Skip to content


       Szűrés lista

"Romboló hatású" reklám Budapestről

2007 ősze óta fogad vendégeket Budapesten az easyHotel, amely főként a fiatal, nyitott turistákat célozta meg online vírus kampányával.

A vírusfilm több magyar videómegosztó oldalra is felkerült, de főleg angol, német, holland és orosz közösségi platformokon folyt a hírverés. A ReVISION kreatív koncepcióján alapuló videó Josh, a vonattal hazánkba látogató hátizsákos fiatal turista kalandjait mutatja be a videójátékokra emlékeztető stílusban.

A kampány turizmus-szakmai berkekben nagy vihart kavart. A Budapesti Turisztikai Hivatal (BTH) vezetője "a fővárosra, illetve az egész országra nézve kimondottan romboló hatásúnak" titulálta a filmet, különösen a lehúzás kifejezés, valamint a képi megjelenítések miatt.

Az easyHotel eközben foglaltság növekedést regisztrált, így a hirdető sikeresnek tartja a kampányt, a negatív vélemények ellenére is. Azt találták, hogy a negatív vélemények mellett számos pozitív hangvételű kommentár is megjelent, főleg a külföldi videómegosztók közönsége díjazta a szpotot.

Meg tudom érteni a Budapesti Turisztikai Hivatal vezetőjének elkeseredettségét... Évek óta ölik a milliókat-milliárdokat a külföldi imázs-kampányokban, aztán jön egy hotel, és visszaránt minket a hideg-nyálkás magyar valóságba...

Úgy látom, hogy a Budapesti Turisztikai Hivatal vezetője még nem érkezett meg a Keletibe egy nemzetközi vonattal. Nem vett még jegyet Keleti-pályaudvar nemzetközi jegypénztárában (A nemzetközi pénztárban nincs számítógéprendszer, a MÁV szerint még egy-két évig nem is lesz. A jegyeladók kézzel töltik a jegyet, könyvből keresik ki a csatlakozásokat.). Nem utazott még hiéna taxissal Budapesten. Nem ütközött bele a koldusmaffia legszebb láb és kéz nélküli tagjaiba a Váci utcában. Nem kínálgattak neki a matyóhímzéses abroszt megvételre a Várban. Nem akarták átvágni a pincérek. Nem adtak el neki szándékosan, mint külföldi turistának metrószakaszjegyet sima jegyként BKV pénztárban, hogy utána a villamoson jól megbüntessék.

Szerintem nagyon ötletes és kreatív reklám, és semmi sértőt nem látok benne:
 

 

 

 

Címkék: reklám abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr52697650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2008.10.09. 08:38:53

Ez kész. Nesze neked országimázs. :)
Az öltönyös aktakukacoknak meg persze, hogy fáj az igazság, de hiába, ez van.

öööö...izé 2008.10.09. 08:41:48

5letes reklám, a célcsoportot garantáltan eléri (fiatalok), a turisztikai hivatal, meg a többi nagyokos meg inkább oldja meg, hogy okafogyottak legyenek az ilyen reklámok, és az E.Államok honlapján csökkenjen a figyelmeztető lista...( hungary.usembassy.gov/tourist_advisory.html )

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2008.10.09. 08:43:44

Háát igen, Sajna ez az igazság. Egy low budget utazás során ezekkel találja szemben magát a turista.
Azért kíváncsi lennék milyen spotokkal budapestimázsol a BTH.

phaidros 2008.10.09. 08:47:59

A minap külföldről jöttem haza vonattal, 3 ausztrál turistával együtt. Hát kb. ezeket mondtam el nekik, amikor kérdeztek. :)

ex-Zep 2008.10.09. 08:54:24

Teljesen korrekt. Így legalább csak kellemesen csalódhat a külföldi.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2008.10.09. 09:03:41

A lényeg átjön, miszerint, ha fogalom nélkül mész Büdipestre, átk*rják a fejedet. Ami igaz is. Mit kell ezen megsértődni? A reklámból viszont hiánylolom, hogy miért is kéne nekem Bépére mennem? Ja, tényleg, az egész város gyakorlatilag a legénybúcsúzó britekből él, szóval akkor a csajokért. Na, akkor értem.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.10.09. 09:08:35

a nagyi nagyon ott van a végén .-)

Bezuhov. 2008.10.09. 09:20:08

OFF

Achtung! Achtung! Hyper-antikommenisták!

Kósa-cityben tombol a vörös veszedelem
www.szocrealkiallitas.hu/sajto

Remélem valamelyik derék magyar feljelentést tesz tiltott önkényuralmi jelkép használata ellen

(csak emlékeztetőnek:
vastagbor.blog.hu/2008/01/25/voros_csillag )

ON

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2008.10.09. 09:20:18

Most őszintén, melyik a hihetőbb, ez vagy Tony Curtis?
www.youtube.com/watch?v=LO4R-D9aD9c

110/800 2008.10.09. 09:26:11

ez baromi jó. nem azoknak a begyepesedett vén fogatlan f*szoknak kéne imázskampányt csinálni. itt van rá az élő bizonyíték, hogy EZ működik.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2008.10.09. 09:31:08

Bezu, milyen furcsa, hogy erről csak te hallottál.... :)

neeskens 2008.10.09. 09:41:04

Sajnos ez tényleg így van, jön a külföldi Budapestre. Ha repülővel jön és tömegközlekedik, akkor megérkezhet a Kökire, ha vonattal a Keletibe. Vajon mit gondolhat ezek után az országtól? Mocsok, csövesek,húgyszag - információt szerezni lehetetlen, jegyet venni este, amikor bezárt a jegypénztár csak apróval lehet jegyet venni, ha éppen működik az automata. Utána jól megbasznak a metrón. Rémálom.

Bezuhov. 2008.10.09. 09:42:05

laspalmas 2008.10.09. 09:31:08

látod már megint hülye vagy!

már hetek óta egy ilyen nagy vöröscsillagos plakát hírdeti a kiállítást Debrecen buszain.
:D Gondolom a cívisek egytől egyig kommenisták, mint én :DDD

neeskens 2008.10.09. 09:42:13

Hoppá, egy-egy mondatban törni magyar, de hát értitek.

Susybaby · http://szerelemblog.blog.hu 2008.10.09. 09:46:18

A srác kinézhetne egy kicsit turistásabban is, kis hátizsák stb.
De amúgy nagyon ötletes a dolog. Ahogy Zep is mondta, így nem éri a külföldit meglepetés.

Lithium78 2008.10.09. 10:03:59

Szerintem buli. A reálisnál jóval lightosabban mutatja be a budapesti megérkezést.
Az Airplane-ben volt, amikor a reptéren sorban verik le a kéregetők-térítők hadát? ;D csak eszembe jutott.. .:)

derelyegrádi szellem 2008.10.09. 10:09:03

Meg a turisztikai vezető lemaradt arról a kb 15 éves jelenségről is, ami a Youth Hostelek (gy.k. olcsó diákszállás) piacán megy.

Két cég csinálta ezt az egyik a More Than Ways a másiknál dolgoztam én is.

A vendégfogók először csak a pályaudvaron, később már a vonaton megkezdték az potenciális vendégek vadászását, ami odáig fajult, hogy már hajnalban kimentek Bécsbe (Prágából jövő vonatra határon szálltak fel), és onnan kezdték "szórni" a vonatot. Aztán a konkurencia harc odáig ment, hogy testőrbirgád védte az emberfogókat, a másik tábor fizikai atrocitásaitól.

Na ez sem akkor sem azóta nem tűnt fel a Turisztikai Nagyfőnöknek, csak most hogy szerinte "méltatlan" reklám jelent meg. A reklám az akkori (ami szerintem semmit nem változott) állapotokat idealizált módon mutatja be. Tapasztalatból mondom. És még nem szóltunk a Keletiben megfigyelhető egyéb dolgokról.

Exemplifikatív jelleggel:

- arab pénzváltók tömege bent, és a parkolóban
is
- erőszakos, rablógyilkos kinézetű hiénataxisok hada
- zsebesek
- hivatalos tolvajok (Interchange pénzváltó), ahol egy tábla mutatja mennyit kap a turista pénzérét, csakhogy a tetején hangyányi betűkkel ráríva, hogy az az árfolyam csak akkor érvényes, ha 1 milla forintnyi valutát váltasz. A megtévesztő tábla leszedését és kicserélését évekig nem "sikerült" elérnie a felügyleti szerveknek, mert a cég "technikai nehézségekre" hivatkozott.

Na ez fogadta, és szerintem fogadja is a vonattal érkező túristát, amihez hozzá kell számolni azt a hihetetlen mennyiségű humán és tárgyi szemetet, ami ott van, illetve azt a hihetelen bűzt is.

Turisztikai nagyfőnöknek javaslok egy körsétát arrafelé...

derelyegrádi szellem 2008.10.09. 10:13:03

Bezuhov

te tényleg egy barom vagy. Olvasd már el a tiltott önkényuralmi jelképeről szóló törvényi szabályozást, könyörgöm.

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.10.09. 10:18:11

weheh nekem tetszik a videó :D Ahogy Lithium írta, az Airplane adhatta az ötletet a kuncsorgók leszereléséhez. Gondolom fáj az igazság, de ilyen retek Budapest. Sok mindent meg lehetne mutatni, és szerintem meg is kellene, és akkor az "illetékesek" lehet rádöbbennének, hogy nem így kéne kinéznie egy Nemzetközi Főpályaudvarnak..stb

Geza 2008.10.09. 10:42:32

Megemlíteném még a 7-es buszon lévő tömeget, a 4-6 villamoson nyáron a 41 fokos hőséget és az ehhez társuló népszagát is. Emellett kiemelném még, hogy az állandó 'felújítási' munkálatok és mindig indokolt építkezések miatt a város állandó jelleggel katasztrófa-övezetnek néz ki, hogy csak ott nincs dugó, ahol út sincs, hogy egynémely városrészbe már nyitott bicskával is félve megy az ember. Az így kapott szartortára laza foshabként meg felfújnám még, hogy nyelvtudás terén sem az átlagos emberek (de még az egyetemisták sem!), sem a bkv-s kasszások, sem a rozmárok, sem a sofőrök, _sem a rendszerőrök_ nem emelkednek sokkal a morzsolt andezittufa szintja fölé, és a városban sehol sem találni ilyesmi céllal kihelyezett információs bódékat, még a nagyobb csomópontokon sem.
Mivel alapvetően szeretem jelenleg kicsiny hazánkat, így én is szégyellem magam amiatt, hogy a nagy 'européerség' meg 'világvárost építünk' ellenére kb. azt a képet sikerül sugároznunk, mint valami irgalmatlan nagy topatelepnek valahol messze minden kulturált vidéktől.

(Figyeled, Bezu: tanulok, rövid 'u'-val írtam :) !)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2008.10.09. 10:48:04

Bezuhov, azért tartasz hülyének, mert nem Debrecenben lakom? Arról is én tehetek, hogy nincs humorérzéked? Ejnye.

Geza 2008.10.09. 10:57:54

Bezuhov · 2008.10.09. 09:42:05:
"már hetek óta egy ilyen nagy vöröscsillagos plakát hírdeti a kiállítást Debrecen buszain."
És én még abban a hitben voltam, hogy Germániában eszed a kiküldetés keserű kenyerét! Akkor így utólag is légy üdvöz idehaza, még ha pont a hurkás cívisekhez vetett is a sorsod :) !

helikopter 2008.10.09. 11:04:22

kurvára nem csak magyarországon megy ez, a világ bármely nagyvárosának pályaudvarain ugyanezt előadják a hiénák. na jó, lehet, hogy svájcban és norvégiában nem, de ezeken a helyeken nem is dívik a hátizsákos turizmus. a célcsoportot ez a reklám semennyire sem riasztja el a várostól, sőt, őket éppen a keleties-balkánias beütés vonzza leginkább, ha már idemásznak.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.10.09. 11:04:53

Ha ha ha, zseniális reklám :-)))

Komolyan, nem gondoltam volna, hogy ebből a komplett züllésből, ami a városban folyik, humoros, ironikus videót lehet csinálni :-)

Nagyon jó!

Bladecatcher 2008.10.09. 11:20:54

A BTH reakciójáról egy vicc jut eszembe.

Utazik a részeg a metrón. Leüll mellé egy csinos fiatal nő. Hogy-hogy nem a részeg lehányja a csajt. Szóvá is teszi: - Uram mit képzel?!
-Én?! Nézzen már magára, hogy néz ki...

br · http://www.szalaiannamaria.net 2008.10.09. 11:24:38

"Az így kapott szartortára laza foshabként meg felfújnám még"

:DDDDDDD

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.10.09. 11:39:47

helikopter 2008.10.09. 11:04:22
kurvára nem csak magyarországon megy ez, a világ bármely nagyvárosának pályaudvarain ugyanezt előadják a hiénák."

höhö, azért eljöhetsz hozzánk megnézni a Westbahnhof-ot :) (na jó most ne, mert megint épp felujítják) Ha fehérember a taxis, az nem fog átkúrni, az épület takarítva van, a benne lévő kajáldák is jók, a WC-ben sem akarnak leszúrni, a jegypénztár is jó, pár cigitarhálón kívül semmi extra nincs. Az ÖBB-s úrnak mondtam, hogy hova akarok eljutni Magyarországra, ha véletlen nem értette leíratta papírra, és pikk-pakk megvolt a jegyem. Szeretnéd még, hogy meséljek arról hogy kéne kinéznie egy pályaudvarnak? :) Tudod a vonattal érkezőknek ez a város előszobája. Ezt az értelmesebb országokban tudják is.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2008.10.09. 11:57:03

Jaja, westbanhof emberi, a keleti meg nem.

Bezuhov. 2008.10.09. 12:38:36

derelyegrádi szellem 2008.10.09. 10:13:03
Bezuhov

"te tényleg egy barom vagy. Olvasd már el a tiltott önkényuralmi jelképeről szóló törvényi szabályozást, könyörgöm. "

olvastam:
vastagbor.blog.hu/2008/01/25/voros_csillag

xD

Giggsy · http://sgtgiggsy.blogspot.hu 2008.10.09. 12:47:46

Hát nem tudom. Egyrészt van igazság abban amit a reklám mutat, másrészről ilyenek mindenhol vannak, ha nem is ilyen mértékben. A reklám pedig se nem vicces, se nem eredeti. Be lehet mutatni úgy a nyomort, rablást, csalást, hazugságot, hogy az legyen, de itt szerintem nem jött össze, csak annyit tettek, hogy elővették a Mátrix óta már unalomig elcsépelt bullet time effektust és megpróbáltak ironikus hangnemben felhasználni. Csakhogy ez így kevés. Az ötlet nem volt rossz, de a megvalósításnál el is csúszik az egész.

Geza 2008.10.09. 13:01:44

Giggsy · 2008.10.09. 12:47:46:
Én inkább örülök, hogy nem a saját kárán tanulja meg a túrista az átvágásokat. Anno mikor Germániában melóztam, egy ottani kolléga mesélte, hogy egyetemistaként nyári szünetben bejárták Kelet-Európát, és itt Nagyfaluban találkozott a legtahóbb taxisokkal, mert azon nem húzták fel magukat, hogy tripla tarifáért vitte őket (mondván a külföldit mindenhol lehúzzák, de még így sem volt drága), de amikor másodszor mentek el az Iparművészeti Múzeum előtt (ami azért elég felismerhető épület), akkor azért elegük lett az ilyen szintű hülyének nézésből.

Más az, amikor vastagabb ceruzával állítják ki a számlát, de elégedett a vendég, és megint más az, amikor forrázva kopasztják, aztán meg sírnak, hogy nem jön errefelé soha többé.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.10.09. 13:20:14

Bezuhov · provokativ.blog.hu/ 2008.10.09. 09:20:08

Oktatási-kulturális célra lehet használni. Különben a Terror Házát is be kellene záratni ...

derelyegrádi szellem 2008.10.09. 13:21:00

Bezuhov

Az ott megjelenő törvényszakaszban pont a vonatkozó lényeg nem olvasható, éppen emitt írtam törvényi szabályozást.

Tényleg nézz már utána, aztán azt követően xD.-zz, te szerencsétlen.

derelyegrádi szellem 2008.10.09. 14:01:55

na zero bammeg én direkt nem segítettem neki....

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.10.09. 14:56:46

Jaj, Szellem, legyél már jobb szándékú ....
Nem örülsz, hogy végre okíthatjuk Bezuhov grófot?

Giggsy · http://sgtgiggsy.blogspot.hu 2008.10.09. 15:12:12

Geza: azt hiszem félreértettél. Nem azt mondtam, hogy nem állít igazat ez a reklámfilm, vagy hogy ne figyelmeztessék a külföldieket a magyar valóság ezen részeire (bár a Thaiföldről szóló útikönyvekben sem tesznek említést a gyermekmunkáról, meg ilyenekről, na mindegy...) csak azt, hogy ez a reklámfilm szerintem se nem vicces, se nem eredeti. Olyan mintha egy elsőéves hallgató hozta volna össze Színművészetiről, a haverokkal pár gramm fű elpöfékelése után. Tehát nem az üzenetével van bajom, hanem a kivitelezés minőségével...

Bezuhov. 2008.10.09. 15:14:53

zero!
továbbra is nyugodtan tegezhetel!
(megtiszteltetésnek venném) xD

misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott] ( · http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056&hl=en 2008.10.09. 17:50:59

hahh, én is írtam már quick guide-t Bp.-ről a svéd kollégáknak :)
"what you must to avoid, when you visit Bp, the capital of Absurdistan." volt a címe.
meg is köszönték és csodálkoztak, hogy fele annyiba se került a hosszú hétvége, mint legutóbb, mikor itt voltak.
A film meg nekem tetszik, nem rugaszkodik el a valóságtól olyan nagyon, mint az ún. döntéshozók és döntés előkészítők.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.03. 00:42:50

Erre csak azt tudom mondani, hogy b*meg. Mennyit keresett volna rajta, 250 Ft-ot?!

pakesz (törölt) 2010.08.09. 10:19:46

nagyon jo a video, sak ne lenne hungrish a vegen

süti beállítások módosítása