Skip to content


       Szűrés lista

Remélem, nem lövik le a lovakat

Egy történet, amely kísértetiesen hasonlít a sukoróihoz. Csak még nem forrott ki annyira...

A dunakeszi külterületén, Alagon lévő versenyló-tréningtelepről hallottunk már sokszor Overdose révén, hisz "őt" is itt készítik fel a versenyekre. Miközben a külvilág csak a csodalóval kapcsolatos pozitív hírekben hallott a helyről,a háttérben nagy játszmák zajlottak Pénz-Lovak, Természet-Bazár témakörben.

2005-ben értékesítette az alagi telep egy 53 hektáros darabját, az úgynevezett téli pályát a Nemzeti Lóverseny Kft. A furcsa történetet annak idején a HVG írta meg: a kiszemelt vevő, Schmidek Györgyi ingatlanvállalkozó 760 millió forintot ajánlott a területért. A szerződéstervezetet kifüggesztették a dunakeszi városházán, mire egy frissen bejegyzett budapesti "őstermelő", a bőrgyáros vállalkozó Winkler Márton őstermelői elővásárlási jogával élve a megadott áron elhalászta az ingatlant Schmidek elől.

Van ilyen na! Mit lehet tenni, pont eszébe jutott, hogy "Nahát, eddig hiába éltem. Most már tudom: őstermelő leszek!" Az meg csak isteni szerencse, hogy így bombaüzlethez jutott. Bárkivel előfordulhat ilyesmi, lássuk be.

Azt csiripelik a madarak, hogy ezért távozott aztán Galambos Iván, a Nemzeti Lóverseny Kft. gazdálkodásért felelős igazgatója. Hogy küldték-e vagy ment, arról nem szól a fáma..

Az adásvétel törvényességét azóta is sokan vitatják a terület helyi védettsége miatt. Az ingatlant ugyanis az alagi tréningközpont többi részével - a nyári pályával, illetve a lovászlakásoknak, istállóknak karámoknak helyet adó központi területtel - együtt 1993-ban helyi védelem alá helyezte a dunakeszi önkormányzat. Tavaly év elején a Levegő Munkacsoport a Pest megyei Főügyészséghez fordult a szerintük alkotmányos aggályokat is felvető adásvétel felülvizsgálatát kérve, ugyanis 1996. évi természetvédelmi törvény pedig kimondja, hogy "védett természeti érték és terület tulajdonjogának változásakor az államot elővásárlási jog illeti meg", amelyet az illetékes nemzeti park igazgatósága jogosult gyakorolni. Továbbá: "helyi jelentőségű védett természeti terület esetében a települési önkormányzatot is megilleti az elővásárlási jog." Vagyis a privatizáció előtt a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának és a dunakeszi önkormányzatnak is le kellett volna mondania elővásárlási jogáról. Nos, ilyen nem történt.

Viszont telt-múlt az idő, és a nagy lóbarát hírében álló Winkler elkezdett zizegni. Kitalálta, hogy az ő területét át kéne minősíteni belterületté, mert be szeretné építeni.

Az átminősítés különleges területté nyilvánította volna - az egész versenyló-tréningteleppel együtt helyi védettséget élvező - téli pályát. A különleges területen az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló kormányrendelet (OTÉK) akár 40 százalékos beépíthetőséget is lehetővé tesz a jelenlegi 2-3-al szemben.

Fontos lenne ám, mert Márton nem akármit álmodott! Csupa "modern", "hasznos" és "érdekes" dolgot szeretne  a versenylovak mellé telepíteni: szállodát, minigolfot, állati tescot, tréningközpontot, meg egy aprócska vidámparkot. De gondolkozik azon is, hogy érdemes lenne idehozni az EXPO-t...

Áprilisban kapták meg a képviselők nyomtatásban a terveket, az "Alagi téli pálya jövőbeni hasznosítása" címmel.

Több verzió van, de kiemeltek egyet, - mintegy a képviselők figyelmébe ajánlva - ami ötvözi az elképzeléseket:

A képviselőkhöz - elektronikus formában - eljutott egy másik hasznosítási terv is, amely az egész Budapest és Dunakeszi között fekvő zöldsávra - a tréningközpont, a nyári és téli pálya, a dunakeszi sportrepülőtér, illetve az alagi majorhoz tartozó mezőgazdasági területek - vonatkozó lehetséges fejlesztéseket mérlegeli.

"Ugyan kit zavarna, ha egy részen végre világvárosi színvonalú infrastruktúra épülne?" - nyilatkozta a STOP-nak a tulajdonos Winkler Márton. "Legalább hozna egy kis pénzt a városnak, és a munkanélküliek is megélhetési lehetőséghez jutnának."

A civilek eddig is minden erejüket bevetve tiltakoztak a beépítés ellen, de az Expo láttán megtáltosodtak. Demonstrációval, a köztársasági elnöknek írt levéllel, sajtóközleménnyel készültek a dunakeszi képviselő-testület május végi ülésére, ahol a terület átsorolását tárgyalták volna a városatyák. De nem tárgyalták mégsem, hanem levették napirendről a kérdést.

Ezt a csatát a civilek és a lovak nyerték.

Valami azt súgja azonban, hogy hosszú és csúnya háború előtt állnak szegények.

 

(forrás: Heti Válasz, Építészfórum, Origo, STOP)

Címkék: sport közélet

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr861163043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mourinho már nem a király 2009.06.08. 11:33:02

Ehh az ilyenre csak káromkodni tudnék...keressen magának másik területet, nem igaz, hogy csak a nemzeti parkok területén akar mindenki építkezni. Hogy rohadna meg!

Marcellusca 2009.06.08. 11:46:56

laspalmas!

Nem akarlak (Téged is :D) bántani, de szerintem nem nagy szám, amiről írtál. Szinte az összes településen, Bivajbasznádtól Hirtelengöröngyösig, fellelhető ez a jelenség.
Azt a kevéske érdekességét az adja, hogy mindezt a halódó magyar lósport (talán) utolsó fellegvárában teszik.
Más extrát nem látok a dologban.

serrath 2009.06.08. 11:49:37

nem mintha ez nem lenne elég Marcellusca....

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.06.08. 12:03:18

@Marcellusca:

Ízlések és pofonok, avagy az ingerküszöbök közt van különbség.
Kevéske érdekesség?! Ja, tényleg. Winkler kalandosan hozzájut egy területhez, ami történetesen egyedülálló a maga nemében, hisz az ország egyetlen versenyló-tréningtelepe, különleges, külföldön is ismert és elismert talajjal, aztán egyszercsak mindenféle természetgyilkos dolgot akar ráépíteni, sőt egy terv szerint már nem is csak a saját zöldterületét szeretné "átalakítani".

Emelett pályázik a Kincsem Parkra is, "a Nemzeti Lóverseny (NL) Kft. üzletrészeire 1,45 milliárd forintos, míg az Magyar Lóversenyfogadást Szervező (MLSZ) Kft.-re egy- milliárd forintos ajánlatot nyújtott be. E mellett az állami vagyonkezelő által eddig összesen nyújtott 5,1 milliárd forint tulajdonosi hitelt is azonnal kifizette volna, s egy 9 milliárd forintos fejlesztési programot is beígért. ... A privatizációs eljárást megelőzően a lóversenytársaságokról elkészült és alapul vett vagyonértékelés szerint a két cég üzleti értéke 18,6 milliárd forint - voltaképp ez a Kincsem Park becsült "ára". Némi bökkenő ebben, hogy az American Appraisal Magyarország Vagyonértékelő Kft. által végzett felmérés azzal számol: a pályát tíz év múlva bezárják, elköltöztetik, és a Kincsem Parkot értékesítik. Vagyis, egy a jelenlegihez képest tíz évvel későbbi feltételezett helyzetből indul ki. A pálya valós értékét persze nehezen lehet meghatározni: a telek a területrendezési tervek szerint csak sportcélú tevékenységre használható ugyanis.

Más kérdés, ha változik a besorolás, akkor ugrásszerűen emelkedik az érték. A főváros egy nagyon jó helyén lévő, összefüggő területéről van szó - ha építési területként is hasznosítható volna, nagyon sokat érne. Csak nem tudni, változik-e a besorolás, és miként értékesíthető a telek."
www.nol.hu/archivum/archiv-486426

Különös véletlen, ugye?

De igazad van, vonjuk meg a vállunkat.

Marcellusca 2009.06.08. 12:09:33

@serrath: Persze, hogy elég, de mégsem annyira égbe kiáltó.
Mi lett a Loviból (ha jól tudom, hogy az volt)? Jó nagy pláza. És? Érdekel valakit is? A lőtéri három lábú rühes kutyát sem.

Az már inkább felháborító (amit @Awkward: is írt), hogy megint egy nemzeti parkot akarnak megnyirbálni és tönkre tenni.

Marcellusca 2009.06.08. 12:17:00

@laspalmas:

Nem azt mondtam, hogy vonjuk meg a vállunkat, de mit tudsz csinálni?
A pénz és a kapcsolati tőke az úr az országban. Sajnos!
Amíg a zöldek és sötétzöldek nem ilyen problémákkal, hanem az M0-s mondva csinált gondjaival foglalkozik, addig senki nem fogja komolyan venni sem őket, sem a természetvédelmi területek védelmét.
Semmiből nem tart egy terület átminősítése. Csak megfelelő szándék és pénz szükséges hozzá.

Lósport.
Kell még valakinek Magyarországon?
Ha igen, akkor tartsa el magát. Ha nem, akkor szüntessék meg a felesleges dolgokat.
Persze mindezt ne környezetváltozás, -rombolás árán!

f.m.j. 2009.06.08. 12:29:53

@Marcellusca:

Ezt a kérdést úgy is fel lehetne tenni, hogy kell-e nekünk magyar élelmiszeripar, kell-e nekünk magyar bor, Herz gyár, gyulai húsfeldolgozó, stb. stb...
Miután mindenből ami magyar mesterségesen minden támogatást kivontak (= lerohasztott egészségügy, oktatás, élelmiszeripar, mezőgazdaság) könnyű azt mondani, hogy minek ez nekünk, úgyse megy ez nekünk, nem éri meg...
Miután mindent amire büszkék lehetünk, vagy lehettünk volna ki van húzva a lábunk alól, legalább nem kéne ezeknek a piszkoknak áron alul adni-venni, igen, ha tetszik: magyar földet...

Egyébként azt én sem értem, hogy miért csak olyan terület kell nekik (kiknek is?) ahol pénzben nem mérhető eszmei érték van?

Marcellusca 2009.06.08. 12:52:26

@fmj: Hohó, álljunk csak meg!
Miféle csúsztatás ez, kérem?
Hogy jön a lovihoz az élelmiszer ipar? Enni KELL, lovi NEM. Lósport nélkül qrwára elvagyok, de kaja nélkül már kevésbé.

"Egyébként azt én sem értem, hogy miért csak olyan terület kell nekik (kiknek is?) ahol pénzben nem mérhető eszmei érték van?" - Ez már jobb kérdés.
Ebben rejlik a gazdagságuk. Megveszik az egyébként értéktelen földeket, majd kapcsolataik révén átminősíttetik és el- vagy bérbe adják.

Pollo 2009.06.08. 13:07:30

(elore is bocsi az ekezetek hianyaert, igy jar aki angol billentyuzetet hasznal)
Csak azt nem ertem, hogy ha a kozelben levo, hasonlo termeszeti adottsagokkal megaldott Foti-Somlyot be tudtak epiteni a nemzeti parkba, akkor itt ez miert nem megy...
A masik, hogy szerintem a dunakeszi onkorm-ban is tuti ul egy ember, aki rengeteg penzt felvesz azert, hogy az ilyen dolgokra odafigyeljen. Elmeletileg ok is megkaptak tervezetet. Miert nem kezdtek el kajabalni, hogy oreg ezt nem kene, mert az ott nem elado. Miert nem elsore azzal kezdtek, hogy megkerdeztek a nemzeti parkot, akik elmondhattak volna, hogy ez nem valami egyszeru ugar, hanem minden, ami pest kornyeket alkalmassa tette az eletre itt talalhato kicsiben.
Persze ezek koltoi kerdesek, csak kikivankozott belolem. Egyebkent meg a civileknek, meg lehet nem a koztarsasagi elnoknek kene irni, hanem fel kene keresni a "szak"hatosagokat, mert ebben az ugyben ok kicsit tobbet tehetnek. Mondjuk kivehetnek a teruletet az onkormanyzat kezelsebol.

f.m.j. 2009.06.08. 13:18:28

@Marcellusca: csak példaként mondtam (az élelmiszeripart, mg-ot), azért van némi hasonlóság...
pont arról van szó, hogy ez a föld nem értéktelen...
ha nem vetted volna észre épp kiszervezik alólunk a saját értékeinket... és az mindegy, hogy lovi, vagy Balettintézet, én személy szerint nem értek a baletthoz, nem is érdekel, de mégis felháborít, hogy eladták, meg az is, hogy áron alul

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.06.08. 13:19:20

@Pollo:

A legnagyobb támogatója az ügynek a dunakeszi polgármester, Kecskeméthy Géza.

f.m.j. 2009.06.08. 13:23:26

@laspalmas: hogy rohadna meg ő is pártállásától függetlenül...

egyébként ez az egész kezd olyan felé menni, mint az ingatlan adó miatti vita. Mert egyeseknek nem szívügyük, nem érinti őket érzékenyen a lósport (nekem sem, csak mint pofátlan téma tök idevág) ezért mindenki leszarja.
Kár, hogy az SZDSZ kiesése miatti eufórikus pillanatért elfelejtjük az igazságtalanságokat...

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.06.08. 13:23:30

@fmj:

"Egyébként azt én sem értem, hogy miért csak olyan terület kell nekik (kiknek is?) ahol pénzben nem mérhető eszmei érték van?"

Marcelluska jól leírta, megveszik a külterületi földeket bagóért, amik az átminősítés után, immár beépíthető belterületként a vételár sokszorosát érik. Ez a titok.
Hasonló, mint az offshore-cég: legális, de nagyon gusztustalan.

eldiablomismo 2009.06.08. 13:31:09

@Marcellusca: Na de ezek nem jobbosok, ééérted ;)

kispista 2009.06.08. 13:33:12

Ha ilyen fontos a lovassport, miért adták el a területet?

f.m.j. 2009.06.08. 13:35:09

@laspalmas: elnézést, akkor bizonyára én nem értettem. Tehát akkor ez a terület mégsem egyedülálló talajjal rendelkező, ideális a lótartáshoz, véletlenül még az Overdose is itt edz, mégsem tájvédelmi körzet, nincsenek védett rágcsálók, amik szintén védettek, és ritkaság egész Eu-ban,... tényleg bocs... tényleg szart sem ér, át kell minősíteni, eladni a francba, minek ez nekünk...

Én csupán azt észrevételeztem, hogy direkt alulértékelnek valamit, direkt nem támogatják azt a területet, hogy valakik, akik mások, mint mi (már azt sem tudom ebben a katyvaszban ki kicsoda) jól járjanak,-enyhe kifejezéssel élve...

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.06.08. 13:49:56

@fmj:

Bizony, nem érted az üzleti észjárást. Ott csak tényleges érték van, eszmei nuku. Kit érdekel a talaj, a lovak, meg a hülye növények, mikor azokra csak KÖLTENi kell?!. Ám ha beépítik a placcot, dől BEFELÉ a lé.

Az ilyen történetekben meglévő hivatali segítséget kemény börtönévekkel büntetném, mert pont az önkormányzatnak/államnak lenne a feladata, hogy a környék/ország hosszútávú (!) érdekeit tartsák szem előtt, és védjék a spekulációtól. Mert bizony a pénzt nem lehet megenni/meginni/belélegezni.

Marcellusca 2009.06.08. 13:53:14

@laspalmas: Erre gondoltam én is.

@fmj: Igazából semmiben sem különbözik az összes ingatlan ügylettől, csak meg van tűzdelve a lósporttal. Ha nem az alagi pályáról lenne szó, akkor a kutyát nem érdekelné, hogy megint kiszakítanak egy részt egy tájvédelmi körzetből. Most van valami fogódzó, amibe (talán) bele lehet kapaszkodni, csak ez (számomra) gyengécske.
Mint írtam, ez nincs jól.
Alapvetően tiltakozzanak minden ilyen jellegű panama ellen, ne csak a lósportra hivatkozva!
Általában hol vannak ilyenkor a sötétzöldek, hogy megvédjenek egy védett területet, ökoszisztémát?!

f.m.j. 2009.06.08. 13:59:03

HAHÓÓÓÓ, emberek, hova tűnt a Gusztost gyalázó poszt????? Mégiscsak nagyhatalmú az SZDSZ????

Marcellusca 2009.06.08. 14:00:48

Hééééé! Eltűnt a Gusztosos poszt!
Mi van, dolgozik az NBH vagy az NNI?

Marcellusca 2009.06.08. 14:02:04

@fmj: Hehe! És csak alig 2%-ot értek el. :)

pógárjenő 2009.06.08. 14:02:22

@Marcellusca: csomagolja a bőröndöcskét!

f.m.j. 2009.06.08. 14:03:05

@Marcellusca:
@laspalmas:

nekem sem a ló volt a lényeg a háborgásomban, de az biztos, hogy nem üzleties a gondolkodásom..., de ezt én most jópontnak könyvelem el magamnak, még ha nem is értetek velem egyet :)
Amúgy egyikünk sem mond annyira mást :)

és sztem igenis sokakat felháborít lókörettel, vagy anélkül, csak tenni nem nagyon van mit...

f.m.j. 2009.06.08. 14:04:24

@Marcellusca: pedig olyan jó kis vitriolosat írtam... :):):)

Marcellusca 2009.06.08. 14:05:15

@pógárjenő: Mármint zero? xD
Merthogy ezért a gusztustalan Gusztosért biztosan nem jelent meg a "fekete Volga"!

f.m.j. 2009.06.08. 14:06:26

@Marcellusca: pedig akkor minket is visznek... én is hsz-eltem...

Marcellusca 2009.06.08. 14:07:01

@fmj: Én csak (megint) keseregtem egy sort. :)

/Biztos a front miatt van. :)/

pógárjenő 2009.06.08. 14:07:20

@Marcellusca: a gustustalanra gondoltam, nem volga gyűn érte, sintér....

f.m.j. 2009.06.08. 14:08:56

@laspalmas: légy szíves adj tájékoztatást, hogy minden rendben van-e zeroval, aggódunk a gustos-poszt miatt... :):):)
üldözési mánia ütötte fel a fejit :)

Marcellusca 2009.06.08. 14:11:55

@fmj: Én még nem jutottam odáig (hehe, megúsztam xD), de már az írományomat nem volt hol megjelentetni. :)

Visszatérve ehhez a poszthoz:
Szerintem mindannyian egyről beszélünk, csak a körítésen "vitatkozunk".

f.m.j. 2009.06.08. 14:14:26

@Marcellusca:

sztem elhamarkodta a posztot zero, és inkább levette, mert még senki nem tudja mi lészen az SZDSZ-szel, nekünk ugye lenne ötletünk, de minket meg nem kérdeznek :)... nem is értem miért?

lumpvampir 2009.06.09. 06:47:04

az apja faszát az ilyen erkölcsök nélküli suttyónak, meg azoknak is, akik asszisztálnak ebben.
van pofája elfedni a mocskos nyereségéhes szándékait alapesetben pozitív célok említésével - pl. munkahely és infrastruktúra teremtés-, de nála még blöffnek is gyenge.

Vakmacska 2009.06.09. 14:24:24

Az alagi pálya még leromlott állapotában is csuda szép (lírai hangvételű filmetűd by szerénységem remélhetően hamarosan az Indán, ha túlvagyok feliratokon-renderezésen), a környéken van bevásárló-és szórakoztatóközpont bőven, tök fölösleges valami engergiazabáló monstrum oda, és úgy tudom, a lakóparkokban is van még épp elég eladatlan lakás, meg lesz is.

A Galambost küldték, biza, és sajnos legalább 12-15 éves hagyomány, hogy a lósport körül ügyködők, főleg vezetők legalább 50%-a gátlástalan, korrupt, semmihez nem értő, cinikus barom legyen (osszátok be, melyik 50%), a többi meg vagy tehetetlen birka, vagy olyasvalaki, aki igazából azt sem tudja, hol az alagi pálya. Overdose-nak amúgy hálásak lehetünk, nélküle lehet már rég markolóval ásták volna fel az egészet, csak most mégis ciki....

A cikkben említett beruházó sem tűnt az intelligens, környezettudatos, társadalmilag elkötelezett üzletember prototípusának, az állami kézben tartás elég értelmetlen és pazarló, de az ilyenek kezébe adás a rombolás igazán.

Bár a patinás Bouygues háza táján is körülnézhetne az ÁSZ az ügető-Aréna táján, lenne mit vizsgálni, hm. Feltűnő értékaránytalanság, meg ilyenek.

Az Aréna állítólag üzletileg bukás, részemről ahogy kinéz az logisztikai raktárnak is ócska, jó, jó, nem érte meg ügetni meg bauxitbeton, de ezért aztán kár volt.

A Kincsem Park meg....nagyságrendekkel szebb mint az Ügető valaha volt, a régi tribün hol filmhelyszín, hol csak megáll előtte valami tájékozatlan külföldi, hogy ez a gyönyörű épület meg mi???....és mondom, láthatóan zavarban, hákkéremszépen, eztet kívülről festegetik, belülről rohasztják, előtte a szupermodern (egy évben csak 100 napon át beázó, legalábbis az elején...) másik tribün, mert erre kijelentették, hogy nem lehet normálisan megcsinálni. Aha, nem akarták, ja.

tlantos 2009.07.15. 09:50:21

Halkan megjegyeznem a temahoz, hogy ott, ahol ez a budos ksisebbsegi expot akar epiteni, a kozvetlen szomszedsagaban egy lakopark van. Utak viszont nemigen vannak, illetve keskeny, es gyenge.
Namarmost senkinek sem kell megnovekedett forgalom es zaj.

Bohóc János 2009.07.15. 13:32:35

@tlantos:

"ez a budos ksisebbsegi"

Segítsél már: melyik kisebbséghez tartozik ez az úriember?
És mitől büdös?

Kicsit Karcos 2010.05.09. 18:52:33

Galambos Ivánnak, ha Dunakeszin nem is, de Sanghajban most összejött az expó:

"A sanghaji expón 2,5 milliárdért kiállítottuk a magyar szégyent + Képriport"

mno.hu/portal/712117

Kicsit Karcos 2010.05.09. 18:58:30

@Kicsit Karcos:

videó: www.youtube.com/watch?v=_ffG2a6HdV0

Ti milyen pavilont építettetek volna 2,5 milliárd forintból?

fokabacsi 2010.05.10. 08:54:06

@Kicsit Karcos: Egy biztos: Nem fűrészárú kiállítást.

derelyegrádi szellem 2010.05.10. 13:32:13

@Kicsit Karcos:

Attól függ, hogy az egész 2.5 milliárdból, vagy abból, ami a szokásos nagyipari tolvajlás után megmaradt, amire Huszty András személye önmagában 100 %-os garancia...

minimalista 2010.05.10. 16:17:29

@Kicsit Karcos:
Ezek a fránya médiákok! Most kinek higgyünk?
www.dunatv.hu/kulfold/nepszeru_magyar_pavilon_sanghajban.html

Szerintem fasza lett, legalább nem az a szokványos sztereotip mélymagyar maszlag. De egy gulyáskrémbe mártott gémeskút talán még jobb lett volna...

minimalista 2010.05.10. 16:19:56

@Kicsit Karcos:
Lehet hogy az sem véletlen, hogy a linkelt mno cikk "valamiért" nem elérhető, google-ból sem...Valamit jól összekavarhattak a "valóság magyar tükrei". :-)

Egy kicsit karcos 2010.05.10. 17:29:54

@minimalista: a lényeget biztos nem kavarták össze, ugyanis a Magyar Feltalálók Szövetségének főtitkára tényleg azt mondta, amit idéztek tőle: www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-352027

Az MFSZ pedig nem gittegylet, még ha tré is a honlapjuk: www.inventor.hu/index2_h.htm Nem kevés versenyt szerveztek az elmúlt 20 évben.

Ettől persze van saját véleményem is, ami ezek szerint különbözik a Tiédtől. Én nem a mélymagyarkodást hiányoltam, de azt igenis, hogy a pavilonról könnyen azonosítható legyen, hogy magyar. Ehhez többnyire legalább egy sztereotípiát el kell lőni, pl. a huszárosat.

Aztán ez a Gömböc szerintem nem erre a világkiállításra való, semmi köze az expó témájához (fenntartható fejlődés), amikor legalább 2 kiváló újdonságunk témába vágna, az üvegbeton és a napelemes tetőcserép. Másrészt a Gömböc a célközönség számára totálisan érthetetlen és érdektelen, ez látatlanban ordít róla.

A teszkós csarnok helyett azért megeredhetett volna a fantázia, vagy legalább egy sztereotip magyaros épület lehetett volna belőle. Nézd meg pl. a nepáli pavilont.

A kínai hosztesszeket már kommentálni sem tudom, helyettük (lehetőleg népviseletbe öltözött) szép magyar lányok kellettek volna, oszt jónapot.

Fentiekből lehetett volna egy jó iparos bemutatót tartani. Ahhoz egy csipet fűszer, valami egyedi, eredeti, esetleg meghökkentő dolog, és sikeres lehet egy ilyen kiállítás. De ez véleményem szerint egy nagy nudli így, ezzel kár volt elmenni Sanghajba, ennek semmi köze nem volt a világszínvonalhoz.

minimalista 2010.05.10. 18:17:11

Sok dologban egyetértünk: a Gömböc a nagyközönség számára valóban érdektelen lehet, ugyanakkor - szerintem - nagy jól szimbolizálja a fenntartható fejlődés problémáját - mindig ugyanabba a pozícióba áll vissza, minthogy az ökoszisztéma megmentésének sincsenek már kompromisszumokat tűrő megoldásai.

A "teszkós csarnok" előre , a kínaiak által megépített "szabványpavilon", egy saját tervezése és megépítése a mostani ár sokszorosába került volna - derült ki az m1 egyik expóról szóló riportjából.

A sztereotípiák "ellövésében" nem értünk egyet, ebből láthattunk már eleget...

Az, hogy kínai lányok a vendéglátók, tényleg szégyen, de megjegyzem, hogy barátnőm női karral megy ki a kórusolimpiára Sanghajba és a világkiállításon is fellépnek majd, szóval nem marad a város szép magyar lányok nélkül! :-)

u.i.:Egy kicsit karcos = Kicsit Karcos?

minimalista 2010.05.10. 18:17:58

@Egy kicsit karcos:
Az előző Neked lett küldve... :-)

Egy kicsit karcos 2010.05.10. 18:32:40

@minimalista:

Nem áll szándékomban ekézni a Gömböcöt, pláne a számokat és számításokat tisztelő emberként, sőt még azt is el tudom fogadni, hogy szimbolikusan oké a dolog. Csak szerintem mi nem vagyunk abban a helyzetben egy ilyen expón, hogy rábízzuk a bölcs látogatók fantáziájára az efféle összefüggések megtalálását, vagy egyáltalán keresését. Pláne, ha van üvegbetonunk is.

A teszkós csarnok nekem lehangoló, és csodálkozom, hogy ennyi fért bele a költségvetésbe. Ennyi pénzből konferenciaközpontokat, gyárakat szoktak építeni, nem igénytelen hangárokat. Ha pedig tényleg csak ilyen vacakra futja, akkor építsünk egy kisebbet, de szépet.

Kicsit Karcos = Egy kicsit karcos, csak az egyik az egyik gépemről megy, a másik meg a másikról, plusz néha az egyik gépről lépek be a másikra:)

süti beállítások módosítása