak vicc, de amúgy meg: a négyes metró 522 milliárdos árából az egész kérdést lehetett volna rendezni xDD

more 2008.10.02. 15:51:44

egyebirant meg a draga orvosaink nem tudom, miert tartjak magukat magasabbrendu allatfajnak a tobbinel, legtobbjukbe annyi erkolcsi erzek se szorult mint egy politikusba....nagyon jol tudjak, h oket aztan meg kell becsulni, a joisten osszes penze se eleg nekik, mert oket meg kell becsulni, es ha meg akarsz gyogyulni, akkor bazeg szarok bele h 20 rugobol elo kisnyugger vagy, ha nincs halapenz, megdoglesz....

egy orvostanhallgato ismerosom meselte h a sote-n hangzott el egy tanar szajabol, h az egeszsegere mindenki szan penzt, tehat ne legyunk szivbajosak....

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.10.02. 15:53:59

" rhynn · rhynnhosei.blogspot.com 2008.10.02. 15:47:41
Egy nagyon jó módszer:
Amint felvesznek az egyetemre, nyit az állam egy virtuális számlát (ez a PTE-n már működik, minden ki és befizetést a nevedre terhelnek), amire folyamatosan ráírják az állami kiadásokat. Ha elvégzed:
1. Maradsz itthon, a befizetett adód X százalékával csökkentik az összeget
2. elmész külföldre, a számlád meg átalakul 15 éves hitellé és akkor kitermelheted munka mellett. Kamatokkal."


Ez nagyon klassz módszer,. és tök korrekt, pontosan látod, mennyibe kerülsz az államnak, és adó formájában "visszafizeted" .... miért nem terjed ez el jobban?

ikszD 2008.10.02. 15:56:37

Fegyencek többe kerülnek...

xstranger 2008.10.02. 15:58:27

"legtobbjukbe annyi erkolcsi erzek se szorult mint egy politikusba.."

Kulon szeretnek gratulalni ehhez a kommenthez...

movhu 2008.10.02. 15:58:30

A módszer borzasztóan egyszerű, és nem csak orvosoknál, hanem minden szakon bevezetném, tandíj helyett:
Az állam a teljes tandíjat hitelbe adja saját pénzügyi vállalkozáson keresztül, ami majd az iskola elvégzése után MAGÁTÓL leketyeg, minden egyes főállásban itthon töltött nappal. Amennyiben elmész az országból ez az adósság egy idő után visszafizetendővé válik teljes egészében.
Jó, aki egy olyan országba megy, akivel nincs kiadatási egyezményünk, ott szívás, de a legtöbben az EU-ba mennek, és az adósság utolérheti őket. Szerintem EU kompatibilis a megelőlegezett tandíj.

rhynn · http://comicbooks.blog.hu 2008.10.02. 16:02:33

zero: egy jó út lenne, hogy elkezdjük. De a mentalitással komoly gondok vannak. Ha ennyire nyomon lehetne követni a költéseket, a HÖOK-os, EHÖK-ös diákpatríciusok se tudnának milliókat lenyúlni.

Egyébként volt osztálytársam fogorvoshallgatóként kiment skóciába és egy nyár alatt asszisztensként megkereste az évi bulik árát kb. Szóval ha külföldre megy, termelje ki a költségeket. Ha meg hazajön "hitelmentesen" vagy ledolgozta a kiképzését, akkor onnantól kezdve kapjon igazán tisztességes fizetést. Addig nem logikus.

rhynn · http://comicbooks.blog.hu 2008.10.02. 16:03:41

movhu: a megelőlegezett tandíj is 50%-ban tandíj (legalábbis nyelvtanilag). Tudod milyen tüntetések lennének?

Seduxen (már NEM dr.) 2008.10.02. 16:04:23

zero: azért ne nyeld be, amit a propaganda nyomat, mármint a "közalkalmazottak 50%-os béremelése miatt tart itt az ország". Egyrészt lófaszt volt az 50%, másrészt előtte jó pár éven keresztül a legtöbb közalkalmazott szart se kapott.
Persze egyszerűbb erre fogni, mint arra, hogy "azért tart itt az ország, mert szétloptuk. nem kicsit, nagyon..." (és ez NEM fletó-függő)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.10.02. 16:06:06

rhynn / movhu

ergo ugyanarról beszéltek és remek ötlet!

Kérdés: Mi az akadálya, hogy ezt bevezessék kötelező jelleggel?

Akkor megnyugodtam ,mint pályaelhagyó történelem diplomás, mert már kamatostól visszafizettem mindet az államnak, sőt, egy ideje már legalább 1 kisebbségi családot is megmentek rendszeresen az éhhaláltól, annyit adózók ...:-)

Geza 2008.10.02. 16:08:03

Seduxen · 2008.10.02. 15:27:49
"...és mivel állami, ezért nem kell adóba kiadni azt, amit visszavennének, tehát adómentes)
MIÉRT IS?"
Mert miért adjuk ki azt, amit visszavennénk? Hogy bonyolultabb legyen a képlet és több adminisztrátor kelljen hozzá? Hogy több pakolgatásnál jobban kopjon és többen lophassanak belőle?
Az orvos munkaadója az állam, az adót szintén az államnak fizetné, akkor ezt az állam intézze el rögtön a forrásnál és ne járassa a pénzt oda-vissza. Minden ugyanannyi marad, csak kevesebb papírmunka árán.

"- ingyen szolgálati lakást (15 év munkaviszony után az övé)
MIÉRT IS?"
Mert ennek az ára bele van építve a 15 évi fizetésbe, így a főbérlő is az állam, övé a haszon is (kimarad a körből az 'orvosszálló' üzemeltetőjének a haszna), az állam úgymond 'lakáshitelt ad' a dokinak és ennek a haszna is marad az övé (kimarad a magánbank haszna), az orvosnak meg stabilitás, hogy nem azon kell töprengenie, hogy mikor kell új albérletet keresnie, mennyi lesz jövőre a bérleti díj, valamint a 'sajátjában' lakik, tehát építgetheti/szépítgetheti, és nem azon görcsöl, hogy majd nyugdíjasként hol fog lakni.

"szolgálati kocsit
Ugyancsak előző... "
Szintén ugyancsak az előző :). Úgyis szükség lesz rá, és így kevesebb az adminisztráció és a közbülső lépcsők sápja az állam-orvos pároson belül marad.

"évi három hónap vagy öt évi egy év továbbképzési lehetőséget
MIÉRT? Ha kell továbbképzés, akkor küldjék persze, amit NE NEKI kelljen zsebből fizetni, de évi 3 hónap "extra szabit" ugyan miért?"
Nem extra szabi, hanem munkaköri kötelesség (!), aminek a mérője a képzés végi vizsga. Ha megbukott, az pont úgy esik a latban, mint ha a képzés ideje alatt nem járt volna be dolgozni! Nem ajándékba adnám én, hanem ugyanúgy munkaként, csak ez arra szolgál, hogy az értékes és színvonalas tudása értékes és színvonalas is maradjon.
Engem is küld a cég tanfolyásokra, de ha nem tenném le a végén a vizsgát, akkor választhatnék, hogy kifizetem a teljes költséget (plusz fiz. nélküli szabi a tanf. idejére), vagy repülök mint a vadlibák! És szerintem ez teljesen korrekt is így. (Ja, nincs tanulmányi szerződésem, hanem elég jó a hely ahhoz, hogy ne akarjak feltétlenül lelépni az első adandó alkalommal.)

"adott értékű havi bontású saját hatáskörű költségkeretet (pl. egy évig gyűlhet is, aztán elvész)
NA NEEE!!!"
Na deee! Nonszensz, hogy a doki egy szakkönyvet nem vehet, egy szakfolyóiratra nem fizethet elő, csak vagy magánpénzből, vagy három heti utánajárással, öt embert győzködve folyamatosan (ebből egy nagyfőnök és szarik bele, kettő kisfőnök és fél bármit is jóváhagyni, kettő meg gazdaságis, aki a szart is kétfelé csomagolva teszi el télire, mert úgy tovább kitart), vagy hogy nem 'vételezhet' egy naptárat, posztert, plakátot, virágot, újságot a váróterembe (hogy ne stresszeljen annyira a beteg). Nem égigérő összegekre gondoltam, hanem pl. havi 10e Ft elszámolható költségről.
(Mikor rendszergazda voltam, álltunk már napot azért, mert tönkrement egy billentyűzet, és aki a beszerzést jóváhagyhatta volna, az épp nem volt benn. Ha lett volna 3-4 e Ft saját hatáskörű keretem, megúsztunk volna egy napi kötbért... De hát "spórolni fogunk, kerül amibe kerül", ugyebár...)

Seduxen (már NEM dr.) 2008.10.02. 16:12:23

Geza: jó, ám legyen, akkor adoptálom a "Ha ölni kell..." c. film egyik jelenét:

"És most gondolják azt, hogy ez NEM CSAK AZ ORVOSOKNAK jár"...

Ki teremtené elő ennek az anyagi fedezetét? Vagy esetleg 80e Ft/hó adóelőleg helyett fizessek 180e-t?

Azért gondolkozzunk már el azon, hogy ezt az országot NEM CSAK az orvosok működtetik, hanem vannak még egy páran. Ha nekik ennyire körbenyalnánk a seggét, akkor szép sorban jönnének a tűzoltók/rendőrök/tanárok/vasutasok/békávésok/és még a fene tudja ki, hogy EZ NEKIK IS JÁR...

Seduxen (már NEM dr.) 2008.10.02. 16:14:28

Geza: ha végigolvasod a saját kommentedet rájössz, hogy ez gyakorlatilag az ÖSSZES állami alkalmazottra igaz lehetne... tehát a megoldási javaslataid aligha kivitelezhtőek... nem lehetne hogy meghúzni a határt, ha neki igen, másnak miért nem?

Seduxen (már NEM dr.) 2008.10.02. 16:24:49

Na jól van náczikok, miután ma sem oldottuk meg nyomorúságos kis országunk helyzetét (milyen meglepő), úgy döntöttem, hogy mára befejeztem a kizsákmányoló vadkapitalista aljas multi szolgálatát, és megyek "rétegvért" inni :-)))
Shabbat shalom!

more 2008.10.02. 16:24:53

kulon a svedek, kulon a norvegok (vagy danok?) :))))))

Geza 2008.10.02. 16:25:07

Ja, jut is eszembe: miért ilyen kib. drága az egészségügy?

Egy állatorvosi _magán_ rendelőben egy nagy testű kutya (40-50 kg) hasűri műtétje altatással, teljes felnyitással, röntgennel, ultrahanggal, doki idejével és szaktudásával együtt 60-70 ezer Ft. Az ember altatása nehezebb, nagyobb a kockázat (és így a stressz a dokin), stb., kerüljön ötször ennyibe: 350 eFt.
Ugyanezen blöki vizsgálata 3 eFt, ebben benne van a mintavétel, az egyszerűbb labor, a doki ideje és szaktudása, a recept felírása. Ez embernél legyen mondjuk 15 eFt.
A dotálatlan állat-ALAPgyógyszerek kb. olyan drágák, mint az államilag támogatott humán ALAPgyógyszerek (a speciálisabbakról nem tudok sajnos!).

A fentiekben benne van minden: a rendelő fenntartása, a műszerpark aktualizásása, a doki bére és haszna, minden.

Nomármost, ha egy embernek az életében van átlagban 4 nagyobb műtétje (1.4 MFt), hetven év során évente átlag négy vizsgálata (70*4*15e = 4.2 MFt), ez szumma 5.6 millió forint, ami 40 évi munkaviszonyra leosztva havi 5.6M/(40*12) = 12ezer Ft.

Ez a 12 eFt 7.5%-os eü.járulékkal számolva _bruttó_ 160e Ft-os fizetésből adódik, azaz nem rossz közelítése a valóságnak.

Nos, akkor jön a kérdés: az 'állami' egészségügyben hová kopik el az a pénz, ami 'magán' szervezésben bőséggel elég lenne minden költségre és mindenki színvonalas és kielégítő fizetésére?

Geza 2008.10.02. 16:28:28

Geza 2008.10.02. 16:25:07:
bocs, lemaradt:
...és kielégítő fizetésére? Tán csak nem ellopják/elhűtlenkezelik valakik?
Na ezt kéne először és sürgősen megszűntetni, mert lyukas vödörbe tölthetünk bármennyit, akkor is kifolyik belőle!

misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott] ( · http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056&hl=en 2008.10.02. 16:37:00

Geza, nem lukas az a veder, hanem:
a, feneketlen
b, kevesen öntenek bele
c, sokan meregetnek belőle

avogadro00 2008.10.02. 16:38:40

végre valami normális döntés, kár hogy nem az ellenzék találta ki, igy már nem lesz népszerű :(

Tittyman 2008.10.02. 16:39:23

Kiváncsi lennék arrra is mire megy el havonta az az 1,1millio forint.
Meg ezt honnan szedtétek?

Asidotus 2008.10.02. 16:39:40

Nem olvastam végig a kommenteket, lehet hogy valami hasonló elhangzott, de leírom az enyémet:
1. pont: Mindenki a felsőoktatásban fizesse meg a teljes képzési díjat, de
2. pont: erre kapjon az államtól hitelt (alapesetben teljes összegűt)
3. pont: diploma után kezdje el visszatörleszteni
4. pont: a visszatörlesztést leírhatja az adójából.
Vagyis: az állam ua-t költ, mint idáig, a hallgató is, de aki külföldön dolgozik, és nem fizet magyar adót, az szépen visszafizeti.

kyanzes (törölt) 2008.10.02. 16:39:44

Miért ne mennének, ha egyszer itthon fosláda fizetések vannak? :D

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2008.10.02. 16:44:31



IRIGY FASZOK VAGYTOK


ha az ÁLLAM fizeti a felsőoktatást

miért mehetnek a

MÉRNÖKÖK, JOGÁSZOK, KÖZGAZDÁSZOK, KÖNYVELŐK

KÜLFÖLDI TULAJDONÚ MAGÁNcéghez dolgozni?


Vagy egyktalán BÁRMILYEN MAGÁNcéghez?


Miért a MAGÁNszektor PROFITJÁT termelik meg?

StAndrew66 2008.10.02. 16:46:55

Na azert lassunk tisztan picit. Az orvosok munkajat mashol (pl. itt Angliaban) megbecsulik. Nem(csak) penzzel, hanem tiszteletelm normalis munkakorulmenyekkel, stb. Az allam (=adofizetok) penzet kapjuk, ellentetben az otthonival, itt az nemzeti atlagjovedelem kb. 4-5szoroset.
Ezzel ismerik el a 20 es tanulasomat, a felelosseget az egyik legnehezebb teruleten, az ugyeleteimet, stb.
Amennyiben otthon is ilyen aranyok lennenek, nem lennenk itt egyre tobben.
Ezen kellene elgondolkozni annak, aki roghoz kot es meg tapsot is var ezert.
No meg aki megvalasztja oket....

Udv.

GabelstaplerfahrerKlaus 2008.10.02. 16:48:28

medikus vagyok, csak pár gondolat
1.)Az orvosképzés valóban sokba kerül az államnak ,de a tandíjat ugye leszavaztuk. 2.) az orvosi munka nagyon megerőltető és magalázóan alacsony fizetés jár érte emellett az összes adminisztrációs munkát nekik kell elvégezniük+ ügyeletek 3.)Külföldön általában szakvizsgás orvosokat keresnek több éves tapasztalattal, tehát a diploma utáni otthonmaradás nem sokat változtat, ha utána pl. aneszteziológusként húznak nyugatra. 4.) Hogy gondolták? Lelőnek a határon? Maga orvos maga nem mehet! LOL 5.) nagyapám idejében a para miatt az orvosok a legjobban kereső népség volt az országban, ma már keményen ellenőrzik őket és csak pár szakmában és ott is csak a "menőbbek" v a pofátlanok merik kérni a pénzt 6.) Nemcsak az orvosok hanem a korházi személyzet (ápolók, stb.) úgy általában vándorol kifele az egészséügyből

nyg 2008.10.02. 16:51:58

Seduxen felvetése jogos, hogy ha az orvosoknak járna a magasabb jövedelem, akkor másoknak is. De akkor most, miért csak az orvosokat akarják kötelezően, akaratuk ellenére is, 4 évre itthon tartani. Tudtommal más szakmák képviselői is szép számmal mennek külföldre, nekik lehet? Pedig a tanárok, közgazdák, szakmunkások kiképzése is sok pénzbe kerül.

A itthon maradást egyébként nem csak az elérhető jövedelem, hanem más tényezők is (pl. megbecsülés, körülmények) motiválják. Az elmúlt egy-két évben annyiszor megalázták őket, hogy szerintem sokan, akkor is elmenének, ha megfizetnék őket.

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2008.10.02. 16:54:26

válasz FASZ MAGYAR-nak:

És szerinted a személyi jövedelemadóját melyik államnak fizeti be a külföldi tulajdonú, Magyarországon működő cég alkalmazottja?!

Válasz: a MAGYARnak.

És szerinted a külföldön dolgozó orvos melyik állam kasszájába fizeti az adóját?!

Nem a magyarnak!

Na ez a különbség.

Virág et. 2008.10.02. 17:00:23

Egyetértek derelyével és ezúttal Mikolával is (de nehéz ezt leírni).

Ezzel csak azt érjük el, hogy a kutya se megy orvosnak, ill. csak az, aki költségtérít és megy is egyenesen külföldre.

"3.)Külföldön általában szakvizsgás orvosokat keresnek több éves tapasztalattal, tehát a diploma utáni otthonmaradás nem sokat változtat, ha utána pl. aneszteziológusként húznak nyugatra."

Én is így tudtam. Szerintem ezzel a kérdés meg is van oldva.

Spermahajder 2008.10.02. 17:00:33

Néhányaknak: az "el lehet menni" nem egészen erre az esetre vonatkozott, talán tessék az egész beszédet elolvasni. Egyébként egyetértek azzal, a felsőfokú végzettséghez jutó emberkék részéről illő lenne ha a végzettséget nyujtó országban (hazájukban) x évet le kellene dolgozniuk ellentételezésként.

W Joe 2008.10.02. 17:02:02

Az nem gond, ha valaki megszerzi a diplomáját, aztán kimegy külföldre tapasztalatot és pénzt gyűjteni, aztán hazajön, vesz egy házat a pénzből, és itt kamatoztatja a kint megszerzett tudást. De az orvosok esetében olyan nagy a különbség a kinti és az itthoni fizetések között, hogy nagy az esélye, hogy nem jönnek haza. Nyilván többet kellene fizetni nekik, ha azt szeretnénk, hogy itt maradjanak. Ehhez vagy többet kell befizetnünk az egészségügybe, vagy jobban kell felhasználni a meglévő pénzeket, vagy mindkettő.

gonoszkisterroristadughagyma 2008.10.02. 17:02:08

Legyen tandíj és akkor mehessen külföldre dolgozni.
Ha én fizetem, mert én fizetem, a képzését akkor először dolgozza le, amit fizettem neki oszt menjen utána ahova csak akar. Na ez van most.
Egyébként meg legyen végre egészségügy. Legyen biztosítás alapú, legyen követhető a be és kifizetés, legalább a saját részem lássam. Legyen vizitdíj és kötelező regisztráció. Szűnjön meg a hálapénz és büntessék meg a feketéző orvosokat.

És akkor nem biztos, hogy érdemes elmenni.
Vagy mi.

movhu 2008.10.02. 17:02:45

hynn • rhynnhosei.blogspot.com 2008.10.02. 16:03:41 Nem értem miért lenne tüntetés? Az én változatomban mindenki ingyen tanul továbbra is. És amennyiben itthon marad és dolgozik, akkor egy büdös vasat nem fizet vissza, hanem éli világát. Pontosabban termeli vissza a GDP-be a saját tandíját. Ha ő más ország GDP-jét erősítené, akkor meg légyszi vissza azt, amit mi beleraktunk.

Manyizga (törölt) 2008.10.02. 17:04:14

Mikor is veszik elő az APEH-nál a vagyoni vizsgálatok során az orvosokat, ügyvédeket? :)) Ez lenne a megoldás a paraszolvencia ellen. Egyidőben a fizetésemeléssel.

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2008.10.02. 17:05:43


válasz TERASZnak:

én a (KÜLFÖLDI) MAGÁNcégek PROFITjáról beszéltem, az talán az államé lesz?

Sokszor mégcsak nem is itt külrik el hanem KIVISZIK AZ ORSZÁGBÓL!

ÁLLAMI PÉNZEN TERMELNEK MAGÁNPROFITOT.


ha az orvosknak maradni kell, akkor

MINDEN FRISSDIPLOMÁS
MÉRNÖK,
JOGÁSZ,
KÖZGAZDÁSZ
CSAK ITTHON, KÖLTSÉVETÉSI INTÉZMÉNYBEN DOLGOZHASSON!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

W Joe 2008.10.02. 17:06:33

Ja, a "Szabad foglalkozású művész" az LOL

De a 4 év röghözkötés sem segít önmagában, mert azzal csak annyit érünk el, hogy 4 év után mennek el majd, amikor már tapasztalatuk is van.

gonoszkisterroristadughagyma 2008.10.02. 17:10:14

fasz-magyar.blog.hu/

Igazad van, mindenki maradjon itthon, és dolgozzon költségvetési intézményben.
Még mitnem, külföldön dolgozni, majd adunk mi neked...., lázítani... rémhírterjeszteni... kusti helyedre, nem mész :)

basel 2008.10.02. 17:14:15

Hülyeseg igy diszkriminalni az orvos szakmat. Nem tudom honnan szeded, hogy egy "egyeb kategorias" egyetemista 120 (!) ezer forintba kerül evente, de nagyon el vagy tevedve. Egy müszakis, vagy egy közgazdasz diploma is belekerül evi egy milaba, es bizony mi is repülünk külföldre, ha itthon eppen sokkal szarabb.
Be lehet vezetni a tandijat ennek kiküszöbölesere, de azzal eppen az egyetlen kivezetö utat robbantjuk magunkra... plusz az elvandorlas jelenseget csak fokozna, eppcsak a nominalis vesztesegböl hozna vissza valamit.

Az a helyzet, hogy ez van: a piackepes tudas az olyan, hogy felfedezi az alternativakat, es pofatlan modon lelep, ha nagyon nagyok a különbsegek. Es ezt megakadalyozni bezony röghözkötes, nem szep dolog.
Ha en lelephettem közgazdaszdiplomaval, az orvosnak is jar ez a lehetöseg.

Bit Rot 2008.10.02. 17:14:58

Ennyi erővel arra is hozhatna a kormány rendeletet, hogy a kenyeret kötelező 3,60 Forintért adni.

Ugyanakkora fasság.

Teremtsenek élhető körülményeket az orvosoknak, és maradni fognak!

Hogy miért az állam tegye? Azért, mert az ÁLLAM a MUNKÁLATÓJA az orvosoknak!

Felőlem lehet kevesebb és nagyobb (hatékonyabb!) kórház, oldják meg!

Bit Rot 2008.10.02. 17:17:26

@Wita.hu Joe:
"Ehhez vagy többet kell befizetnünk az egészségügybe, vagy jobban kell felhasználni a meglévő pénzeket, vagy mindkettő"

Elég lenne KEVESEBBET LOPNI!
(És persze kevesebb segélyt kiutalni. A segély azért van, hogy ne haljanak éhen a segélyezettek, nem azért, hogy jól szórakozzanak és lógassák a lábukat semmittevésben.)

midnight coder 2008.10.02. 17:18:28

Egyfelől ha az illető nem maga finanszírozza a képzését akkor állam bácsi jogosan várja el hogy X évig itt dolgozzon. Másfelől Wita.hu-nak is igaza van, hosszú távon ez nem lehet megoldás: az sem az igazi ha a képzett és rutinos 30 év körüli orvosok mennek el, itt meg csak a tapasztalatlan huszonévesek maradnak.

Bit Rot 2008.10.02. 17:18:50

@GabelstaplerfahrerKlaus:
"1.)Az orvosképzés valóban sokba kerül az államnak ,de a tandíjat ugye leszavaztuk. "

Aha. TE, ha orvos lennél, személy szerint, hogyan fizetnéd vissza a 8-10 milliós tanítási költségeidet, miközben bruttó 200 ezret keresnél orvosként???

NOOOORMÁLIS??

ElChe · http://bigblue.reblog.hu/ 2008.10.02. 17:19:13

Hahó!!! Ki ne találjuk már, hogy a diplomás "ellenség", és csak a kétkezi munka ér valamit! Kambodzsa ez, vagy mi? Igen, a diplomás többet keres. Sorsolják manapság az egyetemi végzettséget, vagy tanulni kell érte? Nem is értem, miért sír bárki a milliónyi segélyből élő miatt, az ő iskoláztatásuk nem került sokba.

Szóval: az állam nem azért támogatja az oktatást, hogy néhány csókos milliókat keressen utána a semmiért, hanem azért, mert mérnök, orvos meg bankszakember nélkül nem lenne az országban túl sok cég, ami értéket tudna termelni, nem lenne, aki gyógyítson, stb. Manapság már a mezőgazdaságban is kell a képzettség, nem lehet kiállni két ökörrel meg egy faekével. Az állam, a társadalom azért is támogatja a diákot, mert elismeri munkaként a tanulást, és támogatja az öngondoskodót, aki csomó furcsaságot megtanul, hogy egyszer jobban kereshessen vele.

Ilyen alapon a középiskolába járóktól is lehetne pénzt követelni (miért is ne, ők nem tudnak ezzel jobban elhelyezkedni?), és a beszedett lóvé meg mehetne a segélyezetteknek, akik nem terhelik szemét módon az államkasszát a hülye iskolába járási mániájukkal. Még a gyerekeiket se engedik oda, dicsőség nekik!!! Az persze senkinek eszébe se jut, hogy aki a drága taníttatás ellenére lelép, az legalább nem fog pénzbe kerülni az ittmaradóknak, nem kell neki segély, nem kell fizetni az orvosi kezelését, a gyerekei taníttatását. Nem kell örülni neki, hogy elmegy, de ne ő legyen már a bűnbak, a semmirevaló, a kolonc. Miért nem az jut valaki eszébe, hogy aki már négy éve csak segélyen él, négy éven át kötelezően dolgozzon valami kőbányában vagy ültetvényen, röghöz kötve??? Az persze alkotmányellenes...

is 2008.10.02. 17:20:48

leveliro1: "Ha 2002-ben folytatódott volna a korábbi évek sikeres gazdaságpolitikája"

jaj, végre, valaki. akárkivel elkezdtem erről beszélgetni, az sehogy se tudta ezt bebizonyítani elemzett adatokkal. látom, Te olyan magabiztos vagy, hogy biztos vannak elemzett adataid, ne emlékezetből beszéljünk. én is mondok egyet-kettőt, rakjuk össze:
- a Széchenyi terv és a lakástámogatás 2001-ben jobban bedöntötte a gazdasági egyensúlyt (6%), mint utána Medgyessy (1-2%) meg Gyurcsány.(4-5%). ma lakástámogatásra 200 milliárdot fizet ki az állam évente, ez kb. a GDP 0,7%-a.
- a minimálbér-emelés bejelentése után 2 héttel elhúzott az IBM, két év alatt az összes cipő, textil, ruhaüzem, ami kifejezetten vidéki, alacsony képzettségű munkaerőt tudott alkalmazni
- ugyanez a minimálbér-emelés tette lehetetlenné, hogy az autógyárak ne Szlovákiába, hanem Magyarországra jöjjenek.
-2007-ben több ember volt foglalkoztatva Mo-n, mint 2002-ben.
- az infláció végig 10-11% volt, és nem próbálták levinni

na de a témához: bizony, a diploma költséges valami. lehet röghöz is kötni, de mi lenne pl., ha tandíjas lenne? akkor nem kötünk röghöz senkit, rögtön kifizetés után mindenki azt csinál, amit akar, oda megy, ahová akar, hiszen kifizette.

W Joe 2008.10.02. 17:21:37

John42 2008.10.02. 17:17:26
"Elég lenne KEVESEBBET LOPNI!"
Én ezt beleértettem a pénz jobb felhasználásába :)

Bit Rot 2008.10.02. 17:25:04

@is:
"ma lakástámogatásra 200 milliárdot fizet ki az állam évente, ez kb. a GDP 0,7%-a."

Ennek legfőbb oka, hogy az elcseszett gazdaságpolitika miatt 8.50% a jegybanki alapkamat.
Ha a 2002-es úton haladunk, akkor már EURO lenne, a kamat pedig 2-3% környékén lenne, tehát nem kellene már támogatás.

"az infláció végig 10-11% volt, és nem próbálták levinni"

Az infláció erőteljesen lefelé ment, amíg el nem kúrták azt is.

"na de a témához: bizony, a diploma költséges valami. lehet röghöz is kötni, de mi lenne pl., ha tandíjas lenne?"

Szerinted a MAGYAR bérekből hogy lehetne kifizetni egy diplomát?

Elárulom: SEHOGY!

gonoszkisterroristadughagyma 2008.10.02. 17:34:13

Mindenki maradjon itthon. Mi ez a kivételezés a diplomásokkal. A kőfaragók és a balett táncosok se mehessenek külföldre. Ne csak 4 évig hanem soha! Vonjuk be az útleveleket és dolgozzunk költségvetési intézményben.
Könyörgöm, léccilécci.
Az biztos maga lehet a kánaán.

Virág et. 2008.10.02. 17:34:16

Egyszer nem volt elég beírni a hülyeséged, muszáj kétszer?

Szerinted, ha a ktsgvetésben dolgozna minden diplomás, akkor ki a fene termelné meg azt az adóbevételt, amiből őket fizetnénk? Vagy ilyen messzire már nem gondolkodtál?

Én egy multinak dolgozom. Magyarországon. Havonta adózok annyit, mint az ország nagyrésze évente se. Azt hiszem a képzésem árát már úgy kb. százszor visszafizettem.

Virág et. 2008.10.02. 17:34:52

Az előbbi természetesen fasz...-nak ment.

GaborPesti 2008.10.02. 17:35:19

Én is leléptem infósként: Szégyeljem magam?

De ha valaki megtiltaná húgomnak hogy hasonlóan tegyen akkor irgum burgum:
Államnak jópár szakorvos esetében monopóliuma van magyarországon alkalmazóként. Ha ráadásul a monopólium ellenére még törvényhozóként is erősiti adminisztrativa a monopóliumot (más államok piacának kizárása, más cégek magyar piacról való kizáárása) az erősen az EUs versenyjogi direktivákba ütközne a személyek szabad áramlásáról szólót nem is emlitve.

NEm röghöz kötés a jó irány hanem annak felismerése hogy európai piacon kell versenyezni. Mo versenyelőnyben van még: magyarul beszél a szomszéd. Tehát ha csak nagyjából ad egy összehasonlitható fizetést az orvos otthon marad. Ha még többet ad akkor a 10millióért félévente kiképzett dán orvos is hozzánk jön dolgozni, ilyen egyszerű. Továbbá ne mondja nekem hogy rezidensképzés pénzbe kerül az államnak: Gyakorlatilag ingyen dolgozik 3 évet vki a szakorvosi megszerzéséig.

GabelstaplerfahrerKlaus 2008.10.02. 17:37:52

John42
Sajnos ebben egyetértek, csórók vagyunk b+.
A tandíj mellé normális diákhitel kéne és egy értelmesen megszervezett,minőségi felsőoktás.
Aki megteheti a lábával szavaz, te inkább mártírkodnál vhol szarérthúgyért?

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2008.10.02. 17:38:10


Virág et. forduljon reklamációjával a PB/KB-hoz

(gy. k.: az MSz(M)P Politikia Bizottsága és Központi Bizottsága)

Popeye76 · http://zugloihazelado.atw.hu 2008.10.02. 17:41:06

Két gondolat a posthoz:
1. Minden adminisztratív intézkedés (különösen az ilyenek, mint ez, vagy a magyar rendszámú autók túlzott adó és egyéb terhelése) egészségtelen reakciókat szülnek. Lásd: szlovák és egyéb rendszám, próbálkozni lehet, ha ügyesen csinálják: megfoghatatlan. Erre az intézkedésre első gondolatom: havi 50-100eft+járulékokért vmi magyar magán vagy állami cég leigazolja, hogy itt maradtál, kell hozzá 1db kamu munkaszerződés. (így legalább egy kevés jövedelem itt marad: lásd járulékok, kitalálom:minimálbérre)
2. Hol a kényszer? Mi van ha orvos vagyok, végzek,elmegyek és kész. Na? Köröznek? Nem dolgozhatok utána itthon? (öngól!) Megbüntetnek, ha hazajövök? (öngól2) Kínában 1 jól képzett diplomás, ha pár év külföldi tapasztalatszerzés után hazatér, akár 100ezer USD-vel is támogatja a kínai állam a hazatelepülését! fejenként, nem összesen! AZ megoldás lehet. EZ szánalmas, dilettáns próbálkozás. Uff beszéltem.

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2008.10.02. 17:41:49


Virág et. 2008.10.02. 17:34:16

és a MULTI PROFITjátal mi lesz?

amit az ÁLLAMilag támogatott DIPLOMÁVAL termelsz meg?

na húzzá gyorsan állami céghez dógozni, teroh*dtb*dösfasisztaimperialistaszabotőriparkulák

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.10.02. 17:46:45

basel 2008.10.02. 17:14:15
Hülyeseg igy diszkriminalni az orvos szakmat. Nem tudom honnan szeded, hogy egy "egyeb kategorias" egyetemista 120 (!) ezer forintba kerül evente,

Ott a link, a hallgató normatíva összege nyilvános adat ...

Prakt! 2008.10.02. 17:48:09

Diploma elött álló mérnökpalánta vagyok.
És bűntudat nélkül fogok, ebből az országból elhúzni messzire.
Miért???
4-5x több fizetés.
nem baszogatnak
kevesebb mutyi
és a fasznak van kedve mindenhonnan azt hallgatni hogy szemétnácifideszes vagyokmertnemnyalomfletóseggét.

maradjon aki akar, én megyek

A kormány inkább azon gondolkozzon, hogy a külföldre távozó pályakezdőket, 5-6 év múlva tapasztalt munkavállalóként visszatudja csábítani.

marscsoki 2008.10.02. 17:48:18

Szervusztok , medikus vagyok én is . Némi pontosítás : 1. az orvosin nem egy év kerül majdnem 1,1 millióba , hanem egy félév. 2. a rendelet a szakorvosokat korlátozná, nem pedig a frissen végzett orvosokat . Így lesz valaki szakorvos : 6 év az orvosin , felvételi a rezidensképzésbe, 2 év rezidenskedés, szakágtól föggően 3-4 év mint szakorvosjelölt, majd vizsga.
Szerintem a legfontosabb mondat az, hogy mennyiért maradnánk biztosan itthon, lássátok be , nem kérünk irreális fizetést. És ez még mindig a külföldi fizetések negyede-ötöde lenne.
Az tény, hogy elsősorban szakorvosokat keresnek külföldre, de ez a rendelet szerintem semmit nem ér. Egyrészt jogilag aggályos, de hát ezt meg tudják oldani , ugye. Másrészt, akinek megvan a 4 éve az is mehet és aki még nem szakorvos az is mehet. Főként akkor fogunk elszállingózni, ha a kormány és Kökény Mihály valóra váltja tervét és önköltségessé teszi a rezidensképzést -igen fizesd ki a fizetésed többszörösét, hogy dolgozhass. Egyes EU-s országokban is kell fizetni érte, de ott a fizetésed tizedét. Plusz rengeteg orvos fog 10 éven belül nyugdíjba menni .

antars 2008.10.02. 17:49:37

remek, remek, remek!
ez a kormány csak erre képes! hirdeti a piac elvét, aztán rögtön jól meg is szabályozná azt. A szembeállítás az megy, azzal soha nem volt gond. Elképesztő. Egyikünk se (túlzás, de a többség nem) menne külfödre dolgozni, ha nem 100 nettót adnának átlagosan napi 10 óra melóért.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.10.02. 17:49:41

marscsoki 2008.10.02. 17:48:18

Köszönöm a pontosítást!

GabelstaplerfahrerKlaus 2008.10.02. 17:49:53

Popeye76 2008.10.02. 17:41:06
ez jó volt, egyetértek
télleg probléma az orvosok elvándorlása, de a 4 év " röghözkötés" nem megoldás

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.10.02. 17:52:02

Prakt! 2008.10.02. 17:48:09

Ha mindenki elmegy, aki nettó befizető lenne az államnak (mert ugye fiatal vagy, sok egészségügyi TB forintot nem költenek rád) akkor több száz milliárd adóbevételtől esik el az állam.

Mi lesz így akkor itt?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.10.02. 17:53:25

Popeye76 2008.10.02. 17:41:06

Kérlek, ne adj ötleteket a kormánynak ilyen szavakkal mint "körözés" ....

Repülő Majom · http://www.kutyushop.hu 2008.10.02. 17:53:36

Hadd ne olvassam végig az összes kommentet...
Ez tényleg vastagbőr! És nem a posztban említett dolog miatt, hanem mert ismét egy (stílusosan szólva) felület kezelés a beteg magyar egészségügynek. Látszik, hogy szar az egész, egy csomó egészségügyi intézményt bezártak, az egészségügyi dolgozóknak még mindig szar a fizetése, hála a médiának a megbecsülésük is egyre alacsonyabb, erre a kormány nem a problémák okát oldaná meg, mert ahhoz neki dolgoznia kellene, hanem egyszerűen hoz egy ilyen hülye intézkedést, nehogy már elmenjenek az értékes orvosok. Persze a helyzetüket nem akarják rendezni, jó az így ahogy van, igaz, hogy csak betegek halnak meg miatta.
Pont most a 7végén volt egy beszélgetésünk orvos barátommal. Utánaszámolt valaki, hogy a TB-ként tőled is és a munkáltatódtól is beszedett összeg töredéke csak az, amiből az OEP gazdálkodik, a többit állam bácsi odaadja más célokra, többek között segélyre azoknak, akik nem is akarnak dolgozni (vagyis nem érték-teremtő tevékenységekre)?

BSz 2008.10.02. 17:54:23

A magasan kvalifikált értelmiséget nem azzal kell itt tartani hogy _kötelező_ itthon dolgozni. Sőt kifejezetten baromság.

Katonaság is kötelező volt, mégse volt jó hadseregünk.

Ennél is tovább megyek: aki úgy szerez diplomát, hogy nem volt kinn fél évet egyetemen/gyakorlaton az kevesebbet ér mint aki igen (nyelvtudás, tapasztalat, kitekintés).

Ez egy kérdés. Egy másik az agyvisszaszívás (Svédország 90-es évek, Észtorszás, Írország, Románia! pozitív példa). Ja kérem ahhoz versenyképes fizetés és körülmények kellenek. Azzal nincs ám gond Mo-n csakhogy a félmilkából a programozó százakárhányat kap csak meg a többi megy Lyukóvölgyébe. Én meg abból nem kérek...

A finanszírozás egy harmadik kérdés. Egyszerű a dolog: legyen tandíj (mondjuk a szolidaritás miatt lehessen rá hosszútávú hitelt felvenni) aztán akkor akinek a diplomája szart se ér az besz**ja akinek meg visszahozza az árát nem fog sírni (Közgáz és mérnök diploma 5 év alatt megtérül!).

Diplomást büntetni meg nem jó, mert ilyen erővel azt is mondhatnám, hogy Józsi is fizessen sok adót mert belőle azért lett csak targoncás mert lusta volt, de lett volna esze értelmes munkát is kitanulnia.

Egyébként Románia tényleg jó példa. Kétmillió ember ment Eu-ba dolgozni, emiatt évi 20%-kal emelkedik a bérszínvonal a munkaerőhiány miatt, 10% körüli gazdasági növekedéssel.

A mobilis Európa kihozza az országok szabályozási hibáit (nálunk ugye sok olyan van). A röghöz kötés meg konzerválja azt.

Olyan dolgot feszegetünk aminek nagyon szaros az alja!

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2008.10.02. 17:59:07


a középosztály jelenlegi bérszínvonala mellett nem megengedhető a fizetős felsőoktatás

vagy akkor ideje tényleg adót csökkenteni


de úgy, hogy azt ne a cégek nyeljék le a bérek csökkentésével

na ezt oldd meg :)

mert ugye a kereskedők is lenyelték az áfacsökkentést :)

GaborPesti 2008.10.02. 17:59:10

zero:
Teremtsenek versenyképes környezetet (Adók, szmog, politikai vitakultúra, bicikliutak). Hidd el: jobb a magyar időjárás mint a dán. És adót se nehéz kevesebbet szedni, barátnő, haverokról nem is beszélve.

De mig kint kéthetente hazarepülve - becsületesen, beosztottként- is többet tudok félretenni gatyamadzag meghúzása nélkül mint otthon, és egy HR essel kölcsönösen röhögve esnénk le egy székről mikor az anyagiakra kerülne a sor, és mig a hirekből az folyik ami addig elég nehéz lesz.

Meg tessenek a vállalkozások fel is nőni. Amig az ügyfél hülye, a magánszektorban is urambátyám világ van, nyelvtudás hiányában külföldre szinte egyik cég se dolgozik, a túlóra elvárt addig egy magyar céghez azonos kereset mellett se szivesen mennék.

Prakt! 2008.10.02. 18:01:21

zero

Én személy szerint nem látok más lehetőséget céljaim eléréséhez.
Az hogy saját lakásba költözzek végre, azt fönt tudjam tartani. hogy több gyereket is merjek majd vállalni.

Szerintem jó dolog, ha a friss diplomás külföldre megy dolgozni, gyakorlatot szerezni, és ha 5-6 év múlva hazajön, szaktudással, más kultúra ismeretével, azzal sokkal jobbat tesz az országnak, minthogy beálljon a 120havirészletre szuzukit vevő barátokközt nézők közé.

Bobby Newmark 2008.10.02. 18:01:50

70% "Támogatom"?

Mindjárt elsírom magam.

xstranger 2008.10.02. 18:01:56

zero: ugye nem gondolod komolyan hogy a mernokoket a hallgatoi normativabol kepzik?

Egy felev kb 4-500e ft, amit kutatasi palyazatokbol, kulsos projectekbol, ipari cegek altal felszerelt laborokbol + random alamizsnabol (nevettseges de komolyan) finansziroznak.

Koszonheto ez az egynlosdinek es a bolcseszek altal uralt kozelet/oktatas/politikanak.

Prakt! 2008.10.02. 18:03:29

+1
Én mindenféleképpen haza akarok majd jönni. Itt akarok majd családot. Ezért megyek olyan céghez, aminek van Magyarországon leányvállalata.
de nem adom el hugyért-szarárt öt évnyi szopásomat.

"Az egyetem arról szól, hogy megtanulsz szopni, miközben baszogatnak"

GaborPesti 2008.10.02. 18:05:15

xstranger:
Ugye nem hiszed el amit mondasz? Rám ugyan nem forditottak annyit. 400 fős az évfolyam. 2 kreditnyi kis csoportos foglalkozás van félévente az alapképzésen.
Alulfizetett de hozzá nem értő tanárok kihasznált doktoranduszok, diplomát sem szerzett !diákok! oktathatnak.
Egyébként BME-VIK

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2008.10.02. 18:07:40



ELŐBB TANULJON MÁR MEG A KIB*SZOTT


____________ÁLLAMI____________

PÉNZEN TARTOTT KÖZGAZDÁSZ-KÖNYVELŐ-ADMINISZTRÁTOR BANDA


SZÁMOLNI:


www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=237330


________450 MILLIÁRDDAL ELSZÁMOLT KÖLTSÉGVETÉS_________

xstranger 2008.10.02. 18:09:59

GP: BME-VIK +Phd, szevasz kollega.

akkor nyilvan emlekszel a digitlabor mellett a falon a kb 20 ceg plakettjere akik finansziroztak a benn talalhato tucatnyi digitalis oszcillatort. Nem ket filler es az fillerenkent jott ossze. Nezd meg mennyi szamitogep van mindenfele azok jokis duplaaru kozbeszerzeses PCk.

Es akkor meg nem beszeltunk folyoiratokrol, szerverekrol fogyo alkatrszekrol stb. A vegyeszeknek meg tobb cucc kell.

antars 2008.10.02. 18:12:42

"70% "Támogatom"?

Mindjárt elsírom magam."

ezen mit csodlkozol? ez a cél? legkönyebb egy ellenséget kikiáltani! most aktuálisan egy ideje a diplomások és köztük az orvosok. talán nem mellékes, hogy már a szakképzés 4-5 éve alatt is az irreálisan alacsony bér és az elvárható közti különbséggel kb. vissza is fizetjük a képzés árát. Bocsánat, kicsit ingerült leszek mindig, ha az emberi hülyeségnek ilyen fokával szembesülök. (javaslat és kommentár egyaránt ide értendő)

BSz 2008.10.02. 18:13:14

Zero:
ha elmegy az összes befizető akkor kénytelen lesz tenni valamit az aktuális kormány. Amíg van elég birka aki fizet meg van egy réteg akinek zsemlével tömik be a száját, addig nem lesz változás... :-(

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.10.02. 18:14:50

xstranger 2008.10.02. 18:01:56
zero: ugye nem gondolod komolyan hogy a mernokoket a hallgatoi normativabol kepzik?


Persze, de itt most arról volt szó, hogy az ÁLLAMNAK (=nekünk) mennyi pénzbe kerül ...lehet nem voltam pontos ...elnézést.

steve51 2008.10.02. 18:15:41

nem demagóg a post. egyszerű: kompenzálni kell az orvosokat az iszonyatos felelősség és folyamatos stressz miatt. eleve röhejes a kezdeményezés. mit gondolnak, miért mennek el a fiatalok? icipici anyagi megbecsülés, és a napi rendszerességű megalázások mellőzése a médiában segíthetne. egy külföldre menekült magyar orvos

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.10.02. 18:15:53

fasz-magyar.blog.hu/ · fasz-magyar.blog.hu/ 2008.10.02. 18:07:40

Írj rendesen, ne húzd így szét, kérlek ...

Köszönöm!

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.10.02. 18:17:20

steve51 2008.10.02. 18:15:41

Rendben, igazad van:
De hogy lehet Téged hazacsábítani?

zsoci 2008.10.02. 18:21:35

Amelett , hogy teljesen egyetértek azzal hogy valahogy meg kell akadályozni azt hogy az orvosok külföldre menjenek, néhány tényt szeretnék kijavítani.

Az egész koncepció ott hibás hogy nem feltétlenül a reziden képzés után fognak az orvosok elmenni külföldre. Az idei rezidens felvételi azt mutatta hogy az hallgatók nagy része el sem fogja kezdeni a rezidensképzést. Ugyanis sok országban nem szükséges. pl németo.
A másik ondom hogy azt viszont rosszul írod hogy 11 év a képzési idő, mert ez a választott szakmától függ. 36 tól 74 hónap a képzési idő.

üdv Zsoci

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2008.10.02. 18:22:06

Kommenteket majd később végigolvasom, most röviden a vélemény:
Mikolának FASZKORBÁCS! FASZKORBÁCS! FASZKORBÁCS!
A rendeletről pedig... az túlzás, hogy abban a _kórházban_ kelljen dolgozniuk, viszont sajnos azt sem lehet megmondani nekik, hogy "Te márpedig miután végeztél, menj a békéscsabai kórházba, mert ott nincs elég orvos". Tehát egyelőre megteszi ez is, amíg ki nem találnak egy módszert arra, hogy az orvoshiányos kórházakba juttassanak rezidenseket.

baldvin 2008.10.02. 18:23:26

Belorusziában az általános egyetemi képzésre is ez a helyzet, programozóként is van jobbágysor.

Viszont maga a felvetés és az ellenzés is baromság: nyilvánvaló, hogy a jobbágyságot visszaálltani felesleges, és értelmetlen. Van épeszű rendszer is, amerikában:

az állam számára az orvosképzés befektetés. Ezt nem kötelező elfogadni, fizetheted a saját taníttatásodat, ha akarod. Viszont ha elfogadod, akkor pár évig otthon kell dolgoznod. Ha mégsem, akkor vissza kell fizetned a pénzt, amit beléd fektettek..

szamarhegy 2008.10.02. 18:23:41

leveliro1, A bérek emelése mint helyes stratégia, nyílván sok irányból megközelíthető ennek kedvező vagy kedvezőtlen hatása. A minimálbér emelése időszakában 40-50 gyártó céggel tartottam a kapcsolatot. Az elmaradott területeken működő gyárakban a munkaerőállomány 1/3 -a minimálbért kapott és a minimálbér emelkedés miatt napi kérdés volt, hogy mikor zár be, vagy épít le a gyár. A minimálbér további emelése bekövetkezhetett volna, de csak akkor ha a szakképzetlen munkaerő tömegeket sikerült volna kiképezni, de ennek hiányában éppen a betanított munkát végző, kiszolgáltatott emberek jártak a legrosszabban.

steve51 2008.10.02. 18:25:21

zero: leírtam :). ha engem kérdezel (asszem, nem vagyok ezzel egyedül), akkor 3-4 évig sansztalan. kinézed ebből a rendszerből a megújulás képességét 20-30 éven belül? naaaaaa....

w a s d 2008.10.02. 18:25:42

Nem tudom, elvégzem- e valaha az adott egyetemet, de ez a "röghözkötés" nem zavarna. Amúgy sem tervezném, hogy kimenjek külföldre dolgozni, inkább "belenyugszom", hogy 2,5 szobás panel és Swift 120 hónapos hitelre a max, amit megszerezhetek.


A kommenteket nem olvastam végig, lehet más is írta, de mi lenne, ha nem lenne köteles azt a 4 évet ledolgozni itthon, hanem mondjuk egy a 4 évvel arányos összeg kifizetésével mentesülhetne az ember ez alól? (Vagy választhatná, hogy marad egy ideig.)

antars 2008.10.02. 18:25:59

"juttassanak rezidenseket" itt egyesek nagyon leragadtak a kommunista mentelitásnál! meg kell teremteni a feltételeket, hogy kedvező legyen Fehérgyarmatra menni dolgozni. (ha te is erre gondoltál, akkor elnézést kérek. de sajnos nem ezt írtad)

Bobby Newmark 2008.10.02. 18:27:49

"ha elmegy az összes befizető akkor kénytelen lesz tenni valamit az aktuális kormány."

Addig kéne tenniük valamit, amíg el nem megy mind.
Utána már sok mindent nem lehet tenni, max lengedezni a szélben a lámpaoszlopon.

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2008.10.02. 18:28:35


Gerusz

de faszkorbács fogója a te seggedbe legyen dugva a szádon keresztül:

ha TÖRVÉNYi erővel akarnak mindenhova elég orvost KÉNYSZERÍTENI, akkor tessenek bankot plázát múzeumot állatkertet népligetet operaházat
ÉS gyárakat, bankközpontot, étteremláncot, folyót és tavakat is létesíteni

TESSENEK MINDENHOL UGYANAZT A FELTÉTELT MEGTEREMTENI
BALATONT, BUDAPESTET ÉS DUNAKANYART A VIHARSAROKBA

ha törvényileg kötelező ott orvoskodni

antars 2008.10.02. 18:28:55

baldvin: persze, hogy ott kell dolgoznod, de nem ennyiért! á, abba is hagyom, felesleges

Netuddki. 2008.10.02. 18:29:24

"Minden tiszteletem annak az orvosnak, aki 11 évnyi tanulás és képzés után elmegy dolgozni bruttó 200 ezer forintért. Éjjel-nappal, ügyeletben, huszonnégyórázva, és nem lehet hibázni.
Hát igen, nincs az a pénz ami ellentételezné ezt."

Basszus, de ez nem azt jelenti, hogy nem is kell megfizetni a munkáját!

A "rendeletről" meg annyit. Ez mind szép és jó, de aztán mit csinálnak, ha az orvos mégis külföldre megy? Interpol?
Ez az egész egészségügy egy nagy korrupt ...kupac.
És ha már a rendcsinálásnál tartunk, akkor a rendeletalkotóknak először a saját házuk táján kéne rendet tenniük.
Előbb-utóbb úgyis az a világ jön (vagy van), ha egészségügyi ellátást akar valaki akkor meg kell fizetnie (vagy a biztosítójának). Pontos elszámolás, ez a titok nyitja.

Joejszaka 2008.10.02. 18:29:48

A posztíró teljesen hülye.

Kössék őt egy munkahelyhez törvénnyel, havi száz valahány bruttóért négy évre. Alapítson így családot.

steve51 2008.10.02. 18:30:45

senki se gondolja, hogy ez a faszság bármelyik talpraesett fiatalt bármiben is visszatart majd.

Netuddki. 2008.10.02. 18:31:28

Bobby Newmark 2008.10.02. 18:27:49
Tudok jobbat, mennyen el aki nem fizet!

Repülő Majom · http://www.kutyushop.hu 2008.10.02. 18:38:17

Amúgy elfogadnám a dolgot, de csak akkor, ha a rendelkezést hozó és elfogadó politikusok kötelezően a legszarabb (legkevesebb tőke, legalacsonyabb fizetések, legmagasabb halálozási arány, stb) korházban kezeltethetnék csak magukat.
Másfelől: mi van akkor, ha külföldön az oda kimenő orvos lát 1-2 okosságot, működőképes rendszert, mit hogyan lehet jól csinálni, vagy egyszerűen egy újabb gyógyítási metódust, technológiát, stb.? Nem dughatjuk a fejünket a seggünkbe, csak mert néhány embernek ez a két szerv egybe nőtt.
Az adóforintjaink meg már így is rossz helyre mennek (pl. azokhoz, akiket az áram megcsapott uborkalopás közben, vagy a drága autópálya-építkezésekre, alagutakra, völgyhidakra, esetleg a Koszi-klánt szabadon engedő igazságügyi intézményekhez, puszi-pajti tanácsadó cégekhez, sorolhatnám).

sunshine66 2008.10.02. 18:40:22

csak a tények szárazon:

- 42 éves egyetemi adjunktus vagyok,
- egy klinikán működő 35 ágyas intenzív osztály osztályvezetője,
- 2 szakvizsgám van (eddig)
- a gyógyításon kívül oktatok (magyar és angol medikusokat) és tudománykodom,
- havi 5-öt ügyelek és telefonos hátteret biztosítok havi 8-10 alkalommal nem szakorvos kollégáimnak
- fizetésem: bruttó 202 ezer forint

ennyi.

brodaclop 2008.10.02. 18:40:26

Es ezt pontosan hogy is tervezik betartatni? Hogyan kenyszeritik a munkavallalot, hogy lemondjon az alkotmany szerint ot megilleto, elidegenithetetlen jogtol? Hogyan kenyszeritik ra a munkaltatot, hogy alkalmazza az adott orvost, akar jo, akar nem, es cserebe mi a garancia arra, hogy nem el vissza azzal, hogy 4 evig gyakorlatilag a rabszolgaja minden orvos?

A, inkabb kerdezek jobbat: hogyan tervezik megvedeni ezt a baromsagot az EU elott, ami helybol el fogja kaszalni a remek tervezetet?

Ha a csatorna eldugul es elonti a hazadat a szar, akkor kirakhatsz ugyan egy tablat a slozi melle, hogy "Szarnak feljonni hatosagilag TILOS!", de a hatekonysaga csak kicsivel lesz jobb, mint ennek a nagyokos tervezetnek.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.10.02. 18:42:04

Joejszaka 2008.10.02. 18:29:48
A posztíró teljesen hülye.


A posztíró nem hülye, csak más a véleménye mint Neked.

Én örülnék ha nem rúghatnának ki 4 évig biztosan, AKKOR biztosan alapítanék családot, így most nem merek ...

is 2008.10.02. 18:47:03

nagyon jó, movhu feltalálta a diákhitelt. mindenütt így fizetik ki a tandíjat, ezt üzenem John 42-nek is.

"Az infláció erőteljesen lefelé ment, " - persze, 2002-től, 1999-2001-ben 10-11% volt végig. mondom, hogy ne emlékezetből dumáljunk.

ha pedig azt mondod, hogy de most mi lenne, akkor én azt mondom, hogy de ha Bokros meg Horn gyula marad, akkor már 2002-ben euro lett volna, ma pedig jobbak lennénk a németeknél. ezen ne múljék, nagyot mondani én is tudok.

brodaclop 2008.10.02. 18:47:51

Egyebkent megsugom a megoldast is: egy szo, hat betu, elkepesztoen tragar. Ugy hangzik, hogy

TANDIJ

Ronda, mi? Az allam a "normal" es az "orvosi" normativa kozotti kulonbozetet hitelezze meg. Amikor vegetert a kepzesed, valaszthatsz: dolgozol otthon es minden egyes otthon ledolgozott honapot beszamit az allam x erteku torlesztesnek, ha viszont kulfoldre mesz, akkor sajat zsebbol kell torlesztened, mint egy normal hitelt.

Ez a megoldas ugyan messze nem idealis, de a javaslathoz kepest meltanyos es kifejezetten torvenyes is.

brodaclop 2008.10.02. 18:49:21

Francba, megeloztek. De legalabb nem en vagyok az egyetlen hulye, aki tandijat akar.

antars 2008.10.02. 18:51:54

hoho, most hallottam Kökény elvtárstól, hogy a szakképzés speciális részét akarják kifizettetni. Óriási. Újra leírom, 100 nettóért végzek napi 10 órás teljes orvosi (+adminisztrátori) munkát. És még szerintük eközben én pénzbe kerülök?

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2008.10.02. 18:52:48



akkor mégegyszer

a magyar középosztály jelenlegi jövedelmi viszonyai, bérszínvonala mellett

NEM MEGENGEDHETŐ a tandíj bevezetése

Repülő Majom · http://www.kutyushop.hu 2008.10.02. 18:53:31

Zero: akkor is örülnél, ha olyan feltételekkel történne mindez, amit sunshine66 írt? Nem hiszek neked.

Bobby Newmark 2008.10.02. 18:53:52

kovi:
Elmesélek egy történetet a "kimegy" dologról.
Nyugat-magyarországi számítógépbolt. Kezdetektől, az alapításától rettentően ügyeltek a dolgok tisztán, korrekten, legálisan tartására.
Elkezdődött az elkúrás. A cég egyik tulajdonosa ott akkor eldöntötte, hogy menni kell, kifelé. A másik nagyon magyar, ő Magyarországon akar maradni.
Ment a vita, maradtak.
Aztán valamelyik konkurencia felkúrta őket az APEHnél. Kimentek vizsgálódni, és a kínosan tisztán tartott papírügyekben csak találtak valamit, amivel 20 millára megbaszhatták a céget.
Most költöznek.

Amíg az egész ország intézményrendszere úgy van összerakva, hogy halálra szopat mindenkit, aki dolgozni vagy vállalkozni akar, addig nem kéne azon csodálkozni, hogy ez kibaszottul kurvára senkinek nem tetszik, és aki teheti, itthagyja ezt a szarkupacot.

Én csak azt nem értem, hogy hogyan létezhet ilyen ország, ahol _egyetlen_ kibaszott állami feladat sem működik normálisan.

Már komolyan ott tartok, hogy szóljunk az osztrákoknak, meg az EUnak, hogy bocs, nekünk ez az országcsinálás nem megy, szeretnénk mégis, ha megint monarchia lenne, meg feloszlatnánk a kormányt és átadnánk a törvénykezést másnak.

Esetleg az alkotmányunkat is felgyújthatnánk, és írhatnánk egy újat, ráférne.

De már tényleg ott tartok, hogy rászánom magam, és lelépek én is. Lassan már "köcsög bevándorló"-nak is jobb lesz lenni bárhol, mint magyarnak Magyarországon.

De az is lehet, hogy megvárom a polgárháborút.

antars 2008.10.02. 18:54:21

brodaclop: remek ötlet! csak mert te nem ezt végezted el, ezért a tied az legyen ingyen, az a fölötti részért kelljen csak fizeteni. omg

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2008.10.02. 18:56:59



KÉREM SZÉPEN


NEM KELL EGÉSZSÉGÜGY TÚL DRÁGA

A KÉPZÉS IS TÚL DRÁGA

AKI BETEG AZ AMÚGYIS CSAK PÉNZBE KERÜLNE AZ ÁLLAMNAK

INKÁBB DÖGÖLJÖN +

NEM KELL

KÓRHÁZ
ORVOS
NŐVÉR
MŰSZER
MENTŐ
MŰTŐ
GYÓGYSZER

TÚL DRÁGA

SEMMI NEM KELL AZ EGÉSZSÉGES ÚGYSI ÉLETBEN MARAD AZ MEHET DOLGOZNI MEG FIZETNI

AZ ADÓT
A JÁRULÉKOT
AZ ILLETÉKET
A DÍJAT

ÉLJENEK AZ EGÉSZSÉGES RÖGHÖZ KÖTÖTT RABSZOLGÁK

AZ ELKÚRÓK NAGYOBB DICSŐSÉGÉRE

antars 2008.10.02. 18:57:12

lassan nem a pénz miatt kell elmenni innen. bár a főnök már régen ezt mondta. hoppá, kökény elvtárs nem egyeztetett a gazdájával? most akkor menjünk, vagy ne menjünk?

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2008.10.02. 19:03:28


A FASZMAGYAROK MIATT KELL ELMENNI

AKIK KINYALJÁK GYURCSÁNYI SEGGÉBŐL A BETYÁRKÖRTÉT

DE A NETTÓ 110E-ÉRT SZAKORVOSKODÓT BASZTATJÁK A KORRUPCIÓVAL

soymilk (törölt) 2008.10.02. 19:05:48

Nagyjából végigolvastam a kommenteket. Rövid számítás:
10 éve, amikor az orvosira felvételiztem, felvettek 120 embert Szegeden. Most felvesznek mondjuk 240-et egy évfolyamba. Legyen a tandíj mondjuk 500ezer/félév, az egyetem 12 félév. Az extra 120 emberre így elköltenek 720 millió forintot. Ebből 120 orvos fizetését 4 évig havi 125ezer forinttal lehetne emelni! Mondjuk most kb 120ezer a BRUTTÓ rezidensi fizetés ügyeletek nélkül, ezzel kb 250ezerre ugrana. Lehet, h az ember azt mondaná, h üsse kánya, lehúz 4 évet itthon és csak utána húz el villám gyorsan pénzt keresni.

Horizont 2008.10.02. 19:20:21

fasz-magyar.blog.hu 18:56 19:03
Jól vagy amúgy?
Vigyázz nehogy megüssön a guta!

Dr. Trebitsch 2008.10.02. 19:22:22

Nem olvastam végig az összes kommentet, úgyhogy bocs, ha volt már:

Ez az ötlet méltó ahhoz a műfelháborodáshoz, amit miniszterelnökünk mutatott be anno: "El lehet menni Szlovákiába", majd kifejtette, hogy ez nem hazafias magatartás.

Úristen, hol élnek ezek az emberek? Ha itthon akarjuk tartani a tőkét, vagy az orvosainkat (akiknek a nagy részéért szerintem ugyan nem kár), arra egyetlen megoldás van: VERSENYKÉPESNEK kell lenni a többi EU-s országgal. Hazaszeretetre hivatkozás, adminisztratív tiltás, pont ugyanannyit ér: szart.

De felépíthetnénk újra a vasfüggönyt is, elvégre sokáig olyan jól bevált, nem?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.10.02. 19:30:56

Avraham NetJézus

Nem hallottál még arról hogy vendégségnem nem hányjuk le a házigazda lábát?

Horizont 2008.10.02. 19:32:03

Avraham NetJézus
Örülök ha csak ennyi a bajod hogy hosszú vagy rövid az ékezet!
Azért a te kis szösszeneteddel több a gond!!

Dr. Trebitsch 2008.10.02. 19:33:27

Zero: most akkor kimoderáltad Jézust???

seric2 2008.10.02. 19:33:56

Hálistennek van még uniós jog meg a diszkrimináció tilalma! Ez a jogszabály
1. nem fog megszületni
2. azonnal megtámadható

Horizont 2008.10.02. 19:34:54

Jézus??
NetJézus!! :)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.10.02. 19:35:31

igazitrebitsch 2008.10.02. 19:33:27

Így van, Jézusban nem volt elég szeretet :)

seric2 2008.10.02. 19:36:11

Bocs: egy kutató fizikus képzése mennyi? Molekuláris biológusé?
Ők is mind fizetnek, meg a mérnökök meg a cnc esztergályosok? Ugyan!

Dr. Trebitsch 2008.10.02. 19:46:45

Sztori:

Tolókocsis beteget kísértem kórházba. Hívtam a liftet, betoltam a beteget, majd, mivel a tolókocsi köztem és a vezérlőpanel között volt, megkértem a liftben tartózkodó fiatal orvost, nyomná már meg legyen szíves a harmadik emelet gombját. Sóhajtott egyet, és a következőt bírta válaszolni:

- Hát jó, bár nem ezért tanultam 11 évig...

Úgy gondolom, pár év Anglia jót tenne az ilyeneknek. A legfrissebb tapasztalat szerint úgyis hazazavarják őket idővel, úgyhogy no para... :)

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2008.10.02. 19:48:09

Kedves Zero,

Meg vagyok döbbenve. Azt hittem sok mindenben egyetértünk, de ez másra mutat. Ne vedd rossz néven, de amit tanácsolsz, az kommunista gondolkodáson alapul. Igazi trebitschscel értek egyet. Az elképzelésed abszurd. Demokráciában ilyesmi elképzelhetetlen (Hogy nálunk az eleve nincs éppen, más természetú kérdés). Ugyanezen az alapon igazolni lehet azt a romániai gyakorlatot Ceausescu idejéből, hogy az egyetemet végzettek nem kereshettek állást. Ott kellett dolgozniuk ahova az állam küldte őket. A gondolkodásodban a hiba egy fajta föltett racionalitás, valamiféle létező optimum keresése, kijelölése és az állampolgároknak arra kényszerítése, hogy annak jegyében intézzék dolgaikat. Nincs határ. Mindent, a legeszeveszettebb terrort sőt tömeggyilkosságot is igazolni lehet ilyen elméletii alapon. Hogy te most éppen nem tömeggyilkosság igazolására akarod használni, hanem jószándékúan, mellkörülmény. A Pért, az Élcsapat is at hitte kezdetben, hogy jót akr ls valami fölislert igazság jeygében azt joga van erőszakkal másokra kényszerítenie- A lényeg a domásított tévhit, hogy te tudod, az állam tudja és ez alap a kényszerítésre. Nem alap, hanem elnyomás. Dolgokat más úton kell megközelíteni ha az ember nem totaltariánus rendszerben akar élni. Légyszív gondolt át!

Cradle 2008.10.02. 19:52:41

Hatalmi szóval megoldani ilyen kérdéseket soha nem vezet semmi jóra. A legjobb motiváció az érdek. Ha érdekeltté teszem az orvosokat abban hogy itthon maradjanak akkor itthon maradnak. Fizessék meg rendesen az orvosokat. A legtöbb doki nem csaló korrupt gazember, hiába igyekszik az ellenkezőjét beállítani a média!!!

Orvosok, én veletek vagyok.

Julius Frey 2008.10.02. 19:58:23

Első jogos kérdés: miért faszság ez a szabályozás?
Mert nincs kevés orvos ma Mo-on, aki az ellenkezőjét állítja, hazudik.
Sajnos olyan volt a szakképzés sokáig, hogy mindenki annak tanult, aminek akart. Ez a rendszer nyilvánvalóan a paraszolvenciás szakmák felé orientálta szakorvosokat és senki sem ment anesztesnek, patológusnak, radiológusnak. A rendszerváltás után divat lett a háziorvoslás, mint az első olyan terület, ahol privátban lehetett dolgozni.
Pl.: Angliában egy ortopéd nagyműtétnél ott az operatőr, az asszisztens (fiatal ortopéd kolléga) és a műtősnő, míg Magyarországon az operatőrnek 2-3 asszisztens segít. Sokkal több ortopéd sebészünk, nőgyógyászunk, sebészünk van, mint kellene, ami a szakmai színvonalon is meglátszik: az öregek nem engedik műteni a fiatalokat, akik úgy szakvizsgáznak, hogy épphogy fel tudják mutatni a szakvizsgához szükséges minimum műtéti számot. Az anesztesek bezzeg dolgoznak rengeteget a rezidensi idő alatt, mert belőlük hiány van, ezért a szaktudásban messze verik a külföldi konkurenciát.
De! Senkinek sem kell a fiatal magyar szakorvos. Ha külföldre el is mennek maximum fél évet vannak kint ügyelni, és jönnek is haza, mivel a műtéti rutint könnyebb itthon megszerezni és nem nagyon lehet előrelépni szakmailag. A fél év arra jó, hogy az éppen 30-as évei elején járó orvos gyorsan keres annyi pénzt, hogy legyen mire családot alapítani.
A paraszolvencia rendszer hatása, hogy fiatal operatív orvos, nem tud operálni csak asszisztálni az öregebb kollégának és ügyelni helyette, így a munkájában sem sikerélménye nincs, sem pedig anyagi elismertsége. Mit csinál ilyenkor? Elkezd egy PHD képzést, vagy elmegy külföldre kicsit dolgozni. Furcsa a külföldi szemével, hogy milyen sok huszon-harmincon éves PHD-s orvosunk van.
Az opratívoknál van az is, hogy alig, hogy külföldre ment dolgozni (általában fizetés nélküli szabit vesznek ki ilyenkor) már toporognak az osztályvezetőnél az állásáért.
Összefoglalva: a paraszolvencia a szakmai, az állami juttatások az anyagi oldalról nyomorítják a fiatalokat, csoda, hogy mennének? Ha be is vezetik a 4 éves röghözkötést akkor sem tehetnek semmit az ellen, hogy az orvos kérjen egy év fizetés nélküli szabit. Mi lesz azzal, aki a szakvizsga után beáll egy gyógyszercéghez? Mi van akkor, ha mint egyéni vállalkozó ügyel külföldön, ugyanis ilyenből is van nem egy…
Az a tapasztalatom, hogy akik elmennek azok 80%-a hazajön.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.10.02. 19:59:55

A Nép Te vagy 2008.10.02. 19:48:09

Miért ne lehetne más a véleményem?
Nem az orvos 2 szép szeme kedvéért tanították ki magyar pénzből, hanem azért hogy magyar embereket gyógyítson.

Ha nem akar magyar embereket gyógyítani, sőt, nem is akar Magyarországon dolgozni, itthon adózni, az is egy lehetséges lépés, de ugye ha nincs ingyenebéd, akkor nincs ingyen taníttatás sem.

Nem a külföldnek gyártjuk a diplomásokat súlyos pénzekért, hanem hogy az ország gazdagodjon a hasznából.

Én már 5 éve dolgozok, 5 évet jártam egyetemre, bruttó 2250 ezres átlagfizetéssel én már 10 milló 600 ezeret fizettem vissza adó formájában.
Ezzel többszörös letudtam a diplomámra fordított állami pénzt.

Az az orvos akire ennél sokkal többet költöttek, egyből kimegy külföldre, és nem adózik itthon 1 forintot sem, az szerinted tisztességes lépés a többi polgárral szemben?

Persze, én megértem, hogy 5x pénzért kimennek dolgozni, de ez most mellékes.

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2008.10.02. 20:04:54



azért én nagyon kiváncsi lennék mi kerül az orvosképzésen 1,2 millióba

mert a diák az bizony ebből semit nem lát

nem kapja ingyen a 20+ ezres anatómia atlaszt

a másodéves tankönyvcsomag 100e ft

első két évet leszámítva a többu négy évben nincs eszköz vagy anyagigényes laborgyakorlat


MI KERÜL EGY ÉVEN 1,2 MILLIÓBA?

miket számolnak el a képzési költségként ami lehet, hogy nem is az?


EZT UGYAN MEGKÉRDEZI-ELLENŐRZI VALAKI?

misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott] ( · http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056&hl=en 2008.10.02. 20:09:38

OFF:
Vajon melyik csinovnyikot vitte az LFB-880 frsz.-ú VW Phaeton az M0-on? Annyira sietős volt a k#&@nek hogy khmmal mentem de még a villogót is felkapcsoltatta, mikor letolt.
ON.

snakekiller23 2008.10.02. 20:10:14

Ez a "versenyképes feltételeket kell teremteni" nagyon jó szöveg addig amíg meg nem kell mondani, hogy miből, hogyan, mikorra...

Emeljük többszörösére a közszféra fizetését, a kórházfinaszírozást ja ÉS csökkentsük az adókat, hogy a magánszféra is működhessen az országban? Nem biztos, hogy lehetetlen, de abszolúte nem triviális feladat. Arról nem is beszélve, hogy sem a szociális háló, sem a bürokrácia, sem a korrupció nem olyan, hogy a kormány csettint egyet és tervezhető időn belül beáll a kívánt mérték mindenféle mellékhatás nélkül.

Az alapelvvel (a taníttatásom költségét valamilyen mértékben meg kell térítenem, ha nem a magyar GDP-t/államkasszát hízlalom a segítségével) egyetértek, de nem tudom, hogy unión belül, hogy lehet ezt megvalósítani, egyáltalán honnan tudják itthon, hogy teszemazt Franciaországban vagyok bejelentve dolgozónak?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.10.02. 20:13:45

misikeh 2008.10.02. 20:09:38

Ezt vezetés közben írtad be?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.10.02. 20:15:07

Na, szép kis vita alakult ki ezzel kapcsolatban.

Ami legalább közös, ebben egyetértünk:

"Az alapelvvel (a taníttatásom költségét valamilyen mértékben meg kell térítenem, ha nem a magyar GDP-t/államkasszát hízlalom a segítségével) egyetértek"

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2008.10.02. 20:17:00


Julius


"Mert nincs kevés orvos ma Mo-on, aki az ellenkezőjét állítja, hazudik."

vagy hazudsz te

de legalábbis borzsztóan OSTOBA vagy, tipikus FASZMAGYAR, aki még a pálya széléről se, hanem valahonnan az öltözői vécéből óbégat

ha szűkítjük az eü ellátás körét és kirekesztünk betegeket vizitdíjjal, várólistával, volumenkorláttal, kórházbezárással, persze hogy gyorsan lehet orvosmunkanélküliséget generálni

totyatotya 2008.10.02. 20:22:22

csatlakozom azokhoz akik azt mondjak hogy a roghozkotes torvenytelen, jellemtelen, kicsinyeskedo, ostoba, dilettans felvetes. emellett nagyon szegyellem hogy a nemzet orvosaval lett kozos a velemenyem.

csatlakozom azokhoz akik tandij bevezeteset javasoljak.

es azokkal is egyetertek akik szerint a jelenlegi/eddigi allami kepzest "illik" visszafizetni a kozosbe. a bibi ott van hogy az "illik" nem gazdasagi kategoria, realis kenyszerito eszkoz nincs, a korulmenyek ismereteben pedig az elvaras nem realis.

azt pedig kifejezetten undoritonak tartom hogy az orvosok most ilyen szinten ki vannak pecezve. a vagyonosodasi vizsgalatot pedzegeto hozzaszoloval maximalisan egyetertek, mert ismerek gazartamogatott nem kicsit jol meno orvost. de altalanositani, raadasul kormanyzati mertekben raadasul ezt a tarsadalmi csoportot elkezdeni befeketiteni, na ez mar olyan szinten primitiv bunkosag hogy arra az egyebkent anyazasra rendkivul jol hasznalhato magyar nyelvben hirtelen nem talalok megfelelo kifejezest. (nem vagyok orvos. viszont voltam mar beteg, volt hozzatartozom beteg. tudom mit jelent emberekkel banni, micsoda turelem es empatia kell ehhez a munkahoz.)

tobbek kozott ott kell elkezdeni a kvazi csucs-szakmak ertoinek az orszagban tartasat, hogy megbecsuljuk oket. nem csak anyagilag (ez a nehezebb), hanem erkolcsileg is (ehhez "csak" gondolkodni kellene).

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2008.10.02. 20:28:15

zero · vastagbor.blog.hu/ 2008.10.02. 19:59:55

A véleményed persze bármi lehet, én nem mondtam, hogy nem. Amit próbáltam mondani, hogy ez a vélemény jellegében milyen. Nem figyelted, hogy szándékosan nem beszéltem az összefüggésről amiben fölvetetted? Azért nem, mert nem lehet a dolgok megoldását erőszakkal elérni. Akkor jön az egyik szép elképzelés nevében az egyik erőszak illetve kényszerítés a másik nevében a másik s sokkal sz9rnyebb társadalomban fog éni az ország, mintha csak at orvosok kérdése a kérdés. Nem vletlen, hogy az Mszp rukkolt elő ilyen ötletel. nekik megvan hozzá a hátterük, sok sok akasztófával. Azt opontosan azzal az érvrendszerrel igazolták amivel te most az orvosokat itthon akrnéd tartani hatósági kényszerrel. Ezek a dolgok nagyon szorosan összetratoznak akkor is, ha éppen nem így gondol valaki rájuk. Van avalmi valaki által elkpzlet jó, és annak a nevében már jöhet is a bikacsök vagy az útlevél bevonás, de esetenkét akár a gázkamra is, mert ugye van aki úgy képzelie el a jót, hogy tiszta legyen a faj. Mindig valami elképzelt jó nevében. Nem bántani akarásból mondtam (mirt is tenném?), hogy ez kommunista gondolkodás, hanem mert az. Vagy akármilyen egyéb elnyomó.

Mellékkörülnény, de abszolút biztos vagyok benne, hogy ha egy ilyen erővel itthon tartott orvos a strasbourgi emberjogi bírósághoz fordul, azok mellette fognak dönteni. Attól kezde vége a rendelkezésnek. De ez most nem fontos, az elméleti szempontról próbálok beszélni. Mélyen antidemokratikus elképzelés.

snakekiller23 2008.10.02. 20:37:35

A Nép Te vagy 2008.10.02. 20:28:15

Akkor is, ha a röghözkötés "feloldása" lehetséges anyagi úton? (Képzési költség visszatérítése részletekben)

Azaz ugyanúgy, mint a magánszférában: a cég (államkassza) fizeti az oktatásodat, te cserébe elfogadod a cég (ua.) korlátozó feltételeit, (x év jegyzett Mo.-i munkaviszony) amiktől eltérhetsz ugyan, de az már szerződésszegésnek minősül, ismert következményekkel (itt sajna nem tudom, mire van jogilag és gyakorlatilag lehetőség unión belül/kívül).

bes3 2008.10.02. 20:38:42

Kössünk röghöz mindenkit!
Minden felvételizővel aláíratni hogy vagy 4 év közszolgálat havi 6 éjszakai műszakkal bruttó 200-ért vagy fizessen vissza X összeget. Utána mehet amerre lát.

Orvosokat kiemelni alkotmányellenes.

porthosz 2008.10.02. 20:40:46

ó jaj. Egyrészt a posztiró által irtak borzalmas hülyeségek amik annyira nyilvánvalóak hogy aki elsőre nem fogja fel annak ugysincs értelme magyarázni.

Másrészt viszont, többször visszaköszön itt az a kifejezés hogy a diákok a magyar állam pénzéből tanulnak. Meg egy nagy büdös lóf@szt. A magyar államnak nincs pénze. Egy árva fityingje sem. Nekem van pénzem, nekem magyar adófizető állampolgárnak.
És innentől kezdve tárgytalan a vita, mert az én általam befizetett adóból fizeti az állam az én fiam tanitattatásának a költségeit. És erre valami paraszt (bocs) azt mondja hogy a fiam fizesse vissza azt a pénzt amit én ráköltöttem az ÁLLAMNAk. Hát a f@szom nem kéne??? A fiam csak szépen menjen ki külföldre, keressen jól, és aztán majd a jó fizetéséből szépen visszafizetheti nekem amibe nekem került. Már ha kérem. Ennyi.

Majd én eldöntöm hogy visszakérem-e azt a pénzt amit a fiamra költöttem a fiamtól.

ui:
a nagyon szubjektiv véleményem meg az hogy felfordul a gyomrom az ilyen cikkektől.
Azt mondod egy orvos képzése ~20 millió ft. Ám legyen. Én meg azt mondom hogy 1 km M6-os 6 milliárd ft. Épitsünk 1 km-errel kevesebb autópályát és a következő száz évre meg van oldva az orvosoktanhallgatók képzése, ha ez már ennyire fáj neked. Vagy bizzunk meg egy madridi metróépitő céget, aki 100 milliárdból felépitette volna a 4-es metrót, a maradék megspórolt 400 milliárdból pedig 100 évre meg van olvda a tökingyenes tanulás a teljes népességnek. Bazzmeg komolyan az nem szurja a szemed hogy autópálya kmerenként 2-3 milliárdot lopnak el és ebből épül évi 30-40 km, de az igen hogy egy orvoshallgató 10 év alatt 20 millióba kerül...
/off/

snakekiller23 2008.10.02. 20:50:50

Azt még hozzátenném, hogy az tényleg nonszensz, hogy anyagiakon kívül bármiféle kényszerítő erőt alkalmazzanak... a jogrend meg sem engedi szerintem.

porthosz 2008.10.02. 20:40:46

Nem TE fizetted személy szerint (teljes költségtérítés esetén lenne így), hanem mindenki aki adózik. Innentől a te szavad és véleményed az ügyben pontosan annyit ér, mint azé, akinek a kivándorolt fiad taníttatási költsége veszteségként jelentkezik.

snakekiller23 2008.10.02. 20:51:36

A Nép Te vagy 2008.10.02. 20:48:14

Azaz a vállalatok kommunista gondolkodást követnek?

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2008.10.02. 20:52:37

porthosz 2008.10.02. 20:40:46 ,

Igen, ez is nagyon jó szempont.

ElChe · http://bigblue.reblog.hu/ 2008.10.02. 20:54:29

zero, ismétlem újból, az állami pénzből képzett kőművest se engedjük ki akkor külföldre. És azt is fenntartom, ne az adóforintokból képzett orvos (vagy mérnök vagy biológus vagy bármi más értelmiségi) legyen már a bűnbak, amikor két nagyságrenddel több adóforintból eltartott segélyezettől _nem várunk el semmit_. Ha már úgy benne vagy, számold már ki, mennyibe kerül egy átlagos segélyezett, mondjuk három gyerekkel, mondjuk 30-40 éven át, és mennyibe kerül egy orvos. És mennyibe kerül az orvos, ha lelép az országból? Mert szerintem semmibe. A segélyezett bezzeg marad.

bes3 2008.10.02. 21:00:47

a bölcsitől kezdve (1 milla = év mai áron) az oltásokon át az általános iskolán keresztül minden árát vissza mindenkitől aki nem Magyarországon termeli a GDP-t.

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2008.10.02. 21:00:57

snakekiller23 2008.10.02. 20:51:36

Nem vagyok benne biztos, hogy értem a kérdést.

steve51 2008.10.02. 21:01:29

És mennyibe kerül majd hosszútávon az a rakás roncs, akik az orvoshiány miatt maradnak ellátatlanul?

snakekiller23 2008.10.02. 21:02:07

A Nép Te vagy 2008.10.02. 20:48:14

Más szempontból is megkérdem: az kommunista felfogás, hogy az állam az általa nyújtott szolgáltatást (felsőoktatás) feltételekhez köti? Csak akkor az, ha ezzel a szabadságodban korlátoz?

baldvin 2008.10.02. 21:02:41

antars: Épp ez a szép egy kváziszabad rendszerben, amit írtam: semmi nem kötelez arra, hogy nagyon olcsón itthon dolgozz, bármikor mehetsz nyugatra --- ha ők pl. "kivásárolnak".

Tehát: az a baj, hogy a legsötétebb szocialista (vagy épp náci) időkhöz hasonlóan el akarja dönteni a szabályozó (a hatalom), hogy ki hogyan viselkedhet, kinek mi az életútja, pontosan hogyan éljen.

Ez teljesen felesleges, az egész tényleg egy gazdasági kérdés: ha sokba kerül a képzés, akkor joggal várható el a befektetés megtérítése, vagy azzal, hogy itthon dolgozik x évet akit kiképeztünk, vagy azzal, hogy kifizeti, amit befektettünk (és ha valakinek ő nagyon kell odakinnt, akkor az a valaki majd lesz szíves kifizetni a váltságdíjat. Ne legyen senkinek illúziója, megoldják a nyugatiak a rabszolgasorba hajtást cserébe.)

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2008.10.02. 21:04:49

Snake...,

Ja, értem. Lehet. Nagyon sokan gondolkoznak nálunk kommunista szempontok szerint, sokszor olyanok, akik nem is gondolnák magukról, mert a kommunizmust utálják. Nem hinném, hogy Nyugaton létezne hasonló gyakorlat. De határon belül kevésbé durva.

seric2 2008.10.02. 21:05:43

bes3
Igaz minden szavad!
Aki meg fiatalon elpatkol, pont mikor kezdhetné termelni a GDP-t? Sztem fizessenek a szülei!

bes3 2008.10.02. 21:06:32

Seric: hogy úgy van!!!

erre nem is gondoltam :-)

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2008.10.02. 21:08:27


snakekiller

Nép Te Vagy


nektek még nem tűnt fel, hogy a kapitalista nagyvállaltok a kommunizmus tervutasításos rendszere szerint működnek?


negyedéves éves ötéves üzleti tervek
10-20 éves prognosztikák
előre betáblázott fejlesztések

amit ma újdonságként megkapsz az már 5 éve teljesen elkészülten hever a fiókban

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.10.02. 21:09:35

porthosz 2008.10.02. 20:40:46

Jaj ne őrjíts meg ennyi sületlenséggel .. ezzel az erővel mindenhez, amihez "állami2 pénz adnak (nyugdíjak, gyes, könyvtár, színház, önkormányzatok, honvédség), verhetnéd az asztalt, hogy minden a Te pénzed ...

Az állam nem így működik, jó reggelt!

A metró meg autópálya pedig elégszer ki lett vesézve ezen a blogon, lapozz vissza ...


A Nép Te vagy 2008.10.02. 20:48:14

Bocs, mi a különség, ha a céged köt veled szerződést, hogy a beléd fektetett pénzért 4 évet kell min. ledolgoznod a cégnél, vagy az állam köt veled szerződést,. hogy a beléd fektetett pénzért 4 évet kell min. ledolgoznod az állami cégnél (=kórházban)

Világosíts fel kérlek!

Az egyik napi szinten működik, a másik csak egy ötlet, de már háborogtok, hogy kommunizmus, meg az EU meg egyebek ..

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2008.10.02. 21:10:32

snakekiller23 2008.10.02. 21:02:07

Az, igen. Az állam nem legyen az egyén mintegy ellenfele. Nics joga zsarolással szabni föltételeket. Figyelj, ne vedd rossz néven, unom. Az egész ötlet végtelenül szerencsétlen halva született, illegitim stb. Nincs kedvem a részeltek részleteiről vitakozni. A melléütseimből is kideül, fáradt vagyok. Nekem ez nem agytorna, csak el akartam valami mondani nem a végtelenslgi elemzni valamit ami alapjában semmi.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2008.10.02. 21:10:46

Pont annyira lesz hatásos, mint az alkohol tilalom volt annak idején
Aki el akar menni, az meg fogja találni a módját.
Sokan írták már előttem, de a megoldás, hogy megfelelő feltételeket kell itthon teremteni.
Az meg már csak matematika, hogy amennyit elspóroltak évtizedekig az orvosok fizetéséből, amennyi túlórát, ügyeletet nem fizettek ki, amennyi nyugdij kifizetését spórolták meg avval, hogy az orvosok majd 10 évvel korábabn halnak mint más földi halandó a stressz és az agyonhajszoltság miatt az a minimum, hogy ne emlegessék fel, hogy mennyibe került a képzésünk.
Igaz én 23 évi rabszolgamunka után léptem le, de egy percig sincs lelkiismeret furdalásom. Sőt a 2 millat is kifogom belőlük perelni, amennyi ügyeleti díjjal a m ai napig tartoznak nekem.( ez havi 10 felvételes ügyletből jött össze néhány év alatt)
Amúgy meg elég jól hoz a konyhára a külföldi hallgatók képzéséből befolyó összeg. is. Merthogy nálunk fizetnek mint a katonatiszt.
Dániában például külföldiek is járhatnak ingyen az orvosegyetemre, svédek biztosan.
Ez a magyar orvos csak magyar beteget gyógyithat duma nagyon primitiv. Nem emlékszem, hogy az orvosi eskümben lett volna ilyen kitétel.
Magyarország is megteheti hogy elcsábítja máshonnan az orvosokat. Lehet próbálkozni! MIért ne.?.A piac törvényei uralkodnak itt is.
Amugy meg az EU-ban élünk.

Dr Kangörény 2008.10.02. 21:13:42

Akkor összefoglalnám a tervezet ellenzőinek véleményét:

-Tandíjat fizetni? Hogy képzeli ezt ez a népnyúzó kormány? A tandíj nélküli diploma jár mindenkinek.
-Az orvosnak kötelező annál a kórháznál dolgozni, ahol a gyakorlatát finanszírozzák? Hogy képzeli ezt ez a népnyúzó kormány? Fizesse a gyakorlatot, utána az orvos rögtön mehessen nyugatra dolgozni.
-Alacsony az orvosok bére? Hogy képzeli ezt ez a népnyúzó kormány? Igaz, hogy a társadalom nagy része szintén alig keres, de az állam fizessen többet, vagy megyünk külföldre.

Tehát a lényeg: A leendő orvosnak minden ingyen jár, ezért neki semmilyen ellentételezést nem kell nyújtani, és az államnak semmilyen gazdasági racionalitással és társadalmi feszültséggel nem törődve bőkezűen kell díjazni őket. És még ekkor is örülni kell annak, hogy kegyeskednek itthon maradni.

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani a Miért éppen Alaszka? című sorozatot, aminek az alap konfliktusa abból áll, hogy az állami ösztöndíjjal támogatott frissen végzett orvost Alaszkába vezénylik pár évre, hogy ledolgozza az ösztöndíja ellenértékét. Persze, ez a rohadt amerikaiaknál természetes, de egy velejéig kommunista gondolkodású orvostársadalomban ez nem elfoagadható.

Egyben felmerül bennem, hogy vajon miért kevés az orvos nyugaton??? Csak nem azért, mert rohadt sokba kerül a képzésük és ezt sokan nem tudják megfizetni??? Furcsa az a vegyes gondolkodás, amely a nyugati juttatásokat természetesnek veszi, de az annak megszerzéséhez vezető nyugati utat már elfogadhatatlannak tartja.

steve51 2008.10.02. 21:13:55

szil5: nagyon ott van! ez az egész lényege

Szem 2008.10.02. 21:14:37

Az a szép, hogy a kormány egy ideje tervezi megszüntetni a finanszírozott szakorvosképzést, tehát ha egy végzett általános orvos valamilyen szakorvosi képzettséget akar szerezni, azért fizetnie kéne, noha ekkor már egy korháznál mint gyakornok dolgozik. Erre több orvostanhallgató ismerősöm is úgy reagált, hogy ő szeretne itthon maradni dolgozni, de így nem fog menni.

bes3 2008.10.02. 21:18:01

zero:
"ha a céged köt veled szerződést, hogy a beléd fektetett pénzért 4 évet kell min. ledolgoznod a cégnél, vagy az állam köt veled szerződést,. hogy a beléd fektetett pénzért 4 évet kell min. ledolgoznod az állami cégnél (=kórházban)"

utólag ilyet bevezetni nyilván alkotmányellenes, felfeléható rendszerben lehet erőlködni, kérdés megéri -e.

Én nem fogom ilyen feltételekkel a gyerekeimet egyetemi tanulását támogatni, menjen oda tanulni ahol nem kötik magukat röghöz, három nyelven beszélnek magas szinten, válogassanak..

Ki fog benneteket gyógyítani 10 év múlva?


nem ellenetek haragszunk az idiotizmusra, hanem értetek

-bes, idegenlégiós orvos

demagóg 2008.10.02. 21:18:52

Én 12 éve végeztem, és azóta folyamatosan itthon voltam, nem mentem külföldre. Ennek alapján mondom, hogy az első négy évben az egyetem után az ember tudása még nagyon kevés, és ezáltal sajnos abszolút pótolható, ezért szerintem ez a rendelet gyakorlatilag értelmetlen. Az orvosi tudásban ugyanis még mindig nagy szerepe van a tapasztalatnak, amit nem lehet egyik pillanatról a másikra megszerezni, nem lehet elolvasni, hanem sokat kell csinálni ahhoz, hogy felelősséggel tudjon az illető pl egy bonyolultabb műtétet elvégezni. Az igazi tudás ott kezdődik, amikor az orvos szakorvossá válik, ez pedig 4-6 év, utána lenne szükség az orvosok ittmarasztalására, ami sajnos ma leginkább pénzkérdés! Botrányosnak tartom, hogy Magyarországon a szakvizsga közelében álló kollégák azért mennek ki, hogy gyakorlatilag nővéri-asszisztensi munkákat végezzenek, leginkább anyagi okokból! Persze nem egyszerű a kérdés, de ne felejtsük el, hogy a problémát tulajdonképpen az képezi, hogy amíg a vízvezetékszerelő kijön, és a kiszállásért meg a javításért elkéri a piaci árat, és azzal mi is tisztában vagyunk, addig az orvosi tevékenységekkel kapcsolatban ez nincs így, és nem is a betegek feladata lenne beárazni az orvosi tevékenységekért járó honoráriumot, hanem egy normálisan működő biztosítórendszeré, amelyiknek érdeke, hogy olyan orvos gyógyítson, aki rövid idő alatt szövődménymentesen (hatékonyan) képes a munkáját végezni! Ez ma nincs így! A magánorvosok között sajnos nem kevés a szakmáját középszerűen, vagy az alatti szinten végző kolléga, a kórházakban - klinikákon pedig sok helyen a körülmények nem adottak, mert kétségtelen tény, hogy a gyógyulást a hotelszolgáltatás is elősegítheti, bár tény, hogy inkább kerülnék nálunk a 6 ágyas kórterembe, mint sok helyen az egyágyasba, mert egy kórházban is a szakértelem a lényeg, nem a beteg számára biztosított internet, főleg, ha nagyobb bajról van szó... A kamara által javasolt pénzek olyan pénzek, amelyek valóban tárgyalási alapot és reális alternatívát tudnak képezni a gagyi külföldi orvosi munkavállalással szemben. Persze akkor még nem beszéltünk a külföldi tanulmányutak szükségességéről, amelyik szerintem ma elengedhetetlenül fontos, és a mai magyar gyógyászat tudományos felzárkózásának az egyik előfeltétele...

Csavarhúzós 2008.10.02. 21:22:03

Angliában egy kezdő orvos jóval többet keres, mint mondjuk egy gázszerelő. Magyarországon nem. Angliában nem lehet az állam pénzén ingyen orvosnak tanulni. Emiatt szorulnak orvosimportra. Magyarországon lehet ingyen orvosnak tanulni, cserébe az állam eddig megalázóan kevés fizetésért is kapott orvosokat. Ez meg fog szűnni, a nem borravalós szakorvosok (patológus, aneszteziológus, mentőorvos, rötgenes) nem fognak szakmunkás bérért dolgozni, miközben angliában angliai orvosbérért dolgozhatnak.
Az állam és az orvosok érvei is érthetőek. Valami rugalmas kiegyezésről lehetne szó, például a tandíj egyfajta alanyi jogon járó állami hitel lenne, amit el lehetne dönteni, hogy hogyan törleszt az orvos. Én a magam részéről eleve adnék öt év türelmi időt. (Az orvos ugyanis eleve viszonylag későn jut komoly jövedelemhez, későn kezdhet gyereket vállalni, így (feltételezem) statisztikailag az átlagos gyerekszám alatt van az utódaik száma. Szóval pont az egyik értelmes rétege nem szaporodik a társadalomnak, ami nem jó.) A hazai egészségügyben töltött évek X Ft-ot írnának le az adósságból, mégpedig X a borravalótlan hiányszakmákban nagyobb lenne. (Ezzel párhuzamosan lenne bizonyos mozgóbér, amit az aktuális hiányszakterületek kapnának, stb.)
Ha valaki rögtön külföldre megy, öt évig nem kellene fizetnie akkor sem (de lehetne, ha a cserearányok romlására, azaz a forint erősödésére számít). Ha öt év után nem jön haza, akkor egykori tandíjukat részletekben vissza kéne fizetniük. (Ami az angol fizetések mellett nem lenne megterhelő. Mellesleg még így is jobban járnának, mint tősgyökeres angol kollegáik, akik még diákkorukban fizették a tandíjat Angliának)
Jogilag persze az egész csak felmenő rendszerben klappolna, tehát ha a hallgató aláírta, hogy a 110eFt mindenkinek járó állami normatíván felüli 800eFt tandíjat az állam fizeti helyette, az alábbi feltételekkel, stb.

seric2 2008.10.02. 21:22:10

Aki a keleti végeken már most is gyógyít:román, ukrán stb. diplomával. A szakértelmüket inkább nem minősítem. A stílusukat pláne...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.10.02. 21:22:27

Kangörény_ 2008.10.02. 21:13:42

Na, ez nagyon ottvan!

Valami ilyesmit akartam írni én is...

bes3 2008.10.02. 21:22:50

demagóg: ha jól értem szakvizsga után kezdődne a röghözkötés.
tehát kb 33-35 évesen szabadul az áldozat.

snakekiller23 2008.10.02. 21:25:46

A Nép Te vagy 2008.10.02. 21:04:49

Én őszintén úgy képzelem el elméletben az ideális viszonyt állampolgár és állam között, hogy adóbefizetéskor és "kifizetéskor" úgymond szeződés köttetik, ami rögzíti, hogy a befizetéssel a polgár mire jogosult és az állam milyen feltételeket szab a vele "szerződésben állók" pénzének kiosztásához, a szolgáltatások igénybevételéhez. Ebbe nekem belefér, hogy a magyar adófizetők csak bizonyos vállalásokkal együtt fizetik valakinek a taníttatását. Persze visszamenőleges hatállyal ilyet nem lehet.

Szerintem minden olyan szerveződés, amely javak újraelosztására jött létre (pénztár, vállalat, alapítvány) valami hasonló elven működik.

steve51 2008.10.02. 21:26:23

néhány posztolót majd akkor is megkérdezünk a (magyar) orvosellenességéről, ha 10 év múlva egy timbuktui sebész (mert már csak ilyenek lesznek) hajol fölé és készül műteni a csípőprotézisét. Igaz?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.10.02. 21:28:55

Csavarhúzós · forgomorgo.blog.hu 2008.10.02. 21:22:03

Vagyis Angliában a saját pénzedből finanszírozva lehetsz orvos, de nagyon drága, ezért kevesen végzik el. Cserébe utána magas fizetésért dolgoznak. Viszont nincs hálapénz!

Magyarországon ingyen el lehet végezni az orvosit, de a fizetés is magyarországi, vagyis alacsony, viszont van hálapénz. És bárhová mehetsz orvosnak.

bes3 2008.10.02. 21:32:22

zero: nem hiszem el hogy teljes finanszírozás bárhol a világon működik.

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2008.10.02. 21:38:07

A Nép Te vagy 2008.10.02. 20:48:14

Mert olyan ízű, hogy az emebr eladja saját magát, mind a kettő rossz. Állam részéről a közjónak kijelenetett valami védelmében sokkal rosszabb. Ha nem érted, vagy nem akarod érteni a szempontom, sajnálom. Nem győzködök tovább, csak azt akartam, hogy elhangozzon. Mindenki azt kezd vele amit akar. Más nagyon jó fölvetések is vannak itt ugyanbban az irányban mint az enyém csak ms megközelítsben. Én a helyzedben hagynám ezt az elképzelést, mint jószándékút amit nem érdemes erőltetni,mert téves: nem lesz belőle semmi, megígérem ezer okból.

Az ország problémáit csak az egész bagázs lecserélése után lehet majd megoldani, nem ilyne foltozgatés kísérleteken keresztül. Nem csak több pénzért mennek el orvosok. Mésok is ők is azért mennek el tömegesen, mert a rablók miatt olyan a légkör amilyen. Nem mégrosszabb közérzte teremtése (a kényszer miatt) a megoldás.

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2008.10.02. 21:38:39



LEGELŐSZÖR

arról kellene beszélni, hogy vajon MI KERÜL 1,2 MILLIÓBA

egy év orvosi egyetemen?

Főleg, hogy pl. még egy vegyészmérnöki is jóval olcsóbb, ahol pedig komoly laborköltségek vannak

Vagy esetleg az 1,2 milióba mást is beleszámolnak a képzés valódi költségein kívül?

makacs szennyeződés 2008.10.02. 21:52:57

Hát Kangörénynél a pont, megelőzött, talán annyit még hogy én nem igazán értem, hogy miféle "rendelettel" akarják itthon tartani az orvost? Biztos butus vagyok nagyon, de akkor most az útleveleét, vagy a diplomáját vonják be, vagy mit csinálnak?

Milyen bünti jár, ha valaki mégis egy szobanövény önállóságánál többet mutat, és eltűnik Új-Zélandra?

A számla benyújtása még valahol elképzelhető lehet ilyen esetre, de akkor vajon a 48 havi futamidőből vajon hogy jön ki a ráfordított trandíj?

Maradjunk a szobanövénynél, tegyük föl, hogy az orvos ebben a 4 évben fotoszintetizál, nem eszik, nem iszik, csak a műszak végén huny egyet a proszektúra egyik tálcáján, azaz a ráfordított munkabérnek nem viszi haza a 30%-át (130-140), hanem azt is leadja a kettes ablaknál, akkor ugye kijön a kb. 6 milla.

Hogyhogy mégis kitermeli ezt a pénzt, ha még a fizetést is hazaviszi? Lehet, hogy megéri orvost alkalmazni? Lehet, hogy mégis visszajön a valahogy a pénz? Mennyit veszít egy kórház vajon egy hónapban egy betöltetlen orvosi állás után?
A csúnyarosszgonosz magáncég, amelyik működteti ugyanazt a kórházat, amit előtte csődbe akart menni, hogyhogy képes nagyobb fizetést adni neki? Nem értem.

porthosz 2008.10.02. 21:57:19

" zero · vastagbor.blog.hu/ 2008.10.02. 21:09:35
porthosz 2008.10.02. 20:40:46

Jaj ne őrjíts meg ennyi sületlenséggel .. ezzel az erővel mindenhez, amihez "állami2 pénz adnak (nyugdíjak, gyes, könyvtár, színház, önkormányzatok, honvédség), verhetnéd az asztalt, hogy minden a Te pénzed ...

Az állam nem így működik, jó reggelt!"

Ja értem...
Akkor mit szólsz ahhoz ha azt mondom vezessük be ezt a rendszert, meg AZT is hogyha valaki nem tud elhelyezkedni a szakmájában mert nem kapott megfelelő képzést vagy csak a munkaadó azt nyilatkozza hogy szarra sem megy a friss diplomásokkal mert csak elméleti képzést kaptak, abból is leragadtak a 70-80as éveknél, akkor a diákra nem vonatkozik a röghözköttötség, sőt az adóm arányából megálllapitott mértékben az állam visszafizeti nekem azt a pénzt amit levont belőle a közoktatásba, lévén nem nyujtott megfelelő minőséget.

Egyébiránt pedig igenis verhetem magam mert minden az "én" pénzem. Van ebben az országban kb. másfél millió nem minimálbéres/segélyen élő/vmilyennyugdijas adófizető, na ők tartják el az összes többit. És tipikusan igen, az ő gyerekeik járnak például a felsőoktatásba. Ilyen egyszerü ez.

De én megmondom a tutit:
legyen fizetős ebben az országban minden. de tényleg minden. Cserébe csak egyvalamit kell tenni.
Töröljünk el minden adót, járulékot és egyéb lehuzást.
És cserébe szives örömest fizetek mindenért máris.

Na és mielőtt megkapnám ezért a magamért hogy ezt hogy képzelem, elmondom úgy képzelem, hogy rögtön kiderülne hogy ki az aki ebben az országban a cehet fizeti és ki az aki csak a kezét tartja meg a száját jártatja és hogy kinek a pénzéből is volt fizetve eddig például a felsőoktatás

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.10.02. 21:57:21

off egy kicsit, de azon gondolkozott már valaki, mitől annyira kibaszott drága az egészségügy?

úgy értem, vannak a milliós ill többszázezres műtétek.
amit alulfizetett orvosok végeznek. nem feltétlenül egyszerhasználatos segédeszközökkel. akkor hogyan lehet mindez veszteséges?

netán mesterségesen drága a medical szektorba szállított akármi? (bútor, wcpapír, szike, számítógép, monitor, fogyóeszköz, stb.)

tudom, hogy az egészség megfizethetetlen, de talán nem kellene szóról szóra érteni.

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2008.10.02. 22:02:58

"Furcsa az a vegyes gondolkodás, amely a nyugati juttatásokat természetesnek veszi, de az annak megszerzéséhez vezető nyugati utat már elfogadhatatlannak tartja."


ÍGY VAN.

ÚGYHOGY JOBB HA KUSSOL A
______________BETEG______________

IS ÉS ÖRÜLJÖN HOGY VAN TŰ MEG CÉRNA


BOCS DE FÁJDALOMCSILLAPÍTÓRA, ANESZTESRE NINCS PÉNZ

AMÚGYIS JOBBAN TENNÉ A KEDVES BETEG HA OTTHON MARADNA ÉS MEGDÖGÖLNE

A KAPITALIZMUSNAK NICS SZÜKSÉGE BETEG EMBEREKRE

VAGYUNK ELEGEN A FÖLDÖN HA KIDŐL A MAGYAR LESZ HELYETTE 10 KÍNAI

TESSÉK MEGDÖGÖLNI

DE ELŐBB AZ ADÓT ÉS A BÜNTETÉST FIZESSE BE MERT KÜLÖNBEN MIBŐL FIZETJÜK KI AZ AUTÓPÁLYÁS HAVEROKAT

Szem 2008.10.02. 22:03:41

Hogy mi kerül 1,2 millióba: pl. már első félévtől embereket boncolnak, és az emberek nagy része nem ingyen adja a testét a tudománynak. Ha jól tudom valamennyi életjáradékot fizetnek, ha valaki felajánlja a testét halála után.

snakekiller23 2008.10.02. 22:07:15

porthosz 2008.10.02. 21:57:19

Érthető a szempontod, az állam vállalásait szerintem is "számonkérhetőbbé" kéne tenni; de van egy kevésbé radikális alternatíva is: cenzus. Aki adót fizet, az szólhat csak bele a pénzek elosztásába.

xstranger 2008.10.02. 22:10:12

UK-ban mindenkinek kell tandijat fizeteni (asszem 3000 font) a teljes osszegre plusz meg nemi kajapenzre diakhitel veheto fel amit ismerve az orvosok fizeteset gyerekjatek kikohogni.

Orvosnak lenni nehez es felelossegteljes hivatas es a fiatalok ezert nem is akarjak csinalni. Inkabb muveszetet tanulnak vagy kommunikaciot es remenykednek hogy egy gazdag orszagban ezzel is meg lehet elni.

Persze a bevandorlok kozott hatalmas presztizse van a nehez meloknak (orvos mernok jogasz) ezert mindenhol felul vannak reprezentalva. A masik problema pedig hogy sokan privat praxisba kezdenek es annyit kernek amennyit nem szegyenlenek (ne felejtsuk hogy ez egy gazdag orszag) es ezert joval kevesebb embert latnak el mint regen tehat tobb orvos kell az NHS-be.

Egy kezdo londoni orvos elso evben a londoni atlagfizetest keresi (33k) es eleg gyorsan duplazodik ez a penz. Ebbol egy ember boldogan megel (ha nem is tud egy egesz csaladot eltartani)

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2008.10.02. 22:10:29


Szem 2008.10.02. 22:03:41

NO MAJD "HA JÓL TUDOM"-ON KÍVÜL LESZ VALAMI TÉNYSZERŰ INFÓD, SZÓLJ
EGYÉBKÉNT IS KINEK FIZETNÉK AZT AZ ÉLETJÁRADÉKOT? A HULLÁNAK?

A TETEMÉRT NEM FIZETNEK SEMMIT. AHOGY A VÉRADÁSÉRT SEM.


EGYÉBKÉNT EGY ÉVFOLYAMON EGY EGYETMEN KB 10-12 HULLA JUT

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2008.10.02. 22:15:12

nehogy már az az évenkénti tucat hulla jelentse a 6 éven keresztüli 1,2 milliós költséget

bög 2008.10.02. 22:25:35

francba, holnap kopogtattam volna vmelyik orvosi egyetemen, hogy eladjam a hullám:)

Kopi3.14 2008.10.02. 22:30:12

Uraim, bár nem orvosi területről, de valahol érintettként lenne hozáfűznivalóm. Mérnök lészen ecce belőlem, ha lesz, és végre megerőltetem magam. De közben már két és fél éve dolgozom napi 8 órában, mérnöki munkában. Az elmúlt egy évet már külföldön töltve. mindezidő alatt magyar munkavállaló vagyok, magyar cég alkalmazásában.

Ez mellett, helyett, okán, akáűrmi támogatnám, hogy vlaamilyen formában térítsem meg képzésem költségeit. De hitelt nem vettem fel, korábban amikor kellett, fizettem a tandíjnak nevezett akármit. Szívesen bennelennék, hogy az államnak valamilyen módon juttassam vissza a képzési dolgokat, hogy direkt fizetve, vagy adón keresztül, inkább utóbbi. Ha külföldre mennék, akor viszont meg saját zsebből, támogatnám. Csakogy jelen helyzetemben, mivel az év több, mint felét külföldön töltöm, adóznom idekinn kell. Innentől kezdve meg nem tudom miért fizettetnék velem vissza, hisz végig hivatalosan magyar munkavállaló, és lakalmazott vagyok, vagyis hivatalosan Mo-ra kell fizetnem adót, midnbent, csak van egy okos uniós megállapodás, ami miatt mégsem. Talán mintha túl nyakatekert lenne a saját zsebből fizetés is.

Szem 2008.10.02. 22:32:13

fasz-magyar.blog.hu/ 2008.10.02. 22:10:29

Utánanéztem, a járadék hülyeség volt (természetesen nem a hullának, hanem az ember haláláig), viszont vállalják a hullaszállítást, a temetés költségeit, és a sír gondozását (nem írják h hány évig), ami nem elhanyagolható összeg 10-12 emberre (hullára) sem. Forrás: Pécsi Anatómiai Intézet

bes3 2008.10.02. 22:47:17

Mondjuk egy orvosi egyetemnél nem árt Klinikákat fenntartani, kutatóintézeteket stb stb....

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2008.10.02. 22:51:45


köszi

az első ill másod évfolyam létszáma 200+

egy évben csak erről a két évfolyamról csak a hallgatói normatívából félmilliárd folyik be


mi kerül ezen ennyibe?

mi kerül az orvosi képzésen évi 1,2 millióba fejenként?

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2008.10.02. 22:54:16


Klinikát fenntartani TB-ből szokás ugye, mint elsősorban betegellátóintézmény

kutatóintézetet elsősorban pályázatokból

a diákok nem használnak elektronmikroszkópot, patch-clampet, konfokális mikit, PCR-berendezést egyéb fejlett technikát

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2008.10.02. 22:57:58


mi kerül egy diák oktatásán, aki fizeti a könyvet, a kollégiumot/albérletet, fénymásolatokat, kaját, saját magának veszi a fonnedoszkópját

szóval mi kerül azon 1,2 millióba, hogy beül a padba 200ad magával?

más egyetemek évi 120ezréhez képest

bes3 2008.10.02. 23:06:29

szeretnél egy kizárólag előadóteremben - ad absurdum interneten át otthon - képződött orvos kezei közé kerülni vagy megengendsz a medikusoknak "némi" szakmai gyakorlatot is?

seric2 2008.10.02. 23:07:25

Mennyibe kerül egy orvosegyetemi bejut(tat)ás? Számításaim szerint a 2 nyelvvizsga meg a különórák meg a tankönyvek kb. 1,5 millióra rúgtak. Tavaly (1.év - csak a tankönyv, atlasz, szerszám volt 200 000). Itthon lakik, tehát nincs albérlet, utazás stb. Úgyhogy a család kőkeményen belefeccöl a kiképzésbe vagy 10 évig. Hadd ne kelljen már még 5 évet ráhúznunk!

bes3 2008.10.02. 23:08:35

a kollégiumot meg természetesen nem fizeti ki, csak részlegesen térít.
Oltárira lepusztult kollégiumok (is ) voltak /vannak. Az "én időmben" az egyik kollégiumot pl olajjal fűtötték. 1994-ben... pfff.... kellett hozzá külön kazános is :)

bes3 2008.10.02. 23:13:20

"Klinikát fenntartani TB-ből szokás ugye, mint elsősorban betegellátóintézmény"

fú de jó meglátás.
A közkórházak is veszteségesek, hát még a "magasabb szintű" =drágább ellátást nyújtó, kevesebb beteget áteresztő oktatóintézmények....

Elmesélem hogy Mo-n mondjuk egy diagnosztikai vizsgálat esetén a betegbe bejuttatott lötyi ára sem jön ki a tb térítésből, nem számoltam akkor a diagnosztikai gépek rezsi óradíját, az áramot, a számítógépeket, a világítást, a fűtést, az ingatlan amortizációját.
Ezeket a fenntartó fizeti, mert a tb költségből az életben nem jönne ki.
A személyzet bére ott áll a követelési lista végén :)

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2008.10.02. 23:17:29


a medikusként szerzett "szakmai gyakorlaton" röhögnöm kell, amikor 3an vizsgáltok egy beteget, aztán azzal már alig foglalkozik az oktató, hogy az valóban szakszerű és pontos volt-e, esetleg azt megkérdezi, hogy na mit tudtál meg a betegtől, amit egy jól kitanult beteg akár vizsgálat nélkül
is elmond

a szakmai gyakorlat a szakorvosképzésben kerül megszerzésre

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2008.10.02. 23:18:53

"A közkórházak is veszteségesek, hát még a "magasabb szintű" =drágább ellátást nyújtó, kevesebb beteget áteresztő oktatóintézmények"

ez lehet, azonban ez nem az oktatás költsége

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2008.10.02. 23:20:51

"A közkórházak is veszteségesek, hát még a "magasabb szintű" =drágább ellátást nyújtó, kevesebb beteget áteresztő oktatóintézmények"

mondjuk arra kiváncsi lennék, hogy mennyivel kevésbbé terhelt a sote sebészet mint mondjuk a jánosé

kétlem hogy ebben igazad lenne

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2008.10.02. 23:23:10

"a kollégiumot meg természetesen nem fizeti ki, csak részlegesen térít."

és ez talán a évi 120ezres egyetemeken nem ugyanígy van? de.

szóval továbbra se értem mi kerül évi 1,2 millióba, mi az a hatalmas pluszköltség ami miatt 8-10x annyi mit akár a műszaki

makacs szennyeződés 2008.10.02. 23:23:17

bes3:

Igazából szerintem olyan tételeket "árulhatnál el", amik nem-orvos képzésnél nem jelentkeznek, pl. első kézből tudom, hogy a vegyészek sem gyergyafénynél, abakusszal állnak a laborban 5 évig az évfolyam egyetlen gázrezsója fölött vizet főzve, majd azt nagyítóval vizsgálva.

"Elmesélem hogy Mo-n mondjuk egy diagnosztikai vizsgálat esetén a betegbe bejuttatott lötyi ára sem jön ki a tb térítésből"

Azt akarod mondani, hogy mégsem a hallgatóra megy a pénz?

bes3 2008.10.02. 23:25:09

a medikus- ha van rá lehetősége- akkor mire kikerül az egyetemről jól vénáz, műtétnél asszisztál, mentő esetkocsin képes helytállni (EKG, defibrillátor, gyógyszerek mellett sürgősségi diagnosztika, helyszíni sebellátás újraélesztés, helyszíni szülésvezetés)
ma nem tudom mi van, régebben egyetem után néhány hónappal már ügyelt először szubosként de hamarosan egyedül.... )
szépen néznénk ki ha egyetem után még 5 -6 évig 200-ad magával előadóteremben üldögélne :)

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2008.10.02. 23:29:17

"a medikus- ha van rá lehetősége- akkor mire kikerül az egyetemről jól vénáz, műtétnél asszisztál, mentő esetkocsin képes helytállni"

tehát az pluszköltséget teremt ha ingyen - mert ingyen - elvégzi egy szakápoló feladatát?

mond már meg légyszi hányszázezer forint, hogy megmutatja a nővér párszor, hogyan szúrjak vénát?

na ne röhögtess

dckntr 2008.10.02. 23:29:29

Sziasztok!
A postban, és a kommentekben előkerült minden csúsztatás/tévhit/hazugsag, ami csak létezik a témában.
Csak néhányra reagálnék:

Zero:" Az orvostanhallgatók normatív támogatása 1 092 600 Ft/év, míg egy sima egyetemista vagy főiskolásé csak 116 500 Ft/év. Vagyis egy orvostanhallgató kilencszer (!) kerül többe az államnak, mint egy másik, (sima) hallgató!"

Nem a hallgató kerül valamennyibe, hanem ennyi pénzt kap az egyetem a tanításáért, konkrétan ez az összeg nem csak az orvostanhallgatók tanítását és ösztöndíját fedezi, hanem pl az összes egyetemi tevékenységet köztük részben a betegellátást is. Úgy tesztek, mintha a gaz orvostanhallgatók az államot kirabolva a markukba rögöhve húznának ki külföldre...

Zero:
"Tényleg olyan felháborító megkövetelni egy orvostól, hogy akinek a "kiképzésére" több tízmilliót költöttünk, hogy 4 azaz négy (!) évig még maradjon itthon, és egy kis részét dolgozza le a rá fordított összegnek?"

Nos megint ismétlem magam: Az EGYETEM kapja az összeget, a kiképzésre ennek az összegnek a töredéke jut.
Zero:
"Minden tiszteletem annak az orvosnak, aki 11 évnyi tanulás és képzés után elmegy dolgozni bruttó 200 ezer forintért. Éjjel-nappal, ügyeletben, huszonnégyórázva, és nem lehet hibázni.
Hát igen, nincs az a pénz ami ellentételezné ezt."

Lefordítom: Tanlulj, tanulj, tanulj, legyél orvos, dolgozz
éjjel-nappal ügyeletben, huszonnégyórázva, ne hibázz. És még 4 évig legyél röghöz kötve, amig gyakorlatilag kiszolgáltatott vagy teljesen, majd miután letelt a 4 év (ideális esetben 18+6+5+4=33 évesen) tied a világ!! Előtte szeretnél családot? Önző vagy. A volt középiskolai osztálytársad aki 2,0-val végezte el az isit kimegy Angliába salátát pakolni 4x akkora fizetésért mint te, és te nem mehetsz, emiatt mérges vagy? Irigy vagy.
Logikus....

Nos, sokan a fél veséjüket odaadnák a kihagyhatatlan lehetőségért.

Nincs kedvem/ídőm/erőm több reakcióra, de annyit még leírok, hogy: szánalmas ez a "büntessük, aki tanul és emiatt lehetőségei van kimenni külföldre" mentalitás.

bes3 2008.10.02. 23:31:48

szerinted a pilótaoktatásnak része az hogy a jelölt üres gépen kóvályogjon a felhők felett, vagy nem?

no ugyanígy része a medikusképzésnek teszem azt az állatokon végzett alapvető műtétek, a szakorvos -oktató munkaidejének "rablása" hülye kérdésekkel ... ezt pl nem fizeti a tébé...

Én már vagyok olyan öreg hogy nem csak dolgozom, képzek is. Mivel az én szakirányom teljesen speciális, nem 200 hallgatót egyszere hanem most pl egyet.
Előkészítettem neki a terepet, hogy gördülékenyen és gyorsan bevezethesem az alapokba, egy ilyen "előkészület" három munkanapom volt.
Most hogy itt van, kb feleannyit termelek meg a kórházamnak, mert vele is kell foglalkoznom.

Egy napom költsége a kórháznak 75 ezer Ft. Plusz a jelölt is kap mondjuk feleennyit.
lehet számolgatni.

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2008.10.02. 23:32:31

"szépen néznénk ki ha egyetem után még 5 -6 évig 200-ad magával előadóteremben üldögélne :) "

talán a szakorvosképzésben a padban ülnek?
ilyen hülyesgről itt senki nem beszél itt rajtad kívül

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2008.10.02. 23:36:01

"szakorvos -oktató munkaidejének "rablása" hülye kérdésekkel "

1. oktató tehát ez is feladata

DE

2. mindez munkaidőBEN történik, ettől függetlenül kap külön pénzt az oktatói munkáért

DE

3. az oktatói munkáért más egyetemen is ugyanúgy fizetnek

tehát

AKKOR MI KERÜL 10x ANNYIBA AZ ORVOSI KÉPZÉSBEN?

ElChe · http://bigblue.reblog.hu/ 2008.10.02. 23:37:08

Még mindig nem kaptam rá választ, hogy miért az országelhagyó orvos a bűnbak, miért őt kell röghöz kötni, miért nem a segélyből élő emberekkel szemben támasztunk követelést- utóbbiakból több van, többe is kerülnek. Bár megjegyezném, én például azt is bevezetném, ha valaki állami pénzből mondjuk történelemtanári diplomát szerez, köteles legyen valami városszéli iskolában tanítani Putnokon négy éven át, vagy ha inkább elmegy újságírónak akkor fizesse vissza a ráköltött pénzt az utolsó fillérig.

makacs szennyeződés 2008.10.02. 23:37:48

bes3

A többi egyetemen egész sor embert (ún. professzorokat és a többit) alkalmaznak, hogy főállásban rabolhassák a hallgatók az idejüket a hülye kérdéseikkel.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2008.10.02. 23:40:41

Hogy a tényleges költésge mennyi egy külföldi orvos Svédországba importálásának pontosan nem tudom, de nem kevés. Szóval nemcsak elszipkázzák az orvosokat, hanem képzik is őket.. Bele is fektetnek a képzésbe redesen. Kezdve a nyelvtanfolyammal ( a nyelftanfolyam alatt Pesten a kapott ösztöndij és egyéb juttatások az otthoni fizetésemnek a duplája volt.) folytatva az egyéb képzésekkel már itt Svédországban. Társadalom biztositás, orvosi jog stb. Nem olyan egyszerü más rendszerben dolgozni.
Az sem egyszerű kérdés, hogy itt miért nincs elég orvos. NIncs elég egyetemmi hely ez tény. Az is biztos, hogy itt a fiatalok nem túl motiváltak a tanulásra. A svéd orvosok pedig még több bérért Norvégiába és az USA-ba mennek dolgozni.
MIndenesetre, tisztában vannak vele, hogy orvoshiány van és megpróbálnak tenni elleni. Az biztos, nenm a megkötött szerződésünkkel presszionálnak minket. Volt olyan aki, rövid időn belül hazament és mégsem fizettetek vele vissza semmit. Benne van a pakliban. Viszont megpróbáltak olyan körülményeket teremteni, hogy ne akarjak innen tovább menni. Nekik sem sikerül ez mindig. Itt is nagy a fluktiátió. Igy van ez mindenütt. És a helyzet sem túl rózsás mostanában. Mindenesetre erőszakkal semmit nem lehet megoldani. Továbbra is csak az tudom mondani, hogy a feltételeken kell javítani.
Hiába kapok én állambácsitól pénzt a képzésemre ( közel sem annyit, mknt amiről a mese szól), ha tudom, nhogy utána életem végéig ki leszek zsákmányolva . Tudom ost sokan felhördülnek, akik azt hiszik, hogy mi hüyére kerestük magunkat a

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2008.10.02. 23:41:34


Egy napom költsége a kórháznak 75 ezer Ft

Hm. Hát nem vagy olcsó közalkalmazott létedre :)
Mi kerül rajtad ennyibe?

bes3 2008.10.02. 23:45:19

makacs szennyeződés: hát ez az hogy orvoslásnál bizony olyanok idejét kell rabolni akik a napi rutinban is benne vannak... ezt a szituációt nevezik "Klinikai Gyakorlatnak", és a klinika fenntartása igen drága mulatság..... Az időrabló oktatás miatt sokkal több az ott dolgozó mint egy normál kórházban ugyanannyi betegre és bizony az élőmunka ára még Mo-n is tényező...
nem kéne elfeledkezni az oda felvett betegekről, az ő ágyköltségük napi szinten százezres kiadást jelenthet...


és ugyan elegánsan átsiklottatok rajta, de bizony az egyetem által besöpört pénzből kell fenntartani a klinilákat

bes3 2008.10.02. 23:47:32

a tudásomat meg kell fizetni. :)

egyébként ezt bőven meg is termelem a munkaadómnak, nem kell aggódni. Én ugyan Svédországban termelem meg, de nyilván egy magyar orvos is megtermel ennyit (ennyivel járul hozzá a GDP-hez naponta)

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2008.10.02. 23:49:58

folyt.
a paraszolvenciával.De ez is csak a parasztvakítás része. 30 napból 10x nem aludtam évekig, mindezt 3 gyerek mellett, illetve 3 gyerekért. És még ki sem fizették, nagy részét. Na ebből elég volt.!Meg lehet próbálni.

Arról már nem is beszélve, hogy mi lesz a tudományos fejlődéssel, ha mindenki otthon csücsül a seggén. A tudomyányos élet ma nemzetközi. Minden területen. Ha izolálodunk a fene nagy magyarságunkra hivatkozva, meg is nézhetjük magunkat.

bes3 2008.10.02. 23:50:03

szil5:
Medicarrera totál csomagja orvosonként olyan 150 000 - 300 000 SEK (kb 4-8 mill HUF)
ösztöndíjjal, nyelvtanfolyammal, költöztetési támogatással együtt.

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2008.10.02. 23:50:32


doktor úr/docens úr/prof úr :) (sose lehet tudni melyik a jó, ha előre nem tájékozódik az ember - orvos, hiúság a te neved :) )

kintről ugye hogy könnyebb :)

makacs szennyeződés 2008.10.02. 23:51:47

"és a klinika fenntartása igen drága mulatság..."

Hát ez az. Nem pedig a hallgató képzése.
Ezért torz ez a fenti szám, ennek jó része nem a képzésre megy.

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2008.10.02. 23:53:08


ha már felpiszkákltad bennem a szakmai érdeklődést, mi az a spec. terület?

bes3 2008.10.02. 23:55:48

lakcím nem kéne? :-)

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2008.10.02. 23:56:37

"és a klinika fenntartása igen drága mulatság..."

és nem a hallgató miatt tartják a klinikát

megmondta első éven is a dékánhelyettes:

"tisztelt hallgatóság maguk azért vanank itt, hogy legyen miből kutatni"

az, hogy hajlandóak valamit oktatni - hát legyünk érte külön hálásak

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2008.10.02. 23:57:43


ennyire speciális? :)

akkor ez vagy valami operatív terület

vagy valami alapkutatás :)

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2008.10.02. 23:59:18


ha kutatás, akor nagy valószínűséggel rákkutatás vagy idegtudomány

bes3 2008.10.03. 00:03:16

ja. Lány már tényleg nem vagyok :-D

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2008.10.03. 00:06:12

bes3:
Kössz az ötletet. Ez is jó blog téma lehet ,összehasonlítani a különbőző szervezések költségeit. Én más szervezéssel kerültem ki, a mi képzésünk hosszabb volt, igaz nem Barcelonában.

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2008.10.03. 00:06:21


ügyes :)

a szakterületre mondjuk tényleg kiváncsi lettem volna, mi olyan speciális

makacs szennyeződés 2008.10.03. 00:10:05

Egyébként ezt a munkaszolgálatot tipikusan ostoba magyar destruktív ötletlek tartom.

Nem adni, csak elvenni, kényszeríteni, fenyegetni. Függj tőlem, az államtól, kérj tőlem, én meg megmondom, hogy te mit csinálhatsz, tőlem kaptad a tudást, el ne felejtsd!

Nem fog elmenni kevesebb orvos, hanem sokkal kevesebb fog utána hazajönni.

Én azt nem értem, hogy ugyan mivel tudják itt tartani a végzett orvost? Mivel kényszerítik?

Én egy "megélhetési pályázatrendszert" csinálnék.
Hogy pl. a PhD-sok is megéljenek valamiből, ne kelljen havi 100-ért lelkesen kutatnia, pályáznia, amiből őn nem lát semmit.

Én is PhD-ztam (a sotén), volt, hogy "maradt" pályázati pénzből egy tanulmányútra-való, amin én elmehettem volna egy hétre (én voltam soron), és egyszerűen azért nem mentem, mert meg kellett volna előlegeznem a költségeket, ez talán pár megalázó helyzet után ment is volna, de egyszerűen vérlázítónak találtam, hogy én "kötelezve legyek" arra, hogy 1-2 havi fizetésem elbasszam egy hét alatt arra, hogy pár publikációgyár előadja azt, amit bármikor el tudok olvasni.

Meg persze hogy csórón megnézzek egy olyan európai várost, ahol működik is valami, talán még egy sört is ihattam volna, hogy teljesen megalázva érezzem magam.

Szóval pályázat, és nem szarfos "táskátkapok" konferenciákra, hanem 1-2 éves havi +100 ezres fizetésre.

totyatotya 2008.10.03. 00:13:58

amugy kozben ejropa mas reszein ilyenek vannak www.theregister.co.uk/2008/10/02/facebook_international_hq_dublin/ es az ember komolyan elgondolkodik hogy a mi kis orszagunknak sikerul-e valaha ilyen hirekkel buszkelkednie. pedig kurvaelet, nem kellene hozza ANNYIRA sok. ehelyett ilyen faszsagokkal foglalkozunk mint ez az itteni felvetes.

bes3 2008.10.03. 00:16:05

fasz-magyar.blog.hu/

küldtem neked mélt

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.10.03. 00:16:05

dckntr 2008.10.02. 23:29:29

"Nem a hallgató kerül valamennyibe, hanem ennyi pénzt kap az egyetem a tanításáért, konkrétan ez az összeg nem csak az orvostanhallgatók tanítását és ösztöndíját fedezi, hanem pl az összes egyetemi tevékenységet köztük részben a betegellátást is. Úgy tesztek, mintha a gaz orvostanhallgatók az államot kirabolva a markukba rögöhve húznának ki külföldre..."

Nem értek veled egyet!
A költségvetés szempontjából akkor is 9x kerül többe egy orvostanhallgató, mint egy magyar szakos. Persze ebben benne van az ösztöndíj, meg a szoc.tám amit visszaosztanak a diákoknak, nem ez akkor sem változtat a tényen, hogy ennyibe kerül 1 db diák évente az államnak. Hogy az egyetem ezt az összeget mire költi, gázszámlára vagy az oktatásra, nem tartozik a tárgyhoz.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.10.03. 00:19:16

ElChe · www.divecenter.hu 2008.10.02. 23:37:08

mondjuk történelemtanári diplomát szerez, köteles legyen valami városszéli iskolában tanítani Putnokon négy éven át, vagy ha inkább elmegy újságírónak akkor fizesse vissza a ráköltött pénzt az utolsó fillérig.

Mivel történelem diplomát szereztem, de 1 percet sem tanította,, hadd jegyezzem meg, hogy nem mentem el külföldre, és mint már korábban beírtam, az elmúlt 5 évben összesen 10 millió 600 ft-ni adót fizettem be.

Ezzel szerintem az utolsó forintig TÖBBSZÖRÖSEN visszafizettem a rám költött pénzt4

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2008.10.03. 00:23:44


hát azt hiszem bes3-nak

a svédországi tutiból esetleg valami méltányos megoldási javaslatal kellene inkább előállni

a képzés költségességének bizonygatása helyett, amiről saját maga is elárulta, hogy azok a költségek korántsem csak a képzést hordozzák magukban

a betegellátó funkciókat ne a hallgatói normatívából finanszíroztassa az állam az egyeetmekkel

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2008.10.03. 00:32:42

"Ezzel szerintem az utolsó forintig TÖBBSZÖRÖSEN visszafizettem a rám költött pénzt4"

az orvosnak miért kellene a betegellátás meg a kutatás költségeit megfinanszírozni végzés után?

ugyanis ettől 1,2 millió az mi máshol 120e

bes3 2008.10.03. 00:40:38

Méltányos javaslat arra hogy aki bármilyen (nem csak orvosi) képzést kap Magyarországon de nem helyezkedik el a szakmájában, mit és hogyan fizessen vissza?

Erre a tandíj az egyik megoldás, persze ebben az esetben olyan pályára ahol bruttó 200 ezer a kilátás hosszú éveken keresztül, nemigen lesz jelentkező. Tehát marad az szakemberimport, onnan ahonnan jönnek. (Van ilyen aki jönne?)

Másik amit nem szeretnek sehol meghallani, az a méltányos bér. Értem ez alatt a velem egyidős bírók bérét, persze ugyanannyi munkaidőre. Ugynannyi szabadsággal, nyári szünettel. Ügyeletért készenlétért annyit kérek mint a fővárosi önkormányzatnál készenlétet adó mérnökök. De facto munkáért a nappali bérem kétszeresét. Ha nem lehetek a lakásomban az de facto munkának számít nálam :)

Ennyiért hazamegyek a svéd tutiból, mert szeretek Magyarországon élni...

a betegellátó funkciókat árán kéne kifizetni valamennyi ellátónak (kb 3-5-8 szoros térítési díjemelés) ezzel a kórházfenntartók válláról nagy súly gördülne le. Ebben a pillanatban versenyhelyzet alakul ki az ellátóloldalán a betegekért, ami színvonalemelkedést hoz magával. A hálapénz visszaszorítható a béremeléssel ami ennyi pénzből már "fussa". Co-payment kell minden extra igény után, de alighanem a nem extráknál sem ártana: kisebb kórtermek, választott orvos etc etc.

A klinikákról a nem progresszív ellátás alapján ott fetrengőket ki kell tenni (ne lehessen a "professzor úrral" kivetetni az epehólyagját boldog -boldogtalannak), hogy ne menjenek el emiatt a professzorok, bért kell emelni.
Ott is.

Amennyivel mondjuk egy csípőprotézis műtét többe kerül egy klinikán az oktatási funkció miatt, mint egy közkórházban, nos ez ha a fejetek tetejére álltok, akkor is a képzés költsége.

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2008.10.03. 00:50:02

"Amennyivel mondjuk egy csípőprotézis műtét többe kerül egy klinikán az oktatási funkció miatt, mint egy közkórházban, nos ez ha a fejetek tetejére álltok, akkor is a képzés költsége."

mitől drágább attól egy protézis, hogy ott áll egy medikus a műtőasztal mellett a beteg lábánál?

a rezidens pedig már jelelmzően asszisztenciaként vagy operatőrként van jelen, effektív munkát végezve, nem plusz emberként

bes3 megkaptam

highpedroo 2008.10.03. 02:32:42

Orvosira mindenki felvételizhet, mindenkinek megvan a joga, hogy rá költsék a 9x-es képzési díjat, de nem mindekinek van hozzá kedve.
Hogy miért?
Pár kommentet elolvasva úgy tűnik nekem, hogy orvossá válni szerintettek csak PÉNZ kérdése. Teljesen hülye itt mindenki?? Nekem 6 évem ment el tanulással, és ez szó szerint értendő, rezidensként szemét melót végzek, és el kell tűrnöm a megaláztatást a főnökök, a szar titkárnők és a betegek részéről. Mindezt 90000.-ért. Ez igen.
Tök jó tudni hogy 20 milliót kihúztam a zsebetekből.

reKorrekt 2008.10.03. 04:05:23

Rohadt péntek. Felébredtem, kimentem sminket igazítani, visszaestem az ágyba, majd beugrott hogy ma este buli. Persze adrenalin felugrott, most meg itt ülök és írogatok hülyeségeket :O

Naszóval. Nem lenne baj az elképzeléssel, mégis van, mint általában mindenben mi fentről jön. Nem is azzal van a baj, hogy 4 évre köteleznék az itthoni munkára, hanem hogy aki szakorvosit végez, annak a képzés helyén kell ezt a 4 évet eltöltenie. Ez valóban abszurd. Emellett nem gondolom hogy nagy érvágás lenne a röghözkötés a szakmában, hisz a 'kivándorlók' zöme 30-40 éves kora közt megy el. Hogy ennek mi az oka, megérne egy külön misét, mindenesetre nem szavaztam, mert a 4 év vonatkozhat a szakorvosokra is, kiknek fent felvázolt leláncolásához nem járulnék hozzá...

Horizont 2008.10.03. 05:56:37

A beteg is szempont lenne!
Lehetne!
Kellene lenni!

Corry 2008.10.03. 07:46:20

Elnézést, hogy nem olvastam végig, de az a gondolat már volt, hogy a szakorvos pont akkortájt válik igazi szakemberré (tehát már nem kezdő) amikortól a tervezett kormányrendelet elengedi. Szakmai gyakorlata megvan, mehet Angliába. :-(

Jobb lenne fordítva, kezdőként menjen csak Angliába tapasztalatot szerezni és utána jöjjön haza. Nem buggyantam meg én is tudom, hogy ez kábé lehetetlen, mégis le kellett írnom, hogy mi lenne a jó.

Jómagam nem dolgozom az egészségügyben, de a családomből többen is, és a feleségem egyik barátnője kint van sógoréknál egy kisvárosban.
Írogattak egymásnak és tudjátok, hogy mi a jó odakint? A fizetés és az infrastruktúra más, ez triviális és pénzkérdés, nem menjünk bele, hogyha nálunk legalacsonyabb a foglalkoztatottság, meg a jónép segélyből veszi a parabolaantennát (lásd az egyik előző poszt), akkor miért nincs pénz az egészségügyre.
Emellett a barátnő még egy érdekes dolgot mondott, ez pedig a szervezettség és a főnökök és beosztottak viszonya. Érdekes a feleségeméknél a kórházban szintén ez a baj, remélem, hogy csak a feleségem kórháza és az a kórház szenved ebben a bajban, ahonnan a barátnő kiment külföldre. Valószínű ez a reménykedésem teljesen alaptalan, pedig ez nem pénzkérdés, hanem annál sokkal nehezebb.

Julius Frey 2008.10.03. 08:50:59

Fasz magyar,

"vagy hazudsz te

de legalábbis borzsztóan OSTOBA vagy, tipikus FASZMAGYAR, aki még a pálya széléről se, hanem valahonnan az öltözői vécéből óbégat

ha szűkítjük az eü ellátás körét és kirekesztünk betegeket vizitdíjjal, várólistával, volumenkorláttal, kórházbezárással, persze hogy gyorsan lehet orvosmunkanélküliséget generálni"

Magyarországon 1000 főre jutó orvosok száma: 3.24, az EU átlag: 3.15 OECD szerint ideális: 2,9

Szóval mégegyszer hol van kevés orvos? Nincs kevés orvos, csak szar az eloszlásuk szakmai viszonylatban, vidék-Bp viszonylatban.
Pl.: ma már megszabott, hogy központi gyakornoki rendszerben hány orvost képeznek az adott szakterületre, de van itt is kiskapu: Ukrajnából átjön a végzett nőgyógyász (2 éves szakképzés után) Mo-ra és honsíttatni akarja az oklevelét. Előírnak neki 3 évet és, hogy kapcsolódjon be a szakképzésbe, az egyetemnek meg fel kell őt venni így máris beelőzött a magyar kollégájához képest és akaratunk ellenére van +1 nőgyógyászunk.
Elő kellene írni, hogy a keletről jövő orvosok milyen első magyar szakvizsgát szerezhetnek pl: háziorvostan és máris segítene a problémán. Cserébe az állam meggyorsíthatná az állampolgársághoz jutást például. A továbbköltözéstől sem kell nagyon félni, mert egy ukrán orvosi diploma elismertetése nyugaton még mindig szopás.

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2008.10.03. 09:30:33

Julius


"Magyarországon 1000 főre jutó orvosok száma: 3.24, az EU átlag: 3.15 OECD szerint ideális: 2,9"


És abból az 1000 lakosból HÁNY FŐ KÜZD enyhébb-súlyosabb BETEGSÉGGEL?

Mert mintha előkelő helyen állnánk DAGANATOS meg SZÍVÉRRENDSZERI megbetegedésekben, ÖNGYILKOSSÁGokban (psychiátriai kórképek).

És hát az orvos az mégiscsak a beteg embernek kell elsősorban...


Ha az OECD ezt annyira jól tudja, akkor BIZTOSÍTSA Magyarországon is legalább az UNIÓS SZINTŰ BÉREKET!

Seduxen (már NEM dr.) 2008.10.03. 09:34:22

zero: a dolgozó nép új postot követel :-)))

dckntr 2008.10.03. 09:55:39

Zero:
"Nem értek veled egyet!
A költségvetés szempontjából akkor is 9x kerül többe egy orvostanhallgató, mint egy magyar szakos. Persze ebben benne van az ösztöndíj, meg a szoc.tám amit visszaosztanak a diákoknak, nem ez akkor sem változtat a tényen, hogy ennyibe kerül 1 db diák évente az államnak. Hogy az egyetem ezt az összeget mire költi, gázszámlára vagy az oktatásra, nem tartozik a tárgyhoz."

Tehát, ha az egyetem a klinika gázszámlájára költi az X medikusért kapott pénz egy részét, és X kimegy Timbuktuba egy szebb élet reményében, attól még a betegek a vonatkozó időszakban fűtött helyen voltak. Ha nincs medikus akkor is kell a fűtésre költeni. Nem hinném, hogy a klinika gázszámláját (ami a példánkban a képzésért kapott pénz egy része ) a medikus távozásával rá kéne hárítani... Elég abszurd ötlet.

Bes3:
"no ugyanígy része a medikusképzésnek teszem azt az állatokon végzett alapvető műtétek, a szakorvos -oktató munkaidejének "rablása" hülye kérdésekkel ... ezt pl nem fizeti a tébé...

Én már vagyok olyan öreg hogy nem csak dolgozom, képzek is. Mivel az én szakirányom teljesen speciális, nem 200 hallgatót egyszere hanem most pl egyet.
Előkészítettem neki a terepet, hogy gördülékenyen és gyorsan bevezethesem az alapokba, egy ilyen "előkészület" három munkanapom volt.
Most hogy itt van, kb feleannyit termelek meg a kórházamnak, mert vele is kell foglalkoznom."

Igazad van ne költsünk tanításra, 20 év múlva ne legyen a speciális területeden szakember....
Baromság speciális szaktudással rendelkező szakemberek képzésére pénz költeni...

dckntr 2008.10.03. 10:00:57

Bes3:
"a szakorvos -oktató munkaidejének "rablása" hülye kérdésekkel ... ezt pl nem fizeti a tébé..."

Egyébként erről a szösszenetről süt, hogy mennyire szeretnéd átadni a tudásod. Legjobb, ha nem kérdeznek és hülyék maradnak, ez egy szakorvos-OKTATÓ feladata. Minden tiszteletem a tiéd....

misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott] ( · http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056&hl=en 2008.10.03. 10:10:32

OFF:
bérpapírosztás volt... Hát a fh@sszom. Két jipó familinek megint biztosítottam az egy havi tányérostévés szórakozást.
ON.

Maradjunk annyiban, hogy nincs ez (sincs) így jól, ahogy most van.

Seduxen (már NEM dr.) 2008.10.03. 10:15:36

misikeh: és Neked ehhez bérpapír kellett??
bocs, de MUHAHAHA :)

toxikus 2008.10.03. 10:30:35

minden orvosnak csak ajánlani tudom,h hagyja itt ezt a szarkupac országot

misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott] ( · http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056&hl=en 2008.10.03. 11:15:26

Seduxen · hungarisztan.blog.hu/ 2008.10.03. 10:15:36

Nem, csak olyan sokkoló nyomtatásban látni :(
Ilyenkor picit mindig löknek rajtam a radikalizálódás felé :D

Bezuhov. 2008.10.03. 12:57:49

zero!
mindenre csak bólogatni tudok :)

/ most jött el a világnak vége?? ;)) /

továbbá (ha már írta volna valaki, akkor sorry)
ez felveti annak kérdését, hogy akkor más diplomások miért nem fizetnek, mert ez így csúnya diszkrimináció :) Még1x kihangsúlyozva azt, hogy maximálisan egyetértek ezzel a döntéssel.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.10.03. 13:09:35

Bezuhov · provokativ.blog.hu/ 2008.10.03. 12:57:49

Kész, abba is hagyom a blogírást ... egyetértünk ...ilyen nincs .... error a Matrixban .....

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2008.10.03. 13:39:04


AZ IRIGYSIG MÉLY EMBERI GYARLÓSÁG, NEM VÁLOGAT IDEOLÓGIÁK SZERINT

Haloperidol 2008.10.03. 14:06:09

Julius Frey 2008.10.03. 08:50:59
"Magyarországon 1000 főre jutó orvosok száma: 3.24, az EU átlag: 3.15 OECD szerint ideális: 2,9"

Csak annyit, hogy lehte, hogy kicsit több orvos van Mo-n, mint az EU szerint ideális, csak az a probléma, hogy asszisztens viszont k***a kevés! Tehát az a kicsivel több orvos kénytelen asszisztensi munkát végezni. Pl. Egy szakrendelésen a doki az idejének kb. 75%-át ADMINISZTRÁCIÓVAL tölti, mert nincsen erre külön asszisztens. Szarul van megoldva.

Nyugaton egyébként az van, h amíg nem szakvizsgáztál, addig végzed a rabszolgamelót éhbérért (ami itthonhoz képest azért nem is rosz...) VISZONT szakvizsga után (ami egyébként NAGYON komoly szakmai felkészültséget kiván!!! (nam úgy, mint itthon...) a szakorvos az a félisten. Ez mind kompetenciában, mind felelősségben, mind pedig fizetésben megnyilvánul. Vagyis nyugaton az igazán jól keresők a szakorvosok. De ott aki orvosnak megy, annak van PERSPEKTÍVA!!! Nem úgy mint itthon...

Haloperidol 2008.10.03. 14:09:16

Kérdezték, h mi annyira drága az orvosképzésben. Gondoljatok bele, hogy mi kell ahhoz, h valakiből ügyvéd vagy bölcsész legyen? Kell egy könyvtár és csókolom.

Az orvosképzéshez viszont laboratórium, mikroszkópok, boncterem, klinika, betegek, oktató orvosok, könyvtár, vegyszer, reagensek, stb. szükséges. Hát EMIATT annyira K***a drága egy orvos kiképzése.

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2008.10.03. 14:43:43

MICSODA BAROMSÁGOT SÜKETELSZ ITT

"Az orvosképzéshez viszont

laboratórium, mikroszkópok, boncterem, klinika,

betegek, oktató orvosok, könyvtár, vegyszer, reagensek, stb.

szükséges. Hát EMIATT annyira K***a drága egy orvos kiképzése."


MÁR AZ IS PÉNZBE KERÜL HOGY LEGYEN BETEG?????????????????????????

TE BAROM!

DIREKT AZÉRT LESZNEK BETEGEK ÉS AZÉRT KELL SZÁMIUKRA ELLÁTÓHELY, HOGY LEHESSEN ORVOST KÉPEZNI???????????????????????????????????????


NOOOOOOOOOOOOOOORMÁLIS VAGY?


BONCTEREM MINDEN KÓRHÁZBAN VAN, NEM AZ OKTATÁS MIATT TARTJÁK, LEGFELJEBB KICSIT MÁS A KIALAKÍTÁSA

A KLINIKA SEM AZ OKTATÁS MIATT VAN, ELSŐSORBAN BETEGELLÁTÁST BIZTOSÍT


LABOR VEGYSZER MŰSZER KÖNYVTÁR MÁS EGYETEMEKEN (AGRÁR, TTK, MŰSZAKI, ÁÁLATORVOSI) IS KELL

SZÓVAL MITŐL 10x ANNYI A KÖLTSÉGE?

JA HOGY A HALLGATÓI NORMTÍVÁBÓL FIZETTETI AZ ÁLLAM AZ EGYTEMEKKEL A BETEGELLÁTÁST ÉS AZ EGYETEM ALAPFUNKCIÓI KÖZÉ TARTOZÓ KUTATÁST, MELYEKRE KÖZVETLENÜL NEM AD MEGFELELŐ FORRÁST

Haloperidol 2008.10.03. 15:00:28

Faszmagyar,

Nem véletlenül különböztetenek meg (finanszíroszás szintjén is) az OKTATÓkórházakat, Egyetemi KLINIKÁKAT és közönséges kórházakat. Az oktatás pénzbe és időbe kerül.

BONCTEREM MINDEN KÓRHÁZBAN VAN,

Ez súlyos tévedés, boncterem NINCSEN minden kórházban. Hullház van, de nem minden kórházban boncolnak...

Attól klinika egy klinika, h 3 feladatot lát el:
OKTATÁS, KUTATÁS, BETEGELLÁTÁS

Amelyik ezt a 3 funkciót nem látja el, az nem klinika... (nem is hívják úgy)

Labor máshol is van. Ja. van. Egyébként az idézett pénzügyi adatok a mezei bőcsészmérnökök képzésre igazak, a műszaki, agrár, TTK oktatás TERMÉSZETESEN nem 10-ed annyi, mint az orvosképzés...

Igen egyébként eléggé baj, hogy az klinikák sokszor sajnos csak innen-onnan lecsípett forrásokból tudják megoldani a kutatások finanszírozását, ezért tart ott a magyar kutatás ahol...

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2008.10.03. 15:17:31



lehet hogy egy rendelőintézetben nics boncterem, de azért már megbocsás egy már egy sima városi kórházban is van pathológia és boncterem

ja hogy hágika reformjai ezeknek kicsit alávágtak, az tuti, de alapvetően VAN

kicsit drága lenne hullákat szállítgatni állandóan boncoloás miatt

nem hordják be szentendréről a hullát bp-re vagy berettyóújfaluból debreecenbe, legfeljebb a szövetmintákat küldik be

Haloperidol 2008.10.03. 15:20:46

Márpedig sajnos így van, a hullákat szállítgatják, mert a pathológus eléggé hiányszakma... Nagyon sok megyei (!) kórházban nincsen boncterem.

Egyébként nem véletlen, h most már nem kötelező a boncolás, csak néhány esetben. Nagyon sokszor eltekintenek a boncolástól.

Haloperidol 2008.10.03. 15:21:50

Bocsi, nem megyei, városi. De tényleg, pl. Keszthelyen nincsen.. La is, amikor én ott voltam gyakorlaton (az már volt kb. 5 éve) akkor nem volt...

Haloperidol 2008.10.03. 15:25:35

Egyébként én sem vagyok TELJESEN a tandíjmentesség pártján. Utálom a mostani kúrmányt, de valamilyen szinten tandíjat (SZIGORÚAN) tanulmányi alapon kellene szedni. Mondjuk az a 85-15-ös megosztás azért az eléggé szívás lett volna, de mondjuk egy 70-30 vagy 60-40-es megosztást simán el tudnék képzelni.

Jelenleg oktatok orvostanhallgatókat, és hát... siralmas a felhozatal. (tisztelet a kivételnek) A TANULMÁNYI alapú tandíj legalább motiválná őket a tanulásra...

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2008.10.03. 15:30:43


szerintem nem elsősorban büntetéssel kelleen motiválni

ha megnéz egy híradót már szembeköpve érezheti magát

szerintem inkább először is pszichológiai alkalamssági vizsgát keelne bevezetni

ahogy építészen van rajz
rendőrön fizikaipszichológiai
itt is kellene

tényleg csak az jöjjön orvosira, aki elhivatott ez iránt

és kellene a tanárin is, nem pedig a máshova fel nem vetek gyűjtőhelyévé kellene tenni a tanárképzést - és akkor csodálkozunk azon ahogy te is, hogy milyen diákok jelentkeznek egyetemre

Geza 2008.10.03. 15:38:24

LION_heart 2008.10.03. 15:25:35:
"A TANULMÁNYI alapú tandíj legalább motiválná őket a tanulásra"
Esetleg valami olyasmi, hogy addig keményíteni a felvételit, amíg nem vesz fel az intézmény fölöslegesen embereket?
Mert jelenleg ugye fejkvóta van, azaz hiába csak 100 embert akar képezni az intézmény, felvesz 250-et (a pénzért), az első két-három félévig szív velük, fölöslegesen öl tanári időt, pénzt és energiát 150 ember képzésébe, hogy aztán szép lassan 100-ra apassza a mezőnyt.
Nomármost, ha az amúgy is kihulló 150 képzésére menő pénzt meg tudnánk takarítani, nemdebár kb. felére csökkenne az átlagos képzési költség? (Azért nem 100/250-edére, mert állandó költségek is vannak.)

Haloperidol 2008.10.03. 15:45:03

A pszichológiai alkalmasság sztem csak a klinikai tárgyak előtt kellene, mert lehet, h utálja a nyavalygó betegeket, de attól még jó pathológus lehet :DD

A tandíj szerintem alapból nem büntetés, hanem az elengedése a jutalom, ha jól tanulsz. Az anyagi motiváció szerintem nagyon fontos... Példának okáért sztem szimpla anyagi motivációval meg lehetne oldani az elvándorlást. Van egy klinikus (kardiológus) rokonom, 6 éve szakorvos. Most akasztottak a nyakába egy műhibapert, nyomorog a családjával (IGEN, képes volt 2 gyereket vállalni). OKt 1-én kezdett Ausztriában egy magánklinikán, ahová HÍVTÁK, miután észrevett egy olyan különleges EKG eltérést valami nyaraló betegen, amit ott nem vettek észre... Havi 1 misi átszámolva a bér... Egyébként (nyilván) személyesen ismerem, és nagyon elhivatott szakmailag és nagyon hazafias gondolkodású. Csak neki is meg kell élnie, és el kell tartania a családját, és ki kell fizetnie a lakáshitelt...

Haloperidol 2008.10.03. 15:52:17

Geza 2008.10.03. 15:38:24
Hát igen, jelenleg az egyetemek ELSŐDLEGES érdeke, h lehetőleg mindenkit felvegyen, aki jelentkezik, mert máshonnan nem nagyon van pénz az oktatásra. Mondjuk a tandíj alapból egy eléggé erős szelekciós erő... Ez, és a tanulmányi ösztöndíj sok mindent megoldana.

Orvosképzésben szerintem lehetne:

1. Felvételi szigorítás (a jelenleginél mindenképpen szigorúbb kellene)
2. Részleges tandíj (mondjuk tanulmányilag az alsó 65-70% fizessen részleges tandíjat, a többi legyen mentes)
3. Megfelelő diákhitel a tandíj finanszírozására
4. PERSPEKTÍVA arra, hogy esetleg később jól fog keresni, és megéri 10-12 évet gürizni az egyetemen+klinikán rabszolgaként, és képes lesz visszafizetni a diákhitelt és még esetleg jól meg is tudjon élni...

Haloperidol 2008.10.03. 15:54:41

Ja, és a tandíj elriasztaná azokat, akik csak azért jönnének egyetemre, mert nem volt jobb ötletük..

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2008.10.03. 15:55:12


egy díj bevezetése az negatív motiváció

no meg annyit illene látni, hogy a mai magyar középosztály bérszínvonala melett tandíjjat bevezetni elfogadhatatlan

az viszont teljes mértékkel támogatható, hogy a felvételi jelentsen már végre igazi szűrőt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


és akor valóban nem kellene kiadni 100 milliókat feleslegesen

ja hogy akkor miből finanszíroznák a hallgatói normatívába bújtatott betegellátási és kutatási költségeket...........................................

Haloperidol 2008.10.03. 16:07:18

"egy díj bevezetése az negatív motiváció"

Ezt ellensúlyozná az, h az illető, aki súlyos pénzeket BEFEKTET abba, h orvosi diplomát szerezzen, később nagyjából BIZTOS lehetne abban, h ez a befektetés BUSÁSAN meg fogna térülni a jövőben, azáltal, h orvosként nem éhbérért dogozna. Röhejes, h az a szakorvos ismerősöm akiről az előbb írtam, nettó 150-170 rugó körül vitt haza (parával együtt!!). Pedig a 3. ember volt az osztályon! Ezt nem lehet busás megtérülésnek mondani...

Geza 2008.10.03. 16:14:06

Ja, meg még egy dolog a tandíjjal kapcsolatban: ha szedik, akkor viszont ne 'építsék bele' a jövedelemadóba, mondván hogy az oktatás közügy.
Merthogy ugye apám meg anyám többek között azért is adózott negyven éven át, hogy az államnak legyen miből kitaníttatni a fiacskájukat, az én képzésem díja tehát már jó ideje be van fizetve.

Tehát ha bevezetnek tandíjat, akkor annak a tanuló eltartójánál adóból leírhatónak kellene lennie.
Ha a tanulónak nincs sem eltartója, sem munkaviszonya, akkor vehet fel a tandíjra hitelt, viszont ez:
- állami legyen
- inflációkövető, de azon felül kamatmentes legyen
- a törlesztése adóból leírható legyen

Haloperidol 2008.10.03. 16:21:14

Geza 2008.10.03. 16:14:06

Én támogatom. Mikor terjesztjük be??
:D

daito 2008.10.03. 16:58:50

Azért vicces, itt sírtok a tandíj ellen, közben olyan országba vágytok a tandíj-mentes diplomátokkal, ahol meg van. Persze nem ezért, de akkor is vicces. :-)

Akkor mint köcsög közgazdász, elmagyarázom nektek, hogy ez a helyzet teljesen életszerű és normális.

Egyszerűen képesek többet fizetni, és az orvosok oda mennek dolgozni. Nincs ebben semmi extra. Mérnökök, szakácsok, közgazdászok, asztalosok, tanárok, kőművesek is így tesznek, pikkpakk kihúztak Írországba, Angliába, Svédországba, Németországba, Hollandiába.
Ha Csehországban fizettek volna 5x ennyit, hiány lett volna; akkor mentek volna oda.
Nem kell ebbe túl sok hazafias szöveget belekeverni, meg kúrmány, Ági néni, stb. Ha egy idehaza szakmát szerzett szakácstól nem várjuk el, hogy 2 évig főzzön a sarki kifőzdében, hanem leléphet Angliába, akkor legalábbis enyhén diszkriminatív az orvosokkal szemben ezt meglépni. Ha megteszik? Nagy kaland. Egyrészt, valaki már leírta, hogy nem valószínű, hogy elvennék az útlevelét.

Akkor már életszerűbb az, hogy olyan tanulmányi szerződést kötnének minden orvostanhallgatóval, ha végez, dolgozzon 4 évet itthon, ezért a ratyi pénzért. Ha meg kimenne, akkor 4 éven át, mittomén, havi x-200 eurót haza kell utalni az államnak/egyetemnek, azt csók. Kimész Dániába, keresel havi 2,5 k eurót, abból minden hónapban hazatolsz 1-200 ajrót, dollárt adott számlára, szeretjük egymást, sunshine.

Maximálisan megértem, hogy ki vagytok akadva. Szívetek dolga, hogy ezért kit, kiket okoltok. De ha lelövitek is az illetőket, attól nem lesz több bevétel; s el kell áruljam a kiadási oldal sem fog csökkenni "el nem lopott" pénzekkel. Egyrészt, mert a közhiedelemmel ellentétben a hiányzó pénzeket sem mindig lopják el; amit meg igen, annak úgyis gyorsan lenne új gazdája. (Gyengébbek kedvéért: ha nem érti meg a kedves honpolgár, hogy ebben az országban évtizedek óta a kiadási oldalt alul, a bevételi oldal túltervezik. Én is szeretnék magasabb fizetést mindenkinek, mert az jó nekünk; azért mindenki megjegyzi, hol kapja meg olcsóbban a sörét/kóláját/kenyerét/benzinét/autóját. Nos röviden: az állam is ilyen. Gondolom azért, mert hozzánk hasonló magyar emberkékből áll össze ez az állam nevű csoda.) :-)

Félkarú Rabló · http://www.felkarurablo.blogspot.com 2008.10.03. 18:18:55

@daito ez jó ötlet. És a hazautalt pénzt az itteni orvosok fizetésének emelésére és a kórházak felszereltségének javítására használják, és nem ellopják - akkor még jobb!

GaborPesti 2008.10.03. 18:50:04

"Kimész Dániába, keresel havi 2,5 k eurót, abból minden hónapban hazatolsz 1-200 ajrót, dollárt adott számlára, szeretjük egymást, sunshine."

Koronát. Itt korona van. DKK. Minek 2* átváltani?. A fizuról az infód pontos? (Gondolom nettot irtal) Csak hogy hogy fizetik meg az orvosokat a mérnökökhöz képest.

Horizont 2008.10.03. 19:25:45

"minden orvosnak csak ajánlani tudom,h hagyja itt ezt a szarkupac országot"

Horizont 2008.10.03. 19:26:52

bocsánat az előzőt véletlen benyomtam

Horizont 2008.10.03. 19:31:20

Mégegyszer nekifutok:
-tox -tudom hülye vagyok 10:03
"minden orvosnak csak ajánlani tudom,h hagyja itt ezt a szarkupac országot"
Csak meg akartam kérdezni hogy ekkor is ezt tanácsolod ha orvosra lesz majd szükségetek? (ne legyen persze)

Horizont 2008.10.04. 07:05:05

Pénzközpontú lett a világ és az emberek ezt tudomásul kell venni.De én nem hasonlítanék össze egy informatikust egy orvossal.Mert mi a helyzet az orvosi esküvel?
Szerintem tipus kérdése is ki az aki kimegy és ki az aki marad.Van akinek fontos a család közelsége vagy számít a honvágy, hazaszeretet vagy valami ilyesmi.
Vagy nem minden a pénz neki.
Menjenek amúgy a fiatalok, aki akar, lássanak világot, alapozzák meg az életüket anyagilag.Én csak azt utálom amikor azt nyomatják sokan hogy ebből a szarból el kell menni aki pedig már kint van szinte csodálkozik az itthon maradottakon akik hülyék.
Na élünk itthon egy páran és ez nagyon sértő ránk nézve. Mégse kerekedhet fel 10 millió ember!?
Több tisztelet az itthon maradtaknak....

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2008.10.04. 08:37:52

Optimista 2008.10.04. 07:05:05

akor előbb talán ismerd meg az orvosi eskü szövegét

de mondok mást:

miért csak orvosnak kelleen felesküdni?

a tanárt, sőt méginkább a közgazdászt is felesketném, hisz emberek sorsa van a kezükben

Horizont 2008.10.04. 09:24:32

Nem ismerem az orvosi eskü szövegét,ez tény.
Abban is igazad van, hogy másnak is lehetne esküt tenni.
Igen úgy gondolom mindenkinek kéne egy " belső " eskütétel.
De van ugye az egyéni érdek , hogy "elmegyek mert én ezeknek a szaroknak ennyi pénzért nem dolgozok!"
Van egy másik érdek amikor az állam kitaníttat X éven keresztül orvosokat és elmennek külföldre, a sok-sok beteg pedig itt van.
Tudom fizesse meg őket.
Ez mindenkire illik, ma ez Magyarország, sokunknak kevés a fizetése.Sokunknak pedig kiugróan sok.....
Én nem járok orvoshoz hála az égnek, de úgy látom szerencsédre még te sem,mert nem tennél párhuzamot egy orvos és egy közgazdász között, hogy mind a kettőnek emberek sorsa van a kezébe.Ez vicces.

Haloperidol 2008.10.05. 19:04:42

Az orvosi eskü szövege:

„Én ......... esküszöm, hogy orvosi hivatásomhoz mindenkor méltó magatartást tanúsítok. Orvosi tudásomat a betegségek megelőzésére, a betegek testi-lelki javára, betegségük gyógyítására fordítom. A hozzám fordulók bizalmával, kiszolgáltatott helyzetével visszaélni nem fogok, titkaikat fel nem fedem. Egyenlő figyelemmel és gondoskodással gyógyítok minden embert. Tudásomat és gyakorlati ismereteimet állandó képzéssel magas szinten tartom, de ismereteim és képességeim korlátait is tudomásul veszem. Az orvosi működésemmel kapcsolatos etikai követelményeket tiszteletben tartom. Arra törekszem, hogy az orvostudomány, valamint a ......... Egyetem jó hírnevét öregbítsem és megbecsülését előmozdítsam.”

Szerintem nem tartalmazza, hogy nem lehet elhagyni az országot... Az pedig, hogy az orvos az egyik LEGFELELŐSÉGTELJESEBB munkát végzi, nem kétséges. Ezt a felelőségvállalát pedig azzal kellene honorálni, hogy ne kelljen nyomorognia, és ahelyett, hogy mindennapi filléres gondokkal küszködik, a betegeire tudjon koncentrálni teljes energiájával...

öööö...izé 2008.10.06. 00:18:57

ehhhh...jól fel lettek korbácsolva a kedélyek:)

Zero, bár kedvelem a postjaidat, most nyilván nem értek veled egyet, de előttem már majdnem mindent leírtak, amit gondolok.

Csak egy valamiről nem nagyon olvastam itt a statisztikák meg egyebek közepette: A nagy euróajunijóban, vagy az usában hol van olyan, hogy az orvos házhoz megy egy megfázás miatt???? Mert itt igen....

Sok probléma van: szar az elosztása a szakmákon belül az orvosoknak, de lássuk be: a kommunista (vagy mi a tököm) éra alatt a magyar ember segge Európa közepén ki lett nyalva egészségügyileg...tudom, mert ügyelek eleget, látok sokmindent...

A képzés finanszírozása szokásos politikai faszság, az orvosi egyetemek mind az EÜM, mind az OM alá tartoznak, kettős finanszirozásúak, amiket összemosni egy oldalról baromság és tudománytalan (igazi politikusi lózung, mint a "minden negyedik embert félrekezelnek Magyarországon"), másik oldalról meg lényegtelen.

Egyszerű a megoldás, mindenki látja, ha akarja: legyen az orvosnak (minden szakmában) 5-8-szoros fizetése, a hálapénz meg menjen be a BTK-ba. (mellesleg a hálapénzt nem csak kapják, ADJÁK is...sok lúzer...)

Egyetértek...igy több lesz az adóbevétel, a fekete jövedelem eltűnik, mindenki megél, és motivált....


Miért van az, hogy ezt egyik kormányzat sem vállalja fel???

Én orvosként, közszolgaként, 3 munkahelyen dolgozom egyszerre két gyerekkel. A nettó keresetem összesen 300.000 ft....nem panaszkodom, mindenre jut, marad időm is a családra, meg a hobbimra, de ez NEM ÁLTALÁNOS, valamint FELBASZ, HOGY EGY KANADAI ÁPOLÓNŐ TÍZSZER ANNYIT KERES, MINT ÉN, EGY MUNKAHELYEN....tudnám még folytatni, de mindegy...mindenkinek sír a szája, nekem nem, szeretem a szakmám, elhivatott vagyok, nem megyek külföldre, de ha rákényszerítve érezném magam, nem gondolnám, hogy tartozom négy évvel ennek a bohócvicc operettországnak...

öööö...izé 2008.10.06. 00:29:37

még annyi, hogy persze a kanadai hasonlat sem általánosság, de én találkoztam olyannal, akire igaz volt...

Itthon keress olyan orvost, aki 3 millát keres havonta legálisan adózva egy munkahelyen...az élet pedig nem drágább Kanadában annyival...

Szarban vagyunk, fetrengünk benne, akik pedig tehetnének ellene, azok ellenérdekeltek...

Horizont 2008.10.06. 18:46:30

LION_heart 19:04
"hogy ne kelljen nyomorognia"

Bocs de én még orvost azért nem láttam nyomorogni....

dobcucc 2008.10.06. 20:39:22

sziasztok
én egy 4 éves debreceni orvostanhallgató vagyok, mostanában kezdtem olvasni a Vastagbőrt, tetszik, és a kommenteken is lehet röhögni :)

amikor meghallottam ezt a törvénytervezetet teljesen kikattantam. nem tudom hogy képzelik ezek a gyökér politikusok, hogy csak velünk szórakoznak. szerintem ez így teljesen igazságtalan hogy csak nekünk kell itthon maradni. én személy szerint alig várom hogy lelépjek innen.

a családomban szinte mindenki orvos, úgyhogy bőven átlátom milyen szívás itt dolgozni. Itt van pl. apa aki 25 éve sebész, főorvos, és kap a kórháztól 140 ezer forintot. ha nem vállalna havi 6-8 ügyeletet akkor kb mi is nyomorgonánk. és az a baj hogy 56 évesen már nem kellene 6-8 ügyeletet vállalnia hogy normálisan tudjunk élni.

most lehet hogy ego-nak tűnök, de szerintem sokan azt nem fogják fel hogy egy orvos megérdemli hogy jobban éljen mint pl egy kőműves. tényleg nem akarok lenézni semmilyen szakmát de nehogy már a frissen végzett közgazdász/jogász/bárki más többet keressen mint faterom aki 25 éve szó szerint életeket ment.

egyszerűen ennyi tanulás (ugye alap egyetem 6év, rezidens +2, szakvizsha pl neki +7...) és a mindennapi felelősségteljes munka után megérdemlik az orvosok hogy jobban éljenek mint az átlag. nem a legfelső 10000ben, de hangsúlyozom hogy jobban mint az átlag.

annyira utálom hogy XY Mari néni ahogy meglátja hogy hogy az adott orvos végre tudott venni magának egy új kocsit (de azt is hitelre) meg tud egy normális házban lakni, egyből anyázik hogy a rohadt csaló hálapénzes.... azt nem látja hogy mennyi idejébe/energiájába/.. került addig eljutni, és mindezek után megérdemel egy kicsit jobb életet mint ő aki pl elvégzi a varrónőképzőt.. tényleg remélem nem hangzik úgy minta lenéznék akárkit is, de azért reálisan kell látni az egyes végzettségek fontosságát....

külfölddel kapcsolatban: a mi évfolyamunkról ha 20an ki fognak menni sokat mondok. tehát kb 200 ember itt marad. ez a mindenki kimegy egy nagy kamu, sokan nem is akarnak.

én most töltöttem el a 3éves cseregyakorlatomat külföldön (6 hetet japánban). az az igazság, hogy nem csak a pénz az egyetlen ok amiért valaki elvágyik külföldre. egyszerűen annyival élhetőbb helyek vannak. a fizetések is jobbak, megbecsülik a munkádat, megvan az a fajta tisztelet a beteg és az orvos között ODA-VISSZA ami itthonról nagyon kezd kiveszni....

szóval nem úgy tegyenek érdekelté minket abban hogy maradjunk itthon hogy kifizettetnek velünk x milliót hogyha el merészelnénk menni, hanem úgy hogy teremtsenek normális körülményeket.. de mondom a mindeki elmegy azért nagyon erős erről szó sincs

az meg hogy mi kerül ennyibe az orvosképzésen.... csak 1 példa: van egy felvehető kurzusom az egyik sebészeti intézetben, és csak az a fonal meg tű meg ilyenek amit egy gyakorlaton elhasználunk fejenként akár több 10 ezer forint is lehet.... és akkor tényleg a hullákról/mikroszkópról/vegyi anyagokról/... még nem is beszéltünk

zárásként annyit hogyha már kitalálták ezt a hülyeséget akkor ne csak mi szívjunk hanem a jogász/közgazdász/bölcsész/szakács is....
mert ez a rendelet így semmire se jó. főleg hogy aki ki akar menni az ezután is kimegy, mert a kinti fizetésből vissza tudja fizetni ezt a pénzt amit kérnek...

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.10.06. 20:50:20

4 éves? Az nem semmi :D 5-6 éves korodra akár a világ ura is lehetsz :D

dobcucc 2008.10.06. 21:16:49

uhh tényleg :)
akarom mondani 4. éves :)

Horizont 2008.10.06. 22:12:47

dobcucc
Ilyen látásmóddal és hozzáállással talán jobb is ha elmégy...

süti beállítások módosítása