Skip to content


       Szűrés lista

A KDNP fallosza

Mint ahogy a tökös pornósztár is minden macában meg akar mártózni, úgy próbál a KDNP is a saját rúdjára ráhúzni minden újdonságot. A KDNP vesszőjét úgy hívják, hogy szabad vasárnap.

A gond csak az, hogy a KDNP kislurkója olyan pici (jelenleg 7-8 ezer támogató, Misi Mókussal együtt), hogy bármit próbál meg ráhúzni, lötyögni fog. Pláne, ha olyan EU-s méretű problémákkal próbálkozik, mint amilyen az orosz gázellátás leállása.

Az egész szabadvasárnapos rögeszme azzal kezdődött, hogy a KDNP elővette az Isten Igéjét, hogy szenteld meg a vasárnapot. Az Úr napját. Ne dolgozz, hanem kapcsolj át ájtatos üzemmódba, és töltsd fel anyagiakkal az istentiszteleten körbevándorló pogácsáskosarat. A mentős is mondja azt a koponyatöröttnek, hogy várjon inkább hétfőig, mert ő most ájtatozik. Tudom, ez utóbbi demagóg volt. Nem kicsit, nagyon.

Viszont azzal, hogy a KDNP és csatlósai hivatalosan meg akarják tiltani az üzletek nyitva tartását, törvényi szinten kívánják meghatározni, hogy mikor mehetsz vásárolni, vagy mikor érheti meg neked dolgozni. És nagy ívben tesz rá, hogy ez neked jó-e.

A KDNP téged deklaráltan arra akar kényszeríteni, hogy vasárnap a családdal legyél. Akkor is, ha történetesen nincs családod. Mert vasárnap az Úr napja, és mivel te tutira keresztény vagy, a családoddal akarod tölteni a vasárnapot. Én meg már megint biztos pont arról a hittanóráról hiányoztam, amikor a "Család napját szenteld meg!" című tizenegyedik parancsolatról volt szó.

Az meg már tényleg kikezdhetetlen logika, hogy ha nem mész el vásárolni, akkor családösszetartozósdit játszol. Minden bizonnyal ezt a gondolatmenetet is a Szentlélek ihlette.

Drága Semjén úr! Én a Szerdai Lovagok Egyházának vagyok a tagja, úgyhogy én szerdán lustizok és ájtatozok. Úgyhogy én is belekezdek egy patetikus "szabad szerda" kampányba, és leszarom, hogy a többiek esetleg szerdán akarnak vásárolni. Vagy dolgozni. A barátom egyébként a Keddi Szentség gyülekezetbe jár, az unokaöcsém pedig a Virágpéntek felekezet oszlopos tagja. És akkor még a zsidókat nem is említettem. Nekik sem a vasárnap a szent, az már egyszer biztos, ezt ön már egyszer a parlamentben is kifejtette.

Mennyivel nagyobb a létjogosultsága a keresztények vasárnapjának, mint az én szerdámnak? Semennyivel. Én a szerdát ünneplem, maga a vasárnapot, és ez így van rendjén. Abba meg nehogy már beleböfögjön, hogy mit csinálok vasárnap. Nekem az hétköznap. Ha nem tetszik el lehet menni. Akár Názáretbe is.

De nem, a KDNP-nek minden fellelhető témát rá kell húznia erre a vasárnapi furkósbotra, így a gázproblémát is. Nem lehetett kihagyni. Mert ugye család, együttlét, meg szeretet.

Azt javasolják, hogy "a plázák és a hipermarketek vasárnapi gázfogyasztását korlátozza a kormány." Vagy ha mégsem, akkor "a plázákat és hipermarketeket üzemeltető multinacionális vállalatok [...] tanúsítsanak önmérsékletet, és fontolják meg a fogyasztásuk önkéntes korlátozását olymódon (sic), hogy vasárnap zárva tartanak, és alkalmazottaiknak pihenőnapot rendelnek el."

És mindezt miért? Hát persze hogy a családért. A keresztényért. Azért, mert "[a] kereskedelemben dolgozó édesanyák tízezrei így legalább most vasárnap részesülnének a szabad vasárnap történelmi szociális vívmányából, és együtttölthetnék (sic) ezt a napot a családjukkal."

Érted? Ez a gázfelhasználás és "a szabad vasárnap történelmi szociális vívmánya"  egyetlen, megbonthatatlan logikai egységben. Brávó.

Lassan le lehetne már szállni erről a vasárnapi erőlködésről, mert kezd egyre nevetségesebbé válni.

zero:

Vitába kell szállnom Veled, Bastie!

Én támogatom, hogy vasárnap zárva legyenek a boltok. Eleve, ilyen ügyben lehetőleg az foglaljon állást, aki dolgozott már vasárnap.
Én dolgoztam, és ritka pocsék volt! Nincs hétvége, nem tudsz pihenni, és kapsz helyette egy szabadnapot mondjuk kedden. Az nem ugyanaz!

Nézzük mivel védekeznek a kereskedők:
-több pénzt kapnak a dolgozók, és emiatt keresik-akarják a vasárnapi munkavégzést.
Bakker, olyan kevés a fizetés, hogy a plusz 1000 forint is KELL! 30%-os pótlék jár, a vasárnapi munkavégzésre, vagyis akinek a napi bére 3000 ft, az vasárnapra 3900 ft-ot kap. Megéri?!

-Kevesebb lenne a forgalom/bevétel, ha vasárnap zárva lennének a boltok.
Hülyeség. Ugye senki nem gondolja azt, hogy aki mindig vasárnap intézte a nagybevásárlást, az éhen fog halni, mert nem tud majd bevásárolni. Vagy esetleg elmegy szépen a hét másik 6 napján ...

Ausztria/Horvátország

Horvátországban január 1-én lépett életbe a "szabad vasárnap törvény":
"Az új törvény értelmében csak az idegenforgalmi szezon idején, vagyis június 1-je és október 1-je között, valamint a decemberi hétvégéken árusíthatnak az üzletek, de ezekben a hónapokban is kizárólag 7 és 14 óra között vasárnaponként. Az év más időszakában csak a piacok, trafikok, virág- és ajándékboltok vagy pékségek nyithatnak ki a hét utolsó napján, valamint az egyébként is 24 órás nyitva tartással üzemelő benzinkutak és a pályaudvarokon, kikötőkben, repülőtereken, határátkelőkön éjjel-nappal működő üzletek.
A kereskedők érvei szerint a horvát gazdaságot is elérő válság idején hasznosabb lenne, ha nem tiltanák a vasárnapi munkát. A szabadabb nyitvatartási lehetőség ugyanis növelné a fogyasztást, ami pedig erősítené a gazdaságot. A horvát kormány egyelőre várakozó állásponton van."

Ausztriában régóta zárva vannak vasárnap az üzletek, sőt, bronz, ezüst és aranyvasárnap is zárva vannak! Vajon Ausztriában nem kell a profit a boltoknak? Dehogynem! De mégis meglépték ezt a lépést, gondolom a dolgozók érdekében.

Magyarországon iszonyúan szar a munkavállalók védelme, a szakszervezetek semmilyen erőt nem tudnak kimutatni.

Igenis szükség van rá, hogy az emberek pihenjenek, hogy együtt legyen a család!
Ne zsákmányoljuk ki az embereket már pár ezer forint plusz pénzért ...

Címkék: kdnp társadalom szabad vasárnap

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr3894100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kill004 2009.01.27. 11:05:05

Egyszer egy főnököm azt mondta: Vasárnap nem melózunk, mert akkor a hétfőből csinálnal a dógozók vasárnapot.

eric · http://vastagbor.blog.hu 2009.01.27. 11:11:39

sosem dolgoztam még hétvégén és tök jó lenne ha más se tenné mert minden haverom jöhetne szombaton inni, nyafogás nélkül xD

Lithium78 2009.01.27. 11:20:13

köszönjük Bastie. ha jól esik, menj nyugodtan vasárnap is dolgozni, de mások legalább ezt az egy napot had töltsék szabadon, a családjukkal.

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2009.01.27. 11:22:47

Így van. Vasárnap Isten is megpihent!:)))

Bastie (törölt) · http://www.hirmax.net/ 2009.01.27. 11:23:44

@Lithium78: Pont erről van szó. Hadd döntsem el én, hogy vállalom-e a vasárnapi munkát. Vagy a szerdait.

rolika 2009.01.27. 11:24:13

nekem 8 :) én utálok bevásárolni

Geza 2009.01.27. 11:27:30

No nézzük sorra:

"Tudom, ez utóbbi demagóg volt. Nem kicsit, nagyon."
Az. Annyira, hogy az elmúlt négy évben nem volt még olyan keresztényfikázó, beleértve a tótaférget is, aki ennyire elkúrta volna :).

"Én a Szerdai Lovagok Egyházának vagyok a tagja"
Ha a Keddi Lovagrend meg a Szerdai Tollaskereplős Gyülekezet létszámához hozzávéve még a zsidókét meg a muszlimokét meg a hetednapi ádventistákét is, még akkor sem érjük el a reformátusok létszámát sem, ami pedig bőven alatta van a katolikusokénak, azaz ha már vallási alapú szabadnapról beszélünk, akkor a vasárnap mellett voksol kb. a magyarországi hívők 85%-a (a hitetlenek ugye vallási témában csendes megfigyelők). Ha kettő vallási alapú szabadnapot szeretnénk demokratikus alapon bevezetni, akkor a második nap a szombat lenne, mert amellett voksolnának a zsidók és a hetednapiak. Ha három ilyen lenne, akkor a muszlimok miatt a péntek jönne a sorban, majd ha még ez sem lenne elég, akkor és csak akkor vehetnénk figyelembe a Keddi Kerubistákat és a Szerdai Számszon Szíriai Szadiszta Szatír Szervezetet. A demokrácia nem az ugyanis, hogy mindenkinek mindenben a kedvére kell tenni, hanem az, hogy a lehetőségek közül azt választjuk, ami a legtöbb embernek felel meg.

"Abba meg nehogy már beleböfögjön, hogy mit csinálok vasárnap. Nekem az hétköznap."
Jó. Ez ügyben menj és adj be hivatalos panaszt valamelyik önkormányzatnál, jelents fel valamelyik bíróságon, tégy panaszt a fogyasztóvédelemnél, természetesen mindezt vasárnap. Mert nehogy már az állam beleböfögjön, hogy te mit csinálsz vasárnap, ugyebár. Kicsit szelektíven működik a sértődőkéd, nem gondolod?

"A KDNP téged deklaráltan arra akar kényszeríteni, hogy vasárnap a családdal legyél. Akkor is, ha történetesen nincs családod. Mert vasárnap az Úr napja, és mivel te tutira keresztény vagy, a családoddal akarod tölteni a vasárnapot."
Ha magadtól nincs annyi eszed, vagy nem teheted meg, hogy a hét legalább egy napján nyugton pihenj, akkor sajna kényszeríteni is kell rá, pont ugyanazért, amiért törvény írja elő, hogy mennyi túlórát _vállalhatsz_. Nem azt, hogy mennyire _vagy kötelezhető_, mert akkor a körülmények miatt úgyis 'önként' vállalnál többet, és hajszolnád túl magad.
Ugyanezért volt és van szükség a hétvégére is, csak ugye a rohanó világunk ezt is igyekszik felszámolni, eredményezve ezzel a stresszbe belebetegedő emberek tömegét.
Ha pedig logikai okokból is sajnos muszáj kötelező szabadnapot kijelölni (és ezt be is tartatni, lásd a túlórák esetét), akkor miért ne essen egybe azzal a vallási előírással, amit a magyarországi hívők elsöprő többsége elfogad magára nézve?

"De nem, a KDNP-nek minden fellelhető témát rá kell húznia erre a vasárnapi furkósbotra..."
Szerintem inkább te keresed direkte az olyan pontokat, aminek kapcsán némi ferdítéssel, csúsztatással és belemagyarázással fikázhatni véled a kereszténységet. Tisztességesebb lenne kimondani egyszerűen, hogy hitetlen gyaur kutya vagy és csípi a szemedet, hogy másoknak van hite, te meg nem tudsz ilyet venni magadnak vasárnap a plázában, nemde :) ?

No, mentem vissza dolgozni, áldás - békesség mindenkinek!

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2009.01.27. 11:30:14

Egen...asszem ennyi volt a lényeg. Én sem szeretem, ha baszkolódnak a keresztényekkel! Most rehabilitáltak egy holokausztagadó püspököt is! Szükségünk van vallásos nácziakokra is! Ugye combi?

bz249 2009.01.27. 11:30:28

@Bastie: minden olyan üzlet nyitva lehetne, ahol a tulaj dolgozik (hagy döntsem el akarok-e vasárnap dolgozni)... de ugye te sem gondolod komolyan, hogy a Tecsoban saját személyes döntésük alapján dolgoznak az emberek vasárnap?

Hózentróger 2009.01.27. 11:30:53

De ne takarózzanak az egyházzal, mert elhányom magam. Úgy alle az egész tetves egyháztól. Azért, mert olyan, amilyen. Ha együtt akarok lenni a családommal, együtt vagyok velük hétfótól szombatig is akár. Lehet, hogy csak keveset, de az is lehet hasznos.

És nehogy azt mondja nekem valaki, hogy nincs egy héten fél nap, amikor a családból mindenki ráér a másikkal foglalkozni.

Egyébként dolgoztam 2 évig minden második hétvégén és senkinek semmi baja nem lett. Utáltam, mint a szart, de egyben van a családom.

Próféta 2009.01.27. 11:31:18

@Bastie: nem te döntöd el, hanem a főnököd. Ha nem mész vasárnap dolgozni, akkor már hétfőn be se gyere...
Sőt, gyakran nem adják ki a szabadnapot máskor, egyszerűen bebuktad azt a hétvégédet.
Sőt, sok helyen pótlékot se adnak érte.
Sőt, sok helyen ez benne értendő az alapbérben...

Nos, ezek alapján (tehát nem kapsz érte plusz pénzt, se szabadnapot), mennél vasárnap dolgozni?

CommanderCool 2009.01.27. 11:31:50

Szerintem is hagyni kell a nyitva tartást vasárnap, ha a dolgozók vállalják hát hajrá. Vállalni fogják, mennyit keres egy átlag eladó/értékesítő ?Havi netto 100? Nekik kell az, hogy egyik nap 3000 ezer helyett 3900et vigyenek haza , sajna ilyen szar világ van, van akinek az a havi néhány ezer plussz is számít...sőt nekik számít igazán.

Mighty 2009.01.27. 11:32:27

Bastie: Sok ezer más ember meg el akarja dönteni, hogy vasárnap nem akar dolgozni. Csak az a bibi, hogy a munkahely meg "kényszeríti", különben nézhet más munkahely után.
Anyósom élelmiszerboltban dolgozik. Mikor megismertem a feleségemet, akkorszombaton még csak délután 1-2-ig kellett dolgozni. Aztán ez felment 5-ig. Majd 1-2 éve már vasárnap is be kell menni. 1 héten van 1 darab hétvégi napja, amit az unokájával tudna tölteni, de nem, mert takarítani, mosni, stb. kell. Hétközbeni szabadnap nem sokat ér, mert unoka, család többi tagja dolgozik.

Tiltsák be a vasárnapi munkavégzést.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.01.27. 11:33:04

Na, ebből jó kis vita lesz :)

Grafithuszar 2009.01.27. 11:33:49

Szerintem is legyenek Vasárnap is nyitva. Nekem ugyanis nincs időm máskor elmenni bevásárolni. Hétköznap doglozom, egy hulla vagyok mire hazaérek. Jó persze a Tesco nyitva van 0-24-ig (ha már itt tartunk akkor szüntessük be ezt is) De nincs erőm/kedvem éjszaka cipekedni a kajával.
És mi van akkor ha SZombvat munkanap? Akkor tényleg éhen halok...
A hogy mit csináltak a hotvátok, vagy az osztrákok, nem igzán érdekel, mert hiába csinálnak sok mindent jobban, nem jelenti azt hogy mindig igazuk van...
Ezek szerint mindnet Szmabton kellene elintéznem? Inkább én szeretném eldöntetni, hogy mikor megyek vásárolni, épp ezért vannak nyitva a boltok Vasárnap, mert nagyon sokan vanank még így ezzel

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.27. 11:33:50

bastie:
szerintem kevés az a hét nap. legyen 8 nap a hét. minimum.

zéro:
én szoktam dolgozni vasárnap, meg ünnepnap, meg máskor is. foglalhatok állást?

en bloc meg: vasárnap dolgozni nem kötelező. meg úgy egyáltalán, dolgozni nem kötelező. ha a környéken csak olyan munkahely van, ahol vasárnap is dolgozni kell, akkor mi a jobb? otthon ülni heti hét napot munka nélkül?
vagy ha a környéken csak szar munka van, szar pénzért?

szerintem fizessen a kdnp.

Karma17 2009.01.27. 11:34:07

Mi jelenleg is meglehetősen ritkán járunk vasárnap bárhová vásárolni. Ha megszűnne ez a lehetőség, valószínűleg sok változás nem lenne az életünkben :) Egyébként egyetértek, legalább egy nap legyen a pihenésé, hozzátenném, én szinte soha nem dolgoztam vasárnap. Szombaton néha előfordul, de akkor is baromi rövidnek érzem a hétvégét :)

Zéróval meg egyetértek, ilyen munkaadói morál mellett, amikor a próbaidőt önkényesen meghosszabbítják a törvényes határon túl, vagy egyszerűen csak kivágnak a végén, kell a törvényi szabályozás.

Lithium78 2009.01.27. 11:35:20

"ha a dolgozók vállalják hát hajrá"

nem a vállalás a gond, hanem ha van rá lehetőség, akkor a munkahely rá is kényszerít, h menj. vagy pedig nézhetsz más munka után.

"Hadd döntsem el én, hogy vállalom-e a vasárnapi munkát. Vagy a szerdait. "

csak amikor én megkapom szabadnapnak a hétfőt és szerdát, asszon a keddet és csütörtököt, a kölkök meg hétvégén nincsenek suliban... na akkor borul a családi egység.

Bastie (törölt) · http://www.hirmax.net/ 2009.01.27. 11:35:45

@zero: Azért vagyunk itt, hogy megbeszéljük a dolgokat, neszpa?

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2009.01.27. 11:35:48

@Sámson, a szadista szatir: "Úgy alle az egész tetves egyháztól."

Amúgy mi a fax bajod van az egyházzal ember?

moRtiZ 2009.01.27. 11:35:58

Bastie nemtudom Te honnan kerültél elő (téged nem nagyon reklámoztak be Zeroék), de ez már a második ninja postod, és abszolút egyetértek veled.

Zero: A dolgozó aki meg dolgozna vasárnap, mert KELL NEKI a +1000 ft, az meg szopja meg?
Aki nem akar dolgozni vasárnap, keressen olyan munkahelyet, ami hétfő-péntek dolgoztat. És persze hogy örül az egyszerű ember, hogy kap 3900-at 3000 helyett. Ez nem arról szól, hogy hol hogy csinálják, ez arról szól, hogy van igény a vasárnapi munkára, és a vasárnapi munkaadásra is.

Mellesleg, nekem pl. kifejezetten jól jön, hogy vasárnap nyitva vannak a boltok, sokszor járok vásárolni vasárnap.

Nemár hogy egy vallásos csoport szopasson.

bz249 2009.01.27. 11:37:28

@moR10: jelzem a cigóknak is kifejezetten jó, hogy gyerekgyártásért kapják a segílykét... akkor az is helyes döntés?

Hózentróger 2009.01.27. 11:38:37

@VonPerez:

Álszent pénzmosodának tartom.

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2009.01.27. 11:39:11

Nemár hogy egy vallásos csoport szopasson.

Híjj, most akkor az a baj, hog a keresztény egyházat a javaslat mögé merték tenni, vagy maga a javaslat a szar? Vagy a javaslat jó, de mivel egyházi felütéssel van a dolog akkor befeszíted magad?

Hózentróger 2009.01.27. 11:39:16

@VonPerez:
Bocs, nem a hittel, az egyházzal van bajom. Hitem természetesen nekem is van.

Karma17 2009.01.27. 11:40:25

Szerintem egy kicsit ketté kellen választani a két dolgot. Magát a felvetést, és azt, hogy ki vetette fel, mert ezt sajnos mindenkui erősen egybemossa.

A felvetés szerintem jó, a tálalás (vallásos borzadály) vacak.

__ 2009.01.27. 11:41:14

Persze, éljenek a multik, oszt irány a tecsó!
Javaslom a 36 órás nap bevezetését, hogy még több lóvét tudjatok otthagyni. Csak akkor ne rinyáljatok ugyanebben a blogban, hogy mi lesz a szegény magyar tehenekkel meg a tejtermelőkkel.

Combi a ballibes Ferkófan 2009.01.27. 11:44:08

@VonPerez: Bizony. Meg vasárnap is nyitva lévő boltokra. Teljesen jó ötlet, hogy vmit ha elfelejtettem megvenni, akkor vasárnap pótolhatom a hiányt a ház melletti boltban. Kb. idegbaj kerülgetne, ha vmi kéne de hétfőig várni kéne vele.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.01.27. 11:44:15

A heti 6szori 11 órázás után lenne egy nap, ami emberhez méltó.
Nyugi, nem lesz. Itt a profit a legfontosabb.

sala 2009.01.27. 11:44:43

Szerintem a kereskedelem alapvetően a vevőkért van, és nem az eladókért. Vagyis ha a vevők között van igény a vasárnapi nyitvatartásra, akkor a boltnak ezt engedélyezni kell.

Igény meg úgy tűnik van rá.

Én például nem örülök annak, ha egy bolt H-P 9-17 között van csak nyitva, mert igen nehéz egy ugyanakkor dolgozó embernek nyitvatartási időben odajutni.

Az eladókat persze védeni kell, pl. ha valahol nem kapják meg a pótlékot, akkor meg kell büntetni a céget.

Combi a ballibes Ferkófan 2009.01.27. 11:45:16

@gyurbánvirenc: Nem kötelező a tescóba járni. Megveheted a magyar kisboltban ugyanazt a minőséget magyar alapanyagból 2x drágábban. Egyéni szocprob, hogy baszol ki a pénztárcáddal.

Geza 2009.01.27. 11:45:45

@Grafithuszar:
"Szerintem is legyenek Vasárnap is nyitva. Nekem ugyanis nincs időm máskor elmenni bevásárolni."
Jónapot kívánok, Szabó XXIII. Géza vagyok, a tacskóban rakodom a sós mogyorót hétfőtől vasárnapig, látástól mikulásig, és az hagyján, hogy templomba nem tudok elmenni mikor (pedig szeretnék), de még az obiba se tudok átmenni kissámliért meg kötélért, mert nekünk mindig nyitva kell lennünk, mert sokan nem érnek rá máskor vásárolni, és mire odaérek az obiba, az mindig bezár. Tessék mondani, most hogy kössem fel magam :) ?

Komolyra fordítva: szerintem kezdjük azzal, hogy:
- keresztény ember ne vásároljon vasárnap
- zsidó és hetednapi ádventista ember ne vásároljon szombaton
- muszlim ember ne vásároljon pénteken
- stb.
aztán így a boltok csökkenő bevétele nem teszi kifizetődővé a hétvégi nyitvatartást.

Persze mindez csak akkor működne, ha az emberek nagy része elérné a viszkaszmacska szintjét és tudná, hogy mi a jó neki, de mivel már Herr Göbbels és Továris Litvinov is megmondta, hogy minél nagyobb a tömeg, annál birkább, ezért szerintem mégiscsak törvényi szabályozás kellene a dologban.

Apropo, a hivatalos állami ünnepnapok nem csípik senkinek a szemét? Pedig akkor is kötelező munkaszünet van (a létszükségleti és nemzetgazdaságilag fontos és pár más egyedileg engedélyezett üzem kivételével).

bz249 2009.01.27. 11:46:35

Gyönyörűen tükrözi ám ez a szavazás az ország állapotát... amikor a dolgozónak egy icipici kellemetlenséget kell vállalnia (pl. tervezni a vásárlását vagy száz forinttal többet fizetni az éjjel nappaliba) akkor az már nem pálya. Vagy az a baj, hogy nem tudnának értelmes elfoglaltságot találni maguknak az emberek vasárnapra és inkább lógnának a plazmában?

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.01.27. 11:46:36

Az különösen gusztustalan a cikkben, hogy míg ha ezt az mdf hidetné, a fallosz szó szóba sem kerülne.
Akármennyire is jópofa/szalonképes akar lenni, ez tlk. káromkodás. Olyan jóízű szadeszos.

Hózentróger 2009.01.27. 11:50:34

@bz249:

én például szeretek a családommal vasárnap délután elmenni a moziba, és megnéni egy jó filmet, ha úgy adódik. Mivel a plázákon kivül effektive nem létezik mozi (ahol én élek), szarjak-e sünt mozi helyett?

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.01.27. 11:51:49

Másrészt a kdnp nem a saját kis pöcsével játszik - mint ahogyan ezt a psozt szerzője gondolja - hanem szavazóbázisának (ami ugye túlzás, hogy 7-8 % - maradjunk tárgyilagosak) igényét igyekszik , khm, kielégíteni.
Azért mégse tésztát oszt.

Geza 2009.01.27. 11:53:20

@Sámson, a szadista szatir:
Azért nem létezik a lakóhelyeden a plázán kívül mozi, mert tavalyelőtt becsődölt mind, amikor megépült a pláza, és mind odaszoktatok.
A sünnek szarása a mozi-élményt valószínűleg nem pótolja, bár farfekvéses pozícióval és chilis-ricinusos rásegítéssel talán még érdemes megpróbálkozni.

Combi a ballibes Ferkófan 2009.01.27. 11:55:15

@vero: Jó lesz az 1-2%nak az SZDSZ-el holtversenyben.

panki83 2009.01.27. 11:55:37

A poszt második felével tudok egyetérteni, viszont ahogy a jelenlegi tendenciát nézem, állami szektorban már eddig sem volt pl teljes munkanap a péntek, nem hogy a szombat-vasárnap.
A válság óta meg örül aki 4 napot dolgozhat egy héten, nem kell már sokat aludni ahhoz, hogy ez a hullám elérje a magyarországi hiperszupermarketokat is, aztán majd lesz az, mint a világháború után, hogy a városi hülyegyerek nem a tuskó áruházba megy, hanem a falusi rokonhoz egy szánalom tojásért.

Geza 2009.01.27. 11:55:47

@Sámson, a szadista szatir:
Ja, és jut is eszembe: esetleg a tacskós dolgozó is szeretne a családjával pl. kirándulni menni vasárnap. Nem lenne épeszű kompromisszum, hogy te szombaton mégy moziba, ő pedig vasárnap kirándulni, ahelyett, hogy ő dolgozik egész hétvégén, csak hogy neked ne kelljen előre eldöntened, hogy melyik nap akarod megnézni a sorstalanságot?

Petrow 2009.01.27. 11:56:11

Zero: 1 Bastie :0 :)

Hózentróger 2009.01.27. 11:57:14

@Geza:

Ez a plázába átszokás egyébként nem véletlen.

Egyetlen jó nem pláza moziban voltam pár éve, ez pedig az egri mozi. Lehetett kérni fotelos asztalos helyet is, jó kis élmény volt. Az létezik még?

moRtiZ 2009.01.27. 11:57:54

@VonPerez: Az hogy ráerőszakolják magukat olyanokra is akik nem akarják, hogy rájuk erőszakolódjanak.

@Geza: Te ilyen vallási fanatikus vagy mi? A vallási hivők ne voksoljanak semmire. KDNP erőszakoskodik itt összvissza, amit elég visszataszító dolognak tartok. Meg úgy a keresztény egyházban is úgy általában. Tudod anno engem is megkereszteltek. De ha el tudtam volna dönteni újszülött koromban, hogy ezzel engem jól beskatulyáztak akkor sose keresztelkedek meg.

Az a baj, ha magyarországon népszavazás lenne, nem a vallásosak miatt lenne vasárnap munkaszüneti nap, hanem a sok kurvalusta ember miatt. Előző commentemben is leírtam. Aki nem akar vasárnap dolgozni, keressen olyan munkahelyet, ahol nem kell vasárnap dolgozni. Vagy ne dolgozzon, és akkor minden nap vasárnap.

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2009.01.27. 11:58:31

sracok, sracok, hova esik a szinvonal? Miert kell ekkora hulyeseggel foglalkozni?

ej ej...

inkabb irnatok arrol, hogy gyurcsany megmondta, adocsokkentes kell, de ez 3-4 eves programot igenyel. :)))

Geza 2009.01.27. 11:58:46

@vero:
Hmmm, ha a kdnp felvetné, hogy óránként mindenki legalább százszor vegyen levegőt, akkor te inkább visszatartanád, csak mert ők javasolták? Ahogy én látom, a heti egy tényleges szabadnap nem csak a keresztényeknek szükséges, így a kérdés csak az, hogy ha már javasolnak egy ilyet, akkor miért ne úgy tegyék, hogy az fedje a legnagyobb tagságú egyház gyakorlatát is.

Hózentróger 2009.01.27. 12:00:04

@Geza:

Aztán te meg honnan tudod, hogy én szombaton nem dolgozom-e? Vagy valamelyik családtagom esetleg?

A tecsós dolgozó pedig nem dolgozik minden vasárnap. Hol szombaton, délelőtt, vagy délután, vagy vasárnap, délelőtt, vagy délután, mikor hogy. Azért akad ott még szabadidő, azt gondolom.

martonx 2009.01.27. 12:02:11

Szerintem legyenek zárva vasárnap a boltok. A komcsi rendszerben is zárva voltak, mégsem haltunk éhen. Feleségem egészségügyi dolgozó, úgyhogy nálunk így is úgy is el vannak kúrva a hétvégék, de hátha máson segítene a vasárnapi kötelező munkaszüneti nap.

Ez szvsz vihar egy kanál vízben. Ingadoztam a Nekem8 és a Zárva opció között. Végül nálam győzött a Zárva :-)

martonx 2009.01.27. 12:04:53

@Dinin:

Lassan újra feldübörög a kampány :-) Szegény KDNP csak ilyen kis horderejű dolgokkal tud előhozakodni :-)

Miért nem verbuválunk inkább keresztes hadsereget a Szentföld felszabadítására? Zsidók, palesztinok egy kutya :-D

mind2 (törölt) 2009.01.27. 12:06:15

@vero: az MDF fallosza Lengyelzoltán volt, amióta ő nincs, nincs miről beszélni ;)

mind2 (törölt) 2009.01.27. 12:07:02

@mind2: jajjj, vagy dehogynem, bakker, már annyit mozog ez a pasi, hogy azt sem tudom éppen melyik frakcióban ül .:( bocsi:(

panki83 2009.01.27. 12:07:52

javaslat a KDNP-nek:
Vasárnapi programok meghirdetése mindezek mellé.
Alternatív időtöltés:
sportesemény megtekintése családdal(más országokban nagy kultúrája van, régen nálunk is volt), kirándulás, előadások, színház (nem szükségszerű egy színházi előadásnak 10 után véget érnie), városi programok szervezése/megtekintése, kiskertben dolgozni(hobbikert nem hiszem hogy munkának számít a katolikusok számára, viszont nyugtató hatással lehet az emberre+mozgás), sportolás. Lakóközösség megismerése.
Meg kb. még ezernyi dolgot lehetne csinálni, ami kicsit közelebb hozná az embereket, de valahogy ebbe a képbe a tülekedés a tuskóba nem illik annyira bele.
Amúgy meg ha egyszer egy pártnak az a neve, hogy KDNP, az igenis ezeket az elveket képviselje és próbálja meg átverni az OGY-en mindenféleképpen.

acel 2009.01.27. 12:08:35

Apám AFIKMZ-ben dolgozott, 3 műszak heti 8x24 ora üzem, a bánya nem állt meg, mert valami önmagáől létező, gyilkosságra uszító csak 6 napot melózótt. Nekem természetes hogy vasárnap is dolgozni kell, jelenleg nekem mindegy mikor jön a két nap ha együtt van a család, ( a többieknek is ugyanakkor van a pihi) de egy napa a bevásárlás, egy a szórakozás (de ha többfelé kell bevásárolni akkor egy nap nem is elég) És bajbam lennék ha a vasárnapi főzéshez az ismerősőktől kell olajat kérnem, mert elfelejtettem a bevasárlásnál.
Önző vagyok a dologban az igaz.

mind2 (törölt) 2009.01.27. 12:09:23

@Dinin: azért mondta, mert még 20 évig akar uralkodni:) Majd most megmondja, hogy júliusban kikkel egyeztetve hirdeti ki a fidesz 3 évvel ezelőtti javaslatait, aztán el is kezdi december hatodikán mondani, hogy 2010 februárjában mit nem lehet mégse::))

more 2009.01.27. 12:10:08

kedves bastie, nemtom, teged senki nem vilagositott fel, h egy kereszteny orszagban elsz es nem a szerdai lovagok vallasa teszi ki az orszag 70%at?

nem? akkor most mondom, ha tetszik, ha nem...

azert nem akarsz fellazadni, h meee nincsenek myitva a plazaaaaak karacsonykor es husvetkor??? a tobbi unneppel nincs baj? marc 15, okt 23, aug 20 maradhat?? vagy a szerdai ninjak gyulekezetenek jogait serti?

miert baj az, ja egy 'elvileg' kereszteny orszagban van egy nap, amit pihenonapnak hivunk.
ha jol emlekszem kurvara tuleltuk a szociban is h szombat-vas nincs booot meg semmise. soooot, kepzeld, hetfonkent adas se volt a tv-ben...rohadt kirekeszto gennytarisznyak voltak az akkoriak is...

szamócaábris (törölt) 2009.01.27. 12:12:19

nem tudom, hogy a nemetek miert csinaljak, de itt vasarnap meg a fü sem nöl, minden zarva - viszont ami engem melepett, szombaton delutan nyugodtan tudsz boltozni, mert minden kis es nagy aruhaz elelmiszer, divat meg ilyesmi kesö estig nyitva van

nalunk ellenbe szombaton amikor raerne az ember delben minden becsuk es csak a szar boltok mint tesko meg a madaras vannak nyitva, ezert ha ruhat akarok vasarolni - mert a probalgatashoz sok idö kell, vagy fodraszhoz akarok menni, jobb ha szabadsagot veszek ki.

Egyszerüen nem ertem hogy mi ebben a racio, mert a kisboltosok csak rinyalnak, hogy a multik elnyomjak öket, de mar este koran bezarnak, hogy munka utan nehogy be menjen valaki.

szobaton ellenben kinyit joval korabban - hogy kelljel fel te is ne aludjal, mert delben mar lehuzza a rolot.

Konluzio: egxy rendes szombati nyitvatartassal - ez alatt azt ertem, hogy ne a boltos mondja mar meg hogy meddig akar nyitva lenni, hanem ha egyszer arra vetta az irannyt, hogy kereskedik, akkor tartsa mar nyitva a pecojat- nyugodtan be lehetne zarni vasarnap.

Ez mindenkinek jot tenne - mert legalabb 1 napot tisztulna a varos levegöje.

Asidotus 2009.01.27. 12:13:14

Korrekt szabályozás kellene, hogy a dolgozónak igenis megérje vasárnap is dolgozni. Én dolgoztam szombat-vasárnap úgy, hogy dupla (!) bért fizettek. Most meg emiatt nem dolgozunk szombat-vasárnap. Így jóval kevesebb a pénzem.
Persze, lehet, hogy most tévedek, mert az túlóra volt.

Combi a ballibes Ferkófan 2009.01.27. 12:13:46

@panki83: Kilenced, tized, robot, a jelenlegi közigazgatás helyett egyházmegyék, az ország vezetését pedig természetesen adjuk egy 12 tagú püspöki kar kezébe, akik fölött ott áll Dr. Semjén Zsolt esztergomi érsek és magyar császár ;)

candleman 2009.01.27. 12:14:49

legyen nyitva a tesco vasárnap, de akkor a posta is, meg az okmányiroda is és a gyógyszertár is. vagy nekik nem kell, nem akarnak dolgozni, esetleg nem akarunk vasárnap postára menni vagy útlevelet csináltatni?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.27. 12:15:19

bocs, hogy megint belepofázok, de nűnűnek igazsága vagyon.
nem tiltani kell, hanem betartatni a szabályozást és megbüntetni a törvénytelenséget.
egyből felértékelődne a vasárnapi munka, és nem mindenki tudná kitermelni, és kevesebben lennének nyitva.

mind2 (törölt) 2009.01.27. 12:15:34

Az az igazság, hogy ha heti 5 nap munkával megélne egy csomó ember, akkor ilyen kérdések fel sem merülnének. De 20 év óta ( lassan ) már majdnem mindenki szombaton is nyomja, marad a vasárnap, ami a háztartási és ház körüli : utol kell érnem magam a melóval telik. Sajnos.
Nekünk nem az a kérdés, hogy melyik helyre menjünk velnesszezni szabadidőnkben, hanem hogy tudnánk kifacsarni magunkat még jobban, hogy egyáltalán a felszínen tudjunk maradni. Ez a szomorú. Ha másképp lenne, csendes lenne az ország vasárnaponként, pont úgy, mint Ausztriában ....

acel 2009.01.27. 12:15:39

@more:
Belengetted a vörös zászlót nekem?
A 70%-t honnan veszed? A KNDP-től gondolom.
Vagy az egyházi statisztikákból. De biztos nem a templomok kihasználtsági mutatóiból.
Elismeren növekszik a vallásos emberek száma (ők folyamatosan butítják a népet) de mondjunk kb 49%-t szerintem. Bár ez szubjektív vélemény.
A maradék csak olyan megtartom a szokásokat népség, Az embereknek kb a haramda ha eljár templomba évente egyszer.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.01.27. 12:16:35

@Dinin:

Gyurcsány hülyeségeivel majd akkor foglalkozunk ha előjön a konkrét ÍGÉRETEKKEL :)

panki83 2009.01.27. 12:17:10

Amúgy azt nem tudom észrevettétek e, hogy a tescóban hétvégén(legalábbis szombaton délután) leginkább a diákok dolgoznak.

szamócaábris (törölt) 2009.01.27. 12:17:16

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci:

en nemre szavaztam, keves föemlös
amugy meg kedves asszony az anyad!

Geza 2009.01.27. 12:18:46

@moR10:
"Te ilyen vallási fanatikus vagy mi?"
Az egyszerű 'hívő' szó is megteszi.

"A vallási hivők ne voksoljanak semmire."
Mert ezt mondtad te, személyesen, a katedráról, ugye. De azért neked senki se mondjon meg semmit, mert hogy néz az már ki. Érezni ellentmondás, bwana?

"KDNP erőszakoskodik itt összvissza,"
Szavazásra javasol. Ahogy az demokráciában állítólag szokás. És ha ők történetesen a hitükre alapozva _javasolnak szavazásra_ valamit, az pont ugyanúgy egy állampolgári javaslat, mint ha bárki más bármi más okból javasolna bármi mást.
Szekularizmus, azaz a hit dolgai se pro, se kontra nem bírnak megkülönböztető erővel, csak ebből a nagy liberalizmus annyit valósít meg, hogy aminek hithez köze van, az szerinte eleve rossz.

"amit elég visszataszító dolognak tartok."
IJ. Én meg a buzifelvonulást tartottam annak, aztán ott mégis az egyenlő megítélést harsogta a liberálmédia.

"Meg úgy a keresztény egyházban is úgy általában."
A képviselőiket helyenként én is tartom mocskos áruló álszent farizeusnak, elég csak a gázai események megítélését nézni példának okáért, de ez nem az egész egyházat minősíti.

"Tudod anno engem is megkereszteltek. De ha el tudtam volna dönteni újszülött koromban, hogy ezzel engem jól beskatulyáztak akkor sose keresztelkedek meg."
Senki sem skatulyázott be, olvass utána a keresztség jelentőségének légy szíves, mielőtt a közbeszéd alapján ítéled meg. Mivel ilyen irányú tudatos elhatározásod ezek szerint nincs, azt nem is erősítetted meg a konfirmáció/bérmálás során, így te személyesen erre esküt még nem tettél, azaz pusztán emiatt ne érezd magad elkötelezve.

"Aki nem akar vasárnap dolgozni, keressen olyan munkahelyet, ahol nem kell vasárnap dolgozni."
Mikor rakodóként dolgoztam, nem sok választásom volt. Egész precízen annyi volt, hogy vagy dolgozok folyamatosan, vagy ki vagyok rúgva, és nincs miből megélni. Nem azért vállaltam be a hétvégét, mert annyira szerettem volna, hanem mert bár amúgy az öt munkanap is elég pénzt hozott volna, a választás úgy szólt, hogy vagy hét vagy semmi.
És ha nincs rendes szabadnapod, esélyed sincs kipihenni magad hogy legalább kevesebb hibával dolgozhass vagy esti/levelező sulin tanulni hogy továbbléphess. Azért van a két szabadnap, hogy az egyiken rendbetehesd az otthoni dolgaidat, a másikon pedig kifújhasd magad egy kicsit.

Nem mindenki forgószékbe fingó csokornyakkendős juppimanáger, aki a munkahelyre is pihenni jár, úgyhogy ez messze nem 'kurvalustaság'.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.01.27. 12:19:24

@Geza: Félreértettél. Én támogatnám a vasárnapi szünnapot. Ha a Munkáspárt monja, akkor is.
Nem keresztény ötlet a heti 1 pihenőnap. Ahol vallás van, ott van mindenütt.
Hogy konkrétabb legyek: Ahol van valamilyen isten , ott jut az embernek is egy pihenőnap a héten.

Innen lehet továbbgondolni ...

more 2009.01.27. 12:19:33

@acel: kurvara nem a vallasrol van szo, hanem arrol, amit zero is ir:
h a magyarorszag nevu szemetkupacbol legyen egy kicsit elhetobb hely...es csupan azert mert a kereskedo meg a multi nagyobb bevetelt akar, ne baszodjanak szet csaladok, mert egy darab nap sincs a heten, amikor mindenki egyutt lehetne.

ki nem szarja le, h ehhez egy part elkezd ideologiat gyartani, az a dolguk, csinaljak...kurvara nem azert van ez, mert a dolgozo tobb penzt visz haza, nevetseges az a par ezer forint ahhoz kepest, h a gyereked csak fenykeprol ismer

Szőröstalpú Jeti 2009.01.27. 12:21:52

Ha a jelenlegi szabályokat nem tartják be a munkáltatók, akkor nem inkább azokat kellene betartatni (kifizetni a túlórát/maximalizálni, stb)?
Egyébként ha egy cigányon számon lehet kérni, hogy miért nem utazik a munkáért, akkor miért nem lehet elvárni az emberektől, hogy olyan munkát keressenek, ami időben is megfelel nekik?
És abba belegondoltatok, hogy ha egy nappal kevesebbet van nyitva a bolt, az 15%-kal kevesebb nyitvatartás, azaz ennyi embert ki lehetrúgni. Akkor meg ezen megy majd a sírás

Geza 2009.01.27. 12:24:48

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci:
Jaja, régen ott volt az egyházi tized meg a földesúri kilenced, most meg van a kormányzati negyed :).

Amúgy imádom, amikor az emberek nyálat habosítva harsogják, hogy 'bezzeg a középkorban a papok lenyúltak 10%-ot, az urak még 10%-ot, meg még erre ilyen-olyan címen a király is vagy 10%-ot, és szegény embernek tíz zsák búzából csak hét maradt', aztán amikor halkan rámutatok, hogy most meg több mint 70% az elvonás, és abból a tíz zsák búzából csak három marad, akkor lesz nagy csönd és hirtelen témaváltás :).

molaris 2009.01.27. 12:25:38

@Bastie:
Te kiírtad Magad a kultúrált emberek névsorából nálam. Modjuk, alámentél TWÁ szintjémek, pedig azt nehéz.
Hogy nem érdekel?- akkor ne írj!

Részemről ennyi, és a megvetés.

Plutonic 2009.01.27. 12:25:55

Mindenki tegyen belátása szerint.
Ám amikor a vallással takaróznak, azt kifejezetten utálom.
Főleg, hogy "pogány" vagyok.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.01.27. 12:28:05

@Szőröstalpú Jeti: El kellene már egyszer dönteni, társadalmi megegyezéssel, hogy mi kell: 15%-al több nyitvatartás, vagy mindenkinek járjon egy szabad vasárnap egy héten?

Megjegyzem; ameddig nem volt "piacgazdaság" volt társadalmi megegyezés. Melyet felrúgtak a társadalom, mintegy hallgatólagos beleegyezésével.
Ez is olyan, mint sokminden más. Amit egyszer kieresztettél a kezed közül, nagyon nehéz visszaszerezni. Megtartani gyerekjáték lett volna.

Johnny336 2009.01.27. 12:29:42

Azt nem értem, hogy egy párt nevében benne a keresztény, akkor ők mind istenfélők? szadesz is szabad demokrata...
Mit szól bele egy politikai párt a hitéletbe? Azért van az egyház, hogy a vallási ügyeket ő intézze, de ők se keveredjenek a világi afférokba.
Értem, amit Bastie írt: ne egy politikus/párt határozza már meg, hogy szabad vasárnap, mert isten, és család. Majd lobbizik érte az egyház.
Ezzel is csak keresztény hitvallású szavazókat akarnak maguknak?!

panki83 2009.01.27. 12:31:18

Amúgy a külföldi tulajdonú multik nyitva tartását úgy szabályoznám, hogy egy nap lehetnek nyitva...

Milyen jó lesz majd nekünk pár év múlva, amikor nulla befektetést fognak csinálni és csak a pénzt szivattyúzzák kifelé az országból, majd akkor is mondogatjuk, hogy idén még egy kicsit nehéz év lesz, de jövőre itt lesz már a kánaán.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.01.27. 12:31:50

Ez egy zéró poszt (bocs zero). Lehet felvetni ilyen témát, de a mögé állított érvek olyan gondolat köré vannak csoportosítva, melyeket jobb lett volna eltitkolni.

Azért kíváncsi vagyok Bastie következő posztjára, megugorja-e ezt a színvonalat vagy esetleg alábbszáll ...

Geza 2009.01.27. 12:32:35

@acel:
Bár 2001-es statisztika, frissebbről nem tudok:

www.nepszamlalas.hu/hun/kotetek/05/tables/load2_1.html

A kb. 10millió állampolgárból valamilyen felekezethez tartozik (=nem ateista és nem agnosztikus) kb. 7.6 millió.
Ebből katolikus kb. 5.5 millió, református kb. 1.6 millió, egyéb keresztény kb. 0.4 millió, azaz keresztény összesen kb. 7.4 millió.

Miről beszélünk tehát? Vagy a KSH is klerikálradikálfasisztonáciálgárdistás lenne :) ?

acel 2009.01.27. 12:32:39

@more: MInt írtam, felnőttem úgy hogy az egyik szülőm rendzseresen dolgozott hétvégén, vagy átaludta a napot mert reggel 7-re ért haza. És sok ilyen üzem van ahol nem lehet abbagyni a munkát vasárnap? Ök büntetve lennének? Vagy neked áram, gáz, benzin sem kell vasárnap?
Vasárnap dolgozni kell, de meg kell adni érte plussz juttatásoka és a pihenőnapot. Ha ezt nem tartják be akkor meg le kell verni a tulajon a balhét. Lásd CBA ahol renszeresen túlóráznaka a melósok, de 8 órát írnak be,
Jelen pillanatban ezt sem tartaja be senki, persze a vasárnapi munkavégzést könnyebb ellenőrizni.
A KNDP miért nem inkább a 8 óra betartatásával kezni?
Mrt nem éri meg neki. Most keres egy vezérszlogent amit könnyű mutogatni ha sikerül elérni, látja a haláladó párt példáját. Nem érdekli a KNDP-t a csaladok helyzete, csak a saját kis sikerasszociációját akarja elérni, ha már az az mdfnek sikerült.

more 2009.01.27. 12:33:08

@Johnny336: hehehhe, ha az egyhaz lobbizna erte, akkor meg az lenne a baj, h az egyhaz mit avatkozik kozugyekbe....nemde??

'Ezzel is csak keresztény hitvallású szavazókat akarnak maguknak?!' bocsanat LOL:)))) a keresztenydemokrata neppart szted milyen hitvallasu emebereket akar szerezni?

Combi a ballibes Ferkófan 2009.01.27. 12:34:49

@szamócaábris: A magas vérnyomás nem tesz jót a helyesírásnak kedves szamóca :) Az anyázás meg a te szegénységi bizonyítványod :)

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.01.27. 12:35:25

@acel: Van szabály, meg kivétel. Te a kivételt akarod szabálynak.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 12:38:22

Bastie: Cuppanj le Tóta seggéről, mert onnan csak a szar jön (fospumpa), ilyen primitív írást itt még nem olvastam.

Tényleg beledöglenénk, ha egy napra visszaváltanánk konzumidiotizmusból?

acel 2009.01.27. 12:41:43

@Geza:
Agymosott adatok,
Saját kutatás.
katolikus délutáni Karácsonyi mise, Törökszentmiklós, gyerekmúsorral, szülőkkel.
A látogatottság max 200 fő.
Törökszentmilós lakossága kb 20e fő.
Hol volt a maradék 10 ezer katolikus?
Életükben egyszer voltak templomban, és mert az anyukájuk azt mondta hogy ők katolikusok, ezért ők is azt ikszelték be. Hogy nevezhető valláslsnak aki életében háromszor lát papot?

mind2 (törölt) 2009.01.27. 12:45:00

@panki83: "Milyen jó lesz majd nekünk pár év múlva, amikor nulla befektetést fognak csinálni "
A javaslatban az áruházakról volt szó:) és nem a folyamatosan működő ipari üzemekről, egészségügyről stb. Egyébként szerinted egy teccsó mit fektetett be ebben az országban ? Van egy csomó rosszul fizetett, kizsákmányolt alkalmazottja - eladója, stb.- meg a fuvarozó cégek, akiknek nagy százaléka szintén nem magyar cég. Az épületeket, ezeket a hangárokat ? Semmit nem érnek, bármikor szétbonthatóak :( Piacnak kellünk, hogy az elfekvő 5 éven raktáron lévő kínai műbörpapucsokat legyen kinek eladni, meg minden szart, amit a külföldi raktárakból azért ide hoznak, mert ott már a kutyának sem kell...ki sem mernék tenni egy angol teccsóban !
Viszont van adókedvezmény, iparűzési stb., amit egy magyar vállalkozó sose kap az önkormányzattól... Szóval ez a vasárnap.... Lehet, azért lenne jó, hogy hátha .mégis..talán kevesebb önkizsákmányoló ember halna meg stroke- ban...stb. Próbálom úgy felfogni, hogy jót szeretnének tenni.... " érted haragszom, nem ellened " :)

Bastie (törölt) · http://www.hirmax.net/ 2009.01.27. 12:47:19

zero: “Ugye senki nem gondolja azt, hogy aki mindig vasárnap intézte a nagybevásárlást, az éhen fog halni, mert nem tud majd bevásárolni. Vagy esetleg elmegy szépen a hét másik 6 napján”

Ezzel azt mondod, hogy a Magyarországon befektető, vasárnap is nyitva tartó üzletek tulajdonosai gazdasági analfabéták, hiszen 7 napi költséget fektetnek a működésbe, amikor 6 napi is elég lenne ugyanakkora árbevételhez.

A gondolatmenet akkor sem állja meg a helyét, ha azt mondod, hogy ha minden üzlet zárva tart, akkor a vásárlók rá lesznek kényszerítve, hogy ugyanazt a mennyiséget ne 7, hanem 6 nap alatt szerezzék be. Ebben az esetben egyrészt nem vetted figyelembe a felesleges vásárlást, másrészt arra a feltételezésre építesz, hogy a pénzt csak üzletekben lehet elkölteni.

Geza 2009.01.27. 12:47:24

@acel:
A különleges igényű munkahelyek mindig is minden hasonló szabályozás alól (egyedileg) felmentést kaptak, azaz pl. a cukorgyárak sem állnak le márc. 15-én és okt. 23-án sem, mert ha beleköt a melasz a csőbe, akkor ki lehet dobni az egész kócerájt. Az erőművek sem állnak le, mert bár a (vész)leállás gyors, egy rendes indítás napokba telik. Az orvosok is dolgoznak, a tűzoltók is, igen, tudom.
De könyörgöm, ezek _már eleve külön elbírálás alá esnek_, itt most nem róluk van szó.

Ha úgy jobban tetszik, akkor fogalmazzuk úgy, hogy a kdnp azt javasolta, hogy amelyik munkahelyen megengedhető az ünnepnapi munkaszünet, ott a vasárnap is legyen az.

Elhiszem én, hogy ha nagyon akarjuk, félre lehet érteni, de nem lenne érdemes egyszer amúgy kísérletképpen megpróbálni a 'mi mellett' álláspontból kiindulni a szokásos 'mi ellen' helyett?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 12:47:26

@Geza:

Hehe, a földesurakat úgy kellett kötelezni 1351-ben, hogy szedjék már be azt a nyamvadt kilencedet "szegény túladóztatott, kizsákmányolt jobbágyoktól".:)
Egyébként meg tökéletesen haladunk az önkizsákmányoló tendencia felé.:-/ A magam részéről irritálóan szar volt ez a poszt - és nem csak azért, mert gyakorlatilag vallásilag sértett -, amin Zero sem tudott sokat menteni.:-/

Johnny336 2009.01.27. 12:47:50

@more: Akkor nem sikerül nekik elérni a célt, ugyanis a KDNP elég alacsony értékeken szerepel mostanában (kb. a béka segge alatt). Ehhez képest elég sokan vannak az országban keresztények. Ezek szerint valami mégsem stimmelt idáig a keresztények megnyerésében...

Egyébként az egyház olyan szinten beleszólhatna, hogy felkéri a keresztény munkavállalókat, vállalkozókat, hogy lehetőség szerint ne dolgozzanak vasárnap, zárják be a boltjaikat. Akkor nem szólna senki semmi rosszat.
Én mondjuk az egész egyházat egy felesleges baromságnak tartom. Ahhoz, hogy valaki higgyen Istenben, szükség van egy apparátusra?
Mondjuk én nem hiszek Istenben, de ennek más okai vannak...

belzebubó 2009.01.27. 12:48:02

@Johnny336: sajnos más országokban ezt a szakszervezetek vállallták fel,nálunk nem,tudjuk miért.De valóban igazi nácikok ezek a németek még mindig,hogy van Ladenschlussgesetz és este 8 után sincs nyitva bolt,nemhogy vasárnap.Kivétel a turisztikailag frekventált helyek.Az olaszok meg faschiszták tudjuk,ott is azért van ugyanez,a svájciakról pedig nem is beszélve.Megoldás,ha sör kell: benzinkút.
Valóban,Szenteste is kellhet sör,Húsvétkor is,Karácsony napján és május 1-én is,akkor is legyenek nyitva.
És szemét keresztény kultúrkör Mo.,hogy nem ünnepli a ramadant vagy a depavaalit és milyen kirekesztő,hogy bezzeg a keresztény ünnepeket ünnepli és úgy alakult,hogy sajnos többségben vannak a keresztények.Javasolhatnád valaki,hogy péntek legyen ünnepnap kedveznének a mecsetbe járóknak.

Ugyanazért nem dolgoznak vasárnap Európában,amiért Dubaiban,Quatarban vagy Izraelben nem dolgoznak pénteken.És igen Bastie ez minden földrészen összefügg az adott ország kultúrkörével és a többség vallásával,bármennyire is nem tetszik neked.

bz249 2009.01.27. 12:48:22

@acel: azért ugye érzed, hogy van aközött különbség, hogy pl. egy üveggyárban nem állítják le az 1500 fokos kemencét, meg hogy vasárnap ne csak benzinkútnál/éjjel nappalinál lehessen vásárolni, hanem 10.000 négyzetméteres hipermarketben is...

moRtiZ 2009.01.27. 12:49:01

@Geza: "amit elég visszataszító dolognak tartok."
IJ. Én meg a buzifelvonulást tartottam annak, aztán ott mégis az egyenlő megítélést harsogta a liberálmédia.

En is annak tartottam azt is :D Sőt azt még azabbnak.

Tudod, sosem szerettem nagyon, ha valamit le akarnak tuszkolni a torkomon az akaratom ellenere. De pl. most költözök, nem vagyok benne 100%-ig biztos, hogy az 5 nap melóval fent tudom tartani a jelenlegi életszinvonalamat, amiből nem szeretnék lejjebb adni, emiatt viszont jó lenne hétvégi (szombat / vasárnap) melót találni. Viszont ha törvényben kilövik a vasárnapot, máris rosszabb lesz az életkörülményem.

Szerintem a 2 pihenőnap járjon minden embernek (legalábbis 1 munkahelyen), ezt aláírom. Azt viszont nem, hogy ez szombat vasárnapra legyen kötelező.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 12:49:45

@Johnny336:

Ennyi erővel semelyik politikai erő ne képviseljen semmilyen vallásos szavazóbázist, és a hívők maradjanak képviselet nélkül. Igen demokratikus, mit mondjak.:-/ Ráadásul pont az állam és egyház szétválasztása akadálya annak, hogy az egyház bármilyen érdemi dologba is beleszólhasson.

panki83 2009.01.27. 12:49:54

@mind2: Amit írtam, pont erre vonatkozott, hogy ha már minden sarkon lesz egy ilyen nagyáruház, a magyar cégek meg teljesen nullán lesznek, akkor már nem lesz érdekük olcsóbban árulni mindent, hanem szépen megfejhetnek minket(befektetés alatt azt értem, hogy az építőipart valamennyire azért húzzák)

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.01.27. 12:50:19

@acel: Keresztény az, aki annak vallja magát. Számonkérnéd más vallásúakon is? Hitbéli meggyőződésüket és hogy hogyan gyakorolják vallásukat ... hogy is mondjam ...már régen nem illik számonkérni másokon. Miért én mondjam neked?

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci: a 45-50% csak az szja. Rengeteg más járulék és adó van, amit te is fizetsz. (Max ha htb vagy, akkor nem)

more 2009.01.27. 12:50:44

@acel:
'sok ilyen üzem van ahol nem lehet abbagyni a munkát vasárnap'
igen, mindigis volt, ne forgasd ki a lenyeget, te is tudod, h nem arrol van szo, h a paksi atomeromu lealljon hetente egy napot, mert a kdnp ugy akarja. nem fogom magam ismetelni tobbszor, mert ugyse akarod megerteni.
altalanos munkaszuneti naprol van szo, es nem arrol, h levagjuk a kezet annak, aki mer dolgozni vasarnap. es nem azert, mert imadkozni KELL, meg a csaladdal KELL lenni, semmit nem kell!!

'A KNDP miért nem inkább a 8 óra betartatásával kezni?
Mrt nem éri meg neki.' lehet, h igazad van, de nem ertem ezt mire mondod.

Vámos Sándor · http://passport.blog.hu/ 2009.01.27. 12:51:19

Németországban hétvégén a fű se nő. Ha valamit vasárnap venni akarsz, irány a benzinkút vagy a repülőtér. Nehéz megszokni, de időben feltöltött hűtővel / mélyhűtővel átvészelhető.

Nem tartom normális hétvégi programnak az otthon bevett "családi bevásárlás a hodályban" szokását.

A vasárnapot tényleg meg kell hagyni a valódi szabadidős programoknak: napközben csavargás / uszoda a könykökkel, este pár ismerős átjön vagy csak egyszerűen valami film nézése..

Corry 2009.01.27. 12:51:48

Az a jó, hogy abban mindig villámgyorsan utolérjük a Nyugatot, hogy mikor nem kell dolgozni. Valahogy fordítva kéne, csak az a nehezebb.

Pema 2009.01.27. 12:52:02

Az egész szabadvasárnapos rögeszme azzal kezdődött, hogy a KDNP elővette az Isten Igéjét, hogy szenteld meg a vasárnapot.

Kérdem én melyik ISTEN mondta ezt, mert a bibliában egy tetves szó nincs arról hogy szenteld meg a vasárnapot. Csak a balfasz magyar forditásban, no meg nézzünk már küröl. Melyik balfasz ország az egyetlen ahol a hét a hétfővel kezdődik ? Magyarország....

panki83 2009.01.27. 12:52:25

@Bastie: pedig nagy valószínűséggel analfabéták, ha a magyaroknak nincs egy árva vasa sem megtakarítva, akkor 100 napos hét alatt sem tudnának többet költeni, mint 6 nap alatt (persze még ott a hitel, de azt már lassan nem sokan fognak kapni...)

Geza 2009.01.27. 12:53:56

@acel:
Ha ebben az országban az a cigány, aki annak vallja magát, akkor engedtessék meg, hogy azokat tekintsük kereszténynek, akik annak vallják magukat.
Vagy nézhetjük illetékesség szerint is, miszerint az a keresztény, akit az illetékes szervezet (=az
egyházak) annak elfogadnak.

Persze kategorizálhatunk életmód szerint is, viszont akkor az ateisták közül is ide kell venned az ún. 'derék becsületes' embereket, akik tudtuk/érdeklődésük nélkül is a vallási tanítások szerint élnek (jólelkűek, nem lopnak, nem ölnek, stb.).

Vagy egész egyszerűen csak arról van itt szó, hogy egyik megközelítés sem szimpatikus neked, és ezért te akarod bekategorizálni, hogy ki a keresztény és ki nem az, valahogy úgy, hogy már eleve eldöntöd, hogy márpedig kevés fog kijönni?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 12:54:25

@TaTa86.:

Egyesek úgy tűnik, hogy köveletik, hogy széthajtsák az életüket - nem hiába vagyunk betegesebbek az EU-s átlagnál, és nem hiába halunk meg hamarabb -, és normális, összeegyeztetett életritmusa se legyen a családjuknak. Rövidtávú gondolkodás ez is, mit csodálkozunk?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 12:55:53

@acel:

Ki mondja meg, hogy ki a jó katolikus?:P Az, aki hetente 2-szer aludni jár a templomba, vagy aki katolikusként él, de nem ér rá még a misére sem?

mind2 (törölt) 2009.01.27. 12:56:03

@Pema: ne balfaszozd az országot .... öszöd után allergiás vagyok rá.....

Nanehogymá 2009.01.27. 12:56:08

Igen is lehet nyitva bolt Vasárnap ez igy van jól.

Sőt az összes Sóhívatal pl.: Önkormányzat Elmű /Gázművek stb. miegymás intézményeknek is úgy kéne nyitva lennie ahogy az emberek nagytöbbsége nem dolgozik.
Baszki ha el kell intézni valamit a sóhívatalban akkor ahoz kell legalább 1 nap szabi..... Ügye a dolgozó emberek 80% hajnal 8-tól késő este 4-5- ig dolgozik..:D
Mikor van nyitva az összes hivatal 10-12-ig max 3-ig, hogy még véletlenül se érj oda.... Inkább ezen rágódjanak...

Higany 2009.01.27. 12:57:14

Svájcban szombaton délben, kora délután minden bolt bezár. Vasárnap minden zárva van, sőt az éttermek közül is sok zárva van vasárnap.

more 2009.01.27. 12:57:21

@Mj: "A magam részéről irritálóan szar volt ez a poszt - és nem csak azért, mert gyakorlatilag vallásilag sértett"

te ilyent nem mondhatsz mocskos kereszteny....vallasilag kizarolag masok lehetnek megsertve, te nem, mert te vagy aaaaa....tobbseg vagy mi:))))

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 12:58:57

@Pema: És szerinted miért volt ez Isten igéje?
Tudtad, hogy Isten igéjét emberek írták? Ráadásul nem is a leghülyébbek, és több ezer éven keresztül fennmaradt?
Szerinted miért?
Csak nem azért mert van gyakorlati haszna is?

Combi a ballibes Ferkófan 2009.01.27. 12:59:31

@vero: 36% az szja, nem vagyok cégvezető :)

Bastie (törölt) · http://www.hirmax.net/ 2009.01.27. 13:00:49

@Mj: Az egyház álláspontja az, hogy neked kötelességed elmenni a misére. Vasárnap, vagy szombat este. Németeseknek Sonntag és Sonnabend.

Combi a ballibes Ferkófan 2009.01.27. 13:00:57

@Higany: Nem Svájcban vagyunk, én pedig igényt tartok a vasárnapi nyitvatartásra.

more 2009.01.27. 13:02:23

@Bastie: mivaaaaaan???? ezt ki a rak allitja???

mind2 (törölt) 2009.01.27. 13:03:47

@Bastie: kifejtenéd ? mi az, hogy kötelező ?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 13:04:35

@Bastie:

Kötelező? Te miről beszélsz? Ez melyik egyházban kötelező? És ha kihagyok egy vasárnap délelőttöt, akkor automatikusan elkárhozom? Ne idegesíts légyszi, mert már a poszt eleje is elég volt ahhoz, hogy ne igyak kávét.:-/

Combi a ballibes Ferkófan 2009.01.27. 13:05:05

@more: Mesélj nekünk az anglikán egyházról more :)

panki83 2009.01.27. 13:06:12

@Bastie: Az a mocskos egyház meg még azt is mondja a tízparancsolatában, hogy ne ölj, hát rohadjanak meg ott ahol vannak had döntsem már el, hogy kit akarok megölni

more 2009.01.27. 13:06:43

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci: marmint mit meseljek? hogy hogyan fog pisztolyt az emberek fejehez, h minden malacboru brit huzzon templomba vasarnap?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.01.27. 13:07:49

@Geza:

"A kb. 10millió állampolgárból valamilyen felekezethez tartozik (=nem ateista és nem agnosztikus) kb. 7.6 millió.
Ebből katolikus kb. 5.5 millió, református kb. 1.6 millió, egyéb keresztény kb. 0.4 millió, azaz keresztény összesen kb. 7.4 millió."


Hát, az egész család megkeresztelt katolikus, de a keresztelés óta nem voltunk templomba. Vagyis a stat. alapján a katolikus kategóriába esünk ...

undertow 2009.01.27. 13:08:38

de miért álljunk meg a boltosoknál? nem lenne igazságos. hát a buszsofőr nem érdemli meg a szabad vasárnapot? a vasutas, a jegyszedő a moziban, a tvsek, az oroszlán az állatkerben? vasárnap mindenféle munkavégzés legyen betiltva! mindenki üljön otthon és olvassa a bibliát. gyertyafény mellett.

szamócaábris (törölt) 2009.01.27. 13:09:14

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci:
köszönöm a vernyomasom rendben,

en mindenesetre nem minösitem azokat akikkel nem vagyok 1 velemenyen

egybkent meg meddö a vita, mert hamarosan a hetföi meg keddi nyitvatartas is felesleges lesz a dolgok mai allasa szerint

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 13:09:40

@undertow:

Köszönjük az újabb demagógiát.

Pema 2009.01.27. 13:09:47

Gen 2:2-3
2 And by the seventh day God completed His work which He had done; and He rested on the seventh day from all His work which He had done .
3 Then God blessed the seventh day and sanctified it, because in it He rested from all His work which God had created and made.

Exod 20:8-11
8 "Remember the sabbath day, to keep it holy.
9 "Six days you shall labor and do all your work,
10 but the seventh day is a sabbath of the LORD your God; in it you shall not do any work, you or your son or your daughter, your male or your female servant or your cattle or your sojourner who stays with you.
11 "For in six days the LORD made the heavens and the earth, the sea and all that is in them, and rested on the seventh day; therefore the LORD blessed the sabbath day and made it holy.

De ezen kívül kb. másik millió helyen hivatkoznak a SABBATH-ra ami szombat nem vasárnap, ergo pihenj szombaton. És nem nem vagyok zsidó, mielőtt valaki kitalálja.

Combi a ballibes Ferkófan 2009.01.27. 13:10:37

@more: Így van, erre vagyok kíváncsi :)

Pema 2009.01.27. 13:10:58

Panki83 köszönöm a linket, tanultam valami újat.

Geza 2009.01.27. 13:11:06

@moR10:
Én szívem szerint a heti negyven órát nem 5x8-ban tolnám le, hanem 4x10-ben, vagy inkább 3x13(+1)-ben, mert ha már amúgy is el van a munkanapom rontva, akkor már legalább a többit mentsem meg amennyire csak lehet. Lévén hogy nem egyedül dolgozok, a többiekhez/külvilághoz kell viszont alkalmazkodnom, bármennyire másképp is látom.

A heti két szabadnapnak mindenképp egymás mellé kell kerülnie, különben semmit nem ér, ugyanúgy, ahogy egy két hetes nyaralás sem helyettesíthető tíz különálló nap szabadsággal.
Abban viszont igazad van, hogy nem túl praktikus, hogy mindenki ugyanazon a két napon megy pihenni, mert így lehetetlen lenne olyan ügyeket intézni, amihez más ember munkája kell (bolt, hivatal, stb.)
Erre csak az lenne megoldás, ha a szolgáltatói szféra (bolt, hivatal) máskor lenne szabadnapon, mint a termelő szféra (gyár, üzem), viszont így a családoknak (ami azért mégiscsak elég fontos eleme a társadalomnak) nem lenne közös ideje, ha a családtagok nem ugyanazon szektorban dolgoznak. Ezt még feloldaná egy 'szombat+vasárnap' (szolgáltatói) és egy 'vasárnap+hétfő' (termelői) kombináció, de sajna felmerülne egy olyan probléma is, hogy a szolgáltató szektor dolgozói is vennének igénybe (más) szolgáltatásokat, azaz ezt a szektort is két részre kéne osztani, aminek a szabadnapjai nem ugyanakkorra esnek. Na ezen a ponton hal le a dolog, ugyanis ekkor a szolgáltatói szektor egyik felét át kéne lapolni vagy a termelői szabadnapokra (ez kb. az, ahol most vagyunk) vagy pl. a 'hétfő+kedd'-re, ami viszont szétvágná az olyan családokat, ahol a papa 'sz+v', a mama meg 'h+k' van szabadnapon...
A napok lineáris felsorolásában csak két irány van, 'tertium non datur', a fent vázolt ideális megoldás nem létezik.

Bastie (törölt) · http://www.hirmax.net/ 2009.01.27. 13:11:22

@Mj: "Az Egyház parancsa meghatározza és pontosabbá teszi az Úr törvényét: "Vasárnap és más kötelező ünnepeken a hívők kötelesek szentmisén részt venni." [102] "A szentmisén való részvétel kötelezettségének eleget tesz, aki bárhol, katolikus szertartás szerint végzett misén jelen van, magán az ünnepnapon vagy az előző nap estéjén.""

Forrás:
www.katolikus.hu/kek/kek02083.html

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 13:11:37

@Mj: "Ez melyik egyházban kötelező?" Mint a neve is mutatja, egyház csak egy van.

@Bastie: Érdekes elmélet, a gyakorlatban azért nem így van. 2009 van, nem a Horhty-éra, az egyháznak gyakorlatilag semmi hatalma nincs. Semmit nem KELL.

A szabad vasárnap arra jó, hogy ne úgy élj mint egy barom (behelyettesíthető tetszőleges, haszonállattal).
Ennek semmi köze az egyházhoz, vagy akármilyen konkrét valláshoz.

Bastie (törölt) · http://www.hirmax.net/ 2009.01.27. 13:14:23

@panki83: Amennyiben a törvény megengedi, bármikor, bárkit megölhetsz, ha ez örömet okoz.

more 2009.01.27. 13:14:56

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci: nem ajanlatos vasarlast hagyni vasarnapra itt, mert kiszamithatatlan, van ami nyitva van, van ami nincs, vagy csak delig.
a bingo meg a kocsmak viszont nyitva vannak meg vas este is:)))) biztos azeee, meee az anglikan puspok imad bingozni, aztan kilobbizta:))))

mind2 (törölt) 2009.01.27. 13:15:33

@more: így van. tagadjunk meg mindent, nem kell nekünk semmi ami összeköt, igaz ? Mindenki büszke ebben a kurva világban valamire. Hogy muszlim, hogy zsidó, hogy ír, hogy amerikai, hogy angol, ......meg is érdemeljük amit kapunk.:(
Fogyasszunk csak, meg melózzuk magunkat halálra, aztán jajgassunk rákosan az ágyon : hogy Istenem, hát miért pont én :( Te tudod, milyen " hangszínnel" írtam ezt.
@panki83: te mit szedsz ?

belzebubó 2009.01.27. 13:15:46

@TaTa86.: hát akkor én úgy élek mint egy barom de azt én választottam,mert a repülőknek nincs vasárnap és ezt tudtam is, de attól még nem szeretném,hogy mások is úgy éljenek 1000 forint plusszért.
És köze van a kultúrkörhöz és igy közvetetten a valláshoz is,mert mint irtam,más kultúrkörben pl.Dubai pedig a péntek szabad.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 13:20:38

@belzebubó: "Ennek semmi köze az egyházhoz, vagy akármilyen KONKRÉT valláshoz."

Nem azt írtam, hogy nincs köze a valláshoz, sőt van köze. És szerintem ez így jó.

"mert a repülőknek nincs vasárnap és ezt tudtam is"
A szabad vasárnap pl a repülőkre sehol nem vonatkozik. Nyilván vannak munkák amit nem lehet abbahagyni vasárnap.

undertow 2009.01.27. 13:21:26

@Mj: a kdnp-nek köszönd.

panki83 2009.01.27. 13:21:44

@mind2: próbáltam élni az irónia adta lehetőségekkel

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 13:22:05

@Bastie:

Nem értetted meg a kérdés lényegét. Ha nem megyek misére, akkor az egyház nem rángat el láncon a következő alkalommal, mert nem kényszeríthet. Nem is lenne értelme.

more 2009.01.27. 13:22:25

@Bastie: komolyan, te egy ertelmes csavonak tuntel nekem eddig, de mosma kezdek ketelkedni....bazeg, mit keresgelsz a katolikus egyhaz honlapjan es ertelmezed ezt az orszagra???? neked van arrol egy hangyapocsnyi fogalmad arrol, h mit jelent a vallas/egyhaz es hasonlo elvont fogalmak?

aki azt az eletformat valasztja es gyakorolja, a lelkiismerete szerint eldonti, h elfogadja-e a szabalyrendszeret, vagy nem.

katolikus egyhaz nem egyenlo allamforma/torvenyhozo/jogalkoto/buntetesvegrehajto hatalom bazeg

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 13:23:40

@TaTa86.:

Nem, az egyház az idvház szóból alakult ki.:P

Geza 2009.01.27. 13:24:15

@Pema:
"Az egész szabadvasárnapos rögeszme azzal kezdődött, hogy a KDNP elővette az Isten Igéjét, hogy szenteld meg a vasárnapot."
Elő volt az már véve kicsit korábban is, csak mostanság bele lett sz@rva picinykét ebben a nagy istentelen szabadosságban.

"Kérdem én melyik ISTEN mondta ezt"
Egy Isten van, a 'melyik' így értelmetlen, de ha nem akarod kereszténységhez kötni, akkor megtalálod még 'shahada' címszó alatt is.

"mert a bibliában egy tetves szó nincs arról hogy szenteld meg a vasárnapot."
A Parancsolatok között találod, ilyen formában:
'Az Úr napját szenteld meg!'

"Csak a balfasz magyar forditásban"
Balfasz aki mondja. Amúgy a latinban, az angolban és a németben is ott van, más nyelven még nem néztem, de állítólag ott sem más.

"Melyik balfasz ország az egyetlen ahol a hét a hétfővel kezdődik ?"
Balfasznak most nem neveznék egy országot sem, de hétfővel kezdi még elég sok ország, itt a leírás:
en.wikipedia.org/wiki/Week-day_names#Starting_Monday

Bastie (törölt) · http://www.hirmax.net/ 2009.01.27. 13:24:56

@TaTa86.: Ez nem elmélet, ez az Egyház hivatalos álláspontja.

more 2009.01.27. 13:25:47

@Geza: mongyuk mindegyik eleg nagy loser orszag:))))))

Combi a ballibes Ferkófan 2009.01.27. 13:25:52

@more: "katolikus egyhaz nem egyenlo allamforma/torvenyhozo/jogalkoto/buntetesvegrehajto hatalom bazeg "

Pedig mennyire szeretnék :)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 13:26:01

@undertow:

Te pedig légy hálás a rendszernek, amiért szarrá dolgoztat, nagyobb eséllyel esik szét a családod, és többet leszel beteg. Esetleg korábban is halsz meg.

more 2009.01.27. 13:27:01

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci: akkor aztan naculhatnal szabadon hehehehe combi-kanaan:)))))

undertow 2009.01.27. 13:28:07

a kocsmákat egyébként boltnak számitjuk? mert ha igen, akkor elényésző lenne egy ilyen javaslat támogatottsága :)

Geza 2009.01.27. 13:28:30

@zero:
Csak akkor, ha annak vallottátok magatokat.

www.nepszamlalas.hu/hun/kotetek/05/05_modsz.html

"Összefoglalás és módszertani megjegyzések
...
Annak megállapítására, hogy az összeírt milyen vallású, a népszámlálások kizárólag a megkérdezett önbesorolására támaszkodtak.
..."

Bastie (törölt) · http://www.hirmax.net/ 2009.01.27. 13:30:16

Arra viszont még senki sem reagált, hogy túlzásnak tartja-e hogy még a gázleállás kapcsán is a vasárnap-zárjanak-be-a-boltok rögeszméje jut a KDNP eszébe.

Combi a ballibes Ferkófan 2009.01.27. 13:31:04

@more: A Combi-kánaán a 18%os szja lenne, és euróban kapott fizetés. Vagy a lottóötös.

more 2009.01.27. 13:32:22

@Bastie: egyebkent jo ez a cikk, ha masra nem is, kicsit szinesitette a mar kisse unalmas naculast meg gyurcsok-kopkodest:)))) van olyan tema, amin meg a nacik egymasnak tudnak zuhanni:))))

belzebubó 2009.01.27. 13:32:53

@more: Bastienak egy a Saria szerinti törvénykezésü országba kellene elmennie és akkor látná,mi az,ha nem válik külön az egyház és az állam.
Mert nálunk elválik,de a keresztény kultúrkörre épül sajnos Bastie,innen a vasárnap mint szabadnap egész Európában,USA-ban,Ausztráliában,tehát a keresztény kultúrkörü országokban a munkahelyek jó részén,pl.bankok,oktatás. Máshol pedig a péntek az.
Majd te eldöntöd elfogadod-e az egyházad parancsait.Ahol Saria van,ott nincs ilyen,hogy elfogadod vagy nem.Ott KELL és kész.Érted?

undertow 2009.01.27. 13:33:34

@Mj: igen, a maszturbálástól pedig megvakulsz. mit is mondtál a demagógiáról?

Bastie (törölt) · http://www.hirmax.net/ 2009.01.27. 13:34:26

@Mj: Persze hogy nem kényszeríthet. Viszont most egy kényszerítést akar a KDNP átvinni, ami nem csak a keresztényeket érinti.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 13:35:24

@Bastie:

Tudtommal volt olyan pláza, ahol visszafogták magukat a gáz terén. Most akkor ők is gonosz klerikálreakciós KDNP-sek?:P

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 13:36:50

@Bastie:

Ennyi erővel a Ptk. is kényszerítés.

Geza 2009.01.27. 13:36:59

:set offtopic
Hmm, hanyatlik a belekötések színvonala. Az örökbecsű nemnemsohán kb. ilyentájt volt szokás elérni a tautologikus ellentmondásokig, miszerint ha vasárnap senki sem dolgozhat, akkor a (laikus) harangozó sem, de akkor meg hogy lesz mise, anélkül meg mire fel a munkaszünet :).

Hiába no, tempora mutantur, meg ezek a mai fiatalok, meg az ebédidő, piha :)...
:set noofftopic

Bastie (törölt) · http://www.hirmax.net/ 2009.01.27. 13:37:07

@Mj: A kormányt szólította fel első lépésben. Ez azért beszédes gondolkozásmód.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 13:38:46

@Bastie: "Ez nem elmélet, ez az Egyház hivatalos álláspontja. "
Ami, mivel semmilyen eszközük nincs arra, hogy betartassák, csak elmélet. De jure, ott van de facto nincs.

Spielberg 2009.01.27. 13:41:08

Javaslat a KDNP-nek: gyűjtsetek tömegbázist, húzzatok ki Viktor annusából, legyen saját programotok, legyenek saját (nem Fideszből "átült") politikusaitok, és akkor lehet pofázni!
Én akkor szeretnék vásárolni, amikor ráérek, és ha ez vasárnap, akkor vasárnap. Ausztria, Horvátország, ki nem szarja le??? Mindig arra verjük magunkat, mennyire különbök vagyunk, akkor itt a lehetőség.
Legyen népszavazás! (Figyelj, Viktor!) Döntsön az a 28 %, aki hajlandó lesz elvánszorogni a Zurnákhoz.
De nehogy mán ezek a fasztarisznyák mondjanak meg bármit is a 0.001 % támogatottságukkal...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 13:44:09

@Bastie: "Arra viszont még senki sem reagált, hogy túlzásnak tartja-e hogy még a gázleállás kapcsán is a vasárnap-zárjanak-be-a-boltok rögeszméje jut a KDNP eszébe."

Az egész cikkben, az egyetlen jogos észrevétel. Nyilván el tudná ezt intézni csöndben, 2010 szeptemberében. A zemberek meg nem nagyon zúgolódnának, mert bőven lesz más miatt.
Azért most vetette fel a KDNP hogy lássuk, még léteznek.

szamócaábris (törölt) 2009.01.27. 13:44:28

nem kellene ebbe a vasarnapi nyitvatartasba belekeverni a vallast, mert ez kö kemenyen gazdasagi kerdes.

1. amit meg akanak vasarolni a nepek az a het 6 napjan is meg veszik, ezert gazdasagosabb ha 1 nap zarva legyenek a boltok, de hogy ne erje a masikat verseny hatrany, hat ki kell nevezni 1 napot , ezt praktikusan a vasarnap, mert a többi intezmeny, mint iskola, hivatal mar ugy is zarva

2. mind energia felhasznalas, mind környezet terhesles szempontjabol jobb ha van 1 szün nap.

szamomra megfoghatatlan, hogy miert szeretik az emberek bevasarlassal elbaszni a draga vasarnapot, nekem a bevasarlas epp olyan melo mint a fözes vagy a mosas, en takaritani sem szoktam vasarnap mert az nekem Szent Heverde napja, de hat mindig vannak tulbuzgo, munkamanias emberek

belzebubó 2009.01.27. 13:45:24

@Bastie: nem hiszem el,hogy ennyire korlátolt vagy. Persze,hogy nem csak a keresztényeket érinti! Érinti a muzulmánokat is,akik Mo-on élnek. De ha egyszer a keresztény kultúrkörben ez igy volt szokás és Mo. az az?
Tudod hány nem muzulmán él muszlim kultúrkörü országban? És el kellett fogadjam,hogy Dubaiban a vasárnap az olyan mint Mo-on a hétfő.Miért? Mert ott az a szokás,abban a kultúrkörben élnek és a többség olyan vallású.Érted?Mint ahogyan Mo-on a keresztény kultúrkörüek vannak többségben.
A KDNP egyedül hogy teheti meg ezt a szemét kényszeritést,hogy vasárnap szabadnap legyen,mivel többszáz évig az volt? Erről szavazni kell.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 13:47:18

@Bastie:

Igen, a KDNP követeli a kormánytól. Na és? A kormány meg mondjuk magasról leszarja. Ez aztán a diktatórizmus, mit mondjak.:) Na nehogy már ez legyen a végső érv azután, hogy itt már minden mondatodat kritizálták többen.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 13:49:59

@Spielberg:

Ugye tudod, hogy az annus évet jelent?;-) Egyébként nem a fasztarisznyák mondják meg, hanem a parlamenti többség. Tényleg, hány KDNP-s politikust is ismersz személyesen?;-)

Spielberg 2009.01.27. 13:53:40

@Mj: Semjént, Surjánt, a parlamenti farkció jó részét és még pár olyat, aki már nem "praktizál". Surjánt Brüsszelben csak a "tapogatós" melléknévvel illetik (szerinted miért ? :))
Ja, akkor JuliAnnus Barát, vagy Annus Adrián is az évekkel van kapcsolatban?;)

more 2009.01.27. 13:54:25

@Mj:
az annus-on en is rohogtem egy jot:))) de igy se rossz: Annus hehehehe

Avatar 2009.01.27. 13:54:41

Már látom is, hogy újra beemelik a törvények közé:

"Ha valamely pap vagy ispán avagy valamely más hívő személy valakit vasárnap ökrökkel lát dolgozni, vegyék el tőle az ökröt, és adják a várnépnek elfogyasztásra. Ha pedig lovakkal dolgozik, vegyék el tőle a lovat, amit gazdája, ha akarja, ökörrel megválthat, és az ökröt egyék meg, ahogy mondottuk. Ha pedig valaki más szerszámokkal dolgozik, vegyék el tőle a szerszámokat és ruháit, amelyeket – ha akarja – bőrével megválthat."


Sok kereszténytől hallom a meleg kérdésköorben, hogy "semmi bajom a buzikkal, csinálják otthon, ne kelljen tudnom róla, és ne akarják nekem is kötelezővé tenni"...
Nos hasonlót kérek én is a keresztényektől: csinálják otthon, ne kelljen tudnom róla, és ne akarják nekem is kötelezővé tenni!

Spielberg 2009.01.27. 13:55:49

@szamócaábris: Azért , mert Magyarban a bevásárlás PROGRAM, ahova, amikor bemegy az egész család a Tescoba, szépen fel is öltöznek!
Ki nem szarja le a vasárnapot, úgyis mindég anyámnál kell ülni az ebéden...:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 13:58:17

@Spielberg:

Úgy érted Julianus, vagy az Anna beceneveként Annus Adrián?:D Ne tetézd, ne tetézd.:D Remélem soha nem tanultál latint.;-)

undertow 2009.01.27. 13:59:54

egyébként miről kapta nevét a vasárnap? egész véletlenül nem áll a névadás mögött kultúrkörünk valami hagyománya? vagy az még koppányékhoz volt köthető csak elfelejtették átkeresztelni a napot? :)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 14:00:16

@Spielberg:

Ja, egyébként ennyi erővel a vallás tehet róla, ha valaki "tapogatós". Mintha nem lennének ugyanolyan esendőek az emberek attól, hogy vallásosak.:P Ezért hülyeség pl. az inkvizícióval meg a keresztes hadjáratokkal jönni: akkor is voltak erőszakos és hülye emberek, csak a keretek voltak mások.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 14:03:13

@Avatar:

Még mindig nem fogtad, hogy ez elsősorban nem vallási, hanem szociális, majd egészségügyi probléma? A mai állapotokra jellemző, hogy egy keresztényeket képviselni akaró párt kilincsel csak ezzel.

Spielberg 2009.01.27. 14:03:34

@Mj: papírom van róla, de letagadom :)
egyébként a legszebb szent St Annus... :D

undertow 2009.01.27. 14:04:52

azt egyébként kiszámolta valaki, hogy hány munkahely válna feleslegessé és szűnne meg egy ilyen módositás után?
és vajon akadt valaki, aki az érintetteket(gyk: akik hétvégén dolgoznak a kereskedelemben) kérdezte erről? vagy majd a kdnp és a keresztények eldöntik, hogy mi jó nekik?

Combi a ballibes Ferkófan 2009.01.27. 14:05:07

@more: Pedig én megpróbáltam linkelni egy több mint norvéggyanús hírt :)

undertow 2009.01.27. 14:07:38

@Avatar:
"Sok kereszténytől hallom a meleg kérdésköorben, hogy "semmi bajom a buzikkal, csinálják otthon, ne kelljen tudnom róla, és ne akarják nekem is kötelezővé tenni"...
Nos hasonlót kérek én is a keresztényektől: csinálják otthon, ne kelljen tudnom róla, és ne akarják nekem is kötelezővé tenni!"

ehehe, telitalálat :)

Geza 2009.01.27. 14:09:33

@Avatar:
A fene se mondta neked, hogy templomba kell menned. Kevered itt a szezont a fazonnal...

Ha úgy neked jobban esik, akkor vedd úgy, hogy a 'brit tudósok kutatásai által kimutatott eredmények' miatt akarják javasolni a vasárnap szünnappá tételét.

Vagy neked már eleve semmi se lehet jó, amit keresztény ember tesz vagy javasol? Mert akkor tájékoztatlak, hogy a keresztény emberek mind lélegeznek, az inkvizíciósok is mind lélegeztek, (sőt, még a zorbán is lélegzik!), és a klerikális tudósok be akarták tiltani(!), hogy valakit a lélegzés lehetőségétől megfosszanak! Mocsok módon mindenkinek lehetővé akarják itt tenni, hogy lélegezzen, és nem csak a keresztényeknek, ez a sunyi klerikálszuszogó banda beleszól mások dolgaiba és tör itten a világuralomra :).
De te ne hagyd magad, állj ki a lélegzetvisszatartási jogodért, és csak azért se vegyél levegőt, és ne csak arra a percre, ami ezen vaskalaposok szerint megengedhető, hanem legalább egy óráig!
Aztán azért írj, hogy hogy sikerült :).

Geza 2009.01.27. 14:19:25

@undertow:
Egy munkahely sem szűnne meg, mert ugyanaz a kereslet oszlana meg a hét maradék hat napján, 1/6-dal növelve a napi forgalmat, ami 1/6-dal növelné a szükséges munkaerő számát, így összességében pont ugyanannyi ember-órára lenne szükség.

De ha ennyire szereted a kiforgatott okosságokat, akkor itt egy paradoxon:
Egy asztalos egy asztal egy nap alatt készít el.
A 'Rátóti Kesely Élet MgTsz' asztalosüzeme most a hét minden napján termel, 6 asztalossal, azaz hetente 6*7=42 asztalra való keresletet elégít ki.
Ha bezárnak vasárnapra, akkor ugyanezt a keresletet a hét maradék 6 napján kell teljesíteniük, azaz naponta 42/6 = 7 asztalt kell csinálni, ami plusz egy asztalos bevonását igényli.

Azaz a vasárnapi munkaszünet nem hogy megszűntetne munkahelyeket, de egyenesen újakat teremt, Q.E.D. !

Kérdés: van-e hiba a gondolatmenetben ill. ha igen, akkor hol?

Bastie (törölt) · http://www.hirmax.net/ 2009.01.27. 14:28:08

@Geza: Sőt, ha hetente csak egy napot dolgoznának, akár 42 embernek is tudnának munkát adni. Nagy perspektíva.

Geza 2009.01.27. 14:31:17

@Bastie:
Köszöm, nem akartam én kimondani, hogy mennyire nincs összefüggés a munkanapok és a szükséges munkahelyek száma között. Neked lehet, hogy jobban elhiszik, mint nekem :).

acel 2009.01.27. 14:31:22

2007ben 100ezer gyerek születettt kb,
ebbol 44 ezer kersztelkedett katolikusra,
uj.katolikus.hu/csatolt/statisztika2004-2007.html
ez 45-48% katolikus és görögkatolikus összesen.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 14:32:41

@Geza: Egyet értek. A zembereknek nem lesznek kisebb igényeik attól, hogy vasárnap nem vásárolhatnak. Vasárnap is kell élni, megveszik előző nap amire szükségük lesz.

És ez a leggyönyörűbb ebben: "amire szükségük lesz". Nem amit kiraknak szemmagasságban elé, ezért beteszi a kosárba, hanem amit tényleg használni fog.

Ezáltal semmivel nem csökken az ország teljesítőképessége, sőt a helyes szelekciónak a következtében, (minimálisan persze, de) nő. Ha nem chipset kell gyártani, a chips gyárból kirúgják az embert, aki elmehet olyan munkahelyre, ami az ország szempontjából tényleg fontos.

acel 2009.01.27. 14:33:13

@vero: Mivel ipari környékan nőttel fel, nekem a folyamatos munka volt az alap,

bz249 2009.01.27. 14:33:33

@Bastie: amúgy meg attól, hogy vasárnap is dolgoznak még ugyanúgy heti 40 óra a munkaidejük... csak a szünnapjuk mondjuk hétfőre meg keddre esik (a legkisebb forgalmú napok).

Nem mellesleg Német- és Franciaországban sem volt sokkal tömegesebb munkanélküliség, mert vasárnap zárva voltak a boltok.

Bastie (törölt) · http://www.hirmax.net/ 2009.01.27. 14:37:09

"a chips gyárból kirúgják az embert, aki elmehet olyan munkahelyre, ami az ország szempontjából tényleg fontos."

Most már csak azt kéne lefektetni, hogy mi "az ország szempontjából tényleg fontos".

acel 2009.01.27. 14:37:15

Kellene egy masik kérdőiv is arról hogy hányan dolgoznak itt hétvegen is.

Float 2009.01.27. 14:38:22

Az nem játszik, hogy az megy vasárnapi dolgozós munkahelyre, aki ezt bevállalja?!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 14:38:57

@bz249: "Nem mellesleg Német- és Franciaországban sem volt sokkal tömegesebb munkanélküliség, mert vasárnap zárva voltak a boltok."

Biztos vagy abban, hogy itt fennáll az ok-okozati viszony?

moRtiZ 2009.01.27. 14:41:26

@Geza: "Kérdem én melyik ISTEN mondta ezt"
Egy Isten van, a 'melyik' így értelmetlen, de ha nem akarod kereszténységhez kötni, akkor megtalálod még 'shahada' címszó alatt is."

Géza, minden tisztelettel, de ez a Te álláspontod, és persze ha elfogadod a többiek véleményét, akkor helyet kell adnod más emberek hitének, aki nem feltétlenül "Istenben" hanem egy istenben. Ugye mert ha nem fogadod el más vallását, akkor hogy várhatnád el azt hogy más elfogadja a Te vallásodat.

Ebből kiindulva, a kérdés teljesen helytálló volt :).

izé... de hagyjuk, nem akarok teológiai vitába folyni. :)

Bastie (törölt) · http://www.hirmax.net/ 2009.01.27. 14:43:57

Érdekes a munkapaci taglalás. Ezek szerint közületek még senki sem látott pl olyan hirdetést, hogy "Hétvégi munkára XY-t felveszünk."

Egyébként meg a kereskedelmi tevékenység elég nehezen hasonlítható össze a termelésivel.

Combi a ballibes Ferkófan 2009.01.27. 14:46:12

Egyébiránt Bastienek van igaza. A munkaszerződésedben szépen benne van, hogy igényt tartanak-e a szolgálataidra szombaton és/vagy vasárnap. Ha ez összeegyeztethetetlen az ókeresztényi erkölcseiddel akkor nem kell odamenni dolgozni, és vasárnap lehet szépen menni a misére. Ennyi.

bz249 2009.01.27. 14:46:19

@TaTa86.: megnéztem az adatokat az Eurostatnál, hogy ne a levegőbe beszéljek... szóval ebben a két országban 1 illetve 1.5%-kal magasabb a munkanélküliség. Viszont az aktivitási ráta 10 illetve 5%-kal magasabb, mint Magyarországon. Szóval 4-9%-kal több ember dolgozik ott (noha a boltok zárva vannak vasárnap).

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 14:46:35

@Bastie: Most már csak azt kéne lefektetni, hogy mi "az ország szempontjából tényleg fontos".

Én kinézem belőled, hogy ezt el tudod dönteni. Szóval legyen fontos az amit te annak tartasz. (99%-ban valószínűleg egyet fogok érteni.)

more 2009.01.27. 14:53:23

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci: latod ma mindenkit hidegen hagynak a norvegjaink bar nice try:)))))

egyebkent visszaterve a korabbi kerdesedre, h itt hogyan megy a vasarnap-tema: nyilvan itt is sok uzlet nyitva van foleg a belvarosban. de az angolok alapveto hetvegehez valo hozzaallasa elegge egyertelmu: mindenki fuck off, en pihenek, meg haverozok, csaladozok, kirandulok, bingozom:)))

az ir kolleganom multkor nem ment el egy zsido csalad vasarnapi lakzijaba, mert ot hagyjak beken vasarnap, akkor o doglik egesz nap:)))

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 14:54:48

@bz249: Na ennyi. Innentől lehet ugatni, pénz beszél. 4-9%, és még pihenni is lehet. (Nyilván itt is sok minden belejátszik, hogy kijöjjön ez az eredmény, de ennek egyik része, hogy polgárok nem zsákmányolják ki magukat, így nem mennek idő előtt tönkre.)

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci: Na Combi, a SzalonFasisztát már le is veheted a nevedből! Milyen klerikálisreakciós, Horhtyfasiszta vagy te?!

"Ha ez összeegyeztethetetlen az ókeresztényi erkölcseiddel akkor nem kell odamenni dolgozni, és vasárnap lehet szépen menni a misére. Ennyi."

Ez egy kicsit több mint ókeresztény erkölcs.
És nem kell misére menni, főleg, ha még csak katkó sem vagy. (Egyébként ebben a teljesen szétbomlasztott társadalomban valóban semmi szükség nincs arra, hogy egy héten egyszer, az emberek érezzék, hogy együtt vannak. :P)
De mint az előbb is írták, ennek gazdasági, egészségügyi, pszichikai okai is vannak. (Vagy a pszichológia is ókeresztény baromság?)

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.01.27. 14:58:50

Én is dolgoztam vasárnapos üzemmódban vagy három évig. Fos volt, de nem kötelező ám olyan beosztásban dolgozni. Szenet sem szeretnék bányászni, nem is megyek szénbányásznak, viszont az fasza, ha vasárnap elfogy a tejecském, (vagy sörömborom) akkor hadd vegyek már tejet vasárnap.

bz249 2009.01.27. 14:59:35

@TaTa86.: az a különbség a külföldi meg a magyar között (legalábbi személyes tapasztalataim alapján), hogy a magyar ember imád fáradságos, nehéz, ám improduktív tevékenységeket végezni... a nyugati meg keveset dolgozik, de annak van értelme. Zseniálisak vagyunk a cél nélküli önkizsákmányolásban. :(

bz249 2009.01.27. 15:01:09

@Vizibusz: vehetsz akkor is, ha ezt bevezetik a benzinkútnál vagy az éjjel nappalinál... megfizetve a saját feledékenységed felárát.

Lecso (F*ck the Shit) · http://www.youtube.com/watch?v=OyxNgnQ9m30 2009.01.27. 15:04:09

"Jövőre kezdik nyomni az ötvenezer forintos bankjegyeket, melyen Ciccolina és Rózsa Sándor képe lesz látható, azt jelképezve, hogy kurva egy betyár világ jön..."

Combi a ballibes Ferkófan 2009.01.27. 15:09:09

@TaTa86.: Nem, a pszihológia ősi román szokás :)

undertow 2009.01.27. 15:09:14

@Geza: az egész hibás. a kiszolgált emberek nem legyártott termékek, nem darabra mérik. nincs egyenes arányosság a vásárlók száma és a bolt dolgozóinak száma között.
a vasárnapi vásárlók eloszlanak a hét többi 6x24 órájában, valószinűleg egy adott pillanatban ritkán indokolná a keresletnövekedés a plusz munkaerőt, nem lenne akkora ami szükségessé tenne plusz embereket. pl ahol 3 kassza van, ott ha megszakadnak se fog 4 ember pénztárosént dolgozni, max kicsit hosszabb lesz a sor.

acel 2009.01.27. 15:11:10

Tulajdonképpen hány embert érint ez most?
100 ezer? Hányan járnak a boltba vasarnap? 1-2 millió? Akkor miről is beszélünk?
Arról hogy a kndpnek vissze kell kerülnie a köztudatba, ehhez fel kell dobmia egy indulatokat kiváltó témát, az abortuszba már belebukott, most kers mást.
Annál jobb reklám nem is lenne neki mint hogy ha sikerül a forrótémáját sikerre vinnie. Erre jó példa az mdf a jelenlegi ciklusba a tevékenysége kimerül a haláladó elleni fellépésben, Ez sikerült is neki most szétreklámozza magát vele. És ez szavazókat hoz. Kis párti stratégia a növekedésre. Ezt akarja a kndp is elérni.
Ha fontos munkaügyi témát akarne felvetni akkor rámászhatna a heti 40 óra betartatására. Az sokkal fontosabb lenne mint a vasárnapi munka. De nem, neki egy olyan téma kell ami megsztja az embereket, és még talámn sikerre is lehet vinni.
A KNDP ezzel a témával csak szavazatokat akar sterezni, esze ágában sincs a vasárnapi munkát megszüntetni.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 15:12:08

@moR10:

Pedig érdekes lenne.;-) Meg színvonalasabb is, mint a KDNP faszáról értekezni. Kiindulhatnánk például Canterbury Szent Anzelm ontológiai istenérvéből.

undertow 2009.01.27. 15:14:07

@bz249: a benzikutasok és az éjjelnappalisok nem érdemlik meg a szabad vasárnapot? miért?

Bastie (törölt) · http://www.hirmax.net/ 2009.01.27. 15:14:51

@Mj: A "fasz" szó el sem hangzott a posztban. :)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 15:17:22

@Vizibusz:

Pontosan azért is mennek el az emberek vasárnap is dolgozni - azon túl, hogy azt a kevéske többletet is megkeressék, annyira kell nekik minden pénz -, amiért nem gondoskodnak előre a létszükségletükről, pl. az élelmiszerekről. Rövidlátóság. (Nálunk például liszt, cukor, tészta, konzervek, sör, bor, pálinka, tisztítószerek bent figyelnek szépen a kamrában. A tejet meg a romlandót pedig be kell osztani.)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 15:17:56

@Bastie:

Tudom. Gondoltam, emódon is jelzem a szívonalat.;-)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 15:20:12

@Bastie: "A "fasz" szó el sem hangzott a posztban. :) "

Érdekes, pont azt akartam írni mint MJ. :)
Igaz, te a fallosz szót használtad, mivel nagyon értelmiségi vagy ám.
Akkor is szenzációhajhász, olcsó fogás. És teljesen indokolatlan. A legszebb állázadó hagyományokat juttatja eszembe. ;)

acel 2009.01.27. 15:20:27

NIncs rosszabb szavazás az ugyben mint nem menni vasárnap bevásárolni. Ha senki sem megy akkor nem kell senkinek a szolgáltatás. Nem éri majd meg nyitva lenni.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 15:22:43

@acel:

Imádom, amikor pártokat antropomorfizálnak, utána pedig megmondják, hogy mit akarnak.;-) (Én speciel elég sokat beszélgettem az egyik képviselőjükkel, aki tanított, és én valóban tudom, hogy mit akar, mert elmondta, és mert nem hazudozó típus.)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 15:25:31

@undertow:

A benzinkutak vasárnap Franciaország elég sok helyén zárva tartanak például. Mert mondjuk nem olyan létfontosságúak, mint a mentősök, tűzoltók, stb.-k.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 15:26:23

@Mj:

Természetesen "n"-nel akartam írni, még mielőtt valaki belekötne.;-)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 15:27:22

@acel: A társadalom nem így működik. Bűnüldözéssel is elmondhatnád ezt, hogy fölösleges a rendőrség, a lopás ellen úgy tehetünk, hogy nem megyünk el lopni, (ill a tolvajt kirekesszük).

Még mindig nem értem, hogy 1000 éves szolga (jobbágyi) sor, 40 éves kádárista elnyomás után, honnan veszik egyesek, hogy a magyar tud magáról gondoskodni, tud közép és hosszútávon gondoskodni, képes elvonatkoztatni a pillanatnyi konfortjától?

Bastie (törölt) · http://www.hirmax.net/ 2009.01.27. 15:29:40

@TaTa86.: Egy fokkal talán jobb, mint élő adásban zsidózni a Parlamentben, ahogy azt a KDNP vezére tette. Vagy talán ha nem pont katolikus iskolában szembesültem volna életemben először a zsidógyűlölettel, akkor lehet, hogy kihagytam volna ezt a hasonlatot a posztból. Máskülönben írhattam volna vesszőparipát is, de az is fallikus szó.

derelyegrádi szellem 2009.01.27. 15:34:54

@Bastie:

Megmondanád, hogy a "KDNP vezére" mikor zsidózott a Parlamentben elő adásban? Ki? Mikor? Miként?

Köszi.

Véraláfutás 2009.01.27. 15:35:30

Most se időm, se kedvem nem volt átrágni magam a kommenteken.

Én elég gyakran jártam ki Ausztriába, és sok esetben hétvégékre. Az ott élők megszokták a körülményeket és ahhoz igazították a szokásaikat. Nekem is fura volt a vasárnapi pangás, de cserében nyugisak, békések voltak az utcák.
Ráadásul a Kádár érában se voltak nyitva vasárnap az üzletek, szombaton meg csak kora délutánig. Akkor is alkalmazkodtak az emberek...

El vagyunk kényelmesedve.

ui.
A kereskedők sírnak, mert ez őket érinti húsbavágóan. A melós nincs túlfizetve, bemegy, mert különben jön más a helyére... Éljen a munkanélküliség.

Avatar 2009.01.27. 15:38:30

@Geza:
"Vagy neked már eleve semmi se lehet jó, amit keresztény ember tesz vagy javasol? Mert akkor tájékoztatlak, hogy a keresztény emberek mind lélegeznek, ... és a klerikális tudósok be akarták tiltani(!), hogy valakit a lélegzés lehetőségétől megfosszanak!
...
De te ne hagyd magad, állj ki a lélegzetvisszatartási jogodért, és csak azért se vegyél levegőt, és ne csak arra a percre, ami ezen vaskalaposok szerint megengedhető, hanem legalább egy óráig!"

Nem azzal van a baj, amit javasol, hanem amit másokra rá akar erőltetni.
Gondolom viccesnek érzed magad, de talán nem árt tudnod, hogy igenis vannak olyanok, akik nem akarnak lélegezni. Bizony vannak akik eutanáziára vágynak, de egyes helyeken még abba is beleszól az egyház, hogy az ember lekapcsoltathassa-e a gépeket, amik életben tartják. Szóval jól mellélőttél.
Filmajánló: Belső tenger

@acel:
"2007ben 100ezer gyerek születettt kb,
ebbol 44 ezer kersztelkedett katolikusra,"
Katolikusra nem keresztelkedik az ember, hanem megkeresztelik és kész. A csecsemőknek nem sok beleszólási joguk van.

A vasárnapi munkavégzésre visszatérve: Vannak jó páran akik hétvégén keresik meg azt a pénzt amiből a tanulmányaikat és megélhetésüket finanszírozzák főiskola/egyetem alatt.
Ha a vasárnap kötelezően szünnap lesz, ők mit csináljanak?
Vállaljanak éjszakai munkát, aztán majd vasárnap kialusszák magukat?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 15:38:55

@Bastie:

Vannak ateista zsidógyűlölők, zsidó származású antiszemiták - pl. Marx -, meg olyan katolikusok is, akik nem tudnak megszabadulni a gyűlöletüktől valamilyen csoport irányába. (Meg olyan katolikusok is, akik azt hiszik, hogy a nagyszakállú Isten fent ül a felhők között.) Az egész katolikus egyházat viszont csak akkor lehetne jogosan antiszemitizmus vádjával illetni, ha mondjuk egy pápai enciklika szólna arról, hogy a zsidó vallás elítélendő. A pápai véleménynyilvánítások viszont pont ennek az ellenkezőjéről szólnak. Majd ha a Szabó Ervin könyvtárban járok, ismét kiveszem az enciklikák forrásgyűjteményét, aztán lehet csemegézni.;-)

acel 2009.01.27. 15:39:21

@TaTa86.:
Vagyis igen az államnak kötelessége lenne a kersekedelmi dolgozókat megvédeni az őket kiszipolyozó multiktól, a kisboltost akinek a fő bevétele a hétvégi helyi forgalom azt mitől védi meg ez a törvény a bevételen kívül.

A nagy láncoknál dolgozókat nem ezzel kell megvédeni, hanem magas hétvégi pótlékkal, és a jelenlegi Mtk. betartatásával. Amit senki sem csinál meg.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 15:39:38

@derelyegrádi szellem:

Ja erről meg szívesen kérnék egy linket például.;-) Elvégre egy olyan pártról beszélünk, aminek még zsidó tagozata is van.:D

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 15:45:02

@Bastie: Na ha valamiben volt választása a szüleidnek az az, hogy katolikus iskolába küldenek vagy világiba. Ők a katkót válaszotották, biztos megvolt az okuk rá, azt tőlük kérdezd.

Az meg érdekelne, hogy mikor zsidózott élő adásban Semjén, valami linket küldjél. Ahogy én tudom, Semjén mostanában elég sokat tett a zsidó-keresztény megbékélésért. Pl: megalapította a zsidó műhelyet vagy mit. Szidta is érte a kuruc rendesen. (Ha a Wiesznénis "zsidózására" célzol, jelzem, hogy azt totálisan félreértetted, abban semmi ártó szándék és rosszindulat nem volt. Sőt...)

Az hogy a katkók mennyit zsidóznak nem tudom. Lehet hogy tényleg sokat. Ezzel kapcsolatban 2 dolgot szeretnék megjegyezni.
- Engem nem érdekel ha valaki zsidózik. Fontosabb dolog is van az országban mint egy jó érdekérvényesítő képességgel rendelkező 1%os kisebbség pátyolgatása.
- A zsidók meg folyton katolikusoznak, meg keresztényeznek, csak őket ezért senki nem szólja meg.

Egyébként az antiszemitizmus totális off ebben a kérdésben. Nem tudom, hogy a szabad vasárnaphoz hogy jön?
Írhattál volna valóban, és akkor én lettem volna olcsó, ha ezért megszóllak. Azt meg még mindig nem értem, hogy a szabad vasárnap felvetése miért vastagbőr?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 15:45:33

@Avatar:

Egyrészt a gyerekeket a szüleik kereszteltetik meg. Ahogy a gyerekeket a szüleik járatják iskolába. Aztán kamasz/felnőtt korukban majd eldönthetik, hogy folytatják-e az utat, vagy letérnek róla, ilyen egyszerű.
Akik a felsőoktatási tanulmányok mellett vasárnap is dolgozni kényszerülnek, azokat nem még több munkával kell kizsákmányolni - így tanulni sem tudnak jól -, hanem ösztönző, az élet fenntartásához elegendő ösztöndíjakkal kell jutalmazni. Aki pedig rosszul tanul, ergo semmit sem, vagy csak kevés ösztöndíjat kap, az inkább ne végezze el az egyetemet a darab papírért - kidobott pénz úgyis -, hanem menjen el teljes munkaidőre dolgozni.

Véraláfutás 2009.01.27. 15:46:43

@Véraláfutás:

Ha az emlékeim nem csalnak, Ausztriában nincsenek éjjel-nappali nyitvatartó boltok, se benzinkutak.

Ausztriában nemrég enyhítettek, hogy az üzletek, hétköznap este 9-ig nyitva lehetnek. :))

"Európai Unió Statisztikai Hivatala, az Eurostat felmérései szerint Európában jelenleg Magyarországon dolgoznak a legtöbben vasárnaponként."

"A norvégoknál például kizárólag a száz négyzetméternél kisebb élelmiszerboltok, s a százötven négyzetméter alatti benzinkutak lehetnek nyitva vasárnap."

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 15:50:15

"„Gyurcsány Ferenc és a magyarul beszélő kormánya ezentúl nem ejtheti ki a haza szót a Parlamentben”."

Ebben hol van az a szó, hogy zsidó? Semjén itt egyértelműen arra gondolt, hogy a kormány nem méltó arra, hogy magyarnak vagy hazafinak nevezzük őket, maximum csak magyarul beszélnek. Ezt sokféleképpen lehet kritizálni - szerintem olcsó retorikai fogás -, de antiszemitizmust csak az lát benne, akinek erre van kihegyezve a füle. De hát ugye meg lett már mondva, az is antiszemita, aki kritizálja Izraelt. Adott esetben egy holokauszt-túlélő is.

derelyegrádi szellem 2009.01.27. 15:51:24

@Mj:

Én nem tudok linked küldeni mert nem tudom hogy kell. De valaki majd segít.

A történet fejből:

2006.-ban Deutsch Tamás tiltakozott a Van egy ember, van egy ország,.. Gyurcsány plakát ellen, mert őt a Ein volk, ein reich, ein führerre emlékeztette (nincs igaza, de az ilyen ügyben hiszterikus MSZP-vel szembe én is felhoztam vola), erre az egyik V. kerületi képviselő valamilyen Tibor ha jól emlékszem, Deutsch Tamást a Fidesz kettes számú díszzsidójának nevezte. (ki lehet a No.1 kérdezhetnénk ettől a jó MSZPéstől)

A kitört botrányban Hiller (akkori pártelnök azzal védte az MSZP-s zsidózót, hogy ő nem lehet antiszemita, mert ő maga is zsidó.

Mert ugye az MSZP-ben - ezek szerint - nyilvántartják, mégpedig pártelnöki szintem, a tagok származázás. Mint az SZDSZ-ben ahol a Beszélőbel beszélte meg Révész Sándor Bauer Tamással hogy Kuncze azért lett párt vezetője, mert az ő szülei nem volt kommunisták, és ő maga nem zsidó. És ezt ki is nyomtatták.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 15:51:34

@acel: Nem értem, hogy jön ez ide. Nyilván nem lesz Magyarország mennyország ha megszavazzák a javaslatot.
Sőt én még azt is megkockáztatom, hogy jelenleg nem ez az ország legnagyobb problémája.
De ettől még a felvetés jogos, és semmiképpen nem vastagbőr.

@Bastie: Én még mindig nem látom a zsidózást.

derelyegrádi szellem 2009.01.27. 15:52:42

@Bastie:

Én nem találtam ott semmit amiben zsidóztak volna, ha segítenél megköszönném. Különösen arra lennék kiváncsi, hoyg mi hangzott el.

Köszi.

szamócaábris (törölt) 2009.01.27. 15:53:18

hatekonyabban müködne a kereskedelem, hiszen ami kell azt ugy is megveszed, ami meg nem kell azert vasarnap sem mesz el.

en azt nem ertem, hogy ha ez mindenhol müködik, akkor nalunk miert nem ? csak!

valami hülye viszza fele halad az autopalyan?

Egy ? mindegyik!

Avatar 2009.01.27. 15:56:41

@Mj: Rendkívüli a bölcsességed, de a normális ösztöndíj rendszert a vasárnapi szünnaptól teljesen függetlenül kellene megoldani.
Viszont itt a vasárnapi kötelező szünnap ceteris paribus került elő. Jelenleg még a jó tanuló sem tud megélni az ösztöndíjból, szóval akinek nincs pénzes családi háttere annak marad az iskola melletti munkavállalás.
Azt meg majd mindenki eldönti magának, hogy megéri-e neki így a papír, vagy sem.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 16:00:11

@Bastie: „Gyurcsány Ferenc és a magyarul beszélő kormánya ezentúl nem ejtheti ki a haza szót a Parlamentben”.

Jaaa, hogy ez zsidózás? Nem lehet, hogy valakik már megint paranoiásak, üldözési mániában szenvednek?
Ez betegség, kezeltetni kell!

Geza 2009.01.27. 16:02:20

@Avatar:
"Bizony vannak akik eutanáziára vágynak, de egyes helyeken még abba is beleszól az egyház, hogy az ember lekapcsoltathassa-e a gépeket, amik életben tartják."
Miért, te most nem épp ugyanúgy beleszólsz, csak a másik irányba? Illetve hát pont ugyanúgy csak véleményed van a témában, mint ahogy az egyházaknak is, és pont ugyanúgy a szerinted helyesnek tartott érvekkel támasztod alá, mint ők, miszerint 'szerinted ez így és így lenne helyes'.
Ha ez neked szabad, akkor egy egyháznak miért ne lenne az?

"Szóval jól mellélőttél."
Erről nem vagyok meggyőződve. Mindazonáltal ne téveszd szem elől, hogy a kdnp csak szavazásra javasol, nem kötelez. A javaslatot a képviselők szavazzák meg vagy vetik el, akik (elvileg) az embereket képviselik, felekezettől függetlenül, tehát az egyház senkit sem kényszerít, mert a szekuláris berendezés miatt erre módja se lenne.

Az meg azért engedtessék meg, hogy mint keresztény az eutanázia és az abortusz ellen legyek és ezen véleményemnek hangot is adjak, ez ügyben (a demokrácia szabályain belül) javaslatokkal is éljek, valamint hogy egyéb keresztények is így tegyenek. Na, kb. ez a javaslat háttere, és így nem értem, hogy az egyet nem értésen, a más véleményen kívül kinek mi baja van ezzel.

Az oké, hogy szerinted a vasárnapi szünetnek több kára lenne mint haszna, ez a véleményed, de akkor vagy amellett érvelj, hogy miért lenne több kára, vagy amellett, hogy miért lenne kevesebb haszna, de ne a javaslat előterjesztőjére tett feltételezéseidet ragozd. Már persze ha érdemi vitát akarsz a témában, és nem csak egy lapos fikázást.

derelyegrádi szellem 2009.01.27. 16:02:42

@Mj:

Az, mint ők maguk.

Bastie-re még várok egy kicsit, aztán lehet, hogy levetkőzöm a kultúráltabb énemet.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 16:02:49

@Avatar:

Pedig egyáltalán nem mindegy, hogy mennyiben teszi lehetővé a rendszer az ember minden szempontból romboló hatású önkizsákmányolását. Én például 37 ezret kapok havonta 25 elvégzett tanegységért, 4,87-es átlagra, és még nem kell dolgoznom mellette. (Majd tavasztól.) A felsőoktatás szétverése meg tényleg önmagában is elég nagy téma, amiről százoldalakat lehetne vitatkozni.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 16:05:15

@Geza:

Általános hozzáállás, hogy mindenkinek lehet véleménye, csak az egyháznak nem.:-/ Vagy ha igen, az egyszersmind azonnal kötelező érvényű lesz szerintük.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 16:05:56

@derelyegrádi szellem:

Szerintem az általam idézett szövegre gondolt, mert ez jött ki a posztban található linkre.

Bastie (törölt) · http://www.hirmax.net/ 2009.01.27. 16:09:12

@TaTa86.: Ez most már tényleg iszonyatosan off, de rajta, hogyan értelmezed a "magyarul beszélő kormánya" kijelentést. Most már érdekelne. A személyeskedést nem viszonoznám.

Noch einmal: A poszt arról szól, hogy kezd nevetségessé válni, hogy a KDNP mindenből azt a következtetést vonja le, hogy ha az üzletek vasárnap nem nyithatnának ki, milyen jó lesz neked.

Olyan kérdésben akar helyetted dönteni, amiben neked is meglenne a választási lehetőséged.

acel 2009.01.27. 16:14:44

@Mj:
"Általános hozzáállás, hogy mindenkinek lehet véleménye, csak az egyháznak nem.:-/ Vagy ha igen, az egyszersmind azonnal kötelező érvényű lesz szerintük."
A katolikus egyház szent, és a pápa személyesíti meg. Tehát amit ő mond az szent, magától istentől valo, és megmásíthatatlan. Ugyanígy a papjai szavai is szentek, csak nem annyira kötelző érvényűek.
Aki a szent szónak nem engedelmeskedik, az egzházi törvényt szeg. Ezért van az hogy a kat egyháznak nem lehet véleménye csak kijelentései vannak.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 16:22:09

@Bastie: "magyarul beszélő kormánya"

Nos: Mint tudvalevő Gyurcsány & co 90 előtt kérdés nélkül kiszolgálta Moszkva érdekeit. Most 90 után pedig ugyanúgy kérdés nélkül kiszolgálja a multinacionális (ha ebbe is zsidózást fogsz belelátni, akkor csúnyán fogok nézni) tőke érdekeit. Mindkét esetben a nemzet rovására. Az szdsz ebben nagyon is partnernek mutatkozott/mutatkozik.
Nekem ez ezt jelenti.

derelyegrádi szellem 2009.01.27. 16:25:00

@Bastie:

Ez volt szerinted a zsidózás?

Te a "magyarul beszélő kormánya" kijelentés úgy értelmezed, hogy lezsidózta őket a KDNP vezére?

Tahát, aki magyarul beszél és kormánytag, de mondjuk szerintem/vagy a KDNP-és szerint nem a magyar összérdekekért cselekszik, hanem ellene, az a "zsidó"?

Tehát mondjuk nincs magyarul beszélő zsidó származású ember, aki a magyarságért (amibe beletartoznak ám a magyar származású, magukat magyarnak tartó zsidók, svábok, örmények, szlovákok, stb.) cselekszik, érez.

Teller Ede? Fuchs? Radnóti? Kiss József? Szomori? Szerb Antal?

Nem tudom másnak e tájék mit jelent,
Nekem szülőhazám e lángoktól ölelt kis ország..

te idióta!

És amit írtál az nagyon durva antiszemitizmus, mégpedig a legrosszabb fajtájából, plusz még az atiszemitizmus hamis vádja is.

Nyugodtam moderáld ki, leszarom. Meg téged is.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 16:32:34

@Bastie:

Nincs mindenkinek választási lehetősége. Ráadásul az ország érdekeivel egyezik az, hogy ha még te is választod, hogy tönkremész a családoddal együtt esetleg, akkor ezt nem szorgalmazza. Persze akinek elsősorban csak önmaga rövidtávú érdeke számít, a közösség hosszútávú, az egyénre is hosszútávon pozitívan kiható érdeke pedig abszolút sokadlagos, az megérteni sem fogja, hogy miről beszélek.

more 2009.01.27. 16:34:32

szellem, szellem......tudjuk, te szoltal, h le fog hamlani a kulturmaz....jol sikerult:))))

de most oszinten, ugy vagy ezen felhaborodva, mintha meg sose hallottad volna ezt a retorikat...tudod, mar a zs-vel kezdodo szavak hasznalata is gyanus egyeseknek

derelyegrádi szellem 2009.01.27. 16:34:54

@zero:

te zero!

Ki a g..i ez a Bastie? Honnan szerezted ezt a figurát?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 16:35:38

@acel:

Könyörgök, az egyház is írta már felül önmagát, és az egyházon is belül vannak nézeteltérések - akár az első gárdistaavatás zászlószentelésére gondolok, akár a régebbi ellenpápákra -, mert emberek alkotják a szervezetét.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 16:36:38

@Bastie: Még azt szeretném hozzátenni, hogy az antiszemitizmus vádja a holokauszt miatt súlyos vád. Lényegében azt jelenti, hogy látens tömeggyilkos vagy.
Ha nem így lenne, akkor simán véleménynyilvánítás szabadságába esne. Ahogy a katkókat vagy a szcientológusokat is lehet zsigerből utálni. Nem fognak érte kinézni a szalonokból. (Ld Tóta W. Árpád)

Viszont a katolikus egyházról elmondható, hogy nem vett részt a holokausztban, sőt rengetegen, az ellenszenvük ellenére is, életük kockáztatásával is zsidókat mentettek. Ugyanez vonatkozik a többik keresztény felekezetre.

Horizont 2009.01.27. 16:37:15

Akkor most a KDNP kérésére vasárnap bezár minden és beülünk a templomba misére és előtte, utána nagyon, de nagyon szeretjük egymást a családban! Szánalmas erőlködés. Nem azért van válságban a családi szeretet (ahol válságban van) mert vasárnap nyitva vannak a boltok!
Mellesleg a KDNP Semjénnel az élen példát mutathatna mindenben!
Csak én nem látom?
Ők is bort isznak és vizet prédikálnak!

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 16:38:16

@derelyegrádi szellem:

Nem voltál ott a Hírmaxtól átvett vonat-makettes álhír vitájánál?:) Na, Bastie onnan lett leigazolva, miután súlyos következményeket helyezett kilátásba azért, mert ellopták a cikkét. (Mivel a cikket ő írta, Zero pedig átvette.) Bocs, Bastie, ha pontatlanul fogalmaztam volna.;-)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 16:40:53

@Horizont:

Mint ahogy előttem már mások is elmondták, ennek elsősorban nem misére toborzó jellegű üzenete van, hanem szociális, pszichológiai és gazdasági érdek, hogy ne hajtsák túl magukat az emberek, ugyanakkor rászokjanak arra pl., hogy előre gondolkodva, a hetet megtervezve kell bevásárolni, gondoskodni magunkról.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.01.27. 16:42:24

@Horizont:

Nem tudom, szerintem jó ötlet, hogy ne az legyen sokaknak a családi program, hogy elmennek a tescoba. Persze, otthon nem vezethetik be a kötelező családi összeborulást, de mégis...talán valami elindulna..nyugodtabbak lennének az emberek...én így látom.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 16:44:49

@Bastie: Na még egy bónusz érv, inkább csak gonoszkodás képpen:
Ha valaki kiáll a nemzetközi munkásünnepen, és Internacionálét énekel, az ne csodálkozzon, ha utána egyesek megkérdőjelezik nemzeti identitásukat.

Avatar 2009.01.27. 16:50:35

@Geza: @Mj:
Nem az a bajom, hogy az egyház, vagy bárki véleményt nyilvánít. Sőt azzal sincs bajom, ha a katolikusok követik az egyház tanításait (bár ők is eléggé válogatnak, mit kövessenek belőle...)
Nekem azzal van bajom, ha beindul a Tiltsák Bea mozgalom, és olyan törvényeket hoznak, amit bizonyára a jószándék indukál, de olyan dolgokban akadályoz engem és másokat, amivel senkinek nem ártunk (esetleg csak magunknak az önkizsákmányolással de még az eutanáziával is). Akkor meg mi a rákért legyen tilos?
Had döntsem el mi a jó nekem, ne akarjon megvédeni magamtól, amíg másnak nem ártok! Cserébe nem fogom hibáztatni akkor sem ha utólag belátom neki lett volna igaza!

A keresztény ember nem akar vasárnap dolgozni. OK, ne tegye, ne vállaljon olyan munkát, legyen a családjával vasárnap!
De ha én csak úgy vagyok képes biztosítani a magam vagy családom megélhetését, ha vasárnap is dolgozok, akkor mi van? Dögöljek meg, le vagyok szarva?

Az egyház észrevehetné, hogy az emberek többsége szarik az ő tanítására, hogy ne dolgozz vasárnap (mellesleg eredetileg nem szombatról volt szó a tízparancsolatban?). Talán győzze meg az embereket, hogy nekik az milyen jó lesz, ha vasárnap nem dolgoznak (ezzel elkerülik a pokolra jutást), ne pedig törvényt akarjon keresztülnyomni!

MJ: Gratulálok a tanulmányi eredményedhez, de havi 37000 Ft-ból se nagyon lehet megélni, de tegyük fel, hogy ez pont elég diákhitellel együtt. Tehát a szegény sorból jövő gyerek ne tanuljon, ha nem tud legalább 4,87-es átlagot elérni?
És mi van, ha becsúszik egy 4.0-s félév amire már mondjuk csak 20000 Ft az ösztöndíj? Hagyja ott az egyetemet mondjuk 4 félév után mert kiderült, hogy "hülye" hozzá? Vagy honnan pótolja ki?
Kérjen állami segélyt ? Miért nem jobb az ha megmarad a lehetőségük a diákoknak, hogy hétvégi munkával pénzhez jussanak?
Az legalább öngondoskodás, amit az országban sokaknak meg kellene tanulni...

derelyegrádi szellem 2009.01.27. 16:50:39

@Mj:

Nem nem voltam ott. De ha már bastie ennyire érzékeny a jogokra, akkor majd nyilván nem nehezményezi, ha megküldöm a Semjénnek ezt a tőle származó idézetet:

"Egy fokkal talán jobb, mint élő adásban zsidózni a Parlamentben, ahogy azt a KDNP vezére tette."

A fentiek miatt azt gondolom azon sem ütközik meg, ha ott is súlyos jogkövetkezményeket helyeznek majd kilátásba.

Bastie (törölt) · http://www.hirmax.net/ 2009.01.27. 16:52:50

@Mj: "az emberek, ugyanakkor rászokjanak arra pl., hogy előre gondolkodva, a hetet megtervezve kell bevásárolni, gondoskodni magunkról."

Azzal tökéletesen egyetértek, hogy az előre gondolkodást és tervezést erősíteni kell a társadalomban. A módszereken lehet vitatkozni, de nagy szükség van rá.

A poszt viszont egy kicsit másról szólt.

Horizont 2009.01.27. 17:00:08

@Mj: @laspalmas: komolyan azt gondoljátok, hogy aki normálisan családközpontú csak akkor csinál "családi napot szeretetteljesen" ha zárva lesznek a plázák, multik?
Ha valaki " olyan" annak mindegy zárva van-e vagy nem! Vagy azt hiszitek ha zárva lesz a Tesco akkor nem oda viszi a családját hanem az állatkertbe, vagy társasjátékozni fog otthon?
Akkor én most pesszimista vagyok és másképp látom!!!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 17:02:05

@Avatar: "ha beindul a Tiltsák Bea mozgalom"
Ehhez nincs ereje az egyháznak. Mondom, nem 1938, de főleg nem 1635 van. Kb tényleg az eutanázia tiltása az egyetlen létezik. Ezzel én sem értek egyet, de ez nem érint annyi embert, hogy komolyan kéne ezzel foglalkozni. (Tehát úgy is mondhatnám, hogy demagógia.)

"Had döntsem el mi a jó nekem, ne akarjon megvédeni magamtól, amíg másnak nem ártok! "
Mivel mostanra képtelenség kivonulni a társadalomból, ezért amit te csinálsz, az mindenképpen hatással van az én életemre is, és viszont. Tehát ez az érv kiesett. Ha elmész a Szaharába a busmanokkal élni, azzal valóban engem egyáltalán nem korlátozol.
Mellesleg nem arról van szó, hogy neked megmondja akárki, hogy mit csinálj, hanem mindenkinek. Szvsz az átlagprolinak meg is kell mondani, mert önállóan nem jön rá. (Ezt gondolatot akkor fogom feladni, amikor a Provident érdeklődés hiányában csődbe megy.)

"De ha én csak úgy vagyok képes biztosítani a magam vagy családom megélhetését, ha vasárnap is dolgozok, akkor mi van? Dögöljek meg, le vagyok szarva?"
Őszintén: Megdöglenél te és a családod, ha vasárnap nem dolgoznál?

acel 2009.01.27. 17:10:27

@Mj:
Az hogy a kat egyház szava szent már az alapfokú talpalón tanítják, gondolom erről hiányoztál.
A nem szent egyházaknál nincs így persze.

Amúgy a papoknak is szabad vasárnapot! Jogot hogy együtt lehessenek a családjukjal a szent napon!

derelyegrádi szellem 2009.01.27. 17:15:47

@Bastie:

"A poszt viszont egy kicsit másról szólt."

Lásd: a KDNP vezérének zsidózásáról.

Másról nemigen, mert hogy egy keresztény párt azt szeretné, hogy a vasárnap az keresztény vasárnap legyen, a világ legtermésztesebb dolga. Mint ahogy az is, hogy nyilván a Kadima vagy Shasz Izraelben az tűzi zászlajára, hogy a sabbat legyen sabbat. Szerinted ez meglepne valakit? Ugye nem.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ezekkel a törekvésekkel mindenki/bárki köteles azonosulni. Ezért vannak a választások. Mi ebben a kirívó, meglepő, bármi?

Persze csak azon kívül, hogy a KDNP vezére egyenes adásban zsidózik, legalábbis a te már megkommentelt olvasatodban.

derelyegrádi szellem 2009.01.27. 17:31:44

@acel:

Meg azt is, hogy a kat. papoknál cölibátus van, következésképpen nincs családjuk (mármit feleségük és gyerekeik).

Te meg erről a részről maradtál le az alapfokú talpalón?

gordu 2009.01.27. 17:37:26

Azért megnyugtató, hogy a maszop/szdsz után a világ legsötétebb hülyéi (kdnp) benne lesznek az új kormányban.

Van alternatíva, tessék szavazni.

A zsidógyőlölő, de a zsidó Jézust imádó egyház pártja megmondja, hogy ki mikor dolgozzon, mikor menjen bevásárolni, és mikor legyen a családjával akkor is, ha nincs.

Lesz itt még lejjebb, feleim.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 17:48:26

@gordu: "Lesz itt még lejjebb, feleim. "
Neked nem, te már a legalján vagy.

Néha azért már tényleg sajnálom a KDNPt. Rendben szánalmasak, vannak hülye dolgaik, politikában életképtelenek, de hogy miért antiszemitázza őket mindenki?

(A válasz valójában egyszerű:
-Ki volt az antiszemita a 30as években?
-Aki gyűlölte a zsidókat.
-És ki antiszemita most?
-Akit a zsidók gyűlölnek.)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 17:50:39

@Avatar:

"Nekem azzal van bajom, ha beindul a Tiltsák Bea mozgalom,"

Ez nem beindul, maximum folytatódik, mert korábban is így volt, pedig akkor még kevésbé jutottak szóhoz a kereszténységet képviselő pártok. (Gyakorlatilag semennyire.)

"és olyan törvényeket hoznak, amit bizonyára a jószándék indukál, de olyan dolgokban akadályoz engem és másokat, amivel senkinek nem ártunk (esetleg csak magunknak az önkizsákmányolással de még az eutanáziával is). Akkor meg mi a rákért legyen tilos?"

De, az egész ország issza a levét, hogy az emberek olyan helyzetbe kerültek, hogy muszáj vasárnap is dolgozniuk pár ezresért többet ahelyett, hogy pihennének.

"Had döntsem el mi a jó nekem, ne akarjon megvédeni magamtól, amíg másnak nem ártok!"

Még egyszer mondom, az egész országnak ártasz, ha kizsigereled magad, mert sokkal többet kell rád költeni, ha beteges leszel, és a gyerekeidre is, ha emiatt hullik szét a családod. Tudnék élő példákat mondani.

"Cserébe nem fogom hibáztatni akkor sem ha utólag belátom neki lett volna igaza!"

Ez most teljesen mellékes.

"A keresztény ember nem akar vasárnap dolgozni. OK, ne tegye, ne vállaljon olyan munkát, legyen a családjával vasárnap!
De ha én csak úgy vagyok képes biztosítani a magam vagy családom megélhetését, ha vasárnap is dolgozok, akkor mi van? Dögöljek meg, le vagyok szarva?"

Ezt mondom. Itt nemcsak a keresztény emberről van szó, hanem arról, hogy az emberek saját magukat zsigerelik ki, mert még heti kétezer forintról sem tudnak lemondani. Aztán majd ezeknek az összegeknek a többszörösét költik rájuk, amikor belebetegszenek a túlhajtásba. Önmagában tehát én is kevésnek tartom a vasárnapi munkaszüneti napot - vicces, a menetrendeken még most is azonos kategóriák -, ehhez nyilvánvalóan tartós életszínvonal-növekedést is kellene produkálni, hogy ne szoruljanak rá az emberek, mint annak idején a GMK-zásra.

"Az egyház észrevehetné, hogy az emberek többsége szarik az ő tanítására, hogy ne dolgozz vasárnap (mellesleg eredetileg nem szombatról volt szó a tízparancsolatban?)."

A Tízparancsolatban az Úr napját kell megszentelni. Egyébként pedig az emberek egymás halálára is szarnak, most ez érv?

"Talán győzze meg az embereket, hogy nekik az milyen jó lesz, ha vasárnap nem dolgoznak (ezzel elkerülik a pokolra jutást), ne pedig törvényt akarjon keresztülnyomni!"

Ha úgyis szarnak rá, hogy győzi meg őket? (Itt egyébként sem a Pokolra jutásról van szó, hanem arról, hogy lehetőleg ne tegyük már tönkre magunkat.) Maximum párral több ember fog felfigyelni egy újabb Városmisszióra addig, amíg tart, aztán meg megy tovább az élet, és leszarják.

"MJ: Gratulálok a tanulmányi eredményedhez, de havi 37000 Ft-ból se nagyon lehet megélni, de tegyük fel, hogy ez pont elég diákhitellel együtt."

Képzeld, még diákhitelt sem vettem föl, mondjuk gyakorlatilag csak kajára, könyvtárra, utazásra meg a rezsi rám vonatkozó részére költök, és nem megyek hétvégén plázázni meg ruhát/cipőt venni. Vagy ha muszáj mondjuk télikabátot venni, mert az előző hatéves már az anyagnál szakad, megveszem 2500-ért a teljesen szolidat, igen, a madarasban.

"Tehát a szegény sorból jövő gyerek ne tanuljon, ha nem tud legalább 4,87-es átlagot elérni?"

Éppen ellenkezőleg. A szegény sorból jövő gyereknek kell legelsőként feltörni, ha okos. Ezt pedig busás ösztöndíjjal kell támogatni, amiből félre tud rakni egy rosszabb félévre is. De ahhoz, hogy jól tanuljon az kell, hogy hétvégén tudjon például könyvtárazni, dolgozatokat írni, és nem az, hogy a munka miatt még az alapvető szakirodalmat se tudja elolvasni. Ami végül ahhoz vezet, hogy egyre rosszabb lesz az átlaga, egyre többet halaszt, aztán költségtérítéses is lesz, és csak egyre többet dolgozik.

"És mi van, ha becsúszik egy 4.0-s félév amire már mondjuk csak 20000 Ft az ösztöndíj?"

Egy ilyen alacsony ösztöndíj azért csúszhat be, mert tömegképzés van, így rengeteg gyengébbet is ösztöndíjjal kell ellátni, akiket már föl se kellett volna venni. Példát lehet venni a románokról, ők most jöttek rá, hogy rengeteg pénzt kell önteni a felsőoktatásba ahhoz, hogy megmaradjon a szellemi tőkéjük, és ez nem a tömegképzés meg a büfészakok útja.

"Hagyja ott az egyetemet mondjuk 4 félév után mert kiderült, hogy "hülye" hozzá?"

Igen, minél gyorsabban! Például ha már másodszorra nem sikerül az első szigorlat. (Ehhez mondjuk az kéne, hogy a bolognai rendszerben ne tűnjenek el a szigorlatok.)

"Vagy honnan pótolja ki?
Kérjen állami segélyt ? Miért nem jobb az ha megmarad a lehetőségük a diákoknak, hogy hétvégi munkával pénzhez jussanak?"

Ezeket már megválaszoltam föntebb. Egy hallgatónak meg kellene tudnia élni abból, ha jól tanul. Aki pedig nem tanul jól, és ez tartós helyzetté válik - tehát elfogy az ösztöndíjból felhalmozott tartalék -, az meg menjen minél gyorsabban dolgozni - ehhez az is kéne, hogy ne csak papír alapján foglalkoztassanak -, és hagyja ott az egyetemet, ami úgyse menne neki, és aminek a papírjával úgysem őt, hanem a nála okosabb évfolyamtársát vennék fel.

"Az legalább öngondoskodás, amit az országban sokaknak meg kellene tanulni..."

Az is öngondoskodás, hogy ha jól és sokat tanulok, meg tudok belőle élni, utána pedig el tudok helyezkedni, mert jól és sokat tanultam.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 17:53:34

@Horizont:

Senki nem hiszi ezt. Én azt hiszem, hogy azért vagyunk rosszabb egészségi állapotúak és kisebb várható élettartamúak a régió átlagánál, mert még akkor is dolgoznunk kell, amikor ez már mindennek a rovására megy.

acel 2009.01.27. 17:53:45

@derelyegrádi szellem:
Nem maradtam le, csak ironikus próbáltam lenni.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 17:56:40

@acel:

Nem az egyház szavának szentségét tagadtam - bár ez nem a hét szentség része, ahogy a szentelmények sem -, hanem azt, hogy az egyház bármire is kötelezhetné híveit. Mondom, nem visznek oda bilincsben a misére, ha késnék öt percet.

derelyegrádi szellem 2009.01.27. 17:57:25

@acel:

Akkor bocs, de nekem "nem jött át".

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 17:58:14

@gordu:

Na jó, ez az a szint szerintem, ahonnan már nincsen lejjebb.

more 2009.01.27. 18:01:39

@gordu: igen, es anyuka helyett orban meg semjen fog meset mondani a gyerekeinknek....(ja bocs, az nem divat...marmint a gyerek, nem akartam tul konzinak/nacinak tunni)

a helyzet az, h ha nektek ez a nincs lejjebb kategoria, akkor meg kb 1000 evig hagyjatok szivatni a vereteket/penzeteket/agyatokat a faszagyerekekkel, mert aaaaaz apam, az szint ami most megy

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 18:10:49

Na jó, most jött el a perc, hogy meguntam, és megyek Szűcs Jenőt jegyzetelni.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.01.27. 18:21:38

"Az legalább öngondoskodás, amit az országban sokaknak meg kellene tanulni..."

Ezen amúgy senki nem vitatkozik. Legfeljebb a módszeren. Amit leginkább egy szakállas viccel lehet jól kifejezni:

A cigány úszni tanítja a gyereket. Kiviszi a tóhoz, majd beledobja a mély vízbe.
Ússzá' b@zmeg! Ússzá' b@zmeg!
Na b@zmeg...

gordu 2009.01.27. 19:50:22

@more:
Hát hogy ki "szivatta" 1000 évig a "vereteket/penzeteket/agyatokat a faszagyerekekkel", arról gyanítom, pont ellentétes a véleményünk, csak az enyém szerint az 1000 évet majdnem szó szerint is lehet érteni.
:)
Na jó, ez persze túlzás.

Csak hogy összezavarjalak: van gyerekem, nem vagyok maszop-szavazó, konzervatívnak tartom magam, és nem a keresztény vallást utálom, hanem a nevében hazudozókat, és nem hiszem, hogy a hülyéknél jobbak a méghülyébbek (Semjén), csak mert az a "másik oldal".

Látom, külföldről írsz, megkérdezhetem, hogy melyik országból aggódsz a véreidért éppen?

freiherr 2009.01.27. 19:55:54

felháborító ez a posztbolsi bárdolatlanság, ez a teljes sötétség, ami rögtön fehérterrort és keresztény kurzust vinnyant, ha valaki mondjuk fölveti, hogy kéne egy kis nyugi hétvégén. Igen, ahogy az előttem szólók mondják, a német nyelvterületen bizony magától értetődő a hetedik nap megszentelése. ez nem keresztény fundamentalizmus, hanem egyszerű biológia: kb így vagyunk programozva, az ószövetségi biblia nem véletlenül utal arra hogy még a Jóisten is belefáradt a hetedik napon.

(S bizony mi kulturálisan a német nyelvterülethez és a nyugati kultúrkörhöz kötődünk; hiába erőltetik ránk az orosz kultúrát és a neoavantgárd ósdi, poros újraböfögését (lásd a színházak vagy a frissen fordított külföldi kortárs irodalom kínálatát) a mai napig egyes, különös nosztalgiát érző értelmiségi csoportok.)

nem beszélve arról, hogy micsoda cinizmus a keresztény párt kicsinységén élcelődni. Ebben az országban a totális szovjet megszállás és a berendezkedő, véres diktatúra ellenére a konzervatív, polgári berendezkedést programként kitűző pártokra szavazott a lakosság mintegy 70 százaléka a koalíciós időszakban. A nép ezeréves, mély keresztény lelkületét csak a 40 évnyi bolsevik agymosás tudta megtörni úgy, hogy - az 56-osokkal együtt- több száz, talán több mint 1000 embert a börtönökben meggyilkoltak, 200 ezer magyart elüldöztek (a hirtelen megnyitott határon menekülő ember nem "disszidál"), az iskolákban generációkon keresztül betiltották a vallásoktatást és ateista, vulgármaterialista szemléletben neveltek.

S mindettől eltekintve: hogy merészeli bárki, tegyük föl több mint 8 elemivel azt szorgalmazni, hogy a boltokban a korai kapitalizmust megszégyenítő módon kilátástalan, 10-12 órányi kulimunkára kényszerített emberek hétvégén is dolgozzanak? ugyan, senki ne mondja nekem hogy nem beszélgetett még az érdekképviseleti szervről még csak nem is hallott, magfélemlített kulimunkásokkal, akik boldogan töltenék otthon a hétvégét, csakhogy betegesen rettegnek állásuk elvesztésétől.

Bastie (törölt) · http://www.hirmax.net/ 2009.01.27. 20:01:15

@derelyegrádi szellem: Alapvetően puszta rosszindulatból írt kommentekre nem szoktam válaszolni, de Radnótit nem hagyhatom így megbecsteleníteni, két durva hibával írtad le két sorát.

Ha már idézel, akkor azt pontosan tedd:

"Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent,
nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt
kis ország, messzeringó gyerekkorom világa."

Avatar 2009.01.27. 22:22:30

@Mj:
"az egész ország issza a levét, hogy az emberek olyan helyzetbe kerültek, hogy muszáj vasárnap is dolgozniuk pár ezresért többet ahelyett, hogy pihennének."

Nem tudom mitől pihenné ki magát kevésbé az, akinek mondjuk kedd-szerda szabad, mint akinek a szombat-vasárnap...
De azt hiszem kicsit túlvitatkoztuk ezt az egészségmegőrzős jótakaroknektek témát...
Nézd már meg hogy mi van a jelenleg hatályos munka törvénykönyvében! Benne van, hogy mennyi pihenőnapot kell kiadni, hogyan, sőt még a vasárnap is ott virít a törvényben.

"A szegény sorból jövő gyereknek kell legelsőként feltörni, ha okos. Ezt pedig busás ösztöndíjjal kell támogatni, amiből félre tud rakni egy rosszabb félévre is."
De mivel nem ilyen az ösztöndíj rendszer, és a vasárnapi munka tilalmától sem válna ilyenné, ezért mindaz amit leírtál szép és jó, de nem a jelen helyzetre vonatkozik.

"Ezeket már megválaszoltam föntebb."
Pont hogy nem válaszoltad meg, hanem leírtad, hogy Meseországban milyen jó lenne minden... Csak éppen a magyar diáknak Magyarországon a mostani ösztöndíjrendszer mellett kellene megoldani a problémát.

@freiherr:
"nem beszélve arról, hogy micsoda cinizmus a keresztény párt kicsinységén élcelődni. Ebben az országban a totális szovjet megszállás és a berendezkedő, véres diktatúra ellenére a konzervatív, polgári berendezkedést programként kitűző pártokra szavazott a lakosság mintegy 70 százaléka a koalíciós időszakban. A nép ezeréves, mély keresztény lelkületét csak a 40 évnyi bolsevik agymosás tudta megtörni úgy, hogy - az 56-osokkal együtt- több száz, talán több mint 1000 embert a börtönökben meggyilkoltak, 200 ezer magyart elüldöztek (a hirtelen megnyitott határon menekülő ember nem "disszidál"), az iskolákban generációkon keresztül betiltották a vallásoktatást és ateista, vulgármaterialista szemléletben neveltek."

Hmm... akkor idézzük fel azt is, hogy hogyan sikerült azt a bizonyos keresztény lelkületet megalapozni!
Hát úgy hogy külföldi (pápai) seregek segítségével az ország élére került egy olyan ember, aki minden lehetséges riválisát, még saját családjának tagjait is kiirtotta, majd bevezetett egy a nép számára teljesen idegen vallást, és törvényben kötelezte az embereket a heti agymosás látogatására.
Az eredeti vallásukhoz ragaszkodó pogányok felkeléseit (Vata, János) a keresztény uralkodók véresen leverték, és évszázadok alatt írmagját is kiirtották a korábbi magyar hitvilágnak. Így sikerült megalapozni az évezredes keresztény hegemóniát.
A rendkívül toleráns és emberséges Könyves Kálmán király már a muzulmánokkal és a zsidókkal is foglalkozott, pl az izmaelitákat (muzulmánokat) disznóhús evésre kötelezte, és megtiltotta, hogy egymás között házasodjanak.

De persze akkoriban ez rendben volt, ez keresztényi viselkedés, így kell szeretni a felebarátodat, csak a komcsikat kell utálni azért mert ugyanezeket a módszereket használták...

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.28. 00:17:52

@Avatar:

"Nem tudom mitől pihenné ki magát kevésbé az, akinek mondjuk kedd-szerda szabad, mint akinek a szombat-vasárnap..."

Melyik nap iskolaszünet a gyerekeknek? A kedd-szerda vagy a szombat-vasárnap? Nehéz például úgy együtt lenni a családdal, hogy ők nincsenek otthon. Így például hiába piheni ki máskor a szülő a munkát, nem tud foglalkozni a saját családjával sem. (Ez alapvetően konfliktusgerjesztő, akár váláshoz is vezető folyamat.)

"De azt hiszem kicsit túlvitatkoztuk ezt az egészségmegőrzős jótakaroknektek témát...
Nézd már meg hogy mi van a jelenleg hatályos munka törvénykönyvében! Benne van, hogy mennyi pihenőnapot kell kiadni, hogyan, sőt még a vasárnap is ott virít a törvényben."

És szerinted ezt betartják?

"De mivel nem ilyen az ösztöndíj rendszer, és a vasárnapi munka tilalmától sem válna ilyenné, ezért mindaz amit leírtál szép és jó, de nem a jelen helyzetre vonatkozik."

Azért írtam azt, hogy természetesen nem egyedi intézkedésekre lenne szükség.

"Pont hogy nem válaszoltad meg, hanem leírtad, hogy Meseországban milyen jó lenne minden... Csak éppen a magyar diáknak Magyarországon a mostani ösztöndíjrendszer mellett kellene megoldani a problémát."

Akkor csak egyre rosszabb lesz a helyzet. Vagy színvonalas és nem tömegképzésen alapuló felsőoktatást csinálunk megfelelő ösztöndíjakkal, vagy fokozatosan lehúzhatjuk a rolót. Lehet választani.

"Hát úgy hogy külföldi (pápai) seregek segítségével"

Ez egyáltalán nem igaz, igazolhatóan egyetlen fő pápai katona sem tartózkodott ugyanis Magyarország területén. Ha Istvánra gondolsz, még az apja érte el, hogy Koppány területe katonailag el legyen szigetelve az ország délnyugati részén, "Somogyországban". Friss házasként nyilvánvalóan jöttek a lovagok Gizella udvartartásával együtt, ha viszont István nem katonai zseni, nem sokat ér a lovagjaival. Szent István ugyanis egyetlen hadjáratot sem veszített el, még 1031-ben, Konrád német-római császárral szemben sem, pedig neki aztán volt egy pár nehézpáncélosa.

"az ország élére került egy olyan ember, aki minden lehetséges riválisát, még saját családjának tagjait is kiirtotta,"

Az Árpád-ház uralkodása alatt sem a senioratus, sem a primogenitura nem volt uralkodó öröklési rend. Egyetlen elv számított: az erősebb kutya b*szott, ahogy például az Oszmán-dinasztiánál is. Ehhez képest Gyulát csak simán elfogta, a fiait nem bántotta, az ellene lázadó, életére törő Vazult csak uralkodásra alkalmatlanná tette, Ajtony pedig csatában esett el. Egyedül Koppány volt az, akit fogságba ejtve kivégeztetett, majd területének három határvárosára és üzenetül Erdélybe küldte a testrészeit. Hangsúlyozom, a kor által teljesen elfogadott módon.

"majd bevezetett egy a nép számára teljesen idegen vallást, és törvényben kötelezte az embereket a heti agymosás látogatására."

A nép számára egyáltalán nem volt idegen a keresztény vallás. A még Etelközből származó bezdédi tarsolylemezen például egyenlő szárú bizánci kereszt látható iráni eredetű griffekkel, 894 táján pedig az Al-Dunánál szállást verő egyik magyar vezető kéri a vele találkozó Metód püspököt, hogy emlékezzen meg róla imáiban. Arról nem is beszélve, hogy a magyarokkal bizonytalan kapcsolatban álló avarok - akik korántsem tűntek el a honfoglalásig - és gepidák között elég jelentős számú keresztény élhetett, ahogy a szlávok között is. Legkésőbb a honfoglalás befejezéséig tehát egészen közvetlen úton ismerhettük meg a kereszténységet - szomszédainktól -, amely sokkal többet is adott a táltos-hitnél. Egyébként maga Koppány és Vazul is bizánci rítusú keresztény volt.

"Az eredeti vallásukhoz ragaszkodó pogányok felkeléseit (Vata, János) a keresztény uralkodók véresen leverték, és évszázadok alatt írmagját is kiirtották a korábbi magyar hitvilágnak."

A kereszténység pedig tipikusan olyan vallás, amely úgy ad többet a korábbi vallás gyakorlóinak, hogy azok hitének elemeit beemeli a sajátjáéba. Így hívjuk mi mind a mai napig Boldogasszony anyánknak Szűz Máriát. Nem véletlen, hogy Szent István éppen neki ajánlotta fel az országot. A korban a parasztfelkeléseket is leverték, ahogy minden lázadást. Nem is volt más lehetőségük, vagy megőrizte a király a hatalmát, és leverte a lázadást, vagy szerencsésebb esetben úgy járt, mint Zsigmond király, akit egész egyszerűen börtönbe vetettek.

"A rendkívül toleráns és emberséges Könyves Kálmán király már a muzulmánokkal és a zsidókkal is foglalkozott, pl az izmaelitákat (muzulmánokat) disznóhús evésre kötelezte, és megtiltotta, hogy egymás között házasodjanak."

Ez volt a kor kisebbségügyi politikája. Ha olyan rettenetes lett volna a böszörmények helyzete, 40 évvel később nem áradozott volna arról Abu Hamid al-Garnáti muszlim utazó, hogy II. Gézának micsoda iszlám hitű katonái vannak, és mennyire paradicsomi állapot itt egy muzulmánnak élni.

A kommunisták tudtommal ismerték azt a fogalmat, hogy demokrácia, népfelség elve, polgári forradalom meg hasonlók, ugye?;-) Aztán összehozták a világ legdemokratikusabb alkotmányát, a sztálinit.;-)

Agyalap 2009.01.28. 09:41:10

Nem tudtam végigolvasni az összes hozzászólást, de érdekelne, hogy azt meg lehet-e oldani, hogy a hétvégi munkavégzés 2x szorzóval menjen. Dupla bér vagy 2 szabadnap. Akinek megéri csinálja, viszont ne lehessen kötelezni rá senkit.
Tudom, még mindig naiv vagyok...

derelyegrádi szellem 2009.01.28. 09:54:45

@Bastie:

Nem hagyatod megbecsteleníteni Radnótit... Te?

1./ Láttál ott idézőjelet, nagyokos? Ugye nem. Nem véletlenül, mert tudod én fejből írok mindent nem könyvből, így lehet benne hiba, tehát nincs idézőjel.

2/ Ha te is így tennél egyből kijavítottad volna,nem majd 4 óra múlva.

"puszta rosszindulatból írt kommentekre nem szoktam válaszolni"

MUHHAHHA!

Ha a hülyeségem miatt ennyire kínos szituációba keveredtem volna mint te, és érveim sem lennének, akkor biztos én is a másik rosszindulatára fognám. Különösen úgy, hogy jó kis odamondogatós cikket írok, aztán ha valaki az egyik orbitáslis baromságomra visszaszól, akkor felveszem sértett királynő pózt.

Szánalmas vagy, talán ez a legjobb kifejezés erre, pontosabban rád.

acel 2009.01.28. 10:12:03

Hopp ez cikk kötelezőnek tűnik
KOrrekt darab:

www.kasz.hu/index.php?mode=cikk&id=208

Az eddig jelzett adatok a 9 legnagyobb létszámú, vasárnap is nyitva tartó országos hálózattal rendelkező cég esetében a következők:...

Ebből vasárnap is nyitva tartó egységben dolgozók: 22603 fő (75 %)

A később felsorolt munkajogi problémák sokkal súlyosabbak szerintem, (folyamatos túlóra, a plusszok ki nem fizetése , szabadság nem kiadása stb)

A 22-100 ezer közötti létszámnál szerintem nagyobb az egyég helyeken vasárnap is dolgozók száma, tehát még nem is ez a vasárnap is dolgozó többség Ez a kivétel nem a 7x24-es üzemek.

SzZsoel 2009.01.28. 13:55:19

Ez volt az utóbbi idők legsz**abb Vastagbőr-bejegyzése.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.01.28. 21:58:20

@derelyegrádi szellem:

""puszta rosszindulatból írt kommentekre nem szoktam válaszolni"

Ja igen, ennyi erővel senkinek nem kellett volna reagálni Bastie posztjára.:P

leveliro1 2009.02.03. 09:36:30

Vaze, van neked családod? Ugye nincs? Nézd meg, hogy kik dolgoznak Auchan/Cora/ Faszom üzletekben! Igen, többségében nők. Ne vegyed már el a gyerekektől vasárnap az anyjukat! Gondolj arra, hogy anyád kiskorodban sose lett volna otthon hétvégén, mert fiatal férfiak akkor szeretnek sört venni. (Nem arról van szó, hogy betiltják a sört.)

Egy kicsivel több együttérzést embertársaink iránt!

Horizont 2009.02.03. 11:18:05

Úgy csináltok mintha csak a szuper,-hipermarketekben dolgoznának vasárnap emberek! (nők). Senki ne dolgozzon se szombaton se vasárnap tessék a családot babusgatni. De szép is lenne ha csak ennyin múlna!
Ja és elveszik a gyerekektől vasárnap az anyukájukat?? És apuka nem kell nekik?

acel 2009.02.03. 13:10:23

Az MTK szerint semki sem dolgozhat minden hétvégén. hanem cska mnden x. hétvégén. Akkor ezekszerint csak 22 000 kereskedelmi dolgozó, minden 3. hétvégéjét tenné szabaddá ez a módosítás. A többiben most is együtt lehetne a családjával kivétel e jelenlegi mtk-t nem betartó cégek. Plusz vagy 10000 alkalmi dolgozó életét keserítené meg aki nem dolgozhatna, plusz 800 000 vásárlóét.
És van vagy 400 000 dolgozó akinek továbbra is kell dolgoznia a folyamatos üzem miatt.

eszkep 2009.02.03. 14:04:21

Ez a bejegyzés kivételesen nem méltó a Vastagbőr amúgy remek szinvonalához!

Egyébként, én is támogatom a szabad vasárnap gondolatát, bár engem munkám révén nem érintene,

"Mennyivel nagyobb a létjogosultsága a keresztények vasárnapjának, mint az én szerdámnak"
Nem szerenék vallási problémát csinálni a kérdésből, de ha már a bejegyzés írója ezt megtette, válaszolok:
- Pl. azért mert Európában van Magyarország, és történelmi okból lényegesen több - vallását gyakorló - keresztény él hazánkban, mint budhista, vagy akármi más!

Hogy a multi cégek, meg mennyire tartják tiszteletben a szabadnapokra vonatkozó előírást, azt meg inkább hagyjuk. A KDNP-s javaslat egyértelmű helyzetet teremtene.

Szúrófény 2012.11.14. 06:04:11

@acel: "Minél alázatosabb, annál gyalázatosabb! Közmondás, népi bölcsesség! Elfelejtettük rég!

: „Azoknak a barbárságoknak és elvetemült rémtetteknek, amelyeket az úgynevezett keresztény fajok a világ minden táján és minden nép ellen, amelyet le tudtak igázni, elkövettek, nincs párja a világtörténelem semmilyen korszakában, semmilyen fajnál, bármilyen vad és műveletlen, könyörtelen és szemérmetlen is volt az”. A holland gyarmati gazdálkodás története — és Hollandia a XVI. Század tőkés mintanemzete volt— „az árulás, megvesztegetés, orgyilkosság és aljasság felülmúlhatatlan képét tárja elénk

Vidéki 2012.11.14. 09:44:21

Bastie gondolatmenet nagyon elizélt. Mondhatni elbaszti.

Már több ezer évvel ezelőtt egy pusztában bujdosó nép vezetője kőbe véste a parancsolatokat, amelyek megfékezték a durva erőszakot és mérsékelték az erőseknek alávetettek szenvedéseit.

Minden hetedik napon egy pihenőnapot kellett biztosítani.

Ez az ami csípi Bastie szemeit.

Neki úri kedve úgy tartja, hogy vasárnap szeret bevásárolni.
Mit számít neki a család?
Mit számít neki az, hogy sok ember szeretne a héten egy napot családjával eltölteni, amit a folyamatos munkarend csak véletlenszerűen tenne lehetővé.

Zero kiválóan cáfolja Bastie hülyeségeit.

„Én dolgoztam, és ritka pocsék volt! Nincs hétvége, nem tudsz pihenni, és kapsz helyette egy szabadnapot mondjuk kedden. Az nem ugyanaz!”

Bastie vad gyűlölete a keresztény emberek ellen elveszi józan eszét és irracionális gyűlöletfröcsögése hányingert keltő.

Az ilyen gyűlöletfröcsögő alakok úgy képzelik, hogy ettől ők „Haladó Értelmiségivé” válnak.

picur3ka 2012.11.15. 02:54:52

Ennyire nincs tema, hogy 2009-es cikkekre reagalnak?

Hala Istennek, vegre!

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2012.11.16. 13:41:06

@Vidéki: te egy gonosz, beteg lélek vagy. A Fidesz-KDNP szavazók mintapéldánya, a gondolkodásra képtelen droidfasz, aki csak az eligazitáson kapott linkekből vett idézetekből tud makogni, saját gondolatod zéró. Remélem nem sokáig rontod már a levegőt a világon.

süti beállítások módosítása