Skip to content


       Szűrés lista

Rászállt az APEH a melegutalványra

Avagy hogyan szívassuk meg azon kevés szerencséseket, akik a megadóztatás ellenére is kapnak idén cafetériát.

Volt egy ici-pici kiskapu a hideg étkezési jegynél kétszeres összegben adható melegutalványnál: két, magyar tulajdonú üzletlánc, a COOP és a CBA is beváltotta azokat, sok-sok embernek könnyítve meg ezzel az életét. Mindenki jól járt: a családok még hónap végén is tudtak ENNIVALÓT venni, a multikkal versenyző boltocskáknak pedig megnőtt a forgalma.

Egyértelmű hát, hogy ez a helyzet nem tartható tovább....

Drága imádott adóhivatalunk felmutatta a középső ujját, és durván az orrunkra vágta az említett kiskaput. Mostantól csak és kizárólag büfékben, gyors- és rendes éttermekben, ételszállító cégeknél váltható be a meleg kajajegy, illetve olyan boltokban, amik elszeparálják a jeggyel történő vásárlást. Papíron eddig is így volt, most azonban ezt már komolyan is veszik. Elvégre a szabály az szabály, nehogymár jól érezzük magunkat.

 


"A minősítés nem az étel hőfokához kötődik, hanem ahhoz, hogy juttatás révén valóban kizárólag étkezőhelyi vendéglátásnak, munkahelyi étkeztetésnek, vagy közétkeztetésnek minősülő szolgáltatás keretében megvalósuló ételfogyasztás történjen akkor is, ha a fogyasztást a magánszemély a számára juttatott, utalvány-(kártya-)forgalmazók által rendszeresített étkezési utalványok beváltásával, vagy kizárólag ilyen fogyasztásra felhasználható készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel egyenlítik ki.

Olyan utalványt (kártyát) lehet tehát legfeljebb havi 18 000 forint értékben kedvezményes adózással juttatni, amely kizárólag az előbbi szolgáltatásokra váltható (cserélhető) be. Ennek megfelelően az utalványok (kártyák) elfogadója lehet:

  • a helyben történő kiszolgálással (önkiszolgálással) fogyasztást nyújtó vendéglő, étterem, kifőzde, munkahelyi étkezde,

  • az étel-kiszállítást szolgáltató vállalkozás,

  • az olyan büfé, látványpékség, grill-sütőde pizza-sütőde, helyben sütött, főzött húst, hústerméket kiszolgáló stb. kereskedelmi üzlet, vagy annak részlege, amely a meleg, illetve jellemzően melegen fogyasztható (melegíthető) ételek szolgáltatásán kívül más terméket nem forgalmaz, más szolgáltatást nem nyújt, vagy olyan kereskedelmi üzlet, amely megszervezi és ellenőrizhető módon működteti az utalványok (kártyák) előbbi szolgáltatásokra történő – más termékek forgalmazásától elkülönített – beváltását, felhasználását.

Ez azt jelenti, hogy az utalványok (kártyák) elfogadása pl. iparcikkek, élvezeti cikkek, vagy a felsorolt szolgáltatások keretén kívül értékesített élelmiszer-termékek, italok (a teljes felsorolás lehetősége nélkül: só, cukor, édesítők, édességek, cukrászati termékek, gabonafélék, száraztészták, pékáruk, rágcsálnivalók, olaj, zsiradékok, ízesítők, húsáruk, üdítők, kávé, tea, kakaó, tejtermékek, mélyhűtött-, előre csomagolt-, dehidratált-, konzerv- ételek, zöldség- gyümölcs stb.) vásárlására, nem felel meg a juttatás kedvezményes adózását megalapozó feltételeknek. Ilyen esetben a Szja törvény rendelkezésének megszegése miatt felmerülhet mulasztási bírság szankció alkalmazása is: az adóhatóság az adózás rendjéről szóló törvény 172. §-ának (15) bekezdése alapján, a magánszemélyt 50 ezer, más adózót (pl. az utalvány-elfogadót, vagy a kibocsátót, ha a felhasználhatóságot nem korlátozza) 100 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatja."

 

Értem én, hogy eredetileg is erre lett kitalálva ez az utalvány, de könyörgöm, eddig nem bántotta a szemüket? Most, mikor sok család a tönk szélén egyensúlyozik, most kell őket megszívatni?

Címkék: társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr121723526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kill004 2010.02.03. 10:07:32

Mi is most szembesültünk ezzel a szarsággal. Ez volt a fizuemelés. Most vehetünk belőle pizzát meg hamburgert. Arról nem is beszélve, hogy a sarki kis hentesboltnak a fele forgalma étkezési jegyből volt. Na, ő is lehúzhatja a rolót. Szopjanak lovat! Kettőt! Egyszerre!

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.02.03. 10:07:33

Hát ez itt már csak így szokás. Hogy rohadjon rájuk a műanyaglakat!

kuki123 2010.02.03. 10:13:36

@gyonl*n*m az összes APEH főosztélyvezetőt az egész bagázzsal együtt
főleg egy ilyen ügy után:
vastagbor.blog.hu/2010/01/11/ingyen_nem_dolgoznak

OFF nálunk persze ennyi erővel visszautasítanák az adócsalók leleplezését
index.hu/gazdasag/vilag/2010/02/02/a_nemet_kormany_ismet_fizet_az_adocsalokat_lebuktato_amde_lopott_adatokert/

ON

r.yeti 2010.02.03. 10:20:04

Mostantól akkor Tescoban se fogadják el a melegutalványt ha pl. kenyeret, szalámit és margarint akarok venni?

Taktikai Atompingvin 2010.02.03. 10:22:05

Mit néztek? Gondoltátok a multi gyorsétteremeket nem érintette a válság?
Izlandon bezárt a McDonald’s ! Valamivel muszáj odaterelniük a vevőket az APEH-osoknak!

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.02.03. 10:22:08

@r.yeti:

A Sodexho-sat eddig se fogadták el.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.02.03. 10:24:07

Az APEH feladata, hogy ha valaki nem az adózási jogszabályoknak megfelelően viselkedik, akkor az orrára koppintson. Nem ők találják ki a jogszabályt.
Azt, hogy miért csak meleg ételt lehet venni rajta, nem tudom, biztos van valami oka, ami a költségvetéssel függ össze. Mondjuk, mert a sarki pizzériák máshogy adóznak mint a teszkók, és állambácsi inkább abból szeretné megkapni a zsozsót, vagy mittudomén. Lényeg, hogy nem, ismétlem nem pusztán gonoszságból és kibaszásból találták ezt így ki, nyilván van értelme, de ha még ezt is kikerüljük, meg kiskapuzunk, akkor a költségvetés még jobban borul.
Miért ilyen elcseszett hülye az adórendszer itthon?
Mert irgalmatlanul sokan nem úgy adóznak, ahogy kellene, emiatt az államnak gyakorlatilag halvány fogalma sincs, mekkora adóbevételeket lehetNE elérni. Így kénytelen erősen túltervezni, hátha az a kevés rendesen adózó befizeti a csaló szarháziak adóját. És persze minél magasabb az adó, annál többen csalnak, és minél többen csalnak, annál magasabb az adó. Ördögi kör, amiből csak irgalmatlan adófegyelemmel lehet kiszállni.
Ha a Fidesz ki akar szállni ebből a spirálból, durván meg kell erősítenie az APEH jogkörét. Sokkal cifrább esetek lesznek itt az elkövetkezendő négy évebn, de nincs más megoldás. A fenti példa erről szól.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.02.03. 10:27:13

Ezúton kívánom az összes apehos gennyládának, hogy szüljön/szarjon fagyasztott mutáns tarajos sül családot...

Szopjatok lovat szemét állatok!

mást nem tudok hozzátenni, és bocsánat az indulatosságért.

ja, és remélem idén anális kényeztetést kaptok szemét gecik, és nem évvégi jutalmat...

Homeoffice 2010.02.03. 10:27:26

Büdös férgek!
Miért mindig azokat baszogatják, akik vonják - húzzák ennek a nagy rakás szarnak a szekerét?

kill004 2010.02.03. 10:31:35

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: Nem tudom, mit miért csinálnak, de kezdek azoknak hinni, akik szerint valakik ki akarnak csinálni minket. Nem mondom meg kikre gondolok.

Tapmancs 2010.02.03. 10:32:28

OFF

láttátok?

index.hu/video/2010/02/02/hagyo_ilyen_lejarato_kampany_meg_nem_volt/

A faszi így kezdi a mondandóját: Hölgyeim és Uraim, az mszMp... :D

ON

v_feco 2010.02.03. 10:33:38

"kocsog az egesz APEH..szet lesz utve"...az a borzaszto,h az adozas az nem egy ordogtol valo dolog,de itt mar mindennek a jelenteset kiforgattak (ado,szabadsag,tolerancia,demokracia,allam...)
de amikor ez mar a burunkre megy akkor mar....szetb... az ideg...

Homeoffice 2010.02.03. 10:33:54

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer:

Én sokmindent megértek.
De, ismétlem, Miért nem mennek neki az adóelkerülőknek? Jah talán azért mert a nagykutyák közölük pont az apeh láncait fogják?
Atomot nekik!!!!!

Seduxen (már NEM dr.) 2010.02.03. 10:34:20

Kicsit lenyugodva küldenék minden apekosnak egy szép "lírikus" nótát, német ipari metál jeligére. Sokat gondolok a szám címében szereplő felmenőtökre:

www.youtube.com/watch?v=CJebY9c-x6A

kill004 2010.02.03. 10:34:59

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: Még valami: milyen adózást kerül ki és ki az??? Munkáltató megveszi, adózik utána, odaadja a munkavállalónak, aki levásárolja.(áfa szintén befizetve) Ez színtiszta geciskedés.

Rwindx 2010.02.03. 10:35:37

Szerintem ez most már jobbára mindegy, idén a cégek már nem nagyon fognak ilyesmit osztogatni az új adószabályok miatt. Azok a cégek akik meg ebből éltek szvsz tönkre fognak menni, akár befogadói oldalon, akár kibocsátói oldalon.

Idén én is visszavettem kizárólag internetutalványra, az ugyanis még adómentes juttatás. A többiért meg keményen csengetni kell az államkasszába.

kill004 2010.02.03. 10:37:02

@Gunther: Ja!, vagy a kancigány sztojkáéknak. És mégegyszer: NEM adóelkerülésről van szó!!!

eszkep 2010.02.03. 10:41:20

Bezzeg, amikor az APEH-nek kellene betartani a jogszabályokat...
www.rtlhirek.hu/cikk/302813

DopeBob 2010.02.03. 10:41:54

Nálunk az volt a fizetés emelés idén, hogy 12e helyett 18e lett a melegétkezési... nagyszerű. Dögöljön meg mind!

Homeoffice 2010.02.03. 10:42:11

Arrról bezzeg nem beszélnekaz apehosok... hogy, különböző hmm..adóoptimalizálási szempontból..., nem 12 hónapi bért kapnak az apehosok, hanem 18-20 hónapra elosztva....

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.02.03. 10:42:30

@kill004: "...vásárlására, nem felel meg a juttatás kedvezményes adózását megalapozó feltételeknek."
A jegy után kedvezményesen adózol. Vagyis kevesebbet. Ha kiflit veszel rajta, kedvezményesen adózol olyan után, ami után nem kéne, vagyis ott okoz adókiesést, ahova azt nem tervezték. Borul a költségvetés. Ércsük?

szmoker (Homo Trollicus) 2010.02.03. 10:43:29

Ezzel sokkal több kárt csinálnak, mint amennyit használhat. Válság közepén, cuclista kormánnyal, ugye, a zemberekért.

Simán be kéne őket perelni nemzet- és emberiség ellenes összeesküvésért, a nemzetgazdaság károsításáért, gyilkosságért.
Mocskosgecik, phejjj.

Lecso (F*ck the Shit) · http://www.youtube.com/watch?v=OyxNgnQ9m30 2010.02.03. 10:46:22

szóval akkor ezentúl a melegnyamicsekkből csak és kizárólag junk-food-ot lehet(ne) venni....
f*sza. azt hiszik, hogy majd mindennap a mc dönciben fogok ebédelni? hát a nagy lóf***t beléjük most már!....

2itailor 2010.02.03. 10:48:21

A nettó 80-amhoz kaptam most 6 ezer hideg utalvány helyett 18 ezer meleg utalványt. Ez az idei béremelés. Ez a fizetésemhez képest szép summa. Viszont ez a pénz ahhoz, hogy elhambizzuk és étteremben együnk, rengeteg pénz. Két heti hideg kaját tudnék venni rajta:( Nem értem mi ebben ráció. Annyira a vendéglátó helyeket kell támogatni? És mi lesz a csórókkal akik éttermet belülről alig látnak normális esetben?

Rózsaszín_Lajhár 2010.02.03. 10:49:20

Anyám bíró, tavalytól havi hat ezer forint melegételutalványt kap (Accor services).
Nagyon jól jönNE, ha a két egyetemi kajáldából legalább az egyik elfogadná. Mert nem fogadják. Így marad a bódés hamburger, meg a pizza, mert melegételt napont egyszer azért enni kell.

kill004 2010.02.03. 10:49:23

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: Nem ércsük! Mi a különbség, ha sült kolbászt veszek a hentesnél, vagy ha elviszem a kolbászt otthon megsütni? Tényleg magyarázd már meg, hogy ez miért adókiesés? Ugyanis a jegy után a munkáltató befizet 25% adót, amikor elköltöd akkor meg te fizetsz ÁFÁt.

kill004 2010.02.03. 10:51:18

@kill004: Persze, ha a sültkolbászon, hamburgeren, pizzán több az áfa, akkor nem szóltam.

Rwindx 2010.02.03. 10:51:50

@kill004:
Mert azt támogatják az alacsonyabb adóval, hogy a hentesnél edd meg a sültet.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.02.03. 10:53:28

@.Pierre Bezuhov.: nocsak, benned is a német ipari metál egyik rajongóját tisztelhetjük? :)))

vigyázzá', mert lassan szimpi leszel (a múltkori "nénis" kommentjeid, most ez...) :)))

kill004 2010.02.03. 10:53:35

@Rwindx: Ez oké, de a költségvetésbe kevesebb megy, ha otthon sütöm meg?

kuki123 2010.02.03. 10:53:51

@Seduxen: ha már dalos kedvünkben vagyunk,

-Igen tessék ez a délelőtti kívánságműsor a xy rádión, kinek és milyen dalt szeretnél küldeni?

-Szeretném küldeni ezt az aranyos számot minden APEH dolgozónak és mindenkinek aki szereti, a címe Dope- Die Mother Fucker Die:

www.youtube.com/watch?v=qiMaOmDtaYI

Rwindx 2010.02.03. 10:54:08

@Rwindx: Egyébként értelemszerűen nem a hententesek voltak a célközönség, hanem a vendéglátóhelyek, üzemi étkezdék, ilyesmi.
De mivel egyes hentesek is alkalmazhatják, ezért jó megérzéssel alkalmazzák is.

Rwindx 2010.02.03. 10:54:59

@kill004: lásd a kiegészítésem.

órarugógerincű felpattanó 2010.02.03. 10:57:52

Ez valószínűleg komoly, mert viccnek durva.

DopeBob 2010.02.03. 11:01:14

Valaki nem tudja, hogy az eddigi szabályozás milyen volt? Mi változott most?

Homeoffice 2010.02.03. 11:02:59

Egyébként mi a helyzet a falun élőkkel? Ott ogyebár nincs meki, pizzafutár, étterem meg pláne...

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2010.02.03. 11:03:27

@Seduxen: az van, hogy beépülök, és majd belülről bomlasztom a rendszert :DD

egyébként a témához csak annyit, hogy az ELSŐRE teljes balfaszságnak tűnő intézkedés sztem még kellteni fog pár hullámat a dolgozó nép tengerén :)) kíváncsian várom mikor elégelik meg a csuklást, s vonják vissza :))

Karlitosz 2010.02.03. 11:03:32

akkor a hentesnél aki sült kolbász árul nem használhatom fel a kajajegyet?
lámpavasra kellene húzni az ilyen apehos patkányt aki ezt kitalálta.
és hogy fogják ellenőrizni, beáll a sorba mögém és ha kajajeggyel fizetek megbírságol 50ezer forintra? először szájbaverem aztán a földön rugdosom, és még a kajajegyet is a pofájába nyomom ha megpróbálja.

kill004 2010.02.03. 11:04:00

@Vendash: Eddig vehettél belőle pl. húst, kiflit, konzervet. Mostantól: üzemi kajálda, meki, pizza hut, stb.

DopeBob 2010.02.03. 11:05:02

@kill004: igen azt tudom, hogy vehettem, de ez a törvényben is így volt leírva korábban?

DopeBob 2010.02.03. 11:10:29

Lehet, hogy a szabályozás eddig is így volt. Pl. amikor a legutóbb a CBA-ban Sodexxos étkezési utalvánnyal fizettünk, a blokkon Enni-kék szerepelt. Lehet elütés, lehet ez a két szerencsétlen bolt eddig is trükközött, hogy ne menjen csődbe sok Tesco/Lidl/Aldi meg még kitudja hány moslékot áruló hipermarket között.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.02.03. 11:11:02

Pedig hogy örültünk, hogy a CBA-ban el tudtuk vásárolni ... amúgy nem értem, MIÉRT nem mindegy az Apeh-nak / államnak, hogy a CBA-ban veszek rajta lisztetet, kenyeret, vagy a Don Pepében pizzaszeletet?

A 25%-os adót be van fizetve az államnak a melegutalvány után, nem?

gyugyó 2010.02.03. 11:11:25

Megint az adófizetőkbe rúgnak bele egyet...

hphp 2010.02.03. 11:12:32

nagyon fasza, mehetünk vendéglőbe kajálni, villanyszámla meg nincs befizetve. és mivel a villanyszámlát kell befizetni, nem marad pénz élelmiszerre, csak a legolcsóbb szarra, de nem baj, nem fogunk éhen halni, lehet menni naponta a mekibe enni a zsíros-olajos szart...

r.yeti 2010.02.03. 11:17:23

Ez egy kurva okos ötlet volt akárki is találta ki! Akik falun laknak azokkal mi van? Anyám pl. a falunkban 12.000 melegétkezésit kap, eddig el tudta vásárolni a faluban lévő COOP boltban. Most viszont üljön be az autóba, utazzon el egy adag benzint a 40 km-re lévő legközelebbi városba és ott üljön be a mekibe vagy a don pepébe vacsorázni aztán autózzon haza? Komolyan mondom hogy ezek a kedves szakértők napról napra idiótábbak lesznek!

kuki123 2010.02.03. 11:18:29

OFF hír:
index.hu/bulvar/2010/02/03/kommandosok_jaroroznek_petervasaran/

"Harmincan estek egymásnak kapákkal, kardokkal, láncfűrészekkel kedd este Pétervásárán. A tömeget csak figyelmeztető lövésekkel sikerült megfékezni, de a rendőrség szerint még szerdán is feszült a helyzet. A településre kommandósokat vezényeltek."

:)
ON:

2010.02.03. 11:19:26

Ha már az APEH ily nagyon odafigyel a törvények betartására, vajon a Gyözike és a Beja asszony száláját mikor akarja zárolni és az adótartozást behajtani? Elég , ha csak ránéz az ember a 180 napon tul kintlévö adótartozásokra--amelyet az adóhatóságnak illene behajtani--akkor rájön, hogy a hivatal könyebbik utat választja. Mindig azt és azokat cseszegeti , akiktöl könnyen be lehet hajtani és el lehet venni valamit. A többit meg kimagyarázza! Ez volna a feladata? Vajon hány politikust, "bodzást", uzsorást számoltatott be, hogy hogyan szerezték vagyonukat, milyen jövedelemböl? Vagy a legnagyobb baj, a melegétkezési utalvány? Ez rontja ma az adómorált?

DopeBob 2010.02.03. 11:20:01

Azért azt jó lenne tudni, hogy hogy volt a szabályozás korábban, lehet, hogy ugyan így, csak eddig is mindenki leszarta és ezután is leszarja. Nálunk van egy nagyobb CBA a város szélén, ott még senkit nem láttam pénzel fizetni... ha ezt most tényleg így lesz szerintem a jövő héten már ki sem nyitnak. Drágák nagyon mindenki azért jár oda mert ott lehet csak elkölteni ezt a szart.

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2010.02.03. 11:22:28

@zero: be kőne ugrani az APEH-hoz is egy interjú erejéig :)

kill004 2010.02.03. 11:23:11

@Vendash: Az apeh rendelet/jogszabály erre a 2003-as TEÁOR 2003, SZJ-ra hivatkozik:

55.3 Étkezohelyi vendéglátás
55.30 Étkezohelyi vendéglátás
Ebbe a szakágazatba tartozik:
- az ital és helyszínen készített étel helybeni fogyasztásra történo értékesítése, gyakran a szórakoztatás valamilyen
formájával együtt:
= étteremben,
= önkiszolgáló étteremben,
= gyorsétteremben,
= (ételt) elvitelre árusító vendéglátóhelyen,
= gyorsbüfében, snack bárban és hasonló vendéglátóhelyen (hal- és pecsenyesütés stb.),
= ételbárban, kávézóban,
= fagylaltozóban,
= vasúti és más személyszállító eszköz étkezokocsijában.
Nem ebbe a szakágazatba tartozik:
- az árusítóautomatán keresztül történo értékesítés, lásd 52.63

Rwindx 2010.02.03. 11:23:16

A szabályozás a felhasználhatóságot tekintve ismereteim szerint nem változott, csak adóügyileg. Eddig sem vehettél volna belőle olyan dolgokat amiket most sem, csak kissé lazán kezelték, most ezt kezdik el jobban nézni.

A lényeg az hogy a dolog eredeti célja az lett volna hogy minnél többen jussanak melegétkezéshez munkaidőben és hogy a vendéglátóhelyek forgalmát növeljék.

@volánrulz: szép

S.O.A. 2010.02.03. 11:25:43

Amúgy meg szerintem is minden a legnagyobb rendben megy az ország adóügyeit tekintve, hogy a hatóságnak nincs más dolga, mint a meleg étkezési utalvány felhasználását ellenőrizni...
Sztojkáék meg továbbra is szedik a bodzát... ami hideg élelmiszer, tehát már nem vehetjük tőlük csekkért... szegények.

jozicsenko 2010.02.03. 11:27:25

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: a fidesznek bőven elég lesz, ha csökkenti az adót, megerősiti az apeh-et és nagyon rászáll az offshore céges felső tizezerre

másképp: ne említsd kérlek egy lapon a napi megélhetésért küzdő átlagembert, akik eddig is szivattak azokkal a milliárdosokkal, akik egyszerüen nem akarnak itthon adózni és azért mennek külföldre, mert megtehetik.

(furcsa, hogy az szdsz védte korábban a "megélhetési" bünözőket és az "adatvédelem" címén a felső tizezret, de az átlagjózsit nem hajlandó megvédeni, hups, igaz is, az átlagjózsi nem szavazna soha az szdsz-re)

őszintén remélem, a fidesz a hiányzó pénzt oszkón, simoron, gyurcsányon, kocsison, mrs kocsison hajtja majd be, de legalábbis megtiltja a megbízásokat az összes állami cégnél, ha a megbízott offshore cég és itthon nem adózik MINIMUM annyit mint az átlag kis és közép vállalat

pénzt akarnak?
1 spóroljanak magukon
2 spóroljanak a megbízott cégek jutalmain
3 aki nem fizet adót, nem vehet részt állami megbízásokon
4. a STRABAG ot már vagy 5ször zárták ki, büntették meg, mégis mindig részt vehet állami építéseken? a qrva anyjukat mindnek

(a fenti 5 pontban simán bejöhet párszáz MILLIÁRD Ft: kis pénz is pénz, nem?)

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2010.02.03. 11:28:30

Szerintem a Tesco, Auchan keze lehet a dologban, gondolom nehezményezték hogy a CBA azáltal versenyelőnybe kerül, hogy elfogadja a melegétkeztetési jegyeket.

Elméletileg rendben lenne, ha egyik nem fogadja el, ne fogadja el a másik se.

A probléma ott van, hogy pl a mekiben 2000 forinból kb jól lakik egy ember, addig a CBA-ban levásárolva, ugyanennyiből jól lakik egy egész család.

A másik hogy nehézkes elvásárolni, vidéki falvakban majdnem lehetetlen.... Az legtöbb ételfutár cég nem visz el egy adag ételt külön egy címre...

kill004 2010.02.03. 11:30:43

@volánrulz: Ez se semmi:

"Mindjobban nő a feszültség a Tolna megyei Faddon. A település lakói hónapok óta a helyi romák egy része által elkövetett bűncselekmények miatt élnek rettegésben, most pedig kiderült: súlyos fertőző betegségtől, a tbc-től is tartaniuk kell."

www.mno.hu/portal/692420

S.O.A. 2010.02.03. 11:33:22

Amúgy akkor lefordítanám azoknak akik szerint szabályos az apeh ténykedése:
kapjátok akkor ezentúl is Forintban a fizetéseteket, de a boltokban már csak az euro-t fogadják el tőletek. A Forinttal meg mehettek kávézgatni, pizzázni... ha van hova.
Sok család azért kérte ezt a juttatást, mert év elején még a bolti vásárlás tiltása szóba se jött. Miután mindenki megigényelte, apeh bácsi úgy döntött, hogy akkor szopóágra lesz mindenki téve.
Nem akkor, amikor legelőször elfogadták a boltok. Nem akkor, amikor a kafetéria adóztatása szóba jött, és mentek a viták. Nem akkor, amikor a munkavállalók az éves keretükről nyilatkoztak.
Hanem AKKOR, AMIKOR ELDŐLT, HOGY SZINTE MINDENKI EZT KÉRI! MOST KEZDIK EL BETARTATNI A SZABÁLYAIKAT!
Hát EMIATT a jó büdös kurva anyjukat, és nem azért, mert "hát ők csak a dolgukat végzik... " bla..bla..

Geza 2010.02.03. 11:33:52

Ennek a kajajegyesdinek eddig az volt az értelme, hogy:
- mérsékli a jövedelem azon részének az adóját, amit fogyasztásra fordítunk
- a forgalomba kerülő kajajegy az országon belül költődik el, az itteni gazdaságot élénkíti
- nem forint bankjegyet kellett kibocsátani (és ezzel devalválva a forintot)

Na, most megadóztatták a kajajegyet, ergo az egyes pont kilőve.
Mivel a kisebb, túlnyomórészt hazai tulajdonú üzletek, lévén vegyes profilúak, innentől megszűnnek elfogadóhelynek lenni, a gyorsétteremláncok túlnyomórészt külföldi tulajdonúak, ezáltal a hazai gazdaság élénkítése is ugrott.
Végül pedig mivel innentől kb. szart se ér a kajabiléta, mégiscsak forintot kell majd kibocsátani (vagy a fogyasztást visszább fogni), ergo a stabilizáló hatásnak is vége.

Köszönjük, APEH: ha a gazdaságunk most egy kómában haldokló beteghez hasonlítható, akkor a ti tevékenységetek ezen beteg sunyi becserkészésének és magatehetetlen állapotát kihasználó seggbe toszásának felel meg.

Mocskos köcsögök, nőjön a pöcsötökre köröm és menjen alá szálka!

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2010.02.03. 11:41:36

A jó kommunista kormány sosem ad úgy semmit, hogy rögtön a másik kezével el nem venne legalább ugyan ennyit.
Ez egy tipikus példa erre.

Miután mindenki átállt a melegkaja utalványra, drasztikusan lecsökkentik az elfogadóhelyek számát.
Tipikus kibaszás, hiszen ezzel senki sem jár jól, senkinek sem az érdeke.

Karlitosz 2010.02.03. 11:58:16

ez egy bosszú a rohadék szocialista szdsz bandától, tudják hogy mindenkinek elege van belőlük és esélyük sincs soha többé a hatalom közelébe jutni, hát most jól betartanak még ott ahol tudnak. de ne higyjék hogy megússzák szárazon, kezdhetnek nyakra gyúrni.

P3t3r 2010.02.03. 12:00:22

Az utalványokat pedig ki terjeszti?
In-kal.

CyberPunK 2010.02.03. 12:11:17

Azért azt se felejtsük el, hogy a hideg kajajegyen 90% adó van.

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2010.02.03. 12:14:58

@CyberPunK:
Persze nem felejtjük. De miért van rajta 90%? Jó hogy nem 900% Ökrök.

gidabiga 2010.02.03. 12:15:03

@CyberPunK:

az alapvető élelmiszerek 18%-os áfáját valamivel kompenzálniuk kell

tudi 2010.02.03. 12:18:52

háll isten ez engem nem érint, de az öreg qurvára mérges lesz, bár szó van róla, hogy a cég eggyes helyein csak ebédet kapnak, és a melegutalvány megszűnik.
Amúgy meg a mocskos geciqurva anyát az összes féreg patkány apec-os nak. Vizsgálnák inkább az adóelkerülőket, vagy hajtsák végre be a milliós adóelkerülőkön az adót, ne az egyszerű embereket basztassák. (bocsi a trágár szóhasználatért)

CyberPunK 2010.02.03. 12:22:14

@anti_troll: @gidabiga: Akkor ezek után mi a kérdés? A hideg van az abc-re kitalálva, nem a meleg. Persze, hogy szopatni fogják azt, aki visszaél vele, amivel nincs is gond, mert különben jönnének sorba a kérdések: akkor minek 90%-os a hideg, mi értelme van? Miért van megadóztatva a cafetéria? Miért kell ilyen faszságokat (adómentes kajajegy) kitalálni ahhoz, hogy ne pusztuljon éhen az ország egy (dolgozó) része? :(

Seduxen (már NEM dr.) 2010.02.03. 12:25:33

Ha esetleg nagyon "ráérnek" a zapekosok, esetleg innen tudnék adni nekik munkát:

www.apeh.hu/data/cms125856/jelentos_osszegu_adohianyosok_2009.10.30.pdf

gidabiga 2010.02.03. 12:27:08

@CyberPunK:

azt nem tudom. de sokan a melegételutalvánnyal kitörölhetik, lásd fentebb, kis falvak.
én nem értem, hogy a hidegételutalványt hogy lehet 90 %-kal megadóztatni.
az, hogy alkoholt, meg cigarettát nem lehet vásárolni belőle, azt támogatom, de legtöbben tésztát, kenyeret, tejet vennének belőle.
legalábbis remélem :D

CyberPunK 2010.02.03. 12:28:29

@gidabiga: A kis falvak legfeljebb nem kérik ezt a formát, még egy csomó minden kérhető cafetériában, nem csak a kajajegy.

2itailor 2010.02.03. 12:30:07

Ez megint egy olyan rendelkezés, amiben a logikát csak valami nagyon bennfentes tudja. Mindenki más meg kapja be:(

@gidabiga: sajnos ezt a 18%-ot bőven viszi a minden más 25%-os adókulcsa. Amúgy, kicsit furcsa, hogy a törvényhozók szerint sem a zöldég,gyümölcs, sem a hús nem alapvető élelmiszer.

gidabiga 2010.02.03. 12:33:29

@CyberPunK:

de eddig kérték, mert elfogadta a kisbolt.
és még van az évből 11 hónap, mit csinálnak vele?

furcsa ez az egész.
az lenne a normális, ha a fizetés lenne ennyivel több, de ilyen szja-val? :S

kill004 2010.02.03. 12:35:39

@CyberPunK: Nem biztos, hogy kérik. Kapják. A góré bejelenti, hogy fizetés emelés nincs, utalvány van.

CyberPunK 2010.02.03. 12:37:23

@gidabiga: @kill004: Jogos és jogos, én kérek elnézést.

nagyon_buta 2010.02.03. 12:44:24

Úgy gondolom, hogy két problémát kellene itt látni:
1. Mindenki (az egész blog) arról szól, hogy rendet, törvényességet, adóelkerülők, ügyeskedők megbüntetését és itt jön a magyar valóság csak engem ne, mert én csak kicsit, vagy alig, vagy éppen csak. Van egy magyar hatályos adótörvény azt be kell tartani innen kezdődik a
2. vajon az APEH mint végrehajtó szerv, milyen alapon dönti el, hogy az adótörvény, mely szakaszát kell betartatni, melyet nem és mikor. Ki adott erre engedélyt? (ha ez az utalvány a kezdetektől a törvény szellemében ellenőrizve lett volna most nem lenne sírás). Ezek az önhatalmú döntések az APEH részéről teszik lehetővé a csalást. Ezért kellene felelősségre vonni őket és nem másért.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.02.03. 12:44:31

Jól értelmezem,hogy adtak a sz@rnak egy pofont?

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.02.03. 12:49:41

Nagy taps az APEH-nak.
Ha melegítendő konzervről adnak számlát, vagy olyanról amiből meleg étel lesz sem klafa?

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.02.03. 12:53:49

@jozicsenko: Mondjuk az tényleg nem hülyeség, hogy tisztázatlan tulajdonosi hátterű cég nem kaphat állami megbízásokat. Bár mondjuk a "tisztázatlan háttér " nem kifejezetten jogi fogalom, de majd az okosok megszövegezik a törvényt.
Ha a Fidesz egy ilyet bedobna, egyből jókorát nőhet a jónép szemében, a kommerek meg visszakapnák a saját taktikájukat.
"Az elftárs ménem szavazza meg ezt a törvényt? Csak nem sáros?" :)

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.02.03. 13:04:03

@kill004: @2itailor: Az nem mindegy, hogy honnan veszed. Az ABC-k helyett a kifőzdékbe szeretnék átterelni a jónépet. A sarki kisbolt ezzel nem veszít sokat a forgalmából, viszont a Betyár Csárda megmenekülhet. A csárda pedig fizeti a pincéreket, szakácsokat, az iparűzési adót, meg mittudomén még mit.

Karlitosz 2010.02.03. 13:10:10

@nagyon_buta: @Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: szarok a betyár csárdákra, a legtöbb családnak hóvégén főzni sincs pénze, nem hogy étterembe menni. a hideg étel utalványra rátettek 90 százalék adót, akkor miről beszéltek ti nagyon okosok???
azokat szorongatják akik már amúgy is csúsznak lefelé, a nagy adósokat meg leszarják, ez az undorító. és ezért fogják megkapni ami jár!

krtek 2010.02.03. 13:10:24

Ezek után a kék osztiga bárban sem fogják elfogadni a melegutalványt?

Szarházi APEH könnyen szigorít a bevallott és ellenőrzött dolgokon. De mikor lesz hír az hogy mennyi bevételt szerzett a hijjatal pl. egy garantáltan adócsaló parlamenti képviselő kirúgása utáni átfogó vizsgálat után? Ja hogy azt nem csinálják? Ahogy nem ellenőrzik a vagyonbevallásokat sem? Szankció sincs? Azt nem merri mert a politikai maffia nem engedi?

magichorze 2010.02.03. 13:10:27

no, akkor az évezred problémája megoldódott, igy tovább! Elkapjuk a milliárdos kockamargarincsalók grabancát!

z666 2010.02.03. 13:23:27

@volánrulz:
"@gyonl*n*m az összes APEH főosztélyvezetőt az egész bagázzsal együtt"

Ez viszonylag egyszerűen kivitelezhető vasárnap délelőttönként a Gyömrői úton, amikor az összes ott csápol német sanyinak...

kill004 2010.02.03. 13:24:39

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: "A sarki kisbolt ezzel nem veszít sokat a forgalmából"

Nem a lófaszt! ( az ország melyik részén teccik élni?) Mint mondtam a sarki húsbolt emiatt húzza le a rolót. Viszont a meki, meg a pizza hut nyer.

z666 2010.02.03. 13:28:07

A különböző országok aktuális uralkodója már több ezer éve előszeretettel adja ki az adóztatás jogát a zsidóknak, így nem meglepő, hogy nálunk is teljesen zsidó kezekben van a dolog.

(Tudják, hogy az égvilágon semmi lojalításuk nincsen a helyben élő nép felé.)

2itailor 2010.02.03. 13:31:05

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: Ezt én értem, a gond az, hogy ők meg nem látnak a zsebembe. Nem mindegy, hogy 4 ember 18 000 Ft-ból hányszor ehet. Ja és még ha autóba is kell ülni azért, hogy eljussak a csárdába az milyen jó, mert az üzemanyag jövedéki adójából is több jut nekik. Na ezt viszont nagyon is jól értem.

fogash 2010.02.03. 13:31:24

Az első gondolatom nekem is a "k. anyjukat" volt. Aztán elolvastam az összes (vagy utsó 100?) kommentet, meg gondolkoztam. Mire jutottam?
1. a melegutalványt eddig sem fogad(HAT)ták el hivatalosan ABC-k. Még a Tesco grillpult se! Ha a CBA meg a Coop ennek ellenére megtette, azzal Ő sértett jogszabályt.
2. A Spar, a Tesco idénTŐL akarja/akarta elfogadni, merthogy a hidegutalvánnyal kiesett bevétel nekik is jó, ráadásul mindegyiknek vannak grillpultjaik, azt meg élő ember rájuk nem bizonyítja, hogy ürvefúrót, vagy bőrös karajt, vagy grillcsirkét fizettek-e az utalvánnyal? (Na jó, a kasszaszoftver tudná, de ha csirke is meg fúró is van a blokkon, akkor már kerek a történet...)
3. a othon megsütött nyershús (hentestől) sajnos nem generál (annyi) munkahelyet, így hiába étel, kissé célt tévesztett (lenne).
4. azok a falusiak, akik kapnak utalványt, vélhetően városi cégnél dolgoznak, így a városban (munka után) el tudják költeni az utalványt. Öreganyám meg hiába él zsákfaluban, ahol nincs elfogadóhely, ha úgyse kap utalványt.
5. munkaadói oldalról nézve úgy áll össze a kép, hogy 100Ft költségen tudok neked adni 80Ft utalványt, vagy 39Ft készpénzt. Innentől kezdve azt mondom (ha már ez lett a fizetésemelés): kell étteremjegy? IGEN vagy NEM? Szomorú, de ez van. :(
6. Mindenki a mekiket emlegeti, de csak Győrben 3 A4-es oldalnyi elfogadó étterem van az Accor-os utalványokra. A megyében 826 elfogadóhely van. Ennyi meki meg donpepe azért nincs mifelénk, szóval lehet találni helyet annak az utalványnak. Még akkor is, ha a hónapban egyszer vasárnap hurkakolbászpecsenye az ebéd az egész családnak, és anyának nem kell főzni.

Mielőtt a túlzott liberalizmus vádjával illetnétek, szeretném jelezni, hogy az eljárásmód phejjmocskosgecik és LMPVS után kiált. Jobb helyeken a játékszabályokat a meccs ELŐTT közlik...

Hózentróger 2010.02.03. 13:35:44

Megmondom én, hogy mi lesz itt már megint. Egy csomó csóró ember kénytelen lesz eladni a meleg kajajegyét mondjuk féláron. Egy csomó lóvés ember pedig rengeteget kaszál majd rajta. Például igy majd fele annyiba kerül neki az amúgy is rendszeres étterembejárkálás.

Igy lesz a 18000Ft kajajegyből 9000Ft kápé a szegény családoknak.

Figyeljétek meg, hogy igy lesz.

GIjoe 2010.02.03. 13:38:16

Ezt nem hiszem el. Most mi a szart kezdek ezzel a sok tetves utalvannyal? Basszak meg, komolyan. Tenyleg az a legundoritobb, hogy ezt most kozlik, miutan mar mindenki egy evre elore valasztott...fasza. Remelem az a cba ahol eddig is bevaltottak szarni fog erre a faszsagra(egyebkent eddig sem mindegyik CBA valtotta be).

2itailor 2010.02.03. 13:40:00

@náthásp: igen. Miután a cégnél tiltakoztunk és felajánlották, hogy jó akkor nem kötelező a melegétel utalvány, lehet választani üdülési csekket, hallottam, hogy annak jobban örülnének, mert el lehet adni. Valószínű ugyanígy a kajajegyre is lenne vevő. Persze nem névértéken:(

Auris 2010.02.03. 13:45:01

@Rettegő {Demokraták, ÉBRESZTŐ!}:

"Hanem AKKOR, AMIKOR ELDŐLT, HOGY SZINTE MINDENKI EZT KÉRI! MOST KEZDIK EL BETARTATNI A SZABÁLYAIKAT!
Hát EMIATT a jó büdös kurva anyjukat, és nem azért, mert "hát ők csak a dolgukat végzik... " bla..bla.. "

Egyáltalán nem ez az ok. Lehet tájékozódni is, mielőtt az ember agyvérzést kap valamitől. A két utalvány között mostmár különbség van az adóteher szempontjából ( meleg 25%, hideg 90%). Tehát ameddig nem volt különbség, indokolatlanul nem basztatták a népet, de mostmár van, így nem véletlen a különbségtétel.

Amúgy a sok fröcsögőnek azért azon el kéne gondolkodni, hogy amikor másnak van előnye a szabályok áthágásából akkor annak lámpavas, de ha előttetek is bezár egy kiskapu, akkor mindenki más dögöljön meg !? Nem képmutató ezek után itt blogozni? Ezt hívják úgy hogy kettős mérce!!!
Kövezzetek meg nyugodtan, de ti sem vagytok jobbak a deákné vásznánál! Az ilyenekről azt gondolom, hogy ha a Hagyó félék helyében lennének ugyanúgy viselkednének, mint ők, de egyébként meg kívül a húsos fazékon felkötnék a Hagyó gyereket!

Szóval szerintem ez a poszt is szar laspalmas, ne sértődj meg. Mindennel ellentétes, amit képveseltek (vagy képviselni láttattok). Legyen rend, de azért lehetőleg rám ne vonatkozzon. Fúj! Na most felhúztam magamat ezen.

Szóval azt lehet vitatni, hogy jó-e a rendelkezés vagy nem. De azon fröcsögni, hogy betartatnak egy törvényt (amikor nap mint nap azon dühöngünk, hogy hányat hágnak át ) szétzúzza az erkölcsi alapotokat arra,hogy mástól is jogkövető magatartást kérjetek számon.

Auris 2010.02.03. 13:51:43

@fogash:
Nagyon egyet értek veled. Ez az, ha egy embernek vannak elvei, és azokhoz nem csak akkor tartja magát, ha előnye származik belőle.
Az utolsó betűig igazad van, az viszont tényleg inkorrekt, hogy a játékszabályok nem előre tisztázottak.

2itailor 2010.02.03. 13:54:03

Ez most úgy hangzott, mintha szerencsétlen, hülye munkavállaló találta volna ki ezt az egész utalványos szarakodást. Fenntebb írta valaki és egyetértek. Ne legyen semmiféle ilyen "kiegészítés". Legyen csak normális bruttó bér, normális adóztatással = könnyebb munkaügyi nyilvántartás, könnyebb adóbevallás stb. Most azt sem tudjuk pontosan mennyi a nettónk januártól, mert a bérprogramot nem tudták normálisan átállítani, hogy megfeleljen az előírásoknak olyan bonyolult lett.

Úgyhogy amíg a mezei paraszt részletekből kell, hogy összeszedje a bérét - azt a keveset - legalább ne szabják meg, hogy mit és hol vehet. Mert mégegyszer: olyanokról beszélünk, akiknek a havi nettója nem éri el a 90 e ft-ot.

órarugógerincű felpattanó 2010.02.03. 13:55:00

@Auris: Ott kezdődik, hogy mi az anyjukért van majdnem 100% adó a hidegételen? A cigaretta adózik ennyit, nehogy már az alapvető élelmiszereken ekkora adó legyen.

Auris 2010.02.03. 14:01:43

@órarugógerincű felpattanó:
Akinek vanak pénzügyi és adójogi ismeretei, az tudja az adórendszerről, hgoy bizonyos mértékig alkalmas különböző társadalmi,- gazdaságfejlesztési,- szociális célok elérését elősegíteni. Ezekkel a célokkal a jelenlegi magyar adórendszer súlyosan túl van terhelve.

A béren kívüli juttatások adóztatásával a törvényhozás bizonyos jövedelmeket maghatározott társadalmi csoportoknál (adott esetben gazdasági szférában) oszt újra. Szerintem a cafeteria jelenlegi adóterhelése egyértelműen a hazai turisztikai, vendéglátóipari szektor (melynek a válság keményen odatett) megsegítésére lett kalibrálva. Ezt támasztja alá az üdülési csekk és a meleg étkeztetési utalvány alacsony adókulcsba sorolása.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.02.03. 14:05:23

@fogash: "a melegutalványt eddig sem fogad(HAT)ták el hivatalosan ABC-k."

ott a pont. a többi magyaridióta nyafogás.

2itailor 2010.02.03. 14:06:35

@Auris: kíváncsi leszek az év végi mérlegre ezzel kapcsolatban, mert az a tendencia, hogy nagyon sok vállalkozó nem mérlegelt. Mivel az utalvány csak adható, hát idén már nem ad. Ennyi. Vagy ad feketén némi+pénzt. Ebből nem lesz adóbevétel.

tom sailor 2010.02.03. 14:07:32

Egyszerűen felháborító, hogy melegétkezési utalvánnyal nem szabad cigit és pálinkát venni.
Az meg egyenesen botrányos, hogy az adóhivatal be akarja tartatni az adózási szabályokat.
Követeljük a teljesen adómentes fűutalványt állampolgári jogon!

:D

Rwindx 2010.02.03. 14:08:26

@órarugógerincű felpattanó:
Az adó mértéke a szándékot közli. Azaz meg akarják szüntetni.
Egyébként az adó nem az élelmiszert terheli, hanem az utalványt kiosztást amit a munkaadó fizet ki (vagy levonja a nettóból vagy nem). Mondjuk hogy milért akarják megszüntetni azt csak sejtem, + adóbevételre számítanak a mocskok, de csak nemismerik a mondást, hogy akik sokat markol az keveset fog.

Én decemberben vettem fel a teljes tavalyi évi melegételutalvány adagomat, és még megvan szinte az egész, én ennek ellenére nem értem ezt az aggódást, ami mindenkiből árad. El lehet vinni barátnőt vacsorázni (ha nem túl új már a barátnő, randin azért hülyén mutat), néha el lehet menni beülni egy ebédre egy étterembe a családdal, stb, vagy ha rohanás van meglehet enni belőle valami műanyag szemetet.
Elfogy az. Jövőre meg nem kell kérni. Ráadásul az Accor amiket legutoljára kiadott 2011 december 31-ig érvényes. A másikat nem ismerem.

Rejtélyes 2010.02.03. 14:08:33

Ha jól tévedek,van valami olyan, hogy szokásjog, ami kb azt jelenti, hogy ha valamit csinálnak és az papíron törvénybe ütközne, de nincs látható hátránya, ezért a törvényt hatályon kívűl helyezheti az AB/mittudoménki. Itt is alkalmazni kéne, csak azt kellene kideríteni, hogy kinek kellene szólni ez ügyben.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.02.03. 14:09:42

@Auris: "De azon fröcsögni, hogy betartatnak egy törvényt (amikor nap mint nap azon dühöngünk, hogy hányat hágnak át ) szétzúzza az erkölcsi alapotokat arra,hogy mástól is jogkövető magatartást kérjetek számon. "

Javarészt egyetértve veled - az első agylobb után lenyugodva - egy dolgot kérdeznék. Nem érzel egy apró ellentmondást? "Betartanak egy törvényt". Igen, itt éppen erről van szó. EGYET tartanak be. Bár ez lenne a legfontosabb - és egyben utolsó kiskapu - amit be kellene csukni a jogalkotónak/jogalkalmazónak...

tom sailor 2010.02.03. 14:10:40

@Auris: Igen, ezeket a célokat (BELFÖLDI turizmus, vendéglátás segítése) sokan nem értik meg.
A hideg utalványnak viszont a világon semmi értelme, enni mindenki szokott. Az erre járó kedvezményt egyszerűen be lehetett volna építeni az SzJA mértékébe.

tom sailor 2010.02.03. 14:12:48

@Seduxen: Egy: határozatlan névelő. Ha tudod, mi az.

Rwindx 2010.02.03. 14:16:00

@JetiPeti:
Utalványt nem kötelező használni, kérheted hogy ne adjanak, beépítik a bruttódba, azt arra költöd amire akarod a nettó többletet.

Értelemszerűen az említett példádban az ombucman se pofázzon.

Auris 2010.02.03. 14:16:34

@Seduxen:
Hát nem tehetek róla, hogy laspalmas erről írt posztot...:)
Jó Seduxen (írásaidat figyelem és rendre értékelem) abban igazad van, hgoy nagyon sok kiskapu lenne még, amit be lehetne zárni. De én inkább azért fröcsögök ezen túl is, hogy ezeket zárják be, és akkor végre rend lesz ebben az országban.

Minden kiskapu bezárása fáj valakinek. A kiskapuk már csak ilyenek (én is rábasztam a múltkor az ujjamra, a kertit, iszonyat fájdalmas.) De ha mindig azok kapnak nagyobb hangot és érvényesülést, akiknek ellenükben áll a kiskapu bezárása, akkor ebben az országban sose lesz rend.

Pedig akkor hosszútávon végünk, mint a botnak!!!

Seduxen (már NEM dr.) 2010.02.03. 14:16:59

@tom sailor: nem tudom, mester, taníts!

"Betartanak egy törvényt." Ezt a mondatot óóó nagytudású keleti bölcs KÉTféleképpen lehet értelmezi. Próbálj utánajárni melyik ez a kettő.

Auris 2010.02.03. 14:18:17

@tom sailor: @Rwindx: Öccsssém ti láttok! Nemcsak néztek! Mi van a széleslátókörűek délutáni műszakban blogolnak?

Valandil 2010.02.03. 14:20:32

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: Ez most már marhaság, mert a melegétkezési utalványon 25% ÁFA van: nehogy már több legyen a kp-ért vásárolt kifli ÁFÁ-ja ennél is...

Seduxen (már NEM dr.) 2010.02.03. 14:20:35

@Auris: "írásaidat figyelem és rendre értékelem"

Ez elég "dermesztően" hat, kedves százados (őrnagy?) úr :)))) Az NBH-s kollégáknak üzenem: nem, nem én kommentelek, valaki megszerezete a jelszavamat, és a nevemben írkál hülyeségeket :)

Lehet, hogy csak én látom így, de mintha a "kiskapu-bezárások" általában ilyen problémák esetében történnének meg, fajsúlyosabb esetekben nem nagyon...

tom sailor 2010.02.03. 14:20:54

@JetiPeti: "Én csak annyit szeretnék kérdezni, hun az ombucman?
Mert most hogy beleszólnak hogy mire költheted el, most nincs gond"

Nem tudom, gondolom az irodájában van.
Amikor az adókedvezmény fejében a jövedelmed egy részét utalványban kérted, akkor elfogadtad a felhasználás feltételeit.

no mail, no problem 2010.02.03. 14:22:00

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer:

nekem nincsenek ilyen illúzióim, szerintem az off-shore ebből a szempontból pártok felett álló vállalkozási forma.

tom sailor 2010.02.03. 14:22:39

@Seduxen: Ezt csak egyféleképpen lehet érteni és és egyféleképpen félremagyarázni.

tom sailor 2010.02.03. 14:24:06

@Valandil: Az utalvány nincs benne az ÁFA körben. Magyarul ÁFA-mentes.

kill004 2010.02.03. 14:26:51

@tom sailor: Hát bazmeg ennyi agyhalottat. Nem kérte, hanem kapta. Ez a fizuemelés, oszt kuss. Világos?

Rectum Marianum 2010.02.03. 14:29:19

Nálunk a mezítlábas dolgozó 120 bruttó körül keres, amire van még 200ezer cafeteriakerete. Bajnai döntéseinek értelmében, elvileg neki most jobban megéri dolgozni, mint tavaly. A 200 ezer ft cafeteriából tavaly 200ezret tudott elkölteni, ami 2010-ben mindössze 160ezer ft. A 120 ezres bérkategóriában számtanilag nem kimutatható a Bajnai féle nettó keresetnövekedés. Nálam ugyan lett az adóváltozások miatt közel 10%-os havi nettó bérnövekmény, aminek örülhetnék is, ha nem azt látnám, hogy a kollégáim sokkal nehezebb helyzetbe kerültek.

Auris 2010.02.03. 14:29:49

@Seduxen: Nyugi, az NBH már benn van a szobádban, kamerák is rögzítik, ki nyomogatja a billentyűket. Nézz fel a plafonra, fordítsd a fejed kissé jobbra, ott a sarokban az a pici lyuk. Na ott veszik a mindennapjaidat. Integess! Jaj, látom a monitoron, nagyon kedves a mosolyod...:)

De komolyabban, az biztos, hgoy minden kiskapu másképp van "olajozva". Az élet már csak ilyen. MInél közelebbről és erősebben hat a lobbiérdek, annál nehezebb bezárni. De azért az persze nem mindegy, hogy mennyire rendpárti emberek ülnek az állami és politikai vezetés kulcspozícióiban, mert számukkal fordítottan arányos a nyitott kiskapuk száma.

no mail, no problem 2010.02.03. 14:30:44

@Auris:

És akkor üdülési csekkre meg azért nem szállnak rá, mert így is, úgy is, a támogatandó vállalkozásokhoz jut? Sokan azt sem üdülésre költik, hanem pl. esküvőre, vagy más szolgáltatásra, egy olyan szállodában, amelyik partner az alternatív felhasználásban.(Valószínűleg mindegyik partber benne, mert nem lenne, akkor a másnál költenék el ezt a pénzt.)

Állítsuk meg a ......... 2010.02.03. 14:31:08

Az APEH hagyja , hogy a milliomos adócsalók évekig görgessék a többszázmilliós adótartozásukat , nekem meg 10.000 ft-ps csekkért 50 ezres bírságot szabna ki?
Menjenek az anyjukba az APEH behajtói és az egész kormány meg a parlament.
Ja meg aki kitalálta ezt az egész lenyúlást!!!!!!

Kivlov 2010.02.03. 14:32:18

Vicc az egész.
Mint ahogy az is, hogy ÜCS-t csak az használhatja fel, akinek a nevére szól.

no mail, no problem 2010.02.03. 14:32:44

@Lecso (F*ck the Shit):

bocs, de ez nagy marhaság, hogy csak junkfood-ot kapsz érte.

gorcsev54 2010.02.03. 14:33:18

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: a kiflit ugyanannyiért kapod és egyáltalán miért kellene adót fizetni az utalványért-csak mert ők úgy gondolják és más mindent leszarnak(kell az esedékes végkielégítésekre az adóforint ill. az APEH-oknak a következő 16 milliárd kifizetésére.)

Seduxen (már NEM dr.) 2010.02.03. 14:35:12

@Auris: "De azért az persze nem mindegy, hogy mennyire rendpárti emberek ülnek az állami és politikai vezetés kulcspozícióiban, mert számukkal fordítottan arányos a nyitott kiskapuk száma. "

Mondanám, hogy ott a pont, kérdés, hogy mennyire az "elvek embere", aki "rendpártiként" ott ül, vagy mennyire lehet "meglobbyzni" :)))

Azt mindenesetre furcsállom, hogy a caffeteria-rendszer átalakítás így, ebben a formában megvalósulhatott, azt gondolnám, hogy hideg-meleg kajajegy, ÜCS, stb. vonalon azért lehet ám kemény lobby... Ja, és még egy adalék: kíváncsi leszek, hogy a tervezett adóbevételből mennyi fog realizálódni (btw: hány munkáltató nem is ad egyéltalán, csak azért, hogy ne kelljen adózni).

Egy mondattal reagálva még @kill004: kommentjére: nálunk pl a külföldi tulaj 4%-os "béremelési keretet" adott. Ez éppen fedezi a meleg kajajegy 12-ről 18-ra emelését, "oszt jónapot"...

Auris 2010.02.03. 14:35:28

@no mail, no problem:
"egy olyan szállodában, amelyik partner az alternatív felhasználásban." -írod.

Ez mit takar? Ha szállodához jut a bevétel, akkor végülis eléri a turisztikai célú vállalkozások támogatását. Nem?

Rwindx 2010.02.03. 14:36:48

@Auris:
Nem értem a problémád.
Ahogy olvastam amit írtál nem különbözik a véleményünk.
Ezt márpedig vaskos íróniának értékeltem.

@kill004: Ez vagy hülyeség, vagy idióta cégről van tapasztalatod.

Valandil 2010.02.03. 14:38:03

Liberális hozzászólók: húzás haza kistestvért gyártani!
A dolgozó (nem bankban/médiában) réteg jelentős része nyomorog. És ezzel a betartással bizony nem kevés embert arra szorítanak, hogy nettó havi jövedelme 10-20%-át étteremben bassza el.

Nem milliomosokról, nem segélyezettekről beszélünk, hanem éhbéren tartott aktív dolgozókról.

exilis 2010.02.03. 14:38:37

Az a szemétség hogy én is utánanéztem mielőtt kértem, és SPAR-ban is és CBA-ban is elfogadták. (Sparban annyi kikötés volt, hogy a tételek között legyen helyben sütött pékárú). Így választottam a cégnél a melegétel utalványt. Nálunk azok választották ezt az üdülési csekk, és az egésszségpénztár helyett, akiknek minden forint kell a napi megélhetéshez. Kurvára fog hiányozni ez a pénz a kasszából, eddig is szendvicseztem, mert nálunk nem fért bele a keretbe még az a napi 6-700 forint se amibe egy ételfutáros ebéd kerül :(

kill004 2010.02.03. 14:38:42

@Rwindx: Vagy te nem ebben az országban élsz.

Valandil 2010.02.03. 14:38:47

@tom sailor: Ja, csak a kiállításnál van megterhelve 25% ÁFÁ-val.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.02.03. 14:41:34

@Auris:

Nem az az én bajom, hogy "betartatnak egy törvényt", hanem hogy mindig olyat, ami
1, könnyű
2, a dolgozókat szívatja
közben meg a nagyhalak vígan úszkálnak. Bodzások, maffiások vígan vannak, őket sose veszik elő.

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2010.02.03. 14:42:04

Sokáig csak kacagtam azokon, akik a magyarok ellehetetlenítésével és kiirtásával előkészítendő új honfoglalásról magyaráztak. De ezek a tetvek lassan, apró és pontosan kiszámított lépésekkel tényleg tönkre akarják tenni ezt a nemzetet.

Csökkentjük a gyed-et, megadóztatjuk a cafeteriát meg a 12-17 éves, nagyteljesítményű csotrogányokat, emeljük a nyugdíjkorhatárt, nem építünk egy rohadt bölcsődét és óvodát se, behazudunk a szuperbruttóra egy jó kis keresetnövekedést (tegnap ledöbbentem: pontosan 1 ezer forinttal lett több a fizum - ezúton csókoltatom a Minisztérium honlapján feszítő bérkalkulátor készítőjét!), legalizáljuk a munkakerülést és az etnikai bűnözést - nesze magyar paraszt, csinálj gyereket, tanulj tovább, dolgozz itthon, vállalkozz!

És mi a legeslegfontosabb ebben a nagy büdös magyar valóságban?
Hogy 75 rongyért elássunk minden nyugdíjast, b+!

Egyre nehezebben tudom NEM látni a mintát ebben az egészben...

tom sailor 2010.02.03. 14:42:38

@Valandil: Senki sem kötelezi ilyesmire. Nem kötelező ilyent kérni.

tom sailor 2010.02.03. 14:43:37

@totorohun: Akkor annál reklamálj, aki törvénytelen elfogadást igért.

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2010.02.03. 14:44:03

@tom sailor: "Amikor az adókedvezmény fejében a jövedelmed egy részét utalványban kérted, akkor elfogadtad a felhasználás feltételeit."

Na te se láttál munkahelyet belülről...

tom sailor 2010.02.03. 14:44:31

@Valandil: Az utalvány ÁFA mentes. És nem tudom, miféle kiállításról beszélsz.

kill004 2010.02.03. 14:46:47

@tom sailor: A munkáltató 25%-ot tejel utána. Erre gondolhatott.

fifibá55 2010.02.03. 14:47:27

A nyomott áron történő felvásárlás sanszos. Pl. az általában nem túlfizetett pincérek tudják ezzel felturbózni a bevételüket. Egy életszerű összeghatárig az APEH se vizsgálja, miért fizetnek egy étteremben, stb. annyian melegutalvánnyal. Mondjuk nem árt, ha egy pesti vendéglő nem egy Zala megyei kibocsátó utalványaival számol el rendszeresen..

Samott 2010.02.03. 14:47:40

Elmennek mar az anyjukba, en a hazai kajat szeretem, ezert az utalvanybol hentesnel meg CBA-ban vettunk _elelmiszert_ harman kapunk a csaladbol ilyesmit, a havi bevasarlas egy igen komoly reszet megoldottuk belole. Most mit csinaljak, adjam el aron alul a kifozdebe jaro kollegaknak?

órarugógerincű felpattanó 2010.02.03. 14:47:58

@kill004: Nálunk nem a munkáltató perkálja. Levonják azt is a cafetéria keretből.

tom sailor 2010.02.03. 14:48:08

@Periwinkle (aka A 40-es fantomja): "megadóztatjuk a ... 12-17 éves, nagyteljesítményű csotrogányokat,"

Akinek van pénze egy ilyen benzintemetőt üzemeltetni, azt nem sajnálom.

"emeljük a nyugdíjkorhatárt"

Mindenki tagadja, de hamarosan szükség lesz rá. Függetlenül attól, ki lesz kormányon. Sok (egyre több) a nyugdíjas, kevés (egyre kevesebb) a járulékfizető.

közlekedő edény 2010.02.03. 14:48:37

Az egész adózást apehot toljuk a dunába, normális országban herceg van :D normális országban nincs adó = csináljunk új országot, legyen a neve Monakó 2

tom sailor 2010.02.03. 14:48:49

@kill004: Gondolatolvasó nem vagyok, ÁFA-t írt. Az nincs rajta.

lutria 2010.02.03. 14:49:02

Akkor szeretném ha központilag elrendelnék hogy a munkahelyem délben kiengedjen 1 órára hogy a környéken lévő étterembe vagy máshová elmehessek ebédelni-természetesen a többi 100 dolgozóval együtt.A családból ketten dolgozunk ott,2X6000 Ft melegutalványt kapunk,hétvégén akartuk levásárolni de úgy látom meg fog maradni.De akkor mire költsük ha nem szoktunk étterembe,vendéglőbe járni?

toxikus 2010.02.03. 14:49:52

tényleg félelmetesen gonosz ez az apeh. hogy képes elvárni,h a melegkajautalványt csak melegkajára lehessen elkölteni. hát ez borzasztóan vérlázító!!!

FGSuperman 2010.02.03. 14:50:12

@Karlitosz: a következő kormány egy tollvonással visszaváltoztathatja a cafeteria-rendszert a régire

feltéve, hogy elég tökös

kill004 2010.02.03. 14:50:55

@órarugógerincű felpattanó: Ez kis cég(30 fő). Itt nincs keret. Góré kijelentette: nincs fizuemelés, helyette van utalvány. Ja, hogy ez valakinek nem tetszik? El lehet menni kérem. Van száz helyetted. (BAZ megye)

tom sailor 2010.02.03. 14:51:09

@Samott: Az, hogy eddig jogellenesen jártál el, nem jogosít ennek folytatására.

órarugógerincű felpattanó 2010.02.03. 14:51:11

@FGSuperman: Ezen én is gondolkodtam, de gondolom már csak jövőre. Mert akkor mi lenne a benn maradó adóba levonandó résszel.

Rwindx 2010.02.03. 14:51:12

@kill004:
Figy, egy cégnek tökmindegy hogyan költi el a rádszánt összeget. Neki úgyis jó ha adómentesen megkapod egy részét akármilyen utalványban, vagy levonja belőle a járulékokat és a nettót adja oda. Neki UGYANANNYIBA fogsz kerülni.
Pl.:
a tavalyival egyszerűbb számolni
bruttó 100 havi(netto 76.340) + 12 melegétel
kb ugyanannyiba kerül neki mint a
brutto 110 (netto 82.315)

Ha nem idióta a cég, akkor választhatsz a 2 közül.

@Valandil: Te farok, nem a nettó pénzedről van szó felfogod? Nem.

órarugógerincű felpattanó 2010.02.03. 14:51:58

@kill004: Oké, értem, hogy mindenkinél más. Csak írtam, hogy nálunk így működik.

tom sailor 2010.02.03. 14:52:58

@lutria: "De akkor mire költsük ha nem szoktunk étterembe,vendéglőbe járni? "

Add ide nekem, majd én elmegyek helyetted. :)

Smacika 2010.02.03. 14:53:05

Rohadjon meg az apeh. Még az a szerencse, hogy nem rendelte meg a főnököm előre fél-egy évre, ahogy szokta, mert akkor most a mekiben ehetném a szemetet havi 10ezerért. Nálunk megmaradt a melegkajajegy, de úgy, hogy 12 helyett 10-et kapok.
Nem baj majd a havi kafetériakeretemet internetcsekkben kérem, az legalább adómentes, és kifizetem előre a netem 3 évre. Az apech meg szarjon farfekvéses kardszárnyú delfint.

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2010.02.03. 14:53:29

@tom sailor: "Egyszerűen felháborító, hogy melegétkezési utalvánnyal nem szabad cigit és pálinkát venni.
Az meg egyenesen botrányos, hogy az adóhivatal be akarja tartatni az adózási szabályokat.
Követeljük a teljesen adómentes fűutalványt állampolgári jogon!"

Na de Magóg!
Ekkora szemellenzőt a kapcsolat.hu-n "Kattints rá Nagyi"-program keretében fórumozgató agyhalott piridroidok szoktak növeszteni.

"Akinek van pénze egy ilyen benzintemetőt üzemeltetni, azt nem sajnálom."

Nincs pénze még egy Suzukit se megvenni részletre, a gyerekek meg nem férnek el egy Kispolszkiban. Igazad van, dögöljön meg.

Amúgy hamar otthon vagy - beteg a rajztanár, s elmaradt a 6. óra? :3

tom sailor 2010.02.03. 14:54:24

@FGSuperman: "következő kormány egy tollvonással visszaváltoztathatja a cafeteria-rendszert a régire"

Eddig is csak melegételt vehettél érte. Csak szigorítják az ellenőrzést.

Samott 2010.02.03. 14:54:48

@tom sailor: a tokom jart el jogellenesen, a boltban elfogadtak, elelmiszert vettunk rajta nem hutoszekrenyt. Megettuk, melegen... :)

no mail, no problem 2010.02.03. 14:55:43

@Auris:

pl. esküvőt finanszíroznak belőle, azt. vitatható, hogy a támogatás tényleg a célzott vállalkozásokhoz jut, de mindegy. ugyanis nagyobb eséllyel kap belőle egy frekventált, étteremmel is rendelkező szálloda, de semmit sem profitál a létéért küzdő vidéki családi vállalkozás.

szerintem az üdülési csekk a vendégéjszakák számát hivatott növelni, és nem pedig az éttermi fogyasztást. ahogy a neve is mutatja. azaz tényleg szállodák tulajdonoskhoz jut el a bevétel, de hogy növeli-e a szálláshelyek életben maradását, abban nem vagyok annyira biztos.

tom sailor 2010.02.03. 14:56:52

@Samott: Te is tudod (rá van írva), hogy arra nem használhatod. Az a hideg utalvány, ami helyett szabályellenesen elfogadták.

toxikus 2010.02.03. 14:57:57

félelmetes,h mennyien képesek azon picsogni,h betartatnak egy szabályt és bezárnak egy kiskaput

Fekete Dália 2010.02.03. 14:59:08

A boltunkban , ahol elfogadták eddig az utalványt látványpékséget üzemeltet a pogácsa , vajaskifli , zsemle és egyéb péksütemények mind forrón kerülnek ki a polcokra , én ott helyben fogom leenni az egész összeget .
Az APEH -NEK PÁVATOLL A SEGGÉBEEEE

Samott 2010.02.03. 14:59:32

@tom sailor: te most komolyan veded ezt a szemet huzast? Ettermed van-e? Vagy mi a banatert? Elfogadtak, az o dolguk hogy szamoltak el.

kill004 2010.02.03. 14:59:38

@Rwindx: De nekem ez csak 6k emelés, igaz?

FGSuperman 2010.02.03. 15:00:01

@órarugógerincű felpattanó: szerintem az új kormány kifizeti mindenkinek zsebbe
sose volt még olyan jó, amilyen 3-4 hónap múlva lesz:-)

Seduxen (már NEM dr.) 2010.02.03. 15:00:14

@Periwinkle (aka A 40-es fantomja): "Na te se láttál munkahelyet belülről... "

*hangosan röhög*

Rwindx 2010.02.03. 15:01:53

@kill004: A nettódban igen, de azt arra költöd amire akarod.
+ magasabb lesz vmivel a nyugdíjad.

lemberg 2010.02.03. 15:02:09

Csak itt a kisvárosban tudok 2 éttermet, ahol nem kell semmit enned, a pultnál 90%-on beváltják a meleg kajajegyet kp-ra, 10e-ért kapsz 9e-t. Üdülési csekket is vált be egy másik étterem, ha jól emlékszem 85 %-on, ott is csak be kell vinni.
vannak megoldások, utána kell járni.

SiKom 2010.02.03. 15:03:23

Nehéz hozzászólni, mert a melegétel-utalvány alapvetően tényleg a melegételekre, készételekre van kitalálva, ebbe nem is nagyon lehet belekötni.

Nem csak hamburgert lehet rajta venni, nálunk a kifőzdék is elfogadják, sőt, a házhozszállító cégek, de a futárok is (FoodExpress utódjai, stb.)

Samott 2010.02.03. 15:04:35

@lemberg: azt hiszem nalunk is ez lesz. Igy legalabb a latszata megvolt a tisztesseges bevaltasnak (kajaert kajat) most 10% lead a penzembol az apeh egy ilyen szelhamosnak.

tom sailor 2010.02.03. 15:05:54

@órarugógerincű felpattanó: Eladásról nem volt szó. Egyébként nem névre szóló, tehát eladható.

ddaydome 2010.02.03. 15:05:59

Hali!

Szerintem ez barterbe levajazható!Pl. ha van egy büfém és a CBA-ból akarok kólát venni,amit a büfében megtudok venni melegutival,akkor lehet ügyeskedni. Vagy,a G-ROBY-nál így is le tudom vásárolni,mert pl tudok venni fornetitt és házhoz is szállít,ők meg megoldják...

Fekete Dália 2010.02.03. 15:06:09

@Sir Kommentor:
nINCS PÉNZ ILYEN FUTÁROS XAR KAJÁKRA , NEKEM AZ ÉTTERMI KAJA:
1.DRÁGA
2.A HAZAI AZ IGAZI
iNKÁBB SZÉTTÉPEM AZ UTALVÁNYT

tom sailor 2010.02.03. 15:07:18

@Samott: Nincs benne semmi szemétség, betartatnak egy eddig is létező szabályt.

Homeoffice 2010.02.03. 15:08:21

@Periwinkle (aka A 40-es fantomja):

Figy egy kérdés a fizuddal kapcsolatban... Adójóváírásos papirt aláírtál? Mert ha nem, akkor nem vonják le az SZJAdból automatikusan... a kalkulátor jól számol.....nagyjából.
Énis igy jártam... a jövő hónapban kapommeg az adójóváírást...

Fekete Dália 2010.02.03. 15:08:34

aZ EDDIG IS LÉTEZŐ SZABÁLY , HOGY EGYSZERŰ ÁLLAMPOLGÁROKON 50 EZER FORINTOT AKAR NYERÉSZKEDNI AZ APEH?
tALÁN KEVÉS VOLT A JUTALOM?

2itailor 2010.02.03. 15:08:45

Hányszor elhangzott ma már ez a kiskapu:) Ez az zárjunk be minden kiskaput, csak a nagyok maradjanak nyitva. Mindenki alapítson offshore céget, vagy tanácsadóit. A legfontosabb, hogy beszabályozzuk mire költi a kisember ezt a -csak neki jelentős mértékű -pénzt. Pedig az ő bére, ő dolgozott meg érte.

tom sailor 2010.02.03. 15:10:38

@fehérzaj: Nyomd ki a CapsLockot. Hülyén néz ki a kis kezdőbetű. :)

Smacika 2010.02.03. 15:10:58

Kérünk a kommentekbe valami ötletet, hogy hol és ki váltja be 10%-on. Bár én idáig a CBA hentesüzletében, vagy a csirkésboltban költöttem el, valóban nem 15 kiló sült oldalast, vagy csirkeszárnyat vettem, de akkor mostantól megyünk a full illegális felé.

Fekete Dália 2010.02.03. 15:12:11

Hívta már valaki az APEH információs portálját?
LEGALÁBB ADJATOK NEKIK MUNKÁT!

Samott 2010.02.03. 15:14:17

@tom sailor: ok, rendben van de akkor mi a banatot csinaljak vele? Miert jobb az Apehnak, hogy az eddig kajara koltott utalvanyt ezutan veszteseggel keszpenzre valtom? Latsz ebben raciot? Nem azert kapok melegetel utalvanyt mert erre van szuksegem, hanem mert a cegem mar nem kinal hidegetel utalvanyt es mas lehetoseg nincs a cafeteria keret felhasznalasara. A menza kajat meg ki nem allhatom, eszedbe se jusson arra terelni. :)

S.O.A. 2010.02.03. 15:16:21

@Auris: "Szerintem a cafeteria jelenlegi adóterhelése egyértelműen a hazai turisztikai, vendéglátóipari szektor (melynek a válság keményen odatett) megsegítésére lett kalibrálva"

Érdemes kicsit tájékozódni, mielőtt az ember agyvérzést kap valamitől. Mondd, hogy ezt a szart elhitették veled, és nem magad találtad ki. Szerinted hány munkahelyen szűnt meg a kafetéria az adóztatás miatt? Hány emben nem fog idén adóterhelt üdülési csekk miatt belföldön nyaralni??? Miért vannak a szállodások az öngyilkosság szélén, mióta az üdülésit is megadóztatták??

A kettős mércéről, a törvények betartásáról meg papolj a kolléganőmnek, akinek azóta könnyes a szeme, amióta közöltem vele ezt a nagyszerű hírt. A bruttó 80 ezres fizetése mellett 18-at vihetett eddig a boltba, kaját venni. Eddig, mert most mostantól, rend, törvény, és szigor minden oldalon!

Seduxen (már NEM dr.) 2010.02.03. 15:18:34

@Rettegő {Demokraták, ÉBRESZTŐ!}: elkezdték becsukni a "kiskapukat". Valahol el kell kezdeni nem? :)))

lemberg 2010.02.03. 15:19:00

@Smacika: Ha ennyire figyelsz, jobb ha viszel magaddal valakit a beváltáshoz, mert nem 10, hanem 90%-on szokták beváltani. Azt meg szerintem Te sem gondoltad komolyan hogy ideírom az étterem nevét. Korrekt, rendes csapat, miért tolnék ki velük. Nézz szét a városodban, menj be egy pár hazai tulajdonú étterembe, egyél valamit vagy igyál egy kávét, fizess utalvánnyal, beszélgess kicsit a pincérrel és kérdezz rá hogy a felesleget el tudjátok e boltolni. Ennyi. A számokkal pedig, mondom, csak óvatosan...

Fekete Dália 2010.02.03. 15:20:03

Most akkor bárhol , bármikor APEH kommandósok vegzálhatnak a boltokban?
Hogy is van ez?
Azokkal nem cicóznak ennyit , akik zárjegyes árukat csempésznek.

Nikol8 2010.02.03. 15:21:13

A hentes továbbra is elfogadhatja?

movhu 2010.02.03. 15:21:56

Én sokkal tutibb módszert tudok, például hentesre vonatkoztatva:

A hentes nekem 1 Ft-ért ad egy kiló nyers karajt, ha vezsek tőle a 10.000Ft/kg-os speciális sültkarajából 10 dkg-ot. Ez utóbbit melegétkezésivel kifizetem, és kapok mellét még 1kg-ot a nyersből, amit természetesen kp-val fizetek, de a kerekítés szabályai szerint az 0 Ft.

Kész :D

movhu 2010.02.03. 15:23:16

@Nikol8: Ott van egyértelműen, hogy nem, húsárukra sem lehet elfogadni. A helyettesítő módszerem lásd előbb.

ókút 2010.02.03. 15:26:29

@Auris: tulajdonképp igazad van,de,eddig is tudták,hogy szabálytalanul járunk(én is)miért most jutott eszükbe számon kérni?Tényleg sokan vásároltunk,néhány élelmiszer üzletben,mert nem szeretjük pl.a pizzát,én nem dolgozom,férjem munkahelyén soha nem is volt büfé,sőt a környékén sem,ahova meg náha eljárunk ebédelni vagy vacsorázni,ott nem fogadják el! írhatjátok persze,hogy kérjünk üdülési csekket,de mi kutyások vagyunk,és ezt érthető okoból nem mindenütt tolerálják?szóval mit tanácsolsz,mit kérjünk helyette?

moonclown 2010.02.03. 15:28:00

1.A nevében van hogy meleg étel.Akkor ugye miért váltanák be párizsira.
2. nem hiszem hogy családok hó végi étkezése múlik ezen
3.A coop és CBA mint boltocskák meg ugye...hát elég vicces, tudom van pár bolt aki a Coop-nak csak a tagja franchise szerűben, de akkor is.

4.Miért kell eleve a kiskaput keresni, ott is ahol nincs rá szükség.Csak mert az olyan magyaros?

tom sailor 2010.02.03. 15:28:42

@movhu:
"kereskedelmi üzlet, vagy annak részlege, amely a meleg, illetve jellemzően melegen fogyasztható (melegíthető) ételek szolgáltatásán kívül más terméket nem forgalmaz, más szolgáltatást nem nyújt, vagy olyan kereskedelmi üzlet, amely megszervezi és ellenőrizhető módon működteti az utalványok (kártyák) előbbi szolgáltatásokra történő – más termékek forgalmazásától elkülönített – beváltását, felhasználását."

Fekete Dália 2010.02.03. 15:29:32

Nemcsak Coop és a CBA váltotta be több kisebb bolthálózat is elfogadta ,és a CORA is

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.02.03. 15:30:36

@moonclown: Tényleg irigylem azokat az embereket, akik nem látják át, hogy ez miért gond...

2itailor 2010.02.03. 15:31:04

@moonclown: már megint nem ugyanannak a pénztárcának az aljára nézegetünk.

movhu 2010.02.03. 15:31:34

@tom sailor: Jó, akkor a hentessel szembeni fornettisnél van 10.000 Ft/kg-os pogácsa, amiből ha veszek 10 dkg-ot, akkor a henteshez beváltható 1.000 Ft-os kupont kapok. A hentessel meg majd leboltolják, vagy nyisson a hentes fornettist. Drága egy fornettis lesz, mert csak méregdrága cuccok lesznek nála :)

Alex3000 2010.02.03. 15:32:04

EMBEREK! Fogjátok már fel végre, ha azt mondják nekünk jó lesz, akkor az csak rosszat jelenthet!

tom sailor 2010.02.03. 15:32:18

@newtehen: Tudom, hogy vannak családok, ahol az étkezés is komoly gond, de ezen nem a törvény be nem tartásával kell segíteni.
Ez is megélhetési bűnözés...

Smacika 2010.02.03. 15:33:02

@lemberg: Értettem én először is, csak fordítva írtam. 10%-ont úgy értettem, hogy annyival kevesebbet kapok.
És egy percig sem gondoltam, hogy valaki lesz olyan balfasz és ideírja, hogy: ABCD étterem, Kukutyin, Zabkása utca 12345.
Nem raktam szmájlit és az írásomból meg úgy látszik nem jött át a vicc.

tom sailor 2010.02.03. 15:33:23

@movhu: Ezt senki nem fogja neked eljátszani, annál jobban félnek a következményektől.

movhu 2010.02.03. 15:33:44

@moonclown: Melyik országban élsz te? Vannak olyanok, akiknek a minimálbéres fizujára adtak 5-10.000 forint ilyet, és még van ahol ezt le is túlóráztatják(ebből fizették a túlórát). Az ő fizetésük 10-20%-káról beszélünk. Nem azokról van szó, akik a minisztériumba félmilliós nettóra kapnak még 100.000 forintot.

anyu 2010.02.03. 15:34:06

Az én munkahelyemen nincs cafeteria, nem kérhetem a kajajegyet más formában. Egyébként is felére csökkentették az összegét a válság miatt,mármint a tavalyinak a felét kapjuk 7 ezret. Fizetésemelés sincs, úgyhogy szopunk.

Én NAGYON szeretek étterembe járni, csak épp nem futja rá. A kajajegyen ( melegételutalvány ) a hentesnél húst veszek , abból főzök a családnak Szemét adócsalók vagyunk.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.02.03. 15:35:39

@tom sailor: Nem, szerintem az a bűnözés, hogy elzárják a családok elől a megélhetési lehetőségeket.

movhu 2010.02.03. 15:36:03

@tom sailor: Jó, értem én, csak egy elméleti felvetéssel megmutattam, hogy mindig van kiskapu. Legfeljebb itt már az a baj vele, hogy a fornettis meg a hentes, ha nem akar hetente az apeh-hoz járni adóellenőrzésre, akkor nem csinál ilyet.
Marad a nagy fekete út sokak számára. Az ismerős vállalkozó éttermében fogják beváltani, csak most már nem 90% lesz az árfolyam, mint eddig, hanem 70-80%.

Seduxen (már NEM dr.) 2010.02.03. 15:39:12

@tom sailor: "Ez is megélhetési bűnözés... "

Nem Barátom, EZ A megélhetési bűnözés. Az NEM megélhetési bűnözés, ha a tecsóbó' marlboro-t, JW-t, meg perfümöt lop a zember...

Smacika 2010.02.03. 15:39:46

@moonclown:
"1.A nevében van hogy meleg étel.Akkor ugye miért váltanák be párizsira.
2. nem hiszem hogy családok hó végi étkezése múlik ezen"

1.Vannak olyan emberek akik vesznek 2-3 kilót a párizsiból, vagy egyéb felvágottból, és azt csomagolja nekik a párjuk melóba vinni, mert olcsóbb otthonról vinni tápot mint egy ezrest a mekiben vagy az ételfutárnál hagyni. Ez így van, felesleges rugózni rajta.
2. De múlik, én is ezt mondtam. Fizukor megkaptam a kajautalványt, eldzsoggoltam a cba henteshez, és elköltöttem húsra, felvágottra, szalonnára. Namármost, ha ezt nem tehetem meg akkor szerinted biztonságban van a hó végi étkezésem? És nemcsak a hó végi, hanem az egész havi.

Goyo 2010.02.03. 15:39:59

Egy hivatal a munkáját végzi, és ezen hisztériáztok? Most komolyan?
Végre valahol dolgoznak...

Picitures doktor 2010.02.03. 15:44:50

@tom sailor: Maradj már csöndben,te törvénytisztelő állampógár,már 100-szor leírtad.Mit bosszantasz itt másokAT......Csak nem melegétel-utalvány-nyomdád van?

Homeoffice 2010.02.03. 15:45:18

@Goyo:

Ez egy kicsit ütős volt... munkáját.... nah hagyjuk.,...

movhu 2010.02.03. 15:46:58

@Goyo: De mi lett volna, ha kedves Állam bácsi azt mondja, hogy egye fene, meadóztatjuk az étkezési utalványt, de megszüntetjük ezt a hülye hideg-meleg dolgot, élelmiszer utalvány lesz. De! Utalvánnyal csak akkor lehet fizetni, ha a TELJES vásárlás nem tartalmaz csak élelmiszert. Azaz ha piát akarsz venni, blokkoltatni külön. Tudom nem tökéletes megoldás, de legalább nem szívatós.
A másik meg, hogy már tavaly hangoztatni kellett volna, hogy melegétkezésiért nem szabályos húst venni. Van ismerősöm, aki ezért kért sok melegétkezésit erre az évre a cafeteria keretéből, mert azt hitte vehet belőle húst teljesen szabályosan. Most ő ott áll az utalványaival, és mehet belőle a mekibe, miközben neki nagyon kellett volna ez a pénz havonta(vagyis az a hús, cukor és a többi)

belakis 2010.02.03. 15:47:07

@no mail, no problem: azért nem szálltak rá, mert 95%-os adósávba tartozik!
Ellenben a melegétel 25%-os, 18e ft-ig adható.
Azért szálltak rá, mert a hideget is betették a 95%-ba, ne váltsa már ki a paraszt szavazópolgár a 25%-ossal, adózzon csak!

Rwindx 2010.02.03. 15:48:58

@newtehen:

Azt értsétek már meg hogy csináltak egy speciális adókedvezményt amit (félig)önkéntesen lehetett vállalni. Az adókedvezmény lényege, ha vendéglátóipari egységben költesz el a bruttó fizetésedből havi 12.000Ft-t, akkor nem kell utána adóznod csak ÁFA-t (ami benne van az étkezés árában).

Ha ezzel nem értesz egyet akkor nem kell igénybenni ezt az adókedvezményt. Ilyen egyszerű. Szépen leadózól az utalványozott rész után majd a maradékot arra költöd amire akarod. Én értem hogy sok az adó, értem hogy kevés a fizetés, de az hogy ezt így lehetett használni az egy könnyítés lett volna, az adott feltétellel.

Nem mondom hogy ne vegyél húst rajta hentesnél, én is szoktam, de ha valaki azért sír mert nem tudja elkölteni, az ne vegye igénybe az adókedvezményt és megoldotta ezt a gondot, nem kell a "kukába dobni" az utalványt, mint ahogy valaki már ilyet is írt.

Obor Oborovics (törölt) 2010.02.03. 15:49:15

A meleg étkezési utalvány körül forró lett a levegő. Amúgy a fentiek és az előzmények fényében nem értem akkor, hogy mi a toszt kell szarakodni olyasmivel, mint kafetéria. Teljesen felesleges.
Szerintem kellene egy akciót csinálni és leborítani az apeh székház elé egy platónyi étkezési utalványt, nesztek itt az adó. Vagy a COOP és a CBA közös támogatásában étkezési utalványon vásárolt összetevőkből készült óriásbogrács tartalmának 90%-át odaborítani a bejárathoz. Fasza is lenne egy hetekig halászlészagú Apeh székház esetleg Kossuth tér.

Rwindx 2010.02.03. 15:51:44

@Rwindx: Én elsősorban azon akadok ki hogy "nem tudja elkölteni".

bonebear · http://cinca.blog.hu 2010.02.03. 15:54:03

Az egész cafeteria rendszer értelme az volt, hogy célhoz kötött fogyasztáshoz adókedvezményt társított. Az államnak ez azért lehetett érdeke, mert ezeket a pénzhelyettesítőket garantáltan (?) olyanra költjük, amiben van hazai hozzátett érték, lásd melegétel. Onnanól, hogy a cafetria is adózik, az egész majdnem értelmetlen felesleges túlbonyolítás, akár készpénzben is ki lehetne adni, nem?

madamek 2010.02.03. 15:54:56

Sziasztok!Most jövök a CBA-ból és elfogadták az utalványt.Viszont külön kp.-ben kellett fizetnem a kutyakonzervet és a mirelitet.Utalványra húst vettem, tejterméket,gyümölcsöt.

tom sailor 2010.02.03. 15:55:24

@Picitures: Úgy néz ki, sokan nem olvassák. Talán szövegértési probléma lehet...

Seduxen (már NEM dr.) 2010.02.03. 15:56:55

@Obor Oborovics: én más jellegű "termék" apek-épületek elé történő elhelyezését helyeztem már kilátásba :)))

jut eszembe: az rongálás lenne? :)))

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2010.02.03. 15:58:44

@Gunther: Köszönöm az infót! :)
Ezek szerint Te már tudod, amit a hr-esünk nem... tegnap u.is írt a könyvelést végző cégnek, hogy adjanak valami magyarázatot az eltérésre. Kíváncsi vagyok, hogy mi sül ki a dologból, mindenesetre amit írtál, elég bíztató. :D

@Seduxen: "elkezdték becsukni a "kiskapukat". Valahol el kell kezdeni nem? :))) "
Na ja. És ki gondolta volna, hogy a kapucsukogatást rajtunk fogják kezdeni... az élet csupa meglepetés! :D Próbálnák csak ellenőrizni/szigorítani a "segíjkét"!
Úgy érzem már magam, mint a suli hülyegyereke, aki sosem üt vissza, így végül még a leglúzerebb gólya is őt püföli nagyszünetben. :S

tom sailor 2010.02.03. 15:59:05

@madamek: Majd megb. az APEH a boltot és akkor nem teszik. Ez már az ő kockázatuk.

exilis 2010.02.03. 16:02:37

@tom sailor: Miért kellett volna tudnom hogy törvényellenes, hogy a CBA elfogadja? A SPAR-ban is azt mondták elfogadják, ha van közte pékárú. Ezért, és csak ezért választottam a melegutalványt. Engem az dühít, hogy átcsesztek a palánkon, lett volna egyértelmű a helyzet már január 1-től, akkor nem szólnék egy szót sem. Ha ez törvényellenes volt, akkor miért működhetett idáig? Miért nem reagált már rá réges rég az APEH??????

Seduxen (már NEM dr.) 2010.02.03. 16:02:51

@Periwinkle (aka A 40-es fantomja): meglepő fordulat, mi tagadás. De ugye Isten útjai kifürkészhetetlenek :)))

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2010.02.03. 16:02:52

@newtehen: "Á, ezzel sem a multikat támogatják... Mennyél mekibe hüllyemagyar "

Na igen, erről ne is beszéljünk!

Homeoffice 2010.02.03. 16:03:16

@Periwinkle (aka A 40-es fantomja):

Szivesen...:))
Nyugi én is ideges lettem egy picit..,
Szóval ha a fizud nem éri el a 3 188 000 ftot éves szinten (bruttó) akkor 15 100 ft adójóváírást kapsz.
Ha meg fölötte vagy akkor arányosan megy lefelé ez az összeg.

elwood 2010.02.03. 16:03:53

A melegétel utalványt azért hívják így mert melegételt vehetsz belőle kedvezményes adóval. az adószabályokat pedig az APEH tartatja be ha olyanja van.

Ha te a munkáltatódtól ilyet kapsz pedig nincs rá szükséged akkor az miért az APEH hibája. Ha timsóban fizetik ki a havi béredet akkor is az APEHet szidod ?

egypakai 2010.02.03. 16:09:11

Ez várható intézkedés volt. Tavaly januárban a Magyar Telekomtól megkerestek tripla díjcsomag kedvezménnyel (TV+telefon+net). Akkor azt mondták, hogy internet utalvánnyal lehet fizetni az egészet. Jóhiszeműen beleugrottam mert a kafetériából majd annyi utalványt kérek. A csalódás az első számla (2 hónap múlva)érkezésekor ért ahol kiderült,hogy csak a netet fizethetem ki utalvánnyal. Az ügyfélszolgálaton azt mondták, hogy az APEH február elején levélben felhívta a figyelmüket , hogy az utalványt csak a netre lehet felhasználni.
Az egész évre megrendelt utalványaim 2/3-a megmaradt év végén adhattam vissza hosszabbításra.
Most ugyanez lett a meleg étkezési utalvánnyal is.
A szemétség csak annyi az egészben, hogy akkor adja ki az APEH a nyilatkozatot amikor már nyilatkoztunk, megrendeltük egész évre.

RandomHunter 2010.02.03. 16:11:30

Igaza van az APEHnek, mert nem divat a déli ebéd errefelé, inkább zabálnak sokan csokis csigát a pékségből vagy hasonló "rendes" ételt. Aztán bemennek este a coopba és vesznek piát meg cigit melegétel utalvánnyal...

madamek 2010.02.03. 16:11:40

@Seduxen: vidéki (Pest-környék) CBA

fogash 2010.02.03. 16:12:17

FORDULJATOK MÁR LE A MEKIRŐL, mint egyetlen alternatíváról!!!

Győr-Moson-Sopron megyében csak ennyi helyen fogadják el a melegutalványt:
GEFRI FAGYIZÓ ÉS PIZZÉRIA
BAVARIA HOTEL ÉS RESTAURANT
GULYÁS VENDÉGLO
FALATKA PECSENYESÜTŐ - VENDÉGLŐ
ARANYPATKÓ FOGADÓ
MISTER BIGG PUB
NAPSUGÁR VENDÉGLŐ
CARMEN ÉTTEREM
PÁLFFY ÉTTEREM
DON VINCENZO PIZZÉRIA
ARÉNA PIZZÉRIA - SÖRÖZŐ
KALAPOS VENDÉGLŐ
HALZABÁLÓ
MEDITERRÁN KÁVÉZÓ ÉS PIZZÉRIA
MAGNA PATRIA NIMRÓD VADÁSZHÁZ
GRIFF PIZZÉRIA ÉS SÖRÖZŐ
DART KLUB VENDÉGLŐ
ADRIA PIZZÉRIA
SZALAI VEGYESKERESKEDÉS
KONT ÉTTEREM- KÁVÉHÁZ- CUKRÁSZDA
RÁRÓI PÉKSÉG
KERÉK-TÓ VENDÉGLŐ
HANSÁG-COOP 32.SZ. ABC-LÁTVÁNYPÉKSÉG
KALAPOS VENDÉGLŐ
BEL CANTO PIZZÉRIA
MEDITERRÁN KÁVÉZÓ ÉS PIZZÉRIA
QUEEN VENDÉGLŐ
KERÉK-TÓ VENDÉGLŐ
VENDÉGLŐ
GESZTENYÉS VENDÉGLŐ
ARTICSÓKA PIZZÉRIA
GRANDE PIZZA ÁRPÁD
1. SZ. ABC ÁRUHÁZ - LÁTVÁNYPÉKSÉG
FÉNYES VENDÉGLŐ
FÉNYES VENDÉGLŐ
LA GRANDE PIZZÉRIA ÉS ÉTTEREM
SZÉPASSZONY VENDÉGLŐ
95. SZ. VEGYESBOLT / CBA - FORNETTI
ÖNKORMÁNYZATI KONYHA
QUEEN VENDÉGLŐ
ARÉNA PIZZÉRIA - SÖRÖZŐ
HÚSÜZLET - BÜFÉ
ARÉNA PIZZÉRIA - SÖRÖZŐ
MISTER BIGG PUB
HÉTVEZÉR CSÁRDA-PANZIÓ
MUSKÁTLI VENDÉGLŐ
SOPRONI SÖRÖZŐ
MINI ABC - LÁTVÁNYPÉKSÉG
MICSURIN HALÁSZCSÁRDA
FÉNYES VENDÉGLŐ
HÚSBOLT - BÜFÉ
SZISZI VENDÉGLŐ
AMBRÓZIA CSORNAI VEGYESBOLT
ARANY TULIPÁN ÉTTEREM
HÚSBOLT
SÁRKÁNY ÉTTEREM
HAMI BÁR
XL PIZZA & KEBAP
SPRINT BÜFÉ
LIPÓTI PÉKÁRU ÜZLET
REMETE VENDÉGLŐ PANZIÓ
KISVADÁSZ ÉTTEREM
ZÖLDFA VENDÉGLŐ
ORANGE CAFÉ
ERLANO RESTAURANT
HÚSBOLT ÉS BÜFÉ
BARNA PAPA KÁVÉZÓJA ÉS PÉKÁRU BOLTJA
MEDITERRÁN KÁVÉZÓ ÉS PIZZÉRIA
GRANDE PIZZA ÁRPÁD
RÁKÁSZ PIZZÉRIA
VARGA VENDÉGLŐ
KONT ÉTTEREM- KÁVÉHÁZ- CUKRÁSZDA
GRANDE PIZZA ÁRPÁD
VEREM FALATOZÓ
MEDITERRÁN KÁVÉZÓ ÉS PIZZÉRIA
SZIGETKÖZ WELLNESS HOTEL ÉTTERME
DUNA VENDÉGLŐ
ARÉNA PIZZÉRIA - SÖRÖZŐ
ÓVODAKONYHA
ÓVODA KONYHA
STRAND BÜFÉ
ARÉNA PIZZÉRIA - SÖRÖZŐ
ÓVODAKONYHA
ÓVODA KONYHA
HORGÁSZ VENDÉGLŐ ÉS CLUB
ZÁTONYI CSÁRDA PANZIÓ
ARANYPATKÓ FOGADÓ
ARÉNA PIZZÉRIA - SÖRÖZŐ
KOCZKA PIZZA-ÉTTEREM
KEREKES CSÁRDA
CLUB 98 BÜFÉ
ÓVODA KONYHA
SÁRKÁNY ÉTTEREM
SO-HORP COOP VEGYESBOLT - FORNETTI
BABILON ÉTTEREM, ZENÉS SZÓRAKOZÓHELY
NYÁRFA VENDÉGLŐ
KERÉK-TÓ VENDÉGLŐ
QUEEN VENDÉGLŐ
MEDITERRÁN KÁVÉZÓ ÉS PIZZÉRIA
PIZZA ÉS DÖNER ÉTELBÁR
BÖDŐ ÜZLETHÁZ / BÜFÉ
MEDITERRÁN KÁVÉZÓ ÉS PIZZÉRIA
SÁRKÁNY ÉTTEREM
GRANDE PIZZA ÁRPÁD
KERÉK-TÓ VENDÉGLŐ
ALBI MULATÓ
ÓVODAKONYHA
ÓVODA KONYHA
GRÁCIA ÉTTEREM ÉS PIZZÉRIA
JOCÓ ÉTELBÁR
PATONAI PANZIO ÉTTERME
FERTŐDI ÁFÉSZ 1. SZ. ABC - PÉKSÉG
GRÁNÁTOS ÉTTEREM
SZISZI VENDÉGLŐ
KASTÉLYKERT ÉTTEREM
HAYDN KÖZÜZEMI KONYHA
AMBRÓZIA PÉKSÉG MOZGÓBOLT
DORI HOTEL-CAMPING RESTAURANT
BÁTHORI PIZZÉRIA PANZIÓ
SZALAI VEGYESKERESKEDÉS
TERCIA FERTŐENDRÉD ÉTTEREM
SZISZI VENDÉGLŐ
MITHRASZ ÉTTEREM
ÖREG HALÁSZ CSÁRDA
MANNA ÉELMISZER ÉS LÁTVÁNYPÉKSÉG
MAGNA PATRIA NIMRÓD VADÁSZHÁZ
DART KLUB VENDÉGLŐ
CARNERIA HÚSÁRUHÁZ ÉS BÜFÉ
GRÁCIA ÉTTEREM ÉS PIZZÉRIA
BÁTHORI PIZZÉRIA
SZISZI VENDÉGLŐ
MANNA ÉLELMISZER ÉS LÁTVÁNYPÉKSÉG
BÖLLÉRFALATOZÓ
FORRÁS COOP 5. SZ. DISZKONT
GRÁCIA ÉTTEREM ÉS PIZZÉRIA
BÁTHORI PIZZÉRIA
FERTŐDI ÁFÉSZ 29. SZ. ABC - PÉKSÉG
POLGÁRMESTER VENDÉGLŐ
BEL CANTO PIZZÉRIA
ANKER ÉTTEREM
PÁLFFY ÉTTEREM
DON VINCENZO PIZZÉRIA
MINTABOLT - BÜFÉ
CÉL ÜZLETLÁNC KÖZÉRT-LÁTVÁNYPÉKSÉG
DUNA PANORÁMA PANZIÓ-ÉTTEREM
ARÉNA PIZZÉRIA - SÖRÖZŐ
PIZZERIA ITALY
FEHÉR HOLLÓ PIZZÉRIA
HAJÓSKERT VENDÉGLŐ
TAVERNA FOGADÓ
ÓVODA KONYHA
ARÉNA PIZZÉRIA - SÖRÖZŐ
ARANYPATKÓ FOGADÓ
ACHILLES PARK ÉTTERME
SULTAN TÖRÖK ÉTELBÁR
BOLTÍVES VENDÉGLŐ
KISHALÁSZ VENDÉGLŐ
LA MAREDA ÉTTEREM
HAJNAL HÚSBOLT ÉS BÜFÉ
BURCSELLÁS VENDÉGLŐ
ARRABONA ÉTELBÁR
SZÜRKEBARÁT ÉTTEREM & PINCEBOROZÓ
BAHNHOF GYŐRI EGYETEMI VIGADÓ
BELGIAN BEER CAFÉ ROYAL ÉTTEREM
BAROMFIBOLT
CITY PUB ÉTTEREM ÉS SÖRÖZŐ
HAMBURGER-ÉTELBÁR
BIO ABC BIOBOLT ÉS BÜFÉ
DOLCEZZA SÜTI BOLT
KOCZKA PIZZA-ÉTTEREM
DON VINCENZO PIZZÉRIA
CLUB CARAT ÉTTEREM
GOLYÓBISTRÓ
MÁRKA ÉTTEREM
MÁRKA BÜFÉ
FANTÁZIA PANZIA ÉTTEREM
KAZAMATA PUB
BIG BEN CLUB
PATIO STEAKHOUSE
McDONALD'S GYŐR
LIMPI-MINI MARKET ÉS BÜFÉ
KRISTÁLY ÉTTEREM
VASKAKAS TAVERNA
BUFFALO CITY PUB AND RESTAURANT
ROMANTIC HOTEL SCHWEIZERHOF
EUREST ÉTTEREM / PHILIPS GYŐR
BOCSKAI SÖRÖZŐ
ASIA BÜFÉ
11. SZ. PÉKÁRU SZAKÜZLET
HAPPY ITALIA RISTORANTE
RÁBAKÉSZ KFT.-ÜZEMI KONYHA
PÓDIUM ÉTTEREM
BURGER KING GYŐR
SUBWAY
HELLAS TAVERNA
CSIBEFALÓ
HELLAS TAVERNA
SZAMOS MARCIPÁN CUKRÁSZDA ÉS ÉDESSÉG
MEXICANOS GYORSÉTTEREM
PIZZA-PONT PIZZÉRIA
NÁDOR VENDÉGLŐ
KALAPOS VENDÉGLŐ
KOMÉDIÁS ÉTTEREM
KRIGLI SÖRPINCE
FAMILYA ESZPRESSZÓ
MARCAL ÉTTEREM
ALPESI SÖRÖZŐ PIZZÉRIA
BUSULÓ JUHÁSZ VENDÉGLŐ ÉS PIZZÉRIA
MUSKÁTLI VENDÉGLŐ
PIZZERIA ITALY
TIA MARIA ESPRESSO PIZZÉRIA
MATRÓZ DUNAPARTI KISVENDÉGLŐ
HAL-BAROMFI-VAD BÜFÉ
PIHENŐ VENDÉGHÁZ
SIR VINCENT LOVAGI ÉTTEREM
SZÉCHENYI ÉTTEREM
EGYETEM BÜFÉ
AKVÁRIUM DRINKBÁR
TIO PEPE ÉTTEREM
ERZSÉBET LIGET VENDÉGLŐ
FEHÉR LÓ VENDÉGLŐ
SERGIO PIZZA
HOTEL BOLERÓ ÉTTEREM
MISTER BIGG PUB
PARK ÉTTEREM
PARK KÁVÉZÓ
VÉNDIÓFA VENDÉGLŐ
PALACSINTANYA
RÁBAPARTI ÉTTEREM
PIZZAMÁNIA
ÖREG DUNA VENDÉGLŐ
PIZZA BAGOLY
BEL CANTO PIZZÉRIA
SIESTA ÉTELBÁR
PIZZA DELLA CASSA
TEQUILA MEXICAN PUB
ÚJHULLÁM PIZZÉRIA
KISALFÖLDI HÚS 3. SZ. MINTABOLT
RÉVÉSZ HOTEL ÉS ÉTTEREM
HÚSBOLT - PECSENYESÜTŐ
ALI BABA GYROS ÉTELBÁR
SIESTA ÉTELBÁR
SEZAR PIZZA
HUNYADI ÉTTEREM
ZÖLDFA VENDÉGLŐ
LÁNGOSSÜTŐ BÜFÉ
RÁRÓI PÉKSÉG
VOLÁN BÜFÉ
RÁRÓI PÉKSÉG
VOCATIOL ACADEMY ÉTKEZDÉJE
PÁLFFY ÉTTEREM
KRESZTA-HÁZ VENDÉGLŐ
RÁRÓI PÉKSÉG
DARNÓ-HÚS MINTABOLT-BÜFÉ
HAVANNA VENDÉGLŐ
NON-STOP BÜFÉ
KOLIBRI SÖRÖZŐ
LULU NON-STOP BÜFÉ
PIZZA AMBULANCIA
BELLISSIMA PIZZABÁR
DANIKÓ CSEMEGE - LÁTVÁNYPÉKSÉG
PIZZAMÁNIA
DÖNER SAROK
ZÁTONY PIZZÉRIA
LIGET-BÜFÉ
DANIEL'S PUB& RESTAURANT
BRIDGE ÉTTEREM
CARMEN ÉTTEREM
FORTUNATUS MOTEL ÉTTERME
AUDI BÜFÉ III.
AUDI BÜFÉ IV.
AUDI BÜFÉ I.
AUDI BÜFÉ II.
AUDI HUNGÁRIA ÉTTEREM I.
AUDI HUNGÁRIA ÉTTEREM II.
AUDI BÜFÉ V.
FINOM FALATOZÓ
BAROMFIBOLT
SÖRWAN PIZZÉRIA
SHERRY ÉTTEREM ÉS KÁVÉZÓ
KIKA ÉTTEREM GYŐR
HÚSÜZLET - BÜFÉ
TEJIVÓ-SALÁTABÁR
SZALAI VENDÉGLŐ
NAPRAFORGÓ VEGETÁRIÁNUS ÉTELBÁR
KISFALUDY KÁVÉHÁZ
GRINGÓ BÜFÉ
GRINGO GYROS BÜFÉ
RÁRÓI PÉKSÉG
KISALFÖLDI HÚS 1. SZ. MINTABOLT
DARNÓ-HÚS MINTABOLT-PECSENYESÜTŐ
RÁRÓI PÉKSÉG
KIS PIPA VENDÉGLŐ
PIZZERIA DA MAMMA
DON PEPPINO PIZZÉRIA
RÁRÓI PÉKSÉG
ÉLELMISZER ÜZLET ÉS PÉKÁRU
HORVÁTH-KERT ÉTTEREM
CARCAFE ÉTELBÁR
ZÖLD ELEFÁNT VENDÉGLŐ
BOWBOWETTÓ CUKRÁSZDA
ERNESTO PIZZÉRIA ÉS PUB
KÉT FENYŐ ÉTTEREM
KLUB KELEMEN KÁVÉZÓ ÉS KISVENDÉGLŐ
ÖRDÖGKONYHA ÉTTEREM
LA VETTURA PIZZÉRIA
HAJÓ ÉTTEREM
FLAMINGÓ BORHÁZ KISVENDÉGLŐ
CÉZÁR PINCE
NIMRÓD ÉTTEREM
CBA ETO PARK ÁRUHÁZ - GRILLPULT
GIOVANNI’S PIZZA
FEI FEI KÍNAI ÉTELBÁR
DARNÓ-HÚS MINTABOLT-CSÜLÖK CSÁRDA
FACEROOM ÉTTEREM
KEBAP HÁZ - BELVÁROSI KEBAP BÜFÉ
MCDONALD'S GYŐR III. DRIVE
TRIGON ÉTTEREM
ARÉNA PIZZÉRIA - SÖRÖZŐ
MEDITERRÁN ÉTTEREM
VIRGO ÉTTEREM
ÉHSÉGŰZŐ BÜFÉ PECSENYESÜTŐ
ARANY SZARVAS FOGADÓ
DOMUS ÉTTEREM
KOCI FALATOZÓ
RESTI BISZTRÓ
RESTI KÁVÉZÓ
KATALINKERT VENDÉGLŐ
JOHN BULL PUB
FONTE HOTEL ÉS ÉTTEREM
LÉVAI ÉTTEREM
TEÁTRUM ÉTTEREM
DOBOS PUB & PIZZÉRIA
BETÉRŐ VENDÉGLŐ
APOSTOL ÉTTEREM
KAKAS ÉTTEREM
GYROS BÜFÉ
LIMPI-MINI MARKET ÉS BÜFÉ
RALLY BÜFÉ LÁNGOS HÁZ
TOSCANA CUKRÁSZDA
BÜFÉ-RENDŐR FŐKAPITÁNYSÁG
GOLDEN BALL CLUB ÉTTEREM
COWALTER-VENDÉGLŐ
BOROSTYÁN VENDÉGLŐ
PALACSINTANYA
RÁRÓI PÉKSÉG
LA TORRE ÉTTEREM
WANSÖR PIZZASAROK
ALFA ÉTTEREM ÉS KÁVÉZÓ
HOTEL ALFA
PECSENYESÜTŐ
AMSTEL HATTYÚ FOGADÓ
POZSONYI ÉTTEREM
HÚS-HENTESÁRU ÜZLET-BÜFÉ
VÁROSHÁZ ÉTTEREM
EURO SPORT PUB ÉTTEREM, SÖRÖZŐ
McDONALD'S GYŐR DRIVE
DR HAS FALODA
DON PEPE PIZZÉRIA-ÉTTEREM
LIPÓTI PÉKSÉG ÉS MANUEL KÁVÉHÁZ
HOPE GRILL & PALACSINTA
BOWLING KLUB ÉS ÉTTEREM
SULTAN TÖRÖK ÉTELBÁR
BELFRIT BELGA GYORSÉTTEREM
PIZZA PADRE
PIZZA PADRE
RÁBAPARTI ÉTTEREM
A RADÓ CLUB ÉTTEREM - PANZIÓ
KLASTROM ÉTTEREM
KLASTROM SÖRÖZŐ
CAFÉ RÓMA
NAZAR KEBAB ÉS PIZZA HÁZ
HALGÖDÖR KISVENDÉGLŐ
ARANYHAL ÉTTEREM
ARANYHAL SHOP - KÁVÉZÓ
FORTUNA VENDÉGLŐ
PÁLFFY ÉTTEREM
DON VINCENZO PIZZÉRIA
ARÉNA PIZZÉRIA - SÖRÖZŐ
SZIGETKÖZ PIZZA
KALAPOS VENDÉGLŐ
ERNESTO PIZZÉRIA ÉS PUB
BEL CANTO PIZZÉRIA
ARANYPATKÓ FOGADÓ
ARÉNA PIZZÉRIA - SÖRÖZŐ
KOCZKA PIZZA-ÉTTEREM
REÁL ÉLEMISZER BOLT - LÁTVÁNYPÉKSÉG
ARANYPATKÓ FOGADÓ
ARÉNA PIZZÉRIA - SÖRÖZŐ
ALBI MULATÓ
DON PEPE PIZZÉRIA-ÉTTEREM
PIZZAMÁNIA
KALAPOS VENDÉGLŐ
BUSULÓ JUHÁSZ VENDÉGLŐ ÉS PIZZÉRIA
PIZZA AMBULANCIA
KÉK GOLYÓ TEKÉZŐ ÉTTEREM
AMBRÓZIA PÉKSÉG MOZGÓBOLT
BEL CANTO PIZZÉRIA
PIZZERIA ITALY
DARNÓ-HÚS MINTABOLT-PECSENYESÜTŐ
DON PEPE PIZZÉRIA-ÉTTEREM
PIZZAMÁNIA
MISTER BIGG PUB
PÁLFFY ÉTTEREM
BEL CANTO PIZZÉRIA
DON VINCENZO PIZZÉRIA
KOCZKA PIZZA-ÉTTEREM
ERNESTO PIZZÉRIA ÉS PUB
CARMEN ÉTTEREM
ARANYPATKÓ FOGADÓ
SAROKHÁZ ÉTTEREM-SÖRÖZŐ-PUB
PIZZAMÁNIA
MISTER BIGG PUB
KOCZKA PIZZA-ÉTTEREM
DON VINCENZO PIZZÉRIA
CARMEN ÉTTEREM
PÁLFFY ÉTTEREM
PIZZA AMBULANCIA
PIZZA BAGOLY
LA PERLA ÉTTEREM
RÁRÓI PÉKSÉG
MISTER BIGG PUB
DON VINCENZO PIZZÉRIA
PÁLFFY ÉTTEREM
CARMEN ÉTTEREM
ARÉNA PIZZÉRIA - SÖRÖZŐ
PIZZA BAGOLY
FALATOZÓ
CSODASZARVAS ÉTTEREM
KÁROLYI VENDÉGLŐ
PARTY CSÁRDA ÉS SZABADIDŐPARK
GRANDE PIZZA EXPRESS
KAKEBAP & PIZZA HOUSE
GRIFF PIZZÉRIA ÉS SÖRÖZŐ
DART KLUB VENDÉGLŐ
MAGNA PATRIA NIMRÓD VADÁSZHÁZ
KONT ÉTTEREM- KÁVÉHÁZ- CUKRÁSZDA
PARK PANZIÓ-ÉTTEREM
FLAMINGÓ ÉTTEREM
ÉLÉSKAMRA
BOROSTYÁN VENDÉGLŐ
LA GRANDE PIZZÉRIA ÉS ÉTTEREM
KORONA PANZIÓ
HATÁR ÉTTEREM
RÓZSA CSÁRDA
ZÖLD STRUCC VENDÉGLŐ
MARBEN PANZIÓ ÉS ÉTTEREM
TORNÁCOS PANZIÓ ÉS ÉTTEREM
BÜSZKETANYA VENDÉGHÁZ-ÉTTEREM
PIZZAMÁNIA
ARÉNA PIZZÉRIA - SÖRÖZŐ
ARANYPATKÓ FOGADÓ
MISTER BIGG PUB
PÁLFFY ÉTTEREM
DON VINCENZO PIZZÉRIA
CARMEN ÉTTEREM
SO-HORP COOP VEGYESBOLT - FORNETTI
DOMINÓ ÉTTEREM-VENDÉGHÁZ
LOLA ÉTTEREM ÉS PIZZÉRIA
CBA ZSÓFI ÉLELMISZER- BÜFÉ
VADÁSZ VENDÉGLŐ
MANNA ÉLELMISZER ÉS LÁTVÁNYPÉKSÉG
GESZTENCE FOGADÓ
PATKÓ ÉTTEREM
SÁRKÁNY ÉTTEREM
ALBI MULATÓ
ISKOLA KONYHA
AMBRÓZIA PÉKSÉG - CUKRÁSZDA
LIPÓTI PÉKÁRU ÜZLET
DU-ZO SALÁTABÁR ÉS PIZZÉRIA
MARGITNÉNI SÜTÖDÉJE PECSENYESÜTŐ
HANSÁG-COOP 1. SZ. ABC-LÁTVÁNYPÉKSÉG
SHOP STOP PIZZÉRIA
HANSÁG-COOP 3. SZ. ABC-LÁTVÁNYPÉKSÉG
LUCULLUS ÉTTEREM ÉS PIZZÉRIA
GARTA VENDÉGLŐ
IVIK VENDÉGLO
HANSÁG-COOP 4. SZ. ABC-LÁTVÁNYPÉKSÉG
HANSÁG-COOP 20.SZ. ABC-LÁTVÁNYPÉKSÉG
FÜRDŐ VENDÉGLŐ
ÖRÖKZÖLD VENDÉGLŐ
QUEEN VENDÉGLŐ
ERNESTO PIZZÉRIA ÉS PUB
ARÉNA PIZZÉRIA - SÖRÖZŐ
KOCZKA PIZZA-ÉTTEREM
PIZZA BAGOLY
CARMEN ÉTTEREM
PIZZA AMBULANCIA
PÁLFFY ÉTTEREM
DON VINCENZO PIZZÉRIA
DIANA ÉTTEREM
FEHÉR AKÁC ÉTTEREM, PANZIÓ
KERÉK-TÓ VENDÉGLŐ
MEDITERRÁN KÁVÉZÓ ÉS PIZZÉRIA
QUEEN VENDÉGLŐ
KERÉK-TÓ VENDÉGLŐ
KISALFÖLDI ÁFÉSZ 4. ABC ÉS PÉKÁRU
LEVANDA ÉTTEREM ÉS PANZIÓ
MAGNA PATRIA NIMRÓD VADÁSZHÁZ
DART KLUB VENDÉGLŐ
TERCIA KÓPHÁZA ÉTTEREM
ARÉNA PIZZÉRIA - SÖRÖZŐ
MISTER BIGG PUB
ARÉNA PIZZÉRIA - SÖRÖZŐ
NAPSUGÁR VENDÉGLŐ
SÖRÖZŐ - ÉTTEREM
TÓTH-HÚSBOLT-BÜFÉ
LIMMY'S PIZZÉRIA-SÖRÖZŐ
PEDRO INTERNET KÁVÉZÓ ÉS PIZZÉRIA
GRANDE PIZZA EXPRESS
KAKEBAP & PIZZA HOUSE
FLAMINGÓ ÉTTEREM
KORONA PANZIÓ
BEL CANTO PIZZÉRIA
KONT ÉTTEREM- KÁVÉHÁZ- CUKRÁSZDA
KÉK-DUNA BOROZÓ-ÉTTEREM-PANZIÓ
ORCHIDEA HOTEL ÉTTEREM
SO-HORP COOP ÁRUHÁZ - FORNETTI
GÓLIÁT PIZZÉRIA
GRANDE PIZZA EXPRESS
KAKEBAP & PIZZA HOUSE
PIZZA CASTELLO
MENNYBETÉRŐ VENDÉGLŐ
KERÉK-TÓ VENDÉGLŐ
PIZZAMÁNIA
SAROKHÁZ ÉTTEREM-SÖRÖZŐ-PUB
DON PEPE PIZZÉRIA-ÉTTEREM
HÁRSFA VENDÉGLŐ
NAPKÖZIOTTHONOS ÓVODA KONYHA
ARANY HÚS BÜFÉ SAROK
VÉNDIÓFA ÉTTEREM
HÁRSFA ÉTTEREM
HÚSBOLT
MANNA ÉLELMISZER ÉS LÁTVÁNYPÉKSÉG
HÚSBOLT-BÜFÉ
EURÓPA ÉTTEREM
KAKEBAP & PIZZA HOUSE
RÁRÓI PÉKSÉG
CSÜLÖKHÁZ VENDÉGLŐ
RÁRÓI PÉKSÉG
KISKUTAS VENDÉGLŐ
TÜKRÖS BÜFÉ
GAZDÁSZ KLUB
HÁZIGAZDA KISVENDÉGLO
VÉN DIÁK ÉTTEREM
HUNYADI ÉTTEREM
VASÚTI ÉTTEREM
NOLATO PROTEC KFT. ÜZEMI BÜFÉ
NÁBOB ÉTTEREM
PIZZA CASTELLO
5 PERCES GYORSÉTTEREM
NEW SPEEDNET GYORSÉTTEREM
GÖSSER ÉTTEREM
LA MANGA CAFÉ-PIZZA
VÁRKERT KÁVÉHÁZ
KÜHNE ÉTTEREM
LUCSONY ÉTTEREM ÉS PINCE
MARCHÉ ÉTTEREM
MAGYAROS VENDÉGLO
RÁRÓI PÉKSÉG
CORVINA
BÜFÉ-FALATOZÓ
HALÁSZCSÁRDA
MANNA ÉLELMISZER ÉS LÁTVÁNYPÉKSÉG
KORZÓ ÉTTEREM
ARANYHORDÓ VENDÉGLŐ
MCDONALD'S MOSONMAGYARÓVÁR
TRÓFEA KISVENDÉGLŐ
BOSZORKÁNY PINCE
KOTKODA ÉTELBÁR
LUKULLUSZ-HÚS
BORCLUB ÉTTEREM ÉS VINOTÉKA
HÚSBOLT ÉS BÜFÉ
LUKULLUSZ-HÚS
EGYETEM ÉTTEREM ÉS KONYHA
SZÉCHENYI ÉTTEREM
LUKULLUSZ-HÚS
HOTEL LAJTA PARK ÉTTERME
GRANDE PIZZA EXPRESS
PIZZA CASA
KAJA-TANYA
TÓTH-HÚSBOLT-BÜFÉ
MOSONSZOLNOK ÖNKORMÁNYZAT ÉTTERME
HÁRSFA VENDÉGLŐ
ERNESTO PIZZÉRIA ÉS PUB
ARÉNA PIZZÉRIA - SÖRÖZŐ
KOCZKA PIZZA-ÉTTEREM
ÖREG DUNA VENDÉGLŐ
CARMEN ÉTTEREM
PIZZA AMBULANCIA
ÖREG DUNA VENDÉGLŐ
BAJCSI HALÁSZTANYA ÉTTEREM
DON VINCENZO PIZZÉRIA
PÁLFFY ÉTTEREM
DART KLUB VENDÉGLŐ
PLATÁN ÉTTEREM
CLASSIC ÉTTEREM ÉS PANZIÓ
CSIKÓS CSÁRDA
FEHÉR HOLLÓ PIZZÉRIA
BEL CANTO PIZZÉRIA
ÓVODA KONYHA
ARANYPATKÓ FOGADÓ
KALAPOS VENDÉGLŐ
DON VINCENZO PIZZÉRIA
MISTER BIGG PUB
KOCZKA PIZZA-ÉTTEREM
PÁLFFY ÉTTEREM
PLATÁN CSÁRDA PANZIÓ
TAKÁCS VENDÉGLŐ
S-ÖNTÉS ÉTTEREM
S-ÖNTÉS ÉTTEREM
ISKOLA KONYHA
ÓVODAKONYHA
NAPSUGÁR VENDÉGLŐ
FÖLDVÁRY KASTÉLYSZÁLLODA
PARK PIZZERIA
ARÉNA PIZZÉRIA - SÖRÖZŐ
MISTER BIGG PUB
CARMEN ÉTTEREM
PÁLFFY ÉTTEREM
DON VINCENZO PIZZÉRIA
MEDITERRÁN KÁVÉZÓ ÉS PIZZÉRIA
BOCSKAI-CBA ÉS LÁTVÁNYPÉKSÉG
DÓZSA-CBA ÉS LÁTVÁNYPÉKSÉG
ARÉNA PIZZÉRIA - SÖRÖZŐ
ARANYPATKÓ FOGADÓ
KOCZKA PIZZA-ÉTTEREM
CBA ÉLELMISZER ÉS LÁTVÁNYPÉKSÉG
PANNONHALMA ÉTTEREM
LIGET ÉTTEREM
SZABADSÁG-CBA ÉS LÁTVÁNYPÉKSÉG
SZENT MÁRTON ÉTTEREM
ARÉNA PIZZÉRIA - SÖRÖZŐ
ARANYPATKÓ FOGADÓ
FEHÉR AKÁC ÉTTEREM
ARÉNA PIZZÉRIA - SÖRÖZŐ
MISTER BIGG PUB
ARANYPATKÓ FOGADÓ
CÉL VEGYESBOLT - BÜFÉ
SZISZI VENDÉGLŐ
BÁTHORI PIZZÉRIA
FOCI KISVENDÉGLŐ
FERTŐDI ÁFÉSZ 25. SZ. BOLT - PÉKSÉG
ESZTER KONYHÁJA
ISKOLAKONYHA
QUEEN VENDÉGLŐ
ARÉNA PIZZÉRIA - SÖRÖZŐ
LACI KOCSMA
HÚS ÉS HENTESÁRU - BÜFÉ
FRISS KÖZÉRT / REÁL ÉS LÁTVÁNYPÉKSÉG
HORVÁTH VENDÉGLŐ
FÉLHOLD VENDÉGLŐ
MEDITERRÁN KÁVÉZÓ ÉS PIZZÉRIA
KÖZPONTI KONYHA
QUEEN VENDÉGLŐ
ÓVODA KONYHA
HOTEL RAJKA ÉTTERME
LOKOMOTÍV ÉTTEREM
LA GRANDE PIZZÉRIA ÉS ÉTTEREM
RÁKÁSZ ÉTTEREM ÉS PIZZÉRIA
RÁKÓCZI ABC - PÉKÁRU / CBA
88. SZ. ABC / CBA - FORNETTI
KOCZKA PIZZA-ÉTTEREM
ARANYPATKÓ FOGADÓ
MAGASLES ÉTTEREM, VENDÉGHÁZ
FÉNYES VENDÉGLŐ
VEGYESBOLT-KOCSMA
SZIDÓNIA KASTÉLYSZ. VALENTIN ÉTTEREM
BÁTHORI PIZZÉRIA
BÜFÉ
SOKORÓ FOGADÓ
EGYETEMI ÉTTEREM
UNICUM KISVENDÉGLO
ÍNYENC BÜFÉ
GREEN CAFÉ
ERHARDT ÉTTEREM-BORPINCE
PIZZAMAN PIZZÉRIA
McCOY BURGER & PUB
ADRIA PIZZÉRIA
PAVILON BÜFÉ
ARANYFÁCÁN ÉTTEREM
BÉCSIKAPU ÉTTEREM
BÉCSIKAPU BOROZÓ-FALATOZÓ
BERCSÉNYI BOROZÓ-GRILL VENDÉGLŐ
GIBRALTÁR ÉTTEREM
HALZABÁLÓ
RÓZSAKERT SÖRÖZŐ KISVENDÉGLŐ
SOPRONI BELVÁROSI SPORTEGYESÜLET
FOGAS ÉTTEREM
OLD PICTURES ÉTTEREM
VIDÁM SZOMSZÉDOK ÉTELBÁR
EGYETEMI BÜFÉ
DART KLUB VENDÉGLŐ
FAHÁZ KISVENDÉGLO
FELSŐBÜKI HÚSBOLT - BÜFÉ
METRÓ ÉTELBÁR
GRIFF PIZZÉRIA ÉS SÖRÖZŐ
PRIMA VITA PIZZÉRIA ÉS ÉTTEREM
NAGYMAMA PALACSINTÁZÓJA
GAMBRINUS TAVERNA ÉTTEREM
GYÓGYGÖDÖR BOROZÓ
GENERÁLIS ÉTELBÁR
CORVINUS PIZZÉRIA ÉS PINCEÉTTEREM
HOTEL SOPRON ÉTTEREM
OLD BOYS PUB
AKKORD BEVÁSÁRLÓKP/CBA-LÁTVÁNYPÉKSÉG
ZANZA KÁVÉZÓ ÉS ÉTTEREM
SZÉNATÉR SÖRÖZŐ ÉS ÉTTEREM
KAZAMATA ÉTTEREM
KÓRHÁZ BÜFÉ
MAGNA PATRIA NIMRÓD VADÁSZHÁZ
FORTUNA PIIZZÉRIA-KÁVÉHÁZ
ÁRKÁD SPORT PUB ÉS SÖRÖZŐ
SCHNITZEL BÁR
TERCIA HUBERTUS ÉTTEREM
PERESZTEGI PÉKSÉG
JÉGVEREM FOGADÓ
SCHMAUSER ÉTTEREM
PIKOLÓ SÖRÖZŐ
MAGNA PATRIA NIMRÓD VADÁSZHÁZ
MAGNA PATRIA NIMRÓD VENDÉGSZOBÁK
MAGNA PATRIA NIMRÓD VADÁSZVENDÉGLŐ
GINO CUKRÁSZDA
TOSCANA ÉTTEREM
GINO KÁVÉZÓ
SPAGO ÉTTEREM
PIAZZA SAN MARCO
OLDTIMES ÉTTEREM
CBA-PLÁZA SZUPERMARKET-BÜFÉ
LAKOMA GYORSÉTTEREM
MCDONALD'S ÉTTEREM
ÉDEN EGÉSZSÉGHÁZ
SÓDÉR HÚSFELDOLGOZÓ MINTABOLT-BÜFÉ
DIÁNA PANZIÓ-VENDÉGLO
OLÉ MOBIL-ÓRIÁSPALACSINTA
KISKAKUKK RETRO VENDÉGLŐ
HOTEL SZIESZTA ÉTTEREM
SAS FOGADÓ
FORTUNA PIIZZÉRIA-KÁVÉHÁZ
PIZZÉRIA BELLA ITALIA
HOTEL FAGUS
KIS PÓCSI BOROZÓ ÉS KISVENDÉGLO
FEHÉR RÓZSA FOGADÓ
PÓLUS ÉTTEREM
KATLAN BOROZÓ
JOHN BULL PUB
DÖMÖTÖRI CUKRÁSZDA
DÖMÖTÖRI SÜTEMÉNY ÉS FAGYLALT
PINCE CSÁRDA
MAGYAR POSTA RT. - ÜZEMI ÉTKEZDE
MAGYAR KONYHA ÉTTEREM
FÓRUM PIZZÉRIA
CSOSZKUNYHÓ FOGADÓ
BACCHUS ÉTTEREM ÉS LAKOMÁZÓ BORPINCE
JIMMYS KEBAB BÜFÉ
SZEGÁNA ÉTELBÁR
VADÁSZKÜRT VENDÉGLŐ
COLUMBUS ÉTTEREM
NAGYMAMA KONYHÁJA
NAGYMAMA KONYHÁJA-KIFŐZDE,PALACSINTA
RÓKALYUK SÖRÖZŐ
NORBI PÉKSÉG
KONVENT SÖR ÉS BORPINCE
CORSO ÉTTEREM
SZÉCHENYI ÉTTEREM ÉS KÁVÉZÓ
GRABEN ÉTTEREM
VÁRKERÜLET SÖRÖZŐ
HÚSBOLT ÉS BÜFÉ
ZWINGER KÁVÉHÁZ
NAGYMAMA KONYHÁJA
BUSINESS CLUB CAFFEE
VADVIRÁG HOTEL ÉS ÉTTEREM
KROKODIL ÉTTEREM VENDÉGHÁZ
PANORÁMA ÉTTEREM
KASTÉLY ÉTTEREM
SO-HORP COOP VEGYESBOLT - FORNETTI
GRIFF PIZZÉRIA ÉS SÖRÖZŐ
FEHÉR CSÁRDA VENDÉGLO
LA MAMMA HOTEL ÉS PIZZÉRIA
KÖZPONTI KONYHA
MANNA ÉLELMISZER ÉS LÁTVÁNYPÉKSÉG
BOKRÉTA VENDÉGLŐ
CBA FAMILIA CSEMEGE - FORNETTI
VEGYESBOLT
PÁPAI ÁFÉSZ VEGYESBOLT - BÜFÉ
VIKTÓRIA ÉTTEREM
MEDITERRÁN KÁVÉZÓ ÉS PIZZÉRIA
ARÉNA PIZZÉRIA - SÖRÖZŐ
ARANYPATKÓ FOGADÓ
ÓVODA KONYHA
KISFALUDY PANZIÓ ÉS ÉTTEREM
KISFALUDY VENDÉGLŐ
HÚSÜZLET - BÜFÉ
201. SZ. COOP ABC - FORNETTI
ÓVODA KONYHA
KUKORICA CSÁRDA
ALBI MULATÓ
QUEEN VENDÉGLŐ
197. SZ. COOP ABC - FORNETTI
ARANYPATKÓ FOGADÓ
PIZZAMÁNIA
MISTER BIGG PUB
CARMEN ÉTTEREM
PÁLFFY ÉTTEREM
ARÉNA PIZZÉRIA - SÖRÖZŐ
PIZZA AMBULANCIA
DON VINCENZO PIZZÉRIA
ÖREG-CSÁRDA
CBA ÉLELMISZER - BÜFÉ
GRANDE PIZZA EXPRESS
ÖREG DUNA VENDÉGLŐ
CARMEN ÉTTEREM
ARÉNA PIZZÉRIA - SÖRÖZŐ
ÖREG DUNA VENDÉGLŐ
PÁLFFY ÉTTEREM
DON VINCENZO PIZZÉRIA
PLATÁN ÉTTEREM-PANZIÓ
KORONA VENDÉGLO
KANTÁR FOGADÓ
PANNÓNIA BÜFÉ
POSTAKOCSI FALATOZÓ
GÉMES ÉTTEREM
PRESSZÓ
CSÖRGETŐ ÉTTEREM
HANSÁG-COOP 48.SZ. ABC-LÁTVÁNYPÉKSÉG
SO-HORP COOP VEGYESBOLT - FORNETTI

Bassza meg a harapós falovat, aki ezek közül SEHOL nem tud magának kaját venni, ha már az a g*ci főnöke a SEMMI helyett utalványt adott neki...

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.02.03. 16:12:39

Vegul is jogos.
A neveben benne van, hogy MELEG etelutalvany.
Ergo csak etteremben stbben valthato be.

Moncsalaki 2010.02.03. 16:13:25

@jozicsenko: Atyám, Te tényleg csodát vársz áprilistól?! Hát meglepődnék...
Már bocs :)
De bízom az optimizmusodban...

elwood 2010.02.03. 16:13:37

rohadt apeh be akarja tartatni a szabályokat,
hová vezet ez ?

fogash 2010.02.03. 16:13:46

bloggazdától bocs az előző komment hosszáért, de úgy tűnik, ez a bejegyzés túl sok idiótát rángatott ide. Ja, a fenti lista csak EGY MEGYE elfogadóhelyeinek listája, gondolom a többi 19 is hasonlóan ellátott.

panki1983 2010.02.03. 16:14:13

érdekes, hogy a melegétel utalványomon berughatok mint az állat egy kávézóban, viszont nem vehetek rajta a hentesnél húst.
Nagyon örülök neki, főleg azért, mert decemberben kihírdették, hogy mely helyeken lehet beváltani majd, és az összes kis áfész bolt ugye rajta volt....

rexter 2010.02.03. 16:15:06

@toxikus: kurva jo neked h neked nincsenek ilyen gondjaid.

movhu 2010.02.03. 16:17:38

@fogash: Tehát marad az, hogy a paraszt, aki a hónap utolsó 5 napjában nem tud otthon főzni, mert nem tudott alapanyagot venni a boltban a kajához, legalább egyszer jót ehet egy étteremben.

fogash 2010.02.03. 16:18:55

Mellesleg nem elfelejteni a következőt:
a bérek munkáltató általi terhei idén 5%-kal csökkentek. Ez egy minimálbér környéki fizetésnél ca. 3000Ft megtakarítást hoz a cégnek. 6000Ft utalvány 25% adója 1500Ft. Ha a cég "nagylelkűen" magára vállalja az eddigi hidegutalvány helyett adott ugyanannyi melegutalvány adóterhet (hogy ne kelljen elvenni a dolgozótól), akkor senki nem járt rosszul, hiszen a cég a megtakarítása felét átengedte a melósnak. Ja, hogy ezután ütvefúrót meg cigit nem lehet venni belőle? A monoki szociális kártyának itt mindenki ujjongott, igaz? (Én is!) Akkor?

Nem vagyok balliberális, csak igyexem néha használni az eszem. Rinyálni persze könnyebb. Lassan ti is mentek segíjjér, mi?

gentry 2010.02.03. 16:19:31

A melegétel utalványt eddig is pizzarendelésre használtuk, ezután is arra fogjuk. Nem értem hol itt a probléma.

t.o.d. 2010.02.03. 16:19:37

A melegétel-utalvány felhasználása pl Tescoben tévévásárlásra nem járja (láttam ilyet). Viszont ezt nem lehet máshogy kiszűrni, csak így. Ha van egy törvény, akkor annak betartatásáért szét kellene osztani? Nem hiszem.

Megint más kérdés, hogy miért kellett szétkúrni az adómentes juttatások rendszerét???

napalm 2010.02.03. 16:20:01

@Gunther:
csak ha nem jól becsülöd meg hogy átléped-e ezt az összeghatárt vagy nem, még jól meg is büntet az apech.

abandi 2010.02.03. 16:21:20

Ez ám a fasza!
A sok rühös-kisgeci apehes, meg azt hiszi, hogy megússza, mint a labanc-nyilas-komcsi felmenői!!!
Lófaszt!

Seduxen (már NEM dr.) 2010.02.03. 16:21:27

@fogash: jól gondolom, hogy ez a www.accorservices.hu oldalról van? ha jobban megnézed a listát, van rajta fornetti-cba is. aligha naprakész ez a lista...

ettől még igazad van abban, hogy nem csak a meki létezik, mint alternativa.

@panki1983: nézőpont kérdése: az alkohol egy idő után "melegít", szóval kvázi meleg-élelmiszerként is felfoghatjuk :))))

movhu 2010.02.03. 16:21:54

@fogash: Te valamit elfelejtesz. Monokon az emberek szintén azt a pénzt kapják meg, amit a DOLGOZÓ keres meg. Ugye érthető a különbség. Mindkét pénzért ugyanaz dolgozik meg...
A legtöbb cég, még a nagyok is szépen benyelték az említett összegeket, eszük ágában sem volt adni a dolgozónak. Még nagy cégek is.

fogash 2010.02.03. 16:22:35

@movhu: keressen olyan hentest, aki lacikonyhás is... ott kaphat esetleg nyers húst a jegyért.
Mellesleg minden béren kívüli juttatás adHATÓ, vagyis aki úgy érzi, hogy 3000Ft kp több neki, mint 6000Ft utalvány, annak lelke rajta...

Logikus lépés lenne, ha mondjuk az iskolai konyhák elfogadnák, hiszen
1.) ezek többnyire úgyis üzemi konyhák,
2.) a kölyköd úgyis a suliban kajál, nem? A befizetéspénzt most is kinyomjuk.

tom sailor 2010.02.03. 16:23:05

@totorohun: Tudsz olvasni? Rá van írva...

Ásó[Mosó]Maci (Dr. nélkül) 2010.02.03. 16:24:01

De jó nekem! Nincs Caffetériám. Igaz, fizuemelésem sem volt már több, mint 2 éve.
Egyébként valaki jött, hogy az, aki hideg élelemre váltotta be a meleg étkeztetési jegyét, az olyan kicsiben, mint nagyban a Hagyó.
Erre csak azt mondom, hogy ha annyi lenne a fizetésünk, mint amennyit a Hagyó hazavisz, valószínűleg nem hágnánk át semmilyen törvényt és rendeletet. De nem annyi. És 70 rugóból kurv@ nehéz megélni egy évben, tehát a magyar ember feltalálja magát, ügyeskedik, hogy ne haljon éhen, ne fagyjon meg, gyereke tudjon naplemente után is tanulni, tehát villanyra is költeni kell, stb... Mindamellett dolgozik, termeli az SZJA-t és egyéb járulékokat az állam bácsinak. És igaz, nem tetszik neki, hogy ahelyett, hogy a nagy halak után vetné magát az APEH, azokat a kis lehetőségeket lehetetleníti el, amelyekből családok élnek a fizetés előtt egy héttel. És most ne beszéljünk itt megélhetési bűnözésről. Mivel a megkeresett pénzt/melegétkezési utalványt próbálják elkölteni, mondjuk ételre. (Nem dobja bele a gépbe, nem adja uzsorásnak, és még lehet sorolni.)
Tényleg ellehetetlenítik az embereket ebben az országban.
Ja, és még valami! Persze, mindig voltak kiskapuk. Ez egy egészen pici kapu volt, hogy meleg ÉTKEZÉSI utalványra hideg ÉTELT vettek a boltban. De e4z a legnagyobb baja az APEH-nek?
Szarjon sünt az összes!

Seduxen (már NEM dr.) 2010.02.03. 16:24:33

@fogash: jól gondolom, hogy soha nem vásároltál meleg étkezési utalvánnyal cba-ban (pl) ?

Ellenkező esetben tudnád, hogy pl cigit NEM VEHETTÉL belőle (tapasztalat, több, mint 10.000-es volt a cehh, de a végén - CSAK élelmiszer -, amikor kértem a 2 doboz cigit, szólt a pénztáros, hogy ezt külön kell blokkolni...)

ave 2010.02.03. 16:25:16

Elkepeszto, hogy ezen haborogsz... Komolyan mondom nem hiszem el!

Spambella 2010.02.03. 16:25:37

@Karlitosz:
"akkor a hentesnél aki sült kolbász árul nem használhatom fel a kajajegyet?"

De, felhasználhatod, de csak annál a hentesnél, aki külön kasszát tart fenn a sült kolbásznak, sült oldalasnak és a grillcsirkének, hogy különválassza a parizertől meg a nyers hústól.

@kill004
" Persze, ha a sültkolbászon, hamburgeren, pizzán több az áfa, akkor nem szóltam"
Ugyanannyi (25%), mint a nyers kaján a tejtermék és a pékáru(18%) kivételével.

@Vendash
"Valaki nem tudja, hogy az eddigi szabályozás milyen volt? Mi változott most? "
Azért jutott most eszükbe a patkányoknak a kajajeggyel szarakodni, mert eddig mindkét kajajegy adómentes juttatás volt, nem volt érdekük szívózni, mindenki leszarta. Idén januártól 1,25-ös szorzóval (25% adó terheli, amit a dolgozó fizet, azaz ennyit nem kap meg a cafeteriából) szerepel a cafeteriakeretben a melegkaja jegy és 1,90-es szorzóval a hidegkaja. Nehogymár a cég melegkajajegyet adjon, aztán a szerencsétlen dolgozó hidegkaját vegyen rajta, főleg ne tejterméket és pékárut . Barom politikusok és barom APEH.

Ez a cafeteria adóztatás és kajajegy miatti szarozás tipikus kontraproduktiv látszatintézkedés, nyúzzák a csóró dolgozókat ahelyett, hogy a nagy adócsaló simliseket fognák meg.

movhu 2010.02.03. 16:25:38

@fogash: Pont erről szól az APEH állásfoglalás, hogy erre rászállnak, azaz a lacikonyhás nem fog húst adni nekem.
A gyerekeim otthon esznek, de nálunk nincs lehetőség a suliban melegétkezésivel fizetni a kaját.

Homeoffice 2010.02.03. 16:25:43

@napalm:

Ez így van...mondjuk a mi cégünknél csak fizu van. Jutalom 0 :) Emiatt kiszámítható:)

tom sailor 2010.02.03. 16:26:48

@Seduxen: Ez az ő egyéni becsípődése, törvényesen a többiért sem fogadhatta el. A hideg utalvány az, amire cigit nem adhat.

nagyon_buta 2010.02.03. 16:27:29

és valahol felsír egy melegutalványba csomagolt éhező cscsemő

Potyoló 2010.02.03. 16:28:01

Na, úgy látom, erősen nekilendült az APEH pr részlege.
Ezaz, védjétek csak a hivatalt, hisz ebből lesz az év végi jutalom. Tavaly mennyit is osztottak szét az adóhivatal munkatársai között az év végén? 3,6 milliárd forintot, ugye? Ha ti nem érdemlitek meg, hát senki. Nem is lehetne másként.

Nincs mese, ti vagytok a becsület és a szociális érzék csillogó szemű lovagjai, itt a helyetek a vastagbőrön. Mondjátok csak a frankót a sok bűnözőnek, aki melegételutalvánnyal adótcsal, és felvágottat vesz belőle, mert ennyire gazember!

Ja, ez a hír is az APEH-ről szól:

Nem adta ki időben a személyi jövedelemadó-bevalláshoz szükséges igazolást dolgozóinak az APEH - tudta meg az RTL Híradó. A törvény szerint a munkaadóknak ezt a papírt legkésőbb január 31-ig oda kell adniuk az alkalmazottaknak. Ha nem teszik, a céget megbüntetheti az adóhatóság. Az APEH-nél azt mondják: az igazolást napokon belül megkapják a dolgozók, magukat pedig nem büntetik meg...

fogash 2010.02.03. 16:30:38

@movhu: ha megnézed a nyitómat, láthatod, hogy alapvetően nekem sem tetszik a módszer, de a púpom vastagon tele van azzal, hogy ebben az országban mindenki sí-rí.

Nálunk egy műszakos meló van (könnyű fizikai, kézimunka), új a gyár, rendezettek a körülmények. Adunk minimálbér feletti alapfizut, kb 20%nyi pótlékot lehet elérni (többnyire el is érik), adunk buszbérletet (városit is!), melegutalványt, egészségpénztárat.

Most embereket vennék fel. A teszrte 40en telefonálnak, ebből a felvételire 24 ígérkezik be. 16-17 jelenik meg, ebből 3 csak pecsétet kér a munkanélküli könyvébe, 2 cefreszagú (esetleg konkrétan részeg is). A teszten kb 8 sikeres, akiből 2 az első munkanapján nem jelenik meg/be(se)szól, hogy talált más melót. A maradék hatból 1-2 az első héten elfelejti, hogy dolgozni jött ide, belassul, bebutul, elkezd nyafogni, hogy ő ezt-vagy azt a műveletet nem akarja.

40ből 3-4-et tudunk kinevelni. Válság van? Lóf@szt van. Még mindig túl egyszerű otthon maradni és rinyálni (segély mellett feketézni), mint tisztességes munkáért szerény, de nem lehetetlen bért kapni. Ez a gáz.

abandi 2010.02.03. 16:30:59

@Seduxen:
Nos, mivel maga ritka-régi náczi, ezért tájékoztatom:
Az étkezési utalványok -mivel nem mindenhol beválthatóak- már sima susmusra ad okot a cég és a nyerő multi között...
Továbbá:
LÁMPAVAS!

Seduxen (már NEM dr.) 2010.02.03. 16:33:44

@tom sailor: a lényeg, hogy ezzel az intézkedéssel végre az apeh lépett egy nagyot előre a feketegazdaság felszámolásának rögös útján. hurrá!

emzéperiksz 2010.02.03. 16:33:52

@r.yeti: Ja, meg most már hajsütővasat sem adnak kajajegyre a Tescóban. Amúgy nem értem a rinya okát, a melegkaja-utalvány mindig arra szolgált, hogy kajáldában edd le, nem?

fogash 2010.02.03. 16:34:18

@Seduxen: nem, ugyanis 590Ft a menü ott, ahol ebédelek, így a havi 12 melegutalvány épp betakarja a havi ebédemet. És nem is dohányzom. És sose megyek CBA-ba, mert amiben megfordultam, az mind koszos, lepattant, szar választékú és DRÁGA. Lidl-be járok, néha Aldival, Sparral tarkítva.

movhu 2010.02.03. 16:35:06

@fogash: Amit írsz, abban tökéletesen igazad van, egyetértek. De látod megint ott tartunk, hogy a dolgozó egyre többet szív, és tényleg ott tartunk, hogy minimálbér körül hülye aki dolgozik, mert egy tollvonás, egy eszement ötlet, és máris eltűntettek megint néhány ezer forint különbséget a munka és a henyélés között.
Szerintem egy apró gondolkodás, és kiderül, hogy a segély+néhány nap feketemunka több, mint amennyit 22 munkában töltött nappal lehet keresni. Na ez igen nagy baj.

derelyegrádi szellem 2010.02.03. 16:37:19

@fogash:

Kérlek nézd át még egyszer alaposan, biztos hogy egyet sem hagytál ki...

Seduxen (már NEM dr.) 2010.02.03. 16:37:57

@fogash: "Sparral tarkítva"

és a CBA drága?

"És nem is dohányzom" Te egy jellem vagy :)))

De mindegy is, kettővel fentebb írtam, hogy én örömmel nyugtázom, hogy az apek végre hatékonyan felveszi a harcot a feketegazdasággal. Kis lépés ez nekik, de nagy (lófaszt a seggükbe) lépés ez a költségvetési hiány csökkentésének.

Uff, dikkmáshalom mindenkinek, irány haza :)

movhu 2010.02.03. 16:38:58

@emzéperiksz: De sokak eddig nem étterembe mentek vele, hanem vettek belőle húst, kenyeret, lisztet, krumplit és főztek otthon belőle, mert nem tehetik meg, hogy étteremben kajáljanak. Ők most ugyan kajálhatnak étteremben, de az így kiesett pénz nekik nagyon komoly kiesés.

fogash 2010.02.03. 16:42:55

@derelyegrádi szellem: őőő....

a győri henteseket igen:
HAJNAL HÚSBOLT ÉS BÜFÉ
BAROMFIBOLT
BIO ABC BIOBOLT ÉS BÜFÉ
KISALFÖLDI HÚS 3. SZ. MINTABOLT
HÚSBOLT - PECSENYESÜTŐ
RÁRÓI PÉKSÉG
RÁRÓI PÉKSÉG
DARNÓ-HÚS MINTABOLT-BÜFÉ
BAROMFIBOLT
HÚSÜZLET - BÜFÉ
RÁRÓI PÉKSÉG
KISALFÖLDI HÚS 1. SZ. MINTABOLT
DARNÓ-HÚS MINTABOLT-PECSENYESÜTŐ
RÁRÓI PÉKSÉG
RÁRÓI PÉKSÉG
ÉLELMISZER ÜZLET ÉS PÉKÁRU
DARNÓ-HÚS MINTABOLT-CSÜLÖK CSÁRDA
HÚS-HENTESÁRU ÜZLET-BÜFÉ

Szóval EDDIG tényleg értelmesen el lehetett költeni éttermen kívül is. Ezentúl csak arra lehet, amire való. Gáz...

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.02.03. 16:43:19

@emzéperiksz: Szerintem TE sem látod át az igazi problémát. De szerintem örülj ennek...

abandi 2010.02.03. 16:44:12

@movhu:
Maj' összecsapják az üdülési csekkel, oszt' okés lesz...
Akibaszottszállodaláncotüzemeltetőkurvaannyjukba!

nagyon_buta 2010.02.03. 16:51:42

nagyon félre csúsztunk, még egyszer felhívnám a tisztelt közönség figyelmét. az APEH eldönti, hogy az adótörvény mely részét tartatja be, véletlenül sem az egészet, ebben ez a durva.

P.A.N. 2010.02.03. 16:55:04

@Potyoló: Most mit izélsz? Az APEH az államgépezet része. Az államgépezet nálunk nem arró szól, hogy törvényes legyen a működése (pl. épp a hivatali határidők, csúszásból eredő károk elismerése és megtérítése), hanem arról, hogy a Te működésed legyen törvényes. Pl ha késel a bevallással, megbaxnak, ha késel a befizetéssel, kapsz mindjárt közel ugyanakkora bírságot, meg mehetsz a nyilvános feketelistára névvel címmel....

Mi ezzel a baj ? :)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.02.03. 17:07:16

Nem lehet, hogy a meleg ÉTEL utalványra szállt rá az APEH?

Sárgakiskacsa 2010.02.03. 17:11:10

Gusztustalan, szemét eljárás. Mint annyi minden az Apeh húzásai közül. Szívassuk meg az embereket a cafeteria megadóztatásával. Majd szívassuk meg még jobban. Mi jön még ezután?
Engem már sajnos nem érint ez az egész, mert már melegétkezésit sem kapunk, az adóztatás miatt. Mivel ezt nem pluszban kaptuk, hanem már eleve kp helyett, így most 12 ezerrel kevesebbet kapok, szívás, így jártam... :/

nehülyéskedj 2010.02.03. 17:14:43

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: Ezt ugye nem gondoltad komolyan? Szerinted aki minimálbért és havi tízezer melegutalványt kap (de hányan, főleg vidéken még ennek is örülnének), az étterembe fog menni enni, hogy három nap alatt elköltse a jövedelme tiezenpár százalékát kajára? Élettapasztalatod az nincs, ez biztos, "dokikám".

Pettyes Szfinx 2010.02.03. 17:19:27

@Auris: Ez azért nem egészen így van. Ugyanis melegétkezési utalványból eddig is több volt adható, magyarán több volt az illető adózatlan jövedelme, és mondjuk mivel be tudta váltani sok bevásárlóhelyen is, inkább ezt választotta. Tehát mondható, hogy jogosulatlanul jutott bizonyos mennyiségű adózatlan jövedelemhez, márpedig ez adóhiány, akárhonnan is nézem.
Így nem gondolom, hogy az az érvelésed megállja a helyét, hogy változott a helyzet, mivel eddig nem volt tét. De igen, volt tét.
Aztán írod, hogy ez a mostani cafeteria adózás a turizmusból élőknek kedvez. Nyilván, hiszen eddig 0% adót kellett fizetni az üdülési csekk után, most már 25%-ot. Akkor csak jobban járhatnak... (?)
Ami pedig azt illeti, egyáltalán nem azt nézték, hogy hogyan lehetne ezekkel az adókkal a fogyasztást optimalizálni, jófelé terelgetni. Egyszerűen szükség volt a zsozsóra, és mindennel próbálkoztak, többek között ezzel is.
Csak az a gond, amit itt már többen mondtak, hogy ez egy olyan lépés volt, ami pontosan azokat az embereket sújtja, akik nehezen élnek, és nagyon is jól jött nekik a kajajegy a mindennapi ételük beszerzéséhez. És most többet kell fizetniük az elkészített kajákért, ahelyett, hogy vennének olcsóbban krumplit, hagymát, akármit, és főznének otthon maguknak.
Összességében tehát azt gondolom, hogy egyáltalán nem volt ez jó lépés, és sokkal többet árt, mint használ.

Lesből Támadó Szárítókötél 2010.02.03. 17:20:12

@nehülyéskedj:

Azért ne oktassa már ki élettapasztalatról a másikat az, aki tudatlanságból vagy szándékosan, de az éttermekkel köti össze a melegétkezési utalványt. Már többször leírták feljebb, hogy a melegétkezési utalvány egyik nagyszerű felhasználási köre a kifőzdékben, ételszállító cégek szolgáltatásaiért való fizetés - egy csomó helyen el lehet költeni, és megvan oldva a havi ebéd nagyobbik része. Egy minimálbéresnek ez is nagy segítség.

nehülyéskedj 2010.02.03. 17:21:48

@idelle: CSak ezt felejted el, hogy nem egy ABC-ben van meleg (pld, helyben sütött dolgok, meg rántotthús, stb) kaja is. Te sem vagy nagyon tapasztalt, de a kurmány intékedéseit, azt nagyon szereted. Godolom fontos a szocietas bögre.,

nehülyéskedj 2010.02.03. 17:24:50

@Lesből Támadó Szárítókötél: Ne? Miért is ne? A kifőzdében egy ebéd ezer (alsóhangon), aki kap egy tizest a hetven munkabér mellé, az ezerből, az egész családnak főz két napig. Így meg két hét alatt elkölti enmegára. Biztos megteszi.

Had oktassak, olyanokat, akinek a kisemberek életéről (sőt a kifőzdék, ételszállító cégek), tényleges árairól fogalma sincs!

Lesből Támadó Szárítókötél 2010.02.03. 17:28:42

@nehülyéskedj:

És? Innentől kezdve már csak a bolton múlik, lásd a posztot:

"az olyan büfé, látványpékség, grill-sütőde pizza-sütőde, helyben sütött, főzött húst, hústerméket kiszolgáló stb. kereskedelmi üzlet, vagy annak részlege, amely [...] olyan kereskedelmi üzlet, amely megszervezi és ellenőrizhető módon működteti az utalványok (kártyák) előbbi szolgáltatásokra történő – más termékek forgalmazásától elkülönített – beváltását, felhasználását"

Semmi sem akadályozza ezentúl a boltokat, hogy a helyben elkészített élelmiszerek kapcsán elfogadják a melegétkezési utalványt, csak el kell különíteni a beváltást a bolti kasszától.

nehülyéskedj 2010.02.03. 17:29:09

@nehülyéskedj: KÉSZÉTELEK Ft/adag
Mexikói chilisbab 720
Mexikói csirkeragú 880
Töltött tócsni 850
Házinyul vadasan zsemlegom. 1180
Sültoldalas pároltkáposztával 1050
Malacsült pároltkáposztával 780
Reszteltmáj petburival 580
Sült csirkecomb 590
Töltött csirkecomb 750
Töltött káposzta 750
Székelykáposzta 750
Szabolcsi töltött káposzta 690
Gombás sertéstokány 780
Töltött paprika 750
Vadasmarha zsemlegombóc 890
Sólett füstölt tarjával 720
Sólett sültkacsacombbal 1560
Kacsacomb pároltkáposztával 1260
Csákirostélyos 1150
Rizseshusi 690
www.nagyietkezdeje.hu/

Lesből Támadó Szárítókötél 2010.02.03. 17:32:28

@nehülyéskedj:

Az elmúlt egyéves kajaszállítós tapasztalatom alapján az ezer forintos ebéd igencsak túlzó, bár tudom, embere válogatja. Aki minimálbér mellett gyakorlatilag havi 22-t akar költeni csak ebédre, az gondolkodjon el egy kicsit a dolgokon.

nehülyéskedj 2010.02.03. 17:32:53

@Lesből Támadó Szárítókötél: Persze, akadály nincs, mindig van kiskapu, de minek kell a becsületes polgárt szivatni? ( A 25% is több mint eddig, tehát a többség kevesebbet kap, és még meg is szivatják a szerencsétlent.) Csak mert bolsinak születtünk és sokat találtunk lopni, ami már nem kezelhető európai módon? Jöhet az új padláslesöprés?

Rwindx 2010.02.03. 17:33:43

Én a kommentekből csak azt szűröm már le, hogy igazolja a másik poszt komentjei között elhangzott állítást hogy a magyar oktatás utóbbi majd 20 éve valóban a béke segge alatt van. Itt ez remekül látszódik.

Már nem vitatkozok senkivel. Minek?
A kurva anyját magyar bálintnak.

nehülyéskedj 2010.02.03. 17:35:47

@Lesből Támadó Szárítókötél: Hát, én meg itt élek a vároban, itt meg ez a jellemző, amit ideidéztem. Persze, ha lehetne, párizsis zsömlét is enni.........

"Aki minimálbér mellett gyakorlatilag havi 22-t akar költeni csak ebédre, az gondolkodjon el egy kicsit a dolgokon."

Épp ez az, hogy nem akar (mert nem tud), de a bolsik belekényszerítenék. Eddig ez magyaráztam.

psmith 2010.02.03. 17:36:41

Ismerősöm APEH dolgozó. Nettó fizetése 71 ezer forint. Nincs ruhapénz, 13. havi, mozgóbér.
Idáig volt 6 ezer forint hideg étkezési. Idén lett 193500 Ft caffeteria.
Ebből kijött 12900 Ft melegétkezési jegy. (a 25% adót is 193 ezerből kell fizetni)

Most ő is kenheti a hajára a jegyet, idáig sem járt étterembe.

Szerintetek mennyire az APEH dolgozók szigorítják az elfogadás ellenőrzését?

nehülyéskedj 2010.02.03. 17:37:34

@Rwindx: Tőled eddig kiemelkedően magas szintet tapasztaltunk. Mikor végzel?

Lesből Támadó Szárítókötél 2010.02.03. 17:38:19

@nehülyéskedj:

Első eszembe jutó ételszállító cég: Gastroyal

1. Heti menü: 690 / nap

Sertésraguleves
Rakott túrós-vaníliás metélt

Grízgaluskaleves
Tejfölös csirkemelltokány, spagetti

Tanyasi bableves
Gombapaprikás, kagylótészta

Májgaluskaleves
Bácskai rizseshús

Eperkrémleves
Kelkáposztafőzelék, sült virsli

2. Óriás menü: 890 / nap

Tojásleves
Csikóstokány, galuska
Kovászos uborka

Grízgaluskaleves
Tejfölös csirkemelltokány, spagetti
Lúdláb szelet

Citromos almaleves
Stefánia vagdalt, tört burgonya
Káposztasaláta

Zöldséges húsgaluskaleves
Bakonyi sertéspaprikás, galuska
Cékla

Lencseleves házi kolbásszal
Pincepörkölt, galuska
Fatörzs

De bármelyik más ilyen cégnél is meg lehet nézni a menüket.

Auris 2010.02.03. 17:40:01

@Rwindx: Bocsi, ha félreérthető voltam, a szavaim elismerőek voltak, hogy vannak még akik tisztán látnak. Nem volt benne irónia.

Rwindx 2010.02.03. 17:40:14

@nehülyéskedj:
Itt az APEHben én a délutáni műszakban vagyok, délután 2-től 8-ig. Most másik blogra kell mennem. 8-tól éjfélig az mszpnek dolgozom mert kell a zsé.

Lesből Támadó Szárítókötél 2010.02.03. 17:41:02

@nehülyéskedj:

Frászt kényszerítenek a szemét bolsik. Itt az adott keretek közt meghozott egyéni döntésekről, esetenként hibás döntésekről van szó, amiért a felelősséget másra kenjük. Igen, szerintem is pofátlan az elvonás mértéke, de szerény véleményem szerint nem az a válasz, hogy ha bele is döglök, akkor is fenntartom az eddigi szintet, hanem pl. keresek olyan kajálási lehetőséget, ahol nem 1000 Ft-ból jövök ki naponta.

nehülyéskedj 2010.02.03. 17:42:00

@Lesből Támadó Szárítókötél: Szar mindig van olcsóé.........De még a hétszázból is főzők neked átlagban hétköznap, négy emberre kaját! Négyre, nem egyre! Nem tellik annak aki szegény, még erre a szarra sem. Ez van. A bolsik meg megetenék vele, a gyerekei elől. Nem fogja, inkább a kurva anyjukba kívánja őket, eladja a jegyet (persze veszteséggel, dehát miért nem lett pártkatona) és főz otthon az egész családnak.

Rwindx 2010.02.03. 17:42:24

@Auris:
Ok, semmi probléma, csak ilyet én akkor írok ha ironikus akarok lenni :)

nehülyéskedj 2010.02.03. 17:42:45

@Rwindx: Nade, mi lesz a színvonallal?

anyadmajma 2010.02.03. 17:44:45

Az apeh dolga betartatni az adótörvényeket. Ezért nem kéne rájuk haragudni. Valószínű azért nem nézték idáig, mert nem volt kapacitás. A válság kezdete óta több, mint megduplázták a revizorok számát, és a tavaly bejelentett közalakalmazotti stop után kb 15%-al emelték az állomány létszámát. Most már erre is van ember.
Persze, annak a ténynek, hogy az apeh már régen kapott egy törvényen felüli státuszt (nem összekevereni a törvényen kívülivel), annak ezekhez a dolgokhoz semmi köze.
Meg annak se, hogy nem hogy egyszerűbbé teszünk valamit, hanem ha változik, akkor csak bonyolítani lehet.
A kafetéria adható juttatás. Minden dolgozónak egyformán kell adni, max 4félét lehet adni, de ezt 8ból lehet kiválasztani. De minden dolgozónak összegben ugyan annyit kell adni. Olyan nincs, hogy valaki kap, valaki nem. Olyan sincs, hogy valaki 1000, valaki 2000-ert kap.(egy cégen belül).
És sajnos, a 60-70ezres fizetés mellett,,de még a 100ezres mellett is nemhogy a 10-15ezer, de az 1000 forint is sokat számít.
És azt se felejtsük el, hogy nemcsak adót, hanem járulékot is kell fizetni utána. Tehát, így már tényleg semmi értelme. Persze, a minisztériumban, állami vállalatoknál nem számít, hisz úgyis a munkások fizetik az egész cehhet.

nehülyéskedj 2010.02.03. 17:46:01

@Lesből Támadó Szárítókötél: Akkor nem kényszerítenének, ha minden kafetériának egy lenne az adója. Így igen is kényszerítenek (a főnökei mást nem hajlandóak adni, még fizuemelést sem, mert az még drágább), olyanra, mit a szegény emberek nem akarnak, mert nem tellik nekik a kis pénzükből. Dehát, hol van már a baloldali szolidaritás. Csak a lopás, az az, ami összatartja ezt a szemét bagázst!

2010.02.03. 17:49:12

Nekem 25000ft-om marad egy hónapban, amiből kaját veszek, tankolok, ruházkodom. A többit elviszi az axa törlesztő, az apeh illeték törlesztő, az önkormányzat törlesztő, a rezsi. A kajajegyből vettem ételt a CBA-ba, nekem ezzel írja alá a halálos ítéletem a szájbab*szott kurv*bérenc apeh...

Rwindx 2010.02.03. 17:49:15

@nehülyéskedj:
A színvonalról majd gondolom gondoskodtok helyettem is, ne legyél kishitű megy ez.
A számolással meg az adók definiálásával azért végezzetek 8 előtt mert csak addig tudok kollégát küldeni. Este 8 után már csak fekete autót a Köztársaság térről.

Lesből Támadó Szárítókötél 2010.02.03. 17:50:33

@nehülyéskedj:

Hát amikor az embernek lenne lehetősége normálisan, némileg takarékoskodva elkajálni havi X ezer Ft-ot, de ehelyett inkább kevesebb kp-ért eladja, az finoman szólva nem a legjobban megalapozott pénzügyi döntés, de hát te tudod. Valamiért én azt érzem, hogy a te esetedben sem annyira ésszerűségi szempontok dominálnak, sokkal inkább olyanok, mint pl. a kollégák ott esznek havi Z forintért, ne már, hogy én meg "égetem magam" X másik céggel havi 0.66xZ Ft-ért. Én úgy gondolom, hogy kihasználom a rendelkezésemre álló fizetési lehetőségeket és addig nyújtózom, amíg a takaróm ér. Attól nem fogok jól lakni, hogy szidom a kormányt és/vagy az APEH-et és/vagy bárki mást.

nehülyéskedj 2010.02.03. 17:51:58

@Rwindx: Milyen számolással, ki számolt itt? Neked vagy 170 az IQ-d ( nekem csak 147), ezért nem értem mit hadoválsz, vagy ne is beszéljünk róla!

marosy 2010.02.03. 17:53:27

Arról volt szó, hogy a tavaly nem kapnak az APEh-esek prémiumot mert nem teljesítették a tervezett bevételi célokat. Törvény van arról, hogy csak akkor kaphatnak prémiumot, ha teljesítik.
Ennek ellenére, TÖRVÉNYELLENESEN megkapták a prémiumot.
ÉS MOST AZ EGYSZERŰ EMBERT BASZTATJÁK A KAJAJEGGYEL.
A BIG FU** YOU TO THE APEH!

nehülyéskedj 2010.02.03. 17:53:38

@Lesből Támadó Szárítókötél: Szerinted bármi étkezdei kaja, takarékosabb, mint az otthon főzés? Na itt nagyjuk abba. (Négyszeres az átlag ár, a legszarabbnál is.)

kill004 2010.02.03. 17:53:59

@Rwindx: Érdekes, magyar bálint sehol nem volt, mikor én iskolába jártam, de sebaj. Én értem mit akarsz mondani, de te meg értsd meg azokat, akik minimálbérből élnek. Nekik ez sokat jelentett. Eddig. Engem annyiban érint, hogy mostantól csak azt tudok a jegyből venni amit nem eszek meg. Mert drága, szar, nem tudom mi van benne. Ja és add hozzá, hogy van 4 gyermekem, akiket szintén ezekkel a szarokkal kell etetnem.

A többi okosnak: legalább egyszer főzzetek már otthon magatoknak, a családnak. Meglátjátok, finomabb, olcsóbb. Aki gyorskaját zabált egész életében, azt megkérem ne válaszoljon.

2010.02.03. 17:54:04

@nehülyéskedj:
Chilis bab: konzerv a CBA-ban 500 forint, mellé négy zsömle, két napig ebédelek belőle, 260ft/nap áron. Miről is van akkor szó? A többi ételre is mondhatok hasonló árakat.

zoliopata 2010.02.03. 17:54:41

@fogash: Te okor! A csoroknak nem futi ezer forintos egytaletelre.Annyibol az egesz csaladnak vesznek kajat egy napra.

Lesből Támadó Szárítókötél 2010.02.03. 17:57:13

@nehülyéskedj:

Ha egy lenne az adója, akkor nem lehetne különféle gazdaságpolitikai célokra felhasználni, mint pl. a vendéglátó helyek forgalmának felfuttatása. Elképzelhető, hogy a FIDESZ-kormány meg azt mondja, hogy leviszi 50%-ra a hidegétkezésit, de kulturpolitikai okból leviszi 25-re a kulturautalványt. (Tudom, szélsőséges példa, de jól mutatja a célok érvényesítését.)

Mellesleg azért viccesnek tartom, hogy a melegétkezési utalványok kapcsán mindenki azzal jön, hogy na, ezzel támogatjuk a Mekit, és senkinek eszébe sem jutnak a magyar tulajdonú vendéglők, éttermek, étkeztető vállalkozások, de azon senki sem gondolkodott el, hogy vajon hányan fizetnének az univerzális étkezési csekkel a multi hipermarketekben, ezzel is támogatva őket.

Popeye76 · http://zugloihazelado.atw.hu 2010.02.03. 17:57:46

Az a fő probléma minden tekintetben, hogy nem lehet tervezni ebben az országban. Félévente-évente változtatják a szabályozást/ellenőrzést mindenhol, nem csak az adózásban, utána pedig jó kedvvel és előszeretettel büntetnek az új, és lehetőleg csak szűk körben ismert szabályok alapján. Ha abbahagynák már ezt, és egy egyszerű ÉS tartós rendszert hoznának létre, akkor lehetne tervezni, és meg lehetne próbálni normálisan élni ebben a qrva országban. Akkor talán a vállalkozások sem mennének Szlovákiába...

Auris 2010.02.03. 17:57:51

@Rettegő {Demokraták, ÉBRESZTŐ!}:
Gondolkodom és tájékozódom. Akkor figyelj:
Az interneten kívül minden béren kívüli juttatás kapott adóterhet és az üdülési csekk a legalacsonyabb sávval. Tehát ha választani fogják, akkor jó eséllyel. Emellett mintegy 800.000 embert kapcsoltak be a cafetéria rendszerébe, mivel a közszférában is bevezették, ahol ez ideig egyáltalán nem volt. Szóval szerintem ez elég jó bázis a belföldi turisztikai létesítményeknek.
Őket sokkal inkább bántotta az ÁFA emelése, ahogyan a hírekből hallottam.
Szóval továbbra is javaslom a tájékozódást a fröcsögés helyett.

Egyébként is amit írsz az jelentős csúsztatás, mivel én nem azt írtam hogy egyetértek az adóterheléssel, pusztán azt, hogy nem kellene fröcsögni azért, mert betartatnak egy törvényt azok, akiknek egyébként is ez a dolguk.
Amire ráraboltál azt pedig csak egy kérdésre válaszoltam, amikor azt kérdezték, miért eltérő a két utalvány adóterhe. Te ezt a kettőt összemostad, és tovább fröcsögsz, most már velem. Ha vitatkozni akarsz, szívesen, de akkor légy szíves maradj tényszerű és nem indulatos.

Rwindx 2010.02.03. 17:58:03

@nehülyéskedj:
Ki számolt itt? Hát nem sokan.
Én próbáltam, hogy sírás meg nyafogás helyett mit lehet csinálni, ha mostantól "nem tudod elkölteni" a piros kis utalványaidat.
De hát valakinek ez nem érdekes ha lehet sírni is.

Az én IQ-m nem érdekes, meg szerintem a tiéd sem.

Lesből Támadó Szárítókötél 2010.02.03. 17:58:06

@HUN_Sector:

Lehet, de a konzervért nem fogsz fizetni a melegétkezési utalvánnyal, a problémának meg ez a lényege.

Lesből Támadó Szárítókötél 2010.02.03. 18:01:50

@nehülyéskedj:

Ne adj a számba olyasmiket, amiket nem mondtam.

Te azzal jössz, hogy fúj melegétkezési utalvány, merthogy napi ezer forintos kajálással csak pár napig tart, inkább adjuk el a csekkeket áron alul, míg én azt mondom, hogy nem kell eladni, keresni kell olyan céget, amely beváltja és ott kell kajálni, értelmes árakon, azaz fikázás helyett használjuk el értelmesen.

2010.02.03. 18:04:08

@Lesből Támadó Szárítókötél: eddig fizettem és minden jó volt, Örült a boltos, örültem én is, és örült a beszállító. Mostantól ott rohad meg a konzerv, nem örülök se én, se a boltos, se a beszállító, az állam meg nem érte el amit akart.

abandi 2010.02.03. 18:08:14

@Lesből Támadó Szárítókötél:
Nos, tehát akkor:
Lendítsük fel a vendéglátási ipar szerződöttjeit!
Kik azok?

Rwindx 2010.02.03. 18:16:12

@kill004:
Teljesen mindegy, hogy volt-e magyar bálint-e vagy sem. Vannak olyan dolgok amik érintik az embert nap mint nap és hogy ne basszák át valami minimum ismeretekre szükség van.
Az egyik ilyen dolog az adózás.
Amit írtam neked (nem azt amire most válaszoltál) teljesen alapnak kellene lennie.

A házi koszt dologban egyébként egyetértünk, én pl már kenyeret sem veszek jóideje, inkább sütök magamnak, és nem géppel. Mc biszbaszokba sem járok műanyag szemetet enni, de ez nem változtat azon amit mondtam. Azaz azon hogy ha igénybeveszel egy adókedvezményt, de nem teljesíted a feltételei, akkor az APEH megb.sz. Ez így volt régen is, és most is így van, gyanítom később is így lesz, aktuális kormánytól függetlenül.

_Miquez_ 2010.02.03. 18:16:34

@egypakai: Tényleg felháborító, hogy a *melegétel-utalványt* csak *melegétel* vásárlására, az *internetutalványt* pedig csak internetezésre lehet használni.

Pff... megáll az ész...

Inkább az a gáz, hogy melegétel-utalvánnyal vendéglő-bárban én már:

1. Basztam be.
2. Vettem karton cigit.

Na ezzel kezdjenek valamit.

anyadmajma 2010.02.03. 18:18:15

Inkább eladom az 1000-ftos utalványt 700ért, amin kapok fél kiló húst meg némi kenyeret, vagy akár egy 3-4 személyes ebédet lehet belőle kihozni, mint névértéken étterembe egy, max másfél adag kaját enni. A család többi tagja akkor mit eszik? És ez nem költői kérdés.
És nem az apeh teszi tönkre az embereket, hogy előírás szerint jár el.
És, mint feljebb írtam, törvény feletti státusza van. Egyszerűen megmondták kerek-perec: ha nincs lóvé, nincs adóbeszedés se. Tavalyelőtt beszedtek plusz 64 milliárdot, amire nem számított a kormány, ebből megkaptak 16 milliárdot prémiumba. Azt mondták, hogy ha nincs lóvé, akkor ilyen nem lesz, sőt, a tervezett se lesz meg. Egyből lett lóvé.
A munkáltatónak meg van egy bérkerete egy dolgozóra. Hogy mennyit visz el belőle az adó, az nem érdekli, ő akkor se szán rá többet. Ez van.

Auris 2010.02.03. 18:21:00

@ókút: A legjobb az internet, mert azt egyáltalán nem terheli adó. Az üdülési csekkel egy adómértéket visel továbbá az önkéntes egészségpénztári vagy nyugdíjpénztári tagdíj befizetés, az előbbi széles spektrumban használható fel, gyógyszerek gyógyászati segédeszközök, gyógyászati eljárások igénybevételére.

Várkapitány 2010.02.03. 18:31:33

bocs, de

NEM ÉRTEM MI A PROBLÉMA
Ezek vásárolhatók, nem?:
"só, cukor, édesítők, édességek, cukrászati termékek, gabonafélék, száraztészták, pékáruk, rágcsálnivalók, olaj, zsiradékok, ízesítők, húsáruk, üdítők, kávé, tea, kakaó, tejtermékek, mélyhűtött-, előre csomagolt-, dehidratált-, konzerv- ételek, zöldség- gyümölcs stb."

Akkor mi a gond?

alinea 2010.02.03. 18:32:33

csak mondanám, hogy mi szerencsétlen apeh-osok is melegutalványt választottunk, és ugyanúgy szívunk, mint mindenki....

Kartal (rezervált) 2010.02.03. 18:33:14

@fogash: @gentry: igazán örömmel tölt el, hogy nektek nincs ilyen gondotok. Nekem havi több ezer forint plusz volt kajavásárlásnál, mert a munkahelyen 10-12 órában nincs ebédszünet, amikor egy meleg kaját be tudnék vágni; egy barátom pedig hónapokig csak jegyen vett ennivalót, jóformán azon élt! Köszönjük az apehnek; többet ilyen sem lesz. És januárban leadtam a rendelést egész évre, akkor mi a búvalbaszott anyjuk valagáért most szólnak???
Ha olvassa ezt valamelyik ilyen népnyomorító szemétláda, annak üzenem: A KURVA ANYJÁT!!!
Bocs lányok-fiúk, egészen icipicit kiakadtam.
@Lesből Támadó Szárítókötél: na és mikor kajáljak ott, ha reggeltől napestig bent rohadok abban a tetves gyárban???
@Auris: aha, ilyenkor betartatják a törvényeket. És hol a tökömben van az apeh, amikor cigányok jövedelem nélkül mercivel furikáznak, adót nem fizetnek, de bejárónőjük van? Akkor ugye nem kell betartani a törvényeket, csak amikor a fizetésből élőkkel kell kicseszni! Hát a jó anyjukat!
@HUN_Sector: hacsak nem azt akarja, hogy éhen dögöljünk, mert akkor célt ér.

kill004 2010.02.03. 18:34:51

@Várkapitány: Melegétkezési jeggyel, NEM.

2010.02.03. 18:35:55

@Várkapitány: én úgyértelmeztem hogy ezek például NEM vásárolhatóak, csakis melegétel vendéglátóhelyen vagy melegételt árusító büfében

mrs. white 2010.02.03. 18:38:49

az egészben az a legszebb hogy nálunk a caffeteria összege nem változott, viszont kihangsulyozták, hogy ez a cégnek többe kerül tehát fizetésemelést kaptunk kvázi. Ok ezt megérti az ember. Örüljünk, hogy adják. Viszont nagyon csodálkoznék ha nem jugyanazt a pár csomagot adná minden cég mint amit a miénk meg ugy nadjából minden ismerősömnek. A kedvezményes adózásuakat internet, meleg kaja egézségpénztár nyugdíjpénztár és üdülési csekk. mondjuk így válságban a duplára emelt törlesztő részletek mellet ami leginkább segítség lett volna az a kaja mert az ugye azonnali segítség. A nypénztárral nem vagyok kisegítve ha nem tudom fizetni a törlesztőt meg nem bírok enni. Nos mi vagyunk az apeh gondos előrelátásának hála azon országok egyike ahol a válság hatására hirtelen elkezdenek étterembe járni az emberek. Vannak egész gyárak ahol a napokban szembesültek azzal hogy mivel ott kell kajálniuk, gyakorlatilag a szabadnapjaikon étterembe járhatnak. Párizsira meg ne fig jutni a hó utolsó napjaiban. Remélem a minisztériumi dolgozók pedig spenótra vásárolhatják le a 800000 forintos éves keretüket.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.02.03. 18:40:21

@nehülyéskedj: "Te sem vagy nagyon tapasztalt, de a kurmány intékedéseit, azt nagyon szereted. Godolom fontos a szocietas bögre."

nagyon okos, jelenleg még ellenzéki fiúcska lehetsz. jól döntöttél, ez a világnézet most egy darabig nem rizikós.

KULTURÁLT helyen a melegételes pultnál kell fizetni, így fel sem merülhet, hogy mást veszel az utalványodból.

tiétek, nemgondolkodóké a jövő, sajnos tudom.

2010.02.03. 18:41:34

@HUN_Sector: Ez azt jelenti, hogy az utalványok (kártyák) elfogadása pl. iparcikkek, élvezeti cikkek, vagy a felsorolt szolgáltatások keretén kívül értékesített élelmiszer-termékek, italok (a teljes felsorolás lehetősége nélkül: só, cukor, édesítők, édességek, cukrászati termékek, gabonafélék, száraztészták, pékáruk, rágcsálnivalók, olaj, zsiradékok, ízesítők, húsáruk, üdítők, kávé, tea, kakaó, tejtermékek, mélyhűtött-, előre csomagolt-, dehidratált-, konzerv- ételek, zöldség- gyümölcs stb.) vásárlására, nem felel meg a juttatás kedvezményes adózását megalapozó feltételeknek.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.02.03. 18:42:01

@fogash: "FORDULJATOK MÁR LE A MEKIRŐL, mint egyetlen alternatíváról!!!"

ők egyszerűen NEM KAJÁT akarnak venni az utalványon, szerintem ilyen egyszerű.

alinea 2010.02.03. 18:42:44

@mrs. white: szerinted a apeh találta ki, hogy így legyen? hallottál már olyanról, hogy országgyűlés? (tudod, ahol a törvényeket hozzák)

Várkapitány 2010.02.03. 18:46:57

@HUN_Sector: @kill004:

igaz-igaz

ezek tényleg NEM VÁSÁROLHATÓK a jogszabály szerint

Auris 2010.02.03. 18:47:43

@Pettyes Szfinx:
Hát azért nagyságrendi volt a különbség a két utalvány közötti különbözetre jutó adókiesést tekintve (múlt), meg a jelen (amikor senki sem kért volna hideg utalványt, csak meleget), szóval azért más a tét. ( Csak halkan megjegyzem, hogy itt ugyanazok fröcsögtek volna akkor is, ha az APEH már korábban is megbüntetett volna mindenkit, mondván hogy nem mindegy a köcsögöknek, nincs is rajta adó...:) most meg az a baj, hogy eddig nem büntettek... Muhahaha)

De egyébként egyáltalán nem releváns az általam hozzáfűzöttekhez a reakciód. Én egyáltalán nem azt írtam, hogy egyetértek magával a szabályozással. Pusztán azt mertem megjegyezni csendben, hogy ha egyszer van egy dolog amivel mindenki visszaélt, akkor ne habzó szájjal fröcsögjünk már, hogy megszüntették a visszaélési lehetőséget. Vagy ha igen, ne jöjjünk a vastagbőrre másokat szekírozni.

Leginkább örüljünk, hogy eddig volt, évekig jól jártunk. De itt sokan bort isznak és vizet prédikálnak. Miközben akasztásokat és rendet követelnek, akkor pár ezer forintos hátrány éri őket, bezzeg sutba vágják az elveiket. Az ilyenek ne moralizáljanak itt olyanok felett, akiknek milliók döntik romba az erkölcsi tartásukat.

Ugyanakkor továbbra is tartom, hogy az adóteher áthelyezésének nem költségvetési, hanem gazdaságpolitikai megfontolásai vannak. Ha csak annyiról van szó, hogy kell a zsozsó, akkor nincs SZJA módosítás és kész. De itt súlypontáthelyezések vannak, aminek a cafeteria az egyik eszköze. Gondolkozz el azon, hogy egyáltalán miért van cafeteria. Azért, mert az állam azt akarja, hogy a munkavállalók a jövedelmük egy részét célirányosan meghatározott területen költsék el. És ezek után megmagyarázni, hogy az üdülési csekk nem a turisztikát támogatja... Hát....... És ha úgy nézzük az eddigi hideg étkezési utalvány helyett még mindig jobban megéri az internet előfizetést, vagy az üdülési csekket választani.

Az egyetlen komoly kifogás az egész ellen az lehet, hogy az elveket meg kellett volna hirdetni idejében. A PM-nek le kellett volna szögeznie már tavaly, hogy vége a mutyinak. De sajnos kissé zötyög a kormányzati tevékenység, ahogy már megszokhattuk.

Auris 2010.02.03. 18:53:53

@kill004:
Azt gondolom, nektek meg nem a cafetéria miatt szorít a cipő, hanem a minimálbér miatt. Azt meg köszönheted az elmúlt 8 év nagyurainak, mert élhetnél akár szlovén életszínvonalon is. Szóval azért a lényegről ne terelődjön el a figyelmünk!

mrs. white 2010.02.03. 18:54:15

@alinea: A törvények nem változtak, csak eddig nem tartatták be viszont most odacsördítettek hogy be kell tartani. Én eddig olyan helye vásároltm le ahol volt fornetti. Tehát ha akarom meleg étel., de nyílván kajára vásároltam le mert nem cigizek pl. De normál ésszel végigondolva azt a 18000-et egy ember egy hónapban biztos megeszi. De ha jegyből cigit vesz vagy akkor a kp-ját költi erre. Nem tök mindegy. a probléma ott van elhantolva hogy 200 forintért ha főzől alapnaygokból 2 napig eszik a család ugyanez étterembe magadat kifutja talán. Nem vagyok az éhhalál szélén de eltudom képzelni, hogy kurva sok embert nagyon érzékenyen érint. Ja és nem választhat hideg jegyet mert fel sem ajánlották a szabályok miatt. tehát igy a válság közepé nem egy teljesen átgondolt intézkedés. A másik pedig most szembesült mindenki hogy szar van a palacsintába én még vissza tudtam mondani üdülési csekkre, de a feleségem már nem haakarjuk ha nem melegétkezünk. Kb 2 szer elmegyünk étterembe, ellenkező esetben egy hétig meg lett volna oldva a család kajája. Gondolom sokan most szembesültek és már nem tudják megváltoztatni a döntésüket na ez a baj.

mina7112 2010.02.03. 18:55:44

@fogash: Nem szoktam kommenteket tenni, de ez a téma engem is érint. Viszont nem mindenkit ugyanúgy. Vidéken nevelem egyedül két gyermekem, középfokú minimálbérhez nagyon közeli fizuból. Korábban én is elmentem ebédelni az utalványból. Az utóbbi időben azonban ez jelentette azt a kis plussz kereset kiegészítést, amiből a havi étkezéshez be tudtam pótolni a családnak. COOP üzletben vásároltam le. Kizárólag a gyerekek és saját étkezésemre használtam fel. Ha most ezt sem tehetem meg... Meleg étkezésre itt kevés elfogadó hely van, az is kívánnivalóthagy maga után. Tehát nekem praktikusabb volt így. Nem mindenki cigizik, meg piál. Mecibe 1 évben talán 2-3-szor megyünk. Ünnep nekik az ilyesmi. Ezért mondom, hogy nem egyformán érzékeljük a hatását. Gondolkodjatok el ebben az irányban is. Én nagyon szomorú leszek ha nem lehet bevásárolnom belőle. Üdülési csekk nem elfogadható számomra, mert az nem létfontosságú mint a ruha, vagy az étel. Az internetre választottam még, hiszen a tanuláshoz már az is nélkülözhetetlen. Mire használnék még fel csekket egy olyan kisvárosban ahol alig van elfogadóhely bármelyikre is. Nem sok választásom van. Legfeljebb kiveszem a gyereket a napköziből, hogy velem ebédeljen majd az utalványból. Szerintem ez elég gáz. Főleg, hogy mindez akkor derült ki, amikor már le kellett adni a cafetériára a jelentkezést.

Auris 2010.02.03. 18:57:05

@Rwindx: Dehogynem, nagyon érdekes az IQ-d. Meg a másoké is. Nagyon, nagyon érdekes...:)
Vagy inkább időnként szomorú!

magno10 2010.02.03. 18:59:20

Akkor is az Ízmi szexuálja meg őket hátulról jól. Mi a szart vegyek belőle amikor 1000ft alatt nem is tudok már megebédelni. 6000-ből kijön 6 ebéd azt jónapot. Eddig legalább a lidl-ben el tudtam költeni megfőzhető zabálni valóra ami nem 1 étkezést jelentett. Meg amúgy is a faszom tele az APEH-el mer elutasították a munkanélküli testvérem illeték részletfizetési kérelmét. Hogy szopódjon szét az a büdös luvnya amelyik a hasára ütve dönt aztán aláírtja a köcsög osztályvezető főnökével, olyan indokokkal hogy az eszem megáll. Nembaj fellebb aztán el levelezgetünk addig is.

mrs. white 2010.02.03. 18:59:37

@Auris: Mennyiben turisztikai cél ételfutártól jegyért kaját venni majd? csak kérdezem ez így harmada az étterem árának. Akinek számít a pénz nem a gundelbe megy majd vele, hanem egy éttermes elboltolja 18 helyett 15-ért és még akkor is jobban járt. Tényleg elérte a célját mondhatom. Azt kéne megérteni sok embernek ez volt a KAJA még ha nem is meleg. mert a kp-ját elvitte a bank meg a kibaszott magas adó. Ennyit a politikai célokról. Most így választások előtt azért ez bölcs dolog volt hál istennek.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.02.03. 19:02:33

@moonclown:

"nem hiszem hogy családok hó végi étkezése múlik ezen"

Akkor mosd ki a csipát a szemedből.
Elég, ha csak az itteni kommentekbe beleolvasol.

Levéltetű 2010.02.03. 19:02:55

Én ezt nem értem. Az a gond, hogy be akarják tartatni a törvényt?

Auris 2010.02.03. 19:04:14

@Kartal (aki beleszól): Hol az APEH? Gondolom a hivatalban. Bejelentetted, amikor ilyet láttál?
Mert a cigesz biztos nem fog bemenni magától, hogy " Kiskeziccsókolom, tessenek má éngem jól megbüntetni. Nagy Mercivel járok, mindég a Kartal szomszéd háza előtt bőgetem a motort, osztan adót meg nem fizetek"...:)

Rwindx 2010.02.03. 19:04:31

@Auris:
Emlékszem 2x is láttalak valami Linuxxal kapcsolatos blogposzton, nehéz téged kiismerni mikor viccelődsz, ironizálsz vagy mikor mondasz valamit komolyan :)

Auris 2010.02.03. 19:07:10

@mina7112: Javaslom az önkéntes egészségpénztári befizetést, ha gyereked van, biztos költened kell gyógyszerre, vitaminra. Az adóterhe egyezik az étkezési utalvánnyal.

Auris 2010.02.03. 19:08:11

@Rwindx: Pedig olyankor egész más a hangszínem, és kacsingatok is..:) (Na most ez poén volt.)

Auris 2010.02.03. 19:10:45

@magno10: 5 éve volt illetékügyem (akkor az illetékhivatalnál). Már akkor is minden ismerősöm tudta és a hivatalnál is megerősítették, hogy lehet kérelmet írni, de esélye sincs hogy megkapod illetékre, mivel az a felfogás, hogy ha vagyont tudtál szerezni (már ha vagyonszerzési illetékről van szó), akkor legyen pénzed az illetékre is. Sajna ez van....

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.02.03. 19:11:27

@fogash:

Van azért ebben baromfibolt, CBA, COOP is, ergo még nem frissítették.
Étterem szép meg jó, de lisztet, cukrot, szalámit nem kapsz bennük, csak "megfőzve".

2010.02.03. 19:11:54

@mina7112: Itt nagyon sokat egyetértenek veled és mégtöbben járnak hasonló cipőben. Ezzel a döntéssel most rengeteg embernek lett eléggé kilátástalan a mindennapi megélhetése. Szerencsére nálunk most lesz szerződésmódosítás, így reményeim szerint a kollégákkal összefogva át tudjuk alakítani zsebbe fizetésre a cafeteriát, de tudom hogy ez egyéni megoldás ami máshol nem működik.

mina7112 2010.02.03. 19:21:31

@Auris: Igazad van, és el is gondolkoztam az egészségpénztáron, de sajnos gyorsan kellett dönteni és nem volt tagságom. Azt választottam, ami eddig bevállt. Sajnos egy hétre rá tudtuk meg, hogy változik a helyzet. A soronkövetkező módosítási lehetőségnél valószínűleg változtatni fogok. Főleg, hogy a fiam allergia gyógyszerei és ekcéma kenőcse elég sokba kerül. Intézni fogom a takságom az egészségpénztárnál.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.02.03. 19:21:40

@derelyegrádi szellem:

A klasszikus kommented ide is passzol :)

"Akkor ki kell baszni a csapatépítésre is 1870 % adót, be kell rá tervezni 30 milliárd bevételt, erre a 30 milliárdra 33 milliárd kiadást, aztán ha egyáltalán nem megy senki csapatépíteni (amire látok esélyt) akkor van mingyá' egy 33 milliárdos luk a költségvetésben."

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.02.03. 19:23:51

@nehülyéskedj:

Aztán jól-e lehet lakni ezekkel az adagokkal?

Dubito 2010.02.03. 19:37:04

Ezt az egész utalványosdit ki kellene dobni a francba: melegétel- , hidegétel-, üdülési-, kultúra-, internet- és még a jóég tudja milyen utalvány. Az állam még abba is beleszól, hogy mire költsed a pénzed és mennyit. Miért nincs áramutalvány vagy gázutalvány, gyümölcsutalvány, gyerekruha meg pelenkautalvány? Ezek nem fontosak?

Van ma nálunk egy jó kis fizetőeszköz, úgy hívják, hogy forint bankjegy. Abból kellene több, nem a mindenféle színű játékpénzből. A bért nem kellene agyonadóztatni, és akkor nem kellene játékpénzekkel hülyéskedni, azt mindenki arra költheti, amit Ő tart fontosnak.

Ja, hogy akkor nem keresnék degeszre magukat az utalványokat forgalmazó (egyébként egytől egyik külföldi tulajdonú, főleg francia) cégek? Ugyanis ők ennek a rendszernek a legnagyobb haszonélvezői. Úgy profitálnak, hogy közben semmilyen, a társadalom számára hasznos szolgáltatást nem nyújtanak.

Állítsuk meg a ......... 2010.02.03. 19:37:39

Én nyitok egy magyar pálmakönyvtárat és ha tenyérlenyomatot ad az illető , tuti ,hogy megmondom a jövőt.Persze mindezt alapítványi pénzből .
Politikusoknak felárat számolok!!!!

Disznó Úr 2010.02.03. 19:40:00

Az különösen mulatságos, hogy a különböző állami tisztségviselők - beleértve a minisztériumi ceruzahegyezőt is - milyen kérlelhetetlen erkölcsi alapállással ítéli el a rohadt adócsaló vállalkozókat, meg náluk dolgozókat és sír hogy nem fizet senki adót (csak ő). Ezzel szemben az ilyen állami alkalmazott egészen konkrétan nulla forint adót fizet. A fizetését a rohadt adócsalók állják, vagyis az abból levont és az állam egyik zsebéből a másikba áttett összeget is.
Tudom hogy szarban vagyunk, de ha nem az állami apparátusra és segílykére menne el a rohadt csalók pénze, talán még maradna is.

Auris 2010.02.03. 19:41:52

@mina7112: Arra azért még számíts, hogy a pénztár le fog vonni valamennyit a befizetéseidből a működési költségek fedezésére. Tehát nézd meg mielőtt belépsz valamelyikbe, hol buksz a legkevesebbet ezen.

Állítsuk meg a ......... 2010.02.03. 19:44:50

Nagyvállalkozóknak is felárat számítok!!!

Auris 2010.02.03. 19:48:29

@Disznó Úr: 22-es csapdája. Ha nem lennének azok az állami alkalmazottak, semelyik adócsaló sem fizetne adót (még így sem hogy vannak). Így aztán a ma természetesnek tűnő dolgok (út, orvos, tanár, rendőr, stb. ) sem lennének.

Bár a populizmus akkor is megmaradna, mert az nagyon olcsó.

Másrészt. Amit írsz, maga antagonisztikus. Az állami alkalmazott abból kap fizetést, amit az adócsaló áll? Na pont abból az adóból amit elcsaltak nem jut senkinek semmire (csak az adócsaló mehet belőle a Virgin-szigetkre). Szóval kis hazánkban aztán pont az adócsalókat nem kell félteni. Ha kevesebben lennének (a tolvaj politikusokkal együtt) tálán nem kéne annyit sanyargatni a bérből élő kisemberket.

Rikki Harcos 2010.02.03. 19:56:44

Fogash,
ne hasonlíts össze a monoki cigányokkal, akik a készpénzért cigarettát, neszkafét, és főleg alkoholt vettek, és ezért kellett szégyenszemre bevezetni a szociális kártyát

mi, a kommentelők, az ügyeskedésünkkel élelmiszert vásároltunk (fúrógépet már nem nagyon lehetett a pirossal venni) és esetleg volt benne 4-5 üveg sör

Perillustris 2010.02.03. 20:05:33

Jogerősen 2 439 630 000, azaz 2,4 milliárd forint adóhiányt halmozott fel működése nyolc éve alatt a jelenleg Dudás Károly és Dudás Aranka birtokában lévő KLK63 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., amely így az első helyre került az APEH legfrissebb, szerdán közzétett feketelistájában.

Állítsuk meg a ......... 2010.02.03. 20:09:02

Az APEH telefonon azt a tájékoztatást adta ,hogy január 27.-től van fenn a honlapjukon a határozat és büntetnek akár 1.000 ft-os csekkért is 50.000 ft lesz a bírság.
Megkérdeztem , hogy ezt nekünk honnan a fészkes fenéből kellett volna tudnunk , erre jött a válasz , hát az APEH honlapjáról.
Nem tudom, ki hogy van vele én speciel nem szoktam olvasgatni ezt a honlapot , még unaloműzésképpen sem , sok emberhez nem jutott el az információ, én is csak itt olvastam róla.
Úgyhogy szerintem ez Alkotmányellenes , állampolgári jogokat sértő intézkedés.

smidgen 2010.02.03. 20:09:54

@psmith: miféle 71 nettó? Beszéljünk már éves jövedelemről, ismerősöm szintén apeh-os 28 éves, a havi nettója 145k, tavaly 2-szer kapott br. 650k-650k juttalmat, kap meleg étekzési utalványt, otthoni internet támogatást és havi 4,5k mobiltelefon hozzájárulást és most 1-ször tényleg nem volt 13. havi. Szóval tavaly nettóban kb. 2.8m volt nettóban a jövedelme; Apeh egy ugyanolyan mint pénzszóró államicég mint a többi.

Rikki Harcos 2010.02.03. 20:11:39

készítem a VBKJ-mat
internet? évente csak 36eFt

öt fajta önsegélyező stb. hozzájárulás...a tökömnek sem kell, hogy 25-30 év múlva szembesüljek vele, hogy amerikai bóvlikötvényekbe fektették a pénzemet

lakástámogatás...lakásfelújítás, úgyis akarok műanyagablakokat, de hoppá, az kizárva

ennikék...50% adó

buszbérlet...biciklivel járok

ruhapénz...50% adó

kultúrautalvány...b+, az is 50% adótartalmú

ajándékutalvány...tavalyelőtt mosógép, tavaly hűtőszekrény lett belőle, idén lófasz sem, mert az is 50%-os adótartalmú

iskolakezdési utalvány...22eFt/gyerek, ezt kérem, de ez még kevés

üdülési csekk...amúgyis el akar szórni a család egy csomó pénzt a Balatonon, de csak max. kemping

Kék_hagyma 2010.02.03. 20:18:36

@saclos: és mekkora óbégatás kerekedett a kártyából...! Pedig az adófizetők pénzéből juttatott segély elköltését miért ne lehetne korlátozni (no alkohol, no cigi) ???? Bezzeg azt a pénzt, amiért megdolgozunk, annak az elköltését lehet korlátozni..????

Abszurdisztán4!!!

_Anand_ 2010.02.03. 20:19:42

@fogash: ühüm. Hát ez cseppet sem kis lista, de van vele egy picike bibi. Nevezetesen az, hogy aki csöpp pénzért dolgozik és pluszban kap ilyen utalványt -és nyilván nagyon örül neki mert esetleg egész soknak tűnik havi 6-8-18 ezer forint ajándékpénz- az nagy valószínűséggel nem jár étterembe, nem rendel kaját a kajakiszállítónál és nem fog, mert nem tud ennyi pénzt elkölteni havonta a látványpékségben sem. Kenyeret, húst, tejet és mosóport viszont venne ennyiért. Szóval szerény véleményem szerint az apeh (vagy aki kitalálta és véghezvitte e nemes tettet) nyalogassa csak meg bátran a kislábujjamat, ha hagyom.

Rikki Harcos 2010.02.03. 20:23:06

azt magyarázza már meg valaki, hogy a kultúrautalvány miért 50%-al adózik, az Ennikék 50%-át még talán megértem

HollyFuck 2010.02.03. 20:26:38

Azért azt ne feledjük, hogy eddig sem lehetett volna melegkaja jegyet nem meleg kajára felhasználni. Aki valaha vásárolt ilyennel, az nagyon jól tudja ezt, akármit is kiabál most itt. Az, hogy most az apeh kiadott egy állásfoglalást, nem azt jelenti, hogy ő szabja meg, hogy mire költheted a pénzed, hanem az Országgyűlés által megalkotott jogszabály értelmezéséhez és gyakorlati alkalmazásához nyújt iránymutatást.

Az meg, hogy az apeh rászállt a szegény boltosokra, meg a kisemberre, puszta hangulatkeltés. Nem ártott volna picit jobban utánajárni a dolognak. Nem az a probléma, hogy melegkajajeggyel nem tudsz cigit vagy élelmiszert vásárolni, hanem, hogy pl. a főnököd a caftériát adja fizetésemelés helyett, hogy ne kelljen neki az adóterheket megfizetni utána. Mielőtt az apehet szidod, gondolj bele abba, hogy tulképp a munkaadód adóelkerülése hozott ilyen helyzetbe, nem az apeh gcizése! De amíg a főnököd a 600as Mercijéből fröcsögve szidja neked az apehot, hogy ellehetetleníti a vállalkozást, Te meg minimálbérért gürizel neki, és helyeselsz, mert félsz, hogy secperc alatt kirúg, addig valóban könnyebb az apehot szidni.

Jurganov 2010.02.03. 20:27:29

@Auris: vagy nézd úgy, hogy amennyiben annyit keresnének az emberek, hogy adózás után is meg tudnának élni nem csalnának adót mert nem érné meg. Ez persze merő ostobaság, a világon mindenki adót akar csalni és a normálisabb államokban is csak azért fizetik az adót becsületesen mert ott kivégzik azt aki adót csal nem pedig azért mert nem éri meg csalni.

@Levéltetű: igen, az a gond. Mi annyira jól élünk, hogy unalmas perceinket azzal töltjük, hogy ilyen és ehhez hasonló-tét nélküli- problémákon kesergünk, egyikünknek sem az a baja, hogy ezzel alánk rúgtak a vasalt bakanccsal, hanem csak unatkozunk.

Azért ne essünk tévedésbe, simán el fogják adni az emberek-kevesebb lesz a bevételük-tovább romlik az életszinvonaluk-újabb pipa a kormány által kitűzött célok között.

HollyFuck 2010.02.03. 20:42:46

@smidgen: !
Az "ismerősöd" nem tudom mennyire lehet közeli, de odafigyelnék rá a jövőben, hogy milyen hülyeségeket beszél, vagy csak szeret előtted felvágni! Nem akarom pontról pontra cáfolni, inkább csak arra kérlek, ne keltsd feleslegesen a feszkót ez ellenőrizetlen infóiddal!

@pcr:
Nem téged fognak büntetni, pláne 1 000,-Ft csekk használatért. Az apeh így is gecire le van terhelve, az ott dolgozóknak tele van a tökük mindennel,(pl. a 2009-es reálkereset szint a 2002. évinek felelt meg!!!!) szóval abban biztos lehetsz, hogy nincs még arra is kapacitás, hogy minden kis bolt előtt ácsorogjanak a revizorok a csekkelést sasolva.

Rwindx 2010.02.03. 20:46:04

@Rikki Harcos:
Két eset lehetséges
1. Mert ezeket meg szeretnék szüntetni. 50%-os adótartalommal kutya se fog ilyet osztogatni mert nem igazán éri meg.
2. Azt hitték hogy a tavaly elért kibocsátás megmarad az idén is a brutális adóemelés ellenére, és szép összegek fognak befolyni a feneketlen államkasszába, adóként. "szakértői kormány"

mokas_gizi 2010.02.03. 20:50:28

@LHA:

Az a szánalom hogy ebben az országban törvényesen egy vállalkozás NEM tud megélni...
Ilyen sincs sok a világon...
Ha minden így megy akkor kíváncsi leszek hogy mennyi idő kell mig bekattan 1-2 ember...

jozicsenko 2010.02.03. 20:52:33

@tom sailor: a mi 17 éves benzin temetőnk egy suzuki, köszönöm hogy burzsujnak nézel, de gondolom édesanyád jól van

@Levéltetű: ha beakarnák tartani a törvényt, akkor elöször Győzikéhez mennének ki az elmaradt adóért, nem? mennyivel tartozik? százmillióval? az hány büntetést jelent, kb? 2.000-et? elég sok, nem?

@Rikki Harcos: hasraütés: ha az apehnél ész is lenne, az adócsalókat kergetnék meg az ismert tartozásokat hajtanák be (maradva Győzikénél), nem hirtelen ötlettől vezérelve 50.000Ft-ot büntetésekkel játszanának

@Auris: kormányzati munka??? figyelj oda egy percre a névsorra: Oszkó, Simor, Kocsis, Bajnai, Kapolyi: mind offshore céggel mossák ki a pénzt

japp, még szebb: gyurcsány tudod hogy kapja a lakhatást a cége által felújított villájában? koffeteriában, kedvezményes bérlettel (a villája nem az asszony nevén volt, amikor felújították, hanem a cége végezte el anno, ebből volt a botrány, hogy pont elévült az adócsalása: az áfát visszaigényelték a medencéje felújításakor...) köszönjük elvtársak: minket szivatnak és elvárják a jogkövető magatartást

szumma: öszintén remélem, két ipar lendül majd fel hamarosan, a K.U.K szekció: Kötél @ Kandelláber

gagauzz kalauzz 2010.02.03. 20:57:14

Az utalvány csak bizonyos értelemben adómentes, hiszen az áfát megfizeti a dolgozó akkor, amikor a boltban beváltja. Az a baj valszeg, hogy csak egyszer adózik wazze, ami felháborító ugyebár. Jó lenne, ha olyan soxor adózna, hogy az egész visszamenne a kőcségvetésbe, hogy legyen zsé az apehosok 16 milliárdos jutalmazására. Úgy láccik nekem szerencsém volt: mi kemény 6000 forint utalványt kaptunk ma, meleget, mert a hideget sz@rrá adóztatják. Beosontam egy CBA boltba és a seggére vertem az egésznek:. Mosóport is vettem, meg cukrot, meg konzervet, meg befőttet, tejtermékeket. Tele vok bűntudattal)))

fda 2010.02.03. 20:57:15

Előrebocsátom, mi is olyan helyzetben vagyunk hogy jobban örülnék nettó 18 ezer FORINTNAK minthogy ennyi pénzért étterembe járkálhatok.

"Azt, hogy miért csak meleg ételt lehet venni rajta, nem tudom, biztos van valami oka, "

Van igen. Itt az adókedvezményt azért adják, hogy utána vissza is kapják - legálisan dolgozó éttermektől. A tesco-ban mindig nyomkodják a pénztárgépet, azzal nincs olyan gond. De a hamburgeres kinek hányszor adott már számlát?... Így nem lehet elhazudni a bevételnek legalább azt a részét, amit csekkel fizettek.
Sok az adó. Tudom. Nekem is, levonják a fizetésemből.

smartdrive 2010.02.03. 21:00:37

ez teljesen rendben van

Meridian74 2010.02.03. 21:07:22

Rengeteg a hozzászólás, lehet h az én észrevételem már elveszik a sok között:
Személy szerint ilyen utalványt kaptam, és kapok, és egyébként rendeletésszerűen hazsnáltam és hazsnálom is fel, nekem ép jól jön ez, mivel ügyeleti munkarendben általában éjszaka vagy hétvégén melózok, ilyenkor jól jön ez a utalvány amin tudok venni melegkaját, pizzát, vagy akármit.
Amióta ez az utalvány terjedt el jobban a kékkel szemben, az a megfigyelésem van, hogy a kaják ára (melegételek) drasztikusan emelkedtek... lehet h télleg jogos valamennyire az emelés mértéke, de én úgy vélem emögött inkább az van, hogy kihasználják az éttemek, hogy ezt másra ugyse tudod elhasználni kénytelen leszel beváltani/elkölteni, itt vagy ott (azé mondjuk van versenyhelyzet, de mindegyik egyaránt emelt szinte spontán "kartellszerűen").

Amikor idekerültem a céghez ahol melózom, 4ezer kék (hideg) kajajegyet adtak, most 18ezret piros (meleg) aminek örülök, de egy 32-es pizza a Don-Pepe-ben (most csak mondok egy kedvenc helyet, de mondhattam volna mást is - szóval ez most nem negatív reklám akarna lenni!) akkoriban 790-850 Ft volt, most ugyanez a pizza 1390-1600 Ft... igaz közben volt 5 zűrzavaros év, aminek ucssó részében a vállakozókat baszogatták a legjobban, fene tudja lehet jogos az emelés, de ez akárhogy is nézzük 90-100%-os infláció, annyi azért nem volt ennyi idő alatt.
Ezenkívül még azt is hallottam, hogy a sodexho ~10-15% jutalékot húz le az éttermektől a jegyek forgalma után. Mondjuk ennyiért én is nyomtatgatnék ipari szinten papírfecniket, jó kis államilag megtámogatott biznisz ez kérem szépen...

Roxvox 2010.02.03. 21:12:55

Olyan meleg ez a jegy, csakúgy süt. Itt miért nincs joghézag? Kiskaput akarok.
Mennyi a fűtőértéke ennek a jegynek, van annyi mint a WC papír kalóriaértéke?

Amon-Re 2010.02.03. 21:18:30

Szeretném felhívni arra a figyelmet hogy az APEH egy végrehajtó szerv, kötelessége betartatni a törvényeket. Szóval ezért szidni az APEH dolgozókat meglehetősen demagóg dolog.
(Mellesleg legnagyobb részük középfokú végzettségűként minimálbér környékén keres,
és éppúgy a meleg étkezési csekket választhatta a többi számára használhatatlan juttatás között (magán nyugdíj pénztári befizetés, üdülési csekk...) , és épen úgy anyáz ahogy ti.
Ezért a helyzetért két szervet érdemes hibáztatni:
1.Jelenleg hatalmon lévőket akik megszavazták a cafetéria megadóztatását.
2.Munkáltatótokat (Aki ismerve a törvényi szabályzást ezt a juttatást választotta)

Roxvox 2010.02.03. 21:18:40

Én is melegjegyet kértem (jobb híján), de ez még mindíg jobb, mint a VBKJ-ból eltartani azt a sok ingyenélő, önsegélyező faszságot.

Dr Kangörény 2010.02.03. 21:19:23

Mi abban a pillanatban megszüntettük a kefetériát, amint megadóztatták. Lófasz az apeh és az állam seggébe, örültünk, hogy senkit nem kellett elbocsátani a cégtől, erre a nyakunkba sózták ezt a plusz adót.

Tőlünk aztán egy fillért sem látnak ilyen jogcímen, ergo kibasztak a dolgozóinkkal és kibasztak magukkal is, mert nem csak több adót nem fizetünk, hanem a fogyasztás hiánya miatt kiesik az áfa ill. a kereskedelmi cégek bevétele - és ezáltal azok adói is csökkennek.

Közgazdaságtani vakság, amit műveltek, csak a rövidtávú hasznot várták, de melléfogtak. Mivel barmok.

2010.02.03. 21:21:04

@anyadmajma: "Az apeh dolga betartatni az adótörvényeket. Ezért nem kéne rájuk haragudni. "

Ha nagyon be akarná tartani az adótörvényeket akkor körülnézne a rózsadombon, ellenőrizne a bodzaszedők kastélyait, miből futja mergákra, audikra, x5-ös béemvékre. Sajnos tendenciózus, hogy minden magyar szerv, rendőrségtől az apehig kizárólag a magyar kispolgári, becsületesen élni próbáló, adófizető réteg baszogatására van ráállva...

psmith 2010.02.03. 21:23:52

@smidgen:
Hazudsz vagy hazudik az ismerősöd. Esetleg valami fővezető Budapesten. Az apeh dolgozók fizetését a köztisztviselői törvény szabályozza, 28 évesen nem lehet ennyi a fizetése. Telefontámogatás, 650 ezres jutalmak?
Nem valami minisztériumi léhűtő?
Mert pl. a pénzügyminisztériumban egy ügykezelő is 500 ezer feletti kafetériát kap, míg egy apeh tisztviselő 200 ezer alatt.

éjjeli_alkesz · http://latensiszakos.blog.hu/ 2010.02.03. 21:26:38

külön szép, hogy az alkalmazottaknak január közepéig lehetett szemezgetni és egész évre nyilatkozni, hogy mit választ a kafetéria módozatai közül. persze a legcsóróbbak elvitték az egész 195 e ft-ot melegkajajegyben, biztosan tudva, hogy alapvető cuccokra el tudják költeni, ahogy a posztban is van. a közlmény kelt jan. 27-én, hű de cinikus. ebből nagy balhé lesz.

Kék_hagyma 2010.02.03. 21:26:58

@Jankove: akárhányszor elkaptak egy uzsorást, az apeh szóvivője abszolút elhárította a riporterek érdeklődését, hogy miért nem vizsgálgatják ezeket.... "nincs rá kapacitásuk" - volt a válasz. :-( B.kker, elég elmenni egy faluba, mindenki pontosan tudja, hogy ki az uzsorás. No meg látszik is... Fullcigány faluban a fagylaltszínű, kőoroszlános házak...
De az apehnek ez macerás...
B.ccus! :-S

piczur 2010.02.03. 21:28:50

Hála az égnek pár embernek helyén van esze,és tudják milyen munkát végez APEH, és mit jelent az, hogy végrehajtó szerv. Elég szomorú, hogy tudatlan nagypofájú blogosok ilyen cikkeket írnak. Ahogyan azt többeen is hangoztatták, a törvényeket a Kormány és Országgyűlés hozza, az APEH végrehajtja azokat. Fáj vagy sem, nem az APEH hülye,vagy szemét. A legszomorúbb az, hogy a tudatlanság felesleges gyűlöletet szít az ilyen emberekben. És nem mellesleg az adóhivatal dolgozói is megfizetik ugyanúgy tehetlenül a melegétkezési jegyük után a 25%-os adót. Ugyanúgy adóznak mint te kedves tudatlan blogoló, és ugyanannyira tehetetlenül fel vannak háborodva az adótörvényeken, mint te kedves blogoló, még többre is képesek lennének, de sztrájkolni sem tudnak.... ez van. Tájékozódni kell, művelődni. Ha pedig bűnbak kell az adótörvények végett tessék a Kormányt szidni...elfogadtattak megannyi marha adójogszabályt.....

hapcika 2010.02.03. 21:34:55

@éjjeli_alkesz: Csak egy részét válthatja ki melegétkezési utalványban, nem az egészet.

Auris 2010.02.03. 21:35:38

@Jankove: Na ez is olyan állandó toposz. Te ezt honnan tudod, most őszintén? Ismersz minden eljárást?

TroppauerHümér 2010.02.03. 21:35:48

@Auris: @Rwindx: @fogash:

Igazatok van. De mégis mindenki elbeszél itt egymás mellett.

1. Kell több adó? Igen, kell. Aki nem hiszi, menjen be egy suliba, kórházba, menjen végig egy kátyús úton, vagy este valami sötét helyen.

2. Van rá pénz? Ameddig Budapesten nem lehet lépni sem a parkoló autóktól, és talicskával tolják ki a lapostévéket az ewéből, addig van.

3. Ellopják az adót a Szalainék? El. Mondjuk durva becsléssel a 1%-át.

4. A minimálbéresektől kell behajtani? NEM.

5. Az offshorozóktól kell behajtani? Nem lehet, mert az nagyon kevés lenne.

6. Támogatni kell a magyar turisztikai vállalkozásokat? Szerintem ez véleményes.

7. Támogatni kell a minimálbér körül élők kajavásárlását? Szerintem nem, az adóterheiken kell csökkenteni.

8. Baj az, hogy az APEH betartja a törvényeket? NEM.

9. Baj az, hogy az APEH későn szólt? IGEN.

10. Baj az, hogy a dolgozó nem választhat a munkahelyén, hogy kell-e cafeteria? IGEN.

11. Adókedvezményt ad a melegjegy? Igen, mert SZJA-t nem fizetsz utána.

Akkor most hol van a vita? Ki vitatkozik kivel és min?

hapcika 2010.02.03. 21:39:19

@smidgen: Tudtommal az APEH-nál nincs caffeteria bevezetve, csak étkezési hozzájárulást kapnak. Összeférhetetlenség miatt, ezért kapnak jutalmat.

Auris 2010.02.03. 21:44:51

@Jankove: Még valami. Nekem van pár ismerősöm, akit rendesen megszórtak vagyonosodási vizsgálatokkal (5-től - 60-milláig) és jó néhány meg retteg, hogy nehogy rá is sor kerüljön. Na ezek egyike se büszkélkedik vele, nem teszi közé, hogy le van foglalva a BMW X5-ös. Szóval beleesnek itt sokan a szórásba, de akinek van vagyona az nem hirdeti, hogy mennyire megsarcolta az APEH. A hivatalt meg köti az adótitok, úgyhogy ezekről aztán nem is tud a széles nagyközönség.

Auris 2010.02.03. 21:46:49

@TroppauerHümér:
Na ha így fogod fel, akkor lehet értelmesen eszmét cserélni erről.
De kimaradt a felsorolásodból sokak kedvenc vitapontja, mégpedig hogy ki dögöljön meg..:)

Rwindx 2010.02.03. 21:47:49

@TroppauerHümér:
Én az 1.ponttal vitatkoznék. Nem kell több adó, legalábbis százalékosan biztosan nem, inkább kevesebb.
3. pont: Azt az 1%-ot többre becsülném. Sokkal többre, 3-5% lazán megvan az. 1% kb 90milliárd pénz.
10. pontot nem tudom pontosan hogyan érted, ha nem választhat az valóban baj. De szerintem általában választhat, csak sokan erről nem tudnak.

A többivel egyetértek.

Auris 2010.02.03. 21:53:42

@TroppauerHümér:
1 pont: Nem adóból kell több, hanem adófizetőből.
3 pont: Szalainé csak 1%-ot, a többiek többet
5 pont: Szinte lehetetlen.
6 pont: Mindenképpen, de másképpen.

A többi válasz helyes. Bögrét nyertél már? Ha még nem, szerzek a soci-s haveroktól..:)

Amon-Re 2010.02.03. 21:57:11

@TroppauerHümér:
>> 9. Baj az, hogy az APEH későn szólt? IGEN.
Mért mit gondoltál mire jó a meleg-kaja -jegy: Sörre? Mert azt is főzik?:)
APEH csak szólt hogy nem kéne ezt csinálni, mert nem szeretne megbüntetni, ilyen rendes:)

>> 10. Baj az, hogy a dolgozó nem választhat a munkahelyén, hogy kell-e cafeteria? IGEN.
Már hogyne választhatna, egyszerűen nem veszi át:), ha gondod van ebből ad nekem:)

TroppauerHümér 2010.02.03. 21:58:03

@Rwindx: "Én az 1.ponttal vitatkoznék. Nem kell több adó, legalábbis százalékosan biztosan nem, inkább kevesebb."

Ez nagyon messzire vezet és offtopic. A százalékos megítélés csalóka, mert sok kifizetés nem GDP-arányos. Ha egy ország szegény, akkor az egészségügyi ellátás sokkal többe kerül százalékosan, mint egy gazdagabb ország esetében (ugyanannyiba kerül a fecskendő meg az MR-készülék, mint nyugatabbra, de kisebb a jövedelem, amiből megvesszük). Tehát az elvonásnak csak százalékosan magasabb mértéke tudja finanszírozni. Ezt csak részben kompenzálja az alacsonyabb orvosfizetés (ami máris elvándorlást és minőségromlást indított be) és az ellátások alacsonyabb színvonala.

Entombed 2010.02.03. 21:59:04

Remek!
Miután a cafetériát egy évre előre meg kellett adni (már nem lehet visszavonni), enyhén szólva vérlázitó.
Még januárban is elfogadták a kajautalványt a cba-ban nem csak melegételre. Ha nem így lett volna akkor mondjuk a cafetériát az egészségpt-re költöm.
Ha eddig is volt iilyen szabály akkor miért most alkalmazzák? Jól megszivatták az emberek többségét.

FreeTibet 2010.02.03. 22:01:08

Most ezzel nem tudom mennyire fogom felháborítani a rosszabbul keresőket, nálunk a cégnél fix 400 ezer az éves cafeteria keret. Gondolom megéri nekik ilyen juttatást adni, mert kevesebbet kell adózni utána, mint a munkabér után.
Az összeget mi osztjuk be magunknak, tavaly kultúrautalványokat (koncertek, fesztiválok), ajándékutalványokat (tk. készpénz, bármire el lehet költeni) és melegételutalványokat rendeltem. A 400-as keret maradt idénre is, csak ebből lejönnek az egyes utalványokra kiszabott adók. És mitket adósztattak szarrá 95%-kal? Hát azokat, amiket értelmes dolgokra is el lehetne költeni: a hidegétel, a kultúra és az ajándékutalványokat. Hát majd bolond leszek a cafeteria keretem felét odaadni az államnak, berendeltem a plafon 18000 melegételt egész évre. Gondoltam ezután majd nem ajándékutalványon vásárolok be magamnak élelmiszert a Tescoba, vagy az Auchanba, hanem melegételen a CBA-ba. Kicsit furcsállottam is, hogy a döntéssel azt érték el, hogy egy drágább, de hazai céghez hordjam a kvázi-pénzem.
Most az egy dolog, hogy tényleg kiskapu volt, és mindenki hordta a melegételutalványait a CBA-ba, de pusztuljanak, meg mégis mi a rosszsebre költsem el az éves összeget?! Adjam oda a felét kapásból az azt biztosan baromira hatékonyan elköltő magyar államnak?! Vagy rendelhetek nagyobb összegben olyan szolgáltatásokra lehetőségt nyújtó utalványokat, amiket nem tudok, vagy nem is akarok igénybe venni. Köszönöm szépen, hogy basznátok meg!

TroppauerHümér 2010.02.03. 22:06:58

@Auris: 1 pont: "Nem adóból kell több, hanem adófizetőből."

Egyetértek. De erre nem feltétlenül a gyesmegvonás a jó módszer.

"3 pont: Szalainé csak 1%-ot, a többiek többet"

Tegyük föl, hogy összesen 5%. Szerintem ha mindenkinek az adóját 5%-kal csökentenék (vagyis (hasraütök) 40%-ról lemenne 37% közelébe, akkor is mindenki ugyanúgy panaszkodna. Vagy másképp: ha a rendőrség meg a közoktatás megkapná ezeket az ellopott pénzeket, messze nem lenne kinn a vízből.

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.02.03. 22:07:47

Inkább arra szállt volna rá az apeh,hogy 10 munkahelyből 9-ben nem is adják oda a dolgozóknak az étkezési utalványokat,hanem a főnökök elteszik zsebre.

TroppauerHümér 2010.02.03. 22:13:11

@Amon-Re: "10. Baj az, hogy a dolgozó nem választhat a munkahelyén, hogy kell-e cafeteria? IGEN.
Már hogyne választhatna, egyszerűen nem veszi át:), ha gondod van ebből ad nekem:) "

A választás úgy értendő, hogy megkapja készpénzben, de az SZJA levonása után. Tisztességes adórendszerben a minimálbér környékén ez kis levonás. És akkor vehet rajta krumplit meg hagymát, és anyagilag jobban jár, mint a melegutalvánnyal.

Auris 2010.02.03. 22:15:00

@IárifIári: Az a Munkaügyi Felügyelőség hatásköre.

@TroppauerHümér: Oké, értem mire célzol, meg amúgy sose tudjuk meg a pontos %-ot.
De azért a lopásból 1% is sok. Nem-e?

Gastroger 2010.02.03. 22:17:47

Végig fogom olvasni az összes kommentet, egyelőre még az első indulat beszél belőlem.

PRO:

- Az apeh teljesen jogosan egy jogszabályt akar betartatni, amit a T. Képviselő urak (akiket mi gründoltunk be a parlamentbe hagytak jóvá. Más kérdés, hogy gombnyomogatás előírás szerint az munka-e?) szavaztak meg.
- mi metropolitan brókerek, leszarjuk, mert kimegyünk az étterembe aztán elköltjük, amúgy is, ne szóljon bele a pórnép, meg mi a lófaszt akar venni meleg étkezési utalványból mosóport.
- adómentes, így kapjuk, bár, a baszom nagy kereset mellett mindegy lenne, de legalább, minket jól keresőket is kissé adómentesítenek, mehetünk végre kedvezményesen napközben ebédelni.
- a sajnálkozóknak üzenem, hogy ez nem pénz, hanem melegétkezési utalvány, tessék lezabálni, nem csipszet meg szergej vodkát venni rajta a hipermarketbe.
- A meleg étkezés mint olyan, mindenkinek sokkal egészségesebb, mint 20 deka párizsi, 3 kóla, 2 csomag tampon, 1 zsömle, meg 1,5 liter öblitő. Éljen, egyen, és gyarapodjon nemzetünk.
- nem azért kedvezményes, hogy megvedd bazmeg azt amit úgyis megvennél, hanem költsd meleg ételre. Érted? Normális ebédre, ne szendvicsre a szünetben. Mi utáljuk a multikat, épp ezért menj el, fizess elő egy ebédre, vagy menüre a helyi kisvendéglősnél.

KONTRA:
- Mink itten lakunk falun, Tápióböszörnyén. Kapjuk ezt az utalványt, de tisztelt apeh úr, hol válthatom, be, mer itten a kisbótós, aszongya nem fogadja el.
- Ma beutaztunk a gyerekkel, meg apjával a városba, hogy elköltsük. Végül találtunk egy helyet, ahol leebédelhettük. A férgyemnek nem ízlett a lazacos karottaleves, de az vót menü. Azóta kissé besárgut. A gyerekek végre ettek csőben süt brokkolit, de aszonták, anya, ha megvetted volna a teszkóba a brokkolit, meg megsütöd a sütőbe, az ugyanez, nem értem mér kell, csőben sütni.
- Hazaértünk. Négyünk vonatjegye 2154 Ft. volt, az italt azt készpénzbe fizettük, a kajajegyet leköltöttük. A kisebbik gyerek sír, mert nem ehetett parizeres zsömlét paprikával, helyette kaviáros kaszinótojást etetünk vele, de a kis cafatnak nem köllöt..
- Hazfelé még benéztünk a henteshez. Olyan, oldalas volt, hogy megszólalt, gondoltam jó lsz a holnapi lencsébe, de mikor leakasztotta Lajosbá, jött egy műbőrdzsekis fazon, és aszonta, hogy maguk itt elherdálják az állam pénzét, egyenek meleget, ötfenezer forint lesz. Kifizettük.
- Ma megettük a lencsét, de nem volt jó íze. Vagyis, jó volt, de keserű maradt a szánk utána. Most gondolkozom, hogy be kéne kapcsolni a tévét, de nem merek csatornát váltani.
Hátha már a barátok közt is jogdíjjas, vagy mi osut több lesz a tévészámla.

Rwindx 2010.02.03. 22:21:52

@TroppauerHümér:
Ezt tényleg messze vezet, úgyhogy csak pár szóban:
Az adóteher folyamatosan nő, az államadósság dettó. Ez nem fenttartható és élhetetlen.
A gazdaság teljesítőképessége attól is függ nagyban hogy 1 HUF-ot hányszor tud megpörgetni míg az álllamkasszában landol.
Nálunk gyakorlatilag 3. fordulatra teljesen eltűnik az államkasszában. Nem lenne baj ha eltűnés elött kb 5-10-et fordulna. Na ilyen nem lesz mostanában nálunk.

A 40% meg nonszensz, annak már örülnék. 50%-nál több ha a szuperbruttót nézzük és arra jön még az ÁFA + a jövedéki adók.

jazzcool 2010.02.03. 22:28:09

bosszantó, de valljuk, a melegételutalványosok tudták, h cigit, tejet, kenyeret, sajtot stb nem lehet érte venni. egyes CBA-ak tényleg elfogadták, de egyre kevesebb ilyen üzlet volt az elmúlt években.

kaboca36 2010.02.03. 22:30:58

Az APEH ellmehet a p..csába. Minden normálisan dolgozo a megélhetés küszöbén vergödö kis vállakozást basztatja, ahelyet hogy a sok milliokat lenyuló multikat nyuzná.

Aztán csodálkoznak hogy az emberek inkább Szlovákiában , Romániában nyitnak vállalkozást.
Ott fele akkora költség teher van!! és nem basztatják az embert minden aproság miatt, ammiét több százezre büntetések vannak. Kapják be irány Hollandia.
Igy soha nem lesz elég bevétel és ez miatt persze csak még szigorubbak lesznek.
Lassan nem marad éppeszü ember ebben az országban.

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.02.03. 22:36:41

@kaboca36: Megmondták a kormányban hogy túl sok a vállalkozás Mo-n és ez káros az országnak.(Csak azt nem értem hogy egy családi vállalkozás melyből megél 4 ember ésmég valamennyi tb-t adót meg egyéb állatságot is fizetnek,az mi a kurvaédesanyjukárt káros ennek az országna,mitől károsabb mint a kínai aki egyáltalán nem fizet semmit és 5 év mulva felszívódik??)
Valaki mondja már el ha tudja!

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.02.03. 22:38:34

@kaboca36: Hollandia a faszt!Pár év és víz alatt lesz az egész ország,mindemellett a sok északi széltől gyorsabban is öregszel.Folyton hideg van és szaridő.
Irán a Kanári-szigetcsoport vagy Spanyolország,esetleg a sógorék!

Sákif za morro? 2010.02.03. 22:41:51

Sose értettem, hogy mit kell ezen ennyit tornászni. A melegétel utalvány arra való, hogy az ember meleg ételt vegyen rajta. Ebédelni úgyis kell, arra remekül el lehet költeni. Amit azon "spórol" az ember, azt meg költögetheti a hónap végén. Hogy az ebédet olcsóbban is meg lehet úszni? Ja, kérem ha valaki hideg kajával cseszi szét a gyomrát ebéd gyanánt, az meg is érdemli.

psmith 2010.02.03. 22:44:47

@Gastroger:
Köszi, most már azt is tudjuk, hogy a vidékiek a kb. 6 elemis műveletlen magyart beszélik.

órarugógerincű felpattanó 2010.02.03. 22:54:12

@Ben Zinkoot: Azért mert sokan ebből vettek meleg-étel alapanyagot otthonra. Teccikérteni, Sándooooooor?

Gastroger 2010.02.03. 22:57:30

@psmith: Én is vidéki vagyok, és engem felháborít.
Nem erről szól, csak próbáltam autentikus lenni. Igen néha ezt hallom.
Ennek semmi köze az iskolai végzettséghez, se a lakóhelyhez.
Sőt.
Az "egyszerűbb" emberek néha jobban meglátják a lényeget, mint a főiskolás/egyetemi politikai nézőpontú barmok. A poszt túlzó ironizálása volt mindkét véleménynek. Nem kötöttél bele, a "bróker vagyok bazmeg, leszarom az egészet " pro véleménybe. Holott az is csak ironikus kritika volt.
Falun nőttem fel, parasztozz le. Ez inkább irónia, vagy fricska akart lenni a "nagyművelcségű városi értemiség" ellen. Ha ezért megvetsz szíved joga.

bolhabetu 2010.02.03. 22:57:59

A melegétkezési utalvány önmagában is egy kiskapu volt eddig. A törvény régebbi változata ugyanis úgy szólt, hogy a munkavállalónak juttatott étkezési hozzájárulás pénzben 6000, természetben 12000 forintig adómentes.
Az első lett volna a hidegutalvány, a másik pedig az üzemi konyha. De hogy szélesebb körben is lehessen nyújtani ezért (fából vaskarika), kitalálták a természetbeni juttatást készpénzhelyettesítő eszközben.
Nekem is szívás, hiszen eddig a kékcédulát szépen otthagytam a Tecsóban, ez a piros rémség viszont már nehezebb lesz, főleg így.
Csak valahogy nem fér bele a világképembe, hogy azon rinyáljak, hogy végre betartatnak egy törvényt ebben a kurva országban. :)

Balance Of Power 2010.02.03. 22:59:19

@Ben Zinkoot: Végülis az elfogadóhely döntése hogy mire fogadja el, nem? Lényeg, hogy mindenki jól járjon. Nyilván a henteseknél úgy kezdődött, hogy először csak a sült kolbászt vehetted jeggyel, mert az tényleg meleg. Aztán rájöttek, hogy ha minden árucikkért elfogadják, többen jönnek. És ahogy valaki írta: nem mindegy, hogy ott eszem a sültkolbászt vagy hazaviszem a kolbászt megsütni? Nem kiskapu, minimális rugalmasság.
Az is érdekes volt pár éve, hogy kérdeztem a csajt a balatoni büfénél, ad-e egy sört utalványért. Nem. És ha veszek mellé egy cordon bleu-t, akkor fizethetek jeggyel? Igen. Szó szerint értelmezve a dolgokat a sört külön kellene kifizetni kp-ben ilyenkor.
A cigivásárlást mondjuk én sem támogatom, de azért senki nem szól, ha pl. hidegétellel fizet vki a cigiért...

moris 2010.02.03. 23:14:47

Akkor most egy könnyen érthető proli vélemény.
Nálunk a cégnél idén többszázan váltottunk melegutalványra, vállalva, hogy az adórészét lekapják a cafeteriakeretünkből.
Mások nevében nem szólhatok, de én úgy terveztem(tudva, hogy hol fogadják el a cuccost mindenre), hogy amikor megjön a lóvé, akkor frankón bevásárlok húsból,tésztából, tudomisén miből, amiből nekem egy hónapig otthon elkészül a MELEG ételem.
Nem cigi, pálinka.
Melegétel lesz belőle hármunknak.
Kettőnk 36000 forintjából elég jól kijön "néhány" ebédrevaló.Nem keresünk olyan jól, hogy ne hiányozzon a családi költségvetésből ez a pénz.
És igen, nem vagyok hajlandó kifőzdés meg gyorséttermi étket enni, főleg nem a gyermekemnek adni.
Tudom én vagyok a szarember, de én így gondolkoztam.
Most majd filózhatok, hogy hogyan költsem el normális dolgokra. Nem fog menni.
Ja, nem is utalvány, hanem Cafeteria Card, amit mondjuk nehezen fogad el a Don Pepés futár.

órarugógerincű felpattanó 2010.02.03. 23:22:41

@moris: Teljesen igazad van, megfizethető árú hely kevés van, ahol jó a kaja, drágákra meg kevés a melegétel utalvány.

heima (törölt) 2010.02.03. 23:34:11

Foglaljuk össze: bruttó bérre vetítve kb 67% (SZJA alsó kulccsal + munkavállaló/munkaadó által fizetett járulékok) jövedelmet terhelő elvonás helyett 25% teher mellett lehet igénybe venni egy juttatást (az áfának ehhez semmi köze, nem tudom hogy sikerült sokaknak idekeverni), amiért cserébe annyit vár el az állam, hogy arra költsd el, amire szánják (üdülés, nyugdíj, egészség, melegétel stb). A nép meg azért sír, mert nem költheti arra, amire akarja, persze adózni a kedvezményes kulcs mellett akar. De persze a szociális kártya az csúszna.

heima (törölt) 2010.02.03. 23:41:53

a nagy tervezgetések során senkinek nem esett le, hogy eddig is volt külön hideg és meleg utalvány, direkt különböző értékhatárokkal? szerintetek csak viccből van megkülönböztetve a két dolog? és abból a tényből, hogy az egyiknek 9x a másiknak 25% lett az adója, nektek az következett, hogy ugyanarra fel lehet majd használni majd a meleget is, mint a hideget, majd negyedakkora adó mellett?

Gastroger 2010.02.03. 23:51:42

@heima: te ilyen apehos lehetsz, jelentkezz be. :) Az áfát azért sikerült idekeverni bölcsész, mert azt amúgy is megfizeted jeggyel is, nem?
Vagy az adómentes?
Ja nem a juttatás kedvezményes adóköteles. Ergó nem min 40%-ot sarcol le az állami bácsi a caffeteriűból, hanem CSAK 25-öt. (ami után persze még 25% áfa, nemkeverem ide, de majd kérj az étteremben nettó számlát, azt fizesd ki a munkaadód meg majd bizti kifizeti az áfát... holélsz)
"arra költsd el, amire szánják (üdülés, nyugdíj, egészség, melegétel stb). "
itt most a melegételről van szó. Ugye?
Az aki viszi a kis tégelyben a kaját melegíteni, az nem melkegételt eszik, ugye? Amit elötte nap öszebaszott a tűzhelyen. Csak az aki a vendéglátónál (neadjisten ételfutárnál) eszik.
Nem ez a baj ....
Hanem, hogy MIUTÁN beixelted a kafetéria lapodon a melegétkeztetést, UTÁNA kiad egy ilyen közleményt a munkaadód.
Nálunk a a tájékoztató le volt írva, hogy pld. CBA COOP beváltja. Ezek után lehet itt okoskodni, de ha eccer leírták..

moris 2010.02.03. 23:57:31

@Gastroger:
"Nem ez a baj ....
Hanem, hogy MIUTÁN beixelted a kafetéria lapodon a melegétkeztetést, UTÁNA kiad egy ilyen közleményt a munkaadód.
Nálunk a a tájékoztató le volt írva, hogy pld. CBA COOP beváltja. Ezek után lehet itt okoskodni, de ha eccer leírták.."

Na, ez az...

Körömcsiga 2010.02.04. 00:03:39

A meki sem felel meg a melegétel előírásainak, akkor azt miért lehet? :) Figyelem, ételt írtam nem ipari szemetet :)

szabogyula 2010.02.04. 00:06:56

Pénzügyi szakembereknek :
nol.hu/gazdasag/teves_diagnozis__teves_terapia
Surányi György irása .

abandi 2010.02.04. 00:07:39

Bazmeg!
Mit fossátok itt a setét agytekervényeitekből kiáramló szart?
Egyszerű ez: Több adót!
És,ha nem:
Szopatunk!
B+! Mr. idióták téblábolnak szerte-szét a világban...nagy mennyiségben!

heima (törölt) 2010.02.04. 00:23:59

@Gastroger: most mondjam azt, hogy te meg ilyen kis segg, nulla adótudással?

"Az áfát azért sikerült idekeverni bölcsész, mert azt amúgy is megfizeted jeggyel is, nem? "

Tisztánlátás végett: ugyanannyi áfát fizetsz akkor is, ha a nettó leadózott béredből, és akkor is, ha cafeteria keretében kapott utalványból veszel meleg ételt. Tehát kurvára nem érdemes az áfát idekeverni. A szép az, hogy a saját funkcionális analfabéta módodon is hasonlót bírtál megfogalmazni, de ennek ellenére sikerült idekeverned az áfát is. Nagy adóguru lehetsz.

"itt most a melegételről van szó. Ugye?" Nem, nem meleg ételről van szó. Meleg étkeztetésről, nagyon nem ugyanaz.

"Nálunk a a tájékoztató le volt írva, hogy pld. CBA COOP beváltja." Átkúrtak. Csalásra buzdítottak. Mondjuk kommentedet olvasva egyik sem lehetett nehéz.

Gastroger 2010.02.04. 00:42:01

@heima: Na nagytudású. Azt írtam, hogy az áfát így is, úgyis megfizeted ugye?
Te is.
Igaz? Ebbe nem értem miért kötsz bele? Írsz két mondatot, egyik az enyém, a másik a te okos magyarázatod, aztán én vagyok a hülye.

Meleg étkeztetés. Mondjál nekem három darab 2000 fő / lakott települést (falu), ahol "meleg étkeztetés" van, és mond három olyat ahol ez jár kafetériának. Ugye, hogy ez utóbbi könnyebb?

"Átkúrtak. Csalásra buzdítottak."

Kik? az olyan HR-es okostojások, mint te.
Mert a főnöknek fasza beadni, hogy ennyit spórolunk, de elmagyarzni, igen bazmeg- az olyan EGYSZERŰ PARASZTGYEREKNEK- mint én, arra már nem fussa.
Átkurtak. Na, akkor mivan?

És hagyjuk a személyeskedést, a lekezelő modort, légyszíves.

Gastroger 2010.02.04. 01:04:11

@heima: Ja és még valami. Tudom, hogy frissen végzett, illetve talán max 4 év gyakorlattal, Budapesten egy klimatizált irodában nehéz ezt elképzelni, mert ott van előtted a jogszabály, meg a tanultak, meg a törvény. Ha lelépnél néha az emberek közé is, - a nagy jobboldali eszméiddel együtt- akkor nem osztanád oly hevesen itt az észt. Vagy ha saját édesanyád, - akit feltételezek istennyugosztalja, mert kömben nem lennél ennyire antiszociális- néha megkérdezné a lányát, hogy hogy is van ez.
Olvasd visza moris "proli véleményét". Osztom. Lehet jöni, azzal, hogy oké azt vegye meg a fizetéséből. De akkor minek a caffeteria??? Ha meg ennyire szociálisan érzékeny vagy, vagy a másik oldalról közelítve nemzethű ( magyar embernek, meleg magyar ételt), akkor áruld el, hogy én itt Tápiszegbikaszentandráson a faüzemben dolgozva, hová a faszomba fizessek elő ezzel az utalvánnyal, meleg étkeztetésre??? Jahogy, ez azért van (megint előjön a szociális vonalad, amit titkolsz), hogy az emberek ne cigire, hanem ebédre költsék a caffeteriát? Akkor miért támadod ennyire a szociális kártyát? Akkor ne "meleg étkeztetési utalvány" legyen, hanem kenyérjegy.... Teccik? Vissza a gyökerekhez.
Gondolkozz mielőtt írsz, ítélsz.

órarugógerincű felpattanó 2010.02.04. 01:26:26

Ott kezdődik, hogy volt egy kivételesen majdnem jól működő rendszer, 0%-os adóval. Nem volt ugyan tökéletes, de az emberek "kijavították" azzal, hogy úgy használták ahogy. Erre a gazdaság működéséhez nyilvánvalóan segghülye gordonék úgy gondolták, hogy ezen a jól működő rendszeren kaszálnak egyet, ezzel majdnem beborítva a rendszert. Amikor ezzel együtt még mindig működne úgy ahogy, akkor el kell kezdeniük hepciáskodni, hogy teljesen szétba**zák. Ez a szocialista párt ilyen. Más helyen, ha egy embernyi sávon letapossák a füvet, mert mindenki arra megy, akkor lekövezik. Itt meg odaállítanak két géppisztolyos őrt.

heima (törölt) 2010.02.04. 01:27:14

@Gastroger: "Na nagytudású. Azt írtam, hogy az áfát így is, úgyis megfizeted ugye?
Te is. Igaz? Ebbe nem értem miért kötsz bele?" Most nem azért, de te szóltál hozzám, és azzal nyitottál, hogy belém kötöttél azzal, hogy leírtad kb ugyanazt mint én. Te biztos láttad értelmét.

"Meleg étkeztetés. Mondjál nekem három darab 2000 fő / lakott települést (falu), ahol "meleg étkeztetés" van, és mond három olyat ahol ez jár kafetériának. Ugye, hogy ez utóbbi könnyebb?"

Csak sejteni vélem, hogy mit akarsz kérdezni, de maga a cafeteria kifejezés azt jelenti, hogy te választod ki, hogy milyen elemet szeretnél. Ha a meleg étkezési utalványt nem tudod használni, akkor nem kéred. Ha kötelezően adják (nem opciós), akkor szopás van. Fel lehet vetni esetleg a munkaadónak (neki végül is mindegy, hogy mit ad).

"Kik? az olyan HR-es okostojások, mint te. " Egyrészről nem vagyok HR-es, másrészről meg komolyan én (meg az apeh, meg mindenki más) vagyok a hibás, mert nálatok szar munkaügyisek vannak? (egyébként nem vagyok meggyőződve arról, hogy hivatalosan vagy csak okosba súgták a CBAs beváltást)

"És hagyjuk a személyeskedést, a lekezelő modort, légyszíves. " Néhány idézet, hogy mivel nyitottál: "te ilyen apehos lehetsz, jelentkezz be" "sikerült idekeverni bölcsész"
és így folytattad: "Na nagytudású." "olyan HR-es okostojások, mint te" Ilyen az amikor nem személyeskedsz és úri a modorod.

heima (törölt) 2010.02.04. 01:28:07

@abandi: dühít a tudatlanságod, vitaképtelenséged? a tanulást tudom csak javasolni.

heima (törölt) 2010.02.04. 01:54:44

@Gastroger: valami speciális eszköz lehet nálad, amivel különböző dolgokat nagy hatékonysággal keversz össze, úgy hogy csak néhány gondolat:

ad1: annyi erővel és tehetséggel, ami ahhoz kell hogy előtted van most a Vastagbőr, és kommentelsz (mondjuk csináltál egy regisztrációt a blog.hu-n hozzá), nyugodtan felütheted te is a googlet, magyarorszag.hu-n a törvényt, és tájékozódhatsz, leellenőrizheted a HRest. Nehogy már a lustaság, az igénytelenség legyen az erény. És ha nálad az "emberek" a sötét, lusta prolit jelenti, akkor valóban, inkább kerülném az emberek társaságát.

ad2: Édesanyám köszöni jól van, lánya soha nem volt, cafeteria kerete is alig, de annak beosztásában annál több segítsége a részemről.

ad3: A cafeteria azért van, hogy ezen keresztül az állam irányítsa a fogyasztást/megtakarítást, olyan célok érdekében, amit hasznosnak tart. A meleg étkeztetésnél az adóelőnyt azért adják, mert ez az iparág foglalkoztatás-igényes, és egyébként a bérszínvonal miatt nehezen maradna talpon. Nincs ebben semmi "nemzethű magyar embernek, meleg magyar ételt", meg szociális érzékenység.

ad4: írtam már, nem kötelező igénybe venni, ha egyébként nem tudod, ez olyan mintha nyugdíjhoz közeli emberek vernék az asztalt, hogy miért van önkéntes nyugdíjpénztári támogatásra lehetőség, amikor neki nagyon nem éri meg.

ad5: Én se a cafeteriát, sem a szociális kártyát nem támogatom. Alacsony, egykulcsos adó mellett maximum az üdülési csekknek (jó pár módosítással, úgy mint csekk helyett kártya, minimálbér helyett fix összeg, szociális osztogatás megszüntetése, kezelési díjak csökkentése, tényleges adómentesség, felhasználhatóság szűkítése ténylegesen az üdülésre) látom értelmét, a természetbeni juttatások adóterhelését is csökkenteni lehetne. Szociális segély helyett meg el lehet küldeni a népeket dolgozni.

camika 2010.02.04. 08:27:23

künyü ezeknek.jutalom meg volt az évégén.mi meg majd legeljük abarany felhőket.mig meg nem adoztatjak azt is. amelos meg dőgőlyőn meg. milyen igazuk van.sok birka

2010.02.04. 08:38:43

@Gastroger: A jobboldali eszmék emlegetését hagyjuk kérlek. Ha a megfelelő jobboldali radikális erő lenne kormányon, nem basztatnák a kisembert, hanem kajajeggyel MAGYAR terméket MAGYAR boltból vásárolhatnál.

Petrow 2010.02.04. 08:44:35

Kíváncsi vagyok, hány kisbolt fog leszerződni éttermekkel "munkahelyi étkeztetés" biztosítására, hogy így tudják majd beváltani az utalványokat. Egyszerűen szánalmas, hogy minden szinten ilyen ügyeskedéshez kell nyúlnod, ha ÉLNI akarsz.

Grammar-náczi üzemmód ON: nem ELszeparál, csak szeparál. Grammar-náczi üzemmód OFF

elp 2010.02.04. 08:57:39

"Más helyen, ha egy embernyi sávon letapossák a füvet, mert mindenki arra megy, akkor lekövezik. Itt meg odaállítanak két géppisztolyos őrt."

Ez deigaz

Gérard Duchemin 2010.02.04. 09:49:16

@heima:

Nincs igazad @Gastroger:-rel szemben, mert nem a törvény betűjét kell rágni, hanem nem kicseszni azzal, aki eddig el tudta költeni, most meg már nem. Aki ezt nem érti az vagy hülye, vagy szemét, választhatsz.

Marcellusca 2010.02.04. 10:20:07

Olvasgatom itt a két napi "termést".
Hát, érdekes kommentek vannak. :)

Még "jó", hogy nekem nincs ilyen gondom.
Eddig sem, ezután sem fogok kapni sem hideg, sem meleg étkezési utalványt.
Cafeteria meg nem is létezik.
Van a nettó fizum, és abból azt és ott veszek, ahol és amit akarok. :D

heima (törölt) 2010.02.04. 10:49:15

@Gérard Duchemin: lakás kiadása után 25% szja-t, és bizonyos esetekben százalékos eho-t kell fizetni. A lakáskiadó lakosság 9X százaléka ezt nemes egyszerűséggel hanyagolja.

Ha kijön egy APEH közlemény, hogy mostantól jobban ellenőrzik a lakáskiadókat, akkor az állam kicseszik a "kisemberrel", mert eddig adó nélkül ki tudta adni, most meg már nem.

Egyébként ez nagyon érdekes, hogy a magyar mondjuk nem a magas jövedelemadó kulcsok miatt zúgolódik, és követel helyette alacsonyabbakat (akár a szavazatával is), hanem inkább a kiskapukat díjazza. Az eva nevű szörnyűség is ennek a közgondolkodásnak a terméke, én már látom magam előtt a vastagbőr cikket (ha esetleg felszámolná egy Fidesz kormány az evát), hogy a kisembert hogy megszívatják, meg hogy ez milyen jó volt.

kill004 2010.02.04. 10:55:04

@Auris: Nem minimálbérért melózom. A hozzászólásaimban kb azt olvashattad, hogy AKI minimálbérből éldegél, annak ez most szar. A maszop kormányt meg hibáztatom eleget, ne félj.

nyugatioldal 2010.02.04. 11:30:34

Szemét mocok banda ez az apeh, de nem is rájuk haragszok, hanem erre a mocok bandára aki kitalálta. NEm elég nekik a 25% adó a 97-et akarják? S kitől veszik el? Talált: az emberektől. Merthogy a máltató 15.000 ftból akarja megúszni a dolgot, s ezért cc 7.500 hideget ad a 12.000 meleg helyett, a 4.500 különbséget meg simán ellopja az állam. Grat. Mocokszemetek. Fújj. Áprilisban nem felejtünk.
u.i,: Külön vicc a vevő megbüntetése, r*h*dt mockok.

BigBlueI 2010.02.04. 12:34:08

De hát ezekből a dolgokból , mint
"só, cukor, édesítők, édességek, cukrászati termékek, gabonafélék, száraztészták, pékáruk, rágcsálnivalók, olaj, zsiradékok, ízesítők, húsáruk, üdítők, kávé, tea, kakaó, tejtermékek, mélyhűtött-, előre csomagolt-, dehidratált-, konzerv- ételek, zöldség- gyümölcs stb"
szoktam én is itthon meleg ételt előállítani! :-o
Most akkor nem főzhetem meg itthon, hogy másnap elvigyem, hanem inkább fizessem ki a qrva drága éttermi kiszolgálást, meg a sóbertnóbert-féle házhozszállítást?
Komolyan mondom, hogy ennyi idiótát, mint amennyi ebben az országban van, nem találni 10 naprendszerben sem. Biztos a belterjesség miatt van.

Rwindx 2010.02.04. 12:50:44

@BigBlueI:
Ha nem esett volna le az előző 450 kommentből:
Vedd észre hogy nem téged kívánnak vele támogatni, hanem a vendéglátó helyeket.
Ha te ezt nem akarod akkor ne kérj ilyet.

heima (törölt) 2010.02.04. 12:57:48

@Rwindx: Hiába, nehéz különbséget tenni a meleg étkezés és a meleg étkeztetés között. Biztos a belterjesség miatt van.

BigBlueI 2010.02.04. 13:18:01

@heima: Ha én eszem meg az általam főzött meleg ételt, akkor az meleg étkezés. Ha a családom eszi meg az általam főzött meleg ételt, akkor az meleg étkeztetés. :-P
Biztos a szövegértés miatt van:)

heima (törölt) 2010.02.04. 13:58:07

@BigBlueI: a természetbeni juttatás meg az amit természetben kapsz mi?

BigBlueI 2010.02.04. 14:56:33

@heima: Arra gondolsz, hogy természetben kapom, vagy a természetben kapom?:))
Bocsi az offolásért mindenkitől. Tojjatok mindenre, az élet szép.
Amúgy se hideg, se melegételutalványt nem kap a családunk:)))

heima (törölt) 2010.02.04. 15:43:33

@BigBlueI: arra gondolok hogy világos meghatározás van az szja törvényben mondjuk a meleg étkeztetésre (szja tv 70. § (4) d pont): "meleg étkeztetés formájában juttatott bevételnek minősül az étkezőhelyi vendéglátás, a munkahelyi étkeztetés, vagy közétkeztetés nyújtása révén juttatott bevétel (ideértve a kizárólag e szolgáltatások igénybevételére jogosító utalványt is)"

Ennek mondjuk nem kötelező utánanézni, csak akkor nem értem, hogy miért jó itt többeknek azt észt osztani a "meleg-étkezésről", ha ezt az apró lépést is praktikusan megspórolják.

Samott 2010.02.04. 15:56:02

En csak azt nem latom hogy ki jar ezzel jol? Aki ilyen jegyet kap megszopja, hentes megszopja, cba, coop (magyar kkv-k) megszopjak. Egyedul a kajajegyet 80-90%-os aron felvasarlo (es emiatt adocsalova valo) vendeglosoknek lesz hasznuk ebbol a huzasbol. Ez lenne a feketegazdasag elleni kuzdelem legnagyobb eredmenye?

Rwindx 2010.02.04. 16:25:42

@Samott:
A hentes cba, coop nem szopja meg. Persze jobb lenne neki ha elfogadhatná, ez nem vita tárgya. Még jobb lenne ha az üdülési csekket is elfogadhatnák. Nekik speciel a hideg utalványt találták ki, amit az adóval valóban sikerült szétbaszni és így közvetve megszüntetni. Ezzel az erővel követelhetnénk hogy a könyvutalványt is fogadják el, csak ugye milyen hülyén hangzana ez a hentesboltban?

A vendéglősőknek nem az a hasznuk hogy felvásárolják mert ha 90%-on teszi akkor sokat nem keres rajta, ugyanis ha jól tudom van valami beváltási költség is, hanem az ha elköltik náluk és ezzel nő a forgalmuk.
Aki igazából kaszált eddig a jegyeken az a pár kibocsátó aki ilyeneket jegyeket gyártott, most már ők sem fognak kaszálni. Ők ugyanis pénzt kapnak: 5-6%-ot a cégektől a vásárlások után, és abban nem vagyok biztos, de azt hiszem hogy a beváltások után is.

Az én üdülési csekkemet sem fogják elfogadni a fűrészboltban, ha fűrészt akarnék rajta vásárolni, és lássuk be ez így van jól, mert nem az a cél, hanem az hogy a belföldi turizmust támogassák vele (és tévedés ne essék, nem azokat akik kapják, az teljesen másodlagos, hanem azokat akiknél elköltik)

Samott 2010.02.04. 16:34:32

@Rwindx: a hentes kivetelevel megszopjak (de csak mert tescoban nem veszunk hust) ezutan cba-ba nem jarunk, eddig csak azert koltottunk ott mert elfogadtak, amugy meg draga... meglatjuk hogy lehet kez alatt elsutni valahogy es a bevetelbol etelt veszunk majd valamelyik olcso multiban. Mert meg mindig tobbet lehet igy enni belole, mintha valami kifozdeben valami bizonytalan eredetu kajara koltenenk. Konyvet meg utazast felesleges idekeverni, kajarol van szo. (nem, nem fogadom el a megkulonboztetest, nem erdekel hogy hidegetel vagy melegetel utalvanyrol van szo)

Rwindx 2010.02.04. 16:37:50

@Samott:
Nem a kajáról van szó, pont ezért van a félreértés. Vendéglátásról van szó, vállalkozásokról. A melegétel utalvány róluk szól. Ezért találták ki.

Rwindx 2010.02.04. 16:43:28

@Rwindx: A hidegétel szólt volna az emberekről, csak ugye mint azt említettem a kivetett adóval szétcseszték.

heima (törölt) 2010.02.04. 16:46:55

@Samott: "(nem, nem fogadom el a megkulonboztetest, nem erdekel hogy hidegetel vagy melegetel utalvanyrol van szo) "

ok, ha megállít a rendőr hogy áthajtottál egy piroson, akkor mond csak azt, hogy nem fogadod el a különböztetést, hogy piros vagy zöld lámpáról van szó.

Samott 2010.02.04. 16:48:24

@Rwindx: Leszarom a vendeglatokat, senki ne dontse el, hogy a penzem mire koltom. Miben kulonb egy vendeglatohelyet uzemelteto vallalkozas egy kisboltot uzemelteto vallalkozasnal. Na ugye.

heima (törölt) 2010.02.04. 16:59:19

@Samott: kiveszed a cafeteriádat bruttó bérben és enkit nem érdekel hogy a nettódat mire költöd.

"Miben kulonb egy vendeglatohelyet uzemelteto vallalkozas egy kisboltot uzemelteto vallalkozasnal" Mondjuk sokkal több munkaerő (munkahely) kell ahhoz, hogy egy tésztát egy kifőzdében egyél, mint otthon?

Rwindx 2010.02.04. 17:01:30

@Samott: Tényleg nem különbek, csak éppen őket akarják támogatni. Hogy miért azt attól kell megkérdezni aki ezt így találta ki.

Samott, a döntés a tiéd, nem ők döntik el, ez csak egy lehetőség arra hogy támogadhatod ezeket a vállalkozásokat (amelyek jobbára magyar tulajdonúak).
Úgy támogadhatod őket, hogy felajánlod hogy a bruttó fizetésed egy részén olyan "kuponokat" vetetsz a munkaadóddal, amelyeket ezeknél a vállalkozásoknál válthatsz be.
Cserébe korábban a kormány azt vállalta hogy ha te támogatod őket, akkor az erre elköltött pénz adómentes. Idéntől az a változás hogy "csak" 25% adó terheli ezt az összeget . Ha inkább felveszed fizetésként akkor ugye kb 55% lenne az adó.

Dönthetsz úgy hogy te nem akarsz ilyen "kupont" vetetni hanem leadózod azt a pénzedet is mint a többit, ami azután marad adózás után azt megkapod és elköltöd belátásod szerint.
Elvileg elég szólni a munkáltatódnak hogy te nem így szeretnéd hanem fizesse ki leadózva azt az összeget amit erre szánt. Nem állítom hogy minden cégvezető átlátja miről is van szó.

Balance Of Power 2010.02.04. 17:03:08

@Rwindx: Ezt ki mondta? Es a hidegjegy "meggyilkolasa" mire lett kitalalva? Es hidegjeggyel miert lehetett cigit venni?

Amugy a CBA-t, COOP-ot kb. 3 perc alatt seggbe lehetett volna baszni mar evekkel ezelott, nem? Csak at kellett volna futni az elfogadohelyek listajat az accorservices.hu-n...

Rwindx 2010.02.04. 17:07:32

@Balance Of Power: Mit ki mondott?
Azt meg hogy miért gyilkolták meg a hideget attól kell kérdezni aki megtette: kormány.
Igen seggbe lehetett volna baszni őket, csak valamiért nem tették meg. Ezt se tőlem kérdezd miért. Nem tudom a választ.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.02.05. 07:34:13

"Most, mikor sok család a tönk szélén egyensúlyozik, most kell őket megszívatni?"
Ezt én sem szoktam érteni, amikor valakinek hirtelen "feltűnik" valami.

Valami főnök akar ilyenkor villantani, és kitalálja, hogy akkor ezzel, mint eredménnyel?(Parlamentben ilyet, hogy melegkaja-utalvány, úgysem láttak még.)

Mert amikor egy sikkasztás bukik be, annak megvan a háttere, csak mi nem tudjuk, nyilván összevesznek mutyizók, és felnyomják egymást, mert másképp úgysem derül ki, de ennek, mi az alapja...

Samott 2010.02.05. 10:21:11

"Feszült helyzet alakult ki több ágazatban is az APEH tájékoztatása nyomán, ezért levélben kérnek segítséget Kiss Péter társadalompolitikai minisztertől, s az Országos Érdekegyeztető Tanács mai ülésén azt javasolják: az Országgyűlés még ebben a ciklusban módosítsa a költségvetési törvényt – mondta lapunknak Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke. Felméréseik szerint csaknem másfél millió munkavállalótól vonták meg az idén az étkezési támogatást az adótörvény miatt, azoknál a vállalkozásoknál pedig, ahol valamilyen szinten megtartották, a béremelésnél ezt figyelembe is veszik. A cafeteriarendszer a legtöbb helyen egyébként csak az étkezési utalványt jelenti –hangsúlyozta az érdekvédő."

nol.hu/archivum/20100205-atvalthatatlanna_tett_melegetel-utalvanyok

Balance Of Power 2010.02.05. 13:13:30

@Rwindx: Azt hogy mire talaltak ki.

Egyebkent szvsz egy vegrehajto szerv vezetosegetol is elvarhato lehet a gondolkodas. Elvileg mar nem ukazokat adnak ki, amiket esz nelkul vegre kell hajtani, feltetelezem hogy a kormany es az APEH kozott parbeszed zajlik.

Ami pedig a CBA-t illeti, ezutan ha netan arra jar egy revizor es megbirsagolja 300 ezerre a boltot, az rohogve kifizeti a buntetest es tovabbra is elfogadja majd a jegyet, nem? Mennyi az eselye annak, hogy rovid idon belul megint arra jar az ellenorzes?

anyu 2010.02.06. 01:22:01

Én szivesen mennék étterembe a melegétel-utalványaimmal, de tavaly óta havi 12 ezerről 7 ezerre csökkentették nálunk ( jónevü multi, hogy rohadjanak meg, a fenéknövezstő menedzser-pics@ink persze ugyanúgy járhatnak cégautóval, az ő juttatásaikat nem csökkentik...) abból nem sok pizzára futná..

Nomost gyerekeim vannak és hát kell a kaja. A melegétel-utalványt elfogadja pár hentes a piacon és húst, felvágottat stb veszek rajta.

Ha ezt megtiltják, akkor majd megpróbálom eladni a jegyeket, mert ha 6 ezerért eladom, még akkor is meg tudom venni belőle legalább 2-3 hétvégére a húst és jobban járok mintha elhamburgerezném.

ja és nálunk nincs cafeteria , vagy kérem a melegétel-jegyet vagy nem kapok semmit.

Megjegyzem én keményen megdolgozom ezekért az utalványokért és nem italra vagy cigarettára költöm, hanem élelmiszerre. Ha a hátrányos helyzetüek vérlázitó jogsértésnek tartják, amiért "csak" élelmiszert vehetnek a kártyára utalt segélyből akkor én is szeretném
ha valaki védené azén jogaimat és azt az óhajomat,hogy szeretnék élelmiszert venni...

2010.02.06. 08:52:35

@piczur: Na persze, arra is volt törvény, hogy a zsidőkat a gázkamrába kell küldeni, a katonák "csak végrehajtották". Egyik csak a géppityuval terelte őket, a másik csak az ajtót zárta rájuk, a harmadik csak a gázcsapot nyitotta ki, egyik sem felelős semmiért, sőt. dícséretet érdemelnek, hogy milyen engedelmesek voltak, mi? Szerintem az apeh nyugodtan megtehetné, hogy szemet húny, mint eddig, eddig sem fájt senkinek az, ha valaki nem pizzát vett az utalványán, hanem mondjuk egy szép szegyet, amit aztán este otthon a saját szája íze szerint kényelmesen kisütögetett.

2010.02.06. 08:58:00

@anyu: gyere hozzánk dolgozni, 6e-ről 4,8e-re csökkent a melegutalványunk, ebből 9 munkanapra lehet befizetni az (egyébként nem drága) munkahelyi menzán. Oszt ezzel be is fejeződött a kafeteria. Illetve kinek mi akad a kezébe könnyen mozgatható és értékes dolog, annak az a kafeteria. :-) vagy inkább :-(

Mouth Hero 2010.02.06. 13:03:32

@Sörömpőőr: Nyilván megtehetné egy apróbetűs kormányutasítás esetén, de nem így kell az adórendszer hibáit javítani, hanem rendes törvényeket kellene hozni. Persze sok éve a lakáshitelek törlesztőrészletének az adózott fizetéshez való korlátozását azért nem vezették be, mert a sok adócsaló nem lett volna hitelképes, tehát - kellő akarat esetén - működik az állami engedékenység (különösen, ha eleget oszt vissz a bank).

S bár jómagam is fizettem CBA-ban melegkaja-utalvánnyal, mindig is tudtam, hogy ez necces.

2010.02.06. 17:19:15

@Mouth Hero: Jópár esetben azért a hatóság korrigálja ki a törvényhozók baromságát. Klasszikus példa a budapesti szmogriadó. Van rá okos rendelet, csak éppen nem rendelik el soha, akkor sem, ha már rég el kellett volna, mert nem lehet egy tollvonással megállítani az életet, megszüntetni a közlekedést, kikapcsolni a fűtést, csak azért, mert füstöl. Vagy említhetném a mentődoboz szavatossági idejét is, lehet rajta rugózni, hogy a légmentesen lezárt kötszercsomag két év után már nem minősül sterilnek, de én még soha senkiről nem hallottam, akit csak ezért megbüntettek volna a rendőrök, mert ez egy hülyeség.

fokabacsi 2010.02.06. 17:21:09

Micsoda lealacsonyító diszkriminatív intézkedés ez???Mi az, hogy amiért megdolgozott az illető abba beleugat mindenféle kullancs. Ne akarják megmondani , mire költöm.Ha úgy tetszik eliszom elgépezem. miért beszélnek bele ???? Ráásszistákok, gárdistások ,faszisták. Kikérem magamnak , hogy bárki hombárfejű háromtokás irodai disznó beleugasson.

fokabacsi 2010.02.06. 17:24:29

@Sörömpőőr: ""Na persze, arra is volt törvény, hogy a zsidőkat a gázkamrába kell küldeni, a katonák "csak végrehajtották". Egyik csak a géppityuval terelte őket, a másik csak az ajtót zárta rájuk, a harmadik csak a gázcsapot nyitotta ki, egyik sem felelős semmiért, sőt. dícséretet érdemelnek, hogy milyen engedelmesek voltak, mi?"" Hogy mi a keresztanyád csipáján nem tudsz hollókosztozni??!!?

2010.02.06. 21:41:30

@fokabacsi: Csak arra akartam célozni, hogy aki egy hülyeséget engedelmesen és precizen végrehajt, az maga is hülye. A hülyeségeket nem végrehajtani kell, hanem a kitalálójukat bezáratni egy nagyon csendes házba, ahol az ajtókon nincsenek kilincsek. Könyörgöm: kis józan észt, erkölcsi tartást várhassunk már el felnőtt embertársainktól!

fokabacsi 2010.02.07. 08:27:31

@Sörömpőőr: Egyetértek, csak ezzel nem vethető össze a katona.Próbálj háborúban parancsot megtagadni. Megnézhetnéd magad.Kb: 10 percig max. Mit gondolsz az orosz vonalak mögött miért buffogott a Nagan?

Mouth Hero 2010.02.07. 08:27:42

@Sörömpőőr: Rossz a példád, mert a szmogriadót igenis el lehetne, és el is kellene rendelni.

Gnyul 2010.02.07. 12:03:04

Azért nem biztos, hogy az APEH-nek igaza van:
utalvany.blog.nlcafe.hu

Perillustris 2010.02.08. 11:44:11

@Gnyul: Elég gyenge próbálkozás.

2010.02.08. 14:28:27

@fokabacsi: Lehet dezertálni is. Ez csak a gyávák védekezése, hogy "ha nem tettem volna, engem is elítél a hadbíróság"

@Mouth Hero: Na ja, csak éppen jelenleg a BKV-nak az is folyamatos gondot okoz, hogy a normál utasmennyiség elszállítására elegendő járművet elindítson. Szerinted mi történne akkor, ha egyik reggel bő félmillióval több állna a megállókban??? Én egyébként kurva kíváncsi lennék egy igazi szmogriadóra, márcsak azért is, mert abból kiderülhetne, hogy a légszennyezettség mekkora hányadáért felelős a személygépkocsi közlekedés, és mekkora hányadáért a fűtés! Tudniillik az sem gyenge ám... 1m3 földgáz = 1,9kg CO2 és az még a legjobb mind közül, egy szeneskályha ennél sokkal randább dolgokat ereget.

fokabacsi 2010.02.08. 14:51:21

@Sörömpőőr:" Mit gondolsz az orosz vonalak mögött miért buffogott a Nagan?" "Lehet dezertálni is. Ez csak a gyávák védekezése, hogy "ha nem tettem volna, engem is elítél a hadbíróság""

A haverod volt-e ott, ahol katonaságról meséltek? Mert Te nem láttál belülről ilyet az biztos.

Perillustris 2010.02.08. 16:54:11

@Sörömpőőr: Ha beleszólhatok: nyáron nincs fűtés, és hasonlóan szar a levegő.

duhos 2010.02.09. 07:15:21

Egyedülállóként a fizetésem 95 % -a arra megy el, hogy fedél legyen a fejem fölött. Az étkezési utalványt eddig arra tudtam költeni, hogy megvettem belőle a háztartásban nélkülözhetetlen vegyi árukat. ( mosószer, fogkrém, wc papír, szappan, tampon, stb ) Ennivalóra már ebből sem futotta. De legalább tisztán vártam az éhhalált. Most majd ehetek, mert a kormány úgy döntött a "fizetéskiegészítésem" csak meleg ételre költhetem.

Perillustris 2010.02.09. 10:05:17

@duhos: Ez szomorú, de azt kell megérteni, hogy ez nem volt korrekt azokkal szemben, akiknek nem jár(t) utalvány, hanem a teljes bérüket megadóztatva kapták.

Jómagam is vásároltam CBA-ban melegutalvánnyal, de tudtam, hogy ez necces.

Balance Of Power 2010.02.09. 13:10:49

Nem ismerem a pontos szamokat, de a legutobbi idokben mar szinte minden normalisan bejelentos, nem zsebbefizetos adtak ha nem is cafeteriat, de kajajegyet, berletet. Szoval max. a minimalberes-zsebbefizetett munkavallalokkal szemben nem volt fair a dolog. Azt pedig tok jol kivaltotta volna hosszutavon ez a rendszer. Ahogy fentebb is irtak, most majd tomegesen ternek vissza a kisebb cegek ehhez.

Perillustris 2010.02.09. 13:27:50

@Balance Of Power: A "szinte minden" is bőven elég, ha pont olyan munkahelyen dolgozol, ahol nincsen cafeteria.

duhos 2010.02.09. 17:06:33

@Perillustris: Halkan jegyzem meg; a cafeteri-át általában azok az állami cégek adják a dolgozóiknak, ahol egyébként a bérezés alig lépi túl a minimálbér keretét.

Perillustris 2010.02.09. 18:56:56

@duhos: Ezt tényleg halkan, mert - megbocsáss - ez így hülyeség. BTW mely állami cégeknél van a minimálbér közelében az éves juttastás?

Rwindx 2010.02.09. 19:14:40

@Balance Of Power:
A szabályokból gondolom. A szabályok nem változtak csak a végrehajtás, eddig is így kellett volna (a szabályok alapján csinálni).
Ezt egyesek látták régebben is egyesek meg nem. Nem véletlen hogy a nagyobb cégek közül jobbára a CBA fogadja/fogadta el ezeket és a többi nem, mert tudták hogy nem lehet. Másrészről ha nem így lenne mi indokolná a külön hideg/meleg élelmiszer utalvány létét? Vagy azt hogy egyáltalán nem készpénzben kapod az összeget?

Az idevonatkozó adójogi részét meg ismerem, mert kell ismernem, a saját cégem kapcsán. Illetve tavalyig kellett ismernem, idéntől már csak internetutalvány maradt.

@duhos:
Hát a kis és nagy cégek cégek is örömmel osztogatták, ugyanis kvázi olcsóbban tudtak "fizetést emelni".

Mouth Hero 2010.02.10. 22:31:28

@Rwindx: Tök mindegy. A tény, hogy eddig is csak szabálytalanul lehetett melegétel-utalvánnyal fizetni a CBA-ban. S ezt mindenki tudta.

Mintha a BKV-n bliccelők elkezdtek volna rinyálni, amikor ellenőröket tettek a metrókhoz, hogy ezentúl nem tudnak - olyan könnyen - lógni.

Rwindx 2010.02.10. 22:46:05

@Mouth Hero: A kommentekből erősen úgy tűnik nem mindenki tudta.

nyugatioldal 2010.02.11. 06:22:57

Győzelem?!? Vagy csak jönnek a választások???

Az elnök közölte: a Miniszterelnöki Hivataltól kapott levélben arról értesítették, hogy szerdán a kormány tájékoztatást kapott a korábbi feltételek visszaállításáról, vagyis ugyanazt az elfogadási és felhasználási gyakorlatot lehet alkalmazni az idén, mint 2009-ben. Az adóhatóság erről hamarosan közleményt ad ki.

www.mfor.hu/cikkek/Meleg_etkezesi_utalvanyok__kedvezo_valtozasrol_dontottek.html

fokabacsi 2010.02.11. 09:30:15

@nyugatioldal: Jönnek a választások, jönnek a választások, jönnek a választások.MEGINT MEGTALÁLTÁK MAJD 10 MILLIÁRD ELLOPOTT FORINTNAK A NYOMÁT. A naaagy hosszú botot
most faragják.

nyugatioldal 2010.02.11. 10:09:26

@fokabacsi: Á, vicces a Meh, mivel csak annyit mondtak, ugyanazokkal a feltételekkel lehet beváltani. A feltételek viszont nem is változtak, tehát nyilatkoztak a nagy semmiről. A büntetésről persze szó sincs... :-)

Mouth Hero 2010.02.11. 11:44:42

@Rwindx: Dehogynem. Csak most hülyének tettetik magukat.

katos 2010.02.12. 23:51:17

Olvastam itt a kommenteket és van pár észrevételem ezzel kapcsolatban, nem névre címzem, csak úgy általában.
Először is a vidékiekről pár szót. Aki lenézi a tájszólással beszélő embereket, az eleve buta, mert ugyanis az egyes vidéki nyelvjárások sokkal gazdagabbak, mint a teljesen egysíkúvá vált "pesti" nyelvjárás ( ez komoly nyelvészek véleménye, nem az enyém).
A melegétel utalvánnyal kapcsolatban: végre betartatják a törvényt? Kivel? A csóróval, akinek sokat számít, ha hónap vége felé tud húst, lisztet, kenyeret, tejet venni a családjának? Azt nem tudom, hogy tisztában vagytok-e azzal, hogy sok államhivatalban 600 ezer forint a kafeteria kerete? Menjek a négy tagú családdal étterembe? Számításaim szerint kb. egy alkalomra lenne elég a kapott utalvány! Ha viszont húst veszek, akkor az szinte a teljes hónapra elég. Nem
mindegy! A meleg étkezés egészséges voltával is vitatkoznék, már ami a különböző gyorsétteremeket, büféket illeti. Okosok már régen mondják, hogy a hamburger, hotdog és egyebek egész korosztályt tettek tönkre, persze a cola közreműködésével. Amit én otthon főzök-sütök, arról legalább tudom, hogy miből készült és hogyan. A törvény betartatásáról még annyit, hogy gondolom mindenki hallott már arról, hogy a "tisztelt" képviselő urak (elvtársak) mennyi költségtérítést számolhatnak el évente minden számla nélkül. Ezt bármelyikünk megteheti a saját vállalatánál? Kétféle törvény van? Külön van egy az un. elit számára? A mentelmi jog alapján mindent el lehet követni büntetlenül? Még senkinek nem jutott eszébe, hogy az APEH miért most veszi komolyan a törvényt és eddig miért nem? Miért azokat az utalványokat adóztatják meg keményen, amelyeket szélesebb körben fel lehet használni?

katos 2010.02.13. 01:07:41

@Rwindx: Sajnos Neked nem esett le! Bár kétségtelen, hogy talán valamit nyernek az éttermek, de nem hiszem, hogy ez lenne a szabályozás célja, különben miért csak most kezdik komolyan venni a törvényt?Az éttermeket már előbb is lehetett volna támogatni! Egyébként nagyon sok étteremben el sem fogadják az utalványt, mert külön szerződéseket kell kötni és macerás a beváltása. Talán inkább megint az a tendencia érvényesül, hogy a túlnyomórészt hazai árúkat forgalmazó CBA -t ,COOP-ot, REAL-t kell még jobban lehetetlenné tenni. Ha ugyanis náluk nem tudod beváltani az utalványt, akkor talán inkább a multiknál (TESCO, AUCHAN stb.) fogsz vásárolni kp-ért, mert azok olcsóbban adják a sokszor silányabb árúikat mint az előbb említettek. Mellesleg talán inkább azokat az embereket kellene segíteni, akik alacsony bérért kénytelenek dolgozni és nekik könnyítést jelentett eddig a meleg utalvány is.Sokan fizetésemelés helyett ezt kapták és ez a munkáltatónak is jó volt. Vagy a munkáltatót nem kell támogatni? Ne válasszam, ha nem felel meg? Talán akkor kellett volna tájékoztatni az embereket a szigorítással kapcsolatban, amikor választaniuk kellett, nemde?! Így utólag már nagyon kilóg a lóláb, mert gondolhatták, hogy mindenki, aki teheti, a kisebb adóvonzatú utalványt választja (így kevesebb az adóbevétel),abban a hiszemben, hogy ugyanúgy fel tudja használni, mint eddig . Ezek után már világos, hogy miért van ez az egész. A kulcskérdés az,hogy eddig miért engedték és miért pont most szigorítanak? Nem valószínű, hogy csak a vendéglátóipari helységek miatt. Egyébként tudomásom szerint már enyhíteni akarnak a szabályozáson.

Perillustris 2010.02.13. 11:51:24

@katos: De most akkor holnaptól meg lehet sértődni, ha egy útszakaszon bemérnek mindenkit? Netán valahol egyszercsak végigbüntetik a suttyó járdára parkolókat?

Legyen tiszta, értelmes szabályozás, ne pedig a meglévőket "rugalmasítsa" pl. az APEH.

Azt kell megérteni, hogy a fenti engedékenység nem korrekt azokkal szemben, akik nem kapnak kajautalványt, ugyanis előnyben részesül az, aki az esetleges emelést pl. 12 ezer forint értékű utalványban kapja (bruttó 15 ezer), szemben azzal, akinek a bére (szuper)bruttó 15 ezerrel emelkedett. Hiszen utóbbi kb. 7-8 ezer forintot jelent nettóban. Azaz 4-5 ezer forinttal rosszabbul jár.

Samott 2010.02.13. 16:52:52

@Perillustris: tehat akkor dogoljon meg a szomszed tehene is? Csak mert neked kevesebb jutott, szopjanak azok is akik kajajegyet kapnak?

Rwindx 2010.02.13. 17:33:29

@katos: Hát idezúditottál nem kevés dolgot, ami között nem is mindenhol látom az összefüggést, de nézzük, megpróbálom kicsit szétszedni:

"Sajnos Neked nem esett le! Bár kétségtelen, hogy talán valamit nyernek az éttermek, de nem hiszem, hogy ez lenne a szabályozás célja" - Ha szerinted nem ez a szabályozás célja akkor mi? És korábbi kérdésem, mi lenne a különbség a hideg és melegételutalvány között, főleg ha figyelmbe vesszük azt hogy a korábbi években azonos adókulcs alá estek (0%)?

Hogy miért most kezdik komolyan venni a törvényt, azt már valakinek válaszoltam: nem tudom. Gyanítom hogy az adókulcsok drasztikus változása miatt.

"Az éttermeket már előbb is lehetett volna támogatni!" - Ha jól tudom ezeket a szabályokat 2005-ben vezették be, de lehet tévedek és korábban. A bevezetés óta támogatják. Én még nem nagyon voltam olyan helyen ahol ne fogadnák el, de nyilván van ilyen nem kevés. Ez a személyes döntése az üzletvezetésnek. Ők kiszámolják hogy a várható forgalomnövekedés (vagy megtartás) megéri-e nekik a macerát és a költségeket.

"Talán inkább megint az a tendencia érvényesül, hogy a túlnyomórészt hazai árúkat forgalmazó CBA -t ,COOP-ot, REAL-t kell még jobban lehetetlenné tenni."
- Miért is kellene lehetetlenné tenni? Azért ne keverjük a szezont a fazonnal. Ha azt mondják hogy mostantól több rendőrjárőrt vezényelnek az utcára, akkor a gyorshajtókat, zebeseket, tolvajokat lehetetlenné tesszük? Ezt nem értem. Ahogy már mondtam EDDIG SEM LEHETETT AZT A GYAKORLATOT FOLYTATNI amit az általad felsorolt üzletek folytattak. Légyszi ne írd válasznak azt hogy mekkora bunkó vagyok összehasonlítom az átlag embert tolvajokkal, zsebesekkel stb, mert nem lenne igaz. Nem őket hasonlítom össze, hanem a jogi feltételeket.

"Mellesleg talán inkább azokat az embereket kellene segíteni, akik alacsony bérért kénytelenek dolgozni és nekik könnyítést jelentett eddig a meleg utalvány is.Sokan fizetésemelés helyett ezt kapták és ez a munkáltatónak is jó volt." - Igen kellene, de ez nem arról szól. A munkáltatónak meg tökmindegy, már szintén említettem. Ha neki van x összege az alkalmazottjára, akkor azt az x összeget fogja elkölteni rá, se többet se kevesebbet. Azaz teljesen mindegy neki hogy vesz rajta utalványt, vagy hozzácsapja az utalvány értékét a bruttó bérhez, amit adózás után megkap a munkavállaló. Ezt miért csak kevesen értik?

"Ne válasszam, ha nem felel meg?" - Így van. Kérd kp-ban. Tény hogy úgy kevesebb lesz.

"Vagy a munkáltatót nem kell támogatni?" - Én mint munkáltató, azt mondom közvetlen juttatással nem. Elég ha nem adóztatnak szénné minket. De ez nem is ide tartozik, itt nem azokat a munkáltatókat támogatják akik a munkavállalóiknak ilyet adnak. Azokat a munkáltatókat támogatják, akik a vendéglátásban alkalmaznak munkavállalókat, hisz vélhetőleg nő (vagy megmarad) a forgalmuk, így a bevételük, így megmarad sok állás.

"Talán akkor kellett volna tájékoztatni az embereket a szigorítással kapcsolatban, amikor választaniuk kellett, nemde?! " - A szabályokon nem szigorítottak semmit, ezt is említettem, csak most már betartatják őket. Mondjuk ha ettől eltekintünk, valóban etikusabb lett volna ezért még tavaly szólni.

"A kulcskérdés az,hogy eddig miért engedték és miért pont most szigorítanak?" - Mégegyszer: eddig sem volt szabad, csak lehetett.

"Nem valószínű, hogy csak a vendéglátóipari helységek miatt." - Ebben igazad van, én a közfelháborodásra mint ok-ra tenném a voksom, és persze választási év van. Nem elhanyagolható szempont.

"Egyébként tudomásom szerint már enyhíteni akarnak a szabályozáson. " - Ez kissé nekem átverés szagú az APEH részéről, olvastam én is.
Itt az eredeti szabályozás: www.apeh.hu/adoinfo/szja/etkezes_080902.html?honap=2009_5 De valahol fent be is írta hogy mit enged az eredeti szabályozás. Erre "állnak vissza". Én nem látom a különbséget.

Cutbertus 2010.02.13. 18:51:15

én se látom a különbséget a hideg-meleg-vagy akármilyen utalvány között..
ugyanis ilyen nekünk nem jár.
ami jár, az a 330forintos órabér és ha
-nem akarsz megfagyni akkor veszel belőle gázpalackot
-ha dolgozni akarsz akkor autózol (ha van kocsid) napi 50 kilométert
-ha nem akarod, hogy levonjanak alkalmanként 5000ft-ot akkor veszel magadnak olyan ruhát amit megkövetelnek.
ergo.. nagyon leszarom, hogy adóztatják-e az utalványokat vagy sem.
gondolom.. talán legtisztább lenne ezt felszámolni. :@

Perillustris 2010.02.14. 01:02:47

@Samott: Én mindig is kaptam. Be is váltottam a CBA-ban, ha arra akadt dolgom. De nem is pattogtam pár napja, mert ahogy mindenki, én is tudtam, hogy rezeg a léc.

Ezt a békát le kell nyelni. Ha nem tetszik, le kell mondani a kajautalványt, és kérni a nettóját KP-ben. Így korrekt, amíg ez a szabály él.

katos 2010.02.15. 17:09:25

@Rwindx: Bocs, de nem szoktam senkit sem lebunkózni csak azért, mert másképpen lát bizonyos dolgokat, másképpen gondolkozik.A hozzászólásaidból ítélve Te sem olyan stílusú ember vagy! Tisztelem a normális vitapartnert. A törvény persze nem új (ebben igazad van), csak az, hogy ezt eddig hatóságilag sem vették komolyan és ezen van a hangsúly, most ellenben igen. Egyébként sokan nem is tudtak erről a törvényről, mert sok helyen elfogadták, ahol nem lett volna szabad. Hozzászoktatták az embereket valamihez, ami kedvező volt a számukra és utána hirtelen és nem a kellő időben szorítottak a kötőféken. Szerintem sokan nem választották volna a meleget, ha tudnak a készülő szigorításról.Én már sok olyan törvénnyel találkoztam, amit pont az "elit " hagyott figyelmen kívül és a mai napig nem veszik komolyan, pl. az offshore cégekkel kapcsolatos adózásra vonatkozó szigorításokat, amit persze türelmi idővel vezetnek be. Lehetne még sorolni a közbeszerzéssel kapcsolatos törvényszegéseket, amikkel szintén elég elnézőek a hatóságok (tudomásom szerint).Egyébként a vendéglőket sem így kellene elsősorban támogatni, mert ezzel a külföldi érdekeltségű étteremláncokat támogatják a legjobban. A lényeg, amiben talán egyetértünk, hogy nem kellene a kék és a piros jegyek között különbséget tenni és nem kellene megadóztatni. Tudomásom szerint egyébként a VBKJ (választható béren kívüli juttatás) a munkáltatónak is kedvező, mert juttat a dolgozónak és nem a bértömeget terheli. Pénzben tudomásom szerint nem lehet kérni, sőt ha már egyszer választottál, nem is változtathatsz rajta abban az évben. Itt végül is ez a bibi, amiért sokan felháborodtak. És szerinted ez nem jogos?

katos 2010.02.15. 17:58:45

@Perillustris: Bocsánat, de szerintem sántítanak ezek a párhuzamok: "De most akkor holnaptól meg lehet sértődni, ha egy útszakaszon bemérnek mindenkit? Netán valahol egyszercsak végigbüntetik a suttyó járdára parkolókat?". Hogy miért? Mert a gyorshajtásról mindenki tudja, hogy törvénybe ütközik, mint ahogy a rablás vagy a garázdaság is. Viszont a meleg étkezési jeggyel kapcsolatos törvényről sokan nem tudtak. Persze a törvény nem tudása nem mentesít, de itt a hatóság felelőssége is megállapítható, amennyiben hallgatólagosan elnézték a törvényszegést. Az egyszerű munkás, akinek talán még net elérése sincs és magyar közlönyt sem vesz minden hónapban, azt látja hogy, itt is ott is ki van írva "meleg étkezési jegyet elfogadunk", még a nagyobb csarnokokban is (lásd a régi skála helyén épült csarnokban a hentesnél és a realban). Évek alatt megszokja ezt és senki nem tájékoztatja arról, hogy törvényt szeg. Aztán hirtelen megadóztatják a cafeteriát , a kék utalványt nagyon, a meleget kedvezményesen és még most sem tájékoztatják, hogy a melegre van egy törvény amit eddig nem tartattak be, ha már választott akkor már szigorúan betartatják. A választás viszont egy évre szól, addig szívás! Tévedések elkerülése végett a cafeteriát nem lehet pénzben kérni! Egyébként , ha valaki nem kap jegyet, az már eleve nem korrekt vele szemben, de ha már valaki kapja az a választása előtt megkaphatná a pontos infókat, mert ez így vele szemben sem korrekt. Még egyszer: nem az a baj, hogy betartatnak egy törvényt, hanem az , hogy ezt ilyen módon teszik, nem véletlenül egyébként. Arról nem beszélve hogy, azt hiszem mindannyian egy csomó törvényszegést fel tudnánk sorolni, ami fölött napirendre tértek pontosan az un."elit"érdekében. Nézzük meg csak volt miniszterelnökünk adócsalását és okirat hamisítását, amiről kiderítették, hogy elévült, pedig egyszerűen csak rosszul számoltak.

Perillustris 2010.02.15. 21:49:13

@katos: Alapvetően egyetértek. Amiben nagyon nem, az az, hogy az "egyszerű munkás" nem tudott arról, hogy necces a hentesnél húsért fizetni. Nyilván van olyan, aki tényleg nem, de a nagy többség (~90%) tudta. Csak kényelmesebb adni a hülyét.

fokabacsi 2010.02.16. 06:59:09

@Perillustris: Egyetértek, hogy adózni kell. Majdnem egyetértek, hogy egy vállalkozónak 27 féle adót kell fizetni. De azzal, hogy a politikus urak megadóztatnák a családjuk nőtagjait , a türelmi zónától sem visszariadva, ha a szavazatvesztéstől nem félnének, no ezzel nem tudok! Ugyanakkor minimum 2 évig birkaként bambultak azon, hogy a BKV-tól kitalicskáztak TÍZ MILLIÁRD FORINTOT, MINIMUM !!!!! Hányok az olyan hozzáállástól, hogy add ide a pénzed legalább-82 %-át!!,- ÉS MI MAJD JÓL VISSZAOSZTJUK NEKED,A SÁPOT természetesen ALAPOSAN KIVÉVE BELŐLE !! BANÁNKÖZTÁRSASÁG !!

fokabacsi 2010.02.16. 07:02:55

@Perillustris: Milyen gyorsan és ügyesen megoldották a képviselői költségtérítés népszavazás ellehetetlenítését!! Elengedett kézzel?! Mit és kit képviselnek ezek a jöttmentek?? A zsebüket. SEMMI MÁST!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.02.16. 09:25:09

@r.yeti: nem
jól megszívattak engem is anyagilag

6000 ft hideg jócskán sem egyenlő 6000 ft meleggel

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.02.16. 09:30:33

hha én eddig 6000 hidefget kaptam, és most 6000 meleget kapok, akkor engem meglopnak jogilag nem?
nem lehet ua! nem?

katos 2010.02.17. 18:23:31

@Perillustris: Ha rákattansz a sodexo honlapjára és végignézed a meleg jegy elfogadó helyeket, rengeteg húsbolt, CBA, csemegebolt, sőt még delikátesz is fel van sorolva. Hát akkor miről folyik itt a vita? Ezek a helyek már egy-két évvel ezelőtt is fel voltak sorolva. Szerinted, az APEH-nál nem tudtak erről? Akkor a hatóságnak nem az a kötelessége ( ha már van ilyen törvény), hogy megszüntesse a törvénytelenséget? Évek múlva jut eszükbe, hogy be kellene tartatni, amikor a kéket kilőtték gyakorlatilag a választhatók közül? Nem furcsa? Azt tudod, hogy például az üdülési csekkel hivatalosan tankolásért is fizethetsz, vagy uszoda belépőt vehetsz,sőt vidámparkba is mehetsz belőle?
Gondolj bele, a dolgozó megkapja a "meleg jegyet" és felmegy a sodexo honlapjára, meglátja, hogy a közeli hentesnél beváltják és elmegy, bevásárol. Most akkor ő a bűnös mindenben?
Egyébként a gyorshajtásos illetve piros lámpás hasonlat és a többi köztörvényes bűnnel való összehasonlítás azért is sántít, mert egy honlapon sem hirdetik, hogy itt vagy ott engedélyezett a gyorshajtás vagy a rablás, de ez legálisan fent van a sodexo honlapján.Tudod miért csinálták ezt szerintem," panem et circenses populi romani" , ahogy a klasszikus mondás tartja. Lefordítva feldobtak valamit, amivel lehet foglalkozni és fel lehet rajta háborodni, addig mással nem foglalkozik a nép, nagyobb horderejű dolgokkal. S lám a jóságos ballib kormány rászólt az APEH-re, hogy ne legyen olyan szigorú. Ez az én véleményem.

Perillustris 2010.02.17. 19:32:58

@katos: Voltam is a Vidám Parkban üdülési csekkel. Benzint pedig már nem lehet venni, nekem - ha jól rémlik - két éve volt befűzve 2x5 ezer forint. Vagy 2x10, nem emlékszem. Alapvetően egyetértek a meglátásoddal, annyit fűznék hozzá, hogy lehet szabályosan CBA-ban, vagy akár a hentesnél is melegkaja-utalvánnyal fizetni, ha az elkülönítés meg van oldva, s nem lehet pl. cigit venni belőle. Tehát ez nem magyaráz semmit.

Pszt! 2010.02.18. 11:34:50

Melegétkeztetési utalvánnyal hideg ételt, vagy ételek összetevőit, esetleg wcpapírt, vagy pálinkát venni CSALÁS! Erre a hideg étkeztetési utalvány való. Bár azon is csak élelmiszert szabadna vásárolni. A magyar annyira hozzászokott a csaláshoz, hogy mikor be akarják tartatni a törvényt, egyből méltatlankodni kezd.

dropopi 2010.02.18. 11:37:28

FONTOS INFÓ!!!! Ugyanúgy elfogadják a melegétel utalványt, mint eddig! Frissíteni kellene a cikket!

is 2010.02.18. 11:58:38

rendkivul mokas, ahogy a magyar 100IQ elkepzeli az eletet. a munkaadojahoz nem megy oda, hoyg baszki, de keveset fizetsz, adjal mar tobb bert. volt sztrajk versenyceg ellen valahol is 20 ev alatt? hat nagy, az biztos nem. kozben kell az orok ingyen egeszsegugy, meg az orok ingyen felsooktatas, korlatlanul (na hazudj, megszavaztad 2008 marciusban). aztan ha az allam azt mondja, hogy ezek adoert vannak, akkor ott sir, hogy ot szivatjak. kesz.

na, ennyi a 100Iq. ez a blog.

Gallicus Hungaricinus 2010.02.18. 13:32:22

Itt már eddig is nagyon sok igazságot mondtatok el és ehhez ujat hozzá tenni nem is nagyon lehet. Inkább egy egészen más aspektusból szeretném megvizsgálni a "meleg kajajegy" vagy inkább a Cafetéria kérdést.
A dolog onnan indul, hogy ma a Magyar emberek nagyon nagy részének nem az árú-, hanem a pénzhiány a legfőbb gondja. Árú hiány éveiben (cocilizmus) az élelmiszert kezdetben szintén jegyre osztották...., majd később a pult alól.
A pénzhiányra a modern cocilista kormány kitalálta a Cafetériát (csak zárójelben ez egészen más mint NY-EU gazdag országaiban, de erre most nem pazarolnám a figyelmet).
A "mi Cafetériánk" lényege a következő:
1./ a munkáltató képtelen a baromi elvonások miatt megfizetni a munkaerő piaciértékét (miközben az áruk, termék és sok szolgáltatás ára már vastagon piaci !!)
2./ a nagy tömeg dolgozó "éhség lázadása" ellen kiváló populista megoldás a Cefetéria lett. És itt is különösen az étkezési jegyek. (vegyük már észre, hogya többi elem ügyében milyen csend van, hiszen az embereknek ma inkább az ennivaló a gondja sem mint pl.a kultúra utalvány )
3./ az állam összekacsintott a munkáltatókkal és elfogadta, hogy a bér egy jelentős részét "terményben" lehet megváltani.
4./ Az állam számára költségvetésileg irreleváns, hogy a hol költöd el az étkezési utalványodat, hiszen az adót már előre "benyalta", a felhasználás utáni adó jövedelmek is inkább tervezhetőbb az üzleti szférából (REAL, CBA stb), mint a papíron mindig veszteséges vendéglátásból.
Akkor mi a gond??
Az, hogy van egy nagy TETŰ szervezet, az APEH, a mai kor ÁVÓ-ja, aki úgy gondolta, hogy a bukott kormányon lehet egy még nagyobbat buktatni és most a választások előtt pár hónappal kb. 2 millió embert győzött meg arról, hogy ezekből ELÉG VOLT.
Az egész eljárás mögött az kicsinyes pitiáner személelt bújik meg, amiről itt sokan már beszéltek.
A jogkövető magatartás természetesen minden állampolgártól elvárható, ha az állam is maga mindig és mindenben az. Na, de hát az hol van!!
Zárszó
Az én cégemben minden dolgozónak a maximális 18.000,- Ft melegutalványt adom, és a járulékokat a cég fizeti. Én a saját jegyemet 2 fedélnélkülinek adom rendszeresen. Tudom, hogy ebből képesek csak fenn maradni, mert különben éhen vesznének!!!! Nem pálinkát és nem cigit vesznek ebből. Mikor mondtam, hogy a boltban lehet, hogy nem fogják elfogadni a jegyet a továbbiakban és étteremben kell elhasználni...sírva fakadtak (szószerint!!!). Ezt kellene a hájás nagy pofáju APEH vezérnek meg a még hájasabb szóvivőjének egyszer egy hónapig átélni...mindjárt megértenék a lényeget.

andris08 2010.02.19. 06:15:44

Tisztelt akár ki!!!Miért a dolgozón csattan az ostor a meleg étel utalványokkal kapcsolatban???Miért nem a munkáltatónál tiltják le ezeket a méreg drága ételekre beváltható utalványokat???
A kopogtató cédulákat természetesen gyüjtik,de ki fog ezek után bár kinek is "X"-elni???????????????Itthon 400 Ft ból ebédelek!! Az utalványból köteles vagyok 1500 Ft ért enni??????????Ezen el kellene gondolkodni az illetékeseknek!!!!!

Perillustris 2010.02.19. 10:52:41

@andris08: Miért kéne megtiltani? Nekem pl. sosem okozott problémát a melegétel-utalványok levásárlása.

katos 2010.02.19. 19:46:20

@is: Nem kellene ennyire lenézni a többieket, pláne, hogy talán neked van az IQ-dal baj. Miért? Mert nem értetted meg a fentebb olvasottak lényegét. Egyébként nincs ingyen egészségügy, talán ezt még Te is felfogod, ha egy kicsit elgondolkozol. Az államnak nincsen saját pénze, csak abból tud gazdálkodni, amit a dolgozóktól és a vállalkozóktól levon. Ha eddig nem figyeltél volna az egyes felmérések szerint a levonások tekintetében kis országunk nagyon is elől van. A fizetésemnek több mint a felét egyből levonják és a másik kb. 30%-át Áfa és egyéb rejtett adók formájában vonják el. Akkor végül is mi van ingyen? Ebből fizették ki többek között a BKV-nál és más egyéb állami érdekeltségű vállalatoknál azokat hatalmas végkielégítéseket és jutalmakat. Van egyébként még más aspektusa is a dolognak, de ezzel már nem terhelem az agyadat. Lehet, hogy neked nagyon jól megy, egyébként én sem tartozom a szegények közé, mert informatikus létemre nem keresek nagyon rosszul, csak veled ellentétben én gondolok azokra, akiknek a kajajegy nagyon is sokat számít. Ez egyébként szintén nem ingyen van, hanem általában a munkáltató adja a dolgozójának a munkájáért kiegészítésül. Mivel ez után a munkáltató eddig nem adózott és a dolgozó sem így mindenkinek előnyös volt, nem a bértömeget növelte. Mo.-n a szociális háló teljesen szét lett szakítva és a fizetések a végzett munkához képest elég alacsonyak. De gondolom, Te még erről sem hallottál! Egyenlőre itt nem a dolgozók, hanem a kormány tagjai és a képviselők jó része az, aki ingyen élvez sok juttatást, mert nem dolgoznak meg a pénzükért.

katos 2010.02.19. 20:01:44

@Pszt!: Légyszives olvasd el a kommenteket és azért rájössz, hogy miről is van szó. Egyébként melyik a bűnösebb, egy hatóság, amelyik hoz egy egyébként nem túl jó törvényt és évekig elnézi, hogy ismert , nagy cégek nem tartják be (nézz fel a sodexo honlapjára kik vannak az elfogadók között) vagy az az átlag dolgozó aki örül, hogy be tudja a jegyét váltani mondjuk például húsra vagy kenyérre, cukorra vagy étolajra. Nincsen megfelelően szabályozva az egész jegyrendszer, mert például a kultúra jegyen például nem tudtam könyvet venni vagy hanglemezt és nem mindegyik színház fogadta el illetve amelyik elfogadta, az levont belőle 10%-ot. Persze amíg nem tették lehetetlenné a hideg jegyet az adóval, addig sok ember azt választotta, ha vásárolni akart és ha választhatott. Most viszont Te választanád, amikor a kereted 95 %-át elviszi az adó. Eddig 6000 forint meleg jegyből két heti hús adagot meg tudtunk venni. Szerinted hány éttermi étkezésre elég ez egy négytagú családnak? A másik kérdés amit fentebb már taglaltam, de Neked is szívesen leírom, hogy miért pont most kellett rászállni a meleg jegyre, amikor már az emberek választottak? Erősen kitolás íze van a dolognak és talán politika is van benne.

katos 2010.02.19. 20:10:40

@Gallicus Hungaricinus: Abban a dologban nem értek csak veled, hogy ezt az APEH határozta így el, mert szerintem a kormány a bűnös. Szerintem jönnek a választások és végül is a jóságos ballib kormány rászólt az APEH-re, hogy mégsem kell ezt olyan szigorúan venni (visszacsinálták ugyanis a dolgot), holott előtte szerintem ők utasították az APEH.et és nem utolsó sorban addig is az emberek talán egy kicsit elfelejtkeznek az egyéb stiklikről például a BKV és a MÁV ügyeiről.

katos 2010.02.19. 20:16:08

@Perillustris: Szi! Azzal én is egyetértek, hogy ne lehessen rajta cigit, vagy piát venni, de azt hiszem hézagok vannak a szabályozásban és így semmit sem ér és ezt a hatóság is tudja!

katos 2010.02.19. 20:19:33

@nyugatioldal: Szerintem ezért csinálták az egész felhajtást!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.02.19. 21:06:43

@is: te dolgozol?
mert ha dolgoznál kedves magyargyűlölő, akkor tudnád h úgy vágnak ki amikor kinyitod a pofád a melóhelye huzamosabb ideig, hogy öröm nézni a 100 ikús átlag fajtádat

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.02.19. 21:12:09

@Gallicus Hungaricinus: mitől függ h mennyi értékben ad utalványt a munkáltató?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.02.19. 21:14:15

@andris08: ezaz!
ezért lázong mindenki!

mindenki megszívja, ha meleget kap, kit érdekel a 800 ft os pizza, mikor 800 ft egy család jóllakik!

a rohadt életbe a barmokba!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.02.19. 21:16:51

@Perillustris: a levásárlása nekem se okoz túl nagy problémát, csak életfontosságú pénzt von el a csere,
gyak szinte feleslegesen költöm el ameleg utalványt, míg a hideget eb tudtam osztani egy hónapra

arlequin 2010.02.19. 23:43:03

gyerekek.
az apeh arra száll rá amit törvényben neki előírnak. ez lehet szociális-piacgazdasági-kulturális-stb alávágás, de mégis kicsiny törvényhozóink hozzák meg. nem?
az pedig hogy itt egyesek el vannak szakadva a rögvalóságtól és tótavé szinten osztják az észt...
kit érdekel?
na esmét kibőcsekedtem magam.
szép estét.

Labancz 2010.02.20. 15:27:23

Hűha! Rászált az APEH a melegutalványokra?!
Akkor én egy heteroutalványt kérek!

nyíregyházi betti 2010.02.21. 06:40:00

@anyadmajma: "minden dolgozónak összegben ugyan annyit kell adni. Olyan nincs, hogy valaki kap, valaki nem. Olyan sincs, hogy valaki 1000, valaki 2000-ert kap.(egy cégen belül)."

Valószínűleg külföldön élsz, azért tudod rosszul. Én Európa legnagyobb és legsikeresebb gazdaságából származó (és a mai napig ott is működő) multinál dolgozom Magyarországon, ahol alapbérhez viszonyítva kapjuk a kafetéria keretet.

Ennek következtében a legnehezebb és legveszélyesebb, valamint a fővárostól legtávolabb dolgozó kollégák kapják a legalacsonyabb összeget.

A hatóságok rendszeresen ellenőrzik a céget, de ez ügyben még (tudtommal) soha nem emeltek kifogást! A bevezetéskor a sajtóban is megjelent a hír, nem emlékszem, hogy bárkinek is szúrta volna a szemét, hogy éppen a legnehezebb, legveszélyesebb és legalacsonyabb bérű munkatársak kapnak a legkevesebb összeget munkaerejük megóvására, pedig már azzal is megelégednének, ha nem lenne kisebb ez az összeg mondjuk egy kényelmes, légkondis irodában dolgozó munkatársénál. :-(

Perillustris 2010.02.23. 13:21:05

"Ennek következtében a legnehezebb és legveszélyesebb, valamint a fővárostól legtávolabb dolgozó kollégák kapják a legalacsonyabb összeget."

Testsúly alapján adják a leginkább veszélyeseknek? :)

Lehet egy cégen belül más keret természetesen, hiszen egy GM nyilván többet kap(hat), mint a jómunkásember. Annyit kell meghatározni, hogy mely csoportnak jár, s mi alapján. Tehát pl. a fizikai munkakörben 6 órát dolgozók kaphatnak 100 ezret, a 8 órások 150 ezret, az irodai dolgozók meg 250 ezer forintot.

Samott 2010.06.04. 14:50:03

Reg volt, de azert ide kivankozik, hogy nehany hete a nagy Tescokban is elfogadjak a melegetel utalvanyt... CBA-nak, coop-nak reszeltek.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.06.04. 15:02:50

@Samott: Meg ha jól láttam az Auchan-ban is. Ezek szerint ahol melegételt is lehet kapni ott elfogadható??

Samott 2010.06.04. 15:18:53

@Noname Cowboy: nem tudom mi hogyan valtozott, de pizzaspult eddig is volt a tescoban de eddig csak ott bent fogadtak el a melegetel utalvanyt. Most meg mar a kaszanal is ki van matricazva a jegy, es fizettek is elottem vele, szoval tenyleg franko a dolog. Nem kell a cba 20%-os felarat beleszamolni ha ilyesmivel vasarol ezutan az ember. Persze jo lenne valami hivatalos tajekoztatas is errol...

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.06.04. 15:21:01

@Samott: Auchan-ban detto! A napokban került vissza a kasszához is a felirat.

Perillustris 2010.06.04. 18:53:13

@Samott: Némileg OFF, de én akkor is inkább a CBA-ba megyek, mint a Tesco-ba.

trojka 2010.10.29. 18:00:19

ha az APEH is rászállt a melegekre, akkor miért engedélyezik a buzi felvonulásukat...bocs, de lehet, hogy ez nem az a fogalom...

süti beállítások módosítása