Skip to content


       Szűrés lista

Egy új (gazdasági) világrend felé - 1.rész

Rorgosh vendégpostja (két részben):
Itt állunk egy kezdődő világgazdasági válság elején, s bizonytalan tekinteteket vetünk a jövőbe. Nem tudjuk mikor lesz vége a válságnak, és az milyen mély lesz, hiszen hétről-hétre borúlátóbb elemzések látnak napvilágot. Jól láthatóan az amúgy már a válság előtt is csődöt mondó elemző intézetek – kiknek elemzései lassan már a Delphoi jósda megbízhatósági  szintjét kezdik (persze alulról) súrolni – sem tudják mit hoz a jövő.

Persze ez nem is annyira meglepő. A gazdasági válságot kiváltó hitelpiaci válság is váratlanul érte a gazdaság szereplőit. Ugyan egyes pénzügyi szakemberek jelezték, hogy az ingatlanpiaci fellendülés, és így az ingatlanárak már átlépték a realitás határát, azonban még ezen szereplők sem számítottak arra, hogy ebből globális pénzpiaci válság, nemhogy a reálgazdaságot érintő válság alakulna ki.

image22

















Azonban a nagy bizonytalanságunk oka nagyon egyszerű. Minden jelenlegi elemzésünk azon alapul, hogy az emberek, a gazdasági szereplők hogyan viselkedtek eddig, a jelenleg érvényes gazdasági, fogyasztási modellben. Azonban ez a viselkedés nem egy állandó, változatlan dolog, hanem egy olyan jelenség, amely a jelentős mértékben a szereplők közvetlen vagy tanult tapasztalatain alapul, különös tekintettel a jelentős gazdasági eseményekre.

Azt hiszem, abban senki nem kételkedik, hogy egy világgazdasági szintűvé fajult hitelpiaci válság egy jelentős gazdasági esemény, amely jelentős hatással lesz a szereplők viselkedésére. Volt már erre példa, a legjobb talán az 1929-es válság. Tulajdonképpen máig ennek a válságnak a tapasztalatai kísértenek.

Kísértenek? Igen, hiszen még a válság feloldása érdekében beavatkozó közintézmények vezetői is a ’29-es válság utólagos elemzése alapján az akkor elmaradt, késve végrehajtott lépések végrehajtásával kísérleteznek. Átütő eredmény nélkül. Néhány pénzintézet ugyan így túléli a válságot, ami a betétesek miatt népszerű, bár nem feltétlenül hasznos. E mellett jelenlegi fogyasztási modellünk is Nagy Gazdaság tapasztalatain alapul.

De miért is nem hasznos egyes pénzintézetek megmentése? Az ok egyszerű. Valószínűleg épp azok a pénzintézetek megmentésére kell most adóforintokat (dollárokat/eurókat, had ne folytassam..) fordítani, amelyek az elmúlt időszakban a saját, már gyakorlatilag szélsőséges kockázatvállalási politikájukkal a leginkább hozzájárultak a válság kialakulásához. Félreértés ne essék, ez nem vád, hanem egyszerűen a pénzügyi/gazdasági rendszerek hosszú távú stabilitásához igenis szükséges a hibás (nem sikeres) kockázatvállalási stratégiájú pénzügyi/gazdasági szervezetek bukása, hogy a helyükre más, új szervezetek léphessenek. A régi, nagy, és immár sikertelen pénzintézetek megmentése rossz üzenet a piaci szereplőknek, hisz a betétesek számára azt jelenti: ide hozd a pénzed, mert ezt az állam megmenti, míg persze a kisebb, fiatalabb pénzintézetek nem részesülnek ebben a védelemben…

image6












Holott a régi, patinás, és óriásira nőtt intézetek már a puszta méretük miatt is hatalmas túlélőképességgel rendelkeznek. Amikor ezek ennek ellenére állami segítségnyújtásra szorulnak, az már nem csak azt jelenti, hogy nagyon alapvető hibák vannak a gazdálkodásukban, hanem azt is, hogy ezek a hibák már intézményesültek, így jelentős időbe telik, mire ezek újra képesek lesznek sikeres gazdálkodásra…

Mi a helyzet a fogyasztási modellel? Sokan szidják/szidjuk a jelenlegi „fogyasztói” társadalmat, a fogyasztási javak folyamatos hitelből történő fogyasztását, mintha az valamiféle istentől elrugaszkodott újdonság lenne. Nem annyira újdonság, már a Római birodalom egyes időszakaiban is felfedezhető volt ez a fogyasztói viselkedés (gondoljunk csak az adósság elengedés állandó problémakörére a köztársaság utolsó másfél évszázadában), míg a mai modell közvetlen előzményei a ’29-es válságra vezethetőek vissza.

Ennek megértéséhez először azonban tisztán kell látnunk a jelenlegi modell működését (matematika most nem lesz). A mai fogyasztási modellben a legfontosabb és legjellemzőbb nem a birtoklás, hanem a felhasználáshoz/birtokláshoz történő hozzáférés. Általában fogyasztási javaink elfogyasztása/használata megelőzi a birtoklásukat, hiszen jellemzően hitelezés révén jutunk hozzájuk. Gyakorta még a közvetlen létfeltételeinket biztosító termékeket (pl.: élelmiszer) is hitelből vásároljuk (bevásárló és hitelkártyát tessék!). Igen gyakorta megesik, hogy azonnal meg is szabadulunk a már birtokunkba jutott terméktől (ugye, ugye, amikor azonnal új kocsit veszünk a régi beszámításával, amikor le – esetleg még le se – járt a törlesztésünk..).

image19

















Hiteleinknek jellemzően két fedezete van (a bankok azért csak szeretik viszontlátni a pénzüket), az egyik maga a jövedelmünk (úgy halottam a cégek szeretik a drága hobbival bíró alkalmazottakat, ők ugyanis mindent megtesznek a munkahely megtartása érdekében…).

A másik pedig jellemzően valamilyen fogyasztási javunk, gyakorta épp az, aminek elfogyasztására a hitelt felvettük, ami ezáltal igazán nem a mienk (a jó kis jelzálog autón, házon, ha így megy tovább, az asszonyon is…). Így aztán az a kurta-furcsa állapot áll fenn, hogy csontszegényen vagyunk gazdagok, hiszen úgy van tele a lakás, hogy abból szinte semmi felett nem rendelkezünk szabadon.

Persze az emberek nem annyira felelőtlenek, mint sokan hiszik (mert még rosszabb a helyzet…). Ennek következtében a fogyasztó akkor vesz fel hitelt, ha épp van munkája, és kilátása is arra, hogy ez az állapot tartósan fennáll. Vagyis ha bízik a jövőben. Ilyenkor gerjeszti a gazdasági növekedést. És mikor fizeti vissza? (Muszáj erre is válaszolni?!!) Igazából a koncepció szerint soha. A gyakorlatban akkor, amikor a fizetőképessége még megmaradt (van munkája), de már nem bízik ezen állapot tartósságában (vagy a bank a fogyasztó tartósságában, mert ugye szép az élet idősen, betegen….). Mondhatni: dédunokáink is fizetni fogják…

Ez viszont egyben azt is jelenti, hogy az emberek épp akkor mérséklik a fogyasztásukat, amikor a gazdaság teljesítménye amúgy is alábbhagy, amivel a rendszeresen bekövetkező gazdasági megtorpanások mindig egy súlyos visszaesés kockázatával járnak… Vagyis a fogyasztási modellünk gerjesztőleg és nem csillapítólag hat a gazdaság természetes hullámzásaira (hurrá! Hullámvasút!).

image13










Persze minden rendszernek van egy erőforrás oldala is. Hiszen mind fogyasztási, mind a termelési hitelek fedezetét elő kell teremteni. Elméletileg ez a betétesek (már amennyi még van…) pénzéből történne. Akik persze nem a Máltai szeretetszolgálatra jellemző önzetlenséggel, hanem nagyon is gyakorlatias okok miatt adják a pénzt: több pénzt akarnak visszakapni. Ez az elmélet. A gyakorlat ezzel legfeljebb köszönőviszonyban van. Már ha épp összefutnak.

A valóság ugyanis az, hogy a pénzintézetek valahogy több (sokkal) pénzt helyeznek ki, mint amennyi az alaptőkéjük és a náluk elhelyezett betétek összege. A többi az egyfajta virtuális pénz. A bank ugyanis pénzt vesz kölcsön a jegybanktól (persze nem ingyen, és nem feltétlenül attól, amelyik országban kihelyezi) és azt adja nekünk (tovább) kölcsön. Ez persze inflációt gerjeszt. Ennek enyhítése és a rendszer szabályozása (?!) érdekében ugyanis a jegybankok csak akkor adnak kölcsön a többi pénzintézetnek, ha azok megfelelő betét és tőkeállománnyal bírnak. Illetve folyamatosan állítgatják a kamatot, hogy ezzel pénzt juttassanak a gazdaságba, vagy kivonják a felesleget.
image5
Ez elméletileg szép és jó (hogy is van az a köszönőviszony?!), csakhogy a bankok már elég régen elérték a jegybanki hitelezés határának a környékét (már amikor át nem szaladtak rajta véletlenül a nagy lelkesedésben). Tehát a jegybank immár csak akkor ad, ha újabb betétesek tesznek be pénzt. Csakhogy újabb betétes nem nagyon akad, különösen nem fogyó népességnél. Erre jött a nagy barbatrükk: győzzük meg az embereket, hogy vegyenek fel hitelt arra, hogy befektessék mint betétet, vagy mint eszközalap jegyet. A lényeg, hogy az új hitelek egy része már nem fogyasztási, vagy termelési célt szolgál, hanem tulajdonképpen visszakerül a bankokhoz mint betét, így a bankok még több pénzt tudnak kölcsönözni a jegybanktól.

Persze Joe (hívhatnám Józsinak vagy Hansnak is) sem hülye (dehogynem!), nem fog egy drága hitelt azért felvenni, hogy utána több kamatot fizessen utána, mint amennyi hozama van a betétje után. Ezért aztán befektetési jegyet árulnak neki, aminek lehet nagyobb a hozama, mint a hitelének a kamata. Persze Joe óvatos (legalábbis azt hiszi magáról, pedig téved) ezért a pénze nagy részét nem részvényalapokba, hanem konzervatív (ennek csúfolják) alapokba helyezi. Amiből a pénz a bankoknál köt ki… Akiknek a nyeresége persze továbbra is a jegybanktól kikölcsönzött többlethitel kihelyezés kamataiból származik.

image12Mi ezzel a rendszerrel a baj? Igazából egy bizonyos pontig semmi. Azonban mint minden rendszernek, ennek is vannak határai. Joe hitelképessége véges, és ebből ő még fogyasztani is szeretne. Emellett a rendszer a hitelképesség határai felé haladva egyre kevésbé hatékony, hiszen a kihelyezett hitelek egyre nagyobb hányada műhitel (ami csak a betétek alapjául szolgál). És a műhitelek rendszere is csak akkor működik, amíg sikerül Joe-nak többet fizetni a betétekért, ami csak egyre nagyobb kockázatvállalással, a hitelképesség határának átlépésével lehetséges. Ennek megtörténte után azonban a rendszer rendkívül érzékennyé válik.

Miért érzékeny a rendszer? Az ok, hogy a hitelképesség határa – normális esetben – az adós tényleges fizetőképességén, jövedelmén, gyorsan és nagy veszteség nélkül értékesíthető ingó és ingatlan vagyontárgyain alapul. Amikor ezt átlépi a rendszer, onnantól fogva a kihelyezett pénz egy részére nincs valódi, legalábbis nem gyorsan értékesíthető fedezet. Ennek következtében már csak idő kérdése, hogy mikor jön össze az egyik pénzintézetnél egy sorozatos hitelbedőlés, így a nyereség csökkenése, vagy elmaradása. Ha viszont nincs nyereség, akkor Joe sem kap hozamot az értékpapírjai után, míg a hitelt fizetnie kell(ene).

image21
















Erre Joe persze visszavonja az eszközalapból a pénzét, hogy kifizesse belőle a hitelei egy részét. És veszteség esetén a pénzintézetnek nincs további betétforrása. A betétállomány csökkenése miatt nemhogy új hiteleket nem tud felvenni a jegybanktól, de még a meglévők egy részét sem tudja megújítani (a pénzintézetek jellemzően rövid lejáratú hiteleket vesznek fel a jegybanktól). Ahhoz, hogy ez ne okozzon problémát a pénzintézet részére, annak el kell adnia eszközei egy részét. Ez viszont újabb értékcsökkenést jelent, úgyhogy Hans és Józsi is kivonja a pénzét… Ez lefele tartó spirális pályára löki a pénzpiacot.

A bank az összeomlási spirál elkerülése érdekében kamatot emel, hogy nyereséget termelve megállítsa a betétkivonást. Ettől viszont olyan adósok is bedőlhetnek, akik a korábbi kondíciók mellett még képesek lettek volni fizetni a részleteket. És ezek az adósok, hogy legalább a ház és a kocsi maradjon (az asszony úgyis lelép) kivonják az ő betéteiket a pénzpiaci alapokból… Persze mindez a fogyasztás, és így a termelés szűküléséhez vezet, ami tovább súlyosbítja a helyzetet.
image7












Nincs megállás? Természetesen van. Ilyen időszakban sok szereplő a reális érték alatt adja el részvényeit, pénzügyi eszközeit, amelyet jellemzően a kockázati tőke alapok (közismertebb nevükön: spekulánsok) vásárolják fel és adnak el jellemzően jelentős nyereséggel. Mivel ezek az alapok nyereségesek ezért könnyen jutnak tőkéhez (betéthez), és ezáltal jegybanki hitelekhez is. Ezáltal gyakorlatilag jellemzően több pénzük lesz, mint amennyire a „szokásos” üzemmenetükhöz szükség van, így a többlet forrásokat kénytelenek kihelyezni a reálgazdaságba (ami ilyenkor épp elég kockázatos ahhoz, hogy az ő szakterületük legyen). Tehát épp a sokat szidott spekulánsok azok, akik jellemzően elsőként törik meg gazdasági depressziót.

A másik kitörési pontja a rendszernek az óhatatlanul bekövetkező defláció. Ugyanis az árak esése – bár kényszerűen néhány termelő üzem csődjével jár – a megmaradt fizetőképes fogyasztókat a fogyasztás bővítésére sarkallja. Ez pedig újra beindíthatja a gazdaság lefulladt motorját. Ennek feltétele azonban a helyzet stabilizálódása (ami a fogyasztói bizalom helyreállításhoz kell), vagy a válság jelentős elhúzódása (így a korábban elmaradt fogyasztást pótolják a fogyasztók).

FOLYTATÁS ----->>>

Címkék: közélet társadalom válság rorgosh

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr75946854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hózentróger 2009.02.26. 14:15:24

Ez de fasza irás volt.

Nehogy már várni kelljen holnapig a folytatással! Ide vele azonnal! :)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.02.26. 14:26:31

@Sámson, a szadista szatir:

Túl hosszú egyben. Holnap ugyanebben az időben jön a vége.

Hózentróger 2009.02.26. 14:28:20

@zero:

Jól van, akkor jövök holnap is. :)

Rejtett a Szám 2009.02.26. 14:30:09

www.bombagyar.hu/index.php?post=1558

Zeitgeist.

Nézzétek meg, ha az írás hosszú.
Erről szól.

Plutonic 2009.02.26. 14:34:42

10 pont! Nagyon rendben van!
Tarackos Sülnek meg üzenem, hogy EZEK a lényegi részek egy Zeitgeist-ban, amiért érdemes megnézni! :)
De a lényeg, hogy ez így nagyon rendben van.
Köszönet Rorgosh és Zero!

bz249 2009.02.26. 14:45:01

Mondjuk azért az ázsiai országok felelősségén se ártana elgondolkodni, ugyanis igen jelentős részben abból indult a válság, hogy ezek az országok termeltek, mint állat, mert milyen fáintos a dzsídípí növekedés... az ebből befolyó pénzzel viszont semmi értelmeset nem csináltak. Mivel viszont a pénz olyan, hogyha nem költjük el értelmes célra, akkor talál magának értelmetlent. És elkezdi finanszírozni pl. a jelzálog alapú hawaii nyaralást.

EdeB 2009.02.26. 14:54:32

Én egy dologgal nem tudok egyetérteni, mégpedig azzal, hogy a bankok megmentése alapvetően rossz.
Lehet rossz azon szempontok alapján, amelyek itt fel lettek sorolva, viszont a társadalom szempontjából pozitív(nem csak népszerű!)

Vegyünk egy példát: Van két család, az egyik takarékos igyekszik minél több pénzt félretenni, hogy megfelelő anyagi biztonságban érezhesse magát(maximum lakás/autó vásárlásra vesz fel hitelt); a másik viszont pazarló, adósságokba hajszolja magát, a provident visszajáró ügyfele.
Ha az állam nem menti meg a bankokat, akkor a takarékos család, aki nem vásárol hitelre konyhabútort, hűtőt, nem shoppingol olyan pénzből amije nincs, elveszti összes megtakarítását.

Társadalmi szempontból az első családmodell a jobb, a másodiknál jellemző a fent is említett mondat(dédunokáink is fizetni fogják…).
Az emberek számára az lenne a "tanulság", hogy 'felesleges félretenni, a bank majd tönkremegy, talán a hitelt sem fogja már behajtani'.
Ez társadalmi szempontból rossz(pazarló életmód->pozitív példa?), ezért az államnak muszáj megmentenie a bankokat.

A gond inkább az (szerény személyem szerint), hogy a bankok hitelállományának nagy részét nem a magánszemélyek hitelei kéne hogy adják, hanem a vállalkozások hitelei, amiket (normális jogállamban) csőd esetén is be lehet hajtani.

Tarackos Sül (törölt) 2009.02.26. 14:55:12

@Plutonic:

Ezekről szó nincs abban a filmben. Az egyik fele arról szól, még mielőtt nekem estek, hogy nem láttam, hogy a Biblia hol téved (persze, az összeesküvések főalapja), meg hogy Jézus rokonai köztünk járnak. A Szíriuszt miért hagyták ki, nem értem, pedig a magyar - mint az köztudott - nép onnan származik, ennyi rivaldafényt azért kaphatnánk. A másik fele meg a "tőke" fantasztikus összeesküvéseiről, igazi kommunista '60-asévekbeli stílusban ( 'a tőke hatalomra segítette Adolf Hitlert, a Tőke berúgott, aztán kijózanodott').
Ilyeneket nem fog látni senki abban a filmben, mert ezt az írást a normális, féligazságokkal nem traktálható embereknek szánták. A Mónika-show nézői meg nézik a Zeitgeistet, aztán bégetnek egyet, hogy "Te asszony, ebben lehet valami, a pap is furán viselkedett a múlt héten". Az FBI által szervezett WTC elleni támadásról meg UFO-összeesküvésekre hasonlító sztorikról nem is beszélve. Aki akarja, nézze.

bogi@mailbox.hu 2009.02.26. 14:55:16

nincs senki, aki valami pártot kezdeményezne, hogy elinduljon mostmár valami? ;)

Tarackos Sül (törölt) 2009.02.26. 15:00:52

@Plutonic:

Na még egyet: én értem, miről beszéltek, és java részt egyet is értek vele, ennek az írásnak a tartalmával. A gond az, hogy ez nem a Zeitgeist "lényegi része", hanem ez a valóság. A "döglött teheneket elrabolták az UFO-k"-k történetekből például a döglött tehén rész könnyedén elképzelhető, a többi meg . . .

irrelevant 2009.02.26. 15:02:06

@EdeB: A takarékos család figyeli a híreket, időben kiveszi a pénzét a bankból és beváltja valami megbízhatóbb valutába :)

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2009.02.26. 15:02:34

@bogi@mailbox.hu: Én most alapítok egyet. STMIMJARI-t.

Ez a Segítsük Társadalmi Munkával illetve Magsabb járulékbefizetéssel a romák integrálódását párt. Jössz?

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2009.02.26. 15:03:40

@otvospeter: Ezzel elősegítve a további családok bedőlését. A Forint gyengülését.

EdeB 2009.02.26. 15:04:47

@otvospeter: A takarékos család lehet gyurcsány fan is, gyurcsány meg azt mondja, hogy nincs itt probléma, nem lesz semmi baj. Attól még, h szegények ezt elhiszik nem kellene feltétlen szarni rájuk. Másrészt jelenleg egy nagyon szűk réteg van a magyar társadalomban, akik minimálisan értenek a pénzhez, és ők nem feltétlen a kicsiny megtakarításaikon ülnek, azaz ők nincsenek is veszélyben.

Geza 2009.02.26. 15:05:05

Egyszerű lenne a megoldás, mint a fakocka:
- nem szabad adni-venni azt, ami ténylegesen nem is létezik (értékpapír-piac)
- nem szabad elkölteni azt a pénzt, ami nincs is a birtokunkban (hitel)
- nem szabad felszámolni olyan pénzt, amiért nem dolgoztunk meg (kamat)

Magyarán szólva azzal kellene kereskednünk/fizetnünk, ami _ténylegesen_ a birtokunkban van, mert ha mindenféle fiktív csűrcsavarokba lovaljuk magunkat, az előbb-utóbb ütközni fog a valósággal, és mivel a tények makacs dolgok, ezért a 'nincs'-ből sehogy se lesz 'van', így mindenképpen rábukunk.

Ha senkinek sincs semmi kajája, én hiába adok el a Bélának 40 (fiktív) Géza-tallérért 100 (nem létező) csirkét, majd ezen Géza-tallérokat egy tetszőleges árfolyamon átváltva 35 (szintén fiktív) Béla-garasra veszek tőle fél mázsa (szintén nem létező) krumplit, a végén mindketten ott fogunk állni éhesen, csak épp jókat bohóckodtunk mindenféle elismervényekkel ahelyett, hogy valami hasznosat is csináltunk volna.

A világ összes közgazdasági elmélete sem tudja a fiktív dolgokat létezővé magyarázni, úgyhogy sajnos bárhogy nézzük: dolgozni kéne. ("Andersen meghalt: nincs mese!")

irrelevant 2009.02.26. 15:05:58

@VonPerez: Igen. Vagy a másik lehetősége, hogy rendkívül szolidáris módon kockáztat, bennhagyja a pénzét és reménykedik, hogy valaha is viszont láthatja még.

Plutonic 2009.02.26. 15:06:23

@Tarackos Sül: Csalánra pisiltél? :)
Nem baszogattalak!
Az Addendumot is láttad?
És félre ne értsd már a humort, bakker!
Nekem olyan mindegy, hogy mi a világnézeted vagy mit gondolsz erről vagy másról, amíg nem megy át személyeskedésbe. :)
Te úgy látod, én így, mások meg máshogyan.
Baj lenne ez?
No, de nem offolom szét ezt a topikot, a lényeg, hogy nyugi van. :)

Plutonic 2009.02.26. 15:07:49

@Tarackos Sül: A valóság a lényegi rész mindig. :)

Tarackos Sül (törölt) 2009.02.26. 15:08:31

LDAP - Lőjük Dunába A Politikusokat Mozgalom

EVATI : És velük a Többit Is Mozgalom

FANPL : Főleg a Nép Pénzét Lopókat Mozgalom

reKorrekt 2009.02.26. 15:11:07

Jó száraz kis anyag :) szomjatos is lettem tőle. Este biliárd, holnap szabi, csak miattatok :s

Plutonic 2009.02.26. 15:11:17

@Tarackos Sül: LDAP - Lőjük Dunába A Politikusokat Mozgalom

EVATI : És velük a Többit Is Mozgalom

FANPL : Főleg a Nép Pénzét Lopókat Mozgalom


:)))))) Ez tetszik!

Tarackos Sül (törölt) 2009.02.26. 15:11:47

HANT : Halál A Néplopó Tavarisokra

2009.02.26. 15:12:49

a Zeitgeist tényleg egy átlagos kocsmai beszéletés alatt elhangzó borgőzüs összeesküvéselméletek szintjén áll...a cikk pedig tényleg korrekt...

Tarackos Sül (törölt) 2009.02.26. 15:13:50

@Plutonic:

Aha, csak a Zeitgeist azzal köszönőviszonyban sincs.

ADAM : A Dunába A Maszoposokkal :D

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.02.26. 15:14:39

@EdeB:

A bankok megmentése fontos lépés, de jogosan irritálja az embereket, hogy ellenőrizetlenül ilyen nagy közpénzt kapnak.

Pl, ha MI támogatjuk a bankokat, mert szarban vannak, akkor KORREKT kamatra adjanak lakáshitelt, ne uzsorakamatra ... nem kell a luxusprofit, elégdjenek meg szerényebb profittal ...

EdeB 2009.02.26. 15:17:40

@Geza: Ezzel az volna a probléma, hogy a hitel betiltása esetén visszamehetnénk a céhkorszakba, csak az éppenséggel 500éve már korszerűtlen volt.
Egyszerűbb és jobb volna, ha a pénzitézetek közötti hitelezést nagyon beszabályoznák(lényegében betiltanák) és a kamatok mértékét törvényben megállapítanák.

@Tarackos Sül: ilyen sorrendben bármelyikhez csatlakozok, csak egy kérdés, ezen pártok célközönségében ugye benne vannak a szegény éhező minimálbéres palotás vállalkozók is?

z666 2009.02.26. 15:19:26

@Geza:
Nagyon jó magyarázat!

Tarackos Sül (törölt) 2009.02.26. 15:19:51

@EdeB:

Nekik van külön szakosztály:

HAMV: Halál A Minimálbéres Vállalkozókra

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2009.02.26. 15:21:00

@Korrekt Standartenführer: Hogyhogy miattunk? Húzzál szépe dolgozni kis nácziakok! Kell pénz segílyre! Azért nem mész dolgozni, hogy ne kapjak pénzt mert czigány vagyok?

2009.02.26. 15:21:24

Egyébként hogy saját tapasztalatokról beszéljek:

Ingatlanokat árulok már jó pár éve...most akik nagy szarban vannak ,azok akik 10-90es fizetéssel vásároltak lakást vannak a legnagyobb szarban..
10 kp +90 hitel..
általában ráterhelték, anya apa ingatlanára a fentmaradó ősszegt, mert a bank max 60% ot ad meg a lakás felbecsült értéke után....
Nekünk már van jó őár olyan értékesítendő ingatlanunk, amiket párban kapunk,

mert a törlesztő megugrott....a lakás piaci értéke jóval alacsonyabb mint a jelenleg az euró miatt megugrott hitelösszeg...és így apu anyu lakását is el kell adni, mert ha a bank teszi, akkor még egy nyalókát sem fogsz tudni venni belőle..szóval azért hogy a kicsifiuk külön lakásban lakhasson...végül mindenki egy 30 nm es garon panelban fog lakni....

Szomorú....és hétről hétre egyre több ilyen megbízásunk van...

Plutonic 2009.02.26. 15:22:11

@Tarackos Sül: Jóvanmá'! :)
Szopatjuk még egy kicsit egymást itt a placcon? :D
Kardot hüvelybe, az mindenképpen jó dolog és nyugtató! :D

@lepratelep:
Ez szintén yesssss!!! :))

EdeB 2009.02.26. 15:30:27

@zero: ha jól emlékszem az usa-ban komoly feltételekkel mentettek meg jópár bankot, azok amik ténylegesen csődbe mentek, azok nem fogadták el ezeket a feltételeket, az ottani állambácsi meg nem könyörgött nekik.
Mondjuk itthon ez biztos egészen máshogy zajlana, feltételek nélkül, pártközeli cégek "tanulmányai" és "közvetítései" segítségével. A fidesz és a többiek pedig csak amiatt háborognának, hogy ők miért nem jutottak a sok-milliárdos bödönhöz.

@Tarackos Sül: szívesen csatlakozom, ha kapok valami olyan tisztséget, amivel 10-15 milkás luxus járgány jár ;)

Tündér_Lala 2009.02.26. 15:31:22

@bz249: Ez semmiképp nem dél-keletázsia felelőssége.
Azt gondolom, hogy a gazdasági válság kirobbanása törvényszrű volt. Az időpontja volt kétséges, de erről később. A világgazdaság golbalizálása nyomán a tőke - vagyis a munkaigényes termelés - elvándorolt a kissebb munkabérű helyekre. A termékeket amelyeket előállítottak viszont értelemszerűen csak a gazdag országokban tudták eladni, mert csak ott volt fizetőképes kereslet. Viszont ezek az országok elestek a termelés után befolyó munkabértől,
adótól, stb.. Ez egy évtizede megy, a termékeket ezek a társadalmak a felhalmozásaikból fizették és pénzügyi manipulációkból teremtettek további forrásokat. A tőke bezsebelte a profitot, és az emberek gyakorlatilag mind nagyobb arányban hitelekből fedezték a fogyasztásukat. Az államok is egyre nagyobb bajban voltak/vannak hiszen nincs adóbevétel. Ők is hitelből élnek.
Az tövényszerű összeomlást végsősoron a fenti pénzügyi piramisjáték váltotta ki. A kiút egyenlőre nem látszik. A termelők és a fogyasztók (országos vagy világ régiós szinten) egymás fogjai. Talán a termelő országok magasabb életszinvonala fogyasztása lehet a megoldás.
Boccs csak én gondolom igy !

reKorrekt 2009.02.26. 15:32:44

@zero: arról nem is beszélve hogy hová lett az a sok száz milliárdos adózás utáni eredmény amit eddig összeszedtek? Jah, hogy felélték? Olyan hogy kötelező tartalékképzés nincs a banki szektorban?

Tarackos Sül (törölt) 2009.02.26. 15:34:35

Az amúgy megvan, hogy az adófizetők (amerikaiak pl) kikönyörött pénzét most két kézzel verik el? Utazások, jutalmak, stb,stb, annyira arcátlanul, hogy egyre több ember - és politikus - figyelmét hívják fel magukra. Miközben az autóiparnak be kellett hajolni 30 milliárdért, a bankok első blikkre kaptak laza 700-at. Tudom, hogy az autógyártók is hibásak, de ott többen is dolgoznak, mint a bankoknál, és DOLGOZNAK, illetve MUNKÁSOK, nem Róccsild gyerekei.

derelyegrádi szellem 2009.02.26. 15:35:13

@Tarackos Sül:

A minimálbéres vállakozókkal azárt én óvatosabb lennék, mert a minmálbéres vállalkozó nem csak bére után fizet adót meg járulékot, hanem fizet még társasági nyereségadót, meg ami utána megmaradt és felveszi pl. osztalékba, az után is fizet adót.

De ezt meghaladóan valamit figylembe kell venni itt Mo.-n, mégpedig azt, hogy a szolgáltatóipart (taxi, étterem, fodrász) gyakorlatilag a fekete gazdaság tartja el, mert senki nem fog beülni egy taxiba a ledózott, lejárulékozott pénzéből, de étterembe végképp nem, ugyaúgy nem veszi igénybe a szállodák, utazási irodák szolgáltatásit sem.

Tahá ha igazad is lenne (mint ahogy nem nagyon van) akkor is az a helyzet amikor felkötötted minimálbéres vállakozót, utána kell valamit majd kezdened a belőlük élő siserahaddal is, meg családjukkal is. Mondjuk adsz nekik Te/az állam megélhetést, másik munkát, meg ilyesmiket.

Ha Mo-n egyik napról a másikra felszámolnák a fekete jövedelmeket akkor az ország mihamarabb csődbe menne. Az más kérdés, hogy így is abba fog, de erről nem minimálbéres vállakozók tehetnek.

reKorrekt 2009.02.26. 15:36:34

@VonPerez: épp tegnap csekkolták hogy ki hány szabit vett már ki. akinek időarányosan nincs kivéve, azt küldik is szabira... biztató mit mondjak.

Marcellusca 2009.02.26. 15:38:19

@EdeB: A francnak az a verda! Inkább 10-15 milkás nettó havi jövedelem. Na, jó, lehet éves is. (Az így havi milla körül lenne.)
Velem lehet alkudni.

Seduxen (már NEM dr.) 2009.02.26. 15:40:40

@Tarackos Sül: HMRKP

/Halál Mindenkire Rajtam Kívül Párt/

Csak mert szociálisan olyan kurva érzékeny vagyok :)))

He-he: múltkor beszélgettük egyik kolléganővel, hogy ha lenne 3 lámpavasunk, amit saját belátásunk szerint "népesíthetünk" be, kik lennének a jelöltek. De hamar rájöttünk, hogy kurva kevés lenne a 3 lámpavas...

Tarackos Sül (törölt) 2009.02.26. 15:41:04

@derelyegrádi szellem: azt a sok rövidítést azért kéretik nem nagyon komolyan venni. Kivéve az első hármat.

Marcellusca 2009.02.26. 15:43:15

@derelyegrádi szellem:
Szerintem valamit félre értettél.
Véleményem szerint így gondolta: "minimálbéres" vállalkozó, és nem ténylegesen minimálbéres.
Ugyanarról beszéltek.
Akikről Te írsz, azok a csak papíron minimálosok.
Egyébként igazad van.

Tarackos Sül (törölt) 2009.02.26. 15:45:07

@monstress:

Érdekes cikk. De miért is gondolta bárki hogy éppen most, a legnagyobb szarban esetleg felfelé indulunk el, vagy bármi logikusat cselekszünk? Az nem lenne elég abszurd.

monstress 2009.02.26. 16:08:10

@Tarackos Sül:
Az ordas eszmék idejét éljük... :-(
Nekem leginkább az szúr(t) szemet, hogy az embernek mennyire észnél kell lenni, ha nem akarja valami neolibsi f@szkalap csoportosulás szekerében dagasztani a szelet...

monstress 2009.02.26. 16:11:33

OFF
Emberek, a Néphazugság szerint már 50%-on van a jobbik. megaLOL!!!
Mindenki leadta a szavazatát? ;-))
ON

Seduxen (már NEM dr.) 2009.02.26. 16:21:57

Tisztelt Hölgyeim, és Uraim!

Azt hiszem eljött az érzékeny - végleges - búcsú ideje...

Éppen a "Szomorú Szamuráj" c. nótát hallgatom (közvetlenül Pain a Szexmajjjomkiiii c. eposza után...)

Azt hiszem ez már a vég...

derelyegrádi szellem 2009.02.26. 16:26:12

Egy OFF a sasjózsi rajongóknak

"Havi bruttó 448 ezer forintos igazgatói fizetésén túl a főváros prémiumként megadja neki éves fizetése 100 százalékát, s a kulturális bizottság - akár formai és eljárási hibákon keresztül bukdácsolva - további szerződéseket is tudomásul vesz.

A birokunkba került dokumentumok tanúsága szerint így Sasnak plusz pénz jár egy jelenet megírásáért, megrendezéséért és eljátszásért. Mindez olyan mulatságos helyzetekhez vezet, amelyekben Sas József (a színházi vállalkozás nevében) megbízza a saját bt.-jét képviselő Sas Józsefet, hogy játssza el a Sas József által írt jelenet egy szerepét - szigorúan alávetve magát Sas József rendező utasításainak."

Marcellusca 2009.02.26. 16:27:12

@VonPerez: Hát, azért, eztetet mán kikkérem magamnak és teljes mértékben elhatárolódom! :D
Ruszki fegyvert jómagyar náczikoknak?! xD

Tündér_Lala 2009.02.26. 16:32:06

@derelyegrádi szellem: Az úgy szok lenni, ha az ember basztassa a kultúrát !

Marcellusca 2009.02.26. 16:32:14

@Seduxen:
Ez már tényleg a vég! :D
Nem sikerült megtalálnod a gyógyszered? :D

@derelyegrádi szellem:
Aztaszájbalököttbüdösqrvaegetrája!
Hogy finom legyek és nőies.

bogi@mailbox.hu 2009.02.26. 16:33:40

ha valaki olyan pártot/kezdeményezést akar beindítani ami valószínűleg pozitív eredményt hozhat az ország életében, -és én is egyetértek vele-, szívesen támogatom a munkámmal - grafikusként:
reklámgrafikai tervezési témában: szóróanyag, plakát, névjegy, arculat, design... pénzt nem nyomtatok azt ne kérd :D
e-mail: a nevem! bogi@mailbox.hu
(merész mi? :D )

monstress 2009.02.26. 16:37:02

@derelyegrádi szellem:
És erre Sas József 4x-es gázsit vesz fel? Ha nem, élhetetlen egy segg, hagyja magát kihasználni :-D

Plutonic 2009.02.26. 16:39:05

@VonPerez: Hmmm.... Eredetit esetleg... :)

Plutonic 2009.02.26. 16:41:04

@Seduxen: Gyorsan korrigálj valami Nine Inch Nails-szel és máris egál van! :D

Tarackos Sül (törölt) 2009.02.26. 16:52:05

@VonPerez:

Hülye laikus, de azért tutit megmondó indexes bulvárcikk. AK-74 / 100 / ++ variánsok megvannak?

www.kalasknyikov.hu

BIBLIA :D

Tündér_Lala 2009.02.26. 17:03:06

Az eredeti témához:
1999 táján még probáltam követni a dolgokat. Az USA legnagyobb profitot hozó cége valami 200 főt foglalkoztató bróker cég volt. A GM a maga 400 ezer emberével valahol a 40. hely környékén tanyázott. Ilyenek a szabályozók, ilyen a rendszer.

Hannibal22 2009.02.26. 17:07:35

Majd az energia válság elrendezi ezt.

Marcellusca 2009.02.26. 17:52:14

@Tarackos Sül: Őőőő, gondolom elütés, mert AK-47 és nem 74, és utódai.

A linket meg nekem nem nyitja meg. Bár, ez lehet, hogy itteni probléma.

wlakos 2009.02.26. 17:55:28

@VonPerez: Egy nap eltéréssel világosodtak meg.

mind2 (törölt) 2009.02.26. 17:57:23

@derelyegrádi szellem: helyettem is megfogalmaztad.
Persze, hogy te sem a Kapolyi László féle minimálbéresekre gondolsz... ez nyilvánvaló.

@monstress: A sasjóska meg csak annyira pofátlan és arrogáns mint kenyéradó gazdái :
" ez az a ház, ahol semmi sem változik , ez az a ház ahol áll az idő " :(

derelyegrádi szellem 2009.02.26. 18:09:56

@monstress:

úgy tűnik nem az ("élhetetlen fasz" ahogy fogalmazol) , mert ahhoz, hogy cca. 40 milla adót tudj csalni ahhoz kell azért adóalap is! :-)

Legalább már tudjuk honnnan van az adóalap, bár különösebb kétségeim eddig sem voltak Gondolom másnak se.

monstress 2009.02.26. 18:23:48

@derelyegrádi szellem:
bocsesz, de ki kell kérnem magamnak, én másik testrészt mondtam!! :-D És úgy látom, a mondatom pejoratikus tartalma is elveszett a zéterben :-D

amúgy megint egy OFF:
lekéstetek a nol szavazásról, a Jobbik 50%-nál betelt a pohár, és levették :-D Nálunk a fél ház ezen röhögött :-D :-D
ON

monstress 2009.02.26. 18:24:58

Amúgy mikor olvashatjuk a második részt? (ez jobb volt, mint egy Onedin-család :-D)

Rorgosh 2009.02.26. 20:13:04

Sziasztok! :)

Köszönöm a kommenteket...

Ha jól látom holnapra maradt az állami szabályozás problematikája. Igazából nem old meg semmit, sőt egyes esetekben csak ronthat a helyzeten, ahogy szerintem most is így tett..

Bankközi piac betiltása: nemcsak lehetetlen, értelmetlen is. Nem az a baj, hogy egymásnak hiteleztek, a fő probléma az, hogy egy gazdasági modell elért lehetőségei határához, és így már nem képes finanszírozni a növekedést.

De mindez a holnapi részben lesz benne.

moRtiZ 2009.02.26. 20:43:02

@misikeh @Rejtett a Szám @Plutonic : En a multkor az egyik post kapcsan felhoztam a Zeitgeist-et jol le lettem oltva hogy mekkora propaganda film... Pedig-pedig... Szoval en is egyetertek.

Rorgosh 2009.02.26. 20:51:34

A nagy bankmentésről: lehet, hogy népszerű, és megmenti a betétek egy részét, ellenben nem engedi meg, hogy a pénzpiacon nagytakarítás legyen.

A mostani válságban is vannak stabil pénzintézetek, vagy olyanok, amelyek önmaguktól is képesek úrrá lenni a nehézségeiken. Akit menteni kell, az nem ebbe a kategóriába tartozik, így megmentése csak a következő válság előkészítése.

Azt is meg kell érteni, hogy egy bankcsőd önmagában nem jelenti a betétesek pénzének teljes elvesztését. Valójában jellemzően más bankok vásárolják fel a csődbe ment bank eszközeit, amelyből amennyire lehet, kifizetik a betéteseket.

Sőt, sok esetben magát a pénzintézetet vásárolja fel egy társa, ilyenkor a betétek megőrzik a névértéküket.

Ha viszont mentjük őket, akkor egyrészt sok állami pénzbe kerül, másrészt hosszú idő, míg a piac szereplői újra megbíznak a megmentett intézetben, így az hosszú ideig gondokkal fog küzdeni.

És bár a megsegítő állam jobbára elvárja a szemléletváltást a bank politikája terén, azonban az sokszor mégsem lesz hatékonyabb, hiszen a bankmentő kormány politikája jelenik meg benne. Szigor helyett olyan hitelkihelyezés, amelynek alapja inkább a kormány politikájának támogatása, mintsem a valós piaci lehetőségek.

Rwindx 2009.02.26. 21:27:20

Nos kuncze megtalálta a megoldást azoknak akik nem elégedettek a sorsukkal ebben az országban:

(Kuncze ciántablettát osztogatna az elégedetlenkedőknek (+videó))

www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=260150

Már csak az a kérdés, ha papírgalacsinnal való dobálás 2 év börtönt jelenthet, akkor ciántabletták osztogatására való felbujtás mennyi év lehetne, ha történetesen nem egy ilyen nyomorult féreg mondaná nagy nyilvánosság előtt??? Ki az aki azt mondja hogy bármféle lelkiismereturdalást kelljen éreznie annak akinek megfordul a fejében hogy ezeket karóba húzza, kibelezze, kerékbetörje, lámpvasra fellógassa?

gidabiga 2009.02.26. 21:30:52

@Rwindx:

megelőztél.

épp linkelni akartam.
erről bezzeg a zindex nem ír.
és más média sem.
majd szépen elsunnyogják.

Rorgosh 2009.02.26. 21:35:36

Persze, Kuncze miatt semmi oka a depresszióra a középosztálynak.

Talán neki nem probléma, de nekünk igen a bruttó jövedelem közel felének elvonása, különös tekintettel arra, hogy ennek sok hasznát nem látjuk...

Csak gyilkosságokat, politika által megbénított rendőrséget, egy gyengélkedő nemzeti valutát, a munkahely bizonytalanságát...

Akár igaz a hír, akár nem, sajnos az SZDSZ és az MSZP nem hajlandó észrevenni, hogy a középosztály elérte a teherviselő képességének határát...

gidabiga 2009.02.26. 21:40:59

szerintem a középosztály már évek óta csúszik lefelé.
nem veszik figyelembe, hogy ők tartják el az országot.
mi lesz itt akkor, amikor belőlük is szegények lesznek?

Rorgosh 2009.02.26. 22:05:38

Humoros kedvemben ezt válaszolnám: Rendszerváltás?!

gidabiga 2009.02.26. 22:22:47

@Az EREDETI:

az attól függ, milyen nemzetiségűnek vallják magukat.
csak az lesz gyanús, hogy kevés a purdé :)

gidabiga 2009.02.26. 22:23:38

@Rorgosh:

annak már épp itt lenne az ideje :D

Rorgosh 2009.02.27. 06:19:37

@gidabiga:

Épp erről beszélgettem az egyik munkatársammal valamelyik nap.

Igazság szerint anno a rendszerváltás félbemaradt. Ugyanis még az MDF kormány csak csak csinálta, elvégre muszály volt nekik, még ha mégoly sok és jelentős hibákat is követtek el. Bár más se csinálta volna jobban, hiszen senki nem tudta, hogy kell ilyet csinálni....

Sajnos azonban az első MSZP kormány alatt - eltekintve a Bokros csomag elemeitől - elmaradt a folytatás...

Fidesz pedig már csak szimplán kormányzott a (fél)kész rendszerben...

rolika 2009.02.27. 07:30:38

ugyanezt gondoltam én is a nagy bankmentésekről, csak nem tudom ilyen jól megfogalmazni. Hans, Joe és Józsi a büdös életben nem tanulnak, hacsak nem megy rá vagyonkájuk egy része...

jó írás :)

Geza 2009.02.27. 08:11:04

Reggeli meditációmban azon töprengtem, hogy vajon ki hatalmazta fel/bízta meg a kúrmányokat, hogy a bankoknak csak úgy adjanak a köz pénzéből. Aztán arra jutottam, hogy az égvilágon senki.
Nézzük ugyanezt kicsiben: ha én rendelek egy pizzériából egy pizzát, aztán kijön a futár, és a pizza mellé (kéretlenül, azaz megbízás nélkül) hoz még pacsirtahányást, análvibrátort, xxl-es búvárruhát, Napóleon fogpiszkálóját meg ráadásul még pizzát a szomszéd étterem összes szakácsának is, és mindezt az én kontómra akarja ráterhelni, hát talán természetes, hogy egyrészt egy petákot se adok neki, másrészt meg olyat kap, hogy csokorba szedi a villanyoszlopokat és a trafóházat köszönti fel vele.

Nomármost, a kúrmányok pontosan ezt csinálták, csak nagyban. A kérdés tehát az, hogy én (mint a nép együgyű gyermeke) felelősséggel tartozok-e a kúrmányok azon cselekedeteiért, amikre nem adtam nekik felhatalmazást, azaz amik nem szerepeltek _a választások előtt kihirdetett_ programjukban?
Ha nem, akkor ugyanis pl. a felvett IMF hitel sem államadósság, hanem a veres meg a gúnár magántartozása, plusz a bank(ár)ok vagyonának lefoglalásával azonnal vissza kellene venni a nekik megalapozatlanul kiosztott közpénzeket, plusz a fenti visszaélések elkövetőit bensőségesen intim viszonyba hozni a már említett villanypóznákkal.
Ha igen, akkor egyrészt azonnal ki- és bejelenteni, hogy mégsem :), másrészt meg legalább okulni a történtekből, a jelen népviselőkkel kapcsolatban lásd villanypózna, a köv. brigádot meg szemmel tartani, és az első jóváhagyatlan akció kísérleténél megintcsak villanypózna.

Egy szó mint száz, úgy néz ki, hogy 'trükkös politikusok' szépen kizsebeltek minket (márminthogy a világot, tokkal-vonóval), plusz ráadásnak olyan dolgokat írtak a törvénykönyvekbe, ami szerint ez így is van rendjén.
Nomármost, kérdem én, ha a törvényekben -bár kacifántos módon, de- az van leírva, hogy 'te nem nyerhetsz', akkor miért hiszi mindenki azt, hogy ezen törvények (ún. 'demokrácia') keretein belül mégis nyerhetünk?
Ha egy kártyajáték szabályai összegezve azt tartalmazzák, hogy 'a Pista nyer mindent', akkor ott kár görcsölni a lapok fölött, hogy 'márpedig szabályosan győzzük le Pityut', mert az nem fog menni.
Ilyenkor vagy fel kell állni az játéktól és valami hasznosat csinálni inkább, vagy esetleg rárúgni Pityura az asztalt, aztán ganajos gumicsizmában addig járni a kozák guggolóst a pofáján, amíg ki nem jön a formájából.

Kíváncsi volnék, hogy ha majd valamikor a polgártársi tisztelet övezte birkulatnak is leesik a tantusz, akkor melyiket fogja választani...

rolika 2009.02.27. 08:17:43

a profitot privatizálni, a veszteséget államosítani

monstress 2009.02.27. 08:23:17

@BálnaUhr:
Valószínûleg mindig is azok voltunk, csak aztán a kádáros egyenlõsdiben meg a gengszterváltásos demokráciásdiban igen hatékonyan agymostak minket, s most, hogy újólag rá kell jönnünk, természetesen naaagyon fááááj...

2itailor 2009.02.27. 08:40:41

Hol van már a második?? :)

Tarackos Sül (törölt) 2009.02.27. 08:49:54

@Marcellusca:

Nem elütés. A cikk a kalasnyikov utódjáról szól, "a kalasnyikov" meg a bulvárkutyáknak az AK-47. Szép meg jó fegyver, de azért írtam, hogy laikus a cikk, mert utána rengeteg hivatalos AK-típus jött még (pl. az AK-74, AK-100, stb), szóval az a cikk egy kalap szar. Mondjuk, nem is vártam mást.

JÖN A BOEING UTÓDJA :D

a linket meg elgépeltem
www.kalasnyikov.hu

Rorgosh 2009.02.27. 18:02:13

@Geza:

Benned rejtői véna lapul... :)

Egyébként igazad van abban, hogy erre nem kapott a kormány felhatalmazást, bár persze ez ennél egy kicsit bonyolultabb.

Ugyanis a képviselőket elméletileg nem egy meghatározott kormányprogram végrehajtására választod, hanem ők egyfajta technikai segédszemélyzet, aki helyettesít téged az országot (benne téged is) érintő helyzetekre történő válaszadásban.

Vagyis a parlamentnek van joga bankmentő csomaghoz. A kormányt a parlament választja afféle szakembergárdaként a napi ügyek intézésére, illetve a jelentősebb munkát, szakértelmet kívánó javaslatok kidolgozására.

A probléma csak az, hogy a hazai rendszerben van egy olyan furcsa csavar, hogy a rendszer kontrolljának szánt közvetlen hatalomgyakorlást (magyarul: népszavazás) túlkorlátozták....

süti beállítások módosítása