Skip to content


       Szűrés lista

Búcsúajándék a 3 millió magánnyugdíjpénztár tagnak

Magyarországon közel 3 millió magánnyugdíjpénztár tag van. Utaljuk szépen, minden hónapban a bruttó fizetésünk 8%-át.

A jogszabályi hátteret a 1997. évi LXXXII.törvény (törvény a magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról) adja, a végrehajtásról pedig a a 172/1997.(X. 6.),valamint a 282/2001.( XII. 26.) kormányrendeletek gondoskodnak.

Igen ám, de a törvény kissé hiányos ... ugyanis hiányzik belőle az a rész, hogy hogyan is kell majd nyugdíjat kifizetni a magánnyugdíjpénztáraknak.

A szakértői kormányunk úgy gondolta, hogy a válságkezelés hatékony menedzselése közepette arra is van idő, ész és értelem, hogy ezt a részt is rendbe tegyék ...

Igen, jól sejtitek, faszán rendbe fogják tenni ... (ezt is) ...

Kis eldugott hírecske az egész sztori, miközben 3 millió (!) embert érint ...

A törvénytervezet elkészült, jövő héten szavaznak róla. Valószínűleg a "koalíció" szépen meg is szavazza ...

Októberben az egész törvényjavaslat kiszivárgott gyanúsan kész állapotban. Tesztelni akarták a reakciókat? Ki tudja ... nagy visszhangja nem lett.

A törvénytervezetet a PM készítette el, a Parlamenti többség a legnagyobb sajtócsöndben szavazott, hogy részletes vitára bocsájtják (196:156 arányban). Amit le is zavartak villámgyorsan, Kékesi Tibor (MSZP) beszélt róla kb. 5 percig ... és ennyi. Senki más nem szólt hozzá. El lehet olvasni a jegyzőkönyvben.


A bizottsági ajánlás összesen 87 ajánlási pontot tartalmaz. Indítványozom, hogy ezeket egy szakaszban tárgyalja meg az Országgyűlés. Aki ezen indítványommal egyetért, kézfelemeléssel jelezze! (Szavazás.) Köszönöm.

Megállapítom, hogy indítványomat az Országgyűlés látható többsége elfogadta.

Így megnyitom a részletes vitát az ajánlás 1-87. pontjaira. Megkérdezem Kékesi Tibor képviselő urat... (Dr. Kékesi Tibor Püski Andrással beszélget.) Kékesi Tibor képviselő urat megkérdezem, hogy a vita e szakaszában kíván-e felszólalni, tehát az ajánlás 1-87. pontjaira. A magánnyugdíjpénztárról van szó. (Dr. Kékesi Tibor: Igen.)

(...)

ELNÖK: Köszönöm. Megkérdezem, hogy kíván-e valaki még szólni, azaz részt venni a részletes vitában. (Nincs jelzés.) Jelentkezőt nem látok, így a részletes vitát lezárom. (Jelzésre:) Államtitkár úr pedig jelzi, hogy nem kíván szólni.



Miről is van szó pontosan, ami ennyire hidegen hagyta az Országgyűlést? (Persze az ördögi Zorbán démoni levelén egy tucatnyi képviselő csámcsogott, az biztos sokkal fontosabb.)

A tervezet szerint nyugdíjba vonuláskor nem lehet majd egy összegben hozzájutni a magán-nyugdíjpénztári számlán felgyűlt pénzünkhöz. Kötelezően járadékszolgáltatást kapunk, azaz nyugdíjat állapítanak meg és fizetnek a társadalombiztosítási nyugdíj mellé.

Rajné Adamecz Ildikó, a BDO Forte könyvvizsgáló, adó- és pénzügyi tanácsadó cég igazgatója elmondta, ha elkezdődik a nyugdíjfizetés, akkor már nem örökölhető a megtakarított pénz, és ezzel épp az egyik fontos joguktól fosztják meg a tagokat. Ugyanis nagyon sok ember számára az volt az egyik fontos érv a magán-nyugdíjpénztári rendszer mellett, hogy az állami rendszerrel ellentétben örökölhető az összegyűjtött pénz.

Borza Gábor, az ING ügyvezető igazgatója:
"Ha például valakinek hárommillió forint gyűlik össze a számláján, és ebből elkezdenek neki havi 14 ezer forint nyugdíjat fizetni, majd egy év után meghal, a maradék pénzét már nem kaphatják meg az örökösei. Hiába maradt még elvileg több mint 2 millió 800 ezer forintja, az a közös kalapba kerül. Aki viszont szerencsés, és több mint száz évig él, akkor is nyugdíjhoz jut, ha különben már elfogyott volna a pénze. a korábban elhunytak tőkéje finanszírozza a tovább élők járadékát."

Sőt! Azt is kitervelték a PM-ben, hogy a magas jövedelműek egy összegben kaphatnák meg a pénzüket. Ők azok, akiknek a nyugdíja az átlagkereset közel négyszerese lenne. Nekik nem fizetnének nyugdíjat, mert ezt a nyugdíjfolyósító számára túl kockázatosnak tartja a pénzügyminisztérium.

A lényeg, a fincsi kis meglepetés ajándék a szakértői kormánytól, hogy az egyéni számládat a korábbi ígérettel ellentétben nem veheted fel egy összegben, ha elérted a korhatárt, hanem kötelezően járadékot fogsz kapni, ami viszont nem lesz örökölhető, ha elhunysz. Kvázi olyan, mintha a bankszámlád összege a bankra szállna, amikor meghalsz … eszem megáll!

Valószínűleg egy sima excelben kiszámolták: felhalmozott összeg, 65 éves nyugdíjkorhatár, várható átlagéletkor ... ó, hát csak pár évig kell fizetni havonta azt az alamizsnát, úgyis hamar meghalnak az öregek, és a bent maradt pénzükből tudjuk fizetni a többi nyugdíjas havi alamizsnáját ... 

Címkék: társadalom válság

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr181584950

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Matolcsy Vátesz György improvizál 2010.10.18. 14:37:09

Eddig se volt éppen ránctalan a homlokom, amikor a kolléga a parádésabbnál parádésabb bejelentéseket tette, de most komolyan kezdek aggódni. Nyolcévnyi ellenzékiség után azt gondoltam, hogy részletekbemenő tervek vannak a Kedves Vezető asztalán a gazda...

Trackback: Matolcsy: szop vagy szopat? 2010.10.18. 14:36:25

Minekutána Varga Mihály szertekokszolta ennenmagát a "csontvázjelentés" apropóján, a Kedves Vezető szertekukkolt a kormányportán, vajon ki lehet az ügyeletes szopógép... - Bátrabban, komám! Gyere csak, Matolcsykám! - ugyan a me...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.12.09. 09:10:15

Rohadjanak meg, ennyit tudok hozzáfűzni.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.12.09. 09:11:20

Persze szokás szerint gondoskodnak magukról.

"a magas jövedelműek egy összegben kaphatnák meg a pénzüket. Ők azok, akiknek a nyugdíja az átlagkereset közel négyszerese lenne."

Azok tuti nem mi leszünk.

ucsacsu 2009.12.09. 09:13:04

A fidesz se tiltakozott!!!!!!!! viszont értelmes ember már rég kilépet ebből a lenyúlási buliból.

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2009.12.09. 09:14:48

laspalmas megelőzött. Rohadjon meg az összes biztosító, az összes banak, a fos szolgáltatók és minden olyan intézmény, amely pénzt gyűjt be, de baszik ellenszolgáltatást nyújtani. pfff.

És rohadjanak meg a kedves politikusaink is, aki méginkább rabszolgává tesznek minket.

Fúúúúj.

Beosztott 2009.12.09. 09:17:04

Szerintem, mivel törvény kötelezett bizonyos korosztályokat a belépésre és az első 2 év leteltétől eltekintve ezek a korosztályok nem léphetnek ki, ez a törvény módosítás felér egy egyoldalú szerződés szegéssel. És mint ilyen, a magyar bíróságon megtámadható. Próbapert kell indítani. Ugyanis éppen csak a lényegét törlik el a bulinak. Ocsmányság.

667 - A Sátán szomszédja 2009.12.09. 09:17:58

Meg az apjuk "k"aszát! Az én pénzemből éljen egy ismeretlen, ha úgy alakul? Hát persze! Ne is az utódok kapják meg, dolgozzanak magukért! Amit ők befizetnek, abból meg majd egy másik ismeretlen kapjon, ha netán ott is úgy alakul... Nagyon jó... Egy összegben meg csak azért nem veheted fel, nehogy a nagy meggazdagodásodban eszetlen költekezésbe kezdj, végül csórón maradnál és az állam fizethetné a segélykét... Biztos így van, biztos....

kuki123 2009.12.09. 09:18:43

most mondjam azt hogy

Kimentek a tankok, bejöttek a bankok :)

Beosztott 2009.12.09. 09:19:33

Mivel egy generáció számára törvény tette kötelezővé a tagságot, ezért ez a módosítás = egyoldalú szerződésszegés. Meg kell támadni a bíróságon!!!!

pete27 2009.12.09. 09:21:20

autó után kellene az összes politikust kötni!!!!!

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2009.12.09. 09:21:56

Teljesen jogellenes a lépés, de már a látszat sem érdekel senkit. A célt sem nagyon takargatják:

3 millió ember megtakarításást magántársaságok zsébére játszani.

Ezzel megint csak ellenkező hatást fognak elérni, de már nem is csodálkozom rajta, hogy nem látnak előrébb az orruknál:

Még több lesz a minimálbéres, meg a feketemunkás. Idáig csak azért nem terjedt el még jobban a minimálra bejelentés, meg a zsebbe fekete lóvé fizetés, mert a munkavállalókban volt egy egészséges ellenállás ez ellen, mondván így nem lesz nyugdíjuk.

Most már mindenki számára világos, hogy NEM LESZ nyugdíja, és hiába fizet 30-40 éven keresztül becsületesen, a megtakarításának nem a gyermeke, hanem a biztosítótársaságok lesznek az örökösei.

Abba már bele sem merek gondolni, hogy milyen képlet alapján akarják számolni azt a bizonyos járulékot, mert szerintem az is megérne egy misét.

pete27 2009.12.09. 09:23:15

ezt az országot sűrgősen el kell hagyni!ez a tanulság!nincs mese.minnél hamarabb,mert akkor még lehet új életet kezdeni máshol.ennyi.

jozicsenko 2009.12.09. 09:24:50

hi all!

ajánlok valamit a figyelmetekbe: www.apeh.hu/adokulcsok_jarulekmertekek/fizetendo_jar

a lényeg:
2006-ig utánatok fizetett a munkaadó 18%at a nyugdíjalapba
2007: 21%
2008: 24%

(Az eü járulékot közben átterhelték rátok: 11%-ról 1,5+0,5%-ra csökkent, mig a ti terhetek 3% ról 6%-ra nőtt)

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.12.09. 09:25:01

Ja és az a szép, hogy karonfogva az egymillió minimálbérre bejelentettel, majd akkor akarunk lázadi, amikor 65 éves, öreg, szottyadt papák leszünk. Most, hogy még pofán tudnánk baszni őket rendesen, most csak minden 100. ember fogja fel, hogy wázzáp, a többi birka meg béget. Na majd kíváncsi leszek.

szmoker (Homo Trollicus) 2009.12.09. 09:27:56

Csak nem bevásároltak az efftársak magánnyugdíj-biztosító részvényekből?

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.12.09. 09:32:20

@jozicsenko: igen, az a vicces, hogy a munkáltató kiadásait a nyugdíjkasszába történő kifizetés egyedül +24%-kal megdobja, mégis szakad össze a rendszer

akkor mi lesz később, a munkáltatónak 100%-ot kell még a nyugdíjalapba befizetni, hogy legyen a nyugdíjasoknak pénzük?

kuki123 2009.12.09. 09:38:32

@pete27: ne hülyéskedjél már, még én fizessek a benzinért is?
van a Kossuth-téren meg a környező utcákban lámpa oszlop

XD

Kartal (rezervált) 2009.12.09. 09:39:06

Én vagyok az a generáció, akit köteleztek belépésre anno. Egy biztosítós nagy nosztalgiával jegyezte meg, hogy milyen jó is volt az az időszak, mennyi üzletet kötöttek...
Asszem konkrétan utána fogok nézni, hogy érdemes-e ezzel foglalkozni hosszabb távon, vagy jobb ha hagyom veszni azt a pénzt, mert hogy nyugdíjat nem fogok kapni, az biztos. Ott fogok megdögleni a gép mellett hatvan évesen, mert ez a politikai "elit" mindent megtesz, hogy így legyen. Mit erőlködjek a nyugdíjjal?!
Amúgy meg tényleg: ROHADJANAK MEG!!!

Mr. Acid 2009.12.09. 09:40:07

Áh, nem számít az egész, mivel a Raskó-gyerekek nyugdíjba vonulásakor az egész tákolmány a nyakunkba fog rohadni.
Egyébként a k***a anyjukat. Pályakezdő vagyok, tehát mire én nyugdíjba mennék, addigra már 70 év lesz minimum a nyugdíjkorhatár, meg a generációmat a munkahelyről viszik majd a temetőbe... Minek is fizessem ezt a szart? Több értelme van, ha eliszom... Kétségbeejtő ez az ország.

Kartal (rezervált) 2009.12.09. 09:41:00

@pete27: Sajna én is ezt szűröm le nap mint nap. Így, negyvenhez közel azért nem ilyen egyszerű a dolog, de lehet, hogy kénytelen leszek én is keresni egy NORMÁLIS országot.

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.12.09. 09:43:27

Nem akarom trackbackelni a legutóbbi bejegyzésem, mert nem a témához kapcsolódik, csak ajánlom. Az egyik legdurvább csapatot 2006. október 23-án vezető rendőr már leszerelt, nyugdíjas, de még előléptették alezredessé, és most az MSZP közeli Doszpot Péter Expol szekuritijénél biztonsági kisfőnök.

Csodálkozom is, hogy a Bőrön nem volt téma, vagy itt az október 23-témába nem akartok belefolyni?

szekuriti.blog.hu/2009/12/09/hirtv_video

Pinabajusz 2009.12.09. 09:43:32

Nem tudom mi a faxt kell ezen aggodni. A lenyeg az ongondoskodas, ahogy szoktak mondogatni. Tessek szepen lelkiismeret nelkul adot csalni, majd a megsporolt penzt nem azonnal felelni, hanem szepen befektetni. Termofoldet mar par szazezerert is tudsz venni, de ma Bp-en 6 millioert kapsz egy olyan belvarosi szuterent, ami havi 50-ert kiadhato. Ez amellett, hogy hoz evi 10%-ot - termeszetesen csak akkor, ha a lakaskiadast nem vallod be, es nem adozol utana. Ennek meg kozben az erteke is no(het). Per eve azt mondta egy nyugdijtanacsado, hogy cirka 50 millionyi toket kellene felhalmozni nyugdijig, hogy ne legyen nagy visszaeses az eletszinvonalban. Ezt meg nem olyan lehetetlen osszehozni 30-40 ev alatt.

Ha mai aron nezzuk ez 3-4 atlagos ingatlan, amit ha kiadsz havi 65-ert, van ugy 200-250 ezer fixed minimum. Ennyi. Ez orokolheto.

Kartal (rezervált) 2009.12.09. 09:44:11

@z666: Én évek óta csak úgy hívom, hogy Ráfázós Bank. Aki oda megy, az csak ráfázik!

kuki123 2009.12.09. 09:46:39

@z666: WOW... na erről még nem is hallottam....

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2009.12.09. 09:49:04

én már meg is fenyegettem az örököseim beviszem minden kisvagyonkámat a magánnyugdíj pénztárhoz ha nem nyalnak ezerrel feldobom pacskert oszt csak leshetnek

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.12.09. 09:49:51

@Clermont:

Köszönjük az életvezetési tanácsot ...:)

Máris böngészem a szuterénhirdetéseket, hiszen már nem tudom hova befektetni a több millió forintomat ...

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2009.12.09. 09:50:50

Nekem annó azt tanították, hogy biztosítósék úgy gondolkodnak, hogy 40 évig fizeted a (nyugdíj/élet/stb.) biztosításodat, majd ezt 10 éven keresztül kapod meg. És így jön ki a harmadik pillér, az öngondoskodás. Az első az állami nyugdíj, a második a magánnyugdíj, a harmadik meg a saját összegyűjtött lóvé.

Így jó lenne, mert havi 5-öt fizetsz, 20-at kapsz havonta, havi 10-et fizetsz, 40-et kapsz havonta a harmadik pillérből. Persze az évek folyamán indexálják a befizetést meg a kifizetést is, ez mai értéken értendő.

Mindenki szidja a biztosításokat, hát nekem havi 10000 Ft-ból 3000 Ft körüli összeg megy a levesbe, a többi meg gyűlik és kamatozik. A 3000 is azért annyi, mert ha meghalok, megrokkanok, műtétre megyek, vagy csak kórházba, azt akartam, hogy sok-sok millió üsse a markomat (vagy huginak kifizetik a házát ha feldobom a bakancsot :)

Kamee 2009.12.09. 09:52:54

@Clermont: "Per eve azt mondta egy nyugdijtanacsado, hogy cirka 50 millionyi toket kellene felhalmozni nyugdijig, hogy ne legyen nagy visszaeses az eletszinvonalban. Ezt meg nem olyan lehetetlen osszehozni 30-40 ev alatt."

Erről kérdezz meg egy minimálbérest. De egy átlagfizetéssel rendelkező 2 gyermekes családot is megkérdezhetsz:)

szabogyula 2009.12.09. 09:54:48

Az egész olyannak tünik mint egy nagy piramisjáték , a főszervező meg a végén "elmegy Ausztriába sielni " a következő 200 évre . Természetesen minden titkositva van hiszen " üzleti érdek " .

Homeoffice 2009.12.09. 09:55:00

@Clermont:

Gratulálok az ötleteidhez. Ha már ennyire jól élsz, nem is értem miért vagy itt, ezen a blogon.
Szeritnem menj át a kapcsolatra, ott beszélgess a "Mester" haverjaival.

schnee 2009.12.09. 09:55:06

Na végre valaki foglalkozik a témával. Egylébként egy fontos momentum hiányzika cikkből. A Kötelező magánnyugdaj pénztárak jelenleg a tagok/befizetők tulajdonában vannak. ezt kell a tagoknak TÉRÍTÉSMENTESEN átadni valamilyen biztosító intézetnek. Azaz TULAJDONOSBÓL/TAGBÓL ÜGYFÉL lesz. Ez alkotmányossági problémát is felvet, hoszen valakit a tulajdonától elenszolgáltatás nélkül nem lehet megfosztani. Eddig ezzel a témával a "magyar" sajtó nem hajlandó foglalkozni, még minuszos hírként sem. Egyedül a Kossuth rádió reggeli krónikájábvan volt ez eddig komolyabban téma.

z666 2009.12.09. 09:56:40

Még egyszer:
Lakoltassuk ki a zs*** Raiffeisen Bankot Magyarországról!
www.hunhir.hu/index.php?pid=hirek&id=25366

2009.12.09. 09:58:00

Nem kell ettől beszarni, most ez még jó sokáig nem érint senkit, oszt később egy másik kormány ugyanilyen kurtán-furcsán vissza is tudja változtatni azt a törvényt.

Engem speciel sokkal jobban izgat, hogy erre a nyavalyás nyugíjbiztosításra nincs még tőkegarancia sem, mi van akkor, hogy ha fél évvel a nyugdíjbavonulásom előtt megint "válság lesz", és egy rossz tőzsdemanőverrel kinullázzák vagy megfelezik a tőkémet?

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2009.12.09. 10:00:54

@ucsacsu:
Minek tiltakozzon a Fityesz is? Épp a hetekben vontak el néhány 10 millát az iskolától, hogy kevés pénzt kap az Önkormányzat, maguzknbak azért megszavaztak 10 millát.

Egész hétvégén nem voltam internet közelben. Egész nyugodt voltam. Most átolvasva a Vbőrt, egyből nem kell a KV. (Mellesleg TV-t sem néztem, újságot sem olvastam, híreket sem hallgattam.)

Kamee 2009.12.09. 10:02:29

@Sörömpőőr: Erre már rámutattak, hogy a magánnyugdíj pénztárai milyen "szépen" dolgoznak. Adnak cirka 3-4% hozamot, annak ellenére, ha csak a pénzt állampapírba fektetnék, és semmit nem csinálnának, akkor is 8-10% hozam lenne a garantált. Szóval már most is jócskán érint, hiszen a pénzedet lopják közben:)

Seduxen (már NEM dr.) 2009.12.09. 10:09:21

Ez mondjuk annak fényében különösen érdekes, hogy az otp magánnyugdíj már a 2008-as évet is szép veszteséggel zárta (a saját számlámon -48.000.-Ft volt az egész éves "hozam").

szóval ha így ténykednek továbbra is, akkor nem kell aggódnom. nem nagyon lesz mit lenyúlni. ha megélem, 70 évesen (addigra kb annyi lesz a korhatár) kibattyogok a temetőbe (nem ám biciklivel, azt valakinek haza kéne vinni), és befekszek a "főődpadlósba"...

szép kilátások.

lassan el kellene gondolkodni tényleg azon, hogy lmpvs, vagy dunapart!? mert asszem csak ez az egy kérdés nyitott a szájbakúrt politikusokkal kapcsolatban...

Mourinho már nem a király 2009.12.09. 10:10:12

A mai termés az nem semmi annyi biztos (rendőrautó lopás, népszabi rinya az mtv miatt, romagyilkosság, ortt, csúszik az m43, stb.)

A cikkhez: ezek a magánnyugdípénztárat államosítják kb. Ugye a hagyományos nyugdíj is a közösségi elven működik, aki 100 évig él annak cirka 40 évig jár a nyugdíj. Ez teljesen rendben is van ugye, ezért létezik az állam, közös teherviselés, stb. De akkor mi a lényeg a magánnyugdíjpénztárban? :D

KZsuzsa · http://deepindata.com 2009.12.09. 10:15:38

ha jól értem, csak a nyugdíjba vonulás és nyugdíjfolyósítás megkezdése _után_ nem örökölhető, meg vehető fel egy összegben.

Azaz, előtte igen?
Mert ha igen, egyszerű a történet, 1 évvel, néhány hónappal a nyugdíjazás előtt kiveszi az ember az összes pénzét, elviszi valamelyik bankba, ott egy részét leköti, a másik részéből meg megél...

És akkor a pénz szépen marad az övé.

az egyébként érdekes lenne, hogy a 3 millióból mennyi az, akiket ez a közeljövőben (1-5 év) érint, és ki az, akiket 5-10-20-30 év múlva. (gyanítom a mnypt tagok nagy részének csak ~30 év múlva lesz érdekes)

Nekem még majdnem 40 évem van nyugdíjig. addig még kismilliószor meg fog ez változni, meg elmossa a forradalom meg az atomháború meg ilyenek.

ErEr 2009.12.09. 10:17:05

Már a részvényezés és az azzal való bebukás is bicskanyitogató volt, de ez! Döbbenet. A nyugdíjból adót csinálnak gyakorlatilag.

schnee 2009.12.09. 10:17:52

@KZsuzsa: A kötelező Magánnyugdíjpénzítári rendszerből nem lehet kilépni! Így ez a megoldás ugrott :(

Seduxen (már NEM dr.) 2009.12.09. 10:21:54

@KZsuzsa: nem akarlak elkeseríteni, de szerintem NEM. Fel nem vehető, max örökölhető.

Ergo az egyetlen lehetséges megoldás: a nyugdíjbavonulás előtt 5 perccel fejbelövi magát az ember... Ennyi...

Grafithuszar 2009.12.09. 10:34:07

@Kamee:
"Per eve azt mondta egy nyugdijtanacsado, hogy cirka 50 millionyi toket kellene felhalmozni nyugdijig, hogy ne legyen nagy visszaeses az eletszinvonalban. Ezt meg nem olyan lehetetlen osszehozni 30-40 ev alatt."

Nos, az én esetemben, ami nem olyan rossz magyar viszonylatban, ha nem veszek semmi nagyobb dolgot egy adott éveben (aútó, lakás) akkor kb 500.000-et tudok egy évben félre rakni... ez azt jelenti hogy még 100 évig kellene dolgoznom, hogy meglegyen az 50 milla....Szuper. Teljesen reális

Kamee 2009.12.09. 10:38:26

@Grafithuszar: Clermont írta, tőle idéztem. Én megkértem őt, hogy kérdezzen meg ez ügyben valós állampolgárokat. Amit írtál, azt pedig köszönöm, ez azt bizonyítja, hogy helyes a felvetésem, miszerint Clermont használhatatlan tanácsot kapott:)

picur3ka 2009.12.09. 10:40:41

'Azt is kitervelték a PM-ben, hogy a magas jövedelműek egy összegben kaphatnák meg a pénzüket.'

Es az ovek orokolheto is lesz esetleg? Kulonben,, a kiralysag is kulonb ennel.

Off: Meg jo, hogy nem sikerult ellopni azt a rendorbuszt, vagy mit.

Homeoffice 2009.12.09. 10:41:37

@Grafithuszar:
Ha cinikus akarok lenni, akkor igaza van a tanácsadónak. Mivel a költségeidet vissza kell fogni, hogy ki tudd nyögni a havi 80-100 ezer forintot, ezért csökken az életszínvonalod... amit már kisebb összegből is tudják tartani nyugdíjaskorodban.

S.O.A. 2009.12.09. 10:42:17

Le fogok ülni a HR-es kollégával megbeszélni, hogy január 1-től alkalmazzanak feketén...
Nem vagyok hajlandó TB járulékot fizetni egy olyan rendszerbe, ahol észak-koreia állapotok uralkodnak egy kórházban, ahol az orvosok egyik fele beadja a H1N1 oltást, a másik nem, és ahol amúgy meg műtétenként 20.000-től a csillagos égig fizetheztsz dokibának zsebbe... ha történik velem valami, számlázzák ki, amúgy az én pénzemen ne tartsák fent ezt a szart!

Nem vagyok hajlandó állami- és magánnyugdíjpénztárakba járulékot fizetni, mert 1.: meg sem fogom érni a nyugdíjt, 2.: ha mégis, a töredékét kapom vissza, és senki nem örökli a maradékot!

Adják oda azt az összeget, ami a nettóm meg a bruttóm között fél úton van, és mind a ketten jól jártunk, én meg majd gondoskodok magamról!

Ha ez nem megy, akkor marad az Alsó rakpart/LMPVS megvillantása kedves vezetőnik felé...

Grafithuszar 2009.12.09. 10:47:04

@Kamee: Neki is akartam címezni nem neked :)
@Gunther: Igen igaza van. Saját józan paraszti eszemmel is ezt okoskodtam ki, mert a különböző befektetési alapok bármikor összeomolhatnak, a lakás viszont nem (kivéve ha háború van de akkor már úgy is mindegy). És még össze is tudom hozni ezt az összeget, viszont akkor nem vállalok gyereket, meg úgy általában nem veszek semmit, csak ami feltétlenül szükséges.

DArchAngel 2009.12.09. 10:52:03

Ezért van az, hogy a lehető legkevesebbet fizetem ebbe a szarba. Sosem bíztam meg bennük, olyan messze volt a nyugdíj. Igazam lett.

Homeoffice 2009.12.09. 10:53:16

Egyébként úgy ahogy van ez az egész befektetős, fizetős, biztosítós rendszeregy nagy rakás kaki.,
Az emberek bepalizzák, "nem bontják ki az igazságot" és ezenfelül a leendő ügyfeleket olyan megoldásokra biztatják, amiket nem feltétlenül tudnak teljesíteni,

Vidéki 2009.12.09. 10:56:40

„ez a törvény módosítás felér egy egyoldalú szerződés szegéssel.”

Nem árt emlékeztetni arra is, hogy amikor létrehozták a magán nyugdíjpénztárakat, a rózsaszín propaganda azt harsogta, hogy aki „belelép” jól jár, mert a magánnyugdíj pénztárakat vezetők hatalmas szakértelme ( az állami kutyaütő alkalmazottakhoz képest) biztosítani fogja a kiemelkedően jó hozamokat.

Ezzel szemben több mint tíz év működés után a szomorú valóság az, hogy, ha a járulékbefizetők lehetőséget kaptak volna arra, hogy bármelyik bankban egyszerűen államkötvényeket vásároljanak, toronymagasan jobb hozamokat érhettek volna el, mint az állítólagos kiváló pénzügyi szakértők a magán nyugdíjpénztárakban.

Az 1997-es törvénycsomag balekjei azok, akiket beléptettek a „rendszerbe” , míg valódi haszonélvezői „a kecskék, akikre rábízták a káposztát”.

drkovax 2009.12.09. 10:58:40

@ucsacsu: Az ellenszavazatokat nem a maszop/szadesz adta le ... vagyis kizárásos alapon csak a fidesz kellett, hogy legyen. És ha parlamenti felszólalásban nem is, a fidesz téma-felelőse Mádi László, már nem egy sajtótájékoztatót tartott az ügyben. (Sőt, már az AB-t és a megváltoztatást is beígérte.)

2009.12.09. 11:00:05

@Kamee: na ja, pedig most kéne még csak igazi hozamuknak lennie, amikor befizetők vannak, de kifizetni valójuk még nincs. Bele se merek gondolni, hogy mennyi lesz a hozam, ha már elkezdik folyósítani a nyugdíkat az első vonalbeli tagoknak... Most arról nem beszélve, hogy ha a jelenlegi egyenlegemből és szolgálati éveimből interpolálok, akkor nagyon úgy néz ki, hogy a nem egész egy évi nyugdíjam lesz ebből (ha az a jelenlegi nettó jövedelmnek felel meg), szóval nem egy nagy tűz... addigra vagy a korhatárt kell majd feltornázniuk az átlagéletkorhoz, vagy a nyugdík lesznek olyan kevesek, hogy kenyérre és vízre sem lesz elég. A harmadik pillért meg inkább hagyjuk. Kva szerényen élek, de akárhogy takarékoskodok is, alulról nyalom az egymilliót, elérni nem tudom, mert mindig közbejön valami... egy jó kis fogászati kezelés, egy közigazgatási bírság, pár hónap munkanélküliség vagy akármii, de leapad a pénz és kezdhetem előlről. :-(

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.12.09. 11:00:54

ha ez így van, akkor totál alkotmányellenes szarság az egész. olyan mint a visszamenőleges lakáshitelkamat-emelés.

drkovax 2009.12.09. 11:05:43

@Vidéki:
Volt 2002 előtt egy időszak, amikor (a szocik/szadesz nagy hőbörgése ellenére) vissza lehetett lépni az állami rendszerbe ill. lehetett azt választani. 2002 nyarán az első törvények egyike volt, ami ezt a kiskaput bezárta. Vajh, miért is ?

Seduxen (már NEM dr.) 2009.12.09. 11:07:33

@triumphator: "ha ez így van, akkor totál alkotmányellenes szarság az egész"

Így van, ezt magam is így gondolom. Remélem:
1: valaki vette/veszi a fáradtságot, hogy ez az okádék AB elé kerüljön
2: a taláros testület ki is mondja, hogy szarjanak sünt a jogalkotók...

2009.12.09. 11:16:23

@Grafithuszar: nono, azért be lehet szívni az ingatlannal rendesen. Ha termőföldet veszel, kaszáltatni kell a parlagfüvet, mert simán százezres bírságok röpködnek, ha meg társasházi lakást veszel és kiadod, lelakják, közműtartozást hagynak hátra, vagy csak simán megszavazza a lakógyűlés 50%+1 fő résztvevővel, hogy hőszigetelni és ablakokat cserélni kell, és legyél szíves jövő héten befizetni a rád eső 1,2 millió forintot... arról nem beszélve, hogy a 65e-s lakbérek kora már lejárt. Öt-ha éve csakugyan ki lehetett ennyiért adni bp-i lakásokat, de most már nincs rá fizetőképes kereslet, mert aki ennyit el tud költeni lakhatásra, az rég felvette a lakáshitelt, akinek meg nincs biztos jövedelme, amire kaphatott volna, azzal jobb nem is kezdeni. Hacsak nem amúgy van pénze, és felújítás vagy suli miatt keres rövid távra... Most az olyan ínyencségekről nem is beszélve, hogy ha hangoskodik az albérlő, a falszomszéd simán feljelent, és jó eséllyel már bele is keveredtél egy csúnya adócsalási ügybe... Mindezzel együtt tényleg az ingatlan az egyik leginkább értékálló befektetés, de bajlódni kell vele, és a nettó hozama nem sokkal több, mint egy jól megválasztott bankbetétnek. A likviditása viszont haj, de nagyon messze van tőle!

Csótányfutam 2009.12.09. 11:22:45

Szivesen megosztom veletek a pontos törvénytervezetet, hátha valaki ki tudja belőle hámozni hol támadható.

drkovax 2009.12.09. 11:23:27

@Sörömpőőr: Ez bizony így van. Ha odafigyelsz a bankbetétek kamatlábaira és bátran mozgatod a pénzt a legnagyobb bankok között, akkor jobban is kijöhetsz (főleg ha a kockázatokat is hozzá számolod).

Kamee 2009.12.09. 11:31:05

@Csótányfutam: Az nem ártana, mert lenne aki ugrana rá:)

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2009.12.09. 11:32:05

Valahol jogos ez a lépés a társadalmunkat ismerve, akárhogy is hőbörögtök. Kint az emberek a nyugdíjukból magukat akarják jól érezni, mert ott még inkább az aktív korukban próbálták a gyerekeik és az unokáik életét jobbá tenni - igaz, emiatt sok mindenről képesek voltak lemondani (de még így is jól éltek). Itt meg mindenki akkor akarja megváltani az utánuk jövő generációkat, akik ellenben szarnak rájuk a magasból. (Nézzünk magunkba, tőlünk is hány csípős megjegyzés jön a nyugdíjasok jogaival és gondolkodásmódjával kapcsolatban... - igen, tőlem is, nem tagadom.)

Ha az örökölhető magánnyugdíjat bevezetik, túl sok szülő és nagyszülő "tűnne el" emiatt, ebbe még nem gondoltatok bele?

(Mondom mindezt úgy, hogy én is kényszermagánnyugdíjas vagyok, és nekem is még van legalább három évtizedem addig, amíg ez aktuális lesz...)

Grafithuszar 2009.12.09. 11:33:34

@Sörömpőőr: Hmmm Ez elgondolkodtató.... Jelneleg a pénzemet bankbetétben tartom, és bőszen mozgatom ahogy leírtátok, de eddig szentül meg voltam győződve, hogy a lakás jó befektetés, mert ki lehet adni jó áron.... úgy látszik lementek az albérletek, mert amikor még egyetemista voltam jóval magasabb volt.......
Tény hogy a lakást lelakják, ezért kb a nyereség 5%-át külön kell tenni a felújításra. De azt isbelezsámoltátok, hogy maga a lakás is őrzi az árát? Vagyis az a lakás amit 3 éve még 10milláért vettél ma már 12-őt ér? ez önmagában legalább 20% és erre jön még az albérleti díj.

Csótányfutam 2009.12.09. 11:36:45

@Kamee: Már nekikezdtem, de nem vagyok jogász vagy gyakorlott törvény értelmező. Email címre szivesen küldöm.

Seduxen (már NEM dr.) 2009.12.09. 11:37:16

@no-night: "Ha az örökölhető magánnyugdíjat bevezetik, túl sok szülő és nagyszülő "tűnne el" emiatt, ebbe még nem gondoltatok bele?"

Nem BEVEZETNI tervezik, eddig ÍGY MŰKÖDÖTT... Anno '98-ban éppen ezzel "hülyítettek" be sokakat, hogy örökölhető.

Johnny336 2009.12.09. 11:40:00

Mostantól leszokok a cigiről, egészségesen élek, és jól kibaszok velük, élek simán 120 évig. Polgári engedetlenségből :D

Kamee 2009.12.09. 11:40:58

@Csótányfutam: Írtam üzenetet ezzel kapcsolatosan. Olvasd, ahol olvasnod kell;)

@no-night: Olvass és járj utána. Ha egy kicsit képben is leszel, gyere vissza, mert visszavárunk:)

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2009.12.09. 11:42:28

A rengeteg kínálkozó lehetőség közül, mi lenne ha azt választanánk,hogy befejezzük ezt a fotelforradalmizmust és csinálunk is valamit.Most ez hanyadik olyan ügy ,aminél már a látszatra sem adva bizonyítják ,hogy _bármit_ megtehetnek?Valaki számolja?

tudi 2009.12.09. 11:45:42

Hát szexuálják meg a legközelebbi nöi rokonukat, vagy őket szexuálja meg egy vagonnyi 40 cm-es brével renelkező fekete-afrikai vendégmunkás. Eszem-faszom nekem már kötelező volt belépni nem is választhattam, jó kilátások így 23 évesen talán 70 évesen elmehetek nyugdíjba, mert addigra lesz elég pénz a számlámon talán ami elég lesz a nyugdíjhoz, de lehet addigra feldobom a pacskert. Szegény nagynéném 71 évesen mondogtja nekem lépjek vissza az állami redszerbe, ha tudok, de az se jobb. Tényleg rendezni kéne már egy jó kis dunaparti, vagy lámpavas bulit.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2009.12.09. 11:54:43

"Túl sok szülő és nagyszülő tűnne el" Jut eszembe: Mit csinál a cigánygyerek ha meghal a mamája? -Elengedi a nyakát!

Bolhásh 2009.12.09. 11:58:10

Clermont 2009.12.09. 09:43:32
"Ha mai aron nezzuk ez 3-4 atlagos ingatlan, amit ha kiadsz havi 65-ert, van ugy 200-250 ezer fixed minimum. Ennyi. Ez orokolheto."

Igen, örökölhető. Még igen.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2009.12.09. 11:58:17

Azér' ez tök jó.Meghal a mutter,a bank/biztosító/pénztár viszi a pénzt én meg vehetek fel tőlük hitelt pl.: temetésre, illetékre satöbbi.Lenyúlják a pénzt és még én fogok tartozni nekik.Valahogy úgy érzem ezt se nekünk találták ki.

drkovax 2009.12.09. 11:59:10

@Grafithuszar:
(a) Nem a nyereség 5%-t, hanem befektetett tőke évi 2%-5%-t (az épület állagától függően). Ha egy felújításra kerül a sor, ennyi pénzre lesz szükséged
(b) Az ingatlanpiac mozgása nem igazán következetes. Most van olyan, hogy 15 Mft-ből frissen felépített vidéki házért az építési költséget sem tudod visszakapni. Ha a befektetés likvidálásakor lesz elég szabad pénzed, ahhoz, hogy akár egy ingatlanpiaci hullámot végigvárj (5-10 év) az értékesítéssel, akkor valóban jobb lesz az ingatlan hozama

Dr. No 2009.12.09. 12:01:45

Mondjuk azt is meg kellene gondolni, hogy 1. a nyugdíjpénztárakba anno a tb-járulék egy része lett átirányítva, ami azt jelenti, hogy ha megszüntetik az mnyp-t, akkor azt a pénzt nem a kedves hozzászólók kapják meg, hanem a társadalombiztosítás, 2. a régebben létező önkéntes nyugdíjpénztárakban a korhatárt elérők majdnem 100 %-a egy összegben szokta a pénzét fölvenni, ami ott kinek-kinek a maga dolga, viszont az mnyp ezt az előrelátást a másik oldalon 75 %-os tb-nyugdíjjal honorálja.

Seduxen (már NEM dr.) 2009.12.09. 12:19:23

jihhááááweheheheháááhéééhööhöhöhöhöhö

ezt a kibaszott férget :)))

"Kegyetlen trükkökre készülnek

Maradjunk őszinték, és ne engedjük, hogy elcsábítson az önmagunkkal való szembefordulás látszólag könnyebb útja.
Azért jó lenne tudni, hogy mit gondolnak a Fidesz támogatói, szavazói és a hozzájuk közel álló média kedvenc pártjuk magatartásáról a H1N1 ügyben. Mit gondolnak arról, hogy emberek hallnak meg, és teljesen világos, hogy haláluk megelőzhető lett volna, ha beoltatják magukat, de nem tették, mert – egyéb lehetséges okok mellett – a Fidesz azt terjeszti, hogy nem szabad, nem érdemes beoltatni magukat azzal a vakcinával, amelyet „ezek” adnak. Az természetesen nem számít, hogy az oltóanyagot a WHO kiváló minőségűnek találta. Egy ismerős mondja, munkahelyén úgy fogalmaznak, hogy vannak, akik beoltatják magukat, és vannak a magyarok. Mit gondoltok, büszke magára a Fidesz vezetése, amikor várandós édesanyák válságos állapotáról írnak? Ezt akarták?

De kérdezhetnénk azt is, hogy mit szólnak a támogatók ahhoz, hogy a költségvetés megbuktatására egész oldalas újsághirdetésben felszólító „független” szakértők egyike azt találta mondani egy televíziós műsorban, hogy őt a Fidesz székházból hívták fel, hogy tegye meg ezt a szívességet. Miért játsszák el egyébként tisztességes szakmai hátterű emberek ezt a hazugságot: pártmegrendelésre eladják függetlenségük látszatát. Mi tud a Fidesz, talán delejezi az embereket, hogy vaknak és süketnek mutatják magukat? Vagy ennyit ér a tisztességről, az őszinteségről való szónoklat?

Nincs kétségem, hogy nem kívánt győzelmük esetén kegyetlen mókára és trükkre készülnek a fiúk. Azzal kalkulálnak, hogy miközben számonkérési cirkuszt rendeznek az első időszakban, elengedik a hiányt, és az egészet ráfogják a mai kormányra. De mit mondanak a Költségvetési Tanácsról, a jegybankról, a nemzetközi intézményekről és azokról, akik szemében hiteles a költségvetés. Talán mindenki hazudik, csak a Fidesz nem?

Ne legyen sok kétségünk! Jelentős mértékű, ezer milliárdot kitevő adócsökkenésre nem lesz esélyük, pedig a nagy nemzetmentő ezt ígérte. Nem tudja megtenni, mert ez nem lehetséges. Tavaly nyáron még azt mondta, hogy ha kormányt alakíthatna, akkor már július közepén nagy adócsökkentésről döntenének. Csak emlékeztetek: az új német kormány „hatalmas” adócsökkentése négy év alatt nagyjából a német nemzeti jövedelem egy százaléka. Ez annyi, mintha nálunk valaki négy év alatt háromszáz-milliárd adócsökkentésre vállalkozna. Ez kérem a radikális adócsökkentéshez viszonyítva annyi, mint halottnak a csók. Kommunikációnak sem elég, nagyjából egy nap alatt lelepleződnek. De a nagy igazságmondó és leleplező „jobblojális” sajtó nem elemez, sajnos időnként a középen állók sem. Csodavárás honol, gyakran süketség és vakság.

Legalább mi már átléptük a Rubicont! Nem könnyen, de megtettük 2006 után. Függetlenül attól, hogy most mit gondolnak az emberek, nekünk egyre könnyebb lesz, mert elég csak őszintének maradni. Aki pedig még előtte áll a nagy beismerésnek, annak verejtékes évek jönnek még akkor is, ha ma nyeregben érzi magát.
Maradjunk őszinték, és ne engedjük, hogy elcsábítson az önmagunkkal való szembefordulás látszólag könnyebb útja. Riválisaink ma még magabiztosan hazudhatnak, de előbb vagy utóbb bekövetkezik a lelepleződés. Majd meglátjuk, hogy mit szól ehhez Magyarország…"

Pinabajusz 2009.12.09. 12:26:07

Nem tudom, hogy nehanyan mit nem ertenek? Nem annak javasoltam a sajat kezbe venni a gondoskodast, aki minimalberen vagy ahhoz kozel keres. A nyugdijpenztari befizetese egyebkent sem lesz sok. Annak, aki normalisan keres, havi minimum 4-600 bruttot, az inkabb probalja elcsalni a fizetetendo jarulekokat es ebbol gondoskodjon a kesobbi inaktiv eleterol. Mit nem lehetett ebbol erteni? Lopjon ugy mint a komcsik, libsik, narancssargak teszik. Gatlastalanul. Raadasul ezt a penzt te megtermeled. Ha versenyszferaban dolgozol.

Ezek a tetves nyugdijpenztarak a tavalyi evben lenyultak a teljes evi befizetest "veszteseg" cimen. Bazze, ha valopan penzugyileg hozzaerto emberek ulnek ott, akkor ennek nem igy kellett volna lennie, valsag ide, valsag oda. Ez csak porhintes, es azt a penzt megint egyes erdekorok halasztak le. Ne szopjunk mar be ilyeneket.

DArchAngel 2009.12.09. 12:31:41

@Seduxen: ez melyik zsenitojás volt? A halnak egy "l".

Kamee 2009.12.09. 12:35:29

@Clermont: Eltévesztetted az országot.:) 400-600K bruttó? Hol, kinek?
@DArchAngel: Ha jól emlékszem ezt az öreg felvarrt arcú nő mondta:)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.12.09. 12:36:26

@Clermont:

"Annak, aki normalisan keres, havi minimum 4-600 bruttot"

Szerinted ez mennyire átlagos Magyarországon?

Hetfield 2009.12.09. 12:37:27

@Seduxen: "nekünk egyre könnyebb lesz, mert elég csak őszintének maradni. "

Heeehhheeeeheeeee!! Mekkora poén!!! XD

Kamee 2009.12.09. 12:40:31

Tévedtem, nem a vén banya mondta, hanem a mentelmi jogért induló csótány írta
kapcsolat.hu/blog/kegyetlen_trukkokre_keszulnek/3.oldal

beleszolok 2009.12.09. 12:47:52

@Grafithuszar: Azért ha normálisan működnének ezek az alapok, akkor a hozam is növelné a tőkét. Minden éves befizetés 7-10 év alatt meg kellene dupláznia magát. De hát itt lopnak...

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2009.12.09. 12:50:09

@Clermont: Most őszintén,akinek becsorog havonta 4-6kiló ,szerinted még milyen tanácsot lehet adni? :-D

Marcellusca 2009.12.09. 12:55:08

@laspalmas: Pont ez szúrt szemet.

Jól kereső ürge, ugye sok magánnyugdíjat fizet.
Mivel magas a fizetése, ezért egyből a nyugdíjmaximumot kapja, tehát nem kell a kiegészítés.
Megkapja egyösszegben.
Míg az alacsonyabb fizuval rendelkezőnek eleve kevesebb a mag. nyugd. befizetése.
Elmegy nyugdíjba és lóf@szt nem kap. Viszont ehhez jön a magánszámláról. Így ippeg ölég, hogy éhen ne haljon.
De, mivel elég lestrapált, ezért nem kell sokáig folyósítani.
Viszont az örökösök sem kapnak egy kanyit sem.

LMPVS a zösszes szemét, patkány képviselőnek!

picur3ka 2009.12.09. 12:55:33

@Seduxen:

En nem banom, ha az emberek meghallnak valamit.

Persze, az nemet GDP 1%-a meg 30 valahany billio USD es mas adokulcsok, ugye... hasonlitgat.

Marcellusca 2009.12.09. 12:57:12

@ucsacsu: Há', mer' eben-guba!

Miért tiltakoznának?
Ez az ő zsebüknek is jó.

Tudod.
Ilyenkor megvan az egyetértés, összefogás.

Pinabajusz 2009.12.09. 12:58:36

@laspalmas:
""Annak, aki normalisan keres, havi minimum 4-600 bruttot"

Szerinted ez mennyire átlagos Magyarországon?"

Informatikaban? Par ev tapasztalattal. 1-2 idegennyelv targyalokepes tudasaval? Versenyszferaban? Szerintem teljesen atlagos. Magyarorszagon. Mernok, muszaki teruleten is. De ennek 2-3x-osa sem lehetetlen. Nem f@szom himihumi bolcseszkaron kell elcseszni azt a par evet.

Ja meg mondj nekem egy jol(!) dolgozo asztalost, csoszerelot, villanyszerelot, burkolot, aki nem lapatol ossze napi minimum 15-20-at nettoba, ha van melo. Ha igy halad a szakmunkaskepzes, egy evtizeden belul aranyarban fognak dolgozni.

Most ugyan nagy szar van az epitoiparban, meg az informatikaban, de par eve meg nem volt, es remelhetoleg par ev mulva sem lesz.

eszkep 2009.12.09. 13:01:03

@Seduxen: Erről tegnap már volt szó. Kávé helyett javasoltam ezt a kis csemegét.
Azért mostanában sokat romlott Gyurcsány állapota, ebből is látszik.

Rwindx 2009.12.09. 13:02:03

Ez egyrészt visszalépés az állami nyugdíjrendszer irányába, másrészt nem vagyok róla meggyőződve hogy alkotmányos a dolog, ugyanis azok akik tíz éve beléptek a magánnyugdíjpénztári rendszerbe teljesen más feltételekkel tehették meg, erre rá 10 évvel hátrányosan visszaszabályozzák anélkül hogy lehetőséget kapnának ezek az emberek arra hogy áttérjenek más rendszerbe.

Ez kb olyan mint hogy hozok egy törvényt miszerint aki állampapírba teszi a pénzét 5 évre az a 3szoros értékét kapja vissza. Miután mindenki betette minden zsetonját, hozok egy másik törvényt miszerint mégsem 3szorosát, csak egyharmadát.

Seduxen (már NEM dr.) 2009.12.09. 13:02:55

@Hetfield: a nagyobb baj, hogy szerintem ő ezt komolyan is gondolja...

@laspalmas: a magánnyugdíj-pénztárról sem értekezik. meglepő...

drkovax 2009.12.09. 13:07:39

@Dr. No: Ez így nem igaz. Az mnyp mostani átalakításával egy fillér sem kerül vissza tb-hez és az átalakításnak SEMMI köze az önkéntes pénztárakhoz (mint ahogy magának az mnyp-nek sem) .

schnee 2009.12.09. 13:09:11

@Clermont: 2-3 prorgramozót kerestem az osztályra. 350 eFt nettó alatt egyik sem kért. Ajánlatot tetünk a legjobbnak 300 eFt nettóra (eredetileg 400-at kért). Visszaszólt, hogy ne vicceljünk....

Informatikában rendszeresek a versenyszférában a 400-600-es bruttók. Persze sokan trükköznek, főleg a kisebb cégeknél a zsebbe fizetés módszerével.

drkovax 2009.12.09. 13:11:04

@Marcellusca: Tiltakoztak. Lásd feljebb. Ebben nincs egyetértés. (És a hócipőm tele van a gondolkodás is valóságfüggetlen egybemosással.)

ermi50xn6j2 (törölt) 2009.12.09. 13:13:32

Szerencsére ez engem már nem érint, mert nyugdíjas vagyok, de ha azeddigi magánnyugdíjpénztárak a befizető tagok tulajdonában voltak, vannak, akkor tőlük elvenni azt tényleg törvénysértés lehet.Mivel nem vagyok benne , na meg öreg is vagyok nem tudom jól látom e? Sajnos nem látom a gyerekeim előtt azt a jövőt, ami egy normális EMBERI élet lehetőségéhez kelleni fog. Olvastam az interneten, hogy izraelben plakátokon hívják az embereket az új zsidó hazába, magyarországra költözzenek. Őszintén mondom- lehet kövezni- én nem tudom elfogadni ezt a demokráciának nevezett szabadrablást. Igaz nem ebben nőttem fel, de fiatalként nem is gondoltam erre, hogy ilyen körülmények között ér majd véget az életem. Nekem talán már mindegy, de az utódaimnak nem. Radikális változás kell, mert így mindnyáan lelkileg, testileg elnyomorodunk. Bocs a hosszabb szövegért!

picur3ka 2009.12.09. 13:20:25

@drkovax:

Hozzaszokhattal mar. A parlament megszavazta, hogy nem az egesz, az nem mindig jon le a nep fianak. Mind egyformak, majd a Jobbik, az igen, az mar bizonyitott, mer meg szart se csinalt, majd az!

Off: Ez az igazsagugy, meg nyomozas, ne az aztan olyan jol mukodik:

Csak nemely gyilkossag kotheto ossze az osszesbol, nem mondom meg melyik, be-be.

Tobb tamadasnal mar megvannak az elkovetok.

Tudod mit, titkositom.

Bizonyitekok - hah - alapjan mindegyik gyilkossaghoz kothetok az elfogott szemelyek. Az eddigi orizeteseket, akik bizonyitekok alapjan kothetoek voltak egyes gyilkossagokhoz elengedjuk.

A fo gyanusitott bizonyithatoan nem jart egyes gyilkossagok helyszinen.

mandiner.hu/cikk/romagyilkossagok_kesz_a_szakvelemeny

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2009.12.09. 13:21:09

@schnee: ertheto. Foleg, ha mar volt a tarsolyaban par hasonlo vagy jobb ajanlat. :)

Kamee 2009.12.09. 13:21:30

@Clermont: Észre kéne venned, hogy nem a 2 millió informatikus országa vagyunk (ami egyébként szolgáltatás, termelési értéke nulla), hanem a 3 millió koldusé. Ezen kívül észre kéne venned, hogy alapvetően szar az állami elosztórendszer, az igazán hasznos közösségért dolgozó (orvos, ápoló, tűzoltó, rendőr) ember munkája "értéktelen", s így a rendszer hibájából (pl. oktatás) fakadó 18 éves korában dolgozni kényszerülő gépsoron levő emberek tartják el az államot. Nem az a pár informatikus, aki a liberalizációnak köszönhetően nem csak a környezetével nincs tisztában, de mint Schnee említette még a tisztességes pénzt is kineveti.

rolika 2009.12.09. 13:29:45

Furkósbot lesz a vége, én azt mondom.

schnee 2009.12.09. 13:32:34

@Kamee: azért a szoftver fejlesztés az termelés és nem szolgáltatás.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.12.09. 13:33:25

Nem tudom, van-e értelme ezen a blogon reagálni a felfortyanásra. (Valószínűleg nincs.)

Szóval azért nem jó ötlet megengedni, hogy a nyugdíjasok egy összegben kivegyék a pénzüket, mert kivennék. És felélnék. Aztán ott állnának nyugdíj nélkül. És kinek sírnának? Az állam bácsinak. Az állam bácsi meg kitől venne el pénzt, hogy ne haljon éhen a nyugdíjas? Az adófizetőktől. (Ez a Vastagbőr törzshozzászólóit nem érinti, de másokat elég rosszul.) Akkor már inkább ossza be a nyugdíjasnak a kifizetőhely a nyugdíjat élete végéig. Ez így fair.

A nemörökölhetőségnek egyszerű matematikai oka van. A biztosító életjáradékot fizet. Kiszámítja a halandósági táblából, hogy a kuncsaft várhatóan hány évig él még, és az alapján állapítja meg a járadékot. Ha a kuncsaft előbb hal meg, a biztosító nyer. Ha a kuncsaft tovább él, a biztosító veszít - és tovább fizet. A biztosítónak úgy kell kiszámolnia a járadékokat, hogy az egyes nyereségek finanszírozzák az egyes veszteségeket. Ezért nem lehet örökölni a járadékot. Ha a biztosító határozott időre szóló járadékot nyújtana, akkor lehetne örökölni. Igaz, az érem másik fele, hogy a túl sokáig élő nyugdíjasnak a tartam után leállítanák a folyósítást. Ez jobb lenne? Na ugye.

Na mibe, hogy egyetlen Vastagbőr szerző és törzsolvasó sem fogja ezt felfogni.

kopasznyakú 2009.12.09. 13:34:38

lehet írni Sólyom Laci bának, hogy nem kéne aláírni.
ha Laci bá aláírja én megtámadom az AB előtt.

schnee 2009.12.09. 13:34:53

@Kamee: még valami. Az informatikus tisztéában van a környezetével, azért mer és tud ennyit kérni, mert jelneleg enyit ér a munkája - a jó infomratikus az igencsak hiány. Mintahogy hiány a jó köztisztségviselő - annyi pénzért értelmes ember ma nem megy oda dolgozni.

Pinabajusz 2009.12.09. 13:35:24

@Kamee: Orvoskent, apolokent - tudom, hogy szomoru - de nehany orszagban egeszen jol lehet keresni. Jobban mint, informatikuskent.

A rendszer szar, mint ahogy ez a blog is jol feszegeti. Magyarorszagon kurva nagyok az elvonasok - ezert is igyexem csalni - es egy rakas dolog szarul mukodik. Bizom benne, hogy ez a blog valoban vadirat lesz.

De ne nekem kelljen mar szegyelni magam, mert tanultam. Na jo azert lehet, mert az elmult 1-2 evben nekialltam en is lopni. Ja es nem anyuka, apuka tolta alam a szekeret. Azt, amit meg tudok tenni, meg tudok keresni, velemenyem szerint barmelyik egeszseges, atlagos IQ ember meg tudja csinalni. Szerintem.

@schnee: kereslet, kinalat van. Voltam munka nelkul tobbszor is. Volt amikor elmentem dolgozni kevesebb penzert, vagy szarabb munkara, de nehany honap mulva dobbantottam. Volt, mikor nem mentem es vartam. Nem hiszem, hogy te, mint munkaado orulsz az olyan munkavallalonak, aki csak ugrodeszkakent hasznalja a ceget.

molaris 2009.12.09. 13:36:09

No csak pár szót. Azok akik műveltségük eljuttatott a múlt értékeihez, érteni fogják elejétől miről szólok. A modern alma materek- ből szabadultak, majd a vége felé.
1,- irdalás,
2,- nyúzás,
3,- karó,
4,- kerékbe törés,
5,- teknő,
6,- spanyol csizma,
7,- hüvelykhúzó,
8,- vasözvegy,
9,- kötél, ill. mint a mai szóbeszéd tartja: lámpavas.
MINDNEK, AKI MEGSZAVAZTA!!!

2009.12.09. 13:38:37

@Grafithuszar: Az albérletek nem mentek le. Csak éppen kiadni nem tudják őket, üresen áll egy csomó. A pár éve tízmilliós lakások ma 12-t érnek. Csak éppen lasszóval kell fogni rá az érdeklődőket. Most mindenki összehúzza magát, mint a veréb, nem költözködnek az emberek, legfeljebb azok, akiket a végrehajtó vágott az utcára, de ők éppenséggel nem a 65e+rezsis albérleteket keresik.

DArchAngel 2009.12.09. 13:38:56

@Clermont: Ezt a 400-600 bruttót ugye székesfővárosunkra értetted? A maradék 8 millió megint le van sz*rva. Egyébként meg tudod nem lehet mindenki mérnök, meg IT-s, mert mondjuk rohadt gyorsan éhen döglenének.

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2009.12.09. 13:39:54

@Kamee:

Kamee 2009.12.09. 13:21:30
@Clermont: Észre kéne venned, hogy nem a 2 millió informatikus országa vagyunk (ami egyébként szolgáltatás, termelési értéke nulla)

ezzel nem ertek egyet. Egyreszt az informatikusba mindenki belefer, a profi programozotol a bitbohocig, aki nyomtat maganak egy nevjegykartyat.
Masreszt ha nem lennenek programozok, eleg sok helyen megerezned. Pl. nem irogatnal itt megalapozatlan dolgokat ebbe a csoda blogba. Az, hogy nalad csak a kapaval megtermelt kukoricanak van termelesi erteke, az nem a tarsadalom hibaja, hanem az egyene.

Egy programozo.

Seduxen (már NEM dr.) 2009.12.09. 13:41:43

@Kettes: vigyázzá' barátom, nehogy abban a nagy magasságban ahol vagy (pontosabban ahova képzeled magad), meg ne fázz, 100 méterrel a tengerszint felett már hűvösebb az idő...

"Aztán ott állnának nyugdíj nélkül. " Bííííp. Rossz válasz. Állami nyugdíjat (ha addig ugyan nem omlik össze a rendszer) az mnyp-tag IS KAP.

" Az adófizetőktől. (Ez a Vastagbőr törzshozzászólóit nem érinti, de másokat elég rosszul.) " Te valami revizor vagy a zapeknél, vagy ezt mégis honnan???

"Kiszámítja a halandósági táblából, hogy a kuncsaft várhatóan hány évig él még, és az alapján állapítja meg a járadékot. Ha a kuncsaft előbb hal meg, a biztosító nyer. Ha a kuncsaft tovább él, a biztosító veszít - és tovább fizet. A biztosítónak úgy kell kiszámolnia a járadékokat, hogy az egyes nyereségek finanszírozzák az egyes veszteségeket."

Bíííp. Rossz válasz nem jár pont. Ez így LENNE, ha a magánnyugdíj-pénztár a nagypárnába bevarrva tartaná a zsét. Talán úgy kellene befektetni azt a nem kevés zsét (és/vagy kevesebbet költeni "működési költségre"), hogy ezt finanszírozni tudja. Ha erre képtelen, akkor ne működtessen magánnyugdíj-pénztárat.

"Na mibe, hogy egyetlen Vastagbőr szerző és törzsolvasó sem fogja ezt felfogni." Taníts MESTER!!! TANÍÍÍÍÍTS!!!!!!

schnee 2009.12.09. 13:41:44

@Kettes: én értem amit mondasz, de
- a kötelező magánnyugdíj pénztárban jelenleg tag és TULAJDONOS vagyok, a biztosítónál ügyfél leszek - mi ez ha nem a magántulajdon - kárpótlás, ellentételezés nélküli - elvétele?
- az egyösszegű felvétel és a járadék között igen van különbség. De had döntsem már el én hogy mit választok és milyen megosztásban, mivel az ÉN ÁLTALAM FELHALMOZOTT PÉNZRŐL VAN SZÓ!
- a törvényjavaslat alapján pont azok a pénztárak fognak megszűnni (mert nem tudnak pár-száz milliót lerakni az asztalra), akik a piaci átlagnál jobb hozammal, olcsóbban dolgoztak

stb

Rádásul az egész rendszert olyan biztosítók és érdekkörök kezébe akarják átjátszani, akik nagy részben felelősek a mostani válságért ÉS ÁLLAMI pénzen lettek megmentve. Ez azért nem nagyon megnyugtató.

schnee 2009.12.09. 13:49:14

@Kettes: egyetértek Seduxennel. Nekem egy kérdésem lenne még hozzád: ha valamiben tulajdonod van és azt az állam egy tolvonással elveszi, mert csak. Az Mi? Mert jelen esetben ez történik: a Kötelező magánnyugdíjpénztéárban lévő tulajdonom az álam egy tolvonással eg ybiztosítónak adja: azaz Tulajdonosból ügyfél leszek. Azt meg tudjuk, hogy Magyarhonban az ügyfélnek csak kötelességei vannak és joga meg nem.

A számításodhoz meg: a járadékot a biztosító papíron úgy számolja, ahogy leírtad, de valóságban mindig ügyel rá, hogy saját maga felé tévedjen, pl bevezett egy korrekciós szorzót hogy a várható életkort megszorozz n-nel, haol n > 2 és már meg is van az extraprofit....

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.12.09. 13:54:28

Kettőből nulla...

Egyébként tényleg úgy van, ahogy Seduxen mondja. Határozottan az az érzésem, hogy egy kürtőn keresztül nézek lefelé egy trollbarlangba.

@schnee: A MÁV-ÁBE biztosítóban is tulajdonosok voltak az ügyfelek - fejre is állt. Ne akarjál te tulajdonos lenni biztosítóban, ha nincs egy rakás nélkülözhető pénzed. Még valami: egyetlen biztosító sem lett megmentve állami pénzből.

DArchAngel 2009.12.09. 13:57:01

@Kettes: De a magánynyugdíjpénztár nem biztosítás, hanem befektetési alap. Legalábbis annak indult. Amit te mondasz, az egyfajta biztosítás, abból is olyan, ahol csak a biztosított a kedvezményezett.

Seduxen (már NEM dr.) 2009.12.09. 13:57:19

@schnee: ááá hagyjad, kb olyan, mintha bezu-liberó zabigyerekével akarnál értelmes vitát folytatni...

Feltehetően érdekelt a dologban, és most kurvára fáj neki, hogy nem bégetnek a népek a remek ötlethez....

"Határozottan az az érzésem, hogy egy kürtőn keresztül nézek lefelé egy trollbarlangba."

Ekkora nagyképű fasz rég járt erre :))))

kopasznyakú 2009.12.09. 13:57:52

búcsúzóul ellopják a manyu tagok maradék pénzét
ugye tavaly volt 430 milliárd veszteség, de már hetek óta cikkeznek, hogy ez már hipp hopp megtérült

Homeoffice 2009.12.09. 14:01:35

@kopasznyakú:
Az a vicces, hogy ebben lehet ráció..sőt... én ennél sokkal nagyobb megtérülést is valószinüsítek..
Pl... csak nézd meg a OTP részvényeket, hol voltak .(900 körül) és most hol vannak.. (5000)

schnee 2009.12.09. 14:02:14

@Clermont: "Nem hiszem, hogy te, mint munkaado orulsz az olyan munkavallalonak, aki csak ugrodeszkakent hasznalja a ceget." - nem vagyok munkadó "csak" vezető egy cégnél

Kartal (rezervált) 2009.12.09. 14:04:20

@schnee: waze! Nekiállok programozást tanulni, még ma.

kohana · http://kisviraginitaly.freeblog.hu 2009.12.09. 14:04:40

@Kettes: ez abban az esetben még működhet is, ha megfontoltan, ha egészségügyi vizsgálat/korábbi életút/kórtörténet, családi rizikófaktorok és egyebek alapján állapítják meg a leendő járadékot.
Persze ekkor még jöhet az, hogy elüti egy autó, vagy lelövik, vagy bármi, fél évvel a nyugdíj után, miközben az orvosi adatok szerint várhatóan 10 évet élhetett volna még.

Persze ha itt meg azt mondanánk, hogy ha nem betegségben, hanem balesetben stb X évvel a várt élettartam előtt hal meg, akkor megkapható a pénz, akkor meg jönnének a megszaporodott "balesetek" a frissnyugdíjasok között...

ha a veszteség-nyereséget akarják kompenzálni, ami valahol akár érthető is, akkor mondják azt, hogy a hátramaradt járadék X százalékát megkaphaták az örökösök, a többi megy a sokáig élőknek. ez esetleg lehetne kecske-káposzta jólakós-megmaradós eset.

schnee 2009.12.09. 14:08:37

@Kettes: Még valami: egyetlen biztosító sem lett megmentve állami pénzből.

"Október 28-án jelentette az Aegon biztosítótársaság, hogy a holland kormány értékpapír vásárlás útján 3 milliárd eurós állami tőkeinjekcióban részesíti a vállalatot, ezzel javítva annak pénzügyi pozícióit." hu.wikipedia.org/wiki/2008%E2%80%932009-es_gazdas%C3%A1gi_vil%C3%A1gv%C3%A1ls%C3%A1g

és még lehet találáni eleget ebben a témában.

És egy fogalmi kérdés: Kötelező Magánnyugdíj Pénztár és nem Biztosító. A kettő között van eltérés és nem is kicsi. És igen én tulajdonos akarok lenni és nem ügyfél. Igen a tulajdonlásnak vannak kockázatai és a biztosításnak is (pl biztosító csődbe megy, amire volt azért már példa a világban)

Kartal (rezervált) 2009.12.09. 14:09:30

@Kettes: " Az adófizetőktől. (Ez a Vastagbőr törzshozzászólóit nem érinti, de másokat elég rosszul.) " - SZERINTED ÉN MI VAGYOK???
(a többi önmoderáció áldozatául esett személyeskedés miatt)
(egyébként Seduxennél a pont)

schnee 2009.12.09. 14:10:31

@Seduxen: "Ekkora nagyképű fasz rég járt erre :))))"

LoL@Kartal (a dühös): hajrá!

kohana · http://kisviraginitaly.freeblog.hu 2009.12.09. 14:10:41

@kopasznyakú: miért is búcsúzóul lopják el?
a mnypt tagok nagy része csak 20-30-40 év múlva lesz nyugdíjas, remélhetően még később hal meg, a megtakarításaik csak akkor fognak az akkori kormányra szállni (már ha addig él ez a szabályozás, ugye)
Nincs róla adatom, de szinte biztos vagyok benne, hogy jelenleg max párezer lehet azoknak a száma, akiket ez ténylegesen érint, azaz a közeljövőben elkezdődik a nyugdíjuk utalása, viszont ők gyanítom az elmúlt tizenegykét év alatt nem túl nagy összegeket gyűjtöttek össze, arról nem is beszélve, hogy a haláluk is még odébb van...

Meg merem kockáztatni, hogy ez a szabályozás nem sokáig fog így maradni, ebben az esetben meg az is lehetséges, hogy senkit nem érint...

Seduxen (már NEM dr.) 2009.12.09. 14:20:38

@schnee: "És egy fogalmi kérdés: Kötelező Magánnyugdíj Pénztár és nem Biztosító. A kettő között van eltérés és nem is kicsi. És igen én tulajdonos akarok lenni és nem ügyfél. Igen a tulajdonlásnak vannak kockázatai és a biztosításnak is (pl biztosító csődbe megy, amire volt azért már példa a világban) "

Eegen, a magánnyugdíj-pénztáraknak is vannak kockázati tényezőik. Na ezért van a betétek bizonyos hányadára állami garancia. Hogy ne legyen az, hogy 30 év tagság után ott állsz, hogy "hoppá, becsődölt a pénztár". Igen, ennek fedezetét valahonnan biztosítania kell az államnak. De ne a betétesek pénzéből...

@Kartal (a dühös): "(a többi önmoderáció áldozatául esett személyeskedés miatt)"

Semmi idegesség, fő a nyugalom, 100 évig élek, ha így folytatom... :)))))

Kamee 2009.12.09. 14:32:55

@Eleg_Volt_a_hazaarulasbol!: Szerintem kicsit sarkalatosan értelmezted a mondandómat. De egye fene vezessük vissza a dolgot az anyatermészetig. Ha nem lennének bányászok, akkor nem lenne alapanyag, hogy ezt a csodarendszert felépítse valaki, s így nem lennének okos feltalálók, akik ezen csodarendszerhez csodadolgokat fejlesztenének/találnának ki, hogy a te csodaprogramod működhessen ezen a csodaoldalon:)

@Clermont: Ezek szerint nem vetted még észre, hogy a tanulás sajnos a kiváltságosok dolga? És lehet jönni ösztöndíjjal, egyetem melletti munkával, diákhitellel, az nagyon kevés, ha a szülő anyagi helyzete nem engedi meg a diák támogatását. S mielőtt szó érne, hogy hülyeséget beszélek, akkor előre kell bocsájtanom, hogy a húgommal kapcsolatos tapasztalat beszél belőlem.

@Kettes: Több okból sem reagálok. Ad1 reagáltak előttem. Ad2 ne nyiss fogadási irodát, ha nem fogod fel miért, nem kell magyaráznom.

:)

Geza 2009.12.09. 14:36:40

Gyerekek, még mindig a régi gumicsont-effektus.
Törvény kötelez a 8% leadására, ergo innentől sík mindegy, hogy hová és milyen zsebbe kerül végül, ezt az állam _elvette tőlem_, azaz _sáp_. Hogy most 'adó'-nak hívják és három részből tevődik össze, 'járulék' címszó alatt szerepel és niftes kis képletekkel számolható, vagy 'befizetés' a neve és negyvenszereplős színtársulat szabadít meg tőle, az sík mindegy. Elvette az állam és pont.
Nem az a lényeg, hogy milyen indokkal nem kapunk érte lóf@$zt sem, hanem maga a tény, hogy lenyúlták.
Vagy talán a magyarázattól jobb a helyzet? Ha a rabló nem csak megállít és kirabol, hanem dobat velem dobókockával, aztán ha párosat dobtam, akkor a pénzem 60%-át elveszi és 40%-át elszedi, ha páratlant dobtam, akkor csak 30%-ot vesz el és 70%-ot szed el, kivéve ha szerdán dobok hatost, mert akkor kötelezően kell átadnom 10%-ot és önkéntesen kötelezően 90%-ot, kivéve szökőéveken, mert akkor újra dobhatok. Ettől lenne jobb? Nem hinném.

Szóval rágjuk itt a gumicsontot, hogy milyen igazságtalan már ez a (magán)nyögdíjrendszer és hogyan lenne jobb, mikor a gond jóval fentebb van. Ott, hogy különböző jogcímeken több mint 70%-ot nyúlnak le rólunk. Ez a gond, és nem a körítés meg a részletezés, amivel beadják.

Ezt viszont már számtalanszor végigtárgyaltuk, és amíg az államnak megvan az ereje ahhoz, hogy kiraboljon minket, addig meg is fogja tenni, úgyhogy lehet ezen nyálat habosítani és a maradék időnket/kedvünket is erre pocsékolni, ill. be lehet tudni, hogy ez is a 'sáp' része, és amíg nincs módunk a helyzeten változtatni (lásd MG42), addig kár is foglalkozni vele.

Nem alkotmányos, nem igazságos, nem törvényes, persze. Na és?! Van erejük megtenni? Van. Megteszik? Meg. Érdekli hát őket az alkotmány, az igazság meg a törvény? Nem. Szabadrablás? Az.

Ha majd megkezdődik az Andrássy út dekorálása, ott leszek és húzom én is a kötelet, de addig már nem is foglalkozok az ilyesmikkel, betudom elkerülhetetlen veszteségnek (kb. mint a cégek a költségszámításoknál a 'vesztegetési alap'-ot), és próbálok inkább a maradékból boldogulni.

Ami persze egyre nehezebb, már lassan töltényre se futja az MG42-be :).

Seduxen (már NEM dr.) 2009.12.09. 14:45:31

@Geza: részben igaza van (amúgy Isten hozott újra itt!), de...

Ha eddig úgy tudtad, hogy az "útonálló" elveszi a pénzed - mondok valamit - 70%-t, majd miután ezt 30 éven keresztül megtette, ebből havonta visszaad egy összeget, ámde ha megdeglessz, akkor az örökösöd megkapja a fennmaradót, de mostantól - mert CSAK - nem kapja meg az örökös, akkor mit szólnál?

Mg42, mi? Ismerd be, hogy te küldted az a 7.62-est síjjájtópétejnek :))))

Dr. No 2009.12.09. 15:01:34

@drkovax: 1. Ettől nem is, de ha megszűnne az mnyp - amit sokan követelnek - annak bizony csak az lenne a vége, hogy továbbra is be kell fizetni az mnyp-re eső járulékot, csak az állami tb részére. Amikor újra megnyitották a visszalépés lehetőségét az mnyp-tagok előtt, a lépés egyik (Mielőtt belekötnél: érted ezt a szót? Egyik. Nem az egyetlen.) indoka az volt, hogy az addigra felhalmozódott vagyontömeg minél nagyobb része kerüljön vissza a nyugdíjbiztosítási önkormányzat "gondozásába", ami viszont tudjuk, kit jelent. (A parlamenti pártokat, gyengébbek kedvéért.) Ez a tendencia sohasem szűnt meg. 2. Pontosan tudom, mi köze az mnyp-nek az önyp-hez, de talán nem tagadhatod, hogy az egyik rendszer alakítása során figyelembe veszik a másikban tapasztaltakat. (Mielőtt még elkezdenéd félremagyarázni, nyilván csak azokat a tapasztalatokat, amiket egyáltalán figyelembe lehet venni.)

Talán próbáljunk ésszerűen gondolkodni, érveket is figyelembe véve a tartalmatlan dühöngés és mások hergelése helyett.

Seduxen (már NEM dr.) 2009.12.09. 15:14:34

@Dr. No: asszem a kezdet-kezdetén még úgy volt, hogy 6% mnyp - 2.5% tb, és évente változó százalékokkal igyekeztek elérni a 8% - 0.5% -t? Asszem idén 7% - 1.5%. Vagy rosszul rémlik?

Tény, hogy iszonyat pénzek "kerültek ki" ezáltal az állami nyugdíjalapokból, de ha nem csal a memóriám az ÍGY is deficites volt (talán 1 év volt, amikor nem?), de javíts ki, ha tévedek...

"Talán próbáljunk ésszerűen gondolkodni, érveket is figyelembe véve a tartalmatlan dühöngés és mások hergelése helyett. "

Ezt mire érted!?

Dr. No 2009.12.09. 15:42:37

@Seduxen: Nem, az eredeti terv ez lett volna, amit írtál, de ugye kérdéses, hogy most a munkavállalóra vagy a munkáltatóra terhelt járulékról beszélünk, amit valójában persze mindig a munkáltató fizet. Abban az értelemben biztosan, hogy még ne hallottam olyan cégről, aki a tb-járulékot kézbe adja azzal, hogy itt van, fiam, fizesd be magadnak vagy csinálj vele, amit akarsz. Maximum azt mondja a melósnak, hogy be van jelentve, azt közbe' meg nem. A lényeg, hogy a befizetés az mnyp-be nem változtatott a tb-járulék teljes összegén, csak azon, hogy annak egy része hova kerül.

Az állami tb egyes számítások szerint (amiket mások meg cáfolnak) a rendszerváltáskor kőkemény többletben volt. Emlékezz vissza, hogy Antallék hozták létre az egészségügyi meg a nyugdíjbiztosítási alapot, előttük egy nagy kalapban volt az egész költségvetés, amit persze akkor még nem így hívtak. Mivel nem volt elkülönítve ez a bevétel, a tb többletével egész egyszerűen az államadósságot finanszírozták, direktben. (Egyes szakértők szerint most is ugyanez történik, csak több költséggel, amikor az mnyp állampapírt vesz.)

Na most arra a kérdésre, hogy jó vagy rossz dolog-e veszteséges, nem magántulajdonú cég vezetőjének lenni, esetleg azt felügyelni, talán nem kell messzebb mennünk a válaszért a BKV-nál meg Hagyó Mikinél.

Az utolsó mondat valójában nem a nagyközönségnek szólt, csakis kizárólag drkovaxnak, mivel úgy érzékeltem, hogy objektívnak próbálja mutatni magát, miközben valójában ugyanúgy csak dühöng, mint mások, amit persze részben megértek. De ha megérteni próbáljuk, hogy mi miért és hogyan történik, akkor érdemes lehiggadni és több szempontot is átgondolni, esetleg olyat is, ami első nekifutásra nem jutott az eszünkbe.

Seduxen (már NEM dr.) 2009.12.09. 16:17:24

@Dr. No: "Az állami tb egyes számítások szerint (amiket mások meg cáfolnak) a rendszerváltáskor kőkemény többletben volt. Emlékezz vissza, hogy Antallék hozták létre az egészségügyi meg a nyugdíjbiztosítási alapot, előttük egy nagy kalapban volt az egész költségvetés, amit persze akkor még nem így hívtak. "

Természetesen így értettem, hogy a módszerváltás UTÁNI időszakban, amikortól kettévált a 2 Alap...

Ez a "keresztbe"-finanszírozás sajnos most is meg van, csak most KONKRÉTAN máshonnan tolnak be pénzt a Nyugdíj-Alapba. Asszem arra viszont van valami jogszabályi alap, hogy "fordítva" ez viszont nem történhet (jelesül, hogy a Ny-Alapból tömik be a költségvetési lyukakat...)

Nem csodálom, ha akár @drkovax: , akár más "dühöng" :(

drkovax 2009.12.09. 16:26:54

@Dr. No: Egyféle átalakításról van szó itt is, meg a törvényben is: mnyp-ből biztosító (itt és most SENKI nem beszél az mnyp megszüntetéséről). Pont. Amiről még beszélsz az ezt a témát tekintve ködösítés. Ez az átalakítás egy fillért sem juttat vissza a tb-hez, mindössze a biztosítók számára adja meg azt, hogy a kezelt vagyonból saját vagyon legyen.

schnee 2009.12.09. 16:33:42

@drkovax: Pontosabban a MI vagyonunkból a BIZTOSÍTÓK vagyona legyen

Kamee 2009.12.09. 16:33:57

@Dr. No: Elnézést, de amit írsz, annak se füle se farka, ugyanis:
A munkáltatót 29% TB terhel ebből 5% egészségbiztosítás és 24% nyugdíjbiztosítás.
A munkavállaló 9,5% nyugdíjbiztosítást fizet. Egyik esetben mind a 9,5% az államnak megy (ha nem magánnyugdíjpénztári tag), másik esetben 1,5% állam fele, és 8% magánnyugdíjpénztárba.

Amit te említesz, az valami más, hiszen az mnyp fele csak a munkavállaló által fizetett 8% megy, a munkáltató a mnyp fele nem fizet.

drkovax 2009.12.09. 16:34:46

@Seduxen:
1. A keresztbe finanszírozás annyiban most is megy (ld @Dr.No), hogy az mnyp-k a vagyonuk egy részét (épp a válság előtt írták elő ennek csökkentését a számukra) állampapírban kötelesek tartani
2. Ha a TB alapoknak hiánya van azért a költségvetés "felel", abból kell pótolni.
3. Nem tudom, hogyan lenne JÓ a rendszer, az látszik, hogy ez a KONKRÉT átalakítás nem lesz jó, csak a biztosítóknak és a nagyon magas jövedelműeknek (akik nem járadékot kapnak, hanem egy összegben a számlájukon lévő követelést).

drkovax 2009.12.09. 16:36:44

@schnee: Igen. És ehhez kell legyen szava az AB-nek is. De talán a "megkülönböztetés" (kis/nagy összegű járadék vs. egyösszegű kifizetés) ügyéhez is.

Seduxen (már NEM dr.) 2009.12.09. 16:38:20

@drkovax: "2. Ha a TB alapoknak hiánya van azért a költségvetés "felel", abból kell pótolni."

Igen, ezt tudom, de asszem "visszafelé" ezt nem lehet (TB alapból --> Kőőőcségvetésbe)

@Kamee: Igen, szerintem félreértett. Én ugyanis a MUNKAVÁLLALÓ nyugdíjjárulék megoszlását részleteztem (lehet, hogy rosszul, rég volt, hogy ebben napi szinten benne voltam...)

Kartal (rezervált) 2009.12.09. 16:46:08

@drkovax: lesz is. Kb. ez: minden amit a kormány tesz törvényes, nektek meg lumpenprolik, porban fetrengő senki kis pondrók KUSS!!!

kuki123 2009.12.09. 16:57:59

@laspalmas: az úgy nevezett sikeres vállalkozók :)...még egy két 0-át hozzá is lehet tenni

Geza 2009.12.09. 16:58:11

@Seduxen:
Mit szólnék? Semmit. Merthogy szólhatok bármit, semmit sem ér. Nem mellesleg, már szóltunk sokan sokszor sokfélét, 'oszt semmi foganatja nem lett.
Ez itt kérem a demokrácia, ha a lakosság (mert nemzetet csak nem mondhatok) nagy része ezt akarta és minket csőcselékezett, akkor most itt van, megnyerték maguknak, én pedig -lévén demokrata- bár ellenérzéssel, de elfogadom a döntésüket. Ezt csinálták(/tuk) meg magu(n)nkak, hát ezt is érdemlik/érdemeljük. Ki mit főzött, eheti. A lakosság nem hogy sz@rban hagyta a nemzetet, de még a hátba is rúgott minket számtalanszor, hát nekem már nem fáj a szívem értük.

Én már meg fogok élni, így vagy úgy, (+család, természetesen), a nyugdíjam nem érdekel, mert azt úgysem fogom megérni, a biztosításom sem érdekel, mert az állami egészségügybe amíg rúgni bírok, addig vinni sem hagyom magam, az adók elherdálása sem érdekel, mert ebben az országban az államtól én már semmit nem kérek és nem várok, az oktatásügy sem érdekel, mert a gyerekemet nem fogom agymosatni, az egyházakra is teszek, mert már elvált a hit és a vallás kérdése az egyházaktól, és végül a közbiztonság sem hat meg, mert tettem róla, hogy legalább egy embert magammal tudjak vinni (nem csak embert, akár sün vagy buckalakó is lehet).

Azt a laza 72-74%-nyi levonást, amit a munkámból lerabolnak -mivel megakadályozni nem tudom- természeti csapásnak tekintem :).

Roxvox 2009.12.09. 17:01:04

Azért ez a nagy riadalom, meg törvénymódosítósdi, mert jövőre már el kell kezdeni kifizetni a magánpénztári nyugdíjakat, kb. most érik be az első generáció, a lóvé meg nyemám.
Ez egyoldalú szerződésmódosítás, vagyis a másik oldalról emiatt felbontható, ergo következmények nélkül vissza lehet menni a TB nyugdíjrendszerbe.

Roxvox 2009.12.09. 17:05:25

Amúgy pedig már régóta a magánpénztárak hozamaiból fizetik a TB nyugdíjakat. Eltőzsdézték persze mááááá......., jó duma.

kuki123 2009.12.09. 17:35:00

kicsit OFF:
reakcio.blog.hu/2009/12/09/korhaz_horror

TB nyögdíj...mind romokban hever

picur3ka 2009.12.09. 17:43:13

@Geza:

Adjon Isten, s Boldog Karacsonyt is, mielott eltunik megint.

Horizont 2009.12.09. 17:55:13

@Kettes:
"Az adófizetőktől. (Ez a Vastagbőr törzshozzászólóit nem érinti,"
Szabad megkérdeznem ezt honnan veszed? Mi vagy te, az adóhivatal egy személyben? Kikérem a magam és a többiek nevében is! Meg áll az ember esze, hogy idejössz és pár komment olvasás alapján megállapítasz és általánosítasz! Biztos magadból indulsz ki.

Kartal (rezervált) 2009.12.09. 18:03:17

@Seduxen: ne kínozz ilyenekkel...
egyébként 2006 után tényleg elég lett volna őszintének maradni ("hazudtunk reggel, hazudtunk éjjel és este", vagy hogy van), és elhúzni a búsba önként (tényleg hazudtunk, beismerjük, vállaljuk, tesszük, felkötjük magunkat), de így... ez már bűűűűzlik! Mint az egész banda.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.12.09. 18:19:10

@DArchAngel: Jó meglátás! A dilemma a következő: az egyéni számlán felgyűlt megtakarítás kezeljék így, vagy kötelezően alakítsák át egyszeri díjfizetésű járadékbiztosításra. A megfontolás az volt, amit feljebb leírtam: az állam nem akar olyan helyzetet teremteni, ahol egyes magánnyugdíj-biztosítottaknak elfogy az apanázsuk. Lehet rajta vitatkozni, csak nem láttam még épeszű ellenérvet.

@kohana: Ez egy szakma. Ilyen egyszeri díjas azonnali induló járadékot most is "vehetsz" a nagyi számára, ki fogják számítani neked, hogy ez milyen összeget jelent.

@schnee: Ó, Google University diploma Wikipedia szakon? Azt elolvastad, hogy mindez Hollandiában történt és nem Magyarországon?

@mindenki aki sértőnek érzi, hogy kétségbe vontam az adófizetői mivoltát: hát inkább ezt, mint azt a képességet, hogy felismeritek a saját érdekeiteket, nem? Általában az adófizető vs. segélyezett konfliktusban azt az álláspontot foglaljátok el, hogy "minden segélyt meg kell szüntetni, csak nekem legyen minden ingyen." Nézzetek magatokba, fiúk.

drkovax 2009.12.09. 18:23:31

@Seduxen: Közvetlenül valóban nem lehet. De ha véletlenül többlet lenne a TB alapokban, a következő évben lehet arról tenni, hogy elolvadjon.
Közvetve kényszerhitelezővé lehet tenni az mnyp-ket, azzal az előírással, hogy vagyonuk mekkora hányadát kell államkötvényben tartaniuk (bár nálunk most épp az lett volna a jó, ha mindent abban tartanak).

Mr. Acid 2009.12.09. 18:35:21

@Kettes: Hello Bezuhov!
És azzal kapcsolatban mi az álláspont, hogy miért lesz jó nekünk, ha nem lesz örökölhető?

picur3ka 2009.12.09. 18:49:36

@Horizont:

Csak egy troll, nem kell felizgulni nagyon.

Egyebkent ezeket a tolerans, liberans kormanyszocsoveket azonnal fel lehet ismerni, meg ha a temahoz hozza se szolnak: csak sertegetnek mindenkit. Pont olyan, mint a ver-kurucosok, csak valogatottabb szokinccsel szorjak a kurvaanyadat erveket.

@Kettes:

Az emberek nagyon jol felismerik a sajat erdekeiket, kosz, eppen ott van a baj, hogy vannak ilyen pofak, akik teljesen hulyenek nezik oket es ezek a pofak ebbol a hibajukbol nem fognak konnyen kimaszni most mar.

Hogy egyik szavadat a masikba ne oltsd, igen, nem kepesek az onellatasra - te irtad - ezert be kell nekik osztani a nyugdijukat, szoval ezert ez igy jo. Tudod mit? Szarjal sunt!

Kommenista tolvaj - ennyi.

Horizont 2009.12.09. 19:16:02

Ez a hónap kommentje nálam, annyira aranyos:DDDDD
"@Johnny336: Mostantól leszokok a cigiről, egészségesen élek, és jól kibaszok velük, élek simán 120 évig. Polgári engedetlenségből :D " HAJRÁ!!!!
Végig böngésztem az összes kommentet, nincs igazság mire én ideérek már csak ez fogad:))
Nem is tudom mire ez a nagy izgalmatok, idegeskedésetek:) Ilyen fiatalon már tudni akarjátok a jövőtöket? Mit gondoltok ez lesz 30-40 év múlva amit most kiokádnak itt magukból? Fiatalság bolondság! Még én 55 évesen se vagyok biztos abban mi lesz 9 év múlva, ha megélem, ha el tudok menni nyugdíjba, ha kapok nyugdíjat. Semmi izgalom, mert ha semmit nem fognak csinálni az elkövetkezendő években, mi a "Ratkó korszak gyerekei " egyszerűen bedöntjük a nyugdíjrendszert. Sok lúd disznót győz:)) Maga alá is temet minket. Az én korosztályom már nem választhatott, és a munkáltatóm fizet valami minimális kis összeget a nevemre az Életút Önkéntes Nyugdíjpénztárba. (Igaz nem vagyok informatikus normális(!!!) 400-600 ezer fizuval :D)
Eltelt 10 év és van rajta 360 ezer forint és a hozam mínusz lett. Még van 9 évem a nyugdíjig. És majd akkor úgy leszek, teszek mint az ámerikai nyugdíjasok akik akkor kezdenek élni, világkörül utazni, bulizni:DDD ( mondjuk ők előtte is éltek), de majd mi magyar nyugdíjasok megmutatjuk , majd le fog esni az állatok tőlünk fiatalok:DDDDD

misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott] ( · http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056&hl=en 2009.12.09. 19:20:52

@Kamee: nekem.
A pénzemet meg szétosztják a cigóknak. Na szerzek egy kalast és beballagok valamelyik plenáris ülésre...

Tündér_Lala 2009.12.09. 19:25:31

Természetesen a Bajnai féle társaság hozza a formáját. A dolog lényege, hogy a vagyonos rétegek kivételével, a kis emberek pénzét átjátszák a bankoknak és biztosító társaságoknak.

Ha már változtatni akarnak, akkor miért nem az állami nyugdíjrendszerbe irányítják a pénzt. Abban az esetben a nyugdíj kasszába pótlásként a költségvatésből befizetett pénzek a költségvetésben maradnának (vagy lényegesen kissebb összeget tennének ki). Egységesen vagyoni helyzettől függetlenül oda mehetne a pénz. Ezzel a megszorítások mértékét csökkenteni lehetne vagy a pénzt a gazdaság talpra állítására lehetne költeni. Hazai állami kézbe kerülne a pénz és nem istentudja milyen külföldi kézben lévő pénzintézetek profitját növelnénk vele.
Tipikus ez vagy hülye vagy gazember téma.

Kamee 2009.12.09. 19:27:37

@Kettes:
- "Lehet rajta vitatkozni, csak nem láttam még épeszű ellenérvet."
Egy esztelen és az alkotmányosság határát súroló, esetleg átlépő törvénnyel kapcsolatban hogyan akarsz ésszerű ellenérvet? Egyébként meg a hozzád hasonlók ajvékolnak, hogy a szociális kártya mennyire is korlátozza az ember szabadságát, hogy mire költhet és mire nem. Ez is úgyanúgy korlátozza a nyugdíjas szabadságát, hogy egyben akarja felvenni a mnyp által már amúgy is lefölözött összeget.

-"Ó, Google University diploma Wikipedia szakon? Azt elolvastad, hogy mindez Hollandiában történt és nem Magyarországon?"
Arról van tudomásod, hogy az adófizetők pénzéből fogják az ú.nevezett bankmentő (az amúgy is nyereséges bankokat miért is kellett támogatni???) IMF hitelt visszafizetni? Mert nem az állam által Vietnámnak nyújtott kamatmentes hitelből, az biztos.

-"@mindenki aki sértőnek érzi, hogy kétségbe vontam az adófizetői mivoltát: hát inkább ezt, mint azt a képességet, hogy felismeritek a saját érdekeiteket, nem?"
Itt körülbelül nyomdafestéket nem tűrően tudnálak elküldeni vissza a jó k**** ******a, ismeretlenül másokat ne kérdőjelezz meg, főleg azért, mert iskolám, majd a honvédség után dolgozom normális bejelentett m.helyen, és a többség is így van vele ezen a blogon. Tudom, hogy a hozzád hasonló rablóknak ez újdonság, mert nem a te pénzedből finanszírozzák az egészségügyet, a rendőrséget, a nyugdíjakat, a segélyeket, hanem a hozzám hasonló normálisan dolgozó és fizető állampolgárok pénzéből. Egyébként pedig addig maradj csendben, amíg ezek az emberek normálisan fizetik az adójukat, pedig az alkotmány alapján akár meg is tagadhatnák ezt.

abandi 2009.12.09. 20:24:49

Hamarabb lesz itt a h2n2...

Reb Tony 2009.12.09. 20:42:01

Ezt rablásnak hívják, mondjuk finomabban sikkasztásnak régebben dézsmának.

Alig hittem, amikor először olvastam.

abandi 2009.12.09. 20:45:45

@Reb Tony:
Állítólag demokratikus úton ki lehet szállni a hánytatógéppből...
Ha megengedik.

Tarackos Sül (törölt) 2009.12.09. 22:00:48

@Roxvox:

Ez tényleg így van, vagy csak elméletben?

Doña ¡Cara(mba)! 2009.12.09. 22:29:52

@Kettes: Én azzé' jelentkezek, tantó bácsi vagy néni, hogy elmondjam, én hogyan értettem meg a leckét:(.
a) A modern állam bizonyos mértékig magára vállalta azt a felelősséget, hogy pro forma nem engedi éhen dögleni 50 év meló után alattvalóinak nagyobb hányadát (elméletileg mindenkinek kijárna egy modern, kapitalista államban a létfenntartáshoz szükséges minimális javak összessége, főleg, ha a szerencsétlen még végig is dolgozta az életét.) Na ez sincs ingyen (semmi nincs ingyen) - ezért az állam működtet egy állami nyugdíjpénztárat, ami szavatol annyi pénzt, hogy megveheted belőle a harmadnapos, leárazott kenyeret a 0,5%-os fehérje és zsírtatalmú tejjel. Ezzel megvolnánk, hurrrá, kipipálva:) Nem foglalkoztam nyugati modellek tanulmányozásával, de elképzelhető, hogy legtöbb országban ez valahogy így van.

b) ha a munkavállaló kicsit többre tartja magát, akkor VÁLASZT magának magánnyugdíjbiztosító-intézetet. Ez egy magáncég, ahova Ipse Pista befizet havonta egy megállapodott összeget (a bér %-ában kifejezve), ezzel Ipse Pista ma nélkülözi azt a pénzt, amit majd később, szűkebb esztendőkre szán, amikor már roggyant lesz kipótolni az állami nyugdíját, de azért szeretne néha 2,8%-os tejet venni és 25 forintos zsemlét hozzá.

Nyugdíjbiztosító cég benyeli havonta Ipse Pista zsozsóját, fenntartja a gazdálkodó szervezetét, gyarapítja vagyonát, ahogyan az egy magáncégtől elvárható, aztán a megkötött szerződés alapján ha eljön a teljesítés ideje, teljesít ő is, mint a másik szerződő fél (az egyik ugye a példabeli Ipse Pistánk, aki fizet havonta, mint a huszártiszt). Ha a szerződésben az állt, hogy Ipse Pista két teljesítési mód között választhat, amikor az esedékessé válik, akkor az bizony úgy is van. Visszamenőleg, egyoldalúan nem lehet szerződést módosítani. Ha mától fogva úgy szerződnek, hogy csak egyféle teljesítés van, akkor sincs gond, ha Ipse Pista választhat, mi a ..csát is kezd a saját pénzével, semmire se kötelezik.
Pillanatnyilag úgy tűnik, nem választhat, az ő pénzéről egy magáncég szerződészegéssel dönt.
Nu, ittenék bűzlik a kutya.

Miképpen kötelezhet engem az állam arra, hogy egy MAGÁNCÉGGEL bárminemű szerződést kössek? A szerződés nem két fél szabad szándékát, akaratát rögzíti? Egy magáncég lehet akkora, mint a Jupiter meg az ökör együttvéve, de nem államhatalmi vagy igazgatási szerv. Ha megbízom valamire jó, ha nem, akkor is jó.
Azért is bűzlik ez az egész, mert a magáncég csődbe mehet, lett légyen az bármekkora (Lehman Bros, pölö). Akkor pedig viszi a felgyülemlett vagyonomat, mert mire felszámolják, nekem egy peták se jut. Ha szabadon kockáztatom a pénzem, saját ügyem.
De ha az állam, az általam fenntartott állam kényszerít arra, hogy vagyonomat KÖTELEZŐEN kockára tegyem, akkor itt az állam (vagyis aki eljár a hatalom nevében) cinkelt kártyával játszott, kényszerített magánvagyonom megtakarítási formájának a megválasztására, ergo: az állam perelhető és az állam fizet. Hisz ő döntött helyettem, ő is kockáztat helyettem. Ha nem, akkor a "nagyon dühösek vagyunk" indulat lép életbe és vagy visszaállamosítjuk az államot:-DDDDD, vagy összehozunk egy másik, totál új elosztó rendszert:))))))

Zárójel: az életbiztosítás egy másik tészta, de alig vártam, most, hogy kitört a válság, hogy a férjemnek lejárjon a szerződése (10 évre kötötte), és még másnap reggel "rugdostam" a férjem, azonnal de tüstént vegye ki a pénzét, mert most még szanálják a biztosítókat, (akkor már az is kiszivárgott, hogy a viszontbiztosítók is kakiban vannak - garancia egy szál se), ez bármikor előfordulhat, és akkor oda a nekünk még vagyont jelentő pénz, de ha kiveszem, visszakapom majdnem az egész összeget és megszabadulok a havi nem csekély befizetési tehertételtől, amit persze nem voltak restek indexálni (ja persze, hogy mi jól járjunk:-DDDDD

Egyszer fogadtam egy biztosítási ügynökkel, hogy velem nyugodtan vitázhat, érvelhet, én csak élvezem, de olyan isten nincs, hogy engem ilyenbe belerángasson, hogy máson múljon az én pénzem sorsa:-DDDDD Vitáztunk, persze, nem győzött meg, mindenre volt replikám. Azt mondta, találkozzunk egy év múlva. Jó, mondtam. Nem gondoltam, hogy ez komoly és még emlékezni fog rám. Pont egy év múlva felkeresett. Már nevettünk mindketten, jót vitáztunk, és a hapsi tudta, itt nem lesz még 1 forintos biztosítás se.

Nem vagyok biztosítás ellenes, a lakásbiztosítás fontos dolog, de van, ami ellen nincs tuti orvosság. Főleg, ha a cél az, hogy a páciens beledögöljön az afférba, mert jobban megy a másik szerződő félnek abban az esetben.

Miért, lecsupaszítva: a magánnyugdyjbiztosító érdeke az, hogy 130 évig éljek és nem az, hogy éppen 65-ik szülinapomon vigyen el az ördög? És én még ezért fizessek is?

Csak nagyon türelmes, magas ingerküszöbű társadalmakban érdemes ezt a játékot játszani. Vagy ahol korrektül játsszák évszázadok óta az adott társadalomban. Bár ott is van reckír, hiszen a nemzetállamok sem annyira nemzetállamok, mint voltak mondjuk úgy 50 éve....

csodalámpa 2009.12.09. 22:41:22

@Kettes: 100% egyetértünk.......
de ehhez a "többség" nem nő fel...
4 láb jó, 2 láb rossz...

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2009.12.09. 22:42:47

@Doña ¡Cara(mba)!:
Egy felvetésed szemet szúrt. Ez az állam kötelezhet arra, hogy egy, sőt több magáncéggel szerződj. Pl.: szemétszállító, csat. művek/szippantós, főtáv...
Na ez piszkálja az én csőrömet is. Persze az én kis magánnyugdíjam is negatív hozamot hozott.

picur3ka 2009.12.09. 22:47:27

@csodalámpa:

Na, meg egy kormanytag/profitalo az uzletbol, gratulalunk. Rossz helyen buszkelkedik.

Ouaid (törölt) 2009.12.09. 23:29:37

Népszavazást! Népszavazást! Népszavazást!

Doña ¡Cara(mba)! 2009.12.09. 23:32:53

Jó éjszakát mindőtöknek!

abandi 2009.12.09. 23:34:27

@Ouaid:
At egész nyugdíjrendszerben nincs egy szaros népszavazásnyi pénz!
Lázadást! Forradalmat! Népítéletet!

jpmjpm 2009.12.10. 00:54:39

@Kettes: Mágusom, légyszi adjál már magyarázatot erre a dilemmámra: "Szóval azért nem jó ötlet megengedni, hogy a nyugdíjasok egy összegben kivegyék a pénzüket, mert kivennék. És felélnék. Aztán ott állnának nyugdíj nélkül."

Szóval amikor az elvtársak ezt 97-ben kitalálták -és az egyik fő vonzerő pont ez volt, hogy ki lehet venni egy összegben a megtakarítást- akkor még nem nem gondoltak arra, hogy az emberek tényleg ki is akarják majd venni? Mire gondoltak vajon? Hogy majd elfelejtik 2 év múlva, mint az összes igéretünket és majd mondhatjuk ennek az ellenkezőőjét? És most a MI ÉRDEKÜNKBEN megvédenek minket SAJÁT MAGUNKTÓL? Vagy hogy is van ez?

És még itt van ez is: "Rajné Adamecz Ildikó, a BDO Forte könyvvizsgáló, adó- és pénzügyi tanácsadó cég igazgatója elmondta, ha elkezdődik a nyugdíjfizetés, akkor már nem örökölhető a megtakarított pénz, és ezzel épp az egyik fontos joguktól fosztják meg a tagokat. Ugyanis nagyon sok ember számára az volt az egyik fontos érv a magán-nyugdíjpénztári rendszer mellett, hogy az állami rendszerrel ellentétben örökölhető az összegyűjtött pénz."

Itt tulajdonképpen kinek az érdekeit is védik? Elmagyaráznád?

Köszönöm.

redriot77 2009.12.10. 08:38:34

@667 - A Sátán szomszédja: "Meg az apjuk "k"aszát! Az én pénzemből éljen egy ismeretlen, ha úgy alakul?"

Mér', most nem úgy van? (vagy a cigányok segélyét a Jézuska hozza?)

redriot77 2009.12.10. 08:51:28

@Szekuriti Blogger: "Mindenki szidja a biztosításokat, hát nekem havi 10000 Ft-ból 3000 Ft körüli összeg megy a levesbe, a többi meg gyűlik és kamatozik. A 3000 is azért annyi, mert ha meghalok, megrokkanok, műtétre megyek, vagy csak kórházba, azt akartam, hogy sok-sok millió üsse a markomat (vagy huginak kifizetik a házát ha feldobom a bakancsot :)"

Én és a párom négy évig fizettünk az AEGON-nak. Megtakarítás jellegű biztosítás. Kurvára lenyúlás íze volt, így kiszálltunk. Az OK, hogy a befizetett pénz jó része ugye biztosítás, és a maradékot fektetik be az általam megadott portfólió szerint. A lényeg, hogy a 2007-es évben a portfólió minden részében sikerült -10, -35%-os veszteséggel forgatniuk a pénzem. Egyik évben sem tudtak rendes profitot elérni, de ez már kicsapta a biztosítékot.

Bementem, hogy felmondjam az egész szart, bukok amennyit bukok. A csaj hadovált, hogy ez hosszútávú befektetés. Mondom azért bíztam magukra a pénzem, mert én nem értek a tőzsdéhez és az értékpapírokhoz. A százalékok alapján maguk sem. Ha 4 év alatt szart sem értek el, a nullszaldót sem értem el, akkor mi a szarnak öntsem beléjük a pénzt? Több mint egy millió buktával szálltam ki. Mondom mégegyszer, AEGON. A közelükbe se menjetek.

DArchAngel 2009.12.10. 10:44:15

@Kettes: "egyeseknek elfogy" - Jelenleg is kismillió ember él a dolgozók adójából, mert amit a nyugdíjrendszerbe pakolt, az már régen nem fedezi a nyugdíjjáradékukat.
Két út kínálkozik:
1. Az állam - mint jelenleg - átveszi a költségeket, és - effektíve - nem hagyja éhen halni a delikvenst. (Arról ne nyissunk vitát, hogy most sok nyugdíjas elég jó pénzt kap.)
2. A leszarom módszer. Nem gyűjtöttél össze elég pénzt életed során? Elkártyáztad a nyugdíj napján? Leszarom, aki hülye haljon meg.

A második magától értetődő, működik ma is, gondolhatunk a rengeteg hajléktalanra, akik nem úgy születtek, hanem valahogy lecsúsztak, és kikerültek az állami védőernyő alól. (Arról megint lehetne vitatkozni, hogy más, jellemzően nincstelen, munkanélküli népek miért nem kerülnek ki.)

Az első verzióhoz meg annyit, hogy most mi, egyszeri adófizetők nyögjük az egész rendszer terhét, a mi vérünkből próbálják talpra állítani, és akkor nyugdíjas koromban én nem érdemelném meg az ellátást? (Vagy addigra beérik a liberális oktatás és népességpolitika és büdös darab dolgozó ember nem lesz az országban?) De tudod mit? Leszarom, hogy nem ad semmit az állam, megszoktam. De akkor amit befizetek egy befektetési pénztárban (alapba), mert kötelező, azzal legalább rendelkezzem már én. Mert így jobban járok, ha simán lekötöm kamatozni ismétlődő betétben.

NightLord 2009.12.10. 10:59:25

@jpmjpm: Nemtudom kinek jelentett vonzerőt az, hogy kiveheti egy összegben a megtakarításait, nekem biztosan nem. Mégis mi az atyaúristenért akarnád kivenni? Hogy gyorsan eligyad / vegyél belőle nagy tévét / nagy autót? Aztán meg néznél szép nagy kerek szemekkel amikor 1 év után elfogyott a pénzed. Márpedig hidd el, az emberek 90%-a primitiv egyszerű lény, és kapásból felélné a pénzét, aztán meg a maradék 10%-nak kéne eltartania őket is. Mert lehet ugyan, hogy most még csak a nyugdíjad 25%-át kapod az mnyp-ből, de 1-2 évtized múlva valszeg fordulni fognak az arányok.

misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott] ( · http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056&hl=en 2009.12.10. 11:23:53

@NightLord:
Ki akarja egyben venni? Hát vegye basszus... aki hülye haljon meg.
De az a baj, hogy nem_lesz örökölhető, érted? Nem kapja meg a gyermeked, ha te elpatkolsz. Ez a szemétség. nekem még 32 év szolgálati viszonyom van vissza (65 éves nyugdíkorhatárral kalkulálva), elég jól keresek, korosztályomban a statisztikailag várt élettarttam valahol 69 év környékén van. Összességében 46 év szolgálati viszonyom lesz. Érzékeled? 46 év vs 4év. Csak ennyi a probléma.
phejjj mocskosgecik.

NightLord 2009.12.10. 11:43:19

@misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott]:
Az örökölhetőséggel meg az a baj, hogy ha a rendszer olyan, hogy örökölhető, akkor bizony az azzal is jár, hogy előre kiszámolt fix ideig kapod a járadékot, és ha netán a szolgáltatási idő végéig nem dobod fel a pacskert, akkor mehetsz koldulni.
Mindemellett a nyugdíjrendszerben egy ilyen pillérnek is van létjogosultsága, létezik is ugyebár, önkéntes nyugdíjpénztárnak hívják. Az ott felhalmozott pénzt kiveheted, örökítheted, azt csinálsz vele, amit akarsz.

NightLord 2009.12.10. 11:44:37

@misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott]: Egyébként ugy mellesleg ha te 33 éves vagy, akkor baromira nem fogsz ám 69 évesen elpatkolni. Statisztikai értelemben semmiképp.

picur3ka 2009.12.10. 11:52:35

@NightLord:

Hat ilyen egeszuggyel, semmikeppen nem fog elpatkolni. 100 ev legalabb.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.12.10. 13:52:58

Önkéntes nyugdíjpénztár, csókolom. Akinek nincs, k*rva gyorsan legyen, mert az állam rohadtul nem fog tudni nyugdíjat adni.

misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott] ( · http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056&hl=en 2009.12.10. 14:26:39

@NightLord:
Szerintem meg az ember azért (is) vállal gyermeket, hogy az egyéb örömök mellett legyen kire támaszkodnia aggkorában.
Önkéntes manyup... ahanhogynepersze... ezek után te még bízol abban, hogy ahhoz nem fognak hozzányúlni törvényi szinten? A nyeszt is meg akarták piszkálni ember.

@picur3ka:
rofl :)

NightLord 2009.12.10. 14:43:54

@misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott]: Most hogy jön ide a gyerekre való támaszkodás?

Ez nem bizalom kérdése, ennek a rendszernek van egy logikája, ami szerint működik, és ennek része az önkéntes pillér is a jelenlegi feltételek mellett. Nem fog ehhez hozzányúlni senki.

NightLord 2009.12.10. 14:55:23

@misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott]: Te félreérted a "átlagos várható élettartam" nevű statisztikai mutató jelentését. A statisztika soha a büdös életbe nem fogja megjósolni, hogy meddig fogsz élni, mert az annak a függvénye, hogy milyenek lesznek az életkörülmények, valamint az egészségügyi ellátórendszer a 20-30-50 év múlva.
Az átlagos várható élettartam múltbeli mortalitási rátákkal számol, amiket a jövőre kivetíteni egy 30-as éveiben lévő ember esetében teljesen értelmetlen. Ez az indikátor két dologot tud jelezni, egyrészt a már az életük vége felé járók várható halálozási életkorát, valamint a társadalom aktuális általános egészségi állapotát (amely azonban bármilyen irányban változhat a jövőben).

misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott] ( · http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056&hl=en 2009.12.10. 16:09:19

@NightLord:
obazzz....
"Az örökölhetőséggel meg az a baj, hogy ha a rendszer olyan, hogy örökölhető, akkor bizony az azzal is jár, hogy előre kiszámolt fix ideig kapod a járadékot, és ha netán a szolgáltatási idő végéig nem dobod fel a pacskert, akkor mehetsz koldulni."
erre:
"Szerintem meg az ember azért (is) vállal gyermeket, hogy az egyéb örömök mellett legyen kire támaszkodnia aggkorában."
Gondolom rájössz az összefüggésre :)

Hát akkor mégis mit jelent "a "átlagos várható élettartam"?
Lehet, hogy én csak egy hülye gépész vagyok, de abból a két soros táblázatból ezt szűrtem le:
"korosztályomban a statisztikailag várt élettarttam valahol 69 év környékén van."
De igazad van, biztos nem jósolja meg a statisztika, hogy meddig fogok élni, hamarabb elvisz vmi rák, esetleg szívbetegség, autóbaleset.

Zárszóul, bölcsész-e vagy?

NightLord 2009.12.10. 16:46:09

@misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott]:
Ha a közgazdász bölcsésznek számít, akkor az : )

"A" átlagos várható élettartam pedig elmondtam mit jelent. Adott korcsoportra megmondja, hogy a múltbeli mortalitási rátákat a jövőre kivetítve, mekkora várható élettartamot kapunk. A kulcsszó a _múltbeli_-n van, ugyanis az adott élekorokhoz tartozó jövőbeli mortalitási rátákat nyilvánvalóan senki nem ismeri. Ebből fakadóan ez a mutató leginkább az egyes társadalmak aktuális egésszégi állapotát tükrözi, valamint ezek összehasonlítására alkalmas, de az elnevezés dacára nem azt becsüli meg, hogy meddig fogsz élni! Ezt szerintem még egyszerű gépészként is fel lehet fogni : )

Gyerek témához meg annyit, hogy szeritnem meg a nyugdíjadról gondoskodjál te magad, mert nem biztos, hogy a gyerekednek jó lesz az, ha a TB nyugdíjrendszer, valamint a saját jövőbeli nyugdíja mellett téged is finanszíroznia kell.

harcsabajuszos 2009.12.11. 09:53:10

Golyót az egész brgádnak, de nem borítékba, hanem fejbe.
Persze amíg csak a gép előtt ültök és pofáztok, nem sok változik.
Mondom ezt úgy, hogy leszarom a nyugdíjatok, megélek a tőkémből.

NightLord 2009.12.11. 11:13:29

Egyébként az nem tunt fel senkinek, hogy az eddigi szabályozás is ugy szolt, hogy csak az veheti ki egy osszegben pénzt, akinek a nyugdíjkorhatár elérésekor 180 honaposnál nem hosszabb az mnyp tagsági jogviszonya?

Doña ¡Cara(mba)! 2009.12.11. 19:40:16

@NightLord:
Ha te közgazdász vagy NightLord, a világ minden kincséért ki ne add az egyetem nevét, ahol diplomádat vetted! Nagy szégyent hoznál rájuk, még ha valami költsétérítéses izé volna, akkor is...

Neked nem tünt fel, hogy ez a gazdaság még csak nem is áll, hanem csúszik visszafele a boldogult 60-as évek teljesítményéhez? Hát ki tenne ebbe a rendszerbe kápét, ha nem volna kötelező? Nagy befolyással rendelkező világcégek kiveszik, ami még kivehető profitként, viszik ki befektetni, ahol a tőkéhez adott érték megsokszorzza önmagát, de ide? Ja, persze, ingatlanba, földbe jó pénzt tenni, most mikor még a szabad piacon is olyan nyomottak az ingatlanárak itt, Európa szivében, mintha a dszungelban akarna valaki egy falatka földhöz jutni:-D
Nem csak a gazdaságunk zilált, de a politikai-társadalmi életünk is, a visszaosztó-rendszerünk, amelyet meg kellene szüntetni úgy ahogy van, mert csak Szaharába kanállal hordott víz: azonnal elnyeli a rendszer, eltűnik, mintha sohase lett volna!

A polgár, ha takarékoskodik és még tud egyáltalán bármit megtakarítani, ha esze van, ma és most akar valamit a pénzéért, mert nem hihet semmiben: nem hihet abban, hogy egy szerződés kétoldalú - az ma csak a polgárt kötelezi (hogy áll most a Fundamenta? Ha jól emlékszem, anno, még mielőtt elkezdődött volna a sorbanállás azt mondtam az unokahugomnak, azonnal vedd ki a pénzed, mert hamarosan várhatsz a sajátodra és örülhetsz ha visszakapod amit betettél a kalapba - ennyi erővel tarthattad volna Bécsben, bárhol valami európai országban, ahol nem pucolnak meg vele). Szal én semmiképp még csak hazai bankokban sem tartanám a fölös pénzem, ha volna, hanem ingatlan, vagy külföldi bankokba tenném (többe is), olyan országban, ahol egy felső vezető nem pucolhat meg a szomszédos országból sielés közben H1N1-be "szenvedve" (a pofánkba röhögve, máshol majd felépíti az életét, hisz pénze biztosan nem magyarországi bankban fekszik).

Ezekben a játékszabályban higgyen bárki is? Higgyem el, hogy működik a társadalom és benne érvényesek a szerződések? Mindenkire? Hogy nem futnak el nagy állami és nem állami vezetők a pénzünkkel? Erre alapozzam én önként az életemet? Ebben higgyek? A gazdaság működésének egyik pillére a bizalom. Nem csak működő tőke sincs, nem lehet itt bizalom se. Az a kevés hülye, aki még hisz törvényben, gazdaságban, az már rég nem számít.

Minapában battyogunk anyámmal egy ingatlanforgalmazó céghez. Anyám nemrég költözött hozzánk, és szeretnénk eladni a házát. Na, hát ez egy abszurd vicc. Pontosabban a gazdaság egzakt leképeződése: menet közben mutatom anyámnak a környékünkön eladó ingatlanokat (a város egyik igen jónak számító környéke, a legnagyobb ingatlanforgalmi rátájú hely, kismillió új házzal) - nem túlzok, minden 5-ik ház eladó. Nem újonnan épült sorházak. Azok általában üresek. Nézem az ingatlaniroda környéki helyzetet: minden második ház eladó, új foghíjas beépítésű telkeken zsírúj lakások - homlokzaton kiírva: eladó. Alul üzlethelyiségek, irodák kiadók. Ilyenekklel van telis-teli a város - Budapest az más - de a fennmaradó 8 millió ember lakóhelyén, vidéken kb. ez a mindennapos helyzet). Mondja az ingatlanos, hogy ma csak az albérlet menő, alig tudnak mélyen-mélyen áron alul eladni ingatlant. Akinek van pénze és akar egy jó ingatlant vételára töredékéért, az igen, az vegyen, majd megéri. Szal ha teheti, vegyen egy tucatot és adja ki bérbe.
De aki élete munkáját akarja most pénzzé tenni, nos az rosszkor akar eladni rossz helyen. Ez nem az az ország, nem az a hely. Majd megy felfele is ingatlan, minden, hiszen lesz majd aki beleköltözzön olyan helyről, ahol nem túl jó még gazdagnak lenni sem. De megvenni majdnem ingyér' az jó, mondom, tucatjával, mint piacon a tojást. De az egy másik történet.

Most semmi nem mozdul, csak topog, csúszik, omlik, dől. Aktív emberek hagyják el a magyar nyugdíjbiztosítási rendszert, mert külföldön dolgoznak és immár ott fizetik a járulékot a munkát adó államnak. Akkor mitől ne csődölne be egy-kettőre a mostani nyugdíbiztosítási rendszer? Naná, hogy a magánynugdíjbiztosítók nem akarják kápéban visszaadni (nem hülyék), de eljön egy-két hónapon belül az a nap is, hogy még járulékként kiadni sem fogják akarni adni a jogos pénzt. Széttárják a karukat: Istenem, elfogyott. Nincs miből. A felső vezetés meg már a zakója belső zsebében tartja repülőjegyét, vagy féltucat bankkártyáját, útlevelét, és megy telelni, tavaszolni, nyaralni, welnesselni, vagy külföldön kezeltetni magát kínzó migrénjével:)))))) Rendőreink tátják a szájukat, mi elolvasunk egy jó posztot, oszt' ennyi. Megpucoltak.

No, aki egy ilyen gazdaságban még elhiszi azt, hogy neki érdemes itt bármibe (leszámítva értékes helyen lévő ingatlant, termőföldet, erdőt) befektetni, az hüjjjjje. Semmibe ne tegyen egyszerű, halandó polgár pénzt. Megenni. Felzabálni. Aztán kimenni az uccára és lövöldözni. Felbomlott a társadalmi szerződés. Van, akik tudják, ők megpucoltak, jól élnek, vagy éppen készülnek megpucolni. Hiszen ők bontották fel a megállapodást a társadalommal. Naná, hogy tudják. Kik, ha ők nem?

Jó lenne, ha baromságokat írtam volna. Jó lenne.

Én mégis félek, beletrafáltam sokunk igazságába és balfácánságába.

hoplita 2009.12.11. 21:32:40

@Doña ¡Cara(mba)!:
Sajnos nem írtál baromságokat.
Itt már nagyjából megfőttek a dolgok, jó ideje látható már ez.....az én forgatókönyvem igen szkeptikus, ha még van értelme ezt a szót használni....
Fiat iustitia, pereat mundus....!!! Legyen igazság, vesszen a világ........

Most ittam egy kicsit, mert délelőtt birkát vágtam, most este daraboltam , előkészítettem és utána kocsmáztam......majd csak holnap főzöm.
Nem feltétlenül javít az amúgy sem kifogástalan és bársonyosnak sem nevezhető stílusomon.:DDDD
A Dunába az egésszel.

Doña ¡Cara(mba)! 2009.12.11. 23:22:27

@hoplita: Nekem most sincs semmi bajom a stílusoddal:)))))
Kocsmázni meg köll, ha mán embör az embör:-DDDDD Pláne ilyen nagy eseményre, mint egy birkanyuvasztás, hát erre szerintem is inni kék.
A kocsmázásért a zasszony meg hadd pöröljön. Neki (mint itthon nekem is) az a dóga:-DDDDD

A Fiat iustitia, pereat mundus éppen nem vall rossz, műveletlen modorra! Amúgy ma késő este kb. én is ekként vélekedek:(((((

A birkapörkölt meg isteni! Milyen bort iszol hozzá (holnap, mert holnap kerül szegény kimúlt pára ha jól értem lábasfélébe)?
Nem is tudom, mi illene egy jó birkapörkölthöz?
Szerinted az igazi kadarka való hozzá? Én pölö azt innék egy kevéskét. Partiumban is van egy borász, aki kadarkát készít, a legutóbbi a Kadarissima volt, ha jól tudom, és Arad-hegyaljai (Ménesi) bor, a borász meg onnan származik a második faluból, ahunnan én gyüttem: Ballának hívják. Arrafele ez a név igen gyakori.

Kár, hogy nem beszéltem hülyeségeket most speciel. Mert egyébként megesik velem, hogy butaságokat szólok, aztán alig győzöm korrigálni!
Hiába, asszonyszáj és gyerekszáj hamar eljár:-DDDDDD

Doña ¡Cara(mba)! 2009.12.11. 23:46:10

@hoplita: Jóéjszakát, Hoplita!
Ébredj jókedvvel, hisz birkapaprikást vagy gulyást csak igazi odaadással lehet készíteni:)

Doña ¡Cara(mba)! 2009.12.11. 23:52:02

@hoplita: Elnyelte a gépezet a jókívánsáomat:((((
Na, ilyen világ ez, látod? Lehet ezután még a jókívánságokat is valahol kartotékozzák és majd adózunk utána:-D

Megismétlem:
Jóéjt, Hoplita!
Ébredj holnap jó kedvvel, mert a birkapaprikás készítéséhez derűs odaadás kívántatik! És persze jó bor:-D
Holnapra a birka mellé tehát: jókedv és jó bor! Abban legalább igazság van:-)

eszkep 2009.12.14. 10:17:48

Kíváncsiam vártam a FIDESZ hozzáállását (sajnos nem votlam biztos benne), de már van hivatalos vélemény:

www.magyarhirlap.hu/belfold/a_fidesz_nemet_mond_a_nyugdijkockazatra.html

Kíváncsi vagyok, az SZDSZ vagy az MDF fogja megszavazni a törvényt a szocikkal?

Doña ¡Cara(mba)! 2009.12.14. 18:55:55

@misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott]:
Igen, az emberek azt óhajtják, hogy becsapják őket, ezért be is csapják.
Jó elhinni, hogy ingyér' lesz a habos sütemény, jó ezt hallani, ezért ezt is mondják a népnek. Mibe kerül a hazugság, ígéret? Semmibe.
Ki emlékszik már arra, ki, mikor, mit ígért?
Hol van már a tavalyi hó?
Új műsorhoz új hazugság kell, ezt ők sohsem felejtik el, gyerünk gyerünk, mert víg az élet:-DDDD
Maszop (meg holnap is - elnézést a vulgáris szójátákért:(((( , meg örökös identitásváltó libsik, nem számít, ha már Benkő nyílt színen kefélhet? És ez mehet magyar tévében.
Nem a prüdéria beszél belőlem, hanem az okádási ingert nem bírom már visszatartani, és azért szeretnék még szalonképes maradni....
Ennyire kutyába lemenni, hát ez nem semmi! Ha legközelebb Benkő vagy a soha ki nem haló, soha el nem múló hetihetesek közül valaki szellent, sztem a magyar nép jó része ezt humorosank és jópofinak fogja találni.
Mert megalázott hüjje seggfej, és még csak észre se veszi magáról az istenadta.
Mondd, hogy lehetne valahogy ezektől elhatárolódni? Mert utálom őket. Ezekhez nekem (gondolom neked se, meg itt senkinek sem) semmi közöm.
Engem se be ne csapjanak, se ne alázzanak le a pénzemért - ne szuszogjanak a mikrofonba, ne raccsoljanak, tanuljanak meg magyarul, ha már ezen a nyelven beszélnek.
A miniszterelnők meg ne focizzon a munkaszobájában, hanem dolgozzon.
Csak nem az a baj, hogy nincs mivel lefoglalnia magát?
Gazdaságunk zuhan, mint kő a mély kútba, ezek a mi vezetőink nem szégyellenek focizni, hát jó móka, kacagás az élet, ez kell a népnek, nem?
Hogy most zártak be 25 vasútvonalat, bánja a kánya. Mi dolga azzal egy miniszterelnöknek? Ráér focizni. Azér' fizetjük.

süti beállítások módosítása